facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Τουσκ: Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη για το μεταναστευτικό

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συγκαλεί έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη για την κρίση στο μεταναστευτικό. Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ θα συζητήσουν την αύξηση του αριθμού των μεταναστών από τη Βόρειο Αφρική προς την Ευρώπη και τον κίνδυνο που αυτοί αντιμετωπίζουν στη Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση του Τουσκ έρχεται την ώρα που στη Μεσόγειο λαμβάνουν χώρα καθημερινά τραγωδίες με σκάφη που μεταφέρουν μετανάστες σε χώρες της Ευρώπης.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας είχε ζητήσει να πραγματοποιηθεί συνάντηση των ηγετών των 28 χωρών της ΕΕ.

Την ώρα που οι φωνές για την άπραγη στάση της ΕΕ αυξάνονται, οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ συνεδριάζουν, διχασμένοι ως προς τον τρόπο αντίδρασης στη μεταναστευτική κρίση.

Από την πλευρά της, στοχευμένες επιχειρήσεις κατά των διακινητών ζητά η Ιταλία αποκλείοντας ωστόσο χερσαία επέμβαση στη Λιβύη.

Ο εφιάλτης στη Μεσόγειο μοιάζει να μην έχει τέλος. Ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες μετά την πρωτοφανή τραγωδία στο Κανάλι της Σικελίας με εκατοντάδες νεκρούς, άλλα δύο πλοιάρια κινδυνεύουν με τις αρχές της Ιταλίας και της Μάλτας να έχουν σπεύσει να βοηθήσουν.

Τραγωδία και στα ελληνικά χωρικά ύδατα, με τουλάχιστον τρεις νεκρούς μετανάστες μετά από ναυάγιο ανοιχτά της Ρόδου.

Αβραμόπουλος: Χρειάζεται μεγαλύτερη υπευθυνότητα και αλληλεγγύη

«Είναι ανθρώπινο καθήκον και ηθική υποχρέωση να θέσουμε τέλος στο συνεχιζόμενο δράμα των χιλιάδων ανθρώπων που διακινδυνεύουν τη ζωή τους κάθε ημέρα στη Μεσόγειο» δήλωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την είσοδό του στο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι στο πλαίσιο της σημερινής έκτακτης συνάντησης υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να συζητήσει συγκεκριμένες δράσεις με τους υπουργούς και «πιστεύω ότι θα έχω την πλήρη υποστήριξη των κρατών μελών».

«Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι μεγαλύτερη υπευθυνότητα και αλληλεγγύη», υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.

ΟΗΕ: Η ΕΕ να είναι «λιγότερο σκληρή»

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζαΐντ Ρα'άντ Αλ Χουσεΐν, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να ακολουθήσει μια πιο «εκλεπτυσμένη, θαρραλέα και λιγότερο σκληρή προσέγγιση» στους μετανάστες που συχνά πεθαίνουν προσπαθώντας να φτάσουν στην ΕΕ με σκάφη που δεν είναι αξιόπλοα.

«Η Ευρώπη γυρίζει την πλάτη της σε μερικούς από τους πιο ευάλωτους μετανάστες στον κόσμο και κινδυνεύει να μετατρέψει τη Μεσόγειο σε ένα τεράστιο νεκροταφείο» δήλωσε, χαρακτηρίζοντας την ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση ως «κοντόφθαλμες, βραχυπρόθεσμες πολιτικές αντιδράσεις που υποθάλπουν τα ξενοφοβικά λαϊκιστικά κινήματα που έχουν δηλητηριάσει την κοινή γνώμη πάνω σε αυτό το ζήτημα».

«Πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες για συντονισμό δράσης

Αποδεκτές από τους υπουργούς όλων των κρατών-μελών της ΕΕ έγιναν οι προτάσεις του επιτρόπου Μετανάστευσης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου για το μεταναστευτικό ζήτημα, με αφορμή τους θανάτους εκατοντάδων μεταναστών / προσφύγων στη Μεσόγειο.

Τα ζητήματα που προκύπτουν με επίκεντρο την αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών βρέθηκαν στο επίκεντρο της έκτακτης κοινής συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών σήμερα, Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο. Οι προτάσεις του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου θα εξειδικευθούν περισσότερο και θα λάβουν πιο συγκεκριμένη μορφή.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία συμμετείχε με επικεφαλής την αναπληρώτρια υπουργό Εσωτερικών κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Χουντή, τόνισε την ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης της Ελλάδας για να ανταποκριθεί στις αυξημένες πιέσεις. Επεσήμανε επίσης την ανάγκη επιμερισμού των επιπτώσεων ως προς τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές μεταξύ όλων των μελών της ΕΕ.

Πάντως, την ίδια ώρα που ζητείται συντονισμένη δράση από την ΕΕ, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, όπως σημείωσαν από το επιτελείο της ελληνικής αντιπροσωπείας, οι προσπάθειες της Ελλάδας για την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου.

Το Μεταναστευτικό την Τρίτη στο συμβούλιο υπουργών Υγείας

Οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το μεταναστευτικό ζήτημα θα συζητηθούν αύριο, Τρίτη, εκτάκτως στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πραγματοποιείται στη Ρίγα της Λετονίας. Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από παρέμβαση του έλληνα υπουργού κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και με τη σύμφωνη γνώμη των ομολόγων του από την Ιταλία, τη Μάλτα και την Κύπρο.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουσκ: Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη για το μεταναστευτικό"

Ψηφίστηκε τελικά το νομοσχέδιο για φυλακές τύπου Γ'

Ψηφίστηκε στο σύνολό του το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ από την Ολομέλεια της Βουλής.

Το νομοσχέδιο βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης επειδή με αυτό ο καταδικασμένος για τρομοκρατία Σάββας Ξηρός δύναται να ζητήσει την κατ’ οίκον κράτησή του με ηλεκτρονική επιτήρηση, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση των ΗΠΑ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας αργότερα σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση έδειξε τέτοια σπουδή να ψηφίσει αμέσως το νομοσχέδιο παρά τις διπλωματικές αντιδράσεις.

Επισημαίνεται πως η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ ζήτησαν την αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε η απαρτία, σύμφωνα με όσα είχε προδιαγράψει η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου την περασμένη εβδομάδα (δηλαδή παρουσία 75 βουλευτών).

«Η ΝΔ ενοχλήθηκε πολύ από τη ψήφιση του νομοσχεδίου», απάντησε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, συνιστώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση περισσότερη σοβαρότητα.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφίστηκε τελικά το νομοσχέδιο για φυλακές τύπου Γ'"

Βαρουφάκης: Μη με ρωτήσετε τι πιστεύω για τον Ραχόι

Με εξαιρετικά χαλαρή διάθεση εμφανίστηκε στο γραφείο του ο υπ. Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, προκειμένου να υποδεχτεί τους ισπανούς δημοσιογράφους, στους οποίους κατόπιν παραχώρησε συνέντευξη για ισπανικό κανάλι.

Ο υπ. Οικονομικών δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να του δώσουν από πριν τις ερωτήσεις που θα του κάνουν, αλλά έθεσε έναν περιορισμό: να μην του ζητήσουν να σχολιάσει τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.

«Ξαφνιάστε με! Μόνο μη με ρωτήσετε τι πιστεύω για τον Ραχόι», ακούγεται να λέει ο κ. Βαρουφάκης, στο σχετικό ρεπορτάζ του Alpha.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο υπουργός έστειλε εκ νέου τα μηνύματά του στους ευρωπαίους ηγέτες. «Όποιος παίζει με την ιδέα ακρωτηριασμού μερών της Ευρωζώνης ελπίζοντας ότι το υπόλοιπο θα επιζήσει, παίζει με τη φωτιά», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Δείτε το βίντεο…


newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Μη με ρωτήσετε τι πιστεύω για τον Ραχόι"

Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για μεγαλο-οφειλέτες που θα αποφύγουν τις 100 δόσεις

Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης κατά μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου που δεν θα ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων προανήγγειλε από τη Βουλή η Νάντια Βαλαβάνη, ενώ παράλληλα εξήγγειλε μπόνους για όσους πληρώσουν εφάπαξ ολόκληρο το ποσό από το φόρο εισοδήματος.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση των 100 δόσεων, το Δημόσιο δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, ωστόσο ήδη προετοιμάζεται τέτοιο πακέτο κατά μεγαλο-οφειλετών όταν θα εκπνεύσει η προθεσμία.

Η κ. Βαλαβάνη γνωστοποίησε δε ότι μεταξύ των μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου βρίσκονται δεκάδες Δήμοι, ποδοσφαιρικές ομάδες, ΔΕΚΟ, κοινωφελή ιδρύματα, 60 ναυτιλιακές εταιρείες και 200 βιομηχανίες, προειδοποιώντας τους εμμέσως να μπουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων προκειμένου να γλιτώσουν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Πάντως, η υπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένη από την έως τώρα υπαγωγή των οφειλετών στη ρύθμιση και από την πορεία είσπραξης εσόδων, λέγοντας ότι μόνο από το βράδυ της Παρασκευής – οπότε και άνοιξε η εφαρμογή – και παρά το γεγονός ότι μεσολάβησε Σαββατοκύριακο υπήρξαν τελικές δηλώσεις 30.000 ανθρώπων για ποσό 300 εκατ. ευρώ.

Ήδη εφάπαξ έχουν εισπραχθεί 17 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η κ. Βαλαβάνη προανήγγειλε ότι θα υπάρξει μπόνους σε όσους πληρώσουν εφάπαξ ολόκληρο το ποσό από το φόρο εισοδήματος.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για μεγαλο-οφειλέτες που θα αποφύγουν τις 100 δόσεις"

O Αβραμόπουλος παρουσίασε τα 10 μέτρα για τη Μετανάστευση

Έκκληση για μεγαλύτερη υπευθυνότητα και αλληλεγγύη από όλους στους ανθρώπους που ξεριζώνονται από τις χώρες τους και αναζητούν ένα καλύτερο αύριο, απευθύνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα στη Μεσόγειο», δήλωσε σήμερα από το Λουξεμβούργο ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με την Ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, λίγο μετά το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ.

