facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Η συγκινητική ομιλία του Νίκου Αλιάγα στο Καλλιμάρμαρο: Το «ναι» θα δώσει ελπίδα στα παιδιά μας

Ένα δυνατό «ναι» στην Ευρώπη είπε το βράδυ της Παρασκευής από το Καλλιμάρμαρο ο κοσμοπολίτης Νίκος Αλιάγας, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην πουν «όχι» στην Ευρώπη διότι, όπως είπε, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μας σβήσει από τον χάρτη.
Σε μια συγκινητική ομιλία ο γνωστός παρουσιαστής της γαλλικής τηλεόρασης είπε πως η αξιοπρέπεια δεν ζητιανεύεται, αλλά «την αποκτάμε με σθένος, με υπευθυνότητα και αλήθεια», ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο ελληνική λέξη, αλλά «τρόπος σκέψης και συνείδηση».

«Αισθάνεστε Ευρωπαίοι ή όχι;», ρώτησε στη συνέχεια τους διαδηλωτές για να λάβει ως απάντηση ένα ηχηρό «ναι».

Συναισθηματικά φορτισμένος ο Νίκος Αλιάγας είπε ακόμη, μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες, πως δεν μιλά εκ του ασφαλούς ως Έλληνας του εξωτερικού, αλλά ως Έλληνας που αγαπά την χώρα των γονιών του.

«Επιστρέφω σε μια πατρίδα πληγωμένη, διχασμένη. Η αγανάκτηση έγινε λύπη και η λύπη έγινε θυμός. Αυτό που βιώνετε, τα συναισθήματα που εκφράζετε, δεν σκιαγραφούνται με τον ίδιο τρόπο στο εξωτερικό. Μας παρουσιάζουν σαν ζητιάνους, μας κατακρίνουν, μας θέλουν στην Ευρώπη, ενώ εμείς στέλνουμε άλλο μήνυμα», είπε και πρόσθεσε: «Είναι δύσκολος αυτός ο ασφυκτικός κλοιός που ζούμε. Πρέπει να έχουμε αίσθηση το τι σκέφτονται και τι πιστεύουν για εμάς σε αυτή την οικογένεια που λέγεται Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον Νίκο Αλιάγα, ένα «ναι» μπορεί να μην αλλάξει τα πράγματα αύριο, αλλά θα δώσει ελπίδα στα παιδιά μας και στέλνοντας ένα μήνυμα ενότητας υπογράμμισε ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, πρέπει να συμφιλιωθούμε, όλοι μαζί.  

Στο Twitter πολλά ήταν τα σχόλια για την συγκινητική ομιλία του Νίκου Αλιάγα στο Καλλιμάρμαρο  



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η συγκινητική ομιλία του Νίκου Αλιάγα στο Καλλιμάρμαρο: Το «ναι» θα δώσει ελπίδα στα παιδιά μας"

Μήνυμα Ευρώπης και ενότητας από τον Γ.Καμίνη στο Καλλιμάρμαρο

«Θέλουμε ένα άλλο μέλλον για τα παιδιά μας. Θέλουμε την Ευρώπη, το ευρώ. Πόσο ακόμα θα πληρώνουμε τις εμμονές του κ. Τσίπρα; Ξέρουμε την βιώσιμη λύση, θα είναι επίπονη, αλλά ασφαλής. Είναι η Ευρώπη και το ευρώ η λύση. Για αυτό είμαστε εδώ» δήλωσε από το Καλλιμάρμαρο ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμμίνης, απευθυνόμενος στους Αθηναίους που συγκεντρώθηκαν εκεί προκειμένου να διαδηλώσουν υπέρ του «ναι».

«Το "ΝΑΙ" είναι η ασφάλεια, η αυτοπροστασία της χώρας απέναντι στην κατάρρευσή της» δήλωσε ο κ. Καμίνης προσθέτοντας: «Απόψε λέμε ένα μεγάλο "ναι" και αγωνιζόμαστε για όλους. Ακόμα και για τους συγκεντρωμένους του Συντάγματος. Αλήθεια, η θέση που τώρα εκφράζουν οι συμπολίτες μας στην άλλη πλατεία, πόσο ταιριάζουν με τις δηλώσεις του κ. Καμμένου», είπε ο δήμαρχος Αθηναίων.

«Μας σέρνουν να ψηφίσουμε σε ένα δημοψήφισμα κατασκευασμένο, χωρίς τον χρόνο να σκεφτούμε, να συζητήσουμε ψύχραιμα και με νηφαλιότητα. Με ένα ακαταλαβίστικο ερώτημα, ένα σεντόνι λέξεων χωρίς νόημα», είπε ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση.

«Δεν τόλμησαν ούτε καν στο δημοψήφισμα να που μια καθαρή κουβέντα. Αυτό το κουρελόχαρτο που μας παρουσίασαν το αρνούμαστε, αλλά δεν είμαστε εδώ για να διχάσουμε τον λαό. Ήρθαμε να δώσουμε μήνυμα που απομονώνει τους Καμμένους και τους Κασιδιάρηδες. Η δημοκρατία δεν μας χαρίστηκε, την χτίσαμε με κόπο και θα την διαφυλάξουμε» δήλωσε.

«Πλέον κανείς δεν πιστεύει τον κ. Τσίπρα. Μας μιλάνε για συντάξεις και μισθούς όταν ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν κανέναν τον επόμενο μήνα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καμίνης, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός «δεν έχει πια συνομιλητές στην Ευρώπη».

Νωρίτερα, ο παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας άνοιξε τη συγκέντρωση λέγοντας: «Δεν πιστεύω στις συνωμοσίες, δεν πιστεύω ότι οι ηγέτες είναι εναντίον της Ελλάδας, ότι θέλουν να μας αφανίσουν από τον χάρτη, απλά αναρωτιούνται τι συμβαίνει. Είναι λοιπόν ευκαιρία να τους πούμε... Είμαστε Ευρωπαίοι... ΝΑΙ».

«Τη Δεύτερα θα είμαστε όλοι εδώ, και εγώ και εσείς και αυτοί που είναι στο Σύνταγμα. Και ίσως αυτό είναι ένα δείγμα ότι ωριμάζουμε και μπορούμε να κάνουμε δυο συγκεντρώσεις τη ίδια στιγμή και να στέλνουμε διαφορετικό μήνυμα», δήλωσε ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος.

Την Κυριακή ψηφίζουμε να μείνουμε Ευρώπη ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Πύρρος Δήμας, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης ανέφερε «Ναι στο ευρώ , Ναι στην Ευρώπη».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα Ευρώπης και ενότητας από τον Γ.Καμίνη στο Καλλιμάρμαρο"

Βαρουφάκης στο Channel 4: Έχουμε στα χέρια μας πρόταση που θα υπογράφαμε άμεσα(...)

Ο υπ. Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε στον δημοσιογράφο του Channel 4, Paul Mason και μεταξύ άλλων τόνισε: «από τη στιγμή που προκηρύξαμε δημοψήφισμα έρχονται προς την πλευρά μας οι πλέον ενδιαφέρουσες προτάσεις από την πλευρά των εταίρων μας. Υπάρχουν μάλιστα προτάσεις τις οποίες δεν σας κρύβω πως θα τις υπογράφαμε ακόμη και άμεσα».

Στο σημείο αυτό ο Paul Mason ρώτησε τον υπουργό Οικονομικών εάν υπάρχει μία τέτοια πρόταση αυτή τη στιγμή στην ελληνική κυβέρνηση και ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε καταφατικά αναφέροντας: «ναι υπάρχει τέτοιου τύπου πρόταση εντός του κτιρίου αλλά δεν πρόκειται να σας αποκαλύψω που» και συνέχισε λέγοντας: «για να πάρει η συγκεκριμένη πρόταση μορφή συμφωνίας θα πρέπει ο ελληνικός λαός να μας ενδυναμώσει με ένα ισχυρό «όχι».

Σε σχετική ερώτηση για το τι θα πράξει σε περίπτωση που επικρατήσει το «ναι» ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε πως είναι υποχρεωμένος να φέρει την απόφαση στη Βουλή προς ψήφιση αλλά ο ίδιος προσωπικά δεν θα τη στηρίξει ενώ ανέφερε πως δεν πρόκειται παρά ταύτα να σταθεί εμπόδιο με κανένα τρόπο στη βούληση του λαού.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης στο Channel 4: Έχουμε στα χέρια μας πρόταση που θα υπογράφαμε άμεσα(...) "

Φώφη Γεννηματά: Το «ναι» στην Ελλάδα, το «ναι» στην Ευρώπη, το «ναι» στο ευρώ, είναι ψήφος ελπίδας

«Ο κ. Τσακαλώτος ομολόγησε ότι επέλεξαν το δημοψήφισμα συνειδητά και ψυχρά. Γιατί δεν είχαν την τόλμη και το σθένος να αναλάβουν τις ευθύνες τους για μια συμφωνία και να τη φέρουν στη Βουλή», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Τσίπρας, συνεχίζοντας την εξαπάτηση, δήλωσε ότι θα φέρει συμφωνία σε 48 ώρες και θα εγγυηθεί το άνοιγμα των τραπεζών, τις καταθέσεις, τους μισθούς και τις συντάξεις, αναφέρει η κ. Γεννηματά υπογραμμίζοντας πως «είναι ένας πρωθυπουργός αναξιόπιστος, όπως αποδείχτηκε».

«Τέρμα τα ψέματα. Το «ναι» στην Ελλάδα, το «ναι» στην Ευρώπη, το «ναι» στο ευρώ, είναι ψήφος ελπίδας, δημοκρατίας, περηφάνιας και αξιοπρέπειας για κάθε Ελληνίδα, για κάθε Έλληνα και κυρίως για τη νέα γενιά», αναφέρει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Φώφη Γεννηματά: Το «ναι» στην Ελλάδα, το «ναι» στην Ευρώπη, το «ναι» στο ευρώ, είναι ψήφος ελπίδας"

ΣτΕ: Να γίνει το δημοψήφισμα

Να διεξαχθεί κανονικά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου αποφάσισε το ΣτΕ απορρίπτοντας τις προσφυγές που είχαν κατατεθεί.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας απέρριψε το αίτημα δυο πολιτών να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό. Ο προεδρεύων του δικαστηρίου Νίκος Σακελλαρίου ανακοίνωσε, από έδρας της Ολομέλειας, πως το δικαστήριο «απορρίπτει τις αιτήσεις και δέχεται τις παρεμβάσεις των προσώπων υπέρ της απόφασης του υπουργικού Συμβουλίου. Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κανονικά», είπε ο κ. Σακκελαρίου.

Το σκεπτικό της απόφασης

Η Ολομέλεια του συμβουλίου της επικρατείας έκρινε ότι η προκήρυξη του δημοψηφίσματος είναι κυβερνητική πράξη που δεν υπόκειται στον έλεγχο του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου. Συνεπώς η αίτηση που έχει κατατεθεί για την ακύρωση της διενέργειάς του πρέπει να απορριφτεί.

Επτά πάντως μέλη του ΣτΕ είχαν τη γνώμη πως είναι αναρμόδιο το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο και οποιοσδήποτε έλεγχος για το κύρος και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος μπορεί να γίνει μετά από τη διενέργειά του από το ανώτατο ειδικό δικαστήριο.

