facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Ολοκληρώθηκε η παράδοση του εκλογικού υλικού από την Περιφέρεια Αττικής

Ολοκληρώθηκε σήμερα η παράδοση του συνόλου του εκλογικού υλικού από την Περιφέρεια Αττικής προς τους Δήμους, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Το απόγευμα παραδόθηκε και η τελευταία παρτίδα εκλογικών φακέλων από το υπουργείο Εσωτερικών στην Περιφέρεια Αττικής και αμέσως ειδοποιήθηκαν για να τους παραλάβουν οι δήμοι της Αττικής, αποκαθιστώντας έτσι την παροδική έλλειψη που είχε παρατηρηθεί νωρίτερα.

Σημειώνεται ότι η διάθεση του συνόλου εκλογικού υλικού προς τους νησιωτικούς δήμους της Αττικής, είχε ολοκληρωθεί από την Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2015.

Η τελευταία εκκρεμότητα που αφορούσε στην παράδοση του εκλογικού υλικού, ήταν αυτή ακριβώς η διασφάλιση της πλήρους επάρκειας σε εκλογικούς φακέλους.

Σημειώνεται ότι οι δήμοι θα πρέπει με τη σειρά τους να μεριμνήσουν έτσι ώστε, ανάλογα με τον αριθμό των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε κάθε εκλογικό τμήμα και των ειδικών εκλογέων σε αυτά, να προβούν στην κατάλληλη κατανομή και να διαθέτουν τον απαραίτητο αριθμό φακέλων στα εκλογικά τμήματα για την ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Η Περιφέρεια Αττικής, με αίσθηση ευθύνης, ανταποκρίθηκε στις ανάγκες της προετοιμασίας του δημοψηφίσματος μέσα σε εξαιρετικά περιορισμένο χρονικό διάστημα και παραμένει στη διάθεση των Δήμων για οποιοδήποτε ζήτημα τυχόν προκύψει.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολοκληρώθηκε η παράδοση του εκλογικού υλικού από την Περιφέρεια Αττικής"

Κυβέρνηση: Από Δευτέρα ξεκινά η διαπραγμάτευση

Ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης.

Κυβερνητικοί κύκλοι εκφράζουν την αισιοδοξία τους για το δημοψήφισμα της Κυριακής και υπογραμμίζουν την ψυχραιμία των πολιτών μέσα στην πρωτοφανή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζουν ότι πρέπει να επικρατήσει κλίμα ομόνοιας την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος, ενώ διαβεβαιώνουν ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα η κυβέρνηση θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις από τη Δευτέρα με τους Ευρωπαίους εταίρους για την εξεύρεση άμεσης λύσης στο πρόβλημα.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβέρνηση: Από Δευτέρα ξεκινά η διαπραγμάτευση"

Δραγασάκης: Η χώρα διαθέτει Πρωθυπουργό

«Η χώρα διαθέτει Πρωθυπουργό και από αύριο το βράδυ με ακόμα ισχυρότερη λαϊκή στήριξη και εντολή. Αυτή ακριβώς την εντολή θα υπηρετήσω και εγώ από την πλευρά μου».

Με αυτόν τον τρόπο απάντησε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης στις αναφορές του δημοσιογράφου των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, ο οποίος σε νέο του άρθρο ανέφερε πως σε περίπτωση «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, είναι πιθανό ο Γιάννης Δραγασάκης να πάρει τη θέση του Αλέξη Τσίπρα.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα των FT, o κ. Δραγασάκης δήλωσε ότι η χώρα διαθέτει Πρωθυπουργό ο οποίος από το βράδυ της Κυριακής θα έχει ακόμα ισχυρότερη λαϊκή στήριξη και εντολή την οποία και εκείνος από την πλευρά του θα υπηρετήσει.

Μάλιστα, ο κ. Δραγασάκης χρησιμοποίησε και τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter για να διαψεύσει τις πληροφορίες των FT, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ας μην ξοδεύονται δημοσιεύματα που "μοιράζουν ρόλους" σε "σενάρια επόμενης ημέρας"».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Πίτερ Σπίγκελ, σε περίπτωση «ναι», υπάρχει έντονη φημολογία ότι ο κ. Τσίπρας θα παραιτηθεί. 

«Πόσο γρήγορα θα μπορούσε να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση; Αυτό εξαρτάται, τονίζει ο Σπίγκελ, σημειώνοντας πως αν υπάρξει ένας μετριοπαθής συνασπισμός μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, αυτός θα μπορούσε να ενωθεί με τα τρία κόμματα στο κοινοβούλιο και να σχηματίσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας», αναφέρει ο δημοσιογράφος και προσθέτει ότι μερικοί έχουν προτείνει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, «τον πιο έμπειρο πολιτικό στην ιεραρχία του ΣΥΡΙΖΑ, ως πιθανό ηγέτη αυτού του μετριοπαθούς συνασπισμού». 

Τα tweet του κ. Δραγασάκη

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δραγασάκης: Η χώρα διαθέτει Πρωθυπουργό"

Reuters: «Οι Ευρωπαίοι μπλοφάρουν», επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ - «Έχετε χρήματα για μία εβδομάδα» δηλώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος

«Η Ευρώπη δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ελλάδα», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γ. Βαρουφάκης, αλλά όπως φαίνεται οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ακριβώς την ίδια γνώμη, όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters

Στο δημοσίευμα γίνεται εκτενής αναφορά των – πολυάριθμων – δηλώσεων του κ. Βαρουφάκη, ο οποίος φρόντισε να δώσει συνέντευξη σε σχεδόν όλα τα διεθνή ΜΜΕ, κάνοντας λόγο για εκβιασμό της Ελλάδας από τους εταίρους της.

Ταυτόχρονα, όμως – πιθανώς διαψεύδοντας ελαφρώς τη δήλωση του κ. Βαρουφάκη περί τρομοκρατίας – στο ίδιο άρθρο δημοσιεύεται και δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε στην οποία τονίζει ότι ακόμη και εάν Grexit μπορεί να είναι κάτι το πρόσκαιρο.

«Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό. Το εάν θα μείνουν στο ευρώ ή για κάποιο διάστημα θα είναι χωρίς αυτό, αποτελεί δική τους απόφαση. Και είναι σίγουρο ότι δεν θα αφήσουμε τους Έλληνες στην τύχη τους».

Σαφώς, συνεχίζει το Reuters, κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια τι ακριβώς σημαίνει μία «πρόσκαιρη» έξοδος από την Ευρωζώνη. Κάποιοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι μπορεί η Ελλάδα να «ζήσει» κάποια χρόνια με ένα παράλληλο νόμισμα και μόλις η οικονομία της σταθεροποιηθεί να επιστρέψει στην Ευρωζώνη ως κανονικό μέλος.

Παράλληλα σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στέινμαγιερ, μιλώντας στην εφημερίδα «Taggesspiegel am Sonntag», υποστήριξε πως «ακόμη και εάν κατορθώσουμε να το διαχειριστούμε σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση, ένα Grexit θα έστελνε ένα καταστροφικό μήνυμα στις χώρες εκτός Ε.Ε. Η αξιοπιστία και η καλή φήμη της Ευρώπης θα καταστραφεί σε ορισμένα μέρη του κόσμου».

Σαφώς το Grexit θα έχει πολύ πιο οδυνηρές συνέπειες για την ίδια την Ελλάδα, με την οικονομική κρίση να καταστεί ακόμη πιο σκληρή, με δεδομένο ότι ένας στους τέσσερις πολίτες δεν έχει δουλειά, οι συντάξεις και οι μισθοί έχουν μειωθεί, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια.

Επίσης σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Welt and Sonntag, στέλεχος των πιστωτών, ο οποίος συμμετείχε και στις διαπραγματεύσεις, τονίζει ότι η Ελλάδα έχει «πιθανώς χρήματα πιθανώς για μία εβδομάδα, αλλά σίγουρα όχι για μεγαλύτερο διάστημα».

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: «Οι Ευρωπαίοι μπλοφάρουν», επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ - «Έχετε χρήματα για μία εβδομάδα» δηλώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος"

Σουλτς: Ισως χρειαστεί δάνεια έκτακτης ανάγκης η Ελλάδα

Σε ενδεχόμενο ξέσπασμα μίας ανθρωπιστικής κρίσης μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα με πιθανή τη χορήγηση δανείων έκτακτης ανάγκης αναφέρεθηκε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.

Δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής: Η Ελλάδα χρειάζεται επείγουσα βοήθεια από το εξωτερικό, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. «Εχει άμεση ανάγκη από χρήματα», είπε ανώτατος αξιωματούχος των Θεσμών στην εφημερίδα.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε ότι «ίσως να χρειαστεί να χορηγήσουμε δάνεια έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα, ούτως ώστε οι υπηρεσίες να μπορούν να δίνουν χρήματα στους πολίτες. Δεν θα αφήσουμε στην τύχη τους τους ανθρώπους». Σύντομα, θα είναι διαθέσιμα (τα ανάλογα) κεφάλαια. (Δεν θα αφήσουμε) τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη μοίρα τους.

«Πιο δύσκολη θα είναι η κατάσταση αν οι Έλληνες ψηφοφόροι απορρίψουν το σχέδιο μεταρρυθμίσεων των θεσμών στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Αλλά αν η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πλέον χρήματα, επειδή τα μεταρρυθμιστικά σχέδια των εταίρων θα έχουν απορριφθεί, τότε η κατάσταση σίγουρα δεν θα βελτιωθεί. Χωρίς νέα χρήματα, το σύστημα υγείας δεν θα λειτουργεί, οι συγκοινωνίες και η ηλεκτροδότηση θα καταρρεύσουν και δεν θα μπορούν να γίνουν εισαγωγές βασικών αγαθών, καθώς δεν θα υπάρχουν τα χρήματα για να πληρωθούν».», σημείωσε ο κ.Σουλτς.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σουλτς: Ισως χρειαστεί δάνεια έκτακτης ανάγκης η Ελλάδα"

Ο ΣΚΑΪ θα προβάλλει, όπως πάντα, την πραγματική εικόνα

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καταγγέλλουν τον ΣΚΑΪ για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας με εκπομπές πολιτικού περιεχομένου, που προπαγανδίζουν το Ναι.

