facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Αποκάλυψη FAZ: Μυστικές συνομιλίες του Τσίπρα με Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ

- Μυστικές διαπραγματεύσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν και τους επικεφαλής της ΕΚΤ και του ΔΝΤ αποκαλύπτει η Frankfurter Allgemeine Zeitung
- Οι συναντήσεις Τσίπρα, Ντράγκι, Γιούνκερ, Λαγκάρντ αποκαλούνται "Frankfurt Group Dinner" γράφει η γερμανική εφημερίδα
- Δημιουργήθηκε μετά τη μίνι Σύνοδο του Μαρτίου στις Βρυξέλλες
- Συνεδριάζει κάθε εβδομάδα, τρεις με τέσσερις φορές
- Οι δηλώσεις Τσίπρα που ήταν αποτέλεσμα της επιρροής των... τριών


Μυστικό γύρο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ αποκαλύπτει δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Το αποκαλεί Frankfurt Group Dinner και όπως αναφέρει δημιουργήθηκε μετά την επτάμερη των Βρυξελλών τον Μάρτιο και συνεδριάζει κάθε εβδομάδα, τρεις με τέσσερις φορές μέσω τηλεδιάσκεψης ή τηλεφωνικών συνομιλιών.

Στόχος του, σύμφωνα με τη FAZ, να δημιουργηθεί ένα νέο επίπεδο συνεννόησης ανάμεσα στους υπεύθυνους και τα τεχνικά κλιμάκια, ώστε να συνεχιστεί η διαπραγματευτική διαδικασία σε περίπτωση ενός "ναυαγίου". Είναι ένα ενδιάμεσο μέσο που θα απορροφά τους κραδασμούς, γράφει η FAZ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρώτη συνάντηση του Frankfurt Group Dinner έγινε την περασμένη εβδομάδα στα κεντρικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη. Το δείπνο, γράφει, ξεκίνησε λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Στο τραπέζι ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Οι τέσσερις είχαν διαπραγματεύσεις και την περασμένη εβδομάδα. Όλα έγιναν υπό άκρα μυστικότητα αλλά η επιρροή τους ήταν ορατή, γράφει το δημοσίευμα. Σύμφωνα με αυτό, όταν η Αθήνα απείλησε να μην πληρώσει το ΔΝΤ ήρθε η συνάντηση του Βαρουφάκη με τη Λαγκάρντ. Την Τετάρτη, ο Τσίπρας πήρε πίσω την απειλή, μετά από παρέμβαση του Frankfurt Group Dinner.


Το επόμενο σημάδι ήταν η δήλωση Τσίπρα πως υπάρχουν διαφωνίες σε τέσσερις τομείς, εργασιακά, ασφαλιστικό, αύξηση του ΦΠΑ και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά «η κυβέρνηση εργάζεται για να υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός με τους δανειστές». Ήταν, σύμφωνα με την εφημερίδα, ένα "σημάδι" που είχε προετοιμάσει το Frankfurt Group Dinner.

Το οποίο αναζητά επιλογές για συμβιβασμό, δίνοντας τεχνική βοήθεια στην Αθήνα. Σύμφωνα με την εφημερίδα το Frankfurt Group Dinner στέλνει και στην Ευρώπη ένα... μήνυμα: πως ο Τσίπρας έχει ενεργητικό και εποικοδομητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, ενώ ο Βαρουφάκης τις καθυστερεί, αναζητώντας συνεχώς δικαιολογίες.

Βέβαια και αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες. Κάποιες φορές πάνε δυο βήματα μπροστά κι ένα πίσω, άλλες τρία πίσω. Γι’ αυτό δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε μια λίστα μεταρρυθμίσεων για να κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής.

Οι Ευρωπαίοι, γράφει η FAZ, ελπίζουν σε ένα σαφές μήνυμα από τον Τσίπρα ώστε μέχρι τις 11 Μαΐου και το επόμενο Eurogroup, να υπάρχει στο τραπέζι μια συγκεκριμένη πρόταση. Και αυτό γίνει, δεν αποκλείεται και μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκάλυψη FAZ: Μυστικές συνομιλίες του Τσίπρα με Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ"

Ναζιστικό παραλήρημα Χρυσαυγίτη: Ζητά στείρωση και ευθανασία σε ανάπηρους [βίντεο]

Ενα ακόμη στοιχείο, που προδίδει τη σχέση της ιδεολογίας της Χρυσής Αυγής, με αυτή του Τρίτου Ράιχ, ήρθε στη δημοσιότητα.

Σε βίντεο, πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής σε ένα απίστευτο ναζιστικό παραλήρημα καλεί τα μέλη της οργάνωσης να εφαρμόσουν τακτικές του Χίτλερ, όπως αυτή της ευγονικής, για τη γέννηση «υγειών παιδιών».

Μάλιστα, ο Μιχάλης Παπαδημητρίου, πυρηνάρχης της ΧΑ στη Σαλαμίνα, στο βίντεο που αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής», προτείνει στείρωση ή και ευθανασία στους ανάπηρους και τους ψυχικά νοσούντες!

Η ομιλία του είχε γίνει στην τοπική οργάνωση της Νίκαιας, τον Φεβρουάριο του 2013, μόλις λίγους μήνες πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.


iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Ναζιστικό παραλήρημα Χρυσαυγίτη: Ζητά στείρωση και ευθανασία σε ανάπηρους [βίντεο] "

Δήμητρα Λιάνη: «Αν ο Ανδρέας ήξερε ότι ο γιος του θα έβαζε τη χώρα στο ΔΝΤ θα είχε κάνει χαρακίρι»! (ΒΙΝΤΕΟ)

Μία συνέντευξη που θα συζητηθεί έδωσε η χήρα του Ανδρέα Παπανδρέου, Δήμητρα Λιάνη, στον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό ΡΙΚ. Η κυρία Λιάνη ήταν αιχμηρή για τον Γιώργο Παπανδρέου και άκρως αποκαλυπτική τη σχέση του με τον πατέρα του.

Σε πρωτοφανείς ισχυρισμούς για τον Γιώργο Παπανδρέου και τη σχέση του με τον πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου προχώρησε η χήρα του τελευταίου, Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΡΙΚ.

Η χήρα του Ανδρέα Παπανδρέου χαρακτήρισε «απρόβλεπτο» το ότι ήρθε στην εξουσία ο Γιώργος Παπανδρέου και έφθασε στο σημείο να πει πως «αν ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε προβλέψει ότι ο γιος του θα έβαζε τη χώρα στο ΔΝΤ θα είχε κάνει χαρακίρι»!

