facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Η ΝΔ καταγγέλλει δημοσκόπηση της Αυγής

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και την εφημερίδα «Αυγή» εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας και σύμφωνα με την οποία, όπως καταγγέλεται από τη Συγγρού, «οι δυνάμεις των κομμάτων και οι αναποφάσιστοι αγγίζουν το 120%».

Η Νέα Δημοκρατία στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «πανικό και φόβο του ΣΥΡΙΖΑ» τονίζοντας ότι «η προπαγάνδα έχει και τα όρια της».

«Αλλά απ’ ότι φαίνεται, η πολύ προπαγάνδα προφανώς οδηγεί στην αποβλάκωση» καταλήγει στη σκληρή ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

Tο γράφημα της δημοσκόπησης όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα avgi.gr


Αυγή: Λίγη ψυχραιμία δεν βλάπτει
Απαντώντας, η διεύθυνση της «Αυγής», αναφέρει:

«Μετά απο δέκα χρόνια και 145 έρευνες με την ίδια ακριβώς μεθοδολογία, για τις οποίες η Ν.Δ. δεν εξέδωσε ανακοινώσεις, η Συγγρού αισθάνθηκε την ανάγκη τώρα να αμφισβητήσει την έρευνα της Public Issue που δημοσιεύεται στην ΑΥΓΗ. Ενδεχομένως την Ν.Δ. να ενόχλησε η διαφορά 28 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ απο τη Ν.Δ., την οποία καταγράφει η δημοσκόπηση. Η εταιρεία Public Issue ανακοινώνει πάντα "εκτίμηση εκλογικής επιρροής" και όχι "πρόθεση ψήφου". Επιπλέον, αναφέρει και το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου που λαμβάνει υπ όψιν της. Οι φωστήρες της Συγγρού πρόσθεσαν το ποσοστό αυτό, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής και κατέληξαν στο ...119,5%. Λίγη ψυχραιμία δεν βλάπτει».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΝΔ καταγγέλλει δημοσκόπηση της Αυγής"

Νέο μήνυμα από τις ΗΠΑ: Το βάρος είναι στην Ελλάδα - Πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις

Καταστροφικές συνέπειες για τους Έλληνες θα έχει μια έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου ο οποίος σε συνέντευξη του στο CNN τόνισε ότι παραμένουν άγνωστες οι κίνδυνοι από πιθανές συνέπειες για άλλα κράτη.

«Στην Ελλάδα οι συνέπειες από μια αποτυχία θα ήταν τρομακτικές, απίστευτη μείωση στην οικονομική δραστηριότητα. Αυτοί θα νιώσουν πρώτοι το βάρος από μια τέτοια αποτυχία» ανέφερε ο κ. Λιού μιλώντας στην εκπομπή “CNN’s Fareed Zakaria GPS”.

«Το βάρος είναι στην Ελλάδα. Η καλύτερη λύση για τη χώρα θα είναι να πάρει ορισμένες σκληρές αποφάσεις» έστειλε το μήνυμα στην Αθήνα ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ.

Στη συνέντευξη που θα μεταδοθεί την Κυριακή ο Λιού σημειώνει ότι είναι άγνωστο το πώς θα αντιδράσουν οι διεθνείς αγορές αν δεν υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα. «Η πραγματικότητα είναι ότι θα βλέπουμε από μέρα σε μέρα ότι υπάρχουν συνέπειες σε άλλες αγορές. Δεν πιστεύω ότι κάποιος θα ήθελε να το δει αυτό» καταλήγει ο κ. Λιού.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο μήνυμα από τις ΗΠΑ: Το βάρος είναι στην Ελλάδα - Πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις"

Σουλτς: Δεν γίνεται κάποιος να μην πληρώνει τα χρέη του αλλά να περιμένει χρήματα από την ΕΕ

Μήνυμα προς την Ελλάδα στέλνει ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς με δηλώσεις του στην κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

«Δεν γίνεται να βγει κανείς από την Ευρωζώνη, να μην πληρώσει τα χρέη του, αλλά να περιμένει ότι θα εξακολουθήσουν να ρέουν γενναιόδωρα τα χρήματα από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δηλώνει ο κ. Σουλτς.

Παράλληλα εκφράζει την πρόθεσή του να κάνει τα πάντα προκειμένου να μην φθάσουμε σε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σουλτς: Δεν γίνεται κάποιος να μην πληρώνει τα χρέη του αλλά να περιμένει χρήματα από την ΕΕ"

Απογοητευμένος ο Γιούνκερ: Το παιχνίδι της Ελλάδας έχει κάνει δύσκολη τη διαπραγμάτευση

Βαθύτατα απογοητευμένος φαίνεται να είναι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, σύμφωνα με κοινοτικές πηγες που μιλησαν στο protothema.gr Έπειτα από το άδοξο Eurogroup στο Λουξεμβούργο και την σύγκλιση εκτακτης Συνόδου Κορυφης στις Βρυξελλες, εκπρόσωπος των Θεσμων σημειωνει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπη «αδυνατεί να κατανοήσει το παιχνίδι (όπως το χαρακτήρισε) της ελληνικής πλευράς, το οποίο καταστεί τη διαπραγμάτευση πολύ δυσκολότερη».

Η ίδια πηγή τόνισε πως η Επιτροπή συνεχίζει να μην ζητάει την μείωση των συντάξεων, όπως υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά τη μεταρρυθμίση του συνταξιοδοτικού προς μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση. Συμφωνα με τα λεγόμενα του κοινοτικού αξιωματούχου ο Έλληνας υπουργός οικονομικών Γιανης Βαρουφακης βρίσκεται σε ένα «παράλληλο σύμπαν» σχετικά με αυτό το ζήτημα καθώς τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά εξοικονομούν γύρω στα 71 εκατομμύρια ευρώ ή το 0,04% του ελληνικού ΑΕΠ, σημαντικά χαμηλότερο ποσό από το 1% που απαιτούν οι θεσμοί.

Σημαντικο πρόβλημα και «παράπονο» της Επιτροπής αποτελεί το μέγεθος της παραπληροφόρησης του ελληνικού κοινού, κάτι που οδήγησε για πρώτη φορά την εκπρόσωπο Τύπου οικονομικών Ανικα Μπρειντχαρτ να προβάλει τα μετρα που προτείνουν οι θεσμοί δημοσίως, σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν oι παρανοήσεις, όταν οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν τη προηγούμενη εβδομάδα.

Ένα από τα κυριότερα προβλήματα της διαπραγμάτευσης που δεν επιτρέπει στους θεσμούς να λάβουν σοβαρά υπόψιν τις ελληνικές προτάσεις είναι ακόμη και σήμερα η έλλειψη κοστολόγησης. Συγκεκριμένα ο ευρωπαίος αξιωματούχος δηλώνει πως δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε πως η κυβέρνηση μπορεί να εξοικονομεί περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής όταν φέτος εχει καταφέρει να συλλέξει μόνο 13 εκατομμύρια.

Η άρνηση αξιοποίησης αυτών των «θόλων μέτρων» όπως τα αντιλαμβάνονται οι εκπρόσωποι των Θεσμών, κατά τον Γιάνη Βαρουφακη αποδίδονται στη θέληση των εταίρων να τιμωρήσουν την Ελλάδα και την κυβέρνηση της, όπως δήλωσε και με την ολοκλήρωση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απογοητευμένος ο Γιούνκερ: Το παιχνίδι της Ελλάδας έχει κάνει δύσκολη τη διαπραγμάτευση"

Σαμαράς σε αγρότες στο Κιλελέρ: Εκτός ευρώ ποιος θα σας πληρώσει; Ο Κινέζος;

«Μέσα στις μεγάλες αποφάσεις που πρέπει να λάβει η χώρα μας τις επόμενες μέρες η βασική πυξίδα να είναι η πυξίδα της Ευρώπης. Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική. Και η λογική για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για τον αγρότη, όπως και για τον μικρομεσαίο, είναι να παραμείνουμε ισχυρά δεμένοι με την Ευρώπη και με το ευρώ» δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς στο Κιλελέρ όπου επισκέφτηκε το μνημείο του αγρότη και κατέθεσε στεφάνι.

