facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Συνεχίζονται οι πιέσεις των δανειστών για εργασιακό, ασφαλιστικά & ΦΠΑ

Για πιέσεις των δανειστών που συνεχίζονται στα σημεία αγκάθια όπως το εργασιακό, τα ασφαλιστικά, τον ενιαίο ΦΠΑ, κάνει λόγο το Μαξίμου, ενώ στο προσκήνιο μπαίνει και πάλι το θέμα του δημοσιονομικού κενού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Πέμπτη και μετά, τα τεχνικά κλιμάκια σκλήρυναν και πάλι την στάση τους.

Ειδικά για τον ΦΠΑ, η Αθήνα συζητά για ενιαίο συντελεστή στο 15% - 16% ενώ οι δανειστές επιμένουν για 18%.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει μάχη της κυβέρνησης με τους δανειστές, προκειμένου να εξαιρεθούν από τον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού με αξιωματούχους και Ευρωπαίους ηγέτες, επαφές που θα ενταθούν το Σαββατοκύριακο.

Από την ελληνική πλευρά υπάρχει αισιοδοξία αλλά και ανησυχία, λόγω της σκληρότερης στάσης που υιοθετούν οι δανειστές.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζονται οι πιέσεις των δανειστών για εργασιακό, ασφαλιστικά & ΦΠΑ "

Μοσκοβισί: Δεν προχωρούν γρήγορα οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις

Η μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας δεν προχωρά ούτε τόσο γρήγορα ούτε αρκετά μακριά, είπε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe1 ο Μοσκοβισί είπε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί πρόοδος στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας.

«Πρόοδος θα ήταν η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει να υιοθετήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν ισχυρότερη την ελληνική οικονομία», εξήγησε. «Μέχρι τώρα, τα πράγματα δεν πηγαίνουν αρκετά γρήγορα, ούτε αρκετά μακριά. Όλοι αρχίζουν να το συνειδητοποιούν αυτό τώρα, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, ότι πρέπει να κινηθούμε γρήγορα», πρόσθεσε.

Ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη. «Η Ελλάδα το χρειάζεται, η Ελλάδα το θέλει και εμείς το θέλουμε επίσης», κατέληξε.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Δεν προχωρούν γρήγορα οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις"

«Μαύρη τρύπα» 1 δισ. ευρώ βλέπουν οι δανειστές

Σκληρές απαιτήσεις εξακολουθούν προβάλλουν στο παρά πέντε οι δανειστές για να πουν το "ναι" στη συμφωνία με την Αθήνα.

Το απόγευμα της Παρασκευής υπήρξε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των κ. Δραγασάκη, Τσακαλώτου και Σταθάκη, την ίδια ώρα που συνεδρίαζε μέσω τηλεδιάσκεψης και η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σημεία στα οποία υπάρχει ακόμη απόσταση που εμποδίζει τη συμφωνία αφορούν:

-Στο δημοσιονομικό κενό (Οι δανειστές μιλούν για "μαύρη τρύπα" περίπου 1 δισ. ευρώ)
-Στον ΦΠΑ και το ύψος των συντελεστών
-Στα εργασιακά και το ασφαλιστικό

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Μαύρη τρύπα» 1 δισ. ευρώ βλέπουν οι δανειστές"

Βερολίνο: Η Αθήνα έχει προτάσεις, αλλά πρέπει να τις εφαρμόσει

Την εκτίμηση ότι οι βοήθησαν οι αλλαγές στην διαπραγματευτική ομάδα έκανε Γερμανός αξιωματούχος με άριστη γνώση των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών.

«Η ατμόσφαιρα έχει αλλάξει», πρόσθεσε ο ίδιος υπογραμμίζοντας όμως ότι «αν δεν δούμε τις προτάσεις της Ελλάδας να υπογράφονται και να εφαρμόζονται παραμένουμε επιφυλακτικοί».

«Ουσιαστικά γίνεται τώρα αυτό που έπρεπε να είχε γίνει από το Φεβρουάριο. Γι αυτό πάμε και με συγκρατημένες προσδοκίες στο Eurogroup. Ίσως όμως να είμαστε εμείς οι απαισιόδοξοι και τελικά η Ελλάδα να κάνει τη μεγάλη έκπληξη. Θα το δούμε τη Δευτέρα», προσθέτει η ίδια πηγή, σύμφωνα με ανταποκριτή του Mega.

Διαβάστε Περισσότερα » "Βερολίνο: Η Αθήνα έχει προτάσεις, αλλά πρέπει να τις εφαρμόσει"

Κυβέρνηση: Περιμένουμε θετικό σήμα στο Eurogroup - Ευρωπαίοι: Μας χωρίζει απόσταση για συμφωνία

Μια συνολική αποτίμηση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης, των σημείων σύγκλισης των ελληνικών αρχών με τους εκπροσώπους των θεσμών και κυρίως των σημείων όπου υπάρχουν διαφορές, έγινε κατά την διάρκεια της απογευματινής συνόδου του Euroworking Group. Η Ελλάδα περιμένει ένα θετικό σήμα αναγνώρισης της προόδου από το Eurogroup της Δευτέρας, σημείωναν κυβερνητικές πηγές, μετά την ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως ανέφεραν οι κοινοτικές πηγές στο Αθηναϊκό πρακτορείο, οι εκπρόσωποι των θεσμών ενημέρωσαν τους εμπειρογνώμονες των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχει ακόμα σημαντική απόσταση που πρέπει να καλυφθεί, έτσι ώστε να είναι ορατή μια συμφωνία. Η εν λόγω πηγή σημείωσε πως το Brussels Group αναμένεται να συγκληθεί στο εγγύς μέλλον. Οι συνομιλίες στην ομάδα διαπραγμάτευσης των Βρυξελλών είναι πιθανό να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Την ίδια ώρα, πολύωρη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος το πρωί εμφανίστηκε στη Βουλή αισιόδοξος για την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και προέβλεψε το κλείσιμο της συμφωνίας, σύντομα.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι περιμένουν στο Eurogroup της Δευτέρας ένα θετικό σήμα αναγνώρισης της προόδου και υπενθυμίζουν το ζήτημα της ρευστότητας. Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να υπάρξει χαλάρωση από την ΕΚΤ σχετικά με τους κανόνες δανεισμού. Επισημαίνουν ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και πως, αντίθετα, από τον περασμένο Αύγουστο δεν έχει λάβει ρευστότητα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι υπάρχει μια αισιοδοξία από την κυβέρνηση αλλά και μια ανησυχία για το ότι πρέπει να υπάρξει συναίσθηση και συνευθύνη από τους θεσμούς και την Ευρώπη.

Ως προς αυτό παραπέμπουν στις σχετικές αναφορές που έκανε ο πρωθυπουργός το πρωί στη Βουλή κατά την «Ώρα του Πρωθυπουργού», όπως, μεταξύ άλλων, ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης και ότι πολιτική βούληση είναι και τώρα το αν η Ευρώπη θα ανεχθεί, όχι μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά την Δημοκρατία στην χώρα που τη γεννήθηκε και ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει λιγότερη δημοκρατία.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αναμένεται ο πρωθυπουργός να συνεχίσει και τις επόμενες μέρες τις επαφές που ήδη έχει με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Στη σύσκεψη στο Μαξίμου συμμετείχε ο αντιπρόεδρος της κυβένησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και συντονιστής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Παράλληλα, στη Μαδρίτη, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης είχε συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό του, Λουίς ντε Γκίντος.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ.Βαρουφάκης, συζήτησαν μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από τα βραχυπρόθεσμα ζητήματα σε σχέση με τη ρευστότητα και τη μεσοπρόθεσμη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, έως τη μακροπρόθεσμη διαδικασία, η οποία θα φέρει την Ελλάδα στην ανάπτυξη μέσα από μια διαδικασία ανάκαμψης, επενδύσεων και ουσιαστικής μεταβολής του κλίματος των τελευταίων πέντε ετών της βαθιάς αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης.

Μετά τη συνάντηση, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε επίσης, ότι «ο Λουίς ντε Γκίντος ήταν σαφέστατος, όπως ήμουν και εγώ μαζί του. Είμαστε υπουργοί Οικονομικών δύο χωρών μελών της ευρωζώνης. Δεν συνομιλούσαμε ως πολιτικοί, συνομιλούσαμε ως υπουργοί Οικονομικών που εκπροσωπούν το 100% του λαού και των δύο χωρών. Δύο χώρες και δύο λαοί, οι οποίοι έχουν υποχρέωση απέναντι στην ιστορία τους να διαπραγματευτούν μια καλή θέση της περιφέρειας εντός μιας αναπτυσσόμενης Ευρώπης, που λειτουργεί ως χώρος κοινής ευημερίας για όλους τους λαούς».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβέρνηση: Περιμένουμε θετικό σήμα στο Eurogroup - Ευρωπαίοι: Μας χωρίζει απόσταση για συμφωνία"

Ερντογάν: Ναι στην επαναλειτουργία της Χάλκης αν ανοίξει τζαμί στη Θεσσαλονίκη

«Η Τουρκία είναι υπέρ της άμεσης επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα επιτρέψει τη λειτουργία τουλάχιστον ενός τζαμιού στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με Τούρκο συγγραφέα ο οποίος μετείχε χτες σε σύσκεψη του Τούρκου Προέδρου με ακαδημαϊκούς, σχετικά με το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ο Τούρκος συγγραφέας Μουσταφά Αρμαγάν σε χτεσινή του δήλωση την οποία επανέλαβε σήμερα με γραπτή ανακοίνωση, ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν δείχνει πρόθυμη στο θέμα της λειτουργίας τζαμιού στη Θεσσαλονίκη.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Ναι στην επαναλειτουργία της Χάλκης αν ανοίξει τζαμί στη Θεσσαλονίκη"

Βενιζέλος προς ΣΥΡΙΖΑ: Αγωνίζεστε για ένα πουκάμισο αδειανό...

Με την εκτίμηση-«προειδοποίηση» προς το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα βρεθεί προ πολύ δυσάρεστων εκπλήξεων τις επόμενες μέρες «γιατί δεν ξέρει τα δεδομένα», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση στους χειρισμούς της στην διαπραγμάτευση, αλλά και στον Αλ.Τσίπρα με αιχμή την «Ώρα του Πρωθυπουργού».