«Ήξερε, γιατί ήξερε και τον Γιώργο. Ό,τι του έστελνε ως υπουργός, τσαλακωνόταν και πεταγόταν στο καλάθι των αχρήστων. Υπήρξαν ομηρικοί καυγάδες σπίτι. Δεν μπορούσε να τον φανταστεί ηγέτη της Ελλάδας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου, «ο Ανδρέας έβαζε τον Γιώργο Παπανδρέου στην κυβέρνηση εξαιτίας οικογενειακών πιέσεων». Όπως είπε, «πιέσεις δεχόταν και για τον Νίκο».

Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν ήθελε τον Κώστα Σημίτη για διάδοχό του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε η χήρα του ιδρυτή του κόμματος, η οποία ισχυρίστηκε ότι «το δαχτυλίδι δεν δόθηκε από το Ωνάσειο αλλά από άλλα κέντρα εξουσίας».

«Μια μέρα που είχε πυρετό και ανένπεε με τη μάσκα του οξυγόνου μου είπε φώναξε μου τον Λαλιώτη. Κατέβασε τη μάσκα του οξυγόνου και είπε στον Λαλιώτη: Φρόντισε το κόμμα να μην πάει στον Σημίτη. Ο Λαλιώτης του είπε "ναι πρόεδρε" και έφυγε. Δεν τον ξανάδε ποτέ».

Αποκάλυψε επίσης πως όταν ο Θόδωρος Πάγκαλος ήταν υποψήφιος για δήμαρχος Αθηναίων, κόντρα στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε σκεφτεί να του δώσει το «δαχτυλίδι», η συμπεριφορά του πρώην υπουργού ενόχλησε τον Παπανδρέου και έτσι «έχασε» την κούρσα της διαδοχής.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε επίσης θυμώσει πολύ με τη δήλωση του Πάγκαλου πως «η Γερμανία είναι ένας γίγαντας με πήλινα πόδια».

Όπως τόνισε δεν υπάρχει πια ΠΑΣΟΚ: «Είναι ένα αντεθνικό, αντιλαϊκό, απόκομμα ντροπής που φέρει μόνο το όνομα και όχι τη χάρη του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου». Πρόσθεσε δε ότι οι τρεις πρόεδροι μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου κατέστρεψαν το κόμμα.

«Σημίτης και Γιώργος έχουν έναν κοινό: Μισούσαν τον Ανδρέα. Ο Βενιζέλος κι αυτός σε ένα μεγάλο βαθμό».


Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμητρα Λιάνη: «Αν ο Ανδρέας ήξερε ότι ο γιος του θα έβαζε τη χώρα στο ΔΝΤ θα είχε κάνει χαρακίρι»! (ΒΙΝΤΕΟ)"

Βαρουφάκης: «Oρισμένοι από τους εταίρους μας παίζουν με τη φωτιά»

Σε κατηγορηματική διάψευση των ισχυρισμών του Αυστριακού ομολόγου του Χανς Γεργκ Σέλινγκ, περί ελλιπούς συνεργασίας της Αθήνας με τους εταίρους της, προέβη ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς αυτούς ως «ψέμα και μάλιστα προσβλητικό».

Στις δηλώσεις αυτές προχώρησε ο κ. Βαρουφάκης στην Ουάσινγκτον, όπου βρίσκεται, στη διάρκεια συνομιλία που είχε με Αυστριακούς δημοσιογράφους.

Ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ κατηγόρησε την Ελλάδα για ελλιπή πρόθεση συνεργασίας, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης ως προς το ποια μέτρα και ποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα, η οποία όμως αρνείται μέχρι τώρα να δεσμευτεί».

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών επέκρινε επιπλέον την ελληνική κυβέρνηση ότι άφησε να περάσει ανεκμετάλλευτος πολύς καιρός και πως υπάρχει μια γενική «κρίση εμπιστοσύνης» απέναντι στη νέα ηγεσία στην Αθήνα, με έναν από τους λόγους να βρίσκεται στο γεγονός ότι είναι αδύνατο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να λάβουν γραπτά στοιχεία από την ελληνική πλευρά.

Ως παράδειγμα, ο Σέλινγκ ανέφερε τη συνάντηση του Eurogroup στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο, στην οποία, όπως είπε, «οι Έλληνες έδωσαν κάποιες προφορικές υποσχέσεις, έπειτα όμως δεν ήθελαν να τις δώσουν και γραπτά».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, αντιδρώντας έντονα, δήλωσε πως «αυτό είναι ένα ψέμα και μάλιστα προσβλητικό» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα κατέθεσε στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης όλα τα έγγραφα για μεταρρυθμίσεις και προτάσεις.

Οι ισχυρισμοί από τη Βιέννη δεν ισχύουν, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα ότι πιστεύει πως μπορεί να υπολογίζει σε έναν σύμμαχο με ιδιαίτερα μεγάλη επιρροή, τις ΗΠΑ, και ότι αποκόμισε την εντύπωση πως «οι Αμερικανοί θέλουν να ασκήσουν πίεση και στις δύο πλευρές, δηλαδή στην Ελλάδα και στους θεσμούς, για να υπάρξει μια συμφωνία στην Ευρώπη».

Όπως πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, «οι ΗΠΑ σε κάθε περίπτωση δεν συμμερίζονται την εκτίμηση πολλών χωρών της Ευρωζώνης, ότι θα μπορούσαν να περιοριστούν οι επιπτώσεις από μια έξοδο της Ελλάδας από το χώρο του κοινού νομίσματος», ενώ ο ίδιος θεωρεί ότι «ορισμένοι από τους εταίρους μας παίζουν με τη φωτιά».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: «Oρισμένοι από τους εταίρους μας παίζουν με τη φωτιά»"

Κ. Λαγκάρντ προς ελληνική κυβέρνηση: Φέρτε μεταρρυθμίσεις- Ο μήνας του μέλιτος τελειώνει

«Η λαϊκιστική ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αφήσει στην άκρη την πολιτική και να φέρει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί για να «καρποφορήσουν» ώστε να σώσει την οικονομία της και να αποφύγει τη χρεοκοπία», ανέφερε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στους Financial Times.

Παράλληλα, αποκάλυψε πως στις συνεδριάσεις στην Ουάσιγκτον, συμβούλεψε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι χρειάζεται να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις. Προειδοποίησε μάλιστα ότι η υπομονή είχε εξαντληθεί με τη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ότι ο μήνας του μέλιτος με τους πιστωτές της, γρήγορα φτάνει στο τέλος της.

