facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα ο Σαμαράς

Διέκοψε την περιοδεία του στην Βόρεια Ελλάδα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς μετά τις τελευταίες εξελίξεις στις Βρυξέλλες, όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Κυριακής.

Ο κ.Σαμαράς βρέθηκε σήμερα στην Καστοριά, όπου και μίλησε στην προσυνδιάσκεψη του κόμματος, ενώ αύριο ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθεί την Φλώρινα.

Ωστόσο, μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες αποφάσισε να επιστρέψει στην πρωτεύουσα, όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Κυριακής.

«Ελπίζω να υπάρχουν θετικά νέα και τα πράγματα να πάνε καλά», είπε ο κ. Σαμαράς, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στην προσυνεδριακή συνδιάσκεψη Δυτικής Μακεδονίας της Ν.Δ. στην Καστοριά και συνέχισε:
«Πιστεύω ότι και την τελευταία στιγμή λύση μπορεί και πρέπει να υπάρξει. Από την άλλη πλευρά, για λόγους καθήκοντος, που ο καθένας από εσάς αντιλαμβάνεται, θεωρώ ότι είναι χρήσιμο αυτές τις στιγμές να βρίσκομαι στην Αθήνα. Γι' αυτό τον λόγο θα μου επιτρέψετε-πιστεύω ότι είναι σωστό αυτό που κάνω-χωρίς να θέλω να δημιουργήσω κάποιο πρόβλημα, θα πρέπει να πάω».

Ετσι, μεταβαίνει άμεσα στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να «πετάξει» για την Αθήνα με τις τελευταίες πτήσεις της ημέρας.

Οπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση ο κ.Σαμαράς εμφανίστηκε ψύχραιμος και σε συζητήσεις που είχε με συνεργάτες του εκτίμησε ότι έστω και την τελευταία στιγμή λύση μπορεί και πρέπει να υπάρξει.

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα ο Σαμαράς"

Απάντηση ΕΕ σε Δραγασάκη: Δεν επιμείναμε σε μειώσεις συντάξεων - Ζητήσαμε ισοδύναμα

"Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Για μια ακόμη φορά η ελληνική πλευρά ήλθε απροετοίμαστη εμμένοντας στις αξιώσεις για πολιτική διαπραγμάτευση και δίχως εναλλακτικές προτάσεις ή ισοδύναμα". Με αυτό το σχόλιο πηγή της ΕΕ αναφέρεται στο αδιέξοδο που εκ νέου υπήρξε, περιγράφοντας με γκρίζα χρώματα πλέον το μέλλον. "Πρόκειται για ανακρίβεια ότι από την πλευρά μας επιμείναμε στις περικοπές συντάξεων. Μετά την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης ζητήθηκαν ισοδύναμα για τα οποία οι κ.κ. Δραγασάκης, Παππάς και Τσακαλώτος εμφανίστηκαν απροετοίμαστοι. Η μόνιμη επωδός τους ήταν η ...πολιτική διαπραγμάτευση. Δεν ακούσαμε τίποτα καινούργιο και είναι πραγματικά κρίμα. Η Κομισιόν έχει πράξει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Εξαντλήθηκε και το τελευταίο χιλιοστό διαπραγμάτευσης. Η Ελλάδα οφείλει να το καταλάβει αυτό" αναφέρει αρμόδια πηγή.

Σύμφωνα με δηλώσεις επίσης αξιωματούχων της Κομισιόν "ο κ. Γιούνκερ έκανε στο τέλος αυτής της εβδομάδας μια τελευταία προσπάθεια να βρει λύση μέσω προσωπικών απεσταλμένων και σε κλειστό σύνδεσμο με ειδικούς από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Μια λύση με χρονικό ορίζοντα διευθέτησης το Eurogroup της 18ης Ιουνίου την Πέμπτη κοινωνός της οποίας ήταν ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Παρά το ότι κάποια πρόοδος συντελέστηκε, οι διαπραγματεύσεις δεν πέτυχαν καθώς παραμένει ένα συγκεκριμένο χάσμα μεταξύ των πλάνων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ αναφορικά με το 0,5% έως 1% του ΑΕΠ της Ελλάδας ή για ένα ποσό 2 δισ. ευρώ των συγκεκριμένων δημοσιονομικών μέτρων που απαιτούνταν σε ετήσια βάση. Επιπροσθέτως οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ανολοκλήρωτες. Με αυτή τη βάση, η συζήτηση θα λάβει πλέον χώρα στο προσεχές Eurogroup. Ο πρόεδρος Γιούνκερ παραμένει πεπεισμένος πως με ισχυρότερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια από την ελληνική πλευρά και πολιτική θέκηση από όλες τις πλευρές μια λύση μπορεί να βρεθεί πριν από το τέλος του μήνα".

Πάντως το γεγονός πως η ελληνική πλευρά επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα και δεν παραμένει στις Βρυξέλλες - άρα δεν θα πραγματοποιηθεί το προπαρασκευαστικ΄πο Euroworking Group που η Κομισιόν θα ήθελε πριν το Eurogroup της Πέμπτης- σε συνδυασμό με διαρροές περί "αρνητικής διαπραγμάτευσης δίχως κάτι νέο" δείχνει το αδιέξοδο που δημιουργείται. Κύκλοι των θεσμών ρίχνουν πλέον στο τραπέζι τις εξελίξεις και πιέσεις που ενδέχεται να υπάρξουν στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς κανένας δεν εξασφαλίζει πως η ΕΚΤ δεν θα αναλάβει δράση τις επόμενες ημέρες αν διαφανεί πάγωμα των συζητήσεων. Ας μην ξεχνάμε πως πηγές της ΕΕ διέρρεαν πως εάν δεν βρεθεί λύση μέχρι και την επόμενη Πέμπτη στο Eurogroup η ΕΚΤ θα συνεδρίαζε εκτάκτως για να δει την προοπτική της επιβολής Capital controls".

Από τη μεριά τους κυβερνητικοί αξιωματούχοι ερμηνεύοντας την απάντηση Γιούνκερ δια διαρροών ως προς το μέλλον της διαπραγμάτευσης εκτιμούν πως δύσκολα θα υπάρξει εξέλιξη εντός της εβδομάδας και πως "ρόλος των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ είναι ο εκφοβισμός της Ελλάδας".

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση ΕΕ σε Δραγασάκη: Δεν επιμείναμε σε μειώσεις συντάξεων - Ζητήσαμε ισοδύναμα"

Μέισον: Η Ελλάδα πρότεινε μέτρα λιτότητας 2% του ΑΕΠ, η ΕΕ θέλει 0,6% ακόμη

Ο βρετανός ανταποκριτής του Clannel 4 Πολ Μέισον έδωσε μέσα από το λογαριασμό του στο twitter τη δική του εικόνα από τις πρώτες στιγμές μετά την διακοπή της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες.

Αρχικά, ο βρετανός δημοσιογράφος τουίταρε την είδηση της εξόδου της ελληνικής αντιπροσωπείας από το χώρο των διαπραγματεύσεων: «Λοιπόν, αυτό δεν μπορεί να είναι καλό. Οι Ελληνες διαπραγματευτές μόλις βγήκαν από την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μόλις 45 λεπτά μετά την είσοδό τους».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «Οι Ελληνες φεύγουν από τις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών γιατί «οι εκπρόσωποι του Γιούνκερ τους είπαν ότι οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν», σύμφωνα με πηγή από την ελληνική αντιπροσωπεία.

Ο Μέισον στη συνέχεια παραθέτει τα βασικά θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι: «Οι Ελληνες ζήτησαν να καλυφθεί το 2% από το 2,6% της «τρύπας» με φορολογικά μέτρα αλλά ζήτησαν το 0,6% να αντιμετωπιστεί με διαρθρωτικές αλλαγές.

Στην ελληνική πλευρά δόθηκε η απάντηση, από τον εκπρόσωπο του Γιούνκερ και τον αναπληρωτή του Τόμσεν, ότι δεν έχουν τις εξουσιοδοτήσεις να κάνουν τέτοιες παραχωρήσεις στα δημοσιονομικά θέματα.

Ετσι, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, αναφέρει ο Μέισον, δεν πρόκειται για αποχώρηση της ελληνικής πλευράς. Τους είπαν ότι δεν υπάρχει βάση για διαπραγμάτευση. Οι Ελληνες παραμένουν στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει στα tweet του.

Μάλιστα, πηγές από την ελληνική αντιπροσωπεία σημείωναν χαρακτηριστικά ότι, ενώ η Μέρκελ και ο Ολάντ είπαν στον Τσίπρα ότι η Ελλάδα πρέπει να πάει στους θεσμούς και να κλείσει τη συμφωνία, οι θεσμοί μας είπαν ότι δεν διαπραγματεύονται άλλο.
Η κατακλείδα, σύμφωνα με τον Μέισον, είναι ότι η ελληνική πλευρά προσφέρθηκε να πάρει επιπλέον μέτρα λιτότητας 2% του ΑΕΠ, κάτι που δεν έχει ξανακάνει, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει ακόμη 0,6%.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέισον: Η Ελλάδα πρότεινε μέτρα λιτότητας 2% του ΑΕΠ, η ΕΕ θέλει 0,6% ακόμη"

FT: Μεγαλώνει ο φόβος χρεοκοπίας για την Ελλάδα

Στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον για το ελληνικό ζήτημα, όπως αναφέρουν διεθνή μέσα και δημοσιογράφοι, που αμέσως μετέδωσαν κάθε εξέλιξη από το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, το απόγευμα της Κυριακής. 

Στην συνεδρίαση που θα εξεταστεί το ύψος του ELA, αναμένεται να δοθεί το επόμενο αποφασιστικό σήμα για την πορεία των συνομιλιών, ενώ αναλυτές προεξοφλούν πως μια απόφαση ανάλογη της Κύπρου το 2013 με την επιβολή ελέγχου κίνησης κεφαλαίων, θα είναι πλέον πολύ κοντά. 

Με τίτλο «Μεγαλώνει ο φόβος χρεοκοπίας για την Ελλάδα, καθώς οι οι συνομιλίες «στο παραπέντε» καταρρέουν, μεταδίδει ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες Peter Spiegel.









Οι συνομιλίες για την Ελλάδα δεν πέτυχαν και το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στο Eurogroup, μεταδίδει στην πρώτη του ανταπόκριση το πρακτορείο Bloomberg. «Το κενό μεταξύ των δύο μερών στα δημοσιονομικά μέτρα είναι της τάξης των 2 δισ. ευρώ» συμπληρώνει το ρεπορτάζ, επικαλούμενο την ανακοίνωση της Κομισιόν.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "FT: Μεγαλώνει ο φόβος χρεοκοπίας για την Ελλάδα"

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών ζητά το Ποτάμι

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αύριο Δευτέρα ζητά το Ποτάμι, μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών.

«Το Ποτάμι καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να καλέσει το πρωί της Δευτέρας τους πολιτικούς αρχηγούς και να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις.

»Η χώρα πρέπει να μείνει όρθια μέσα στην Ευρώπη και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους. Περιμένουμε την υπεύθυνη αντίδραση της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών ζητά το Ποτάμι"

Σαμαράς: Η Ελλάδα απειλείται με επιστροφή στη δραχμή

Με επιστροφή στη δραχμή απειλείται σήμερα η χώρα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, στη διάρκεια κομματικής εκδήλωσης στην Καστοριά, και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «κορόιδεψαν» τον κόσμο, τον «εξαπάτησαν» και «οδήγησαν τη χώρα στη διεθνή απομόνωση».

