facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Η κυβέρνηση απέσυρε αιφνιδιαστικά την πρόταση για αύξηση εισφορών στις συντάξεις

Αποσύρει η κυβέρνηση - σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του Yπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης- την πρότασή της αύξηση της εισφοράς κατά 5% στις επικουρικές και κατά 1% στις κύριες, για τον κλάδο ασφάλισης.

Η πρόταση -που έφερνε κρυφές μειώσεις στις συντάξεις- αφορούσε 2.700.000 συνταξιούχους, το σύνολο δηλαδή των συνταξιούχων της χώρας.

Της απόσυρσης, προηγήθηκε συνεννόηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους συναρμόδιους υπουργούς κ. Σκουρλέτη και Στρατούλη, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί με ποια ισοδύναμα μέτρα θα καλυφθεί η "τρύπα" που προκύπτει.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Η κυβέρνηση απέσυρε αιφνιδιαστικά την πρόταση για αύξηση εισφορών στις συντάξεις"

Ντάισελμπλουμ: Δεν έχουμε συμφωνία

Ενημερώσαμε απλά τους υπουργούς για το πού βρισκόμαστε, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε εάν χρειαστεί μέσα στη νύχτα. Το Eurogroup θα συγκληθεί και πάλι αύριο στις 13:00 ώρα Βελγίου, ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Δεν έχουμε συμφωνία"

Μαξίμου: Αντί να φορολογηθούν οι έχοντες, οι θεσμοί μεταφέρουν τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους

Η πρόταση των θεσμών μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους, τονίζει η ελληνική κυβέρνηση, μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των θεσμών, το απόγευμα της Τετάρτης στις Βρυξέλλες.

Η ελληνική πλευρά απορρίπτει την πρόταση των θεσμών, αναφέρουν οι κυβερνητικοί κύκλοι, τονίζοντας: «Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στη σημερινή διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης, το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα. Οι θεσμοί, από την πλευρά τους, κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες. Η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαξίμου: Αντί να φορολογηθούν οι έχοντες, οι θεσμοί μεταφέρουν τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους"

Θρίλερ: Τέλος το Eurogroup, τα μεσάνυχτα ξανά συνάντηση Τσίπρα-δανειστών

Λίγο πριν τις 22:00 ολοκληρώθηκε αυτό που φαινόταν να είναι το πιο κρίσιμο Eurogroup των τελευταίων μηνών για την Ελλάδα, μόλις έξι μέρες προτού λήξει το υπάρχον πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Η αποψινή συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, η οποία προγραμματίστηκε μόλις την περασμένη Δευτέρα μετά την έκτακτη Σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης, ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε, χωρίς να λάβει την πολυαναμενόμενη εισήγηση από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών η οποία θα σηματοδοτούσε την έναρξη των διαδικασιών για την έγκριση συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.

Όπως από την πρώτη στιγμή μετέδωσε το protothema.gr, η συνεδρίαση του Eurogroup δεν αναμενόταν να διαρκέσει πολύ, εν τούτοις οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών θα διαρκέσουν όλη τη νύχτα, σε όλα τα επίπεδα, όπως άλλωστε προέβλεψε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώνοντας προσερχόμενος πως «η δουλειά τώρα αρχίζει».

Πηγές από τις Βρυξέλλες αποκαλύπτουν στο protothema.gr, πως οι διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών εστιάζονται στα εξής σημεία:
- Δεν έχει συμφωνηθεί αμοιβαία αποδεκτή διατύπωση για το ζήτημα του χρέους
- Δεν έχει υπαρξει ακόμη συμφωνία για το θέμα της παράτασης. Οι Ευρωπαίοι προτείνουν τρίμηνη επιμήκυνση και η ελληνική πλευρά ζητά τουλάχιστον εξάμηνο
- Διαφωνία υπάρει και για το χρόνο έναρξης ισχύος της απόφασης για κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Αν δεν ικανοποιηθεί η απαίτησή τους να ισχύσει από 1ης Ιουνίου, οι Ευρωπαίοι ζητούν ισοδύναμα αντισταθμιστικά μέτρα
- Η απόκλιση για το δημοσιονομικό κενό ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ
- Παραμένει η διαφορά για τον ΦΠΑ στην εστίαση. Στο 23% ζητούν να ανέβει οι πιστωτές με το επιχείρημα ότι με την αύξησή του στο 13% χάθηκαν 200 εκατ.ευρώ
- Οι δανειστές συζητούν το ενδεχόμενο κατάργησης του ΕΚΑΣ εφ' όσον υπάρξει εξορθολογισμός -σύμφωνα με τις διατυπώσεις των εταίρων- των υψηλών συντάξεων

Μετά την διακοπή της συνεδρίασης ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πως δεν υπήρξε αποτέλεσμα, αλλά «Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε κατά τη διάρκεια της νύχτας αν είναι απαραίτητο».

Η ελληνική πλευρά απορρίπτει την πρόταση των θεσμών, αναφέρουν πάντως κυβερνητικοί κύκλοι μετά την σύσκεψη του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, τονίζοντας: «Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στη σημερινή διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης, το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα. Οι θεσμοί, από την πλευρά τους, κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες. Η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα».

Για τα μεσάνυχτα της Τετάρτης άλλωστε προγραμματίστηκε νέα συνάντηση των επικεφαλής των Θεσμών (Γιούνκερ, Ντράγκι, Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλιγκ) με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος νωρίτερα, μαζί με τους Δραγασάκη, Παππά, Βαρουφάκη, Τσακαλώτο και Σακελλαρίδη είχαν συνάντηση με τεχνοκράτες των θεσμών.

Τα πράγματα, μετά την σημερινή νέα πρόταση των δανειστών, που απορρίπτει η ελληνική πλευρά και μάλιστα χαρακτηρίζει «Αρμαγεδδώνα», έχουν λάβει δραματική τροπή, ενώ περίπου στις 20:30 ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών. Εκ μέρους της Ελλάδας στο Eurogroup παραβρέθηκαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά και ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως συνέβη και στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφκσις προσερχόμενος επεσήμανε πως είναι αναγκαία μια συμφωνία με την Ελλάδα, ενώ προέβλεψε «μεγάλη νύχτα» και μακριά συζήτηση. Αν και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν έχει κλείσει δωμάτιο στις Βρυξέλλες, όπως αποκάλυψαν πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, ο ίδιος προσερχόμενος δήλωσε πως «τώρα αρχίζει η δουλειά» και πως δεν περιμένει αποτέλεσμα σήμερα.

Στο ίδιο κλίμα ο Φινλανδός υπουργός Άλεξ Στουμπ, που μπαίνοντας δήλωσε πως «θα είναι έκπληξη» για εκείνον εάν έχει αποτέλεσμα το αποψινό Eurogroup.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θρίλερ: Τέλος το Eurogroup, τα μεσάνυχτα ξανά συνάντηση Τσίπρα-δανειστών"

Χωρίς αποτέλεσμα η τετραμερής: Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η εξάωρη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των θεσμών, στις Βρυξέλλες. Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι στη συνάντηση οι δυό πλευρές συμφώνησαν ότι διαφωνούν, ωστόσο πρόσθεσαν ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν απόψε, μετά τη σύνοδο του Eurogroup και δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί μια νέα συνεδρίαση του συμβουλίου αύριο Πέμπτη, πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει στην κατεύθυνση που κινείται η νέα πρόταση που κατέθεσαν σήμερα οι θεσμοί, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει μια νέα συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τις 12.30 τα μεσάνυχτα.

Πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι "η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στη σημερινή διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης, το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα".

Αναφέρουν επίσης ότι "οι θεσμοί, από την πλευρά τους, κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες".

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι "η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση" και προσθέτουν ότι "οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα".

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν να πραγματοποιηθεί μια νέα συνεδρίαση του Eurogroup αύριο, πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και την διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ κράτησε πάνω από έξι ώρες. Ο πρωθυπουργός αποχώρησε αργά το απόγευμα από το κτίριο της Κομισιόν χωρίς να κάνει δηλώσεις.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς αποτέλεσμα η τετραμερής: Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε"

Μιχελογιαννάκης σε Τσίπρα: Θα αντέξουμε όλα τα μέτρα, αλλά όχι να γυρίσεις χωρίς διαγραφή χρέους

Επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα έστειλε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, στην οποία του υποδεικνύει ότι πρέπει να επιστρέψει από τις Βρυξέλλες με μερική διαγραφή του ελληνικού χρέους - το οποίο δεν στοιχίζει τίποτα στους δανειστές, όπως λέει - και επενδυτικό πακέτο από Γιούνκερ και Ντράγκι.

Ο κ. Μιχελογιαννάκης θέτει μια σειρά ερωτημάτων προς τον πρωθυπουργό για τα μέτρα που θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση και ποιος θα τα αντέξει, αλλά δίνει μόνος του την απάντηση: «Όλα θα τα αντέξουμε. Και 23% στον ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ και κατάργηση του συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά και μειώσεις σε μισθούς-συντάξεις. Δεν θα αντέξουμε, όμως, να γυρίσεις χωρίς διαγραφή χρέους, χωρίς επενδυτικό πακέτο και χωρίς διασφάλιση μη ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Διαβάστε την επιστολή του κ. Μιχελογιαννάκη:


«Πρόεδρε, Τη σημασία του «για πρώτη φορά Αριστερά στην Ελλάδα» και τη σέβομαι και τη νιώθω.

Σαφώς και γνωρίζω ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρώπη θα είναι καταστροφική, μιας και ούτε υπάρχει επάρκεια στην αγροτοκτηνοτροφική αλυσίδα, ούτε υπάρχει επάρκεια στον τομέα ενέργειας και δυστυχώς δεν είχαμε επεξεργαστεί όπως έπρεπε αυτό το σενάριο.

Πρόεδρε, γνωρίζω πολύ καλά ότι η βαρύτητα της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδος δεν λύνει το πρόβλημα της ήδη εξαθλιωμένης κοινωνίας, μιας και γνωρίζω την οικονομική κατάσταση της Ρωσίας και τη δυνατότητα του πότε μπορούν να αποδώσουν τα αναπτυξιακά αποτελέσματα της συμμετοχής μας στους BRICKS.

