facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

O Ρέγκλινγκ ζητά στάση αναμονής από τα κράτη - μέλη, μετά την αθέτηση της Ελλάδας προς το ΔΝΤ

Eισήγηση στα κράτη μέλη της ευρωζώνης να μην κάνουν χρήση, αλλά να επιφυλαχθούν των δικαιωμάτων τους απέναντι στην Ελλάδα, μετά την αθέτηση των δανειακών της υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ, έκανε σήμερα και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ο επικεφαλής του EFSF πρότεινε να μην ζητήσουν την άμεση εξόφληση του δανείου προς την Ελλάδα αλλά να διατηρήσουν το δικαίωμα τους να ενεργήσουν σε μεταγενέστερο στάδιο, χωρίς να προσδιορίζει το χρονικό διάστημα.

Η συγκεκριμένη εισήγηση αναμένεται να επισημοποιηθεί την Παρασκευή κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του EFSF.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "O Ρέγκλινγκ ζητά στάση αναμονής από τα κράτη - μέλη, μετά την αθέτηση της Ελλάδας προς το ΔΝΤ "

Λαγκάρντ: Πρώτα μεταρρυθμίσεις, μετά ελάφρυνση του χρέους

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις πριν οι ευρωπαίοι εταίροι της εξετάσουν την απομείωση του δημοσίου χρέους της.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, η Λαγκάρντ ερωτήθηκε τι κατά τη γνώμη της πρέπει να έλθει πρώτο, οι δεσμεύσεις της Αθήνας για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων ή η ελάφρυνση του εξωτερικού χρέους της από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

"Δοθέντος του πού βρισκόμαστε, υποψιάζομαι ότι θα ήταν πολύ προτιμότερο να δούμε μια σοβαρή πρωτοβουλία για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και έπειτα από αυτό να ακολουθήσει η άλλη πλευρά", μειώνοντας το ελληνικό χρέος, απάντησε η Λαγκάρντ.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας καλούσε τους τελευταίους μήνες να υπάρξει συμφωνία για την απομείωση του χρέους της στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, πριν ανακοινώσει το δημοψήφισμα.

Ερωτηθείσα πώς αξιολογεί με την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε "δεν έχουμε καμία επιλογή όσον αφορά το ποιος εκπροσωπεί μια χώρα. Αντιμετωπίζουμε όλες τις εκλεγμένες κυβερνήσεις... ως θεμιτούς εταίρους μας στις διαπραγματεύσεις".

Εξάλλου η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την πιο πρόσφατη πρόταση της Αθήνας.

"Έχουμε λάβει τόσες πολλές 'τελευταίες' προτάσεις, που έχουν επικυρωθεί, ακυρωθεί, αλλάξει, τροποποιηθεί, τις τελευταίες ημέρες, που είναι ιδιαίτερα αβέβαιο ποια θα είναι η τύχη αυτής της τελευταίας πρότασης" της Αθήνας, έκρινε η Κριστίν Λαγκάρντ.

"Υπάρχει μια δημοκρατική διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, και νομίζω ότι αυτό θα συμβάλλει,ευελπιστώ, να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια, λιγότερη αβεβαιότητα για το τι θέλει ο ελληνικός λαός, και πόσο κύρος διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση", είπε ακόμη η Λαγκάρντ ερωτηθείσα για το δημοψήφισμα της Κυριακής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Λαγκάρντ: Πρώτα μεταρρυθμίσεις, μετά ελάφρυνση του χρέους"

Σαμαράς: Η υπευθυνότητα των πολιτών θα κερδίσει την ανευθυνότητα της κυβερνησης

«Η κυβέρνηση είπε ψέματα σε όλους και τελικά χρεοκόπησε τη χώρα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, σε τηλεοπτικό του μήνυμα μετά το διάγγελμα Τσίπρα.

Όπως είπε, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στη χειρότερη θέση που έχει βρεθεί τις τελευταίες δεκαετίες, χωρίς ευρωπαϊκό δίχτυ προστασίας και τώρα «παρακαλάει» για νέο μνημόνιο.

Όπως τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό και είπε ψέματα αφήνοντας τη χώρα στον αέρα, ενώ έκανε λόγο για κονδύλια που χάθηκαν. Κατηγόρησε μάλιστα τον πρωθυπουργό ότι δεν είχε την «παλικαριά» να παραδεχτεί ότι με υπογραφή του έκλεισαν οι ελληνικές τράπεζες.

Παράλληλα, τον κατηγόρησε ότι «παρακαλάει για νέο μνημόνιο», ενώ σχολίασε πως όσο οι τράπεζες παραμένουν κλειστές, η οικονομία καταρρέει και ο λογαριασμός μεγαλώνει.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε πως όσα κατέκτησε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στον αέρα και χαρακτήρισε μοιραίο λάθος από την πλευρά της κυβέρνησης την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, κάνοντας λόγο για «παρωδία».

Κλείνοντας, κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν «ναι», γιατί όπως είπε η «υπευθυνότητα» των πολιτών θα νικήσει, την «ανευθυνότητα» της κυβέρνησης

Διαβάστε Περισσότερα » "Σαμαράς: Η υπευθυνότητα των πολιτών θα κερδίσει την ανευθυνότητα της κυβερνησης"

Δεν θα γίνει άλλο Eurogroup μέχρι το δημοψήφισμα

'Εληξε η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Σλοβακίας Πέτερ Κάζιμιρ, το συμβούλιο αποφάσισε να αναμείνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πριν υπάρξει νέα συζήτηση σχετικά με την ελληνική κρίση.

Aπό ελληνικής πλευράς μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, δεν αναμένεται νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν θα γίνει άλλο Eurogroup μέχρι το δημοψήφισμα"

Βαρουφάκης: Τακτικισμοί των δανειστών για να συρθούμε σε συμφωνία

Για τακτικισμούς ώστε η Ελλάδα να συρθεί σε μια συμφωνία που δεν θα είναι βιώσιμη και διαχειρίσιμη κατηγόρησε την πλευρά των δανειστών ο Γ.Βαρουφάκης. 

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην ΕΡΤ υποστήριξε ότι τις τελευταίες εβδομάδες και πολύ περισσότερο στις τελευταίες συνδριάσεις του Eurogroup η πλευρά των δανειστών άσκησε πίεση προκειμένου η χώρα μας να συμφωνήσει υποχρεωτικά στην πρόταση που κατατέθηκε στις 25 Ιουνίου και η οποία δεν έγινε δεκτή από την ελληνική κυβέρνηση. 

Από την αρχή, υποστήριξε ο Γ.Βαρουφάκης, πως ήταν προφανές ότι υπήρχε ένα σχέδιο να φτάσει η διαπραγμάτευση στο σημείο που φτάσαμε. 



Κατηγόρησε τον Β.Σόιμπλε ότι όσα συζητούν κατ’ιδίαν ή στις συνεδριάσεις βρίσκονται σε απόλυτη αναντιστοιχία με τις δημόσιες δηλώσεις του. 

Ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε παρασκήνιο από τις τελευταίες συνεδριάσεις του Eurogroup όπου εξήγησε στους ευρωπαίους ομολόγους του το τι σημαίνει το δημοψήφισμα, καθώς στα τρία προηγούμενα Eurogroup συζητήθηκε το θέμα του δημοψηφίσματος. Υποστήριξε ότι στις συνεδριάσεις είπε ότι το όχι είναι υπέρ της Ευρώπης και διαβεβαίωσε ότι και μετά τη Δευτέρα και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας η Ελλάδα θα βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.



Ο Γ.Βαρουφάκης επέμεινε ότι το ζητούμενο μετά το δημοψήφισμα θα είναι να διεξαχθεί συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς το κείμενο της πρότασης των θεσμών που δόθηκε στην ελληνική πλευρά και παρουσιάστηκε ως τελεσίγραφο είναι προβληματικό και στερείται βιωσιμότητας. 

Τέλος ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε καθησυχαστικός τόσο για τις επιπτώσεις του capital control στην λειτουργία της αγοράς, ενώ διαβεβαίωσε ότι η οικονομία θα επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα αμέσως μετά την απελευθέρωση της ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Τακτικισμοί των δανειστών για να συρθούμε σε συμφωνία"

Ντάισελμπλουμ: Λίγες πιθανότητες προόδου μετά το διάγγελμα Τσίπρα

Μία δήλωση που χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για πρόοδο στο σημερινό Eurogroup που συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης, έκανε ο επικεφαλής της ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Θα συζητήσουμε για τις ελληνικές προτάσεις, αλλά μετά και το τελευταίο διάγγελμα (του Έλληνα πρωθυπουργού), βλέπω λίγες πιθανότητες προόδου», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε μήνυμά του στο Twitter, επεσήμανε ότι «Η Ευρώπη δεν μπορεί να βοηθήσει τους Έλληνες παρά τη θέλησή τους. Ας περιμένουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

Νωρίτερα, στις ομιλίες τους στην Bundestag, τόσο η γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόνισαν ότι πριν από το δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για νέο πρόγραμμα.

Στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα τεθεί επί τάπητος η νέα πρόταση Τσίπρα. Ωστόσο, νωρίτερα, πηγή της ευρωζώνης που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, υποστήριξε ότι «η επιστολή Τσίπρα περιέχει στοιχεία που οι υπουργοί δύσκολα θα αποδεχθούν».

