facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για συντάξεις και συλλογικές συμβάσεις

Εμπλοκή φαίνεται ότι υπήρξε το απόγευμα του Σαββάτου στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο Brussels Group με αφορμή του «καβγά» το θέμα της περικοπής των συντάξεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Παρά την αρχική αισιοδοξία που επικρατούσε νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές μιλούσαν το βράδυ του Σαββάτου για ακατανόητη επιμονή των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα δύο αυτά θέματα.

Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν, μάλιστα, ότι η επίμονη αυτή θέση εκφράστηκε παρά το γεγονός ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στα στελέχη του ΔΝΤ παρουσιάστηκαν συγκριτικοί πίνακες από διάφορες χώρες στους οποίους αποτυπώνεται ότι η ανάπτυξη ευνοείται από την παρουσία συλλογικών συμβάσεων.

Οι ίδιες πηγές κατέληγαν, δε, ότι για την Ελλάδα το θέμα των συλλογικών συμβάσεων είναι κάτι παραπάνω από «κόκκινη» γραμμή.

Σε μια από τις κρισιμότερες ημέρες της περιόδου του Μνημονίου οι εκπρόσωποι των δανειστών έκαναν «φύλλο και φτερό» τα λογιστικά βιβλία του κράτους καθώς εκτυλίσσεται το πραγματικό παζάρι για τα νέα μέτρα που θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο Βαρουφάκη.

Και σαν να μην έφτανε η εμπλοκή με το ΔΝΤ προηγήθηκε η συνέντευξη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην εφημερίδα Rheinische Post με την οποία «ψαλίδιζε» την αισιοδοξία που είχε δημιουργηθεί.

«Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να κάνουμε» στο θέμα της Ελλάδας καθώς «δεν είναι ακόμα τελείως ξεκάθαρα για συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά προγράμματα» δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν στη γερμανική εφημερίδα.

Παράλληλα αν και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρξει χρεοκοπία», εντούτοις τόνισε ότι «σε αντάλλαγμα η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες που έγιναν στο Eurogroup».

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε στην ίδια συνέντευξη ότι ότι «η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει βιώσιμές και αξιόπιστες οικονομικά και δημοσιονομικά πολιτικές» υπογραμμίζοντας ότι «αν (στμ. η κυβέρνηση) θέλει να υλοποιήσει το προεκλογικό της πρόγραμμα τότε θα πρέπει να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για συντάξεις και συλλογικές συμβάσεις"

ΝΔ: Η κυβέρνηση "ομολογεί το ψέμα και προαναγγέλλει δημοψήφισμα"

Για εξαπάτηση του ελληνικού λαού έκανε λόγο ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, σχολιάζοντας δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών για το δημοψήφισμα.

Αναλυτικά, η δήλωση:

«Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση εξαπάτησε τον ελληνικό λαό, με ένα πρόγραμμα που δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Σήμερα ομολογεί το ψέμα και προαναγγέλλει δημοψήφισμα ώστε να μεταφέρει το βάρος της δικής της ευθύνης στον ελληνικό λαό. Τον κορόιδεψε την πρώτη φορά, τον ξανά κοροϊδεύει τώρα».

Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Η κυβέρνηση "ομολογεί το ψέμα και προαναγγέλλει δημοψήφισμα""

Ποτάμι: Φαιδρότητα λαϊκίστικης δημαγωγίας «ο απόλυτος σταρ Γιάνης Βαρουφάκης»

Σε άρθρο του ο Πολιτικός Υπεύθυνος των Τομέων Πολιτικής του Ποταμιού Θανάσης Σκόκος χαρακτηρίζει «λαϊκίστικη δημαγωγία» τις τελευταίες εμφανίσεις του «απόλυτουσταρ, γιάνη Βαρουφάκη». Όπως γράφει στο άρθρο του ο κ. Σκόκος

«Ο αναιμικός πρωτομαγιάτικος περίπατος των κρατικοδίαιτων στελεχών εξελίχθηκε σε ένα πρωτοφανές τηλεοπτικό σόου υπουργικών λεονταρισμών.

Οι υπουργοί-διαδηλωτές, αγκαλιά με τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές, αξιοποίησαν τις κάμερες για να απαγγείλουν τις κοινοτοπίες περί «κόκκινων και κατακόκκινων γραμμών» την ίδια στιγμή που οι διαπραγματευτές της κυβέρνησής επιδιώκουν εναγωνίως έναν συμβιβασμό με τους δανειστές.

Παρά τις προσπάθειες όμως των κομματικών υπουργών την παράσταση για άλλη μια φορά έκλεψε ο απόλυτος σταρ Γιάνης Βαρουφάκης. Η παρουσία του συνοδεύτηκε από απαγγελία ποιημάτων, συνομιλία με Γερμανό θαυμαστή του και για φινάλε φιλανθρωπική χειρονομία σε άστεγο η οποία δυστυχώς δημοσιοποιήθηκε, παρά τη γνωστή σε όλους μας αλλεργία του υπουργού προς κάθε είδους προσωπική προβολή.

Όλη αυτή όμως η φαιδρότητα της λαϊκίστικης δημαγωγίας είναι πιο πολύ για κλάματα παρά για γέλια. Είναι μια απροκάλυπτη κοροϊδία σε βάρος των 1,2 εκατομμυρίων ανέργων οι οποίοι ,αφού αξιοποιήθηκαν προεκλογικά, είναι πλέον αόρατοι, για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όπως αόρατοι είναι και χιλιάδες απλήρωτοι ή «μισοπληρωμένοι» εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Οι υπουργοί θα απέφευγαν τις κούφιες μεγαλοστομίες τους στις κάμερες αν είχαν συναίσθηση της απόγνωσης χιλιάδων ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρηματιών οι οποίοι πασχίζουν να κρατήσουν ζωντανές τις δουλειές τους σε ένα οικονομικό περιβάλλον που καταρρέει.

Η πρωτομαγιάτικη τηλεοπτική κομπορρημοσύνη των «πρώτη φορά αριστερών υπουργών» δεν μπορεί πάντως να κρύψει την παλαιοκομματική δυσοσμία του κυβερνητικού τους έργου. Εθνικιστική ρητορεία, Βουλή που απλώς επικυρώνει προειλημμένες υπουργικές αποφάσεις, κομματικοποίηση της εκπαίδευσης και πελατειακοί διορισμοί με μόνο προσόν τις κομματικές ταυτότητες ή τις συγγένειες με κυβερνητικά στελέχη.

Και όμως αυτό το πρωτομαγιάτικο τριήμερο θα ήταν ευκαιρία για τα στελέχη της συγκυβέρνησης να «επιστρέψουν» στην πραγματικότητα και να αναλογιστούν ότι όλες οι βασικές επιλογές τους αποδοκιμάζονται, σύμφωνα με όλες τις έρευνες, από τον ελληνικό λαό. Όπως αποδοκιμάζονται και οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί τους για δημοψήφισμα ή εκλογές. Αυτή είναι η πραγματικότητα και οφείλουν να δουν κατάματα, κλείνοντας έστω για λίγο τους δέκτες με τις επικοινωνιακές τους επιδόσεις.»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι: Φαιδρότητα λαϊκίστικης δημαγωγίας «ο απόλυτος σταρ Γιάνης Βαρουφάκης»"

Βούτσης: Μεγάλο αγκάθι ο ΕΝΦΙΑ, δεν πρέπει να διατηρηθεί

Κατηγορηματικά αποκλείει το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα υπάρξει κανένα μέτρο «το οποίο να εμπεριέχει μείωση μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, βασικών υποχρεώσεων του κράτους για τα ασφαλιστικά ταμεία και έγκριση άδικων επενδυτικών σχεδίων για ιδιωτικοποιήσεις».

Σε συνέντευξή του στη Real News ο υπουργός διευκρινίζει πάντως πως «μπορεί να έρθουν μέτρα που θα προκαλέσουν μια σχετική δυσαρέσκεια και που θα αφορούν τη μετάθεση προεκλογικών υποσχέσεων για αργότερα».

Ο κ. Βούτσης χαρακτηρίζει τον ΕΝΦΙΑ ως «μεγάλο αγκάθι» και εκφράζει την γνώμη πως «δεν θα πρέπει να δρομολογηθεί η διατήρησή του σε καμία περίπτωση».

Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτηρίζει συμπεριφορές, όπως του κ. Ντάισελμπλουμ ως «απολύτως προκλητικές στα όρια της συνείδησης της προσπάθειας για να μην υπάρξει συμφωνία», ενώ εκφράζει την εκτίμηση πως η κυβέρνηση δεν θα φτάσει στο σημείο να προσφύγει σε δημοψήφισμα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Βούτσης: Μεγάλο αγκάθι ο ΕΝΦΙΑ, δεν πρέπει να διατηρηθεί"

Μετά τον Γκάουκ, και η Μέρκελ για τις πολεμικές επανορθώσεις

Ενόψει της συμπλήρωσης 70 ετών από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η γερμανίδα καγκελάριος αναγνώρισε την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας, δείχνοντας κατανόηση για τα ανοικτά τραύματα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση 70 ετών από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στις 8 Μαΐου, η γερμανίδα καγκελάριος προειδοποίησε όσους επιθυμούν να τραβήξουν μία διαχωριστική γραμμή με το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας. Σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξή της έστειλε σαφές μήνυμα κατά της λήθης, υπογραμμίζοντας ότι κάτω από την Ιστορία «δεν υπάρχει οριστική (σ.σ. διαχωριστική) γραμμή». «Εμείς, οι Γερμανοί, έχουμε σε αυτό το ζήτημα μία ιδιαίτερη ευθύνη να αντιμετωπίζουμε με προσοχή, ευαισθησία και επίγνωση τα όσα προκαλέσαμε την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού», επισήμανε η Άγκελα Μέρκελ, λαμβάνοντας υπόψη και τις συζητήσεις γύρω από τα ελληνικά αιτήματα για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία.
Κάτω από την Ιστορία «δεν υπάρχει οριστική (σ.σ. διαχωριστική) γραμμή», τόνισε η Άγκελα Μέρκελ
Κάτω από την Ιστορία «δεν υπάρχει οριστική (σ.σ. διαχωριστική) γραμμή», τόνισε η Άγκελα Μέρκελ
«Βεβαίως είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι, για παράδειγμα, δεν έχουμε μόνο τη συζήτηση με την Ελλάδα, αλλά και με πολλές άλλες χώρες», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας ότι θα είναι για την ίδια «μία πολύ σημαντική στιγμή» όταν θα μεταβεί στις 10 Μαΐου στη Μόσχα, όπου θα καταθέσει «από κοινού με το ρώσο πρόεδρο στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών», για τους οποίους ευθύνεται η Γερμανία στο πλαίσιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.


Ανοικτός στην καταβολή επανορθώσεων ο γερμανός πρόεδρος
Ο Γκάουκ καταθέτει το Μάρτιο του 2014 στεφάνι στους Λιγκιάδες, στο μνημείο για τους 70 αμάχους που εκτελέστηκαν από τους ναζί
Ο Γκάουκ καταθέτει το Μάρτιο του 2014 στεφάνι στους Λιγκιάδες, στο μνημείο για τους 70 αμάχους που εκτελέστηκαν από τους ναζί
Θέμα ιστορικής εύθύνης της χώρας του έναντι της Ελλάδας εγείρει από την πλευρά του ο γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ. Σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημαρίδας Süddeutsche Zeitung, xαρακτηρίζει ντροπιαστικό που για χρόνια δεν ήταν γνωστά τα ναζιστικά εγκλήματα πολέμου στην Ελλάδα. «70 χρόνια από την απελευθέρωση της Γερμανίας από τον Εθνικοσοσιαλισμό οι Γερμανοί ζουν σε τόση ευμάρεια όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Αυτό αποτελεί και υποχρέωση για ιδιαίτερη δράση», δήλωσε ο γερμανός πρόεδρος, κάνοντας ειδική αναφορά στους μετανάστες. «Εάν η Ευρώπη θέλει να βάλει τέλος στους μαζικούς θανάτους θα πρέπει να λάβει ουσιαστικά μέτρα», τόνισε.
Ειδική αναφορά έκανε ο Γιόαχιμ Γκάουκ στην Ελλάδα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο καταβολής επανορθώσεων για τα ναζιστικά εγκλήματα πολέμου στη χώρα. «Δεν είμαστε μόνο πολίτες του σήμερα, αλλά και απόγονοι αυτών που στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο άφησαν πίσω τους ένα μονοπάτι καταστροφής στην Ευρώπη – μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα, όπου για πολλά χρόνια τα ναζιστικά εγκλήματα ήταν ελάχιστα γνωστά, κάτι το ντροπιαστικό», υπογράμμισε ο Γιόαχιμ Γκάουκ «Είναι σωστό για μια χώρα που έχει επίγνωση της ιστορίας της, όπως η δική μας, να διερευνά ποιες δυνατότητες υπάρχουν για να δοθούν επανορθώσεις».
Βέβαια, ο κ. Γκάουκ έσπευσε να προσθέσει ότι ως πρόεδρος της δημοκρατίας εκπροσωπεί την ίδια νομική θέση με αυτήν της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία απορρίπτει κάθε σχετικό αίτημα, αλλά παρακολουθεί, όπως διευκρίνισε, με ενδιαφέρον τη συζήτηση με διάφορα επιχειρήματα για το πως θα μπορούσε να ικανοποιηθεί «η ανάγκη πολλών Ελλήνων για κάποια μορφή επανορθώσεων». Επ’ αυτού εξέφρασε την ευχή να εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση με πιο δεσμευτικές θέσεις από ό,τι κάνει μέχρι τώρα.
Στη μνήμη των σοβιετικών αιχμαλώτων πολέμου
Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου
Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου
Στις τελετές που θα γίνουν την άλλη εβδομάδα για τα 70 χρόνια από την απελευθέρωση της Γερμανίας από τον εθνικοσοσιαλισμό ο Γκάουκ θα τιμήσει ιδιαίτερα τους σοβιετικούς αιχμαλώτους πολέμου στη χώρα. Από τα 5,5 εκ. στρατιώτες, που έπεσαν στα χέρια της Βέρμαχτ, επέζησαν λιγότεροι από τους μισούς, Οι περισσότεροι πέθαναν από την πείνα ή λόγω των καταστροφικών συνθηκών υγιεινής. Για τα δεινά τους γίνεται ελάχιστα λόγος στη Γερμανία. «Αυτοί οι άνδρες βρίσκονται στη συλλογική μνήμη κάπου στη σκιά της λήθης, κι αυτό τους αδικεί», τόνισε στη συνέντευξη το γερμανός πρόεδρος.
dw/video-real
Διαβάστε Περισσότερα » " Μετά τον Γκάουκ, και η Μέρκελ για τις πολεμικές επανορθώσεις"

Σπίρτζης: Απέρριψα το πρόγραμμα του «Χαμόγελου» γιατί δεν έβγαινε το χρονοδιάγραμμα

Διαψεύδει ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης τα δημοσιεύματα, βάσει των οποίων ο ίδιος έχει απορρίψει πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της υπηρεσίας Amber Alert του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Το πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», εξηγεί ο κύριος Σπίρτζης θα έμενε μετέωρο καθώς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του, ξεπερνά τη δυνατότητα χρηματοδότησης του, η οποία λήγει τον Οκτώβριο του 2015. «Το πρόγραμμα υπερέβαινε κατά πολύ τον τυπικό χρόνο, μέσα στον οποίο θα έπρεπε να ολοκληρωθεί. Ουσιαστικά δεν θα μπορούσε χρηματοδοτικά να καλυφθεί και θα έμενε μετέωρο, με οικονομικές και άλλες συνέπειες» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δήλωση του υπουργού, ο οποίος χαρακτηρίζει «ανεύθυνους» όσους τον κατηγορούν.

Με αυτά τα δεδομένα, εξηγεί ο κύριος Σπίρτζης, ζήτησε αλλαγή του προγράμματος, ώστε να διασφαλιστεί πλήρως η χρηματοδότηση και υλοποίηση του: «Σε συνεργασία και συνεννόηση, με τους υπευθύνους του "Χαμόγελου του παιδιού" προωθείται η επιτυχής προώθηση του έργου, σε επόμενη χρηματοδοτική περίοδο».

«Πρέπει να απολογηθούν όσοι επί δύο ολόκληρα χρόνια καθυστερούσαν το έργο και έδωσαν εντολή να προχωρήσει τον Δεκέμβριο του 2014, σε προεκλογικό χρόνο, γνωρίζοντας ότι ήταν ανέφικτο. Ας μη προτρέχουν λοιπόν κάποιοι να λένε αναλήθειες και να καλλιεργούν ψευδείς εντυπώσεις. Ας μην ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα και να εμφανίζονται ότι κόπτονται για το πρόγραμμα του «Χαμόγελου του παιδιού», αυτοί που έφτασαν μια ολόκληρη χώρα να χάσει το χαμόγελο της» καταλήγει η ανακοίνωση του Χρήστου Σπίρτζη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σπίρτζης: Απέρριψα το πρόγραμμα του «Χαμόγελου» γιατί δεν έβγαινε το χρονοδιάγραμμα"

Μάρδας: Σήμερα δεν έχουμε τα χρήματα για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

«Αν σήμερα μου ζητούσε η κυβέρνηση να βρούμε τα χρήματα για να πληρωθούν οι συνταξιούχοι τις επιστροφές ποσών, τα οποία περικόπηκαν το 2012, θα έλεγα ότι χρήματα δεν υπάρχουν» δήλωσε στον FOCUS FM 103,6 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα δημιουργήσει "τρύπα" στα ταμεία του κράτους. «Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης θα πρέπει να γίνονται σεβαστές», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αλλά πρόσθεσε πως «αν υπάρξει δυσκολία ο νόμος επιτρέπει στη κυβέρνηση να αναβάλλει τις πληρωμές αυτές».

