facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Κίνδυνος να «ξεμείνουν» από φάρμακα τα νοσοκομεία

Ορατός είναι ο κίνδυνος διακοπής προμηθειών στα νοσοκομεία, εξαιτίας των καθυστερήσεων στις πληρωμές αναφέρουν οι σύλλογοι των προμηθευτών.

"Από τον Δεκέμβριο του 2014 τα νοσοκομεία του ΕΣΥ προχώρησαν σε πλήρη διακοπή των πληρωμών προς τους προμηθευτές, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν συσσωρευθεί οφειλές νοσοκομείων με συνολικά 14 - 16 μήνες καθυστέρηση", ενώ και οι ιδιωτικές κλινικές "έχουν περάσει σε μια ιδιότυπη «στάση πληρωμών»", αναφέρουν, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού και Τραυματολογικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Υλικών Τεχνητού Νεφρού (ΠΑΣΠΥΤΕΝ).

Σημειώνουν, ότι οι παράμετροι μεγέθυνσης του προβλήματος έχουν να κάνουν με το «Κούρεμα» Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου το 2012, το οποίο πρακτικά "έθεσε εκτός αγοράς πολύ μεγάλο αριθμό προμηθευτών και όσοι προμηθευτές παρέμειναν αντιμετωπίζουν τρομερά προβλήματα ρευστότητας", την προπληρωμή του εμπορεύματος που απαιτούν οι Οίκοι του εξωτερικού και την πληρωμή ΦΠΑ ο οποίος είναι ανείσπρακτος.

Οι Σύλλογοι προειδοποιούν ότι «θα αναγκαστούν να διακόψουν την προμήθεια των ειδών, που εμπορεύονται προς τα νοσοκομεία, αν αυτά δεν προχωρήσουν άμεσα σε πληρωμές προς τους προμηθευτές».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Κίνδυνος να «ξεμείνουν» από φάρμακα τα νοσοκομεία"

Ντάισελμπλουμ: Χωρίς σταθερή συμφωνία δεν υπάρχει πρόσβαση στα «γκισέ» της ΕΚΤ

Μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση πως η Αθήνα δεν θα έχει «εύκολη πρόσβαση» στα «γκισέ» της ΕΚΤ εάν δεν υπάρξει «σταθερή συμφωνία με το Eurogroup» έστειλε ο πρόεδρος της ευρω-ομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Η ελληνική κυβέρνηση έπαιξε το στοίχημα πως αν διαπραγματευθεί με εμάς, η ΕΚΤ θα ανοίξει τα γκισέ των ταμείων, θα χαλαρώσει τους κανόνες», όμως «δεν θα υπάρξει εύκολη πρόσβαση στα γκισέ της ΕΚΤ μέχρι να υπάρξει μια σταθερή συμφωνία με το Eurogroup», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο ολλανδικό δίκτυο RTL Nieuws.

Σημείωσε επίσης πως η πρόσφατη αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν θα άρει από μόνη της το αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε εκ νέου την ελπίδα πως θα υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ των εταίρων και της ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας έχει σημειώσει πως επιδιώκει την ολοκλήρωση της ενδιάμεσης συμφωνίας, που θα επιτρέψει την εκταμίευση χρημάτων στήριξης, έως τις 9 Μαΐου.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε επίσης πως η αβεβαιότητα που επικρατεί δεν είναι καλή ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την ευρωζώνη.

Σχετικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τη συμφωνία με τους εταίρους, είπε πως επαφίεται στην Αθήνα αν θα καταφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία.

Τέλος, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε πως θα ήθελε να υπηρετήσει και νέα θητεία στην προεδρία του Eurogroup, στον απόηχο της απόφασης της Ισπανίας να διεκδικήσει την προεδρία του σώματος.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Χωρίς σταθερή συμφωνία δεν υπάρχει πρόσβαση στα «γκισέ» της ΕΚΤ"

Ξεκίνησε η λειτουργία της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στην Αρκαδία

Στη διάθεση έχει από την Δευτέρα η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου, την Κινητή Αστυνομική Μονάδα, η όποια προσφέρει τις υπηρεσίες της στους πολίτες απομακρυσμένων περιοχών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αρκαδίας.

Οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες (Κ.Α.Μ.), που λειτουργούν επίσης στα Ιωάννινα, την Ξάνθη και την Εύβοια εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο «ΑΕΤΟΣ» για την Αστυνόμευση – Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών και Συνόρων, που εκπόνησε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη .

Η Κινητή Αστυνομική Μονάδα της Αρκαδίας στελεχώνεται από τρεις αστυνομικούς, που προέρχονται από την τάξη, την ασφάλεια και την τροχαία, ώστε να μπορούν να επιλαμβάνομαι στο σύνολο των αστυνομικών αρμοδιοτήτων, ενώ επιπλέον διαθέτει τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό για την πρώτη ανταπόκριση σε διάφορα θέματα ή αιτήματα των πολιτών.

Η Κινητή Αστυνομική Μονάδα, έχει ως αποστολή, μεταξύ των άλλων και τα εξής:
την αμεσότερη διεκπεραίωση ζητημάτων καθημερινού χαρακτήρα,
την άμεση παροχή αστυνομικών υπηρεσιών στους πολίτες,
την ανάπτυξη σχέσεων επικοινωνίας και συνεργασίας και την παροχή πληροφοριών, οδηγιών, συμβουλών κ.λπ. στους πολίτες και
τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στο πλαίσιο της ενιαίας και συνολικής πολιτικής αστυνόμευσης, σε εναρμόνιση με τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά Αστυνομικά Πρότυπα.
Επιπλέον, η λειτουργία του θεσμού της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στην Αρκαδία, αποβλέπει να ενσωματωθεί στις τοπικές κοινωνίες των περιοχών δραστηριοποίησής της, αποτελώντας ένα σύγχρονο μοντέλο αστυνομικής διαχείρισης τοπικών θεμάτων και προβλημάτων - μεσαίου επιπέδου - που χρήζουν άμεσης διαχείρισης ή επίλυσης.

Παρουσίαση της έναρξης λειτουργίας

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αρκαδίας, για την παρουσίαση της έναρξης λειτουργίας του θεσμού των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων στην Αρκαδία, μίλησαν διαδοχικά ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου, Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος και ο Διευθυντής Αστυνομίας Αρκαδίας, Ταξίαρχος Δημήτριος Τριγώνης.

Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου, Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος,ανέφερε στην ομιλία του τα εξής:

Στην συνολική προσπάθεια που καταβάλλεται καθημερινά από όλους μας, για τη βελτίωση της αστυνόμευσης γενικότερα, εφαρμόζεται από χθες στην Αρκαδία, το νέο μοντέλο της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας.

Ειδικότερα, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου, ύστερα από τις εντολές και κατευθύνσεις του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έθεσε σε εφαρμογή τον θεσμό της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας, στην Αρκαδία, η οποία συγκροτήθηκε και λειτουργεί στους εξής άξονες:

αναβάθμιση του αστυνομικού έργου και διαμόρφωση μιας νέας αστυνομικής πραγματικότητας, όπου η Αστυνομία μεταβαίνει με δική της πρωτοβουλία στον πολίτη, ικανοποιώντας της ανάγκες και τις προσδοκίες του
επαναπροσδιορισμός της τοπικής αρμοδιότητας των αστυνομικών Υπηρεσιών,
ικανοποίηση του χρόνιου αιτήματος των τοπικών κοινωνιών, σχετικά με την αδυναμία πρόσβασης στις αστυνομικές Υπηρεσίες και αποφυγή της ταλαιπωρίας μετάβασης στις αστυνομικές Υπηρεσίες των ηλικιωμένων, κυρίως ατόμων, καθώς και των άλλων ευπαθών ομάδων.
έμπρακτη αστυνομική παρουσία σε περισσότερες τοπικές κοινωνίες ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές.

Επιπλέον, αποστολή των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, είναι η συμπλήρωση της οργανωμένης αστυνομικής δράσης, ιδίως σε θέματα γενικής αστυνόμευσης, μέσω της διενέργειας περιπολιών και της παροχής εξυπηρέτησης στους πολίτες και ειδικότερα:
στην αμεσότερη διεκπεραίωση ζητημάτων, καθημερινού χαρακτήρα και στην άμεση παροχή αστυνομικών υπηρεσιών στους πολίτες,
στην καταγραφή και διεκπεραίωση ιδιαίτερων προβλημάτων στην περιοχή δραστηριοποίησής τους,
στην ανάπτυξη σχέσεων επικοινωνίας και συνεργασίας και στην παροχή πληροφοριών, οδηγιών, συμβουλών κ.λπ. στους πολίτες,
στον εντοπισμό προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας και των παραγόντων που τα προκαλούν, καθώς και στην αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων ή θεμάτων που τυγχάνουν αστυνομικής διερεύνησης,
στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στο πλαίσιο της ενιαίας και συνολικής πολιτικής αστυνόμευσης, σε εναρμόνιση με τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά Αστυνομικά Πρότυπα.