«Δεν ξέρετε τα δεδομένα και αγωνίζεστε για ένα πουκάμισο αδειανό, για μια Ελένη...» είπε τονίζοντας πως υπάρχει ένας πανικός εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας, εκτιμώντας ως «αποκαλυπτική» την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου «όταν λέει ότι το βέλτιστο θα είναι μια θετική δήλωση την Δευτέρα».

«Γιατί; Για να μην μεταβάλει επί τα χείρω τους όρους η ΕΚΤ σε σχέση με την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, όχι να αυξήσει τα όρια των εντόκων γραμματίων, για να μην μειώσει την απόδοση των ενέχυρων των τραπεζών και δημιουργηθεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα δυστυχώς», είπε, αιτιολογώντας πως αυτά γίνονται σήμερα διότι η κυβέρνηση δεν έκανε αυτά που έπρεπε τον Φεβρουάριο και δεν συνέχισε στο πλαίσιο που βρήκε.

Σχολιάζοντας την αναφορά του πρωθυπουργού για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε σε επιτακτικό τόνο τα ερωτήματα: Πότε, σε πιο πλαίσιο, για πόσο χρόνο, με ποια χρηματοδότηση, με Μνημόνιο 3, με πόσο πρόσθετο δάνειο, που θα δώσει ποιος και ποιος θα εγκρίνει και για πόσα χρόνια ακόμη εκτός αγορών χωρίς προοπτική ανάκαμψης;

Και -επέμεινε- τι γίνεται με την πραγματική οικονομία με τα δημοσιονομικά δεδομένα; Κατηγόρησε δε τον κ. Τσίπρα πως με την επιχειρηματολογία του υπονόμευσε την ίδια του την χώρα.

Ακόμη είπε πως ο πρωθυπουργός δεν κάνει διαπραγμάτευση με τους έξω, «κάνει διαπραγμάτευση με τους μέσα», και «γι' αυτό η επινόηση του δημοψηφίσματος ως διαφυγή από το εσωκομματικό αδιέξοδο, με εθνικό κόστος».

Ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση «για την επιχείρηση φοροεπιδρομής»,με το σχέδιο «αποδεκατισμού της μεσαίας τάξης» διερωτώμενα «πόσα άλλα και για ποιο σκοπό, για να πάμε πού;».

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος είπε πως τώρα ήρθε η ώρα του κόστους,«όχι μόνο για τον κ. Τσίπρα και τη μικρή ομάδα του Μαξίμου, αλλά για όλα τα μέλη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας», γιατί «κανείς δεν μπορεί να διατηρήσει την πλαστή αντιμνημονιακή παρθενία του».

Τέλος, αναφορικά με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην Παιδεία ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «ιστορικό έγκλημα σε βάρος των προοπτικών ανάπτυξης της χώρας» το να υπονομεύεται η έννοια της Αριστείας στην εκπαίδευση και επέκρινε με σφοδρότητα τις επιλογές των διευθυντών με το βασικό κριτήριο συνδικαλιστικό και τον τρόπο εκλογής των πρυτάνεων και ακόμη έκανε λόγο για «υπονόμευση του δημόσιου πανεπιστημίου».

Απάντηση από τον Αρ.Μπαλτά

«Ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται σε πανικό γιατί φοβάται πως θα πετύχουμε κι αυτό θα καταφανεί αριθμητικά και πολύ συγκεκριμένα», απάντησε ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς, στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αντιστρέφοντας την αναφορά του Ευάγγελου Βενιζέλου «πως επικρατεί πανικός στην κυβέρνηση» ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας και την εκτίμησή του πως «θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων».

Αναλαμβάνοντας την θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου στο βήμα της Ολομέλειας, ο Αριστείδης Μπαλτάς του καταλόγισε πως έκανε αυτό για το οποίο κατηγόρησε τον πρωθυπουργό «διέκοψε την συζήτηση για Παιδεία για να επαναλάβει όσα λέει εδώ και καιρό».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Βενιζέλος προς ΣΥΡΙΖΑ: Αγωνίζεστε για ένα πουκάμισο αδειανό..."

Αισιόδοξος για συμφωνία εμφανίζεται ο Τσακαλώτος

Την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία εξέφρασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο δημοσιογράφο του BBC, Chris Morris στις 7 Μαΐου 2015.

Ο κ. Τσακαλώτος, ανέφερε ότι η κοινή ανακοίνωση δείχνει ότι υπάρχει πρόθεση για να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις, ότι οι εταίροι εργάζονται για να υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα, καθώς και ότι υπάρχει αναγνώριση ότι οι συζητήσεις πηγαίνουν καλύτερα. Σημείωσε ότι με κάποιους συμβιβασμούς δημιουργούνται προοπτικές για ολοκλήρωση των συζητήσεων και ότι ο ίδιος είναι αισιόδοξος.

Αναφερόμενος στα ζητήματα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, σχολίασε ότι «όλοι πρέπει να πιστεύουν στο γράμμα και το πνεύμα της 20ης Φεβρουαρίου. Οι εταίροι μας έχουν πει ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που αφορούν την ελληνική οικονομία και κοινωνία, τα οποία δεν αντιμετώπισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως εκείνα της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής, της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και της διαφθοράς. Σημείωσε, επίσης, ότι ήρθε η στιγμή να δείξουν και εκείνοι ότι έχουν τη βούληση να μας υποστηρίξουν και ότι μπορούμε και εμείς να τους εμπιστευτούμε ως προς την πρόθεσή τους να στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα.

Αυτό το εγχείρημα χρειάζεται την ύπαρξη χώρου και σταθερότητας. Οι δε μεταρρυθμίσεις τις οποίες η κυβέρνηση παρουσιάζει διακρίνονται από συνοχή και συνέχεια: Οτιδήποτε κάνουμε αυτή την στιγμή αποτελεί την βάση για μία καλύτερη Ελλάδα στο μέλλον.

Σε σχετικό ερώτημα που αφορά τους συμβιβασμούς που ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνει η κυβέρνηση για παράδειγμα στα ζητήματα του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών επεσήμανε ότι «εξ αρχής είχαμε τις κόκκινες γραμμές μας και ότι οι εταίροι πρέπει να επιδείξουν την ευελιξία, (την οποία, σημειωτέον, και οι ίδιοι είχαν υποσχεθεί) για θέματα στα οποία πρέπει να υπάρχει μία άλλη λογική, όπως τα εργασιακά που προαναφέρατε. Οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν την αγορά εργασίας, η μεταρρύθμιση που προτείνουμε για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, πηγάζει από μία διαφορετική λογική η οποία σημειωτέον δεν είναι καθόλου άγνωστη στην ευρωπαϊκή οικογένεια των θεσμών. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις ισχύουν σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία και άλλες πολλές. Σε κάθε περίπτωση, είναι ευνόητο, μέρος της συμφωνίας να αποτελεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση φέρνει στο τραπέζι διαφορετικά πράγματα, τα οποία υποστηρίζει και την διαφοροποιούν, ως προς τη λογική της από την προηγούμενη κυβέρνηση, ειδάλλως τι νόημα θα είχε να μην υποστηρίζουμε το παλαιότερο καθεστώς; Επεσήμανε τέλος ο κ. Τσακαλώτος ότι σε αυτή την χρονική στιγμή κάθε προσπάθεια, του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Οικονομικών, κ. Βαρουφάκη, κάθε μέλους της κυβέρνησης και ολόκληρου του οικονομικού επιτελείου είναι επικεντρωμένη στο θετικό σενάριο.

Απαντώντας, τέλος, στο ενδεχόμενο να μην υπάρξει τελικώς συμφωνία την 11η Μαΐου, όπως εξάλλου ανέφερε και ο Dijsselbloem, ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε ότι «αν υπάρχει καλή πίστη και αν είμαστε επικεντρωμένοι στο καλό σενάριο τα πράγματα προχωρούν γρηγορότερα απ ότι νομίζουμε. Οι οικονομολόγοι, συχνά, καθυστερούν να προβλέψουν σωστά με αποτέλεσμα να βρίσκονται προ θετικής εκπλήξεως όταν διαπιστώνουν πόσο γρήγορα εξελίσσονται τα πράγματα από τη στιγμή που παίρνουν ένα θετικό δρόμο»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αισιόδοξος για συμφωνία εμφανίζεται ο Τσακαλώτος"

ΣτΕ: Νόμιμη η έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε στους εφοπλιστές

Υπέρ της έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε στους εφοπλιστές το 2010, με το πρώτο μνημόνιο τάσσεται ο εισηγητής στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας που καλείται να κρίνει αν η επιβολή της είναι συνταγματική και νόμιμη.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγε κατά της έκτακτης εισφοράς, κοινωνικής ευθύνης, Λιβεριανή εταιρεία που εκμεταλλεύεται στην Ελλάδα επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο με ελληνική σημαία άνω των 3.000 κόρων η οποία κλήθηκε να καταβάλει περίπου 300.000 ευρώ.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο και Εφετείο του Πειραιά απέρριψε την προσφυγή της εταιρίας η οποία άσκησε αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο εισηγητής της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας Ηρακλής Τσακόπουλος, επικαλέστηκε απόφαση του ΣτΕ το 1984 με την οποία έχει κριθεί ότι είναι επιτρεπτή η επιβολή έκτακτης εισφοράς στους πλοιοκτήτες καθώς δεν πλήττει το εισόδημα από την εκμετάλλευση πλοίου, αφού «χρησιμοποιείται απλώς ως βάση υπολογισμού του φόρου και ως δείκτης της φοροδοτικής ικανότητας των πλοιοκτητών, οι οποίοι καλούνται να συνεισφέρουν και αυτοί στην υπέρβαση της οικονομικής κρίσης».

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Νόμιμη η έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε στους εφοπλιστές"

Wall Street Journal: Οι 36 σελίδες του Βαρουφάκη μπέρδεψαν τους αξιωματούχους

Το έγγραφο των 36 σελίδων, που περιλαμβάνει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τα σχέδια μεταρρύθμισης, το οποίο μοίρασε σε κάποιους από τους ομολόγους του ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, έχει μπερδέψει τους αξιωματούχους που εμπλέκονται στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και των πιστωτών της, αναφέρει η The Wall Street Journal.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι αξιωματούχοι τόνισαν πως τα αρχεία διαφέρουν σημαντικά από αυτά που έχουν συζητηθεί στις τεχνικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ημέρες και υπογραμμίζουν το «πώς ο Γ. Βαρουφάκης συνεχίζει να περιπλέκει την πρόοδο προς μια συμφωνία χρηματοδότησης».