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε νέα πρόταση με σειρά τροποποιήσεων στο κείμενο των θεσμών, όπως άλλωστε έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες, στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας. Η νέα πρόταση ζητά μια νέα συμφωνία που θα ρυθμίζει τα ζητήματα χρηματοδότησης μέσω του ESM, ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος καθώς και να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Λίγες πιθανότητες προόδου μετά το διάγγελμα Τσίπρα"

Τσίπρας: Ψηφίστε 'όχι' αναλαμβάνω την ευθύνη λύσης

Να καθησυχάσει τους πολίτες ότι το «όχι» της Κυριακής δεν θα φέρει την έξοδο της χώρας από το ευρώ επιχείρησε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του. Δεσμεύτηκε να φέρει λύση άμεσα και χαρακτήρισε διαπραγματευτικό όπλο την ψήφο του λαού.
Εκανε λόγο για επικράτηση ακραίων κύκλων που οδήγησαν σε ασφυξία τις τράπεζες, χαρακτήρισε εικόνες ντροπής αυτές που είδαμε τις τελευταίες ημέρες, ενώ υποσχέθηκε ότι δεν θα κινδυνεύουν μισθοί-συντάξεις αλλά και καταθέσεις.
Αφησε, όμως, και ένα παράθυρο για αλλαγή στρατηγική αν το Eurogroup δώσει σήμα ότι υπάρχει πρόοδος (σ.σ. κάτι που δεν συνέβη). Όπως είπε μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος υπήρξαν καλύτερες προτάσεις στις οποίες αντέδρασε άμεσα η κυβέρνηση.
Αναλυτικά ο πρωθυπουργός είπε:
Ελληνίδες, Έλληνες
Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή που αφορά το μέλλον του τόπου. Το δημοψήφισμα της Κυριακής δεν αφορά την παραμονή ή όχι της χώρας μας στην ευρωζώνη. Αυτή είναι δεδομένη και κανείς δε μπορεί να την αμφισβητήσει.
Την Κυριακή επιλέγουμε αν θα αποδεχτούμε τη συγκεκριμένη συμφωνία ή θα διεκδικήσουμε άμεσα, και με δεδομένη τη λαϊκή ετυμηγορία, μια βιώσιμη λύση. Σε κάθε περίπτωση θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας με τους εταίρους, με όρους βιωσιμότητας και προοπτικής. Ήδη μετά την απόφασή μας για δημοψήφισμα έπεσαν στο τραπέζι καλύτερες προτάσεις για το χρέος και την αναγκαία αναδιάρθρωσή του, από αυτές που είχαμε μέχρι τη Παρασκευή.
Δεν τις αφήσαμε να πέσουν κάτω. Αμέσως καταθέσαμε τις αντιπροτάσεις μας ζητώντας βιώσιμη λύση και εξ΄ αυτού του λόγου συνεκλήθη εκτάκτως, χθες, το Eurogroup το οποίο και θα συζητήσει εκ νέου σήμερα το απόγευμα. Αν υπάρξει θετική κατάληξη θα ανταποκριθούμε άμεσα.
Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα παραμείνει μέχρι τέλους. Και θα είναι εκεί και τη Δευτέρα, αμέσως μετά τo δημοψήφισμα με καλύτερους όρους για την ελληνική πλευρά.
Γιατί πάντοτε η λαϊκή ετυμηγορία είναι πολύ ισχυρότερη από τη βούληση μιας κυβέρνησης. Και θέλω να επαναλάβω ότι η δημοκρατική επιλογή βρίσκεται στον πυρήνα των ευρωπαϊκών παραδόσεων. Σε πολύ σημαντικές στιγμές της ευρωπαϊκής ιστορίας, οι λαοί με δημοψηφίσματα έπαιρναν κρίσιμες αποφάσεις.
Αυτό συνέβη στη Γαλλία και σε πολλές άλλες χώρες με το δημοψήφισμα για το ευρωσύνταγμα. Αυτό συνέβη στην Ιρλανδία όπου το δημοψήφισμα ακύρωσε προσωρινά τη Συνθήκη της Λισαβώνας και οδήγησε σε επαναδιαπραγμάτευση, όπου η Ιρλανδία κέρδισε καλύτερους όρους. Δυστυχώς, στη περίπτωση της Ελλάδας είχαμε άλλα μέτρα και σταθμά.
Προσωπικά δεν θα περίμενα ποτέ η δημοκρατική Ευρώπη να μην αντιλαμβάνεται την ανάγκη να δώσει χώρο και χρόνο σε έναν λαό προκειμένου να επιλέξει κυρίαρχα για το μέλλον του. Η επικράτηση ακραίων συντηρητικών κύκλων είχε ως συνέπεια την απόφαση να οδηγηθούν οι τράπεζες της χώρας σε ασφυξία. Με προφανή στόχο να περάσουν τον εκβιασμό από την κυβέρνηση, σε κάθε πολίτη ξεχωριστά. 
Είναι πράγματι απαράδεκτο σε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού να έχουμε αυτές τις εικόνες της ντροπής. Να κλείνουν τις τράπεζες, ακριβώς επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να δοθεί ο λόγος στο λαό. Και να οδηγούν σε ταλαιπωρία χιλιάδες ανθρώπους ηλικιωμένους που η κυβέρνηση παρά τη χρηματοδοτική ασφυξία, φρόντισε και εξασφάλισε η σύνταξή τους να καταβληθεί κανονικά στους λογαριασμούς τους.
Απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε μια εξήγηση. Για να προστατεύσουμε τις δικές σας συντάξεις δίνουμε τη μάχη τόσους μήνες. Για να προστατεύσουμε το δικαίωμά σας σε μια αξιοπρεπή σύνταξη και όχι σε ένα απλό φιλοδώρημα. Οι προτάσεις που μας ζήτησαν εκβιαστικά να υπογράψουμε ήθελαν τη συντριπτική μείωση των συντάξεων. Και γι’ αυτό αρνηθήκαμε. Και γι’ αυτό σήμερα μας εκδικούνται.
Στην ελληνική κυβέρνηση δόθηκε ένα τελεσίγραφο για την εφαρμογή ακριβώς της ίδιας συνταγής και όλων των εκκρεμοτήτων του μνημονίου που δεν εφαρμόστηκαν. Και μάλιστα χωρίς καμία πρόβλεψη για το χρέος και τη χρηματοδότηση. Το τελεσίγραφο δεν έγινε αποδεκτό. Η αυτονόητη διέξοδος ήταν να απευθυνθούμε στο λαό γιατί η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα.
Και αυτό πράττουμε. 
Γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτές τις ώρες οι σειρήνες της καταστροφής οργιάζουν. Σας εκβιάζουν και σας καλούν να ψηφίσετε ΝΑΙ σε όλα τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές και μάλιστα χωρίς κανένα αντίκρισμα εξόδου από την κρίση. Να πείτε κι εσείς όπως έλεγαν εκείνες τις κακές μέρες του κοινοβουλίου, που έχουμε αφήσει πίσω μας, ΝΑΙ σε όλα. Να γίνετε και εσείς ένα με αυτούς. Συνένοχοι στη διαιώνιση των μνημονίων.
Από την άλλη μεριά το ΌΧΙ δεν αποτελεί απλά ένα σύνθημα. Το ΟΧΙ είναι αποφασιστικό βήμα για μια καλύτερη συμφωνία που στοχεύουμε να υπογραφεί αμέσως μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής. Αποτελεί την ξεκάθαρη επιλογή του λαού για το πώς θα ζήσει την επόμενη ημέρα. ΌΧΙ δε σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, αλλά επιστροφή στην Ευρώπη των αξιών. ΌΧΙ σημαίνει: ισχυρή πίεση για μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία, που θα δίνει λύση στο χρέος, δε θα το εκτινάζει, δε θα υπονομεύει στο διηνεκές την προσπάθειά μας για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Όχι σημαίνει πίεση ισχυρή για μια συμφωνία κοινωνικά δίκαιη, που θα κατανέμει τα βάρη στους ‘’έχοντες’’ και όχι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Μια συμφωνία που θα οδηγεί δηλαδή σε σύντομο χρονικό διάστημα τη χώρα ξανά στις διεθνείς χρηματαγορές, ώστε να τερματισθεί η εποπτεία και η επιτροπεία. Μια συμφωνία που θα περιέχει τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα τιμωρήσουν, μια για πάντα, τους θύλακες της διαπλοκής που τροφοδότησαν όλα αυτά τα χρόνια το πολιτικό σύστημα. Και θα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα την ανθρωπιστική κρίση, θα δημιουργεί δηλαδή ένα συνολικό δίχτυ ασφαλείας για όσους βρίσκονται σήμερα στο περιθώριο εξαιτίας ακριβώς αυτών των πολιτικών που εφαρμόστηκαν τόσο χρόνια στην πατρίδα μας.

Ελληνίδες, Έλληνες,
Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου ώστε αυτές οι δυσκολίες να είναι προσωρινές. Επιμένουν κάποιοι να συνδέουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Λένε, μάλιστα, ότι έχω κρυφό σχέδιο, αν ψηφιστεί το OXI, να βγάλουμε τη χώρα από την ΕΕ. Λένε εν γνώση τους ψέμματα. Όσοι τα λένε, είναι οι ίδιοι που τα έλεγαν και στο παρελθόν.
Όσοι τα λένε προσφέρουν πολύ κακή υπηρεσία και στο λαό και στην Ευρώπη. Άλλωστε γνωρίζετε, ήμουν εγώ ο ίδιος πριν από ένα χρόνο, υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν στις ευρωεκλογές. Ενώπιον των Ευρωπαίων και τότε διατύπωσα τη θέση ότι οι πολιτικές λιτότητας πρέπει να σταματήσουν, ότι τα μνημόνια δεν είναι ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση. Ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν αποτυχημένο. Ότι η Ευρώπη πρέπει να πάψει να φέρεται αντιδημοκρατικά.
Λίγους μήνες μετά τον Γενάρη του 2015, ο λαός μας επισφράγισε αυτή την εκτίμηση. Δυστυχώς ορισμένοι στην Ευρώπη επιμένουν να αρνούνται να το κατανοήσουν, να αρνούνται να παραδεχτούν.
Όσοι θέλουν μια Ευρώπη κολλημένη σε λογικές αυταρχισμού, σε λογικές μη σεβασμού στη δημοκρατία, όσοι θέλουν την Ευρώπη μια επιδερμική ένωση με συγκολλητική ουσία το ΔΝΤ, δεν είναι οραματιστές για την Ευρώπη. Είναι άτολμοι πολιτικοί, που αδυνατούν να σκεφτούν ως Ευρωπαίοι. Κοντά σε αυτούς, από δίπλα, το εγχώριο πολιτικό σύστημα, αφού οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία, τώρα σχεδιάζει να ρίξει τα βάρη σε εμάς που προσπαθούμε να σταματήσουμε την πορεία της καταστροφής. Και, μάλιστα, ονειρεύονται και την ολική τους επαναφορά.
Τη σχεδίαζαν και τη σχεδιάζουν, είτε αποδεχόμασταν το τελεσίγραφο, αφού ζητούσαν δημόσια δοτό πρωθυπουργό για να την εφαρμόσει, είτε τώρα που δίνουμε το λόγο στο λαό. Μιλούν για πραξικόπημα. Η δημοκρατία όμως δεν είναι πραξικόπημα, οι δοτές κυβερνήσεις είναι πραξικόπημα.
Ελληνίδες, Έλληνες, 
Θέλω από καρδιάς να σας ευχαριστήσω για τη νηφαλιότητα και την ψυχραιμία που επιδικνύετε κάθε ώρα αυτής της δύσκολης εβδομάδας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η κατάσταση αυτή δεν θα συνεχιστεί για πολύ.
Θα είναι πρόσκαιρη. Οι μισθοί και οι συντάξεις δεν θα χαθούν. Οι καταθέσεις των πολιτών που επέλεξαν ναμη φυγαδεύσουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό δεν θα χαθούν στον βωμό των σκοπιμοτήτων και των εκβιασμών.
Εγώ, προσωπικά, αναλαμβάνω την ευθύνη της άμεσης λύσης αμέσως μετά τη δημοκρατική διαδικασία.
Ταυτόχρονα όμως, σας καλώ να ενισχύσετε αυτή τη διαπραγματευτική προσπάθεια, σας καλώ να πούμε ΟΧΙ στις συνταγές των μνημονίων που καταστρέφουν την Ευρώπη. Σας καλώ να απαντήσουμε καταφατικά στην προοπτική μιας βιώσιμης λύσης. Να ανοίξουμε μια λαμπρή σελίδα δημοκρατίας. Και μια βέβαιη ελπίδα για μια καλύτερη συμφωνία.
Είναι η ευθύνη μας προς τους γονείς μας, προς τα παιδιά μας, προς τους εαυτούς μας. Είναι το χρέος μας απέναντι στην ιστορία.
Σας ευχαριστώ


euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Ψηφίστε 'όχι' αναλαμβάνω την ευθύνη λύσης"

Σόιμπλε: η Ελλάδα μας κοροϊδεύει

Σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα τήρησε ο Β.Σόιμπλε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν κράτησε το λόγο της τιμής της κάτι που επανέλαβε αρκετές φορές, υπογράμμισε ότι υπάρχουν υπογραφές και συνθήκες και όταν μια χώρα υπογράφει πρέπει να κρατάει την τιμή της. 

Παράλληλα υποστήριξε ότι δεν φέρει ο ίδιος κανένα μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση της Ελλάδας, λέγοντας ότι αυτά αποτελούν παιχνίδι αποπροσανατολισμού για εσωτερική κατανάλωση στην χώρα μας. 



«Ξέρετε από τις συκοφαντίες ελάχιστα προστατεύεται κανείς. Εγώ πάντα έμενα σταθερός σε αυτό που συμφωνήσαμε στους κανόνες μας σε αυτό που συμφωνήσαμε στην Ευρώπη στους εθνικούς κανόνες. Αν τα είχαν τηρήσει όλοι, τότε, ειδικά η Ελλάδα δεν θα ήταν σε μια τόσο απελπιστική κατάσταση» υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. 

«Τότε» συνέχισε «να αναζητείται το φταίξιμο εκτός Ελλάδας μπορεί να βοηθάει μέσα στην Ελλάδα αλλά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Και τέτοιου είδους κινήσεις αποπροσανατολισμού βρίσκουν ολοένα και λιγότερη κατανόηση εκτός Ελλάδας. Και το ερώτημα: Κάνατε και εσείς ο ίδιος λάθη; αφορά την ανθρώπινη κατάσταση. Κάθε άνθρωπος κάνει λάθη καθημερινά. Και όποιος απαντήσει λέγοντας: Εγώ δεν κάνω ποτέ λάθη θα είχε ελάχιστη αυτογνωσία και γνώση της ανθρώπινης φύσης». 

Σημείωσε ακόμα ότι δεν υπάρχει βάση για σοβαρές διαπραγματεύσεις. Η Ελλάδα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι επιθυμεί, υπογράμμισε. 

Υπάρχει τελείως διαφορετικό σκηνικό με την Αθήνα, είμαστε πάντοτε έτοιμοι για συνομιλίες, σημείωσε. Αναφορικά με την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ότι: «στερείται σαφήνειας».


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: η Ελλάδα μας κοροϊδεύει"

Ο EFSF απειλεί την Ελλάδα με απαίτηση της εξόφλησης ολόκληρου του δανείου

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) λαμβάνοντας υπόψη τη δημόσια δήλωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ότι η Ελλάδα δεν πραγματοποίησε την πληρωμή της δόσης, ανακοίνωσε σήμερα τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους προτίθεται να αντιδράσει, εφόσον αυτό το γεγονός αποτελέσει αθέτηση των υποχρεώσεων για ορισμένα δάνεια του EFSF. Ο EFSF, σημείωσε επίσης ότι λαμβάνει υπόψη και το γεγονός ότι το ΔΝΤ έλαβε αίτημα χθες από τις ελληνικές αρχές για την επέκταση της υποχρέωσης επιστροφής στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το καταστατικό του EFSF, ο διευθύνων σύμβουλος, Κλάους Ρέγκλινγκ θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup και το ΔΣ του EFSF, σήμερα, για τη μη πληρωμής και θα προτείνει μία από τις ακόλουθες τρεις επιλογές:

· Επιτάχυνση του δανείου: αυτό σημαίνει ότι το EFSF ακυρώνει τη σύμβαση δανείου και ζητά την άμεση εξόφληση του κεφαλαίου και των τόκων

· Παραίτηση από δικαιώματα: αυτό σημαίνει ότι το EFSF παραιτείται αμετάκλητα από τα δικαίωματά του και τη λήψη μέτρων για τη συγκεκριμένη μη πληρωμή

· Επιφύλαξη δικαιωμάτων: αυτό σημαίνει ότι το EFSF δεν επιταχύνει το δάνειο ούτε παραιτείται του δικαιώματός του να το κάνει, αλλά αντ 'αυτού διατηρεί το δικαίωμα να ενεργήσει σε μεταγενέστερο στάδιο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο EFSF απειλεί την Ελλάδα με απαίτηση της εξόφλησης ολόκληρου του δανείου"

«Πλημμύρισε» τους δρόμους με αφίσες υπέρ του «Όχι» ο ΣΥΡΙΖΑ

Ένα διόλου ευκαταφρόνητο κονδύλι πρέπει να δαπάνησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να γεμίσει τους κεντρικούς δρόμους με αφίσες προκειμένου να διαφημίσει το «όχι» ενόψει τους δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.

Στην αφίσα, ένα τεράστιο ΟΧΙ κυριαρχεί της ελληνικής σημαίας καλώντας τους πολίτες να καταψηφίσουν στο δημοψήφισμα στο όνομα της «δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας», ενώ διακρίνονται απλωμένα χέρια.


Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η αφισοκόλληση είναι παράνομη βάσει του νόμου 4023/11.

Σύμφωνα με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών η προκήρυξη του δημοψηφίσματος υποκρύπτει καταστρατήγηση της συνταγματικής απαγόρευσης διενέργειας δημοψηφισμάτων επί δημοσιονομικών θεμάτων.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πλημμύρισε» τους δρόμους με αφίσες υπέρ του «Όχι» ο ΣΥΡΙΖΑ"

Bloomberg: Λάθος η μετάφραση του κειμένου που θα ψηφίσουν οι Έλληνες!

Οι Έλληνες καλούνται να αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν μια πρόταση που καθορίζει το μέλλον της χώρας ψηφίζοντας «Ναι» ή «Όχι» σε ένα λάθος μεταφρασμένο στα ελληνικά κείμενο!

Το κείμενο των δανειστών που καλούνται να εγκρίνουν ή να απορρίψουν οι Έλληνες πολίτες είναι ένα κείμενο που παρέδωσαν οι θεσμοί στην ελληνική πλευρά την Πέμπτη 26 Ιουνίου και έδωσε στη δημοσιότητα η ελληνική κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος... μεταφρασμένο στα ελληνικά.

Το διεθνές πρακτορείο εντοπίζει στο κείμενο την αλλοίωση του νοήματος στην μετάφραση που έχει δοθεί από την ελληνική πλευρά.

Συγκεκριμένα, ενώ το αγγλικό κείμενο αναφέρει «no sustainability issues» ότι «η μέθοδος υπολογισμού των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών, δεν δέχεται ότι υπάρχει ζήτημα βιωσιμότητας, σύμφωνα με τα δυο σενάρια», στην ελληνική μετάφραση απουσιάζει η άρνηση και μεταφράζεται ότι «Η μέθοδος υπολογισμού των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών δέχεται ότι υπάρχει ζήτημα βιωσιμότητας, σύμφωνα με τα δυο σενάρια».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Bloomberg: Λάθος η μετάφραση του κειμένου που θα ψηφίσουν οι Έλληνες!"

Κείμενο-παρέμβαση από πανεπιστημιακούς καθηγητές διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών

Η συμμετοχή της Ελλάδας στον πυρήνα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος είναι το μεγαλύτερο ιστορικό κεκτημένο των τελευταίων δεκαετιών.

Με δεδομένη την πρωτοφανή ασάφεια του ερωτήματος της 5ης Ιουλίου, το δημοψήφισμα θα αφορά ουσιαστικά – και θα εκληφθεί διεθνώς ότι αφορά – τη συναίνεση των Ελλήνων πολιτών για τη διατήρηση ή την ανατροπή του ιστορικού αυτού κεκτημένου.

Η επιλογή πάνω σε ζητήματα που θα καθορίσουν τις σχέσεις της Ελλάδας με το ευρωπαϊκό και το διεθνές περιβάλλον, πρέπει να βασίζεται σε γνώση των πραγματικών δεδομένων και της ιστορικής εμπειρίας. Ιστορικά, όσες φορές η Ελλάδα εντάχθηκε σε έναν ευρύτερο συνασπισμό Δυνάμεων κατάφερε και βγήκε ωφελημένη εδαφικά, πολιτικά, διπλωματικά, οικονομικά – με μια λέξη εθνικά: στους δύο Βαλκανικούς Πολέμους, στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους, στον Ψυχρό Πόλεμο.

