facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Βαρουφάκης: Δεν θα βάλουμε υπογραφή σε οποιαδήποτε συμφωνία

Μήνυμα προς το εξωτερικό πως η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί συμφωνία που αντιβαίνει στις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει στέλνει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Σε συνέντευξή του στη Real News ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι « κανείς μας δεν θα βάλει την υπογραφή του κάτω από οποιαδήποτε συμφωνία» επισημαίνοντας μάλιστα πως «κάποιοι εκ των εταίρων και των θεσμών αναπολούν τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και εκνευρίζονται μαζί μας».

Ο κ. Βαρουφάκης ρίχνει τα βέλη του και προς το ΔΝΤ τονίζοντας ότι «δεν θα μου έκανε εντύπωση αν το ΔΝΤ επέμενε σήμερα σε απαράδεκτες θέσεις ως δικαιολογία για να αποχωρήσει χωρίς, όμως, να εμποδίσει μια δική μας συμφωνία με τους Ευρωπαίους.»

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο το ΔΝΤ αντιμετωπίζει πρόβλημα καθώς έχει παραβιάσει τους κανόνες του συμμετέχοντας στα δύο προηγούμενα μνημόνια.

Ο υπουργός Οικονομικών αφήνει αιχμές και κατά του κ. Σόιμπλε για τον οποίο τονίζει πως «δεν έχει να προτείνει κάτι που να θεωρεί λύση στο πρόβλημα της ελληνικής κρίσης», ενώ τάσσεται κατά μιας πιθανής παράτασης του προγράμματος επί 9μηνο καθώς, όπως λέει, αυτό επεκτείνει την αβεβαιότητα.

Στη συνέντευξή του ο κ.Βαρουφάκης προτείνει ως λύση για το χρέος δάνειο 30ετίας με σχετικά χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 1,5% από τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας, αγορά από την Αθήνα των ομολόγων που κατέχει σήμερα η ΕΚΤ και άμεση απόσυρσή τους. Παράλληλα προτείνει την επέκταση της αποπληρωμής των δανείων του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου διασυνδέοντάς το επιτόκιο και τις αποπληρωμές με τον ρυθμό ανάπτυξης.

Ο υπουργός εκτιμά, σύμφωνα με το ΑΠΕ, πως το κόστος που θα επιφέρει στους εταίρους τυχόν Grexit ανέρχεται στο 1 τρισ. ευρώ, ενώ ανακοινώνει πως προετοιμάζεται σχέδιο «μικρών και μεγάλων αποκρατικοποιήσεων», θέτοντας ως κόκκινη γραμμή τη ΔΕΗ.

Ο κ. Βαρουφάκης απαντά σε όσους κάνουν λόγο για κρίση στη σχέση του με τον πρωθυπουργό και ότι είναι εκτός της ομάδας διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας «οτι καλό είναι να επισημαίνουν πράγματα για τα οποία έχουν κάποια, έστω υποτυπώδη, πληροφόρηση. Δεν ξημεροβραδιάζομαι στο Μαξίμου, στο πλαίσιο της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης επειδή είμαι εκτός ομάδας! Όσο για την σχέση μου με τον πρωθυπουργό παραμένει σχέση συντροφικότητας και φιλίας».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Δεν θα βάλουμε υπογραφή σε οποιαδήποτε συμφωνία"

Τσίπρας: Βιώσιμος συμβιβασμός, αλλιώς το μεγάλο «όχι»

Τελείως απορριπτικός σε ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος εμφανίστηκε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την πολύωρη σύσκεψη που είχε με τους υπουργούς που συμμετέχουν στην πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης. Ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά:

«Ξεχάστε κάθε σκέψη για εκλογές και δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή, τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού μαζί της και άνετη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο».

