facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Ανοιχτές οι τράπεζες που λειτούργησαν και την Παρασκευή

Ανοικτά θα είναι αύριο Δευτέρα τα υποκαταστήματα των τραπεζών που ήταν ανοικτά την Παρασκευή, για τις ίδιες συναλλαγές, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Στα καταστήματα θα εξυπηρετηθούν και όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν ακόμα εισπράξει το ποσό των 120 ευρώ και δεν διαθέτουν κάρτα ανάληψης.

«Η υπολειτουργία των τραπεζών, με τις μισές μόνο να είναι ανοιχτές, δημιουργεί θέμα ίσης μεταχείρισης των πολιτών», ανέφερε ο Δημήτρης Μάρδας, κατά συνέπεια εξετάζεται η μη πρόσβαση σε αυτές μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία τους.

Ο ίδιος διέψευσε ότι τίθεται θέμα πρόσβασης κι επέμβασης στο περιεχόμενό των θυρίδων. Νωρίτερα η Νάντια Βαλαβάνη είχε δηλώσει ότι «όποιος έχει θυρίδα μπορεί να πάει στην τράπεζα και με συνοδεία τραπεζικού υπαλλήλου να πάρει ό,τι θέλει μέσα από τη θυρίδα εκτός από χρήματα».

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από άλλους συμμετέχοντες στο τηλεοπτικό πάνελ, η ίδια έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει πρόθεση του κράτους να πάρει τα χρήματα όσων διατηρούν μετρητά σε θυρίδες.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοιχτές οι τράπεζες που λειτούργησαν και την Παρασκευή"

Τσίπρας: Πάμε σε διαπραγματεύσεις - Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις

Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός το βράδυ της Κυριακής, σε δηλώσεις του λίγες ώρες έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος και την επικράτηση του «όχι».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως το δημοψήφισμα της Κυριακής αποτελεί μια μεγάλη νίκη και μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία, τονίζοντας ότι ο λαός απέδειξε ότι ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έστειλε ένα μήνυμα ενότητας προς του πολίτες υπογραμμίζοντας πως ό,τι και αν επέλεξε ο καθένας στην κάλπη, «από τώρα και στο εξής είμαστε όλοι ένα».

«Από τώρα και στο εξής είμαστε όλοι ένα. Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να ξεπεράσουμε την κρίση», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι γνωρίζει πως η εντολή που του έδωσε σήμερα ο λαός δεν είναι εντολή ρήξης με την Ευρώπη.

Μάλιστα, ανακοίνωσε πως θα ζητήσει το πρωί της Δευτέρας τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, τονίζοντας πως «χρειαζόμαστε ενότητα και ομοψυχία».

«Σήμερα κάνατε μια πολύ γενναία επιλογή, ωστόσο, έχω πλήρης συνείδηση ότι η εντολή που μου δίνετε δεν είναι εντολή ρήξης με την Ευρώπη και θα την υπηρετήσω χωρίς χρονοτριβή», ανέφερε, σημειώνοντας πως από αύριο η Ελλάδα θα προσέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευση με κύριο μέλημα την αποκατάσταση της τραπεζικής σταθερότητας.

Σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η ΕΚΤ κατανοεί πλήρως όχι μόνο την γενική οικονομική κατάσταση, αλλά και την ανθρωπιστική, ενώ μεταξύ άλλων είπε ότι αυτή τη φορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους θα βρίσκεται και το θέμα του χρέους.

Άλλωστε, πρόσθεσε, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε τις θέσεις της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Όσον αφορά στο δημοψήφισμα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως ο ελληνικός λαός απάντησε στο σωστό ερώτημα, σημειώνοντας ότι αυτό δεν ήταν το αν η Ελλάδα θα φύγει ή όχι από το ευρώ.

«Αυτή την ώρα ο τόπος χρειάζεται περισσότερα από ποτέ ενότητα και συνοχή», είπε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως γιορτάζουμε μια νίκη της δημοκρατίας και εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Πάμε σε διαπραγματεύσεις - Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις"

Σύνοδος Κορυφής την Τρίτη για την Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ, που θα συναντηθούν τη Δευτέρα το απόγευμα στο Παρίσι, αναμένεται να ζητήσουν τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής.


Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνοδος Κορυφής την Τρίτη για την Ελλάδα"

Θεοδωράκης: Όχι πλιάτσικο στις καταθέσεις

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε να υπάρξει εθνικό μέτωπο για την υπογραφή συμφωνίας με τους δανειστές, τόνισε όμως ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της έναν Γολγοθά, και κάλεσε την κυβέρνηση να μην κάνει «πλιάτσικο σε καταθέσεις και περιουσίες».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έθεσε τρεις όρους για τις επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού: να μην διακινδυνεύσει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, να μην κάνει πλιάτσικο στις καταθέσεις και τις περιουσίες των πολιτών και να στείλει διαπραγματευτές «επαρκείς και λογικούς».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωράκης: Όχι πλιάτσικο στις καταθέσεις"

Κουτσούμπας: «Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ να μην τολμήσει να επιβάλει νέα μνημόνια»

"Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ να μην τολμήσει να χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για να επιβάλει στο λαό μας νέα σκληρά μέτρα, νέα μνημόνια διαρκείας. Η διαπραγμάτευση που έχει υποσχεθεί ο κ. Τσίπρας, με βάση την πρότασή του πριν τρεις μέρες προς τους «τρεις θεσμούς» δηλαδή την τρόικα, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, σε νέο χειρότερο μνημόνιο, δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Δεν φτάνει που έτσι νομιμοποιεί και τα προηγούμενα μνημόνια με τους εφαρμοστικούς τους νόμους, αλλά και δεν διστάζει να οδηγήσει το λαό μας σε πραγματική χρεοκοπία. Η εναλλακτική που μπορεί ως μια άλλη πιθανότητα να προκύψει και για την οποία έχει μιλήσει η τρόικα, δηλαδή με δρομολόγηση πορείας εξόδου από το ευρώ, είναι και αυτή εκδοχή, που επίσης θα πλήξει μόνο την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα" υπογράμμισε.

Είπε οτι το ΚΚΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του "να μην υποκύψουν σε εκβιαστικά διλήμματα" και "ιδιαίτερα χαιρετίζουμε όσους και όσες έριξαν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, μια πρόταση δηλαδή την οποία η κυβέρνηση αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία στη Bουλή, στερώντας από το λαό μας το δικαίωμα να το ρίξει μαζικά στην κάλπη, αφαιρώντας του τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε διαφορετικές προτάσεις".

Πρόσθεσε ότι" απέναντι στο κολοβό - αμφιλεγόμενο ερώτημα του δημοψηφίσματος - αστραπή, ένα μέρος του λαού που κατάφερε να ξεπεράσει τον εγκλωβισμό και την παραπλάνηση, έδωσε μια πρώτη απάντηση, με το άκυρο, αλλά και το λευκό ενώ αρκετοί επέλεξαν την αποχή από αυτή την διαδικασία, λόγω και των δυσκολιών και των μεγάλων εξόδων μετακίνησής του".

Υπενθύμισε ότι από την πρώτη στιγμή που αναγγέλθηκε το δημοψήφισμα το ΚΚΕ είχε "σωστά επισημάνει ότι είτε ΟΧΙ είτε ΝΑΙ βγει από την σημερινή κάλπη, δεν υπάρχουν πραγματικά φιλολαϊκές εναλλακτικές λύσεις εντός της ΕΕ, του καπιταλιστικού δρόμου, της αναγνώρισης του χρέους, με τις οποίες πορεύονται όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, είτε του μπλοκ του ΟΧΙ, είτε του μπλοκ του ΝΑΙ. Αφού οι προτάσεις και των μεν και των δε, συμφωνούν, ως προς την αναγκαιότητα τήρησης των κανόνων της ΕΕ, της υπηρέτησης ο καθένας τους των συμφερόντων τμημάτων του κεφαλαίου".

Ο κ. Κουτσούμπας είπε οτι το ΚΚΕ απευθύνεται ιδιαίτερα σε όσους επέλεξαν σήμερα το ΟΧΙ "πιστεύοντας ότι έτσι μπορεί να σταματήσει η λιτότητα, ότι απαντάνε με αυτόν τον τρόπο στα αντιλαϊκά μέτρα, στα μνημόνια" και κάλεσε καλεί όλους και όλες "που σήμερα αισθάνονται δικαιωμένοι που επικράτησε το ΟΧΙ, να μην εφησυχάσουν, να μη συναινέσουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει αυτό το ΟΧΙ σε ένα ΝΑΙ σε νέες αντιλαϊκές συμφωνίες".

