facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Δημοσκόπηση Metrisi: 6 στους 10 πιστεύουν ότι έρχεται νέο Μνημόνιο -Με 9,1 μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ

Η καθυστέρηση της συμφωνίας «τρομάζει» τους πολίτες
Δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα της πανελλαδικής τηλεφωνικής δημοσκόπησης της εταιρείας «METRISI», που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 28-29 Μαΐου σε δείγμα 1.108 ατόμων, για λογαριασμό του protothema.gr.
Πρώτον, ότι η χρονική καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία με τους θεσμούς δημιουργεί φόβο και ανασφάλεια στην πλειοψηφία των πολιτών -6 στους 10 πολίτες δηλώνουν ότι "τους φοβίζει"- και δεύτερον, ότι η πλειοψηφία προδικάζει τη συμφωνία με τους θεσμούς και την χαρακτηρίζει ως άλλο ένα Μνημόνιο, παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις περί του αντιθέτου.

• Το 58,9% των πολιτών αισθάνεται φόβο από τη χρονική καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, ομοίως 1 στους 4 των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μόνο το 28,6% αισθάνεται ικανοποίηση από την παράταση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.



• Το 60,1% πιστεύει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ μόνο το 21,7% πιστεύει ότι θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο.



• Άλλο ένα μνημόνιο θα είναι η συμφωνία, πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία, το 61,2 %, και μόλις το 26,6% πιστεύει ότι, εάν επέλθει συμφωνία, αυτή θα είναι σύμφωνη με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. 



Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μόνο το 60,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 60,9% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ πιστεούν ότι η συμφωνία δεν θα είναι «μακριά» από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.



• Μια ισχυρή μειοψηφία ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, 33,2%, και το 58,7% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ επιθυμούν μια σκληρότερη διαπραγμάτευση, ακόμα και αν αυτό σημαίνει έξοδο της χώρας από το ευρώ, σε αντίθεση με τους 7 στους 10 πολίτες που δεν επιθυμούν σκληρότερη διαπραγμάτευση.



Το 53,6% πιστεύει ότι, εάν τελικά επιτευχθεί συμφωνία, δεν χρειάζεται να τεθεί σε δημοψήφισμα, αλλά αρκεί η έγκρισή της από την κυβερνητική πλειοψηφία.

• Εάν όμως δεν επέλθει συμφωνία με τους θεσμούς, το 48,8% συμφωνεί με τη συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας, ενώ το 53,6% των πολιτών διαφωνεί με την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.



• Η προεξόφληση της επίτευξης συμφωνίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς αποτυπώνεται και στη μείωση της ανασφάλειας και του φόβου τόσο για έξοδο από το ευρώ όσο και για χρεοκοπία ή στάση πληρωμών από το Δημόσιο. καθώς επίσης και από το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία -71,4%- πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν επιθυμούν έξοδό μας από το ευρώ.



• Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει το ισχυρό «ατού» της κυβέρνησης, αφού η ικανοποίηση για το έργο και τις προσπάθειές του παραμένουν σε υψηλό ποσοστό (44,5%), παρότι παρουσιάζει σχετική πτώση σχεδόν έξι ποσοστιαίων μονάδων από τον Απρίλιο. 




Αντίθετα, η ικανοποίηση από την κυβέρνηση έχει περιορισθεί στο 33,2%, ενώ σε βασικούς τομείς της κυβερνητικής πολιτικής σχέδια νόμου ή νομοσχέδια διχάζουν την κοινή γνώμη.



• Η δυσαρέσκεια προς την κυβερνητική πολιτική απεικονίζεται επίσης σε δύο σημαντικά ευρήματα. Πρώτον, ότι το 52,4% πιστεύει ότι η κυβερνητική πολιτική αποδυνάμωσε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, δεύτερον, στο γεγονός ότι το 59,4% διαφωνεί με την κυβερνητική διαπραγματευτική προσπάθεια απέναντι στους θεσμούς, το 34,2% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ, για διαφορετικούς πιθανώς λόγους ο καθένας.




• Παράλληλα, αυξάνει την απογοήτευση για το μέλλον, με 6 στους 10 πολίτες να πιστεύουν ότι τόσο η κατάσταση στη χώρα όσο και στο οικογενειακό τους νοικοκυριό θα χειροτερέψει τους προσεχείς 12 μήνες.

• Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ με 33,2% παραμένει κυρίαρχος, με την διαφορά με τη ΝΔ (24,1%) σταθερή στο +9,1%. Το Ποτάμι παραμένει σταθερά στην τρίτη θέση με 6,3%, ενώ ενισχυμένοι, σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Απριλίου, είναι οι ΑΝΕΛ με 5,3%, το ΚΚΕ στο 5,3% και η Χρυσή Αυγή με 5,1%. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 3,1%, ενώ το «Άλλο Κόμμα» είναι ενισχυμένο στο 5,4% και η αδιευκρίνιστη ψήφος στο 12,2%.
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Metrisi: 6 στους 10 πιστεύουν ότι έρχεται νέο Μνημόνιο -Με 9,1 μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ "

Ρέντσι: Το μοντέλο της λιτότητας απέτυχε

Η στρατηγική της Λισαβόνας, μαζί με το μοντέλο που βασιζόταν μόνο στη λιτότητα, απέτυχε, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο οποίος μίλησε σε Φεστιβάλ Οικονομίας στην πόλη Τρέντο της βορειοανατολικής Ιταλίας.

«Κατά την άποψή μου η ατζέντα της Λισαβόνας απέτυχε, διότι το όνειρο μιας Ευρώπης επικεφαλής του πλανήτη δεν πραγματοποιήθηκε» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι επιθυμεί «ένα μοντέλο που να μην είναι αυτό της ανάπτυξης χωρίς απασχόληση, το οποίο να βασίζεται στο ταλέντο και στην καινοτομία. Το μοντέλο που ακουμπούσε μόνον στη λιτότητα απέτυχε, μια Ευρώπη η οποία βασίζεται αποκλειστικά στην πειθαρχία των προϋπολογισμών αποτελεί πρόβλημα».

Αναφερόμενος εξάλλου στα σχέδιά του για το μέλλον, ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε ότι «τον Σεπτέμβριο, όταν η Ιταλία θα έχει ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις της, θα αρχίσει με αποφασιστικότητα που δεν φαντάζεστε τη μάχη κατά της λιτότητας. Δεν λέω ότι θα πάμε να τα κάνουμε άνω κάτω, αλλά κάτι παρόμοιο».

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέντσι: Το μοντέλο της λιτότητας απέτυχε"

Πυρ ομαδόν από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον διορισμό Παναρίτη στο ΔΝΤ

Νέο μέτωπο ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι άνοιξε ο διορισμός της Έλενας Παναρίτη στη θέση της εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ καθώς το Σάββατο, λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών, βουλευτές και υπουργοί προχώρησαν σε ομοβροντία δηλώσεων αποδοκιμασίας για το πρόσωπο της κυρίας Παναρίτη.

Την επιλογή Παναρίτη αποδοκίμασε μέχρι και ο εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, «επαναλαμβάνοντας» τη δήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη μέσω Twitter με την οποία ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να επανεξετάσουν την επιλογή τους.



Στην ίδια γραμμή και ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο οποίος αφού ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για επιλογή του Γιάνη Βαρουφάκη είπε ότι «καλό είναι όλοι να αξιοποιούνται και όλοι να μπορούν να αλλάξουν θέση αλλά δεν είναι ανάγκη να είναι στην προμετωπίδα του αγώνα αλλά μπορούν να την επικουρούν και τότε θα ήταν χρησιμότερο».

Ακολούθησε το στέλεχος της Αριστερής πλατφόρμας Στάθης Λεουτσάκος ο οποίος ήταν κατηγορηματικός και ξεκάθαρος: Δεν συμφωνώ με την επιλογή της κυρίας Παναρίτη ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Ωστόσο, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του με την επιλογή Βαρουφάκη. Αναλυτικά, ο Νίκος Φίλης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, έγραψε: «Η επιλογή Παναρίτη για το Δ.Ν.Τ είναι ακατονόητη και προσβάλλει την κοινωνία. Πρόκειται για πρόσωπο που συμβολίζει το παρελθόν του μνημονίου. Δικαιολογημένα έχει προκαλέσει προβληματισμό στην Κ.Ο. Η απόφαση πρέπει να ληφθεί όχι από ένα πρόσωπο, αλλά από τα αρμόδια συλλογικά κυβερνητικά όργανα. Νίκος Φίλης».

Καταφανώς αρνητικό ήταν και το σχόλιο της ευρωβουλευτή Σοφίας Σακοράφα η οποία με το που έγινε γνωστός ο διορισμός Παναρίτη «χτύπησε» δύο φορές μέσω Twitter. «Η Παναρίτη εκπρόσωπος της πρώτης αριστερής κυβέρνησης; Ε, όχι, αυτό ξεπερνά τα όρια» έγραψε αρχικά και συμπλήρωσε σχεδόν άμεσα «καρφώνοντας» την κυβέρνηση για τις επιλογές της: «Δυστυχώς η Παναρίτη δεν είναι η πρώτη ατυχής επιλογή, αλλά είναι αυτή που ξεπερνά κάθε όριο».

