facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Τουσκ: Game is over - Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι παιχνίδι

Το 1,5 εκατ. άνεργοι, τα 3 εκατ. φτωχοί στην Ελλάδα και οι χιλιάδες οικογένειες που ζουν χωρίς εισόδημα, μόνο με τη σύνταξη των παππούδων δεν είναι παιχνίδι, απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, όταν αυτός του είπε «The game is over» (το παιχνίδι τελείωσε).

Ο κύριος Τσίπρας, απευθυνόμενος στον κύριος Τουσκ τόνισε ακόμα: «Να μην υποτιμάτε πού μπορεί να φτάσει ένας λαός όταν αισθάνεται ταπεινωμένος».

Επίσης, μιλώντας στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αποψινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο κύριος Τσίπρας επεσήμανε πως «η Ελλάδα έχει καταθέσει προτάσεις. Οι προτάσεις των θεσμών, δυστυχώς, αντανακλούν τις πιο ακραίες θέσεις, που εκφράζονται από το ΔΝΤ». Αναφερόμενος στην τελευταία πρόταση των θεσμών, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «το κείμενο δεν διαφέρει καθόλου από το προηγούμενο. πρόγραμμα. Είμαι αποφασισμένος για μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, κατάργηση πρόωρων, ενοποίηση ταμείων», τόνισε ο κύριος Τσίπρας και δεσμεύτηκε για ριζική μεταρρύθμιση τον Οκτώβριο.

«Ο ιστορικός του μέλλοντος, μετά την πρότασή μας, δεν πρόκειται να κατανοήσει γιατί δεν ήρθαμε σε συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Δεν ξέρετε τι σημαίνει να μειώνεις τις συντάξεις στην Ελλάδα»

Οι συνταξιούχοι συντηρούν ολόκληρες οικογένειες στην Ελλάδα είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη σύνοδο κορυφής και απαντώντας στους ευρωπαίους ηγέτες που υποστηρίζουν τις προτάσεις των δανειστών για μειώσεις στις συντάξεις. «Δεν ξέρετε τι σημαίνει να μειώνεις τις συντάξεις» είπε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Το ελληνικό ζήτημα απασχόλησε για δύο ώρες τους ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, παρά το γεγονός ότι το θέμα δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, επισήμαναν ότι οι ηγέτες κατέληξαν στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της περασμένης Δευτέρας, σύμφωνα με τα οποία το ελληνικό ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί σε επίπεδο θεσμών και Eurogroup. Ως εκ τούτου, σημείωναν οι ίδιοι παράγοντες, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι δεν χρειάζεται να πραγματοποιηθει Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης ούτε σήμερα, ούτε αύριο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη συζήτηση πρώτος το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ παρουσιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Στη συνέχεια μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενώ επί του θέματος τοποθετήθηκαν τουλάχιστον οι μισοί ηγέτες, ανέφεραν οι ίδιοι ευρωπαϊκοί παράγοντες.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων MNI, μιλώντας στη Σύνοδο, ο κύριος Τσίπρας κατήγγειλε ότι «συγκεκριμένοι κύκλοι δεν θέλουν συμφωνία», ενώ διαμήνυσε ότι απαιτείται μία βιώσιμη λύση για την Ελλάδα. «Η Eλλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη και επενδύσεις» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός και επεσήμανε πως «Οι προτάσεις της Ελλάδας είναι ισορροπημένες» και πως «Μπορούμε να προβούμε σε βαθύτερες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό από τον Σεπτέμβριο».

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ συμφώνησαν πως η λύση πρέπει να δοθεί στο Eurogroup του Σαββάτου, ενώ πηγή της ελληνικής κυβέρνησης τόνισε πως «γίνονται προσπάθειες για να γεφυρωθεί το κενό».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουσκ: Game is over - Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι παιχνίδι"

Σύνοδος Κορυφής: Σε επίπεδο θεσμών και Eurogroup η λύση για Ελλάδα

Το ελληνικό ζήτημα απασχόλησε για δύο ώρες τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, παρά το γεγονός ότι το θέμα δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη.

Αυτό υπογράμμιζαν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, επισημαίνοντας ότι οι ηγέτες κατέληξαν στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης της περασμένης Δευτέρας, σύμφωνα με τα οποία, το ελληνικό ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί σε επίπεδο θεσμών και Eurogroup.

Ως εκ τούτου, σημείωναν οι ίδιοι παράγοντες, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι δεν χρειάζεται να πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης ούτε σήμερα, ούτε αύριο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη συζήτηση πρώτος το λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ παρουσιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

Στη συνέχεια μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενώ επί του θέματος τοποθετήθηκαν τουλάχιστον οι μισοί ηγέτες, ανέφεραν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνοδος Κορυφής: Σε επίπεδο θεσμών και Eurogroup η λύση για Ελλάδα"

Ζητούν άμεση κατάργηση ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων

Στη δημοσιότητα δόθηκε η πρόταση των θεσμών που κατατίθεται σήμερα στο Eurogroup.

Σύμφωνα με το κείμενο, το νέο σύστημα ΦΠΑ θα εφαρμοστεί από 1η Ιουλίου με στόχο να εισπραχθεί το 1% του ΑΕΠ.

Στο 23% πηγαίνουν ξενοδοχεία, εστιατόρια, catering.

Στο 13% εντάσσονται βασικά τρόφιμα, ενέργεια (λογαριασμοί ΔΕΗ και φυσικού αερίου και νερό). Στο 6% τα φάρμακα, βιβλία και θέατρα. Επιμένουν, επίσης, στην κατάργηση των εξαιρέσεων των νησιών όσον αφορά το ΦΠΑ.

Σε περίπτωση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών θα υπάρξει αναπροσαρμογή των φόρων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το 2015 και το 2016 θα εισπραχθούν 2,65 δισ. από το φόρο ακινήτων.

Στην τρίτη σελίδα γίνεται αναφορά στο συνταξιοδοτικό. Οπως γράφουν οι Financial Times, γίνονται ορισμένες παραχωρήσεις στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ η πρόταση σε πολύ μεγάλο βαθμό διατηρεί τις απαιτήσεις των δανειστών για περικοπή των πρόωρων συντάξεων και την γρήγορη αύξηση των ορίων ηλικίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο που εστάλη στους υπουργούς Οικονομικών η Αθήνα θα διασφαλίσει ότι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα φτάσει στα 67 έως το 2022 πολύ πιο γρήγορα, δηλαδή, απο ότι είχε ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Αρχικά η Αθήνα ζητούσε τα όρια να αυξηθούν έως το 2036 αλλά το σχέδιο που υποβλήθηκε τη Δευτέρα από τον Αλέξη Τσίπρα έλεγε αυτό να συμβεί μέχρι το 2025.

Υπάρχει όμως και μια σημαντική υποχώρηση από τους δανειστές στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού παρατηρεί ο Spiegel. Οι δανειστές έχουν προσπαθήσει να πετύχουν την κατάργηση του ΕΚΑΣ το αργότερο το 2017. Η Αθήνα ζητούσε κατάργηση μέχρι το 2020. Το νέο σχέδιο χωρίζει τη διαφορά και συνεχίζει μέχρι το Δεκέμβριο του 2019. Η κατάργηση θα ξεκινήσει άμεσα με το 20% των δικαιούχων να χάνουν τα προνόμια μόλις περάσει η νομοθεσία.

Όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, ζητούν μείωση της οροφής του ανώτατου προβλεπόμενου ποσού κατά 400 εκατ. ευρώ περιλαμβανομένης μείωσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων και του προσωπικού (με αποστρατείες, απολύσεις και μείωση αριθμού εισακτέων σε στρατιωτικές σχολές).

Προβλέπεται, ακόμα, αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 26% στο 28% (η κυβέρνηση πρότεινε να αυξηθεί η φορολογία από το 26% στο 29%).

Για τα σκάφη άνω των 10 μέτρων προβλέπεται αύξηση του φόρου πολυτελείας στο 13% από το 10%.

Η πρόταση των δανειστών περιλαμβάνει την εισηγήση της κυβέρνησης για αύξηση της φορολόγησης των VLT's κατά 30%.

Kυβερνητική πηγή στις Βρυξέλλες, θέλοντας να δείξει ότι η σημερινή πρόταση των δανειστών ήταν ακόμα πιο σκληρή, έλεγε χαρακτηριστικά: «Ήταν τόσο συμβιβαστική η σημερινή τους πρόταση που, ενώ χθες μας έδωσαν ΦΠA 13% στα ξενοδοχεία και 23% στην εστίαση (και στην οποία διαφωνούσαμε), σήμερα μας έδωσαν 23% στην εστίαση και 23% στα ξενοδοχεία!».

Οι Financial Times γράφουν μεταξύ άλλων για την πρόταση των δανειστών:

Το άλλο σημαντικό σημείο τριβής μεταξύ των δύο πλευρών είναι η αναμόρφωση του ελληνικού συστήματος φόρου προστιθέμενης αξίας. Και σε αυτήν την περίπτωση, το σχέδιο κάνει αρκετούς συμβιβασμούς με τις ελληνικές προτάσεις. Οι πιστωτές αρχικά επιδίωκαν ένα απλοποιημένο σύστημα δύο βαθμίδων, με τα περισσότερα αγαθά να φορολογούνται με συντελεστή 23 τοις εκατό. Πλέον, προσανατολίζονται προς την ελληνική ιδέα, που προβλέπει ένα σύστημα τριών βαθμίδων, συμπεριλαμβανομένου ενός «υπερ-μειωμένου» συντελεστή 6 τοις εκατό για φαρμακευτικά προϊόντα, βιβλία και θέατρο.

