facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

«Πυρετός» επαφών και εξελίξεων - «Αγκάθι» η στάση του ΔΝΤ

Πενταμερής με Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ για την Ελλάδα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για την Ελλάδα, όσο τα 24ωρα περνούν και η Αθήνα με τους δανειστές φαίνεται να έρχονται, σταδιακά, πιο κοντά σε μια συμφωνία.

Το «παιχνίδι» φαίνεται πλέον πως διεξάγεται σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ σε κεντρικό ρόλο, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την εξεύρεση λύσης.

Έτσι, το Bloomberg μετέδωσε, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ότι θα υπάρξει αργότερα απόψε συνάντηση της Γερμανίδας καγκελάριου, του Γάλλου προέδρου και του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και θέμα συζήτησης την Ελλάδα. Τόπος διεξαγωγής της συνάντησης, η γερμανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα πάντα με το Βloomberg, οι διαβουλεύσεις κορυφώνονται, με στόχο την οριστική επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό, ακόμη και εντός της εβδομάδας. Την ίδια ώρα, το πρακτορείο ΜΝΙ μεταδίδει ότι μετά την πενταμερή του Βερολίνου, ενδέχεται να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν για την Ελλάδα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνετια προσπάθεια να καμφθούν οι ενστάσεις του ΔΝΤ, που εξακολουθεί να εγείρει τα ζητήματα της βιωσιμότητας του χρέους και ενός νέου προγράμματος βοήθειας. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι θεσμοί, σε τεχνικό επίπεδο, έχουν αρχίσει τη συγγραφή της συμφωνίας, η οποία ωστόσο, προσκρούει στις μόνιμες αντιρρήσεις του ΔΝΤ.

Εάν ξεπεραστεί το «αγκάθι» αυτό, τότε αναμένεται να ξεκινήσει και η συγγραφή προσχεδίου συμφωνίας των εταίρων με την Ελλάδα.

«Σιγή ασυρμάτου» από Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ
Η Ελλάδα, εξάλλου, φαίνεται πως αποτέλεσε νωρίτερα και το -βασικό, αν και εκτός επίσημης ατζέντας- θέμα στο δείπνο ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που έλαβε χώρα στο Βερολίνο.

Στη... σκιά των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη γαλλική Le Monde, όπου ζήτησε πολιτική λύση, οι τρεις ηγέτες συναντήθηκαν, χωρίς στην τριμερή να υπάρχει επισήμως το θέμα της Αθήνας, ενώ στη συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε του δείπνου διέψευσαν τις ελληνικές προσδοκίες, καθώς δεν έκαναν καμία δήλωση επί του ζητήματος.


Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι σε εξέλιξη νέα σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα, το απόγευμα μετέβησαν στο Μαξίμου, προκειμένου να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Σπύρος Σαγιάς, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Προσερχόμενος στην έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων διαβεβαίωσε πως «ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί».

Ερωτηθείς για το περιεχόμενου της συμφωνίας, τόνισε πως «δεν έχουμε ακόμα πληροφορίες γι' αυτά».


Στο επίκεντρο της σύσκεψης, επισήμως, είναι οι αλλαγές στα ΔΣ των οργανισμών, ωστόσο επί τάπητος βρίσκονται σαφώς και οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για την επίτευξη μιας συμφωνίας, καθώς οι πιέσεις από τους δανειστές αυξάνονται ασφυκτικά.

Τι έγινε στην τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ
Όλα αυτά, ενώ το βράδυ της Κυριακής προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη με τον κ. Τσίπρα, την κυρία Μέρκελ και τον κ. Ολάντ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες κινήθηκε σε πολύ καλό κλίμα. 
Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασαν τη βούλησή τους για εξεύρεση λύση και κατέληξαν στην κοινή παραδοχή ότι πρέπει να βρεθεί γρήγορα συμφωνία και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. 