Το 36σέλιδο έγγραφο με τίτλο «Ανάκαμψη της Ελλάδας: Ένα σχέδιο» έχει περιέλθει εις γνώση της The Wall Street Journal, και παρουσιάστηκε από τον Γ. Βαρουφάκη στους ομολόγους του στο Παρίσι και στη Ρώμη, καθώς και σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες κατά την περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τέσσερις Ευρωπαίους αξιωματούχους.




Οι διαφωνίες για τις περικοπές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας της που καθιστούν πιο εύκολη την απόλυση εργαζομένων, εμποδίζουν μια συμφωνία για περαιτέρω βοήθεια, μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της. 

Ενώ οι συνομιλίες μεταξύ τεχνικών εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και τους θεσμούς που επιβλέπουν την συμφωνία διάσωσης, που ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν γίνει πιο εποικοδομητικές, οι διαφορές σε ακανθώδεις περιοχές παραμένουν μεγάλες, ανέφεραν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Την ίδια ώρα, σε δημοσίευμά του το CNBC εξηγεί τα βασικά σημεία τριβής ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της. Αυτά είναι:

Η μεταρρύθμιση των συντάξεων

Οι διαφωνίες σχετικά με προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και τις αλλαγές στην αγορά εργασίας της στην Ελλάδα έχουν γίνει γνωστές ως «κόκκινες γραμμές» στις διαπραγματεύσεις, γραμμές που η Ελλάδα δεν θέλει να διασχίσει, αλλά ίσως χρειαστεί αν θέλει να δεχτεί οικονομική βοήθεια.

Οι δανειστές απαιτούν από τη χώρα να προβεί σε περισσότερες περικοπές στο συνταξιοδοτικό της σύστημα, κάτι που η Ελλάδα δείχνει απρόθυμη να το κάνει, αφού ο ελληνικός πληθυσμός βρίσκεται ήδη σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας

Οι δανειστές ζητούν την εισαγωγή πιο ευέλικτων συμβάσεων εργασίας που θα διευκολύνουν την πρόσληψη και την απόλυση των εργαζομένων. Όμως και πάλι η Ελλάδα δεν δείχνει πρόθυμη να εφαρμόσει κάτι τέτοιο αν και για τους δανειστές κρίνεται απαραίτητο, εάν θέλει η χώρα να είναι ανταγωνιστική.

Ένα κρίσιμο σημείο για την ελληνική κυβέρνηση, για παράδειγμα, όπως αναφέρει το CNBC, είναι η επιθυμία της να αποκαταστήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις συλλογικές συμβάσεις που είχαν καταργηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης πέντε χρόνια στην Ελλάδα.

Ωστόσο, παρά τις διαφωνίες μεταξύ τους υπάρχουν και ορισμένα σημεία που συμφωνούν. Αυτά έχουν να κάνουν με τον εκσυχρονισμό της είσπραξης φόρων, την καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, της απάτης και της διαφθοράς και τη στροφή της Αθήνας προς κάποιες αμφισβητούμενες -μέχρι πρότινος- ιδιωτικοποιήσεις, όπως το λιμάνι του Πειραιά.

ΥΠΟΙΚ: Aλλη μία προσπάθεια αποδόμησης της ελληνικής προσπάθειας

Πάντως, ως άλλη μία προσπάθεια αποδόμησης της ελληνικής προσπάθειας χαρακτηρίζει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών το νέο, σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ τονίζει πως μετά το Eurogroup στη Ρίγα αποφασίσθηκε  και ανακοινώθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών που συντονίζει ο Γενικός Γραμματέας  Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Νίκος Θεοχαράκης και η οποία προετοιμάζει το νέο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανάπτυξης της χώρας για τη Μεταμνημονιακή Εποχή.

Το υπουργείο χαρακτηρίζει ένα «πρώτο σχέδιο» (draft) το έγγραφο το οποίο παρουσίασε ο κ. Βαρουφάκης, σημειώνοντας παράλληλα πως ο υπουργός Οικονομικών το συζήτησε άτυπα με τους Υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας κ. Michel Sapin, της Ιταλίας κ. Pier Carlo Padoan, της Ισπανίας Luis de Guindos και με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων κ. Pierre Moscovici κατά την διάρκεια των συναντήσεων που είχε μαζί τους αυτή την εβδομάδα.

«Πρόκειται για μακρόπνοο σχέδιο που υπερβαίνει κατά πολύ, ως οφείλει, τα όρια της διαπραγμάτευσης που εξελίσσεται τώρα στο πλαίσιο του Brussels Group. Δυστυχώς, άλλη μια φορά επιστρατεύθηκε το γνωστό "σύστημα" διαρροών και συγκεκριμένων δημοσιογραφικών κύκλων που στοχεύουν συστηματικά στην αποδόμηση και διαστρέβλωση των ελληνικών θέσεων», αναφέρει το ΥΠΟΙΚ και τονίζει πως όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την ουσία του εν λόγω Σχεδίου και την ποιότητα των προτεινόμενων πολιτικών και μεταρρυθμίσεων, «θα μπορέσουν σύντομα να τις κρίνουν μετά τη δημοσιοποίησή του».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η διαφορά στις προβλέψεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από τα στοιχεία στα οποία εμμένουν οι θεσμοί στις Βρυξέλλες «αφορά στο ύψους του αποπληθωρισμού που, αξίζει να σημειωθεί, οφείλεται στην ασφυξία που εκείνοι δημιουργούν».

«Εν πάση περιπτώσει οι όποιες διαφορές εμπίπτουν στα όρια του στατιστικού λάθους. Τέλος, ας θυμηθούμε πόσο έξω έχουν πέσει οι θεσμοί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά όλες τους τις προβλέψεις...», καταλήγει το ΥΠΟΙΚ.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Wall Street Journal: Οι 36 σελίδες του Βαρουφάκη μπέρδεψαν τους αξιωματούχους"

Συνελήφθη και πάλι ο «βασιλιάς του χρυσού» Ριχάρδος Μυλωνάς

Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λιγότερο των δέκα μηνών συνελήφθη ο γνωστός τηλεπωλητής και ιδιοκτήτης επιχείρησης ενεχυροδανειστηρίου και αγοράς χρυσού, Δημήτρης-Ριχάρδος Μυλωνάς, οι διαφημίσεις του οποίου έχουν κατακλύσει τους τηλεοπτικούς μας δέκτες τα τελευταία χρόνια.

Ο 48χρονος Δημήτρης-Ριχάρδος Μυλωνάς συνελήφθη την Πέμπτη, έπειτα από επιτόπιο φορολογικό έλεγχο που διενήργησε κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δύο πελάτες, οι οποίοι είχαν προβεί σε συναλλαγή με το κατάστημα (πώληση τιμαλφών έναντι χρηματικού ποσού), δεν έλαβαν τα προβλεπόμενα από το νόμο φορολογικά στοιχεία, αξίας ύψους άνω των 500 ευρώ, κατά την αγορά αγαθών, με αποτέλεσμα την απόκρυψη των συναλλαγών.

Ακολούθησε λεπτομερής φορολογικός έλεγχος και συλλέχθηκαν φορολογικά και λοιπά στοιχεία προς περαιτέρω έλεγχο και επεξεργασία. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι στο κατάστημα απασχολούνταν δύο εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν αναγράφονταν στους επιδειχθέντες πίνακες προσωπικού, κατά παράβαση της ασφαλιστικής νομοθεσίας. 

Για τα αποτελέσματα των ελέγχων θα ενημερωθούν οι αρμόδιες Υπηρεσίες (Ι.Κ.Α., Δ.Ο.Υ.) για την επιβολή των σχετικών κυρώσεων. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε την Παρασκευή στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Όμως, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο γνωστός τηλεπωλητής συνελήφθη. Πιο αναλυτικά, ο Δημήτρης Ριχάρδος συνελήφθη για πρώτη φορά στο κέντρο της Αθήνας στις 14 Ιουλίου του 2014. Όλα ξεκίνησαν από τους ελέγχους που έκαναν οι αστυνομικοί σε δύο καταστήματα ιδιοκτησίας του, στα οποία κανονικά θα έπρεπε βάσει ιδιωτικών συμφωνητικών να φυλάσσονται για ένα μήνα τιμαλφή προερχόμενα από ενέχυρο. Αν και στο βιβλίο που τηρούσε η επιχείρηση υπήρχαν εγγραφές αντικειμένων αξίας άνω των 70.000 ευρώ, αυτά δεν βρέθηκαν.

Ο ίδιος αρνήθηκε να υποδείξει τους χώρους όπου φυλάσσονται τα συγκεκριμένα τιμαλφή, όπως ορίζει ο νόμος για να είναι δυνατός ο έλεγχός τους, χωρίς να αποδεικνύει έτσι ότι βρίσκονται σε ασφάλεια και να γεννά υποψίες ότι τα ιδιοποιήθηκε παρανόμως μαζί με άγνωστους συνεργούς του. Έτσι, συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για υπεξαίρεση κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, ξέπλυμα και παράβαση της διάταξης περί υποχρεώσεων αργυραμοιβών, παλαιοπωλών, ενεχυροδανειστών.

Ποιος είναι ο Δημήτρης-Ριχάρδος Μυλωνάς
Ο Δημήτρης-Ριχάρδος Μυλωνάς του Ιωάννη και της Ρούπη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Είναι παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών. Άνθρωποι που τον ξέρουν καλά μιλούν για έναν άνθρωπο με επιχειρηματικό «δαιμόνιο» και πολύ φιλόδοξο. Το επιχειρηματικό του ένστικτο, άλλωστε, ήταν αυτό που τον οδήγησε στο να γίνει ο «βασιλιάς του χρυσού» στη χώρα μας και στο να πιάσει τον… παλμό της οικονομικής κρίσης, ανοίγοντας το ένα μετά το άλλο ενεχυροδανειστήρια με το όνομά του σε κάθε γωνιά της πρωτεύουσας και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Ο Ριχάρδος «έπιασε» την αγωνία του Έλληνα για επιβίωση μέσα στην κρίση κι εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο προς το όφελός του τον αγώνα που δίνουν κάθε ημέρα χιλιάδες Έλληνες, τάζοντάς τους καλές τιμές στα χρυσά κοσμήματα που θα πήγαιναν στα ενεχυροδανειστήριά του.