"Τους τείνουμε το χέρι για τους αγώνες της επόμενης μέρας, ενάντια στην επιδείνωση της ζωής τους" πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι το ΚΚΕ ανάλογα απευθύνεται και στους ψηφοφόρους που επέλεξαν το ΝΑΙ "κάτω από την πίεση της μεγαλοεργοδοσίας, κάτω από το φόβο των κλειστών τραπεζών, για το μισθό τους, τη σύνταξή τους, για τις μικρές αποταμιεύσεις τους", προσθέτοντας "τους καλούμε να σκεφτούν ξανά τις επιλογές αυτές, να αντιπαλέψουν τα διλήμματα από δω και πέρα, να μην αναδιπλωθούν συντηρητικά, αντιδραστικά, δίνοντας αέρα στα πανιά προηγούμενων κυβερνητικών κομμάτων".

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι αναδεικνύεται η αναγκαιότητα το λαϊκό κίνημα, "να υιοθετήσει μαζικά και αποφασιστικά την πρόταση του ΚΚΕ για διέξοδο από την κρίση σε όφελος των λαϊκών συμφερόντων, πράγμα που προϋποθέτει κοινωνικοποίηση μονοπωλίων, αποδέσμευση από την ΕΕ, μη αναγνώριση του χρέους - μονομερή διαγραφή του, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της οικονομίας για την ανάπτυξη της κοινωνίας, για το λαό και με το λαό μας πραγματικά στην εξουσία".

Το ΚΚΕ θα βρεθεί μπροστά σε όλους τους αγώνες του λαού μας και την επόμενη περίοδο, δυναμώνοντας από την επόμενη κιόλας μέρα, από αύριο, την αντιμονοπωλιακή αντικαπιταλιστική γραμμή πάλης, την συσπείρωση με το Κόμμα, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι "οργανώνουμε την αντίσταση, την ετοιμότητα, την προετοιμασία σε ενδεχόμενο νέων αρνητικών εξελίξεων. Στηρίζουμε, όλους τους ανήμπορους και καταφρονεμένους. Οργανώνουμε μέσα από επιτροπές αγώνα, στους τόπους δουλειάς, στα εργοστάσια, στα νοσοκομεία, στα σούπερ μάρκετ, στις υπηρεσίες, από λαϊκές επιτροπές στις γειτονιές, από επιτροπές κοινωνικής αλληλεγγύης και βοήθειας, μέσα από ομάδες και επιτροπές ελέγχου για την επιβίωση πραγματικά της λαϊκής οικογένειας".

"Απαντάμε στην απόπειρα πόλωσης και «διχασμού» του λαού, με την ενότητα της εργατικής τάξης, την ταξική συσπείρωση μέσα στο κίνημα, την ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας. Η πρόταση του ΚΚΕ ενώνει τη λαϊκή πλειοψηφία για το σήμερα και το αύριο, ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους" κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Κουτσούμπας.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουτσούμπας: «Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ να μην τολμήσει να επιβάλει νέα μνημόνια»"

Καμμένος: Το «όχι» σηματοδοτεί το τέλος της εποχής της μεταπολίτευσης [ΒΙΝΤΕΟ]

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δίνει τέλος στην εποχή της μεταπολίτευσης», δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο οποίος σημείωσε ότι με το «ναι» συνασπίστηκαν όλες οι παλιές πολιτικές δυνάμεις του τόπου που πλέον βρίσκονται στην ίδια πλευρά της μειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Όπως είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας παρά την εβδομάδα «τρόμου» μέσω των ιδιωτικών ΜΜΕ που που έζησε ο ελληνικός λαός «είπε ένα μεγάλο όχι στην πολιτική της λιτότητας, που έχει οδηγήσει έναν περήφανο λαό στην εξαθλίωση» και πρόσθεσε ότι απέδειξε για άλλη μια φορά πως δεν εκβιάζεται και δεν τρομοκρατείται.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ζήτησε ο ελληνικός λαός να είναι αύριο ενωμένος και συμπλήρωσε ότι αύριο η κυβέρνηση συνεχίζει τη διαπραγμάτευση από εκεί που την άρχισε.


tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος: Το «όχι» σηματοδοτεί το τέλος της εποχής της μεταπολίτευσης [ΒΙΝΤΕΟ]"

Παραιτήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς από την ηγεσία της ΝΔ

Την παραίτησή του από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, έπειτα από το συντριπτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Κάνοντας λόγο για την ανάγκη για «μια νέα αρχή» της παράταξης του, ο τέως πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ αναλαμβάνει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού στην αξιωματική αντιπολίτευση.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς από την ηγεσία της ΝΔ"

Βαρουφάκης: Ο λαός επέστρεψε το τελεσίγραφο - Θα τείνουμε χείρα συνεργασίας

«Το τελεσίγραφο της 25ης Ιουνίου ο λαός το επέστρεψε σήμερα σε αυτούς που το έστειλαν» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα. Σημείωσε ότι το «όχι» είναι εργαλείο με το οποίο η κυβέρνηση θα τείνει «χείρα συνεργασίας» στους εταίρους με στόχο τη συμφωνία.

«Θα δούμε θετικά ότι το ΔΝΤ - προς τιμήν του - εξέδωσε έκθεση που επιβεβαιώνει ότι το χρέος χρειάζεται αναδιάρθρωση. Θα αντιμετωπίσουμε θετικά την ΕΚΤ που τήρησε στάση αναμονής [...] Θα αντιμετωπίσουμε θετικά την Κομισιόν που θέλουμε να παίξει θετικό ρόλο στην επούλωση της ελληνικής πληγής που είναι και πληγή της Ευρώπης» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.



Τέλος σημείωσε ότι «το “όχι” είναι ένα μεγάλο “ναι” στη δημοκρατική Eυρώπη. Είναι ένα “όχι” στο όραμα της ευρωζώνης ως απέραντο σιδερένιο κλουβί των λαών της».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Ο λαός επέστρεψε το τελεσίγραφο - Θα τείνουμε χείρα συνεργασίας"

Κατσέλη: Προσωπικό δεδομένο το περιεχόμενο της θυρίδας

Αναφορικά με το ζήτημα των θυρίδων, η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, διευκρίνισε ότι: «η πρόσβαση των πελατών στις θυρίδες που διατηρούν σε υποκαταστήματα τραπεζών θα προσδιοριστεί χρονικά από την επικείμενη έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Υπενθυμίζεται ότι το περιεχόμενο των θυρίδων αποτελεί προσωπικό δεδομένο των πελατών και πρόσβαση σε αυτές έχουν αποκλειστικά και μόνον οι ίδιοι».

Η κα Κατσέλη δεν επιβεβαίωσε τις δηλώσεις της Νάντιας Βαλαβάνη περί δέσμευσης στα μετρητά που περιέχονται σε θυρίδες, δηλώνοντας ότι η διαδικασία που ισχύει μέχρι σήμερα προβλέπει να μην παρίσταται υπάλληλος, αλλά και ότι δεν υπάρχει απόφαση για έλεγχο στα μετρητά των θυρίδων.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατσέλη: Προσωπικό δεδομένο το περιεχόμενο της θυρίδας"

Βούτσης για κλειστές τράπεζες: «Ο λαός θα αντέξει και μερικές ημέρες ακόμη»

Στο περιθώριο της πορείας από την πλατεία Κλαυθμώνος στο Σύνταγμα για να γιορτάσει την επικράτηση του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης μιλώντας στο protothema.gr για τις κλειστές τράπεζες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τις επόμενες ημέρες όπως είχαν διαβεβαιώσει τα μέλη της κυβέρνηση τους Έλληνες πολίτες.

Συγκεκριμένα ο κ. Βούτσης είπε:

«Όλα θα ανοίξουν με μια καλή συμφωνία. Γι’αυτό εργαζόμαστε. Ο λαός μας έδειξε ότι αντέχει. Άντεξε μια εβδομάδα, θα αντέξει και μερικές μέρες ακόμη».

Επίσης είπε: «Νομίζω ότι με τη δύναμη αυτού του ποσοστού ο πρωθυπουργός θα πάει και θα πετύχει μια καλή συμφωνία. Συμφωνία θα υπάρξει μόνο αν είναι καλή».

Ο κ. Βούτσης πολιορκήθηκε και από ξένους δημοσιογράφους όπου σε δηλώσεις του ζήτησε από τον κόσμο να κάνει υπομονή όσο οι Τράπεζες παραμένουν κλειστές.



