facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Βερολίνο: Στο τέλος πρέπει να βγαίνει ο λογαριασμός

Απομακρύνουν οι Γερμανοί το ενδεχόμενο Ελλάδα και δανειστές να φτάσουν σε συμφωνία μέχρι την Κυριακή και αναφέρουν πως ό,τι και να συζητηθεί στο τέλος οι αριθμοί θα είναι αυτοί που θα καθορίσουν τις εξελίξεις.

Ανώτατη γερμανική κυβερνητική πηγή μιλώντας στον ανταποκριτή του MEGA στις Βρυξέλλες, Παντελή Βαλασόπουλο, είπε:

"Δεν μπορώ να καταλάβω τη διαφορά μεταξύ πολιτικής και τεχνικής λύσης. Αυτό είναι κάτι που το θέτει η Ελλάδα. Εγώ δεν το δέχομαι. Όταν έχει ένα νοικοκυριό όλα τα θέματα έχουν τεχνική πλευρά. Στο τέλος πρέπει να βγαίνει ο λογαριασμός. Χρειαζόμαστε ένα μνημόνιο, που να λέει τι πρέπει να γίνει. Οι πολιτικοί θα πάρουν αποφάσεις στη βάση τεχνικών συμφωνιών".

Η ίδια πηγή απορρίπτει τις πληροφορίες περί κουρέματος λέγοντας πως δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο και προσθέτει: "Κάνουμε τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ αλλά υπάρχουν αρχές. Πρέπει να δείχνεις αποτέλεσμα όταν ζητάς αλληλεγγύη. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα μέχρι την Κυριακή. Υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά να γίνει".

Όπως τονίζει η πηγή αυτή η χθεσινή μίνι σύνοδος είχε ως στόχο τον συντονισμό των θέσεων μεταξύ των τριών θεσμών σε σχέση με την Αθήνα "και στη βάση μιας επιστολής προτάσεων της Κομισιόν.

"Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, δεν εξαρτάται όμως μόνο από εμάς αλλά και από τον Έλληνα πρωθυπουργό", ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή αυτή.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Βερολίνο: Στο τέλος πρέπει να βγαίνει ο λογαριασμός"

Le Monde: Μέρκελ και Ολάντ θέλουν συμφωνία - Αδιάλλακτο το ΔΝΤ

«Ελλάδα: Η Μέρκελ και ο Ολάντ ασκούν πιέσεις για μια κατάληξη σε συμφωνία» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας «Λε Μοντ», ενώ στις οικονομικές σελίδες ο τίτλος είναι ακόμα πιο καταφατικός : « Ολάντ και Μέρκελ, θέλουν μια συμφωνία» τονίζεται.

Σύμφωνα με την εφημερίδα « ένα σχέδιο συμφωνίας υπήρχε χθες στις διαπραγματεύσεις», οι δυσκολίες όμως προέρχονται από το ΔΝΤ. Το θέμα των συντάξεων παραμένει σημείο έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και το ΔΝΤ που αξιώνει νέες μειώσεις. Επίσης, το επίπεδο του ελλείμματος για το 2015, δημιουργεί και αυτό πρόβλημα, καθ' ότι οι πιστωτές απαιτούν 2 δισ. ευρώ επιπλέον οικονομίες, υπογραμμίζει η «Λε Μοντ».

Χθες το βράδυ στο Βερολίνο, οι έντονες διαπραγματεύσεις διήρκεσαν δυόμισι ώρες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και το ΔΝΤ θέλησαν να δώσουν «μια αποφασιστική πολιτική ώθηση». Ο Ολάντ αποχώρησε πρώτος τα μεσάνυχτα ενώ η Κ. Λαγκάρντ έμεινε έως σχεδόν την μια το πρωί στο γραφείο της, μεταφέρει ο ανταποκριτής της «Λε Μοντ».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Φ. Ολάντ και η Α. Μέρκελ «θέλουν να βγουν γρήγορα από το αδιέξοδο στο οποίο ευρίσκεται η ευρωζώνη (....) και σήμερα προβλέπεται μια νέα συνάντηση για το Brussels group, το οποίο θα επιχειρήσει να οριστικοποιήσει ένα «σχέδιο» συμφωνίας. Αν τα καταφέρουν, θα μπορούσε να σταλεί στην Αθήνα για έγκριση».