Το σημαντικό είναι ότι οι πιστωτές αποδέχτηκαν να διατηρηθεί η ηλεκτρική ενέργεια στη μεσαία βαθμίδα με συντελεστή ΦΠΑ 13 τοις εκατό, σημείο στο οποίο επέμενε η Αθήνα εδώ και καιρό. Τα «βασικά τρόφιμα» επίσης κατατάσσονται στη μεσαία βαθμίδα, όμως όλα τα άλλα βρώσιμα είδη - συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων και των επεξεργασμένων τροφίμων - πηγαίνουν στο υψηλότερο ποσοστό του 23 τοις εκατό. Η Αθήνα έχει προσπαθήσει να κρατήσει τα επεξεργασμένα τρόφιμα στην μεσαία βαθμίδα.

Ένα άλλο πλήγμα για την Αθήνα: το σχέδιο των πιστωτών καταργεί τις απαλλαγές από τον ΦΠΑ για τα ελληνικά νησιά. Αυτό το ζήτημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για τον κυβερνητικό εταίρο του κ. Τσίπρα, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα ήταν άδικο μερικά από τα πιο απομακρυσμένα νησιά της Ελλάδας να καταβάλουν τους ίδιους φόρους με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Σε άλλα φορολογικά θέματα, οι πιστωτές διατηρούν την ιδέα της Αθήνας για την αύξηση των εταιρικών φόρων από το σημερινό ποσοστό του 26 τοις εκατό. Ωστόσο, αντί για αύξηση τους σε 29 τοις εκατό, όπως πρότεινε ο κ. Τσίπρας, θα είναι 28 τοις εκατό σύμφωνα με το σχέδιο των πιστωτών.

Η ελληνική ιδέα ενός εφάπαξ φόρου 12 τοις εκατό επί όλων των εταιρικών κερδών άνω των 500.000 ευρώ επίσης απορρίφθηκε τελείως. Ωστόσο, το σχέδιο κρατά την πρόταση του κ. Τσίπρα να αυξήσει τον φόρο πολυτελείας επί των σκαφών αναψυχής από 10 τοις εκατό σε 13 τοις εκατό.

Διαβάστε το κείμενο των εννέα σελίδων μεταφρασμένο στα ελληνικά

































protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζητούν άμεση κατάργηση ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων"

Νίπτουν τας χείρας τους οι Ευρωπαίοι για το μεταναστευτικό κι αφήνουν Ελλάδα-Ιταλία μόνες τους...

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα ότι, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αναγκασμένη να εγκαταλείψει την ιδέα να επιβάλει ποσοστώσεις για την ανακατανομή ενός μέρους των αιτούμενων άσυλο που φθάνουν στην Ιταλία και στην Ελλάδα, μια πρόταση η οποία είχε στόχο να αμβλύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες.

"Δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των κρατών (σ.σ. μελών της ΕΕ) για τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις των μεταναστών", είπε ο Τουσκ κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, η οποία εν μέρει είναι αφιερωμένη στην κρίση των μεταναστών στη Μεσόγειο.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Νίπτουν τας χείρας τους οι Ευρωπαίοι για το μεταναστευτικό κι αφήνουν Ελλάδα-Ιταλία μόνες τους..."

Το βέτο Σόιμπλε στη συμφωνία

«Τορπίλισε» μια παρ’ολίγον συμφωνία, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, απορρίπτοντας και θέτοντας βέτο ώστε να μην υιοθετηθεί η πρόταση να παρέμβει ο ESΜ και να διευκολύνει την Ελλάδα για την αποπληρωμή των δόσεων του ΔΝΤ και των ομολόγων της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Real.gr, η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και για την οποία το ΔΝΤ δεν έφερε αντιρρήσεις, η αποπληρωμή της δόσης ύψους 1,6 δισ. η οποία λήγει στις 30 Ιουνίου να πραγματοποιηθεί με δάνειο του ESM το οποίο θα αποπληρωθεί το 2023. Επίσης προτάθηκε τα ομόλογα της ΕΚΤ, ύψους 6,8 δισ. ευρώ , που πρέπει να αποπληρωθούν στις 20 Ιουλίου να εξαγοραστούν κι αυτά - μέσα στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης- λίγες ημέρες νωρίτερα από τον ESM και η πληρωμή τους να μετατεθεί και εδώ για το 2023. Όλα τα παραπάνω, υπό την προϋπόθεση ότι θα έπρεπε πρώτα να έχουν νομοθετηθεί τα συμφωνημένα μέτρα και έχει εφαρμοστεί τουλάχιστον ένα μέρος τους (πχ ΦΠΑ).

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΔΝΤ που εμπλέκεται στην διαπραγματεύσεις «ο Β.Σόιμπλε όχι μόνο τορπίλισε την πρόταση, αλλά έθεσε και ζήτημα προς την ΕΚΤ να κλείσει την στρόφιγγα της ρευστότητας μέσω του ELA , θέτοντας ζήτημα ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται η στήριξη των ελληνικών τραπεζών.

Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις στην ενημέρωση Τύπου έστειλε επίσημο μήνυμα στην Αθήνα ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να παρατείνει την αποπληρωμή των δόσεων αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει στις 30 Ιουνίου. «Η Ελλάδα», όπως είπε, «θα μπει σε καθεστώς καθυστερημένων πληρωμών με ότι αυτό συνεπάγεται για το κύρος μιας αναπτυγμένης χώρας». Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, την ώρα που οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες είχαν διακοπεί ξεκαθάρισε ότι για «το ΔΝΤ δεν υπάρχουν τελεσίγραφα , εργαζόμαστε», όπως είπε, «στην λογική του δούναι και λαβείν».

Διαβάστε Περισσότερα » "Το βέτο Σόιμπλε στη συμφωνία"

ΔΝΤ: Η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί στις 30 Ιουνίου

Tην πεποίθηση του ότι η Ελλάδα θα εξοφλήσει εγκαίρως την οφειλή της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρυ Ράις, στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα την οφειλή της, το Ταμείο δεν εκλαμβάνει την εξέλιξη αυτή ως χρεοκοπία (default) αλλά θέτει την χώρα στο καθεστώς των «ληξιπρόθεσμων οφειλών», εν συνεχεία η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει να ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου εντός τριάντα ημερών για τα περαιτέρω.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να αναφερθεί στην ουσία των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στις Βρυξέλλες, αναφέροντας ωστόσο ότι καταβάλλονται νυχθημερόν επίπονες προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Έσπευσε ωστόσο να επισημάνει ότι η πρόταση που έχουν καταθέσει οι τρεις θεσμοί (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) είναι ομόφωνη, τονίζοντας ότι οι απόψεις των τριών θεσμών ταυτίζονται. Χαρακτήρισε την πρόταση των θεσμών ισορροπημένη τόσο δημοσιονομικά όσο και κοινωνικά, προσθέτοντας ότι προάγει την ανάπτυξη της οικονομίας.

Υποστήριξε ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία της Ελλάδος με τους θεσμούς η οποία θα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της οικονομίας και θα προωθεί τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Κάλεσε δε την Ευρώπη να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να διασφαλιστεί η διατηρησιμότητα του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος, εφόσον η χώρα προχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ δεν θέτει τελεσίγραφα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων (take or leave it). Ανέφερε τέλος ότι απαιτείται μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, λαμβάνοντας όμως μέριμνα για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.




ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί στις 30 Ιουνίου"

Τσίπρας: Μπορούμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό

«Είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό, προκειμένου η Ελλάδα και η Ευρωζώνη να ξεπεράσουν την κρίση» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Η ιστορία της Ευρώπης είναι γεμάτη διαφωνίες, διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι μετά τις προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση θα υπάρξει συμφωνία.

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, «οι προτάσεις εξειδικεύθηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν και στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Αποτελούν δε μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση για άμεση συμφωνία στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

» H ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση. Τώρα είναι ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός.»

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Μπορούμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό"

Και επίσημα μέχρι 27 Ιουλίου η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Εκδόθηκε σήμερα από την Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη απόφαση για παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των Φυσικών και Νομικών Προσώπων. Ως προς τα Νομικά Πρόσωπα, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων παρατείνεται έως την 20η Ιουλίου 2015. Ως προς τα Φυσικά Πρόσωπα, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων παρατείνεται έως την 27η Ιουλίου 2015.

Επιπλέον με τροπολογία που κατατεθηκε στο σχ/ν «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα.», ορίζεται ότι οι ημερομηνίες πληρωμής των φόρων για τα Φυσικά Πρόσωπα θα παραμείνουν, σύμφωνα και με τον ΚΦΕ, οι 31η Ιουλίου 2015, 30η Σεπτεμβρίου 2015 και 30η Νοεμβρίου 2015.