«Δεν ήταν η καλύτερη επιλογή» σχολίασε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ανήκων στο προεδρικό περιβάλλον Δημήτρης Παπαδημούλης ο οποίος προχώρησε ένα βήμα παραπάνω: Δεν έχω καταλάβει ακριβώς και τις διαδικασίες με τις οποίες ελήφθη αυτή η απόφαση. 

Ο κ. Παπαδημούλης έθεσε, δε, ευρύτερο θέμα επιλογής προσώπων ζητώντας μετά τη λήξη της διαπραγμάτευσης να εξεταστούν πιο προσεκτικά οι επιλογές προσώπων που στελεχώνουν κρίσιμα πόστα της κορυφής, του κράτους και της ευρύτερης κυβερνητικής μηχανής». «Δεν είμαι ευτυχής με αρκετές από τις επιλογές» κατέληξε.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, την Τετάρτη, στη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον πρωθυπουργό, διενεργήθηκε άτυπη ψηφοφορία μεταξύ των κυρίων Βαρουφάκη, Σταθάκη, Δραγασάκη και Τσακαλώτου, κατά την οποία ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτης καταψήφισε την πρόταση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επέλεξε ουδέτερη στάση («λευκό») και μόνο οι κύριοι Βαρουφάκης και Σταθάκης τάχθηκαν υπέρ της συγκεκριμένης επιλογής.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και παρότι γνώριζε πως η υποψηφιότητα δεν συγκέντρωνε την έγκριση που απαιτείτο, ο υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης φέρεται να έσπευσε να προωθήσει άμεσα το αίτημα ορισμού της κυρίας Παναρίτη προς το ΔΝΤ, προκειμένου να προκαταλάβει τυχόν αρνητική εξέλιξη και αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρ ομαδόν από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον διορισμό Παναρίτη στο ΔΝΤ"

Νέο σενάριο: Έξοδος για λίγο της Ελλάδος από το ευρώ

Με τρία σενάρια, εκ των οποίων το ένα θεωρείται εξαιρετικά δυσοίωνο, βρίσκεται αντιμέτωπος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με την Καθημερινή την στιγμή που η Αθήνα πιέζεται όχι μόνο από τους δανειστές αλλά και από τον χρόνο που μετρά αντίστροφα ως την 5η Ιουνίου.

Συμφωνία το συντομότερο δυνατό

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο η Αθήνα θα καταλήξει μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα σε μια επώδυνη συμφωνία η οποία εντός της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να επικυρωθεί από το Eurogroup προκειμένου να αποκατασταθεί η ρευστότητα. Ο πρωθυπουργός φέρεται να δεσμεύτηκε στην τηλεδιάσκεψη με την Αγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, ότι έως το Σάββατο το βράδυ η Αθήνα θα ήταν σε θέσει να καταθέσει την τελική πρότασή της η οποία θα καλύπτει το 80% των ζητημάτων που εγείρουν οι δανειστές.

Αναβολή πληρωμών προς το ΔΝΤ

Παράταση του αδιεξόδου προβλέπει το δεύτερο σενάριο, με την Αθήνα να επαναλαμβάνει την απειλή ότι δεν θα καταβάλει τις προγραμματισμένες δόσεις προς το ΔΝΤ και το ελληνικό ζήτημα αποτελέσει το κύριο θέμα συζήτησης σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής ή στο προγραμματισμένο για τις 24 Ιουνίου συμβούλιο των ηγετών της Ε.Ε. Πάντως το ενδεχόμενο μη καταβολής της επόμενης δόσεις οδηγεί την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα σε «αχαρτογράφητα νερά». Αγνωστο παραμένει αν η Κριστίν Λαγκάρντ επιλέξει να μην εξαντλήσει το περιθώριο των 30 ημερών προκειμένου να διαπιστωθεί η αδυναμία πληρωμής, όπως και το πως θα αντιδράσουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι ελληνικές τράπεζες.

Δίμηνο μορατόριουμ

Το τρίτο σενάριο, το οποίο έχει τεθεί από το βρερολίνο προβλέπει το πάγωμα της διαπραγμάτευσης με ένα «δίμηνο μορατόριουμ» προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να έχει το χρόνο για να αναζητήσει διαφορετική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η να προβεί σε δημοψήφισμα ή και σε εκλογές ώστε να μεταβληθεί το περιεχόμενο της λαϊκής εντολής που δεν του επιτρέπει να μεταβάλει τις κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ. Το σενάριο αυτό που χαρακτηρίζεται «δυσοίωνο» ενδεχομένως να επιφέρει ακραίες οικονομικές εξελίξεις όπως κεφαλαιακούς ελέγχους και έκδοση «υποσχετικών πληρωμής» ελλείψει ρευστότητας.

Τα ελληνικά... προαπαιτούμενα

Υπό το πρίσμα των κινδύνων του δεύτερου και του τρίτου σεναρίου ο πρωθυπουργός εργάζεται για την επίτευξη συμφωνίας τις επόμενες ημέρες στην οποία να προβλέπεται χαμηλό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015, μετάθεση των εργασιακών και του ασφαλιστικού στο φθινόπωρο, «άνοιγμα παραθύρου» για την ελάφρυνση του χρέους και διοχέτευση κονδυλίων από την Ε.Ε. για την ανάπτυξη. Στόχος είναι η συμφωνία να είναι διαχειρίσιμη πολιτικά, χωρίς σε αυτήν να υπάρχει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις και χωρίς να υπάρξει αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ για τα είδη ευρείας κατανάλωσης.

thetoc
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο σενάριο: Έξοδος για λίγο της Ελλάδος από το ευρώ"

Μαραθώνια η συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα συνεδρίασε, από το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ του Σαββάτου, η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην συνεδρίαση παρευρέθηκαν εκτός του Πρωθυπουργού, οι Γ. Βαρουφάκης, Γ. Δραγασάκης, Ευκλ. Τσακαλώτος, Γ. Σταθάκης, Σαγιάς, Τ. Κορωνάκης και Χρ. Μαντάς.

Λίγο πριν τις 8.00 το βράδυ αποχώρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Δραγασάκης.

Σε ό,τι αφορά το προσχέδιο της συμφωνίας, θα βασίζεται στην παραδοχή ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, θα είναι στο 0,7- 0,8% ΑΕΠ, αντί 3%.

Μεγάλο «αγκάθι» είναι ο ΦΠΑ, καθώς οι δανειστές επιμένουν σε ριζική ανατροπή συντελεστών, εξαιρέσεων και απαλλαγών, που φέρνουν επιβαρύνσεις.

Βέβαιη θεωρείται η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για έναν ακόμα χρόνο, με μόνη διόρθωση αυτή που μπορεί να προέλθει από την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης.

Όσον αφορά στο εργασιακό, η Αθήνα προτείνει νέου τύπου συλλογικές συμβάσεις, ενώ σε 2η φάση θα ξεκινήσει η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαραθώνια η συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης"

Λαπαβίτσας: Δεν βλέπω συμφωνία ούτε τη Δευτέρα, ούτε την Τετάρτη, ούτε την Παρασκευή

Σε τελείως διαφορετικό κλίμα από αυτό που μεταφέρουν κυβερνητικά στελέχη για το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας τα επόμενα 24ωρα εμφανίστηκε το Σάββατο ο Κώστας Λαπαβίτσας.

«Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε συμφωνία την Δευτέρα. Ούτε την Τετάρτη ούτε την Παρασκευή, δεν βλέπω τα πραγματικά στοιχεία που να με κάνουν να πιστεύω κάτι τέτοιο. Δεν βλέπω συμφωνία ούτε την ερχόμενη εβδομάδα, υπάρχει μεγάλη και σημαντική απόσταση με τους δανειστές» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στα Παραπολιτικά 90,1.

Ο κ. Λαπαβίτσας υποστήριξε ότι φέτος η ανάπτυξη θα είναι χαμηλή χαρακτηρίζοντας ότι θα είναι δύσκολο να καλυφθεί το ενδεχόμενο κενό που θα δημιουργηθεί «με τρόπο συμβατό με το πρόγραμμά μας».

Δήλωσε, επίσης, «ξαφνιασμένος» από την επιλογή Παναρίτη για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στο ΔΝΤ εκτιμώντας ότι «θα δημιουργήσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ». «Δεν βλέπω πως θα προωθήσει την γενικότερη υπόθεση της Ελλάδας στην παγκόσμια σκηνή. Η τοποθέτηση αυτή ήταν προβληματική από την πρώτη στιγμή» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς, τέλος, για το ενδεχόμενο να τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή τόνισε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένοι αλλά θα πρέπει να διαβουλευτούν με τον λαό γιατί η νομιμοποίηση των βουλευτών προκύπτει πάντα από την βούληση του λαού.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαπαβίτσας: Δεν βλέπω συμφωνία ούτε τη Δευτέρα, ούτε την Τετάρτη, ούτε την Παρασκευή"

Υπουργείο Εργασίας: Καμία δαπάνη για ανακαίνιση του γραφείου του Π. Σκουρλέτη

Για πόλεμο παραπληροφόρησης κάνει λόγο το υπουργείο Εργασίας , σχετικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ανακαίνιση του γραφείου του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη .

