facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

P. Spiegel (FT): O Thomsen απαίτησε διαγραφή του ελληνικού χρέους για να υπάρξει εκταμίευση

Η Ελλάδα βρίσκεται τόσο μακριά από την εκπλήρωση των όρων του προγράμματος στήριξης, ώστε το ΔΝΤ απειλεί να αποσύρει την στήριξή του στη χώρα, όπως αναφέρει ο Peter Spiegel των Financial Times.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της βρετανικής εφημερίδας, η απειλή για διακοπή στήριξης προς την Ελλάδα από το ΔΝΤ, εκτός εάν υπάρξει σημαντική «διαγραφή» του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους, μεταφέρθηκε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, από τον Poul Thomsen.

Ουσιαστικά το ΔΝΤ απειλεί να μην εκταμιεύσει το δικό του μερίδιο της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, ενώ χωρίς το σύνολο αυτών των χρημάτων η Ελλάδα πολύ δύσκολα θα αποφύγει την χρεοκοπία. Το 50% των εν λόγω κεφαλαίων θα προέλθουν από το ΔΝΤ και χωρίς αυτά εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα ξεμείνει από μετρητά εντός του Μαΐου.

Οι Ευρωπαίοι – συνεχίζει ο κ. Spiegel – είναι απόλυτα αντίθετοι σε ενδεχόμενο διαγραφής του ελληνικού χρέους, αλλά την ίδια στιγμή η στήριξη του ΔΝΤ είναι σημαντική τόσο λόγω των κεφαλαίων που καταβάλει όσο και της πολιτικής στήριξης που προσφέρει στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, οι οποίοι ήταν παρόντες στο Eurogroup της Ρίγα, ο κ. Thomsen, υποστήριξε ότι τα στοιχεία που έχει λάβει το ΔΝΤ από την Ελλάδα έδειξαν ότι η χώρα βρίσκονταν σε τροχιά να εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ φέτος.

Βάσει, όμως, των στόχων του υπάρχοντος προγράμματος η Αθήνα υποτίθεται ότι θα επιτύγχανε πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ για φέτος.


Με το μεγάλο πλεόνασμα να μετατρέπεται πλέον σε σημαντικό έλλειμμα, τα επίπεδα του ελληνικού χρέους θα εκτοξευθούν εκ νέου. Αυτό θα αναγκάσει την Αθήνα είτε να λάβει εκτεταμένα μέτρα λιτότητας ή τους Ευρωπαίους πιστωτές να δεχθούν διαγραφή του ελληνικού χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο, όπως, τουλάχιστον πιστεύει το ΔΝΤ.

Οι παρόντες αξιωματούχοι τονίζουν ότι ο κ. Thomsen μίλησε ξεκάθαρα για μέτρα ανακούφισης του ελληνικού χρέους κατά τη διάρκεια του 3ωρου Eurogroup.

«Το ΔΝΤ πιστεύει ότι το χάσμα μεταξύ των δύο υπαρκτών στοιχείων είναι πολύ μεγάλο αυτή τη στιγμή», υποστήριξε ένας εκ των αξιωματούχων που συμμετείχε στη σύνοδο. Φρόντισε, όμως, να προσθέσει ότι τόσο η Αθήνα (σ.σ.: σε ό,τι αφορά τη λήψη μέτρων λιτότητας), η οποία αρνείται νέες μεταρρυθμίσεις, όσο και οι Ευρωπαίοι θα παλέψουν ενάντια στο ΔΝΤ για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η διαμάχη του ΔΝΤ και της Ευρώπης για το ελληνικό χρέος δεν είναι κάτι καινούργιο. Πριν από τρία χρόνια το ΔΝΤ αρνήθηκε να εκταμιεύσει το δικό του μερίδιο μίας δόσης, λόγω του φόβου του ότι το ελληνικό χρέος δεν μειώνονταν αρκετά γρήγορα.

Το ΔΝΤ υπέγραψε την εκταμίευση μόνο αφού το Eurogroup εξέτασε – αν και ποτέ δεν προχώρησε σε εφαρμογή – να διαγράψει μέρος των δανείων που έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα προκειμένου το χρέος να υποχωρήσει στο 110% του ΑΕΠ έως το 2022. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 176% του ΑΕΠ.

Ταυτόχρονα η εκτίμηση ότι θα υπάρξει αύξηση του ελληνικού ελλείμματος, ενώ η χώρα το 2014 πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 1,7% - και υπήρχαν υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις ότι μπορεί να επιτύχει κάτι ανάλογο και στο μέλλον – θα οδηγήσει και σε αύξηση ενός τρίτου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, το οποίο οι περισσότεροι αξιωματούχοι θεωρούν απαραίτητο, αφού, όμως, πρώτα εκταμιευθεί η δόση των 7,2 δισ. ευρώ.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι αρχικά εκτίμησαν ότι ένα τρίτο πακέτο στήριξης θα κυμανθεί μεταξύ 30 και 50 δισ. ευρώ, όμως, το αυξημένο έλλειμμα μάλλον θα οδηγήσει και σε ανατίμηση αυτού του ποσού.

Ελλάδα και πιστωτές εξακολουθούν να διαφωνούν για αρκετά θέματα, αλλά κάποιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις είναι πιο παραγωγικές απ' ότι ήταν κατά τη διάρκεια του τελευταίου 3μηνου.

Αν και οι περισσότεροι δεν εκτιμούν ότι θα υπάρξει συμφωνία στο επικείμενο Eurogroup, αρκετοί εξ αυτών που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις ασκούν πιέσεις ώστε το Eurogroup να «αγοράσει» περισσότερο χρόνο.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ευελπιστούν ότι θα συμφωνηθεί ένα ανακοινωθέν που θα επιτρέπει στην ΕΚΤ να αυξήσει το όριο της έκδοσης εντόκων γραμματίων. Εάν η Αθήνα είχε τη δυνατότητα να εκδόσεις περισσότερα έντοκα, θα μπορούσε, προσωρινά, να καλύψει την έλλειψη ρευστότητας.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "P. Spiegel (FT): O Thomsen απαίτησε διαγραφή του ελληνικού χρέους για να υπάρξει εκταμίευση"

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Λαγκάρντ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Τσίπρας και Λαγκάρντ συζήτησαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών και «τις προτεραιότητες που θα προωθηθούν».

Αλλά και όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας συζήτησε με την κυρία Λαγκάρντ «θέματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Λαγκάρντ"

Στρατούλης: Ποιοι ανασφάλιστοι δικαιούνται υγειονομικής περίθαλψης

«Με τη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας» εντάσσονται στην ασφάλιση όλοι οι ανασφάλιστοι της χώρας, οι οποίοι δεν είχαν υγειονομική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, είτε γιατί είχαν χάσει την εργασία τους, είτε γιατί είχαν κλείσει τις επιχειρήσεις τους, δήλωσε ο Δ. Στρατούλης.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης «αυτό το μέτρο αποτελεί αδήριτη κοινωνική ανάγκη, καθώς οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες να βγουν από την προστασία της υγείας, από την ασφάλιση της υγείας, είτε επειδή έμειναν άνεργοι, είτε επειδή έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους.

Ένα ζήτημα που μας προβλημάτισε, ήταν αν θα πρέπει να μπουν εισοδηματικά κριτήρια. Η πολιτική μας απόφαση είναι να μην μπουν τέτοια κριτήρια, ώστε να καλυφθούν όλοι οι ανασφάλιστοι.

Τα μοναδικά κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για τους άνω των 18 ετών, είναι να έχουν νόμιμη διαμονή στη χώρα μας και να έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα, ενώ για τους ανασφάλιστους κάτω των 18 ετών, δηλαδή τους ανήλικους, δεν απαιτούνται ούτε νομιμοποιητικά έγγραφα».

Όπως ανέφερε ο κ. Στρατουλης «στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση είχαμε χαράξει τις πρώτες γραμμές, είχαμε περιλάβει σε αυτό ορισμένες κατηγορίες πολιτών που χρειάζονταν μια πρώτη, άμεση προστασία, πριν έρθει αυτή η Κοινή Υπουργική Απόφαση , οι οποία καλύπτει όλους τους συμπολίτες μας.

Είχαμε προχωρήσει στην κάλυψη παροχών ασθενείας στους εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Σκαραμαγκά και των ναυπηγείων Ελευσίνας, στην παροχή ασφαλιστικής ικανότητας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με 50 ένσημα, αντί για 100 το χρόνο, στην ασφάλιση όλων των ανασφάλιστων με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, όπως επίσης και όλων υπερήλικων, ανασφάλιστων και ομογενών.

Όλα αυτά ήταν το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Τώρα, ακολουθεί το δεύτερο μεγάλο βήμα, το οποίο θα είναι η πλήρης υγειονομική περίθαλψη των ανασφάλιστων.

Εμείς, ως υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μπορούμε να βοηθήσουμε στην υλοποίηση της κοινής υπουργικής απόφασης, αλλά και στις νομοτεχνικές βελτιώσεις που μπορεί να χρειαστούν, ενώ θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας, ώστε να εκδίδονται ,όσο πιο γρήγορα γίνεται, οι αποφάσεις για την έκδοση των βιβλιαρίων υγείας των ανασφάλιστων.

Αυτό μπορούμε να το κάνουμε αξιοποιώντας το πληροφοριακό εργαλείο που διαθέτουμε, δηλαδή την ΗΔΙΚΑ. Τα δύο σύγχρονα πληροφοριακά μας συστήματα, το ΑΤΛΑΣ και το ηλεκτρονικό μητρώο για τον ΑΜΚΑ, θα βοηθήσουν, ώστε να χορηγούνται πιο άμεσα τα βιβλιάρια των ανασφάλιστων.

Κλείνοντας θέλω να υπογραμμίσω σε όλους τους τόνους, ότι προχωράμε υλοποιώντας το πρόγραμμα μας. Υπενθυμίζω ότι το μέτρο αυτό ήταν στις προγραμματικές μας δεσμεύσεις και στις προγραμματικές μας δηλώσεις, οι οποίες ψηφίστηκαν στη Βουλή.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση αποδεικνύει ότι η αριστερή αντιμνημονιακή κυβέρνηση επιμένει στην υλοποίηση του προγράμματος της , χωρίς ταλαντεύσεις, χωρίς υπαναχωρήσεις, χωρίς να φοβάται πιέσεις και εκβιασμούς.

Σας διαβεβαιώνω, ότι θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας μέχρι τέλους. Δεσμευόμαστε, ότι όποια συμφωνία και αν κάνουμε με τους λεγόμενους εταίρους της χώρας, στην ουσία τους δανειστές της, αυτή σε καμία περίπτωση δεν θα ακυρώνει τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις και τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, οι οποίες εγκρίθηκαν με 162 ψήφους στη Βουλή των Ελλήνων», τόνισε ο κ. Στρατούλης.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Στρατούλης: Ποιοι ανασφάλιστοι δικαιούνται υγειονομικής περίθαλψης"

Γιούνκερ: Το Grexit δεν υπάρχει στο τραπέζι

Τη στήριξή του στην Ελλάδα επανέλαβε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά στις Βρυξέλλες.

Ο Γιούνκερ έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση λέγοντας ότι η ευρωζώνη δεν διαθέτει plan B για την Ελλάδα και ότι το grexit «δεν υπάρχει στο τραπέζι».

