facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

«Αγροτικό» κατά τη θητεία για γιατρούς, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, δικηγόρους

Οι γιατροί θα μπορούν να κάνουν το αγροτικό τους κατά την άσκηση της θητείας τους, όπως επίσης το ίδιο θα μπορεί να συμβαίνει και με αρχιτέκτονες, μηχανικούς και δικηγόρους, δήλωσε από την Λάρισα, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά οι νεοσύλλεκτοι γιατροί κατά τη θητεία τους θα έχουν τη δυνατότητα να συνταγογραφούν σε αγροτικές ή απομακρυσμένες περιοχές.

Ο Κώστας Ήσυχος αναφέρθηκε σε νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου, στο πλαίσιο του οποίου θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις σε θέματα που αφορούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και η προαναφερόμενη.

Ενώ στις προωθούμενες ρυθμίσεις συμπεριλαμβάνονται και αυτές που έχουν να κάνουν με την ακίνητη περιουσία που είναι στην κατοχή των Ενόπλων Δυνάμεων και αφορούν στην αξιοποίηση τους και στην απόδοσή τους στους πολίτες.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε επίσης ότι προχωρά ο σχεδιασμός που αφορά στην ίδρυση της «νέα ΜΟΜΑ»

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αγροτικό» κατά τη θητεία για γιατρούς, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, δικηγόρους"

Μαξίμου: «Συμφωνία το ταχύτερο δυνατό χωρίς υποχωρήσεις»

Να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες όσο το δυνατόν γρηγορότερα, χωρίς ωστόσο να παραβιαστούν οι «κόκκινες γραμμές» είναι η κατεύθυνση προς τα τεχνικά κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης.

Στη συνεδρίαση της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο, έγινε εκτίμηση της κατάστασης και συζητήθηκαν ο σχεδιασμός και οι κατευθύνσεις που θα δοθούν προς τους Έλληνες εκπροσώπους της κυβέρνησης στο Brussels Group, ενόψει των συζητήσεων που ξεκινούν την Τρίτη στις Βρυξέλλες, μπαίνοντας στην τελική ευθεία.

Οι κατευθύνσεις αυτές δίνονται σε συνεδρίαση με το ελληνικό τεχνικό κλιμάκιο που ακολουθεί της συνεδρίασης της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης.

Κατά τις ίδιες πηγές, συζητούνται τα ανοικτά θέματα και ειδικότερα τα ζητήματα του ΦΠΑ, του δημοσιονομικού κενού και του ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, αναφορικά με τον ΦΠΑ οι συζητήσεις βρίσκονται κοντά σε συμφωνία στο μοντέλο που προτείνει η κυβέρνηση για τρεις συντελεστές, 7%, 14% και 22%.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προσπαθεί να συμπεριλάβει όσο το δυνατόν περισσότερα τρόφιμα στον χαμηλό συντελεστή 7%, στο πλαίσιο μιας κοινωνικά δίκαιης ανακατανομής.

Ως προς το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η διαφορά στις εκτιμήσεις προκύπτει σε ζητήματα λογιστικού υπολογισμού δαπανών.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαξίμου: «Συμφωνία το ταχύτερο δυνατό χωρίς υποχωρήσεις»"

Λάρισα: «Έμφραγμα» στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο - Σε επίσχεση εργασίας οι γιατροί

Να ξεκινήσουν επίσχεση εργασίας μέχρι να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους «χωρίς περικοπές», αποφάσισαν οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, σε έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Τα θέματα της συνέλευσης ήταν η υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου, οι απλήρωτες εφημερίες από τον Δεκέμβριο του 2014 και οι ελλείψεις σε προσωπικό.

Με συντριπτική πλειοψηφία αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

1.Επίσχεση εργασίας από 28/05/2015 έως την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών χωρίς περικοπές.

2.Προσωπικό ασφαλείας ορίζονται οι εφημερεύοντες ιατροί.

3.Ανοιχτή συνέλευση στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου στις 11:00 πμ. στις 03/06/2015. Στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στην 5η Υ.Π.Ε..

Ο σύλλογος των γιατρών καλεί τα πρωτοβάθμια Σωματεία, τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας και όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Οι διεκδικήσεις έχουν ως εξής:

1.Δημόσιο, δωρεάν, αναβαθμισμένο σύστημα υγείας για όλους.

2.Άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων χωρίς περικοπές.

3.Αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του πληθυσμού.

4.Άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

5.Πλήρης και αποκλειστική απασχόληση για όλους.

onlarissa
Διαβάστε Περισσότερα » "Λάρισα: «Έμφραγμα» στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο - Σε επίσχεση εργασίας οι γιατροί"

Μπλανσάρ (ΔΝΤ): Ανεπαρκείς οι ελληνικές προτάσεις

Ως ανεπαρκείς, προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, χαρακτήρισε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ο επικεφαολής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos, μέρος της οποίας «μεταφέρει» το Reuters, ο κ. Μπλανσάρ υποστήριξε ότι το 2015 η Ελλάδα θα έπρεπε να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3%, αλλά πλέον αυτός ο στόχος δεν φαίνεται ρεαλιστικός.

Η υποβάθμιση αυτου του στόχου θα οδηγούσε σε νέες χρηματοδοτικές ανάγκες, για τις οποίες η Ελλάδα θα χρειαζόταν και πάλι την στήριξη των Ευρωπαίων. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πετύχει μόνο αν η Ελλάδα παρουσίαζε ένα συνεκτικό πρόγραμμα, σημείωσε ο ίδιος.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ένα σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα, χρειαζόμαστε αξιόπιστα μέτρα για να το μετατρέψουμε σε πλεόνασμα και να διατηρήσουμε το πλεόνασμα αυτό στο μέλλον» είπε ο κ. Μπλανσάρ.

Στην ερώτηση τι είδους αξιόπιστα μέτρα θα μπορούσε να λάβει η ελληνική κυβέρνηση για να πετύχει τον στόχο αυτό, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ απάντησε ότι «θα πρέπει να αναρωτηθούμε αρχικά από πού μπορούμε να κάνουμε οικονομία».

«Το προφανές είναι ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι συχνά υπερβολικά γενναιόδωρο, ότι υπάρχουν ακόμη πάρα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι» ενώ επίσης θα πρέπει «να εξεταστεί ποια διαρθρωτικά μέτρα απαιτούνται για να διασφαλιστεί μια βιώσιμη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα», είπε.

«Αυτό απέχει πολύ από την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα» πρόσθεσε.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπλανσάρ (ΔΝΤ): Ανεπαρκείς οι ελληνικές προτάσεις"

Παρατείνεται κατά ένα μήνα η ρύθμιση για τις 100 δόσεις

Την παράταση κατά ένα μήνα της ρύθμισης των 100 δόσεων που λήγει αύριο, αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Όπως μεταδίει το ΑΠΕ, η απόφαση ελήφθη από το υπουργείο Οικονομικών λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και της σημαντικής αύξησης της συμμετοχής των οφειλετών στη ρύθμιση.

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρατείνεται κατά ένα μήνα η ρύθμιση για τις 100 δόσεις"

Times: Τα ελληνικά νοσοκομεία ξεμένουν ακόμα και από παυσίπονα

Τα ελληνικά νοσοκομεία έχουν ξεμείνει από υλικά όπως παυσίπονα, ψαλίδια και σεντόνια καθώς μετά τις κολοσσιαίες περικοπές στους προϋπολογισμούς τα νοσηλευτικά ιδρύματα δεν μπορούν να παράσχουν ούτε καν τα βασικά για χειρουργικές επεμβάσεις και ιατρικές διαδικασίες αναφέρεται σε άρθρο των Times για την κατάσταση στο ΕΣΥ.

«Οι τεράστιες περικοπές στον προϋπολογισμό του χώρου της υγείας, εν μέσω της οικονομικής αναταραχής που οδήγησε στην ανεργία εκατομμύρια πολίτες, έχουν αφήσει χωρίς ασφάλιση 2,5 εκατ. Έλληνες από 500.000 το 2008 γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Στο άρθρο επισημαίνεται η απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να καταργήσει το εισιτήριο των 5 ευρώ για τα δημόσια νοσοκομεία με την ανάληψη των καθηκόντων της και την υπόσχεση πρόσληψης 4.500 υγειονομικών υπαλλήλων παρά την ανάγκη λιτότητας και την κριτική από τους δανειστές.

Ανεξάρτητα από τις υποσχέσεις αυτές, επισημαίνει το άρθρο, οι δαπάνες για την υγεία έχουν μειωθεί κατά 25% από το 2009, προκαλώντας ελλείψεις στον πιο βασικό χειρουργικό εξοπλισμό και αφήνοντας λίγα χρήματα για την καταβολή μισθών στις νοσοκόμες.

Το δημοσίευμα επικαλείται αναφορές για νοσοκομεία που διώχνουν ασθενείς γιατί δεν υπάρχουν πιεσόμετρα αλλά και για ιατρικές διαδικασίες που διεξάγονται χωρίς αναλγητικά. «Από έναν ασθενη ζητήθηκε να φέρει μάλιστα το σεντόνι του» προσθέτει το άρθρο.

Στους Times μίλησε ειδικευόμενος χειρούργος στο ΚΑΤ που δήλωσε ότι η κατάσταση είναι «σε σημείο έκρηξης».

«Δεν υπάρχουν χρήματα για την επισκευή ιατρικού εξοπλισμού, δεν υπάρχουν χρήματα για πετρέλαιο για ασθενοφόρα, δεν υπάρχουν χρήματα για να προσληφθούν νοσοκόμες, δεν υπάρχουν χρήματα για να αγοράσουμε μοντέρνο χειρουργικό εξοπλισμό» προσθέτει ο γιατρός.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Times: Τα ελληνικά νοσοκομεία ξεμένουν ακόμα και από παυσίπονα"

Παπαδημούλης: «Ευτυχώς δεν σκέφτονται όλοι σαν τον Σόιμπλε»

«Ευτυχώς δεν σκέφτονται και δεν μιλούν όλοι σαν τον Βόφλγκανγκ Σόιμπλε από την πλευρά των δανειστών» ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις.

«Ο κ. Γιούνκερ ανήκει στο ίδιο κόμμα με τον κ. Σόιμπλε, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ωστόσο δεν έχει την ίδια γραμμή», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, τόνισε πως έχει γίνει σαφές από την πλευρά της κυβέρνησης ότι για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να κάνουν όλοι βήματα.

Ο κ. Παπαδημούλης επεσήμανε ότι «ταπεινωτική είναι μία συμφωνία που επιβάλλει σε μία κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα εντελώς αντίθετο από αυτό που έχει εξαγγείλει και για το οποίο πήρε λαϊκή εντολή».

