facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Πισσαρίδης: Μείωση 60% των μισθών στην Ελλάδα αν φύγει από το ευρώ

Το μεγαλύτερο κούρεμα μισθών στη ιστορία θα γίνει στην Ελλάδα αν η χώρα φύγει από την ζώνη του ευρώ, δήλωσε στο STAR ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Ο κ. Πισσαρίδης προέβλεψε μείωση των εισοδημάτων κατά 60% ενώ τόνισε ότι το μέτρο της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας.

«Θα είναι μεγάλο λάθος αν γίνει Grexit τώρα. Θα είναι το μεγαλύτερο κούρεμα μισθών που θα γίνει ποτέ, γιατί τα περισσότερα προϊόντα που καταναλώνουμε στην Ελλάδα είναι εισαγόμενα. Αυτών η τιμή θα είναι σε ευρώ. Αν γίνει ένα Grexit, τα εισοδήματα θα πέσουν τόσο πολύ κάτων, ένα 50% με 60%, που ξαφνικά το επίπεδο ζωής θα πέσει πολύ χαμηλότερα από όσο πέσει έως τώρα», τόνισε για το σενάριο της εξόδου από το ευρώ.

Σχετικά με την άνοδο του κατώτατου μισθού, ο κ. Πισσαρίδης τόνισε πως θα ήταν λάθος αν συμβεί αφού ειδικά με την ανεργία των νέων σε τέτοια επίπεδα, «θα χτυπήσει» όπως ανέφερε πολλούς.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Πισσαρίδης: Μείωση 60% των μισθών στην Ελλάδα αν φύγει από το ευρώ"

Την πώληση του 51% των ΟΛΠ και ΟΛΘ εξετάζει η κυβέρνηση

"H oμάδα διαπραγμάτευσης θέλει μια συμφωνία με τους δανειστές και είμαστε πρόθυμοι να πουλήσουμε το 51% των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης", σημείωσε κυβερνητική πηγή.

H ελληνική κυβέρνηση εξετάζει την πώληση ποσοστού 51% σε ΟΛΠ και ΟΛΘ ΟΛΘ +1,33% ως μια παραχώρηση προς τους πιστωτές ώστε να υπάρξει συμφωνία, δήλωσε στο Reuters κυβερνητική πηγή.

"H oμάδα διαπραγμάτευσης θέλει μια συμφωνία με τους δανειστές και εμείς είμαστε πρόθυμοι να πουλήσουμε το 51% των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης", σημείωσε κυβερνητική πηγή.

"Αυτό δεν έχει αποφασιστεί, αλλά μπορεί να το κάνουμε ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία", πρόσθεσε.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Την πώληση του 51% των ΟΛΠ και ΟΛΘ εξετάζει η κυβέρνηση"

Κλιμάκια κατά της εισφοροδιαφυγής σχεδιάζει ο Στρατούλης

Τα κλιμάκια θα μπορούν να διενεργούν «επιτόπιους, τακτικούς και έκτακτους ελέγχους», όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και θα συγκροτούνται από τη διοίκηση των ασφαλιστικών Ταμείων. Η σχετική τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί σε λίγες μέρες στη Βουλή.

Τροπολογία που θα επιτρέπει στις διοικήσεις ασφαλιστικών Ταμείων να συγκροτούν ειδικά κλιμάκια για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως δήλωσε ο ίδιος μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των εργαζόμενων στο ΙΚΑ.

Ο κ. Στρατούλης εξήγησε πως τα κλιμάκια θα μπορούν να διενεργούν «επιτόπιους, τακτικούς και έκτακτους ελέγχους» και θα στελεχωθούν «με τη συμμετοχή των εργαζομένων που μπορούν να κάνουν αυτή την δουλειά».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των ασφαλιστικών Ταμείων με προσωπικό και σημείωσε πως περιμένει την έγκριση της κυβέρνησης για «εκατοντάδες νέες προσλήψεις» μέσα στο 2015. Είπε επίσης πως αναμένει την επαναφορά περίπου 150 εργαζόμενων που είχαν απολυθεί μέσω διαθεσιμότητας.

Τέλος, ο κ. Στρατούλης επανέλαβε πως «δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις», εξηγώντας πως η τροπολογία που αναστέλλει τις σχετικές «μνημονιακές διατάξεις» έχει ήδη σταλεί στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλιμάκια κατά της εισφοροδιαφυγής σχεδιάζει ο Στρατούλης"

GPO: Συντριπτικό «ναι» σε συμφωνία, «όχι» σε ρήξη και δημοψήφισμα

Να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους και όχι ρήξη επιθυμεί η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, περίπου οκτώ στους δέκα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO για το MEGA.

Έξι στους δέκα πολίτες τάσσονται κατά της διενέργειας δημοψηφίσματος για να επικυρώσει ο λαός τη συμφωνία με τους δανειστές, στην περίπτωση που αυτή επιτευχθεί, ενώ επτά στους δέκα πολίτες λένε «όχι» σε εκλογές σε περίπτωση που η διαπραγμάτευση οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Μειωμένη, σε σχέση με τον περασμένο Φεβρουάριο, καταγράφεται η αποδοχή από τους πολίτες της στρατηγικής που ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, αφού με αυτήν δηλώνουν ότι συμφωνούν και μάλλον συμφωνούν ποσοστό 58,3% των ερωτηθέντων, από 90,3% στις 10/2.

Μοιρασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες αναφορικά με το αν πιστεύουν ότι υπάρχει κίνδυνος να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, ενώ ποσοστό 75,6% θεωρούν ότι η χώρα μας πρέπει να μείνει πάση θυσία στη ζώνη του ευρώ.

Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σχεδόν αμετάβλητο το ποσοστό που έλαβε στις εκλογές του Ιανουαρίου, συγκεντρώνοντας 36,5%, ενώ στο 22% βρίσκεται η ΝΔ.

Τρίτο κόμμα το Ποτάμι (6,5%), στην τέταρτη θέση το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή με 5,5%. Ακολουθούν οι ΑΝΕΛ με 5%, το ΠΑΣΟΚ με 4% και η Ένωση Κεντρώων με 1,8%.

Σε επίπεδο αρχηγών, την υψηλότερη δημοτικότητα, με 63,9% θετικές κρίσεις, καταγράφει ο Αλέξης Τσίπρας και ακολουθούν ο Πάνος Καμμένος με 41% θετικές κρίσεις, ο Σταύρος Θεοδωράκης με 39%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 32,5%, ο Αντώνης Σαμαράς με 28,1% και ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 20,1%.

Μοιρασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες σε ό,τι αφορά την αποτίμηση του έργου της κυβέρνησης στους τομείς της υγείας και της ασφάλειας, ενώ οι αρνητικές κρίσεις υπερτερούν κατά πολύ των θετικών σε ό,τι αφορά την αποτίμηση του κυβερνητικού έργου στον τομέα της παιδείας.

Μόνο δύο στους δέκα εμφανίζονται σύμφωνοι με τον νόμο που δίνει τη δυνατότητα στον Σάββα Ξηρό να συνεχίσει να εκτίει την ποινή του στο σπίτι του.

Στον αντίποδα, σχεδόν εννέα στους δέκα πολίτες διατυπώνουν συμφωνία με την απόφαση της κυβέρνησης να εκκενώσει η αστυνομία την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών από τους καταληψίες, με το 73,8% εξ αυτών πάντως να θεωρούν πως η απόφαση αυτή ελήφθη με καθυστέρηση.

Θετικά αποτιμούν τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης μόλις τρεις στους δέκα πολίτες.

Η πανελλαδική έρευνα της GPO για το MEGA διενεργήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων, στο διάστημα από τη Δευτέρα 27 Απριλίου έως το μεσημέρι της Τετάρτης.


 - Φωτογραφία 1
 - Φωτογραφία 2 - Φωτογραφία 3 - Φωτογραφία 4 - Φωτογραφία 5 - Φωτογραφία 6 - Φωτογραφία 7 - Φωτογραφία 8 - Φωτογραφία 9 - Φωτογραφία 10 - Φωτογραφία 11 - Φωτογραφία 12 - Φωτογραφία 13 - Φωτογραφία 14 - Φωτογραφία 15 - Φωτογραφία 16 - Φωτογραφία 17 - Φωτογραφία 18
in

Διαβάστε Περισσότερα » "GPO: Συντριπτικό «ναι» σε συμφωνία, «όχι» σε ρήξη και δημοψήφισμα"

Απόφαση σοκ για δεκάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΥΑΡ

Το ποσό του 1.300.000 ευρώ καλούνται να επιστρέψουν στην ΔΕΥΑΡ οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της, μετά τις αποφάσεις του Β2 τμήματος του Αρείου Πάγου με τις οποίες δικαιώνεται η επιχείρηση.

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι της πρώην ΔΕΥΑ Ροδίων, προσέφυγαν στα δικαστήρια ζητώντας το επίδομα των 176 ευρώ. Οι πρωτόδικες αποφάσεις ήταν υπέρ των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Όμως από το 2011, ήταν γνωστό σε όλους τους εργαζόμενους ,ότι ο Άρειος Πάγος είχε εκδώσει αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες δεν δικαιούταν την καταβολή του επιδόματος αυτού.
Στην συνέχεια, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου απεφάνθη θετικά για τους εργαζόμενους , οι οποίοι χωρίς να συζητήσουν με την διοίκηση, δέσμευσαν τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΡ στην Εθνική Τράπεζα ύψους μέχρι του ποσού 1 300.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτρης Τσίκκης ζήτησε από τους εργαζόμενους στο πνεύμα της καλής συνεργασίας και της συνεννόησης ,να παραμείνουν τα χρήματα αυτά σε δεσμευμένο λογαριασμό, μέχρι να επιδοθούν οι αποφάσεις επί των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η ΔΕΥΑΡ στον Άρειο Πάγο και οι οποίες συζητούταν ένα μήνα μετά, καθώς και οι αιτήσεις αναίρεσης που συζητήθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο στα αρμόδια δικαστήρια.
Δυστυχώς οι εργαζόμενοι παρασυρόμενοι, από διάφορους άλλους παράγοντες, επέμειναν στην αρχική απόφαση τους και προχώρησαν στην κατάσχεση και στην απόδοση των χρημάτων, τα οποία και έλαβαν ,μαζί με όλους τους τόκους και τα δικαστικά έξοδα.