Το Παρίσι ελπίζει για μια συμφωνία γύρω στις 5 Ιουνίου, αλλά και το Βερολίνο δεν θα ήθελε το ελληνικό θέμα να κυριαρχήσει στη Σύνοδο κορυφής του G7 που θα γίνει στη Γερμανία ( Elmau) από τις 7 Ιουνίου, τονίζεται.

Ο χαρακτήρας του «επείγοντος» για συμφωνία αφορά και την Ελλάδα, η οποία, σύμφωνα με τον συντάκτη, « διστάζει να στείλει την πρώτη επιταγή των 300 εκ στο ΔΝΤ, χωρίς τη σιγουριά μιας συμφωνίας (...) καθ' ότι υπάρχουν και οι άλλες δόσεις που ακολουθούν, ενώ επιπλέον είναι απαραίτητη η συμφωνία του Eurogroup και στη συνέχεια η επικύρωση από μερικά εθνικά κοινοβούλια, ανάμεσα στα οποία και το γερμανικό.

Παρ' όλα αυτά το ΔΝΤ «βρίσκεται σε μια λεπτή θέση» εκτιμά η «Λε Μοντ», γιατί δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι κάνει μια εξαίρεση για την Ελλάδα. Πολλές αναδυόμενες χώρες θεωρούν ότι το ΔΝΤ έχει ήδη κάνει πολλές διευκολύνσεις στην Αθήνα, επισημαίνει η « Λε Μοντ».

«Ωστόσο, ούτε το Παρίσι, ούτε οι Βρυξέλλες, αλλά ούτε και το Βερολίνο προτίθενται να υπογράψουν μια συμφωνία με την Αθήνα χωρίς το ΔΝΤ, που ήταν το πρώτο που ανταποκρίθηκε και έτρεξε να βοηθήσει την Ελλάδα το 2010. Τον Μάϊο του 2010, ο τότε Γάλλος πρόεδρος Νικόλα Σαρκοζί και οι Γερμανός υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε, είχαν θελήσει να βοηθήσουν την Αθήνα χωρίς το ΔΝΤ».

ΑΠΕ/zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Le Monde: Μέρκελ και Ολάντ θέλουν συμφωνία - Αδιάλλακτο το ΔΝΤ"

Τσίπρας: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα βαδίσουν στο δρόμο του ρεαλισμού

«Είμαι πεπεισμένος ότι και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα βαδίσουν στο δρόμο του ρεαλισμού» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL.

«Βρισκόμαστε στο τέλος μιας πολύ δύσκολης διαπραγμάτευσης, πιστεύω όμως ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό, προκειμένου να μείνει η Ευρώπη ενωμένη, αυτός είναι ο στόχος μας» τόνισε και πρόσθεσε ότι «δεν πιστεύουμε σε μια διαιρεμένη Ευρώπη και αυτός είναι ο λόγος που, ενώ πραγματοποιούμε μια σκληρή διαπραγμάτευση, έχουμε κάνει και πολλές υποχωρήσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί μια πιο σταθερή κατάσταση για ολόκληρη την Ευρώπη».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμα ότι «έχουμε καταθέσει εξαιρετικά ρεαλιστικές προτάσεις, προκειμένου να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος. Νομίζω πως είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία που θα δώσει στην Ελλάδα την ευκαιρία να ανακάμψει, με ένα τρόπο όμως δικαιότερο, καθώς τα τελευταία πέντε διαδοχικά χρόνια ύφεσης υπήρξαν καταστροφικά για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας μας. Πιστεύω λοιπόν πως ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε χωρίς τα λάθη του παρελθόντος και αυτή είναι η βασική, η αδιαπραγμάτευτη άποψή μας».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «η άποψή σας δεν εκφράζει μόνο την αριστερή, αλλά και μια ευρωπαϊκή προσέγγιση. Πιστεύω πως οφείλουμε να σκεφτόμαστε ως Ευρωπαίοι πολίτες που επιθυμούν η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη».