Ο Δ. Αβραμόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα η κρίση θα λάβει επικίνδυνες διαστάσεις τους επόμενους μήνες. Όπως είπε, απαιτείται δράση όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο, ενώ πρόσθεσε πως το σημερινό έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ, υπογραμμίζει την αίσθηση του επείγοντος αλλά και την επιθυμία των χωρών-μελών για κοινή δράση.

Συνεχίζοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος παρουσίασε το σχέδιο δράσης δέκα σημείων, το οποίο υιοθέτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ και το οποίο θα αποτελέσει τον βασικό άξονα της επερχόμενης Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση.

Τα μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση είναι τα εξής:

1. Ενίσχυση των κοινών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο: "Τρίτων" και "Ποσειδών", με αύξηση των οικονομικών και άλλων πόρων. Επέκταση του επιχειρησιακού χώρου τους, που θα επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος παρέμβασης.

2. Κατάληψη και καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι. Τα θετικά αποτελέσματα από την επιχείρηση «Αταλάντα», θα πρέπει να μας εμπνεύσουν για νέες επιχειρήσεις εναντίον των δουλεμπόρων στη Μεσόγειο.

3. Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί Europol, Frontex, EASO και EUROJUST θα συνεδριάζουν σε τακτική βάση και θα συνεργάζονται για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον εντοπισμό των λαθρεμπόρων, των μεθόδων τους, και την εξακρίβωση των οικονομικών τους πόρων . Η κοινή επιχείρηση JOT MARE αποτελεί παράδειγμα για το πώς μπορούμε να συντονισθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να εντοπίσουμε και να καταπολεμήσουμε τις εγκληματικές αυτές οργανώσεις.

4. Επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου στην Ιταλία και στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της EASO. Η επεξεργασία τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους δύο μήνες από την ημέρα υποβολή της αίτησης.

5. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από όλους τους μετανάστες.

6. Εξέταση εναλλακτικών επιλογών για τη δημιουργία μηχανισμού μετεγκατάστασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

7. Εφαρμογή διευρυμένου πιλοτικού προγράμματος στην Ε.Ε. για την επανεγκατάσταση μεταναστών σε εθελοντική βάση, προσφέροντας θέσεις για τα άτομα που χρήζουν επείγουσας προστασίας.

8. Δημιουργία νέου προγράμματος για ταχεία επιστροφή των παράνομων μεταναστών που θα συντονίζεται από τον οργανισμό Frontex και από τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Αυτό σημαίνει περισσότερες πτήσεις για την επιστροφή τους και ενημέρωση των μεταναστών στις χώρες διέλευσης για τα προγράμματα εθελοντικής επιστροφής, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη μείωση των επικίνδυνων διαδρομών.

9. Συντονισμένη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εξωτερικής Δράσης με σκοπό τη συνεργασία με τις χώρες που περιβάλλουν τη Λιβύη. Ενδυνάμωση των σχέσεων με τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα οι πρωτοβουλίες στον Νίγηρα.

10. Τοποθέτηση αξιωματούχων υπεύθυνων για θέματα μετανάστευσης (ILO: Immigration Liaison Officers) σε τρίτες χώρες για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα μεταναστευτικά ρεύματα και την ενίσχυση του ρόλου των ευρωπαϊκών αντιπροσωπειών.

Καταλήγοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε πως το μεταναστευτικό πρόβλημα αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημείωσε, δε, πως η υιοθέτηση της ευρωπαϊκής ατζέντας για τη Μετανάστευση θα ανακοινωθεί στις 13 Μαΐου, πολύ νωρίτερα από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "O Αβραμόπουλος παρουσίασε τα 10 μέτρα για τη Μετανάστευση"

Μπουτάρης για Καμμένο: Αυτόν τον χοντρό παιδιά συγγνώμη αλλά δεν τον πάω με τίποτα

Πολιτικό σχόλιο έκανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τα αποθεματικά των δήμων και καταφέρθηκε εναντίον του υπ. Άμυνας.

Ο Γιάννης Μπουτάρης χαρακτήρισε «χοντρό» τον Πάνο Καμμένο αλλά δεν έμεινε εκεί αφού σημείωσε πως: «αν τον δω κρεμασμένο, δεν θα κόψω το σχοινί».

Παρόλα αυτά ο Γιάννης Μπουτάρης τόνισε πως πρέπει η κυβέρνηση να έχει στήριξη στη δύσκολη μάχη που δίνει για τη σωτηρία της χώρας, μία στήριξη που όμως δείχνει με τις δηλώσεις του να την περιορίζει στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Το 'χω ξαναπεί. Πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς που παλεύουν να μας βγάλουν απ' το λούκι. Είχα πει ότι έχουμε συγκεκριμένη κυβέρνηση, την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι βέβαια και η κυβέρνηση του χοντρού. Αυτόν τον Καμμένο παιδιά συγγνώμη, αλλά δεν τον πάω με τίποτα. Αν τον δω κρεμασμένο, δεν θα του κόψω σχοινί, ένα πράγμα», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπουτάρης για Καμμένο: Αυτόν τον χοντρό παιδιά συγγνώμη αλλά δεν τον πάω με τίποτα"

«Θύελλα» αντιδράσεων για την ΠΝΠ που δεσμεύει τα ταμειακά διαθέσιμα

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δεσμεύει τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης ασκεί η Νέα Δημοκρατία μέσω του εκπροσώπου της Κώστα Καραγκούνη και κάνει λόγο για τεράστιες ευθύνες που θα αναζητηθούν.

«Αφού αναζήτησαν χρήματα χωρίς δεσμεύσεις από τους εταίρους, αφού περιπλανήθηκαν σε άλλες χώρες, για να βρουν λεφτά και αφού έχουν κηρύξει μια γενικευμένη στάση πληρωμών, σήμερα οι φωστήρες της κυβέρνησης, εγκλωβισμένοι στα αδιέξοδά τους, προχωρούν στη δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Δεύτερη ΠΝΠ σε λιγότερο από 100 ημέρες!» σχολιάζει ο κ. Καραγκούνης και προσθέτει: «Προχωρούν, αν είναι δυνατόν, στην υποχρεωτική δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Ενέργεια που μέχρι πρόσφατα ξόρκιζαν και τώρα την υιοθετούν».

Την ίδια ώρα, προειδοποιεί τόσο την κυβέρνηση όσο και τις διοικήσεις των Ταμείων να εξασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα των πόρων και να προστατεύσουν την περιουσία του ελληνικού λαού.

«Τα αδιέξοδα τα οποία οι ίδιοι έχουν προκαλέσει δεν μπορεί να τα πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος με τη χρήση της περιουσίας του και την εσωτερική στάση πληρωμών. Οι ευθύνες θα είναι τεράστιες και να είναι σίγουροι ότι θα αναζητηθούν», καταλήγει.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «η κυβέρνηση βάζει χέρι στα αποθεματικά περιφερειών και δήμων παραβιάζοντας κατάφωρα το άρθρο 102 του Συντάγματος περί οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ».
«Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα η Κυβέρνηση κόντρα σε όλες τις εξαγγελίες της, προεκλογικές και μετεκλογικές, καταφεύγει σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αυτή τη φορά σε ευθεία παραβίαση του Συντάγματος. Η κυβέρνηση βάζει χέρι στα αποθεματικά Περιφερειών και Δήμων παραβιάζοντας κατάφωρα το άρθρο 102 του Συντάγματος περί οικονομικής αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η απελπισία της κυβέρνησης και η προσπάθειά της να βρει διαθέσιμο ρευστό είναι τόσο μεγάλη που δεν σέβεται ούτε το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας. Θα συνιστούσα στην κυβέρνηση και στον αρμόδιο υπουργό να ολοκληρώσουν επιτέλους, προς όφελος της χώρας, αυτήν τη διαπραγμάτευση, ώστε να μην βρίσκεται μονίμως η πατρίδα μας αντιμέτωπη με το φάσμα της στάσης πληρωμών και η ίδια αναγκασμένη να καταφεύγει σε τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές».

ΠΑΣΟΚ: Πραξικοπηματική η ενέργεια της κυβέρνησης

Πραξικοπηματική χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ την ενέργεια της κυβέρνησης να μεταφέρει υποχρεωτικά τα διαθέσιμα των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων του δημοσίου, για να καλύψει τα προβλήματα ρευστότητας και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με αναδρομική ισχύ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Χαρ. Τρικούπη τα προβλήματα ρευστότητας δημιούργησε η ανικανότητα της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά με τους εταίρους. Επισημαίνεται επίσης, ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη μέθοδο της ΠΝΠ την οποία κατήγγειλε ως αντιπολίτευση, καθώς και ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε μεταφορά αποθεματικών και γι’ αυτό προσπαθεί να «ψευτονομιμοποιήσει» τις πράξεις της.

Εντονες αντιδράσεις από δήμους και περιφέρειες

Εντονες ήταν όμως οι αντιδράσεις και σε τοπικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας καταδικάζει, σε ψήφισμά του, την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και επιφυλάσσεται για κάθε ενέργεια που θα προστατεύει τα χρήματα των πολιτών της Αθήνας.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης κάνει τέλος λόγο για ευθεία παραβίαση του Συντάγματος, ανακοινώνοντας την απόφασή του για προσφυγή της περιφέρειας στο Συμβούλιο της Επικρατίας ζητώντας την ακύρωσή της.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης χαρακτηρίζει απαράδεκτη την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα δεσμεύονται υποχρεωτικά τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Ο κ. Πατούλης, καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφασή της να δεσμεύσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα χρήματα των δήμων, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι σε διαφορετική περίπτωση η ΚΕΔΕ θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις, «δημιουργώντας ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης δήμων και εργαζομένων στους ΟΤΑ, στις απαράδεκτες κυβερνητικές μεθοδεύσεις».