Λίγο αργότερα, αντλώντας έμπνευση από τον κόσμο του διαστήματος, ο κύριος Βούτσης και αντηχώντας την μνημειώδη ατάκα του Νιλ Άρμστρονγκ, του πρώτου ανθρώπου που πάτησε στη Σελήνη «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα γιγαντιαίο άλμα για την ανθρωπότητα», είπε: «Θα σας μιλήσω λίγο φιλοσοφημένα [sic] έστω και εάν σάς κάνει εντύπωση: Σήμερα είναι μια μεγάλη, μια ιστορική ημέρα για τον ελληνικό λαό και για την Ευρώπη. Βεβαίως, καθήκον δικό μας, είναι αυτόν τον λαό να τον προσέξουμε, μάς έδωσε μεγάλη εμπιστοσύνη και να κάνουμε το καθετί ώστε να ξεπεράσουμε, πολύ γρήγορα, τις πολύ δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες ζουν σήμερα οι λαϊκές οικογένειες και ο λαός μας. Αυτό είναι το πρώτο μας καθήκον. Αλλά θέλω να πω ότι σήμερα στην Ελλάδα, με όρους ιστορικότητας, βλέποντας μετά από μερικούς μήνες ή χρόνια, έγινε ένα μικρό βήμα για τον ελληνικό λαό και για τη χώρα μας και ένα πολύ μεγάλο βήμα για την Ευρώπη και τους λαούς της. Όταν το καταλάβουν αυτό, ελπίζω όλοι μαζί να είμαστε πιο ευτυχισμένοι όλοι οι λαοί της Ευρώπης».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βούτσης για κλειστές τράπεζες: «Ο λαός θα αντέξει και μερικές ημέρες ακόμη»"

Γκάμπριελ: Ο Τσίπρας γκρέμισε τις τελευταίες γέφυρες

Είναι δύσκολο να φανταστώ συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δηλώνει ο Πίτερ Γκάμπριελ, σύμφωνα με το Tagesspiegel.

Με την άρνηση των κανόνων του παιχνιδιού της Ευρωζώνης -κάτι που εκφράζεται με το πλειοψηφικό όχι στο δημοψήφισμα - είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστούμε διαπραγματεύσεις για ένα πρόγραμμα δισεκατομμυρίων, υπογράμμισε.

Όπως είπε ο αντικαγκελάριος ο πρωθυπουργός οδηγεί τον ελληνικό λαό στο δρόμο της απελπισίας. Γκρέμισε τις τελευταίες γέφυρες στις οποίες θα μπορούσε να χτιστεί ένας συμβιβασμός με την Ευρώπη.

«Καληνύχτα Ελλάς. Πηγαίνεις τώρα σε έναν πολύ δύσκολο δρόμο», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο γενικός γραμματέας των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αντρέας Σόιερ, ενώ στον επίσημο λογαριασμό του κόμματος, υπάρχει η ανάρτηση: «Ο Τσίπρας και η αριστερή κυβέρνησή του ξεγέλασαν τον κόσμο και είπαν ψέμματα ότι θα μπορούσε να δοθεί βοήθεια χωρίς μεταρρυθμίσεις».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ένωση όπου ο καθένας κάνει ό,τι θέλει και όπου ο ένας θέτει μόνος του τους κανόνες του παιχνιδιού και ο άλλος πληρώνει το σύνολο», γράφει επίσης στο Twitter η Αντιπρόεδρος της CDU Γιούλια Κλέκνερ.

«Πρέπει τώρα να ρωτήσουμε αν για την Ελλάδα θα ήταν καλύτερα εκτός Ευρωζώνης. Δυστυχώς η Ελλάδα επέλεξε τον δρόμο της απομόνωσης», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Χανς Μίχελμπαχ και πρόσθεσε ότι αν κερδίσει το «όχι», όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα, δεν βλέπει βάση για περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα.

Την απογοήτευσή του για το διαφαινόμενο αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος εξέφρασε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Πρόεδρος του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Έρικ Σβάιτσερ, μιλώντας στο ZDF και επισήμανε ότι η κατάσταση για τις περίπου 120 γερμανικές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά και για όλες τις άλλες, «θα επιδεινωθεί απίστευτα». Σημείωσε ακόμη ότι λόγω των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων ήδη δεν πληρώνεται κανένας λογαριασμός και προέβλεψε ότι αυτή η κατάσταση θα παραμείνει, ενώ έκανε λόγο για σοβαρές «κοινωνικές συνέπειες».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Γκάμπριελ: Ο Τσίπρας γκρέμισε τις τελευταίες γέφυρες"

Συνεργασία πρωθυπουργού - πολιτικών αρχηγών προτείνει ο Μπουτάρης

«Το δημοψήφισμα τελείωσε. Ο κόσμος διατήρησε την ψυχραιμία του και η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε χωρίς παρατράγουδα και φασαρίες. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να συνομιλούμε χωρίς ακρότητες. Αυτό είναι μια σημαντική κατάκτηση. Δεν ήταν πάντοτε δεδομένο» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

«Στη σημερινή ψηφοφορία επικράτησε το "Όχι" στη συνεχιζόμενη οικονομική ανέχεια. Από την άλλη, αρκετοί συμπολίτες, ψηφίζοντας "Ναι", εξέφρασαν την αγωνία τους για το ευρωπαϊκό μας μέλλον. Νομίζω, όμως, πως από αυτό το αποτέλεσμα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου συμφωνεί στα πιο σημαντικά ζητήματα. Συμφωνεί με τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας αλλά και με τη διασφάλιση της συμμετοχής της Ελλάδας στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μήνυμα που στέλνουν οι Έλληνες είναι καθαρό» πρόσθεσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι τώρα «επιβάλλεται σύνθεση, που δεν θα διαστρεβλώνει την απάντηση που επικράτησε, αλλά και δεν θα καταδικάζει όσους μειοψήφησαν. Από την πορεία αυτή θα προκύψει το μέλλον της χώρας. Η απάντηση που επικράτησε στο δημοψήφισμα άνοιξε τον δρόμο, χωρίς να έχει προδιαγράψει με λεπτομέρειες το τέρμα στο οποίο θα καταλήξουμε. Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα του δημοψηφίσματος πρέπει να το στείλουμε όλοι μαζί ενωμένοι, για να έχει πιθανότητες να εισακουστεί από τους παραλήπτες».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μπουτάρης παρότρυνε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των δημοκρατικών κομμάτων να ενώσουν τη φωνή τους με τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι αυτήν τη δύσκολη ώρα ο πρωθυπουργός της χώρας χρειάζεται την άμεση στήριξή τους στο δύσκολο έργο του και πρέπει να τον βοηθήσουν στην προσπάθειά του για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής και βιώσιμης συμφωνίας με τους εταίρους μας.

Όπως είπε, θα απευθύνει επιστολή στον πρωθυπουργό, αλλά και στην πολιτική ηγεσία του τόπου, για να τους παροτρύνει να συνεργαστούν άμεσα και εποικοδομητικά για το καλό της χώρας, παραμερίζοντας κάθε κομματική υστεροβουλία ή συμφέρον.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεργασία πρωθυπουργού - πολιτικών αρχηγών προτείνει ο Μπουτάρης"

Αποχώρηση Σαμαρά από την ηγεσία της ΝΔ ζητεί και η ΟΝΝΕΔ

Μήνυμα στον Αντώνη Σαμαρά ότι πρέπει να αποχωρήσει από την ηγεσία της ΝΔ έστειλε, μετά τη Ντόρα Μπακογιάννη, έστειλε και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης.

Σε δήλωσή του ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι είναι ξεκάθαρο πως οι πολίτες γύρισαν στην πλάτη στο παλαιό σύστημα, ενώ ερωτηθείς εάν πρέπει να αποχωρήσει ο κ. Σαμαράς από την ηγεσία της ΝΔ απάντησε: «Ο νοών νοείτο».

Τόνισε ακόμη πως ενωμένοι όλοι οι Έλληνες να πετύχουμε μια συμφωνία για να παραμείνει η Ελλάδα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποχώρηση Σαμαρά από την ηγεσία της ΝΔ ζητεί και η ΟΝΝΕΔ"

Καμίνης: «Η χώρα χρειάζεται επειγόντως μία συμφωνία που θα διασφαλίζει την παραμονή στην ευρωζώνη»

«Η λαϊκή βούληση εκφράστηκε. Οι πολίτες έστειλαν το μήνυμά τους. Η χώρα χρειάζεται επειγόντως μία συμφωνία που θα διασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από αύριο πρέπει να είμαστε όλοι μαζί», δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμίνης: «Η χώρα χρειάζεται επειγόντως μία συμφωνία που θα διασφαλίζει την παραμονή στην ευρωζώνη»"

Σκουρλέτης: «Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην είναι υπερήφανος»

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας σήμερα που να μην είναι υπερήφανος»

Αυτό ήταν η δήλωση που έκανε ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, λίγες ώρες έπειτα από την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, ο υπουργός Εργασίας κ. Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι «δεν νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας σήμερα που να μην είναι υπερήφανος.

