facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Ειδική άδεια για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ενόψει δημοψηφίσματος

Ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές θα χορηγηθεί στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα για να μπορούν να συμμετέχουν στην ψηφοφορία για το Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου έπειτα από απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Πάνου Σκουρλέτη.

Ειδικότερα όπως προβλέπει η εκλογική νομοθεσία, όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για τη διευκόλυνση της συμμετοχής τους στο Δημοψήφισμα.

Ο αριθμός των ημερών αδείας για τη μετάβαση στον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος καθορίζεται με τον ακόλουθο τρόπο. Πρώτον: για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας

α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας, β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών (3) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους δ. Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Δεύτερον: Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

α. Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

β Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ΄ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

γ. Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Για όσους εκ των μισθωτών, που μετακινούνται, η Κυριακή 5 Ιουλίου 2015 είναι εργάσιμη ημέρα, αυτή θεωρείται ως ημέρα ειδικής αδείας απουσίας με αποδοχές.

Σημειώνεται ότι οι κατά τα ανωτέρω χορηγούμενες άδειες δεν συμψηφίζονται με την ετήσια άδεια μετ΄ αποδοχών.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ειδική άδεια για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ενόψει δημοψηφίσματος"

Τσίπρας: Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε μειώσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις - ΒΙΝΤΕΟ

«Όσο περνάει από το χέρι μας και εγώ και ο υπουργός Άμυνας δεν πρόκειται να αποδεχθούμε μειώσεις που έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν νέες ανισότητες στον κοινωνικό ιστό και κυρίως μειώσεις στις αποδοχές των στελεχών των ΕΔ». Αυτό δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Θα αποφασίζουμε εμείς πώς θα διανέμουμε τους πόρους, πού θα κάνουμε τις περικοπές, θα αποφασίζουμε εμείς για το πώς θα διατηρούμε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης του γεωπολιτικού προσανατολισμού της χώρας και πως διατηρείται και αυξάνεται η γεωπολιτική της δύναμη.


Απευθυνόμενος, στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ο πρωθυπουργός είπε: «Τούτες τις μέρες «οφείλουμε να σεβαστούμε μια δημοκρατική διαδικασία χωρίς δραματοποιήσεις και να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την εθνική ομοψυχία, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα».

Και πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας: «Την επόμενη ημέρα όλοι θα είμαστε ένα, στην προσπάθειά μας η χώρα μας να ξεπεράσει το συντομότερο δυνατό αυτή την οικονομική κρίση. Και βεβαίως, να την ξεπεράσει με τη δυνατότητα να μπορέσει να διατηρήσει την αξιοπρέπεια του λαού μας, αλλά και την εθνική μας κυριαρχία».



Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε μειώσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις - ΒΙΝΤΕΟ"

Διαγραφή του βουλευτή Κώστα Δαμαβολίτη από τους ΑΝΕΛ μετά το «ναι» στο δημοψήφισμα

Τριγμοί στους ΑΝΕΛ με μία διαγραφή και τρεις διαρροές

Στη διαγραφή του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Δαμαβολίτη προχώρησε ο Πάνος Καμμένος μετά τις δηλώσεις του ότι προτίθεται να ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

«Έχουμε πόλεμο και δεν κάνουμε εκπτώσεις. Όποιος δεν το αντέχει φεύγει» είχε δηλώσει λίγη ώρα νωρίτερα ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων μετά τις δηλώσεις διαφοροποίησης των βουλευτών του αναφορικά με το δημοψήφισμα.

«Ο βουλευτής Ηρακλείου, Κωνσταντίνος Δαμαβολίτης, διαγράφεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και καλείται να παραδώσει την έδρα του, όπως δημόσια δεσμεύτηκε», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, απαντώντας σε ερώτηση εάν θα τεθούν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι ο κ. Δαμοβολίτης τού είχε δηλώσει ότι θα παραιτηθεί, ενώ για τους άλλους βουλευτές σημείωσε ότι θα εξεταστεί η παραπομπή τους στο πειθαρχικό.

Παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας και ακύρωση του δημοψηφίσματος ζήτησε, από την πλευρά του, ο βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης δηλώνοντας επίσης ότι θα ψηφίσει «Οχι».

«Κάνω έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και να ακυρώσει το δημοψήφισμα», είπε στον ANT1 δηλώνοντας: «Δεν είχαμε εντολή να κλείσουμε τις τράπεζες και να κουρευτούν οι καταθέσεις».

Στην ερώτηση τι θα ψηφίσει, απάντησε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διακυβευτεί ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας.

«Δίνουμε τη μάχη μέσα στο ευρώ. Δυστυχώς μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ μας δίνουν το δικαίωμα να μιλάμε για δραχμή» είπε ο Βασίλης Κόκκαλης, διευκρινίζοντας ότι εκφράζει την προσωπική του άποψη και πως «το κόμμα θα τοποθετηθεί». «Εγώ εντολή να βγάλω την Ελλάδα από το ευρώ δεν είχα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο τρίτος βουλευτής των ΑΝΕΛ που διαφοροποιήθηκε, ο Δημήτρης Καμμένος παρενέβη ζητώντας απόσυρση του δημοψηφίσματος και επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, λέγοντας πως «η παραμονή της χώρας στο ευρώ και την ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτα».

Σε ανακοίνωσή του, την οποία ο βουλευτής ανέβασε και στο Twitter, λέει πως μετά την τελευταία επιστολή του πρωθυπουργού για νέο πακέτο «δεν υφίσταται πλέον κανένα ζήτημα δημοψηφίσματος καθώς σε συνθήκες πόλωσης ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει πάνω σε μία πρόταση των θεσμών που η ίδια η κυβέρνηση την έχει αποδεχθεί ως βάση διαπραγμάτευσης».

Ο Νίκος Μαυραγάνης, τέλος, ζήτησε ανάκληση του δημοψηφίσματος, αλλά διευκρίνισε ότι «παραμένει μαχητής του Όχι».

Διαβάστε Περισσότερα » "Διαγραφή του βουλευτή Κώστα Δαμαβολίτη από τους ΑΝΕΛ μετά το «ναι» στο δημοψήφισμα "

Στ. Θεοδωράκης: Προτείνω κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Πιό συγκεριμένα, μιλώντας στον Real Fm, πρότεινε τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με πρωτοβουλία μάλιστα του Αλέξη Τσίπρα.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε: "Πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να τηρήσουν υπεύθυνη στάση και να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Εμείς την έχουμε έτοιμη την πρόταση. Η πρωτοβουλία όμως είναι του Αλέξη Τσίπρα. Αν το θέλει θα είναι ο ίδιος πρωθυπουργός".

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Στ. Θεοδωράκης: Προτείνω κυβέρνηση εθνικής ενότητας"

Κ.Καραμανλής: Εθνικοί λόγοι επιβάλλουν παραμονή στην Ευρώπη

Μετά από έξι χρόνια ο Κώστας Καραμανλής προχώρησε σε δημόσια παρέμβαση και ζητά από τους Έλληνες να ψηφίσουν «ναι».

H δήλωση

«Ελληνίδες, Έλληνες,
Έρχονται κάποιες στιγμές στις οποίες διακυβεύονται πάρα πολλά, μέσα σε λίγες μέρες. Όποτε τέτοιες ιστορικές προκλήσεις τις αντιμετωπίσαμε με ομοψυχία και ψυχραιμία, επιτύχαμε ως Έθνος. Αντίθετα, όποτε πρυτάνευσε η απερισκεψία και ο διχασμός υποστήκαμε συμφορές. Η πρόσφατη ιστορία μας του 20ου αιώνα περιέχει επαρκή παραδείγματα και των δύο εκδοχών.
Μία τέτοια ιστορική πρόκληση αντιμετωπίζουμε σήμερα. Και η έκβαση της θα εξαρτηθεί από την δική μας επιλογή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμφίβολα, έχει πολλές αδυναμίες στη λειτουργία της. Και, προφανώς, οι εταίροι μας έκαναν σφάλματα σοβαρά στην αντιμετώπιση της κρίσης. Βεβαίως, λάθη κάναμε και εμείς. Και οι οδυνηρές συνέπειες αυτών των λαθών έχουν επιβαρύνει πολλούς συμπολίτες μας. Όμως, η πραγματικότητα αυτή δεν μεταβάλλει τη ζωτική ανάγκη της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, ακόμη περισσότερο, στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης.
Η παραμονή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια δεν επιβάλλεται μόνο για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, αφού τυχόν έξοδός μας από αυτήν θα συνεπαγόταν αδιανόητα μεγαλύτερο κόστος και θυσίες, πρωτίστως από τους πιο αδύναμους. Επιβάλλεται, πάνω από όλα, για λόγους εθνικούς.