Ο ΣΚΑΪ επισημαίνει ότι οι εκπομπές που παρουσιάζει είναι καθαρά ενημερωτικές, και φωτίζουν όλες τις πλευρές της μεγάλης κρίσης της κοινωνίας, του τραπεζικού συστήματος και τις επιπτώσεις στους πολίτες. Εξ' άλλου είχε δημοσιογραφική υποχρέωση να το πράξει, ιδίως μετά τις δηλώσεις της προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Λούκας Κατσέλη, από τη συχνότητα του σταθμού μας, ότι οι τράπεζες είναι πιθανόν να παραμείνουν κλειστές και μετά την Τρίτη και πως η τραπεζική ρευστότητα επαρκεί έως τη Δευτέρα.

Ο ΣΚΑΪ θα προβάλλει, όπως πάντα, την πραγματική εικόνα της κοινωνίας, όπως έχει υποχρέωση να πράξει απέναντι στους πολίτες και υπενθυμίζει ότι βασικός πυλώνας της δημοκρατίας είναι η πληροφόρηση.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΣΚΑΪ θα προβάλλει, όπως πάντα, την πραγματική εικόνα"

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον ΣΚΑΪ που τον καταγγέλλουν για «παραπληροφόρηση»

Δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο όπου στεγάζεται ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ στο Φάληρο, φωνάζοντας συνθήματα κατά της παραπληροφόρησης (Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγγείλει τον σταθμό για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας).

Διμοιρίες των ΜΑΤ και κλούβες της αστυνομίας έχουν ανακόψει την πορεία στη Λ. Εθνάρχου Μακαρίου. Να σημειωθεί ότι νωρίτερα σημειώθηκε κινητοποίηση και έξω από το Mega.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον ΣΚΑΪ που τον καταγγέλλουν για «παραπληροφόρηση»"

ΔΣΑ: Έλλειψη φακέλων για το δημοψήφισμα!

Δελτίο Τύπου εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, όπου κάνει λόγο για έλλειψη φακέλων και κατ' επέκταση κίνδυνο ακύρωσης του δημοψηφίσματος.

Παρατίθεται αυτούσιο:

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

4/7/2015

ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΠΑΡΚΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥ ΦΑΚΕΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Mε κατεπείγουσα επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών Ν. Βούτση, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, Βασ. Αλεξανδρής, του γνωστοποιεί ότι κατά την παραλαβή των εκλογικών τμημάτων Αττικής από τους δικαστικούς αντιπροσώπους, παρατηρήθηκε ότι στο εκλογικό υλικό δεν υπάρχει επαρκής αριθμός φακέλων.
«Υπό τα παραπάνω δεδομένα», αναφέρεται στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται επίσης στην Περιφερειάρχη Αττικής, στην Πρόεδρο και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, «παρακαλούμε να προμηθεύσετε άμεσα τους Δικαστικούς Αντιπροσώπους με τον απαιτούμενο αριθμό φακέλων, ώστε να διεξαχθεί χωρίς προβλήματα η ψηφοφορία».
«Σε αντίθετη περίπτωση», καταλήγει ο κ. Αλεξανδρής, «είναι προφανές, ότι η ψηφοφορία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΣΑ: Έλλειψη φακέλων για το δημοψήφισμα!"

EBA: Η νομοθεσία της ΕΕ προστατεύει τους καταθέτες

Αγνοια για σχέδιο κουρέματος σε καταθέτες ελληνικών τραπεζών δηλώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, ενώ τονίζει ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία προστατεύει τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ.
Ειδικότερα, ο Andrea Enria, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (European Banking Authority, ΕΒΑ), το θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EE) που φέρνει σε συνεργασία τις τραπεζικές εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:
«Δεν είμαι ενήμερος για κάποιο σχέδιο για επιβολή «κουρέματος» στους καταθέτες λιανικής των ελληνικών τραπεζών, όπως αναφέρθηκε από μέσα ενημέρωσης σήμερα το πρωί.
Πολύ αμφιβάλλω ότι κάποια αρχή ή δημόσιος φορέας σε επίπεδο ΕΕ ή κράτους μέλους θα μπορούσε να εξετάσει την επιλογή αυτή, καθώς αυτό θα ήταν αντίθετο προς το δίκαιο της ΕΕ.
Σε αυτή την περίπτωση η ΕΒΑ θα εκκινήσει αμέσως τη διαδικασία εξέτασης παραβίασης της νομοθεσίας της ΕΕ. Στη δήλωσή του ο κ. Enria υπενθύμισε ότι «η νομοθεσία της ΕΕ είναι σε θέση να προστατεύσει τους Έλληνες καταθέτες λιανικής, όπως και κάθε άλλο καταθέτη στην ΕΕ».

H ανακοίνωση της EBA

«Andrea Enria, Chairperson of the European Banking Authority (EBA), the EU institution that brings together the banking supervisors and regulators of the EU, said today in a statement: "I am not aware of any plans to introduce haircuts to retail depositors of Greek banks, as reported in the media this morning. I highly doubt that any authority or public body at EU or Member State level could consider this option, as it would be against EU law and the EBA would immediately start breach of EU law proceedings".
In his statement Enria reminded that "EU legislation is in place to protect retail Greek depositors, as any other depositor in the EU".

Βροχή οι διαψεύσεις για το δήθεν bail in

Με κατηγορηματικό τρόπο διαψεύδουν σύσσωμες οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο οι ελληνικές τράπεζες εξετάζουν «σχέδια» να προχωρήσουν σε κούρεμα καταθέσεων σε ποσοστό 30% για ποσά από 8.000 και άνω.

Το Euro2day.gr επικοινώνησε με ανώτατα τραπεζικά στελέχη οποία τονίζουν πως δεν επεξεργάζονται κούρεμα καταθέσεων σημειώνοντας ότι έτσι κι αλλιώς αν τεθεί τέτοιο θέμα δεν θα είναι… εκείνοι, αλλά οι αρμόδιες αρχές που θα αποφασίσουν ποσό και ποιοι θα «κουρευτούν». 
Πλήρως ανυπόσταστο χαρακτήρισε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπζας κα Λούκα Κατσέλη με τηλεφωνική της παρέμβαση στον ΣΚΑΪ, υποστηρίζοντας ότι «αυτό το δημοσίευμα είναι μόνο εκ του πονηρού». Όπως επισήμανε, «δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σενάριο».
Σε άμεση διάψευση προχώρησε και το υπουργείο Οικονομικών: Το δημοσίευμα των Financial Times για κούρεμα καταθέσεων είναι προβοκάτσια και αποτελεί υπονόμευση του δημοψηφίσματος της Κυριακής και της λαϊκής ετυμηγορίας. Το Υπουργείο Οικονομικών ζητά από τους FT να ανακαλέσουν το ψευδέστατο δημοσίευμα. Η Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κυρία Λούκα Κατσέλη, έχει ήδη διαψεύσει κατηγορηματικά αυτή τη νοσηρή «είδηση».
Όπως υποστηρίζεται από τους Financial Times, «το κούρεμα θα επιβληθεί στο πλαίσιο μιας συνολικής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα μόλις η Ελλάδα επιστρέψει σε πρόγραμμα διάσωσης», ωστόσο η ίδια πηγή σημείωσε πως «αυτό δεν είναι κάτι που θα συμβεί άμεσα».
Από την άλλη πλευρά, αξιωματούχοι της ευρωζώνης ανέφεραν στους FT, ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. Άλλωστε μια τέτοια διαδικασία δεν ξεκινά από τις ελληνικές τράπεζες αλλά από την ΕΚΤ εάν και εφόσον κηρύξει τις ελληνικές τράπεζες μη φερέγγυες (insolvent) ή αποσύρει την στήριξη που δίνει με τη μορφή του ELA.
euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "EBA: Η νομοθεσία της ΕΕ προστατεύει τους καταθέτες"

DW: «Οι Έλληνες ενώπιον μιας ιστορικής απόφασης»

