facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Τσίπρας σε Γιούνκερ: Αυτή είναι συμφωνία για τη Γερμανία, όχι για την Ελλάδα

Συμφωνία για να «ικανοποιηθεί η Γερμανία και όχι η Ελλάδα» θεώρησε ο Αλέξης Τσίπρας ότι ήταν το πακέτο των μέτρων που του πρότειναν οι δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, λίγο πριν αναχωρήσει ο Ελληνας πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες είχε μια τελευταία συνομιλία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Τότε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν αποχωρήσει από το γραφείο του κ. Γιούνκερ γύρισε και του είπε “ δεν ξέρω αν αυτή η πρόταση των θεσμών είναι μια πρόταση για να περάσει από την ελληνική κυβέρνηση ή μια πρόταση για να περάσει από την γερμανική κυβέρνηση. Ξέρω ότι πρέπει να ικανοποιηθεί και η Γερμανία».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν απαντώντας στον κ. Τσίπρα, σύμφωνα με πληροφορίες είπε: «H συμφωνία είναι ισορροπημένη, υπάρχουν κίνδυνοι και για τα δυο κοινοβούλια, ο καθένας πρέπει να κάνει αυτό που το αναλογεί, το δικό σου κομμάτι είναι το λιγότερο δύσκολο»

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να συμφώνησε να καταθέσει τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές στην Βουλή προς ψήφιση. Επίσης, ο κ.Τσίπρας φέρεται να μην είχε θέσει θέμα δημοψηφίσματος προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η έκπληξη και αντίδραση του προέδρου της Κομισιόν ήταν μεγάλη όταν πληροφορήθηκε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είπε δημοσίως ότι του δόθηκε τελεσίγραφο από τις Βρυξέλλες.

Η τοποθέτηση Τσίπρα στο διάγγελμα έκανε έξαλλο τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος σημειωτέον παρέμενε μέχρι εκείνη την στιγμή ο «μπαλαντέρ», ενώ έδειχνε διατεθειμένος να επιχειρήσει τις διορθωτικές κινήσεις στις προτάσεις των θεσμών.

Ας σημειωθεί ότι χθες, όπως έγραψε το real.gr, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε προειδοποιήσει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου στην χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του ότι «η ελληνική πλευρά είναι απρόβλεπτη ως τις κινήσεις της και την τακτική της».

Επίσης, την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος, μέσω του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών,Τζακ Λιού είχε προειδοποιήσει εκφράζοντας την ανησυχία του ότι «οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες έχουν βρεθεί στο χείλος του γκρεμού».

Μέχρι στιγμής Λευκός Οίκοςκαι ΔΝΤ δεν έχουν τοποθετηθεί επίσημα για τις τελευταίες εξελίξεις και την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να διεξάγει δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας σε Γιούνκερ: Αυτή είναι συμφωνία για τη Γερμανία, όχι για την Ελλάδα"

Φώφη Γεννηματά: Αφήστε το δημοψήφισμα - Κάντε εκλογές

«Ανακαλέστε την απόφασή σας για δημοψήφισμα και προχωρήστε άμεσα σε εκλογές. Το δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει» είπε η κυρία Φώφη Γεννηματά κατά την συζήτηση για την πρόταση δημοψηφίσματος απευθυνόμενη στην κυβέρνηση.

«Δεν είχατε και δεν έχετε εντολή για την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ. Δεν είχατε και δεν έχετε εντολή να παίζετε με τη μοίρα της χώρας» είπε για να συνεχίσει «Δεν είναι πρώτη φορά Αριστερά να δημιουργείτε διαρκώς θεωρίες συνωμοσίας, δεν είναι πρώτη φορά Αριστερά αυτή η διχόνοια, δεν είναι Αριστερά να παίζεται τη χώρα στα ζάρια, δεν είναι πρώτη φορά Αριστερά να κινείστε διαρκώς με τη λογική «εσείς δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε».

Στην πρώτη της ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγεί την χώρα στο περιθώριο της Ευρώπης επισημαίνοντας πως «Το eurogroup συνεδριάζει χωρίς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών για το πώς θα διασφαλιστεί από την έξοδο της χώρας από το ευρώ».

Πρόσθεσε πως «Οι τράπεζες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς κάλυψη. Η χώρα απειλείται με χρεοκοπία και οι πολίτες με τις συνέπειες».

«Έχετε συνειδητοποιήσει την ευθύνη σας;» είπε απευθυνόμενη προς τον πρωθυπουργό για να συνεχίσει «θα κληθείτε να λογοδοτήσετε ως ο μοιραίος άνθρωπος».

«Το ΠΑΣΟΚ κάνει έκκληση για εθνική συνεννόηση για να δουλέψουμε για μια βιώσιμη λύση. Εσείς σταθερά το αρνείστε και αδιαφορείτε για τις προτάσεις μας» είπε κορυφώνοντας την επίθεσή της στην κυβέρνηση και πρόσθεσε «Το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης εσείς το καθορίσατε. Η συζήτηση με τους εταίρους οδηγήθηκε με δική σας ευθύνη σε διαδικασία μεγαλύτερων απαιτήσεών τους».

Αναφορικά με το πακέτο μέτρων που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση είπε «Απαιτήσατε εσείς μείγμα μέτρων που δημιουργεί μεγαλύτερη ύφεση και στρέφεται εναντίον των νοικοκυριών. Εσείς ζητήσατε αύξηση ΦΠΑ και έμμεση μείωση μισθών και συντάξεων. Αύξηση εισφορών σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Αν οι εταίροι αποδέχονταν ως είχε το δικό σας πακέτο φοροεισπρακτικών μέτρων 8 δις ευρώ θα ζητούσατε την γνώμη του λαού; Θα πιστεύατε ότι ο λαός θα ένιωθε υπερήφανος για τα δικά σας λάθη και τις ολέθριες συνέπειες στην οικονομία;».

Απευθυνόμενη δε προς του εταίρους επισήμανε ότι «Οι ώρες είναι κρίσιμες. Οι εταίροι να επιδείξουν αλληλεγγύη, να μην επιμείνουν σε ακραία μέτρα» και πως «Αν η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία δεν δώσει απάντηση, σύντομα ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, θα κάνει την εμφάνιση του σε ολόκληρη την Ευρώπη». Ωστόσο, είπε πως η κυβέρνηση «διευκολύνει όσους δεν θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φώφη Γεννηματά: Αφήστε το δημοψήφισμα - Κάντε εκλογές"

Στρος Καν: Πήρα στο λαιμό μου την Ελλάδα με το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης

Ο πρώην ισχυρός άντρας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν παραδέχτηκε τα λάθη του κατά την περίοδο που συζητήθηκε το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Όπως τόνισε ο κ. Στρος Καν σε κείμενο του με τίτλο «Μαθαίνοντας από τα λάθη του ενός», θα έπρεπε να πιεσει περισσότερο τις χώρες της Ευρωζώνης για να παράσχουν βοήθεια στην Ελλάδα και να πολεμήσει τις πολιτικές σκληρής λιτότητας.

Όπως τόνισε μάλιστα σε μια στιγμή αυτοκριτικής, δεν υπολογισε σωστά τις επιπτώσεις μιας κυκλικής προσαρμογής.

Ο κ. Στρος Καν θέλοντας να εξιλεωθεί μέσω της παραδοχής των λαθών του, το προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, προτρέποντας τους Ευρωπαίους να βοηθήσουν την Ελλάδα με μια νέα ελάφρυνση χρέους μέσω επέκτασης των επιστροφών στους επίσημους πιστωτές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στρος Καν: Πήρα στο λαιμό μου την Ελλάδα με το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης"

ΔΝΤ: Δεν θα δοθεί παράταση στην Ελλάδα για την πληρωμή των δόσεων

Δεν πρόκειται να δοθεί παράταση για την πληρωμή των δόσεων που έχει ορισθεί για τις 30 Ιουνίου, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις.

Την πληροφορία μετέδωσε ο ανταποκρτιτής του Mega στην Ουάσινγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου.

Μέχρι στιγμής το Ταμείο δεν έχει τοποθετηθεί για όσα συνέβησαν σήμερα στις Βρυξέλλες, δεν αποκλείεται ωστόσο η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ να κάνει δηλώσεις αργότερα σήμερα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Δεν θα δοθεί παράταση στην Ελλάδα για την πληρωμή των δόσεων"

Liberation: Η ΕΚΤ θα σταματήσει τον ELA αύριο αν η Ελλάδα δεν αποφασίσει capital controls

Η ΕΚΤ θα σταματήσει την χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αποφασίσει αύριο να προχωρήσει σε capital controls.

Τα παραπάνω μετέδωσε το βράδυ του Σαββάτου η γαλλική εφημερίδα «Liberation», λίγη μόνο ώρα έπειτα από την ολοκλήρωση του νέου, κρίσιμου για την χώρα μας Eurogroup.

Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε πως η Ελλάδα είναι ένα βήμα πιο κοντά στα capital controls καθώς η Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να σταματήσει τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες τη Δευτέρα, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αποφασίσει αύριο, Κυριακή, capital controls.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζήτησαν το Σάββατο μέτρα προφύλαξης του ευρωπαϊκού οικονομικού συστήματος από ένα ενδεχόμενο Grexit.

Μάλιστα, οι 18 ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης φέρονται να εξέτασαν το ζήτημα της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων με τον καθορισμό ημερησίων ορίων συναλλαγών για όλους τους καταθέτες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Τράπεζα της Ελλάδος ήδη έχει επεξεργαστεί σενάρια για την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, ενώ μεταξύ άλλων, τα σχέδια για την Ελλάδα προβλέπουν ότι οι τράπεζες θα μείνουν κλειστές για επτά ημέρες. Στο διάστημα αυτό οι πελάτες δεν θα έχουν πρόσβαση στα καταστήματα και συνεπώς στις θυρίδες η εξυπηρέτηση θα γίνεται μέσω των ΑΤΜ με ημερήσιο όριο αναλήψεων 200 ευρώ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Liberation: Η ΕΚΤ θα σταματήσει τον ELA αύριο αν η Ελλάδα δεν αποφασίσει capital controls"

Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ: Τη Δευτέρα ίσως να μην ανοίξουν οι ελληνικές τράπεζες

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν οι ελληνικές τράπεζες τη Δευτέρα άφησε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν.

Σε δηλώσεις του το βράδυ του Σαββάτου, έπειτα από τη νέα συνεδρίαση του Eurogroup αλλά και την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα την επόμενη εβδομάδα, ο κ. Νούναν είπε ότι τα επόμενα 24ωρα στην Ελλάδα είναι ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο, όσον αφορά στην κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

«Δεν θα ξέρουμε μέχρι το βράδυ της Κυριακής ή το πρωί της Δευτέρας αν η ΕΚΤ θα επεκτείνει τον ELA. Έχει και άλλες επιλογές», είπε χαρακτηριρικά, σημειώνοντας πως τη Δευτέρα οι τράπεζες μπορεί να είναι κλειστές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ: Τη Δευτέρα ίσως να μην ανοίξουν οι ελληνικές τράπεζες"

Eurogroup: Έφυγε μόνος του ο Βαρουφάκης ή τον έδιωξαν;

Οικειοθελώς φαίνεται ότι αποχώρησε ο Γιάνης Βαρουφάκης και όχι έπειτα από προτροπή του Γερούν Ντάισελμπλουμ από το κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπως υποστήριξε νωρίτερα ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας στη συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, που παρακολουθούσε από κοντά τις διαβουλεύσεις, ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν συμφωνούσε με τη δήλωση που θα ετοίμαζαν οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών και, μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αποχώρησε πριν τη λήξη των διαβουλεύσεων, στις 18:13 ώρα Ελλάδος.

Πριν φύγει από το Eurogroup, ο Έλληνας υπουργός ενημερώθηκε από νομικό της ευρωζώνης σχετικά με τις νομικές επιπλοκές που συνάδει η μη συμμετοχή στη δημιουργία της κοινής δήλωσης.

Ενδιαφέρον είναι ακόμα το γεγονός πως η μετέπειτα άτυπη συνάντηση των 18 υπόλοιπων υπουργών Οικονομικών, δεν έχει επαναληφθεί στα χρονικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η μαρτυρία του υπαλλήλου της Ευρωπαικής Ένωσης, καθώς και η δήλωση του πρόεδρου του Eurogroup, πάντως, έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με την εξήγηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, που, κατά τη διάρκεια της δικής του συνέντευξης Τύπου, τόνισε πως του ζητήθηκε να φύγει από τον κ. Ντάισελμπλουμ.