Η επικεφαλής της ομάδας, Gabriele Zimmer, σημείωσε ότι είναι πολύ κοντά στις απόψεις της κυβέρνησης, διότι, όπως είπε, «πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που προχωρά η Ευρώπη. Η μάχη που δίνουνε ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είναι εξίσου σημαντική και για άλλα κράτη και για άλλους λαούς εντός της Ευρώπης».

«Αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, είμαι σίγουρη ότι αυτό θα είναι καταστροφή για ολόκληρη την ΕΕ» τόνισε η κυρία Zimmer, λέγοντας ότι είναι η τελευταία ευκαιρία να βρεθεί μια λύση. 


«Ίσως να βρισκόμαστε πράγματι σε αντίστροφη μέτρηση, όχι όμως μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση» επισήμανε.  



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα βαδίσουν στο δρόμο του ρεαλισμού"

Τζήμερος προς Τσίπρα: «Άκου βλακάκο!»

Μετά την επιστολή που έστειλε στην «εξοχότατη Μέρκελ» με την οποία είχε αφήσει άφωνο το Πανελλήνιο καθώς τής έγραφε ότι αν ήταν στη θέση της «θα είχε στείλει στο διάολο τους Έλληνες», ο Θάνος Τζήμερος ξαναχτυπά και επιχειρεί να παραδώσει μαθήματα... πολιτικής στον πρωθυπουργό. 

Στην ανάρτησή του στο Facebook ασκεί έντονη κριτική κατά του Αλέξη Τσίπρα και περνά σε άλλο επίπεδο αποκαλώντας τον «βλακάκο» και «ηλίθιο»...

Διαβάστε την ανάρτησή του: 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τζήμερος προς Τσίπρα: «Άκου βλακάκο!»"

ΠΑΣΟΚ: Αντισυνταγματικό το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα

Πρόταση νόμου για την κατάργηση του μπόνους των πενήντα εδρών κατέθεσε στην Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ καλώντας τα υπόλοιπα κόμματα να την ψηφίσουν προκειμένου να ισχύσει από τις ερχόμενες -όποτε και αν αυτές γίνουν- εθνικές εκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει πως τα νέα πολιτικά δεδομένα με την πολυκομματική Βουλή και τα χαμηλά ποσοστά του πρώτου κόμματος έχουν καταστήσει το μπόνους «αντισυνταγματικό» και «απρόσφορο» για τον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας με κοινοβουλευτική ομοιογένεια.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα για να ισχύσει άμεσα η πρόταση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200. Εάν ψηφιστεί με απλή πλειοψηφία, τότε θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Στην αιτιολογική έκθεση επισημαίνεται ότι το ισχύον εκλογικό σύστημα θεσπίστηκε με την προοπτική της εξασφάλισης ισχυρών μονοκομματικών κυβερνήσεων για να σημειωθεί πως «Ο μετασχηματισμός από το 2012 και μετά του κομματικού συστήματος από δικομματικό σε πολυκομματικό και το χαμηλό ή πάντως όχι πολύ υψηλό ποσοστό του πρώτου κόμματος στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις (18,85% στις εκλογές του Μαΐου 2012, 29,66% στις εκλογές του Ιουνίου 2012, 36,34% στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015), κατέστησε πλέον το bonus, όχι μόνο αντισυνταγματικό, αλλά και απρόσφορο για τον σκοπό που θεσπίστηκε, δηλαδή την απόκτηση κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας».

Γίνεται επίσης λόγος για «τεχνητή υπεραντιπροσώπευση του πρώτου κόμματος» προκειμένου το πρώτο κόμμα να αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στις διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Υποστηρίζεται όμως πως «ο στόχος αυτός, δηλαδή η διευκόλυνση του σχηματισμού κυβερνήσεων συνασπισμού, εξυπηρετείται καλύτερα από το σύστημα της απλής αναλογικής, το οποίο διασφαλίζει επί πλέον και τη σχετική ομοιογένεια των κυβερνήσεων συνασπισμού, άρα και την κυβερνητική σταθερότητα».
Αναλυτικά η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:


«ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ

ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΩΝ -ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ - ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΣΗΣ ΠΡΩΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Άρθρο 1
Κατάργηση «πριμοδότησης» (Ν. 3636/2008)
Ο νόμος 3636/2008 (ΦΕΚ Α΄ 11) καταργείται, εκτός από το άρθρο 3 αυτού που εξακολουθεί να ισχύει ως τελευταίο εδάφιο του άρθρου 2 του νόμου 3231/2004 (ΦΕΚ Α΄ 45).