Τέλος, απώτερος σκοπός της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας, είναι να ενσωματωθεί στις τοπικές κοινωνίες των περιοχών δραστηριοποίησής της, αποτελώντας ένα σύγχρονο μοντέλο αστυνομικής διαχείρισης τοπικών θεμάτων και προβλημάτων - μεσαίου επιπέδου - που χρήζουν άμεσης διαχείρισης ή επίλυσης
Σας ευχαριστώ πολύ.»
Ο Διευθυντής Αστυνομίας Αρκαδίας, Ταξίαρχος Δημήτριος Τριγώνης , ανέφερε στην ομιλία του τα εξής:

Η Κινητή Αστυνομική Μονάδα είναι ειδικά διαμορφωμένο όχημα, με κατάλληλο εξοπλισμό, που στελεχώνεται από μεικτό κλιμάκιο τριών ενστόλων αστυνομικών (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας) και θα ακολουθεί εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιπολίας, σε απομακρυσμένες περιοχές της Αρκαδίας, παρέχοντας επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες.

Έχουν οριστεί 6 δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στην Αρκαδία και συγκεκριμένα:
Α΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: (περιοχή Δήμων Τρίπολης και Μεγαλόπολης): Δόριζα, Αραχαμίτα, Μάναρι, Καλτεζιές, Κουβέλια. Αγριακώνα, Μαρμαριά, Καμάρα, Λεοντάρι, Πετρίνα, Τουρκολέκα, Δυράχιο, Καρύταινα, Εκκλησούλα, Βάγγου, Λυκόχια, Ίσαρη, Βάστα, Χράνοι, Ραψωμάτη.
Β΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: (περιοχή Δήμων Τρίπολης και Βόρειας Κυνουρίας) : Α. Δολιανά, Μεσσοράχη, Καστρί, Ωριά, Περδικόβρυση, Βούρβουρα, Μαυρίκι, Βέρβενα, Κάνδαλος, Βλαχοκερασιά, Κολλίνες.
Γ΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: (περιοχή Δήμου Βόρειας Κυνουρίας): Πλατάνα, Στόλος, Φούντωμα, Άγιος Πέτρος, Καστάνιτσα, Σίταινα, Χάραδρος, Αγ. Ιωάννης, Ορεινή Μελιγού, Αρκαδικό Χωριό.
Δ΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: (περιοχή Δήμου Νότιας Κυνουρίας): Παλαιοχώρι, Πελετά, Πηγάδι, Πλατανάκι, Τσιτάλια, Αγ. Βασίλειος, Βλησιδιά, Μαρί, Κουνουπιά, Κοσμάς.
Ε΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: (περιοχή Δήμου Τρίπολης και Γορτυνίας): Κώμη, Δάρα, Πράσινο, Θεόκτιστο, Παναγίτσα, Ράδου, Αράχωβα, Κοκκορά, Λυσαρέα, Σέρβου.
ΣΤ' ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ: (περιοχές Δήμου Γορτυνίας): Κοντοβάζαινα, Βελημάχι, Καρδαρίτσι, Παραλογγοί, Δήμητρα, Βιδιάκι, Μοναστηράκι, Λιβαδάκι, Λουτρά Ηραίας, Χρυσοχώρι, Πυρρί, Χώρα, Βάχλια, Νεοχώρι.

Ολοκληρώνοντας εκφράζω την βεβαιότητα ότι η Κινητή Αστυνομική Μονάδα θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στις απομακρυσμένες περιοχές της Αρκαδίας, αλλά και στην ανάπτυξη μιας φιλικής και ανθρώπινης προσέγγισης των πολιτών, σε καθημερινή βάση.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

Σημειώνεται ότι, στην παρουσίαση παρευρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας και ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Δημήτριος Παυλής.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκίνησε η λειτουργία της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στην Αρκαδία"

Η πρώτη προσφυγή κατά της ΠΝΠ

Κατατέθηκε στο ΣτΕ η πρώτη προσφυγή κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) με την οποία αποφασίστηκε η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος. Η προσφυγή κατατέθηκε από το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκη και με αυτή ζητείται η άμεση αναστολή αλλά και η ακύρωσή της.

Όπως υποστηρίζεται, τα χρήματα που προορίζονται για την κάλυψη των υποχρεωτικών δαπανών του Ιδρύματος είναι ακατάσχετα ενώ η δέσμευσή τους θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην αναστολή λειτουργίας του Τ.Ε.Ι. Επιπλέον οι προσφεύγοντας αναφέρουν πως η Πράξη είναι αντισυνταγματική, καθώς πλήττει το κατοχυρωμένο από το άρθρο 16 του Συντάγματος αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.

Σημειώνουν δε πως βάση του Συντάγματος οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου εκδίδονται σε έκτακτες περιπτώσεις, εξαιρετικά επείγουσες και απρόβλεπτης ανάγκης και είναι απαραίτητο να αναφέρεται με σαφήνεια η προς αντιμετώπιση επείγουσα ανάγκη έκδοσή τους.

Όμως, στην επίμαχη Πράξη δεν μνημονεύεται καμία εξαιρετική ή απρόβλεπτη περίσταση που οδήγησε στην έκδοσή της.Αντίθετα, «η οικονομική αναγκαιότητα της οποίας γίνεται επίκληση ήταν γνωστή και μόνο ως αιφνίδια δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί», καθώς μάλιστα «η δημοσιονομική κρίση μαστίζει την χώρα ήδη από το έτος 2010».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Η πρώτη προσφυγή κατά της ΠΝΠ"

"Άγνοια" δηλώνει ο Βαρουφάκης για τα σενάρια επιβολής έκτακτης εισφοράς

«Δεν γνωρίζω κάτι για επιβολή έκτακτης εισφοράς», τόνισε μιλώντας με δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας στις πληροφορίες των τελευταίων ωρών ότι υπήρχε τέτοιος σχεδιασμός από το οικονομικό επιτελείο.

Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για έκτακτη εισφορά σε εισοδήματα 30.000 ευρώ και πάνω.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες αυτό θα περιλαμβανόταν στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου να "κλειδώσει" η συμφωνία με τους δανειστές και να γίνει η πρώτη εκταμίευση.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την Καθημερινή, στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται:

1. Έκτακτη εισφορά. Σενάρια που έχουν εξεταστεί είναι η διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης αυξημένης για τα εισοδήματα από ένα επίπεδο και πάνω (π.χ. 30.000 ευρώ) ή έκτακτος φόρος από ένα ύψος κινητής και ακίνητης περιουσίας και άνω.

2. Αύξηση του φόρου πολυτελείας σε αυτοκίνητα, πισίνες και σκάφη (στόχος 20 εκατ. ευρώ).

3. Ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης με περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

4. Δημοπρασία τηλεοπτικών αδειών (με εκτίμηση για έσοδα 350 εκατ. ευρώ).

5. Φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων (με στόχο έσοδα 50 εκατ. ευρώ).

6. Αλλαγές για αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ (λοταρία, ηλεκτρονικές πληρωμές για συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ, ψηφιοποίηση συναλλαγών), με συνολικό στόχο αύξηση εσόδων τουλάχιστον κατά 600 εκατ. ευρώ.

7. Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού για αύξηση εσόδων κατά 250 εκατ. ευρώ.

8. Διατάξεις για το καθεστώς πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, με τα κριτήρια «κουρεμένα» σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης, αλλά υψηλότερα από τις προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » ""Άγνοια" δηλώνει ο Βαρουφάκης για τα σενάρια επιβολής έκτακτης εισφοράς"

Αγανακτισμένος πολίτης τα έσπασε στο ΙΚΑ Παγκρατίου

Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη στο ΙΚΑ Παγκρατίου, όταν ασφαλισμένος προκάλεσε πλήθος ζημιών. Αιτία το γεγονός ότι του ζητήθηκαν κάποια δικαιολογητικά προκειμένου να προχωρήσει η υπόθεσή του. 
 
Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr ο ίδιος ζήτησε αρχικά να δει το διευθυντή του υποκαταστήματος. Όταν του απάντησαν ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί, έγινε έξαλλος και προχώρησε σε εκτεταμένες φθορές στον 4ο όροφο του κτιρίου, διαλύοντας φοριαμούς με αρχεία, ενώ κινδύνευσε και η σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων και των ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων στο ΙΚΑ, γίνεται λόγος για «ένα γεγονός το οποίο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, το ότι οι συναλλασσόμενοι με το ΙΚΑ πολίτες, δεν εξυπηρετούνται όπως θα άρμοζε σε ένα Δημόσιο Οργανισμό Κοινωνικής Ασφάλισης ενός σύγχρονου Ευρωπαϊκού Κράτους».

Οι συνδικαλιστές του Ιδρύματος τονίζουν όμως ότι τα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών έχουν επιδεινωθεί από το γεγονός ότι μέσα στην τελευταία πενταετία παραμένουν να υπηρετούν, ειδικά στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, λιγότεροι από τους μισούς υπαλλήλους. Γίνεται επίσης λόγος για «απροσπέλαστα εμπόδια εν έτη 2015, όπως είναι η γραφειοκρατία, η δαιδαλώδης ασφαλιστική νομοθεσία αλλά και η έλλειψη Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων στα Ασφαλιστικά Ταμεία». Επίσης, οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος καταγγέλλουν τη διοίκηση του ΙΚΑ για «προκλητική αδράνεια όταν δεν παίρνει καν εγγράφως θέση που να καταδικάζει (έστω με δελτία τύπου) αυτά τα περιστατικά, αλλά και δεν προτίθεται να προσφέρει νομική στήριξη στους υπαλλήλους οι οποίοι λειτουργούν σαν κυματοθραύστης των δικών της δυσλειτουργιών και παραλείψεων».

