facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Συμβιβασμό με υποχωρήσεις κυρίως της Ελλάδας προβλέπουν οι πολίτες

Ποσοστό 67,8% προβλέπει ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές θα οδηγήσει σε συμβιβασμό, με υποχωρήσεις κυρίως της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO για την εκπομπή «Ανατροπή» του Mega. Η πλειοψηφία, εξάλλου, αποδίδει στους εταίρους την καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας.

Ειδικότερα, στην ερώτηση Για το γεγονός ότι έχουν περάσει 4,5 μήνες από τις εκλογές, χωρίς να κλείσει η συμφωνία, πιστεύετε ότι ευθύνεται κυρίως η ελληνική κυβέρνηση ή οι εταίροι - δανειστές μας;:

Το 37,4% απαντούν η ελληνική κυβέρνηση
Το 56,3% απαντούν οι εταίροι - δανειστές μας και
Το 6,3% δηλώνουν «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Για το πώς πιστεύουν ότι θα λήξει η διαπραγμάτευση, οι πολίτες απαντούν με:

Ρήξη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της, σε ποσοστό 8,3%
Συμβιβασμό με υποχωρήσεις κυρίως της Ελλάδας, σε ποσοστό 67,8%
Συμβιβασμό με υποχωρήσεις κυρίως των δανειστών, σε ποσοστό 19,4%
Δεν ξέρω/δεν απαντώ δηλώνει το 4,5%.

Κληθέντες να απαντήσουν με ποια από τις παρακάτω απόψεις συμφωνούν περισσότερο, οι συμμετέχοντες στην έρευνα δηλώνουν:

Παρότι η ΕΕ δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των πολιτών, πρέπει να παραμείνουμε σε αυτή γιατί διαφορετικά θα απομονωθούμε: 57,5%
Η ΕΕ αποτελεί πρόοδο και είναι αναγκαία η παραμονή της Ελλάδας σε αυτή: 18,8%
Η ΕΕ εκφράζει συμφέροντα που δεν εξυπηρετούν την Ελλάδα. Πρέπει να φύγουμε από αυτήν: 21,3%
Δεν ξέρω/δεν απαντώ: 2,4%

Η πανελλαδική έρευνα της GPO διενεργήθηκε στο διάστημα 12,13 και 15 Ιουνίου. Όλα τα ευρήματα της δημοσκόπησης θα μεταδοθούν από τις 23:30 της Δευτέρας στην εκπομπή «Ανατροπή» του Mega.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμβιβασμό με υποχωρήσεις κυρίως της Ελλάδας προβλέπουν οι πολίτες"

Διαψεύδει κυβερνητικός αξιωματούχος το δημοσίευμα της SZ για capital controls

Αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης διέψευσε το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει σχέδιο για την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων αυτήν την εβδομάδα αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις.

Eν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, αν στο Eurogroup της Πέμπτης δεν υπάρξει απόφαση θα συγκληθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής την Παρασκευή.

Εκεί, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, θα αναζητηθεί πολιτική λύση και αν αυτό δεν καταστεί εφικτό οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ειδικό νόμο που θα προβλέπει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων.

Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν δεχθεί να επιβάλει έναν τέτοιο νόμο και να τον περάσει από τη Βουλή, τότε η Ελλάδα θα απομονωθεί από το οικονομικό σύστημα της Ευρώπης, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαψεύδει κυβερνητικός αξιωματούχος το δημοσίευμα της SZ για capital controls"

Ενόχληση Γιούνκερ για διαρροές της κυβέρνησης

Τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, είχε αργά το απόγευμα ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος εισέπραξε την δυσαρέσκειά τους για τα όσα λέγονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο για τη στάση των ευρωπαϊκών θεσμών στη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, ο πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ότι πολλά απ' όσα λέει η κυβέρνηση δεν ευσταθούν και τόνισε πως η Κομισιόν δεν έχει ζητήσει ποτέ να κοπούν οι κατώτατες συντάξεις.

Ο κ. Γιούνκερ φέρεται μάλιστα να δήλωσε ότι τον προσβάλει αυτό που λέγεται «γιατί δείχνει σαν να μην έχω συναίσθηση του τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία». Αντίθετα, οι δανειστές έχουν ζητήσει περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και των πολύ υψηλών συντάξεων, ως πιθανά μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

Τόσο ο κ. Γιούνκερ όσο και ο κ. Σουλτς, στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν με τον επικεφαλής του «Ποταμιού», προειδοποίησαν πως δεν υπάρχουν πολλά χρονικά περιθώρια για την επίτευξη μίας συμφωνίας.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενόχληση Γιούνκερ για διαρροές της κυβέρνησης"

Σχέδιο-σοκ για έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων στην Ελλάδα

Νέα Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή σε περίπτωση που οι συνομιλίες για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup της Πέμπτης ναυαγήσουν.

Τα παραπάνω μεταδίδει μέσω της ιστοσελίδας της η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, τονίζοντας πως όλα δείχνουν ότι δύσκολα θα υπάρξει λύση για την Ελλάδα στη νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και την ίδια ώρα παρουσιάζοντας ένα σχέδιο τρόμου για την χώρα μας.

Ειδικότερα, επικαλούμενη γερμανικές πηγές η εφημερίδα αναφέρεται στα βήματα που ετοιμάζονται να προτείνουν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα και όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega το βράδυ της Δευτέρας, αν πραγματοποιηθεί νέα Σύνοδος Κορυφής, θα ζητηθεί από την Ελλάδα να προχωρήσει σε ειδικό νόμο που θα προβλέπει τον έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων.

Η Süddeutsche Zeitung τονίζει ότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν ψηφίσει έναν τέτοιο νόμο, τότε θα απομονωθεί από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ωστόσο, την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Σύνοδο Κορυφής -αν τελικά συγκληθεί- θα αναζητηθεί πιθανή πολιτική λύση για την Ελλάδα και τελικά η Αθήνα θα προχωρήσει σε παράταση του τρέχοντος προγράμματος έως τον Νοέμβριο και χρηματοδότηση ύψους 25-35 δισεκατομμυρίων ευρώ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σχέδιο-σοκ για έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων στην Ελλάδα"

Πρωτοβουλίες Τσίπρα για να μείνουν οι δίαυλοι ανοιχτοί

Η κυβέρνηση επιθυμεί να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τους εταίρους, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή, αναμένεται να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός προχωρά και σε ενημέρωση, του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, της νεοεκλεγείσας προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, καθώς και της βουλευτή της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη αύριο Τρίτη. Το ραντεβού με την κυρία Μπακογιάννη προστέθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στο πρόγραμμα, ύστερα από τηλεφώνημα της βουλευτή που ζήτησε να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Τσίπρας είναι ανοιχτός για ενημέρωση σε όποιον πολιτικό αρχηγό των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, το ζητήσει.
Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει αύριο την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναμένεται πιθανόν εντός της εβδομάδος σύγκληση του κυβερνητικού συμβουλίου.

Εν τω μεταξύ, σήμερα συνεδρίασε η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης, όπου συζητήθηκαν όλα τα θέματα και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης η οποία τελεί εν αναμονή της πρόσκλησης των θεσμών.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αν οι θεσμοί προσκομίσουν στη διαπραγμάτευση κάτι καινούργιο, τότε ενδέχεται και η κυβέρνηση να τοποθετηθεί από την πλευρά της με κάτι καινούργιο.

Ο πρωθυπουργός είχε από το πρωί μπαράζ συναντήσεων με υπουργούς και στενούς συνεργάτες του στη Βουλή, ενώ εδώ και λίγη ώρα συναντάται με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Περιμένουμε την πρόσκληση των θεσμών

Κυβερνητικές πηγές, με αφορμή τις άκαρπες συνομιλίες του Σαββατοκύριακου στις Βρυξέλλες, ανέφεραν ότι η κυβέρνηση περιμένει την πρόσκληση των θεσμών για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση. «Αναμένουμε την πρόσκληση των θεσμών και ανά πάσα στιγμή θα ανταποκριθούμε για την συνέχιση της διαπραγμάτευσης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση των πηγών του Μεγάρου Μαξίμου.

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «η ελληνική πλευρά προσήλθε στις Βρυξέλλες με συγκροτημένες αντιπροτάσεις, ανταποκρινόμενη στη συνεννόηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να υπάρξει ένας ακόμα γύρος διαπραγμάτευσης. Διαπραγμάτευσης, μεταξύ των απεσταλμένων του Έλληνα Πρωθυπουργού και των αντίστοιχων των επικεφαλής των τριών θεσμών, με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών που απομένουν και τη συμφωνία».

Ωστόσο, όπως τονίζεται, «ο γύρος αυτός δεν έγινε ποτέ. Οι εκπρόσωποι των τεχνικών ομάδων των τριών θεσμών δήλωσαν αναρμόδιοι. Οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης κατέθεσαν προτάσεις σύγκλισης, σε αντίθεση με τους αντίστοιχους των θεσμών, οι οποίοι κατέθεσαν κείμενο που περιείχε μέτρα που απέρριψε η Ελληνική Βουλή».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωτοβουλίες Τσίπρα για να μείνουν οι δίαυλοι ανοιχτοί"

Η πρόταση των θεσμών στην κυβέρνηση

Την πρόταση των τριών θεσμών (Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ) προς τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία παρουσίασε σήμερα η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «μια δέσμη ουσιαστικών, ισορροπημένων και με οικονομικό αποτέλεσμα προτάσεων».

Η Α. Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι οι προτάσεις των θεσμών ανταποκρίνονται στις ανάγκες του ελληνικού λαού, της ελληνικής κυβέρνησης και των 18 υπόλοιπων κυβερνήσεων της ευρωζώνης, που είναι επίσης δημοκρατικά εκλεγμένες.

Όπως ανέφερε η Α. Μπράιτχαρτ, η πρόταση των θεσμών βασίζεται σε πέντε πυλώνες:

Πρώτον, στην αξιόπιστη δημοσιονομική προσαρμογή. Η Ελλάδα πρέπει να δεσμευτεί να επιτυχει στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ το 2016 και 3,5% ως το 2018, ανέφερε η εκπρόσωπος του Π. Μοσκοβισί.

Δεύτερον, σε μέτρα για τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης. Για παράδειγμα την ίδρυση ενός ανεξάρτητου φορέα φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Τρίτον, στην προσπάθεια ενίσχυσης της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέσα από μία στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τέταρτον, στις μεταρρυθμίσεις που προωθούν την ανάπτυξη, όπως για παράδειγμα ο εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας και η μείωση των τιμών μέσα από το άνοιγμα της αγοράς προϊόντων.

Πέμπτον,
 στον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, μεταξύ άλλων, μέσω της καταπολέμησης της διαφθοράς.

«Οι προτάσεις αυτές συνάδουν με τη δήλωση του Eurogorpup της 20ης Φεβρουαρίου και έχουν συζητηθεί εκτενώς στο πλαίσιο του Brussels Group», ανέφερε η εκπρόσωπος του Π. Μοσκοβισί.