Στο μεταξύ, βέβαια, η Γερμανία μέσω δηλώσεων του εκπροσώπου της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, επισημαίνει αυστηρά πως η συμφωνία πρέπει να ακολουθήσει μία σειρά μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, ενώ το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις. 

«Στόχος των μεμονωμένων αυτών μέτρων είναι η ανάκτηση της σταθερότητας του χρέους για την Ελλάδα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ.

Την ίδια ώρα, ο Ζάιμπερτ διευκρίνισε πως στην καρδιά της τριμερούς συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών δεν θα βρίσκεται η Ελλάδα, αλλά ο κ. Γιούνκερ νωρίτερα το Σάββατο δήλωσε πως θα ήταν έκπληκτος αν το ελληνικό ζήτημα δεν διαδραμάτιζε κεντρικό ρόλο στις συνομιλίες τους


Παράλληλα, η Μίνα Αντρέεβα, εκπρόσωπος της Κομισιόν, τόνισε πως «ακόμα δεν βρισκόμαστε κοντά» σε συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε ότι η μόνη προθεσμία για την Ελλάδα είναι η 30ή Ιουνίου.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πυρετός» επαφών και εξελίξεων - «Αγκάθι» η στάση του ΔΝΤ"

Το "καρφί" της Κομισιόν για το άρθρο του Τσίπρα στη Le Monde

«Αυτό που μετρά πιο πολύ από τα άρθρα γνώμης είναι οι συγκεκριμένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις». Αυτό ήταν το σχόλιο της εκπροσώπου της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το άρθρο του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και για τις φήμες σχετικά με το τελεσίγραφο των δανειστών, η εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε ότι η Επιτροπή δεν σχολιάζει φήμες και διευκρίνισε ότι «η διορία για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης είναι η 30 Ιουνίου.

Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup. Αφού υπενθύμισε την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση, η Μίνα Αντρέεβα υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «το Eurogroup είναι έτοιμο να συνεδριάσει νωρίτερα αν χρειαστεί».

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Το "καρφί" της Κομισιόν για το άρθρο του Τσίπρα στη Le Monde"

Παρίσι: Ο γαλλικός Τύπος για το άρθρο Τσίπρα στη Le Monde

Το άρθρο του Έλληνα πρωθυπουργού στην εφημερίδα Le Monde βρήκε άμεση απήχηση στον γαλλικό Τύπο, με αναδημοσίευση μεγάλων αποσπασμάτων με τις θέσεις του Αλ.Τσίπρα.

Παράλληλα, όλα τα βλέμματα είναι σήμερα στραμμένα στη συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Βερολίνο, σε αναμονή και των δηλώσεων του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, την ερχόμενη Τετάρτη.

«Με άρθρο του ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται κάθε αδιαλλαξία και προειδοποιεί κατά μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων», τιτλοφορεί η οικονομική Les Echo.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός καταγγέλλει την εμμονή ορισμένων θεσμών να προτείνουν λύσεις που κατά την άποψή του είναι "παράλογες"» υπογραμμίζει η εφημερίδα και προσθέτει:

«H Ελλάδα και οι πιστωτές της εξακολουθούν να δυσκολεύονται στο να βρουν τη βάση για μια συμφωνία». Στο δημοσίευμα αναπαράγονται αποσπάσματα από το άρθρο, η δε εφημερίδα εκτιμά ότι «την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται ότι η ΕΚΤ θα επιβεβαιώσει την αυστηρότητά της απέναντι στην Αθήνα».

Η «Les Echo» αναφέρεται παράλληλα στην πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη στην Αυγή, με την οποία ζητά να επιτραπεί στην Ελλάδα η εξαγορά ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Επίσης, αναφέρεται και στις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣKAI, σύμφωνα με τον οποίο, όπως σημειώνεται, η Ελλάδα θα μπορούσε να αναβάλει για εξάμηνο ή ακόμη ένα έτος την υλοποίηση ορισμένων προγραμματικών υποσχέσεων αντι- λιτότητας.