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγανακτισμένος πολίτης τα έσπασε στο ΙΚΑ Παγκρατίου"

«Βρέχει πρόστιμα» της εφορίας λόγω μη προσκόμισης δικαιολογητικών

Με πρόστιμα 100 έως και 500 ευρώ τιμωρεί το υπουργείο Οικονομικών εκατοντάδες φορολογούμενους που δεν προσκόμισαν στην εφορία τα δικαιολογητικά των δηλώσεων που υπέβαλαν πέρυσι ή τα προηγούμενα.

Με απόφασή της η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου δίνει εντολή στις ΔΟΥ να προβούν σε εκκαθάριση των δηλώσεων που παραμένουν εκκρεμείς επειδή, αν και κλήθηκαν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά για τα έσοδα και τις δαπάνες που δήλωσαν, δεν εμφανίστηκαν ποτέ στην εφορία.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα διοικητικά πρόστιμα που προβλέπονται για μη προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών από τους υπόχρεους, κυμαίνονται από 100 και 250 έως 500 ευρώ κατά περίπτωση.

Η απόφαση αφορά στις δηλώσεις εισοδήματος οικονομικών ετών 2014 αλλά και προηγούμενων ετών, που δεν έχουν εκκαθαριστεί, επειδή δεν προσκομίστηκαν για έλεγχο τα δικαιολογητικών που ζητήθηκαν από την Φορολογική Διοίκηση.

Με βάση τις οδηγίες Σαββαΐδου:

α) Καλούνται οι Δ.Ο.Υ. να εκδώσουν τις πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου, με βάση όσα στοιχεία έχουν στην διάθεσή τους, σύμφωνα με την παραγρ. 2 του άρθρου 32 του ΚΦΔ.

β) επιβάλλεται το πρόστιμο της περιπτ. δ' της παραγρ. 1 του άρθρου 54, δηλαδή εκατό (100) ή διακόσια πενήντα (250) ή πεντακόσια (500) ευρώ κατά περίπτωση, ανάλογα με τον τρόπο τήρησης των βιβλίων βάσει των λογιστικών προτύπων (μη τήρηση - απλοποιημένα - πλήρη). Η επιβολή, κοινοποίηση και πληρωμή των προστίμων, γίνεται με βάση τις διατάξεις του άρθ. 62 του ίδιου νόμου.

γ) Η πιο πάνω διαδικασία θα τηρείται σε όλες τις περιπτώσεις που εκκρεμούν εκκαθαρίσεις φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, ανεξάρτητα από το οικονομικό έτος που αφορούν, αρκεί να υπάρχει αίτημα της φορολογικής διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων μετά την 01/01/2014 και οι υπόχρεοι να μην έχουν ανταποκριθεί.

δ) Ειδικά για τις δηλώσεις του οικονομικού έτους 2014 που εμπίπτουν στην πιο πάνω περίπτωση, θα αποσταλεί ηλεκτρονικό μήνυμα από τη ΔΗΛΕΔ προς τους φορολογούμενους, στο οποίο θα δίνεται προθεσμία δέκα πέντε (15) ημερών να προσέλθουν στις Δ.Ο.Υ. με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, διαφορετικά θα εκδίδεται η πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου και η πράξη επιβολής προστίμου.

Τυχόν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου, για οποιοδήποτε λόγο, χωρίς όμως υπαιτιότητα του φορολογούμενου, παρακαλούμε για την άμεση εκκαθάρισή τους από τις Δ.Ο.Υ., καθώς επίσης και την έκδοση και κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού φόρου.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βρέχει πρόστιμα» της εφορίας λόγω μη προσκόμισης δικαιολογητικών"

Πότε θα έρθουν τα λεφτά των Ρώσων για τον ελληνικό αγωγό

Στο θέμα του ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου και στην κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση για την υποτιθέμενη συμφωνία για προκαταβολή των εσόδων 3-5 δισ. ευρώ αναφέρθηκε πολύ αναλυτικά, στη χθεσινοβραδινή συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο, επίσης, για ευκαιρίες στον κλάδο της Ενέργειας, τονίζοντας ότι “η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί αν δεν έχει επενδύσεις. Θέλουμε όμως επενδύσεις οι οποίες δεν θα είναι πλιάτσικο, αλλά από πραγματικούς επενδυτές. Η Ελλάδα έχει σημαντικές και πολλές επενδυτικές ευκαιρίες” και πρόσθεσε ότι “για να προσελκύσουμε όμως επενδύσεις και στον τουρισμό και στην Ενέργεια -που υπάρχουν ευκαιρίες-θα πρέπει να κάνουμε βήματα”. Τόνισε δε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά την άποψη του είναι γραφειοκρατία, ενώ έκανε λόγο για σταθερό φορολογικό συντελεστή.

Σχετικά με τον ελληνικό αγωγό φυσικού αερίου και την προκαταβολή που υποτίθεται θα κατέβαλαν οι Ρώσοι αλλά δεν έγινε, ο πρωθυπουργός απάντησε “ας μη προτρέχετε” για να συμπληρώσει “στη Ρωσία είχαμε μία εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία. Και θεωρώ μίζερη την ανταπόκριση μέρους του ελληνικού τύπου που είπαν για «φιάσκο», για «άνθρακες ο θησαυρός». Προέτρεξαν, αυτές οι δουλειές δεν κλείνονται από τη μία μέρα στην άλλη. Συζητήσαμε για ένα πολύ σημαντικό πρότζεκτ που θα κάνει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο αν υλοποιηθεί γιατί έχουμε ήδη τον αγωγό TAP”. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι με τον αγωγό (τον Greek Stream) -που θα φτάσει στα ελληνο τουρκικά σύνορ θα έχουμε μετά τη δυνατότητα να περνά και μέσα από τη χώρα μας και να δίνει ενέργεια σε όλη την Ευρώπη. “Ενδιαφερθήκαμε και θέλουμε να συμφωνήσουμε σε αυτό”, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε και κάποιες λεπτομέρειες, όπως ότι το έργο αυτό θα χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου από επενδυτικά κεφάλαια ευρωπαϊκά ή ρωσικά κατά 2 δισ. Ευρώ, θα κατασκευαστεί από ελληνικές εταιρείες και θα έχει έσοδα που θα υπερβαίνουν ετησίως τα 100-150 εκατ. Ευρώ. “Για αυτά τα έσοδα συμφωνήσαμε με τον Πρόεδρο Πόυτιν να εξετάσουμε την πιθανότητα- όταν είμαστε σε φάση υλοποίησης- το θέμα της προκαταβολής. Είναι μία συζήτηση που είναι σε εξέλιξη”, δήλωσε κ. Τσίπρας και αναρωτήθηκε “αν έχουμε δηλαδή ένα ποσό 3 δισ. Ευρώ για την ανάπτυξη, αλλά δεν έρθει τώρα αλλά σε έξι μήνες θα είναι αρνητικό για την Ελλάδα αυτό;”. Υποστήριξε δε όταν γίνει το έργο η χώρα μας θα γίνει ενεργειακός κόμβος, ενώ θα έχει φθηνό αέριο και ρεύμα από τις μονάδες της ΔΕΗ. Σχετικά με αντιδράσεις της ΕΕ, τόνισε ότι “η Ευρώπη απάντησε προσεκτικά όχι με νευρικότητα”. Πήρε αποστάσεις από τις κυρώσεις την Κομισιόν προς την Gazprom, λέγοντας ότι αυτό δεν έχει να κάνει με τη δική μας συμφωνία και επανέλαβε ότι η προϋπόθεση για να γίνει το έργο είναι ο σεβασμός στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Επίσης, ανέφερε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τον κ. Κοτζιά, η αντίδραση των ΗΠΑ ήταν «ερχόμαστε να σας κάνουμε αντιπρόταση». “Άρα δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι έσπευσαν να πουν φιάσκο το θέμα της Ρωσίας”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πότε θα έρθουν τα λεφτά των Ρώσων για τον ελληνικό αγωγό"

Bloomberg: Εκοψαν τα φτερά του Βαρουφάκη για να...γλυκάνουν τους δανειστές

Ανασχηματισμός που «τετραγωνίζει τον κύκλο» χαρακτηρίζεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, η συγκρότηση της νέας διαπραγματευτικής ομάδας, απόφαση «που κόβει τα φτερά του Βαρουφάκη», μετά τις άκαρπες συνομιλίες με τους δανειστές, αλλά εκλαμβάνεται ως «συμφιλιωτική» κίνηση από την ελληνική πλευρά.

