facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Ποιους φέσωσε και πόσο το Δημόσιο έως σήμερα

Στάση πληρωμών έχει κηρύξει το ελληνικό Δημόσιο, παγώνοντας τις επιστροφές φόρων οι οποίες, μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν έως και τα τέσσερα χρόνια. Την ίδια ώρα, τα χρωστούμενα σε προμηθευτές του Δημοσίου ξεπερνούν τα 4,4 δισ. ευρώ. Η κατάσταση πλέον έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ασφυκτικό κλίμα στην αγορά. Κοινή δε είναι η εκτίμηση, ότι όσο περνάει ο καιρός, χωρίς να επιτυγχάνεται συμφωνία με τους δανειστές -που θα σημάνει τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας- αυτή η εικόνα θα επιδεινώνεται.

Οι παραπάνω εξελίξεις, όπως είναι αναμενόμενο, οδηγούν σε απόγνωση την αγορά, καθώς δημιουργούνται αλυσιδωτές αντιδράσεις, μεταξύ και των ιδιωτικών επιχειρήσεων, εξαιτίας των καθυστερήσεων στις πληρωμές. Από τη στιγμή που στον «αέρα» βρίσκονται εκατοντάδες οδικά, σιδηροδρομικά, λιμενικά, αποχετευτικά έργα, έργα υγείας και επιχειρηματικά σχέδια, λόγω της στάσης πληρωμής από το ελληνικό Δημόσιο, μπορεί κανείς να αντιληφθεί την κατάσταση που επικρατεί στα λογιστήρια.

Η ίδια εικόνα παρατηρείται και στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς αποτελεί καθημερινό πονοκέφαλο για τις διοικήσεις τους, η εξεύρεση πόρων. Στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί 2,3 δισ. ευρώ για την πληρωμή των συντάξεων στις 29 Μαΐου και τις 2 Ιουνίου. Είναι άγνωστο όμως εάν το υπουργείο Οικονομικών θα καταφέρει να βρει περίπου 900 εκατ. ευρώ για να τα δώσει στο υπουργείο Εργασίας.

Τα υπόλοιπα με το έναν ή άλλο τρόπο (από δάνεια, τη ρύθμιση οφειλών και τις εισφορές των ασφαλισμένων) θα καταφέρουν να τα συγκεντρώσουν τα ταμεία, τα οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, βρίσκονται υπό κατάρρευση λόγω της σημαντικής μείωσης των εσόδων τους και της κρατικής επιχορήγησης. Είναι ενδεικτικό ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους εμφανίζουν πρωτογενές έλλειμμα ύψους 349 εκατ. ευρώ (από πρωτογενές πλεόνασμα 798 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014).

Στο ίδιο διάστημα παρατηρείται διόγκωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, που ξεπερνούν τα 4,4 δισ. ευρώ, εξαιτίας της εσωτερικής στάσης πληρωμών. Οι οφειλές, όμως, του Δημοσίου είναι πολύ μεγαλύτερες. Και αυτό διότι στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι οφειλές του Δημοσίου των τελευταίων 90 ημερών, διάστημα στο οποίο επιδεινώθηκε η κατάσταση της οικονομίας. Συγκεκριμένα, ληξιπρόθεσμες θεωρούνται οι υποχρεώσεις προς τρίτους που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής. Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το κράτος χρωστάει σε προμηθευτές του τα εξής:

• Αμεσες Οφειλές υπουργείων 274 εκατ. ευρώ

• Οφειλές Τοπικής Αυτοδιοίκησης 319 εκατ. ευρώ

• Οφειλές Ταμείων 2,008 δισ. ευρώ, εκ των οποία τα 1,38 δισ. ευρώ οφείλονται από τον ΕΟΠΥΥ και από το ταμείο πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων 382 εκατ. ευρώ

• Οφειλές Νοσοκομείων 903 εκατ. ευρώ

• Οφειλές νομικών προσώπων 237 εκατ. ευρώ

• Εκκρεμείς επιστροφές φόρων 688 εκατ. ευρώ

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι η αγορά έχει επιβαρυνθεί στο πρώτο τρίμηνο του έτους με επιπλέον 717 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το ποσό που χρωστούσε το Δημόσιο στα τέλη του 2014. Σύμφωνα με εκθέσεις, το ποσοστό των επισφαλειών που αναγκάζονται κάθε χρόνο να διαγράφουν οι εταιρείες στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον στο 10% περίπου των ετήσιων εσόδων τους, όταν στο εξωτερικό το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 3%.

Οπως προαναφέρθηκε, απλήρωτα παραμένουν εκατοντάδες έργα εξαιτίας της στάσης πληρωμής που έχει κηρύξει το Δημόσιο. Οι καθυστερήσεις όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θέτουν σε άμεσο κίνδυνο πόρους ύψους ενός δισ. ευρώ από το παλιό ΕΣΠΑ.

Οι επιστροφές ΦΠΑ

Στη μη καταβολή των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις από το ελληνικό κράτος, έρχονται να προστεθούν και οι τεράστιες καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ που «γονατίζουν» τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα χωρίς δική τους ευθύνη να εμφανίζονται ως οφειλέτες του Δημοσίου και ταυτόχρονα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τις μηνιαίες υποχρεώσεις τους σε ΔΕΚΟ και μισθούς.

Οι καθυστερήσεις επιστροφών ΦΠΑ φθάνουν και τα τέσσερα χρόνια όπως προκύπτει από τα επίσης στοιχεία της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων. Εφοριακοί αναφέρουν ότι υπάρχει εντολή από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών να σταματήσουν οι επιστροφές ΦΠΑ, επισημαίνοντας ότι οι εισπράξεις των εσόδων πρέπει να κατευθυνθούν πρωτίστως για τις πληρωμές μισθών και συντάξεων

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, στη ΔΟΥ Αιγίου ο μέσος χρόνος που απαιτείται για μία αίτηση επιστροφής ΦΠΑ φθάνει πλέον τις 1.420 ημέρες, ενώ στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, ο μέσος χρόνος για επιστροφές ΦΠΑ προς τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας φθάνει τις 1.114 ημέρες. Δηλαδή 57 μεγάλες επιχειρήσεις περιμένουν περισσότερο από τρία χρόνια!

Οπως γίνεται αντιληπτό, η νομοθεσία εφαρμόζεται κατά το δοκούν. Οι διατάξεις για τις επιστροφές ΦΠΑ ορίζουν ότι πρέπει να καταβάλλονται αυτές εντός 90 ημερών από την υποβολή των αιτήσεων. Μετά την παρέλευση της εν λόγω προθεσμίας η επιστροφή μάλιστα είναι έντοκη.

Το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται μόνο στις δύο ανωτέρω εφορίες. Εντοπίζεται σε 88 από τις 113 εφορίες της χώρας, οι οποίες επιστρέφουν τον ΦΠΑ μετά την παρέλευση του χρονικού περιθωρίου των 90 ημερών.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιους φέσωσε και πόσο το Δημόσιο έως σήμερα"

Σαμαράς: Η ΝΔ δεν έχει δικαίωμα να δώσει λευκή επιταγή στο ΣΥΡΙΖΑ

«Βολές» κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς σε ομιλία του στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του κόμματος στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι το mail Χαρδούβελη, μπροστά σε όσα προτείνει η κυβέρνηση, «είναι νοσταλγική ανάμνηση».

Παράλληλα, ο ίδιος, τάχθηκε υπέρ μίας μεγάλης εθνικής συνεννόησης για αλλαγή πολιτικής, αλλά είπε «όχι» σε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση.

«Η Ν.Δ. δεν έχει το δικαίωμα να δώσει λευκή επιταγή», ξεκαθάρισε, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για την επικείμενη συμφωνία. «Θα μιλήσουμε για τη συμφωνία όταν τη δούμε και αν υπάρξει».

Παράλληλα ο κ.Σαμαράς θέλησε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος.

«Η παράταξη αυτή είναι η μεγάλη εγγύηση για τη συνέχεια της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Κάποιοι τη ΝΔ την πολεμάνε ακόμα, γι’ αυτό ακριβώς, γιατί άντεξε όταν όλα τα άλλα κατέρρεαν. Κάποιοι πολύ θα ήθελαν να μην είχε αντεξει η παράταξή μας. Κάποιοι ακόμα και τώρα τη χτυπούν, μερικοί ελάχιστοι ακόμα και μέσα από την παράταξη έχουν προσχωρήσει σε αυτή τη λογική και παίζουν προσωπικά πολιτικά παιχνιδάκια την ώρα που η Ελλάδα περνάει τις πιο κρίσιμες στιγμές» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Όμως κανείς δεν τους παρακολουθεί πια γιατί όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτά είναι δωράκια που κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δεν το συγχωρεί κανένας από εμάς» υπογράμμισε.

paraskhnio
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαμαράς: Η ΝΔ δεν έχει δικαίωμα να δώσει λευκή επιταγή στο ΣΥΡΙΖΑ"

Δραματική η εικόνα των νοσοκομείων - με κλειστά χειρουργεία και χωρίς ... επιδέσμους

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν για ακόμη μια φορά τα νοσοκομεία, τα οποία δεν έχουν χρήματα ούτε για βασικά αναλώσιμα, αλλά ούτε και για συντήρηση ιατρικών μηχανημάτων ενώ την ίδια ώρα το προσωπικό συρρικνώνεται δραματικά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΒΗΜΑ, στον Ευαγγελισμό, την ναυαρχίδα του ΕΣΥ, εάν δεν δοθούν χρήματα πριν από το τέλος του τρέχοντος μήνα, για παραγγελία φαρμακευτικών σκευασμάτων, τον Σεπτέμβριο το νοσοκομείο δεν θα έχει τα αναγκαία του φάρμακα.

Στο ΚΑΤ στο Ακτινολογικό τμήμα, από τις 64 οργαανικές θέσεις, είναι καλυμμένες μόνο οι 31. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 2014, πραγματοποιήθηκαν 13.000 αξονικές, 5.700 μαγνητικές τομογραφίες και 290.000 ακτινογραφίες. Αυτή την στιγμή λείπουν 250 νοσηλευτές και 20 φυσικοθεραπευτές.

Στο Ασκληπιείο Βούλας, χειρουργούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά, ενω το Γενικό Κρατικό Νίκαιας είναι χωρίς αγγειοχειρουργό, χωρίς αναλώσιμα και χωρίς λάμπες.

