facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Μαξίμου: Βραχυκυκλώνουν τη διαπραγμάτευση!

Δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός λόγω της αδυναμίας να συνεννοηθούν οι θεσμοί καταγγέλλει το Μαξίμου. «Κόκκινη γραμμή» για ΔΝΤ εργασιακά και ασφαλιστικό, «κόκκινη γραμμή» για Κομισιόν τα πρωτογενή ελλείμματα. Οχι στους εκβιασμούς, διαμηνύει το κόμμα. Ορατή η συμφωνία λέει ο Δραγασάκης.

«Οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους», υποστηρίζει η κυβέρνηση δια διαρροών του Μεγάρου Μαξίμου και ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μαραθώνιος επαφών με την πλευρά των δανειστών και ο Γ. Δραγασάκης δηλώνει μετά το ραντεβού με Ντράγκι ότι είναι ορατός και ρεαλιστικός στόχος η συμφωνία.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις τώρα, πλέον, είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός ‘εντιμου συμβιβασμού’».

Το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι αυτή η πραγματικότητα ουσιαστικά ναρκοθετεί τις προσπάθειες συμφωνίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται:

α. Το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές τους στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

β. Αντιθέτως η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στην μη διαγραφή του χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών.

«Το αποτέλεσμα είναι το σύνολο των θεσμών να έχει κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά [ΔΝΤ] και πρωτογενές πλεόνασμα [Κομισιόν]. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους», τονίζεται.

Υπό αυτό το πρίσμα εξηγείται η στρατηγική της Αθήνας που πήρε την πρωτοβουλία:

α. Να μη φέρει στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας.

β. Να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα, δηλαδή το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην μετά τον Ιούνιο εποχή.

Τα κυβερνητικά στελέχη επικαλούνται το δημοσίευμα των FT και τις δηλώσεις Πολ Τόμσεν και τις φέρουν σε αντιδιαστολή με τα όσα είπε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, που επιβεβαίωσε την αντίθεση μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι το ζήτημα του χρέους «μπορεί να συζητηθεί μόνο μετά από μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι είναι αδιανόητη η προσπάθεια ακραίων κύκλων των δανειστών να υπονομεύσουν τις προσπάθειες για βιώσιμη λύση και να εκβιάζουν για νέα μέτρα λιτότητας. Τονίζει δε ότι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι και κόκκινες γραμμές του λαού.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαξίμου: Βραχυκυκλώνουν τη διαπραγμάτευση!"

Τι λέει ο Δήμος Κηφισιάς για τον «πόλεμό» του με γνωστό επιχειρηματία

Τη δική του εκδοχή του στον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει με τον επιχειρηματία Κωνσταντίνο Ντουμή δίνει ο Δήμος Κηφισιάς.

Ο επιχειρηματίας ο οποίος έφερε στην Ελλάδα και στην Κύπρο τα παγκοσμίου φήμης γιαπωνέζικα καταστήματα Wagamama μιλώντας στo protothema.gr υποστήριξε ότι άνοιξε το μαγαζί τηρώντας όλους τους προβλεπόμενους νόμους και έχοντας πάρει όλα τα απαραίτητα έγγραφα. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ)

Ο δήμος Κηφισιάς ωστόσο επιχειρεί να βάλει «λουκέτο» στο κατάστημα και εξηγεί με ανακοίνωσή του τους λόγους:

«Η τήρηση της νομιμότητας, η ίση μεταχείριση αλλά και η προστασία της ποιότητας ζωής των πολιτών είναι προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς και τα Συμβούλια των Δημοτικών Ενοτήτων δίνουν αγώνα για να διατηρηθεί ο εμπορικός χαρακτήρας των καταστημάτων στον Δήμο μας. H Κηφισιά και η Νέα Ερυθραία είναι προάστια κατοικίας και περιπάτου. Παραλάβαμε την Νέα Ερυθραία: «Μύκονο» και «Αράχωβα» και την Κηφισιά: Μπαρούπολη και Σουβλακούπολη. Θα προστατέψουμε με όποια δυνατότητα μας παρέχει ο νόμος τις πόλεις μας από την αλλοίωση της ταυτότητας τους και την επέλαση των καταστημάτων διασκέδασης.

Η προηγούμενη Διοίκηση, εν μέσω θέρους 2014, μας παρέδωσε δεκάδες άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, χωρίς να έχουν συνεδριάσει τα αρμόδια όργανα. Σήμερα ως Αντιπολίτευση ορισμένοι εργάζονται ως Δικηγόροι και Πολιτικοί Μηχανικοί των επιχειρήσεων αυτών. Την ίδια ώρα κάποιοι εγκαλούν την Διοίκηση για διαφθορά επειδή προσπαθεί να τηρήσει το νόμο. Ποιοι είναι οι πραγματικά διεφθαρμένοι; Θα μας διδάξουν ήθος τα νυχτερινά κέντρα;

Ο Δήμος Κηφισιάς προβαίνει στη διαδικασία σφράγισης καταστήματος επί της οδού Κασσαβέτη, αρ. 11, καθώς λειτουργεί χωρίς την απαιτούμενη νόμιμη άδεια λειτουργίας.
Έχει προηγηθεί έλεγχος του φακέλου του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος το 2014. Διαπιστώθηκαν παραβάσεις καθώς η χρήση στην περιοχή είναι μη επιτρεπτή και προστατεύεται από Προεδρικά Διατάγματα. Στο συγκεκριμένο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, η Πολεοδομία Κηφισιάς μετά από αυτοψία της (26/11/14) έχει διατάξει την παύση των εργασιών του και την επιβολή προστίμων που ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ για πολεοδομικές παραβάσεις.

Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος προσέφυγε στην Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης της οποίας η απόφαση (23/12/14) εναρμονίστηκε με αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς (9/12/14) και η προσφυγή του απερρίφθη.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε έλεγχος της Αστυνομίας (18/4/15) όπου διαπίστωσε ότι το κατάστημα λειτουργεί παράνομα και χωρίς άδεια λειτουργίας. Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του ιδιοκτήτη, μετά από αίτημα του, με τον Δήμαρχο.

Ο Δήμος Κηφισιάς τηρεί τη νομιμότητα. Μετά την δεύτερη απόρριψη του Διοικητικού Πρωτοδικείου για αναστολή της σφράγισης, θα συνεχίσει την διαδικασία σφράγισης στο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος το οποίο λειτουργεί κατά παράβαση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς και της Περιφέρειας.

Η Νέα Διοίκηση του Δήμου δεν χορηγεί άδειες υγειονομικού ενδιαφέροντος σε καταστήματα που είχαν εμπορική χρήση προηγουμένως.

Η Δημοτική Αρχή δεν εθελοτυφλεί, αλλά εφαρμόζει τους νόμους αμερόληπτα, ισότιμα και παρεμβαίνει δραστικά όταν αυτοί καταστρατηγούνται.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014 σε Κηφισιά και Νέα Ερυθραία «μπαράκια» και καταστήματα εστίασης άνοιγαν με το «έτσι θέλω». Πλέον όχι! Τώρα προσπαθούν με τραμπουκισμούς, τρομοκράτηση και την συνεχή υποστήριξη της προηγούμενης Διοίκησης. Δεν υποχωρούμε!».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι λέει ο Δήμος Κηφισιάς για τον «πόλεμό» του με γνωστό επιχειρηματία"

Βίζερ: Θα κλείσουμε συμφωνία αλλά όχι τη Δευτέρα

Πεπεισμένος ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία ο επικεφαλής του EWG, τονίζοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν αναμένεται στο Eurogroup της Δευτέρας. Σίγουρος ότι η Αθήνα δεν θα βγει από το ευρώ. «Δεν το θέλουν οι Ελληνες και έχουν δώσει ξεκάθαρη εντολή», τονίζει.

Δεν θα υπάρξει συμφωνία στην συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα 11 Μαΐου, διεμήνυσε την Τρίτη ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ.

Ο κύριος Βίζερ πάντως πρόσθεσε ότι είναι πεπεισμένος πως «στο τέλος» θα υπάρξει συμφωνία προτού υπάρξει "πραγματική κρίση ή χρεοκοπία", χωρίς να προσδιορίσει επακριβώς το πότε. Σημείωσε πάντως πως έχουμε μπροστά μας έναν ολόκληρο μήνα, αλλά και το γεγονός ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί και από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Ο επικεφαλής του Euro-Working Group πως δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ, συμπληρώνοντας πως ένα Grexit θα ήταν επώδυνο για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη και πως ο ελληνικός λαός δεν θέλει κάτι τέτοιο.

«Ολες οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα δείχνουν ότι ο πληθυσμός είναι πεπεισμένος ότι το μέλλον του είναι στο ευρώ. Εχει δώσει μια εντολή που είναι αρκετά ξεκάθαρη σε εμένα και φαίνεται πως είναι και για τους Ελληνες πολιτικούς, να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές», σημείωσε.

Όπως τόνισε, μια ελληνική χρεοκοπία που θα οδηγούσε σε ένα Grexit θα αποτελούσε "πραγματική καταστροφή πριν από μια τριετία", η Ευρώπη πλέον έχει λάβει τα μέτρα της αλλά ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό.

"Υπάρχει η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Εχουμε ένα fund ύψους 500 δισ. για να επιληφθεί. Θα ήταν πολύ, πολύ ανεπιθύμητο ένα τέτοιο σενάριο. Θα ήταν κακό για την Ελλάδα, για την Ευρώπη, για τον κόσμο, οπότε δίνουμε τη μάχη για να το αποτρέψουμε", σημείωσε.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Βίζερ: Θα κλείσουμε συμφωνία αλλά όχι τη Δευτέρα"

Σόιμπλε: Δεν ζήτησε το ΔΝΤ «κούρεμα» για να δώσει βοήθεια

To ΔΝΤ δεν δήλωσε ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται κούρεμα ώστε να μπει σε βιώσιμη τροχιά, ανέφερε ο Β. Σόιμπλε, όπως μεταδίδει το Reuters, διαψεύδοντας με αυτόν τον τρόπο το δημοσίευμα των FT ότι το ΔΝΤ απαίτησε κούρεμα χρέους απειλώντας μάλιστα με αποχώρηση.

