facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Κωνσταντοπούλου: Είναι παράνομο και πρέπει να διαγραφεί μέρος του χρέους

Υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού χρέους είναι παράνομο και πρέπει να ακυρωθεί, καθώς συνδέεται με συμφωνίες διαφθοράς, δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου σε συνέντευξή της σε ρωσική οικονομική εφημερίδα με την ευκαιρία της επίσκεψής της στη Ρωσία για τον εορτασμό της επετείου των 70 χρόνων από την αντιφασιστική Νίκη.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στη δημιουργία της Επιτροπής Αληθείας για το Χρέος, εκτιμώντας ότι τα προκαταρκτικά συμπεράσματα θα είναι έτοιμα περί τον Ιούνιο, ενώ η πλήρης έκθεση θα απαιτήσει τουλάχιστον ένα χρόνο.

Το παράνομο μέρος του ελληνικού χρέους, υπογράμμισε η πρόεδρος της Βουλής, συνδέεται επίσης με «διαδικασίες και συμφωνίες που έχουν συναφθεί κατά παράβαση του ελληνικού Συντάγματος και των διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας, στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ως κορυφαίο λάθος της προηγούμενης κυβέρνησης η κ. Κωνσταντοπούλου ανέδειξε «τη θυσία της κοινωνίας για χάρη της οικονομίας», σημειώνοντας ότι «καμία οικονομία δεν μπορεί να οικοδομηθεί στη βάση μιας ερειπωμένης κοινωνίας», όπου κάθε παιδί, για παράδειγμα, που γεννιέται στην Ελλάδα, υφίσταται την αδικία να χρωστά από την παιδική του ηλικία 32,5 χιλιάδες ευρώ.

Η πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε επίσης και στις διεκδικήσεις των γερμανικών κατοχικών χρεών, σημειώνοντας ότι η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής «αναζητεί αποδείξεις για την υποβολή των αξιώσεων, που, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται για ποσό λίγο μικρότερο των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Σημείωσε ότι για πρώτη φορά ακούμε από γερμανικής πλευράς δηλώσεις κατανόησης για το θέμα, όπως αυτή του προέδρου Γκάουκ, διαπιστώνοντας ότι «οποιοδήποτε θέμα αρχίζει να συζητείται σε επίπεδο αξιωματούχων αποδεικνύει ότι υπάρχει πραγματικά».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου χαιρέτισε επίσης την εκστρατεία ενημέρωσης που αναπτύσσει ο ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς Μ.Γλέζος στην ίδια τη Γερμανία, αλλά και τη συνεργασία της ρωσικής πλευράς με την παροχή εγγράφων από ρωσικά αρχεία για τη ναζιστική περίοδο και τις καταστροφές που προκάλεσαν οι φασίστες κατακτητές στην Ελλάδα.

Η πρόεδρος της Βουλής δήλωσε συγκινημένη από τη συμμετοχή της στην παρέλαση της Κόκκινης Πλατείας εκ μέρους της Ελλάδας και χαρακτήρισε την ήττα του ναζισμού πριν από 70 χρόνια «μια μεγάλη νίκη της ανθρωπότητας, της ελευθερίας και των οικουμενικών αξιών», υπογραμμίζοντας το υψηλό τίμημα που κατέβαλε ο ελληνικός λαός στον αγώνα γι' αυτήν.

Η κ. Κωνσταντοπούλου παραχώρησε επίσης συνέντευξη στο δορυφορικό ρωσικό δίκτυο «Ρωσία-24», όπου μεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι «στην Ελλάδα παρατηρείται αύξηση της δημοτικότητας του νεοναζισμού και του ρατσισμού και όλα τα κόμματα που ήταν στην εξουσία στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, φέρουν βαριά ευθύνη για αυτήν την αύξηση της δημοτικότητας», τονίζοντας ότι «καμία χώρα και καμία κοινωνία δεν έχει ανοσία» από το νεοναζισμό

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Κωνσταντοπούλου: Είναι παράνομο και πρέπει να διαγραφεί μέρος του χρέους"

ΑΝΕΛ: Καταψήφισαν τις τροπολογίες για το τζαμί και το Μέγαρο Μουσικής

Η πρώτη ηχηρή κυβερνητική παραφωνία καταγράφηκε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας στο οποίο είχαν ενταχθεί δύο τροπολογίες που «ερέθισαν» τις ιδεολογικές διαφορές των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Πρόκειται για την τροπολογία που επανακαθορίζει πολεοδομικά στοιχεία για την ανέγερση ισλαμικού τεμένους στον Βοτανικό και εκείνη που παρατείνει την διευκόλυνση της λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής με απαλλαγή από την υποχρέωση προσκόμισης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.

Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ συμπαρατάχθηκαν με την ΚΟ της Χρυσής Αυγής και καταψήφισαν τις ρυθμίσεις, οι οποίες ωστόσο ψηφίστηκαν με την θετική ψήφο των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα επι της τροπολογίας για το τζαμί υπερ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ ενώ Χ.Α. και ΑΝΕΛ καταψήφισαν. Για την τροπολογία που αφορά το Μέγαρο Μουσικής ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπερ, ΝΔ και ΚΚΕ δήλωσαν «παρών» ενώ Χ.Α. και ΑΝΕΛ καταψήφισαν.


Νωρίτερα η κυρία Σταυρούλα Ξουλίδου είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία για το τζαμί, που την χαρακτήρισε «απαράδεκτη» και «προκλητική».

Η υπεύθυνη τομέα Παιδείας των ΑΝΕΛ υποστήριξε πως «η τροπολογία δεν σχετίζεται με το περιεχόμενο του νομοσχέδιου και είναι άκαιρη καθώς δεν έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα» ενώ υποστήριξε ότι «η διάταξη είναι αντισυνταγματικη, καθώς η χρηματοδότηση ή η απαλλοτρίωση δημόσιας γης πρέπει να γίνεται για έργα κοινής ωφελείας. Το συγκεκριμένο έργο δεν είναι κοινής ωφελείας».

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η αναφορά της βουλευτή πως «το έργο χρηματοδοτείται με 960 χιλ. ευρώ. Ως ΑΝΕΛ θεωρούμε πως σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, η τροπολογία που ανάβει το «πράσινο φως» για την κατασκευή του τεμένους είναι άκαιρη και συνοδεύεται από προκλητική επιβάρυνση του προϋπολογισμού».

Και αυτό, γιατί δεν επέδειξαν την ίδια ευαισθησία στην απόφαση του αρχηγού τους και υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στην ίδια οικονομική συγκυρία για την χώρα να αναθέσει απευθείας την ανακατασκευή πέντε παλαιών αεροσκαφών σε αμερικάνικη εταιρεία έναντι 500.000.000 δολαρίων!

«Δώστε προτεραιότητες στις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης» ανέφερε η κυρία Ξουλίδου απευθυνόμενη στον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Τάσο Κουράκη για να προειδοποιήσει πως εάν η κυβέρνηση επιμείνει στην κατάθεση της τροπολογίας τότε η πράξη της θα συνδεθεί με την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

«Απαράδεκτη και προκλητική η τροπολογία. Θα είναι απαράδεκτο αν η σημερινή κυβέρνηση μετά από 9 χρόνια δώσει το δωράκι της κατασκευής στους Μπόμπολα, Λάτση κλπ μεγαλοκατασκευαστές» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «η Ελλάδα επείγεται για επενδύσεις στην παιδεία και την έρευνα Ας μην βυθιστούμε στην κινδυνολογία της κρίσης και τις κόκκινες γραμμές των "θεσμών"».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΝΕΛ: Καταψήφισαν τις τροπολογίες για το τζαμί και το Μέγαρο Μουσικής"

Σταθάκης: Καλύφθηκε το μεγαλύτερο μέρος του κενού στις διαπραγματεύσεις

Την πεποίθηση ότι έχει καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του κενού, μεταξύ των διαφορετικών προσεγγίσεων στις διαπραγματεύσεις της χώρας μας με τους δανειστές και ότι θα υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό, η οποία θα επιτρέψει στην οικονομία να γυρίσει σε θετικό πρόσημο, πριν το τέλος του έτους, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας, Γιώργος Σταθάκης, από το βήμα του 11ου συνεδρίου του ECR Hellas.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, στο συνέδριο, για τη συνεργατική διαχείριση στην εφοδιαστική αλυσίδα, με τίτλο: "Προσεγγίζοντας τη νέα πραγματικότητα", ο υπουργός είπε ότι ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολύ κρίσιμα θέματα στη διαπραγμάτευση, "αλλά ελπίζουμε και δουλεύουμε σταθερά στην ιδέα μιας συμφωνίας".

Ο ίδιος αναφέρθηκε στους στόχους της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική:

-Η διαμόρφωση μιας νέας σχέσης με τους εταίρους για την οικονομική πολιτική, ένα νέο πλαίσιο, που θα αντιστρέφει την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Το νέο αυτό πλαίσιο αφενός δεν περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα λιτότητας και αφετέρου αξιοποιεί τις προοπτικές προς μιας αναπτυξιακή κατεύθυνση, αξιοποιεί μια δυναμική που ενυπάρχει στην ελληνική οικονομία.

-Επίλυση συσσωρευμένων προβλημάτων, που αφορούν στη σταθερότητα του θεσμικού πλαισίου, είτε αυτό αφορά τη φορολογία, είτε την περιβαλλοντική προστασία και την προστασία του καταναλωτή, καθώς ακόμη και το πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων. Απαιτείται μόνιμος χαρακτήρας των πλαισίων αυτών και σαφείς κανόνες που θα δημιουργούν την αναγκαία ισορροπία, ανάμεσα στα ώριμα αιτήματα μιας σύγχρρνης κοινωνίας και στα ισχυρά κίνητρα για την ανάπτυξη υγιούς επιχειρηματικότητας.

-Εύρεση νέας ισορροπίας, ανάμεσα στην οικονομία και την κοινωνική δικαιοσύνη, καθώς τα τελευταία χρόνια είναι τεράστιο το άνοιγμα της ψαλίδας. "Θέλουμε οικονομική ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη",τόνισε ο κ. Σταθάκης.

Ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τις θετικές πρωτοβουλίες που υπάρχουν στον κλάδο, ειδικά σε ό,τι αφορά την εξωστρέφεια και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. "Πρέπει να στηριχθούμε σε οικονομικές δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας, να απεμπλακούμε από την ιδέα ότι η ανάπτυξη θα στηριχθεί σε φθηνό εργατικό δυναμικό. 'Αρα πρέπει να μεταστρέψουμε όλη την οικονομία σε αυτό, το οποίο είναι το μεγαλύτερό της πλεονέκτημα, το ανθρώπινο δυναμικό της και είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι είναι και το μόνο, το οποίο μεταναστεύει στις μέρες μας: Υψηλού επιπέδου, υψηλών ικανοτήτων, υψηλών γνώσεων δυναμικό.", κατέληξε.

Τέλος, είπε ότι: "θα πρέπει να εργαστούμε πολύ και από κοινού στα θέματα που θα διασφαλίζουν πλήρως υγιείς συνθήκες ανταγωνισμού, άρα πολύ δεδομένους και κοινά αποδεκτούς κανόνες ανταγωνισμού. Πρέπει να δουλέψουμε από κοινού σε μεγάλους τομείς, οι οποίοι είναι σημαντικοί για τις πόλεις μας: greenlogistics και μια σειρά από άλλους τομείς που διαφαίνεται ότι έχουμε μείνει πίσω σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές εξελίξεις, χρειαζόμαστε και εκεί ισχυρή συνεργασία κι ένα καλό θεσμικό πλαίσιο, που θα βελτιώσει όλα τα συστήματα διανομής και να εργαστούμε πολύ και από κοινού στο πώς θα στηριχθεί όλη η εγχώρια ποιοτική παραγωγή, τόσο της γεωργίας, όσο και της βιομηχανίας τροφίμων, που αποτελεί, κατά κοινή ομολογία, ένα από τα πιο δυναμικά στοιχεία και τομείς του μέλλοντος της ελληνικής ανάπτυξης".

Στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ, Νίκος Χριστοδoυλάκης, από το βήμα του συνεδρίου, ανέφερε ότι απαιτούνται οι επενδύσεις, συνολικού ύψους 107 δισ. ευρώ έως το 2021, προκειμένου το ΑΕΠ της χώρας να φτάσει το 10% και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, τόσο το πρόβλημα της ανεργίας, όσο και το πρόβλημα του χρέους. Ο ίδιος, χαρακτήρισε ως το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας, το οποίο προκάλεσε τα άλλα δύο (χρέος και ανεργία),την παραγωγική αποδιάρθρωση.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστουδουλάκη, η αποεπένδυση αυτή συντελείται τα τελευταία δέκα χρόνια και κάθε έτος αποξηλώνεται το 10% του παραγωγικού κεφαλαίου. Σε αντίθεση, μάλιστα, με τις προηγούμενες οικονομικές κρίσεις, όταν οι επενδύσεις επανέρχονταν μετά από 4-5 χρόνια, τώρα, σχεδόν 7 χρόνια μετά την εκδήλωση της κρίσης δεν έχει επανέλθει ούτε το 40% της προ κρίσης επενδυτικής δραστηριότητας. "Δεν υπάρχει πιστωτική ασφυξία. Υπάρχει πιστωτική παράλυση, υπό την έννοια ότι οι επιχειρήσεις δεν ζητούν δάνεια διότι δεν προχωρούν σε επενδύσεις", τόνισε και συνέχισε: "να υπάρξει άμεσα συμφωνία με τους δανειστές και μάλιστα αυτή να έχει μεγάλο βάθος".