Σε δήλωση που έκανε στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε:

«Με τις προηγούμενες κυβερνήσεις -και δεν βάζω μόνον τη δικιά μου- ο αγρότης ήξερε ότι έστω και με καθυστερήσεις, με λάθη, εν πάση περιπτώσει θα πληρωθεί, τό ‘ξερε. Σήμερα κυριαρχεί ο φόβος, η αβεβαιότητα, το άγχος, η στάση πληρωμών του κράτους σε όλα κυριαρχεί, επομένως και για τον αγρότη και για τον κτηνοτρόφο και για τον μεταποιητή η αίσθηση της πιθανότητας η δουλειά του να μην αποδώσει. Να μην πληρωθεί καθόλου.

» Μέσα σε ένα κράτος που με τον τρόπο που συμπεριφέρεται μέχρι τώρα χωρίς να έχει πάρει κανέναν μέτρο στην ουσία κηρύσσει κάθε μέρα πτώχευση. Αυτή η αγωνία είναι ακριβώς εκείνο που μου μεταφέρθηκε σήμερα μιλώντας με τον αγροτικό κόσμο εδώ στο Κιλελέρ.

» Θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει, θα κερδίσει η λογική. Και ότι μέσα στις συγκεκριμένες μεγάλες αποφάσεις που πρέπει να λάβει η χώρα μας τις επόμενες μέρες η βασική πυξίδα θα είναι η πυξίδα της Ευρώπης.

» Γιατί, όπως μόλις τώρα συζητήσαμε, πείτε ότι δεν θέλουμε την Ευρώπη η οποία είναι η μεγάλη μάνα - τροφοδότης του Έλληνα αγρότη επί δεκαετίες, με τρισεκατομμύρια. Ποιος θα σε πληρώσει; Ο Αμερικάνος; Ο Ρώσος που εχθές επίσημα είπε το ‘νιετ, νιετ, νιετ’; Ο Κινέζος; Η θα ‘ρθει η Βενεζουέλα, η Κούβα ή η Βόρειος Κορέα, που πολλές φορές το λέμε εν είδει αστείου, αλλά τελικά αυτές οι χώρες περισσεύουν δεν ξέρω να υπάρχει καμία άλλη.

» Επομένως για κάποιον, ο οποίος ζει και τρέφει την οικογένειά του από την αγροτιά ως δικό του κύριο επάγγελμα, αυτά τα ερωτήματα είναι κορυφαία και μπροστά του υψώνονται σήμερα τείχη τεράστια, κυκλώπεια, αμφισβήτησης, αβεβαιότητας και πόνου, πίκρας, τελικά.

» Ελπίζω - για άλλη μια φορά το λέω - να πρυτανεύσει η λογική. Και η λογική για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για τον αγρότη όπως και για τον μικρομεσαίο είναι να παραμείνουμε ισχυρά δεμένοι με την Ευρώπη και με το ευρώ».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαμαράς σε αγρότες στο Κιλελέρ: Εκτός ευρώ ποιος θα σας πληρώσει; Ο Κινέζος;"

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Θέλουμε διάλογο για το χρέος, όχι εκβιασμούς

«Αυτό που ζητάμε είναι ένας ειλικρινής διάλογος για το δημόσιο χρέος και όχι συζητήσεις στο πλαίσιο εκβιασμού», το μήνυμα της Προέδρου της Βουλής προς τους πιστωτές της Ελλάδας.

Σε συνέντευξή της στο βρετανικό δίκτυο Channel 4, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε πως η Επιτροπή Αλήθειας για το χρέος «έχει πλέον αποδείξει ότι το χρέος είναι παράνομο, απεχθές και μη βιώσιμο». Παράλληλα, απέρριψε τους ισχυρισμούς των δανειστών ότι η Αθήνα εκβιάζει την Ευρώπη με την απειλή του Grexit.

«Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να υπερασπιστεί το δικαίωμα του λαού να επιλέξει μια άλλη πολιτική. Στόχος της είναι να υπηρετήσει τη δημοκρατική εντολή που έλαβε» είπε, προσθέτοντας:

«Ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πάρα πολύ λόγω των παράνομων συμφωνιών που κατά βάση υπαγορεύτηκαν από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της η Ζωή Κωνσταντοπούλου άσκησε κριτική στη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ («για να συνεχιστεί ο διάλογος με την Ελλάδα πρέπει να υπάρχουν ενήλικες στο δωμάτιο»), λέγοντας πως «οι Έλληνες δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως λαός εφήβων που θα πρέπει να υπακούουν κυβερνήσεις ενηλίκων».

«Πιστεύω πως αυτή είναι μια πολύ προβληματική δήλωση» κατέληξε.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζ. Κωνσταντοπούλου: Θέλουμε διάλογο για το χρέος, όχι εκβιασμούς"

Πούτιν: Η ΕΕ θα έπρεπε να μας ευχαριστεί που υπογράψαμε συμφωνία με την Ελλάδα

Η συμφωνία για την από κοινού κατασκευή της επέκτασης του αγωγού αερίου Turkish Stream στην Ελλάδα θα βοηθήσει την Αθήνα να εξυπηρετήσει το χρέος της προς τους διεθνείς πιστωτές της δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, όπου έδωσε το «παρών» και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA NOVOSTI ο Ρώσος πρόεδρος δεν βλέπει κάποια βοήθεια για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αν η ΕΕ θέλει η Ελλάδα να πληρώσει το χρέος της τότε θα έπρεπε να ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε ο Πούτιν.

«Η ΕΕ θα έπρεπε να μας χειροκροτά. Τι κακό υπάρχει με τη δημιουργία νέων θέσεων για την Ελλάδα;» αναρωτήθηκε ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους.

Την Παρασκευή εκπρόσωποι των δύο χωρών υπέγραψαν μια συμφωνία για τη δημιουργία του αγωγού που θα μεταφέρει 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πούτιν: Η ΕΕ θα έπρεπε να μας ευχαριστεί που υπογράψαμε συμφωνία με την Ελλάδα"

Θεοδωράκης: Αν πει «όχι» σε συμβιβασμό ο Τσίπρας, οδηγεί τη χώρα σε εκλογές

«Πρέπει να μείνουμε στο Ευρώ. Αν ο Αλέξης πει ''όχι'' στην συμφωνία πάμε κατευθείαν σε εκλογές» είναι ο τίτλος της συνέντευξης, του Στ. Θεοδωράκη στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica στην οποία ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογραμμίζει ότι μια ευθεία σύγκρουση με την Ευρώπη δεν έχει νόημα και ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να βρει το πολιτικό θάρρος να κάνει ένα βήμα πίσω και να υπογράψει τη συμφωνία.

«Ο Τσίπρας δεν μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ. Δεν έχει αυτό το δικαίωμα και, πάνω από όλα, δεν ψηφίστηκε από εκατομμύρια ψηφοφόρους για να πράξει αυτό. Το ξέρει. Το συζητήσαμε κατά τη συνάντησή μας, την εβδομάδα που αφήνουμε πίσω μας και μου εγγυήθηκε ότι αν αναγκαστεί να πει όχι σε κάθε μορφή συμβιβασμού, τότε θα οδηγήσει αμέσως τη χώρα σε εκλογές», λέει στην συνέντευξή του στην ιταλική La Repubblica, ο Στ. Θεοδωράκης.

