facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Κατάργηση των φοροαπαλλαγών προτείνει η ΤτΕ

Κατάργηση των φοροαπαλλαγών οι οποίες κοστίζουν στον προϋπολογισμό 3,6 δις ευρώ σε ετήσια βάση, προτείνει εμμέσως πλην σαφώς η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρώντας ότι θα πρέπει να αντικατασταθούν με «στοχευμένη επιδοματική πολιτική».

Με τον τρόπο αυτό, είναι σαφές πως θα προέκυπταν σημαντικές εξοικονομήσεις για τον προϋπολογισμό, συμβάλλοντας στις προσπάθειες κάλυψης του δημοσιονομικού κενού και των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σε ειδικό κεφάλαιο της έκθεσης νομισματικής πολιτικής της ΤτΕ αναφέρεται ότι οι διάφορες φοροαπαλλαγές οι οποίες ισχύουν σήμερα κοστίζουν στον προϋπολογισμό 2% του ΑΕΠ και αφορούν κυρίως τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, τον ΦΠΑ και τη φορολογία κεφαλαίου και ακινήτων.

Συγκεκριμένα, οι φοροαπαλλαγές στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης κοστίζουν 1,047 δισ. ευρώ, στον ΦΠΑ 970 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνεται και η έκπτωση 30% στους συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου), στη φορολογία κεφαλαίου 659 εκατ. ευρώ και στις κληρονομιές και γονικές παροχές 545 εκατ. ευρώ.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι φοροαπαλλαγές χαρακτηρίζονται από μειονεκτήματα, όπως έλλειψη στόχευσης, γεγονός που τις καθιστά λιγότερο αποτελεσματικές σε σχέση με τη λήψη μέτρων από την πλευρά των δαπανών.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αντίστοιχες συστάσεις εμφανίζονται σχεδόν ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια στις εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατάργηση των φοροαπαλλαγών προτείνει η ΤτΕ"

Καλοκαιρινό σαφάρι για τον εντοπισμό ενός εκατ. ανασφάλιστων ΙΧ

Στο ένα εκατομμύριο υπολογίζεται ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ενώ η απώλεια των δημοσίων εσόδων μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 100 εκατ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου σε συνέντευξη τύπου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος άμεσα θα ξεκινήσουν έλεγχοι για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οδηγών και αυτό υπολογίζεται ότι θα συμβεί πιθανόν και τον επόμενο μήνα.

Όπως είπε η κυρία Σαβαϊδου ανάλογη δράση θα ξεκινήσει και για τα ΚΤΕΟ ενώ έγινε γνωστό από τον πρόεδρο του Επικουρικού Κεφαλαίου Δημήτρη Ζορμπά ότι έχουν εντοπιστεί και πλαστά συμβόλαια σε πειρσσότρες από 2000 περιπτώσεις και η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.

Πλέον η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να ξεκινήσει τους ελέγχους και αυτό σημαίνει ότι όταν εντοπίζονται - με τη διασταύρωση των στοιχείων - τα ανασφάλιστα οχήματα θα αποστέλλεται ειδοποίηση και ο πολίτης θα έχει οκτώ ημέρες για να πληρώσει το 250 ευρώ παράβολο υπέρ δημοσίου και να κάνει το συμβόλαιο αλλιώς τα στοιχεία πηγαίνουν στην αστυνομία και επιβάλλεται από χρηματικό πρόστιμο μέχρι και αφαίρεση πινακίδων.

Όπως αναφέρθηκε κάθε μήνα η τροχαία κάνει 500.000 ελέγχους ενώ οι διασταυρώσεις των στοιχειών θα γίνονται πλέον δύο φορές το χρόνο από τη γραμματεία.

Ο πρόεδρος του Επικουρικού Κεφαλαίου Δημήτρης Ζορμπάς ανέφερε ότι από 1η Μαΐου λειτουργεί ηλεκτρονική εφαρμογή που εντοπίζει αν είναι ασφαλισμένο ένα όχημα (www.hic.gr) την οποία έχουν επισκεφθεί 234.000 άνθρωποι και το 21% προέκυψε ότι είναι ανασφάλιστο.

Το επικουρικό κεφαλαίο είναι ταμείο αλληλεγγύησης των ασφαλιστικών εταιρειών αλλά και αυτό αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και καθυστερεί περίπου δυο χρόνια την πληρωμή των αποζημιώσεων . Σημειώνεται ότι από όταν ξεκίνησε η εφαρμογή υπήρξαν 70.000 νέοι ασφαλισμένοι.

Η τροχαία είναι συνδεδεμένη με την ηλεκτρονική σελίδα του Επικουρικού κεφαλαίου και βρίσκει αν είναι ανασφάλιστο το όχημα.

Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη πριν την κρίση τα ανασφάλιστα οχήματα ήταν σχεδόν διπλάσια.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου ανέφερε ότι το ζήτημα είναι πρωτίστως κοινωνικό.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καλοκαιρινό σαφάρι για τον εντοπισμό ενός εκατ. ανασφάλιστων ΙΧ"

Αναβρασμός στο γερμανικό κοινοβούλιο για Ελλάδα

Οργιάζουν οι φήμες στα γερμανικά ΜΜΕ για τη στάση που θα ακολουθήσουν τα κόμματα του γερμανικού κοινοβουλίου έναντι της νέας φάσης διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση σε μια στιγμή που σύμφωνα με το Bloomberg ο Β. Σόιμπλε φέρεται να είπε σε βουλευτές ότι το Βερολίνο προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία. 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel, «έχει γυρίσει ο άνεμος», και τώρα πια τόσο η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ όσο και ο αντικαγκελάριος, επικεφαλής του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αφήνουν να εννοηθεί ότι το Grexit δεν μπορεί πια να αποκλειστεί.
Oι επίσημες δηλώσεις παραμένουν βέβαια στη γραμμή ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ.
Όμως και οι δύο ηγέτες έχουν αρχίσει να αισθάνονται την πίεση από τα κόμματά τους να αυξάνεται, ιδιαίτερα μάλιστα η Α. Μέρκελ, της οποίας το κόμμα CDU εγείρει σοβαρές ενστάσεις έναντι της συνέχισης της πολιτικής διάσωσης.
Ήδη πάνω από 100 βουλευτές της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) έχουν καταγραφεί στα πρακτικά της Bundestag να λένε ότι δε θα στηρίξουν ένα τρίτο πακέτο βοήθειας.
Στον απόηχο του τελευταίου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ όξυνε τους τόνους, λέγοντας «δεν εκβιαζόμαστε» και αποκλείοντας μία «πάσει θυσία» διάσωση της Αθήνας. Ταυτόχρονα, η Άγκελα Μέρκελ επέτρεψε αυτή την εβδομάδα μία συζήτηση στην κεντρικής επιτροπής του CDU για το Grexit. Όπως αναφέρει το Spiegel, αυτό εξέπληξε πολλούς συμμετέχοντες, καθώς μέχρι τώρα το θέμα ήταν ταμπού. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε εκτενής συζήτηση για το πώς μπορεί κανείς να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο κι έγινε σαφές ότι ακόμα και μετά από ένα Grexit η Ελλάδα, ως μέλος της Ε.Ε., θα πρέπει να βοηθηθεί, κάτι που θα κοστίσει επίσης ακριβά.
Η καγκελάριος είπε ότι η επιθυμία να σωθεί η Ελλάδα υπάρχει, αλλά όχι με κάθε τίμημα. Και τόνισε μάλιστα, ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να διασπαστεί κι ότι οι τρεις θεσμοί πρέπει να εμφανιστούν αποφασισμένοι. Φαίνεται μάλιστα να ειπώθηκε από μέλη της επιτροπής: «Τώρα πρέπει να δείξουμε ποιος έχει τα πιο γερά νεύρα... Όποιος κάνει την πρώτη κίνηση, αυτός θα χάσει».
Αυτήν την Πέμπτη θα συναντηθούν οι υπουργοί Οικονομικών στις Βρυξέλλες και μία έκτακτη σύνοδος κορυφής για την επόμενη Κυριακή δεν έχει αποκλειστεί. Ο Γκάμπριελ και η Μέρκελ θέλουν πρώτα να ακούσουν τι πρόκειται να προτείνει ο Γιάνης Βαρουφάκης στους συναδέλφους του αύριο.
Ανάμεσά σε αυτούς θα βρίσκεται όμως και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκαγκ Σόιμπλε ο οποίος έχει λάβει μια θέση άτυπου ηγέτη των σκεπτικιστών στο κόμμα: Κανένας συμβιβασμός με την Αθήνα δεν έχει κρατήσει πάνω από δύο μήνες, φέρεται να είπε στην επιτροπή.
Ο Γερμανός υπουργός επέκρινε επίσης, σύμφωνα με μαρτυρίες, και τη στρατηγική του Ζ.Κ. Γιούνκερ. 
Όπως είπε, οι διαπραγματευτές της Κομισιόν κάθισαν μαζί με τους Έλληνες το Σαββατοκύριακο, ενώ οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ έπρεπε να περιμένουν από δίπλα, παρότι όφειλαν να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, Michael Grosse-Brömer, δήλωσε πάντως ανοιχτά χτες ότι αν «εάν δεν υπάρξει ένα συνεκτικό πακέτο μεταρρύθμισεων [από την Ελλάδα] , τότε στην ανάγκη θα αποδεχτούμε μέχρι και ένα Grexit».
Με αυτή του τη δήλωση εξέφρασε αυτό που πολλά μέλη του κόμματος σκέφτονται εδώ και καιρό. Όμως, όπως αναφέρει η Suedeutsche Zeitung, η ηγεσία του κόμματος έχει διαμηνύσει στους βουλευτές να περιμένουν την κατάληξη των διαπραγματεύσεων προτού κάνουν αυστηρές δηλώσεις. Ακόμα και από το - σαφώς πιο επιθετικό μέχρι τώρα - αδερφό κόμμα της Βαυαρίας CSU, υπάρχουν αντίστοιχες προειδοποιήσεις στους εκπροσώπους του, να μη δεσμευτούν πρόωρα για το τι αποφαση θα πάρουν για την Ελλάδα.
Μόνο όταν μάθει κανείς τι ακριβώς θα γίνει στο τέλος, θα μπορέσει στα σοβαρά να αποφασίσει τι πρέπει να γίνει από εκεί και πέρα, φέρεται να είπε ο επικεφαλής του CSU, Horst Seehofer.
Και οι ανησυχίες αυτές δεν είναι αδικαιολόγητες, καθώς ήδη 32 βουλευτές του CDU δεν έδωσαν τη συγκατάθεσή τους στην τελευταία ψηφοφορία για την Ελλάδα το Φεβρουάριο.
Οι αντιδράσεις που ήδη εκφράζονται, δημιουργούν εύλογα την ανησυχία πως μπορεί να ειπωθούν απόψεις που δε θα αφήνουν κανένα περιθώριο μεταστροφής στη συνέχεια.