Στη χώρα μας έγινε γνωστός από τις διαφημίσεις των καταστημάτων του με τον ίδιο ως παρουσιαστή να υπόσχεται πως στα καταστήματά του αγοράζουν νόμιμα τα κοσμήματα σε τιμές χρυσού. Οι καταγγελίες για αυτόν και την επιχειρηματική του δραστηριότητα, μάλιστα, είχαν φτάσει έως το ελληνικό Κοινοβούλιο. 

Σε μία από αυτές αναφερόταν ότι μεγάλος αριθμός των αντικειμένων είναι προϊόν ληστειών και κλοπών κι ότι στις επιχειρήσεις του έλιωναν τα κοσμήματα και στη συνέχεια τα έκαναν πλάκες χρυσού και τα έστελναν στη Γερμανία. Υπήρχαν δε, καταγγελίες που ανέφεραν ότι ο Δημήτρης-Μυλωνάς Ριχάρδος ζούσε πλουσιοπάροχα και είχε συνοδεία ασφαλείας σε κάθε του μετακίνηση. Ωστόσο, έρευνες που έγιναν στη βίλα του δεν απέδωσαν κάτι το αξιόλογο.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως ο ίδιος έχει εμπλακεί σε διαμάχη με οικοπεδούχους σε περιοχή της ανατολικής Αττικής, με τους αντιδίκους να υποστηρίζουν ότι αγόρασε οικόπεδα χωρίς να αποπληρώσει πλήρως το ποσό που είχαν προσυμφωνήσει, ενώ το όνομά του είχε «ακουστεί» και σε υπόθεση ναρκωτικών, χωρίς -εντούτοις- η έρευνα να δείξει κάτι σε βάρος του.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη και πάλι ο «βασιλιάς του χρυσού» Ριχάρδος Μυλωνάς"

Βρυξέλλες: Είμαστε μακριά από την τελική συμφωνία

Χαμηλούς τόνους κρατούν στις Βρυξέλλες ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας. «Οι υπουργοί θα καταγράψουν την κατάσταση στη βάση αναφοράς των θεσμών.

Με βάση τα όσα μας μεταφέρονται η οργάνωση και η δομή των συνομιλιών έχει βελτιωθεί πολύ όμως είμαστε αρκετά μακριά από το σημείο που μπορούμε να δούμε στον ορίζοντα μια τελική συμφωνία» είπε κοινοτικός αξιωματούχος ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Η ίδια πηγή εκτίμησε πως την Δευτέρα δεν θα υπάρξει συμφωνία. «Βεβαίως δεν έχουμε λευκό καπνό γιατί κανένα ντοσιέ δεν έχει κλείσει και κάποια θέματα δεν έχουν ακόμα συζητηθεί. Αν υπάρξει μια κοινή δήλωση, αυτή θα είναι ανώδυνη.

Οι υπουργοί θα καταγράφουν τη δουλειά που έχει γίνει και θα ζητούν παραπάνω δουλειά. Όμως δεν ξέρω καν αν θα υπάρξει. Κανένα από τα ντοσιέ δεν έχει κλείσει, ξέρω ότι το θέμα του ΦΠΑ προχώρησε, αλλά ήταν ώριμο από παλιά και συνίσταται στα πολλά διαφορετικά επίπεδα που υπάρχουν ανά προϊόντα και ανά περιοχή»

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρυξέλλες: Είμαστε μακριά από την τελική συμφωνία"

Πόλσον: Είναι ανόητο για την Ελλάδα να συνεχίσει να διαφωνεί

Να σταματήσει τις διαφωνίες και να συμβιβαστεί καλεί την ελληνική κυβέρνηση ο δισεκατομμυριούχος αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζον Πολσον, ο οποίος διαθέτει μετοχές σε μια σειρά μεγάλων ελληνικών εταιρειών.

Μιλώντας σε εκδήλωση ανέφερε ότι «είναι ανόητο για την Ελλάδα να συνεχίσει να διαφωνεί», ωστόσο χαρακτήρισε «εξίσου ανόητο για την Ευρώπη να διακινδυνεύει ένα πιστωτικό γεγονός.»

Σημειώνεται ότι ο Πόλσον συμμετέχει με σημαντικά ποσοστά άνω του 5% στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank και της EYΔΑΠ.

«Η καλύτερη πορεία δράσης είναι να αποφευχθούν οι εκλογές έως τον Ιούνιο του 2016 και να δοθεί χρόνος στις τρέχουσες πολιτικές για να δράσουν» είχε προειδοποιήσει το Δεκέμβριο.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλσον: Είναι ανόητο για την Ελλάδα να συνεχίσει να διαφωνεί "

Γλέζος:«Ζητάμε τις καταγεγραμμένες οφειλές από τη Γερμανία»

Σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle ο Μανώλης Γλέζος επιμένει στην πληρωμή γερμανικών αποζημιώσεων που προκύπτουν από την περίοδο της κατοχής στην Ελλάδα.

Καλεσμένος του Κόμματος «Η Αριστερά» ο Μανώλης Γλέζος περιοδεύει αυτό το διάστημα στη Γερμανία. Σκοπός της επίσκεψής του με αφορμή την επέτειο για τα 70 χρόνια μετά τη γερμανική συνθηκολόγηση στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είναι η ενημέρωση της κοινής γνώμης για το θέμα των αποζημιώσεων. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Deutsche Welle στο Βερολίνο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίζει ότι στόχος της ελληνικής προσπάθειας θα πρέπει να είναι οι ήδη «καταγεγραμμένες και μετρήσιμες αποζημιώσεις».
Αυτές είναι δύο: Οι πολεμικές επανορθώσεις που επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων το 1946 και η επιστροφή του κατοχικού δανείου. Το ύψος και των δύο οφειλών με τη σημερινή τους αξία ανέρχεται κατά τον Μανώλη Γλέζο στα 162 δις ευρώ. Στην ένσταση ότι το Γενικό Λογιστήριο ανέβασε πρόσφατα τα ελληνικά αιτήματα στα σχεδόν 280 δις ευρώ αντιδρά με κατηγορηματικό τρόπο. «Ούτε μπορούμε να αυξήσουμε και ούτε μπορούμε να μειώσουμε τα ποσά που έχουν προδιαγράψει οι διεθνείς οργανισμοί. Είτε θέλουμε, είτε δεν θέλουμε αυτό είναι το ποσό. Δεν μπορεί κανείς να το αλλάξει. Τώρα τι ήρθε στο Γενικό Λογιστήριο – ρωτήστε το Γενικό Λογιστήριο γιατί το άλλαξε» ανέφερε ο Μανώλης Γλέζος.
Θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου;
Καλεσμένος της «Αριστεράς» ο Μανώλης Γλέζος στο Βερολίνο
Καλεσμένος της «Αριστεράς» ο Μανώλης Γλέζος στο Βερολίνο
Ο Μανώλης Γλέζος παραδέχεται ότι το θέμα των οφειλών μόλις πρόσφατα ετέθη επίσημα από ελληνικής πλευράς σε κυβερνητικό επίπεδο. Στην ερώτηση αν θα προβαλλόταν χωρίς το ξέσπασμα της κρίσης και την επικριτική στάση μεγάλου μέρους της γερμανικής κοινής γνώμης έναντι της Ελλάδας, απαντά ως εξής: «Είναι ανεξάρτητο το θέμα των δανείων από το πάγιο θέμα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Δεν θέλουμε να συμψηφιστούν – σε καμία απολύτως περίπτωση».
Η επίσημη γερμανική στάση στο θέμα των ελληνικών αιτημάτων είναι πάντως ότι νομικά και πολιτικά το θέμα έχει κλείσει με τη Χάρτα των Παρισίων το 1990, η οποία χαιρετίζει τη Συμφωνία 2+4 που αφορά τη γερμανική ενοποίηση. Η τότε ελληνική κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είχε αξιοποιήσει την ευκαιρία να καταθέσει ένσταση. Ο Μανώλης Γλέζος επιμένει ότι το παρ΄ όλα αυτά τα θέμα παραμένει ανοιχτό, δεδομένου ότι το 1995 η ελληνική πρεσβεία στη Βόννη με ρηματική διακοίνωση προς στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ζητήσει τη διαπραγμάτευση των αιτημάτων. «Άλλο πράγμα αν η Γερμανία δεν το συζήτησε. Το έθεσαν με ρηματική διακοίνωση. Άρα το θέμα υπάρχει από ελληνικής πλευράς. Μπορεί να καθυστέρησε, μπορεί να αργοπόρησε, αλλά τελικά με ρηματική διακοίνωση έγινε», αναφέρει σχετικά.
Εκτός από τα νομικά επιχειρήματα η γερμανική πλευρά έχει κάτι άλλο πιο ουσιαστικό υπόψη όταν απορρίπτει τα ελληνικά αιτήματα. Από τη στιγμή που θα αποδεχθεί να ανοίξει το θέμα πολεμικών επανορθώσεων για μια χώρα είναι σαν να ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για αιτήματα και άλλων χωρών που βρέθηκαν υπό γερμανική κατοχή. Κατανοεί ο Μανώλης Γλέζος όμως το γερμανικό δίλημμα; Ο ίδιος υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα μπέρδεμα. Στην πραγματικότητα οι γερμανικές κυβερνήσεις φοβούνται τις αποζημιώσεις σε θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Εκτός από λίγες εξαιρέσεις. Σύμφωνα με τον Μ. Γλέζο «δεν έχουν δώσει πουθενά αποζημιώσεις για θύματα... Αυτό θέλουν, να ματαιώσουν και κάνουν σύγχυση με το θέμα των οφειλών της Γερμανίας προς τα κράτη και ειδικά προς την Ελλάδα που είναι η μόνη που δεν την έχουν πληρώσει».
Κινητοποίηση της κοινής γνώμης
Ο Μανώλης Γλέζος αναφέρθηκε και στις θέσεις που πρόσφατα εξέφρασε ο γερμανός πρόεδρος Γκάουκ για τις γερμανικές επανορθώσεις
Ο Μανώλης Γλέζος αναφέρθηκε και στις θέσεις που πρόσφατα εξέφρασε ο γερμανός πρόεδρος Γκάουκ για τις γερμανικές επανορθώσεις
Ο Μανώλης Γλέζος απορρίπτει τη σκέψη να διεκδικήσει η Ελλάδα τα αιτήματα της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Δεν του αρέσει αυτή η ιδέα. Σχεδόν τριάντα φορές έχει βρεθεί ο ίδιος στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Τα ελληνικά αιτήματα θα πρέπει να τα υποστηρίξουν γερμανοί πολίτες, να δημιουργήσουν επιτροπές. Βέβαια, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία απορρίπτει γερμανικές αποζημιώσεις. Πρόσφατα σε συνέντευξη του ο γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ, ενώ διαβεβαίωσε ότι έχει την ίδια αντίληψη δικαίου με αυτή που εκπροσωπεί η γερμανική κυβέρνηση, έκανε ωστόσο λόγο για την αναγκαιότητα «διαφορετικών προτάσεων» έτσι ώστε «να δικαιωθεί η ανάγκη πολλών Ελλήνων για ένα είδος επανόρθωσης.» Μπορεί να δεχθεί αυτόν τον προβληματισμό;
«Επειδή έχω συζητήσει με τον ίδιο τον πρόεδρο της Ομόσπονδης Γερμανικής Δημοκρατίας όταν είχε έρθει στην Ελλάδα και ζήτησε ο ίδιος να με δει, έχω γνωρίσει τις απόψεις του. Αποδέχομαι εκείνα που έχει πει τότε. Ότι έχουμε δίκιο αλλά δεν είναι υπόθεση δική του, είναι υπόθεση της γερμανικής κυβέρνησης και ότι θα υποστηρίξει το αίτημά μας.»
Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα ελληνικά αιτήματα γερμανικές προτάσεις όπως το Ελληνογερμανικό Ταμείο του Μέλλοντος που ήδη λειτουργεί ή την ίδρυση ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας κατά το πρότυπο του Γαλλογερμανικού και του Πολωνογερμανικού. Ο Μανώλης Γλέζος δεν τα απορρίπτει εντελώς. «Αν ξοφλήσουν τις οφειλές τους, τα δεχόμαστε», λέει χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος άλλωστε επανειλημμένα έχει εκφραστεί υπέρ της ελληνογερμανικής φιλίας, ενώ κλείνοντας υπογραμμίζει: «Δεν ευθύνεται ο γερμανικός λαός για τις εγκληματικές πράξεις του Γ΄ Ράιχ. Αυτό το έλεγα πάντοτε. Έχει έναν πολιτισμό ο γερμανικός λαός, έχει έναν πολιτισμό ο ελληνικός λαός. Θα μπορούσε να αποτελέσει ο κάθε πολιτισμός τον παραστάτη όπου θα στηθεί η γέφυρα φιλίας όχι μονάχα των δύο λαών αλλά και όλων των λαών της Ευρώπης».
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Γλέζος:«Ζητάμε τις καταγεγραμμένες οφειλές από τη Γερμανία»"