Άρθρο 2
Καθορισμός εδρών
1. Η παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3231/ 2004 (ΦΕΚ Α΄ 45) αντικαθίσταται, ως ακολούθως:
«1. Για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός, το σύνολο των ψήφων που συγκέντρωσε στην Επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 300 και το γινόμενό τους διαιρείται με το άθροισμα των εγκύρων ψηφοδελτίων που συγκέντρωσαν στην Επικράτεια όσοι σχηματισμοί συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών, σύμφωνα με το άρθρο 5.
Οι έδρες που δικαιούται κάθε σχηματισμός στην Επικράτεια είναι το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης. Αν το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 300, τότε παραχωρείται κατά σειρά ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα.»
2. Η παράγραφος 2 του άρθρου 6 του νόμου 3231/2004 καταργείται.
3. Η παράγραφος 3 του άρθρου 6 του νόμου 3231/2004 αναριθμείται σε παράγραφο 2 και τροποποιείται ως ακολούθως:
«2. Αν ένας εκλογικός σχηματισμός δικαιούται, κατ' εξαίρεση, σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7, περισσότερες έδρες από όσες του αναλογούν κατά την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, ο συνολικός αριθμός τους αναπροσαρμόζεται, προκειμένου να λάβει τελικά τις έδρες που προκύπτουν από την εφαρμογή των άρθρων 7 και 8. Στην περίπτωση αυτή μειώνεται κατ’ αναλογίαν ο αριθμός των εδρών που καταλαμβάνουν τα υπόλοιπα κόμματα.»

Άρθρο 3
Αντικατάσταση τίτλου
Ο τίτλος του άρθρου 8 του ν. 3231/2004 αντικαθίσταται ως εξής:
«Κατανομή των 288 εδρών στις εκλογικές περιφέρειες».

Άρθρο 4
Έναρξη Ισχύος
1. Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
2. Ο παρών νόμος ισχύει και εφαρμόζεται από τις επόμενες εκλογές, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 54 παράγραφος 1 του Συντάγματος.

Αθήνα, 3 Ιουνίου 2015

Οι προτείνοντες Βουλευτές
Ευάγγελος Βενιζέλος
Αρβανιτίδης Γιώργος
Γεννηματά Φώφη
Γρηγοράκος Λεωνίδας
Δριβελέγκας Γιάννης
Κεγκέρογλου Βασίλης
Κουτσούκος Γιάννης
Κρεμαστινός Δημήτρης
Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας
Κωνσταντόπουλος Δημήτρης
Λοβέρδος Ανδρέας
Σκανδαλίδης Κώστας
Χριστοφιλοπούλου Εύη».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΣΟΚ: Αντισυνταγματικό το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα"

Ντεϊσελμπλούμ: «Είμαστε μακριά από συμφωνία με την Ελλάδα - η πρόοδος είναι ανεπαρκής»

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης ότι «μια συμφωνία με την Ελλάδα δεν είναι θεωρητικά δυνατή αυτή την εβδομάδα».

Και ενώ, ως φαίνεται, είναι έτοιμο το «σχέδιο-τελεσίγραφο» στο οποίο συμφώνησαν Μέρκελ, Ολάντ, Λαγκάρντ, Ντράγκι, Γιούνκερ κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, ο επικεφαλής του Eurogroup αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα επανέλαβε πως «είμαστε ακόμη μακριά από συμφωνία με την Ελλάδα».

Μιλώντας στο ολλανδικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL, τόνισε ότι η πρόοδος από την ελληνική πλευρά είναι «αργή και ανεπαρκής».

«Δεν έχουμε συγκλίνει επαρκώς (στις διαπραγματεύσεις), αυτό είναι το συμπέρασμά μας», είπε και συμπλήρωσε: «ο χρόνος πιέζει».

Ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ διαβεβαίωσε ότι αν και οι θεσμοί είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε συμβιβασμούς για το είδος των μέτρων θα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή, δεν τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης της έκτασης των μεταρρυθμίσεων.