«Μόλις καθαρογραφεί η απόφαση, η κυβέρνηση θα εξετάσει τους τρόπους άντλησης ρευστότητας για να αντιμετωπίσει το θέμα, με βάση τους περιορισμένους όρους της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε ο κ. Μάρδας.

Αναφερόμενος στη συμφωνία με τους δανειστές, είπε: «Όσο πιο νωρίς κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές στην παρούσα φάση τόσο το καλύτερο, γιατί μόνο έτσι θα αλλάξει η ψυχολογία στην αγορά», ενώ δεν απέκλεισε ένα έκτακτο Eurogroup στις 8 του μήνα.

Όσον αφορά στο πακέτο βοήθειας το οποίο θα απαιτηθεί τον Ιούνιο, ο αναπληρωτής υπουργός αφού ξεκαθάρισε ότι δεν είναι εφικτό να προσδιοριστεί το ύψος του με ακρίβεια δήλωσε ότι «αυτό το πακέτο θα συνοδευθεί με συμφωνία στην οποία θα καταλήξουμε με τους δανειστές μας. Το ΔΝΤ σε μια τέτοια περίπτωση δεν φαίνεται να θέλει να συνδράμει, αλλά αυτό είναι μάλλον θετικό, αφού το Ταμείο λειτουργεί με άλλη φιλοσοφία από εκείνη της ΕΚΤ».

Τέλος, ο Δημήτρης Μάρδας τάχθηκε κατά το σεναρίου των πρόωρων εκλογών.


Διαβάστε Περισσότερα » "Μάρδας: Σήμερα δεν έχουμε τα χρήματα για τα αναδρομικά των συνταξιούχων"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στην Αθήνα λόγω ημιμαραθώνιου

Σταδιακές διακοπές κυκλοφορίας των οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ποδηλάτων, θα πραγματοποιηθούν αύριο, Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας, από 08.00-12.30, λόγω διεξαγωγής του ημιμαραθώνιου αγώνα δρόμου «Athens Half Marathon».

Συγκεκριμένα, τα μέτρα θα ισχύσουν σε:

  • Λ. Βασ. Αμαλίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Όλγας και Λ. Συγγρού, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.
  • Λ. Βασ. Αμαλίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Όλγας και της οδού Πανεπιστημίου, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο. Στο συγκεκριμένο τμήμα η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων θα ισχύσει κατά τις ώρες 04.00-14.00.
  • Πανεπιστημίου (Ελ. Βενιζέλου), σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.
  • Σταδίου, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.
  • Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.
  • Σόλωνος, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.
  • Πλατεία Ομόνοιας.
  • Πλατεία Συντάγματος.
  • Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.
  • Πατησίων (28ης Οκτωβρίου), στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της πλ. Ομονοίας, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.
  • Πατησίων (28ης Οκτωβρίου), στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της οδού Αγ. Μελετίου, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο. Στο συγκεκριμένο τμήμα η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων θα ισχύσει κατά τις ώρες 08.45-10.30.
  • Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Πετμεζά και της Λ. Αμαλίας, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.
  • Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα προς τη Λ. Συγγρού.
  • Ηρ. Αττικού, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.
  • Αραβαντινού, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.
  • Ησιόδου, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.
  • Πειραιώς, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κολωνού και της πλ. Ομονοίας, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.
  • Αθηνάς, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Σοφοκλέους και της πλ. Ομονοίας, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.
  • Ανώνυμη οδός δίπλα στο πάρκο Ελευθερίας, σε όλο το μήκος της.
  • Κόκκαλη, σε όλο το μήκος της.
  • Μονή Πετράκη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Υψηλάντου και της Λ. Βασ. Σοφίας.
  • Χατζηκώστα, σε όλο το μήκος της.
  • Ζαχάρωφ, σε όλο το μήκος της.
  • Τσόχα, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Βασ. Σοφίας.
  • Λ. Βουλιαγμένης, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Τιμολέοντος και Αρδηττού, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθ. Διάκου.
  • Αρδηττού, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βουλιαγμένης και Βασ. Ολγας, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.
  • Λ. Βασ. Κωνσταντίνου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Ολγας και της οδού Β. Αλεξάνδρου, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.
  • *Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Βασ. Αλεξάνδρου και Φειδιππίδου, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.
  • Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Κωνσταντίνου και Αμαλίας, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο, πλην της οδού Παπαδιαμαντοπούλου. Στο συγκεκριμένο τμήμα η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων θα ισχύσει κατά τις ώρες 08.15-13.00.
  • Λ. Κηφισίας, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Πανόρμου και Φειδιππίδου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Λ. Βασ. Σοφίας, καθώς και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.
  • Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο, πλην των οδών Ιπποκράτους και Χαριλάου Τρικούπη.
  • Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ζαγοράς και Φειδιππίδου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Αλεξάνδρας, καθώς και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.
  • Φειδιππίδου, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Μεσογείων και Βασ. Σοφίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Αλεξάνδρας, καθώς και στις καθέτους της έως την πρώτη παράλληλο.
Στο ίδιο διάστημα θα ισχύσει και απαγόρευση της κάθετης διέλευσης των οχημάτων από την ημιμαραθώνια διαδρομή, με εξαίρεση τους ελεγχόμενους κόμβους κάθετης διέλευσης σε:

  • Λ. Αλεξάνδρας-Ιπποκράτους.
  • Λ. Αλεξάνδρας-Χαρ. Τρικούπη.
  • Πατησίων (28ης Οκτωβρίου)-Κοδριγκτώνος.
  • Πατησίων (28ης Οκτωβρίου)-Στουρνάρα.
  • Λ. Βασ. Σοφίας-Παπαδιαμαντοπούλου.
  • Λ. Βασ. Κωνσταντίνου-Ριζάρη.
  • Λ. Βασ. Κωνσταντίνου-Βασ. Γεωργίου.
  • Λ. Βασ. Κωνσταντίνου-Λ. Βασ. Σοφίας.
Η Τροχαία ζητά από τους οδηγούς να αποφύγουν τη διέλευση των οχημάτων τους στις συγκεκριμένες οδούς, λεωφόρους και πλατείες στη διάρκεια του ημιμαραθωνίου.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στην Αθήνα λόγω ημιμαραθώνιου"

Σπίρτζης: Μειώσεις στα διόδια με επέκταση του χρόνου παραχώρησης

Τη μείωση της τιμής των διοδίων, με την επέκταση του χρόνου παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων, προαναγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης.

Μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο κ. Σπίρτζης εξηγεί ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την επέκταση του χρόνου παραχώρησης, από τα 35 χρόνια σήμερα στα 40 με 45 χρόνια.

«Θεωρούμε ότι ο χρόνος παραχώρησης δεν μπορεί να είναι σταθερός. Αυτό θα αλλάξει, και θα παρακολουθεί την οικονομική κατάσταση της χώρας. Θα πάμε σε χαμηλά διόδια για όλους, και όταν έχουμε χαμηλό φόρτο θα αυξάνεται η διάρκεια της σύμβασης αλλά θα μειώνεται όταν θα ανεβαίνει η κυκλοφορία, διασφαλίζοντας και τα κέρδη των εταιρειών» τονίζει.

Ο υπουργός δηλώνει επίσης ότι αν δεν λυθεί το θέμα με τον ΟΣΕ, η ΕΟ Κορίνθου-Πατρών θα είναι έτοιμη στο τέλος του 2016.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Σπίρτζης: Μειώσεις στα διόδια με επέκταση του χρόνου παραχώρησης"

Σκληραίνει τη στάση του ο Ακιντζί: Απαξιώνει την πρόταση Κοτζιά για τις εγγυήτριες δυνάμεις

Με απαξίωση αντιμετώπισε ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, τη πρόταση του υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για τερματισμό του καθεστώτος των εγγυητριών δυνάμεων της Κύπρου. 