Γνωρίζω, επίσης, την ιστορική, πολιτική, πολιτισμική, θρησκευτική αξία της συνέχειάς μας μέσα στο ευρωπαϊκό οίκημα, όπως, επίσης, γνωρίζω την αδίστακτη νεοφιλελεύθερη πολιτική της λιτότητας του μικρού κράτους και της ασυδοσίας του κεφαλαίου, που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη μαζί και με τη διαφθορά που δυστυχώς πολλές φορές μας την έκαναν και εισαγωγή στη χώρα μας.

Άρα, πρόεδρε, είναι μονόδρομος η πάλη για να αλλάξουμε και την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ποιος θα είναι περήφανος αν δεν γυρίσεις πίσω με ένα πακέτο διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, που μάλιστα δεν κοστίζει καθόλου στους εταίρους;

Ποιος θα είναι περήφανος αν δεν γυρίσεις πίσω με ένα επενδυτικό πακέτο καθορισμένο, τόσο από το πακέτο Ντράγκι, όσο και από το πακέτο Γιούνκερ;

Ποιος θα είναι περήφανος αν δεν γυρίσεις πίσω με όρους από τα 7,8 δις των ιδιωτικοποιήσεων μέχρι το 2017, αν δεν έχεις διασφαλίσει το δημόσιο χαρακτήρα λιμανιών, αεροδρομίων, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Ελληνικού;

Ποιος, αλήθεια, συνταξιούχος θα αντέξει περισσότερο από το 6% που μειώνεται η κύρια σύνταξη και το 23% η επικουρική, από την εισφορά στον ΕΟΠΥΥ και από την εισφορά στον τομέα υγείας;

Ποιος, αλήθεια, θα αντέξει μεγαλύτερη μείωση μισθού από την ήδη μείωση που θα έχει από την εργατική και εργοδοτική εισφορά;

Ποιος, αλήθεια, θα τολμήσει να ανοίξει επιχείρηση όταν το 29% προ φόρου, το 12% μετά φόρου, το 10% εάν θέλει μέρισμα, δηλαδή, σύνολο 51% για να την ανοίξει και μάλιστα με 100% προκαταβολή φόρου;

Ποιος, αλήθεια, νησιώτης, χωρίς γιατρό, δάσκαλο και ασφαλή μετακίνηση, θα αντέξει την κατάργηση του ΦΠΑ, με τον ανταγωνισμό ιδίως των νησιών που γειτνιάζουν με την Τουρκία.

Ποιος, αλήθεια, θα αντέξει τον ΕΝΦΙΑ φέτος και ποιος αγρότης θα αντέξει με το νέο καθεστώς φορολογίας των αγροτών;

Ποιος, αλήθεια, φοιτητής ή συνταξιούχος θα αντέξει να αγοράζει ψωμί τοστ, φέτες τυρί, φέτες ζαμπόν, ένα αναψυκτικό και ένα γλυκό, τα οποία αποτελούν το φαγητό τους, να βρίσκεται στο 23%;

Πρόεδρε, όλα αυτά μπορούμε να τα αντέξουμε.

Δεν θα αντέξουμε, όμως, να γυρίσεις χωρίς διαγραφή χρέους, χωρίς επενδυτικό πακέτο και χωρίς διασφάλιση μη ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

Γνωρίζω ότι αυτά θα τα πετύχεις, για να αρχίσουμε μετά όλοι μαζί έναν τριπλό αγώνα. Πρώτον, για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μας, δεύτερον, την εξάλειψη παντός είδους διαφθοράς και τρίτον, το χτίσιμο ενός κοινωνικού κράτους, που θα χτιστεί με ανακατανομή του πλούτου, ώστε να προστατευθεί ο φτωχός, που αυτό είναι το ζητούμενο και της κοινωνίας και της Αριστεράς».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μιχελογιαννάκης σε Τσίπρα: Θα αντέξουμε όλα τα μέτρα, αλλά όχι να γυρίσεις χωρίς διαγραφή χρέους"

Φίλης για την αύξηση στον ΦΠΑ: Δηλαδή πόσα μακαρόνια τρώει ο κόσμος;

Σάλο προκαλεί η προκλητική δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή Νίκου Φίλη ο οποίος ερωτηθείς στον Σκάι για την αύξηση του ΦΠΑ στα συσκευασμένα τρόφιμα και συγκεκριμένα στο πακέτο μακαρόνια από το 13% στο 23%, διερωτήθηκε: "Δηλαδή, πόσα μακαρόνια τρώει ο κόσμος, για να βγάλουμε την αύξηση 10% στις δαπάνες του;".

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε τους υπολογισμούς και τόνισε πως πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν θα περάσει στο λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς».

Και συνέχισε: «Το 10% είναι έξι λεπτά το πακέτο τα μακαρόνια. Γι' αυτό συζητάμε. Συζητάμε για έξι λεπτά, έξι σεντς το πακέτο τα μακαρόνια; Αυτό κουβεντιάζουμε, όταν μιλάμε σοβαρά πολιτικά; Τέτοια προπαγάνδα γίνεται, τα έξι λεπτά για τα μακαρόνια και όχι τα λεφτά που θα έρθουν με την αναδιανομή με το φόρο στους πλούσιους».

Όσον αφορά στο πως θα φορολογηθούν οι πλούσιοι, ο Νίκος Φίλης είπε ότι "θα φορολογηθούν με βάση τα εισοδήματα του '14. Το '15 θα δούμε τι θα γίνει".

"Ας αφήσει τα σάπια η Λαγκάρντ" είπε επίσης, αναφερόμενη στη στάση του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ενώ μίλησε για "παπαγαλάκια στην Ελλάδα, που υιοθετούν την πολιτική του ΔΝΤ".

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης για την αύξηση στον ΦΠΑ: Δηλαδή πόσα μακαρόνια τρώει ο κόσμος;"

Κρ.Λαγκάρντ: Δεν επιθυμώ ένα Grexit

Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας απαιτεί όχι μόνον μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της ίδιας της χώρας, αλλά επίσης βήματα από ευρωπαίους πιστωτές για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη της που δημοσιεύεται σήμερα από το γαλλικό περιοδικό Challenges.

Στην ίδια συνέντευξη, για την οποία το περιοδικό αναφέρει πως δόθηκε στις 18 Ιουνίου, η Λαγκάρντ προσθέτει πως η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει αξιόπιστα σχέδια για μεταρρυθμίσεις και πως τα σχέδια αυτά δεν μπορεί να οικοδομηθούν μόνο και μόνο πάνω σε υποσχέσεις για περισσότερα φορολογικά έσοδα.

"Δεν μπορείς να οικοδομήσεις ένα πρόγραμμα μόνο πάνω στην υπόσχεση ότι θα βελτιωθεί η είσπραξη των φόρων, όπως ακούγαμε τα πέντε τελευταία χρόνια, με πολύ λίγα αποτελέσματα", δήλωσε στο περιοδικό.

"Δεν πιστεύω ότι η ευρωζώνη θα διαλυθεί. Και δεν επιθυμώ ένα Grexit. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα βρισκόμασταν σε άγνωστα εδάφη και αυτό θα σήμαινε κινδύνους", προσθέτει η επικεφαλής του ΔΝΤ, η οποία αναφέρει επίσης πως είναι διαθέσιμη για μια δεύτερη θητεία επικεφαλής του θεσμού.

Όταν οι δημοσιογράφοι του περιοδικού της επισημαίνουν πως το ΔΝΤ είχε αναγνωρίσει πως η αρχικές προτάσεις του για την Ελλάδα ήταν υπερβολικά σκληρές, η Λαγκάρντ απαντά πως "είναι υγιές ένας θεσμός όπως το ΔΝΤ να ξέρει να αναγνωρίζει τα λάθη του".

"Το 2012 το τμήμα ερευνών μας προχώρησε σε μια γενική επανεκτίμηση ορισμένων από τις μακροοικονομικές υποθέσεις του, ιδιαίτερα το μέτρο του πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος. Αποδείχθηκε πως οι περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές επιβάρυναν περισσότερο απ' ό,τι προβλεπόταν την ανάπτυξη.

Όμως τα μέτρα που αποφασίσθηκαν αρχικά θα ήταν σε κάθε περίπτωση απαραίτητα. Στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία", υποστήριξε.


ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρ.Λαγκάρντ: Δεν επιθυμώ ένα Grexit"

Βουλευτής της ΧΑ έσκισε το νομοσχέδιο Ιθαγένειας στο βήμα της Βουλής

Σε μια πρωτοφανή ενέργεια προέβη ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, σκίζοντας πάνω στο βήμα της Βουλής το νομοσχέδιο για τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας.

«Γράφουμε στα παλαιότερα των υποδημάτων μας το λαθρονόμο σας. Τον σκίζουμε. Αυτό το σπίτι έχει πατρίδα, έχει ιδιοκτήτη. Δεν θα υποθηκεύσετε με συμφωνία με τους τοκογλύφους. Νοικοκύρης εδώ είναι ο ελληνικός λαός» είπε ο κ. Παππάς.

Απευθυνόμενος δε την αναπληρώτρια υπουργό Εσωτερικών Τασία Χριστοδουλοπούλου πρόσθεσε αναφερόμενος στους αλλοδαπούς: «Κυρία Τασία πάρτε τους στο σπίτι σας, αν είστε τόσο ψυχοπονιάρα».

Σχολιάζοντας την κίνηση του χρυσαυγίτη βουλευτή, ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης τόνισε ότι νόμοι που ψηφίζονται δημοκρατικά από το Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν σκίζονται.

Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο καταψηφίζουν επί της αρχής οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλευτής της ΧΑ έσκισε το νομοσχέδιο Ιθαγένειας στο βήμα της Βουλής "

«Παρατείνεται για ένα χρόνο η απαγόρευση εισαγωγής τροφίμων από τη Δύση»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε σήμερα εντολή για την παράταση έως τον Ιούνιο του 2016 του εμπάργκο που έχει επιβάλει η Μόσχα στα περισσότερα από τα προϊόντα τροφίμων που προέρχονται από τις δυτικές χώρες, ως απάντηση στις οικονομικές κυρώσεις που οι τελευταίες έχουν επιβάλει σε βάρος της.

"Παρατείνουμε τα μέτρα αντιποίνων μας για έναν χρόνο αρχίζοντας από σήμερα", δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο, αφού η ρωσική κυβέρνηση απευθύνθηκε σ' αυτόν σχετικά με το θέμα.

Η ΕΕ παρέτεινε χθες, Τρίτη, έως το τέλος Ιανουαρίου του 2016 τις βαριές οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλει στη Ρωσία για τον ρόλο της στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Το ρωσικό μέτρο, βάσει του οποίου απαγορεύονται οι περισσότερες εισαγωγές τροφίμων από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία, αναμενόταν να παραταθεί για έξι μήνες αρχίζοντας από τις αρχές Αυγούστου.
Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης πως η Ρωσία δεν θα προσφέρει στην Ουκρανία την έκπτωση στην τιμή του αερίου που της προσέφερε άλλοτε.

Μερικές ημέρες πριν η Ρωσία, η Ουκρανία και η ΕΕ συναντηθούν για άλλον έναν γύρο συνομιλιών για το αέριο, ο Πούτιν υπογράμμισε πως η τιμή του αερίου για την Ουκρανία θα πρέπει να ευθυγραμμισθεί με την τιμή που πληρώνουν χώρες όπως η Πολωνία.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Παρατείνεται για ένα χρόνο η απαγόρευση εισαγωγής τροφίμων από τη Δύση»"

Πού διαφωνούν Αθήνα και δανειστές (pdf)

Σημαντικά ισοδύναμα μέτρα που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση ώστε να αποφευχθεί η μείωση των συντάξεων και να επιτευχθούν οι συμφωνημένοι δημοσιονομικοί στόχοι απορρίπτουν οι δανειστές, όπως προκύπτει από το 5σέλιδο κείμενο των παρατηρήσεών-αντιπροτάσεων των θεσμών, που αποκάλυψε η «Wall Street Journal».

Στο μέτωπο-κλειδί του ασφαλιστικού, οι πιστωτές απορρίπτουν την ελληνική πρόταση για αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς, από την οποία η Αθήνα αποσκοπούσε να εισπράξει 370 εκατ. ευρώ τη διετία 2015-2016, και συστήνουν την προσαρμογή της δομής εισφορών όλων των ασφαλιστικών Ταμείων στο μοντέλο του ΙΚΑ, από 1η Ιουλίου 2015.

Ταυτόχρονα, ζητούν σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη έως το 2022, αντί για το 2025 που ήθελε η Αθήνα.

Επίσης, οι δανειστές ζητούν ακόμα μεγαλύτερη έκτακτη εισφορά, 6% αντί για 5% που προτείνει η ελληνική πλευρά, τόσο για τις κύριες όσο και για τις επικουρικές συντάξεις.

Ζητούν ακόμα την κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους δικαιούχους έως τα τέλη του 2017, τη στιγμή που το ελληνικό σχέδιο προβλέπει τη σταδιακή αντικατάστασή του με ένα στοχευμένο πρόγραμμα στήριξης χαμηλοσυνταξιούχων μεταξύ 2018 και 2020.

Τα μεγέθη αυτά είναι κρίσιμα, με δεδομένο ότι οι εταίροι μένουν αμετακίνητοι στους δικούς τους στόχους για εξοικονόμηση 450 με 900 εκατομμυρίων ευρώ για φέτος και 1,8 δισ. για το 2016, τα οποία κενά θα πρέπει να καλυφθούν με εναλλακτικά μέτρα.

Στο «αγκάθι» του ΦΠΑ, οι θεσμοί θέλουν βασικό συντελεστή το 23%, στο οποίο όμως θα πρέπει να ενταχθεί και η εστίαση. Ωστόσο, δέχονται την υπαγωγή των ξενοδοχείων, του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού στο μεσαίο συντελεστή του 13%, και συμφωνούν για πρώτη φορά στην ύπαρξη ενός χαμηλού συντελεστή 6%, όπου θα βρίσκονται φάρμακα, βιβλία και θέατρα (αλλά όχι το ιατρικό υλικό).

Επιπλέον, σε ένα κρίσιμο ζήτημα για την κυβερνητική συνοχή, οι δανειστές επιμένουν στην κατάργηση όλων των εκπτώσεων στον ΦΠΑ, και στα νησιά.

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία επιχειρήσεων, οι πιστωτές απορρίπτουν την αύξηση του φόρου επί των νομικών προσώπων στο 29% που προτείνει η Αθήνα, και αντιπροτείνουν πιο ελαφρύ συντελεστή 28%. Ζητούν όμως παράλληλα την 100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα, αρχής γενομένης από το 2016.

Στο μέτωπο των αμυντικών δαπανών, οι εταίροι ζητούν τον διπλασιασμό της σχεδιαζόμενης περικοπής, από τα 200 εκατ. ευρώ στα 400 εκατ. ευρώ.

Τέλος, οι δανειστές αφαίρεσαν πλήρως από την ελληνική πρόταση για φορολογία e-gaming -VLTs (φρουτάκια) και τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G, τα οποία με βάση το ελληνικό πακέτο θα απέφεραν 610 εκατ. ευρώ τη διετία 2015-2016.

Όλο το έγγραφο της «Wall Street Journal» ΕΔΩ (αγγλικά)

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Πού διαφωνούν Αθήνα και δανειστές (pdf)"

Συμβιβαστική λύση στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια

Σε διαχωρισμό των τριών διατάξεων, οι οποίες καθορίζουν τους όρους κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας, ώστε οι πτέρυγες της Βουλής που συμφωνούν με τις δύο από αυτές να διευκολυνθούν να τις ψηφίσουν, προχώρησε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της επί του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, το οποίο εισήχθη προς συζήτηση στην Ολομέλεια, η κ. Χριστοδουλοπούλου επιχειρηματολόγησε για την ανάγκη να δίνεται η ελληνική ιθαγένεια στα ανήλικα παιδιά (στα έξι χρόνια) των μεταναστών πρώτης γενιάς που μένουν στην Ελλάδα και γεννήθηκαν εδώ, με την οποία διαφωνούν η ΝΔ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή.

Όλες οι πτέρυγες της Βουλής, εκτός από τη Χρυσή Αυγή, συμφωνούν στις διατάξεις για την απόδοση ιθαγένειας σύμφωνα με τις οποίες, πρώτον, μπορεί να αποδοθεί ιθαγένεια μετά την εννεαετή εκπαίδευση και το λύκειο και δεύτερον, μετά το πανεπιστήμιο ή τα ΤΕΙ.

«Θα διευκολύνω με νομοτεχνική διάταξη να ψηφιστούν αυτές οι διατάξεις, διαχωρίζοντας από τη διάταξη που προβλέπει την απόδοση της ιθαγένειας με τη γέννηση, ώστε να μπορούν όσοι συμφωνούν να τις ψηφίσουν και να ψηφίσουν "όχι" σε όποια διαφωνούν» δήλωσε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Πάντως, η αρμόδια υπουργός, αμετακίνητη στη ρύθμιση για την κτήση ιθαγένειας στα ανήλικα τέκνα μεταναστών με την εγγραφή τους στο δημοτικό σχολείο, είπε προς τα κόμματα: «Εγώ θα εξακολουθήσω να σας πιέζω όσο μπορώ, να δώσουμε τη δυνατότητα σε αυτά τα μικρά παιδάκια που γεννιούνται στη χώρα μας, από πολύ νωρίς να είναι ισότιμοι Έλληνες πολίτες».

Προκαταλαμβάνοντας ενδεχόμενα επιχειρήματα, ζήτησε να μην υπάρχει σύγχυση με τους μετανάστες της πρώτης γενιάς που βρίσκονται στη χώρα μας από το 1990 μέχρι το 2000 και το νέο ρεύμα μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα μας. Όπως εξήγησε, τα χαρακτηριστικά τους είναι τελείως διαφορετικά, διότι από αυτούς κανείς δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα, ενώ οι μετανάστες της πρώτης γενιάς δείχνουν εξαιρετική επιμονή, παρά τις τόσες αντιξοότητες και τα δεινά που έχουν υποστεί να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.

«Εμείς, δηλαδή, τι λέμε σε αυτούς τους μετανάστες που παρόλα τα εμπόδια επιμένουν να μένουν στην Ελλάδα και εκφράζουν τη βούλησή τους τα παιδιά τους να γίνουν Έλληνες; Είναι τα παιδιά των μεταναστών μετανάστες; Δεν είναι μετανάστες. Η μόνη πατρίδα για αυτά είναι η Ελλάδα. Εδώ που έζησαν και γνώρισαν τον κόσμο. Και θα στερήσουμε σε αυτά τα παιδιά την ιθαγένεια;» απηύθυνε το ερώτημα η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Ακόμη, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ότι αυτό το νομοσχέδιο αποτελούσε μία μεγάλη νομική εκκρεμότητα, ήταν μία υπόσχεση σε μία μεγάλη πλειοψηφία, αφού από το 2013 δεν υπήρχε νόμος που να ρυθμίζει τα ζητήματα ιθαγένειας για τα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών.

«Αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε μία διαδικασία για να υπάρχει μία μεγάλη πολιτική συναίνεση μέσα στη Βουλή. Θέλω να εξομολογηθώ ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν απηχούν την ιδεολογική άποψη του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν δεχθεί μεγάλη κριτική γιατί δεν είναι ριζοσπαστικές. Παρόλα αυτά επιμένουμε σε μία ισορροπημένη γραμμή που είναι ρεαλιστική και βιώσιμη.