Στο Έλενα Βενιζέλου- το οποίο παραπαίει σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα- λείπουν γιατροί και μέχρι το τέλος του χρόνου, αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν 6-7 γιατροί, ενώ υπηρετούν μόνο 7 αναισθησιολόγοι.

onmed
Διαβάστε Περισσότερα » "Δραματική η εικόνα των νοσοκομείων - με κλειστά χειρουργεία και χωρίς ... επιδέσμους"

Απειλή Grexit για το Μετρό Θεσσαλονίκης – Έγγραφο «φωτιά» της Κομισιόν

Εξηγήσεις καθώς και την επιστροφή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με το Μετρό της Θεσσαλονίκης, όπως πιστοποιεί έγγραφο της Κομισιόν.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Μακεδονία της Κυριακής», αποκαλύπτεται ότι η Κομισιόν ζητά στοιχεία για τους λόγους για τους οποίους οδηγήθηκαν σε διακοπή οι εργασίες κατασκευής του Μετρό στη Θεσσαλονίκη, με επιστολή που έστειλε στο υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών και Ναυτιλίας. Προειδοποιεί δε, ότι θα ζητήσει την επιστροφή των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κοινοτικών κονδυλίων που δόθηκαν έως σήμερα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα, η Κομισιόν στέλνει κλιμάκιο στη Θεσσαλονίκη για επιτόπιο έλεγχο. Την ίδια στιγμή το αρμόδιο υπουργείο εμφανίζεται θορυβημένο, αναζητώντας παράλληλα αδιέξοδο. Στο μεταξύ, δεν έχει συνεδριάσει ακόμη η επιτροπή που συγκρότησε το υπουργείο προκειμένου να διερευνήσει τη δυνατότητα επανεκκίνησης του έργου.

Δείτε παρακάτω το πρωτοσέλιδο της «Μακεδονίας της Κυριακής»:

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Απειλή Grexit για το Μετρό Θεσσαλονίκης – Έγγραφο «φωτιά» της Κομισιόν"

Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Απορρίφθηκε η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας

Απορρίφθηκε τελικά η πρόταση που κατέβασε η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ για ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και με την οποία ζητούσε ρήξη αν οι δανειστές επιμείνουν σε ταπεινωτική συμφωνία.

Από τα 201 μέλη που αριθμεί η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ οι 95 ψήφισαν κατά, ενώ 75 υπέρ της ενσωμάτωσης της τροπολογίας στο κείμενο πολιτικής απόφασης. Βρέθηκε 1 λευκό, ενώ σημειώθηκαν 30 απόντες.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Απορρίφθηκε η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας"

Παπαδημούλης: Δίδονται 500 εκ. ευρώ σε ένα «αμφιλεγόμενο» εξοπλιστικό πρόγραμμα

Σαφή αναφορά στο «αμφιλεγόμενο», όπως το χαρακτήρισε, εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 500 εκ ευρώ για την ανακατασκευή αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας ηλικίας 50 ετών, έκανε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σε μία από τις πρώτες πρωινές παρεμβάσεις της δεύτερης ημέρας της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο κ. Παπαδημούλης παραθέτοντας μιας σειρά ανησυχητικών, όπως είπε, φαινομένων από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, υπογράμμισε και το ζήτημα που αποκάλυψε το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των 500 εκ ευρώ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είναι «ανησυχητικό» ότι δίδονται 500 εκ. ευρώ σε ένα «αμφιλεγόμενο» εξοπλιστικό πρόγραμμα, αλλά μόλις 200 εκ. ευρώ για την ανθρωπιστική κρίση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαδημούλης: Δίδονται 500 εκ. ευρώ σε ένα «αμφιλεγόμενο» εξοπλιστικό πρόγραμμα"

FT: Το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα

Τώρα όλα είναι στο χέρι του Αλέξη Τσίπρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αποφασίσει σύντομα αν θέλει ή όχι μια συμφωνία με τους πιστωτές, που θα επιτρέψει στην Αθήνα να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Αν πει «όχι», η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Σε εκείνο το σημείο, η χώρα είναι πολύ πιθανό να πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Τι πρέπει να κάνει, αναρωτιέται ο Wolfgang Münchau στη στήλη τους στους FT. Τους πολιτικούς περιορισμούς τους γνωρίζει όποτε θα επικεντρωθώ στα οικονομικά, αναφέρει ο αρθρογράφος.

Η σύντομη απάντηση είναι η εξής: αν η συμφωνία είναι λογική, θα πρέπει να την αποδεχθεί. Ομως πού τοποθετείται η διαχωριστική γραμμή μεταξύ λογικού και παραλόγου;

Καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ενός Grexit για να είναι βιώσιμη η συμφωνία θα πρέπει η πιθανότητα εξόδου από το ευρώ να μηδενιστεί. Το ίδιο ισχύει και για τις πολιτικές που απαιτούνται, εάν ο κ Τσίπρας λέει «όχι». Την ημέρα εκείνη θα χρειαστεί ένα λαμπρό οικονομικό σχέδιο.

Οπότε, ποια οικονομικά κριτήρια θα πρέπει να αιτηθεί για να αξιολογήσει την κάθε προσφορά;

Το πιο σημαντικό μέρος της συμφωνίας αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή που ζητούν οι πιστωτές από την Αθήνα. Σημαντική μεταβλητή είναι το πρωτογενές πλεόνασμα - ουσιαστικά τα χρήματα που έχει μια χώρα έχει για την εξυπηρέτηση του χρέους. Εκεί δεν υπάρχουν αντικειμενικά σωστοί ή λάθος αριθμοί. Αλλά η εμπειρία δείχνει ότι τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα είναι πολιτικά μη βιώσιμα, γράφει ο Münchau.

Ακριβώς αυτή η μη βιωσιμη λύση της προηγούμενης συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τους ευρωπαίους πιστωτές της και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ήταν που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Η ελληνική οικονομική κακοδιαχείριση έφερε την κρίση το 2010, αλλά οι πιστωτές έχουν την ευθύνη για το χάος που συμβαίνει τώρα, επιμένοντας σε ένα πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής που δεν είναι βιώσιμο. Δεν έχουν λάβει υπόψην τους το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια σχετικά κλειστή οικονομία.

Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ της χώρας παράγεται και καταναλώνεται εγχώρια. Αν πιέσεις μια τέτοια οικονομία σε συνθήκες ακραίας λιτότητας κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, θα παραμείνει εγκλωβισμένη. Το κλειδί για την ελληνική οικονομική ανάκαμψη πρέπει να είναι το τέλος στη λιτότητα. Αυτός είναι ο λόγος που το Grexit δεν αποτελεί απαραίτητα μια λύση, δεδομένου ότι μπορεί να φέρει ακόμα περισσότερο δημοσιονομική προσαρμογή. Η Ελλάδα θα αποκοπεί από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου.

Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι ό, τι έπρεπε να είχε γίνει το 2010 και το 2012, όταν συμφωνήθηκε το πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα. Θα έπρεπε να είχαν αφήσει στην Αθήνα τη δυνατότητα να χρεοκοπήσει, λέει ο αρθρογράφος. Αντ 'αυτού, οι πιστωτές είπαν το εξής: θα σας βοηθήσουμε να μετακυλήσετε το χρέος και εσείς θα πετύχετε υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα στο μέλλον.

Τι θα συνέβαινε αν ο κ. Τσίπρας δεχθεί ξανά μια τέτοια επιλογή και την αποδεχθεί; Η Ελλάδα θα επιβιώσει το καλοκαίρι χωρίς να χρεοκοπήσει, αλλά θα χρειαστεί ένα τρίτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας, εν μέρει επειδή τα δημόσια οικονομικά της έχουν επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό από τον Ιανουάριο.

Η πιθανότητα ότι αυτή η διαδικασία θα αποτύχει κάποια στιγμή είναι υψηλή.

Ο Münchau βλέπει τρία πιθανά σενάρια ανάκαμψης. Πρώτον, η Ελλάδα θα καταφέρει να εξασφαλίσει μια αξιόπιστη συμφωνία με πρωτογενές πλεόνασμα. Για να λειτουργήσει αυτό, θα απαιτηθεί η πολιτική στήριξη του κ Τσίπρα από το ελληνικό Κοινοβούλιο και την ελληνική κοινωνία, διότι η συμφωνία θα πρέπει να σταθεί ακόμη και αν η κυβέρνηση αλλάξει.

Ένα δεύτερο σενάριο θα ήταν να επιτραπεί στην Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών, οι πιστωτές να σταματήσουν τη μεταφορά χρέους και η ευρωζώνη να αναλάβει τα ίδια κεφάλαια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Αν οι ελληνικές τράπεζες δεν ανήκουν πλέον σε εγχώρια χέρια και δεν λάμβάνουν εγγυήσεις από την κυβέρνηση, η Ελλάδα δεν θα αναγκαζόταν να φύγει από την Ευρωζώνη. Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος είναι ο λόγος που το Grexit θα μπορούσε να συμβεί.

Και, τέλος, ένας άλλος τρόπος για να απαλλαγούμε από τους φόβους του Grexit είναι το ίδιο το Grexit. Οι πιστωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι πιο παράλογο από την επιβολή περαιτέρω λιτότητας, αλλά εγώ δεν θα το προτιμούσα καταλήγει ο αρθρογράφος.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "FT: Το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα"

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτή τη συμφωνία θεωρούμε «έντιμη»

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία» αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκουμε μία αμοιβαία επωφελή λύση».
Αυτό είναι το κεντρικό σημείο του σχεδίου πολιτικής απόφασης που θα κληθεί απόψε να εγκρίνει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ουσία, το σχέδιο αποτελεί περίληψη της χθεσινής εισήγησης του Αλέξη Τσίπρα, ενώ θα τεθεί σε ψηφοφορία η «τροπολογία» που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα (υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη) που «δείχνει» μη συμφωνία και σύγκρουση, ενώ καλεί την κυβέρνηση να αποφασίσει «στάση πληρωμών στους δανειστές εάν συνεχισθούν οι εκβιασμοί τους».
Το σχέδιο απόφασης έχει συνταχθεί σε άκρως επιθετικό ύφος, με τα βέλη να στρέφονται στο εξωτερικό και στο εξωτερικό. Μάλιστα, καλείται ο λαός «να βγει στους δρόμους» για να στηρίξει την κυβέρνηση στον αγώνα της.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμαινε από την αρχή ότι ο αγώνας ενάντια στην Ιερή Συμμαχία της Λιτότητας δεν θα είναι ευχάριστος περίπατος. Λέγαμε ότι η μάχη θα διαρκέσει πολύ και θα είναι σκληρή. Δυστυχώς η εξέλιξη των πραγμάτων μας δικαίωσε. Η Αριστερά όμως είναι για τα δύσκολα», επισημαίνεται στην αρχή του κειμένου.