«Το ΔΝΤ δεν μας είπε ότι περαιτέρω κούρεμα είναι απαραίτητο προκειμένου να μπει η χώρα σε βιώσιμο μονοπάτι», υποστήριξε ο γερμανός υπουργός μιλώντας σε ανταποκριτές ξένου τύπου. «Ο Τόμσεν όμως είπε στη Ρίγα ότι ότι η πορεία μείωσης του χρέους έχει μεγαλύτερη πρόκληση μετά τη διακοπή των μεταρρυθμίσεων».

Πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα έχουν γίνει πιο εποικοδομητικές πρόσφατα. Τόνισε την ομόφωνη επιθυμία του Eurogroup να βοηθήσει τη χώρα, αλλά δήλωσε σκεπτικός για τον αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα.

Ο Γερμανός υπουργός σημείωσε ότι η ρευστότητα στην Αθήνα φαίνεται να σφίγγει, συμπληρώνοντας ότι όλα τα σενάρια είναι πιθανά.

Ερωτηθείς για το πρωτογενές πλεόνασμα απάντησε πως το ΔΝΤ κατέστησε σαφές ότι τα μεγέθη για την Ελλάδα χειροτερεύουν.

Επίσης διευκρίνισε πως ο Γερμανός πρόεδρος δεν συνηγόρησε υπέρ των γερμανικών επανορθώσεων, απλώς υπενθύμισε στους Γερμανούς πολίτες τις ευθύνες που συνδέονται με το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Δεν ζήτησε το ΔΝΤ «κούρεμα» για να δώσει βοήθεια"

Μοσκοβισί:Πρώτα μεταρρυθμίσεις, μετά κουβέντα για το χρέος

«Μπορούμε να συζητήσουμε για το ελληνικό χρέος μόνο αφού έχουμε συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

H δήλωση αυτή έρχεται στον απόηχο δημοσιευμάτων για αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας σε περίπτωση που οι πιστώτριες χώρες της ευρωζώνης δε μειώσουν το χρέος της χώρας, αίροντας μέρος των αξιώσεών τους. Νωρίτερα μάλιστα η Κομισιόν είχε ανακοινώσει ότι το χρέος της Ελλάδας θα ανέλθει στο 180,2% του ΑΕΠ - ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το περσινό 176,3% εξ' αιτίας της πολύ χαμηλότερης από την προβλεπόμενη ανάπτυξης, η οποία με τη σειρά της θεωρείται απόρροια της πολιτικής αβεβαιότητας.

Ο κ. Μοσκοβισί αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω το θέμα του ελληνικού χρέους, προσθέτοντας ότι ελπίζει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας να είναι συνεπές, λεπτομερές και ολοκληρωμένο επιτρέποντας στην ελληνική οικονομία να ανακάμψει, ώστε η αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους να εξελιχθεί με θετικό τρόπο. «Ελπίζουμε ότι οι Έλληνες είναι αφοσιωμένοι σε αυτό», τόνισε.

O επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι το Eurogroup στις 11 Μαΐου θα διαπιστώσει σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις με την Ελλάδα.

Νωρίτερα είχε μάλιστα ξεκαθαρίσει: «Για εμάς το Grexit δεν είναι επιλογή. Δεν προετοιμάζουμε κανένα Grexit».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί:Πρώτα μεταρρυθμίσεις, μετά κουβέντα για το χρέος"

Βαρουφάκης: Η Γαλλία να πάρει πρωτοβουλίες για την κρίση - Σαπέν: Non

«Φρένο» στην παρότρυνση του Γιάνη Βαρουφάκη προς το Παρίσι να πάρει πρωτοβουλίες για την κρίση έβαλε την Τρίτη ο Μισέλ Σαπέν μετά την έκτακτη συνάντησή τους στο Παρίσι.

Μετά το τέλος της συνάντησης, η οποία κράτησε μιάμιση ώρα, ο Έλληνας υπουργός δήλωσε ότι «η Γαλλία δεν μπορεί να μην παίρνει πρωτοβουλίες σε μια Ευρώπη η οποία ελπίζει να ξεπεράσει την κρίση».

Ο Γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν, ο οποίος συνόδευσε τον κ. Βαρουφάκη στην έξοδο, σχολίασε τη συνάντηση στο ΑΜΠΕ, μιλώντας για «καθοριστική στιγμή» και μια « καλή δυναμική» για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Στο ερώτημα πάντως εάν προτίθεται να πάρει η Γαλλία κάποια πρωτοβουλία, ο Μ. Σαπέν απάντησε: «Όχι, η Ευρώπη λειτουργεί από κοινού, δεν παίζει ρόλο η πρωτοβουλία του καθενός, αλλά το να μπορούν να προχωρούν όλοι μαζί.

«Δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτή μιας συμφωνίας» τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Σχετικά με τις δυσκολίες που προβάλλει τελευταία το ΔΝΤ ο Γάλλος υπουργός δήλωσε: «Κάθε θεσμός έχει τον δικό του προβληματισμό και εκφράζει τις απόψεις του. Σε δεδομένη στιγμή όμως θα πρέπει να κατασταλάξει. Πάντως έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτή μιας συμφωνίας».

«Hταν μια σημαντική συνάντηση, η ελληνική ηγεσία θέλησε να περάσει κάποια μηνύματα στους Ευρωπαίους υπουργούς, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και στην ΕΚΤ. Θεωρώ ότι έχουμε φθάσει σε μια καθοριστική στιγμή. Πιστεύω ότι έχουμε μια καλή δυναμική στις συζητήσεις και έχουμε την ικανότητα -όχι τώρα εντελώς άμεσα- έχουμε όμως τη δυνατότητα να βρούμε έναν καλό συμβιβασμό. Έναν συμβιβασμό που θα επιτρέψει να υπάρξει σεβασμός προς την Ελλάδα και στην κυβερνητική της εναλλαγή αλλά και συγχρόνως σε ολόκληρη την Ευρώπη ώστε να υπάρξει πρόοδος μαζί με την Ελλάδα. Είμαστε σε μια δυναμική στιγμή μια χρήσιμη στιγμή» πρόσθεσε ο κ. Σαπέν.

O Έλληνας υπουργός Οικονομικών συναντάται αυτή την ώρα και με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ενώ στις 8 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν.

Την Τετάρτη ο κ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Πιερ Κάρλο Πάντοαν και την Παρασκευή με τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών, Λουίς Ντε Γκίντο ο οποίος φαίνεται ότι θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του Eurogroup.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Η Γαλλία να πάρει πρωτοβουλίες για την κρίση - Σαπέν: Non"

BBC: Η ακήρυχτη εσωτερική χρεοκοπία της Ελλάδας

«Πότε θα τελειώσουν τα χρήματα στην Ελλάδα»; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τις αγορές επί μήνες, ενώ η απόσταση μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών παραμένει αγεφύρωτη, σημειώνει το BBC σε εκτενή ανάλυσή του για την κατάσταση στην Ελλάδα, την οποία ονομάζει «ακήρυχτη εσωτερική χρεοκοπία».

«Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις οικονομικές υποχρεώσεις της σε εσωτερικό και εξωτερικό, όμως αυτό που παραμένει "μυστικό" είναι πως χιλιάδες έλληνες που βασίζονται στις πληρωμές του κράτους, παραμένουν απλήρωτοι, καθώς με κάθε πρακτική έννοια, στην Ελλάδα έχουν ήδη τελειώσει τα χρήματα», σημειώνεται στο ρεπορτάζ, ενώ γίνεται αναφορά σε όσα έχουν διαδραματιστεί στη χώρα από τον Αύγουστο του 2014, όταν καταβλήθηκε η τελευταία δόση από τους δανειστές, μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, όταν «προκλήθηκε πανικός στους συνταξιούχους που πήγαν στο ΑΤΜ και είδαν πως δεν είχε καταβληθεί η σύνταξή τους», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το να βρίσκουν το λογαριασμό τους άδειο δεν είναι ασυνήθιστο τα τελευταία χρόνια για τους Ελληνες, αναφέρει το BBC. «Είμαστε ένα μήνα απλήρωτοι αυτή τη στιγμή και μέχρι πρόσφατα ήμασταν δύο μήνες πίσω. Κανείς δεν ξέρει να μας πει πότε θα πληρωθούμε» λέει ένας εργαζόμενος σε πολιτιστικό ίδρυμα κρατικά χρηματοδοτούμενο.

Το BBC εστιάζει ακόμα στην κατάσταση στα νοσοκομεία, των οποίων οι προμηθευτές παραμένουν απλήρωτοι, εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες. «Την περασμένη εβδομάδα πληρωθήκαμε τα χρωστούμενα του Δεκέμβρη» λέει ένας από αυτούς στο BBC.

«Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με την εσωτερική χρεοκοπία σε περισσότερους από έναν τομέα» αναφέρει το ρεπορτάζ και εξηγεί πως από τον τομέα των εκδόσεων μέχρι τους προμηθευτές του στρατού.

«Οι πληρωμές είναι εδώ και καιρό καθυστερούμενες» λέει ένας εκδότης, ενώ ένας προμηθευτής τροφίμων στο στρατό συμπληρώνει: «Παλιά προσπαθούσαμε όλοι να κάνουμε δουλειές με το κράτος, τώρα είναι ο χειρότερος πελάτης μας».