Ο κ. Τσίπρας, επίσης, εμφανίστηκε έτοιμος να σηκώσει το βάρος δύσκολων αποφάσεων, λέγοντας: «Ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύθηκε για να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις και να διαχειριστούμε τα δύσκολα. Κανείς δεν πίστευε ότι θα ήταν μια εύκολη υπόθεση. Οι αποφάσεις και η διαχείρισή τους ανήκουν αποκλειστικά σε εμάς, όσο δύσκολες και να είναι». Επίσης μιλώντας για την περίπτωση επίτευξης μιας βιώσιμης συμφωνίας, εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει «όσο και αν είναι δύσκολος ο συμβιβασμός», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα επ´ αυτού ο πρωθυπουργός τόνισε: «Αν έχουμε μια βιώσιμη συμφωνία, όσο και αν είναι δύσκολος ο συμβιβασμός θα σηκώσουμε το βάρος γιατί μόνο μας κριτήριο είναι η έξοδος από την κρίση και από τα μνημόνια της υποτέλειας».

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να αφήσει ανοιχτό και το ενδεχόμενο της ρήξης και ειδικότερα να πει «όχι» η ελληνική πλευρά σε μια συμφωνία η οποία θα συναρτάται από «τη συνέχεια της υποτέλειας». Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι σε αυτή την περίπτωση θα δόσει τη μάχη για την αξιοπρέπεια του λαού και την εθνική κυριαρχία. Είπε συγκεκριμένα:

«Αν είναι όμως η Ευρώπη να επιθυμεί το διχασμό και τη συνέχεια της υποτέλειας, πάλι εμείς, θα πάρουμε τη μεγάλη απόφαση να αρνηθούμε, θα πούμε το μεγάλο όχι και θα δώσουμε τη μάχη για την αξιοπρέπεια του λαού και την εθνική μας κυριαρχία».

Η χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό εγινε λίγες ώρες μέτα τις κρίσιμες συναντήσεις που ειχε στις Βρυξέλλες με τους Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Φρανσουά Ολάντ και Άνγκελα Μέρκελ. Στην χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε η αποστολή των κκ Δραγασάκη, Παππά, Τσακαλώτου και Χουλιαράκη σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Βιώσιμος συμβιβασμός, αλλιώς το μεγάλο «όχι»"

Επίθεση Σαμαρά σε Τσίπρα για υπεράσπιση του δημοσίου

Ο Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «δεν θέλει την ανάπτυξη» και πως «πολεμά τις μεταρρυθμίσεις» εξαπολύει ο Αντώνης Σαμαράς. Σε δήλωσή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει πως ο κ. Τσίπρας αισθάνεται άβολα όταν ακούει για επιχειρηματικότητα, εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα και ότι από ιδεοληψία θέλει να ξαναφέρει στην Ελλάδα το μεγάλο κομματικό κράτος.

Ο κ. Σαμαράς επισημαίνει ότι «η μάχη της Ανάπτυξης θα κερδηθεί, μόνο αν κερδίσει ο ιδιωτικός τομέας το μεγάλο κράτος» καθώς, όπως τονίζει, αυτό θα φέρει θέσεις εργασίας, θετική ψυχολογία στην αγορά και νέες επενδύσεις.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση Σαμαρά σε Τσίπρα για υπεράσπιση του δημοσίου"

Le Monde: Η Ευρωζώνη προετοιμάζεται για το σενάριο ελληνικής χρεοκοπίας

Το σενάριο της ελληνικής χρεοκοπίας εξετάζει η Ευρωζώνη, αναφέρει σε δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα Le Monde, επικαλούμενη ευρωπαϊκές πηγές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «η Ευρωζώνη άρχισε να εξετάζει το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας. Μια κατάσταση που θα μπορούσε να συμβεί -σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές- εάν οι συζητήσεις μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της δεν καταλήξουν μέσα στις επόμενες μέρες και αυτό θα οδηγήσει τη χώρα να ξεμείνει από χρήματα και να μην πληρώσει το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα».

Την ίδια ώρα ο Λιθουανός υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του στο γαλλικό πρακτορείο τόνισε ότι «θα πρέπει να αξιολογήσουμε όλες τις πιθανότητες, αλλά ελπίζω ότι οι ελληνικές αρχές θα αναλογιστούν την κατάσταση», επιβεβαιώνοντας ότι το ενδεχόμενο της ελληνικής χρεοκοπίας έχει τεθεί στο τραπέζι.

«Μια ελληνική χρεοκοπία είναι υπό συζήτηση, αλλά δεν είναι το ίδιο όπως ένα 'Grexit, όρος για την έξοδο από την Ευρωζώνη» επιβεβαίωσε ευρωπαϊκή πηγή.