Σε σχέση με το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας ο επικεφαλής του Ποταμιου, επισημαίνει «Κανείς δεν μπορεί να δώσει μια απάντηση, εδώ στην Αθήνα. Αλλά είμαι βέβαιος ότι κάθε λογικός Έλληνας δεν πιστεύει ότι έχει νόημα να μπούμε σε ευθεία πορεία σύγκρουσης με την Ευρώπη. Ο Τσίπρας πρέπει να βρει το πολιτικό θάρρος να κάνει ένα βήμα πίσω και να υπογράψει μια συμφωνία».

«Υπάρχουν περιθώρια για μια συμφωνία. Η Ελλάδα μπορεί να κόψει τις συντάξεις, τις υψηλότερες και τις πρόωρες και να μειώσει σημαντικά τις δαπάνες του δημοσίου. Η Ευρώπη, αντί να μας περικόψει το χρέος, πρέπει να μας βοηθήσει να ανακάμψει η οικονομία. Το πραγματικό πρόβλημα είναι να φτάσουμε σε συμφωνία πριν να είναι πολύ αργά για να την υπογράψουμε».

Ο Στ. Θεοδωράκης τονίζει ότι «οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ούτε φράγκο, πλέον, στα ταμεία τους. Η φυγή των κεφαλαίων κινδυνεύει να γίνει η σταγόνα που θα κάνει να ξεχειλίσει το ποτήρι».

Στην ερώτηση αν ο πρωθυπουργός θα πετύχει συμβιβασμό που να μην προκαλέσει ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά:

«Είμαστε μια κοινοβουλευτική και όχι κομματική Δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός πρέπει να υπογράψει συμφωνία και να την φέρει στη βουλή χωρίς να υπολογίσει άλλους υπολογισμούς. Τουλάχιστον τα τρία πέμπτα των βουλευτών θα την ψήφιζαν. Ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια, θα την απέρριπτε. Αλλά η κυβέρνηση θα είχε τη στήριξή μας και πιστεύω και εκείνη της Νέας Δημοκρατίας και με τον τρόπο αυτόν η Ελλάδα θα έμενε στο Ευρώ αποφεύγοντας μια τραγωδία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται μετά τη χώρα μας ως προτεραιότητα και ένας ηγέτης πρέπει να είναι ικανός να διαχειριστεί το κόμμα του».

«Πώς κρίνετε τους πρώτους πέντε μήνες διακυβέρνησης της Αριστεράς;» ρωτά ο δημοσιογράφος Έτορε Λιβίνι και ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντά:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, στους μήνες αυτούς, δεν έκανε τίποτα, αποδεικνύοντας ότι ήταν απροετοίμαστοι για να κυβερνήσουν. Δώσανε ηλεκτρική ενέργεια και κουπόνια διατροφής στους φτωχούς, πολύ καλά. Αλλά είναι ένα μέτρο που δεν ξεπερνά, σε αξία, τα διακόσια ευρώ τον μήνα για κάθε οικογένεια, δεν λύνει τίποτα. Επιβεβαίωσαν, αντίθετα, ότι τάσσονται υπέρ του κρατισμού όπως οι άλλοι, επαναπροσλαμβάνοντας στη δημόσια τηλεόραση, όλους τους δημοσιογράφους που είναι πιστοί στο κόμμα».

Και σε ό,τι αφορά την τελευταία ερώτηση της Λα Ρεπούμπλικα, «αν η κυβέρνηση καταφέρνει να μεταθέσει το βάρος τις κρίσης στις πλάτες των πλουσίων και των ολιγαρχών, όπως υποσχέθηκε», ο κ. Θεοδωράκης αποκρίνεται:

«Όχι, το αντίθετο. Θα σας φέρω δυο παραδείγματα: Επέτρεψε να πληρώσουν τα οφειλόμενα προς το δημόσιο σε δόσεις, όχι μόνον σε όσους αντιμετωπίζουν πραγματική δυσκολία, αλλά σε όλους, συμπεριλαμβανομένων και ιδιωτών με αγαθά αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων, με οφειλές δεκάδων εκατομμυρίων προς το κράτος. Σε ό,τι αφορά τους ολιγάρχες, πέρα από ρητορικές τοποθετήσεις, δεν έκανε τίποτα. Το Ποτάμι είναι έτοιμο να ψηφίσει οποιαδήποτε στιγμή, με τον Τσίπρα, έναν πολύ σκληρό νόμο κατά της διαφθοράς, και εκείνος το γνωρίζει. Αλλά μέχρι τώρα- τι σύμπτωση- δεν έγινε καμία αναφορά στο θέμα.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωράκης: Αν πει «όχι» σε συμβιβασμό ο Τσίπρας, οδηγεί τη χώρα σε εκλογές"

Οι Βρετανοί δεν θέλουν Brexit

Οι Βρετανοί θέλουν να μείνουν στην ΕΕ. Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών έχει φτάσει η δημόσια υποστήριξη των πολιτών της Βρετανίας για την παραμονή στην ευρωπαϊκή ένωση ενώ ήδη ευρωσκεπτικιστές βουλευτές από τρία κόμματα σχημάτισαν ομάδα για να διεξάγει εκστρατεία υπέρ της εξόδου της χώρας.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos MORI, που έδειξε πως το 66% των Βρετανών θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, δημοσιεύτηκε πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα κατά την οποία ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα παρουσιάσει τα σχέδια του για να τροποποιήσει τις σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ.

Ο Κάμερον που βρέθηκε χθες στην Σλοβακία, όπου συνομίλησε με τον Τσέχο και τον Σλοβάκο ομόλογο του για το θέμα, έχει δεσμευτεί να διεξαγάγει ένα δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρας του στην ΕΕ μέχρι τα τέλη του 2017 και έχει δηλώσει πεπεισμένος για τη διασφάλιση παραχωρήσεων που θα επιτρέψουν στην Βρετανία να παραμείνει σε μια μεταρρυθμισμένη ΕΕ.

Στην δημοσκόπηση της Ipsos οι πολίτες ρωτήθηκαν: «Πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της ΕΕ;». Η εταιρεία ανέφερε πως το 66% των 1.005 ενηλίκων που ρωτήθηκαν απάντησε «ναι», το 22% «όχι» και το 12% απάντησε «δεν ξέρω». Πάντως σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση οι περισσότεροι Βρετανοί (σε ποσοστό 57%) δεν έχουν την πεποίθηση πως ο Κάμερον θα μπορέσει να επαναδιαπραγματευθεί μια καλή συμφωνία για την Βρετανία.

Το 1975, την τελευταία φορά που η Βρετανία διεξήγαγε παρόμοιο δημοψήφισμα, τα 2/3 των ψηφοφόρων είχαν επιλέξει την παραμονή της χώρας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ).

Η Ipsos ανέφερε πως την τελευταία φορά που η δημόσια υποστήριξη για την ιδιότητα μέλους της ΕΕ ήταν σε υψηλότερα επίπεδα ήταν 24 χρόνια πριν, το 1991, πριν από την Συνθήκη του Μάαστριχτ, που μετονόμασε την Ευρωπαϊκή Κοινότητα σε «Ένωση».

«Η υποστήριξη για την παραμονή στην ΕΕ αυξάνεται από πριν από τις εκλογές (του Μαΐου) και τώρα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 24 ετών, ακόμη και αν κάποιοι θα προτιμούσαν μια λιγότερο πολιτική ένωση» δήλωσε ο Γκίντεον Σκίνερ, επικεφαλής της πολιτικής έρευνας της δημοσκοπικής εταιρείας.