Ειδικότερα, όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους η Α. Μπράιτχαρτ τόνισε πως οι στόχοι του 2015 έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω. Όπως είπε, οι θεσμοί ζητούν στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1% του ΑΕΠ, το οποίο είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον στόχο του 3% του ΑΕΠ που έθετε το πρόγραμμα. 

Επιπλέον, ο μεσοπρόθεσμος δημοσιονομικός στόχος έχει και αυτός αναθεωρηθεί προς τα κάτω από το 4,5% του ΑΕΠ στο 3,5% του ΑΕΠ και η επίτευξή του παρατάθηκε κατά δύο χρόνια, έως το 2018. «Αυτό είναι τεράστια παραχώρηση» ανέφερε.

Η εκπρόσωπος του Π. Μοσκοβισί ανέφερε ακόμη, ότι προβλέπονται και μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που υιοθετήθηκαν τον Φεβρουάριο, καθώς επίσης και η εφαρμόγη του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που θα προστατεύσει τα πλέον ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.

Όπως είπε η Α. Μπράιτχαρτ, οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν σε αυτούς τους στόχους, το ερώτημα όμως είναι πόσο αξιόπιστες είναι δεσμεύσεις τους για να τους επιτύχουν.

Σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι οι θεσμοί δεν ζητούν περικοπές των συντάξεων. Τόνισε, ωστόσο, ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας είναι σχετικώς το πιο δαπανηρό στην Ευρώπη και ως εκ τούτου η αναδιάρθρωσή του θεωρείται από τους θεσμούς αναγκαία. 

Η αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού έχει να κάνει με την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα. 

Οι θεσμοί, σύμφωνα με την κοινή τους αξιολόγηση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού πρέπει να αντιπροσωπεύει το 1% του ΑΕΠ ετησίως, ενώ η πρόταση των ελληνικών αρχών αφορούσε, όπως είπε, εξοικονόμηση 71 εκατ. ευρώ το 2016 (0,04% του ΑΕΠ).

Εξάλλου, η Α. Μπράιτχαρτ τόνισε ότι οι θεσμοί δεν ζητούν μείωση των μισθών, αλλά ζητούν τον εκσυγχρονισμό του μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο και τη διατήρηση των μισθολογικών πρακτικών στον ιδιωτικό τομέα, σε συνάρτηση με τα διεθνή πρότυπα και λαμβάνοντας υπόψη τα πολύ υψηλά επίπεδα ανεργίας στην Ελλάδα. 

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα περικοπές μισθών αλλά ότι οι μισθοί θα πρέπει να αυξάνονται σε συνάρτηση με τις ανάγκες της οικονομίας για παραγωγή και ανταγωνιστικότητα.

Επιπλέον, η εκπρόσωπος του Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι οι θεσμοί ζητούν τον εκσυγχρονισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τις συμβάσεις, εμπλέκοντας ανεξάρτητους φορείς και διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ και ο ΙLO (Διεθνής Οργανισμός Εργασίας).

Όσον αφορά τους συντελεστές ΦΠΑ, η Α. Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι οι θεσμοί θα μπορούσαν να δεχτούν την πρόταση των ελληνικών αρχών, υπό την προϋπόθεση ότι η αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ θα φτάνουν το 1% του ΑΕΠ.


real

Διαβάστε Περισσότερα » "Η πρόταση των θεσμών στην κυβέρνηση"

Ντράγκι: Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δραματική και αυτό δεν είναι πάντα λάθος άλλων

Η κατάσταση της Ελλάδας είναι δραματική, όμως σε περίπτωση που σταματήσει να εξυπηρετεί τα χρέη της η ΕΚΤ έχει πλέον όλα τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να διαχειριστεί την επακόλουθη κρίση, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής.

«Θα μπούμε σε αχαρτογράφητα νερά, έχουμε όλα τα εργαλεία για να διαχειριστούμε την κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε μάλιστα πως τα προβλήματα της Ελλάδας δεν σημαίνουν απαραίτητα πως υπεύθυνοι είναι πάντα άλλοι, κι όχι η ίδια η Ελλάδα.

Η μπάλα στην Ελλάδα, δεν είναι πολιτικός θεσμός η ΕΚΤ

Ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε πως «η μπάλα της διαπραγμάτευσης βρίσκεται ξεκάθαρα στο στρατόπεδο της ελληνικής κυβέρνησης», η οποία και θα πρέπει να κάνει «τα επόμενα βήματα», υιοθετώντας τη θέση που έχουν ήδη λάβει τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εμφανίστηκε μετρημένα καθησυχαστικός για την παροχή έκτακτης ρευστότητας (ELA) στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επαναβεβαιώνοντας πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παράσχει στήριξη στις ελληνικές τράπεζες εφόσον οι είναι «φερέγγυες» και διαθέτουν τις απαραίτητες εγγυήσεις.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα αν η Φρανκφούρτη θα σταματήσει την παροχή ELA σε περίπτωση που η χώρα μας δεν πληρώσει τα χρέη της προς τους επίσημους πιστωτές αυτό το καλοκαίρι, ο κ. Ντράγκι απέφυγε να πάρει θέση λέγοντας πως δεν θέλει να εικοτολογήσει για ενδεχόμενο μη πληρωμής. Προσέθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για έγκαιρη πληρωμή όλων των υποχρεώσεών της.

Συμπλήρωσε πως το Ευρωσύστημα στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες με 118 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι περίπου το 66% του ελληνικού ΑΕΠ, που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό βοήθειας σε σχέση με το οικονομικό μέγεθος σε ολόκληρη την ευρωζώνη,

Στο πλαίσιο αυτό, αποσαφήνισε πως η όποια απόφαση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανήκει αποκλειστικά στο Eurogroup και στα κράτη-μέλη, όχι στην Ευρωτράπεζα.

«Η ΕΚΤ δεν είναι πολιτικός θεσμός», είπε, διαχωρίζοντας τη στήριξη της ΕΚΤ από την διαδικασία της διαπραγμάτευσης. «Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παίρνει τις αποφάσεις της σε καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας και με βάση τους κανόνες της», συμπλήρωσε.

Παρά ταύτα, επισήμανε πως χρειάζεται να υπάρξει «πολύ σύντομα» μια «γερή και σε βάθος συμφωνία» για την Ελλάδα, συμφωνία που θα διασφαλίζει μεν την «ανάπτυξη» και την «κοινωνική δικαιοσύνη», αλλά συνάμα θα είναι «δημοσιονομικά βιώσιμη» και θα λύνει τα εναπομείναντα προβλήματά του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Χρειάζεται νέο πακέτο για την Ελλάδα

Πέρα όμως από την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, ο κ. Ντράγκι εκτίμησε πως η Ελλάδα θα χρειαστεί ούτως ή άλλως επιπλέον χρηματοδότηση.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως η εκταμίευση των δόσεων του ΔΝΤ, που ανέρχονται σε περίπου 16 δισ. ευρώ προαπαιτεί διαβεβαιώσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων για τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, και κάλεσε τους εταίρους να λύσουν το ζήτημα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντράγκι: Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δραματική και αυτό δεν είναι πάντα λάθος άλλων "

Σκληρές αποκαλύψεις Ρουμελιώτη στην Επιτροπή για το Χρέος [ΒΙΝΤΕΟ]

Σκληρές αλήθειες από τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη στην Επιτροπή Αλήθειας για το Χρέος της Βουλής: Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ στην δημόσια ακρόαση στην Επιτροπή επιβεβαιώνει και αποκαλύπτει τα εγκληματικά λάθη και σκοπιμότητες της περιόδου του πρώτου Μνημονίου.

Δύο μόνο στοιχεία αρκούν απ' όσα έχει πει μέχρι στιγμής ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης:

Εάν είχε αποφασιστεί αναδιάρθρωση του χρέους το 2010, το «κούρεμα» που θα χρειαζόταν θα ήταν μόνον 30%.

Οι καθυστερήσεις άφησαν χρόνο στις ευρωπαϊκές τράπεζες να ξεφορτωθούν τα «τοξικά»ελληνικά ομόλογα. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μείωσαν έκθεση τους στο χρέος από τα 76 δις ευρώ που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου του 2009 σε 38 δις ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου του 2011.

Παράλληλα ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ αποκάλυψε ότι πριν το πρώτο μνημόνιο το 2010 έγιναν κρυφά ραντεβού ανάμεσα σε Γερμανούς και Γάλλους προκειμένου να μην υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, μεγάλο μέρος του οποίου βρισκόταν σε γαλλικές και γερμανικές τράπεζες.

Όπως τόνισε «υπάρχουν ευθύνες των εταίρων μας» επειδή α) «άργησαν να κάνουν αναδιάρθρωση του χρέους. Και εμείς έπρεπε να το είχαμε διεκδικήσει εξαρχής» και β) στην αρχή επέβαλαν υπέρμετρα υψηλά επιτόκια δανεισμού στο 5,3% έχοντας μία «τιμωρητική στάση».

«Έκαναν λάθος υπολογισμούς» και «υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις», σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι «οι ευθύνες δεν βαραίνουν μόνο τη χώρα μας που δεν έκανε αυτά που έπρεπε, αλλά και τους εταίρους».

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με βάση την ανάπτυξη. «Πρέπει να γίνει τώρα αναδιάρθρωση του χρέους, μαζί με τη συμφωνία» τόνισε και συμπλήρωσε: «χρειαζόμαστε όσο ποτέ ένα γενναίο επενδυτικό πρόγραμμα, χωρίς παραγωγή δεν γίνεται τίποτα, χωρίς ανάπτυξη δεν μπορεί να αποπληρωθεί το χρέος».

Μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης τόνισε ότι οι προτάσεις των δανειστών για μείωση των συντάξεων αλλά και για τα εργασιακά είναι λάθος. Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι δεν θέλουν να αναγνωρίσουν το λάθος τους για να μην μπορεί η Ελλάδα να ζητήσει αποκατάσταση των ζημιών.