Αντίθετα, όσες φορές έμεινε απομονωμένη, καταποντίστηκε: στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, στη Μικρασιατική Εκστρατεία, στην Κύπρο το 1974.

Μεταπολιτευτικά, η ευρωπαϊκή στρατηγική της Ελλάδας στόχευε στην εξασφάλιση ενός μέλλοντος χωρίς δικτατορίες, εμφύλιες διαμάχες και εθνικές περιπέτειες, πολιτικές και οικονομικές.

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση – παρά τις εμμονές συγκεκριμένων κρατών που επέτρεψαν την πλάστιγγα να γείρει υπερβολικά προς την κατεύθυνση της λιτότητας – βρίσκεται σε αναζήτηση νέων ισορροπιών.

Στην προσπάθεια αυτή, το μέγιστο ζητούμενο είναι η Ελλάδα να μπορέσει να συμμετάσχει ενεργά και εποικοδομητικά στον πυρήνα της διαδικασίας, όχι να υποστεί την ήττα της εξόδου.

Έξοδος από την ευρωζώνη ανοίγει θεσμικά και πολιτικά το δρόμο προς την έξοδο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αυτό σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία που αναδιαμορφώνει τόσο την Ευρώπη όσο και τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, περιοχές στις οποίες μόνο η σταθερότητα των ευρωπαϊκών και ατλαντικών δομών μπορεί να εγγυηθεί ειρήνη και ευημερία.

Επιπλέον, η έξοδος από την ευρωζώνη θα προκαλούσε άμεση και οξύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση. Θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτο πληθωρισµό, κατάρρευση του τραπεζικού συστήµατος, µαζική φτωχοποίηση. Το δε πλήγμα στο διεθνές κύρος και την αξιοπιστία της χώρας θα ήταν ανυπολόγιστο.

Με γνώση και με αίσθημα ευθύνης τασσόμαστε υπέρ της επιλογής του ΝΑΙ στην Ευρώπη, αποτρέποντας την εθνική ήττα της εξόδου από το ευρώ και ανοίγοντας ξανά το δρόμο σε περαιτέρω διαπραγμάτευση.

Η Ελλάδα της ευθύνης, του μόχθου, της δημιουργίας και της εξωστρέφειας, η Ελλάδα που θέλει και μπορεί να κερδίσει το στοίχημα της εθνικής ανασυγκρότησης και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας δεν μπορεί παρά να υποστηρίξει τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Αλλιώς θα καταλήξουμε όλοι μας έκπληκτοι στο καβαφικό:

«Αλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον.

Ανεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω».

1. Αρβανιτόπουλος, Κ. (Πάντειο Πανεπιστήμιο),
2. Βανδώρος, Σ. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου),
3. Βαράκη, Μ. (Kadir Has University)
4. Γεροδήμος, Ρ. (University of Bournemouth),
5. Γκόφας, Α. (Πάντειο Πανεπιστήμιο),
6. Γρηγοριάδης, Ι. (Bilkent University)
7. Δαλακούρα, Κ. (London School of Economics),
8. Εξαδάκτυλος, Θ. (University of Surrey),
9. Ζαρταλούδης, Σ. (University of Birmingham)
10. Ιωακειμίδης, Π. (Πανεπιστήμιο Αθηνών),
11. Καιρίδης, Δ. (Πάντειο Πανεπιστήμιο),
12. Καραγιάννης, Γ. (IBEI και Universitat Pompeu Fabra)
13. Καραγιάννης, Μ. (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας),
14. Καραγιαννοπούλου, Χ. (Πάντειο Πανεπιστήμιο),
15. Καραμούζη, Ε. (University of Sheffield),
16. Καρυώτης, Γ. (University of Glasgow)
17. Κλάψης, Α. (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο),
18. Κοτέλης, Α. (Zirve University)
19. Κωνσταντινίδης, Ν. (University of Cambridge),
20. Λάβδας, Κ. (Tufts University),
21. Λαδή, Σ. (Πάντειο Πανεπιστήμιο),
22. Λαλαγιάνη, Β. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου)
23. Λιαρόπουλος, Α. (Πανεπιστήμιο Πειραιώς),
24. Μανώλη, Π. (Πανεπιστήμιο Αιγαίου)
25. Μπέλλου, Φ. (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας),
26. Ξενάκης, Δ. (Πανεπιστήμιο Κρήτης),
27. Οικονομίδης, Σ. (London School of Economics),
28. Παϊπάης, Β. (University of St Andrews),
29. Παπαδημητρίου Δ. (University of Manchester),
30. Παπαδημητρίου, Π. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου),
31. Παπάζογλου, Μ. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου),
32. Παπασωτηρίου, Χ. (Πάντειο Πανεπιστήμιο),
33. Πασσάς, Α. (Πάντειο Πανεπιστήμιο),
34. Πελαγίδης, Θ. (Πανεπιστήμιο Πειραιώς),
35. Πλατιάς, Α. (Πανεπιστήμιο Πειραιώς),
36. Σέρμπος, Σ. (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο)
37. Σκλιάς, Π. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου),
38. Στασινόπουλος, Γ. (Πάντειο Πανεπιστήμιο),
39. Τζιφάκης, Ν. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου),
40. Τριανταφύλλου, Δ. (Kadir Has University)
41. Τσάκωνας, Π. (Πανεπιστήμιο Αιγαίου)
42. Τσαρδανίδης, Χ. (Πανεπιστήμιο Αιγαίου),
43. Τσαρούχας, Δ. (Bilkent University)
44. Τσιλιώτης, Χ. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου),
45. Τσινισιζέλης, Μ. (Πανεπιστήμιο Αθηνών),
46. Υφαντής, Κ. (Πανεπιστήμιο Αθηνών),
47. Φακιολάς, Ε. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου),
48. Φραγκονικολόπουλος, Χ. (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)
49. Χουλιάρας, Α. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου),
50. Χρυσοχόου, Δ. (Πάντειο Πανεπιστήμιο)

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Κείμενο-παρέμβαση από πανεπιστημιακούς καθηγητές διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών"

Ο πάπας βρίσκεται κοντά στον ελληνικό λαό

Ο πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε σήμερα στην ελληνική κρίση μέσω του εκπροσώπου Τύπου του Βατικανού ιερέα Φεντερίκο Λομπάρντι.

Όπως ανέφερε ο Λομπάρντι, "ο πάπας ανησυχεί για τις εξελίξεις στην ελληνική κρίση, βρίσκεται στο πλευρό του ελληνικού λαού και ιδίως των οικογενειών, θεωρεί ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια πρέπει να παραμείνει στο κεντρο κάθε πολιτικής και τεχνικής συζήτησης με υιοθέτηση υπεύθυνων επιλογών.

Επαναλαμβάνει τέλος την έκκληση για κοινωνική δικαιοσύνη και σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι η αξιοπρέπεια των ανθρώπων είναι το κύριο ζητούμενο".

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο πάπας βρίσκεται κοντά στον ελληνικό λαό"

Έκκληση - Ανοικτή επιστολή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνου Τσουκαλά

Με άρθρο του σήμερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο ακαδημαϊκός και βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Τσουκαλάς καλεί την κυβέρνηση να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Ολόκληρο το κείμενο του Κ. Τσουκαλά έχει ως εξής:

Αυτή την ύστατη στιγμή κάνω έκκληση στην κυβέρνηση για την αναγκαιότητα συνέχισης των διαπραγματεύσεων. Ακόμα και αν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι εκείνη στην οποία όλοι ελπίζαμε και προσβλέπαμε, οι ιστορικές τύχες της Ελλάδας και της Ευρώπης εξακολουθούν να είναι αλληλένδετες.

Πιστεύω λοιπόν ότι η νόμιμη κυβέρνηση της Αριστεράς που εκπροσωπεί τη χώρα μας δεν έχει άλλη επιλογή από το να πάρει πρωτοβουλίες τώρα, εδώ και αμέσως. Και οι πρωτοβουλίες αυτές δεν μπορεί να είναι άλλες από τη συνέχιση της διαβούλευσης εις πείσμα των εκβιαστικών όρων που μας επιβάλλονται.

Δεν μας επιτρέπεται να παράσχουμε πρόσθετα επιχειρήματα και άλλοθι σε εκείνους που δεν ζητάν τίποτε καλύτερο από το να επιρρίψουν στην Ελλάδα την αποκλειστική «ευθύνη» για τη διακοπή των συζητήσεων. Και δεν δικαιούμαστε να απεμπολήσουμε τα πανίσχυρα όπλα μας, που δεν είναι άλλα από το δίκαιο και τον ορθό λόγο.

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η δραματική κατολίσθηση των όρων διαβίωσης ενός ολόκληρου λαού συνιστά απόλυτη ηθική δικαίωση των αξιακά αδιαπραγμάτευτων ελληνικών θέσεων. Οπως και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η πλήρης αποτυχία της πολιτικής της λιτότητας συνιστά ακαταμάχητο επιχείρημα εναντίον όσων επιμένουν πεισματικά στη συνέχιση των υφεσιακών μέτρων.

Θέλω να ελπίζω πως στην παρούσα φάση η όποια πρωτοβουλία ήθελε προκύψει αυτές τις κρίσιμες στιγμές, θα μπορέσει να συμβάλει τουλάχιστον στην αναστολή του διαφαινόμενου αδιέξοδου.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη ιστορική καμπή. Σε μια μόνο στιγμή κρίνονται το μέλλον της Ελλάδας, η αξιοπιστία της κυβερνώσης Αριστεράς και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ευρώπης. Και δεν μπορούμε να αφήσουμε καμία στιγμή και καμία ευκαιρία να κυλήσουν ανεκμετάλλευτες. Ας μη φτάσει ποτέ η ώρα εκείνη που θα λέμε πως «η στιγμή της ελευθερίας μας ήταν χθες».

efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκκληση - Ανοικτή επιστολή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνου Τσουκαλά"

Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας: Η κυβέρνηση να παραιτηθεί εάν δεν μπορεί να αποσύρει το δημοψήφισμα και να κλείσει σήμερα συμφωνία

"Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας οφείλει να ακούσει τις σοβαρές φωνές, ακόμη και της παράταξής του, και να αποφύγει το διχασμό. Αν δεν μπορεί η κυβέρνηση να αποσύρει το δημοψήφισμα και να κλείσει σήμερα μια συμφωνία, να παραιτηθεί και να παραδώσει την εντολή, ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση από όλα τα κόμματα που μπορούν", δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος είπε ότι αισθάνεται "ντροπή" για τις εικόνες των τελευταίων ημερών.