Σε συνέντευξη του στη τουρκική εφημερίδα «Σταρ» ο κ. Ακιντζί ανέφερε πως οι εγγυήσεις δεν μπορούν να τερματιστούν με μία μονομερή δήλωση της Ελλάδας, καθώς υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες. Υποστήριξε ότι λόγο έχουν η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βρετανία αλλά και η Κυπριακή Δημοκρατία και η λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» (ψευδοκράτος). Υποστήριξε ακόμα πως το θέμα των εγγυήσεων δεν είναι θέμα που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη και υποστήριξε πως η ασφάλεια της Κύπρου συνδέεται άμεσα με τις εγγυήσεις της Τουρκίας.

«Τσιγκούνηδες» οι Ελληνοκύπριοι
Ο κ. Ακιντζί στη πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάδειξη του στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι «τσιγκούνηδες» στο διαμερισμό της εξουσίας με τους Τουρκοκύπριους και δεν μπορεί να αποδεχθεί την άποψη της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με την οποία «εγώ είμαι το κυρίαρχο κράτος (Κυπριακή Δημοκρατία) και εσείς είστε πολίτες μου (Τουρκοκύπριοι)».

Κατά τον κ. Ακιντζί, αν η ελληνοκυπριακή πλευρά χωνέψει ότι είναι ίση με την τουρκοκυπριακή, τότε θα έχει ξεπεραστεί το πιο σημαντικό εμπόδιο. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα «αλαζονείας» της ελληνοκυπριακής πλευράς τη τριμερή συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου  λέγοντας πως πρωτοβουλία αυτή είναι ένδειξη της λογικής στην ελληνοκυπριακή πλευρά «η μόνη κυρίαρχη δύναμη είμαστε εμείς». Χαρακτήρισε λανθασμένη αυτή τη συμπεριφορά λέγοντας πως το φυσικό αέριο είναι κοινός πλούτος και των δύο κοινοτήτων και θα μπορούσε είναι μια καλή χρηματοδότηση για τη λύση. Σημείωσε επίσης πως είναι λάθος να αποτελούν αιτία διαμάχης αυτοί οι πόροι οι οποίοι δεν βγήκαν ακόμη στην επιφάνεια.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σε αρκετά σημεία της συνέντευξης του εξισώνει το ψευδοκράτος με τη Κυπριακή Δημοκρατία λέγοντας ότι είναι τα δύο ιδρυτικά κρατίδια του νέου κράτους που θα προκύψει από τη λύση.

Θέλει περισσότερα
Ο Μουσταφά Ακιντζί έδειξε να μην ικανοποιείται με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που εξήγγειλε μονομερώς ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης λέγοντας πως πρέπει να γίνουν περισσότερα όπως η άρση του λεγόμενου «εμπάργκο» προς το ψευδοκράτος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το λεγόμενο «εμπάργκο» δεν έχει επιβληθεί από τη Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά από την ίδια τη Τουρκία λόγω της κατοχής και του γεγονότος ότι είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει το ψευδοκράτος. Ως εκ τούτου καμία άλλη χώρα δεν μπορεί αν έχει διπλωματικές, οικονομικές, πολιτιστικές, εμπορικές και άλλες σχέσεις με ένα παράνομο «κράτος».

Ο Μουσταφά Ακιντζί θεωρεί επίσης άκομψο εκ μέρους του κ. Αναστασιάδη ότι ανακοίνωσε τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης από τα ΜΜΕ. Σε σχέση με τους χάρτες που ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ότι θα δώσει στη Τουρκοκυπριακή πλευρά για να αποναρκοθετήσει περιοχές που είχαν δημιουργηθεί ναρκοπέδια πριν το 1974, ο κ. Ακιντζί είπε ότι είναι ένα θέμα που αφορά την ανθρώπινη ασφάλεια και οι χάρτες αυτοί έπρεπε να είχαν δοθεί πριν πολύ καιρό. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η Τουρκική πλευρά αρνείται να δώσει χάρτες με τα ναρκοπέδια, ακόμα και σήμερα.

Προτεραιότητα το Κυπριακό
Ο Μουσταφά Ακιντζί στη συνέντευξή του ανέφερε ότι από δω και πέρα, το πιο σημαντικό ζήτημα στην ατζέντα θα είναι το Κυπριακό. «Από το 1968» ανέφερε «είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις. Η ελπίδα μας είναι η διαδικασία αυτών των διαπραγματεύσεων να έχει θετικό αποτέλεσμα το 2015. Συζητήσαμε αυτό το θέμα και με τον κ. Αρίντς (Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Τουρκίας) και το αίτημα της Άγκυρας είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα ο κ. Αρίντς είπε ότι μετά από αυτές τις εκλογές αυξήθηκε ακόμη περισσότερο η ελπίδα του». 

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στην τουρκική κοινή γνώμη: «Από εδώ απευθύνω έκκληση στην Τουρκία. Δεν έχω κρυφή ατζέντα, αυτό που λέω αυτό να γίνεται αντιληπτό, να μην το παίρνουν διαφορετικά. Με τον ίδιο τρόπο που θα τηρήσω ίσες αποστάσεις απέναντι στα πολιτικά κόμματα στην ‘ΤΔΒΚ’ (ψευδοκράτος), θα τηρήσω την ίδια στάση και απέναντι στις πολιτικές δομήσεις της Τουρκίας».


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκληραίνει τη στάση του ο Ακιντζί: Απαξιώνει την πρόταση Κοτζιά για τις εγγυήτριες δυνάμεις"

Σακελλαρίδης: Προέχουν μισθοί και συντάξεις έναντι των δόσεων αν δεν έχουμε συμφωνία

Ξέκαθαρος ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία προτεραιότητα για την κυβέρνηση θα αποτελέσουν μισθοί και συντάξεις έναντι της αποπληρωμής των δανειστών εμφανίζεται με δηλώσεις του το Σάββατο ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

«Η κυβέρνηση βάζει πάνω από όλα τα συμφέροντα και τα δίκαια του λαού μας. Έχει παρέλθει η εποχή που τα συμφέροντα των δανειστών υπαγόρευαν την πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στην εφημερίδα «Αγορά».

Όσον αφορά τις κόκκινες γραμμές ο κ. Σακελλαρίδης επιμένει ότι παραμένουν ως έχουν διευκρινίζοντας ότι «οι κόκκινες γραμμές μας δεν συνιστούν μόνο μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και αναγκαίες κινήσεις για την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση».

Διαβεβαιώνει, επίσης, ότι δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρξει, πρόβλημα με την καταβολή μισθών και συντάξεων και πως το τραπεζικό σύστημα παραμένει σταθερό και ασφαλές.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος ο κ. Σακελλαρίδης τονίζει πως «σε περίπτωση που έχουμε ένα αποτέλεσμα έξω από τον χώρο που ορίζει η λαϊκή εντολή, ο λαός θα πρέπει να το κρίνει αδιαμεσολάβητα. Να αποφασίσει δηλαδή αν δέχεται τη συμφωνία. Δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να κινηθεί ερήμην της λαϊκής βούλησης».

Ο κ. Σακελλαρίδης στηρίζει, τέλος, ανοιχτά τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, τονίζοντας πως οι επιθέσεις που δέχεται δεν στρέφονται εναντίον του προσώπου του αλλά εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σακελλαρίδης: Προέχουν μισθοί και συντάξεις έναντι των δόσεων αν δεν έχουμε συμφωνία"

Κλειστή από τη Δευτέρα λόγω εργασιών η σήραγγα της Στέρνας στο ρεύμα προς Κόρινθο

Κλειστή θα είναι την προσεχή εβδομάδα η μία σήραγγα Στέρνας, στο ρεύμα προς Κόρινθο, επί του αυτοκινητοδρόμου Τριπόλεως - Κορίνθου, λόγω εκτέλεσης προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης, από την κατασκευάστρια εταιρεία.

Συγκεκριμένα η σήραγγα θα είναι κλειστή από την Δευτέρα 4 Μαΐου έως και την Παρασκευή 8 Μαΐου και καθ' όλη την διάρκεια που θα είναι κλειστή η σήραγγα, η κυκλοφορία των οχημάτων από Τρίπολη προς Κόρινθο, θα πραγματοποιείται από παράκαμψη μίας λωρίδας κυκλοφορίας σε ανοιχτή οδό εκτός σήραγγας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστή από τη Δευτέρα λόγω εργασιών η σήραγγα της Στέρνας στο ρεύμα προς Κόρινθο"

Brussels Group - Ύστατες προσπάθειες για συμφωνία

Στην πιο σκληρή φάση μπαίνουν πλέον οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, που από χτες κάνουν «φύλλο και φτερό» τα λογιστικά βιβλία του κράτους και σήμερα αρχίζει το πραγματικό παζάρι για τα νέα μέτρα που θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο Βαρουφάκη.