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, «ανεξάρτητα από το τι ψήφισε έδειξε πως αυτός ο τόπος, πρώτα απ' όλα, σέβεται τη Δημοκρατία». Μάλιστα, όπως τόνισε, «και η ίδια η κυβέρνηση πηγαίνει με μια ισχυρή εντολή, με ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, για να φέρει μια συμφωνία η οποία θα ανοίξει άλλους δρόμους».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκουρλέτης: «Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην είναι υπερήφανος»"

Μήνυμα από το CDU της Μέρκελ: Δύσκολα νέα βοήθεια στην Αθήνα μετά το «όχι»

Δύσκολο χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Χρστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), Ραλφ Μπρίνκχαους το ενδεχόμενο να δοθούν στην Αθήνα περαιτέρω πακέτα βοήθειας μετά το δημοψήφισμα.

«Για εμάς υπήρξε πάντα το σύνθημα που εξακολουθεί να ισχύει: οικονομική βοήθεια έναντι μεταρρυθμίσεων» δήλωσε ο Χριστιανοδημοκράτης Μπρίνκχαους στο γερμανικό δίκτυο ZDF.

Και συμπλήρωσε: Εφόσον για τις μεταρρυθμίσεις αυτές δεν δεσμεύεται η ελληνική κυβέρνηση και άπαξ και η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποστήριξη του λαού της, είναι πραγματικά δύσκολο να δοθούν στην Ελλάδα κι άλλα πακέτα βοήθειας.

Ίσως η Ελλάδα να είναι καλύτερα εκτός Ευρωζώνης, δήλωσε στο Reuters ο βουλευτής του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία Χανς Μίχελμπαχ, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.

«Τώρα πρέπει κάποιος να ρωτήσει αν η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα εκτός Ευρωζώνης», δήλωσε ο βουλευτής του CSU.

«Δυστυχώς, η Ελλάδα επέλεξε τον δρόμο της απομόνωσης», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αν επικρατήσει τελικά το «όχι», όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα, ο ίδιος δεν βλέπει βάση για χορήγηση επιπλέον βοήθειας στην Ελλάδα.

Σοκαρισμένος είναι ο πολιτικός κόσμος της Γερμανίας από το "όχι" των Ελλήνων στο δημοψήφισμα, δηλώνει ο ο εκπρόσωπος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων, Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ .

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό "Focus", ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός υποστηρίζει ότι οι Έλληνες στράφηκαν κατά του ευρώ.

«Παρά την πολεμική της κυβέρνησης Τσίπρα, οι Γερμανοί πολιτικοί ήλπιζαν μέχρι τελευταία στιγμή ότι οι Έλληνες δεν θα διακινδύνευαν μία ρήξη με την Ευρώπη», επισημαίνει.

Σύμφωνα με το Reuters οι επικεφαλής του συνδέσμου των γερμανικών αποταμιευτικών τραπεζών λένε ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη.

Ο επικεφαλής του συνδέσμου εξαγωγέων, δήλωσαν, επίσης στο Reuters, ότι δεν μπορούν να δουν πώς η Ελλάδα μπορεί να μείνει στο μοναδικό νόμισμα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα από το CDU της Μέρκελ: Δύσκολα νέα βοήθεια στην Αθήνα μετά το «όχι»"

Δεν υπάρχουν σχέδια για επείγουσα σύγκληση του Eurogroup για την Ελλάδα αύριο

Δεν υπάρχουν σχέδια για επείγουσα σύγκληση του Eurogroup για την Ελλάδα αύριο, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δήλωσε σήμερα ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σε ερώτηση για το αν σχεδιάζεται για αύριο συνεδρίαση του Eurogroup, ο αξιωματούχος, που δεν κατονομάσθηκε, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς: "Σε καμία περίπτωση. (Οι υπουργοί) δεν θα ξέρουν τι να συζητήσουν".

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει σχολιάσει το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν υπάρχουν σχέδια για επείγουσα σύγκληση του Eurogroup για την Ελλάδα αύριο"

Η Μπακογιάννη ζήτησε την παραίτηση Σαμαρά

Την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από τη θέση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, η βουλευτής τηλεφώνησε το μεσημέρι του Σαββάτου στον πρώην πρωθυπουργό και του ζήτησε να αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος, προκειμένου να υπάρξει ανασυγκρότηση της παράταξης.

Το τηλεφώνημα έγινε μια ημέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες και ενώ η δυναμική του ΟΧΙ παρέμενε ισχυρή παρά την καμπάνια υπέρ του ΝΑΙ και τον διαρκή βομβαρδισμό των ψηφοφόρων εντός και εκτός Ελλάδας για τις συνέπειες του ΟΧΙ στο κρίσιμο δημοψήφισμα.

Η κ. Μπακογιάννη καταλογίζει λανθασμένους χειρισμούς στον Αντώνη Σαμαρά, θεωρώντας τον υπεύθυνο που η Νέα Δημοκρατία παραμένει δεύτερη εκλογική δύναμη σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να κλείσει, στη σκιά των αρνητικών εξελίξεων μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις (capital control, κλειστές τράπεζες).

«Δεν έχω προσωπικές επιδιώξεις»

Μάλιστα, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας ότι το αίτημά της για αλλαγή του προσώπου που ηγείται της ΝΔ δεν σχετίζεται με προσωπικές επιδιώξεις, καθώς η ίδια δεν σκοπεύει να βγει μπροστά.

Όπως τόνισε στον Αντώνη Σαμαρά, «αν το πρόβλημα είμαι εγώ, τότε να παραιτηθώ κι εγώ».

Η απάντηση της Λεωφ. Συγγρού

Σχολιάζοντας την κίνηση της Ντόρας Μπακογιάννη να τηλεφωνήσει στον Αντώνη Σαμαρά «στην κορύφωση του προεκλογικού αγώνα», κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας τόνισαν σήμερα το βράδυ ότι «αφήνουμε στην κρίση του καθενός και κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου να κρίνει μια τέτοια πράξη».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Μπακογιάννη ζήτησε την παραίτηση Σαμαρά"

Ν. Δένδιας: Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση, μεγάλη η ευθύνη της

Για «ευρεία νίκη του όχι» ή αλλιώς «ήττα των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων» έκανε λόγο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας.

«Θα πρέπει να συγχαρώ την κυβέρνηση» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Ν. Δένδιας και πρόσθεσε ότι «η ευθύνη του πρωθυπουργού είναι πολύ μεγάλη απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Εμείς, στο πλαίσιο της εθνικής ομόνοιας, θα στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια».

«Εμείς διαφωνούσαμε ακόμα και με το ερώτημα του δημοψηφίσματος» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως τώρα «θα πρέπει να υπάρχει ομόνοια στην εθνική προσπάθεια».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Δένδιας: Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση, μεγάλη η ευθύνη της"

SPD: Να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής για την Ελλάδα

Τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό θέμα ζητά το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Kόμμα (SPD).

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD, Άξελ Σέφερ, «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για να την αφήσουμε να την διαχειριστούν μόνο οι υπουργοί Οικονομικών».

Υπενθυμίζεται ότι για τη Δευτέρα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνάντηση στο Παρίσι της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "SPD: Να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής για την Ελλάδα"

Παππάς: Δεν θα γίνει κούρεμα, νέα προθεσμία η 20ή Ιουλίου

Αισιόδοξος για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αλλά και για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν εμφανίστηκε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Ο Νίκος Παππάς ανέφερε πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν διατεθημένοι να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Υπό αυτό το πρίσμα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα ξαναξεκινήσει η ροή ρευστότητας από την ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες.

Ξεκαθάρισε δε πως δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων, ενώ ως νέα προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας παρουσίασε την 20ή Ιουλίου, οπότε και η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα της ΕΚΤ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Παππάς: Δεν θα γίνει κούρεμα, νέα προθεσμία η 20ή Ιουλίου"

Τσακαλώτος: Δεν συζητάμε παράλληλο νόμισμα

Η ελληνική κυβέρνηση δεν σκέφτεται να τυπώσει νέο νόμισμα, δήλωσε λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων δημοσκοπήσεων αναφορικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας στο Star, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και μέλος της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης είπε: «Δεν συζητάμε παράλληλο νόμισμα», ενώ λίγο μετά συμπλήρωσε: «Δεν πιστεύω ότι θα μας πετάξουν έξω. Είμαστε έτοιμοι να τους συναντήσουμε ακόμη και απόψε».

Ερωτηθείς σχετικά για το πώς θα επιτευχθεί συμφωνία μέσα σε δύο 24ωρα, όταν εδώ και πέντε μήνες κυβέρνηση και εταίροι διαφωνούν σε πολύ βασικά σημεία με αποτέλεσμα κάθε απόπειρα διαπραγμάτευσης να πέφτει στο κενό, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως πλέον υπάρχουν δύο νέα στοιχεία.