Επίσης, προανήγγειλε ότι η ΚΕΔΕ θα προσφύγει άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να ακυρωθεί δικαστικά η απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ενώ αύριο συγκαλείται έκτακτο ΔΣ της ΚΕΔΕ, για να καθοριστεί το πλάνο των κινητοποιήσεων στους δήμους.

Ο κ. Πατούλης, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση της κυβέρνησης ανατρέπει τον προγραμματισμό των δήμων, θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών και «αμφισβητεί τη δυνατότητα να ανταποκριθούν οι δήμοι στη μισθοδοσία του προσωπικού, σε βάθος μηνών».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "«Θύελλα» αντιδράσεων για την ΠΝΠ που δεσμεύει τα ταμειακά διαθέσιμα"

Τόμσεν: Οι διαπραγματεύσεις απέχουν πολύ από την ολοκλήρωσή τους

Την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της έχουν αποκτήσει κάποια δυναμική, αλλά απέχουν πολύ από την ολοκλήρωσή τους εξέφρασε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Πολ Τόμσεν.

«Υπήρξε λίγο μεγαλύτερη ώθηση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης επί αρκετές ημέρες. Αυτό αποτελεί καλή εξέλιξη και μας δίνει λόγο να ελπίζουμε», δήλωσε ο Τόμσεν στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις παραμένουν «μακριά από τον στόχο» και ότι χρειάζεται πολύ περισσότερη ώθηση στις συζητήσεις για να επιτευχθεί μία συμφωνία έγκαιρα.

Ο Τόμσεν προειδοποίησε να μην υποεκτιμηθούν οι κίνδυνοι που θα συνδέονταν με ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Κανείς δεν πρέπει να θεωρεί ότι ένα Grexit δεν θα έχει προβλήματα», τόνισε.

Σημείωσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου θα διαρκέσουν ίσως έως τον Ιούνιο: «Το βάρος των επικείμενων αποπληρωμών της Ελλάδας είναι πολύ μεγάλο. Πρέπει να φθάσουμε σε συμφωνία προηγουμένως, ώστε να μπορούν να αποπληρώνονται περαιτέρω τα δάνεια του προγράμματος βοήθειας», δήλωσε.

Μάλιστα, επισήμανε την ανάκγη να ελαχιστοποιηθούν οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι, όπως «ο κίνδυνος ότι η Ευρωζώνη θα θεωρείται μία ένωση, στην οποία μπαίνεις και φεύγεις κατά βούληση», καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει αμφιβολίες, αν άλλα κράτη θα παραμείνουν ή όχι μέλη στο μέλλον».

Ο Τόμσεν πρόσθεσε ότι η Ευρωζώνη πρέπει να στείλει «ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα» ότι ενοποιείται περαιτέρω για να διαλύσει τέτοιους κινδύνους, σημειώνοντας ότι χρειάζεται μία ισχυρότερη δημοσιονομική και πολιτική ένωση μακροπρόθεσμα.

Κομισιόν: Οι ρυθμοί έχουν ενταθεί εν όψει Eurogroup

Οι ρυθμοί τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφερόμενος στις εν εξελίξει διαβουλεύσεις του Brussels Group.
Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά οι συζητήσεις συνεχίζονται τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο, ενώ το Brussels Group -που συνεδριάζει από το Σαββατοκύριακο- θα συγκληθεί και αύριο, Τρίτη.


naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Τόμσεν: Οι διαπραγματεύσεις απέχουν πολύ από την ολοκλήρωσή τους"

Διευκρινίσεις ΠΟΜΙΔΑ για το επίδομα ενοικίου

Πληροφορίες επί των διατάξεων του άρθρου 2 του πρόσφατου ν. 4320/2015 περί επιδόματος ενοικίου δίνει η ΠΟΜΙΔΑ. Όπως σημειώνει:

1. Το επίδομα δεν θα χορηγηθεί σε όλους τους ενοικιαστές κατοικίας, αλλά μόνον σε 30.000 το πολύ, άτομα και οικογένειες που διαβιούν υπό «συνθήκες ακραίας φτώχειας», με κριτήρια το χαμηλό εισόδημα (το πολύ 2.400€ ετησίως για μεμονωμένα άτομα και 3.600€ ετησίως για το ζευγάρι, συν 1.200€ για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και 600€ ετησίως για κάθε ανήλικο μέλος και μέχρι τις 6.000€), ακίνητη περιουσία έως 90.000-200.000€, αναλόγως των ατόμων, και τραπεζικές καταθέσεις έως το διπλάσιο του κατωτάτου εισοδήματος.

2. Το επίδομα το οποίο θα καταβληθεί για τους λοιπούς μήνες του 2015, με νομοθετική δυνατότητα ανανέωσής του και για το έτος 2016, θα ανέρχεται για μεμονωμένο άτομο σε 70€ το μήνα και 100€ για ζεύγος, προσαυξανόμενο κατά 30 ευρώ για κάθε τέκνο με όριο τα 220€.

3. Η παροχή του επιδόματος προϋποθέτει υπογραφή νέου συμφωνητικού μίσθωσης κύριας κατοικίας μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή, η οποία υπενθυμίζεται ότι έχει εκ του νόμου ελάχιστη τριετή διάρκεια ακόμη και αν συμφωνηθεί για μικρότερο διάστημα, ή ανανέωσης (στην ουσία συμφωνητικού παράτασης) προϋφιστάμενης μίσθωσης κατοικίας, με ημερομηνία υπογραφής του μετά τη δημοσίευση του νόμου (ήτοι από 20/3/2015 και μετά).

4. Για να χορηγηθεί το επίδομα, ο ενοικιαστής θα πρέπει από τις 20/4 έως τις 20/5/2015, μέσα από ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εργασίας (www.ypakp.gr) ή στα ΚΕΠ να καταθέσει το μισθωτήριο (αρχικό ή παράταση), τη δήλωση των στοιχείων της μίσθωσης στην ηλεκτρονική βάση της ΓΓΠΣ και την ηλεκτρονική αποδοχή της εκ μέρους του, καθώς και πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας του εκμισθωτή.

5. Από το κείμενο της διάταξης φαίνεται ότι το αφορολόγητο και ακατάσχετο καλύπτει μόνον το μισθωτή, ωστόσο το ορθό είναι αυτό να καλύψει ρητά και τον εκμισθωτή.

6. Επίσης το δικαίωμα του εκμισθωτή να προτείνει συμψηφισμό του επιδόματος με υπάρχουσες οφειλές του προς το Δημόσιο/ασφαλιστικούς οργανισμούς θα έπρεπε να είναι κατοχυρωμένο και όχι απλά δυνητικό («…μπορεί»), και άρα στην κρίση των οργάνων του Δημοσίου.

7. Τέλος επισημαίνουμε πως υπόχρεος για την καταβολή ολόκληρου του ενοικίου είναι σε κάθε περίπτωση ο ενοικιαστής και όχι το Δημόσιο το οποίο δεν συμβάλλεται στη μίσθωση, ούτε αποκτά συμβατικές υποχρεώσεις έναντι του εκμισθωτή.

Εν τούτοις στην πράξη υπάρχει φόβος να προκύψουν σοβαρά προβλήματα και δικαστικές αντιδικίες, στις περιπτώσεις όπου:

Α. Ο μισθωτής δεν καταβάλει το πέραν του ύψους του επιδόματος μίσθωμα, ισχυριζόμενος οικονομική αδυναμία του λόγω της δεδομένης «ακραίας φτώχειας» του, ή

Β. Το Δημόσιο δεν καταβάλει στον εκμισθωτή το ποσό του επιδόματος, πράγμα διόλου απίθανο λόγω και της δικής του γνωστής αδυναμίας να ανταποκριθεί με συνέπεια στις οικονομικές του υποχρεώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα…

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Διευκρινίσεις ΠΟΜΙΔΑ για το επίδομα ενοικίου"

Απάντηση της κυβέρνησης στις επικρίσεις των ΗΠΑ για την αποφυλάκιση Ξηρού

Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το ότι η συνέντευξη Τύπου δόθηκε στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης», αναφέρθηκε στη τροπολογία με την οποία θα αποφυλακιστεί ο καταδικασμένος για τρομοκρατικές επιθέσεις και δολοφονίες Σάββας Ξηρός.

«Τιμάμε τη μνήμη του Παύλου Μπακογιάννη, αλλά η Δημοκρατία είναι γενναιόδωρη και δεν πρέπει να εκδικείται. Δεν υπάρχει θέμα αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού. Θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του σε κατ” οίκον περιορισμό και φορώντας βραχιολάκι. Εμείς έχουμε δυο φορές ευαισθησία, γιατί έγιναν εγκλήματα στο όνομα της Αριστεράς. Δεν θέλουμε να υπάρξει καμία ρωγμή στη λαϊκή ενότητα», είπε ο αξιωματούχος.

Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση της κυβέρνησης στις επικρίσεις των ΗΠΑ για την αποφυλάκιση Ξηρού"

Φουντώνει η κόντρα για την αποφυλάκιση Ξηρού: Έκτακτη συνέντευξη Τύπου θα δώσει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα

Διαστάσεις λαμβάνει η πολιτική και διπλωματική σύγκρουση της Αθήνας με την Ουάσινγκτον για την υπό όρους αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις φυλακές τύπου Γ' και την αποφυλάκιση κρατουμένων με υψηλό ποσοστό αναπηρίας έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από την Ουάσινγκτον. Λίγο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας, ανακοινώθηκε ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντέιβιντ Πιρς, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για το συγκεκριμένο θέμα.