Ως «άρθρο-προειδοποίηση» αντιμετωπίζει η συντηρητική Figaro τη δημοσίευση του Αλέξη Τσίπρα στη Μοντ. «Είναι άραγε η τελευταία προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα;» τιτλοφορεί η Figaro και υπογραμμίζει: «O Αλέξης Τσίπρας προειδοποιεί τους Ευρωπαίους ηγέτες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θέλει μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων στην οποία να την καθοδηγούν οι ιδρυτικές χώρες και κατ' εξοχήν η Γαλλία και η Γερμανία.

Αρνείται επίσης στο να θεωρηθεί υπεύθυνος για την παράλυση των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες». Με άρθρο του στη «Monde», προσθέτει η εφημερίδα, «ο Έλληνας πρωθυπουργός εξηγεί ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι».

Σχετικά με την απόρριψη από τον Αλέξη Τσίπρα της ιδέας για μια Ευρώπη «δύο ταχυτήτων», η εφημερίδα εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε έχοντας υπ' όψιν του τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν, στην εφημερίδα της Κυριακής «JDD» υπέρ μιας «ιδανικής Ευρώπης» που θα μπορούσε να είναι «δύο ταχυτήτων».

Η εφημερίδα παραθέτει αποσπάσματα με τις θέσεις του πρωθυπουργού για τους «σκληρούς κανόνες λιτότητας» που θα μπορούσε να επιβάλλει ο «κεντρικός πυρήνας μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, σε χώρες με πρόγραμμα».

Σχετικά με τις επιλογές που επιβάλλονται πλέον στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε μια στρατηγική "ρεαλισμού για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ισότητας και της δημοκρατίας" ή σ’ αυτήν "της ρήξης και τελικά της διαίρεσης"».

Συνοψίζοντας τη στάση και τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, το δημοσίευμα καταλήγει: «Μια τέτοια στάση θα μπορούσε να ωθήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να προχωρήσουν στη διαίρεση, που είναι προφανής όσο ποτέ άλλοτε» λέει η Figaro.

«H Ελλάδα στην καρδιά μιας σύγκρουσης ανάμεσα σε δύο ευρωπαϊκές στρατηγικές» τιτλοφορεί η κομουνιστική «Humanite» και προσθέτει: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός αποδίδει το μπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων στη σύγκρουση ανάμεσα σε δύο οράματα για την Ευρώπη: Tο ένα αποδέχεται τη δημοκρατία, το άλλο αποσκοπεί στη θέσπιση μιας ευρωζώνης δύο ταχυτήτων με έναν κεντρικό πυρήνα που θα επιβάλλει τη λιτότητα.

Η εφημερίδα αναπαράγει σχεδόν ολόκληρο το άρθρο του Έλληνα πρωθυπουργού.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρίσι: Ο γαλλικός Τύπος για το άρθρο Τσίπρα στη Le Monde"