Όπως εξήγησε, το πρώτο είναι ότι η έκθεση του ΔΝΤ δείχνει -κατά την άποψη του κ. Τσακαλώτου- ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και το δεύτερο, ότι θα υπάρχει νέα λαϊκή εντολή, όπως προκύπτει από το διαφαινόμενο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος: Δεν συζητάμε παράλληλο νόμισμα"

Βούτσης: Μετά από 41 χρόνια δημοψήφισμα, μέσα σε έξι ημέρες

Την πλήρη ικανοποίηση της κυβέρνησης για την διοργάνωση και διεξαγωγή του δημοψηφίσματος εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.

Οπως είπε, μετά από 41 χρόνια διοργανώθηκε ξανά δημοψήφισμα στην Ελλάδα και μάλιστα σε διάστημα μόλις έξι ημερών.

Ο κ.Βούτσης ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση για τον τρόπο με τον οποίο διοργανώθηκε η διαδικασία, η επιτυχία της οποίας οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών και των συναρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών, αλλά και της Αστυνομίας που τήρησε την τάξη στα εκλογικά τμήματα και σε όλη τη χώρα.

«Ο τόνος δόθηκε από τα εκατομμύρια πολιτών, γυναικών και ανδρών» σε όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στην ψηφοφορία, όπως υπογράμμισε.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Βούτσης: Μετά από 41 χρόνια δημοψήφισμα, μέσα σε έξι ημέρες"

ΠΑΣΟΚ: Ανάγκη αποκατάστασης της ενότητας για βιώσιμη συμφωνία σύντομα

Στις πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και την περαιτέρω πορεία προχώρησε το ΠΑΣΟΚ με το κλείσιμο της κάλπης.

Σε ενημερωτικό σημείωμα αναφέρεται ότι όποιο και αν είναι το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, χρειάζεται άμεσα:

Πρώτον η ανάγκη να αποκατασταθεί η ενότητα και η ομοψυχία του Ελληνικού λαού και να εμποδιστεί κάθε πράξη διχασμού ώστε να είναι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ και πάλι οι Έλληνες. «Και η "νίκη" του ΝΑΙ ή ΟΧΙ, πρέπει να συνδυαστεί με τον σεβασμό την θέληση και του ποσοστού του ελληνικού λαού που θα μειοψηφήσει, όταν μάλιστα μια και θα είναι ως φαίνεται ιδιαίτερα σημαντικό».

Δεύτερον το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι επιβάλλεται η άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με κατεύθυνση την συμφωνία, που θα εξασφαλίσει την έξοδο από την κρίση, με παραμονή στο ευρώ και την Ευρώπη. Κι αυτό μας αφορά όλους.

«Και οι υποστηρικτές του ΟΧΙ, ξεκαθάρισαν πως δεν τίθεται σε καμία περίπτωση ζήτημα εξόδου από το ευρώ. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως δεσμεύεται να φέρει συμφωνία μέσα σε 48 ώρες. Έχει την ευθύνη ως Πρωθυπουργός να πάρει άμεσα, σήμερα, τις πρωτοβουλίες για αυτήν.

Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θα σταθεί θετικά στη νέα φάση των διαπραγματεύσεων, λαμβάνοντας νέες πρωτοβουλίες προς όλες τις σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις της Ευρωζώνης και των Ευρωπαϊκών θεσμών.

Ωστόσο θεωρεί «αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση είναι η ειλικρινής επιδίωξη βιώσιμης συμφωνίας, που διασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών, την ενίσχυση της Ανάπτυξης, την πορεία αναδιάρθρωσης του χρέους».

Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι θα συνεχίσει να συμβάλλει θετικά στην πορεία ανόρθωσης και ανασυγκρότησης της χώρας και στην αποτροπή μιας εθνικής περιπέτειας με τον δικό του αυτόνομο λόγο και με την δική του πορεία μαζί με τις ευρύτερες δυνάμεις της Δημοκρατικής Παράταξης.

«Δεν συμφωνήσαμε και δεν συμφωνούμε με πολιτικά "μέτωπα", που δημιουργούν διχαστικές καταστάσεις και τελικά εμποδίζουν τον απεγκλωβισμό πολιτών που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο μας και είχαν κάνει στις εκλογές άλλες επιλογές», υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΣΟΚ: Ανάγκη αποκατάστασης της ενότητας για βιώσιμη συμφωνία σύντομα"

Υπ. Εσωτερικών: Έγκυρα τα ψηφοδέλτια με κακότεχνο σταυρό

Έγκυρο θεωρείται το ψηφοδέλτιο το οποίο φέρει σταυρό προτίµησης σηµειωµένο κακότεχνα, σημειώνει με κατεπείγουσα εγκύκλιό του το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εγκύκλιος, θεωρείται έγκυρο το ψηφοδέλτιο, ακόμη κι αν ο σταυρός δεν έχει τις γραµµές του εντελώς κάθετες µεταξύ τους ή απόλυτα ευθείες ή τις τέσσερις πλευρές του ισοµεγέθεις ή σχηµατίστηκε µε περισσότερες από µία προσπάθειες του εκλογέα.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι, σύµφωνα µε τη νοµολογία του Ανώτατου Ειδικού ∆ικαστηρίου- άκυρο θα πρέπει να θεωρείται µόνο το ψηφοδέλτιο που φέρει διακριτικό γνώρισµα, που παραβιάζει το επιβαλλόµενο από το άρθρο 51 παρ. 3 του Συντάγµατος απόρρητο της ψηφοφορίας.

«Τέτοιου δε είδους διακριτικό γνώρισµα αποτελεί µόνον εκείνο το σηµείο, το οποίο µπορεί, σύµφωνα µε τα διδάγµατα της λογικής και της εµπειρίας, να προσδιορίσει άµεσα ή έµµεσα τον εκλογέα που ψήφισε µε το συγκεκριµένο ψηφοδέλτιο. Σε περίπτωση δε αµφιβολίας, το ψηφοδέλτιο πρέπει να θεωρείται έγκυρο, ενόψει της συνταγµατικής κατοχύρωσης του εκλογικού δικαιώµατος» προστίθεται στην εγκύκλιο του Υπ. Εσωτερικών.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την εγκύκλιο

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Εσωτερικών: Έγκυρα τα ψηφοδέλτια με κακότεχνο σταυρό"

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναστέλλει τη συμμετοχή του στις ενημερωτικές εκπομπές του ΣΚΑΪ

Αναστέλλει για Κυριακή και Δευτέρα τη συμμετοχή του στις ενημερωτικές εκπομπές του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με απόφαση της πολιτικής γραμματείας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «Εξαιτίας της πρωτοφανούς εκστρατείας εκφοβισμού των πολιτών από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο οποίος έφτασε στο σημείο να παραβιάσει την εκλογική νομοθεσία διοργανώνοντας εκπομπές το Σάββατο με εκπροσώπους του "ΝΑΙ", ο ΣΥΡΙΖΑ αναστέλλει τη συμμετοχή του στις ενημερωτικές εκπομπές του σταθμού σήμερα και αύριο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει με τη στάση του, εδώ και χρόνια, ότι δεν φοβάται αλλά αντίθετα επιζητά την σκληρή πολιτική αντιπαράθεση. Είναι αδιανόητη, όμως, αυτή η απροκάλυπτη και χυδαία στράτευση μέσων ενημέρωσης ενάντια σε κάθε δεοντολογία και αντικειμενικότητα».

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ανακοίνωσε επίσης «εμπάργκο» στον ΣΚΑΪ, μετά τις δηλώσεις του Β.Οικονόμου, αναμένοντας παράλληλα αποφάσεις από το ΕΣΡ:



in
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΣΥΡΙΖΑ αναστέλλει τη συμμετοχή του στις ενημερωτικές εκπομπές του ΣΚΑΪ"

Για «τρύπα» δισ. ευρώ από ένα Grexit προειδοποιεί ο Βάιντμαν

Προειδοποίηση στη γερμανική κυβέρνηση ότι ενδεχόμενο Grexit θα άνοιγε "τρύπα" δισεκατομμυρίων ευρώ στον γερμανικό προϋπολογισμό έχει απευθύνει ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, Γενς Βάιτμαν αναφέρει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Βάιντμαν προειδοποίησε πως το κόστος ενός Grexit θα έπληττε τα κέρδη της Μπούντεσμπανκ, τα οποία εισρέουν στον προϋπολογισμό.

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα σήμαινε ότι οι απώλειες της Μπούντεσμπανκ θα ήταν μεγαλύτερες από το ποσό των 14,4 δισεκ. ευρώ που έχει ήδη μπει στην άκρη ως πρόβλεψη για την κρίση του ευρώ.

