facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Βαρουφάκης: Οι δανειστές πρέπει να καταλάβουν ότι η μνημονιακή λογική απέτυχε

«Για να κλείσει σωστά η διαπραγμάτευση, απαιτείται εμείς να αλλάξουμε ήθη και έθιμα και οι δανειστές να αποδεχθούν ότι η Μνημονιακή λογική απέτυχε στην περίπτωση της Ελλάδας και πρέπει να μπει στο περιθώριο», επεσήμανε απόψε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

«Η μεγάλη, μακρά, επίπονη διαπραγμάτευση πλησιάζει στην συμφωνία» η οποία, όπως είπε, περιλαμβάνει τα δημοσιονομικά και το Μεσοπρόθεσμο πλάνο για την περίοδο 2015-2019. Από μόνη της η ανακοίνωση μιας τέτοιας συμφωνίας όπως είπε, θα αρκούσε για να περάσουμε σε μια νέα, ελπιδοφόρα εποχή.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την ανάπτυξη είναι αλληλοαναιρούμενοι. Πρόταση της κυβέρνησης είναι να τεθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων σε επίπεδα που να συνάδουν με τον ρυθμό ανάπτυξης.

Ανέφερε ακόμη ότι η συμφωνία θα ξεκλείδωνε το μεταρρυθμιστικό κίνημα που χρειάζεται η χώρα σε τομείς όπως το φορολογικό, το ασφαλιστικό, η αγορά εργασίας.

Αναφερόμενος στην μετά τον Ιούνιο εποχή περιέγραψε πέντε σημεία - κλειδιά που αποτελούν όπως είπε προαπαιτούμενα:

Πρώτον, ο εξορθολογισμός της διάρθρωσης του δημόσιου χρέους «χωρίς κουρέματα και δραματικές αλλαγές». Επανέλαβε την πρόταση για swap προκειμένου να αποπληρωθούν τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με διαμεσολάβηση του ESM ώστε η ΕΚΤ να αποπληρωθεί από αυτόν και, παράλληλα, το ελληνικό δημόσιο να αποπληρώσει τον ESM σε βάθος χρόνου. Πρότεινε επίσης τη διασύνδεση των επιτοκίων αποπληρωμής με τον ρυθμό ανάπτυξης.

Δεύτερον, επενδύσεις και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας με λελογισμένο μίγμα ιδιωτικοποιήσεων και διατήρησης από το κράτος μεριδίου που θα χρησιμοποιηθεί ως περιουσιακό στοιχείο στην αναπτυξιακή Τράπεζα.

Τρίτον η δημιουργία δημόσιας εταιρείας διαχείρισής των κόκκινων δανείων, με συμμετοχή και συμβολή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τέταρτον, η καταπολέμηση της φτώχειας,

Πέμπτον, η συμφωνία σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, στη βάση του οποίου θα κλείσει η προηγούμενη και θα ξεκινήσει η νέα Μεταμνημονιακή περίοδος.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Οι δανειστές πρέπει να καταλάβουν ότι η μνημονιακή λογική απέτυχε"

Νέα δημοσκόπηση: Λάθος η στρατηγική της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση

Λάθος κρίνουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ποσοστό 41% οι Έλληνες, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές, βάσει νέας πανελλαδικής δημοσκόπησης. Μόλις το 35% κρίνει πως είναι σωστή, σημειώνοντας μια μεγάλη αλλαγή σκηνικού από τον Φεβρουάριο, όταν το 72% ενέκρινε τη γραμμή της κυβέρνησης, ενώ μόλις το 22,5% διαφωνούσε.



Να μετριάσει τις υποσχέσεις της προς το λαό, ώστε να καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους, ζητά το 61% των πολιτών, αν και το 56% των ερωτηθέντων απαντά πως πλέον η κυβέρνηση δεν φαίνεται αποφασισμένη να τηρήσει το σύνολο των προεκλογικών δεσμεύσεών της. 



Οι Έλληνες, στην δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Μακεδονία για τον Σκάι,  εμφανίζονται μοιρασμένοι ως πως το πώς πρέπει να χειριστεί η κυβέρνηση μια ενδεχόμενη συμφωνία με τους εταίρους, καθώς το ένα τρίτο των ερωτηθέντων απαντά πως  η συμφωνία πρέπει να περάσει στη Βουλή, ακόμα ένα τρίτο πως πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα, ενώ το υπόλοιπο ένα τρίτο πιστεύει πως πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας.



Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός παραμένει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ στην δεύτερη θέση έρχεται ο αρχηγός των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. 



Στην πρόθεση ψήφου που καταγράφει η δημοσκόπηση, η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων φτάνει στις 20 μονάδες, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 36,5%, ενώ η Νέα Δημοκρατία 15,5%. Ακολουθούν Χρυσή Αυγή και Ποτάμι με 6% αμφότεροι, το ΚΚΕ με 4% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΠΑΣΟΚ με 3%. 













protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα δημοσκόπηση: Λάθος η στρατηγική της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση"

Τσίπρας στον ΣΕΒ: Είμαστε στην τελική ευθεία για συμφωνία [ΒΙΝΤΕΟ]

Στην εκδήλωση της ετήσιας συνέλευσης των μελών του ΣΕΒ παραβρέθηκε ο πρωθυπουργός, όπου απεύθυνε χαιρετισμό αναλύοντας τους στόχους της κυβέρνησης για την ανάκαμψη της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως σκοπός της κυβέρνησης είναι πρωτίστως επίτευξη μιας έντιμης και αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας με τους εταίρους και τόνισε πως «βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για την επίτευξή της».


Παράλληλα, προανήγγειλε τη δημιουργία μιας νέας Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, την υλοποίηση ενός νομοσχεδίου με σκοπό την αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης, την εκμετάλλευση του «φιλόδοξου», όπως είπε «Πακέτου Γιούνκερ», αλλά και την αξιοποίηση συνεργασίων της χώρας, όπως με την τράπεζα των αναδυόμενων οικονομιών (BRICS) αλλά και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη.

Δείτε το βίντεο από τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρωθυπουργός στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ:



Τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού:

- Παρά τις δυσκολίες είμαι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει άλματα προς τα εμπρός. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Καθήκον μας είναι να διαπραγματευτούμε σκληρά, για να αποκομίσουμε τα όσο το δυνατόν σημαντικότερα οφέλη για τη χώρα μας. Το μέλλον βρίσκεται μπροστά μας. Όλοι και όλες θα κριθούμε στο τέλος από το αποτέλεσμα.

- Ζήτημα για την κυβέρνηση η ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Θα δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα το νομοθετικό πλαίσιο που θα προχωρά στην τακτοποίηση των δανείων αυτών.

- Στήριξη των επενδύσεων μέσω της συμμετοχής της χώρας στο φιλόδοξο «Πακέτο Γιούνκερ». Πρόσφατα, κατατέθηκε η πρόταση για συμμετοχή της Ελλάδα στην τράπεζα των αναδυόμενων οικονομιών (BRICS), μια πρόταση που η κυβέρνηση εξετάζει με ενδιαφέρον.

- Μακρόπνοη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη με χρηματοδοτήσεις επενδύσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ.

- Σκοπός μας η δημιουργία ενός νέου χρηματοπιστωτικού μηχανισμού, μιας νέας Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία θα χρησιμοποιεί σύγχρονα οικονομικά εργαλεία για την προώθηση της ανάπτυξης. Η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα βασιστεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και στο ΕΤΕΑΝ. Το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει μια δημόσια διαβούλευση για τον τρόπο λειτουργίας της νέας τράπεζας.

- Βασικοί άξονες του σχεδίου για την αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης:

-Αναδιάρθρωση των οργανισμών των υπουργείων
-Απλοποίηση των διαδικασιών της Δημόσιας Διοίκησης
-Κωδικοποίηση της νομοθεσίας στη Δημόσια διοίκηση
-Απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και των φορολογικών διαδικασιών. Να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα. Αυτό είναι και το πραγματικό στοίχημα για την κυβέρνηση
-Αμείλικτη πάταξη της διαφθοράς, με σκοπό την εξάλειψη των καρτέλ και των μονοπωλίων
-Επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης
- Το κυριότερο πρόβλημα που αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη είναι ο τρόπος λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης. Αμέσως μετά τη διαπραγμάτευση θα υπάρξει ένα σχέδιο για να εξαλειφθούν οι παθογένειες στη Δημόσια Διοίκηση.

- Η ανάπτυξη θα πρέπει να βασίζεται στην καινοτομία και την ποιότητα των προϊόντων. Τα μέτρα για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων προωθούν την ανάπτυξη της χώρας.

- Τι ανάπτυξη χρειαζόμαστε; Χρειαζόμαστε ανάπτυξη που θα βασίζεται στην άνοδο της ενεργούς ζήτησης και όχι μόνον στις εξαγωγές. Ανάπτυξη που θα βασίζεται στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας (νέοι επιστήμονες - η επιστημονική εμπροσθοφυλακή της χώρας). Φυσικοί πόροι, ιστορική και γεωπολιτική θέση της χώρας. Η ανάπτυξη που χρειαζόμαστε και θέλουμε θα πρέπει να βασίζεται στην προστασία της εργασιακής ισότητας.

- Το θέμα για όλους μας είναι η επεξεργασία ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, με γνώμονα της διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας.

- Μόλις διευθετηθεί το ζήτημα της ρευστότητας, τότε θα μπορέσουμε να εισέλθουμε σε έναν ενάρετο κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης.

- Δεν αποτελεί ούτε ευθύνη ούτε επιλογή της κυβέρνησης η κρίση ρευστότητας, αντίθετα πρόκειται για μια σκληρή διαπραγματευτική στρατηγική των εταίρων μας. Δεν θα πω τίποτε άλλο για αυτό, ωστόσο όλοι θα κριθούν μελλοντικά για τη στάση αυτή.

- Αυτή η μακροπροθεσμη λύση θα πρέπει να περιέχει και μια ρύθμιση για την απομείωση του δημόσιου ελληνικού χρέους. Μια συμφωνία που θα προβλέπει και ένα επενδυτικό πακέτο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και δεν θα επιβάλει μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.

