facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Κ. Καραμανλής: «Παρανοϊκή ακόμη και η σκέψη για Grexit»

Εναν... διαφορετικό Καραμανλή βλέπουν τα τελευταία 24ωρα όσα στελέχη της ΝΔ τον επισκέπτονται στο πολιτικό του γραφείο στην πλατεία Μαβίλη. Η ανησυχία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως περιγράφουν, είναι έκδηλη και δεν διστάζει να την εκφράζει χωρίς περιστροφές.

«Είναι παρανοϊκή ακόμη και η σκέψη για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», σημειώνει στις κατ' ιδίαν συζητήσεις του, ενώ αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα τονίζει: «Είναι δραματική η καθυστέρηση για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές».
Αυτή η τελευταία φράση του πρώην πρωθυπουργού ερμηνεύεται από πολλούς εκ των τακτικών συνομιλητών του ως «καμπανάκι κινδύνου» προς την κυβέρνηση, καθώς ο κ. Καραμανλής δεν κρύβει το γεγονός ότι και ο ίδιος περίμενε να είχε κλείσει η συμφωνία πολύ νωρίτερα και να είχε βγει η χώρα από το κλίμα της αβεβαιότητας.
Ο κ. Καραμανλής, σύμφωνα πάντα με εκείνους που τον είδαν πολύ πρόσφατα, εκτιμά ότι όσο καθυστερεί η επίτευξη της συμφωνίας τόσο ο κίνδυνος του ατυχήματος μεγαλώνει, ενώ παράλληλα βλέπει ότι η αγορά δεινοπαθεί από την παρατεταμένη έλλειψη ρευστότητας.
Πολλοί συνομιλητές της Μαβίλη λένε ότι τελικά θα υπάρξει μια συμφωνία με τους εταίρους, θα περιλαμβάνει και σκληρούς όρους, και πως ο κ. Τσίπρας εύκολα ή δύσκολα θα την «περάσει» από την Κοινοβου­λευτ
Πολλοί συνομιλητές της Μαβίλη λένε ότι τελικά θα υπάρξει μια συμφωνία με τους εταίρους, θα περιλαμβάνει και σκληρούς όρους, και πως ο κ. Τσίπρας εύκολα ή δύσκολα θα την «περάσει» από την Κοινοβου­λευτική του Ομάδα.
Ανήσυχος για το θολό τοπίο
Σύμφωνα με τους στενούς του συνεργάτες, ο κ. Καραμανλής πιστεύει ότι το πιθανότερο είναι να υπάρξει τελικά συμφωνία, αλλά όσο αυτό δεν γίνεται πράξη τόσο εντείνεται και η δική του ανησυχία. Σε πολιτικό επίπεδο, τα ίδια πρόσωπα, σχολιάζοντας αυτές τις τελευταίες αναφορές του, που αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», «βλέπουν» πίσω από τις γραμμές και την άσκηση -για πρώτη φορά- κριτικής ως προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα, ειδικά όταν μιλά ευθέως για «δραματικές καθυστερήσεις».
Με δεδομένη αυτήν τη στάση, είναι σαφές ότι ο πρώην πρωθυπουργός, που έχει και την εμπειρία και τη στρατηγική σκέψη για να μπορέσει να προβλέψει τις εξελίξεις σε περίπτωση που παραταθεί το «θολό κλίμα» γύρω από την ελληνική οικονομία και τις σχέσεις της Αθήνας με τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ, δημοσιοποιεί την ανησυχία του.
Για τον λόγο αυτόν απευθύνει την προειδοποίηση και απαντά στην πράξη σε όσους (εντός και εκτός ΝΔ) συμμετείχαν στην παραφιλολογία ότι ο κ. Καραμανλής διάκειται θετικά απέναντι στην κυβέρνηση και επικροτεί -διά της σιωπής του- πολλές από τις κινήσεις του πρωθυπουργού. Πρόσωπα που ανήκουν στην ομάδα των τακτικών συνομιλητών του απορρίπτουν αυτές τις εκτιμήσεις και σημειώνουν ότι είναι απορίας άξιον ποιοι και γιατί επιχειρούν να καλλιεργούν ένα τέτοιο κλίμα.
Τον Ιούνιο το κρίσιμο ραντεβού
Πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή που γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίον ο πρώην πρωθυπουργός δρα, αναφέρουν ότι περίμενε πως η συμφωνία θα έκλεινε ίσως και μέσα στον πρώτο μήνα της θητείας της νέας κυβέρνησης και ότι ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να κερδίσει κάποιους όρους, προβάλλοντας το επιχείρημα της πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα. «Εάν είχε κλείσει τότε τη συμφωνία, θα μπορούσε να είχε χρόνο να υλοποιήσει την πολιτική του χωρίς τα προβλήματα ρευστότητας. Οσο καθυστερεί, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα και για την οικονομία και για τη χώρα συνολικά», προσθέτουν τα ίδια πρόσωπα.
Βουλευτές της ΝΔ που είναι κοντά στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού δεν φαίνεται να συμμερίζονται τις φήμες περί πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος. Εκτιμούν ότι τελικά θα υπάρξει μια συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει και σκληρούς όρους, και πως ο κ. Τσίπρας εύκολα ή δύσκολα θα την «περάσει» από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα. «Το κρίσιμο ραντεβού θα είναι στα τέλη Ιουνίου», προσθέτουν τα ίδια πρόσωπα, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα θα μπορεί να φτάσει ως την περίοδο εκείνη χρησιμοποιώντας τα ταμειακά διαθέσιμα και τα αποθεματικά των δημόσιων οργανισμών.
Ο κ. Καραμανλής συνομιλεί πλέον τακτικά με στελέχη της ΝΔ, τα οποία τον επισκέπτονται για να του εκφράσουν την ανησυχία τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, μιλά επίσης με παράγοντες της αγοράς και έχει γίνει δέκτης και της δικής τους αγωνίας για την έλλειψη ρευστότητας. Η δραστηριοποίηση αυτή του πρώην πρωθυπουργού και τα αλλεπάλληλα ραντεβού που κάνει είναι επίσης ενδεικτικά της ανησυχίας που έχει για τις εξελίξεις, καθώς θεωρεί ότι δεν μπορεί επ' άπειρον να υπάρχει αυτό το κλίμα, που δηλητηριάζει κάθε τομέα της ελληνικής οικονομίας.
Η ΜΑΒΙΛΗ ΣΥΝΙΣΤΑ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚη ΝΗΝΕΜΙΑ
Πολυτέλεια η εσω­στρέ­φεια, προηγείται η σωτηρία της χώρας
Με δεδομένες τις ραγδαίες εξελίξεις γύρω από το πεδίο της οικονομίας και τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους και δανειστές, ο κ. Καραμανλής αποφεύγει κάθε συζήτηση για τα εσωκομματικά της ΝΔ. Επιμένει σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι η ώρα για τέτοιες συζητήσεις και πως αποτελεί πολυτέλεια για το κόμμα η εσωστρέφεια.
Πιστεύει ακράδαντα ότι οιαδήποτε κίνηση δεν μπορεί να εξελιχθεί τώρα, με δεδομένο ότι η ΝΔ πρέπει να διατηρήσει την εσωκομματική της νηνεμία.
Σύμφωνα με τους συνομιλητές του, ο πρώην πρωθυπουργός αρνείται ακόμη και τη συζήτηση περί εκτάκτου συνεδρίου, καθώς -όπως τονίζει στις κατ' ιδίαν συζητήσεις- η ανακοίνωση και μόνον μιας τέτοιας επιλογής θα σημάνει επιστροφή στην εσωστρέφεια και πρόκληση ενός νέου γύρου εσωκομματικών ζυμώσεων.
Για τον πρώην πρωθυπουργό, το κρίσιμο είναι αυτή την ώρα η σταθεροποίηση της χώρας και όλα τα άλλα έπονται. Αυτό ακριβώς επαναλαμβάνει σε όλους τους συνομιλητές του.
Σε ό,τι αφορά τα όσα λέγονται για τη συγκρότηση ενός φιλοευρωπαϊκού μετώπου, αποτελούμενου από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ακούει με ενδιαφέρον τις θέσεις των πολιτικών στελεχών, αλλά δεν θεωρεί σοβαρή προσέγγιση τα σενάρια που υπήρξαν περί κοινής καθόδου των σχηματισμών αυτών στις επόμενες εκλογές - οποτεδήποτε και αν αυτές γίνουν.
Κοινή γραμμή πλεύσης
Με την τοποθέτηση αυτή συμφωνεί και ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος άλλωστε και στην τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα (Mega) απέρριψε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας ότι το πρώτο βήμα για τη συνεννόηση των τριών κομμάτων θα πρέπει να γίνει μέσα στη Βουλή, εννοώντας -προφανώς- την ανάληψη κοινών κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών.
Οι σχέσεις των κ. Σαμαρά και Καραμανλή βρίσκονται -όπως βεβαιώνουν πρόσωπα που συνομιλούν και με τις δύο πλευρές- σε καλό επίπεδο και υπάρχει σταθερά ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την πορεία της χώρας.
Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν κρύβει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι και ο κ. Καραμανλής είναι αντίθετος στο ενδεχόμενο να ανοίξει μια συζήτηση για έκτακτο συνέδριο και θεωρεί ότι τα στελέχη που του ασκούν κριτική και θεωρούνται «καραμανλικά» δεν έχουν τη δική του έγκριση ούτε συμφωνεί μαζί τους. «Ο,τι θέλει να πει ο κ. Καραμανλής το λέει ο ίδιος», είχαν επισημάνει πριν από λίγες εβδομάδες (όταν η εσωκομματική σύγκρουση στη ΝΔ κορυφωνόταν) συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού και αυτή την τοποθέτηση επαναλαμβάνουν διαρκώς.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Καραμανλής: «Παρανοϊκή ακόμη και η σκέψη για Grexit»"

Το Ποτάμι: Ο Αλέξης Τσίπρας να λύσει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις

Καθήκον του Αλέξη Τσίπρα είναι να δώσει τέλος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές , τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, καλώντας τον πρωθυπουργό να αφήσει κατά μέρος τη μάχη των εντυπώσεων και των εσωκομματικών ισορροπιών και να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με συγκεκριμένη δέσμη λύσεων.

Το Ποτάμι επικαλείται την «απομόνωση» του Γιάννη Βαρουφάκη στο πρόσφατο Eurogroup, αλλά και τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη στην Αυγή της Κυριακής.

«Πρέπει να γίνει τις επόμενες μέρες αλλιώς η κυβέρνηση θα έχει αποκλειστική ευθύνη για τις συνέπειες» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/in
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ποτάμι: Ο Αλέξης Τσίπρας να λύσει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις"

Το Ποτάμι: Το σκάνδαλο αποκτά μεγαλύτερη διάσταση

Το δημοσίευμα από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ σχετικά με την εμπλοκή του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Γιάννη Ταφύλλη ως υπεργολάβου σε παλαιότερο πρόγραμμα αντισταθμιστικών ωφελημάτων της εταιρείας Lockheed Martin, η οποία ανέλαβε τώρα και τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών P3B-Orion έναντι του ποσού των 500 εκατ. δολαρίων, έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεις.

Έπειτα από τη Νέα Δημοκρατία, που έκανε λόγο για «τεράστιο θέμα ηθικής και ενδεχομένως νομικής τάξης» και το ΠΑΣΟΚ που ζήτησε την παραίτηση Ταφύλλη, Το Ποτάμι ανάρτησε μία ανακοίνωση στον ιστότοπό του όπου ζητά από την Κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις.