«Ωστόσο, η Ευρώπη σπανίως βρίσκεται στην πρώτη προτεραιότητα των ψηφοφόρων και κατά την περίοδο της κρίσης της Ευρωζώνης το 2011, εκείνοι που επιθυμούσαν την αποχώρηση από την ΕΕ είχαν το προβάδισμα, οπότε μια άλλη κρίση θα μπορεί να αλλάξει ξανά τις στάσεις» πρόσθεσε.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Βρετανοί δεν θέλουν Brexit"

Φ. Γεννηματά: «Αδιαπραγμάτευτο “ναι” στο ευρώ»

«Η Ελλάδα ζει εξαιρετικά δύσκολες στιγμές και όλοι ελπίζουμε, αλλά και προσπαθούμε να συμβάλουμε να μη γίνουν δραματικές οι επόμενες ημέρες και σφραγίσουν τραγικά τα επόμενα χρόνια για τους Έλληνες», αναφέρει μεταξύ άλλων, σε σημερινό άρθρο της στα «ΝΕΑ», η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

«Τώρα είναι η στιγμή για τα μεγάλα "ναι" και τα μεγάλα "όχι". Αδιαπραγμάτευτο "ναι" στο ευρώ», υποστηρίζει η κ. Γεννηματά, και ζητά από τον πρωθυπουργό «άμεσα να πετύχει μια συμφωνία που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών».

«Η ρήξη ισοδυναμεί με καταστροφή για την Ελλάδα, για όλους τους Έλληνες, για όλες τις γενιές, για όλες τις κοινωνικές δυνάμεις», καταλήγει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Φ. Γεννηματά: «Αδιαπραγμάτευτο “ναι” στο ευρώ»"

ΔΝΤ: Μόνο δύο Έλληνες δημοσιογράφοι μετείχαν στις υποτροφίες που δώσαμε

Μόνο δύο Έλληνες δημοσιογράφοι, οι οποίοι πάντως δεν κατονομάζονται, συμμετείχαν στα προγράμματα υποτροφιών του ΔΝΤ, όπως προκύπτει από την απαντητική επιστολή του Οργανισμού, στον υφυπουργό Επικρατείας κ. Τέρενς Κουίκ.
 
Ο κ. Κουίκ στην δήλωσή του αναφέρει ότι" περιμένει από την ΕΣΗΕΑ ή την ΠΟΕΣΥ ή οποιονδήποτε άλλο φορέα να γνωστοποιήσει αν υπήρξε πρόσκληση ενδιαφέροντος από το ΔΝΤ για αυτά τα ταξίδια «υποτροφίας» με ανοικτή συμμετοχή για όλους τους δημοσιογράφους ή, τελικά, έγινε επιλογή με άλλες διαδικασίες". Καλεί δε τους δύο δημοσιογράφους που συμμετείχαν να δώσουν μόνοι τους τα ονόματά τους διαφορετικά αναφέρει ότι θα απευθυνθεί ξανά στο ΔΝΤ.



Κατόπιν τούτου η υπόθεση παίρνει την πραγματική της διάσταση και καταδεικνύεται ότι ήταν ανυπόστατα τα δημοσιεύματα περιθωριακής εφημερίδας που ενέπλεξε γνωστούς Έλληνες δημοσιογράφους. Το θέμα είχε ανακινηθεί μετά τα όσα είπε στη Βουλή ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ταμείο Παναγιώτης Ρουμελιώτης.
 
Η απαντητητική επιστολή του υπευθύνου του ΔΝΤ κ. Τζέρυ Ράις στον υφυπουργός Επικρατείας έχει ως εξής: 
 
«Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,
 
Σας ευχαριστώ για την από 18 Ιουνίου επιστολή σας. Σε απάντηση του άμεσου ερωτήματός σας μπορώ να σας πω ότι το ΔΝΤ δεν έχει ποτέ διοργανώσει εκπαιδευτικά σεμινάρια για Έλληνες δημοσιογράφους. Επί της ευκαιρίας του ερωτήματός σας όμως, θα ήθελα να σας δώσω μια πιο διευρυμένη απάντηση:
 
Από το 2006, το ΔΝΤ έχει υποστηρίξει ένα πρόγραμμα υποτροφιών που προσφέρει σε μικρές ομάδες δημοσιογράφων που προέρχονται κυρίως από χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και από χώρες με αναδυόμενη οικονομία, την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις Εαρινές και Ετήσιες Συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το πρόγραμμα παρέχει μια ευκαιρία για τους δημοσιογράφους - που κατά κανόνα δεν είναι σε θέση να ταξιδέψουν και να παρακολουθήσουν αυτές τις συναντήσεις - να καλύψουν αυτές τις σημαντικές οικονομικές συζητήσεις και να συναντήσουν τους ηγετικούς διαμορφωτές της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής παγκοσμίως. Σε μερικές περιπτώσεις, το πρόγραμμα έχει επεκταθεί έτσι, ώστε να συμπεριλαμβάνει συμμετέχοντες από χώρες υψηλότερου εισοδήματος, που μπορεί όμως να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ή να έχουν δεχθεί τη στήριξη του Προγράμματος του ΔΝΤ.
 
Από το 2006, περίπου 300 δημοσιογράφοι από 90 χώρες έχουν προσκληθεί και έχουν παρακολουθήσει τις Ετήσιες και Εαρινές Συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ κατά τη διάρκεια αυτής της σχεδόν 10ετούς περιόδου, υπήρξαν μόνο 2 δημοσιογράφοι από την Ελλάδα.
 
Οι συμμετέχοντες με την ανωτέρω υποτροφία έχουν ακριβώς το ίδιο καθεστώς με οποιοδήποτε άλλο μέλος του Τύπου που καλύπτει τις Συναντήσεις, την ίδια πρόσβαση, περιορισμούς και εργασία στο Κέντρο Πολυμέσων.
 
Ελπίζω ότι αυτή η πληροφορία να είναι χρήσιμη.
 
Ειλικρινά δικός σας,
 
Gerry Rice
 
Διευθυντής Τμήματος Επικοινωνίας, ΔΝΤ»


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Μόνο δύο Έλληνες δημοσιογράφοι μετείχαν στις υποτροφίες που δώσαμε"

Γιώργος Παπανδρέου: Εγώ έσωσα τη χώρα από τη χρεοκοπία

Συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ της Κοζάνης παραχώρησε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξε ένταση μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και δημοσιογράφου, ο οποίος απευθυνόμενος στον πρώην πρωθυπουργό τον ρώτησε εάν έχει πάει σε νοσοκομείο και να μην βρίσκει γιατρό ή εάν (κατά την περίοδο που έκανε τις περικοπές) είχε θέρμανση στο σπίτι του ή όχι.

Ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε ότι «έχω πάει εξορία. Εχω δει τον πατέρα μου και τον παππού μου στη φυλακή».

«Οι περικοπές που έγιναν, έγιναν σε όλους. Και στους πολιτικούς και στους υπουργούς και στους πρωθυπουργούς» ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε πως με τις περικοπές άλλαξε και η δική του ζωή.

«Nα απευθυνθείτε στη ΝΔ και στο πελατειακό σύστημα και όχι σ’ αυτόν που πάλεψε για να τα αλλάξει αυτά… Eγώ έσωσα τη χώρα από τη χρεοκοπία», απάντησε -μεταξύ άλλων- ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος πρόσθεσε: «Αν δεν έπαιρνα τα επώδυνα μέτρα δεν θα ήταν 5,10,100,1000 άνθρωποι που πράγματι υποφέρουν... Θα ήταν ολόκληρος ο ελληνικός λαός».