«Το λάθος που έκαναν οι εταίροι είναι ότι έδωσαν έμφαση στα δημοσιονομικά και στους υψηλούς φόρους και συνεχίζουν να το κάνουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει ύφεση» πρόσθεσε και κάλεσε τους εταίρους «να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης στην Επιτροπή Αλήθειας

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » " Σκληρές αποκαλύψεις Ρουμελιώτη στην Επιτροπή για το Χρέος [ΒΙΝΤΕΟ]"

Θεοδωράκης: Δεν είναι ώρα να σταθούμε στις διαφορές μας με την κυβέρνηση

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο συναντηθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

«Υπάρχουν πράγματα στα οποία διαφωνούμε με την κυβέρνηση και είναι πολλά. Δεν είναι, όμως, η ώρα να σταθούμε σε αυτά. Πιστεύω ότι αυτό το Κοινοβούλιο μπορεί να δώσει μια λύση. Μια λύση μέσα στην Ευρώπη, δήλωσε μετά τη συνάντησή τους.
Ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε ότι ο τόπος έχει ανάγκη από πατριωτική λύση και πώς πρέπει να παραμεριστούν οι κομματικές ταυτότητες και να υπάρξει συνεργασία και ανέφερε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

«Επέμεινα στην ανάγκη να υπάρξει μια συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που πιστεύουν στη δημοκρατία και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Αν οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ταυτιστούν με κάποιες από τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης τότε θα διευκολύνουν και τον Αλέξη Τσίπρα στη διαπραγμάτευση», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Πρόσθεσε δε ότι δεν αποδέχεται τελεσίγραφα που έρχονται από το εξωτερικό και πως για να γίνει όμως αυτό «χρειάζεται μια πειστική πρόταση από την ελληνική πλευρά που θα αγκαλιάζει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

Νωρίτερα, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο ανέφερε ότι «χθες η πρώτη μου σκέψη μετά από αυτά που μάθαμε από το εξωτερικό είναι ότι πρέπει να δώσουμε πατριωτικές λύσεις και όχι κομματικές σε αυτή την υπόθεση. Ξέρω βέβαια, τους περιορισμούς που έχουν τεθεί μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά παρόλα αυτά πιστεύω ότι ένας άνθρωπος σαν και σας, που έχετε θητεύσει και στο πλευρό του Κωνσταντίνου Καραμανλή, θα πρέπει να έχετε μία συμβολή μεγάλη, έστω και με τον λόγο σας, σ'αυτές τις πατριωτικές λύσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Γι'αυτό ήρθα να σας δω και ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε αμέσως στο αίτημά μου από χθες το βράδυ».

«Κύριε Πρόεδρε, είναι η δεύτερη φορά που συναντιόμαστε. Πάντοτε με τον ίδιο προβληματισμό και την ίδια αγωνία. Και αυτό το εκτιμώ ιδιαίτερα. Είχα πει και την άλλη φορά και το επαναλαμβάνω: Γνωρίζω τα όρια των αρμοδιοτήτων μου, αλλά θα φθάσω μέχρι τα όρια αυτά γιατί αυτός είναι ο ρόλος μου. Ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας εξαρτάται από την εντολή του Ελληνικού Λαού και από την σύνθεση της Βουλής που τον εκλέγει. Η εντολή του Ελληνικού Λαού είναι η παραμονή της Χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, φυσικά, στην Ευρωζώνη. Γιατί αυτά είναι αλληλένδετα, όπως γνωρίζετε. Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεσμεύει και εμένα», τόνισε από την πλευρά του ο κ.Παυλόπουλος.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωράκης: Δεν είναι ώρα να σταθούμε στις διαφορές μας με την κυβέρνηση"

Γαλλία: Θα συνεχίσουμε να επιστρέφουμε στην Ιταλία του παράνομους μετανάστες

Επίθεση εναντίον της Ιταλίας σχετικά με τις υποχρεώσεις της απέναντι στους μετανάστες εξαπέλυσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ καλώντας τη Ρώμη να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς περί χορήγησης ασύλου και λέγοντας ότι το Παρίσι θα συνεχίσει να τους υποχρεώνει να επιστρέψουν στο ιταλικό έδαφος.

Εκατοντάδες αφρικανοί μετανάστες είναι αποκλεισμένοι σε συνοριακό πέρασμα της βόρειας Ιταλίας και χθες Κυριακή ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ζήτησε την αλλαγή των ευρωπαϊκών κανονισμών.

Υποστήριξε ότι μετά την ανατροπή του λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, το 2011, η διεθνής κοινότητα φέρει την ευθύνη για τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που πέρασαν με πλοιάρια στη νότια Ιταλία. Περίπου 170.000 μετανάστες πραγματοποίησαν αυτή τη διαδρομή μόνο μέσα στο 2014, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ Eurostat.

Μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Καζνέβ δήλωσε ότι η Ιταλία θα πρέπει να εφαρμόσει τον Κανονισμό «Δουβλίνο II», που προβλέπει την παραμονή των περισσότερων αιτούντων άσυλο στη χώρα της ΕΕ όπου μετέβησαν αρχικά.

"Οι κανονισμοί του Δουβλίνου θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί. Όταν μετανάστες φθάνουν στη Γαλλία έχοντας περάσει από την Ιταλία, όπου και έχουν καταγραφεί, ισχύει ο ευρωπαϊκός νόμος και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ιταλία", δήλωσε ο Κανζέβ στο BFM TV.

"Δεν έχουν το δικαίωμα να περάσουν και θα πρέπει να τους διαχειριστεί η Ιταλία".

Η Ιταλία εκφράζει εδώ και καιρό δυσαρέσκεια γιατί, όπως υποστηρίζει, οι ευρωπαίοι εταίροι της δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους αφήνοντας χώρες της νότιας Μεσογείου, όπως η ίδια και η Ελλάδα, να διαχειριστούν την μεταναστευτική κρίση χωρίς αποτελεσματική υποστήριξη.

Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν εκατοντάδες μετανάστες, κυρίως Αφρικανούς, στην παραθαλάσσια περιοχή του Βεντιμίλια, στα ιταλογαλλικά σύνορα, η οποία απέχει μόλις 30 λεπτά από την κοσμοπολίτικη Γαλλική Ριβιέρα.

Όπως προβλέπει η Συνθήκη του Σένγκεν, η ελεύθερη διασυνοριακή κίνηση επιτρέπεται εντός των περισσότερων χωρών της ΕΕ, αλλά η Γαλλία και άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Αυστρία, έχουν αυξήσει τους ελέγχους στους προερχόμενους από την Ιταλία μετανάστες, υποχρεώνοντας εκατοντάδες από αυτούς να επιστρέψουν στην Ιταλία.

Ο Καζνέβ δήλωσε ότι περίπου 15.000 μετανάστες επιστράφηκαν το 2014 και ότι ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σημαντικά το 2015 μετά την εντολή που έδωσε ο ίδιος για την επιστροφή των οικονομικών μεταναστών στη χώρα όπου έφθασαν αρχικά.

"Αυτό χρειάζεται να γίνεται για να διασφαλίζεται ότι θα γίνονται ευπρόσδεκτοι αυτοί που είναι πρόσφυγες. Πρέπει να υπάρχει μία σταθερή πολιτική", είπε ο Καζνέβ.

Ο Καζνέβ δήλωσε ότι η Ιταλία θα πρέπει να αποδεχτεί αυτά που, σύμφωνα με την ΕΕ, ορίζονται ως κέντρα "κρίσης" όπου οι παράτυποι οικονομικοί μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο θα μπορούν να διαχωρίζονται, να καταγράφονται και στη συνέχεια να αναδιανέμονται στην Ευρώπη.

Ο Ρέντσι είπε ότι θα συζητήσει το θέμα με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέβιντ Κάμερον κατά την επίσκεψή τους στην Ιταλία αυτή την εβδομάδα.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Θα συνεχίσουμε να επιστρέφουμε στην Ιταλία του παράνομους μετανάστες"

Φάιμαν: «Να σταματήσει η καταστροφολογία και να δοθεί προοπτική στην Ελλάδα»

Να σταματήσει η καταστροφολογία για την Ελλάδα, να τερματιστεί η ακραία πολιτική λιτότητας και να οικοδομηθεί μια μεσοπρόθεσμη προοπτική που θα ξαναδώσει ελπίδα στους ανθρώπους ζητεί σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη Βιέννη, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν.

Ο Αυστριακός καγκελάριος φθάνει αύριο στην Αθήνα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ θα επισκεφθεί κοινωνικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να σχηματίσει ιδία εικόνα της κατάστασης στη χώρα.

Ο κ. Φάιμαν είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι πρέπει να σταματήσει πλέον αυτό που συμβαίνει τώρα, δηλαδή η συζήτηση ως προς την Ελλάδα να γίνεται ολοένα και συχνότερα για ενδεχόμενες καταστροφές, ενώ υποστηρίζει ότι εκείνο που απαιτείται είναι μεσοπρόθεσμες λύσεις, για παράδειγμα ένα πενταετές σχέδιο, για το οποίο, όπως ο ίδιος πιστεύει, θα υπήρχε κατά βάση συνεννόηση, με το σημαντικότερο αυτήν τη στιγμή να είναι η οικοδόμηση μιας μεσοπρόθεσμης προοπτικής, που θα ξαναδώσει ελπίδα στους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο της Αυστρίας, η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν η χειρότερη από όλες τις λύσεις και για τον λόγο αυτόν προειδοποιεί όλους όσοι «σπεκουλάρουν» με ένα Grexit, ότι αυτό είναι «εξαιρετικά επικίνδυνο».

Παράλληλα, επισημαίνει πως η ακραία πολιτική λιτότητας δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει τα χρέη της. Γι’ αυτό και ο ίδιος υποστηρίζει τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει χρήματα στα κρατικά ταμεία μέσα από την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σύμφωνα με την άποψή του, μια λογική λιτότητα είναι χρήσιμη, ωστόσο μια ακραία λιτότητα καταστρέφει την ανάπτυξη που είναι απαραίτητη, γι' αυτό θα πρέπει να δοθεί η σωστή ώθηση με επενδύσεις σε θέσεις εργασίας και στην οικονομία.

Ο Αυστριακός καγκελάριος σημειώνει ότι, όταν ακούει ότι οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα έχουν μειωθεί από το 2010 σε ποσοστό 25% και ότι η θνησιμότητα των παιδιών έχει αυξηθεί από το 2008 κατά 40%, αυτά κάθε άλλο παρά τον καθησυχάζουν, ενώ από την άλλη πλευρά θεωρεί ως τελείως κατανοητή την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για αλλαγή πορείας.

«Η Ελλάδα υπήρξε, τώρα, αφορμή να εξεταστεί λεπτομερέστερα η ακραία πολιτική λιτότητας και με την Ελλάδα έχουμε το παράδειγμα που προειδοποιεί για το τι συμβαίνει όταν κάποιος εφαρμόζει μόνον λιτότητα, δηλαδή, υπάρχουν πάντα περισσότεροι άνεργοι, το χρέος αυξάνεται, όπως επίσης και ο κίνδυνος φτωχοποίησης» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Βέρνερ Φάιμαν θεωρεί ότι είναι σημαντικό να υπάρξουν περιθώρια σε όλα τα επίπεδα για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη, καθώς, όπως διευκρινίζει, «χωρίς ανάπτυξη και απασχόληση δεν μπορούν να λυθούν μόνιμα ούτε το ζήτημα του χρέους ούτε τα ανθρωπιστικά προβλήματα», ενώ κατά την άποψή του ήταν σημαντικό να σταθεροποιηθούν οι τράπεζες και δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο να χρησιμοποιούνται χρήματα βοήθειας για αναδιάρθρωση χρεών.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν η Σοσιαλδημοκρατία και οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τον συνεχώς επεκτεινόμενο νεοφιλελευθερισμό, επισημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικά και αναγκαία μέτρα, όπως η καθιέρωση ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, όπου η Αυστρία παίζει πρωταρχικό ρόλο, ωστόσο, όπως λέει, «ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες και ως εκ τούτου απαιτούνται στο θέμα αυτό ακόμη περισσότερες προσπάθειες και περισσότερη αλληλεγγύη».