Σχεδόν 2 εβδομάδες δουλειά... την εβδομάδα για έξοδο από τη φτώχεια στην Ελλάδα

Ενας Ελληνας οικογενειάρχης που αμοίβεται με τον κατώτατο μισθό σήμερα θα έπρεπε να εργάζεται συνολικά σχεδόν 70 ώρες την εβδομάδα για να βγάλει την οικογένειά του από το όριο της φτώχειας, δηλαδή καθημερινά 10 ώρες χωρίς αργία, πάνω από 11,5 ώρες για 6ήμερη εργασία 14 ώρες τις καθημερινές, εάν δεν δουλεύει Σαββατοκύριακα.

Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύει το Bloomberg σε άρθρο του για τις βασικές αποδοχές στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ. Η Ελλάδα είναι στην έκτη χειρότερη θέση μετά τις Τσεχία, Εσθονία, Ισπανία, Σλοβακία και Λετονία, αλλά η αδυναμία του εργαζόμενου να βγει από τη φτώχεια χωρίς υπερωρίες, όταν παίρνει τις κατώτατες αποδοχές, είναι κοινός τόπος στις χώρες του Οργανισμού.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ακόμη και η Γαλλία του 35ώρου εμπίπτει στην ίδια κατηγορία, καθώς χρειάζονται 40,2 ώρες εργασίας για να πιάσει ο εργαζόμενος το όριο.

Μόνο τέσσερις χώρες, στον σχετικό πίνακα που παραθέτει το Bloomberg, μπορούν να επιδείξουν έναν κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο με τα οποία ένας εργαζόμενος έχει εισοδήματα που επιτρέπουν στην οικογένειά του να βρίσκεται εκτός της φτώχειας, όπως περιγράφεται επισήμως.

Στο Λουξεμβούργο χρειάζονται λιγότερες από 10 ώρες δουλειά, σε Αυστραλία και Ιρλανδία σχεδόν 20, ενώ στη Βρετανία 25.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σχεδόν 2 εβδομάδες δουλειά... την εβδομάδα για έξοδο από τη φτώχεια στην Ελλάδα"

Γ. Πανούσης: «Να θυσιαστούν οι εξαγγελίες της Αριστεράς και όχι ο λαός αν υπάρξει αδιέξοδο»

«Να θυσιαστούν οι εξαγγελίες της Αριστεράς και όχι ο λαός σ' ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο με τους δανειστές», υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης αναφορικά με τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και το ενδεχόμενο συμφωνίας.

Παράλληλα, όπως ανέφερε στον ρ/σ ΒΗΜΑ «είναι επιλογή μου η απομόνωση στο υπουργικό συμβούλιο, διότι θέλω μόνο να κάνω τη δουλειά μου» και πρόσθεσε ότι «δεν με ενδιαφέρουν οι συσχετισμοί, δεν με ενδιαφέρει να πάω να βγω ξανά βουλευτής, δεν με ενδιαφέρει η πολιτική, δεν με ενδιαφέρουν τα πελατειακά».

Αναφορικά με την πυρκαγιά στα διυλιστήρια, ο κ. Πανούσης σημείωσε ότι έχει γίνει ψύξη όλων των χώρων γύρω από το συγκεκριμένο ατύχημα, όπως έχει εξελιχθεί.

Σχετικά με τους διορισμούς συγγενικών προσώπων υπουργών ανέφερε ότι το γεγονός αυτό δεν τον βρίσκει σύμφωνο, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «έχω τρία παιδιά χωρίς δουλειά και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τα βάλω σε δουλειές μέσω του πολιτικού συστήματος».

«Το μοντέλο της Παιδείας δεν μπορεί να σε πηγαίνει πριν από το ’80» ανέφερε τέλος για τις παρεμβάσεις του υπουργού Παιδείας, υποστηρίζοντας ότι η αριστεία είναι ένα αναγκαίο ιδεώδες για να προχωρήσει μια Πολιτεία.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Πανούσης: «Να θυσιαστούν οι εξαγγελίες της Αριστεράς και όχι ο λαός αν υπάρξει αδιέξοδο»"

Brussels Group: Πλεόνασμα 2% θέλουν τώρα οι εταίροι – Σύσκεψη στο Μαξίμου

Με αργούς ρυθμούς, και αρκετά αγκάθια, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, μεταξύ της χώρας μας και των εταίρων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, επιπλέον εμπόδιο στη διαπραγμάτευση είναι η αύξηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 στο 2% από το 1,2% με 1,5% που επιθυμούσε η ελληνική πλευρά.

Αργοί ρυθμοί παρατηρούνται επίσης στην προσέγγιση στα εργασιακά και στα ασφαλιστικά, ενώ το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group.

Συνάντηση για τη διαπραγμάτευση πραγματοποιείται αυτή την ώρα υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύσκεψη μετάσχουν Γιάννης Δραγασάκης και Ευριπίδης Τσακαλώτος.

«Θα καταφέρουμε να φέρουμε εις πέρας τη συμφωνία για να βγούμε από την κρίση που τη δημιούργησαν κάποιοι... Είμαστε έντιμοι ανοιχτοί και καθαροί η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα δίνει διέξοδο» επέμεινε πάντως ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» στη Βουλή.

«Η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη και να δείχνει αλληλεγγύη για τη σταθεροποίηση του ευρώ, αλλά η βοήθεια δεν μπορεί να δίνεται χωρίς όρους» διεμήνυσε πάντως την Πέμπτη η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Στην κοινή διαπίστωση ότι έχει επιτελεσθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, προχώρησαν πάντως την Παρασκευή ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Brussels Group: Πλεόνασμα 2% θέλουν τώρα οι εταίροι – Σύσκεψη στο Μαξίμου "

Η πιο λογική λύση είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, λέει φινλανδός κυβερνητικός εταίρος

Θα είχε νόημα για την Ελλάδα το να βγει από την ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα ο Τίμο Σοΐνι, επικεφαλής του Κόμματος των Φινλανδών και πιθανός νέος υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Το Κόμμα των Φινλανδών ήρθε δεύτερο στις βουλευτικές εκλογές και έχει συμπεριληφθεί στον σχεδιαζόμενο συνασπισμό με το Κόμμα Κέντρου και το φιλοευρωπαϊκό Εθνικό Κόμμα Συνασπισμού.

Σε συνέντευξή του στο μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας, το MTV, ο Σοΐνι αρνήθηκε να σχολιάσει την υποθετική στάση της κυβέρνησης απέναντι σε ένα ενδεχόμενο τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα. Ωστόσο, άσκησε κριτική σχετικά με τους χειρισμούς που έγιναν στην κρίση της ευρωζώνης.

«Η κρίση δεν έχει αμβλυνθεί...και κάτι πρέπει να γίνει για αυτό. Υπάρχουν δύο τρόποι. Είτε αυτοί που δεν μπορούν να επιβιώσουν θα φύγουν ή τότε θα λάβουμε μέτρα προς την κατεύθυνση της βαθύτερης ολοκλήρωσης, της κοινής ευθύνης για το χρέος και της ενιαίας φορολογίας».

Ερωτηθείς εάν ακόμα επιθυμεί να δει την Ελλάδα να εγκαταλείπει τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος, δήλωσε: "Αυτό θα ήταν ίσως η πιο ξεκάθαρη επιλογή για όλους, ακόμη και για τους Έλληνες». "Αλλά ας δούμε τι θα γίνει ... και ποια είναι η έκβαση των συνομιλιών της κυβέρνησης. Σε ένα συνασπισμό, κανείς δεν υπαγορεύει τίποτα."