Η ίδια κοινοτική πηγή δηλώνει «έκπληκτη» με την κατάσταση, καθώς έγιναν αρκετές απόπειρες συμβιβασμών από τους θεσμούς, αλλά και πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης, καθώς και υποχωρήσεις στη διαπραγμάτευση, που δεν έγιναν δεκτές από την ελληνική πλευρά.

Συγκεκριμένα, έπειτα από πρόταση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προτάθηκε η θέσπιση φορολογίας στον τομέα της ναυτιλίας, που δεν έγινε δεκτή από την ελληνική πλευρά, όπως και μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από 29% στο 26%, που επίσης δεν έγινε δεκτή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Eurogroup: Έφυγε μόνος του ο Βαρουφάκης ή τον έδιωξαν;"

Η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει μέτρα για το τραπεζικό σύστημα, διαμηνύει το Eurogroup

Η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί να λάβει μέτρα ώστε «να διασφαλίσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος» μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος στήριξης στις 30 Ιουνίου, τονίζουν στο δεύτερο κοινό ανακοινωθέν τους οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, μετά τη δεύτερη συνεδρίαση που είχαν στις Βρυξέλλες – απόντος για πρώτη φορά του Γιάνη Βαρουφάκη.

Στο ανακοινωθέν τονίζεται πως οι θεσμοί είναι έτοιμοι να παράσχουν «τεχνική βοήθεια» στην Αθήνα, ενώ παράλληλα διαμηνύουν πως το Eurogroup θα συνεχίσει να παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση στην Ελλάδα, ώστε να λάβει νέες αποφάσεις αν χρειαστεί, «προς το συμφέρον» της χώρας μας «ως μέλος της ευρωζώνης».

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό όπως χρειάζεται, μετά την εκπνοή» του προγράμματος στήριξης, συμπληρώνει το Eurogroup.

Ωστόσο, οι 18 ΥΠΟΙΚ προειδοποιούν πως είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν όλα τα όργανα που διαθέτουν ώστε να διατηρούσουν τη σταθερότητα της ευρωζώνης, και δεσμεύονται να λάβουν «όλα τα απαραίτητα μέτρα» ώστε να ενισχύσουν την «ανθεκτικότητα» των χωρών τους απέναντι σε κρίσεις.

Νωρίτερα, μετά τον πρώτο γύρο συνομιλιών στην ευρω-ομάδα, ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ διαμήνυσε πως οι εταίροι απορρίπτουν ομόφωνα την πρόταση της Ελλάδας για παράταση του τρέχοντος προγράμματος, ενόψει του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.

Μάλιστα, επισήμανε πως ακόμα κι αν οι Έλληνες στηρίξουν την πρόταση των εταίρων στην κάλπη, το ζήτημα για τους δανειστές είναι η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς πλέον δεν υπάρχει εμπιστοσύνη.

Επίσης, στο πρώτο κοινό ανακοινωθέν τους, οι 18 υπουργοί προειδοποιούν πως με τη λήξη το υφιστάμενου προγράμματος στις 30 Ιουνίου εκπνέουν και οι συνοδευτικές χρηματοδοτικές συμφωνίες.

Ολόκληρο το δεύτερο ανακοινωθέν ΕΔΩ

skai


Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει μέτρα για το τραπεζικό σύστημα, διαμηνύει το Eurogroup"

Υπέρ του «ναι» στη συμφωνία ακόμη και με νέο μνημόνιο

«Ναί» σε συμφωνία και υπαναχώρηση της κυβέρνησης, ακόμα και αν περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα, λέει η πλειοψηφία των πολιτών, όπως αποτυπώνεται σε δύο νέες δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα τη δημοσκόπηση της Alco, το 57% τάσσεται υπέρ μιας συμφωνίας με τους δανειστές, έναντι του 29% που τάσσεται υπέρ της ρήξης.
Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1.000 ατόμων το διάστημα 24-26 Ιουνίου για το «Πρώτο Θέμα».

Σύμφωνα εξάλλου με δημοσκόπηση τηε Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής», το 47,2% λέει «ναι σε συμφωνία», με το 33% λέει «όχι».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπέρ του «ναι» στη συμφωνία ακόμη και με νέο μνημόνιο"

Eurogroup: Αυτή θα είναι η τραπεζική καραντίνα της Ελλάδας με τα capital controls

Μέτρα προφύλαξης του ευρωπαϊκού οικονομικού συστήματος, αλλά και σε δεύτερη φάση της Ελλάδος έχουν πέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων του Eurogroup με την Ευρωζώνη να επιδιώκει απομόνωση του ελληνικού προβλήματος και μη διάδοση του. Ειδικότερα, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, οι 18 υπουργοί Οικονομικών διερευνούν δέσμη μέτρων η οποία θα κινηθεί σε τέσσερις κατευθύνσεις:

- Επιβολή κεφαλαικών ελέγχων με τον καθορισμό ημερησίων ορίων συναλλαγών για όλους τους καταθέτες. Η Τράπεζα της Ελλάδος ήδη έχει επεξεργαστεί σενάρια για την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ άλλων προβλέπουν οτι οι τράπεζες θα μείνουν κλειστές για επτά ημέρες. Στο διάστημα αυτό οι πελάτες δεν θα έχουν πρόσβαση στα καταστήματα και συνεπώς στις θυρίδες η εξυπηρέτηση θα γίνεται μέσω των ΑΤΜ με ημερήσιο όριο αναλήψεων 200 ευρώ.

- Αποκλεισμός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος απο το σύστημα διατραπεζικών πληρωμων TARGET. Μεσω του συγκεκριμένου συστήματος γίνονται όλες οι πληρωμές απο τράπεζα σε τράπεζα. Με τον αποκλεισμό απο το TARGET δεν θα είναι δυνατόν να γίνουν πληρωμές. Εκτιμάται οτι η καραντίνα του τραπεζικού συστήματος με την αποβολή από το TARGET θα διαρκέσει το πολύ μια εβδομάδα. Στη συνέχεια θα αποκατασταθεί προκειμένου να αρχίσουν σταδιακά οι πληρωμές ώστε να αρχίσει η επιστροφή στην ομαλότητα.

- Σειρά μέτρων προστασίας του χρηματοοικονομικού συστήματος της Ευρωζώνης όχι όμως της Ελλάδας από τον κινδυνο μιας ελληνικής χρεοκοπίας, Η ΕΚΤ θα παρέχει χωρίς όρια ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα προκειμένου να ελεγχθούν οι πιέσεις που θα δημιουργήσει η αδυναμία της χώρας να αποπληρώσει τους πιστωτές.Ηδη η ΕΚΤ έχει αυξήσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων στα πλαίσια της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να ενισχύσει τα επίπεδα ρευστοτητας του τραπεζικου συστήματος.

- Μέτρα ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα σε περίπτωση που η χώρα βρεθεί στη δίνη μιας ανεξέλεγκτης πτώχευσης. Η Ευρωζώνη θα διαθέσει κονδύλια για να εξασφαλιστεί η κάλυψη βασικών αναγκών και να μην επικρατήσει χάος.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Eurogroup: Αυτή θα είναι η τραπεζική καραντίνα της Ελλάδας με τα capital controls"

Σκληρή κόντρα Θεοδωράκη με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

«Αν ο στόχος σας ήταν να διχάσετε τον ελληνικό λαό τα έχετε ήδη καταφέρει. Ο λαός έχει διχαστεί, μόνο που τα στρατόπεδα δεν είναι αυτά που είχατε υπολογίσει. Από τη μία, και μπορείτε να το δείτε και μέσα στη Βουλή αλλά και στον δημόσιο διάλογο στο διαδίκτυο και στην κοινωνία, από τη μια είναι η Χρυσή Αυγή, οι ΑΝΕΛ βέβαια, και ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, και από την άλλη είναι η υπόλοιπη κοινωνία, δήλωσε ο Στ. Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής.

Η ομιλία του κ. Θεοδωράκη προκάλεσε την έντονη αντίδραση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι του ζήτησαν να ανακαλέσει διάφορα σημεία της ομιλίας του.

Το θερμό επεισόδιο δημιουργήθηκε όταν ο κ. Θεοδωράκης απευθυνόμενους στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «δεν ζούσατε ποτέ από την εργασία σας. Δεν ζούσατε ποτέ από τα χέρια σας. Ήσασταν πάντα στην μισθοδοσία του κόμματος. Κομματικοί υπάλληλοι που πλήρωνε το κράτος».

Ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε ανίδεο τον Στ. Θεοδωράκη, και τόνισε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν υπήρξαν διαπλεκόμενοι ούτε υπάλληλοι των αγορών. Τόνισε ότι το ηθικό πλεονέκτημα της αριστέρας είναι έξω και πέρα από κάθε αμφισβήτηση.

Από την πλευρά του ο κ. Παππάς τόνισε ότι ο κ. Θεοδωράκη είχε σχέση και με κόμματα και με την ΕΡΤ.

Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ακόμη στην ομιλία του πως «η τρόικα της δραχμής είναι στο πλευρό σας, και μαζί και άλλοι συντηρητικοί της Ευρώπης που θέλουν να ξεμπλέκουν κάποια στιγμή με τους Έλληνες. Άλλες συμμορίες, ίδιο σόι.

Θα το ξέρετε, και δεν είναι πια μυστικό ότι ήδη έγιναν 8 οι χώρες που θέλουν την Ελλάδα εκτός. Και όλοι αυτοί θα προσεύχονται να πάει καλά το δημοψήφισμά σας και να πάρετε την Ελλάδα και να φύγετε από το ευρώ», είπε ο πρόεδρος του Ποταμιού.

Όπως επεσήμανε ο κ. Θεοδωράκης «όλες οι κινήσεις σας πέντε μήνες τώρα, μαρτυρούν ότι το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι οι συνιστώσες. Το κόμμα, και τα επαγγελματικά του στελέχη. Και αφού ο κομματικός στρατός θέλει δραχμή ... δραχμή! Και αφού ο στρατός δε θέλει Ευρώπη ... τότε ας βγούμε από την Ευρώπη! Αρκεί να είναι ικανοποιημένος ο στρατός, να μη φύγει το στράτευμα από δίπλα σας.

Δε διαπραγματευθήκατε στην Ευρώπη! Οι άνθρωποί σας έκαναν περαντζάδες όπως μαρτυρούν μέχρι και οι γραμματείς στις Βρυξέλλες. Χωρίς χαρτιά, χωρίς προτάσεις, χωρίς σχέδιο κι αν εξαιρέσετε -και θα πρέπει να το πω- τον κύριο Χουλιαράκη που όπως λένε, «ήξερε για τι μιλάμε» και προσπαθούσε ο άνθρωπος να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, οι άλλοι πήγαιναν σαν σε σχολική εκδρομή.

Γιατί τη σύγκρουση που κάνατε σήμερα δεν την κάνατε την άνοιξη; Γιατί αφού είδατε ότι οι Ευρωπαίοι εκβιάζουν, όπως λέτε, δε θέσατε το δίλημμα στον ελληνικό λαό πολύ νωρίτερα; Γιατί περιμένατε να φθάσουμε ως τον Ιούλιο; Θα σας πω εγώ το γιατί. Γιατί δεν έχετε σχέδιο. Γιατί δεν έχετε προτάσεις. Γιατί μόνο αυτοσχεδιάζετε», υπογράμισε.

«Στεγνώσατε αυτούς τους 5 μήνες την οικονομία. Αυξήσατε την ανεργία και τη μαύρη εργασία. Στα νοσοκομεία ήδη υπάρχουν ελλείψεις σε αναλώσιμα. Το φέσι στην αγορά έχει γίνει σομπρέρο. Και τώρα βάζετε βόμβα στον τουρισμό. Εκτός αν πιστεύετε ότι μια Ελλάδα σε πολιτική αναταραχή είναι ατραξιόν για τους τουρίστες

Ο πρόεδρος του Ποταμιού τόνισε πως «δεν ζούσατε ποτέ από την εργασία σας. Δεν ζούσατε ποτέ από τα χέρια σας. Ήσασταν πάντα στην μισθοδοσία του κόμματος. Κομματικοί υπάλληλοι που πλήρωνε το κράτος. Και τώρα πια κυβερνητικοί υπάλληλοι. Δεν μάθατε ποτέ κ. Τσίπρα τι πάει να πει δουλειά κι ένσημα κι έρχεστε τώρα να πείτε στους σαραντάρηδες – τους πενηντάρηδες– τους εξηντάρηδες «αφήστε με να τα παίξω όλα κορώνα γράμματα», «αφήστε να τζογάρω το μέλλον των παιδιών σας», «αφήστε να ρισκάρω την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Κι αν μας βγει μας βγήκε». Γιατί όπως έχει πει και ένας κυβερνητικός αστέρας: «Οι Έλληνες θέλουν αξιοπρέπεια πριν από δουλειές και λεφτά».