Επιπλέον τόνισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για μία τέτοια, ταπεινωτική συμφωνία, αλλά εκτίμησε ότι η άλλη πλευρά δεν θα επιμείνει σε ταπεινωτικούς όρους.

«Σε μία διαπραγμάτευση πιέζεις να πάρεις το περισσότερο δυνατό αλλά ξέρεις μέχρι που σε παίρνει», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πρόσθεσε ότι «ο ρεαλισμός από την πλευρά των δανειστών λέει ότι, αν είναι να γίνει μία συμφωνία, πρέπει να γίνει με τον κ. Τσίπρα».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαδημούλης: «Ευτυχώς δεν σκέφτονται όλοι σαν τον Σόιμπλε»"

«Με βάση τους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας η αποκατάσταση των συντάξεων»

Τα έσοδα της κοινωνικής ασφάλισης θα ενισχυθούν με την αντικατάσταση των μνημονίων από ένα εθνικό, αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Στρατούλης με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Ο κ.Στρατούλης,με το ίδιο έγγραφο, ενημερώνει ότι η κυβέρνηση θα επαναφέρει σε ένα συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα την τριμερή χρηματοδότηση, με στόχο να ενισχυθεί η δημόσια χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Ο αναπληρωτής υπουργός απαντά εγγράφως, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου στις 19 Μαϊου (σ.σ. είχε κατατεθεί αναφορά ιδιώτη από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Νίκο Νικολόπουλο) ότι προβλέπεται αποκατάσταση του δημόσιου καθολικού - αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης με κατάργηση ή τροποποίηση διατάξεων όπου αυτό απαιτείται, με σεβασμό σε όλα τα θεμελιωμένα, σύμφωνα με το νόμο συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Όπως λέει, «η αποκατάσταση των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων θα γίνει σταδιακά με βάση τους ρυθμούς επανεκκίνησης και ανάκαμψης της οικονομίας με πρώτη προτεραιότητα τους χαμηλοσυνταξιούχους».

«Τα έσοδα της κοινωνική ασφάλισης θα ενισχυθούν με την αντικατάσταση των μνημονίων από ένα εθνικό, αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και με τη μείωση της ανεργίας, των οποίων η πραγματοποίηση θα επιδιωχθεί μέσω και έκτακτων προγραμμάτων απασχόλησης. Το ίδιο θα συμβεί και με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μηνιαίως, την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τους αποτελεσματικότερους ελέγχους στην αγορά εργασίας, τον περιορισμό των ελαστικών και άτυπων μορφών εργασίας προς όφελος θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής εργασίας, τη δραστική μείωση της εισφοροδιαφυγής και την πάταξη της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός και ενημερώνει ότι «ταυτόχρονα η κυβέρνηση, για να ενισχυθεί η δημόσια χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, θα επαναφέρει σε ένα συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα την τριμερή χρηματοδότησή της και θα την ενισχύσει, ως μέτρο σταδιακής αποκατάστασης των λεηλατηθέντων από το καταστροφικό PSI αποθεματικών της, με συμπληρωματικούς δημόσιους πόρους, που δεν θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους και τους καταθέτες των τραπεζών».

Για τη σταδιακή αποκατάσταση των αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης, θα σχηματιστεί αποθεματικό κεφάλαιο, αναφέρει επίσης ο κ. Στρατούλης, με χρηματοδότησή του από το Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο οποίο θα μεταφερθούν έσοδα του δημοσίου από τον φυσικό και ορυκτό πλούτο της χώρας και από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, μακριά και απέναντι από λογικές ιδιωτικοποιήσεων. Ταυτόχρονα, θα αξιοποιηθεί με ασφάλεια η κινητή και ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών Ταμείων.

Όπως, εξάλλου, αναφέρει ο κ. Στρατούλης, «η καταβολή των προβλεπόμενων ασφαλιστικών εισφορών, ασφαλισμένου και εργοδότη, αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων των ασφαλιστικών φορέων, από την οποία και κατά κύριο λόγο διασφαλίζεται η καταβολή παροχών. Συνεπώς, οποιαδήποτε τροποποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, εφόσον βέβαια κριθεί ότι είναι αναγκαία, απαιτεί ιδιαίτερη μελέτη».

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρεται και στο ζήτημα των εφάπαξ.

Σημειώνει ειδικότερα ότι «επειδή το υπουργείο έχει διαπιστώσει ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ παροχών οδηγεί σε μεγάλες μειώσεις τους και επιπλέον υπάρχει αδυναμία εφαρμογής της νέας τεχνικής βάσης στον υπολογισμό τους, το θέμα μελετάται και εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις, έτσι ώστε να διασφαλίζονται αφενός τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ασφαλισμένων και αφετέρου η οικονομική ισορροπία και βιωσιμότητα του συστήματος».

Όπως μάλιστα ενημερώνει ήδη έχει δρομολογηθεί η αναθεώρηση του μαθηματικού τύπου της προαναφερόμενης υπουργικής απόφασης με στόχο να μην επέλθουν περαιτέρω μειώσεις και έχει συγκροτηθεί ειδική ομάδα προκειμένου να προτείνει τις απαραίτητες διορθώσεις.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Με βάση τους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας η αποκατάσταση των συντάξεων»"

Βαρουφάκης: Η επιμονή των δανειστών στη λιτότητα εμποδίζει τη συμφωνία

Η επιμονή των δανειστών για «ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα, φέτος και στη συνέχεια» αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας – κι όχι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης – διαμηνύει με νέο άρθρο του ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στους διεθνείς εταίρους.

Ο κ. Βαρουφάκης υπογραμμίζει πως η προσέγγιση των πιστωτών εμποδίζει την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, φθείροντας «τη βούληση και την ικανότητα» της ελληνικής πλευράς να υλοποιήσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που χρειάζεται η χώρα μας, παρά το γεγονός ότι μόνο η Αθήνα μπορεί να διασφαλίσει τη στήριξη του λαού για τις αλλαγές.

«Η κυβέρνησή μας δεν μπορεί και δεν πρόκειται να δεχτεί μια θεραπεία που έχει αποδειχτεί χειρότερη από την ασθένεια επί πέντε χρόνια», αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ.

Επισημαίνει δε πως η αντίληψη ότι η Ελλάδα δεν έχει έως τώρα πετύχει δημοσιονομική προσαρμογή είναι «τελείως παράλογη», αποδίδοντας την καλύτερη συγκριτική πορεία της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου στο γεγονός ότι η Ελλάδα «υπέστη τουλάχιστον τη διπλάσια λιτότητα».

Ο κ. Βαρουφάκης κλείνει το άρθρο του με μια έμμεση αλλά ξεκάθαρη βολή προς τους πιστωτές. «Ξεκάθαρα το αίτημά τους για περισσότερη λιτότητα δεν έχει καμία σχέση με την ανησυχία τους για γνήσια μεταρρύθμιση ή τη μετάβαση της Ελλάδας σε βιώσιμη δημοσιονομική τροχιά», αναφέρει δηκτικά, προσθέτοντας με νόημα πως αφήνει την κρίση για τα «πραγματικά κίνητρα» των δανειστών στους «ιστορικούς του μέλλοντος».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Η επιμονή των δανειστών στη λιτότητα εμποδίζει τη συμφωνία "

Ινδία: Στους 539 ο αριθμός των νεκρών από το κύμα καύσωνα

Το κύμα καύσωνα που πλήττει τμήματα της νότιας αλλά και της βόρειας Ινδίας κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε 539 ανθρώπους τις τελευταίες ημέρες αναμένεται να συνεχιστεί όλη την εβδομάδα, δήλωσαν αξιωματούχοι σήμερα.

Η πιο υψηλή θερμοκρασία καταγράφηκε στην Αλαχαμπάντ, μια πόλη στο βόρειο ομόσπονδο κρατίδιο του Ούταρ Πραντές, όπου ο υδράργυρος έφτασε τους 47,7° Κελσίου χθες Κυριακή, ενώ στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί καταγράφηκε ανώτατη θερμοκρασία 43,5° Κελσίου.

Τα περισσότερα από τα 539 επίσημα καταγεγραμμένα θύματα ήταν εργάτες οικοδομών, ηλικιωμένοι και άστεγοι στα νότια ομόσπονδα κρατίδια Άντρα Πραντές και Τελανγκάνα, δήλωσαν αξιωματούχοι, αν και ορισμένοι θάνατοι καταγράφηκαν επίσης στα κρατίδια Ούταρ Πραντές, Οντίσα και Δυτική Βεγγάλη.

Η Ινδική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε επείγουσα προειδοποίηση για τις πληγείσες περιοχές, τονίζοντας πως το κύμα καύσωνα είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών του κρατιδίου Άντρα Πραντές, ο Κ. Νταναντζάγια Ρέντι, δήλωσε ότι 325 άνθρωποι πέθαναν από θερμοπληξία ή αφυδάτωση στο κρατίδιο μέσα στις τελευταίες τρεις ημέρες.

“Συμβουλεύουμε τους πολίτες να μην εργάζονται από τις 10:00 ως τις 16:00”, σημείωσε ο Ρέντι. “Έχουμε επίσης ανοίξει κέντρα σε διάφορες περιοχές, ειδικά σε αστικές περιοχές, για να διανέμεται νερό και βουτυρόγαλα”.

Η κυβέρνηση ακύρωσε τις άδειες όλων των γιατρών, καθώς τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από κρούσματα θερμοπληξίας, πρόσθεσε ο ίδιος. Στις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, διευκρίνισε ακόμη ο Ρέντι, θα δοθεί αποζημίωση 100.000 ρουπιών (€1.430).

Εξάλλου στο γειτονικό κρατίδιο Τελανγκάνα, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους 204 άνθρωποι, αξιωματούχοι συμβούλευσαν τους πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια του μεσημεριού και των πρώτων απογευματινών ωρών, να πίνουν πολλά υγρά και να φορούν φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα.

Οι οδηγοί ταξί στην Κολκάτα, την πρωτεύουσα της Δυτικής Βεγγάλης, παλαιότερα γνωστή ως Καλκούτα, όπου έχουν αναφερθεί τέσσερις θάνατοι αρνούνται πλέον να εργαστούν από τις 11:00 ως τις 16:00, αφού δύο συνάδελφοί τους έχασαν τη ζωή τους μέσα στα αυτοκίνητά τους την περασμένη εβδομάδα.