Με την ίδια τροπολογία παρατείνεται η κατάθεση τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έως την 27η Ιουλίου 2015.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Και επίσημα μέχρι 27 Ιουλίου η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων"

Κατεδάφιση κάθε αυθαιρέτου σε δάσος με τη «βούλα» του ΣτΕ

Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 2215/2015 απόφασή του αποφάνθηκε ότι πρέπει να κατεδαφίζεται κάθε αυθαίρετο κτίσμα που είναι μέσα σε δάσος ή αναδασωτέα έκταση, ανεξάρτητα εάν αυτή η δασική έκταση είναι ιδιωτική ή δημόσια και παράλληλα επικύρωσε πράξη κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών στο Γαλάτσι Αττικής και απόφαση του προέδρου του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών που διέτασσε την κατεδάφιση.

Ειδικότερα, με πράξη του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής διατάχθηκε η κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών και εγκαταστάσεων που έχουν ανεγερθεί σε δημόσια δασική αναδασωτέα έκταση εμβαδού 7.968 τ.μ., στη θέση «Λόφος Κόκκου-Ομορφοκκλησιά- Βείκου» του Δήμου Γαλατσίου Αττικής.
Εντός των εγκαταστάσεων αυτών υπάρχει, μεταξύ των άλλων, οικία, μαντριά (613 τ.μ.) αποτελούμενα από λαμαρίνες και ξύλινες κατασκευές, στάβλος (263 τ.μ.) αποτελούμενος από τσιμεντόλιθους και σκεπή από λαμαρίνες, εγκατάσταση ποιμνίου αιγοπροβάτων και πτηνοτροφείου, μανδρότοιχος με σιδερένιους πασσάλους και πλέγμα μήκους 176,20 μ., διάφορα παλαιά αντικείμενα (παλιατζίδικο).

Από το ΣτΕ ζήτησαν οι κληρονόμοι του ιδιοκτήτη των εγκαταστάσεων να ανακληθεί η απόφαση κατεδάφισης των επίμαχων κατασκευών.

Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση των κληρονόμων και στην εν λόγω απόφασή του αφού ερμήνευσε το Σύνταγμα και την δασική κ.λπ. νομοθεσία έκρινε ότι «οικοδομές, κτίσματα και πάσης φύσεως κατασκευές που έχουν ανεγερθεί είτε μέσα σε δημόσια ή ιδιωτικά δάση ή δασικές εκτάσεις είτε μέσα σε δημόσιες ή ιδιωτικές αναδασωτέες εκτάσεις οι οποίες έχουν καταστραφεί από πυρκαγιά ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία, προερχόμενη από ανθρώπινη ενέργεια ή από φυσική αιτία, κατεδαφίζονται ύστερα από απόφαση του αρμοδίου οργάνου».

Επίσης, αναφέρεται στην δικαστική απόφαση ότι «το μέτρο της κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών επιβάλλεται υποχρεωτικώς από τον νόμο, ανεξάρτητα από τον χαρακτήρα της έκτασης ως δημόσιας ή ιδιωτικής, διότι τυχόν δικαιώματα ιδιωτικού δικαίου σε δασική ή αναδασωτέα έκταση δεν αποκλείουν την εφαρμογή της νομοθεσίας, κατ' εφαρμογή της οποίας εκδόθηκε η πράξη κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών».

Τέλος, αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ, ότι για την κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών σε δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις δεν απαιτείται, να έχει προηγουμένως καταρτισθεί δασολόγιο, ούτε να έχει χαρακτηρισθεί η έκταση ως δασική, με τη διαδικασία του δασικού νόμου 998/1979 ούτε, να έχουν καταρτισθεί δασικοί χάρτες, αλλ' αρκεί να διαπιστώνεται αιτιολογημένα ο δασικός χαρακτήρας της έκτασης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατεδάφιση κάθε αυθαιρέτου σε δάσος με τη «βούλα» του ΣτΕ"

Αύξηση της φορολογίας εφοπλιστών και κατάργηση φοραπαλλαγών ζητούν οι δανειστές

Η αύξηση της φορολογίας στους εφοπλιστές (tonnage tax) καθώς και η κατάργηση σειράς φοροαπαλλαγών περιλαμβάνεται, για πρώτη, φορά σε κείμενο των δανειστών. Πρόκειται για αίτημα των «θεσμών» από το 2011 το οποίο, όμως, είχε συναντήσει την αντίδραση της ελληνικής πλευράς. Εφοπλιστικοί κύκλοι επισημαίνουν πως μέσω της εθελοντικής συνεισφοράς την οποία είχαν συμφωνήσει με την προηγούμενη κυβέρνηση, ο tonnage tax είναι ήδη πολύ υψηλότερος στην Ελλάδα έναντι του μέσου όρου της Ευρώπης. Επιπλέον, η κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση.

Οι δανειστές επιμένουν και για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και ζητούν να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, ενώ επαναλαμβάνουν το αίτημα για πώληση / παραχώρηση όλων των περιουσιακών στοιχείων που κατείχε το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Ζητούν από τη διοίκηση του Ταμείου να παρουσιάσει σχέδιο αξιοποίησης όλων των περιουσιακών του στοιχείων το οποίο στη συνέχεια να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Οι δανειστές ζητούν να ολοκληρωθούν όλοι οι εν εξελίξει διαγωνισμοί και προχωρούν σε συγκεκριμένες αναφορές για περιφερειακά αεροδρόμια (ζητούν να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός «με τους σημερινούς όρους» και να ανατεθεί στον πλειοδότη, το σχήμα υπό την γερμανική Fraport), την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Εγνατία Οδό, τους ΟΛΠ και ΟΛΘ και το Ελληνικό.

Στο ίδιο κείμενο των δανειστών αναφέρεται πως η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να ανακοινώσουν συγκεκριμένες ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στους διαγωνισμούς πώλησης των ΟΛΠ και ΟΛΘ οι οποίες θα είναι πριν τις 15 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένες ημερομηνίες ζητούνται και για πώληση ΤΡΑΙΝΟΣΕ και εταιρείας τροχαίου υλικού του ΟΣΕ (ROSCO). Επιμένουν επίσης στη μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ του ποσοστού (10% μαζί με το ΙΚΑ) που κατέχει το δημόσιο στον ΟΤΕ ώστε στη συνέχεια να πωληθεί.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αύξηση της φορολογίας εφοπλιστών και κατάργηση φοραπαλλαγών ζητούν οι δανειστές"

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια από ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και Ζουράρι

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η ΝΔ.

«Ναι» από ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, «όχι» η ΝΔ, η ΧΑ και οι ΑΝΕΛ, «παρών» το ΚΚΕ. Διαφοροποίηση Ζουράρι από τους ΑΝΕΛ, ο οποίος ψήφισε υπέρ.

Συνολικά, υπέρ τάχθηκαν 172 βουλευτές, κατά 91 βουλευτές, ενώ τέσσερις δήλωσαν «παρών».

Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια από ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και Ζουράρι"

Οι δηλώσεις Σόιμπλε – Ντάισελμπλουμ – Μοσκοβισί

«Δεν έχουμε κάνει προόδους, στην Αθήνα δεν έχουν καταλάβει τι διακυβεύεται, η απόφαση βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας».

Αυτό δήλωσε ο Β. Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup και πρόσθεσε: 

«Η πρόταση είναι μία από την οποία θα βγάλουμε συμπέρασμα. Δεν θα πω ότι οι διαφορές είναι μεγάλες για να μην υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης».




«Το μόνο που θα παρουσιάσουμε στο Eurogroup είναι η πρόταση των θεσμών», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Δεν έχουμε συμφωνία από τους Ελληνες και θα ακούσουμε πού συμφωνούν και που διαφωνούν», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.




«Επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να φτάσουμε σε συμφωνία και έχει τον στόχο η Ελλάδα να εφαρμόσει μέτρα για να ανορθώσει την οικονομία της», δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

«Είναι πάντα εφικτή και ευκταία μια συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.

«Εχουμε κάποια σημεία συμφωνίας, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, χρειάζεται πολιτική βούληση, οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες», ανέφερε ο ίδιος.


real

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι δηλώσεις Σόιμπλε – Ντάισελμπλουμ – Μοσκοβισί"

Βόμβα ΦΠΑ: Ζητούν ξενοδοχεία - εστίαση στο 23%

Oι θεσμοί βάζουν πρόταση «βόμβα» βάζουν στο τραπέζι του Eurogroup ζητώντας μετάθεση του συντελεστή 23% του ΦΠΑ όχι μόνο στην εστίαση αλλά και στα ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση, που παρουσίασαν οι FT οι αλλαγές στο ΦΠΑ θα οδηγήσουν σε ετήσια έσοδα 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ με τις εξής αλλαγές:

- στον υψηλό συντελεστή 23% μπαίνουν εστιατόρια, ξενοδοχεία και εστίαση

-στο μειωμένο συντελεστή 13% εντάσσονται βασικά τρόφιμα, ενεργεία και νερό και

-στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% εντάσσονται τα φαρμακευτικά είδη, τα βιβλία και εισιτήρια του θεάτρου.

Οι αλλαγές στο ΦΠΑ κατά τους δανειστές θα πρέπει να εφαρμοστούν από την 1η Ιουλίου 2015 περιλαμβανομένης της κατάργησης των εκπτώσεων στα νησιά και άλλων εξαιρέσεων και μπορούν να επανεξεταστούν στο τέλος του 2016 εφόσον προκύψουν ισοδύναμα έσοδα από τα μέτρα που θα ληφθούν για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ.

Οποιαδήποτε αλλαγή τονίζεται στο κείμενο θα πρέπει να ληφθεί σε συνεργασία με τους θεσμούς. Στη νέα πρόταση με τα προαπαιτούμενα επαναλαμβάνονται οι θέσεις για:

- Eίσπραξη εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ της τάξεως των 2,65 δις. τόσο το 2015 όσο και το 2016 ακόμα και αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες.

