facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Ιρλανδός υπ. Οικονομικών: «Ανοιχτή» η ευρωζώνη στην ιδέα αναδιαμόρφωσης μέρους του ελληνικού χρέους

Ανοιχτοί στην ιδέα της "αναδιαμόρφωσης" ενός μέρους του κρατικού χρέους της Ελλάδας, είναι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, αλλά οι λεπτομέρειες σχετικά με το όποιο νέο πρόγραμμα στήριξης πρέπει να είναι έτοιμες ως την επόμενη Δευτέρα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών ης Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν.

"Υπήρξε μια γενική αίσθηση ότι η αναδιαμόρφωση του χρέους θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή... με μέτρα όπως εκείνα που λάβαμε στην Ιρλανδία, την επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής, τη μείωση των επιτοκίων", ανέφερε ο Νούναν σε δηλώσεις του στο ιρλανδικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RTÉ, μετά την επιστροφή του στο Δουβλίνο από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης νωρίτερα σήμερα.

"Έχουμε το προγραμματισμένο συμβούλιο του Ιουλίου την επόμενη Δευτέρα και νομίζω τα κύρια στοιχεία της συμφωνίας θα πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι τότε", πρόσθεσε ο Νούναν.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιρλανδός υπ. Οικονομικών: «Ανοιχτή» η ευρωζώνη στην ιδέα αναδιαμόρφωσης μέρους του ελληνικού χρέους"

Ο Τσίπρας προτείνει νέο διετές ή τριετές "πρόγραμμα" με σκληρά μέτρα

Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει: Η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης, που εξελίσσεται απόψε στις Βρυξέλλες, συζητά το ελληνικό πρόβλημα με ασφυκτικά τα περιθώρια για όλους και τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.

Οι συζητήσεις γίνονται στη βάση αναζήτησης μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης και είναι ενδεικτικό ότι μέχρι τώρα, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και σε όλες τις συνεδριάσεις των θεσμικών οργάνων (euro working group, eurogroup και τετραμερής Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ) τηρήθηκαν σχετικά χαμηλοί τόνοι, αν αναλογιστεί κανείς τα όσα συνέβαιναν σε άλλες συνεδριάσεις του πρόσφατου παρελθόντος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία, ούτε προδιαθέτει με σιγουριά ότι θα υπάρξει αυτή τη φορά ευτυχής κατάληξη.

Ωστόσο φαίνεται ότι έχει προσδιοριστεί ένα πλαίσιο εντός του οποίοι γίνονται οι συζητήσεις. Ο "οδικός χάρτης" έχει ως εξής:

Η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει απόψε ή έως το πρωί της Τετάρτης αίτηση για νέο δάνειο διετούς ή τριετούς διάρκειας από τον ΕSM. Προϋπόθεση για το δάνειο είναι η ένταξη σε αυστηρό δημοσιονομικό πρόγραμμα και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Η Αθήνα θα ζητά και αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και μέριμνα για ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα. Έτσι θα θεωρείται βιώσιμη. Το αίτημα θα εξεταστεί από τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, αλλά η κυβέρνηση θέλει να ΄χει το όργανο αυτό σαφή πολιτική κατεύθυνση από τη σύνοδο κορυφής.

Προς τούτο μάλιστα ίσως να συγκληθεί και πάλι σύνοδος την Κυριακή, αφού τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών έχουν τακτική συνεδρίαση.

Ωστόσο επειδή οι διαδικασίες του ΕSM απαιτούν δύο με τρεις εβδομάδες η κυβέρνηση προτείνει μία "προ-ρύθμιση", μία συμφωνία "γέφυρα", ένα "ενδιάμεσο" πρόγραμμα, μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε να ανοίξουν τάχιστα οι τράπεζες και να καλυφθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας σε αυτό το διάστημα, μέχρι να ανοίξει η κάνουλα του ΕSM. Μόνο για τον Ιούνιο οι ανάγκες είναι άνω των 6 δις (μόνο για την ΕΚΤ είναι 3,5 δις ευρώ και για το ΔΝΤ 2 δις ευρώ).
Η χρηματοδότηση αυτή μπορεί να δοθεί από την ΕΚΤ (αύξηση του ELA, αύξηση του ορίου εντόκων γραμματίων και άλλες πηγές). Η κυβέρνηση θέλει να δοθεί άμεσα πράσινο φως από τα θεσμικά όργανα της ευρωζώνης προς την ΕΚΤ προκειμένου να αποτραπεί "ατύχημα" στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Έναντι αυτής της στήριξης η κυβέρνησης θα αναλάβει την υποχρέωση να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες σε νομοθετικές ρυθμίσεις για μέτρα που θα ζητήσει η πλευρά των εταίρων, ως κίνηση καλής θέλησης.

Η διάρκεια πάντως του ενδιάμεσου προγράμματος αποτελεί σημείο τριβής: Η Ελλάδα θέλει μέχρι το τέλος του μήνα, οι εταίροι θα επιθυμούσαν τρίμηνο ή και τετράμηνο. Η κυβέρνηση λέει ότι το σύντομο θα βοηθήσει στο να σταματήσει η αβεβαιότητα και η αστάθεια στην ελληνική οικονομία το συντομότερο.

Δεν είναι βέβαιο ότι το σχέδιο θα προχωρήσει όπως θα ήθελε η κυβέρνηση. Στη σύσκεψη τω τεχνοκρατών το πρωί της Τρίτης το κλίμα δεν ήταν κακό, ενώ στο Eurogroup αργότερα η κατάσταση ήταν συγκεχυμένη. Άλλοι επέκριναν την Αθήνα και άλλοι είπαν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε καλή παρουσίαση. Η κυβέρνηση δεν αποκάλυψε πώς πήγε η συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ.

Πάντως Γαλλία και Ιταλία είναι κοντά στην ελληνική πρόταση, οι δε Γερμανοί είναι πιο επιφυλακτικοί έως αρνητικοί. Οι Ισπανοί θ ήθελαν λύση για οικονομικούς λόγους, αλλά οι πολιτικές επιδιώξεις του είναι αντίθετες.

To σχετικό non paper της κυβέρνησης έχει ως εξής:

1.Η ελληνική κυβέρνηση αύριο θα παρουσιάσει το «κοινό έδαφος» για μια βιώσιμη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών.

2. Στην τετραμερή [Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ] συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.

3. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι ρύθμιση μέχρι το τέλος το μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν «ακούμε» και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η «μεγάλη βιώσιμη συμφωνία».

3. Αύριο συνέρχεται, με teleconference, το Eurogroup προκειμένου να εξετάσει το «κοινό έδαφος».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Τσίπρας προτείνει νέο διετές ή τριετές "πρόγραμμα" με σκληρά μέτρα"

Τσακαλώτος: Υπάρχει πολιτική βούληση να δοθεί μια νέα ευκαιρία για την Ελλάδα

Σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτίμησε ότι η ευρωζώνη επιδεικνύει μία «πολιτική βούληση να για να δοθεί μια νέα ευκαιρία για την Ελλάδα».

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος: Υπάρχει πολιτική βούληση να δοθεί μια νέα ευκαιρία για την Ελλάδα"

«Ο πρωθυπουργός έχει εντολή για βιώσιμη συμφωνία»

«Μετέφερα στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ηγέτες ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει εντολή για ρήξη με την Ε.Ε. Έχει εντολή από τον ελληνικό λαό και από τους πολιτικούς αρχηγούς, που συναντηθήκαμε χθες μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να προχωρήσει στη σύναψη μιας βιώσιμης συμφωνίας, που θα εξασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε., στην Ευρώπη, στην Ευρωζώνη», επεσήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία συμμετείχε σε σύσκεψη με Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ηγέτες στις Βρυξέλλες.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η κ. Γεννηματά, πρέπει να ξεπεραστούν «οι ακραίες εμμονές και τα λάθη που έγιναν στην πορεία αυτής της διαπραγμάτευσης και εντός και εκτός Ελλάδας».

«Η Ελλάδα αξίζει αυτή την προοπτική. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να ανταποκριθεί» καταλήγει η κ. Γεννηματά και καλεί τους Ευρωπαίους να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό, ο οποίος, όπως σημειώνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «έχει υποστεί τεράστιες θυσίες όλα αυτά τα χρόνια και δεν μπορεί να γίνει τώρα θύμα του αδιεξόδου, που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ο πρωθυπουργός έχει εντολή για βιώσιμη συμφωνία»"

Να φέρει συμφωνία καλεί τον πρωθυπουργό το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ, για πρώτη φορά υπό τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Την Τετάρτη το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Το πολιτικό συμβούλιο, με διευρυμένη σύνθεση, τονίζει ότι «θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση και εγρήγορση».

«Επαναλάβαμε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει άμεσα να φέρει τη συμφωνία διότι δεν έχει εντολή για ρήξη αλλά για εξεύρεση βιώσιμης λύσης, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και διότι παρήλθε το 48ωρο» τονίζει.