«Υπήρξε μια τεράστια δέσμευση από τη διεθνή κοινότητα, τους Ευρωπαίους εταίρους, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να στηρίξει πραγματικά την ελληνική οικονομία» αναφέρει η Κριστίν Λαγκάρντ και προσθέτει:

«Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να αφήσουμε τις πολιτικές απόψεις και να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις, τα εργαλεία, τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να φθάσουν πραγματικά τους στόχους που έχουν τεθεί μεταξύ της διεθνούς κοινότητας και της Ελλάδας: την αποκατάσταση της σταθερότητας, τη βελτίωση της οικονομίας [και] βέβαια ότι μία από αυτές τις ημέρες η Ελλάδα θα έχεικαι πάλι πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές μόνη της και χωρίς στήριξη».

Η παρέμβαση από την επικεφαλής του ΔΝΤ ήρθε την ώρα που ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η Ευρωζώνη είναι καλύτερα εξοπλισμένη από ό, τι ήταν στο παρελθόν για να αντιμετωπίσει μια νέα ελληνική κρίση, αλλά προειδοποίησε για «αχαρτογράφητα νερά» εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Η αναζωπύρωση των ανησυχιών για τον κίνδυνο μιας ελληνικής χρεοκοπίας και την πιθανή έξοδο της χώρας από το ευρώ επισκίασε τις συνεδριάσεις του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Λαγκάρντ προς ελληνική κυβέρνηση: Φέρτε μεταρρυθμίσεις- Ο μήνας του μέλιτος τελειώνει"

Der Spiegel: Η Ευρώπη πρέπει να επιτρέψει την πτώχευση κρατών-μελών

«Η ελληνική κρίση έχει κλιμακωθεί και πάλι, αλλά δεν είμαστε πιο κοντά στο τέλος της σε σχέση με την έναρξή της. Η Ευρώπη πρέπει να επιτρέψει την πτώχευση κρατών-μελών και να γίνει λίγο πιο …Αμερική», γράφει σε δημοσίευμα που φιλοξενεί στην ηλεκτρονική του σελίδα το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», το οποίο φέρει τον τίτλο: «Φανταστείτε η Ελλάδα να ανήκε στις ΗΠΑ».

Το άρθρο υπογράφει ο καθηγητής Οικονομικών, Henrik Müller και σε αυτό σημειώνει: «Πέντε χρόνια χωρίς καμία λύση. Τα συνεχή πακέτα δανείων έχουν εκτινάξει το χρέος στο μη βιώσιμο επίπεδο του 180% του ΑΕΠ. Δεν τίθεται θέμα ομαλότητας:

-Το ¼ του ΑΕΠ έχει χαθεί

-Η ανεργία έχει αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ

-Οι συνθήκες διαβίωσης πολλών πολιτών έχουν επιδεινωθεί σημαντικά».

«Και όλα αυτά», προσθέτει ο Henrik Müller, «επειδή η Ελλάδα δεν είναι η 51η πολιτεία των ΗΠΑ, αλλά το 12ο κράτος-μέλος της Ευρωζώνης».

«Επειδή, όμως, η Ελλάδα είναι στην Ευρώπη η κρίση απέχει πολύ από τη λύση της. Αντιθέτως: Περισσότερο από πέντε χρόνια μετά την έναρξή της , πλησιάζει σε μία νέα κορύφωση. Τα πράγματα είναι και πάλι σοβαρά: οι συζητήσεις με τους δανειστές βρίσκονται σε αδιέξοδο».

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Der Spiegel: Η Ευρώπη πρέπει να επιτρέψει την πτώχευση κρατών-μελών"

«Αν αποτύχουμε ανοίγει ο δρόμος για το ναζισμό και τη Χρυσή Αυγή»

«Μια αποτυχία μας θα ανοίξει το δρόμο στην ιδεολογία του μίσους, στην ιδεολογία του ναζισμού που εκπροσωπείται από το 2012 στη Βουλή από τη Χρυσή Αυγή» είπε η Ρένα Δούρου σε ομιλία της σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης με τίτλο «Greece strikes back» (Η Ελλάδα ξαναχτυπά).

Κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της κρίσης στη δημοκρατία, η περιφερειάρχης Αττικής τόνισε ότι «σήμερα ο στρατός της Δημοκρατίας αριθμεί πολύ περισσότερους στρατιώτες. Το καθήκον μας είναι να δράσουμε με αξιόπιστο, ολοκληρωμένο και συνεπή τρόπο, προκειμένου να κάνουμε την Αυγή μίας άλλης Αττικής απτή πραγματικότητα για κάθε πολίτη».

Στην ομιλία της, με τίτλο «The Dawn of another Attica» («Η αυγή μιας άλλης Αττικής», που ήταν εμπνευσμένος από το γνωστό ποίημα του Π.Σέλεϊ “Hellas”), η Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στον νέο ρόλο που καλείται να παίξει η περιφέρεια. «Η Αττική είναι εξαιρετική. Είναι εξαιρετική λόγω του ρόλου που παίζει σήμερα. Είναι εξαιρετική χάρη στην ιστορική της παράδοση. Και δεν είναι σύμπτωση το γεγονός ότι τόσοι κλασσικοί συγγραφείς αναφέρονται στην Αττική και στο ρόλο της κατά την επανάσταση για την ανεξαρτησία κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας» είπε. Και συνέχισε «σήμερα η Αττική δεν βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση ενάντια σε κάποιον εξωτερικό εχθρό. Αλλά αγωνίζεται κατά των σοβαρών συνεπειών της κρίσης. Για αυτό, και η νέα Περιφερειακή Αρχή είναι μια Αρχή του λαού, από το λαό, για το λαό. Γιατί γνωρίζουμε καλά ότι χωρίς την υποστήριξη του λαού, είναι αδύνατο να αλλάξουν τα πράγματα. Η αλλαγή και η ανανέωση είναι σημαντικά λόγω των σημερινών συνθηκών και των πιεστικών αναγκών των πολιτών της Περιφέρειάς μας.»

Ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση έχει «τη βούληση να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία των πολιτικών παραμένοντας πιστοί στις δεσμεύσεις μας».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αν αποτύχουμε ανοίγει ο δρόμος για το ναζισμό και τη Χρυσή Αυγή»"

Πάπας Φραγκίσκος: «Ελεος, όχι άλλα ναυάγια μεταναστών»

Εκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να μη σημειωθούν άλλα ναυάγια μεταναστών απηύθυνε ο πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας την Κυριακή το μεσημέρι στους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

«Εκφράζω τον βαθύτατο πόνο μου. Απευθύνω έκκληση προς την διεθνή κοινότητα να δράσει με ταχύτητα και αποφασιστικότητα ώστε να μην επαναληφθούν άλλες παρόμοιες τραγωδίες. Είναι άνδρες και γυναίκες σαν εμάς, αδέλφια που πεινάνε, κατατρεγμένα, τραυματισμένα, θύματα της εκμετάλλευσης και των πολέμων. Αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή, αναζητούσαν την ευτυχία», τόνισε ο ποντίφικας και κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν υπέρ των θυμάτων.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάπας Φραγκίσκος: «Ελεος, όχι άλλα ναυάγια μεταναστών»"

Bild: Ο άθεος Τσίπρας ικετεύει τώρα την εκκλησία

«Στη μάχη ενάντια στη χρεοκοπία και τα ευρωπαϊκά μέτρα λιτότητας η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από το ΔΝΤ να καθυστερήσει την αποπληρωμή δόσης. Στη συνέχεια ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Όλα όμως ήταν μάταια!», αναφέρει το σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής Bild η οποία προχωρά σε αυστηρή κριτική προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την εξέλιξη των σχέσεων με την εκκλησία.