Υπενθυμίζεται, πως λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση για το νομοσχέδιο στη Βουλή, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα είχε ποστάρει μία φωτογραφία του ναύαρχου που σκότωσε η 17 Νοέμβρη, μιλώντας για τη ζωή του και τον Σάββα Ξηρό που έβαλε τη βόμβα στο όχημα που οδηγούσε.


koolnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Φουντώνει η κόντρα για την αποφυλάκιση Ξηρού: Έκτακτη συνέντευξη Τύπου θα δώσει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα"

Μοργκερίνι: «Φτάνει πια!»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πλέον άλλοθι και οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα για να προλάβει νέες τραγωδίες στη Μεσόγειο, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, προσθέτοντας ότι η αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων αποτελεί ηθικό καθήκον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τον λόγο αυτό είναι πιθανή η σύγκληση επείγουσας συνόδου κορυφής εντός της εβδομάδας.

«Δεν έχουμε πλέον άλλοθι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πλέον άλλοθι, τα κράτη μέλη δεν έχουν πλέον άλλοθι. Οι τραγωδίες των τελευταίων ημερών, των τελευταίων εβδομάδων, των τελευταίων μηνών, φτάνει πια» τόνισε η κα. Μοργκερίνι.

«Έχουμε ανάγκη άμεσων μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη», επέμεινε η Φεντερίκα Μογκερίνι αναφερόμενη τόσο στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής επιχείρησης Triton όσο και στον καταμερισμό του φορτίου της υποδοχής στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεγάλο μέρος των προσφύγων ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών, πολύ απρόθυμων να υποδεχθούν περισσότερα άτομα, την ώρα που η Ιταλία, η οποία έχει διασώσει περισσότερους από 11.000 ανθρώπους σε διάστημα μίας εβδομάδας, η Ελλάδα και η Ισπανία, φέρουν σχεδόν το σύνολο της μεταναστευτικής ροής προς την Ευρώπη. Όμως, «η ευθύνη των Βρυξελλών είναι να δοθεί μία πολιτική κατεύθυνση», είπε η Φεντερίκα Μογκερίνι .

«Θεωρώ ότι αποτελεί ηθικό μας καθήκον να αναλάβουμε δράση από κοινού και με συνοχή, ως Ευρωπαίοι , για να εμποδίσουμε να υπάρξουν ξανά και ξανά τέτοιου είδους τραγωδίες», δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι στους δημοσιογράφους προσερχόμενη στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.

«Πρέπει να οικοδομήσουμε μία λογική ευρωπαϊκής ευθύνης, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει εύκολη λύση, δεν υπάρχει μαγική λύση».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοργκερίνι: «Φτάνει πια!»"

Σήμα κινδύνου από πλοίο με 300 μετανάστες στη Μεσόγειο

Πληροφορίες για νέο ναυάγιο στα νερά της Μεσογείου έρχονται τη στιγμή που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη οι έρευνες μετά την ανείπωτη τραγωδία στο Κανάλι της Σικελίας. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) στη Ρώμη ανακοίνωσε ότι έλαβε έκκληση για βοήθεια από πλοιάριο με περισσότερους από 300 μετανάστες που βυθίζεται στη Μεσόγειο.

Ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι έλαβε έκκληση για βοήθεια από επιβαίνοντα σε πλοιάριο που μεταφέρει περισσότερους από 300 μετανάστες. Το ίδιο άτομο δήλωσε ότι συνολικά τρία πλοιάρια χρειάζονται βοήθεια σε διεθνή ύδατα, ενώ τουλάχιστον 20 από τους μετανάστες που βρίσκονται στο ίδιο πλοιάριο με αυτόν είναι νεκροί.

Ο ΙΟΜ επισήμανε ότι υπάρχουν τρία πλοία που μεταφέρουν μετανάστες δίπλα-δίπλα στη Μεσόγειο, όμως πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει ακριβώς σε ποια ύδατα πλέουν.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, το Λιμενικό «δεν διαθέτει τα μέσα για να τους διασώσει αυτή τη στιγμή», καθώς υπάρχει έλλειψη πόρων εξαιτίας της βύθισης του αλιευτικού τα ξημερώματα του Σαββάτου, όπου υπάρχουν φόβοι για 700 έως και 950 νεκρούς.

Όπως σημείωσε ο ΙΟΜ, «το Λιμενικό είναι πιθανό να προσπαθήσει να στείλει εμπορικά πλοία» προς το σημείο όπου βρίσκεται το πλοιάριο που βυθίζεται. Κάτι που δεν θα είναι εύκολο, διότι, όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός, κάποια εμπορικά πλοία «δεν επιθυμούν να συνεργαστούν».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Σήμα κινδύνου από πλοίο με 300 μετανάστες στη Μεσόγειο"

Το υπουργείο Οικονομικών για το «swap Titlos» της Goldman Sachs

Απαντητικό έγγραφο για την πληρωμή του «swap Titlos» διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ερώτηση σχετική είχε κατατεθεί από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιώργο Γαλέο ο οποίος ανέφερε ότι «το συγκεκριμένο swap που αρχικά είχε οργανωθεί από την Goldman Sachs για να μπει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και τώρα κατέχει η Εθνική Τράπεζα, έμεινε ακούρευτο στο PSI του 2012» και κανείς δεν γνωρίζει ποιο είναι τελικά το ποσό και ποιο το επιτόκιο του λεγόμενου swap που το Ελληνικό Δημόσιο εκλήθη να πληρώσει τον Μάρτιο, επικαλούμενος δημοσίευμα στο Bloomberg.

Στον βουλευτή απαντά εγγράφως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας λέγοντας ότι «η Ελληνική Δημοκρατία εξοφλεί τις οφειλές που απορρέουν από συμβατικές και λοιπές υποχρεώσεις της».

Αναφορικά με το «swap Titlos», ο κ. Μάρδας διαβιβάζει έγγραφο του ΟΔΔΗΧ με το οποίο η Βουλή ενημερώνεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει συνάψει συμφωνία ανταλλαγής υποχρεώσεων επιτοκίου (intcrest ratc swap agreement) συνολικού ονομαστικού ποσού 5,5 δισ. ευρώ με την Εθνική Τράπεζα με τα εξής χαρακτηριστικά: «Ημερομηνία σύναψης: 31.12.2008. Ημερομηνία λήξης: 20.9.2037 Το Ελληνικό Δημόσιο εισπράττει σταθερό επιτόκιο 4,50 % ετησίως από τον αντισυμβαλλόμενο και πληρώνει 6μηνο Euribor + 6.6025%».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Το υπουργείο Οικονομικών για το «swap Titlos» της Goldman Sachs"

Mπαλάφας: Που είπε ο Δραγασάκης για εκλογές ή δημοψήφισμα;

«Δεν είναι επιλογή μας ούτε οι εκλογές, ούτε τα δημοψηφίσματα, ούτε τίποτα», ξεκαθάρισε ο Β΄ αντιπρόεδρος Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας και πρόσθεσε ότι «θέλουμε να βρεθεί λύση εντός της ευρωζώνης και γρήγορα. Επείγει».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 984 τόνισε: «Έχω μπροστά μου την συνέντευξη του Γιάννη Δραγασάκη και δεν λέει πουθενά η φράση "εκλογές ή δημοψήφισμα σε περίπτωση αδιεξόδου". Ξέρετε, κάποιες φορές ρωτούν και εμένα με πιεστικό τρόπο "και αν δεν και αν δεν", 25 "αν δεν". Δεν απαντάμε σε 25 "αν δεν". Όταν πας σε μια διαπραγμάτευση, πας να κερδίσεις τη διαπραγμάτευση στην λογική ενός συμβιβασμού. Αν σε πιέσουν πολύ, τους λες "εντάξει κύριοι τι θέλετε να πούμε; 25 αν δεν, μπορεί και να". Αλλά το πρόβλημά μας δεν είναι αυτό. Δεν υπάρχει σαν ενδεχόμενο στη θέλησή μας, τη διάθεσή μας ή την επιθυμία μας σε καμιά περίπτωση».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Mπαλάφας: Που είπε ο Δραγασάκης για εκλογές ή δημοψήφισμα;"

Μπαλάφας: Ούτε εκλογές, ούτε δημοψήφισμα θα γίνουν

«Ούτε εκλογές, ούτε δημοψήφισμα θα γίνουν. Όταν πας στη μάχη, δεν συζητάς το μετά . Όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει, τον πόλεμο τον χάνει. Εμείς δεν πάμε να πεθάνουμε, εμείς πάμε να κερδίσουμε τη μάχη, στη λογική του συμβιβασμού, τον οποίο έχουμε προδιαγράψει κι επιδιώκουμε», τόνισε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον Βήμα FM, «στο φόρτε της μάχης δεν λες τι κάναμε όταν την χάσω. Κοιτάξτε ακούω όλο αν, αν, αν, ε τι θα κάνουμε; Δεν θα πάμε να αυτοκτονήσουμε στο Φάληρο, θα το παλέψουμε».

Ο κ. Μπαλάφας αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στους πιστωτές, κατηγορώντας τους ότι επιθυμούν την υποταγή και την παράδοση της Ελλάδας.

«Εγώ δεν θα το έλεγα έτσι και όπως ακριβώς είναι διατυπωμένο, δεν συμφωνώ. Η συνέντευξη λέει κι αυτό, αλλά ταυτόχρονα εκπέμπει μία σαφή συστράτευση όλου του δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ, στην μάχη που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και στην συμμετοχή συστράτευσης, στα πλαίσια της κυβερνήσεως, σε οποιαδήποτε περίπτωση», σημείωσε ο κ. Μπαλάφας και πρόσθεσε:

Είναι γεγονός, ότι όπως έχει λειτουργήσει και λειτουργεί πολλές φορές η Ε.Ε., αυτό πού επιδιώκουμε ως χώρα σήμερα, από το στυλ πού λειτουργούσε η Ε.Ε, όταν έβρισκε να κάνει, έρχεται σε σύγκρουση, είναι γεγονός, είναι σε διάσταση.

Δεν είχε μάθει σε σχέση με χώρες σαν την Ελλάδα, η Ε.Ε και η Ευρωζώνη, να το πω λιγάκι λαϊκά, να βγάζουν και γλώσσα κάποιοι.