«Δεν μπορούμε να συναντηθούμε στα μισά του δρόμου, το συνολικό πακέτο πρέπει να είναι φερέγγυο», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας.

Ο Ντεϊσελμπλούμ δεν συμμετείχε στην πενταμερή στο Βερολίνο, ωστόσο η εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι ενημερώθηκε για το τι συζητήθηκε.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντεϊσελμπλούμ: «Είμαστε μακριά από συμφωνία με την Ελλάδα - η πρόοδος είναι ανεπαρκής»"

Reuters: Οι δανειστές δεν ικανοποιούνται με την ελληνική πρόταση

Μεγαλύτερες παραχωρήσεις για τα θέματα του συνταξιοδοτικού και του εργασιακού εμφανίζονται να ζητούν οι δανειστές, έπειτα από την ελληνική πρόταση των 47 σελίδων που απέστειλε την Δευτέρα η ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με το Reuters πηγές της ΕΕ τονίζουν ότι «το πρόγραμμα θεωρείται μη ολοκληρωμένο, στο επίπεδο των παραχωρήσεων που κάνει η Ελλάδα σε συνταξιοδοτικά και εργασιακά.

Οι δανειστές ζητούν μεγαλύτερες παραχωρήσεις σε αυτά τα θέματα, που αποτελούν τα εμπόδια για την ολοκλήρωση της συμφωνίας».

Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Οι δανειστές δεν ικανοποιούνται με την ελληνική πρόταση"

Τσίπρας: Χθες καταθέσαμε πλήρες σχέδιο στους «θεσμούς»

«Θέσαμε στους θεσμούς χθες το βράδυ το ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση». Αυτό αποκάλυψε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα σύμφωνα με τις πρώτες αναγνώσεις, η ελληνική πρωτοβουλία που αποκάλυψε ο πρωθυπουργός κατά τις δηλώσεις του στο υπουργείο, ερμηνεύεται ως προσπάθεια να αποφύγει να έρθει αντιμέτωπη η Αθήνα με μία πρόταση «take it or leave it».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε: «Η απόφαση για το αν επιθυμούν την έξοδο από την κρίση χωρίς διαίρεση ανήκει στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, σ' αυτούς που εκλέγονται και λογοδοτούν στους λαούς. Το δίλημμα είναι ανάμεσα σε μια ρεαλιστική εξόδο ή στη διαίρεση ακολουθώντας το δόγμα του Καίσαρα: διαίρει και βασίλευε. Είμαι αισιόδοξος, πιστεύω ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα δει με σεβασμό τις θέσεις μας και θα προσχωρήσει στον ρεαλισμό ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία για το μέλλον».



Αναφερόμενος στα της διαπραγμάτευσης, την οποία χαρακτήρισε δύσκολη, είπε: «Ολη η Ελλάδα πια γνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα σε μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται. Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, διαπραγματευόμαστε με σχεδιο, με στρατηγική. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πρέπει να είναι περήφανοι για την προσπάθεια που γίνεται και για το γεγονός ότι η Ελλάδα στέκεται σε αντίξοες συνθήκες και διεκδικεί τα δίκια της».

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η Αθήνα έχει κάνει παραχωρήσεις «όμως έχουμε καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, ένα ρεαλιστικό σχέδιο που θα σηματοδοτήσει και το τέλος των σεναρίων της διαίρεσης της Ευρώπης». «Εκπροσωπούμε τη μεγάλη πλειοψηφία του λαου που θέλει λύση και όχι απλά συμφωνία και που δεν θέλει η χώρα να κυλίσει στο χθες της υποτέλειας. Στόχος μας είναι να ξαναδώσουμε προοπτική» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Η επόμενη ημέρα της διαπραγμάτευσης θα έχει δυσκολίες, αυτό που ζητά ο ελληνικός λαός, είναι η κυβέρνηση να ξεπεράσει τις δυσκολίες σε συνθήκες δικαιοσύνης και ισότητας. Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης, θα σηματοδοτήσει και το τέλος της διαίρεσης της Ευρώπης» υπογράμμισε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Χθες καταθέσαμε πλήρες σχέδιο στους «θεσμούς»"

Σκουρλέτης: Εκλογές εάν δεν επιτευχθεί έντιμος συμβιβασμός

Στο ενδεχόμενο προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, αν η συμφωνία με τους πιστωτές δεν αποτελέσει «έντιμο και προωθητικό συμβιβασμό» αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης.