Πυρ ομαδόν από τον διεθνή Τύπο στον Τσίπρα για το άρθρο στη Monde

Πολλές αντιδράσεις προκάλεσε το άρθρο του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη γαλλική Le Monde.
Αυτές καταγράφονται σε πολλά από τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου. Bild, Forbes, Bloomberg, Financial Times σχολιάζοντας σήμερα το άρθρο του κ.Τσίπρα υποστηρίζουν πως ανέβασε προκλητικά τη ρητορική του βάζοντας νέα εμπόδια στη συμφωνία. Ενδεικτικές είναι φράσεις όπως «η αίσθηση του χάους γύρω από τις διαπραγματεύσεις αυξήθηκε», «οι πιθανότητες χρεοκοπίας αυξάνονται μετά το άρθρο του Τσίπρα», «η Ελλάδα προειδοποιεί, ενώ το τέλος του παιχνιδιού πλησιάζει».
Forbes: Οι πιθανότητες χρεοκοπίας αυξάνονται μετά το άρθρο του Τσίπρα
«Ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε προκλητικά τη ρητορική του σε οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τρόικα. Ουσιαστικά, δημοσιοποίησε τις καταγγελίες προς τους δανειστές που αποτελούν από την αρχή τη διαπραγματευτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ».
Με αυτά τα λόγια κρίνει ο δημοσιογράφος του Forbes, Tim Worstall, το πρόσφατο άρθρο του Έλληνα πρωθυπουργού στην εφημερίδα «Le Monde». Σημειώνει ότι αρκετά από τα θέματα που θίγει ο Αλέξης Τσίπρας στο εν λόγω άρθρο έχουν γίνει ήδη δεκτά από τους τρεις θεσμούς, ενώ κάποια άλλα στα οποία εκείνος εμμένει, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά από τους πιστωτές. «Επομένως, ο Τσίπρας επαναλαμβάνει τις δικές του κόκκινες γραμμές, γνωρίζοντας (ή, τουλάχιστον, έχει καταλάβει) πως αποτελούν κόκκινες γραμμές και για την άλλη πλευρά. Αυτό δεν κάνει μια συμφωνία πιθανή», αναφέρει ο Worstall.
Συνεχίζει λέγοντας πως το πρόβλημα με το άρθρο στη γαλλική εφημερίδα είναι ότι δεν διαφοροποιείται από αυτό που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τέσσερις μήνες. Και ενώ υπάρχουν θέματα που οι δύο πλευρές έχουν πλησιάσει η μια την άλλη (το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος), υπάρχουν άλλα (συνταξιοδοτικό) που αποτελούν σημείο τριβής. Κατά τον Worstall, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πετύχει τη συμφωνία για το χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα και να μην θιχτεί το υπάρχον συνταξιοδοτικό σύστημα, ενώ οι πιστωτές λένε καταρχήν «ναι» στο στόχο του πλεονάσματος υπό την προϋπόθεση πως θα προχωρήσει η μεταρρύθμιση στις συντάξεις.
Η άλλη πλευρά
Το άρθρο αναφέρει πως υπάρχει και η πλευρά των πιστωτριών χωρών που θα κληθούν να δανείσουν χρήματα στην Ελλάδα για να αυξήσει τις συντάξεις. Με τη μόνη διαφορά πως πολλές από αυτές τις χώρες είναι πιο φτωχές από την Ελλάδα και οι συνταξιούχοι τους λαμβάνουν λιγότερα χρήματα, από τους αντίστοιχους της Ελλάδας. «Αυτή δεν είναι ρεαλιστική απαίτηση προς τους πολιτικούς των άλλων χωρών, μόνο και μόνο για να μιλήσει ο Τσίπρας στο δικό του ακροατήριο».
Γιατί το έγραψε
Ο Worstall προσπαθεί να εξηγήσει τι ακριβώς ήθελε να πετύχει ο Τσίπρας με το συγκεκριμένο άρθρο. Γράφει: «Περίπου το μισό κόμμα του Τσίπρα λέει πως θα ήταν καλύτερα να χρεοκοπήσει η Ελλάδα και να φύγει από το ευρώ. Αυτό θα ήταν αρκετό για να σημάνουν τα όργανα στην Ευρωζώνη και να αρχίσουν οι ηγέτες της να ξανασκέφτονται τα δεδομένα. Μόνο που είναι απίθανο να το κάνουν διότι θα πρέπει να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους τι θα περιλαμβάνει αυτή η νέα συμφωνία».
Για να καταλήξει ως εξής: «Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το εξής: αυτή θα είναι η τελευταία έκρηξη της φλογερής ρητορικής του Τσίπρα, πριν από τη συμφωνία; Θέλει κάτι να δείξει στο εγχώριο ακροατήριο; Ή είναι αυτό που πραγματικά ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι μπορούν να υπογράψουν; Οι πιθανότητες που δίνω για μια χρεοκοπία αυξάνονται».
Bild: «Ο Τσίπρας ρίχνει την ευθύνη στους άλλους»