Ο εχθρός εκτός...

Η κατηγορία που εκτοξεύεται σε «κύκλους των δανειστών» είναι ότι αναίρεσαν βασικά σημεία της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου «με σκοπό τη σταδιακή μετατροπή της 5ης αξιολόγησης σε σημείο αναφοράς της διαπραγμάτευσης». Κάτι που «δεν έγινε και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά».

... Και εντός

Σημειώνεται όμως ότι «ο αντίπαλος δεν είναι μόνο στο εξωτερικό αλλά και εντός των τειχών». Δηλαδή «η ολιγαρχία που ευνοήθηκε και ισχυροποιήθηκε την τελευταία 25ετία, που είδε την εξουσία της να αυξάνεται κατακόρυφα με την λιτότητα και την απορρίθμηση της αγοράς εργασίας στην μνημονιακή πενταετία».
Αρα, «από την έκβαση του αγώνα εναντίον της θα κριθεί τόσο η νέα κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ιδού ο έντιμος συμβιβασμός

Στη συνέχεια παρατίθενται τα σημεία «ενός αποδεκτού, από εμάς, συμβιβασμού».
Τα εξής:
- Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
- Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις.
- Αναδιάρθρωση του χρέους.
- Ισχυρό πακέτο για δημόσιες επενδύσεις, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.
Επιπλέον – όπως προστίθεται – «αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και η σταδιακή αύξηση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ».
Επίσης, «είναι εξίσου απαραίτητο οι όποιες αλλαγές στη φορολογική πολιτική να προωθούν την κοινωνική δικαιοσύνη ελαφραίνοντας τους οικονομικά ασθενείς και υποχρεώνοντας επιτέλους να πληρώσουν οι έχοντες που συστηματικά φοροδιαφεύγουν».

«Τροπολογία» από την Πλατφόρμα»

Με την «τροπολογία» καλείται η κυβέρνηση «να αντικρούσει την προπαγάνδα των κυρίαρχων κύκλων οι οποίοι κατατρομοκρατούν το λαό με την απόλυτη καταστροφή που, υποτίθεται, θα επιφέρουν η διακοπή αποπληρωμής του χρέους και η ενδεχόμενη έξοδος από την ευρωζώνη».
Καλείται ακόμη να δηλώσει από τώρα ότι δεν θα υποκύψει σε εκβιαστικές τακτικές και δεν θα αποπληρώσει την επόμενη δανειακή δόση στο ΔΝΤ.
Σημειώνεται πάντως ότι η κίνηση της Πλατφόρμας (στην οποία συμμετέχει και η άλλη «αριστερή» τάση υπό τον Αντώνη Νταβανέλο, ΔΕΑ) δεν είναι «πολεμική προς την κυβέρνηση, αλλά, όπως λένε στελέχη της «υποστηρικτική της προσπάθειας που κάνει ο Τσίπρας».
Αλλωστε, την μη αποπληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου ζητουν και κορυφαία κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη, όπως ο Νίκος Βούτσης και ο Νίκος Φίλης.
Διαβάστε αναλυτικά το κείμενο με τις θέσεις της «Αριστερής πλατφόρμας»: 


euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ: Αυτή τη συμφωνία θεωρούμε «έντιμη»"

New York Times: Ο Τσίπρας να "μασήσει τα λόγια του"και να διώξει τους ακραίους

Τα εφιαλτικά σενάρια για την Ελλάδα περιγράφει σε άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα New York Times ο γνωστός δημοσιογράφος Ούγκο Ντίξον, χαρακτηρίζοντας «δυσοίωνα» τα περισσότερα εξ αυτών, υπογραμμίζοντας πως η μοναδική πιθανότητα για μια ευνοϊκή κατάληξη για την Ελλάδα προϋποθέτει πως ο κ. Τσίπρας θα «μασήσει τα λόγια του», θα προκηρύξει εκλογές και θα διώξει τους ακραίους από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η χώρα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει, να εισαγάγει ελέγχους κεφαλαίων, να μετατρέψει -διά της βίας- τις καταθέσεις των αποταμιευτών σε τραπεζικό κεφάλαιο να αποχωρήσει από το ευρώ και ούτω καθεξής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ντίξον στην έγκριτη αμερικανική εφημερίδα. Παρά ταύτα ο κ. Ντιξον υποστηρίζει πως υπάρχει ακόμα ελπίδα για την Ελλάδα να αποφύγει το τέλος αυτών των εφιαλτικών σεναρίων, ήτοι την έξοδό της χώρας μας από την Ευρωζώνη, αρκεί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας να «μασήσει τα λόγια του (σ.σ. αναφορικά με τις προεκλογικές του εξαγγελίες), να προκηρύξει εκλογές – κάτι που θα του δώσει την ευκαιρία στον κ. Τσίπρα να αποβάλει τους σκληροπυρηνικούς από το κόμμα του -, και με μια νέα εντολή από τον ελληνικό λαό να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των δανειστών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η καλύτερη στιγμή για να προκηρυχθούν εκλογές, είναι ο Ιούλιος, πριν δηλαδή ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα. Με αυτό το σενάριο ο κ. Τσίπρας μπορεί να περάσει μερικά αντιδημοφιλή μέτρα από το Κοινοβούλιο ,κάτι που οι σκληροπυρηνικοί του κόμματός του δεν θα δεχθούν εύκολα. Συνεπώς ο κ. Τσίπρας θα χρειαστεί τη βοήθεια βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Μετά τη διεξαγωγή νέων εκλογών ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης. Δεδομένου ότι ο κ. Τσίπρας θα υποστηρίζεται από περισσότερο μετριοπαθείς βουλευτές, οι πιστωτές θα ήταν πρόθυμοι να εκταμιεύσουν περισσότερα χρήματα με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις, ενώ θα συμφωνούσαν σε κάποια απομείωση του τεράστιου χρέους της χώρας, πιθανότατα επεκτείνοντας το χρόνο αποπληρωμής και μειώνοντας τα επιτόκια.

«Ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να φαίνεται σαν ένα παραμύθι. Αλλά είναι ένα από τα λίγα που δεν τελειώνει σε μια καταστροφή», καταλήγει το δημοσίευμα των New York Times.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "New York Times: Ο Τσίπρας να "μασήσει τα λόγια του"και να διώξει τους ακραίους"

Σταύρος Θεοδωράκης: Όσοι ζητούν στάση πληρωμών είναι επικίνδυνοι

«Όσοι ζητούν ρήξη, στάση πληρωμών, πτώχευση και επιστροφή στη δραχμή είναι επικίνδυνοι» δήλωσε από τα Χανιά ο Σταύρος Θεοδωράκης και τόνισε πως «αυτά είναι αλληλένδετα».

«Είναι το ντόμινο που θα διαλύσει την κοινωνία. Δεν ξέρω αν υπηρετούν σκοπιμότητες ή είναι αφελείς, το γεγονός όμως δεν αλλάζει: παίζουν με τη φωτιά και πρέπει να απομονωθούν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Θεοδωράκης.

Στο Καστέλι όπου βρέθηκε το μεσημέρι ο επικεφαλής του Ποταμιού-μετά τη συνάντησή του με τον Δήμαρχο Κισσάμου- μιλώντας σε δημοσιογράφους επανέλαβε ότι «το Ποτάμι θα κατέβει στις επόμενες εκλογές με όλους τους απογοητευμένους από τη σημερινή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι σε συνεργασία με άλλα κόμματα».

Ερωτώμενος από Χανιώτες δημοσιογράφους, για το ενδεχόμενο το Ποτάμι να κατέβει στις εκλογές σε συνεργασία με άλλα κόμματα, δήλωσε: «Κατανοώ την αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ να πακετάρει όλους μαζί τους αντιπάλους του. Όμως το Ποτάμι δημιουργήθηκε για να συγκρουσθεί με το παλιό και όχι για να το αγκαλιάσει. Η χώρα για να πάει μπροστά χρειάζεται μεγάλες αλλαγές και όχι μεγάλα παζάρια και μεγάλους συνεταιρισμούς. Το Ποτάμι δεν θα γίνει σανίδα σωτηρίας για όσους έφεραν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση. Ο κομματισμός, το πελατειακό κράτος, η αναξιοκρατία, τα «ντιλ» με τα συμφέροντα και τις συντεχνίες, η πολιτική δηλαδή που συνεχίζει και σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είναι μέσα στους δικούς μας στόχους. Οπότε ας ανησυχούν. Στις εκλογές θα κατέβουμε μόνοι μας, ενισχυμένοι με όλους αυτούς που καθημερινά απογοητεύονται από μια πολιτική που μόνο προοδευτική δεν είναι».

Στο ερώτημα αν το Ποτάμι επιμένει ότι θα ψηφίσει την συμφωνία που θα φέρει ο κ. Τσίπρας, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε: «Το Ποτάμι δεν έχει συνιστώσες και ως εκ τούτου δεν έχω τα προβλήματα που έχει ο κ. Τσίπρας. Η δική μας απόφαση είναι ομόφωνη. Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Θα ψηφίσουμε μια συμφωνία που θα μας κρατήσει στην Ευρώπη και αμέσως μετά θα δώσουμε τη μάχη για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Βέβαια εδώ είναι το μεγάλο κενό καθότι οι ακροδεξιοί και οι ακροαριστεροί που συστεγάζονται σήμερα στην κυβέρνηση δεν μπορούν να προσφέρουν λύσεις προς όφελος των πολλών. Το γεγονός αυτό το αντιλαμβάνονται πλέον και οι φιλοευρωπαϊστές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αρχίσει να νιώθουν μια αφόρητη μοναξιά. Ελπίζω μόνο στο τέλος της ημέρας να μην γίνουν οι κομπάρσοι σε ένα έργο καταστροφής που θα συνυπογράφουν ιδεοληπτικοί αναχρoνιστές και γραφικοί ψεκασμένοι».