Νωρίτερα, ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε τον Γιούνκερ έναν παλιό του φίλο και έναν φίλο της Ελλάδας.

Ο κ. Σαμαράς συνεχίζει τις επαφές του με ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους στο πλαίσιο της προσπάθειας να πείσει τους συνομιλητές του ότι πρέπει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς και να ενισχύσει το φιλοευρωπαϊκό προφίλ του.

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ: Το Grexit δεν υπάρχει στο τραπέζι"

Αφορολόγητο 12.000 ευρώ για τις αγροτικές ενισχύσεις

Τροπολογία για τα αγροτικά εισοδήματα προανήγγειλε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στην Βουλή απαντώντας σε ερώτημα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου.

Αναλυτικά, η υπουργός είπε ότι εως το τέλος της εβδομάδας θα ψηφιστεί ρύθμιση που θα προβλέπει:
-Πλήρες αφορολόγητο για τις αγροτικές αποζημιώσεις

- Αφορολόγητο για τις αγροτικές ενισχύσεις εως 12.000 ευρώ

Η υπουργός εξήγησε ότι στην πράξη οι ρυθμίσεις ευνοούν το 90% του αγροτικού πληθυσμού.

Επιπροσθέτως, επανέλαβε την δέσμευση της κυβέρνησης για εφαρμογή αφορολόγητου 12.000 ευρώ στην φορολόγηση των εισοδημάτων, εξήγησε όμως ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει από την τρέχουσα χρονιά (εισοδήματα 2014) και πως θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2015.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αφορολόγητο 12.000 ευρώ για τις αγροτικές ενισχύσεις"

Βαλαβάνη: Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει υπουργός που έβγαλε τα χρήματά του έξω

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» είπε η κυρία Νάντια Βαλαβάνη αναφορικά με το δημοσίευμα που μιλά για αναπληρωτή υπουργό της κυβέρνησης ο οποίος έβγαλε 80.000 ευρώ στο εξωτερικό τον περασμένο Μάρτιο.

Το θέμα έφερε στην Βουλή ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ο οποίος μάλιστα είπε ότι «από ότι λέγεται ο αναπληρωτής υπουργός είναι με ένα «Μ» και όχι ένα «Ν»»

«Είναι ένα θέμα που αφορά την κυβέρνησή σας» είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε «Υπάρχει ζήτημα με υπουργό σας που φαίνεται να ακολούθησε την πεπατημένη που ακολούθησε και υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης. Δεν ξέρω αν μπορείτε εσείς να δώσετε απαντήσεις ή ο υπουργός με ένα «Μ» ή ο κ. Σακελλαρίδης. Αν ισχύει όμως πρέπει να δοθούν εξηγήσεις αλλιώς να καταγγελθεί η εφημερίδα».

Από την πλευρά της η κα. Βαλαβάνη είπε «εμείς είμαστε στα υπόγεια υπουργείου . Δεν είχα υπόψη μου το δημοσίευμα. Βεβαίως χρειάζεται άμεση απάντηση και δεν μπορώ να φανταστώ ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αυτοί που πρέπει να το κοιτάξουν θα το κάνουν και θα υπάρξει απάντηση».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαλαβάνη: Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει υπουργός που έβγαλε τα χρήματά του έξω"

Επίθεση Iskra στο ΔΝΤ: Θέλει εργασιακό-ασφαλιστικό μεσαίωνα στην Ελλάδα

Επίθεση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξαπολύει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μέσω του ikra.gr, στο οποίο εμμέσως χρεώνει την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις και προειδοποιεί εκ νέου ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται τις “ταυτοτικές αρχές και αξίες της αριστεράς”.

Η ιστοσελίδα που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας ηγείται ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης τονίζει ότι το ΔΝΤ επιμένει “εκβιαστικά” για περικοπές σε συντάξεις, ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, μη-επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και του κατώτατου μισθού, διάλυση στο ασφαλιστικό, καθώς όπως τονίζει “οι αξιωματούχοι του διαμηνύουν ότι χωρίς τα προαπαιτούμενα αυτά δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία”.

Μάλιστα, αναφέρει ότι “το όραμα μιας νέας ανεξάρτητης, προοδευτικής Ελλάδας που αφήνει οριστικά πίσω της τις τυραννικές κηδεμονίες και ενδέχεται να οδηγήσει σε ένα ντόμινο ευρωπαϊκών προοδευτικών εξελίξεων οφείλει να αντιπροσωπεύει τον οδηγό για τον οδικό χάρτη κυβέρνησης και ελληνικού λαού”.

Όπως αναφέρει, το ΔΝΤ εκδήλωσε πλέον απροσχημάτιστα την πρόθεση του να πλήξει τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση, εκβιάζοντάς την τελευταία να εφαρμόσει δυσβάσταχτα μέτρα μνημονιακής κοπής σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. “Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, μέσω κορυφαίων στελεχών της δηλώνει ανυποχώρητη από τις «κόκκινες γραμμές» της, ενώ επανεκκινούν τη Δευτέρα (4/5) οι διαπραγματεύσεις στο «Brussels Group». Η εκβιαστική και παρελκυστική τακτική «εταίρων» και δανειστών στοχεύει να εξαντλήσει την ελληνική κοινωνία και οικονομία στη μέγγενη της χρηματοδοτικής ασφυξίας και να επιβάλλει μια «νέο-μνημονιακή» κηδεμονία στη χώρα”, προσθέτει το άρθρο.

Υπογραμμίζεται δε ότι “η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να μην υποκύψει στους εκβιασμούς των «θεσμών», που δρουν προς το συμφέρον του συνόλου των δανειστών. Όσο ποτέ αναγκαία είναι αυτήν την ώρα η εφαρμογή ενός συνεκτικού προοδευτικού προγράμματος με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, την παροχή ρευστότητας στην οικονομία και στην ανάπτυξη με παραγωγικό προσανατολισμό με γνώμονα την προάσπιση των εργαζομένων και του περιβάλλοντος. Οποιαδήποτε συμφωνία με τους «θεσμούς» δεν μπορεί να θέτει στο περιθώριο το ριζοσπαστικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τις κυβερνητικές προγραμματικές του εξαγγελίες. Η ριζοσπαστική λαϊκή ετυμηγορία, παρά τις δυσκολίες, την τρομοκρατία της τρόικας ''εσωτερικού'', τους εκβιασμούς και την παρελκυστική τακτική των «θεσμών» παραμένει επίκαιρη και είναι ικανή να δημιουργήσει ένα νέο μεγάλο ρεύμα αγώνων και κινητοποιήσεων, για μια νέα προοδευτική πορεία της χώρας”.

Τέλος, ο συντάκτης του άρθρου αναφέρει ότι “οι λεγόμενοι «θεσμοί» δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνούν ότι η χώρα μας δεν είναι ''όμηρος'' και μπορεί να απειλήσει ζωτικά και θεμελιώδη οικονομικά, πολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντά τους. Το όραμα μιας νέας ανεξάρτητης, προοδευτικής Ελλάδας που αφήνει οριστικά πίσω της τις τυραννικές κηδεμονίες και ενδέχεται να οδηγήσει σε ένα ντόμινο ευρωπαϊκών προοδευτικών εξελίξεων οφείλει να αντιπροσωπεύει τον οδηγό για τον οδικό χάρτη κυβέρνησης και ελληνικού λαού”.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση Iskra στο ΔΝΤ: Θέλει εργασιακό-ασφαλιστικό μεσαίωνα στην Ελλάδα"

Τροπολογία του ΥΠΟΙΚ «καταργεί» τη Διαύγεια

Επιστολή προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ζητώντας την απόσυρση της τροπολογίας που πρότεινε το Υπουργείο Οικονομικών και η οποία επιχειρεί να εισάγει εξαίρεση από τις υποχρεώσεις ανάρτησης αποφάσεων της Δημόσιας Διοίκησης στο Διαδίκτυο έστειλε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) Διομήδης Σπινέλλης.
Η ΕΕΛ/ΛΑΚ «διαπιστώνοντας τον κίνδυνο έμμεσης αλλά ουσιαστικής κατάργησης του προγράμματος «Διαύγεια» ζητά την απόσυρση της τροπολογίας από το σχέδιο νόμου. Παράλληλα θέτει στη διάθεση της πολιτείας την ομάδας εργασίας για την ανοιχτή διακυβέρνηση για την αρωγή της με στόχο την επίλυση των γραφειοκρατικών προβλημάτων μέσω της εφαρμογής τεχνολογιών ανοιχτής διακυβέρνησης».
Σε σχετική ανάρτηση στο Δικτυακό Τόπο της ΕΕΛ/ΛΑΚ αναφέρεται πως το Υπουργείο Οικονομικών με προτεινόμενη τροπολογία (Αρ. Τροπολογίας: 105/46 30.4.2015) με τίτλο «1.Ανάρτηση πράξεων ανατροπής ανάληψης υποχρεώσεων στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ. 2. Τροποποιήσεις διατάξεων των άρθρων 79, 104, 161, 163, 165, καθώς και του άρθρου 167 του ν.4270/2014(ΦΕΚ Α 143)» η οποία κατατίθεται στο σχέδιο νόμου «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης- Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις» επικαλούμενο τις εσωτερικές δυσλειτουργίες των διαδικασιών των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου, προτείνει εξαίρεση από τις υποχρεώσεις ανάρτησης αποφάσεων της Δημόσιας Διοίκησης στο Διαδίκτυο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο «δημιουργεί ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο που υπονομεύει τη σημασία και λειτουργία της Διαύγειας ως κεντρικού εργαλείου για την διασφάλιση της διαφάνειας στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, ιδίως στο ευαίσθητο θέμα των δημοσίων δαπανών».
Σύμφωνα με την ΕΕΛ/ΛΑΚ «θεμελιώδης αρχή του προγράμματος «Διαύγεια» αποτελεί η αρχή ότι η έναρξη ισχύος των διοικητικών πράξεων ταυτίζεται με την ημερομηνία ανάρτησής τους. Η αρχή αυτή διασφαλίζει την υποχρέωση τήρησης των αρχών της Διαφάνειας με τρόπο που δύσκολα μπορεί να παρακαμφθεί αφού η «Διαύγεια» καθίσταται όρος ισχύος των πράξεων αυτών. Είναι προφανές ότι η αποσπασματική εισαγωγή διατάξεων που αποκλίνουν από τη γενική αυτή αρχή δημιουργεί όχι μόνο απλά αρνητικό προηγούμενο το οποίο δυνητικά θα επανεμφανιστεί αλλά δημιουργεί νησίδες μη εφαρμογής των βασικών αρχών της Διαύγειας ανοίγοντας δρόμο για την κατάργησή της. Το θέμα γίνεται ακόμη πιο σημαντικό τη στιγμή που εξαίρεση αφορά όχι οποιαδήποτε απόφαση του φορέων του Δημοσίου Τομέα, αλλά αποφάσεις που σχετίζονται με το ευαίσθητο θέμα της έγκρισης δαπανών».
Η ΕΕΛ/ΛΑΚ στην επιστολή της «προτείνει λύσεις στο πρόβλημα που επικαλείται το Υπουργείο Οικονομικών για τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ), καθώς μπορεί να υπάρξει απλοποίηση των διαδικασιών του Υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τις ΥΔΕ, ή και να γίνει χρήση της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων που χρησιμοποιούν οι ΥΔΕ με τη Διαύγεια όπως ήδη γίνεται από πολλούς φορείς που χρησιμοποιούν την διεπαφή αυτόματης ανάρτησης στην Διαύγεια (https://www.diavgeia.gov.gr/api/help).
Η διαλειτουργικότητα των κεντρικών συστημάτων του Δημοσίου, που αποτελεί υποχρέωσή του σύμφωνα με το Ν. 3979/2011 και το Ελληνικό Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς και η αντίστοιχη προσαρμογή των επιχειρησιακών διαδικασιών μπορεί να επιφέρει την επιθυμητή μεταρρύθμιση και απλοποίηση στις απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ιδιαίτερα σε αυτές των ελεγκτικών μηχανισμών».
Επισημαίνεται, επίσης, πως «αντίθετα η δημιουργία εξαιρέσεων σε νόμους για την αντιμετώπιση τεχνολογικών και επιχειρησιακών προβλημάτων είναι πρακτική που οδηγεί στην γενικότερη απαξίωση του θεσμικού πλαισίου, επιτείνει την πολυνομία και είναι βασική τροχοπέδη στην αποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης».