Σε ό,τι αφορά την επενδυτική ανάκαμψη, ο αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι απαιτείται ένα συμπαγές και ενισχυμένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αλλά και νέος προσανατολισμός στις επενδύσεις, έτσι ώστε να είναι υψηλής προστιθέμενης αξίας και απασχόλησης και αναφερόμενος στις τράπεζες, υποστήριξε ότι πρέπει να αλλάξουν αντιλήψεις, σε ό,τι αφορά τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων: "πρέπει να ξεπεραστεί η αντίληψη ότι θα δανειοδοτείται μια επιχείρηση βάσει των ακινήτων που δίνει ως εγγυήσεις. Θα πρέπει πλέον να λαμβάνονται υπόψη χαρακτηριστικά όπως η εξωστρέφεια και η βιωσιμότητα", είπε. Και κατέληξε υπογραμμίζοντας, ότι "θα πρέπει να δανειοδοτούνται επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε κλαδικά δίκτυα, καθώς και σχήματα οργανωμένης και εξειδικευμένης επιχειρηματικότητας", ενώ, σε ό,τι αφορά το εργατικό κόστος, υποστήριξε ότι η μείωσή του αποτέλεσε παράγοντα ενίσχυσης της ύφεσης.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταθάκης: Καλύφθηκε το μεγαλύτερο μέρος του κενού στις διαπραγματεύσεις"

Κομισιόν: Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως «μέτρια καινοτόμα» χώρα η Ελλάδα

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην κατηγορία των «μέτρια καινοτόμων» χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού και το 2014 βρέθηκε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι εθνικές επιδόσεις σε θέματα καινοτομίας κατατάσσουν τη χώρα μας στην 21η θέση μεταξύ των 28 κρατών της ΕΕ, σύμφωνα με την αξιολόγηση του Innovation Union Scoreboard 2015 που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός δείκτης της καινοτομίας στην Ελλάδα μειώθηκε, με όλους τους επιμέρους δείκτες -πλην ενός- να βρίσκονται κάτω από το μέσο κοινοτικό όρο. Αντίθετα, πιο καινοτόμα χώρα της ΕΕ αναδείχτηκε η Σουηδία, ενώ ακολουθούν η Δανία, η Φινλανδία και η Γερμανία.

Συνολικά το γενικό επίπεδο καινοτομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμεινε σταθερό το 2014, ωστόσο η οικονομική κρίση επηρέασε αρνητικά τις ανάλογες δραστηριότητες στον ιδιωτικό τομέα. Πιο αναλυτικά, ο αριθμός των καινοτόμων επιχειρήσεων μειώθηκε, όπως και οι επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου, οι καινοτομίες στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, οι εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και οι πωλήσεις καινοτόμων προϊόντων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Innovation Scoreboard 2015, το 2014 συνολικά 15 κράτη-μέλη της ΕΕ βελτίωσαν τις επιδόσεις τους σε θέματα καινοτομίας, ενώ 13 χώρες επιβράδυναν τους ρυθμούς τους. Μάλιστα, η Ελλάδα έχει μια από τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των 13 χωρών. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται επίσης η Ρουμανία, η Κύπρος, η Εσθονία και η Ισπανία, ενώ στον αντίποδα βελτίωση σημείωσαν η Μάλτα, η Λετονία καθώς και η Βουλγαρία. Αξίζει να αναφερθεί πως η Ελλάδα κάνει βήματα σύγκλισης με την Ευρώπη, ωστόσο αυτά δεν είναι αρκετά για να την αποσπάσουν από την κατηγορία των μέτρια καινοτόμων χωρών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως «μέτρια καινοτόμα» χώρα η Ελλάδα"

Bloomberg: Η ΕΕ εξετάζει σχέδιο για να βοηθήσει την Ελλάδα σε ένα Grexit

Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο να οργανώσουν ένα πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα για να βοηθήσουν την οικονομία της χώρας εάν υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το ευρώ, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο δύο άτομα με γνώση της συζήτησης.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν περιμένει να χρειαστεί βοήθεια, προσθέτει το πρακτορείο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να φύγει από την Ευρωζώνη και εστιάζει στο να εξασφαλίσει τη βοήθεια που χρειάζεται η χώρα για να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Αλλά ακόμα και έτσι, σημειώνεται στο δημοσίευμα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν μηχανισμούς για να απομονώσουν (ring fence) την Ελλάδα πολιτικά και οικονομικά στο ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, προκειμένου να προστατεύσουν την υπόλοιπη Ευρωζώνη από τις επιτπώσεις, αναφέρει ο ένας αξιωματούχος.

“Υπάρχει πάντα ένα σχέδιο Β”, αναφέρει ο Filippo Taddei, οικονομικός σύμβουλος του Ιταλού πρωθυπουργού Matteo Renzi, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στη Ρώμη, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα σε ένα πακέτο βοήθειας. “Αλλά θα πρέπει κανείς να αναρωτηθεί ποιος έχει την ικανότητα να παρέμβει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και νομίζω ότι εάν ξεκινήσει κανείς να κάνει μια λίστα, θα αντιληφτεί πολύ γρήγορα ότι η λίστα είναι πολύ μικρή”.

Αν και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλωσόρισαν την πρόοδο της Ελλάδας στη χθεσινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, οι φορείς χάραξης πολιτικής συνεχίζουν να ανησυχούν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να μην είναι έτοιμος να «καταπιεί» τις παραχωρήσει που είναι αναγκαίες για την εκταμίευση των χρημάτων.

Πριν γίνουν πληρωμές, η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα εξασφαλίσει το πράσινο φως από τους θεσμούς, θα εγκριθεί από του ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και θα περάσει στη συνέχεια από τα εθνικά κοινοβούλια.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Bloomberg: Η ΕΕ εξετάζει σχέδιο για να βοηθήσει την Ελλάδα σε ένα Grexit"

ΕΡΤ: Πρόεδρος ο Διονύσης Τσακνής, διευθύνων σύμβουλος ο Λάμπης Ταγματάρχης

Ανακοινώθηκαν επισήμως από το γραφείο του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ. Όπως είχε συζητηθεί τις τελευταίες ημέρες, και παρά τις αντιδράσεις, πρόεδρος του ΔΣ ορίστηκε ο μουσικός Διονύσης Τσακνής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ο δημοσιογράφος Λάμπης Ταγματάρχης.

Ως μέλη ορίζονται οι Μιχάλης Γρηγορίου, Έλλη Παπακωνσταντίνου, Νίκος Τρανός.

Συνολικά κατατέθηκαν 153 αιτήσεις από ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, στελέχη του ιδιωτικού τομέα και ανέργους, και «αξιολογήθηκαν με βάση την προηγούμενη εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ και της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, τη γνωστική και επαγγελματική συνάφεια, τη διοικητική επάρκεια, την προσφορά στον πολιτισμό και το όραμα για τη νέα ΕΡΤ. Μετά από την πρώτη φάση της προεπιλογής διενεργήθηκαν συνεντεύξεις με τους επικρατέστερους υποψηφίους και υποψήφιες» όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου του υπουργού Επικρατείας.

Η διαδικασία ανάληψης καθηκόντων του νέου Διοικητικού Συμβουλίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας.

Η πλήρης σύνθεση του Δ.Σ. θα οριστικοποιηθεί με την εκλογή δύο μελών από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία.

«Η διαφανής διαδικασία επιλογής και οι ικανότητες των μελών του Δ.Σ. μπορούν να εγγυηθούν μια μη κομματική, πλουραλιστική Ε.Ρ.Τ. στην υπηρεσία του λαού και όχι στην υπηρεσία μεγάλων, ή και μικρότερων, συμφερόντων» σημειώνεται επίσης χαρακτηριστικά.


Τα βιογραφικά των πέντε μελών του Δ.Σ.

Ο Διονύσης Τσακνής γεννήθηκε στην Καρδίτσα. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες και μουσική. Δίδαξε θεωρία της μουσικής, για τέσσερα χρόνια, στο Δημοτικό ωδείο της πόλης του. Από το 1982 μέχρι σήμερα, έχει εκδώσει 35 δίσκους, ένα μυθιστόρημα και ένα βιβλίο με θέμα το ταξίδι του στο χώρο της μουσικής. Από το 1996 μέχρι το 2010 ήταν μόνιμος συνεργάτης της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Έχει συνεργαστεί με δημόσιες και ιδιωτικές θεατρικές σκηνές, εταιρικούς θιάσους και με δημοτικά περιφερειακά θέατρα. Έχει γράψει μουσική για 70 και πλέον θεατρικά έργα , τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες. Του έχουν απονεμηθεί τρία μουσικά βραβεία.

Ο Λάμπης Ταγματάρχης είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) και έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος και διοικητικό στέλεχος σε μια σειρά από ραδιοτηλεοπτικά μέσα και εφημερίδες (ΣΚΑΪ, Αντέννα, ΕΡΑ, Ποντίκι, Πρώτη, Nova). Έχει διατελέσει διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ το διάστημα 2010-2012. Επίσης έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο Μιχάλης Γρηγορίου αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ ενώ ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη σύνθεση μουσικής. Είναι ένας από τους πολυγραφότερους Έλληνες συνθέτες, με 101 έργα (μέχρι το 2015) στο ενεργητικό του, για σύνολα μουσικής δωματίου, για ορχήστρα και χορωδία, για πιάνο, για synthesizers, κύκλους τραγουδιών, καθώς και μουσική για θέατρο και κινηματογράφο. Έργα του κυκλοφορούν σε 12 CDs. Έχει διδάξει κοινωνική ιστορία της μουσικής και στοιχεία ψυχολογίας της μουσικής αντίληψης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1985-86) και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2002-2003). To 2007 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Ιονίου πανεπιστημίου στους τομείς της σύνθεσης και της μουσικολογίας.

Η Έλλη Παπακωνσταντίνου έζησε και εργάστηκε για μια δεκαετία (1995-2005) στο Λονδίνο σε θέατρα του West End, το Royal Court Theatre, Edinburgh Festival, Bac Theatre και αλλου. Παραστάσεις της έχουν προσκληθεί σε διεθνή φεστιβάλ και θέατρα. Έχει προσκληθεί να διδάξει, μεταξύ άλλων, στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Royal Holloway), στο τμήμα θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στη θερινή ακαδημία του Εθνικού Θέατρου και στο Πανεπιστήμιο Princeton. Έχει τιμηθεί για το έργο της με το βραβείο Fulbright Artists Award 2004-2005 και με το Stanley J. Seeger visiting fellowship για την συνεργασία της με το Music & Advanced Media Lab στο Πανεπιστήμιο Princeton, καθώς και με το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Εδιμβούργου το 1997. Το 2011 ίδρυσε τη θερμοκοιτίδα σύγχρονης τέχνης, το «Βυρσοδεψείο», το οποίο και διευθύνει μέχρι σήμερα.

Ο Νίκος Τρανός σπούδασε γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1983-88) και του Παρισιού (1990-91). Διδάσκει γλυπτική στην ΑΣΚΤ από το 1995. Είναι υπεύθυνος καθηγητής του Α’ εργαστήριου γλυπτικής και αναπληρωτής πρύτανης. Έχει οργανώσει εργαστήρια, εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις με καλλιτεχνικό περιεχόμενο. Έχει πραγματοποιήσει αρκετές ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς διοργανώσεις στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΡΤ: Πρόεδρος ο Διονύσης Τσακνής, διευθύνων σύμβουλος ο Λάμπης Ταγματάρχης"

Ποτάμι: Ζητάμε επίσημη ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις

Επίσημη ενημέρωση, για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ζητάει το Ποτάμι, διότι, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το περιεχόμενό τους είναι στο σκοτάδι.

Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού,Δημήτρης Τσιόδρας, επισημαίνει ότι "δεν το γνωρίζει ούτε η Βουλή, ούτε τα κόμματα, από τα οποία ζητείται στήριξη. Επειδή το αποτέλεσμα, είτε είναι θετικό είτε αρνητικό, θα καθορίσει τη μοίρα της χώρας για πολλές δεκαετίες, η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε επίσημη ενημέρωση. Τα παιχνίδια τακτικής δίνουν πρόσκαιρα δημοσκοπικά κέρδη, όμως έχουν κοντά ποδάρια. 'Οπως ακριβώς και το ψέμα".

Ταυτόχρονα, ασκεί κριτική, για τον τρόπο που η κυβέρνηση ενημερώνει την κοινή γνώμη: "Η κυβερνητική προπαγάνδα μέσω διαρροών και non-paper, που έχει γίνει πια το νέο όπλο επικοινωνίας, προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι όλα πάνε καλά. Σήμερα, η κυβερνητική απόφαση ήταν να διαλέξει από το καλάθι το μήνυμα αισιοδοξίας. Άλλες φορές τραβάει το μήνυμα ρήξη", τονίζει.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι: Ζητάμε επίσημη ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις"

Τσίπρας: Σειρά των εταίρων να κάνουν βήματα

Oλοκληρώθηκε η πολύωρη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, όπου εξετάστηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εκτιμά ότι έχουμε μπει σε κομβικό σημείο της διαπραγμάτευσης. Θεωρεί εφικτή και ορατή τη συμφωνία, όμως είμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο για το αν θα βρεθεί αμοιβαία επωφελής λύση. Βρισκόμαστε πριν από το τέλος, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Κατά τις ίδιες αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές παραμένουν ανοικτά τα καυτά ζητήματα του εργασιακού, του ασφαλιστικού (η κυβέρνηση αρνείται τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και οι εταίροι επιμένουν) και το δημοσιονομικό (πρωτογενές πλεόνασμα και δημοσιονομικό κενό και κατ’ επέκταση ΦΠΑ).