Ο μουσώνας, ο οποίος προβλέπεται σύμφωνα με τους μετεωρολόγους να πλήξει τις νότιες ακτές της Ινδίας την 31η Μαΐου, θα ανακουφίσει τον πληθυσμό από τις υψηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με μετεωρολόγους.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Ινδία: Στους 539 ο αριθμός των νεκρών από το κύμα καύσωνα"

Σε κίνδυνο τα διαθέσιμα Ταμείων, δήμων και ΝΠΙΔ

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται τα διαθέσιμα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοικησης και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) καθώς διαψεύδονται οι ισχυρισμοί του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη, ο οποίος το Σάββατο το πρωί δήλωσε στο Mega πως «τα χρήματα αυτά δεν βρίσκονται στο επονομαζόμενο κοινό κεφάλαιο και εξ αυτου του λόγου δεν κινδυνεύουν από πιθανό κούρεμα».

Σύμφωνα με επιστολή της Τράπεζας της Ελλάδος προς τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) που δημοσιοποιούμε σήμερα και σε συνέχεια της πρόσφατης πράξης νομοθετικού περιεχομένου που η κυβέρνηση πέρασε (ΦΕΚ Α' 41/20-4-2015) τα εν λόγω αποθεματικά αναφέρεται ξεκάθαρα πως «θα μεταφερθούν σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα ενταχθούν σε ομάδα περιουσίας που έχει συσταθεί».

Και το σημειώμα συνεχίζει στη δευτερη παράγραφο ξεκαθαρίζοντας απολυτα την κατάσταση: «Στην εν λόγω ομάδα περιουσίας εφαρμόζονται οι ανάλογες διατάξεις που αφορούν το Κοινό κεφάλαιο στο οποίο εντάσσονται τα εν λόγω κεφάλαια»!

Γίνεται λοιπόν σαφές πως τα χρηματα των ΟΤΑ και ΝΠΙΔ είναι πλέον ξεκάθαρα εκτεθειμένα σε περιπτώσεις κουρέματος ή άλλων απωλειών ανάλογων με το PSI με αποτέλεσμα τόσο ο κ. Στρατούλης να διαψεύδεται όσο και να ξεσπά μια νέα συζήτηση για την πορεία αυτών των χρημάτων που έχουν απαιτηθεί από την κυβέρνηση.


newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κίνδυνο τα διαθέσιμα Ταμείων, δήμων και ΝΠΙΔ"

Ρέντσι: Οι άνεμοι Ελλάδας, Ισπανίας και Πολωνίας δείχνουν ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει

Στις ισπανικές και τις πολωνικές εκλογές, αλλά και στην πολιτική και οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, αναφέρθηκε σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι.

«Ο άνεμος της Ελλάδας, ο άνεμος της Ισπανίας και ο άνεμος της Πολωνίας δεν φυσούν προς την ίδια κατεύθυνση. Φυσούν, αντιθέτως, προς αντίθετες κατευθύνσεις, αλλά όλοι αυτοί οι άνεμοι δείχνουν ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει και εγώ ελπίζω η Ιταλία να φέρει, να στηρίξει δυνατά την φωνή αυτή, υπέρ της αλλαγής της Ευρώπης τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, μιλώντας στην τοπική τηλεόραση της Τοσκάνης Rtv 38.

Την ερχόμενη Κυριακή 23 εκατομμύρια Ιταλοί θα κληθούν στις κάλπες για την ανανέωση επτά περιφερειακών συμβουλίων και πάνω από 700 δήμων της χώρας. Ο Ματέο Ρέντσι έχει δηλώσει βέβαιος ότι το κόμμα του, θα καταφέρει να υπερισχύσει του κύριου αντιπάλου του, του κινήματος Πέντε Αστέρων, της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι (η οποία συνεχίζει να σημειώνει πτώση) και της Λέγκα του Βορρά.

Ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι υποστήριξε από την πλευρά του ότι «η περίπτωση της Ελλάδας αποδεικνύει ότι η υιοθέτηση του ίδιου, ενιαίου νομίσματος για 19 χώρες είναι βλακώδης ιδέα και ότι το ευρώ πρόκειται οπωσδήποτε να καταρρεύσει».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέντσι: Οι άνεμοι Ελλάδας, Ισπανίας και Πολωνίας δείχνουν ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει"

Πολιτικό πρόσωπο «έδειξε» για τα εξοπλιστικά η Βίκυ Σταμάτη

Κατώτερες των προαναγγελθέντων ήταν οι... αποκαλύψεις της Βίκυς Σταμάτη για τα εξοπλιστικά στην επίκουρη εισαγγελέα διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου. Η κ. Σταμάτη σύμφωνα με πληροφορίες επανέλαβε καταγγελία που είχε κάνει στο παρελθόν στον εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη αμέσως μετά την απόδραση της από το Δρομοκαΐτειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου ανέφερε τουλάχιστον ένα συγκεκριμένο περιστατικό για το οποίο είχε άμεση γνώση βάζοντας στο στόχαστρο της εισαγγελίας διαφθοράς συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο.

Ωστόσο, επειδή πηγή γνώσης όσων κατέθεσε η Βίκυ Σταμάτη είναι ο σύζυγός της, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κληθεί και ο Άκης Τσοχατζόπουλος προκειμένου να καταθέσει.

Επίσης αναμένεται να κληθούν και άλλα πρόσωπα στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργεί η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Ράικου.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολιτικό πρόσωπο «έδειξε» για τα εξοπλιστικά η Βίκυ Σταμάτη"

Αυστρία: Οι πολίτες εμπιστεύονται το ευρωκοινοβούλιο, όχι όμως και την ΕΚΤ

Ακριβώς ένα χρόνο μετά τις τελευταίες Ευρωεκλογές (που πραγματοποιήθηκαν στις 25 Μαίου 2014), ιδιαίτερα θετική είναι η γνώμη των Αυστριακών πολιτών για το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, το οποίο εμπιστεύεται η μεγάλη πλειονότητα, θεωρώντας το έργο του «σημαντικό» ή «πολύ σημαντικό» σε ποσοστό 77% (έναντι 66% πριν από ένα χρόνο), όπως διαπιστώνεται σε αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Αντίθετα η εμπιστοσύνη των Αυστριακών για την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει μειωθεί σημαντικά μέσα στον τελευταίο χρόνο, με το ποσοστό εκείνων που φέρεται να της έχουν «μεγάλη εμπιστοσύνη» να έχει περιοριστεί, από το 34% τον Μάρτιο του 2014, στο 23% σήμερα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό «μεγάλης εμπιστοσύνης» προς στο Ευρωκοινοβούλιο βρίσκεται στο 47%.

Η θετική στάση των Αυστριακών απέναντι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει παρουσιάσει άνοδο μέσα στους προηγούμενους 12 μήνες σε σχέση και με τους άλλους ευρωπαικούς θεσμούς, παρατηρεί ο γενικός γραμματέας της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαικής Πολιτικής Πάουλ Σμιντ.

Ο ίδιος συμπληρώνει ότι το έργο και οι δραστηριότητές του Ευρωκοινοβουλίου εκτιμώνται ως «σημαντικά», σε αντίθεση με το έργο και τις δραστηριότητες της ΕΚΤ, που οι πολίτες εκτιμούν προφανώς λιγότερο, σε σχέση με τη διαχείριση της κρίσης από την Ευρωπαική Ενωση.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστρία: Οι πολίτες εμπιστεύονται το ευρωκοινοβούλιο, όχι όμως και την ΕΚΤ"

Σταθάκης στη Le Monde: Ναι σε συμφωνία, όχι σε Grexit

Συνέντευξη στην γαλλική εφημερίδα Le Monde παραχώρησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της, στο ενδεχόμενο ενός Grexit, αλλά και για τον διχασμό που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρχικά, ο Γιώργος Σταθάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του πως αν και εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών σε θέματα όπως η φορολογική πολιτική, το συνταξιοδοτικό σύστημα, την αγορά εργασίας, εντούτοις, θα υπάρξει πιθανότητα μια συμφωνία εντός του χρονικού πλαισίου που έχει τεθεί.

Ερωτηθείς για το αν τα επώδυνα μέτρα λιτότητας που τέθηκαν σε ισχύ το 2010 έχουν βοηθήσει την ελληνική οικονομία καθιστώντας την ανταγωνιστική ο ίδιος σχολίασε:

«Όταν μπήκαμε στο πρόγραμμα διάσωσης, η τρόικα ήθελε να λύσει το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας απαιτώντας εσωτερική υποτίμηση. Στην πραγματικότητα, οι μισθοί έχουν μειωθεί περισσότερο από 25% από το 2009. Παρά το γεγονός αυτό όμως, οι εξαγωγικές επιδόσεις μας δεν βελτιώνονται. Αυτό δείχνει ότι οι αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας δεν προέρχονται από τους πολύ υψηλούς μισθούς, αλλά από τα διαρθρωτικά προβλήματα για τα οποία η τρόικα δεν έχει βρει ακόμα την θεραπεία. Όπως για παράδειγμα η σχέση μεταξύ κρατικών και ιδιωτικών συμφερόντων».

Σχετικά με το αν θα ήταν καλύτερα αν η χώρα έβγαινε από το ευρώ ο κ. Σταθάκης δήλωσε κατηγορηματικά αρνητικός.

«Η χώρα μας πρέπει να παραμείνει εντός της νομισματικής ένωσης, αλλά με ένα καλύτερο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας. Θα πρέπει να μας επιτρέψει να επιτύχουμε το ρυθμό ανάπτυξης, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών μας, ενώ παράλληλα να είναι κοινωνικά δίκαιη».

Όσον αφορά την πολυφωνία που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ερωτηθείς για το αν αυτό αποτελεί εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας υποστήριξε πως το κόμμα είναι πλούσιο σε ποικιλομορφία και δεν αποτελεί κανένα εμπόδιο.
«Αυτή είναι η δημοκρατία και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει. Ειδικά από τη στιγμή που όλοι συμφώνησαν για ένα καθοριστικό ζήτημα: την ανάγκη παραμονής της χώρας στη ζώνη του ευρώ με αλλαγή όμως κατεύθυνσης της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής.»
Για την μεγάλη διαφθορά που υπάρχει στην χώρα ο κ. Σταθάκης ανέφερε πως η καταπολέμησή της αποτελεί προτεραιότητα για το ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, τόνισε πως αυτό θα πάρει χρόνο.
Ερωτηθείς ο υπουργός Οικονομίας για τις απώλειες που έχουν καταγράψει οι ελληνικές επιχειρήσεις απάντησε:

«Η κρίση ρευστότητας θα υποχωρήσει όταν θα υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Η ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο θα εξαλειφθεί γρήγορα γιατί η οικονομία μας έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Η τουριστική περίοδος φαίνεται πολύ καλή, η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι ένας ισχυρός κινητήρας, οι αυξήσεις των μισθών θα υποστηρίξουν τη μελλοντική κατανάλωση».

