facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Οδηγός "ελληνικής χρεοκοπίας" από το Bloomberg

Η ΕΛλάδα πρέπει να καταβάλλει περί τα 4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Μαϊου σε πληρωμές χρεών. Και μετα, πρέπει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις 1,5 δισ. ευρώ. Καθώς η ελληνική κυβέρνηση παζαρεύει τις λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεών της και στηρίζεται στις τράπεζές της για να πληρώσει τα έντοκα γραμμάτια, το ερώτημα που προκύπτει αναπόφευκτα είναι, “τι θα συμβεί εάν εξαντληθεί το ρευστό;”.

Σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg διευκρίνιζει ότι όλοι οι πιστωτές δεν είναι ίσοι. Για παράδειγμα, το ΔΝΤ είναι πιο… ίσο από τους άλλους, και είναι πρώτο στην ουρά αποπληρωμής. Επιχειρεί δε να δώσει απαντήσεις σε κάποια από τα ερωτήματα που μπορεί να δημιουργεί η τρέχουσα κατάσταση, ξεκινώντας από τα πολύ βασικά.

1.Τι είναι default
Το investopedia.com προσδιορίζει το default ως “αποτυχία έγκαιρης πληρωμής τόκων ή κεφαλαίου όταν εκπνέει. Μια αθέτηση πληρωμής συμβαίνει όταν ένας οφειλέτης δεν είναι σε θέση να τηρήσει τη νομική υποχρέωση της αποπληρωμής χρέους”.

2.Πόσο είναι το χρέος της Ελλάδας;
Η ελληνική κυβέρνηση έχει 313 δισ. ευρώ χρέος, με τις περισσότερες οφειλές να αφορούν περίοδο μετά το 2021. Προσθέστε τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες, και το συνολικό ποσό είναι κοντά στο μισό τρισ. ευρώ.

Δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να αναχρηματοδοτήσουν το μεγαλύτερο μέρος των εντόκων γραμματίων χωρίς διαμαρτυρίες -με τα συνταξιοδοτικά ταμεία και την τοπική αυτοδιοίκηση να καλύπτουν το κενό- οι σημαντικότερες κοντινές ημερομηνίες είναι 6 Μαϊου και 12 Μαϊου, όταν το ΔΝΤ πρόκειται να λάβει περίπου 1 δισ. ευρώ συνολικά.

Το πραγματικά κρίσιμο σημείο έρχεται στα μέσα του έτους, όταν ομόλογα περίπου 7 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ, εκπνέουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

3.Τι γίνεται αν δεν καταβληθεί η δόση στο ΔΝΤ;
Μια αθέτηση πληρωμής ξεκινάει την αντίστροφη μέτρηση. Δύο εβδομάδες μετά από την αρχική ημερομηνία που αθετήθηκε και μια επισήμανση από την Ουάσιγκτον που να απαιτεί την άμεση αποπληρωμή, το Ταμεία στέλνει άλλη προειδοποίηση αναφερόμενο στην “σοβαρότητα της αποτυχίας να τηρηθούν οι υποχρεώσεις” και ξανά καλεί την άμεση διευθέτηση. Δύο εβδομάδες μετά από αυτό, η επικεφαλής του ΔΝΤενημερώνει το εκτελεστικό συμβούλιο ότι η υποχρέωση αυτή είναι εκπρόθεσμη.

Για την Ελλάδα, τότε είναι που αρχίζουν οι σοβαρές επιπτώσεις, είναι γνωστές ως cross default και cross acceleration.

4.Τι είναι cross-default και cross acceleration;
Ενδεχόμενη αποτυχία πληρωμής του ΔΝΤ θα οδηγήσει και μερικούς άλλους πιστωτές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και το ευρωπαϊκό ταμείο δια΄σωσης, να δηλώσουν και αυτοί ότι υπάρχει στάση πληρωμών. Τότε θα έχουν τη δυνατότητα να απαιτήσουν την άμεση αποπληρωμή όλου του ποσού του δανείου, μια διαδικασία γνωστή ως acceleration. Μπορεί να ακολουθήσουν και άλλοι δανειστές. Οι ποικίλες δομές και ρήτρες με τις οποίες δεσμεύεται το χρέος, καθιστά ασφαλές να υποθέσει κανείς ότι μια αθέτηση πληρωμής και ένα acceleration θα μπορούσε να προκαλέσει απαιτήσεις για αποπληρωμή από περισσότερους, αν όχι από όλους, τους υπόλοιπους.

5.Τι γίνεται με τα CDSs;
Η επιτροπή της ISDA πρέπει πρώτα να λάβει μένα αίτημα για μια απόφαση σχετικά με το τι θα πρέπει να γίνει με τα συμβόλαια CDS. Στη συνέχεια εκδίδει μια δεσμευτική απόφαση για το εάν έχει συμβεί ένα πιστωτικό γεγονός, το οποίο μπορεί να ενεργοποιήσει τα CDS.

6. Τι θα προκαλούσε στις ελληνικές τράπεζες ένα default;
Αυτό εξαρτάται από την στάση της ΕΚΤ και από την ίδια την αθέτηση πληρωμής. Με τα πιστωτικά ιδρύματα να χάνουν καταθέσεις, μόνο ο ELA τις κρατάει εν ζωή. Ενώ ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi αφησε να εννοηθεί την προηγούμενη εβδομάδα οτι ο ELA θα συνεχιστεί όσο οι τράπεζες είναι φερέγγυες και έχουν επαρκή collateral, η τραπεζική φερεγγυότητα, ιδιαίτερα των τραπεζών που κάνουν χρήση του ELA, είναι απόφαση κρίσης, όπως δηλώνει ο GAbriel Sterne, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην Oxford Economics. Ενδεχόμενη αποτυχία αποπληρωμής της ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο πιθανώς θα είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή του ELA, σύμφωνα με τον Chris Attfield, στρατηγικό αναλυτή της HSBC Holdings. Ενδεχόμενη διακοπή του ELA θα ενεργοποιούσε σχεδόν με σιγουριά ένα πλήρως αναπτυγμένο bank run, υποχρεώνοντας την επιβολή capital controls.

7. Πώς θα λειτουργούσαν τα capital controls;
Στην Ελλάδα, όχι και τόσο καλά. Σε αντίθεση με την Κύπρο, η οποία φέτος ήρε τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν πριν από δύο χρόνια, η Ελλάδα έχει πορώδη σύνορα. Ενώ τα controls θα είχαν σταματήσει την φυγή κεφαλαίων μέσω των τραπεζών, υπάρχει ακομη και το ρευστό που έχουν αποσύρει οι κάτοικοι.

8.Ακούμε συχνα για το Target2. Τι είναι αυτό;
Ειναι το σύστημα πληρωμών που δημιουργήθηκε από την ΕΚΤ το οποίο επιτρέπει τα ευρώ που δημιουργεί κάθε εθνική κεντρική τράπεζα, να ρέουν ελεύθερα στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΕΚΤ, το 2013 διενεργήθηκε ένας μέσος όρος 1,9 τρισ. ευρώ σε συναλλαγές ημερησίως. Επίσης καταγράφει ποιος χρωστάει τι και σε ποιον και στο τέλος Μαρτίου, η Ελλάδα είχε μια “τρύπα” προς τους εταίρους της ύψπυς 96 δισ. ευρώ ή περισσότερο από το 40% της οικονομικής παραγωγής, σύμφωνα με την τράπεζα της Ελλάδας. Όσο η Ελλάδα παραμένει επισήμως στην ευρωζώνη -ακόμη κι αν κυκλοφορεί ένα παράλληλο νόμισμα- οι υποχρεώσεις Target2 της χώρας αποτελούν πολιτική ανησυχία, όχι χρηματοοικονομική.

9. Τι θα συνέβαινε στις ελληνικές επιχειρήσεις;
Μια κρατική χρεοκοπία θα ακολουθούνταν προφανώς από εταιρικές. ΤΑ ελληνικά assets στο εξωτερικό θα ήταν ένα fair game για τους πιστωτές, αν και δεν υπάρχουν πολλά να πάρουν. Η πρώην Coca-Cola Hellenic Bottling, τώρα ονομάζεται Coca-Cola HBC AG και έχει την έδρα της στην Ελβετία.

Επίσης, τα capital controls πιθανώς θα συνοδευοταν από άλλα μέτρα, όπως εντολές για τις επιχειρήσεις να επαναπατρίσουν ευρώ που έχουν στο εξωτερικό και απαγόρευση της πληρωμής μερισμάτων. Η κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να εισάγει IOUs για να αντικαταστήσει τα χαμένα ευρώ.