Το δημοσίευμα της Le Monde αναφέρει ότι το ενδεχόμενο αυτό συζητήθηκε κατά την διάρκεια του Euro Working Group, στις 11 Ιουνίου στη Μπρατισλάβα, επικαλούμενη ευρωπαϊκή πηγή, ενώ σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να βρει μια συμφωνία μέχρι την ερχόμενη συνάντηση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

«Το ιδανικό θα ήταν να υπάρξει μια συμφωνία έως την Πέμπτη. Αν οι Έλληνες εργαστούν το Σαββατοκύριακο και στείλουν την πρόταση τη Δευτέρα αυτό μπορεί να λειτουργήσει. Αν όμως στείλουν την πρόταση την Τετάρτη θα είναι πολύ πιο περίπλοκο για το Eurogroup» σχολιάζει ευρωπαϊκή πηγή στην εφημερίδα.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Le Monde: Η Ευρωζώνη προετοιμάζεται για το σενάριο ελληνικής χρεοκοπίας"

Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ διαψεύδει τον οδικό χάρτη για τη χρεοκοπία εντός ευρωζώνης

Το δημοσίευμα του Spiegel, σύμφωνα με το οποίο το γερμανικό ΥΠΟΙΚ εργάζεται πάνω σ' ένα σχέδιο που θα επιτρέπει την ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους οποιασδήποτε χώρας δεν δύναται να εξοφλήσει τις οφειλές της -για να αποφευχθεί ουσιαστικά νέο "ελληνικό ζήτημα"- στο μέλλον- διέψευσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε από αξιωματούχους να καταστρώσουν σχέδια για ένα σύστημα αναδιάρθρωσης του χρέους ώστε να μπορεί να παραμείνει στο ευρώ μια χώρα που δεν είναι σε θέση να εξοφλήσει τις οφειλές της.

Ωστόσο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε σήμερα Σάββατο ότι γίνεται οποιαδήποτε προετοιμασία για ένα τέτοιο πλαίσιο.

"Η πληροφορία αυτή δεν είναι σωστή", δήλωσε ο εκπρόσωπος. "Επικεντρώνουμε πλήρως τις προσπάθειές μας στην επίλυση της τρέχουσας ελληνικής κρίσης εντός του πλαισίου του τρέχοντος προγράμματος".

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ διαψεύδει τον οδικό χάρτη για τη χρεοκοπία εντός ευρωζώνης"

Ο Σόιμπλε ετοιμάζει «οδικό χάρτη» για χρεοκοπία εντός Ευρωζώνης

Σχέδιο για τη διαχείριση πιθανής πτώχευσης κρατών – μελών της Ευρωζώνης εντός της Νομισματικής Ένωσης φαίνεται να επεξεργάζεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών όπως αποκαλύπτει το περιοδικό «Der Spiegel».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συνεχιζόμενη κρίση στην Ελλάδα επαναφέρει στο προσκήνιο ένα παλαιότερο σχέδιο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μια ομαλή αναδιάρθρωση του χρέους, σε περίπτωση πτώχευσης μιας χώρας-μέλους της Ευρωζώνης, προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία της Νομισματικής Ένωσης, ακόμα και αν μια χώρα καταστεί αφερέγγυα.

Το κόστος της αναδιάρθρωσης θα βαρύνει τους επενδυτές που κατέχουν ομόλογα του δημοσίου του εν λόγω κράτους, μια κίνηση η οποία αποσκοπεί επίσης στο να μην δύναται στο μέλλον μια «προβληματική» χώρα να εκβιάζει κράτη-μέλη με υγιείς οικονομίες. Όπως αναφέρει το περιοδικό «Der Spiegel», το σχέδιο είχε αναπτυχθεί από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών πριν από πέντε χρόνια, όμως παρέμεινε τελικά στο συρτάρι.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Σόιμπλε ετοιμάζει «οδικό χάρτη» για χρεοκοπία εντός Ευρωζώνης"

Βαρουφάκης: Ελπίζω να μπλοφάρουν στην ΕΕ - Η Μέρκελ δεν σκέφτεται καν Grexit

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δεν έχει πλησιάσει καν την σκέψη ενός Grexit, υποστήριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Radio 4 του BBC το πρωί του Σαββάτου.