Σταϊνμάιερ: Τελειώνει ο χρόνος για Ελλάδα

Ο χρόνος που έχει στην διάθεση της η Ελλάδα για την επίτευξη συμφωνίας τελειώνει, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, λέγοντας πως η χώρα δεν πρόκειται να παρουσιάσει νέες προτάσεις στο αυριανό Europgroup.
«Δεν πρόκειται να υπάρξει αποτέλεσμα, δίχως σημαντικές κινήσεις από την πλευρά της Αθήνας» ανέφερε μετά από συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογο του Πάολο Τζεντιλόνι.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναβρασμός στο γερμανικό κοινοβούλιο για Ελλάδα"

Σόιμπλε: Ελάχιστες οι ελπίδες για συμφωνία μέχρι το Eurogroup

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τρέφει λίγες ελπίδες ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα την Πέμπτη, κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, ανέφερε την Τετάρτη ένας Γερμανός υπουργός.

Σύμφωνα με τον υπουργό, που μίλησε στους δημοσιογράφους ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του, ο Σόιμπλε είπε ότι «τίποτα δεν είναι έτοιμο για να καταλήξουμε σε μια απόφαση την Πέμπτη».

Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού έγιναν ενώπιον των βουλευτών που μετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών του γερμανικού κοινοβουλίου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Ελάχιστες οι ελπίδες για συμφωνία μέχρι το Eurogroup"

Η Ζωή επέστρεψε ως «απαράδεκτη» την έκθεση του Στουρνάρα

Ως «απαράδεκτη» επέστρεψε την ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, καταγγέλλοντας «αντιθεσμική» συμπεριφορά του Γιάννη Στουρνάρα.

Είναι η πρώτη φορά που αναπέμπεται από τη Βουλή έκθεση της κεντρικής τράπεζας. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε, από το προεδρείο της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος, ότι «επιστρέφει ως απαράδεκτο» το στικάκι που παρέδωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, τονίζονας αφ' ενός ότι θα έπρεπε να κατατεθεί εγγράφως και, εξαπολύοντας αφ' ετέρου βαριές καταγγελίες κατά του Γιάννη Στουρνάρα.

Όπως είπε, ο κεντρικός τραπεζίτης επιχείρησε «ωμή παρέμβαση» στο έργο της Επιτροπής για το Χρέος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο κ. Στουρνάρας έχει συμπράξει στην οικονομική πολιτική, έχει συμπράξει στη μνημονιακή πολιτική και έχει παραβιάσει τις υποχρεώσεις του, όταν επιχείρησε ωμή παρέμβαση κατά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και παρεμβαίνει σήμερα, επιχειρώντας αντιδημοκρατικά να δημιουργήσει τετελεσμένα και να αποτρέψει την ουσιαστική διεκδίκηση της διαγραφής του χρέους».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε επίσης πως ο Γάννης Στουρνάρας «οφείλει να πει τι θέσεις λαμβάνει στις συνεδριάσεις του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ζωή επέστρεψε ως «απαράδεκτη» την έκθεση του Στουρνάρα"

Βρετανία: Επιταχύνουμε τις προετοιμασίες για Grexit

Η βρετανική κυβέρνηση επιταχύνει τις προετοιμασίες της για μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

«Συνεχίζουμε να επιβεβαιώνουμε ότι έχουμε καταστρώσει τα σχέδια που πρέπει και να αυξάνουμε τις προετοιμασίες με δεδομένο το προς τα πού πηγαίνουν οι συνομιλίες», δήλωσε η εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως εξετάζονται οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, τις τράπεζες, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τον τουρισμό.

Μια έξοδος της Ελλάδας από τον ευρώ θα δημιουργούσε σοβαρό οικονομικό κίνδυνο για τη Βρετανία, δήλωσε προσθέτοντας ότι το ενδεχόμενο αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για την ανάπτυξη της οικονομίας και ισχυρά δημοσιονομικά.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: Επιταχύνουμε τις προετοιμασίες για Grexit"

Ντάισελμπλουμ: Είμαστε αρνητικοί σε κούρεμα ελληνικού χρέους

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης παραμένουν αντίθετοι σε ενδεχόμενο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, μια επιλογή που εξετάζει το ΔΝΤ, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

"Καθώς είμαστε αντίθετοι επί της αρχής στην διαγραφή χρέους, είμαστε προσηλωμένοι στη διατήρηση του πλαισίου που έχει συμφωνηθεί από το Eurogroup", υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ σε κατάθεσή του στην ολλανδική βουλή.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Είμαστε αρνητικοί σε κούρεμα ελληνικού χρέους"

Στη φυλακή παραμένει η Βίκυ Σταμάτη - Απερρίφθη και η έκτη αίτησή της για αποφυλάκιση

Στο «κενό» έπεσε η νέα, έκτη κατά σειρά, προσπάθεια της Βίκυς Σταμάτη να αποφυλακιστεί. Το δικαστήριο με απόφασή του απέρριψε την αίτηση της συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου για αναστολή εκτέλεσης της ποινής της. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης η Β. Σταμάτη ζήτησε την εξαίρεση των μελών της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, βάλλοντας κατά της αξιοπιστίας τους.

Νωρίτερα, και πριν την ανακοίνωση της απόφασης η κυρία Σταμάτη πήρε το λόγο στο δικαστήριο για να ζητήσει καταρχάς συγνώμη - όπως είπε - για το επεισόδιο που είχε νωρίτερα με την πρώην σύζυγο του Ν. Ζήγρα, Σ. Λεοντοπούλου. Παράλληλα, άφησε για μια ακόμη φορά αιχμές για την κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου, Αρετή Τσοχατζοπούλου που έχει αποφυλακιστεί πρόσφατα με απόφαση του δικαστηρίου.

«Δεν αισθάνομαι ένοχη»

Είπε μεταξύ άλλων, η κυρία Σταμάτη στην τοποθέτησή της στο δικαστήριο: «Επί τρία χρόνια εγώ και το παιδί μου έχουμε εκτίσει ποινή υπακοής, την εξέτισα διπλά στο Δρομοκαϊτειο και στον Κορυδαλλό. Εγώ και το παιδί μου τελούμε εν αιχμαλωσία. Ένα παιδί σε μια τόσο τρυφερή ηλικία υφίσταται αυτή την κακομεταχείριση. Είναι η δικαιολογημένη αγανάκτηση μιας μάνας... Έχω να πιω καφέ τρεις μήνες, δεν βγαίνω από το δωμάτιο μου. Ο παιδοκτόνος που σκότωσε και έβρασε του παιδί του προαυλίζεται, εγώ όχι...Ήθελα να ξέρω για ποιο λόγο έρχομαι στα δικαστήρια, δεν αισθάνομαι ένοχη για καμία παράνομη πράξη. Αντίθετα, όλοι οι συγκατηγορούμενοί μου έχουν στραφεί εναντίον μου για να καλύψουν τα νώτα τους. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν μητέρες σε αυτή την αίθουσα και να είναι ελεύθερες και να μην έρχονται να συνδράμουν μια μάνα και το παιδί της» .

«Ζητώ εξαίρεση της έδρας»

Ζητώντας την εξαίρεση των μελών της έδρας η κυρία Σταμάτη τόνισε ακόμη: «Έζησα μεγάλες χαρές... Ερωτεύτηκα και λάτρεψα το πατέρα του παιδιού μου.... Οι χειροπέδες είναι για τα χέρια, όχι για το στόμα».

Η σύζυγος του Α. Τσοχατζόπουλου τόνισε ότι ο εισαγγελέας και οι δικαστές αντιμετώπισαν με «απαράδεκτη κακότητα και εκδικητικότητα μια ασθενή. Δεν θα καμφώ....Όταν θα είμαι νεκρή από αισθήσεις δεν θα έχει κανένα νόημα να είμαι κοντά στο παιδί μου. Δικάζομαι ως Τσοχατζοπούλου και όχι ως Σταμάτη, έλεος πια ....».

Στη συνέχεια ο Άκης Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε τους δικαστές εκδικητικούς και απάνθρωπους, ενώ η Β. Σταμάτη λαμβάνοντας και πάλι το λόγο είπε: «Με την απόφασή σας ανοίξετε δυο τάφους, ντροπή σας..».

Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη φυλακή παραμένει η Βίκυ Σταμάτη - Απερρίφθη και η έκτη αίτησή της για αποφυλάκιση"

Μοσκοβισί: Κάθε άλλο παρά τρελές οι απαιτήσεις των δανειστών-Προθεσμία μέχρι 30 Ιουνίου

Οι Ευρωπαίοι Επίτροποι Βάλντις Ντομπρόφσκις και Πιερ Μοσκοβισί υπερασπίστηκαν σήμερα τις προτάσεις που υπέβαλε η ΕΕ στην Ελλάδα και δήλωσαν ότι εξαρτάται από την Αθήνα να προτείνει εναλλακτικές λύσεις για τα δημοσιονομικά, αν το επιθυμεί, χαρακτηρίζοντας «κάθε άλλο παρά τρελές» τις απαιτήσεις των δανειστών.

«Ο χρόνος που απομένει ως τις 30 Ιουνίου που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα είναι λίγος» και «η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο», υπογράμμισε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες, με αφορμή την παρουσίαση του σχεδίου της Επιτροπής για μια πιο δίκαιη και αποδοτική φορολόγηση των εταιρειών στην ΕΕ.