«Πρέπει να ανοίξουν οι τράπεζες σύντομα, να σταματήσει η ταλαιπωρία του ελληνικού λαού και ιδίως των συνταξιούχων και να διασφαλισθούν οι καταθέσεις όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση» αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέλος, το Πολιτικό Συμβούλιο αναγνωρίζει «τη μεγάλη προσφορά του Αντώνη Σαμαρά στην πατρίδα και την παράταξη και εκφράζει την αμέριστη εμπιστοσύνη στον πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Να φέρει συμφωνία καλεί τον πρωθυπουργό το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ"

Reuters: Προσωρινή λύση για να καλυφθεί ο Ιούλιος πρότεινε η Ελλάδα

Ενδιάμεση, προσωρινή λύση, πρότεινε η Ελλάδα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας για τον Ιούλιο, προτού επιτευχθεί η μακροπρόθεσμη συμφωνία με τους εταίρους, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

«Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι για μια συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουλίου για να ετοιμαστεί η σημαντική συμφωνία, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας αυτό το διάστημα» δηλώνει η κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Reuters.

Αύριο, η ελληνική πλευρά αναμένεται να υποβάλλει αίτημα για ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) καθώς και πρόταση μεταρρυθμίσεων, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας ότι εφόσον ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν μπορεί να συμφωνηθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, υπάρχει η ανάγκη για μια τέτοια βραχυπρόθεσμη συμφωνία.

Πληροφορίες των FT αναφέρουν ότι το ελληνικό αίτημα έχει ήδη σταλεί γραπτώς στον ESM.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Προσωρινή λύση για να καλυφθεί ο Ιούλιος πρότεινε η Ελλάδα"

Λιθουανή πρόεδρος για Τσίπρα: «Πώς θα διαπραγματευτούμε με κάποιον που λέει ψέματα»

Ξέφυγε ακόμη και από τους τυπικούς όρους ευγένειας και διπλωματίας η πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε η οποία αναφέρθηκε με απαξιωτικούς χαακτηρισμούς κατά του Αλ. Τσίπρα. Φτάνοντας στο κτίριο της Κομισιόν δήλωσε πως απαιτούν ξεκάθαρες προτάσεις από την Ελλάδα, ενώ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας «πώς θα διαπραγματευτούμε με κάποιον που λέει ψέματα, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αυτό είναι το δίλημμα».

Συνέχισε μάλιστα τις προκλητικές της δηλώσεις λέγοντας "η σημερινή κυβέρνηση ξέρει ή δεν ξέρει τι θέλει, ή υπάρχει κάτι που δεν θέλει να ξέρει ή μήπως τζογάρει".

Ξεκαθάρισε πως η Ευρώπη μπορεί να βρει λύση σε οποιδήποτε πρόβλημα αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονται δύο πλευρές να συνομιλήσουν, να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον και να καταλαβαίνει ο ένας τον άλλον.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Λιθουανή πρόεδρος για Τσίπρα: «Πώς θα διαπραγματευτούμε με κάποιον που λέει ψέματα»"

Το Eurogroup αναμένει αύριο το ελληνικό αίτημα για παροχή οικονομικής βοήθειας

Το Eurogroup αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει νέο αίτημα για παροχή οικονομικής βοήθειας από τον ESM αύριο, Τετάρτη, αναφέρει το επίσημο ανακοινωθέν του σημερινού Eurogroup. Όπως αναφέρεται, το Eurogroup είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει έκτακτη τηλεδιάσκεψη αύριο, Τετάρτη, στον απόηχο του νέου ελληνικού αιτήματος, εφόσον αυτό υποβληθεί έγκαιρα.

Κατόπιν του αιτήματος, εξηγεί η ανακοίνωση, οι θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) θα αξιολογήσουν και θα αναλύσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Έπειτα, το Eurogroup θα λάβει την απόφαση σχετικά με την έναρξη της επίσημης διαπραγμάτευσης.

«Όλα αυτά πρέπει να είναι ζήτημα ημερών, γιατί υπάρχει ελάχιστος χρόνος» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ. Παράλληλα, σημειώνεται ότι η παροχή βοήθειας στα κράτη – μέλη συντελείται κάτω από αυστηρές συνθήκες.

Επιπλέον το Eurogroup καλωσόρισε το νέο υπουργό Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτο, ο οποίος εξέθεσε την ελληνική κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Eurogroup αναμένει αύριο το ελληνικό αίτημα για παροχή οικονομικής βοήθειας"

35 αεροπορικές κόβουν την πώληση εισιτηρίων από ελληνικά γραφεία

Τριανταπέντε αεροπορικές εταιρείες με απόφαση τους διέκοψαν τη δυνατότητα πώλησης εισιτηρίων μέσω των ελληνικών τουριστικών πρακτορειών.

Οι εν λόγω αερομεταφορείς, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Emirates και η Turkish Airlines, εξέφρασαν με αυτό τον τρόπο το φόβο τους ότι δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν, μετά την εφαρμογή των κεφαλικών ελέγχων στις ελληνικές τράπεζες.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "35 αεροπορικές κόβουν την πώληση εισιτηρίων από ελληνικά γραφεία"

Προβλήματα με την σίτιση των μεταναστών στο Βόρειο Αιγαίο

Όπως καταγγέλλει η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, καμία εταιρεία δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον στην πρόσκληση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την σίτιση των μεταναστών στη Σάμο.

Μάλιστα σήμερα λίγο έλειψε περισσότεροι από 600 μετανάστες να αφεθούν ελεύθεροι καθώς η εταιρεία που είχε αναλάβει τη σίτισή τους δήλωσε αδυναμία να ανταποκριθεί καθώς δεν είχε πληρωθεί από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Αντίστοιχο πρόβλημα και στη Μυτιλήνη με τρεις εταιρείες catering να δηλώνουν αδυναμία τροφοδοσίας.

Αυτή την ώρα περίπου 600 μετανάστες από τη Σάμο που έχουν ήδη παραλάβει τα χαρτιά τους, ταξιδεύουν με πλοίο της γραμμής για τον Πειραιά.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Προβλήματα με την σίτιση των μεταναστών στο Βόρειο Αιγαίο "

Δωρεάν τα μέσα μεταφοράς για τους εγγεγραμμένους ανέργους του ΟΑΕΔ

Υπογράφτηκε η απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών σύμφωνα με την οποία οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ θα δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα μαζικής Μεταφοράς, για όσο διάστημα παραμένουν άνεργοι. Αποφασίστηκε επίσης η διαγραφή όλων των προστίμων που τους έχουν επιβληθεί για λαθρεπιβίβαση.

Αυτό θα ισχύει και μετά τα έκτακτα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τις ημέρες πριν απο το Δημοψήφισμα έως και την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο Υπουργός Μεταφορών κ. Σπιρτζής ανέφερε σχετικά σε ανακοίνωση του που έγινε εχθές: «Για τους συμπολίτες μας που είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ, μετά τη λήξη του προηγούμενου μέτρου, θα δοθεί δωρεάν πρόσβαση στις αστικές δημόσιες συγκοινωνίες. Και εξετάζουμε για να εξοικονομήσουμε χρήματα από άλλες δράσεις, προκειμένου το μέτρο να επεκταθεί και σε αστικές συγκοινωνίες περιφερειακών πόλεων που είναι ιδιωτικές».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Δωρεάν τα μέσα μεταφοράς για τους εγγεγραμμένους ανέργους του ΟΑΕΔ"

Eurogroup: Χωρίς νέα πρόταση η Ελλάδα, αλλά με καλή παρουσίαση

Στο EuroWorking Group παραπέμπουν την Ελλάδα οι εταίροι, καθώς η κυβέρνηση φέρεται ότι επανέφερε στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων τις προτάσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά με «κάποιες βελτιώσεις» όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή στα διεθνή πρακτορεία.

Μάλιστα, όπως τονίζουν πηγές στις Βρυξέλλες, ουσιαστικά η Ελλάδα θα καταθέσει αυτές τις νέες προτάσεις επισήμως αύριο και ως εκ τούτου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα παραμείνουν στη βελγική πρωτεύουσα... περιμένοντας τις κινήσεις της Αθήνας.

Όλα δείχνουν ότι οι όποιες νέες ελληνικές προτάσεις θα πρέπει πρώτα να κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών – με πρώτο εξ αυτών το EuroWorking Group – τα οποία θα κληθούν να τις αξιολογήσουν και να αποφανθούν εάν τελικώς δεν είναι κενές περιεχομένου ή εάν μπορούν όχι μόνο να εφαρμοστούν αλλά να έχουν και ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Εφόσον οι προτάσεις «περάσουν» από τα τεχνικά κλιμάκια, τότε θα ακολουθήσει σύγκλιση ενός νέου Eurogroup, χωρίς φυσικά να γνωρίζει οποιοσδήποτε πότε θα συμβεί αυτό.