Δεν νομίζω να εκπέμπει απειλή αυτή η τοποθέτηση, εκπέμπει μια διαπίστωση, λέει ότι ο συμβιβασμός που εμείς θέλουμε να κάνουμε, εμπεριέχει και στοιχεία δικιάς μας υποχώρησης, σε κάποια ζητήματα, μιας συνετής υποχώρησης , προβλέπει όμως και αμφισβήτηση πλευρών του στυλ και του περιεχομένου και της ουσίας λειτουργιών της Ε.Ε., έτσι το ερμηνεύω εγώ».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπαλάφας: Ούτε εκλογές, ούτε δημοψήφισμα θα γίνουν"

Ντάισελμπλουμ: Η κατάσταση με την Ελλάδα μπορεί να απομονωθεί

Την άποψη ότι η κατάσταση στην Ελλάδα μπορεί να απομονωθεί διατύπωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις του στην ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf.

Όπως είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του από την Ουάσινγκτον «η Ελλάδα αντιπροσωπεύσει "μόνο" το 2% της ευρωπαϊκής οικονομίας» συμπληρώνοντας ότι ο χρόνος πιέζει την Αθήνα. Το ίδιο το ευρώ πιέζεται λιγότερο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια».

Σε ερώτηση για το αν η Ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπίσει μια ελληνική χρεοκοπία ο Ντάισελμπλουμ τονίζει ότι η μπάλα είναι στα χέρια των Ελλήνων. «Όσον αφορά το περιεχόμενο είμαστε ακόμα μακριά. Ότι είναι μια δύσκολη διαδικασία το παραδέχονται όλοι. Χάθηκε αρκετός χρόνος, όπως για παράδειγμα όταν η νέα ελληνική κυβέρνηση θέλησε να αλλάξει το όνομα της τρόικας».

Όσον αφορά την ύπαρξη ή μη τελεσιγράφου «υπάρχει μια ντε φάκτο ημερομηνία λύσης γιατί σε κάποιο σημείο τα χρήματα θα τελειώσουν για την Ελλάδα. Σε κάποιο σημείο τα χρήματα που θα έχουν αντληθεί από τις τράπεζες θα είναι πολλά. Και σε κάποιο σημείο δεν θα είναι δυνατή η αναχρηματοδότηση. Η συμφωνία έχει παραταθεί για τέσσερις μήνες, οπότε υπάρχει το τέλος Ιουνίου».

Ο Ντάισελμπλουμ αναφέρεται και στη συμφωνία Αθήνας-Μόσχας για τους αγωγούς φυσικού αερίου λέγοντας ότι «δεν πιστεύω ότι οι Έλληνες θα ωφεληθούν μακροπρόθεσμα με το να αναζητούν λύσεις εκτός της Ευρώπης. Το μέλλον τους είναι στην Ευρώπη».

«Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η προσπάθεια μέχρι να υπάρξει ένα αποδεκτό πακέτο. Δεν έχει σημασία για μένα τι μέτρα θα περιλαμβάνει το πακέτο αρκεί στο τέλος να υπάρχει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός» προσθέτει.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Η κατάσταση με την Ελλάδα μπορεί να απομονωθεί"

Ντάισελμπλουμ: Ο Τσίπρας πρέπει να πάρει αποφάσεις που δεν αρέσουν, αλλά δίνουν προοπτική

Συμβουλή στον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να πάρει αποφάσεις οι οποίες δεν θα αρέσουν μεν στο λαό, ωστόσο θα δώσουν μια μακροπρόθεσμη προοπτική στην χώρα, έδωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup σε δηλώσεις του στο CNBC τόνισε πως εκτίμησή του είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει υψηλό επίπεδο αποδοχής από τους έλληνες πολίτες, οι οποίοι του έδωσαν εντολή να κυβερνήσει.

«Μερικές φορές πρέπει να οδηγείς τον λαό σου στο μέλλον ακόμη και αν αυτό σημαίνει τη λήψη δύσκολων μέτρων βραχυπρόθεσμα, καθώς πρέπει να υπάρχει μια μακροπρόθεσμη προοπτική», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει την εντολή που του έδωσε ο λαός, προς όφελος της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα Ελλάδας και πιστωτών, σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε τα βασικά στοιχεία για να κατανοήσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα, χρειαζόμαστε ρεαλιστικά σχεδιασμένες μεταρρυθμίσεις και σχέδια για να μπορέσουμε να δουλέψουμε πάνω σε αυτά. Χρειαζόμαστε ακόμα αυτά τα βασικά στοιχεία για να συνθέσουμε μια τελική συμφωνία. Και η λήψη τους έχει αποδειχθεί ότι είναι αρκετά δύσκολη».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε για μια ακόμα φορά ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος από την ώρα που η νέα κυβέρνηση ανέλαβε τα ηνία της χώρας και πως πρέπει το χαμένο έδαφος να καλυφθεί σύντομα.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Ο Τσίπρας πρέπει να πάρει αποφάσεις που δεν αρέσουν, αλλά δίνουν προοπτική"

Υπ. Εργασίας: Διασφαλισμένες μέχρι το τελευταίο ευρώ οι συντάξεις ΟΑΕΕ

Απολύτως διαχειρίσιμη χαρακτηρίζει η κυβέρνηση την κατάσταση στον Οργανισμό. Αν χρειαστεί θα δοθούν λύσεις χωρίς να επιβαρυνθούν οι ασφαλισμένοι, διαβεβαιώνει.

Mε αφορμή δημοσιεύματα σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα αναφορικά με την «δεινή» οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΕ, το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει τα εξής:

- Η οικονομική κατάσταση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών είναι απολύτως διαχειρίσιμη και δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Η ρευστότητα των ταμείων είναι εξασφαλισμένη όχι μόνο για φέτος, αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

- Αν και εφόσον υπάρξει ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των ταμείων, τότε η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα δώσει λύση, χωρίς να επιβαρυνθούν οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι.

Υπογραμμίζεται για ακόμη μια φορά, ότι οι συνταξιούχοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν για την καταβολή ή μη της σύνταξης τους, καθώς η χορήγηση των συντάξεων είναι απολύτως εξασφαλισμένη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Εργασίας: Διασφαλισμένες μέχρι το τελευταίο ευρώ οι συντάξεις ΟΑΕΕ"

Γιάνης Βαρουφάκης: Εγώ δεν υπακούω στον Σόιμπλε

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης επισήμανε σε συνέντευξή του η οποία μεταδόθηκε χθες Κυριακή από ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι εάν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, είναι αναπόφευκτο ότι η κρίση θα μεταδοθεί.

“Όποιος παίζει με την ιδέα της αποκοπής τμημάτων της ευρωζώνης ελπίζοντας ότι η υπόλοιπη θα επιβιώσει παίζει με τη φωτιά”, υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης στο τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αυτής, που μαγνητοσκοπήθηκε πριν από δέκα ημέρες και μεταδόθηκε χθες.

“Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η υπόλοιπη Ευρώπη έχει πλέον οχυρωθεί έναντι της Ελλάδας και ότι η ΕΚΤ έχει πλέον εργαλεία στη διάθεσή της για να ακρωτηριάσει την Ελλάδα από την υπόλοιπη ευρωζώνη, εάν αυτό χρειάζεται, να καυτηριάσει την πληγή και να επιτρέψει στην υπόλοιπη ευρωζώνη να συνεχίσει” την πορεία της, συνέχισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
“Πολύ αμφιβάλλω ότι ισχύει αυτό. Όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά οποιοδήποτε (κράτος) μέλος της ένωσης”, πρόσθεσε, μιλώντας αγγλικά.

Επιπλέον, “μόλις μπει στο μυαλό του κόσμου ότι η νομισματική ένωση δεν διαρκεί για πάντα, θα αρχίσει η σπέκουλα... ποια (χώρα) θα είναι η επόμενη; Αυτή η ερώτηση είναι ο διαλύτης της νομισματικής ένωσης. Αργά ή γρήγορα θα αρχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια, να κλιμακώνονται οι πολιτικές εντάσεις, να τρέπονται σε φυγή κεφάλαια ”, τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

«Μόλις η ιδέα μπει στα μυαλά των ανθρώπων ότι η νομισματική ένωση δεν είναι για πάντα και δεν είναι σταθερή, η κερδοσκοπία για το... ποιος είναι ο επόμενος θα οργιάσει».

Μιλώντας για τις συναντήσεις στο Eurogroup, ο Γιάνης Βαρουφάκης διαβεβαιώνει τον δημοσιογράφο πως «το μεγαλύτερο μέρος των αξιωματούχων μιλούν, ωστόσο αυτός που ακούγεται περισσότερο είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επειδή «η Γερμανία είναι η ατμομηχανή της Ευρώπης» και «πρέπει πάντα να παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη, περισσότερο σημαντικό από την Ελλάδα ή την Ιρλανδία». Παρόλα αυτά, ο Έλληνας υπουργός διαβεβαιώνει επίσης ότι δεν υπακούει στον γερμανό ομόλογό του περισσότερο από τους άλλους: «Σίγουρα όχι. Και πιστεύω ότι και κανείς άλλος δεν το κάνει», ενώ σε άλλο σημείο διαψεύδει ότι οι σχέσεις του με πολλούς ευρωπαίους ομολόγους του είναι κακές λέγοντας: «Υπάρχει μια μεγάλη διάσταση ανάμεσα σε αυτό που συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες και σε αυτό που μεταδίδεται στον Τύπο».

Οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών μαγνητοσκοπήθηκαν πριν ο Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλώσει το Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον ότι η ευρωζώνη διαθέτει πλέον καλύτερους μηχανισμούς από ό,τι στο παρελθόν για να αντιμετωπίσει μια νέα ελληνική κρίση χρέους, προειδοποιώντας όμως ότι θα εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιάνης Βαρουφάκης: Εγώ δεν υπακούω στον Σόιμπλε"

Στ.Θεοδωράκης: Ζητά την ενεργοποιήση της «Ώρας του Πρωθυπουργού»

Την ενεργοποίηση της «Ώρας του Πρωθυπουργού» ζητεί, με επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο κ. Θεοδωράκης, που κατέθεσε σήμερα επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το νέο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία που προωθεί η κυβέρνηση, απευθύνεται με επιστολή του στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και επισημαίνει πως «παρά το ότι έχουν ήδη παρέλθει 11 εβδομάδες από την έναρξη των εργασιών της τρέχουσας Κοινοβουλευτικής Περιόδου, ο πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη ορίσει την ημέρα εκείνη της εβδομάδος, κατά την οποία θα απαντά σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που επιλέγει, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 129 του Κανονισμού της Βουλής».

Ο κ. Θεοδωράκης ζητεί από την πρόεδρο της Βουλής να μεριμνήσει, ώστε να οριστεί άμεσα η ημέρα εκείνη της εβδομάδος, κατά την οποία ο πρωθυπουργός θα απαντάει σε επίκαιρες ερωτήσεις, «επειδή ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, με την ιδιότητα του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, είχε στηλιτεύσει την υποβάθμιση του θεσμού αυτού» και «επειδή υπάρχουν φλέγοντα ζητήματα άμεσης επικαιρότητας, που υπάγονται στην αρμοδιότητα περισσοτέρων του ενός υπουργών και για τα οποία μόνος αρμόδιος για να απαντήσει κατά το άρθρο 129 του Κανονισμού είναι ο πρωθυπουργός».

Τέλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρει ότι η κ. Κωνσταντοπούλου, κατά την ανάληψη των καθηκόντων της, ως πρόεδρος της Βουλής είχε διαβεβαιώσει ότι θα διασφαλίσει την παρουσία του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια.

Ο κ. Θεοδωράκης με την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε σήμερα προς τον πρωθυπουργό, καταγγέλλει ότι το νέο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία ίσως ικανοποιεί το παλαιοκομματικό πανεπιστημιακό κατεστημένο, τις μειοψηφικές κομματικές παρατάξεις και τα συμφέροντα που θέλουν να ελέγξουν τα Ανώτατα Ιδρύματα, αλλά είναι σε απόλυτη αντιδιαστολή με τις ακαδημαϊκές πρακτικές των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.

Αναφέρεται ειδικότερα στην κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, στην κατάργηση των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων και την επαναφορά της συμμετοχής των κομματικών παρατάξεων στα συλλογικά όργανα, ενώ επικρίνει την «επαναφορά του πρωτοφανούς παγκοσμίως θεσμού του αιώνιου φοιτητή» γιατί «νοθεύει τον πραγματικό πληθυσμό και την αντίστοιχη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Στ.Θεοδωράκης: Ζητά την ενεργοποιήση της «Ώρας του Πρωθυπουργού»"

Επικοινωνία Θεοδωράκη-Αβραμόπουλου για το Μεταναστευτικό

Με αφορμή το νέο τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Λαμπεντούζα, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης είχε το βράδυ της Κυριακής τηλεφωνική συνομιλία με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ο Στ. Θεοδωράκης ενημέρωσε τον κ. Αβραμόπουλο για το πρόσφατο ταξίδι του στην Μυτιλήνη όπου συνομίλησε με δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες καθώς και με Λιμενικούς και στελέχη ΜΚΟ και επεσήμανε στον Ευρωπαίο Επίτροπο ότι η Ευρώπη έχει πολλά να κάνει ώστε οι χώρες στα σύνορα της ΕΕ να μη γίνουν «αποθήκες ανθρώπων» και οι θάλασσές μας υγρά νεκροταφεία για τους χιλιάδες των προσφύγων που αναζητούν εναγωνίως μια καλύτερη και ασφαλέστερη ζωή.

Ο κ. Αβραμόπουλος συμφώνησε ότι η νέα τραγωδία στη Μεσόγειο μας καλεί να λάβουμε τολμηρές αποφάσεις και να δράσουμε αποτελεσματικά ώστε να αποτρέψουμε νέες τραγωδίες.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα βρίσκεται στο τέλος της εβδομάδας στην Αθήνα, όπου θα έχει επαφές με τους έλληνες υπουργούς που ασχολούνται με τη μετανάστευση ενώ θα συναντηθεί και με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Κοινή εκτίμηση είναι άλλωστε ότι η χώρα χρειάζεται μια σύγχρονη σταθερή εθνική πολιτική μετανάστευσης, η οποία -αν υπάρξει- θα στηριχθεί από την Ευρώπη και τα ευρωπαϊκά ταμεία.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Επικοινωνία Θεοδωράκη-Αβραμόπουλου για το Μεταναστευτικό"

Έτινγκερ (Γερμανός επίτροπος): «Ο χρόνος εξαντλείται για την Ελλάδα»

Ο χρόνος εξαντλείται για την Ελλάδα, δηλώνει σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild ο Γερμανός επίτροπος της Ε.Ε, Γκίντερ Έτινγκερ, εκφράζοντας παράλληλα την απαισιοδοξία του για ενδεχόμενη συμφωνία των Αθηνών με τους ευρωπαίους εταίρους στο Eurogroup της Παρασκευής.

«Δυστυχώς, τις προηγούμενες εβδομάδες η Ελλάδα δεν κατάφερε να κάνει καμία πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα- τους θεσμούς», επισημαίνει στην μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας και προσθέτει: «Αντιθέτως, η ελληνική κυβέρνηση δεν δείχνει να είναι συνεργάσιμη με τους εκπροσώπους της Τρόικα , που επισκέπτονται την Αθήνα. Την ίδια στιγμή, οι προσπάθειές της σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις είναι μικρές».

Ο Γερμανός επίτροπος της Ε.Ε εμφανίζεται απαισιόδοξος για το ενδεχόμενο συμφωνίας στη Ρίγα της Λετονίας την Παρασκευή με τους Ευρωπαίους εταίρους. «Εφόσον δεν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, πιθανότατα δεν θα υπάρξει συμφωνία στην επόμενη συνάντηση του Εurogroup στις 24 Απριλίου με την ελληνική κυβέρνηση», υπογραμμίζει.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έτινγκερ (Γερμανός επίτροπος): «Ο χρόνος εξαντλείται για την Ελλάδα»"

Πυρπόλησαν ΙΧ μεταλλωρύχου στη Χαλκιδική

Άγνωστοι πυρπόλησαν Ι.Χ. αυτοκίνητο μεταλλωρύχου, που ήταν σταθμευμένο, μπροστά από το σπίτι του, στα Νέα Ρόδα Χαλκιδικής.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 2.30 τα ξημερώματα κι από τη φωτιά που εκδηλώθηκε προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο όχημα.

Η φωτιά σβήστηκε από περίοικους που την αντιλήφθηκαν, ενώ στη σημείο έσπευσε η Πυροσβεστική, που δεν χρειάστηκε, ωστόσο, να επέμβει.

Η υπόθεση ερευνάται από το ΤΑ Πολυγύρου Χαλκιδικής.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρπόλησαν ΙΧ μεταλλωρύχου στη Χαλκιδική"

Ντομπρόφσκις: «Να εγκριθούν από την ελληνική Βουλή οι μεταρρυθμίσεις»

Ως «θετικό βήμα» από την κυβέρνηση Τσίπρα χαρακτηρίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις μια πιθανή έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο των συμφωνημένων μεταρρυθμιστικών προτάσεων «δίχως καθυστέρηση» σε δηλώσεις του που δημοσιεύει σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg.

Το δημοσίευμα του Bloomberg φέρει τον τίτλο «Η Ευρωζώνη αναζητά χρονοδιάγραμμα για συμφωνία με την Ελλάδα το Μάϊο».

Όπως επεσήμανε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις η συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας στις 24 Απριλίου θα είναι μια ευκαιρία να στρωθεί το έδαφος για μια συμφωνία μέσα στο Μάιο.

«Αν όλα πάνε καλά η Ελλάδα θα μπορέσει να καταλήξει σε ένα μεταρρυθμιστικό πακέτο στην επόμενη συνάντηση του Μαΐου», είπε.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντομπρόφσκις: «Να εγκριθούν από την ελληνική Βουλή οι μεταρρυθμίσεις»"

Τσίπρας: Ήπια διαχείριση από την αστυνομία με πολιτικό κόστος

Την αντίληψη της κυβέρνησης για τη λειτουργία της αστυνομίας ανέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Πανούση.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους αστυνομικούς σεβασμό του Συντάγματος και των ελευθεριών του πολίτη, αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματικότητα και άμεση επέμβαση για την εμπέδωση της ασφάλειας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η αστυνομία αντανακλά το επίπεδο της Δημοκρατίας. Μάλιστα έκανε λόγο για πολιτικές ήπιας διαχείρισης και ας έχει αυτό πολιτικό κόστος. «Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση αυτό να εκλαμβάνεται από οποιονδήποτε ως αδυναμία στη διακυβέρνηση» σημείωσε.

Είπε ακόμη πως «όσοι νομίζουν ότι μπορούν να εκβιάζουν την αστυνομία είναι γελασμένοι».

Τόνισε απευθυνόμενος προς τον κ. Πανούση ότι πρέπει άμεσα να φανούν αποτελέσματα στη μηδενική ανοχή στην διαφθορά και την παρανομία εντός της αστυνομίας. Υπογράμμισε ότι στο παρελθόν υπήρχαν κρούσματα για δράση οργανωμένων θυλάκων στο σώμα και είπε «δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι ο αστυνομικός δεν πρέπει να έχει πολιτικές πεποιθήσεις. Το αντίθετο. Όμως δεν είναι ανεκτό το φαινόμενο δημιουργίας ομάδων που προσπαθούν να επιβάλουν τον τρόπο λειτουργίας της αστυνομίας. Η δράση αυτή υποκινείται από αντιλήψεις οριστικά καταδικασμένες».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η αστυνομία πρέπει να είναι αξιόμαχη και ταυτόχρονα θα τηρεί κατά γράμμα αυτά που προβλέπουν Σύνταγμα και νόμοι.