- Υπάρχουν δυνάμεις και κύκλοι που δεν επιθυμούν μια συμφωνία. Ήδη, πάντως, στους θεσμούς και την ευρωζώνη έχουν αρχίσει να επικρατούν οι σώφρονες φωνές.

- Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους από τις 20 Φεβρουαρίου έχουμε ήδη καταθέσει τις θέσεις μας. Όλους αυτούς τους μήνες έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι εργαζόμαστε για την επίτευξη της συμφωνίας. Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω οικονομικής ασφυξίας, έχουμε εκπληρώσει όλες μας τις εξωτερικές υποχρεώσεις

- Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει έναν σκληρό αγώνα για να πείσει τους θεσμούς ότι η κατάσταση που βίωνε η χώρα ήταν επώδυνη.

Βαρουφάκης: Επίκειται μια έντιμη συμφωνία

Εν τω μεταξύ, την ακτινογραφία μιας «έντιμης, αμοιβαίας επωφελούς, συμφωνίας όπως την κατανοεί η κυβέρνησή μας» παρουσίασε από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, καθώς -όπως είπε- «η μεγάλη, μακρά, επίπονη διαπραγμάτευση πλησιάζει στην συμφωνία».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας στον ΣΕΒ: Είμαστε στην τελική ευθεία για συμφωνία [ΒΙΝΤΕΟ]"

Το Ποτάμι: Πώς θα ανοίξει η ΕΡΤ την ερχόμενη Δευτέρα, κύριε Τσίπρα;

Πώς θα ανοίξει η ΕΡΤ την ερχόμενη Δευτέρα, βάσει όσων δήλωσε ο πρωθυπουργός, διερωτάται το Ποτάμι, καθώς επισημαίνει πως ο διορισμός των δύο προσώπων που προτείνει η κυβέρνηση ως επικεφαλής της εταιρίας δεν έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής.

Στην σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι βουλευτές του κόμματος Σπύρος Δανέλλης και Γρηγόρης Ψαριανός, διατυπώνονται επίσης τα ειρωνικά ερωτήματα «Τι σημαίνει, άραγε, αυτή η διατύπωση; Ποιος θα την ανοίξει» αλλά και «Θα ανέβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός ή, μήπως, ο Υπουργός του; Ή σχεδιάζει να στείλει με το "έτσι θέλω" και βεβαίως χωρίς θεσμική νομιμοποίηση τους επιλεγέντες στην ΕΡΤ να αναλάβουν τη διοίκησή της»;

«Θα πρόκειται για θεσμική εκτροπή για λόγους επικοινωνιακών αναγκών. Μέχρι που θα φτάσει, άραγε, η καθεστωτική νοοτροπία και πρακτική τους;» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση
Κ.Τσίπρα, ανοίγει η ΕΡΤ την ερχόμενη Δευτέρα;
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει η μελάνη της ερώτησης που καταθέσαμε το πρωϊ προς τον υπουργό επκρατείας Ν. Παππά, σχετικά με τις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί στην εφαρμογή του νόμου για την ΕΡΤ, με την οποία ζητούσαμε την κατάθεση συγκεκριμένων εγγράφων και τον ορισμό συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και η οργάνωση «πρώτη φορά αριστερά» ξαναχτύπησε.
Μέσω της γνωστής, πλέον, μεθόδου διακυβέρνησης μέσω non paper, πληροφορηθήκαμε πως ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους προτεινόμενους από τον υπουργό του για τη θέση του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ και, μεταξύ άλλων, ανήγγειλε πως η ΕΡΤ ανοίγει την ερχόμενη Δευτέρα.

Τι σημαίνει, άραγε, αυτή η διατύπωση; Ποιος θα την ανοίξει; Οι …προτεινόμενοι, και δεν είναι προσωπικό το θέμα, δεν έχουν εγκριθεί από την αρμόδια Επιτροπή και, ως εκ τούτου, ο διορισμός τους δεν έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Θα ανέβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός ή, μήπως, ο Υπουργός του; Ή σχεδιάζει να στείλει με το «έτσι θέλω» και βεβαίως χωρίς θεσμική νομιμοποίηση τους επιλεγέντες στην ΕΡΤ να αναλάβουν τη διοίκησή της;

Θα πρόκειται για θεσμική εκτροπή για λόγους επικοινωνιακών αναγκών. Μέχρι που θα φτάσει, άραγε, η καθεστωτική νοοτροπία και πρακτική τους;

Σπύρος Δανέλλης, Βουλευτής Ηρακλείου

Γρηγόρης Ψαριανός, Βουλευτής Β’ Αθηνών

18 Μαϊου 2015

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ποτάμι: Πώς θα ανοίξει η ΕΡΤ την ερχόμενη Δευτέρα, κύριε Τσίπρα;"

Τσίπρας: Η ΕΡΤ ανοίγει την επόμενη Δευτέρα

Την επαναλειτουργία της ΕΡΤ από την ερχόμενη Δευτέρα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον νέο πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας Διονύση Τσακνή και τον διευθύνοντα σύμβουλο Λάμπη Ταγματάρχη.

Ο πρωθυπουργός είπε στους δύο άνδρες ότι πρώτο τους μέλημα πρέπει να είναι η ομαλή επιστροφή των εργαζομένων.

Παράλληλα τους ζήτησε να συμβάλουν «σε μια νέα ΕΡΤ πολυφωνική, ανεξάρτητη και που θα αποτελέσει πρότυπο λειτουργίας δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού φορέα».

«Η ΕΡΤ απευθύνεται σε ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο και τροφοδοτείται από αυτό. Αναλαμβάνετε την ευθύνη να αποκαταστήσετε τη χαμένη σχέση των πολιτών με την ΕΡΤ που προκάλεσε το μαύρο. Το έργο σας θα είναι δύσκολο, η πρόκληση και οι προσδοκίες υψηλές. Σας ζητώ η κυβέρνηση να βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής κριτικής από τα ενημερωτικά προγράμματα της ΕΡΤ. Όραμά μας είναι μια ΕΡΤ αντικειμενική και όχι φερέφωνο της εκάστοτε κυβέρνησης. Αναμένω άμεσα να ετοιμάσετε τη Συμφωνία Αρχών που προβλέπει ο νέος νόμος, συμφωνία που θα σας θωρακίζει από οποιαδήποτε απόπειρα "εργαλειοποίησης"» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στους δύο άνδρες.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε τέλος ραντεβού για νέα συνάντηση με τους κ.κ. Ταγματάρχη-Τσακνή στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου την 11η Ιουνίου «για να γιορτάσουμε τη νίκη του αγώνα, τη νίκη της δημοκρατίας».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Η ΕΡΤ ανοίγει την επόμενη Δευτέρα"

Δεν πήρε απόφαση το ΣτΕ για την αναδρομική περικοπή του εφάπαξ

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα εκδώσει, μέσα στο επόμενο διάστημα, απόφαση για τη συνταγματικότητα ή μη της αναδρομικής περικοπής του εφάπαξ στο Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Πρόνοιας Προσωπικού «Η Εθνική».

Υπενθυμίζεται ότι το Μάρτιο του 2014 με υπουργική απόφαση μειώθηκε από 55% έως 95% το εφάπαξ που χορηγούσε το επίμαχο Ταμείο.

Ειδικότερα, μία υπάλληλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία είχε προσληφθεί το Φεβρουάριο του 1983, συνταξιοδοτήθηκε τον Ιούλιο του 2012 και υπέβαλε αίτηση καταβολής του εφάπαξ της, το οποίο ανερχόταν στο ποσό των 242.126 ευρώ.

Το Ταμείο αρνήθηκε να καταβάλει το εν λόγω ποσό, επικαλούμενο την αναδρομική τροποποίηση του καταστατικού του, που έγινε με την επίμαχη υπουργική απόφαση και, αντί του ποσού αυτού, της έδινε μόνο 25.127 ευρώ.

Έτσι, η υπάλληλος προσέφυγε στα δικαστήρια, υποστηρίζοντας ότι η αναδρομική περικοπή του εφάπαξ είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και τις συνταγματικές επιταγές.

Και αυτό γιατί η μείωση του εφάπαξ δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος, λόγω του ιδιωτικού χαρακτήρα του εν λόγω Ταμείου (ΝΠΔΙΔ αυτοτελές, αυτόνομο και αυτοδιοικούμενο), το οποίο δεν χρηματοδοτείται από το κράτος, ενώ το ασφαλιστικό του κεφάλαιο έχει σχηματιστεί αποκλειστικά από εισφορές των μελών του και έχει αμιγώς ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Κατόπιν αυτών, η τέως υπάλληλος της Εθνικής Ασφαλιστικής υποστηρίζει ότι η αναδρομική μείωση του εφάπαξ προσκρούει στα άρθρα 4, 12 και 22 του Συντάγματος και στην ΕΣΔΑ.

Παρέμβαση υπέρ του κύρους της επίμαχης υπουργικής απόφασης έχει ασκήσει το Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Πρόνοιας «Η Εθνική» (ΑΤΑΠΕ).

Κατά την ακροαματική συζήτηση της υπόθεσης, οι δικηγόροι των δύο πλευρών ανέπτυξαν την αντίθετη νομική επιχειρηματολογία τους.

Εισηγήτρια της υπόθεσης στην Ολομέλεια του ΣτΕ ήταν η σύμβουλος Επικρατείας, Παρασκευή Μπραΐμη, ενώ για το πρώτο πενθήμερο του ερχόμενου Οκτωβρίου αναβλήθηκε η συζήτηση παρόμοιων προσφυγών.

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν πήρε απόφαση το ΣτΕ για την αναδρομική περικοπή του εφάπαξ"

Γ.Βαρουφάκης: Η διαπραγμάτευση πλησιάζει στην συμφωνία

Για να κλείσει σωστά η διαπραγμάτευση, απαιτείται εμείς να αλλάξουμε ήθη και έθιμα και οι δανειστές να αποδεχθούν ότι η Μνημονιακή λογική απέτυχε στην περίπτωση της Ελλάδας και πρέπει να μπει στο περιθώριο.