Είναι η θεωρία των χορτάτων. Γιατί ο κόσμος της εργασίας θα σας πει ότι ο άνθρωπος για να έχει αξιοπρέπεια πρέπει να έχει δουλειά και λεφτά», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

«Την Κυριακή όμως το δίλημμα είναι ένα: ναι ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ναι στο ευρώ; Ή όχι στο ευρώ;», σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης.


euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκληρή κόντρα Θεοδωράκη με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ"

Ιταλός ΥΠΟΙΚ: «Ακατανόητη η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης»

Να συνεχίσουν τον διάλογο κάλεσε Ελλάδα και θεσμούς ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Καρλ Παντόαν, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup. «Είμαστε υπέρ της συνέχισης του διαλόγου», υποστήριξε ο Ιταλός υπουργός, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι εναπόκειται στη διάθεση της Ελλάδας.

Όπως εξήγησε εν συνεχεία, δεν είναι η Ευρώπη που ωθεί την Ελλάδα στη χρεοκοπία. «Είναι επιλογή της κυβέρνησης, την οποία δεν μπορώ να κατανοήσω» εξήγησε ο κ. Παντόαν.

Αναφερόμενος στο β’ μέρος της συνεδρίασης του Eurogroup, o Iταλός υπουργός τόνισε ότι συζητήθηκε η αναγκαιότητα επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

«Η Ευρώπη επιδεικνύει μεγάλο αντοχή και συνοχή» συμπλήρωσε, ενώ πρόσθεσε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα συνεπαγόταν ορισμένες αναταραχές στις αγορές ομολόγων. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει όλα τα απαιτούμενα εργαλεία για να αποφύγει μία κλιμάκωση της κρίσης, κατέληξε ο κ. Παντόαν.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλός ΥΠΟΙΚ: «Ακατανόητη η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης»"

Σόιμπλε: «Θα κάνουμε τα πάντα να μην μολυνθεί η Ευρωζώνη»

«Θα κάνουμε τα πάντα για να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε τον κίνδυνο μετάδοσης της ασθένειας στην Ευρωζώνη» είπε μετά τη δεύτερη συνεδρίαση του Eurogroup, που έγινε χωρίς την παρουσία του έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για δραματική εξέλιξη όσον αφορά τις αναλήψεις στην Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν γνωρίζει πώς θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της η χώρα μας.

«Φυσικά, η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρωζώνης. Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο κάθε φορά για να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Τα επιμέρους θέματα πρέπει να τα δούμε βήμα προς βήμα. Η Βουλή συνεχίζει τις συζητήσεις της στην Αθήνα. Η έκπληξη και η ανησυχία είναι σήμερα πολύ μεγάλη. Δεν είναι μία καλή μέρα. Όμως στις κρίσεις καμία φορά ενισχύεται η Ευρώπη» είπε.


newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: «Θα κάνουμε τα πάντα να μην μολυνθεί η Ευρωζώνη»"

Βουλή: Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

- Κουτσούμπας: «Όχι» στην πρόταση των δανειστών και στην πρόταση της κυβέρνησης
- Καμμένος: Η πρόταση των θεσμών αποτελεί ταφόπλακα της οικονομίας
- Θεοδωράκης: «Ο Τσίπρας θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας»
- Υπέρ του δημοψηφίσματος η Χρυσή Αυγή
Διαβάστε τις δηλώσεις που έκαναν οι πολιτικοί αρχηγοί στη Βουλή όπου συζητείται η πρόταση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα:

Κουτσούμπας: «Όχι» στην πρόταση των δανειστών και στην πρόταση της κυβέρνησης
Να πει ένα μεγάλο "όχι", τόσο στην πρόταση των δανειστών όσο και στην πρόταση της κυβέρνησης, κάλεσε τον λαό ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη συζήτηση σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την πρόταση των τριών Θεσμών.

"Ούτε η μία ούτε η άλλη πρόταση δίνουν λύση στο πρόβλημα. Το "όχι" της κυβέρνησης είναι απάτη για να πει ο λαός "ναι" στη δική της αντιλαϊκή πολιτική" επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι "θέλουν να δέσουν χειροπόδαρα το λαό, και μετά να του λένε ότι εκείνος έκανε την επιλογή, να γίνει με τη βούλα του ό,τι γίνει και να δικαιωθεί, τελικά, ο ποιητής που λέει "λαέ μου ευκολόπιστε και πάντα προδομένε". Εξάλλου, κάλεσε τους πολίτες να συνταχθούν με το ΚΚΕ, προς την κατεύθυνση της αποδέσμευσης από την ΕΕ.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ επισήμανε ότι η κυβέρνηση φέρνει "εκβιαστικά διλήμματα χωρίς να θίγουν αυτούς που ευθύνονται για την κρίση: το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, η ΕΕ, οι λυκοσυμμαχίες που τον σφάζουν εδώ και χρόνια με αριστερό ή δεξιό πρόσημο". Χαρακτήρισε, δε, ως σταγόνα στον ωκεανό την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διευκολύνει τους επιχειρηματίες με διάφορους τρόπους. Όπως εξήγησε, αυτοί οι φόροι είναι έκτακτοι, ενώ οι φόροι για το λαό ήρθαν για να μείνουν, είναι μέτρα κατά του λαϊκού εισοδήματος.

Εξάλλου, ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν τολμάει να φέρει την πρότασή της στη Βουλή, καθώς, όπως είπε "και 'σεις και εκείνοι προτείνετε βάρβαρα μέτρα με κάποια στρογγυλέματα στα ισοδύναμα". Η αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, της εισφοράς αλληλεγγύης (ουσιαστικά προς όφελος των εργοδοτών, όπως είπε) είναι ή δεν είναι μείωση εισοδήματος; διερωτήθηκε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι είναι "ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ ότι τώρα εμφανίζεται η ΝΔ δικαιωμένη, και θέλει να βγει κι από πάνω".

Καμμένος: Η πρόταση των θεσμών αποτελεί ταφόπλακα της οικονομίας
Πυρά κατά των θεσμών και της πρότασης που κατέθεσαν προς την Ελλάδα εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Όπως είπε η πρόταση που τίθεται σε δημοψήφισμα αποτελεί ταφόπλακα της οικονομίας η οποία οδηγεί σε αφοπλισμό της χώρας και σε απώλεια εθνικής κυριαρχίας. «Ζητούν την κατάργηση του ΕΚΑΣ και την βαριά φορολογία των αγροτών, ζητούν να εγκαταλείψουμε τις σημαίες…» είπε.

»Οι δανειστές έδειξαν ότι δεν επιθυμούν συμβιβασμό αλλά να υποτάξουν και να ταπεινώσουν την Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και πρόσθεσε: «Μια μείωση του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων θα οδηγήσει σε ένα γερασμένο στρατό. Ο ελληνικός λαός δεν δέχεται να του κουνούν το δάχτυλο, να του κλείνουν τις τράπεζες είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας». 

«Οι 16 σελίδες, θα είναι το τέλος της ύπαρξης της Ελλάδος» εξήγησε και κατέληξε: «Το δημοψήφισμα αφορά όλη την Ευρώπη, όχι μόνο την Ελλάδα».

Θεοδωράκης: «Ο Τσίπρας θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας»
Δεν είναι η μάχη που θέλαμε,είναι η μάχη όμως που θα κερδίσουμε, ήταν η φράση με την οποία άρχισε την ομιλία του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, η οποία διεξήχθη νωρίτερα στη Βουλή.

«Η απόφαση του κ.Τσίπρα να θέσει σε αμφιβολία την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι το μεγάλο του λάθος που δε θα του το συγχωρέσει ούτε σήμερα ο ελληνικός λαός ούτε αύριο η ιστορία», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού και τόνισε ότι «θα πρέπει ήδη να προβληματίζεται που την απόφασή του έχουν χειροκροτήσει προς στιγμήν η Χρυσή Αυγή και βέβαια οι ΑΝΕΛ».

Στις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές και τα στελέχη του Ποταμιού επιτέθηκαν με σκληρό τρόπο στις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που όπως ειπώθηκε, θα οδηγήσουν τη χώρα στα βράχια.Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας εκτίμησε ότι η επικοινωνιακή καταιγίδα του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να στιγματίσει ως εχθρούς και προδότες όλους αυτούς που υπερασπίζονται την ευρωπαϊκή πορεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ομάδα τεκμηρίωσης, αυτή τη στιγμή εάν γίνει δεκτή η καταστροφική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ως αποτέλεσμα να μην πληρωθούν τον Ιούλιο ούτε οι μισθοί ούτε οι συντάξεις. Είναι το δόγμα του Γιάνη Βαρουφάκη - όπως είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ορφανός -που είχε πεi ότι «οι Έλληνες θέλουν αξιοπρέπεια πριν από δουλειές και χρήματα», ενώ, όπως επισήμανε ο Γιώργος Μαυρωτάς, «οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν εκ του ασφαλούς καθώς έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και τις ιδέες τους στην Αθήνα. Ας τα επαναπατρίσουν τη Δευτέρα για να έχουν δικαίωμα να μιλάνε».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης - κλείνοντας τη συνεδρίαση - εμφανίστηκε σίγουρος για την επιτυχία του αγώνα υπέρ της Ευρώπης - όπως είπε - και κατέληξε λέγοντας ότι «είναι η ώρα να ηττηθούν μια για πάντα οι ακροδεξιοί και ακροαριστεροί λαϊκιστές, να τελειώνουμε με τις ψευδαισθήσεις που κρατούν τη χώρα καθηλωμένη στο χθες. Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη, μια συμφωνία ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης ώστε να κερδίζουν περισσότερα οι περισσότεροι».
Στη συνεδρίαση παρόντα ήταν και πολλά στελέχη του Ποταμιού.

Υπέρ του δημοψηφίσματος η Χρυσή Αυγή
Υπέρ του δημοψηφίσματος και κατά της πρότασης των εταίρων δήλωσε ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, σημειώνοντας ωστόσο ότι «το δημοψήφισμα έχει ήδη γίνει στις 25.1. Επρεπε εξ αρχής να καταγγείλετε το μνημόνιο».

«Η ΧΑ θα είναι συνεπής στην γραμμή κατά των μνημονίων. Εμείς δεν λέμε άλλα προεκλογικά και άλλα μετά τις εκλογές. Συμφωνούμε σε δημοψήφισμα με το οποίο πιστεύουμε ότι ο λαός θα απορρίψει την ιταμή πρόταση Ευρωπαίων» είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε δε ότι οποιαδήποτε συμφωνία υπογράψει η κυβέρνηση θα πρέπει να περιλαμβάνει διαγραφή χρεών.

«Η Ευρώπη είναι Ελληνική και όχι η Ελλάδα Ευρωπαϊκή» σημείωσε καταγγέλλοντας τους όρους και τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών"

Καλύτερα θωρακισμένη η ευρωζώνη - Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες

Η πόρτα παραμένει ανοικτή για την Ελλάδα, δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπουμ μετά το πέρας της δεύτερης συνεδρίασης του Eurogroup, η οποία πραγματοποιήθηκε απόντος του Γ. Βαρουφάκη, τονίζοντας πάντως πως η ευρωζώνη είναι σε πολύ ισχυρότερη θέση απ' ό,τι πριν την κρίση.

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα προκειμένου να διασφαλίσουμε την οικονομική σταθερότητα», πρόσθεσε τονίζοντας πως οι πιστωτές της Ελλάδας είναι έτοιμοι να παράσχουν τεχνική βοήθεια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

«Όλοι είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα αν και όταν χρειαστεί μετά την εκπνοή του προγράμματος», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup προσθέτοντας πως η πόρτα είναι ανοικτή για περισσότερες συνομιλίες με την Ελλάδα.

«Η διαδικασία δεν έχει τερματιστεί και πιθανότατα δεν θα τερματιστεί ποτέ», δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως η ευρωζώνη θα παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις ενώ θα συναντηθεί εν νέου αν χρειαστεί.

«Ο Βαρουφάκης έφυγε μόνος του πριν τελειώσει το Eurogroup. Η νέα συνάντηση ζητήθηκε από αρκετούς υπουργούς Οικονομικών. Αν κριθεί αναγκαίο θα γίνει νέα συνεδρίαση του Eurogroup», συμπλήρωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Στην επίσημη ανακοίνωση της ευρωζώνης μετά το πέρας των εργασιών δηλώνεται: «Τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης σκοπεύουν να κάνουν πλήρη χρήση όλων των μέσων που έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να διασφαλίσουν την ακεραιότητα και στη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ.