Ερωτηθείς σχετικά με την Ελλάδα, ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτή μια συμφωνία, αν υπάρξει πολιτική βούληση από ελληνικής πλευράς και αν η Ελλάδα κάνει μια τελική προσπάθεια για να δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις. Από την πλευρά της Επιτροπής και των θεσμών, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι έχει γίνει σκληρή δουλειά για να επιτευχθεί συμφωνία. Τόνισε, επίσης, ότι η πρόταση που υπέβαλαν οι θεσμοί στις ελληνικές αρχές, αποτελεί «καλή βάση για συμφωνία», σημειώνοντας ότι είναι μια «λογική», «ρεαλιστική» και «κοστολογημένη» πρόταση.

«Είναι λάθος να παρουσιάζει κανείς την Επιτροπή ως κάποιον που προσπαθεί να επιβάλει λιτότητα στην Ελλάδα», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι οι θεσμοί έχουν επιδείξει σημαντική ευελιξία, ειδικότερα όσον αφορά τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Όσον αφορά μέτρα, όπως ο ΦΠΑ στα φάρμακα και το ηλεκτρικό, αλλά και οι μικρές συντάξεις, ο Επίτροπος Οικονομίας, τόνισε ότι οι θεσμοί είναι έτοιμοι να συζητήσουν εναλλακτικά μέτρα που δεν θα πλήττουν τα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού της Ελλάδας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ελληνική πλευρά δεν αρκεί να λέει μόνο τί δεν θέλει να κάνει, «αλλά να μας πει και τί θέλει να κάνει».

Όσον αφορά το αυριανό Eurogroup, o Π. Μοσκοβισί εκτίμησε ότι αν και δεν αναμένονται αποτελέσματα, θα είναι "χρήσιμο". Σημείωσε, ακόμη, ότι αύριο οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, ώστε να δώσουν κάποιες κατευθύνσεις για τη συνέχιση των εργασιών.

Καταλήγοντας, ο Π. Μοσκοβισί συνέστησε «ψυχραιμία» και «πολιτική βούληση», προκειμένου να καταφέρουν η Ελλάδα και οι θεσμοί να συμφωνήσουν σε μια λίστα μεταρρυθμίσεων που θα διέπεται από «πνεύμα δικαιοσύνης». Υπογράμμισε, τέλος, ότι το μόνο σενάριο πάνω στο οποίο εργάζονται όλοι είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, το καλύτερο σενάριο με διαφορά, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ευρωζώνη, είναι να ολοκληρωθεί επιτυχώς το ελληνικό πρόγραμμα. Ο Β. Ντομπρόβσκις αναγνώρισε ότι δεδομένου ότι το παρόν πρόγραμμα λήγει στα τέλη του μήνα, κάποια κράτη-μέλη είναι νευρικά, τόνισε όμως ότι κανείς δεν συζητά λιγότερο ευνοϊκά σενάρια.

Σημείωσε επίσης ότι οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδα είναι οι δεύτερες μεγαλύτερες στην ΕΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ, υπονοώντας ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξετάσει περικοπές στον τομέα αυτό.

Νωρίτερα ο Μοσκοβισί είχε δηλώσει ότι οι απαιτήσεις των θεσμών από την Ελλάδα είναι κάθε άλλο παρά "τρελές" και ότι η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι «δύσκολη», αλλά θα έχει στόχο να υπάρξει κίνηση προς τα εμπρός, δήλωσε ακόμη ο Επίτροπος, προσθέτοντας ότι θα συζητηθούν τα επίμαχα ζητήματα των συντελεστών ΦΠΑ, των συντάξεων και του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

«Περιμένουμε συγκεκριμένα μέτρα στα τρία αυτά σημεία. Δεν ζητάμε τρελά πράγματα», δήλωσε ο Μοσκοβισί στον βελγικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL. Ωστόσο, είπε, υπάρχει ανάγκη για ένα ανθρωπιστικό πρόγραμμα, «αλλά θα πρέπει να υπάρχει και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, επειδή ζούμε σε μία παγκόσμια οικονομία της αγοράς και η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να παραμένει στο περιθώριο».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Κάθε άλλο παρά τρελές οι απαιτήσεις των δανειστών-Προθεσμία μέχρι 30 Ιουνίου"

Στον Παυλόπουλο την Πέμπτη ο Σαμαράς

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο συναντάται το απόγευμα της Πέμπτης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 17:30, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Πρόεδρος της ΔΗμοκρατίας θα δεχθεί επίσης στις 11.30 τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ.Γιάννη Πανούση, στις 12.30, τον πρώην Πρόεδρο του Συνασπισμού κ.Νίκο Κωνσταντόπουλο, ενώ στις 19.00 το απόγευμα θα μεταβεί στην Πυροσβεστική Ακαδημία για να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας και να απονείμει τα Πτυχία στους νέους Ανθυποπυραγούς τάξεως 2015.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον Παυλόπουλο την Πέμπτη ο Σαμαράς"

Τσίπρας: Όχι σε εκλογές - Η συμφωνία ή το μεγάλο «όχι» είναι δική μας ευθύνη

Σε δεύτερη επίθεση κατά των δανειστών μέσα σε ένα 24ωρο προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζοντας ακατανόητη την επιμονή στις περικοπές στις συντάξεις στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν.
«Η επιμονή να έρθουν τα χρήματα από τις περικοπές σε συντάξεις είναι ακατανόητη και οφείλουμε όχι με τους τεχνοκράτες αλλά με την πολιτική ηγεσία της ευρώπης να πάρουμε αποφάσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Η πολιτική ηγεσία πρέπει να αναλάβει το κόστος μιας εξέλιξης που δεν θα είναι επωφελής για κανένα στην Ευρώπη, η κυβέρνηση δεν το επιθυμεί θέλει έναν έντιμο συμβιβασμό».



Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πλέον απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει κάθε προσπάθεια για να καταστεί εφικτή μια συμφωνία.

Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει πάρει λαική εντολή από το λαό για να φέρει μια κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία σε μια χώρα που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ από ένα πρόγραμμα διάσωσης που δεν έχει φέρει θετικά αποτελέσματα.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα κρίνει την πρόταση που θα της γίνει με κριτήριο την οικονομική βιωσιμότητα και την κοινωνική αποδοχή της.



Σημείωσε ότι «δεν είναι στο μυαλό μας η επιλογή του να καλέσουμε εκ νέου τον ελληνικό λαό να αποφανθεί γιατί ο λαός έχει δώσει την εντολή με σαφήνεια στις 25 Ιανουαρίου».

Όπως είπε «έχουμε μονάχα μια επιλογή, μια λύση που θα είναι οικονομικά βιώσιμη και άρα θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο. Αν δεν υπάρξειο μια λύση η κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα αναλάβει να διαχειριστεί να πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις μαζί με το κοινοβούλιο. Δεν είμαι από αυτούς που δεν έχω συνηθίσει να μην παίρνω δύσκολες αποφάσεις και να ρίχνω τις μπάλες στην εξέδρα.Σε περίπτωση που έχουμε έντιμο συμβιβασμό εγώ και οι συνεργάτες μου θα αναλάβουν το κόστος να φέρουν τη συμφωνία εις πέρας. Σε αντίθετη περίπτωση πάλι εμείς θα αναλάβουμε να πούμε το μεγάλο "όχι" σε συνέχεια μιας καταστροφικής πολιτικής για την Ελλάδα».



 



Ο κ. Φάιμαν από την πλευρά είπε ότι στόχος είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου πρέπει να φτάσουμε σε μια συμφωνία για επιμήκυνση του προγράμματος και να γίνουν τα επόμενα βήματα για ένα πρόγραμμα που θα δίνει μια ανάσα για δύο ή τρια χρόνια για το θέμα της Ελλάδας.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος είπε ότι είναι αναγκαίες οι συζητήσεις των επομένων ημερών προκειμένου να υπάρξει μια λύση μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής.



«Δεν βλέπω τη λύση μπροστά μου αυτή τη στιγμή αλλά είμαι πεπεισμένος ότι αν θέλουμε έχουμε πολλές δυνατότητες» ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Φάιμαν.

Ο κ. Φάιμαν αναφέρθηκε στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι θέλει ένα απότέλεσμα προσθέτοντας ότι «μπορώ να υποσχεθώ και στους δύο ότι τις επόμενες ημέρες που απαιτείται θα σας συμπαρασταθώ» σημειώνοντας ότι «τις διαπραγματεύσεις πρέπει να τις θέλει πολιτικά κανείς, να θέλει το αποτέλεσμά τους».



«Όντως τις επόμενες ημέρες πρέπει να κάνουμε πάρα πάρα πολλά. Είμαι πεπεισμένος ότι οι καλές μας σχέσεις θα συνεχίσουν και τις επόμενες δύσκολες ημέρες» κατέληξε ο ΑΥστριακός καγκελάριος.


Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντηση του με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάϊμαν
«Είχα την ευκαιρία σήμερα να υποδεχθώ έναν ειλικρινή φίλο της Ελλάδας, τον κύριο Φάιμαν, αλλά, ταυτόχρονα, έναν πολιτικό με συγκροτημένη άποψη για το πώς μπορεί η Ευρώπη να προχωρήσει και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της συγκυρίας, πώς μπορεί η Ευρώπη να προχωρήσει διεκδικώντας ένα μέλλον με προοπτική για τους λαούς της. 

Ο Καγκελάριος Φάιμαν πιστεύει στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά, ταυτόχρονα, κατανοεί ότι χωρίς κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη, παρά μόνο με σκληρή λιτότητα, η Ευρώπη δεν μπορεί να ξεπεράσει την κρίση. 

Είχα την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω για τη διαρκή υποστήριξή του στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για έναν έντιμο συμβιβασμό και για μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία, που θα δώσει τη δυνατότητα τόσο στην Ελλάδα να βγει από αυτόν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της λιτότητας όσο, όμως, και στην υπόλοιπη Ευρώπη να σταματήσει να συζητά διαρκώς για το ελληνικό πρόβλημα. Και είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για τις τελευταίες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση. Να τον ενημερώσω και να του καταστήσω σαφές ότι η ανταπόκριση της Ελλάδας στις απαιτήσεις των θεσμών για την κάλυψη του εκτιμώμενου από την πλευρά τους δημοσιονομικού κενού είναι πλήρης. 