10.Θα μπορούσε η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να παραμείνει στο ευρώ;
Η έξοδος από το ευρω θα ήταν πιθανή μόνο εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον Γιάννη Μανουηλίδη του Allen & Overy. “Το ευρώ είναι αναπόσπαστο τμήμα της ένωσης και είναι μονόδρομος. Δεν υπάρχει τρόπος να εκδιωχθεί ένα μέλος και το να επιτραπεί ή να υποχρεωθεί σε έξοδο, θα ήταν πολύ άσχημο για την ΕΕ. Θα κάνουν οτιδήποτε μπορούν για να το αποφύγουν”, δήλωσε ο ίδιος.

Αυτό ίσως να μην είναι αρκετό. Σύμφωνα με τον Benedict James της Linklaters, τα capital controls θα ήταν σαν να δημιουργούνταν το σκηνικό εξόδου. Ο James συμφωνεί ότι ο μόνος τρόπος για να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ θα ήταν να βγει και από την ΕΕ μαζί. Εν ολίγοις, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι πιθανό να είναι χαοτική, μακράς περιόδου και επώδυνη για όλους όσους αφορά, με τους Έλληνες να πλήττονται περισσότερο από ό,τι οι εταίροι τους και τους δικηγόρους να κερδίζουν.

Το πραγματικό deadline για αυτό είναι τον Ιουνιο, όταν τα εθνικά κοινοβούλια αρχίζουν να διακόπτουν τις εργασίες τους για το καλοκαίρι, δηλώνει ο Zsolt Darvas του Vruegel.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Οδηγός "ελληνικής χρεοκοπίας" από το Bloomberg"

Μιράντα Ξαφά: Έχω αποσύρει τις καταθέσεις μου από τις ελληνικές τράπεζες

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε η Mιράντα Ξαφά, επικεφαλής της E.F. Consulting και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως έχει ήδη αποσύρει το σύνολο των καταθέσεών της από τις ελληνικές τράπεζες.

Μιλώντας σε εκδήλωση του London School of Economics, την οποία διοργάνωσαν το Ελληνικό Παρατηρητήριο του LSE και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Τραπεζιτών Ηνωμένου Βασιλείου, η Μιράντα Ξαφά παραδέχθηκε πως «έχει τραβήξει όλα τα λεφτά της από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

«Η κυβέρνηση μιλά για αναδιανομή πλούτου αντί για παραγωγή του», σχολίασε, για να προσθέσει πως η κυβέρνηση, στην ουσία, θέλει να προσφέρει κοινωνικά επιδόματα με χρήματα άλλων, διότι «μπορεί να λέει ότι ζητά χρόνο, αλλά στην ουσία ζητάει χρήματα».

Η Μιράντα Ξαφά παρατήρησε επίσης πως δεν επιλέγει κάποιος τη λιτότητα, αλλά αυτή εφαρμόζεται ως αντάλλαγμα για την παροχή βοήθειας.

Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η λιτότητα, ούτε το υψηλό χρέος, του οποίου το κόστος εξυπηρέτησης είναι πολύ χαμηλό, αλλά το γεγονός ότι δεν παράγει για να εξάγει και για να είναι πιο ανταγωνιστική, κατέληξε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μιράντα Ξαφά: Έχω αποσύρει τις καταθέσεις μου από τις ελληνικές τράπεζες"

Ο «άγνωστος πόλεμος» γνωστού επιχειρηματία με το Δήμο Κηφισιάς

Άφησε το εξωτερικό για να έρθει με την οικογένειά του να ζήσει στην Ελλάδα. Μαζί του έφερε και τις οικονομίες μιας ζωής να τις επενδύσει στη χώρα που γεννήθηκε. Άνοιξε επιχείρηση και έδωσε σε δεκάδες άτομα εργασία. 

Κι όμως, η τοπική αυτοδιοίκηση θέλει να του σφραγίσει το μαγαζί και να στείλει στην ανεργία πάρα πολλούς ανθρώπους του μεροκάματου. Ο λόγος για την αντιδικία που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό μεταξύ του γνωστού επιχειρηματία Κωνσταντίνου Ντουμή και του Δήμου Κηφισιάς. 

Ο επιχειρηματίας, ο οποίος έφερε στην Ελλάδα και στην Κύπρο τα παγκοσμίου φήμης γιαπωνέζικα καταστήματα Wagamama, βρίσκεται σε ένα διαρκή δικαστικό αγώνα με το Δήμο Κηφισιάς για ένα νέο κατάστημα που «τόλμησε» να ανοίξει στο κέντρο της πόλης. 

Παρόλο που, όπως ο ίδιος υποστήριξε στο protothema.gr άνοιξε το μαγαζί τηρώντας όλους τους προβλεπόμενους νόμους και έχοντας πάρει όλα τα απαραίτητα έγγραφα, εν τούτοις ο Δήμος Κηφισιάς επιχειρεί να του σφραγίσει το κατάστημα υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως μια τέτοια επιχείρηση θα δημιουργούσε επιπρόσθετο κυκλοφοριακό φόρτο, αλλά και επειδή λειτουργούν ήδη τέσσερα παρόμοια καταστήματα, τη στιγμή όμως και ετοιμάζονται να ανοίξουν και άλλα παρόμοια καταστήματα στην ίδια γειτονιά. 

Σύμφωνα όμως με τον επιχειρηματία κ. Ντουμή, ενώ είχε λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες και είχε ολοκληρώσει τις εργασίες του καταστήματος, επενδύοντας περισσότερα από 250.000 ευρώ, με απόφασή του ο Δήμος ανακάλεσε τη «χρήση του ακινήτου» που είχε από το 2012. 

«Έκανα προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και αποφασίζει ότι χρήσεις μπορεί να εκδίδει και να ανακαλεί μόνο η Πολεοδομία και όχι ο Δήμος της Κηφισίας. Ωστόσο η Πολεοδομία μου είχε ήδη χορηγήσει την απαραίτητη χρήση επίσημα. Ετοίμασα να καταθέσω το φάκελο για την έκδοση της άδειας και ο Δήμος αρνήθηκε να τον παραλάβει και έτσι τον επιδώσαμε με δικαστικό επιμελητή. Εξασφάλισα πιστοποιητικό από την πυροσβεστική και το υγειονομικό και με την παρέλευση των 30 ημερών όπως προβλέπει ο νόμος άνοιξα αφού ο Δήμος αρνήθηκε να μου χορηγήσει βεβαίωση θεωρώντας ότι δεν έχω άδεια. Μου έστειλαν το αυτόφωρο το πρώτο Σάββατο λειτουργίας και αθωωθήκαμε χωρίς καμία αμφιβολία από τον δικαστή στο ποινικό, αφού δεν υπήρχε καμία υγειονομική παράβαση. Παρόλα αυτά ο δήμαρχος διέπραξε σφράγιση του καταστήματος. Και αναρωτιέμαι γιατί μου έδωσαν την προέγκριση; γιατί με άφησαν να επενδύσω και μετά αποφάσισαν ότι δεν θέλουν εμένα ή τα κεφάλαιά μου;» καταλήγει ο επιχειρηματίας. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο Δήμος Κηφισιάς έχει εμποδίσει και άλλους επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή δίνοντας εργασία σε άτομα που έχουν ανάγκη, ενώ την ίδια στιγμή δίνει άδειες, σύμφωνα και με άλλες καταγγελίες στο protothema.gr, σε επιχειρηματίες της αρεσκείας ανθρώπων του διοικητικού συμβουλίου του Δήμου. 

Μάλιστα πληροφορίες ήθελαν το γιο πρώην υπουργού της προηγούμενης κυβέρνησης να θέλει να ανοίξει κατάστημα, χωρίς ωστόσο να το καταφέρει αφού η δημοτική αρχή του έβαζε συνεχώς εμπόδια. 