Το Bloomberg θυμίζει τα όσα συνέβησαν στο πολυσυζητημένο Eurogroup της Λετονίας, στο οποίο ο Γ. Βαρουφάκης φέρεται να δέχθηκε δριμεία επίθεση από τους ομολόγους του, αλλά όπως επισημαίνεται, παραμένει δημοφιλής μεταξύ των Ελλήνων ψηφοφόρων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

«Αυτή η κίνηση (του ανασχηματισμού) τετραγωνίζει τον κύκλο, καθώς δεν φαίνεται ότι ο Τσίπρας παραδίδεται, αποπέμποντας τον Βαρουφάκη, αλλά σε κάποιο βαθμό έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Τα ζητήματα δεν αλλάζουν, αλλά δεδομένης της διαπροσωπικής φύσης του Eurogroup και εφόσον οι υπουργοί Οικονομικών, εξακολουθούν να είναι οι αρμόδιοι, (η κίνηση) είναι σημαντική» δηλώνει ο Μ. Μιχαηλίδης, της Royal Bank of Scotland Group στο Λονδίνο.

Το δημοσίευμα αναπαράγει και την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ περί «ευνουχισμού» του Βαρουφάκη.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Bloomberg: Εκοψαν τα φτερά του Βαρουφάκη για να...γλυκάνουν τους δανειστές"

Θ. Πάγκαλος: «Φασιστική η πρόταση του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα»

Βολές εναντίον του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του περί δημοψηφίσματος.

Ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε «φασιστική» την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφισμα καθώς όπως υποστήριξε απειλεί τους Έλληνες και την Ευρώπη ενώ τόνισε ότι πλέον δεν θα υπογράψουν συμφωνία οι εταίροι.

«Τα επιχειρήματά του δεν με ενδιαφέρουν, γιατί είναι τα κλασικά επιχειρήματα ενός φασίστα, ο οποίος θέλει να αλλοιώσει τους θεσμούς», σχολίασε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Bήμα Fm.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «η πλειοψηφία του είναι μια πλειοψηφία του 30% και οφείλεται σε μια περίεργη συμμαχία, την οποία έχει κάνει με ένα ακροδεξιό, εθνικιστικό και λαϊκιστικό κόμμα, τους Ελεύθερους Έλληνες».

Κάλεσε τέλος τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κηρύξουν αποχή και να οργανώσουν την αποπομπή της κυβέρνησης.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Θ. Πάγκαλος: «Φασιστική η πρόταση του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα»"

Süddeutsche Zeitung: Το «Varoufexit» ήρθε, αλλά με καθυστέρηση

Η λύση για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της ήταν ένα... «Varoufexit», σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung η οποία σε σημερινό δημοσίευμά της για την χώρα μας, σχολιάζει τον ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, «τρεις μήνες δεν είναι πολύς χρόνος για μια νέα κυβέρνηση ώστε να ξεπεράσει τα αρχικά εμπόδια. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά καγκελάριοι όπως ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ή η Άγκελα Μέρκελ. Για την Ελλάδα όμως η κάθε μέρα ήταν μια αιωνιότητα, η κάθε μέρα ήταν χαμένη».

«Ο Βαρουφάκης χρησιμοποιούσε τον χρόνο για να παρεμποδίσει λογικές διαπραγματεύσεις με προκλήσεις. Ήταν πια καιρός ο ίδιος ο πρωθυπουργός να αναλάβει το πιο σπουδαίο ζήτημα της χώρας», τονίζεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η Süddeutsche Zeitung σημειώνει πως ο χειρισμός με τον Βαρουφάκη καταδεικνύει και ποιες δυνάμεις πρέπει να λάβει υπ' όψιν του.

«Ο Τσίπρας στην Αθήνα έχει περισσότερους εχθρούς από ό,τι στο Eurogroup», τονίζει, προσθέτοντας πως η διάσωση της Αθήνας είναι από εδώ και στο εξής τόσο στην Αθήνα όσο και στο Βερολίνο υπόθεση των ηγετών καθώς, «ο χρόνος περνάει».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Süddeutsche Zeitung: Το «Varoufexit» ήρθε, αλλά με καθυστέρηση"

Το Ποτάμι: Ο Τσίπρας να μην μεταθέτει τις ευθύνες του στους πολίτες

Χωρίς σχέδιο για τη χώρα εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας, σχολιάζει με ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

Σχολιάζοντας, δε, τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός για το δημοψήφισμα, το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη καλεί τον Αλέξη Τσίπρα «να μην μεταθέτει τις δικές του ευθύνες στις πλάτες των ψηφοφόρων» τονίζοντας ότι «οι αποφάσεις είναι ευθύνη των πρωθυπουργών».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Ποταμιού έχει ως εξής:

O κ. Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με τις κάλπικες υποσχέσεις που έδινε προεκλογικά και με τα συνεχή λάθη που κάνουν οι υπουργοί του όλους αυτούς τους μήνες. Στη χθεσινή του συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου εμφανίστηκε ξανά χωρίς σχέδιο για τη χώρα. Στις δύο ώρες δεν είπε τίποτα για τους εκατοντάδες χιλιάδες των ανέργων,τίποτα για το κομματικό κράτος, τίποτα για τις επενδύσεις, τίποτα για πως θα αυξηθεί ο πλούτος στη χώρα, πως θα αντιμετωπιστεί η διαφθορά. Υποσχέσεις που είχαν γίνει σημαία στα χρόνια της αντιπολίτευσης, όπως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ παραπέμπονται τώρα στις καλένδες. Εκεί παραπέμπεται και η αύξηση του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός μιλάει για δημοψήφισμα σε περίπτωση συμφωνίας εκτος των ορίων που έχει θέσει. Ο λαός δηλαδή θα κληθεί να εγκρίνει την ακύρωση των υποσχέσεων που μοίραζε αριστερά και δεξιά χωρίς περίσκεψη ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι αποφάσεις όμως είναι ευθύνη των Πρωθυπουργών. Ας μην μεταθέτει λοιπόν τις δικές του ευθύνες ο κ.Τσίπρας στις πλάτες των ψηφοφόρων. Ας προχωρήσει γρήγορα σε μια έντιμη συμφωνία, ας δώσει τέλος στα επικοινωνιακά παιχνίδια γιατί η χώρα δε μπορεί να ζήσει άλλο μόνο με θεάματα.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ποτάμι: Ο Τσίπρας να μην μεταθέτει τις ευθύνες του στους πολίτες"

Μίχαλος: Ποια η στρατηγική της κυβέρνησης για τον τουρισμό

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Επιμελητηρίου παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού κ. Έλενας Κουντουρά, έθεσε στην υπουργό σειρά ερωτημάτων αναφορικά με τη στρατηγική της κυβέρνησης στον κλάδο του Τουρισμού.

Ο κ. Μίχαλος ρώτησε μάλιστα την κ. Κουντουρά σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης ειδικά για την Αθήνα με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας της ως τουριστικού προορισμού.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ σημείωσε ότι τα ερωτήματα είναι πολλά και η ανάγκη για έργα και όχι λόγια πολύ μεγαλύτερη, ωστόσο τόνισε ότι «θα βοηθήσουμε την υπουργό στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας».

Η τοποθέτηση του κ. Μίχαλου:

«Έχουμε την τιμή να έχουμε σήμερα μαζί μας την Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά. Σκοπός την σημερινής συνάντησής μας είναι αφενός να ενημερωθούμε για τη στρατηγική της νέας κυβέρνησης στον κλάδο του τουρισμού και αφετέρου να μεταφέρουμε τις δικές μας αγωνίες, ιδέες και προτάσεις.

Είναι αλήθεια ότι το περιβάλλον που διεξάγεται η σημερινή μας συνάντηση δεν είναι και το καλύτερο. Η χώρα έχει εισέλθει από την εποχή της λιτότητας και της ύφεσης στην εποχή της αβεβαιότητας και της ασφυξίας.

Έλλειψη ρευστότητας, Απώλεια καταθέσεων. Πτώση του τζίρου. Εσωτερική στάση πληρωμών. Κίνδυνος για νέο κύμα πτωχεύσεων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Φήμες στην αγορά για προετοιμασία μεταφοράς έδρας μεγάλων επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Αγωνία για την επόμενη μέρα. Σκηνικό ρήξης και έντασης με τους εταίρους μας. Δυσφημιστικά σχόλια στα διεθνή ΜΜΕ για την χώρα και την οικονομία. Δυσφημιστικά σχόλια που κάνουν κακό στην χώρα και κυρίως στον εξωστρεφή κλάδο του τουρισμού.

Θα υπάρξει τελικά συμφωνία με τους εταίρους; Θα αποκατασταθεί η ρευστότητα; Θα παραμείνει η χώρα στο ευρώ; Θα ασκηθούν επιτέλους αναπτυξιακές πολιτικές; Όσο τα ερωτήματα αυτά παραμένουν χωρίς απάντηση τόσο η πραγματική οικονομία θα βυθίζεται και η απόγνωση θα απογειώνεται.

Παράλληλα, και ενώ η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, στο καθημερινό κυβερνητικό έργο δεν βλέπουμε αποφάσεις και πράξεις ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας και βεβαίως και του κλάδου του τουρισμού.