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει με εντατικούς ρυθμούς τη διαπραγμάτευση και στα δυο επίπεδα, το πολιτικό και το τεχνικό και αναφέρει ως σταθμούς του επόμενου 15θήμερου τη σύνοδο κορυφής στις 21 Μαΐου στη Ρίγα («είναι η τακτική Σύνοδος αλλά εμείς θα επιδιώξουμε να τεθεί το ελληνικό ζήτημα») και ένα πιθανώς έκτακτο Eurogroup.

Κατά τις ίδιες πηγές δεν συζητήθηκε το θέμα δημοψηφίσματος ή εκλογών. Τα νομοθετήματα θα έρθουν στη Βουλή όταν έρθει συμφωνία και είναι έτοιμη η κυβέρνηση. Κορυφαίος, μάλιστα, υπουργός επισήμανε στους δημοσιογράφους ότι το δημοψήφισμα θα ήταν λύση σε πέρίπτωση αδιεξόδου. Και συνέχισε εν είδει ρητορικού ερωτήματος: "βλέπετε κανένα αδιέξοδο;"...

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη ότι έως το τέλος Μαΐου μπορεί να έχει κλείσει η συμφωνία και δεν κάνει πίσω από τη θέση της να γίνει σεβαστή η λαϊκή ετυμηγορία γιατί αυτό είναι το πνεύμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.

Χαρακτηριστικό της έντασης που επικράτησε είναι ότι υπήρξε πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε επίσημη δήλωση άμεσα για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Τι είπε ο πρωθυπουργός

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του εκτίμησε ότι «Το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup κατέγραψε τη σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις».

Τόνισε επίσης ότι «η ελληνική πλευρά, μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ης του Φλεβάρη. Έχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν να γίνουν προς τη πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, δείχνοντας έμπρακτα το σεβασμό στις διαδικασίες, στους νόμους και στο πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης. Τώρα είναι η σειρά και των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα το σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου».

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης τονίζοντας ότι πρέπει «να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Να προστατέψουμε τη λαϊκή οικογένεια που πέντε χρόνια τώρα λεηλατήθηκε από την ατελέσφορη λιτότητα του μνημονίου».

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «διαπραγματευόμαστε σκληρά, διασφαλίζοντας πάντα την ομαλή λειτουργία της χώρας».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Σειρά των εταίρων να κάνουν βήματα"

Ευρωκοινοβούλιο προς Τουρκία: Αρση του casus belli κατά της Ελλάδας

Σε συστάσεις προς την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προέβη η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υιοθετώντας ένα επικριτικό ψήφισμα κατά της Τουρκίας, ενόψει της έκθεσης προόδου για την ένταξή της στην ΕΕ.

Στο εν λόγω ψήφισμα, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνεται τροπολογία η οποία καταδικάζει ρητά το γεγονός ότι η απειλή πολέμου (casus belli) κατά της Ελλάδας βρίσκεται ακόμα σε ισχύ και καλεί την Τουρκία άμεσα να την αποσύρει.

Επιπλέον, καλείται η τουρκική κυβέρνηση να θέσει τέρμα στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων και ζητείται από την γείτονα να υπογράψει και να επικυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης την Τουρκία να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, καθώς και τη χρήση του Οικουμενικού Τίτλου του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Αναφορικά με το Κυπριακό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Τουρκία να λάβει άμεσα μέτρα για την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κύπρο, να ξεκινήσει την απόσυρση των στρατευμάτων της, να προχωρήσει στη μεταφορά της περίκλειστης Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ και να εφαρμόσει πλήρως το πρόσθετο Πρωτόκολλο, που αφορά την άρση του εμπάργκο που επιβάλλεται σε πλοία, αεροσκάφη και προϊόντα της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Τουρκία.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, ζητείται από την Τουρκία, η οποία αποτελεί μία από τις κύριες χώρες εισόδου παράτυπων μεταναστών, να εφαρμόσει πλήρως και αποτελεσματικά τις υφιστάμενες συμφωνίες επανεισδοχής και να βελτιώσει τη συνεργασία της με τα όμορα κράτη - μέλη της ΕΕ σε αυτό το θέμα.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί και η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ συζήτησαν σήμερα σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες την πρόθεση των δύο πλευρών να ανανεώσουν την τελωνειακή ένωση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωκοινοβούλιο προς Τουρκία: Αρση του casus belli κατά της Ελλάδας"

Χαριστική τροπολογία για το Μέγαρο Μουσικής

Τροπολογία που παρατείνει έως τα τέλη Αυγούστου την απαλλαγή του Μεγάρου Μουσικής από την υποχρέωση προσκόμισης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας υπερψηφίστηκε στη Βουλή, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, αλλά την αρνητική ψήφο των ΑΝΕΛ.

Η απαλλαγή είχε λήξει από τα τέλη Απριλίου, όμως η τροπολογία την παρατείνει ετεροχρονισμένα από την 1η Μαΐου.

Με την ίδια τροπολογία αυξάνεται σε 90 – από 48 που ήταν μέχρι σήμερα – ο αριθμός των ισόποσων δόσεων που πρέπει να καταβάλει το Μέγαρο Μουσικής προς το ΙΚΑ, για την εξόφληση ασφαλιστικών οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τον Απρίλιο του 2014.

Επιπλέον, η τροπολογία προβλέπει έκπτωση 50% στις προσαυξήσεις και τα τέλη που έχουν βεβαιωθεί για τις επίμαχες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σύμφωνα με την συνοδευτική ειδική έκθεση, τα απολεσθέντα έσοδα αναμένεται να καλυφθούν από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.
Ολόκληρο το έγγραφο ΕΔΩ


skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαριστική τροπολογία για το Μέγαρο Μουσικής"

Ισχύει και για το 2015 η ευνοϊκή ρύθμιση για τα τέλη κυκλοφορίας

Επέκταση της ευνοϊκής ρύθμισης για την άρση ακινησίας οχημάτων και για το 2015 φέρνει η κυβέρνηση με νέα υπουργική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και στην ΠΝΠ για τη χρηματοδότηση της ΕΒΖ, που θα ψηφιστεί σήμερα.

Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις «παρέχεται και για το έτος 2015 η κατ' εξαίρεση δυνατότητα άρσης ακινησίας οχημάτων, αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών ιδιωτικής χρήσης με την καταβολή των τελών κυκλοφορίας που αναλογούν στους μηνες από την άρση ακινησίας μέχρι το τέλος του έτους (αντί του ετήσιου ποσού τελών που κατά κανόνα ισχύει)».

Εκτός αυτού:

- Παρατείνεται μέχρι και τις 30.6.2015 η προθεσμία για την δήλωση στοιχείων ακινήτων τόσο για τις μεταβολές που έλαβαν χώρα κατά το έτος 2014 (η σχετική προθεσμία έληγε 31.3.2015) όσο και γι αυτές που έλαβαν ( ή θα λάβουν) χώρα από 1.1.2015 εως 31.5.2015 (η σχετική προθεσμία ήταν 30 ημέρες από την μεταβολή)

- Νομικά πρόσωπα που έχουν δηλώσει τα στοιχεία των ακινήτων τους, της 1ης Ιανουαρίου 2011, με την υποβολή ηλεκτρονικού αρχείου υπολογιστικών φύλλων εφαρμογών γραφείου, υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις μεταβολές της περιουσιακής τους κατάστασης της 1ης Ιανουαρίου των ετών 2011, 2012, 2013, 2014 εφόσον η υποβολή γίνει το αργότερο εντός προθεσμίας 45 ημερών από την ανάρτηση από τη Φορολογική Διοίκηση της προσωρινής περιουσιακής τους εικόνας βάσει των ανωτέρω υποβληθέντων ηλεκτρονικών αρχείων και σε κάθε περίπτωση όχι αργότερα από τις 30.6.2015 ανεξάρτητα από την ανάρτηση.

Επιπροσθέτως, τροποποιείται ο νόμος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ώστε να εντάσσονται σε 100 δόσεις και οι μη φορολογικές οφειλές, όπως για παράδειγμα χρέη προς δήμους κλπ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισχύει και για το 2015 η ευνοϊκή ρύθμιση για τα τέλη κυκλοφορίας"

Απώλειες 1,1 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία

Κατά 706 εκατ. ευρώ (ή κατά 14,9%) μειώθηκαν τους τρεις πρώτους μήνες του 2015 τα έσοδα των ασφαλιστικών φορέων από ασφαλιστικές εισφορές, ενώ μειωμένη κατά 468 εκατ. ευρώ ήταν η κρατική επιχορήγηση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, όσον αφορά στην εκτέλεση του προϋπολογισμού στο α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δελτίο των μηνιαίων στοιχείων της Γενικής Κυβέρνησης, τα σφαλιστικά ταμεία στο σύνολό τους παρουσιάσουν σοβαρή υστέρηση καθώς κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους υα έσοδά τους ανήλθαν σε 8,018 εκατομμύρια ευρώ έναντι 9,155 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν πέρσι το αντίστοιχο τρίμηνο.

Οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές συνεχίζονται μέσα σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον για τα ασφαλιστικά ταμεία και σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας εφημερίδας «Ναυτεμπορική» οι εκπρόσωποι των θεσμών πιέζουν ασφυκτικά για περικοπές όλων ανεξαιρέτως των πρόωρων συντάξεων.

Σύμφωνα με τις προτάσεις τους, η ηλικία συνταξιοδότησης για τις πρόωρες συντάξεις πρέπει να ανέλθει στα 62 έτη και έτσι να καταργηθούν όλες οι ενδιάμεσες ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα για διάφορες κατηγορίες ασφαλισμένων. Εάν ανατραπούν τα σημερινά δεδομένα των πρόωρων συντάξεων, τότε χιλιάδες εργαζόμενοι θα χρειαστεί να δουλέψουν από 3 έως 5 επιπλέον χρόνια και σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις έως 12 επιπλέον χρόνια.

Όσον αφορά στη 13η σύνταξη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εξαγγελία της κυβέρνησης ήταν για επαναχορήγησή της σε όσους έχουν εισόδημα έως 700 ευρώ.

Οι αρχικές προσεγγίσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ανέφεραν ότι θα αφορά 1.262.000 συνταξιούχους, ενώ το κόστος θα προσέγγιζε τα 545 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών εκτιμούν ότι το κόστος επαναφοράς της προσεγγίζει τα 650 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρξει νέος σχεδιασμός, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα παραιτηθεί από αυτή την εξαγγελία γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να εξεταστούν οι εξής εκδοχές:

- Στα 700 ευρώ να συνυπολογιστεί η κύρια και η επικουρική σύνταξη, αλλά και το ΕΚΑΣ.

- Να εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης του αρχικού ποσού από τα 700 ευρώ στα 486 ευρώ, που είναι η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ.

- Στα κριτήρια για την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης να συνυπολογιστούν εκτός από το σύνολο των συνταξιοδοτικών παροχών και τα πάσης φύσεως οικογενειακά εισοδήματα από συντάξεις.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απώλειες 1,1 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία"

FT: Θα μπορέσει η Ελλάδα να πληρώσει μισθούς στο τέλος του μήνα;

Την οριακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, περιγράφει σε άρθρο της η εφημερίδα Financial Times.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανάλυση, τα ταμεία έχουν στεγνώσει και είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορέσει να πληρώσει το ελληνικό κράτος τους μισθούς και τις συντάξεις στο τέλος του μήνα.

Tο άρθρο:

Η Ελλάδα αναγκάστηκε να αδειάσει τον εγγυητικό της λογαριασμό για Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αποπληρώσει δόση 750 εκατ. ευρώ προς το Ταμείο την Τρίτη, σε ένα ακόμα σημάδι της αυξανόμενης κρίσης ρευστότητας στη χώρα.

Το υπουργείο Οικονομικών άντλησε 650 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό, μετά από άδεια που έλαβε από το ΔΝΤ για την ανάληψη του ποσού λόγω «έκτακτης κατάστασης», ανέφερε Έλληνας αξιωματούχος.

Χωρίς τα χρήματα αυτά η κυβέρνηση δεν θα ήταν σε θέση να αποπληρώσει την δόση και να εκταμιεύσει περίπου 1 δισ. ευρώ την Τετάρτη για την πληρωμή μισθών του δημοσίου, είπε άλλος αξιωματούχος.
«Η κυβέρνηση έχει απόλυτο δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα χρήματα στο λεγόμενο λογαριασμό ασφαλείας που προϋπήρχε του δανείου διάσωσης» πρόσθεσε.

Με βάση τους κανονισμούς του ΔΝΤ, όλα τα μέλη πρέπει να έχουν ένα λογαριασμό ασφαλείας στο Ταμείο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως μιας ξαφνικής πτώσης στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Αλλά πολύ σπάνια τον χρησιμοποιούν.

Αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας σημείωσε ότι η απόσυρση της Τρίτης ήταν μια σπάνια κίνηση, αλλά όχι χωρίς προηγούμενο. Πρόσθεσε ακόμα πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη διορία για την επιστροφή του ποσού στον λογαριασμό, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει σταδιακά να επιστρέψει τα χρήματα μέσα στους επόμενους μήνες.

Σε ερώτηση για το αν η απόφαση της Ελλάδας να βάλει χέρι στα αποθέματα της στο ΔΝΤ πρέπει να σημάνει «συναγερμό», ο Βλάντις Ντομπρόφσκις, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι υπεύθυνος για την πολιτική της ευρωζώνης, είπε: «Το ζήτημα πρέπει να το εξετάσουν οι ειδικοί, προτού κάνω κάποιο σχόλιο».