Διαβάστε παρακάτω τη σχετική ανακοίνωση που δημοσίευσε Το Ποτάμι στον ιστότοπό του:

«500 εκατομμύρια εσπευσμένα για εξοπλισμούς από μια χρεοκοπημένη Ελλάδα, αποτελεί σκάνδαλο από μόνο του. Οι αποκαλύψεις όμως δεν έχουν τέλος. Τώρα αποκαλύπτεται ότι ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Άμυνας είχε διατελέσει υπεργολάβος της εταιρείας στην οποία έγινε η ανάθεση. Τα ερωτήματα λοιπόν γίνονται ακόμη πιο σοβαρά και το σκάνδαλο αποκτά μεγαλύτερη διάσταση. Η απόφαση άραγε είναι άσχετη με την προηγούμενη ιδιότητα του γραμματέα και τη σχέση του με την εν λόγω εταιρεία; Τι άλλα κίνητρα κρύβονται πίσω από την παραγγελία; Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει. Πολιτικά είναι ούτως ή άλλως εκτεθειμένη.»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ποτάμι: Το σκάνδαλο αποκτά μεγαλύτερη διάσταση"

Αυτό είναι το κυβερνητικό σχέδιο απεμπλοκής της διαπραγμάτευσης

Τους αριθμούς στον κρατικό προϋπολογισμό και την εκτίμηση για τα μέτρα Βαρουφάκη που θα απαντούν στις ανησυχίες των ευρωπαίων για το υπό κατάρρευση ασφαλιστικό σύστημα , για το δημοσιονομικό κενό και την ευελιξία της αγοράς εργασίας, βάζουν στο τραπέζι και πάλι το Brussels Group που έχει υποκαταστήσει την Τρόικα.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, αύριο θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Brusssels Group και από Τετάρτη μετά η διαπραγμάτευση θα μεταφερθεί στις Βρυξέλλες, μέχρι αρχές Μαΐου αφού, όπως όλα δείχνουν, τα χρονικά όρια διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για τον μήνα Απρίλιο εξανεμίστηκαν.
Στη σκιά όσων συνέβησαν μεταξύ του Γάνη Βαρουφάκη και των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, αλλά και καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα και το Eurogroup της 11ης Μαΐου θεωρείται πια ως εξαιρετικά κρίσιμο για την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης, η κυβέρνηση και δανειστές ξεκινούν και πάλι τις διαπραγματεύσεις σε καυτά θέματα όπως:
- μείωση των επικουρικών συντάξεων,
- περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων,
- απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων,
- αλλαγές στην προστασία της α' κατοικίας
- κατάργηση εκπτώσεων ΦΠΑ στα νησιά ή και επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ της 19% ή 21%.
Στο υπουργείο Οικονομικών κρατούν χαμηλούς τόνους, αλλά και μεγάλο καλάθι προσδοκιών, από την επομένη μόλις του Eurogroup όπου μπήκε στο στόχαστρο ο κύριος Βαρουφάκης. «Ήταν αναμενόμενο. Περιμένουμε και χειρότερα. Θέλουν να αποδομήσουν την πολιτική της κυβέρνησης και βάλλουν κατά του εκφραστή της», έλεγαν κύκλο του υπουργού Οικονομικών, με αφρμή και τις πληροφορίες ότι κάποιοι στην κυβέρνηση βλέπουν ότι η συνεισφορά του κυρίου Βαρουφάκη στην διαπραγμάτευση κάπου εδώ εξαντλείται.
Ωστόσο αποτελεί ένα θέμα για την κυβέρνηση, αν θα υπερασπιστεί τελικά δημοσίως, τώρα ή αργότερα, το πρόσωπο του κυρίου Βαρουφάκη, κόντρα στα σενάρια ή τις επιθυμίες διαφόρων κέντρων, ακόμα και μέσα στη χώρα ή και στην ίδια την κυβέρνηση που μιλούν για απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών.
«Εντός προγράμματος» οι επιθέσεις
Παρόλα αυτά, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών λέει πως «η σκλήρυνση της στάσης τους, είναι αναμενόμενη πριν την συμφωνία», θεωρώντας περίπου φυσιολογικά ή και ακίνδυνα για τη χώρα μας, όσα συνέβησαν στο Eurogroup.
Κύκλοι του υπουργείου έκαναν λόγο μάλιστα και για σχέδιο τρομοκρατίας του Βολφγανκ Σοιμπλε προς την Ελλαδας, μέσω χωρών που επηρρεάζονται από την Γερμανία. Το αποδίδουν μάλιστα όχι την πολεμική κατά Βαρουφάκη, αλλά στα σενάρια που άρχισαν να διακινούνται περί ύπαρξης «σχεδιου B» της Γερμανίας, της Κομισιόν και του ΔΝΤ για την περίπτωση οριστικής ρήξης της Ελλάδας με τους δανειστές της.
Με πολύ καυστικό τρόπο, ο κ. Σόιμπλε άφησε τα σενάρια προετοιμασίας για Grexit να αιωρούνται, απαντώντας σε ερωτήσεις πως "εάν ένα υπεύθυνο μέλος του Eurogroup ή ένας υπεύθυνος πολιτικός απαντούσε αυτή την ερώτηση με «ναι», γνωρίζουμε τι θα γινόταν. Εάν απαντούσε λέγοντας «όχι», το οποίο έχω κάνει εδώ, μη αποδεχόμενος καν την ερώτηση, τότε ξέρουμε ότι δεν θα με πιστεύατε", είπε ο Γερμανός υπουργός
Στον αντίποδα, «δεν υπάρχει σχέδιο Β, Γ, Δ ή Ε» έλεγε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ,«δεν υπάρχει σχέδιο Β» είπε και ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.
Κόκκινες γραμμές
Ωστόσο αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι οι δανειστές δεν πείθονται χωρίς νέα μέτρα, ειδικά για το ασφαλιστικό που και η κυβέρνηση ακόμα θεωρεί υπό κατάρρευση.
Στη διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης του Brussels Group θα γίνει προραμματισμός επαφών και συζητήσεων από Τετάρτη, για τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων, δηλαδή:
1. Ασφαλιστικό: Η κυβέρνηση κατηγορηματικά τις απαιτήσεις των δανειστών περί ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατάργησή της. Ωστόσο, κυβερνητικές πήγες βάζουν «νερό στο κρασί τους». Για να πετύχει έναν συμβιβασμό, η κυβέρνηση ενδέχεται να βάλει στο τραπέζι τη μείωση των υψηλών επικουρικών συντάξεων. Και αυτό πάρα το γεγονός αυτό αποτελούσε, αρχικά, κόκκινη γραμμή. Επίσης, η κυβέρνηση εξετάζει επίσης να βάλει «φρένο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
2. Εργασιακά: Στο θεμα αυτό η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δέχεται τις ομαδικές απολύσεις, ωστόσο μελετά την μετατόπισή Ιούνιο των ευνοϊκών διατάξεων για αύξηση κατώτατους μισθούς, συλλογικές διαπραγματεύσεις κ.α.
3. ΦΠΑ: οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στην εφαρμογή των εισηγήσεων τους για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 19-21% με απορρόφηση των δύο υφισταμένων 13% και 23% και τον ορισμό ενός χαμηλού, στον οποίο θα ενταχθούν μόνο οι υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία, τα φάρμακα και τα εμβόλια. Η πρόταση αυτή, θα αυξήσει τη φορολογία και τις τιμές σε τιμολόγια ΔΕΚΟ, και τρόφιμα που είναι στο 13% ενώ θα μειώσει τις τιμές ειδών όπως ενδύματα υποδήματα, έπιπλα ηλεκτρικά που είναι στο 23%. Επίσης η πρόταση των δανειστών προβλέπει και την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος για να νησιά του Αιγαίου, όπου οι συντελεστές του ΦΠΑ είναι μειωμένοι κατά 30% σε σύγκριση με τους ισχύοντες στην υπόλοιπη χώρα. Η κυβέρνηση αντιπροτείνει, το ειδικό τέλος πολυτελείας για τα ακριβά ξενοδοχεία προκειμένου να φέρει επιπλέον έσοδα και να ξεπεράσει το αίτημα αυτό των δανειστών.
4. Πλειστηριασμοί: Η κυβέρνηση, μετά την «κίτρινη κάρτα» που έδειξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, προσανατολίζεται σε αναθεώρηση των κριτηρίων προς τα κάτω, ήτοι σε αυστηροποίησή τους. Η μείωση στα κριτήρια αντικειμενικής αξίας, περιουσίας και εισοδήματος που βρίσκεται αυτή τη στιγμή επί τάπητος είναι της τάξης του 16% περίπου.
5. Ιδιωτικοποιήσεις: Ασυμφωνία διαπιστώνεται για το πού θα πάνε τα έσοδα, με τους δανειστές να πιέζουν να τα κατευθύνουν στο χρέος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προκειμένου να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, ενδεχομένως και ένα μέρος να πάει τελικώς στα ασφαλιστικά Ταμεία, αρκεί να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις που αλλιώς δεν θα γίνονταν.
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτό είναι το κυβερνητικό σχέδιο απεμπλοκής της διαπραγμάτευσης"

Ο Μουσταφά Ακιτζί νικητής των εκλογών στα Κατεχόμενα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο τουρκοκύπριος πολιτικός Μουσταφά Ακιντζί αναδείχθηκε νικητής των εκλογών στα Κατεχόμενα, καθώς σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του β’ γύρου των εκλογών, έλαβε το 60,5% των ψήφων.

Ο απερχόμενος τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς ΄Ερογλου έλαβε 39,5%. Τον Μουσταφά Ακιτζί υποστήριξε στον β’ γύρο σχεδόν το σύνολο των κομμάτων της κεντροαριστεράς.





Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Μουσταφά Ακιτζί νικητής των εκλογών στα Κατεχόμενα (ΒΙΝΤΕΟ)"

Λαπαβίτσας: Να μη φοβηθούμε τη ρήξη

Με άρθρο του στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας, καλεί την κυβέρνηση καθώς και τον λαό, σε ρήξη με τους εταίρους, στην περίπτωση που δεν επιτευχτεί «έντιμος συμβιβασμός».

Επίσης, θεωρεί ότι η ΠΝΠ μεταφοράς των αποθεματικών της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ΤτΕ ήταν μια δύσκολη, αλλά δικαιολογημένη κίνηση, που κληροδοτήθηκε στην κυβέρνηση από την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Δεν παραλείπει δε να κατηγορήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ- ΝΔ- Ποτάμι) ότι λειτουργούν ως «Τρόικα Εσωτερικού».

Ολόκληρο το άρθρο του κ. Λαπαβίτσα:

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και επερχόμενες επιλογές

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία η κυβέρνηση μετέφερε τα ταμειακά αποθέματα πολλών δημοσίων φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδας ήταν μια δύσκολη κίνηση που θα ήταν δικαιολογημένη μόνο σε έκτακτες συνθήκες. Δεν υπάρχει φυσικά καμία αμφιβολία για το ότι οι συνθήκες είναι έκτακτες, όπως και ότι μας τις κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Στις 26 Ιανουαρίου το υπουργείο Οικονομικών παρέδωσε στη νέα κυβέρνηση ταμειακά διαθέσιμα 1,634 δις ευρώ. Επαίρονται πολλοί της κυβέρνησης Σαμαρά για το πλεόνασμα αυτό και το παρουσιάζουν ως απόδειξη του αλήστου μνήμης ‘σαξές στόρι’. Μόνο που η πρόβλεψη εσόδων-εξόδων που επίσης παρέδωσε το υπουργείο Οικονομικών εμφάνιζε ταμειακό έλλειμμα 429 εκ ευρώ για τις 24 Φεβρουαρίου, το οποίο μάλιστα θα ανέβαινε σε πάνω από 700 εκ ευρώ τις επόμενες δύο μέρες. Δηλαδή όταν θα πληρώνονταν οι μισθοί και οι συντάξεις. Αυτή ήταν η ‘επιτυχία’ της κυβέρνησης Σαμαρά.