Η ευθύνη του παλιού συστήματος για την κατάσταση της χώρας είναι τεράστια. Το ότι κάθε μέρα μιλάμε για τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ δε σημαίνει ότι ξεχνάμε την ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Τα χάλια μας έχουν και την υπογραφή των προηγούμενων Πρωθυπουργών. Το Ποτάμι λοιπόν, ως νέο κίνημα της χώρας δεν έχει σκοπό να συνεργαστεί με το παλιό. Είτε στη μορφή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είτε στη μορφή των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ερωτώμενος εκ νέου για το κατά πόσο το Ποτάμι θα στηρίξει μια συμφωνία απάντησε ότι θα το πράξει επεσημαίνοντας ότι:

Την επόμενη μέρα μιας συμφωνίας, αυτή η κυβέρνηση μπορεί να τα βγάλει πέρα; Μπορεί να προωθήσει τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος; Εδώ πραγματικά σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει την ικανότητα να συνεχίσει μια ευρωπαϊκή πορεία. Πιστεύω ότι κάθε μέρα θα έχουμε πισωγυρίσματα. Εδώ είναι μια μεγάλη ευθύνη λοιπόν των φιλοευρωπαϊστών του ΣΥΡΙΖΑ -όσοι είναι και αν αντέχουν- να συγκρουστούν και με τους λαϊκιστές και με τους γραφικούς και με τους ψεκασμένους και με τους ιδεοληπτικούς και να βοηθήσουν τη χώρα, σ’ ένα πλατύτερο μέτωπο για την ευρωπαϊκή ανασύνταξη και για την ανάπτυξη.

Σε ερώτηση τέλος για το αν είναι αρκετοί οι φιλοευρωπαϊστές του ΣΥΡΙΖΑ -με τους ΑΝΕΛ ή χωρίς αυτούς- για να παραμείνουν στην εξουσία, ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε:

Πολλά απ’ αυτά που λέει σήμερα το Ποτάμι είναι αυτά που έλεγε και χθες και πριν από τις εκλογές και είναι αυτά που δειλά ψελλίζει σήμερα το φιλοευρωπαϊκό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζω τις θέσεις μας για το χρέος, για τα πλεονάσματα, όλα αυτά είναι πράγματα που το Ποτάμι έθεσε στην πολιτική σκηνή και τα αναπαράγει τώρα ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το χρέος του κ. Τσίπρα είναι να ελέγξει τις διάφορες ομαδούλες, τις διάφορες συνιστώσες στο κόμμα του. Και νομίζω ότι ένας ηγέτης κρίνεται κυρίως από αυτό. Δηλαδή, τι τάξη μπορεί να επιβάλλει στο κόμμα του και αμέσως μετά πώς αποτελεσματικά θα προωθήσει τις μεγάλες αλλαγές στην κοινωνία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταύρος Θεοδωράκης: Όσοι ζητούν στάση πληρωμών είναι επικίνδυνοι"

Λαφαζάνης: Ζήσαμε δραματικές στιγμές στη Ρίγα – Μαντρόσκυλο ο Σόιμπλε

Σε κλίμα προβληματισμού και αγωνίας σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις και την τελική συμφωνία, συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο προβληματισμός αυτός αποτυπώθηκε και στο σχέδιο απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής. Σχεδόν το σύνολο των προβεβλημένων στελεχών που μίλησαν άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο της ρήξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πιο θερμό χειροκρότημα κατά την κλειστή συνεδρίαση το πήρε ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος άσκησε την πιο σκληρή κριτική στον τρόπο που λειτουργούν οι Θεσμοί.

Ο κ. Λαφαζάνης, σύμφωνα με πληροφορίες, διερωτήθηκε: "σε τι έχουμε συμφωνήσει;". Ζήτησε, δε, να πάρει απόφαση η Κεντρική Επιτροπή και να πει όχι στις ιδιωτικοποιήσεις σε λιμάνια, σιδηροδρόμους και αεροδρόμια.

Σε ότι αφορά στη στάση της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα ανέφερε: "Πού ακούστηκε ότι είναι τρομοκρατία να μην πληρώσουμε την επόμενη δόση ΔΝΤ; Που ακούστηκε ότι είναι τρομοκρατία ότι δε θα υποκύψουμε στους εκβιασμούς των δανειστών; Που ακούστηκε ότι είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ;"

Ο κ. Λαφαζάνης είπε επίσης: Πρέπει να πούμε στο λαό το ελληνικό σχέδιο και θα μας στηρίξει. Αναφέρθηκε και στη Ρίγα λέγοντας ότι "ζήσαμε εκεί τραγικές καταστάσεις", χαρακτηρίζοντας τον Σόιμπλε "μαντρόσκυλο που επιτίθεται". Ωστόσο ο κ. Λαφαζάνης διέψευσε τα παραπάνω και από το γραφείο του ανέφεραν ότι στάθηκε στα παρακάτω: "Οι λεγόμενοι θεσμοί εφαρμόζουν εδώ και τέσσερις μήνες το μαρτύριο της σταγόνας σε βάρος του ελληνικού λαού και μια από τις πιο φρικτές και εκβιαστικές πρακτικές στα παγκόσμια χρονικά σε βάρος της χώρας.

Αυτή την ώρα η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί σε βάθος και να προετοιμάσει τον ελληνικό λαό για την περίπτωση που δεν υπάρξει τις επόμενες ημέρες μια συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμά μας.

Η κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη και να ετοιμάσει τον ελληνικό λαό για να εφαρμοστεί κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, προκειμένου να αποτραπούν νέα μέτρα και ιδιωτικοποιήσεις. Να εφαρμοστεί κάθε δυνατή εναλλακτική λύση για να αποκτήσει η χώρα ισχυρή ρευστότητα και να επιτύχει διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, χωρίς τα οποία δεν είναι δυνατόν να χτυπηθούν υφεσιακές τάσεις και να αναζωογονηθεί η οικονομία.
Κάθε εναλλακτική λύση που καταργεί παλιά μνημόνια και αποτρέπει νέας μορφής πειθαναγκασμούς, όσες δυσκολίες και αν έχει, είναι πολύ προτιμότερη από εξουθενωτικές
συμφωνίες​, γιατί δίνει ελπίδα και προοπτική στη χώρα".

Εκτός του κ. Λαφαζάνη, αυτή τη δεύτερη μέρα πήραν τον λόγο πολλά προβεβλημένα στελέχη, σε σχέση με εχθές, αναδεικνύοντας και τις διαφορές μεταξύ της πλειοψηφίας και των υπολοίπων. Από την πλευρά της πλειοψηφίας φαίνεται ότι το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ έχει αποκλειστεί οριστικά, σε αντίθεση με τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, που το επανέφεραν στις τοποθετήσεις τους.

Το μεσημέρι της Κυριακής κυκλοφόρησε και το σχέδιο απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής, το οποίο βασίζεται στην ομιλία του κ. Τσίπρα το μεσημέρι του Σαββάτου. Στο σχέδιο επισημαίνεται μεταξύ των άλλων: "Τέσσερις μήνες τώρα, μέρα με τη μέρα, επιμένουμε στις κόκκινες γραμμές που χάραξε ο ίδιος ο λαός στις 25 Γενάρη. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία".

Επιπλέον στο ίδιο κείμενο αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο της ρήξης:
"Αντίπαλοι της συνοχής των ευρωπαϊκών λαών είναι οι φανατικοί της λιτότητας που υπονομεύουν τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης υιοθετώντας αδιάλλακτες στάσεις κι επιχειρώντας τον πιστωτικό στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας. Όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα, παίζουν παιχνίδι με τη φωτιά".

Στην περίπτωση της συνέχισης της πιστωτικής ασφυξίας γίνεται ξεκάθαρο στο κείμενο ότι δεν θα πληρωθούν επόμενες δόσεις: "Αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημεία, ας μην έχει κανείς αμφιβολία ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων των δανείων. Οι άνθρωποι είναι πάνω από το χρέος".

Γίνονται επίσης οι αναφορές κατά των ολιγαρχών, που έκανε εχθές ο Αλέξης Τσίπρας. Μεταξύ των άλλων γίνεται λόγος για "ολιγαρχία που ευνοήθηκε και ισχυροποιήθηκε την τελευταία 25ετία, και που είδε την εξουσία της να αυξάνεται κατακόρυφα με τις πολιτικές ακραίας λιτότητας και απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, της μνημονιακής πενταετίας".

Επίσης γίνεται αναφορά στα χαρακτηριστικά του συμβιβασμού στον οποίο μπορεί να προχωρήσει η κυβέρνηση και περιεγράφησαν εχθές αναλυτικά από τον κ. Τσίπρα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαφαζάνης: Ζήσαμε δραματικές στιγμές στη Ρίγα – Μαντρόσκυλο ο Σόιμπλε"

Χουντής: «Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο»

O πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι έτοιμοι για μια νέα συμφωνία, αλλά και για κάθε ενδεχόμενο, τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Χουντής.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις και στο πρόγραμμά της, με βασικό της όπλο τη στήριξη του λαού.

Ο κ. Χουντής υπενθυμίζει ότι προεκλογικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το χρέος να αντιμετωπισθεί με ρήτρα ανάπτυξης και αναπτυξιακό σοκ και όχι με μέτρα τύπου ΔΝΤ που, όπως εκτιμά, χρησιμοποιούν σαν «φάρμακο» και «πανάκεια» την κοινωνική υποβάθμιση.

«Η διαπραγμάτευση είναι πολιτική. Αυτό έχει πλέον αναγνωρισθεί από όλους τους εμπλεκόμενους» σχολιάζει ο αναπληρωτής υπουργός και χαρακτηρίζει τη σχέση ΔΝΤ - Ευρωζώνης «προβληματική από την αρχή».

«Τα σχήματα “τρόικα” και “μνημόνιο” βρίσκονταν από την αρχή σε σύγκρουση με τις ευρωπαϊκές συνθήκες» υποστηρίζει.

«Το καίριο δίλημμα είναι το εξής: μπορεί η Ευρώπη να συνεχίσει με πολιτικές λιτότητας που δημιουργούν φτώχεια, ανεργία, υπανάπτυξη; 'Η θα προχωρήσει σε αναπτυξιακές πολιτικές που θα αποβλέπουν στην ευημερία της;» διερωτάται ο κ. Χουντής.

Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι στις αρχές Ιουνίου, αν δεν υπάρξει εκταμίευση της δόσης που καθυστερεί από τον Αύγουστο, η ελληνική κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Τέλος, παρατηρεί ότι από τις συζητήσεις έχει καταστεί πια φανερό ότι πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία - λύση. «Όχι απλώς για να ξεμπλοκάρει η εκταμίευση. Ούτε για να συνεχίσουμε - όπως συνήθως - να συζητάμε μνημονιακά μέτρα. Θέτουμε τα βασικά προβλήματα και επιδιώκουμε μια λύση στο θέμα της αντιμετώπισης του χρέους και της ανάπτυξης. Αυτά είναι τα πολιτικά στοιχεία που προέκυψαν από τη Ρίγα και μας κάνουν πιο αποφασιστικούς στο να επιδιώξουμε την πολιτική λύση» υπογραμμίζει ο κ. Χουντής.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Χουντής: «Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο»"

Κωνσταντοπούλου: Η Βουλή μπορεί να ζητήσει αναστολή πληρωμής χρέους

Η διαπραγμάτευση είναι ζήτημα Δημοκρατίας και όχι Οικονομίας, υπογράμμισε στην ομιλία της στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, προσθέτοντας με νόημα ότι «δεν υπάρχουν μονόδρομοι».

Υπογράμμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου της Βουλής μπορεί να ζητήσει αναστολή πληρωμής χρέους μέχρι να τελειώσει το έργο της.

Σε σχέση με το ζήτημα που έχει προκύψει με την ΕΡΤ, η κ. Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι δεν μπορεί να υποστηριχθεί η επιλογή του Λάμπη Ταγματάρχη για την ΕΡΤ κι αυτό το έχω ήδη πει στον πρωθυπουργό.

«Δεν συγκρούομαι ούτε με τον πρωθυπουργό ούτε με την κυβέρνηση. Πρέπει να είμαστε πιο συλλογικοί και να μη διαλέγουμε φθαρμένα πρόσωπα», εξήγησε.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κωνσταντοπούλου: Η Βουλή μπορεί να ζητήσει αναστολή πληρωμής χρέους"

Σκουρλέτης: «Θα προχωρήσουμε μονομερώς στο εργασιακό»

«Ένας πολιτικός, έντιμος και προωθητικός συμβιβασμό» με τους δανειστές « πρέπει να εμπεριέχει» το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις στη « συμφωνία», σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας, κ. Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα «Εποχή». Τι θα συμβεί σε διαφορετική περίπτωση; Ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε πως «πέρα το ότι για να κρίνει κανείς τη συμφωνία πρέπει να τη δει στο σύνολό της, θεωρώ ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενεργήσουμε μονομερώς και άρα το νομοσχέδιο να έρθει για ψήφιση στη βουλή αμέσως μετά».

Ο Υπουργός Εργασίας επισήμανε πάντως πως «Οι δανειστές θέλουν να εμπεδώσουν το μνημονιακό καθεστώς, να του δώσουν μόνιμο χαρακτήρα και να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω».

Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε πως «το ΔΝΤ έχει τις πιο ακραίες προσεγγίσεις στα εργασιακά, η πλευρά των ευρωπαίων δανειστών έχει τις δικές της αγκυλώσεις, απλώς φοβάται να υπερασπιστεί ανοιχτά απόψεις όπως η μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, διότι θα έχει πολιτικό κόστος στους ευρωπαϊκούς λαούς. Όσα ζητάμε να επαναφέρουμε βρίσκονται στον πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου, τουλάχιστον πριν αρχίσει να το ξηλώνει ο νεοφιλελευθερισμός».

Αναφερόμενος στη συνάντηση του στις 15 Μάη με γενικό διευθυντή του ILO, είπε « όταν γύρισα από τη συνάντηση με τον ILO, σε άτυπες συνεννοήσεις που έτυχε να έχω με εγχώριους κύκλους, υποστηρικτές των μνημονιακών πολιτικών, παραξενεύτηκαν και το θεώρησαν μεγάλη επιτυχία ότι πετύχαμε να υπάρχει μια κατ’ αρχήν θετική δήλωση από την ILO στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Ας ελπίσουμε ότι θα μας βοηθήσει σε αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση».

«Είναι θετικό και το πόρισμα της ΟΚΕ και η αναφορά της ΓΣΕΕ, η οποία τοποθετήθηκε θετικά στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Από εκεί και πέρα, τόσο η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων όσο και η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού πρέπει να είναι απαραίτητα στοιχεία της συμφωνίας που θα πετύχουμε», δήλωσε ο ίδιος.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκουρλέτης: «Θα προχωρήσουμε μονομερώς στο εργασιακό»"

Λαφαζάνης: «Γιατί είναι καταστροφή η επιστροφή στη δραχμή»;

«Από πού προκύπτει ότι είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα;», τόνισε προ ολίγου μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Π. Λαφαζάνης.

Παράλληλα αμφισβήτησε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία, προτάσσοντας ως μείζονα εκκρεμότητα το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Ο κ. Λαφαζάνης αναρωτήθηκε επίσης για το κατά πόσον συνιστά τρομοκρατία εκ μέρους της κυβέρνησης το ενδεχόμενο να μην πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ και αντέταξε ότι «τρομοκρατία είναι οι εκβιασμοί των δανειστών».

Παράλληλα ο κ. Λαφαζάνης είπε ένα κατηγορηματικό όχι στις ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών, αεροδρομίων σιδηροδρόμων, επιχειρήσεων Κοινής ωφέλειας και ακίνητων εκτάσεων-"φιλέτων" του Δημοσίου.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαφαζάνης: «Γιατί είναι καταστροφή η επιστροφή στη δραχμή»;"

Brussels Group: Την Τρίτη ξαναρχίζουν οι συνομιλίες - Ορατή η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να επιστρέψουν στις Βρυξέλλες τα στελέχη της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες σε επίπεδο Brussels Group.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες τα ζητήματα που εκκρεμούν έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό και η επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας σε τεχνικό επίπεδο «μπορεί να θεωρηθεί ορατή».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι διάφορες σε θέματα που σχετίζονται με το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό και τον δημοσιονομικό τομέα παραμένουν.

Το βράδυ του Σαββάτου ολοκληρώθηκε ο κύκλος των τεχνικών διαβουλεύσεων της ελληνικής πλευράς με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Brussels Group: Την Τρίτη ξαναρχίζουν οι συνομιλίες - Ορατή η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο"

Σαμαράς: Η κυβερνητική ανεπάρκεια είναι ορατή παντού

Για «ανεπάρκεια» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο «Ν.Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο προκειμένου να παρευρεθεί και να μιλήσει στην τέταρτη προσυνδιάσκεψη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στις δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς υπενθύμισε ότι το σημερινό θέμα της προσυνδιάσκεψης είναι η ανάπτυξη και υπενθύμισε τις κινήσεις που είχαν γίνει με την Κίνα για το λιμάνι του Νότου και το αεροδρόμιο Καστελίου τα οποία -όπως είπε «βάλαμε μπροστά», αλλά και τις προσπάθειες που είχαν γίνει προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα των οδικών αξόνων.

«Ελπίζω αυτά να προχωρήσουν. Να μη σταματήσουν λόγω της κυβερνητικής ανεπάρκειας, η οποία είναι ορατή όπου και αν γυρίσει κανείς το μάτι του» σημείωσε.

Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις ανέφερε ότι επί του παρόντος κανείς δεν ξέρει την εξέλιξη τους, αν δεν υπάρξει συγκεκριμένο κείμενο. Συμπλήρωσε ότι ελπίδα της ΝΔ είναι, γρήγορα με ένα κείμενο και μία σωστή συμφωνία, η χώρα να μη χάσει την αναπτυξιακή φόρα που είχε.
«Δυστυχώς εκεί είναι μεγάλο το πρόβλημα. Βλέπουμε αυτή τη ροπή για ανάπτυξη να μετατρέπεται σε τάση προς ύφεση. Αυτό θα είναι ό,τι χειρότερο. Ιδιαίτερα για περιοχές όπως είναι η Κρήτη, όπου οι δυνατότητες ανάπτυξης είναι παραπάνω από ορατές» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αναφερόμενος στη ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς είπε: «Είμαστε όλοι εδώ προκειμένου να δώσουμε το μήνυμα μιας ισχυρής Νέας Δημοκρατίας, η οποία προχωράει δυναμικά και ενωμένη» είπε χαρακτηριστικά.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Σαμαράς: Η κυβερνητική ανεπάρκεια είναι ορατή παντού"

Brussels Group: Ορατή η συμφωνία, αλλά υπάρχουν ακόμη διαφορές

«Ορατή» χαρακτηρίζουν καλά πληροφορημένες πηγές σύμφωνα με το ΑΜΠΕ την επίτευξη συμφωνίας στο Brussels Group ώς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν πως εξακολουθούν να υφίστανται διάφορες σε θέματα που σχετίζονται με το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό, τον δημοσιονομικό τομέα

Ο κύκλος των τεχνικών διαβουλεύσεων της ελληνικής πλευράς με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε το Σάββατο το βράδυ. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν από την ερχόμενη Τρίτη και μετά, όποτε όπως είναι προγραμματισμένο θα επανέλθουν στις Βρυξέλλες τα στελέχη της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται ήδη στην Αθήνα.

Μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν καταστροφική, κάτι τέτοιο θα ήταν «η αρχή του τέλους» για το κοινό νόμισμα προειδοποιεί από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο ΒΒC.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Brussels Group: Ορατή η συμφωνία, αλλά υπάρχουν ακόμη διαφορές "

Λαπαβίτσας: Η έξοδος από το ευρώ είναι διαχειρίσιμη

Την άποψη ότι η έξοδος από το ευρώ είναι διαχειρίσιμη εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας. Όπως τόνισε η ρήξη έχει τέσσερις άξονες:

- άρνηση πληρωμής
- εθνικοποίηση τραπεζών με αναδιοργάνωση σε αναπτυξιακή κατεύθυνση
- τέλος στη λιτότητα
- έξοδος από τη νομισματική ένωση, η οποία είναι διαχειρίσιμη

Ο κ. Λαπαβίτσας σημείωσε ότι για την έξοδο από το ευρώ υπάρχουν γνώσεις και κάτι τέτοιο μπορεί να είναι διαχειρίσιμο.

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι θα επιτευχθεί η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, η τόνωση της εγχώριας βιομηχανίας και η δημιουργία ενός πραγματικού σχεδίου ανάπτυξης.

Εναλλακτικό σχέδιο βασισμένο στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ζητά ο Σ. Λεουτσάκος

Εναλλακτικό σχέδιο που θα στηρίζεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή ο Στάθης Λεουτσάκος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας.

Ειδικότερα, ο κ. Λεουτσάκος είπε ότι οι «θεσμοί» δεν επιδιώκουν «έντιμο συμβιβασμό», γιατί έντιμος συμβιβασμός δεν μπορεί να υπάρξει με ιδιωτικοποιήσεις και νέα βάρη στα λαικά στρώματα, χωρίς άρση της λιτότητας, χωρίς διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και χωρίς ισχυρή ρευστότητα για την αναζωογόνηση της οικονομίας.