Όποιος έχει γεννηθεί και μεγαλώσει σε αυτή τη δύσκολη και ασταθή γειτονιά του κόσμου, όπως όλοι εμείς οι Έλληνες, ξέρει από μικρό παιδί ότι η εθνική ασφάλεια πρέπει να είναι το υπέρτατο κριτήριο των αποφάσεών μας.
Μοιράζομαι αυτές τις σκέψεις μαζί σας, όχι γιατί έχω οποιαδήποτε προσωπική επιδίωξη. Το τελευταίο που επιθυμώ είναι να εμπλακώ σε κομματικούς ανταγωνισμούς και διαμάχες. Αισθάνομαι όμως την υποχρέωση να σας πω, όπως πάντα, την αλήθεια.
Εξωθώντας την Ελλάδα εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου εκθέτουμε τη χώρα μας σε κινδύνους. Και αυτό δεν πρέπει να γίνει με κανέναν τρόπο. Όσοι, καλοπροαίρετα, νομίζουν ότι ψηφίζοντας ‘'όχι'' την Κυριακή ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, σφάλλουν. Και σφάλλουν σοβαρά. Διότι η επικράτηση του ‘'όχι'' θα ερμηνευθεί από όλους, σε όλον τον κόσμο, ως επιλογή αποχώρησης από την καρδιά της Ευρώπης. Θα είναι το πρώτο βήμα προς την έξοδο.
Πιστεύω βαθειά ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ενωμένης Ευρώπης. Και αυτό πρέπει να το επιβεβαιώσουμε αποφασιστικά.
Την Κυριακή λέμε ΝΑΙ στην Ευρώπη. Με σύνεση, με ενότητα, με εθνικό φρόνιμα, με σεβασμό στις θυσίες των Ελλήνων.»
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κ.Καραμανλής: Εθνικοί λόγοι επιβάλλουν παραμονή στην Ευρώπη"

Παππάς: Οι τράπεζες θα ξανανοίξουν όταν θα έχουμε συμφωνία

Η κυβέρνηση δεν εξετάζει «κούρεμα» των καταθέσεων, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν ξανά όταν θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές η οποία ο ίδιος εκτιμά ότι θα επιτευχθεί, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Οι ελληνικές τράπεζες θα ξανανοίξουν όταν η χώρα έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές της, κάτι που θα μπορούσε να γίνει αμέσως μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

«Οι τράπεζες θα ξανανοίξουν μόλις επιτύχουμε μία συμφωνία» ανέφερε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα εξετάσει «ποτέ» κούρεμα στις καταθέσεις.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Παππάς: Οι τράπεζες θα ξανανοίξουν όταν θα έχουμε συμφωνία"

ΕΚΤ: Ανησυχία για την Ελλάδα ως πηγή αστάθειας

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανησυχεί ότι η διαμάχη σχετικά με μια συμφωνία για την Ελλάδα αποτελεί πηγή αστάθειας για τις χρηματοοικονομικές αγορές, σύμφωνα με τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης της που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Την ίδια ώρα, το διοικητικό συμβούλιο πιστεύει ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αποδίδει καρπούς, αν και είναι πολύ νωρίς για να χαρακτηριστεί επιτυχές.

«Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που επικρατούν και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ μιας κυβέρνησης της ευρωζώνης και των επίσημων πιστωτών της επίσης θεωρούνται πιθανή πηγή αβεβαιότητας και αστάθειας στην αγορά», σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 2-3 Ιουνίου.

Παρόλα ταύτα, «υπήρξε ευρεία συμφωνία μεταξύ των μελών ότι η νομισματική χαλάρωση που παρέχεται από όλα τα μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ αποδίδει καρπούς».

Οι επιπτώσεις αυτών των μέτρων «σταδιακά αρχίζουν να επηρεάζουν την οικονομία, συνεισφέροντας έτσι στην ανάκαμψη, την αύξηση του πληθωρισμού καθώς και σε βελτιώσεις στην αύξηση στη ροή χρήματος και πιστώσεων» ανέφεραν τα πρακτικά.

«Ήταν ευρέως αποδεκτή η άποψη ότι, παρ' όλα αυτά, είναι πολύ νωρίς για να τα χαρακτηρίσουμε επιτυχία» σύμφωνα με τα πρακτικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΚΤ: Ανησυχία για την Ελλάδα ως πηγή αστάθειας"

Ολάντ: Αν κερδίσει το «όχι», θα εισέλθουμε σε μία μορφή αγνώστου

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα πως, αν το "όχι" επικρατήσει στην Ελλάδα στο δημοψήφισμα της Κυριακής, θα εισέλθουμε "σε μια μορφή αγνώστου".

"Αν βγει το 'ναι', η διαπραγμάτευση μπορεί πολύ εύκολα να ξεκινήσει. Αν βγει το 'όχι', εισερχόμαστε σε μια μορφή αγνώστου. Εναπόκειται στους Έλληνες να απαντήσουν", δήλωσε ο Ολάντ, απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μπενίν, στο πλαίσιο περιοδείας του στην Αφρική.

"Χθες (Τετάρτη), υπήρχε η ελπίδα για μια συμφωνία", που θα μπορούσε να "ρίξει το δημοψήφισμα", δήλωσε ο Ολάντ. Όμως "ταυτόχρονα" ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας "επανέλαβε" την έκκλησή του υπέρ του 'όχι' στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

"Οι υπουργοί Οικονομικών συμπέραναν πως πρέπει να περιμένουμε το δημοψήφισμα" για να αντλήσουμε απ' αυτό "τις συνέπειες", εξήγησε ο Ολάντ, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους είχε τηλεφωνική συνομιλία σήμερα το πρωί με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, σύμφωνα με το περιβάλλον του Ολάντ.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολάντ: Αν κερδίσει το «όχι», θα εισέλθουμε σε μία μορφή αγνώστου"

Κούλογλου στην Ιρλανδική Ραδιοφωνία: Ζούμε μέρες αποικιοκρατίας! [ΒΙΝΤΕΟ]

Με δηλώσεις του σήμερα Πέμπτη στο Εθνικό Ραδιόφωνο Ιρλανδίας RTE και την εκπομπή «Morning Ireland» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου επισήμανε ότι η Ελλάδα ζει ημέρες αποικιοκρατίας και πρόσθεσε πως «πρόκειται για μια καταστροφή».

Σχολιάζοντας σχετικά τη δήλωση του Ιρλανδού πρωθυπουργού, ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση σημείωνε πρόοδο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ γυρίζει τη χώρα πίσω σε ένα πολύ άσχημο σημείο», ο Στ. Κούλογλου απάντησε: «Αυτό δεν είναι αλήθεια. Είναι ένας μύθος. Χθες μάλιστα, το Wikileaks αποκάλυψε ένα έγγραφο που έλεγε ότι, το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο. Όλοι το γνωρίζουν αλλά δεν το παραδέχονται. Πρόκειται για μια καταστροφή. Δεν είναι σε πέντε μήνες που έγιναν αυτά».

Συνέχισε δε τονίζοντας: «΄Εχουμε την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη.Το ΑΕΠ πέφτει. Ποια ήταν τα θετικά αποτελέσματα λοιπόν; Κανένα θετικό αποτέλεσμα. Γι' αυτό έχουμε και όλη αυτή την πολιτική και κοινωνική αναταραχή».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε, εξάλλου, και την κριτική που δέχεται τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα από τη Γερμανία και τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο Τσίπρας έκανε κάθε δυνατή παραχώρηση.Μάλιστα πρότεινε ένα πρόγραμμα που θα είχε τα ίδια οικονομικά αποτελέσματα με αυτά που ζητούσαν, με περισσότερα κοινωνικά κριτήρια, όπως περισσότερη φορολογία στους πλουσιότερους. Στην αρχή συμφώνησαν, είπαν ότι υπάρχει βάση συμφωνίας. Μια μέρα μετά άλλαξαν και ζήτησαν να εφαρμόσουμε το δικό τους πρόγραμμα. Και το πρόγραμμά τους ήταν ένα εντελώς καταστροφικό, σχεδόν σουρρεαλιστικό πρόγραμμα».

Χαρακτήρισε, ταυτόχρονα, απαράδεκτες τις αξιώσεις των δανειστών, κάνοντας σαφή αναφορά στη φορολογία των εταιρειών. «Ζητούν από τις εταιρείες να καταβάλλουν όλο το ποσό των φόρων εκ των προτέρων για την επόμενη χρονιά. Όχι μόνο αυτό που πρέπει να καταβάλουν γι αυτή τη χρονιά αλλά και για την επόμενη. Καμία εταιρεία στην Ελλάδα, μικρή, μεσαία ή μεγάλη, δεν μπορεί να το αντέξει αυτό».

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα και για τους λόγους που ώθησαν τον πρωθυπουργό να προχωρήσει στη διενέργειά του, ο Στ. Κούλογλου ανέφερε: « Ο Τσίπρας δεν είχε άλλη επιλογή. Έκανε ό,τι μπορούσε και οι δανειστές τα αρνούνταν όλα. Απέρριψαν όλες του τις προτάσεις. Και αποφάσισε να ρωτήσει τον ελληνικό λαό, αν δέχεται το πρόγραμμα που προτείνουν οι δανειστές. Το πρόγραμμα αυτό του δώθηκε με μορφή τελεσίγραφου. Του είπαν "το παιχνίδι τελείωσε". Τελειώσατε. Γιατί ο πραγματικός στόχος των δανειστών ήταν η ανατροπή της κυβέρνησης. Δεν ήταν ποτέ η εύρεση μιας συμφωνίας».