Τέλος, ο κ. Σταθάκης τόνισε πως πρέπει να αναθεωρηθούν ορισμένα πράγματα μέσα στην ΕΕ όπως ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία σε αντίθεση με όλες τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, δεν εκπληρώνει την αποστολή του «δανειστή έσχατης ανάγκης», η δημοσιονομική πολιτική η οποία δεν είναι αρκετά ευέλικτη αλλά και η ζώνη του ευρώ η οποία θα πρέπει να υιοθετήσει πιο ευνοϊκές πολιτικές για την ανάπτυξη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταθάκης στη Le Monde: Ναι σε συμφωνία, όχι σε Grexit"

Βαρουφάκης: Έχει δίκιο ο Σόιμπλε, δε θα ήθελε να 'ναι στη θέση μου

“Βεβαίως και είμαστε μπροστά σε συμφωνία”, δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Γιάnνης Βαρουφάκης, απαντώντας μονολεκτικά με “ναι” στην ερώτηση εάν οι θεσμοί βρίσκονται κοντά στο να καλύψουν τομέρος της διαδρομής που τους αφορά.

Ερωτηθείς, εξάλλου, τι “απαντά” στην πρόσφατη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι “δεν θα ήθελα να αλλάξω θέση με τον Έλληνα συνάδελφό μου. Είναι πιο δύσκολη από τη δική μου»”, ο κ. Βαρουφάκης σχολίασε: “Έχει δίκιο ο κ. Σόιμπλε”.

Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Έχει δίκιο ο Σόιμπλε, δε θα ήθελε να 'ναι στη θέση μου"

Επιστολή της νεότερης δημάρχου της Ελλάδας στον Τσίπρα

Επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα, απέστειλε η δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Μαριά Κακαλή, με την οποία επισημαίνει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί και προειδοποιεί ότι ν δεν βρεθεί άμεσα λύση στον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό, το δημοτικό συμβούλιο θα παραδώσει στους αρμόδιους φορείς «τα κλειδιά του νησιού».


Η επιστολή:

Κύριε Πρωθυπουργέ

λυπάμαι που καταφεύγουμε σε εσάς για την εύρεση λύσης στο σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί του Αγίου Ευστρατίου, αλλά δυστυχώς σε αυτή την απόφαση οδηγηθήκαμε εξαιτίας της μη σωστής διαχείρισης του θέματος αυτού, από τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας.

Από το Φεβρουάριο μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού μας με την Ηπειρωτική χώρα.

Τις τελευταίες τριάντα τρείς ημέρες το πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο Λαύριο – Άγιος Ευστράτιος – Λήμνος – Καβάλα και επιστροφή είναι δεμένο στο λιμάνι του Λαυρίου, λόγω της επίσχεσής του από τους ναυτεργάτες. Δυστυχώς λύση στο θέμα δεν έχει βρεθεί, καθώς ο Αρμόδιος Υπουργός μας είπε πως η χρονοκαθυστέρηση αυτή οφείλεται στο γεγονός πως η νόμιμη διαδικασία περί έκπτωσης ή μη της αναδόχου εταιρείας είναι χρονοβόρα.

Βέβαια εξαιτίας της σοβαρότητας του ζητήματος θα μπορούσε ο αρμόδιος Υπουργός να προβεί σε άμεση έκπτωση της εταιρείας και στην εύρεση άλλου πλοίου για την εξυπηρέτηση των νησιών του Αγίου Ευστρατίου και της Λήμνου που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα.

Το νησί μας λόγω της κατάστασης αυτής έχει εκπέσει σε οικονομικό μαρασμό λόγω του ότι έχουν πληγεί άμεσα οι πρωτογενείς παραγωγικοί τομείς (αλιεία- κτηνοτροφία) λόγω αδυναμίας διακίνησης των προϊόντων τους καθώς και ο τουρισμός ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, λόγω του ότι έχουν γίνει απανωτές ακυρώσεις των κρατήσεων.

Οι φορείς του νησιού μην έχοντας άλλες λύσεις, αποφασίσαμε την ερχόμενη εβδομάδα να κλείσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες ως ένδειξη διαμαρτυρίας και οι εθνοφύλακες του νησιού μας προτίθενται να παραδώσουν τον οπλισμό τους.

Δεν είναι δυνατόν κ Πρωθυπουργέ οι τριακόσιοι περίπου κάτοικοι του νησιού μας, που όπως ακούγεται κατά καιρούς από την ίδια την Κυβέρνηση, φυλάττουν «Θερμοπύλες» να ζούν αυτή την χωρίς προηγούμενο αδιαφορία εκ μέρους της Πολιτείας.

Αν συνεχιστεί η κατάσταση αποκλεισμού μας από την κεντρική Ελλάδα το δημοτικό συμβούλιο θα παραδώσει στους αρμόδιους φορείς τα κλειδιά του Δήμου, με όποια συνέπεια επέχει αυτό για τους εμπλεκόμενους πολίτες και την πολιτεία.

Ευελπιστώντας στην άμεση κατά το δυνατόν παρέμβασή σας για την άμεση λύση του προβλήματος.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή της νεότερης δημάρχου της Ελλάδας στον Τσίπρα"

Μητρόπουλος: Αντισυνταγματική κρίθηκε η εισφορά αλληλεγγύης

Αντισυνταγματική έκρινε την εισφορά αλληλεγγύης η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος,

«Είχαν προσφύγει συνταξιούχοι» είπε στον ΑΝΤ1 ο κ. Μητρόπουλος και αναφερόμενος στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου τόνισε ότι «όταν δανείζονται οι λαοί δεν καταργούν τη Δημοκρατία και τη δικαστική εξουσία».

Η απόφαση για την εισφορά αλληλεγγύης αφορά το σύνολο των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και όλους τους συνταξιούχους που έχουν εισόδημα πάνω από 1.000 ευρώ. Μετά από αυτή την απόφαση, ενδεχομένως, θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα περίπου 2 δισ. ευρώ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητρόπουλος: Αντισυνταγματική κρίθηκε η εισφορά αλληλεγγύης"

Σπάει το τραπεζικό απόρρητο

«Βουνό» σχηματίζουν οι αιτήσεις ευρωπαϊκών κρατών προς τις ελβετικές Αρχές για την πρόσβαση σε στοιχεία ξένων καταθετών σε τράπεζες της Ελβετίας.

Στη δημοσιότητα οι πρώτοι κατάλογοι με τα στοιχεία ξένων καταθετών σε ελβετικές τράπεζες. Τα στοιχεία μπαίνουν στο μικροσκόπιο ευρωπαϊκών κρατών στο πλαίσιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγήςΤο κυνήγι των φοροφυγάδων καλά κρατεί και, όπως αποκαλύπτει η ελβετική εφημερίδα «Sonntagszeitung», οι αρμόδιες υπηρεσίες της ευρωπαϊκής χώρας έχουν ξεκινήσει να δημοσιεύουν τα ονόματα, την ημερομηνία γέννησης και την εθνικότητα ξένων υπηκόων και εταιρειών που αναζητούν οι φορολογικές υπηρεσίες των κρατών τους. Τα στοιχεία αναρτώνται στην ιστοσελίδα της επίσημης εφημερίδας της κυβέρνησης.
Στους καταλόγους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων Γερμανοί υπήκοοι, ενώ τα ονόματα Αμερικανών αναφέρονται μόνο με τα αρχικά τους.
Τα στοιχεία δίνονται στη δημοσιότητα προκειμένου να παρασχεθεί στους κατονομαζόμενους η ευκαιρία να προσλάβουν δικηγόρο για να υπερασπιστούν νομικά τη θέση τους. Η κυριακάτικη εφημερίδα επικαλείται τον Ελβετό αξιωματούχο Alexandre Dumas, αρμόδιο για φορολογικές υποθέσεις, ο οποίος υποστηρίζει ότι «οι ελβετικές τράπεζες ελάχιστα ενδιαφέρονται για την απόκτηση πελατών οι οποίοι δεν διαθέτουν ήδη λογαριασμό στην Ελβετία».

Σχολιαστές αναφέρουν ότι η δήλωση αυτή γίνεται μετά την… πλημμύρα στα γραφεία των αρμόδιων υπηρεσιών, όπου ξένα κράτη ζητούν τη «νομική συνδρομή» των ελβετικών Αρχών για να ανιχνεύσουν τους λογαριασμούς φοροφυγάδων.

Ρήτρα εμπιστευτικότητας

Με τη σειρά της η Ελβετία απαιτεί από τις χώρες αυτές να τηρήσουν τη ρήτρα «εμπιστευτικότητας» και να μη δώσουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία από τους καταλόγους που τους αποστέλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων έσπασε ένα ταμπού δεκαετιών σχετικά με την προστασία ξένων καταθετών από το ελβετικό τραπεζικό σύστημαΗ απόφαση αυτή της ελβετικής κυβέρνησης, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την έως τώρα πολιτική «τήρησης του τραπεζικού απορρήτου», ελήφθη μετά τις έντονες πιέσεις ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διμερής συμφωνία Βρυξελλών - Βέρνης υπεγράφη μετά τη γνωστοποίηση στοιχείων για την τεράστια ζημία που προκαλούν στην παγκόσμια οικονομία οι «κρυφές» καταθέσεις σε τράπεζες της Ελβετίας και όχι μόνο.

Η δημοσιοποίηση ονομάτων ξένων καταθετών σε ελβετικές τράπεζες σημαίνει ότι έσπασε ένα ταμπού πολλών δεκαετιών σχετικά με την προστασία φυσικών και νομικών προσώπων από τις Αρχές της ευρωπαϊκής χώρας. Η εφημερίδα της ομοσπονδιακής ελβετικής κυβέρνησης, αφού παραθέτει σειρά νόμων, κατονομάζει πολίτες από την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ινδία, την Ολλανδία, τη Βρετανία, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, αλλά και εταιρείες με δηλωμένη ως έδρα τον Παναμά, τις Μπαχάμες και την Ισπανία.

Συμφωνία με την Ε.Ε.

Όπως είχε ανακοινωθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, Ελβετία και Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν να κυνηγηθούν οι φοροφυγάδες. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, θα είναι πολύ δύσκολο για Ευρωπαίους πολίτες να κρύβουν χρήματα σε μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στις ελβετικές τράπεζες.