Η νέα καθυστέρηση, πέραν πάσης αμφιβολίας, θα προκαλέσει ακόμη περισσότερα προβλήματα στην οικονομία, με δεδομένο ότι χωρίς κάποια πολιτική απόφαση η ΕΚΤ στην αυριανή συνεδρίασή της σε καμία περίπτωση δεν θα έχει τη δυνατότητα – ακόμη και νομικά – να προχωρήσει σε οποιαδήποτε απόφαση για ενίσχυση του ELA.

Η απουσία νέων προτάσεων ή τουλάχιστον η απροθυμία της ελληνικής πλευράς να τις καταθέσει σήμερα φέρεται ότι εξόργισε αρκετούς υπουργούς Οικονομικών, με κάποιους εξ αυτών – όπως, τουλάχιστον, αναφέρουν ξένοι και Έλληνες ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες – να διερωτώνται γιατί υπήρξε σύγκλιση του Eurogroup, από τη στιγμή που στην ουσία δεν υπάρχει κάποιο θέμα συζήτησης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Eurogroup: Χωρίς νέα πρόταση η Ελλάδα, αλλά με καλή παρουσίαση"

Κατρούγκαλος: Ανέφικτο να ανοίξουν οι τράπεζες αυτήν την εβδομάδα

«Αυτή την εβδομάδα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, ώστε να ανοίξουν οι τράπεζες. Όχι να ανοίξουν αυτή την εβδομάδα -αυτό μάλλον δεν είναι τεχνικά εφικτό-, αλλά να μπουν σε μια πορεία κανονικότητας» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, στον «Αθήνα 9.84».

«Η οικονομία χωρίς τράπεζες δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ελπίζω να μην χρειαστούν εβδομάδες... Δεν είναι δυνατόν να πάμε παραπάνω από μία εβδομάδα με κλειστές τράπεζες, ήδη έχουμε καθυστερήσει» πρόσθεσε.

Ο κ. Κατρούγκαλος εξαπέλυσε βολές εναντίον της ΕΚΤ για την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα. «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εδώ ήταν κατεξοχήν πρόβλημα ρευστότητας, που μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Με το να μην αντιμετωπιστεί έγκαιρα, με το να μην αυξηθεί η ρευστότητα, δημιουργήθηκε μια χιονοστιβάδα» είπε.

«Συγκρίνετε τι έκανε η ΕΚΤ το 2012, στις εκλογές, με αυτό που έκανε τώρα. Τότε έρχονταν τα αεροπλάνα γεμάτα με ευρώ. Εύλογα, γιατί δεν έπρεπε να δημιουργηθεί το κλίμα του bank run που είναι ψυχολογία... Έπρεπε η ΕΚΤ να εξασφαλίσει τη ρευστότητα και ο λόγος που δεν το έκανε είναι σαφέστατα πολιτικός» συμπλήρωσε ο Γ.Κατρούγκαλος.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος: Ανέφικτο να ανοίξουν οι τράπεζες αυτήν την εβδομάδα"

Νέο αίτημα χρηματοδότησης στον ESM καταθέτει η Ελλάδα

Νέα αίτηση της Ελλάδας στον ΕSM (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας) αναμένεται να κατατεθεί απόψε ή το αργότερο αύριο το πρωί, όπως επιβεβαίωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την τρίωρη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι αναμένονται νέo αίτημα και η νέα πρόταση μεταρυθμίσεων από την πλευρά της Ελλάδας, τις οποίες θα εξετάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης σε νέα τηλεδιάσκεψη αύριο.

«Ελπίζω ότι μέχρι αύριο το πρωί η Ελλάδα θα μας έχει στείλει τη νέα πρόταση και τη νέα αίτηση για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες όπως προβλέπεται», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσθέτοντας: «Υπάρχει μεγάλη χρονική πίεση. Το ξέρουμε εμείς και οι συνάδελφοι γιατί είναι δύσκολη η κατάσταση στην Ελλάδα όσο μιλάμε».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ακόμη ότι εάν υπάρξει συμφωνία και αποφασιτεί ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα τότε «οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν ότι θα πρέπει να είναι ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για λόγους αξιοπιστίας».

Νωρίτερα, ο φινλανδος υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι η Αθήνα αναμένεται να καταθέσει νέο αίτημα χρηματοδότησης προς το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας «εντός των επόμενων ωρών».

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Εurogroup o νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε αναλυτικά, προφορικά, τις προτάσεις επί της ελληνικής πλευράς και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σημαντική σύγκλιση στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.

Ευρωπαϊκές πηγές, επίσης, που επικαλούνται οι Financial Times και ο Guardian ανέφεραν ότι στο Eurogroup δεν κατατέθηκαν γραπτές προτάσεις αλλά έγινε μια «πολύ καλή παρουσίαση».

Παράλληλα, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διευκρίνιζαν ότι το σημερινό Eurogroup «δεν είχε σκοπό να πάρει αποφάσεις, αλλά να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής». Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές,, «η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις από την προηγούμενη Τρίτη, οι οποίες παραμένουν στο τραπέζι με ορισμένες βελτιώσεις. Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις, τη χρηματοδότηση, το επενδυτικό πρόγραμμα καθώς και τη ρύθμιση του χρέους.
Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα συζητηθούν σήμερα και αύριο, ώστε, σύντομα, να κλείσει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία με βάση και την εντολή του δημοψηφίσματος. Συμφωνία που, παράλληλα, θα αποκαθιστά τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα».

Ολόκληρη η επίσημη ανακοίνωση του Γερούν Ντίσελμπλουμ μετά το Eurogroup ήταν η εξής:

«Καλωσορίσαμε τον νέο συνάδελφό μας από την Ελλάδα και ακούσαμε την αποτίμησή του για την κατάσταση μετά το «Οχι» στο δημοψήφισμα. Δεν υπήρξαν νέες προτάσεις σ' αυτή τη φάση από τον έλληνα υπουργό και το πρώτο βήμα θα είναι ότι η Ελλάδα θα αποστείλει ένα νέο αίτημα στο Eurogroup: Ένα νέο αίτημα για στήριξη από τον ESM και μόλις αυτό σταλεί - ελπίζουμε ακόμη και αύριο το πρωί - θα έχουμε μια νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για να ξεκινήσει επίσημα η διαδικασία επί αυτού του αιτήματος. Θα ζητήσω κατ' αρχήν από τους θεσμούς να εξετάσουν την χρηματοοικονομική κατάσταση της Ελλάδας, τα δημόσια οικονομικά της και το χρέος, και στη συνέχεια οι θεσμοί θα επιστρέψουν σ' εμάς και θα δούμε εάν μπορούμε να ξεκινήσουμε επίσημα τις διαπραγματεύσεις. Ολα αυτά πρέπει να γίνουν μέσα σε λίγες ημέρες. Εχουμε πολύ λίγο χρονο, όπως όλοι γνωρίζετε».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο αίτημα χρηματοδότησης στον ESM καταθέτει η Ελλάδα"

Κατάθεση μηνύσεων, αγωγών και προσφυγών χωρίς δικαστικά παράβολα

Με εγκύκλιο προς όλα τα δικαστήρια, τις εισαγγελίες, τους δικηγορικούς και συμβολαιογραφικούς συλλόγους της χώρας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος επισημαίνει ότι όσο διάστημα παραμένουν κλειστές οι τράπεζες οι μηνύσεις, αγωγές, προσφυγές και τα άλλα ένδικα μέτρα, μπορεί να κατατίθενται στα δικαστήρια χωρίς παράβολα, δικαστικά ένσημα, γραμμάτια προείσπραξης, κ.λπ.

Επίσης, όσο διάστημα παραμένουν κλειστές οι τράπεζες αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής των χρηματικών ποσών που προκύπτουν από την μετατροπή των ποινών ή την εξαγορά των ποινών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο, αναστέλλεται, λόγω ανωτέρας βίας, για όσο διάστημα συνεχίζεται το κλείσιμο των τραπεζών, η υποχρέωση εκπλήρωσης πάσης φύσεως οικονομικών υποχρεώσεων και ιδίως της «καταβολής εισφορών, παραβόλων, γραμματίων και δικαστικών ενσήμων, που σχετίζονται με την άσκηση και την εκδίκαση ένδικων βοηθημάτων και μέσων ή καταβολής πάσης φύσεως εγγυοδοσιών ή εφ άπαξ ή σε δόσεις χρηματικού ποσού από μετατροπή στερητικής της ελευθερίας ποινής».

Συνεπώς, συνεχίζει η εγκύκλιος, «τα ασκούμενα ένδικα βοηθήματα ή μέσα δεν ενδείκνυται να απορρίπτονται ως απαράδεκτα, λόγω απλώς της έλλειψης βεβαίωσης καταβολής των αντίστοιχων ποσών».

Τέλος, αναφέρει η εγκύκλιος, ότι «αυτονόητο είναι ότι με τη λήξη της τραπεζικής αργίας αίρεται και ο σχετικός λόγος ανωτέρας βίας και αναβιώνει η υποχρέωση καταβολής των αντίστοιχων οικονομικών υποχρεώσεων».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατάθεση μηνύσεων, αγωγών και προσφυγών χωρίς δικαστικά παράβολα"

Ιταλία: Το ΔΝΤ προβλέπει επιπτώσεις από την ελληνική κρίση

Στις πιθανές επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης και στην Ιταλία αναφέρθηκε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε έκθεσή του με θέμα τις προοπτικές της ιταλικής οικονομίας.