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα κυριαρχούν στον γερμανικό Τύπο με αφορμή το αυριανό δημοψήφισμα, το οποίο, όπως επισημαίνουν πολλοί σχολιαστές, θα έχει καθοριστική σημασία για το μέλλον της χώρας.
Το αυριανό, κρίσιμο δημοψήφισμα στην Ελλάδα κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα και στις εσωτερικές σελίδες των γερμανικών εφημερίδων. Η πλειοψηφία των σχολιαστών υιοθετεί αρνητική στάση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και τους πολιτικούς χειρισμούς της. «Οι Έλληνες βρίσκονται τώρα ενώπιον μίας ιστορικής απόφασης» γράφει μεταξύ άλλων στο πρωτοσέλιδό τηςSüddeutsche Zeitung.
Η εφημερίδα του Μονάχου επιχειρεί να διευρύνει το πεδίο παρατήρησης, ξεφεύγοντας από τα στενά όρια της Ελλάδας και καταγράφοντας τις πολιτικές διεργασίες στο σύνολο της Ευρώπης. Όπως επισημαίνει σε σχόλιό της, «στη διαμάχη με την Ελλάδα η κουλτούρα συμβιβασμού της ΕΕ έφτασε στα όριά της». Στην περίπτωση επικράτησης του «ναι» στο αυριανό δημοψήφισμα «η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρηθεί στο ευρώ με έναν τρόπο που θα καθιστά δυνατή την ανοικοδόμηση του κράτους και της οικονομίας. Στην περίπτωση ενός ξεκάθαρου ‘όχι' ούτε ο Γιούνκερ ούτε η Μέρκελ θα μπορούν να δικαιολογήσουν τη συνέχιση μιας πολιτικής προχειρότητας. Θα πρέπει να ανοίξουν στην Ελλάδα έναν δρόμο εξόδου από το ευρώ, ο οποίος να μην οδηγεί συγχρόνως εκτός ΕΕ».
«Αντιπαραγωγικές» οι συστάσεις ψήφου
«Οι συστάσεις ψήφου είναι τώρα μάλλον αντιπαραγωγικές», εκτιμά η Stuttgarter Zeitung
«Οι συστάσεις ψήφου είναι τώρα μάλλον αντιπαραγωγικές», εκτιμά η Stuttgarter Zeitung
Η Berliner Zeitung στρέφει τα βέλη της κατά των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας. Όπως σχολιάζει μεταξύ άλλων, «εάν η Ευρωζώνη εννοεί σοβαρά την απειλή της, τότε το ερώτημα του δημοψηφίσματος (με αντικείμενο, όπως γράφει, την απορριφθείσα πρόταση των θεσμών) είναι η τέλεια παγίδα: Υποταγή ή έξοδος. Σίγουρη φτώχεια ή επαπειλούμενη καταστροφή».
«Πώς πρέπει αντιμετωπίσει η Ευρώπη το δημοψήφισμα;», διερωτάται η Stuttgarter Zeitung και επισημαίνει: «Συστάσεις ψήφου, σαν αυτήν που έκανε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ αυτήν την εβδομάδα με την προειδοποίησή του για την περίπτωση υπερψήφισης του ‘όχι', είναι τώρα μάλλον αντιπαραγωγικές. Ανεξάρτητα από την έκβαση της ψηφοφορίας, η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να κλείσει την πόρτα στους Έλληνες».
«Ο Τσίπρας δίχασε τους Έλληνες»
«Με την πολιτική της πόλωσης ο Αλέξης Τσίπρας δίχασε τους Έλληνες», σχολιάζει η Tagesspiegel
«Με την πολιτική της πόλωσης ο Αλέξης Τσίπρας δίχασε τους Έλληνες», σχολιάζει η Tagesspiegel
«Ένα αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ήδη βέβαιο πριν ακόμη προσέλθουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες», παρατηρεί η Tagespiegel του Βερολίνου και εξηγεί: «Με την πολιτική της πόλωσης ο Αλέξης Τσίπρας δίχασε τους Έλληνες. Αυτός ο διχασμός εξασθενεί τη χώρα ακόμη περισσότερο, καθώς η κυβέρνηση Τσίπρα ήρθε σε ρήξη με όλους τους εταίρους της στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι απομονωμένη – Μια χώρα χωρίς πολιτικούς φίλους και συμμάχους».
Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung, «το δημοψήφισμα αυτήν την Κυριακή δεν θα είναι η τελευταία πράξη της ελληνικής τραγωδίας. Η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα, εντελώς ανεξάρτητα από την έκβαση του δημοψηφίσματος, θα παραμείνουν δυσμενείς και πιθανόν θα γίνουν ακόμη δυσμενέστερες». Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης επισημαίνει ότι «εάν οι ψηφοφόροι ακολουθήσουν τη σύσταση της κυβέρνησης Τσίπρα, τότε οι μέρες τους εντός ευρωζώνης ενδέχεται να είναι μετρημένες. (…) Αν οι ψηφοφόροι επιλέξουν το ‘ναι' (…), τότε θα πρέπει πολύ γρήγορα να πέσει η αυλαία για την κυβέρνηση Τσίπρα», σχολιάζει η FAZ, χαρακτηρίζοντας την Κυριακή «καθοριστική ημέρα για τη μοίρα της Ελλάδας».
Τέλος, η Leipziger Volkszeitung εξαπολύει δριμεία επίθεση στην πολιτική των δανειστών της Ελλάδας, Όπως σημειώνει, «η ενοχλητική ισχυρογνωμοσύνη των δανειστών δεν θα δημιουργήσει στο μέλλον νέες θέσεις εργασίας, δεν θα τονώσει την οικονομία, ούτε θα προσφέρει κοινωνική ασφάλιση σε περισσότερους ανθρώπους. Και κυρίως: Το ελληνικό βουνό χρέους παραμένει αμετακίνητο ως σημάδι της αποτυχίας των δανειστών».
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW: «Οι Έλληνες ενώπιον μιας ιστορικής απόφασης»"

Διαδήλωση με σύνθημα «Σπάμε τον φόβο» κατά του MEGA έξω από τα γραφεία του καναλιού

Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί από τις 6 το απόγευμα έξω από τα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού και πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας με συνθήματα υπέρ του “ ΌΧΙ”, αλλά και εναντίον του τρόπου μετάδοσης των πολιτικών εξελίξεων από το μεγάλο κανάλι. Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονται για την μη αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων και εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη θέση, που παίρνει το τηλεοπτικό μέσο στα πολιτικά δρώμενα.

Έξω από τα γραφεία του Mega στη λεωφόρο Μεσογείων, βρίσκεται και μεγάλη αστυνομική δύναμη, η οποία έχει διακριτική παρουσία στο χώρο.


Διαβάστε Περισσότερα » "Διαδήλωση με σύνθημα «Σπάμε τον φόβο» κατά του MEGA έξω από τα γραφεία του καναλιού"

ΣΥΡΙΖΑ:Εγκαλεί τηλεοπτικό κανάλι για προσπάθεια επηρεασμού του εκλογικού σώματος

Για πρωτοφανή προσπάθεια επηρεασμού του εκλογικού σώματος, κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΙ.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ειδικότερα ότι «παρά τη σχετική απαγόρευση του νόμου ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ σήμερα Σάββατο, μία μέρα πριν το δημοψήφισμα, συνεχίζει τις εκπομπές πολιτικού περιεχομένου, με καλεσμένους εκπροσώπους του ΝΑΙ. Η παραβίαση αυτή της εκλογικής νομοθεσίας εντάσσεται σε μια πρωτοφανή προσπάθεια επηρεασμού του εκλογικού σώματος και απαιτεί την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων Αρχών».

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ:Εγκαλεί τηλεοπτικό κανάλι για προσπάθεια επηρεασμού του εκλογικού σώματος"

Γιούνκερ: Ο Τσίπρας δεν ήταν πολύ ενθουσιώδης στη φορολόγηση του πλούτου

Λίγες μόνο ώρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Ελλάδα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξαπολύει επίθεση κατά του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι σε αντίθεση με όσα στο παρελθόν έχει ισχυριστεί, δεν ήταν ιδιαίτερα πρόθυμος να προχωρήσει στη φορολόγηση του πλούτου.

Μέσω του επικεφαλής του γραφείου του, Μάρτιν Σέλμαγερ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τονίζει ότι όταν κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αυξήσει τους φόρους στον πλούτο, η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού δεν ήταν και... τόσο ενθουσιώδης.

Ειδικότερα, ο Σέλμαγερ παρέθεσε στο Twitter αποσπάσματα από συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο πρόεδρος της Κομισιόν στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, στις 19 Ιουνίου.

«Δεν καταλαβαίνω τον Τσίπρα», ήταν μια από τις δηλώσεις του Γιούνκερ που ανάρτησε στο Twitter ο στενός του συνεργάτης.

«Κάλεσα τον Τσίπρα να αυξήσει τους φόρους στον πλούτο. Ήταν σοκαριστικό, η απάντησή του δεν ήταν τόσο ενθουσιώδης όσο αναμενόταν», ήταν άλλο ένα από τα σχόλια του επικεφαλής της Κομισιόν που «ανέβηκε» στον γνωστό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Μάλιστα, μεταξύ άλλων, ο κ. Γιούνκερ είχε πει: «Κάποιοι στην ελληνική κυβέρνηση πιστεύουν ότι υπάρχει κάποιος στην Ευρώπη να βγάλει στο τέλος ένα λαγό από το καπέλο. Αλλά αυτό δεν ισχύει».

Σύμφωνα με τον Σέλμαγερ και με βάση τις δηλώσεις του Γιούνκερ, «ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να πει μια μέρα στους Έλληνες ότι τούς προσέφερα 35 δισ. ευρώ σε θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και επενδυτικό πρόγραμμα».

Τα «τιτιβίσματα»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ: Ο Τσίπρας δεν ήταν πολύ ενθουσιώδης στη φορολόγηση του πλούτου"

Τelegraph: Ο Βαρουφάκης έτοιμος για οικονομική πολιορκία - Αίθουσα πολέμου στο ΥΠΟΙΚ

«Ο Βαρουφάκης, ετοιμάζεται για οικονομική πολιορκία, ενώ εταιρείες εκδίδουν ιδιωτικά συναλλάγματα» τιτλοφορείται δημοσίευμα της Telegraph της Παρασκευής με συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα ότι η χώρα μας έχει αποθέματα πετρελαίου έξι μηνών και φαρμακευτικών ειδών τεσσάρων μηνών.

«Η Ελλάδα έχει συγκεντρώσει αρκετά αποθέματα καυσίμων και φαρμακευτικών προμηθειών για να αντέξει μια μακρά “πολιορκία”, και έχει κρατήσει κεφάλαια έκτακτης ανάγκης για να καλύψει τις απαραίτητες εισαγωγές ειδών διατροφής» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι η κυβέρνηση εργάζεται ακόμα πάνω στο σενάριο ότι οι δανειστές θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εάν στο δημοψήφισμα κερδίσει το Όχι.

«Ευτυχώς, έχουμε αποθέματα πετρελαίου για έξι μήνες και αποθέματα φαρμακευτικών για τέσσερις» τονίζει στην Telegraph, προσθέτοντας ότι μία ειδική πενταμελής επιτροπή από το υπουργείο Οικονομικών, την ΤτΕ, τις εμπορικές ενώσεις και τις τράπεζες εργάζεται πυρετωδώς σε μια «αίθουσα πολέμου» κοντά στο γραφείο του, ασχολούμενη με τα απαραίτητα αποθέματα και θέτοντας προτεραιότητες.

«Το φαγητό έχει εξαιρεθεί από πάγωμα στις εισαγωγές αφότου οι κεφαλαιακοί έλεγχοι υιοθετήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο. Σιτηρά, κρέατα, γαλακτοκομικά προϊόντα, και άλλα τρόφιμα είναι δυνατόν να εισέλθουν στη χώρα ελεύθερα, αποτρέποντας μία πιθανή καταστροφή, ενόσω η πλήρης τουριστική σεζόν ξεκινά» σχολιάζει η εφημερίδα.