- Αύξηση της φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και της προκαταβολής φόρου στο 100%

- Αύξηση της έκτακτης εισφοράς φυσικών προσώπων

- Εξάλειψη του ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης των αγροτών

- Αναμόρφωση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος έως το Σεπτέμβριο του 2015 με απλοποίηση του συστήματος έκπτωσης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους και ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη φορολογία εισοδήματος

- Αύξηση της φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων από το 26% στο 29%

- Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13%

- Εφαρμογή της φορολόγησης με συντελεστή 30% στα έσοδα από τυχερά ηλεκτρονικά παιχνίδια

- Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ

- Εφαρμογή του φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις

- Ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ

- Μείωση του ορίου των 1.500 ευρώ κάτω από το οποίο δεν επιτρέπονται κατασχέσεις μισθών και συντάξεων

- Αλλαγή της ρύθμισης των 100 δόσεων ώστε όσοι δεν πληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους να χάνουν τη ρύθμιση και προσαρμογή του επιτοκίου στα επίπεδα της αγοράς.

Τέλος οι δανειστές ζητούν την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού με εφαρμογή από την 1η Ιουλίου του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2016-2019 ενσωματώνοντας τα νέα μέτρα, ώστε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 1% φέτος, 2% το 2016%, 3% το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Το ασφαλιστικό

Παραμένουν οι απαιτήσεις των δανειστών στο ασφαλιστικό, ενώ ξεκάθαρη γίνεται και η απαίτηση για διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος στα εργασιακά.

Οι θεσμοί επιμένουν για κατάργηση του ΕΚΑΣ, σταδιακά έως το 2019, με την αρχή όμως να γίνεται άμεσα, με περικοπή του από το 20% των πιο προνομιούχων δικαιούχων, ζητούν περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από την 1η Ιουλίου χωρίς αναφορά στα θεμελιωμένα δικαιώματα, ενώ εντύπωση προκαλεί και η απαίτησή τους για εξίσωση των κανόνων για εισφορές, με βάση τα όσα ισχύουν στο ΙΚΑ, από την 1η Ιουλίου.

Αναλυτικά, η πρόταση των θεσμών περιλαμβάνει:

- Κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το Δεκέμβριο του 2019 . Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ θα ξεκινήσει αμέσως, από το πιο προνομιούχο 20% των δικαιούχων

- Εξοικονόμηση στη συνταξιοδοτική δαπάνη 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016, που σημαίνει περικοπές στις συντάξεις.

- Ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ, το οποίο θα λειτουργεί χωρίς κρατική χρηματοδότηση από την 1η Ιανουαρίου 2015.

- Πλήρη εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων από την 1η Ιουλίου μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας).

- Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6% σε κύρια και επικουρική σύνταξη.

- Εφαρμογή της βασικής, αναλογικής σύνταξης για όσους συνταξιοδοτηθούν από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά, με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους

- Πάγωμα όλων των βασικών συντάξεων έως το 2021

-Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015

-Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας για αποκατάσταση των συντάξεων που σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας μπορεί να ξεπερνά και τα 4 δισ. ευρώ.
Αλλαγές προτείνονται και για την 1η Ιανουαρίου 2016 (θα συμφωνηθούν τον Οκτώβριο). Περιλαμβάνονται οι προτάσεις για

-υπολογισμό εισφορών στον ΟΑΕΕ με βάση το πραγματικό εισόδημα

- ενοποιήσεις ταμείων έως το 2017

-αύξηση στις εισφορές του ΟΓΑ ή ένταξή του σε άλλο ταμείο

Πάγο βάζει στις ελληνικές εξαγγελίες για αλλαγές στα εργασιακά καθώς προτείνει να μην γίνει καμία μεταβολή στις συλλογικές συμβάσεις πριν από το τέλος του 2015, να υπάρχει διαβούλευση με το ILO, να ακολουθηθεί διαδικασία διαβούλευσης παρόμοια με αυτή που προβλέπεται για τον προσδιορισμό του επιπέδου του κατώτατου μισθού για τις ομαδικές απολύσεις και σε κάθε περίπτωση να μην γίνουν αλλαγές χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Βόμβα ΦΠΑ: Ζητούν ξενοδοχεία - εστίαση στο 23%"

Επίτροπος Ενέργειας: Οι Έλληνες πληρώνουν ακριβότερα το ρεύμα

Περισσότερα χρήματα για το ηλεκτρικό ρεύμα πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες σε σύγκριση με τον μέσο όρο των κρατών μελών της Ε.Ε., εξαιτίας της έλλειψης ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας. Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. Arias Cañete, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη για την άρνηση του αρμόδιου υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη να συμμορφωθεί με την κοινοτική νομοθεσία που προβλέπει απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Ο Επίτροπος τονίζει επίσης ότι, ενώ η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας αποτελεί προτεραιότητα της Ε.Ε., η Ελλάδα αρνείται να συμμορφωθεί με την κοινοτική νομοθεσία και συγκαταλέγεται στις χώρες της Ε.Ε. στις οποίες δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί μια ανταγωνιστική ενεργειακή αγορά.

Μάλιστα, υπενθυμίζει ότι από το 2008 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η οιονεί αποκλειστική πρόσβαση της ΔΕΗ σε λιγνίτη -το φθηνότερο καύσιμο στην Ελλάδα- αντίκειται στον ανταγωνισμό και για το λόγο αυτό έχει προσφύγει εναντίον της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Παράλληλα στην ερώτηση της Μαρίας Σπυράκη σχετικά με την ανεξαρτησία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), ο κ. Cañete τονίζει ότι η αποτελεσματικότητα και η ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών ενέργειας αποτελούν ζωτικής σημασίας παράγοντα για τη διασφάλιση αποτελεσματικής ρύθμισης του τομέα της ενέργειας, καθώς και για τη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού για όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά και, ως εκ τούτου, αποτελούν προτεραιότητα στη δράση επιβολής του νόμου της Επιτροπής.

Ολόκληρη η ερώτηση της Μαρίας Σπυράκη έχει ως εξής:

«Ενώ η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας αποτελεί προτεραιότητα της Ε.Ε., ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, δηλώνει ότι "η ΔΕΗ δεν τεμαχίζεται, δεν παραχωρείται ούτε πωλείται", αποκλείοντας κάθε αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έχει από το 2014 νομοθετήσει την αποκρατικοποίηση του 30% της εταιρίας.
Παράλληλα, με σειρά από δηλώσεις του, ο κ. Λαφαζάνης έχει εξαγγείλει την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), ενώ έχει εξαγγείλει παρέμβαση του ΥΠΑΠΕ στις αρμοδιότητες και τις αποφάσεις της ΡΑΕ, με την κατάθεση τροπολογιών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Δεδομένου ότι η ΔΕΗ έχει την αποκλειστική πρόσβαση και εκμετάλλευση των φθηνών εγχώριων ενεργειακών πόρων (λιγνίτες - υδροηλεκτρικά), την ιδιοκτησία όλων των συναφών υποδομών παραγωγής, όπως τα ορυχεία και οι σταθμοί παραγωγής, καθώς και την πλήρη κυριότητα και διαχείριση, μέσω των 100% θυγατρικών της ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, του δικτύου μεταφοράς και του δικτύου διανομής, και δεδομένου ότι οι αρμοδιότητες και η ανεξαρτησία της ΡΑΕ προσδιορίζονται από το Γ΄ Ενεργειακό Πακέτο, ερωτάται η Επιτροπή:

Είναι τα παραπάνω σε αρμονία με την νομοθεσία της Ε.Ε., και συγκεκριμένα με την Οδηγία 2009/72/EΚ και τους Κανονισμούς 713/2009/EΚ, 714/2009/ΕΚ και 715/2009/EΚ;

Συνάδουν τα παραπάνω με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και με τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για προσιτή, ασφαλή και αειφόρο ενέργεια στο εσωτερικό της Ε.Ε.;»

Ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου Ενέργειας Arias Cañete έχει ως εξής:

«Τα άρθρα 39 και 41 της οδηγίας για το φυσικό αέριο και τα άρθρα 35 και 37 της οδηγίας για την ηλεκτρική ενέργεια ορίζουν τα καθήκοντα και τις εξουσίες των εθνικών ρυθμιστικών αρχών ενέργειας και απαιτούν από τα κράτη-μέλη να εγγυώνται την ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών και να εξασφαλίζουν ότι οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές ενέργειας ασκούν τις εξουσίες τους με αμεροληψία.

Η αποτελεσματικότητα και η ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών ενέργειας αποτελούν ζωτικής σημασίας παράγοντα για τη διασφάλιση αποτελεσματικής ρύθμισης του τομέα της ενέργειας, καθώς και για τη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού για όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά και, ως εκ τούτου, αποτελούν προτεραιότητα στη δράση επιβολής του νόμου της Επιτροπής.