Οι προτάσεις μας διασφαλίζουν πλήρως τους δημοσιονομικούς στόχους που οι θεσμοί έθεσαν για το 2015 και το 2016. Ειδικότερα, τον ενημέρωσα ότι έχουμε καταθέσει πλήρη πρόταση, με την οποία καλύπτονται οι απαιτήσεις των θεσμών ως προς τους συνολικούς στόχους, τις επιμέρους κατηγορίες δημοσιονομικών μέτρων και τις μεταρρυθμίσεις. Στον ΦΠΑ οι προτάσεις μας, χωρίς τις ακρότητες των υπερβολικών αυξήσεων στον ηλεκτρισμό και τα φάρμακα, δίνουν σημαντική αύξηση των εσόδων και αν ληφθούν υπόψη και οι ελαστικότητες οδηγούν σε απόδοση κοντά στο 1% του ΑΕΠ. Επίσης, η  σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από το 2016 θα αποφέρει την περίοδο 2016-2022 συνολικά εξοικονόμηση 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με προοδευτική αύξηση για το 2016. Προφανώς, όμως, το 2016 η εξοικονόμηση δεν μπορεί να είναι 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, θα είναι 300 εκατομμύρια ευρώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή δεν είναι μια εξαιρετικά σημαντική μεταρρύθμιση. Εδώ πρέπει να τονίσω ότι  κατά την περίοδο 2010-2014, κατά την περίοδο των μνημονίων στην Ελλάδα, με σειρά σκληρών μέτρων λιτότητας, υφεσιακών μέτρων, αφαιρέθηκαν από το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας 13 δισεκατομμύρια ευρώ, με αντίστοιχη μείωση των παροχών σε ποσοστό περίπου 50%. Κι αν κανείς συνυπολογίσει ότι και από το PSI, το κούρεμα των ασφαλιστικών ταμείων, τα ασφαλιστικά ταμεία έχασαν 25 δισεκατομμύρια ευρώ, συνειδητοποιεί κάποιος ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια περαιτέρω μειώσεων, χωρίς να θιγεί ο πυρήνας της λειτουργίας του συστήματος. 

Με δυο λόγια, εξήγησα στον Καγκελάριο ότι οι προτάσεις μας καλύπτουν πλήρως τις απαιτήσεις ως προς το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που μας ζητείται, αλλά η Ελλάδα είναι ένα κυρίαρχο κράτος και έχει μια κυβέρνηση που έχει πρόσφατη εντολή λαϊκή και η κυβέρνηση αυτή είναι υπεύθυνη για το πώς θα κατανείμει τους φόρους, από πού θα βρει αυτά τα χρήματα. Η επιμονή γι’ αυτά τα χρήματα να προέλθουν, σώνει και καλά, από νέες περικοπές στις συντάξεις, αποτελεί για εμάς μια ακατανόητη επιμονή και οφείλουμε πια όχι σε συνεννόηση με τους τεχνοκράτες που επιμένουν, αλλά με τις πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης να πάρουμε πολιτικές αποφάσεις. 

Εάν η Ευρώπη επιμένει σ’ αυτήν την ακατανόητη επιμονή, η πολιτική ηγεσία επιμένει, πρέπει να αναλάβει και το κόστος μιας εξέλιξης που δεν θα είναι επωφελής για κανέναν στην Ευρώπη. Η ελληνική κυβέρνηση δεν το επιθυμεί. Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί έναν έντιμο συμβιβασμό και μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία. Αυτό εξήγησα στον Καγκελάριο και είμαι βέβαιος ότι, όπως μέχρι σήμερα, έχει κάνει κάθε προσπάθεια προκειμένου να καταστεί δυνατή αυτή η συμφωνία, έτσι και τις ημέρες και τις ώρες που απομένουν θα είναι εξίσου δημιουργικός ώστε να έχουμε μπροστά μας ευχάριστες εξελίξεις και όχι δύσκολες εξελίξεις για την Ευρώπη. Η Ελλάδα και η Αυστρία είναι δύο χώρες που παραδοσιακά έχουν στενές σχέσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτήν την παράδοση και να ενισχύσουμε αυτές τις στενές σχέσεις συνεργασίας και φιλίας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που υποδέχεται κάθε χρόνο εκατομμύρια αυστριακούς τουρίστες, που αγαπάνε τη χώρα μας και που συνηθίζουν να έρχονται κάθε χρόνο, ακριβώς διότι αγαπάνε όχι μόνον το περιβάλλον, αλλά και τον πολιτισμό μας, την κουλτούρα μας, αλλά και εμείς σεβόμαστε τον πολιτισμό και την κουλτούρα που έχει γεννηθεί στην Αυστρία, τους μεγάλους συνθέτες, τους μεγάλους διανοούμενους. 

Είμαστε δύο λαοί που βρισκόμαστε μακριά, έχουμε διαφορετικό, αν θέλετε, mentalite, αλλά είμαστε κοντά. Και θα συνεχίσουμε, τόσο εγώ όσο και ο Καγκελάριος Φάιμαν, να δουλεύουμε για την ενίσχυση των σχέσεων των χωρών μας, τη φιλία μεταξύ των λαών μας, αλλά και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και για μια πορεία της Ευρώπης προς την ευημερία των λαών της, με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη». 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Όχι σε εκλογές - Η συμφωνία ή το μεγάλο «όχι» είναι δική μας ευθύνη"

Bloomberg: Οι ελληνικές επιχειρήσεις έβγαλαν έξω τα λεφτά τους από το φόβο για capital controls

Έτοιμα σχέδια ακόμα και για την αρνητική εξέλιξη της επιβολής capital controls στην Ελλάδα φαίνεται πως έχουν οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Κι όπως αποκαλύπτουν οι εκπρόσωποί τους στο σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, παρότι ως Έλληνες πολίτες απεύχονται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εντούτοις ως επιχειρηματίες είναι υποχρεωμένοι να έχουν ένα plan B για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των εταιρειών τους.
Ο κ. Γιώργος Αλεβίζος οικονομικός διευθυντής της Fourlis Holdins SA η οποία έχει το franchise των καταστημάτων ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Βουλγαρία, ξέρει πως είναι να ζεις με capital controls. Ο ίδιος είδε τις πωλήσεις της εταιρείας να καταγράφουν πτώση περίπου 30% τρεις μήνες ακριβώς έπειτα από τη διάσωση της χώρας το Μάρτιο του 2013.
Τώρα, καθώς η Ελλάδα και οι πιστωτές της αναμετρούνται με φόντο είτε μια έξοδο από την Ευρωζώνη, είτε την επιβολή capital controls, οι επιχειρήσεις, αν και παραμένουν νευρικές, έχουν προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο, σχολιάζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
«Έχουμε αντιμετωπίσει και στο παρελθόν το ζήτημα αυτό, στην περίπτωση της Κύπρου» ανέφερε ο κ. Αλεβίζος. «Βραχυπρόθεσμα, όμως, υπάρχουν πάντα σοβαρές αναταράξεις» πρόσθεσε.
Δεδομένου ότι η Ελλάδα πυροδότησε την κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ το 2009, οι εταιρείες οι οποίες αντέχουν με βοήθεια από τις τράπεζες αγωνίζονται να βγουν από την ύφεση και τη σκιά της αβεβαιότητας. Οι θυελλώδεις καιροί τους έχουν διδάξει πολύτιμα μαθήματα όπως το να έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό για την ανάπτυξη των εξαγωγικών αγορών, αναφέρουν στελέχη στο Bloomberg.
Αυτή η προετοιμασία, μπορεί να θέσει σε δοκιμασία την Ελλάδα και τους πιστωτές της αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα πρέπει να προβεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να εκταμιευτεί η δόση των 7,2 δισ. ευρώ. Με το πρόγραμμα διάσωσης να λήγει στα τέλη του μήνα, ο χρόνος εξαντλείται. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα επιβληθούν capital controls όπως συνέβη και στην Κύπρο το 2013. Οι εταιρείες όμως είναι προετοιμασμένες για το ενδεχόμενο αυτό, αναφέρει το Bloomberg.
Η ιστορία του Σαράντη
Το δημοσίευμα, αναφέρει ως παράδειγμα την επιχείρηση Σαράντης, που διανέμει από εντομοαπωθητικά προϊόντα μέχρι καλλυντικά της Estee Lauder. Τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας έχουν κρατηθεί έξω από την Ελλάδα μετά την κρίση στην Κύπρο. Ο Σαράντης θα μπορούσε να δει πιθανώς μια πτώση των πωλήσεών του και το κόστος των εισαγόμενων αγαθών να αυξάνεται σε περίπτωση που επιβληθούν capital controls ή σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, αναφέρει ο ο Κώστας Ροζακέος, οικονομικός επικεφαλής της εταιρείας.
Πράγματι, σε περίπτωση Grexit η εταιρεία θα έχει μικρότερο κόστος παραγωγής επειδή τα ταμειακά της διαθέσιμα βρίσκονται στο εξωτερικό και επιθυμεί να παραμείνουν σε ξένο νόμισμα, τονίζει ο κ. Ροζακέος.
«Στο τέλος της ημέρας, ο Σαράντης θα έχει οφέλη. Δεν το εύχομαι αυτό σαν πολίτης, ως Έλληνας πολίτης, αλλά ως επιχειρηματίας, μπορώ να δω τις ευκαιρίες.» πρόσθεσε.
Ο Σαράντης θα είναι ο μεγάλος παίκτης καθώς οι μικρότερες εταιρείες, οι πιο αδύναμοι αντίπαλοι, θα υποκύψουν στην ελληνική κρίση.
Περισσότερα από 100 δισ. ευρώ έχουν φύγει από το τραπεζικό σύστημα από τις καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τα τέλη του 2009, με τις απώλειες να έχουν αυξηθεί από την αρχή του τρέχοντος έτους, όταν άλλαξε η κυβέρνηση και ανέβηκε στην εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας,.
Αποκλεισμός Εκροών
Το αδιέξοδο στις συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές τους τελευταίους μήνες ώθησαν την JPMorgan και τους αναλυτές της να δημοσιοποιήσουν την 1η Ιουνίου μια έκθεση που αναφέρει ότι το αδιέξοδο στις ελληνικές διαπραγματεύσεις μεγαλώνει την πιθανότητα «να καθηλώσει τις τραπεζικές καταθέσεις, εμποδίζοντας τις εκροές του χαρτοφυλακίου», σχολιάζει το δημοσίευμα.
Κατά κάποιο τρόπο, οι έλεγχοι μπορεί να είναι λίγοι και πολύ αργοί. Οι επιχειρήσεις μόλις διάβασαν την έκθεση κράτησαν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό.
Η εταιρεία Τιτάν, η οποία "πέρασε" από την χρηματοοικονομική κρίση του 2008 και την επανάσταση το 2011 στην Αίγυπτο, έχει το μεγαλύτερο μέρος των ταμειακών της αποθεμάτων στο εξωτερικό. Όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Δημήτριος Παπαλεξόπουλος σε αναλυτές τον περασμένο μήνα, η επιβολή capital controls όπως συνέβη στην Κύπρο είναι μια πιθανότητα, σε αντίθεση με την έξοδο από το ευρώ, που φαίνεται μάλλον απίθανη.
«Δεν είμαστε εξαγωγείς, οπότε θα έχουμε πλεονάζον συνάλλαγμα και όχι έλλειψη» επισήμανε ο ίδιος. Οι διεθνείς δραστηριότητες του με έδρα την Αθήνα είναι αυτάρκεις και η εταιρεία έχει πιστωτικές διευκολύνσεις από τους ξένους, πρόσθεσε.
Επαρκή ρευστότητα
Τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου Τιτάν φτάνουν τα 138 εκατ. ευρώ και μόνο τα 12 εκατ. ευρώ βρίσκονται στην Ελλάδα. Περίπου 70 εκατ. ευρώ είναι σε εταιρείες χαρτοφυλακίου και σε ευρωπαϊκές τράπεζες στο εξωτερικό.
Η Dixon Carphone Plc, η οποία κατέχει την αλυσίδα ηλεκτρικών συσκευών Κωτσόβολος, διαθέτει σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση ενός Grexit από το Μάιο του 2012, όταν ο Αλέξης Τσίπρας
εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή ως ένα πιθανό πρόσωπο που θα ανέβαινε στην εξουσία.
«Έχουμε σχέδιο στο πώς τα καταστήματά μας θα κλείσουν και θα ξανανοίξουν, έχουμε σχέδιο όσον αφορά τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα καταναλωτικά πακέτα και έχουμε και σχέδιο όσον αφορά στο πως θα εξασφαλίσουμε ότι τα καταστήματά μας θα ανοίξουν και θα ξεκινήσουν το trading όσο το δυνατόν γρηγορότερα» είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Sebastian James πριν από λίγο καιρό.
Αυτό το μήνα, επανέλαβε ο ίδιος ότι τα γεγονότα μπορεί να δώσουν την ευκαιρία να κερδίσει η εταιρεία μερίδιο στην αγορά.
Η Hellas Direct, είναι επίσης μια εταιρεία ασφάλισης αυτοκινήτων που λειτουργεί στην Ελλάδα και έχει την έδρα της στην Κύπρο, στην οποία κατέχει μερίδιο 20% ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, Daniel Loeb. Η εταιρεία έχει τα ταμειακά της διαθέσιμα εκτός Ελλάδας και Κύπρου.
Στην Ελλάδα, «κρατάμε μόνο τα λειτουργικά ταμειακά διαθέσιμα και "σαρώνουμε" τα κεφάλαια σε εβδομαδιαία βάση», δήλωσε ο Αλέξης Πανταζής, συν-ιδρυτής της εταιρείας..
«Ακόμη και στην περίπτωση επιβολής capital controls θα έχουμε επαρκή ρευστότητα για να συνεχίσουμε ως έχει» προσθέτει.
newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Bloomberg: Οι ελληνικές επιχειρήσεις έβγαλαν έξω τα λεφτά τους από το φόβο για capital controls"