Η Ελβετία επιχειρεί να βγει τους τελευταίους μήνες από τον κατάλογο των χωρών που αποτελούν «παράδεισο για φοροφυγάδες»Ωστόσο, η συμφωνία προβλέπει ότι οι δύο πλευρές θα αρχίσουν να συγκεντρώνουν πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς από το 2017 και ότι η ανταλλαγή θα ξεκινήσει έναν χρόνο αργότερα. Όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Pierre Moscovici, αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «πρόκειται για ένα αποφασιστικής σημασίας βήμα ώστε να επιτευχθεί ολοκληρωτική τραπεζική διαφάνεια μεταξύ Ευρώπης και Ελβετίας».

Η Κομισιόν επίσης έχει αρχίσει επαφές με Ανδόρα, Λιχτενστάιν, Μονακό και Σαν Μαρίνο για την υπογραφή ανάλογων συμφωνιών, ενώ Αυστρία και Λουξεμβούργο έχουν ήδη αποδεχθεί να προχωρήσουν στη δημοσιοποίηση στοιχείων για φοροφυγάδες. Η Ελβετία έχει υπογράψει ανάλογη συμφωνία με την Αυστραλία, ενώ διαπραγματεύεται το ίδιο με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο εκτεταμένης εκστρατείας δημοσίων σχέσεων για την αφαίρεση της χώρας από τον κατάλογο των κρατών που αποτελούν «παράδεισο» για φοροφυγάδες.

Έμποροι όπλων και διακινητές ναρκωτικών

Η Ελβετία θεωρείται παγκοσμίως το μεγαλύτερο κέντρο των εξωχώριων τραπεζικών λογαριασμών, με δεύτερη τη Σιγκαπούρη. 

  
Η εισαγγελία της Γενεύης έχει διατάξει δικαστική έρευνα για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος που πραγματοποιείται από παρακλάδια της ελβετικής τράπεζας HSBCΗ ελβετική κυβέρνηση πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να σταματήσει να αντιμετωπίζεται ως «απάγκειο για διεθνείς φορο-απατεώνες», γι’ αυτό και προβαίνει σε αυτές τις ενέργειες. Σύμφωνα με έκθεση του Απριλίου του 2013, περισσότερα από 7,2 τρις ευρώ βρίσκονται κατατεθειμένα σε εξωχώριους τραπεζικούς «παραδείσους», σε μια στιγμή που το ετήσιο παγκόσμιο φορολογικό έλλειμμα των κυβερνήσεων ξεπερνά τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο η εισαγγελία της Γενεύης έχει διατάξει δικαστική έρευνα για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος που πραγματοποιείται από παρακλάδια της ελβετικής τράπεζας HSBC. Η εισαγγελική έρευνα διατάχτηκε έπειτα από δημοσιογραφικές αποκαλύψεις βάσει των οποίων ο τραπεζικός αυτός κολοσσός βοηθάει τους πελάτες του απ’ ολόκληρο τον κόσμο να φοροδιαφεύγουν.

Ειδικότερα, το Διεθνές Κονσόρτσιουμ Ερευνητών Δημοσιογράφων (www.icij.org) αποκάλυψε πριν από λίγο καιρό απόρρητους φακέλους που εκθέτουν τις δραστηριότητες υπηρεσιακών παραγόντων της HSBC.

Στις αποκαλύψεις περιλαμβάνονται λογαριασμοί όπου έχουν κατατεθεί περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια από εμπόρους όπλων, δικτάτορες, διακινητές ναρκωτικών κ.ά.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης
Με πληροφορίες από www.icij.org/ AP, dpa, Reuters

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Σπάει το τραπεζικό απόρρητο"

Λεουτσάκος: Nα πάμε σε εκλογές αν δεν υπάρξει συμφωνία

Τη λύση των εκλογών και όχι του δημοψηφίσματος προέκρινε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Λεουτσάκος, σε περίπτωση που δεν υπάρξει τελικά συμφωνία με τους δανειστές.

Όπως τόνισε στον Παραπολιτικά FM, αυτό πρέπει να είναι το επόμενο βήμα της κυβέρνησης: «Πρέπει να μιλήσουμε στον λαό, να δώσουμε την προσπάθεια που κάναμε, τα όρια του συμβιβασμού, τι μας ζητάνε και με την βούληση του ελληνικού λαού να προχωρήσουμε με ότι αυτό σημαίνει. Η Αριστερά δεν πρέπει να χάσει τη μεγάλη δυναμική του κυρίαρχου λαού, ο λαός πρέπει να πάρει απάνω του και να βάλει την σφραγίδα του στις εξελίξεις. Δεν θέτω μόνο το θέμα του δημοψηφίσματος, η προσφυγή στο λαό μπορεί να έχει πολλές πλευρές και εκλογές άρα θα τα δούμε όλα συγκεκριμένα. Εγώ θα έγερνα περισσότερο στις εκλογές γιατί μπορεί να δώσει στη συζήτηση και στην επιλογή μεγαλύτερη πληρότητα στο λαό».

Ερωτηθείς για την εκτίμηση του Αλέξη Μητρόπουλου ότι η συμφωνία δεν θα περάσει από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λεουτσάκος αρνήθηκε ότι κάτι τέτοιο ισχύει: «Δεν ξέρω από πού το συμπεραίνει, εγώ δεν μπορώ βιαστικά να συμπεράνω κάτι τέτοιο. Καταρχήν είναι να δούμε αν υπάρχει συμφωνία γιατί αυτά που ζητάνε μέχρι τώρα οι δανειστές, συνεχίζουν να ζητάνε ότι ζητούσαν και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και είχαν συμφωνήσει, αυτά ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν μπορούν να γίνουν άρα συνεχίζεται η συζήτηση σε ένα πλαίσιο. Σε ότι αφορά δηλώσεις ότι δεν υπάρχει καταστροφή, αυτό απαντάμε και προσπαθούμε να απαντήσουμε σε μια τρομοκρατία ιδιότυπη που καλλιεργείται ότι ή υποταγή ή καταστροφή. Και κατά τη δικιά μου γνώμη η μεγαλύτερη καταστροφή για ένα λαό είναι η υποταγή».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λεουτσάκος: Nα πάμε σε εκλογές αν δεν υπάρξει συμφωνία"

Welt: «Παγιδευμένη» στην ελληνική διάσωση η Μέρκελ

Η κυβέρνηση της Γερμανίας και η καγκελάριος είχαν υποσχεθεί στους πολίτες της Γερμανίας ότι δε θα υποστούν απώλειες από την Ελλάδα. Τώρα είναι πλέον προφανές ότι δε θα μπορέσουν να κρατήσουν αυτήν την υπόσχεση, γράφει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα die Welt. Oι Ευρωπαίοι πιστωτές θα πρέπει να πιέσουν για σκληρότερες μεταρρυθμίσεις από αυτές που έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει η Αθήνα, αλλιώς θα πρέπει να υποστούν μεγάλες απώλειες.

«Εάν η ετήσια ανάπτυξη είναι μικρότερη 1% του αναμενομένου λόγω της ελλιπούς μεταρρυθμιστικής πολιτικής και το πρωτογενές πλεόνασμα κυμανθεί στο 1,5%, δηλαδή 3% κάτω από τις προβλέψεις, τότε οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δεχτούν μεγάλες απώλειες στις απαιτήσεις τους - αν θέλουν τουλάχιστον να κρατήσουν το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και στο μέλλον», δήλωσε στη γερμανική Welt am Sonntag αξιωματούχος των Βρυξελλών που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις. Μόνο με επιμήκυνση των προθεσμιών και με χαμηλότερους τόκους αυτό δεν μπορεί να γίνει. Πρέπει να υπάρξει κούρεμα, είπε ο ίδιος.

Εδώ και εβδομάδες έχουμε την ίδια ιστορία: Οι Έλληνες θέλουν μία κατά το δυνατόν μαλακότερη λύση στο θέμα του προγράμματος για το χρέος. Η Κομισιόν δείχνει να είναι υπέρ τους, ενώ το ΔΝΤ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δείχνουν ανυποχώρητοι. Η Α. Μέρκελ, από την άλλη, θέλει να υπάρξει κάποια λύση. Η Ελλάδα της είναι στρατηγικά πολύ σημαντική για να την αφήσει εκτός ευρωζώνης.

Όμως αυτό δεν είναι τόσο απλό. Και για το γεγονός φταίει σε μεγάλο βαθμό και η ίδια. Αυτή ήταν που πριν από λίγα χρόνια, ενάντια στις συμβουλές του υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, επέβαλε τη συμμετοχή του ΔΝΤ ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε γερμανική βοήθεια στην Ελλάδα. Τώρα η συμμετοχή αυτή έχει πια γραφτεί σε έγγραφα και συμφωνίες. Όμως το Ταμείο δεν είναι καθόλου πρόθυμο για φθηνούς συμβιβασμούς με την Αθήνα.

Για το ΔΝΤ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: εάν η συμφωνία αποκλίνει από τους όρους του, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη και τα κρατικά έσοδα προς τα κάτω, το ποσοστό του χρέους προς το ΑΕΠ προς τα πάνω, και η Αθήνα θα χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια για να κλείσει τις τρύπες. Αυτην κάποιος θα πρέπει να την πληρώσει, και το ΔΝΤ πιστεύει εδώ και μήνες ότι αυτός πρέπει να είναι οι Ευρωπαίοι.

Αυτό δεν είναι καθόλου καλό για την καγκελάριο. Διότι δεν είχε προβλέψει κάτι τέτοιο για τη θητεία της. Πολιτικά θα μπορούσε ίσως να αποδεχτεί κάποια επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, ίσως και μικρότερους τόκους, γεγονός που de facto είναι διαγραφή χρέους. Όμως, την άμεση, ονομαστική διαγραφή δεν μπορεί να τη σηκώσει η Α. Μέρκελ πολιτικά. Ακόμα κι αν, όπως λένε οι ειδικοί, είναι αναπόφευκτη, αφού η ελληνική οικονομία τώρα, λόγω του ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν μείνει πίσω, αναπτύσσεται με 1% μικρότερο ρυθμό κι έχει σαφώς μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα.

«Εάν η ανάπτυξη καταλήξει 1% χαμηλότερα και το πρωτογενές πλεόνασμα 3% κάτω από τα προβλεπόμενα, τότε συσσωρεύεται μέσα σε πέντε χρόνια μαύρη τρύπα €40 δισ.», είπε ο Christian Schulz της Berenberg Bank. Το Βruegel, ένα think tank με έδρα τις Βρυξέλλες, πιστεύει ότι με επιμήκυνση των χρόνων αποπληρωμής και με μικρότερους τόκους μπορεί να καλυφθεί ένα ποσό μόνο μέχρι €32 δισ.