Αν υπάρχει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, αυτό υπάρχει κυρίως για τον κλάδο του Τουρισμού. Και τα ερωτήματα που προκύπτουν για την κυβέρνηση, για να μην χαθεί αυτό το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον είναι τα ακόλουθα:

- Γιατί καθυστερεί η ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ;
- Γιατί δεν υπάρχει ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα ούτε καν προς τις υγιείς επιχειρήσεις;
- Γιατί καθυστερεί ο νέος επενδυτικός νόμος;
- Ποια είναι η στρατηγική μας για την αξιοποίηση των πόρων από το Πακέτο Γιούνγκερ;
- Πόσο θα διαρκέσει το αρνητικό διεθνές κλίμα για την Ελλάδα που πλήττει κυρίως τον Τουρισμό και το βλέπουμε το τελευταίο μήνα στις κρατήσεις;
- Ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης για τις αναγκαίες υποδομές που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να αναβαθμίσει το τουριστικό της προϊόν;
- Γιατί δεν προχωρά η συμφωνία για τα περιφερειακά αεροδρόμια;
- Υπάρχει εθνική στρατηγική και ποια είναι αυτή για την αναβάθμιση των λιμένων και των μαρίνων;
- Υπάρχει πρόθεση στην κυβέρνηση να επεκτείνει χρονικά την μίσθωση του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος;
- Τι θα κάνει η κυβέρνηση για να μπει μια τάξη στο καθεστώς της παραοικονομίας και του αθέμιτου ανταγωνισμού στον κλάδο του τουρισμού;

Και κάτι ακόμα. Πού μας αφορά εδώ στην Αθήνα.
- Υπάρχει εθνική στρατηγική για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος εδώ στην Αθήνα;
- Τι γίνεται με την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου;
- Τι γίνεται με την τάξη και την ασφάλεια που πρέπει να επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας;
- Τι γίνεται με χώρους περιπάτου και πολιτισμού;
- Ποιες αθλητικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις έχουμε σκοπό να οργανώσουμε για να κάνουμε ελκυστική στον τουρισμό και την Αθήνα;
- Ποια η στρατηγική μας για τα Συνέδρια; Θα αξιοποιηθεί επιτέλους το κέντρο του Ταε - Κβο - Ντο;
- Τι γίνεται με την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στον τουρισμό;

Τα ερωτήματα πολλά και η ανάγκη για έργα και όχι λόγια πολύ περισσότερη. Η νέα Υπουργός θεωρώ ότι έχει τη θέληση και την ευκαιρία να αφήσει έργο πίσω της. Ας την ακούσουμε και ας την βοηθήσουμε στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μίχαλος: Ποια η στρατηγική της κυβέρνησης για τον τουρισμό"

Τσέχος ΥΠΟΙΚ: Δεν μπαίνουμε ακόμη στο ευρώ λόγω Ελλάδας

Η Τσεχία δεν σκοπεύει να υιοθετήσει το ευρώ, τουλάχιστον μέχρι το 2018, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας ο οποίος, σύμφωνα με τους Financial Times, αποκάλυψε την Τρίτη πως η κατάσταση στην Ελλάδα, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην απόφασή της χώρας.
 
Ο Αντρέι Μπάμπις δήλωσε πως φοβάται το υψηλό κόστος υιοθέτησης του ενιαίου νομίσματος, την αρνητική επίδραση στις εξαγωγές και την απειλή μιας ελληνικής χρεοκοπίας.

«Δεν είμαι υπέρ της εισόδου στην ευρώ. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Μπορούμε να συζητήσουμε τα θετικά και τα αρνητικά, ωστόσο, ένα σχέδιο υιοθέτησης του νομίσματος είναι βέβαιο ότι δεν συμβεί», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Τσεχίας. 

Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή, στο περιθώριο του Eurogroup της Λετονίας, ο Αντρέι Μπάμπις δεν είχε διστάσει να δείξει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την... «αγάπη» που έχει για τον Έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη, μέσα από μια φωτογραφία που ανάρτησε στο Twitter.

«Eνας ωραίος τύπος, αν εξαιρέσεις τα 329 δισ. που χρωστάει», ήταν το σχόλιο με το οποίο συνόδευσε την παρακάτω εικόνα, στην οποία απεικονίζεται να ποζάρει δίπλα στον κ. Βαρουφάκη. 


Το tweet του κ. Μπάμπις

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσέχος ΥΠΟΙΚ: Δεν μπαίνουμε ακόμη στο ευρώ λόγω Ελλάδας"

Παράταση στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις με bonus όσο η προκαταβολή

Άμεσα μέσα στην εβδομάδα (ενδεχομένως και αύριο) αναμένεται να ανοίξει ξανά η ρύθμιση που έληξε χθες και προβλέπει «κούρεμα» προστίμων ίσο με το ποσό που καταβάλλει σαν προκαταβολή ο οφειλέτης για να «σβήσει» μέρος των χρεών του στην εφορία .

Η σχετική τροπολογία ψηφίζεται απόψε στη Βουλή και, μόλις πάρει τον δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο, στην Καραγεώργη Σερβίας έχουν έτοιμη και θα εκδώσουν την υπουργική απόφαση που θα παρατείνει για άλλον ένα μήνα, έως τις 27 Μαΐου, τη ρύθμιση.

Την παράταση προανήγγειλε και η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κυρία Νάντια Βαλαβάνη από τη Βουλή και κρίθηκε αναγκαία επειδή μέσα στις ελάχιστες μέρες που είχαν οι οφειλέτες στη διάθεσή τους, κατέβαλαν πάνω από 80 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων από εκείνους που προκατέβαλαν τις δόσεις 1-3 χρόνων, γλιτώνοντας και άλλα τόσα από τόκους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις με bonus όσο η προκαταβολή"

Διαμαρτυρία συνταξιούχων στο ΙΚΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν σωματεία συνταξιούχων την προσεχή Πέμπτη. Σε κάλεσμά τους, αναφέρουν ότι η διαμαρτυρία διοργανώνεται για τις 15.00 στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ (Αγ. Κωνσταντίνου 8) με αίτημα να μη διατεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του ΙΚΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να πληρωθούν «όλοι αυτοί που πίνουν το αίμα του λαού μέσα από μνημόνια, εφαρμοστικούς νόμους ή επικείμενους 'έντιμους συμβιβασμούς' ή συμφωνίες.

»Τα λεφτά αυτά είναι δικά μας, δεν ανήκουν σε κανέναν άλλο και πρέπει να παραμείνουν στα ασφαλιστικά μας ταμεία για τον σκοπό που μπήκαν από σ’ αυτά. Η κυβέρνηση αν έχει υποχρεώσεις από τις παροχές προς το κεφάλαιο να χτυπήσει την δική του πόρτα και όχι των ασφαλισμένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων για να εξοφλεί χρέη που δεν έχουν καμία σχέση με τους εργαζόμενους» καταλήγει η ανακοίνωση.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαμαρτυρία συνταξιούχων στο ΙΚΑ"

Βαρουφάκης: Οι δανειστές δεν έχουν μπέσα!

Κατά την άφιξή του στο κτίριο της οδού Νίκης ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Star.

«Γι' αυτό που είπε ο πρωθυπουργός χθες, είχε μεγάλο δίκιο. Εμείς πήγαμε με την αίσθηση ότι μια συμφωνία είναι συμφωνία. Ότι όταν σφίγγουμε το χέρι και λέμε ότι αυτό σημαίνει το "α" και όχι το "β", αυτό σημαίνει το "α" και όχι το "β". Από την άλλη μεριά, όμως, δυστυχώς, δεν επεδείχθη ίδια προσήλωση στην "μπέσα"» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

«Φαίνεται ότι στην Ευρώπη χρειάζεται να προσπαθήσουμε όλοι περισσότερο, ώστε να αποκατασταθεί μία διαδικασία εμπιστοσύνης», συμπλήρωσε ο ΥΠΟΙΚ.

«Δεν υπάρχει αντιπαλότητα με τον Γ. Σταθάκη», υποστήριξε. Με τον Σταθάκη, τον Θεοχαράκη είμαστε όλοι Κρητικοί, είμαστε μια ομάδα.


euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Οι δανειστές δεν έχουν μπέσα!"

Focus: Αυτά είναι τα 5 λάθη του Γιάνη που τον έστειλαν στο περιθώριο

"Με αυτά τα πέντε στραβοπατήματα, ο Γ. Βαρουφάκης οδηγήθηκε χορεύοντας στο περιθώριο", σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό "Focus" εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών χορεύοντας... συρτάκι, απομακρύνθηκε από την ομάδα διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

"Το πρωτόκολλο-συρτάκι", είναι ο υπότιτλος του σχετικού άρθρου του γερμανικού περιοδικού που παραθέτει τα μοιραία λάθη του Γ. Βαρουφάκη από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του στο υπουργείο Οικονομικών.

"Ο Γ. Βαρουφάκης ξεκίνησε έως ένας πολλά υποσχόμενος υπουργός της κυβέρνησης των Αθηνών. Ακολουθώντας λάθος βήματα, τέθηκε εκτός διαπραγματευτικής ομάδας . Οι αποτυχίες του είναι πολλές. Ο Γ. Βαρουφάκης θα έπρεπε να είχε σώσει στον εαυτό του από τις εξής πέντε κινήσεις:

1. Λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο υπουργείο Οικονομικών, πέταξε έξω την τρόικα φέρνοντας μεγάλη αναστάτωση στις Βρυξέλλες. Κι όλα αυτά την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση έχει ανάγκη από την οικονομική βοήθεια των δανειστών για να μην χρεοκοπήσει.