«Απογοητεύομαι που φτάσαμε σ' αυτό το σημείο, από λάθη τα οποία επιμερίζονται σε όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά από τη μεταπολίτευση και μετά» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Αλλά τη χαριστική βολή δυστυχώς την έδωσε αυτή η κυβέρνηση. Και λυπάμαι που το λέω, επειδή αυτή την κυβέρνηση την εμπιστεύτηκαν πολλοί συμπολίτες μας, οι οποίοι αισθάνθηκαν ότι φέρνει την ελπίδα, ότι φέρνει τον άλλο δρόμο.

Τελικά ο άλλος δρόμος είδαμε δυστυχώς πού οδηγεί. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον αέρα. Φύγαμε από την ομάδα των 19 χωρών της Ευρωζώνης μαζί με τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία και έχουμε βρεθεί μαζί με το Σουδάν, τη Ζιμπάμπουε και τη Ζάμπια.

Αυτή είναι η Ελλάδα; Αυτό δεν το δέχομαι και δε σας μιλάω ως Περιφερειάρχης, αλλά ως ένας άνθρωπος 37 ετών, που με απασχολεί η πατρίδα μου, η γενιά μου και οι γενιές που έρχονται. Δε δεχόμαστε να ζήσουμε σ' αυτή την Ελλάδα», κατέληξε.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας: Η κυβέρνηση να παραιτηθεί εάν δεν μπορεί να αποσύρει το δημοψήφισμα και να κλείσει σήμερα συμφωνία"

Συμβούλιο της Ευρώπης: Το ελληνικό δημοψήφισμα υπολείπεται των διεθνών προτύπων

Οι προϋποθέσεις διενέργειας του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου δεν ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα αναφέρει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών η προκήρυξη του δημοψηφίσματος υποκρύπτει καταστρατήγηση της συνταγματικής απαγόρευσης διενέργειας δημοψηφισμάτων επί δημοσιονομικών θεμάτων.


skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμβούλιο της Ευρώπης: Το ελληνικό δημοψήφισμα υπολείπεται των διεθνών προτύπων "

Το ΣτΕ αποφασίζει την Παρασκευή για τη συνταγματικότητα του δημοψηφίσματος

Eκτάκτως συγκαλείται την Παρασκευή η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει την τύχη του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής. Ακύρωση του δημοψηφίσματος με την ανακήρυξη των Νομοθετικών Πράξεων ως αντισυνταγματικών ζητάνε δύο Έλληνες πολίτες από το Συμβούλιο της Επικρατείας με προσφυγή τους.

Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο κατατέθηκε προσφυγή ενός δικηγόρου και τέως Συμβούλου Επικρατείας, καθώς και ενός μηχανικού, οι οποίοι ζητάνε να ανακηρυχθούν παράνομες όλες οι νομοθετικές προπαρασκευαστικές πράξεις σχετικές με το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθενται επίσης να καταθέσουν και αίτηση για να εκδοθεί προσωρινή διαταγή από το τμήμα αναστολών ώστε να «παγώσει» το δημοψήφισμα.

Υποστηρίζουν ότι τόσο οι πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου για την πρόταση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος όσο και το Προεδρικό Διάταγμα για την προκήρυξή του είναι αντίθετα στο άρθρο 44 του Συντάγματος και τον νόμο 4023/2011.

Τονίζουν επίσης ότι δεν επιτρέπεται να τίθενται σε δημοψηφίσματα ερωτήματα δημοσιονομικού χαρακτήρα και πολιτικής.

Τα προς έγκριση έγγραφα προσθέτουν έχουν σαφέστατο οικονομικό αντικείμενο επομένως παραβιάζονται ρητά οι συνταγματικές διατάξεις. Λένε επίσης ότι από τη διατύπωση του ερωτήματος δεν προσδιορίζονται ούτε κατά προσέγγιση οι νομικές και οικονομικές συνέπειες στη λειτουργία του κράτους και της κοινωνικής ζωής από τον τρόπο που τίθεται το ερώτημα για την επιλογή του ΟΧΙ ή του ΝΑΙ.

Παράνομες είναι, λένε οι δύο πολίτες, και οι προθεσμίες που τίθενται για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αφού καθίσταται αδύνατη η ενημέρωση του ελληνικού λαού καθώς στο επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα δεν δημοσιεύονται καν τα κείμενα των διεθνών οργανισμών.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΣτΕ αποφασίζει την Παρασκευή για τη συνταγματικότητα του δημοψηφίσματος"

ΕΚΤ: Αμετάβλητο άφησε τον ELA

Αμετάβλητο άφησε, σύμφωνα με πληροφορίες, και σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ΕΚΤ παραμένει έτοιμη να επανεξετάσει την κατάσταση όποτε κριθεί αναγκαίο.

Πάντως η σημερινή απόφαση αναμένεται να οξύνει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες ακόμη και μετά την επιβολή περιορισμών στην ανάληψη μετρητών.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΚΤ: Αμετάβλητο άφησε τον ELA"

Ρέντσι: Θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα της Ελλάδας

Η Ευρώπη θέλει να λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με την Καγκελάριο της Γερμανίας, μετά τη συνάντηση που είχαν.

«Ο καθένας μας έχει διαφορετικές θέσεις και ευαισθησίες για το ελληνικό ζήτημα» τόνισε χαρακτηριστικά. Η απόφαση για το δημοψήφισμα, εξήγησε, ήταν ξαφνική αλλά δεν είναι δική μας δουλειά.

Το ζήτημα είναι να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είτε γίνει το δημοψήφισμα είτε δεν γίνει, συμπλήρωσε. «Σε ένα κοινό σπίτι - στο ευρωπαϊκό σπίτι - πρέπει όλοι να τηρούν τους κανόνες» υπερθεμάτισε, ενώ διευκρίνισε ότι η συμβίωση στην Ευρώπη είναι δύσκολη.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέντσι: Θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα της Ελλάδας"

Πατούλης: "Να παραιτηθεί αμέσως η Κυβέρνηση Τσίπρα"

Να παραιτηθεί αμέσως, ώστε να μην προλάβει να υλοποιήσει την τελευταία πράξη ενός προσχεδιασμένου εγκλήματος, καλεί την Κυβέρνηση ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργος Πατούλης.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, ο οποίος είναι και μέλος της Ομάδας υποστήριξης του "ναι" ενόψει του δημοψηφίσματος, έκανε δηλώσεις για όσα συμβαίνουν στη χώρα, περιγράφοντας την κατάσταση και ζητώντας να σταματήσει αμέσως η κατρακύλα. Αναλυτικά όσα είπε:

«Από σήμερα η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς χρεοκοπίας. Αποτελεί ντροπή για την Ελλάδα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να προβάλουν χθες στις οθόνες τους χρονόμετρα που μετρούσαν αντίστροφα τις ώρες, τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα που απέμεναν μέχρι να κηρυχθεί η Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας.

Εκατομμύρια Έλληνες κι Ελληνίδες στέκονται σήμερα σε "ουρές ντροπής" κι αγωνιούν για τις δουλειές τους, τις συντάξεις και τους μισθούς τους, τις καταθέσεις τους, τις κλειστές τράπεζες που δεν γνωρίζουν αν και πότε θα ανοίξουν. Ζητώ την ακύρωση του δημοψηφίσματος, την άμεση παραίτηση της Κυβέρνησης και τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικού σκοπού».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πατούλης: "Να παραιτηθεί αμέσως η Κυβέρνηση Τσίπρα""

Μητρόπουλος: Δεν χρειάζεται δημοψήφισμα - Οδηγούμαστε στο διχασμό

«Δεν χρειάζεται δημοψήφισμα, γιατί οδηγούμαστε σε διχασμό», δηλώνει κατηγορηματικά ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος μιλώντας στον real fm διατύπωσε την αντίθεσή του τόσο με το περιεχόμενο, όσο και με τη χρονική συγκυρία ενός δημοψηφίσματος.

«Είμαστε θανάσιμα παγιδευμένοι. Κάναμε κι εμείς πολλά λάθη και η συμφωνία είναι αυτή που πρέπει να επιδιώξει (σ.σ. ο πρωθυπουργός) αλλά με τρομάζουν οι συνέπειες καθώς μπαίνουν ρήτρες», είπε, τονίζοντας πως έπρεπε να προταχθεί στο ερώτημα ότι οι Έλληνες προτιμούν λύσεις εντός ευρωζώνης.

Τέλος, ανέφερε πως «είχαμε πέντε μήνες να κάνουμε κινήσεις και να μην πέσουμε στην παγίδα. Χρειάζεται άμεσα ο πρωθυπουργός να πάρει πρωτοβουλίες και να πάμε σε συμφωνία».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητρόπουλος: Δεν χρειάζεται δημοψήφισμα - Οδηγούμαστε στο διχασμό"

Η Αυστραλία προετοιμάζεται για νέο κύμα προσφύγων από την Ελλάδα

Νέο κύμα διασποράς Ελλήνων προς την Αυστραλία αναμένουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις τους, οι ελληνικές κοινότητες στη μεγάλη χώρα της Ωκεανίας. Περισσότεροι από 10.000 Έλληνες με δικαιώματα Αυστραλού πολίτη, έχουν κάνει ήδη χρήση και μπροστά στο ενδεχόμενο ρήξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των αιτημάτων, προκαλώντας νέα διαρροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό.