Το υπόλοιπο θα πρέπει αναγκαστικά να καλυφθεί με διαγραφή χρεών. Κι εδώ δεν πρόκειται πια για εγγυήσεις, αλλά για ζεστό χρήμα από τα κρατικά ταμεία της Γερμανίας, εφιάλτης για την Α. Μέρκελ. Μόνο που αν η καγκελάριος θέλει το ΔΝΤ μέσα στο παιχνίδι, δεν μπορεί να αποφύγει αυτό το σενάριο. Οι κανόνες του Ταμείου έχουν έτσι κι αλλιώς τεντώσει όσο περισσότερο γίνεται στην περίπτωση της Ελλάδας.

«Εάν οι κανόνες του ΔΝΤ παραβιαστούν, τότε πλήττεται η αξιοπιστία του. Θα είναι όλο και δυσκολότερο μετά να ζητά την τήρηση των συμφωνιών», είπε ο Axel Dreher του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Και αυτό θα μπορούσε να σπρώξει τις αναπτυσσόμενες χώρες στην αγκαλιά των Κινέζων. Ήδη από το 2014 μαζί με τις άλλες χώρες των BRICS έχουν ιδρύσει ένα μίνι ΔΝΤ.

Όλες λοιπόν οι εναλλακτικές για την Άγκελα Μέρκελ δεν είναι καλές: Να εξασθενίσει λόγω Ελλάδας τη συνολική επιρροή της Δύσης στον κόσμο; Να ρισκάρει την αξιοπιστία της στους ψηφοφόρους λόγω της Ελλάδας; Να παίξει κορόνα-γράμματα την καγκελαρία, με το να προτείνει περαιτέρω άνευ όρων βοήθεια στην Ελλάδα; Αδύνατον. Η Α. Μέρκελ χρειάζεται μια συμφωνία, η οποία και να διατηρεί τη δική της αξιοπρέπεια και να παρέχει στον Α. Τσίπρα δισεκατομμύρια!

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Welt: «Παγιδευμένη» στην ελληνική διάσωση η Μέρκελ"

BofA: Να τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ

Το τι θα επακολουθήσει εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ εξετάζει η αμερικανική επενδυτική BofA.

Σύμφωνα με το σενάριο της, σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα λάβει έναν μήνα ως περίοδο χάριτος, αλλά στη συνέχεια, εάν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της θα βρεθεί αντιμέτωπη με το χειρότερο σενάριο.

Τα γεγονότα θα εκτυλιχθούν ως εξής:

Το ΔΝΤ θα στείλει άμεσα προσωπικό καλώντας την Ελλάδα να πληρώσει. Η Ελλάδα δεν θα μπορει να χρησιμοποιήσει τους πόρους του Ταμείου εφόσον δεν πληρωθεί η δόση.

Μετά από δύο εβδομάδες, το ΔΝΤ θα ξαναπροειδοποιήσει, στέλνοντας ανακοίνωση, στην οποία θα τονίζεται η σοβαρότητα της κατάστασης και θα απαιτείται η διευθέτηση της πληρωμής.

Μετά από έναν μήνα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, στην περίπτωση αυτή η Κριστίν Λαγκάρντ, ενημερώνει το εκτελεστικό συμβούλιο ότι υπάρχει υποχρέωση που δεν έχει διευθετηθεί.

Αν το ΔΝΤ και ο ISDA (ο οργανισμός που αποφασίζει για την ενεργοποίηση των ρητρών στα ομόλογα) αποφασίσουν ότι η μη πληρωμή της δόσης θεωρείται πιστωτικό γεγονός, τότε έχουμε επίσημη χρεοκοπία της Ελλάδας. Επειδή το νέο χρέος εκδόθηκε σε Βρετανικό Δίκαιο, η μη πληρωμή προς ένα μέρος «πυροδοτεί» τη χρεοκοπία για όλο το χρέος (cross default).

Πάντως, είναι πιθανό οι οίκοι αξιολόγησης να μην κηρύξουν την Ελλάδα σε χρεοκοπία εάν η χώρα μας χάσει μια πληρωμή προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ, μια εξέλιξη που θα είναι πολύ σημαντική αφού θα διατηρήσει την χρηματοδότηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ, σύμφωνα με το Reuters.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "BofA: Να τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ"

Reuters: Η καλύτερη λύση για την Ελλάδα είναι οι εκλογές

Ο καλύτερος τρόπος για να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο και να λήξει πιο ανώδυνα το ελληνικό δράμα, είναι μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία με τους δανειστές και έπειτα προσφυγή εκ νέου στις κάλπες, υποστηρίζει με άρθρο του στο πρακτορείο Reuters, ο Hugo Dixon.

Τα περισσότερα σενάρια με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν: επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, χρεοκοπία, έξοδος από το ευρώ, κλπ. Υπάρχει ωστόσο ακόμη μια ευκαιρία για να μην καταλήξουν τόσο άσχημα τα πράγματα και για αυτόν τον λιγότερο επώδυνο δρόμο χρειάζεται να εργαστούν όλοι όσοι νοιάζονται για την χώρα, αρχής γενομένης από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, γράφει ο Dixon και προσθέτει:

Αυτό σημαίνει ότι ο Αλ. Τσίπρας οφείλει να προκηρύξει νέες εκλογές. Η περίοδος είναι μεν δύσκολη, δεδομένων των πληρωμών που καλείται να κάνει η Αθήνα, τόσο στο ΔΝΤ, όσο και στην ΕΚΤ μέσα στο επόμενο τρίμηνο, το βήμα ωστόσο θα πρέπει να γίνει.

Το βασικό είναι να κλείσει η Αθήνα μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία που θα της εξασφαλίσει ρευστό και θα αποτρέψει μια χρεοκοπία, μια συμφωνία που δεν θα είναι εύκολη δεδομένων των πολλών σημείων στα οποία διαφωνούν Ελλάδα και πιστωτές.
Παρόλα αυτά ο Αλ. Τσίπρας ίσως να δείχνει έτοιμος για υποχωρήσεις προκειμένου να πετύχει αυτό τον συμβιβασμό με τους εταίρους, σχολιάζει ο αρθρογράφος και σημειώνει ότι η πιο σημαντική μεταρρύθμιση που οφείλει να υλοποιήσει η χώρα μας είναι στο συνταξιοδοτικό και ιδιαίτερα στο θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ενώ οι δανειστές οφείλουν με την σειρά τους να δείξουν μεγαλύτερη ελαστικότητα στα εργασιακά ζητήματα.

Στην συνέχεια, ο Η. Dixon, παραθέτει τον εξής προβληματισμό:

Αν υποθέσουμε ότι μια τέτοια βραχυπρόθεσμη συμφωνία είναι εφικτή, παραμένουν τρία βασικά ερωτήματα: «Θα καταφέρει ο Τσίπρας να πείσει τους σκληρούς του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουν την συμφωνία; Πως θα χρηματοδοτηθεί η Αθήνα ενώ εργάζεται το καλοκαίρι για μια πιο μακροπρόθεσμη συμφωνία με τους πιστωτές της; Είναι έτοιμες οι δυο πλευρές-Ελλάδα και πιστωτές- για μια πολυετή συμφωνία που θα απαιτεί και άλλες μεταρρυθμίσεις και πιθανώς πάνω από 50 δισ. σε νέα δάνεια;»

«Μια εκ νέου προσφυγή στις κάλπες θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα», υποστηρίζει ο Dixon, τονίζοντας:

«Οι εκλογές και μια εκ νέου επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένας τρόπος να διώξει ο Τσίπρας τους σκληροπυρηνικούς από το κόμμα (κάτι που δεν θα είναι εφικτό με ένα δημοψήφισμα, αφού ο πρωθυπουργός θα εξακολουθήσει να πορεύεται με τους ίδιους βουλευτές). Επιπλέον μια φρέσκια λαϊκή εντολή για επαναδιαπραγμάτευση μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας διάσωσης, θα ενέπνεε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους δανειστές σε σχέση με την τήρηση των δεσμεύσεων, οπότε θα ήταν πιο εύκολο να ρέει το χρήμα μελλοντικά.

Αν ο Αλ. Τσίπρας δεν ζητήσει εκ νέου την λαϊκή ετυμηγορία, δύσκολα θα δείξουν εμπιστοσύνη οι πιστωτές για ο,τιδήποτε υπόσχεται, αφού θα ανησυχούν ότι απλώς θα λαμβάνει χρήματα χωρίς να εφαρμόσει το πρόγραμμα».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Η καλύτερη λύση για την Ελλάδα είναι οι εκλογές"

Πρωτοσέλιδο στους FT οι απειλές της κυβέρνησης να μην πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ

Απειλή ή μπλόφα; Οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εσωτερικών , Νίκου Βούτση για αδυναμία καταβολής της επόμενης δόσης στο ΔΝΤ αλλά και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, για κίνδυνο στάσης πληρωμών σχολιάζονται από τον διεθνή Τύπο.

Πρώτο θέμα στη βρετανική έκδοση των Financial Times έγιναν τη Δευτέρα οι απειλές της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα καταβάλει την προσεχή δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Η ανταποκρίτρια των FT στην Αθήνα Κερίν Χόουπ επικαλείται τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση ότι «τα χρήματα δεν θα δοθούν. Δεν υπάρχουν για να δοθούν».

Υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια παρόμοια απειλή στην επιστολή που έστειλε στην Κριστίν Λαγκάρντ πριν από δύο εβδομάδες όσον αφορά τη δόση του Μαΐου η οποία τελικά αποπληρώθηκε με τα χρήματα στο λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας ο οποίος αφορά τη συνδρομή της χώρας στο ΔΝΤ.

Η δημοσιογράφος των FT υποστηρίζει ότι ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να μην λαμβάνουν υπόψη τους αυτές τις απειλές καθώς θεωρούν ότι τις χρησιμοποιεί η Αθήνα ως διαπραγματευτική τακτική.

Ωστόσο αναφέρεται σε δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου με γνώση της οικονομικής κατάστασης της χώρας ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η Αθήνα δεν θα μπορέσει να πληρώσει τις δόσεις στο ΔΝΤ από τις 5 έως τις 19 Ιουνίου.