2. Πόζαρε για μία glamour συνέντευξη. O Έλληνας υπουργός Οικονομικών έδωσε πάνω από 40 συνεντεύξεις μόνο τις πρώτες 30 ημέρες που ανέλαβε τα ηνία στο υπουργείο. Και το αποκορύφωμα ήταν μια glamour συνέντευξη στο γαλλικό περιοδικό "Paris Match" έχοντας στο πλευρό του την δεύτερη σύζυγό του με την οποία πόζαραν με θέα την Ακρόπολη. Κι όλα αυτά την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους βρίσκονταν σε αδιέξοδο.
3. Αντιμετώπισε με περιφρόνηση τον Σόιμπλε. Στις συνομιλίες με τον Γερμανό ομόλογο του στο Βερολίνο ο Γ. Βαρουφάκης ήταν αγενής, λέγοντας χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο με τον Β. Σόιμπλε: " Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε...".
4. Λίγο πριν τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις στο Εurogroup, έδωσε συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό "Spiegel" όπου αναφερόμενος στους πιστωτές της Ελλάδας, είπε ότι οι μέθοδοι που εφαρμόζει η τρόικα παραπέμπουν στους εικονικούς πνιγμούς, ένα από τα βασανιστήρια της CIA.

5. Ο Γ. Βαρουφάκης θα μείνει αξέχαστος για την χειρονομία που έκανε στους Γερμανούς. Μια φτηνή και συνάμα προκλητική κίνηση από την πλευρά του, η οποία έγινε αντικείμενο συζήτησης σε talk show της γερμανικής τηλεόρασης. Σε ό,τι αφορά την άσεμνη χειρονομία του, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών έσπευσε να την διαψεύσει κάνοντας μάλιστα λόγο "ψεύτικο" βίντεο, πίσω από το οποίο είναι οι Γερμανοί.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Focus: Αυτά είναι τα 5 λάθη του Γιάνη που τον έστειλαν στο περιθώριο"

Schelling:Ελπίζω σε ταχύτερη πρόοδο των διαπραγματεύσεων

Το ζητούμενο και για τη νέα διαπραγματευτική ομάδα της Αθήνας είναι η ταχύτητα των συζητήσεων δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Hans Joerg Schelling εξέφρασε την ελπίδα του ότι η νέα σύνθεση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας θα επιταχύνει την πρόοδο των συζητήσεων με τους δανειστές της Ελλάδας ώστε να υπάρξει συμφωνία.

Προσερχόμενος στο κυβερνητικό συμβούλιο στη Βιέννη, ο κ. Schelling δήλωσε πως ελπίζει ότι μετά τις πρόσφατες αλλαγές οι διαπραγματεύσεις «δεν θα ξεκινήσουν πάλι από το σημείο μηδέν»

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Schelling:Ελπίζω σε ταχύτερη πρόοδο των διαπραγματεύσεων"

Νουαγέ προς Αθήνα: Η βοήθεια της ΕΚΤ δεν θα συνεχιστεί επ’ αόριστον

Η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς την Ελλάδα δεν θα συνεχισθεί επ’ αόριστον, και η Αθήνα οφείλει να επικεντρωθεί στη συνέχιση τoυ προγράμματος μεταρρυθμίσεων, προειδοποίησε την Τρίτη ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγέ, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών «προκαλεί εντάσεις».

«Ο στόχος δεν είναι να δίνεται διαρκώς βοήθεια. Δεν θα είχε κανένα νόημα να πούμε ότι για 20, 30, 50 χρόνια θα δίνουμε βοήθεια στην Ελλάδα για να βγάζει το μήνα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί επ’ αόριστον και από την πλευρά μας είναι πολύ σαφές ότι το πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί, και οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις να αρχίσουν και πάλι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κριστιάν Νουαγέ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Η αναδιοργάνωση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας μπορεί να βοηθήσει τις συζητήσεις της χώρας με τους δανειστές της, πρόσθεσε πάντως.

«(Ο Γιάνης Βαρουφάκης) προκαλεί εντάσεις, οπότε αυτό σίγουρα μπορεί να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις – αλλά αυτό, δεν αλλάζει καθόλου την ουσία. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει τελικά σοβαρές μεταρρυθμίσεις για να θέσει την οικονομία και πάλι εντός τροχιάς», υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Να παρουσιάσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, και να προχωρήσει στις συζητήσεις με τους πιστωτές της ζητούν στο μεταξύ από την Αθήνα υψηλόβαθμα στελέχη της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, προειδοποιώντας ότι στην αντίθετη περίπτωση δεν θα «ανοίξει» η κάνουλα για χρήματα στην Ελλάδα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Νουαγέ προς Αθήνα: Η βοήθεια της ΕΚΤ δεν θα συνεχιστεί επ’ αόριστον "

Κερέ: Η ΕΚΤ δεν επεξεργάζεται σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν επεξεργάζεται ένα σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη επισήμανε ο Benoit Coeure το Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και δεξί χέρι του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξή του στο περιοδικό στο γαλλικό οικονομικό περιοδικό «Alternatives Economiques».

«Η έξοδος της Ελλάδας δεν είναι ένα σενάριο πάνω στο οποίο εργαζόμαστε. Όλες οι προσπάθειες που γίνονται αυτή τη στιγμή με σκοπό την ανανέωση της σχέσης με την Ελλάδα-υπό το φως των νέων προτεραιοτήτων της κυβέρνησης- μέσα σε ένα πλαίσιο στο οποίο η χώρα παραμένει εντός Ευρωζώνης και το οποίο συνεπάγεται δικαιώματα αλλά και το καθήκον να γίνουν σεβαστοί οι ενιαίοι κανόνες. Έτσι, δεν θέτουμε υπό αμφισβήτηση αυτούς τους όρους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο οποίος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την πορεία των διαπραγματεύσεων της χώρας με τους πιστωτές της.

Παράλληλα, ο Benoit Coeure ανέφερε επίσης ότι, όπως έχουν τα πράγματα δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης το 2015 και 2016.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Κερέ: Η ΕΚΤ δεν επεξεργάζεται σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ"

Παραιτήσεις για το «μαύρο» στα ιδιωτικά κανάλια ζητά ο Χρήστος Σπίρτζης

Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης ζητά τις παραιτήσεις των μελών της Ολομέλειας της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για το «μαύρο» στα ιδιωτικά κανάλια λόγω προβλήματος στο ψηφιακό σήμα της DIGEA.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση
:

«Ο κ Σπίρτζης υπογραμμίζει ότι η πολύωρη διακοπή λειτουργίας του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος
 των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας, που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης με αποκλειστική ευθύνη της ιδιωτικής DIGEA, η οποία αποτελεί και τον μοναδικό πάροχο δικτύου, εγείρει θέμα πλημμελούς εκτέλεσης καθηκόντων της διοίκησης της ΕΕΤΤ. Η λεγόμενη ανεξάρτητη αρχή, τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, είναι επιφορτισμένη από την πολιτεία και τη νομοθεσία με το καθήκον, να διασφαλίζει όλες τις προϋποθέσεις ελέγχου και μέτρων, ώστε να μην εκδηλώνονται τριτοκοσμικού τύπου φαινόμενα στη λειτουργία του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος.

»Για να μην "μαυρίζουν" οι τηλεοπτικές οθόνες των πολιτών. Παράλληλα τονίζει ο κ Σπίρτζης ότι με αφορμή τη διακοπή του τηλεοπτικού σήματος προκύπτουν ερωτηματικά, τα οποία άπτονται των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της ΕΕΤΤ και αφορούν στις συμβατικές υποχρεώσεις και στη λειτουργία της ίδιας της DIGEA. 

»Συγκεκριμένα τα ερωτήματα που προκύπτουν αφορούν στην στελέχωση της DIGEA με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, την επάρκεια του τεχνικού εξοπλισμού της, την ύπαρξη εναλλακτικών και εφεδρικών συστημάτων εκπομπής, την ετοιμότητα άμεσης αντιμετώπισης πιθανών τεχνικών προβλημάτων. Κυρίως όμως ερωτηματικά που σχετίζονται με τον σεβασμό του ίδιου του προγράμματος που μεταδίδεται και την ενημέρωση των πολιτών. Είναι εντυπωσιακό ότι κατά το διάστημα της διακοπής του σήματος δεν υπήρξε ούτε μία απλή ενημερωτική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της DIGEA. Ο κ. Σπίρτζης τονίζει καταλήγοντας ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα των πολιτών και στον ραδιοτηλεοπτικό τομέα. Το πρώτο βήμα έγινε με το νέο νόμο για την λειτουργία της ΕΡΤ, ενώ λίαν συντόμως προωθείται στη Βουλή νέα νομοθετική πρωτοβουλία για το θέμα των ραδιοτηλεοπτικών αδειών».

Tι απαντά η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ)
«Σήμερα το πρωί στις 09:07 διαπιστώθηκε από την ΕΕΤΤ και τα περιφερειακά γραφεία, πρόβλημα στη μετάδοση του ιδιωτικού παρόχου ψηφιακής ευρυεκπομπής, DIGEA, και συγκεκριμένα στην πολυπλεξία των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας ΑLPHΑ, ΑΝΤ1, ΑRΤ, Ε, ΜΕGΑ, STAR και ΣΚΑΪ με αποτέλεσμα να διακοπεί η εκπομπή τους σε πανελλαδικό επίπεδο. Σημειώνεται ότι η εκπομπή της ΝΕΡIT και των περιφερειακών καναλιών δεν επηρεάστηκε. Στις 11:00 π.μ. διαπιστώθηκε σταδιακή επαναφορά του δικτύου» αναφέρει.