Οι ελληνικές κοινότητες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, προκειμένου να υποδεχθούν το νέο κύμα Ελλήνων, είτε προσφύγων, είτε Αυστραλών πολιτών, οι οποίοι διέμεναν μόνιμα στην Ελλάδα. Υπολογίζεται πως αυτή τη στιγμή, στην αχανή χώρα της Ωκεανίας αριθμούνται περισσότερο από 250.000 Έλληνες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων διαβιώνει στη Μελβούρνη.

Η τοπική κοινότητα προετοιμάζεται πυρετωδώς, αναζητώντας νέες θέσεις εργασίας, αλλά και διαμονής για τους Έλληνες που σκοπεύουν να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στην πόλη τους. Ο διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου της Μελβούρνης, Τζορτζ Μενίδης, υποστήριξε πως λαμβάνει πολλά μηνύματα από την Ελλάδα και προβλέπει ότι ιδιαίτερα νέοι άνθρωποι, θα σπεύσουν να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον στην Αυστραλία: "Οι άνθρωποι στην Ελλάδα κοιτάζουν το μέλλον και το βλέπουν σκοτεινό. Δεν υπάρχει σαφής πορεία για τη χώρα".

Ο πρόεδρος της ένωσης Ελλήνων φοιτητών, Τας Σγαρδέλης, δήλωσε: "Περιμένω μεγάλο κύμα τα επόμενα χρόνια. Είναι φανερό το αίσθημα ότι επέρχεται η ρήξη με την ευρωπαϊκή κοινότητα".

Ο Γερουσιαστής, Άρθουρ Συνοδινός, εκτιμά πως πιθανό GREXIT θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην ερημοποίηση της Ελλάδας, καθώς η χώρα θα χάσει τους εξυπνότερους και καλύτερους Έλληνες.

Ο Γιώργος Ηλιόπουλος, ο οποίος συμμετέχει στο αυστραλιανό εμπορικό επιμελητήριο, παρουσιάζει μία ακόμη τραγική επέκταση της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα, δηλώνοντας πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις συναλλαγές και ότι ήδη αναζητούνται άλλες αγορές, προκειμένου να αντικατασταθεί το κομμάτι που αντιστοιχεί στην Ελλάδα!

Όπως τονίζει, περαιτέρω αστάθεια θα μπορούσε να είναι καταστροφική για το διμερές εμπόριο, καθώς θα στοιχίσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια, ενώ πολλές εταιρίες στην Αυστραλία βρίσκονται κοντά στην απόφαση να διακόψουν τις συνεργασίες τους ενόψει της κατάρρευσης της Ελλάδας!

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Αυστραλία προετοιμάζεται για νέο κύμα προσφύγων από την Ελλάδα"

Γκίζι προς Μέρκελ: Δεν συζητάτε μέχρι την Κυριακή γιατί ελπίζετε να πέσει η κυβέρνηση - ΒΙΝΤΕΟ

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Die Linke Γκρέγκορ Γκίζι εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της γερμανικής κυβέρνησης για τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα, κατηγορώντας την καγκελάριο Μέρκελ και τον αντικαγκελάριο Γκάμπριελ ότι αρνούνται να συζητήσουν και να διαπραγματευτούν με την ελληνική κυβέρνηση γιατί ελπίζουν «ότι μετά την Κυριακή θα πέσει» και χαρακτήρισε «ανεύθυνη» αυτή τη στάση.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Ελπίζετε ότι μέχρι την Κυριακή θα πέσει η (σ.σ. ελληνική) κυβέρνηση. Γι’ αυτό δεν θέλετε να μιλήσετε μέχρι την Κυριακή. Και αυτό είναι ανεύθυνο».

Αναφερόμενος στο Grexit, υπογράμμισε ότι «μπορεί να είναι ένα ντόμινο» προσθέτοντας ότι «αν πεθάνει το ευρώ, τότε εμείς (σ.σ. οι Γερμανοί) θα υποφέρουμε».

«Χρειαζόμαστε μια διαφορετική Ευρώπη» επεσήμανε ο κ. Γκίζει, τονίζοντας την αναγκαιότητα «για μια κοινωνική πολιτική».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του Die Linke, επέκρινε μεταξύ άλλων το γεγονός ότι οι θεσμοί «αρνούνται την πρόταση του Τσίπρα για φορολόγηση των πλουσίων.

Δείτε το βίντεο:


enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Γκίζι προς Μέρκελ: Δεν συζητάτε μέχρι την Κυριακή γιατί ελπίζετε να πέσει η κυβέρνηση - ΒΙΝΤΕΟ"

Bloomberg: Η Ευρώπη θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα

«Η Ευρώπη θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα με έξοδο», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης του Κλάιβ Κρουκ στο πρακτορείο Bloomberg, στο οποίο τονίζει ότι κατά τη διάρκεια των 30 ετών και πλέον που αρθρογραφεί για πολιτικά και οικονομικά θέματα, δεν έχει ξαναδεί μία τέτοια επανάληψη διαρκούς, αυτάρεσκης, καταστροφικής και συγκαλυπτόμενης ανικανότητας.

«Δεν αναφέρομαι στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ», λέει, προσθέτοντας ότι «καθώς η ζημιά κορυφώνεται, μία προσπάθεια είναι σε εξέλιξη να ξαναγραφεί η ιστορία της ντροπιαστικής αποτυχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την Ελλάδα».

Εδώ και πέντε μήνες, που άρχισαν οι συζητήσεις, σημειώνει ο αρθρογράφος, και οι δύο πλευρές μετακινήθηκαν από τις θέσεις τους, αλλά ο Τσίπρας υποχώρησε περισσότερο απ' ό,τι οι πιστωτές.

Είναι αλήθεια, σημειώνει, ότι η τελευταία προσφορά των πιστωτών προβλέπει λίγο χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό σε σχέση με αυτά που ζητούσαν αρχικά, αλλά και αυτά απαιτούν πολύ (και παράλογα) σφιχτή δημοσιονομική πολιτική. Αντίθετα, προσθέτει ο Κρουκ, οι πιστωτές αρνήθηκαν να υποχωρήσουν και να περιλάβουν στις τρέχουσες συζητήσεις το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, επιμένοντας παράλογα ότι αυτό είναι ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί αργότερα.

«Την Τρίτη, ο Τσίπρας έκανε την πιο κρίσιμη προσπάθεια να προωθήσει το θέμα (σ.σ.: της συμφωνίας). Αντί να εκφρασθεί οποιαδήποτε επιθυμία συμβιβασμού από την πλευρά των πιστωτών, οι κυρίαρχες φωνές τους - ιδιαίτερα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που συχνά θεωρείται ότι παίρνει τις αποφάσεις - σημείωναν ότι δεν υπάρχει κάτι προς συζήτηση. Το πρόγραμμα έπρεπε να ολοκληρωθεί.

Ωστόσο, το πρόγραμμα έχει αποτύχει. Δεν θα επιτύχει τη βιωσιμότητα του χρέους. Είναι εντελώς χωρίς νόημα να μειώνεται και άλλο το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων», σημειώνει ο Κρουκ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Ο Γιούνκερ λέει ότι η τελευταία προσφορά δεν απαιτούσε μειώσεις μισθών. Αλήθεια; Η πρόταση (σ.σ.: των πιστωτών) αναφέρει ότι το μισθολόγιο πρέπει να εκσυγχρονισθεί, περιλαμβανομένης της διεύρυνσης των μισθολογικών διαφορών. Με την έννοια αυτή, η διεύρυνση των διαφορών συνεπάγεται μειώσεις μισθών», σημειώνει ο Κρουκ, προσθέτοντας:

«Όσον αφορά το ότι δεν υπάρχουν μειώσεις συντάξεων (σ.σ.: που υποστήριξε ο Γιούνκερ), οι πιστωτές ζητούν για τη σταδιακή επιβολή νέων μειώσεων για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα και για το ΕΚΑΣ που αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτά είναι μειώσεις».

Οι πιστωτές, συνεχίζει ο Κρουκ, ζητούν πολλά ακόμη, ενώ η ελληνική οικονομία είναι γονατισμένη, με μεγάλη μείωση του βιοτικού επιπέδου και την ανεργία στο 25%, ενώ προτρέπει τους αναγνώστες να διαβάσουν την πρόταση των πιστωτών για να δουν αν προάγεται η κοινωνική δικαιοσύνη, όπως σημείωσε ο Γιούνκερ στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Κρουκ θεωρεί ως τη μεγαλύτερη στρέβλωση το γεγονός ότι ο Γιούνκερ απευθύνθηκε στους Έλληνες πολίτες για το θέμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, για να τους πει ότι το «όχι» θα σήμαινε όχι στην Ευρώπη. Και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσθέτει, διευκρίνισε ότι η ψήφος θα καθορίσει «αν οι Έλληνες θέλουν να μείνουν στην Ευρωζώνη».

Αυτά είναι «ανοησίες», λέει ο αρθρογράφος. «Εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρωσύστημα, δεν θα είναι επειδή οι Έλληνες αποφάσισαν να φύγουν, αλλά επειδή η Ευρώπη θα αποφασίσει να τους διώξει».

Μία πραγματικά ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να έχει ανακοινώσει ότι θα συνέχιζε την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, σημειώνει ο Κρουκ.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Bloomberg: Η Ευρώπη θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα"

Οι 3 επιλογές του EFSF μετά τη μη πληρωμή του ΔΝΤ

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) λαμβάνοντας υπόψη τη δημόσια δήλωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ότι η Ελλάδα δεν πραγματοποίησε την πληρωμή της δόσης, ανακοίνωσε σήμερα τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους προτίθεται να αντιδράσει, εφόσον αυτό το γεγονός αποτελέσει αθέτηση των υποχρεώσεων για ορισμένα δάνεια του EFSF.