Οι αποφάσεις όμως του Β2 τμήματος του Αρείου Πάγου δικαιώνουν την ΔΕΥΑΡ και οι εργαζόμενοι της οφείλουν πλέον να επιστρέψουν εντόκως τα χρήματα που έλαβαν στα ταμεία της επιχείρησης.
Όπως ενημερώθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτρης Τσίκκης οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου θα κοινοποιηθούν στην νομική υπηρεσία της , εντός της επόμενης εβδομάδας.
Μετά την εξέλιξη αυτή ο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτρης Τσίκκης θα ζητήσει συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων εντός των προσεχών ημερών, για την διευθέτηση του όλου ζητήματος, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω δικαστικά έξοδα από πλευράς των εργαζομένων. Παράλληλα στην αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ ο κ. Τσίκκης εκτός ημερησίας διατάξεως θα ενημερώσει τα μέλη του για την θετική αυτή εξέλιξη.

«Η απόφαση του Αρείου Πάγου δικαιώνει την ΔΕΥΑΡ, η οποία κατέθεσε τις δύο αιτήσεις αναίρεσης κατά των εργαζομένων, προκειμένου να προστατέψει τα συμφέροντα της επιχείρησης.
Πολιτική βούληση της διοίκησης της ΔΕΥΑΡ είναι η διαφύλαξη των χρημάτων της επιχείρησης που προέρχονται από τον Ροδιακό Λαό και διαχειρίζεται προς όφελος του.

Η ΔΕΥΑΡ θα στραφεί και κατά παντός υπευθύνου και ειδικότερα εναντίον της Εθνικής Τράπεζας η οποία χωρίς να ενημερώσει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου έδωσε τα χρήματα την ίδια ώρα που η ΔΕΥΑΡ συζητούσε στο Ειρηνοδικείο Ρόδου την προσωρινή διαταγή για την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης, απόδοσης των χρημάτων» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτρης Τσίκκης.

rodiaki
Διαβάστε Περισσότερα » "Απόφαση σοκ για δεκάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΥΑΡ"

Καταγγελίες Λαφαζάνη για την «Ελληνικός Χρυσός»

Επιστολές που ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» απέστειλε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στην Ελληνικός Χρυσός, ζητώντας από την εταιρεία τη συμμόρφωσή της προς τις υποδείξεις του υπουργείου.

Το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει εντοπίσει ελλέιψεις στις τεχνικές μελέτες μονάδων για την κατασκευή των μονάδων Μεταλλουργίας και Εμπλουτισμού στο Μαντέμ Λάκκο.

Επίσης, κάνει λόγο για κενά και προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων, την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και το περιβάλλον.

Το υπουργείο καλεί σε συμμόρφωση την εταιρεία, πριν επιβληθούν τα δέοντα.

Σύμφωνα με την Ελληνικός Χρυσός, στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου θα δημιουργηθεί το μεταλλευτικό κέντρο της Ελληνικός Χρυσός, που θα περιλαμβάνει το νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού και τη μεταλλουργία χαλκού χρυσού και αργύρου που θα ξεκινήσει από το 2020.

Στην πλήρη ανάπτυξη του επενδυτικού σχεδίου, στο εργοστάσιο εμπλουτισμού του Μαντέμ Λάκκου θα μεταφέρονται για κατεργασία τα μεταλλεύματα από την Ολυμπιάδα και το Μεταλλείο Μαύρων Πετρών.

Στη μεταλλουργία χαλκού χρυσού και αργύρου θα γίνεται η παράλληλη επεξεργασία των τριών μεταλλευμάτων από τις Σκουριές, την Ολυμπιάδα και το Στρατώνι.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελίες Λαφαζάνη για την «Ελληνικός Χρυσός»"

Η Αθήνα πρέπει να πληρώσει το πολιτικό κόστος

Σκληρό τελεσίγραφο από Ευρωπαίους προς την κυβέρνηση. Ζητούν υποχωρήσεις σε κόκκινες γραμμές, ασφαλιστικό ή εργασιακά ώστε «να πληρωθεί πολιτικό κόστος». Ψαλιδίζουν τις προσδοκίες ακόμα και για την 11η Μαϊου. Η χώρα χρειάζεται νέο πακέτο χρηματοδότησης.

Η Ελλάδα έχει μέρες και όχι εβδομάδες για να κλείσει τη συμφωνία με τους πιστωτές γιατί πρέπει να αρχίσει να διαπραγματεύεται ένα τρίτο πακέτο διάσωσης που θα την γλυτώσει από την χρεοκοπία μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Ιούνιο, δήλωσαν την Τετάρτη αξιωματούχοι της ευρωζώνης.

«Η χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι βιώσιμη χωρίς ένα τρίτο πρόγραμμα, χωρίς επιπρόσθετη χρηματοδότηση» ανέφερε στο Reuters ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί το αργότερο τον Μάιο, ώστε οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να έχουν χρόνο να διασφαλίσουν την έγκριση του κοινοβουλίου.

«Δεν μιλάμε πια για εβδομάδες, μιλάμε για ημέρες» είπε ο αξιωματούχος.

Ωστόσο ο ίδιος σημείωσε πως ούτε η ελληνική κυβέρνηση αλλά ούτε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να αρχίσουν να συζητούν ένα τέτοιο πρόγραμμα διάσωσης.

Το πολιτικό κόστος

Η Ελλάδα σχεδιάζει να παρουσιάσει μια λίστα μεταρρυθμίσεων που θα ικανοποιεί τους δανειστές σε μία συνάντηση μεταξύ αντιπροσώπων της Κομισιόν, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας (ESM) την Πέμπτη.

Αλλά στα μάτια των δανειστών αυτό δεν είναι παρά μόνο η αρχή μιας κρίσιμης συζήτησης.

«Πιθανόν θα αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε μόνο από την επόμενη εβδομάδα εάν υπάρχει μια απτή πιθανότητα επιτυχίας ή όχι. Αυτό δε θα γίνει αύριο, όταν θα δούμε τη λίστα των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η συμφωνία θα είναι λεπτή υπόθεση, καθώς η ευρωζώνη θέλει η Ελλάδα να δεσμευτεί σε βασικές αλλαγές πολιτικής, οι οποίες πάνε ενάντια σε αυτό που έχουν υποσχεθεί ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους, ιδιαίτερα όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και την αγορά εργασίας.

«Δεν διαβλέπω πιθανή κατάληξη [σ.σ. των διαπραγματεύσεων] αν οι Έλληνες δεν κάνουν κάποια σημαντική κίνηση σε έναν, δύο ή τρεις τομείς», είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

«Θα μπορούσαν να είναι οι συντάξεις ή η αγορά εργασίας, αλλά….θα πρέπει να πληρώσουν το πολιτικό κόστος. Το Eurogroup θέλει να δει αυτό το πολιτικό κόστος να πληρώνεται».

Εάν οι εκπρόσωποι των πιστωτών και η Ελλάδα μπορέσουν να συμφωνήσουν σε τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις την επόμενη εβδομάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορούσαν να εγκρίνουν τη συμφωνία στη συνάντησή τους στις 11 Μαΐου ή σε μια έκτακτη συνεδρία λίγες μέρες αργότερα αν αυτό είναι αναγκαίο.

«Στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε να υπάρξει κάποιο είδος ενδιάμεσης ανακοίνωσης στις 11 Μαίου και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το τέλος Μαίου ή στις αρχές Ιουνίου» είπε ο αξιωματούχος.

Μόλις οι υπουργοί Οικονομικών διακηρύξουν πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα συμφωνίας και άρα της εκταμίευσης της δόση, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει τα όρια για τα έντοκα που μπορούν να αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες. Αυτό θα χαλάρωνε άμεσα την χρηματοδοτική θέση της κυβέρνησης, δίνοντας της κάποιο περιθώριο για να διαπραγματευτεί τρίτο μνημόνιο.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος προειδοποίησε πως οι συζητήσεις για ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ήταν ακόμα πιο δύσκολες από ότι για το τρέχον πρόγραμμα.

«Όλοι ξέρουν πως μια νέα συμφωνία θα απαιτούσε μια σημαντικά ποσότητα φρέσκου χρήματος και μείωση του χρέους, ίσως και τα δύο ή έναν συνδυασμό και τον δύο» ανέφερε ο αξιωματούχος. «Όλα όσα έχουν συζητήσει μέχρι τώρα είναι πολύ εύκολα σε σχέση με την επόμενη συζήτηση» σημείωσε ο αξιωματούχος.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Αθήνα πρέπει να πληρώσει το πολιτικό κόστος"

Η κοινή διακήρυξη Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για Κυπριακό, ΑΟΖ και διεθνή θέματα

Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος αποφάσισαν να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις τους με γρήγορους ρυθμούς για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, όπου αυτό δεν έχει γίνει.

Αυτό αναφέρεται στη Διακήρυξη της Λευκωσίας, η οποία υιοθετήθηκε σήμερα από τους ηγέτες των τριών χωρών, Νίκο Αναστασιάδη, Αλέξη Τσίπρα και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Σε αναφορά τους στο Κυπριακό, οι τρεις ηγέτες απευθύνουν έκκληση για μια δίκαιη, συνολική και διαρκή διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος που θα επανενώσει το νησί, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένων των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Φυσικό αέριο και ΑΟΖ

Στη Διακήρυξη της Λευκωσίας αναφέρεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος Σίσι και ο Πρωθυπουργός Τσίπρας, έχοντας επίγνωση των τεράστιων και αυξανόμενων προκλήσεων για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή και της ανάγκης για μια σταθερή και συντονισμένη συλλογική απάντηση, συναντήθηκαν στη Λευκωσία στις 29 Απριλίου, 2015 για τη δεύτερη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου – Αιγύπτου – Ελλάδας, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και για συνέχιση της ενίσχυσης της τριμερούς τους συνεργασίας, οικοδομώντας τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα.

Σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή, αναφέρουν ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την περιφερειακή συνεργασία και υπογραμμίζουν ότι αυτή η συνεργασία θα εξυπηρετείτο καλύτερα μέσω της δέσμευσης από τις χώρες της περιοχής στις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζουν τον οικουμενικό χαρακτήρα της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και αναφέρουν ότι αποφάσισαν να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις τους με γρήγορους ρυθμούς για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, όπου αυτό δεν έχει γίνει.

Κυπριακό

Για το Κυπριακό, οι τρεις ηγέτες απευθύνουν έκκληση για μια δίκαιη, συνολική και διαρκή διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος που θα επανενώσει το νησί, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένων των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σημειώνουν επίσης ότι μια τέτοια διευθέτηση δεν θα ωφελήσει μόνο το λαό της Κύπρου στο σύνολό του, αλλά θα συμβάλει σημαντικά και στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.
Χαιρετίζουν την προοπτική για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Μετανάστευση

Σε σχέση με τη μετανάστευση, τονίζουν ότι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών αποτελεί μια μέγιστη πρόκληση για τις τρεις χώρες.
Αποφάσισαν, αναφέρεται, να εντείνουν τις προσπάθειές τους για αποτροπή της απώλειας ζωών στη θάλασσα και αντιμετώπιση των αιτιών που αποτελούν τη ρίζα της ανθρώπινης τραγωδίας, σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης.

Οικονομία – τουρισμός - ναυτιλία

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, συμφώνησαν να διερευνήσουν τις πιθανότητες για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους με στόχο τη δημιουργία ενός πιο θετικού οικονομικού περιβάλλοντος για ανάπτυξη, για αντιμετώπιση των προκλήσεων μιας διεθνούς οικονομικής κατάστασης που αλλάζει ραγδαία και για να επωφεληθούν από κοινού από σημαντικές ευκαιρίες που αναφύονται στην περιοχή.
Στον τομέα του τουρισμού και της εμπορικής ναυτιλίας συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται στενά με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας σε κοινά προγράμματα, με την εμπλοκή κρατικών και ιδιωτικών παραγόντων, περιλαμβανομένων κοινών τουριστικών πακέτων και κρουαζιέρων, την ενίσχυση της θαλάσσιας σύνδεση μεταξύ των τριών χωρών για μεταφορά τόσο φορτίων όσο και επιβατών και την συνεργασία στην θαλάσσια εκπαίδευση και κατάρτιση.

Τρομοκρατία - Λιβύη

Σε ό,τι αφορά τη διεθνή τρομοκρατία, αναφέρουν ότι υπάρχει ανάγκη για μια ολοκληρωμένη, συντονισμένη και συλλογική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.Σε σχέση με τη Συρία, αναφέρουν ότι συνεχίζουν να στηρίζουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ για μια νέα πολιτική διαδικασία στη Συρία και για ενθάρρυνση της συλλογικής δράσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη βάση των ψηφισμάτων 2174 και 2178 του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Εκφράζουν επίσης την βαθύτατή τους ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης στη Λιβύη και την αυξανόμενη τρομοκρατική απειλή που επίσης επηρεάζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στις γειτονικές χώρες.
Ως εκ τούτου, αναφέρουν ότι υποστηρίζουν σθεναρά την εφαρμογή μιας στρατηγικής κατά της τρομοκρατίας παράλληλα με τον πολιτικό διάλογο και τη διαδικασία συμφιλίωσης και την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Υεμένη

Σε ό,τι αφορά την επιδεινούμενη κατάσταση στην Υεμένη, η οποία απειλεί να αποσταθεροποιήσει την γύρω περιοχή, εκφράζουν την ισχυρή τους στήριξη στη νόμιμη κυβέρνηση της Υεμένης για τη διατήρηση της ενότητας και την εδαφικής ακεραιότητας και αναφέρουν ότι οι προσπάθειες υπό τα Ηνωμένα Έθνη για επανέναρξη ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις είναι ο μόνος τρόπος για πρόοδο.

Παλαιστινιακό

Οι τρεις ηγέτες απευθύνουν επίσης έκκληση για την εφαρμογή μιας δίκαιης, συνολικής και διαρκούς ειρηνικής διευθέτησης στη Μέση Ανατολή, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, την εδραίωση ενός κυρίαρχου, βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη που βρίσκονται υπό κατοχή από τις 4 Ιουνίου 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του.Μια τέτοια διευθέτηση, αναφέρουν, παραμένει η μόνη εγγύηση προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω καταστροφές, εντάσεις ή θύματα.
Εκφράζουν επίσης τη στήριξή τους στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης τη βάση μιας λύσης δυο κρατών.

Πρότυπο συνεργασίας

Οι τρεις ηγέτες αναφέρουν ότι αυτή η 2η Τριμερής Συνάντηση Κορυφής ενισχύει περαιτέρω τον καλά εδραιωμένο τριμερή συνεταιρισμό που προωθεί την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία και συνεργασία σε όλους τους τομείς στην Ανατολική Μεσόγειο (πολιτικό, οικονομικό, εμπόριο, πολιτισμό και τουρισμό).Αυτό το πλαίσιο, σημειώνουν, υπηρετεί ως μοντέλο για ένα ευρύτερο περιφερειακό διάλογο, περιλαμβανομένου του στενού συντονισμού και της συνεργασίας στο πλαίσιο πολυμερών συναντήσεων, ως επίσης μέσω προσπαθειών για περαιτέρω προώθηση των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του Αραβικού κόσμου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η κοινή διακήρυξη Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για Κυπριακό, ΑΟΖ και διεθνή θέματα"

ΝΔ: H κυβέρνηση να αφήσει τους επικίνδυνους αυτοσχεδιασμούς

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Φορολογικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, για την πρόθεση της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει αδήλωτα εισοδήματα που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Οι ανακοινώσεις του κ. Βαρουφάκη για τη νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού, χαρακτηρίζονται από την ίδια προχειρότητα και ανευθυνότητα με την οποία η κυβέρνηση πολιτεύεται αυτούς τους τρεις μήνες.

Είναι σαφές, ότι η άνευ όρων νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων, μπορεί να οδηγήσει στη νομιμοποίηση και στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η κυβέρνηση καλά θα κάνει να αξιοποιήσει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ο.Ο.Σ.Α σχετικά με την αμοιβαία διοικητική συνδρομή των χωρών σε φορολογικά θέματα.

Μία σύμβαση που προβλέπει τολμηρά και αποτελεσματικά μέτρα συνεργασίας των φορολογικών αρχών των χωρών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, η φοροαποφυγή και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Τα μέτρα αυτά δεν περιλαμβάνουν μόνο διοικητική συνδρομή και ανταλλαγή πληροφοριών αλλά και τη δυνατότητα των ελληνικών φορολογικών αρχών να συμμετέχουν σε φορολογικούς ελέγχους στο εξωτερικό.

Αυτή τη σύμβαση που κυρώθηκε από τη Βουλή και αποτελεί νόμο του Κράτους, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να την ψηφίσει. Έρχεται σήμερα να ανοίξει κερκόπορτες και παραθυράκια, χωρίς να ελέγχει την προέλευση των χρημάτων, επιβραβεύοντας ουσιαστικά όσους έβγαλαν ή διαθέτουν αδήλωτα εισοδήματα στο εξωτερικό και δίνοντας τους τη δυνατότητα να πληρώσουν μειωμένο φόρο και κυρίως να τα νομιμοποιήσουν, χωρίς να έχουν την υποχρέωση να μεταφέρουν στην Ελλάδα αυτά τα κεφάλαια.

Η ίδια ''αριστερή λογική'' συμπεριέλαβε στις ρυθμίσεις για τις δόσεις των 100 ευρώ και τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου.

Η κυβέρνηση έχει τα εργαλεία αλλά και ένα νέο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο, όπως η σύμβαση που προαναφέραμε, για να προχωρήσει σε εκτεταμένους ελέγχους για τη φοροδιαφυγή και τα αδήλωτα εισοδήματα.

Ας το πράξει και ας αφήσει, επιτέλους, τους επικίνδυνους αυτοσχεδιασμούς.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: H κυβέρνηση να αφήσει τους επικίνδυνους αυτοσχεδιασμούς"

Θεοδωράκης για Τσίπρα: Να αποφασίσει αν θα συμπορευθεί με την Ευρώπη

Να λάβει τις αποφάσεις του για το πιο δρόμο θέλει να διαλέξει, κάλεσε τον Πρωθυπουργό ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

"Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να επιλέξει εάν θέλει να συμπορευθεί με την Ευρώπη ή με τα παρωχημένα μυαλά της Κυβέρνησής του. Δε μπορεί να ικανοποιήσει ταυτόχρονα και τους δύο. Ελπίζω να αποφασίσει να συμπορευθεί με την Ευρώπη και τη λογική, γιατί η άλλη οδός-η αντιευρωπαϊκή οδός-την οποία κάποιοι από το κόμμα του προτείνουν, οδηγεί στην καταστροφή της Ελλάδας", τόνισε ο Στ.Θεοδωράκης μιλώντας στην μεγαλύτερη εφημερίδα της Καταλονίας "LA VANGUARDIA"

O επικεφαλής του Ποταμιού χαρακτηρίζει λανθασμένο τον τρόπο διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης. "Αντί να πάει στην Ευρώπη με μια λίστα μεταρρυθμίσεων- όπως προτείναμε- επέλεξε μια συνεχή πολιτική συζήτηση. Στο ένα Eurogroup μετά το άλλο, έχουν διεξαχθεί μόνο πολιτικές συζητήσεις και όχι τεχνικές επί συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων "σημειώνει και προσθέτει: "Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι πρέπει να τρέξουμε, ότι δεν έχουμε χρόνο. Θέλεις να πας στη Μαδρίτη και δεν πας με αεροπλάνο ή τρένο, αλλά επιλέγεις τα βουνά και επιπλέον λες στον κόσμο ότι αυτός είναι ο πιο σύντομος δρόμος. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο".