Αλλά μήπως η κατάσταση θα γινόταν καλύτερη τον Μάρτιο; Θα στενοχωρήσω τους ζηλωτές των Μνημονίων, αλλά ακριβώς η ίδια πρόβλεψη έδινε αρνητικό πρόσημο για όλες τις μέρες του Μαρτίου. Προβλέπονταν ταμειακά ελλείμματα για όλο το μήνα, που μάλιστα θα έφταναν σε εφιαλτικά ύψη 3, 4, ακόμη και σχεδόν 5 δις ευρώ μετά τις 20 Μαρτίου. Το κράτος που παρέδωσε ο κ. Σαμαράς ήταν απολύτως χρεοκοπημένο.

Τι έπρεπε λοιπόν να κάνει η νέα κυβέρνηση;

Μήπως να ομολογήσει ανοιχτά την κατάσταση και να ρίξει την ευθύνη στους προηγούμενους, όπως σας θυμίζω ότι είχαν κάνει και ο κ. Καραμανλής και ο κ. Παπανδρέου στο παρελθόν; Όχι βέβαια. Οι κουτόφραγκοι βλέπετε, δεν διαχωρίζουν ανάμεσα σε ‘καλούς’ και ‘κακούς’ Έλληνες όπως μερικοί στη χώρα μας δυστυχώς πιστεύουν. Ακόμη περισσότερο, πως θα μπορούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μπει σε σκληρή διαπραγμάτευση, αν ομολογούσε στους δανειστές ότι οι προηγούμενοι είχαν αφήσει πίσω τους κυριολεκτικά άδεια ταμεία;

Η νέα κυβέρνηση, πολύ λογικά, σιώπησε κι έτρεξε να μαζέψει το χάος. Κι επειδή δεν υπάρχουν μαγικές μέθοδοι στην οικονομία, αναγκάστηκε να κάνει εξονυχιστικό έλεγχο στις δαπάνες και να μεταθέσει πληρωμές του Δημοσίου. Το ποσό των πληρωμών που μετατέθηκαν όλο αυτό το διάστημα πλησιάζει σωρευτικά τα 2 δις. Είναι αναμφίβολα σοβαρό, έχει προκαλέσει σημαντική στενότητα στην αγορά και έχει επιτείνει την επενδυτική δυστοκία, αλλά δεν είναι τεράστιο, ούτε και εξαρτάται το μέλλον της Ελλάδας από αυτό. Δυστυχώς δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το χάος που άφησε πίσω του ο κ. Σαμαράς.

Τα κατάφερε λοιπόν η νέα κυβέρνηση να μετατραπούν τα ελλείμματα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου σε πλεονάσματα, ώστε να γίνουν τακτικά οι πληρωμές μισθών και συντάξεων. Αλλά επειδή στην οικονομία δεν υπάρχουν ούτε μαγικά αλλά ούτε και θαύματα, ο Απρίλιος αποδείχθηκε δυσκολότατος. Ο λόγος είναι ότι πληρώνουμε τακτικά τα χρέη μας προς το ΔΝΤ, χωρίς να λαμβάνουμε ούτε ένα ευρώ χρηματοδότησης από ΕΕ/ΔΝΤ, καθώς μάλιστα η ΕΚΤ έχει περιορίσει την τραπεζική ρευστότητα με τρόπο εχθρικό προς τη χώρα μας. Όσο και να μεταθέτει το κράτος τις πληρωμές και να κάνει οικονομίες το ταμείο θα γίνει κάποια στιγμή αρνητικό.

Η πρόβλεψη για τον Απρίλιο ήταν ότι θα εμφανιζόταν ξανά ταμειακό έλλειμμα από τις 24 και μετά. Για να υπάρξει ασφάλεια λοιπόν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετέφερε τα αποθεματικά των δημοσίων φορέων με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ας είμαστε ξεκάθαροι: πρόκειται για μια αναγκαστική κίνηση που έγινε υπό τεράστια πίεση.

Την πίεση μας την κληροδότησε η κυβέρνηση Σαμαρά και την έκανε απείρως χειρότερη η πολεμική συμπεριφορά των δανειστών και εταίρων μας, οι οποίοι απλώς δεν αποδέχονται εύλογα επιχειρήματα. Ο στόχος τους είναι να ακυρωθεί το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου και να παραδοθεί άνευ όρων η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τα γεγονότα του Γιούρογκρουπ της 24ης Απριλίου με την προσπάθεια διασυρμού του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών καταδεικνύουν του λόγου το αληθές. Μια ΕΕ που κυριαρχείται από τις φιλοδοξίες και τους στόχους της Γερμανίας θέλει να εξευτελίσει την αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας και ότι αυτή αντιπροσωπεύει.

Οι επιδιώξεις των δανειστών συμπίπτουν με αυτές της ‘Τρόικας Εσωτερικού’ που απαρτίζεται από τα μεγάλα εγχώρια συμφέροντα και εκφράζεται πολιτικά από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και βρίσκει άπλετη στήριξη από τα μεγάλα ΜΜΕ. Το σύνθημά της είναι ‘ευρώ πάση θυσία’ και άρα συμφωνία της Ελλάδας με τους ‘θεσμούς’ γρήγορα και με οποιουσδήποτε όρους. Στην πράξη επιδιώκει την επιστροφή της χώρας στο καθεστώς των Μνημονίων που προκάλεσε τεράστια καταστροφή την τελευταία πενταετία και απορρίφθηκε αποφασιστικά στις 25 Ιανουαρίου από τον λαό. Αν επικρατήσουν οι δανειστές και η Τρόικα Εσωτερικού, η Ελλάδα θα καταδικαστεί οριστικά ως κοινωνία, ως χώρα και ως έθνος.

Τα πράγματα έχουν πλέον φτάσει σε οριακό σημείο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πλησιάζει η ώρα της κρίσιμης επιλογής. Οι εκροές του Δημοσίου για τον Μάιο προβλέπονται περί τα 4δις, με μια πληρωμή άνω των 700 εκ στο ΔΝΤ στις 12 του μηνός. Η πρόβλεψη συνεπώς είναι για μεγάλα ταμειακά ελλείμματα και όσο και να νοικοκυρέψει το Γενικό Λογιστήριο τις δαπάνες, υπάρχουν αξεπέραστα όρια.

Τι πρέπει να γίνει;

Το τελευταίο διάστημα έχει εμφανιστεί πλημμύρα πρόθυμων ερμηνευτών της ψήφου του ελληνικού λαού στις πρόσφατες εκλογές. Η Τρόικα Εσωτερικού μας βομβαρδίζει συστηματικά με την άποψη ότι ο λαός δεν ψήφισε για ρήξη, ότι θέλει συμβιβασμό, ότι πάνω απ’ όλα θέλει να μείνει στο ευρώ και ούτω καθεξής. Ας μου επιτραπεί λοιπόν κι εμένα μια ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος, αφού στο κάτω-κάτω επιδίωξα τη λαϊκή ψήφο και η Ημαθία με τίμησε με τη δική της. Ένα πράγμα είναι απολύτως βέβαιο: ο λαός δεν ψήφισε για να επιστρέψει στα Μνημόνια, να υποταχθεί άνευ όρων στους δανειστές και να έχει ξανά την Τρόικα Εσωτερικού στο κεφάλι του.

Είναι εμφανές ότι η μόνη μεγάλη πολιτική δύναμη που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε πορεία προόδου παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνησή μας έχει τεράστια κοινωνική και εθνική ευθύνη. Από την απόφασή της θα εξαρτηθεί η ευημερία, αλλά και η ανεξαρτησία του έθνους. Αν διαπιστώσει – όπως ήδη διαφαίνεται – ότι δεν υπάρχει ‘έντιμος συμβιβασμός’, οφείλει καταρχήν να ενημερώσει το λαό. Οφείλει επίσης να αντιταχθεί στους δανειστές διαλέγοντας το δρόμο της υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων και στηριζόμενη στη λαϊκή συσπείρωση. Δεν υπάρχει καμία επιλογή που δεν είναι διαχειρίσιμη. Αν ο δρόμος της κοινωνικής και εθνικής ανασυγκρότησης περνάει από τη ρήξη, ούτε ο λαός, ούτε η πολιτική του ηγεσία πρέπει να τη φοβηθούν.

Διαβάστε Περισσότερα » "Λαπαβίτσας: Να μη φοβηθούμε τη ρήξη"

Tηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Μέρκελ και Ντάισελμπλουμ

Τηλεφωνική επικοινωνία με καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε την Κυριακή ο πρωθυπουργό Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η συζήτηση του κ. Τσίπρα με την κυρία Μέρκελ έγινε σε θετικό κλίμα και πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της συνάντησης των δύο ηγετών στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, στη συνομιλία τους, εκφράστηκε η κοινή βούληση για σταθερή επικοινωνία καθ’ όλη την πορεία της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να υπάρξει άμεσα μια αμοιβαία επωφελής λύση.

O πρωθυπουργός είχε, επίσης, σήμερα συνομιλία και με τον κ. Ντάισελμπλουμ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΟΕ Ν. Χουλιαράκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ν. Κοστέλο. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες του Brussels Group. Μάλιστα, αύριο, Δευτέρα θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη του BG και θα επαναληφθεί δια ζώσης την Τετάρτη με στόχο την επιτάχυνση των αποτελεσμάτων.

Σημειώνεται πως, ενόψει και της αυριανής τηλεδιάσκεψης του Brussels Group, αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιείται υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Tηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Μέρκελ και Ντάισελμπλουμ"

ΕΣΕΕ: Ορατός ο κίνδυνος για νέο κύμα λουκέτων

Τον κώδωνα του κινδύνου για νέο κύμα λουκέτων στην αγορά κρούει η ΕΣΕΕ, η οποία απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να βρει τώρα ρεαλιστικές λύσεις με τους δανειστές.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της, "μετά από επτά χρόνια σκληρής κρίσης η πλειοψηφία των Ελλήνων επιχειρηματιών προσπαθούν να κρατήσουν με νύχια και με δόντια τις εταιρείες τους ανοιχτές. Είναι αυτονόητο ότι όλοι εμείς που τόσα χρόνια επιχειρούμε, επενδύουμε και ζούμε στη χώρα μας, ευελπιστούμε σύντομα να εισέλθει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης. Η κυβέρνηση, θα πρέπει κάποτε να στηρίξει τους Έλληνες ΜμΕ επιχειρηματίες που τόσα χρόνια αποδεδειγμένα συνέβαλαν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η ΕΣΕΕ έχει προτείνει κατ´ επανάληψη, στην εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, δέσμες μέτρων, προκειμένου η ελληνική αγορά να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια. Οι επιχειρηματίες δεν ζητούμε την εύνοια της πολιτείας. Ζητούμε τα αυτονόητα, όπως να μην πληρώνουμε περισσότερα χρήματα σε φόρους από τις συνολικές μας πωλήσεις, να μην ερχόμαστε κάθε τόσο αντιμέτωποι με «φορολογικές εκπλήξεις», να μην αντιμετωπίζουμε καθημερινά γραφειοκρατικά προβλήματα και εν γένει να μπορούμε να επιχειρούμαι μέσα σε μια αγορά, η οποία διέπεται από δίκαιους και σταθερούς κανόνες. Παράλληλα, είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να σταματήσει πλέον να εφαρμόζεται η σκληρή πολιτική λιτότητας, με αλλεπάλληλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Οι καταναλωτές είναι εξάλλου εκείνοι που με το διαθέσιμο εισόδημα τους στηρίζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις. Όταν δεν υπάρχει ικανοποιητικό εισόδημα, οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι καταδικασμένες να κλείνουν η μια μετά την άλλη. Τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι καταναλωτές έχουν ανάγκη από ηρεμία. Δεν αντέχει πλέον κανείς να ζει το μαρτύριο της σταγόνας και τον αργό θάνατο της αγοράς.