Αυτό επεσήμανε απόψε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, τονίζοντας ότι «η μεγάλη, μακρά, επίπονη διαπραγμάτευση πλησιάζει στην συμφωνία» η οποία, όπως είπε, περιλαμβάνει τα δημοσιονομικά και το Μεσοπρόθεσμο πλάνο για την περίοδο 2015-2019. Από μόνη της η ανακοίνωση μιας τέτοιας συμφωνίας όπως είπε, θα αρκούσε για να περάσουμε σε μια νέα, ελπιδοφόρα εποχή.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την ανάπτυξη είναι αλληλοαναιρούμενοι. Πρόταση της κυβέρνησης είναι να τεθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων σε επίπεδα που να συνάδουν με τον ρυθμό ανάπτυξης.

Ανέφερε ακόμη ότι η συμφωνία θα ξεκλείδωνε το μεταρρυθμιστικό κίνημα που χρειάζεται η χώρα σε τομείς όπως το φορολογικό, το ασφαλιστικό, η αγορά εργασίας.

Αναφερόμενος στην μετά τον Ιούνιο εποχή περιέγραψε πέντε σημεία - κλειδιά που αποτελούν όπως είπε προαπαιτούμενα:

Πρώτον, ο εξορθολογισμός της διάρθρωσης του δημόσιου χρέους «χωρίς κουρέματα και δραματικές αλλαγές». Επανέλαβε την πρόταση για swap προκειμένου να αποπληρωθούν τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με διαμεσολάβηση του ESM ώστε η ΕΚΤ να αποπληρωθεί από αυτόν και, παράλληλα, το ελληνικό δημόσιο να αποπληρώσει τον ESM σε βάθος χρόνου. Πρότεινε επίσης τη διασύνδεση των επιτοκίων αποπληρωμής με τον ρυθμό ανάπτυξης.

Δεύτερον, επενδύσεις και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας με λελογισμένο μίγμα ιδιωτικοποιήσεων και διατήρησης από το κράτος μεριδίου που θα χρησιμοποιηθεί ως περιουσιακό στοιχείο στην αναπτυξιακή Τράπεζα.

Τρίτον η δημιουργία δημόσιας εταιρείας διαχείρισής των κόκκινων δανείων, με συμμετοχή και συμβολή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τέταρτον, η καταπολέμηση της φτώχειας,
Πέμπτον, η συμφωνία σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, στη βάση του οποίου θα κλείσει η προηγούμενη και θα ξεκινήσει η νέα Μεταμνημονιακή περίοδος.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ.Βαρουφάκης: Η διαπραγμάτευση πλησιάζει στην συμφωνία"

Σαμαράς: Δεν θα κλείσουμε την πόρτα στην κυβέρνηση αλλά...

«Η χώρα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη θέση που βρέθηκε τις τελευταίες δεκαετίες» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Τόνισε ότι ο ίδιος έφερε την χώρα στην έξοδο του Μνημονίου.

«Με τις πρόωρες εκλογές επικράτησε αβεβαιότητα. Δεν επέτρεψαν να κλείσει η τελευταία αξιολόγηση του μνημονίου. Άλλοι φαγώθηκαν να έχουμε εκλογές. Πολλοί έχουν μετανιώσει, όμως η ζημιά έχει γίνει. Από εμάς ζητούσαν 2,6 δισ. ευρώ με πιο φιλόξο στόχο πλεονάσματος και εμείς το είχαμε κατεβάσει στο μισό Στο 1,3 δισ. ευρώ. Εμείς είχαμε απορρίψει την αύξηση του ΦΠΑ σε άλλες κατηγορίες, εκτός από τα νησιά. Έρχονται σήμερα και σήμερα συζητούν για πρόσθετα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ μόνο για φέτος και 14 δισ. για τα επόμενα χρόνια. Μας ξαναβάζουν σε μνημόνιο».

Είπε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός είναι παγιδευμένος και ξοδεύει πολύτιμο χρόνο. «Η συμφωνία δεν θα πρέπει να πνίγει την ανάκαμψη. Δε θα γίνει αυτό με αύξηση φόρων. Αλλά με συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Είναι πολιτική αμαρτία να πληρώνει ο ιδιωτικός τομέας φόρους γιατί η κυβέρνηση θέλει να οικοδομηθεί το κομματικό της κράτος», σημείωσε και πρόσθεσε: «Έχει ιστορική ευθύνη να αποφασίσει ο πρωθυπουργός με ποιους θα πάει. Αν θέλει εθνική συνεννόηση που θα τον βοηθήσουμε. Εμείς θα κάνουμε το εθνικό μας καθήκον. Δεν θα κλείσουμε την πόρτα. Όμως είναι ολέθριο λάθος η φοροεπιδρομή και το κομματικό κράτος που οικοδομεί. Δεν είμαστε δεκανίκι μιας κυβέρνησης».

Ακόμη έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος λέγοντας: «Καποιοι μας καλούν να δεσμευτούμε να ψηφίσουμε αυτά που δεν είδαμε. Αν δεν τα ψηφίσουν οι ίδιοι οι κυβερνητικοί βουλευτές ποιος θα τα εφαρμόσει; Αυτό δεν θα ήταν ο ορισμός ακυβερνησίας; Ο λαϊκισμός βλάπτει την υγεία της οικονομίας»

Σημείωσε ότι χρειάζονται «αποφάσεις, ευθύνη και αλήθειες» και επιτέθηκε στην κυβέρνηση τονίζοντας: «Θα είμαι ωμός, αλλά θα αποκαλυφθεί η αλήθεια. Μόλις χθες αποκαλύφθηκε ότι στις 8 Μαΐου είχε στείλει επιστολή ότι δε θα μπορούσε να πληρώσει τις υποχρεώσεις της. Της υπέδειξαν έναν ανορθόδοξο τρόπο για να αποφευχθεί η άμεση χρεοκοπία. Έχουν τάξει στους πάντες τα πάντα και τώρα λένε ότι δεν μπορούν να πληρώσουν».

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι «αν δεν αποτραπεί το πιστωτικό γεγονός δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν ούτε μισθούς και συντάξεις» και είπε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι «κυβέρνηση των μη αποφάσεων που εγκυμονεί ανεξέλεγκτα ατυχήματα».

Ακόμη έθεσε το ερώτημα αν θα επιστραφούν ποτέ τα χρήματα που πήρε η κυβέρνηση με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Είπε ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος το τελευταίο τρίμηνο και υπογράμμισε ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του χρέους ήταν να μπούμε απλά σε ρυθμούς ανάπτυξης. «Το πετύχαμε αυτό πέρσι» ανέφερε και πρόσθεσε ότι φέτος θα είχαμε επίσης ανάπτυξης. «Μπαίναμε σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά. Η ανάπτυξη θα σου λύσει το πρόβλημα του χρέους και της ανεργίας» σημείωσε και είπε ότι «θα επιτρέψει να έχεις σταδιακά αυξήσεις».

«Υπονομεύουν και ανατρέπουν τα επιτεύγματα της προηγούμενης κυβέρνησης. Και τα αποτελέσματα είναι ορατά. Πλέον μιλούν για ανάπτυξη μόλις 0,5% και πολλοί αναλυτές φοβούνται επιστροφή στην ύφεση από τη φετινή χρονιά» σημείωσε.






newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαμαράς: Δεν θα κλείσουμε την πόρτα στην κυβέρνηση αλλά..."

«Αγνοια» για τη συμβιβαστική πρόταση Γιούνκερ σε Αθήνα-Βρυξέλλες

Για συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν που προβλέπει ιδιαίτερα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα τη διετία 2015-2016 αλλά και πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ξεδιπλωθούν σταδιακά ως το φθινόπωρο κάνει λόγο το Βήμα.

Δεν έχει έρθει εις γνώση της κυβέρνησης επισήμως ή ανεπισήμως συγκεκριμένη πρόταση, υποστήριξε πηγή του Μεγάρου Μαξίμου στην οποία απευθύνθηκε το Euro2day.gr. «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και για τις 22:30 έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη Brussels Group». Άγνοια δηλώνουν και πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Από την άλλη πλευρά, η Κομισιόν σύμφωνα με το Reuters δηλώνει άγνοια για κάποια νέα πρόταση Γιούνκερ που προβλέπει χαμηλότερους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Συγκεκριμένα η Annika Vreidthardt δήλωσε μέσω twitter πως «δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ρεπορτάζ που κυκλοφορεί στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης για την Ελλάδα. Δεν γνωρίζω τέτοια πρόταση. Δουλεύουμε με στόχο ολοκληρωμένη συμφωνία».

Εν τω μεταξύ πάντως θέση έσπευσε να πάρει ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μέσω twitter: «Η πρόταση της Κομισιόν, ανοίγει το δρόμο για μια έντιμη συμφωνία. Η διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας αποδίδει. Ώρα ευθύνης για όλους...», έγραψε αρχικά για να συμπληρώσει: Η εκπρόσωπος της Κομισιόν κ Vreidthardt δεν επιβεβαιώνει επισήμως το κείμενο. Κάποιοι ίσως επιδιώκουν, να "κάψουν" την προσπάθεια για διέξοδο.

Διαβάστε Περισσότερα » "«Αγνοια» για τη συμβιβαστική πρόταση Γιούνκερ σε Αθήνα-Βρυξέλλες"

FAZ προς Τσίπρα: "Παραιτήσου!"

Όσο περισσότερο ο Αλέξης Τσίπρας παίζει πόκερ με τους δανειστές για το μέλλον της χώρας του, τόσο περισσότερο οι επιλογές του θα περιορίζονται αποκλειστικά στις εξής ακραίες και ριζικά διαφορετικές στάσεις: είτε να μείνει άκαμπτος μέχρι τέλους οδηγώντας τη χώρα του στην πτώχευση και πιθανόν σε έναν αβέβαιο δρόμο εκτός νομισματικής ένωσης, είτε την τελευταία στιγμή να κάνει μια μεγάλη στροφή και τουλάχιστον να υποσχεθεί ότι θα πραγματοποιήσει ένα μέρος των μέχρι τώρα συμπεφωνημένων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών μεταρρυθμίσεων.