Η κρίση ρευστότητας της Ελλάδας έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες υπό την νέα αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πάγωσε έναν αντιδημοφιλή φόρο ακίνητης περιουσίας και εφάρμοσε φορολογική αμνηστία χωρίς να έχει προηγουμένως συνεννοηθεί με τους διεθνείς δανειστές.
Οι βαθιές περικοπές στις δαπάνες και οι επιδρομές στα αποθεματικά δημοσίων φορέων επέτρεψε στο υπουργείο Οικονομικών να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, συνεχίζοντας την ίδια ώρα τις μηνιαίες αποπληρωμές προς το ΔΝΤ.

Αλλά αυτόν τον μήνα η κυβέρνηση μπορεί τελικά να ξεμείνει από ρευστό παρά τις προσπάθειες της τελευταίας στιγμής να πειστούν οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης να παραδώσει πάνω από 1 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά τους.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομικών, είπε μετά την συνάντηση των υπουργών οικονικών στις Βρυξέλλες την Τρίτη, πως «το θέμα της ρευστότητας είναι εξαιρετικά επείγον. «Με όρους χρονοδιαγράμματος, μιλάμε για τις δύο επόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε.

Η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει τους πιστωτές της να απελευθερώσει 7,2 δισ. ευρώ από παγωμένους πόρους διάσωσης με αντάλλαγμα την δέσμευση για την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Οι συνομιλίες σημειώνουν πρόοδο, αλλά παραμένουν οι διαφορές σε κρίσιμα ζητήματα όπως οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και στις συντάξεις, για τις οποίες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως δεν έχει εντολή να τις διαπραγματευτεί.

«Είναι οριακό αυτήν την στιγμή αν η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να καλύψει την μισθοδοσία του δημοσίου στο τέλος Μαίου, ακόμα και αν καθυστερήσει τις περισσότερες από τις υπόλοιπες πληρωμές» δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος με γνώση της ταμειακής θέσης της κυβέρνησης.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "FT: Θα μπορέσει η Ελλάδα να πληρώσει μισθούς στο τέλος του μήνα;"

ΝΔ: Η κυβέρνηση επί 100 μέρες κυνηγάει φαντάσματα

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραγκούνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Για να καλύψει τα λάθη και τις ανεπάρκειές της επί 100 ημέρες η κυβέρνηση κυνηγάει φαντάσματα.

Της φταίνε οι εταίροι, οι δανειστές, οι Θεσμοί, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, η Αντιπολίτευση γενικά, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ακόμα και τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης.

Πάντως, οι ίδιοι δεν φταίνε για τίποτα. Τα πάντα εν σοφία εποίησαν...

Ποιος άλλος έχει τώρα σειρά;

Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Η κυβέρνηση επί 100 μέρες κυνηγάει φαντάσματα"

Κοτζιάς: Κοινή επιθυμία να λυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο και το Κυπριακό

«Κοινή μας επιθυμία είναι να λυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο, να λύσουμε τα ζητήματα του Αιγαίου και να πέσουν οι εντάσεις και οι αμφισβητήσεις γύρω από το χαρακτήρα σειράς περιοχών. Θέλουμε να λύσουμε, επίσης, το Κυπριακό. Είναι μια ευκαιρία. Ένα ανοιχτό παράθυρο, που συνηθίζουν να λένε οι Αμερικάνοι». Με αυτή τη δήλωση ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επισφράγησε τη συνάντησή του στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μια συνάντηση που διήρκεσε περίπου δύο ώρες και διεξήχθη,όπως είπε ο κ. Κοτζιάς,σε ένα εξαιρετικό κλίμα φιλικής διάθεσης και πρόθεσης να βρεθούν λύσεις σε όλα τα ζητήματα.

Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των κοινοτήτων, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, των μικρών μειονοτήτων που υπάρχουν στο νησί και να αποκατασταθεί η Κύπρος ως ένα κράτος ανεξάρτητο, κυρίαρχο, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με φιλικές σχέσεις προς όλους και πριν από όλα βέβαια προς την Τουρκία και την Ελλάδα. Μία Κύπρος, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις, που να διασφαλίζει όμως το μέλλον και την αίσθηση ότι οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι είναι κύριοι φίλοι της Ελλάδας και της Τουρκίας» τόνισε ο κ. Κοτζιάς στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του. 

Στη συνέχεια, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αποκάλυψε πως επήλθε συμφωνία «για να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συζητήσεις, που αφορούν την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και να συνεχίσουμε τη συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπου ήδη έχουμε μία επιτυχία θα έλεγα». 



«Ήδη συμφωνήσαμε και ανακοινώνουμε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για τη θαλάσσια ασφάλεια, που περιλαμβάνει εννέα τεχνικές πλευρές που δεν είναι για να αναλυθούν σε μια συνέντευξη τύπου» υπογράμμισε.

Ο Νίκος Κοτζιάς ερωτηθείς για το Κυπριακό είπε πως «προωθώντας τις λύσεις στο Αιγαίο και στο Κυπριακό θα αφήσουμε τους θετικούς ασκούς ανέμου, θα δώσουμε ώθηση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και θα κάνουμε ακόμα πιο σημαντικό το ρόλο τους στην περιοχή και παραπέρα.

Ευχαριστώ για το πάρα πολύ καλό θετικό και φιλικό κλίμα όλων των συζητήσεών μας. Η αίσθησή μου ήταν ότι επρόκειτο για ένα εξαιρετικό κλίμα φιλικής διάθεσης και πρόθεσης να βρούμε ουσιαστικές λύσεις και γι’ αυτό άλλη για άλλη μία φορά χίλια ευχαριστώ για τη φιλοξενία που είχαμε χθες και σήμερα».

Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα πάντα τη στηρίζει.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν, ακόμη, το μείζον ζήτημα της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης και, στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να αναπτυχθεί διμερής συνεργασία, σε επίπεδο υπουργείων Δικαιοσύνης και Εξωτερικών και μια πολύ αυστηρή νομοθεσία.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε την κοινή βούληση να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας, τονίζοντας ότι σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες για μέτρα που θα αποτρέψουν κινδύνους και εντάσεις. Με την νέα κυβέρνηση, είπε, η Τουρκία επιθυμεί να διαμορφώσει τη σχέση της, μέσα σε ένα πλαίσιο θετικής ατζέντας σε όλους τους τομείς.

Αναφερόμενος στη μεγάλη, αμφίδρομη, ανάπτυξη του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια, ο κ.Τσαβούσογλου υπογράμμισε την ανάγκη αναβάθμισης των θαλάσσιων υποδομών και στην αύξηση των αεροπορικών πτήσεων.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι υπάρχει κοινή πολιτική βούληση για επίλυση του, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στις 15 Μαΐου, στη βάση της Δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου.
Υπάρχει «αποφασιστικότητα μας, ως Ελλάδα και Τουρκία, να ενθαρρύνουμε τις δύο πλευρές στην Κύπρο για λύση», σημείωσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνέχισης των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση ομοσπονδιακής λύσης δύο ιδρυτικών κρατιδίων (συνιστωσών πολιτειών) στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου των δύο ηγετών. Και χαρακτήρισε το χθεσινό δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί ως έναν καλό λόγο αισιοδοξίας, τόνισε δε τη σημασία συχνότερων συναντήσεων των δύο ηγετών και των διαπραγματευτών.

Καλή χημεία Τσίπρα - Νταβούτογλου

Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν και στην πρόσκληση που απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου προς τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί τη γείτονα,καθώς και στην πρόσκληση του κ. Κοτζιά προς τον ομόλογό του να επισκεφτεί την Αθήνα και ένα από τα ελληνικά νησιά. 

«Η αίσθηση που έχω αποκομίσει είναι ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο κ. Νταβούτογλου και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, κ. Τσίπρας έχουν αυτό που λέμε «καλή χημεία». Είναι νέοι άνθρωποι με δημιουργική σκέψη, με αντίληψη του διεθνούς περιβάλλοντος και των συμφερόντων των δύο κρατών. Γι’ αυτό με μεγάλη χαρά θα έρθει ο κ. Τσίπρας στην Τουρκία για να συζητήσουν όλα τα ζητήματα που χρειάζονται προώθηση και κατανόηση», είπε ο κ. Κοτζιάς.-

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων:

«Eυχαριστώ για την πρόσκληση, στην όμορφη Άγκυρα, που έχει αλλάξει μετά από 16 χρόνια που είχα να έρθω, και ευχαριστώ και για τις συναντήσεις που είχα και με τον Πρωθυπουργό κ. Νταβούτογλου και τη συνάντηση που θα έχω σήμερα το μεσημέρι με τον Πρόεδρο κ. Ερντογάν.

Δεχτήκαμε την πρόσκληση για τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Τουρκία και περιμένουμε όποια μέρα θέλει τον Υπουργό τον κ. Τσαβούσογλου. Είστε πάντα καλοδεχούμενος και εσείς και ο κ. Νταβούτογλου στην Αθήνα και σε ένα από τα πολλά όμορφα ελληνικά νησιά.

Βρίσκομαι εδώ σαν φίλος που εργάζεται, πάνω από 25 χρόνια για την ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων στη βάση της φιλίας και του διεθνούς δικαίου. Πάντα εκτιμώ και θέλω να κάνω ειλικρινείς συζητήσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες και στους δύο λαούς.

Θα ήθελα όμως να ευχαριστήσω και να συγχαρώ, προσωπικά, τον κ. Υπουργό, που σήμερα το βράδυ θα βρεθούμε στη γενέτειρά του, την Αττάλεια, για τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Και είμαι σίγουρος ότι θα είναι μία εξαιρετικά καλή διοργάνωση, όπως ήταν και η διοργάνωση της επίσκεψής μου.

Γνωρίζουν όλοι οι δημοσιογράφοι, οι Έλληνες αλλά και οι διεθνείς, τις ανησυχίες που έχω εκφράσει εδώ και αρκετούς μήνες για την αποσταθεροποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο, που είναι μέσα σε ένα τρίγωνο, όπως πάντα λέω, Ουκρανία, Λιβύη, Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο παράγοντες σταθερότητας σ’ αυτήν την περιοχή και ανταλλάξαμε πρώτες σκέψεις για το πως θα μπορούσαν να θεσμοποιήσουν αυτήν τη δυνατότητά τους.

Συμφωνήσαμε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συζητήσεις, που αφορούν την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και να συνεχίσουμε τη συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπου ήδη έχουμε μία επιτυχία θα έλεγα. Και ευχαριστώ και την ελληνική πλευρά, την ελληνική διπλωματία, που εργάστηκε σκληρά γι’ αυτό και την πλευρά του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Ήδη συμφωνήσαμε και ανακοινώνουμε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για τη θαλάσσια ασφάλεια, που περιλαμβάνει 9 τεχνικές πλευρές που δεν είναι για να αναλυθούν σε μια συνέντευξη τύπου.

Κοινή μας επιθυμία είναι να λυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο, να λύσουμε τα ζητήματα του Αιγαίου και να πέσουν οι εντάσεις και οι αμφισβητήσεις γύρω από το χαρακτήρα σειράς περιοχών.

Θέλουμε να λύσουμε, επίσης, το Κυπριακό. Είναι μια ευκαιρία. Ένα ανοιχτό παράθυρο, που συνηθίζουν να λένε οι Αμερικάνοι. Πιστεύουμε ότι πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των κοινοτήτων, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, των μικρών μειονοτήτων που υπάρχουν στο νησί και να αποκατασταθεί η Κύπρος ως ένα κράτος ανεξάρτητο, κυρίαρχο, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με φιλικές σχέσεις προς όλους και πριν από όλα βέβαια προς την Τουρκία και την Ελλάδα. Μία Κύπρος, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις, που να διασφαλίζει όμως το μέλλον και την αίσθηση ότι οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι είναι κύριοι φίλοι της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Θέλω να πω και από αυτό το βήμα, ότι στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Την πορεία που ξεκινήσαμε το φθινόπωρο του ’99 στο Τάμπερε και αποφασίσαμε στο Ελσίνκι το ’99. Η Ελλάδα δεν έχει ‘ναι μεν αλλά’ για το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας. Θέλουμε την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλουμε μια ευρωπαϊκή Τουρκία. Θέλουμε μία Τουρκία που θα υιοθετήσει όλους τους κανόνες και τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και θέλουμε μία Ευρωπαϊκή Ένωση που να αναγνωρίζει τον πλούτο του τουρκικού λαού σε πολιτισμό, σε παραδόσεις, σε εμπνεύσεις, σε διεισδυτικότητα και σε πολιτική σκέψη.

Επίσης, συζητήσαμε την ανάγκη να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας παραπέρα σε μια σειρά από τομείς. Ιδιαίτερα στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, που γι’ αυτήν δεν φταίνε οι ψυχές που διακινδυνεύουν τη ζωή τους στις θάλασσες, ανάμεσα στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, αλλά τα σκληρά κοινωνικά προβλήματα και οι πόλεμοι στην περιοχή τους και βέβαια τα κυκλώματα που έχουν κάνει μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες μπίζνες στη μεταφορά ανθρώπων. Και συμφωνήσαμε ότι πρέπει οι Υπουργοί μας Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, να συνεργαστούν για τους τρόπους αντιμετώπισης, αλλά και για τη διαμόρφωση μιας πολύ αυστηρής νομοθεσίας και νομολογίας στο ζήτημα.

Επίσης, μια επιτροπή θα επανεξετάσει και θα ελέγξει την πορεία όλων των συμφωνιών που υπήρξαν στις δύο συναντήσεις Κυβέρνησης προς Κυβέρνησης. Σκεφτόμαστε τη διαμόρφωση μιας τεχνικής ομάδας για την ανάθεση των οικονομικών μας σχέσεων. Δίκτυα υποδομών, οικονομικές σχέσεις και συνεργασία, αποτελούν θεμελιακή βάση για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, όχι μόνο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, αλλά και σ’ όλα τα Βαλκάνια.