Στις προκαταρκτικές συνομιλίες και τα τρία κόμματα δήλωσαν ότι δεν θα απέκλειαν ένα πιθανό τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα από το ταμείο διάσωσης της ΕΕ στο πλαίσιο των σημερινών του δυνατοτήτων και κεφαλαιακής δομής. Οι συνομιλίες για το σχηματισμό συνασπισμού θα ξεκινήσουν την Παρασκευή, με στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το κυβερνητικό πρόγραμμα και τη δομή του υπουργικού συμβουλίου έως το τέλος του Μαΐου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η πιο λογική λύση είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, λέει φινλανδός κυβερνητικός εταίρος"

Δραγασάκης: «Δεν έχουμε εντολή να βγάλουμε την Ελλάδα από τo ευρώ»

«Ελπίζω τη Δευτέρα να δοθεί ένα σημάδι προόδου, μια συμφωνία είναι πλέον ορατή» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Guardian .

«Οι συνομιλίες ως τώρα έχουν δείξει ότι υπάρχει κοινό πεδίο σε αλλαγές και πολιτικά μέτρα και επομένως πιστεύω ότι μια συμφωνία είναι εφικτή και προς όφελος όλων» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης υπογραμμίζοντας πως «απαιτείται συνεργασία από όλες τις πλευρές για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ρευστότητας».

«Δεν έχουμε εντολή να βγάλουμε την Ελλάδα από την ευρωζώνη και δεν αποτελεί επιλογή ούτε για τη κυβέρνηση, ούτε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε εντολή για βιώσιμη λύση εντός της ευρωζώνης» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Το ξέραμε ότι, ως πρώτοι στην Ευρώπη που προσπαθούν να αλλάξουν τις πολιτικές, τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Η τρόικα {οι ξένοι δανειστές) δεν αποτελούσαν απλώς τρεις θεσμούς αλλά ένα σύστημα εξουσίας, ένα κράτος εν κράτει, η αληθινή κυβέρνηση της χώρας. 'Επρεπε να αλλάξουμε το σύστημα αυτό, να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Δραγασάκης: «Δεν έχουμε εντολή να βγάλουμε την Ελλάδα από τo ευρώ»"

Λαφαζάνης: Επιδιώκουμε συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμά μας

Για συμφωνία που θα είναι απολύτως συμβατή με το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο την Παρασκευή ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Επιδιώκουμε μια συμφωνία με τους λεγόμενους θεσμούς -δεν ξέρω αν ο όρος είναι δόκιμος- η οποία θα είναι απόλυτα συμβατή με το πρόγραμμα της κυβέρνησης και τις κυβερνητικές προγραμματικές εξαγγελίες» δήλωσε, προσθέτοντας:

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε κάτι θετικό. Οι δυσκολίες είναι μεγάλες και η μάχη είναι σκληρή».

Σημείωσε, επίσης, ότι «αυτή την ώρα δεν πρέπει να σκέφτεται κανείς τι θα κάνει αν αποτύχει» και πως «ελπίζουμε για το καλύτερο».

Πηγές του υπουργείου, αναφερόμενες σε πληροφορίες περί προσέγγισης με τους θεσμούς στα ενεργειακά θέματα, επισήμαναν ότι και στον τομέα της ενέργειας δεν πρόκειται να γίνει κάτι άλλο από αυτά που προβλέπει το πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαφαζάνης: Επιδιώκουμε συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμά μας"

Τσίπρας: Πολιτική βούληση αν η Ευρώπη θα «δολοφονήσει» την Ελλάδα

Στο θέμα της διαπραγμάτευσης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στην ερώτηση του Νίκου Νικολόπουλου για τη χρήση των συχνοτήτων των τηλεοπτικών καναλιών. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους και υπογράμμισε ότι είναι ζήτημα πλέον πολιτικής βούλησης.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι διεξάγεται μια κρίσιμη διαπραγμάτευση και ζήτησε τη στήριξη του ελληνικού λαού ανεξάρτητα από το ποιες απόψεις και ιδέες έχει. Τόνισε ότι ναι μεν η κυβέρνησή του είναι μια κυβέρνηση της Αριστεράς, χωρίς όμως να έχει παροπίδες και ρεβανσιστικές διαθέσεις.

Υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια των τριών μηνών έχουν γίνει παρεμβάσεις στήριξης των αδύναμων, παρά των γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ασφικτικό πλαίσιο και σημείωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση φρόντισε να δημιουργηθεί αυτό το πλαίσιο.

Μιλώντας ειδικότερα για τη διαπραγμάτευση είπε πως τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει φανερό ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι είναι να κάνει για να πετύχει μια έντιμη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τους εταίρους.

Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανέναν τεχνικό θέμα, υπάρχει ζήτημα μόνο πολιτικής βούλησης. 

Ανέφερε μάλιστα ότι πολιτική βούληση ήταν αυτή που έβαλε την Ελλάδα στην ΕΕ το 1980 και πολιτική βούληση ήταν αυτή που έβαλε την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Πρόσθεσε ότι έτσι πολιτική βούληση είναι και τώρα αν η Ευρώπη θα ανεχτεί τη δημοκρατία στη χώρα ποιυ γεννήθηκε. Εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα να προστατέψουν τη Δημοκρατία στο "κοινό μας σπίτι". "Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει λιγότερη Δημοκρατία", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρχει αίσιο τέλος και, καταλήγοντας είπε ότι η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, δίνει διέξοδο και στους λαούς και στις κυβερνήσεις.

Ο πρωθυπουργός απάντησε αρχικά στην επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρου Θεοδωράκη για το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, ενώ στη συνέχεια απάντησε την ερώτηση του κ. Νικολόπουλου, η οποία αφορά στη διαπλοκή και στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Απάντηση Τσίπρα σε Νικολόπουλο για ΜΜΕ και διαπλοκή

Τσίπρας: « - Θα απαντήσω με όρους δημόσιου συμφέροντος. Θεωρώ αδιανόητο για μία κυβέρνηση να συνδέει τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου με το περιεχόμενο των καναλιών. 

- Αν το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ δεν είναι διαφανές και ρυθμίζεται σε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, τότε δημιουργείται μία ομερτά και μία σχέση διαπλοκής.

- Το τρίγωνο της αμαρτίας είχε κορυφές το σάπιο πολιτικό σύστημα, τα ΜΜΕ και τις τράπεζες.
- Οι τράπεζες σταμάτησαν να δανειοδοτούν υγιείς επιχειρηματίες και συνέχιζαν να χρηματοδοτούν ΜΜΕ. 
- Θα κλείσουμε τον κύκλο της διαπλοκής, χωρίς να μας νοιάζει ποιον υποστηρίζει πολιτικά κάθε κανάλι. 
- Αν κάποιο κανάλι είναι υγιές δεν έχει λόγο να αυτολογοκρίνεται
- Ο τρόπος που κάποιοι απέκτησαν συχνότητες, θυμίζει τον τρόπο που παραδόθηκαν στα ανατολικά κράτη περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου σε ολιγάρχες
- Εχουν αλλάξει 8 κυβερνήσεις. Ολες υπόσχονταν ρύθμιση του τοπίου αλλά καμία δεν το έπραξε. 

- Αυτοί που απέκτησαν ως ολιγάρχες το δικαίωμα χρήσης των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων είχαν αρκετή δύναμη να μπορούν να επιβάλλουν στις εκάστοτε κυβερνήσεις.

- Παράδειγμα ο βασικός μέτοχος, απεδείχθη ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν μεγαλύτερη δύναμη από τις κυβερνήσεις, που δεν είχαν την αντοχή να φτάσουν μέχρι το τέλος

- Όταν ανοίγεις μια κόντρα πρέπει να είσαι αποφασισμένος να φτάσεις μέχρι το τέλος, αλλιώς καλύτερα να μην την ανοίξεις καθόλου. 

- Για Στουρνάρα: Στους ανθρώπους που επιτελούν έργο δεν έχουμε διάθεση ρεβανσισμού. Απαιτούμε να είναι συνεπείς στο έργο τους και να τη ρούν την εθνική γραμμή. Ο κ. Στουρνάρας θα κριθεί από την ικανότητά του να διαχειριστεί την ορθή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος

- Για εξεταστική: Η εξεταστική δεν γίνεται για να στοχοποιηθούν άνθρωποι αλλά για να αναδειχθούν τα σκοτεινά σημεία

Απάντηση σε Θεοδωράκη για Παιδεία

Ο κ. Τσίπρας στην αρχή της απάντησής του χαρακτήρισε τη σημερινή μία σημαντική ημέρα για το κοινοβούλιο καθώς «εγκαινιάζεται η ώρα του πρωθυπουργού».

Οπως σημείωσε «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα φέρεις ένα νόμο πλαίσιό για τη παιδεία και αυτό θα γίνει με δημόσιο διάλογο». Χαρακτήρισε «ευαίσθητα» τα θέματα της Παιδείας που χρειάζονται συναινέσεις: «Η κυβέρνησή μας είναι υπέρ της διαβούλευσης». Αναφερόμενος στον προηγούμενο νόμο είπε ότι ψηφίστηκε «Αύγουστο μήνα χωρίς τη συμμετοχή κανενός φορέων, αλλά ήταν κρας τεστ για την κυβέρνηση συνασπισμού».

Μιλώντας για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε θέματα Παιδείας είπε ότι θα προχωρήσει σε ένα πλαίσιο που ρυθμίζει μία σειρά από θέματα, όπως των συμβουλίων ιδρύματος, σημειώνοντας ότι υπάρχει εμπλοκή στις λειτουργίες  των πανεπιστήμιων. Είπε για τα συμβούλια: «Υπάρχουν προσωπικότητες σημαντικές που θέλουν να βοηθήσουν, αλλά το αποτέλεσμα αυτών των συμβουλίων είναι πενιχρός. Ήταν το όχημα για να επιβληθούν στα πανεπιστημιακά δίδακτρα, για να μπουν ιδιώτες για να απομακρυνθεί το δημόσιο. Η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν θέλει να γίνουν εκλογές με αυτά τα συμβούλια. Είναι πολλές οι κατηγορίες από ανθρώπους που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι απερρίφθησαν από τα συμβούλια γιατί δεν συμφωνούσαν με τον 4009 νόμο. Αυτά δεν γίνονται ούτε στη Βόρεια Κορέα, να αποκλείεται κάποιος  επειδή έχει αντίθετες απόψεις». 