Οι Έλληνες πολίτες και οι ελληνικές εταιρείες πληρώνουν τιμές ενέργειας που είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Τούτο απορρέει επίσης από το γεγονός ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες της Ε.Ε. όπου δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί μια ανταγωνιστική ενεργειακή αγορά. Ήδη το 2008, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η οιονεί αποκλειστική πρόσβαση της ΔΕΗ σε λιγνίτη -το φθηνότερο καύσιμο στην Ελλάδα- αντίκειτο στον ανταγωνισμό. Η σχετική απόφαση εκκρεμεί στο δικαστήριο της Ε.Ε.».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίτροπος Ενέργειας: Οι Έλληνες πληρώνουν ακριβότερα το ρεύμα"

Γερμανοί βουλευτές: «Απαιτούμε από την Ελλάδα να εφαρμόσει τις πολιτικο-οικονομικές απόψεις του ΔΝΤ»

Εντείνονται οι επικρίσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας για τη σκληρή στάση που τηρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) απέναντι στην Ελλάδα. Κυρίως οι Γερμανοί Πράσινοι κατηγορούν το ΔΝΤ ότι επιθυμεί να επιβάλει στην Αθήνα την άποψή του για την οικονομική πολιτική, ενώ κριτική ασκείται και από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

«Έχω την εντύπωση ότι πλέον το ζήτημα δεν είναι αν η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει ένα λογικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα, αλλά αν εφαρμόζει τις πολιτικο-οικονομικές απόψεις του ΔΝΤ», δήλωσε ο ειδικός επί των οικονομικών θεμάτων των Πρασίνων Γκέρχαρντ Σικ.

«Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνεται σε μια δημοκρατία», υπογράμμισε. «Παραμένει απόφαση των Ελλήνων ψηφοφόρων με ποιο τρόπο θα εξυγιανθεί το κράτος τους», συμπλήρωσε ο Σικ.

Η επικεφαλής της επιτροπής Θεμελιωδών Αξιών του SPD Γκεζίνε Σβαν κατήγγειλε χθες το βράδυ, σε τηλεοπτική εκπομπή στο ARD, τη «νεοφιλελεύθερη» στάση του ΔΝΤ. Όπως είπε, η στάση του Ταμείου είναι εντελώς λανθασμένη, διότι δεν δίνει καμία ευκαιρία σε διαφορετικές οικονομικές απόψεις, όπως αυτές που έχουν οι Έλληνες. Η γνωστή πολιτική επιστήμονας εκτιμά ότι οι συνεχιζόμενες επικρίσεις των ελληνικών προτάσεων είναι πολιτικά υποκινούμενες.

Από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση ζητεί από την Αθήνα να προχωρήσει με τις διαπραγματεύσεις και επιμένει ότι σε αυτές θα πρέπει να εξακολουθήσει να συμμετέχει το ΔΝΤ.

Παρ’ όλα αυτά, καταγγέλλει τις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών και επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ θα πρέπει να συμφωνούν. «Πιστεύουμε ότι οι θεσμοί έχουν υποχρέωση να καταλήξουν σε μια κοινή θέση», επεσήμανε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης. Υπογράμμισε, όμως, ότι «δεν νοείται» μια λύση στην ελληνική κρίση χρέους χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανοί βουλευτές: «Απαιτούμε από την Ελλάδα να εφαρμόσει τις πολιτικο-οικονομικές απόψεις του ΔΝΤ»"

Bild: Ο «EuroMan» Σόιμπλε διαφωνεί και δημοσίως με τη Μέρκελ για την Ελλάδα

Με το προσωνύμιο «Euro - Man» αποκαλεί η γερμανική εφημερίδα Bild τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αποκαλύπτοντας τον έντονο εκνευρισμό του απέναντι στην Ελλάδα που δεν διστάζει να εκφράσει τη δυσφορία του ακόμη και απέναντι στην Άνγκελα Μέρκελ.

Οπως γράφει η εφημερίδα, γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν κάνει πλέον καμία προσπάθεια να κρύψει τις διαφωνίες του για την Ελλάδα και τις προσπάθειες διάσωσής της από την καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η ευελιξία που δείχνει η καγκαλάριος είναι λάθος.

«Μάλιστα, όταν χθες μετά το υπουργικό συμβούλιο για την επίεκεψη της Ελισάβετ, η Μέρκελ του ευχήθηκε καλή επιτυχία ενόψει του Eurogroup, εκείνος δεν απάντησε καν. Αλλά η γλώσσα του σώματός του τα είπε όλα: διαφωνώ με την πολιτική ΣΑΣ για την Ελλάδα», σημειώνει το άρθρο.

Πηγές της Bild επεσήμαναν ότι Σόιμπλε ζητά τέσσερα έγγραφα από την Ελλάδα για να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης: επίσημη αίτηση για παράταση του προγράμματος, συμφωνία με τους θεσμούς για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, έγγραφο που να αποδεικνύει τη βιωσιμότητα του χρέους και επίσημη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα πληρώσει το ΔΝΤ μέχρι τις 30 Ιουνίου.

«Είναι θέμα αρχής: Βλέπει την επόμενη κρίση να έρχεται, αν η πολιτική της λιτότητας αποτύχει, λέει ξανά και ξανά. Στις Βρυξέλλες, το Παρίσι, τη Ρίγα και πολύ πρόσφατα στην Ουάσινγκτον ο Σόιμπλε είπε: Πρόκειται για την Ευρώπη. Μόνο μία ισχυρή Ευρώπη μπορεί να είναι ένας ισχυρός σύμμαχος για της ΗΠΑ. Σόιμπλε, ο Euro-Man. Και μία ισχυρή Ευρώπη, τη βλέπει με το ευρώ σε κίνδυνο», συνεχίζει το άρθρο.

«Αν αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνει και η Ευρώπη», είχε δηλώσει χαρακτηρσιστικά.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Bild: Ο «EuroMan» Σόιμπλε διαφωνεί και δημοσίως με τη Μέρκελ για την Ελλάδα"

«Μπήκαμε μέσα» 1 δισ. ευρώ στα έσοδα μέσα σε πέντε μήνες

Μεγάλη υστέρηση στα έσοδα από τις αρχές του έτους και μέχρι το τέλος Μαΐου παρουσιάζει η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, όπως δείχνουν τα οριστικά στοιχεία. Η «τρύπα» των 964 εκατ. ευρώ αντισταθμίστηκε από τον δραστικό περιορισμό των δαπανών, με αποτέλεσμα να καταγράφεται υψηλότερο του στόχου πρωτογενές πλεόνασμα.

Αναλυτικά και σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2015, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.399 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1.990 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και στόχου για έλλειμμα 3.481 εκατ. ευρώ.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 1.506 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 707 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2014 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 556 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 18.626 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 546 εκατ. ευρώ ή 2,8 % έναντι του στόχου.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 17.048 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 964 εκατ. ευρώ ή 5,4 % έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, η υστέρηση, για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2015, έναντι του στόχου οφείλεται:
Α) στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 695 εκατ. ευρώ ή 94,5%.
Β) στο ΦΠΑ κατά 369 εκατ. ευρώ ή 6,4% (ειδικότερα στο ΦΠΑ λοιπών προϊόντων κατά 301 εκατ. ευρώ)
Αυξημένοι έναντι του στόχου είναι οι φόροι στην περιουσία κατά 146 εκατ. ευρώ ή 18,4% καθώς και τα λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 344 εκατ. ευρώ ή 22,3%.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 1.110 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 71 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (1.181 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 1.577 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 417 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικά για το μήνα Μάιο τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν μειωμένα κατά 918 εκατ. ευρώ ή 24,6% έναντι του μηνιαίου στόχου. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ήταν μειωμένα κατά 871 εκατ. ευρώ ή 24,0% έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι επιστροφές ήταν μειωμένες έναντι του στόχου κατά 170 εκατ. ευρώ ή 50,6%.

Η ανωτέρω υστέρηση για το μήνα Μάιο όσο και για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου οφείλεται εν μέρει στη μη είσπραξη της πρώτης δόσης του Φόρου Εισοδήματος Νομικών Προσώπων που είχε εκτιμηθεί σε ύψος 555 εκατ. ευρώ, καθώς και στη μη είσπραξη των εσόδων από ANFAs που είχαν εκτιμηθεί σε ύψος 132 εκατ. ευρώ, τα οποία είχαν συμπεριληφθεί στο στόχο μηνός Μαΐου (σύνολο 687 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 20.025 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2.628 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (22.653 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 19.053 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 1.939 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1.672 εκατ. ευρώ και των ταμειακών δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 219 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 κατά 757 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 3,8%, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβληθεί επιπλέον 90 εκατ. ευρώ για επιδόματα πολυτέκνων, 30 εκατ. ευρώ για δαπάνες εκλογών, 22 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις γεωργίας και 106 εκατ. ευρώ για αποδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 971 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 689 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (1.660 εκατ. ευρώ) και μειωμένες κατά 809 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ειδικά για τον μήνα Μάιο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.700 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 591 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.550 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 311 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Το μειωμένο ύψος των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού οφείλεται κυρίως στον επαναπροσδιορισμό του ταμειακού προγραμματισμού με βάση τις επικρατούσες περιοριστικές ταμειακές συνθήκες. Εκτιμάται ότι μετά την ομαλοποίηση των ταμειακών συνθηκών, οι δαπάνες θα επανέλθουν στα επίπεδα των στόχων του προϋπολογισμού.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "«Μπήκαμε μέσα» 1 δισ. ευρώ στα έσοδα μέσα σε πέντε μήνες"

Bloomberg: H Ελλάδα θα πάρει άμεσα 3,35 δισ. αν υπάρξει συμφωνία

Η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει έως και 3,35 δισ. ευρώ έως τις αρχές Ιουλίου, αν καταλήξει σε μια συμφωνία με τους δανειστές της, σύμφωνα με το Bloomberg το οποίο σε νέο δημοσίευμά του για την χώρα μας τονίζει πως χρήματα αυτά θα προέρχονται από κέρδη των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από το πρόγραμμα αγοράς ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ (Securities Market Program).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι ελέγχουν την εκταμίευση των κερδών από το πρόγραμμα SMP, εξετάζουν να απελευθερώσουν κάποια από τα κεφάλαια εντός των επόμενων ημερών εάν η Ελλάδα σφραγίσει μια συμφωνία.