Το ρεπορτάζ φιλοξενεί και την άποψη του Θεόδωρου Φέσσα, προέδρου του ΣΕΒ: «Η αβεβαιότητα είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα. Απειλεί ακόμα και τις πιο υγιείς επιχειρήσεις, που κατόθρωναν ως τώρα να πληρώνουν μισθούς παρά την κρίση».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "BBC: Η ακήρυχτη εσωτερική χρεοκοπία της Ελλάδας"

Προβλέψεις Κομισιόν: Ανάπτυξη μόλις 0,5% φέτος – Δημοσιονομικός εκτροχιασμός και αύξηση χρέους

«Το Grexit δεν αποτελεί επιλογή. Δεν είμαστε εδώ για να προετοιμαστούμε για ένα Grexit ή για ένα ατύχημα. Είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε αυτή την πιθανότητα και να θέσουμε την Ελλάδα σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η Ευρωζώνη δεν είναι μία ζώνη σταθερών ισοτιμιών αλλά μία ζώνη με ενιαίο νόμισμα. Είναι κάτι μη αναστρέψιμο και δεν πρέπει να φθάσουμε στο σημείο να τίθεται το ερώτημα ποιος θα είναι ο επόμενος και έτσι να χαθεί η ισχύς της Ευρωζώνης». 
Με αυτά τα λόγια ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε τη ισχυρή βούληση της Κομισιόν να βρεθεί μία φόρμουλα συμφωνίας στις συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τα λόγια του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ που δημοσίως δήλωσε ότι σε περίπτωση Grexit "ο αγγλοσαξωνικός κόσμος θα επιχειρούσε άμεσα να αποδομήσει όλη την Ευρωζώνη". 
«Είναι μία μάχη που συνεχίζεται», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέχρι τις 11 Μαϊου, στο Eurogroup «θα μπορέσουμε να δούμε σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις με την Ελλάδα». Ο ίδιος πάντως απέφυγε να απαντήσει για το εάν μπορεί να υπάρξει χρηματοδοτική διευκόλυνση της Αθήνας. 
Ζοφερή εικόνα
Ωστόσο ο Ευρωπαίος Επίτροπος στην παρουσίαση των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν για τις οικονομικές προοπτικές περιέγραψε μία ζοφερή εικόνα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αφού οι αναλυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποβάθμισαν σημαντικά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. 
Συγκεκριμένα στο 0,5% υποβάθμισε την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για φέτος η Κομισιόν από 2,5% πριν στις εαρινές της προβλέψεις που δημοσιοποίησε σήμερα. Παράλληλα υποβάθμισε τις εκτιμήσεις και για το 2016 στο 2,9% από 3,6% πριν.
Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας έχει κολλήσει απ' τη στιγμή που η προηγούμενη κυβέρνηση προκήρυξε πρόωρες εκλογές στο τέλος του προηγούμενου έτους. Η πολιτική αβεβαιότητα έχει τροφοδοτηθεί απ' την “έλλειψη διαφάνειας” γύρω απ' τις προτεραιότητες της σημερινής κυβέρνησης, αναφέρει, υπογραμμίζοντας ότι ο βιομηχανικός κλάδος στη χώρα εξακολουθεί να είναι παγιδευμένος σε βαθιά ύφεση.
Real GDP
Σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί οι οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν βασίζονται στην υπόθεση ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών.  
Όπως είπε ο ίδιος "υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας" γύρω απ' την Ελλάδα τονίζοντας ότι συνεχιζονται οι διαβουλεύσεις. 
Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν οι βάσεις για επανεκκίνηση της ανάπτυξης από το 2016 πλέον και με την προϋπόθεση ότι "θα μπούμε σε τροχιά σύγκλησης στις συζητήσεις που γίνονται και στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται να γίνουν στην Ελλάδα". 
Όπως είπε μάλιστα ο κ. Μοσκοβισί απ' τις επαφές που θα έχει σήμερα με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τις επαφές που θα υπάρξουν του Έλληνα υπ. Οικονομικών με τον Γάλλο ομόλογο του στο πλαίσιο του Brussels Group "θα αξιολογήσουμε την πορεία των συζητήσεων". 


Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι οι διαβουλεύσεις προχωρούν στη βάση των εξής πυλώνων: α) η ελληνική κυβέρνηση θέλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της έναντι των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ, β) θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα, και γ) θέλουμε να υπάρξει μία ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα. 



Δημοσιονομικός εκτροχιασμός
Σύμφωνα με την έκθεση καταγράφεται δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι η είσπραξη των φόρων στη χώρα στο τέλος του 2014 είχε υποχωρήσει τόσο που το πρωτογενές πλεόνασμα στο σύνολο της χρονιάς ήταν μόλις 0,4% από την εκτίμηση για 1,7%.
"Η αύξηση της αβεβαιότητας από το φθινόπωρο του 2014 και η επιβράδυνση της ανάκαμψης είχαν σημαντικό αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας", αναφέρει η έκθεση.
Ως αποτέλεσμα το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης έφθασε στο 3,5% του ΑΕΠ το 2014. Για φέτος η Κομισιόν προβλέπει έλλειμμα 2,1% και για το 2016 2,2%.  
Expenditure
Χρέος
Σε ότι αφορά το χρέος η Κομισιόν προβλέπει τώρα ότι αυτό θα αυξηθεί στο 180,2% του ΑΕΠ φέτος έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για περίπου 170%. Θεωρεί ότι το 2015 θα είναι η χρονιά κορύφωσης του και για το 2016 περιμένει πτώση του στο 173,5% του ΑΕΠ. «Τα καλύτερα επιτόκια, η καλύτερη διαχείρηση των ταμειακών διαθεσίμων μαζί με το οπισθοβαρές πρόγραμμα αποπληρωμής  των δανείων από τον EFSF θα βοηθήσει στη διατήρηση των δαπανών για τόκους σε πολύ χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρά τα μεγάλα επίπεδα του χρέους», σημειώνει η έκθεση. 
greece
Σημειώνεται πως οι χειρότερες για τη χώρα μας προβλέψεις προσθέτουν νέα σύννεφα πάνω από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές, την στιγμή που η Αθήνα πραγματοποιεί αγώνα δρόμου έτσι ώστε να μην υπάρξει κάποια αρνητική απόφαση από την ΕΚΤ αύριο, σχετικά με την ρευστότητα και τα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών.
Και όλα αυτά στον απόηχο των πληροφοριών των FT ότι το ΔΝΤ περιμένει πρωτογενές έλλειμμα έως 1,7% του ΑΕΠ φέτος, με τον Πολ Τόμσεν να θέτει στο Eurogroup της Ρίγα ζήτημα κουρέματος του ελληνικού χρέους ή αποχώρησης του Ταμείου.
Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, είχε δώσει το… πνεύμα της σημερινής ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Διαβάστε Περισσότερα » "Προβλέψεις Κομισιόν: Ανάπτυξη μόλις 0,5% φέτος – Δημοσιονομικός εκτροχιασμός και αύξηση χρέους"

Ο μουλωχτός τρόπος που ξηλώνουν τη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ»

«Ξηλώνουν τον πρώτο πόντο από το "πουλόβερ" της Διαύγειας... Ανοίγουν το ασκό του Αιόλου» προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα, Διομήδης Σπινέλλης, με αφορμή τροπολογία της κυβέρνησης που φαίνεται να αλλάζει το καθεστώς στην υποχρέωση δημοσιοποίησης των δαπανών του Δημοσίου.

«Η κυβέρνηση δημιουργεί ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο που υπονομεύει τη σημασία και λειτουργία της Διαύγειας ως κεντρικού εργαλείου για τη διασφάλιση της διαφάνειας στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, ιδίως στο ευαίσθητο θέμα των δημοσίων δαπανών» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρώην Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Οι πηγές της κυβέρνησης έκαναν λόγο τη Δευτέρα για προβοκάτσια, διευκρινίζοντας ότι «με την τροπολογία που κατέθεσαν τέσσερις υπουργοί, προβλέπεται ότι συγκεκριμένες πράξεις που εκδίδονται την 31.12. κάθε χρόνου, ισχύουν από τότε που εκδίδονται και όχι από το χρόνο που δημοσιεύονται» και υπογραμμίζουν ότι «αυτό δεν αναιρεί καμία υποχρέωση δημοσίευσης των πράξεων αυτών!». «Έχω διαβάσει πολλές φορές την απόφαση... Το αργότερα ξέρουμε σημαίνει στην Ελλάδα» σχολίασε με νόημα ο Διομήδης Σπινέλλης.

«Πρόκειται για τον πρώτο πόντο που ξηλώνει το πουλόβερ, για παραθυράκια που ανοίγουν για να σταματήσουμε να ξέρουμε πώς ξοδεύονται χρήματα... Θέλουμε να ενισχυθεί η Διαύγεια, αντί να περιορίζεται με εξαιρέσεις. Η απόφαση της κυβέρνησης ανοίγει τον ασκό του Αίολου. Πρέπει όλες οι δαπάνες του κράτους, oι δημόσιες συμβάσεις, οι αποφάσεις και τα βιογραφικά όλων των στελεχών να εμφανίζονται στη Διαύγεια» υπογράμμισε ο κ. Σπινέλλης.

Κώστας Μπακογιάννης: Αντί να παρακάμπτουν τη Διαύγεια, θα έπρεπε να την αναβαθμίσουν
Θέση για την αλλαγή του καθεστώτος στην υποχρέωση δημοσιοποίησης των δαπανών του Δημοσίου πήρε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης.

Όπως τόνισε στο Facebook, η κάθε κυβέρνηση αντί να παρακάμπτει τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, θα έπρεπε να την αναβαθμίσουν και να τη διευρύνουν, προσθέτοντας ότι η περιφέρειά του θα συνεχίσει να αναρτά κάθε πράξη και δαπάνη στο διαδίκτυο.

Αναλυτικά ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας σημείωσε τα εξής:

«Η Δι@ύγεια είναι μια μεταρρύθμιση που αγκάλιασαν οι πολίτες, για διαφάνεια και λογοδοσία στο δημόσιο βίο.

Αντί να εφευρίσκει κάθε κυβέρνηση τρόπους για να την παρακάμπτει, ας προσπαθήσει να την αναβαθμίσει και να τη διευρύνει.

Γι' αυτό και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι αποφασισμένη να αναρτά κάθε πράξη και δαπάνη στο διαδίκτυο, ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες κάθε επιμέρους νομοθετικής πρωτοβουλίας».