Ο κ. Λεουτσάκος πρότεινε άμεση εθνικοποίηση των τραπεζών, εγκαθίδρυση της δημοκρατικής νομιμότητας και διαφάνειας στα κυρίαρχα ΜΜΕ, άμεσο τερματισμό «κάθε πλέγματος προστασίας της διαπλεκόμενης ολιγαρχίας», άρση των προνομίων των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, ουσιαστική φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και πλήρη επαναφορά των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαπαβίτσας: Η έξοδος από το ευρώ είναι διαχειρίσιμη"

Σκουρλέτης: Πρέπει να δείξουμε ενότητα αν θέλουμε να προχωρήσουμε

"Δεν μπορούμε να ανεχθούμε συνέχεια της πρότερης κατάστασης", τόνισε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης στην τοποθέτησή του πρέπει να δείξουμε ενότητα .

Όπως εξήγησε ο κ. Σκουρλέτης έτσι θα υπάρξει μια φυσική συνέχεια η οποία είναι η άνοδος της Χρυσής Αυγής. Σε ό,τι αφορά στο μήνυμα που δίνεται, ο κ. Σκουρλέτης είπε: "Μάλλον είναι σχιζοφρενικό καμία φορά το μήνυμα που δίνουμε στον κόσμο. Πρέπει να δείξουμε ενότητα σε πολιτική βάση αν θέλουμε να προχωρήσουμε".

Χαρακτήρισε τελείως λάθος να κρίνεται η συμφωνία αλλά πρέπει να κριθούν οι ορίζοντες.

Μιλώντας για τις σχέσεις της κυβέρνησης με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ανέφερε πως "είμαστε καρπαζοεισπράκτορες σε σχέση με τα μίντια", κάνοντας αναφορά σε τηλεοπτικά κανάλια.

Επίσης ο υπουργός Εργασίας διατύπωσε τα παρακάτω ερωτήματα σε σχέση με την συνολική πορεία της κυβέρνησης, ως εξής:

-μήπως αφήσαμε ως ένα βαθμό ανεκμετάλλευτη τη δυναμική του αποτελέσματος των εκλογών και δεν ετοιμάσαμε το έδαφος για αυτή την επώδυνη συζήτηση;

-μετά τις 20.2 που θεωρώ ότι ήταν μια καλή σχετικά συμφωνία μήπως η συζήτηση συρρικνώθηκε και περιορίστηκε στο έδαφος των δανειστών;στενά πάνω στο μνημόνιο και τα ζητήματα της 5ης αξιολόγησης;

-μήπως δεν υπήρξε ένα σταθερό πολιτικό επιτελείο; Το οποίο να λειτουργεί υποστηρικτικά στην ομάδα διαπραγμάτευσης, με γνώση της γειτονιάς και των προβλημάτων;

-μήπως κάποια νομοσχέδια πρέπει να έρθουν ανεξάρτητα από τη συμφωνία (εργασιακά)

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκουρλέτης: Πρέπει να δείξουμε ενότητα αν θέλουμε να προχωρήσουμε"

Παπαδημούλης στην ΚΕ: Να αποφύγουμε μια καταστροφική ρήξη

Σε αντίθετη κατεύθυνση από τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας ήταν η ομιλία του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου τάχθηκε υπέρ μιας συμφωνίας, έναν «δύσκολο συμβιβασμό» για να «αποφύγουμε μια καταστροφική ρήξη».

Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να φανεί κατώτερος των περιστάσεων και πρόσθεσε ότι η πιο βαθιά κόκκινη γραμμή είναι να κρατήσουμε την κυβέρνηση και τον λαό όρθιους και τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο. Σημείωσε ότι είναι ανάγκη να αποφύγουμε μια καταστροφική ρήξη που θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και κοινωνική οπισθοδρόμηση, αλλά και σε γρήγορη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχουν δύο επιλογές σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: Η πρώτη είναι ένας δύσκολος συμβιβασμός και η δεύτερη η ρήξη και η χρεοκοπία. Η ρήξη και η χρεοκοπία, είπε ο κ. Παπαδημούλης, συνιστούν αντιλαϊκή επιλογή που θα πλήξει τη χώρα και τα μεσαία και χαμηλά λαϊκά στρώματα. Είναι αντίθετη στην λαϊκή εντολή και θα οδηγήσει την Αριστερά 50 χρόνια πίσω.

Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαδημούλης στην ΚΕ: Να αποφύγουμε μια καταστροφική ρήξη"

Πυρά Βενιζέλου κατά Τσίπρα

Επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ψηφοφορία για την ανάδειξη των συνέδρων του κόμματος.

Σε ερώτηση για την πορεία της διαπραγμάτευσης, ο κ. Βενιζέλος απάντησε πως «μετά από τέσσερις μήνες ο κ. Τσίπρας, ως πρωθυπουργός, απευθύνεται στον ελληνικό λαό και του λέει 'τα έχω βρει με την καλή κυρία Μέρκελ αλλά μου τα χαλάει ο κακός κύριος Σόιμπλε' και υπάρχουν κάποιοι, που αυτό το παίρνουν στα σοβαρά. Νομίζω ότι αυτή η σκηνή περιγράφει το μεγάλο πρόβλημα του τόπου μας».

Ο κ. Βενιζέλος προσήλθε στο εκλογικό τμήμα του ΠΑΣΟΚ στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας και ψήφισε για την εκλογή των αντιπροσώπων που θα πάρουν μέρος στο συνέδριο του κόμματος.
«Το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύει σήμερα τους συνέδρους του. Στις 5, 6 και 7 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο μας, με στόχο την ανασυγκρότηση και τον μετασχηματισμό του ΠΑΣΟΚ που πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη διαμόρφωση ενός μεγάλου προοδευτικού δημοκρατικού χώρου που εκφράζει την λογική, τον πατριωτισμό, την προοδευτική αντίληψη για το μέλλον του τόπου» είπε.

Πρόσθεσε δε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι μικρό. 'Εχει μικρύνει επειδή κατέβαλε τεράστιο κόστος για τη διαχείριση της κρίσης. 'Εχει μικρύνει στο όνομα του εθνικού συμφέροντος. Η εισφορά μας θα αποτιμηθεί ιστορικά. Εχουμε όμως αποκτήσει ένα τεράστιο δικαίωμα. Το δικαίωμα να μιλάμε στο όνομα της αλήθειας, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος. Γιατί το κομματικό συμφέρον για μας σημαίνει πολύ λίγα πράγματα μπροστά στην υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος, του συμφέροντος του τόπου μας και κυρίως των παιδιών μας που έχουν δικαίωμα στο μέλλον».

Οι κάλπες για την ανάδειξη των συνέδρων άνοιξαν στις 9 το πρωί και θα κλείσουν στις 7μ.μ.. Σύμφωνα με τον γραμματέα της Ν.Ε. Α΄Θεσσαλονίκης ΠΑΣΟΚ Χρόνη Μακρίδη, η προσέλευση είναι ικανοποιητική και μέχρι την ώρα που ψήφισε ο κ. Βενιζέλος, η συμμετοχή ήταν στο 40%.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρά Βενιζέλου κατά Τσίπρα"

Μητρόπουλος: Ανέφικτοι ορισμένοι στόχοι της κυβέρνησης

«Η νέα συμφωνία θα έχει στοιχεία συνέχειας του δεύτερου μνημονίου και κάποια επαχθή μέτρα» εκτίμησε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για τη διαπραγμάτευση και τόνισε ότι «ορισμένοι στόχοι που είχαν τεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν χίμαιρα ή ουτοπία».

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε: «Έχω αποκλείσει τη ρήξη. Είναι αδύνατον να διαχειριστούμε τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης. Θα οδηγούσε σε δεινή τραγωδία. Συζητάμε τι είδους συμφωνία θα κάνουμε περισσότερο. Ο πρωθυπουργός δίνει μάχη...».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητρόπουλος: Ανέφικτοι ορισμένοι στόχοι της κυβέρνησης"

Τι λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης για τη Ρίγα και τις ηχογραφήσεις στο Eurogroup

Σε νέα παρέμβασή του μετά την υπόθεση των ηχογραφήσεων στο Eurogroup, και με φόντο τα δημοσιευμάτα για την φερόμενη «λεκτική επίθεση» που είχε δεχθεί στη Ρίγα, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης επιχειρεί να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και εξηγεί τι και καταγράφει με το κινητό του στις συνεδριάσεις του Eurogroup και γιατί.

Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα στις 24 Απριλίου, στον ευρωπαϊκό Τύπο είχαν «διαρρεύσει» αναφορές πως υπουργοί Οικονομικών άλλων χωρών είχαν χαρακτηρίσει τον Βαρουφάκη «τζογαδόρο», «ερασιτέχνη» και ότι «σπαταλά χρόνο». Ο δε Γιάνης Βαρουφάκης, υποστήριζαν οι διαρροές, είχε χάσει στη συνέχεια την ψυχραιμία του.

Ο Γ.Βαρουφάκης το διέψευδε κατηγορηματικά, και μάλιστα προ ημερών παρέπεμψε σε ανάλογη διάψευση βετεράνου ανταποκριτή των Financial Times. Πρόσφατα, οι New York Times είχαν αναφέρει ότι ηχογραφεί τις συνεδριάσεις του Eurogroup, προκαλώντας νέο «γύρο» στις ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Με ανάρτησή του την Κυριακή στο προσωπικό του ιστολόγιο, με τον τίτλο «Η αλήθεια για τη Ρίγα», ο υπουργός επαναλαμβάνει ότι δεν υπέστη καμία επίθεση στη Ρίγα, δεν έχασε την ψυχραιμία του και εξηγεί τι και γιατί καταγράφει στις συνεδριάσεις.
The truth about Riga
«Καθώς δεν υπάρχουν πρακτικά [στις συνεδριάσεις του Eurogroup], συχνά καταγράφω τις παρεμβάσεις μου και τις απαντήσεις στο κινητό μου τηλέφωνο, ιδιαίτερα όταν είναι αυθόρμητες» εξηγεί ο Γ.Βαρουφάκης.

«Ο σκοπός είναι, φυσικά, να μπορώ να μεταφέρω επακριβώς τις φράσεις μου και να ενημερώνω αναλόγως τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση, τη Βουλή κτλ για το τι έχω πει» συνεχίζει. Το ίδιο, εξηγεί, είχε κάνει και στη Ρίγα και έτσι είχε ενημέρωσει στη συνέχεια τους συναδέλφους του.