«Όποιος έχει μέσα του τη θεωρία της δραχμής δεν θα περάσει, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του λαού δεν θέλει έξοδο από το ευρώ», είπε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας πως κάποιοι λένε ότι από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να οδηγήσει σε έξοδο από το ευρώ. Οι εκλογές δεν δίνουν διέξοδο, γιατί δεν τις αντέχει η χώρα, αλλά η ΝΔ δεν τις φοβάται, τόνισε και αναρωτήθηκε: «Τι θα συζητήσουν από τους πολίτες, να αυτοκτονήσουν μαζί τους;».

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την εκτίμηση ότι έρχεται ένα αναγκαστικό νέο Μνημόνιο, ένα τρίτο πρόγραμμα λιτότητας, που θα είναι «φοροκαταιγίδα». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει προκαλέσει «ασφυξία» στην αγορά και με την «τάχα υπερήφανη» διαπραγμάτευση ο «λογαριασμός του Τσίπρα» για τον ελληνικό λαό είναι 800 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα.

Παρατήρησε ότι επικρατούν ανασφάλεια, αβεβαιότητα, αγωνία και σύγχυση και σημείωσε: «Τη μια μέρα καθαρογράφεται η συμφωνία και την άλλη μέρα, σαν κρύο σκοτσέζικο ντους, καμιά συμφωνία. Τη μια γίνεται πολιτική διαπραγμάτευση και την άλλη στα τεχνικά κλιμάκια. Τη μια βγαίνουμε από την κρίση και την άλλη στα ευρωπαϊκά όργανα άρχισαν να συζητούν τη χρεοκοπία της Ελλάδας, λες και το κάνουν για να τρελάνουν τον κόσμο. Από τη μια τα νταούλια της επιτυχίας και από την άλλη ο γκρεμός».

Ο κ. Σαμαράς κάλεσε τον πρωθυπουργό σε εθνική συνεννόηση, «αν θέλει και μπορεί να απαλλαγεί από τις ιδεοληψίες και τα βαρίδια». Για τη ΝΔ είπε ότι εγγυάται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την επιστροφή στη σταθερότητα και την ανάπτυξη με σταδιακή μείωση της φορολογίας.

Άσκησε κριτική στην πρόεδρο της Βουλής ζωή Κωνσταντοπούλου, λέγοντας ότι επιχειρεί να επιβάλλει «ασυναρτησίες», ακόμα και για το πώς θα πηγαίνουν οι αστυνομικοί στις τουαλέτες. Αναφέρθηκε επίσης στον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιάννη Πανούση και τη δήλωση του ότι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, αναρχικοί και το ποινικό έγκλημα θέλουν να τον ξεκάνουν.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Σαμαράς: Η Ελλάδα απειλείται με επιστροφή στη δραχμή"

Δραγασάκης: Αγκάθι συντάξεις και ΦΠΑ, παραμένουμε σε ετοιμότητα για συμφωνία

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος μετέχει στην αντιπροσωπεία της κυβέρνησης που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ελληνική αντιπροσωπεία, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε σήμερα στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις, όπως είχε συμφωνηθεί, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν τον δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.

»Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό όπως το προσδιορίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Ωστόσο παραμένει η επιμονή τους η κάλυψη του κενού να γίνει αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και από αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ.

»Παρά την παραμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, δεν υπήρξε ανταπόκριση από την πλευρά των θεσμών για συζητήσεις σε εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά.

»Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Δραγασάκης: Αγκάθι συντάξεις και ΦΠΑ, παραμένουμε σε ετοιμότητα για συμφωνία"

Πώς σχολίασε η Κομισιόν το νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις

Ανακοίνωση για το αρνητικό αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα είχε στις Βρυξέλλες με εκπροσώπους των εταίρων της χώρας, εξέδωσε η Kομισιόν.

«O Πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία απόπειρα αυτό το Σαββατοκύριακο να βρεθεί μέσω των προσωπικών του εκπροσώπων και σε στενή συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, μια λύση με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα που θα επιτρέψει τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης εγκαίρως για το Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου», αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν.

«Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν έχουν καταφέρει το στόχο τους καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση. Επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς. Σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει τώρα να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup», συνεχίζει η Κομισιόν.

«O Πρόεδρος Γιούνκερ παραμένει πεπεισμένος ότι με την ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών από την ελληνική πλευρά και την πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, η λύση μπορεί ακόμα να βρεθεί πριν από το τέλος του μήνα, καταλήγει.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς σχολίασε η Κομισιόν το νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις"

Τα παιχνίδια και οι ρόλοι του ΔΝΤ και του Τόμσεν στα Mνημόνια – Έρευνα του Mediapart

Πολύς λόγος γίνεται για τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην ελληνική κρίση, τόσο με τα «ήξεις αφήξεις» των εκπροσώπων του στις συνομιλίες όσο και με τις αποκαλύψεις της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung» ότι το Ταμείο τορπίλισε πρόταση για τις συντάξεις. Σε αυτό το πλαίσιο, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση του ιστοτόπου ερευνητικής δημοσιογραφίας Mediapart για τη στάση του ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα και ειδικότερα τον ρόλο που έχει διαδραματίσει ο «σκληρός νεοφιλελεύθερος» Πολ Τόμσεν.

Στο άρθρο-έρευνα του Mediapart, το οποίο παρουσιάζει η ΕΡΤ, ο Τόμσεν χαρακτηρίζεται ως ο «γραφειοκράτης του ΔΝΤ» και ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες των προγραμμάτων ενίσχυσης της Αθήνας από το 2010, που έκτοτε συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Ο 60χρονος Δανός Πολ Τόμσεν, ελάχιστα γνωστός στο ευρύ (ευρωπαϊκό) κοινό, διευθύνει το ΔΝΤ στην Ευρώπη. Αυτός ο οικονομολόγος, οπαδός των νεοφιλελεύθερων θεωριών, εκπαιδευμένος στην Κεντρική Ευρώπη και στη Ρωσία, παραμένει άκαμπτος στο μπρα ντε φερ ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της.

Μαζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τους υπουργούς Οικονομικών της, είναι από τους λίγους διαπραγματευτές που έδωσαν το παρών από την αρχή της «ελληνικής κρίσης». Οι υπόλοιποι, Έλληνες, Γάλλοι, οι επίτροποι και άλλοι Ευρωπαίοι, έχουν αλλάξει λόγω εκλογών και υπουργικών ανασχηματισμών. Ο Πολ Τόμσεν παρέμεινε. Αυτός ο «ειδικός», Δανός οικονομολόγος, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, προωθήθηκε μέσα από την καρδιά του οργανισμού στην Ουάσιγκτον. Από τον περασμένο Νοέμβριο βρίσκεται στο πλάι της Κριστίν Λαγκάρντ ως αναπληρωτής διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος. Διαχειρίζεται λοιπόν για λογαριασμό του οργανισμού όχι μόνο την ελληνική περίπτωση, αλλά και την ουκρανική, ένα άλλο κρίσιμο ευρωπαϊκό ζήτημα.

Ένθερμος υποστηρικτής της δημοσιονομικής λιτότητας και της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας, ο Πολ Τόμσεν, που διατηρείται καλά στα 60 του χρόνια, είναι ένας από τους τρεις εκπροσώπους της τρόικας, με την οποία η Ελλάδα υπέγραψε τα μνημόνια λιτότητας το 2010 και το 2012. Σήμερα παραμένει στο πηδάλιο του αποκαλούμενου Γκρουπ των Βρυξελλών. Από τον Φεβρουάριο όμως οι διαπραγματεύσεις διολισθαίνουν και ο Πολ Τόμσεν, σύμφωνα με πολλές πηγές που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις, φέρει μεγάλη ευθύνη.

«Για το ΔΝΤ, τα θέματα των συντάξεων και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων. Αυτά όμως αποτελούν κόκκινη γραμμή για την Αθήνα» δηλώνει μάρτυρας των διαπραγματεύσεων του Απριλίου. «Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ μας στα πιο κρίσιμα σημεία» δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ σε δημοσιογράφους την Πέμπτη 11 Ιουνίου, την ώρα που οι εκπρόσωποι του ιδρύματος αποχωρούσαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

Στις προτάσεις που στάλθηκαν από τους πιστωτές στην κυβέρνηση Τσίπρα υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις, ξεκινώντας από την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Οι πιστωτές απαιτούν επίσης, σύμφωνα με πηγή του Mediapart, αύξηση του φόρου ενέργειας - ευαίσθητο ζήτημα στην Ελλάδα, όπου το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και η ηλεκτρική ενέργεια πωλούνται ήδη αρκετά ακριβά, υπερχρεώνοντας πολλά νοικοκυριά. Υποστηρίζουν επίσης τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Ο τομέας των συνταξιούχων έχει ήδη πληρώσει το τίμημα από το πρώτο Μνημόνιο του 2010. Ο 13ος και 14ος μισθός έχουν καταργηθεί, η ηλικία συνταξιοδότησης έχει παραταθεί και τα οφέλη που απολάμβαναν ορισμένα επαγγέλματα δεν υφίστανται πλέον.

Για εκείνους που παρακολουθούν την ελληνική κατάσταση από το 2009, ο Πολ Τόμσεν δεν έχει αλλάξει. Είναι αυτός που τον Φεβρουάριο του 2011 είχε αποκαλύψει σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ομολόγους του της τρόικας -και πριν καν το ανακοινώσει επίσημα η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου)- ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας. Γκάφα ή ενορχηστρωμένη διαρροή για να μην «καεί» ο Έλληνας πολιτικός;

Έκτοτε, η τρόικα δεν έχει ενημερώσει ποτέ τους δημοσιογράφους σχετικά με τις αποστολές της στην Αθήνα, αποσιωπώντας όσα διαδραματίζονται στους διαδρόμους των ελληνικών υπουργείων και παίρνοντας αποφάσεις σε πλήρη αδιαφάνεια.

Όταν ένας Έλληνας δημοσιογράφος τον ρώτησε εάν υπήρχε περίπτωση να πουληθεί η Ακρόπολη, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ προσπάθησε να φανεί καθησυχαστικός: «Κανείς δεν θέλει να διακινδυνεύσει την πολιτιστική της κληρονομιά η Ελλάδα ούτε να πουλήσει επιχειρήσεις που φυσικά ανήκουν στο Κράτος. Αυτό εννοείται». Την ίδια ώρα, ενώ η Ελλάδα ήταν στο πρόγραμμα λιτότητας για λιγότερο από έναν χρόνο, εκείνος έκανε ήδη τον δάσκαλο παραδίδοντας καλούς και κακούς βαθμούς. «Το πρόγραμμα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Πολλά έχουν επιτευχθεί. Ένα μέρος του προγράμματος έχει υλοποιηθεί, αλλά δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί εάν δεν υπάρξει επίσπευση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» είχε δηλώσει. Λες και μπορούσαν αυτές οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» να πραγματοποιηθούν μέσα σε λίγους μήνες… Στο πλάι του, δύο ομόλογοί του από την τρόικα που πλέον έχουν φύγει, ο Σερβάας Ντερούζ (εκπρόσωπος της Κομισιόν) και ο Κλάους Μαζούχ (από την ΕΚΤ).