Η εκπνοή του ελληνικού προγράμματος, χωρίς άμεση προοπτική νέου, θα απαιτήσει μέτρα από τις ελληνικές αρχές προκειμένου να προστατευτεί η σταθερότητα του ελληνικού οικονομικού συστήματος»

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Καλύτερα θωρακισμένη η ευρωζώνη - Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες"

Σενάριο να μην ανοίξει το Χρηματιστήριο τη Δευτέρα αν δεν αυξηθεί ο ELA

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ενδέχεται να μην ανοίξει τη Δευτέρα εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αυξήσει την παροχή έκτακτης ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Νωρίτερα το Σάββατο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την ΕKT και την ΤτΕ για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας», δήλωσαν οι δυο έλληνες αξιωματούχοι μετά τη συνάντηση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, με ανακοίνωσή του, έχει επισημάνει ότι θα συνεδριάσει εν ευθέτω χρόνο για να εξετάσει την κατάσταση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σενάριο να μην ανοίξει το Χρηματιστήριο τη Δευτέρα αν δεν αυξηθεί ο ELA"

Το Eurogroup βάζει φρένο(;) την πρόταση μομφής της ΝΔ

Δεν θα αξιοποιηθούν τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, οι 50 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν από βουλευτές της ΝΔ, προκειμένου η αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Η συγκέντρωση των υπογραφών ήταν προληπτική, ωστόσο μετά τις εξελίξεις στο Eurogroup, στη Συγγρού θεωρούν πως δεν υπάρχει λόγος κατάθεσης της πρότασης από τον Αντώνη Σαμαρά. Η ΝΔ θα κατέθετε την πρόταση για να καθυστερήσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος, και αν μπορούσε να το ματαιώσει τελικά, λόγω της προσδοκώμενης "ραγδαίας φθοράς" της κυβέρνησης κατά τις επόμενες δύσκολες μέρες.

Ωστόσο μετά τις απογευματινές εξελίξεις στις Βρυξέλλες, όπως εκτιμούν στη ΝΔ, οι συνθήκες που θα επικρατήσουν θα καταστήσουν σαφές στους πολίτες ποιο είναι το πραγματικό διακύβευμα.

Σε περίπτωση που κατατεθεί το αίτημα η διαδικασία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος διακόπτεται. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει η κυβέρνηση να αποφασίσει αν θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη μομφή αμέσως ή κάποια άλλη στιγμή, εντός 48 ωρών. Αν ξεκινήσει αμέσως, η ψηφοφορία θα γίνει τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Η ιδέα για την πρόταση μομφής έπεσε στο τραπέζι κατά την πρωινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ, με στελέχη του κόμματος να λένε ότι θα δώσουν κάθε κοινοβουλευτική μάχη προκειμένου να διασώσουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Στο μεταξύ αύριο το μεσημέρι ο Αντώνης Σαμαράς θα περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου προκειμένου να συζητήσει τις ραγδαίες εξελίξεις με τον Προκόπη Παυλόπουλο. "Η κατάσταση είναι δραματική", έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος της ΝΔ, σχολιάζοντας την αυριανή συνάντηση.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Eurogroup βάζει φρένο(;) την πρόταση μομφής της ΝΔ"

Λαφαζάνης: Έχουμε και άλλους δρόμους, αν δεν υπάρξει συμφωνία

Η κυβέρνηση έχει και άλλους δρόμους, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος σε δηλώσεις του το βράδυ του Σαββάτου, υποστήριξε ότι η εφαρμογή των προτάσεων των Θεσμών θα ήταν καταστροφική για την χώρα.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως δεν χρειάζεται να μείνει η Ελλάδα «πάση θυσία» στην Ευρωζώνη, ενώ αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, υποστήριξε ότι ένα «ναι» από τους πολίτες στην πρόταση των δανειστών θα προκαλούσε πολιτικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ως επιλογή την έξοδο από την Ευρωζώνη αλλά, όπως σημείωσε, το πλαίσιο του ευρώ δεν σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να εξοντωθεί στο όνομα του ευρω-νομίσματος.

Ο υπουργός τόνισε, μάλιστα, πως ένα «όχι» στους Θεσμούς μπορεί να εγγυηθεί μια πορεία της χώρας που θα είναι συμφέρουσα για τον λαό.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαφαζάνης: Έχουμε και άλλους δρόμους, αν δεν υπάρξει συμφωνία"

Δραγασάκης: Θα συνεχιστεί η συνεργασία με ΕΚΤ και ΤτΕ για τη σταθερότητα των τραπεζών

Με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, συναντήθηκαν το Σάββατο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μετά τη συνάντηση, οι κ.κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος δήλωσαν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την ΕKT και την Τράπεζα της Ελλάδος για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Σημειώνεται ότι αύριο, Κυριακή, αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, προκειμένου να αναθεωρήσει το ύψος του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες

Σε ανακοίνωσή της στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, η ΕΚΤ τονίζει πως το διοικητικό συμβούλιο θα συνεδριάσει προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση και σημειώνει ότι «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δραγασάκης: Θα συνεχιστεί η συνεργασία με ΕΚΤ και ΤτΕ για τη σταθερότητα των τραπεζών"

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο ο Αντώνης Σαμαράς

Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου θα περάσει αύριο, Κυριακή ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Η συνάντηση που θα διεξαχθεί μετά από αίτημα του προέδρου της ΝΔ έχει οριστεί για τις 13:00.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο ο Αντώνης Σαμαράς"

Σαπέν: Ετοιμοι ανά πάσα στιγμή για νέες διαπραγματεύσεις

Η Γαλλία είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να επανεκκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, λέει ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. Είμαστε έτοιμοι 24 ώρες το 24ωρο και επτά ημέρες την εβδομάδα, στις 29/6, 30/6 την 1η Ιουλίου, είπε χαρακτηριστικά

Η Ελλάδα παραμένει μέλος της ευρωζώνης και η μοίρα της είναι να παραμείνει στη νομισματική ένωση. Κανένας, και ειδικότερα η Γαλλία, δεν θέλει να δει την Ελλάδα να φεύγει από την ευρωζώνη.

Η απόφαση της Ελλάδας δημιουργεί προβλήματα, πρώτ' απ' όλα για τη χώρα. Λυπάμαι που κατέληξε σ' αυτήν την κρίση, δεν είναι μόνο θέμα των θεσμών, είναι ένα θέμα πολύ ευρύτερο το οποίο θα αποφασιστεί από τους έλληνες στο δημοψήφισμα.

Δεν ελήφθη απόφαση σήμερα στο Eurogroup για αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Συζητήθηκαν θέματα για την φερεγγυότητα των τραπεζών, όχι όμως το Grexit.

Η παράταση του προγράμματος της Ελλάδας συζητήθηκε το Σάββατο στο Eurogroup, όμως το δημοψήφισμα αποτέλεσε αντίφαση.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας είπε πως θα πρέπει να μπουν σε λειτουργία οι μηχανισμοί σταθερότητας προκειμένου η Ευρώπη να προστατευθεί από μετάδοση από την Ελλάδα. Ο ίδιος σημείωσε πως η όποια επέκταση του ELA για την Ελλάδα είναι αποκλειστική ευθύνη της ΕΚΤ.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «εξαιρετικό» τον τρόπο με τον οποίον ο Γερούν Ντάισελμπλουμ χειρίζεται το ελληνικό ζήτημα.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαπέν: Ετοιμοι ανά πάσα στιγμή για νέες διαπραγματεύσεις"

Πληροφορίες ότι ο ESM προτίθεται να ζητήσει τα 140 δισ. ευρώ της Ελλάδας

To ενδεχόμενο να ζητήσει τα 140 δισεκ. ευρώ που έχει δανείσει την Ελλάδα εξετάζει o Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ.

«Η μη πληρωμή του δανείου του ΔΝΤ (σ.σ 30 Ιουνίου) συνιστά γεγονός χρεοκοπίας», είχε τονίσει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ υπογραμμίζοντας ότι τα δάνεια ΔΝΤ-ESM είναι συνδεδεμένα, και από εκεί και πέρα υπάρχει η δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος του ESM για επιτάχυνση της απαίτησης αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει να τηρεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές και του ΔΝΤ» είχε διαμηνύσει νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Πληροφορίες ότι ο ESM προτίθεται να ζητήσει τα 140 δισ. ευρώ της Ελλάδας "

Διχασμένοι τέσσερις πανεπιστημιακοί για τη συνταγματικότητα του δημοψηφίσματος

Διχάζονται για άλλη μια φορά οι απόψεις των πανεπιστημιακών καθηγητών.

Αυτή τη φορά διατυπώνουν αντίθετες θέσεις ως προς την αντισυνταγματικότητα του δημοψηφίσματος που η Κυβέρνηση αποφάσισε για την ερχόμενη Κυριακή, 5 Ιουλίου.

Η ζυγαριά των απόψεων των καθηγητών που έχουν διατυπωθεί δημόσια έως τώρα (εκτός των καθηγητών που έχουν παράλληλα και πολιτική ιδιότητα) κλείνει αισθητά προς την αντισυνταγματικότητα.

Πάντως, όλοι βρίσκουν συνταγματικά ψεγάδια ως προς την διατύπωση και το σύντομο χρόνο διεξαγωγής του, ενώ ένας από όλους κάνει ένα ακόμη βήμα και το χαρακτηρίζει παράλογο.

Πέρα όμως από όλες αυτές τις απόψεις που διατυπώνουν οι καθηγητές των Πανεπιστημίων πριν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, τον τελικό λόγο μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, για συνταγματικότητα ή όχι, θα την έχει το Εκλογοδικείο.

Αντώνης Μανιτάκης

Ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αντώνης Μανιτάκης τάσσεται υπέρ της συνταγματικότητας του δημοψηφίσματος. Όμως, δεν παραλείπει να επισημάνει ότι το Σύνταγμα προβλέπει ως χρόνο διεξαγωγής τον ένα μήνα και όχι τις πέντε ημέρες και θέτει το ερώτημα τί γίνεται σε περίπτωση κατά την οποία η πρόταση των δανειστών αποσυρθεί.

Όπως χαρακτηριστικά αναρωτήθηκε ο κ. Μανιτάκης, «μπορούν τα κόμματα σε πέντε μέρες να παρουσιάσουν τις θέσεις τους επί του θέματος, μπορεί ο ελληνικός λαός για ένα τέτοιο εθνικό ζήτημα να αποφασίσει σε πέντε ημέρες;», όπως απαιτεί το Σύνταγμα.

Παράλληλα, ο καθηγητής χαρακτήρισε «διχαστικό και τεχνοκρατικό» το ερώτημα του δημοψηφισματος, έτσι όπως αυτό έχει διατυπωθεί και εκτίμησε ότι θα έχει ως αποτέλεσμα να διχαστεί η Ελληνική κοινωνία».

Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «είναι και τραγελαφικό καθώς καλείται ο κόσμος να αποφασίσει για μια συμφωνία που μπορεί να έχει αποσυρθεί».

Μιχάλης Σταθόπουλος

Αντισυνταγματικό και παράλογο είναι το δημοψήφισμα σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος.

Ο κ. Σταθόπουλος τονίζει ότι το δημοψήφισμα παραβιάζει το άρθρο 44 του Συντάγματος ή τουλάχιστον το καταστρατηγεί.

Και αυτό γιατί οι συνταγματικές επιταγές δεν επιτρέπουν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί δημοσιονομικών ζητημάτων, εάν ληφθεί υπόψη όχι μόνο η διατύπωση του άρθρου 44 αλλά και ο σκοπός της συνταγματικής διάταξης.

Οι προτάσεις των δανειστών μας για τις οποίες θα κληθεί να αποφασίσει ο Ελληνικός λαός, περιλαμβάνουν και φορολογικά θέματα, όπως είναι αύξηση του ΦΠΑ, των φόρων, κ.λπ.
«Δεν μπορεί ο πολίτης να ερωτάται εάν θέλει ή όχι να του επιβληθούν φόροι ή εάν επιθυμεί ή όχι να παραταθεί το όριο συνταξιοδότησης του», σημειώνει ο κ. Σταθόπουλος.

Και αυτό γιατί πάντα η απάντηση του πολίτη θα είναι εύλογα ότι δεν επιθυμεί νέους φόρους και θέλει να βγει σε συνταξιοδοτικό καθεστώς με όσο τον δυνατόν λιγότερη προϋπηρεσία και σε νεώτερη ηλικία.