Η εφημερίδα σχολιάζει τις αναφορές του Ιερώνυμου για διάθεση της εκκλησιαστικής περιουσίας στην ελληνική κυβέρνηση. «Μετά από όλα αυτά είναι η ώρα να στραφούν στην Εκκλησία»
συνεχίζει η Bild. «Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες σωτηρίας χωρίς περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ένας δηλωμένος άθεος, τώρα υπολογίζει στην ορθόδοξη εκκλησία για να μείνει φερέγγυος», προσθέτει η εφημερίδα η οποία σχολιάζει τη επιστολή Τσίπρα στον Ιερώνυμο και τη φράση "Πρωτοβουλίες σαν τη δική Σας μπορούν να δώσουν πραγματικές ανάσες...".

Η Bild σημειώνει πως η ελληνική εκκλησία έχει στην περιουσία της χιλιάδες στρέμματα γης, δάση, παραλίες, πολυτελή ξενοδοχεία και εμπορικά κέντρα και κάνει λόγο για πλούτο που δεν έχει υπολογιστεί ενώ σχολιάζει και το γεγονός πως τα 2,5 εκατ. φόρων που αποδίδει είναι σχετικά μικρό ποσό συγκριτικά με το σύνολο της περιουσίας.

«Κατά τη διάρκεια της κρίσης, όμως, η Εκκλησία βοηθά σε μεγάλο βαθμό ανθρώπους που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. Στην Αθήνα καθημερινά 10. 000 άνδρες και γυναίκες έχουν φαγητό από την εκκλησία. Το αν η Εκκλησία τελικά βοηθήσει με άμεση χρηματοδότηση την κυβέρνση ,είναι ένα θέμα που ακόμη παραμένει ανοιχτό» σημειώνει η εφημερίδα.

lifo
Διαβάστε Περισσότερα » "Bild: Ο άθεος Τσίπρας ικετεύει τώρα την εκκλησία"

Ποτάμι: Να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή η κυβέρνηση για την πολεμική δαπάνη 500 εκατ.

Οι νέες αποκαλύψεις για την απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσει 500 εκατ. δολάρια για την ανανέωση «μουσειακών» πολεμικών αεροσκαφών προκάλεσε παρέμβαση του Ποταμιού.

«Τα έγγραφα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας απαιτούν από την κυβέρνηση να δώσει επιτέλους εξηγήσεις», τονίζει το Ποτάμι, σχολιάζοντας την αποκάλυψη επιστολής του αντιπροσώπου της ίδιας της Lockheed όπου δηλώνεται ξεκάθαρα ότι η ενεργοποίηση των P-3B δεν είναι η ενδεδειγμένη χαμηλού κόστους, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.

«Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν το ΚΥΣΕΑ σε αυτή την επιλογή; Πώς είναι δυνατόν η ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία να παραδέχεται ότι η ανακατασκευή των αεροσκαφών είναι “μη τεχνικοοικονομικά συμφέρουσα” και το ΚΥΣΕΑ να την προκρίνει; Ταυτόχρονα η αποκάλυψη ότι σύμφωνα με τους σειριακούς τους αριθμούς τα αεροπλάνα δεν είναι 35 ετών αλλά πενήντα (!) γεννούν επιπρόσθετα ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος ανακατασκευής. Πόσο μάλλον που η ίδια η εταιρία επισημαίνει ότι τα αεροπλάνα βρίσκονται τόσα χρόνια στο έδαφος ''χωρίς να έχουν εφαρμοσθεί εργασίες μακράς αποθήκευσης''», διερωτάται το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του.

Το κόμμα ακόμη καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει γιατί έδωσε προτεραιότητα σε αυτήν την πολεμική δαπάνη «τις ίδιες μάλιστα μέρες που αποφάσιζε ότι για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης δε μπορεί να διαθέσει περισσότερα από 207 εκατομμύρια;» όπως επίσης «Γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, η οποία αμφισβητεί όλες τις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, σεβάστηκε απολύτως την εισήγηση για την έγκριση αυτού του εξοπλιστικού προγράμματος; Όταν μάλιστα ο υπουργός για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κ.Νικολούδης παραδέχεται δημοσίως ότι οι μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα κινούνται κατά μέσο όρο στο 4%».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι: Να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή η κυβέρνηση για την πολεμική δαπάνη 500 εκατ."

Σακελλαρίδης: Η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της για το κύμα προσφύγων

«Η Μεσόγειος, από θάλασσα - δίαυλος των πολιτισμών, έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο για χιλιάδες ψυχές που επιχειρούν να ξεφύγουν από τις φλόγες του πολέμου» σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, με αφορμή τη νέα τραγωδία με θύματα μετανάστες.

Η κυβέρνηση, που επεξεργάζεται προτάσεις προς τους εταίρους, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της για τα κύματα των προσφύγων. Παράλληλα, εξαπέλυσε βολές κατά της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για λαϊκισμό στην αντιμετώπιση ενός διεθνούς ανθρωπιστικού ζητήματος.

Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Σακελλαρίδης επισημαίνει: «Η νέα εκατόμβη προσφύγων στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα μάς συγκλονίζει όλους. Η Μεσόγειος, από θάλασσα-δίαυλος των πολιτισμών, έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο για χιλιάδες ψυχές που επιχειρούν να ξεφύγουν από τις φλόγες του πολέμου.

»Αυτές τις κρίσιμες ώρες, που μαζί με τις ζωές κινδυνεύει να χαθεί και η ανθρωπιά μας, απαιτούνται πράξεις και όχι ωραία λόγια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες της, απέναντι -κυρίως- στα κύματα των απεγνωσμένων προσφύγων, αλλά και απέναντι στις Ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου που τους υποδέχονται.

»Η νέα τραγωδία της Λαμπεντούζα εκθέτει ανεπανόρθωτα τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που διατύπωσαν τον απαράδεκτο ισχυρισμό ότι υπεύθυνη για το προσφυγικό κύμα είναι η ελληνική κυβέρνηση. Το προσφυγικό είναι διεθνές ανθρωπιστικό ζήτημα που δεν μπορεί να επιλυθεί με κραυγές. Ας αφήσουμε λοιπόν το λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Για ανθρώπινες ζωές μιλάμε.»