Δείτε το βίντεο:


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιώργος Παπανδρέου: Εγώ έσωσα τη χώρα από τη χρεοκοπία"

Διαδηλώσεις υπέρ της Ελλάδας σε Γαλλία, Λονδίνο και Βερολίνο

«Ελλάδα, Γαλλία, Ευρώπη: Η λιτότητα σκοτώνει, η δημοκρατία πεθαίνει... Αντιστεκόμαστε» είναι το σύνθημα-κάλεσμα για τη διαδήλωση που προγραμματίζεται το Σάββατο στο Παρίσι, υπέρ της Ελλάδας. Συνθήματα και για την Ελλάδα στο Βερολίνο, στις εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Ημέρας των Προσφύγων, όπου παρίσταται και η Θεανώ Φωτίου.

Το κάλεσμα, που δίνεται μέσω Ίντερνετ, συνυπογράφουν πολλές εναλλακτικές οργανώσεις, γαλλικές και ευρωπαϊκές, σύλλογοι, συνδικάτα, αριστερά γαλλικά κόμματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Συμμετέχει και η συλλογική πρωτοβουλία που με σύνθημα: «Η Ελλάδα, μια ελπίδα για την Ευρώπη» που έχει συγκεντρώσει 20.000 υπογραφές.

Το ραντεβού στο Παρίσι είχε δοθεί για τις 16:00 (ώρα Ελλάδας) στο βόρειο τμήμα της πόλης, κοντά στον σταθμό του μετρό «Στάλινγκραντ» με πορεία προς το κέντρο και κατάληξη στην πλατεία Δημοκρατίας όπου προγραμματίζονται συζητήσεις και μουσικές εκδηλώσεις.

Στο κείμενο του καλέσματος σημειώνεται μεταξύ άλλων:

«Σήμερα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και κυβερνήσεις, επιχειρούν να λυγίσουν την Ελλάδα, να πνίξουν τις φωνές που προτείνουν μια άλλη Ευρώπη, αυτήν της αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

» Από τις 20 έως τις 27 Ιουνίου, θα είναι μια μεγάλη εβδομάδα ευρωπαϊκής κινητοποίησης. Όλοι μαζί σε Ρώμη, Βερολίνο, Λονδίνο, Αθήνα, Μαδρίτη, Βρυξέλλες, Παρίσι και σε πολλές άλλες πόλεις θα απαντήσουμε στις ελληνικές κινητοποιήσεις 'Ενωμένοι κατά της λιτότητας και της κοινωνικής αδικίας'.

» Ο ελληνικός λαός, ψηφίζοντας μια αριστερή κυβέρνηση, αποφάσισε να σπάσει τη νεοφιλελεύθερη συναίνεση.

»Η αλληλεγγύη και η μαζική λαϊκή υποστήριξη θα συμβάλουν στο να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα στη μετωπική μας σύγκρουση με την οικονομική και πολιτική ευρωπαϊκή ελίτ.

» Ας παλέψουμε για μια Ευρώπη της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης, κατά μιας Ευρώπης του κέρδους, μια Ευρώπη φρούριο. Καλούμε όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις να συμμετέχουν στην Εβδομάδα Αλληλεγγύης και να δημιουργήσουν γύρω τους ισχυρές εθνικές συμμαχίες για την υποστήριξη του ευρωπαϊκού αγώνα κατά της λιτότητας».

Ανάλογες διαδηλώσεις προγραμματίζονται σήμερα, Σάββατο, σε Λονδίνο και Βερολίνο ενώ συγκεντρώσεις αλληλεγγύης υπέρ της χώρας μας θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες σε Βρυξέλλες (21/6), Άμστερνταμ (21/6), Λονδίνο (23/6) και πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Να συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή εβδομάδα αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό καλεί τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η αλληλεγγύη και η ισχυρή λαϊκή υποστήριξη θα δώσει την καλύτερη απάντηση στην σύγκρουση μεταξύ της δικής μας πλευράς και της ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομικής ελίτ» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωση.

Τονίζει ότι «μέρα με τη μέρα γίνεται ολοένα και πιο φανερό πως η ανάγκη για ένα πανευρωπαϊκό μέτωπο ενάντια στην λιτότητα είναι συνθήκη νίκης. Κοινωνικά κινήματα, μεγάλα ευρωπαϊκά συνδικάτα, πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες που στηρίζουν τον αγώνα του ελληνικού λαού και της κυβέρνησής του να χαράξει μία άλλη δημοκρατική πορεία για την Ελλάδα και την Ευρώπη, υπογράφουν και συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αλληλεγγύης».

«Αγωνιζόμαστε για την Ευρώπη της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης, ενάντια στην Ευρώπη του κέρδους, την Ευρώπη-Φρούριο. Καλούμε κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις να συμμετάσχουν στην εβδομάδα αλληλεγγύης και να οικοδομήσουν ισχυρούς συνασπισμούς σε όλη την Ευρώπη, που να υποστηρίζουν τον ευρωπαϊκό αγώνα ενάντια στη λιτότητα» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Θεανώ Φωτίου στο Βερολίνο

Παράλληλα στο Βερολίνο, συνθήματα για την πολιτική σχετικά με την Ελλάδα συνδυάστηκαν με τα συνθήματα για τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη κατά την πορεία που έχουν διοργανώσει, με αφορμή την Ημέρα των Προσφύγων, το αντιπολιτευόμενο κόμμα της Αριστεράς (Linke) και αριστερές ομάδες.

Προσκεκλημένη της Αριστεράς, βρίσκεται στο Βερολίνο και συμμετέχει στη συγκέντρωση η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, η οποία απηύθυνε και χαιρετισμό στους συγκεντρωθέντες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαδηλώσεις υπέρ της Ελλάδας σε Γαλλία, Λονδίνο και Βερολίνο"

Λαφαζάνης: Πάμε σε εκλογές εάν η συμφωνία δεν ικανοποιεί

Τη λύση των εκλογών προκρίνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε ρήξη.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και ηγέτης της Αριστερής Πλατφόρμας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» επισημαίνει ότι η κυβερνώσα Αριστερά δεν μπορεί να αυτο-εξευτελιστεί.

Ειδικότερα σημείωσε ότι αν έρθει κάποια συμφωνία την οποία δεν θα ψηφίσουν 30-40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και θα στηρίξουν βουλευτές από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι τότε η λύση είναι οι εκλογές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαφαζάνης: Πάμε σε εκλογές εάν η συμφωνία δεν ικανοποιεί"

Στρατούλης: Δεν υποχωρούμε, θα αναγκαστούν να κάνουν πίσω γιατί το κόστος θα είναι μεγάλο - ΒΙΝΤΕΟ

Την βεβαιότητα ότι οι δανειστές θα υποχωρήσουν , γιατί αν δεν το πράξουν η ζημιά θα είναι μεγαλύτερη γι αυτούς παρά για τον ελληνικό λαό, εξέφρασε από την Πάτρα ο αναπληρωτής υπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.

Προσεχρόμενος σε εκδήλωση για την κυβερνητική πολιτική σε σχέση με τα ΑμΕΑ ο κ. Στρατούλης ρωτήθηκε για την έκβαση των διαπραγματεύσεων και υπήρξε κατηγορηματικός: "Η Κυβέρνηση δίνει τη μάχη της. Δεν υποχωρούμε από τις βασικές γραμμές"



Διασφαλισμένες οι συντάξεις

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει κανέναν απολύτως πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων.


tempo24
Διαβάστε Περισσότερα » "Στρατούλης: Δεν υποχωρούμε, θα αναγκαστούν να κάνουν πίσω γιατί το κόστος θα είναι μεγάλο - ΒΙΝΤΕΟ"

Βαρουφάκης: Η ευρωζώνη κινείται σε περίεργα μονοπάτια

Στην χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup αναφέρθηκε με άρθρο του στους Irish Times ο υπουργός Οικονομικών . Στο κείμενό του ο Γ.Βαρουφάκης, αφήνει σαφείς αιχμές για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον κατηγορεί εμμέσως ότι ευθύνεται για το γεγονός ότι δεν ακούστηκαν οι προτάσεις της Αθήνας στο Eurogroup.