Και συνέχισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διερωτώμενος: «Γιατί είναι τόσο κακό το δημοψήφισμα; Δεν πρόκειται για πραξικόπημα.Είναι ένα δημοψήφισμα για να ερωτηθεί ο λαός αν δέχεται αυτό το καταστροφικό πρόγραμμα. Και έγιναν έξαλλοι! Τι είδους δημοκρατία είναι αυτή, αν ένα έθνος δεν μπορεί να αποφασίσει γι αυτά που θέλει; 'Αρχισαν μετά να παρεμβαίνουν στην προεκλογική διαδικασία, έβγαλαν λόγους η Μέρκελ, ο Γιούνκερ και ο Σουλτς, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όλοι τους λέγοντας στους Έλληνες ότι πρέπει να ψηφίσουν ναι αλλιώς θα βρεθούν εκτός ευρώ. Ζούμε σε εποχές αποικιοκρατίας».

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το εάν ένα ενδεχόμενο «ναι» θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα, ο Στ. Κούλογλου υπογράμμισε: « Ναι. Πιστεύω πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει αυτή την πολύ κρίσιμη μάχη,θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις και αλλαγές. Η κυβέρνηση θα παραιτηθεί, γιατί καμία κυβέρνηση στον κόσμο δεν μπορεί να εφαρμόσει τέτοιο πρόγραμμα. Ακόμη και ο Πινοσέτ θα χρειαζόταν χρόνο για το εφαρμόσει.Και μας ζητούν να το εφαρμόσουμε από την 1η Ιουλίου. Αυτό ήταν ένα πρόγραμμα για την ανατροπή της κυβέρνησης. Είμαστε σαν μια αποικία. Αυτό είναι αποικιοκρατία».

Και κατέληξε λέγοντας: «Απευθύνομαι ειδικά στον ιρλανδικό λαό γιατί γνωρίζει καλά τι θα πει αποικιοκρατία. Τι δημοκρατία είναι αυτή; Σας ρωτώ! Αν δεν μπορούμε να αποφασίσουμε για τίποτα, γιατί κάνουμε εκλογές;».


tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Κούλογλου στην Ιρλανδική Ραδιοφωνία: Ζούμε μέρες αποικιοκρατίας! [ΒΙΝΤΕΟ]"

New York Times: Μη στοιχηματίσετε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ

«Το ανθρώπινο κόστος μίας πενταετίας λιτότητας ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα, όμως η απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την Κυριακή θα κάνει τα πράγματα χειρότερα», επισημαίνει σε άρθρο του στους New York Times ο Mark Mazower, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, το μόνο ξεκάθαρο όφελος που είχε αυτή η αιφνιδιαστική απόφαση για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ήταν η συσπείρωση του κόμματός του, μέλη του οποίου γίνονταν όλο και περισσότερο ανήσυχα καθώς προχωρούσαν οι διαπραγματεύσεις.

«Μέσα σε μία νύκτα, παγίωσε την πολιτική του βάση και ενίσχυσε την επιρροή του στο εσωτερικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ξανά στην αγαπημένη του θέση, μόνος του ενάντια στο παγκόσμιο status quo», επισημαίνει στο ξεκίνημα του άρθρου του ο Mazower.

Τι προσέφερε όμως αυτή η κίνηση στην χώρα σαν σύνολο; «Το γεγονός ότι το Σύνταγμα της χώρας δεν φαίνεται να προβλέπει δημοψηφίσματα για δημοσιονομικά θέματα είναι ίσως μία νομική τυπικότητα, αλλά αναδεικνύει την αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι σε υπάρχοντες πολιτικούς θεσμούς», αναφέρει το δημοσίευμα. Προσθέτει μάλιστα ότι αυτή η κίνηση προδίδει μία ανησυχητική αδιαφορία για τις δημοκρατικές διαδικασίες που υποτίθεται ότι προστατεύει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το μόνο λογικό συμπέρασμα που μπορεί να εξάγει κανείς από την προτροπή του Τσίπρα να ψηφίσουν «όχι» οι Έλληνες, παρόλο που ο ίδιος το αρνείται, είναι πως είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας του από το ευρώ», γράφει ο Mazower.

«Ο Τσίπρας πιστεύει ότι ένα «όχι» θα τον αφήσει να επιστρέψει στη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες από θέση ισχύος. Αυτό αποκαλύπτει μία ξεροκεφαλιά που τον εμποδίζει να δει την πραγματικότητα, ένα είδος μαγικής σκέψης», τονίζει ο αρθρογράφος.

«Η Ελλάδα όμως δεν είναι η μόνη χώρα με ψηφοφόρους, και κάθε ένας από τους συναδέλφους του κ. Τσίπρα, τους Ευρωπαίους πρωθυπουργούς, έχει λάβει ήδη τη δική του λαϊκή εντολή. Θα αψηφήσουν τη βούληση των ψηφοφόρων και θα υποχωρήσουν για να σωθεί το ευρώ;» διερωτάται ο καθηγητής. Και απαντά: «Σχεδόν σίγουρα όχι στον κ. Τσίπρα, δεδομένου ότι η εμπιστοσύνη τους έχει πληγεί ανεπανόρθωτα τους τελευταίους πέντε μήνες. Ό,τι κι αν πουν, η επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα θα σημάνει την επιστροφή στη δραχμή».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "New York Times: Μη στοιχηματίσετε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ"

Βαρουφάκης: Θα επικρατήσει το «όχι» - Με «ναι» θα παραιτηθώ

Ότι θα παραιτηθεί αν στο δημοψήφισμα επικρατήσει το «ναι» ανέφερε μιλώντας στο Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Εκτίμησε πάντως ότι την Κυριακή θα επικρατήσει το «όχι» ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει καμιά συμφωνία χωρίς αναδιάρθρωση χρέους.

Εάν επικρατήσει το «ναι», απάντησε πως δεν θα είναι εκείνος υπουργός Οικονομικών το πρωί της Δευτέρας, αλλά «θα βοηθήσει όποιον» αναλάβει τη θέση.

Ο ίδιος είπε πως δεν έχει κάνει ανάληψη από ΑΤΜ μετά την επιβολή περιορισμών, λέγοντας πως κάτι τέτοιο «δεν θα ήταν αρμόζον».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Θα επικρατήσει το «όχι» - Με «ναι» θα παραιτηθώ"

Διελεύσεις χωρίς διόδια το σαββατοκύριακο - Ελεύθερα την Κυριακή στην Αττική οδό

Ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστος Σπίρτζης ανακοινώνει διελεύσεις χωρίς διόδια σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους το σαββατοκύριακο και στην Αττική Οδό την Κυριακή, για τη συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα

Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης ανακοινώνει ότι προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των πολιτών για το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής θα είναι δωρεάν, χωρίς καταβολή διοδίων, οι διελεύσεις επιβατικών Ιδιωτικής Χρήσης και δικύκλων οχημάτων, σε όλους τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας και στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, καθ΄ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 4 και 5 Ιουλίου 2015 και χωρίς διόδια οι διελεύσεις στην Αττική οδό την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015.

Οι ιδιώτες παραχωρησιούχοι των αυτοκινητοδρόμων γνωστοποίησαν στο Υπουργείο την συμφωνία τους, να μην υπάρχουν διόδια το Σάββατο και την Κυριακή, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συμπολίτες μας για τη συμμετοχή τους στο δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου, ανταποκρινόμενοι θετικά στην πρωτοβουλία μέτρων και δράσεων για την διευκόλυνση των πολιτών, που εφαρμόζει ο Αναπληρωτής Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστος Σπίρτζης.

Ειδικότερα συμφώνησαν οι κοινοπραξίες παραχωρησιούχων και θα είναι δωρεάν, χωρίς διόδια οι μετακινήσεις επιβατικών Ιδιωτικής Χρήσης και δικύκλων οχημάτων, καθ΄ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακού 4 και 5 Ιουλίου 2015 στους αυτοκινητόδρομους:

· Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου ΑΕ (Κεντρικός άξονας ΠΑΘΕ)

· Γέφυρα ΑΕ (Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου)

· Νέα Οδός ΑΕ (Ιόνια Οδός, Κεντρικός άξονας ΠΑΘΕ)-Ολυμπία Οδός ΑΕ (Βόρειος άξονας Πελοποννήσου)

· Μορέας ΑΕ (Κεντρικός άξονας Πελοποννήσου)

Επίσης:

· Επίσης στην Εγνατία Οδό ΑΕ θα ισχύουν το σαββατοκύριακό δωρεάν διελεύσεις, χωρίς διόδια επιβατικών Ιδιωτικής Χρήσης και δικύκλων οχημάτων, σε όλο το μήκος του βόρειου άξονα της χώρας (από Ηγουμενίτσα έως Αλεξανδρούπολη).

Δωρεάν θα είναι οι διελεύσεις στην Αττική Οδό την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015, με βάση σχετική απόφαση της Αττικές Διαδρομές ΑΕ, για τη διευκόλυνση συμμετοχής των πολιτών στο δημοψήφισμα.