Για την ηλεκτρονική ψηφοφορία είπε ο πρωθυπουργός: Είμαι της άποψης ότι η χρήση τεχνολογίας να μπει στη ζωή μας, αλλά αν είναι έτσι να καταργήσουμε τα παραβάν κλπ και  τότε να ψηφίζουμε όλοι από το λαπ τοπ μας. Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία αφήνονται τα ηλεκτρονικά ίχνη, μπορεί να είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, δεν διασφαλίζεται το απόρρητο. Δεν υπάρχει κάποιος να μετρά τους ψήφους, αλλά ένας σερβερ

Για τους αιώνιους φοιτητές: Είναι ένα επικοινωνιακό θέμα και ανύπαρκτο. Αν και υπήρχε από το νόμο η διαγραφές τεχνικά λίγα πανεπιστήμια μπόρεσαν να το κάνουν. Δεν υπάρχει κόστος για τα πανεπιστήμια από τους αιώνιους, δεν παίρνουν βόλια κλπ. Κάποιο  φοιτητές δεν μπορούν να σπουδάσουν για οικονομικούς λόγους για αναγκάζονται να δουλέψουν, αλλά να μη στερήσουν, με την ευκαιρία  να γυρίσει κάποια στιγμή. 

Είπε επίσης ότι «ξεχωρίζουμε τα πρότυπα από τα πειραματικά, πριν τα συμπτύξει η προηγούμενη κυβέρνηση. Στα πρότυπα θα μπαίνουν με εξετάσεις, όχι με κλήρωση». 

Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στην ερώτησή του στην απόφαση του υπουργείου να εκμηδενίσει ουσιαστικά τα πρότυπα σχολεία. Οπως είπε «δεν είναι μόνο τα πρότυπα σχολεία είναι και οι αιώνιοι φοιτητές, να έχουμε μεν μία ανεκτική συμπεριφορά, αλά αιώνιοι φοιτητές χωρίς κανένα λόγο». Επίσης ρώτησε αν θα καταργηθούν τα ξενόγλωσσα τμήματα στα προπτυχιακά. Ανέφερε δε ότι οι φοιτητές πρέπει να έχον λόγο όχι οι φοιτητικές παρατάξεις. Τα παιδιά φεύγουν, δεν φεύγουν λόγω ΣΥΡΙΖΑ φεύγανε και πριν αλλά εμείς τώρα αντί να τους δώσουμε λύση γυρνάμε τη Παιδεία πίσω. Έθιξε το θέμα της αξιολόγησης στην Παιδεία και της κατάργησης του, αναφέροντας ότι υπάρχει επιστροφή στο παλιό τύπου “τρύπωσες” θα μείνεις. 

Οπως είπε: 13 περιφερειακοί διευθυντές διορίστηκαν από την κυβέρνηση σας αλλά κάναμε λάθος ότι 11 ήταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και 1 των ΑΝΕΛ. Ενώ  ο ένας εμφανιζόταν ως ανένταχτος Αλλά λάβαμε ένα τηλεφώνημα και μας είπε ότι είμαι και εγώ με τους ΑΝΕΛ και προφανώς δεν ήθελε να θεωρεί ότι είναι εκτός. 400 άνθρωποι όντως κάνανε αίτηση για αυτές τις θέσεις, δεν βρέθηκε ένας εκτός κομμάτων να είναι ικανός? γιατί κάνατε τον διαγωνισμό. 

Και συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης: Δεν είναι παράδεισος η Παιδεία, ούτε πριν ήταν παράδεισος. Όλα είναι όμως κατεπείγοντα, ο πρωθυπουργός δεν συζητά όπως είχαμε πει. Υπάρχει ένα βουνό μπροστά μας και δεν μπορείτε μόνοι σας. Με αυτά που κάνετε στην παιδεία απομονώνεται την Ελλάδα. 

Καταγγελία Τσίπρα για Θεοχάρη και διορισμοί κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ 

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Θεοχάρη ότι όταν ήταν στη ΓΓ των δημοσίων Εσόδων έπαιρνε τα emails κομματικών στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης για να διορίζει εφοριακούς. “Και είναι στις τάξεις σας και δεν έχει απαντηθεί αυτό. Και μιλάτε σε αυτή την κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται 3 μήνες και δεν έχει καταφέρει εξαιτίας της διαπραγμάτευσης που μας τρώει το 70% του χρόνου να αλλάξει ουσιαστικές δομές και κακώς κείμενα. Μιλάτε  για κομματικοκρατία, όχι κ. Θεοδωράκη κάνατε λάθος. Βεβαίως και δεν υπάρχει διαδικασία του opengov όπως οριζόταν από τον κ. Παπανδρέου και δεν υπάρχει γιατί κατά τη γνώμη μας απέτυχε το πείραμα αυτό, όσο αναφορά τις θέσεις των γενικών γραμματέων των υπουργείων, είναι πολιτική ευθύνη” ο κ. Τσίπρας τόνισε προς τον πρόεδρο του Ποταμιού “δεν είναι όραμα μας να διορίζεται η δημόσια διοίκηση από τα κόμματα. Αφήστε μας να κριθούμε” και ανέφερε ως παράδειγμα ότι δεν έχει αλλάξει ούτε ένα διοικητής νοσοκομείου, δεν έχει αλλάξει ένας διευθυντής, ούτε στην ΕΛΣΤΑΤ, ούτε στο ΤΧΣ. Ακόμα και όταν βλέπουμε αυτούς που είναι επικεφαλής να εμπλέκονται σε δίκες. “Δεν μπορείτε  να μας λέτε εμάς για κομματικό κράτος”, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.  

Ο κ. Θεοδωράκης απάντησε στις κατηγορίες του πρωθυπουργού για τον βουλευτή του Ποταμιού κ. Θεοχάρη καλώντας τον να καταθέσει ονόματα. “ Τώρα έχετε τους φακέλους του ΣΔΟΕ και τους φακέλους των προσλήψεων” είπε ο πρόεδρος του Ποταμιού και πρόσθεσε “να πείτε συγκεκριμένα σε ποιες υποθέσεις παρενέβη ο κ. Θεοχάρης, να πείτε ποιους διόρισε. Αν έχετε στοιχεία ότι εξυπηρέτησε ο οποιαδήποτε βουλευτής του Ποταμιού κάποιους ανθρώπους έξω από τις πολιτικές αρχές που πρεσβεύει το Ποτάμι να το πείτε”. “Ο κ. Θεοχάρης απομακρύνθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση επειδή ήταν αγύριστο κεφάλι τόνισε χαρακτηριστικό 

Διαπραγμάτευση και κάλεσμα Τσίπρα 

Ο κ. Θεοδωράκης έθιξε το θέμα των διαπραγματεύσεων και της ελλιπούς ενημέρωσης, ενώ τόνισε ότι «μέχρι τώρα μας έχετε δημιουργήσει σε μία ασφυξία». Επίσης, υπογράμμισε: «Σας στηρίζουμε, δεν θέλουμε τη λιτότητα, αλλά όλοι ρωτούν τι γίνεται με τη διαπραγμάτευση, ακόμα και δικά σας στελέχη». Ο κ. Θεοδωράκης επανέφερε την πρόταση να μας ενημερώσετε για αυτά που γίνονται στην Ευρώπη και τόνισε ότι χρειάζεται μία συμμαχία, “όχι κυβερνητική”, όπως είπε, αλλά μία μεγάλη “συμμαχία της δημιουργικής προοδευτικής Ελλάδας”, για να προχωρήσει ο τόπος μπροστά.  Έχετε την ευθύνη της χώρας τα χέρια σας”, τόνισε. 

“Δεν κάνουμε πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις”, απάντησε ο κ. Τσίπρας και υποστήριξε ότι  “δεν υπήρχε ποτέ άλλη κυβέρνηση να έχει τέτοια μεγάλη αποδοχή”, ενώ πέταξε σπόντα και στον κ. Αντώνη Σαμαρά ότι “έχω έρθει στη Βουλή περισσότερες φορές από ό,τι είχε ο κ. Σαμαράς 2,5 χρόνια”.  Ο πρωθυπουργός συμβούλεψε μάλιστα τον κ. Θεοδωράκη να  σταματήσει να ταυτίζεται με τους “μνημονιακούς”, λέγοντας χαρακτηριστικά “αποκοπείτε  από αυτούς που έριξαν την Ελλάδα στα βράχια. Δεν έχετε σχέση με τον πυρήνα του χθες. Αποκοπείτε όσο είναι καιρός, γιατί θα σας πάρει μαζί στο βυθό αυτός ο σκληρός πυρήνας του χθες”. Εγώ προσωπικά και η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι είμαστε σε μία σκληρή διαπραγμάτευση δεν φοβηθήκαμε το διάλογο και τον κάλεσε να ταυτιστεί με τις  κομματικές γραμμές στο ασφαλιστικό και στις συλλογικές συμβάσεις. 

Ο κ. Τσίπρας σχετικά με την παρατήρηση που δέχθηκε για την άρνησή του να απαντήσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων εκτίμησε ότι  δεν είναι υπεύθυνο όταν βρίσκεται σε εξέλιξη  η διαπραγμάτευση να προκαλέσει συζήτηση για αυτό. Ο πρωθυπουργός τόνισε μάλιστα ότι αν θέλετε να ταυτιστείτε με τους άλλους δύο τους μνημονιακούς και να γίνει συζήτηση υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας μπορούμε να το κάνουμε εμείς, δεν χρειάζεται να ταλαιπωρούμε το Πρόεδρο, ενώ υπενθύμισε στον κ. Θεοδωράκη ότι “σας έχω ενημερώσει ήδη δύο φορές” . Ο διάλογος δεν έχει κομματικό πρόσημο αλλά εθνικό πρόσημο, τόνισε χαρακτηριστικά. 
“Σας καλούμε να ταυτιστείτε με τις προσπάθειες, που κάνει η κυβέρνηση την κρίσιμη ώρα στις διαπραγματεύσεις”, κατέληξε ο κ. Τσίπρας. 