«Στις επόμενες ημέρες, είχα μείνει σταθερός απέναντι στο χείμαρρο ψεμάτων που έμοιαζε σαν να βγαίνει από υπόνομο» συνεχίζει. «Αντιστάθηκα σε κάθε πρόκληση και αρνήθηκε να δώσω στη σημοσιότητα ότιδήποτε από όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση, ούτε καν κείμενο με τα δικά μου λεγόμενα (δεν το συζητώ καν για ηχογράφηση)» τονίζει.

Απευθυνόμενος, όπως λέει, στους επικριτές του, ο Γ.Βαρουφάκης επισημαίνει ότι «δεν έχετε διαρροές από εμένα κατά τη διάρκεια ή στη συνέχεια των συνεδριάσεων και πραγματικά κανείς δεν σέβεται περισσότερο την εμπιστευτικότητα των συνεδριάσεων από εμένα».

Κλείνοντας, απευθύνεται, όπως λέει, στους Ευρωπαίους και λέει ότι «ίσως έχει έρθει πια ο καιρός να γίνουμε πιο επιφυλακτικοί για την δημοσιογραφία στην οποία βασιζόμαστε ως πολίτες, και ίσως πρέπει να αναρωτηθούμε για ευρωπαϊκούς θεσμούς στους οποίους λαμβάνονται αποφάσεις τεράστιας σημασίας εξ ονόματος των ευρωπαίων πολιτών αλλά δεν κρατούνται ούτε δημοσιεύονται πρακτικά».

«Η μυστικοπάθεια και ο εύπιστος Τύπος δεν είναι είναι καλός οιωνός για το μέλλος της ευρωπαϊκής Δημοκρατίας» καταλήγει ο Γ.Βαρουφάκης.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης για τη Ρίγα και τις ηχογραφήσεις στο Eurogroup"

Ν. Χουντής: Δεν επιδιώκουμε ρήξη, δεν δεχόμαστε εκβιασμούς

Η ελληνική κυβέρνηση δεν επιδιώκει τη ρήξη αλλά δεν θα δεχτεί εκβιασμούς ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Χουντής σημείωσε ότι «προσπαθούμε για μια συμφωνία που να είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας» και ότι «έχουν γίνει κάποιες υποχωρήσεις, κάποια βήματα προσέγγισης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα δεχτούμε οποιαδήποτε συμφωνία στο όνομα του ότι «δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά γιατί υπάρχει το θέμα της ρευστότητας»».

«Η προσήλωση της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι να είμαστε εντάξει με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις» τόνισε ο υπουργός. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης για μια συμφωνία-λύση που να βγάζει τη χώρα από το Μνημόνιο, να αντιμετωπίζει το πρόβλημα του χρέους και της ανάπτυξης και να στηρίζεται από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στη Ρίγα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, είπε ότι «εμείς κρατάμε την ειλικρινή πρόθεσή τους να βοηθήσουν για να βρεθεί λύση». Εφόσον υπάρχει αυτή η πολιτική βούληση, σημείωσε, σημαίνει ότι θα γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των εκλογών.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Χουντής: Δεν επιδιώκουμε ρήξη, δεν δεχόμαστε εκβιασμούς"

Βαρουφάκης: Ένα Grexit, η αρχή του τέλους για την Ευρωζώνη (ΒΙΝΤΕΟ)

Μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν καταστροφική, κάτι τέτοιο θα ήταν «η αρχή του τέλους» για το κοινό νόμισμα προειδοποιεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο ΒΒC.

«Όταν είσαι εντός μιας νομισματικής ένωσης, η έξοδος θα ήταν καταστροφική... Θα ισοδυναμούσε με το να ανακοινώνεις μια εκ των προτέρων υποτίμηση (ενός νομίσματος). Θα ήταν μια καταστροφή για όλους τους εμπλεκόμενους. Θα ήταν η αρχή του τέλους του κοινού σχεδίου νομίσματος στην Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαρουφάκης εκτιμά πάντως ότι «η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα στην επίτευξη συμφωνίας με τους διεθνείς δανειστές της προκειμένου να αποτρέψει την πτώχευση».

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά έχει «συναντήσει τους θεσμούς στα τρία τέταρτα του δρόμου, και εναπόκειται πλέον στους δανειστές να κάνουν το καθήκον τους.»



«Η λύση του προβλήματος πρέπει να γίνει στην Ελλάδα, γιατί η ελληνική κυβέρνηση στην κοινή ανακοίνωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου επαναδιαβεβαίωσε ότι θα εφαρμόσει το συμπεφωνημένο πρόγραμμα» δηλώνει στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Δεν θα καταβάλουμε τη δόση του 1,6 δισεκ. ευρώ στις 5 Ιουνίου στο ΔΝΤ» ξεκαθάρισε πάντως ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης ζητώντας από τους δανειστές συμφωνία.

«Αυτά τα χρήματα δεν θα δοθούν και δεν υπάρχουν για να δοθούν... Αυτό είναι γνωστό, και συζητάμε στη βάση της συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι θα επιτευχθεί μια ισχυρή συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Ένα Grexit, η αρχή του τέλους για την Ευρωζώνη (ΒΙΝΤΕΟ)"

Σόιμπλε: Στην Αθήνα η λύση – Τους εμπιστευόμαστε, αλλά και το απαιτούμε

Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης παραχώρησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το πρωί στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk εν όψει της συνάντησης κορυφής των ομολόγων του από την ομάδα των 7 πλουσιότερων χωρών του κόσμου, που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στη Δρέσδη. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν επίσης η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, και όπως διαβεβαίωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα συζητηθεί και το ελληνικό θέμα χωρίς να αναζητηθούν λύσεις.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάθε στήριξη»

"Η λύση του προβλήματος πρέπει να γίνει στην Ελλάδα, γιατί η ελληνική κυβέρνηση στην κοινή ανακοίνωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου επαναδιαβεβαίωσε ότι θα εφαρμόσει το συμπεφωνημένο πρόγραμμα», υπενθυμίζει ο Σόιμπλε. «Η επιτυχημένη ολοκλήρωσή του αποτελεί προϋπόθεση για ό,τι μπορεί να ακολουθήσει ή δεν ακολουθήσει. Δυστυχώς μέχρι εκεί είμαστε πολύ μακριά (…) Η ελληνική κυβέρνηση έχει αρκετά προβλήματα να ξεπεράσει, της εύχομαι καλή δύναμη. Φυσικά έχει κάθε στήριξη, αλλά δεν μπορεί να αποφύγει τη λύση του προβλήματος".

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου εάν εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση, ο Σόιμπλε παραπέμπει στο σεβασμό που πρέπει να υπάρχει στις διεθνείς σχέσεις και στο ότι πρόκειται για μια εκλεγμένη κυβέρνηση από τον ελληνικό λαό. «Δεν θα ήθελα να ανταλλάξω καθήκοντα με τον έλληνα συνάδελφό μου, η θέση του δεν είναι εύκολη, αλλά έχει το δικαίωμα να τον παίρνουμε στα σοβαρά, όπως και ολόκληρη την κυβέρνηση», τονίζει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Γι αυτό και τους εμπιστευόμαστε ότι θα πράξουν αυτό που πρέπει, αλλά και το απαιτούμε».

«Να τηρήσει τις δεσμεύσεις της»

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν θέλει να απευθύνει κάποια προειδοποίηση προς την Ελλάδα, διότι, όπως λέει, οι Έλληνες γνωρίζουν το διακύβευμα και παραδέχονται και οι ίδιοι ότι η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη. «Τα προβλήματα έχουν τις αιτίες τους στην Ελλάδα», επιμένει, «η Ελλάδα πήρε την περισσότερη βοήθεια από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Αυτό θα πρέπει να το πουν οι υπεύθυνοι στον ελληνικό λαό. Τώρα η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνείται να μπει στην ουσία της διαπραγμάτευσης στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν θα ήταν εναλλακτική μια ακόμη παράταση του τρέχοντος προγράμματος. «Δεν χρειάζεται να συζητάμε για εναλλακτικές, η Ελλάδα δεσμεύτηκε στις 20 Φεβρουαρίου για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος», δηλώνει κατηγορηματικά. Και όταν τον καλεί ο δημοσιογράφος να τοποθετήσει την Ελλάδα πιο κοντά ανάμεσα σε μια λύση ή σε μια χρεοκοπία ο Σόιμπλε απαντά διπλωματικά: «Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει ακόμη πολλές προσπάθειες για να υλοποιήσει όσα δεσμεύτηκε να πράξει».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Στην Αθήνα η λύση – Τους εμπιστευόμαστε, αλλά και το απαιτούμε"

Θεοδωράκης: Η χώρα χρειάζεται μεγάλες αλλαγές, όχι μεγάλους συνεταιρισμούς

Για αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ «να πακετάρει όλους μαζί τους αντιπάλους του» μίλησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας στα σενάρια να κατέβει το κόμμα του σε τυχόν εκλογές σε συνεργασία με άλλα κόμματα.

«Κατανοώ την αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ να πακετάρει όλους μαζί τους αντιπάλους του. Όμως το Ποτάμι δημιουργήθηκε για να συγκρουσθεί με το παλιό και όχι για να το αγκαλιάσει. Η χώρα για να πάει μπροστά χρειάζεται μεγάλες αλλαγές και όχι μεγάλα παζάρια και μεγάλους συνεταιρισμούς» δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης από την Κρήτη όπου βρίσκεται.

«Το Ποτάμι δεν θα γίνει σανίδα σωτηρίας για όσους έφεραν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση» πρόσθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, ξεκαθαρίζοντας: «Οπότε ας ανησυχούν. Στις εκλογές θα κατέβουμε μόνοι μας, ενισχυμένοι με όλους αυτούς που καθημερινά απογοητεύονται από μια πολιτική που μόνο προοδευτική δεν είναι.»

Στο ερώτημα αν το Ποτάμι επιμένει ότι θα ψηφίσει την συμφωνία που θα φέρει ο κ.Τσίπρας, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε: «Το Ποτάμι δεν έχει συνιστώσες και ως εκ τούτου δεν έχω τα προβλήματα που έχει ο κ.Τσίπρας. Η δική μας απόφαση είναι ομόφωνη. Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Θα ψηφίσουμε μια συμφωνία που θα μας κρατήσει στην Ευρώπη και αμέσως μετά θα δώσουμε τη μάχη για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές».