Το υπουργείο εξέδωσε νέα ανακοίνωση:

Φαίνεται πως σε κάποιους δεν έφτανε η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, ότι «Στο γραφείο του υπουργού Εργασίας κ. Πάνου Σκουρλέτη δεν έχει αλλάξει τίποτα. Μπορούν να το βεβαιώσουν δεκάδες συνδικαλιστές και όλοι οι εργαζόμενοι του υπουργείου που γνωρίζουν τον χώρο», αναφέρει σε νέα ανακοίνωση το υπουργείο εργασίας.

«Επαναλαμβάνουμε λοιπόν:

Ούτε ένα ευρώ δεν έχει δαπανηθεί για εργασίες ή ανακαίνιση του γραφείου του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη.

Η σχετική δαπάνη αφορά εργασίες δημιουργίας γραφείων για τις συνολικές ανάγκες του υπουργείου Εργασίας, στη βάση της νέας δομής του.

Πρόκειται, σε κάθε περίπτωση για έναν πόλεμο παραπληροφόρησης, με τους εμπνευστές της να αποκαλύπτονται, ενθαρρυμένοι από το πόσο καλά υπηρετήθηκε η μεθόδευσή τους από διάφορα μέσα ενημέρωσης. Τους μάθαμε πλέον καλά, κυρίως όμως τους έμαθε ο κόσμος», τονίζει το υπουργείο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Εργασίας: Καμία δαπάνη για ανακαίνιση του γραφείου του Π. Σκουρλέτη"

Καμπάνια κατά της συμφωνίας ξεκινά η κομμουνιστική τάση του ΣΥΡΙΖΑ

Για «κυβερνητικά ψέματα» και «υποκρισία» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνοντας εκστρατεία κατά της συμφωνίας, την οποία χαρακτηρίζει «(αν)έντιμο συμβιβασμό».

Απαντώντας, μάλιστα, σε όσα είπε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς για την επιβολή κομματικής πειθαρχίας κατά την ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή η ΚΟ.ΤΑ. αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι «οι εκφραστές της ηγετικής ομάδας και της κυβέρνησης που αρνούνται να εφαρμόσουν τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν για "κομματική πειθαρχία"».

Καλεί, τέλος, την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη «να λάβει σαφή θέση και να ταχθούν ξεκάθαρα υπέρ της καταψήφισης της σχεδιαζόμενης συμφωνίας».

Η ανακοίνωση της ΚΟ.ΤΑ. έχει ως εξής:

Καμία πειθαρχία στο συμβιβασμό με τα Μνημόνια! Η Κομμουνιστική Τάση απευθύνει έκκληση κοινής δράσης σε όλους τους διαφωνούντες και ξεκινά ανοικτές συζητήσεις και εκδηλώσεις ενάντια στον (αν)έντιμο συμβιβασμό.

Οι εκφραστές της ηγετικής ομάδας και της κυβέρνησης που αρνούνται να εφαρμόσουν τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν για «κομματική πειθαρχία». Αντίθετα, η απειθαρχία στις απειλές τους είναι καθήκον κάθε αριστερού αγωνιστή.

Η Κομμουνιστική Τάση δεν πειθάρχησε, ούτε πρόκειται να πειθαρχήσει στην πολιτική του (αν)έντιμου συμβιβασμού με τα Μνημόνια. Καλούμε κάθε αριστερό βουλευτή να δηλώσει από τώρα ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη νέα Μνημονιακή συμφωνία που ετοιμάζεται. Η ηγεσία της Αριστερής Πλατφόρμας (Αριστερό Ρεύμα - Κόκκινο Δίκτυο) και όλες οι φωνές στο κόμμα που διαφωνούν με την πολιτική του συμβιβασμού, πρέπει να λάβουν σαφή θέση και να ταχθούν ξεκάθαρα υπέρ της καταψήφισης της σχεδιαζόμενης συμφωνίας, που δεν μπορεί να είναι συμβατή με τις προεκλογικές δεσμεύσεις.

Απευθύνουμε για μια ακόμα φορά (δείτε την προηγούμενη αναπάντητη έκκλησή μας) έκκληση για ενότητα και κοινή δράση προς την Αριστερή Πλατφόρμα και τις υπόλοιπες αντιπολιτευτικές φωνές.

Ταυτόχρονα, έχοντας διεξάγει εκστρατεία συλλογής υπογραφών από μέλη και υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της άμεσης κατάργησης των Μνημονίων, της διαγραφής του χρέους και της πλήρους εφαρμογής του προεκλογικού προγράμματος και έχοντας καταθέσει στην ΚΕ σχετικό ψήφισμα με περισσότερες από 500 υπογραφές, η Κομμουνιστική Τάση ξεκινά ένα νέο κύκλο ανοικτών συζητήσεων και εκδηλώσεων (η αρχή έγινε ήδη την Πάτρα), στις οποίες θα προσκληθούν ομιλητές από όλο τα φάσμα της αριστεράς του κόμματος (περισσότερες πληροφορίες τις επόμενες ώρες).

Αρκετά με τα κυβερνητικά ψέματα και την υποκρισία! Η λαϊκή εντολή στις 25 του Γενάρη ήταν να καταργηθούν τα Μνημόνια και να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους.

- Στάση πληρωμών - διαγραφή του χρέους!
- Άμεση κατάργηση των Μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων!
- Όχι στο νέο Μνημόνιο!
- Άμεση εφαρμογή των προεκλογικών δεσμεύσεων και χρηματοδότησή τους από ριζοσπαστικά μέτρα ενάντια στο κεφάλαιο και τον πλούτο! Μόνη λύση η εφαρμογή ενός σχεδίου σοσιαλιστικής ρήξης (δείτε εδώ το πρόγραμμα που προτείνουμε).
- Έκτακτο δημοκρατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση αλλαγή πολιτικής!
- Συσπειρωθείτε στην Κομμουνιστική Τάση!


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμπάνια κατά της συμφωνίας ξεκινά η κομμουνιστική τάση του ΣΥΡΙΖΑ"

Παπανδρέου: «Να ξεπεράσουν κάθε τιμωρητική λογική και να αναλογιστούν τις ιστορικές τους ευθύνες»

Στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από την ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμικούς εταίρους, αναφέρεται σε άρθρο του ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου.

Στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του «Κινήματος», ο πρώην πρωθυπουργός επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα ότι «αν αποτύχουμε, ούτε οι Έλληνες, ούτε άλλος ευρωπαϊκός λαός θα βγει κερδισμένος» και παράλληλα καλεί την κυβέρνηση να «υιοθετήσει άμεσα πνεύμα μεταρρυθμιστικό παντού».

Απευθυνόμενος στους εταίρους, σημειώνει ότι «οφείλουν να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα, με τις θυσίες των Ελλήνων, έχει κάνει ήδη μια μεγάλη προσαρμογή, που πρέπει να τύχει του σεβασμού τους. Οφείλουν να κατανοήσουν ότι, αντί της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της λιτότητας, πρέπει να δώσουν χώρο στη δημοσιονομική υπευθυνότητα και την ανάπτυξη».

Τέλος, καλεί αφενός τον πρωθυπουργό να «υπερβεί τα κομματικά τείχη που στενεύουν τους ορίζοντες τους οποίους έχει ανάγκη η χώρα και να επιτελέσει τον εθνικό του ρόλο» και αφετέρου τους εταίρους «να ξεπεράσουν κάθε τιμωρητική λογική και να αναλογιστούν τις ιστορικές τους ευθύνες έναντι αυτού του πρωτόγνωρου δημοκρατικού εγχειρήματος που υπηρετούν».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παπανδρέου: «Να ξεπεράσουν κάθε τιμωρητική λογική και να αναλογιστούν τις ιστορικές τους ευθύνες»"

Περισσότεροι από 2.000 νεκροί λόγω καύσωνα στην Ινδία

Το κύμα καύσωνα που πλήττει εδώ και εβδομάδες την Ινδία έχει προκαλέσει τον θάνατο 2.000 και πλέον ανθρώπων, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στην Ινδία, το 2015 ωστόσο είναι η δεύτερη φονικότερη χρονιά που έχει καταγραφεί στην ιστορία της χώρας και η πέμπτη φονικότερη που έχει καταγραφεί παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το EM- DAT, μία διεθνής βάση δεδομένων που αφορούν φυσικές καταστροφές.

Τα κρατίδια Άντρα Πραντές και Τελανγκάνα, στα νότια της χώρας, έχουν πληγεί περισσότερο από τον καύσωνα και καταμετρούν 1.979 θανάτους. Επιπλέον δεκαεπτά άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Ορίσα στο ανατολικό τμήμα και άλλοι εννέα σε άλλες περιοχές, ανεβάζοντας τον απολογισμό στους 2.005 νεκρούς.

Το 1998 2.451 άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια του φονικότερου καύσωνα στην ιστορία της χώρας, σύμφωνα με τα δεδομένα του EM-DAT.