Το protothema.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά και με τον δήμαρχο κ. Γιώργο Θωμάκο αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό. 









protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο «άγνωστος πόλεμος» γνωστού επιχειρηματία με το Δήμο Κηφισιάς"

Τι αλλάζει σε Πανελλαδικές, πρότυπα και πειραματικά σχολεία

Κατατέθηκε και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το σχέδιο νόμου

Αλλαγές στο σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων από το σχολικό έτος 2015 - 2016, διάκριση των προτύπων από τα πειραματικά σχολεία, καθώς επίσης αλλαγές στη διαδικασία επιλογής νέων στελεχών εκπαίδευσης (διευθυντές, προϊστάμενοι σχολικών μονάδων και διευθυντές εκπαίδευσης), περιλαμβάνει, μεταξύ άλλω, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας κατατέθηκε στη Βουλή.  Το νομοσχέδιο που αφορά τα «επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», αναμένεται να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος έως την Παρασκευή 8 Μαΐου.

Τι αλλάζει στις εξετάσεις
Με στόχο την παροχή περισσότερων διεξόδων στους υποψηφίους της επόμενης σχολικής χρονιάς, αλλά και στον μη αιφνιδιασμό τους με μέτρα που θα ανέτρεπαν τον προγραμματισμό τους, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στις παρακάτω ρυθμίσεις:
Στις εξετάσεις εισαγωγής του σχολικού έτους 2015-2016 δίνονται στους μαθητές και στις μαθήτριες οι εξής δυνατότητες:
α) Να δώσουν εξετάσεις σε τέσσερα (4) μαθήματα και να είναι υποψήφιοι σε ένα (1) μόνο επιστημονικό πεδίο, όπως προβλεπόταν από το πρόσφατα νομοθετημένο σύστημα εισαγωγής.
β) Να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένα δεύτερο (2ο) επιστημονικό πεδίο, αν επιλέξουν και ένα 5ο πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα.

Όλοι οι υποψήφιοι, ανεξάρτητα από την ομάδα προσανατολισμού, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μέσα από τρία (3) επιστημονικά πεδία, το ένα (1) ή τα δύο (2) επιστημονικά πεδία στα οποία θα έχουν πρόσβαση.

Κάθε ομάδα προσανατολισμού έχει τρία (3) κοινά μαθήματα που απαιτούνται σε όλα τα επιστημονικά πεδία όπου έχει πρόσβαση η ομάδα προσανατολισμού. Το τέταρτο (4ο) μάθημα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο.

Με ένα διαφορετικό τέταρτο (4ο) μάθημα ανοίγεται η δυνατότητα πρόσβασης σε δεύτερο (2ο) επιστημονικό πεδίο.

Για όλα τα γνωστικά αντικείμενα (Μαθήματα Γενικής Παιδείας, Μαθήματα Προσανατολισμού και Μαθήματα Επιλογής) θα ακολουθηθούν προγράμματα σπουδών ήδη εγκεκριμένα από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ή το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που αντιστοιχούν σε επίσης ήδη εγκεκριμένα σχολικά εγχειρίδια, τα οποία θα οριστούν με υπουργική απόφαση.

Παράλληλα, κατατέθηκαν ρυθμίσεις που αφορούν το βαθμό προαγωγής και απόλυσης κατά τις τελευταίες τάξεις των ημερήσιων και εσπερινών λυκείων, αλλά και την κατάργηση της επιλογής θεμάτων κατά 50% από την τράπεζα θεμάτων κατά τις εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το σχολικό έτος 2015-2016. Με υπουργική απόφαση θα ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες της διεξαγωγής των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων του σχολικού έτους 2014 – 2015, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της υπουργικής τροπολογίας και κατά τα ισχύοντα προεδρικά διατάγματα.
 

Οι ρυθμίσεις για τα άλλα θέματα
Ρυθμίζεται επίσης η διάρθρωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των γενικών λυκείων (ΓΕΛ) και των πανελλαδικών εξετάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς επίσης και η ίδρυση ειδικοτήτων και προγραμμάτων των μαθητών των επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ), η λειτουργία των σχολικών μονάδων της Γ' Λυκείου για το επόμενο σχολικό έτος, η πρόσβαση των αποφοίτων των επαγγελματικών λυκείων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ζητήματα τοποθέτησης εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων των ΕΠΑΛ.

Όσον αφορά στη διάκριση των Προτύπων από τα Πειραματικά σχολεία, καθώς και στον τρόπο εισαγωγής μαθητών σε αυτά, ειδικότερα, ορίζεται ότι η πλειοψηφία των μέχρι χθες «πρότυπων-πειραματικών» σχολείων θα είναι πειραματικά, με εξαίρεση κάποιων σχολείων που, για «ιστορικούς αποκλειστικά λόγους», όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, θα οριστούν ως πρότυπα.

Σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής των μαθητών, στα μεν Πειραματικά προβλέπεται κλήρωση, ενώ στα  Πρότυπα εναπόκειται σε απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, όπως προέκυψε μετά από εισηγήσεις των συλλόγων διδασκόντων και των Επιστημονικών Εποπτικών Συμβουλίων. 

Ακόμη, προβλέπεται η «αυτόματη» μετάβαση των μαθητών από τη μία βαθμίδα στην άλλη, στην περίπτωση Πρότυπων ή Πειραματικών που είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, καθώς επίσης και ο τρόπος επιλογής διδακτικού προσωπικού και διευθυντών στα εν λόγω σχολεία.

Εξάλλου στην διαδικασία επιλογής νέων στελεχών εκπαίδευσης αντικαθίσταται η συνέντευξη με διαδικασία, κατά την οποία οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν με μυστική ψηφοφορία την άποψή τους για τους υποψηφίους.

Στο νομοσχέδιο ρυθμίζονται επίσης: η δυνατότητα μεταφοράς θέσεων φοίτησης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ζητήματα λειτουργίας θεσμών επιστημονικής έρευνας και ερευνητικών κέντρων, η λήξη της θητείας συλλογικών οργάνων, η επανεγγραφή φοιτητών που διαγράφηκαν από τα ΑΕΙ, καθώς επίσης και ζητήματα προσαρμογής στην ευρωπαϊκή νομοθεσία των σχολείων Ευρωπαϊκής Παιδείας.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι αλλάζει σε Πανελλαδικές, πρότυπα και πειραματικά σχολεία"

Απεργούν την Κυριακή οι υπάλληλοι καταστημάτων

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία στο εμπόριο, για μεθαύριο Κυριακή έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ). Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση στις αρχές της οδού Ερμού στο Σύνταγμα, στις 11.00 το πρωί.

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, καλεί τους εργαζόμενους στο εμπόριο, «να στείλουν, για μια ακόμα φορά, ένα δυνατό μήνυμα ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην επαναφορά της Κυριακής - Αργίας με νομοθετική πρωτοβουλία».

Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργούν την Κυριακή οι υπάλληλοι καταστημάτων"

Να εξεταστούν οι πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα, ζητά ο πρόεδρος της Γερμανίας

Την υποστήριξή του προς τα αιτήματα της Ελλάδας σχετικά με την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων εκφράζει μέσω συνέντευξής του, ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ, παρότι η γερμανική κυβέρνηση διατηρεί αρνητική στάση.

Ο Γ. Γκάουκ- ο οποίος πέρυσι είχε ζητήσει «συγγνώμη» από τον ελληνικό λαό για τα εγκλήματα των ναζί κατά την επίσκεψή του στο μαρτυρικό χωριό Λιγγιάδες στην Ήπειρο- επεσήμανε σε συνέντευξη που θα δημοσιευτεί στη σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung ότι η Γερμανία πρέπει να σκεφτεί σοβάρα το θέμα της ιστορικής ευθύνης που έχει προς την Ελλάδα.

«Δεν είμαστε μονάχα πολίτες που ζουν στο σήμερα και στη σύγχρονη εποχή αλλά είμαστε επίσης απόγονοι εκείνων που άφησαν πίσω τους ένα μονοπάτι καταστροφής στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων περιοχών, όπου επονείδιστα γνωρίζαμε λίγα σχετικά με αυτό το θέμα για τόσο μεγάλο διάστημα» επισήμανε ο Γκάουκ.

«Είναι το σωστό για μια χώρα που έχει πλήρη επίγνωση της ιστορίας της όπως η δική μας να εξετάζει τι πιθανότητες ενδεχομένως υπάρχουν για (την καταβολή) επανορθώσεων».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Να εξεταστούν οι πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα, ζητά ο πρόεδρος της Γερμανίας"

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ξεκινά από Δευτέρα το briefing των πολιτικών συντακτών

Μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια επανέρχεται το μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης θα ενημερώνει κάθε Δευτέρα και Πέμπτη το μεσημέρι στην αίθουσα τύπου της γενικής γραμματείας της κυβέρνησης, αν και μέχρι να κοπεί η ενημέρωση ήταν καθημερινή και αποτελούσε παράδοση δεκαετιών.