Τέλος για το σκηνικό ρήξης που δημιουργούν στελέχη της συγκυβέρνησης και στελέχη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε: «Όσοι ζητούν ρήξη, στάση πληρωμών, πτώχευση και επιστροφή στη δραχμή είναι επικίνδυνοι. Αυτά τα τέσσερα είναι αλληλένδετα. Είναι το ντόμινο που θα διαλύσει την κοινωνία. Δεν ξέρω αν υπηρετούν σκοπιμότητες ή είναι αφελείς, το γεγονός όμως δεν αλλάζει: παίζουν με τη φωτιά και πρέπει να απομονωθούν».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωράκης: Η χώρα χρειάζεται μεγάλες αλλαγές, όχι μεγάλους συνεταιρισμούς"

Βαρουφάκης: Δεν το κουνάω από το υπουργείο

Τέλος στα σενάρια απομάκρυνσής του από το υπουγείο οικονομικών βάζει ο Γιάννης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στη Real News, στην οποία ξεκαθαρίζει «Δεν το κουνάω από το υπουργείο».

«Όταν τάσσομαι σε κάτι, το πάω μέχρι το τέλος. Και να ξέρετε, θα πετύχουμε. Γιατί να μη μείνω;», υπογράμμισε ο υπουργός.

«Δεν έπρεπε να μπούμε (στο ευρώ), αλλά από τη στιγμή που μπήκαμε θα είναι καταστροφή να φύγουμε. Ε, το ίδιο ισχύει και για το υπουργείο. Δεν ήθελα να είμαι εδώ, αλλά από τη στιγμή που δέχθηκα και είμαι, δεν μπορώ να φύγω», συμπλήρωσε.

«Το κόστος της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ανέρχεται για τους εταίρους σε πάνω από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ. Και κανένας ακόμα δεν μπορεί να φανταστεί και να υπολογίσει τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα υπάρξουν πέραν του άμεσου κόστους», είπε.

Ο ίδιος τάχθηκε κατά της ρήξης και των πρόωρων εκλογών, υπογραμμίζει δε ότι θα προτιμούσε να παραιτηθεί από το να ωθήσει τον ελληνικό λαό βαθύτερα στην οικονομική κακουχία. «Δεν πρόκειται να εξευτελιστώ και δεν θα συμβιβαστώ σε όρους αρχής και όρους λογικής».

Σε σχέση με τις αντιδράσεις από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι στο θέμα του ΦΠΑ, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε: «Η αντιμετώπιση της εγχώριας τρόικας υπήρξε σκυλίσια. Αγγίζει τα όρια της προδοσίας».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Δεν το κουνάω από το υπουργείο"

Διαφωνία με την κυβερνητική πολιτική εκφράζουν δέκα μέλη της ΚΟΕ

Συνεχίζονται την Κυριακή οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής, του ΣΥΡΙΖΑ με συζήτηση επί του σχεδίου απόφασης. Η συνεδρίαση θα κλείσει το απόγευμα με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Την πλήρη διαφωνία τους με την κυβερνητική πολιτική και τις κατευθύνσεις της διαπραγμάτευσης, εκφράζουν δέκα μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που πρόσκεινται στην Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ) με κοινή δήλωση που κατέθεσαν στη συνεδρίαση του οργάνου.

Στην δήλωσή τους τονίζουν ότι «το τελευταίο διάστημα γίνεται συστηματική προσπάθεια ώστε να περάσει μια συμφωνία, μνημονιακής κοπής με νέα οδυνηρά μέτρα, η οποία θα παρουσιαστεί σαν αναγκαία, περίπου σαν νίκη της κυβέρνησης απέναντι σε δύσκολους αντιπάλους».

Επισημαίνουν παράλληλα πως «το εντυπωσιακό είναι ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική -ακόμα και αν την θεωρήσουμε αναγκαστική μέσα από την πίεση των τροϊκανών- δεν έχει θίξει διόλου το δίκτυο της εσωτερικής διαπλοκής, καθώς ρίχνει γέφυρες προς τον συστημικό οικονομικό και πολιτικό κόσμο, διακρίνεται για τα πολιτικά ανοίγματα σε χώρους που υπηρέτησαν τα μνημόνια».

Αυτή η επιλογή, προσθέτουν «δεν καθορίζεται από έναν αδήριτο συσχετισμό δυνάμεων αλλά έρχεται σαν αναγκαίο εξάρτημα μιας επί της ουσίας κεντροαριστερής προσαρμογής».

Εκτίμηση των δέκα μελών της ΚΕ είναι ότι «πολιτικά έχουμε μια κυβέρνηση που υπό το πρόσχημα της «διαπραγμάτευσης» και του «έντιμου συμβιβασμού» διολισθαίνει και πιέζεται να περάσει μέτρα και συμφωνίες που δεν θα μπορούσε να επιβάλλει κανένα καθαρόαιμο μνημονιακό σχήμα».

Αναφέρουν επίσης ότι η επικαιρότητα εδώ και τέσσερις μήνες εγκλωβίζεται στη δραματοποίηση των αλλεπάλληλων επεισοδίων της «διαπραγμάτευσης», ενώ η χώρα αντιμετωπίζει το σύνθετο πρόβλημα της καθολικής κρίσης που αγκαλιάζει όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής.

Σύμφωνα με την δήλωση, «κυοφορούνται σημαντικές πολιτικές εξελίξεις» και «βρισκόμαστε σε σημείο καμπής όπου προετοιμάζονται οι όροι για την κεντροαριστερή ανασύσταση τόσο ιδεολογικά - αξιακά όσο και πολιτικά, καθώς όλοι οι χρεοκοπημένοι, πολυχρησιμοποιημένοι φορείς του μνημονίου επανέρχονται και πλασάρονται στο προσκήνιο, πλάι στους νεόκοπους του Ποταμιού και άλλων».

Η λογική των «κόκκινων γραμμών» δεν είναι σωστή αλλά αμυντική, εκτιμούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διακηρύσουν ότι «η πιο βαθιά κόκκινη γραμμή είναι μια Αριστερά που δεν θα είναι κεντροαριστερά».

Την δήλωση υπογράφουν οι: Γιώργος Θεοδωρόπουλος, Δημήτρης Κοδέλας, Μάκης Μαντάς, Μανώλης Μούστος, Αβα Μπουλούμπαση, Ρούντι Ρινάλντι, Ελένη Σωτηρίου, Νίκος Ταυρής, Ερρίκος Φινάλης, Βασίλης Χατζηλάμπρου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Διαφωνία με την κυβερνητική πολιτική εκφράζουν δέκα μέλη της ΚΟΕ"

Εμπρησμοί σε ΑΤΜ και οχήματα σε Αθήνα και Πειραιά

Ένα ΑΤΜ στο Νέο Κόσμο, πυρπόλησαν άγνωστοι τα ξημερώματα της Κυριακής, ενώ μπαράζ εμπρησμών από άλλα άτομα σημειώθηκε σε αυτοκίνητα και μοτοποδήλατα σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Η εμπρηστική επίθεση στο ΑΤΜ της Eurobank στο Νέο Κόσμο σημειώθηκε στις τέσσερις τα ξημερώματα στο υποκατάστημα της τράπεζας, στην συμβολή των οδών Ηλία Ηλιού και Φραντζή. Οι δράστες περιέλουσαν το μηχάνημα με εύφλεκτο υγρό και έβαλαν φωτιά, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές ζημιές.

Επίσης, πανικό προκάλεσε πυρκαγιά που αποδίδεται σε εμπρησμό, η οποία εκδηλώθηκε στις πέντε τα ξημερώματα, σε ισόγειο κλειστό χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στη συμβολή των οδών Αθανασίου Διάκου και Κύπρου στο Αιγάλεω.

Απο τις φλόγες καταστράφηκαν ένα ΙΧ αυτοκίνητο και τέσσερα μοτοποδήλατα.

Εμπρησμοί σημειώθηκαν σε δύο ακόμα ΙΧ, ένα στο χώρο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά και ένα στο Κερατσίνι, καθώς και σε ένα μοτοποδήλατο στο γήπεδο Καματερού.

Για τις εμπρηστικές επιθέσεις διενεργείται προανάκριση απο την Αστυνομία και την Πυροσβεστική.

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμπρησμοί σε ΑΤΜ και οχήματα σε Αθήνα και Πειραιά"

Die Welt: Ο Τσίπρας θα αρνηθεί εξευτελιστικούς όρους για την Ελλάδα

Τις προθέσεις του ενόψει της δύσκολης συμφωνίας με τους εταίρους έδειξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το μεσημέρι του Σαββάτου στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του στέλνοντας παράλληλα μηνύματα τόσο στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας.

Η γερμανική «Die Welt» σε άρθρο της αναφέρει πως ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε στη χθεσινή του ομιλία της στάση της κυβέρνησης απέναντι στους εταίρους.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να καταλήξει σε μια εφαρμόσιμη και μακροπρόθεσμη λύση, όμως δεν θα δεχθεί εξευτελιστικούς όρους, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει η εφημερίδα.

Εξάλλου όπως δήλωσε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Θα δεχθεί επικρίσεις, όμως ο κ. Τσίπρας θα τα καταφέρει».

Σύμφωνα μάλιστα με χθεσινό άρθρο της Welt, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την παροχή περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα από το ΔΝΤ, με την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανιας Τέο Βάιγκελ σημείωσε σε συνέντευξή του ότι είδε να επιβεβαιώνονται οι επιφυλάξεις του σε ότι αφορά την Ελλάδα.

«Δεν μπορούσα το 1997, 1998 να φανταστώ ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει μέλος της νομισματικής ένωσης και τότε είχα αρνηθεί, όταν οι Έλληνες το επιθυμούσαν», επεσήμανε ο Βάιγκελ μιλώντας στην εφημερίδα Tagesspiegel am Sonntag.

Ο βουλευτής του CSU κατέληξε λέγοντας ότι η απόφαση για την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη ήταν λανθασμένη.

Το θέμα της Ελλάδας δεν είναι στην ημερήσια διάταξη της συνόδου της Ομάδας G7, που θα πραγματοποιηθεί στη Δρέσδη την Τετάρτη, όμως αναμένεται να συζητηθεί στο περιθώριο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξήγησε ότι κυρίως οι μη ευρωπαϊκές χώρες της G7 – όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία— επιθυμούν να συζητήσουν το θέμα της Ελλάδας.

«Θα με εξέπληττε αν δεν μας ρωτούσαν καθόλου για την Ελλάδα», είπε.
Στη σύνοδο εκτός από τους υπουργούς Οικονομικών των τριών μεγαλύτερων χωρών της ευρωζώνης - της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας- συμμετέχουν η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Die Welt: Ο Τσίπρας θα αρνηθεί εξευτελιστικούς όρους για την Ελλάδα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news