Παράλληλα ο Στ. Θεοδωράκης κατήγγειλε την παλιοκομματική λογική των "δικών μας παιδιών" που ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

"Στον ΣΥΡΙΖΑ αρέσει πολύ το παλαιό σύστημα των κομμάτων, μόνο που τώρα θέλουν να διατάζουν αυτοί. Όπως οι προηγούμενοι, τοποθετούν τους δικούς τους στη δημόσιο τομέα, μέχρι και στα σχολεία. Και μόλις ανέθεσαν χωρίς διαγωνισμό ένα συμβόλαιο για την Άμυνα 500 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο στρατιωτικό συμβόλαιο εδώ και χρόνια, όταν δίνουν μόνο 207 εκατ. προκειμένου να καταπολεμήσουν την ανθρωπιστική κρίση.

Οι παλαιές προτεραιότητες των παλαιών κομμάτων. Τίποτε δεν έχει αλλάξει", τονίζει ο επικεφαλής του Ποταμιου.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωράκης για Τσίπρα: Να αποφασίσει αν θα συμπορευθεί με την Ευρώπη"

Δύο δισ. ευρώ σε δέκα μέρες από την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων χρεών για μεγαλοοφειλέτες

Ποσό που αγγίζει τα δύο δισ. ευρώ κατάφερε να συγκεντρώσει η ρύθμιση-εξπρές, των δέκα ημερών, για τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών με γενναία διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων.

Πρόκειται για ρύθμιση-«παράθυρο», διαφορετική από αυτή των 100 δόσεων, που ενεργοποιήθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και η οποία συζητείται στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η συγκεκριμένη διάταξη έχει συγκεντρώσει τις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που καταγγέλλουν την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο για σκανδαλώδη εξυπηρέτηση μεγαλοοφειλετών.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός, Νάντια Βαλαβάνη, εξήγησε πως, για να «αποφύγουμε το βραχνά του χρέους, θα πρέπει να πληρώσουν και οι "μεγάλοι"».

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι από τα συνολικά 77 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα 60 δισ. ανήκουν σε 6.500 μεγαλοοφειλέτες, «για τους οποίους δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια. Ειδικά για όσους μπορούν να πληρώσουν, αλλα δεν το κάνουν».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι από τους 240.000 οφειλέτες που έσπευσαν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, οι 72 εμφανίζουν χρέη μεγαλύτερα του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως «ο κατάλογος με τους 72 περιλαμβάνει ναυτιλιακές εταιρείες του Αιγαίου και θυγατρικές συστημικών τραπεζών»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο δισ. ευρώ σε δέκα μέρες από την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων χρεών για μεγαλοοφειλέτες"

«Στάση πληρωμών στους τοκογλύφους» προτείνει συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ

Με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα υπό τον τίτλο, «Στάση πληρωμών στους τοκογλύφους - Η μόνη ρεαλιστική απάντηση στους εκβιασμούς ΕΕ και ΔΝΤ», κυκλοφορεί σήμερα η εφημερίδα «Εργατική Αριστερά», όργανο της συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, «Διεθνιστική Εργατική Αριστερά» και πεδίο έκφρασης των απόψεων του «Κόκκινου Δικτύου» στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Πρόκειται για ακόμα ένα πρωτοσέλιδο σκληρής γραμμής στις τάξεις των συνιστωσών της Κουμουνδούρου σε μια κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης, μετά τα «μεγάλα λάθη της συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη», στο οποίο προτείνεται η ρήξη με τους εταίρους μας και η στάση πληρωμών ως απάντηση σε μια «θανάσιμη παγίδα», στην οποία είναι έτοιμη να πέσει η κυβέρνηση: «Να οφείλει να πληρώνει "στο ακέραιο και εγκαίρως" κολοσσιαίες διαδοχικές δόσεις τοκοχρεολυσίων κρατικού χρέους, αλλά και τις υποχρεώσεις του Δημοσίου προς την κοινωνία, αποκλειστικά με "εσωτερικούς" πόρους και μάλιστα με δρακόντειους περιορισμούς στον εσωτερικό δανεισμό από το τραπεζικό σύστημα». 

Σε αυτό το πλαίσιο, αν η κυβέρνηση δεν βρει διέξοδο διαφυγής, «θα υποχρεωθεί σύντομα να ζητήσει δανεισμό όχι πλέον για να πληρώσει τόκους και χρεολύσια, αλλά για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Και τότε θα είναι ασφυκτική η πολιτική πίεση πάνω της για να υπογράψει το μνημόνιο 3, που ολοφάνερα πλέον ζητούν οι δανειστές, ως ‘ελάχιστη’ προϋπόθεση για να χαλαρώσουν τη θηλιά». Για το λόγο αυτό, έξοδος από αυτή την παγίδα θα αποτελέσει «η στάση πληρωμών προς τους διεθνείς και ντόπιους τοκογλύφους. Η συγκέντρωση όλων των διαθέσιμων πόρων και δυνάμεων προς κάλυψη των κοινωνικών αναγκών. Πρό­κει­ται για μια μείζονα επιλογή ρήξης. Ρήξης με διεθνείς δυνάμεις και ‘θεσμούς’, όπως η ΕΕ, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ. Όμως και ρήξης με εσωτερικές δυνάμεις: τις καθεστωτικές δυνάμεις εδώ, που συναίνεσαν στις μνημονιακές πολιτικές, που τις εφάρμοσαν με ζήλο και πλούτισαν από αυτές». Μια ρήξη ευρείας κλίμακας, για την οποία, όπως επισημαίνεται, πρέπει να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία σε επίπεδο κυβέρνησης, κόμματος και κοινωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως για την έκδοση της εφημερίδας «Εργατική Αριστερά» ηγετικό ρολο έχει ο τέως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και νυν μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, Αντώνης Νταβανέλος, ως επικεφαλής της Διεθνιστικής Εργατικής Αριστεράς.


Το πλήρες πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εργατικής Αριστεράς» έχει ως εξής: «Η στάση των δανειστών -αξιοποιώντας την «παράδοση» της καταστροφικής συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, αλλά και τα μεγάλα λάθη της συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη– οδηγεί την κυβέρνηση «με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» σε μια θανάσιμη παγίδα: Να οφείλει να πληρώνει «στο ακέραιο και εγκαίρως» κολοσσιαίες διαδοχικές δόσεις τοκοχρεολυσίων κρατικού χρέους, αλλά και τις υποχρεώσεις του Δημοσίου προς την κοινωνία, αποκλειστικά με «εσωτερικούς» πόρους και μάλιστα με δρακόντειους περιορισμούς στον εσωτερικό δανεισμό από το τραπεζικό σύστημα. Το τραπεζικό σύστημα που «ανακεφαλαιοποιήθηκε» με δεκάδες δισ. ευρώ που χρεώθηκαν στο δημόσιο χρέος, συμβάλλοντας έτσι τα μέγιστα στο στήσιμο της στραγγαλιστικής μηχανής που σήμερα μας απειλεί.

Η πρόσφατη ΠΝΠ, που συγκέντρωσε τους τελευταίους διαθέσιμους πόρους του ευρύτερου δημόσιου τομέα στον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος (που ακόμα διοικεί ο... Γ. Στουρνάρας), αποδεικνύει ότι ο χρόνος μέχρι να κλείσει αυτή η παγίδα είναι ελάχιστος. 

Αν η κυβέρνηση δεν βρει διέξοδο διαφυγής, θα υποχρεωθεί σύντομα να ζητήσει δανεισμό όχι πλέον για να πληρώσει τόκους και χρεολύσια, αλλά για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Και τότε θα είναι ασφυκτική η πολιτική πίεση πάνω της για να υπογράψει το μνημό­νιο 3, που ολοφάνερα πλέον ζητούν οι δανειστές, ως «ελάχιστη» προϋπόθεση για να χαλαρώσουν τη θηλιά. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική για την κυβέρνηση (ανοίγοντας τα σενάρια για «μετεξέλιξη» στην κατεύθυνση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας), καταστροφική για το εγχείρημα του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, καταστροφική για τις ελπίδες των εργατικών λαϊκών δυνάμεων που άνθισαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Η διαφυγή από αυτή την παγίδα είναι η στάση πληρωμών προς τους διεθνείς και ντόπιους τοκογλύφους. Η συγκέντρωση όλων των διαθέσιμων πόρων και δυνάμεων προς κάλυψη των κοινωνικών αναγκών. Πρόκειται για μια μείζονα επιλογή ρήξης. Ρήξης με διεθνείς δυνάμεις και «θεσμούς», όπως η ΕΕ, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ. Όμως και ρήξης με εσωτερικές δυνάμεις: τις καθεστωτικές δυνάμεις εδώ, που συναίνεσαν στις μνημονιακές πολιτικές, που τις εφάρμοσαν με ζήλο και πλούτισαν από αυτές. 

Και ρήξεις τέτοιας κλίμακας δεν είναι δυνατόν να αποφασιστούν την τελευταία στιγμή. Είναι αναγκαία η προετοιμασία γι’ αυτές. Προετοιμασία στην κυβέρνηση, με την ανάπτυξη των προγραμματικών εναλλακτικών λύσεων και των μέσων που θα τις υποστηρίξουν. 

Προετοιμασία στο κόμμα, με την εγκατάλειψη της παθητικότητας, με την άρνηση του ρόλου τού εκ των υστέρων «νομιμοποιητικού» παράγοντα. Προετοιμασία στις συμμαχίες, με το άνοιγμα της συζήτησης προς την όλη Αριστερά, που θα πρέπει και αυτή να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Προετοιμασία μέσα στην εργατική τάξη και στο λαό, που ως απαράβατη προϋπόθεση έχει το να γίνει γνωστή όλη η αλήθεια. 