Τι απαντούν κυβερνητικοί κύκλοι

Και η προβοκάτσια έχει τα όρια της! Κάποιοι ανακάλυψαν ότι με προτεινόμενη τροπολογία το Υπουργείο οικονομικών «ξηλώνει την ΔΙΑΥΓΕΙΑ». Μόνο που συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο!
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, με την τροπολογία που κατέθεσαν τέσσερις υπουργοί, προβλέπεται ότι συγκεκριμένες πράξεις που εκδίδονται την 31.12. κάθε χρόνου, ισχύουν από τότε που εκδίδονται και όχι από το χρόνο που δημοσιεύονται. Αυτό δεν αναιρεί καμία υποχρέωση δημοσίευσης των πράξεων αυτών!
Αν φρόντιζαν να διαβάσουν ολόκληρη την τροπολογία θα καταλάβαιναν ότι έγινε για να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Τροπολογία του ΥΠΟΙΚ «καταργεί» τη Διαύγεια"

Ο Καμμένος σύρθηκε στη Βουλή για τα αεροσκάφη των 500 εκατ.$ αλλά δεν έδωσε απαντήσεις

Επί ένα μήνα απέφευγε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος την Βουλή και τις επίμονες επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών όλων σχεδόν των κομμάτων για την αποκάλυψη από το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» ότι η χώρα βρίσκεται στ χείλος του γκρεμού και η κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει το ιλιγγιώδες ποσό των 500.000.000 δολαρίων για να ανακατασκευάσει αεροσκάφη-σαπάκια ηλικίας 50 ετών!

Σήμερα ο κ. Καμμένος σύρθηκε στη Βουλή για να τοποθετηθεί σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Κεφαλογιάννη, όμως για ακόμη μια φορά δεν απάντησε στα ερωτήματα που έχουν θέσει δεκάδες βουλευτές και το σύνολο της κοινής γνώμης για την ακατανόητη απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν εξήγησε γιατί αποσιώπησε την απόφαση του ΚΥΣΕΑ της 15ης Μαρτίου που ενέκρινε το πρόγραμμα των 500 εκατ.δολαρίων ούτε και θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα γιατί έσπευσε να εκταμιεύσει την προκαταβολή των 45 εκατ.δολαρίων για την ενεργοποίηση του προγράμματος που ανέλαβε η αμερικανική Lockheed Martin.

Ο Πάνος Καμμένος μίλησε για δήθεν πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες, για συμφέροντα και εσωκομματικές έριδες στην ΝΔ αλλά απέφυγε να δώσει την παραμικρή εξήγηση για τον λόγο που η κυβέρνηση επέλεξε να υλοποιήσει μυστικά και με εξπρές διαδικασίες ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα κοστίσει στον έλληνα φορολογούμενο 500 εκατ. δολάρια την ώρα που η χώρα απειλείται με ασύντακτη χρεοκοπία.

Ο υπουργός Άμυνας προσπάθησε να αντιπαρέλθει την κριτική που ασκείται ακόμα και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι επισημαίνουν ότι την στιγμή που δίνονται μόλις 200 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχιας δεν δικαιολογείται έγκριση εξοπλιστικού προγράμματος με διπλάσια χρήματα και προσπάθησε να εμφανίσει τον εαυτό του περίπου σαν... διωκόμενο.

Ο κ. Καμμένος επέμεινε να κατηγορεί τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη υποστηρίζοντας ότι το 2009 με απόφαση του πρώην προέδρου της Βουλής καθηλώθηκαν τα 5 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3B αμφισβητώντας το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού το οποίο σε έγγραφό του – το οποίο μάλιστα μοίρασε ο ίδιος ο κ. Καμμένος σε βουλευτές που μετέχουν στην κοινοβουλευτική επιτροπή εξοπλισμών – αναφέρει ότι τα αεροσκάφη παροπλιστήκαν τον Δεκέμβριο του 2009 επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο κ. Καμμένος άφησε μάλιστα ένα βαρύτατο υπαινιγμό για τους προκατόχους του στο υπουργείο Αμυνας υποστηρίζοντας ότι το 2009 κάποιοι καθήλωσαν τα αεροσκάφη για να υπάρξει παραγγελία για νέα.

«Κάναμε ό,τι μας είπε το Πολεμικό Ναυτικό» υποστήριξε ο Πάνος Καμμένος χωρίς να πει το παραμικρό για το γεγονός ότι η έγκριση ενός εξοπλιστικού προγράμματος και ο χρόνος εκταμίευσης των κονδυλίων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της κυβέρνησης.

Ο κ. Καμμένος προσπάθησε να παραπλανήσει την κοινή γνώμη υποστηρίζοντας ότι αν δεν ενέκρινε την προσφορά εως την 15η Μαρτίου του 2015 τότε θα έχανε την προθεσμία των Αμερικανών διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα. Κι αυτό διότι οι προθεσμίες αυτές για την ενεργοποίηση της λεγόμενης LOA ισχύουν όταν πρόκειται για αγορά ή παραγγελία νέων υλικών και όχι για ανακατασκευή παλαιών οπλικών συστημάτων που αποτελούν ιδιοκτησία του ελληνικού κράτους, όπως συμβαίνει με τα αεροσκάφη τύπου P-3B.

Καμία εξήγηση δεν έδωσε επίσης ο υπουργός Άμυνας για το γεγονός ότι απέκρυψε από την κοινή γνώμη την υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος των 500 εκατ. δολαρίων ούτε για το γεγονός ότι η κυβέρνηση είπε ψέματα υποστηρίζοντας αρχικά ότι τα αεροσκάφη είναι ηλικίας 25 ετών αν και -όπως αποδείχθηκε από τα ντοκούμεντα που δημοσίευσε το ΘΕΜΑ- έχουν κατασκευαστεί πριν από 50 χρόνια!

Πιο αναλυτικά, ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης ρώτησε τον υπουργό «γιατί η χώρα να πληρώσει 100 εκατ. δολάρια για κάθε αεροπλάνο σε αυτή τη συγκυρία;» ενώ παρουσίασε εκθέσεις που εμφανίζουν άλλες χώρες να πληρώνουν για την αναβάθμιση των ίδιων αεροσκαφών τα μισά σχεδόν χρήματα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας είπε ότι «ο κ. Δένδιας έχει απαντήσει στα ερωτήματά σας καθώς όχι μόνο υπέγραψε το συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά πρόσφατα βγήκε δημόσια και το υποστήριξε».

Αναφορικά με το γιατί επέλεξε να εγκρίνει πρόγραμμα 500 εκατ. δολαρίων την ώρα που η κυβέρνηση βάζει χέρι ακόμα και στα διαθέσιμα των νοσοκομείων για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, ο κ. Καμμένος είπε πως «Υπεγράφη την τελευταία ημέρα που υπήρχε ως όριο για να δεχθούμε την απόφαση της αμερικανικής γερουσίας. Το σύστημα χρηματοδότησης δεν είναι εταιρικό αλλά διακρατικό. Την ημέρα που τελείωνε η τελευταία ημερομηνία για την συμφωνία υπογράψαμε».

Ο κ. Καμμένος προσπάθησε να καλυφθεί λέγοντας ότι ανάλογη απόφαση είχε πάρει το ΚΥΣΕΑ επι πρωθυπουργίας Σαμαρά, όμως παρέκαμψε το γεγονός ότι παρά τα πιεστικά αιτήματα το υπουργείο Οικονομικών διά του αρμοδίου αναπληρωτή τέως υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα δεν εκταμίευε τα κονδύλια που αξίωνε ο κ. Δένδιας λόγω της οικονομικής συγκυρίας. Ουδέν είπε άλλωστε ο κ. Καμμένος από το βήμα της Βουλής για να εξηγήσει πώς η κυβέρνηση αποφάσισε να σπάσει το εμπάργκο των τελευταίων δέκα ετών σε αγορές όπλων (από το 2006 δεν είχε υλοποιηθεί άλλο εξοπλιστικό πρόγραμμα), την ώρα που η χώρα απειλείται με χρεοκοπία. Μήπως ο υπουργός Άμυνας θεωρεί ότι είναι τώρα ο χρόνος για αγορές όπλων;

Αναφορικά με το κόστος του προγράμματος ο κ. Καμμένος υποστήριξε πως «δεν είναι αληθινά όσα γράφονται. Το συνολικό ποσό είναι η οροφή. Δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς έκπτωση 20%» ενώ σε άλλο σημείο είπε πως «τα 150 εκατ. δολάρια θα πάνε στην ΕΑΒ».
Και σε αυτό το σημείο ο κ. Καμμένος προσπάθησε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα αφού η συμφωνία που υπέγραψε με την Lockheed Martin αναφέρει ότι το ελληνικό Δημόσιο θα πληρώσει «έως 499,8 εκατ.δολάρια» για ανακατασκευή «έως 5 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας». Αν μη τι άλλο δεν πρόκειται για απλό παράδοξο αλλά για παγκόσμια

Πάντως, σύμφωνα με την ίδια την εταιρία (Lockheed Martin) η ΕΑΒ θα λάβει 100 και όχι 150 εκατ. δολάρια σε ορίζοντα πέντε ετών.

«Υπάρχει Ελληνας που δεν θέλει να εξασφαλίζει δουλειά στην ΕΑΒ;» αναρωτήθηκε ο υπουργός που προφανώς έχει σχέδιο -αλλά και τα κονδύλια- για να ενισχύσει με δημόσιο χρήμα όλες τις κρατικές βιομηχανίες.

Σημείωσε μάλιστα ότι το πρώτο P-3 θα έιναι αναβαθμισμένο σε 12 μήνες ενώ ένα νέο αεροσκάφος θα δινόταν μετά από 19 μήνες και με μεγάλη προκαταβολή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Καμμένος σύρθηκε στη Βουλή για τα αεροσκάφη των 500 εκατ.$ αλλά δεν έδωσε απαντήσεις"

Οι ιδιωτικές κλινικές εκπέμπουν SOS λόγω των οφειλών του ΕΟΠΥΥ

Τον κίνδυνο να διακόψουν, μέσα στο καλοκαίρι, τη λειτουργία τους 50 κλινικές, αν συνεχιστεί για ακόμη ένα μήνα, η στάση πληρωμών τους από τον ΕΟΠΥΥ, επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών, σε επιστολή τους στον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Όπως τονίζουν, αυτό θα οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, «παρότι ο κλάδος της υγείας είναι στα σχέδια στρατηγικής ανάπτυξης της Ευρώπης για το 2020, και περιλαμβάνεται στους κλάδους που μπορούν να συνεισφέρουν στην βιώσιμη και καινοτόμα ανάπτυξη».