Επεξεργασία οδικού χάρτη

Πυρετώδεις διεργασίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών - μελών της ΕΕ βρίσκονται σε εξέλιξη μετά το τραγικό γεγονός του νέου ναυαγίου ανοιχτά των λιβυκών ακτών, στο οποίο κατά τις εκτιμήσεις έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 700 άνθρωποι.

Στην Αθήνα, οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις, αλλά και γενικότερα η ελληνική πολιτική στο πρόβλημα των μεταναστευτικών - προσφυγικών ροών θα τεθούν προς συζήτηση κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τη Δευτέρα.

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επεξεργάζεται τον δικό της οδικό χάρτη, τον οποίο θα συζητήσει με τους εταίρους, ενώ τόσο η Ιταλία, όσο και η Ισπανία, η Κύπρος και η Μάλτα έχουν τους ίδιους προβληματισμούς.

Όπως έγινε γνωστό, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί έκτακτο και διευρυμένο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ, προκειμένου να δρομολογηθεί ένα νέο πλαίσιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή που προκαλεί μεγάλα μεταναστευτικά-προσφυγικά κύματα.

Στην απόφαση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, συνέβαλε και η ελληνική κυβέρνηση και οι άλλες κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού νότου, ενώ η ύπατη εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια Φεντερίκα Μογκερίνι, θα θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή: «Διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και η ΕΕ στο σύνολό της έχει ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση να δράσει». Πληροφορίες ξένων ΜΜΕ αναφέρουν ότι η ΕΕ καταστρώνει τη νέα στρατηγική για τη μετανάστευση που πρόκειται να υιοθετηθεί στα μέσα Μαΐου.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Σακελλαρίδης: Η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της για το κύμα προσφύγων"

Σουλτς: «Πόσοι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να πνιγούν μέχρι να αναλάβουμε δράση;»

«Χωρίς μια πραγματική κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη, που θα δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να έρθουν στην Ευρώπη με νόμιμο τρόπο και που θα γεννά ελπίδα αντί για απελπισία, η επόμενη τραγωδία είναι απλώς θέμα χρόνου.

»Πόσοι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να πνιγούν έως ότου να αναλάβουμε δράση στην Ευρώπη; Πόσες φορές ακόμα θέλουμε να εκφράσουμε απλώς την απογοήτευσή μας και στη συνέχεια να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας»; διερωτάται σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στη σκιά της μεγαλύτερης ναυτικής τραγωδίας στη Μεσόγειο με εκατοντάδες νεκρούς.

«Χωρίς μια πραγματική κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη, που θα δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να έρθουν στην Ευρώπη νόμιμο τρόπο και που θα γεννά ελπίδα αντί για απελπισία, η επόμενη τραγωδία είναι απλώς θέμα χρόνου» προειδοποιεί ο κ. Σουλτς.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δηλώνει ότι «ο καταγγελτικός λόγος δεν αρκεί» και προσθέτει: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι.

»Κάθε μέρα που καθόμαστε άπραγοι και παρακολουθούμε πώς άνθρωποι αφήνουν τις τύχες τους στα χέρια εγκληματιών και απάνθρωπων διακινητών και πεθαίνουν στο δρόμο τους προς την Ευρώπη, έχουμε όλο και μεγαλύτερη ευθύνη».

«Είναι ντροπή και ομολογία αποτυχίας το πόσες χώρες αποφεύγουν να αναλάβουν την ευθύνη και το πόσα λίγα χρήματα παρέχουμε για αποστολές διάσωσης» επισημαίνει υπογραμμίζει.

Στο πλαίσιο αυτό, ο γερμανός πολιτικός χαρακτηρίζει εξαιρετικής σημασίας τη συνεργασία ανάμεσα στις αρχές στην περιοχή της Μεσογείου και τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Λιβύη.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Σουλτς: «Πόσοι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να πνιγούν μέχρι να αναλάβουμε δράση;»"

Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τη μεταναστευτική κρίση ζήτησε ο Ρέντσι

Στη σκιά της νέας προσφυγικής τραγωδίας που κινδυνεύει να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη όλων των εποχών στα νερά της Μεσογείου, ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ζητά τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ εντός της εβδομάδας για την μεταναστευτική κρίση.

Ο Ματέο Ρέντσι ακύρωσε προγραμματισμένη προεκλογική εκδήλωση στη βόρεια Ιταλία εν όψει των τοπικών εκλογών της 31ης Μαΐου και συγκάλεσε για τις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής (ώρα Ελλάδος) έκτακτη σύσκεψη στο Παλάτσο Κίτζι με τη συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησης, μεταδίδει στην δικτυακή της πύλη η Repubblica.

Ενόσω παρακολουθεί την εξέλιξη των επιχειρήσεων στο Κανάλι της Σικελίας, ο Ρέντσι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με επίκεντρο κοινή, ουσιαστική, ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Κατόπιν της επικοινωνίας ο Ρέντσι ζήτησε έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εντός της εβδομάδας.

Η Γαλλία έχει ήδη ζητήσει επείγουσα συνεδρίαση των επικεφαλής διπλωματίας και Εσωτερικών των «28».

Δέσμευση Ρέντσι για τη σύλληψη των δουλεμπόρων μετά την τραγωδία

«Η Ιταλία προσπαθεί να σώσει όσες περισσότερες ζωές μπορεί, σε συνεργασία με τις αρχές της Μάλτας και αύριο θα συναντηθώ στην Ρώμη με τον μαλτέζο ομόλογό μου, Ζοζέφ Μουσκάτ» δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης. Όπως έκανε γνωστό ο Ρέντσι, η Μάλτα θα δεχθεί το ταχύπλοο της ιταλικής ακτοφυλακής που μεταφέρει τις 24 σορούς.

«Ο ιταλός υπουργός εσωτερικών Τζεντιλόνι θα συζητήσει αύριο Δευτέρα με τους συναδέλφους του συγκεκριμένα θέματα, και η Ιταλία ζητεί να διεξαχθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ, για να επιδειχθεί αλληλεγγύη, όπως άλλες φορές», είπε ο ιταλός πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους.

«Η υπόθεση αυτή δεν οφείλεται σε έλλειψη βοήθειας. Η βοήθεια είναι άμεση, πέρα και από τα όρια της προηγούμενης αποστολής Μάρε Νόστρουμ. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια πληγή στην Μεσόγειο, που είναι οι νέοι δουλέμποροι του 21ου αιώνα», τόνισε ο Ρέντσι.