Σημειώνεται εξάλλου ότι στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών, που ανέλαβε το ΥΠΟΜΕΔΙ ισχύει:

· Στις δημόσιες σιδηροδρομικές μεταφορές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έκπτωση 50% επι των κανονικών τιμών των εισιτηρίων για απλή μετάβαση ή με επιστροφή στους επιβάτες, που θα ταξιδέψουν σιδηροδρομικά για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα. Οι εκπτώσεις ισχύουν για το διάστημα από 1 έως 6 Ιουλίου 2015.

· Στις ιδιωτικές αστικές και υπεραστικές οδικές συγκοινωνίες των ΚΤΕΛ θα ισχύσει έκπτωση 25% επί της τιμής των κανονικών εισιτηρίων για τις μετακινήσεις πολιτών λόγω του δημοψηφίσματος.

Στις συζητήσεις που έγιναν μεταξύ πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΜΕΔΙ και διοίκησης Ομοσπονδίας ΚΤΕΛ, η πλευρά της Ομοσπονδίας των ΚΤΕΛ ανταποκρίθηκε θετικά μόνον για έκπτωση 25% στα κανονικά εισιτήρια για υπερνομαρχιακές μετακινήσεις.

Δεν συμφώνησε η έκπτωση να καλύψει ενδονομαρχιακές μετακινήσεις, όπως επίσης την έκδοση εισιτηρίων μετ' επιστροφής (αναφέροντας ότι ισχύει ειδική τιμολογιακή πολιτική), ενώ απέρριψαν να ισχύσει για το δημοψήφισμα έκπτωση και για ειδικά εισιτήρια (π.χ. φοιτητικά κ.λπ.), όπως ζήτησε το υπουργείο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Διελεύσεις χωρίς διόδια το σαββατοκύριακο - Ελεύθερα την Κυριακή στην Αττική οδό"

Βαρουφάκης: Αν βγει «ναι» θα παραιτηθώ από ΥΠΟΙΚ

Αν ο ελληνικός λαός επιλέξει το «ναι» στο δημοψήφισμα θα τιμήσουμε την εντολή που θα μας δώσει, είπε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο Bloomberg, αλλά παράλληλα τόνισε ότι ο ίδιος θα παραιτηθεί από τη θέση του.

Σε περίπτωση που οι πολίτες επιλέξουν το «όχι» στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει άμεσα σε επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων και να κλείσει μια νέα βιώσιμη συμφωνία, πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι η συμφωνία που προτάθηκε από τους εταίρους στις 25 Ιουνίου δεν αποτελεί μια «βιώσιμη λύση» για την Ελλάδα καθώς ουσιαστικά κινείται στο πλαίσιο του «προσποιήσου και επέκτεινε».

Σε περίπτωση που οι πολίτες επιλέξουν το «όχι» στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει άμεσα σε επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων και να κλείσει μια νέα βιώσιμη συμφωνία.



Ωστόσο, ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν θα υπογράψει μια λύση η οποία δεν θα περιλαμβάνει αναδιάρθρωση χρέους. «προτιμώ να κόψω το χέρι μου παρά να υπογράψω συμφωνία χωρίς αναδιάρθρωση χρέους».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών μια προκαταρκτική συμφωνία στο Eurogroup θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να ανοίξει τη στρόφιγγα του ELA και αυτό με τη σειρά του θα επιτρέψει να αρθούν τα μέτρα που επιβλήθηκαν στις τράπεζες.

Euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Αν βγει «ναι» θα παραιτηθώ από ΥΠΟΙΚ"

Βοιωτία: Έκλεισαν τον παράδρομο της Εθνικής για να πληρώνουν οι οδηγοί διόδια

Ο ίδιος ο επιχειρηματίας έκλεισε την πρόσβαση στο πρατήριο "90" και όχι η παραχωρησιούχος εταιρεία.
Σύμφωνα με ενημέρωση, που είχαμε από την εταιρεία "Νέα Οδός Α.Ε", η χθεσινή αιφνιδιαστική κίνηση της τοποθέτησης μεταλλικών στηθαίων ανάμεσα στο πρατήριο καυσίμων και το εστιατόριο υπό τον τίτλο «90» στην περιοχή της Θήβας και τον παράδρομο του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ, δεν έχει καμία σχέση με την παραχωρησιούχο εταιρεία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η ίδια η Διεύθυνση της εταιρίας, που εκμεταλλεύεται το "90", προφανώς μετά από κάποια απόφαση, προχώρησε στην ενέργεια αυτή.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά από μεγάλη δικαστική διαμάχη, φέρεται να υπάρχει τελεσίδικη απόφαση για να κλείσει και η πρόσβαση στο "90" από την ΠΑΘΕ, όπως έγινε και με τόσα άλλα καταστήματα - πρατήρια κατά μήκος της εθνικής οδού.
Ωστόσο ακόμα, άγνωστο γιατί, δεν έχει εκτελεστεί.
Η αλήθεια είναι ότι οι προδιαγραφές για την πρόσβαση στην εθνική δεν ήταν αυτές που προβλέπει ο νόμος, ωστόσο δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει εναλλακτική λύση για τους οδηγούς, που θέλουν να αποφύγουν τα διόδια.
Γεγονός είναι ότι από το απόγευμα της Τετάρτης δεν υπάρχει αυτή η πρόσβαση πλέον, αφού τοποθετήθηκαν μπάρες στα σημεία που ο παράδρομος είχε πρόσβαση στο πρατήριο και από εκεί στην εθνική οδό.
Πολλοί ταξιδιώτες, που ταξίδευαν το απόγευμα της Τετάρτης, από Αθήνα προς Λαμία, εγκλωβίστηκαν αφού δεν είχαν πρόσβαση στο "90" και λίγο πιο πέρα ο παράδρομος οδηγούσε σε χωματόδρομο ή αδιέξοδο.
Οι οδηγοί δεν ήξεραν που να πάνε και αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω, ενώ υπήρξε και ένταση μεταξύ οδηγών και αυτών που τοποθετούσαν τις μεταλλικές μπάρες.
Δείτε φωτογραφίες που μας έστειλε αναγνώστης...
lamiareport
Διαβάστε Περισσότερα » "Βοιωτία: Έκλεισαν τον παράδρομο της Εθνικής για να πληρώνουν οι οδηγοί διόδια"

Στον αέρα η επίσημη ιστοσελίδα για το δημοψήφισμα

Σε λειτουργία βρίσκεται η επίσημη ιστοσελίδα της ελληνικής κυβέρνησης για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, στα ελληνικά και στα αγγλικά, την οποία διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Στην ιστοσελίδα βρίσκεται επίσης και η πρόταση που τίθεται στο δημοψήφισμα. Υπάρχει επίσης και ενότητα για το πού ψήφιζουν οι πολίτες, με παραπομπή στην σχετική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών.

- Η ιστοσελίδα για το δημοψήφισμα της ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας
- Η μετάφραση της πρότασης των θεσμών

Εκτός από δελτία Τύπου σχετικά με το δημοψήφισμα, η ιστοσελίδα έχει γραφήματα (για την ανεργία, τις κοινωνικές συνέπειες, την φτώχεια και το πώς λειτουργούν τα capital controls) και αναφορές σε προηγούμενα δημοψηφίσματα σε ευρωπαϊκές χώρες.

Στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας, υπάρχει επίσης ζωντανή ροή των αναρτήσεων στο Twitter του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, της αγγλόφωνης έκδοσης της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας («Greek News Agenda») και της ίδιας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας (@mediagovgr).

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον αέρα η επίσημη ιστοσελίδα για το δημοψήφισμα"

Σαπέν: Αν επικρατήσει το «ναι» θα πιάσουμε ξανά δουλειά για συμφωνία με την Ελλάδα

Δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με κάποιον που λέει «όχι» δηλώνει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι αν επικρατήσει το «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, τότε είναι δυνατόν να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαβουλεύσεις για την εξεύρεση λύσης.

Ο Μισέλ Σαπέν τόνισε επίσης ότι το Eurogroup αποφάσισε ομόθυμα ότι εφόσον διεξάγεται δημοψήφισμα την Κυριακή δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία με την ελληνική πλευρά, αλλά επανέλαβε ότι στόχος εξακολουθεί να είναι η παραμονή της χώρας μας στο ευρώ.

Στην διαβεβαίωση ότι όλοι θέλουν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ προχώρησε και ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, λέγοντας ότι οι πόρτες για συνομιλίες παραμένουν ανοιχτές.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαπέν: Αν επικρατήσει το «ναι» θα πιάσουμε ξανά δουλειά για συμφωνία με την Ελλάδα"

Ελλάδα: Στο top10 των οικονομιών με τις χειρότερες επιδόσεις για το 2015

Στη δημοσιότητα έδωσε το Bloomberg τη λίστα των 10 οικονομιών παγκοσμίως με τη χειρότερη επίδοση για το 2015.