Ο EFSF σημείωσε, επίσης, ότι λαμβάνει υπόψη και το γεγονός ότι το ΔΝΤ έλαβε αίτημα χθες από τις ελληνικές αρχές για την επέκταση της υποχρέωσης επιστροφής στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το καταστατικό του EFSF, ο διευθύνων σύμβουλος, Κλάους Ρέγκλινγκ θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup και το ΔΣ του EFSF, σήμερα, για τη μη πληρωμής και θα προτείνει μία από τις ακόλουθες τρεις επιλογές:

• Επιτάχυνση του δανείου: αυτό σημαίνει ότι το EFSF ακυρώνει τη σύμβαση δανείου και ζητά την άμεση εξόφληση του κεφαλαίου και των τόκων

• Παραίτηση από δικαιώματα: αυτό σημαίνει ότι το EFSF παραιτείται αμετάκλητα από τα δικαίωματά του και τη λήψη μέτρων για τη συγκεκριμένη μη πληρωμή

• Επιφύλαξη δικαιωμάτων: αυτό σημαίνει ότι το EFSF δεν επιταχύνει το δάνειο ούτε παραιτείται του δικαιώματός του να το κάνει, αλλά αντ 'αυτού διατηρεί το δικαίωμα να ενεργήσει σε μεταγενέστερο στάδιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι 3 επιλογές του EFSF μετά τη μη πληρωμή του ΔΝΤ"

Το «κατηγορώ» ενός νέου επιχειρηματία προς στον Αλέξη Τσίπρα: Τι σου φταίω ρε Alexis;

Την πικρία του για την κατάσταση και τους χειρισμούς του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εκφράζει με ανάρτησή του στο facebook ένας νέος, επιτυχημένος επιχειρηματίας, που βλέπει τη δουλειά και τη ζωή του να συνταράσσονται, μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Το ποστ έχει γίνει viral στο διαδίκτυο τις τελευταίες ώρες, έχοντας καταγράψει σχεδόν 3.000 «share» και δεκάδες χιλιάδες «Like».

Απευθυνόμενος προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, ο 29χρονος Φάνης Κουτούβελης, δημιουργός της εταιρίας πληροφορικής «intale», εξιστορεί την εμπειρία του, αναφέροντας πως την ώρα που στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός επέβαλε capital controls και κλειστές τράπεζες, εκείνος συναντούσε στο εξωτερικό γερμανούς επενδυτές για την εταιρία του, που πετυχαίνει και αναπτύσσεται. «Τι σου φταίω όμως ρε Alexis; Γιατί μου καταστρέφεις τα σχέδια που έχω χτίσει με ξενύχτι και ρίσκο; Γιατί με αφήνεις στο εξωτερικό χωρίς να μπορώ να πληρώσω το ξενοδοχείο για να γυρίσω πίσω, επειδή δε δουλεύουν οι κάρτες μας»; αναρωτιέται ο επιχειρηματίας με παράπονο και πίκρα για την κατάσταση που έχει δημιοργηθεί, ενώ δεν διστάζει να αποδώσει στον πρωθυπουργό τις ευθύνες του: «Γιατί είσαι τόσο ρατσιστής με την ιδιωτική ανάπτυξη; Επειδή δεν είχες την ικανότητα να παράγεις αξία ο ίδιος θα πρέπει να νιώθουμε όλοι οι υπόλοιποι μειονεκτικά»;

«Σε αφήνω τώρα Alexis, πρέπει να πάω να δουλέψω και να δημιουργήσω αξία για να φτιάξω περισσότερες θέσεις εργασίας, πρέπει να φέρουμε φόρους για να πληρώσεις συντάξεις των συνδικαλιστών και την ΕΡΤ3.
Σε αφήνω τώρα και σένα να προεδρεύσεις. Ρίξε όμως κάτι πάνω σου Alexis, έτσι για το ενδεχόμενο που ο βασιλιάς είναι γυμνός» καταλήγει το κείμενο του Φάνη Κουτουβελη.



Ολόκληρη η ανάρτηση: Φίλε Alexis,
όσο εσύ το παίζεις ο Έλληνας Chavez, εγώ τρέχω αυτές τις μέρες στο εξωτερικό.
Ταξίδεψα γιατί σήμερα, όσο αποφασίζεις χρεοκοπία της χώρας, είχα συνάντηση με Γερμανούς (άκουσον άκουσον) επενδυτές Alexis. Θέλουν λέει να επενδύσουν στην ελληνική εταιρία μας. Στην εταιρία που ξεκίνησα εν μέσω κρίσης Alexis, με 50 ευρώ και χωρίς υποστήριξη και οικονομικό background.
Με τα λεφτά από τη νέα επένδυση, Alexis, σκοπεύω να δημιουργήσω άλλες 20 ποιοτικές θέσεις εργασίας με μέσο όρο μεικτής μισθοδοσίας 2400 ευρώ/μήνα. Αυτές οι θέσεις θα προστεθούν στις 18 που έχουμε ήδη δημιουργήσει, εν μέσω κρίσης.
Και σήμερα στη συνάντηση, Alexis, αντί να μιλάω για το πλάνο ανάπτυξης της εταιρίας, ξέρεις Alexis γιατί μιλάω;
Για σένα ρε φίλε..
Με αναγκάζεις να δίνω εξηγήσεις για το προκαθορισμένο σου σχέδιο να ρίξεις τη χώρα στα βράχια. Επειδή βλέπουν διαπραγματευτική τακτική “τσίρκο” Alexis. Επειδή πλάνο ακούνε και πλάνο δε βλέπουνε Alexis. Ακόμα και όταν τους στείλαμε ένα excel 18 γραμμών το 93% ήταν επιπλέον φόροι Alexis και η στρατηγική σου είναι να βαδίζεις χωρίς πραγματικό σχέδιο. Επειδή το μόνο σου πλάνο ήταν το σχεδιασμένο αδιέξοδο του ασαφούς δημοψηφίσματος. Μόνο με “ιδεολογία” και αμπελοφιλοσοφία προχωράς και δυστυχώς τα όπλα σου είναι και παρωχημένης αντίληψης.
Και από την άλλη εγώ, οι συνεργάτες μου όπως και δεκάδες άλλοι νέοι επιχειρηματίες επιμένουμε ακόμα Alexis.
Είμαστε αυτή η "ανάπτυξη" που ακούς στα Brussels Group.
Τι σου φταίω όμως ρε Alexis; Γιατί μου καταστρέφεις τα σχέδια που έχω χτίσει με ξενύχτι και ρίσκο; Γιατί με αφήνεις στο εξωτερικό χωρίς να μπορώ να πληρώσω το ξενοδοχείο για να γυρίσω πίσω, επειδή δε δουλεύουν οι κάρτες μας;
Γιατί είσαι τόσο ρατσιστής με την ιδιωτική ανάπτυξη; Επειδή δεν είχες την ικανότητα να παράγεις αξία ο ίδιος θα πρέπει να νιώθουμε όλοι οι υπόλοιποι μειονεκτικά;
Επίσης Alexis για καλή μου τύχη έχω αναλώσει πάρα πολύ χρόνο τους τελευταίους μήνες να παρακολουθώ τα πρακτικά των διαπραγματεύσεων, τις δηλώσεις, τις συνεντεύξεις όλων των μερών μετά από κάθε Eurogroup ή Σύνοδο Κορυφής.
Και ξέρεις τι σκέφτομαι Alexis;
Λυπάμαι τον κόσμο που δεν παρακολουθεί τόσο στενά τις εξελίξεις ή δεν καταλαβαίνει τα βασικά της macro-οικονομίας. Και τον λυπάμαι γιατί δημαγωγείς φίλε…
Λυπάμαι και για σένα βέβαια, που μέσα σε ένα νέο άνθρωπο έχει κρυφτεί ότι πιο παρωχημένο και αναχρονιστικό κυκλοφορεί στο πολιτικό σύστημα. Που ελέω timing και ανύπαρκτης πολιτικής ηγεσίας τα τελευταία χρόνια βρέθηκες να καθοδηγείς τον ελληνικό λαό εκεί που ξέρεις και εκεί που δεν ξέρει.
Δεν ξέρει όχι επειδή είναι κουτός, αλλά επειδή έχει ανάγκη να πιστέψει. Και το εκμεταλλεύεσαι αυτό ρε Alexis. Και πουλάει, επειδή μόνο ο λαϊκισμός ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις 40 χρόνια τώρα.
Σε αφήνω τώρα Alexis, πρέπει να πάω να δουλέψω και να δημιουργήσω αξία για να φτιάξω περισσότερες θέσεις εργασίας, πρέπει να φέρουμε φόρους για να πληρώσεις συντάξεις των συνδικαλιστών και την ΕΡΤ3.
Σε αφήνω τώρα και σένα να προεδρεύσεις. Ρίξε όμως κάτι πάνω σου Alexis, έτσι για το ενδεχόμενο που ο βασιλιάς είναι γυμνός.
-Επιχειρηματίας, 29 ετών


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το «κατηγορώ» ενός νέου επιχειρηματία προς στον Αλέξη Τσίπρα: Τι σου φταίω ρε Alexis;"

Eurogroup: Στηρίξτε το «Ναι» και συζητάμε – Στις 18.30 η συνεδρίαση

H νέα πρόταση της κυβέρνησης για ένα διετές πρόγραμμα με παράταση του τρέχοντος ως την σύναψή του θα ήταν μια θαυμάσια ιδέα, αν το ημερολόγιο έλεγε 1η Απριλίου ή 1η Μαΐου, η 5η αξιολόγηση ολοκληρωνόταν και ΕΕ και Ελλάδα συζητούσαν την επόμενη μέρα.

Το Εurogroup την απέρριψε χθες και αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά θα την απορρίψει και σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr ο Φινλανδός υπουργός οικονομικών έλεγε σε συνεργάτες του ότι “παίρνει μήνες στον ESM να υπολογίσει τι πρέπει να γίνει χρηματοοικονομικά σε ένα πρόγραμμα” και “τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, θα πρέπει να περιμένουμε την ψηφοφορία της Κυριακής, δεν αλλάζει τίποτα από την απόφαση του Σαββάτου, δεν υπάρχει περίπτωση αποδοχής της ελληνικής πρότασης, η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει το ΔΝΤ και ο κ. Τσίπρας ακόμα λέει τον κόσμο να ψηφίσει όχι”.

“Αύριο αναμένουμε ένα νέο χαρτί από την Ελλάδα”, εξηγεί ο Στουμ, όμως το ζήτημα είναι πως η κυβέρνηση πρέπει να δεχθεί πρώτα το κείμενο της Παρασκευής ως βάση των μέτρων και μετά να ζητήσει από τον κόσμο να ψηφίσει ναι.