Οι ιδιωτικές κλινικές καλούνται να λειτουργήσουν σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας, επισημαίνεται στην επιστολή, και περιγράφεται με δραματικούς τόνους η κατάσταση τους.

«Στα ταμεία μας δεν υπάρχει ούτε cents του ευρώ. Αδυνατούμε να είμαστε συνεπείς στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, αδυνατούμε να είμαστε συνεπείς, όπως επί δεκαετίες ήμασταν, στις υποχρεώσεις μας προς τους εργαζόμενους μας», αναφέρεται επί λέξη.

Οι εκπρόσωποι των κλινικών υπολογίζουν τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ στα 600 εκατ. ευρώ προς τις 170 ιδιωτικές κλινικές της χώρας και ζητούν μια πληρωμή άμεσα και μια δεύτερη στα τέλη Μαΐου 2015, διαφορετικά, όπως τονίζουν, θα καταρρεύσουν.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι ιδιωτικές κλινικές εκπέμπουν SOS λόγω των οφειλών του ΕΟΠΥΥ"

Κύκλοι Μαξίμου: Η εφημερίδα να πει σε ποιον αναφέρεται, ειδάλλως, αγγίζει τα όρια της προβοκάτσιας

Να κατονομάσει τον υπουργό στον οποίο αναφέρεται καλούν κύκλοι του Μαξίμου την εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» η οποία σήμερα αποκάλυψε ότι αναπληρωτής υπουργός φέρεται να έβγαλε τον Μάρτιο στο εξωτερικό 80.000 ευρώ.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά «Καλό είναι η εφημερίδα αύριο να πει σε ποιον αναφέρεται. Ειδάλλως, αγγίζει τα όρια της προβοκάτσιας, αν το αφήσει να σέρνεται».

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι για το θέμα ερωτήθηκε στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης ο οποίος δεν το διέψευσε και αρκέστηκε να σχολιάσει: «Δεν έχω υπόψη μου το δημοσίευμα, δεν μπορώ να σχολιάσω».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύκλοι Μαξίμου: Η εφημερίδα να πει σε ποιον αναφέρεται, ειδάλλως, αγγίζει τα όρια της προβοκάτσιας"

«Σαφάρι» για χρήματα στην Ευρώπη

Σε υψηλότατο πολιτικό επίπεδο προσπαθεί να μεταθέσει τώρα τη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση.

Αύριο, ενώ θα βρίσκεται σε εξέλιξη το Brussels Group, αναλαμβάνουν δράση κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία, για να μην αφήσει εκτεθειμένη η ΕΚΤ την Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης θα συναντηθεί αύριο Τρίτη, στις 17:30, στη Φρανκφούρτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι. Στη συνάντηση θα παρευρεθεί και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Επίσης, αύριο στις 09:00 ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών κ. Μισέλ Σαπέν. Στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλες, όπου θα συναντηθεί στις 14:30 με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, κ. Πιέρ Μοσκοβισί.

Όπως όλα δείχνουν, η όποια πρόοδος έχει συντελεστεί τις τελευταίες μέρες σε επίπεδο Brussels group (που θα συνεδριάζει έως την Τετάρτη) δεν κρίνονται επαρκείς για να διασφαλίσουν στην κυβέρνηση ότι θα αποφύγει την οικονομική ασφυξία η χώρα τις ερχόμενες ημέρες, και γι' αυτό θα ζητήσουν είτε έμμεση στήριξη από την ΕΚΤ μέσω αύξησης του ορίου δανεισμού του Δημοσίου με έντοκα, είτε τουλάχιστον να μην κλείσει η ΕΚΤ τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης μέσω του ELA.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Σαφάρι» για χρήματα στην Ευρώπη"

Καραγκούνης: Να υπάρξει ενημέρωση εάν κυβερνητικό οικονομικό στέλεχος έχει βγάλει χρήματά στο εξωτερικό

Επίθεση στην κυβέρνηση την οποία κατηγορεί για «ασυναρτησίες» και ότι διαψεύδει τον εαυτό της, εξαπέλυσε η ΝΔ, δια του εκπροσώπου της, Κώστα Καραγκούνη, ο οποίος, παράλληλα, ζητεί να ενημερωθεί εάν αν ισχύουν τα δημοσιεύματα που θέλουν κυβερνητικό στέλεχος και μάλιστα με αρμοδιότητες στην οικονομία, να έχει βγάλει χρήματά του στο εξωτερικό.

Ο Κώστα Καραγκούνης σημειώνει ότι η κυβέρνηση στην αρχή υποστήριζε ότι δεν έχει ανάγκη τα χρήματα από την τελευταία δόση του Μνημονίου, ενώ στη συνέχεια υποστήριζε ότι θα πάρει χρήματα από τους δανειστές,χωρίς να υπογράψει το Μνημόνιο.
Όπως δε τονίζει ο κ. Καραγκούνης, αργότερα η κυβέρνηση υπέγραψε τη συνέχιση του Μνημονίου ως τον Ιούνιο, χωρίς να πάρει χρήματα, κάτι που σήμερα παραδέχεται ότι ήταν λάθος.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ επισημαίνει πως πέρασαν όλες οι ημερομηνίες που είχε θέσει η κυβέρνηση ως χρονοδιαγράμματα για την επίτευξη μιας ενδιάμεσης συμφωνίας και πλέον «θα πάνε κατ' ευθείαν σε οριστική συμφωνία, δηλαδή σε νέο Μνημόνιο, για τα επόμενα δύο χρόνια».

Όσον αφορά το θέμα των συντάξεων, ο Κ.Καραγκούνης υποστηρίζει πως η κυβέρνηση της ΝΔ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που ψήφισε στη Βουλή, προέβλεπε αύξηση του κονδυλίου για τις συντάξεις συνολικά.

Επισημαίνει μάλιστα πως για τις κύριες συντάξεις, η ΝΔ ούτε δέχθηκε ούτε συζήτησε ενδεχόμενο μείωσής τους,όπως δεν δέχθηκε και τις ομαδικές απολύσεις.

Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Καραγκούνης διερωτάται «αν έχουν τόσο επιδεινωθεί τα πράγματα επί των ημερών της κυβέρνησης,που τους ζητούν μείωση κύριων συντάξεων και μισθών».

Για δε τις επικουρικές συντάξεις, ο εκπρόσωπος της ΝΔ υποστηρίζει πως «σήμερα προβλέπεται, πράγματι, η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», που θα οδηγήσει σε άλλες περιπτώσεις σε μικρή μείωση για φέτος, σε άλλες περιπτώσεις σε μικρή αύξηση και σε άλλες δεν θα υπάρξει αλλαγή».

Σύμφωνα με τον κ. Καραγκούνη,«η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των επικουρικών στο μέλλον, και η όποια μείωση θα είναι μόνο προσωρινή, ενώ στην επόμενη χρονιά μπορεί να αντιστραφεί σε αύξηση». Μάλιστα κατηγορεί την κυβέρνηση πως «οδηγεί τους συνταξιούχους σε αγωνία, αν θα καταβληθούν συντάξεις στο τέλος του μήνα» και πως «οι υπουργοί της παρελαύνουν στα τηλεπαράθυρα προειδοποιώντας ότι την άλλη βδομάδα ή τον επόμενο μήνα δεν θα υπάρχουν καθόλου λεφτά για συντάξεις».

Τέλος ο κ. Καραγκούνης ζητά να ενημερωθεί αν ισχύουν τα δημοσιεύματα που θέλουν κυβερνητικό στέλεχος και μάλιστα με αρμοδιότητες στην οικονομία, να έχει βγάλει χρήματά του στο εξωτερικό και δε αφ' ότου ανέλαβε κι ενώ ασκεί καθήκοντα και αν αυτά ισχύουν, ρωτά να μάθει τί θα πράξει η κυβέρνηση.

Περιμένουμε από την εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» στην αυριανή της έκδοση, στην ίδια σελίδα, να αναφέρει το όνομα του αναπληρωτή υπουργού, το ποσό και τα στοιχεία του λογαριασμού.

Αν δεν το πράξει τότε θα μιλάμε για πρακτική που ξεπερνάει τα όρια της χυδαίας προβοκάτσιας. Ας το πράξει αυτό για να υπάρξει και η ανάλογη απάντηση, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, αναφορικά με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη» που αναφέρεται σε αναπληρωτή υπουργό που μετέφερε τον Μάρτιο 80.000 ευρώ στο Λουξεμβούργο.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Καραγκούνης: Να υπάρξει ενημέρωση εάν κυβερνητικό οικονομικό στέλεχος έχει βγάλει χρήματά στο εξωτερικό"

Financial Times: Grexit, το καλύτερο τέλος ενός αποτυχημένου γάμου

Η σχέση μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωζώνης έχει όλα τα στοιχεία ενός αποτυχημένου γάμου, σύμφωνα με τον Gideon Rachman, αρθρογράφο των Financial Times.

Οι δύο πλευρές «αρρωσταίνουν» και μόνο που αντιμετωπίζουν η μία την άλλη και η αμοιβαία εμπιστοσύνη έχει χαθεί. Αν και συνεχίζονται οι προσπάθειες να τα «βρουν», τίποτε δεν μοιάζει να δουλεύει σωστά.

Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος «η κοινή λύση ενός τέτοιου διλήμματος σε έναν πραγματικό γάμο είναι μία: το διαζύγιο. Όταν υπάρχουν διακανονισμοί διαζυγίου και οι δύο πλευρές υποφέρουν οικονομικά. Όμως προχωρούν καθώς είναι αποφασισμένες να πληρώσουν το τίμημα μίας κακής σχέσης. Έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο στη σχέση Ελλάδας-Ευρωζώνης. Η σχέση έχει σπάσει. Έφθασε η στιγμή και για τις δύο πλευρές να κάνουν μία καινούργια αρχή».

Αν και υπάρχουν αρκετοί που τονίζουν ότι ένα Grexit – συνεχίζει ο κ. Rachman – μπορεί να προκαλέσει συνέπειες ανάλογες με την κατάρρευση της Lehman Brothers, οι Γερμανοί διαπραγματευτές αλλά και κάποια στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης δίνουν την εντύπωση ότι μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα φέρει την καταστροφή.

«Εάν πραγματικά το πιστεύουν, τότε ας πάρουν μία βαθιά ανάσα και να προχωρήσουν. Σε αυτό το στάδιο θα ήταν το καλύτερο και για τις δύο πλευρές», προστίθεται στο άρθρο.