Στην κορυφή βρίσκεται η Ουκρανία (ύφεση 4%), η οικονομία της οποίας δοκιμάζεται από την εμφύλια σύρραξη και τα προβλήματα ρευστότητας. Ακολουθεί η Ρωσία η οποία επηρεάζεται μεταξύ άλλων από το ευρωπαϊκό εμπάργκο. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Βραζιλία (ύφεση 1,6%) που μαστίζεται από τα σκάνδαλα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης του δημόσιου πλούτου σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία ετοιμάζεται -μετά το Μουντιάλ- να διοργανώσει και τους Ολυμπιακούς Αγώνες (2016). Τέταρτη έρχεται η Αργεντινή (ύφεση 1,5%) που υποφέρει -όπως και η Βραζιλία- από τη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην όγδοη θέση και σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Bloomberg μπορεί να αναρριχηθεί αρκετές θέσεις προς τα πάνω λόγω της διαμορφωθείσας κατάστασης (εκτός προγράμματος βοήθειας, καθεστώς ληξιπρόθεσμων οφειλών, capital control). Στην ίδια λίστα βρίσκεται και η Ελβετία μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της για κατάργηση του ανώτατου ορίου διακύμανσης του φράγκου με το ευρώ στις αρχές του 2015.

Στον αντίποδα, από τις 47 χώρες που συμπεριέλαβε στην έρευνά του το Bloomberg, τη μεγαλύτερη ανάπτυξη παρουσίασαν η Ινδία (7,5%), η Κίνα (6,9%), το Βιετνάμ (6,1%), οι Φιλιππίνες (5,7%) και η Ινδονησία (5,44%).

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελλάδα: Στο top10 των οικονομιών με τις χειρότερες επιδόσεις για το 2015"

Μητρόπουλος: Και με «ναι» στο δημοψήφισμα να μείνει ο Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός πρέπει να μείνει ακόμα και εάν ο λαός στο δημοψήφισμα ψηφίσει ναι είπε στην "Κοινωνία Ώρα MEGA" ο Αλέξης Μητρόπουλος.

Σημείωσε ότι "και ο ίδιος αλλά και εμείς δεν θα τον αφήσουμε στη δυσκολότερη απόφαση του λαού, διανοήστε στη δυσκολότερη απόφαση του λαού να λιποτακτήσει;".

"Αν ο λαός ψηφίσει όχι θα πάει να κάνει ένα νέο κύκλο διαπραγμάτευσης χωρίς το σκληρό πακέτο, αλλά και όταν ο λαός ψηφίσει ναι τότε ο Τσίπρας θα είναι πιο χρήσιμος για να προστατεύσει το λαό του διότι έντιμα πιστεύοντας στην Ευρώπη θα έχει ψηφίσει υπέρ του σκληρού πακέτου", είπε χαρακτηριστικά.

"Πολύ περισσότερο πρέπει να μείνει για να γίνει ασπίδα στο λαό του να μην εφαρμόσει το σκληρό πακέτο", συμπλήρωσε.

Αναγνώρισε ότι η άποψή του ήταν πως "όσο πλησιάζουμε προς την εκπνοή του προγράμματος καλό θα ήταν να αποφευχθεί, βεβαίως τώρα καλώς εγένετο" ενώ σημείωσε ότι "έχουμε μπροστά μας δυο σκληρά φιλοευρωπαϊκές ερωτήσεις".

Ανέφερε ότι "για να είναι ισχυρότερη η διαπραγματευτική βάση της κυβέρνησης έπρεπε να είχε γίνει σε δυο κομβικά σημεία, αμέσως μετά τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη, άλλως όταν ο κ. Γιουνκέρ ενεχείρησε το τελεσίγραφο της πενταμερούς του Βερολίνου".

Συμπλήρωσε ότι η πρόταση Τσίπρα όπως εξήγησε χθες είναι ότι θέλει την παραμονή στο ευρώ, αφού οι μηχανισμοί λειτουργούν εντός ευρώ. "Αντιθέτως", είπε, "την έχουν πατήσει όσοι θέλουν καλώς να δείξουν την φιλοευρωπαϊκή τους τοποθέτηση και δεχόμενοι αυτό που είναι σωστό διότι είναι και δική μου θέση θα ψηφίσουν υπέρ των μέτρων".

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητρόπουλος: Και με «ναι» στο δημοψήφισμα να μείνει ο Τσίπρας"

Οταν μια κυβέρνηση επιλέγει να μην πληρώσει δόση προς το ΔΝΤ γνωρίζει ότι προβλέπονται ποινές

Μετά την αθέτηση πληρωμής της δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση άνοιξε ο δρόμος μιας σειράς επιπτώσεων, οι οποίες βεβαίως ήταν γνωστές από την ελληνική κυβέρνηση. 

Με ένα κείμενο που περιλαμβάνει εννέα ερωτήσεις και απαντήσεις, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενημερώνει τι ακολουθεί από ΄δω κει πέρα στην Ελλάδα. Το Ταμείο τονίζει ότι δεν υπάρχει περίοδος χάριτος και ουσιαστικά ξεκαθαρίζει το αν μπορεί να αναβληθεί η καταβολή μίας δόσης- υπήρξε τέτοιο ελληνικό αίτημα- σημειώνοντας ότι όσες φορές έγινε κάτι τέτοιο, αποδείχθηκε ότι δεν βοήθησε.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισημαίνει ότι προτεραιότητά του παραμένει η βοήθεια προς τον ελληνικό λαό σε αυτή την δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης.

1. Τι θα ήθελε το ΔΝΤ να συμβεί για να επιλυθεί η κρίσιμη κατάσταση;
Προτεραιότητα του ΔΝΤ παραμένει η βοήθεια του ελληνικού λαού σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης. Τα στελέχη του ΔΝΤ πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό είναι μέσω μίας ισορροπημένης προσέγγισης, με την Ελλάδα να κάνει βήματα για να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και τους Ευρωπαίους εταίρους της να παρέχουν περαιτέρω χρηματοδότηση και ελάφρυνση χρέουςΟπως δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει αυτή την προσέγγιση με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους.
Το ΔΝΤ γνωρίζει από την εμπειρία από τη δουλειά με τα μέλη του ότι η οικονομική αλλαγή είναι δύσκολη και παίρνει χρόνο. Σε αυτό το σημείο μπαίνει η οικονομική υποστήριξη του ΔΝΤ, παρέχοντας σε μία κυβέρνηση το περιθώριο που χρειάζεται προκειμένου να κάνει τις μεταρρυθμίσεις, με έναν τρόπο που προστατεύει τους πιο ευάλωτους και ενισχύει την οικονομία.

2. Τι θα συμβεί στην Ελλάδα επειδή απέτυχε να πληρώσει μία δόση πριν λήξει;Η άμεση συνέπεια είναι ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί πλέον να λάβει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, υπό την υφιστάμενη εκτεταμένη ρύθμιση και το Ταμείο δεν θα εγκρίνει νέα χρηματοδότηση προς την Ελλάδα μέχρι να τακτοποιήσει τις καθυστερούμενες οφειλές. Αυτή είναι μία τυπική διαδικασία όταν ένα μέλος αποτυγχάνει να αποπληρώσει το ΔΝΤ.

Η Ελλάδα παραμένει μέλος του Ταμείου, με δικαίωμα ψήφου και εκπροσώπησης στο διοικητικό συμβούλιο. Ο ετήσιος έλεγχος του ΔΝΤ για την οικονομία μίας χώρας- μέλους (που ονομάζεται επιτήρηση) συνεχίζει να αποτελεί υποχρέωση. Προς το παρόν, η Ελλάδα θα μπορεί να έχει και τεχνική βοήθεια, δηλαδή πρόσβαση στην εμπειρογνωμοσύνη του ΔΝΤ για ένα ευρύ φάσμα οικονομικών ζητημάτων, ανάμεσά τους οι φορολογικές αρχές και οι πολιτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα.

3. Υπάρχει περίοδος χάριτος;Δεν υπάρχει καμία περίοδος χάριτος. Οταν μία χώρα-μέλος αποτυγχάνει να πληρώσει τις υποχρεώσεις του μέχρι την προθεσμία, είναι εκπρόθεσμο. Υπό τις διαδικασίες του ΔΝΤ, ο γενικός διευθυντής ενημερώνει το διοικητικό συμβούλιο για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Δεδομένου του υψηλού προφίλ του ελληνικού προγράμματος, η γενική διευθύντρια ενημέρωσε το συμβούλιο αμέσως.

4. Μπορεί να αναβληθεί μία πληρωμή;Μία χώρα μέλος μπορεί να ζητήσει αναβολή. Το ΔΝΤ δεν επεκτείνει τους όρους πληρωμής, ως θέμα της μακροχρόνιας πολιτικής. Στόχος μας είναι να δουλέψουμε με μία χώρα για να λύσουμε τα προβλήματά της. Πάνω από πριν από 30 χρόνια, το ΔΝΤ παρήχε σε μερικές χώρες με χαμηλό εισόδημα καθυστέρηση έπειτα από αίτημά τους, αλλά σε κάθε περίπτωση αποδείχθηκε ότι η καθυστέρηση δεν βοήθησε στις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες ή τα θεμελιώδη οικονομικά προβλήματα.