Όλα αυτά (πρέπει να) συγκλίνουν προς την επείγουσα συγκρότηση μιας πλατιάς κοινωνικοπολιτικής δύναμης, που θα έχει να αναμετρηθεί με μεγάλους αντιπάλους και σοβαρά ζητήματα. Χωρίς αυτές τις επιλογές και αυτές τις προϋποθέσεις, ανεξάρτητα από τις προθέσεις στελεχών που μπορεί να παραμένουν και οι αγνότερες, ο κίνδυνος να παρουσιαστεί η υποταγή ως μονόδρομος γίνεται καθημερινά μεγαλύτερος...». 


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "«Στάση πληρωμών στους τοκογλύφους» προτείνει συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ"

Βαλαβάνη: Δεν ξέρω να φτιάχνω φορολογική δήλωση

"Μαθαίνω φορολογικό δίκαιο με το δύσκολο τρόπο" δήλωσε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών αρμόδια για φορολογικά θέματα, εξηγώντας πως το αντικείμενο των σπουδών της είναι η μακροοικονομία.

"Δεν έχω καμία σχέση. Ούτε τη φορολογική μου δήλωση δε έφτιαχνα η ίδια και τα μαθαίνω τώρα όλα με το πιο δύσκολο τρόπο δηλαδή με βάση τη φορολογική πρακτική και τη φορολογική νομοθέτηση" εξήγησε η Νάντια Βαλαβάνη.

Δείτε το βίντεο


Διαβάστε Περισσότερα » "Βαλαβάνη: Δεν ξέρω να φτιάχνω φορολογική δήλωση"

Πρόταση-σοκ στο ΔΝΤ: Αφαίρεση εθνικής κυριαρχίας σε όσους δεν πληρώνουν

Πρόταση για αφαίρεση της εθνικής κυριαρχίας μιας χώρας που αθετεί τις πληρωμές της στους δανειστές περιέχει το έγγραφο που απευθύνει στο ΔΝΤ ο James M. Boughton, που διετέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ από το 1981 έως το 2012, με το οποίο γίνεται ανάλυση για το ποιος αναλαμβάνει στην περίπτωση που ένα κράτος δεν μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του. Το έγγραφο συντάχθηκε τον Απρίλιο του 2015. 
Η διαχείριση της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2010 στην Ελλάδα αποκάλυψε ένα σημαντικό κενό στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα αναφέρει ο James M. Boughton διαπιστώνοντας ότι κανένα ίδρυμα δε μπορεί να είναι πλέον αδιαμφισβήτητα επικεφαλής σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Κατά συνέπεια, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο κυριαρχίας στενών συμφερόντων επί του παγκόσμιου κοινού συμφέροντος διαπιστώνει στην εισηγητική του έκθεση ο συντάκτης του εγγράφου James M. Boughton.
Μια αναδρομή στην μεταπολεμική ιστορία αποδεικνύει ότι το πρόβλημα αυτό ενισχύεται προοδευτικά από τη δεκαετία του '70 και έγινε πολύ μεγαλύτερο στα μέσα της δεκαετίας του '90.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα πρέπει να αναπτύξει μια αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση των ευκαιριών οι πιστώτριες χώρες να παρεμβαίνουν στις αποφάσεις σχετικά με το πώς θα πρέπει να επιλυθούν οι κρίσεις αναφέρει στη συνέχεια ο James M. Boughton. 


 enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόταση-σοκ στο ΔΝΤ: Αφαίρεση εθνικής κυριαρχίας σε όσους δεν πληρώνουν"

Για επιστροφή στην ύφεση προειδοποιεί το Γραφείο Προϋπολογισμού

Για επιστροφή σε υφεσιακή τροχιά προειδοποιεί το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στην τριμηνιαία έκθεση του Ιανουάριος-Μάρτιος 2015 η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα στον ιστότοπο της Βουλής των Ελλήνων.

Όπως ειδικότερα επισημαίνει το Γραφείο, το πρώτο τρίμηνο του 2015 άρχισε με πολλές αβεβαιότητες ως προς τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο εκλογικός κύκλος και η παρατεταμένη αδυναμία συμφωνίας κυβέρνησης και θεσμών, η εκκρεμότητα γύρω από τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως είναι οι αμφιταλαντεύσεις σε ζητήματα έννομης τάξης και οι αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σχετικά με το ενδεχόμενο συμφωνίας ή ρήξης, ενέτειναν την αβεβαιότητα, που με τη σειρά της προκάλεσε επενδυτική υστέρηση στην αγορά σε συνδυασμό με αντιφατικά χαρακτηριστικά της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης, είχε ως αποτέλεσμα ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2014 την επιστροφή σε υφεσιακή τροχιά.

Σύμφωνα με το Γραφείο, το τελευταίο τρίμηνο του 2014 καταγράφηκαν αρνητικοί ρυθμοί μεγέθυνσης (-0,4%) σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2014 με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία. Αρνητικός προβλέπεται να είναι και ο ρυθμός μεγέθυνσης το πρώτο τρίμηνο του 2015, αν και τα στοιχεία θα οριστικοποιηθούν αργότερα. Φυσιολογικά, αυτή η εξέλιξη είχε ως συνέπεια ότι η ανεργία παραμένει σταθερή.

Αναφέρεται επίσης ότι από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι σήμερα οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά Euro 26 δισ. (από 160,3 το Δεκέμβριο 2014 σε 134 τον Απρίλιο 2015).2 Η φυγή αντισταθμίζεται πρόσκαιρα από την ΕΚΤ μέσω της επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA - Emergency Liquidity Assistance). Επιπρόσθετα, η δραστική επιδείνωση των συνθηκών στην οικονομία τροφοδοτεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων.3 Το πρώτο τρίμηνο του 2015 ο δείκτης οικονομικού κλίματος ήταν σε έντονα πτωτική τροχιά.4 Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν χρηματοδοτικές δυσκολίες και τεράστιο πρόβλημα με ξένους πελάτες και προμηθευτές.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά Euro 3,47 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2015. Η τρέχουσα κατάσταση δεν απειλεί μόνον όσες επιχειρήσεις βρίσκονται σε οριακό σημείο, αλλά και όσες τα χρόνια της κρίσης άντεξαν, επένδυσαν, συγκράτησαν μισθούς, κατέβαλαν φόρους και απέφυγαν απολύσεις. Απειλεί δηλαδή, την υγιή επιχειρηματικότητα. Αν η αβεβαιότητα που περιβάλλει την πολιτικοοικονομική συγκυρία παραταθεί, η κατάσταση θα επιδεινωθεί δραματικά, αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση είναι δυνατή συμφωνία με τους θεσμούς και πρέπει να γίνουν βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψει η χώρα σε διατηρήσιμη ανάπτυξη.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Για επιστροφή στην ύφεση προειδοποιεί το Γραφείο Προϋπολογισμού"

Βαρουφάκης στην Zeit: Εγώ δίνω τον τόνο στη διαπραγμάτευση

Με τα λόγια «Εγώ δίνω τον τόνο» τιτλοφορείται η νέα συνέντευξη του Γ. Βαρουφάκη στη γνωστή εφημερίδα die Zeit. Πρόκειται για την εκτενέστερη συνέντευξή του μετά το τελευταίο, αρνητικό για τον ίδιο Eurogroup. Ο κ. Βαρουφάκης κλήθηκε να απαντήσει εφ' όλης της ύλης, τόσο για την προσωπική του συμμετοχή στις εξελίξεις όσο και για τη συνολική πορεία της διαπραγμάτευσης.

Στο ερώτημα αν ο ίδιος σήμερα βρίσκεται εκτός διαπραγματεύσεων, απαντησε αρνητικά. «Εγώ ηγούμαι των διαπραγματεύσεων» ανέφερε, ενώ ταυτόχρονα δήλωσε, ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές είναι πιο κοντά από όσο πιστεύουν οι περισσότεροι.

Ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε ότι δεν βλέπει τον εαυτό του ως απομονωμένο. Σε ερώτηση αν αισθάνεται ότι κανείς από το Eurogroup δεν θέλει πλέον να διαπραγματευτεί μαζί του, απάντησε πως κάτι τέτοιο είναι λογικό: «Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση, που αμφισβητεί τη μέχρι τώρα πολιτική λιτότητας. Ότι θα συναντούσαμε μεγάλη αντίσταση στο Eurogroup με αυτό, ήταν βέβαια ξεκάθαρο».

Όσον αφορά στους χαρακτηρισμούς που μεταδόθηκαν από τα ΜΜΕ για το άτομό του αποδιδόμενοι σε μέλη του Eurogroup, o Βαρουφάκης εμφανίζεται δύσπιστος: «Είναι λυπηρό», δήλωσε, «ότι κάποια μέσα αναφέρουν πράγματα που ποτέ δε συνέβησαν. Οι συνάδελφοί μου στο Eurogroup είναι πολύ σοβαροί και πολιτισμένοι άνθρωποι. Δε θα με χαρακτήριζαν ποτέ έτσι. Παρά τις σκληρές διαπραγματεύσεις διατηρούμε μια πολύ συναδελφική επαφή. Είμαστε επαγγελματίες».

Αναγνώρισε ωστόσο ότι είναι πιθανόν οι υπόλοιποι υπουργοί στο Eurogroup να μην βρίσκουν αρεστή την ελληνική θέση στις διαπραγματεύσεις. Πιθανόν μάλιστα να είναι απογοητευμένοι, για το ότι η Ελλάδα είναι μετά από 5 χρόνια χώρα σε κρίση. Ωστόσο αντιδρούν σε αυτό ορθολογικά, ήρεμα και με κατανόηση. «Εμείς οι Έλληνες είμαστε ακόμα πιο απογοητευμένοι για το γεγονός ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει για τη χώρα μας», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

Για τον πρόσφατο σχηματισμό της ομάδας διαπραγμάτευσης ο υπ. Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι συνεργαζόταν με πολλά από τα μέλη της μέχρι τώρα και μάλιστα επί μονίμου βάσεως. Τώρα, αυτοί εντάχθηκαν κι επίσημα σε μια ομάδα, η οποία απέκτησε απλώς ένα όνομα. Ο κ. Βαρουφάκης, όπως είπε, προεδρεύει αυτής της ομάδας, η οποία λειτουργεί υπό την αρμοδιότητά του. Κι όπως άλλωστε πρόσθεσε: «Εγώ λαμβάνω τις αποφάσεις».