Ο Πολ Τόμσεν όμως παρέμεινε στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων. Και σε αυτόν οφείλεται εν μέρει αυτή η παράδοξη κατάσταση. Ενώ η πλειοψηφία των Ελλήνων καταψήφισε τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται από το 2010 και πέταξε στην άκρη τα δύο κόμματα που κυβερνούσαν από το 1974 και μέχρι πρότινος, ένας οικονομολόγος που ποτέ δεν αντιμετώπισε την ετυμηγορία της κάλπης, δεν είχε καμία σχέση με την Ελλάδα και που για 30 χρόνια ελίσσεται και ανελίσσεται στον χώρο των ομογενών εμπειρογνωμόνων σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης εξακολουθεί να επιβάλλει την γνώμη του.

Παραμένει πάντως άγνωστο πρόσωπο για το ευρύ κοινό. Ακόμη πιο ενοχλητικό είναι το γεγονός ότι είναι απρόθυμος να λογοδοτήσει ενώπιον των πολιτικών. «Παλέψαμε για μια ακρόαση με τους εκπροσώπους της τρόικας» είχε δηλώσει τον Μάρτιο του 2012 η Σιλβί Γκουλάρ, ευρωβουλευτής που τάσσεται κατά αυτών των διαπραγματευτών, που δεν μπαίνουν καν στον κόπο να ενημερώσουν τους πολιτικούς ως προς την εξέλιξη των συζητήσεων.

Το ΔΝΤ βέβαια δεν επέβαλε τον εαυτό του στην Ελλάδα. Όπως υπενθυμίζει στο Mediapart πρώην παράγοντας των διαπραγματεύσεων, «οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κάλεσαν τo ΔΝΤ το 2010 για να διαχειριστούν το ελληνικό χρέος. Η Κομισιόν λοιπόν φέρει μερίδιο ευθύνης, καθώς δεν πρόβλεψε σωστά την οικονομική κρίση και τον προϋπολογισμό που θα διέλυε την Ελλάδα». Πολιτικά, δεν θα έπρεπε να αναλάβει εξολοκλήρου την ευθύνη όσων ακολούθησαν. «Εάν δεν ήθελαν να φτάσουμε έως εδώ, δεν θα έπρεπε να καλέσουν το ΔΝΤ το 2010… Τίποτα δεν εκπλήσσει σήμερα. Το ΔΝΤ δανείζει χρήματα με αντάλλαγμα προϋποθέσεις. Έτσι λειτουργεί» προσθέτει η Γκουλάρ.

Το στρατηγικό λάθος του ΔΝΤ τον Δεκέμβριο του 2014

Αρχικά το ΔΝΤ δεν εμφανιζόταν ως ο πιο σκληρός εταίρος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Αντίθετα, ακόμη και μέσα στην τρόικα, εμφανίζεται ως ο πλέον ήπιος εταίρος, τη στιγμή που η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα (EΚΤ) δείχνουν αδιάλλακτες στο θέμα της δημοσιονομικής πορείας της Αθήνας.

Τον Ιούνιο του 2013 οι πρώτες διαφορές με τις Βρυξέλλες έρχονται στο φως. Ο θεσμός της Ουάσιγκτον δημοσιεύει μια έκθεση βόμβα, όπου αναγνωρίζει ότι υποτίμησε τον αντίκτυπο που θα είχαν οι περικοπές στην οικονομική ύφεση της χώρας. Κριτικάρει επίσης το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας του 2010, λέγοντας ότι θα ήταν καλύτερα να αμβλύνει τις πολιτικές λιτότητας με κούρεμα του δημόσιου χρέους - σενάριο το οποίο είχε απορριφθεί από το Παρίσι και το Βερολίνο, αλλά που τελικά εφαρμόστηκε δύο χρόνια μετά. Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν είχε απαντήσει τότε ότι «το ΔΝΤ νίπτει τας χείρας του και μεταθέτει όλη την ευθύνη στους ώμους της Ευρώπης, κι αυτό είναι άδικο».

Εκείνη την εποχή οι παρατηρητές στοιχημάτιζαν στην αποδέσμευση του ΔΝΤ από το επόμενο πακέτο βοηθείας προς την Ελλάδα και η τρόικα φαινόταν ήδη να απειλείται με κατάρρευση. Τον Οκτώβριο του 2013 ο αγγλοσαξονικός τύπος αποκαλύπτει εσωτερικές συζητήσεις του ΔΝΤ, σύμφωνα με τις οποίες τον Μάιο του 2010 πάνω από 40 χώρες μέλη του Ταμείου, μη ευρωπαϊκές, εναντιώθηκαν στο σχέδιο βοηθείας προς την Αθήνα. Εκπρόσωποι από την Αυστραλία, τη Ρωσία ή την Αργεντινή είχαν προειδοποιήσει ότι υπάρχουν τεράστιοι κίνδυνοι. Ένας Βραζιλιάνος αξιωματούχος ανησυχούσε γιατί ήταν «ένα πρόγραμμα ύστατης λύσης, κακοσχεδιασμένο και μη βιώσιμο». Το ΔΝΤ όμως πίεζε για την ελάφρυνση του χρέους παρά τις συμβουλές των Ευρωπαίων.

«Υπήρχαν πάντα διαφωνίες μέσα στο ΔΝΤ, καθώς και από την πλευρά της ΕΚΤ και της Κομισιόν» προσθέτει ο Λιέμ Χόανγκ-Νγκοκ, πρώην σοσιαλιστής ευρωβουλευτής ο οποίος πέρυσι συνέταξε μια έκθεση για τη δράση της τρόικας. «Από τον Φεβρουάριο του 2010 το ΔΝΤ είχε κατανοήσει την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, καθώς, ξεπερνώντας τα 120 δισ. ευρώ, δεν ήταν βιώσιμο κατά τη γνώμη του. Ως εκ τούτου, ήταν αναγκαίο να αναδιαρθρωθεί και δεν θα έπρεπε οι εταίροι να ασχολούνται με τη δημοσιονομική εξυγίανση (των μέτρων λιτότητας) που θα έθετε σε κίνδυνο την ανάπτυξη. Όμως οι πιστωτές προτίμησαν τη δεύτερη επιλογή. Η αναδιάρθρωση ήρθε τελικά δύο χρόνια μετά, αλλά έγινε πολύ γρήγορα και ήταν πολύ μικρή». Πραγματοποιήθηκαν δύο κουρέματα του χρέους προς ιδιώτες πιστωτές, τον Φεβρουάριο και τον Νοέμβριο του 2012.

Στα τέλη του 2014 o Τόμσεν αντικατέστησε τον Βρετανό Ρέζα Μογκάνταμ και ακολούθησε η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον προηγούμενο Ιανουάριο, που επέτεινε τις διαφορές. Το ΔΝΤ πλέον παραδέχεται την απόκλιση απόψεων εντός του Γκρουπ των Βρυξελλών.

Τον Δεκέμβριο η ελληνική ηγεσία, με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και στο πλαίσιο της συμφωνίας του Φεβρουαρίου του 2012, ζητά την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης του δανείου, καθώς νιώθει την αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια. Ο Πολ Τόμσεν αρνείται εξ ονόματος του ΔΝΤ και στη συνέχεια ακολουθεί ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, για τον οποίο οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό δεν ήταν επαρκείς, ενώ σύμφωνα με το Bloomberg ο Πιερ Μοσκοβισί ήταν θετικός ως προς τη χορήγηση της δόσης χωρίς νέους όρους.

«Το ΔΝΤ δεν ήθελε να αποδεσμεύσει την τελευταία δόση του δανείου στο τέλος του 2014, ήταν άκαμπτο. Εάν δεν είχε γίνει αυτό, σήμερα δεν θα ήμασταν εδώ» σημειώνει στέλεχος που είχε συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις. Η απόφαση είχε σημαντικές συνέπειες, καθότι η αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές την οδήγησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, οι οποίες κι έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Αυτό ήθελε ο Πολ Τόμσεν; Αυτό που σίγουρα είχε καταλάβει τότε ήταν ότι η κυβέρνηση Σαμαρά, που στερούνταν νομιμότητας, δεν θα μπορούσε πλέον να περάσει τίποτα χωρίς την υποστήριξη του λαού. Το να βρεθεί όμως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δίπλα στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ή τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, δύο μαρξιστές οικονομολόγους που εδώ και χρόνια αμφισβητούν τις συνταγές του ΔΝΤ, σίγουρα δεν διευκόλυνε το έργο του νεοφιλελεύθερου Τόμσεν.

Διέπραξε ένα στρατηγικό λάθος, υποτιμώντας τις πραγματικές πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός κι αν ποντάρει σ’ ένα σύντομο πέρασμά του, ελπίζοντας σε μια ταχεία κατάρρευση. Κι εκεί όμως έχει κάνει λάθος. Παρ' όλη τη σκληρότητα των διαπραγματεύσεων, τις αντιδράσεις κι επικρίσεις, και τις αποτυχίες της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας έχει τη στήριξη της
πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να τοποθετούν τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση πρόθεσης ψήφου σε περίπτωση νέων εκλογών.

Αυτό το σφάλμα είναι πιθανόν να μην είναι άσχετο με την αδιάλλακτη γραμμή που υιοθετεί ο Τόμσεν από τον Φεβρουάριο, η οποία δείχνει πιο αυστηρή ακόμα και από τις θέσεις που υπερασπίστηκε ο ίδιος από το 2010 έως το 2012 - αν και κάποια στελέχη που συμμετείχαν σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις στην Αθήνα πιστεύουν ότι η γραμμή του δεν έχει αλλάξει. Στην πραγματικότητα, αυτή η στάση ταυτίζεται με την ιδεολογία των Δανών, οι οποίοι θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει λιγότερη κοινωνική προστασία, μικρότερο κράτος και μειωμένες κρατικές δαπάνες.

Σημαντικές διαφορές στις αναλύσεις στο εσωτερικό της πρώην τρόικας

Όπως και με την Ελλάδα, για τον Τόμσεν δεν ήταν η πρώτη φορά που προσπάθησε να εφαρμόσει νεοφιλελεύθερες συνταγές. Ο οικονομολόγος αυτός, που έχτισε την καριέρα του στο ΔΝΤ (βρίσκεται εκεί από το 1982), ειδικεύτηκε τη δεκαετία του '90 στη μετάβαση πολλών χωρών του Ανατολικού Μπλοκ. Συγκεκριμένα, στη Ρουμανία, όπου ηγούνταν των διαπραγματεύσεων από το 1996 έως το 1998, επέβαλε πολλές περικοπές μισθών. Από το 1998 έως το 2010 αναλαμβάνει το πόστο του εκπροσώπου του ιδρύματος στη Ρωσία, ενώ στο τέλος της θητείας του αναλαμβάνει την επιτήρηση της Πολωνίας. Κράτη που δεν έχουν πολλά κοινά με την Ελλάδα, η οποία δεν είχε ποτέ μια οικονομία στα σοβιετικά πρότυπα, ήταν πολύ φτωχή έως το 1970, και σήμερα παρουσιάζει μικρή, οικογενειακή επιχειρηματικότητα, διαλυμένο αγροτικό τομέα, ισχυρό εποχιακό τουρισμό και μεγάλες γεωγραφικές ανισότητες. Εν ολίγοις, δεν έχει κανένα κοινό σημείο με βιομηχανικές χώρες όπως η Πολωνία…

Επιπλέον, ο Τόμσεν έχει δηλώσει στο Bloomberg: «... πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αντιμετωπίζουμε τα μέλη μας ως ίσα κι ότι εφαρμόζουμε τους κανόνες μας ομοιόμορφα». Η ομοιόμορφη επιβολή των κανόνων είναι το πιστεύω ενός ανθρώπου που ο κόσμος τού φαίνεται πολύ μανιχαϊστικός. Γι' αυτό τον κατηγορεί πρώην Έλληνας υπουργός που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις από το 2011 έως το 2014. «Έχουμε μια θεμελιώδη διαφορά με τον Πολ Τόμσεν» δήλωσε στο Mediapart. «Για εκείνον, το να συγκρίνεις το επίπεδο ζωής των Ελλήνων πριν από την κρίση με το μετά δεν έχει κανένα νόημα. Συγκρίνει το επίπεδό μας με εκείνο των Βουλγάρων, των Ρουμάνων και των κατοίκων των Βαλτικών χωρών. Αυτή είναι μια απαράδεκτη σύγκριση για την κοινωνία μας».