Le Figaro: Η Αθήνα απειλεί να μην πληρώσει το ΔΝΤ 

Η ελληνική κυβέρνηση απειλεί να μην πληρώσει την επόμενη  δόση του ΔΝΤ, γράφει η γαλλική εφημερίδα "Le Figaro" διερωτάται, ωστόσο, αν οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση, είναι μπλόφα. Η συντηρητική εφημερίδα της Γαλλίας σχολιάζει πως, για πρώτη φορά, υπουργός του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα,  λέει ξεκάθαρα πως η Αθήνα δεν μπορεί να επιστρέψει τα χρήματα στους πιστωτές της. «Όλο αυτό το διάστημα, από τότε που ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπήρξε ούτε ένας υπουργός που να δηλώνει ότι ελληνική κυβέρνηση δεν θα αποπληρώσει την επόμενη δόση στο ΔΝΤ. Τώρα όμως αυτό έσπευσε να δηλώσει ο Έλληνας υπουργός Εσωτερικών στην ελληνική τηλεόραση», επισημαίνει η εφημερίδα "Le Figaro".



Bild: Η Αθήνα δεν έχει χρήματα για την επόμενη δόση 

Απεικονίζοντας τον Έλληνα υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση, η γερμανική εφημερίδα "Bild"  γράφει ότι η Ελλάδα δεν έχει χρήματα για να πληρώσει την επόμενη δόση στο ΔΝΤ. Η εφημερίδα φιλοξενεί αναλυτικά τις δηλώσεις του κ. Βούτση αλλά και προηγούμενες του Νίκου Φίλη, ο οποίος ειχε πει ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 5 Ιουνίου, οι πιστωτές της της Ελλάδας δεν θα λάβουν χρήματα.

Πρωτοσέλιδο και σε Guardian

Πρωτοσέλιδο και στη βρετανική εφημερίδα "Guardian " η "απειλή" της Ελλάδας, όπως σχολιάζουν τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εσωτερικών, ότι η χώρα δεν θα αποπληρώσει την επόμενη δόση στο ΔΝΤ αν δεν υπάρξει συμφωνία. Το επίμαχο άρθρο φέρει τον τίτλο: "Η Ελλάδα προειδοποιεί ότι δεν θα πληρώσει τις υποχρεώσεις της".

Οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού γίνονται την ώρα που η πλειοψηφία των Ελλήνων στηρίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο δεν θέλουν η χώρα τους να γυρίσει στην δραχμή, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα και αναφέρει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διεξήχθη το Μάιο. Όπως υποστηρίζει, η δημοσκόπηση που διεξήχθη από την φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Αυγή", έδειξε ότι το 54% των Ελλήνων υποστηρίζουν τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους πιστωτές παρά την βαθύτατη ανησυχία ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης. 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωτοσέλιδο στους FT οι απειλές της κυβέρνησης να μην πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ"

Στα σκαριά 6 αλλαγές στη φορολογία των Ι.Χ.

Το σχέδιο για τη δημιουργία και παγίωση μιας δικαιότερης και αποτελεσματικότερης φορολόγησης των αυτοκινήτων ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Μεταξύ των προτεινόμενων μέτρων και η θέσπιση αντικινήτρων στην κυκλοφορία παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά οι σχεδιαζόμενες αλλαγές θα τεθούν επί τάπητος με τους φορείς του χώρου της αυτοκίνησης.

Η ανακοίνωση αναφέρει...

Το Υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθειά του για τη δημιουργία και παγίωση μιας δικαιότερης και αποτελεσματικότερης φορολόγησης των αυτοκινήτων και ενός γενικότερου εξορθολογισμού του τομέα της αυτοκίνησης, σχεδιάζει:

1. Κατάργηση του κριτήριου του κυβισμού των οχημάτων ως βάση της φορολόγησής τους. Αντί γι’ αυτό προτείνεται υπολογισμός της φορολογίας στη βάση της λιανικής τιμής (προ φόρων), με προοδευτική αναπροσαρμογή των συντελεστών του τέλους ταξινόμησης.

2. Καταβολή ΦΠΑ, έλεγχο στοιχείων και υπαγωγή στις διατάξεις της σχετικής φορολογίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τα οποία προέρχονται από χώρες του εξωτερικού.

3. Θέσπιση αντικινήτρων στην κυκλοφορία παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων (π.χ. για οχήματα άνω της 20ετίας) με ένα «τέλος περιβάλλοντος».

4. Αντικατάσταση του συστήματος απόσυρσης από ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης το οποίο θα επιδοτεί τα οχήματα χαμηλής τιμής αγοράς.

5. Ανάλογη προσαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης σχετικά με τα αυτοκίνητα.

6. Αλλαγή του τρόπου ελέγχου ανασφάλιστων και ανέλεγκτων από ΚΤΕΟ οχημάτων (π.χ. με ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων τους).

Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει συναντήσεις με τους φορείς του χώρου της αυτοκίνησης προκειμένου και αυτοί να συνεισφέρουν με τις δικές τους προτάσεις στη διαμόρφωση του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα σκαριά 6 αλλαγές στη φορολογία των Ι.Χ."

ΕΕ προς Ελλάδα: Πάρτε την πολιτική απόφαση για μέτρα και μεταρρυθμίσεις

«Εσείς θα πάρετε την πολιτική απόφαση για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με τα σωστά μέτρα, ώστε να πληρωθεί η τελευταία δόση και να βγει η Ελλάδα από τη δεινή θέση που έχει περιέλθει τους τελευταίους μήνες».

Αυτό ήταν το μήνυμα των εταίρων της χώρας στο ευρώ και του ΔΝΤ προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, που πλέον έχει να διαλέξει ανάμεσα στο να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί με τα υλικά και τις συνθήκες που της δίνονται ή να αφήσει την χώρα να περάσει στην σκοτεινή πλευρά της χρεοκοπίας.

Οι εταίροι έχουν τρομερά προβλήματα να ξοδέψουν για την Ελλάδα, αν η Ελλάδα δεν δείξει ότι κάνει αυτό που πρέπει και η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει με συνέπειες χειρότερες για την ίδια παρά για τους εταίρους της. Ο Γουόρεν Μπάφετ βλέπει το ευρώ να ισχυροποιείται με μια ελληνική έξοδο και το ίδιο πιστεύουν όσοι βάζουν στην εξίσωση την εξάλειψη του λεγόμενου adverse selection και του moral hazard.

Το τι περιέχει η 5η αξιολόγηση είναι δημόσια γνωστό και το ότι η 5η αξιολόγηση ήταν η προϋπόθεση για την εκταμίευση περιέχεται στους όρους της 20ής Φεβρουαρίου. Κοινοτικές πηγές που ασχολούνται με την ελληνική υπόθεση λένε για αυτούς που δεν το παραδέχονταν ως σήμερα «κρίμα, δεν ήταν κρυφό».

Την ίδια ώρα, οι Βρυξέλλες και οι εταίροι έχουν μεταφέρει στον πρωθυπουργό ότι δεν υφίσταται διαφωνία με το ΔΝΤ και πως η δόση του ΔΝΤ, όπως είναι γνωστό και συμβαίνει από το 2010, θα εκταμιευθεί όταν όλα τα προαπαιτούμενα νομοθετηθούν (και όχι τμηματικά).

Ο φίλος της Ελλάδας Ζ. Κ.Γιούνκερ διαβεβαιώνει πως ασχολείται πολιτικά με την ελληνική υπόθεση. Σε αντίθεση όμως με το άσπρο άλογο και τον Αγ. Γεώργιο που κατεβαίνει στην Ελλάδα να τη σώσει από τη τρόικα, οι αναγνώστες πρέπει να σκεφτούν την αιγίδα, την ασπίδα του Δία, που μέχρι στιγμής έχει φανεί χρήσιμη.

Ο Γιούνκερ μεταφέρει τη διαβεβαίωση των εταίρων ότι θα κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ ακόμα και αν μεσολαβήσουν «δύσκολες ώρες» ή πολιτικές εξελίξεις. Ακόμα και αν μεσολαβήσει μια καθυστέρηση προς το ΔΝΤ, capital controls και καμία καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το περιβάλλον Γιούνκερ, φέρεται να έχει εκφράσει φόβους για την συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας και την τύχη των νομοθετημάτων. Ο Γιούνκερ έχει επιλέξει την πολιτική «χτυπήστε εμάς, όχι την κυβέρνηση για τα μέτρα, αρκεί να κάνετε αυτό που πρέπει».

Ως εκ τούτου έχει επιβάλει στην Κομισιόν και τη δική του διαπραγματευτική ομάδα σιγή ασυρμάτου αφενός, αφετέρου απαγόρευση υποβολής προτάσεων προς την ελληνική ομάδα. «Δεν πρέπει να προτείνετε ποτέ και τίποτα, πρέπει όλα τα μέτρα να είναι ελληνικής εμπνεύσεως, το πρόγραμμα θα έχει την πλήρη ελληνική ιδιοκτησία (ownership) αν θέλουμε να δουλέψει». Έτσι συνοψίζεται η εντολή.

Έτσι, οι διάφορες διαρροές για το τι ζητά και τι όχι η τρόικα, σε σχέση με συντελεστές ΦΠΑ ή άλλα μέτρα δεν προέρχονται από την τρόικα. «Η τρόικα αξιολογεί αυτά που φέρνει η ελληνική ομάδα, αν τα νούμερα δεν βγαίνουν περιμένει τις βελτιώσεις, δεν επιλέγει συντελεστές και μέτρα», εξηγεί πηγή του περιβάλλοντος Γιούνκερ.

«Ο Γιούνκερ είναι φίλος της Ελλάδας και θέλει να βοηθήσει την κυβέρνηση να πουλήσει το πρόγραμμα στο εσωτερικό», είπε η ίδια πηγή. Το πρόβλημα βεβαίως είναι πως «μπορεί να πουλά σήμερα πρόγραμμα», αύριο όμως δεν θα μπορεί «να πουλά Ευρώπη».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ προς Ελλάδα: Πάρτε την πολιτική απόφαση για μέτρα και μεταρρυθμίσεις"

Σήμα κινδύνου για την υγεία στην Ελλάδα

Σε ποιο βαθμό έχει πλήξει η κρίση τον τομέα υγείας στην Ελλάδα; Αντιπροσωπεία γερμανών βουλευτών επισκέφθηκε νοσοκομεία και κοινωνικούς φορείς, είχε επαφές με πολιτικούς και υποσχέθηκε να βοηθήσει.