Για την Ελλάδα η έξοδος από το ευρώ θα δημιουργούσε μία σειρά νέων οικονομικών και πολιτικών δυνατοτήτων. Η χώρα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει και να μην αποπληρώσει το τεράστιο χρέος της. Θα προχωρούσε σε υποτίμηση του νέου νομίσματος και θα απελευθερώνονταν από την σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία που έχει βοηθήσει στο να καταστραφεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Σαφώς βραχυπρόθεσμα οι συνέπειες θα ήταν άσχημες. Το αποδεικνύουν περιπτώσεις χωρών όπως η Αργεντινή. Όμως σε μακροχρόνιο ορίζοντα θα υπήρχαν πολιτικά οφέλη για την Ελλάδα. Είναι ξεκάθαρο ότι αρκετοί Έλληνες αισθάνονται ταπεινωμένοι από την Ευρωζώνη. Το να φύγει, ίσως, αποτελέσει μία ψυχολογική απελευθέρωση που θα επιτρέψει στη χώρα να αισθανθεί εκ νέου ότι η ίδια αποφασίζει για την τύχη της.

Επίσης η νέα ευθύνη που θα αναλάβει η χώρα, ίσως τη βοηθήσει να βελτιώσει ορισμένα από τα κακά του ελληνικού κράτους. Για παράδειγμα την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης και πολιτών.

Ίσως να υπάρξουν οφέλη και για την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Τα συνεχόμενα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα έχουν δημιουργήσει θυμό και έχουν βοηθήσει ώστε να ενισχυθεί ο ευρωσκεπτικισμός. Ένα Grexi, πιθανώς, να επανέφερε στο προσκήνιο την άποψη ότι οι κανόνες της Ευρωζώνης όντως σημαίνουν κάτι. Θα μπορούσε, επίσης, να ωθήσει χώρες όπως οι Γαλλία και Ιταλία να προωθήσουν κάποιες μεταρρυθμίσεις.

Ταυτόχρονα αυτοί που αντιτίθεται στο Grexit, το πράττουν γιατί φοβούνται ότι μπορεί να επιτύχει και όχι γιατί φοβούνται ότι θα αποτύχει. Ανησυχούν ότι εάν η Ελλάδα τα καταφέρει μόνη της, τότε και άλλοι μπορεί να μπουν στον πειρασμό να την ακολουθήσουν, κυρίως η Ιταλία.

Άλλωστε το ευρώ απέτυχε να δημιουργήσει ευημερία στην Ελλάδα. Σε μία χώρα που έχει χάσει σχεδόν το 25% του ΑΕΠ της από το 2008.

Το ευρώ δεν πέτυχε τον ευρύτερο στόχο για τον οποίο δημιουργήθηκε: να προωθήσει την ευρωπαϊκή ενότητα. Αντίθετα, χώρες που στο παρελθόν τα «πήγαιναν καλά», όπως οι Γερμανία και Ελλάδα, σήμερα απεχθάνονται η μία την άλλη.

«Η διατήρηση του γάμου μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης για μερικούς ακόμη μήνες, δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα. Εάν, όμως, η Ελλάδα δείξει ότι υπάρχει μία βιώσιμη λύση και εκτός ευρώ, ίσως αποτελέσει το μοντέλο βάσει του οποίου θα υπάρξει διάσπαση μίας μη λειτουργικής νομισματικής ένωσης ή συρρίκνωσή της σε πιο ορθό «μέγεθος». Αυτό αποτελεί ένα ενδεχόμενο που η Ευρώπη δεν θα πρέπει να το φοβάται, αλλά να το καλωσορίσει», καταλήγει ο κ. Rachman.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Financial Times: Grexit, το καλύτερο τέλος ενός αποτυχημένου γάμου"

Έναρξη εργασιών για την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους

Ξεκίνησαν τη Δευτέρα οι προγραμματισμένες εργασίες της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους στη Βουλή ενώ αναμένεται να συνεχίσουν μέχρι και την Πέμπτη 7 Μαΐου 2015.

Τις εργασίες άνοιξαν η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο επιστημονικός συντονιστής και επικεφαλής της διεθνούς ομάδας Ερίκ Τουσέν, ενώ το μεσημέρι της Δευτέρας δόθηκε στη δημοσιότητα το τέταρτο σποτ της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, από το κανάλι της Βουλής.

Στο βίντεο συμμετέχουν ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης και ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο ΑΠΘ Αριστείδης Καζάκος, ενώ ο Ερίκ Τουσέν εξηγεί τους λόγους για τους οποίους είναι «επαχθές» το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.



Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους (Γ' Συνεδρίαση 5/4/2015)


in
Διαβάστε Περισσότερα » "Έναρξη εργασιών για την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους"

K. Kαραγκούνης: «Μείωση 80% του βιοτικού επιπέδου αν φύγουμε από το ευρώ»

Σκληρή κριτική άσκησε στην κυβέρνηση ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης, κατηγορώντας την για «προεκλογικά ψέματα». Σύμφωνα με τον κ. Καραγκούνη μετά τους τρεις μήνες έχουν εξαντληθεί όλα τα διαθέσιμα οικονομικά της χώρας και είναι πιο δεινή η θέση της χώρας.

«Από την πρώτη στιγμή έκαναν λάθος διαπραγμάτευση, δεν πήρανε χρήματα, πήρανε μια παράταση του μνημονίου και η οικονομία ασφυκτιά», δήλωσε στον Alpha 9,89, ενώ στη συνέχεια εξήγησε ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα ενός πιστωτικού γεγονότος.

«Έχουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες που τρέχουν πια και αν παρέλθουν θα μιλάμε για πράγματα που δεν τα έχουμε ζήσει ποτέ στη χώρα. Ακούω πολλά στελέχη να μιλάνε με ευκολία για πιστωτικό γεγονός… Το να φύγεις εκτός του νομίσματος μιλάμε για 80% μείωση του βιοτικού σου επιπέδου, δεν θέλω καν να το συζητάω, είναι εκτός ατζέντας», ανέφερε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Είπαν ψέματα πριν από τις εκλογές, έταξαν πράγματα που δεν μπορούσαν να γίνουν. Καλό είναι να πουν στον κόσμο ότι τους κορόιδεψαν και καλό είναι να κλείσουν μια συμφωνία. Είναι πολύ ειλικρινής ο κ. Λαφαζάνης, λέγοντας ότι πρέπει να σηκωθούν να φύγουν», τόνισε σχολιάζοντας τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "K. Kαραγκούνης: «Μείωση 80% του βιοτικού επιπέδου αν φύγουμε από το ευρώ»"

Κουρουμπλής: Πρώτη προτεραιότητα οι ανασφάλιστοι

«Η ανθρωπιστική κρίση έχει ''γεννήσει'' βαθύτατες ανισότητες στην κοινωνία μας. Μια αριστερή κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να συμβιβαστεί με αυτό. Επιδιώξαμε αμέσως τη συνεργασία με τα υπουργεία Πρόνοιας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, παρουσιάζοντας την υπουργική απόφαση για την περίθαλψη των ανασφάλιστων που θα «ενεργοποιηθέι»  περί τα τέλη Μαΐου.

Την ίδια ώρα για υγειονομική φτώχεια και μείζον κοινωνικό πρόβλημα που πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγειας,Ανδρέας Ξανθός

Ανακούφιση των ανασφάλιστων και στήριξη του ΕΣΥ είναι οι δυο μείζονες προτεραιότητες του υπουργείου υγείας, όπως τις προσδιόρισε ο ίδιος.

«Χρειάστηκε να γεννηθεί ενα κίνημα κοινωνικής αλληλεγγύης, να ζητήσει ακόμη και η τρόικα την κάλυψη των ανασφάλιστων για να ασχοληθεί η προηγούμενη κυβέρνηση.
Εγιναν κάποια στοιχειώδη πράγματα, αλλα παρέμειναν πολλα θεσμικά εμπόδια.
Με την ΚΥΑ θεωρούμε οτι σηματοδοτούμε την προτεραιότητά μας ως κυβέρνηση για το μείζον πρόβλημα των ανασφάλιστων αλλα αντιμετωπίζουμε και επί της ουσίας το πρόβλημα, είπε ο κ. Ξανθός.

«Προς την κατεύθυνση αυτη διευρύναμε τους δικαιούχους της δωρεάν περίθαλψης αλλά και το πλέγμα των υπηρεσιών (φάρμακα, εξετάσεις, νοσηλεία, παροχές σε είδος)».

«Δεν θέσαμε εισοδηματικό κριτήριο για να μην γίνει πιο περίπλοκη η διαδικασία, πήραμε το ρίσκο να ανοίξουμε το σύστημα υγείας σε όλους όσοι χρειάζονται ιατροφαρμακευτικη περίθαλψη, είπε ο κ. Ξάνθος, ερωτηθείς για τους δικαιούχους της δωρεάν περίθαλψης.

Η αντίληψή μας είναι διαφορετική. Θα δίνουμε τη μάχη κάθε μέρα. Το ποσό που θα κοστίσουν οι ανασφάλιστοι δεν θα καταβληθεί εμπροσθοβαρως. Προηγείται η κάλυψη αυτών που εχουν υγειονομική ανάγκη, ανέφερε ο κ. Ξάνθος, εκτιμώντας οτι η κάλυψη των ανασφάλιστων θα κοστίσει παραπάνω από 150 εκατ ευρώ ετησίως που ήταν η προϋπολογισθείσα δαπάνη απο την προηγούμενη κυβέρνηση.

Σε ο,τι αφορά την επιβάρυνση του ΕΣΥ απο τους ανασφάλιστους, ο  κ. Ξανθός παραδέχτηκε οτι τα νοσοκομεία θα έχουν αυξημένες λειτουργικές δαπάνες, χωρίς να υπάρχει στην παρούσα φάση πρόβλεψη για ενίσχυση οικονομική. 

Το ΕΣΥ έχει προυπολογισμους λιτότητας, το ποσό των 1,388 δισ ευρω για το 2015.  Είναι μικρο, αλλά στην παρούσα φάση δεν μπορούμε παρά να υποσχεθούμε οτι θα δώσουμε τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις. Τα νοσοκομεία πάντα είχαν οφειλές, εμάς μας ενδιαφέρει η εξόφληση του προσωπικού, είπε ο κ. Ξανθός, ερωτηθείς για το πώς θα ανταποκριθούν τα νοσοκομεία που εχουν "στεγνώσει".

Ο αριθμός των ανασφάλιστων εκτιμάται οτι είναι 2,5 εκατ. Με βάση το πρόγραμμα ΑΤΛΑΣ, αριθμός στον οποίο δεν έχουν συνυπολογιστεί οι αλλοδαποί.

Θεανώ Φωτίου:«Έχουμε εξασφαλίσει 135 εκατ. ευρώ μέσω ΕΕ για την κάλυψη των απόρων»
«Έχουμε εξασφαλίσει 135 εκατ. ευρώ μέσω ΕΕ για την κάλυψη των απόρων. Αυτή η απόφαση έρχεται σε συνέχεια του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Με την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων δίνουμε λύση σε ένα πρόβλημα που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν αναγνώριζε», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Θεανώ Φωτίου.

«Υπάρχει αυτοοργάνωση του λαού, υπάρχουν δομές κοινωνικές που βοήθησαν να μην καταρρεύσει ο κόσμος, εμείς ως κυβέρνηση δεν μπορούμε παρά να νομοθετήσουμε για την ανθρωπιστική κρίση.

Εντάσσουμε στην περίθαλψη όλους όσοι δεν έχουν ασφάλιση, έλληνες και αλλοδαπούς με νόμιμη παραμονή στη χώρα, καθώς και τις έγκυες και τους ανήλικους χωρίς άδεια παραμονής», είπε ο αναπληρωτής υπουργός κοινωνικής ασφάλισης κ. Δημήτρης Στρατούλης.