Τόνισε ότι πρέπει να μπορεί να επέμβει άμεσα και καθοριστικά εκεί που χρειάζεται και να δείχνει σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα και τις ανθρώπινες ελευθερίες.

«Η αντίληψη ότι οι νόμοι υπάρχουν για να προστατεύουν τους κακούς και ότι η αστυνομία δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική αν δεν τους παραβιάζει είναι αντίληψη απολύτως εσφαλμένη και υπερσυντηρητική», σημείωσε

Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε ακόμη τρεις άξονες:

1ος άξονας: Αυτός που αντιμετωπίζει τον αστυνομικό ως άνθρωπο, εργαζόμενο με ανάγκες και δικαιώματα. Τα μέσα και οι αποδοχές πρέπει να διασφαλίζουν την αξιοπρέπεια του αστυνομικού. Να αντιμετωπιστούν οι αδικίες στο μισθολογικό επίπεδο.

2ο; άξονας: Εκπαίδευση. Εμπέδωση των νόμων.

3ος άξονας: Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας. Αναδιοργάνωση και επίλυση ζητημάτων για την αξιολόγηση και αδιάβλητο σύστημα μεταθέσεων και κρίσεων. Οι τομές θα γίνουν με διαφάνεια.

«Όραμά μου να ξεφύγουμε από τις προκαταλήψεις», είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε και συμφιλίωση του πολίτη με τον αστυνόμο.

Τόνισε ότι: «Είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου να ζει και να κινείται χωρίς φόβο» και ότι η καλή λειτουργία της αστυνομίας είναι «θεμέλιο για την κοινωνική και οικονομική ζωή».




newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Ήπια διαχείριση από την αστυνομία με πολιτικό κόστος"

Στα 1,8 δισ. αυξήθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών 2μήνου

Το Φεβρουάριο του 2015, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 929 εκατ. ευρώ, κατά 200 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του Φεβρουαρίου του 2014, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως εξηγεί, η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην επιδείνωση των ισοζυγίων των πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, καθώς επίσης και στον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών. Οι ανωτέρω εξελίξεις αντισταθμίστηκαν, ως ένα βαθμό, από τη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε σημαντικά, κατά 357 εκατ. ευρώ, σε σχέση με εκείνο του Φεβρουαρίου του 2014, κυρίως λόγω του περιορισμού των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων, γεγονός που αντανακλά την πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Επίσης, περιορίστηκαν και οι καθαρές δαπάνες για αγορές πλοίων. Αντίθετα, το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία σημείωσε μικρή αύξηση, παρά την άνοδο, κατά 5%, των εισπράξεων από εξαγωγές, δεδομένου ότι οι αντίστοιχες εισαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε, λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων πρωτίστως από κατασκευαστικές υπηρεσίες και υπηρεσίες χρήσεως δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και δευτερευόντως από υπηρεσίες μεταφορών, ως επί το πλείστον θαλάσσιων.

Πάντως, το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου κατέγραψε μικρή άνοδο, ως αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης (κατά 56%) των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών τον Φεβρουάριο και της ανόδου των αντίστοιχων εισπράξεων κατά 16,2%, η οποία αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των ταξιδιωτικών δαπανών κατοίκων στο εξωτερικό.

Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων κατέγραψε έλλειμμα 175 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος τον ίδιο μήνα του 2014, κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη και του περιορισμού των καθαρών λοιπών πρωτογενών εισοδημάτων, τα οποία περιλαμβάνουν φόρους και επιδοτήσεις επί των προϊόντων και της παραγωγής.

Το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων σημείωσε έλλειμμα 108 εκατ. ευρώ, κατά 87 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του Φεβρουαρίου του 2014, κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών της γενικής κυβέρνησης προς την ΕΕ.

Το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2015, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 1,8 δισεκ. ευρώ, αυξημένο κατά 711 εκατ. ευρώ έναντι εκείνου της ίδιας περιόδου του 2014. Η αύξηση αυτή οφείλεται πρωτίστως στην επιδείνωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων και δευτερευόντως στην επιδείνωση του ισοζυγίου υπηρεσιών. Αντίθετα, το ισοζύγιο αγαθών παρουσίασε μικρή βελτίωση.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε λόγω της πτώσης των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων, ως αποτέλεσμα της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, και για αγορές πλοίων, η οποία αντισταθμίστηκε από την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία. Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία είναι μειωμένες στο δίμηνο του 2015, λόγω της πτώσης τους τον Ιανουάριο, ενώ το Φεβρουάριο παρουσίασαν άνοδο σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη του 2014.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε, καθώς η μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές και λοιπές υπηρεσίες αντισταθμίστηκε μόνο μερικώς από την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2015, οι συνολικές αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 52,7% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014, αλλά οι αντίστοιχες εισπράξεις αυξήθηκαν μόνο κατά 12,4%.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω εξελίξεων, το συνολικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε έλλειμμα, αυξημένο κατά 32 εκατ. ευρώ, σε σχέση με εκείνο του πρώτου διμήνου του 2014.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων, το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2015, συρρικνώθηκε κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών που αφορούν εισοδήματα από επενδύσεις (τόκους, μερίσματα, κέρδη). Τέλος, το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων κατέγραψε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος στο ίδιο διάστημα του 2014.

Ισοζύγιο Κεφαλαίων

Το Φεβρουάριο του 2015, το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων μειώθηκε κατά 1,4 δισεκ. ευρώ, αντανακλώντας τη μείωση των καθαρών κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τη γενική κυβέρνηση, έναντι του Φεβρουαρίου του 2014. Το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2015 το ισοζύγιο κεφαλαίων εμφάνισε μικρό πλεόνασμα 159 εκατ. ευρώ, κατά 1,3 δισεκ. μικρότερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2014.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων

Τον Φεβρουάριο του 2015, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) εμφάνισε έλλειμμα 820 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 739 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2014. Το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2015 σημειώθηκε έλλειμμα 1,6 δισεκ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 390 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2014.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Τον Φεβρουάριο του 2015, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων από άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό σημείωσαν άνοδο κατά 35 εκατ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες υποχρεώσεις, που αντιπροσωπεύουν άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα αυξήθηκαν μόνο κατά 4 εκατ. ευρώ (χωρίς αξιοσημείωτες συναλλαγές).

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των Ελλήνων έναντι κατοίκων του εξωτερικού (κατά 9,6 δισεκ. ευρώ) αντανακλά κυρίως τη μείωση (κατά 11,3 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια έκδοσης μη κατοίκων (συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς ομολόγων αξίας 10,9 δισεκ. ευρώ του EFSF από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο EFSF). Αντίθετα, οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού μειώθηκαν (κατά 730 εκατ. ευρώ).

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, παρατηρήθηκε καθαρή αύξηση των απαιτήσεων (κατά 2,8 δισεκ. ευρώ), η οποία αντανακλά κυρίως τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων.

Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων (κατά 5,3 δισ. ευρώ) αντανακλά κυρίως την καθαρή μείωση κατά 12,3 δισ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους (εκ των οποίων 10,9 δισ. ευρώ αφορούν τη μείωση του δανεισμού του Δημοσίου ως συνέπεια της μεταφοράς ομολόγων του EFSF από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο EFSF και 749 εκατ. ευρώ αφορούν αποπληρωμή χρεολυσίων στο ΔΝΤ στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης). Αντίθετα σημειώθηκε καθαρή αύξηση κατά 4,3 δισεκ. ευρώ των καταθέσεων και repos των μη κατοίκων στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανόμενου και του λογαριασμού TARGET).

Το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2015, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων από άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό σημείωσαν αύξηση 76 εκατ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες υποχρεώσεις που αντιπροσωπεύουν άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα δεν παρουσίασαν αξιόλογη μεταβολή.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, η καθαρή μείωση κατά 8,3 δισ. ευρώ των απαιτήσεων των Ελλήνων έναντι κατοίκων του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 12,1 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού. Επίσης, οι καθαρές υποχρεώσεις κατοίκων έναντι του εξωτερικού μειώθηκαν κατά 2,2 δισεκ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων.

Τέλος, στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή αύξηση των απαιτήσεων κατά 12,5 δισεκ. ευρώ αντανακλά κυρίως τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων και την αύξηση των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό. Η έκδοση των τραπεζογραμματίων, πέραν της κλείδας συμμετοχής της χώρας στο Ευρωσύστημα, είχε ως αποτέλεσμα και την καθαρή αύξηση των υποχρεώσεων των κατοίκων, καθώς η αύξηση των δανειακών υποχρεώσεών τους αντισταθμίστηκε ως επί το πλείστον από την άνοδο των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα.

Στο τέλος Φεβρουαρίου του 2015, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 5,7 δισεκ. ευρώ, έναντι 5,1 δισεκ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου του 2014.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα 1,8 δισ. αυξήθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών 2μήνου"

Ρόδος: Βούλιαξε πλοίο με παράτυπους μετανάστες - τρεις νεκροί ανάμεσά τους ένα παιδί

Νέα τραγωδία με μετανάστες σημειώθηκε αυτή τη φορά σε μια από τις πιο κεντρικές παραλίες της Ρόδου, προσέγγισε σήμερα το πρωί ανενόχλητο δουλεμπορικό σκάφος μεταφέροντας 90 τουλάχιστον παράτυπους μετανάστες, το οποίο στη συνέχεια ναυάγησε σε βραχώδη περιοχή, σε απόσταση μόλις 50 μέτρων από την ακτή.

Νεκροί είναι μέχρι στιγμής ένας άνδρας, μία γυναίκα και ένα μικρό παιδί μόλις 4 ετών, ενώ την ίδια ώρα δεκάδες μετανάστες έχουν πέσει στη θάλασσα και δεν έχουν περισυλλεγεί ακόμα.