Τι αναφέρει μεταξύ άλλων στο κείμενο ο Γ.Βαρουφάκης:

«Το Εurogroup της περασμένης Πέμπτης πέρασε στην ιστορία ως μια χαμένη ευκαιρία για να υπάρξει μια ήδη καθυστερημένη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της

Ίσως το πιο αποκαλυπτικό σχόλιο που ακούστηκε από υπουργό Οικονομικών σε αυτό το Eurogroup ήταν εκείνο του Μάικλ Νούναν (Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ) ο οποίος διαμαρτυρήθηκε πως οι υπουργοί δεν έλαβαν γνώση των προτάσεων των Θεσμών προς την Ελλάδα πριν από τη συνεδρίαση.

Στην διαμαρτυρία του προσθέτω και τη δική μου: Δεν μου επετράπη να μοιραστώ με τον κ. Νούναν και οποιονδήποτε άλλο τις γραπτές μας προτάσεις.

Στην πραγματικότητα και όπως αργότερα επιβεβαίωσε ο Γερμανός ομόλογος μας, η οποιαδήποτε γραπτή υποβολή προς τους υπουργούς οικονομικών, τόσο από την Ελλάδα όσο και από τους θεσμούς, ήταν "μη αποδεκτή", καθώς θα έπρεπε να την θέσει στην Γερμανική Βουλή, αναιρώντας τη χρησιμότητά του ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Η ευρωζώνη κινείται σε περίεργα μονοπάτια. Βαρυσήμαντες αποφάσεις λαμβάνονται από υπουργούς Οικονομικών που παραμένουν στο σκοτάδι αναφορικά με τις λεπτομέρειες, την ώρα που μη εκλεγμένοι αξιωματούχοι πανίσχυρων οργανισμών, συνεχίζουν τις μονόπλευρες διαπραγματεύσεις με μια μοναχική κυβέρνηση που βρίσκεται σε ανάγκη».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Η ευρωζώνη κινείται σε περίεργα μονοπάτια"

Φλαμπουράρης: Από εταιρίες με €500.000 κέρδη η έκτακτη εισφορά

Σε επιχειρήσεις με κέρδη 500.000 και άνω θα επιβληθεί η έκτακτη εισφορά επί των εταιρικών κερδών, αντί για το 1 εκατ. ευρώ που προέβλεπε αρχικά το ελληνικό σχέδιο, όπως δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, σύμφωνα με το Skai.

Νωρίτερα, είχε προαναγγείλει την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 23%, από 6,5% που είναι σήμερα, αλλά μετά από διαφημιστικό διάλειμμα ανασκεύασε, λέγοντας ότι έκανε λάθος και διευκρινίζοντας ότι ο συντελεστής θα ανέλθει στο 13%.

Είπε πάντως κατηγορηματικά ότι ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα θα παραμείνει στο 13%, αλλά ίσως μειωθεί στο 11%, πράγμα που – όπως είπε – φαίνεται να έχουν αποδεχθεί οι Ευρωπαίοι. Επίσης ο ΦΠΑ στην εστίαση θα παραμείνει στο 13%.

Ο κ. Φλαμπουράρης ανακοίνωσε ακόμη ότι ο συντελεστής της Έκτακτης Εισφοράς στα εισοδήματα της τάξης των 30.000 ευρώ θα είναι στο 0,7%.

Ο υπουργός επικρατείας δήλωσε ότι υπάρχει συμφωνία σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα του 2015, ενώ η διαφορά παραμένει στο δημοσιονομικό κενό το 2016, τοποθετώντας τη διαφορά στα 450 εκατομμύρια ευρώ. Το χάσμα αυτό είναι μικρότερο από το 0,5% του ΑΕΠ (900 εκατ. ευρώ) που είχε αναφέρει μετά το Eurogroup της Πέμπτης ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Δεν θα τινάξουμε στο αέρα την ευρωζώνη για 450 εκατομμύρια ευρώ» είπε, δηλώνοντας βέβαιος για συμφωνία.

Ανακοίνωσε ακόμη την σταδιακή περικοπή των πρόωρων συντάξεων με μεταβατικό χρόνο από την πρώτη Ιανουαρίου του 2016. Δεν θα αφορά όμως όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Aπαντώντας σε ερώτηση για το τι θα πράξει ο πρωθυπουργός σε περίπτωση εκβιαστικού διλήμματος στην σύνοδο κορυφής, ο κ. Φλαμπουράρης είπε πως τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να επιστρέψει άμεσα στην Ελλάδα και να ζητήσει από τον ελληνικό λαό να αποφανθεί μέσω δημοψηφίσματος.

O Yπουργός επικρατείας εκτίμησε ότι ο Αλ. Τσίπρας θα έχει σήμερα κάποια μορφή επικοινωνίας με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Προέβλεψε ακόμη ότι η ΕΚΤ δεν θα αφήσει τις ελληνικές τράπεζες να καταρρεύσουν.


euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Φλαμπουράρης: Από εταιρίες με €500.000 κέρδη η έκτακτη εισφορά"

Φλαμπουράρης: Δεν θα υπάρξει συμφωνία χωρίς ελάφρυνση χρέους

«Πηγαίνουμε να πετύχουμε μία συμφωνία την Δευτέρα και πιστεύουμε ότι και η ΕΕ θέλει το ίδιο» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, προσθέτοντας πάντως ότι η ελληνική πλευρά δεν θέλει παράταση του υπάρχοντος προγράμματος.

Ο κ. Φλαμπουράρης, μιλώντας στο «Mega», τόνισε ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει επικοινωνία Τσίπρα - Γιούνκερ σήμερα το απόγευμα.

Ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός ότι ο ΦΠΑ στη ΔΕΗ θα μείνει στο 13%, προσθέτοντας πως φαίνεται ότι την ελληνική πρόταση έχουν δεχτεί και οι δανειστές. Στο 13% θα διατηρηθεί και ο ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία θα αυξηθεί στο 23% από τον Σεπτέμβριο. Το μέτρο, συμπλήρωσε, είναι προσωρινό, μέχρι να ανασάνει η ελληνική οικονομία.

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φέρει συμφωνία που θα προβλέπει μείωση του ΕΚΑΣ, ενώ πρόσθεσε πως η ελληνική πλευρά δεν θα δεχτεί συμφωνία που δεν θα έχει πρόβλεψη για μείωση του χρέους και δημοσιονομική χαλάρωση.

Αν αυτά τα δύο γίνουν αποδεκτά, τότε μπορούμε να κάνουμε παραχωρήσεις σε κάποια θέματα, συμπλήρωσε.

Για τις πρόωρες συντάξεις δήλωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2016 δεν θα υπάρχει ο μεταβατικός χρόνος, ωστόσο αυτό δεν αφορά τα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Για το δημοσιονομικό κενό, ο κ. Φλαμπουράρης είπε ότι έχει υπάρξει συμφωνία για φέτος, αλλά υπάρχει διαφορά 450 εκατ. ευρώ για το 2016.