«Ο πρωθυπουργός δήλωσε στην ελληνική τηλεόραση ότι είμαι σημαντικό μέλος της κυβέρνησης κι ότι παίζω και για αυτόν προσωπικά ένα σημαντικό ρόλο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το σημείο, ο δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Βαρουφάκη αν ηγείται ακόμα των διαπραγματεύσεων από την ελληνική πλευρά. «Ναι, εγώ δίνω τον τόνο», απάντησε ο Έλληνας υπουργός. «Είμαι ακόμα υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με το Eurogroup. Και σε αυτές τις διαπραγματεύσεις υποστηρίζομαι από πολλά μέλη της κυβέρνησης – μεταξύ άλλων από τον καλό μου φίλο, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Το ότι πολλά ΜΜΕ το παρουσιάζουν σαν να με αντικαθιστά στις διαπραγματεύσεις είναι μία ακόμα απόδειξη πόσο χαμηλά έχουν πέσει εν τω μεταξύ τα δημοσιογραφικά standard».

Στις φήμες που τον φέρουν να πηγαίνει απροετοίμαστος στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανείς, ο οποίος τους προηγούμενους τρεις μήνες δούλεψε σκληρότερα για να φτάσουμε σε συμφωνία με τους εταίρους μας. Το πρόβλημα είναι μόνο: Οι θεσμοί δε συζητούν πραγματικά τις προτάσεις μας για μεταρρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα δεν προσφέρουν εναλλακτικές.»

Στην ερώτηση αν αυτό είναι θέμα εμπιστοσύνης, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι αυτό είναι καθήκον της ελληνικής πλευράς: «Πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας ότι η πρόθεσή μας για μεταρρύθμιση της Ελλάδας είναι κάτι που εννοούμε στα σοβαρά κι ότι με εμάς δε θα υπάρξουν άλλα πρωτογενή ελλείμματα. Δεν διαπραγματευόμαστε για να γυρίσουμε στις παλιές κακές εποχές. Αυτό όμως συνεπάγεται και από την πλευρά των θεσμών ότι θα επανεξετάσουν την μέχρι τώρα στρατηγική τους. Θα πρέπει να επανεκτιμήσουν τη λογική των προγραμμάτων διάσωσης. Υπήρξαν καταστροφικά για την Ελλάδα».

Θα είναι πράγματι δύσκολο, πρόσθεσε, 18 χώρες να πειστούν ότι η μέχρι τώρα πολιτική τους ήταν λάθος. Το Εurogroup είναι ένα πολύπλοκο όργανο, όπου είναι δύσκολο να παραδεχτεί κανείς τα λάθη του. Η Ελλάδα έκανε τις προηγούμενες δεκαετίες μία σειρά λαθών και έχει μάθει από αυτά. Τώρα όμως είναι ώρα να παραδεχτεί και η άλλη πλευρά τα λάθη της, πρόσθεσε

Σε ερώτηση, αν μια τέτοια συζήτηση για το παρελθόν έχει τώρα σημασία, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. τα μέτρα που συζητούν οι θεσμοί δεν είναι όσα έχει προτείνει η κυβέρνηση – και αποτελούν σημεία που όλοι θα μπορούσαν γρήγορα να συμφωνήσουν –, αλλά ένα προς ένα τα μέτρα του παλαιού μνημονίου. Αυτό εξέπληξε τους Έλληνες, διότι οι θεσμοί έκαναν σαν να μην υπάρχει η νέα συμφωνία του Φλεβάρη. Ωστόσο, η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συζητήσει το μνημόνιο, καθώς αποτελεί συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης, την οποία η νέα εκλέχθηκε για να αμφισβητήσει.

Πάντως, ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πεπεισμένος, ότι θα υπάρξει συμφωνία. «δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να πω, τι μορφή θα έχει ο συμβιβασμός. Υπάρχει ήδη μια μακρά λίστα μεταρρυθμίσεων για τις οποίες όλοι οι μετέχοντες, δηλαδή οι θεσμοί, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας κι εμείς, πιστεύουν ότι είναι ουσιώδεις.

Η βάση λοιπόν υπάρχει ήδη. Μόνο που η μέθοδος με την οποία οι θεσμοί θέλουν να εφαρμόσουν αυτή τη λίστα, δεν βοηθάει ιδιαίτερα. Απαιτούν, η λίστα αυτή να συμπεριληφθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα. Κι εμείς στο τέλος θα έχουμε μόνο μια μικρή ευελιξία. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα: Οι θεσμοί μας επιτρέπουν, να μη μειώσουμε τις συντάξεις: αλλά σε αντιστάθμισμα απαιτούν, να αυξήσουμε τον ΦΠΑ σε κάποια νησιά διακοπών. Έτσι δεν μπορεί όμως να λειτουργήσει το πράγμα».

Kάπως όμως θα πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα τα χρέη της, αντέτεινε ο συνομιλητής του υπ. Οικονομικών. Και ο κ. Βαρουφάκης απάντησε «Ακριβώς! Αλλά γι' αυτό χρειαζόμαστε ανάπτυξη. Οι απαιτήσεις της Τρόικα βασίζονται σε μία απλή ανάλυση: το 2020 τα χρέη της Ελλάδας θα πρέπει να είναι 120% του ΑΕΠ της. Κι από εκεί μετράνε ανάποδα για το πόσο υψηλό θα πρέπει να είναι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2019, το 2018, 2017. Έτσι φτάνουν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει το 2016 να έχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 4,5%. Aυτό όμως συνεπάγεται παραμονή μας στην παγίδα της λιτότητας. Και η ανάπτυξη, την οποία η Ελλάδα τόσο επειγόντως χρειάζεται, θα σβήσει παντελώς».

Αυτό που θα πρέπει όμως πρώτα από όλα να κοιτάξουμε, σύμφωνα με τον υπ. Οικονομίας, είναι ποιες επενδύσεις και τι ανάπτυξη πρέπει να προσδοκούμε, καθώς και το τι είδους πρωτογενή πλεονάσματα είναι βραχυπρόθεσμα εφικτά. «Αν αυτό στο τέλος σημαίνει, ότι τα χρέη της Ελλάδας το 2020 θα είναι υψηλότερα από το 120% του ΑΕΠ, θα πρέπει να το αποδεχτούμε».

Όσον αφορά στην επίτευξη συμφωνίας μέσα κατά το επόμενο Eurogroup στις 11 Μαΐου ο υπ. Οικονομικών είπε: «Δεν είμαι προφήτης, αλλά είναι προς το συμφέρον μας να φτάσουμε σε έναν συμβιβασμό το συντομότερο δυνατόν. Και είμαστε πιο κοντά σε αυτόν το στόχο, από ό,τι πιστεύουν πολλά ΜΜΕ».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης στην Zeit: Εγώ δίνω τον τόνο στη διαπραγμάτευση"

Τα 13 μέτρα για να «ξεκλειδώσει» η δόση

Χωρίς τα καυτά θέματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών και με βασικούς άξονες μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν τη φορολογική απόδοση κλείνει, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το πολυνομοχέδιο που η κυβέρνηση θεωρεί «κλειδί» για την ενδιάμεση συμφωνία με τους πιστωτές.

Το πολυνομοσχέδιο θα συζητηθεί αύριο στο υπουργικό συμβούλιο και το Brussels Group και μεταξύ άλλων αναμένεται να περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

Τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ (με μέτρα όπως η πιλοτική υποχρεωτική χρήση πιστωτικών καρτών σε νησιά με πάνω από 3.000 κατοίκους και για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ).

Την αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης σε Ι.Χ. αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη αναψυχής κ.λπ.

Την είσπραξη του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων και την επέκτασή του στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

Τη δημοπρασία τηλεοπτικών συχνοτήτων.

Την περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Αλλαγές στο ποινολόγιο της εφορίας, ώστε η απόκρυψη μεγάλου εισοδήματος και η μη καταβολή ΦΠΑ να ακυρώνει τα φορολογικά πρόστιμα και να ενεργοποιεί απευθείας ποινικές κυρώσεις.

Την υποχρεωτική πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, φόρων, προστίμων κτλ μέσω τραπεζών ή με κάρτες και όχι με μετρητά.

Την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει ότι δεν θα γίνονται με μετρητά οι πληρωμές άνω των 1.500 ευρώ.

Τη θέσπιση λοταρίας αποδείξεων.

Την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρων.

Τη λειτουργία του περιουσιολογίου και την online πρόσβαση σε καταθέσεις και δάνεια.

Διασταυρώσεις στοιχείων και εντατικοποίηση ελέγχων για τους φορολογούμενους που περιλαμβάνονται στις λίστες φοροδιαφυγής.

Μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα 13 μέτρα για να «ξεκλειδώσει» η δόση"

Λαφαζάνης: Η Ελλάδα μπορεί να αντέξει τη ρήξη

Μήνυμα σκληρής γραμμής και πιθανής ρήξης στην δύσκολη, όσο και οριακή, τελική φάση της διαπραγμάτευσης στέλνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να αντέξει ακόμη και το Grexit. Με άρθρο του στο περιοδικό Crash ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι είναι ευκταίο να προκύψει «έντιμος συμβιβασμός» - αν και αμφισβητεί τον όρο -, προσθέτει όμως ότι οι «λεγόμενοι εταίροι» δεν ζητάνε συμφωνία αλλά «υποταγή και παράδοση».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνυπογράψει ποτέ νέα μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων» γράφει και προσθέτει: «Η Ελλάδα διαθέτει πολλούς εναλλακτικούς δρόμους και μπορεί να έχει προοπτική χωρίς τη χρηματοδότηση από ΕΕ και ΔΝΤ και χωρίς τη ρευστότητα που δίνει με το σταγονόμετρο η ΕΚΤ προς τις τράπεζες».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστηρίζει ότι είναι «εκτός τόπου και χρόνου να σκέφτονται κάποιοι ότι οι οικονομικές επιπτώσεις ενός ελληνικού χρεοστασίου ή ακόμα περισσότερο ενός Grexit, θα είναι πολιτικά και οικονομικά αμελητέες για το μέλλον της ΕΕ.