Επενδυτικό πακέτο για Ελλάδα συζήτησαν Βαρουφάκης - ΕΤΕπ

Ένα νέο, μεγάλο επενδυτικό - αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα μας ήταν το βασικό θέμα συζήτησης του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με κλιμάκιο ανώτατων στελεχών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, επικεφαλής του οποίου ήταν ο γενικός διευθυντής κ. Luca Lazzaroli. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού με τον Πρόεδρο της Τράπεζας κ. Werner Hoyer.

Η συνάντηση έγινε την Παρασκευή 12 Ιουνίου στο υπουργείο Οικονομικών σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και αποφασίσθηκε η συνέχιση και εντατικοποίηση των συνομιλιών των δύο πλευρών, ώστε μέχρι τις 15 Ιουλίου, να έχουν αποσαφηνισθεί οι λεπτομέρειες του εν λόγω σχεδίου και να δρομολογηθεί η υλοποίηση του.

Αυτό το επενδυτικό σχέδιο θα κινηθεί στο ευρύτερο πλαίσιο του σχεδιασμού της ελληνικής κυβέρνησης για μια βιώσιμη συμφωνία, που θα έχει ως βασικούς πυλώνες: την αναδιάρθρωση του χρέους, την αναπτυξιακή ώθηση της ελληνικής οικονομίας και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα

Σημειώνεται ότι το θέμα των μεταρρυθμίσεων συζητείται το απόγευμα στο Παρίσι στη συνάντηση που έχει ο κ. Βαρουφάκης με τον Γ.Γ του ΟΟΣΑ κ. Ανχελ Γκουρία.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Επενδυτικό πακέτο για Ελλάδα συζήτησαν Βαρουφάκης - ΕΤΕπ"

Παραιτείται ο Γλέζος από το Ευρωκοινοβούλιο - Στη θέση του ο Μηλιός

Την παραίτηση του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να υποβάλλει ο Μανώλης Γλέζος, μόλις συμπληρωθεί ένας χρόνος θητείας του στις Βρυξέλλες.

Η παραίτηση θα ισχύσει από τις 8 Ιουλίου.

«Με αφορμή τα δημοσιεύματα που αφορούν την "παραίτηση" μου διευκρινίζω, ότι όπως είχα υποσχεθεί, αυτή θα γίνει με την συμπλήρωση ενός χρόνου. Έτσι και θα γίνει», αναφέρει σε δήλωση του ο Μανώλης Γλέζος.

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς συμπληρώνει ότι «ο χρόνος ολοκληρώνεται τον Ιούλιο και μέχρι τότε παραμένω ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ».

Την θέση του θα καταλάβει ο Γιάννης Μηλιός, καθώς ο Νίκος Χουντής, που προηγείτο στον κατάλογο των επιλαχόντων, είναι αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτείται ο Γλέζος από το Ευρωκοινοβούλιο - Στη θέση του ο Μηλιός"

Ο προϋπολογισμός της Ρωσίας «δεν περιλαμβάνει» στήριξη για την Ελλάδα

Ο προϋπολογισμός της Ρωσίας για το 2015 δεν περιλαμβάνει σχέδια για προσφορά οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.

«Αυτό δεν περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό μας», δήλωσε λιτά ο κ. Σιλουάνοφ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν η Μόσχα σχεδιάζει να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Αθήνα.

Η δήλωση του ρώσου ΥΠΟΙΚ έρχεται ένα 24ωρο πριν την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Αγία Πετρούπολη, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δυο ηγέτες θα συζητήσουν σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream και για άλλα ζητήματα.

Παράλληλα, αποσαφήνισε πως η Ρωσία δεν σχεδιάζει να πραγματοποιήσει συνομιλίες για την αναδιάρθρωση του χρέους της Ουκρανίας.

Στις αρχές Ιουνίου, το Κίεβο επικύρωσε νόμο που του επιτρέπει να «παγώσει» επιλεκτικά την εξυπηρέτηση εξωτερικών χρεών, με τη Μόσχα να ανησυχεί πως ο νόμος θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στις 20 Ιουνίου, όταν θα πρέπει να καταβληθεί στη Ρωσία τόκος 75 εκατομμυρίων ευρώ για ένα παλαιότερο ομόλογο.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως θα καταφύγει στη Δικαιοσύνη σε περίπτωση μη πληρωμής.

Το ΔΝΤ πάντως έχει καταστήσει σαφές πως θα συνεχίσει να στηρίζει χρηματοδοτικά την Ουκρανία ακόμα κι αν η ουκρανική κυβέρνηση κρίνει πως δεν μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις υποχρεώσεις προς τους πιστωτές του.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο προϋπολογισμός της Ρωσίας «δεν περιλαμβάνει» στήριξη για την Ελλάδα "

CSU: «Οι Ελληνες συμπεριφέρονται σαν ''κλόουν'' στις συνομιλίες»

Οι Βαυαροί σύμμαχοι της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ κατηγόρησαν την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν έχει ακόμα αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης στις συνομιλίες της με τους πιστωτές, με τον γενικό γραμματέα της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) Αντρέας Σόιερ να αποκαλεί τους κυβερνώντες πολιτικούς στην Αθήνα «κλόουν».

Τα σχόλια είναι η τελευταία ένδειξη ότι η στάση Ευρωπαίων πολιτικών απέναντι στην Ελλάδα σκληραίνει, την παραμονή της συνάντησης των υπουργών της ευρωζώνης που θα μπορούσε να αποτελέσει την ύστατη ευκαιρία για να σωθεί η Ελλάδα από τη χρεοκοπία στο τέλος του μήνα.

Ο Σόιερ είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Rheinische Post» που δημοσιεύθηκε σήμερα ότι η Ελλάδα έχει κάνει μέχρι στιγμής πολύ λίγα για να παραμείνει στην ευρωζώνη και ότι δεν θα υπάρξουν «επιπόλαιοι συμβιβασμοί» μόνο και μόνο για να μείνει η χώρα εντός της νομισματικής ένωσης.

«Η ελληνική κυβέρνηση προφανώς δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα τη σοβαρότητα της κατάστασης», είπε ο Σόιερ.

«Συμπεριφέρονται σαν κλόουν που κάθονται στα τελευταία θρανία, αν και έχουν δεχθεί σαφείς προειδοποιήσεις από όλες τις πλευρές ότι ίσως να μην καταφέρουν να προβιβαστούν στην επόμενη τάξη».