Προσέθεσε μάλιστα ότι θεωρεί πως δεν υπάρχει κανένας λογικός Ευρωπαίος πολιτικός που θα ήθελε να δει την Ελλάδα να εγκαταλείπει την Ευρωζώνη.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την «ελπίδα» οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να επιχειρούν απλώς μία μπλόφα με το περιεχόμενο των προτάσεών τους που βρίσκεται επί του παρόντος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οσον αφορά τις απαιτήσεις των δανειστών, ο κ.Βαρουφάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε μειώσεις συντάξεων, αλλά δεν θα το κάνει.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Ελπίζω να μπλοφάρουν στην ΕΕ - Η Μέρκελ δεν σκέφτεται καν Grexit"

«Κεραυνοί» ΔΝΤ και κατά των Ευρωπαίων

Όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωνε ότι κάλεσε πίσω στην Ουάσιγκτον την τεχνική ομάδα που έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, η κίνηση είχε σαν κύριο στόχο την ελληνική κυβέρνηση, αλλά απέβλεπε και στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters.

Η αποχώρηση αντανακλά εν μέρει τον εκνευρισμό για τον χαοτικό τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, με τα τεχνικά κλιμάκια να μην έχουν πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία της κυβέρνησης και να παραμένουν κλεισμένα σε δωμάτια ξενοδοχείων.

«Το ΔΝΤ ήθελε να περάσει μηνύματα και στις δύο πλευρές» είπε μια πηγή από τις Βρυξέλλες με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, έκανε λόγο για μεγάλες διαφορές στις συντάξεις, τους φόρους και την χρηματοδότηση, όταν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι εκπρόσωποι του Ταμείου επέστρεψαν στην Ουάσιγκτον επειδή δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Αλλά με την αναφορά στο ζήτημα της χρηματοδότησης, το ΔΝΤ ήθελε να δείξει και τον εκνευρισμό του για την άρνηση των κυβερνήσεων της ευρωζώνης να συζητήσουν ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με τους αξιωματούχους του Ταμείου είναι αναγκαία για να γίνουν βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι αν επιτραπεί στην Ελλάδα να εφαρμόσει λιγότερη δημοσιονομική προσαρμογή από ότι είχε προγραμματιστεί αρχικά, κάποιος άλλος πρέπει να βάλλει επιπλέον χρήματα ή να μειώσει το κόστος του χρέους, ώστε να «βγαίνουν» τα νούμερα. Και αυτός ο κάποιος μπορεί να είναι μόνο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

«Όσο πιο πολύ απομακρυνόμαστε από τα μέτρα και τους στόχους της αρχικής δέσμευσης που έγινε το 2012, τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη για επιπρόσθετη χρηματοδότηση και για ελάφρυνση χρέους, ώστε να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο» είπε ο κ. Ράις στους δημοσιογράφους.

Πρόσωπο με γνώση των συνομιλιών, είπε ότι το ΔΝΤ επιμένει εδώ και μήνες να λέει στους πιστωτές της ευρωζώνης και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι ένας συνδυασμός αναδιάρθρωσης των υφιστάμενων δανείων και ομολόγων και η παροχή επιπρόσθετης χρηματοδότησης θα είναι αναγκαία για να επιστρέψουν τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας σε στέρεο έδαφος και να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη.

«Όταν μιλάμε για ελάφρυνση χρέους, οι Ευρωπαίοι απλά δεν θέλουν να ακούσουν» σημείωσε το πρόσωπο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρωτοστατεί στην απόρριψη των προτάσεων για χαλάρωση του βάρους του ελληνικού χρέους της Ελλάδας, μέχρι να εφαρμόσει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης.

Αλλά πίσω από τις κλειστές πόρτες, γίνονται άτυπες συζητήσεις για ελάφρυνση χρέους, είπε στο Reuters πρόσωπο με γνώση των συζητήσεων. «Γίνονται συζητήσεις» υπογράμμισε, χωρίς να δώσει παραπάνω πληροφορίες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, το ΔΝΤ θεωρεί ότι ο ρόλος του είναι να αποκαλύπτει την αλήθεια, να διασφαλίζει ότι τα δημόσια οικονομικά μιας χώρας που έχει δανειστεί είναι βιώσιμα. Αυτό προϋποθέτει ότι λαμβάνει υπόψη την διάρκεια των δανείων, τα επιτόκια, την οικονομική ανάπτυξη, την παραγωγικότητα και το δημοσιονομικό ισοζύγιο.