Η Ελλάδα θα μπορέσει να αντέξει και σιγά-σιγά να ανορθωθεί, από μία ρήξη με την ΕΕ που θα επιβάλουν οι κυρίαρχοι κύκλοι της. Η ΕΕ, όμως, είναι πιθανόν, όσο κι αν αυτό μοιάζει παράδοξο, να υποστεί βαρύτατο ή και θανάσιμο τραύμα σε μια τέτοια περίπτωση».

Ολόκληρο το άρθρο του Παναγιώτη Λαφαζάνη:

Η Ελλάδα, διαχρονικά, σε όλες τις δύσκολες ώρες που πέρασε βρήκε τη δύναμη να σταθεί όρθια και να αντεπεξέλθει στις θύελλες.

Η σημερινή κρίσιμη ιστορική καμπή που διανύει ο λαός μας δεν είναι χωρίς προηγούμενο.

Έχουμε περάσει στην ιστορία μας εξίσου κακές, ίσως και πολύ χειρότερες περιόδους. Περιόδους κατά τις οποίες μάλιστα, η απομόνωση της χώρας έμοιαζε καταθλιπτική και ανυπέρβλητη.
Τα βγάλαμε, όμως, πέρα.

Και τα βγάλαμε πέρα, χάρη κυρίως στην αυτοθυσία, το απαράμιλλο φρόνημα, το αγωνιστικό πνεύμα και την αποφασιστικότητα ενός λαού, ο οποίος έβαζε πάνω από όλα την επιβίωση, την αξιοπρέπειά του και τη δικαιοσύνη.

Αυτή είναι η μεγάλη ιστορική πρόκληση, την οποία αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Σήμερα η διάσωση της χώρας μας συνδέεται στενά με την απόρριψη της υποταγής, με τη θέλησή μας να αντέξουμε σε δυσκολίες και με την απόφασή μας να συνδέσουμε τα μεγάλα «όχι» με την αταλάντευτη προσπάθεια για μια νέα προοδευτική πορεία ανασυγκρότησης, ανόρθωσης και προοπτικά αναγέννησης του τόπου μας.

Μακάρι να προκύψει μια συμφωνία που θα αντιπροσωπεύει έναν «έντιμο συμβιβασμό», αν και ο όρος αυτός είναι αδόκιμος, ρευστός και χωράει τα πάντα και τίποτα.

Ωστόσο, οι λεγόμενοι εταίροι και το ΔΝΤ δεν ζητάνε από την κυβέρνησή μας μια συμφωνία που θα σέβεται στοιχειωδώς την επιβίωση του ελληνικού λαού και την πρόσφατη ριζοσπαστική λαϊκή ετυμηγορία.

Τα πιο σκληρά και αδίστακτα κατεστημένα κέντρα σε Βερολίνο, Βρυξέλλες και ΔΝΤ αυτό που θέλουν από τη χώρα μας είναι «γη και ύδωρ».

Ζητάνε υποταγή και παράδοση. Ζητάνε νέα μέτρα μείωσης συντάξεων και μισθών, ξεπούλημα της χώρας, νέους φόρους και νέες απορρυθμίσεις.

Η κυβέρνησή μας δεν πρόκειται να υποταχθεί ούτε να παραδοθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνυπογράψει ποτέ νέα μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί συμφωνία που θα είναι ασύμβατη με τις ριζοσπαστικές του δεσμεύσεις.

Αν Βερολίνο, Βρυξέλλες και ΔΝΤ πιστεύουν ότι είτε θα σύρουν τη χώρα και την κυβέρνησή μας στην υποταγή, είτε θα μας σπρώξουν στην κατάρρευση κάνουν διπλό λάθος.

Δεν θα συμβεί ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Αν «εταίροι» και ΔΝΤ πιστεύουν ότι θα μας εκβιάσουν με όπλο την άρνηση χρηματοδότησης και ότι θα τρομοκρατούν εσαεί τον ελληνικό λαό με τον «μπαμπούλα» της πτώχευσης και του εθνικού νομίσματος πλανώνται πλάνη οικτρά.

Η Ελλάδα διαθέτει πολλούς εναλλακτικούς δρόμους και μπορεί να έχει προοπτική χωρίς τη χρηματοδότηση από ΕΕ και ΔΝΤ και χωρίς τη ρευστότητα που δίνει με το σταγονόμετρο η ΕΚΤ προς τις τράπεζες.

Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει το μαρτύριο της σταγόνας που μας υποβάλλουν ΕΕ και ΔΝΤ και το οποίο πνίγει την οικονομία και οδηγεί στην ασφυξία τα νοικοκυριά.

Αν η Ελλάδα μπορεί και έχει εναλλακτικές λύσεις, δεν ισχύει κάτι ανάλογο για την ΕΕ αλλά και το ΔΝΤ με τις ληστρικές πολιτικές τους.

Τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει μια ΕΕ, η οποία παραπαίει, από μια εναλλακτική προοδευτική Ελλάδα θα είναι πελώρια και μπορεί να αποδειχθούν μη αντιμετωπίσιμα και ανυπέρβλητα.
Οι κάλτσες ξηλώνονται ακόμα και από έναν πόντο.

Η Ελλάδα και μαζί της η Κύπρος, συνιστούν τη Νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης, στο σύνορο τριών ηπείρων.

Το πολιτικό και γεωστρατηγικό βάρος της χώρας μας είναι κρίσιμο, αν όχι κεφαλαιώδες.

Η οικονομική μας διάσταση, επίσης, καθόλου αμελητέα σε ποιοτικές δυνατότητες.

Είναι δύσκολο να νοηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, έστω και κατ' επίφαση, χωρίς την Ελλάδα. Το γεωπολιτικό κενό θα είναι τραγικό.

Όπως είναι εκτός τόπου και χρόνου να σκέφτονται κάποιοι ότι οι οικονομικές επιπτώσεις ενός ελληνικού χρεοστασίου ή ακόμα περισσότερο ενός Grexit, θα είναι πολιτικά και οικονομικά αμελητέες για το μέλλον της ΕΕ.

Η Ελλάδα θα μπορέσει να αντέξει και σιγά-σιγά να ανορθωθεί, από μία ρήξη με την ΕΕ που θα επιβάλουν οι κυρίαρχοι κύκλοι της. Η ΕΕ, όμως, είναι πιθανόν, όσο κι αν αυτό μοιάζει παράδοξο, να υποστεί βαρύτατο ή και θανάσιμο τραύμα σε μια τέτοια περίπτωση.

Η Ευρώπη έχει κάθε συμφέρον να στηρίξει πραγματικά την Ελλάδα και όχι να μείνει προσκολλημένη σε άτεγκτες θρησκευτικού τύπου νεοφιλελεύθερες ορθοδοξίες και νεοαποικιακούς ηγεμονισμούς.

Άλλωστε, η σκληρή νεοφιλελεύθερη πορεία που τυφλά ακολουθούν η ευρωζώνη και η ΕΕ έχει προκαλέσει μια βαθιά οικονομική παράλυση και παρακμή στον ευρωενωσιακό χώρο.

Από την άλλη, η επικυριαρχία της Γερμανίας στην Ένωση έχει προσδώσει στην τελευταία την όψη μιας άτεγκτης Γερμανική Ευρώπης, η οποία βλέπει δίπλα στη γερμανική νομισματική και οικονομική επικυριαρχία, να κατισχύει η αμερικάνικη πολιτικοστρατιωτική ομπρέλα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Ελλάδα οφείλει, έτσι κι αλλιώς, να παίξει πρωτοποριακό ρόλο με την πορεία της και τη συμβολή της για μια προοδευτική ανατροπή στην Ευρώπη.

Η νεοφιλελεύθερη μονεταριστική γερμανική Ευρώπη και μια ευρωζώνη με δογματική αρχιτεκτονική, κατασκευασμένη για το «λόμπι» του Βορρά, δεν έχουν κανένα μέλλον.

Αυτή η Ευρώπη θα πνίγεται στην οικονομική στασιμότητα, τις μεγεθυνόμενες αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις, ενώ θα πολλαπλασιάζει τους κοινωνικούς διαχωρισμούς και τη φτώχεια.

Η προοδευτική ανατροπή στην Ελλάδα μπορεί να είναι το πρώτο βήμα και μιας μεγάλης ανατροπής στην Ευρώπη. Ανατροπή στη χώρα μας δεν σημαίνει μόνο μια νέα προοδευτική πορεία με σοσιαλιστικούς ορίζοντες αλλά και απαλλαγή της πατρίδας μας από τα δεσμά της υποτέλειας και της εξάρτησης, με την εφαρμογή μιας νέας γνήσιας ανεξάρτητης και πολυδιάστατης εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής.

Σε αυτήν τη λογική εντάσσεται και η θέση της κυβέρνησής μας να ενθαρρύνει την κατασκευή ενός αγωγού στο ελληνικό έδαφος, που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα φτάνει στα σύνορα με τη FYROM και ο οποίος θα μεταφέρει ρώσικο φυσικό αέριο με υποθαλάσσιο αγωγό μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ένα τέτοιο μεγάλο κατασκευαστικό έργο, εφ’ όσον υλοποιείτο, θα είχε εξαιρετικά σημαντικά ενεργειακά και δημοσιονομικά οφέλη για τη χώρα, ενώ θα άνοιγε ένα ποιοτικά νέο κεφάλαιο στην ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων, που θα μπορούσε να προσδώσει άλλη μορφή στην περιοχή μας και την Ευρώπη.

Η Ελλάδα με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο με τον ΤΑΡ με αζέρικο αέριο όσο και με το νέο αγωγό με ρώσικο αέριο αλλά και με σειρά άλλων προσπαθειών και πρωτοβουλιών, θέλει να καταστεί πλουραλιστικός ενεργειακός κόμβος συνεργασίας, ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και την Ευρώπη.