Το βράδυ της Τρίτης έληξε το 2ο ελληνικό πρόγραμμα και χάνονται 16 δισ. ευρώ. Μαζί τους και τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών. Η κυβέρνηση χρεοκοπεί προς το ΔΝΤ, και ο ESM/EFSF έχει το δικαίωμα να επιταχύνει την διεκδίκηση των δικών του χρημάτων.

Το ίδιο και οι δανειστές των διμερών δανείων. O ISDA ανεξάρτητα μπορεί να ενεργοποιήσει τα CDSs και οι ελληνικές τράπεζες παύουν να υπάρχουν την επόμενη Δευτέρα, οπότε και θα κοπεί ο ELA.

Την ίδια ώρα, τα νομικά κείμενα που έχει βάλει η κυβέρνηση στο δημοψήφισμα δεν έχουν καμία νομική υπόσταση. Το πρώτο είναι μια παλιά εκδοχή της συμφωνίας με τους θεσμούς και αναφέρεται σε πρόγραμμα που δεν υπάρχει, για το δεύτερο, αυτό για το χρέος, το real.gr ξέρει ότι ο συντάκτης του το θεωρεί ξεπερασμένο.

Η πραγματικότητα μοιάζει ζοφερή για την Ελλάδα στο ευρώ, με τις αγορές να μην δείχνουν να αγωνιούν και τόσο πολύ, τη στιγμή που οι εταίροι της χώρας στο ευρώ προσπαθούν να προστατεύσουν τις οικονομίες τους.

Στις Βρυξέλλες πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι οι ελληνικές κινήσεις είναι προσχηματικές, για να λένε ότι “έκαναν ό,τι μπορούσαν”. Δεν μπορούν να εξηγήσουν αλλιώς το νομικά άκυρο ερώτημα και δηλώνουν ξεκάθαρα τι σημαίνει για τη διαπραγμάτευση το “Ναι” και το “Όχι”.

Διερωτώνται, μάλιστα, γιατί η κυβέρνηση δεν εξηγεί στον κόσμο ότι είχε πάρει και την υπόσχεση της διευθέτησης για το χρέος που βάση των κανόνων του Νοεμβρίου του 2012 ήταν αναπόφευκτη.

Αντιθέτως, θλίβονται που λεφτά των φορολογούμενων επενδύονται στην καμπάνια του “Όχι”, αποδεικνύοντας ότι το κράτος δεν είναι ουδέτερο, αλλά κομματικό λάφυρο.

Οι πηγές με τις οποίες μίλησε το real.gr δεν θέλουν να εξηγήσουν τι εννοούσε ο Γιούνκερ για τις διεργασίες που συμβαίνουν στην Αθήνα και θα μας καταπλήξουν, αλλά προς το παρόν πρέπει να περιμένουμε.

Για τους εταίρους η επόμενη μέρα θα ξημερώσει στο ευρώ μόνο με αποτέλεσμα το “Ναι”. Τότε και μόνο τότε θα κάτσουν να χρηματοδοτήσουν τη χώρα και να βελτιώσουν το προφίλ του χρέους.

Οι Ευρωπαίοι απορούν με το που έχει φτάσει την υπόθεση η Αθήνα και πως πέρασαν οι μήνες από το δραματικό χειμώνα στο δραματικό καλοκαίρι. Κύκλοι της Κομισιόν εκτιμούν ότι κάπου μέσα στην κυβέρνηση κρύβεται ένας Frank Underwood (netflix, House of Cards, τον οποίο υποδύεται ο Κέβιν Σπέισι). Απλά δεν τον έχουν βρει ακόμα. Αλλιώς δεν εξηγείται.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Eurogroup: Στηρίξτε το «Ναι» και συζητάμε – Στις 18.30 η συνεδρίαση"

Σόιμπλε: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει βάση σοβαρής διαπραγμάτευσης

Δεν έχει αλλάξει κάτι, δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών μέχρι τα μεσάνυχτα, υπογράμμισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οπως είπε ο γερμανός υπουργός οικονομικών, το παλιό πρόγραμμα για την Ελλάδα με τον EFSFS έληξε, πλέον θα χρειαστεί ένα διαφορετικό με τον ESM, με διαφορετικούς όρους. «Είμαστε σε εντελώς διαφορετικό νομικό σκηνικό. πρέπει να δουλέψουμε για ένα νέο πρόγραμμα με εντελώς νέους όρους», υπογράμμισε.

Σημείωσε ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει βάση για σοβαρές διαπραγματεύσεις. Η Ελλάδα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι επιθυμεί, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει νόημα να υπάρξουν νέες συζητήσεις πριν το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Υπάρχει τελείως διαφορετικό σκηνικό με την Αθήνα, είμαστε πάντοτε έτοιμοι για συνομιλίες, σημείωσε. Αναφορικά με την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ότι "στερείται σαφήνειας".

Σε σχέση με το αίτημα για ελάφρυνση χρέους, O κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι το επιτοκιακό βάρος της Ελλάδας είναι χαμηλότερο από αυτό της Γερμανίας, προσθέτοντας ότι "πάντα πρέπει να θυμόμαστε ότι έχουμε ήδη εγκρίνει ένα κούρεμα χρέους για την Αθήνα".

Σχολιάζοντας τη μη πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ, σημείωσε ότι με βάση τους κανόνες του ΔΝΤ, η Ελλάδα είναι αφερέγγυα (insolvent) και το ΔΝΤ δεν μπορεί να εκταμιεύσει πλέον βοήθεια προς την Αθήνα.

«Πάντοτε κρατούσα τα όσα περιλαμβάνονται στις συμφωνίες μας. Αν όλοι έκαναν το ίδιο η Ελλάδα δεν θα ήταν σε αυτή την απελπιστική θέση", υπογράμμισε. Πρόσθεσε δε ότι "λυπάται για τους Ελληνες πολίτες".

«Κανείς από εμάς δεν καταλαβαίνει γιατί η ελληνική κυβέρνηση οδηγεί τους πολίτες της σε αυτή την οδό», ανέφερε. Σε αυτή τη φάση, συνέχισε, όλοι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. είναι σημαντικό να χτιστεί εμπιστοσύνη.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: Δύσκολο να γίνει δεκτή η πρόταση

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν πως η επιστολή που απέστειλε ο Αλέξης Τσίπρς στους πιστωτές χθες περιέχει όρους που τουλάχιστον κάποιες κυβερνήσεις δύσκολα θα αποδεθχούν.

«Υπάρχουν ακόμα αρκετές εκκρεμότητες» σχολίασε αξιωματούχος. «Η επιστολή αναφέρει, για παράδειγμα, μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας από το φθινόπωρο. Είναι μόλις μια πρόταση».

«Δεν νομίζω πως το Eurogroup εξακολουθεί να πιστεύει αυτές τις υποσχέσεις έτσι απλά. Επι τη ευκαιρία, ζητούν παράταση ενός προγράμματος που έχει ήδη λήξει», συμπλήρωσε.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει βάση σοβαρής διαπραγμάτευσης"

Παπαδόπουλος: Ντροπή σου φασίστρια - Ραχήλ: Τιμή μου να είμαι κλώνος της Ζωής!

Εκτός ορίων ξέφυγε η κατάσταση ανάμεσα σε Ραχήλ Μακρή και Ανδρέα Παπαδόπουλο στην τηλεοπτική «συνάντησή» τους το πρωί της Τετάρτης.

Όλα ξεκίνησαν ενώ συζητούσαν τις καταγγελίες του βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη ότι στελέχη του Μαξίμου με τη συνεργασία στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προετοιμάζουν τη μετάβαση στη δραχμή.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί τον υπερασπίζεστε; Από ό,τι ξέρω οι καταθέσεις της οικογενείας σας είναι στο εξωτερικό και μάλιστα αφορολόγητες» είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενη στον δημοσιογράφο.

Όταν ο κ. Παπαδόπουλος αντελήφθη ότι η αιχμή αυτή αφορούσε τον ίδιο εξεμάνη: «Τι λέει αυτό το νούμερο; Ξεφτιλισμένη, ντροπή σου, ντροπή για τον ΣΥΡΙΖΑ που σε μάζεψε, φασίστρια, άθλια, πολιτικό σκουπίδι, κάθαρμα!»

«Τι ξέρεις για την οικογένειά μου; Ο πατέρας μου έχει πεθάνει!. Είναι δυνατόν κύριε Παπαδάκη να μιλάει έτσι για κάτι που δεν ξέρει, για ανθρώπους που δεν ζουν;» συνέχισε έξω φρενών ο Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Κάποια στιγμή ο Ανδρέας Παπαδόπουλος ετοιμάστηκε να αποχωρήσει από το τηλεοπτικό πλατό συνεχίζοντας να είναι οργισμένος και φωνάζοντας στην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι «κλώνος της Κωνσταντοπούλου» με την κυρία Μακρή να απαντά ότι «είναι τιμή να είσαι κλώνος της Ζωής Κωνσταντοπούλου».

Παρόλα αυτά η κυρία Μακρή παρέμεινε ατάραχη και ζήτησε από τον δημοσιογράφο αν θέλει να της υποβάλει μήνυση ενώ δεν δίστασε να ζητήσει on air αντίγραφο της εκπομπής για να το στείλει στον εισαγγελέα.

Καθώς η κατάσταση δεν ηρεμούσε ο Γιώργος Παπαδάκης ζήτησε να προχωρήσουν σε διάλειμμα για να πέσουν οι τόνοι.


To tweet του Άδωνι για τη Μακρή

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την πλευρά του πήρε θέση στον καβγά μέσω του Twitter του καλώντας κανένα σταθμό να μην ξανακαλέσει τη Μακρή μετά «τη χυδαία επίθεση στον Ανδρέα Παπαδόπουλο».

Το tweet του Άδωνι Γεωργιάδη: «Κανένας σταθμός δεν πρέπει να ξανακαλέσει τη Μακρή μετά την χυδαία επίθεση στον Ανδρέα Παπαδόπουλο.Οικογενειακή ευθύνη μόνον οι Ναζί είχαν!».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαδόπουλος: Ντροπή σου φασίστρια - Ραχήλ: Τιμή μου να είμαι κλώνος της Ζωής!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news