Για πρώτη φορά στα Brussels Group που συνεχίζονται σήμερα στις Βρυξέλλες, η συζήτηση με τους θεσμούς γίνεται επί της ουσίας, με αριθμούς και σε πιο ρεαλιστική βάση. Καταγράφονται οι ανάγκες και επιχειρείται να συμφωνηθεί αν τα μέτρα Βαρουφάκη είναι επαρκή για την διάσωση του κρατικού προϋπολογισμού και του ασφαλιστικού.

«Αυτό το θεωρούν μεγάλη πρόοδο οι ξένοι και το κλίμα είναι θετικό», λένε ελληνικές πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση. Και όμως κάποια τα μέτρα τους αρέσουν ή τα αποδέχονται, δεν τους αρκούν και ζητούν (και) άλλα. Σε κάθε περίπτωση, όπως λένε πηγές των θεσμών και ομολογούν στην κυβέρνηση, "η πρόοδος ήρθε αργά" και χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Για αυτό θεωρείται δύσκολο ή και αδύνατο να υπάρξει συμφωνία και έκτακτο Eurogroup ως την Δευτέρα αφού, παρότι το επιδίωκε η Αθήνα μέχρι εχθές, τελικώς δεν υπεβλήθη ελληνικό αίτημα για σύγκλησή του.

Η αγωνία παρατείνεται και το επόμενο 24ωρο στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες θεωρείται από τα πιο κρίσιμα από καταβολής Μνημονίων.

Αν φανεί πάντως ότι υπάρχει λόγος και βούληση για συμφωνία έστω και την τελευταία στιγμή, οι συζητήσεις στο Brussels Group θα συνεχιστούν και την Κυριακή ή και όσο κριθεί αναγκαίο, αλλιώς η διαπραγματευτική ομάδα θα επιστρέψει στην Αθήνα για να οργανώσει την τελική αντεπίθεση έως την 11η Μαΐου που είναι το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup.

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες και στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να έχει συνάντηση το Σάββατο στο Μαξίμου με τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και συντονιστή της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ορόσημο τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την προσεχή Τετάρτη 6 Μαΐου και θα δίνουν αγώνα για μία θετική δήλωση προόδου για τη χώρα μας ώστε να δοθεί και μία ανάσα ρευστότητας, π.χ. μέσω της άρσης των περιορισμών στις αγορές εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες.

Υπό τις συνθήκες αυτές όμως η πίεση των δανειστών στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αυξάνεται για να αποσπάσουν μία συμφωνία της τελευταίας στιγμής με νέα φοροεισπρακτικά μέτρα, περικοπές ακόμα και στις υψηλές επικουρικές συντάξεις, μετάθεση προεκλογικών δεσμεύσεων όπως η επαναφορά της 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους κλπ.

«Θα τα βρούμε»

Στο κυβερνητικό επιτελείο πιστεύουν πως μια σειρά από μέτρα τα οποία θα φέρουν λεφτά στα ταμεία του κράτους θα αποτελέσουν και το «κλειδί» για την οριστική συμφωνία.

Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται:
- αύξηση του φόρου πολυτελείας
- υποχρεωτική χρήση πληρωμών με κάρτες
- μπόνους σε συνεπείς φορολογούμενους
- λοταρία αποδείξεων
- περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων
- πλήρης ανεξαρτητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων

Συγεκριμένα στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου είναι να επιβληθεί φόρος:

- 1 ως 5 ευρώ ή 3%-5% ανά διανυκτέρευση στα πολυτελή καταλύματα σε νησιά του αιγαίου με 3.100 ή 4.100 κατοίκους και άνω,

- 3% φόρος επί του τζίρου σε μπαρ - νυχτερινά κέντρα - πολυτελή εστιατόρια στα νησιά , αλλά μόνον κατά τη θερινή περίοδο,

- Φόρος πολυτελείας 6% σε κοσμηματοπωλεία, είδη ρουχισμού, έργα τέχνης σε όλη τη χώρα.

- οι συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες

«Αγκάθια»

Το ασφαλιστικό ίσως είναι η πιο δύσκολη "κόκκινη" γραμμή, όσον αφορά στις περικοπές συντάξεων, όμως υπάρχει διάθεση για κατάργηση των πρόωρων συντάξεων σε ευγενή ταμεία με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή των τραπεζικών υπαλλήλων.

Στις επικουρικές, δεν αποκλείεται στις διαβουλεύσεις του Ιουνίου να εξεταστούν περικοπές σε υψηλές συντάξεις π.χ. πάνω από 300 ευρώ, αν και στελέχη της κυβέρνησης όπως ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης δεν σκέφτονται να συζητήσουν για μείωση επικουρικών.

Η 13η σύνταξη παραμένει στο τραπέζι αλλά, όπως ξεκαθάρισε κυβερνητικό στέλεχος, δεν θα αποτελέσει αντικείμενο ρήξης και ήδη αναζητείται φόρμουλα όπως να μην καταβληθεί από φέτος ή να καταβληθεί κομμένη ή να είναι λιγότεροι οι δικαιούχοι.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Brussels Group - Ύστατες προσπάθειες για συμφωνία"