Αλλά σε αντίθεση με άλλα προγράμματα διάσωσης σε όλο τον κόσμο, ο οργανισμός με έδρα την Ουάσινγκτον δεν έχει τον έλεγχο της ευρωζώνης, όπου είναι το δεύτερο βιολί, μετά τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Και έχοντας δανείσει στην Ελλάδα πολλά περισσότερα χρήματα από ότι σε προηγούμενες διασώσεις, το ΔΝΤ δεν αναμένεται να βάλει χρήματα και σε ένα τρίτο πρόγραμμα, αν και δεν το έχει αποκλείσει επίσημα. Οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα επιμείνουν να συνεχίσει να παρέχει τεχνογνωσία.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η βιωσιμότητα απαιτεί την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων. Αλλά με την οικονομία να έχει επιστρέψει σε ύφεση και την κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη να αποφύγει πιο σκληρά μέτρα λιτότητας, οι πιστωτές συζητούν την μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο κ. Ράις επισήμανε ότι οι μισθοί και οι συντάξεις αντιστοιχούν στο 80% των συνολικών πρωτογενών δαπανών της ελληνικής κυβέρνησης. «Οπότε δεν είναι δυνατό για την Ελλάδα να επιτύχει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς της στόχους, χωρίς μεταρρυθμίσεις και ειδικά στις συντάξεις. Πιστεύω ότι έχει αναγνωριστεί από όλες τις πλευρές ότι το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο».

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η κυβέρνηση ξοδεύει 10% του ΑΕΠ για να επιδοτήσει τις συντάξεις, έναντι 2,5% κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη. Η μέση σύνταξη είναι ελαφρά χαμηλότερη από την αντίστοιχη γερμανική, παρότι οι Ελληνες συνταξιοδοτούνται κατά μέσο όρο έξι χρόνια νωρίτερα από τους Γερμανούς και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας είναι το μισό.

Για τους φόρους ο κ. Ράις υποστήριξε ότι η ελληνική πολιτική να επιβάλει υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές σε μια στενή φορολογική βάση είναι μη βιώσιμη, με αποτέλεσμα να είναι κρίσιμη η «διεύρυνση» του φορολογικού συστήματος.

«Η Ελλάδα έχει από τα μεγαλύτερα ‘κενά’ στην Ευρώπη σε έσοδα από το ΦΠΑ». Ως κενό ορίζεται το έσοδο που εισπράττεται έναντι αυτού που θα έπρεπε με βάση τους συντελεστές.

Εκτός από τις διαφορές σε συγκεκριμένα μέτρα, αξιωματούχοι του ΔΝΤ λένε ότι ανησυχούν για το ότι ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία, η ελληνική κυβέρνηση είναι δομικά απρόθυμη να αναλάβει την ιδιοκτησία ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος, προτιμώντας να περιγράφει ως μια σκληρή απαίτηση των δανειστών, και ως εκ τούτου είναι απίθανο να την εφαρμόσει.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "«Κεραυνοί» ΔΝΤ και κατά των Ευρωπαίων"

Το ΔΝΤ επέστρεψε στις Βρυξέλλες

Οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν επιστρέψει στις Βρυξέλλες και θα συμμετάσχουν κανονικά στις σημερινές διαπραγματεύσεις με την υψηλόβαθμη ελληνική αντιπροσωπεία, όπως αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ανάγκη αποχώρησης από τις διαπραγματεύσεις την Πέμπτη έγινε εξαιτίας της διαπίστωσης πως υπάρχουν "ουσιώδεις διαφορές".

Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΔΝΤ επέστρεψε στις Βρυξέλλες"

Ρύθμιση οφειλών προς τη ΔΕΗ ακόμη και σε… 100 δόσεις

Σε νέα ρύθμιση οφειλών με ευνοϊκότερους όρους και περισσότερες δόσεις, προχωρά η ΔΕΗ, προκειμένου να αντιμετωπίσει το οξύ πρόβλημα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Όπως προανήγγειλε από τη Βουλή, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, την ερχόμενη εβδομάδα - πιθανότατα τη Δευτέρα – θα ανακοινωθούν οι νέες ρυθμίσεις για τους διακανονισμούς των οφειλών.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, οι ρυθμίσεις βρίσκονται πλέον στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης μετά τις επαφές που είχε η κυβέρνηση με την Επιχείρηση.

Σημείωσε δε ότι οι νέες ρυθμίσεις θα ανακουφίσουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και θα δώσουν τόσο στην ίδια τη ΔΕΗ όσο και στους καταναλωτές μια μεγάλη ανάσα.
Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» για τις αλλαγές που θα φέρει η νέα ρύθμιση

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρύθμιση οφειλών προς τη ΔΕΗ ακόμη και σε… 100 δόσεις"

Αρχίζει το κυνήγι για τα ανασφάλιστα - Η Σαββαΐδου θα δώσει το σύνθημα!