«Το κάναμε για να ενισχύσουμε τη ρευστότητα» απάντά με ... non paper η κυβέρνηση
Μετά από περίπου πέντε χρόνια η κυβέρνηση προχωρά στο ξήλωμα βήμα-βήμα της Διαύγειας, με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία έχει ενταχθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείο Εσωτερικών «εκδημοκρατισμός της διοίκησης-καταπολέμηση γραφειοκρατίας και ηλεκτρονική διακυβέρνησης-αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις». Η εν λόγω προσθήκη επιχειρεί να εισάγει εξαίρεση από τις υποχρεώσεις ανάρτησης αποφάσεων της Δημόσιας Διοίκησης στο Διαδίκτυο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την κατάργησή της. Μάλιστα, η εξαίρεση αφορά όχι οποιαδήποτε απόφαση του φορέων του Δημοσίου Τομέα, αλλά αποφάσεις που σχετίζονται με το θέμα της έγκρισης δαπανών.

Ερωτηματικά προκαλεί και η επιλογή της ημερομηνίας που η κυβέρνηση επέλεξε να «περάσει» την τροπολογία, αφού εντάχθηκε αργά το βράδυ της 30ης Απριλίου, πριν δηλαδή την αργία της Πρωτομαγιάς.

Όπως αποκαλύπτει η μη-κερδοσκοπική εταιρεία ΕΛ/ΛΑΚ (ελεύθερο λογισμικό/λογισμικό ανοιχτού κώδικα), με δημοσιευμενη επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η τροπολογία επιχειρεί να εισάγει εξαίρεση από τις υποχρεώσεις ανάρτησης αποφάσεων της Δημόσιας Διοίκησης στο Διαδίκτυο. Επίσης, αναφέρει ότι «η διαλειτουργικότητα των κεντρικών συστημάτων του Δημοσίου, που αποτελεί υποχρέωσή του σύμφωνα με το Ν. 3979/2011 και το Ελληνικό Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς και η αντίστοιχη προσαρμογή των επιχειρησιακών διαδικασιών μπορεί να επιφέρει την επιθυμητή μεταρρύθμιση και απλοποίηση στις απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ιδιαίτερα σε αυτές των ελεγκτικών μηχανισμών. Αντίθετα η δημιουργία εξαιρέσεων σε νόμους για την αντιμετώπιση τεχνολογικών και επιχειρησιακών προβλημάτων είναι πρακτική που οδηγεί στην γενικότερη απαξίωση του θεσμικού πλαισίου, επιτείνει την πολυνομία και είναι βασική τροχοπέδη στην αποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης».

Η κυβέρνηση απάντησε το βράδυ της Δευτέρας με non paper (αν και την τροπολογία υπογράφουν 4 υπουργοί δεν υπήρξε ούτε ένας να υποστηρίξει τις απόψεις του!) στο οποίο αφού  αναμασά τα γνωστά φληναφήματα για «προβοκάτσιες» προσπάθεί να συσκοτίσει το θέμα. Το Πλήρες κείμενο του non paper έχει ως εξής: «Και η προβοκάτσια έχει τα όρια της! Κάποιοι ανακάλυψαν ότι με προτεινόμενη τροπολογία το Υπουργείο οικονομικών "ξηλώνει την ΔΙΑΥΓΕΙΑ". Μόνο που συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο!

Με την τροπολογία που κατέθεσαν τέσσερις υπουργοί, προβλέπεται ότι συγκεκριμένες πράξεις που εκδίδονται την 31.12. κάθε χρόνου, ισχύουν από τότε που εκδίδονται και όχι από το χρόνο που δημοσιεύονται. Αυτό δεν αναιρεί καμία υποχρέωση δημοσίευσης των πράξεων αυτών!

Αν φρόντιζαν να διαβάσουν ολόκληρη την τροπολογία θα καταλάβαιναν ότι έγινε για να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά».

Όταν έγινε γνωστή η τροπολογία, ήταν πολλές οι αντιδράσεις από διάφορες πλευρές που «είδαν» να αλλοιώνεται το πνεύμα της Διαύγειας κι αυτό γιατί αποσυνδέεται ουσιαστικά η ημερομηνία ανάρτησης στο διαδίκτυο με την ημερομηνία που ξεκινά να είναι σε ισχύ η πράξη ανατροπής ανάληψης υποχρέωσης, με έκδοση την 31 Δεκεμβρίου. Στο πνεύμα της Διαύγειας ήταν, όπως τονίζουν στελέχη του δημοσίου που είχαν ασχοληθεί με την εισαγωγή της επί κυβέρνησης Παπανδρέου, να μην υπάρχει η δυνατότητα «απελευθέρωσης» χρημάτων από τα δημόσια ταμεία, αν πρώτα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι σχετικές αποφάσεις.

ΠΑΣΟΚ: Τι έγιναν οι προεκλογικές δεσμέυσεις του Τσίπρα για ενίσχυση της Διαύγειας;
«Τι έγιναν οι προεκλογικές δεσμέυσεις του Τσίπρα για ενίσχυση της Διαύγειας» αναρωτιέται με δήλωσή της στο facebook η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σχολιάζοντας «πως άρχισε το ξήλωμα της Δι@ύγειας με τροπολογία».

«Δυστυχώς η κυβέρνηση ξεκίνησε το ξήλωμα του πουλόβερ με τη Διαύγεια, σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες του ίδιου του Πρωθυπουργού» σημειώνει η κυρία Χριστοφιλοπούλου και εξηγεί πως ο νόμος με τον οποίο προβλέπεται ότι οι διοικητικές πράξεις, ιδίως όσες αφορούν δημόσιες δαπάνες, αποκτούν ισχύ μόνο μέσω της ανάρτησής τους στη Διαύγεια, είναι ένα «κεκτημένο» που πρέπει να διαφυλαχθεί. 

«Είναι ζήτημα διαφάνειας και Δημοκρατίας» καταλήγει η κυρία Χριστοφιλοπούλου.

Απαντώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας υποστήριξε ότι «είναι λάθος η εντύπωση που δημιουργήθηκε πως πάει να καταργηθεί η ανάρτηση των αποφάσεων πληρωμών στην Διαύγεια».

Πρόσθεσε πως η τροπολογία «μεταθέτει τον χρόνο ανακοίνωσης πληρωμών που γίνονται για παράδειγμα στις 31.12» ενώ πέταξε το μπαλάκι σε Δήμους και Περιφέρειες λέγοντας πως «δεν αφορά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αλλά τις διοικήσεις μονάδων σε Δήμους και Περιφέρειες».


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο μουλωχτός τρόπος που ξηλώνουν τη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ»"

Άγνοια δηλώνουν πηγές του ΥΠΟΙΚ για επιβολή τέλους αναλήψεων στις καταθέσεις

Αναστάτωση προκάλεσαν σενάρια τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν ενδεχόμενη επιβολή τέλους αναλήψεων τραπεζικών καταθέσεων ύψους ένα τοις χιλίοις.

Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν άγνοια για το ενδεχόμενο επιβολής ενός τέτοιου μέτρου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ενδεχόμενο τέλος αναλήψεων είχε εξεταστεί προεκλογικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέχεια όμως με την ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων η επαναφορά αυτών των σεναρίων είχε διαψευσθεί.

Διαβάστε Περισσότερα » "Άγνοια δηλώνουν πηγές του ΥΠΟΙΚ για επιβολή τέλους αναλήψεων στις καταθέσεις"

Ήσυχος: Να μην πληρώσουμε τη δόση του ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα

Κατηγορηματικός ως προς το να μην καταβληθεί η δόση ύψους 1 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την επόμενη εβδομάδα εμφανίστηκε με δηλώσεις του την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Κώστας Ήσυχος.

«Κατά τη γνώμη δεν πρέπει να τα δώσουμε γιατί το βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να πληρώνονται συντάξεις και μισθοί και είναι υποχρέωση της κυβέρνησης και είναι δέσμευση του πρωθυπουργού ότι το βασική μας δέσμευση απέναντι στον λαό είναι να μην περικοπούν οι συντάξεις και το δικαίωμα της σύνταξης και του μισθού να μην μπουν στις καλένδες» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή των δηλώσεων του κ. Ήσυχου.

«Επομένως οι δανειστές πρέπει να κατανοήσουν ότι και αυτοί έχουν επιλογές και αυτοί έχουν διλήμματα, τα διλήμματα δεν είναι μόνο για μας» συμπλήρωσε στις δηλώσεις του στα ΠαραπολιτικάFM 90,1.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας είπε ότι «η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη και δεν μπορεί να κάνει καμία έκπτωση στον βασικό πυρήνα του προγράμματός της».

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η χώρα θα έχει ανάγκη χρηματοδότησης 20 ή 30 δισ. τα επόμενα χρόνια αλλά ζήτησε αλλάγη της «πυξίδας». «Από εκεί και πέρα επιμένω ότι δεν είναι το πρόβλημα της χώρας τα 20ή τα 30 δις που πρέπει να πάρει για να χρηματοδοτηθεί τα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια, το πρόβλημα της χώρας είναι να αλλάξει όλη αυτή η πυξίδα που μας οδηγεί σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο» συμπλήρωσε και κατέληξε: Δεν μπορεί η χώρα να δανείζεται συνεχώς για να αποπληρώνει πάλι πίσω δάνεια τα οποία κατά 80-90% αποπληρώναμε με τις δόσεις που παίρναμε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ήσυχος: Να μην πληρώσουμε τη δόση του ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα"

Νουγέ: Υπάρχει κίνδυνος να ξεμείνουν οι ελληνικές τράπεζες από collateral

Τον κίνδυνο να ξεμείνουν οι ελληνικές τράπεζες από εχέγγυα για να λάβουν έκτακτη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εάν "η κατάσταση δεν βελτιωθεί σύντομα" εξέφρασε ο Κριστιάν Νουαγέ.

Ο Γάλλος τραπεζίτης και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, μίλησε ενώ αναμένεται η απόφαση της Ευρωτράπεζας για την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA όπως και ενδεχόμενη αλλαγή στο «κούρεμα» που επιβάλλεται στα εχέγγυα που παρέχουν οι ελληνικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί.