5. Πώς εργάζεται το ΔΝΤ για να επιλύσει τις εκπρόθεσμες οφειλές;Η πολιτική του ΔΝΤ είναι να εργαστεί από κοινού με τα μέλη τους για την εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών τους. Το ΔΝΤ, υπό αυτό το πλαίσιο, υπήρξε γενικά επιτυχής βοηθώντας την αποκατάσταση της πρόσβασης μίας χώρας στη χρηματοδότηση. Για παράδειγμα, ανάμεσα στο 1978 και το 1989, 19 χώρες απέτυχαν να πληρώσουν και κατέστησαν εκπρόθεσμες προς το ΔΝΤ. Με εξαίρεση το Σουδάν και τη Σομαλία, όλα αυτά τα μέλη κατάφεραν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου να δουλέψουν με το ΔΝΤ και να εκκαθαρίσουν τα ληξιπρόθεσμα υπόλοιπά τους. Η μόνη χώρα με παρατεταμένες καθυστερούμενες οφειλές στο πιο πρόσφατο παρελθόν είναι η Ζιμπάμπουε.

6. Προβλέπονται ποινές για την αποτυχία πληρωμής;
Η πιο άμεση «ποινή» είναι ότι το μέλος δεν μπορεί πλέον να λάβει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ.
 Μέσα σε 12 μήνες, το εκτελεστικό συμβούλιο μπορεί να εξετάσει τη δήλωση ακαταλληλότητας απέναντι στην Ελλάδα, αν αυτή συνεχίσει να επιβαρύνεται με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Ταμείο. Αν η μη καταβολή ξεπεράσει τους 12 μήνες, το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ μπορεί να δηλώσει ότι η χώρα είναι «μη συνεργάσιμη» στις προσπάθειες να εκκαθαρίσει τα ληξιπρόθεσμα, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει την αναστολή της τεχνικής βοήθειας, οδηγώντας πιθανότατα σε μία αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου και τελικά- αν η μη συνεργασία είναι ακραία και παρατεταμένη- στην υποχρεωτική αποχώρηση από το Ταμείο. Το χρονοδιάγραμμα για αυτά τα βήματα είναι ευέλικτα.

7. Τι σημαίνει για τους άλλους δανειστές της Ελλάδας το να είναι εκπρόθεσμη προς το ΔΝΤ;
Οι επιπλοκές για την Ελλάδα αποτελούν αντικείμενο απόφασης των άλλων δανειστών.

8. Πλήττεται από αυτή την μη καταβολή η ικανότητα του ΔΝΤ να χρηματοδοτεί άλλα μέλη;Ο ισολογισμός του ΔΝΤ είναι ισχυρός. Με τη δυνατότητα χρηματοδότησης σε ιστορικό υψηλό- περίπου 377,1 δισ. ευρώ- το ΔΝΤ είναι σε θέση να ικανοποιήσει πιθανές χρηματοδοτικές ανάγκες άλλων μελών.

9. Θα υποστούν ζημιές οι άλλοι μέτοχοι του ΔΝΤ αν η Ελλάδα δεν πληρώσει;Οχι, οι μέτοχοι του ΔΝΤ δεν θα υποστούν απώλειες. Παρά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι αξιώσεις των χωρών μελών του ΔΝΤ είναι απόλυτα ασφαλείς και το ΔΝΤ θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του απέναντι σε μέλη και δανειστές.

skai


Διαβάστε Περισσότερα » "Οταν μια κυβέρνηση επιλέγει να μην πληρώσει δόση προς το ΔΝΤ γνωρίζει ότι προβλέπονται ποινές "

ΕΤΕ-Eurobank: Αποδοχή καταθέσεων από ιδιώτες και επιχειρήσεις

Την αποδοχή καταθέσεων από ιδιώτες και επιχειρήσεις κατά το διάστημα της Τραπεζικής Αργίας βραχείας διάρκειας έως και 6 Ιουλίου 2015, ανακοίνωσαν η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank.

Ειδικότερα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων, από την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015, η Εθνική Τράπεζα:

-Από το δίκτυο των 289 καταστημάτων της που λειτουργούν κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας, και ορίστηκαν από την Διοίκηση της Τράπεζας ως αρμόδιες προς τούτο υπηρεσίες, θα κάνει, πέραν της καταβολής των συντάξεων, αποδεκτές καταθέσεις πελατών καθώς και αιτήσεις έκδοσης νέων χρεωστικών καρτών για όλους τους ιδιώτες.

-Επίσης κατόπιν ειδικής εντολής των πελατών θα εκτελούνται πληρωμές σε λογαριασμούς καταθέσεων στο εσωτερικό της χώρας.

-Θα δέχεται καταθέσεις μέσω ΑΤΜ. Τονίζεται ότι η Εθνική διαθέτει σε όλη την Ελλάδα περισσότερα από 677 ΑΤΜ (αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές) με δυνατότητα απευθείας κατάθεσης μετρητών (χωρίς φάκελο). Μέσω των ATM αυτών, τα οποία δέχονται απευθείας κατάθεση μετρητών (χωρίς φάκελο), η πίστωση του λογαριασμού είναι άμεση και το ποσό είναι διαθέσιμο από την επόμενη στιγμή. Η δυνατότητα κατάθεσης μετρητών με φάκελο εξυπηρετείται σε επιπλέον 130 ΑΤΜ καταστημάτων με πίστωση λογαριασμού την επόμενη εργάσιμη.

Για αναζήτηση τοποθεσίας ATM με τις ανωτέρω δυνατότητες επισκεφθείτε το www.nbg.gr ή στο i-bankmobilebanking (ΑΤΜ &Branches).Οι ανωτέρω πράξεις διενεργούνται σε εφαρμογή της από 30 Ιουνίου 2015 ΠΝΠ (ΦΕΚ Β´ 66,) η οποία ρυθμίζει θέματα σχετικά με τραπεζικές εργασίες, κατά την διάρκεια της τραπεζικής αργίας βραχείας διάρκειας.

Eurobank

H Τράπεζα Eurobank ανακοίνωσε επίσης ότι από Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015 και από το δίκτυο των 174 καταστημάτων της που λειτουργούν κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας, πέραν της καταβολής συντάξεων, θα γίνονται αποδεκτές και καταθέσεις πελατών.

Επίσης θα εκτελούνται πληρωμές σε λογαριασμούς καταθέσεων στο εσωτερικό της χώρας.

Οι παραπάνω πράξεις διενεργούνται σε εφαρμογή της από 30 Ιουνίου 2015 Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ Β΄ 1302/30.06.2015) η οποία ρυθμίζει θέματα σχετικά με την καταβολή συντάξεων κατά την διάρκεια της τραπεζικής αργίας βραχείας διαρκείας που θεσπίστηκε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της 28.06.2015, ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει (ΦΕΚ Α΄ 65/28.06.2015 & 66/30.06.2015),.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΤΕ-Eurobank: Αποδοχή καταθέσεων από ιδιώτες και επιχειρήσεις"

Δραματικές οι επιπτώσεις από την επιβολή capital controls στην Ελλάδα

Δραματικές οι επιπτώσεις στην οικονομία, από τους περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων.

Πενήντα χιλιάδες κρατήσεις χάνονται ημερησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Με δεδομένο ότι αυτές οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής αποτελούν το 20% επί του συνόλου μέσα στη χρονιά, το πλήγμα θα είναι ισχυρό για τον ελληνικό τουρισμό.

Μεγάλες είναι οι απώλειες και για τις εξαγωγές.
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων εκτιμά ότι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις χάνουν περίπου 80 εκ. ευρω τη βδομάδα.
Το προσεχές δεκαπενθήμερο εκτιμάται ότι οι εξαγωγές θα μειωθούν 7% και οι εισαγωγές 28%.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Δραματικές οι επιπτώσεις από την επιβολή capital controls στην Ελλάδα "

Γιούνκερ: Μας χώριζαν μόλις 60 εκατ. €

Οι διαπραγματευτές της ΕΕ ήταν «τόσο κοντά» στο να κλείσουν συμφωνία με την Ελλάδα που οι δυο πλευρές «παζάρευαν» για μόλις 60 εκατ. ευρώ, όταν οι Ελληνες αξιωματούχοι ξαφνικά αποχώρησαν, δήλωσε σε πολιτικούς του συμμάχους ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, σύμφωνα με το Politico.

Μιλώντας σε μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών στο Ευρωκοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Κομισιόν συνέχισε τις επικρίσεις κατά των Eλλήνων ηγετών, σύμφωνα με πηγές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής, ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών αρνήθηκαν να κλείσουν συμφωνία, ενώ ο Βαρουφάκης έβγαλε τους διαπραγματευτές του από την αίθουσα την ώρα που βρίσκονταν τόσο κοντά σε συμφωνία.

«(Ο Γιούνκερ) είπε πως ήμασταν έτοιμοι να διαθέσουμε μπροστά μελλοντικά κεφάλαια για την Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση δεν πήρε την προσφορά, κάτι που τους έπεισε ότι (οι Έλληνες) δεν ενδιαφέρονταν για συμφωνία και πως το θέμα ήταν ιδεολογικό», ανέφερε στο Politico μέλος του κοινοβουλίου που βρίσκονταν στη συνεδρίαση.