Στο Άντρα Πραντές και την Τελανγκάνα, η κυβέρνηση διεξαγάγει εκστρατεία επιμόρφωσης των πολιτών προκειμένου να ενημερώσει τις ευπαθείς ομάδες και να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την ζέστη.

Οι αρχές συμβουλεύουν τους πολίτες να πίνουν πολύ νερό και να αποφεύγουν να κυκλοφορούν έξω.

«Η θερμοκρασία έχει μειωθεί λίγο όμως εμείς έχουμε βγει στους δρόμους για να εξηγήσουμε στους πολίτες πώς να προστατευθούν» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπεύθυνος των υπηρεσιών διαχείρισης φυσικών καταστροφών του κρατιδίου Τελανγκάνα, Μπ. Μέενα, όπου 489 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από τη ζέστη.

«Οι θάνατοι θα μειωθούν τις επόμενες ημέρες» διαβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συνάδελφός του από το Άντρα Πραντές, όπου 1490 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω του καύσωνα.

Σήμερα η ανώτερη θερμοκρασία αγγίζει τους 45 βαθμούς κελσίου, οι μετεωρολόγοι στο Νέο Δελχί προειδοποιούν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα σε πολλά κρατίδια.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Περισσότεροι από 2.000 νεκροί λόγω καύσωνα στην Ινδία"

Ισχυρός σεισμός 8,5 Ρίχτερ στην Ιαπωνία

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 8,5 Ρίχτερ έπληξε το Σάββατο την Ιαπωνία, με το επίκεντρό της να υπολογίζεται στον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της ασιατικής χώρας. Το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS) έκανε λόγο για 7,8 Ρίχτερ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή υλικές ζημιές, καθώς υπολογίζεται ότι το εστιακό βάθος της δόνησης, η οποία έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο Τόκιο, ήταν μεγάλο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι, ενώ δεν καταγράφηκαν προβλήματα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, το οποίο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές στον σεισμό των 9 Ρίχτερ το 2011.

Οι διάδρομοι προσγείωσης- απογείωσης στο αεροδρόμιο Ναρίτα του Τόκιο λειτουργούν κανονικά, διακόπηκαν ωστόσο τα δρομολόγια της υπερταχείας που συνδέει το Τόκιο με την Οζάκα λόγω διακοπής στην ηλεκτροδότηση, μετέδωσε το εθνικό δίκτυο NHK.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισχυρός σεισμός 8,5 Ρίχτερ στην Ιαπωνία"

Διασώθηκαν 4.200 μετανάστες στη Μεσόγειο σε ένα 24ωρο

Περισσότεροι από 4.200 μετανάστες που επιχειρούσαν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο και να φθάσουν στην Ευρώπη διασώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τις βάρκες με τις οποίες ταξίδευαν, ανακοίνωσε σήμερα το Λιμενικό Σώμα της Ιταλίας.

Iταλικά, γερμανικά, βελγικά και βρετανικά πλοία έχουν διασώσει συνολικά 4.243 ανθρώπους συνολικά από αλιευτικά σκάφη και φουσκωτές λέμβους που έπλεαν στη Μεσόγειο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Διασώθηκαν 4.200 μετανάστες στη Μεσόγειο σε ένα 24ωρο"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από τις 5:30μμ στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της διεξαγωγής αγώνα δρόμου με σύνθημα «Δρόμος Ελπίδας - Ποτέ πια Ναζισμός». Την δράση οργανώνουν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 74ων χρόνων από την υποστολή της ναζιστικής σημαίας από την Ακρόπολη τα ξημερώματα της 31η Μαΐου του 1941 από τους Λάκη Σάντα και Μανώλη Γλέζο. Η εκκίνηση και ο τερματισμός του αγώνα θα γίνει στην είσοδο της Ακρόπολης.

Συγκεκριμένα θα τεθεί σε ισχύ απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις κατωτέρω λεωφόρους, οδούς και πλατείες ως εξής:

- Λ. Συγγρού, στο τμήμα μεταξύ της οδού Αθ. Διάκου και της Λ. Αμαλίας και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο και στα δυο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
- Λ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους έως την πρώτη παράλληλο και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.
- Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της.
- Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα μεταξύ των λεωφόρων Βασ. Κων/νου και Αμαλίας και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.
- Πλ. Συντάγματος.
- Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους έως την πρώτη παράλληλο.
- Ακαδημίας, στο τμήμα μεταξύ της οδού Κανάρη και της Λ. Βασ. Σοφίας.
- Σταδίου, στο τμήμα μεταξύ των οδών Αμερικής και Βασ. Γεωργίου Α'.
- Μητροπόλεως, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
- Aιόλου, στο τμήμα μεταξύ των οδών Μητροπόλεως και Ερμού.
- Αθηνάς, στο τμήμα μεταξύ της οδού Ευριπίδου και της Πλατείας Μοναστηρακίου και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.
- Ερμού, στο τμήμα μεταξύ της οδού Αιόλου και της Πλατείας Ασωμάτων.
Επίσης θα ισχύσει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στους εξής δρόμους:
Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ζαχάρωφ και Βασ. Αλεξάνδρου, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Βασ. Κων/νου.
Λ. Βασ Κων/νου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Βασ. Αλεξάνδρου και τη Λ. Βασ. Όλγας, ρεύμα κυκλοφορίας προς οδό Αρδηττού.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας"

Απίστευτο: Όλη η Μύκονος ένα αυθαίρετο με τη «βούλα» της Δικαιοσύνης

Έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα «θαύματα» του τουρισμού παγκοσμίως. Εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο «προσκυνούν» τις παραλίες της, τον ήλιο της και τη νυχτερινή ζωή της. Ο λόγος για τη Μύκονο, που αν και αποτελεί το «βαρύ χαρτί» του ελληνικού τουρισμού, κινδυνεύει να χαρακτηριστεί με τη «βούλα» της Δικαιοσύνης, ως το μεγαλύτερο αυθαίρετο των Κυκλάδων! 

Και αυτό όχι για τα φημισμένα μπαράκια πάνω στο κύμα «ταυτόσημα» για πολλούς της απόλυτης διασκέδασης - ή για την άναρχη και ραγδαία ανάπτυξή της, αλλά γιατί σε όλη την επιφάνειά της διαθέτει μόνο δυο επίσημα χαρακτηρισμένους δρόμους! Πρόκειται για την μεγαλύτερη πολεοδομική «πληγή» της Μυκόνου που προκαλεί πλήθος δικαστικών διενέξεων, μεταξύ επαγγελματιών του τουρισμού  που «τρέχουν» στο νησί των Ανέμων μεγάλες επιχειρήσεις, τις οποίες θέλουν να επεκτείνουν, καθώς βλέπουν πως κάθε χρόνο η Μύκονος αποδεικνύεται ολοένα και λιγότερη σε υποδομές για να υποδεχθεί τους επισκέπτες της. 



Μια από αυτές τις αντιδικίες που απειλεί, κυριολεκτικά να αλλάξει άρδην το πολεοδομικό σκηνικό στη Μύκονο, παρουσιάζει σήμερα το «Πρώτο Θέμα». Η δικαστική «διελκυστίνδα» εκτυλίσσεται μεταξύ τριών μεγάλων ιδιοκτητών ξενοδοχείων του νησιού και μιας Ελληνίδας, που αποφάσισε να επενδύσει στο νησί. Πλέον, για την υπόθεση αναμένεται να αποφανθεί οριστικά το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ενώ μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί δυο δικαστικές αποφάσεις με διαφορετικό περιεχόμενο και σκεπτικό η κάθε μια. 

Η Ελληνίδα, που διαμένει μόνιμα στο Μαϊάμι, αγόρασε πολυτελές ακίνητο στο νησί προκειμένου να το εκμεταλλεύεται τουριστικά. Όπως, αναφέρεται σε δυο αγγελίες που «ανέβηκαν» σε Ιστοσελίδα Real Estate στο Διαδίκτυο, η βίλα ιδιοκτησίας της, με την «υπέροχη θέα στη Δήλο» έχει ανεγερθεί σε 1100 τ.μ. οικόπεδο, διαθέτει εννέα υπνοδωμάτια και διατίθεται προς ενοικίαση αλλά και προς πώληση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή πώλησης του ακινήτου ανέρχεται στο 1.300.000 ευρώ, ενώ το τίμημα για την ενοικίασή του ανέρχεται στις 2.500 ευρώ, ημερησίως.

Στο δρόμο όμως που βρίσκεται η βίλα, έχουν την «έδρα» τους τρία ξενοδοχεία, εκ των οποίων το ένα πέντε αστέρων, που εδώ και χρόνια έχει πληρότητα της τάξεως 100%. Για το λόγο αυτό οι ιδιοκτήτες του αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επέκτασή του, εκδίδοντας σχετικές άδειες για δυο ακόμη ξενοδοχειακές μονάδες 70 συνολικά κλινών. Μάλιστα, οι ξενοδοχειακές αυτές μονάδες εντάχθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο. 



Λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο 

Από το σημείο αυτό όμως ξεκινούν τα προβλήματα για τους ξενοδόχους που όπως φαίνεται μάλλον λογάριασαν χωρίς την  ...ξενοδόχο. Η Ελληνίδα ιδιοκτήτρια της βίλας προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ανασταλεί και στη συνέχεια να ακυρωθεί η οικοδομική άδεια που επέτρεψε τη δημιουργία των νέων ξενοδοχειακών μονάδων. 

Με την αίτησή της, η προσφεύγουσα ζητεί την αναστολή εκτέλεσης της οικοδομικής άδειας -εκδόθηκε από τη Διεύθυνση  Πολεοδομίας του Δήμου Σύρου Ερμούπολης - υποστηρίζοντας ότι ο δρόμος που περνάει μπροστά από τα ξενοδοχεία και τη δική της βίλα δεν έχει «κοινόχρηστο χαρακτήρα διότι δεν έχει αναγνωριστεί με διοικητική πράξη» και επομένως η «η προσβαλλόμενη οικοδομική άδεια είναι μη νόμιμη».

Η προσφεύγουσα μεταξύ άλλων υποστήριξε στην αίτηση αναστολής της πως από την κατασκευή της επίμαχης ξενοδοχειακής μονάδας δίπλα από το δικό της ακίνητο, θα έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση της περιοχής και του φυσικού περιβάλλοντος. Ακόμη, υποστήριξε ότι το οικόπεδο που βρίσκονται τα υπό κατασκευή επίδικα ακίνητα δεν έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο όπως απαιτεί η νομοθεσία. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την ίδια, είναι παράνομη η ρυμοτόμηση λόγω έλλειψης απόφασης του νομάρχη. 

Από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι υποστήριξαν στο ΣτΕ πως έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου και έχουν επιδοτηθεί με ποσό 1.920.490 ευρώ. Παράλληλα, ανέφεραν πως για την υλοποίηση του σχεδίου έλαβαν δάνειο ύψους 2.315.885 ευρώ ενώ οι ίδιοι θα καταβάλουν το υπόλοιπο ποσό ύψους 1.412.125 ευρώ.  Όπως τόνισαν, για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου έχουν τεθεί ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και αν αποφασιστεί η αναστολή της άδειας που τους χορηγήθηκε, τότε θα ματαιωθεί και η επένδυσή τους.

Ωστόσο, τα επιχειρήματα τους αυτά έπεσαν στο «κενό». Έχασαν τη δικαστική μάχη στο ΣτΕ καθώς έγινε δεκτή η αίτηση για αναστολή εκτέλεσης που είχε καταθέσει η ιδιοκτήτρια της βίλας. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με την απόφαση που εξέδωσε, ανέτρεψε προσωρινά άλλη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά με διαφορετικό εντελώς περιεχόμενο, και έθεσε εν εμφιβόλω το ισχύον καθεστώς στη Μυκόνου. Και αυτό διότι, πιθανολόγησε ως παράνομη την οικοδομική άδεια που άναψε το «πράσινο φως» για την ανέγερση των ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς δέχθηκε ότι εκδόθηκε για οικόπεδο που έχει πρόσοψη σε δρόμο, ο οποίος όμως δεν έχει χαρακτηριστεί επίσημα ως δρόμος!  

Ωστόσο, δεν αμφισβητείται ότι από όλο το οδικό δίκτυο της Μυκόνου μόνο δυο έχουν χαρακτηριστεί  από τις αρμόδιες αρχές επισήμως δρόμοι, ο κάτω περιφερειακός και ο δρόμος προς Άνω Μερά. Είναι κοινό μυστικό όπως αναφέρουν αρχές και φορές του νησιού πως οι αρχές, αμέλησαν επί δεκαετίες να προβούν στην αναγνώριση των δημοσίων δρόμων. Είναι επίσης γνωστό – λένε - πως τα εκτός σχεδίου οικόπεδα αποκτούν κατά παρέκκλιση αρτιότητα μόνο αν έχουν πρόσοψη σε κοινόχρηστο χώρο, δηλαδή δρόμο που δεν προέκυψε από ιδιωτική βούληση.

Πάντως, χαρακτηριστικό της όλης υπόθεσης είναι πως (και) το ΣτΕ επικαλούμενο έγγραφα και στοιχεία των αρμοδίων αρχών που προσκομίστηκαν ενώπιον του κάνει καταρχήν λόγο για «επαρχιακό δρόμο» και στη συνέχεια για δρόμο που έχει ασφαλτοστρωθεί το 2007 «με κρατικές δαπάνες και από αυτόν διέρχονται τα δημοτικά δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, γίνεται δε καθημερινή αποκομιδή των απορριμάτων από τους τοποθετημένους εκεί δημοτικούς κάδους»!

Το Εφετείο 

Με βάση την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ έχει πλέον «παγώσει» κάθε έργο επέκτασης των νέων ξενοδοχειακών μονάδων και οι αντίδικες πλευρές αναμένουν την απόφαση του αρμόδιου τμήματος με την οποία το Ανώτατο Δικαστήριο, θα αποφαίνεται αν πρέπει να αναιρεθούν ή όχι τα όσα έχει κρίνει το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά. Το τελευταίο είχε αποφανθεί με την απόφασή του ότι  η Πολεοδομία είναι αρμόδια να κρίνει, κατά την έκδοση της αδείας, αν υφίσταται δρόμος ή όχι. 

Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην απόφαση του Εφετείου πως στην προκειμένη περίπτωση, η Πολεοδομία «προκειμένου να χορηγήσει την προσβαλλόμενη οικοδομική άδεια, συνεκτίμησε και στάθμισε όλα τα προσκομισθέντα ενώπιον της στοιχεία» όπως αεροφωτογραφίες, κ.α. 

Μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα», εκ των δικηγόρων στην υπόθεση, κ. Στέλιος Γκαρίπης αναφέρει: «Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει εκδώσει σειρά αποφάσεων που δέχονται την ανάγκη προστασίας πραγματικών καταστάσεων που δημιουργήθηκαν με ευθύνη της Διοίκησης. Σε μια συγκυρία που είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είναι αυτοκαταστροφικό να ακυρώνεται δικαστικά μια επένδυση γιατί η Διοίκηση αμέλησε επί δεκαετίες να πράξει τα αυτονόητα: να λάβει μέτρα για μία βιώσιμη ανάπτυξη».




Από την πλευρά του ο κ. Φίλιππος Τριομάτης, ο οποίος εκλέχθηκε περιφερειακός συμπαραστάτης του πολίτη και της επιχείρησης στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου(σ.σ. πρόκειται για ένα νέο θεσμό που ενεργοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο και προβλέπεται στο σχέδιο «Καλλικράτης»)  αναφέρει πως πλέον «αόριστες αβάσιμες ή και ανώνυμες καταγγελίες» που θα φτάνουν ενώπιον του και θα αφορούν  τέτοιου τύπου διενέξεις και αντιδικίες «δεν εξετάζονται». Τονίζει επίσης πως σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζονται και τυχόν αλλότρια κίνητρα του καταγγέλλοντος.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτο: Όλη η Μύκονος ένα αυθαίρετο με τη «βούλα» της Δικαιοσύνης"

Παγίδες υπερφορολόγησης στις φετινές δηλώσεις από τεκμήρια - "φωτιά"

Παγίδες υπερφορολόγησης κρύβουν φέτος οι φορολογικές δηλώσεις για τα τεκμήρια διαβίωσης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, χιλιάδες φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλουν υπέρογκα ποσά φόρου εισοδήματος αν και δηλώνουν πολύ μικρά ποσά εισοδημάτων προερχόμενα μόνο από τόκους μικροκαταθέσεων ή και από μισθώματα.

Η παγίδα κρύβεται στο ότι η ΓΓΔΕ φορολογεί φυσικά πρόσωπα που διαμένουν σε ενοικιαζόμενα, ιδιόκτητα ή δωρεάν παραχωρούμενα σπίτια ή διαθέτουν Ι.Χ. Αυτοκίνητο με συντελεστή 40,3% επί εξωπραγματικών τεκμαρτών εισοδημάτων, τα οποία προσδιορίζει με βάση τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων των 3.000 ευρώ για τους άγαμους και των 2.500 ευρώ για τους έγγαμους συζύγους, καθώς επίσης και με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα που οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι χρησιμοποιούν.

Έτσι, όποιος φορολογούμενος που δηλώνει φέτος πολύ χαμηλά εισοδήματα προερχόμενα μόνο από τόκους καταθέσεων ή κι από ακίνητα, εφόσον κατά τη διάρκεια του 2014 διέμεινε σε κατοικία δική του ή ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρηθείσα ή εφόσον κατείχε και αυτοκίνητο, φορολογείται με βάση τα τεκμήρια για εισόδημα πολύ μεγαλύτερο από το δηλούμενο.

Την ίδια στιγμή, η ΓΓΔΕ εφαρμόζει και το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης, παρά το γεγονός ότι με πρόσφατα ψηφισθείσα διάταξη προβλέπεται εξαίρεση από το τεκμήριο αυτό για όσους έχουν πραγματικά εισοδήματα μόνο από τόκους ή κι από ακίνητα.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Παγίδες υπερφορολόγησης στις φετινές δηλώσεις από τεκμήρια - "φωτιά""

Διαφωνίες για τον ορισμό της Ελ. Παναρίτη ως εκπροσώπου στο ΔΝΤ

Αντιρρήσεις, ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζονται για την απόφαση να οριστεί η Έλενα Παναρίτη εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ.