Έτσι στις 12.30 τη Δευτέρα 4 Μαΐου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης θα ενημερώσει για πρώτη φορά μετά από 4,5 χρόνια τους πολιτικούς συντάκτες.

Tην καθημερινή ενημέρωση των Συντακτών κατήργησε το 2011 ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος και κανείς από τους επόμενους δεν επανέφερε παρ’ ότι είχαν υπάρξει έντονες αντιδράσεις από το δημοσιογραφικό κόσμο.

Η ενημέρωση θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη στις 12:30 για τους πολιτικούς συντάκτες και κάθε Δευτέρα στις 13.30 για τους ξένους ανταποκριτές.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ξεκινά από Δευτέρα το briefing των πολιτικών συντακτών"

Ήσυχος: Θα ξηλώσουμε το σύστημα των ρουσφετιών στις Ένοπλες Δυνάμεις"

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Κώστας Ήσυχος, με αφορμή τις καταγγελίες που περιήλθαν στη γνώση του ΓΕΣ και ερευνώνται από τα αρμόδια όργανα της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τις οποίες άτομα που οικειοποιούνται την ιδιότητα του στρατιωτικού προσεγγίζουν οπλίτες και μέσω οικονομικού ανταλλάγματος του υπόσχονται ευνοϊκές μεταθέσεις, σε δήλωσή του, σήμερα Παρασκευή 1η Μαΐου 2015, αναφέρει τα ακόλουθα: «Τέτοιου είδους περιστατικά φέρνουν στην επιφάνεια την παθολογία του όλου συστήματος των πελατειακών σχέσεων, που για κάποιους ήταν καθεστώς αδιατάρακτο και στον χώρο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αξιοποιώντας το για να αποκομίζουν κάθε είδους οφέλη.

Βασική προτεραιότητα, από την πρώτη μέρα, της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι να χτυπήσει στη ρίζα τους τέτοια τα φαινόμενα και για το λόγο αυτό προχωρήσαμε άμεσα στο ξήλωμα βασικών στοιχείων της δομής του συστήματος των ρουσφετιών. Είμαστε έτοιμοι να θεσμοθετήσουμε όχι απλά την κατάργηση του ρουσφετιού αλλά και την εγκαθίδρυση ενός αδιάβλητου και δίκαιου συστήματος απονομής των ειδικοτήτων και των μεταθέσεων των στρατευσίμων, που δεν θα επιδέχεται παρεμβάσεις για ευνοϊκή μεταχείριση κάποιων. Το σύστημα αυτό, με βάση τις υπηρεσιακές ανάγκες, θα κατανέμει τους νέους, που έρχονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα, λαμβάνοντας υπόψιν τις δυνατότητές τους αλλά και τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Θα είναι ένα σύστημα που θα προάγει την ισονομία και θα διέπεται από κοινωνική ευαισθησία. Θα λειτουργεί με διαφανή και μετρήσιμα κριτήρια και η εφαρμογή του θα παρέχει τη δυνατότητα ελέγχου από τους ίδιους τους στρατευσίμους αλλά θα είναι ανοιχτό και στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο.

Για μας η στρατιωτική θητεία δεν είναι τιμωρία αλλά ούτε και αντικείμενο οποιουδήποτε είδους εκμετάλλευσης από κανέναν. Oι συγκεκριμένες καταγγελίες διερευνώνται από τα αρμόδια όργανα και θα ληφθούν όλα τα μέτρα για να παταχθούν αυτά τα φαινόμενα και να ξηλωθεί τυχόν τέτοιος μηχανισμός».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ήσυχος: Θα ξηλώσουμε το σύστημα των ρουσφετιών στις Ένοπλες Δυνάμεις""

To Iskra καλεί σε ετοιμότητα ενόψει εκλογών!

Δείτε τι έγραφε το site της Αριστερής Πλατφόρμας στο μήνυμα για την Εργατική Πρωτομαγιά 2015 - Λίγες ώρες μετά την ανάρτηση το άρθρο «κατέβηκε», ενώ συντάκτες της ιστοσελίδας ανέφεραν πως επρόκειτο για «λάθος εκ παραδρομής»

Σε αγωνιστική ετοιμότητα «ενόψει των εκλογών» καλεί η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, ανήμερα της Πρωτομαγιάς, τον ελληνικό λαό! 
Σε άρθρο της ιστοσελίδας iskra.gr, που εκφράζει τις απόψεις του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, ανέβηκε για λίγες ώρες άρθρο, όπου προσδιοριζόταν το μήνυμα της εργατικής Πρωτομαγιάς του 2015 στο πλαίσιο των «επερχόμενων εκλογών», ως εξής: 

«Το μήνυμα που στέλνει εν όψει των εκλογών η εργατική πρωτομαγιά είναι ένα μεγάλο μήνυμα προοδευτικής ανατροπής στη χώρα και αυτό το μήνυμα θα καταγραφεί παρά τις δυσκολίες και τον ανηλεή οικονομικό πόλεμο που δέχεται ο ελληνικός λαός και η χώρα. Όσο κι αν Βερολίνο, Βρυξέλλες και ΔΝΤ και η εγχώρια "πέμπτη φάλαγγα" πιστεύουν ότι είτε θα σύρουν τη χώρα και την κυβέρνησή μας στην υποταγή, είτε θα μας σπρώξουν στην κατάρρευση». 

Στο κείμενο αυτό, με τον τίτλο, «Ανάγκη μιας νέας Πρωτομαγιάς-Ούτε βήμα πίσω», που υπογράφει ο κ. Χρήστος Πρεβεζάνος, σημειώνεται ότι «η Πρωτομαγιά του 2015 στην Ελλάδα κυρίως αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου, δυστυχώς, θυμίζουν σε πολλά τις εργασιακές συνθήκες τις παραμονές της πρωτομαγιάς του 1886», τη στιγμή που «στη χώρα μας, οι λεγόμενοι ‘θεσμοί»’ (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ)  αποζητούν από την κυβέρνησή της χώρας μια συμφωνία με εκβιαστικό , μάλιστα , τρόπο , που δεν θα σέβεται καν την επιβίωση του λαού και ειδικότερα των εργαζομένων , των ανέργων, της νεολαίας , των συνταξιούχων και την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία». 

Κατά το iskra.gr και υπό τις παρούσες συνθήκες «ο δρόμος της ελπίδας και της ριζοσπαστικής ανατροπής θα ανοίξει διάπλατα αν επιδείξουμε αγωνιστικό πνεύμα και πείσμα, θέληση για παλλαϊκές κινητοποιήσεις, αντοχή, υπομονή και επιμονή παρά τις , τυχόν, προσωρινές δυσκολίες , με τη σκέψη μας πάντα στο προοδευτικό ανορθωτικό μέλλον που πρέπει να οικοδομήσουμε. Και αυτό είναι καθήκον όλων μας όχι μόνο για μας αλλά και για τις επόμενες γενιές. Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει ένα λαό αποφασισμένο!». Σε κάθε περίπτωση πάντως, και αν η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν συγχέει τις τρέχουσες πολιτικέςεξελίξεις των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας με το κλίμα των ευρωεκλογών του Μαΐου του 2014, έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο! 

Λίγες ώρες μετά την ανάρτηση πάντως το άρθρο «κατέβηκε» από την ιστοσελίδα, ενώ συντάκτες του iskra.gr ανέφεραν πως επρόκειτο για «λάθος εκ παραδρομής».

Το επίμαχο άρθρο του iskra.gr στην πλήρη του μορφή είχε ως εξής: 

ΑΝΑΓΚΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ - ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ
Με μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας γιορτάστηκαν με αγωνιστικό, ταξικό και ελπιδοφόρο περιεχόμενο η φετινή Πρωτομαγιά.

Η Πρωτομαγιά του 2015 στην Ελλάδα κυρίως αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου, δυστυχώς, θυμίζουν σε πολλά τις εργασιακές συνθήκες τις παραμονές της πρωτομαγιάς του 1886.

Στη χώρα μας, οι λεγόμενοι «θεσμοί» (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ)  αποζητούν από την κυβέρνησή της χώρας μια συμφωνία με εκβιαστικό , μάλιστα , τρόπο , που δεν θα σέβεται καν την επιβίωση του λαού και ειδικότερα των εργαζομένων , των ανέργων, της νεολαίας , των συνταξιούχων και την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία.