Οι συζητήσεις με τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα και τους συνεργάτες του είναι πάντα θυελλώδεις, επισημαίνει η ίδια πηγή. «Ο Τόμσεν ήταν ένας δύσκολος συνομιλητής με ισχυρές απόψεις. Τον ενδιέφεραν μόνο τα ετήσια δημοσιονομικά μας στοιχεία, δεν είχαμε την ίδια εθνική στρατηγική ως προς τις μεταρρυθμίσεις. Το θέμα της συνταξιοδότησης είναι σήμερα στην ατζέντα γιατί πάντα επικεντρώνεται στους προσεχείς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Αυτό είναι το μόνο που τον ενδιαφέρει. Είναι ένας γραφειοκράτης και η κοινωνική διάσταση της μείωσης των συντάξεων σε μια κοινωνία που έχει πληγεί από την ύφεση, σε συνδυασμό με την εκρηκτική ανεργία, δεν τον αφορά.»

Ωστόσο ο ίδιος δεν θέλει να κατηγορήσει προσωπικά τον Τόμσεν. «Είναι ένα στέλεχος του ΔΝΤ που εκφράζει τις κυρίαρχες ιδέες του ιδρύματος. Το πρόβλημα του Ταμείου είναι η αυτοαναφορικότητα του προσωπικού του, που αποφασίζει και επιβάλλει την κατευθυντήρια γραμμή του ΔΝΤ. Αυτό ήταν πάντα δύσκολο για την Ελλάδα, από τη μια πλευρά είχαμε τη δημοσιονομική λιτότητα και από την άλλη κούρεμα χρέους, κάτι που έβρισκε αντίθετη την ΕΚΤ. Αυτή η θέση είναι ιδεολογική, προκύπτει επίσης από τη σύνθεση του διοικητικού του συμβουλίου, που έχει στηθεί για ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες και αδυνατεί να εγκρίνει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα σε μια "πλούσια" χώρα της ευρωζώνης».

Σε αντίθεση με την ΕΚΤ ή την Κομισιόν, το ΔΝΤ δεν είναι αποφασισμένο να διατηρήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Οι στόχοι του είναι βραχυπρόθεσμοι. Το Ταμείο ενδιαφέρεται πάνω από όλα να ευχαριστήσει τους μετόχους του, τις ΗΠΑ, αλλά και κάποιες αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Βραζιλία ή το Μεξικό, που βρίσκουν τη στάση του ΔΝΤ πολύ ήπια. Ο Τόμσεν λοιπόν κάνει πρώτα από όλα αυτά που του ζητούν οι μέτοχοι, απαιτεί δηλαδή την αποπληρωμή των δανείων στην ώρα τους. Όμως οικονομολόγοι του περιβάλλοντός του έχουν αρχίσει να επικρίνουν την ηγεσία του. Όπως ο παλιός του συνάδελφος, ο Ινδός Ασόκα Μούντι, που υπερασπίζεται μια άλλη πρόταση, η οποία ωστόσο μοιάζει απίθανη. Την αρωγή ενός μεγάλου μέρους του χρέους που είχε συνάψει η Αθήνα με το ΔΝΤ, μια μερική χρεοκοπία που θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από τους μετόχους του Ταμείου.

Σήμερα οι θεσμικοί εταίροι της Ελλάδας φαίνεται πως δεν μπορούν να συμφωνήσουν. Όπως εξηγεί μια πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι «η σύγκρουση των πιστωτών σχετικά με το μείζον ζήτημα του χρέους», η οποία οδηγεί στην ακόλουθη κατάσταση. «Καθώς οι πιστωτές δεν συμφωνούν στο ζήτημα του χρέους επειδή έχουν διαφορετικές κόκκινες γραμμές, το ΔΝΤ θα πρέπει να αποδείξει ότι το χρέος είναι βιώσιμο, γιατί οι Ευρωπαίοι έχουν θέσει ως κόκκινη γραμμή τη διαγραφή του. Το ΔΝΤ θέτει ως κόκκινη γραμμή την ανάγκη για οριζόντιες περικοπές σε συντάξεις, ώστε να αντισταθμιστεί το πρόβλημα του χρέους. Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι στο τέλος θέλουν να παρουσιάσουν μια "κοινή θέση" για την Ελλάδα, αυτό σημαίνει κόκκινες γραμμές σε όλα τα επίπεδα από την πλευρά των πιστωτών».

Με άλλα λόγια, γράφει το Mediapart, η κυβέρνηση Τσίπρα είναι το θύμα μιας πάλης για την εξουσία και μιας βαθιάς απόκλισης απόψεων μεταξύ των διαφόρων «εταίρων» της. Και αυτή η συνταγή εφαρμόζεται ακόμη, ύστερα από πέντε συνεχή χρόνια λιτότητα και παρά τις πολλές αποτυχίες.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα παιχνίδια και οι ρόλοι του ΔΝΤ και του Τόμσεν στα Mνημόνια – Έρευνα του Mediapart"

Αποχώρησε η ελληνική αντιπροσωπεία από τις διαπραγματεύσεις

Ξαφνική εμπλοκή παρουσιάστηκε στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, λόγω των σκληρών και άκαμπτων απαιτήσεων του ΔΝΤ, που οδήγησαν στην αποχώρηση από την αίθουσα της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Κυβερνητική πηγή από τις Βρυξέλλες ανέφερε ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να κάνει άλλες υποχωρήσεις σε μέτρα όπως η μείωση των συντάξεων και η αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχει πιθανότητα να επιστρέψει η αντιπροσωπεία από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα, χωρίς ωστόσο να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ δεν έκανε βήμα πίσω από τις απαιτήσεις για μειώσεις ίσες με το 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ, σε μισθούς και συντάξεις, ούτε για έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ από το ΦΠΑ. Φαίνεται, πάντως, πως αυτή τη φορά οι δανειστές ήταν "ενωμένοι" και χωρίς διαφορές ανάμεσά τους.

Από την πλευρά τους οι δανειστές υποστηρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν, διότι η ελληνική πλευρά δεν παρουσίασε τίποτε καινούργιο και ούτε ισοδύναμα μέτρα που θα καλύψουν τα κενά που θα δημιουργηθούν από τις απαιτήσεις της.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι τις δυο πλευρές χωρίζουν 2 δισ. ευρώ το χρόνο και διεμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση, πως περιμένει μια θετική κίνηση μέχρι την Πέμπτη, όταν συνεδριάζει το Eurogroup.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποχώρησε η ελληνική αντιπροσωπεία από τις διαπραγματεύσεις"

Πανουσης: Η επόμενη βόμβα των αντιεξουσιαστών θα μπει στο σπίτι του Τσίπρα

Κατά των παντός είδους ιδεολογημάτων τάσσεται ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη αφήνοντας αιχμές για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τα κομμάτια του ΣΥΡΙΖΑ που τον θέλουν εκτός κυβέρνησης και τους αντιεξουσιαστές που είναι ικανοί να βάλουν βόμβα μέχρι και στο σπίτι του Τσίπρα. Ο Γιάννης Πανούσης θέτει επίσης ζήτημα συνεννόησης σχετικά με το τι σημαίνει «να κυβερνάς Αριστερά»: «Τι πάει να πει αριστερή Δικαιοσύνη; Τι πάει να πει αριστερή Αστυνομία; Τι πάει να πει αριστερό πανεπιστήμιο; Πού ζουν αυτοί; Στη Βόρεια Κορέα;», αναρωτιέται χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση γιατί μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ τα βάζει μαζί του, απαντά: «Διότι τα στοιχεία που επικαλούνται ως αρνητικά είναι στοιχεία που δεν διασταύρωσαν, δεν ρώτησαν και στηρίζονται σε κάποια ιδεολογήματα, βασικό των οποίων είναι ότι η Αστυνομία δεν χρειάζεται όταν έχεις μια λαϊκή κυβέρνηση, όταν έχεις “λαϊκό κίνημα”- όπως το εννοούν...σαν δηλαδή στις 25 Ιανουαρίου να έχει γίνει μια λαϊκή επανάσταση όπου τα διάφορα μορφώματα, οι επιτροπές αγώνα κλπ πήραν την εξουσία...είναι μια αντίληψη που μοιάζει να αγνοεί τις θεσμικές λειτουργίες, ότι υπάρχει ένα δικαστήριο, υπάρχει μια Αστυνομία, μια δημόσια διοίκηση, ένας Στρατός» αναφέρει.

Σχετικά με το αν αυτή η αντίφαση λυθεί, απαντά ότι «δεν θα μπορέσει αλλιώς να κυβερνήσει ο Τσίπρας. Είχα πει πριν από τέσσερα- πέντε χρόνια, κάνοντας μια ανάλυση της κατάστασης- ακόμα ο Τσίπρας ήταν αντιπολίτευση- ότι η επόμενη βόμβα των αντιεξουσιαστών θα μπει στο σπίτι του. Και το εννοώ ακόμα. Ότι όλοι αυτοί οι τύποι- οι οποίοι έχουν διάφορα στοιχεία εγκληματοειδή, λούμπεν κλπ, που καλύπτονται πίσω από διάφορες ετικέτες μορφωμάτων χωρίς όνομα- τη στιγμή που θα δουν ότι “προδίδονται” ή δεν τους ακολουθεί η κυβερνητική γραμμή, θα αντιδράσουν βίαια. Συνεπώς αν δεν κόψει πρώτος ο Τσίπρας το κομμάτι που είναι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα δημιουργήσει συνθήκες σηψαιμίας». Παράλληλα, εκτιμά ότι οι αντιεξουσιαστές και οι καταληψίες «αναδιπλώνονται για να αντεπιτεθούν».

Αναφορικά με την κόντρα που έχει ξεσπάσει με αφορμή το γεγονός ότι απαγόρευσε στους αστυνομικούς των ΜΑΤ να φορούν την στολή εντός Βουλής, ο Γιάννης Πανούσης λέει: «Μου έκανε μια ανάλυση ότι η Βουλή είναι ανώτερη από την αστυνομία- δεν έχω καμιά αμφιβολία εγώ γι'αυτό. Με τις τελευταίες όμως λέξεις ότι “αυτοκλήτως προχωράω στην αναμόρφωση του πολιτεύματος” είναι σαν να λέει ότι η Αστυνομία δεν χρειάζεται, εγώ είμαι υπεύθυνος της αστυνομοκρατίας και αυτή θέλει να προστατεύσει τη δημοκρατία από την Αστυνομία. Δηλαδή όλοι αυτοί θέλουν να φύγει η Αστυνομία... με αυτό η κ. Κωνσταντοπούλου κάπου έδωσε μια αναφορά. Και θέλει λίγο προσοχή». Επίσης, προτείνει συμφωνία για το είδος του πολιτεύματος: «Έχουμε Σύνταγμα. Έχουμε νόμους. Έχουμε θεσμούς. Τα κινήματα βοηθούν σε αυτά. Ούτε κυβερνούν αντιπολιτευτικά, ούτε λειτουργούν αντικοινωνικά στο όνομα της απόλυτης και ανεξέλεγκτης ελευθερίας του οποιουδήποτε».