Οι σοροί τους ανασύρθηκαν από τη θαλάσσια περιοχή Ζέφυρος της Ρόδου, όπου το πρωί προσάραξε το ιστιοφόρο σκάφος.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, πολλοί μετανάστες έπεσαν στη θάλασσα για να βγουν στη στεριά και από αυτούς έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής 83 άτομα, εκ των οποίων 57 έχουν μεταφερθεί στην Αστυνομική Διεύθυνση του νησιού και 23 στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.

Το ναυάγιο έλαβε χώρα μόλις λίγα μέτρα από τις ακτές του νησιού προσάραξε σε βραχώδη ακτή πολύ κοντά στην πόλη της Ρόδου.

Αυτήν την ώρα, στην περιοχή συνεχίζουν την επιχείρηση διάσωσης άνδρες του λιμεναρχείου και της αστυνομίας. Στο σημείο βρίσκεται και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος

Η ΡΟΔΙΑΚΗ κατέγραψε λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη του ναυαγίου αυτού, την αγωνία των ανθρώπων που επέβαιναν στο σκάφος και τις κραυγές απόγνωσης των μικρών παιδιών και των μανάδων τους που απεγνωσμένα καλούσαν σε βοήθεια για να βγουν στη στεριά.





 



 


















Διαβάστε Περισσότερα » "Ρόδος: Βούλιαξε πλοίο με παράτυπους μετανάστες - τρεις νεκροί ανάμεσά τους ένα παιδί"

Διακόπηκε για τις 7 Μαΐου αμέσως μετά την εκφώνησή της η δίκη της Χρυσής Αυγής

Με την ηχηρή απουσία πολλών εκ των βουλευτών και δη του ηγετικού πυρήνα του κόμματος, άρχισε στην κατάμεστη από κατηγορουμένους δικηγόρους και δημοσιογράφους αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, η δίκη της Χρυσής Αυγής η οποία τελικά και διεκόπη για τις 7 Μαΐου.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου κυρία Μαρία Λεπενιώτη ανέγνωσε τον κατάλογο των 69 κατηγορουμένων, οπότε και διαπίστωσε ότι ο κατηγορούμενος Παπαβασιλείου δεν έχει υπεράσπιση. Ο ίδιος ζήτησε να διορίσει το δικαστήριο συνήγορο. Αυτός είναι και ο λόγιος για τον οποίο το δικαστήριο διέκοψε για τις 7 Μαΐου στην ίδια αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

Στην αίθουσα επικράτησε κομφούζιο καθώς είναι κυρίαρχο το αίτημα μεταφοράς της δίκης στο Εφετείο με τον δήμαρχο Κορυδαλλού να απευθύνει έκκληση στην πρόεδρο να αντιληφθεί τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

«Θα είναι ξανά κλειστά τα σχολεία στις 7 Μαΐου» της είπε

Οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής δεν κατάφεραν να πάρουν τον λόγο σχετικά, καθώς δεν έχουν ακόμα νομιμοποιηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ανάγνωση του καταλόγου μαρτύρων κατηγορίας οι πέντε προστατευόμενοι μάρτυρες δήλωσαν το παρών μέσω τηλεδιάσκεψης από τη ΓΑΔΑ.

Η πρώτη ημέρα της δίκης

Παράγοντες τη δίκης σχολίαζαν ότι η απουσία της ηγετικής ομάδας μεταφράζεται ως προσπάθεια υποβάθμισης της πολιτικής σημασίας που έχει προσλάβει η δίκη, στην οποία είναι συνολικά παρόντες 44 εκ των 69 κατηγορουμένων, απόντες 24, ενώ ένας εξ αυτών έχει αποβιώσει.

Στο εδώλιο κάθισαν οι βουλευτές Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος καθώς και ο Στάθης Μπούκουρας ο οποίος έχει διαχωρίσει προ πολλού τη θέση του από τη Χρυσή Αυγή.

Το παρόν στο εδώλιο έδωσε ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα Γιώργος Ρουπακιάς ο οποίος προσήλθε με χειροπέδες ενώ στο ακροατήριο είναι και η οικογένεια του θύματος.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου κυρία Μαρία Λεπενιώτη ανέγνωσε τον κατάλογο των 69 κατηγορουμένων, οπότε και διαπίστωσε ότι ο κατηγορούμενος Παπαβασιλείου δεν έχει υπεράσπιση. Ο ίδιος ζήτησε να διορίσει το δικαστήριο συνήγορο. Αυτός είναι και ο λόγιος για τον οποίο το δικαστήριο διέκοψε για τις 7 Μαΐου στην ίδια αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

Στην αίθουσα επικράτησε κομφούζιο καθώς είναι κυρίαρχο το αίτημα μεταφοράς της δίκης στο Εφετείο με τον δήμαρχο Κορυδαλλού να απευθύνει έκκληση στην πρόεδρο να αντιληφθεί τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

«Θα είναι ξανά κλειστά τα σχολεία στις 7 Μαΐου» της είπε

Οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής δεν κατάφεραν να πάρουν τον λόγο σχετικά, καθώς δεν έχουν ακόμα νομιμοποιηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ανάγνωση του καταλόγου μαρτύρων κατηγορίας οι πέντε προστατευόμενοι μάρτυρες δήλωσαν το παρών μέσω τηλεδιάσκεψης από τη ΓΑΔΑ.

Συνήγοροι της πολιτικής αγωγής κατήγγειλαν ότι επιχειρήθηκε επίθεση από Χρυσαυγίτες εναντίον δύο από τους μάρτυρες πολιτικής αγωγής πιθανότατα από το φιλικό περιβάλλον του Παύλου Φύσσα. Το περιστατικό συνέβη Καραολή Δημητρίου και Σολωμού γωνία και αναμένεται να αξιοποιηθεί ως επιχείρημα από την πολιτική αγωγή σχετικά με το αίτημα μεταφοράς της δίκης από τον Κορυδαλλό στο Εφετείο.

Η συγκεκριμένη δίκη μαθούθ είναι χωρίς προηγούμενο στα πολιτικά και ποινικά χρονικά της και πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στις φυλακές Κορυδαλλού.

Πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας ένα κόμμα συνδέεται άρρηκτα με το κοινό ποινικό δίκαιο και δη σε μία ακροαματική διαδικασία με ιλιγγιώδη μεγέθη: στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, θα καθίσουν 69 πρόσωπα, τα οποία θα εκπροσωπούν περισσότεροι από 100-150 δικηγόροι, ενώ οι μάρτυρες κατηγορίας υπερβαίνουν τους 130.

Παρά το γεγονός ότι η δίκη έχει καταστεί πόλος έλξης για εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ, εν τούτοις δεν είναι καν βέβαιο ότι θα συνεχισθεί απρόσκοπτα και μάλιστα στον Κορυδαλλό. Το σίγουρο είναι ότι η σημερινή διαδικασία θα λειτουργήσει ως πυξίδα, καθώς η έδρα του δικαστηρίου αναμένεται να δεχθεί ενστάσεις από τη δημοτική αρχή της πόλης και άλλους φορείς προκειμένου να μεταφερθεί χωροταξικά η δίκη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος παραπέμπει, σχετικά, από την πλευρά του αποκλειστικά και μόνον στην κρίση του δικαστηρίου.

Η σύνθεση που κληρώθηκε να δικάσει στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής έχει ως εξής: πρόεδρος του δικαστηρίου θα είναι η κυρία Μαρία Λεπενιώτη, με αναπληρώτρια πρόεδρο την κυρία Μαρία Βάρκα. Μέλη του δικαστηρίου, οι εφέτες κ. Ανδρέας Ντόκος και κυρία Γεσθημανή Τσουλφόγλου, με αναπληρωματικό μέλος τον κ. Δημήτρη Ανέστη. Εισαγγελέας κληρώθηκε η κυρία Αδαμαντία Οικονόμου, με αναπληρωτή εισαγγελέα τον κ. Στέλιο Κωσταρέλλο.
Η άκρη του νήματος

Η δράση της Χρυσής Αυγής τέθηκε στο μικροσκόπιο των δικαστικών Αρχών μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, από το μέλος της Χρυσής Αυγής, Γιώργο Ρουπακιά.

Οι έρευνες που ξεκίνησαν μετά το έγκλημα στη Νίκαια άρχισαν να ξετυλίγουν κουβάρι επαφών στελεχών και μελών της οργάνωσης το μοιραίο βράδυ. Η πολύμηνη ανάκριση, από τις εφέτες ανακρίτριες κυρίες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2014, για να δώσει τη σκυτάλη στην πρόταση του τότε εισαγγελέα Εφετών κ. Ισίδωρου Ντογιάκου, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Ο εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος παρακολούθησε από κοντά την ανακριτική διαδικασία, διατύπωσε την πρότασή του σε 700 σελίδες, κάνοντας λόγο για εγκληματική οργάνωση που δρα υπό τον «μανδύα κόμματος», με χαρακτηριστικά καλά οργανωμένης στρατιωτικής ομάδας η οποία και δεν διστάζει να παρανομεί.

Η υπόθεση της Χρυσής Αυγής εισάγεται τελικά σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών τον Φεβρουάριο του 2015.
Αίσθηση προκαλεί το επιχείρημα της μειοψηφίας, συγκεκριμένα του εφέτη κ. Νίκου Σαλάτα, με το οποίο αποδομείται η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, εφόσον δεν στοιχειοθετείται παράλληλα ο προσπορισμός οικονομικού οφέλους (Συνθήκη του Παλέρμο). Το «στοιχείο» αυτό αναμένεται να οπλίσει τη φαρέτρα συνηγόρων υπεράσπισης, καθώς οι κατηγορούμενοι που βαρύνονται με τη συγκεκριμένη κατηγορία, την έχουν εξαρχής αρνηθεί.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Διακόπηκε για τις 7 Μαΐου αμέσως μετά την εκφώνησή της η δίκη της Χρυσής Αυγής"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news