Από κοντά και οι πολιτικοί εκπρόσωποι του αστικού μπλοκ (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) με περίσσιο θράσος στηρίζουν τις επιδιώξεις των κυρίαρχων ευρωατλαντικών πολιτικο-οικονομικών ελίτ και τα ψευτοδιλήμματα που αυτές θέτουν (υποταγή και παράδοση ή χρηματοδοτική ασφυξία) στο βωμό μιας προσπάθειας πολιτικής τους επιβίωσης και εξυπηρέτησης των συμφερόντων του εγχώριου και πολυεθνικού κεφαλαίου.
Τούτη την ώρα η ιστορική μνήμη των αγώνων του εργατικού κινήματος πρέπει να αποτελέσει την πυξίδα για νέους μεγάλους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες κόντρα στους εκβιασμούς ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ. Αγώνες που θα φέρουν στο προσκήνιο τον λαϊκό παράγοντα και θα καταστήσουν την κυβέρνηση πιο ισχυρή ώστε να μην κάνει βήμα πίσω από το ριζοσπαστικό και προοδευτικό της πρόγραμμα. Θα την καταστήσουν ισχυρή ώστε να επαναφέρει με τη στήριξη του ελληνικού λαού, σταδιακά, όλα εκείνα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις ετών που απεμπόλησε το εργατικό - λοϊκό κίνημα. Όλες αυτές τις κατακτήσεις που δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από την ακραία επίθεση που δέχθηκαν ,ειδικά τα τελευταία μνημονιακά χρόνια, και που με αιματοβαμμένους αγώνες κατέκτησε στη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα.
Η εργατική πρωτομαγιά είναι μέρα μνήμης, αλλά και επίκαιρων αγώνων για τα δικαιώματα και τη ζωή της εργατικής τάξης.
Το μήνυμα που στέλνει εν όψει των εκλογών η εργατική πρωτομαγιά είναι ένα μεγάλο μήνυμα προοδευτικής ανατροπής στη χώρα και αυτό το μήνυμα θα καταγραφεί παρά τις δυσκολίες και τον ανηλεή οικονομικό πόλεμο που δέχεται ο ελληνικός λαός και η χώρα.
Όσο κι αν Βερολίνο, Βρυξέλλες και ΔΝΤ και η εγχώρια "πέμπτη φάλαγγα" πιστεύουν ότι είτε θα σύρουν τη χώρα και την κυβέρνησή μας στην υποταγή, είτε θα μας σπρώξουν στην κατάρρευση.
Η Ελλάδα μπορεί και έχει εναλλακτικές λύσεις και η κυβέρνηση θα τις ακολουθήσει ώστε να εφαρμόσει πιστά το ριζοσπαστικό και προοδευτικό της πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα ανόρθωσης των εργασιακών δικαιωμάτων, της οικονομίας και της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.
Μάλιστα, αυτοί που δεν έχουν εναλλακτικές είναι η ΕΕ αλλά και το ΔΝΤ με τις ληστρικές πολιτικές τους.
Ο δρόμος της ελπίδας και της ριζοσπαστικής ανατροπής θα ανοίξει διάπλατα αν επιδείξουμε αγωνιστικό πνεύμα και πείσμα, θέληση για παλλαϊκές κινητοποιήσεις, αντοχή, υπομονή και επιμονή παρά τις , τυχόν, προσωρινές δυσκολίες , με τη σκέψη μας πάντα στο προοδευτικό ανορθωτικό μέλλον που πρέπει να οικοδομήσουμε. Και αυτό είναι καθήκον όλων μας όχι μόνο για μας αλλά και για τις επόμενες γενιές.
Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει ένα λαό αποφασισμένο!


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "To Iskra καλεί σε ετοιμότητα ενόψει εκλογών!"

Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει πρόοδος, αλλά...

Την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα επιβεβαίωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθιστώντας ωστόσο σαφές πως ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε πως οι διαπραγματεύσεις προχωρούν, καθώς υπάρχει πρόοδος τις τελευταίες ημέρες.

Ωστόσο, ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει πως μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει συμφωνία.

«Δεν είμαστε σε θέση να πούμε εάν έχουμε φθάσει στο τέλος» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ντάισελμπλουμ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκινά σειρά επαφών την επόμενη εβδομάδα με τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Το μπαράζ επαφών θα ξεκινήσει από το Παρίσι, όπου στις 6 Μαΐου ο Ντάισελμπλουμ θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, Μι.Σαπέν, αλλά και τον υπουργό Οικονομίας, E. Μάρκον και τον πρωθυπουργό M. Βαλς.

Στις 7 Μαΐου ο πρόεδρος του Eurogroup θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τον Β. Σόιμπλε και τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας, Ζ. Γκάμπριελ.

Μια μέρα μετά, στις 8 Μαΐου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ θα βρεθεί στη Ρώμη, προκειμένου να συναντηθεί με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.

Νέος γύρος διαβουλεύσεων στο Brussels Group

Εξάλλου, συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα, την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους εκπροσώπους των θεσμών, σε επίπεδο Brussels Group.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες ελληνικές διπλωματικές πηγές, οι συζητήσεις αφορούσαν θέματα ενέργειας, φορολογίας και πολιτικές για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.

Οι συνεδριάσεις είναι προγραμματισμένες έως το Σάββατο, 7.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος, ενώ δεν αποκλείεται να παραταθούν και την Κυριακή.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει πρόοδος, αλλά..."

Σημάδια βελτίωσης στις διαπραγματεύσεις «βλέπουν» ευρωπαϊκά έντυπα

Σημάδια βελτίωσης του κλίματος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών στις Βρυξέλλες εντοπίζουν τα εξειδικευμένα στα ευρωπαϊκά θέματα έντυπα και ιστοσελίδες.

Ειδικότερα το κύριο άρθρο στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics έχει τίτλο «Ελλάδα: Η ατμόσφαιρα βελτιώνεται» και υπότιτλο «Η Επιτροπή απελευθερώνει 183 εκατ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία».

Σχολιάζει δε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι οι δανειστές της χώρας εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν εκ νέου στις 30 Απριλίου στις Βρυξέλλες σε «θετική ατμόσφαιρα», αναφέρεται στο δημοσίευμα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σημειώνεται ότι πηγές της ΕΕ επιβεβαιώνουν πως οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης έχουν σαφή εντολή και συμμετέχουν στις συνομιλίες καλά προετοιμασμένοι ως προς τα θέματα της συζήτησης.

Αντίστοιχου περιεχομένου άρθρο δημοσιεύεται και στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe με τίτλο «Ελλάδα: Η Επιτροπή χαιρετίζει το νέο εποικοδομητικό πνεύμα στις συζητήσεις».

Άρθρο γνώμης εξάλλου φιλοξενεί η διαδικτυακή πύλη Politico, με τίτλο «Οι Έλληνες επεξεργάζονται μεταρρυθμίσεις υπό την πίεση της ευρωζώνης» και υπότιτλο «Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, αλλά τα βήματα αυτά ενδέχεται να μην είναι αρκετά για να απελευθερώσουν κρίσιμα κεφάλαια από το πακέτο διάσωσης».

Τονίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων με στόχο την αποδέσμευση πόρων, αλλά το ερώτημα είναι κατά πόσο τα μέτρα αυτά θα γίνουν αποδεκτά τόσο από τους "ολοένα και πιο εκνευρισμένους πιστωτές της χώρας, όσο από το ελληνικό εκλογικό σώμα".

Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης ότι οι πιστωτές της χώρας πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να κάνει μια κίνηση καλής πίστης με συνεχείς μεταρρυθμίσεις, ενώ καταλήγει σχολιάζοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες θα εξακολουθεί να αποτελεί μια βραχυπρόθεσμη λύση.

Δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη EUObserver με τίτλο «Η νέα ελληνική ομάδα στις Βρυξέλλες για τις συνομιλίες διάσωσης», αναφέρεται εξάλλου στο νέο κύκλο συνομιλιών που ξεκίνησε στις Βρυξέλλες την Πέμπτη στο πλαίσιο της Ομάδας των Βρυξελλών (Brussels Group).

Οι συζητήσεις θα διαρκέσουν, όπως αναφέρεται, μέχρι την Κυριακή (3 Μαΐου) και εφόσον ευοδωθούν, θα ανοίξει ο δρόμος για συνεδρίαση του Euro Working Group, ενόψει της επόμενης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 11 Μαΐου.