Και η γερμανική «Bild» γράφει σήμερα ότι «Ο Τσίπρας ρίχνει την ευθύνη στους άλλους».
«Αθήνα – Πάντα φταίνε οι άλλοι! Το νόημα αυτής της φράσης φαίνεται πως οικειοποιείται και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας» γράφει η γερμανική εφημερίδα δίνει τη δική της ερμηνεία στο άρθρο του κ. Τσίπρα.
Σύμφωνα με τη Bild ο Πρωθυπουργός αντί να αναλάβει την ευθύνη για την κατάσταση της χώρας τη μεταθέτει στους πιστωτές. Η εφημερίδα στη συνέχεια αναφέρεται και στην τηλεδιάσκεψη του κ. Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, σημειώνοντας ότι «οι τρεις πολιτικοί συμφώνησαν στο ότι η λύση πρέπει να βρεθεί γρήγορα» ενώ προσθέτει ότι «το κλίμα κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ήταν πολύ καλό».
 Bloomberg: Η Ελλάδα προειδοποιεί, ενώ το τέλος του παιχνιδιού πλησιάζει
«Η Ελλάδα και οι πιστωτές της ανταλλάσσουν κατηγορίες για έλλειψη προόδου στις συνομιλίες ενώ χτυπούν οι καμπάνες του κινδύνου για την οικονομική πορεία της χώρας κατά την έναρξη αυτού του κρίσιμου μήνα», σημειώνει το Bloomberg στο κεντρικό του άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα προειδοποιεί, ενώ το τέλος του παιχνιδιού πλησιάζει -Η ανησυχία του Τσίπρα».
Και ενώ αναφέρει πως οι προθεσμίες που η ίδια η κυβέρνηση είχε προσδιορίσει ως καταληκτικές για τη συμφωνία, πέρασαν, το ειδησιογραφικό πρακτορείο αναφέρεται και αυτό στο άρθρο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη γαλλική Le Monde. «Ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός έγραψε στη Le Monde ότι η έλλειψη συμφωνίας δεν οφείλεται στην ελληνική αδιαλλαξία, ανώτερος Γερμανός νομοθέτης τόνιζε ότι είναι ευθύνη της Ελλάδας να τηρήσει τις μεταρρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί πριν ο Τσίπρας αναλάβει την εξουσία. Παράλληλα, διεθνής αξιωματούχος αποκάλυψε ότι οι πιστωτές συζητούν μια συμφωνία η οποία θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα για να αρθεί το αδιέξοδο».
Και εν συνεχεία το Bloomberg παραθέτει το άρθρο του Τσίπρα στη Le Monde και προσθέτει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός ζητά την παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.  
CNBC: Το χάσμα είναι και παραμένει βαθύ
Το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα αναλύθηκε επισταμένως και από ανθρώπους της αγοράς, στους οποίους απευθύνθηκε το αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Η βασική ομάδα της στρατηγικής της Rabobank αναφέρουν: «Τα λόγια του Τσίπρα αντανακλούν σε μεγάλοι βαθμό το πόσο βαθύ είναι και παραμένει το χάσμα όσον αφορά το επίπεδο των προσδοκιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της και μάλιστα αναδεικνύει τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα δύο μέρη».
Από την μεριά του ο Τζιμ Ριντ της Deutsche Bank, σημειώνει: «Τα λόγια του Τσίπρα μπορούν να χαρακτηριστούν προκλητική στάση έναντι των πιστωτών. Όλα τα αποτελέσματα εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά και έχουμε μπροστά μας μια κρίσιμη εβδομάδα. Η ένταση των πρωτοσέλιδων θα αυξηθεί όσο πλησιάζουμε προς την Παρασκευή».
Ρήξη και διάσπαση
Το CNBC αναφέρει πως στην ουσία ο Τσίπρας ακυρώνει τους ισχυρισμούς των πιστωτών ότι είναι η Ελλάδα εκείνη που δεν συνεργάζεται προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία. Παράλληλα προειδοποίησε για ρήξη και διάσπαση χρησιμοποιώντας τον τίτλο από το κλασικό βιβλίο του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, «Για ποιον χτυπάει η καμπάνα», λέγοντας ότι η ήπειρος βρίσκεται σήμερα σε ένα σταυροδρόμι.
Financial Times: Δυσκολεύει η συμφωνία
Σκεπτικιστής εμφανίζεται και ο Πίτερ Σπίγκελ στους Financial Times για την πιθανότητα συμφωνία μετά τα όσα έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στη Le Monde. Με άρθρο του στη βρετανική οικονομική εφημερίδα σημειώνει πως: ««Οι πιθανότητες της Ελλάδας να πετύχει μια συμφωνία για να λάβει τα κεφάλαια των 7,2 δισ. ευρώ φαίνονται ακόμη πιο «αδύναμες» την Κυριακή, μετά το άρθρο Τσίπρα που ανέφερε ότι οι θεσμοί έχουν παράλογες απαιτήσεις και θέλουν να υποβάλλουν σκληρή τιμωρία στην Ελλάδα.