«Είπε, 'ήμασταν τόσο κοντά, στην πραγματικότητα, ήμασταν τόσο κοντά που ήταν μόλις 60 εκατ. ευρώ για τα οποία τσακωνόμασταν'».

Όπως αναφέρει το Politico, τρεις πηγές που βρίσκονταν στην αίθουσα περιέγραψαν το ποσό των 60 εκατ. ευρώ, είπαν όμως ότι ο Γιούνκερ δεν μπήκε σε λεπτομέρειες ως προς το τι ακριβώς αναφέρονταν.

Το κλίμα ήταν τεταμένο ενώ ο Γιούνκερ εξέφρασε την αγανάκτησή του για τη συνεργασία με τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη, οι οποίοι, όπως ισχυρίστηκε, συνεχώς άλλαζαν τους όρους της διαπραγμάτευσης και ήταν απρόθυμοι να κλείσουν συμφωνία όσο και αν έκαναν πίσω οι διαπραγματευτές της ΕΕ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ: Μας χώριζαν μόλις 60 εκατ. €"

Έρχεται capital control και στα... φάρμακα

Πυξίδα για να πορευτούν στο άγνωστο τοπίο που διαμόρφωσαν οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αναζητούν οι εκπρόσωποι του φαρμακευτικού κόσμου. Επισήμως όλοι διαβεβαιώνουν πως δεν τίθεται ζήτημα επάρκειας φαρμάκων, ωστόσο στην πραγματικότητα φαρμακοποιοί, φαρμακευτικές εταιρίες και φαρμακαποθήκες εφαρμόζουν ήδη ατύπως κατ’ αναλογία το capital control και στην κίνηση φαρμάκων γνωρίζοντας πως είναι η πιο ασφαλής λύση στην παρούσα φάση για την αγορά και για τους πολίτες.

Την ίδια ώρα, η ζήτηση για φάρμακα, κυρίως αυτά που χορηγούνται στις χρόνιες παθήσεις, και για βρεφικά γάλατα βρίσκεται στο κόκκινο. Οι φαρμακοποιοί καλούνται να διαχειριστούν την αγωνία των Ελλήνων -μεταξύ άλλων- για την επάρκεια βασικών αγαθών όπως τα φάρμακα, και την πίεση που τους ασκείται για χορήγηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων ποσοτήτων.

Προσώρας, και σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, τα… μέτρα ελέγχου που εφαρμόζονται στην κίνηση φαρμάκων φαίνεται να λειτουργούν.

Έτσι, οι φαρμακοποιοί δίνουν ένα τεμάχιο φαρμάκου ανά ασφαλισμένο προκειμένου αφενός να μπορούν να εξυπηρετούν όσο το δυνατό περισσότερους πολίτες, αφετέρου να διατηρήσουν τα φάρμακα στα φαρμακεία και όχι στοκαρισμένα στα σπίτια. Την ίδια πεπατημένη ακολουθούν και οι συνεταιριστικές φαρμακαποθήκες, όπως ο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, βάζοντας όριο στην τροφοδοσία των φαρμακείων τα τέσσερα τεμάχια ανά κωδικό. «Η λελογισμένη στις συγκεκριμένες συνθήκες διαχείριση των φαρμάκων επιβάλλεται» λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Κώστας Λουράντος.

Τα «εθνικά» αποθέματα σε φάρμακα

Ο νόμος ορίζει ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες υποχρεούνται να διαθέτουν απόθεμα σκευασμάτων ικανό να καλύψει τις ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού για τρεις μήνες. Θεωρητικά δηλαδή το στοκ των φαρμάκων (πρέπει να) επαρκέσει μέχρι και τον ερχόμενο Οκτώβριο. Η πραγματικότητα ίσως διαμορφώνεται διαφορετικά -στελέχη του φαρμακευτικού χώρου παραδέχονται πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι εταιρίες δεν τηρούσαν κατά γράμμα τον νόμο και φρόντιζαν να μειώσουν την έκθεσή τους στους κινδύνους της ελληνικής αγοράς, συνεπώς και τις ποσότητες σε αποθέματα.

Έπειτα και από τα νέα δεδομένα, κυρίως των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδας (ΣΦΕΕ) ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη και τον πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα να εξαιρεθεί η αλυσίδα φαρμάκου από τον έλεγχο κεφαλαίων. Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης χαρακτήρισε επιτακτική την εξαίρεση, ιδίως για την εισαγωγή έτοιμων φαρμάκων και πρώτων υλών από το εξωτερικό, για να μην υπάρξουν προβλήματα πρόσβασης των ασθενών στις θεραπείες τους.

Πάντως, ο ΣΦΕΕ τηρεί στάση αναμονής μέχρι και την ερχόμενη εβδομάδα οπότε θα συνεδριάσει το αντίστοιχο ευρωπαϊκό όργανο, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδίας Ενώσεων Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations, EFPIA) με βασικό θέμα πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί μια έκτακτη κατάσταση στην Ελλάδα και να μην «μεταδοθεί» στην Ευρώπη.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες επιδιώκουν το όποιο ενδεχόμενο πρόγραμμα αντιμετώπισης μιας έκτακτης κατάστασης να περιλαμβάνει μέτρα για τον μετριασμό των συνεπειών σε άλλες αγορές, όπως για παράδειγμα να απαγορευθούν οι παράλληλες εξαγωγές από την Ελλάδα καθώς και να μην αποτελεί η Ελλάδα χώρα αναφοράς για την τιμολόγηση φαρμάκων όπως γίνεται σήμερα.

Το capital control συρρικνώνει τις παραγγελίες

Μπορεί ο υπουργός Υγείας να προειδοποιεί με σκληρά μέτρα όσους δραστηριοποιούνται στη φαρμακευτική αλυσίδα εφόσον μπλοκάρουν με τις κινήσεις την ομαλή τροφοδοσία, ωστόσο οι προειδοποιήσεις του μοιάζουν άσφαιρα πυρά. Ήδη ο πρόεδρος του ΠΦΣ έχει καταγγείλει ότι τουλάχιστον 6 φαρμακαποθήκες και 3 φαρμακευτικές εταιρίες δεν δίνουν φάρμακα εάν δεν πληρωθούν τοις μετρητοίς.

Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί είναι εγκλωβισμένοι στους νέους κανόνες των τραπεζικών συναλλαγών αλλά και στον όρο της ρευστότητας που θέτουν οι προμηθευτές τους. Υπάρχει διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό φαρμακοποιών που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές (e- banking) με αποτέλεσμα να εξαρτώνται μόνο από το «ζεστό» χρήμα για να κάνουν παραγγελίες στις φαρμακαποθήκες. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ακόμη διαχείριση, ωστόσο ουδείς μπορεί να εκτιμήσει πως θα εξελιχθεί εάν οι προμηθευτές τροφοδοτούν αλλά χωρίς πίστωση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται capital control και στα... φάρμακα"

Wikileaks: Η Μέρκελ ήξερε πως το χρέος δεν ήταν βιώσιμο από το 2011

Στοιχεία από την παρακολούθηση των επικοινωνιών Γερμανών κυβερνητικών αξιωματούχων από την αμερικανική υπηρεσία NSA φέρνει στο φως το Wikileaks, σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, το χρέος της Ελλάδας και τις επιδιώξεις της γερμανικής κυβέρνησης. Όπως προκύπτει από τις πρώτες πληροφορίες, η Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε ακόμη και μετά το κούρεμα του 2011, πως το ελληνικό χρέος δεν ήταν βιώσιμο και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να το αποπληρώσει. Την ίδια ώρα τα μέτρα που εφαρμόζονταν συρρίκνωναν ακόμη περισσότερο την ελληνική οικονομία και διόγκωναν το χρέος.

Η καγκελάριος πίστευε εδώ και χρόνια ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και πως η ελληνική οικονομία δεν θα μπορούσε να βγει από την κρίση. Η NSA είχε καταγράψει συνομιλία της Μέρκελ με συνεργάτη της τον Οκτώβριο του 2011, λίγες ημέρες πριν από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για επιπρόσθετο κούρεμα των ομολόγων στο 50%, από 21% που είχε συμφωνηθεί μερικούς μήνες πριν.

Όπως προκύπτει από την παρακολούθηση των επικοινωνιών της, η Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε και εκτιμούσε πως η Αθήνα δεν θα κατάφερνε να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, ακόμη και με ένα επιπλέον κούρεμα, καθώς δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί το υπόλοιπο χρέος της. Σημειώνεται πως την ίδια περίοδο η τρόικα συνέχιζε να εφαρμόζει ένα ακραίο πρόγραμμα περικοπών, καθιστώντας την ελληνική οικονομία ακόμη πιο αδύναμη και διογκώνοντας το χρέος.

Σε έγγραφο που υπέκλεψε η βρετανική υπηρεσία Πληροφοριών (GCHQ) - και το οποίο είχε συντάξει ο γενικός διευθυντής της γερμανικής καγκελαρίας για θέματα ΕΕ - αναφέρει ότι οι χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική) σκέφτονταν να συνδράμουν στη διάσωση της Ελλάδας.