Οι 5 κύριες αιτίες για νέο κύμα λουκέτων εντοπίζονται στα εξής:

1) Έλλειψη ρευστότητας: το 95% των αιτημάτων για χορήγηση δανείων σε πολύ μικρές και ΜμΕ επιχειρήσεις απορρίπτεται καθημερινά από τις συστημικές ελληνικές τράπεζες κατόπιν εντολών και κανόνων της ΕΚΤ προς την Τράπεζα της Ελλάδος.
Υπό αυτές τις συνθήκες η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας είναι αδύνατη.

2) Τραπεζική ασφυξία: οι καταθέσεις έχουν περιοριστεί στα €138 δις σχεδόν στο 58% του συνόλου των €219 δις των χορηγήσεων δανείων. Το 1/8 των καταθέσεων έχουν δανείσει οι τράπεζες στο Δημόσιο για έντοκα γραμμάτια. Η ανάγκες καθημερινής ρευστότητας των τραπεζών καλύπτονται από τον ELA μόνο για τις καταθέσεις που φεύγουν. Σχεδόν 4 δις έφυγαν τον Απρίλιο και 32 δις από τον Δεκέμβριο. Εάν μάλιστα κουρευτούν τα ενέχυρα των τραπεζών στην ΕΚΤ τότε η ρευστότητα που θα απομείνει δεν θα ξεπερνά τα €10 δις που βέβαια δεν επαρκούν.

3) Η κατάσταση της αγοράς: σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΕΕ κατά τη διαρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους 5.341 επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο (3.239 ατομικές, 1.200 Ο.Ε, 392 Ε.Ε, 210 Ε.Π.Ε & 178 Α.Ε.). Η αμείωτη ένταση συρρίκνωσης της εγχώριας αγοράς από την αρχή του χρόνου υπολογίζεται σε 59 λουκέτα την ημέρα, ενώ το Ά εξάμηνο του έτους εκτιμάται ότι τα συνολικά λουκέτα θα ξεπεράσουν τα 8.500.

4) Η Υπερφορολόγηση: τη πενταετία 2010-2014 υιοθετήθηκαν μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης φόρων €63,1 δις, ενώ το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά €52 δις εκ των οποίων τα € 34 δις από το εμπόριο και την εσωτερική κατανάλωση. Αποτέλεσμα
αυτής της κατάστασης είναι η συνεχής επιδείνωση της αγοράς και η αδυναμία των επιχειρησεων να καλύψουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους, ακόμα και με τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

5) Ο Τζίρος του εμπορίου: σύμφωνα με την ICAP τα τελευταία δύο χρόνια η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών για προϊόντα πρώτης ανάγκης έχει μειωθεί κατά 21,1%, ενώ το καλάθι της νοικοκυράς σε τρόφιμα έχει αδειάσει το χρόνο κατά 660 ευρώ. Ο τζίρος στην αγορά το 1ο τετράμηνο του 2015 σύμφωνα με το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, είναι σε χειρότερη κατάσταση από πέρυσι κατά τουλάχιστον -20%, ενώ οι εισαγωγές έχουν μειωθεί κατα -16%, οι εξαγωγές -13% και βεβαίως ο αποπληθωρισμός συνεχίζει δύο χρόνια ακαθεκτος με τελευταία μέτρηση στο -1,9%.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δηλώνει συνεχώς ότι οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς επιτείνουν ακόμη περισσότερο την ζοφερή κατάσταση. Η αγορά έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όρια της αντοχής της. Πλέον, ο κίνδυνος για νέο κύμα λουκέτων στην αγορά είναι ορατός. Λουκέτα, που συνεπάγονται περαιτέρω αύξηση της ανεργίας. Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να σταματήσει να ακροβατεί σε ένα τεντωμένο σχοινί και να βρει τώρα ρεαλιστικές λύσεις με τους δανειστές της, προκειμένου να δώσει ένα οριστικό τέλος στην αγωνία των πολιτών. Σε διαφορετική περίπτωση οι επιπτώσεις για κοινωνία και οικονομία, για επιχειρήσεις και καταναλωτές θα είναι ανυπολόγιστες.

Η ανοχή έχει αρχή και τέλος".

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΣΕΕ: Ορατός ο κίνδυνος για νέο κύμα λουκέτων"

Λοβέρδος: «Ο Βαρουφάκης βλάπτει την πατρίδα του»

Επίθεση στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη εξαπέλυσε μέσω Twitter ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας ότι με τη στάση του βλάπτει την πατρίδα του.

«Ο δήθεν υπουργός Οικονομικών μετατρέπει την αυτογελοιοποίησή του σε γερμανική επίθεση εναντίον της Ελλάδας και συνεχίζει να βλάπτει την πατρίδα του» έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος στον προσωπικό του λογαριασμό στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.



zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Λοβέρδος: «Ο Βαρουφάκης βλάπτει την πατρίδα του»"

Bloomberg: Οι Ευρωπαίοι μπούχτισαν με τον Βαρουφάκη και τις διαλέξεις

Ένα ακόμη άρθρο, από το Bloomberg, προστίθεται στο μπαράζ δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για απομόνωση του Γ. Βαρουφάκη και περιγράφουν την δυσαρέσκεια των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης απέναντι στον Έλληνα ομόλογό τους, τον οποίο κατηγορούν ότι κωλυσιεργεί και προτιμά να δίνει διαλέξεις αντί να τηρεί τις δεσμεύσεις της χώρας.

Το Bloomberg σε δημοσίευμα με τίτλο: «Πως η ΕΕ έχασε την υπομονή της με τον Βαρουφάκη», αναφέρει ότι την Παρασκευή, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης στη Λετονία, ο Έλληνας υπουργός ήταν μια «μοναχική μορφή, αφού περπατούσε χωρίς συνοδεία στο λόμπι του ξενοδοχείου, κρατώντας ένα κινητό και μια εφημερίδα».

Όταν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, ο Γ. Βαρουφάκης «απείλησε ότι θα αποχωρήσει αν οι δανειστές ασκούσαν μεγάλες πιέσεις, ο πρόεδρος της ευρωζώνης, Γ. Ντάισελμπλουμ, κάλεσε τους υπόλοιπους 18 υπουργούς να απαντήσουν. Επικράτησε σιωπή. Ο Ντάισελμπλουμ επανέλαβε την φράση του και τότε ο Σλοβάκος υπουργός Π. Καζιμίρ, ξέσπασε».

«Εξαπέλυσε καταιγισμό επικρίσεων κατά του Έλληνα ομολόγου του, απελευθερώνοντας την απογοήτευση που είχε αρχίσει να συσσωρεύεται εδώ και μήνες εντός της ομάδας (της ευρωζώνης) για τον αρχάριο στην πολιτική (Γ. Βαρουφάκη). Είχαν μπουχτίσει από το στυλ διάλεξης- όπως το αποκαλούν- του καθηγητή οικονομικών και την αποτυχία του να τηρήσει τις δεσμεύσεις».

Τον Σλοβάκο ακολούθησαν και άλλοι υπουργοί στο Eurogroup, κατηγορώντας τον Γ. Βαρουφάκη ότι σπαταλά τον χρόνο και προειδοποιώντας ότι αν συνεχίσει με τέτοιου είδους τακτικές, δεν πρόκειται να εξασφαλίσει συμφωνία με τους δανειστές.

«Όλοι οι υπουργοί του είπαν: δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό» φέρεται να δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το Bloomberg προσθέτει ότι η αίσθηση μεταξύ των 18 συναδέλφων του Βαρουφάκη ήταν παρόμοια και δεν υπήρξε κάποια διαφοροποίηση, ενώ αναπαράγει και την απάντηση του Έλληνα υπουργού μέσω twitter στους επικριτές του: «Τους ενώνει το μίσος τους για μένα. Και εγώ καλοδέχομαι το μίσος τους».

«Οι γκάφες με την Ιταλία και το Paris Match»

Το δημοσίευμα δεν περιορίζεται μόνο στα όσα συνέβησαν στο τελευταίο Eurogroup. Αναφέρεται και στα... ατοπήματα του Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος όπως υποστηρίζει, είναι από την αρχή επιρρεπής στις «πολιτικές γκάφες». Μια από αυτές ήταν «όταν προσέβαλε την ιταλική κυβέρνηση, έναν εκ των πιθανών συμμάχων του, δηλώνοντας στις 8 Φεβρουαρίου ότι η Ιταλία βρισκόταν κοντά στην χρεοκοπία». Και όχι μόνο αυτό. Το Bloomberg φροντίζει να θυμίσει την επίμαχη κοσμική φωτογράφιση του υπουργού με την σύζυγό του, στην ταράτσα του σπιτιού τους με φόντο την Ακρόπολη, για το γαλλικό περιοδικό Paris Match, κάτι που ξένισε πολλούς:

«Η εν λόγω εικόνα το έκανε ακόμη πιο δύσκολο για όποια ευρωπαϊκή κυβέρνηση ένιωθε συμπάθεια απέναντι στα δεινά των Ελλήνων, να δικαιολογήσει στους ψηφοφόρους (την ανάγκη) για πρόσθετη βοήθεια (προς την Ελλάδα). Το επεισόδιο έβλαψε την αξιοπιστία του Βαρουφάκη και έδωσε στους άλλους υπουργούς ιδανική αφορμή για πειράγματα».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Bloomberg: Οι Ευρωπαίοι μπούχτισαν με τον Βαρουφάκη και τις διαλέξεις"

Ο Γ.Γ. του υπουργείου Άμυνας ήταν υπεργολάβος της Lockheed

- Ο Γ. Ταφύλλης ερευνάται ήδη από τη Δικαιοσύνη για αντισταθμιστικά της εταιρείας που ζημίωσαν $31,5 εκατ. το Δημόσιο 
- Από τον Σεπτέμβριο του '14 ο φάκελος στον εισαγγελέα - Τίθεται θέμα ηθικής και ενδεχομένως νομικής τάξης, επισημαίνει η ΝΔ
- Για θέμα ηθικής και ενδεχομένως νομικής τάξης κάνει λόγο η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ
- Διαβάστε την απάντηση του κ. Ταφύλλη και την ανταπάντηση του ΘΕΜΑτος

Αντιδράσεις προκάλεσε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ για την εμπλοκή του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Γιάννη Ταφύλη ως υπεργολάβου σε παλαιότερο πρόγραμμα αντισταθμιστικών ωφελημάτων της εταιρείας Lockheed Martin, η οποία ανέλαβε τώρα και τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών P3B-Orion έναντι του ποσού των 500 εκατ. δολαρίων. Το δημοσίευμα προκάλεσε την κατ' αρχήν αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας που κάνει λόγο για «τεράστιο θέμα ηθικής και ενδεχομένως νομικής τάξης» και αναφέρει ότι «οι σημερινές αποκαλύψεις που συσχετίζουν την ίδια εταιρεία με την προμήθεια των 500 εκατ. ευρώ για τα αεροσκάφη του Ναυτικού, στην εκταμίευση των οποίων η κυβέρνηση απαράδεκτα επιμένει, καθιστούν την απόλυση του Γενικού Γραμματέα μονόδρομο!».
Η ανακοίνωση του συντονιστή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της ΝΔ Κώστα Τασούλα έχει ως εξής:



Τεράστιο θέμα ηθικής και ενδεχομένως νομικής τάξης δημιουργεί η αποδεδειγμένη σχέση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Άμυνας με εταιρεία που είχε συναλλαγές με το υπουργείο. Οι σημερινές αποκαλύψεις που συσχετίζουν την ίδια εταιρεία με την προμήθεια των 500 εκατ. ευρώ για τα αεροσκάφη του Ναυτικού, στην εκταμίευση των οποίων η κυβέρνηση απαράδεκτα επιμένει, καθιστούν την απόλυση του Γενικού Γραμματέα μονόδρομο!