Εν συνεχεία, ο αναπληρωτής υπουργός θέτει ζήτημα συνεννόησης σχετικά με το τι σημαίνει «να κυβερνάς αριστερά»: «Τι πάει να πει αριστερή Δικαιοσύνη; Τι πάει να πει αριστερή Αστυνομία; Τι πάει να πει αριστερό πανεπιστήμιο; Πού ζουν αυτοί; Στη Βόρεια Κορέα;». Αναφερόμενος σε όσους θεωρούν τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ «εχθρούς», διερωτάται: «Είμαστε σε μια σοβιετική χώρα όπου υπάρχει ένα κόμμα που συλλαμβάνονται και ανακρίνονται; Πού ζούμε; Δεν ζούμε με τους θεσμούς;».

«Η θεωρία ότι όλοι είναι εχθροί μας είναι φοβική θεωρία, είναι αμήχανη θεωρία, θεωρία εσωτερικής ανασφάλειας του 36%-ποιο 36%; Το 6%, γιατί το 30% είναι διάφοροι απογοητευμένοι που πήγαν και ψήφισαν. Το 36% που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαροί. Το 64% είναι εχθροί. Τα μίντια, η Δικαιοσύνη, η Αστυνομία, όλοι είναι εχθροί. Αυτά να τελειώνουν»., καταλήγει.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανουσης: Η επόμενη βόμβα των αντιεξουσιαστών θα μπει στο σπίτι του Τσίπρα"

Γαλλία: Απαγόρευση πώλησης του ζιζανιοκτόνου Roundup της Monsanto

Η γαλλίδα υπουργός Οικολογίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ ανακοίνωσε σήμερα την απαγόρευση της ελεύθερης διάθεσης στα καταστήματα με είδη κηπουρικής του ζιζανιοκτόνου Roundup της εταιρείας Monsanto, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης μάχης εναντίον των φυτοφαρμάκων που θεωρούνται εν δυνάμει βλαβερά για τον άνθρωπο.

"Η Γαλλία οφείλει να δώσει τη μάχη για να σταματήσουν τα φυτοφάρμακα", δήλωσε η υπουργός στο τηλεοπτικό δίκτυο France 3.

"Οφείλει επίσης να δώσει τη μάχη για να σταματήσουν τα φυτοφάρμακα στους κήπους και σας ανακοινώνω πως ζήτησα από τα καταστήματα ειδών κηπουρικής να σταματήσουν να διαθέτουν προς πώληση το Roundup της Monsanto", της γιγάντιας αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας, δήλωσε η Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Η υπουργός δεν διευκρίνισε πώς θα εφαρμόσει την απαγόρευση αυτή.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ανακοίνωσε τον Μάρτιο πως η γλυφοσάτη, το βασικό συστατικό του Roundup της Monsanto, είναι "πιθανόν καρκινογόνα για τους ανθρώπους".

Ο χαρακτηρισμός προκάλεσε εκκλήσεις από ορισμένους δημόσιους αξιωματούχους και καταναλωτές για την απαγόρευση του φυτοφαρμάκου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Απαγόρευση πώλησης του ζιζανιοκτόνου Roundup της Monsanto"

Απίστευτες νέες ύβρεις Τζήμερου για Τσίπρα: «Εμετικό τσογλ@νι»

Νέα παραληρηματικού ύφους επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της «Δημιουργίας Ξανά» Θάνος Τζήμερος κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μέσω των λογαριασμών του σε facebook και Twitter.

Ο κύριος Τζήμερος, πόσταρε ένα βίντεο του πρωθυπουργού έξω από τον Άρειο Πάγο το 2010, όπου απευθυνόταν σε συμβασιούχους, και έγραψε: «Αυτό το εμετικό τσογλάνι υποδύεται τον πρωθυπουργό. Αυτόν τον αλητάμπουρα ψηφίσατε. Να τον χαίρεστε!...»





ΑΛΗΤΗΣ ΜΕ (ΠΕΡΙ)ΚΕΦΑΛΑΙΑ
Όταν ένας αλήτης γίνεται πρωθυπουργός δεν μας ενοχλεί. Μας ενοχλεί όταν κάποιος αποκαλεί έναν αλήτη, αλήτη! Όταν ένα τσούρμο διανοητικά καθυστερημένων οδηγεί τη χώρα στη μεγαλύτερη τραγωδία της σύγχρονης ιστορίας της δεν μας ενοχλεί. Μας ενοχλεί όταν κάποιος αποκαλεί ένα τσούρμο διανοητικά καθυστερημένων, τσούρμο διανοητικά καθυστερημένων! Όταν οι μεγαλύτεροι πολιτικοί απατεώνες της μεταπολίτευσης, οι σταλινοφασίστες με ένδυμα δημοκράτη, οι παρτάκηδεςμε ένδυμα λαοφιλίας, οι ανεπάγγελτοι κρατικοδίαιτοι με ένδυμα εργατικής τάξης έχουν υπεξαιρέσει την εξουσία λέγοντας ψέματα σε όλους δεν μας ενοχλεί. Μας ενοχλεί που κάποιος αποκαλεί τους σαλινοφασίτες, σταλινοφασίστες και τους απατεώνες, απατεώνες.
Ύβρις είναι όταν αποκαλείς κάποιον υποτιμητικά με ιδιότητα που δεν έχει. Το να αποκαλείς εμετικό τσογλάνι τον χυδαιότερο λαϊκιστή του Ελληνικού Κράτους (Δηλιγιάννη και Αντρέα συμπεριλαμβανομένων) είναι φιλοφρόνηση. Η ελληνική γλώσσα δεν έχει όρο για τέτοια περίπτωση. Ελπίζω να έχει ποινή η Δικαιοσύνη.
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτες νέες ύβρεις Τζήμερου για Τσίπρα: «Εμετικό τσογλ@νι»"

Guardian: Επιτέλους, τέλος παιχνιδιού για την Ελλάδα

«Επιτέλους το φινάλε για την Ελλάδα. Μετά από εβδομάδες καθυστερήσεων η Αθήνα προσπαθεί να αποφύγει την τελευταία στιγμή την χρεοκοπία και μια αναγκαστική έξοδο από το ενιαίο νόμισμα». Με αυτά τα λόγια περιγράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian σε κεντρικό της άρθρο την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας μετά από πέντε μήνες άκαρπων διαβουλεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εταίρους και δανειστές της.

Η βρετανική εφημερίδα κάνει έναν απολογισμό της τραγικής θέσης της Ελλάδας υπογραμμίζοντας πως «Ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών του, Γιάνης Βαρουφάκης, ξόδεψαν πολύ χρόνο σε δημόσιες σχέσεις και γράφοντας αιχμηρά άρθρα στο διεθνή Τύπο (ή κάνοντας κουβεντούλα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν) ενώ θα έπρεπε να είχαν εμπλακεί στις σκληρές τεχνικές διαπραγματεύσεις». Από την κριτική της εφημερίδας δεν λείπει και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καθώς ο Guardian υποστηρίζει πως «ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, μερικές φορές φάνηκε να ενδιαφέρεται περισσότερο να αμφισβητήσει την αξιοπιστία των ελλήνων συνομιλητών του παρά να βρει κοινό έδαφος που θα εδραίωνε μια συμφωνία».

«Θα ήταν απολύτως κατανοητό αν και εξαιρετικά επικίνδυνο, αν η Αθήνα πει ως εδώ. Χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να δούμε μια βιώσιμη συμφωνία, καθώς οι «κόκκινες γραμμές» όπως η μείωση των συντάξεων και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος φαίνεται πως απειλούνται. Τουλάχιστον, η απότομη υποτίμηση του νομίσματος, αν η Ελλάδα υιοθετούσε τη δραχμή θα μπορούσε να δώσει ώθηση στο εμπόριο και τον τουρισμό» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Από την πρώτη διάσωση της Ελλάδας το 2010 η χώρα έχει χάσει πάνω από το 20% του ΑΕΠ της – μια κατάρρευση αδιανόητη για μια προηγμένη οικονομία από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης- ενώ η ανεργία έχει υπερδιπλασιαστεί, από το 12% στο 26%.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ακόμα και αν η Ελλάδα καταφέρει να δεχθεί μια συμφωνία και να γλυτώσει τη χρεοκοπία για το επόμενο διάστημα, η αλληλεγγύη και η εμπιστοσύνη ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης έχουν προ πολλού ξεχαστεί. Δεν θα ήταν ιδιαίτερα παράξενο αν σταδιακώς οι πολίτες της Ελλάδας, ίσως και άλλων πιεσμένων οικονομιών της Ευρωζώνης, αποφάσιζαν να πάρουν την τύχη στα χέρια τους και να αναμετρηθούν στην παγκόσμια οικνομία μόνοι τους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Guardian: Επιτέλους, τέλος παιχνιδιού για την Ελλάδα"

Μαξίμου: «Όχι» σε περικοπές μισθών και συντάξεων- Νέα «επίθεση» στο ΔΝΤ

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους κ.κ. Δραγασάκη, Τσακαλώτο και Τσίπρα ξεκίνησαν εκ νέου στις 7 το απόγευμα της Κυριακής (ώρα Ελλάδος), η ελληνική κυβέρνηση, με άτυπη ενημέρωση, ξεκαθαρίζει τις θέσεις της πάνω σε μια σειρά «καυτών» ζητημάτων των συνομιλιών.

Πιο συγκεκριμένα, από την ελληνική κυβέρνηση λένε ότι έχουν καταθέσει προτάσεις, που καλύπτουν τους στόχους των δανειστών. Από κει και πέρα, τονίζουν πως δεν υπάρχει περίπτωση η ελληνική πλευρά να προβεί σε καμία περικοπή μισθών και συντάξεων.

«Δεν θα κάνουμε το σφάλμα των προηγούμενων κυβερνήσεων και της Τρόικας να μπούμε σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο ύφεσης» τονίζουν, ενώ ξεκαθαρίζουν ότι «δεν υπάρχει περίπτωση για μετάταξη σε υψηλό συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά αγαθά όπως το ρεύμα».

Όπως προφανώς προκύπτει, δε, οι κυβερνητικές θέσεις βρίσκονται σε πλήρη αντιδιαστολή με αυτές του ΔΝΤ.

Αναλυτικά το «non paper» της κυβέρνησης:
1. Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει τις προτάσεις της έγκαιρα [01.06.2015], όπως και δύο επεξεργασμένα κείμενα που αφορούν την βιωσιμότητα του χρέους και το δημοσιονομικό κενό.

2. Η Ελληνική αντιπροσωπεία, μάλιστα, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες -δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.

3. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει, σε όλους τους τόνους, ότι δεν θα δεχτεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα. Κανένα υφεσιακό μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη -το πείραμα αρκετά κράτησε.

4. Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο! Και άλλο ένα 1% [ακόμα, δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ] από την αύξηση του ΦΠΑ! Μέτρα που αφορούν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και αποδεδειγμένα οδηγούν σε νέο κύκλο ύφεσης.

5. Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη της αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Αθήνα τις Βρυξέλλες
Οι πληροφορίες που φέρουν τις νέες ελληνικές προτάσεις να μην πείθουν τους εταίρους έχουν «παγώσει» το Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο βρίσκονται τόσο ο πρωθυπουργός οσο και στενοί του συνεργάτες, προκειμένου να έχουν απο κοντά εικόνα και δυνατότητες χειρισμών και παρεμβάσεων.

Στο υπουργικό συμβούλιο επικρατεί αναβρασμός, εξαιτίας της στάσης κυρίως του ΔΝΤ. Κορυφαίοι κυβερνητικοί παραγοντες ξεκαθαρίζουν ότι χωρις βιώσιμη λύση για το χρέος, τη χρηματοδότηση και την ανάπτυξη, δεν μπορούν να υπογραφούν επώδυνα μέτρα.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαξίμου: «Όχι» σε περικοπές μισθών και συντάξεων- Νέα «επίθεση» στο ΔΝΤ"

Διαβάστε τις απαιτήσεις - σοκ των δανειστών για να συμφωνήσουν

Με ένα... ενισχυμένο πακέτο μέτρων και απαιτήσεων προσήλθε στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων η πλευρά των εταίρων, μετά το αδιέξοδο που καταγράφηκε νωρίτερα την Κυριακή στις διαβουλεύσεις, καθώς η ελληνική πλευρά φέρεται να παρουσίασε αδύναμα ισοδύναμα που δεν πείθουν τους εκπροσώπους των δανειστών.

Επί της ουσίας, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να έχουν πέσει στο τραπέζι μια σειρά μέτρων που κρίνονται, από την πλευρά των Ευρωπαίων, ως προαπαιτούμενα για μια συμφωνία. Μια συμφωνία που όλα δείχνουν πως πλέον συνίσταται όχι σε μια τελική, οριστική λύση, αλλά σε μια εννεάμηνη (9μηνη) παράταση του ελληνικού προγράμματος, με εξασφάλιση χρηματοδότησης περί τα 20 δισ. ευρώ, κυρίως από το «γύρισμα» των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ και συνολικά το ευρωσύστημα, ύψους περί τα 27 δισ. ευρώ.

Για να συμβεί αυτό χρειάζεται η παρέμβαση του ESM, με δάνειο του οποίου θα αγοραστούν τα ομόλογα της ΕΚΤ αλλά με επιτόκιο κατά πολύ χαμηλότερο και με χρονική παράταση της ωρίμανσής τους.

Ως προς τα μέτρα που αποτελούν πια αντικείμενο του παζαριού, αυτά συνίστανται στη:

- μείωση κατά 2% των κύριων συντάξεων και δη άμεσα. Αυτό το μέτρο θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ άλλα 300 με 350 εκατομμύρια ευρώ θα αποφέρει η μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 4% ή 5%.

Στα μέτρα αυτά η ελληνική πλευρά φέρεται να συμφωνεί με ενδεχόμενη μείωση του ποσοστού επί των κύριων ίσως στο 1%, με κέρδος περί τα 250 εκατ. ευρώ.

- Ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα, η ελληνική αποστολή εμμένει στο 0,75% για το 2015 και στο 1,75% για το 2016, αλλά οι εταίροι από την πλευρά τους απαιτούν συντελεστές 1% και 2% αντίστοιχα.

Πιθανή είναι η συζήτηση μιας πρότασης για ενιαίο 18μηνο, από τώρα έως το τέλος του 2016, με συντελεστή 1,5%.

Οι εταίροι θεωρούν ούτως ή άλλως χαμένη τη χρονιά φέτος οπότε ενδέχεται να συμφωνήσουν σε αυτή την... “ομογενοποίηση” του συντελεστή για τις δύο χρονιές.

- Η ελληνική αποστολή φέρεται να έχει συμφωνήσει και ως προς το θέμα της αύξησης των συντελεστών φορολόγησης των φυσικών και νομικών προσώπων, ιδίως ως προς τον ανώτατο συντελεστή, που δεν αποκλείεται από το 42% σήμερα να φτάσει τουλάχιστον στο 45%. Πιθανότατα μάλιστα κι αυτό το μέτρο να ισχύσει άμεσα.

- Αντιθέτως, ως προς τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών η ελληνική πλευρά μοιάζει τουλάχιστον διστακτική, καθώς ακόμα κι αν ισχύσει κάτι τέτοιο θα αποφέρει μετά βίας 200 εκατομμύρια ευρώ, ποσό δυσανάλογα μικρό του κοινωνικού κόστους...

- Συμφωνία των δύο πλευρών διαφαίνεται ως προς το θέμα της μείωσης των αμυντικών δαπανών. Ιδιαίτερα στα μη μισθολογικά, η μείωση θα φτάσει στα 200 εκατομμύρια ευρώ για το 2015 (από τα 700 στα 500), ενώ ακυρώνεται οριστικά η αναβάθμιση των πέντε παλαιών αεροπλάνων από την Locheed.

- Συμφωνία διαφαίνεται και ως προς την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και, τέλος,

- Στο θέμα του ΦΠΑ η ελληνική πρόταση για τρεις συντελεστές μάλλον περνάει αλλά με μερικές διαφοροποιήσεις ως προς την κατάταξη των προϊόντων.

Συγκεκριμένα στο μικρό συντελεστή του 6,5% θα παραμείνουν τα φάρμακα, στον μεσαίο του 13% τα τρόφιμα, ενώ στον υψηλό του 23% θα μεταφερθούν τρόφιμα πολυτελείας, εισαγόμενα και συσκευασμένα....

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαβάστε τις απαιτήσεις - σοκ των δανειστών για να συμφωνήσουν"

Ερχονται τα ηλεκτρονικά «λαγωνικά» που θα ξετρυπώνουν αδήλωτα εισοδήματα

Σχέδιο για ελέγχους-εξπρές με την εφαρμογή μιας νέας αυτοματοποιημένης διαδικασίας που θα επιτρέπει μαζικές διασταυρώσεις τραπεζικών λογαριασμών με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι κάτοχοί τους τα τελευταία χρόνια στην εφορία, ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τις τράπεζες.

Στόχος, είναι ο εντοπισμός και η αποκάλυψη «κρυφών» κεφαλαίων και εισοδημάτων και η άμεση είσπραξη των φόρων από το «μαύρο» χρήμα.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, όπως γράφει η Ημερησία, συγκροτείται 14μελής επιτροπή για να καθορίσει τον τρόπο που θα φτάνουν στα «χέρια» της φορολογικής διοίκησης όλες οι τραπεζικές καταθέσεις για να διασταυρωθούν με μια αυτόματη διαδικασία με τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων.

Στόχος είναι η δημιουργία εφαρμογής η οποία θα προσδιορίζει τη συνολική καθαρή ατομική ή οικογενειακή τραπεζική περιουσία για κάθε ΑΦΜ ή ομάδες ΑΦΜ κατ' έτος και ταυτόχρονα θα την συγκρίνει με τα δηλωθέντα ατομικά ή οικογενειακά εισοδήματα κατ' έτος, προσδιορίζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη κατ' έτος, ήτοι το αδήλωτο ετήσιο εισόδημα για κάθε ΑΦΜ ή ομάδες ΑΦΜ.

Στο «στόχαστρο» μπαίνουν όλοι οι λογαριασμοί ακόμα και εκείνοι με περιορισμένο φορολογικό ενδιαφέρον.

Τέλος στο απόρρητο

Η επιτροπή θα ετοιμάσει και νομοθετική διάταξη με την οποία πρακτικά θα μπει οριστικό τέλος στο τραπεζικό απόρρητο έναντι των φορολογικών αρχών.

Το σχέδιο προβλέπει μαζική αποστολή από τις τράπεζες των στοιχείων των καταθέσεων στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxis όπου με ηλεκτρονικές μεθόδους θα γίνεται σύγκριση με τα διαθέσιμα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.) του κάθε φορολογούμενου.

Σε όσες περιπτώσεις τα εισοδήματα δεν επαρκούν για να καλύψουν το ύψος των καταθέσεων, οι υποθέσεις θα παραπέμπονται για έλεγχο, ενώ θα «παγώνει» η διαδικασία παραγραφής.

Όσοι δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν καταθέσεις με βάση τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην εφορία, θα καλούνται να πληρώσουν για να γλιτώσουν.

Ο μαζικός έλεγχος τραπεζικών λογαριασμών, θα αποτελέσει ισχυρό μοχλό πίεσης για όσους έχουν αποκρύψει από την εφορία εισοδήματα τα οποία «φυγάδευσαν» σε τράπεζες του εξωτερικού ή τα «κρύβουν» σε καταθέσεις, θυρίδες ή σεντούκια στην Ελλάδα αλλά ακόμη και σε όσους διώκονται για φοροδιαφυγή.

Όλοι αυτοί θα έχουν την ευκαιρία της «εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων και επενδύσεων» πληρώνοντας φόρο μόλις 15% εφόσον τα κεφάλαια αυτά βρίσκονται στο εξωτερικό ή 30% αν βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας και γλιτώνοντας από την επιβολή προστίμων και πρόσθετων φόρων.

Οι φορολογούμενοι που θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις του προωθούμενου νομοσχεδίου, θα απαλλαγούν από ποινικές κυρώσεις για τα αδικήματα φοροδιαφυγής και ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερχονται τα ηλεκτρονικά «λαγωνικά» που θα ξετρυπώνουν αδήλωτα εισοδήματα"

Γκάμπριελ: Εξαντλούνται χρόνος και υπομονή

Η υπομονή με την Ελλάδα εξαντλείται, δήλωσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην εφημερίδα Bild.

"Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και επίσης να τους κρατήσουμε μέσα στο ευρώ.

Όμως εξαντλείται όχι μόνον ο χρόνος, αλλά και η υπομονή σε όλη την Ευρώπη.

Παντού στην Ευρώπη, αυξάνεται το αίσθημα ότι φθάνει πια", πρόσθεσε ο Γκάμπριελ, ο οποίος είναι αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

"Η σκιά μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη διαγράφεται ολοένα και σαφέστερα", δήλωσε ακόμη.

"Οι επανειλημμένες φαινομενικά τελευταίες απόπειρες για να επιτευχθεί μια συμφωνία αρχίζουν να κάνουν την όλη διαδικασία να μοιάζει γελοία.

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ότι η ελληνική κυβέρνηση υπεκφεύγει", πρόσθεσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το Ρόιτερς σημειώνει πως αυτές οι παρατηρήσεις του Γκάμπριελ, ο οποίος ηγείται του ήσσονος εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και είναι επίσης ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, αποτελούν την ισχυρότερη μέχρι σήμερα προειδοποίηση εκ μέρους των Σοσιαλδημοκρατών.

"Αν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία, η υπομονή πολλών στην Ευρώπη μπορεί να εξαντληθεί", δήλωσε ο Γκάμπριελ.

"Δεν θα αφήσουμε τους γερμανούς εργάτες και τις οικογένειές τους να πληρώσουν για τις υπερβολικές προεκλογικές υποσχέσεις μιας εν μέρει κομμουνιστικής κυβέρνησης".