Η αίτηση ακύρωσης

Την αίτηση ακύρωσης του δημοψηφίσματος υπέβαλλε ο δικηγόρος και πρώην σύμβουλος Επικρατείας Σπύρος Νικολάου ενώ υπάρχει παρέμβαση αντιλόγου από 17 δικηγόρους (σ.σ.: μεταξύ των οποίων οι Θαν. Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης, Γιάννης Ραχιώτης και Γ. Κόκκας ως εκπρόσωπος του κινήματος Άμεσης Δημοκρατίας) που ζητούν να διεξαχθεί κανονικά το δημοψήφισμα.

Ο Δημ. Σκαλτσούνης, σύμβουλος Επικρατείας, ανέπτυξε την εισήγησή του προς την Ολομέλεια, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως τίθεται ερώτημα αρμοδιότητας του Δικαστηρίου να κρίνει κυβερνητικές πράξεις.

Τα ερωτήματα έχουν να κάνουν με τις προϋποθέσεις του δημοψηφίσματος (χρονική διάρκεια, σαφήνεια ερωτήματος και περιεχόμενο αυτού).

Ο αιτών Νικ. Μαναός ανέφερε: «Το δημοψήφισμα νοείται ως εκδήλωση της συμμετοχής της κοινωνίας στη διαμόρφωση του κυβερνητικού έργου. Η αντίληψη στις προηγμένες κοινωνίες έχει αλλάξει. Θα πρέπει να γίνεται με προϋποθέσεις και συγκεκριμένους όρους.

Πρόκειται για διοικητική πράξη της διοικητικής εξουσίας και μόνο. Άρα όπως γίνεται παραδεκτή και κρίνεται από σας μια κυβερνητική πράξη της κυβέρνησης που περνά από τη Βουλή έτσι και τώρα πρέπει να γίνει παραδεκτή η αίτηση και να κριθεί από το δικαστήριο. Είναι η ίδια αντίληψη που επικρατεί σε όλα τα προηγμένα κράτη. Αν παραπέμψετε την υπόθεση στο Εκλογοδικείο (Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο) σημαίνει πως εθελοτυφλούμε, αφού η απόφαση θα εκδοθεί μετά από τρεις μήνες.

Αν δεν ενημερωθεί πλήρως και επαρκώς το εκλογικό σώμα αυτό σημαίνει πως δεν έχουμε κανονική πράξη προκήρυξης δημοψηφίσματος. Τίθεται ουσιαστικά στον λαό το ερώτημα να επιθυμεί να είναι πλούσιος και υγιής ή ασθενής και φτωχός. Η ίδια η κυβέρνηση δεν εξηγεί τις συνέπειες της επιλογής και αναφέρει μάλιστα πως το ζητεί ως ενίσχυση της θέσης της».

Η δικηγόρος κα. Μαρούπα που παρενέβη υπέρ της απόφασης του υπουργικού Συμβουλίου επισήμανε πως πρέπει να ακουστεί η βούληση του ελληνικού λαού.

«Έχουμε βιώσει έξι χρόνια κυβερνήσεις που νομοθετούν σε βάρος του ελληνικού λαού, ανεξάρτητα από τη βούλησή του. Ήρθε η ώρα να σηκωθούμε από τον καναπέ και να αποφασίσουμε για τις ζωές μας.

Θεωρώ πως το δικαστήριο είναι αναρμόδιο. Η αντισυνταγματικότητα κρίθηκε στη Βουλή μετά από αίτημα του κ. Βενιζέλου, του ανθρώπου δηλαδή που εκχώρησε την εθνική κυριαρχία της χώρας.

Η διατύπωση του ερωτήματος δεν αρέσει στον αιτούντα αλλά αυτό αποφάσισε η κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι ουσιαστικά πως αν με αυτή τη «θηλιά» που έχουν βάλει στον ελληνικό λαό, εμείς υιοθετούμε αυτά τα μέτρα ή όχι με οποιοιδήποτε πολιτικό διακύβευμα κι αν υπάρχει. Αν θέλουμε να πέσουμε ηρωικά ή να αυτοκτονήσουμε τότε είναι δικαίωμά μας.

Το ερώτημα είναι αν υφίσταται η προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Ελλάδα».

Οι παρεμβαίνοντες υπέρ του δημοψηφίσματος αναφέρουν επίσης: «Ότι δεν είναι αναρμόδιο το δικαστήριο γιατί θα είναι σα να πρέπει να κρίνει κάθε φορά μια εκλογική διαδικασία.

Το ερώτημα δεν αφορά στενά δημοσιονομικό θέμα αλλά συνολικά στην κοινωνική, οικονομική ζωή των πολιτών.

Μας λένε ουσιαστικά πως ο λαός δεν μπορεί να κρίνει, δεν είναι αρμόδιος, αρμόδιοι δηλαδή είναι μόνο οι λίγοι. Αυτό είναι το πολίτευμα της ολιγαρχίας και όχι της δημοκρατίας.

Δεν είμαστε ούτε πλούσιοι ούτε υγιείς. Πρόκειται για το λεγόμενο "συμβουλευτικό δημοψήφισμα"».

Οι εκπρόσωποι του δημοσίου αναφέρθηκαν κυρίως στο απαράδεκτο της αιτήσεως καθώς απόφαση και το προεδρικό διάταγμα αποτελούν κυβερνητική πράξη και, όπως αναφέρεται και σε σειρά αποφάσεων του δικαστηρίου, δεν υπόκειται σε κρίση του ΣτΕ. Αρμοδιότητα για κύρος του δημοψηφίσματος έχει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

«Δύο τα ζητήματα και μόνο: Αρμοδιότητα του δικαστηρίου και περιεχόμενο αιτήσεων. Η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει άμεση λήψη αποφάσεως. Θα αποσυρθούμε και η απόφαση θα εκδοθεί εντός των προσεχών ωρών. Θα ανακοινωθεί δημόσια και προφορικά σε αυτή την αίθουσα» ανέφεραν.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Να γίνει το δημοψήφισμα"

ΝΔ: Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για απομόνωση της Ελλάδας σε πέντε βήματα

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για απομόνωση της Ελλάδας σε πέντε βήματα, αναφέρουν κύκλοι της Συγγρού, πως περιλαμβάνει: Κλείσιμο τραπεζών, κρατικοποίηση τραπεζών, κούρεμα καταθέσεων, έκδοση παράλληλου νομίσματος, επιστροφή στη δραχμή.

Κατά το χθεσινό του διάγγελμα, σύμφωνα με πηγές της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι οι δανειστές σε μια προσπάθεια να εκβιάσουν τον ελληνικό λαό έκλεισαν τις τράπεζες. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Η ΕΚΤ υποστήριξε και συνεχίζει να υποστηρίζει με ELA τις ελληνικές τράπεζες. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει χορηγήσει επιπλέον ELA στις Τράπεζες, περίπου 500 εκατ. ευρώ, στο διάστημα μετά την επιβολή των capital controls. Έτσι, πληρώθηκαν οι συνταξιούχοι στις Τράπεζες εχθές και σήμερα, αναφέρουν πηγές της ΝΔ.

Οι ίδιες συμπληρώνουν πως η πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Αρ. Φύλλου 65/28-6-2015, για την Τραπεζική Αργία, δηλαδή το κλείσιμο των Τραπεζών, δεν έχει ούτε την υπογραφή του Ντράγκι, ούτε του Γιούνκερ, ούτε του Σόιμπλε. Έχει την υπογραφή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Ο Aλέξης Τσίπρας αποφάσισε ο ίδιος να κλείσει τις Τράπεζες, ως πρώτο βήμα του Σχεδίου Β, στο οποίο πρόσφατα αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Δεύτερο βήμα είναι η πλήρης κρατικοποίηση των τραπεζών, τρίτο, το κούρεμα των καταθέσεων, τέταρτο, η έκδοση παράλληλου νομίσματος. Τελικός στόχος η έξοδος από το Ευρώ και η επιστροφή στη δραχμή, έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς το εμπόδιο των κανόνων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, να αλώσει την κοινωνία και την ιδιωτική οικονομία. Τελικά το διακύβευμα, δεν είναι το ευρώ, είναι η ίδια η Δημοκρατία» όπως καταλήγουν πηγές προσκείμενες στη Νέα Δημοκρατία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για απομόνωση της Ελλάδας σε πέντε βήματα"

Κ. Μητσοτάκης: Άλλα λέει η έκθεση του ΔΝΤ, άλλα ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, βουλευτής Β' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το μήνυμα που απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον Ελληνικό λαό, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εάν ο πρωθυπουργός δεν έχει τη δύναμη να πει την αλήθεια έχει τουλάχιστον καθήκον να σιωπά.

Στο μήνυμά του προς τους πολίτες ο Αλέξης Τσίπρας ψεύδεται δημόσια σε αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία σχετικά με το περιεχόμενο της πρόσφατης έκθεσης του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ στην έκθεσή του λέει συγκεκριμένα:

• Το χρέος ήταν βιώσιμο μέχρι το καλοκαίρι του 2014
• Αν οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις συνεχίζονταν το χρέος θα παρέμενε βιώσιμο
• Η αλλαγή πολιτικής – εφόσον συνεχιστεί – θα οδηγήσει στην ανάγκη κουρέματος του χρέους

Αυτά λέει η έκθεση του ΔΝΤ. Και όχι αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας.

Μοιραίος και άβουλος ο απελπισμένος πρωθυπουργός οδηγεί τον Ελληνικό λαό σε διχασμό και την οικονομία σε αφανισμό, επιχαίροντας που με τις πολιτικές του, το Ελληνικό χρέος καθίσταται μη βιώσιμο.

ΝΑΙ στην Ελλάδα της Ευρώπης».

Η περίληψη της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα αναφορικά με την ανάλυση βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους

«Κατά την τελευταία έκθεση, του Μαΐου 2014, το Ελληνικό δημόσιο χρέος θεωρήθηκε ότι βρισκόταν σε πορεία βιωσιμότητας, παρά το γεγονός ότι παρέμενε ευάλωτο. Μέχρι το καλοκαίρι του 2014, με τα επιτόκια δανεισμού να έχουν πέσει ακόμα περισσότερο, διαφάνηκε ότι δεν θα υπήρχε ανάγκη περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους σύμφωνα με το πλαίσιο της συμφωνίας του Νοεμβρίου 2012, αν φυσικά το πρόγραμμα εφαρμόζονταν όπως είχε συμφωνηθεί. Έκτοτε, σημαντικές αλλαγές πολιτικής – όπως η απόφαση για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και μία αδύναμη μεταρρυθμιστική προσπάθεια η οποία επιβάρυνε την ανάπτυξη και τις ιδιωτικοποιήσεις – οδήγησαν σε νέες σημαντικές χρηματοδοτικές ανάγκες. Επιβαρύνοντας το ήδη πολύ μεγάλο δημόσιο χρέος, αυτές οι νέες χρηματοδοτικές ανάγκες καθιστούν μη βιώσιμη την προοπτική του χρέους. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει ανεξάρτητα με το αν κανείς εξετάζει το σύνολο του χρέους υπό το πλαίσιο της συμφωνίας του Νοεμβρίου 2012 ή εστιάζει στην εξυπηρέτηση του χρέους και τις συνολικές ανάγκες χρηματοδότησης. Για να καταστεί το χρέος βιώσιμο οι πολιτικές της Ελλάδας κατ' ελάχιστο θα πρέπει να επανέλθουν στη αρχική τους κατεύθυνση, η διάρκεια αποπληρωμής των υπαρχόντων δανείων θα πρέπει να επιμηκυνθεί σημαντικά, ενώ παράλληλα θα πρέπει να δοθεί νέα Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση έτσι ώστε να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επόμενων ετών, με παρόμοιους ευνοϊκούς όρους. Αλλά αν το πακέτο των υπό συζήτηση μεταρρυθμίσεων αποδυναμωθεί – συγκεκριμένα με περαιτέρω μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και ακόμα πιο αδύναμες δομικές μεταρρυθμίσεις – το κούρεμα του χρέους θα καταστεί αναγκαίο».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Μητσοτάκης: Άλλα λέει η έκθεση του ΔΝΤ, άλλα ο Αλέξης Τσίπρας"

Σαμαράς: Ο Τσίπρας επιμένει στα ψέματα - Την Κυριακή ψηφίζουμε «Ναι» 'η «Οχι» στο ευρώ

Νέο μήνυμα - παρέμβαση λίγο πριν από τον τέως πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ενόψει του κρίσιμου για την παραμονή της χώρας μας στην Ευρώπη δημοψηφίσματος της Κυριακής, ο οποίος τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας επιμένει στα ψέματα και πως εξαρχής ήθελαν η χώρα μας να βγει από την Ευρωζώνη.