Με την λογική αυτή ο συνταγματικός νομοθέτης, δεν επιτρέπει να γίνονται δημοψηφίσματα επί δημοσιονομικών ζητημάτων, συνεχίζει ο καθηγητής.

Όμως, τονίζει ο κ. Σταθόπουλος, σημαντικότερο ζήτημα από τη αντισυνταγματικότητα, είναι το παράλογο και αβέβαιο του δημοψηφίσματος αυτού, εάν τελικά διεξαχθεί.

Είναι παράλογο το δημοψήφισμα αυτό, υπογραμμίζει ο κ. Σταθόπουλος, καθώς στηρίζεται στους όρους που προτείνουν οι δανειστές μας.

Και ερωτά: Εάν οι εταίροι μας κάθε δύο μέρες αλλάζουν τις προτάσεις τους, τότε θα καλείται κάθε φορά η Βουλή για να αποφασίζει νέο δημοψήφισμα; Ή εάν αποσύρουν τις προτάσεις τους για ποίο πράγμα θα κληθεί να αποφασίσει ο Έλληνας πολίτης ;

«Απλώς η Κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφέρει τις ευθύνες στον Ελληνικό λαό» τονίζει ο κ. Σταθόπουλος, «χωρίς όμως να εξετάσει ένα πιθανό «όχι» του λαού στο δημοψήφισμα, ότι μεταφράζεται σε έξοδο μας από το ευρώ».

«Φτάνουμε σε παράλογα πράγματα» προσθέτει ο κ. Σταθόπουλος.

Το τρίτο και βασικότερο όμως πρόβλημα, υπογραμμίζει ο καθηγητής, είναι η αναξιοπιστία της χώρας μας.

Οι εταίροι δεν μας πιστεύουν πλέον, μας θεωρούν παντελώς αναξιόπιστους, καταλήγει ο κ. Σταθόπουλος και αυτό πλέον του ότι δεν ξεπερνιέται εύκολα, έχει και τεράστιες επιπτώσεις που οδηγούν σε αδιέξοδα.

Γιώργος Σωτηρέλης

Συμβατό με το Σύνταγμα χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα ο καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Σωτηρέλης, αλλά του βρίσκει δύο μελανά σημεία, που είναι η διατύπωση του ερωτήματος και τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια διεξαγωγής του.

Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρέλη το δημοψήφισμα είναι συνταγματικά θεμιτό και τα περί του αντιθέτου υποστηριζόμενα δεν ευσταθούν.

Η πρόταση της κυβέρνησης, όπως διατυπώθηκε, παρουσιάζει δύο νομικά προβλήματα, τα οποία συνδέονται εκ των πραγμάτων με την συνταγματικότητα του όλου θέματος, σημειώνει ο κ. Σωτηρέλης και εξηγεί:

«Πρώτον, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν υπάρχει πράγματι μια τελική πρόταση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, εν είδει τελεσιγράφου (take it or leave it), η οποία πράγματι θα μπορούσε να τεθεί θεμιτά, από τη σκοπιά της λαϊκής κυριαρχίας, προς έγκριση.

Αν αποδειχθεί ή έστω αν δηλωθεί ότι επρόκειτο για ένα σχέδιο ανοιχτό σε αλλαγές, η κυβέρνηση θα ευρεθεί συνταγματικά εκτεθειμένη, διότι ο τρόπος με τον οποίο τίθενται τα ερωτήματα πρέπει να είναι σαφής, σύντομος και καθορισμένος, ώστε να μην καταλείπεται κανένα περιθώριο παραπλάνησης των ψηφοφόρων και φαλκίδευσης της ψήφου τους.

Δεύτερον, μια συνταγματικώς αποδεκτή αλλά και στοιχειωδώς επαρκής, από θεσμική άποψη, διεξαγωγή ενός τέτοιου δημοψηφίσματος δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την ασφυκτική ημερομηνία που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.

Πράγματι, ούτε οι διαδικασίες που προβλέπονται για την προετοιμασία του αλλά ούτε και ο διάλογος που απαιτείται για ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα (από κόμματα και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, όπως προβλέπεται από τον ανωτέρω νόμο) είναι δυνατόν να «χωρέσουν» μέσα σε πέντε μόλις ημέρες που απομένουν μεταξύ της έκδοσης του σχετικού προεδρικού διατάγματος και της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου».

Ξενοφών Κοντιάδης

Αντισυνταγματικό χαρακτηρίζει από την πλευρά του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Ξενοφών Κοντιάδης, το επικείμενο δημοψήφισμα.

Είναι αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα, σύμφωνα με τον κ. Κοντιάδη, αφενός γιατί ο χρόνος είναι περιορισμένος και αφετέρου γιατί η διατύπωση του ερωτήματος είναι εντελώς παράτυπη.

Όπως εξηγεί ο κ. Κοντιάδης, αφενός οι όροι διεξαγωγής δημοψηφίσματος τους οποίους θέτει το Σύνταγμα και η νομοθεσία περί δημοψηφισμάτων προϋποθέτουν περισσότερο χρόνο ενημέρωσης του κοινού και αφετέρου το ερώτημα έτσι όπως διατυπώνεται είναι εντελώς παράτυπο κι ενδεχομένως να μην έχει καν βάση υπό την έννοια ότι τα δυο κείμενα στα οποία αναφέρεται η πρόταση της κυβέρνησης αφορούν στην πρόταση των Θεσμών για την παράταση της συμφωνίας.

Επιπρόσθετα τονίζει ο κ. Κοντιάδης ότι «υπάρχει ενδεχομένως κι ένα τρίτο ζήτημα», καθώς «απαγορεύεται η διενέργεια δημοψηφισμάτων για ζητήματα δημοσιονομικού χαρακτήρα, σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Διχασμένοι τέσσερις πανεπιστημιακοί για τη συνταγματικότητα του δημοψηφίσματος"

Μετέωρο βήμα στο χάος από την Τετάρτη

Κατακλυσμιαίες αναμένεται να είναι τις ερχόμενες ημέρες οι πολιτικές εξελίξεις μετά την πρόταση της κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Κάποιοι μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλημα ακόμη και κυβερνητικής σταθερότητας πριν την Κυριακή 5 Ιουλίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί να στηθούν οι κάλπες, προκειμένου οι πολίτες να πουν «ναι» ή «όχι» στο σχέδιο των δανειστών.

Το κρίσιμο θέμα σχετίζεται με τη ρευστότητα και τη λειτουργία των τραπεζών. Την Τρίτη λήγει το υφιστάμενο Πρόγραμμα Διάσωσης και η ΕΚΤ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτό το αίτημα Τσίπρα να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα μέσω του ELA στις ελληνικές τράπεζες για ακόμη δύο εβδομάδες μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα και να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Η στάση του Μάριο Ντράγκι, εκτιμάται ότι θα είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τη σκληρή στάση των εκπροσώπων των άλλων Θεσμών. Το γεγονός ότι και στο Euroworking Group, που συνεδρίασε σήμερα, δεν υιοθετήθηκε η πρόταση για παράταση επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι κάτι αντίστοιχο θα συμβει και στο Eurogroup και επομένως, ακόμη και να ήθελε ο Μάριο Ντράγκι, του αφαιρείται κάθε δυνατότητα να παραβιάσει το Καταστατικό της ΕΚΤ.

Από τη στιγμή που θα διακοπεί η ρευστότητα, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πληρώσει το ΔΝΤ, ενώ με βάση τα ταμειακά διαθέσιμα είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να πληρώσει και το πρώτο δεκαπενθήμερο Ιουλίου στους δημοσίους υπαλλήλους. Η χρηματοπιστωτική ασφυξία θα είναι λοιπόν πλήρης.

Πάντως, κάποιοι κάνουν πιο εφιαλτικό το σενάριο καθώς υποστηρίζουν ότι εφόσον εκτιμηθεί ότι υπάρχει κίνδυνος υπερανάληψης καταθέσεων τη Δευτέρα, κάτι που σύμφωνα με υπολογισμούς τραπεζικών κύκλων δεν απέχει της πραγματικότητας, ενδέχεται να υπάρξει σύσταση από τον SSM, τον οργανισμό που ασκεί την εποπτεία στις ευρωπαϊκές τράπεζες, να μην ανοίξουν τη Δευτέρα οι ελληνικές τράπεζες. Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που η κυβέρνηση αρνηθεί να επιβάλει capital control.

Το ενδεχόμενο να ανασταλεί η ροή κοινοτικών χρημάτων, μέσω και άλλων πηγών χρηματοδότησης π.χ. ΕΣΠΑ θεωρείται ακραίο. Σημειώνουμε ότι αυτή η απειλή διατυπώθηκε και προς την Κύπρο, αλλά μετά την δεύτερη απόφαση της κυπριακής Βουλής που αναιρούσε το αρχικό "όχι" δεν υλοποιήθηκε.

Αν πάντως τη Δευτέρα οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν στα αιτήματα που τους έχουν ήδη υποβληθεί για ανάληψη χρημάτων το κλείσιμό τους θα είναι αναπόφευκτο και σε συνδυασμό με το τέλος του Προγράμματος Διάσωσης την Τρίτη η ερχόμενη Τετάρτη θα είναι μια εφιαλτική μέρα για την κυβέρνηση και τη χώρα. Τα πάντα, τέσσερεις μέρες, πριν το δημοψήφισμα θα βρίσκονται στον αέρα. Και φυσικά με τον τουρισμό, μεσούντος του θέρους, να δέχεται ισχυρό πλήγμα.

Εάν οι δυσοίωνες αυτές προβλέψεις επιβεβαιωθούν το δημοψήφισμα εκ των πραγμάτων θα περάσει σε δεύτερη μοίρα. Θα αντέξει η κυβέρνηση να διαχειριστεί αποτελεσματικά τέτοιες ακραίες καταστάσεις; Δεν είναι σίγουρο, χωρίς την παροχή βοηθείας από τα άλλα κόμματα και τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση εχει ταχθεί υπέρ του "όχι" δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα καθώς την φέρνει σε ευθεία σύγκρουση με τους Θεσμούς.

Αν επικρατήσει το "όχι" η κυρίαρχη εκτίμηση που υπάρχει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης είναι ότι οι εταίροι-δανειστές δεν πρόκειται να αλλάξουν το σχέδιό τους και το μόνο που θα απομένει στη χώρα θα είναι η έξοδος από το ευρώ και ενδεχομένως η αμφισβήτηση του ευρωπαϊκου κεκτημένου της χώρας.

Η προοπτική αυτή είναι λογικό να προκαλεί ανησυχία ακόμη και σε βουλευτές, στελέχη και τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρωτίστως στις λεγόμενες φιλοευρωπαϊκές, οι ηγεσίες των οποίων τις τελευταίες ώρες έχουν πολλαπλασιάσει τις παρασκηνιακές επαφές για να δουν πως θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις τις "επόμενης μέρας" και ιδιαίτερα αν ανακύψει πρόβλημα κυβερνητικής σταθερότητας.

Η πιθανότητα η φυγή προς τα μπρός που επιχείρησε με το δημοψήφισμα ο Αλ. Τσίπρας να εξελιχθεί σε παγίδα για τον ίδιο και την κυβέρνησή του είναι πλέον πολύ ισχυρή...

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετέωρο βήμα στο χάος από την Τετάρτη"

Δεύτερες σκέψεις στη ΝΔ για την κατάθεση πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

Μετά τις εξελίξεις στο Eurogroup στη ΝΔ επανεξετάζουν το ενδεχόμενο να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, θεωρώντας ότι αν προχωρήσουν στην υλοποίηση της απόφασης να υποβάλλουν πρόταση δυσπιστίας μπορεί να παραταθεί η δύσκολη κατάσταση για την χώρα και τους Έλληνες πολίτες.

Νωρίτερα, συγκλίνουσες πληροφορίες ήθελαν τη ΝΔ να αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να υποβληθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης λίγο πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση επί του δημοψηφίσματος και ξεκινήσει η ψηφοφορία προκειμένου να εγκριθεί η πρόταση του υπουργικού συμβουλίου.

Στόχος της αντιπολίτευσης ήταν να ματαιώσει η λήψη της απόφασης για δημοψήφισμα. κι αυτό διότι σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής εφόσον υποβληθεί πρόταση μομφής υπογεγραμμένη από 50 βουλευτές οι εργασίες της Βουλής διακόπτονται σε εκείνο ακριβώς το σημείο και είτε έπειτα από δύο μέρες, είτε άμεσα ξεκινάει η συζήτηση της πρότασης μομφής.