Το έγγραφο επισημαίνει: «Το Βερολίνο δεν θα δεχόταν να δώσει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) τραπεζική άδεια. Επίσης δεν θα δεχόταν τη θέσπιση ενός κοινού Οχήματος Ειδικού Σκοπού μεταξύ του EFSF και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ή άλλο μέτρο που θα απαιτούσε νομοθετικές αλλαγές από τα κράτη μέλη. Από την άλλη πλευρά, οι Γερμανοί θα υποστηρίξουν τη δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο οποίο οι χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) θα "ρίξουν" κεφάλαια για το σκοπό της ενίσχυσης δραστηριοτήτων διάσωσης στην ευρωζώνη».

«Οι σημερινές αποκαλύψεις δείχνουν ότι η εκστρατεία οικονομικής κατασκοπείας των ΗΠΑ εκτείνεται προς τη Γερμανία και σημαντικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς για θέματα όπως η ΕΚΤ και η ελληνική κρίση», αναφέρει ο Τζούλιαν Άσαντζ, ιδρυτής του WikiLeaks και προσθέτει: «Οι αποκαλύψεις δείχνουν πως η Βρετανία βοηθά τις ΗΠΑ να κατασκοπεύουν θέματα που αφορούν την Ευρώπη. Θα είχαν προχωρήσει η Γαλλία και η Γερμανία με το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας από τις BRICS εάν δεν είχε συγκεντρώσει (η Βρετανία) αυτές τις πληροφορίες και εάν δεν τις είχε δώσει στις ΗΠΑ -οι οποίες θα πρέπει να τρομοκρατήθηκαν από τις γεωπολιτικές επιπτώσεις;».

Η αποκάλυψη εγγράφων για την Ελλάδα από το Wikileaks συνεχίζεται:

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Wikileaks: Η Μέρκελ ήξερε πως το χρέος δεν ήταν βιώσιμο από το 2011"

ΔΝΤ: Δεν θα υπάρξει παράταση των όρων πληρωμής στην Ελλάδα

«Δεν θα υπάρξει παράταση των όρων πληρωμής καθώς αυτό αποτελεί μακροχρόνια παράδοση του Ταμείου» επισημαίνει το ΔΝΤ σύμφωνα με κείμενο ερωτοαπαντήσεων που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του το Ταμείο.

Το Ταμείο διευκρινίζει ότι οι μέτοχοι του δεν θα υποστούν ζημίες σχετικά με την αθέτηση πληρωμής από την Ελλάδα προς το ταμείο στις 30 Ιουνίου.

Το ΔΝΤ επαναλαμβάνει ότι υποστηρίζει την «ισορροπημένη προσέγγιση» του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με την νέα χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το ΔΝΤ γνωρίζει μέσα από την εμπειρία που εργάζονται με πολλά μέλη της ότι η οικονομική αλλαγή είναι δύσκολη και απαιτεί χρόνο.

Προτεραιότητα του Ταμείου παραμένει η παροχή βοήθειας προς τον ελληνικό λαό, μέσα από αυτή τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Δεν θα υπάρξει παράταση των όρων πληρωμής στην Ελλάδα "

Βαρουφάκης: Στη σωστή κατεύθυνση η ελληνική πρόταση λένε οι Ευρωπαίοι

Οι Ευρωπαίοι υποστήριξαν ότι η ελληνική πρόταση είναι στη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, μετά το πέρας της έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Eurogroup. Παράλληλα, ανέφερε ότι «αυτό που μας χωρίζει με τους θεσμούς είναι μόνον η βιωσιμότητα του χρέους».

«Οι Ευρωπαίοι είπαν ότι η ελληνική πρόταση είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά ζητούν περισσότερα στοιχεία ως προς το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της πρότασης», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στις σύντομες δηλώσεις του, είπε κατηγορηματικά ότι «σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει θέμα bail in (σ.σ. κούρεμα καταθέσεων)», απαντώνατς σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση του Eurogroup διήρκεσε μόλις μία ώρα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Στη σωστή κατεύθυνση η ελληνική πρόταση λένε οι Ευρωπαίοι"

Γεννηματά: Ο πρωθυπουργός βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου

«Εκτός τόπου και χρόνου βρίσκεται ο πρωθυπουργός», ήταν το σχόλιο της Φώφης Γεννηματά μετά το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα, στο οποίο ξεκαθάρισε ότι το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά και κάλεσε τον ελληνικό λαό να ψηφίσει «όχι».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι«σαφέστατα οδηγεί την Ελλάδα έξω από την Ευρώπη, έξω από την ζώνη του ευρώ, με όρους χρεοκοπίας, φτωχοποίησης και καταστροφής».

Χαρακτήρισε επίσης το δημοψήφισμα «παραπλανητικό, ακραία διχαστικό, γεμάτο εμμονές, ψέματα και πλαστά διλήμματα».

«Δεν μπορεί να δώσει καμία εγγύηση για μισθούς, συντάξεις, καταθέσεις, όταν οι Τράπεζες κλείνουν, οι συντάξεις δεν καταβάλλονται, η οικονομία βουλιάζει και η ανεργία φουντώνει. Η δήθεν περήφανη, αλλά αλλοπρόσαλλη και επικίνδυνη διαπραγμάτευση των κ.κ. Τσίπρα, Βαρουφάκη, Καμμένου και όλων των Υπουργών, έφερε τη χώρα σε μια αληθινή τραγωδία» ανέφερε στη δήλωση της η Φώφη Γεννηματά.

«Ο κ. Τσίπρας αρνείται δήθεν το μνημόνιο, την ίδια ώρα που ζητά να υπογράψει νέο με επαχθέστερους όρους για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, για όλες τις γενιές και κυρίως τους νέους ανθρώπους. Έχει καταστήσει την Ελλάδα αδύναμη, απομονωμένη και ευάλωτη», σημείωσε επίσης.

Κλείνοντας δήλωσε ότι «ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στιγματίζονται ιστορικά ως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της χρεοκοπίας».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεννηματά: Ο πρωθυπουργός βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου"

Βαρουφάκης: «Γιατί λέμε όχι - σε 6 σύντομα σημεία»

Mε δήλωσή του ο Γιάνης Βαρουφάκης εξηγεί για το δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου το γιατί πρέπει να υπερισχύσει το «όχι» μέσω έξι σύντομων σημείων.

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Οικονομικών:

«ΓΙΑΤΙ ΛΕΜΕ ΟΧΙ - σε 6 σύντομα σημεία»

1. Οι διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν σε συμφωνία επειδή οι δανειστές (α) αρνήθηκαν να αναδιαρθρώσουν το μη βιώσιμο χρέος και (β) επέμειναν ότι το χρέος πρέπει να το πληρώνουν οι ασθενέστεροι των πολιτών, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.

2. Το ΔΝΤ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, πολλές άλλες κυβερνήσεις, καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων, θεωρούν – όπως κι εμείς – ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί.

3. To Eurogroup έχει, τον Νοέμβριο του 2012, παραδεχθεί ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί όμως αρνείται να δεσμευτεί για αυτό.

4. Από την στιγμή που ανακοινώσαμε το Δημοψήφισμα, η επίσημη Ευρώπη έχει σηματοδοτήσει εμπιστευτικά πως είναι έτοιμη να συζητήσει την αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό καταδεικνύει πως ακόμα και η επίσημη Ευρώπη θα καταψήφιζε την... δική της «τελική» πρόταση.

5. Η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ. Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς. Η τακτική των δανειστών βασίζεται στον εκβιασμό με κλείσιμο των τραπεζών. Η σύγκρουση οφείλεται σε αυτή τους την επιλογή και σε καμία περίπτωση στο ότι η ελληνική κυβέρνηση θέτει εμπόδια στη συμφωνία ή πειραματίζεται με την ιδέα εξόδου και υποτίμησης. Η θέση της Ελλάδας στο ευρώ και στην Ευρώπη είναι αδιαπραγμάτευτη.

6. Το μέλλον θέλει μια περήφανη Ελλάδα στο ευρώ και στο κέντρο της Ευρώπης. Αυτό απαιτεί ένα μεγάλο ΟΧΙ την Κυριακή που θα μας δώσει τη δύναμη να διαπραγματευτούμε το χρέος καθώς και τη διανομή των βαρών μεταξύ των εχόντων και των αδύναμων συμπολιτών μας.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: «Γιατί λέμε όχι - σε 6 σύντομα σημεία»"

Τουσκ: Δεν μπορείς να βοηθήσεις κανέναν ενάντια στη θέλησή του

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση ότι η Ευρώπη περιμένει πλέον τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Κυριακής έστειλε μέσω twitter λίγη ώρα μετά το διάγγελμα Τσίπρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ο κ. Τουσκ, ανέφερε χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό:

"Η Ευρώπη θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα. Αλλά δεν μπορείς να βοηθήσεις κανέναν ενάντια στη θέλησή του. Ας περιμένουμε για τα αποτελέσματα του ελληνικού δημοψηφίσματος".

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουσκ: Δεν μπορείς να βοηθήσεις κανέναν ενάντια στη θέλησή του"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news