Ο κ. Νουγέ αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη άνοδο που καταγράφεται στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, που έχει προβληματίσει τους αναλυτές. "Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας" δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου και συμπλήρωσε πως η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα εξασφαλίσει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά τουλάχιστον για τους επόμενους 18 μήνες.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Νουγέ: Υπάρχει κίνδυνος να ξεμείνουν οι ελληνικές τράπεζες από collateral"

Telegraph: Οι υποψήφιοι Φινλανδοί ΥΠΟΙΚ που πρέπει να φοβάται η Ελλάδα

Η Αθήνα έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για το ποιος θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας καθώς, όποιος και να πάρει την δουλειά θα προσπαθήσει να πιέσει την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας, γράφει η βρετανική εφημερίδα Telegraph εν αναμονή της ανακοίνωσης του νέου προσώπου που θα εκπροσωπεί την σκανδιναβική χώρα στο Eurogroup.

Ένα ολόφρεσκο πρόσωπο ετοιμάζεται να υποδεχτεί το Eurogroup, το σώμα όπου συναντώνται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καθώς αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει το όνομα του υπουργού που θα καθίσει σε αυτήν την κυβερνητική καρέκλα, μετά τις εκλογές του περασμένου μήνα.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, όμως, οι δύο επιλογές που διαφαίνονται μέχρι στιγμής, για τη θέση, δεν είναι καθόλου θετικές για την Ελλάδα, ιδιαίτερα εφόσον, η χώρα μας ζητήσει και τρίτο πακέτο στήριξης. Αντίθετα, «οι υποψήφιοι που περιμένουν στη σειρά ίσως να βοηθήσουν να καθοριστεί πόσο μεγάλη πίεση θα ασκηθεί απέναντι στην χρεωμένη Ελλάδα κατά τις εξουθενωτικές διαπραγματεύσεις.

Επικρατέστερος για να πάρει το χρίσμα από τον νέο πρωθυπουργό της χώρας Γιούχα Σίπιλα είναι ο Τίμο Σόινι, ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού True Finns, που εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή της χώρας το 2011, στο απόγειο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, γράφει η Telegraph.
Ο Σόινι, εκτός από ένθερμος πολέμιος της μεταναστευτικής πολιτικής, είναι και κατά της δανειοδότησης των χωρών του Νότου από τις χώρες του πυρήνα. Μάλιστα, ο Σόινι είχε μείνει εκτός της προηγούμενης κυβέρνησης πριν τέσσερα χρόνια, εξαιτίας της επίμονης αντίστασής του στην συμμετοχή της Φινλανδίας στο πρόγραμμα διάσωσης της Ευρωζώνης στην Πορτογαλία.

Ακόμη κι αν ο κ. Σοίνι δεν αναλάβει τον συγκεκριμένο υπουργικό θώκο, ούτε ο έτερος πιθανός υποψήφιος αναμένεται να ενθουσιάσει τους μαχόμενους Έλληνες, συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα αναφερόμενο στον «βετεράνο των Βρυξελλών», τέως επίτροπο οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της ΕΕ και νυν ευρωβουλευτή, Όλι Ρεν.

«Ο τσάρος των οικονομικών της Ευρώπης στα χρόνια της κρίσης μεταξύ 2009 – 2014 έγινε το πρόσωπο της λιτότητας στην ευρωζώνη», αναφέρεται χαρακτηριστικά ενώ προστίθεται πως «παρότι είναι αφοσιωμένος φιλοευρωπαϊστής, ο τεχνοκράτης αυτός είναι απίθανο να υποκύψει σε οποιαδήποτε από τις απαιτήσεις της Ελλάδας για ελάφρυνση του χρέους».

Από την πλευρά της, την Αθήνα δύσκολα θα χαρεί με την επιστροφή του κ. Ρεν στο γραφείο. Ήταν στη διάρκεια της θητείας του ως Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων όταν η χώρα υπέκυψε στις οικονομικές διασώσεις υπογράφοντας «το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία της ανθρωπότητας προς τους ασθενέστερους των ώμων».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Telegraph: Οι υποψήφιοι Φινλανδοί ΥΠΟΙΚ που πρέπει να φοβάται η Ελλάδα"

Δένδιας: Τις χώρες τις καταστρέφουν ή τις σώζουν οι πολίτες τους, όχι οι πολιτικοί

«Τις χώρες τις καταστρέφουν ή τις σώζουν οι πολίτες τους, όχι οι πολιτικοί, οι πολιτικοί δεν παίρνουν κάποια Θεία Εντολή» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, με αφορμή την κρίσιμη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα.

«Η λύση είναι να υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας» ανέφερε ο κ. Δένδιας, μιλώντας στον Σκάι.

Σχολιάζοντας δε τα ευρήματα της δημοσκόπησης τoυ ΠΑΜΑΚ για λογαριασμό του Σκάι, δήλωσε ότι «είναι δείγμα οικονομικού αδιεξόδου ότι ένας στους τέσσερις Έλληνες εξετάζει επιστροφή στη δραχμή, δεν είναι μικρό ποσοστό αν σκεφτεί κανείς τι θα σημάνει αυτό, τι καταστροφή για την κοινωνία».

Για τα εσωκομματικά της ΝΔ είπε ότι ο ίδιος έχει πει τις απόψεις του στα όργανα, διερωτώμενος «αν έχουμε τη δυνατότητα τα πούμε τι έφταιξε για την ήττα. Με αφορμή και τη δημοσκόπηση του Σκάι σημείωσε πως «η κοινωνία μας απορρίπτει γιατί δεν της έχουμε πει τι έφταιξε και οδηγηθήκαμε στην ήττα».

«Έχουμε δυνατότητα ανοιχτής συζήτησης για το πώς φτάσανε τα πράγματα εκεί που φτάσανε; Σε ποιο βαθμό η ελληνική κοινωνία μας προτιμά ως εναλλακτική επιλογή σε περίπτωση καταστροφής;» διερωτήθηκε.

«Η ΝΔ πρέπει να αποφασίσει αν θα επιστρέψει στη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και τότε πρέπει να βρούμε το τρόπο που την εκφράζει» κατέληξε.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας: Τις χώρες τις καταστρέφουν ή τις σώζουν οι πολίτες τους, όχι οι πολιτικοί"

«Όπλο για τη διαπραγμάτευση η απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές στις συντάξεις»

Διαπραγματευτικό όπλο της ομάδας διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές χαρακτήρισε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις ο Αλέξης Μητρόπουλος.

«Πανηγύρισα για ένα γεγονός μόνο, για ένα θέμα. Επειδή θεώρησα την απόφαση του ΣτΕ, που ήταν η συγκλονιστικότερη δικαστική εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, επειδή κατά μεσής της διαπραγμάτευσης έδινε ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στην κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος μιλώντας στο MEGA.

«Οι Έλληνες συνταξιούχοι είναι πατριώτες, θα αρκούνταν να σταματήσει η κυβέρνηση κάθε περικοπή ή θα συζητούσαν διευθέτηση στα αναδρομικά» πρόσθεσε.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Όπλο για τη διαπραγμάτευση η απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές στις συντάξεις»"

Τα μέτρα μέχρι το 2016 παρουσιάζει ο Δραγασάκης στον Ντράγκι!

Νέα μέτρα που θα αποφέρουν τουλάχιστον 10-12 δισ. επιπλέον έσοδα σε μία διετία, αλλά και περικοπές δαπάνών 1-2 δισ. ευρώ,  ( σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης) θα παρουσιάσει στον Μάριο Ντράγκι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, που μεταβαίνει σήμερα στη Φραγκφούρτη για να πείσει τον κεντρικό τραπεζίτη να κρατήσει ανοικτή τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης.

Προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για στήριξη, ο κύριος Δραγασάκης θα μεταφέρει στον κύριο Ντράγκι το μήνυμα πως η κυβέρνηση έχει έτοιμο σχέδιο για αύξηση εισπράξεων φόρων ύψους 4,5 δισ. ευρώ και περικοπές δαπανών 1,092 δισ. για εφέτος, αλλά και ακόμα μεγαλύτερα έσοδα 5,09 δισ από φόρους για το 2016, σε συνδυασμό με νέες περικοπές δαπανών.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια για να αλλάξουν τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση προβλέπει και Plan B για επιπλέον έσοδα 1,3 δισ. γα φέτος (5,8 δισ. συνολικά) για να καλύψει και την «τρύπα» που ανακάλυψε το ΔΝΤ που προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 1,5% (!) αντί για πλεόνασμα 1,5% που προβλέπει η κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων το πακέτο Δραγασάκη θα περιλαμβάνει:

- έκτακτη εισφορά για τους 500 πιο πλούσιους (με βάση τις δηλώσεις τους) Έλληνες φορολογουμένους,

- αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα περσινά επίπεδα, τουλάχιστον για όσους έχουν εισόδημα από 30.000 ευρώ και άνω.

- αύξηση κατά 30% στον φόρο πολυτελείας,

- τέλος διανυκτερεύσεων στα νησιά,

- απαγόρευση μετρητών και πληρωμές μόνο με πλαστικό χρήμα και για ποσά 70 ευρώ

- ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ από το 2016 και μετά.

Με όλους τους τρόπους η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την οικονομική ασφυξία που συνεπάγεται το ναυάγιο στις προσπάθειες για επίτευξη μίας "ενδιάμεσης συμφωνίας" μετά τη δίμηνη παράταση του Φεβρουαρίου. Πρόσωπο-κλειδί των εξελίξεων αναδεικνύεται ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης. Οι κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος επιχειρούν να ρίξουν γέφυρες στον κ. Ντράγκι ενώ παράλληλα οι κ. Τσίπρας και Βαρουφάκης θα εντείνου τις επαφές τους με ΔΝΤ και Κομισιόν.

Το Μέγαρο Μαξίμου στέλνει στην Φρανκφούρτη σήμερα τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, αντί να συναντήσει για άλλη μια φορά τον κ.Ντράγκι ο Γιάνης Βαρουφάκης, καθώς με τη στάση και τις δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει ενοχλήσει πολλαπλά την ΕΚΤ.