«Προς άμεσο έλεγχο του ανακύψαντος προβλήματος, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) προέβη στις εξής ενέργειες:

1. 09:30 π.μ.: Επικοινώνησε με την DIGEA και στη συνέχεια ενημέρωσε τα συναρμόδια Υπουργεία για το πρόβλημα αυτό.

2. 10:00 π.μ.: Απέστειλε τεχνικό κλιμάκιο με εμπειρογνώμονες του προσωπικού της για τη διενέργεια επιτόπιου ελέγχου.

3. Ζήτησε με επιστολή της από την DIGEA να παραδοθεί στην ΕΕΤΤ, εντός 24 ωρών, πλήρης έκθεση εξηγήσεων, συνοδευόμενη από τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία που τηρούνται στο κεντρικό σύστημα αναφοράς προβλημάτων (log) και διαχείρισης δικτύου (NMS) της εταιρίας» συνεχίζει ο ρυθμιστής.

«Η ΕΕΤΤ, ως ανεξάρτητη δημόσια αρχή, αρμόδια για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, την εποπτεία του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων γενικότερα και την ομαλή και πλήρη εκτέλεση των υποχρεώσεων της DIGEA ως παρόχου ψηφιακών μεταδόσεων τηλεοπτικών προγραμμάτων ειδικότερα, θα συνεχίσει να ενημερώνει με πληρότητα και υπευθυνότητα την Πολιτεία και το κοινό» καταλήγει.


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήσεις για το «μαύρο» στα ιδιωτικά κανάλια ζητά ο Χρήστος Σπίρτζης"

Reuters: «Καλό νέο» για την Ευρώπη το δημοψήφισμα

«Καλό νέο» για την Ευρώπη χαρακτηρίζει σε δημοσίευμα του, το πρακτορείο Reuters, το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος σε περίπτωση που οι πιστωτές της Αθήνας ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει μέτρα που δεν μπορεί να δεχθεί, αφού έτσι θα έβγαινε από την δύσκολη θέση.

«Η ιδέα νέων εκλογών μπορεί να αναβιώσει τις ανησυχίες για την τύχη της χώρας, αλλά ένα δημοψήφισμα για μια νέα συμφωνία, στην πραγματικότητα θα ενισχύσει την αίσθηση προόδου σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις. Σκεφτείτε ότι θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να αποδεχθεί ένα πρόγραμμα δανεισμού από τους πιστωτές της του επίσημου τομέα, που αλλιώς δεν θα μπορούσε να χωνέψει προσωπικά ή πολιτικά. Και τότε μπορεί να αποφύγει τις κατηγορίες για τις όποιες συνέπειες, περιορίζοντας την πολιτική ζημία…

Δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει σταθερή προτίμηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για παραμονή στην ευρωζώνη, οι επενδυτές δεν θα πρέπει να ανησυχούν ιδιαιτέρως για το ότι το δημοψήφισμα θα θεωρούνταν ψήφος αποδοχής του ευρώ» αναφέρει μεταξύ άλλων το Reuters.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: «Καλό νέο» για την Ευρώπη το δημοψήφισμα"

Το Σάββατο η πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

Τη πρώτη τους συνάντηση θα έχουν το Σάββατο το μεσημέρι ο Κύπριος Πρόεδρος με τον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Οι δύο άντρες είχαν σήμερα μακρά τηλεφωνική επικοινωνία.

Η συνάντηση θα είναι κοινωνικής φύσεως, αλλά, όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στη Λευκωσία, θα συζητηθεί το Κυπριακό, η πορεία επανέναρξης συνομιλιών και δεν αποκλείεται να συζητηθεί και η ουσία του θέματος.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε επίσης την πρόθεση της Κυπριακής Κυβέρνησης να ανακοινώσει σήμερα ή αύριο μονομερή Μέτρα Οικοδόμησης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Σάββατο η πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί"

Πήραν ανάσα τα νοικοκυριά στο 4ο τρίμηνο του 2014

Οριακή αύξηση καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ στο εισόδημα των νοικοκυριών το τελευταίο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς. Παραμένει ωστόσο το αρνητικό πρόσημο στην κατανάλωση. Χαμηλές πτήσεις στην αποταμίευση.

Τα πρώτα αχνά σημάδια ανάκαμψης μετά από χρόνια μεγάλης πτώσης καταγράφηκαν στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς για τα νοικοκυριά. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το τέταρτο τρίμηνο του 2014, το διαθέσιμο εισόδημα του τομέα των νοικοκυριών (σ.σ. και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων) αυξήθηκε 1,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, από 30,1 δισ. σε 30,5 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά, μειώθηκε 0,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, από 32,7 δισ. σε 32,6 δισ. ευρώ.
Ο τομέας όπου καταγράφεται το μεγάλο πρόβλημα ωστόσο είναι το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών, που ορίζεται ως η ακαθάριστη αποταμίευση προς το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα. Ηταν -7,0% το τέταρτο τρίμηνο του 2014, σε σύγκριση με -8,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2013.
Παράλληλα:
• Το τέταρτο τρίμηνο του 2014, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου του τομέα των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών (S.11), μειώθηκαν 12,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, από 1,284 δισ. ευρώ σε 1,119 δισ.
• Το ποσοστό των επενδύσεων του τομέα που ορίζεται ως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, ήταν 8,2% σε σύγκριση με 9,0% το τέταρτο τρίμηνο του 2013.
• Το τέταρτο τρίμηνο του 2014 καταγράφηκε έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών4,1 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 3,3 δισ. που είχε καταγραφεί το τέταρτο τρίμηνο του 2013. Λόγω της αύξησης του ελλείμματος στο εξωτερικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών και της μείωσης του επιπέδου των καθαρών εισοδημάτων και των μεταβιβάσεων (τρεχουσών και κεφαλαιακών) που λαμβάνονται από την αλλοδαπή, η συνολική οικονομία παρουσίασε καθαρή λήψη δανείων 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με την αλλοδαπή, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2013 όπου η καθαρή λήψη δανείων ανερχόταν σε 0,3 δισ. ευρώ.
• Οι καθαρές δανειακές ανάγκες του τομέα της γενικής κυβέρνησης το τέταρτο τρίμηνο του 2014 ήταν 3,2 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2013 που ήταν 1,0 δισ. ευρώ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Πήραν ανάσα τα νοικοκυριά στο 4ο τρίμηνο του 2014"

Τσίπρας, Οκτώβριος 2011: Όταν το δημοψήφισμα σήμαινε... πτώχευση της χώρας

Τι άλλαξε στην εκτίμηση του πρωθυπουργού μετά από 4 χρόνια;

"Αν επιχειρήσει ο πρωθυπουργός να διενεργήσει δημοψήφισμα και να θέσει στο λαό το δίλημμα ευρώ και μέτρα ή έξοδος, τότε η κατάρρευση της οικονομίας, η πτώχευση της χώρας θα έρθει πολύ πριν την κάλπη. Αυτό δεν θα είναι δημοψήφισμα, θα είναι μια επικίνδυνη ζαριά για την χώρα μας...".

Ήταν τέλη Οκτωβρίου του 2011 όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και σημερινός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατακεραύνωνε από τηλεοράσεως την πρωτοβουλία που εφέρετο έτοιμος να αναλάβει ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, για τη διενέργεια δημοψηφίσματος με το οποίο ο ελληνικός λαός θα αποφάσιζε αν θα ήθελε να συνεχίσει την πορεία εντός ευρώ με τα μέτρα και τις δεσμεύσεις που έπρεπε να αναλάβει η χώρα, ή αν θα αρνείτο τα μέτρα και ουσιαστικά θα επέστρεφε στη δραχμή.

Ο κ. Τσίπρας δεν δίσταζε τότε να κατηγορήσει τον κ. Παπανδρέου ότι βρισκόταν και ενεργούσε υπό καθεστώς απελπισίας, να χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα άμεση καταστροφή της οικονομίας και προάγγελο πτώχευσης, να κάνει λόγο για τρικ της κυβέρνησης ώστε να κερδίσει χρόνο στην εξουσία και να καταλήξει λέγοντας πως ο "πιο δημοκρατικός τρόπος έκφρασης της λαϊκής βούλησης είναι οι εκλογές και όχι το δημοψήφισμα...".