Οι συζητήσεις ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησαν από χθες και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ αντιθέτως από το Ποτάμι διευκρινίζουν ότι δεν εμπλέκονται σε μια τέτοια συζήτηση. Λίγο πριν τις 20:00, στελέχη του ΠΑΣΟΚ εξηγούσαν ότι οι βουλευτές του κόμματος δεν συμμετέχουν στη συλλογή υπογραφών αλλά άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξουν την κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εφ' όσον τελικώς η πρόταση δυσπιστίας προχωρήσει.

Εάν κατατεθεί η πρόταση μομφής, πρακτικά αυτό σημαίνει πως η συζήτηση για το δημοψήφισμα θα «παγώσει» για τρείς έως πέντε ημέρες, ανάλογα με το αν η κυβέρνηση επιθυμεί να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία επί της προτάσεως μορφής ή μετά από δύο ημέρες όπως της δύνεται η δυνατότητα.

Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία επι της προτάσεως μορφής προηγείται και διαρκεί εως τρείς ημέρες όταν και λήγει με την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής:

'Αρθρo 142:Πρόταση δυσπιστίας


1. H Βουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

2. H πρόταση δυσπιστίας υποβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.

3. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπογράφεται από τoν ελάχιστο απαιτούμενα αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

4. Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

5. H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και ορίζονται με ανάλογη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων ομιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ. Kατά τα λoιπά η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

6. Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

7. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεύτερες σκέψεις στη ΝΔ για την κατάθεση πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης"

Τσίπρας σε Μέρκελ, Ολάντ: «Δεν θα σας ζητήσω την άδεια για να κάνω δημοψήφισμα»

«Δεν θα σας ζητήσω την άδεια για να κάνω δημοψήφισμα» φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε Μέρκελ και Ολάντ κατά τις τηλεφωνικές τους επαφές το απόγευμα του Σαββάτου. Σύμφωνα με διαρροές από το Μαξίμου ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «ημέρα ντροπής για την Ευρώπη» και είπε στη γερμανίδα καγκελάριο ότι μπορεί να λέει την άποψή της αλλά η παρουσία της χώρας στο ευρώ δεν μπαίνει σε ερώτημα, η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα το κοινοβούλιο αποφασίζει για το τι θα ρωτήσει στο δημοψήφισμα». Και στον Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, τόνισε: «Αν κάνετε εσείς στη Γαλλία δημοψήφισμα, δεν θα σας πουν οι άλλες χώρες τι να ρωτήσετε». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας τόνισε στους δύο Ευρωπαίους ηγέτες πως όποια απόφαση και να πάρει το Eurogroup για την Ελλάδα, ο ελληνικός λαός «θα έχει οξυγόνο» και την επόμενη εβδομάδα και «θα επιβιώσει».

Ακόμη, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η Δημοκρατία είναι υπέρτατη αξία στην Ελλάδα και ξεκαθάρισε ότι το δημοψήφισμα θα γίνει ανεξάρτητα από την απόφαση που θα πάρουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας σε Μέρκελ, Ολάντ: «Δεν θα σας ζητήσω την άδεια για να κάνω δημοψήφισμα»"

Στα 20 δισ. ευρώ η ζημιά για την ελληνική οικονομία μόνο από την άρνηση παράτασης του προγράμματος

Το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου. Άμεση συνέπεια αυτής της «λήξης» είναι ότι η ελληνική οικονομία ουσιαστικά «μένει στον αέρα», χωρίς ελπίδα ότι θα υπάρξει έστω και μικρή έξωθεν χρηματοδότηση.

Άρνηση παράτασης του ελληνικού προγράμματος, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα και όχι για το 5μηνο που ήταν η τελευταία πρόταση των δανειστών, μεταφράζεται άμεσα σε απώλεια για την |Ελλάδα αρκετών δισ. ευρώ, τα οποία προέρχονται είτε από την τελευταία δόση, είτε από τα κεφάλαια που διατηρούν στα «ταμεία» τους ο EFSF και η ΕΚΤ.

Η Ελλάδα θα χάσει άμεσα όχι μόνο το ποσό των 7,2 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης του προγράμματος στήριξης, αλλά και τα 10,9 δισ. ευρώ που έχουν επιστραφεί από το ΤΧΣ στον EFSF και θεωρητικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και το ποσό των 1,9 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν κέρδη της ΕΚΤ από την αγορά ελληνικών, κρατικών ομολόγων.

Όμως τα παραπάνω ποσά είναι τα «φανερά», καθώς δεν θα πρέπει να παραλείψει κάποιος το ενδεχόμενο η ΕΚΤ, η οποία θα οδηγηθεί σε αυτήν την απόφαση εξαιτίας του καταστατικού της και φυσικά των ισχυρών πιέσεων που θα δεχθεί ο Μ. Ντράγκι κυρίως από τη γερμανική πλευρά, να διακόψει τον ELA. Ουσιαστικά δηλαδή να σταματήσει να παρέχει την απαραίτητη ρευστότητα προκειμένου το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και κατ' επέκταση η πραγματική οικονομία, να παραμείνει εν ζωή.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα 20 δισ. ευρώ η ζημιά για την ελληνική οικονομία μόνο από την άρνηση παράτασης του προγράμματος"

Κ. Μητσοτάκης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε από την αρχή σχέδιο για επιστροφή στη δραχμή»

«Η συνωμοσία της δραχμής αποκαλύφθηκε με την προκήρυξη του δημοψηφίσματος», κατήγγειλε ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής.

«Πίσω από τις διαπραγματευτικές παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε σχέδιο για επιστροφή στη δραχμή» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε ότι «τo ευρωπαϊκό κουστούμι δεν χωράει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ».

Παράλληλα, κάλεσε τους βουλευτές να κάνουν έναν παραλληλισμό μεταξύ της πρότασης της κυβέρνησης και των δανειστών, τονίζοντας ότι τα προτεινόμενα μέτρα της Αθήνας συνιστούν το πρώτο αριστερό μνημόνιο.

Η οριστική λύση, συμπλήρωσε, είναι οι εκλογές, προσθέτοντας ότι η ΝΔ δεν φοβάται την κρίση του λαού. Μόνο μέσα από τις εκλογές η χώρα θα απαλλαγεί από την επικίνδυνη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Μητσοτάκης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε από την αρχή σχέδιο για επιστροφή στη δραχμή»"

Δείτε τις διαφορές των προτάσεων κυβέρνησης και θεσμών

Με την κυβέρνηση να εκκινεί τη διαδικασία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος το βάρος της επιλογής για το μέλλον του τόπου πέρασε στους ώμους των πολιτών.

Η κυβέρνηση αιτιολογεί την προσφυγή στην κάλπη επικαλούμενη την πρόταση των θεσμών την οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη και άκρως υφεσιακή. Από την άλλη οι εταίροι με τη σειρά τους αρνήθηκαν να συζητήσουν, στο Εurogroup της Πέμπτης την ελληνική αντιπρόταση.

Με δεδομένο πως οι δύο προτάσεις αντιπαραβαλλόμενες δείχνουν να έχουν μικρές, σε ορισμένες περιπτώσεις έως και οριακές, διαφορές, εκείνο που προέχει είναι να κατανοήσει ο κάθε Έλληνας ποιες ακριβώς είναι οι δύο προτάσεις, που αποκλίνουν και που συγκλίνουν, ώστε πλήρως ενήμερος να αποφασίσει επί του ερωτήματος του δημοψηφίσματος, το οποίο όπως έχει παρουσιασθεί αφορά στο κατά πόσον συμφωνεί κανείς ή όχι με την πρόταση των τριών θεσμών.

Προκειμένου λοιπόν όλοι να έχουν πλήρη εικόνα του περιεχομένου τόσο της ελληνικής πρότασης, όσο και της πρότασης των θεσμών, σας παρουσιάζουμε αναλυτικά τα σημεία στα οποία τα δύο κείμενα συμπίπτουν αλλά και λέξη προς λέξη τις διαφορές, όπου αυτές καταγράφονται.

Για να έχουν όλοι τη δυνατότητα να συγκρίνουν και να αποφασίσουν κατά πόσον στοιχειοθετείται ή όχι το διακύβευμα μιας πιθανής εξόδου της χώρας από το ευρώ. Δείτε τα κείμενα και τα συμπεράσματα δικά σας...


newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Δείτε τις διαφορές των προτάσεων κυβέρνησης και θεσμών"

Αυτή είναι όλη η πρόταση των δανειστών που θα μπει στο δημοψήφισμα

Δέκα κεφάλαια σκληρών μέτρων περιλαμβάνει η επίμαχη πρόταση των θεσμών που θα μπει στο δημοψήφισμα της 6ης Ιουλίου. Η πρόταση δόθηκε στη δημοσιότητα από το Προεδρείο της Βουλής επίσημα μεταφρασμένη και, ολόκληρη, είναι η εξής:

1. Για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2015 και το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του 2016-2019

Να υιοθετηθούν από την 1η Ιουλίου ένα συμπληρωματικός προϋπολογισμός και μια μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για το 2016-2019 που θα υποστηριχθεί από ένα ευμεγέθες και αξιόπιστο πρόγραμμα μέτρων. Το νέο δημοσιονομικό «μονοπάτι» θα πρέπει να χαραχθεί για έναν στόχο δημοσιονομικού πλεονάσματος ύψους 1,2,3 και 3,5% του ΑΕΠ για το 2015, το 2016, το 2017 και το 2018. Το πακέτο περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στο ΦΠΑ, φορολογικά μέτρα, μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό, μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίζει τις ελλείψεις στη συλλογή φόρων και άλλα παραμετρικά μέτρα που εξειδικεύονται παρακάτω.

2. Μεταρρύθμιση ΦΠΑ

Να υιοθετηθεί μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου 2015. Η μεταρρύθμιση θα έχει στόχο κέρδη ύψους 1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση από τις παραμετρικές αλλαγές. Το νέο σύστημα ΦΠΑ θα: 1. ενοποιεί τους συντελεστές στο 23% και θα περιλαμβάνει ξενοδοχεία, εστιατόρια και catering, έναν μειωμένο στο 13% για τα βασικά τρόφιμα, την ενέργεια και το νερό (εξαιρουμένης της αποχέτευσης) και ένα υπερμειωμένο συντελεστή 6% για τα φάρμακα, τα βιβλία και τα θέατρα 2. θα εξορθολογίζει τις εξαιρέσεις για τη διεύρυνση της βάσης και την αύξηση του φόρου επί της ασφάλισης και 3. την εξάλειψη των εξαιρέσεων, συμπεριλαμβανομένων των νησιών.

Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ που περιγράφεται μπορεί να αναθεωρηθεί στο τέλος του 2016 υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει είσπραξη ισοδυνάμων μέσω μέτρων που θα ληφθούν κατά της φοροδιαφυγής και της βελτίωσης της συλλογής του ΦΠΑ. Κάθε απόφαση αναθεώρησης θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τους θεσμούς.

3. Δημοσιονομικά μέτρα

Να υιοθετηθεί νομοθεσία προκειμένου:

*να κλείσουν οι πιθανότητες για φοροδιαφυγή (για παράδειγμα με τον περιορισμό του ορισμού του αγρότη), να ληφθούν μέτρα για την αύξηση του φόρου επιχειρήσεων το 2015 και να απαιτηθεί η 100% προκαταβολή πληρωμής για το εταιρικό εισόδημα καθώς και για το ατομικό εισόδημα ελευθέρων επαγγελματιών μέχρι το τέλος του 2016. Να καταργηθεί η ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των αγροτών από τον κώδικα φορολογίας, να αυξηθεί η εισφορά αλληλεγγύης.

*να καταργηθεί η εξαίρεση για τη φορόληγηση του πετρελαίου θέρμανσης για τους αγρότες και να υπάρξει καλύτερος έλεγχος των δικαιούχων προκειμένου στον προϋπολογισμό του 2016 να μειωθούν στο μισό τα έξοδα για τους δικαιούχους

*σε περίπτωση αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών, να υπάρξει προσαρμογή του φόρου ακινήτων προκειμένου να διασφαλισθεί ότι το 2015 και το 2016 θα εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ από το φόρο ακινήτων και να προσαρμοστεί η εναλλακτική φορολογία για το ελάχιστο ατομικό εισόδημα

* να καταργηθεί η διασυνοριακή παρακράτηση φόρου που θεσπίστηκε με πράξη (νόμος ΧΧΧΧ/2015) και η ανατροπή των πρόσφατων τροποποιήσεων του ITC (νόμος XXXX / 2015), συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής μεταχείρισης των αγροτικών εισοδημάτων.