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Γκάμπριελ: Εξαντλούνται χρόνος και υπομονή"

Αντισυνταγματικές και οι περικοπές δώρων και επιδόματος καλοκαιριού

Αντισυνταγματικές είναι και οι περικοπές των Δώρων, Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματος καλοκαιριού, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κρίνει το αντισυνταγματικό των μειώσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που αποφασίστηκε το 2012, αποκάλυψε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλ. Μητρόπουλος.

«Οι δικαστές είπαν όχι μόνο οι κλιμακωτές περικοπές πάνω από 1.000 ευρώ. Όλες οι συντάξεις κύριες και επικουρικές πρέπει να επανέλθουν στα προ περικοπών επίπεδα, αλλά συμπεριέλαβαν και τη ρύθμιση εκείνη που είχε διατηρήσει μεν τα επιδόματα, αλλά περιορισμένα.

Υπ' αυτήν την έννοια το κόστος που καλείται η κυβέρνηση να δώσει, επειδή ακυρώθηκαν ως αντισυνταγματικές οι διατάξεις που καταργούσαν τα δώρα είναι μεγαλύτερες. Φαίνεται πως βρισκόμαστε στην πιο σημαντική δικαστική εξέλιξη των τελευταίων χρόνων, στην περίοδο του μνημονίου» υποστήριξε ο κ.Μητρόπουλος μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο.

Να σημειωθεί ότι ο νόμος που περιλαμβάνει αυτές τις περικοπές ψηφίστηκε το Νοέμβριο του 2012 και το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς δόθηκαν για τελευταία φορά. Το συνολικό ύψος της ετήσιας επαναφοράς τους κατά τον κ. Μητρόπουλο αποτιμάται σε τουλάχιστον 4 – 4,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ. Με τον ίδιο νόμο σε περικοπές προχώρησαν επίσης και στα ταμεία Πρόνοιας που δίνουν το εφάπαξ αλλά και στις επικουρικές συντάξεις.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντισυνταγματικές και οι περικοπές δώρων και επιδόματος καλοκαιριού"

Γιούνκερ: Γελοίο αίτημα η μείωση των συντάξεων μπροστά στο Grexit

«Η μείωση των συντάξεων είναι ένα γελοίο αίτημα, μπροστά στον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδα από το ευρώ που θα έχει καταστροφικές συνέπειες και ο Α. Τσίπρας το ξέρει αυτό».

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa».

Όπως υποστήριξε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε υψηλότερο τεχνικό επίπεδο, ενώ στόχος είναι να μειωθούν οι διαφορές που υπάρχουν στις ελληνικές "κόκκινες γραμμές", δηλαδή τις συντάξεις, τους φόρους και το πρωτογενές πλεόνασμα ενόψει του Eurogroup την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ: Γελοίο αίτημα η μείωση των συντάξεων μπροστά στο Grexit"

Σκουρλέτης: Συμφωνία μακριά από μνημόνια

"Σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μια συμφωνία μακριά από τα μνημόνια, που να δίνει προοπτική ανάπτυξης στη χώρα", δήλωσε στον ΑΘΗΝΑ 9,84 ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης.

Επανέλαβε ότι οι κόκκινες γραμμές για συλλογικές συμβάσεις, μισθολογικά και συνταξιοδοτικά, παραμένουν.

Για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, ο κ. Σκουρλέτης είπε: "Νομίζω ότι αυτή την "εμπλοκή" των τελευταίων ωρών, μπορεί κανείς να την καταλάβει, διότι το θέμα δεν είναι να ξαναγίνουν κάποιες συζητήσεις σαν αυτές που είδαμε τους τελευταίους τέσσερις μήνες, αλλά να έχει ωριμάσει και να έχει προετοιμαστεί μία λύση... Υπάρχει μία σταθερή επιδίωξη από τη δική μας πλευρά να υπάρξει λύση, η οποία βεβαίως θα έχει κάποια χαρακτηριστικά. Δεν μπορεί να αναπαραγάγει τον προηγούμενο μνημονιακό μηχανισμό. Άρα, πρέπει να ανοίγει το δρόμο εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια, ενώ ταυτόχρονα θα δίνει μία προοπτική συνολικά για το λαό, τη χώρα. Αντιλαμβάνονται όλοι ότι θα έχει δυσκολίες".

Όπως είπε, η κυβέρνηση περιμένει να δει το σύνολο της πρότασης αποτυπωμένο. "Έχω την αίσθηση ότι η βάση της συζήτησης πλέον έχει ξεπεράσει το κείμενο των 47 σελίδων προς το καλύτερο", σημείωσε, ενώ για το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος δήλωσε: "Εγώ συμμερίζομαι αυτό που είπε ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός, ότι αυτή η κυβέρνηση βγήκε για να επιδιώξει λύσεις. Άρα, αν δεν εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει, θα φυγομαχούσε αν έλεγε τώρα εκλογές. Συμμερίζομαι απόλυτα αυτή τη λογική. Βεβαίως, στις δημοκρατίες, όταν υπάρχουν αδιέξοδα, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Πάμε σε εκλογές".

Για το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι αφορά το σχρηματοδοτικό σκέλος και όχι τα μνημονιακά προαπαιτούμενα. "Άρα, προφανώς, μιλάμε για μια νέα συμφωνία, θα έχει κάποια μέτρα, αλλά ο όρος "παράταση" χρησιμοποιείται από την άλλη πλευρά, διότι τους διευκολύνει για να μην περάσουν ξανά από τα κοινοβούλια, όλη αυτή τη διαδικασία έγκρισης", σημείωσε σχετικά.

Για τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του, όπως συλλογικές διαπραγματεύσεις και κατώτατο μισθό, σχολίασε ότι στις διαπραγματεύσεις υπάρχει ένα περιθώριο το οποίο δεν μπορεί να ξεπεραστεί."Για παράδειγμα, τέλος Ιουνίου, λήγει η μετενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι κάποια πράγματα που αφορούν επιδόματα, θα τεθούν εν αμφιβόλω. Νομίζω λοιπόν ότι δεν έχουμε περιθώριο, πέραν του Ιουνίου, να μην έχουμε καταθέσει για ψήφιση το νομοσχέδιο. Θα σας έλεγα ότι κατηγορηματικά, όσον αφορά εμένα, είναι το δικό μου προσωπικό όριο", είπε ο υπουργός .

Τέλος, για τις εσωκομματικές διαφορές στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι οι προσωπικές συμπεριφορές χαρακτηρίζουν όσους τα λένε και δεν απηχούν, ούτε εκφράζουν έναν προβληματισμό ή μια διχογνωμία στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας".

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκουρλέτης: Συμφωνία μακριά από μνημόνια"

Ρέντσι: Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ, αρκεί να το θέλει και εκείνη

Αιχμές για τη διαπραγματευτική τακτική της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς αφήνει ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σε συνέντευξή του Corriere della Sera.

Ειδικότερα, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου των ιταλών βιομηχάνων Τζόρτζιο Σκουίντσι ότι «είναι αποκαρδιωτικό το ότι η Ιταλία δεν καλείται, πλέον, σε σημαντικές ευρωπαϊκές συναντήσεις για την Ελλάδα», ο Ματέο Ρέντσι είπε:

«Σέβομαι τη θέση του, αλλά στις διασκέψεις αυτές εγώ δεν πάω. Δεν είναι θέμα πρόσκλησης, από την στιγμή που ο Τσίπρας μου ζήτησε επανειλημμένα να συμμετάσχω. Μόνον που εμείς χαρακτηριζόμαστε από μια κουλτούρα ευρωπαϊσμού βάσει της οποίας τα προβλήματα αντιμετωπίζονται στις έδρες των θεσμών, όχι μπροστά από τζάκια. Ο Αλέξης εμπιστεύθηκε την Μέρκελ και όσοι παρακολούθησαν την προεκλογική του εκστρατεία, τείνουν να χαμογελούν, δεδομένων των όσων έλεγε τότε. Αλλά αν είναι αυτό που επιθυμεί η Ελλάδα, εντάξει. Μόνον που η Ιταλία συμμετέχει σε θεσμικές συνόδους, όχι στις άτυπες».

«Για να εξηγήσουμε στους έλληνες ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε τις πρόωρες συντάξεις τους από την στιγμή που κοπιάσαμε για να σταματήσουμε να τις δίνουμε στους ιταλούς, δεν χρειάζεται συνεδρίαση. Όλοι μας θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά πρέπει να το θέλουν και οι ίδιοι: εμείς είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ένα χέρι βοήθειας. Έχει ωριμάσει η στιγμή της οικονομικής στροφής στην Ευρώπη, στοχεύοντας περισσότερο στην ανάπτυξη απ' ότι στην λιτότητα. Αλλά για να φτάσουμε εκεί πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πορεία των δομικών μεταρρυθμίσεων, αρχίζοντας από τις δικές μας» πρόσθεσε.

Τέλος, ο ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα ζητήσει από την ΕΕ, στο επόμενο συμβούλιο κορυφής, να δείξει εμπράκτως αλληλεγγύη στο θέμα των μεταναστευτικών ρευμάτων, και ότι για το θέμα αυτό θα συνομιλήσει με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Αν δεν υπερισχύσει η αλληλεγγύη, «η Ιταλία έχει έτοιμο σχέδιο Β, αλλά θα ήταν ένα πλήγμα πρώτα από όλα για την Ευρώπη» κατέληξε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέντσι: Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ, αρκεί να το θέλει και εκείνη"

Ντομπρόφσκις: Σε επαφή Γιούνκερ - Τσίπρας για «αμοιβαία αποδεκτή λύση»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παραμένει σε επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την εξεύρεση μιας «αμοιβαία αποδεκτής λύσης εντός των προθεσμιών», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», προειδοποιώντας παράλληλα ότι «ο χρόνος εξαντλείται».

Ο ίδιος υπενθύμισε πως η Κομισιόν είναι έτοιμη να δεχθεί αλλαγές στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, εφόσον έχουν ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα η Frankfurter Allgemeine Zeitung, αναφέρει ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν εμφανιστεί εντάσεις ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Επιτροπή. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το Ταμείο φέρεται ότι "τορπίλισε" μια συμβιβαστική συμφωνία που υποβλήθηκε από τον Γιούνκερ και προέβλεπε μια αναβολή των περικοπών στις συντάξεις με αντάλλαγμα ισοδύναμες προσπάθειες επί του στρατιωτικού προϋπολογισμού.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ντομπρόφσκις: Σε επαφή Γιούνκερ - Τσίπρας για «αμοιβαία αποδεκτή λύση»"

«Συμφωνία άμεσα!» λένε 13 οικονομολόγοι

«Φτάσαμε στο τέλος της πολύμηνης διαπραγμάτευσης με ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας στο κράτος και στον ιδιωτικό τομέα και με τεράστια αβεβαιότητα. Εάν δεν γίνει άμεσα συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει μέσα στο ευρώ ή έξω από το ευρώ. Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν ολική καταστροφή, με κατάρρευση των τραπεζών από αθρόες αναλήψεις, μεγάλο πληθωρισμό, τεραστία μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων, ελλείψεις σε βασικά αγαθά και περιθωριοποίηση της χώρας. Αλλά και μια χρεοκοπία μέσα στο ευρώ θα οδηγούσε γρήγορα στην έξοδο από αυτό. Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη να τη διαχειριστεί οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση. Θα χρειαζόταν τεράστια υποστήριξη από την ΕΚΤ, που δεν θα την είχε. Μέσα σε λίγο χρόνο, η ελληνική κυβέρνηση, εθελοντικά ή κάτω από πίεση, θα πήγαινε στη νέα δραχμή. Ετσι και οι δύο τύποι χρεοκοπίας (μέσα και έξω από το ευρώ) οδηγούν στην ολική καταστροφή της νέας δραχμής.