Ο κύριος Βαρουφάκης πάντως θα προλάβαινε «να πεταχτεί» και αυτός στην Φρανκφούρτη, αφού πρώτα συναντήσει και αυτός στο Παρίσι σήμερα στις 9 το πρωί τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν και αργότερα, στις Βρυξέλες στις 2.30 το μεσημέρι, τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, για να ρίξει "γέφυρες" ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 11ης Μαΐου την ερχόμενη Δευτέρα.

«Σφήνα» το ΔΝΤ
Επί της ουσίας στη Φρανκφούρτη οι κ.Δραγασάκης και Τσακαλώτος θα ζητήσουν από τον κύριο Ντράγκι, όχι μόνον να μην κλείσει την γραμμή χρηματοδότησης από τον ELA, αλλά και αν δώσει έμμεση χρηματοδότηση στην Αθήνα, εγκρίνοντας την Τετάρτη την αύξηση του ορίου δανεισμού από έντοκα κατά 2-3 δισ. ευρώ (από τα 15 δισ. που έχουν φτάσει σήμερα σε περίπου 17-18 τουλάχιστον).

Θα του εξηγήσουν μάλιστα ότι αν βάλει φρένο στην χρηματοδότηση, η Αθήνα θα αναγκαστεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, αντί τους δανειστές.


«Στο κόλπο» βάζουν όμως και το ΔΝΤ. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πληρώσει με νύχια και με δόντια τα 750 εκατ. που απομένουν προς το Ταμείο για το μήνα Μάιο (στις 12 του μηνός). Μετά από αυτήν, η επόμενη μεγάλη πληρωμή σε δανειστές (πέραν πληρωμών για "μικροποσά" της τάξεως των 300-600 εκατ. τον Ιούνιο προς το ΔΝΤ), είναι στις 20 Ιουλίου με 3,5 δισ. (και άλλα 3,2 δισ. τον Αύγουστο) προς την ΕΚΤ.

Η ελληνική πλευρά έχει δύο «όπλα» στην διαπραγμάτευση τη στιγμή αυτή:

1ον: διεκδικεί να της δοθούν σαν δικά της χρήματα «εδώ και τώρα» χωρίς αξιολόγηση 1,9 δισ. ευρώ από κέρδη της ΕΚΤ για ελληνικά ομόλογα που κατέχει και δεν κουρεύτηκαν με το PSI το 2012.

2ον: διεμβολίζει τους θεσμούς με το ΔΝΤ, που επιμένει σε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους (αν και εννοεί τα χρέη στους Ευρωπαίους και εξαιρεί τα δικά του χρήματα). Στο φόντο αυτό δημοσιοποιήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν η Κριστίν Λαγκάρντ με τον Αλέξη Τσίπρα.

Το πρόβλημα, λένε αρμόδιες πηγές, το οποίο έχει πλέον η ΕΚΤ είναι ότι από το καταστατικό της, όπως και εκείνο του ΔΝΤ, δεν μπορεί να δεχτεί «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

Έτσι καλείται να δώσει χρήματα στην Ελλάδα για να συνεχίσει να πληρώνει τα χρέη της, τη στιγμή που οι Financial Times λένε πως ο Πόουλ Τόμσεν στη Ρήγα της Λετονίας το «ξέκοψε» στους θεσμούς πως το ΔΝΤ δεν δίνει ξανά λεφτά στην Ελλάδα αν δεν κουρευτεί το χρέος της!

Στη Φρανκφούρτη αντιλαμβάνονται όμως και ότι αν η Ελλάδα περάσει τον «κάβο» των πληρωμών στο ΔΝΤ τον Μάιο (και των μικρότερων τον Ιούνιο), τότε μπορεί να σηκώσει «παντιέρα» κατά της ΕΚΤ την ώρα που θα εκκρεμεί το μεγάλο παζάρι για το νέο πακέτο βοήθειας που υπολογίζεται πως θα ανέλθει σε περίπου 20 δισ. ευρώ. Εκεί η Αθήνα θα μπορεί να πιέζει απειλώντας να μην πληρώσει συνολικά χρέη 6,7 δισ. προς την ΕΚΤ, για να δεχτεί «τελική συμφωνία» με μέτρα για συνταξιοδοτικό και εργασιακά.

Σε αμηχανία τα Brussels Groups
Με όλα αυτά η κυβέρνηση προσπαθεί να επισκιάσει την διαπραγμάτευση που γίνεται σε τεχνικό επίπεδο στις Βρυξέλλες με την ομάδα του Γιώργου Χουλιαράκη. Παρά την πρόοδο που σημειώνουν οι διαπραγματεύσεις εκεί, μετά την αλλαγή μοντέλου διαπραγμάτευσης, η μεταστροφή ήρθε αργά και στο Μαξίμου θεωρούν πως δεν υπάρχει τίποτα που να διασφαλίζει πως απόψε ή αύριο θα καταγραφόταν επαρκής πρόοδος για να «κλειδώσουν» θετικές αποφάσεις από την συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 6 Μαΐου.

Στο υπουργείο Οικονομικών ξέρουν πάντως πως χωρίς τις «πλάτες» της ΕΚΤ δύσκολο να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες ως τον Ιούλιο, αφού μετά την πληρωμή σήμερα περίπου 200 εκατ. προς το ΔΝΤ, επίκεινται και πληρωμές ανελαστικών υποχρεώσεων άνω των 5,5 δισ. ευρώ για Μάιο και Ιούνιο (εκ των οποίων τα 2/3 για μισθούς και συντάξεις):

- για κάλυψη εντόκων γραμματίων που κατέχουν ξένοι επενδυτές στις 8 Μαΐου: 150 εκατ. ευρώ

- στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου: 750 εκατ. ευρώ

- για δεκαπενθήμερο μισθών δημοσίων υπαλλήλων στις 13 Μαΐου: 600 εκατ. ευρώ

- για μισθούς και συντάξεις στις 27-30 Μαΐου: 1,1 δισ. ευρώ

- στο ΔΝΤ για τόκους στις 5 Ιουνίου: άλλα 300 εκατ. Ευρώ

- για εξάμηνα έντοκα γραμμάτια που κατέχουν ξένοι επενδυτές στις 10 Ιουνίου: τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ

- στο ΔΝΤ στις 12 Ιουνίου: 300 εκατ. ευρώ

- για δεκαπενθήμερο μισθών δημοσίων υπαλλήλων στις 12 Ιουνίου: 600 εκατ. ευρώ

- στο ΔΝΤ στις 16 Ιουνίου: 600 εκατ. ευρώ

- στο ΔΝΤ στις 19 Ιουνίου: 300 εκατ. ευρώ

- για μισθούς και συντάξεις στα τέλη Ιουνίου : 1,1 δισ. ευρώ


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα μέτρα μέχρι το 2016 παρουσιάζει ο Δραγασάκης στον Ντράγκι!"

Welt: Η Μέρκελ έχει αποφασίσει διάσωση της Ελλάδας

Οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα εξελίσσονται καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν, αλλά πολύ αργά, γράφει σε νέο άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Die Welt. Τόσο αργά που είναι απίθανο η Αθήνα να δει γρήγορα τα χρήματα από τα πακέτα της ευρωπαϊκής στήριξης που θα τη βοηθήσουν να αποπληρώσει τις άμεσες ταμειακές της υποχρεώσεις.

Αν και η διάθεση στις διαβουλεύσεις με την Ελλάδα έχει εμφανώς αλλάξει, το μεγάλο πρόβλημα είναι πώς θα παρουσιαστεί η όποια νέα συμφωνία στη διεθνή σκηνή. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να έχει μια μορφή που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από το δύσπιστο γερμανικό κοινοβούλιο, και όχι μόνο.

Ταυτόχρονα με τους Γερμανούς, τους Ολλανδούς και τους Φινλανδούς βουλευτές, που αντιστέκονται ολοένα και περισσότερο στο ενδεχόμενο περαιτέρω χρηματοδότησης της Ελλάδας, η όποια συμφωνία πρέπει να έχει μια μορφή που θα καθιστά ικανή την ψήφισή της τουλάχιστον από τη μετριοπαθή πτέρυγα του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος που κυβερνά στην Ελλάδα, σημειώνει το άρθρο.

Κι όμως, ακόμα κι αν η συμφωνία αργήσει, τα χρήματα για τους Έλληνες πρέπει να θεωρούνται σίγουρα. Για ένα νέο πακέτο, οι Έλληνες θα πρέπει να κάνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις από όσες θέλουν, όμως λιγότερες από όσες ζητά το Βερολίνο. Με άλλα λόγια, αν η Αθήνα δεν κατορθώσει και πάλι να κάνει «ανοικτά και δημόσια κάποια χονδροειδή βλακεία», τότε θα λάβει τα χρήματα από την Ευρώπη. Η Γερμανίδα καγκελάριος το έχει αποφασίσει, ίσως και κόντρα στην άποψη του ίδιου του υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.

Η Ευρώπη -και ιδιαίτερα η καγκελάριος- δε θέλει να ρισκάρει δείχνοντας την έξοδο στους Έλληνες, κι αυτό είναι κατανοητό. Υπάρχει φόβος ότι η έξοδος θα ήταν ένα ορατό σύμβολο της αναστρεψιμότητας του ευρώ. Αυτό θα ήταν η αρχή του τέλους του κοινού νομίσματος, γράφει χαρακτηριστικά το άρθρο.

Συνεπώς ο Γ. Βαρουφάκης σε αυτό το σημείο είχε τελικά δίκιο: τη σωτηρία της Ελλάδας δεν την έχουν στα χέρια τους ούτε ο Β. Σόιμπλε ούτε οι λοιποί υπουργοί του Εurogroup, αλλά η Α. Μέρκελ και η ΕΚΤ.

Ωστόσο, εξαιτίας των προαναφερθέντων πολιτικών δυσκολιών θα είναι αδύνατη μια εκταμίευση πριν από τον Ιούνιο ή ακόμα και τον Ιούλιο. Έτσι η Αθήνα δεν μπορεί να υπολογίζει σε αυτά τα χρήματα για την κάλυψη των πιο άμεσων υποχρεώσεών της.