«Αν δεν αντιμετωπισθούν οι εξελίξεις της ελληνικής κρίσης, με μια ισχυρή πολιτική απάντηση, μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην Ιταλία, πλήττοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών» αναφέρεται στην σχετική έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη. Ωστόσο εκτιμάται ότι «ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης είναι περιορισμένος».

Υπενθυμίζεται ότι κατά την διάρκεια όλων των περασμένων ημερών, τόσο ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, όσο και ο Ιταλός υπουργός οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, είχαν υποστηρίξει ότι η Ιταλία δεν διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, διότι τα τελευταία χρόνια η Ρώμη έχει προχωρήσει σε σειρά μεταρρυθμίσεων.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Το ΔΝΤ προβλέπει επιπτώσεις από την ελληνική κρίση"

Ομιλία Τσίπρα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα απευθυνθεί την Τετάρτη το πρωί (10:00 ώρα Ελλάδος) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξηγήσει στους ευρωβουλευτές τις θέσεις της Αθήνας μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Η ομιλία του θα γίνει στον απόηχο της ομιλίας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Ολομέλεια. Ο πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε την Αθήνα και τον έλληνα πρωθυπουργό «να μας εξηγήσει σε τι είπαν 'όχι' οι Έλληνες», βλέποντας επίσης τη «μπάλα στο γήπεδο της Ελλάδας» για επανέναρξη των συνομιλιών.

«Στο γερμανικό Τύπο διαβάζω διάφορα πως έχω εξαφανιστεί» είπε ο Γιούνκερ ενώπιον της Ολομέλειας. «Δεν είπα τίποτε μετά το βράδυ της Κυριακής, και πιστεύω ότι κάποιες φορές θα έπρεπε να περιμένουμε πριν μιλήσουμε, και για αυτό ήρθα εδώ, στην Ευρωβουλή, να μιλήσω επειδή εδώ είναι το σπίτι της Δημοκρατίας» εξήγησε.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Ομιλία Τσίπρα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη"

MSCI: Σκέψη για έξοδο του ΧΑ από τους διεθνείς δείκτες

Σε αναμονή 40 ημερών θα βρίσκεται η MSCI, μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου προκειμένου να εξετάσει εάν θα εξαιρεθεί η Ελλάδα από τους περιφερειακούς και διεθνείς δείκτες.

«Η ελληνική οικονομία είναι κλειστή. Πως μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει χειρότερο;», διερωτάται σε έκθεση της η MSCI υπογραμμίζοντας οτι σύντομα το ελληνικό χρηματιστήριο θα εξαιρεθεί από τους δείκτες των αναδυόμενων αγορών απομακρύνοντας ακόμη περισσότερο και τους τελευταίους επενδυτές.

Η MSCI, ο πάροχος των χρηματιστηριακών δεικτών, ρώτησε τους πελάτες του εάν θα χειριστούν την Ελλάδα διαφορετικά μετά την κατάσταση που προηγήθηκε, όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιεύει το Reuters «η MSCI καλωσορίζει οποιαδήποτε πληροφορία των traders σχετικά με το εάν είναι ορθό να ακολουθηθεί ο βασικός κανόνας (σ.σ.: της αποπομπής μετά από διάστημα 40 ημερών) ή αν στην περίπτωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα πρέπει να ακολουθηθεί κάποια άλλη πρακτική».

Παράλληλα η MSCI ζητά από τους traders πληροφορίες που αφορούν τόσο τα capital controls όσο και τις επιπτώσεις που αυτά μπορούν να έχουν για τους επενδυτές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "MSCI: Σκέψη για έξοδο του ΧΑ από τους διεθνείς δείκτες"

ΔΕΔΔΗΕ: Τηλεφωνικό Κέντρο Ενημέρωσης Πολιτών στο 11500

Την έναρξη λειτουργίας τηλεφωνικού Κέντρου Ενημέρωσης Πελατών από αύριο στην τηλεφωνική γραμμή 11500 ανακοίνωσε ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Το Κέντρο Ενημέρωσης Πελατών θα λειτουργεί κατά τις εργάσιμες ημέρες, από τις επτά το πρωί έως τις επτά το απόγευμα και θα παρέχει πληροφόρηση για όλα τα ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής (συνδέσεις στο Δίκτυο, μεταβολές σε υφιστάμενες παροχές, καταμέτρηση, Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο κλπ).

Καλώντας στον πενταψήφιο πανελλαδικό αριθμό 11500 (με αστική χρέωση), οι πελάτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση των διαφόρων αιτημάτων τους καθώς και να υποβοηθούνται στην υποβολή των αιτημάτων τους στις κατά τόπους υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΕΔΔΗΕ: Τηλεφωνικό Κέντρο Ενημέρωσης Πολιτών στο 11500"

Βούλτεψη: Μεγάλη ήττα της κυβέρνησης το «όχι» στο δημοψήφισμα [ΒΙΝΤΕΟ]

Τη δική της ερμηνεία αναφορικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής έδωσε σήμερα η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για μεγάλη ήττα της κυβέρνησης».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, η κ. Βούλτεψη είπε: «Σε ποσοστό 62% ο λαός είπε "όχι" σε όποια συμφωνία έφερε ή σε όποια κατάληξη είχε η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης μέχρι σήμερα».

Δείτε το βίντεο


tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Βούλτεψη: Μεγάλη ήττα της κυβέρνησης το «όχι» στο δημοψήφισμα [ΒΙΝΤΕΟ]"

Η Ιρλανδία θα κάνει τα πάντα για μία βιώσιμη λύση για την Ελλάδα [BINTEO]

«Κανείς δεν θέλει να ωθήσει την Ελλάδα εκτός τροχιάς τον επόμενο μήνα. Κανείς δεν θέλει Grexit. Η αλήθεια είναι ότι η Ιρλανδία ήθελε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη άρα εξετάζουμε την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, αυτή είναι η θέση μου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν, προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Ελπίζω τις επόμενες ημέρες θα έχουμε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να εξασφαλίσω ότι η Ελλάδα θα παραμείνει και το πρόγραμμά της θα είναι βιώσιμο», τόνισε ο ο Ιρλανδός υπουργός.

«Το Eurogroup θα συμβουλεύσει τη Σύνοδο. Έχουν επέλθει πολλές ενδιαφέρουσες εξελίξεις, έγινε ένα δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει μία λύση που να είναι κατάλληλη σε όλες τις περιπτώσεις και σε όλες τις χώρες», σημείωσε και είπε επίσης ότι ευελπιστεί η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να είναι βιώσιμη.


tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ιρλανδία θα κάνει τα πάντα για μία βιώσιμη λύση για την Ελλάδα [BINTEO]"

Μέρκελ: Δεν υπάρχουν βάσεις για διαπραγμάτευση

«Δεν υπάρχουν βάσεις για διαπραγμάτευση» και «χωρίς αλληλεγγύη και μεταρρυθμίσεις δεν θα υπάρξει καμία δυνατότητα να βοηθήσουμε, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει επιτυχημένος δρόμος» δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής.

Η Άγκελα Μέρκελ τόνισε πως μετά το πέρας του 2ου ελληνικού προγράμματος και μετά από το «όχι» στο δημοψήφισμα δεν υπάρχει η βάση για να ξεκινήσουν οι νέες διαπραγματεύσεις.

Και πρόσθεσε ότι έχουν μείνει ελάχιστες ημέρες και ότι «σήμερα θα ακούσουμε τι θα μας πει ο Έλληνας πρωθυπουργός». 


 

«Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη»

«Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Αυτός είναι ο σκοπός μας. Σοβαρές τεχνικές προτάσεις. Τις αναμένουμε. Θα πρέπει να είναι συγκεκριμένες και θα δούμε τι θα κάνουμε το βράδυ. Εναπόκειται στην ελληνική πλευρά να υποβάλλει προτάσεις και η Ευρώπη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη» είπε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ και συνέχισε: «Δεν μπορούμε να μιλούμε κάθε τρεις μήνες για την Ελλάδα. Υπευθυνότητα, αλληλεγγύη γιατί πρέπει να υπερβούμε μία και καλή αυτή την δυσκολία και τρίτο ταχύτητα, γιατί πρέπει να είμαστε γρήγοροι». 


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ: Δεν υπάρχουν βάσεις για διαπραγμάτευση"

Η επιστολή Παυλόπουλου στον Ντόναλντ Τουσκ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε σχέση με τη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό μέγαρο.