«Βουνό» τα δικαιολογητικά για τις δηλώσεις

Ατελείωτη είναι η λίστα των δικαιολογητικών που μπορεί να χρειαστεί να συγκεντρώσει ένας πολίτης φέτος για τη φορολογική του δήλωση.
Ακόμη και 55 βεβαιώσεις, πιστοποιητικά, αποδείξεις και λοιπά αποδεικτικά έγγραφα μπορεί να απαιτηθούν, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος». Και φέτος, η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος είναι υποχρεωτική για κάθε φυσικό πρόσωπο. Τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τα όσα αναγράφονται στη δήλωση πρέπει να συγκεντρώνονται και να φυλάσσονται από τον φορολογούμενο στο σπίτι του και να προσκομίζονται στη ΔΟΥ σε περίπτωση που κληθεί για έλεγχο.
Αυτά είναι τα 55 δικαιολογητικά που μπορεί να απαιτηθούν, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο»:
Δικαιολογητικά για εισπραχθέντα εισοδήματα και παρακρατηθέντες φόρους
1. Βεβαίωση για καταβληθέντα μερίσματα
2. Βεβαίωση για τους καταβληθέντες τόκους
3. Βεβαίωση για την καταβολή δικαιωμάτων
4. Παραστατικά που αποδεικνύουν κέρδη από μεταβίβαση τίτλων
5. Δικαιολογητικά για τις εισπραχθείσες αγροτικές επιδοτήσεις.
6. Δικαιολογητικά για τις εισπραχθείσες αμοιβές για τεχνικά έργα.
7. Δικαιολογητικά για τις εισπραχθείσες αμοιβές διοίκησης ή συμβουλευτικές ή παρόμοιες υπηρεσίες.
8. Βεβαίωση για το καταβληθέν ποσό της διατροφής σε σύζυγο ή τέκνο.
9. Βεβαιώσεις των φόρων που έχουν παρακρατηθεί από όλες τις κατηγορίες εισοδήματος.
Δικαιολογητικά για φορολογικές απαλλαγές
10. Σε περίπτωση δήλωσης στο Ε2 ακινήτου κενού για χρονικό διάστημα άνω των 6 μηνών, φωτοαντίγραφα λογαριασμών ΔΕΗ, ύδρευσης ή κοινοχρήστων.
11. Για απαλλαγή από φορολογία εισοδήματος των μισθών, συντάξεων και πάγιας αντιμισθίας που χορηγούνται σε πρόσωπα με αναπηρία τουλάχιστον 80%, γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής.
12. Ληξιαρχική πράξη γέννησης ή διαζευκτήριο για προστατευόμενα μέλη τέκνα, αδελφούς και ανήλικους συγγενείς έως τρίτου βαθμού.
13. Βεβαίωση σχολής ή ινστιτούτου επαγγελματικής κατάρτισης για ανήλικα τέκνα που σπουδάζουν εφόσον είναι έως 25 ετών.
14. Στοιχεία που αποδεικνύουν ηλικία και βαθμό συγγένειας των προσώπων που ο φορολογούμενος επικαλείται ότι τον βαρύνουν.
15. Για απόδειξη διάστασης συζύγων, αντίγραφο αγωγής για διαζύγιο, ή διατροφή ή πρακτικό κατανομής της κοινής περιουσίας.
16. Αν ο φορολογούμενος δηλώνει ότι κατοικεί σε νησί κάτω των 3.100 κατοίκων, βεβαίωση μόνιμης κατοικίας.
17. Για απόδειξη καταβολής ποσού ασφαλιστικών εισφορών σε Ταμεία ασφάλισης, σχετική βεβαίωση ή απόδειξη του ασφαλιστικού φορέα.
18. Για απαλλαγή από τη φορολογία εισοδήματος μισθών, συντάξεων και πάγιας αντιμισθίας σε πρόσωπα με αναπηρία τουλάχιστον 80%, γνωματεύσεις υγειονομικών επιτροπών.
19. Για μείωση φόρου κατά 200 ευρώ από φορολογούμενο ή εξαρτώμενο μέλος ανάπηρο τουλάχιστον κατά 67%, γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής.
20. Για μείωση φόρου κατά 200 ευρώ για φορολογούμενο ή εξαρτώμενο που είναι ανάπηρος αξιωματικός, οπλίτης, ή θύμα πολέμου, βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
21. Για αξιωματικούς που υπέστησαν τραύμα ή νόσημα σε πολεμική περίοδο, βεβαίωση αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας που χορηγεί τις αποδοχές.
22. Για θύματα τρομοκρατικών ενεργειών, βεβαίωση από τον οικείο συνταξιοδοτικό φορέα ότι ο φορολογούμενος έχει αναγνωριστεί ως θύμα και συνταξιοδοτείται για αυτό το λόγο.
Αποδεικτικά για έξοδα ιατρικής, νοσοκομειακής, φαρμακευτικής περίθαλψης
23. Για απόδειξη καταβολής εξόδων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, απόδειξη λιανικών συναλλαγών εκδοθείσα από γιατρό, φυσιοθεραπευτή, λογοθεραπευτή κτλ.
24. Για αναγνώριση δαπάνης φυσικοθεραπείας, λουτροθεραπείας, λογοθεραπείας, παροχή υπηρεσιών από ψυχολόγο κτλ., σχετική γνωμοδότηση και παραπομπή από θεράποντα γιατρό ή νοσοκομείο.
25. Για να αποδειχθεί η δαπάνη νοσηλίων απαιτείται το προβλεπόμενο νόμιμο παραστατικό, από ιδιωτική κλινική ή κρατικό νοσηλευτικό ίδρυμα.
26. Για την απόδειξη δαπάνης νοσηλίων, βεβαίωση του διευθυντή της κλινικής ή του κρατικού νοσηλευτικού ιδρύματος για το χρόνο νοσηλείας και το ποσό εξόδων.
27. Για αναγνώριση δαπάνης για αγορά φαρμάκων και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού, απόδειξη λιανικής πώλησης από φαρμακείο.
28. Για τα έξοδα απασχόλησης νοσηλευτή, βεβαίωση του θεράποντα ιατρού για την ανάγκη απασχόλησης νοσηλευτή.
29. Για αναγνώριση εξόδων απασχόλησης νοσηλευτή, απόδειξη είσπραξης της αμοιβής εκδοθείσα από το πρόσωπο που προσέφερε τις υπηρεσίες.
30. Για να αποδειχθούν τα έξοδα που καταβλήθηκαν σε επιχείρηση περίθαλψης ηλικιωμένων, η εκδοθείσα απόδειξη παροχής υπηρεσιών.
31. Για να αποδειχθεί η καταβολή των εξόδων περίθαλψης ηλικιωμένων, βεβαίωση από τον διευθυντή ή τον νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης για τον ακριβή χρόνο της περίθαλψης και το ποσό της δαπάνης.
32. Για να αναγνωριστούν τα έξοδα αγοράς και τοποθέτησης οργάνων στο σώμα ασθενούς και αντικατάστασης μελών του σώματός του με τεχνητά, απόδειξη λιανικής.
33. Σε περίπτωση που οι δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης καταβάλλονται από τον ίδιο το φορολογούμενο αλλά τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στον εργοδότη, το ασφαλιστικό ταμείο ή σε ασφαλιστική επιχείρηση, απόδειξη του υπόλοιπου ποσού με το οποίο επιβαρύνθηκε πραγματικά ο φορολογούμενος.
Δικαιολογητικά για λοιπές εκπιπτόμενες δαπάνες
34. Για την απόδειξη καταβολής δωρεών χρηματικών ποσών, γραμμάτιο είσπραξης του ποσού από το πιστωτικό ίδρυμα που υφίσταται ειδικός λογαριασμός για το σκοπό αυτό.
35. Για την απόδειξη καταβολής δωρεών, βεβαίωση ή αντίγραφο της οικείας πράξης του νόμιμου εκπροσώπου του δωρεοδόχου.
36. Σε περίπτωση δωρεάς χρηματικών ποσών με όρο, βεβαίωση του νόμιμου εκπροσώπου του δωρεοδόχου από την οποία να προκύπτει το ύψος του καθαρού προϊόντος.
37. Για την απόδειξη του ποσού των δαπανών που καταβάλλει ο εκμισθωτής για αντιπλημμυρικά έργα και έργα αποξήρανσης, το νόμιμο εκδοθέν δικαιολογητικό.
38. Φωτοαντίγραφο της δήλωσης φόρου υπεραξίας προκειμένου να αποδειχθεί το καθαρό εισόδημα από μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας.
39.Για την απόδειξη ποσού αποζημίωσης ιδιοκτήτη ακινήτου σε ενοικιαστή για λύση της μισθωτικής σχέσης, το δικαιολογητικό που εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΒΣ.
Δικαιολογητικά για την εφαρμογή ή τη μη εφαρμογή τεκμηρίων
40. Για απόδειξη ακινησίας του επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης, βεβαίωση της αρμόδιας ΔΟΥ.
41. Για μείωση της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης διαβίωσης των επιβατικών αυτοκινήτων ΙΧ διασκευασμένα για άτομα με αναπηρία 67%, νοητική καθυστέρηση ή ψυχική πάθηση, γνωμάτευση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής.
42. Για τη μη εφαρμογή του τεκμηρίου διαβίωσης σε αυτοκίνητο αντίκα που δεν φέρει συμβατικές πινακίδες, το προβλεπόμενο πιστοποιητικό αυθεντικότητας.
43. Για την απόδειξη καταβολής διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία, η απόδειξη παροχής υπηρεσιών για το ποσό της αμοιβής.
44. Κατάσταση στην οποία αναφέρονται τα στοιχεία και οι ετήσιες αμοιβές των προσώπων που παρέχουν υπηρεσίες στον υπόχρεο ως οικιακοί βοηθοί, οδηγοί, δάσκαλοι, κηπουροί τκλ.
45. Ναυτολόγιο, που αναφέρει τα στοιχεία των προσώπων που παρέχουν υπηρεσίες λόγω ναυτολόγησής τους σε σκάφη αναψυχής του υπόχρεου και το ποσό ετήσιων αμοιβών.
46. Για απόδειξη ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης πισίνας, φωτοαντίγραφο της άδειας κατασκευής ή του επίσημου σχεδιαγράμματος Πολεοδομίας.
47. Για απόδειξη ετήσιας δαπάνης για την αγορά μετοχών εισηγμένων σε χρηματιστηριακή αγορά, τα πινακίδια αγοράς.
48. Για αγορά μετοχών μη εισηγμένων σε χρηματιστηριακή αγορά, τα ιδιωτικά συμφωνητικά αγοράς.
49. Για την απόδειξη ετήσιας δαπάνης ανέγερσης οικοδομών ή αγοράς ακινήτων, φωτοαντίγραφα του εντύπου υπολογισμού του ελάχιστου κόστους κατασκευής και του πίνακα ανάλυσης κόστους κατασκευής στις επιμέρους εργασίες.
50. Επίσης, κατάσταση που θα περιγράφονται αναλυτικά το ακίνητο που κατασκευάζεται, η επιφάνεια, η τοποθεσία, τα όριά του, το κατασκευαστικό στάδιο και οι εργασίες που έγιναν.
51. Σε περίπτωση κατασκευής πισίνας, φωτοαντίγραφο της άδειας κατασκευής και κατάσταση των αποδείξεων δαπανών κατασκευής που πραγματοποιήθηκαν το 2014.
52. Σε περίπτωση αγοράς ακινήτου, επικυρωμένα αντίγραφα των συμβολαίων ή βεβαίωση στην οποία περιγράφονται αναλυτικά το ακίνητο, η επιφάνεια, η τοποθεσία, τα όρια, η αντικειμενική αξία και η αξία που δηλώνουν οι αντισυμβαλλόμενοι ότι συμφωνήθηκε, ο φόρος που καταβλήθηκε για τη μεταβίβαση, τα συμβολαιογραφικά έξοδα.
53. Για απόδειξη ετήσιας δαπάνης για δωρεές, γονικές παροχές, χορηγίες χρηματικών ποσών, φωτοαντίγραφο της δήλωσης ή διπλότυπη απόδειξη ή γραμμάτιο είσπραξης του ποσού.
54. Για την ετήσια δαπάνη που καταβλήθηκε για την εξόφληση δανείων βεβαίωση του δανειοδότη για το συνολικό ετήσιο ποσό.
55. Αναλυτικός πίνακας με στοιχεία εσόδων και δαπανών προηγούμενων ετών από τον οποίο προκύπτει το ποσό του αποταμιευθέντος και αναλωθέντος μέσα στο 2014 κεφαλαίου που ο υπόχρεος επικαλείται για την κάλυψη της διαφοράς μεταξύ τεκμαρτού και πραγματικού εισοδήματος.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βουνό» τα δικαιολογητικά για τις δηλώσεις"