Αυτήν την άποψη εκφράζει σήμερα στην ιστοσελίδα της η γνωστή συντηρητική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, καλώντας μάλιστα στο τέλος την ελληνική κυβέρνηση, έστω και λίγο πριν από την κατάρρευση, να παραιτηθεί. Όσο όμως ο κ. Τσίπρας καθυστερεί, μεταξύ των προαναφερθέντων δύο δρόμων δε θα υπάρξει καμία μέση οδός, ούτε καν αυτό που ο Έλληνας πρωθυπουργός ονομάζει «έντιμο συμβιβασμό». Διότι κάτι τέτοιο είναι πλέον όλο και πιο δύσκολο, σχεδόν αδύνατο.

Εάν ο Α. Τσίπρας έβλεπε, συνεχίζει το δημοσίευμα, ότι ο χρόνος αμέσως μετά την εκλογική του νίκη ήταν η μόνη του ευκαιρία να λάβει όποιες έστω αντιδημοφιλείς αποφάσεις χρειαζόταν, για να δείξει καλή θέληση στην Ευρώπη, τότε ένας τέτοιος συμβιβασμός θα ήταν εφικτός. Οι δανειστές θα αναγνώριζαν αυτήν την κίνηση κάνοντας και αυτοί υποχωρήσεις το Φεβρουάριο και ίσως θα του είχαν δώσει περισσότερα χρήματα για την ανακούφιση των αδύναμων στην Ελλάδα. Η οικονομία θα είχε ανταμείψει τέτοιες αποφάσεις με εμπιστοσύνη, επενδυσεις και ανάπτυξη.

Όμως τώρα όλα δείχνουν ότι μια τέτοια στιγμή δε θα ξαναϋπάρξει στο άμεσο μέλλον. Οι Ευρωπαίοι εταίροι και πιστωτές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική κυβέρνηση και δεν έχουν πλέον καμία διάθεση για γεναιόδωρες ενέργειες. Η χώρα έχει πέσει εν τω μεταξύ ξανά στην ύφεση, παρά τα όποια σημάδια ανάπτυξης τον Οκτώβριο του 2014. Κι αυτό καθιστά τη συμφωνία ακόμα πιο δύσκολη, αφού ένα σημαντικό στοιχείο της εξυγίανσης του προϋπολογισμού έχει χαθεί και πάλι.

Και για ποιο λόγο έφερε ο Α. Τσίπρας τη χώρα του σε μία τέτοια θέση, αναρωτιέται ο αρθρογράφος. Τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και το κόμμα του καθοδηγούνται από ένα μείγμα ιδεολογίας και αλαζονείας. Η ριζοσπαστική Αριστερά στην Ελλάδα μετά την επταετή δικτατορία των συνταγματαρχών βλέπει τον εαυτό της σε μια θέση ηθικής ανωτερότητας. Και τώρα που ήρθε στην εξουσία, επιζητά την ασυμβίβαστη πρακτική εφαρμογή των ονείρων της, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τι είναι εφικτό και τι όχι. Εξαιτίας αυτής λοιπόν της στάσης, όλοι όσοι περίμεναν μια συμβιβαστική διάθεση από τον Α. Τσίπρα απογοητεύτηκαν.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "FAZ προς Τσίπρα: "Παραιτήσου!""

Η πρόταση της Κομισιόν για συμφωνία

Με ένα πολυσέλιδο κείμενο που τιτλοφορείται «σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα» το οποίο έφτασε πριν από δύο ώρες, το μεσημέρι της Δευτέρας, σε όλους τους εμπλεκόμενους - στις διαπραγματεύσεις και τις αποφάσεις - φορείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπαίνει μπροστά προκειμένου να κοπεί ο «γόρδιος δεσμός» και οι ευρωπαίοι εταίροι να φτάσουν σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.

Στο κείμενο τίθενται οι προϋποθέσεις για να ξεκλειδώσει η βοήθεια από το EFSF προς την Ελλάδα εντός του Ιουνίου και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο.

Η πρώτη προϋπόθεση είναι να ληφθούν (σ.σ. να νομοθετηθούν) τα συμφωνηθέντα μέτρα, τα οποία περιγράφονται στην πρώτη λίστα του κειμένου ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου, μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015 - 2016.

Η δεύτερη προϋπόθεση για συνολική συμφωνία, είναι να εφαρμοστούν το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο - Οκτώβριο) οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για την οικονομία που θα περιλαμβάνονται στη λίστα του ΟΟΣΑ και ήδη συμφωνημένες με τους ευρωπαίους μεταρρυθμίσεις όπως η αλλαγή του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων.

Οι στόχοι του προγράμματος

Στο κείμενο προσδιορίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για την τετραετία 2015 - 2018 που είναι οι εξής:

-2015 πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ
-2016 πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ
-2017 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ
-2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Μέτρα 5 δισ. ευρώ

Στην πρώτη λίστα περιγράφονται τα μέτρα για τη κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το τέλος του 2016. Τα μέτρα είναι:

-η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που θα εφαρμοστεί μετά το καλοκαίρι (το πιθανότερο από 1η Οκτωβρίου) και προβλέπει την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 18% για συναλλαγές μετρητά και 15% για συναλλαγές με κάρτα και τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή 6,5%.

-Αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, στα προ της μείωσης επίπεδα

-Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ ως ο πλέον αποδοτικός (από άποψη εισπραξιμότητας) φόρος

-Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά, αλλά θα επανεξεταστεί, στα πλαίσια του διαλόγου που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος

-Θα επανεξεταστεί το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας υπό το πρίσμα της έκθεσης του ILO για τις «καλύτερες πρακτικές» στις εργασιακές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ανάγκης αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας.

-Ανεξαρτητοποιείται η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων και κατοχυρώνεται θεσμικά ο ανεξάρτητος ρόλος της

-Δημιουργείται το δημοσιονομικό συμβούλιο, επίσης ως ανεξάρτητη αρχή.

-Λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης - και στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ - δημιουργείται δίχτυ ασφαλείας για τους «μη προνομιούχους».

Επίσης στο κείμενο - κατ΄ουσίαν έκθεση αξιολόγησης και πρόπλασμα της νέας συμφωνίας - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια

Οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ

Στο κείμενο αποτυπώνονται σε ειδικό κεφάλαιο οι ενστάσεις του ΔΝΤ που περιληπτικά περιγράφονται ως εξής:

-η πρόταση που γίνεται από την ΕΕ είναι πολύ διαφορετική από το τρέχον πρόγραμμα (μνημόνιο). Πρόκειται για ένα καινούριο οδικό χάρτη, με πολύ λίγες λεπτομέρειες για μέτρα και πολιτικές που χρειάζονται καινούριες μελέτες. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι «οπισθοβαρής» δηλαδή μεταφέρεται στο μέλλον.

Κατόπιν τούτων οι ευρωπαίοι θεωρούν ότι το ΔΝΤ δεν θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα δεν θα διατυπώνει δημόσια τις ενστάσεις της και εισηγούνται την ανάληψη της στήριξης της χώρας μας από το EFSF.

Οι πόροι

Συγκεκριμένα η Κομισιόν προτείνει να καταβληθούν εντός του Ιουνίου:

- η εκκρεμούσα δόση του 1,8 δισ. ευρώ.

- το ποσό 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) των κεντρικών τραπεζών για το 2014, και

- μετά τον Ιούλιο το ποσό που αναλογεί από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) για το 2015.

Η πρόταση της Κομισιόν έχει παραληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, βρίσκεται ήδη στα χέρια των θεμών ΕΚΤ και ΔΝΤ, και τις επόμενες ημέρες αν όχι ώρες αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα συναντήσεων που απαιτούνται (σύγκλιση EwG, Eurogroup) που θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκης Επιτροπής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση μετά την δημοσιοποίηση από το vima.gr του σχεδίου συμφωνίας με τους εταίρους. Στην ουσία επιβεβαιώνει τους όρους με τους οποίους θα κλείσει η συμφωνία αναφέροντας ότι δεν γνωρίζει κάποια πρόταση του προέδρου της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ Ανίκα Μπράιντχαρτ αναφέρει σε tweet της ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο και προχωρούν για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας.

Η ανακοίνωση στα αγγλικά (Reuters)

The European Commission denied on Monday a Greek newspaper report that its President Jean-Claude Juncker has made a new, compromise proposal to Greece in negotiations on more funding in exchange for reforms for the cash-strapped country.

Greek To Vima newspaper reported that the Commission, which together with the European Central Bank and the IMF is negotiating a deal with Athens on behalf of its creditors, offered to disburse new funds in exchange for fewer reforms and smaller primary surplus targets than demanded before.

«I can't confirm media reports on @EU_Commission /Juncker proposal on GR. Not aware of such proposal. Working towards comprehensive deal», Commission spokeswoman Annika Breidthardt said on Twitter.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Η πρόταση της Κομισιόν για συμφωνία"

Μοσκοβισί: Δεν συζητάμε τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα

Οι πιστωτές της Ελλάδας δεν συζητούν ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την χώρα, σύμφωνα με τον Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος σε νέες του δηλώσεις την Δευτέρα υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία με την Αθήνα πρέπει να επισπευσθούν.

Σύμφωνα με τον Γάλλο Επίτροπο Οικονομίας έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες με την Ελλάδα, ωστόσο, δεν είναι επαρκής.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο χρόνος για διαπραγματεύσεις είναι περιορισμένος.

«Δεν είμαι απαισιόδοξος για τις συζητήσεις για την Ελλάδα, αλλά δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία», είπε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Δεν συζητάμε τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα"

Μείωση 12% στις τιμές του φυσικού αερίου το Μάιο από την ΕΠΑ Αττικής

Σημαντική μείωση στα τιμολόγια φυσικού αερίου για τον μήνα Μάιο θα δουν οι πελάτες της ΕΠΑ Αττικής, ως αποτέλεσμα της μείωσης του κόστους προμήθειας της ΕΠΑ Αττικής από την ΔΕΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, η τελική τιμή στα οικιακά τιμολόγια θα είναι χαμηλότερη κατά 12% σε σχέση με την τιμή Απριλίου και διαμορφώνεται για το μήνα Μάιο στα 6,1 λεπτά ανά KWh (συμπ. ΦΠΑ). Είναι πιθανό η τιμή του φυσικού αερίου να μειωθεί περαιτέρω κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, επηρεάζοντας θετικά και την έναρξη της προσεχούς χειμερινής περιόδου.