Και αυτό γιατί θα επέφερε απώλειες στα ελληνικά ομόλογα που έχουν αγορασθεί από την κεντρική τράπεζα.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Για «τρύπα» δισ. ευρώ από ένα Grexit προειδοποιεί ο Βάιντμαν"

Βαλαβάνη στον Alpha: Πάρτε ό,τι θέλετε από τις θυρίδες αλλά όχι χρήματα

Σε μια δήλωση που επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών προχώρησε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

«Οποιος έχει θυρίδα μπορεί να πάει στην Τράπεζα και με συνοδεία τραπεζικού υπαλλήλου να πάρει ό,τι θέλει μέσα από τη θυρίδα εκτός από χρήματα».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση ενώ λίγο αργότερα και ύστερα από τις αντιδράσεις παρευρισκομένων, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας πως το κράτος δεν θα πάρει τα χρήματα όσων έχουν λεφτά σε θυρίδα.

Η απάντηση της κ. Βαλαβάνη ήρθε ύστερα από ερώτηση δημοσιογράφου, ο οποίος ανέγνωσε μηνυμα που έλαβε από τηλεθεάτρια η οποία ανέφερε πως ζήτησε πληροφορίες από Τράπεζες για την θυρίδα της και ο υπάλληλος της είπε να κάνει αίτηση και παρουσία εισαγγελέα να πάει στη θυρίδα της.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαλαβάνη στον Alpha: Πάρτε ό,τι θέλετε από τις θυρίδες αλλά όχι χρήματα"

Λαγκάρντ: Η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος του ΔΝΤ ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt η κυρία Λαγκάρντ τονίζει πως δεν μπορεί να τοποθετηθεί υπέρ ή κατά κάποιας θέσης όταν διεξάγεται δημοψήφισμα σε μία δημοκρατική χώρα αλλά τόνισε πως παρά τις πολλές προσπάθειες που έχουν γίνει προς τη σωστή κατεύθυνση από την Ελλάδα, οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν φέρει την οικονομία της χώρας αρκετά βήματα πίσω.

Η Κριστίν Λαγκάρντ σε ερώτηση του δημοσιογράφου τις θα πράξει το ΔΝΤ σε περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να αποχωρήσει από το ευρώ, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε: «Αν η Ελλάδα αποφασίσει να αφήσει το ευρώ ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ;», διερωτάται η δημοσιογράφος, με την επικεφαλής του ΔΝΤ να απαντά: «Το ΔΝΤ έχει 189 μέλη και η Ελλάδα είναι ένα από αυτά. Η χώρα θα παραμείνει μέλος του ΔΝΤ με χρέος ή χωρίς».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαγκάρντ: Η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος του ΔΝΤ ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος "

Bαρουφάκης: Με ένα Όχι μπορώ συμφωνία σε 24 ώρες

Την πεποίθησή του ότι με Όχι στο ιστορικό δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα πετύχει άμεσα συμφωνία με τους εταίρους εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

«Με ένα Όχι στο δημοψήφισμα μπορώ να πετύχω συμφωνία σε 24 ώρες» δήλωσε χαρακτηριστικά o υπουργός Οικονομικών στη δημοσιογράφου το CNBC Kέιτι Σλέιμαν.

Στην αντίθετη περίπτωση, ο Γιάνης Βαρουφάκης επανέλαβε στη γερμανική εφημερίδα Bild την απόφασή του να παραιτηθεί σε περίπτωση που επικρατήσει το Ναι στο δημοψήφισμα.

Εκτίμησε ωστόσο πως δεν πρόκειται να υπάρξει πλειοψηφία για το Ναι.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Bαρουφάκης: Με ένα Όχι μπορώ συμφωνία σε 24 ώρες"

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπέρ της άμεσης επανέναρξης διαπραγματεύσεων

Υπέρ της άμεσης επανάληψης των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για μια βιώσιμη συμφωνία τάσσονται πλέον αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες, πριν ακόμη κλείσουν οι κάλπες στο σημερινό δημοψήφισμα.

Το έναυσμα το έδωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι «είτε οι Έλληνες ψηφίσουν ναι είτε όχι, θα συνεχίσω να λέω ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ», όπως ανέφεραν πηγές του περιβάλλοντός του στην εφημερίδα «Journal du Dimanche».

Ο Ολάντ μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος θα συζητήσει με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για το αποτέλεσμα. «Θα συζητήσει για την εξεύρεση λύσης» δήλωσε χαρακτηριστικά πηγή του περιβάλλοντος του Γάλλου προέδρου.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Il Messaggero» σημειώνει ότι «όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, είναι προφανές ότι την επομένη του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες».

«Όταν βλέπεις έναν συνταξιούχο να κλαίει μπροστά σε μια τράπεζα και τους ανθρώπους που κάνουν ουρά μπροστά από τα ATM, αντιλαμβάνεσαι ότι μια χώρα τόσο σημαντική για τον κόσμο και για τον πολιτισμό του όσο η Ελλάδα δεν μπορεί να καταλήγει έτσι» σημείωσε ο Ρέντσι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός κάλεσε μάλιστα ανοιχτά τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να ανοίξει και πάλι την πόρτα της διαπραγμάτευσης με την Αθήνα. «Είναι επομένως προφανές ότι την επόμενη ημέρα θα πρέπει να ξαναρχίσουμε να μιλάμε. Η πρώτη που το γνωρίζει αυτό είναι ακριβώς η Άνγκελα Μέρκελ» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ματέο Ρέντσι.

Αλλαγή πλεύσης από τον Μάρτιν Σουλτς

Αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ανασκευάζοντας ουσιαστικά προηγούμενες δηλώσεις του «περί διπλού νομίσματος», δήλωσε σήμερα στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag» ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα εγκαταλείψουν τους Έλληνες, έστω κι αν το σημερινό δημοψήφισμα καταλήξει σε ένα όχι, και θα μπορούσαν να χορηγήσουν γρήγορα στην Αθήνα έκτακτες πιστώσεις.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους στην Ελλάδα», όποια κι αν είναι η έκβαση της σημερινής ψηφοφορίας, διαβεβαίωσε ο Σουλτς και πρόσθεσε: «Ίσως να πρέπει να χορηγήσουμε έκτακτες πιστώσεις στην Αθήνα ώστε οι δημόσιες υπηρεσίες να συνεχίσουν να λειτουργούν και οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη να λάβουν τα χρήματα που είναι απαραίτητα για να επιβιώσουν, υπάρχουν στις Βρυξέλλες κεφάλαια που μπορεί να κινητοποιηθούν γι' αυτό». Υποστήριξε πάντως ότι τέτοιες έκτακτες αρωγές «δεν αποτελούν λύση διαρκείας».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε τέλος ότι, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι οφείλουν να επαναλάβουν τις πολιτικές συνομιλίες με την Αθήνα.

«Όποια κι αν είναι η ψήφος (στην Ελλάδα), οφείλουμε από αύριο να επαναλάβουμε τις πολιτικές συνομιλίες» δήλωσε. «Έστω κι αν κερδίσει το ελληνικό "όχι", η ευθύνη μας θα είναι να μην επαναλάβουμε μια Συνθήκη των Βερσαλλιών για την ευρωζώνη.»

Η Συνθήκη των Βερσαλλιών, η οποία υπογράφηκε στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, επέβαλε πολύ σκληρούς όρους στη Γερμανία, οι οποίοι ευνόησαν την άνοδο του ναζισμού.

Στη διάρκεια οικονομικού συνεδρίου στην Εξ αν Προβάνς, ο υπουργός τάχθηκε κατά του πειρασμού «να συντρίψουμε έναν λαό» επειδή «οι μεν θα θεωρήσουν πως κέρδισαν ένα δημοψήφισμα».

Η ΕΚΤ έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα ρευστότητας

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα αν η κατάσταση το απαιτήσει, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ. «Στις τρέχουσες συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας στην Ευρώπη και στον κόσμο, η ΕΚΤ έχει υπάρξει σαφής ότι αν χρειασθεί να κάνουμε περισσότερα θα βρούμε τα απαραίτητα εργαλεία» δήλωσε ο Κερέ στο ίδιο οικονομικό συνέδριο στη νότια Γαλλία.

ΑΜΠΕ/zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπέρ της άμεσης επανέναρξης διαπραγματεύσεων"

Spiegel: Εκπληκτη η Μέρκελ: Πως μπόρεσε ο Τσίπρας να παίξει την χώρα στην ρουλέτα;

Τις έντονες συζητήσεις που έγιναν στην τελευταία συνεδρίαση του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) της Γερμανίας, μεταφέρει το περιοδικό Spiegel το οποίο υποστηρίζει ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν έκρυψε πόσο έντονα ενοχλημένη είναι με τον Αλέξη Τσίπρα και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν δίστασε «να παίξει ρουλέτα με ολόκληρη την χώρα», αρνούμενος να συμμορφωθεί με τις αρχές της ΕΕ.