«Αν θέλουμε να διαμορφώσουμε μια Ευρώπη περισσότερο κοινωνική και περισσότερο αλληλέγγυα, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον από κοινού, ενώ αν αρχίσουμε να θέτουμε τα μεμονωμένα συμφέροντα μπροστά από το συμφέρον του συνόλου, τότε η Ευρώπη δεν πρόκειται να λειτουργήσει» υπογραμμίζει.

Για την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο καγκελάριος της Αυστρίας αναφέρει ότι πραγματοποιείται έπειτα από πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όταν εκείνος είχε επισκεφθεί τη Βιέννη (σ.σ.: στις 9 Φεβρουαρίου, όταν ο Βέρνερ Φάιμαν, ως πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης, είχε προσκαλέσει τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό και είχε συνομιλίες μαζί του, μόλις δύο εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του από τον Αλέξη Τσίπρα).

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αυστριακός καγκελάριος, η Αυστρία διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια καλές σχέσεις με την Ελλάδα, πολλοί Έλληνες έρχονται στην Αυστρία για να σπουδάσουν και από την άλλη πλευρά πολλοί Αυστριακοί πηγαίνουν το καλοκαίρι για διακοπές στην Ελλάδα, «σε αυτήν την πανέμορφη χώρα με τους φιλόξενους ανθρώπους, και αυτή η φιλία είναι κάτι το οποίο σίγουρα δεν θα αλλάξει και στο μέλλον».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Φάιμαν: «Να σταματήσει η καταστροφολογία και να δοθεί προοπτική στην Ελλάδα»"

Ισπανός ΥΠΕΞ: «Πραγματικός ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ»

Υφίσταται πραγματικός κίνδυνος εξόδου» της Ελλάδας από το ευρώ, δήλωσε τη Δευτέρα στη Μαδρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Μαργκάγιο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

«Υφίσταται πραγματικός κίνδυνος εξόδου, κάτι που δεν θα ήταν καλό για την Ευρώπη και προφανώς θα ήταν ακόμη χειρότερο για τον ελληνικό λαό» τόνισε ο υπουργός.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανός ΥΠΕΞ: «Πραγματικός ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ»"

Κομισιόν: Οι θεσμοί δεν ζήτησαν περικοπές συντάξεων

Ετοιμη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την προϋπόθεση ότι θα λάβει νέες προτάσεις από την Αθήνα δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία, διαψεύδοντας τα όσα λέει η ελληνική κυβέρνηση, αρνήθηκε σήμερα ότι οι θεσμοί ζήτησαν από την Ελλάδα να προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων.

Εάν η Ελλάδα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με νέες προτάσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να τις συζητήσει, δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο ίδιος είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα πως ο πρόεδρος της Κομισιόν είναι απογοητευμένος από τη χθεσινή εξέλιξη.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε κατηγορηματικά: «Είμαστε πολύ απασχολημένοι στο να διαπραγματευόμαστε μια συμφωνία. Αυτό μπορώ να πω μόνο».
Ακολούθως, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αννίκα Μπράιντχαρτ επιχείρησε να ανατρέψει τα ελληνικά επιχειρήματα σχετικά με την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.

Διαψεύδοντας ότι οι θεσμοί ζήτησαν περικοπές συντάξεων, δήλωσε πως η πρόταση των δανειστών ήταν να μειωθούν οι δαπάνες για το ασφαλιστικό κατά 1% του ΑΕΠ. Η ελληνική πλευρά πρότεινε μείωση της συνολικής δαπάνης του ασφαλιστικού κατά 0,4%.

Τέλος, σύμφωνα με το Reuters, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα έχει σήμερα γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκης Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Οι θεσμοί δεν ζήτησαν περικοπές συντάξεων"

Σακελλαρίδης: Δεν μιλάμε για αδιέξοδο - Θα πάμε σε συμφωνία

Δεν μιλάμε για αδιέξοδο δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες και πώς να μην είναι όταν οι απαιτήσεις των θεσμών και των δανειστών είναι σκληρές και όταν η κυβέρνηση έχει εκλεγεί με σαφέστατη λαϊκή εντολή», πρόσθεσε. «Κανείς δεν είχε την ψευδαίσθηση ότι σε μια σκληρή διαπραγμάτευση τα πάντα θα λυθούν από μια κατάσταη που δεν θα περάσεις από αυτές τις διαδικασίες. Όταν προχωρά η διαπραγμάτευση και κατατίθενται συγκεκριμένες προτάσεις και όταν είσαι κοντά σε αυτό το σημείο, τότε λογικό είναι να υπάρξει σε αυτές τις στιγμές να υπάρξει όξυνση. Εγώ έτσι το περίμενα» είπε ο κ. Σακελλαρίδης προσθέτοντας ότι «δεν θέλει η ελληνική πλευρά να μιλά για το τέλος των διαπραγματεύσεων».

Συνεχίζοντας για όσα συνέβησαν την Κυριακή ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι οι θέσεις που εκφράστηκαν με τον τρόπο αυτό στις συζητήσεις των Βρυξελλών δεν προκάλεσαν έκπληξη και αυτό ήταν αρκετό να μην υπάρξει θετική κατάληξη στη συνάντηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης ότι υπήρξε αναντιστοιχία στο επίπεδο αυτό καθως σε αυτό δεν μπορεί να λάβει χώρα καμία διαπραγμάτευση «γιατί δεν έχουν εξουσιοδότηση για αυτά που θέλουμε να συζητήσουμε».

Ο κ. Σακελλαρίδης έκανε αναφορά στην ανάρτηση του Ολιβιέ Μπλανσάρ στην οποία τονίζεται ότι πρέπει να συζητηθεί η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους αλλά και να υιοθετηθούν μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα. «Οι ευρωπαίοι εταίροι μας όμως δεν θέλουν διάρθρωση του χρέους. Για να υπάρχει συγκερασμός των απόψεων αυτών καταλήγουν στον κοινό τόπο όχι αναδιάρθρωση του χρέους και σκληρές μεταρρυθμίσεις με αποτέλεσμα η πρόταση να μην έχει κανένα ούτε το ένα ούτε το άλλο θετικό στοιχείο για την κυβέρνηση. Τίθεται το ερώτημα επομένως αν θέλουν το ΔΝΤ σε όλες του τις θέσεις, και στο ζήτημα του χρέους, και πώς απαντούν σε αυτό».

Όσον αφορά το στόχο της συμφωνίας ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι η κυβέρνηση έχει ως βασικό πλάνο και μόνο το να υπάρξει μια συμφωνία.

Σε ερώτημα για το ενδεχόμενο εκλογών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ισχύει ό,τι έχει πει ο πρωθυπουργός για το θέμα. «Η κυβέρνηση έχει νωπή λαική εντολή να κυβερνήσει για τετραετία. Αυτή η εντολή μας υπαγορεύει να διαπραγματευτούμε αυτή τη συμφωνία χωρίς μέτρα λιτότητας. Σενάρια για δημοψήφισμα ή εκλογές δεν είναι στο τραπέζι χωρίς ωστόσο να φοβόμαστε τη λαϊκή εντολή».

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει στα πλάνα για έκτακτη σύνοδο κορυφής.

Η κυβέρνηση πρότεινε μέτρα βέβαιης απόδοσης 1,9% του ΑΕΠ και τα υπόλοιπα μέτρα μέχρι το 2,5% για το δημοσιονομικό κενό, παρόλο που δεν το αποδεχόμαστε για το 2015, καλύπτονταν από διοικητικά μέτρα όπως η ρύθμιση των 100 δόσεων - που έχει αποφέρει 500 εκατ. Αντίστοιχα προτείναμε για το 0,6% του ΑΕΠ μέτρα για το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή.

Παράλληλα ο κ. Σακελλαρίδης επιβεβαίωσε ότι υπήρχε πρόταση για μείωση αμυντικών δαπανών όχι όμως ύψους 400 εκατ. ευρώ

«Γνωρίζουμε τις δυσκολίες, τις διαφορετικές απόψεις, ενδεχομένως και τις διαφορετικές πολιτικές αναλύσεις για τα μέτρα που θέλουν να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό που απαντάμε - όχι στο όριο της αφέλειας από την κυβέρνηση - είναι ότι μέτρα που μειώνουν τις συντάξεις ή αυξάνουν ΦΠΑ σε βασικά αγαθά ή μέτρα που εντείνουν τον φαύλο κύκλο της λιτότητας δεν θα πάρουμε. Αφέλεια είναι να πιστεύουν κάποιοι και στο εσωτερικό της χώρας ότι η κυβέρνηση θα επαναλάβει τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων που έφεραν την χώρα σε αυτή την κατάσταση» συμπλήρωσε ο κ. Σακελλαρίδης.

«Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα, δεν δίνουμε τελεσίγραφα, δεν κάνουμε εκβιασμούς, δεν δεχόμαστε εκβιασμούς» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εξέφρασε την ελπίδα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης να μην πρυτανεύσουν αυτές οι φωνές που θα επιβάλουν τη σκληρή πειθαρχία στην ΕΕ αλλά οι φωνές που για χώρες όπως η Ελλάδα με σκληρή λιτότητα με μη βιώσιμο χρέος ζητούν να της αφήσουν να αναπνεύσει.

Αυτό που μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι είναι ότι καμία πλευρά δεν συμφέρει να μην υπάρξει συμφωνία. Κανείς, ούτε η ελληνική πλευρά ούτε οι πιστωτές δεν θέλει να σκέφτεται το ενδεχόμενο μη συμφωνίας.

Όσον αφορά την πληρωμή του ΔΝΕ είπε ότι «πιστεύουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία και δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ» ενώ για τυχόν απόφαση της ΕΚΤ μέσα στην εβδομάδα για τον ELA είπε ότι «δεν πιστεύω ότι το δσ της ΕΚΤ θα πάρει μια τέτοια απόφαση τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις».

Εξέφρασε τις ευχαριστίες στον ελληνικό λαό για την απίστευτη ψυχραιμία που δείχνει παρά τα κελεύσματα προς το αντίθετο. Αυτή η ψυχραιμία είναι το σημαντικότερο όπλο της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει κάθε εκβιασμό.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη συμφωνίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι το «χρονικό όριο είναι να βρεθεί μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία».