Σε αυτήν αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν από τη χθεσινή σύσκεψη του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και υπογραμμίζει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν συνιστά εντολή ρήξης με την ευρωζώνη.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Dear Mr. President,

I would like to inform you that following a request by the Prime Minister of Greece Mr. Alexis Tsipras, I called a meeting yesterday of the political leaders of the Parties of the Greek Parliament, in which a common declaration was adopted by all Parties except the Communist Party of Greece stating the following:

The recent vote of the Greek people in the referendum does not constitute a mandate to break away from the Euro zone, but a mandate to continue and strengthen the effort for attaining a socially just and economically viable agreement. The Government will assume the responsibility of continuing negotiations, and every political leader will contribute to this effort on the basis of their institutional and political role.

The common goal, in this context, is the pursuit of a solution that will ensure:

- Covering, sufficiently, the financial needs of the country

- Credible reforms, based on a fair distribution of burdens and the promotion of growth, with as few recessionary consequences as possible

- A strong, front-loaded developmental program, primarily oriented to confronting unemployment and encouraging entrepreneurship

- A commitment to beginning a substantial discussion on confronting the problem of the viability of Greek public debt

The Political Leaders also underlined that the restoration of liquidity in the Greek banking system, in coordination with the ECB, constitutes an immediate priority.

The aforementioned consensual decision of most Greek Parliamentary parties constitutes a crucial opportunity for all euro zone partners to reach an economically and politically viable agreement.

I remain,

Sincerely yours,

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Η επιστολή Παυλόπουλου στον Ντόναλντ Τουσκ"

Αλληλεγγύη υπό σκληρούς όρους από την Φινλανδία [ΒΙΝΤΕΟ]

«Θέλουμε κάποιες εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, είναι πολλά τα διακυβεύματα. Πολλοί μιλούν για αλληλεγγύη, αν υπάρξει δέσμευση για να δανείσουμε χρήματα θα πρέπει να έχουμε όρους», δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Δεν θα προβούμε σε ελάφρυνση χρέους», ξεκαθάρισε και σημείωσε ότι η πόρτα είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις αλλά ο χρόνος τελειώνει.

«Δεν θέλουμε να βγει η Ελλάδα εκτός ευρώ αλλά θα πρέπει να μας δείξει ότι θέλει να μείνει. Δεν εξετάζουμε δάνειο - γέφυρα. Χρειαζόμαστε αλλαγή στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης», συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας.

Σχολιάζοντας την αποχώρηση του Γιάνη Βαρουφάκη από την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, ο Στουμπ είπε πως δεν νομίζει πως ένα άτομο μπορεί να επιφέρει την αλλαγή. «Το σημείο - κλειδί είναι η ελληνική κυβέρνηση να μας πει τι θέλει μετά το δημοψήφισμα. Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα αλλά υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις. Εξετάζουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Εξετάζουμε τον ρόλο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη μετά το δημοψήφισμα. Δεν εξετάζουμε Grexit» δήλωσε.


tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλληλεγγύη υπό σκληρούς όρους από την Φινλανδία [ΒΙΝΤΕΟ]"

Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την Τετάρτη

Τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς αναμένει το Eurogroup δήλωσε ο επικεφαλής του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ. Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους αύριο θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στην οποία οι 18 θα περιμένουν τις ελληνικές προτάσεις. 

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι αν υπάρχει κάτι απτό από τις ελληνικές προτάσεις τότε μπορούν να ξεκινήσουμε άμεσα διαπραγματεύσεις. 
Ο Γ.Ντάισελμπλουμ μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα χρειαστεί χρηματοδότηση για τη στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μεταθέτοντας όμως τη λήψη κάποιας σχετικής απόφασης σε μελλοντική συνεδρίαση του οργάνου. 

Από τα λεγόμενά του φάνηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την κατάληξη των συνομιλιών λέγοντας ότι τα προβλήματα της Ελλάδας είναι βαθιά και το ζήτημα αυτό θα απασχολεί την Ευρώπη για πολλά χρόνια, καθώς θα χρειαστούν συγκεκριμένες λύσεις.



real
Διαβάστε Περισσότερα » "Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την Τετάρτη"

ΥΠΟΙΚ: Ουδέποτε έχουμε συζητήσει για «κούρεμα» καταθέσεων

Ανακοίνωση-διάψευση των ερμηνειών που προέκυψαν από συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα εξέδωσε το ΥΠΟΙΚ.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ποτέ συζητήσει το ενδεχόμενο «κουρέματος» των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών, στον απόηχο των δηλώσεων του αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Μάρδα, με τις οποίες δήλωσε άγνοια για το τι σχεδιάζουν οι ελληνικές τράπεζες.

«Σε κανένα αρμόδιο κυβερνητικό όργανο δεν έχει ουδέποτε συζητηθεί καν το ενδεχόμενο ‘κουρέματος’ των τραπεζικών καταθέσεων», σημειώνει χαρακτηριστικά το ΥΠΟΙΚ, συμπληρώνοντας πως «οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία των δηλώσεων του υπουργού για το θέμα είναι αυθαίρετη».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΟΙΚ: Ουδέποτε έχουμε συζητήσει για «κούρεμα» καταθέσεων"

Σταυρούλα Ξουλίδου: «Ο στρατός μπορεί να παράξει μόνο απλά φάρμακα γενικής χρήσης»

Eξηγήσεις για τις δηλώσεις της σχετικά με την παραγωγή φαρμάκων από τον στρατό, έδωσε η βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Σταυρούλα Ξουλίδου στον ΒΗΜΑ FM. Εξηγεί ότι μιλά για ήδη υπαρκτές δομές του στρατού όπως η ΑΒΥΠ που παράγει φάρμακα για το στράτευμα, ενώ διευκρινίζει ότι μιλούσε για κάποια γενικής χρήσης φάρμακα όπως η παρακεταμόλη, και όχι ειδικά φάρμακα που χρειάζονται ασθενείς όπως οι καρκινοπαθείς.

Υπενθυμίζουμε ότι η κα. Ξουλίδου είχε δηλώσει πριν λίγες ημέρες ότι ο στρατός μπορεί να τροφοδοτήσει την ελληνική αγορά με 45 φάρμακα πρώτης ανάγκης για τους επόμενους 10 μήνες αν παραστεί ανάγκη, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Αναλυτικά η δήλωση της κα. Ξουλίδου στον ραδιοφωνικό σταθμό έχει ως εξής:

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων και δεν είναι κάτι καινούργιο και η ΑΒΥΠ στην Πειραιώς που παράγουν φάρμακα για τους στρατιώτες – όσοι υπηρετούν το γνωρίζουν αυτό. Και υπήρξε συνάντηση του κ. Ήσυχου στις 10/6, όταν επισκέφθηκε το χώρο και δηλώσεις του ότι πρέπει να ρυθμιστεί το νομοθετικό πλαίσιο μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Άμυνας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης μέσω παραγωγής φθηνού φαρμάκου από τη στρατιωτική παραγωγή.

Υπάρχουν οι φοιτητές που περνούν στις στρατιωτικές σχολές, στις ΣΣΑΣ, και είναι υγειονομικοί, επομένως διόλου παράλογο και παράξενο είναι να γίνεται η παραγωγή φθηνού φαρμάκου από το στρατό. Και πάντοτε μιλάω για φθηνό φάρμακο, ευρείας κατανάλωσης. Δεν μιλάω για ειδικά φάρμακα, όπως για καρκινοπαθείς. Μιλάμε για παρακεταμόλη π.χ., που μπορεί να παραχθεί και να διοχετευθεί στην αγορά.

Μιλάμε για το τραγικότερο σενάριο που η Ελλάδα θα βρεθεί σε αδιέξοδο και δεν το εύχομαι. Το απεύχομαι και όλα να πάνε καλά. Υπάρχει ένα πολύ θετικό κλίμα και οι εταίροι έχουν πλέον καταλάβει ότι δεν μπορούν να παίζουν με ένα λαό που αντιστέκεται και θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος η συμφωνία που θα έλθει θα είναι επ’ωφελεία του ελληνικού λαού».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταυρούλα Ξουλίδου: «Ο στρατός μπορεί να παράξει μόνο απλά φάρμακα γενικής χρήσης»"

Βαρουφάκης: «Είναι ανακούφιση να ξεφορτώνεσαι ένα υπουργείο Οικονομικών»

Δεν έχασε καιρό ο Γιάνης Βαρουφάκης και σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News αποκάλυψε το πόσο ανακουφισμένος νιώθει που έφυγε από πάνω του το βάρος του Υπουργείου Οικονομικών.

Αρχικά ο δημοσιογράφος τον πιέζει να απαντήσει σε ερώτηση αν πιστεύει ότι «θυσιάστηκε» για χάρη των διαπραγματεύσεων και ο πρώην Υπουργός Οικονομικών αποκρίθηκε πως «Έτσι είναι η πολιτική. Δεν υπάρχουν αμνοί προς θυσία», ενώ ανασκευάζοντας, ο δημοσιογράφος ρώτησε αν έπρεπε να θυσιαστεί για χάρη της ενότητας της κυβέρνησης με τον κ. Βαρουφάκη να του απαντά: «Εσείς το είπατε. Δεν θα σχολιάσω»

Στη συνέχεια ο Γιάνης Βαρουφάκης ερωτάται αν νιώθει ανακουφισμένος από την παραίτησή του και δίνει την απάντηση: «Είναι πάντα ανακούφιση να ξεφορτώνεσαι ένα Υπουργείο Οικονομικών. Είναι ένα πολύ μεγάλο βάρος στη συνείδηση κάποιου και στην ψυχή του».