Το πρόγραμμα ΑΤΛΑΣ και η ΗΔΙΚΑ θα μας επιτρέψουν τη διαδικασία έκδοσης βιβλιαρίου υγείας ανασφάλιστου. Θα υλοποιήσουμε όλες τις εξαγγελίες μας, είπε ο κ. Στρατουλης.

Παίρνοντας τον λόγο ο αναπληρωτής υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης, κ.Κατρούγκαλος, μίλησε για δημιουργία κοινωνικού κράτους, για δημιουργία ενος νέου μοντέλου κοινωνίας για όλους και όχι για λίγους. Τα ΚΕΠ μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά σε αυτο, ώστε και η γραφειοκρατία να συρρικνωθεί και οι πολίτες να ανακουφιστούν. Οφείλουμε να ακούσουμε την κραυγή αγωνίας του κόσμου, κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.

Εν κατακλείδι, οσο και να κοστίζει το πρόγραμμα αυτό, θα το προχωρήσουμε, είπε ο κ. Κατρουγκαλος.

Ο κ. Στρατουλης ανακοίνωσε οτι θα καταθέσει τροπολογία για τη δημιουργία ειδικών ελεγκτικών κλιμακίων για επιτόπιο έλεγχο για την πάταξη της «μαύρης» και αδήλωτης εργασίας, ώστε το μέτρο αυτό να λειτουργήσει παράλληλα με την προστασία των ανασφάλιστων.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουρουμπλής: Πρώτη προτεραιότητα οι ανασφάλιστοι"

Financial Times: Θα χάσει η Ελλάδα και τον τελευταίο της «φίλο» στην Ευρώπη;

Η Ελλάδα, μάλλον, έχασε τον τελευταίο της φίλο στο Eurogroup της Ρίγα. Τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, όπως, τουλάχιστον, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Στο τελευταίο Eurogroup, σε πλήρη αντίθεση με το παρελθόν και τη «συμπαθητική στάση» που διατηρούσε έναντι του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη ο κ. Σαπέν, συντάχθηκε με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. «Η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει. Χάνουμε χρόνο και ο χρόνος είναι πολύτιμος», είχε δηλώσει ο κ. Σαπέν.

Σύμφωνα με τους F.T., από την έναρξη της τρέχουσας κρίσης, ο κ. Σαπέν ήταν ένας από τους πιο σταθερούς υποστηρικτές της νέας ελληνικής κυβέρνησης, προτρέποντας τους άλλους Ευρωπαίους να φθάσουν σε ένα συμβιβασμό με την Ελλάδα. Τον Φεβρουάριο, μετά από συνάντησή του με τον κ. Βαρουφάκη, είχε δηλώσει ότι η Αθήνα χρειάζεται χρόνο προκειμένου να συντάξει μία λίστα νέων μεταρρυθμίσεων.

Από την πλευρά τους στελέχη της γαλλικής κυβέρνησης υποστηρίζουν στους Financial Times, ότι στην ουσία η στάση του κ. Σαπέν έναντι της Ελλάδας δεν έχει αλλάξει, όμως, είναι αλήθεια ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες των διαπραγματεύσεων.

Η αλλαγή της στάσης του Γάλλου υπουργού Οικονομικών φαίνεται ότι «ανακουφίζει» το Βερολίνο, ενώ οι F.T. υποστηρίζουν ότι στις συνεδριάσεις ο κ. Σαπέν είναι σχεδόν το ίδιο σκληρός έναντι της Ελλάδας όσο και ο Γερμανός ομόλογός του Β. Σόιμπλε.

«Ακόμη και οι Γάλλοι, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας ήταν πιο ευπρεπής έναντι των ελληνικών κυβερνήσεων, έχουν συνειδητοποιήσει ότι η Αθήνα δεν φαίνεται να έχει κλείσει ραντεβού με την πραγματικότητα. Δεν υπάρχει έργο», υποστηρίζει, ανώνυμα, Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Στο τελευταίο Eurogroup, ο κ. Σαπέν συντάχθηκε με τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών και δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του για «καθυστερήσεις που οφείλονται σε τεχνικά θέματα – όπως πως και που θα γίνονται οι διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων – ενώ τόνισε στον κ. Βαρουφάκη ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι όροι του υπάρχοντος προγράμματος», υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Financial Times: Θα χάσει η Ελλάδα και τον τελευταίο της «φίλο» στην Ευρώπη;"

Γερμανικά πολεμικά πλοία στην Κρήτη για τις επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών

Δύο σκάφη του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού έφθασαν σήμερα την Κρήτη προκειμένου να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αρωγής των μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας στο Βερολίνο.

«Τα δύο σκάφη που προορίζονται για την αρωγή προς τους μετανάστες είναι το πλοίο επιμελητειακής υποστήριξης "Berlin" και η φρεγάτα "Hessen" που βρίσκονται τώρα στην Κρήτη», δήλωσε ο εκπρόσωπος, στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

«Χρειάζεται ακόμη λίγος συντονισμός» μεταξύ των διαφόρων γερμανικών υπουργείων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αποστολές οι οποίες θα ανατεθούν στα δύο σκάφη τα οποία αναμένεται να «βρίσκονται στην περιοχή επέμβασής τους μεταξύ της 6ης και της 8ης Μαΐου», εξήγησε.

«Πρόκειται για το πώς αυτά τα δύο σκάφη θα μπορούν να ενσωματωθούν ενδεχομένως στον μηχανισμό Frontex», εξήγησε ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Έπειτα από μία σειρά ναυάγια που προκάλεσαν περισσότερους από 1.200 θανάτους τον Απρίλιο, οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν, στη διάρκεια μίας έκτακτης συνόδου κορυφής που διεξήγαγαν στις 23 Απριλίου, να ενισχύσουν την παρουσία της ΕΕ στη θάλασσα τριπλασιάζοντας τον προϋπολογισμό της ευρωπαϊκής επιχείρησης "Τρίτων", ο οποίος μέχρι τότε ανερχόταν στα 3 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανικά πολεμικά πλοία στην Κρήτη για τις επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών"

Σαμαράς: «Πάση θυσία συμφωνία με τους εταίρους - Μην πάνε χαμένες οι θυσίες»

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά-Γιούνκερ, έπειτα από το γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής στον πρώην πρωθυπουργό. 

Η συνάντηση διήρκησε μια ώρα και τριάντα λεπτά και όπως δήλωσε και ο Αντώνης Σαμαράς εξερχόμενος από το κτήριο Berlaymont της Επιτροπής, το κύριο θέμα της συζήτησης τους ήταν η παραμονή της Ελλάδος στη ζώνη του Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτηρίζοντας τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έναν παλιό του φίλο και έναν φίλο της Ελλάδας, τόνισε πως κύριο μέλημα του ίδιου είναι παραμονή της Ελλάδας στη  ζώνη του Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και πως αυτά τα δύο θέματα απασχόλησαν τους δύο άντρες.

«Επεσήμανα, τόσο στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον κ. Γιούνκερ, σήμερα, όσο και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον κ. Σουλτς και τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων πριν λίγες μέρες, ότι οι θυσίες του Ελληνικού λαού δεν πρέπει να πάνε χαμένες», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός σε δήλωσή του από τις Βρυξέλλες, προσθέτοντας πως τους ζήτησε να στηρίξουν την Ελλάδα.

Όπως σημείωσε, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη άμεσηςεκταμίευσης των κερδών των κεντρικών τραπεζών, τα SΜPs «που είναι 1,9 δισ., που ήταν άλλωστε και μέρος  της συμφωνίας, που είχαμε πετύχει το Νοέμβρη του 2012».

«Το μήνυμα που έχω προς την κυβέρνηση είναι ότι πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει τα ψέματα, να σταματήσει τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και να προχωρήσει, τις επόμενες μέρες, σε μια συμφωνία», είπε και υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει άλλος χρόνος».

«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Δεν υπάρχει πια άλλος χρόνος. Πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνία», τόνισε.

Σημειώνεται ότι αργότερα το απόγευμα ο Αντώνης Σαμαράς θα βρεθεί στη πόλη Louven, 30 χλμ από τις Βρυξέλλες εκπροσωπώντας το Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα σε εκδήλωση του ιδρύματος Μάρτενς όπου κεντρικός ομιλητής είναι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Σαμαράς: «Πάση θυσία συμφωνία με τους εταίρους - Μην πάνε χαμένες οι θυσίες»"

Σε τεντωμένο σχοινί χωρίς λεφτά η κυβέρνηση

«Την ανάγκη, φιλοτιμία ποιεί» πλέον η κυβέρνηση που, αφού έχασε όλα τα ραντεβού για «ενδιάμεση συμφωνία» μέχρι τον Μάιο με τους δανειστές, θέλει τώρα να μεταθέσει όλα τα ζητήματα σε μια τελική διαπραγμάτευση για την «τελική συμφωνία» με τους δανειστές –σύμφωνα με τη φρασεολογία που χρησιμοποίησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ενώ επιδίωκε να κλείσει μία σχετικά ανώδυνη συμφωνία με τους δανειστές, με βάση τις «έξυπνες» προτάσεις Βαρουφάκη -αλλά αποκλείοντας επί του παρόντος και κάθε συζήτηση για μέτρα για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά- η κυβέρνηση φαίνεται να οδηγείται τώρα στην συνολική διαπραγμάτευση που θα γινόταν Ιούνιο-Ιούλιο, ευελπιστώντας μάλιστα (ευσεβής πόθος;) να κλείσει ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, δηλαδή μέσα στον Μάιο για να έρθουν και τα λεφτά.

Παρότι φαντάζει οξύμωρο να κλείσει σε 2-3 εβδομάδες η συμφωνία για τα δύσκολα, όταν δεν μπόρεσε να κλείσει σε 2-3 μήνες για τα εύκολα, στην κυβέρνηση ποντάρουν πολλά στην προσπάθεια του Γιώργου Χουλιαράκη στο Brussels Group που θα συνεδριάζει έως την Τετάρτη, με ένα και μοναδικό σκοπό: να επιβεβαιωθεί με μία δήλωση «θετικής προόδου» ότι οι διαπραγματεύσεις τώρα πάνε καλά (μετά τις αλλαγές στο μοντέλο διαπραγμάτευσης) και έτσι να «κλείσουν το μάτι» οι θεσμοί στον Μάριο Ντράγκι να δώσει μία ανάσα έμμεσης ρευστότητας στις 6 Μαΐου προς τη χώρα μας μέσω αύξησης του ορίου δανεισμού με έντοκα γραμμάτια –ή τουλάχιστον να μην κλείσει τελείως την κάνουλα της χρηματοδότησης μέσω του ELA. Πηγές της ευρωζώνης δεν άφηναν όμως και πολλά περιθώρια για μία πιο ελαστική αντιμετώπιση.