Η Α. Μέρκελ γνωρίζει ότι ένα Grexit θα είναι ένα πικρό σημείο καμπής για την Ευρώπη αλλά και για την καγκελαρία, σημειώνει το Spiegel, αναφέροντας παράλληλα ότι η καγκελάριος εξήγησε στα μέλη των Χριστιανοδημοκρατών ότι αλληλεγγύη και σταθερότητα πηγαίνουν μαζί.

Για τους Έλληνες οι πόρτες της Ευρώπης παραμένουν ανοιχτές, επανέλαβε η Μέρκελ, ωστόσο σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να συμμορφωθεί με τις αρχές της ΕΕ και παραβιάζει τις αρχές συνεργασίας, αφού οι πολιτκές που ακολουθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι «σκληρές και ιδεολογικές».

Σύμφωνα με το Spiegel, η καγκελάριος φέρεται να υποστήριξε ότι ο Αλ. Τσίπρας οδήγησε την Ελλάδα εν γνώση του πάνω στον τοίχο και δηλώνει αποσβολωμένη που ο πρωθυπουργός μπόρεσε «να παίξει ολόκληρη χώρα στην ρουλέτα».

Όπως έχουν ξεκαθαρίσει τις τελευταίες μέρες Γερμανοί αξιωματούχοι, η γερμανική κυβέρνηση πριν κάνει οποιεσδήποτε δηλώσεις για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα περιμένει να έχει διαμορφωθεί μια ξεκάθαρη πλειοψηφία. Πιθανότατα η επίσημη θέση της Γερμανίας γίνει γνωστή αύριο το μεσημέρι.

Αύριο αναμένεται και δήλωση του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Spiegel: Εκπληκτη η Μέρκελ: Πως μπόρεσε ο Τσίπρας να παίξει την χώρα στην ρουλέτα;"

Μαριάνο Ραχόι: «Η Ελλάδα αποτελεί μέρος της ευρωζώνης και ελπίζω ότι θα παραμείνει»

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης, δηλώνοντας ταυτόχρονα πεπεισμένος πως το μέλλον στη ζώνη του ευρώ "δεν θα είναι εύκολο".

«Η Ελλάδα αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίσης της ευρωζώνης και ελπίζω ότι θα παραμείνει», δήλωσε ο Ραχόι σε ομιλία του σε συνέδριο που οργανώθηκε από το FAES, μια συντηρητική δεξαμενή σκέψης.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός υπενθύμισε, όπως έχει κάνει και με άλλες ευκαιρίες, ότι η Ελλάδα έχει ωφεληθεί από την ευρωπαϊκή στήριξη, από οικονομικές αρωγές που αντιπροσωπεύουν 200 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον ίδιο, και επέμεινε στο γεγονός ότι «η Ευρώπη ήταν ανέκαθεν αλληλέγγυα και θα παραμείνει».

«Όμως το ευρώ δεν είναι και δεν μπορεί να είναι μια λέσχη α λα καρτ, υπάρχουν προδιαγραφές και κανόνες που έχουν στόχο να εξασφαλίσουν την επιβίωσή του», δήλωσε. «Το μέλλον δεν θα είναι εύκολο, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», δήλωσε επίσης.

«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι βασισμένη στην υπευθυνότητα όλων και χωρίς τη δεύτερη, η πρώτη δεν μπορεί να υπάρξει», τόνισε ακόμη ο Ραχόι, ο οποίος υποστήριξε ωστόσο πως η ισπανική οικονομία είναι επαρκώς σταθερή ώστε να μπορεί να υποστεί μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα μπορεί αναμφίβολα να αγγίξει την Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όμως πολύ λιγότερο απ' ό,τι αν δεν είχαμε κάνει τις μεταρρυθμίσεις», που επιβλήθηκαν αφού έσκασε, το 2008, η φούσκα στην ισπανική αγορά ακινήτων, δήλωσε ακόμη ο Ισπανός πρωθυπουργός.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαριάνο Ραχόι: «Η Ελλάδα αποτελεί μέρος της ευρωζώνης και ελπίζω ότι θα παραμείνει»"

Δύσκολη η διαχείριση της επόμενης ημέρας

Οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται για την επόμενη σε κλίμα δυσπιστίας για την ελληνικής κυβέρνησης. Εάν οι δανειστές αποφασίσουν να συνδράμουν οικονομικά, θα το κάνουν από μηδενική βάση.

Οι Βρυξέλλες και η υπόλοιπη Ευρώπη έχουν στραμμένα τα βλέμματα σήμερα στην Ελλάδα περιμένοντας την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, η οποία θα παίξει ρόλο στο σχεδιασμό των επόμενων βημάτων που αναμένεται γίνουν.
Έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη
Στη βελγική πρωτεύουσα υποστηρίζουν σε όλους τους τόνους ότι η διαχείριση της επόμενης μέρας θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους εταίρους, αλλά και την κυβέρνηση, δεδομένου ότι με το κλείσιμο των τραπεζών και τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Επιπλέον, οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών έχουν κλονίσει σοβαρά την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών και αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση, γιατί η εμπιστοσύνη δεν αποκαθίσταται από τη μία μέρα στην άλλη, χρειάζεται χρόνος, ο οποίος δυστυχώς στην περίπτωση της Ελλάδας είναι περιορισμένος.
Από μηδενική βάση
Κρίσιμο το αποτέλεσμα για τα επόμενα βήματα
Το βέβαιο είναι ότι από τις 30 Ιουνίου η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα και φυσικά δεν έχει τη χρηματοδοτική κάλυψη των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η όποια διαδικασία θα ξεκινήσει από μηδενική βάση. Καταρχήν, θα πρέπει οι εταίροι να αποφασίσουν αν είναι διατεθειμένοι να διασώσουν τη χώρα για τρίτη φορά, κάτι που δεν είναι αυτονόητο, αφού δεν υπάρχει πρόγραμμα ούτε κάτι που να τους δεσμεύει.
Εάν η απόφαση που θα ληφθεί μέσα στις επόμενες ώρες μέσω παρασκηνιακών διαβουλεύσεων στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο είναι θετική, τότε θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Η πρόταση των θεσμών που απέρριψε η κυβέρνηση έχει φύγει από το τραπέζι με τη λήξη του προγράμματος στις 30 Ιουνίου, ενώ τίποτα δεν εγγυάται ότι η επόμενη θα είναι καλύτερη, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική επιδείνωση της οικονομίας με το κλείσιμο των τραπεζών.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Δύσκολη η διαχείριση της επόμενης ημέρας"

Σε συζητήσεις Ελλάδα και Ελβετία για τις καταθέσεις

Η Ελλάδα θέλει να συνάψει με την Ελβετία μια συμφωνία για τη φορολογική αμνήστευση Ελλήνων που έχουν χρήματα σε λογαριασμούς στη χώρα, κάτι που θα μπορούσε να της επιτρέψει να ανακτήσει ποσά τα οποία έχει ιδιαίτερα ανάγκη αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την εβδομαδιαία ελβετική εφημερίδα NZZ am Sonntag.

Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας που προτείνεται από την Αθήνα, θα χορηγηθεί αμνηστία σε όσους κατέθεσαν παρανόμως τα κεφάλαιά τους στην Ελβετία, με αντάλλαγμα μια προσυμφωνημένη πληρωμή που θα ανέρχεται στο 21% του συνόλου των ποσών τα οποία δεν έχουν δηλωθεί, σύμφωνα με τη NZZ am Sonntag, η οποία επικαλείται "καλά πληροφορημένες πηγές".

Οι εκτιμήσεις για τα ποσά που έχουν κατατεθεί στην Ελβετία από Έλληνες ποικίλουν και κυμαίνονται από 2 δισ. έως 200 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη NZZ am Sonntag.

Εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε πως η Αθήνα έχει κάνει μια νέα πρόταση, όμως δεν έκανε γνωστή καμιά λεπτομέρεια.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε συζητήσεις Ελλάδα και Ελβετία για τις καταθέσεις "

Σόιμπλε στην "Bild": Μακρές, επίπονες διαπραγματεύσεις σε νέα βάση

Συνέντευξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε -και μάλιστα μεταφρασμένη στα ελληνικά- ανέβασε παραμονή του δημοψηφίσματος στην ιστοσελίδα της η «Bild», με τίτλο: «Ο Σόιμπλε κάνει τον τελικό απολογισμό».