«Όταν εκλέγεσαι δεν παίρνεις λευκή επιταγή... Αν επιτευχθεί συμφωνία που δεν συνιστά έντιμο και προωθητικό συμβιβασμό, θα πρέπει να ερωτηθεί ο λαός πριν την υπογράψουμε» υπογράμμισε ο Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας το πρωί στον Σκάι.

«Πλέον έχουμε περάσει στη χορεία των πολιτικών αποφάσεων, τη λύση θα τη δώσει η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει το μάξιμουμ των υποχωρήσεων, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια υποχωρήσεων. Οι άλλες πλευρές συμπεριφέρονται σαν κυβερνήτες (...) η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει άλλα περιθώρια από τον ελληνικό λαό να αυτοκαταργηθεί» υποστήριξε.
Για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, ανέφερε: «Εξαντλούμε τα περιθώρια να είναι μέρος της συμφωνίας το νομοσχέδιο, αλλά πρέπει να ψηφιστεί ούτως ή άλλως, είτε είναι είτε δεν είναι μέρος της συμφωνίας».
Αναφερόμενος στα περί κομματικής πειθαρχίας, σημείωσε: «Πριν φτάσουμε για κομματικές πειθαρχίες θα πρέπει να δούμε τη συμφωνία, δεν χωρούν ντιρεκτίβες σε αυτό, δεν βοηθάει η χρήση κομματικής πειθαρχίας».
Τέλος, για την κ. Παναρίτη τόνισε ότι δεν ήταν η καλύτερη επιλογή για εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, καθώς «λόγω της διαδρομής της είχε συνδεθεί με άλλες απόψεις».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκουρλέτης: Εκλογές εάν δεν επιτευχθεί έντιμος συμβιβασμός"

Φίλης: «Οχι» σε μέτρα μη συμβατά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Η συζήτηση κινείται σε ένα πλαίσιο κινούμενης άμμου και δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα ακόμα» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

Ο κ. Φίλης, μιλώντας στον Αnt1 συμπλήρωσε δε, ότι "δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά μέτρα αν δεν είναι σε πλαίσιο συμβατό με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ".
Ερωτηθείς για ενδεχόμενο «τελεσίγραφο» από την πλευρά των εταίρων με τη μορφή «take it or leave it», απάντησε η κυβέρνηση δεν μπορεί να το αποδεχθεί καθώς θα είναι έξω από το πλαίσιο του προγράμματος και τη λαϊκή εντολή του Ιανουαρίου.
ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης: «Οχι» σε μέτρα μη συμβατά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ"

Δραγασάκης: Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα-Στόχος και όχι πραγματικότητα η συμφωνία

«Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε ότι απαιτηθεί για να γίνει αυτή η συμφωνία. Έχουμε, όχι απλώς προτάσεις αλλά και γραπτές προτάσεις σε όλα τα θέματα τα οποία έχουν ανακύψει στην πορεία αυτών των συζητήσεων» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας το πρωί στην Αθήνα σε ευρωβουλευτές που παίρνουν μέρος στις ημερίδες μελέτης της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL, στο ξενοδοχείο Intercontinental.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, να διαπραγματευτούμε, να υποχωρήσουμε στο ένα ή το άλλο ζήτημα, να κάνουμε συμβιβασμούς. Δεν δεχόμαστε όμως τελεσίγραφα ούτε υποκύπτουμε σε εκβιασμούς» τόνισε αναφερόμενος σε σχόλια που δημοσιεύονται σήμερα στον διεθνή Τύπο και αναφέρουν ότι ενδεχομένως να υπάρξει τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση για την υπογραφή συμφωνίας.
«Υπήρξε μια μακρά περίοδος συζητήσεων, διαπραγματεύσεων. Εκείνο το οποίο θέλω να καταστήσω σαφές είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι μετά τις συζητήσεις που έχουν προηγηθεί σε πολλαπλά επίπεδα μάλιστα, τεχνικά και πολιτικά, οι συνθήκες, κατά την άποψή μας είναι απολύτως ώριμες για μια τελική συζήτηση επί συγκεκριμένων κειμένων με στόχο τη διαμόρφωση μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας. Θέλω επίσης να πω ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρούμε ότι είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε ότι απαιτηθεί για να γίνει αυτή η συμφωνία. Εννοώ ότι έχουμε, όχι απλώς προτάσεις αλλά και γραπτές προτάσεις σε όλα τα θέματα τα οποία έχουν ανακύψει στην πορεία αυτών των συζητήσεων» σημείωσε.
«Διαβάζουμε σήμερα στον διεθνή Τύπο διάφορα σχόλια μεταξύ των οποίων και σχόλια που μιλούν για ενδεχόμενα τελεσίγραφα, που κάποιοι ενδεχομένως θα ήθελαν να δώσουν στην ελληνική κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης και σημείωσε: «Θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι για μας η τρόικα τέλειωσε. Και τέλειωσε με την ψήφο του ελληνικού λαού και αυτή η ψήφος δεν μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν. Η τρόικα τέλειωσε και μαζί της έχουν τελειώσει τελεσίγραφα, οι εκβιασμοί, οι μπλόφες. Ό,τι ζήσαμε αυτά τα χρόνια σε αυτό το ιδιόμορφο καθεστώς το οποίο κατέστησε την Ελλάδα μια χώρα χωρίς κυριαρχία, μια Βουλή χωρίς το δικαίωμα να αποφασίζει αλλά και μια πολιτική ζωή που οι αποφάσεις παίρνονταν ερήμην της. Η Κυβέρνηση αυτή εκλέχθηκε με σαφή εντολή. Να διαπραγματευτεί μια συμφωνία που θα μας οδηγήσει από τα μνημόνια και την τρόικα σε μια νέα μεταμνημονιακή εποχή, που θα μας βγάλει από το φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης, και θα μας οδηγήσει σε μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης. Αυτή την εντολή έχουμε να υλοποιήσουμε και οτιδήποτε είναι πέρα από την εντολή αυτή, είτε αφορά στο καθεστώς επιστροφής της τρόικας είτε αφορά στην υποταγή σε προηγούμενες συμφωνίες είτε βεβαίως αφορά σε τυφλές ρήξεις, όλα αυτά βρίσκονται εκτός της εντολής την οποία έχουμε πάρει. Γι΄ αυτό και επιμένω ότι η κυβέρνηση αυτή ούτε στέλνει ούτε αποδέχεται τελεσίγραφα, ούτε εκβιάζει κανέναν αλλά ούτε και μπορεί να εκβιαστεί από κανέναν διότι έχει τη στήριξη της τεράστιας πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Ακόμη και κομμάτι αυτού που δεν μας ψήφισε στηρίζει τη στάση αξιοπρέπειας της ελληνικής κυβέρνησης. Και δείξαμε στο σύντομο αυτό διάστημα πως η κυβέρνηση ό,τι λέει το εννοεί. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε να διαπραγματευτούμε, να υποχωρήσουμε στο ένα ή το άλλο ζήτημα να κάνουμε συμβιβασμούς, δεν δεχόμαστε όμως τελεσίγραφα ούτε υποκύπτουμε σε εκβιασμούς».