Ένας κράτος πρέπει να νομοθετηθεί σύμφωνα με τις ανάγκες, και οι ανάγκες των παιδιών, εν προκειμένω, μας καθοδηγούν» υπογράμμισε η κ. Χριστοδουλοπούλου. Όπως σημείωσε, και σε άλλες χώρες, κυβερνήσεις πολύ διαφορετικής ιδεολογίας ψήφισαν πιο ανοιχτές ρυθμίσεις και εξήγησε: «Για εμάς η ιθαγένεια δεν αποτελεί δώρο, προνόμιο ή έπαθλο, αποτελεί μία ανάγκη και μία υποχρέωση του κράτους σε παιδιά που έχουν μεγαλώσει εδώ, που έχουν γεννηθεί εδώ».

«Το νομοσχέδιο για την απόδοση της ιθαγένειας δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς, αλλά την ίδια τη Δημοκρατία» κατέληξε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » " Συμβιβαστική λύση στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια"

Σουλτς: Οι περικοπές μέχρι θανάτου δεν βοηθούν-Η Ελλάδα πρέπει να ξανασταθεί στα πόδια της

Την αισιοδοξία του για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας - θεσμών εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να ξανασταθεί στα πόδια της.

«Η εκταμίευση της τελευταίας δόσης του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα είναι προϋπόθεση για οποιοδήποτε περαιτέρω βήμα», επεσήμανε ο Σουλτς μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να ξανασταθεί οικονομικά στα πόδια της».

«Απαραίτητες για να γίνει αυτό είναι οι επενδύσεις», πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι ένα μέρος από αυτές μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το επενδυτικό πακέτο το οποίο συμφώνησαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συνολικά, εκτίμησε ο Σουλτς, είναι απαραίτητη μια αλλαγή πορείας στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στις χώρες της ΕΕ.

«Δεν μπορούμε να αναγκάζουμε τις χώρες να προχωρούν σε περικοπές δαπανών μέχρι θανάτου. Μόνο οι περικοπές και η λιτότητα δεν μπορούν από μόνες τους να ξαναστήσουν στα πόδια τους τις χώρες», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Παράλληλα ο Σουλτς απηύθυνε έκκληση προς τους Έλληνες βουλευτές: «Εργαστείτε ώστε επιτέλους να φορολογηθούν αυτοί που μέχρι τώρα δεν έχουν συνεισφέρει καθόλου στην επίλυση της κρίσης».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σουλτς: Οι περικοπές μέχρι θανάτου δεν βοηθούν-Η Ελλάδα πρέπει να ξανασταθεί στα πόδια της"

Νέα πρόταση από δανειστές: Κατάργηση ΕΚΑΣ, όλα στον υψηλό ΦΠΑ

Δύο συντελεστές ΦΠΑ, με τον υψηλότερο στο 23%, αλλά και κατάργηση του ΕΚΑΣ περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα πρόταση των δανειστών προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, χθες το ΔΝΤ έστειλε επιστολή προς την Αθήνα με την οποία περιέγραφε τα βήματα τα οποία προτείνει να γίνουν. Συγκεκριμένα στην επιστολή του ΔΝΤ επαναλαμβανόταν η πάγια άποψη του Ταμείου για μεταφορά πολλών βασικών προϊόντων στον υψηλό συντελεστή του 23%.

«Μας έδωσαν ένα κείμενο ελάχιστα διαφορετικό από την πεντασέλιδη πρότασή τους» λένε κυβερνητικές πηγές συγκρίνοντας την τελευταία πρόταση των δανειστών με το κείμενο που είχε παραδώσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα στις 3 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Προφανώς, το γεγονός ότι οι δανειστές επανέφεραν την πρότασή τους των 5 σελίδων σημαίνει ότι η τελευταία ελληνική πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους ηγέτες της Ευρωζώνης, τον πρόεδρο της ΕΚΤ και την επικεφαλής του ΔΝΤ απορρίφθηκε από τους πιστωτές.

Οι δανειστές επιμένουν στην λογική της δημιουργίας δύο συντελεστών ΦΠΑ: Ένα χαμηλό στο 6% και έναν υψηλό στο 23% όπου ζητούν να γίνει μετάταξη των περισσότερων προϊόντων. Σκοπός των πιστωτών η συγκέντρωση συνολικά 1,8 δισ.ευρώ επιπλέον από την αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ.

Εις ό,τι αφορά το ΕΚΑΣ, οι πιστωτές ευθυγραμμίζονται πλήρως με την θέση του ΔΝΤ ότι πρέπει να μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη και ζητούν την πλήρη κατάργηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης από το 2018.

Μικρή είναι η απόκλιση μεταξύ εταίρων και ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της φορολόγησης των επιχειρήσεων. Η Αθήνα πρότεινε ο συντελεστής φορολόγησης να αυξηθεί στο 29% (από 26% σήμερα), οι δανειστές -κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες- ζητούν ο συντελεστής για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων να διαμορφωθεί στο 28%.

Η απόφαση των «Θεσμών» να στείλουν στον κάλαθο των αχρήστων την τελευταία ελληνική πρόταση ήταν που προκάλεσε την οργή της ελληνικής πλευράς και οδήγησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην απόφαση να επιτεθεί στους δανειστές λίγο πριν ξαναρχίσουν οι συνομιλίες τους στις Βρυξέλλες.

Με αφορμή την επιμονή συγκεκριμένων Θεσμών να μην αποδέχονται ισοδύναμα μέτρα, μιλώντας σε συνεργάτες του -σύμφωνα με non paper που εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης η κυβέρνηση- ο κ. Τσίπρας είπε: «Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς διαμαρτυρήθηκε για το περιεχόμενο των προτάσεων σε συνεργάτη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στον οποίο επισήμανε: «Εμείς κάναμε τα βήματα, κάντε κι εσείς». Επίσης Ελληνας αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται δήλωσε σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι η νέα πρόταση των θεσμών είναι «απολύτως απορριπτέα».


Διαβάστε το πλήρες κείμενο της πρότασης του ΔΝΤ

Διαβάστε αναλυτικά τι ζητά από την ελληνική πλευρά το ΔΝΤ σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών»:

Δημοσιονομικά

Επιμένει στα έσοδα από ΦΠΑ στο 1% του ετήσιου ΑΕΠ και συγκεκριμένα στην εστίαση στο 23%.
100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα
Κατάργηση φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα
Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. (αντί για 200 που προτείναμε)
Μικρότερη αύξηση στη φορολογία των κερδών των νομικών προσώπων - επιχειρήσεων (από το 26% να πάει στο 28% και όχι στο 29% που προτείναμε)
Αφαιρεί τη φορολογία e-gaming -VLTs (φρουτάκια)
Αφαιρεί τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G της κινητής τηλεφωνίας
Αφαιρεί τις φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών


Συντάξεις

Επιμένει στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 (κυρίως ως προς τον υπολογισμό των συντάξεων. Αυξάνει τις χαμηλές συντάξεις και μειώνει τις υψηλές)
Επιμένει σε ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος
Ζητά εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016
Πλήρης εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας)
Κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι Δεκέμβριο 2017
Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6%
Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου 2015
Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015
Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας περί αποκατάστασης των μειωμένων συντάξεων

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα πρόταση από δανειστές: Κατάργηση ΕΚΑΣ, όλα στον υψηλό ΦΠΑ"

Αυστριακή εφημερίδα: Aξιοθρήνητη η εικόνα των Ευρωπαίων ηγετών στο θέμα της Ελλάδας

Για «αξιοθρήνητη εικόνα» των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι εμφανίζονται «διχασμένοι, χωρίς στόχο και αναξιόπιστοι», μετά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα, που έληξε χωρίς αποτέλεσμα παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε αξιόλογες προτάσεις που ικανοποιούν τις απαιτήσεις των πιστωτών, κάνει λόγο στο σημερινό κύριο άρθρο της, με τίτλο "Ένα παράτολμο παιχνίδι των ισχυρών της Ευρώπης", η μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα "Κουρίρ".

Δεν είναι σαφές τι επιδιώκουν με την αναβλητική τους τακτική οι "θεσμοί" και κάποιοι αρχηγοί κυβερνήσεων, και εάν αυτή έχει εκδικητικά κίνητρα τότε αυτό δεν αρμόζει σε ψύχραιμους πολιτικούς, τονίζει στο άρθρο η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της εφημερίδας, Μαργκαρέτα Κοπάινιγκ.

Προβάλλοντας τα ερωτήματα «ποιοί είναι οι λόγοι που δεν υπάρχει γρήγορα μια απόφαση», και «που είναι ο ηγετικός ρόλος της Γερμανίδας καγκελάριου», η αρθρογράφος σημειώνει ότι αυτή η αναβλητική συμπεριφορά αποτελεί αίνιγμα και η Σύνοδος στις Βρυξέλλες έδειξε ότι πολλοί δεν θέλουν μια λύση και φλερτάρουν περισσότερο με ένα Grexit χωρίς όμως να σκεφτούν ότι μετά θα χαθούν και τα πολλά δισεκατομμύρια διάσωσης της Ελλάδας, που είναι χρήματα των φορολογούμενων.

Όπως παρατηρεί η ίδια στη συνέχεια, εάν δεν υπάρξει μια λύση για την Ελλάδα την τελευταία στιγμή και το Grexit θα έλθει ως λογικό επακόλουθο, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν υπεύθυνοι οι οποίοι διακινδυνεύουν ή προκαλούν μια αποτυχία της Ελλάδας και μαζί με αυτή τη δική τους, αντί να τολμήσουν να στρέψουν το βλέμμα προς τα εμπρός.

Όμως, σύμφωνα με την αρθρογράφο, το βλέμμα προς τα εμπρός έχει μόνον κάποιος που γνωρίζει το παρελθόν, καθώς η ιστορική σημασία του εγχειρήματος της ολοκλήρωσης φαίνεται να αφήνει αδιάφορους πολλούς, που δεν χαραμίζουν καμιά σκέψη τους για τον πόλεμο και το Ολοκαύτωμα, αλλά προτιμούν νέες εχθρότητες και εθνικισμούς.