Όπως, επίσης, τόνισε ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης, τα χρήματα αυτά μπορεί να διατεθούν γρήγορα, επειδή οι υπουργοί δεν χρειάζονται την έγκριση των κοινοβουλίων τους.

Σύμφωνα, πάντως, με το Bloomberg το 1,85 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμο προς την Ελλάδα πριν της 30 Ιουνίου και την 1η Ιουλίου οι χώρες θα μεταφέρουν 1,5 δισ. ευρώ περαιτέρω από τα κέρδη του SMP για το τρέχον έτος, στον λογαριασμό του Μηχανισμού.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Bloomberg: H Ελλάδα θα πάρει άμεσα 3,35 δισ. αν υπάρξει συμφωνία"

Θεσμοί προς Τσίπρα: Χωρίς νέα ελληνική πρόταση, καταθέτουμε τη δική μας στο Eurogroup

Διορία μέχρι τις...12.00 (ώρα Ελλάδας), φέρεται να έδωσαν οι θεσμοί στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, προειδοποιώντας ότι αν δεν υπάρξει νέα, λειτουργική πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση, τότε θα καταθέσουν τη δική τους πρόταση στο Eurogroup, με την μορφή τελεσιγράφου, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι της ευρωζώνης τους οποίους επικαλείται το Reuters. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, συνεδριάζουν εκ νέου στις 14.30 μετά την σύντομη, άκαρπη, χθεσινή συνεδρίαση.

«Υπήρχε η ελπίδα για έναν συμβιβασμό μέχρι το απόγευμα. Κάθε λεπτό που περνά ωστόσο, η κατάσταση δυσκολεύει όλο και περισσότερο», δήλωσε πριν από λίγο, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γ. Σέλινγκ, ενόψει της μεσημεριανής συνεδρίασης του Eurogroup.

Μετά τη διακοπή των διαβουλεύσεων του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των θεσμών λίγο πριν τις 2.00 χθες το βράδυ, τα τεχνικά κλιμάκια έπιασαν ξανά δουλειά σήμερα το πρωί, στις 7.00, για ένα νέο γύρο διαβουλεύσεων. Σύμφωνα με κοινοτική πήγη οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων ήταν «εποικοδομητικές».

Την σκυτάλη πήραν λίγο μετά τις 10:30 ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ με χρονικό περιθώριο μέχρι το μεσημέρι προκειμένου να παραδώσουν ένα προσχέδιο συμφωνίας στο Eurogroup.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη 1.00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας).

Το Eurogroup, που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα. Ακολούθησαν συνομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Μάριο Ντράγκι, στις Βρυξέλλες, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές Ελλάδας - θεσμών και να «κλειδώσει» η συμφωνία, οι οποίες ωστόσο τερματίστηκαν λίγο πριν από τις 2.00 τα ξημερώματα, χωρίς να βγει «λευκός καπνός», εν'ω ο πρωθυπουργός αναχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Μετά το τέλος της μεταμεσονύχτιας συνάντησης, πηγές του Μαξίμου υπογράμμιζαν ότι «η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις θέσεις της».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσμοί προς Τσίπρα: Χωρίς νέα ελληνική πρόταση, καταθέτουμε τη δική μας στο Eurogroup"

Στρατούλης: «Δεν υποκύπτουμε στις απαιτήσεις των θεσμών»

«Δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο η κυβέρνηση να υποκύψει στις θρασύτατες απαιτήσεις των θεσμών» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης.

Μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την επαναφορά της σύνταξης στους υπερήλικες ομογενείς και την αντιμετώπιση προβλημάτων ΑμεΑ, ο κ. Στρατούλης τόνισε ότι με τις νέες απαιτήσεις τους οι πιστωτές ζητούν «τον εξανδραποδισμό των Ελλήνων».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας: «Θα περίμενα από την αξιωματική αντιπολίτευση να καταδικάσει το απαράδεκτο κείμενο που ζητά τον εξανδραποδισμό των Ελλήνων. Τα όνειρα που έχει η ΝΔ, συστημικά ΜΜΕ και μεγάλα συμφέροντα σε Ελλάδα και Ευρώπη, ότι ο λαός, η κυβέρνηση και η Αριστερά θα υποταχθούν στις θρασύτητες απαιτήσεις του κατεστημένου, θα σας γίνουν όνειρα θερινής νυκτός και πολιτικοί εφιάλτες. Τελεία και παύλα».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Στρατούλης: «Δεν υποκύπτουμε στις απαιτήσεις των θεσμών»"

Παπαδημούλης: H Ευρωπαϊκή δεξιά θέλει μια ευρωζώνη που να βολεύει τους πλούσιους

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο πλαίσιο συζήτησης σχετικά με την Έκθεση επανεξέτασης του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης, είπε τα εξής:

«Οι αριθμοί και τα στοιχεία δείχνουν ότι το ισχύον πλαίσιο της Οικονομικής Διακυβέρνησης έχει αποτύχει. Γιατί έχουν μεγαλώσει οι ανισότητες, κοινωνικές και περιφερειακές, γιατί η οικονομία της Ευρωζώνης τα πηγαίνει πολύ χειρότερα από την οικονομία των ΗΠΑ, γιατί η ανεργία και η φτώχεια έχουν αυξηθεί, γιατί το χρέος των 15 από τα 19 κράτη της Ευρωζώνης είναι πάνω από τις προβλέψεις των Συνθηκών - και αυξήθηκε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, και τέλος, επειδή οι επενδύσεις είναι κάτω.

Άρα χρειάζονται αλλαγές. Και αυτές τις αλλαγές δεν τις προτείνει η έκθεση Μπερέζ. Στον τομέα της φορολογίας, των επενδύσεων, στον τομέα της ενίσχυσης των πολιτικών συνοχής, στη στρεβλή αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης... Όχι γιατί η εισηγήτρια δεν τις ήθελε ή δεν τις πρότεινε αρχικά, έστω και ανεπαρκώς, αλλά γιατί αποδέχθηκε, σε έναν κακό συμβιβασμό, τις πιέσεις της ευρωπαϊκής δεξιάς, που θέλει μια Ευρωζώνη αλά καρτ: να βολεύει μόνο τους πλούσιους και τους ισχυρούς».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαδημούλης: H Ευρωπαϊκή δεξιά θέλει μια ευρωζώνη που να βολεύει τους πλούσιους"

Σέλινγκ: Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε έγγραφο ως βάση για συμφωνία

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς-Γεργκ Σέλινγκ δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε έγγραφο ως βάση για συμφωνία.

Οι υπουργοί (Οικονομικών) θα μελετήσουν τώρα αυτό το έγγραφο "για να δουν εάν μπορεί να γίνει αποδεκτό", δήλωσε ο αυστριακός υπουργός στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σέλινγκ: Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε έγγραφο ως βάση για συμφωνία"

Φρένο στην επιστροφή υπόδικων υπαλλήλων

Φρένο στην επιστροφή των υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία με το προηγούμενο νομικό πλαίσιο το οποίο καταργήθηκε μετά την ψήφιση του νόμου 4325/2015, «βάζει» εγκύκλιος του αν. υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γ. Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι τίθενται σε αναστολή άσκησης καθηκόντων μέχρι τη συγκρότηση και συνεδρίαση των πειθαρχικών συμβουλίων στα οποία θα κριθούν για τα αδικήματα που κατηγορούνται.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια με την οποία οι υπάλληλοι που είχαν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία θα παραμείνουν σε αυτό το καθεστώς μέχρι τη 15η Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συσταθούν και να συνεδριάσουν τα πειθαρχικά συμβούλια για να αξιολογήσουν τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Φρένο στην επιστροφή υπόδικων υπαλλήλων"

Κάποιοι ασκούν πίεση για ένα Grexit

Στην αποκάλυψη ότι κάποιες χώρες ασκούν ισχυρές πιέσεις για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ προχώρησε χθες ο Ματέο Ρέντσι, μιλώντας στο ιταλικό Kοινοβούλιο.

Εκτίμησε ακόμη ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εταίρους της στην Ευρωζώνη μπορούν να συνεχιστούν και μετά την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, καθώς η Αθήνα έχει περιθώριο μέχρι το τέλος του μήνα για να αποτρέψει πιθανή χρεοκοπία. «Κατά» μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη τάχθηκε στο μεταξύ η πλειονότητα των Γερμανών οικονομολόγων, σύμφωνα με έρευνα που έγινε μεταξύ των ινστιτούτων ερευνών.