Για άλλη μία φορά, λοιπόν, η ΕΚΤ πρέπει να δώσει λύση εκεί που οι πολιτικοί έχουν αποτύχει. Η ΕΚΤ θα επιτρέψει στους Έλληνες μία ενδιάμεση χρηματοδότηση με το να αυξήσει το μέχρι τώρα όριο των 15 δισ. για έκδοση εντόκων γραμματίων - υπό την προϋπόθεση οι Έλληνες να δείξουν προθυμία στις διαπραγματεύσεις. Αυτό προκύπτει τόσο από πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal, όσο και από πληροφορίες που διαδίδουν μετέχοντες στις σχετικές διαβουλεύσεις, σύμφωνα με τη Welt.

Για να λειτουργήσει κάτι τέτοιο όμως, η ΕΚΤ πρόκειται να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να γράψουν περισσότερα έντοκα γραμμάτια στα βιβλία τους. Μέχρι τώρα κάτι τέτοιο δεν έχει επιτραπεί.

Ωστόσο, αυτό δεν αποκλείεται να γίνει όταν ωριμάσουν οι συνθήκες για συμφωνία. Ήδη το 2012 η ΕΚΤ είχε παράσχει μια γέφυρα στους Έλληνες. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και το 2015.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Welt: Η Μέρκελ έχει αποφασίσει διάσωση της Ελλάδας"

Αρνείται το έμβασμα των 80.000 ευρώ ο υπουργός

Συνέχεια στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη» για τον αναπληρωτή υπουργό που φέρεται να έβγαλε στο εξωτερικό 80.000 ευρώ δίνει σήμερα η «Μακεδονία».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα-που αναδημοσιεύει το Πρώτο Θέμα- «στη συνομιλία του με τη "Μ" το κυβερνητικό στέλεχος διέψευσε το δημοσίευμα της "Θ", ζητώντας επιτακτικά να μην αναφερθεί επουδενί το όνομά του.

Περιορίστηκε, ωστόσο, να αναφέρει ότι σε διάστημα πριν να μπει στην κυβέρνηση προέβη σε μεταφορά χρημάτων προς το εξωτερικό, χωρίς όμως να δώσει περισσότερα στοιχεία γι' αυτό.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε πως "το δημοσίευμα που αναφέρεται σε μεταφορά ποσού 80.000 ευρώ, σε τράπεζα του Λουξεμβούργου, εντός του Μαρτίου, το διαψεύδω τελείως και εάν χρησιμοποιηθεί το όνομά μου θα κινηθώ εναντίον οποιασδήποτε εφημερίδας. Τώρα στέλνω και σχετική διάψευση στο Μαξίμου".

Στο ερώτημα εάν "υπάρχει κάποια ανάλογη τραπεζική συναλλαγή που να αφορά κάποιο άλλο ποσόν, σε διαφορετικό χρόνο;" ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε ότι "αυτό είναι μια άλλη υπόθεση. Δεν έχει σχέση με την περίοδο κατά την οποία βρίσκομαι στην κυβέρνηση. Εγώ δούλευα στο Βέλγιο από το 1992...".

Η "Μ" εξακολουθεί να δεσμεύεται από το τραπεζικό απόρρητο από το οποίο δεν την "απελευθέρωσε" ο εν λόγω αναπληρωτής υπουργός προκειμένου να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία. Ο λόγος ανήκει, πλέον, στο Μέγαρο Μαξίμου το οποίο εάν πράγματι το επιθυμεί έχει τη δυνατότητα να ελέγξει όλες τις τραπεζικές κινήσεις από την Ελλάδα προς το εξωτερικό του συγκεκριμένου κυβερνητικού στελέχους, καθώς και των συγγενικών προσώπων του», αναφέρει η Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι χθες το Μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε έντονα τονίζοντας πως «περιμένουμε από την εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» στην αυριανή της έκδοση, στην ίδια σελίδα, να αναφέρει το όνομα του Αναπληρωτή Υπουργού, το ποσό και τα στοιχεία του λογαριασμού.

Αν δεν το πράξει τότε θα μιλάμε για πρακτική που ξεπερνάει τα όρια της χυδαίας προβοκάτσιας. Ας το πράξει αυτό για να υπάρξει και η ανάλογη απάντηση».

Παράλληλα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Β. Κεγκέρογλου ανέφερε πως «από ότι λέγεται ο αναπληρωτής υπουργός είναι με ένα "Μ" και όχι ένα "Ν"». Από την πλευρά της η Ν. Βαλαβάνη δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως το δημοσίευμα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρνείται το έμβασμα των 80.000 ευρώ ο υπουργός"

Σαπέν: Δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτή μιας συμφωνίας

«Δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτή μιας συμφωνίας» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Μισέλ Σαπέν μετά την έκτακτη σημερινή συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Έλληνα ομόλογο του Γιάνη Βαρουφάκη.

Μετά το τέλος της συνάντησης, η οποία κράτησε μιάμιση ώρα και την οποίαν ο Γ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε ως «ευχάριστη και χρήσιμη», εξήγησε στους δημοσιογράφους τους λόγους του έκτακτου αυτού ραντεβού με τον Γάλλο ομόλογό του.

«Είναι πολύ σημαντικό, επειδή στο Eurogroup η επικοινωνία των υπουργών Οικονομικών μεταξύ τους είναι δύσκολη» εξήγησε, «είμαστε και πολλοί και δεν έχουμε μια ευκαιρία για να πληροφορηθεί ο ένας από τον άλλο, παρά μόνο να πληροφορούμεθα όλοι μαζί από τους θεσμούς, είναι πολύ σημαντικό, ιδίως σε περιόδους σαν αυτή που έχει πολύ μεγάλη σημασία η μέγιστη επικοινωνία, ήταν ιδιαίτερα σημαντικό», επανέλαβε ο κ. Βαρουφάκης, «να εκθέσουμε τις θετικές κινήσεις που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο μέχρι τώρα, ώστε να επέλθει συμφωνία και ιδίως η παρουσίαση ενός συνολικού οράματος που έχουμε για το πώς η Ελλάδα θα ξεφύγει από την κρίση, θα ανακάμψει και θα αρχίσει να αναπτύσσεται, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Αυτό ήταν το αντικείμενο της σημερινής συζήτησης, πάντα στο πλαίσιο της προσπάθειας εξεύρεσης μιας άμεσης λύσης, ώστε να ξεκλειδωθεί και το θέμα της ρευστότητας και για να προχωρήσουμε σε ένα νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη.

Στο ερώτημα κατά πόσο η Γαλλία θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλίες ο υπουργός απάντησε: «Η απάντηση θετική, η Γαλλία δεν μπορεί να μην παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες σε μια Ευρώπη η οποία ελπίζει να ξεπεράσει την κρίση» κατέληξε ο Γ. Βαρουφάκης.

Ο Γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν, ο οποίος συνόδευσε τον κ. Βαρουφάκη στην έξοδο, σχολίασε τη συνάντηση με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μιλώντας για «καθοριστική στιγμή» και μια «καλή δυναμική» για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

«Hταν μια σημαντική συνάντηση, η ελληνική ηγεσία θέλησε να περάσει κάποια μηνύματα στους Ευρωπαίους υπουργούς, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και στην ΕΚΤ».

Θεωρώ ότι έχουμε φθάσει σε μια καθοριστική στιγμή. Πιστεύω ότι έχουμε μια καλή δυναμική στις συζητήσεις και έχουμε την ικανότητα -όχι τώρα εντελώς άμεσα- έχουμε όμως τη δυνατότητα να βρούμε έναν καλό συμβιβασμό.

Εναν συμβιβασμό που θα επιτρέψει να υπάρξει σεβασμός προς την Ελλάδα και στην κυβερνητική της εναλλαγή αλλά και συγχρόνως σε ολόκληρη την Ευρώπη ώστε να υπάρξει πρόοδος μαζί με την Ελλάδα.

Είμαστε σε μια δυναμική στιγμή μια χρήσιμη στιγμή.

Στο ερώτημα εάν προτίθεται να πάρει η Γαλλία κάποια πρωτοβουλία, ο Μ. Σαπέν απάντησε: «Οχι, η Ευρώπη λειτουργεί από κοινού, δεν παίζει ρόλο η πρωτοβουλία του καθενός, αλλά το να μπορούν να προχωρούν όλοι μαζί.

Σχετικά με τις δυσκολίες που προβάλλει τελευταία το ΔΝΤ ο υπουργός δήλωσε: «Κάθε θεσμός έχει τον δικό του προβληματισμό και εκφράζει τις απόψεις του. Σε δεδομένη στιγμή όμως θα πρέπει να κατασταλάξει. Πάντως έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτή μιας συμφωνίας».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαπέν: Δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτή μιας συμφωνίας"

Κατάθεση «φωτιά» για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου

«Φωτιά» σε πολλά σημεία για όσα συνέβησαν στην υπόθεση του σκανδάλου του Βατοπεδίου, σχετικά με την ανταλλαγή ακινήτων - φιλέτων του Δημοσίου με εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας, ήταν χθες η κατάθεση του Αθανασίου Ξυνίδη, προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης (1999-2005) την κρίσιμη χρονική περίοδο των «ιερών ανταλλαγών».

Καταθέτοντας χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου συνεχίζεται η δίκη με κατηγορούμενους τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, τον μοναχό Αρσένιο και εννέα ακόμη άτομα, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεκδίκηση των εκτάσεων είχαν οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι, οι οποίοι έκαναν και όλες τις επαφές με τοπικούς παράγοντες και φορείς.

Ο κ. Ξυνίδης (αδελφός του πρώην υπουργού Σωκράτη Ξυνίδη) είπε μεταξύ άλλων ότι ο μοναχός Αρσένιος εξέφραζε το επιχειρηματικό πνεύμα της Μονής Βατοπεδίου και προωθούσε διάφορες προτάσεις.

Τις κρίσιμες όμως συναντήσεις και παρεμβάσεις τις έκανε ο ηγούμενος Εφραίμ.