Όσον αφορά τον εσωκομματικό διάλογο είπε ότι είναι θετικό ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ωστόσο εκτίμησε ότι “η συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση στην Βουλή θα έχει την ομόφωνη στήριξη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ” και πρόσθεσε ότι «όλοι θα βάλλουν μπροστά το συμφέρον της χώρας και των ανθρώπων που υποφέρουν».

Ο κ. Φλαμπουράτης είπε ότι δεν θα υπάρξει κάπιταλ κοντρόλ και στράφηκε εναντίον βουλευτών της ΝΔ όπως ο κ. Άδωνης Γεωργιάδης και η Ντόρα Μπακογιάννη που «τρομοκρατούν τον κόσμο».

Ακόμη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι στη Σύνοδο της Δευτέρας δεν θα τεθεί από τους δανειστές το εκβιαστικό δίλημμα, όπως το έθεσε το βράδυ της Παρασκευής ο Ντ.Τουσκ, αλλά -πρόσθεσε- εάν τεθεί ο πρωθυπουργός πρέπει να γυρίσει στην Ελλάδα και να θέσει το λαό μπροστά στην απόφαση με ένα δημοψήφισμα.

«Η χρεοκοπία θα στοιχίσει περισσότερους στους Ευρωπαίους παρά σε μας, γιατί οι Έλληνες έχουν μάθει να ζουν σε δύσκολες συνθήκες» είπε εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι δεν βρισκόμαστε στο παρά ένα, ότι πάντα υπάρχει περιθώριο συμφωνίας.«Κάποιοι κύκλοι θέτουν το θέμα της παράτασης. Η παράταση δεν θα είναι καλή εξέλιξη» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης αναφερόμενος στα σενάρια για περαιτέρω παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2015.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Φλαμπουράρης: Δεν θα υπάρξει συμφωνία χωρίς ελάφρυνση χρέους"

Παπαδημούλης κατά Ζωής: Αν το χρέος είναι παράνομο, δίνουμε συγχωροχάρτι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ...

Την έντονη αντίδρασή του σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής Αλήθειας για το δημόσιο χρέος εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο κ. Παπαδημούλης, δεν ενστερνίζεται πως δημόσιο χρέος ύψους τουλάχιστον 242 δισ. ευρώ είναι παράνομο, αθέμιτο και επονείδιστο, όπως το χαρακτήρισε η Επιτροπή Αλήθειας, της οποίας πρόεδρος είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου. 

Αναλυτικά ο Δημήτρης Παπαδημούλης έγραψε στο Twitter: «Η θέση "το χρέος είναι παράνομο, δεν χρωστάμε", δίνει εύκολα συγχωροχάρτι σε ΝΔ κ ΠΑΣΟΚ για τα ελλείμματα, τα σκάνδαλα κ τα χρέη πολλών ετών».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαδημούλης κατά Ζωής: Αν το χρέος είναι παράνομο, δίνουμε συγχωροχάρτι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ..."

Μητρόπουλος: «Είμαστε πάνω σε μια κλωστή - Θα είναι μια δύσκολη Δευτέρα»

Νέα μηνύματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και στην κοινωνία για πολύ δύσκολες ημέρες, έστειλε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος.

Ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε ότι το τελεσίγραφο του Τουσκ τορπίλισε τη διαπραγμάτευση σημειώνοντας ότι «Δεν είμαι αισιόδοξος. Δεν θέλουν πολιτική διαπραγμάτευση για αυτό τον λόγο έβαλαν EuroWorking Group και Eurogroup πριν από τη Σύνοδο» είπε χαρακτηριστικά το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΪ.

«Είμαστε πάνω σε μια κλωστή. Εάν δεν υποχωρήσουν οι Θεσμοί σημαίνει ότι περιμένουν την υποταγή του Τσίπρα. Θα είναι μια δύσκολη Δευτέρα» είπε ο Αλέξης Μητρόπουλος για να συμπληρώσει «Εύχομαι για όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη συμφωνία, εφόσον δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τη ρήξη ως πολιτική δύναμη και κοινωνία. Λύση την οποία επιδίωκε ο Τσίπρας δυστυχώς δεν τη βλέπω».

Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος τονίζοντας ότι «Η διαπραγμάτευση δεν απέδωσε αυτά που περίμενε ο ελληνικός λαός. Στη φαρέτρα του πρωθυπουργού οι εκλογές και το δημοψήφισμα».

Αναφορικά με τους 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που τάσσονται υπέρ της πρότασης της Ζωής Κωνσταντοπούλου για διαγραφή χρέους σημείωσε ότι «Απαιτούνται πολύ λεπτοί χειρισμοί από την κυβέρνηση. Είναι αντίφαση να ζητάς να σου διαγράψουν το χρέος το οποίο δεν αναγνωρίζεις».

Άφησε, τέλος και αιχμές προς τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, με αφορμή το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής» δήλωσε «Υπερβάλουν ορισμένοι ως προς τις συνέπειες που θα έχει ένα Grexit για την Ευρώπη. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα αυτή την περίπτωση απ' ότι στο παρελθόν».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητρόπουλος: «Είμαστε πάνω σε μια κλωστή - Θα είναι μια δύσκολη Δευτέρα»"

Από το 2016 και με δόσεις η αποκατάσταση των συντάξεων μετά την απόφαση του ΣτΕ

Την αποκατάσταση από τον Ιούνιο του 2016 και σε δόσεις προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο της κυβέρνησης για τις συντάξεις μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές περικοπές που επιβλήθηκαν το 2012.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο το σχέδιο αυτό έχει συζητηθεί ανάμεσα σε συναρμόδια στελέχη υπουργείου Εργασίας και Οικονομικών ως ένα πρώτο πλάνο αντιμετώπισης του σχετικού κόστους, το οποίο κατά τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το σύνολο των συνταξιούχων θα αρχίσει να λαμβάνει από του χρόνου το 1/10 από τις μειώσεις που θα πρέπει να σταματήσουν να ισχύουν από τις 9 Ιουνίου 2015. Όσο για τους 30 συνταξιούχους που δικαιώθηκαν μετά την προσφυγή τους στο ανώτατο δικαστήριο εξετάζεται ακόμα και η πληρωμή τους με ομόλογα του Δημοσίου.

Στο πλάνο αυτό έρχεται να προστεθεί και μια καθοριστική παράμετρος, που αναδεικνύεται από την «καθαρογραμμένη» απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία μετά την αντισυνταγματικότητα των περικοπών θα πρέπει τα δικαστήρια να εκδώσουν εκ νέου αποφάσεις για τον τρόπο επιστροφής των αναδρομικών σε όσους δικαίωσε το ΣτΕ και στη συνέχεια η κυβέρνηση να αποφασίσει πώς και πότε θα ακυρώσει τις μειώσεις για το σύνολο των συνταξιούχων και θα επιστρέψει και τα αναδρομικά από το 2012 στους περίπου 30 συνταξιούχους που δικαίωσε το ΣτΕ.

«Αυτή η διαδικασία θα κρατήσει πολλούς μήνες και σε κάθε περίπτωση δεν βιαζόμαστε έως ότου εκδοθούν και οι νέες αποφάσεις των δικαστηρίων κατ’ εφαρμογήν της απόφασης του ΣτΕ», ανέφερε στην εφημερίδα αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Από το 2016 και με δόσεις η αποκατάσταση των συντάξεων μετά την απόφαση του ΣτΕ"

Γιούνκερ: Ο Τσίπρας θα έπρεπε να ξέρει ότι όλα όσα υποσχέθηκε δεν γίνονται

Την προσήλωσή του στην προσπάθεια αποτροπής της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εκφράζει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στη σημερινή έκδοση του περιοδικού "Der Spiegel", εκτιμά ωστόσο ότι «δεν πρέπει να ανταμείβεται εκείνος που παραβιάζει τους κανόνες».