Η ΕΠΑ Αττικής, πιστή στη δέσμευσή της, συνεχίζει να μετακυλύει στους καταναλωτές κάθε μείωση που λαμβάνει από τον προμηθευτή της. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η ανταγωνιστικότητα και τα οφέλη του φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τα κίνητρα σύνδεσης και μετατροπής της εσωτερικής εγκατάστασης οδήγησαν σήμερα στον διπλασιασμό του αριθμού των νέων συμβολαίων σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μείωση 12% στις τιμές του φυσικού αερίου το Μάιο από την ΕΠΑ Αττικής"

Ανατροπές στο ασφαλιστικό προανήγγειλε ο Σκουρλέτης

«Είναι η στιγμή των μεγάλων πολιτικών αποφάσεων και ο καθένας θα πρέπει να αναμετρηθεί με τη συγκυρία και την ιστορία», δήλωσε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

Ο κ. Σκουρλέτης, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη και τον ειδικό επιθεωρητή του ΣΕΠΕ Απόστολο Καψάλη παρουσίασαν, στο υπουργείο Εργασίας, τα μέτρα ενίσχυσης των μηχανισμών για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε συμφωνία με όρους αξιοπρέπειας. «Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία αυτό σημαίνει ότι θα έχουν επικρατήσει οι πιο ακραίες φωνές που δεν νοιάζονται για το εάν η χώρα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, αλλά για το πώς δεν θα επεκταθεί το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ευρώπη».

Ο υπουργός Εργασίας εμφανίστηκε, επίσης, βέβαιος τη ότι τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου για τα εργασιακά θα συμπεριληφθούν στην τελική συμφωνία με τους δανειστές.

Μεγάλη μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, προανήγγειλε μεγάλη μεταρρύθμιση από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με τη εφαρμογή ριζοσπαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που θα περιλαμβάνουν νέες αναδιανεμητικές προτάσεις και νέους πόρους. «Αφήστε μας ν’ αγιάσουμε και θα δείτε», είπε χαρακτηριστικά.

Τη συγκρότηση ειδικών κλιμακίων ελέγχων για ανασφάλιστη εργασία, που θα έχουν αρμοδιότητα σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία εξήγγειλε, από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθούν 13 νέα ελεγκτικά κέντρα του ΙΚΑ και στις 13 περιφέρειες της χώρας. Οι αλλαγές αυτές θα περιλαμβάνονται σε τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί στα τέλη της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, οι έλεγχοι για ανασφάλιστη εργασία θα ενταθούν, θα περιλαμβάνουν όλους τους κλάδους που εμφανίζουν αυξημένη παραβατικότητα, θα είναι επαναλαμβανόμενοι και θα διενεργούνται σε 24ωρη βάση όλες τις ημέρες της εβδομάδος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων είπε ότι αναμένεται να εισπραχθούν μέσα στο 2015 συνολικά 136 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και 100 εκατ. από τους ελέγχους για ανασφάλιστη εργασία.

Ρύθμιση οφειλών

Σε ό,τι αφορά την πορεία των ρυθμίσεων των οφειλών σε 100 δόσεις, ο κ. Στρατούλης ανέφερε ότι έως τώρα έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους 155.000 οφειλέτες που έχουν ρυθμίσει συνολικά οφειλές 3,7 δισ. ευρώ, ενώ τα ταμεία έχουν εισπράξει 115 εκατ. ευρώ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία, διαβεβαίωσε ότι η κατάργησή της θα γίνει με τροπολογία, που θα κατατεθεί έως την ερχόμενη Παρασκευή.

Στην ένταση των ελέγχων για ανασφάλιστη εργασία απέδωσε ο ειδικός επιθεωρητής του ΣΕΠΕ Απόστολος Καψάλης το υψηλότερο καταγεγραμμένο ισοζύγιο προσλήψεων, τα τελευταία χρόνια, που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2015. Ο κ. Καψάλης ανακοίνωσε, επίσης, ότι από την ερχόμενη Πέμπτη θα ξεκινήσει τις εργασίες της η Διαρκής Μόνιμη Επιτροπή για την παρακολούθηση της παραβατικότητας στους χώρους εργασίας με τη συμμετοχή των συνδικάτων και των παραγωγικών φορέων.

Ανέφερε, τέλος, ότι εντός του 2015 έχουν αναφερθεί 19 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, και ζήτησε τη συνδρομή των εργαζομένων και των συνδικάτων στο έργο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανατροπές στο ασφαλιστικό προανήγγειλε ο Σκουρλέτης"

Κομισιόν: Οι συζητήσεις στη σύνοδο Κορυφής δεν υποκαθιστούν τις τεχνικές διαπραγματεύσεις

Συγκρατημένη φαίνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις θέσεις της για την πορεία των διαπραγματεύσεων τονίζοντας, ότι οι πολιτικές επαφές που αναμένεται να εξελιχθούν την Πέμπτη στη Ρίγα της Λετονίας, δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν την σημασία των τεχνικών διαπραγματεύσεων.

Στην πρωτεύουσα της Λετονίας θα μεταβούν οι ηγέτες της Ευρώπης, μαζί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μοργκερίνι, τους Επίτροπους Γιοχάνες Χαν (διεύρυνση) και Σεσίλια Μάλστρομ (εμπόριο), Βαλντίς Ντομπρόβσκις (Ευρώ και Κοινωνικός διάλογος) και τέλος τον Πρόεδρο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.

Η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής έχει χαρακτηριστεί ως μια ευκαιρία για πολιτική «λύση πακέτο», καθώς θα δοθεί η ευκαιρία στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως κρατάει χαμηλά τον πήχη ως προς τη σημασία των πολιτικών επαφών στη Ρίγα στη πορεία των διαπραγματεύσεων και στο κατά πόσο υπάρχει περιθώριο κάποιας πολιτικής λύσης. Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε πως οι επαφές στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής δεν μπορούν να αποτελέσουν υποκατάστατο των τεχνικών διαπραγματεύσεων δηλώνοντας πως:

«Θα υπάρξει μια συγκέντρωση ηγετών για δύο ημέρες στο πλαίσιο της οποίας θα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες επαφών ανάμεσα τους. Η δήλωση τους όμως (του προηγούμενου Eurogroup) για τη σημασία των τεχνικών διαπραγματεύσεων αποτελεί και το σημείο αναφοράς».

Από την πλευρά του, ερωτηθείς για τη γνώμη της Επιτροπής ως προς τη πορεία των διαβουλεύσεων του Brussels Group, ο εκπρόσωπος Τύπου Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως «όπως τόνισε και το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας, περισσότερος χρόνος και προσπάθεια χρειάζονται για να γεφυρωθούν τα κενά στη διαπραγμάτευση».

Επαναλαμβάνοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσορίζει την πρόσφατη αναδιάρθρωση της διαπραγματευτικής ομάδας της ελληνικής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν κάλεσε για επιτάχυνση του ρυθμού διαπραγματεύσεων με σκοπό να βρεθεί μια επιτυχημένη λύση σύντομα.

Ως προς τις διεργασίες του Brussels Group, ο κ. Σχοινάς τόνισε πως «οι επαφές συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα», σημειώνοντας ότι αν και η ελληνική ομάδα δεν έχει μεταβεί στις Βρυξέλλες για τις διαπραγματεύσεις, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.

Κοινοτικές πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως δεν έχει καμία σημασία ο τρόπος επαφής των εμπλεκόμενων του Brussels Group. Όπως τονίζουν, είτε οι διαπραγματεύσεις εκτελούνται μέσω τηλεδιάσκεψης, είτε από τηλέφωνο ή με φυσική παρουσία, η ουσία παραμένει η ίδια.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η Επιτροπή θεωρεί ότι είναι στο χέρι της ελληνικής πλευράς να αποφασίσει πόσο σύντομα θέλει να υπάρξει λύση. Τέλος, διαψεύδουν τις πληροφορίες πιθανού τελεσιγράφου («take it or leave it») από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ερωτηθείς σχετικά με την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ζάν Κλόντ Γιούνκερ, ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε: «Ο πρόεδρος Γιούνκερ όπως ξέρετε έχει εμπλακεί προσωπικά σε αυτή τη διαδικασία και μαζί με τον αντιπρόεδρο Ντομπρόβσκις και τον Πιέρ Μοσκοβισί η Επιτροπή εργάζεται προς την πλευρά των διαπραγματεύσεων και προσπαθεί να βοηθήσει στην ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης. Οτιδήποτε συμβεί στη Ρίγα αλλά και η αλληλογραφία του προέδρου Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό Τσίπρα παραμένει μεταξύ τους και δεν δημοσιοποιείται», είπε χαρακτηριστικά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Οι συζητήσεις στη σύνοδο Κορυφής δεν υποκαθιστούν τις τεχνικές διαπραγματεύσεις"

Καγκελαρία: Ξεχάστε το τρίτο πακέτο, αν δεν ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα

Τη συζήτηση για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί επιτυχώς το τρέχον πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, σπεύδει να κλείσει η γερμανική κυβέρνηση, μετά τις «φωτιές» που άναψε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός αντικαγκελάριος και επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος, SPD, μίλησε ανοιχτά για ένα νέο, τρίτο πακέτο αρωγής προς την Ελλάδα, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Τοποθετούμενος σήμερα στο ζήτημα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, εξήγησε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας προέχει οποιασδήποτε συζήτησης για τρίτο πακέτο βοήθειας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η γερμανική κυβέρνηση συμφωνεί με τον κ. Γκάμπριελ ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη, ο κ. Ζάιμπερτ επανέλαβε ότι στην Ελλάδα έχουν δοθεί δύο προγράμματα βοήθειας και «εργαζόμαστε όλοι για την επιτυχή ολοκλήρωση του δεύτερου».

Επισήμανε, δε, ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα να διευθετηθούν, ενώ αναφέρθηκε στη δήλωση του τελευταίου Eurogroup, που χαιρέτισε την πρόθεση της Αθήνας για επιτάχυνση της διαδικασίας και τόνισε ότι «προχωράμε με βάση τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου».