Ο Κλάους-Πίτερ Γουίλς, βουλευτής από το συντηρητικό κόμμα της Μέρκελ που έχει κατ’ επανάληψη ψηφίσει κατά της διάσωσης της Αθήνας, είπε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk πως, κατά την άποψή του, δεν θα ήταν και τίποτα σπουδαίο αν έφευγε η Ελλάδα από την ευρωζώνη. «Δεν θα ήταν και το τέλος της Ευρώπης» δήλωσε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "CSU: «Οι Ελληνες συμπεριφέρονται σαν ''κλόουν'' στις συνομιλίες»"

Στον “αέρα” οι μπλοκάκηδες – Δεν συμπεριελήφθη η ρύθμιση στο μίνι φορολογικό

Κενό γράμμα αποδείχθηκαν οι υποσχέσεις του υπουργείου Οικονομικών για την προστασία των “μπλοκάκηδων” από την υπερφορολόγηση. Και αυτό καθώς η αναπλ. υπ. Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη δεν συμπεριέλαβε τη σχετική διάταξη ούτε στο μίνι φορολογικό.

Το πρόβλημα αφορά όσους έχουν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και εισόδημα από «μπλοκάκι», οι οποίοι ενώ πέρυσι είχαν τη δυνατότητα να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών για το σύνολο του εισοδήματος τους και έτσι να καλυφθούν από το έμμεσο αφορολόγητο των 9.550 ευρώ, φέτος φορολογηθούν με 26% από το πρώτο ευρώ.

Η στρέβλωση οφείλεται σε διάταξη του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, η οποία διορθώθηκε μόνο προσωρινά την περυσινή χρονιά και όλοι περίμεναν ανάλογη κάλυψη, με ανάλογη διάταξη και φέτος.

Για παράδειγμα εργαζόμενος που έχει εισόδημα 12.000 ευρώ από μισθωτή εργασία και 5.000 ευρώ από «μπλοκάκι», πέρσι φορολογήθηκε για το σύνολο των 17.000 ευρώ ως μισθωτός, με αποτέλεσμα να έχει την έκπτωση των 2.100 ευρώ για το συνολικό εισόδημα και τελικά να πληρώσει φόρο 1.640 ευρώ. Φέτος, όμως, θα φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών μόνο για το εισόδημα των 12.000 ευρώ, στο οποίο αντιστοιχεί φόρος 540 ευρώ, ενώ για τις 5.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 26% από το πρώτο ευρώ, άρα 1.300 ευρώ. Έτσι συνολικά ο φετινός του φόρος θα είναι 1.840 ευρώ, δηλαδή 200 ευρώ μεγαλύτερος από πέρυσι.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον “αέρα” οι μπλοκάκηδες – Δεν συμπεριελήφθη η ρύθμιση στο μίνι φορολογικό"

Φάιμαν: Η Ευρώπη να δείξει αλληλεγγύη σε όποιο μέλος της το χρειάζεται

Μήνυμα προς τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας να επιδείξουν αλληλεγγύη απηύθυνε ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, κατά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Τετάρτης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι οι ευρωπαικές δυνάμεις στην Ελλάδα είναι αποφασισμένες να διασφαλίσουν την πορεία της χώρας στην Ευρώπη και δήλωσε ότι ο ίδιος είναι εκφραστής αυτής της απόφασης.

Καλωσορίζοντας τον αυστριακό Καγκελάριο, ο κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για έναν κορυφαίο ευρωπαίο ηγέτη, αλλά και έναν μεγάλο φίλο της Ελλάδας, και ιδιαίτερα σε μια δύσκολη, για τη χώρα, στιγμή. Εξήρε την ευαισθησία του, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι επέλεξε να ξεκινήσει την επίσκεψή του στην Αθήνα, επισκεπτόμενος χώρους που δείχνουν πώς η μεγάλη οικονομική κρίση γίνεται και κοινωνική. Ο κ. Φάιμαν πριν από την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο επισκέφθηκε το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», το Κοινωνικό Ιατρείο Αθήνα και το Παιδικό Χωριό SOS στην Κυψέλη.

Όπως παρατήρησε ο Πρόεδρος, το πνεύμα της Ευρώπης δεν συμβιβάζεται με τέτοιου είδους φαινόμενα και είναι κοινός στόχος, να επιτύχουμε, ώστε να μην επιτρέψουμε η κοινωνική αυτή κρίση να γίνει βαθύτερη.

Από την πλευρά του, ο καγκελάριος της Αυστρίας, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για τη θερμή υποδοχή, υπογράμμισε ότι είναι πολλά ακόμα θέματα ανοιχτά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές απαιτήσεις ακόμα που πρέπει να εκπληρωθούν.

Ωστόσο, παρατήρησε, ότι εάν σεβόμαστε ο ένας τον άλλο και εάν υπάρχει κατανόηση, νομίζω και είμαι πεπεισμένος ότι το μέλλον θα είναι τέτοιο, ώστε η Ευρώπη να είναι πιο ισχυρή. «Και θα είναι πιο ισχυρή, εάν πραγματικά επιδείξει υποστήριξη σε εκείνους, οι οποίοι χρήζουν αλληλεγγύης και υποστήριξης αυτή τη στιγμή περισσότερο από άλλους» σημείωσε ο αυστριακός Καγκελάριος.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι σε μια χώρα, με τόση ιστορία, που είναι η βάση της Ευρώπης, πονάει να βλέπει κανείς τη δυσκολία στην αντιμετώπιση ιατρικών προβλημάτων, τη φτώχεια και την ένδεια και πρόσθεσε ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει τον ελληνικό λαό καίρια.

Μάλιστα, παρατήρησε ότι εάν βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα από την ιστορία της Ευρώπης, ιδίως του προηγούμενου αιώνα, τότε ξέρουμε ότι μόνο μια αλληλέγγυα Ευρώπη θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Στη συνέχεια ο κ Φάιμαν μετέβη στο Μέγαρο Μαξίνου όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Φάιμαν: Η Ευρώπη να δείξει αλληλεγγύη σε όποιο μέλος της το χρειάζεται"

Γλέζος: Ούτε υποταγή, ούτε ρήξη - «Μορατόριουμ» ενός έτους στις πληρωμές

Αναβολή των διαπραγματεύσεων και «μορατόριουμ» στις πληρωμές της Ελλάδας προς τους δανειστές για ένα χρόνο, ζήτησε ο Μανώλης Γλέζος, που επισημαίνει πως «δεν χρειάζεται ούτε υποταγή, ούτε ρήξη»

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πλήρες αδιέξοδο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η δική μου άποψη είναι ότι δεν χρειάζεται ούτε υποταγή ούτε ρήξη. Η μόνη λύση είναι η αναβολή των διαπραγματεύσεων για έναν χρόνο», λέει χαρακτηριστικά.

«Ως τότε», πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «“παγώνουμε” τα χρέη προς τους δανειστές. Ούτε παίρνουνε δάνεια ούτε εξοφλούμε δάνεια, ούτε “τρέχουν” τα τοκοχρεολύσια. Μετά από έναν χρόνο εξετάζεται η περίπτωση του κάθε δανειστή χωριστά για κάθε δάνειο που συνήψε με την Ελλάδα. Αν δεν έχει εξοφληθεί, να πληρωθεί, καμία αντίρρηση. Οι λογικοί, οι συνετοί άνθρωποι όταν βρίσκονται μπροστά σε ένα αδιέξοδο, λένε “ας το σκεφτούμε καλύτερα, ας περιμένουμε λίγο να το σκεφτούμε ξανά”. Ηδη ο Αυστριακός μας προτείνει για πέντε χρόνια. Εγώ λέω ένα χρόνο, μας αρκεί», εξήγησε μιλώντας στον Real.

«Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίζει μόνη της όλα τα προβλήματα, δεν είναι εύκολος ο δρόμος, είναι δύσκολος αλλά μπορεί να τα αντιμετωπίσει όπως πάντοτε, ο λαός μας ενωμένος, έτσι μπορεί να τα αντιμετωπίσει και τώρα», τόνισε ο ίδιος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γλέζος: Ούτε υποταγή, ούτε ρήξη - «Μορατόριουμ» ενός έτους στις πληρωμές"

Παπαδημούλης: Πρώτα ας εξασφαλίσει ο Γιούνκερ τη στήριξη των θεσμών

Απαντώντας στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραποιεί τα λεγόμενά του σε σχέση με τις προτάσεις των θεσμών στη διαπραγμάτευση, ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης τον κάλεσε να βάλει αυτά που είπε χθες σε ένα χαρτί, να εξασφαλίσει την υποστήριξη των θεσμών και να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να αρχίσουν εκ νέου οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε: «Βγαίνει ο κ. Γιούνκερ και λεει "εγώ δεν πρότεινα τέτοια πράγματα, θέλω άλλα. Περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, λογικές προτάσεις, ποτέ δεν είπα να ακριβύνει ο ΦΠΑ στο ρεύμα, στα φάρμακα" κλπ. Εγώ δεν στέκομαι στο ότι το χαρτί που έδωσε εκ μέρους των θεσμών στον Τσίπρα έχει αυτές τις προτάσεις, τις οποίες χθες απέρριψε ο κ. Γιούνκερ.

»Λέω να βάλει ο κ. Γιούνκερ σήμερα στο χαρτί αυτά που είπε χθες με θετικές προτάσεις, να εξασφαλίσει τη στήριξη των θεσμών σε αυτή τη νέα προσέγγιση και να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να ξαναρχίσουν να συζητούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων παραγωγικά.

»Γιατί την Κυριακή οι εκπρόσωποι των θεσμών είπαν στους δικούς μας "δεν έχουμε την εξουσιοδότηση να διαπραγματευτούμε". Και αύριο στο Eurogroup να μην χειροτερέψουν τα πράγματα».

Ερωτηθείς για τη συνεδρίαση του Eurogroup αύριο, Πέμπτη, σημείωσε: «Δεν πιστεύω ότι το Eurogroup με την σημαντική παρουσία του Σόιμπλε είναι ο χώρος που θα βρεθεί η λύση. Και οι τεχνοκράτες να εργαστούν εντατικά, έτσι ώστε η λύση να δοθεί εκεί όπου εξαρχής διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο Τσίπρας, στο επίπεδο των ηγετών».

Ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου τόνισε ακόμη: «Κορυφώνεται μια προσπάθεια, η οποία εμπεριέχει δυο στοιχεία. Το ένα είναι η προσπάθεια κάθε πλευράς να πετύχει το καλύτερο για την πλευρά της και το δεύτερο είναι ένας επικοινωνιακός πόλεμος με μέγα όπλο την προπαγάνδα, επιδιώκοντας την ταπείνωση του αντιπάλου.