«Η Ιταλία συνέλαβε, συνολικά, 976 δουλεμπόρους , αλλά ζητάμε να μην μας αφήσουν μόνους. Καταπολεμάμε μια άποψη σύμφωνα με την οποία το πρόβλημα αυτό μπορεί να θεωρείται δεύτερης κατηγορίας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ιταλό πρωθυπουργό το φαινόμενο αυτό αφορά την καρδιά των ανθρώπων και η λύση είναι να σταματήσουν οι αναχωρήσεις από την Λιβύη.

Ο Ματέο Ρέντσι έκανε γνωστό ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και με την γερμανίδα καγκελάριο 'Αγκελα Μέρκελ, ενώ θα έχει συνομιλίες με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε επικοινωνία και με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Ρέντσι υπογράμμισε ότι η ιταλική κυβέρνηση εργάζεται για να συγκληθεί, μέχρι την Παρασκευή, έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ, που να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα και να τύχει υπεράσπισης η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η ιταλική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει, τον συνολικό αριθμό των αγνοουμένων, «αλλά η σοβαρότητα των ναυαγίων δεν συνδέεται μόνο με τον αριθμό των νεκρών», ολοκλήρωσε ο ιταλός πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας, επίσης, ότι οι ιταλικές αρχές θα κάνουν το παν για να εντοπίσουν τους δουλεμπόρους που ευθύνονται για την νέα αυτή τραγωδία και για την προσαγωγή τους στη δικαιοσύνη. Είπε ακόμη ότι θα καταβάλλει προσπάθειες ώστε να ανασυρθεί από τον βυθό και το κουφάρι του αλιευτικού, για να ταφούν όσα περισσότερα θύματα είναι δυνατόν.

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τη μεταναστευτική κρίση ζήτησε ο Ρέντσι"

Κατώτατη σύνταξη στα 320 ευρώ ζητούν οι δανειστές - Επιβεβαίωση από Ρωμανιά

Ασφυκτικές πιέσεις για νέες περικοπές και νέα μέτρα ασκούν οι δανειστές με "ψαλίδι" ακόμα και στις κατώτατες συντάξεις, κάτι που επιβεβαίωσε και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς.

Ταυτόχρονα, οι πιστωτές της χώρας εμφανίζονται ανυποχώρητοι και στις απαιτήσεις τους σχετικά με την πλήρη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, αλλά και στον νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν θα προχωρήσει σε νέες μειώσεις και εντός των επόμενων ημερών θα καταθέσει στη Βουλή τροπολογία που θα ματαιώνει τις θεσμοθετημένες περικοπές.

Η ηγεσία της Κοινωνικής Ασφάλισης προτείνει την επανεξέταση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, όχι όμως με γνώμονα την περικοπή παροχών αλλά την ενίσχυση των εσόδων των ταμείων.

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι τα τεχνικά κλιμάκια κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τους υπαλλήλους-εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ζήτησαν τη δραστική περικοπή των κατώτατων συντάξεων που ανέρχονται σε 487 ευρώ, ούτως ώστε να ανταποκρίνονται στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβάλει οι συνταξιούχοι. Αυτό σημαίνει πως το ύψος της κατώτατης σύνταξης δεν θα ξεπερνά τα 320 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Ήλιος», μια τέτοια αλλαγή θα θίξει περισσότερους από 623.494 συνταξιούχους, δηλαδή το 30,6% των συντάξεων γήρατος, οι οποίοι λαμβάνουν λιγότερα από 500 ευρώ τον μήνα.

Πρόκειται για το 50% των συντάξεων που καταβάλλει το ΙΚΑ και με αυτόν τον τρόπο έμμεσα τίθεται εκ νέου επί τάπητος η αύξηση των ετών ασφάλισης για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης από 4.500 σε 6.000 ένσημα.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατώτατη σύνταξη στα 320 ευρώ ζητούν οι δανειστές - Επιβεβαίωση από Ρωμανιά"

Βενιζέλος: Καταστροφικό το δημοψήφισμα - Πιθανότερο σενάριο οι εκλογές

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγορώντας την ότι λέει ψέματα στον ελληνικό λαό, ενώ έκανε λόγο για «τερατογένεση» από τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.

«Αξιοπρέπεια σημαίνει να λες ψέματα στον ελληνικό λαό και να δημιουργείς συνεχώς ένα θέαμα το οποίο εκθέτει τη χώρα;», διερωτήθηκε, σε συνέντευξή του στον Alpha, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Το θέμα δεν είναι το μετέωρο βήμα του κ. Τσίπρα. Το θέμα είναι το μετέωρο βήμα του έθνους» τόνισε, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις.

«Θα συρθεί η χώρα στις διαπραγματεύσεις έως τον Ιούνιο όπου θα έρθει αντιμέτωπη με τις μεγάλες λήξεις ομολόγων και τότε θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις αλλά δεν βλέπω να υπάρχει ευελιξία» εκτίμησε.

Αναφερόμενος σε πιθανό δημοψήφισμα, το χαρακτήρισε καταστροφικό άμα τη ανακοίνωσεί του, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι πιθανότερο σενάριο είναι οι εκλογές.

«Ρωτήστε τον κ. Τσίπρα αν βγήκε σοφότερος μετά την δίωρη συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου», είπε με σκωπτικό ύφος ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος επανέλαβε ότι θα αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι από το δημόσιο βίο.
Χαρακτηρίζοντας ως τερατογένεση την κυβέρνηση, παρατήρησε ταύτιση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «μάλιστα τους βλέπω ενθουσιασμένους από τη συνεργασία, ενώ εμείς με τη ΝΔ είχαμε προγραμματική συμφωνία».
Για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρατήρησε ότι «άλλο πράγμα ο ανάπηρος γενικώς, και άλλο ο Σάββας Ξηρός».

«Η κατάληψη στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ έπρεπε να είχε τερματιστεί από την πρώτη στιγμή» δήλωσε ακόμη, ενώ για το μεταναστευτικό σημείωσε ότι «δώσαμε λάθος μήνυμα πως η Ελλάδα μπορεί να τους βοηθήσει να φτάσουν στη Σουηδία, και αντί να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τη συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ θα μας βγάλουν από τη Σένγκεν». Εμείς, ως κυβέρνηση, πρόσθεσε καταφέραμε να πάρει ο Δ. Αβραμόπουλος το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης στην Κομισιόν.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Βενιζέλος: Καταστροφικό το δημοψήφισμα - Πιθανότερο σενάριο οι εκλογές"

Δριμεία επίθεση στον Στ. Θεοδωράκη από τους ΑΝ.ΕΛ

Δριμεία επίθεση στον επικεφαλής του Ποταμίου Σταύρο Θεοδωράκη εξαπέλυσε η εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη, απαντώντας στις βολές του κ. Θεοδωράκη, που χαρακτήρισε τους ΑΝΕΛ ακροδεξιά συνιστώσα της κυβέρνησης.