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, ερωτηθείσα εάν η Αθήνα βρίσκεται κοντά ή μακριά από μια συμφωνία με τους θεσμούς, δήλωσε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις, ενώ σημείωσε ότι δεν υπήρξε επικοινωνία του κ. Σόιμπλε με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τις τελευταίες ημέρες.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο διμερούς συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας επισήμανε ότι δεν υπάρχει σχετικός προγραμματισμός, αλλά δεν απέκλεισε να πραγματοποιηθεί, τελικά, συνάντηση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καγκελαρία: Ξεχάστε το τρίτο πακέτο, αν δεν ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα"

Σακελλαρίδης: Υπάρχει πρόοδος, παραμένουν οι κόκκινες γραμμές

Υπάρχει σημαντική προοδος στις διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης, ενώ παραμένουν οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, σημείωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Σχολιάζοντας δημοσιεύματα περί ενδεχομένου να τεθεί τελεσίγραφο από τους δανειστές, δήλωσε ότι «τραυματίζει το διάλογο που είναι σε εξέλιξη μια συμφωνία 'take it or leave it'», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει και ότι θα πρυτανεύσουν οι φωνές της λογικής.

Επανέλαβε ότι οι κόκκινες γραμμές δεν είναι ένα είδος φετίχ για την κυβέρνηση, αλλά απαραίτητα συστατικά για μια συμφωνία που δεν θα επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος.

Ερωτηθείς αν ισχύει το λεχθέν από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 19 Μαΐου, είπε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της εργασίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έως την 19η Μαΐου.

Πρόσθεσε ότι δεν αποκλείεται μέχρι την Σύνοδο της Ρίγας να υπάρξουν μία ή δύο συναντήσεις δια ζώσης σε επίπεδο Brussels Group, καθώς μέχρι τώρα οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με τηλεφωνικές επαφές ή τηλεδιασκέψεις.

Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα θα αποπληρώσει την επόμενη δόση προς το ΔΝΤ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει την ευθύνη να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, όμως πρόσθεσε πρέπει να υπάρχει συνέπεια και από τους δανειστές.

Ο κ. Σακελλαρίδης ήταν για μια ακόμη φορά κατηγορηματικός ότι ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να υπογράψει νέο μνημόνιο.

Επισήμανε ακόμη πως το γεγονός ότι η κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη, δεν σημαίνει ότι θα πάει πίσω από τις κόκκινες γραμμές της. «Πρόοδος υπάρχει» είπε «όμως από την πλευρά της κυβέρνησης παραμένουν τα ζητήματα που θέτουμε, για να είναι μια συμφωνία αμοιβαία επωφελής».

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα, επισήμανε ότι στο περιθώριο των Συνόδων Κορυφής πάντοτε υπάρχουν επαφές και συζητήσεις, δημιουργικές ως επί το πλείστον, και πρόσθεσε πως «το ίδιο πιστεύουμε ότι θα γίνει και στη Ρίγα».

Πρόσθεσε ότι για να υπάρχει προοπτική βιώσιμης λύσης, πρέπει να υπάρχουν οι τέσσερις άξονες που έθεσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist. Διευκρίνισε δε ότι οι κόκκινες γραμμές και οι τέσσερις άξονες τίθενται ταυτόχρονα από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συμφωνίας και ότι δεν υποκαθιστούν οι μεν τους δε ή αντίστροφα.

Ερωτηθείς για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, απάντησε πως οι συνταξιούχοι ενδιαφέρονται να μην μειωθούν οι συντάξεις τους κι όχι αν θα καταργηθεί ή εάν θα ανασταλεί επ' αόριστον, όπως δήλωσε ο Γ.Ρωμανιάς.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση θα πληρώσει κανονικά μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα.

Ερωτηθείς τι μεσολάβησε μεταξύ της επιστολής Τσίπρα προς την Κριστίν Λαγκάρντ και της αποπληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ είπε ότι υπήρξαν επαφές, κατά τις οποίες αοφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα από τον εγγυητικό λογαριασμό της ΤτΕ.

Πρόσθεσε πως για να γίνει αυτό έπρεπε να δοθεί πρώτα η άδεια από το ΔΝΤ και την ΤτΕ.

Σε ερώτηση εάν γίνει δημοψήφισμα ποια θέση θα λάβει η κυβέρνηση έναντι του ερωτήματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Το ερώτημα είναι υποθετικό. Μέσα μου γνωρίζω την απάντηση, αλλά δεν θα απαντήσω».

Επίσης, επανέλαβε ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης τυγχάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

«Αδειάζει» Κωνσταντοπούλου

Για το εάν η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου έχει «θεσμική υπόσταση», κάτι που δεν αναγνώρισε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου σε χθεσινή συνέντευξή της, επισήμανε ότι είναι ένα κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup, στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, που δεσμεύει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και όλες τις χώρες.

Αποκλείει λύση τύπου Κύπρου

Ο κ. Σακελλαρίδης απέκλεισε οποιαδήποτε λύση τύπου Κύπρου με bail in στις καταθέσεις και επανέλαβε μετ' επιτάσεως ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει Μνημόνιο.

Επίσης, είπε ότι η αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις δεν συναρτάται με το πρωτογενές πλεόνασμα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν προκρίνει την πρακτική «ένας νόμος - ένα άρθρο» για την επικύρωση της συμφωνίας στην Βουλή.

Επίσης είπε ότι δεν υπάρχει δίλημμα «συμφωνία ή στάση πληρωμών».

Αναφορικά με την πρόταση του υπουργού Εθνικής Αμυνας για την δημιουργία ΝΑΤΟΪκής βάσης στο Ανατολικό Αιγαίο και τις σχετικές αντιδράσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι αυτό είναι μια σκέψη του κ. Καμμένου, η οποία έχει τεθεί υπόψη του πρωθυπουργού, χωρίς να έχει τεθεί επίσημα στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι δεν αφορά τη δημιουργία μιας νέας βάσης, αλλά την μεταφορά βάσης από το Τυμπάκι της Κρήτης σε νησί του Ανατολικού Αιγαίου και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα συζητηθεί στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα.


Διαβάστε Περισσότερα » "Σακελλαρίδης: Υπάρχει πρόοδος, παραμένουν οι κόκκινες γραμμές"

«Βόμβα» Ρωμανιά: Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δεν καταργείται, αναστέλλεται

Στην αποκάλυψη «βόμβα» ότι δεν θα ακυρωθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις συντάξεις, αλλά θα «παγώσει» επ΄ αόριστον, προχώρησε σήμερα ο γενικός γραμματέας κοινωνικών ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς, μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρωμανιάς, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, καθώς και οι νόμοι για τις κύριες συντάξεις αφορούν σε αναστολή και όχι σε κατάργηση.

«Είτε καταργηθεί, είτε ανασταλεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, μειώσεις στις συντάξεις θα υπάρχουν», ανέφερε από πλευράς του ο Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας επίσης για το θέμα στο Πρωινό ΑΝΤ1.

Για τις δηλώσεις Ρωμανιά ρωτήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης είπε ότι «όποιος κι αν είναι ο τρόπος σημασία έχει ότι δεν θα ισχύσει» προσθέτοντας ότι τους συνταξιούχους δεν τους αφορά το νομικό κομμάτι «αν θα είναι με τη μορφή της επ' αόριστον αναβολής ή της νομοθετικής κατάργησης αλλά να μην μειωθούν οι συντάξεις του». Παράλληλα διευκρίνισε ότι «δεν συναρτάται η αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείματος από το πρωτογενές πλεόνασμα» καθώς και ότι η κυβέρνηση «δεν συζητά αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης».

Τη δήλωση Ρωμανιά σχολίασε μέσω Twitter ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Βρούτσης γράφοντας: «Η μάσκα του λαϊκισμού επεσε!Ακόμη μία προεκλογική εξαπάτηση στους συνταξιούχους παίρνει τελος. Η ρήτρα μηδενικού ελλειμματος δεν καταργειται!».



Σημειώνεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου με non paper το απόγευμα της Παρασκευής ανέφερε ότι η κυβέρνηση «θα ακυρώσει νομοθετικά την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις ώστε να παραμείνουν όπως έχουν διαμορφωθεί στις 31.12.2014».




protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βόμβα» Ρωμανιά: Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δεν καταργείται, αναστέλλεται"

ΥΠΟΙΚ: Νέες ανακρίβειες από το Πρώτο Θέμα

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι επικριτής του bitcoin, υπογραμμίζει το Υπουργείο Οικονομικών σε νέα ανακοίνωσή του για δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός οικονομικών διέψευσε και το Σάββατο δημοσίευμα της εφημερίδας που τον εμφάνιζε σύμβουλο σε εταιρία bitcoin στη Σιγκαπούρη.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ έχει ως εξής:

«Το «Πρώτο Θέμα» αποφάσισε, αντί να επανορθώσει τις ανακρίβειες του κυριακάτικου φύλλου του, όσον αφορά δήθεν συνεχιζόμενη συνεργασία του Υπουργού Οικονομικών με την εταιρεία TEMBUSU TERMINALS, να προσθέσει νέες ανακρίβειες στη φαρέτρα του.

Σε σημερινή ανάρτηση/δημοσίευση παρουσιάζει τον Γιάνη Βαρουφάκη ως θιασώτη και προπαγανδιστή του Bitcoin. Το γεγονός ότι ο Υπουργός Οικονομικών, από το 2012, είναι διεθνώς γνωστός ως επικριτής του Bitcoin και συστηματικά προειδοποιεί επενδυτές εναντίον της αγοράς Bitcoins, φαίνεται ότι είναι μια λεπτομέρεια που το «Πρώτο Θέμα» δεν προτίθεται να επιτρέψει να του «χαλάσει» το σκανδαλοθηρικό του οίστρο.

Πάντως, για όποιον ενδιαφέρεται για τη σχετική αρθογραφία (και τις συνεντεύξεις/ομιλίες επί του θέματος) του Γιάνη Βαρουφάκη, η ιστοσελίδα του, yanisvaroufakis.eu, παραθέτει όλες τις πληροφορίες σε υποσελίδα με τίτλο Digital Money/Economies.