Μελετώ με προσοχή την τουρκική πολιτική και διαπιστώνω ότι, όπως και εμείς, δεν θέλουν να αποκλείουν κανέναν από συνεργασίες. Και το λέω με αφορμή τα Βαλκάνια.

Νομίζω ότι προωθώντας τις λύσεις στο Αιγαίο και στο Κυπριακό θα αφήσουμε τους θετικούς ασκούς ανέμου, θα δώσουμε ώθηση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και θα κάνουμε ακόμα πιο σημαντικό το ρόλο τους στην περιοχή και παραπέρα.

Ευχαριστώ για το πάρα πολύ καλό θετικό και φιλικό κλίμα όλων των συζητήσεών μας. Η αίσθησή μου ήταν ότι επρόκειτο για ένα εξαιρετικό κλίμα φιλικής διάθεσης και πρόθεσης να βρούμε ουσιαστικές λύσεις και γι’ αυτό άλλη για άλλη μία φορά χίλια ευχαριστώ για τη φιλοξενία που είχαμε χθες και σήμερα».

Δημοσιογράφος: Ερώτηση σχετικά με το Κυπριακό

Κοτζιάς: Η ελληνική Κυβέρνηση έχει κάνει δύο εκτεταμένες συναντήσεις με την κυπριακή Κυβέρνηση πάνω στο ζήτημα αυτό. Ήταν και πρόσφατα στην Αθήνα ο καλός φίλος, Πρόεδρος κ. Αναστασιάδης.

Η Ελληνική κυβέρνηση στηρίζει με όλους τους τρόπους και θέλει να διευκολύνει τη διαπραγμάτευση που κάνει η κυπριακή Κυβέρνηση. Θέλουμε το Κυπριακό να λυθεί, αλλά να λυθεί με σωστό τρόπο. Δεν θέλουμε κανείς να επιβάλλει ή να πιέζει έξωθεν τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Κύπρο. Είναι καλή ευκαιρία και η εκλογή του κ. Ακιντζί. Πιστεύω ότι είναι ένας άνθρωπος που κρατάει ακόμα, αυτά τα στοιχεία που λέγαμε παλιά της «κυπριακής συνείδησης». Θέλουμε να βρούμε τρόπους και συζητήσαμε πώς να βοηθήσουμε και να διευκολύνουμε αυτή τη διαπραγμάτευση. Η λύση του Κυπριακού θα απελευθερώσει πολλές δυνάμεις στην περιοχή.

Ο κ. Τσίπρας έχει προσκληθεί από την κυβέρνηση της Τουρκίας. Η αίσθηση που έχω αποκομίσει είναι ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο κ. Νταβούτογλου και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, κ. Τσίπρας έχουν αυτό που λέμε «καλή χημεία». Είναι νέοι άνθρωποι με δημιουργική σκέψη, με αντίληψη του διεθνούς περιβάλλοντος και των συμφερόντων των δύο κρατών.

Γι’ αυτό με μεγάλη χαρά θα έρθει ο κ. Τσίπρας στην Τουρκία για να συζητήσουν όλα τα ζητήματα που χρειάζονται προώθηση και κατανόηση. Θέλω να σας πω ότι στις διεθνείς σχέσεις, το σημαντικό είναι να λύνονται προβλήματα. Αλλά εξίσου σημαντικό για να φθάσουμε στην λύση των προβλημάτων είναι η δημιουργία μιας ατμόσφαιρας εμπιστοσύνης. Και μια αίσθηση ασφάλειας, ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε. Ένα πρώτο μεγάλο βήμα ήταν η σημερινή μου συνάντηση με το συνάδερφο Υπουργό και τον ευχαριστώ.

Νομίζω ότι η εμπιστοσύνη που νοιώθαμε ότι μπορούμε να έχουμε ο ένας για τον άλλο, ότι μιλάμε με ειλικρίνεια και σοβαρότητα πάνω σε όλα τα θέματα, και με την ευθύνη που έχουμε για τις χώρες μας, αυτή η εμπιστοσύνη έκανε ένα άπλετο βήμα στο μέλλον, μπροστά! Νομίζω ότι η επίσκεψη του κ. Τσίπρα θα είναι ένα ακόμα μεγαλύτερο βήμα. Και αν επιτρέπεται να το πω επειδή δεν ανήκω σε κανένα πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα, οι δύο χώρες είναι τυχερές που έχουν αυτούς τους Πρωθυπουργούς. Ανοιχτοί στα καινούργια και στις ανάγκες του 21ου αιώνα. Τα προβλήματα υπάρχουν και πρέπει να παλέψουμε να τα λύσουμε. Ελπίζω να λύσουμε όσο το δυνατό περισσότερα.

Δημοσιογράφος: Ερώτηση για το DHKP-C και την απελευθέρωση του Ξηρού.

Κοτζιάς: Θέλω να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στον τουρκικό λαό για τον χαμό χθες ενός ακόμα τούρκου πολίτη. Και είμαστε πάντα στη διάθεση της Τουρκίας αν μπορούμε να βοηθήσουμε σε κάτι. Και θέλω να πω ότι συμφωνώ με τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Λιβύη, έτσι όπως εκφράστηκε από το συνάδερφό μου, τον κ. Υπουργό. Απλώς πρέπει όλοι εμείς που ανήκουμε σε δυτικούς θεσμούς να αναρωτηθούμε αν όλα τα τελευταία χρόνια ήταν όλα καλώς καμωμένα στην περιοχή μας. Και αν είχαμε έγκαιρα σκεφτεί τις λύσεις που πρέπει να έχουμε έτοιμες για κάθε ενέργειά μας.

Τώρα, στο ερώτημά σας. Εγώ ξέρετε έρχομαι από την Αριστερά. Και από μικρό παιδί εντάχθηκα στη μάχη ενάντια στη Χούντα και στο φασισμό. Είχαμε στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα την περίοδο 1967 – 74. Το 1967 έγραψα το πρώτο μου άρθρο, στον παράνομο Τύπο. Είναι πολλά χρόνια πίσω. Και ήταν ενάντια στην τρομοκρατία. Το πρώτο κείμενο που έχω γράψει στη ζωή μου. Δημόσια. Έστω και στον παράνομο Τύπο. Νοιώθω βαθειά εχθρότητα απέναντι στην τρομοκρατία.

Και θέλω κι από αυτό το βήμα να εκφράσω και τη λύπη μου για κάθε άνθρωπο που χάνεται από την τρομοκρατία και ειδικότερα για τους Τούρκους διπλωμάτες που χάθηκαν στην Ελλάδα. Παρακάλεσα το συνάδερφό μου Υπουργό να εκφράσει για άλλη μια φορά στις οικογένειες των θανόντων τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στον πόνο τους, ο οποίος ποτέ δεν ξεπερνιέται.

Τώρα, ειδικότερα για το νόμο. Ο νόμος είναι προϊόν νομοθετικής διαδικασίας που έλαβε υπόψη του 11 καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Είναι ένας νόμος που ανταποκρίνεται στις αποφάσεις ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Αυτό είναι το πλαίσιό του. Επειδή όμως αυτός ο νόμος θα μπορούσε σε έναν τρομοκράτη να του δώσει κάποιες δυνατότητες, όπως ρωτάτε, στο νόμο προβλέφθηκαν αυστηρές προβλέψεις. Πρώτον, ο κρατούμενος πρέπει να κάνει αίτηση. Δεύτερον, να ελεγχθεί από ιατρική επιτροπή αν πράγματι υπάγεται στις αναπηρίες που προβλέπει ο νόμος. Ο Ξηρός είναι 98% ανάπηρος. Είναι τυφλός. Και έχει σκλήρυνση. Τρίτον πρέπει να κάνει αίτηση στο δικαστήριο που τον καταδίκασε για να μετακινηθεί. Τέταρτον, αν του δώσει άδεια το δικαστήριο, μετακινείται υπό αυστηρή επίβλεψη και με περιορισμένες δυνατότητες επικοινωνίας με ένα ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Ερωτήθηκα σχετικά από φίλους δυτικούς και τους είπα ότι δεν προβλέπω ότι ο Ξηρός θα κάνει χρήση αυτού του νόμου. Τους το είπα υπεύθυνα. Προχθές αρνήθηκε να κάνει αίτηση. Άρα είμαστε εκεί, δεν έχει κάνει αίτηση και δεν έχει πρόθεση να αξιοποιήσει ένα νόμο που θεωρεί ότι του περιορίζει τις ελευθερίες. Και θέλω να κάνω μια παρατήρηση, θα την πω δημόσια. Δεν αφορά τη χώρα που βρίσκομαι, αφορά άλλες χώρες.

Όταν δίδασκα στο Harvard, στο Πανεπιστήμιο του Harvard, την περίοδο 2000 – 2002 είχε εκδοθεί ένα βιβλίο του Αντόνιο Νέγκρι, του επικεφαλής των Ερυθρών Ταξιαρχιών, ο οποίος δίδασκε επίσης στη διπλανή αίθουσα. Ούτε βραχιολάκι είχε, ούτε αναπηρία είχε. Επίσης, να σας πω, από το Γκουαντανάμο, το γνωστό στην Κούβα, έχουν αφεθεί τρομοκράτες που συμμετέχουν στον τζιχαντισμό. Χωρίς βραχιολάκια βέβαια και χωρίς να έχουν ζητήματα υγείας. Κατά συνέπεια, εμείς έχουμε έναν βαριά άρρωστο τρομοκράτη, ο οποίος με τις προϋποθέσεις που του βάζουμε δε ζητάει να χρησιμοποιήσει το νόμο, απόδειξη ότι ο νόμος δεν ήταν γι’ αυτόν. Και πολλοί από τους δυτικούς μας φίλους που μας κάνουν αυστηρή κριτική φέρθηκαν πιο εύκολα σε ανάλογες περιπτώσεις. Αυτό το λέω πολύ ευγενικά.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοτζιάς: Κοινή επιθυμία να λυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο και το Κυπριακό"

Παραδίδεται το βραχιολάκι για κρατούμενους και υπόδικους

Το βραχιολάκι, το μέσο ηλεκτρονικής επιτήρησης κρατουμένων και υποδίκων, συνιστά πλέον και ελληνική πραγματικότητα καθώς «παραδίδεται» σήμερα, Τρίτη, στο Yπουργείο Δικαιοσύνης.

Η εταιρεία-ανάδοχος του σχετικού διαγωνισμού G4S δηλώνει ετοιμότητα, αναμένοντας από τις δικαστικές αρχές τα ονόματα εκείνων που θα το φορέσουν.

Ο νόμος προβλέπει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν έγγραφο υπόμνημα στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο και εκείνο με τη σειρά του να αποφασίσει. Οι διατάξεις του δίνουν τη δυνατότητα χρήσης του βραχιολιού από προσωρινά κρατουμένους, υφ' όρον απόλυση κρατουμένους και κρατουμένους που δικαιούνται άδειας από τις φυλακές.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραδίδεται το βραχιολάκι για κρατούμενους και υπόδικους"

Το ΣτΕ αναίρεσε επίδομα των ειδικών φρουρών

Το ΣΤ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με μια σειρά αποφάσεων (1748/2015,κ.λπ.) έκρινε ότι οι ειδικοί φρουροί της Ελληνικής Αστυνομίας δεν δικαιούνται το επίδομα αυξημένης ετοιμότητας για νυκτερινή υπηρεσία, κατά τη διετία 2000 έως 2002 και αναίρεσε αντίστοιχες αποφάσεις των Διοικητικών Πρωτοδικείων που είχαν ταχθεί υπέρ της χορήγησής του.

Αναλυτικότερα, ειδικοί φρουροί είχαν προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια και ζητούσαν διαφορές αποδοχών, για την διετία 2000-2002, λόγω της μη χορήγησης του επίμαχου επιδόματος, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματικός και παράνομος ο αποκλεισμός των ειδικών φρουρών από την χορήγηση του εν λόγω επιδόματος, το οποίο το λαμβάνει το αστυνομικό προσωπικό της ΕΛΑΣ. Διευκρινίζεται, ότι το συγκεκριμένο επίδομα, από 1η Ιανουαρίου 2002 και μετά, με υπουργική απόφαση, το λαμβάνουν και οι ειδικοί φρουροί.

Αρχικά, τα Διοικητικά Πρωτοδικεία, δικαίωσαν τους ειδικούς φρουρούς κρίνοντας ότι η μη χορήγηση αντίκειται στην συνταγματική αρχή της ισότητας και προς άρση της αντισυνταγματικότητας αυτής πρέπει να χορηγηθεί το επίδομα και σ΄ αυτούς.

Αντίθετα, το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι οι ειδικοί φρουροί αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, "τελούν υπό διαφορετικό υπηρεσιακό καθεστώς και ιδίως χωρίς δυνατότητα εξελίξεως στην ιεραρχία, σε σχέση με το αστυνομικό προσωπικό, ασκούν, δε, καθήκοντα τα οποία σε κάθε περίπτωση είναι ειδικότερα και μερικότερα, σε σχέση με την γενική αστυνομική αρμοδιότητα, η οποία έχει ανατεθεί στο αστυνομικό προσωπικό".