Στη συνέχεια επεμβαίνει μια ακόμα δημοσιογράφος που τον ρωτά γιατί έπρεπε να παραιτηθεί με τον κ. Βαρουφάκη να την καλεί να κάνει εκείνη την ερμηνεία που τη βολεύει γιατί «η πράξη της ερμηνείας είναι το άλας της γης».

Μετά το κλίμα, άλλαξε με το δημοσιογράφο του Sky News να του απευθύνει ερώτηση σχετικά με τις μελλοντικές του κινήσεις. «Θα ξεκουραστώ για μια μέρα και μετά θα αρχίσω να δουλεύω ξανά» είπε ο κ. Βαρουφάκης συμπληρώνοντας πως είναι εκλεγμένο μέλος μιας κυβέρνησης αποφασισμένης να πετύχει.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: «Είναι ανακούφιση να ξεφορτώνεσαι ένα υπουργείο Οικονομικών»"

«Κόκκινη γραμμή» για τη Σλοβακία το ελληνικό χρέος [ΒΙΝΤΕΟ]

«Προσωπικά είμαι σκεπτικός για το κατά πόσο θα βρεθεί μια συμφωνία», δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πίτερ Καζιμίρ, τονίζοντας ότι για τη χώρα του αποτελεί «κόκκινη γραμμή» το θέμα του ελληνικού χρέους.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος, ο Πίτερ Καζιμίρ δήλωσε απογοητευμένος αλλά τόνισε ότι η Ευρώπη θα το σεβαστεί. «Ειλικρινά μιλώντας, έχει διαρραγεί η εμπιστοσύνη», είπε.

«Πρέπει τις επόμενες ώρες και τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να δούμε ποιον δρόμο θα πάρουμε, τον έναν ή τον άλλον», κατέληξε.


tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "«Κόκκινη γραμμή» για τη Σλοβακία το ελληνικό χρέος [ΒΙΝΤΕΟ]"

Ντομπρόφσκις: Δε στοχεύουμε σε Grexit, αλλά δεν το αποκλείουμε [ΒΙΝΤΕΟ]

«Δεν είναι στόχος μας το Grexit. Δουλεύουμε για το σενάριο της συμφωνίας αλλά αν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη με ένα πλήρες πακέτο δεν μπορεί να αποκλειστεί», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει άμεσες προκλήσεις. Η πρόοδος της προηγούμενης χρονιάς χάθηκε. Τώρα χρειαζόμαστε μια ξεκάθαρη στρατηγική για την επόμενη ημέρα», υπογράμμισε.

«Πολλά θα εξαρτηθούν στο ποιες μεταρρυθμίσεις θα εισηγηθεί η Αθήνα, αν θα είναι ένα πλήρες πακέτο», κατέληξε, ζητώντας να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των 19 δημοκρατιών.


tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντομπρόφσκις: Δε στοχεύουμε σε Grexit, αλλά δεν το αποκλείουμε [ΒΙΝΤΕΟ]"

Σόιμπλε: Δεν υπάρχει η δυνατότητα να βοηθήσουμε την Ελλάδα από νομική βάση

Η απομείωση του ελληνικού χρέους αντιτίθεται στους κανόνες της Ευρωζώνης δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε κατά την προσελευσή του στο σημερινό Eurogroup και πρόσθεσε ότι «μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει νέο πρόγραμμα»

Ο γερμανός υπουργός σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει ένα δημοψήφισμα το οποίο όμως δεν μπορεί από μόνο του να δώσει λύση». και τόνισε ότι «σεβόμαστε απόλυτα το αποτέλεσμα αλλά τώρα αναμένουμε τις ελληνικές προτάσεις».

O κ. Σόιμπλε επεσήμανε ότι «σήμερα δεν υπάρχει η δυνατότητα να βοηθήσουμε την Ελλάδα από νομική βάση. Για να υπάρξει τέτοια δυνατότητα πρέπει να συναφθεί νέα δανειακή σύμβαση».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Δεν υπάρχει η δυνατότητα να βοηθήσουμε την Ελλάδα από νομική βάση"

ΕΚΤ: Η παροχή ELA δεν μπορεί να απειλεί την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής

Η παροχή έκτακτης ρευστότητας μέσω του μηχανισμού ELA δεν μπορεί να έρχεται σε σύγκρουση με την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αποσαφηνίζει σε νέα έκθεσή της η ΕΚΤ.

Μεταξύ άλλων, η Ευρωτράπεζα προειδοποιεί πως η υποστήριξη τραπεζών μέσω του ELA δεν μπορεί να γίνεται με «υπερβολικά γενναιόδωρους όρους», καθώς έτσι εγείρεται «ηθικός κίνδυνος».

Επίσης, η ΕΚΤ προειδοποιεί πως η παροχή ELA δεν πρέπει να εμποδίζει τη μοναδικότητα της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής.

Τέλος, η Ευρωτράπεζα επισημαίνει πως η παροχή επιβαρύνει νομικά την αρμόδια εθνική κεντρική τράπεζα, η οποία «επωμίζεται το κόστος και τα ρίσκα που σχετίζονται με τον ELA».

Ολόκληρη η έκθεση της ΕΚΤ
 ΕΔΩ

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΚΤ: Η παροχή ELA δεν μπορεί να απειλεί την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής"

Σόιμπλε: Ρωτήστε την ελληνική κυβέρνηση αν θα παραμείνει στο ευρώ [ΒΙΝΤΕΟ]

Το μπαλάκι της ευθύνης για εξεύρεση λύσης πέταξε για άλλη μία φορά στην ελληνική πλευρά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Προσερχόμενος στο Εurogroup, ρωτήθηκε αν η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και απάντησε «πρέπει να ρωτήσετε την ελληνική κυβέρνηση».

«Περιμένουμε να δούμε τις θα μας πει», σημείωσε.


tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Ρωτήστε την ελληνική κυβέρνηση αν θα παραμείνει στο ευρώ [ΒΙΝΤΕΟ]"

«Tο πακέτο προτάσεων πρέπει να είναι αξιόπιστο»

Τις προτάσεις της Αθήνας θέτουν ως προϋπόθεση για να προχωρήσει η συζήτηση οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup. Το δήλωσε ξεκάθαρα προσερχόμενος ο πρόεδρος του Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Δεδομένης της κατάστασης πρέπει να ακούσουμε τι πιστεύει η Αθήνα και πώς βλέπει τη διέξοδο. Θα δω πριν το Eurogroup τον νέο υπουργό Οικονομικών και θα δούμε μετά που βρισκόμαστε».

Δεν αφορά πρόσωπα αλλά το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση μετά το δημοψήφισμα. Το «όχι» σημαίνει ότι οι προηγούμενες προτάσεις δεν έγιναν αποδεκτές. Θα δούμε τις νέες θέσεις της ελληνικής πλευράς, συμπλήρωσε.

«Θα δούμε τι έχει να πει η ελληνική πλευρά, ποιες προτάσεις θα βάλει στο τραπέζι».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αγορές σημείωσε ότι το Eurogroup έχει ξεκαθαρίσει ότι θα κάνει ότι πρέπει για να προστατεύσει την ευρωζώνη. Το όποιο πακέτο λύσης θα πρέπει να είναι αξιόπιστο και αυτό είναι απαραίτητο τόσο για την αξιοπιστία της ευρωζώνης, όσο και για την Ελλάδα.

«Ελπίζω να φτάσουμε σε λύση».

Μοσκοβισί: Δεν θέλουμε το Grexit

Αυτό το Eurogroup δεν αφορά το θέμα του χρέους, αφορά το πώς θα προχωρήσουμε μπροστά, ξεκαθάρισε ο Πιέρ Μοσκοβισί απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Πρέπει σήμερα να έχουμε μια ειλικρινή συζήτηση για να αποφύγουμε το Grexit».

Δεν το θέλουμε, η Κομισιόν είναι έτοιμη να δουλέψει για να χτίσουμε το νέο πρόγραμμα.

Πρέπει να μιλήσει ο Ευ. Τσακαλώτος, να δούμε πως θέλει να προχωρήσει. Γνωρίζω ότι υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης. Πρέπει να δούμε τις προτάσεις που θα κατατεθούν.

Απαντώντας αν θα πρέπει να προχωρήσει σε σκληρότερα μέτρα η Ελλάδα αρκέστηκε να απαντήσει ότι πρέπει πρώτα να δούμε τις θέσεις της χώρας. Αν οι προτάσεις είναι «ισχυρές» θα δούμε πως θα προχωρήσουμε.