Οι κατηγορίες Τσίπρα, που έγιναν στην Le Monde, πραγματοποιήθηκαν λίγες μόνο μέρες αφότου η κυβέρνησή του δήλωσε ότι μια συμφωνία είναι προ των πυλών.
Η αίσθηση του χάους γύρω από τις διαπραγματεύσεις αυξήθηκε.
Την Παρασκευή η Αθήνα πρέπει να καταβάλει περίπου 300 εκατ. προς το ΔΝΤ, κίνηση που θα παρακολουθείται στενά από τους πιστωτές ύστερα από τις δηλώσεις υπουργών ότι ίσως δεν καταβληθεί χωρίς χρηματική βοήθεια.
Επιπροσθέτως η χώρα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ τον Ιούνιο άλλα 1,2 δισ. ευρώ.
Αρκετοί αξιωματούχοι της ευρωζώνης «φοβούνται» ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία αυτή την εβδομάδα, ίσως να μην υπάρχει αρκετός χρόνος έως το τέλος Ιουνίου ώστε να νομοθετηθεί η λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθεί.
Η αβεβαιότητα οδήγησε σε σημαντική απόσυρση καταθέσεων, καθώς σε δυο μόλις ημέρες «έφυγαν» από τις τράπεζες 800 εκατ. ευρώ, επαναφέροντας τους φόβους για ένα bank run.
Οι τρεις θεσμοί – ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ- πρέπει να συμφωνήσουν στις νέες μεταρρυθμίσεις προτού απελευθερωθούν κεφάλαια αλλά στο άρθρο του στη Le Monde, o κ. Τσίπρας τους κατηγορεί ότι είναι ανυποχώρητοι παρά τις ελληνικές παραχωρήσεις.
«Η μη επίτευξη συμφωνίας, μέχρι στιγμής, δεν οφείλεται σε μια υποτιθέμενη άτεγκτη, αδιάλλακτη και ακατανόητη στάση της Ελλάδας», γράφει ο κ. Τσίπρας. «Οφείλεται στην επιμονή ορισμένων θεσμικών παραγόντων να καταθέτουν προτάσεις παράλογες και να δείχνουν παντελή αδιαφορία στην πρόσφατη δημοκρατική επιλογή του ελληνικού λαού».
Η κριτική αυτή φαίνεται να απευθύνεται στο ΔΝΤ, το οποίο έχει ακολουθήσει τη σκληρότερη γραμμή από τους τρεις θεσμούς, ιδιαίτερα αναφορικά με τις μειώσεις των συντάξεων στον δημόσιο τομέα, τις οποίες ο κ. Τσίπρας περιγράφει ως ήδη υπερβολικά μειωμένες.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης και της Αγγέλα Μέρκελ έχουν προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα ότι καμιά συμφωνία δεν είναι δυνατή χωρίς την έγκριση του ΔΝΤ.
Σε μια ξεκάθαρη «επίθεση» κατά του Βερολίνου, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε κάποιους εντός της Ε.Ε. ότι προσπαθούν να διασπάσουν την Ευρωζώνη, με την συγκέντρωση της εξουσίας ανάμεσα στα μέλη «πυρήνες» του ευρώ και στα υπόλοιπα, τα οποία θα πρέπει να προσδεθούν στον ακραίο φιλελευθερισμό, μέσω των κανόνων του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης.
Η Γερμανία εμφανίζεται ως ο μεγαλύτερος υποστηρικτής των κανόνων αυτών και μιας ισχυρής κεντρικής εξουσίας στις Βρυξέλλες για την επιβολή τους.
Για όσες χώρες αρνούνται να υποκύψουν στην νέα εξουσία η λύση θα είναι απλή: Σκληρή τιμωρία. Υποχρεωτική λιτότητα. Και, ακόμη περισσότερο, περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, πειθαρχικές κυρώσεις, πρόστιμα, ακόμη και παράλληλο νόμισμα, γράφει ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι αυτό το μονοπάτι θα σήμαινε την κατάλυση της δημοκρατίας στην Ευρώπη.
Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης τις τελευταίες μέρες έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα για την χρησιμοποίηση παρόμοιων δημόσιων δηλώσεων ως διαπραγματευτικό τέχνασμα, σε μια απόπειρα να δημιουργηθεί χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν, η οποία προτρέπει σε μια συμβιβαστική συμφωνία πιο αποδεκτή από την Αθήνα.
Αλλά ο ίδιος ο κ. Τσίπρας από καιρό θεωρείται από τους πιστωτές ως η καλύτερη ελπίδα για μια συμφωνία.
Ο ίδιος είχε προσωπικά παρέμβει το Φεβρουάριο για να επεκτείνει το πρόγραμμα διάσωσης κατά τέσσερις μήνες μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ χαμηλόβαθμων αξιωματούχων».