Ο κ. Βαρουφάκης στη συνέχεια αναφέρει ότι «δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να επιμένει στο αδιέξοδο επειδή και δικά τους λεφτά θα γίνουν καπνός. Η ευρωζώνη έχει έκθεση που υπερβαίνει τα 300 δισεκ. ευρώ με τη μία ή την άλλη μορφή» υπογραμμίζει.

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμα έλληνας επιχειρηματίες, ορισμένες τοπικές εταιρείες έχουν προβεί σε συνεννοήσεις με σουπερμάρκετ για την αποδοχή κουπονιών ή ιδιωτικών χρημάτων αντί πληρωμής ήδη από την επόμενη εβδομάδα. Έτσι, υπάλληλοί όπως της δικής του επιχείρησης θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα κουπόνια ως «παράλληλο συνάλλαγμα» για την αγορά αγαθών από το σούπερμαρκετ.

Για τον κίνδυνο να χαθεί ένα τρισεκατομμύριο ευρώ αν η Ελλάδα καταρρεύσει, προειδοποιεί τους εταίρους ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα Σάββατο στην ισπανική εφημερίδα El Mundo. Πάντως ό,τι και να γίνει, ο υπουργός διαβεβαιώνει ότι «την Τρίτη οι τράπεζες θα ανοίξουν».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Τelegraph: Ο Βαρουφάκης έτοιμος για οικονομική πολιορκία - Αίθουσα πολέμου στο ΥΠΟΙΚ "

Η πρόβλεψη Καζάκη (2011) για capital control και κλειστές τράπεζες μέσα στο 2015

Ο Δημήτρης Καζάκης οικονομολόγος και Γ.Γ. του Ε.ΠΑ.Μ, σε μια παλιότερη "προφητική" συνέντευξη το 2011 είχε προβλέψει ότι το 2015 θα υπάρξει capital control και η χώρα θα ζήσει το φαινόμενο των κλειστών τραπεζών.

Ο Δημήτρης Καζάκης τόνιζε την αδυναμία των τραπεζών να προσφύγουν στις αγορές και τον υψηλό δανεισμό που είχαν στην ΕΚΤ.

Ο κ. Καζάκης αναφέρονταν για την παροχή εγγύησης σε τραπεζικές καταθέσεις και σχολίαζε την υπ' Αριθμ.23384/27.5.2011 απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών στην οποία προβλέπετε ότι οι αποταμιεύσεις ευρώ το ποσό των 100.000 ευρώ προστατεύονται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ).


Διαβάστε Περισσότερα » "Η πρόβλεψη Καζάκη (2011) για capital control και κλειστές τράπεζες μέσα στο 2015"

Θεοδωράκης: Ευρώ ή δραχμή το πραγματικό δίλημμα

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» ο επικεφαλής του Ποταμιού τονίζει ότι «Οι πολίτες θα ψηφίσουν μαζικά ΝΑΙ στο δημοψήφισμα την Κυριακή ανεξάρτητα από τις κομματικές προτιμήσεις τους. Το πραγματικό δίλημμα είναι ευρώ ή δραχμή – Ευρώπη ή απομόνωση και αυτό πλέον το κατανοεί η πλειονότητα των πολιτών παρά τον κυβερνητικό αιφνιδιασμό και το παραπλανητικό ερώτημα στο ψηφοδέλτιο».
Ο κ. Θεοδωράκης απάντησε στις τρεις ερωτήσεις που του τέθηκαν σε σχέση με το δημοψήφισμα και την επόμενη ημέρα για τη χώρα:

1) Τι καλείτε τον λαό να ψηφίσει τη Δευτέρα και γιατί;

Οι πολίτες θα ψηφίσουν μαζικά ΝΑΙ στο δημοψήφισμα την Κυριακή ανεξάρτητα από τις κομματικές προτιμήσεις τους. Το πραγματικό δίλημμα είναι ευρώ ή δραχμή – Ευρώπη ή απομόνωση και αυτό πλέον το κατανοεί η πλειονότητα των πολιτών παρά τον κυβερνητικό αιφνιδιασμό και το παραπλανητικό ερώτημα στο ψηφοδέλτιο. Το Ποτάμι λοιπόν λέει ΝΑΙ στην Ευρώπη και το Ευρώ χωρίς να αθωώνει ούτε το παλιό πολιτικό σύστημα που έχει τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση ούτε εκείνες τις συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης που επιδιώκουν την απομόνωση της και την αποπομπή της από το κοινό νόμισμα. Η μάχη είναι κρίσιμη και εθνική και θα κερδηθεί! Με ένα όχι η Δευτέρα θα ήταν μια «μαύρη μέρα» για τη χώρα.

2) Τι πρέπει να γίνει με τους εταίρους τη Δευτέρα μετά το δημοψήφισμα;

Η συντριπτική νίκη του ΝΑΙ θα δώσει νέα ώθηση στη διαπραγμάτευση και κάτω από προϋποθέσεις θα οδηγήσει σε μια οριστική λυτρωτική συμφωνία. Όλοι τη Δευτέρα με ένα τέτοιο αποτέλεσμα ακόμη και οι φερόμενοι ως οπαδοί του "όχι" είμαι σίγουρος οτι θα αισθανθούν ανακούφιση. Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός παρά τις απειλές του θα ερμηνεύσει σωστά την απόφαση των πολιτών και θα την υπηρετήσει. Η διαπραγμάτευση θα μπει σε νέα καλύτερη βάση. Το ΝΑΙ θα είναι μια μεγάλη ήττα για τους οπαδούς και φίλους του κ. Σόιμπλε και θα λύσει τα χέρια των φίλων μας για μια έντιμη μαι βιώσιμη συμφωνία. Με ένα ΟΧΙ το οποίο προσωπικά θεωρώ απίθανο και απεύχομαι θα μπούμε στη " σκοτοδίνη" της άτακτης χρεοκοπίας με αρχή το κούρεμα των καταθέσεων.

3) Θα θέλαμε την πρόβλεψή σας για τις πολιτικές εξελίξεις έπειτα από ένα «ΝΑΙ» ή ένα «ΌΧΙ» στο δημοψήφισμα

To OXI δεν θέλω, δεν θα πρέπει να θέλουμε να το σκεφτόμαστε σαν ενδεχόμενο. Το ΝΑΙ θα δημιουργήσει θετικές πολιτικές εξελίξεις ,προσθέσεις ευρύτερων συναινέσεων και θα θέσει οριστικά στο περιθώριο το λόμπι της δραχμής. Όλοι τη «Δευτέρα του ΝΑI» θα είμαστε ωριμότεροι και σοφότεροι. Ο πρωθυπουργός ,τα κόμματα οι πολίτες. Θα είναι μια πραγματικά ωραία ημέρα.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωράκης: Ευρώ ή δραχμή το πραγματικό δίλημμα"

Δημοσκόπηση: Διχασμένοι οι Αυστριακοί ως προς την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

Διχασμένοι εμφανίζονται οι Αυστριακοί στο θέμα της περαιτέρω παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, με το 41% να απαντούν θετικά και το 46% να τάσσονται κατά, όπως διαπιστώνει δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Εταιρείας, Πάουλ Σμιντ, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη διεξαγωγή του αυριανού δημοψηφίσματος ως προς την πρόταση των δανειστών, αντιμετωπίζεται με αρκετό σκεπτικισμό από τους Αυστριακούς πολίτες, με την ίδια δημοσκόπηση να καταγράφει ποσοστό 46% που την αποτιμά «μάλλον αρνητικά» και ποσοστό 39% «μάλλον θετικά».

Επίσης στη ίδια δημοσκόπηση διαπιστώνεται ότι 56% των Αυστριακών είναι εναντίον περαιτέρω παραχωρήσεων προς την Ελλάδα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ενώ σε ποσοστό 38% τάσσονται υπέρ.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, σε ανάλογη δημοσκόπηση τα ποσοστά ήταν αντίστοιχα 58% και 28%, και όπως αναφέρει ο Πάουλ Σμιντ, η αύξηση κατά δέκα μονάδες του ποσοστού εκείνων που υποστηρίζουν περαιτέρω παραχωρήσεις προς την Ελλάδα οφείλεται προφανώς στο γεγονός της όξυνσης της κατάστασης με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί το ποσοστό εκείνων που θέλουν να βοηθηθεί περισσότερο η Αθήνα, ενώ σημαντική εμφανίζεται η μείωση του ποσοστού εκείνων που δηλώνουν «δεν γνωρίζω», από 15% τον Φεβρουάριο σε 6% στη νέα δημοσκόπηση.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι ερωτηθέντες με ανώτερη εκπαίδευση τάσσονται σε ποσοστό 64% υπέρ και 32% κατά περαιτέρω παραχωρήσεων απέναντι στην Ελλάδα, ενώ σε ερωτηθέντες με δημοτική ή μέση εκπαίδευση τα ποσοστά αυτά είναι αντίστοιχα, 29% «υπέρ» και 64% «κατά».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση: Διχασμένοι οι Αυστριακοί ως προς την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη"

Ρέντσι: Η Ιταλία δεν είναι πια «σύντροφος» στη δυστυχία της Ελλάδας

Η Ιταλία δεν είναι πλέον «σύντροφος στη δυστυχία» της Ελλάδας, όπως ήταν πριν από τρία-τέσσερα χρόνια και οι Ιταλοί «δεν πρέπει να φοβούνται τις αρνητικές επιπτώσεις» της ελληνικής κρίσης.

Τα παραπάνω ανέφερε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ο οποίος σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TG5 υποστήριξε πως η Ιταλία δεν πρέπει να περιγράφεται πια ως ο «ασθενή της Ευρώπης» γιατί δεν είναι πλέον.

«Η Ιταλία δεν φοβάται συγκεκριμένες συνέπειες. Αν η Ιταλία και η Ελλάδα υπήρξαν σύντροφοι στη δυστυχία, αυτό δεν ισχύει πλέον σήμερα. Είμαστε αυτοί που λύνουν το πρόβλημα, δεν είμαστε πια το πρόβλημα», υποστήριξε.