*να υιοθετηθούν οι εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος και των διαδικασιών φορολόγησης. να εισαχθεί ένας νέος ποινικός νόμος για την φοροδιαφυγή και απάτη για να τροποποιηθεί ο Ειδικός Νόμος 2523/1997 και κάθε άλλη σχετική νομοθεσία και η αντικατάσταση των άρθρων 55, παράγραφος 1 και 2 του TPC με την οπτική, μεταξύ άλλων, του εκμοντερνισμού και της διεύρυνσης του ορισμούς της φοροδιαφυγής σε όλους τους φόρους. Να καταργηθούν όλα τα πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίου και Στοιχείων περιλαμβανομένων αυτών που εισπράττονται υπό τον νόμο 2523/1997, να αναπτυχθεί το πλάισιο φορολόγησης των συλλογικών επενδύσεων και των συμμετεχόντων σε αυτά που να είναι συμβατό με το ITC και σε ευθυγράμμιση με τις καλύτερες πρακτικές στην ΕΕ.

*να υιοθετηθεί νομοθεσία για την αναβάθμιση του νόμου για τον προϋπολογισμό ώστε 1. να εισάγει ένα πλαίσιο για τις ανεξάρτητες αρχες 2. σταδιακή κατάργηση των εκ των προτέρων ελέγχων του Ελεγκτικού Συνεδρίου 3. να παραχωρηθεί η αποκλειστική οικονομική αρμοδιότητα στη ΓΓΔΕ και οι δυνάμεις στο Γενικό Λογιστήριο να επιβλέπουν τα οικονομικά του δημόσιου τομέα και 4. η σταδιακή κατάργηση των ελεγκτικών γραφείων μέχρι τον Ιανουάριο του 2017
- να αυξηθεί ο φόρος στο τονάζ και να καταργηθούν σταδιακά οι ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις για την ναυτιλιακή βιομηχανία.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 1. να απλοποιηθεί το πρόγραμμα της ατομικής φορολόγησης 2. να επανασχεδιασθεί και να ενσωματωθεί στο ITC η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2016 προκειμένου να επιτευχθεί πιο αποτελεσματικά η προοδευτικότητα στο σύστημα φορολόγησης 3. να εκδοθεί ένα κυκλικό για τα πρόστιμα προκειμένου να διασφαλιστεί η πιο συνεκτική και συγκροτημένη εφαρμογή του TPC 4. να εκδοθούν όλες οι εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις που ορίζονται στην παράγραφο 9 της αναφοράς του ΔΝΤ νο14/151.

Αναφορικά με το σύστημα υγείας από την 1η Ιουλίου: I. Επαναφορά του συστήματος συνταγογράφησης χωρίς εξαιρέσεις II. Μείωση, ως πρώτο βήμα, κατά 50% των τιμών των φαρμάκων που δεν προστατεύονται από πατέντα και κατά 32,5% όλων των γενόσημων, ΙΙΙ. Επανεξέταση και περιορισμός των τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων προκειμένου να υπάρξει εξορθολογισμός των δομικών δαπανών και IV. Πλήρης είσπραξη των clawback των ιδιωτικών κλινικών του 2014, που αφορούν διαγωνιστικές εξετάσεις και φαρμακευτική αγωγή και επέκταση του ορίου του clawback για το 2015 kai στο 2016.

Εισαγωγή της Μεταρρύθμισης του Συστήματος Πρόνοιας, βάσει των συμφωνηθέντων και υπό την τεχνική βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας. με στόχο εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ, ώστε να χρηματοδοτηθεί ένα ουδέτερο δημοσιονομικά roll-out για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα τον Ιανουάριο του 2016.

Ένταξη στον προϋπολογισμό του 2016:

* Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ με μια στοχευμένη ομάδα ενεργειών όπως ο περιορισμός του προσωπικού όσο και των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

* Μεταρρύθμιση στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, φορολόγησης κεφαλαίων, επενδυτικών οχημάτων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων κτλ.

* Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 26% στο 28%.

* Εισαγωγή φόρου για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις

* Διεθνής διαγωνισμός για τις άδειες χρήσης τηλεοπτικών συχνοτήτων

* Επέκταση της επιβολής του φόρου πολυτελείας για σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων και αύξηση του συντελεστή στο 13% από 10%, με είσπραξη των φόρων αναδρομικά από το 2014

* Φορολόγηση του συστήματος στοιχημάτων, με επιβολή φόρου 30% στα VLTs, τα οποία αναμένεται ότι θα τεθούν σε λειτουργία στο β' εξάμηνο του 2015 και το 2016.

* Έναρξη διαδικασίας υποβολής προσφορών για την έκδοση αδειών των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 4ης και 5ης γενιάς.

4. Μεταρρύθμιση συνταξιοδοτικού συστήματος

Οι αρχές αναγνωρίζουν ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι ασταθές και χρειάζεται δομικές μεταρρυθμίσεις. Γι αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως τον νόμο του 2010 που αφορά στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος (Νόμος 3863/2010) και θα εφαρμοστούν ή θα προσαρμοστούν οι κανόνες που ισχύουν για τις επικουρικές συντάξεις αλλά και τις υψηλές συντάξεις όπως έχει συμφωνηθεί το 2012, ώστε να επιτύχουν ανάλογη εξοικονόμηση και να λάβουν επιπλέον μέτρα για βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Από την 1η Ιουλίου 2015 οι αρχές θα εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις που θα έχουν στόχο μόνιμη εξοικονόμηση ισάξια με το 0,25% - 0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και το 1% του ΑΕΠ για το 2016 και από εκεί και πέρα με την εφαρμογή νομοθεσίας ώστε

* Να εφαρμοστούν ισχυρά αντικίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ποινές για την πρόωρη συνταξιοδότηση και σταδιακή εξάλειψη των εξαιρέσεων εξαιτίας κεκτημένων δικαιωμάτων υιοθετώντας προσαρμόζοντας όλους στο όριο ηλικίας των 67 ετών ή των 62 ετών με 40 χρόνια εργασίας μέχρι το 2022, με τη ρύθμιση αυτή να αφορά όλους όσοι συνταξιοδοτούνται (με την εξαίρεση τα βαρέα και ανθυγειινά και τις μητέρες παιδιών με ειδικές ανάγκες ΑΜΕΑ) μετά τις 30 Ιουνίου του 2015 .

* Να υιοθετηθεί νομοθεσία που θα προβλέπει ετήσιο πέναλτι για όσους επηρεάζονται από την επέκταση των ορίων συνταξιοδότησης, και θέλουν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα ίση με 16%.

* Να ενταχθούν όλα τα επικουρικά ταμεία στο ΕΤΕΑΑ και να διασφαλιστεί ότι από την 1η Ιανουαρίου 2015 όλα τα επικουρικά ταμεία μπορούν να χρηματοδοτηθούν ιδίοις πόροις (επαναφορά της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος).

* Προσδιορισμός με καλύτερους στόχους των ανασφάλιστων που θα λάβουν βασική ενίσχυση μέσω του ΟΓΑ.

* Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2019. Η ρύθμιση θα αφορά άμεσα το 20% των «υψηλότερων» δικαιούχων με τις λεπτομέρειες της σταδιακής κατάργησης να πρέπει να συμφωνηθούν με τους θεσμούς.

* Πάγωμα των μηνιαίων εγγυημένων συνταξιοδοτικών εισφορών σε ονομαστικούς όρους έως το 2021.

* Να παρέχεται σε όσους συνταξιοδοτηθούν μετά τις 30 Ιουνίου 2015 η βασική εγγυημένη σύνταξη

* Αύξηση των εισφορών υγείας από 4% σε 6% τόσο για τις κύριες όσο και για τις επικουρικές συντάξεις.

* Σταδιακή κατάργηση των χρηματοδοτούμενων εξαιρέσεων και εναρμόνιση των εισφορών όλων των ασφαλιστικών ταμείων με αυτές που ισχύουν στο ΙΚΑ από την 1η Ιουλίου 2015.

Επιπρόσθετα οι αρχές έως την 31 Οκτωβρίου 2015, θα νομοθετήσουν επιπλέον μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2016: α. Βασικός σχεδιασμός και παραμετρικές βελτιώσεις για να εφαρμοστεί στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών, β. Διεύρυνση και εκσυγχρονισμός τόσο του συστήματος εισφορών όσο και της συνταξιοδοτικής βάσης για τους αυτοαπασχολούμενους, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς από το ονομαστικό στο πραγματικό εισόδημα και υποβολή στη διαδικασία καταβολής βασικών εισφορών, γ. Αναθεώρηση και εξορθολογισμός όλων των διαφορετικών συστημάτων παροχής βασικής και επικουρικής σύνταξης, λαμβάνοντας υπόψη και τα κίνητρα που υπάρχουν τόσο για εργασία όσο και για παροχή εισφορών, δ. Εναρμόνιση των συνταξιοδοτικών ταμείων και των κανόνων που ισχύουν για εισφορές αλλά και παροχές που αφορά όλα τα ταμεία, ε. Κατάργηση όλων των μη οικονομικών χρεώσεων για την χρηματοδότηση των συντάξεων και στ. Εναρμόνιση των κανόνων για τα συνταξιοδοτικά προνόμια του ΟΓΑ με το υπόλοιπο συνταξιοδοτικό σύστημα, εκτός εάν ο ΟΓΑ ενσωματωθεί σε άλλα ταμεία. Η συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων θα λάβει χώρα έως το τέλος του 2017 και σε διάστημα δύο ετών. Το 2015 η διαδικασία θα ενεργοποιηθεί μέσω νομοθεσίας που θα ενώνει όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

5. Δημόσια Διοίκηση, Δικαιοσύνη, Κατά της διαφθοράς
Υιοθετήστε νομοθεσία ώστε:

*να μεταρρυθμίσετε το ενιαίο μισθολόγιο, εφαρμόζοντάς το από 1η Ιανουαρίου 2016, το οποίο αποτελεί βασική παράμετρο σε έναν ουδέτερο δημοσιονομικό χειρισμό και συνεπής με τους συμφωνημένους στόχους μισθολογικό κόστος και με ολοκληρωμένη εφαρμογή σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης της κατανομής των μισθών σε όλο το φάσμα σε σχέση με την ικανότητα, την επίδοση και την υπευθυνότητα των εργαζομένων.

*να εξορθολογίσετε το εξειδικευμένο μισθολόγιο και να το εφαρμόσετε από τον Νοέμβριο του 2015

*να ευθυγραμμίστε τις μη μισθολογικές παροχές, όπως την κατάργηση των αποζημιώσεων για τα οδοιπορικά και τα προνόμια, με καλύτερες πρακτικές στην Ευρώπη και την εφαρμογή του από 1η Ιανουαρίου του 2016.

*να καθορίστε μέσα στο ενιαίο μισθολόγιο όρια για την μισθολογική δαπάνη και τον αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων που θα είναι σύμφωνα με τον δημοσιονομικό στόχο και διασφαλίστε την μείωση του μισθολογικού κόστους σε σχέση με το ΑΕΠ μέχρι το 2019.

*να γίνει η πρόσληψη μάνατζερ και την αξιολογητές επιδόσεων για όλους τους υπαλλήλους (με στόχο να ολοκληρώσετε την πρόσληψη νέων μάνατζερς από τις 31 Δεκεμβρίου του 2015, οι οποίοι θα υπόκεινται σε μια διαδικασία εξέτασης)

*να μεταρρυθμίστε το Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, σύμφωνα με τις προηγούμενες συμφωνίες

*να ενισχύσετε τον τρόπο λειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ. Θα καλύπτει: ι) το ρόλο και τη δομή των Συμβουλευτικών σωμάτων του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης της Επιτροπής του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος σε Συμβουλευτική Επιτροπή, και τον ρόλο της Συμβουλευτικής Επιτροπής Καλής Διαχείρισης. ιι)την διαδικασία για την πρόσληψη του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ ώστε να διασφαλίζει ότι προσλαμβάνεται ένας πρόεδρος με τα υψηλότερα δυνατά επαγγελματικά προσόντα έπειτα από διαφανείς διαδικασίες και προκαθορισμένα κριτήρια. ιιι) την συμβολή της ΕΛΣΤΑΤ σε κάθε νομοθετική ή άλλη νομική πρόταση που αφορά οποιοδήποτε στατιστικό θέμα, ιv) άλλα θέματα που επηρεάζουν την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής αυτονομίας, η ενδυνάμωση της ΕΛΣΤΑΤ για να αντικατάσταση μόνιμου προσωπικού και για πρόσληψη προσωπικού όπου χρειάζεται και για την πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού και την ένταξη της αρχής ως όργανο άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής στον πρόσφατο νόμο 4720/2014. καθορισμός του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της ΤτΕ σε στατιστικά θέματα σε πλήρη εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

* Δημοσίευση ενός αναθεωρημένου Στρατηγικού Σχεδίου έως τις 31 Ιουλίου του 2015. αναθεώρηση και εφαρμογή του νομικού πλαισίου που αφορά την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και εφαρμογή νόμων καταπολέμησης οικονομικού εγκλήματος και των ερευνών κατά της διαφθοράς η οποία οφείλεται σε πολιτικές παρεμβάσεις για προσωπικά θέματα.