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έστειλε μέσω Twitter το μήνυμα ότι δεν φεύγει από το διαπραγματευτικό σχήμα, εννοώντας προφανώς ότι θα εκπροσωπήσει ο ίδιος τη χώρα μας και στο επόμενο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Αν πάντως πάει καλά το νέο «ραντεβού» στις 6 Μαΐου, το επόμενο βήμα θα είναι μία επιβεβαίωσή της στο Eurogroup της 11ης Μαΐου, που ίσως ανοίξει το δρόμο και για έκτακτο Eurogroup στα τέλη Μαΐου. Οι συνθήκες δεν φαίνεται πάντως να ευνοούν ακόμα τα σχέδια αυτά, αφού ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε άγνοια για τέτοια χρονοδιαγράμματα, αφού δεν υπάρχει καν σχετικό αίτημα της Αθήνας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλα πάνε για Ιούνιο και μετά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε τεντωμένο σχοινί χωρίς λεφτά η κυβέρνηση"

BBC: «Ως πότε θα έχει λεφτά η Ελλάδα;»

Με το φλέγον ζήτημα της ρευστότητας ασχολείται το BBC με σημερινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του.

«Ως πότε θα έχει λεφτά η Ελλάδα;» είναι το βασικό ερώτημα που θέτει στους αναγνώστες του, επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να εξυπηρετήσει το σύνολο των ταμειακών της υποχρεώσεων αν και δεν έχει εισπράξει χρήματα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης εδώ και μήνες».

Σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, η επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να μην κάνει πίσω στις προεκλογικές δεσμεύσεις -σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές ομολόγων- έχουν οδηγήσει σε ορισμένα άκρως αμφιλεγόμενα μέτρα (π.χ. δέσμευση των αποθεματικών δήμων και περιφερειών).

Παράλληλα, ο αρθρογράφος δίνει έμφαση στην ολιγόωρη καθυστέρηση στην καταβολή συντάξεων την περασμένη εβδομάδα, αναδεικνύοντας τη μεγάλη δυσκολία εξεύρεσης πόρων που αντιμετωπίζει η Αθήνα. Επιπλέον, παραθέτει δηλώσεις διάφορων φορέων της αγοράς, οι οποίοι κάνουν λόγο για το κλίμα αβεβαιότητας που επηρεάζει την ελληνική οικονομία.

«Αυτή τη στιγμή πληρωνόμαστε μ’ έναν μήνα καθυστέρηση» αναφέρει εργαζόμενη σε καλλιτεχνικό φορέα που υποστηρίζεται από το ελληνικό Δημόσιο.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "BBC: «Ως πότε θα έχει λεφτά η Ελλάδα;»"

Αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup ο Νίκος Κοτζιάς

Αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του κ. Κοτζιά.

Ερωτηθείς για τη σύνδεση της οικονομίας με την εξωτερική πολιτική, που έθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι «η εξωτερική πολιτική έχει πάντα σχέση με τα οικονομικά, αλλά μπορεί να βοηθάει στην ενίσχυση της οικονομίας, καθώς δεν είναι πάντα αντίστροφη η σχέση».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία, λέγοντας ότι θα πάει «εξοπλισμένος και με τις σκέψεις των άλλων κομμάτων», χαρακτηρίζοντας «πολύ ενδιαφέρουσα» τη συζήτηση γύρω από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «δημιουργική συζήτηση που έγινε με τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων, τους εμπειρογνώμονες και την ηγεσία του διοικητικού προσωπικού του Υπουργείου Εξωτερικών».

Σχετικά με την πρόσκληση για συμμετοχή στο ΕΣΕΠ εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «το προεδρείο της Βουλής καλεί ομόφωνα σε κάθε συνεδρίαση της Βουλής τη ΧΑ. Αντίστοιχα ένας θεσμός που προβλέπεται από το Σύνταγμα, όπως το Kοινοβούλιο, οφείλει να καλεί αυτούς που καλούνται στη Βουλή».

Νωρίτερα, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στη σύνδεση της οικονομίας ως «τον βασικότερο παράγοντα εθνικής ισχύος» με την εξωτερική πολιτική «ως δύο όψεις του ιδίου νομίσματος» σε «μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή».

«Μια νεκρωμένη οικονομία δεν μπορεί να υποστηρίξει μία ενεργητική πολιτική», είπε, προσθέτοντας ότι «πλέον είναι βέβαιο ότι η πορεία της οικονομίας επηρεάζει και την πορεία των εθνικών θεμάτων».

Ο κ. Κουμουτσάκος, όπως ανακοίνωσε, τόνισε στο συμβούλιο ότι μία «ρήξη με τους εταίρους θα είναι καταστροφή», επισημαίνοντας ότι «απαιτείται άμεσα μία έντιμη συμφωνία», καθώς «αυτό επηρεάζει το σύνολο των δυνατοτήτων της χώρας να ασκήσει μία αποτελεσματική εξωτερική πολιτική στην προάσπιση των εθνικών της συμφερόντων».

Το ΕΣΕΠ, όπως είπε, «είναι ένας θεσμός οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενημέρωσης και της μέγιστης δυνατής συναίνεσης για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής», που «προϋποθέτει μία πλήρη ουσιαστική και έντιμη ενημέρωση για όλα τα θέματα. Προσβλέπουμε στο επόμενο ΕΣΕΠ που θα αφορά το Κυπριακό και εμείς ζητήσαμε και ακόμα ένα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι στη «σημερινή στρατηγικού χαρακτήρα συζήτηση στα βασικά σημεία υπήρξε μία συναντίληψη, αλλά εκφράστηκαν, όσον αφορά στους τακτικούς χειρισμούς, διάφορες απόψεις ως εποικοδομητικό συμπλήρωμα των σκέψεων του ΥΠΕΞ».

Ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ.Δανέλλης δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης: «Εμείς στο Ποτάμι πιστεύουμε πως αποτελεί εθνικό καθήκον για το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας ιδιαίτερα σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, η συνεννόηση και η προσπάθεια επίτευξης της μέγιστης δυνατής συναίνεσης στο σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τον τόπο και την κοινωνία. Ένα παραπάνω στα θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Εμείς, πρόσθεσε, «πιστεύουμε και στηρίζουμε τον θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και δεσμευόμαστε ότι η γλώσσα μας και οι προτάσεις μας θα είναι πολιτικές και όχι κομματικές».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup ο Νίκος Κοτζιάς"

Reuters: Περαιτέρω ασκήσεις αντοχής για τις τράπεζες σχεδιάζει η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σχεδιάζει να διεξάγει περαιτέρω ασκήσεις αντοχής (stress tests) στις τράπεζες στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αποτρέψει ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της ευρωζώνης, είπε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ έχει υπό την άμεση εποπτεία της τις 123 μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης, ενώ τα μικρότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τελούν υπό την ευθύνη των εθνικών εποπτικών αρχών.

«Οι ασκήσεις αντοχής σίγουρα θα είναι μέρος των εποπτικών δραστηριοτήτων στο μέλλον, με την μία ή την άλλη μορφή» είπε ο Γιούκα Βεσάλα, γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Μικροπροληπτικής Εποπτείας της ΕΚΤ σε τραπεζικό συνέδριο.

Η ΕΚΤ μελετά τη βιωσιμότητα των επιχειρηματικών μοντέλων και της στρατηγικής των μεγάλων τραπεζών πραγματοποιώντας συναντήσεις με κορυφαία στελέχη στο πλαίσιο του Προγράμματος Εποπτικής Εξέτασης (SEP), το οποίο περιλαμβάνει επιτόπιους ελέγχους και έρευνα στα εσωτερικά μοντέλα των τραπεζών καθώς και τακτικές επιθεωρήσεις από πολυεθνικές εποπτικές ομάδες, είπε ο Βεσάλα.

Η ΕΚΤ συναντά τα στελέχη των τραπεζών «όσο το δυνατόν συχνότερα», είπε ο Βεσάλα.

«Αυτές οι συζητήσεις επισημοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος SEP» πρόσθεσε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Περαιτέρω ασκήσεις αντοχής για τις τράπεζες σχεδιάζει η ΕΚΤ"

Ποτάμι: Ο λαός δεν έδωσε εντολή στο ΣΥΡΙΖΑ για νέο μνημόνιο

Κάθε Δευτέρα κάποιοι στην κυβέρνηση βλέπουν ένα νέο όραμα. Αυτή τη φορά βλέπουν μια μεγάλη συμφωνία -πακέτο και όχι μια ενδιάμεση συμφωνία όπως έλεγαν μέχρι «χθες», τονίζει σε ανακοίνωση το Ποτάμι.

Η «συμφωνία – πακέτο» όμως που θέλουν επειγόντως να κλείσουν δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα νέο μνημόνιο, που θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που λιμνάζουν και διογκώνονται αυτές τις 100 μέρες της κυβερνητικής απραξίας.

Ο λαός όμως δεν έχει δώσει λευκή επιταγή στο σύμπλεγμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για να «δέσει» τη χώρα με ένα νέο μνημόνιο. Ο κ.Τσίπρας θα πρέπει επιτέλους να πει ξεκάθαρα στην κοινωνία ποιο είναι το σχέδιό του για τη χώρα και την οικονομία.

Ας πάψουν να νοιάζονται μόνο για τις εσωκομματικές τους ισορροπίες. Ας πάψουν να σκέφτονται δημοψηφίσματα που μέσα από παραπειστικά ερωτήματα θα φορτώσουν το βάρος των αποφάσεων στο λαό. Είναι η ώρα των καθαρών λύσεων.

Οι ηγέτες δεν είναι για να δίνουν προεκλογικές υποσχέσεις. Είναι για να παίρνουν δύσκολες αλλά χρήσιμες για τους πολλούς, καταλήγει η ανακοίνωση του Ποταμιού.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι: Ο λαός δεν έδωσε εντολή στο ΣΥΡΙΖΑ για νέο μνημόνιο"

Μητσοτάκης: Κυβέρνηση που δεν μπορεί να κυβερνήσει, παραιτείται

«Να φύγει η κυβέρνηση, αν δεν μπορεί. Εξάλλου, το είπε ο κ. Λαφαζάνης. Αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει, να παραιτηθεί. Διάβασα με προσοχή αυτό που είπε ο κ. Λαφαζάνης, ότι «αν δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, να φύγουμε».

Δεν ξέρω πώς να το εκλάβω, αλλά ξέρω ότι μια κυβέρνηση, η οποία δεν μπορεί να κυβερνήσει κι ομολογεί ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει, στη δημοκρατία παραιτείται...»,δήλωσε μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Βήμα» ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ διευκρίνησε ότι δεν ζητά εκλογές και πρόσθεσε: «Λέω στην κυβέρνηση να μπορέσει να κλείσει τη συμφωνία. Τι θα κάνουμε, θα αφήσουμε τη χώρα να χρεοκοπήσει;».

Ο κ. Μητσοτάκης διαφώνησε με τα περί δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι «δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μια κυβέρνηση, η οποία έχει νωπή λαϊκή εντολή και η οποία φαίνεται ακόμα και σήμερα να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης, να θέλει να μετακυλίσει την ευθύνη για σημαντικές αποφάσεις στους πολίτες. Οι πολίτες έδωσαν μια εντολή στην κυβέρνηση: «Κυβερνήστε, φέρτε μια καλύτερη συμφωνία, από αυτή πού μπορούσε να φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση»».