Ξεκινάνε άμεσα τα μέτρα σύλληψης των ανασφάλιστων οχημάτων από το Υπουργείο Οικονομικών μετά από πολλές αναβολές. Η απόφαση είναι οριστική και αυτό προκύπτει και από την παρουσία της κας.Κατερίνας Σαββαΐδου, Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων στη συνέντευξη τύπου που οργανώνει ηΈνωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.
Η Συνέντευξη Τύπου γίνεται με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για το πρόβλημα της κυκλοφορίας τωνανασφαλίστων οχημάτων, τη διαδικασία εντοπισμού τους και τις σχετικές πρωτοβουλίες της Πολιτείας και της ασφαλιστικής αγοράς διοργανώνει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.
Η Συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015 και ώρα 1.00 μ.μ. στα γραφεία τηςΈνωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (διευθ. Ξενοφώντος 10, Σύνταγμα – 3ος όροφος).
Όπως προαναφέρθηκε, στη συνέντευξη θα παραστεί και η κα. Σαββαϊδου, η οποία με την παρουσία της θα δώσει το στίγμα των πρώτων κινήσεων του Υπουργείου Οικονομιών για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οδηγών.
Επισημαίνεται ότι στο θέμα έχει αναφερθεί η εφημερίδα Nextdeal στο τεύχος 339 της 27ης Μαΐου με τίτλο«Αρχίζει το σαφάρι για τα ανασφάλιστα».
Διαβάστε παρακάτω τι έγραφε το Nextdeal:
Στην τελική ευθεία για την εφαρμογή του νόμου για τα ανασφάλιστα οχήματα βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει συμπεριλάβει το μέτρο ελέγχου τωνανασφάλιστων αυτοκινήτων στον κατάλογο των πρωτοβουλιών για την αύξηση των κρατικών εσόδων που συζητεί με τους δανειστές της χώρας.
Η ετοιμότητα του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να εκφρασθεί τις επόμενες ημέρες και επισήμως από το υπουργείο, ενώ η πλειονότητα της ασφαλιστικής αγοράς περιμένει «πώς και πώς» την παρέμβαση της πολιτείας, καθώς, όπως εκτιμάται, θα αποτελέσει την απαρχή θετικών εξελίξεων στον κλάδο ασφάλισης αυτοκινήτου, εξελίξεις που θα αφορούν πρωτίστως στη μεγέθυνση της ασφαλιστικής πίτας. Κερδισμένο θα βγει και το ελληνικό δημόσιο, καθώς θα αυξήσει τα έσοδά του σχεδόν κατά 100 εκατ. ευρώ.
Πάντως δεν είναι αφύσικη και μία αμφιβολία από την πλευρά της ασφαλιστικής αγοράς για το κατά πόσο οι υποσχέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για έναρξη των ελέγχων θα τηρηθούν, καθώς δεν είναι πρώτη φορά που δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι ξεκινά η διασταύρωση των στοιχείων μεταξύ υπουργείων Οικονομικών, Μεταφορών και Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου αλλά τελικώς στην πράξη δεν έγινε τίποτα, πέραν των ελέγχων της Ελληνικής Αστυνομίας στους δρόμους, οι οποίοι είναι αποτελεσματικοί. Να σημειωθεί ότι η ηγεσία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος έχει προαναγγείλει συνέντευξη Τύπου με θέμα τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα για την επόμενη εβδομάδα. «Επί του πιεστηρίου» οι πληροφορίες ανέφεραν ότι μπορεί η συνέντευξη να μετατεθεί για λίγες ημέρες, ενώ από την ΕΑΕΕ αναφέρθηκε στο Nextdeal ότι η συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών είναι πολύ στενή προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή της νομοθεσίας με αποτελεσματικό τρόπο και «είμαστε σε καλό δρόμο».
Τι λέει η νομοθεσία για τη διασταύρωση
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 26 του νόμου 4141/2013 «Ο εντοπισμός των τυχόν ανασφάλιστων αυτοκινήτων οχημάτων και η επιδίωξη συμμόρφωσης των ιδιοκτητών αυτών και μέσω της επίσπευσης της διαδικασίας επιβολής των διοικητικών κυρώσεων και ποινών της παραγράφου 4 του άρθρου 5 και των ποινικών κυρώσεων του άρθρου 12, διενεργείται:
1. Από τις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές με επιτόπιους ελέγχους και
2. Ηλεκτρονικά με επιμέλεια της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, η οποία ορίζεται ως η αρμόδια για το σκοπό αυτόν υπηρεσία, με την κάτωθι διαδικασία:
α) Η ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών αναλαμβάνει τη με ηλεκτρονικό τρόπο διασταύρωση και επεξεργασία των στοιχείων που προκύπτουν από τη ζεύξη των κάτωθι αρχείων (ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων):
αα) του αρχείου του Κέντρου Πληροφοριών που προβλέπεται στο άρθρο 27β του παρόντος, στο οποίο τηρούνται ηλεκτρονικά τα στοιχεία των αυτοκίνητων οχημάτων που είναι ασφαλισμένα και τωναυτοκίνητων οχημάτων που εξαιρούνται από την υποχρέωση ασφάλισης αστικής ευθύνης σύμφωνα με το άρθρο 3 του παρόντος,
ββ) του αρχείου της ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο τηρούνται ηλεκτρονικά τα στοιχεία των αυτοκίνητων οχημάτων που η άδεια κυκλοφορίας τους εκδίδεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,