To ΠΑΣΟΚ

Την παραίτηση το Γ. Ταφύλλη ζητά και το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωση που υπογράφει ο Ανδρέας Λοβέρδος, συντονιστής ΚΤΕ Εξωτερικών και Άμυνας .

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: 



«Ένα ακόμα κρούσμα σύγκρουσης συμφερόντων για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ. Ζητάμε την απομάκρυνση του Γ.Γ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας γιατί η αποδεδειγμένη επαγγελματική του σχέση με εταιρία που είχε συναλλαγές με το Υπουργείο δημιουργεί θέμα ηθικής τάξεως και ενδεχομένως και νομικής. Η ώρα που ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να δώσει τις απαιτούμενες εξηγήσεις για τους συνεργάτες της Κυβέρνησης έφτασε!» 


Ολόκληρο το δημοσίευμα στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ έχει ως εξής


Ο Γ.Γ. του υπουργείου Άμυνας ήταν υπεργολάβος της Lockheed

O Γ. Ταφύλλης ερευνάται ήδη από τη Δικαιοσύνη για τη μη υλοποίηση των αντισταθμιστικών που ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο!
Ο φάκελος με τις καταγγελίες για την υπόθεση αντισταθμιστικών ύψους $ 31,5 εκατ. πήγε στις 11 Σεπτεμβρίου 2014 στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η οποία τον διαβίβασε στον αρμόδιο ανακριτή που διεξάγει ήδη τη δικαστική έρευνα ■ Κι όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τον Ταφύλλη δίπλα στον Καμμένο. Στις 28 Ιανουαρίου ανέλαβε γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ηταν από τους πρώτους διορισμούς ■ Επιβεβαιώνεται πλήρως το σκάνδαλο με τα «σαπάκια» 50 ετών που αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ»

Νέο ηθικό και πολιτικό θέμα που αγγίζει την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και την κυβέρνηση προκύπτει από τις σημερινές αποκαλύψεις του «ΘΕΜΑτος» σχετιζόμενο με την πολύκροτη υπόθεση εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών P-3B Orion ύψους 500 εκατ. δολαρίων. Κι αυτό λίγες μόλις ημέρες μετά τον διεθνή θόρυβο που προκάλεσε η ομολογία-βόμβα της Lockheed ότι δεν συμφέρει την Ελλάδα η συμφωνία για την αναβάθμισή τους. 



Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουμε σήμερα, φαίνεται πως υπήρχε επαγγελματική διασύνδεση από το παρελθόν ενός προσώπου με θέση-κλειδί στο υπουργείο Αμυνας που έκανε την εν λόγω ανάθεση στην εταιρεία Lockheed Martin, στην οποία εμπιστεύτηκε το αμφιλεγόμενο αυτό εξοπλιστικό πρόγραμμα. Ο λόγος για τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, επικεφαλής του τομέα Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ και δύο φορές υποψήφιο βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Γιάννη Ταφύλλη, ο οποίος στο παρελθόν είχε αναλάβει ως υπεργολάβος με την εταιρεία HOMS - Ελληνικά Λειτουργικά Συστήματα Διοίκησης Α.Ε. πρόγραμμα αντισταθμιστικών ωφελημάτων (Α.Ω.) της Lockheed στην Πολεμική Αεροπορία. Πρόκειται για το πρόγραμμα WOM-SQOM (Wing Operetations Management και Squadron Operations Management), το οποίο ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη κατόπιν επιστολής του τέως υφυπουργού Αμυνας Γιάννη Λαμπρόπουλου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις 11 Σεπτεμβρίου 2014 και με περαιτέρω ειδική εντολή διερεύνησης της Εισαγγελίας που δόθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2014.  

Ο κ. Ταφύλλης δεν υπήρξε κάποιο τυχαίο πρόσωπο ή ένας ακόμα εργαζόμενος στο συγκεκριμένο πρότζεκτ. Κι αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις που είχε δώσει ο ίδιος για το επίμαχο πρόγραμμα στην εφημερίδα «Αυγή» πριν από δύο χρόνια. Μετά τις καταγγελίες τότε του κ. Βενιζέλου περί «οφσετάδων που βρίσκονται στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα», ο κ. Ταφύλλης είχε απαντήσει για ένα «φιλόδοξο πρόγραμμα που είχε σκοπό να οδηγήσει την Πολεμική Αεροπορία στον 21ο αιώνα». 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή αναφορικά με τον άνθρωπο που συνδέει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Ελληνες στον χώρο της Αμυνας, δηλαδή τον τρίτο στην πυραμίδα πολιτικό εκπρόσωπο του υπουργείου, με μεγάλη βαρύτητα στη λήψη αποφάσεων λόγω της προηγούμενης εμπειρίας του στην Πολεμική Αεροπορία. 



Γιάννης Ταφύλλης: Ο  τρίτος στην πυραμίδα πολιτικός εκπρόσωπος του υπουργείου, με μεγάλη βαρύτητα στη λήψη αποφάσεων και στο επίμαχο deal των 500 εκατ. δολαρίων, συνεργάστηκε με την αμερικανική εταιρεία από το 2003 μέχρι και το 2006 κατά την εκτέλεση ενός αμφιλεγόμενου προγράμματος αντισταθμιστικών ωφελημάτων 


Το πρόγραμμα στο οποίο αναφερόμαστε είναι αυτό της διαχείρισης και διασύνδεσης των Πολεμικών Πτερύγων και Αεροπορικών Μοιρών Wing Operations Management (WOM)- Squadron Operations Management (SQOM). Την υλοποίηση του προγράμματος αυτού πρώτος ο τέως βουλευτής του κόμματος του κ. Καμμένου Γιώργος Νταβρής με καταγγελία του ανέδειξε ως σκανδαλώδη. Ο κ. Ταφύλλης είχε την ιδιότητα του Project Manager της υπεργολάβου εταιρείας σε ένα έργο που τελικά δεν υλοποιήθηκε παρά μερικώς, με αποτέλεσμα το θέμα να φτάσει στη Βουλή. Μάλιστα ο σημερινός γενικός γραμματέας είχε καταγγελθεί από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για «σχέσεις με εται­ρείες εξοπλισμών», προφανώς εννοώντας τη Lockheed, καθώς αυτή ήταν που είχε εκχωρήσει το πρόγραμμα Α.Ω. WOM-SQOM στην εταιρεία όπου εργαζόταν ο κ. Ταφύλλης. Ο κ. Ταφύλλης είχε καλυφθεί τότε πλήρως και από τον τότε πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον χαρακτήρισε «εξαίρετο αξιωματικό που τιμά με την παρουσία του τον ΣΥΡΙΖΑ και ο οποίος είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο των Mirage 2000».  

Το χρονικό
Οπως κατήγγειλε δημόσια με επιστολές ο τέως στενός συνεργάτης του κ. Καμμένου σε θέματα εξοπλισμών και Αμυνας, κ. Νταβρής, το εν λόγω πρόγραμμα εκτελέστηκε με τη συνεργασία των εταιρειών ALTEC, HOMS - Ελληνικά Λειτουργικά Συστήματα Διοίκησης Α.Ε. (ο κ. Ταφύλλης συμμετείχε στην εταιρεία με δικαίωμα υπογραφής αναλήψεων μέχρι 50.000 ευρώ) και μιας τρίτης, της X Avionics. Οι παραπάνω εργάστηκαν για πρόγραμμα που απέρρεε από τη συμφωνία της Lockheed Martin ως αντιστάθμισμα για την προμήθεια μαχητικών F-16. Για την ακρίβεια, το πρόγραμμα WOM-SQOM ήταν μέρος των προγραμμάτων Α.Ω. για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 που η Lockheed Martin είχε πουλήσει στη χώρα μας. Για να γίνει κατανοητό, η Lockheed Martin -όπως και κάθε εταιρεία στον χώρο των εξοπλισμών- είχε τον ουσιαστικό λόγο ως προς την επιλογή των παραπάνω συνεργατών στα αντισταθμιστικά ωφελήματα, σε συντονισμό με το υπουργείο Αμυνας, του οποίου τότε πολιτικός προϊστάμενος ήταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Οπως μας επιβεβαιώνει ο τέως βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Γ. Νταβρής, η επαγγελματική διασύνδεση ως αντισυμβαλλόμενου του κ. Ταφύλλη μέσω αυτών των εργολαβιών με τη Lockheed Martin ήταν δεδομένη. Ωστόσο και άλλες πηγές από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία αναφέρουν πως ο νυν γενικός γραμματέας Αμυνας διατηρούσε για χρόνια επαφές με τους Αμερικανούς, καθώς οι αποκαλύψεις εκ μέρους του στοιχείων για την υπόθεση των «τυφλών» γαλλικών αεροσκαφών (και ανταγωνιστικών προς τα αμερικανικά F-16) Mirage 2000 είχαν κινήσει το ενδιαφέρον.  

ΕΓΓΡΑΦΑ-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

1. Η εταιρεία HOMS S.Α. αναλαμβάνει το πρόγραμμα των αντισταθμιστικών  ωφελημάτων της Lockheed




Με έγγραφο του τότε υφυπουργού Αμυνας Γιάννη Λαμπρόπουλου προς τη Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου φαίνεται ξεκάθαρα η διασύνδεση της  Lockheed στο πρόγραμμα  WOM-SQOM. Την υλοποίηση του προγράμματος είχε αναλάβει η εταιρεία HOMS Α.Ε. στην οποία επιβλέπων και επικεφαλής ήταν ο νυν γ.γ. Αμυνας Γιάννης Ταφύλλης

2. Το ΦΕΚ αποδεικνύει τη σχέση Ταφύλλη με τη HOMS S.Α. 



Το ΦΕΚ όπου φαίνεται ότι ο νυν γενικός γραμματέας Αμυνας Γιάννης Ταφύλλης είχε δικαίωμα υπογραφής (αναλήψεων) στη συμπράττουσα με τη Lockheed στο πρόγραμμα αντισταθμιστικών ωφελημάτων HOMS S.A.

3. Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας στέλνει την υπόθεση στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη



Ο τέως υφυπουργός Αμυνας  Γιάννης Λαμπρόπουλος έστειλε την υπόθεση WOM-SQOM και άλλες δύο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου πριν από 7 μήνες 

Οι καταγγελίες

Η απάντηση, όμως, του τέως υφυπουργού Αμυνας στον κοινοβουλευτικό έλεγχο για το επίμαχο πρόγραμμα που παρουσιάζουμε σήμερα αντιστοιχίζει τις δράσεις του WOM-SQOM στο οποίο ο κ. Ταφύλλης απασχολήθηκε από την υπεργολάβο με την «αντισυμβαλλόμενη εταιρεία Lockheed Martin Overseas Corporation», όπως συγκεκριμένα γράφεται σε έγγραφο που παρουσιάζει το «ΘΕΜΑ». Το πιο ενδιαφέρον ως προς αυτή τη συνεργασία είναι οι καταγγελίες που έγιναν και οι οποίες κατέληξαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στο γραφείο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη μετά από επιστολή στις 11/9/2014 του τέως υφυπουργού Αμυνας. 

Στις 26/9/2014 ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου με το υπ. αριθμ. 3776/2014 διαβίβασε την επιστολή του υφυπουργού στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είχαν τελεστεί αυτεπάγγελτα διωκόμενα αδικήματα για την εν λόγω υπόθεση και άλλες δύο (Ηλιάκη και Σίκινος). Ο κ. Νταβρής από το 2008 αλλά και μετά ως βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. του κ. Καμμένου έχει καταγγείλει πως το εν λόγω πρόγραμμα ουδέποτε υλοποιήθηκε -παρά τις δεσμεύσεις και τα εκατομμύρια ευρώ που η χώρα μας δαπάνησε- και γι’ αυτό πρέπει να διερευνηθούν οι όποιες ποινικές ευθύνες. Επίσης με επιστολή του προς τον πρώην πρωθυπουργό  Κώστα Καραμανλή στις 1/12/2008 αναφέρεται σε απόπειρα κτήσης από τις εμπλεκόμενες εταιρείες «άκρως απόρρητων και ειδικού χειρισμού εγγράφων και μνημονίων». Πρόκειται για τα σχέδια άμυνας της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και πολέμου. Να σημειώσουμε πως η ευαισθησία του πτεράρχου ε.α. κ. Νταβρή ήταν δεδομένη καθώς είχε διατελέσει υπαρχηγός ΑΤΑ στη Λάρισα από όπου και ζητήθηκαν τα σχετικά έγγραφα. 