Η συμφωνία της τελευταίας στιγμής θα είναι μέτρια και χωρίς τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές. Αλλά θα είναι κατά πολύ υπέρτερη σε σύγκριση με το χάος της χρεοκοπίας και της δραχμής. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να την υπογράψει άμεσα!».

•Μάριος Αγγελέτος, ΜΙΤ
• Κώστας Αζαριάδης, Washington University in St. Louis
• Δημήτρης Βαγιανός, London School of Economics
• Χάρης Ντέλλας, Universitat Bern
• Γιάννης Ιωαννίδης, Tufts University
• Γιώργος Κωνσταντινίδης, University of Chicago
• Κώστας Μεγήρ, Yale University
• Νίκος Οικονομίδης, New York University
• Στυλιανός Περράκης, Concordia University
• Μανόλης Πετράκης, Πανεπιστήμιο Κρήτης
• Χριστόφορος Πισσαρίδης, Νομπέλ Οικονομίας, London School of Economics και Πανεπιστήμιο Κύπρου
• Θανάσης Στέγγος, University of Guelph
• Μιχάλης Χαλιάσσος, Goethe University Frankfurt

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "«Συμφωνία άμεσα!» λένε 13 οικονομολόγοι"

Στρατούλης: Αν είναι να γίνουμε προτεκτοράτο, δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία

«Αν είναι να συνεχίσουμε με μνημόνια, να γίνουμε προτεκτοράτο, δεν μπορεί να υπάρξει και δεν θα υπάρξει τέτοια συμφωνία... Δε μας ψήφισε ο λαός γι' αυτό» διεμήνυσε την Κυριακή μέσω του ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.

«Η διαπραγμάτευση είναι συλλογική, την κάνει όλη η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός μαζί με όλη την κυβέρνηση» υπογράμμισε.

«Έβαλαν το ΔΝΤ να παίξει το ρόλο του προβοκάτορα στο συνταξιοδοτικό... Οι δανειστές επιμένουν για κατάργηση πρόωρων συντάξεων. Ο στόχος τους είναι μισθολογικά να γίνουμε Βαλκάνια» επισήμανε ο υπουργός.

Ο κ. Στρατούλης διευκρίνισε ότι η συμφωνία, για να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση, θα πρέπει να κινείται σε τέσσερις άξονες: Μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα, ριζική απομείωση χρέους και αναπτυξιακό σχέδιο για τον τρόπο χρηματοδότησης των επενδύσεων.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι «λύνουμε βήμα – βήμα τα ζητήματα που μπορούμε». «Λειτουργικές ενοποιήσεις των ταμείων θα γίνουν, γιατί τα ταμεία που έχουν ήδη ενοποιηθεί πρέπει να ενοποιηθούν και λειτουργικά, για τις άλλες ενοποιήσεις θέλει χρόνο, μελέτες και διάλογο έως το 2018» σημείωσε.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Στρατούλης: Αν είναι να γίνουμε προτεκτοράτο, δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία "

Κομισιόν: Οι συζητήσεις με Αθήνα συνεχίζονται σήμερα

"Οι συζητήσεις συνεχίζονται σήμερα", δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα για τις συνομιλίες που άρχισαν χθες το απόγευμα μεταξύ ελλήνων διαπραγματευτών και εκπροσώπων της Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το ΑΠΕ, ο κύριος διαπραγματευτής του ΔΝΤ, ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος απουσίαζε χθες, επρόκειτο να συμμετάσχει στις σημερινές συνομιλίες.

"Μια συμφωνία σήμερα θα ήταν βεβαίως επιθυμητή. Βρισκόμαστε στα όρια του χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας για να σώσουμε την κατάσταση. Το Eurogroup της Πέμπτης είναι ο τελευταίος σταθμός αυτού του τρένου", επέμεινε σήμερα μια ευρωπαϊκή πηγή που ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Άλλες πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις φάνηκαν απαισιόδοξες. "Οι συνομιλίες είναι δύσκολες. Δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουν αποτέλεσμα", δήλωσε μία από τις πηγές αυτές, προσθέτοντας πως "οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζουν φόβους μήπως δεν υπάρξει εγκαίρως μια συμφωνία".

"Τα δύο μέρη βρίσκονται ακόμη πολύ μακριά" το ένα από το άλλο, επιβεβαίωσε μια τρίτη πηγή, η οποία υποστήριξε ότι "προς το παρόν, η ελληνική πλευρά δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της" και ότι οι προτάσεις της "δεν βγαίνουν".

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Οι συζητήσεις με Αθήνα συνεχίζονται σήμερα"

Βαρουφάκης: Στο Eurogroup θα είμαι εγώ - Η Ελλάδα έχασε που δεν πήγε στο ΔΝΤ η Παναρίτη

"Στο Eurogroup της Πέμπτης θα είμαι εγώ, εκεί είναι η θέση μου" επισήμανε σήμερα Κυριακή στον Alpha ο Γιάννης Βαρουφάκης και χαρακτήρισε "υπονόμευση της διαπραγματευτικής προσπάθειας της κυβέρνησης" όσα ακούγονται ότι ο ίδιος είναι εκτός διαπραγμάτευσης.

Είπε επίσης ότι "η διαπραγμάτευση δεν είναι θέμα ενός ανδρός, η αριστερά λειτουργεί συλλογικά".

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε επίσης ότι "όταν ο κ. Τσίπρας και η κ. Μέρκελ ορίζουν μία συνάντηση συνεργατών τους, όπως εν προκειμένω ο κ. Παππάς, είναι λογικό αυτοί να περιστοιχίζονται και από άλλους συνεργάτες που γνωρίζουν τα θέματα". "Αν πήγαινα εγώ, θα έπρεπε να είναι και ο Σόιμπλε" διευκρίνισε. Έπλεξε το εγκώμιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, τον οποίο χαρακτήρισε φίλο του, προσθέτοντας ότι στο EuroWorking Group θα παρίσταται ο κ. Χουλιαράκης.

"Εμείς δεν πρόκειται να υπογράψουμε συμφωνία με ένα δημοσιονομικό πλάνο που δεν βγαίνει... Όταν πας σε μια διαπραγμάτευση συμβιβάζεσαι, και εμείς έχουμε κάνει πολλούς συμβιβασμούς" παρατήρησε.

Ο υπουργός δήλωσε ότι έχει άριστες σχέσεις και με τον κ. Σόιμπλε και με την Αριστερή Πλατφόρμα. Χαρακτήρισε ως ευρωπαϊκό πρόβλημα την ελληνική κρίση, προσθέτοντας ότι πρέπει να λυθεί και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. "Αυτή τη στιγμή οι σχέσεις με τις χώρες εκτός ευρωζώνης είναι εκτός θέματος" τόνισε.

Ο κ. Βαρουφάκης σχολίασε ακόμη ότι "η σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών τεχνικά είναι εύκολη, αλλά χρειάζεται πολιτική βούληση για να είναι βιώσιμη". Ζητάμε μία προθεσμία πρόσθεσε που να θέσει εκτός συζήτησης την ελληνική κρίση, τόνισε.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι πρωτογενές πλεόνασμα 1,2 -1,5% ήταν εφικτό το Μάρτιο, πλέον όμως δεν είναι.

"Η Ελλάδα έχασε, που δεν θα την εκπροσωπεί στο ΔΝΤ η Έλενα Παναρίτη γιατί ήταν ιδανική επιλογή", πρόσθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. "Οι βουλευτές όμως που έχουν την νομιμοποίηση της λαϊκής ψήφου έχουν δικαίωμα να εκφράσουν δημόσια της αντιρρήσεις τους με τις επιλογές μου" διευκρίνισε.

"Θα ήταν τεράστιο ατόπημα αν πηγαίναμε σε εκλογές ή δημοψήφισμα γιατί έχουμε νωπή λαϊκή εντολή" επισήμανε δε ο υπουργός.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Στο Eurogroup θα είμαι εγώ - Η Ελλάδα έχασε που δεν πήγε στο ΔΝΤ η Παναρίτη "

Παπαδημούλης: Η απόφαση να δοθούν 500 εκατ. για αεροπλάνα μπαίνει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές

Κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης (έπειτα από επιθυμία του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου) να δαπανηθούν σε αυτή την χρονική συγκυρία 500 εκατ.ευρώ για την ανακατασκευή των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού και ενώ δαπανώνται μόλις 200 εκατ.ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης έκανε ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Μάλιστα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε ότι η απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου να εκταμιευθούν 500 εκατ.ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών P-3B ενώ η χώρα αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας μπήκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές που ζήτησαν από την ελληνική πλευρά να ακυρώσει αμυντικούς εξοπλισμούς ή να περικόψει αμυντικές δαπάνες ύψους 400 εκατ.ευρώ...

Ο κ. Παπαδημούλης στη συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του Mega δεν θέλησε να αναφερθεί στην επιμονή του κ. Καμμένου να υλοποιήσει το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα, επέκρινε όμως ευθέως την απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσει μισό δισ.ευρώ για την αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας επισημαίνοντας ότι η κυβερνητική επιχειρηματολογία «δεν είναι πάρα πολύ πειστική»...

Η αποκάλυψη από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές ζήτησαν να «παγώσουν» εξοπλιστικά προγράμματα ή να μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες αποτυπώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τον αντίκτυπο που είχε η αποκάλυψη της υπόθεσης ανακατασκευής των P-3B από το ΘΕΜΑ, αφού ακόμη και τα ξένα δημοσιεύματα που αναπαρήγαγαν το ρεπορτάζ στο ΘΕΜΑ και στο protothema.gr (όπως το σχετικό ρεπορτάζ στους Financial Times) υπογράμμιζαν ότι η απόφαση για ανακατασκευή των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας από την ελληνική κυβέρνηση ελήφθη εν κρυπτώ και επιχειρήθηκε να αποσιωπηθεί, την ώρα που η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει θανάσιμους κινδύνους...


«Μ’ αρέσει να προλέγω πράγματα» είπε ο κ. Παπαδημούλης στο Mega και τόνισε: «Σας είχα πει, εδώ σε εσάς, ότι κατά τη γνώμη μου δεν είναι πάρα πολύ πειστική η κυβερνητική επιχειρηματολογία ότι πρέπει να δώσουμε αυτά τα 500 εκατ. ευρώ για εξοπλισμούς, για την ανανέωση, τον εκσυγχρονισμό κάποιων αεροπλάνων και ίσως θα έπρεπε αυτό να επανεξεταστεί μέσα στην οικονομική κατάσταση αυτή όταν καταφέραμε να δώσουμε μόλις 200 εκατ.ευρώ για την ανθρωπιστική κρίση».

«Και βλέπετε ότι αυτό μπαίνει ας πούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» συμπλήρωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ασκώντας ευθεία κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης να δαπανηθούν 500 εκατ.ευρώ για την αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, υπόθεση που προκάλεσε σάλο και θυμηδία στην κοινή γνώμη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαδημούλης: Η απόφαση να δοθούν 500 εκατ. για αεροπλάνα μπαίνει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news