Την Κυριακή ψηφιζουμε «ΝΑΙ» η «Οχι» στο ευρώ, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο κ. Τσίπρας, ανέφρε, δε ο κ. Σαμαράς, επικαλείται το ΔΝΤ και λέει πάλι ψέματα γιατί η ίδια έκθεση αποκαλύπτει ότι η κυβέρνησή του επιδείνωσε την κατάσταση στην οικονομία. «Τους κατηγορούν ότι χειροτέρεψαν τα πάντα και εκείνοι πανηγυρίζουν» συμπλήρωσε.

Η έκθεση του ΔΝΤ προτείνει νέο μνημόνιο, ενώ σημείωσε ότι «το κούρεμα χρέους το έχουμε κερδίσει από το 2012», τόνισε ο τέως πρωθυπουργός.

«Λένε κι ένα ακόμα ψέμα: Ότι είτε βγει μεθαύριο το ναι είτε το όχι, θα πάνε, λένε, να κλείσουν αμέσως συμφωνία. Μα τότε γιατί έκαναν δημοψήφισμα; Γιατί δημιουργούν διχασμό; Γιατί έπρεπε η χώρα να καταρρεύσει;», διερωτήθη ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Μήπως, όπως ομολόγησε σήμερα ο κ. Τσακαλώτος, για να μην πέσει η κυβέρνησή τους;» αναρωτήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξαρχής ήθελε έξοδο της χώρας από το ευρώ «με τη σύμφωνη γνώμη του λαού», όπως επεσημανε χαρακτηριστικά.

Η Ευρώπη εκλαμβάνει το «όχι» ως «όχι» στο ευρώ, τόνισε, ακόμη, ο Α. Σαμαράς, λέγοντας, επίσης, ότι η κυβέρνηση είπε ψέματα για το κλείσιμο των τραπεζών, και ότι ενώ τις έκλεινε, διαβεβαίωνε ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο.

«Την Κυριακή, λοιπόν, ψηφίζουμε ναι ή όχι στο ευρώ. Δεν ψηφίζουμε αν συμφωνούμε με εκείνη ή την άλλη πρόταση» τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και εκτίμησε ότι μέσα σε 48 ώρες, «δεν θα φέρουν καλύτερη συμφωνία».

«Το όχι θα αδυνάτιζε δραματικά τη διαπραγματευτική θέση της χώρας» υπογράμμισε.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαμαράς: Ο Τσίπρας επιμένει στα ψέματα - Την Κυριακή ψηφίζουμε «Ναι» 'η «Οχι» στο ευρώ"

Κατσέλη: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ρευστότητα 1 δισεκ. μέχρι τη Δευτέρα

Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν ρευστότητα έως τη Δευτέρα, ενώ στη συνέχεια η ρευστότητά τους εξαρτάται από τις αποφάσεις της ΕΚΤ, δήλωσε σήμερα Παρασκευή η επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, μετά την ολοκλήρωση ευρείας σύσκεψης για το τραπεζικό σύστημα που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών.

Η κ. Κατσέλη προσέθεσε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαθέτει «μαξιλαράκι» ρευστότητας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωτράπεζας αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με την παροχή έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Πάντως, την Πέμπτη ο διοικητής της Τράπεζας της Μάλτας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ άφησε να εννοηθεί πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερο «κούρεμα» των εγγυήσεων που πρέπει να καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες ώστε να έχουν πρόσβαση στον ELA.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως η πρόσβαση στην έκτακτη ρευστότητα του Ευρωσυστήματος θα είναι ακριβότερη για τα ελληνικά ιδρύματα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατσέλη: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ρευστότητα 1 δισεκ. μέχρι τη Δευτέρα"

Βενιζέλος: Το χρέος είναι το εύκολο μέρος της διαπραγμάτευσης

Το χρέος είναι το εύκολο μέρος της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, καθώς η παρέμβαση του 2012 με το κούρεμα, το PSI και την αναδιάρθρωση έχει καταστήσει εύκολες και ασφαλείς τις επόμενες κινήσεις, επαναλαμβάνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι «ανακαλύπτει» τις θέσεις του ΔΝΤ για το χρέος την τελευταία στιγμή πριν από το δημοψήφισμα.

Το σημαντικότερο, δήλωσε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον ραδιοσταθμό του Alpha, είναι να υπάρξει συμφωνία στα θέματα του πρωτογενούς ελλείμματος ή πλεονάσματος και στα θέματα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Πρέπει ακόμα «να ειπωθεί η αλήθεια στον ελληνικό λαό έστω και τώρα, την ύστατη ώρα, από όσους έχουν συνηθίσει πέντε χρόνια στα εύκολα αντιμνημονιακά ψέματα ως αντιπολίτευση και πέντε μήνες τώρα στα εύκολα επικοινωνιακά τεχνάσματα ως κυβέρνηση».

«Και οι σημερινές δηλώσεις του κ. Τσίπρα εξηγούν συνεπώς γιατί είναι επιβεβλημένο ένα ισχυρό "Ναι" την Κυριακή» προσθέτει.
Τονίζει ακόμα ότι οι θέσεις του ΔΝΤ για το χρέος «λένε ότι στο πεντάμηνο της δικής του διακυβέρνησης επιδεινώθηκαν όλα τα οικονομικά δεδομένα της χώρας που επηρεάζουν και τις προγνώσεις για τη δυναμική του χρέους».

Οι απόψεις αυτές «οδηγούν σε συμφωνημένες με την ευρωζώνη παραμετρικές αλλαγές ως συνέχεια της παρέμβασης του 2012 στο χρέος και δεν έχουν καμία σχέση με τις προεκλογικές ανευθυνότητες του ΣΥΡΙΖΑ περί μονομερών ενεργειών».

Ο κ. Βενιζέλος τονίζει ακόμα ότι «παραβιάζουν ανοικτές από το 2012 θύρες, με τη μορφή ρητών δεσμεύσεων του Eurogroup, που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έθεσε σε αμφισβήτηση οδηγώντας τη χώρα σε δημοψήφισμα με ληγμένο το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, τμήμα του οποίου ήταν και η δέσμευση για περαιτέρω βελτιωτικές παρεμβάσεις στο χρέος.

Οι θέσεις του ΔΝΤ που «ανακάλυψε» ο πρωθυπουργός μόλις τώρα «είναι πολύ αόριστες σε σύγκριση με τις θέσεις του EFSF / ESM που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 16 Ιουνίου με την ετήσια έκθεση του 2014 η οποία υπενθυμίζει και αναδεικνύει το μέγεθος της παρέμβασης που έγινε στο ελληνικό δημόσιο χρέος το 2012 . Όμως αυτό το εθνικό κεκτημένο ο κ. Τσίπρας ήξερε μόνο να το συκοφαντεί και να το αλλοιώνει προπαγανδιστικά».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνει, τέλος, ότι απόψεις ΔΝΤ περί χρέους «βρίσκονται στον αντίποδα των φτηνών λαϊκισμών που γίνονται στη Βουλή με την "επιτροπή" της Προέδρου της Βουλής».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Βενιζέλος: Το χρέος είναι το εύκολο μέρος της διαπραγμάτευσης"

Για «μπλόφες πόκερ» κάνει λόγο ο Μοσκοβισί

Με κείμενο που ανάρτησε στο διαδίκτυο ο Γάλλος Επίτροπος, αρμόδιος για τα οικονομικά, Πιερ Μοσκοβισί εκθέτει τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι οι Έλληνες θα πρέπει να ψηφίσουν «Ναι» την Κυριακή.

Σε γενικές γραμμές αναφέρει ότι αν οι Έλληνες πουν «Ναι» οι σχέσεις τους με την υπόλοιπη Ευρώπη και οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές θα βελτιωθούν, ενώ αν πουν «Όχι» θα υπάρξει επιδείνωση.

Ο Μοσκοβισί αναφέρει ότι τους τελευταίους έξι μήνες χάθηκε κάθε ελπίδα ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας και ότι οι ευθύνες για αυτή την εξέλιξη είναι ποικίλες.

Κάνει λόγο για «μπλόφες πόκερ» για «κοντόφθαλμους υπολογισμούς» και για «ακραίες λογικές» τονίζοντας πως το κόστος το φορτίζεται ούτως η άλλως ο ελληνικός λαός.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Για «μπλόφες πόκερ» κάνει λόγο ο Μοσκοβισί"

Το ΔΝΤ ζητά ελάφρυνση του χρέους - Ολόκληρη η έκθεση

Κούρεμα του χρέους κατά 30%, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο, προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Έκθεση Βιωσιμότητας που εκδόθηκε πριν από λίγο.

Σύμφωνα με την Έκθεση, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το χρέος της χώρας θα βρίσκεται στο 150% του ΑΕΠ το 2020 και κοντά στο 140% του ΑΕΠ ΤΟ 2022.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για την τριετία 2015-2018 θα φθάσουν τα 50 δισ. ευρώ και εκτιμά ότι είναι αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας ύψους τουλάχιστον 36 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι εξαιτίας της εύθραυστης δυναμικής που παρουσιάζει το Δημόσιο Χρέος απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις μεταξύ των πιστωτών της χώρας προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του. Στο πλαίσιο αυτό προτείνει να επεκταθεί η περίοδος χάριτος που έχει παραχωρηθεί για τα δάνεια του Μνημονίου στα 20 χρόνια και σταδιακή αποπληρωμή των δανείων που έχει χορηγήσει η ΕΕ στα 40 χρόνια.

Η προκαταρκτική έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας έχει ως εξής:

"Στην τελευταία αξιολόγηση τον Μάιο 2014, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας εκτιμήθηκε ότι επιστρέφει στην οδό της βιωσιμότητας, αν και παρέμενε πολύ ευάλωτο στα σοκ. Μέχρι αργά το καλοκαίρι του 2014, με τα επιτόκια να έχουν μειωθεί περαιτέρω, φάνηκε ότι δεν θα χρειαζόταν περαιτέρω ελάφρυνση χρέους βάσει του πλαισίου του Νοεμβρίου 2012, αν το πρόγραμμα εφαρμοζόταν όπως είχε συμφωνηθεί.

"Όμως σημαντικές αλλαγές που έγιναν έκτοτε στις πολιτικές --χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και μια αδύναμη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που θα επιβαρύνει την ανάπτυξη και τις ιδιωτικοποιήσεις-- οδηγούν σε σημαντικές νέες ανάγκες χρηματοδότησης.