Telegraph: Ο Τσίπρας απειλεί να πυροδοτήσει πανευρωπαϊκή κρίση
Το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στη Le Monde σχολιάζει η βρετανική Telegraph μεταφράζοντάς το ως μία «προειδοποίηση πυροδότησης πανευρωπαϊκής κρίσης» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση που πιεστεί περισσότερο από τους Ευρωπαίους δανειστές.
«Γράφοντας στη Le Monde με έναν τόνο άγριας ανυπακοής μετά το αδιέξοδο του τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων, ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι οι κυρίαρχοι παίχτες της Ευρωζώνης προχωρούν "στην απόλυτη κατάργηση της δημοκρατίας στην Ευρώπη"» γράφει ο αρθρογράφος της Telegraph που συνεχίζει με ένα απόσπασμα του άρθρου του Αλέξη Τσίπρα στη Le Monde στο οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός σημειώνει ότι «για όσες χώρες αρνούνται να υποκύψουν στην νέα εξουσία η λύση θα είναι απλή: Σκληρή τιμωρία».
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε σε αυστηρό ύφος ότι η χώρα του δεν θα υποκύψει σε αυτά τα αιτήματα και αντίθετα θα αναλάβει δράση για «να μεταβάλει πλήρως τις οικονομικές και πολιτικές ισορροπίες σε ολόκληρη τη Δύση» τονίζει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας, στο οποίο ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει το πρόσφατο κείμενο του Έλληνα πρωθυπουργού ως «μία μεταμφιεσμένη προειδοποίηση» ότι η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει να παραβλέψει τα 330 δισ. ευρώ του χρέους της και να χρεοκοπήσει, παρά να παραβιάσει τις δικές της κόκκινες γραμμές.
Τα χρέη, εξηγεί η Telegraph, είναι ως επί το πλείστον προς τους Ευρωπαίους δανειστές και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η κατάσταση όμως, τονίζει, κατέστη κρίσιμη στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας όταν οι καταθέτες απέσυραν 800 εκατ. ευρώ μέσα σε δύο μέρες, αυξάνοντας έτσι τους φόβους ενός επικείμενου ελέγχου κεφαλαιακής κίνησης.
«Η επιλογή των λέξεων από τον Αλέξη Τσίπρα υπονοούν ότι η Ελλάδα μπορεί να στρέψει την πλάτη στο δυτικό σύστημα ασφαλείας επιλέγοντας να μπει στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας και της Κίνας» σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα επισημαίνοντας ότι το άρθρο στη Le Monde δημοσιεύθηκε την ώρα που ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μόλις είχε επιστρέψει από τη Μόσχα όπου είχε επαφές για τον Turkish Stream.
Business Insider: Δυσκολεύει την επίτευξη μιας συμφωνίας
Και το Business Insider σχολιάζει το άρθρο του Ελληνα πρωθυπουργού στη γαλλική Monde.
Αφού σχολιάζει πως το μόνο καλό νέο για την Ελλάδα είναι πως κατάφερε να περάσει το Σαββατοκύριακο χωρίς να επιβληθεί capital control (έλεγχοςε κεφαλαίων), στη συνέχεια υποστηρίζει πως ο κ.Τσίπρας έβαλε «φωτιά» στα Μέσα Ενημέρωσης με τη ρητορική του κατά της λιτότητας στο άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα.   
Ο συντάκτης ασκεί έντονη κριτική στον Ελληνα πρωθυπουργό για τα όσα αναφέρει «για πλήρη κατάργηση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη και την μη αποδεκτή διαίρεση της Ενωμένης Ευρώπης.  Για την αρχή της δημιουργίας ενός τεχνοκρατικού τερατουργήματος που θα οδηγήσει σε μια Ευρώπη εντελώς ξένη προς τις θεμελιώδεις αρχές της. Για τις χώρες που αρνούνται να υποκύψουν σε όλα αυτά η λύση θα είναι απλή: Σκληρή τιμωρία. Υποχρεωτική λιτότητας. Και ακόμη χειρότερα, περισσότεροι περιορισμοί στην κυκλοφορία των κεφαλαίων, πειθαρχικές κυρώσεις, πρόστιμα, ακόμη και ένα παράλληλο νόμισμα.
Κλείνοντας το  Business Insider υποστηρίζει πως ο κ.Τσίπρας παίζει στο πλήθος, αλλά τέτοιου είδους σχόλια σίγουρα δυσκολεύουν την επίτευξη μιας συμφωνίας.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρ ομαδόν από τον διεθνή Τύπο στον Τσίπρα για το άρθρο στη Monde "