«Πριν από τρία-τέσσερα χρόνια ήμασταν το πρόβλημα. Λέγαμε πάντα, η Ιταλία και η Ελλάδα, η Ελλάδα και η Ιταλία. Όμως δεν είναι πλέον έτσι», πρόσθεσε ο ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε πως οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν και η επανεκκίνηση της οικονομίας δείχνουν πως οι Ιταλοί «βρίσκονται στην πλευρά αυτών που επιδιώκουν να λύσουν το πρόβλημα».

Σημειώνεται ότι ο Ρέντσι έχει πολλαπλασιάσει το τελευταίο διάστημα τις δηλώσεις για να υποστηρίξει πως η οικονομία της Ιταλίας έχει εξυγιανθεί και είναι προφυλαγμένη από μια διάχυση της ελληνικής κρίσης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέντσι: Η Ιταλία δεν είναι πια «σύντροφος» στη δυστυχία της Ελλάδας"

Τα capital controls έβαλαν «μπλόκο» σε 500 τόνους σταφίδας της Κρήτης

Μπλόκαραν οι εξαγωγές 500 τόνων σταφίδας της Κρήτης δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους παραγωγούς.

Όσο παραμένουν κλειστές οι τράπζες οι σταφίδες θα βρίσκονται μέσα στα κοντέινερ με την ΚΣΟΣ να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ και αντιπρόεδρος της ΚΣΟΣ, Ανδρέας Στρατάκης τόνισε: «Έχουμε προβλήματα και στη σταφίδα, όπως έχουμε και στα άλλα προϊόντα. Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που οι αγορές δεν επέτρεπαν την εμπορία του προϊόντος του δικού μας, λόγω της περυσινής υπερπαραγωγής και των ανταγωνιστικών τιμών της τούρκικης σταφίδας, καταφέραμε στις προηγούμενες εβδομάδες και κλείσαμε μια καλή συμφωνία που τη “δουλεύουμε”. Κι ενώ φτάσαμε στο “παρά πέντε” για να παραδώσουμε το προϊόν, μπλοκάραμε σήμερα λόγω του κλεισίματος των τραπεζών» ενώ συνέχισε ότι «σχεδόν όλη η περυσινή σταφίδα βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της ΚΣΟΣ αποθηκευμένη. Και μιλάμε για περίπου 1.000 τόνους. Τώρα επρόκειτο να φύγουν γύρω στους 500 τόνους», λέει.

cretapost
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα capital controls έβαλαν «μπλόκο» σε 500 τόνους σταφίδας της Κρήτης"

Και η Ινδονησία διαβεβαιώνει: Δεν θα γίνουμε σαν την Ελλάδα

Η Ινδονησία δεν θα έχει την ίδια τύχη με την Ελλάδα που βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας μετά την μη καταβολή των οφειλών της σε θεσμούς όπως το ΔΝΤ, διαβεβαιώνει αξιωματούχος του ινδονησιακού υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κρίση δεν θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην ινδονησιακή οικονομία, αφού δεν είναι βασικός επενδυτής στη χώρα.

«Η Ινδονησία δεν θα χρεοκοπήσει όπως η Ελλάδα» διαβεβαίωσε ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, Arif Budimanta κατά την διάρκεια δημόσιας συζήτησης.

Ο Budimanta υπογράμμισε ότι σε αντίθεση με την χώρα μας, η Ινδονησία σημειώνει θετική πορεία στον τομέα της ανάπτυξης και κάλεσε όλες τις πλευρές να αντικρίζουν με αισιοδοξία τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας του.

Reuters/ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Και η Ινδονησία διαβεβαιώνει: Δεν θα γίνουμε σαν την Ελλάδα"

Ξουλίδου: Ο στρατός είναι έτοιμος να παράξει και να τροφοδοτήσει την αγορά με φάρμακα

Είπε πως πήρε την άδεια του Π. Καμμένου για να αποκαλύψει ότι ο στρατός μπορεί να τροφοδοτήσει την Ελλάδα με 45 φάρμακα πρώτης ανάγκης για τους επόμενους 10 μήνες

Έπειτα από τη δήλωση-σοκ του Πάνου Καμμένου περί Ενόπλων Δυνάμεων που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, αίσθηση προκαλεί άλλη μια αναφορά για τον στρατό, που προέρχεται και αυτή τη φορά από τους κόλπους των Ανεξάρτητων Ελλήνων

Κι όμως, η βουλευτής των ΑΝΕΛ, Σταυρούλα Ξουλίδου, υποστήριξε ότι ο στρατός μπορεί να παράξει και να τροφοδοτήσει την ελληνική αγορά με φάρμακα!

Σε ομιλία της στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της εκστρατείας ενημέρωσης υπέρ του «Όχι» και μιλώντας στον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους του Ωραιοκάστρου, η βουλευτής είπε ότι η στρατιωτική φαρμακοβιομηχανία είναι έτοιμη να τροφοδοτήσει την ελληνική αγορά με 45 φάρμακα πρώτης ανάγκης για τους επόμενους 10 μήνες αν παραστεί ανάγκη.

«Ο στρατός μπορεί να παράξει και να τροφοδοτήσει την ελληνική αγορά με φάρμακα», ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα politesoraiokastrou.gr, τονίζοντας μάλιστα πως για να προχωρήσει σε αυτή την αποκάλυψη, είχε πάρει πρώτα την άδεια του Πάνου Καμμένου.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πεντάγωνο την περασμένη εβδομάδα, είχε πει ότι «για τις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας, είναι σημαντικό να πούμε ότι οι ένοπλες δυνάμεις διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό», προκαλώντας αίσθηση και ερωτήματα, καθώς είθισται οι Ένοπλες Δυνάμεις να εγγυώνται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας από εξωτερικές απειλές -και όχι στο εσωτερικό...


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξουλίδου: Ο στρατός είναι έτοιμος να παράξει και να τροφοδοτήσει την αγορά με φάρμακα"

Αναγγελία χρεοκοπίας της χώρας από τις επιστολές Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ

Αναγγελία χρεοκοπίας της χώρας περιλαμβάνουν οι δυο χθεσινές (Παρασκευή) επιστολές που απέστειλαν προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλαους Ρεγκλινγκ.

Με τις επιστολές τους ενημερώνουν την ελληνική κυβέρνηση οτι ανά πάσα στιγμή μπορούν να αξιώσουν την αποπληρωμή ολόκληρου του ποσού των 130 δισεκ. ευρώ που οφείλει η χώρα μας στον EFSF και των 52,9 δισεκ. ευρώ που οφείλει προς τις χώρες της Ευρωζώνης από το πρώτο μνημόνιο.

Η εξέλιξη αυτή απειλεί με κατάρρευση το δημόσιο τομέα, τους ιδιώτες, τις τραπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, ενώ απειλεί με χιονοστιβάδα συνεπειών σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι ως εγγύηση για τα δάνεια του EFSF έχουν μπει όλη η κινητή και ακίνητη περιούσια του κράτους που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ.

Πάντως, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, λίγο πριν από το δημοψήφισμα που θα κρίνει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, μιλάει στην Καθημερινή και λέει ότι η Ελλάδα έχει κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής και έτσι αν υπάρξει επόμενο πρόγραμμα «δεν θα είναι σκληρότερο από αυτά του παρελθόντος».

Για τον κίνδυνο να χαθεί ένα τρισεκατομμύριο ευρώ αν η Ελλάδα καταρρεύσει, προειδοποιεί στο μεταξύ τους εταίρους ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα Σάββατο στην ισπανική εφημερίδα El Mundo. Πάντως ό,τι και να γίνει, ο υπουργός διαβεβαιώνει ότι «την Τρίτη οι τράπεζες θα ανοίξουν».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναγγελία χρεοκοπίας της χώρας από τις επιστολές Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ "

Σχέδιο παγώματος των αγροτικών επιδοτήσεων για ένα χρόνο

Σε ευρεία σύσκεψη, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, προχωρούν τα κοινοτικά όργανα ώστε να δουν τρόπους αντιμετώπισης της μεθαυριανής ημέρας σε όλες τις περιπτώσεις σε ό,τι αφορά τη χώρα μας. Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες, κινητικότητα μεταξύ άλλων υπήρξε και για θέματα ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων στον αγροτικό πληθυσμό της χώρας, καθώς το γεγονός πως η χώρα παραμένει για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα εκτός προγράμματος ευρωπαϊκής στήριξης πυροδοτεί σκέψεις για πάγωμα των πόρων της ΚΑΠ και των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

Αν και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου με τρόπο κάθετο διαβεβαίωνε στις αρχές της εβδομάδας πως κανένα τέτοιου είδους πρόβλημα δεν θα υπάρξει (σ.σ. θυμίζουμε πως το ίδιο έκανε και ο Πάνος Καμμένος πριν μια εβδομάδα αναφορικά με το κλείσιμο των τραπεζών), αξιόπιστες κοινοτικές πηγές μιλάνε για ασκήσεις επί χάρτου που περιλαμβάνουν πάγωμα των πόρων μέχρι η Ελλάδα να αποσαφηνίσει τη θέση της και να διαφανεί η πορεία της εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ένα παράλληλο πρόβλημα που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ηθελημένα όπως φαίνεται αποκρύπτει και δεν απαντά, είναι το τεχνικό ζήτημα των πιστώσεων αυτών. Με ένα τραπεζικό σύστημα σε κατάρρευση η ΕΕ δύσκολα θα συναινέσει σε περαιτέρω εκταμιεύσεις ποσών προς τη χώρα, άρα και προς τους αγρότες, με ορατό το ενδεχόμενο πλέον να υπάρξουν δεσμεύσεις κονδυλίων άνω του 1 δισ. ευρώ για τα έτη 2015 – 2016. Πρακτικά τα παραπάνω σημαίνουν τεράστιες περικοπές σε χρηματοδοτικές ανάσες προς τον αγροτικό πληθυσμό ο οποίος βάλλεται και από το ρωσικό εμπάργκο αλλά και τη δραματική μείωση της εγχώριας κατανάλωσης λόγω της αιφνιδιαστικής προκήρυξης δημοψηφίσματος από τον Αλέξη Τσίπρα.