Την αντίδρασή της για την επιλογή της Έλενας Παναρίτη εξέφρασε πρώτη η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Σακοράφα με σχόλιό της στο Twitter, κάνοντας λόγο για ατυχή επιλογή που ξεπερνά κάθε όριο.

«Η Παναρίτη εκπρόσωπος της πρώτης αριστερής κυβέρνησης; Ε, όχι, αυτό ξεπερνά τα όρια» έγραψε η κ. Σακοράφα για να επανέλθει με νέο της σχόλιο λίγο αργότερα: «Δυστυχώς η Παναρίτη δεν είναι η πρώτη ατυχής επιλογή, αλλά είναι αυτή που ξεπερνά κάθε όριο».

Τη διαφωνία του εξέφρασε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, μέσω ανάρτησής του στο Twitter. «Δεν συμφωνώ με την επιλογή της κ. Παναρίτη για την εκπροσώπηση μας στο ΔΝΤ. Ζητώ από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να την επανεξετάσουν», ανέφερε στο μήνυμά του ο κ. Παπαδημούλης.

Αιχμηρή ήταν και η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο χαρακτήρισε μάλιστα «εμβληματικό πρόσωπο του πολιτικού τυχοδιωκτισμού» την κ. Παναρίτη.

«Θέλουμε να συγχαρούμε θερμά τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τον διορισμό της κ. Παναρίτη στη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Ένα ακόμη εμβληματικό πρόσωπο του πολιτικού τυχοδιωκτισμού, αφού λάμπρυνε τη θέση του βουλευτή επικρατείας του ΠΑΣΟΚ στην οποία τη διόρισε ο κ. Γ. Παπανδρέου το 2009 και αφού απέκτησε πλούσια εμπειρία από το πρώτο μνημόνιο, έρχεται τώρα να βοηθήσει την κυβέρνηση Τσίπρα / Καμμένου στην σύναψη και διαχείριση του τρίτου μνημονίου», ανέφερε το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του καταλήγοντας:

«Τα αποθέματα εμπειρίας και πολιτικού ήθους της νέας εκπροσώπου στο ΔΝΤ συνιστούν εγγύηση επιτυχίας».

«Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έπρεπε να έχει πολύ περισσότερα προσόντα από το πρώην βουλευτής Επικρατείας του Γιώργου Παπανδρέου», σχολίασε από την πλευρά του του το Ποτάμι, προσθέτοντας: «H συμφωνία καθυστερεί αλλά τα στελέχη της διαπραγμάτευσης ήδη ανταμείβονται. Αναρωτιόμαστε ωστόσο αν η κ. Παναρίτη είχε κριθεί επαρκής για τη διαπραγμάτευση και δεν την είχε αποσύρει ο Πρωθυπουργός, με τι πόστο θα ανταμειβόταν;».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαφωνίες για τον ορισμό της Ελ. Παναρίτη ως εκπροσώπου στο ΔΝΤ"

Χρυσόγονος: Θεωρητικά θα μπορούσε κανείς να πάρει τα λεφτά των Ελλήνων

Ως μια "λύση" εκτός κοινοβουλευτικού πλαισίου για να αποφευχθεί η καταστροφή, δήλωσε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1

Αίσθηση προκαλεί η δήλωση στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή του Λάμπρου Καλαρρύτη και του Δημήτρη Κοτταρίδη, του Κώστα Χρυσόγονου, ο οποίος μιλώντας θεωρητικά και κάνοντας λόγο για ένα απευκταίο σενάριο στο οποίο δεν θα υπήρχε συμφωνία, τότε θα έπρεπε να συγκεντρώσουν ότι χρήματα υπάρχουν σε φυσική μορφή στα χέρια των Ελλήνων.

Ειδικότερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , είπε ότι «σε ένα θεωρητικό και απευκταίο σενάριο στο οποίο δεν θα υπήρχε συμφωνία τότε μπορεί να προέκυπταν έκτακτες συνθήκες και οι αρχές που θα αναλάμβαναν εκτός κοινοβουλευτικού πλαισίου θα έπρεπε να συγκεντρώσουν ότι χρήματα υπάρχουν σε φυσική μορφή στα χέρια των Ελλήνων – περίπου 55 δισεκατομμύρια όπως είπε - προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση της χώρας».

Και συνέχισε ο κ. Χρυσόγονος πως «Ένα άλλο σενάριο τόνισε θα ήταν να βρεθεί χορηγός – που θα μπορούσε να είναι η Κίνα- ο οποίος θα παρέχει στην Ελλάδα 20 δις για να αποπληρωθεί το ΔΝΤ και άλλα 25 προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η οικονομία για τη μετάβαση σε άλλο νόμισμα.».

Με αφορμή την δήλωση του κ. Παππά για την επιβολή κομματικής πειθαρχία σε ότι αφορά την ψήφιση της συμφωνίας ο κ. Χρυσόγονος σημείωσε: «Είναι λογικό. Βέβαια όταν λέμε κομματική πειθαρχία δεν εννοούμε διαγραφές με μονομερή απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, εννοούμε προφανώς ότι κάποιοι που δεν θα στοιχηθούν προς τη γραμμή του κόμματος θα πρέπει να δώσουν λόγο στα προβλεπόμενα από το καταστατικό συλλογικά Όργανα. Εκτός αν αποφασίσουν οι ίδιοι να ανεξαρτητοποιηθούν και βέβαια αν ως αποτέλεσμα της διαφοροποίησης κάποιων βουλευτών χαθεί η δεδηλωμένη και τυχόν οδηγηθούμε σε εκλογές επίσης για τη σύνθεση των ψηφοδελτίων αρμόδια είναι η Κεντρική Επιτροπή. Θέλω να πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα με διαδικασίες και πρέπει να γίνουν σεβαστές, δεν πρέπει να ακολουθήσουμε την πεπατημένη κομμάτων που άσκησαν εξουσία πριν από εμάς».



Ερωτηθεις για το τι θα σήμαινε μια ρήξη με τους δανειστές και ποια θα είναι η επόμενη μέρα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ως εξής:

Για να μπορεί να γίνει ρήξη με όρους στοιχειωδώς αποδεκτούς δηλαδή όρους συνέχισης μιας στοιχειώδους κανονικότητας στην κοινωνική οικονομική και πολιτική ζωή πρέπει να βρεθεί «χορηγός». Δηλαδή να βρεθεί κάποιος για να μας χορηγήσει κατά κυριολεξία γιατί για δάνειο δεν μπορεί να μιλάμε πλέον αν έχουμε κάνει παύση πληρωμών, να μας κάνει μια χορηγία καμιά 20αρια δις ίσως και λίγο παραπάνω για να ξεπληρώσουμε το ΔΝΤ σε ένα βάθος δύο-τριών ετών όποτε ωριμάζουν οι δόσεις του. Διότι το ΔΝΤ κανένας στον κόσμο δεν έχει καταφέρει να μην το πληρώσει στο τέλος. Το πολύ –πολύ που κατάφεραν κάποιες χώρες της Αφρικής ήταν να το καθυστερήσουν από 3 ως 5 χρόνια. Ένα αυτό και δεύτερον άλλα τόσα περίπου τουλάχιστον 20 με 25 για να μπορέσουμε να σχηματίσουμε συναλλαγματικά αποθέματα που θα είναι απολύτως απαραίτητα τουλάχιστον τους πρώτους μήνες που η ισοτιμία της νέας δραχμής θα είναι εντελώς αβέβαιη άρα κανείς δεν θα παίρνει το νόμισμά σου στο εξωτερικό άρα δεν θα μπορείς να εισάγεις τα στοιχειωδώς απαραίτητα, θα καταρρεύσει τελείως η οικονομία σου. Αν δεν βρεθεί τέτοιος «χορηγός»…

Μιλώντας για τη συμφωνία και τη λογική του μονόδρομου ο Κώστας Χρυσόγονος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "μονόδρομος δεν είναι τίποτα στην ζωή. Φοβάμαι ότι δεν μπορεί να γίνει διαχείριση αυτού του πράγματος, της εξόδου μέσα στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος" ενώ στην ερώτηση αν βλέπει εκτροπή αποκρίθηκε "Μιλάμε τελείως θεωρητικά. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν γύρω στα 50-45-43 λένε άλλοι, δισεκατομμύρια ευρώ σε φυσική μορφή στα χέρια των ελλήνων εάν υπήρχε ένα καθεστώς το οποίο θα έστελνε την Αστυνομία, δεν ξέρω ποιους μηχανισμούς θα έστελνε στα σπίτια για να τα μαζέψει αυτά θεωρητικά θα μπορούσε να σχηματίσει συναλλαγματικά αποθέματα και να ξεπληρώσει το ΔΝΤ με αυτό τον τρόπο. Αυτό είναι κάτι υποθέτω που δεν το θέλουμε , εγώ τουλάχιστον δεν το θέλω"

Στη συνέχεια ερωτώμενος για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει ένα σχέδιο για να μαζευτούν τα λεφτά από τους πολίτες απάντησε " Δεν ξέρω να υπάρχει τέτοιο σχέδιο και δεν ξέρω αν το υποστηρίζει κανείς επαναλαμβάνω, θεωρητικώς πάντως είναι κάτι. Το λέω, επαναλαμβάνω, όχι ως απλώς απευκταίο αλλά ως μη πραγματοποιήσιμο. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποιος που θα έκανε τέτοια θηριωδία διότι αυτό καταλαβαίνετε ότι θα ήταν σενάριο ουσιαστικά"

parapolitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρυσόγονος: Θεωρητικά θα μπορούσε κανείς να πάρει τα λεφτά των Ελλήνων"

Βούτσης: Πάμε σε εκλογές αν χάσουμε τη δεδηλωμένη λόγω της συμφωνίας

Θα κάνουμε ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα σε περίπτωση που χάσουμε τη δεδηλωμένη λόγω της συμφωνίας που θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση δήλωσε το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα θελήσει η συμφωνία να περάσει με τις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε, επίσης, ότι «μια συμφωνία ή ένα νομοσχέδιο μπορεί να περάσει μια συναίνεση αλλα αυτό δεν μπορεί να ισχύει για τη συμφωνία που δεν υπάρχει προγραμματική συναίνεση».