»Ξέρετε ότι σε μια συμφωνία έχει σημασία μετά να κορδώνεται και κάποιος για το ότι νίκησε. Ορισμένοι για πολιτικούς λόγους θέλουν την ταπείνωση της ελληνικής πλευράς, για να δώσουν ένα σήμα στους άλλους λαούς να μην ψηφίζουν έτσι στις εκλογές που έρχονται. Αλλά αυτό δεν μπορούν να το παρακάνουν, γιατί δείτε με τους τσαμπουκάδες τους πόσο ανέβηκαν γρήγορα και νευρικά τα επιτόκια ομολόγων Ισπανίας και Πορτογαλίας, διαψεύδοντας τις θεωρίες ότι "οι Έλληνες θα καταστραφούν" και "εμείς είμαστε οχυρωμένοι και δεν τρέχει τίποτα"».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης επανέλαβε ότι η ρήξη δεν συμφέρει κανέναν. «Χρειάζεται συμφωνία, γιατί η ρήξη δεν συμφέρει κανέναν. Επείγει η συμφωνία, γιατί ο χρόνος τελειώνει. Η κυβέρνηση παλεύει και πολύ σωστά κάνει, για να επιδιώξει αυτή η συμφωνία να είναι η καλύτερη δυνατή στις δεδομένες συνθήκες και νομίζω ότι αυτή την ώρα, όσοι θέλουν τη συμφωνία, την καλύτερη δυνατή για τη χώρα, είναι τουλάχιστον το 70-80% του ελληνικού λαού και πρέπει να βλέπουν καθαρά τα πράγματα».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαδημούλης: Πρώτα ας εξασφαλίσει ο Γιούνκερ τη στήριξη των θεσμών"

Ταξιδιωτική οδηγία για τους Βρετανούς τουρίστες στην Ελλάδα

Ενώ όλος ο κόσμος παρατηρεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στην ελληνική κρίση, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έκανε ένα βήμα παραπέρα και χάραξε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει τους Βρετανούς τουρίστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, σε περίπτωση χρεοκοπίας της μεσογειακής χώρας.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει σε άρθρο της η Daily Mail, που αναφέρει ότι τη Δευτέρα το βράδυ συναντήθηκαν υπουργοί της Βρετανικής Κυβέρνησης με σκοπό τη χάραξη συγκεκριμένου πλάνου το οποίο θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα που θα προκύψουν από μία τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ειδικοί πιστεύουν ότι η απειλή μιας ελληνικής χρεοκοπίας μπορεί να οδηγήσει σε bank run, με αποτέλεσμα τα ΑΤΜ να στερέψουν από χρήματα ή ακόμη και να κλείσουν.

Κατά συνέπεια, Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν ήδη κάνει συζητήσεις με ταξιδιωτικούς πράκτορες, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα ώστε να βοηθήσουν τους Βρετανούς που τυχόν θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα να γυρίσουν σπίτι τους.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε μία πηγή στη Daily Mail, οι προξενικές αρχές στη χώρα έχουν προετοιμαστεί ώστε να διευκολύνουν τον επαναπατρισμό οποιουδήποτε Βρετανού αντιμετωπίσει πρόβλημα στο ταξίδι του γυρισμού.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών του ΗΒ συμβουλεύει τους Βρετανούς τουρίστες να πάρουν μαζί τους αρκετά χρήματα έτσι ώστε να είναι καλυμμένοι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και να μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν απρόβλεπτες καθυστερήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα βασίζονται αποκλειστικά στις πιστωτικές κάρτες ή στα ΑΤΜ, αναφέρει το άρθρο της Daily Mail.

Η ανησυχία όμως της βρετανικής κυβέρνησης δεν εστιάζεται μόνο στην ασφάλεια των τουριστών της αλλά και στην ασφάλεια της οικονομίας της.

Υπουργοί και αξιωματούχοι εξετάζουν πώς μπορούν να προστατεύσουν τις βρετανικές εταιρείες με έκθεση στην Ελλάδα και πώς μπορεί να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αν η κατάσταση πυροδοτήσει μια ευρύτερη κρίση στην ευρωζώνη.

Όπως αποκάλυψε μία πηγή της κυβέρνησης στην Daily Mail, οι Βρετανοί υπουργοί δεν προβλέπουν κρίση στην Ελλάδα, ωστόσο έχουν καθήκον να προετοιμαστούν για κάθε ενδεχόμενο.

«Εντείνουμε τις προετοιμασίες μας δεδομένου ότι οι κίνδυνοι είναι σαφώς μεγαλύτεροι από ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα», προσθέτει η ίδια πηγή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ταξιδιωτική οδηγία για τους Βρετανούς τουρίστες στην Ελλάδα"

Ιταλός υπουργός: Δεν θέλουμε μια Ένωση που χάνει τα κομμάτια της

«Για μας και για πολιτικούς λόγους, οι οποίοι θα πρέπει να υπερισχύσουν των χρηματοπιστωτικών, η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση πιο δυνατή και όχι μια Ένωση που χάνει κομμάτια της» δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ο Ιταλός υπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Σάντρο Γκόζι.

Ο ίδιος υπογράμμισε: «Επομένως θα πρέπει να δουλέψουμε για να βρεθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη. Εάν θέλαμε να υποθέσουμε μια έξοδο της Ελλάδας, θεωρώ ότι οι πολιτικές συνέπειες από κάτι τέτοιο θα ήταν πάρα πολύ σοβαρές και συμφέρον όλων μας είναι να ακολουθήσουμε μια άλλη κατεύθυνση».

Παράλληλα ο κ. Γκόζι πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις «για το δικό της συμφέρον».

Σε ό,τι αφορά στο ακανθώδες θέμα των μεταναστών και τη δυσαρέσκεια της Ιταλίας για το γεγονός ότι οι χώρες του Βορρά δεν συμπράττουν ουσιαστικά αφήνοντας την Ιταλία να αντιμετωπίζει μόνη της το πρόβλημα ο κ. Γκόζι πρόσθεσε ότι «η Μεσόγειος μετατρέπεται σε νεκροταφείο του εγωισμού και της ευρωπαϊκής αδιαφορίας».

Παράλληλα εξέφρασε την ευχή να υλοποιηθεί το σχέδιο που ετοιμάζει η ΕΕ (παρ' ότι καθυστερεί) χωρίς να αποκλείσει ότι, διαφορετικά, η Ιταλία θα προχωρήσει σε «σχέδιο Β» διότι δεν μπορεί να κρατά στο έδαφός της τα άτομα που δεν θέλουν να παραμείνουν, αλλά χρησιμοποιούν την Ιταλία σαν πέρασμα προς τις χώρες του Βορρά.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλός υπουργός: Δεν θέλουμε μια Ένωση που χάνει τα κομμάτια της"

Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει ακόμα χρόνος για συμφωνία

Ο χρόνος τελειώνει αλλά είναι ακόμη πιθανή μια συμφωνία των δανειστών με την Ελλάδα, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Περιμένουμε από τους Ελληνες να παρουσιάσουν εναλλακτικές λύσεις, τόνισε σύμφωνα με το Reuters ο Ολλανδός.

Ο ίδιος πρότεινε την αναβολή της διαδικασίας εκλογής προέδρου του Eurogroup ως τον Ιούλιο "για να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε στην Ελλάδα", όπως είπε.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει ακόμα χρόνος για συμφωνία"

Πλήρης διάσταση απόψεων Ελλάδας-δανειστών στο Euro-working Group

Η πλήρης διάσταση απόψεων μεταξύ της Αθήνας και των εταίρων επιβεβαιώθηκε στο Euro-working Group της Τρίτης, ενόψει της αυριανής κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup.

Η ελληνική πλευρά αρνήθηκε να παρουσιάσει νέες προτάσεις, ενώ η πλευρά των δανειστών εξέφρασε την ανησυχία της για την έλλειψη προόδου.

Κατά τις τελευταίες ημέρες παίζεται ένα πινγκ-πονγκ ευθυνών μεταξύ των δυο πλευρών, με την Αθήνα να υποστηρίζει πως έχει καταθέσει το σχέδιό της και περιμένει επισήμως την απάντηση των θεσμών, ενώ παράλληλα οι δανειστές περιμένουν την ανάληψη πρωτοβουλιών από την ελληνική κυβέρνηση.

Οι δανειστές ζήτησαν επίσης να συζητηθεί το θέμα της επιμηκύνσεις του τρέχοντος προγράμματος, κάτι που αρνήθηκε η Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση δεν προχώρησε σε εναλλακτικά σενάρια για την Ελλάδα.

«Περιμένουμε σύνεση από το Eurogroup» είπε σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αναφερόμενος στην αυριανή συνεδρίαση της ευρω-ομάδας.

Την ίδια στιγμή, παραμένει στο τραπέζι η φήμη για έκτακτη Συνοδό Κορυφής της ευρωζώνης το Σαββατοκύριακο, χωρίς όμως αυτό να επιβεβαιώνεται από καμία πλευρά μέχρι στιγμής.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Πλήρης διάσταση απόψεων Ελλάδας-δανειστών στο Euro-working Group"

Δημοσκόπηση: Το 58% των Γερμανών λένε «ναι» σε Grexit

Αύξηση του αριθμού των Γερμανών που τάσσονται υπέρ μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ καταγράφει σε δημοσκόπηση το ινστιτούτο YouGov.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης το 58% των Γερμανών δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ποσοστό αυξημένο κατά 5 μονάδες σε σχέση με τον Μάιο. Αντίθετα το 28% δηλώνει την αντίθεσή του σε αυτό το ενδεχόμενο.



Παράλληλα σχεδόν ένας στους δύο Γερμανούς (το 49%) εκτιμά ως πολύ πιθανό το Grexit μέσα στους επόμενους έξι μήνες με το 41% να δηλώνει ότι θεωρεί αυτή την πιθανότητα «λιγότερο πιθανή».