Εκεί ο επισκέπτης θα βρει άρθρα, που περιέχουν την έντονη κριτική του στο Bitcoin, με τίτλους όπως: «Bitcoin: Η επικίνδυνη φαντασίωση του απολίτικου χρήματος», καθώς και την συνέντευξη του στο ABC Radio όπου αντιτίθεται στην ιδέα ότι το Bitcoin αποτελεί σοβαρό εναλλακτικό νόμισμα.»

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΟΙΚ: Νέες ανακρίβειες από το Πρώτο Θέμα"

Κατρούγκαλος: Είμαστε κοντά σε μια τίμια συμφωνία

Την πεποίθησή του εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, πως η κυβέρνηση είναι κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές. Συγκεκριμένα, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για μια τίμια συμφωνία που δεν θα μεταφράζεται σε «υφεσιακά μέτρα που θα καθηλώσουν την ελληνική οικονομία» και θα έχει «αμοιβαίες υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές», ενώ «θα επιφέρει λύσεις στο ελληνικό πρόβλημα».


euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος: Είμαστε κοντά σε μια τίμια συμφωνία"

Ποτάμι: Αδιαφανής η διαδικασία ορισμού του ΔΣ της ΕΡΤ

Ερώτηση με κατάθεση εγγράφων κατέθεσαν σήμερα 18.05.2015 στον Υπουργό Επικρατείας οι βουλευτές με Το Ποτάμι, Σπ. Δανέλλης και Γρ. Ψαριανός σχετικά με τις διαδικασίες ορισμού του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ.

Σε αυτήν τονίζουν πως οι διαδικασίες που ακολούθησε έως τώρα ο Υπουργός Επικρατείας επιβεβαιώνουν την κριτική του Ποταμιού, πως με το νόμο για την ΕΡΤ επιζητείται η δημιουργία μιας απόλυτα ελεγχόμενης κυβερνητικής ραδιοτηλεόρασης. Κριτική που ταυτίζεται με τις ενστάσεις της EBU, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για σχετική επιστολή της.

Συγκεκριμένα επισημαίνουν πως το διάστημα το οποίο δόθηκε για κατάθεση υποψηφιοτήτων ήταν ελάχιστο ενώ αντίστοιχα ελάχιστο ήταν το διάστημα το οποίο χρειάσθηκε για να ελεγχθούν, αδιαφανώς, αυτές, να επιλεγούν οι (προφανώς) προαποφασισθείσες και να ανακοινωθούν από τον Υπουργό οι επιλεχθέντες, πριν καν συνεδριάσει και αποφασίσει σχετικά η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπως ορίζει ο νόμος που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία.

Κατόπιν τούτων ζητείται με την ερώτηση να κατατεθούν όλες οι αιτήσεις και τα σχετικά βιογραφικά, ο κατάλογος των υποψήφιων που επελέγησαν για το δεύτερο μέρος της διαδικασίας, δηλαδή τη συνέντευξη, καθώς και το έγγραφο της σχετικής απόφασης της επιτροπής, ο κατάλογος με τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης των βιογραφικών των υποψηφίων κατά το πρώτο στάδιο της διαδικασίας και εκείνος με την επιτροπή της δεύτερης φάσης, δηλαδή, των συνεντεύξεων.

Τέλος, ερωτάται ο Υπουργός πότε προτίθεται να συγκαλέσει, έστω και εκ των υστέρων, την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου να προβούν οι βουλευτές – μέλη της, στην ακρόαση (και έγκριση ή απόρριψη) των επιλεγέντων για το ΔΣ της ΕΡΤ Α.Ε.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ Α.Κ.Ε.

Προς τον κ. Υπουργό Επικρατείας.

Θέμα: «Ανακοινώθηκε το Δ.Σ. της ΕΡΤ: Άγνωστες οι διαδικασίες επιλογής».

Ο ν. 4324/2015 με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και τροποποίηση του άρθρου 48 του Ν. 2190/1920» ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη 28/4/2015.

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, δηλαδή δυο ημέρες αργότερα, δημοσιεύθηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος υποβολής υποψηφιοτήτων για το Διοικητικό Συμβούλιο του νέου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα με ημερομηνία λήξης υποβολής βιογραφικών την Δευτέρα 4 Μαΐου και μετά από 24ώρη παράταση ολοκληρώθηκε η διαδικασία την Τρίτη 5 Μαϊου.

Η κατεπείγουσα προκήρυξη έδινε στους ενδιαφερόμενους διάστημα για ενημέρωση και εκδήλωση ενδιαφέροντος μικρότερο των 2 εργάσιμων ημερών καθώς μεσολαβούσε ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς (Παρασκευή) και το Σαββατοκύριακο.

Τα ονόματα των επιλεγέντων για το Δ.Σ. ανακοινώθηκαν με δελτίο τύπου την Τρίτη 12/5/2015. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργού Επικρατείας, συλλέχθηκαν, αξιολογήθηκαν, εξετάστηκαν, και συγκρίθηκαν 153 βιογραφικά σημειώματα υποψήφιων σε δύο στάδια, συμπεριλαμβανομένων και των προσωπικών συνεντεύξεων.

Από την ανωτέρω διαδικασία πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι και την τελική επιλογή των μελών του Δ.Σ., ωστόσο, γίνεται φανερό ότι δεν τηρείται ούτε καν προσχηματικά, αυτό που κατά πλειοψηφία η Βουλή ψήφισε.

Αφενός, δόθηκε ελάχιστος χρόνος στους ενδιαφερομένους για την κατάθεση των αιτήσεών τους και αφετέρου, ακόμη και σήμερα (15/5/2015) δεν έχει μπει σε εφαρμογή η παρ.2 του άρθρ. 7 του Ν.4324/2015, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ότι ο Υπουργός Επικρατείας εισηγείται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων τα ονόματα των μελών του Δ.Σ. της ΕΡΤ Α.Ε., προκειμένου να διατυπωθεί η γνώμη των μελών της επιτροπής, σε εφαρμογή του αρθρ. 49Α του Κανονισμού της Βουλής.

Δεδομένου ότι κατά τις συζητήσεις στη Βουλή Το Ποτάμι είχε προτείνει πολύ συγκεκριμένα μέτρα διασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΡΤ προς αποφυγή διαιώνισης της εξάρτησης και του απόλυτου ελέγχου της από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Δεδομένου ότι η ίδια η E.B.U. σας εγκαλεί για την καταφανή, και έμπρακτη πλέον, πρόθεσή σας να ελέγξετε κομματικά το Δημόσιο Ραδιοτηλεοπτικό Φορέα της χώρας.

Ερωτάσθε:

1. Ποιοι ακριβώς εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις θέσεις του Δ.Σ. της ΕΡΤ κατά το πρώτο στάδιο της διαδικασίας; Παρακαλούμε να μας κατατεθούν οι αιτήσεις τους μαζί με τα βιογραφικά τους.

2. Πόσοι και ποιοι υποψήφιοι επελέγησαν για το δεύτερο μέρος της διαδικασίας, δηλαδή τη συνέντευξη; Παρακαλούμε για την κατάθεση του εγγράφου της απόφασης της επιτροπής με τον κατάλογο των σχετικών ονομάτων.

3. Ποια ήταν τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης των βιογραφικών των υποψηφίων κατά το πρώτο στάδιο της διαδικασίας (shortlisting) και ποια κατά τη δεύτερη φάση των συνεντεύξεων; Πόσα και ποια από τα μέλη αυτών των επιτροπών είναι πιστοποιημένα στην διαδικασία αξιολόγησης ανθρώπινου δυναμικού? Παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε τη σύνθεση των δύο επιτροπών.

4. Πότε προτίθεστε να συγκαλέσετε, έστω και εκ των υστέρων, την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου να προβούν οι βουλευτές – μέλη της, στην ακρόαση των επιλεγέντων για το ΔΣ της ΕΡΤ Α.Ε. και την έγκριση ή απόρριψή τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου
Γρηγόρης Ψαριανός – Β' Αθηνών»

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι: Αδιαφανής η διαδικασία ορισμού του ΔΣ της ΕΡΤ"

Νέα επερώτηση Βενιζέλου σε Τσίπρα για τη διαπραγμάτευση

Νέα επερώτηση προς τον Αλέξη Τσίπρα από τον επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, στην οποία ζητείται ενημέρωση για την πορεία της διαπραγμάτευσης, ενώ ασκείται και έντονη κριτική στην κυβέρνηση για παιχνίδια με τους θεσμούς και τα όρια της δημοκρατικής νομιμοποίησης.

Η επερώτηση του Ευ. Βενιζέλου έχει ως εξής:

«Επίκαιρη Ερώτηση

Προς τον κ. Πρωθυπουργό

Δυστυχώς στο Eurogroup της 11ης Μαΐου έγινε απλώς αναπαραγωγή και παράταση της αβεβαιότητας κάτω από την οποία πορεύεται η χώρα μετά τις εκλογές, με εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις σε όλα τα οικονομικά της μεγέθη και στη διαπραγματευτική της θέση.

Σε ημερήσια πλέον - και όχι εβδομαδιαία - βάση η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. / ΑΝ.ΕΛ. παλινωδεί μεταξύ ρήξης και «έντιμου» συμβιβασμού, στέλνοντας αντιφατικά μηνύματα χωρίς στρατηγικό πλαίσιο και αίσθηση του χρόνου.
Είναι προφανές ότι διεξάγεται πρωτίστως μια εσωτερική διαπραγμάτευση, μια διαπραγμάτευση μέσα στην κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπό την πίεση των κατάφωρων προεκλογικών ψεμάτων που έχουν ήδη προσκρούσει στην πραγματικότητα.

Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για την εναγώνια επιστολή σας προς τους επικεφαλείς των τριών θεσμών και την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Οικονομικών των Η.Π.Α. και τα όσα ελέχθησαν στη τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δ.Ν.Τ. εντείνουν την αίσθηση ότι η κυβέρνηση δεν έχει καθαρή γραμμή και παραπαίει. Η εικόνα της κυβέρνησης όπως προκύπτει μέσα από καθημερινή ανέμελη πολυφωνία των μελών της είναι ακόμη χειρότερη.
Δεν έχει καν αποσαφηνιστεί αν η όποια διαπραγμάτευση αφορά το διάστημα μέχρι 30.6.2015, που δυστυχώς λήγει, ή και την περίοδο μετά τις 30 Ιουνίου, δηλαδή το «μνημόνιο τρία», στο οποίο μοιραία οδεύει η χώρα μετά τις απώλειες, που υπέστη τους σχεδόν τέσσερις μήνες που πέρασαν από τις εκλογές έως σήμερα.