Παρόλα αυτά εκτίμησε ότι δεν το θεωρεί πολύ πιθανό να επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας προσφυγή στις κάλπες.

Όσον αφορά τη συμφωνία δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι θα είναι «οικονομική και πολιτική» και θα έχει «μεσομακροπρόθεσμο» χαρακτήρα εκτιμώντας, παράλληλα, ότι «μέσα στην εβδομάδα θεωρούμε ότι θα υπάρχει συμφωνία». Υπέδειξε, δε, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως τον άνθρωπο πίσω από τα σενάρια για συμφωνία time-out ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της.

Εξέφρασε τέλος τη διαφωνία του με την επιλογή Παναρίτη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «καλό είναι όλοι να αξιοποιούνται και όλοι να μπορούν να αλλάξουν θέση αλλά δεν είναι ανάγκη να είναι στην προμετωπίδα του αγώνα αλλά μπορούν να την επικουρούν και τότε θα ήταν χρησιμότερο».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βούτσης: Πάμε σε εκλογές αν χάσουμε τη δεδηλωμένη λόγω της συμφωνίας"

Λευκός Οίκος:"Προς το συμφέρον όλων να υπάρξει συμφωνία"

Έκκληση απεύθυνε ο Λευκός Οίκος και στις δυο πλευρές Ελλάδας-δανειστών να τα βρουν, ζητώντας «μεγαλύτερη ευελιξία», ώστε να επιτευχθεί συμφωνία προκειμένου να αποφευχθούν όπως σημειώνεται «αχρείαστες αναταράξεις» στις διεθνείς αγορές.

Την παρέμβαση αυτή έκανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ μετά από ερώτηση ειδικά για τη στάση του ΔΝΤ, επισημαίνοντας πως είναι ξεκάθαρο ότι το Ταμείο έχει ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, μεταδίδει ανταπόκριση στην εφημερίδα Καθημερινή.

Ο Τζος Έρνεστ ερωτώμενος για το τι εννοούσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λου όταν είπε από τη Δρέσδη, όπου συνεδρίασαν οι υπουργοί Οικονομικών του G7, ότι όλες οι πλευρές πρέπει να δείξουν «μεγαλύτερη ευελιξία», διευκρίνισε ότι «αυτό που εννοούσε είναι ότι είναι ξεκάθαρα προς το συμφέρον όλων των μερών να λύσουν τις διαφορές τους και να φτάσουν σε μία συμφωνία που να μην προκαλεί αχρείαστη αναστάτωση στις αγορές, αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Στην ερώτηση εάν η «μεγαλύτερη ευελιξία» θα μπορούσε να περιλαμβάνει την χαλάρωση των πληρωμών της Ελλάδας ή και να την επαναδιαπραγμάτευση τους, απάντησε πως «είναι ξεκάθαρο ότι το Ταμείο είναι μέρος των διαπραγματεύσεων, ότι διεθνείς οργανισμοί όπως το ΔΝΤ έχουν να διαδραματίσουν ένα ρόλο. Το ΔΝΤ έχει προσφέρει σημαντική βοήθεια στην Ελλάδα. Αυτό που προτρέπει ο κ. Λιου είναι όλες οι πλευρές να φτάσουν μαζί σε μία συμφωνία που θα αποφεύγει αχρείαστη αστάθεια στις αγορές».

Όπως πρόσθεσε, «ελπίζει ότι όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να καθίσουν κάτω με καλή πίστη και να φτάσουν σε μία συμφωνία που να καλύπτει τις ανησυχίες τους ώστε να αποτραπούν αχρείαστες αναταράξεις στις χρηματιστηριακές αγορές».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Λευκός Οίκος:"Προς το συμφέρον όλων να υπάρξει συμφωνία""

Νέα τροπή στην υπόθεση των 3 ληστών στη Νέα Αγχίαλο

Νέα τροπή πήρε η υπόθεση των τριών ληστών που έπεσαν στα χέρια της αστυνομίας έπειτα από επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και της ΕΚΑΜ στη Νέα Αγχίαλο, όπου βρέθηκε νεκρός ο ένας απ’ αυτούς.

Όπως διευκρινίστηκε από την προανάκριση που διενεργείται από την Αντιτρομοκρατική, νεκρός είναι ο Σπύρος Δραβίλας, 34 ετών, γνωστός με το ψευδώνυμο «καρφάκιας», ο οποίος εκτός των άλλων ήταν ο άνθρωπος που είχε με απειλή οδηγήσει το ελικόπτερο στις φυλακές Κορυδαλλού για την απόδραση του Βασίλη Παλαιοκώστα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Συλληφθέντες είναι ο Σπύρος Χριστοδούλου, 45 ετών και ο Γρηγόρης Τσιρώνης, 37 ετών. Ο Γρ. Τσιρώνης αποτελεί την «έκπληξη» της υπόθεσης καθώς καταζητείται χρόνια από την ΕΛΑΣ ως ένας από τους ληστές με τα «μαύρα» και είχε επικηρυχθεί μαζί με τους αδελφούς Μάριο και Σίμο Σεϊσίδη λίγο μετά την επίθεση με καλάσνικοφ εναντίον του Αστυνομικού Τμήματος Αγίας Παρασκευής, για την οποία θεωρήθηκαν ύποπτοι με το ποσό των 600.000 ευρώ ο καθένας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, κατά την επιχείρηση της αστυνομίας στην Αγχίαλο Βόλου, πριν από την επέμβαση των αστυνομικών ακούστηκαν δύο πυροβολισμοί μέσα από το σπίτι και όταν αργότερα παραδόθηκαν οι δύο καταζητούμενοι, ισχυρίστηκαν ότι ο σύντροφός τους αυτοκτόνησε για να μη συλληφθεί.

Ο Γρ. Τσιρώνης δήλωσε αρχικά ότι είναι ο Σπύρος Δραβίλας, με αποτέλεσμα να υπάρξει σύγχυση σε ό,τι αφορά την ταυτότητα του νεκρού, που αρχικά εξετάστηκε να πρόκειται για έναν ακόμα καταζητούμενο της συμμορίας των ληστών του Διστόμου, τον Γιώργο Πετρακάκο. Από την εξέταση των δακτυλικών αποτυπωμάτων όμως ξεκαθαρίστηκε η υπόθεση.

Οι δύο συλληφθέντες μεταφέρθηκαν χθες στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής και σήμερα θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, ενώ αναμένονται λεπτομερείς ανακοινώσεις για την υπόθεση το μεσημέρι από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο Δημήτρη Τσακνάκη.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα τροπή στην υπόθεση των 3 ληστών στη Νέα Αγχίαλο"

«Μαχαίρι» στις συντάξεις ή «ηλεκτροσόκ» στις ΔΕΚΟ ζητούν οι δανειστές

«Μαχαίρι» στις συντάξεις ή αυξήσεις-φωτιά στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ ζητούν τώρα οι θεσμοί να αποδεχτεί η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση στο Brussels Group.

Το παζάρι για τον ΦΠΑ λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, με τους δανειστές να ζητούν μέτρα άμεσης απόδοσης ύψους 3,5-4 δισ. ευρώ για να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό –και ο λογαριασμός φαίνεται να μεγαλώνει καθώς θεωρούν ότι τα νέα μέτρα που αντιπροτείνει στη φάση αυτή η κυβέρνηση θυμίζουν ... προεκλογικές παροχές αντί για πρόγραμμα που έχει ανάγκη τη βοήθεια των δανειστών της.