Το πάνελ με Δένδια και Ντένη Πλέσσα

Γνωστό είναι στους κύκλους των αντισταθμιστικών πως ο γενικός γραμματέας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις έχει βρεθεί μαζί με εκπροσώπους της αμερικανικής πολυεθνικής σε ημερίδες, συνέδρια ή φόρα που αφορούν το αξιό­μαχο της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως στην πρόσφατη διημερίδα (Απρίλιος 2014) Exposec Defence World. Συνομιλητής του εκεί ήταν ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής πολυεθνικής Ντένης Πλέσσας αλλά και ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, παρά το ότι δεν είχε αναλάβει ακόμα υπουργός Αμυνας, άρα δεν είχε άμεσο ενδιαφέρον για τα εξοπλιστικά. Ηταν η πρώτη φορά που εκπρόσωπος κόμματος της Αριστεράς παραβρισκόταν σε εκδήλωση για τα εξοπλιστικά παρέα με εκπροσώπους εταιρειών οπλικών συστημάτων όπως η Lockheed Martin, αλλά και πρεσβευτές χωρών με παράδοση στους εξοπλισμούς όπως ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Ντέιβιντ Πιρς ή του Ισραήλ Αριελ Μέκελ. Ο κ. Ταφύλλης ήταν ο κεντρικός ομιλητής μαζί με τον κ. Ερνστ Χάρολντ, αναπληρωτή γενικό διευθυντή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων του ΝΑΤΟ. Για την παρουσία του αυτή είχε δεχτεί τα πυρά του ΚΚΕ και άλλων αριστερών οργανώσεων. 

Υψηλές γνωριμίες στο ΝΑΤΟ

Η σχέση βέβαια του Ελληνα γενικού γραμματέα Αμύνης με το ΝΑΤΟ -παρά την κάθετα αντίθετη στάση πολλών στον ΣΥΡΙΖΑ για τον ευρωατλαντικό σχηματισμό- είναι δεδομένη εδώ και χρόνια καθώς υπηρέτησε σε κρίσιμη θέση στη Γερμανία ως σμήναρχος. Παραδόξως, για έναν αξιωματικό καριέρας, με την επιστροφή του ο κ. Ταφύλλης παραιτήθηκε για να ασχοληθεί με τους εξοπλισμούς στον ιδιωτικό πλέον τομέα και το επίμαχο πρόγραμμα WOM-SQOM. Από το 2003 εργάστηκε στην εταιρεία HOMS S.A. έχοντας αποκτήσει το 2006 και δικαίωμα υπογραφής για αναλήψεις μέχρι 50.000 ευρώ από τους εταιρικούς λογαριασμούς της. Ο ίδιος υποστήριξε αργότερα πως η παραίτησή του είχε να κάνει με τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των Mirage 2000. Γεγονός παραμένει ότι συνεργάστηκε μετά σε ένα πρόγραμμα με συμμετοχή ανταγωνιστικής των Mirage εταιρείας, της Lockheed Martin. 

Κατόπιν της απασχόλησής του με το πρόγραμμα WOM-SQOM ο κ. Ταφύλλης  παρέμεινε στη Λάρισα, για να επανακάμψει λίγα χρόνια αργότερα ως υπεύθυνος Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ και δύο φορές υποψήφιος βουλευτής του σε Γρεβενά και Λάρισα. Προτού διοριστεί γενικός γραμματέας στο υπουργείο Αμυνας διετέλεσε γενικός γραμματέας του Δήμου Λάρισας. Ομως και λίγο πιο πριν είχε βρεθεί ξανά στη δημοσιότητα. Κι αυτό λόγω καταγγελίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Ο κ. Βενιζέλος είχε κατηγορήσει τον κ. Ταφύλλη για τη συμμετοχή του στα αντισταθμιστικά ωφελήματα. «Πρόκειται για άνθρωπο με μακρά δραστηριότητα στον χώρο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ο οποίος είναι σε αντιδικία με το υπουργείο Αμυνας γιατί έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε εταιρείες που ετοίμαζαν λογισμικό για την Αεροπορία», κατήγγειλε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Εξεταστική των υποβρυχίων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Τσίπρας κάλυψε τον στενό του συνεργάτη αναφερόμενος σε «αήθη υπονοούμενα για έναν εξαιρετικό αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων που η παρουσία του στον ΣΥΡΙΖΑ μας τιμά», συνδυάζοντας τις καταγγελίες με την αποκάλυψη εκ μέρους του κ. Ταφύλλη με τα προβλήματα της «αγοράς του αιώνα» των «τυφλών» γαλλικών Mirage 2000. 

Η ομολογία Ταφύλλη στην «Αυγή» για το επίμαχο πρόγραμμα



Στις 22/10/2013 η «Αυγή» φιλοξενεί τις απόψεις-απαντήσεις του υπεύθυνου Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ για το επίμαχο πρόγραμμα αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Στο δημοσίευμα ο κ. Ταφύλλης επιβεβαιώνει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα που είχε αναλάβει η HOMS από το 2003 έως το 2006, οπότε το πρόγραμμα μπήκε σε «τεχνητό γύψο»
Το ενδιαφέρον στοιχείο στην πορεία του νυν γενικού γραμματέα του υπουργείου Αμυνας είναι πως όπως ο ίδιος είχε παραδεχτεί σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Αυγή» στις 22/12/2013 (σ.σ.: απαντώντας στις εις βάρος του καταγγελίες από πλευράς του κ. Βενιζέλου) «από τον Οκτώβριο του 2003 συμμετείχα σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που θα οδηγούσε την Πολεμική Αεροπορία στον 21ο αιώνα». Βέβαια σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ξεκαθαρίζει πως το πρόγραμμα ουδέποτε παραδόθηκε, λέγοντας πως αν και «το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία και απέσπασε ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια από την Πολεμική Αεροπορία, αν και  ήταν σε κατάσταση αναμονής για εγκατάσταση και εκμετάλλευση, τελικά μπήκε σε “τεχνητό γύψο” χωρίς όμως να υπάρξει διερεύνηση». 
Ο κ. Ταφύλλης παραιτήθηκε από το Σώμα με τον βαθμό του σμηνάρχου το 2001. Εκ του νόμου όφειλε να μην εμπλακεί σε καμία επιχειρηματική δραστηριότητα μέχρι την παρέλευση πέντε ετών από την αποστράτευσή του, όπως προβλέπεται από την παράγραφο 12, άρθρο 66 του Ν.Δ. 1400/73 «περί καταστάσεως αξιωματικών».  

Ενδιαφέρον, τέλος, προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Ταφύλλης με απόφαση του κ. Καμμένου διορίστηκε γενικός γραμματέας στο υπουργείο Αμυνας μόλις μία ημέρα μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στις 28 Ιανουαρίου. Προς τι άραγε τέτοια βιασύνη, τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότεροι γενικοί γραμματείς της κυβέρνησης τοποθετήθηκαν στις θέσεις τους ακόμα και στις αρχές Μαρτίου; Και όλα αυτά ενώ το πρώτο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια αποφασίστηκε να προχωρήσει αιφνιδίως λίγες μόλις ημέρες αργότερα με απευθείας ανάθεση και διακρατική συμφωνία στις ΗΠΑ (εταιρεία Lockheed Martin).

Η απάντηση του Γιώργου Ταφύλλη

Με επιστολή του την Κυριακή ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας απαντά στα όσα αποκάλυψε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Διαβάστε την επιστολή

Κυριακή, 26 Απριλίου 2015 
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

«Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Γιάννης Ταφύλλης απαντώντας σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» αναφέρει τα ακόλουθα:
 
Δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» επιχειρεί με σωρεία ανακριβειών και χαλκευμένων  στοιχείων να με εμφανίσει ως  άνθρωπο των εξοπλιστικών προγραμμάτων με διασυνδέσεις και επιρροές που λίγο ως πολύ καλύπτουν ολόκληρη την υφήλιο.
 
Τους απαντώ ευθέως ότι έχουν ξεπεράσει κάθε αθλιότητα και ότι η συνέχεια θα δοθεί στη δικαιοσύνη.
 
Σε ότι με αφορά:
 
Δεν έχω καμία απολύτως σχέση με σύστημα που παρέλαβε η Πολεμική Αεροπορία, που κατά το δημοσίευμα τη ζημίωσε, ούτε με την όποια εταιρεία το υλοποίησε.
 
Απασχολήθηκα για δύο χρόνια περίπου στην εταιρεία Ελληνικά Λειτουργικά Συστήματα Α.Ε ως project manager για την ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος με τελικό αποδέκτη την Αεροπορία. Η σύμβαση αυτή ακυρώθηκε το 2006 από την οφειλέτρια εταιρεία (LM) και ανατέθηκε σε τρίτη. 
 
Μετά την αποστρατεία μου εργάστηκα για τρία χρόνια ως σύμβουλος πληροφορικής στο στρατηγείο Νοτιοκεντρικής Ευρώπης και όχι σε εξοπλιστικά προγράμματα όπως διατείνεται το δημοσίευμα.
 
Σε ότι αφορά την καταγγελία στη Δικαιοσύνη που εμπλέκει το πρόσωπό μου, την οποία θα συνδράμω ευχαρίστως όποτε κληθώ, το δημοσίευμα παρέλειψε επιμελώς  να αναφερθεί σε γνωστά στοιχεία που θα βοηθούσαν να γίνει αντιληπτό το ποιός τελικά καταγγέλλει και τι. Κατά το δημοσίευμα, η καταγγελία έγινε από τον κ. Νταβρή, απόστρατο της ΠΑ, πρώην βουλευτή και αποστάτη των ΑΝΕΛ, ο οποίος έγινε γνωστός περιφέροντας σενάρια συνομωσίας σε μεταμεσονύκτιες εκπομπές τα οποία δικαστικά συμβούλια και άλλα θεσμικά όργανα έκριναν ως παντελώς ανυπόστατα. Για την δραστηριότητα  αυτή του κ. Νταβρή υπάρχει ενημερωτικό καταπέλτης  προς Υπουργό Άμυνας. Τον κ. Νταβρή επικαλέστηκε ο κ. Βενιζέλος στη Βουλή όταν έκανε την υποτιθέμενη αποκάλυψη εις βάρος μου. Ο ίδιος, αφού ψήφισε ΝΑΙ για τον υποψήφιο ΠτΔ στην προηγούμενη βουλή,  βρήκε θέση στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Άρτα.
 
Η όλη επίθεση στο πρόσωπό μου εντάσσεται σ' ένα πόλεμο υπονόμευσης και φθοράς της κυβέρνησης που εκπορεύεται από συγκεκριμένα κέντρα, τα οποία υπηρετούν συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης που χρησιμοποιούν τις "μονταζιέρες"τους»  σε ρόλο πολιορκητικού κριού. Τους πληροφορούμε πως λάθος πόρτα χτύπησαν. Επίσης να ξέρουν πως στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. 
 