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, οι ειδικοί φρουροί είναι διαφορετική κατηγορία προσωπικού της ΕΛΑΣ, και "μπορεί να τύχουν διαφορετικής μεταχειρίσεως από τον νομοθέτη, χωρίς τούτο να συνεπάγεται παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας".
Τέλος, το ΣτΕ έκρινε ότι η σχετική νομοθετική διάταξη, που προβλέπει την μη χορήγηση του επίμαχου επιδόματος (για το προ του 2002 διαστήματος), δεν αντίκειται στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΣτΕ αναίρεσε επίδομα των ειδικών φρουρών"

ΕΚΤ: Αυξήθηκε κατά 1,1 δισ. ευρώ το όριο του ELA

Κατά 1,1 δισ. ευρώ αυξήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA).

Σύμφωνα με πληροφορίες το Δ.Σ. της ΕΚΤ, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο αποφάσισε ν’ αυξήσει το ανώτατο όριο δανεισμού στα 80 δισ. ευρώ.

Μετά την εξέλιξη αυτή οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν και πάλι ένα ασφαλές περιθώριο ρευστότητας το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχεται σε 3,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΕΚΤ δεν προχώρησε σήμερα σε καμία αλλαγή στο καθεστώς των εγγυήσεων (σ.σ δεν αυξήθηκε το ποσοστό του κουρέματος που επιβάλλεται) που πρέπει να καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να τύχουν χρηματοδότησης από τον μηχανισμό.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΚΤ: Αυξήθηκε κατά 1,1 δισ. ευρώ το όριο του ELA"

Φορολογικές δηλώσεις 2015: Ολη η εγκύκλιος για τις επιχειρήσεις

Σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων με την υποβολή της δήλωσης, θα πρέπει να πληρωθεί φέτος ο φόρος εισοδήματος από τις επιχειρήσεις.
Με εγκύκλιό της η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου, δίνει οδηγίες για την συμπλήρωση της δήλωσης ενώ όπως προκύπτει από το νόμο, καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων είναι η 30η Ιουνίου 2015.
Από το νόμο προκύπτει επίσης ότι η καταβολή του φόρου γίνεται σε οκτώ κατ' ανώτατο όριο, ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται με την υποβολή της δήλωσης και οι υπόλοιπες επτά μέχρι την τελευταία ημέρα του έβδομου μήνα από την υποβολή της δήλωσης, η οποία δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν του ίδιου φορολογικού έτους.
Από τις διατάξεις αυτές προκύπτει, πως αν παραταθεί η προθεσμία της 30ης Ιουνίου ( η παράταση θεωρείται δεδομένη καθώς οι ηλεκτρονικές πύλες του taxis αναμένεται να ανοίξουν έως το τέλος της εβδομάδας, με μεγάλη καθυστέρηση), οι δόσεις θα είναι λιγότερες καθώς σε κάθε περίπτωση ο φόρος εισοδήματος θα πρέπει να έχει εξοφληθεί έως το τέλος του έτους.

Η εγκύκλιος

Το έντυπο φορολογίας εισοδήματος, για το φορολογικό έτος 2014 θα είναι ενιαίο για όλα τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες του άρθρου 45 του ν.4172/2013 ανεξάρτητα από την κατηγορία τήρησης των βιβλίων (απλογραφικά ή διπλογραφικά) ή τον τρόπο σύνταξης των οικονομικών τους καταστάσεων (με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα).
Παρόλα αυτά, κατά την υποβολή με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου της δήλωσης δεν επιτρέπεται η συμπλήρωση όλων των κωδικών και πινάκων, αλλά θα συμπληρώνονται μόνο αυτοί που αφορούν στα συγκεκριμένα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες με βάση την εξής κατηγοριοποίηση:
α) Νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με απλογραφικά βιβλία
β) Νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με διπλογραφικά βιβλία
γ) Νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα
δ) Νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που συντάσσουν οικονομικές καταστάσεις με βάση τα Δ.Λ.Π.

ΙΙ. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ - ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΙΝΑΚΩΝ

1. Οι κωδικοί 116, 117, 118 και 119 θα συμπληρώνονται μόνο από τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που συντάσσουν τις οικονομικές καταστάσεις τους με βάση τα Δ.Λ.Π. Επισημαίνεται, ότι οι κωδικοί 118 και 119 θα συμπληρώνονται μόνο από αυτούς που τηρούν και τα βιβλία τους με βάση τα Δ.Λ.Π, καθόσον αν τηρούν τα βιβλία τους βάσει του Κ.Φ.Α.Σ θα συμπληρώνονται μόνο οι κωδικοί 116 και 117 αντίστοιχα.
Για να χρησιμοποιηθούν οι ως άνω κωδικοί θα πρέπει να έχει ενεργοποιηθεί ο κωδικός 650, προκειμένου να δηλωθεί ότι η εταιρεία εφαρμόζει τα Δ.Λ.Π.
2. Οι κωδικοί 016 και 017 θα συμπληρώνονται από τα όλα τα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες είτε τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία.
3. Στον κωδικό 455 θα μεταφέρεται το σύνολο των μη εκπιπτόμενων δαπανών από την κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης, καθόσον η ανάλυση, σε επιμέρους κωδικούς, των αντίστοιχων δαπανών καταχωρείται πλέον μόνο στην κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης από όπου μεταφέρεται το συνολικό ποσό αυτών στη δήλωση.
Επισημαίνεται, ότι για τα νομικά πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία δεν θα γίνεται η αναμόρφωση των φορολογητέων κερδών στον πίνακα Ζ' του εντύπου Ε3 και συνεπώς δεν θα συμπληρώνονται οι αντίστοιχοι κωδικοί του πίνακα αυτού. Τα παραπάνω νομικά πρόσωπα μετά τη συμπλήρωση των κωδικών 551, 555, 559 και 563 του υποπίνακα ζ' του εντύπου Ε3, μεταφέρουν το αποτέλεσμα για τυχόν φορολογική αναμόρφωση (π.χ. δαπάνες μη εκπιπτόμενες, απαλλασσόμενα μερίσματα, αφορολόγητα αποθεματικά αναπτυξιακών νόμων, κ.λπ.) και φορολόγηση στο έντυπο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων.
4. Στους κωδικούς 456 και 464 αναγράφονται τα πιστωτικά και χρεωστικά υπόλοιπα αντίστοιχα, των αποθεματικών τα οποία μεταφέρονται στα φορολογητέα αποτελέσματα του φορολογικού έτους 2014 κατ' εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 12 και 13 του άρθρου 72 του ν.4172/2013 και για τα οποία δεν επιλέχθηκε η αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή 19% (ΠΟΛ.1143/15.5.2014 εγκύκλιος). Τα ποσά των αποθεματικών αυτών εφόσον έχουν επιβαρύνει τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων στη χρήση σχηματισμού τους, θα καταχωρηθούν στη δήλωση του φορολογικού έτους 2014 εξωλογιστικά, προκειμένου να συμψηφισθούν με τα φορολογικά αποτελέσματα (κέρδη ή ζημίες) του έτους αυτού.
5. Ο κωδικός 457 συμπληρώνεται από τις επιχειρήσεις για τις οποίες προκύπτει χρεωστική διαφορά λόγω πιστωτικού κινδύνου από τη διαγραφή χρεών οφειλετών τους, κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 27 του ν. 4172/2013. Στον σχετικό κωδικό θα δηλωθούν το τρέχον φορολογικό έτος τα 14/15 της προκύπτουσας διαφοράς, προκειμένου να μπορέσει να εκπεσθεί το 1/15.
Επίσης, από τις ίδιες επιχειρήσεις συμπληρώνονται πρώτα οι κωδικοί αριθμοί 811, 812 και 813 προκειμένου να δηλώσουν το συνολικό ποσό της χρεωστικής διαφοράς, το ποσό απόσβεσης της χρεωστικής διαφοράς του τρέχοντος φορολογικού έτους και το υπολειπόμενο ποσό της χρεωστικής διαφοράς προς απόσβεση, αντίστοιχα.
6. Στους κωδικούς 495, 458, 465, 466, 467, 463, 459, 468, 469, 559, 462, 752 και 550 αναγράφονται τα έσοδα που με βάση τις αναφερόμενες στους οικείους κωδικούς διατάξεις του ν.4172/2013 απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος. Ειδικότερα:
α) Στον κωδικό 495 αναγράφεται το ποσό των εισπραττόμενων μερισμάτων που απαλλάσσεται της φορολογίας εισοδήματος με βάση τις προϋποθέσεις των διατάξεων του άρθρου 48 του ν.4172/2013. Για την τεκμηρίωση της πλήρωσης των προϋποθέσεων το νομικό πρόσωπο θα συμπληρώνει υποχρεωτικά τον πίνακα 4. Ο κωδικός αυτός συμπληρώνεται ανεξάρτητα από την κατηγορία των βιβλίων (απλογραφικά ή διπλογραφικά) που τηρούν τα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, προκειμένου για τον προσδιορισμό των φορολογητέων αποτελεσμάτων τους, χωρίς να ελέγχεται η επάρκεια κερδών με βάση το ποσό του κωδικού 016. Επίσης, σε περίπτωση που ο λήπτης νομικό πρόσωπο ζητήσει προσωρινά απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος με κατάθεση αντίστοιχης εγγυητικής επιστολής, κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρο 48, θα πρέπει να αναγράψει στο ίδιο πίνακα τα στοιχεία της εγγυητικής επιστολής (ΠΟΛ.1039/26.1.2015 εγκύκλιος).
β) Στον κωδικό 458 αναγράφεται η υπερτίμηση που προκύπτει από τυχόν αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτου η οποία δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος, όπως διευκρινίσθηκε στην ΠΟΛ.1059/18.3.2015 εγκύκλιό μας.
γ) Στον κωδικό 465 αναγράφεται η υπεραξία που προκύπτει από μεταβίβαση εταιρικών ομολόγων που έχουν εκδοθεί κατ' εφαρμογή του ν.3156/2003, καθώς και εταιρικών ομολόγων που έχουν εκδοθεί από εταιρείες με έδρα σε χώρες της Ε.Ε και του ΕΟΧ/ΕΖΕΣ, όπως έχει διευκρινισθεί με την ΠΟΛ.1032/26.1.2015 εγκύκλιό μας.
δ) Στον κωδικό 466 αναγράφεται η υπεραξία που προκύπτει από εκποίηση μεριδίων ΟΣΕΚΑ (ημεδαπών, Ε.Ε., ΕΟΧ/ΕΖΕΣ), όπως έχει διευκρινισθεί με την ΠΟΛ.1032/26.1.2015 εγκύκλιό μας, καθώς και τα διανεμόμενα κέρδη από μερίδια ΟΣΕΚΑ (ημεδαπών, Ε.Ε., ΕΟΧ/ΕΖΕΣ) με βάση τα αναφερόμενα στην ΠΟΛ.1042/26.1.2015 εγκύκλιό μας.
Για τα ως άνω ποσά, σε περίπτωση διανομής τους από τους δικαιούχους, δεν οφείλεται φόρος νομικού προσώπου, κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παρ.1 του άρθρου 47 του ν. 4172/2013, καθόσον κατισχύουν οι ειδικότερες διατάξεις της παρ.5 του άρθρου 103 του ν.4099/2012, από τις οποίες προκύπτει ότι οι μεριδιούχοι ή μέτοχοι, κατά περίπτωση, των ΟΣΕΚΑ απαλλάσσονται από κάθε φόρο, δεδομένου ότι με την καταβολή του φόρου στο επίπεδο του ΟΣΕΚΑ (ειδικός φόρος επί του ενεργητικού του), εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των ΟΣΕΚΑ και των μεριδιούχων ή μετόχων του.
Επισημαίνεται, ότι η τυχόν ζημία από εκποίηση μεριδίων ΟΣΕΚΑ, θα πρέπει να καταχωρηθεί στην κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης ως μη εκπιπτόμενη δαπάνη.
ε) Στον κωδικό 467 αναγράφεται το ποσό των τόκων που προκύπτουν από ομόλογα που εκδόθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), κατ' εφαρμογή του προγράμματος συμμετοχής στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, οι οποίοι απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.5 του άρθρου 47 του ν.4172/2013.
στ) Στον κωδικό 463 αναγράφεται η υπεραξία που προέκυψε από την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων με βάση τις διατάξεις των άρθρων 52 - 54 του ν. 4172/2013 και η οποία για φορολογικούς σκοπούς δεν αναγνωρίζεται.
ζ) Ο κωδικός 459 συμπληρώνεται από τις επιχειρήσεις που αποκτούν κέρδη από τη διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 58 του ν.4172/2013.
η) Στον κωδικό 468 αναγράφονται τα απαλλασσόμενα έσοδα των φορέων γενικής κυβέρνησης που είναι κεφαλαιουχικές εταιρείες και στις οποίες συμμετέχει το κράτος ή νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με ποσοστό 100%, προκειμένου τα υπόψη νομικά πρόσωπα να φορολογηθούν για το εισόδημά τους από κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου κατ' εφαρμογή των διατάξεων της περ. α' του άρθρου 46 του ν.4172/2013. Ταυτόχρονα, όμως θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρωθεί και ο κωδικός 2017 της «Κατάστασης Φορολογικής Αναμόρφωσης» με βάση τις αντίστοιχες δαπάνες που αφορούν στα απαλλασσόμενα έσοδα, προκειμένου να υπαχθεί τελικά σε φορολόγηση, κατά την εκκαθάριση της δήλωσης, το οριζόμενο από το νόμο αντίστοιχο εισόδημα (κεφάλαιο και υπεραξία κεφαλαίου).
θ) Στον κωδικό 469 αναγράφονται τα έσοδα των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που απαλλάσσονται της φορολογίας κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 46 του ν.4172/2013 (π.χ. Τράπεζα Ελλάδος). Ταυτόχρονα, όμως θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρωθεί και ο κωδικός 2019 της «Κατάστασης Φορολογικής Αναμόρφωσης» με βάση τις αντίστοιχες δαπάνες των υπόψη προσώπων και οντοτήτων προκειμένου να είναι εφικτή η εκκαθάριση των εισοδημάτων των υπόψη νομικών προσώπων στη δήλωση φορολογίας εισοδήματός τους.
ι) Στον κωδικό 559 αναγράφονται τα κέρδη (έσοδα) των ναυτιλιακών επιχειρήσεων η φορολόγηση των οποίων διέπεται από τις διατάξεις του ν.27/1975, κατ' εφαρμογή των διατάξεων των παρ.14 και 15 του άρθρου 72 του ν.4172/2013. Ταυτόχρονα, όμως θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρωθεί και ο κωδικός 2018 της «Κατάστασης Φορολογικής Αναμόρφωσης» με βάση τις αντίστοιχες δαπάνες που αφορούν τα απαλλασσόμενα έσοδα για λόγους εκκαθάρισης της δήλωσης.
Επισημαίνεται, ότι τα ανωτέρω εφαρμόζονται στην περίπτωση που οι ως άνω επιχειρήσεις έχουν εισόδημα και από άλλες πηγές, καθόσον όπως έχει γίνει δεκτό από τη Διοίκηση δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τα γραφεία ή υποκαταστήματα αλλοδαπών ναυτιλιακών επιχειρήσεων που εγκαθίστανται στην Ελλάδα με βάση τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν.27/1975, για το απαλλασσόμενο κατά τις διατάξεις αυτές εισόδημα (ΠΟΛ.1060/19.3.2015 εγκύκλιος).
ια) Στον κωδικό 462 αναγράφεται το αχρησιμοποίητο ποσό των προβλέψεων το οποίο επιβαρύνει τα αποτελέσματα του τρέχοντος φορολογικού έτους το οποίο όμως έχει ήδη φορολογηθεί τα προηγούμενα έτη (λόγω αναμόρφωσης).
ιβ) Ο κωδικός 752 συμπληρώνεται από τις επιχειρήσεις για τις οποίες η χρεωστική διαφορά που προκύπτει σε βάρος τους από την ανταλλαγή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ή εταιρικών ομολόγων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, κατ' εφαρμογή του προγράμματος συμμετοχής στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, εκπίπτει ισόποσα σε τριάντα (30) ισόποσες ετήσιες δόσεις, αρχής γενομένης από τη χρήση μέσα στην οποία πραγματοποιείται η ανταλλαγή των τίτλων και ανεξάρτητα από το χρόνο διακράτησης των ομολόγων. Επίσης, από τις ίδιες επιχειρήσεις συμπληρώνονται οι κωδικοί 746, 747, 753 και 748, προκειμένου να δηλώσουν το συνολικό ποσό της χρεωστικής διαφοράς, το συνολικό ποσό της χρεωστικής διαφοράς που αποσβέσθηκε στις προηγούμενες χρήσεις, το ποσό απόσβεσης της χρεωστικής διαφοράς του τρέχοντος φορολογικού έτους και το υπολειπόμενο ποσό της χρεωστικής διαφοράς προς απόσβεση, αντίστοιχα.
ιγ) Στον κωδικό 550 αναγράφεται το ποσό των αποσβέσεων των αδειών Φ.Δ.Χ που εκπίπτει με βάση τις διατάξεις του ν.3888/2010 και με βάση τις διευκρινίσεις που έχουν δοθεί με την ΠΟΛ.1106/11.5.2011 εγκύκλιό μας.
Επισημαίνεται, ότι οι ως άνω κωδικοί συμπληρώνονται χωρίς να ελέγχεται η επάρκεια κερδών με βάση το ποσό του κωδικού 016. Σε περίπτωση που μετά την αφαίρεση των ως άνω κωδικών από τον κωδικό 024 προκύψει ζημία, η ζημία αυτή αναγνωρίζεται φορολογικά. Τα ίδια ισχύουν και στην περίπτωση που προσαυξάνονται οι ζημίες του κωδικού 224 λόγω της αφαίρεσης των πιο πάνω κωδικών.
7. Στους κωδικούς 379, 380 και 381 καταχωρούνται τα διανεμόμενα κέρδη του τρέχοντος φορολογικού έτους, όπως περιγράφονται στους αντίστοιχους κωδικούς.
Ειδικότερα:
α) Στον κωδικό 379 αναγράφονται τα διανεμόμενα κέρδη του τρέχοντος φορολογικού έτους που προκύπτουν από επιχειρηματική δραστηριότητα του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας, δηλαδή κέρδη που έχουν προκύψει από αντίστοιχα έσοδα που υπάγονται σε φορολόγηση με τις διατάξεις του ν.4172/2013
β) Στον κωδικό 380 αναγράφονται τα διανεμόμενα κέρδη του τρέχοντος φορολογικού έτους που προκύπτουν από έσοδα για τα οποία δεν έχει καταβληθεί φόρος εισοδήματος, δηλαδή κέρδη που έχουν προκύψει από αντίστοιχα έσοδα που δεν υπάγονται σε φορολόγηση με βάση διατάξεις του ν. 4172/2013 (π.χ. τόκοι που προκύπτουν από ομόλογα που εκδίδονται από Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παρ.3 του άρθρου 37 του ν.4172/2013) ή ειδικότερες διατάξεις νόμων (π.χ. υπεραξία από μεταβίβαση εταιρικών ομολόγων σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3156/2013, υπεραξία από εκποίηση μεριδίων ΟΣΕΚΑ σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4099/2012) καθώς επίσης και διανεμόμενα κέρδη νομικών προσώπων που προκύπτουν βάσει Δ.Λ.Π., κατά το μέρος που υπερβαίνουν τα φορολογητέα κέρδη.
γ) Στον κωδικό 381 αναγράφονται τα διανεμόμενα κέρδη του τρέχοντος φορολογικού έτους των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης για τα οποία δεν έχει καταβληθεί φόρος εισοδήματος, δηλαδή τα κέρδη που έχουν προκύψει από έσοδα πέραν αυτών που αφορούν στα έσοδα από κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.
Επισημαίνεται, ότι και οι τρεις κωδικοί δεν επηρεάζουν την εκκαθάριση φόρου, αλλά σε κάθε περίπτωση η συμπλήρωσή τους είναι υποχρεωτική από τους υπόχρεους εφόσον υφίστανται αντίστοιχα ποσά.
8. Στον κωδικό 382 καταχωρείται το ποσό των διανεμηθέντων κερδών του τρέχοντος φορολογικού έτους για τα οποία δεν έχει καταβληθεί φόρος εισοδήματος, δηλαδή τα ποσά που έχουν αναγραφεί στους κωδικούς 380 και 381 και περαιτέρω, στον κωδικό 383 το ίδιο ποσό ανάγεται σε μικτό με την προσθήκη του αναλογούντος φόρου εισοδήματος.
9. Στον κωδικό 384 καταχωρείται το ποσό των διανεμηθέντων κερδών που αφορά εισπραττόμενα μερίσματα που απαλλάσσονται της φορολογίας με βάση τις διατάξεις του άρθρου 48 του ν.4172/2013. Επίσης, στον πιο πάνω κωδικό καταχωρείται και το ποσό των διανεμηθέντων κερδών που αφορά στην υπεραξία από αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτου (κωδικός 458), καθώς και το ποσό του κωδικού 466. Τα ποσά που αναγράφονται στον κωδικό αυτό δεν προστίθενται στα κέρδη της επιχείρησης συναθροιζόμενα με τα λοιπά κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, καθόσον δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 47 του ν. 4172/2013.
10. Στον κωδικό 385 καταχωρείται το ποσό των διανεμηθέντων ή κεφαλαιοποιηθέντων αποθεματικών που δεν έχουν υπαχθεί στην αυτοτελή φορολόγηση της παρ. 12 του άρθρου 72 του ν. 4172/2013, καθώς επίσης και το ποσό των διανεμηθέντων ή κεφαλαιοποιηθέντων αποθεματικών που σχηματίζονται με βάση τις διατάξεις του ν.4172/2013 και απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος και τα οποία φορολογούνται κατά έτος διανομής τους, κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 47 του ιδίου νόμου και περαιτέρω στον κωδικό 386 το ίδιο ποσό ανάγεται σε μικτό ποσό με την προσθήκη του αναλογούντος φόρου εισοδήματος.
Τα ως άνω ποσά διανεμηθέντων ή κεφαλαιοποιηθέντων κερδών (πλην του κωδικού 384), θεωρούνται φορολογικά κέρδη του φορολογικού έτους εντός του οποίου γίνεται η διανομή ή κεφαλαιοποίηση και φορολογούνται, συναθροιζόμενα με τα λοιπά αποτελέσματα (κέρδη ή ζημίες) από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Επισημαίνεται, ότι αναφορικά με τη φύση των ποσών που καταχωρούνται στους ανωτέρω κωδικούς έχουν δοθεί αναλυτικές οδηγίες και διευκρινίσεις στην ΠΟΛ.1059/2015 εγκύκλιό μας.
11. Στους κωδικούς 046, 045, 041 και 099 καταχωρούνται ποσά κινήτρων, είτε βάσει αναπτυξιακών νόμων, είτε βάσει ειδικών διατάξεων νόμων προκειμένου τα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες να τύχουν των ευεργετημάτων των σχετικών διατάξεων.
Προϋπόθεση καταχώρησης ποσών στους ως άνω κωδικούς είναι να εμφανίζονται αντίστοιχα ποσά στον κωδικό 016 «Φορολογικά κέρδη χρήσης».
Σε περίπτωση που μετά την αφαίρεση των ως άνω κωδικών από τον κωδικό 040 προκύψει ζημία, η ζημία αυτή δεν αναγνωρίζεται φορολογικά. Τα ίδια ισχύουν και στην περίπτωση που προσαυξάνονται οι ζημίες του κωδικού 400 λόγω της αφαίρεσης των πιο πάνω κωδικών.
12. Ο κωδικός 060 συμπληρώνεται από τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες τα οποία έχουν πραγματοποιήσει δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας προκειμένου, πέραν της έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδά τους, να αφαιρούν (εξωλογιστικά) και ποσοστό των δαπανών αυτών από τα καθαρά κέρδη τους.
13. Ο κωδικός 076 συμπληρώνεται από τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που πραγματοποιούν επένδυση στην παραγωγή κινηματογραφικού έργου προκειμένου να αφαιρείται (εξωλογιστικά) από τα καθαρά τους κέρδη το ποσό που επένδυσαν, κατ' εφαρμογή των διατάξεων των παρ. 9-12 του άρθρου 73 του ν.3842/2010.
14. Ο κωδικός 071 συμπληρώνεται από τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες προκειμένου να αφαιρείται (εξωλογιστικά) από τα καθαρά τους κέρδη το ποσό των 1.500 ευρώ, για κάθε άτομο που απασχολούν μέσα στο φορολογικό έτος με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
Από τα ποσά που καταχωρούνται στους κωδικούς 060, 076 και 071 μόνο το ποσό του κωδικού 060, συναθροιζόμενο με τα αποτελέσματα (κέρδη ή ζημίες) από επιχειρηματική δραστηριότητα του ίδιου φορολογικού έτους δημιουργεί αναγνωρίσιμη φορολογικά ζημία.
15. Στον κωδικό 900 καταχωρούνται τα φορολογητέα κέρδη που προκύπτουν από επιχειρηματική δραστηριότητα που ασκείται σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους, προκειμένου να φορολογηθούν με μειωμένο συντελεστή κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 58 του ν.4172/2013.
16. Ο κωδικός 100 συμπληρώνεται από τις οικοδομικές επιχειρήσεις, προκειμένου να προσδιορισθούν τα κέρδη τους τεκμαρτά, για τα ακίνητα των οποίων η άδεια κατασκευής έχει εκδοθεί πριν από την 1.1.2006 και τα οποία πωλήθηκαν πριν την αποπεράτωσή τους (από πρώην νομικά πρόσωπα του άρθρου 101 του ν.2238/1994) ή πωλήθηκαν ανεξάρτητα της αποπεράτωσης ή μη (από πρώην νομικά πρόσωπα της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν.2238/1994) μέσα στο φορολογικό έτος 2014, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 72 του ν. 4172/2013 (σχετ. ΠΟΛ. 1060/2015 εγκύκλιος). Το ποσό του κωδικού αυτού συναθροίζεται μόνο με αντίστοιχα κέρδη του κωδικού 048 και όχι με τυχόν ζημίες του κωδικού 448, για τις οικοδομικές επιχειρήσεις που έχουν και άλλα κέρδη πλην αυτών που προσδιορίζονται τεκμαρτά, όπως αναφέρεται και στην παράγραφο 11 του Κεφαλαίου III της παρούσας «Εκκαθάριση Φόρου».
Ειδικά, για τις οικοδομικές επιχειρήσεις νομικά πρόσωπα της παρ.4 του άρθρου 2 του ν.2238/1994 (ΟΕ, ΕΕ κ.λπ.) στα οποία δεν συμμετέχει ΑΕ, ΕΠΕ και λοιπά νομικά πρόσωπα της παρ.1 του άρθρου 101 του ν.2238/1994, όπου μέχρι 31.12.2013 ίσχυαν οι διατάξεις του άρθρου 34 του ν.2238/1994, επισημαίνονται τα εξής:
Με τη μεταβατική διάταξη της παρ. 23 του άρθρου 72 του ν.4172/2013 ορίζεται ότι, οι διατάξεις του Κώδικα για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα των οικοδομικών επιχειρήσεων εφαρμόζονται για ακίνητα για τα οποία η άδεια κατασκευής έχει εκδοθεί από την 1.1.2006 και μετά. Δηλαδή, για πωλήσεις οικοδομών από 1.1.2014 και μετά οι επιχειρήσεις ανέγερσης και πώλησης οικοδομών, εξάγουν λογιστικό αποτέλεσμα όταν η οικοδομική άδεια έχει εκδοθεί από 1.1.2006 και μετά, ενώ για πωληθέντα ακίνητα με ημερομηνία έκδοσης της άδειας πριν την 1.1.2006 εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 34 του ν.2238/1994.
Ειδικότερα:
α) Για πωλήσεις ακινήτων από 1.1.2014 και μετά, των οποίων η άδεια οικοδομής εκδόθηκε από 1.1.2006 και μετά, και η ανέγερση των οποίων έχει ήδη ολοκληρωθεί σε προηγούμενα έτη, για να εξαχθεί ορθό λογιστικό αποτέλεσμα, λαμβάνονται υπόψη οι καταχωρηθείσες δαπάνες που αφορούν τα πωληθέντα ακίνητα, έστω και αν αυτές πραγματοποιήθηκαν και καταχωρήθηκαν σε προηγούμενο φορολογικό έτος, δηλαδή στο έτος ή στα έτη κατασκευής.
Επισημαίνεται, ότι οι οικοδομικές επιχειρήσεις που ανεγείρουν οικοδομές προς πώληση όταν μετά την ανέγερση τους, επακολουθήσει εκμετάλλευση της οικοδομής με οποιοδήποτε τρόπο, όπως εκμίσθωση, ιδιοχρησιμοποίηση κλπ., τότε τα εν λόγω ακίνητα αποκτούν την ιδιότητα του ενσώματου πάγιου στοιχείου της επιχείρησης, σε αντιδιαστολή με τα εμπορεύσιμα στοιχεία αυτής, οπότε κατά την πώληση αυτών η επιχείρηση αποκτά εισόδημα που προσδιορίζεται σε κάθε περίπτωση λογιστικά και φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα του χρόνου έκδοσης της οικοδομικής άδειας.
β) Για οικοδομικές επιχειρήσεις και για τα πωληθέντα ακίνητα των οποίων η οικοδομική άδεια έχει εκδοθεί πριν την 1.1.2006, ανεξάρτητα εάν αυτή στη συνέχεια αναθεωρήθηκε για οποιονδήποτε λόγο, το κέρδος από την πώλησή τους θα υπολογιστεί με τις προϊσχύουσες διατάξεις του άρθρου 34 του ν.2238/1994, δηλαδή με συντελεστή 20% επί των πωλήσεων. Η ρύθμιση αυτή έχει εφαρμογή για οικοδομές με άδεια πριν την 1.1.2006, ανεξάρτητα του εύρους της παλαιότητας της οικοδομής, υπό την προϋπόθεση το ακίνητο να μην αποτελεί πάγιο στοιχείο της επιχείρησης (προηγούμενη παράγραφος του παρόντος).
γ) Τέλος, για οικοδομές που σύμφωνα με την παράγραφο 2 της 1024543/ 1717/389/Α0014/ΠΟΛ. 1038/9.3.2006 Απόφασης, εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 6 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2000), εφόσον είχαν καταθέσει πλήρη φάκελο στην πολεοδομία για την έκδοση ή την αναθεώρηση της άδειας και είχε υπογραφεί προσύμφωνο και εργολαβικό συμβόλαιο κατασκευής μέχρι την 25.11.2005, γίνεται δεκτό ότι, έστω και αν η άδεια οικοδομής εκδόθηκε μετά την 1.1.2006 φορολογούνται με τον τεκμαρτό προσδιορισμό του άρθρου 34 του ν.2238/1994, καθόσον για τις οικοδομές αυτές δεν υπήρχε υποχρέωση προσδιορισμού του κόστους ανέγερσης κατά οικοδομή και δεν υπάρχει δυνατότητα συλλογής των στοιχείων κόστους (δαπάνες ανέγερσης για κάθε οικοδομή).
17. Στους κωδικούς 049, 050 και 051 υπολογίζεται η προκαταβολή του τρέχοντος φορολογικού έτους.
18. Ο κωδικός 610 συμπληρώνεται από τις επιχειρήσεις που αποκτούν εισόδημα για το οποίο καταβλήθηκε φόρος στην αλλοδαπή, ο οποίος δηλώνεται στον κωδικό 620.
19. Οι κωδικοί 576, 577 και 578 συμπληρώνονται από τις επιχειρήσεις, προκειμένου να δηλώσουν το συνολικό ποσό της εγκριθείσας συνολικής απαλλαγής από την καταβολή φόρου βάσει του αναπτυξιακού νομού ν.3908/2011, το ποσό απαλλαγής από την καταβολή φόρου του τρέχοντος φορολογικού έτους και το υπολειπόμενο ποσό της απαλλαγής καταβολής φόρου, αντίστοιχα.
20. Ο πίνακας 1 εμφανίζεται προσυμπληρωμένος με τα μέλη του νομικού προσώπου της περιπτ. β' του άρθρου 45 του ν.4172/2013 που συμμετέχουν κατά τη λήξη του φορολογικού έτους. Για όσες επιχειρήσεις τηρούν απλογραφικά βιβλία υπολογίζεται η κατανομή των κερδών στους εταίρους/μέλη.
21. Ο πίνακας 2 συμπληρώνεται υποχρεωτικά από τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της περ. γ' του άρθρου 45 του ν.4172/2013, καθώς και από τους Φορείς Γενικής Κυβέρνησης που αποτελούν τέτοια πρόσωπα.
Ειδικότερα, στον πίνακα 2Α αναγράφεται το συνολικό εισόδημα από ακίνητη περιουσία όπως μεταφέρεται από τον κωδικό 198 του πίνακα 3Α4, από το οποίο εκπίπτουν οι αντίστοιχες δαπάνες που αφορούν τα ακίνητα (75% ή 100%) κατά περίπτωση, με βάση τις διευκρινίσεις που έχουν δοθεί στην ΠΟΛ. 1060/2015 εγκύκλιό μας, καθώς και η αντίστοιχη τεκμαρτή δαπάνη ιδιοχρησιμοποίησης στο σύνολό της.
Στον πίνακα 2Β αναγράφονται τα λοιπά έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποτελούν αντικείμενο φόρου (πλην του εισοδήματος από ακίνητη περιουσία), όπως και οι συνολικές αντίστοιχες δαπάνες προκειμένου να προσδιοριστεί το καθαρό εισόδημα του σχετικού πίνακα. Το εισόδημα αυτό συναθροιζόμενο με το αντίστοιχο εισόδημα του πίνακα 2Α καθώς και με την τυχόν ζημία από επιχειρηματική δραστηριότητα παρελθουσών χρήσεων, θα διαμορφώσει το φορολογητέο εισόδημα στον πίνακα 2Γ.
Ειδικά, οι Φορείς Γενικής Κυβέρνησης που είναι είτε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, είτε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου δεν θα συμπληρώνουν το πεδίο που αφορά στο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, καθόσον τα υπόψη νομικά πρόσωπα φορολογούνται μόνο για εισόδημα από κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.
Τέλος, στον πίνακα 2Δ έχει ενσωματωθεί η κατάσταση Εσόδων-Εξόδων, προκειμένου να αναγράφονται τα συνολικά έσοδα και έξοδα των υπόψη νομικών προσώπων για πληροφοριακούς λόγους.
22. Στους πίνακες 3Α και 3Β αναγράφονται το εισόδημα από κεφάλαιο (Μερίσματα, Τόκοι, Δικαιώματα, Ακίνητη Περιουσία) και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου αντίστοιχα, με βάση την επιμέρους ανάλυση των αντίστοιχων υποπινάκων.