«Οι Eλληνες πρέπει να γνωρίζουν, και το λέμε με φιλική στοργή και την εγγύτητα όσων γνωρίζουν τις δυσκολίες του ελληνικού λαού, ότι υπάρχει και μία ισχυρότατη πίεση για να χρησιμοποιηθεί αυτό το παράθυρο που ανοίγεται ώστε να κλείσουν οριστικά οι λογαριασμοί με την Ελλάδα και να αποκλειστεί από την Ευρωζώνη» τόνισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας και προσέθεσε ότι η στάση αυτή υιοθετείται κυρίως από χώρες που εισήλθαν πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και «θεωρούν αναγκαίο να δοθούν απαντήσεις».

Συμπλήρωσε πάντως ότι «η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς υπάρχει μεγάλος αριθμός χωρών που θα κάνει το παν για να τη βοηθήσει, αλλά η προσπάθεια πρέπει να είναι αμοιβαία».

Ερευνα που διεξήχθη στη Γερμανία κατέδειξε στο μεταξύ ότι σαφής πλειονότητα των σημαντικότερων ινστιτούτων οικονομικών ερευνών της χώρας τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη νομισματική ένωση.

Πολλοί οικονομολόγοι φοβούνται ότι ένα Grexit θα οδηγήσει την Ελλάδα αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη στο χάος.

Οπως εξηγούν, αν και ένα Grexit θα ήταν κατά κύριο λόγο διαχειρίσιμο από την Ευρωζώνη και τις χρηματαγορές, η χρεοκοπία ενός κράτους της Ευρώπης θα έθετε υπό αμφισβήτηση την πολιτική σταθερότητα της Ευρώπης και θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κάποιοι ασκούν πίεση για ένα Grexit"

Στον αέρα η λειτουργία του ακτινοθεραπευτικού τμήματος του «Αγλαΐα Κυριακού»

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την εύρυθμη λειτουργία του παιδο-ογκολογικού τμήματος του νοσοκομείου Παίδων«Αγλαΐα Κυριακού» και την παροχή των πολύτιμων υπηρεσιών του στους μικρούς ασθενείς με νεοπλασίες, καθώς η μοναδική διορισμένη γιατρός του ΕΣΥ αποχωρεί στο τέλος του μήνα χωρίς να έχει προβλεφθεί η αντικατάστασή της. To γεγονός αυτό δρομολογεί και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος του οποίου η άδεια δίδεται βάσει νόμου μόνο σε γιατρό του ΕΣΥ.

Ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα» απευθύνει έκκληση στο υπουργείο Υγείας για την προκήρυξη της θέσης της ακτινολόγου γιατρού, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει με συνοπτικές διαδικασίες δεδομένου του ασφυκτικού χρονικού περιθωρίου των πέντε ημερών που απομένουν μέχρι την αποχώρησή της.

Σημειωτέον, ότι το παιδο-ογκολογικό τμήμα του «Αγλαΐα Κυριακού» ειναι το μοναδικό δημόσιο ακτινοθεραπευτικό τμήμα στην Ελλάδα, το οποίο είναι εξειδικευμένο στην ακτινοθεραπεία παιδιών και συνεπώς ασφαλές για τους ανήλικους ασθενείς που έχουν χτυπηθεί από τον καρκίνο.

Ο Σύλλογος «Φλόγα» έχει επισημάνει και άλλες φορές το προβλημα της υποστελέχωσης του τμήματος, καθώς σε αυτό υπηρετεί εκτός από την γιατρό του ΕΣΥ που παραιτήθηκε, ένας επικουρικός, δηλαδή συμβασιούχος γιατρός, ο οποίος πληρώνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ και η σύμβαση του λήγει τον Σεπτέμβριο. Οι εκπρόσωποί του ζητούν απο την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στην πρόσληψη δυο γιατρών και δυο ακτινοφυσικών, προσθέτοντας ότι προτίθενται να αναλάβουν τη δαπάνη της μισθοδοσίας τους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον αέρα η λειτουργία του ακτινοθεραπευτικού τμήματος του «Αγλαΐα Κυριακού»"

Τελευταία ευκαιρία έως τη Σύνοδο Κορυφής

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 7 το πρωί νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας σε επίπεδο τεχνοκρατών, ενώ οι πολιτικοί προϊστάμενοι των τριών θεσμών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μαζί με τους κυρίους Κλάους Ρέγκλινγκ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) και Γέρουν Ντάισελμπλουμ, του Eurogroup, αναμένεται να προστεθούν στις 10 το πρωί.

Κυβέρνηση και θεσμοί έχουν μπροστά τους ακόμα σχεδόν έξι ώρες για να συμφωνήσουν μεταξύ τους στα μέτρα που θα επιτρέψουν το κλείσιμο της πέμπτης αξιολόγησης.

Στη συνέχεια, θα συνεδριάσει το Eurogroup, το οποίο, όπως μαθαίνουμε, θα πρέπει να λάβει μία έτοιμη συμφωνία προς επικύρωση.

Μετά, όλο το πακέτο θα πάει στους ηγέτες των χωρών, οι οποίοι συνέρχονται στην Σύνοδο Κορυφής, στις 5 το απόγευμα.

Μέχρι στιγμής, οι δύο βασικότερες διαφωνίες εντοπίζονται στην απόδοση των μέτρων για το ασφαλιστικό, κυρίως σε σχέση με την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Την κατάσταση περιπλέκει η εκτίμηση πως η κατάργηση από την πρώτη Ιουλίου είναι αντισυνταγματική.

Αναζητήθηκε μία νέα ημερομηνία για να αντικαταστήσει την πρώτη, από τα τέλη του φθινοπώρου ως τα τέλη του έτους, ωστόσο, το γεγονός ότι χάνονται και άλλοι μήνες στο δεύτερο μισό του έτους, σημαίνει πως τα χρήματα της εξοικονόμησης θα πρέπει να βρεθούν από αλλού.

Η δεύτερη διαφωνία βρίσκεται στα περίπου 600 εκατ. ευρώ, των οποίων η εισπραξιμότητα είναι αμφίβολη από το δημοσιονομικό κομμάτι.

Η ελληνική αντιπροσωπεία δούλεψε όλο το βράδυ για να παρουσιάσει το πρωί μία νέα λίστα με συμπληρωματικά μέτρα. Η συνέχεια της διαπραγμάτευσης θα δοθεί τις επόμενες ώρες.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Τελευταία ευκαιρία έως τη Σύνοδο Κορυφής"

Συγκοινωνίες: Αποζημιώσεις από 15 έως €220.000 ανά επιβάτη

Αποζημιώσεις που ξεκινούν από τα 15 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 220.000 ευρώ ανά επιβάτη θα πληρώνουν οι φορείς διαχείρισης των μέσων δημοσίας μεταφοράς (Λεωφορεία, Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, Μετρό, Τραμ, ΚΤΕΛ, κλπ) οι οποίοι παραβιάζουν τον «Κανονισμό Δικαιωμάτων Επιβατών τακτικών και έκτακτων γραμμών με οδικά μέσα δημόσιας μεταφοράς και μέσα σταθερής τροχιάς».

Ο νέος κανονισμός δημοσιεύθηκε, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και καθορίζει όρους για την ποιότητα υπηρεσιών που πρέπει να παρέχουν οι οργανισμοί μεταφορών, αλλά και κανόνες που πρέπει να τηρούν οι επιβάτες. Καθορίζει, επίσης, και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες επιβάλλεται πρόστιμο σε επιβάτη που δεν έχει πληρώσει εισιτήριο.

Ο κανονισμός καθορίζει τα δικαιώματα των επιβατών, και ειδικότερα τα δικαιώματα αυτών σε περιπτώσεις ματαίωσης ή καθυστέρησης ή σε περίπτωση ατυχημάτων που συμβαίνουν κατά τη χρήση των οδικών μέσων δημόσιας μεταφοράς και έχουν ως αποτέλεσμα το θάνατο ή τραυματισμό επιβατών ή την απώλεια ή φθορά των αποσκευών τους.

Περιγράφονται με λεπτομέρεια και οι υποχρεώσεις των εταιρειών δημοσίων μεταφορών καθώς και ο τρόπος με τον οποίο υποβάλλονται καταγγελίες από επιβάτες.

Με λεπτομέρειες παρουσιάζονται και οι υποχρεώσεις των μεταφορέων, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας μηχανισμού διεκπεραίωσης καταγγελιών επιβατών, θέσπιση οδηγιών και διαδικασιών κατάρτισης προσωπικού του μεταφορέα που έχει άμεση επαφή με το ταξιδιωτικό κοινό για την ευαισθητοποίηση σε θέματα αναπηρίας, καταβολής αποζημιώσεων σε επιβάτες κ.ά.

Προβλέπεται, για παράδειγμα, πως εντός τριών μηνών από την ημερομηνία παραλαβής της αναφοράς− καταγγελίας τα πρωτοβάθμια όργανα ενημερώνουν εγγράφως και επί αποδείξει τον καταγγέλλοντα για το αποτέλεσμα της έρευνας της αναφοράς− καταγγελίας. Τυχόν αποζημίωση του καταγγέλλοντα καθορίζεται και καταβάλλεται με βάση διαδικασία που επίσης ορίζεται από τον κανονισμό. Για τη μη έγκαιρη απάντηση σε αναφορά – καταγγελία επιβάτη προβλέπεται αποζημίωση 30 ευρώ που μπορεί να φαντάζει μικρό, αλλά ο λογαριασμός μεγαλώνει αν υπάρξει βροχή καταγγελιών που δεν απαντηθούν.