Κόκκινη γραμμή το χρέος, λέει ο Σλοβάκος υπουργός οικονομικών

Προσωπικά είμαι σκεπτικός για το κατά πόσο θα βρεθεί μια συμφωνία, δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών. Πρέπει τις επόμενες ώρες και τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να δούμε ποιον δρόμο θα πάρουμε, τον έναν ή τον άλλον.

Είμαστε απογοητευμένοι αλλά σεβόμαστε το δημοψήφισμα. Ειλικρινά μιλώντας, έχει διαρραγεί η εμπιστοσύνη. Είναι κόκκινη γραμμή για τη χώρα μου το θέμα του χρέους, συμπλήρωσε.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "«Tο πακέτο προτάσεων πρέπει να είναι αξιόπιστο»"

Σουλτς: Δεν επιθυμώ Grexit, δεν ζήτησα ποτέ παραίτηση του Τσίπρα [BINTEO]

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς τάχθηκε σήμερα Τρίτη εναντίον του Grexit, λέγοντας πως «η σύγκρουση δεν είναι λύση», ενώ ανέφερε ότι ουδέποτε ζήτησε παραίτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Είμαι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Πιστεύω πως εκείνοι που θέλουν να διασπάσουν την Ευρωζώνη κάνουν λάθος», δήλωσε ο κ. Σουλτς μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επαναλαμβάνοντας, ωστόσο, ότι «η μπάλα είναι στην ελληνική πλευρά».

«Η προσωπική μου γνώμη είναι πως δεν μπορεί να είναι στόχος μας το Grexit. Η σύγκρουση δεν είναι λύση... πρέπει να φέρουμε κοντά τις δύο πλευρές «Δεν ζήτησα ποτέ την παραίτηση του κυρίου Τσίπρα ή της ελληνικής κυβέρνησης».


tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Σουλτς: Δεν επιθυμώ Grexit, δεν ζήτησα ποτέ παραίτηση του Τσίπρα [BINTEO]"

Ευρωβουλευτής ύψωσε χαρτί υγείας στον Γιούνκερ φωνάζοντας: «Έτσι καταντήσατε το ευρώ»

Κρατώντας ένα χαρτί υγείας και με την αδρεναλίνη να κτυπά «κόκκινο» στον οργανισμό του, ο ευρωβουλευτής της Λίγκας του Βορρά, Τζιανλούκα Μπουονάνο διέκοψε την ομιλία του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ για την Ελλάδα και του φώναξε: «Έτσι καταντήσατε το ευρώ», ζητώντας παράλληλα να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Τζιανλούκα Μπουονάνο ήταν καταιγιστικός και αρκετά εκφραστικός. Όρθιος και με χαρακτηριστικά έντονο ύφος, είπε στον πολιτικό από το Λουξεμβούργο: «Έχετε πάει να αγοράσετε 1 λίτρο γάλα, 1 κιλό ψωμί και 1 λίτρο βενζίνη; Τι γίνεται με τα χρήματα που πάνε στις πολυεθνικές, στις μεγάλες τράπεζες; Ο λαός δεν νοιάζεται γι' αυτά, χρειάζεται άλλες απαντήσεις».

Ακολούθως έβγαλε δύο σημαίες, μία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μία της Γερμανίας, τις τοποθέτησε τη μία δίπλα στην άλλη και απευθυνόμενος στον Γιούνκερ, είπε: «Ή Ευρώπη ή Γερμανία. Δεν γίνεται και τα δυο μαζί. Δεν θέλω να πεθάνω Γερμανός. Αν συνεχίσουμε έτσι η Ευρώπη μικραίνει, μικραίνει όμως και για την Γερμανία. Η Γερμανία είναι αυτή που πρέπει να μικρύνει. Δεν μπορεί να διατάζει όλη την Ευρώπη. Έχουμε ήδη δει τι έφερε στην Ευρώπη ο ναζισμός. Δεν θέλουμε, λοιπόν, τώρα, οικονομικό ναζισμό. Θα πρέπει να αλλάξουμε λιγάκι την πορεία των πραγμάτων, ειδάλλως κ. Γιούνκερ 100 δισ. επενδύσεις που θα πάνε;».

Στη συνέχεια έβγαλε το χαρτί υγείας και είπε: «Βλέπετε εδώ άλλα παραδείγματα, το χαρτί υγείας από τη μια και το ευρώ από την άλλη, έχουν καταντήσει να είναι το ίδιο με τη δουλειά σας. Δεν πάει πουθενά αυτή η Ευρώπη, δεν κάνετε αυτό που ενδιαφέρει τον λαό. Θα πρέπει λοιπόν κάποια στιγμή να παραιτηθείτε και να ζητήσετε συγγνώμη από την Ελλάδα για όσα κάνετε. Να ζητήσετε συγγνώμη από την Ευρώπη, διότι με τις οικονομικές σας επιταγές οδηγείτε σε σύγκρουση, σε αυτοκτονίες, σε λαθρομετανάστες. Τι άλλο θέλετε;».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωβουλευτής ύψωσε χαρτί υγείας στον Γιούνκερ φωνάζοντας: «Έτσι καταντήσατε το ευρώ»"

Φερχόφστατ σε Τσίπρα: «Είναι σκάνδαλο που αρνήθηκες να έρθεις στο Ευρωκοινοβούλιο»

Επίθεση εξαπέλυσε σήμερα στον Έλληνα πρωθυπουργό μέσω Twitter ο Γκι Φερχόφστατ, πρόεδρος της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, της τρίτης μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο λόγος φυσικά ήταν η άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να παρευρεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο για μία συζήτηση σχετικά με το ελληνικό ζήτημα. Μάλιστα, ο Φερχόφστατ, που διατέλεσε πρωθυπουργός του Βελγίου από το 1999 έως το 2008, κατηγόρησε τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ για έλλειψη δημοκρατικού πνεύματος, λόγω αυτής της άρνησης.

«Αλέξη Τσίπρα, είναι σκάνδαλο που αρνήθηκες να έρθεις στο Ευρωκοινοβούλιο για μία συζήτηση σχετικά με την Ελλάδα. Είσαι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, του λίκνου της δημοκρατίας», έγραφε το σχετικό tweet που πόσταρε.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φερχόφστατ σε Τσίπρα: «Είναι σκάνδαλο που αρνήθηκες να έρθεις στο Ευρωκοινοβούλιο»"

Ζ. Γκάμπριελ: Πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά μείωση του χρέους

Μείωση του ελληνικού χρέους μόνο μετά την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων "βλέπει" ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο Γερμανός αντικαγκελάριος, μιλώντας στο Stern.

Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα όφελος από την διαγραφή του ελληνικού χρέους ενώ εκτίμησε ότι η είσοδος της Ελλάδας στο ευρώ ήταν μια αφελής κίνηση, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζ. Γκάμπριελ: Πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά μείωση του χρέους"

Λουκέτο στα έργα: 40.000 εργαζόμενοι σε απόλυση – διαθεσιμότητα

Τη χαριστική βολή σε όλα τα δημόσια έργα της χώρας δίνει η αργία των τραπεζών και τα capital control, οδηγώντας σε οριστικό λουκέτο ακόμη και εργοτάξια που μέχρι σήμερα λειτουργούσαν έστω και σε χαμηλούς ρυθμούς, λόγω της στάσης πληρωμών.

Τραγελαφική είναι η κατάσταση και στις οδικές μεταφορές, καθώς οδηγοί καταγγέλλουν ότι μένουν εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό, εξαιτίας της αδυναμίας να πληρώσουν τοις μετρητοίς το κόστος του ταξιδιού!

Την τελευταία εβδομάδα υπολογίζεται ότι χιλιάδες εργαζόμενοι απολύθηκαν ή μπήκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας μέχρι να ξεκαθαρίσει το θολό πολιτικό και οικονομικό σκηνικό που πολιορκεί την αγορά.

"Υπολογίζουμε ότι μόνο από τα μέλη μας έχουν αποχωρήσει περί τους 40.000 εργαζόμενους τις τελευταίες μέρες καθώς τα λουκέτα σε εργοτάξια, οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες έχουν μπει στην καθημερινότητά μας" δηλώνει στο "newmomey" ο κ. Ζαχαρίας Αθουσάκης, Πρόεδρος του ΣΑΤΕ που εκπροσωπεί μεσαίες και μεγάλες τεχνικές εταιρείες. Είναι βέβαιο ότι πολλές από τις θέσεις αυτές έχουν χαθεί οριστικά, καθώς ακόμη και να αναστηθούν τα εργοτάξια δεν θα επιστρέψει όλος ο κόσμος!

Δραματική όμως εμφανίζεται η κατάσταση και στις μεταφορές. Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομίας μεταξύ του υπουργού, κ. Γιώργου Σταθάκη και εκπροσώπων των εταιρειών μεταφορών και logistics, αναδείχθηκαν και μία σειρά άλλων προβλημάτων που δυσχεραίνουν την λειτουργία του κλάδου.