"Με δεδομένο επιπλέον το πολύ υψηλό υφιστάμενο χρέος, αυτές οι νέες χρηματοδοτικές ανάγκες καθιστούν μη βιώσιμη τη δυναμική του χρέους. Το συμπέρασμα αυτό ισχύει είτε εξετάσει κανείς το χρέος βάσει του πλαισίου του Νοεμβρίου 2012 είτε στρέψει την προσοχή στην εξυπηρέτηση του χρέους ή στις συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες.

"Για να εξασφαλισθεί με υψηλές πιθανότητες ότι το χρέος είναι βιώσιμο, οι ελληνικές πολιτικές πρέπει να επανέλθουν σε σωστή πορεία, αλλά επίσης, κατ' ελάχιστον, οι ωριμάνσεις των υφιστάμενων ευρωπαϊκών δανείων πρέπει να επιμηκυνθούν σημαντικά, ενώ θα χρειασθεί να παρασχεθεί νέα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με παρόμοιους όρους παραχώρησης για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες τα επόμενα χρόνια.

"Όμως αν το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που εξετάζεται αποδυναμωθεί περαιτέρω --ιδιαίτερα μέσω μιας περαιτέρω μείωσης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα και ακόμη ασθενέστερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων-- θα καταστεί απαραίτητο να γίνουν κουρέματα του χρέους".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΝ ΔΝΤ

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΔΝΤ ζητά ελάφρυνση του χρέους - Ολόκληρη η έκθεση"

Σε δυσχερή θέση η βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων

Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκεται η Βιομηχανία Γαλακτοκομικών Προϊόντων της χώρας μας σύμφωνα με τον επίσημο φορέα της τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων. Σε μια πρώτη απόπειρα καταγραφής των προβλημάτων που αντιμετωπίζει τις τελευταίες μέρες, λόγω των εξελίξεων που βιώνει ο τόπος σε οικονομικό επίπεδο, ο ΣΕΒΓΑΠ σημειώνει από την πλευρά του ότι η έλλειψη ρευστότητας αλλά και η τροφοδοσία είναι μεταξύ των πλέον σοβαρών θεμάτων που έχουν προκύψει.

Πιο συγκεκριμένα η Ελληνική Γαλακτοβιομηχανία αντιμετωπίζει:

• Έλλειψη ρευστότητας, η οποία συνοδεύεται από αβεβαιότητα, ανασφάλεια και εκνευρισμό, οι οποίες έχουν οδηγήσει τον καταναλωτή σε ακραίες ενέργειες καταφεύγοντας σε αγορά και αποθεματοποίηση μεγάλων ποσοτήτων βασικών ειδών διατροφής ώστε να έχει προμήθειες σε περίπτωση που υπάρξει έλλειψη στα ράφια. Οι κινήσεις αυτές δυσκολεύουν ιδιαίτερα την παραγωγική διαδικασία αλλά και την διανομή, αυξάνοντας πολύ το κόστος του προϊόντος ενώ έχουν δυναμιτίσει εντελώς κάθε προγραμματισμό από πλευράς επιχειρήσεων.

• Προβλήματα στην εισαγωγή και τροφοδοσία πρώτων υλών και συσκευασιών, καθώς απαιτείται η προπληρωμή τους σε μετρητά. Το γεγονός αυτό ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ορθή λειτουργία των επιχειρήσεων,

• Χρονοβόρα διαδικασία εκτελωνισμού βασικών προϊόντων και ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στην ποιότητα των ευπαθών προϊόντων. Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι η διαδικασία εκτελωνισμού επιβαρύνεται πλέον και με υψηλό κόστος καθώς ζητείται και η επιτόπου αποπληρωμή, ενώ δημιουργούνται επιπλέον καθυστερήσεις λόγω της απαιτούμενης έγκρισης εξόφλησης πληρωμών από την Αρμόδια Επιτροπή,

• Προβλήματα λειτουργίας σε πληθώρα επαγγελματικών κλάδων που συνδέονται με την αλυσίδα διατροφής όπως κτηνοτρόφοι, προμηθευτές Α’ υλών, μεταφορείς, λιανέμποροι, ξενοδοχεία, καταστήματα μαζικής εστίασης κλπ.

• Σοβαρά προβλήματα στην πρωτογενή παραγωγή του γάλακτος λογω της έλλειψης ζωοτρόφων που με τον χρόνο επιδεινώνεται και με ορατό τον κίνδυνο της γενικότερης καταστροφής του κλάδου.

Τέλος, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η παρούσα κατάσταση έχει πλήξει και την ίδια την αξιοπιστία των επιχειρήσεων στο εξωτερικό, οι οποίες με προσπάθεια ετών είχαν σταθεί ανταγωνιστικές στις ξένες αγορές, προωθώντας παραδοσιακά ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως είναι η φέτα, το Ελληνικό γιαούρτι, τυριά και άλλα πολλά προϊόντα.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε δυσχερή θέση η βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων"

Νέο μήνυμα Τσίπρα : Το "όχι" δεν σημαίνει ρήξη - ΒΙΝΤΕΟ

"Κανείς δεν αμφισβητεί την παρουσία της χώρας στην Ευρώπη. Το όχι σε μια μη βιώσιμη συμφωνία δεν σημαίνει ρήξη αλλά συνέχιση της διαπραγμάτευσης", είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε νέο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό, τον οποίο κάλεσε να πει "όχι" στα τελεσίγραφα και τους εκβιασμούς, αλλά και "όχι" στον διχασμό.

"Ελληνίδες, Έλληνες η ώρα της ευθύνης και της δημοκρατίας έφθασε. Καλώ είναι να σιγήσουν τώρα οι σειρήνες της κινδυνολογίας και της καταστροφής. Όταν ένας λαός παίρνει το μέλλον στα χέρια του δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Ας προσέλθουμε όλοι στις κάλπες με ψυχραιμία και ας αποφασίσουμε την επιλογή μας ζυγίζοντας τα επιχειρήματα και όχι αφορισμούς

Χθες είχαμε ένα πολιτικό βαρύνουσας πολιτικής σημασίας. Είδε το φως της δημοσιότητας η έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία. Έκθεση που αποτελεί μια μεγάλη δικαίωση για την ελληνική κυβέρνηση καθώς επιβεβαιώνει το αυτονόητο ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ο μόνος τρόπος, λένε οι ίδιοι για να καταστεί βιώσιμο το χρέος και να ανοίξει ο δρόμος προς την ανάκαμψη είναι να κουρευτεί κατά 30% και να δοθεί 20ετής περίοδος χάριτος" είπε ο Πρωθυπουργός.

"Αυτή η θέση δεν παρουσιάστηκε ποτέ από τη πλευρά των δανειστών στην ελληνική κυβέρνηση στους πέντε μήνες της διαπραγμάτευσης. Έλειπε και από την τελική πρόταση των θεσμών που την Κυριακή καλείται να εγκρίνει ή να απορρίψει ο λαός. Η έκθεση του ΔΝΤ δικαιώνει την επιλογή μας να μην αποδεχθούμε μια συμφωνία που παρακάμπτει αυτό το μείζον ζήτημα του χρέους.

Ο βασικός εμπνευστής του μνημονίου έρχεται τώρα και επιβεβαιώνει την ορθότητα της εκτίμησή μας ότι η πρόταση που μας δίνεται δεν οδηγεί σε βιώσιμη έξοδο από την κρίση" τόνισε.

"Ας το καταλάβουν όλοι. Την Κυριακή δεν κρίνεται η παραμονή της Ελλάδα στην Ευρώπη. Κρίνεται αν υπό το κράτος εκβιασμών θα αποδεχθούμε τη συνέχιση μιας πολιτικής, το αδιέξοδο της οποίας ομολογούν και οι ίδιοι οι εμπνευστές της.

Την Κυριακή κρίνεται αν θα συναινέσουμε στον αργό θάνατο της οικονομίας και την εξαθλίωση της κοινωνίας ή αν με αποφασιστικότητα θα ενισχύσουμε την διαπραγματευτική μας δύναμη προκειμένου να πετύχουμε μια συμφωνία που θα δώσει οριστικά τέλος στην πενταετία της καταστροφής. Πρέπει όλοι και όλες να επιδείξουμε υπευθυνότητα, να σεβαστούμε τις αντίθετες απόψεις και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε το κοινό μας αύριο.

Ότι κι αν επιλέξουμε την Κυριακή, τη Δευτερα δεν θα έχουμε τίποτα απολύτως να μας χωρίσει.

Κανείς δεν αμφισβητεί την παρουσία της χώρας στην Ευρώπη. Το όχι σε μια μη βιώσιμη συμφωνία δεν σημαίνει ρήξη αλλά συνέχιση της διαπραγμάτευσης. Σας καλώ, λοιπόν, να πείτε όχι στα τελεσίγραφα, τους εκβιασμούς, την εκστρατεία του φόβου. Σας καλώ όμως να πείτε και όχι στο διχασμό και σε όσους επιχειρούν να σπείρουν τον πανικό.

Σας καλώ με αποφασιστικότητα να αποφασίσετε για τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια, για μια όρθια και περήφανη Ελλάδα σε μια δημοκρατική και αλληλέγγυα Ευρώπη" σημείωσε ο κ. Τσίπρας.


enikos

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο μήνυμα Τσίπρα : Το "όχι" δεν σημαίνει ρήξη - ΒΙΝΤΕΟ"

ΥΠΟΙΚ: Ο Ντάισελμπλουμ επενδύει στη ρήξη για να επανεκλεγεί στο Eurogroup

Σκληρή απάντηση δίνουν στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, για τις «συγκρουσιακές», όπως τονίζουν, δηλώσεις του, τις οποίες αποδίδουν στην προσπάθειά του να επανεκλεγεί στη θέση του προέδρου.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου, ο κ. Ντάισελμπλουμ φαίνεται πως δεν κατανοεί ότι ο ρόλος του προέδρου του Eurogroup είναι να γεφυρώνει διαφορές και να μειώνει εντάσεις.

Αντίθετα, επισημαίνουν, από την πρώτη επίσκεψή του στο γραφείο του κ. Βαρουφάκη, αμέσως μετά την εκλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ντάισελμπλουμ έθεσε τον Έλληνα ομόλογό του προ του διλήμματος «αποδέχεστε το Μνημόνιο ή το Πρόγραμμα καταρρέει (με σαφή την απειλή του κλεισίματος των τραπεζών)».

Και σήμερα, προσθέτουν, επενδύει στη ρήξη και στις κακές σχέσεις με την Ελλάδα, ελπίζοντας να κερδίσει πόντους στην κούρσα εκλογής νέου προέδρου του Eurogroup.

Η ευρωζώνη αξίζει κάτι καλύτερο, κατέληξε το σχόλιο των παραγόντων του υπουργείου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΟΙΚ: Ο Ντάισελμπλουμ επενδύει στη ρήξη για να επανεκλεγεί στο Eurogroup"

Ντάισελμπλουμ: Παντελώς αναληθής ο ισχυρισμός Βαρουφάκη ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει ένα πολύ επικίνδυνο μονοπάτι και οι πιστωτές δεν έχουν κάνει καμία νέα πρόταση προς την Ελλάδα» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Ολλανδία, ενώ επεσήμανε ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το μέλλον για την Ελλάδα θα είναι εξόχως δύσκολο, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, σχολιάζοντας την έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους που έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΝΤ, δήλωσε ότι οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται σε παλαιότερα μοντέλα, ενώ αναφερόμενος στα λεγόμενα του έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη ότι είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία, απάντησε ότι κάτι τέτοιο είναι «παντελώς αναληθές».