«Ο κατά φαντασίαν… πρωταγωνιστής που επί 25ετία υπηρέτησε με ιδιαίτερο ζήλο το σάπιο κομματικό κατεστημένο με την ιδιότητα του δημοσιογράφου και συναγελαζόταν τους εκπροσώπους της σαπίλας που οδήγησε τη χώρα στο σκοτάδι και την καταστροφή, έχει το περίσσιο θράσος να κάνει υποδείξεις στον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα με ποιους θα συνεργάζεται» αναφέρει η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, σε σχόλιό της για την συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

«Ο κατά φαντασίαν… πρωταγωνιστής που φιλοτεχνούσε με θέρμη τα πορτρέτα αρχηγών... "μεγάλου πολιτικού διαμετρήματος", όπως του αλήστου μνήμης Γιώργου Παπανδρέου, εκλιπαρεί για μια καρέκλα στη σημερινή κυβέρνηση» αναφέρει στην συνέχεια της δήλωσή της, η κ. Χρυσοβελώνη.

Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ προσθέτει πως τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη «ενοχλεί αφάνταστα η συμμετοχή και στήριξη του Προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου σ' αυτή την κυβέρνηση που στόχο έχει να βγάλει τη χώρα από τα καταστροφικά μνημόνια».

«Από υπηρέτης του σάπιου πολιτικού κατεστημένου κατάντησε εκφραστής των νέων σεναρίων αποστασίας. Είναι επειδή αγνοεί τόσο τη λαϊκή εντολή όσο και τη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου» καταλήγει στην δήλωσή της η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Διαβάστε Περισσότερα » "Δριμεία επίθεση στον Στ. Θεοδωράκη από τους ΑΝ.ΕΛ"

Διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ-ΕΕ

Χιλιάδες διαδηλωτές σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωση, αλλά και στις ΗΠΑ συμμετείχαν χθες Σάββατο με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δράσης ενάντια στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΗΠΑ-ΕΕ, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης, καθώς φοβούνται ότι θα ενισχύσει τις μεγάλες επιχειρήσεις εις βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των καταναλωτών.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο Μαδρίτη, το Μόναχο, τις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις για να διαμαρτυρηθεί κατά της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Συναλλαγών και Επενδύσεων (TTIP), οι διαπραγματεύσεις για την οποία ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2013. Ο ένατος γύρος συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και τις ΕΕ θα ξεκινήσει αύριο Δευτέρα στη Νέα Υόρκη.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας, όπου έγιναν συνολικά περισσότερες από 200 διαδηλώσεις. Στο Μόναχο, οι διαδηλωτές ήταν 3.000 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, ενώ οι διοργανωτές της πορείας έκαναν λόγο για 15.000.

Εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στην Λειψία, τη Στουτγάρδη και σε άλλες γερμανικές πόλεις, κρατώντας πανό με συνθήματα όπως: «Οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στα τρόφιμα, όχι στα κέρδη» και «Προσοχή στην παγίδα της TTIP - οι εταιρείες κερδίζουν, οι άνθρωποι χάνουν!».

Πολλοί Γερμανοί είναι πολέμιοι της ΤTIP, εν μέρει εξαιτίας του αυξανόμενου αντι-αμερικανικού αισθήματος στη χώρα που συνδέεται με τις αποκαλύψεις για κατασκοπεία από τις ΗΠΑ και της ανησυχίας περί επικείμενης ψηφιακής κυριαρχίας από εταιρείες όπως η Google.
Πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov έδειξε ότι το 43% των Γερμανών θεωρούν ότι η TTIP θα ζημιώσει τη χώρα τους, ενώ το 26% βλέπουν θετικά τη συμφωνία.

Στη Μαδρίτη πάνω από 20.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, ενώ 4.000 συγκεντρώθηκαν στη Βαρκελώνη.
«Η συμφωνία θα σημάνει ένα τεράστιο πισωγύρισμα για τα δικαιώματα που έχουν κερδίσει οι Ευρωπαίοι, αλλά και την εδραίωση της ισχύος των εταιρειών εις βάρος των κρατών και των ανθρώπων», δήλωσε ο Χουάν Αντόνιο Λόπεθ, ένας από τους διοργανωτές.

Αρκετές χιλιάδες κόσμος συμμετείχε σε διαδήλωση κατά της TTIP και στις Βρυξέλλες. Κόμματα, όπως o ΣΥΡΙΖΑ και το ισπανικό Podemos, αλλά και οργανώσεις όπως η Greenpeace πήραν μέρος στην πορεία που διοργανώθηκε, όπως και πολλές ενώσεις.

Οι τοπικές εφημερίδες στην Αυστρία έκαναν λόγο για πάνω από 22.000 διαδηλωτές σε όλη τη χώρα, με τουλάχιστον 15.000 μόνο στη Βιέννη.
Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ, πολλοί άνθρωποι πραγματοποίησαν πορείες σε δεκάδες πόλεις, από τη Νέα Υόρκη ως το Σαν Φρανσίσκο.

Την Παρασκευή πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέρριψε τις ανησυχίες σχετικά με την TTIP, επισημαίνοντας ότι θα ωφελήσει «οπωσδήποτε» τους Αμερικανούς εργαζομένους.
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύεται στο όνομα των 28 χωρών μελών της ΕΕ με τις ΗΠΑ για την επίτευξη της συμφωνίας, το περιεχόμενο της οποίας δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αν και κάποια μέρη της έχουν διαρρεύσει κυρίως στο Διαδίκτυο.

Οι επικριτές της συμφωνίας αυτής καταγγέλλουν ότι οι συζητήσεις για την επίτευξη της TIP καλύπτονται από ένα πέπλο μυστηρίου και ισχυρίζονται ότι από τη συμφωνία θα επωφεληθούν οι μεγάλες εταιρείες εις βάρος των καταναλωτών.

Οι υποστηρικτές της επισημαίνουν ότι αυτή θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη περιοχή ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο, δίνοντας μια ώθηση στην ανάπτυξη και την αύξηση των θέσεων εργασίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Μια ανάλογη συμφωνία, η Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (CETA), έχει στόχο να δημιουργήσει ανάλογους δεσμούς μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά.

Η TTIP, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις αρχές του 2016, θα αποτελέσει την πιο σημαντική και ολοκληρωμένη συμφωνία του είδους της, καλύπτοντας μια αγορά περισσότερων από 800 εκατομμυρίων ανθρώπων.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ-ΕΕ"

Μητρόπουλος: Δεν είναι κακό να κάνει δημοψήφισμα ο Τσίπρας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για δημοψήφισμα άφησε ο Αλέξης Μητρόπουλος, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν κακό.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι το ερώτημα θα είναι τα σημεία και το περιεχόμενο της συμφωνίας στην οποία θα καταλήξει η κυβέρνηση της Αριστεράς με τους δανειστές και όχι η έξοδος από το ευρώ.