Το κύριο άρθρο της Μαργκαρέτα Κοπάινιγκκατα καταλήγει με το συμπέρασμα ότι αν αποτύχει μια συμφωνία με τους Ελληνες -τυχαία ή ηθελημένα- αυτό θα ευνοούσε με σιγουριά τα ακραία κόμματα, δεξιά και αριστερά, και στην Ελλάδα τους νεοφασίστες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστριακή εφημερίδα: Aξιοθρήνητη η εικόνα των Ευρωπαίων ηγετών στο θέμα της Ελλάδας"

Ο Κουρουμπλής απολύει τους διοικητές των νοσοκομείων αζημίως και χωρίς αιτιολόγηση

Με συνοπτικές διαδικασίες ετοιμάζει τη... μεγάλη έξοδο των διοικητών του ΕΣΥ το υπουργείο Υγείας. Με τροπολογία που κατέθεσε το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός κ. Κουρουμπλής σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρυθμισης για τον Κώδικα Ιθαγένειας ζητεί να του δοθεί νομοθετική εξουσιοδότηση ώστε να μπορεί να αποπέμπει χωρίς αιτιολογία και χωρίς αποζημίωση τους διοικητές και τους αναπληρωτές διοικητές των νοσοκομείων.

Στην αιτιολογική έκθεση ο υπουργός Υγείας επικαλείται ως λόγους που επιβάλλουν την απομάκρυνση με αυτόν τον τροπο των αξιωματούχων του ΕΣΥ (απομάκρυνση που βρίσκεται σε απόλυτη αναντιστοιχία με τα οριζόμενα απο τον νόμο τοποθέτησής τους ότι δηλαδή πρέπει να απομακρυνθούν εφόσον αξιολογηθούν και κριθούν ακατάλληλοι) την ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων καθώς και την αδυναμία άσκησης των καθηκόντων των διοικητών και των αναπληρωτών.

Ο κ. Κουρουμπλής ζητεί επιπλέον η θητεία των νέων στελεχών του ΕΣΥ για τα οποία σημειωτέον δεν διευκρινίζει τον τροπο επιλογής τους να είναι διετής. Θεωρεί δε το διάστημα των δύο χρόνων αναγκαίο προκειμένου να επεξεργαστεί ενα αξιοκρατικό και εφαρμόσιμο συστημα επιλογής των νέων στελεχών του ΕΣΥ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Κουρουμπλής απολύει τους διοικητές των νοσοκομείων αζημίως και χωρίς αιτιολόγηση"

Καταψηφίζουν οι ΑΝΕΛ το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια

Καταψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επιβεβαιώνοντας το ρήγμα στις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων που προκαλούν οι προωθούμενες ρυθμίσεις από την αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Κατά την τοποθέτησή του ο εισηγητής του κόμματος Νίκος Μαυραγάνης έκανε λόγο για υποκρισία, σπουδή και προχειρότητα υπογραμμίζοντας κυρίως τα άρθρα με τα οποία υπάρχει «κάθετη» διαφωνία από το συγκυβερνόν κόμμα και αφορούν την απόκτηση της ελληνική ιθαγένειας από παιδιά που έχουν εγγραφεί στο δημοτικό καθώς και τα άρθρα που αφορούν τη δημιουργία ειδικής οικονομικής ζώνης.

«Αν δε φτάνουν οι οικονομικοί πόροι και αν πράγματι έχει πιστοποιηθεί αυτό και από τον ΟΗΕ ... τότε προκύπτει μία επιλογή: να προτιμήσεις του έλληνες πολίτες από τους μετανάστες για την επιδοματική πολιτική. Και τα άρθρα 7 και 8 να αλλάξουν προς αυτή την κατεύθυνση» είπε ο κ. Μαυραγάνης και κατέληξε «Οι ΑΝΕΛ δηλώνουν ότι καταψηφίζουν επί της αρχής το ν/σ».

Νωρίτερα η αρμόδια Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών Τασία Χριστοδουλοπούλου παρέμεινε αμετακίνητη στις θέσεις της για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας από τους αλλοδαπούς και κυρίως τα παιδιά τους, αποκλείοντας αλλαγές ουσίας και δήλωσε χαρακτηριστικά «Εμείς επιμένουμε σε αυτή τη γραμμή ισορροπίας που είναι και βιώσιμη και ρεαλιστική», αγνοώντας τις ενστάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως τις διαφωνίες του κυβερνητικού εταίρου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταψηφίζουν οι ΑΝΕΛ το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια"

Μεγάλες οι απώλειες στις υψηλές συντάξεις - Όλοι στα 67

Mε προεδρικό διάταγμα που θα εφαρμοστεί άμεσα, η κυβέρνηση, όπως προβλέπεται στο πλήρες κείμενο των προτάσεων της προς τους θεσμούς, κλείνει την πόρτα συνταξιοδότησης πριν από τα 67 για όλους διασώζοντας μόνο όσους έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα. Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων θα γίνει σταδιακά έως το 2025.

Ακόμη και όσοι διασωθούν θα υποστούν την τιμωρία του ενισχυμένου πέναλτι αν επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν πριν από τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας τους. Δηλαδή, η σύνταξή τους θα μειωθεί κατά 16% για κάθε έτος πρόωρης αποχώρησης. Από τα μέτρα εξαιρούνται μόνο τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και οι μητέρες με προστατευόμενα μέλη που έχουν αναπηρίες.

Στην κυβερνητική πρόταση τονίζεται ότι στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που θα συμφωνηθεί τον Οκτώβριο θα υπάρξει σύνδεση ανάμεσα στις εισφορές και τις απολαβές στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης. Αυτό σημαίνει ότι θα περιοριστεί η βασική ή προνοιακή σύνταξη και ο εργαζόμενος θα εισπράττει σύνταξη ανάλογα με τις εισφορές που έχει καταβάλει.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζονται ανατροπές στον ΟΓΑ, έως ότου ολοκληρωθεί η ενοποίηση των ταμείων. Προτείνεται δηλαδή η εναρμόνιση των όρων και των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης του ΟΓΑ με το ΙΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες θα κληθούν να καταβάλουν εισφορά 205 ευρώ το μήνα. Η αύξηση θα είναι εξοντωτική, αν υπολογίσουμε ότι σήμερα οι αγρότες καταβάλουν κατά μέσο όρο μηνιαία εισφορά 84,7 ευρώ το μήνα (507 το εξάμηνο).

Προβλέπεται επίσης θέσπιση κινήτρων για μεγαλύτερο σε διάρκεια εργασιακό βίο και περιορισμό της αδήλωτης εργασίας.

Η ενοποίηση των ταμείων θα γίνει σε δύο φάσεις σε βάθος τριετίας ενώ θα συγχωνευθούν στο ΕΤΕΑ όλα τα επικουρικά ταμεία. Το 2015 η διαδικασία θα επικεντρωθεί στην ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε μια οντότητα και η πρώτη φάση της λειτουργικής ενοποίησης θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Στόχος θα είναι η διασφάλιση περαιτέρω μειώσεων σε λειτουργικά κόστη και η εξισορρόπηση των αναγκών των «καλύτερων» οικονομικά και των «χειρότερων» οικονομικά ταμείων. Με τον όρο «εξισορρόπηση» είναι σαφές ότι καταλύεται η οικονομική αυτοδυναμία και προωθείται η ενίσχυση των πιο αδύναμων ταμείων από την περιουσία των πιο εύρωστων προκειμένου να πληρώνονται οι συντάξεις χωρίς περαιτέρω κρατική επιβάρυνση.

Επίσης η κυβέρνηση δεσμεύεται για σταδιακή αντικατάστασης του ΕΚΑΣ ξεκινώντας από το 2018 σε βάθος τριετίας. Η μεταρρύθμιση θα συνδεθεί στη δεύτερη φάση με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού από το Σεπτέμβριο του 2015 και μπορεί να ωφεληθεί από τη σχεδιαζόμενη αναλογιστική μελέτη. Επισημαίνεται επίσης ότι η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντισταθμίσει πλήρως το δημοσιονομικό αντίκτυπο από την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική την περικοπή των συντάξεων το 2012.

Στο κείμενο αναφέρονται οι αυξήσεις στις εισφορές συνταξιούχων και ασφαλισμένων που οδηγούν σε περικοπή συντάξεων δια της πλαγίας οδού . Οι απώλειες μάλιστα θα είναι βαρύτερες από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί καθώς η παρακράτηση της εισφοράς υπολογίζεται στις μικτές συντάξιμες αποδοχές ,πριν αφαιρεθούν οι κρατήσεις που επιβλήθηκαν από τα μνημόνια .

Δηλαδή ,μια επικουρική σύνταξη σήμερα μπορεί να έχει μείνει η μισή( 240 ευρώ) αλλά οι εισφορές θα υπολογιστούν στο αρχικό ποσό των 580 ευρώ ( έτος 2011 πριν επιβληθούν οι πρώτες περικοπές στις επικουρικές) . Έτσι, η παρακράτηση λόγω της θέσπισης της εισφοράς υπέρ υγείας 5% θα είναι 29 ευρώ αντί 12 ευρώ αν υπολογιζόταν στο καθαρό ποσό .

Σύμφωνα με άλλο παράδειγμα , το καθαρό ποσό που φθάνει στα χέρια του συνταξιούχου από μια κύρια σύνταξη 1780 ευρώ ,η οποία έχει υποστεί πέντε περικοπές είναι 1250 ευρώ. Ωστόσο η νέα παρακράτηση υπέρ ασθενείας 1% ( 5% από 4%) υπολογίζεται στο αρχικό ποσό και ανέρχεται σε 17,8 ευρώ αντί για 12,5 ευρώ .

Το ποσοστό των μειώσεων ξεπερνά το 10% ενώ όπως εκτιμούν ειδικοί της ασφάλισης η αύξηση των χαμηλών συντελεστών του ΦΠΑ θα οδηγήσει σε επιπλέον απώλεια του πραγματικού εισοδήματος του συνταξιούχου η οποία μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη από την απώλεια που θα έχει λόγω της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές.