Ειδικά το ΔΝΤ αξιώνει περικοπές στις συντάξεις, επικουρικές και κύριες, ή αύξηση άμεσα των ορίων συνταξιοδότησης για όσους περιμένουν να τη λάβουν πρόωρα, θεωρώντας το ως το πιο σίγουρο μέτρο εξοικονόμησης που διαθέτει η κυβέρνηση, αλλιώς δεν υπογράφει τη συμφωνία. Όσο όμως η κυβέρνηση αρνείται να παραβιάσει «κόκκινες γραμμές», η πίεση στο Brussels Group προς την ομάδα Χουλιαράκη μεταφέρεται στα εισπρακτικά μέτρα και ειδικά για τον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι των θεσμών εισηγούνται να μεταφερθούν στον νέο υψηλό συντελεστή ΦΠΑ που συμφωνηθεί (22%-23% πιθανότατα) και όλα τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Ζητούν επίσης να ισχύσει από το καλοκαίρι και όχι από το φθινόπωρο και μετά.

Ο λόγος είναι, όπως λένε πηγές των δανειστών, ότι μόνον ο ΦΠΑ που εισπράττουν οι ΔΕΚΟ θεωρείται ασφαλές έσοδο για το δημόσιο, επειδή τον αποδίδουν στο ακέραιο, ενώ η είσπραξη από κάθε άλλη πηγή εσόδων ΦΠΑ αμφισβητείται, λόγω του υψηλού κινδύνου φοροαποφυγής από τους υπόχρεους.

Με τα δεδομένα αυτά, οι συζητήσεις στο Brussels Group συνεχίζονται μεν, αλλά βασανιστικά αργά, παρά και τις πληροφορίες για κελεύσματα από την Άγκελα Μέρκελ να χαλαρώσουν οι πιέσεις στην ελληνική πλευρά.

Στην Αθήνα όμως αισοδοξούν όμως ότι τελικώς θα υπάρξει επιτάχυνση των συνομιλιών. Ποντάρουν πολλά σε επαφές που θα συνεχίσει να έχει τις επόμενες ώρες και μέρες ο πρωθυπουργός σε υψηλότατο επίπεδο, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, για να αντιστρέψει το κακό κλίμα. Παράλληλα διενεργούνται επαφές σε όλα τα επίπεδα και με αξιωματούχους άλλων ισχυρών χωρών του κόσμου που μετέχουν στο G7 που συνεδριάζει στη Δρέσδη. Και έτσι ακόμα όμως, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει έγκαιρα περιθώριο επαρκούς συμφωνίας με τους δανειστές, τουλάχιστον μέσα στο σαββατοκύριακο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Μαχαίρι» στις συντάξεις ή «ηλεκτροσόκ» στις ΔΕΚΟ ζητούν οι δανειστές"

Η πρόταση Βαρουφάκη για την έξοδο της χώρας στις αγορές

Την αγορά των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, 27 δισ. ευρώ, που κατέχει η ΕΚΤ και μέρους των ομολόγων του ΔΝΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, προτείνει ο Γιάνης Βαρουφάκης για την έξοδο στις χρηματαγορές.

Όπως λέει, για να ολοκληρωθεί το σχέδιο, πρέπει να αναδιαρθρωθεί το χρέος, ώστε μετά το 2021 να μην τριπλασιαστούν οι ανάγκες πληρωμών. Ο υπουργός Οικονομικών απαντά και σε σενάρια περί παραίτησής του, τονίζοντας:

"Κανείς μας δεν πρόκειται να ρίξει την ασπίδα πριν δικαιώσουμε όλοι μαζί τους πολίτες", ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει θέμα μη υπερψήφισης της συμφωνίας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί "δεν θα καταθέσουμε στη Βουλή συμφωνία που διίσταται από τις αρχές μας".

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντά στις επικρίσεις Γιούνκερ ότι δεν βοηθά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, λέγοντας ότι έχει δίκιο "αν το νόημα είναι η υποταγή σε μνημονιακές λογικές" και διευκρινίζει ότι δεν μπορούν να βρεθούν επιπρόσθετα έσοδα 1,8 δισ. από τον ΦΠΑ.

Για τον ΕΝΦΙΑ ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι θα μειωθεί σταδιακά με τον εντοπισμό ισοδύναμων φόρων από τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

avgi
Διαβάστε Περισσότερα » "Η πρόταση Βαρουφάκη για την έξοδο της χώρας στις αγορές"

Δήλωση συμπαράστασης 183 ευρωβουλευτών και βουλευτών προς την ελληνική κυβέρνηση

Συμπαράσταση προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την ελληνική κυβέρνηση, «για τη δικαίωση του αγώνα που δίνουν εναντίον του "μονοδρόμου" της λιτότητας στην Ευρώπη»,εκφράζουν, με κοινή δήλωσή τους, 183 ευρωβουλευτές και βουλευτές 13 ευρωπαϊκών κρατών.

Στη δήλωσή τους αναφέρουν ότι η επιλογή του ελληνικού λαού να ψηφίσει τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα αριστερό κόμμα, «συνδέεται με μια ξεκάθαρη ελπίδα: ελπίδα για μια καλύτερη ζωή μακριά από τις πολιτικές λιτότητας, για τις οποίες λέγεται πως δεν υπάρχει εναλλακτική. Αυτές οι πολιτικές έχουν κάνει βαθιές αποκοπές στις κρατικές δαπάνες την ίδια ώρα που επιτρέπουν σε εκατομμυριούχους να πληρώνουν ελάχιστο φόρο».

Παράλληλα, σημειώνουν ότι «στις πρώτες εβδομάδες διακυβέρνησής του ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ήδη τα πρώτα τολμηρά βήματα, για να βελτιώσει την κοινωνική κατάσταση και να ανοικοδομήσει την ελληνική οικονομία προς το δημόσιο όφελος».

Επιπλέον, βάλλουν κατά των πολιτικών λιτότητας «οι οποίες προωθούνται από τη Μέρκελ και την Τρόικα« και που «οδήγησαν στην κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα: εκατομμύρια ανθρώπων βυθίστηκαν στην ανεργία, τη φτώχεια, και την πείνα. Το 30% του πληθυσμού της Ελλάδας ζει κάτω από το όριο της φτώχιας, και οι άνεργοι ανέρχονται σε περισσότερους από το ένα τέταρτο του πληθυσμού και ένας στους δύο νέους είναι άνεργος».

Αναφέρουν, ακόμα, ότι «ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων υποφέρουν, οι εκατομμυριούχοι και οι δισεκατομμυριούχοι πληρώνουν χαμηλούς φόρους, χωρίς καν να λογοδοτούν για την φοροδιαφυγή τους».

Οι 183 ευρωβουλευτές και βουλευτές σημειώνουν ότι «η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαντική και πέραν από την Ελλάδα», καθώς «η κυβέρνηση Τσίπρα δίνει μια ευκαιρία για αλλαγή πολιτικών, και την επαναφορά των πολιτών στο προσκήνιο». Επιπλέον, διότι «δίνει ξανά ελπίδα για μια δημοκρατική αφύπνιση και μια θεμελιώδη αλλαγή της κατεύθυνσης της ΕΕ».

«Γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο», τονίζουν, ότι «οι αναλογίες πολιτικών δυνάμεων μπορούν να αλλάξουν και μια εναλλακτική στις υπάρχουσες πολιτικές είναι δυνατή -εάν το θέλουμε και αν το παλέψουμε».

Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, από διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες, υπογραμμίζουν:

«- Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τον αγώνα του ελληνικού λαού και στηρίζουμε τα αιτήματα της νέας ελληνικής κυβέρνησης, εναντίον της λιτότητας και υπέρ μιας ανάκαμψης με αξιοπρέπεια και αυτοδιάθεση.

- Απορρίπτουμε τις προκαταλήψεις και τις συκοφαντίες εναντίον του ελληνικού λαού από τις κυβερνήσεις μας και τα μέσα ενημέρωσης των χωρών μας.

Θα πρέπει να υπάρξουν σοβαρές διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση, χωρίς απόπειρες εκβιασμού, ώστε η χώρα να μπορέσει να έχει μια οικονομική και κοινωνική προοπτική πέρα από τις αποτυχημένες πολιτικές της λιτότητας.

- Οργανώνουμε εκστρατεία κατά της λιτότητας, με πρωτοβουλίες στα Κοινοβούλιά μας, αλλά και με εξωκοινοβουλευτικές δράσεις. Η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική χρειάζεται μια ειρηνική, βιώσιμη, κοινωνικοοικολογική οικονομική ανάπτυξη, εργασία και κοινωνική ασφάλεια.

- Στηρίζουμε μια πολιτική, η οποία δεν είναι μόνο μια εναλλακτική στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας, αλλά, επιπλέον, μία ξεκάθαρη απόρριψη της εθνικιστικής και ρατσιστικής πολιτικής της ακροδεξιάς. Ο θεμέλιος λίθος της πολιτικής μας είναι η αλληλεγγύη.

- Λαμβάνουμε έναν μεγάλο αριθμό από κοινές πολιτικές και πολιτιστικές πρωτοβουλίες, πέρα από τα εθνικά σύνορα, ώστε να καταστήσουμε σαφές ότι ο μόνος διαχωρισμός στην κοινωνία δεν είναι μεταξύ των εθνών, αλλά μεταξύ των "άνω" και των "κάτω"».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήλωση συμπαράστασης 183 ευρωβουλευτών και βουλευτών προς την ελληνική κυβέρνηση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news