«Θέλω να αποτρέψω την έξοδο της Ελλάδας. Σήμερα, μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είχε ακόμη καταστροφικές συνέπειες, αλλά ο φόβος ότι θα προκαλούσε την έξοδο και άλλων κρατών-μελών έχει περιοριστεί σημαντικά. Παρόλα αυτά, ολόκληρος ο κόσμος θα είχε την εντύπωση ότι η σύνθεση της Ευρωζώνης θα μπορούσε να αλλάξει. Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε», δηλώνει ο κ. Γιούνκερ και προσθέτει: «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε ένα Grexit. Ο χρόνος τελειώνει. Και κάποιες από τις δηλητηριώδεις δηλώσεις που έρχονται από την Αθήνα δεν κάνουν ευκολότερη την επίτευξη προόδου». Διευκρινίζει δε, ότι «η ευρωπαϊκή πολιτική δεν είναι παιχνίδι τράπουλας, όπου στο τέλος κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει» και υπογραμμίζει ότι «είτε όλοι κερδίζουν είτε όλοι χάνουν».

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, κάνει ακόμη λόγο για παρεξήγηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία, όπως λέει, φαίνεται να πιστεύει ότι «υπάρχει κάποιος στην Ευρώπη ο οποίος στο τέλος μπορεί να βγάλει έναν λαγό από το καπέλο - αλλά δεν είναι έτσι» και λέει χαρακτηριστικά ότι στο τέλος, θα προτιμούσε ο λαγός «να φορά τα ελληνικά εθνικά χρώματα».

Αναφερόμενος στις συνέπειες από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο κ. Γιούνκερ δηλώνει: «Η Ελλάδα έχει ζήσει μεγάλες περικοπές στο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας. Το αποτέλεσμα ήταν μια απαράδεκτη ανθρωπιστική κρίση. Κάθε πρωί πολλοί άνθρωποι στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζουν το ερώτημα του πώς θα βρουν να φάνε. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι η κρίση θα επιδεινωνόταν με ένα Grexit. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν στην Ελλάδα άνθρωποι που είναι πάρα πολύ πλούσιοι. Ζήτησα από τον κ. Τσίπρα να αυξήσει τους φόρους για τον πλούτο. Ήταν σοκαριστικό, αλλά η απάντησή του δεν ήταν τόσο ενθουσιώδης όσο περίμενα».

Ο κ. Γιούνκερ απορρίπτει πάντως τους ισχυρισμούς ότι οι Έλληνες δεν κάνουν τίποτα. «Κόπηκαν συντάξεις, μειώθηκαν μισθοί και περιορίστηκαν οι δημόσιες δαπάνες. Ειδικά οι Γερμανοί έχουν την εντύπωση ότι οι Έλληνες δεν έχουν κάνει τίποτα για να απελευθερωθούν από την δυστυχία τους. Αυτή η εντύπωση είναι λανθασμένη», τονίζει, αλλά εκφράζει και την δυσαρέσκειά του γιατί, όπως λέει, η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται λες και στην Κομισιόν είμαστε φανατικοί της λιτότητας που συνθλίβουν την αξιοπρέπεια των Ελλήνων. «Ενοχλούμαι που η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι η Επιτροπή ζητά υψηλότερο φόρο για το ηλεκτρικό ρεύμα. Είπα στον κ. Τσίπρα ότι είμαι ανοιχτός σε προτάσεις, αν οδηγούν στα ίδια έσοδα» προσθέτει και αποκαλύπτει ότι κατά την διάρκεια κάποιας συνάντησης, είχε πει στον Πρωθυπουργό ότι αν είχε κατεβεί σε εκλογές με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα είχε πάρει 80%, ενώ εκείνος πήρε μόνο 36%. «Κι εγώ είμαι της άποψης ότι πρέπει ο πολιτικός να κάνει αυτά που υποσχέθηκε. Για αυτό πρέπει να σκέφτεται προσεκτικά πριν από τις εκλογές (...) Ο κ. Τσίπρας υιοθέτησε θέσεις οι οποίες εν μέρει βρίσκονται σε αντίθεση με τους κανόνες της ΕΕ. Για αυτό και οι υποσχέσεις του δεν μπορούν να εφαρμοστούν 100%. Ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να το ξέρει», αναφέρει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τονίζει ότι είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να αλλάξει όλη την Ευρώπη με ένα δημοψήφισμα, ή με εκλογές σε μια χώρα.

Ερωτώμενος για τη θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ενδεχόμενο Grexit, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διαβεβαιώνει ότι δεν γνωρίζει ούτε μια φράση του γερμανού υπουργού Οικονομικών που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι ένας αφοσιωμένος Ευρωπαίος, ο οποίος συγκεντρώνει πάνω του το παρελθόν και το μέλλον. Έτσι, όλοι - και ειδικά οι Έλληνες - θα έκαναν καλά να τον ακούνε προσεκτικά», εκτιμά και επαναλαμβάνει την αρχή «αλληλεγγύη έναντι σταθερότητας». «Παρά το γεγονός ότι καταλαβαίνω μια προσωρινή αδυναμία να συμμορφωθεί κανείς με τους κανόνες, δεν μπορούμε να έχουμε μια κατάσταση όπου θα ανταμείβεται εκείνος που τους παραβιάζει. Για αυτό η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι προετοιμασμένη να συμμορφωθεί με τους κανόνες», καταλήγει ο κ. Γιουνκέρ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ: Ο Τσίπρας θα έπρεπε να ξέρει ότι όλα όσα υποσχέθηκε δεν γίνονται"

Λαμιώτης πρατηριούχος έδιωξε αυτοκίνητο της Προεδρίας της Δημοκρατίας λόγω χρεών."Θα έδιωχνα και τον Τσίπρα¨ λέει στο STAR.(ΒΙΝΤΕΟ)

Πρωταγωνιστής της υπόθεσης ο επιχειρηματίας Νίκος Χαλκιάς που με τον τρόπο έστειλε μήνυμα στον ίδιο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο κύριος Χαλκιάς έχει σύμβαση προκειμένου να εφοδιάζει με καύσιμα τα οχήματα του δημοσίου. Ωστόσο παραμένει απλήρωτος τους τελευταίους μήνες με αποτέλεσμα η επιχείρηση να φτάσει στα όριά της.

Έτσι το πρωί έδωσε εντολή στους υπαλλήλους του να σταματήσουν να εφοδιάζουν με καύσιμα τα κρατικά οχήματα. Λίγη ώρα αργότερα μπήκε στο πρατήριο όχημα της συνοδείας του προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο οδηγός του ζήτησε καύσιμα με πίστωση όμως ο κύριος Χαλκιάς αρνήθηκε, λέγοντάς πως το κράτος του οφείλει χιλιάδες Ευρώ.

Οι συνοδοί του κυρίου Παυλόπουλου δεν δέχθηκαν να πληρώσουν τοις μετρητής και έφυγαν.

Μιλώντας στα Αναλυτικά Γεγονότα του STAR Κεντρικής Ελλάδας ξεκαθάρισε πως δεν θα έβαζε καύσιμα στο αυτοκίνητο, ακόμη και αν επέβαιναν σε αυτό ο ίδιος ο Προκόπης Παυλόπουλος ή και ο Αλέξης Τσίπρας.


lamiastar
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαμιώτης πρατηριούχος έδιωξε αυτοκίνητο της Προεδρίας της Δημοκρατίας λόγω χρεών."Θα έδιωχνα και τον Τσίπρα¨ λέει στο STAR.(ΒΙΝΤΕΟ)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news