Η εικόνα που αποτυπώθηκε από τις συναντήσεις με πολιτικούς, βουλευτές, γιατρούς, διοικήσεις νοσοκομείων, κοινωνικών φορέων και αρμόδιους σε θέματα υγείας κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης, επιβεβαιώνει τα όσα είχαν διαβάσει οι γερμανοί βουλευτές στον τύπο. Η κρίση έχει αφήσει βαθιά τα σημάδια της, το πρόγραμμα λιτότητας, έτσι όπως εφαρμόστηκε, έχει επιβαρύνει μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού σε όλες τις πτυχές της ζωής του. Η υψηλή ανεργία έχει προκαλέσει τρομακτικές αλλαγές στην καθημερινότητα από τη μια μέρα στην άλλη και έπληξε ιδιαίτερα το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ανασφάλιστοι, υποστελέχωση

Εκείνο που κατέπληξε τη Μαρία Μίχαλκ, βουλευτή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και επικεφαλής της αντιπροσωπείας, είναι ο τεράστιος αριθμός ανασφάλιστων που αγγίζει τα 2,5 εκ. Χάρη στην υπουργική απόφαση του νέου υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, για δωρεάν κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών αναγκών τους, μπορούν τώρα να απευθύνονται στα νοσοκομεία. «Στις συζητήσεις προσπαθήσαμε να βρούμε λύσεις και καταγράψαμε πως υπάρχει πρόσφατη απόφαση ότι όλοι οι ανασφάλιστοι, ακόμη και πάνω από ένα χρόνο, θα μπορούν να έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», είπε η γερμανίδα βουλευτής στη Deutsche Welle. «Αλλά στην ερώτησή μας πώς αυτό θα εξασφαλιστεί οικονομικά, πρέπει να σας πω ότι δεν πήραμε ικανοποιητική απάντηση από τον ΕΟΠΥΥ. Ο επικεφαλής του μας είπε απλά ότι υπάρχει τρόπος. Από την άλλη πλευρά στα νοσοκομεία μάθαμε ότι το κράτος δεν είναι σε θέση να καλύψει τη δαπάνη, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Μάθαμε επίσης ότι πολλοί γιατροί φεύγουν για να έρθουν και σε μας στη Γερμανία αφήνοντας μεγάλο κενό πίσω τους. Είναι απαράδεκτο!».

Οι ανασφάλιστοι και η υποστελέχωση των νοσοκομείων είναι από τις πιο βαθιές «πληγές» που έφερε η κρίση και όπως είπε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στη Deutsche Welle, θα προσπαθήσει να τις αντιμετωπίσει διεκδικώντας κοινοτικούς πόρους. «Ετοιμάζω ένα πρόγραμμα που θα στείλω στον αρμόδιο Επίτροπο για τα επόμενα έξι χρόνια - κι ας μου δώσει τα τρία - ύψους 85 εκ. ευρώ το χρόνο για να μπορώ να προσλάβω επαγγελματίες υγείας, όχι μόνο γιατρούς, αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό, ακτινολόγους κι άλλες ειδικότητες. Αν πάρουμε το πρόγραμμα, θα πάρει τα πάνω του το σύστημα και θα το στήσουμε σωστά».

«Να εξαιρεθεί ο τομέας υγείας»

Η Μαρία Μίχαλκ και τα άλλα μέλη της αντιπροσωπείας εντυπωσιάστηκαν και από τον μεγάλο αριθμό απλών πολιτών που στον ελεύθερο χρόνο τους προσφέρουν εθελοντική εργασία σε οργανώσεις βοήθειας, όπως στους Γιατρούς του Κόσμου και στο κοινωνικό ιατρείο Ελληνικού. Ιδιαίτερα εκεί οι γερμανοί βουλευτές πήραν αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση στο ΕΣΥ μετά από πέντε χρόνια λιτότητας που οδήγησε και στη δημιουργία ιατρείων σαν και αυτό. Το συμπέρασμα των συζητήσεων ήταν ότι σε περιόδους λιτότητας, οικονομικής κρίσης και ύφεσης είναι λάθος να μειώνει κανείς τις δαπάνες στη δημόσια υγεία, κάτι που απέφυγαν να κάνουν και οι Γερμανοί σε αντίστοιχες περιόδους, όπως είπαν οι γερμανοί βουλευτές. Ο Χάραλντ Βάινμπεργκ, από το κόμμα Η Αριστερά, διατύπωσε στη Deutsche Welle το δικό του συμπέρασμα.

«Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι πρέπει όσο γίνεται πιο γρήγορα να εξαιρεθεί ο τομέας της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και γενικότερα το σύστημα υγείας από τον έλεγχο της τρόικας και να δοθεί χρηματοδότηση για το καλό των ασθενών που υποφέρουν. Ένα ακόμη συμπέρασμα ίσως αυτής της επίσκεψης της αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετείχαν τρεις χριστιανοδημοκράτες βουλευτές, δύο σοσιαλδημοκράτες, ένας από το κόμμα των Πρασίνων και εγώ από την Αριστερά, είναι ότι ένοιωσα ότι όλοι συμμερίστηκαν τους πάσχοντες. Και διαπίστωσα ρωγμές στην σταθερή θέση των συναδέλφων μου ότι για όλα φταίνε οι Έλληνες». Οι γερμανοί βουλευτές γύρισαν στη Γερμανία παίρνοντας μαζί τη διαβεβαίωση από όλους τους συνομιλητές τους ότι δεν υπάρχει περίπτωση πισωγυρίσματος, γιατί η προηγούμενη κατάσταση δεν ήταν καθόλου καλή. Αλλά από την άλλη δεν διαπίστωσαν σπουδή για να αλλάξουν ορισμένα βασικά πράγματα.

«Δύσκολη η πορεία για την Ελλάδα»

«Για να σας πω την αλήθεια περίμενα από κυβερνητικούς εκπρόσωπους σαφέστερα βήματα προς την κατεύθυνση λύσεων που έχουν προταθεί» επισημαίνει η Μαρία Μίχαλκ. «Γύρισα στην πατρίδα μου χωρίς να ξέρω ακριβώς τα επόμενα βήματα. Χρειάζονται περισσότερα χρήματα για την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής ασφάλειας, από την άλλη χρήματα δεν διαθέτει το κράτος και εγώ προσωπικά δεν άκουσα πολλά για δομικές μεταρρυθμίσεις. Το γεγονός ότι μια εγχείριση σε ένα νοσοκομείο κοστίζει, ας πούμε, 500 ευρώ και στο άλλο 2000 ευρώ, δεν μπορώ να το αντιληφθώ. Στη Γερμανία οι τιμές για ανάλογες υπηρεσίες είναι οι ίδιες. Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που επείγει».

Θέσαμε την επισήμανση υπόψη του κυρίου Κουρουμπλή, ο οποίος μας είπε ότι αυτό έχει να κάνει με το πληροφοριακό σύστημα, το οποίο είναι ακόμη σε κατάσταση αποσπασματική και δεν μπορεί να παρακολουθήσει και να ελέγξει τέτοιες δαπάνες. Σε κάθε περίπτωση το έργο στο οποίο καλείται να αντεπεξέλθει ο υπουργός Υγείας είναι τεράστιο και σε αυτό θα προστρέξει αρωγός η Γερμανία.

Το αποτέλεσμα της επίσκεψης της γερμανικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα θα γίνει προσεχώς αντικείμενο διεξοδικής συζήτησης στην κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας και τα μηνύματα θα δοθούν σε κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η Μαρία Μίχαλκ συνοψίζει τα δικά της μηνύματα. «Πρώτον, στο παράδειγμα της Ελλάδας μπορεί να δει κανείς πολύ καθαρά, ότι αν θέλει κανείς να αλλάξει τον κόσμο δεν μπορεί να συνεχίζει να ζει όπως πριν, θα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις ακόμη κι αν πονούν. Η διαπίστωση είναι σημαντική και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεύτερο, υπάρχει ικανό δυναμικό στην Ελλάδα, κυρίως από τους δραστήριους ανθρώπους στη χώρα, για να τα καταφέρει. Και τρίτον, ο δρόμος που καλείται να ακολουθήσει η Ελλάδα είναι δύσκολος, αλλά θα τα καταφέρει αν τον διαβεί με συνέπεια».

dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Σήμα κινδύνου για την υγεία στην Ελλάδα"

Λάθη στους προσυμπληρωμένους κωδικούς πάνε πίσω τις δηλώσεις

Σωρεία λαθών στα προσυμπληρωμένα έντυπα της Εφορίας δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια λογιστών και φορολογουμένων να υποβάλλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
Τα λάθη αφορούν από μπερδεμένα ΑΦΜ μεταξύ συζύγων έως και... υποδιαστολές στα δεκαδικά ψηφία των συντάξεων που μετατρέπουν τα εκατοντάδες ευρώ σε χιλιάδες!

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προηγούμενες ημέρες σε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους του ΙΚΑ, στη σχετική βεβαίωση, είχαν μπερδευτεί οι ΑΦΜ των συζύγων. Το πρόβλημα διορθώθηκε από τους εργαζόμενους της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Το ίδιο συνέβη και με το πρόβλημα που εμφανίστηκε στις βεβαιώσεις συντάξεων του ΟΓΑ. Λάθος χρήση της υποδιαστολής στα δεκαδικά ψηφία των συντάξεων που χορηγήθηκαν από τον ΟΓΑ, μετέτρεπε συντάξεις των 3.000 ευρώ σε 30.000...
Όπως σημειώνουν τα Νέα, άλλα λάθη προλαβαίνουν να διορθωθούν, άλλα όχι, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί τεράστια σύγχυση και ταλαιπωρία.

Πολλαπλάσια είναι τα προβλήματα στο εγχείρημα της ΓΓΔΕ να προσυμπληρωθούν φέτος τα κουτάκια με τις δόσεις των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων οι οποίες κατεβλήθησαν πέρυσι από τους φορολογούμενους. Σε αρκετές περιπτώσεις, τα στοιχεία τα οποία εστάλησαν από τις τράπεζες ήταν εξόφθαλμα λάθος και γι' αυτό έχει καθυστερήσει η ανάρτησή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, τα στοιχεία αναμένεται να συμπληρωθούν σήμερα.

Οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα ίσα που ξεπερνούν τις 120.000 σε σύνολο 5,5 εκατομμυρίων υπόχρεων.

Η προθεσμία εκπνέει στις 30 Ιουνίου και από Ιούλιο θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνονται οι δόσεις. Λογιστές και φορείς ήδη έχουν αρχίσει να ζητούν παράταση της προθεσμίας.

Με ανακοίνωσή του το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας θεωρεί απαραίτητη τη μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας για χρονικό διάστημα που σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις θα έπρεπε να είναι ανοικτό το σύστημα (από τον Φεβρουάριο, ενώ άνοιξε στις 15 Μαΐου), προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη του συστήματος και να ανταποκριθούν εμπρόθεσμα οι φορολογούμενοι και οι λογιστές φοροτεχνικοί στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Λάθη στους προσυμπληρωμένους κωδικούς πάνε πίσω τις δηλώσεις"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news