«Κάθε πολιτικός ο οποίος υποστηρίζει ότι ψηφίζοντας "όχι" στο δημοψήφισμα τα πράγματα θα γίνουν ευκολότερα, απλώς κοροϊδεύει το λαό του» υπογράμμισε.

«Συγκρουσιακές» χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι επισημαίνουν πως ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν φαίνεται να κατανοεί ότι πρέπει να γεφυρώνει άφορες και να μειώνει εντάσεις, και τον κατηγορούν ότι επενδύει στη ρήξη και στις κακές σχέσεις, προκείμενου να κερδίσει πόντους στον αγώνα εκλογής νέου προέδρου του Eurogroup.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Παντελώς αναληθής ο ισχυρισμός Βαρουφάκη ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία "

EFSF: Διατηρεί το δικαίωμα να κηρύξει τα δάνεια άμεσα απαιτητά

Το EFSF σε ανακοίνωσή του σήμερα υπογραμμίζει ότι διατηρεί το δικαίωμά του να κηρύξει τα δάνεια προς το ελληνικό δημόσιο άμεσα απαιτητά, δεν τράβηξε δηλαδή την πρίζα απαιτώντας άμεση εξόφληση, κίνηση που θα πυροδοτούσε cross default για τη χώρα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο του EFSF αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει το δικαίωμα να καταστήσει άμεσα απαιτητά τα δάνεια του Ταμείου προς την Ελλάδα μετά τη μη πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ. Μετά την ενημέρωση του ΔΝΤ για την αυτή η μη πληρωμή συνιστά «γεγονός πτώχευσης» για την Ελλάδα με βάση τη συμφωνία του EFSF με τη χώρα.

Σε ευθυγράμμιση με την εισήγηση του CEO Κλάους Ρέγκλινκ, το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αποφάσισε να μην ζητήσει την άμεση εξόφληση των δανείων ούτε να παραιτηθεί του δικαιώματός του για δράση (οι άλλες δυο επιλογές που υπήρχαν). Η κατάσταση θα παρακολουθείται συνεχώς και το EFSF θα επανεξετάζει τακτικά τη θέση του.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "EFSF: Διατηρεί το δικαίωμα να κηρύξει τα δάνεια άμεσα απαιτητά"

Βαρουφάκης σε συνταξιούχους: Δεν υπάρχουν χαρτονομίσματα να σας πληρώσουμε

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής εκπρόσωποι των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των συνταξιούχων ο κ. Βαρουφάκης τους είπε ότι δεν υπάρχουν χαρτονομίσματα προκειμένου να πληρωθούν. «Τα ταμειακά διαθέσιμα σε χαρτονόμισμα των τραπεζών είναι τέτοια που δεν επιτρέπουν να δώσει παραπάνω σε χαρτονόμισμα από αυτά που δίνουν τα όρια των τραπεζών σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε στους συνταξιούχους - σύμφωνα πάντα με τους εκπροσώπους - ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν αμέσως μετά την υπογραφή συμφωνίας, χωρίς ωστόσο να μπορεί αν προσδιορίσει χρονικά πότε αυτή θα γίνει.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης σε συνταξιούχους: Δεν υπάρχουν χαρτονομίσματα να σας πληρώσουμε"

WSJ: “Όταν ξανανοίξουν οι τράπεζες, θα είναι εκεί όλα τα λεφτά;”

Λίστα ερωταπαντήσεων παρουσιάζει η Wall Street Journal, αφού διερωτάται: “Όταν ξανανοίξουν οι τράπεζες, θα είναι εκεί όλα τα λεφτά;”

Oι Ελληνικές τράπεζες παραμένουν κλειστές αυτή την εβδομάδα, πιέζοντας ασφυκτικά την οικονομία της χώρας. Θα παραμείνουν κλειστές τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα, την επομένη, δηλαδή του δημοψηφίσματος, αλλά θα υπάρχει τρομερή πίεση να επαναλειτουργήσουν όσο το γρηγορότερο. Η Wall Street Journal παρουσιάζει τί μπορεί να συμβεί και εάν θα έχουν οι Έλληνες καταθέτες ακόμη όλα τα χρήματά τους.

Ε. Γιατί είναι οι τράπεζες κλειστές;

Α. Δεν έχουν σχεδόν καθόλου ρευστό. Το τέλος του Μαΐου οι τράπεζες είχαν περίπου 2 δισ. ευρώ. Πολλοί γνώστες υπολογίζουν πως το ποσό αυτό τώρα πια είναι κάτω του ενός δισ. Επίσης, δεν υπάρχει η γραμμή σωτηρίας με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πια. Οι τράπεζες απλά δεν μπορούν να δώσουν στους καταθέτες όλα τα χρήματα που ζητούν. Οπότε και οι αναλήψεις περιορίζονται στα 60 ευρώ/μέρα και δεν επιτρέπονται ηλεκτρονικές συναλλαγές εκτός Ελλάδος.

Ε. Πόσο σύντομα θα μπορούσαν να ανοίξουν οι τράπεζες;

Α. Οι ηγέτες του κυβερνώντος κόμματος ΣΥΡΙΖΑ έχουν βεβαιώσει τους Έλληνες πως οι τράπεζες θα ανοίξουν σύντομα μετά από ένα “Όχι” στο δημοψήφισμα. Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν πως αυτό είναι σχεδόν απίθανο. Χωρίς την επιστροφή της βοηθητικής χείρας της ΕΚΤ, οι τράπεζες θα υπερκεραστούν από αναλήψεις. Και η ΕΚΤ δεν είναι πιθανό πως θα αρχίσει να βοηθά χωρίς πρόοδο προς μία συμφωνία.

Το καλύτερο σενάριο για την επαναλειτουργία των τραπεζών είναι μάλλον ένα ηχηρό “Ναι” και η γοργή αλλαγή κυβέρνησης με λαϊκή εντολή υπογραφής της συμφωνίας. Αυτό θα δώσει στην ΕΚΤ έναν λόγο να βοηθήσει.

Άλλα σενάρια βλέπουν ένα “Ναι” που θα οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια και νέες εθνικές εκλογές. Είναι δύσκολο να πει κανείς τι ακριβώς θα κάνει τότε η ΕΚΤ, αλλά μπορεί να καθυστερήσει τη γραμμή βοηθείας μέχρι να σταθεροποιηθεί η νέα κυβέρνηση.

Ε. Όταν επαναλειτουργήσουν οι τράπεζες, θα είναι έχουν πληγεί οι καταθέτες;

Α. Αναλόγως. Σε περίπτωση πολιτικής αστάθειας και ισχυρής υποστήριξης από την ΕΚΤ, η πίεση αναλήψεων μπορεί να χαλαρώσει. Αυτό μπορεί να βοηθήσει και το σύστημα να συνεχίσει να λειτουργήσει όπως πριν την ανακοίνωση δημοψηφίσματος. Αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο. Τα “βιβλία” των τραπεζών δεν τα πήγαιναν και τόσο καλά πριν από την παρούσα κατάσταση, και είναι πιθανόν να είναι χειρότερα αυτή τη στιγμή. Αν πρέπει να διαγραφούν περισσότερα δάνεια, τότε οι τράπεζες μπορεί να χρειαστούν αναδιάρθρωση.

Ε. Αυτό σημαίνει πως οι καταθέτες θα χάσουν λεφτά;

Α. Αναλόγως. Το κεφάλαιο της τράπεζας είναι η διαφορά μεταξύ του ενεργητικού και των υποχρεώσεών της – δηλαδή μεταξύ του τί ακριβώς έχει και τί χρωστά. Τον Μάιο, τα συγκεκριμένα συνδυασμένα στοιχεία ήταν τα εξής:


Yπάρχουν ένας ή δύο τρόποι να ανορθωθεί το κεφάλαιο μιας τράπεζας. Η αύξηση του ενεργητικού της μέσω ιδιωτών μετόχων αλλά σε αυτή την περίπτωση το πιο πιθανό, μέσω του κράτους. Βεβαίως, το Ελληνικό κράτος δεν έχει μετρητά. Θα πρέπει να δανειστεί από τους Ευρωπαίους εταίρους. Με άλλα λόγια, συμφωνία.

Ο άλλος τρόπος είναι η μείωση των υποχρεώσεών της. Η ΕΕ αναγκάζει μείωση των υποχρεώσεων (αλλά όχι των καταθέσεων) εάν γίνει “ένεση” κρατικού χρήματος.

Μία αναδιάρθρωση συνήθως “καθαρίζει” τους μετόχους και μετατρέπει τους κατόχους χρέους σε μετόχους.

Το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει πια χρέος για “εκκαθάριση” στις τράπεζες ή άλλα στοιχεία στις υποχρεώσεις για να διαγραφεί. Και η βοήθεια της κεντρικής τράπεζας θα ήταν σίγουρη: Οι τράπεζες θα έδιναν τα κεφάλαιά τους σαν εγγύηση για να λάβουν αυτή τη χρηματοδότηση και η κεντρική τράπεζα θα έπαιρνε τις εγγυήσεις εάν οι τράπεζες δεν ακολουθούσαν τη συμφωνία.

Εάν οι τράπεζες χρειαστούν αναδιάρθρωση, κάποιος θα πρέπει να δανείσει μετρητά στην Ελλάδα για να τα διοχετεύσει στις τράπεζες.

Εάν οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας πειστούν πως η χώρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, μπορεί και να το κάνουν. Η άλλη επιλογή, ενός “κουρέματος” είναι δραστική.

Ε. Τι θα συμβεί εάν υπάρξει τελειωτική ρήξη και η ΕΚΤ σταματήσει εντελώς την υποστήριξη;

Α. Αυτό θα ήταν πραγματικά άσχημο. Η ΕΚΤ έχει μέχρι στιγμής παγώσει τη γραμμή σωτηρίας αλλά δεν έχει ζητήσει ακόμη τα 116 δισ. ευρώ που έχουν δανειστεί. Εάν το έκανε αυτό η κεντρική τράπεζα οι ελληνικές τράπεζες δεν θα ήταν σε θέση να τα αποπληρώσουν. Η ΕΚΤ και η ΤτΕ θα

κατάσχουν το κεφάλαιο των τραπεζών, με την κατάρρευση των τελευταίων.

Τότε θα υπήρχαν και δύο εναλλακτικές: Στην πρώτη, οι Ευρωπαίοι δανειστές έρχονται προς σωτηρία με ευρώ και κάνουν επανεκκίνηση του τραπεζικού συστήματος.Οι δανειστές θα δάνειζαν ευρώ στην Ελληνική κυβέρνηση η οποία θα τα διοχέτευε στις τράπεζες.

Στην δεύτερη, το Ελληνικό δημόσιο μετατρέπει όλα τα στοιχεία στο τραπεζικό σύστημα σε ένα νέο νόμισμα και τυπώνει χρήματα, διοχετεύοντάς τα στις τράπεζες. Καλως ήλθατε στη δραχμή.

Ε. Πόσο μεγάλο θα ήταν ένα κούρεμα;

Α. Δεν είναι σίγουρο ακόμη. Στην Κύπρο, της οποίας οι τράπεζες κατέρρευσαν το 2013, η κυβέρνηση, ως μέρος ενός προγράμματος διάσωσης, προστάτευσε τους καταθέτες που είχαν καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ και εφήρμοσε haircut (σχεδόν 50%) σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Αλλά οι Κυπριακές τράπεζες ήταν σε χειρότερη κατάσταση από τις Ελληνικές.