Ερωτηθείς για τα εσωκομματικά της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το κόμμα «πρέπει να περάσει από μια φάση εσωτερικής ανασυγκρότησης, την οποία ακόμα αντιμετωπίζουμε με δισταγμό και με καχυποψία. Όλα, όμως, τα πράγματα στη ζωή είναι και θέμα timing. Δεν πρόκειται εγώ να μπω σε αυτή τη συζήτηση καθόλου. Δεν θα πω απολύτως τίποτα, όταν η χώρα μπορεί σε μια βδομάδα από τώρα να έχει χρεοκοπήσει. Από κει και πέρα, ελπίζω ότι θα μπορέσουμε τελικά, έστω και τελευταία στιγμή, να πετύχουμε μια συμφωνία. Όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση, θα υπάρχει μπόλικος χρόνος και για την ΝΔ να ασχοληθεί με τα εσωτερικά της».

ΑΜΠΕ/ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Κυβέρνηση που δεν μπορεί να κυβερνήσει, παραιτείται"

Εκπρόσωπος Μέρκελ: Η θέση για τις πολεμικές επανορθώσεις παραμένει ίδια και σαφής

Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης για την ελληνική διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων είναι ξεκάθαρη και δεν έχει αλλάξει, επανέλαβε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις του Ομοσπονδιακού Προέδρου της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, οι οποίες ερμηνεύθηκαν ως «άνοιγμα» για ενδεχόμενη καταβολή αποζημιώσεων.

Ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε δε ότι και από την συνέντευξη του κ. Γκάουκ καθίσταται σαφές ότι η γερμανική Προεδρία συμμερίζεται απόλυτα την νομική αντίληψη που έχει εκφράσει η κυβέρνηση και αναφέρθηκε στην συνεργασία των δυο χωρών, στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Εργαστηρίου Νεολαίας, του Ταμείου για το Μέλλον, της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και στην επαναλειτουργία των ιδρυμάτων των γερμανικών πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα.

«Η Γερμανία έχει αναγνωρίσει την ευθύνη της για τα θύματα του Εθνικοσοσιαλισμού. Ειδικά αυτές τις μέρες, της 70ής επετείου από το τέλος του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Γερμανία παίρνει σοβαρά αυτή την ευθύνη. Σε αυτό το πνεύμα θελουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις διμερείς μας σχέσεις με την Ελλάδα», συνέχισε ο κ. Ζάιμπερτ, για να σημειώσει ότι οι αδικίες δεν μπορούν να ακυρωθούν, «αλλά 70 χρόνια μετά το τέλος του Πολέμου και 35 χρόνια μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, θέλουμε να κοιτάζουμε απο κοινού το μέλλον (...) αλλά δεν θέλουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκπρόσωπος Μέρκελ: Η θέση για τις πολεμικές επανορθώσεις παραμένει ίδια και σαφής"

Απεργία την Πέμπτη από τους λιμενεργάτες

Σε εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν την Πέμπτη 7 Μαΐου η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜ.Υ.Λ.Ε.) και η Ένωση Λιμενεργατών (ΟΛΠ).

Αρχικά, θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά στις 10:30 και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δύο φορείς διεκδικούν δημόσια λιμάνια, ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις καθώς και προσλήψεις προσωπικού στα λιμάνια.

Παράλληλα, αύριο Τρίτη στις 12:00 θα διοργανώσουν συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ, κατά την οποία θα γίνει ενημέρωση για τις επιπτώσεις μετά την πώληση των λιμανιών, στην οποία προγραμματίζει να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση αλλά και τις επόμενες δράσεις τους.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργία την Πέμπτη από τους λιμενεργάτες"

Μπακογιάννη: Αν κλείσει η συμφωνία, θα κινηθούν διαδικασίες στη ΝΔ

Στα εσωκομματικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και στην πορεία της διαπραγμάτευσης αναφέρθηκε σήμερα η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

Συγκεκριμένα, η κ. Μπακογιάννη, μιλώντας στον Real fm και απαντώντας στο ερώτημα αν κλείσει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές και περάσουμε στην επόμενη ημέρα για τη χώρα θα ανακινηθούν διαδικασίες στη ΝΔ για συνέδριο, ηγεσία ή οτιδήποτε άλλο, είπε: «Εννοείται. Πιστεύω πως τότε θα κινηθούν οι διαδικασίες, αλλά πρώτα απ' όλα να πούμε ότι η ΝΔ δεν εύχεται τη δικαίωσή της δια της καταστροφής της χώρας.

«Αρα αυτό το οποίο όλοι ευχόμαστε είναι να υπάρξει μία συμφωνία. Ευχόμαστε να επικρατήσει η υπευθυνότητα. Ευχόμαστε και θα στηρίξουμε μία πορεία προς τα εκεί, διότι εμάς, σε τελική ανάλυση, αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η Ελλάδα».

Και πρόσθεσε: «Και πεδίο άσκησης αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει λαμπρό. Δεν θα δυσκολευτούμε να κάνουμε αντιπολίτευση. Λίγο να δείτε τα θέματα παιδείας, δημόσιας τάξης, ασφάλειας, ανυπαρξίας οικονομίας, ανυπαρξίας αναπτυξιακής πολιτικής, μπορώ να σας μιλάω μέχρι αύριο. Αλλά επί της ουσίας ότι η χώρα πρέπει να μείνει μέσα στην Ευρωζώνη, ότι πρέπει να έχουμε μία συμφωνία θα σπρώξουμε την κυβέρνηση με όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση».

Συνέχισε δε λέγοντας: «Οπως καταλαβαίνετε δεν μπορεί κανένας να θέσει θέματα την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται κρεμασμένη σε μία κλωστή».

Με αφορμή τη στάση που θα κρατήσει τόσο η ίδια όσο και η ΝΔ κατά τη συζήτηση στη Βουλή ενός τρίτου πακέτου στήριξης και αν υπάρχει απόφαση καταψήφισής του από το κόμμα, ανέφερε: «Καταρχήν δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση. Δεύτερον, τέτοια απόφαση που να μην περάσει από τη συζήτηση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν γίνεται, σας το λέω από την αρχή.
«Θα γίνει συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα με βάση όλα τα δεδομένα και θα αποφασίσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Δεν θα αποφασίσει δηλαδή κανένας σε κανένα γραφείο μεταξύ τριών».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπακογιάννη: Αν κλείσει η συμφωνία, θα κινηθούν διαδικασίες στη ΝΔ"

«Η πολιτική που επιβάλλεται στην Ελλάδα είναι καταστροφική»

«Αντί να καθυβρίζει τους Έλληνες, η υπόλοιπη Ευρώπη πρέπει να αναγνωρίσει ότι ολόκληρη η Ευρώπη είναι Ελλάδα», σημειώνει στον υπότιτλο του κεντρικού άρθρου της η αυστριακή συντηρητική εφημερίδα "Σάλτσμπουργκερ Νάχριχτεν", στο οποίο ασκεί έντονη κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα και ιδιαίτερα απέναντι στη νέα ελληνική κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

«Για τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Έλληνας ομόλογός τους Γιάνης Βαρουφάκης είναι ένας τρελός που δεν έχει ιδέα από οικονομική πολιτική, αλλά που μιλάει πολύ» αναφέρει εισαγωγικά ο αρθρογράφος της εφημερίδας, Ρόναλντ Μπάρατσον, για να καταγγείλει στη συνέχεια πως «εδώ και χρόνια έχει εμπεδωθεί στην Ευρώπη η αηδιαστική, κακιά συνήθεια να κατηγορούνται οι Έλληνες για ανικανότητα, και οι πρόσφατες εκλογές, με τις οποίες οι Έλληνες απέρριψαν σαφέστατα αυτή τη δήθεν ευλογημένη πολιτική της ΕΕ, να θεωρούνται ως επιβεβαίωση αυτής της περιφρόνησης, καθώς ο λαός, ο οποίος βοηθήθηκε από το 2010 με δισεκατομμύρια, είναι επιπλέον θρασύς και αχάριστος».

«Σε όλη αυτή την εικόνα ταιριάζει ο δύσκολος κύριος Βαρουφάκης, καθώς ο τύπος αυτός θέτει σε κίνδυνο τη διάθεση επιπλέον δισεκατομμυρίων, επειδή αρνείται να εφαρμόσει τις απαιτούμενες από τους σοφούς της ΕΕ δήθεν μεταρρυθμίσεις, ενώ οι Βρυξέλλες θα ήταν ικανοποιημένες, ακόμη και μόνον αν αυτός υποσχόταν περικοπές που θα τις έδινε γραπτώς», αναφέρει ο αρθρογράφος, για να προσθέσει ότι «μέσα στις προηγούμενες ημέρες έφθασαν από την Αθήνα συμφιλιωτικοί τόνοι και δημιουργήθηκε η απειλητική ελπίδα, ότι κανείς μπορεί να κινήσει ακόμη και τη νέα κυβέρνηση για συνέχιση του άτυχου δρόμου, ο οποίος οδηγεί τη χώρα ακόμη πιο βαθιά στην καταστροφή».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «το ελληνικό εκλογικό αποτέλεσμα και η διαμαρτυρία του τρελού Βαρουφάκη απλά προεξοφλούν την εξέλιξη η οποία θα συνταράξει σύντομα ολόκληρη την Ευρώπη. Η επιβαλλόμενη στην Ελλάδα πολιτική εφαρμόζεται σε ολόκληρη την ΕΕ και είναι για το σύνολο της ΕΕ καταστροφική, καθώς η υψηλή ανεργία, η ελάχιστη ανταγωνιστικότητα, οι ανύπαρκτες επενδύσεις, η αδιάλλακτη γραφειοκρατία, είναι χαρακτηριστικά της εικόνας».

Ο αρθρογράφος, όσον αφορά τα μέτρα σημειώνει ότι πρόκειται μόνον για υψηλότερους φόρους και για διαγραφή δημόσιων δαπανών για να μειωθούν με αυτό τον τρόπο τα τρέχοντα ελλείμματα και το υπάρχον χρέος, όμως στην πραγματικότητα διαπιστώνεται ότι τουναντίον αυξάνεται το χρέος στον χώρο του ευρώ, και επισημαίνει: «Οι αποτελεσματικές συνταγές είναι απλές: επενδύσεις, επενδύσεις και πάλι επενδύσει, σε νέα προϊόντα, σε νέες μεθόδους, σε λειτουργικές προσφορές υπηρεσιών του κράτους και σε υποδομές, καθώς μόνον με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται θέσεις εργασίας και κερδίζονται τα χρήματα για εξυπηρετηθεί το χρέος».

Οι πολιτικοί της λιτότητας δεν είναι μεν πρόθυμοι να δαπανήσουν ούτε ένα λεπτό του ευρώ για να διαμορφώσουν το μέλλον, ωστόσο τυπώνουν αδίστακτα δισεκατομμύρια ευρώ, δισεκατομμύρια για να αποκρούσουν κερδοσκοπίες, δισεκατομμύρια για να μεταφέρουν δημόσιο χρέος στην Κεντρική Τράπεζα, δισεκατομμύρια για να σώσουν τράπεζες, σημειώνει Ρόναλντ Μπάρατσον και καταλήγει, επισημαίνοντας: «Με ένα ελάχιστο μέρος αυτών των ποσών θα μπορούσε κανείς να εκτοξεύσει την Ευρώπη στην παγκόσμια κορυφή. Στον κορσέ του ευρωσυστήματος μόνη της η Ελλάδα δεν μπορεί να χαράξει έναν άλλο δρόμο. Ωστόσο κανένας δεν ακούει τον κύριο Βαρουφάκη».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "«Η πολιτική που επιβάλλεται στην Ελλάδα είναι καταστροφική»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news