Θα πρέπει μάλιστα να τονίσουμε πως το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο σε περιοχές όπως η Μακεδονία και η Κρήτη για τις οποίες δίδονταν διαβεβαιώσεις πως θα υπάρξει άρση του ρωσικού εμπάργκο χάρη στις ελληνικές διπλωματικές κινήσεις όμως τελικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κι εκεί έμεινε στα κρύα του λουτρού.

Όμως μεγάλος είναι και ο φόβος για τους αγρότες από τη δραματική καταστροφή που το δημοψήφισμα επέφερε στον τουρισμό. Πηγές από τους κατά τόπους συνεταιρισμούς μιλάνε για κύμα ακυρώσεων παραγγελιών από μεγάλες τουριστικές μονάδες λόγω της συρρίκνωσης του αριθμού τουριστών.

Η σημασία απορρόφησης των συγκεκριμένων κονδυλίων είναι μεγάλη, καθώς μέσω αυτών θα υλοποιηθούν σημαντικά έργα στα πλαίσια της αγροτικής ανάπτυξης.

Όπως μάλιστα έχει επισημανθεί, η παράταση των πληρωμών είναι επιβεβλημένη και θα συμβάλλει στη διάσωση πιστώσεων ύψους 1 δισ ευρώ, οι οποίες δεν μπορούν να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2015 με αποτέλεσμα να πρέπει να επιστραφούν στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Πρόβλημα θα υπάρξει κυρίως για τα ήδη ενεργά προγράμματα όπως αυτά για τους νέους αγρότες, τα βιλογικά κ.α.)

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Σχέδιο παγώματος των αγροτικών επιδοτήσεων για ένα χρόνο"

Η Ελλάδα πληρώνει ακριβά την κακομεταχείριση των προσφύγων

Πολύ ακριβά καλείται να πληρώσει η ελληνική πολιτεία όχι μόνο τις επί χρόνια άθλιες συνθήκες κράτησης των μεταναστών, αλλά και την αδυναμία της να φροντίσει για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και μετά την αποφυλάκισή τους.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση που είχε 35χρονος μετανάστης, τόσο στο στάδιο της 6μηνης κράτησής του όσο και μετά απ' αυτήν, αφού αναγκάστηκε να ζει επί μήνες άστεγος, σε καθεστώς ακραίας φτώχειας, χωρίς δουλειά και δίχως την παραμικρή βοήθεια από το κράτος.

Το Ευρωδικαστήριο καταλογίζει ευθύνες στην ελληνική πολιτεία για παραβίαση της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) επειδή μετά την αποφυλάκισή του ο 35χρονος περιμένοντας πάνω από δυόμισι χρόνια (!) για το αίτημα ασύλου βρέθηκε υπό συνθήκες πλήρους εγκατάλειψης.

Ετσι κατέληξε περιπλανώμενος από πλατείες σε δημόσια πάρκα, αναζητώντας κατάλυμα σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, ερειπωμένα ξενοδοχεία κ.α. χωρίς πρόσβαση σε τροφή, πόσιμο νερό, τουαλέτες, είδη προσωπικής υγιεινής κ.λπ. αλλά ούτε σε εργασία. Η συγκεκριμένη απόφαση επιδικάζει αποζημίωση ύψους 6.500 ευρώ, πλέον οποιουδήποτε ποσού μπορεί να οφείλεται ως φόρος για την ηθική βλάβη, συν τους ενδεχόμενους τόκους. Νομικοί κύκλοι σημειώνουν ότι οι γνωστές κακές συνθήκες κράτησης έχουν ήδη «στοιχίσει» στη χώρα πάνω από 1,6 εκατ. ευρώ την τελευταία 6ετία. Αλλά τονίζουν ότι τώρα δημιουργείται ένας επιπλέον κίνδυνος αφού στο «στόχαστρο» μπαίνουν πλέον και οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης μετά την κράτηση, η αδυναμία της χώρας να συνδράμει σε ζητήματα στέγασης, τροφής, η καθυστερημένη αντιμετώπιση αιτημάτων ασύλου κ.λπ. Και δεν αποκλείουν να επεκταθούν οι προσφυγές και οικονομικές αξιώσεις προς το Ευρωδικαστήριο και στον τομέα αυτόν, αφού αποτελεί κοινό τόπο ότι πολλές χιλιάδες μεταναστών υποφέρουν όχι μόνο ως κρατούμενοι, αλλά και μετά την αποφυλάκιση.

Η περιπέτεια

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για πολλές αντίστοιχες αποζημιώσεις, Ιρανός υπήκοος που έφυγε από τη χώρα του συνελήφθη στον Εβρο στα τέλη του 2010 υποστηρίζοντας αρχικά ότι είχε κρατηθεί ως αντικαθεστωτικός, ενώ αργότερα έδωσε άλλες εξηγήσεις για την εκεί εμπλοκή του με την ποινική δικαίωση. Κρατήθηκε στους συνοριακούς σταθμούς Φερών και Σουφλίου με προοπτική να εκδοθεί απόφαση απέλασής του, ενώ λίγο αργότερα υπέβαλε αίτημα χορήγησης ασύλου, που μέχρι τα τέλη του 2013 παρέμεινε επί δυόμισι χρόνια εκκρεμές (όταν κλήθηκαν οι δύο πλευρές στο Ευρωδικαστήριο). Με την προσφυγή του διαμαρτυρήθηκε για παραβίαση της ΕΣΔΑ (απάνθρωπη μεταχείριση) για τις κάκιστες συνθήκες κράτησης επί 6μηνο και την κατάσταση πλήρους ένδειας, στην οποία βρέθηκε μετά την αποφυλάκιση.
Στην προσφυγή του παραπονέθηκε για «εξευτελιστικές και ακατάλληλες συνθήκες» καταγγέλλοντας την υπερπλήρωση, την έλλειψη θέρμανσης, ειδών προσωπικής υγιεινής, καθαρών ρούχων, χώρου για ύπνο, περίπατο ή άσκηση, την ακαθαρσία, την αδυναμία πρόσβασης σε ιατρό ή σε ψυχολογική υποστήριξη. Υπογράμμισε ότι σε χώρους που μπορούσαν να «φιλοξενηθούν» 25 άτομα στοιβάζονταν 100-200 κρατούμενοι, που κοιμόντουσαν σε ακάθαρτα νερά από τις τουαλέτες ή ακόμα και καθιστοί ενώ ο ίδιος κοιμόταν στο δάπεδο ανάμεσα σε αφόρητες οσμές. Η παρατεταμένη κράτηση του προξένησε αισθήματα φόβου, αγωνίας, άγχους, που τον οδήγησαν να ράψει το στόμα του ως ύστατη μορφή διαμαρτυρίας αλλά και σε απόπειρα αυτοκτονίας. Η ελληνική πολιτεία υποστήριξε ότι υπήρχαν θέρμανση, καθαρισμός από ιδιωτική εταιρεία, 3 γεύματα ημερησίως, κινητές ιατρικές μονάδες, επιστημονικό προσωπικό, είδη προσωπικής υγιεινής, δυνατότητα περιπάτου οποιαδήποτε ώρα και εξωτερικής επικοινωνίας με καρτοτηλέφωνα.

Ωστόσο, εκθέσεις ευρωπαϊκών επιτροπών και του ΟΗΕ από αυτοψίες εκείνης της περιόδου περιέγραψαν ανάγλυφα την ίδια αφόρητη κατάσταση: αποπνικτική ατμόσφαιρα, ανεπαρκής αερισμός, υπερπληθυσμός, με τουαλέτες και ντους μέσα στον χώρο κράτησης, βρωμιά, έλλειψη ειδών υγιεινής, αδυναμία πλύσης ρούχων. Το Ευρωδικαστήριο δέχθηκε λοιπόν ότι υπήρξε απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Αφού συμπληρώθηκε το όριο της 6μηνης κράτησης, αφέθηκε ελεύθερος για να κατεβεί στην Αθήνα, να παρουσιαστεί εντός 10ημέρου στη Διεύθυνση Αλλοδαπών για να εγγραφεί δηλώνοντας διεύθυνση και τηλέφωνο. Οι αρχές του Εβρου του έδωσαν «δελτίο αιτούντος ασύλου» που ανέφερε ως τόπο κατοικίας «Ομόνοια» (!)... Εκεί ο μετανάστης ζούσε ως άστεγος σε πλατείες και πάρκα, χωρίς πρόσβαση σε τροφή, τουαλέτες.

Ο αντίλογος

Το ελληνικό κράτος υποστήριξε ότι έχει πάρει μέτρα για βελτίωση της κατάστασης και των υπηρεσιών και πως ο 35χρονος επωφελήθηκε διαφόρων μέτρων, αφού προσέφυγε για βοήθεια στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες. Για τις συνθήκες διαβίωσής του, η πολιτεία πρόσθεσε ότι ήταν προσωρινά αδύνατο να του εξασφαλιστεί στέγη, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού παράνομων μεταναστών που έφθασαν ταυτόχρονα με αυτόν, αλλά ότι οι αρχές δεσμεύτηκαν να του βρουν μόλις ήταν δυνατό. Αντίθετα, εκείνος υποστήριξε ότι τον εμπόδισαν ακόμα και να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης, καθυστερώντας την ανανέωση του δελτίου, αρνούμενες να του δώσουν άδεια εργασίας, ΑΦΜ κ.λπ.

Το Ευρωδικαστήριο καταλόγισε ευθύνες στις ελληνικές αρχές για την παθητικότητα που επέδειξαν απέναντι στις συνθήκες διαβίωσής του επί μήνες, ζώντας στον δρόμο, χωρίς πόρους πρόσβασης σε τουαλέτες ούτε μέσο για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες.Ετσι δέχθηκε ότι υπήρξε πράγματι θύμα εξευτελιστικής μεταχείρισης.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ελλάδα πληρώνει ακριβά την κακομεταχείριση των προσφύγων"

Το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης και πώς φτάσαμε στο δημοψήφισμα

Το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και το πώς ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στην απόφαση για το δημοψήφισμα περιγράφουν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία εκτιμήθηκε πως η τελική πρόταση των δανειστών δεν θα γινόταν δεκτή από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στους New York Times και την Ημερησία, η απόφαση ελήφθη επειδή ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησαν πως η τελευταία πρόταση των δανειστών, η οποία παρουσιάστηκε ως τελεσίγραφο, δεν μπορούσε να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς είχαν ενταθεί οι φωνές τις τελευταίες εβδομάδες που έβαζαν κόκκινες γραμμές σε φόρους και συντάξεις, ενώ είχαν αυξηθεί και οι πιέσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της ρήξης με την Ευρώπη και της επιστροφής στη δραχμή.