ΙΙΙ. ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΦΟΡΟΥ

1. Στους κωδικούς 004 και 523 υπολογίζεται ο φόρος που αναλογεί στα φορολογητέα κέρδη, όπως προκύπτουν από τον κωδικό 001.
Στον κωδικό 004, υπολογίζεται ο φόρος για το ποσό των κερδών που φορολογείται με συντελεστή 26% (για τους τηρούντες διπλογραφικά βιβλία ή κέρδη ^ 50.000 για τους τηρούντες απλογραφικά βιβλία), καθώς επίσης και το ποσό των κερδών που αποκτούν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών το οποίο φορολογείται με συντελεστή 13% (σχετ.ΠΟΛ.1059/2015).
Στον κωδικό 523 υπολογίζεται το ποσό του φόρου για κέρδη > 50.000 τα οποία φορολογούνται με συντελεστή 33% (για τους τηρούντες απλογραφικά βιβλία).
2. Οι κωδικοί 579 και 575 συμπληρώνονται από τις επιχειρήσεις που έχουν κάνει χρήση των εν λόγω κινήτρων προκειμένου να αφαιρεθεί το ποσό της απαλλαγής από την καταβολή φόρου κατά το τρέχον φορολογικό έτος λόγω πραγματοποίησης παραγωγικών επενδύσεων, στα πλαίσια των διατάξεων του ν.3908/2011 (φορολογική απαλλαγή ν.3908/2011), καθώς και το διπλάσιο ποσό του μισθώματος που καταβάλλεται για τη χρήση ακινήτου στην περιοχή Γεράνι - Μεταξουργείο, με βάση τις διατάξεις της παρ. Β2 των άρθρων 43 και 44 του ν. 4030/2011 (φορολογικά κίνητρα αποκατάστασης κτιρίων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας), αντίστοιχα.
3. Στον κωδικό 009 αναγράφεται το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε τόσο σε εισοδήματα του τρέχοντος φορολογικού έτους, όσο και σε εισοδήματα προηγούμενων φορολογικών ετών (αποθεματικά κατ' ειδικό τρόπο) σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής τους.
4. Στον κωδικό 008 αναγράφεται το ποσό του φόρου που προκαταβλήθηκε από το νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα το προηγούμενο φορολογικό έτος, το οποίο άλλωστε εμφανίζεται στον αντίστοιχο κωδικό από το σύστημα TAXIS.
5. Στον κωδικό 052 αναγράφεται το ποσό του φόρου που καταβλήθηκε για τα μερίσματα που εισπράττει ημεδαπή μητρική εταιρεία από ημεδαπή θυγατρική της, όταν δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 48 του ν. 4172/2013, δηλαδή τα ποσά των φόρων Ν.Π. που εμφανίζονται στους πίνακες 3Α1α και 3Α1δ.
6. Στον κωδικό 111 αναγράφεται ο φόρος που έχει ήδη καταβληθεί με βάση τις προηγούμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ο οποίος αντιστοιχεί στα τεκμαρτά κέρδη της οικοδομής της οποίας ολοκληρώθηκε η ανέγερση, ανεξάρτητα από το αν η οικοδομική άδεια εκδόθηκε πριν ή μετά την 1.1.2006.
Ειδικά, τα πρώην νομικά πρόσωπα της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν.2238/1994, συμψηφίζουν φόρο που προέρχεται μόνο από πωλήσεις ημιτελών οικοδομών που πραγματοποιήθηκαν μέχρι 31.12.2013, η κατασκευή των οικοδομών αυτών ολοκληρώθηκε το φορολογικό έτος 2014 και των οποίων η οικοδομική άδεια εκδόθηκε μετά την 1.1.2006.
7. Στον κωδικό 600 αναγράφεται το ποσό του φόρου που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή.
Επισημαίνεται, ότι αναλυτικές οδηγίες - διευκρινίσεις για την καταχώρηση των κωδικών 009, 008, 052, 111 και 600 έχουν δοθεί στην ΠΟΛ.1060/2015 εγκύκλιό μας.
8. Ο κωδικός 751 συμπληρώνεται από τις τραπεζικές επιχειρήσεις και αναγράφεται το μέρος του πιστωτικού υπολοίπου προηγούμενων χρήσεων (οικονομικών ετών 2011, 2012, 2013 και 2014) που συμψηφίζεται με το φόρο εισοδήματος του φορολογικού έτους 2014, κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 6 του άρθρου 3 του ν.4046/2012. Περαιτέρω, στον κωδικό 749 αναγράφεται το μέρος του πιστωτικού υπολοίπου που προκύπτει στο φορολογικό έτος 2014 και μεταφέρεται για συμψηφισμό με το φόρο εισοδήματος των πέντε (5) επόμενων φορολογικών ετών, προκειμένου να διαχωριστεί από το πιστωτικό υπόλοιπο προς επιστροφή (κωδικός 750).
9. Ο κωδικός 911 αφορά τους υπόχρεους καταβολής του τέλους επιτηδεύματος του ν.3986/2011, υπολογίζεται από το σύστημα και είναι προεκτυπωμένος στη φόρμα της δήλωσης, καθόσον συμβεβαιώνεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
10. Ο κωδικός 649 συμπληρώνεται από τις επιχειρήσεις, οι οποίες δηλώνουν αν υπόκεινται σε έλεγχο υποχρεωτικό από νόμιμο ελεγκτή ή ελεγκτικό γραφείο.
11. Στον κωδικό 003 μεταφέρεται το ποσό του κωδικού 448 και στον κωδικό 001 μεταφέρεται το ποσό του κωδικού 048 και τυχόν ποσό που υφίσταται στον κωδικό 100. Επισημαίνεται, ότι στην περίπτωση που υπάρχει μεταφερόμενη ζημία στον κωδικό 448 και ταυτόχρονα είναι συμπληρωμένο ποσό στον κωδικό 100, τότε στον 001 μεταφέρεται το ποσό του κωδικού 100 και στον κωδικό 003 το ποσό του κωδικού 448.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Φορολογικές δηλώσεις 2015: Ολη η εγκύκλιος για τις επιχειρήσεις"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news