Το μέγεθος ενός haircut γίνεται βάση μαθηματικών: πόσο από την αξία του κεφαλαίου των τραπεζών πρέπει να μειωθεί, πόσοι μικροκαταθέτες προστατεύονται και πόσα χρήματα διοχετεύονται. Με πρόγραμμα βοήθειας, το haircut θα μπορούσε να αποφευχθεί πλήρως.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "WSJ: “Όταν ξανανοίξουν οι τράπεζες, θα είναι εκεί όλα τα λεφτά;”"

Βερολίνο: Δεν είναι απαραίτητο το κούρεμα του χρέους

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να κρατήσει το ΔΝΤ στις ελληνικές διαπραγματεύσεις δεν αποδέχεται όμως την ανάγκη για κούρεμα του χρέους, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Steffen Seibert δήλωσε σήμερα μετά και τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ ότι δεν άλλαξε τίποτα στην εκτίμηση της Γερμανίας, ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη στα προγράμματα διάσωσης.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Martin Jaeger, δήλωσε ότι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ θα συμπεριληφθούν στις αναλύσεις για τις χρηματοδοτικές ανάγκες και την βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας σε ένα επόμενο πρόγραμμα βοήθειας.

Από αυτόν το «συνολικό δημοσιονομικό ισολογισμό» δεν πρέπει να συνάγεται το συμπέρασμα, ότι είναι αναγκαία μια διαγραφή χρέους. Το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί μέσω μεταρρυθμίσεων. Ο Jaeger απέφυγε πάντως να απαντήσει, πόσο θα διαρκέσει η επεξεργασία ενός τρίτου πακέτου. Ωστόσο, παρέπεμψε στην πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί η συμφωνία για ένα πρόγραμμα από τον ΕSM.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Βερολίνο: Δεν είναι απαραίτητο το κούρεμα του χρέους"

Γιούνκερ: Δραματική επιδείνωση της ελληνικής θέσης με το «όχι»

Σε περίπτωση που οι Ελληνες επιλέξουν «όχι» την Κυριακή η θέση της χώρας θα αδυνατίσει «δραματικά» προειδοποιεί ο επικεφαλής της Κομισιόν, σύμφωνα με το Reuters. Μάλιστα αρνήθηκε να απαντήσει το εάν οι δανειστές θα επανεκκινήσουν τις διαπραγματεύσεις σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Αν οι Ελληνες επιλέξουν ‘όχι’ η ελληνική θέση θα αποδυναμωθεί δραματικά», είπε σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την έναρξη της εξάμηνης Προεδρίας του Λουξεμβούργου στην ΕΕ.

«Το πρόγραμμα έληξε, δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη, αν οι Ελληνες ψηφίσουν ‘όχι’ θα έχουν κάνει τα πάντα εκτός από το να ενισχύσουν την διαπραγματευτική θέση της χώρας», επανέλαβε.

Ο ίδιος έσπευσε να σημειώσει ότι ακόμα και στο «ναι» θα εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε «πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις».

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Xavier Bettel, από την πλευρά του, σημείωσε την ανάγκη η ΕΕ να χτίσει γέφυρες με την Ελλάδα και τη Βρετανία. Η τελευταία σχεδιάζει δημοψήφισμα για την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ: Δραματική επιδείνωση της ελληνικής θέσης με το «όχι»"

Ιαπωνική εταιρεία δεν θέλει ο Βαρουφάκης να... φοράει το κράνος της!

Ενοχλημένη για το γεγονός ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης φοράει ή κουβαλάει τα κράνη που κατασκευάζει εμφανίζεται η γνωστή ιαπωνική εταιρεία Shoei, σύμφωνα με δημοσίευμά της η Welt.

«Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας δεν είναι ένας συνηθισμένος υπουργός. Δίνει συνεντεύξεις φορώντας το κράνος του. Στο οποίο κράνος εμφανίζεται καθαρά το λογότυπο της γνωστής ιαπωνικής εταιρείας Shoei», ξεκινάει το δημοσίευμα.

«Η εταιρεία θα μπορούσε να χαίρεται για την δωρεάν διαφήμιση των προϊόντων της. Αντ' αυτού όμως εμφανίζεται ενοχλημένη για κάποια πράγματα», συνεχίζει φιλοξενώντας τη δήλωση του εκπροσώπου της εταιρείας.

Ο 54χρονος Βαρουφάκης είναι ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας o οποίος μιλάει για την οικονομική κρίση της χώρας του αλλά και για πιθανές περικοπές στις συντάξεις όταν στο κεφάλι του φαίνεται το εμπορικό σήμα της εταιρείας. «Για μας αυτό είναι αντιπαραγωγικό. Θα θέλαμε άλλο πρόσωπο για να διαφημίσει το κράνος μας», δηλώνει ο εκπρόσωπος της εταιρείας, από την έδρα της στην Ευρώπη και προσθέτει ότι το μοντέλο που φοράει κοστίζει 399 ευρώ. Κράνος της ίδιας εταιρείας φοράει και η σύζυγος του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.

Τουλάχιστον ο Βαρουφάκης «έχει επιλέξει ένα κράνος καλής ποιότητας», σημειώνει επαινώντας τα προϊόντα της ο εκπρόσωπος.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιαπωνική εταιρεία δεν θέλει ο Βαρουφάκης να... φοράει το κράνος της!"

Χατζηδάκης: Κινδυνεύει η κοινοτική χρηματοδότηση προς την Ελλάδα

Τον κίνδυνο διακοπής της κοινοτικής χρηματοδότησης προς τη χώρα μας επισημαίνει ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης επικαλούμενος κανονισμό των διαρθρωτικών ταμείων που συνδέει την ομαλή κατανομή των κονδυλίων με την πορεία του προϋπολογισμού.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογραμμίζει επίσης ότι «το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι υπό κατάρρευση, ενώ υπάρχει κίνδυνος διακοπής της κοινοτικής χρηματοδότησης».

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ :

1. Το πρώτο εξάμηνο του 2015 οι εισροές κοινοτικών κονδυλίων για το ΕΣΠΑ ήταν μόλις 450 εκ. ευρώ, έναντι 1,4 δις ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2014.

2. Το ίδιο χρονικό διάστημα, οι πληρωμές του ΠΔΕ ήταν 1,1 δις ευρώ (17% του ετήσιου προϋπολογισμού) έναντι 2,3 δις, το πρώτο εξάμηνο πέρσι.

3. Με δεδομένο τον εκτροχιασμό του κρατικού προϋπολογισμού που απειλείται από ένα ενδεχόμενο «Όχι» στο δημοψήφισμα, τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ κινδυνεύουν με διακοπή, εξαιτίας των προβλέψεων του κανονισμού των Διαρθρωτικών Ταμείων (1303/13), ο οποίος στο άρθρο 23 συνδέει την ομαλή κατανομή των κονδυλίων με την εκπλήρωση των όρων του Δημοσιονομικού Συμφώνου.

Όπως τονίζει ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης "Ενώ η σημερινή κυβέρνηση επρόκειτο να είναι η κυβέρνηση των Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ καταρρέουν, ενώ το νέο ΕΣΠΑ κινδυνεύει με διακοπή, με δυσμενέστατες συνέπειες για επιχειρήσεις, εργαζομένους και ανέργους." Και ο ίδιος δηλώνει κατηγορηματικά: "Αυτή η αβάσταχτη ελαφρότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το ΝΑΙ στην Ελλάδα της Ευρώπης είναι μήνυμα τόσο στη Κυβέρνηση όσο και στις Βρυξέλλες, ότι οι Ελληνες επιμένουν ευρωπαϊκά και ότι μόνο μέσω της Ενωμένης Ευρώπης οραματίζονται το μέλλον τους"

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Χατζηδάκης: Κινδυνεύει η κοινοτική χρηματοδότηση προς την Ελλάδα"

Μόνο με σταυρό (+) η επιλογή στο δημοψήφισμα της Κυριακής

Στις 7 το πρωί της Κυριακής θα ανοίξουν οι κάλπες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, στο οποίο οι πολίτες καλούνται να πάρουν θέση επί ερωτήματος σχετικά με τις προτάσεις των θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση.

Η επιλογή γίνεται με σταυρό είτε εντός του τετραγώνου που υπάρχει κάτω από τις απαντήσεις είτε αριστερά ή δεξιά από την απάντηση. Προσοχή! Μην χρησιμοποιήσετε «Χ», ούτε «V».

Διαβάστε Περισσότερα » "Μόνο με σταυρό (+) η επιλογή στο δημοψήφισμα της Κυριακής"

Ποτάμι για δηλώσεις Τσακαλώτου: Κάνουν δημοψήφισμα για να μη χάσουν την εξουσία

«Σήμερα, ο κ. Τσακαλώτος αποκάλυψε την απλή αλήθεια του περίφημου δημοψηφίσματος. Προκηρύχθηκε γιατί η συμφωνία δεν θα περνούσε από τη Βουλή και η κυβέρνηση θα έπεφτε. Απλά και παστρικά» υπογράμμισε, σε ανακοίνωσή του, το Ποτάμι.

«Βάζουν τη χώρα σε μία απίστευτη περιπέτεια, με μεγάλους κινδύνους για το μέλλον των παιδιών μας, για να αποφύγουν τον μόνο κίνδυνο που πραγματικά φοβούνται. Να μη χάσουν την εξουσία.

Το ηχηρό ΝΑΙ των πολιτών είναι η μόνη απάντηση που τους ταιριάζει, αλλά κυρίως η μόνη λύση για τη χώρα» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι για δηλώσεις Τσακαλώτου: Κάνουν δημοψήφισμα για να μη χάσουν την εξουσία"

Ο Βαρουφάκης υποψήφιος για ρεκόρ Γκίνες για τη γρηγορότερη χρεοκοπία

Γιάνης Βαρουφάκης: ο «σταρ» οικονομολόγος κατά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κι ο πρώτος Έλληνας υπουργός Οικονομικών που μέσα σε λίγους μήνες έκανε ρεκόρ συνεντεύξεων σε ελληνικά και ξένα ΜΜΕ. Τώρα, ο κ. Βαρουφάκης ετοιμάζεται να κατακτήσει, μάλιστα, και. το ρεκόρ Γκίνες και να γίνει ο πρώτος υπουργός που μέσα σε πέντε μήνες κατάφερε να καταστρέψει την οικονομία της χώρας του!


Με αυτή τη σκέψη κάποιοι που δε χάνουν το χιούμορ τους ακόμη και τώρα, κατέθεσαν αίτηση για ρεκόρ χρεοκοπίας χώρας στην επίσημη ιστοσελίδα του Γκίνες με το όνομα Γιάνης Βαρουφάκης. Η σχετική φωτογραφία κάνει θραύση στο facebook, ενώ την ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό κι ο Θάνος Τζήμερος. Στην αίτησή τους αναφέρουν: «Μέσα σε μόλις πέντε μήνες, ο Γιάνης Βαρουφάκης, υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, κατάφερε να καταστρέψει την οικονομία αυτού του κράτους μέλους της Ευρωζώνης».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Βαρουφάκης υποψήφιος για ρεκόρ Γκίνες για τη γρηγορότερη χρεοκοπία"

Ο Βαρουφάκης λέει ότι τα λεφτά στις τράπεζες φτάνουν μέχρι τη Δευτέρα!