Bloomberg: "Αγώνας δρόμου" στην Ελλάδα για να αποφευχθεί η άμεση χρεοκοπία

Η Ελλάδα κάνει "αγώνα δρόμου" για να αποφύγει τη χρεοκοπία, η οποία είναι πιθανό να έρθει ακόμα και τον Μάιο, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Αν και οι διαπραγματεύσεις έχουν επιταχυνθεί τις τελευταίες μέρες, οι δύο πλευρές προσπαθούν ακόμα να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, ενώ δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο κατά πόσο θα καταφέρουν να καταγράψουν αρκετή πρόοδο για να "κλειδώσει" η συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαϊου, τονίζουν ορισμένοι αξιωματούχοι.

"Αν κι έχει γίνει πρόοδος μετά την αναδιάταξη της διαπραγματευτικής ομάδας, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε στην ουσία του πράγματος, δήλωσε στο Bloomberg πρόσωπο που γνωρίζει την κατάσταση αλλά ζήτησε να μην κατονομαστεί.

O αξιωματούχος πρόσθεσε επίσης ότι οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης είναι πολύ αισιόδοξοι, γεγονός που δυσκολεύει μια συμφωνία σχετικά με το εύρος των δημοσιονομικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει υπολογίσει τους στόχους για το έλλειμμα, το χρέος και τα έσοδα, με βάση τον στόχο ανάπτυξης 1,5% για το 2015, αλλά η Κομισιόν αναμένεται να υποβαθμίσει ακόμα πιο κάτω τον στόχο αυτό στις εαερινές προβλέψεις της για την Ευρωζώνη στις 5 Μαϊου.

Πάντως, σημάδι ότι η κυβέρνηση προτίθεται να μαλακώσει τη στάση της απέναντι στους δανειστές φαίνεται να είναι και το γεγονός ότι σκοπεύει να προκηρύξει την πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον ΟΛΠ στις 6 Μαϊου, μέρα που συνεδριάσει η ΕΚΤ για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει φέτος στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

"Αυτά τα βήματα είναι θετικά, αλλά τα πραγματικά εμπόδια, όπως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό παραμένουν. Επομένως, υπό αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολο να ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση στο Eurogroup" τονίζουν οι αναλυτές της UBS, Ricardo Garcia-Schildknecht and Thomas Wacker.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Bloomberg: "Αγώνας δρόμου" στην Ελλάδα για να αποφευχθεί η άμεση χρεοκοπία"

Έως το τέλος Ιουνίου οι νέες αντικειμενικές αξίες

Εως το τέλος Ιουνίου αναμένεται να καθοριστούν οι νέες τιμές προσδιορισμού της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, όπως προκύπτει από έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής της ΝΔ, Μαρία Αντωνίου, με την οποία υπενθύμιζε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του έκρινε ότι υφίσταται παράνομη παράλειψη της φορολογικής διοίκησης να προβεί στην επιβαλλόμενη έκδοση απόφασης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων της χώρας.

Όπως ενημερώνει τη βουλευτή η αναπληρώτρια υπουργός, «η Διοίκηση σε συμμόρφωση με την αριθμ. 4003/2014 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ είναι σε διαδικασία μελέτης και συντονισμού των κατάλληλων ενεργειών, ώστε μέσα στην ταχθείσα προθεσμία και συγκεκριμένα έως τέλος Ιουνίου 2015, να καθοριστούν, όπου αυτό απαιτείται, νέες τιμές προσδιορισμού της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων για όλη τη χώρα, οι οποίες θα αποδίδουν πιστότερα τη σημερινή πραγματική εικόνα της αγοράς ακινήτων».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Έως το τέλος Ιουνίου οι νέες αντικειμενικές αξίες"

Ελεγχοι καταθέσεων εντός 24ωρου από την εφορία

Θέμα χρόνου είναι η ολοκλήρωση του Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να λαμβάνουν γνώση για τις αναλυτικές κινήσεις λογαριασμών φορολογουμένων, όπως προκύπτει από έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το συγκεκριμένο σύστημα σήμερα μπορεί να λαμβάνει εντός 24 ωρών ηλεκτρονική απάντηση από τις τράπεζες στα αιτήματα που διαβιβάζουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για καταθετικούς λογαριασμούς που είχαν ή έχουν φορολογούμενοι την τελευταία δεκαετία.

Όπως γίνεται γνωστό, δρομολογείται πλέον και η δεύτερη φάση του Συστήματος προκειμένου οι τράπεζες να στέλνουν και αναλυτικές κινήσεις λογαριασμών. Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή ως απάντηση σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκος Νικολόπουλος, για το κατά πόσον η κυβέρνηση επιθυμεί να συνεργαστεί με τον κ. Φαλσιανί.

Όπως ειδικότερα αναφέρεται, έχει συσταθεί το Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών με σκοπό να διευκολύνει τη διαβίβαση προς τα τραπεζικά ιδρύματα αιτημάτων παροχής πληροφοριών σχετικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων. Στο σύστημα έχουν ενταχθεί το ΚΕΦΟΜΕΠ το ΚΕΜΕΕΠ καθώς και οι ΔΟΥ που διενεργούν ελέγχους.

Στην παρούσα φάση υπάρχει δυνατότητα υποβολής αιτήματος προς τα τραπεζικά ιδρύματα τα οποία εντός 24 ωρών αποστέλλουν ηλεκτρονικά απάντηση, για συγκεκριμένο ΑΦΜ που περιλαμβάνει τα στοιχεία των καταθετικών λογαριασμών που συμμετέχει ή συμμετείχε κατά την τελευταία 10ετία μαζί με τα τρέχοντα υπόλοιπά τους. Δρομολογείται η δεύτερη φάση λειτουργίας του Συστήματος, σε συνεργασία με τα τραπεζικά ιδρύματα, με την οποία θα παρέχονται ηλεκτρονικά και οι αναλυτικές κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών.

«Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης οι σχετικές πληροφορίες για την κίνηση τραπεζικών λογαριασμών θα περιέρχονται ταχύτερα στις ελεγκτικές υπηρεσίες και αυτό θα έχει αποτέλεσμα την επιτάχυνση του ελεγκτικού έργου» αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών.

Η κ. Βαλαβάνη διαβιβάζει στη Βουλή ένα ακόμη έγγραφο, μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, αναφορικά με αποστολή εμβασμάτων από πολιτικούς αρχηγούς.

Με το έγγραφο ο βουλευτής ενημερώνεται ότι «σε εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας, ενεργείται από το ΣΔΟΕ προκαταρκτική εξέταση προς διακρίβωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων κατά τη μεταφορά κεφαλαίων (άνω των 100.000 ευρώ) στο εξωτερικό για το χρονικό διάστημα 2009 έως Ιούνιος 2012 από 54.246 φυσικά πρόσωπα που αναφέρονται σε καταστάσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Ο έλεγχος των φορολογουμένων που έστειλαν τα έτη 2009, 2010 και 2011 χρηματικά εμβάσματα στο εξωτερικό ποσού 50.000 ευρώ και πάνω διενεργείται από το ΚΕΦΟΜΕΠ».

Στο ειδικότερο ερώτημα για τα πολιτικά πρόσωπα, η κ. Βαλαβάνη ενημερώνει τον βουλευτή ότι «σε εκτέλεση εισαγγελικών παραγγελιών ενεργείται από το ΣΔΟΕ προκαταρκτική εξέταση προς διακρίβωση ενδεχομένως διαπράξεως αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιόποινων πράξεων οικονομικής φύσεως που αφορά σε αιρετά και διορισμένα πολιτικά πρόσωπα».