Η κυβέρνηση, ρητορικά αυτάρεσκη και πρακτικά απολύτως αδύναμη, κινείται ερήμην της Βουλής και αγνοεί τα κόμματα και όσους χειρίστηκαν προηγούμενες φάσεις της διαπραγμάτευσης. Δεν ενδιαφέρεται για ένα στοιχειώδες επίπεδο εθνικής συναίνεσης και συ στράτευσης.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση παίζει συνεχώς με τους θεσμούς και τα όρια της δημοκρατικής νομιμοποίησης της εκάστοτε κυβέρνησης εξυφαίνοντας παιδαριώδη σενάρια περί δημοψηφίσματος .

Ήδη έχετε αποφύγει να απαντήσετε σε τρεις επίκαιρες ερωτήσεις μου σχετικές με τα μείζονα αυτά θέματα. Δεν είναι τυχαίο. Είναι εκδήλωση πρωτοφανούς αλαζονείας .

Παρόλα αυτά επανέρχομαι από θεσμικό και εθνικό καθήκον.

Ερωτάται λοιπόν ο κ. Πρωθυπουργός :

Μπορεί να ενημερώσει τη Βουλή, καθαρά, υπεύθυνα και συγκεκριμένα για το πού πορεύεται η χώρα;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Ευάγγελος Βενιζέλος
Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ.»

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα επερώτηση Βενιζέλου σε Τσίπρα για τη διαπραγμάτευση"

Μιχελογιαννάκης: Καλεί τον κόσμο να βγει στους δρόμους... κατά της κυβέρνησης!

Κατά των αποφάσεων της κυβέρνησης στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων τάσσεται ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης, καλώντας τους πολίτες να γεμίσουν τις πλατείες εναντίον της παραχώρησης του ΟΛΠ και των περιφερειακών αεροδρομίων.

Συγκεκριμένα ο βουλευτής από την Κρήτη καλεί εργαζόμενους, συνταξιούχους και διανοούμενους να αντιδράσουν στα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων όπως του ΟΛΠ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, του ΕΝΦΙΑ, αλλά και της μείωσης των συντάξεων.

Μάλιστα στην πρότασή του κάνει αναφορά και στον πρωθυπουργό, λέγοντας πως θα πρέπει οι πολίτες να του έχουν εμπιστοσύνη, αλλά θα πρέπει να αντιδρούν όταν θίγονται τα δικαιώματά τους και να κατεβαίνουν και στους δρόμους. «Οφείλουμε να έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον Τσίπρα αλλά και χωρίς γεμάτες πλατείες τίποτε δεν μπορεί να γίνει», αναφέρει χαρτακτηριστικά.

Η πρόταση του Γιάννη Μιχελογιαννάκη σε εργαζόμενους, συνταξιούχους και διανοούμενους

"Στο διοικητικό του συμβούλιο του ΟΛΠ υπάρχουν εκπρόσωποι των μετόχων, των υπάλληλων, των λιμενεργατών καθώς και ο Δήμος. Ενώ ακούγεται ότι ο ΟΛΠ πουλιέται πότε περιμένουν να αντιδράσουν και να στηρίξουν την κυβέρνηση να μείνει συνεπής στις αρχές της;

Οι δανειστές θέλουν να πωληθούν οι ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ. Ερωτώ οι εργαζόμενοι πότε περιμένουν να αντιδράσουν; Πότε θα στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ να παλέψει για την θέση του ότι δεν πρέπει να πωληθούν ;

Αεροδρόμια. Οι εργαζόμενοι γιατί δεν αντιδρούν στηρίζοντας την θέση του ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι η διαχείριση των αεροδρομίων θα γίνεται από το δημόσιο, με συμμετοχή των εργαζομένων και της τοπικής αυτοδιοίκησης ;

Ενιαίος Φόρος Ακινήτων Ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ). Τα κινήματα δεν πληρώνω, τα κινήματα δεν έχω να πληρώσω, οι προσφεύγοντες στην δικαιοσύνη γιατί δεν βγαίνουν μπροστά στηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και την θέση του για κατάργηση του;

Τα κινήματα για τους άδικους φόρους πχ την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ που είναι ; Γιατί δεν στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ;

Οι συνταξιούχοι στον κίνδυνο να χαθεί η 13 σύνταξη, το ΕΚΑΣ και το Εφάπαξ γιατί δεν στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ;

Οι διανοούμενοι που πάλευαν για τέλος του αγγλικού δικαίου, την άρση ασυλίας δημόσιου, τον λογαριασμό προτεραιότητας, ώστε να πάψουμε να είμαστε αποικία χρέους τι κάνουν;".

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μιχελογιαννάκης: Καλεί τον κόσμο να βγει στους δρόμους... κατά της κυβέρνησης!"

Μετ’εμποδίων ξεκίνησε η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Μόλις 100.000 είναι οι υποβολές φορολογικών δηλώσεων στο Taxis το τελευταίο τριήμερο, καθώς φορολογούμενοι και λογιστές αναμένουν το εγχειρίδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με τις σχετικές διευκρινίσεις και επεξηγήσεις, ώστε να συμπληρώσουν τις δηλώσεις τους.

Σύγχυση σε αρκετούς φορολογουμένους, οι οποίοι έσπευσαν να υποβάλουν από τους πρώτους τις δηλώσεις τους, έχουν προκαλέσει οι προσυμπληρωμένοι κωδικοί με τα στοιχεία μισθών και συντάξεων, καθώς αρκετές επιχειρήσεις - όπως φαίνεται- δεν έχουν αποστείλει ακόμα τα σχετικά στοιχεία.

Έτσι, υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που επιχείρησαν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους αλλά διαπίστωσαν ότι αυτό ήταν πρακτικά αδύνατο, καθώς αν τα στοιχεία δεν έχουν προσυμπληρωθεί, το ηλεκτρονικό σύστημα μπλοκάρει την υποβολή της δήλωσης.

Σημειώνεται ότι η προσυμπλήρωση των κωδικών έχει γίνει με βάση τα αρχεία της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που προέκυψαν από την επεξεργασία των ηλεκτρονικά υποβληθεισών βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών από εργοδότες και φορείς.

Έτσι, εάν ο φορολογούμενος έχει έντυπη βεβαίωση αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών και τα στοιχεία της δεν έχουν προσυμπληρωθεί στη δήλωση, θα πρέπει να κάνει τις ενέργειες τις οποίες συνιστά η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κατά τον ακόλουθο τρόπο:

- Να συμπληρώσει όλα τα υπόλοιπα που πρέπει να δηλώσει (όπως αυτοκίνητα δαπάνες κτλ)
- Να κάνει προσωρινή αποθήκευση της δήλωσης Ε1
-Να επικοινωνήσει με τον εργοδότη ή τον φορέα που εξέδωσε τη βεβαίωση, προκειμένου να ενημερωθεί αν υπέβαλε το αρχείο βεβαιώσεων αποδοχών ή πότε θα τα στείλει.

Εφόσον ο εργοδότης υποβάλλει ηλεκτρονικά τη βεβαίωση και ενημερωθούν τα αρχεία θα εμφανιστούν προσυμπληρωμένα τα στοιχεία αυτής και ο φορολογούμενος θα μπορεί να συνεχίσει την υποβολή της δήλωσης Ε1.

Εάν ο εργοδότης δεν υποβάλλει τη βεβαίωση αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών, τότε θα πρέπει να συμπληρώσει τους κωδικούς της δήλωσης που αφορούν εισοδήματα και παρακράτηση φόρου για τα οποία δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση (Στην περίπτωση αυτή μπορεί να κληθεί ο φορολογούμενος να αποστείλετε στην ΔΗΛΕΔ τις σχετικές βεβαιώσεις).

Εάν τα στοιχεία της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών, είναι διαφορετικά από αυτά που είναι προσυμπληρωμένα, οι ενέργειες θα πρέπει να είναι οι ακόλουθες:

- Να συμπληρωθούν όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που πρέπει να δηλωθούν (όπως αυτοκίνητα δαπάνες κτλ)
- Να γίνει προσωρινή αποθήκευση της δήλωσης Ε1
-Να επικοινωνήσει ο φορολογούμενος με τον εργοδότη ή φορέα και σε περίπτωση λανθασμένης υποβολής, θα πρέπει ο εργοδότης ή φορέας να υποβάλλει ηλεκτρονικά εκ νέου το αρχείο με τα σωστά στοιχεία βεβαίωσης. Σε διαφορετική περίπτωση, ο φορολογούμενος θα πρέπει να επικοινωνήσει με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Συναλλασσομένων της ΔΕ μέσω e-mail ή στο τηλέφωνο 15515.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετ’εμποδίων ξεκίνησε η υποβολή φορολογικών δηλώσεων"

Bundesbank: Η Ελλάδα απειλείται σοβαρά από μια χρεοκοπία

Η Ελλάδα απειλείται σοβαρά από μια χρεοκοπία, προειδοποιεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας και επισημαίνει ότι βιώσιμη λύση δεν είναι εφικτή χωρίς ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

"Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι και πάλι ανησυχητική", τονίζεται στην μηνιαία έκθεση της Bundesbank και αναφέρεται ότι η Αθήνα και οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να πληρώνουν μόνο χάρη στην επείγουσα βοήθεια ρευστότητας ( ELA), σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η Τράπεζα επισημαίνει ακόμη ότι η Ελλάδα πρέπει, μέσω μεταρρυθμίσεων, να δημιουργήσει τη βάση για βιώσιμα δημοσιονομικά και προσθέτει ότι "η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να καταθέσει κατάλληλες προτάσεις, να εφαρμόσει τις συμφωνίες και να κάνει αυτό που της αναλογεί προκειμένου να αποφύγει την χρεοκοπία, η οποία θα είχε σοβαρές συνέπειες για την Ελλάδα".

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Bundesbank: Η Ελλάδα απειλείται σοβαρά από μια χρεοκοπία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news