Μέχρι τη Δευτέρα δεν θα έχουν πρόβλημα οι τράπεζες δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» χωρίς να αποκαλύπτει τι θα γίνει μετά.

«Έως την Δευτέρα δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στα ΑΤΜ. Αυτή η εβδομάδα είναι προβληματική αλλά είναι μια επένδυση σε μια βιώσιμη συμφωνία. Θα μπορεί το κράτος να πληρώσει συντάξεις και μισθούς στο τέλος του μήνα γιατί την Δευτέρα θα έχουμε συμφωνία με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι τα έσοδα δεν έχουν καταρρεύσει όσο περιμέναμε. Το πρόβλημα είναι το χάρτινο χρήμα», είπε.

«Το γεγονός είναι ότι αυτή την εβδομάδα είχαμε καλύτερες προτάσεις από αυτές που είχαμε παλιά. Μας έκλεισαν τις τράπεζες αλλά από εκείνη την στιγμή μας ήρθαν μια σειρά από προτάσεις εμπιστευτικά και μια από αυτές θα μπορούσαμε να την είχαμε προσυπογράψει αλλά περιμένουμε την ετυμηγορία του λαού», πρόσθεσε.

«Αν κερδίσει το όχι δεν θα χρειαστεί να ζητήσουμε τίποτα, θα μας τα δώσουν», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Εμείς δεν θα πάρουμε ούτε ένα ευρώ για το ελληνικό κράτος. Έχουμε διάφορα χρέη. Το μεγάλο πρόβλημα που καθιστά το χρέος μη βιώσιμο είναι το χρέος στην ΕΚΤ. Είναι 27 και κάτι δις τα οποία κάθονται εκεί. Ο λόγος για τον όποιο έλεγα ότι δεν θέλουμε τέτοια δάνεια είναι γιατί θέλουμε αυτός ο ογκόλιθος των 27 δις να πάει από την ΕΚΤ στον ESM. Έτσι δεν θα χρειαστεί να δανειζόμαστε και να ανοίξει ο δρόμος για ποσοτική χαλάρωση και επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε δημοψήφισμα μία εβδομάδα πριν είπε: «Είχαμε φτάσει στο σημείο η Κομισιόν να μας λέει ότι είμαστε πάρα πάρα πολύ κοντά. Εκείνη την στιγμή πόσο εύλογο είναι να ζητήσεις παράταση; Εμείς πήγαμε προς τα εκείνους και εκείνοι απομακρύνθηκαν. Δείχνει ότι δεν ήθελαν να υπογράψουν. Ήταν από τα πιο εύκολα Eurogroup για μένα. Όταν μίλησε όμως ο Σόιμπλε μας είπε ότι αυτή η συμφωνία δεν στέκει και μετά άλλοι 5 υπουργοί Οικονομικών είπαν ότι η πρόταση μας δεν στέκει και δεν περνάει από τα κοινοβούλια τους. Μας παγιδευσαν».

Ερωτηθείς αν θα παραιτηθεί αν βγει ναι: «Βεβαίως και θα φύγω αν βγει το “ναι”. Θα μου επιτρέψεις να περιμένω το τελικό αποτέλεσμα. Είναι πολύ απλό. Έχω κοιτάξει στα μάτια τους Έλληνες και έχω πει: Μας έδωσαν μια συμφωνία και εμείς κρίναμε ότι δεν είναι βιώσιμη. Έτσι δίνω τον λόγο σ’ εσένα. Αν πεις το “ναι” θα πάω να συμφωνήσω αλλά δεν θα υπογράψω αυτή τη συμφωνία. Θα φύγω από υπουργός όχι από βουλευτής».

Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων δεν πρόκειται να κουρευτούν αν επικρατήσει το «οχι».

«Εμείς δεν είμαστε Κύπρος. Εκεί οι καταθέσεις κουρεύτηκαν γιατί οι τράπεζες δεν ήταν φερέγγυες. Είχαν τεράστια κεφαλαιακή ανεπάρκεια. Εδώ η ΕΚΤ λέει ότι οι τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα κεφαλαιοποίησης. Έκλεισαν γιατί έκοψε την ρευστότητα η ΕΚΤ. Θα πάρει το πράσινο φως η ΕΚΤ θα ανοίξει ο ΕΛΑ και θα ανοίξουν οι τράπεζες. Οι τράπεζες δουλεύουν κανονικά. Δεν είναι κλειστές. Μπορούν να γίνουν όλα ηλεκτρονικά».

Τέλος σε ερώτηση για την αστρονομική αύξηση που πήρε στον μισθό του ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Σ. Τσοτσορός, ο κ. Βαρουφάκης είπε:

«Το διάβασα και εξαγριώθηκα. Αυτού του είδους οι μισθοί είναι απαράδεκτοι είναι δεδομένο. Δεν είναι δικό μου θέμα. Μέτοχος είναι το ΤΑΙΠΕΔ. Δεν είμαι υπεύθυνος ούτε για την τοποθέτηση του συγκεκριμένου κυρίου ούτε για τον μισθό του».

Συνέντευξη στο RTE

Να θολώσει τα νερά για την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος επιχειρεί η κυβέρνηση, στις τάξεις της οποίας όπως φαίνεται επικρατεί απόλυτη σύγχιση για το τι μέλλει γενέσθαι από τη Δευτέρα.

Έτσι την ώρα που από τις Βρυξέλλες διαμηνύεται ότι οι όποιες συζητήσεις θα ξεκινήσουν μετά το δημοψήφισμα ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε μιλώντας την Παρασκευή σε ιρλανδικό ραδιόφωνο ότι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας υπήρξαν ιδιωτικές επαφές της κυβέρνησης με την ΕΕ και την ΕΚΤ.

Η συμφωνία είναι «πάνω-κάτω» κλεισμένη δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης λέγοντας ότι «κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας είχαμε ιδιωτικές συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μας κατέθεσαν προτάσεις».

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα είπε ότι αν το αποτέλεσμα είναι «ναι» η κυβέρνηση απλά θα υπογράψει την πρόταση της 25ης Ιουνίου.

«Θα είμαστε πιστοί στο ότι θα περάσουμε από τη Βουλή μια πρόταση με την οποία δεν συμφωνούμε» συμπλήρωσε ο κ. Βαρουφάκης και εκτίμησε ότι ακόμα και αν οι πολίτες ψηφίσουν «ναι» θα είναι μια πολύ οριακή νίκη.

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση έχει κάνει λάθη το προηγούμενο διάστημα χαρακτήρισε ως «το μεγαλύτερο λάθος το ότι πιστέψαμε τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου». «Ίσως εκείνη τη στιγμή δεν αντιδράσαμε πιο σοβαρά και συγκεκριμένα σε αυτό το γεγονός» πρόσθεσε.

Υποστήριξε, επίσης, ότι δεν ήταν η κυβέρνηση που απέτυχε αλλά το Eurogroup καθώς «απέτυχε να δεχθεί μια συμφωνία που κάθε νοήμων οικονομολόγος θα δεχόταν».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών σε περίπτωση που επικρατήσει το «όχι» η συμφωνία που θα υπογραφεί θα περιλαμβάνει και ελάφρυνση του χρέους ενώ χαρακτήρισε τα όσα είπε την Πέμπτη το ΔΝΤ ως «μουσική για τα αυτιά μου».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Βαρουφάκης λέει ότι τα λεφτά στις τράπεζες φτάνουν μέχρι τη Δευτέρα!"

Στέλεχος ΕΚΤ: Δεν μπορούμε να πούμε αν θα υπάρξει ELA για τις ελληνικές τράπεζες αν νικήσει το «Όχι»

Δεν μπορούμε να πούμε εκ των προτέρων, αν θα υπάρξει ELA για τις ελληνικές τράπεζες, αν επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, δηλώνει το στέλεχος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο.

Το ευρωσύστημα και η ΕΚΤ διαθέτουν αρκετά εργαλεία ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις στην ευρωζώνη από την όποια εξέλιξη τονίζει ο Κονστάντσιο.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Στέλεχος ΕΚΤ: Δεν μπορούμε να πούμε αν θα υπάρξει ELA για τις ελληνικές τράπεζες αν νικήσει το «Όχι»"

Φρένο του PayPal στην Ελλάδα

Η διαδικτυακή υπηρεσία συναλλαγών PayPal μπλοκάρει τους λογαριασμούς στην Ελλάδα και απαγορεύει οποιαδήποτε εγχώρια ή εκτός συνόρων συναλλαγή.

Μετά το Capital control πολλοί ήταν οι Έλληνες που βασίζονταν σε υπηρεσίες όπως το PayPal για να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, να αγοράζουν προσωπικά είδη αλλά και να κάνουν επαγγελματικές συναλλαγές με εταιρείες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η απόφαση του PayPal να παγώσει τις υπηρεσίες του είναι ένα νέο μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της χώρας και στην ίδια την καθημερινότητα των πολιτών.

Όπως λέει εκπρόσωπος του PayPal: «Εξαιτίας των πρόσφατων αποφάσεων των Ελληνικών αρχών για τα capital controls, η πληρωμή του PayPal από τους ελληνικούς τραπεζικούς λογαριασμούς όπως και οι διασυνοριακές συναλλαγές που χρηματοδοτούνται από τις κάρτες ή τους τραπεζικούς λογαριασμούς, δεν είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας στην Ελλάδα όπως κάνουμε για πάνω από μια δεκαετία».

Αναλυτικά η επίσημη ανακοίνωση του Paypal έχει ως εξής:

«Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή την κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές. Λόγω των πρόσφατων αποφάσεων των ελληνικών αρχών σχετικά με τα capital controls, η χρηματοδότηση του ψηφιακού πορτοφολιού της PayPal από ελληνικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς και οι διασυνοριακές συναλλαγές που χρηματοδοτούνται από κάθε είδους κάρτες ή τραπεζικούς λογαριασμούς, αποτελούν μη διαθέσιμες ενέργειες αυτή τη στιγμή", αναφέρει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση.

Και προσθέτει: «Απόπειρες πληρωμών δύνανται, επίσης, να μην γίνονται δεκτές από την εκδούσα αρχή της κάρτας ή από τα τραπεζικά ιδρύματα. Άλλες υπηρεσίες της PayPal, όπως η λήψη πληρωμών, παραμένουν ενεργές. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε πλήρως τους αξιότιμους πελάτες μας στην Ελλάδα, όπως πράττουμε, άλλωστε, εδώ και πάνω από μία δεκαετία στη χώρα».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Φρένο του PayPal στην Ελλάδα"

Βαρουφάκης: Η συμφωνία είναι έτοιμη!

Μιλώντας στο ιρλανδικό ραδιόφωνο το πρωί, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι μια συμφωνία για το χρέος είναι σχεδόν έτοιμη!
«Είτε υπάρξει ναι είτε όχι, η συμφωνία είναι θα έρθει στο άμεσο μέλλον. Αν [οι Έλληνες] πουν ναι, η ελληνική κυβέρνηση απλώς θα υπογράψει στο σημείο που πρέπει την πρόταση των θεσμών της 25ης Ιουνίου».