Κομισιόν: Υπάρχει συναίνεση μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των Θεσμών

Συνεχίζονται οι ανταλλαγές απόψεων στο πλαίσιο του Brussels Group, μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των Θεσμών, προκειμένου να συμφωνηθεί ένας αξιόπιστος κατάλογος μεταρρυθμίσεων, ανέφερε η αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Κατά την τακτική ενημέρωση προς τον Τύπο, η Μ. Αντρέεβα επανέλαβε ότι δεν υπάρχει προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας και ότι η μόνη προθεσμία είναι το τέλος του Ιουνίου. Συνεχίζοντας, η εκπρόσωπος τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη συναίνεση μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των Θεσμών για το τι πρέπει να γίνει και πού πρέπει να οδηγηθούν οι συνομιλίες, στο πλαίσιο του Brussels Group. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι Θεσμοί εργάζονται «χέρι-χέρι» με το Brussels Group και έχουν πολύ καλή συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές.

Τέλος, η M. Αντρέεβα ανέφερε ότι οι συνομιλίες στο Brussels Group, σε τεχνικό επίπεδο, ήταν εντατικές καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ όλα τα μέλη του ήταν σε συνεχή επαφή. Σημείωσε ακόμη ότι οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Υπάρχει συναίνεση μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των Θεσμών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news