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ενώ η πλήρης πρόσβαση στη γερμανική έκδοση της ιστοσελίδας απαιτεί η συνδρομή, η συνέντευξη του Β. Σόιμπλε και άλλα δημοσιεύματα στα ελληνικά παρέχονται... δωρεάν.

«Επιμένει» γράφει το λιντ της συνέντευξης «ότι η Αθήνα θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις μεταρρύθμισης και εξοικονόμησης πόρων: Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (72, CDU) έχει παραμείνει στο πόκερ των χρεών με την Ελλάδα μέχρι τώρα ανυποχώρητος».

Ακολουθεί η συνέντευξη, όπως δημοσιεύεται στα ελληνικά:

ΒΙLD: Πώς θα είναι σε ένα χρόνο η Ελλάδα και το ευρώ;
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη και τη ΕΕ σε έναν χρόνο θα είναι σε καλύτερη και δυνατότερη θέση από ό,τι όταν ξεκίνησε η κρίση στην Ελλάδα. Σίγουρα όμως θα είναι έτσι, εάν λάβουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα από την κρίση».

BILD: Ποια συμπεράσματα είναι αυτά;
Σόιμπλε: «Πάνω από όλα η διαπίστωση: Μια κοινότητα μπορεί να λειτουργήσει όταν όλα τα μέλη της τηρούν τους κανόνες. Και σαν αυτοκριτική μπορούμε να παραδεχθούμε: Ήμασταν εμείς οι Γερμανοί, αλλά και οι Γάλλοι, που το 2003 πρώτοι δεν τηρήσαμε τους κανόνες σταθερότητας του ευρώ. Αυτό ήταν το προπατορικό αμάρτημα...».

BILD: Σε έναν χρόνο η Ελλάδα θα έχει ακόμη το ευρώ – ή πάλι τη δραχμή;
Σόιμπλε: «Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Εάν (θα είναι) με το ευρώ ή προσωρινά χωρίς το ευρώ: Την ερώτηση αυτή μπορούν να την απαντήσουν μόνο οι ίδιοι οι Έλληνες. Επίσης είναι ξεκάθαρο: Δεν θα αφήσουμε τους ανθρώπους στην Ελλάδα αβοήθητους».

BILD: Ακόμη και εάν οι Έλληνες την Κυριακή πουν Όχι στις μεταρρυθμίσεις;
Σόιμπλε: «Η πρόταση, για την οποία η κυβέρνηση της Ελλάδας θέλει να κάνει το δημοψήφισμα, δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρέπει να περιμένουμε πώς θα ενεργήσει η κυβέρνηση στην Αθήνα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και ποιες συνέπειες θα έχει αυτό. Και μετά οι Έλληνες μπορούν να καταθέσουν αίτημα για την εκκίνηση διαπραγματεύσεων. Αυτές όμως οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν από εντελώς νέα βάση μετά τη λήξη του προγράμματος και υπό δύσκολες οικονομικές προϋποθέσεις. Θα διαρκέσει οπωσδήποτε κάμποσο χρονικό διάστημα...».

BILD: Και μετά θα ξεκινήσει το τσίρκο από την αρχή;
Σόιμπλε: «Εάν θα υπάρξει ένα τέτοιο ελληνικό αίτημα, θα το εξετάσουν οι υπουργοί Οικονομικών. Και εάν εκπληρωθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, το Ευρωγκρούπ θα συμφωνήσει να ξεκινήσει νέες διαπραγματεύσεις. Πριν θα πρέπει να αποφασίσει η Ομοσπονδιακή Βουλή. Μόνο τότε θα έχουμε το δικαίωμα να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις».

BILD: Δηλαδή για το τρίτο πακέτο βοήθειας!
Σόιμπλε: «Η συζήτηση γίνεται για ένα πρόγραμμα σύμφωνα με την ξεκάθαρη βασική αρχή: Υποστήριξη μόνο για πραγματική ανταπόδοση. Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. Αλλά γνωρίζω ήδη από τώρα: Οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ δύσκολες. Και αυτό επειδή η κατάσταση στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες έχει επιδεινωθεί δραματικά».

BILD: Ο πρόεδρος της EΕ Επιτροπής Γιούνκερ είναι και προσωπικά απογοητευμένος. Εσείς επίσης;
Σόιμπλε: «Λοιπόν, πιστεύω ότι πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο κύριος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι ένας ολόψυχα ένθερμος Ευρωπαίος. Για αυτόν τον λόγο και κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί η κρίση. Αν αυτό οι πολιτικά υπεύθυνοι μπορούν να το εκτιμήσουν ή όχι – μερικές φορές έχουμε διαφορά απόψεων σε αυτό το θέμα».

BILD: Υπολογίζετε για τις επόμενες ημέρες μια κατάρρευση τραπεζών στην Ελλάδα;
Σόιμπλε: «Οι τράπεζες έχουν κλείσει προσωρινά. Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ρυθμιστική Αρχή παρακολουθεί την κατάσταση. Ακόμη και αν θα προκαλείτο μια κατάρρευση μεμονωμένων τραπεζών, η δυνατότητα να "μεταδοθεί η ασθένεια" είναι σχετικά συγκριτικά χαμηλή. Οι αγορές έχουν αντιδράσει ήδη αρκετά επιφυλακτικά τις τελευταίες ημέρες. Αυτό δείχνει ότι το πρόβλημα είναι ελεγχόμενο».

BILD: Για αρκετές εβδομάδες έχετε διεξάγει έναν απίστευτο μαραθώνιο διαπραγματεύσεων. Σκεφτήκατε μερικές φορές σε όλη αυτή τη διάρκεια: Αρκετά επιτέλους;
Σόιμπλε: «Την περασμένη εβδομάδα ήμασταν τέσσερις φορές στις Βρυξέλλες. Μερικές φορές απλώς κουραζόμαστε. Αλλά μετά επανακτούμε τις δυνάμεις μας και λέμε: Πρέπει να συνεχίσουμε κατά κάποιον τρόπο».

BILD: Σε όλες αυτές τις δύσκολες ώρες των διαπραγματεύσεων σκεφτήκατε ποτέ για μια στιγμή να παραιτηθείτε;
Σόιμπλε: «Λόγω της Ελλάδας; Όχι. Ούτε μία φορά...».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε στην "Bild": Μακρές, επίπονες διαπραγματεύσεις σε νέα βάση"

Ποτάμι: Ο Στ. Θεοδωράκης δεν έκανε δήλωση στο Focus

Στο ΑΠΕ δημοσιεύονται "δηλώσεις" του Στ.Θεοδωράκη στο περιοδικό Focus, αναφέρει σε ανακοίνωση το Ποτάμι.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν έχει κάνει απολύτως καμία δήλωση, ούτε τώρα ούτε παλαιότερα στο συγκεκριμένο περιοδικό.

Το Ποτάμι εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του στους συντάκτες του δημοσιεύματος, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι: Ο Στ. Θεοδωράκης δεν έκανε δήλωση στο Focus"

Βαρουφάκης στην Bild: Παραιτούμαι αν επικρατήσει το «ναι»

Επαναλαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, την δήλωση περί παραίτησής του την επομένη του δημοψηφίσματος αν επικρατήσει το «ναι», αλλά ταυτόχρονα εκτιμά ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό.

Ο υπουργός Οικονομικών, επαναλαμβάνει στην γερμανική εφημερίδα Bild την πρόθεσή του να παραιτηθεί σε περίπτωση επικράτησης του «Ναι» στο σημερινό δημοψήφισμα, κάτι που ο ίδιος απορρίπτει ως ενδεχόμενο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης στην Bild: Παραιτούμαι αν επικρατήσει το «ναι»"

Τη Δευτέρα κρίνεται το μέλλον της ρευστότητας στην Ελλάδα

Στην αυριανή κρίσιμη συνεδριαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ αναμένεται να κριθεί το μέλλον της ρευστότητας για την Ελλάδα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έχει αιτηθεί σημαντική αύξηση του ELA απο την Παρασκευή και τα μελη του ΔΣ της ευρωτράπεζας εχουν δεσμευθεί ότι θα αποφανθούν μετα την οριστικοποίηση του αποτελέσμμτος του δημοψηφίσματος.

Εξάλλου το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα αν η κατάσταση το απαιτήσει.

«Στις τρέχουσες συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας στην Ευρώπη και τον κόσμο, η ΕΚΤ έχει υπάρξει σαφής ότι, αν χρειασθεί θα κάνουμε περισσότερα. Θα βρούμε τα απαραίτητα εργαλεία», δήλωσε ο Κερέ σε μια οικονομική διάσκεψη στο Αιξ-αν-Προβάνς, στη νότια Γαλλία.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Τη Δευτέρα κρίνεται το μέλλον της ρευστότητας στην Ελλάδα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news