6. Φορολογική διοίκηση
Πάρτε τα κάτωθι μέτρα για:

* Θέσπιση νομοθεσίας για τη δημιουργία ένας αυτόνομου οργανισμού εσόδων που να ορίζει λεπτομερώς i) τη νομική μορφή, την οργάνωση, την κατάσταση και το πεδίο εφαρμογής του οργανισμού, ii) τις εξουσίες και τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου και το ανεξάρτητο Διοικητικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης, iii) τη σχέση προς τον Υπουργό Οικονομικών και προς τις άλλες κυβερνητικές οντότητες, iv) την ευελιξία του ανθρώπινου δυναμικού του οργανισμού και τη σχέση με τη δημόσια διοίκηση v) την αυτονομία του προϋπολογισμού, με τη δική της βάση δεδομένων και ένα νέο τύπο χρηματοδότησης για την ευθυγράμμιση των κινήτρων με την είσπραξη των εσόδων και την εγγύηση του προϋπολογισμού της προβλεψιμότητας και της ευελιξίας, vi) την υποβολή εκθέσεων προς την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο και vii) την άμεση μεταφορά του συνόλου της χωρητικότητας του φόρου που σχετίζεται με το προσωπικό και με άλλους φορείς (περιλαμβανομένου του ΣΔΟΕ) στον οργανισμό

* Για τα ειδοποιητήρια κατάσχεσης, εγκρίνετε νομοθεσία για την εξάλειψη του ανωτάτου ορίου 25% για μισθούς και συντάξεις και να μειώσετε όλα τα κατώτατα όρια των € 1.500 και παράλληλα να διασφαλίσετε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Nα επιταχύνετε τις δημόσιες συμβάσεις της υποδομής πληροφορικής για να αυτοματοποιήσετε την ηλεκτρονική κατάσχεση, τη βελτίωση της διαγραφής των κανόνων φορολογικής οφειλής (να προσδιοριστούν), να αρθούν οι περιορισμοί σχετικά με τη διεξαγωγή των ελέγχων των φορολογικών δηλώσεων από το 2012 που υπόκεινται σε εξωτερικό καθεστώς φορολογικού πιστοποιητικού και να επιβληθεί, εάν είναι νομικά δυνατόν εκ των προτέρων, είσπραξη εσόδων των φορολογικών διαφορών.

* Τροποποιείστε i) τη ρύθμιση 2014-15 για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία ώστε να αποκλειστούν εκείνοι που δεν καταφέρνουν να πληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις και εισάγετε μία προϋπόθεση για να μειώσετε τη χρονική περίοδο γι αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν νωρίτερα. Παράλληλα εισάγετε επιτόκια με βάση τα τρέχοντα στην αγορά. Το τμήμα Μεγάλων οφειλετών και το ΚΕΑΟ να αξιολογήσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015, τους μεγαλοοφειλέτες με χρέη σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές άνω του 1 εκατ. ευρώ. ii) το βασικό σύστημα των δόσεων με βάση των Κώδικα Φορολογικών Εσόδων να προσαρμοστεί σε επιτόκια απ' την αγορά και η ανασταλούν ως το τέλος του 2017 η επαλήθευση τους από τρίτους και οι προϋποθέσεις των τραπεζικών εγγυήσεων.

* Υιοθέτηση νόμων για τη διασφάλιση των εσόδων από το ΦΠΑ. Έκδοση και εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος που είναι αναγκαίο για να υπάρξει αναδιάρθρωση του τρόπου «επιβολής» του ΦΠΑ με στόχο αυτός να ενισχυθεί και να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Οι αρχές θα καταθέσουν μία έκθεση στην αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε. (EU VAT Commitee) και θα πρέπει να προετοιμαστούν για την επιβολή ΦΠΑ για συναλλαγές τουλάχιστον 25.000 ευρώ.

* Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των καυσίμων, μέσω διοικητικών μέτρων και για τον τρόπο αποθήκευσης (είτε με μεταφορικό μέσο, είτε σε σταθερά).

* Δημιουργία ενός σχεδίου προκειμένου να υπάρξει εντατικοποίηση της πάταξης της φοροδιαφυγής αλλά και των μη «καταγεγραμμένων» τραπεζικών λογαριασμών. Έλεγχος των τραπεζικών συναλλαγών στις ξένες θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών, με στόχο να αντληθούν μη καταβληθέντες φόροι.

* Aνάπτυξη ενός κοστολογημένου σχεδίου ώστε να προωθηθούν οι ηλεκτρονικές πληρωμές, με χρήση και των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε.

7. Χρηματοοικονομικός Τομέας

i) Τροποποιήσεις στον πτωχευτικό κώδικα που διέπει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις προκειμένου να καλύπτονται όλοι οι δανειολήπτες. Παράλληλα ένταξη στον πτωχευτικό κώδικα και του εξωδικαστικού συμβιβασμού

ii) Τροποποιήσεις στον πτωχευτικό κώδικα των νοικοκυριών για την εισαγωγή μηχανισμού που θα διαχωρίζει αυτούς που στρατηγικά προχωρούν σε στάση πληρωμών απ' τους δανειολήπτες με καλή πίστη, την απλοποίηση και ισχυροποίηση των διαδικασιών, την εισαγωγή μέτρων για την αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού εκκρεμών υποθέσεων.

iii) Τροποποιήσεις για την άμεση βελτίωση του δικαστικού πλασίου για ζητήματα πτωχεύσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων

iv) Νομοθεσία για την καθιέρωση ρυθμισμένου επαγγέλματος των διαχειριστών πτωχεύσεων, που δεν θα είναι περιορισμένο από κάποιο συγκεκριμένο επάγγελμα και θα ακολουθεί την καλή εμπειρία άλλων χωρών

v) Μία συνολική στρατηγική για το χρηματοοικονομικό σύστημα: η στρατηγική θα βασιστεί στη έγγραφο στρατηγικής του 2013 λαμβάνοντας υπόψη το νέο περιβάλλον και τις συνθήκες του χρηματοοικονομικού συστήματος και με την οπτική της επιστροφής των τραπεζών σε ιδιωτική ιδιοκτησία μέσω της προσέλκυσης διεθνών στρατηγικών επενδυτών, και την επίτευξη διατηρήσιμου χρηματοδοτικού μοντέλου μεσοπρόθεσμα

vi) Μία ολιστική στρατηγική αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που θα προετοιμαστεί με τη βοήθεια στρατηγικού συμβούλου.

8. Αγορά Εργασίας

Έναρξη μίας διαδικασίας συμβουλευτικής παρόμοια με αυτή του παρελθόντος για τον καθορισμό του επιπέδου του κατώτατου μισθού (άρθρο 103 του νόμου 4172/2013), για την αναθεώρηση του υπάρχοντος πλαισίου των μαζικών απολύσεων, και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις καλύτερες πρακτικές στην Ευρώπη. Διεθνείς Οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του ILO, θα συμβάλουν στην παραπάνω αναθεώρηση. Η οργάνωση και τα χρονοδιαγράμματα θα σχηματιστούν έπειτα από διαβούλευση με τους θεσμούς. Δεν θα αλλάξει το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγματεύσεων πριν την κατάληξη της αναθεώρησης και σε καμία περίπτωση πριν το 2015. Οποιαδήποτε πρόταση για αλλαγή στο πλαίσιο της νομοθεσίας θα υιοθετηθεί κατόπιν συμφωνίας με την Κομισιόν την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Οι Αρχές θα κινηθούν προς την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των νόμιμων επιχειρήσεων και την προστασία των εργαζομένων καθώς και τα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα.

9. Αγορά προϊόντων – υπηρεσιών

Υιοθέτηση νομοθεσίας ούτως ώστε:

* να εφαρμοστούν όλες οι προτάσεις της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η απελευθέρωση της αγοράς βαρέων οχημάτων και η δεύτερη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ που αφορά αναψυκτικά και πετρελαϊκά προϊόντα,

* να απελευθερωθούν τα κλειστά επαγγέλματα των μηχανικών, συμβολαιογράφων, λογιστών και δικαστικών επιμελητών και να απελευθερωθεί η αγορά τουριστικών ενοικιάσεων και θαλάσσιων μεταφορών,

* να καταργηθούν οι αμοιβαίες αλλά και μη αμοιβαίες επιβαρύνσεις κοινωνικής στήριξης,

* i) να μειωθεί η γραφειοκρατία, συμπεριλαμβανομένης της παροχής αδειών για επενδύσεις και δραστηριότητες χαμηλού ρίσκου, όπως συστήνει η Παγκόσμια Τράπεζα και το διοικητικό κόστος που βαραίνει τις επιχειρήσεις, βάσει αυτών που προτείνει ο ΟΟΣΑ και ii) δημιουργία μίας επιτροπής η οποία θα ασχοληθεί με την προετοιμασία των νόμων και θα συντονίζει τα υπουργεία που εμπλέκονται. Θα ζητηθεί η τεχνική στήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας,

* εφαρμογή του «οδικού χάρτη» απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου,

* λήψη μη αναστρέψιμων μέτρων (μεταξύ των οποίων και η ανακοίνωση συγκεκριμένης ημερομηνίας) για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ,

* στην αγορά ενέργειας οι αρχές θα λάβουν μέτρα για την αναδιάρθρωση του συστήματος πληρωμών και άλλων κανόνων που ισχύουν προκειμένου να αποτραπεί η διατήρηση λειτουργίας ορισμένων μονάδων που είναι μη οικονομικά βιώσιμες και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα χρεών μεταξύ ΔΕΗ και του οργανισμού που καθορίζει τη λειτουργία της αγοράς. Νέα τιμολογιακή πολιτική για τη ΔΕΗ, με κατάργηση της έκπτωσης 20% του κοινωνικού τιμολογίου, αλλά και ενημέρωση της Κομισιόν για την πρόσβαση της ΔΕΗ σε φθηνό ρεύμα (ΝΟΜΕ). Οι αρχές θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τον «οδικό χάρτη» της Ε.Ε. ο οποίος αφορά τη στήριξη των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, την ενεργειακή αποτελεσματικότητα και τη φορολόγηση,

* να ενισχύσει την ανεξαρτησία της αρχής ελέγχου και εποπτείας της αγοράς ενέργειας, τόσο σε οικονομικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο

Η κυβέρνηση θα μεταφέρει στην ελληνική νομολογία την κοινοτική Οδηγία 27/2012 για την ενεργειακή αποτελεσματικότητα.

10. Ιδιωτικοποιήσεις

* Το Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ θα εγκρίνει το σχέδιο ανάπτυξης (Asset Development Plan) που θα περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονταν στην κατοχή του Ταμείου στις 31/12/2014. Το υπουργικό συμβούλιο ομοίως θα πρέπει να εγκρίνει το σχέδιο.

* Για να διευκολυνθεί η συμπλήρωση των προσφορών οι αρχές θα ολοκληρώσουν όλες τις ανειλημμένες δεσμεύσεις της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που απαιτούνται για τα περιφερειακά αεροδρόμια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Εγνατία, τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και το αεροδρόμιο του Ελληνικού (ακριβής λίστα στο Τεχνικό Μνημόνιο). Αυτή η λίστα των ενεργειών θα πρέπει να ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίζει πως όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις (ιδιωτικοποιήσεις) θα ολοκληρώνονται εντός χρονοδιαγραμμάτων.

* Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσουν τις καταληκτικές ημερομηνίες για την υποβολή προσφορών για τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και πάντως αυτές οι ημερομηνίες δεν μπορεί να είναι πέραν του τέλους του Οκτωβρίου του 2015, όπως και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στους όρους των προσφορών.

* Η κυβέρνηση θα μεταφέρει στο ΤΑΙΠΕΔ τις μετοχές που κατέχει στον ΟΤΕ

* Θα γίνουν τελικά (μη αναστρέψιμα) βήματα προς την κατεύθυνση της πώλησης των περιφερειακών αεροδρομίων με τους υφιστάμενους (τωρινούς) όρους και με τον νικητή του διαγωνισμού ήδη επιλεγμένο

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτή είναι όλη η πρόταση των δανειστών που θα μπει στο δημοψήφισμα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news