Δευτερολογία Θεοδωράκη 

“Σας είχαν ετοιμάσει μία ομιλία -που κράτησε παραπάνω και δεν καταλαβαίνω γιατί μου κάνατε παρατήρηση για το χρόνο”, ανέφερε εντόνως ο κ. Θεοδωράκης κατά τη δευτερολογία του. Και ο Τσίπρας απάντησε δεν σας έκανα παρατήρηση, αλλά σας είπα για τον κανονισμό και σας λέω ότι θα τηρήσω τον χρόνο μου αργότερα κ. Θεοδωράκη. Ο πρόεδρος του Ποταμιού επέμεινε στο θέμα ότι φεύγουν οι νέοι λέγοντας ότι “δεν φεύγουν οι φοιτητές εξαιτίας σας αλλά θα συνεχίζουν  να φεύγουν  όσο εσείς κινείστε σε ένα κομματικό κράτος.  Δεν λέμε οι γγ να μην είναι ΣΥΡΙΖΑ ή οι περιφερειακοί διευθυντές αλλά όταν γίνεται διαγωνισμός δεν γίνεται να προσλαμβάνονται μόνο άτομα από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Το  σ/ν του κ. Κουράκη ήρθε σαν τροπολογία, ήταν προσβολή για την διαδικασία και μετά ήρθε ως κατ’ επείγον, δεν έχει συζητήσει η κοινωνία για αυτό. Διαγράφεται τον ένα χρόνο διαλόγου του προηγούμενου νόμου και είναι καλύτερο τώρα”. 

Δευτερολογία Τσίπρα: «Δεν ερχόμαστε εδώ χωρίς τις αποσκευές μας από τους αγώνες μας» 

Είμαστε υπέρ του διαλόγου και υπάρχει ιδεολογικό πρόσημο στις συγκρούσεις για την παιδεία, τόνισε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του. “Το δημόσιο πανεπιστήμιο παρά τα προβλήματα είναι ένας χώρος που παρέχει γνώση, αξίες και έρευνα”, ενώ ξεκαθάρισε ότι “  δεν ερχόμαστε εδώ χωρίς τις αποσκευές μας από τους αγώνες μας”. Απαντώντας στο ερώτημα γιατί  το φέρνει η κυβέρνηση με τη μορφή του κατεπείγοντος έκανε λόγο ότι σχετίζεται με τις αλλαγές του τώρα,  να λύσει προβλήματα του τώρα, πριν ολοκληρωθεί αυτή η ακαδημαϊκή περιόδους για να  επιτρέψουν οι αλλαγές στα σχολεία να λειτουργήσουν αρμονικά. “Δεν αφορά όμως τη συζήτηση που θα γίνει, απλά αφορά βελτίωση μόνο για το άμεσο διάστημα. Έχουμε άλλες προτάσεις για για την εισαγωγή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση”, ανέφερε.  Για τους περιφερειακούς διευθυντές και την επιλογή κομματικών στελεχών είπε ότι δεν ήταν διαγωνισμός, αλλά με κατάθεση βιογραφικών και ήταν θέμα υπουργού να επιλέξει ποιος θεωρεί ικανούς. “Αν θέλετε να πάμε σε μία αλλαγή για αυτό να το κάνουμε, αλλά αυτό χρειάζεται διάλογο για τη δημόσια διοίκηση γενικά. Δώστε μας το χρόνο”. 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Πολιτική βούληση αν η Ευρώπη θα «δολοφονήσει» την Ελλάδα"

«Ο Δήμος Πατρέων δεν θα μεταφέρει στην ΤτΕ ούτε ένα ευρώ»

«Ο Δήμος Πατρέων δεν πρόκειται να μεταφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδος ούτε ένα ευρώ από τα ταμειακά του διαθέσιμα» δήλωσε την Πέμπτη ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, επικαλούμενος δύο σχετικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Αφορμή για την παρέμβαση του δημάρχου ήταν υπηρεσιακό έγγραφο του διευθυντή των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου Πατρέων, σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Το δημοτικό συμβούλιο έχει αποφασίσει να μη μεταφερθεί ούτε ένα ευρώ από τα ταμιακά διαθέσιμα του Δήμου Πατρέων στην Τράπεζα της Ελλάδος και στους δανειστές, απαιτώντας την άμεση και οριστική απόσυρση της νομοθετικής πράξης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πελετίδης.

«Θα αντιμετωπίσουμε τη συγκεκριμένη απόφαση, όπως αντιμετωπίσαμε και το ζήτημα του επανελέγχου των συμβάσεων των υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, μη αποστέλλοντας κανένα στοιχείο και φάκελο εργαζομένου για έλεγχο στην κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι «για την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου υπεύθυνοι είναι ο δήμαρχος, η δημοτική αρχή και οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου».

«Για τους παραπάνω λόγους δίνω εντολή στον διευθυντή των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου να μην προβεί σε καμία μονομερή ενέργεια, είτε ο ίδιος είτε οιοσδήποτε άλλος από τα τμήματα της διεύθυνσής του» κατέληξε ο δήμαρχος Πατρέων.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ο Δήμος Πατρέων δεν θα μεταφέρει στην ΤτΕ ούτε ένα ευρώ»"

Μέρκελ: Η βοήθεια δεν μπορεί να δίνεται χωρίς όρους

Η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη και να δείχνει αλληλεγγύη για τη σταθεροποίηση του ευρώ, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι η βοήθεια δεν μπορεί να δίνεται χωρίς όρους, όπως μεταδίδει πρακτορείο Bloomberg.

«Είναι καθήκον η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όπου αυτή χρειάζεται, είτε για το θέμα των προσφύγων είτε για τη σταθεροποίηση του ευρώ. Αυτό είναι δυνατό μόνο όταν, από την άλλη πλευρά, κάθε χώρα κάνει τις δικές της προσπάθειες. Αυτός πρέπει να είναι και να παραμείνει ο κανόνας για την Ευρώπη», δήλωσε η Μέρκελ από τη Βρέμη, στο πλαίσιο της εκστρατείας για τις εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή στην πόλη - κρατίδιο.

Αν και η Μέρκελ δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στην Ελλάδα, υπογράμμισε την αντιπαράθεση που υπάρχει για τη χρηματοδότησή της εν όψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα, σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ: Η βοήθεια δεν μπορεί να δίνεται χωρίς όρους"

Κλείνει η μία σήραγγα Ραψομάτη στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης-Καλαμάτας

Κλειστή θα είναι την επόμενη εβδομάδα η μία σήραγγα Ραψομάτη στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης-Καλαμάτας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης στο εσωτερικό της.

Συγκεκριμένα, από τις 09.00 το πρωί της Δευτέρας έως τις 16.00 το απόγευμα της Παρασκευής 15 Μαΐου, η σήραγγα Ραψομάτη με κατεύθυνση την Καλαμάτα θα είναι κλειστή και η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από την άλλη σήραγγα σε ένα μόνο στοίχο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνει η μία σήραγγα Ραψομάτη στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης-Καλαμάτας"

Στην βασίλισσα Ελισάβετ για την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Κάμερον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον πρόκειται να συναντηθεί με τη βασίλισσα Ελισάβετ στις 14.30 (ώρα Ελλάδος) μετά τη νίκη του Συντηρητικού του Κόμματος και την εξασφάλιση των περισσότερων εδρών στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του.

Η επίσκεψη στη βασίλισσα είναι μία τυπική διαδικασία που απαιτείται για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην βασίλισσα Ελισάβετ για την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Κάμερον"

Επίθεση Τσίπρα σε Χάρη Θεοχάρη: Διόριζες εφοριακούς με email τρόικας

Επίθεση στον X. Θεοχάρη τον οποίο κατηγόρησε ότι έπαιρνε emails από τους δανειστές για να διορίσει εφοριακούς από τον Αλέξη Τσίπρα. Αφορμή στάθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για την παιδεία με την οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τοποθετεί σε θέσεις-κλειδιά, όπως οι περιφερειακοί διευθυντές, κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά κινείται προς την κατεύθυνση αυτή. Δεν έχουμε αλλάξει ούτε ένα διοικητή νοσοκομείου, ούτε έναν σε ανεξάρτητη αρχή, σημείωσε. Εμμέσως αναφέρθηκε στην υπόθεση της Αναστασίας Σακελλαρίου (ζητήθηκε η παραίτησή της από το ΤΧΣ) σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κινήθηκε μόνο όταν υπήρξε εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη.

Για τους περιφερειακούς διευθυντές στην παιδεία τόνισε ότι τηρήθηκε η διαδικασία, αλλά εμφανίστηκε ανοικτός σε αλλαγές στο πλαίσιο αν αυτό συμφωνηθεί.

Απαντώντας ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τις υποθέσεις στις οποίες παρενέβη ο Χ. Θεοχάρης.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση Τσίπρα σε Χάρη Θεοχάρη: Διόριζες εφοριακούς με email τρόικας"

Μητσοτάκης: Πολύ χειρότερη πλέον η συμφωνία-Γίνεται η απόλυτη στροφή

«Η συμφωνία με τους δανειστές θα είναι πλέον πολύ χειρότερη» δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, καταλογίζοντας καθυστέρηση στην κυβέρνηση, που επιδείνωσε σημαντικά τους οικονομικούς δείκτες και μείωσε τις διαπραγματευτικές δυνατότητες της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση κάνει την απόλυτη στροφή και προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας το πρωίσ τον Σκάι.

«Άκουσα πριν τον κ. Χρυσόγονο να δηλώνει περίπου "είχαμε προβλήματα, αλλά δεν πειράζει, άξιζε τον κόπο η λεβεντιά..." σα να μη συνέβη τίποτε στην οικονομία» ανέφερε.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι «μη συμφωνία θα ισοδυναμεί με καταστροφή».

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι προωθεί με τους νόμους και τις τροπολογίες της το σκοταδισμό και των εξισωτισμό και ότι ο αστικός κόσμος πρέπει να αντιδράσει «Είναι η Αριστερά της μετριότητας, δεν αντέχουν τη διάκριση.

«'Πρώτη φορά Αριστερά' με 16 τροπολογίες που περάσανε νύχτα, άφεση αμαρτιών σε δημάρχους που έκαναν δεκτά πλαστά πτυχία, και άλλα τέτοια...» δήλωσε σκωπτικά.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Πολύ χειρότερη πλέον η συμφωνία-Γίνεται η απόλυτη στροφή"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news