Για την πορεία των συζητήσεων, αναφέρθηκε στον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για την καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας: «θέλω να διαβεβαιώσω ότι η καθυστέρηση δεν ήταν δική μας ευθύνη. 'Αλλοι ήταν αυτοί που ενδεχομένως πόνταραν στη φθορά, ενδεχομένως πόνταραν και στην πρόωρη πτώση της κυβέρνησης. Ο ελληνικός λαός διέκρινε ότι πίσω από αυτά τα σχέδια βρίσκονται δυνάμεις που έχουν αρνητικά για τους λαούς σχέδια. Διέκρινε και ότι πίσω από αυτά τα σχέδια βρίσκονται και εγχώριες δυνάμεις και κατεστημένα συμφέροντα τα οποία φοβούνται για το ότι θα χάσουν -και θα χάσουν ασφαλώς- τα προνόμια και την ασυλία τους».
Για το περιεχόμενο της συμφωνίας είπε ότι «έννοια και μέλημα της σημερινής κυβέρνησης δεν είναι μόνο οι ανάγκες του ελληνικού λαού, οι οξύτατες, αλλά είναι και οι ανάγκες όλων των λαών της Ευρώπης» και ότι η συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση με τους θεσμούς «είναι προς το συμφέρον όχι μόνο του ελληνικού λαού αλλά και των λαών της Ευρώπης». Ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία αποτελεί στόχο προς επίτευξη και όχι κάτι δεδομένο και περιέγραψε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει συμφωνία με την οποία να τελειώσει αυτός ο ιδιόμορφος οικονομικός στραγκαλισμός που έχει επιβληθεί στη χώρα μας.
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι επιδιώκουμε συμφωνία μακράς πνοής που θα μας επιτρέψει να σχεδιάσουμε το μέλλον, μια συμφωνία που δεν θα επιβάλλει μέτρα υφεσιακά γιατί δεν τα αντέχει πλέον η κοινωνία, άρα μια συμφωνία που θα λειτουργεί ως γέφυρα για τη μετάβαση από τα μνημόνια στη διαμόρφωση ενός παραγωγικού και δίκαιου μοντέλου. Θα πρέπει επίσης να είναι, όπως τόνισε, μια συμφωνία που δεν θα αγνοεί το χρέος αλλά θα περιλαμβάνει έναν σαφή οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση του χρέους και που θα στηρίζεται σε χαμηλά πλεονάσματα. Επίσης θα πρέπει η συμφωνία αυτή να περιλαμβάνει ένα ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων.
Ειδικά για το χρέος, είπε πως αν υπάρξει πολιτική βούληση μπορεί να προχωρήσουν άμεσες διευθετήσεις, προτείνοντας μάλιστα και πανευρωπαϊκή συνδιάσκεψη για το θέμα του χρέους συνολικά.
«Συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ή δεν θα υπάρξει»
Τελεσιγραφική συμφωνία σκληρών μέτρων ετοιμάζουν οι θεσμοί σε βάρος της χώρας, προβάλλοντας ωμά πλέον το δίλημμα «ή επώδυνη συμφωνία ή τίποτα» αναφέρει άρθρο που αναρτήθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην ιστοσελίδα iskra.gr, η οποία απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ.
"Σ΄ αυτές τις κρίσιμες στιγμές που οι εκβιασμοί των δανειστών γίνονται όλο και πιο απροκάλυπτοι, ένα μόνο δρόμο έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση και αυτό θα πράξει: Να απορρίψει τα 'τροϊκανά' τελεσίγραφα, να στηριχτεί στο λαό και να δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση πως η όποια συμφωνία είτε θα είναι συμβατή με το πρόγραμμα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τη λαϊκή εντολή της 25η Ιανουαρίου, είτε δεν θα υπάρξει" σημειώνεται στο άρθρο.
Στο ενδεχόμενο προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, αν η συμφωνία με τους πιστωτές δεν αποτελέσει «έντιμο και προωθητικό συμβιβασμό» αναφέρθηκεο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης.
«Όταν εκλέγεσαι δεν παίρνεις λευκή επιταγή... Αν επιτευχθεί συμφωνία που δεν συνιστά έντιμο και προωθητικό συμβιβασμό, θα πρέπει να ερωτηθεί ο λαός πριν την υπογράψουμε» υπογράμμισε, μιλώντας το πρωί στον Σκάι.
Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, μιλώντας στον Αnt1 είπε ότι «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά μέτρα αν δεν είναι σε πλαίσιο συμβατό με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».
Ερωτηθείς για ενδεχόμενο «τελεσίγραφο» από την πλευρά των εταίρων με τη μορφή «take it or leave it», απάντησε η κυβέρνηση δεν μπορεί να το αποδεχθεί καθώς θα είναι έξω από το πλαίσιο του προγράμματος και τη λαϊκή εντολή του Ιανουαρίου.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Δραγασάκης: Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα-Στόχος και όχι πραγματικότητα η συμφωνία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news