Υπενθυμίζουμε ότι αν εφαρμοζόταν η ρήτρα είχε ήδη αποφασιστεί οριζόντια μείωση 8% στις επικουρικές το 2015 ,επιπλέον 7% το 2016 και πιθανόν αντίστοιχο ποσοστό τα επόμενα χρόνια .

Κύκλοι του Μαξίμου υπερασπιζόμενοι τις προτάσεις τονίζουν ότι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που θα μείωνε τις συντάξεις κατά 500 εκατ. ευρώ ενώ η απόδοση που έχει υπολογιστεί το 2016 από την επιβολή εισφοράς στις επικουρικές είναι τα μισά ,250 εκ ευρώ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλες οι απώλειες στις υψηλές συντάξεις - Όλοι στα 67"

Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει με την Ελλάδα

Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει με την Ελλάδα, διεμήνυσε ο επικεφαλής του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγες μόνο ώρες πριν από τη νέα, κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών τη Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Λίγο νωρίτερα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ είπε πως υπάρχει ακόμη σημαντική απόσταση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε αρκετή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις την Τρίτη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές της ΕΕ, ο ΦΠΑ, οι συντάξεις και η φορολογία των επιχειρήσεων είναι τα κύρια κρίσιμα σημεία στα οποία «σκοντάφτει» για την ώρα η συμφωνία για την Ελλάδα. Παράλληλα, τονίζει πως κοινοτικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχει συζητηθεί το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε, πάντως, σήμερα σε δημοσιογράφους πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να υπάρξουν αποφάσεις για την Ελλάδα στο αποψινό Eurogroup για αυτό -όπως σημείωσε- οι διαπραγματεύσεις στη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης ίσως είναι ολονύχτιες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει με την Ελλάδα"

Επιστρέφουν στο ΕΣΥ επίορκοι γιατροί με το νόμο Κατρούγκαλου

Ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους τα δημόσια νοσοκομεία στους γιατρούς που βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα λογω πειθαρχικής ή ποινικής δίωξης. Πίσω από το σιωπηλό αλλά σταθερό κύμα επιστροφής των επίορκων γιατρών και λοιπών εργαζομένων στο ΕΣΥ που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες "κρύβεται" ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου που δρομολογεί την επαναφορά των επίορκων δημοσιων λειτουργών.

Σε ό,τι αφορά το ΕΣΥ εκτιμάται ότι οι επίορκοι που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα είναι περί τους 60 και κατανέμονται σε διαφορα νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη εκ του νόμου διαδικασία, οι γιατροί "επιστρέφουν" στα νοσοκομεία και συγκεκριμένα στα πειθαρχικά συμβούλια καθε μονάδας εφόσον υπάρχουν, για να κριθεί εκ νέου η υπόθεση τους.

Θεωρητικά το συμβούλιο μπορεί να την "κλείσει" ή να την παραπέμψει σε ανώτερο πειθαρχικό. Στην πράξη, ωστόσο, αυτο που καταγγέλλεται ότι συμβαίνει είναι ότι τα πειθαρχικά συμβούλια συγκαλούνται κατά περίπτωση ανάλογα με τον επίορκο καθε φορά.

Οι "αριστερές" πολιτικές αποχρώσεις των επίορκων φαίνεται οτι παίζουν σημαντικό ρόλο για την πλήρη επαναφορά τους στο ΕΣΥ, καθώς σε κάποια νοσοκομεία τα συμβούλια δεν συγκαλούνται... καθόλου, και με την παρέλευση της προθεσμίας που ορίζει ο νομος, ο επίορκος επανατοποθετείται αυτοδικαίως.

Σε άλλες, πάλι, περιπτώσεις, τα συμβούλια βγάζουν... λάδι τους γιατρούς κρίνοντας οτι οι πράξεις τους είτε αφορούν φακελακι είτε παράτυπη προμηθεια είτε άλλη συμπεριφορά δεν συνεπάγονται κάποια ποινή. Ειναι ενδεικτική η περίπτωση γιατρού από το γενικό νοσοκομείο Καρπενησιου ο οποίος απομακρύνθηκε με διαθεσιμότητα λογω χρηματισμού, - συνελήφθη να δέχεται φακελακι με 150 ευρώ- αλλά πλέον με τις διαδικασίες που ορίζει ο νομος Κατρούγκαλου επανήλθε στην κλινική και στη θέση του.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστρέφουν στο ΕΣΥ επίορκοι γιατροί με το νόμο Κατρούγκαλου"

Οξεία αντίδραση Τσίπρα για τη μη αποδοχή των ισοδύναμων μέτρων

Την σφοδρή αντίδραση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει προκαλέσει η επιμονή του ΔΝΤ να μην κάνει αποδεκτά δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά.

Συμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλες, με αφορμή την επιμονή συγκεκριμένων θεσμών να μην αποδέχονται ισοδύναμα μετρά, μιλώντας σε συνεργάτες του είπε:

«Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Οξεία αντίδραση Τσίπρα για τη μη αποδοχή των ισοδύναμων μέτρων"

Λαφαζάνης: Η Ρωσία δεν θα μας δώσει προκαταβολή 5 δισ. για τον αγωγό

«Τακτική αφωνίας» ακολουθεί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αποφεύγοντας επιμελώς να τοποθετηθεί για το περιεχόμενο της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης προς τους πιστωτές, διατηρώντας -προς ώρας- και το σύνολο των στελεχών της αριστερής πτέρυγας σε γραμμή ήπιων τοποθετήσεων.

Παρά τις συνεχείς «ενοχλήσεις» που δέχθηκε στη Βουλή από τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης απέφυγε να μιλήσει για την τροπή των διαπραγματεύσεων αλλά και να διαψεύσει τα «περί νέων μνημονίων που θα ψηφιστούν το σαββατοκύριακο», που σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, όπου υπάρχει διάταξη για την δημιουργία δημόσιας εταιρίας (ΔΕΠΑΝΑ) για την συμμετοχή στην κατασκευή και αξιοποίηση του ρώσικου αγωγού στο πλαίσιο του πρόσφατου μνημονίου συνεργασίας που υπογράφηκε στην Αγία Πετρούπολη, ο κ. Γεωργιάδης είπε χαρακτηριστικά ότι «είναι καλό να μπαίνετε στα μνημόνια».

«Το Σαββατοκύριακο να υπογράψετε και το μεγάλο, το καλό μνημόνιο» είπε, ενώ κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει εάν ισχύουν δημοσιεύματα που υποστηρίζουν πως η Ρωσία θα δώσει στην χώρα μας 5 δισ. ευρώ ως προκαταβολή για την κατασκευή του αγωγού.

Από την πλευρά του ο κ. Λαφαζάνης απέφυγε ακόμα και να διαψεύσει τα περί «νέων μνημονίων» και περιορίστηκε στο θέμα του αγωγού, διαψεύδοντας ότι υπήρξε θέμα προκαταβολής 5 δισ. ευρώ από τους Ρώσους.

«Μας λέτε για 5 δισ. ευρώ. Είναι δυνατόν να κάνετε αυτές τις αιτιάσεις αυτή την ώρα; Η Ελλάδα ενώ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το έργο θα βρεθεί να έχει στην κατοχή της το 50% του έργου που θα χρηματοδοτήσουν άλλοι. Από την λειτουργία του αγωγού θα υπάρξουν αναπτυξιακά, δημοσιονομικά οφέλη», είπε ο υπουργός για να προσθέσει: «Μας λέτε για τα 5 δισ. ευρώ! Μα βρήκατε καμία αγελάδα που να μπορούμε να αρμέγουμε και να μας προσφέρει δισεκατομμύρια;».

Ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει άμεσα χρηματοδότηση-δανεισμός της υπό σύσταση ελληνικής εταιρίας (ΔΕΠΑΝΕ) από ρώσικες τράπεζες.

«Η ΔΕΠΕΝΕ την οποία ιδρύουμε θα μπορεί να κάνει αίτηση σε κοινοπραξίες ρώσικων τραπεζών και κυρίως προς την αναπτυξιακή τράπεζα της Ρωσίας για να λάβει χρηματοδότηση έναντι των κερδών που θα έχει από την λειτουργία του έργου και αυτό θα μπορεί να γίνει το επόμενο διάστημα», σημείωσε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαφαζάνης: Η Ρωσία δεν θα μας δώσει προκαταβολή 5 δισ. για τον αγωγό"

Γερμανικός Τύπος: ΔΝΤ vs Κομισιόν λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup

Τα ξίφη τους διασταυρώνουν τώρα οι πιστωτές των Αθηνών με το ΔΝΤ να κρατά άτεγκτη στάση έναντι της Ελλάδας ενώ η Κομισιόν εμφανίζεται πιο διαλλακτική απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνει ο γερμανικός Τύπος.

«Τώρα συγκρούονται και οι πιστωτές της Αθήνας μεταξύ τους», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της εφημερίδας "Suddeutsche Zeitung", με πολλά γερμανικά δημοσιεύματα να επικεντρώνονται στις διαφωνίες μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά την ελληνική κρίση. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, το ΔΝΤ κατηγορεί την Κομισιόν ότι έχει κάνει πολλές υποχωρήσεις στα αιτήματά της προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα, ενώ κύκλοι της ΕΕ επικρίνουν το Ταμείο για τη σκληρή στάση του.

Την ώρα που η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ δίνει "γραμμή" στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προκειμένου να διασφαλιστούν οι απαιτούμενοι όροι για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών Γερμανοί οικονομολόγοι προειδοποιούν για τις αρνητικές συνέπειες ενός Grexit, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. "Η Αθήνα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει όμως να παραμείνει στη νομισματική ένωση", επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα "Ostthuringer Zeitung" η οποία διεξήγαγε την έρευνα επισημαίνοντας ότι, πολλοί Γερμανοί οικονομολόγοι φοβούνται ότι ένα Grexit θα οδηγήσει την Ελλάδα στο χάος. Για τους Έλληνες θα είναι μια οικονομική και κοινωνική καταστροφή, η χώρα δεν θα μπορεί πλέον να πληρώνει τα χρέη της, θα βρεθεί υπερχρεωμένη, δεν θα λάβει νέα κεφάλαια και η φτώχεια θα αυξηθεί», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικών Ερευνών (IMK) Γκούσταβ Χορν. Κάτι τέτοιο πρέπει να αποφευχθεί".