Ενώ τόνισε στη συνέχεια ότι οι επισκέψεις και των δύο τους γίνονταν είτε με ελικόπτερο είτε με πολυτελές τζιπ.
Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του κατέθεσε ότι, όταν αντέδρασε ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης στην παραχώρηση της λίμνης Βιστωνίδας, ζήτησαν από τον τότε πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων να τον επηρεάσει για να σταματήσει να αντιδρά.

«Μίλησα με μια υπάλληλο που είχε ασχοληθεί με την έγκριση του τοπογραφικού και βλέποντας την επιχειρηματολογία της για τα χρυσόβουλα, απόρησα πώς εφαρμόστηκε το χρυσόβουλο (σ.σ. πρωτότυποι τίτλοι κυριότητας) στο έδαφος της περιοχής, σε μια χρονική απόσταση 1.000 ετών», είπε και συνέχισε:

«Μου απάντησε ότι αυτό έγινε σε συνεννόηση με τη Μονή. Οταν μου έδειξε το τοπογραφικό του πρωτοσύγγελου Μαρωνείας, της είπα ότι διακινδυνεύετε να καθίσετε εσείς στο σκαμνί εάν αποδειχτεί αυθαίρετη η τοποθέτηση να εφαρμόσετε έτσι ένα χρυσόβουλο.

Της είπα επίσης ότι, όπως χαρακτηριζόταν και περιγραφόταν ο χώρος, είχε μέσα αρχαιολογικούς χώρους, επίσης είχε εκτάσεις που είχαν παραχωρηθεί σε ακτήμονες».

Στην υπόθεση κατηγορούμενοι είναι συνολικά 11 άτομα. Ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος δεν εμφανίστηκαν χθες. Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη με την κατάθεση του ίδιου μάρτυρα.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατάθεση «φωτιά» για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου"

Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Η Ελλάδα έχει αλλάξει θέση σε κάποια θέματα

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα βλέπει ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως ακόμη δεν έχει αρθεί το αδιέξοδο.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο κ. Schelling δηλώνει ότι η Αθήνα έχει «αλλάξει θέσεις σε κάποιους τομείς, αλλά δεν κινείται σε άλλους».

Δήλωσε επίσης πως δεν μπορεί να προβλέψει εάν θα υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος στις 11 Μαΐου. «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται» σημείωσε.

Euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Η Ελλάδα έχει αλλάξει θέση σε κάποια θέματα"

Θεοδωράκης: Παραμονή στο ευρώ πάση θυσία

Την ανάγκη παραμονής της χώρας στο ευρώ, καθώς «ο άλλος δρόμος είναι ο δρόμος της κόλασης» υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο Star ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Ευρώ πάση θυσία» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «κόκκινη γραμμή» για το Ποτάμι είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αφού όπως είπε «χωρίς ανάπτυξη όλη η συζήτηση για τους μισθούς και τις συντάξεις δεν οδηγεί πουθενά».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού εμφανίστηκε κατηγορηματικός στο ενδεχόμενο συμμετοχής στο κυβερνητικό σχήμα, εάν ζητηθεί, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ακόμη και σε λεωφορείο που μπαίνω θέλω να ξέρω την διαδρομή του, να ξέρω πού πάει».

Ο ίδιος επανέλαβε πως στόχος του «δεν είναι να γίνει υπουργός, ούτε αντιπρόεδρος μιας κυβέρνησης», ενώ αναφερόμενος στο παρασκήνιο των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης λίγες ώρες μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ο κ.Θεοδωράκης δήλωσε πως στη συνάντηση που είχε με τον Αλ.Τσίπρα τού είχε πει «να μην γίνει πρωθυπουργός των συνιστωσών». «Του είπα να κάνει μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων, μια κυβέρνηση ευρύτερης συμμαχίας. Αυτό προτείνω και σήμερα» πρόσθεσε.

«Εισάγουμε στον κ. Τσίπρα να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να πει τι ακριβώς ζητάνε οι εταίροι» συνέχισε, επισημαίνοντας ότι «αυτό το Ασφαλιστικό, όπως είναι τώρα πάει στα βράχια».

«Η κυβέρνηση πήγε χωρίς όπλα στην διαπραγμάτευση και έχασε πολλά. Η Ευρώπη ήθελε τον Τσίπρα, την είχαν κουράσει Σαμαράς και Βενιζέλος. Είχε όλο το πεδίο να παίξει καλή μπάλα ο Τσίπρας, αλλά δεν το έκανε» πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι όσο καθυστερεί η ελληνική κυβέρνηση τόσο θα αυξάνονται οι απαιτήσεις των δανειστών.

«Η Ελλάδα είχε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία και πολύ φοβάμαι ότι ο κ.Τσίπρας την χάνει την ευκαιρία, παίζοντας με τις συνιστώσες του» πρόσθεσε ο κ.Θεοδωράκης, ασκώντας παράλληλα κριτική στους Αντ.Σαμαρά και Ευ.Βενιζέλο, λέγοντας:

«Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος έπρεπε να είχαν πάρει μεγαλύτερη παράταση. Έπρεπε να είχαν δώσει λύσεις σε κάποια θέματα και να μην τα είχαν δώσει ως καυτή πατάτα στον ΣΥΡΙΖΑ».

Ερωτώμενος για τις θετικές δηλώσεις που έκανε πρόσφατα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Θεοδωράκης ξεκαθάρισε πως το ότι παραδέχεται πως ο Ευ.Βενιζέλος κάνει καλές υποδείξεις στην κυβέρνηση, «δεν σημαίνει ότι θα πάω μαζί του».

«Το Ποτάμι δημιουργήθηκε για να γκρεμίσει το παλιό πολιτικό σύστημα» πρόσθεσε, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ψέματα, όσον αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ που, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις, τελικά δεν έγιναν.

«Πήγαν στις εκλογές με την λογική του μαγικού ραβδιού» υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας τους χαρακτηρισμούς από κυβερνητικά στελέχη περί «τρόικας εσωτερικού», ο κ.Θεοδωράκης τόνισε ότι «αυτό είναι ένα επικοινωνιακό κατασκεύασμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Επίθεση σε Καμμένο

Στη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Θεοδωράκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, υποστηρίζοντας ότι έχει «εθνικιστικές, ακροδεξιές, ρατσιστικές απόψεις» που είναι επικίνδυνες για την χώρα.
«Δεν έχω μίσος για τον Καμμένο, δεν τον ξέρω προσωπικά, δεν του έχω δώσει ποτέ το χέρι μου» είπε ο κ.Θεοδωράκης, χαρακτηρίζοντας «ακροδεξιό κόμμα» τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Μάλιστα, ο κ.Θεοδωράκης κατηγόρησε ευθέως τον κ. Καμμένο για ένα «ακραίο» και «επικίνδυνο» περιστατικό που συνέβη στο «αμιγώς μουσουλμανικό χωριό της Ξάνθης» Εχίνος, τη Μεγάλη Παρασκευή.

«Μαζεύτηκαν απόστρατοι από τις γύρω περιοχές, έστειλε ο Καμμένος και μια μικρή δύναμη στρατιωτών και με μια μπάντα έκαναν για πρώτη φορά περιφορά του επιταφίου σε όλο το μουσουλμανικό χωριό. Προσπάθησε να ανάψει ένα σπίρτο σε μια πυριτιδαποθήκη. Αυτά τα πράγματα είναι επικίνδυνα… Τα είχα πει στον κύριο Τσίπρα, όπως και του είχα πει για τις επικίνδυνες δηλώσεις Καμμένου στην Κύπρο» είπε ο κ.Θεοδωράκης.

Στις δηλώσεις του κ.Θεοδωράκη ο Πάνος Καμμένος απάντησε μέσω Tweeter. «Αυτά που λέει ο καλεσμένος σας δεν έχουν καμία σχέση με διαταγές του ΥΠΕΘΑ αλίμονο αν διατάσσω και για τον Επιτάφιο» έγραψε.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωράκης: Παραμονή στο ευρώ πάση θυσία"

Τα 10 μέτρα και τα δύο σενάρια

Τα δύο σενάρια με το απλό και ενισχυμένο «πακέτο» μέτρων που θα ληφθούν στη διετία 2015-16 απέστειλε η διαπραγματευτική ομάδα στους τρεις θεσμούς (Ε.Ε.-ΔΝΤ-ΕΚΤ) και αποκαλύπτει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Το πρώτο προβλέπει συνολικές παρεμβάσεις ύψους 13 δισ. ευρώ στη διετία με «καθαρό» αποτέλεσμα 6,2 δισ. ευρώ, το οποίο θα προέλθει κυρίως από τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και τον περιορισμό της παραοικονομίας.

Δηλαδή τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και το παρεμπόριο. Στον κατάλογο με τα μέτρα που έχουν στα χέρια τους οι δανειστές, μόνον από τη «σύλληψη» κεφαλαίων, που ταξίδεψαν αφορολόγητα στο εξωτερικό ή βρίσκονται στο εσωτερικό αλλά δεν δικαιολογούνται προβλέπονται εισπράξεις 700 εκατ. ευρώ.

Στο δεύτερο και ακριβότερο σενάριο λαμβάνονται μέτρα κόστους 14,2 δισ. ευρώ με απόδοση 7,540 δισ. ευρώ τη διετία 2015-16. Είναι αυτό που προκρίνουν και το συζητούν οι δανειστές, χωρίς αυτό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, να σημαίνει ότι εγκαταλείπουν τις εμμονές τους για εργασιακό, ασφαλιστικό και συντάξεις.

Το όφελος για τον προϋπολογισμό από την εφαρμογή τής εν λόγω δέσμης μέτρων ανέρχεται σε 4,747 δισ. ευρώ φέτος και 2,793 δισ. ευρώ του χρόνου. Σε αυτή την περίπτωση το βάρος πέφτει στα έσοδα, τα οποία φέτος αυξάνουν κατά 5,816 δισ. ευρώ, με όχημα και πάλι τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, διατηρείται και την τρέχουσα χρονιά. 
Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών 

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα 10 μέτρα και τα δύο σενάρια"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news