Σημειώνει στο σημείο αυτό ότι οι υποθέσεις εποπτεύονται από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς και ο έλεγχος διενεργείται από τις αρμόδιες διευθύνσεις του ΣΔΟΕ με βάση τα ειδικότερα διαλαμβανόμενα στις παραγγελίες. «Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών αποτελούν στοιχεία της τυχόν δικογραφίας, εφόσον εντοπίζονται αξιόποινες πράξεις και είναι απόρρητα ή εμπίπτουν στις διατάξεις περί φορολογικού απορρήτου και οι υποθέσεις των Εισαγγελικών Παραγγελιών καλύπτονται από τη μυστικότητα της προδικασίας» αναφέρει η αναπληρωτής υπουργός.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεγχοι καταθέσεων εντός 24ωρου από την εφορία"

Ευ. Τσακαλώτος: Δημοψήφισμα αν κινδυνεύσουν οι "κόκκινες γραμμές"

Τη διαπίστωση πως υπάρχουν δυσλειτουργίες και ένα κενό συντονισμού, το οποίο προτίθεται να καλύψει με το νέο του ρόλο, εκφράζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Επένδυση», ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων χαρακτηρίζει «λάθος» το ότι η κυβέρνηση παρέμεινε στην προφορική διαβεβαίωση για χρηματοδότηση στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ξεκαθαρίζει όμως πως αυτό το λάθος δεν ήταν του κ. Βαρουφάκη ή κάποιου άλλου μεμονωμένα και πως ήταν λάθος όλης της διαπραγματευτικής ομάδας.

Ο κ. Τσακαλώτος τονίζει πως η διαπραγμάτευση γίνεται σε πολλά επίπεδα και πως ο υπουργός Οικονομικών παραμένει ο υπεύθυνος της διαπραγμάτευσης. «Τα σχέδια παραγκωνισμού του Βαρουφάκη υπάρχουν εδώ και καιρό, εκπορεύονται από εχθρικούς προς την κυβέρνηση κύκλους και στην ουσία είναι σχέδια παραγκωνισμού ολόκληρης της κυβέρνησης.

Χτυπάν ένα βασικό μέλος της για να χτυπήσουν επί της ουσίας την ίδια» τονίζει ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος και επαναλαμβάνει τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση. «Δεν πρόκειται να πάρουμε επιπλέον υφεσιακά μέτρα που επεκτείνουν τη λιτότητα, όπως για παράδειγμα οι οριζόντιες αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε μειώσεις συντάξεων, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε την αποδόμηση των εργασιακών συντάξεων» δηλώνει.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών, ο κ. Τσακαλώτος τονίζει πως «οι κόκκινες γραμμές πρέπει να υπάρχουν με ότι αυτό συνεπάγεται, αν κινδυνεύουν να διαταραχθούν, τον λόγο θα πρέπει να έχει ο λαός για να παρέμβει και να τις διασφαλίσει».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να δανειστεί από τη Ρωσία ή την Κίνα, ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνει πως ο προσανατολισμός της χώρας δεν έχει αλλάξει. «Είμαστε στην Ευρώπη και αναζητάμε λύσεις μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Δεν βλέπω το λόγο να σπάσει αυτή η στρατηγική απόφαση, τουλάχιστον όχι από την πλευρά μας. Θεωρώ λοιπόν ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί εντός Ευρώπης. Οτιδήποτε άλλο θα συνιστά ευκαιριακή και όχι μόνιμη λύση στο κοινό πρόβλημά μας» τονίζει χαρακτηριστικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευ. Τσακαλώτος: Δημοψήφισμα αν κινδυνεύσουν οι "κόκκινες γραμμές""

Παππάς: Αμετανόητη η Βούλτεψη - Απελπιστικά μόνη υπερασπίζεται το «μαύρο» στην ΕΡΤ

«Αμετανόητη η κ. Βούλτεψη συνεχίζει απελπιστικά μόνη να υπερασπίζεται το βίαιο κλείσιμο και το μαύρο στην ΕΡΤ» απαντά ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στην επίθεση της ΝΔ για την ΕΡΤ.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η νέα ΕΡΤ θα την προσκαλέσει προκειμένου να εκθέσει και δημόσια τις απόψεις της από την ανοιχτή, και δημοκρατική συχνότητα της δημόσιας τηλεόρασης. Η ιστορία και η κοινωνία έχουν πλέον καταγράψει ευθύνες» τονίζει ο κ. Παππάς.

Νωρίτερα η Συντονίστρια της ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για Fast track διορισμούς στο ΔΣ στην ΕΡΤ και για πρόσληψη βουλευτών της. «Μετά την κατάργηση του Εποπτικού Συμβουλίου, μετά τα “βαφτίσια” και την τακτοποίηση πελατειακών υποχρεώσεων, τώρα ο αρμόδιος υπουργός ετοιμάζεται να διορίσει τους εκλεκτούς του και στο Δ.Σ.» δήλωσε η κυρία Βούλτεψη.

Διαβάστε Περισσότερα » "Παππάς: Αμετανόητη η Βούλτεψη - Απελπιστικά μόνη υπερασπίζεται το «μαύρο» στην ΕΡΤ"

Λαφαζάνης: Η Αριστερά δεν θα λερώσει τα χέρια της με συμφωνίες αντιλαϊκού βούρκου

Η Αριστερά δεν θα λερώσει τα χέρια της μέσα σε μια συμφωνία αντεργατικού και νεοφιλελεύθερου «βούρκου», δηλώνει σήμερα στην εφημερίδα «ΑΓΟΡΑ» ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τον έντιμο συμβιβασμό που επιδιώκει η Κυβέρνηση με τους δανειστές.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, επισημαίνει πως ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρεται ως πειραματικός σωλήνας για τα σχέδια των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ και του ΔΝΤ, ούτε η Ελλάδα θα παραδοθεί στους δανειστές, καθώς διαθέτει «όχι μία, αλλά πολλές εναλλακτικές λύσεις απέναντι στη διατήρηση, με άλλη μορφή, της μνημονιακής συνέχειας», ενώ σε αντίθεση, η Ευρώπη είναι δύσκολο να έχει προοπτική, εάν σπρώξει, στο όνομα της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας και των αντιαριστερών ψυχώσεων, την Ελλάδα στο περιθώριο και την απομόνωση.

Ολόκληρη η δήλωση του Υπουργού ΠΑΠΕΝ, στην «ΑΓΟΡΑ» και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Αλειφερόπουλο, έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από νέα μέτρα σε βάρος των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων και περισσότερες νεοφιλελεύθερες απορρυθμίσεις. Αν στόχος των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι να βάλουν την ιστορική ελληνική Αριστερά να «λερώσει» τα χέρια της μέσα σε μια συμφωνία αντεργατικού και νεοφιλελεύθερου «βούρκου», προκειμένου να πνίξουν κάθε αριστερή προοπτική για τις επόμενες δεκαετίες σε Ελλάδα και Ευρώπη, χτυπούν λάθος πόρτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσφέρεται ως πειραματικός σωλήνας για τα βρώμικα σχέδια δυσφήμισης και σπίλωσης των αριστερών ιδεών και οραμάτων.

Μια συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι συμβατή με το ριζοσπαστικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τις κυβερνητικές προγραμματικές δεσμεύσεις, αλλιώς δεν θα μπορέσει να προχωρήσει η κοινωνία. Κανένας δεν θα πρέπει να παρασύρεται από τη βροχή των δημοσκοπήσεων που προσπαθούν να εμφανίσουν έναν τρομοκρατημένο, τάχα, ελληνικό λαό να ζητάει παραλυμένος συμφωνία με τους εταίρους πάση θυσία και με κάθε τίμημα, έτοιμο να υποστεί κάθε ταπείνωση και κάθε γονυκλισία στο όνομα της νομιμοφροσύνης προς τη Γερμανική Ευρώπη.

Η Ελλάδα διαθέτει όχι μία αλλά πολλές εναλλακτικές λύσεις απέναντι σε μια νέα παράδοση και στη διατήρηση με άλλη μορφή της μνημονιακής συνέχειας.

Η Ευρώπη, όμως, δεν έχει καμία προοπτική αν σπρώξει την Ελλάδα στο περιθώριο και την «απομόνωση», στο όνομα της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας και των αντιαριστερών ψυχώσεων.

Η κυβέρνηση μας δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία που να ακυρώνει το πρόγραμμα μας, ούτε το όραμα μιας νέας ανεξάρτητης και προοδευτικής Ελλάδας που αφήνει οριστικά πίσω της την υποτέλεια και τις τυραννικές κηδεμονίες.»

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαφαζάνης: Η Αριστερά δεν θα λερώσει τα χέρια της με συμφωνίες αντιλαϊκού βούρκου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news