Οι πόρτες και τα τηλέφωνα του Μαξίμου είναι ανοιχτά για όλους τους αρχηγούς των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου απάντησε ο κ. Σακελλαρίδης ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διεξαγωγής συμβουλίου πολιτικών αρχηγών παραπέμποντας, παράλληλα, στις ενημερώσεις του Αλέξη Τσίπρα στην ολομέλεια της Βουλής.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι ο κ.Τσίπρας τηλεφώνησε και συνεχάρη την κυρία Γεννηματά και την κάλεσε για να της παράσχει μια ενημέρωση

Ερωτηθείς για το πόρισμα της επιτροπής λογιστικού χρέους της Βουλής ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι αυτό θα είναι υποβοηθητικό για τις διαπραγματεύσεις.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σακελλαρίδης: Δεν μιλάμε για αδιέξοδο - Θα πάμε σε συμφωνία"

Ολάντ προς Τσίπρα: Ξαναρχίστε το συντομότερο τις συνομιλίες

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε σήμερα ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο για την επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξαναρχίσουν το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να αποτραπεί μια περίοδος αναταράξεων.

Ο Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η Αθήνα να επαναλάβει «το συντομότερο δυνατόν τη διαπραγμάτευση» με τους δανειστές της.

«Τα χρονικά περιθώρια που έχουμε τώρα είναι εξαιρετικά μικρά. Προσοχή, φθάνουμε σε μια περίοδο που μπορεί να είναι περίοδος αναταράξεων, αν δεν καταλήξουμε σε μια συμφωνία», δήλωσε ο Ολάντ στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της αεροναυτικής έκθεσης που διοργανώνεται στο Παρίσι.

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει και (πρέπει) να ξαναρχίσει τις συνομιλίες με τους θεσμούς. Θα έχω σίγουρα την ευκαιρία με την Αγγελα Μέρκελ να το ξαναπώ αυτό στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Ας μη χάνουμε χρόνο και ας ξαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε ο γάλλος πρόεδρος.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολάντ προς Τσίπρα: Ξαναρχίστε το συντομότερο τις συνομιλίες"

Περιουσιολόγιο: Πως θα δηλώσουμε τα περιουσιακά στοιχεία τον Ιούλιο

Σοκ για 6.500.000 φορολογούμενους που από τον επόμενο μήνα πρέπει να δηλώσουν στο Περιουσιολόγιο και το τελευταίο περιουσιακό τους στοιχείο (κινητό ή ακίνητο) καθώς και τα κρυμμένα χρήματά τους σε στρώματα και θυρίδες. Αν δεν το κάνουν, στην περίπτωση που εντοπιστούν και δεν συμπεριλαμβάνονται στη δήλωση περιουσιολογίου, θα κατάσχονται!
Η εγκύκλιος για το νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο είναι πλέον έτοιμη και βρίσκεται στη φάση της συλλογής υπογραφών μεταξύ των υπηρεσιών. Με το νέο σύστημα όλοι θα δηλώσουν τα πάντα - από ακίνητα και καταθέσεις μέχρι δάνεια, οικονομικές απαιτήσεις από τρίτους και μετρητά που έχουν στο σπίτι ή σε θυρίδες. Αν παραλείψουν να δηλώσουν κάτι, κινδυνεύουν να τα χάσουν όλα, αφού θα κατάσχονται τη στιγμή που θα τα ανακαλύψει το κράτος!
Με τον τρόπο αυτό θα κληθούν να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο όχι μόνο όσοι δήλωναν ελάχιστα ενώ αποκαλύπτεται πως είχαν πολλά, αλλά και όσους είχαν δηλώσει ειλικρινώς όλα τα εισοδήματά τους η Εφορία θα τους καλεί να βρουν τρόπο να αποδείξουν ότι τα μετρητά ή άλλα περιουσιακά τους στοιχεία προέρχονται από τα φορολογημένα εισοδήματά τους και μόνο - και όχι από άλλα που οι ελεγκτές θα θεωρήσουν πως ήταν κρυφά και αδήλωτα. Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί αναβρασμός γιατί βλέπουν και έναν άλλον μεγάλο κίνδυνο: μαζί με τα αδήλωτα εισοδήματα (π.χ. από πωλήσεις ακινήτων ή μαύρη εργασία) να φορολογηθούν και να νομιμοποιηθούν και χρήματα από εγκληματικές δραστηριότητες.
Για το «βρώμικο» χρήμα που καίει τα χέρια όσων το έχουν και δεν μπορούν να το κυκλοφορήσουν, η ασυλία με φόρο 30% -όπως προτάθηκε από την κυβέρνηση για να ισχύσει στη ρύθμιση για τις καταθέσεις στις τράπεζες- φαντάζει απίστευτα φθηνή και συμφέρουσα εφόσον ο κάτοχός τους δεν έχει πιαστεί στα πράσα να εγκληματεί.
«Θα νομιμοποιήσουμε και τους λαθρέμπορους», λέει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ο οποίος αρνείται να βάλει την υπογραφή του, αλλά κρατά αποστάσεις και πιέζει να αλλάξει άρδην το σχέδιο που ετοιμάζεται.
Τον ίδιο προβληματισμό εκφράζουν και επιφανή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που περιμένουν να δουν δημοσιευμένη την τελική πρόταση προτού βγουν στα κάγκελα.
Φοβούνται διαρροές...
Με το νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο που θα κληθούν να συμπληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι το καλοκαίρι, δεκάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά θα αναγκαστούν να πληρώσουν έξτρα φόρους. Στην παγίδα θα πέσουν όσοι αγόρασαν ή πούλησαν σπίτι σε τιμή υψηλότερη από την αντικειμενική που δηλώθηκε στο συμβόλαιο, αλλά και όσα νοικοκυριά έχουν κρυμμένα μετρητά στο μαξιλάρι τους.
Συμπληρώνοντας το νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, οι 6.500.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να απαντήσουν ακόμα και σε ερωτήσεις που δεν είχε διανοηθεί καν να περιλάβει ούτε στο πιο εξαντλητικό ερωτηματολόγιο «πόθεν έσχες» ο νομοθέτης. Εχοντας δηλώσει όλοι οι πολίτες με κάθε λεπτομέρεια ό,τι έχουν και δεν έχουν, η κυβέρνηση δεν θα χρειάζεται πια να χρησιμοποιεί τα τεκμήρια διαβίωσης για να υπολογίζει το φορολογητέο εισόδημα κάθε πολίτη. Αυτό θα προκύπτει αυτόματα από τη μεταβολή του πλούτου που κατέχει, δηλαδή την απόκτηση ή απώλεια περιουσιακών στοιχείων όπως ακίνητα, αυτοκίνητα και καταθέσεις.
Πέραν όμως του φόβου για αυθαιρεσίες στους ελέγχους, που θα τις πληρώσουν όσοι πιαστούν στη φάκα για ήδη φορολογημένα λεφτά, επιφυλάξεις εκφράζονται από τους αρμοδίους και για τον κίνδυνο διαρροής άκρως ευαίσθητων προσωπικών στοιχείων και δεδομένων.
Στο νέο περιουσιολόγιο θα αποτυπώνονται όλες οι μεταβολές που δηλώνει στην περιουσία του ο φορολογούμενος, αλλά θα διασταυρώνονται online και με στοιχεία που θα διαβιβάζουν και οι ίδιες οι τράπεζες ή το Κτηματολόγιο και άλλοι φορείς στην Εφορία.
Ετσι, κάθε κίνηση των πολιτών θα καταγράφεται και θα ελέγχεται, δημιουργώντας μια τεράστια βάση δεδομένων που θα εμπλουτίζεται διαρκώς.
Μάλιστα, ειδική ομάδα του υπουργείου Οικονομικών έχει ετοιμάσει ήδη τη φόρμα με τις βασικές ερωτήσεις για το νέο περιουσιολόγιο. Με βάση τα πρώτα σχέδια που καταρτίστηκαν, η «ανάκριση» κατά τη συμπλήρωσή του θα είναι πιο σκληρή και από εκείνη του «πόθεν έσχες».
Σε αντίθεση με την κλασική Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης, την οποία συμπληρώνουν κάθε χρόνο σχεδόν 1.000.000 υπόχρεοι, για το νέο περιουσιολόγιο δεν θα απαιτείται η αναγραφή στοιχείων συγγενών (εξ αίματος ή εξ αγχιστείας), αφού κάθε πολίτης θα υποβάλλει υποχρεωτικά τη δική του ατομική δήλωση.
Από κει και πέρα, όμως, οι ερωτήσεις σχεδιάζεται να είναι αμείλικτες. Για παράδειγμα:
■ Διαθέσιμα μετρητά: Ο φορολογούμενος θα καλείται να δηλώσει τι ποσά κατέχει σε μετρητά, σε ευρώ, δολάρια ή άλλο νόμισμα, σε ποιο μέλος της οικογένειας ανήκουν και να δικαιολογήσει την προέλευσή τους (π.χ. από ανάληψη τραπεζικών καταθέσεων κ.λπ.). Θα τονίζεται μάλιστα ότι σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί ο πίνακας, ο φορολογικός έλεγχος θα θεωρεί ότι ο υπόχρεος δεν έχει καθόλου μετρητά. Αυτό σημαίνει ότι όταν αποκαλυφθούν (από έλεγχο, σε μελλοντική αγοραπωλησία ή με κατάθεση σε τράπεζα κ.λπ.) η Εφορία θα μπορεί να τα μπλοκάρει ως προϊόν παράνομου πλουτισμού, να τα δεσμεύει, να τα κατάσχει ή να τα φορολογεί με βάση δρακόντειους νόμους που έχει πλέον στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών.
■ Ακίνητα: Ως αξία κτήσης των ακινήτων πρέπει να αναγραφεί το πραγματικό τίμημα και όχι η αντικειμενική τιμή με την οποία συντάχθηκε το συμβόλαιο. Θα αποκαλύπτεται και θα διασταυρώνεται έτσι τι δαπάνησε ο αγοραστής και τι εισέπραξε ο πωλητής. Θα δηλώνονται ξεχωριστά τα κτίσματα από τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια. Θα δηλώνονται όμως και όσα ακίνητα βρίσκονται εκτός Ελλάδας στην ειδική στήλη «Χώρα», η οποία θα περιλαμβάνεται στη φόρμα συμπλήρωσης στο Ιντερνετ. Θα εξετάζεται πότε αποκτήθηκε, πώς και με ποια τιμή κάθε ακίνητο, ποιο μέλος της οικογένειας είναι ο ιδιοκτήτης, αν υπάρχει κτίσμα στα οικόπεδα ή αν έχουν πραγματοποιηθεί πρόσθετα έργα ή βελτιώσεις στο ακίνητο κ.λπ.
■ Ι.Χ., σκάφη, ελικόπτερα: Εκτός από τις γνωστές κατηγορίες που δηλώνονταν ως τώρα στο Ε1 ή στο «πόθεν έσχες» (π.χ. κυβισμός οχήματος, μήκος σκάφους, αριθμός κυκλοφορίας ή λιμένας νηολόγησης) θα ζητείται ακόμα και το πού σταθμεύουν τα οχήματα αυτά. Για παράδειγμα, για τα σκάφη θα δηλώνεται σε ποιο πάρκινγκ σκαφών σταθμεύουν όταν δεν βρίσκονται σε λιμάνι, αλλά και η ακριβής διεύθυνση για τα Ι.Χ. για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους έχουν παραδώσει πινακίδες για να μην πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας.
■ Επενδύσεις: Μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια στην Ελλάδα θα δηλώνονται ξεχωριστά από τις επενδύσεις και τις καταθέσεις στο εξωτερικό. Αναλυτικά θα δηλώνονται -σε άλλον πίνακα- και όλοι οι επαγγελματικοί λογαριασμοί που τηρούν οι επιτηδευματίες.
■ Τραπεζικές θυρίδες: Θα δηλώνεται υποχρεωτικά η ύπαρξή τους (με ένα «ναι» ή ένα «όχι») και θα κατανομάζεται η τράπεζα στην οποία τηρούνται.
■ Τιμαλφή και έργα τέχνης: Θα καταγράφονται ένα προς ένα, με αναλυτική περιγραφή, ανά είδος ή τύπο του περιουσιακού στοιχείου, το έτος και το ποσό αγοράς, ποιο μέλος της οικογένειας είναι ο ιδιοκτήτης, πώς και από πού τα απέκτησε κ.λπ.
■ Απαιτήσεις από τρίτους: Σε άλλον πίνακα θα δηλώνονται λοιπά περιουσιακά στοιχεία όπως οι απαιτήσεις από τρίτους (δάνεια κ.λπ.), αλλά και ποιο είναι το πρόσωπο που θα πρέπει να αποδώσει και πότε τα σχετικά ποσά.
Επιπλέον:
■ Τα στοιχεία που θα αναγράφονται πρέπει να συνοδεύονται και από αποδεικτικά στοιχεία.
■ Ακίνητα που έχουν ήδη καταγραφεί στη δήλωση ακινήτων Ε9 δεν απαιτείται να ξαναγραφούν αναλυτικά. Απαιτείται όμως να αναγραφεί ο αντίστοιχος αύξων αριθμός με τον οποίο συσχετίζονται στους πίνακες Ε9. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να συνυποβάλουν και τίτλους αγοράς, ιδιοκτησίας ή νομιμοποίησης - έστω κι αν τα ακίνητα έχουν ήδη δηλωθεί στο Ε9.
Εξετάζεται ακόμα να ζητηθούν πλήρως ενημερωμένα βιβλιάρια καταθέσεων ή και βεβαιώσεις από τις κατονομαζόμενες τράπεζες, ότι δεν τηρούνται άλλοι λογαριασμοί πέραν αυτών που καταγράφονται αναλυτικά στους πίνακες.
Και όλα αυτά με τη δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών ότι τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αυστηρά και μόνο για φορολογικούς σκοπούς και δεν θα διαρρεύσουν σε τρίτους.
newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Περιουσιολόγιο: Πως θα δηλώσουμε τα περιουσιακά στοιχεία τον Ιούλιο"