Για μια Ευρώπη χωρίς νέα ψυχροπολεμικά τείχη, χωρίς λογικές απομόνωσης χωρών, χωρίς ηγεμονικές επικυριαρχίες, χωρίς νεοαποικιακές συμπεριφορές, στην οποία θα κυριαρχούν νέες αξίες ισότιμης συνεργασίας και συνανάπτυξης των λαών και χωρών μεταξύ τους και με τις γειτονικές περιοχές.

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ανοίξει πολυδιάστατους ορίζοντες οικονομικών και πολιτικών σχέσεων που θα διαμορφώνουν νέα ερείσματα όχι μόνο στη Ρωσία αλλά και στην Κίνα, τη Βραζιλία, τη Λατινική Αμερική, την Ινδία, τον Αραβικό κόσμο, τη ζώνη της Αφρικής και ασφαλώς στο χώρο της Μεσογειακής λεκάνης.

Η Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα πάψει να είναι αμερικανοατλαντικό οικόπεδο, γερμανικό φέουδο ή δορυφόρος του αμερικανο-ισραηλινού Μεσανατολικού άξονα και δεν θα είναι χώρα που θα προσφέρεται για πώληση, ιδιωτικοποιώντας τους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας της, τις στρατηγικές επιχειρήσεις της, τις στρατηγικές υποδομές και τα στρατηγικά της δίκτυα.

Στο πλαίσιο της νέας εξωτερικής και οικονομικής της πολιτικής η Ελλάδα απορρίπτει τη διχοτομική και υποτελή συνεκμετάλλευση του Αιγαίου είτε με τις ΗΠΑ είτε με την Τουρκία είτε και με τους δύο από κοινού, ενώ επιδιώκει την αξιοποίηση του ορυκτού της πλούτου και ενδεχόμενων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων με βάση το διεθνές δίκαιο και το εθνικό της συμφέρον.

Ακριβώς με βάση το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα το δίκαιο της θάλασσας, θέλουμε να διευθετηθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο, έτσι ώστε το τελευταίο να καταστεί θάλασσα ειρήνης, γέφυρα φιλίας και συνεργασίας για το καλό των χωρών και των λαών που βρέχονται από αυτήν την πανέμορφη θάλασσα.

Η Ελλάδα τούτη τη δύσκολη ώρα, μια από τις δυσκολότερες στην ιστορία της, αντιμετωπίζει μια ιστορική πρόκληση: να μετατρέψει την κρίση και την τραγωδία σε ευκαιρία και δυνατότητα.
Μπορούμε να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα αν απομονώσουμε την «πέμπτη φάλαγγα» που ήταν πάντα η κατάρα αυτού του τόπου.

Την «πέμπτη φάλαγγα» των ξένων κατεστημένων κέντρων, των ολιγαρχών, των κυρίαρχων μίντια και της εγχώριας πολιτικής υπαλληλίας τους.

Μπορούμε να πετύχουμε, αν επιδείξουμε ως λαός ενότητα, αγωνιστικό πνεύμα και πείσμα, θέληση για μεγάλες κινητοποιήσεις, αντοχή και δύναμη σε προσωρινές αντιξοότητες, σκεπτόμενοι το προοδευτικό ανορθωτικό μέλλον που πρέπει να οικοδομήσουμε για τις γενιές που έρχονται.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαφαζάνης: Η Ελλάδα μπορεί να αντέξει τη ρήξη"

Βενιζέλος: «Κουκουλοφόρος εξωτερικού» ο Τσίπρας

Σφοδρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «κουκουλοφόρο του Εξωτερικού».

Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Τσίπρα περί «τρόικας εσωτερικού» αλλά και με αφορμή και τον «ανασχηματισμό» της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο πρωθυπουργός, «μας δουλεύει εν ψυχρώ».

«Δεν έχει κάνει ποτέ κανείς καμία σοβαρή διαπραγμάτευση. Δεν γίνεται διαπραγμάτευση. Έχουμε σπαταλήσει τον χρόνο, συνεχώς αλλάζουμε τους διαπραγματευτές. Είναι δυνατόν να έχουμε συνεχώς εναλλαγή Θεοχαράκη-Χουλιαράκη στο Euro Working Group όπου γίνεται η καθοριστική συζήτηση;», διερωτήθηκε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «δεν υπάρχει ενότητα λόγου, δεν υπάρχει ενιαία ομάδα, δεν υπάρχει διαφάνεια».

«Αλλη διαπραγμάτευση κάνεις ο κ. Παππάς στο γκρουπ της Φρανκφούρτης, άλλη ο κ. Χουλιαράκης στο Brussels Group, άλλη ο κ. Θεοχαράκης στο Euro Working Group, άλλη ο κ. Δραγασάκης ως αντιπρόεδρος, άλλη ο κ. Βαρουφάκης ως υπουργός, άλλη ο κ. Τσακαλώτος ως αναπληρωτής υπουργός. Κοροϊδευόμαστε και τρώμε τον χρόνο», είπε.

Όσον αφορά στη στάση που κράτησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της επιλογής προσώπου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι αν υπήρχε ορίζοντα και είχαμε πολιτική ισχύ και όχι διαρκή υπονόμευση του κ. Τσίπρα, «που έλεγε στον Σόιμπλε και στην Μέρκελ “μην τους δίνετε σημασία, πέφτουν αυτοί”, τους "ρίχνω" σε λίγες ημέρες, θα είχαμε κλείσει την συμφωνία».

«Εμάς ο κ. Τσίπρας μας θεωρεί ότι είμαστε η τρόικα εσωτερικού. Αυτός που λειτουργούσε ως υπονομευτής του κύρους της κυβέρνησης, της κυβέρνησης της νόμιμης, της συνταγματικής σε όλη τη διαπραγμάτευση πως πρέπει να χαρακτηριστεί;», διερωτήθηκε και υπογράμμισε πως ο κ. Τσίπρας, «πρέπει να χαρακτηριστεί κουκουλοφόρος εξωτερικού».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βενιζέλος: «Κουκουλοφόρος εξωτερικού» ο Τσίπρας"

Κλειστές οι εφορίες της Αττικής την Πέμπτη

Κλειστές θα παραμείνουν αύριο Πέμπτη οι εφορίες της Αττικής λόγω στάσης εργασίας που εξήγγειλε ο Σύλλογος Εργαζομένων στις ΔΟΥ Νομών Αττικής και Κυκλάδων.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

«Ο κλάδος των εφοριακών αγωνίζεται για την μισθολογική αποκατάσταση των νέων εφοριακών.

Οι εφοριακοί πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με μεταπτυχιακούς τίτλους, που ελέγχουν τη λίστα Λαγκάρντ, τις λίστες των εμβασμάτων, τις off shore εταιρίες, τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας κλπ, αμείβονται με 850 ευρώ το μήνα. Με αυτά τα χρήματα καλούνται να καλύψουν τα έξοδα της καθημερινής τους επιμόρφωσης, τα έξοδα μετακίνησης τους για υπηρεσιακούς λόγους και με ότι τους περισσέψει να διασφαλίσουν την επιβίωση τη δική τους και των οικογενειών τους.
Είναι προφανές ότι με αυτές τις εξευτελιστικές αμοιβές, ο «πόλεμος» κατά της φοροδιαφυγής είναι εκ των προτέρων καταδικασμένος να χαθεί.

Η Κυβέρνηση ας αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στον ευσυνείδητο Έλληνα φορολογούμενο πολίτη και ας υλοποιήσει επιτέλους τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Την Πέμπτη 30/4/2015 κλιμακώνουμε τον αγώνα μας πραγματοποιώντας 4ωρη Παναττική στάση εργασίας (11.30-15.30) και αποκλεισμό του κτιρίου του Υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης στις 12.00».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστές οι εφορίες της Αττικής την Πέμπτη"

Τσακαλώτος: Πρέπει να υπάρχουν κόκκινες γραμμές

"Εγώ νομίζω ότι πρέπει να υπάρχουν κόκκινες γραμμές, πεδία συμβιβασμού, αλλά τα πεδία συμβιβασμού να εντάσσονται σε πολιτικό σχέδιο. Αν έχεις πολιτικό σχέδιο και αυτό δίνει διεξόδους, τότε μπορείς να δεχθείς κάποιους συμβιβασμούς. Αντιθέτως, αν στο μόνο που οδηγεί ένας συμβιβασμός είναι στον επόμενο, τότε δεν έχεις λόγο να το κάνεις", δήλωσε στο ραδιοσταθμό "στο Κόκκινο" ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση. Πρόσθεσε, ότι, "δεν έχουμε λόγο να κάνουμε κάτι στην ενδιάμεση συμφωνία που θα μας φέρει πολύ αδύναμους στην μεγάλη διαπραγμάτευση..."

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως δεν είναι όλοι οι δανειστές ίδιοι σημειώνοντας ότι "δεν νομίζω ότι θέλουν όλοι να ρίξουν την κυβέρνηση, ούτε όλοι θέλουν να δουν την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη".

Σχετικά με την επίθεση στον Γιάνη Βαρουφάκη υπογράμμισε ότι "όλη η κυβέρνηση ξέρει ότι η επίθεση στον Βαρουφάκη είναι επίθεση στην κυβέρνηση. Και είναι ενοχλητικός ο Βαρουφάκης γιατί ξέρει τα επιχειρήματά τους καλύτερα απ' ό,τι τα ξέρουν αυτοί. Αυτό τους ενοχλεί. Αντιθέτως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αντιπροσώπους που συμφωνούσαν σε όλα. Δεν νομίζω ότι ήταν και καλός τρόπος διαπραγμάτευσης. Ο τρόπος του Γιάνη και όλης της διαπραγματευτικής ομάδας έχει φέρει ήδη αποτελέσματα."

Πάντως, είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, πως η καθυστέρηση οφείλεται στην επιμονή των δανειστών να συνεχιστεί το μνημόνιο και όχι γιατί η κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο, αν και αναγνώρισε πως "και εμείς είχαμε προβλήματα αφού για παράδειγμα μόνον ένας από όλο το υπουργικό συμβούλιο, μόνον ένας, είχε εμπειρία".

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος: Πρέπει να υπάρχουν κόκκινες γραμμές"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news