«Εάν πουν όχι, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτήν την εβδομάδα του αδιεξόδου έχουμε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που έρχονται εμπιστευτικά από την επίσημη Ευρώπη και μια συμφωνία είναι λίγο πολύ έτοιμη».
Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι η εκτίμηση του Βαρουφάκη είναι "εντελώς λανθασμένη". 
Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι μια ψηφος στο όχι θα οδηγούσε σε μια καλύτερη συμφωνία, αλλά επέμεινε ότι και οι δύο επιλογές θα οδηγήσουν σε συμφωνία. Ερωτηθείς, αν παρά τις δημόσιες ανακοινώσεις από τους ηγέτες της ευρωζώνης ότι δε θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις μετά το δημοψήφισμα, λέει ότι υπήρξαν ιδιωτικές συνομιλίες, ο κ. Βαρουφάκης αποκρίθηκε: «Αυτό είπα, έτσι δεν είναι»;
Δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα θέλει να πληρώσει το χρέος της και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στους δανειστές. Όμως είπε ότι οι πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν, είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσουν τα εισοδήματα σε συρρίκνωση κι ότι θα καταστήσουν απίθανη την αποπληρωμή του χρέους. Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η Ελλάδα θέλει μια λογική δημοσιονομική πολιτική με μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα έδιναν τέλος στην κρίση και θα βοηθούσαν την Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της.
Πρόσθεσε επισης ότι η ιρλανδική κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο να αντιτίθεται στις ελληνικές προτάσεις, καθώς οι Ιρλανδοί έχουν φορτωθεί στις πλάτες τους ένα τεράστιο χρέος.
Είπε ότι είναι ώρα οι Ιρλανδοί και οι Έλληνες να ζητήσουν μία λογική ελάφρυνση χρέους από όλη την Ευρώπη. Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν στην Ελλάδα άσχετα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος την Κυριακή.
Τόνισε επίσης ότι αυτή η εβδομάδα δεν ήταν μια «νεκρή εβδομάδα» αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις. Η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών είναι το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Πρόσθεσε ότι τώρα το ΔΝΤ είναι και αυτό «υπέρ»κι ότι ένα «Όχι» στο δημοψήφισμα θα δημιουργούσε την ισορροπία που είναι απαραίτητη μέσα στο Eurogroup ώστε να υπάρξει συμφωνία για «μία λογική πορεία αναφορικά με τηναναδιάρθρωση του χρέους».
Παρά τους θεατρινισμούς που έγιναν στις διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα, είπε ο Γ. Βαρουφάκης, θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Οι καταθέσεις στις τράπεζες είναι ασφαλείς και το αδιέξοδο θα τελειώσει. Ερωτηθείς αν η κυβέρνησή του θέλει ένα όχι ως υποστήριξη στην αποτυχία να συναφθεί μια συμφωνία, ο κ.
Βαρουφάκης απάντησε: «Δεν αποτύχαμε. Το Eurogroup απέτυχε».
Πρόσθεσε ότι ήταν υπέρτατη αλαζονεία να ισχυριστούν ότι δεν έχουν κάνει λάθη. Δεν ήταν επαγγελματίες και έχουν κάνει λάθη, ισχυρίστηκε, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησής του ήταν να πιστέψει ότι η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ήταν μία κοινή βάση συνεννόησης.
Απέρριψε την ιδέα ότι αν επικρατήσει το «Ναι» την Κυριακή θα ήταν το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, η νίκη του ναι θα ήταν με μικρή διαφορά κι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρέμενε το μόνο αξιόπιστο πολιτικό κόμμα.

Αποκλείεται κούρεμα στις καταθέσεις

Οι ελληνικές τράπεζες θα ανοίξουν μόλις υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, δήλωσε στο ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά» ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ εγγυήθηκε τη ρευστότητα στα ATM έως τη Δευτέρα, αποκλείοντας κούρεμα καταθέσεων. Επίσης, τόνισε ότι σε περίπτωση που υπερισχύσει το ΝΑΙ θα παραιτηθεί από υπουργός, αλλά όχι από βουλευτής.
Ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε τους δανειστές ότι «παγίδευσαν την κυβέρνηση και πως δεν ήθελαν συμφωνία, καθώς δεν έφεραν ούτε μία πρόταση, περιμένοντας να τελειώσει η ρευστότητα για να ρίξουν την κυβέρνηση».
Επίσης, υπεραμύνθηκε του δημοψηφίσματος, και κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν ΟΧΙ, γιατί με το ΝΑΙ, όπως είπε, η συμφωνία που θα έρθει στο τραπέζι δεν θα είναι βιώσιμη.
Ερωτηθείς τι μας πείθει ότι μετά το ΟΧΙ θα γίνει μία καλύτερη συμφωνία, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Το γεγονός ότι αυτή την εβδομάδα είχαμε καλύτερες προτάσεις που είχαμε αυτό το πεντάμηνο. Από την ώρα που μας έκλεισαν τις τράπεζες, γιατί αυτό συνέβη, το Eurogroup αποφάσισε να μην επιτρέψει στον ελληνικό λαό με γαλήνη και ηρεμία να πάει στις κάλπες για να ψηφίσει «ΝΑΙ ή ΟΧΙ» στην πρόταση των δανειστών. Από εκείνη τη στιγμή όμως, το καλό είναι ότι μας ήρθαν μία σειρά από προτάσεις εμπιστευτικά, από την επίσημη Ευρώπη, οι οποίες είναι ξεκάθαρο ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Μία εκ των οποίων, μάλιστα, θα μπορούσαμε να την είχαμε προσυπογράψει, αλλά, βέβαια, από την άλλη μεριά περιμένουν όπως και εμείς το αποτέλεσμα της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού την Κυριακή».
Σε ερώτηση από πού θα γυρίσουν πίσω τα χρήματα που έφυγαν από τα ασφαλιστικά ταμεία τώρα που έκλεισε το πρόγραμμα, απάντησε: «Μην πανικοβάλλεστε, τίποτα δεν έκλεισε. Και να στο αποδείξω ότι δεν έκλεισε: Στις 27 Ιουνίου, το Σάββατο ήταν, είχαμε το τελευταίο Eurogroup δια ζώσης και στο πλαίσιο αυτό ήταν που ανακοινώθηκε ότι έχει κλείσει το πρόγραμμα, ότι περίπου τελειώνει, όλα αυτά δεν είναι, πλέον, στο τραπέζι. Να σου θυμίσω, όμως, μετά είχαμε άλλα δύο Eurogroup με teleconference, που συζητούσαμε σαν να μην είχε τελειώσει τίποτα...
Δεν είναι κακό να το θεωρήσουμε καινούργιο. Αλλά όλα αυτά τα χρηματοδοτικά πακέτα ας συμπεριληφθούν στο καινούργιο πρόγραμμα. Εμείς το λέμε μία καινούργια συμφωνία και η διαφορά είναι ουσιαστική. Τα προηγούμενα δύο είχαν χρήματα, τα οποία πήγαιναν στο ελληνικό Δημόσιο για να συντηρείται το ελληνικό Δημόσιο.
Εμείς δεν θέλουμε τέτοια. Το ελληνικό Δημόσιο θα ζει με τα έσοδά του. Αυτό που θέλουμε είναι μία αναδιάρθρωση του χρέους και μία μετατόπιση προς το μέλλον, έτσι ώστε να μπορεί ο επιχειρηματίας, να μπορεί ο επενδυτής να απαντάει στο ερώτημα "μπορεί αυτό το κράτος να βγει χωρίς να ενισχύει την φορομπηχτική του πολιτική;". Αυτός είναι ο στόχος».
Για την απόφαση να κλείσουν τις τράπεζες, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως διαφωνεί με τη στάση της ΕΚΤ και πως δεν έπρεπε να μην αυξήσει τον ELA.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Η συμφωνία είναι έτοιμη!"

Παραδοχή Τσακαλώτου: Αν φέρναμε την πρόταση στη Βουλή, η κυβέρνηση θα έπεφτε

Στην παραδοχή ότι η διαπραγμάτευση ουσιαστικά απέτυχε, προχώρησε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και τόνισε ότι η πρόταση των θεσμών δεν θα περνούσε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και προκρίθηκε η επιλογή του δημοψηφίσματος από αυτή των εκλογών.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είχαμε ένα πακέτο που δεν το πιστεύουμε. Είχαμε μια επιλογή να έρθει στη Βουλή και να μην περάσει. Κατά την άποψή μου δεν περνούσε από το ΣΥΡΙΖΑ αυτό και από την κυβέρνηση και όχι επειδή είναι κολλημένοι οι Συριζαίοι ή του ΑΝΕΛ. Επειδή δεν βγαίνει. Άρα θα έπεφτε αυτή η κυβέρνηση... και θα είχαμε τρεις εβδομάδες εκλογές που είναι πολύ πιο δύσκολο να διαχειριστείς και το bank holiday παρά πέντε εργάσιμες. Άρα είχαμε την επιλογή να πάμε σε δημοψήφισμα όπου στο δημοψήφισμα θα ήταν μόνο οκτώ μέρες για να αποφανθεί ο λαός».

Ο κ. Τσακαλώτος στη συνέντευξή του σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται ένα σοκ αισιοδοξίας, καθώς πρέπει να φύγει μία και καλή η διαρκής απειλή ενός Grexit από την Ελλάδα, επειδή λειτουργεί αποτρεπτικά στην ανάπτυξη και στην κατανάλωση.

Αποκάλυψε δε, ότι υπήρχαν σημαντικές διαφορές με τους θεσμούς στο θέμα των εργασιακών και συγκεκριμένα, στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την επιλογή της ΓΣΕΕ να στηρίξει ανοιχτά το «ΝΑΙ».

Εξάλλου, ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων υποστήριξε ότι όσοι ψηφίζουν ΝΑΙ, ψηφίζουν και αυτόν που θα εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα. «Τίθεται ζήτημα δημοκρατικότητας» δήλωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι αν οι Ευρωπαίοι ρίξουν την κυβέρνηση με ένα ΝΑΙ, αγνοώντας ουσιαστικά την ψήφο του ελληνικού λαού, αυτό θα είναι κάτι πολύ κακό για την Ευρώπη.

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ακόμη ότι έπρεπε να πάρουμε το ρίσκο μιας ρήξης με την Ευρώπη, γιατί αυτή η Ευρώπη έχει κοντά ποδάρια και έτσι όπως είναι δεν αντέχεται. Εκτίμησε μάλιστα ότι τα επόμενα 2 -3 χρόνια, κάποιοι λαοί, όπως οι Ιταλοί και οι Ισπανοί θα επιλέξουν μόνοι τους να φύγουν από το ευρώ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την ευρωζώνη ώς τον μεγάλο ασθενή της παγκόσμιας οικονομίας

Εξέφρασε δε την άποψη ότι αν ο κόσμος ψηφίσει όχι, ο Μάριο Ντραγκι από τη μέχρι τώρα στάση του, έχει δείξει ότι θα περιμένει μέχρι την Τετάρτη να υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους.

Αναγνώρισε πάντως ότι και η νέα συμφωνία που θα επιτευχθεί σε περίπτωση όχι, θα περιλαμβάνει σκληρά μέτρα.

Τέλος, υποστήριξε ότι το δημοψήφισμα θα έπρεπε να γίνει πριν από ένα μήνα περίπου, όταν πήραμε το πεντασέλιδο κείμενο των θεσμών, μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο.

Διευκρινιστικό tweet

«Αρκετά με τη διαστρέβλωση. Αυτό που είπα στον ΣΚΑΪ είναι ότι η πρόταση των θεσμών δεν θα περνούσε από τη Βουλή, όχι η δική μας», ήταν η φράση που ανέβασε στο λογαριασμό του στο Twitter ο κ. Τσακαλώτος μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραδοχή Τσακαλώτου: Αν φέρναμε την πρόταση στη Βουλή, η κυβέρνηση θα έπεφτε"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news