Ο ΓΓ του ΥΠΕΘΑ
Γιάννης Ταφύλλης»

Η ανταπάντηση του δημοσιογράφου Δημήτρη Μαρκόπουλου
Από την απάντηση  του κ. Ταφύλλη είναι προφανές ότι ο ΓΓ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ομολογεί τη σχέση του με την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin ως υπεργολάβου προγράμματος Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων. Με την επιστολή που απέστειλε στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ο κ. Ταφυλλης ουσιαστικά ομολογεί ότι συμμετείχε στο προγράμμα Αντιθαστιμιστικών Ωφελημάτων ως πρότζεκτ μάνατζερ το οποίο αφορούσε την εταιρεία, η οποία τώρα ανέλαβε με απευθείας ανάθεση και κόστος 500 εκατ. δολαρίων την αναβάθμιση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας τα οποία ήδη είναι 50 ετών. Άρα ο κ. Ταφύλλης τότε ήταν συνεργάτης της Lockheed Martin και τώρα που η Lockheed Martin κάνει δουλειές με το υπουργείο Άμυνας ο κ. Ταφύλλης είναι γενικός γραμματέας του.

Επίσης ο κ. Ταφυλλης αναγνωρίζει ότι εκκρεμούν σε βάρος του καταγγελίες,  ότι το θέμα διερευνάται από τη Δικαιοσύνη και ότι ο ίδιος στη διάθεση του αρμόδιου εισαγγελέα για να βοηθήσει την έρευνα. Συνεπώς το ΘΕΜΑ δεν έγραψε καμία ανακρίβεια. Ο κ. Ταφύλλης ήταν συνεργάτης της Lockheed. ο κ. Ταφύλλης σήμερα είναι ΓΓ του υπουργείου Άμυνας και η παλαιά εκείνη υπόθεση διερευνάται από τη Δικαιοσύνη.

Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα: πώς μπορεί να παραμένει στη θέση του όταν υπάρχει προφανές πολιτικό και ηθικό ασυμβίβαστο ειδικά, μάλιστα, όταν ελέγχεται δικαστικά για μια σοβαρή υπόθεση εκατομμυρίων δολαρίων; 

Ως προς το προγράμμα ΑΩ Wom Sqom της Lockheed Martin στο οποίο o ίδιος εργάστηκε και για το οποίο οι καταγγελίες αναφέρουν πως δεν λειτούργησε ως όφειλε, προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

 - Στην απάντηση του λέει ότι το 2006 αποχώρησε γιατί η Lockheed Martin άλλαξε υπεργολάβο. Γιατί λοιπόν δεν την κατήγγειλε τότε με όνομα κι επώνυμο; 

- Γιατί αποφεύγει να απαντήσει για το αν το προγράμμα ΑΩ στο οποίο ο ίδιος είχε την ευθύνη ως πρότζεκτ μάνατζερ δεν λειτούργησε ποτέ; Η απάντηση βέβαια ειναι γνωστή καθώς ποτέ το Wom Sqom δεν τέθηκε ως όφειλε σε εφαρμογή παρά το ότι δόθηκαν εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Ταφυλλης που τόσο είχε σηκώσει την παντιέρα κατά της διαπλοκής στο στράτευμα για ποιο λογο σιώπησε σε αυτήν την υπόθεση και δεν ζήτησε τη συνδρομή της Δικαιοσύνης; Γιατί δεν κατήγγειλε την όλη υπόθεση ενός αντισταθμιστικού προγράμματος της Lockheed; 

- Είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Ταφύλλης συμμετείχε σε προγράμμα Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων για λογαριασμό της Lockheed που αυτή τώρα έχει αναλάβει στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Της εταιρείας, δηλαδή, που τώρα σε καιρό κρίσης ανέλαβε με απευθείας ανάθεση εξοπλισμούς 500 εκατ. δολάριων.

- Με την ομολογία του στην εφημερίδα ΑΥΓΗ, τον Δεκέμβριο του 2013, ότι «απο το 2003 εργαζόταν στο προγράμμα αντισταθμιστικών ωφελημάτων Wom Sqom ένα προγράμμα που θα πήγαινε την Πολεμική Αεροπορία στον 21ο αιώνα» ουσιαστικά διαψεύδει τον εαυτό του.

- O Γενικος Γραμματέας Άμυνας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ γράφει στην απάντησή του ότι το προγράμμα σταμάτησε το 2006 με πρωτοβουλία της Lockheed η οποία άλλαξε υπεργολάβο. Πόσα χρήματα, όμως, έλαβε η εταιρεία HOMS με την οποία ο ίδιος έτρεχε το έργο; Είναι σημαντικό εδώ να προσθέσουμε πως η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα διακόπηκε για άλλους λόγους που είχαν σχέση με τις καταγγελίες του τότε Κλαδαρχη ΑΤΑ Γιώργου Νταβρή και την ΕΔΕ που ακολούθησε.

- Ίσως εξ αυτού του γεγονότος «δικαιολογείται» η επίθεση του κ. Ταφύλλη στον καταγγέλλοντα πτέραρχο ε.α. και τέως βουλευτή του Πάνου Καμμένου Γιώργο Νταβρή με τον χαρακτηρισμό "αποστάτη". Πάντως ο κ. Ταφύλλης δεν ήταν στους Ανεξάρτητους Έλληνες από όσο γνωρίζουμε αλλά στο ΣΥΡΙΖΑ και το 2013 τον είχε καταγγείλλει σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος για το ρόλο του στην υπόθεση των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Γ.Γ. του υπουργείου Άμυνας ήταν υπεργολάβος της Lockheed"

«Να πάρει πάνω του τη διαπραγμάτευση ο Τσίπρας»

«Ήρθε η ώρα να πάρει ο πρωθυπουργός πάνω του τη διαπραγμάτευση» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και εξέφρασε την αισιοδοξία του για λύση κοινής αποδοχής μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Είναι η ώρα ο Αλέξης Τσίπρας να πάρει ακόμη πιο πάνω του τη διαπραγμάτευση για μία λύση κοινής αποδοχής και είμαι αισιόδοξος ότι αυτό ήδη συμβαίνει. Εκτιμώ ότι μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, θα υπάρξει αυτή η λύση κοινής αποδοχής, διότι πολύ απλά αυτό είναι το κοινό συμφέρον και της Ελλάδας και της Ευρωζώνης...» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Για να υπάρξει λύση, πρέπει και οι δύο πλευρές να δείξουν την αναγκαία καλή διάθεση και ευελιξία. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία με μονομερείς υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς. Πιστεύω ότι οι σκληροπυρηνικοί που θέλουν είτε την υπονόμευση της συμφωνίας είτε την πλήρη υποταγή της ελληνικής κυβέρνησης, ευτυχώς δεν είναι οι περισσότεροι. Το ζητούμενο είναι με χαρτί και με μολύβι, με σαφείς εντολές από τις ηγεσίες των κυβερνήσεων -οδηγίες του Α. Τσίπρα προς το οικονομικό επιτελείο και τα τεχνικά κλιμάκια-, να κλειστούν τα τεχνικά κλιμάκια, το Brussels Group, σε ένα δωμάτιο, μέχρι να βγει λευκός καπνός. Διότι, η παράταση αυτής της εκκρεμότητας κάνει ζημιά ακόμη και στη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας» πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής.

Παράλληλα, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Παπαδημούλης τόνισε: «Εμείς πρέπει να κάνουμε πολύ συγκεκριμένες τις εναλλακτικές μας προτάσεις απέναντι στις πιέσεις και τις απαιτήσεις των δανειστών μας, έτσι ώστε για το 2015, ο κρατικός προϋπολογισμός να κλείνει και να υλοποιείται αξιόπιστα, χωρίς να δημιουργούνται νέα ελλείμματα, και έτσι να εξασφαλίσουμε ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα και δεύτερον να προχωρήσουμε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα και τις οποίες απέφυγαν να κάνουν τρόικα και κυβέρνηση τις προηγούμενες τετραετίες... Θέλουμε μια καλή συμφωνία για την Ελλάδα, που θα επιτρέψει στη χώρα και στον λαό μας να αναπνεύσει και να αναπτυχθεί. Αν θέλαμε μία συμφωνία πάση θυσία, τότε θα προσχωρούσαμε στη γραμμή της υποταγής. Όσοι πιστεύουν ότι μπορεί να περάσει ένα σενάριο "συμφωνία να ΄ναι και ό,τι να ΄ναι" χτυπούν λάθος πόρτα. Δεν θα βρουν στην ελληνική κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ τέτοιες απόψεις».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος:

«Η γνώμη μου είναι ότι ούτε η χώρα, ούτε η κυβέρνηση, ούτε ο πρωθυπουργός χρειάζονται, αυτήν την στιγμή, εκλογές ή δημοψήφισμα ή μια φιλολογία γι’ αυτά τα θέματα... Αυτό που κρατώ είναι ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πριν λίγες ώρες, είπε ότι ούτε οι εκλογές ούτε το δημοψήφισμα είναι μέσα στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Εμένα αυτό μου αρκεί... Ο λαός έχει δώσει μία πολύ ισχυρή εντολή στον Α. Τσίπρα για κοινά αποδεκτή λύση εντός ευρώ και ο κ. Τσίπρας, αυτήν τη στιγμή, έχει ακόμα πιο ισχυρή θέση από αυτή που του έδωσε ο λαός στις εκλογές... Αυτήν την στιγμή, αυτό που χρειάζεται είναι όχι εκλογές, αλλά λύσεις και μια κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας που θα κάνει βήμα - βήμα αυτά που έχει υποσχεθεί» επεσήμανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Να πάρει πάνω του τη διαπραγμάτευση ο Τσίπρας»"

ΣτΕ: Κινητό στις πανελλαδικές ισοδυναμεί με μηδενισμό

Το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις υπ΄ αριθμ. 1461 και 1462/2015, αποφάσεις του αποφάνθηκε ότι η κατοχή και μόνο κινητού τηλεφώνου από μαθητή, ανεξάρτητα αν είναι απενεργοποιημένο ή όχι, κατά την διάρκεια των Πανελλαδικών απολυτηρίων εξετάσεων, αυτομάτως μηδενίζει το γραπτό δοκίμιο.

Να σημειωθεί ότι η εκπαιδευτική νομοθεσία προβλέπει ότι οι μαθητές κατά την είσοδό τους στην αίθουσα εξετάσεων δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό (blanco), κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών, κ.λπ. Σε περίπτωση που βρεθούν στην κατοχή τους τα επίμαχα αντικείμενα το γραπτό μηδενίζεται.

Ειδικότερα, κατά της πανελλαδικές εξετάσεις του Μαΐου του 2013 στο Γενικό Λύκειο Βούλας Αττικής εξεταζόμενος μαθητής, κατά την διενέργεια των γραπτών απολυτηρίων εξετάσεων ζήτησε να πάει στην τουαλέτα.

Όμως, κατά την μετάβασή του έγινε αντιληπτό από καθηγητή-επιτηρητή ότι είχε κινητό τηλέφωνο. Στην συνέχεια ο μαθητής κλήθηκε στην Λυκειακή Επιτροπή, αλλά αρνήθηκε να προσέλθει, με αποτέλεσμα τον μηδενισμό του γραπτού του.

Ακόμη, τον προηγούμενο Μάιο (2012), κατά την διενέργεια των απολυτηρίων εξετάσεων σε Γενικό Λύκειο Σταυρούπολης, μαθητής ζήτησε να πάει στην τουαλέτα, αλλά την ώρα που πήγαινε, επιτηρήτρια διαπίστωσε ότι ο εξεταζόμενος είχε κινητό τηλέφωνο.

Όπως διαπιστώθηκε από την Λυκειακή Επιτροπή το κινητό τηλέφωνο ήταν απενεργοποιημένο και όπως προέκυψε κατά το χρόνο των εξετάσεων το επίμαχο κινητό τηλέφωνο δεν δέχθηκε ούτε κλήσεις ούτε μηνύματα, αλλά το γραπτό δοκίμιο του μαθητή μηδενίστηκε.