Τώρα, τέσσερα χρόνια μετά, ο κ. Τσίπρας βρίσκεται ο ίδιος στην πρωθυπουργία και δεν διστάζει να δηλώσει πως το δημοψήφισμα μπορεί να είναι ένα εργαλείο πολιτικής. Το ερώτημα που προκύπτει είναι προφανές: τι άλλαξε μετά από τέσσερα χρόνια στις εκτιμήσεις του πρωθυπουργού; Και πώς γίνεται... φέτος το δημοψήφισμα να μην είναι συνυφασμένο με την πτώχευση και την κατάρρευση; Πότε... "εξαγνίστηκε" τόσο ώστε να μπορεί πια να αποτελεί ακόμα και μέσο... διαπραγμάτευσης;


newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας, Οκτώβριος 2011: Όταν το δημοψήφισμα σήμαινε... πτώχευση της χώρας"

Πώς θα γίνει και πόσο κοστίζει το δημοψήφισμα

«Παράθυρο» για διεξαγωγή δημοψηφίσματος άνοιξε ο κ. Αλέξης Τσίπρας στην περίπτωση που η συμφωνία με τους εταίρους περιλαμβάνει μέτρα που παραβιάζουν την λαϊκή εντολή που έχει λάβει η κυβέρνηση. Πως όμως θα γίνει το δημοψήφισμα και πόσο θα κοστίζει στα δημόσια ταμεία;

Το πλαίσιο αυτού του τρόπου προσφυγής στην λαϊκή ετυμηγορία περιγράφεται από τις παραγράφους 3 και 4 του Συντάγματος οι οποίες εξειδικεύτηκαν από το νόμο 4023/2011 («Διεύρυνση της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας με την διενέργεια δημοψηφίσματος») που ψήφισε η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 2011. Σύμφωνα μάλιστα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που συνόδευε εκείνο το νομοσχέδιο, το κόστος για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος εκτιμάται στα 110.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα λοιπόν με τις υφιστάμενες διατάξεις η κυβέρνηση έχει δύο επιλογές. Να προωθήσει την επιτευχθείσα συμφωνία σε δημοψήφισμα:

- ως «κρίσιμο εθνικό θέμα»

- ή ως «σοβαρό κοινωνικό ζήτημα»


- Κρίσιμο εθνικό θέμα: Απαραίτητη συμμετοχή 40% για δεσμευτικό αποτέλεσμα

Στην περίπτωση που η συμφωνία χαρακτηριστεί «κρίσιμο εθνικό θέμα» η προκήρυξη του δημοψηφίσματος γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ). Το Διάταγμα εγκρίνεται από το υπουργικό συμβούλιο και στην συνέχεια οι βουλευτές αποφασίζουν για το αν συμφωνούν ή όχι με την διενέργεια δημοψηφίσματος με ψηφοφορία που απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού (151). Το δημοψήφισμα διεξάγεται εντός 30 ημερών από την δημοσίευση του Π.Δ σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Ως ημέρα διεξαγωγής ορίζεται η Κυριακή ενώ η ψηφοφορία αρχίζει στις 7.00 και ολοκληρώνεται στις 19.00 της ίδιας ημέρας. Το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα είναι δεσμευτικό όταν στην ψηφοφορία λάβει μέρος τουλάχιστον το 40% όσων έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.

- Σοβαρό κοινωνικό ζήτημα: Απαραίτητη συμμετοχή 50% για δεσμευτικό αποτέλεσμα

Στην περίπτωση που η συμφωνία χαρακτηριστεί σοβαρό κοινωνικό ζήτημα τότε κατατίθεται στην Ολομέλεια ως απλό νομοσχέδιο και ακολουθεί τις τυπικές διαδικασίες συζήτησης και ψήφισης. Εάν ψηφιστεί τότε ακολουθεί η δεύτερη διαδικασία. Συγκεκριμένα 120 βουλευτές καταθέτουν πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος η οποία για να εγκριθεί απαιτεί την σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον 180 βουλευτών.

Να σημειωθεί πως και στις δύο περιπτώσεις το ερώτημα ή τα ερωτήματα, στα οποία καλείται να αποφασίσει ο ψηφοφόρος, αποτελεί αντικείμενο απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής με την οποία γίνεται δεκτή η πρόταση για το δημοψήφισμα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς θα γίνει και πόσο κοστίζει το δημοψήφισμα"

Κωνσταντινόπουλος: Σταματήστε τις απειλές για δημοψήφισμα για τη δραχμή

Να σταματήσει τις απειλές για δημοψήφισμα κάλεσε τον πρωθυπουργό ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, τονίζοντας ότι στην περίπτωση αυτή θα εκληφθεί απ' όλους ως δημοψήφισμα για ευρώ ή δραχμή.

«Χθες (στη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο Star) άκουσα επικήδειο του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, να ζήσουμε να το θυμόμαστε» δήλωσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, μιλώντας το πρωί στον Σκάι.

«Δεν υπάρχει θέμα ΕΝΦΙΑ, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ είχε εντολή για άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ είπε ψέματα στον ελληνικό λαό όπως και για το αφορολόγητο. Αποδείχθηκε ότι επί τρεις μήνες έκανε λάθος διαπραγμάτευση με τον Βαρουφάκη...» υπογράμμισε.

«Δεν δέχομαι ότι παραπλανήθηκε ο πρωθυπουργός, παραπλανούνται οι παραπλανητές;» διερωτήθηκε. «Να πει στον ελληνικό λαό ότι τον παραπλάνησε και τού έλεγε ψέματα με κάθε κόστος επί τέσσερα χρόνια» πρόσθεσε, ζητώντας άμεσα νέα συμφωνία στη βάση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. «Η οικονομία αργοπεθαίνει εντός ευρώ» προειδοποίησε.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κωνσταντινόπουλος: Σταματήστε τις απειλές για δημοψήφισμα για τη δραχμή"

Τσίπρας για Μέρκελ: Δεν είναι τυχαίο ότι είναι τόσα χρόνια καγκελάριος

Στην Άνγκελα Μέρκελ και την άποψη που σχημάτισε όταν τη γνώρισε αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας.

«Δεν τη γνώριζα προσωπικά, την γνώριζα πολιτικά. Πολλές φορές η προσωπική γνωριμία είναι αρκετά διαφορετική. Τώρα που τη γνώρισα από κοντά λέω ότι δεν είναι τυχαίο που είναι τόσα χρόνια καγκελάριος. Είναι επιμελής, μελετημένη και διαβασμένη που έχει τη γερμανική κουλτούρα που θέλει να λέει ο άλλος την αλήθεια και να μην κοροϊδεύει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.



Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας για Μέρκελ: Δεν είναι τυχαίο ότι είναι τόσα χρόνια καγκελάριος"

Νομοσχέδιο για τις κρυμμένες καταθέσεις στο εξωτερικό

Στα σκαριά νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη καταθέσεων στο εξωτερικό. Νέα συνάντηση Βαρουφάκη - Νικολούδη με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ της Ελβετίας. Η εφάπαξ φορολόγηση και το συγχωροχάρτι». Διέψευσε ο ΥΠΟΙΚ σενάρια για οποιαδήποτε νέα έκτακτη εισφορά.

Μια «χρυσή» ευκαιρία ανοίγει για όσους έχουν κρυφές καταθέσεις στο εξωτερικό, της Ελβετίας περιλαμβανομένης.

Με την εθελοντική αποκάλυψη των κρυφών καταθέσεών τους και την καταβολή ενός φόρου της τάξεως του 15%-20% (τα ποσοστά υπό συζήτηση στην κυβέρνηση), θα παίρνουν ένα «συγχωροχάρτι» με το οποίο θα απαλλάσσονται από οποιαδήποτε φορολογική ή και ποινική μελλοντική ευθύνη.

Το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος το οποίο έδωσε σήμερα το περίγραμμα του υπό διαμόρφωση νομοσχεδίου περιέγραψε το νομοσχέδιο αυτό, ως το πρώτο βήμα για την υπογραφή Πολιτικής Διακήρυξης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την ελβετική.

Ο Γ. Βαρουφάκης ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση με τον Παναγιώτη Νικολούδη και τον Ελβετό υφυπουργό Οικονομικών Ζακ Ντε Βαντβίλ ότι «η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει να νομοθετήσει για την εθελοντική αποκάλυψη καταθέσεων του εξωτερικού με βάση τις καλύτερες πρακτικές της Ε.Ε και σε συνεχή επαφή με τους συναδέλφους μας Ελβετούς. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και την εφαρμογή του θα υπογραφεί πολιτική διακήρυξη ανάμεσα στις δύο χώρες».

Σύμφωνα με πληροφορίες η Διακήρυξη αυτή θα προβλέπει ότι με την ενεργοποίηση των διατάξεων οικειοθελούς αποκάλυψης η ελβετική κυβέρνηση θα δώσει οδηγίες στις ελβετικές τράπεζες να ενημερώσουν τους πελάτες τους ότι έχουν τη δυνατότητα να «νομιμοποιήσουν» τα μαύρα του εξωτερικού με μία ουσιαστική προειδοποίηση – απειλή. Αν δεν προχωρήσουν οικειοθελώς στη διαδικασία αποκάλυψης, τότε θα απειλούνται με κλείσιμο λογαριασμού στην Ελβετία.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από το 2018 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία Ε.Ε – Ελβετίας για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών.

Μετά τη συνάντηση Βαρουφάκη- Νικουλούδη – Ντε Βαντβίλ, ο υπουργός Επικρατείας έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους όσοι ξέρουν ότι χρωστούν χρήματα στο Δημόσιο, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Ελβετία: «έχετε συμφέρον να προσαρμοστείτε στο πρόγραμμα διότι στην αντίθετη περίπτωση δεν πρόκειται να αποφύγετε τη φορολόγηση».

Στο περιθώριο της συνάντησης ο κ. Βαρουφάκης διέψευσε σενάρια για οποιαδήποτε νέα έκτακτη εισφορά.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Νομοσχέδιο για τις κρυμμένες καταθέσεις στο εξωτερικό"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news