γγ) των αρχείων οποιασδήποτε άλλης δημόσιας υπηρεσίας ή υπουργείου που νομιμοποιείται σύμφωνα με τη νομοθεσία να εκδίδει άδεια κυκλοφορίας οχημάτων, στα οποία τηρούνται ηλεκτρονικά τα στοιχεία των οχημάτων αυτών. Για το σκοπό αυτόν, το Κέντρο Πληροφοριών και οι παραπάνω δημόσιες υπηρεσίες ή υπουργεία υποχρεούνται να θέτουν, σε διαρκή βάση, στη διάθεση της ΓΓΠΣ τα παραπάνω αρχεία και στοιχεία τους.
β) Σε περίπτωση που από τη ζεύξη και την επεξεργασία των αναφερόμενων στην προηγούμενη περίπτωση α΄ αρχείων και στοιχείων εντοπίζεται αυτοκίνητο όχημα, για το οποίο προκύ- πτει ότι δεν υφίσταται η υποχρεωτική κατά τις διατάξεις του άρθρου 2 ασφαλιστική κάλυψη (δηλαδή προκύπτει ανασφάλιστο αυτοκίνητο όχημα), η ΓΓΠΣ συντάσσει περί αυτού πράξη, που αποστέλλεται με σχετική ειδοποιητήρια επιστολή προς τον ιδιοκτήτη του οχήματος αυτού, με την οποία τον καλεί να προβεί άμεσα και το αργότερο εντός οκτώ (8) ημερών από την παραλαβή αυτής στην κατά το άρθρο 2 ασφάλιση της αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία του οχήματος ιδιοκτησίας του. Με την ίδια επιστολή η ΓΓΠΣ ενημερώνει τον ιδιοκτήτη τουοχήματος ως προς τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την παροχή τυχόν περαιτέρω εξηγήσεών του, σχετικά με την εκ μέρους του τήρηση ή μη της κατά το άρθρο το 2 υποχρέωσης προς ασφάλιση. Για την έκδοση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου στην περίπτωση αυτή απαιτείται η προσκόμιση στην ασφαλιστική επιχείρηση της ειδοποιητήριας επιστολής και παραβόλου υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ύψους διακοσίων πενήντα (250) ευρώ.
γ) Σε περίπτωση μη εμφάνισης, μη παροχής ικανοποιητικών εξηγήσεων και μη συμμόρφωσης ιδιοκτήτηοχήματος με τα οριζόμενα στην προηγούμενη περίπτωση β΄, η ΓΓΠΣ αποστέλλει τα στοιχεία αυτού και τουοχήματός του, για το όποιο δεν υφίσταται η κατά το άρθρο 2 ασφαλιστική κάλυψη, στην Αστυνομική Αρχή του τόπου διαμονής του ιδιοκτήτη του οχήματος, η οποία επισπεύδει την σε βάρος του επιβολή των κυρώσεων και ποινών που προβλέπονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 5 και στο άρθρο 12. 2. Η ΓΓΠΣ εκτελεί την προβλεπόμενη στις περιπτώσεις α΄ και β΄ της παραγράφου 1 διαδικασία ετησίως, σε τακτά χρονικά διαστήματα, και τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, μετά και από αίτηση του προβλεπόμενου στο άρθρο 16Επικουρικού Κεφαλαίου.
3. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, μπορεί να ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια, που είναι αναγκαία για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου».
4. Στο άρθρο 27β προστίθεται παράγραφος 9, ως εξής: «9. Το Κέντρο Πληροφοριών υποχρεούται να θέτει τις πληροφορίες που τηρεί στο αρχείο του και αναφέρονται στην περίπτωση α΄ της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου στη διάθεση της Γ.Γ.Π.Σ., σε διαρκή βάση, προκειμένου να διενεργείται, με ηλεκτρονικό τρόπο, ο έλεγχος και εντοπισμός των αυτοκίνητων οχημάτων για τα οποία δεν υφίσταται η υποχρεωτική κατά τις διατάξεις του άρθρου 2 ασφαλιστική κάλυψη (εντοπισμός ανασφάλιστων οχημάτων), κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρ- θρο 5α του παρόντος».
5. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού ισχύουν από 15.4.2013».
1 εκατ. ανασφάλιστα
Επισημαίνεται ότι τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 1 εκατ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι με βάση τα αποτελέσματα της νέας εφαρμογής του Επικουρικού Κεφαλαίου και του Κέντρου Πληροφοριών περίπου ένα στα πέντε οχήματα είναι ανασφάλιστο.
Ειδικότερα όπως είναι γνωστό από την 1η Μαΐου ο κάτοχος αυτοκινήτου μπορεί να διαπιστώσει ο ίδιος εάν είναι ασφαλισμένος επισκεπτόμενος το site του Επικουρικού Κεφαλαίου και του Κέντρου Πληροφοριών στη διεύθυνση "www.hic.gr". Εκεί πληκτρολογώντας τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός του και το ΑΦΜ του, επιβεβαιώνει εάν το όχημά του εμπεριέχεται στη λίστα των ασφαλισμένων οχημάτων. Μέχρι τώρα το 20% περίπου των χρηστών διαπίστωσε ότι το αυτοκίνητό του δεν είναι ασφαλισμένο.
Τέλος να σημειωθεί ακόμη ότι από την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή το νέο σύστημα διασταύρωσης τουΕπικουρικού Κεφαλαίου, περισσότερα από 60.000 αυτοκίνητα προστέθηκαν στο στόλο τωνασφαλισμένων οχημάτων.
Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν και μία λανθάνουσα συμπεριφορά και ανθρώπων της ασφαλιστικής αγοράς. Τα φαινόμενα αυτά θα εκλείψουν στο βαθμό που η πολιτεία κινηθεί γρήγορα και συντονισμένα στη διασταύρωση των στοιχείων και συνεπώς στη σύλληψη των ανασφάλιστων οχημάτων.
nextdeal
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρχίζει το κυνήγι για τα ανασφάλιστα - Η Σαββαΐδου θα δώσει το σύνθημα!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news