Οι δύο μαθητές προσέφυγαν στην Διοικητική Δικαιοσύνης (Διοικητικό Εφετείο Πειραιά και Θεσσαλονίκης) και δικαιώθηκαν. Στην συνέχεια, τόσο ο υπουργός Παιδείας, όσο και η Γενική Επίτροπος της Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων άσκησαν έφεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπέρ του νόμου κατά των δύο επίμαχων εφετειακών αποφάσεων.

Αναγκαίο είναι να αναφερθεί ότι οι αποφάσεις που εκδίδονται επί εφέσεων υπέρ του νόμου δεν μετατρέπουν το αποτέλεσμα των εφετειακών αποφάσεων.
Απλώς, έχουν νομολογιακό χαρακτήρα, δηλαδή, αποτελούν κατευθυντήριες οδηγίες για να αντιμετωπίσουν με τον ίδιο τρόπο όλα τα Διοικητικά Δικαστήρια παρόμοιες υποθέσεις.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η απαγόρευση κατοχής ορισμένων αντικειμένων από τους εξεταζόμενους, κατά την διάρκεια των εξετάσεων, αφορά και το χρόνο προσωρινής απομάκρυνσης των εξεταζομένων από την αίθουσα εξετάσεων.

Ακόμη, αναφέρουν οι αποφάσεις του ΣτΕ ότι για την επιβολή της κύρωσης μηδενισμού του γραπτού δοκιμιού αρκεί η κατοχή ενός από τα μη επιτρεπόμενα αντικείμενα, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το κινητό τηλέφωνο,«χωρίς να είναι απαραίτητος να αποδεικνύεται η χρήση του».
Σε άλλο σημείο των δικαστικών αποφάσεων αναφέρεται ότι κινητό τηλέφωνο, πέραν από μέσο επικοινωνίας, αποτελεί ταυτόχρονα μέσο αποθήκευσης δεδομένων. Κατά συνέπεια η απαγόρευση κατοχής κινητού τηλεφώνου κατά την διάρκεια των εξετάσεων και η συνακόλουθη κύρωση του μηδενισμού του γραπτού δοκιμίου του κατόχου του, αποτελούν «αναλογικό περιορισμό του δικαιώματος του εξεταζομένου για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του και πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση».

Παράλληλα, οι αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Διακαστηρίου, αναφέρουν ότι η εκπαιδευτική νομοθεσία που προβλέπει τον μηδενισμό του γραπτού στις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες ο εξεταζόμενος έχει επάνω του κινητό τηλέφωνο, δεν παραβιάζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας, καθώς, αφενός τα νομοθετικά αυτά μέτρα «αποβλέπουν στην εξασφάλιση ίσων όρων συμμετοχής στις εξετάσεις όλων των εξεταζομένων, αφετέρου δε, τα αντικείμενα και τα μέσα των οποίων απαγορεύεται η κατοχή, είναι πρόσφορα να χρησιμοποιηθούν για δολίευση των εξετάσεων».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Κινητό στις πανελλαδικές ισοδυναμεί με μηδενισμό"

Μπαλάκι οι ευθύνες για το ελληνικό ατύχημα

«Φαλιρίζουμε». «Όχι, δεν φαλιρίζετε». «Μας στραγγαλίζετε». «Όχι, δεν σας στραγγαλίζουμε». «Μας χρωστάτε από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». «Σας έχουμε ήδη δώσει».

Το παιχνίδι του δειλού μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της μετατρέπεται σε έναν φαύλο κύκλο επίδοσης ευθυνών, καθώς η Αθήνα πλησιάζει πιο κοντά στην χρεοκοπία, χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα κάποια συμφωνία για την καταβολή μετρητού έναντι μεταρρυθμίσεων, γράφει ο Paul Taylor σε άρθρο του στο Reuters.

Όπως αναφέρει, οι πολιτικοί ηγέτες και κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρώπης και οι Έλληνες πολιτικοί συμφωνούν μόνο σε ένα πράγμα: αν «πέσει» η Ελλάδα, δεν θέλουν να υπάρχουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα στο όπλο του εγκλήματος.

Αν η Αθήνα ξεμείνει από ρευστό και χρεοκοπήσει τις επόμενες εβδομάδες, όπως φαίνεται όλο και πιο πιθανό, κανένας δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι έσπρωξε τη χώρα στον γκρεμό, ή ότι δεν προσπάθησε να τη σώσει.

Η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας έχει ήδη αναγνωρίσει τον «ένοχο» της επιλογής της –τη Γερμανία, τον βασικό πληρωτή της Ευρώπης, που κατηγορείται ότι επέβαλε τοξικές πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα, προκαλώντας «ανθρωπιστική κρίση».

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης ετοιμάζουν το έδαφος να κατηγορήσουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι με αλαζονικό τρόπο εμπόδισε και απέτυχε να ανταποκριθεί σε υποχρεώσεις και ότι απέφυγε σκληρές επιλογές την ώρα που καίγονταν η Αθήνα.

«Κάνουμε ότι μπορούμε για να σώσουμε την Ελλάδα από το εαυτό της, όμως στο τέλος, από αυτήν εξαρτάται», είναι το μήνυμα που βγαίνει από το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ.

Ο Τσίπρας και ο ειλικρινής υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προσπάθησαν στην αρχή να δημιουργήσουν μια συμμαχία κατά του Βερολίνου, μέσω της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας, των Βρυξελλών και των ειδησεογραφικών στούντιο μετά την εκλογή τους. Δεν βρήκαν συμμάχους εκτός των media.

Ο Τσίπρας αναβίωσε τις απαιτήσεις για αποζημιώσεις από τη ναζιστική κατοχή του 1941-1944, που η κυβέρνησή του ορίζει στα 279 δις. ευρώ –ποσό μεγαλύτερο από το πρόγραμμα διάσωσης ύψους 240 δισ. ευρώ.

Το Βερολίνο απάντησε πως είχε αποζημιώσει θύματα και πως η συμφωνία του 1990 με τις τέσσερις νικήτριες δυνάμεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για την επανένωση της Γερμανίας είχε βάλει τέλος στις πολεμικές απαιτήσεις.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει εκφράσει προσεκτικά καλή πρόθεση και προσπάθησε να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον Τσίπρα, επιμένοντας ταυτόχρονα πως η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί στους όρους μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι δανειστές, που περιλαμβάνουν περικοπές στις συντάξεις και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποτραπεί» το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μείνει από χρήμα, δήλωσε μετά τις συνομιλίες της με τον έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα. «Από την πλευρά της Γερμανίας,είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε όλη τη στήριξη που ζητείται από εμάς. Βεβαίως όμως θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Οι επενδυτές ήλπιζαν προς στιγμήν πως η δέσμευσή της αυτή ίσως να αποτελούσε ένα σημείο καμπής, παρόμοιο με την δέσμευση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι το 2012 να κάνει «ότι χρειαστεί για να διατηρήσει το ευρώ».

Τα σχόλια της Μέρκελ όμως μπορούν επίσης να ερμηνευθούν ως μια άσκηση προληπτικής αποφυγής ανάληψης ευθύνης, σημειώνει ο Taylor.

Σε αντίθεση με τον Ντράγκι, δεν είπε ποιος θα πρέπει να κάνει τα πάντα ώστε να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι ξεκάθαρα επιφυλακτικός ως προς το αν η Αθήνα μπορεί να αποφύγει την έξοδο από την ευρωζώνη.
Εξοργισμένοι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέστησαν σαφές πως απέχουν πολύ από την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα, απέρριψαν την έκκληση του Βαρουφάκη για παροχή ρευστού ως αντάλλαγμα για μερική μεταρρύθμιση και του είπαν πως δεν συζητούν καν μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση και ελάφρυνση χρέους μέχρις ότου η Ελλάδα υπογράψει και εφαρμόσει ένα πλήρες πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Αν και οι ηγέτες της Ελλάδας επιμένουν πως η Ευρώπη πρέπει να υποχωρήσει και να σεβαστεί τη δημοκρατική βούληση του Ελληνικού λαού, οι πιστωτές της χώρας απαντούν πως και αυτοί έχουν δημοκρατικές εντολές από τους ψηφοφόρους τους.

Στο αφήγημα του Βαρουφάκη, οι χώρες της ευρωζώνης δεν δάνεισαν όλα αυτά τα χρήματα για να σώσουν την Ελλάδα, αλλά για να προστατεύσουν τις δικές τους τράπεζες, οι οποίες είχαν δανείσει αδιάκριτα στην Αθήνα δισεκατομμύρια ευρώ.

Σαχλαμάρες, λένε οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης. Οι τράπεζες αυτές υπέστησαν απώλειες το 2012 όταν έγινε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προς τους ιδιώτες ομολογιούχους.

Ο Βαρουφάκης έχει διευρύνει τον κύκλο των ευθυνών, περιλαμβάνοντας και την ΕΚΤ, την οποία κατηγορεί ότι «προκαλεί ασφυξία» στην Ελλάδα στερώντας ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες και περιορίζοντας σοβαρά τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό τους προς την κυβέρνηση.

Αυτό προκάλεσε την αγανακτισμένη απάντηση του προέδρου της ΕΚΤ, ο οποίος δήλωσε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πως η στήριξη της Κεντρικής Τράπεζας προς την Ελλάδα ισοδυναμεί με περίπου 110 δις. ευρώ, όμως της απαγορεύεται δια Συνθήκης να χρηματοδοτεί κυβερνήσεις.

Για εβδομάδες, Έλληνες αξιωματούχοι λένε στους εταίρους τους στην ευρωζώνη πως έχουν ξεμείνει από λεφτά, βρίσκουν όμως έξτρα λεφτά για να καταβάλουν την επόμενη δόση από το δάνειό τους. «Έχουν φωνάξει 'λύκος' τόσες φορές που όταν πράγματι θα χρεοκοπήσουν κανένας δεν θα τους πιστεύει», δήλωσε ευρωπαίος διαπραγματευτής, ο οποίος θέλησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

Οι insiders λένε πως η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη η Κεντρική Τράπεζα να μην είναι ο θεσμός εκείνος που θα «τραβήξει την πρίζα». Αν θεωρήσει πως δεν μπορεί να υποστηριχθεί πλέον η στήριξη προς τις ελληνικές τράπεζες, θα ζητήσει πολιτική απόφαση από τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασίσουν οι μη εκλεγμένοι κεντρικοί τραπεζίτες», ανέφερε πηγή του Ευρωσυστήματος.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ θέλει να κρατήσει το χέρι του Τσίπρα μέχρι την τελευταία στιγμή, ελπίζοντας πως θα επιβάλει μια δυσάρεστη συμφωνία οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ πριν είναι πολύ αργά.

Για τον Γιούνκερ, έναν από τους 'πατέρες' του ενιαίου νομίσματος, η αποχώρηση μιας χώρας από την ευρωζώνη θα αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα στην παγκόσμια θέση του μπλοκ και θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο, ενθαρρύνοντας τους επενδυτές να σπεκουλάρουν για άλλα κράτη μέλη σε μελλοντικές κρίσεις.

Ακόμα και αν παραμείνει στην ευρωζώνη, κήρυξη χρεοστασίου της Ελλάδας προς άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ή προς την ΕΚΤ θα μπορούσε να είναι μια από τις πιο πικρές στιγμές στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εν μέσω αμοιβαίων αντεγκλήσεων για τους κατεστραμμένους καταθέτες της Ελλάδας και τους εξαπατημένους φορολογούμενους της Ευρώπης, ορισμένοι φοβούνται διαδηλώσεις από Έλληνες συνταξιούχους ή ασθενείς νοσοκομείων και βίαια επεισόδια στην Αθήνα.

Αν συμβεί, θα υπάρξουν πολλές κατηγορίες, όμως κανένας δεν θα αναλάβει την ευθύνη

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπαλάκι οι ευθύνες για το ελληνικό ατύχημα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news