Η ελληνική πρόταση στους δανειστές: Μέτρα 3,6 δισ. το 2015 και 5,9 δισ. του χρόνου

Πρωτογενές πλεόνασμα 1% για το 2015 και 2% για το 2016 με δημοσιονομικό κενό να προκύπτει 1,1% του ΑΕΠ για το 2015 (1,995 δισ) και 2% του ΑΕΠ για το 2016 (3.583 δισ.) αποδέχεται η ελληνική πλευρά όπως προκύπτει από το κείμενο που κατέθεσε το Σαββατοκύριακο η κυβερνητική αποστολή στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, υπολογίζει έσοδα 1,4 δισ. ευρώ από τον ανανεωμένο ΦΠΑ, τα οποία θα καλύψουν κατά το μεγαλύτερο μέρος το κενό αυτό.

Από τα λεγόμενα διοικητικά μέτρα και τα παραμετρικά έσοδα που περιλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση η οποία κατατέθηκε από τους απεσταλμένους του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα (Δραγασάκης, Παππάς, Τσακαλώτος, Χουλιαράκης) στους τεχνοκράτες των δανειστών, προκύπτει ότι το σύνολο των μέτρων που η ελληνική πλευρά εισηγήθηκε στους πιστωτές ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν (ή να εξοικονομηθούν) συνολικά 3,62 δισ. ευρώ για το 2015 και 5,944 δισ.ευρώ για το 2016.

Η ελληνική πρόταση ωστόσο απορρίφθηκε από τους εκπροσώπους των δανειστών με το αιτιολογικό -όπως κατά λέξη αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- ότι πρόκειται για προτάσεις «ημιτελείς». Κι αυτό διότι, όπως εξηγούν πρόσωπα με γνώση του παρασκηνίου των διαπραγματεύσεων, οι δανειστές επιμένουν ότι τα μέτρα που θα ληφθούν πρέπει να έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή, για να καλυφθεί το κενό αυτό :

ΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΓΙΑ ΤΟ 2015
1195 εκατ. (1.1% του ΑΕΠ ) και για το 2016 3.583 ( 2% το ΑΕΠ)

1. Έκτακτη εισφορά 12% σε εταιρείες που έχουν κέρδη πάνω από 1 εκατ. Υπολογίζονται έσοδα για το 2015 600 εκατ. και 600 εκατ. για το 2016

2. Αύξηση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 26% στο 29% που θα φέρει έσοδα το 2016 450 εκατ.

3. Αύξηση στην εισφορά αλληλεγγύης με κέρδη για το 2015 220 εκατ. και για το 2016 250 εκατ.

4. Περικοπές στις αμυντικές δαπάνες για το 2016 200 εκατ.

5. Φόρος στην τηλεοπτική διαφήμιση με κέρδη για το 2015 100 εκατ. και για το 2016 100 εκατ.

6. Φόρος στον ηλεκτρονικό τζόγο (e- gaming) υπολογίζοντας κέρδη για το 2015 35 εκατ. και για το 2016 225 εκατ.

7. Διοικητική επίλυση των διαφορών σχετικά με τη φορολογία ακινήτων των τελευταίων χρόνων υπολογίζοντας κέρδη για το 2015 50 εκατ. και για το 2016 50 εκατ. Φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και φόρος ακίνητης περιουσίας.

8. Τεχνικός έλεγχος οχημάτων (ΚΤΕΟ) υπολογίζονται έσοδα για to 2015 72 εκατ. και για το 2016 50 εκατ.

9. Ανασφάλιστα οχήματα υπολογίζονται έσοδα για το 2015 51 εκατ. και για το 2016 40 εκατ.

10. Αύξηση του φόρου πολυτελείας συμπεριλαμβάνοντας σκάφη αναψυχής υπολογίζοντας έσοδα για το 2015 47 εκατ. και για το 2016 47 εκατ.

11. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ υπολογίζονται έσοδα για το 2015 680 εκατ. και για το 2016 1360 εκατ.

12. Περιορισμός στην πρόωρη συνταξιοδότηση υπολογίζονται έσοδα για το 2016 71 εκατ.

13. Επιστροφή από την φαρμακευτική δαπάνη (rebate) υπολογίζονται έσοδα για το 2015 140 εκατ. και για το 2016 140 εκατ.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ 2015
1625 εκατ. ( 0.91% του ΑΕΠ ) και για το 2016 2.361 εκατ. ( 1.31% του ΑΕΠ)

1. Πάταξη λαθρεμπορίου καυσίμων υπολογίζονται έσοδα για το 2015 75 εκατ. και για το 2016 300 εκατ.

2. Έλεγχοι σε τραπεζικούς λογαριασμούς υπολογίζονται έσοδα για το 2015 200 εκατ. και για το 2016 500 εκατ.

3. Πάταξη φοροδιαφυγής στο ΦΠΑ υπολογίζονται έσοδα για το 2015 50 εκατ. και για το 2016 700 εκατ.

4. Έσοδα από ηλεκτρονικό τζόγο ( e-gaming) υπολογίζονται έσοδα για το 2015 160 και για το 2016 361 εκατ.

5. Εφαρμογή κανόνων της ΕΕ για το περιβάλλον και την γεωργία υπολογίζονται έσοδα για το 2015 276 εκατ.

6. Τριγωνικές συναλλαγές υπολογίζονται έσοδα για το 2015 24 εκατ.

7. Προμήθειες και τηλεοπτικές άδειες υπολογίζονται έσοδα για το 2015 340 εκατ.

8. Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δόσεις υπολογίζονται έσοδα για το 2015 500 εκατ. και για το 2016 500 εκατ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ελληνική πρόταση στους δανειστές: Μέτρα 3,6 δισ. το 2015 και 5,9 δισ. του χρόνου"

Να τι θα συμβεί!

Μόνο περίεργη μπορεί να χαρακτηριστεί η συμπεριφορά της κυβέρνησης, μετά τις τελευταίες δηλώσεις για πολιτικά παιχνίδια των θεσμών.

Τι άλλο μπορεί να υποθέσει κανείς έπειτα από μία τόσο απροσδόκητη δήλωση για την αποτυχία της τελευταίας διαπραγμάτευσης. Περίμενε, δηλαδή, ο κ. Τσίπρας από τους συγκεκριμένους θεσμούς, όταν ζητούσε πολιτικό διάλογο, να μην παίξουν πολιτικά παιχνίδια;

Μόνο που τον κύκλο αυτών των απαγορευμένων και επικίνδυνων παιχνιδιών τον άνοιξε ο ίδιος και οι στενοί συνεργάτες του, με τις απροσδόκητες απόψεις, ότι οι καπιταλιστές της Δύσης μπορούν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τους φτωχούς του Νότου και να τους λάβουν σοβαρά υπ' όψιν.

Το επισημάναμε ήδη, να συζητήσουν τι; Για τη φτώχεια μας ή για τον πλούτο τους; Να μοιραστούν τι; Το πλεόνασμά τους ή το υστέρημά μας;

Εάν δεν πρόκειται για παιχνίδι εντυπώσεων με ειλημμένη απόφαση, κάτι που αποκλείω για λόγους αρχής, επειδή μου είναι αντιπαθείς οι θεωρίες συνωμοσίας, έχουμε να κάνουμε με μία εθνική και πολιτική ανοησία πρώτου μεγέθους.

Του Κώστα Καραμανλή που γνώριζε το χρέος και αντί να αντιδράσει το έβαλε στα πόδια. Του Γιώργου Παπανδρέου που είχε τη μεγάλη ευκαιρία, σχεδόν ίδια με του προκατόχου του, να στριμώξει τους θεσμούς με τεράστια διαπραγματευτική ισχύ και δεν το έκανε, του Σαμαρά που θεώρησε ότι μπορεί να περάσει από τον γκρεμό χωρίς γέφυρα και το επιχείρησε, και του Τσίπρα, ο οποίος πέφτοντας στα βαθιά πίστεψε ότι οι συγκεκριμένοι θεσμοί μπορούν να προσφέρουν σωσίβιο στη βυθιζόμενη Ελλάδα.