Τσίπρας και Βαρουφάκης φέρονται να συμφώνησαν να πιέσουν την Ευρώπη για το θέμα του χρέους, ώστε να έχει μια πιθανότητα η συμφωνία να περάσει από τη Βουλή.

Όταν όμως ο Γ. Βαρουφάκης έθεσε το θέμα στους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας, τού απάντησαν πως έχει μείνει ελάχιστος χρόνος για διαπραγματεύσεις.

«Γιάνη, αν συνεχίσεις να μιλάς για το χρέος, η συμφωνία θα είναι αδύνατη» φέρεται να του είπε ο Ολλανδός Γ. Ντάισελμπλουμ.

Ο Γερμανός Β. Σόιμπλε άσκησε κριτική στον επίτροπο Μοσκοβισί ότι κρατάει πιο ευνοϊκή στάση απέναντι στην Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, ακόμη και η τελευταία πρόταση των θεσμών θα είχε δυσκολίες να περάσει από τη γερμανική Βουλή.

«Η μόνη λύση είναι η επιβολή capital controls» είπε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Στο σημείο αυτό ο Γ. Βαρουφάκης απευθύνθηκε στη διευθύντρια του ΔΝΤ: «Αν υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία, μπορείτε να δηλώσετε επίσημα ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο;».

«Έχει ένα επιχείρημα ο Γιάνης» απάντησε η Κριστίν Λαγκάρντ, «πρέπει να απαντηθεί το ζήτημα του χρέους».

Πριν προλάβει όμως να συνεχίσει, τη διέκοψε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. «Γιάνη, η προσφορά είναι take it or leave it» είπε.

Ο απόηχος στην Ελλάδα και οι υπουργοί που διαφωνούν

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, η απόφαση για το δημοψήφισμα δεν βρήκε σύμφωνους αρκετούς υπουργούς της κυβέρνησης, στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής, οι οποίοι όμως επιλέγουν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μεταξύ αυτών φαίνεται πως είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου.

Το κλίμα επιδεινώθηκε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όταν έγινε αντιληπτό ότι το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls είναι αναπόφευκτα, με συνέπεια ο κάθε υπουργός να έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα στις αρμοδιότητές του.

Το σίγουρο είναι πάντως πως η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να «τρέξει» η εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα με τις εικόνες από τις ουρές των συνταξιούχων έξω από τις τράπεζες να κάνουν το γύρο του κόσμου.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης και πώς φτάσαμε στο δημοψήφισμα"

Βαρουφάκης στην Telegraph: Αντέχουμε με τις τράπεζες το Σαββατοκύριακο, πιθανόν και τη Δευτέρα

Η Ελλάδα έχει συγκεντρώσει αρκετά αποθέματα καυσίμων και φαρμακευτικών προμηθειών για να αντέξει μία μακρά πολιορκία, ενώ έχει προβλέψει επίσης έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των ζωτικών εισαγωγών τροφίμων, αναφέρει η εφημερίδα Telegraph σε άρθρο της με συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

Όπως δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση πιστεύει ακόμα ότι οι δανειστές θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εάν στο δημοψήφισμα επικρατήσει το «όχι», αλλά είναι έτοιμη να πολεμήσει προκειμένου να εξασφαλίσει σημαντική ελάφρυνση του χρέους.

«Ευτυχώς έχουμε αποθέματα πετρελαίου για έξι μήνες και αποθέματα φαρμακευτικών προϊόντων για τέσσερις» είπε ο Βαρουφάκης στην Telegraph, προσθέτοντας ότι μία ειδική πενταμελής επιτροπή από το υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδας, τα σωματεία και τις τράπεζες εργάζεται πυρετωδώς σε μια ειδική «αίθουσα πολέμου» κοντά στο γραφείο του για τον καταμερισμό των πολύτιμων αποθεμάτων στις άμεσες προτεραιότητες.

Όπως επισημαίνει η Telegraph, τα τρόφιμα έχουν εξαιρεθεί από το «πάγωμα» των εισαγωγών επομένως σιτηρά, κρέατα, γαλακτοκομικά προϊόντα, και άλλα τρόφιμα θα μπορούν λογικά
να εισέρχονται στη χώρα ελεύθερα. Ωστόσο, τα ταμειακά αποθέματα των τραπεζών εξαντλούνται γρήγορα καθώς οι πολίτες τραβούν καθημερινά το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσό των €60, που σε μερικές τράπεζες είναι ήδη €50, λόγω έλλειψης 20ευρων.

«Αντέχουμε με τις τράπεζες το Σαββατοκύριακο, πιθανόν και τη Δευτέρα», είπε ο Βαρουφάκης στην Telegraph.

H ΕΚΤ έχει υπονοήσει ότι θα ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, πιθανόν αυξάνοντας τις απαιτήσεις για τα εχέγγυα, σε περίπτωση που νικήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα, ωθώντας τις ελληνικές τράπεζες προς την άβυσσο, επισημαίνει το δημοσίευμα. Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αν συμβεί κάτι τέτοιο.

«Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να επιμένει σε αδιέξοδο, επειδή θα χαθούν και τα δικά τους χρήματα», τόνιζε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ στην Telegraph.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης στην Telegraph: Αντέχουμε με τις τράπεζες το Σαββατοκύριακο, πιθανόν και τη Δευτέρα"