Die Welt
Οι διαφωνίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ ήταν εμφανείς ήδη από τις προηγούμενες εβδομάδες, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα "Die Welt". Όμως καθώς φαίνεται να πλησιάζει η τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων τίθεται το ερώτημα "κατά πόσο οι θεσμοί σε αυτή την κρίσιμη στιγμή θα μαλακώσουν τη στάση τους ή αν θα θέσουν σε κίνδυνο ένα αποτέλεσμα".

Spiegel
Σύμφωνα με το περιοδικό "Der Spiegel", οι Ευρωπαίοι φαίνεται να μην σκέφτηκαν πολύ το ΔΝΤ στις τελευταίες συζητήσεις τους με την Ελλάδα. Οι διαπραγματευτές του tαμείου διαφωνούν με την πορεία των συζητήσεων. Αν και η Κομισιόν και το Eurogroup χαιρέτισαν τη Δευτέρα τις νέες προτάσεις της Αθήνας, το ΔΝΤ δεν ήταν ευχαριστημένο με τη λίστα. Όπως επεσήμανε τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτή δεν είναι αρκετά συγκεκριμένα και βασίζονται πολύ στην αύξηση της φορολογίας και των εισφορών αντί στη μείωση δαπανών", επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό.

Suddeutsche Zeitung
Μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής των χωρών της ευρωζώνης τη Δευτέρα, έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση μεταξύ των πιστωτών της Αθήνας σχετικά με τους όρους της διάσωσής της, επισημαίνει η Suddeutsche Zeitung. H Λαγκάρντ θα κρατήσει σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας, υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα επισημαίνοντας ότι , ήδη η επικεφαλής του ΔΝΤ έχει δώσει "γραμμή" στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εν όψει της σημερινής συνάντησης στις Βρυξέλλες.

Die Zeit
"Έχει νόημα αυτό κύριε Τσίπρα;", διερωτάται η γερμανική εφημερίδα "Die Zeit" αναφερόμενη στις ελληνικές προτάσεις που ζητούν υψηλότερους φόρους και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις. Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης δείχνει ότι ο Τσίπρας έκανε παραχωρήσεις κι ότι δεν πρόκειται να λύσει έτσι το πρόβλημα στη χώρα του.

DLF
Σε συνέντευξή του στη γερμανική Ραδιοφωνία " DLF" , ο Ζβεν Γκίγκολντ, ευρωβουλευτής των Πρασίνων και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο τονίζει ότι, παρά τα αδιέξοδα και τις καθυστερήσεις, υπάρχει τώρα στο τραπέζι μια πρόταση κι αυτό είναι μία μεγάλη πρόοδος. "Καλύτερα μια κακή συμφωνία παρά καθόλου συμφωνία", επισημαίνει ο Γκίνγκολντ και προσθέτει: "Η ύπαρξη βάσης για συμφωνία είναι η καλή είδηση. Και η κακή είδηση είναι οι αυξήσεις φόρων και οι περικοπές. Σε κάθε περίπτωση ο Α. Τσίπρας βρίσκεται σε άβολη θέση'.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται σε δεινή θέση: "Η τελευταία ευκαιρία της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης δεν ήταν τελευταία και τώρα υπάρχει μία άλλη ευκαιρία, αύριο στο Eurogroup. Mετά από όλα αυτά δημιουργείται η βεβαιότητα ότι οι πολιτικοί έχουν αποφασίσει να διατηρήσουν την Ελλάδα στο ευρώ πάση θυσία. Ειλικρινά σας λέω , δεν είμαι πια τόσο σίγουρος γι΄αυτό", ομολογεί ο Ζβεν Γκίγκολντ εξηγώντας πως , είναι σαφές ότι το τρέχον πρόγραμμα δεν το ήθελε η νέα κυβέρνηση κι ότι αναγκάστηκε να το υιοθετήσει διότι αλλιώς θα βίωνε την καταστροφή μέσα στην ίδια τη χώρα.

"Είναι παράλογο να πιστεύει κανείς ότι θα ήταν καλύτερα τα πράγματα στην Ελλάδα εκτός ευρώ. Θα υπήρξε χάος και δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί καμία διαρθρωτική μεταρρύθμιση. Η Αθήνα ήθελε να δείξει ότι πολέμησε μέχρι τέλους. Αλά ένα είναι σαφές στην Ελλάδα. Ο Τσίπρας θα νιώθει πολύ άβολα".

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανικός Τύπος: ΔΝΤ vs Κομισιόν λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup"

Παράταση έως τις 27 Ιουλίου για την υποβολή των Ε9

Τροπολογία με την οποία παρατείνεται έως και τις 27 Ιουλίου (λήγει στις 30 Ιουνίου) η προθεσμία για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας (Ε9) κατατέθηκε στην Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.

Η ρύθμιση εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια που θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες και εκτός της παράτασης για τα Ε9 τροποποιείται η διάταξη σχετικά με το χρόνο καταβολής του φόρου εισοδήματος, ώστε οι προβλεπόμενες τρεις δόσεις να καταβάλλονται σε κάθε περίπτωση την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, ανεξάρτητα δηλαδή από την λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης.

Τέλος, η τροπολογία παρατείνει από 90 σε 120 ημέρες την προθεσμία έκδοσης απόφασης από την Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης επι ενδικοφανών προσφυγών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση έως τις 27 Ιουλίου για την υποβολή των Ε9"

Νέα χρηματοδοτική στήριξη από τον ELA παρείχε η ΕΚΤ

Χρηματοδοτική ένεση και σήμερα αποφάσισε να πραγματοποιήσει η ΕΚΤ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του ΔΣ, όπου αποφασίστηκε η αύξηση του ορίου χορηγήσεων μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.

Το ποσό δεν έγινε γνωστό.

Πηγές της ΕΚΤ διαμηνύουν πως η Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να ξανασυνεδριάσει για τον ίδιο λόγο, όποτε χρειαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη Τετάρτη η ΕΚΤ έχει παρέμβει συνολικά πέντε φορές για την αύξηση του ορίου χρηματοδότησης προκειμένου να υποστηριχθεί η ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα χρηματοδοτική στήριξη από τον ELA παρείχε η ΕΚΤ"

Το 10σέλιδο έγγραφο με ολόκληρη την ελληνική πρόταση - ΒΙΝΤΕΟ

Ολόκληρο το κείμενο των 10 σελίδων που αποτελεί τη βάση διαπραγμάτευσης με στόχο τη συμφωνία και το οποίο παρουσίασε χθες η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές, παρουσίασε το Star.

Η ελληνική πρόταση φέρει την υπογραφή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και όχι του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, μετά από σχετικό αίτημα των εταίρων.

Στην πρόταση περιλαμβάνεται σαφής δέσμευση ότι έως την 1η Ιουλίου θα ψηφιστεί στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έως το 2018 στο οποίο και θα συμπεριλαμβάνονται όλα τα μέτρα.

Υπάρχει επίσης δέσμευση για την κατάργηση της έκπτωσης του 30% στο ΦΠΑ στα νησιά.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από την 1/1/2016 ενώ καθιερώνονται αντικίνητρα ώστε κανένας να μην μπορεί να βγει πρόωρα στη σύνταξη. Στόχος είναι το 2025 να βγαίνουν όλοι στη σύνταξη στα 67 χρόνια.

Δείτε το βίντεο του STAR


enikos

Ολόκληρη η πρόταση (στα αγγλικά)ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Το 10σέλιδο έγγραφο με ολόκληρη την ελληνική πρόταση - ΒΙΝΤΕΟ"

Κατρούγκαλος: Συμφωνήσαμε σε σκληρά μέτρα αλλά από ανάγκη

Γιατί συμφωνεί με την ελληνική πρόταση εξήγησε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «La Tribune» o υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος. «Πρόκειται για σκληρά μέτρα», παραδέχθηκε ο υπουργός για να τονίσει όμως πως «δεν αποτελούν επιστροφή στα παλαιά προγράμματα λιτότητας». «Συμφωνήσαμε σε δημοσιονομικά μέτρα που είναι αντίθετα με τη λογική μας, αλλά το κάναμε από ανάγκη» υπογράμμισε o υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην εφημερίδα.

«Τα μνημόνια επιδίωκαν να απορρυθμίσουν την ελληνική κοινωνία και να εφαρμόσουν μια νεοφιλελεύθερη ατζέντας με τη μείωση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Εμείς, έχουμε την πρόθεση να διατηρήσουμε αυτά τα δικαιώματα. Αυτό είναι σημαντικό, και έχουμε ένα νόμο για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο» ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Παράλληλα υποστήριξε ότι «φέτος θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε τις κρατικές δαπάνες από το δικό μας εισόδημα, το οποίο είναι ο λόγος που χρησιμοποιούμε ένα φόρο που δεν είναι κοινωνικά δίκαιο, ιδίως επειδή δεν είχαμε χρόνο για να αλλάξουμε μας φορολογικό σύστημα. Το επόμενο έτος, θα λάβουμε άλλες αποφάσεις».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος: Συμφωνήσαμε σε σκληρά μέτρα αλλά από ανάγκη"

ΤτΕ: Επικαλείται εκ νέου το υπηρεσιακό απόρρητο για τα δάνεια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Έγγραφο της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία για ακόμη μία φορά επικαλείται το υπηρεσιακό-επαγγελματικό απόρρητο και δηλώνει αδυναμία να γνωστοποιήσει στοιχεία, διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθη Παναγούλη και Νάσου Αθανασίου, για την αποπληρωμή δανείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ως απάντηση στην ερώτηση των δύο βουλευτών, διαβιβάζεται και έγγραφο από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος αναφέρει στους δύο βουλευτές ότι «είναι στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης η επεξεργασία και διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση δανείων προς τα πολιτικά κόμματα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με αναδρομική ισχύ, με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής».