Τον Μάιο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 50% για Grexit το επόμενο εξάμηνο και 39% κατά αυτού του ενδεχόμενου.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση: Το 58% των Γερμανών λένε «ναι» σε Grexit"

Στουρνάρας: Ρήξη και πτώχευση οδηγούν σε Grexit

Η σύναψη νέας συµφωνίας µε τους εταίρους είναι απαραίτητη προκειµένου να αποσοβηθούν οι άµεσοι κίνδυνοι που υπάρχουν σήµερα για την οικονοµία, τονίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στην ενδιάμεση έκθεσή του για την ελληνική οικονομία με την οποία αποκαλύπτει ότι το διάστημα Οκτωβρίου 2014 - Απριλίου 2015 έφυγαν από τις τράπεζες 30 δισ. ευρώ.

Προειδοποιεί ξεκάθαρα ότι «αποτυχία στις διαπραγµατεύσεις θα είναι η αρχή µιας επώδυνης πορείας που θα οδηγήσει αρχικά σε πτώχευση και τελικά στην έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και –πιθανότατα- από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όπως τονίζει ο Γ. Στουρνάρας «μια ελεγχόµενη κρίση χρέους, όπως αυτή που διαχειριζόµαστε σήµερα µε τη βοήθεια των εταίρων, θα µετατραπεί σε ανεξέλεγκτη κρίση, µε µεγάλους κινδύνους για το τραπεζικό σύστηµα και τη χρηµατοπιστωτική σταθερότητα. Η έξοδος από το ευρώ θα προσθέσει στο ήδη βεβαρηµένο περιβάλλον µια νέα οξύτατη συναλλαγµατική κρίση που θα εκτινάξει τον πληθωρισµό. Όλα αυτά σηµαίνουν βαθιά ύφεση, δραµατική µείωση των εισοδηµάτων, πολλαπλασιασµό της ανεργίας και κατάρρευση όσων έχει πετύχει η ελληνική οικονοµία στα χρόνια της ένταξης στην ΕΕ και κυρίως την περίοδο του ευρώ».

«Η Ελλάδα, από ισότιµο µέλος στον πυρήνα των ευρωπαϊκών χωρών, θα µετατραπεί σε µια φτωχή χώρα της Νότιας Ευρώπης. Γι’ αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζει ακράδαντα ότι η συµφωνία µε τους εταίρους είναι ιστορική επιταγή που δεν µπορούµε να αγνοήσουµε». 

Το χρέος

Από όλες τις διαθέσιµες ενδείξεις µέχρι σήµερα φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρή προσέγγιση στους όρους και η απόσταση που αποµένει να διανυθεί για την ολοκλήρωση της συµφωνίας είναι σχετικά µικρή, υποστηρίζει ο Γ. Στουρνάρας.

Χαρακτηρισίζει σημαντική την απόφαση για μικρότερα πλεονάσματα και «εξίσου σηµαντική» την επαναβεβαίωση και εξειδίκευση της πρόθεσης των εταίρων για την αναδιάρθρωση του χρέους, όπως διατυπώθηκε αρχικά στη σύνοδο του Eurogroup της 27ης Νοεµβρίου 2012. «Χρειαζόµαστε σήµερα µια βιώσιµη συµφωνία που θα στηριχθεί σε βιώσιµο χρέος, απαλλάσσοντας τις επόµενες γενιές από τα βάρη που δεν δικαιούµαστε να τους κληροδοτήσουµε».

Κίνδυνος για νέα φάση ύφεσης

Στα τέλη του 2014 υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις ότι η ελληνική οικονοµία, έχοντας υπερβεί την ύφεση, εισέρχεται σε φάση ανάπτυξης. Η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως και όλοι οι διεθνείς οργανισµοί, προέβλεπαν τότε άνοδο του ΑΕΠ το 2015 και επιτάχυνση της ανόδου το 2016. 

Σήµερα οι προβλέψεις αυτές έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω, καθώς τα πρόσφατα στοιχεία για το ΑΕΠ δείχνουν σηµαντική επιβράδυνση του ετήσιου ρυθµού ανάπτυξης και συρρίκνωση του ΑΕΠ σε τριµηνιαία βάση για δύο συνεχόµενα τρίµηνα. 

Η επιδείνωση των δεικτών οικονοµικού κλίµατος και των συνθηκών χρηµατοδότησης του ιδιωτικού τοµέα υποδηλώνουν ότι η επιβράδυνση του ρυθµού ανάπτυξης της οικονοµίας θα γίνει εντονότερη το β’ τρίµηνο του 2015, µε κίνδυνο η οικονοµία να µπει σε µια νέα φάση ύφεσης.

«Οι προβλέψεις για την πορεία της οικονοµίας παραµένουν ιδιαίτερα επισφαλείς. Με δεδοµένο ότι τα µεγαλύτερα προβλήµατα που αντιµετωπίζει σήµερα η ελληνική οικονοµία οφείλονται στην αβεβαιότητα και την απώλεια εµπιστοσύνης, είναι βάσιµο να προβλεφθεί ότι, αν βελτιωθεί το κλίµα, η οικονοµία µπορεί να επανέλθει σχετικά σύντοµα σε ανοδική τροχιά. 

Βασική, απόλυτα καθοριστική προϋπόθεση για να συµβεί αυτό είναι να αποκλειστεί το ενδεχόµενο πιστωτικού γεγονότος και να διασφαλιστεί η παραµονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ. Και αυτό µπορεί να γίνει µόνο εάν, σε πρώτη φάση, επιτευχθεί σύντοµα ρεαλιστική συµφωνία και, στη συνέχεια, εάν εφαρµοστούν µε συνέπεια και χωρίς καθυστερήσεις οι όροι της µέσα σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας.

Μία συµφωνία θα δηµιουργούσε θετικές προοπτικές και θα µπορούσε να καλύψει το έδαφος που χάθηκε κατά το πρώτο εξάµηνο του 2015. Ειδικότερα, µια συµφωνία µε τους εταίρους:

• αποτρέπει πολύ δυσµενείς εξελίξεις και διασφαλίζει ότι οι έως τώρα θυσίες των Ελλήνων πολιτών δεν θα πάνε χαµένες,

• αποκαθιστά την εµπιστοσύνη µεταξύ των ελληνικών αρχών και των εταίρων,

• εξασφαλίζει, µέσω της συνδροµής των εταίρων µας και του ∆ΝΤ, τη χρηµατοδοτική στήριξη της ελληνικής οικονοµίας,

• δηλώνει έµπρακτα τη βούληση για τη συνέχιση και επέκταση των απαιτούµενων διαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων και τη διασφάλιση των δηµοσιονοµικών επιτευγµάτων,

• παρέχει τη δυνατότητα µιας ηπιότερης δηµοσιονοµικής προσαρµογής, η οποία βασίζεται σε χαµηλότερους και πιο ρεαλιστικούς στόχους για το πρωτογενές πλεόνασµα της Γενικής Κυβέρνησης, ενισχύοντας παράλληλα τις αναπτυξιακές προοπτικές,

• δηµιουργεί τις συνθήκες για τη µετάβαση προς µια νέα µεσοµακροπρόθεσµη συµφωνία µε τους εταίρους, η οποία θα έχει ως στόχο την οµαλή έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές και θα συνοδεύεται από την υλοποίηση της δέσµευσης του Eurogroup της 27ης Νοεµβρίου 2012 για την ελάφρυνση του δηµόσιου χρέους, έτσι ώστε η ελληνική οικονοµία να εξέλθει οριστικά από την κρίση και να διασφαλιστεί η διατηρήσιµη ανάπτυξη,

• επιπλέον, η επίτευξη συµφωνίας θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εκµεταλλευθεί το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον και να ωφεληθεί από το πρόγραµµα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Η επόμενη μέρα
Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα με την άρση της αβεβαιότητας πρέπει να ξεκινήσει αµέσως η συζήτηση για τη διαµόρφωση της αναπτυξιακής πολιτικής που θα διασφαλίζει οριστική έξοδο από την κρίση και στροφή της οικονοµίας προς ένα νέο εξωστρεφές και βιώσιµο αναπτυξιακό πρότυπο. 

Μια τέτοια πολιτική απαιτεί: (α) Συνέχιση των διαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς διευκολύνουν την είσοδο νέων επιχειρήσεων, ενισχύουν τον ανταγωνισµό και ενθαρρύνουν την καινοτοµία.

(β) Ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας, προκειµένου να αντιµετωπιστεί το υψηλό ποσοστό ανεργίας.

(γ) ∆ιαµόρφωση και εφαρµογή ενός συνεκτικού και στοχευµένου δικτύου κοινωνικής προστασίας, που θα εξασφαλίζει µόνιµη και όχι αποσπασµατική βοήθεια σε όσους έχουν πραγµατικά ανάγκη.

(δ) Εξορθολογισµό της λειτουργίας του κράτους, βελτίωση του θεσµικού και νοµοθετικού πλαισίου, υιοθέτηση ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου και γενικότερα ενός φιλικού επιχειρηµατικού περιβάλλοντος.

(ε) ∆ιασφάλιση της δηµοσιονοµικής πειθαρχίας και επίτευξη πρωτογενών πλεονασµάτων µέσα από παρεµβάσεις κυρίως διαρθρωτικού και λιγότερο φοροεισπρακτικού χαρακτήρα. Έµφαση θα πρέπει να δοθεί στη διασφάλιση της βιωσιµότητας των ασφαλιστικών ταµείων, µέσω περιορισµού των ποικίλων εξαιρέσεων από τις γενικές διατάξεις. Επανεξέταση των διαφόρων εξαιρέσεων που υπάρχουν στους άµεσους και έµµεσους φόρους και διατήρηση µόνο αυτών που δικαιολογούνται από αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια.

(στ) Αντιµετώπιση των προκλήσεων της διαχείρισης των δανείων σε καθυστέρηση προκειµένου να ενδυναµωθεί η δυνατότητα του τραπεζικού συστήµατος να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια ανάκαµψης της ελληνικής οικονοµίας. Παράλληλα απαιτούνται αλλαγές στο θεσµικό πλαίσιο, όπως για παράδειγµα στο (προ)πτωχευτικό δίκαιο, τον Κώδικα Πολιτικής ∆ικονοµίας και τον εξωδικαστικό συµβιβασµό, προκειµένου να υποβοηθηθεί η προσπάθεια των τραπεζών για την καλύτερη διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και διαβάστε αναλυτικά την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος


euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Στουρνάρας: Ρήξη και πτώχευση οδηγούν σε Grexit"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news