Το καλό και το κακό σενάριο για το "κούρεμα" των καταθέσεων

Η έκβαση του δημοψηφίσματος της Κυριακής είναι το βασικό έναυσμα που θα δώσει τον τόνο στις εξελίξεις της επόμενης εβδομάδας. Από τη Δευτέρα ξεκινά η πιο κρίσιμη περίοδος για τις ελληνικές τράπεζες, όπου όλα τα σενάρια είναι δυνατόν να συμβούν.
Η Ελλάδα από την 1η Ιουλίου βρίσκεται εκτός προγράμματος, κάτι που σημαίνει πως η χώρα δεν έχει ομπρέλα προστασίας για το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, ούτε και πηγές έκτακτης χρηματοδότησης.
Αν και πρόκειται για θεσμοθετημένες και σαφείς διαδικασίες που θα καθορίσουν το μέλλον των ελληνικών τραπεζών, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κεντρικές αποφάσεις θα ληφθούν πρωτίστως σε πολιτικό επίπεδο. Οι δανειστές προς το παρόν έχουν προκρίνει να αφήσουν την Ελλάδα να πάρει τις αποφάσεις της με το δημοψήφισμα της Κυριακής και στη συνέχεια θα λάβουν τις δικές τους αποφάσεις. Αυτό είναι φανερό και από τη δήλωση που έκανε την περασμένη Τρίτη το μέλος της ΕΚΤ Εβαλντ Νοβότνι, σύμφωνα με την οποία η EKT θα διατηρήσει τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες στα ίδια επίπεδα μέχρι και την Κυριακή. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα τραβήξει το χαλί για τις ελληνικές τράπεζες, τουλάχιστον μέχρι την επομένη του δημοψηφίσματος.
Οι ημερομηνίες
Συνεπώς η καυτή περίοδος, όπου όλα μπορεί να αλλάξουν μέσα σε μια στιγμή, ξεκινά από τις 6 Ιουλίου με κρίσιμους σταθμούς τη 13η, την 20ή και την 31η Ιουλίου. Στις 13 Ιουλίου η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει μια δόση 448 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ από το πρώτο πρόγραμμα του 2010. Η πιο κρίσιμη, όμως, ημέρα είναι η 20ή Ιουλίου, όπου η Ελλάδα πρέπει να εξοφλήσει 2,095 δισ. στην ΕΚΤ για ομόλογα που εξαιρέθηκαν από το PSI και επιπλέον 1,36 δισ. προς τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, επίσης, για ομόλογα εκτός PSI. Αν αυτές οι υποχρεώσεις δεν εκπληρωθούν, η Ελλάδα θα έχει αθετήσει υποχρεώσεις πληρωμών προς την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες των εταίρων μας. Αυτό θα συνιστά άμεσα πιστωτικό γεγονός και η χώρα θα χρεοκοπήσει και έναντι των εταίρων της. Συνεπώς, είναι απίθανο να φτάσουμε μέχρι τις 31 Ιουλίου όπου λήγει η περίοδος χάριτος και το ΔΝΤ μπορεί και επισήμως να μας κηρύξει σε χρεοκοπία για τη μη καταβολή των 1,6 δισ. που έπρεπε να δοθούν στο Ταμείο στις 30 Ιουνίου. Βεβαίως υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος το ΔΝΤ να αποφασίσει να μας χρεοκοπήσει για τη μη καταβολή της δόσης του 1,5 δισ. ακόμη και πριν συμπληρωθεί η περίοδος χάριτος των 30 ημερών. Και αυτό επειδή είναι στη διακριτική του ευχέρεια το πότε θα λάβει αυτή την απόφαση.
Τρία σενάρια για τις τράπεζες
Οι τράπεζες τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με την τροπή που θα λάβουν τα γεγονότα, θα βρεθούν αντιμέτωπες με τρία ενδεχόμενα:
Το πρώτο είναι να υπάρξει συμφωνία, οπότε και θα αποκατασταθεί η ρευστότητά τους μέσω του ELA. Ακόμη όμως και αν συμβεί αυτό με έναν μαγικό και άμεσο τρόπο πριν από τη Δευτέρα, οι τράπεζες είναι απίθανο να ανοίξουν την Τρίτη. Αν όμως τα γεγονότα εξελιχθούν κατά αυτόν τον τρόπο, το πιθανότερο είναι ότι το ημερήσιο όριο αναλήψεων θα αρχίσει να αυξάνεται σταδιακά ώστε να περιοριστεί η πίεση των πελατών και περίπου μετά από μια εβδομάδα οι τράπεζες θα λειτουργήσουν κανονικά.
Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι φυσικά θα παραμείνουν και δεν πρόκειται να διακοπούν προτού περάσουν 6-9 μήνες. Σταδιακά θα χαλαρώνουν, αλλά θα χρειαστεί να ζήσουμε αρκετούς μήνες με τα capital controls μέχρι να εκλείψουν. Οι τράπεζες, ωστόσο, έχουν δεχθεί ισχυρά πλήγματα και για να επανέλθουν στην ομαλότητα θα πρέπει να καταβληθούν σοβαρές και συστηματικές προσπάθειες για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να πλησιάσουν στην προηγούμενη κατάσταση. Ωστόσο, αυτό είναι πρόβλημα που αφορά τα στελέχη και μετόχους αλλά όχι τους πελάτες.
Το δεύτερο και το τρίτο σενάριο ουσιαστικά ταυτίζονται και επί της ουσίας διαφέρουν μόνο ως προς τον βαθμό οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής. Η Ελλάδα με τη μη πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ είναι στη διαδικασία χρεοκοπίας και απομένει η τυπική επικύρωση. Η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στον δημόσιο τομέα εκτιμάται σε 31,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 12,7 δισ. συνδέονται με την πίστωση αναβαλλόμενου φόρου (DTC). Μέσα στις επόμενες μέρες, αν το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αποφασίσει ότι η μη καταβολή των δόσεων ύψους 1,5 δισ. στις 30 Ιουνίου αποτελεί χρεοκοπία, μπορεί να ενεργοποιήσει τις ρήτρες της δανειακής σύμβασης. Σε αυτήν την περίπτωση το EFSF/ΕSM μπορεί να αποφασίσει ότι τα υπάρχοντα ομόλογα του EFSF που εκδόθηκαν για την Ελλάδα, ύψους 130.9 δισ. ευρώ, και έχουν σταθμισμένο μέσο όρο διάρκειας τα 31,14 χρόνια (ενδεχομένως και τα διμερή δάνεια ύψους 52,9 δισ. ευρώ) είναι σε καθεστώς default και γίνονται αμέσως απαιτητά.
Θα αλλάξουν χέρια οι τράπεζες
Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τα εκκρεμή ομόλογα EFSF αξίας 130,9 δισ., τότε ο ESM θα απαιτήσει τις εξασφαλίσεις-ενέχυρα που είναι οι τραπεζικές μετοχές που κατέχει το ΤΧΣ. Σε αυτήν την περίπτωση ο ΕSM γίνεται άμεσα ο ιδιοκτήτης της πλειοψηφίας των μετοχών των ελληνικών τραπεζών. Αυτό, μεταξύ άλλων, σημαίνει ότι τα δεκάδες δισεκατομμύρια με το οποία επιβαρύνθηκε το δημόσιο χρέος προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος θα έχουν χαθεί.
Πρόκειται για τα χρήματα που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ώστε να μη χαθούν οι καταθέσεις των τραπεζών που οδηγήθηκαν σε εκκαθάριση (Αγροτική, Ταμιευτήριο κ.λπ). Ταυτόχρονα θα χαθούν και οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια, στην Κύπρο και στην Τουρκία. Οι κατά τόπους κεντρικές τράπεζες σε Τουρκία, Ρουμανία κ.λπ. θα διορίσουν επιτρόπους αναλαμβάνοντας τη διοίκηση, αν χρειαστεί θα διασπαστούν σε καλές και κακές και υποχρεωτικά τα υγιή τμήματα θα μεταβιβαστούν σε άλλες τράπεζες. Θα επαναληφθεί δηλαδή αυτό που συνέβη τον Μάρτιο του 2013 με τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα.
Υπάρχει, ωστόσο, ένα σημαντικό ζήτημα, το οποίο εξετάζεται αυτή την περίοδο από νομικές ομάδες και σχετίζεται με το γεγονός ότι οι τραπεζικές μετοχές του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχουν περιορισμένα δικαιώματα ψήφου, ενώ υπάρχουν επίσης δικαιώματα τρίτων μέσω των warrants. Οι κάτοχοι των warrants δυνητικά θα μπορούσαν να αντιταχθούν στη μεταβίβαση των μετοχών στο ΕSΜ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Eurobank είναι η μόνη τράπεζα που δεν διαθέτει warrants.
Φερεγγυότητα και κούρεμα καταθέσεων
Αν οι υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου είναι επίσημα σε αθέτηση, ο εποπτικός φορέας των τραπεζών της ζώνης του ευρώ, δηλαδή ο SSM, θα επανεξετάσει την έκθεση των ελληνικών τραπεζών στον δημόσιο τομέα όσον αφορά στα έντοκα γραμμάτια και ομόλογα που έχουν αγοράσει, στα δάνεια που έχουν δώσει στο Δημόσιο και την πίστωση της αναβαλλόμενης φορολογίας. Ο SSM θα εκτιμήσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών και θα βάλει στο τραπέζι όλα τα εργαλεία. Σε μια τέτοια περίπτωση θα ανοίξει και το ενδεχόμενο του bail-in. Δηλαδή οι τράπεζες θα πρέπει να επανακεφαλαιοποιηθούν και κατά σειρά θα κληθούν να συμβάλουν σε αυτό οι μέτοχοι, θα ακολουθήσουν οι ομολογιούχοι και αν τα κεφάλαια δεν επαρκούν, θα συμμετάσχουν και οι καταθέτες με κούρεμα των καταθέσεων, όπως έγινε στην περίπτωση της Κύπρου.
Οι καταθέτες θα ενημερωθούν για το ποσοστό του κουρέματος των καταθέσεών τους ανάλογα με τις κεφαλαιακές ανάγκες της κάθε τράπεζας. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα απολέσουν ένα μέρος τους, το οποίο θα αντικατασταθεί με μετοχές της τράπεζας. Θα μετατραπούν δηλαδή υποχρεωτικά σε μετόχους. Σε αυτό το σενάριο οι τράπεζες θα εξακολουθήσουν να υφίστανται και οι καταθέσεις μπορεί να διασωθούν ακέραιες ή και να κουρευτούν ανάλογα με τις κεφαλαιακές ανάγκες της κάθε τράπεζας και την καταθετική της βάση. Δηλαδή σε μια τράπεζα με πολλές καταθέσεις και μεγάλη έκθεση στον δημόσιο τομέα, το ενδεχόμενο κούρεμα μπορεί να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με μια άλλη που έχει λιγότερες καταθέσεις αλλά σημαντικά μικρότερη έκθεση στον δημόσιο τομέα.
Το τρίτο σενάριο -που αποτελεί μια πιο σκληρή παραλλαγή του δεύτερου- είναι ο SSM να ενεργοποιήσει τη διαδικασία εξυγίανσης των τραπεζών και ενεργειών ανάκτησης προκαλώντας τη διάλυσή τους με τον διαχωρισμό σε δύο τράπεζες, σε καλές και κακές. Να συμβεί δηλαδή αυτό που έγινε με την Αγροτική, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Proton Bank και την Πανελλήνια Τράπεζα. Ο SSM θα κινήσει τις διαδικασίες εκκαθάρισης και θα διορίσει τον εκκαθαριστή. Αυτό είναι ένα σενάριο απόλυτου χάους, καθώς στις περιπτώσεις του Ταμιευτηρίου, της Αγροτικής κ.ά. υπήρχαν ως μαξιλάρι ασφαλείας τα κεφάλαια του ΤΧΣ με τα οποία πληρώθηκε το κόστος εξυγίανσης ώστε η καλή τράπεζα μαζί με τις καταθέσεις να περάσει σε άλλη και να διασωθεί. Τώρα τα κεφάλαια του ΤΧΣ δεν υπάρχουν. Τα 10,9 δισ. που είχαν περισσέψει από την ανακεφαλαιοποίηση και ήταν διαθέσιμα στον έλεγχο του ΤΧΣ επέστρεψαν με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου 2015 στο ΕFSF και χάθηκαν από τη στιγμή που η χώρα δεν παρέτεινε ή δεν εντάχθηκε σε ένα νέο πρόγραμμα. Ελλείψει της ασφάλειας που θα προσέφερε ένα απόθεμα κεφαλαίων στο ΤΧΣ, οι καταθέσεις δεν έχουν άλλη εγγύηση πέραν αυτής του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ). Το δραματικό πρόβλημα που θα ανακύψει είναι ότι το ΤΕΚΕ είχε στη διάθεσή του πόρους μόλις 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, για τον Ιούνιο του 2014. Οι συνολικές καταθέσεις όταν αποφασίστηκε να κλείσουν οι ελληνικές τράπεζες ανέρχονταν περίπου στα 120 δισ. ευρώ.
Τα δάνεια
Αν καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα, στην περίπτωση των σεναρίων που περιγράφονται παραπάνω, οι καταθέσεις μπορεί να χαθούν αλλά τα δάνεια θα παραμείνουν. Οποια κι αν είναι η διάδοχη κατάσταση, είτε δηλαδή περάσουν στον έλεγχο του ΕSM, είτε διοριστούν εκκαθαριστές και διασπαστούν σε καλές και κακές, τα δάνεια εξακολουθούν να είναι απαιτητά και μάλιστα στο νόμισμα που χορηγήθηκαν. Αν δηλαδή η χώρα πτωχεύσει και περάσει στη δραχμή, τα δάνεια σε ευρώ θα ακολουθήσουν τους δανειολήπτες, οι οποίοι δεν πρόκειται να απαλλαγούν από το βάρος της οφειλής τους. Μόλις το χάος υποχωρήσει, η απαίτηση πληρωμής του δανείου θα επανέλθει και θα πρέπει να εξυπηρετηθεί - αλλά με βαριά υποτιμημένες δραχμές.
Θυρίδες
Θεωρητικά οι θυρίδες θα παραμείνουν ανέπαφες σε οποιοδήποτε από τα παραπάνω σενάρια. Αυτό φυσικά εφόσον δεν φτάσουμε σε ακόμη πιο ακραίες καταστάσεις, όπου όλα είναι πιθανά.
newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Το καλό και το κακό σενάριο για το "κούρεμα" των καταθέσεων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news