Επισημάνθηκαν προβλήματα όπως ο εφοδιασμός με πετρέλαιο, η αδυναμία πληρωμής των διοδίων και της αγοράς ακτοπλοϊκών εισιτηρίων ακόμη και η αναγκαστική παραμονή μεταφορέων σε ξένες χώρες. Όπως αναφέρθηκε, το κόστος για τα λειτουργικά έξοδα ενός δρομολογίου μεταξύ Ελλάδας και Κεντρικής Ευρώπης, κυμαίνεται από 4.000 μέχρι 5.000 ευρώ, ποσό που δεν δύναται να καταβάλλει κανείς τοις μετρητοίς.

Δεν ξέρουμε σε τι νόμισμα θα πληρωθούμε

"Μέχρι τώρα είχαμε τις ανεξόφλητες οφειλές του Δημοσίου που ταλαιπωρούσαν την πρόοδο των έργων, αλλά δεν τα είχαν σταματήσει.

Από την περασμένη εβδομάδα σε όλα τα εργοτάξια έχει μπει λουκέτο. Ο λόγος είναι ότι δεν μπορούμε να προμηθευτούμε πρώτες ύλες και καύσιμα καθώς όλοι οι προμηθευτές μας ζητούν να πληρωθούν σε μετρητά, αλλά και γιατί δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τα έργα όταν υπάρχει η ανησυχία για το πώς θα πληρωθούμε και ειδικά σε ποιο νόμισμα", σημειώνει.

Ακόμη όμως και εάν επιτευχθεί μία συμφωνία τις επόμενες μέρες, ο κ. Αθουσάκης εκτιμά ότι οι συνθήκες στα δημόσια έργα δεν θα εξομαλυνθούν, καθώς με τις υποχρεώσεις που έχει σήμερα το δημόσιο είναι αδύνατο να δοθούν χρήματα στους εργολάβους πριν τον Σεπτέμβριο.

Η κατάσταση προβλέπεται να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο και από την πληροφορία πως η συγχρηματοδότηση των έργων από την ΕΕ, επιστρέφει στα αρχικά ποσοστά του 85%-15% αντί 95%-5% που ήταν για την διευκόλυνση της χώρας, μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι για να πληρωθεί ένα έργο από κοινοτικούς πόρους, θα πρέπει η Ελλάδα να εξοφλήσει το 100% για να πάρει πίσω το 85% ενώ μέχρι σήμερα ήταν το 95%! Έως τώρα δυσκολευόταν για το 5% ας αναλογιστούμε τι θα συμβεί με το 15%!

Η κρίση που σοβεί στην αγορά γενικεύεται και επεκτείνει τα μακριά πλοκάμια της σε όλα τα έργα. Στους αυτοκινητοδρόμους, για παράδειγμα, που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους, βρέθηκαν ως εκ θαύματος τις προηγούμενες μέρες 50 εκ. ευρώ για να πληρωθούν δύο παραχωρησιούχοι προκειμένου να αποφευχθεί, στάση πληρωμών από τις τράπεζες. Ωστόσο οι κίνδυνοι στα έργα είναι πολύ μεγάλοι, ειδικά εάν η χώρα εγκαταλείψει το ευρώ, εξέλιξη που αποτελεί ένα εφιάλτη για τις κατασκευές καθώς θα ισοδυναμούσε με την κατάρρευση του ΕΣΠΑ και όλων των υποδομών της χώρας.

Οι τεχνικές εταιρείες καλούνται να λάβουν αποφάσεις σε πρωτοφανείς συνθήκες. Βλέποντας το αδιέξοδο, στρέφονται πλέον μαζικά κατά των φορέων που υλοποιούν τα έργα εγείροντας αποζημιώσεις για τις σταλίες, αλλά και το κόστος που προκαλεί το πάγωμα των έργων στα εργοτάξια. Σύμφωνα με παράγοντες του τεχνικού κόσμου, οι ανάδοχοι που εκτελούν έργα που σταματούν με υπαιτιότητα του δημοσίου μπορούν με βάση το νόμο για τα δημόσια έργα να υποβάλλουν όχληση προς τις αναθέτουσες αρχές, διεκδικώντας θετικές ζημιές από την απόκλιση που παρουσιάζεται στα χρονοδιαγράμματα και τις επιπτώσεις που δημιουργεί στα μηχανήματα και τα εργοτάξια η αδράνεια των έργων. Ανάλογη διαδικασία κινήθηκε πρόσφατα για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του δήμου Ρεθύμνου ενώ σε πρόσφατη ημερίδα την ίδια γραμμή συνέστησε ο ΣΑΤΕ στα μέλη του.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Λουκέτο στα έργα: 40.000 εργαζόμενοι σε απόλυση – διαθεσιμότητα"

Γρίφος Μάρδα για τις καταθέσεις και το κούρεμα

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να υπάρξει κούρεμα καταθέσεων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για τα έσοδα, Δημήτρης Μάρδας μιλώντας στο Νίκο Ευαγγελάτο και στα Παραπολιτικά 90,1.

Οπως αναμεταδίδει το Newsit, ο κ. Μάρδας στο ερώτημα αν θα ζητηθεί από καταθέτες και ομολογιούχους να δώσουν κάτι είπε: «Δεν ξέρω κάτι τέτοιο και τι έχουν στο μυαλό τους οι τράπεζες και η ΕΕ. Υπάρχει και μια οδηγία της ΕΕ που προβλέπει κάποια πράγματα. Αυτό το θέμα δεν το έχουμε συζητήσει εκεί που θα έπρεπε να το έχουμε κάνει, δηλαδή στα αρμόδια όργανα. Υπάρχουν πολλές λύσεις για να ξεπεραστούν τα προβλήματα και δεν είναι η μόνη λύση για να αποκατασταθεί η ρευστότητα». Όσες φορές ρωτήθηκε ο κ. Μάρδας να απαντήσει ευθέως το απέφυγε αφήνοντάς το ανοικτό.

Για τις τράπεζες και το πότε θα μπορούσαν να ανοίξουν είπε:

«Δουλέψαμε και χθες αυτό το θέμα. Είχαμε σκοπό να εκδώσουμε μια νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αλλά λόγω των εξελίξεων θεωρήσαμε σκόπιμο να επεκτείνουμε το παλαιό καθεστώς. Από την Πέμπτη θα εκδοθεί νέα ΠΝΠ όπου έχουν προβλεφθεί νέες υπηρεσίες που θα παρέχονται εκ μέρους των τραπεζών. Το σύστημα θα ομαλοποιηθεί σταδιακά. Δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Το πιο απλό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και πρωτόγνωρη. Δεν μπορούμε προς το παρόν να λύσουμε το θέμα με τους συνταξιούχους που έχουν πάρει λιγότερα χρήματα από τους υπόλοιπους πολίτες».

Στο ερώτημα πώς πάνε τα έσοδα του Δημοσίου είπε:

«Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι κάνουμε για να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας. Τα έσοδα δεν μειώθηκαν στον βαθμό που περιμέναμε λόγω των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Εμείς επιδιώκουμε να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας στον χρόνο που πρέπει. Συμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε έως σήμερα θα πληρώσουμε κανονικά».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Γρίφος Μάρδα για τις καταθέσεις και το κούρεμα"

Σκουρλέτης: Σημασία έχει πώς θα κατανεμηθούν τα «σκληρά» μέτρα

«Κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει ότι μετά από πέντε μήνες δυσκολιών το 61,3% είπε ‘φτάνει, αυτό είναι το όριό μας’» δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας στην πρωινή έκτακτη ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1.

Ο Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε ότι πλέον «την ευθύνη στη διαπραγμάτευση την έχει η κυβέρνηση». Σημείωσε δε, ότι «η περήφανη στάση του κόσμου έκανε και τις πιο δύσκολες κυβερνήσεις να πουν ότι η Κυριακή δεν είναι το τέλος του κόσμου».

Σχετικά με το περιεχόμενο της πρότασης που θα παρουσιάσει σήμερα ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής - ο κ.Σκουρλέτης σημείωσε σχετικά ότι «μετά από πέντε μήνες διαπραγματεύσεων είχαμε καταφέρει να συγκλίνουμε σε κάποια πράγματα κι αυτή είναι η βάση του τελευταίου κύκλου της διαπραγμάτευσης. Εκ των ου άνευ είναι η συζήτηση για το θέμα του χρέους».

Ειδικότερα, τόνισε ότι κανένας δεν μπορεί να σταθεί μόνο στο δημοσιονομικό σκέλος «χωρίς τη συνολική εικόνα της συμφωνίας».

Ερωτηθείς για το αν η όποια συμφωνία επιτευχτεί θα γίνει αποδεκτή από τους βουλευτές της κυβέρνησης, απάντησε ότι «αν έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά, θα περάσει από τους βουλευτές και από τον κόσμο». Στάθηκε ιδιαίτερα στο σημείο ότι η συμφωνία θα περάσει «αν μέσα από αυτήν ανοίγεται μια προοπτική».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκουρλέτης: Σημασία έχει πώς θα κατανεμηθούν τα «σκληρά» μέτρα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news