Φοβάμαι ότι έχουμε να κάνουμε με πολιτικά άτεχνους ανθρώπους. Συμπτωματικά είναι άεργοι και οι τέσσερις. Ούτε ένας τους δεν έχει ένσημα, δεν έχει εργαστεί κυριολεκτικά, δεν έχει υπογράψει ένα γραμμάτιο για να αισθανθεί την αγωνία του υπογράφοντος, ούτε έχει υποστεί την ψυχρολουσία της αποτυχίας ή την ικανοποίηση της επιτυχίας κατά την επαγγελματική του ανέλιξη.

Είμαστε ίσως ο μοναδικός λαός της Ευρώπης που διαθέτει αδούλευτους πρωθυπουργούς. Που παραδίδει την εξουσία και τη διαχείριση του τόπου, με λίγα λόγια τη μεγαλύτερη επιχείρησή του, σε άπειρους πολιτικούς υπαλλήλους. Άτομα τα οποία δεν θα προσελάμβανε ως διευθυντικό προσωπικό καμία εταιρεία από αυτές που σήμερα περιέργως αναμένουν τη σωτηρία από τις αποφάσεις τους...

Πρόκειται για διαχρονική κακοδαιμονία από την οποία δεν γλύτωσε ούτε η Αριστερά.

Επομένως, το μόνο που απομένει είναι οι άεργοι υπεύθυνοι της σημερινής κατάστασης να καθίσουν όλοι μαζί σε ένα τραπέζι και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Όσο με τρομάζει η αφέλεια του αδούλευτου Τσίπρα χωρίς γραβάτα (θέλω να δω από πού θα πιαστεί όταν φουσκώσει το ποτάμι), άλλο τόσο με εκνευρίζει η καταφανής αναίδεια των Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου να περιφέρονται χαλαροί στον... κόσμο τους.

Λες και δεν συμβαίνει τίποτα σοβαρό. Λες και δεν έχουν καμία ευθύνη για την κατάντια της οικονομίας και του τόπου. Λες και δεν ήταν εκείνοι οι πρωθυπουργοί και αρχηγοί των κομμάτων που τα άρπαζαν από τις... Siemens.

Οφείλουν να γνωρίζουν οι συμπατριώτες μας που αναρωτιούνται καθημερινά «τι θα γίνει» ότι θα συμβεί εκείνο που φοβούνται.

Χωρίς κοινή ανάληψη ευθυνών και κοινή πλεύση με έμπειρα και ικανά άτομα, τα οποία σήμερα κάθονται στη γωνία και σχολιάζουν εκ του ασφαλούς, θα υποστούμε κακό ανάλογο της ποιότητας των πολιτικών που επιλέξαμε στα χρόνια της ανύπαρκτης ανάπτυξης. Να επισημάνουμε, επίσης, τον ρόλο του Κώστα Σημίτη, ο οποίος λόγω ενσήμων και πολιτικής εμπειρίας έχει περισσότερες ευθύνες από τους μεταγενέστερους διαχειριστές, ακόμα και από το αρπακτικό που ακούει στο όνομα Τσοχατζόπουλος.

Οι επιχειρήσεις, οι τύχες και το μέλλον μας θα περάσουν σε ξένα χέρια για να μετατραπούμε σε υπηρετικό προσωπικό των δανειστών και των... αποκαλούμενων θεσμών.

Βαφτίσαμε την Τρόικα θεσμό και το μνημόνιο συμφωνία για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις.

Ε, λοιπόν, με τους ισχυρούς της Δύσης μία είναι η λύση που απομένει. Αντάρτικο!

Δεν πρόκειται να μας λυπηθούν.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Να τι θα συμβεί!"

Κατάινεν: Η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν συνεργάσιμη

Η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αν θέλει να αποδεσμευτούν περαιτέρω κονδύλια από τους διεθνείς πιστωτές της, δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

"Μια λύση είναι δυνατή, αλλά εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση", σημειώνει σύμφωνα με το ΑΠΕ ο Κατάινεν, ο οποίος είναι αρμόδιος για την ευρωπαϊκή πολιτική ανάπτυξης, απασχόλησης και επενδύσεων.

Στη συνέντευξή του αυτή που δημοσιεύεται σήμερα στην αυστριακή εφημερίδα, ο Κατάινεν προσθέτει εξάλλου ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει καταβάλει το μέγιστο των δυνάμεών του για να επιτευχθεί μια συμφωνία.

"Δυστυχώς όμως η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν συνεργάσιμη", σημειώνει.

Υπάρχει απολύτως καλή θέληση απέναντι στην Ελλάδα από την πλευρά της ΕΕ, τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσθέτει.

"Αλλά τα χρήματα από μόνα τους δεν βοηθούν. Μπορεί κανείς να παρέχει συνέχεια ρευστότητα, (αλλά) χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αυτό δεν έχει απολύτως κανένα αποτέλεσμα", υπογραμμίζει ωστόσο.

Είναι δύσκολο να πει κανείς προς το παρόν αν θα μπορούσε να υπάρξει μια κάποιου είδους μεταβατική ρύθμιση για ένα ή δύο έτη, επισημαίνει εξάλλου ο Κατάινεν, προσθέτοντας μόνον ότι απαιτείται μια βιώσιμη λύση

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατάινεν: Η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν συνεργάσιμη"

Εκκληση από τραπεζίτες για συμφωνία

Ψυχραιμία συστήνουν στους καταθέτες οι τραπεζίτες υπογραμμίζοντας πως πρέπει να εξαντληθούν και τα τελευταία λεπτά του διαπραγματευτικού χρόνου προκειμένου να εξαχθούν σαφή και ξεκάθαρα συμπεράσματα ως προς την πορεία της χώρας.
Την ίδια στιγμή δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις συνεχείς εμπλοκές στις συζητήσεις της Αθήνας και των θεσμών και καλούν την κυβέρνηση να επιταχύνει κλείνοντας το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, όταν και συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την συμφωνία.
Μάλιστα, επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση οφείλει να υπογράψει μία συμφωνία όσο οδυνηρή κι αν είναι προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει τον γκρεμό.

Με κομμένη την ανάσα

«Το μαξιλάρι ρευστότητας του Έκτακτου Μηχανισμού ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ.Αρκεί, αλλά όχι για πάντα και εξαρτάται από τις όποιες πιθανές εκροές», τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άνοιξε την ρευστότητα του ELA κατά 2,3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό από την ημέρα που επέστρεψαν στον ELA οι ελληνικές τράπεζες.
Ωστόσο, οι τραπεζίτες επισημαίνουν πως το ποσό ήταν υψηλό καθώς οι εκροές καταθέσεων από τις τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν της τάξης των 3 δισ. ευρώ. "Μην συγχέουμε το ύψος του ποσού με το κλίμα των διαπραγματεύσεων. Το ποσό αφορά αποκλειστικά και μόνο το ύψος των εκροών", αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Κρίσιμη η Τετάρτη

"Μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ την Τετάρτη ο χρόνος είναι επαρκής για εξομάλυνση εφόσον η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να κάνει πάρα πολλά για να κρατήσει την χώρα μακριά από την χρεοκοπία", αναφέρει τραπεζίτης και προσθέτει: "Ακόμη και χωρίς συμφωνία πολλά θα παιχθούν στο Eurogroup της Πέμπτης".
Σύμφωνα, λοιπόν, με τραπεζικές πηγές εάν με την Τετάρτη δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη κατά πάσα πιθανότητα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα περιμένει, όπως κάνει έως σήμερα, την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και δεν θα αυξήσει τουλάχιστον σημαντικά το κούρεμα στα ενέχυρα.
Εξάλλου, προσθέτουν η ΕΚΤ δεν είναι πολιτικό όργανο και σίγουρα δεν θα τραβήξει το πιστόλι. Τώρα, το αν θα στείλει σήμα, δηλαδή αυξήσει σε μικρό ποσοστό 5% ίσως λίγο μεγαλύτερο, το haircut στα ενέχυρα με μία διάθεση προειδοποίησης προς πάσα κατεύθυνση είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, τουλάχιστον σήμερα.
euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκκληση από τραπεζίτες για συμφωνία"

Μητρόπουλος: Απόλυτη ρήξη με τους δανειστές

Για σκηνικό απόλυτης ρήξης και απόλυτου αδιεξόδου έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA".

"Το ΔΝΤ δεν μπορεί να δεχθεί το Βατερλό της θεραπείας - σοκ, που έχουν επιβάλλει εδώ και νομίζω ότι προσχηματικά προσπαθούν να προβάλουν κάποιες απόψεις τους", είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ υπεύθυνοι για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων είναι οι δανειστές τους οποίους κατηγόρησε ότι «τορπιλίζουν τη συμφωνία».

«Με την έπαρση ότι σε έχουν δανείσει δύο ΑΕΠ, σε θέλουν υποταγμένο αλλά ο Τσίπρας δεν θα τους το δώσει αυτό» συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής μιλώντας στο MEGA και έκανε λόγο για «νοοτροπία άγριας δύσης σε ένα κράτος που δανείστηκε».

Ο κ. Μητρόπουλος, πάντως, ο οποίος ζήτησε τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τις εξελίξεις, επανέλαβε ότι «κάναμε λάθη στις διαπραγματεύσεις και σε υπογραφές και σε κείμενα».

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής είπε πως συμφωνεί με την πρόταση για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και τόνισε πως δεν πρέπει να αποκλείσει η κυβέρνηση την προσφυγή στις κάλπες είτε για βουλευτικές εκλογές είτε για δημοψήφισμα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητρόπουλος: Απόλυτη ρήξη με τους δανειστές"

Σουλτς: Με τη Μέρκελ θα κάνουμε τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ

Την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Αθήνας και πιστωτών της εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τονίζοντας ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το βράδυ της Κυριακής με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν να κάνουν τα πάντα προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Προειδοποίησε δε ότι ένα Grexit θα ήταν καταστροφικό και για τις δύο πλευρές και απηύθυνε έκκληση στον Αλέξη Τσίπρα «να πιάσει το χέρι που του απλώνει η Ευρώπη».

«Θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε μέχρι την επόμενη εβδομάδα και σας λέω ότι θα υπάρξει συμβιβασμός διότι είμαστε υπεύθυνοι πολιτικοί. Η 'Ανγκελα Μέρκελ δεν είναι φίλη μου. Αλλά μίλησα σήμερα τηλεφωνικώς μαζί της και θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ, διότι ούτε η καγκελάριος θέλει την καταστροφή (...). Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Το Grexit θα ήταν πάρα πολύ κακό και για τις δύο πλευρές. Είναι λάθος η άποψη ότι η Ελλάδα θα γινόταν πιο ανταγωνιστική εκτός Ευρωζώνης. Αντιθέτως, θα υπέφερε πάρα πολύ (...). Εκ πρώτης όψεως η Γερμανία μάλλον δεν θα είχε ούτε πολιτικό ούτε οικονομικό πρόβλημα με ένα Grexit, αλλά η Ευρωζώνη δεν αποτελείται μόνο από την Γερμανία και ιδιαίτερα η Γαλλία και η Ιταλία θα είχαν άμεσες συνέπειες (...). Το Grexit θα αποτελούσε κίνδυνο και για την Ευρώπη και για την παγκόσμια οικονομία» δήλωσε ο κ. Σουλτς στην εκπομπή του Γκίντερ Γιάουχ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, και ανέφερε ότι και οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας εξέφρασαν την ανησυχία τους κατά την πρόσφατη Σύνοδο της G-7.

«Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να δεχθεί το χέρι που της απλώνει η Ευρώπη» τόνισε ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης και συμπλήρωσε ότι στην πολιτική δεν αρκεί να λες «φτάνει πια», αλλά πρέπει να κρατήσεις την ψυχραιμία σου και «το να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ είναι πιο συνετό από ό,τι ένα Grexit».

Ο κ. Σουλτς δήλωσε «πολύ απογοητευμένος» από την σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας, «διότι δεν δέχονται το χέρι που τους έχουμε απλώσει», αλλά αναγνώρισε ότι «αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία μόνο έξι μήνες και η κρίση προκλήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Έκανε δε λόγο για πλούσιους Έλληνες που δεν πληρώνουν φόρους. «Οι πιο πλούσιοι Έλληνες έβγαλαν 120 δισεκατομμύρια στο εξωτερικό εν μέσω κρίσης, μεταξύ άλλων και σε ελβετικές τράπεζες, αλλά πρέπει να πούμε ότι κι εμείς στην Ευρώπη δεν είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε ένα ευρωπαϊκό σύστημα ελάχιστης φορολόγησης, διότι θέτουν βέτο τα κράτη-μέλη. Για αυτό δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση που οι πλούσιοι βγάζουν τα λεφτά τους έξω και οι μικροί πληρώνουν. Και η συμπάθειά μου ανήκει στον ελληνικό λαό που πληρώνει τον λογαριασμό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενες συνέπειες από μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Μάρτιν Σουλτς σημείωσε ότι «μπορεί να μην έχει σοβαρές επιπτώσεις, αλλά μπορεί να έχουμε και μια οικονομική καταστροφή» για να προσθέσει: «Δεν θέλω να θέσουμε την οικονομική επιτυχία της Γερμανίας και της Ευρώπης σε κίνδυνο λόγω μιας λανθασμένης απόφασης και για αυτό, όσο σκληρό και αν ακούγεται, θα προσπαθήσω να διαπραγματευτώ ως το τελευταίο δευτερόλεπτο για να αποτρέψω αυτή την τραγωδία».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι και οι δύο πλευρές έχουν την ευθύνη τους. «Θεωρητικά, ένα Grexit είναι πιθανό. Αν (ο πρωθυπουργός) φερθεί τόσο ανεύθυνα και οδηγήσει τη χώρα του στην καταστροφή, θα είναι δική του ευθύνη, όχι δική μας. Του είπα και του ιδίου πριν από λίγες μέρες: "Ανήκεις στην κατηγορία πολιτικών που οι ίδιοι άνθρωποι που σε αποθέωναν κατά την εκλογή σου, στο τέλος θα σε σταυρώσουν". Διότι οι απλοί άνθρωποι εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στον Τσίπρα και τώρα βιώνουν το να καθορίζουν την συζήτηση οι κορυφαίοι ιδεολόγοι στην κυβέρνηση, που τους είναι πιο σημαντικό να έχουν δίκιο στο κόμμα τους παρά το μέλλον της χώρας» ανέφερε και απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: «Να είσαι ρεαλιστής, δέξου το χέρι που σου απλώνουμε και μετά θα φροντίσουμε για ανάπτυξη και απασχόληση στη χώρα σου» για να τονίσει ότι δεν θέλει «ο γερμανός φορολογούμενος να πληρώσει τον λογαριασμό για τους έλληνες φοροφυγάδες».

Επιπλέον, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο η Ελλάδα, αν δεν παραμείνει στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, «να γίνει ένας απρόβλεπτος εταίρος, και να πέσει στην αγκαλιά της Κίνας και της Ρωσίας».

Στην ίδια εκπομπή, ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, ο οποίος δεν έχει υπερψηφίσει τα πακέτα βοήθειας για την Ελλάδα, δήλωσε ότι εάν υπάρξει ουσιώδης αλλαγή του ελληνικού προγράμματος, θα πρέπει να συνεδριάσει η ολομέλεια της γερμανικής Βουλής, ενώ υπογράμμισε ότι ο ίδιος θα καταψηφίσει και πάλι και πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει και τις προσωπικές του ευθύνες.

Αναφερόμενος στις πληροφορίες που θέλουν την Άνγκελα Μέρκελ να έχει διαφορετική άποψη από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ό,τι αφορά την ελληνική κρίση, ο κ. Σουλτς έκανε λόγο για «καθαρή γραμμή» της γερμανικής κυβέρνησης, την οποία, όπως είπε, επεξεργάστηκαν από κοινού Μέρκελ- Σόιμπλε και SPD.

«Η κυβέρνηση έχει κάνει ως τώρα το παν για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ και η εντύπωσή μου είναι ότι θα κάνει και πάλι το παν» δήλωσε, ενώ ο κ. Μπόσμπαχ τόνισε ότι «και οι δύο θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες στην Ευρωζώνη», αλλά «ίσως έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά την προοπτική επιτυχίας όλων των προσπαθειών. Ίσως σε αυτό ο Σόιμπλε να είναι πιο επιφυλακτικός από ό,τι η Μέρκελ. Προσέχει πολύ ώστε να τηρούνται οι νόμοι και οι συνθήκες και κεντρικό σημείο κατά την εισαγωγή του ευρώ ήταν ότι είμαστε νομισματική ένωση, όχι ένωση μεταφοράς χρέους (...). Ο Σόιμπλε είναι πραγματικός υπηρέτης του κράτους και θα κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί η ρήξη με την Α. Μέρκελ», δήλωσε.

Ολοκληρώνοντας, ο Μάρτιν Σουλτς υπογράμμισε ότι είτε με Grexit είτε χωρίς, «χωρίς ανάπτυξη και χωρίς επενδύσεις, αυτή η χώρα δεν θα σταθεί ποτέ στα πόδια της» και συμβούλευσε «να κλείσουμε τώρα την συμφωνία για την τελευταία δόση του δεύτερου προγράμματος και μετά επιτέλους να συζητήσουμε για το πώς θα έρθουν επενδύσεις, πώς θα δημιουργηθεί ανάπτυξη και πώς θα δημιουργήσουμε απασχόληση».

Ανέφερε, μάλιστα, ότι το Σάββατο είχε μακρά συνομιλία με τον κ. Τσίπρα, για να υπογραμμίσει: «Με όλο τον σεβασμό για την πολύ δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται πολιτικά στο κόμμα του (...) πιστεύω ότι με τον κ. Τσίπρα θα φτάναμε σε μια λογική λύση. Και πρέπει τώρα να σκεφτεί πολύ προσεκτικά τι θα κάνει».

Υποστήριξε δε ότι η πλευρά των θεσμών έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλα ανοίγματα προς την Αθήνα και τώρα «είναι στο χέρι του κ.Τσίπρα να φροντίσει να μπει τέλος σε αυτόν τον τρόμο ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το οποίο χρειάζεται η χώρα, να την φέρουμε και πάλι στα πόδια της».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουλτς: Με τη Μέρκελ θα κάνουμε τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ"

Πυρετώδεις συσκέψεις στο Μαξίμου μετά την εμπλοκή

Μπαράζ συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιούνται από το πρωί υπό τον πρωθυπουργό, για την αποτίμηση της κατάστασης και τον καθορισμό των επόμενων κινήσεων της Αθήνας, μετά την χθεσινή εμπλοκή στις Βρυξέλλες. Οι διαβουλεύσεις θα κορυφωθούν στις 2 με την έκτακτη ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, ενώ σε δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας καταλογίζει «πολιτική σκοπιμότητα» στην επιμονή των θεσμών για περικοπή συντάξεων, η οποία οδήγησε τις διαβουλεύσεις σε νέο ναυάγιο.

Νωρίς το πρωί ο Α. Τσίπρας συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ αυτήν την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται οι Γ. Δραγασάκης, Γ. Βαρουφάκης και Ν. Βούτσης. Θα ακολουθήσει σύσκεψη με την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης, ενώ στις 2 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί εκτάκτως ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων της Αθήνας.
Μετά την αποχώρηση της ελληνικής αποστολής από την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για «πολιτική σκοπιμότητα» από την πλευρά των θεσμών, «στην επιμονή τους για νέες περικοπές στις συντάξεις».

Σε δήλωσή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο πρωθυπουργός στέλνει μήνυμα προς τους δανειστές ότι δεν θα πρέπει να «εκλαμβάνουν ως αδυναμία την ειλικρινή μας επιθυμία για λύση και τα βήματα που έχουμε κάνει για να καλύψουμε τις διαφορές».
«Μόνο πολιτική σκοπιμότητα μπορεί κανείς να διακρίνει στην επιμονή των θεσμών για νέες περικοπές στις συντάξεις μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας από τα μνημόνια. Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με σχέδιο και με τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις. Θα περιμένουμε υπομονετικά έως ότου οι θεσμοί προσχωρήσουν στον ρεαλισμό» τονίζει ο πρωθυπουργός.

Και προσθέτει: «Αν όμως κάποιοι εκλαμβάνουν ως αδυναμία την ειλικρινή μας επιθυμία για λύση και τα βήματα που έχουμε κάνει για να καλύψουμε τις διαφορές, ας αναλογιστούν: Δεν κουβαλάμε μόνο μια βαριά ιστορία αγώνων.

Κουβαλάμε στις πλάτες μας την αξιοπρέπεια ενός λαού αλλά και την ελπίδα των λαών της Ευρώπης. Είναι πολύ βαρύ το φορτίο για να το αγνοήσουμε. Δεν είναι ζήτημα ιδεολογικής εμμονής. Είναι ζήτημα δημοκρατίας.

Δεν έχουμε το δικαίωμα να θάψουμε την ευρωπαϊκή δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε».

Από το «στρατόπεδο» των δανειστών, την άποψη ότι μια συμφωνία για την Ελλάδα εξαρτάται πλέον από την πολιτική βούληση, καθώς οι τεχνικές προϋποθέσεις για υπάρξει λύση πληρούνται εξέφρασε σήμερα Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας στην τηλεόραση της Λετονίας, ενώ σε δηλώσεις του στην ισπανική El Mundo, επισημαίνει πως η Ευρωζώνη πρέπει να είναι έτοιμη για κάθε σενάριο σχετικά με την Ελλάδα.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρετώδεις συσκέψεις στο Μαξίμου μετά την εμπλοκή"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news