Ο κανονισμός επιβάλλει την τήρηση συγκεκριμένων κανόνων για τη μεταφορά κατοικίδιων ζώων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς Πρέπει να είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς, κλειστού τύπου διαστάσεων έως 70εκ. x 40εκ. x 50εκ. για την περίπτωση των τακτικών αστικών γραμμών ή σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς, κλειστού τύπου διαστάσεων έως 50εκ. x 40εκ. x 35εκ. για την περίπτωση των υπεραστικών τακτικών καθώς και των έκτακτων γραμμών. Πρέπει να συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχό τους ο οποίος πρέπει να φέρει το ατομικό βιβλιάριο υγείας− διαβατήριο του ζώου.

Κανόνες μπαίνουν και για τη μεταφορά ποδηλάτων. Στα λεωφορεία επιτρέπεται, αποκλειστικώς, η μεταφορά αναδιπλούμενων (σπαστών) ποδηλάτων μεγέθους έως 20 εκατοστών, ενώ για το μετρό ισχύει ο γνωστός κανόνας των δύο ποδηλάτων ανά συρμό.

Προβλέπεται, επίσης, πως οι διαστάσεις των μεγαλύτερων αποσκευών δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 100εκ x 60εκ x 25 εκ, το βάρος τους τα 25 kg ενώ το μήκος λοιπών μεταφερόμενων αντικειμένων δεν πρέπει να ξεπερνά το 1,70μ. Στα λεωφορεία, η επιβίβαση/ αποβίβαση επιβατών με αποσκευές γίνεται μόνο από τη μεσαία (−ες) θύρα (−ες). Στα λεωφορεία, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός μεταφερόμενων «καροτσιών λαϊκής» είναι δύο (2) για τα κανονικά και αρθρωτά λεωφορεία και τα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία (τρόλεϊ) και ένα (1) για τα MIDI λεωφορεία.

Οσο για τις αποζημιώσεις που θα πληρώνουν οι μεταφορείς κλιμακώνονται ανάλογα με την παράβαση.

Για παράδειγμα αν ένας οδηγός δεν πάρει επιβάτη από στάση, ο μεταφορέας θα πληρώσει αποζημίωση τριπλάσιο της αξίας της διαδρομής. Αν ένας επιβάτης χάσει αποσκευή τότε η ελάχιστη αποζημίωση φτάνει τα 30 ευρώ (15 ευρώ για απώλεια ασυνόδευτης αποσκευής π.χ. μέσω ΚΤΕΛ). Στην περίπτωση θανάτου επιβάτη ή επιβατών, το πρόστιμα φτάνει τα 220.000 ευρώ ανά επιβάτη που έχασε τη ζωή του.

Στην περίπτωση ματαίωσης ή καθυστέρησης άνω των δύο ωρών σε τακτική γραμμή ή υπεράριθμων κρατήσεων, τότε ο μεταφορέας (αν η βλάβη έχει σημειωθεί κατά τη διαδρομή) υποχρεούται να επιστρέψει το αντίτιμο του εισιτηρίου και να επιστρέψει δωρεάν τον επιβάτη στο σημείο επιβίβασης. Αν δεν το πράξει θα πληρώνει πρόστιμο 50% επί της τιμής κάθε εισιτηρίου.

Η απόφαση προβλέπει και σειρά διοικητικών προστίμων που θα καταβάλλουν οι οργανισμοί δημοσίων μεταφορών τα οποία ξεκινούν από τα 150 ευρώ και φτάνουν τα 3.000 ευρώ. Για παράδειγμα, αν δεν καταβάλλει την αποζημίωση σε επιβάτη για απώλεια ή φθορά αποσκευών, ο μεταφορέας τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ. Αν ο οργανισμός μεταφορών δεν διαθέτει μηχανισμό διεκπεραίωσης καταγγελιών επιβατών θα τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 2.500 ευρώ.

Ο κανονισμός αποσκοπεί, επίσης, στην εξασφάλιση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών μετακίνησης των ατόμων με αναπηρία και ατόμων με μειωμένη κινητικότητα εφάμιλλου με άλλους τρόπους μαζικής μεταφοράς που θα ανταποκρίνεται επαρκώς στις ιδιαίτερες ανάγκες αυτών.

Ενδεικτικά, αναφέρεται η υποχρέωση τα άτομα αυτά να γίνονται δεκτά για μεταφορά χωρίς η αναπηρία τους ή η μειωμένη τους κινητικότητα να συνιστούν λόγο άρνησης της μεταφοράς τους, να τους παρέχονται βασικές πληροφορίες σε εναλλακτική και προσιτή μορφή, να τους καταβάλλονται αποζημιώσεις σε περίπτωση φθοράς αναπηρικών αμαξιδίων ή άλλου εξοπλισμού μετακίνησης κ.ά.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκοινωνίες: Αποζημιώσεις από 15 έως €220.000 ανά επιβάτη"

«Πράσινο φως» στο σχέδιο Γιούνκερ για την Ε.Ε.

Με 464 ψήφους υπέρ, 131 κατά και 19 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε την τελική του έγκριση με ψηφοφορία την Τετάρτη στο επενδυτικό σχέδιο ύψους 315 δισ. ευρώ, το οποίο ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Νοέμβριο.

Η ψηφοφορία σηματοδοτεί το τέλος μιας ταχείας νομοθετικής διαδικασίας, γεγονός που αποδεικνύει τη δέσμευση του ΕΚ για το σχέδιο.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το Κοινοβούλιο επεδίωξε να βελτιώσει τη δομή χρηματοδότησης του ταμείου που θα προσφέρει εγγυήσεις, τους κανόνες διακυβέρνησής του, τις ρυθμίσεις λειτουργίας του και τη δημοκρατική λογοδοσία.

Αναλυτικότερα το ΕΚ πέτυχε τα εξής:

• Μείωσε τις προτεινόμενες περικοπές στους προϋπολογισμούς του ερευνητικού προγράμματος Ορίζοντας 2020 και του χρηματοδοτικού μηχανισμού "Συνδέοντας την Ευρώπη" (CEF - για τη σύνδεση των ευρωπαϊκών δικτύων ενέργειας, μεταφορών και ψηφιακών δικτύων) κατά 1 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 και το CEF , δύο από τις τρεις πηγές χρηματοδότησης των εγγυήσεων για το εν λόγω σχέδιο, θα συνεισφέρουν 2,2 δισ. ευρώ και 2,8 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι το καθένα θα προσφέρει 500 εκατ. ευρώ λιγότερα από ό, τι είχε αρχικώς προταθεί.

• Διασφάλισε ότι το 1 δισ. ευρώ που διασώθηκε από τους προϋπολογισμούς των δύο προγραμμάτων θα καλυφθεί από τα μη χρησιμοποιηθέντα ποσά των προϋπολογισμών του 2014 και του 2015

• Εξασφάλισε το δικαίωμα να εγκρίνει τον διορισμό του Διευθύνοντος Συμβούλου και του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου του ταμείου επενδύσεων

• Εξασφάλισε τη δημοσιοποίηση του καταλόγου με τα εγκεκριμένα έργα που θα λαμβάνουν χρηματοδότηση

• Ζήτησε να υπάρξει κατάρτιση μιας σειράς κριτηρίων επιλογής των έργων και μιας λίστας με τους στόχους του κάθε έργου προκειμένου να διασφαλισθεί ότι τα έργα που θα επιλεχθούν θα είναι σύμφωνα με τις γενικές προτεραιότητες της ΕΕ.

Δηλώσεις εισηγητών

Ο εισηγητής της επιτροπής Προϋπολογισμών του ΕΚ José Manuel Fernandes (ΕΛΚ, Πορτογαλία), δήλωσε τα εξής:

"Το σχέδιο Γιούνκερ είναι ένα καινοτόμο μέσο που θα δώσει σημαντική ώθηση στις επενδύσεις στην Ευρώπη. 240 δισ. ευρώ θα δοθούν σε επενδύσεις και 75 δισ. ευρώ θα διατεθούν στη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας: τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εξασφαλίζουν τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και αποτελούν το 99% των επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Οι πολιτικοί δεν δημιουργούμε θέσεις εργασίας, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε αυτούς που το κάνουν."

Ο εισηγητής της επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Udo Bullmann (Σοσιαλιστές, Γερμανία), δήλωσε τα εξής:

"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άνοιξε τον δρόμο για τις επενδύσεις που τόσο πολύ χρειάζεται η Ευρώπη. Διασφαλίσαμε ότι η ΕΕ θα επενδύσει στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της. Για πρώτη φορά, αυτές οι επενδύσεις θα αναγνωρίζονται ρητά μέσα στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αντί να τιμωρούνται από αυτό. Επιπλέον, βάλαμε ένα τέλος στην πολιτική της συγκάλυψης. Οι αρμοδιότητες είναι σαφώς καθορισμένες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συμμετάσχει δημοκρατικά στον διορισμό του διευθύνοντος συμβούλου."

Επόμενα βήματα

Τώρα που το Κοινοβούλιο ενέκρινε τον κανονισμό, το Συμβούλιο των Υπουργών θα πρέπει να κάνει το ίδιο. Το Συμβούλιο επιβεβαίωσε την προσωρινή συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 9 Ιουνίου και αναμένεται να δώσει σύντομα μέσω γραπτής διαδικασίας την έγκρισή του.

Ο κανονισμός για το σχέδιο Γιούνκερ θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές Ιουλίου, και το ταμείο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το Σεπτέμβριο.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πράσινο φως» στο σχέδιο Γιούνκερ για την Ε.Ε."

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news