Το δημοσίευμα παραθέτει δηλώσεις του εκπροσώπου της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος χαιρέτισε το «εποικοδομητικό πνεύμα» των συνομιλιών και παραθέτει στη συνέχεια το χρονικό της αναδιάρθρωσης της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, σε συνέχεια της συνεδρίασης του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.

Ως προς τη σύγκρουση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τους ομολόγους του, το δημοσίευμα σχολιάζει ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις από την Αθήνα, ο Γ. Βαρουφάκης ενδέχεται να αποτέλεσε εσκεμμένα στόχο των ομολόγων του προκειμένου να μεταφέρει στην Ελλάδα το κλίμα απομόνωσής της από τους εταίρους της.

«Είναι εύκολο να έχουμε ένα στόχο, αλλά είναι διαφορετικό να γνωρίζουμε αν αφορά στο πρόσωπο ή στο περιεχόμενο της συζήτησης», ανέφερε Έλληνας αξιωματούχος στον EUΟbserver.

Ο EUObserver επισημαίνει στη συνέχεια ότι οι αλλαγές στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα φαίνεται να κατευνάζουν τις εντάσεις και σημειώνει ότι ενώ οι αλλαγές αυτές θεωρήθηκαν ως αντίδραση στη συνάντηση της Ρίγας, είχαν στην πραγματικότητα προγραμματιστεί εκ των προτέρων με σκοπό την εξομάλυνση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

«Είναι στελέχη αρκετά κοντά στον πρωθυπουργό και στους τεχνικούς εμπειρογνώμονες που γνωρίζουν το θέμα. Είναι σε θέση να αποφασίσουν», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στον EUΟbserver, προσθέτοντας:

«Το γεγονός ότι συνδέονται περισσότερο με τον ίδιο τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα είναι ένα καλό σημάδι».

Η βελτίωση του κλίματος ωστόσο δε σημαίνει και σύγκλιση των θέσεων, σημειώνει το δημοσίευμα. Η ΕΕ και το ΔΝΤ επιμένουν ότι η συμφωνία πρέπει να είναι συνολική, ενώ η Ελλάδα αναφέρει ότι η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου αφορούσε σε μια ενδιάμεση, περιορισμένης εμβέλειας συμφωνία.

Επίσης, ενώ η Αθήνα δέχθηκε τελικά να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, άλλες «κόκκινες γραμμές» παραμένουν, σημειώνεται.

Το δημοσίευμα καταλήγει αναφέροντας ότι ορισμένοι προτείνουν μια συμφωνία που θα αφήσει αυτά τα ζητήματα στην άκρη για περαιτέρω συνομιλίες, προκειμένου οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε προσωρινή συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε τεχνικό επίπεδο με ένα χρονοδιάγραμμα που να συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα», ανέφερε Έλληνας αξιωματούχος προς τον EUΟbserver. Αλλά η ΕΕ δε φαίνεται προς ώρας διαθέσιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο αυτό, σημειώνει ο EUObserver.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Σημάδια βελτίωσης στις διαπραγματεύσεις «βλέπουν» ευρωπαϊκά έντυπα"

Οίκοι αξιολόγησης: Δεν θεωρείται «αθέτηση πληρωμών» η μη καταβολή της δόσης

Ξαφνική στροφή υπέρ της Ελλάδας κάνουν οι οίκοι αξιολόγησης, οι οποίοι τον τελευταίο καιρό «πυροβόλησαν» με υποβαθμίσεις την ελληνική οικονομία, τις τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Τώρα, οι περισσότεροι κορυφαίοι οίκοι αξιολόγησης διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα στην κατηγορία της «αθέτησης πληρωμών» εάν η χώρα χάσει μια από τις δόσεις που οφείλει να αποπληρώσει είτε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είτε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Αθήνα θα πρέπει να καταβάλει σχεδόν 1 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ τον Μάιο και περίπου 7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Μια ενδεχόμενη αδυναμία καταβολής μιας δόσης, μια ενέργεια χωρίς προηγούμενο σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση, επιταχύνοντας ενδεχομένως τις πληρωμές χρέους που διακρατούν άλλοι επίσημοι και ιδιώτες πιστωτές και εντείνοντας τα προβλήματα της Ελλάδας.

Ωστόσο, οι περισσότεροι οίκοι αξιολόγησης, ο Standard & Poor's, o Fitch και ο DBRS -οι τρεις από τους τέσσερις μεγάλους- υπογραμμίζουν ότι η μη καταβολή μίας δόσης στους επίσημους πιστωτές, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, μπορεί μεν να οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, αλλά όχι και να τη θέση στην κατηγορία της «αθέτησης πληρωμών».

«Αν η Ελλάδα, για οποιοδήποτε λόγο, έχανε μια πληρωμή προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ, αυτό δεν θα συνιστούσε αθέτηση πληρωμών με βάση τα κριτήριά μας καθώς πρόκειται για "επίσημο" τομέα» ανέφερε ο Φρανκ Τζιλ, ο οποίος αξιολογεί την Ελλάδα για λογαριασμό του S&P.

Ο Εντ Πάρκερ του Fitch's και ο Φέργκους Μακόρμικ του DBRS είπαν ότι και οι δικοί τους οίκοι συμμερίζονται την άποψη του S&P.

Όσο για τον οίκο Moody's, ενώ συμφωνεί όσον αφορά τη μη καταβολή μιας δόσης προς το ΔΝΤ, έχει διαφορετική άποψη για την ΕΚΤ. Ο αναλυτής του οίκου για θέματα ευρωζώνης, Ντίτμαρ Χόρνουνγκ, είπε ότι η μη πληρωμή στην ΕΚΤ θα θεωρείτο χρεοκοπία γιατί οι τίτλοι που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι δυνητικά διαπραγματεύσιμοι και επομένως θα αντιμετωπίζονταν με τον ίδιο τρόπο με οποιοδήποτε άλλο διαπραγματεύσιμο χρέος.

Οι νομικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν, επίσης ελάχιστο, τον κίνδυνο ενός αυτόματου «αλυσιδωτού πιστωτικού γεγονότος» (croos default) από άλλους επίσημους και ιδιώτες πιστωτές εάν δεν καταβληθεί μια δόση προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Εμμανουηλίδη της Allen & Overy's, η μοναδική πιθανή επίπτωση θα ήταν ότι τεχνικά θα δινόταν η δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να ζητήσει την άμεση αποπληρωμή ενός από τα μεγάλα δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα. Όμως δεδομένου ότι το EFSF είναι κυβερνητικά ελεγχόμενο, αυτό φαντάζει απίθανο, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Οίκοι αξιολόγησης: Δεν θεωρείται «αθέτηση πληρωμών» η μη καταβολή της δόσης"

Νέα δημοσκόπηση: Κάτω από τις δέκα μονάδες η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ

Τρία είναι τα βασικά συμπεράσματα, σύμφωνα με τα ευρήματα της πανελλαδικής τηλεφωνικής δημοσκόπησης της εταιρείας METRISI, που πραγματοποιήθηκε από 28 έως 30 Απριλίου σε δείγμα 1.108 ατόμων για το protothema.gr. 

Πρώτον, ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι το «ισχυρό χαρτί» της κυβέρνησης, δεύτερον, ότι η περίοδος χάριτος φαίνεται να έληξε για την κυβέρνησή του και τρίτον, ότι η κυβερνητική πολιτική των 100 πρώτων ημερών αποδυνάμωσε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. 

Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κυρίαρχος, παρότι η διαφορά μειώνεται στις 9,9 μονάδες, με 34,1%, έναντι της 24,2% της ΝΔ. Το Ποτάμι βρίσκεται στην τρίτη θέση με 5,7%, οι ΑΝΕΛ εμφανίζονται ενισχυμένοι στο 5,1%, όπως και το ΚΚΕ με το ίδιο ποσοστό, ενώ η Χρυσή Αυγή περιορίζεται στο 4,9% και το ΠΑΣΟΚ στο 3,4%. Το σύνολο της αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται σε 12,8% και το «Άλλο κόμμα» στο 4,7%. 

Η ικανοποίηση για το έργο και τις προσπάθειες του πρωθυπουργού είναι εξαιρετικά υψηλή, 49,6%, έναντι ποσοστού 39,2% της κυβέρνησης, που μειώνεται σε σχέση με τη δημοσκόπηση της 17ης Μαρτίου κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες. 

Σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική των πρώτων 100 ημερών. Συγκεκριμένα, με την κυβερνητική πολιτική για το μεταναστευτικό διαφωνεί το 55,8%, για τις ιδιωτικοποιήσεις το 45,7%, για τις αλλαγές στην Παιδεία το 50,6%, για τις καταλήψεις των δημοσίων κτιρίων το 63,1%, για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας το 63,1% και για τις προωθούμενες αλλαγές στο ποδόσφαιρο και τον αθλητικό νόμο το 46,3%. 

Παράλληλα, ολοένα και γενικεύεται η αισιοδοξία για το μέλλον, με πέντε στους δέκα πολίτες να πιστεύουν ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα σε 12 μήνες από σήμερα, τόσο στη χώρα όσο και στην κατάσταση του νοικοκυριού τους, ενώ μόλις δύο στους δέκα αισιοδοξούν και πιστεύουν ότι θα έχουν βελτιωθεί. 

Σημαντικό εύρημα αποτελεί το γεγονός ότι το 44% των πολιτών πιστεύει πως η κυβερνητική πολιτική των πρώτων 100 ημερών αποδυνάμωσε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, αντίθετα με το 41%, που πιστεύει ότι την ενίσχυσε. Επίσης, το 36,2% πιστεύει ότι η κατάσταση είναι χειρότερη σήμερα απ' ό,τι ήταν πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου, ενώ το 31,5% πιστεύει ότι είναι καλύτερη και το 20% στάσιμη. 

Από την άλλη πλευρά, η συντριπτική πλειοψηφία, σχεδόν επτά στους δέκα, δεν επιθυμούν μια πιο σκληρή στάση της κυβέρνησης έναντι των εταίρων, ποσοστό που, από τον περασμένο Μάρτιο, Μάρτιο, έχει αυξηθεί κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες. Και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, οι γνώμες είναι μοιρασμένες, με το 47% να επιθυμεί σκληρότερη στάση, ενώ το 41% όχι. 

Ακόμη, το 47,6% δεν επιθυμεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, σε αντίθεση με το 40,2%, που θα την επιθυμούσε ως λύση, σε περίπτωση αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων. 

Αντίθετα, σχεδόν 5 στους 10 πολίτες συμφωνούν με το σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας, ενώ το 41% αντιτίθεται. 

Η παράταση της διαπραγμάτευσης ολοένα και αυξάνει την ανησυχία της πλειοψηφίας των πολιτών για στάση πληρωμών ή χρεοκοπία -61,2% και 56,4% αντίστοιχα-, ενώ ο φόβος για πιθανή έξοδο από το ευρώ μειώνεται, στο 47,3%. 

Τέλος, το 43,2% συμφωνεί με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους -μειωμένο κατά 5% από το Μάρτιο-, έναντι του 39,6%, που διαφωνεί, αυξανόμενο κατά 5 μονάδες από το Μάρτιο. 

Δείτε παρακάτω τους αναλυτικούς πίνακες: 




















































Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα δημοσκόπηση: Κάτω από τις δέκα μονάδες η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ"

Ιταλία: Αντισυνταγματικό το πάγωμα των συντάξεων–Επιστρέφουν 4,8 δις στους συνταξιούχους

Αντισυνταγματικό έκρινε το «πάγωμα» της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των συντάξεων κατά την διετία 2012/2013 που είχε αποφασιστεί από την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο. Το μέτρο αυτό είχε ληφθεί εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε η χώρα, και αφορούσε τις συντάξεις από 1.400 ευρώ και πάνω.

Σύμφωνα με τους Ιταλούς δικαστές η απόφαση δεν αιτιολογήθηκε επαρκώς από τον Μόντι και τους υπουργούς του και επηρέασε αρνητικά την αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων.

Το ιταλικό κράτος καλείται, τώρα, να επιστρέψει 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ. «Η απόφαση αυτή λέει με σαφήνεια ότι πρέπει να καταβληθεί η αναπροσαρμογή συντάξεων για την εν λόγω διετία. Η ξεκάθαρη συνέπεια είναι ότι πρέπει να δοθεί η χρηματική διαφορά η οποία προκύπτει», δήλωσε ο Ιταλός υφυπουργός οικονομικών Ενρίκο Μοράντο.

Πηγές της κυβέρνησης Ρέντσι αναφέρουν, παράλληλα, ότι δεν πρόκειται για ένα απλό θέμα, αλλά ότι θα μελετηθεί σε βάθος και θα βρεθεί η κατάλληλη λύση.
Τα ιταλικά συνδικάτα, τέλος, καλούν την κυβέρνηση να καταβάλει άμεσα τα οφειλόμενα ποσά στους συνταξιούχους, αρχίζοντας από εκείνους που λαμβάνουν 1. 400 ευρώ το μήνα (το χρηματικό ποσό από το οποίο ίσχυσε το πάγωμα της αναπροσαρμογής) και συνεχίζοντας με τους κατόχους υψηλότερων συντάξεων.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Αντισυνταγματικό το πάγωμα των συντάξεων–Επιστρέφουν 4,8 δις στους συνταξιούχους"

Το μήνυμα Τσίπρα για την Πρωτομαγιά: Οι αγώνες μας για ζωή με αξιοπρέπεια θα νικήσουν

«Οι αγώνες μας για κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας, για Δημοκρατία, για ζωή με Aξιοπρέπεια, θα νικήσουν» αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας συνόδευσε το μήνυμά του με μία φωτογραφία, ενός πίνακα του Giuseppe Pelizza da Volpedο, με τον τίτλο: «Η τέταρτη τάξη», πάνω στην οποία έγραψε: «1η Μαΐου Ημέρα μνήμης και αγώνα».



Αξίζει να σημειωθεί πως η «Τέταρτη Τάξη» είναι ίσως ένας από τους γνωστότερους πίνακες ζωγραφικής, κι αυτό όχι μόνο για το θέμα του και τη δυναμική που αποπνέει, αλλά και γιατί χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο στον κινηματογράφο, στην ταινία-σταθμό του Μπερτολούτσι «1900».

Ο πίνακας του Giuseppe Pelizza da Volpedο, που φυλάσσεται στην Πινακοθήκη του Μιλάνου, είναι έργο που αποτυπώνει με φοβερή ένταση μια λαϊκή διαδήλωση, με κορυφαίους μια γυναίκα με το παιδί της στην αγκαλιά, και δίπλα της άντρες με κοφτερό σα λεπίδι βλέμμα. Η διαδήλωση αποτυπώνει στον καμβά την άγρια εξέγερση της καταπιεσμένης αγροτικής τάξης, στην Ιταλία, κατά των φεουδαρχών, στην αρχή του 20ού αιώνα.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το μήνυμα Τσίπρα για την Πρωτομαγιά: Οι αγώνες μας για ζωή με αξιοπρέπεια θα νικήσουν"

Σκουρλέτης: Οι κόκκινες γραμμές παραμένουν βαθιά κόκκινες

Οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης παραμένουν βαθιά «κόκκινες», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος συμμετέχει στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Ο κόσμος της εργασίας υπέστη μεγάλη ζημιά τα τελευταία 5 χρόνια, συνέχισε ο υπουργός Εργασίας και τόνισε ότι σήμερα η κυβέρνηση δίνει μια μεγάλη μάχη για τα εργασιακά δικαιώματα και τον κατώτατο μισθό. Αυτός ο αγώνας είναι η καλύτερη απόδοση τιμής στην Εργατική Πρωτομαγιά, ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης και υπογράμμισε ότι «αυτά που υποσχεθήκαμε τα τηρούμε».

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκουρλέτης: Οι κόκκινες γραμμές παραμένουν βαθιά κόκκινες"

Σε δημόσια διαβούλευση η ΚΥΑ για παροχή βιβλιαρίων σε ανασφάλιστους

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους ανασφάλιστους που περιλαμβάνει σύστημα χορήγησης Βιβλιαρίων Υγείας Ανασφάλιστων (ΒΥΑ) σε όλους τους ανασφάλιστους, χωρίς εισοδηματικό κριτήριο.

Η ΚΥΑ τιτλοφορείται «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας».

Με το ΒΥΑ όλοι οι δικαιούχοι θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας, και όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, «δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης, στόχος της Κ.Υ.Α είναι να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη πρόσβαση των ανασφάλιστων στην υγειονομική περίθαλψη, στη φαρμακευτική κάλυψη και στις εργαστηριακές εξετάσεις».
Επίσης, θεσπίζεται ένα νέο σύστημα με το οποίο οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά (των οποίων ο αριθμός μειώνεται) θα κατατίθενται στα ΚΕΠ, από τα οποία θα προμηθεύονται οι δικαιούχοι και το Βιβλιάριο Υγείας Ανασφάλιστου.