Ως προς την απάντηση της Τραπέζης της Ελλάδος, στο σχετικό έγγραφο επισημαίνεται ότι η πολιτική χορηγήσεων δανείων και πάσης μορφής πιστώσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί και εποπτεύονται από την ΤτΕ προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα, δεν καθορίζεται διοικητικά με αποφάσεις της ΤτΕ. Διενεργείται ελεύθερα, στο πλαίσιο της πιστωτικής πολιτικής που έκαστο πιστωτικό ίδρυμα υιοθετεί ως προς την ανάληψη και διαχείριση κινδύνων (πιστωτικού, αγοράς, ρευστότητας κ.λπ.). Επομένως, η λήψη αποφάσεων αναφορικά με τη χρηματοδότηση των κομμάτων λαμβάνεται από την τράπεζα, αφού αξιολογήσει τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων (λειτουργική πηγή ή τυχόν ληφθείσες εξασφαλίσεις).

Η Τράπεζα της Ελλάδος υπογραμμίζει ότι ο ρόλος της συνίσταται στη διασφάλιση πως το πιστωτικό ίδρυμα διαθέτει κατάλληλες εσωτερικές διαδικασίες και επαρκή κεφάλαια για να αναγνωρίζει, να εκτιμά και να διαχειρίζεται τους κινδύνους που απορρέουν από την πιστωτική πολιτική του, ώστε να διασφαλίζεται διαρκώς η κάλυψη των σχετικών κεφαλαιακών απαιτήσεων, ως ο νόμος 3601/2007 ορίζει.

Ειδικότερα, η Τράπεζα της Ελλάδος αξιολογεί την οργανωτική και λειτουργική δομή των πιστοδοτικών διαδικασιών, τη δανειοδοτική πολιτική, τις διαδικασίες διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου, την εξέλιξη της ποιότητας χαρτοφυλακίου ανά κατηγορία δανείων (επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά), τη συγκέντρωση κινδύνου σε συγκεκριμένους κλάδους ή πιστούχους και την πολιτική σχηματισμού προβλέψεων. «Ως γίνεται αντιληπτό η Τράπεζα της Ελλάδος δεν εξετάζει τη χορήγηση επιμέρους πιστοδοτήσεων και τη ροή των δανειακών κεφαλαίων, ούτε καθορίζει τη διάθεση ανάληψης κινδύνου από κάθε εποπτευόμενο ίδρυμα» αναφέρει η ΤτΕ στην απάντησή της και προσθέτει: «Σε ό,τι αφορά στοιχεία για τα δάνεια των κομμάτων που τυχόν περιέρχονται σε γνώση των στελεχών της ΤτΕ κατά την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, αυτά καλύπτονται από τις διατάξεις περί υπηρεσιακού-επαγγελματικού απορρήτου, όπως αυτές προβλέπονται στο άρθρο 54 του Ν. 4261/2014, κατ' εφαρμογή της Οδηγίας 2006/48/ΕΚ, και συνεπώς δεν είναι δυνατή η γνωστοποίησή τους».

Οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταθέσει ερώτηση, ζητώντας να ενημερωθούν ποια είναι τα ακριβή ποσά που οφείλουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και σε ποιες τράπεζες τα χρωστούν. Ζητούσαν να ενημερωθούν με ποιες εγγυήσεις δόθηκαν αυτά τα ποσά, με ποιο τρόπο σκοπεύει η κυβέρνηση να διεκδικήσει την πλήρη εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεών τους, «ποιες είναι οι νομικές δυνατότητες αν δεν συμμορφωθούν οι κ.κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος» και «αν υπάρχει το ενδεχόμενο να δεσμευτούν οι περιουσίες τους, ώστε να μη χρεωθούν οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες την κακοδιαχείριση των αρχηγών των κομμάτων της ανθρωπιστικής καταστροφής». Επίσης, ζητούσαν να κατατεθούν στη Βουλή πλήρη αντίγραφα των δανειακών συμβάσεων των παραπάνω κομμάτων.

Στο κείμενο της ερώτησής τους, ο κ. Παναγούλης και ο κ. Αθανασίου ανέφεραν ότι την εποχή της εξοντωτικής λιτότητας των μνημονίων, οι αρχηγοί των δύο κομμάτων τύγχαναν μεγάλων προνομίων, «ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, απελάμβανε τις μετακινήσεις του με αυτοκίνητο αξίας 750.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα ο Αντώνης Σαμαράς κατεδέχετο ως πρωθυπουργός να εισπράττει επίδομα κίνησης 170 ευρώ για κάθε μέρα παρουσίας του στο εξωτερικό».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "ΤτΕ: Επικαλείται εκ νέου το υπηρεσιακό απόρρητο για τα δάνεια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ"

Bild: «'Εκρηξη» Ολάντ κατά της Μέρκελ για τη στάση της στο ελληνικό ζήτημα

Στη διαμάχη μεταξύ Ολάντ και Μέρκελ για το χρέος της Ελλάδας αναφέρεται η Bild σύμφωνα με τελευταίες αποκαλύψεις των Wikileaks οι οποίες βασίζονται στην NSA.

Ειδικότερα όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε μια βίαιη αντίδραση έναντι της στάσης που κρατά η Γερμανίδα Καγκελάριος για το ελληνικό ζήτημα.

Μάλιστα όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα πραγματοποιήθηκε και μυστική συνάντηση μεταξύ Ολάντ και Γκάμπριελ για το συγκεκριμένο θέμα.

Ειδικότερα ένα σημείωμα με ημερομηνία 22 Μαϊου 2012 ανέφερε «μυστική συνάντηση» του Ολάντ με τον Γκάμπριελ με θέμα «πιθανό Grexit και τι σημαίνει για την Ευρώπη».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε πίσω από την πλάτη της Ανγκελα Μέρκελ και μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Jean-Marc Ayrault δήλωσε ότι πρέπει η συνάντηση να κρατηθεί μυστική ώστε να αποφευχθούν διπλωματικά προβλήματα...

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Bild: «'Εκρηξη» Ολάντ κατά της Μέρκελ για τη στάση της στο ελληνικό ζήτημα"

Σέλινγκ: Απρόβλεπτη η συνέχεια αν δε βρεθεί λύση ως την Κυριακή

Αν δεν βρεθεί λύση για μια συμφωνία με την Ελλάδα ως την Κυριακή, δεν μπορεί να προβλεφθεί τι θα συμβεί στη συνέχεια, δήλωσε σήμερα ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ στον αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό ORF.

Για να συμφωνήσουν οι θεσμοί των πιστωτών και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ως προς τις τελευταίες προτάσεις της Αθήνας, χρειάζεται ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ.

«Αναμένω ότι αυτό θα προταθεί απόψε. Αν δεν υπάρξει μια πραγματική λύση ως την Κυριακή δεν μπορεί να προβλεφθεί ποιο θα είναι το επόμενο βήμα», σημείωσε.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σέλινγκ: Απρόβλεπτη η συνέχεια αν δε βρεθεί λύση ως την Κυριακή"

Σταθάκης: Θα έχουμε συμφωνία σήμερα - Υπό προϋποθέσεις δεν θα καταλήξουμε σε τρίτο μνημόνιο

«Έχω την εντύπωση ότι έχουμε συμφωνία μέσα στο χρονοδιάγραμμα που βασίστηκε τη Δευτέρα. Σήμερα θα τελειώσει» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του στο Mega.

«Νομίζω ότι είναι πολύ μικρές οι λεπτομέρειες των διαφορών και δεν αλλάζουν τα δεδομένα» πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης για να τονίσει πως «πετύχαμε την πιο ισορροπημένη συμφωνία υπό τις δεδομένες συνθήκες». Ο υπουργός χαρακτήρισε τα μέτρα «ισορροπημένα» για να υπογραμμίσει πως «οι δανειστές ζητούσαν απευθείας περικοπές συντάξεων και μισθών και καθολική αύξηση ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες».



Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε πως «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς δεν έχει κανένα από τα στοιχεία του συμβιβασμού που γίνεται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης» και αναφορικά με το χρέος είπε πως έχει δύο πλευρές. Πρώτον, τη διαχείριση του χρηματοδοτικού κενού το 2015-16-17 και 2018 και δεύτερον, την αποπληρωμή του χρέους από το 2022 μέχρι και το 2045.

Όσο για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Σταθάκης είπε πως αν καταργηθεί θα πρέπει να έχουμε ισοδύναμα που θα αναπληρώσουν τα έσοδα, ενώ σε ερώτηση αν θα τον πληρώσουμε και το 2016, ο υπουργός απάντησε: «Τον Σεπτέμβριο με τον προϋπολογισμό του 2016, θα σας πούμε αν και τι θα πληρώσετε».



Αναφορικά με τις πιέσεις για αύξηση του ΦΠΑ ανέφερε πως δεν θα υπάρχει κανείς σοβαρός αντίκτυπος για τα εμπορικά νησιά και σημείωσε πως «για όλα τα υπόλοιπα νησιά, δίνουμε τη μάχη για να διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ».

Παράλληλα, προέβλεψε ότι παρά το γεγονός ότι στο α’ τρίμηνο υπάρχει οριακή ύφεση, τελικά τo πρόσημο για την οικονομία το 2015 θα είναι θετικό, καθώς θα καταγραφεί ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 1,5%.

«Υπό προϋποθέσεις δεν θα καταλήξουμε σε τρίτο μνημόνιο»

«Εκτός πραγματικότητας» χαρακτήρισε την όποια συζήτηση για τρίτο πρόγραμμα στήριξης ο υπουργός Οικονομίας για να τονίσει όμως πως «μόνο υπό προϋποθέσεις δεν θα καταλήξουμε σε τρίτο μνημόνιο».

Αυτό θα κριθεί, σύμφωνα με τον υπουργό, από την πορεία της οικονομίας, τα πλεονάσματα που μπορεί να παράξει και αν θα χρησιμοποιηθούν και τα 10 δισ. του ΤΧΣ.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταθάκης: Θα έχουμε συμφωνία σήμερα - Υπό προϋποθέσεις δεν θα καταλήξουμε σε τρίτο μνημόνιο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news