Στην κατηγορία των δικαιούχων εντάσσονται κατηγορίες πληθυσμού, που είτε αποκλείονταν από το Σύστημα Υγείας είτε αντιμετώπιζαν προβλήματα προσβασιμότητας.

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο κ. Ξανθός, εντείνονται οι προσπάθειες για στελέχωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας έτσι ώστε, «αφενός η νέα ρύθμιση να είναι άμεσα υλοποιήσιμη και χωρίς να προκαλεί χρόνους αναμονής και αφετέρου προκειμένου το κόστος το οποίο θα συνεπάγεται η αυξημένη ζήτηση να απορροφηθεί από τον ευρύτερο σχεδιασμό για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας».

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης υποβάλλοντας τις απόψεις, τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους μέχρι το μεσημέρι της 11ης Μαΐου.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε δημόσια διαβούλευση η ΚΥΑ για παροχή βιβλιαρίων σε ανασφάλιστους"

Ισορροπία για τερματισμό λιτότητας και συμφωνία με τους εταίρους ζητά ο Μηλιός

Την ελπίδα και την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα καταλήξει σύντομα με τους θεσμούς-πιστωτές σε μία λύση που θα έχει μόνο νικητές (“win-win”) εξέφρασε το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός σε συζήτηση στο London School of Economics το βράδυ της Πέμπτης με θέμα τη λιτότητα στην Ευρώπη.

Ερωτηθείς από το ΣΚΑΪ να προσδιορίσει αυτή τη λύση, ο κ. Μηλιός είπε πως η κυβέρνηση έχει δύο εντολές: να παραμείνει στην ευρωζώνη και να σταθεροποιήσει την οικονομία τερματίζοντας τις περικοπές μισθών και την αποξήλωση της κοινωνικής πρόνοιας και υγείας, αλλά και να έρθει σε συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης του κράτους, ώστε να αποπληρώσει τους θεσμούς. «Πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο εντολών», συμπλήρωσε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εισήγησή του, ο Γιάννης Μηλιός επέκρινε δριμύτατα την πολιτική λιτότητας λέγοντας ότι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Προειδοποίησε πως αν η λιτότητα συνεχιστεί, τότε το ευρωπαϊκό μοντέλο κοινωνικής πρόνοιας θα μείνει στη μνήμη ως ένα κακό ανέκδοτο. «Η ιστορική εμπειρία μας διδάσκει ότι υπάρχει εναλλακτική στη λιτότητα και τον νεοφιλελευθερισμό. Το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο πρέπει και μπορεί να επανιδρυθεί», είπε ο κ. Μηλιός.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη σημείωσε ότι η υποτίμηση της αγοραστικής δύναμης και του βιοτικού επιπέδου του λαού μέσω της υποτίμησης του νομίσματος δεν είναι κάτι που επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν είναι εξαγωγείς, επομένως από ένα Grexit θα ωφελούνταν οι έχοντες και όχι η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας.

Κατά της λιτότητας τάχθηκε και ο οικονομικός αρχισυντάκτης του βρετανικού Channel 4 Πολ Μέισον, λέγοντας ότι στην Ελλάδα έχει καταστρέψει το ανθρώπινο δυναμικό. Προειδοποίησε ότι με τη λιτότητα η Ευρώπη αυτοκαταστρέφεται, αποδίδοντας ευθύνες στη Γερμανία και στην ΕΚΤ. Έκανε λόγο για διάλυση της δημοκρατίας στην Ελλάδα και συντριβή της αλληλεγγύης μεταξύ των εταίρων, στεκόμενος στην απαίτηση των πιστωτών από την Ελλάδα για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% επί του ΑΕΠ. Απαντώντας σε σχόλιο συνομιλητή του, είπε ότι δεν πρόκειται για ύφεση του Τσίπρα, αλλά του Ντράγκι, του Σόιμπλε και της Μπούντεσμπανκ.

Έδωσε 50% πιθανότητα σε μια αθέτηση πληρωμών από την Ελλάδα, αρχικά χωρίς έξοδο από το ευρώ, αλλά αργότερα μάλλον με ένα Grexit. Εκτίμησε δε ότι αν δεν εκλείψουν οι μηχανισμοί από την πλευρά των εταίρων που μπλοκάρουν μια συμφωνία στο Eurogroup, τότε πρώτα θα δούμε τη συντριβή της δημοκρατίας στην Ελλάδα από την ΕΚΤ, μετά χάος στη χώρα και εν τέλει τη διάλυση του εγχειρήματος της ΟΝΕ.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική κυβέρνηση είπε ότι πρέπει να είμαστε επικριτικοί με τα όσα έχει κάνει μέχρι στιγμής, αποδίδοντας ωστόσο τις δυστοκίες στη διαψευσθείσα πεποίθηση ότι οι «μαλακοί κεϋνσιανοί» της ευρωζώνης θα έπειθαν τους θεσμούς να έρθουν σε μια συμφωνία.

Αντίθετα, ο γερμανός επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank Χόλγκερ Σμίντινγκ είπε πως τα συνολικά περίπου 400 δισεκατομμύρια ευρώ της στήριξης στις χώρες της περιφέρειας είναι απόδειξη της αλληλεγγύης στην ευρωζώνη. Όσο για τη λιτότητα είπε ότι αρμόζει στις χώρες που ζουν πέρα από τις δυνατότητές τους και δεν έχουν πια πρόθυμους πιστωτές.

Τόνισε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων που ευνοούν την ανάπτυξη, μεταρρυθμίσεις κυρίως στην αγορά εργασίας. Παρατήρησε δε ότι έγιναν σοβαρά λάθη στο πρόγραμμα για την Ελλάδα τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από την τρόικα, καθώς έκριναν πιο εύκολο να επιβάλουν φόρους από το να εκδώσουν άδειες για ταξί. «Δόθηκε πολλή έμφαση στη βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική προσαρμογή», είπε ο κ Σμίντινγκ, προσθέτοντας ότι η ύφεση ήταν μεν αναπόφευκτη αλλά αποδείχθηκε πιο οξεία και διήρκησε περισσότερο από όσο χρειαζόταν. Το δεύτερο λάθος, συνέχισε, ήταν ότι δεν ελήφθη υπόψη η αδυναμία της κεντρικής διοίκησης στην Ελλάδα.

Κατέληξε ότι ενώ το 2014 ουσιαστικά η λιτότητα είχε λήξει και είχε αρχίσει η ανάκαμψη, ήρθε η ανατροπή με την εκλογή ΣΥΡΙΖΑ. «Ποτέ δεν έχω δει νέα κυβέρνηση να κάνει τόση οικονομική ζημιά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Μετά την ανάκαμψη Σαμαρά έχουμε περάσει στην ύφεση Τσίπρα», σχολίασε ο Γερμανός οικονομολόγος. Είπε πάντως ότι δίνει 70% πιθανότητα στο να «λογικευτεί» η κυβέρνηση, ίσως εγκαταλείποντας την «τρελή» συμπολίτευση και την πιο αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πάνελ βρισκόταν και το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Μιράντα Ξαφά, η οποία παρατήρησε ότι δεν επιλέγει κάποιος τη λιτότητα, αλλά αυτή εφαρμόζεται ως αντάλλαγμα για την παροχή βοήθειας.

Είπε ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η λιτότητα ούτε το υψηλό χρέος, του οποίου το κόστος εξυπηρέτησης είναι πολύ χαμηλό, αλλά το γεγονός ότι δεν παράγει για να εξάγει και για να είναι πιο ανταγωνιστική. «Η κυβέρνηση μιλά για αναδιανομή πλούτου αντί για παραγωγή του», σχολίασε. Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση στην ουσία θέλει να προσφέρει κοινωνικά επιδόματα με χρήματα άλλων, διότι «μπορεί να λέει ότι ζητά χρόνο, αλλά στην ουσία ζητάει χρήματα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση από το ακροατήριο, είπε ότι η ίδια έχει τραβήξει όλα τα λεφτά της από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Ελληνικό Παρατηρητήριο του LSE και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Τραπεζιτών Ηνωμένου Βασιλείου.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισορροπία για τερματισμό λιτότητας και συμφωνία με τους εταίρους ζητά ο Μηλιός "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news