Στις δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τη θέση του ότι ο έντιμος συμβιβασμός δεν είναι στις προθέσεις των δανειστών. «Στο τραπέζι έχουν αφήσει ένα εκβιαστικό δίλημμα», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το ασφαλιστικό, τόνισε ότι τα μέτρα τα οποία έχει επεξεργαστεί ο Γιώργος Ρωμανιάς δεν μπορούν να αποδώσουν άμεσα και οι ανάγκες του ασφαλιστικού είναι πολύ άμεσες και επιτακτικές. «Υπό αυτή την έννοια, έχει σημασία αυτό που προωθεί κι ο υπουργός Εργασίας, να παγώσουν οι σκληρές ρυθμίσεις των δύο ασφαλιστικών νόμων. Άρα, λοιπόν, δεν είναι κακό να αναζητήσει ο Τσίπρας μία ειδική νομιμοποίηση είτε μέσω δημοψηφίσματος ή άλλων επιλογών αν έχει να καταλήξει σε μία συμφωνία. Υπό αυτή την έννοια όλα είναι στο τραπέζι», τόνισε.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητρόπουλος: Δεν είναι κακό να κάνει δημοψήφισμα ο Τσίπρας "

Φροντιστήρια εναντίον υπουργού Παιδείας για το ωράριο λειτουργίας

Σε σύγκρουση έρχονται τα Φροντιστήρια με το υπουργείο Παιδείας μετά την ανακοίνωση του Πολυνομοσχεδίου, το οποίο ρυθμίζει και θέματα της υποστηρικτικής εκπαίδευσης και έχουν να κάνουν με το ωράριο λειτουργίας, αλλά και τις αργίες.

Το Δ.Σ της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας με ανοικτή επιστολή τους προς τον υπουργό Παιδείας, τον πρωθυπουργό και όλα τα κόμματα χαρακτηρίζει προσβλητική την αναφορά του υπουργού Παιδείας κατά την παρουσίαση του πολυνομοσχεδίου, πως τα Φροντιστήρια «είναι πληγή που πρέπει να γιατρευτεί» και ζητούν άμεση συνάντηση με τον κ. Μπαλτά, πριν το πολυνομοσχέδιο έρθει για συζήτηση στη Βουλή.

Μάλιστα θεωρούν επιβεβλημένη την παρουσία τους στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη διάρκεια της ψήφισης του.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο ορίζει πως «οι ημέρες διακοπών και αργιών των Φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Κέντρων Ξένων Γλωσσών καθορίζονται ως εξής:

Α. Διακοπών:

Ι) Χριστουγέννων, από την 24η Δεκεμβρίου μέχρι και την 7η Ιανουαρίου
ΙΙ) Πάσχα, από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και την Κυριακή του Θωμά

Β. Αργιών:

Ι) όλες τις Κυριακές
ΙΙ) τις θρησκευτικές γιορτές των Τριών Ιεραρχών και του Αγίου Πνεύματος
ΙΙΙ) τις εθνικές επετείους της 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου
IV) 17η Νοεμβρίου
V) την Καθαρά Δευτέρα
VI) την 1η Μαΐου
VII) την κατά τις ισχύουσες διατάξεις ημέρα αργίας για την έδρα κάθε φροντιστηρίου και κέντρου ξένων γλωσσών λόγω τοπικής θρησκευτικής ή εθνικής γιορτής
VIII) τη γιορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου.»

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί «αιτία πολέμου» για τα Φροντιστήρια, καθώς όπως τονίζουν τα μέλη της Ομοσπονδίας τους διεξάγουν διαγωνίσματα πολλές φορές και Κυριακή, όπου, όπως αναφέρουν επιτηρούν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες ή αμείβουν το διοικητικό προσωπικό για επιτήρηση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Οι Φροντιστές υποστηρίζουν πως αν παραμένουν (δια νόμου) κλειστά για 15 μέρες Χριστούγεννα και Πάσχα τότε θα διογκωθεί το φαινόμενο της εκπαιδευτικής παραοικονομίας των μαύρων ιδιαίτερων μαθημάτων, σε ένα περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού.

Θεωρούν μάλιστα σίγουρο πως οι επιχειρήσεις εκπαίδευσης θα υποχρεωθούν να προβούν σε απολύσεις, λόγω της διαρροής μαθητών προς την παραοικονομία, άλλα και της μείωσης των εσόδων από το μεγάλο διάστημα διακοπών.

Αναλυτικά η Επιστολή των Φροντιστών στον υπουργό Παιδείας:

«Ανοικτή επιστολή στον Υπ. Παιδείας Πολιτισμού & Θρησκευμάτων κ. Αριστείδη Μπαλτά
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Το Δ.Σ της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας εκφράζει ομόθυμα τη δυσαρέσκεια και την έκπληξή του για τη χθεσινή αναφορά σας στις Φροντιστηριακές Μονάδες ως «πληγή που πρέπει να γιατρευτεί».

Στην παρουσίαση ενός πολυνομοσχεδίου που στοχεύει σε μια μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, οι προσβλητικές αναφορές σε ένα κλάδο με 2.500 νόμιμες επιχειρήσεις ανά την περιφέρεια, που δίνει εργασία σε τουλάχιστον 25.000 εκπαιδευτικούς, που αποδίδει κανονικά τους φόρους στο κράτος και αναβαθμίζει συνεχώς την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του, κάθε άλλο προς όφελος της εκπαίδευσης λειτουργούν.

Η μόνη «πληγή που πρέπει να γιατρευτεί» είναι η μάστιγα των μαύρων ιδιαίτερων μαθημάτων που πλήττει εδώ και πάρα πολλά χρόνια το εκπαιδευτικό σύστημα. Παρέχουν χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες στους μαθητές και δεν αποδίδουν στο κράτος φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
Η Ο.Ε.Φ.Ε θέλει να πιστεύει πως ως έγκριτος ακαδημαϊκός δάσκαλος αναφερθήκατε στη συγκεκριμένη παράνομη δραστηριότητα γνωρίζοντας καλά πως τα Φροντιστήρια όλα αυτά τα χρόνια στηρίζουν την Ελληνική εκπαίδευση δρώντας συμπληρωματικά και παράλληλα με το σχολείο.

Και όλα αυτά την ώρα που η προσφορά των μονάδων μας μέσω του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, αλλά και με τις υποτροφίες που έχουν χορηγήσει στην περίοδο της κρίσης, έχουν δώσει την ευκαιρία σπουδών σε μαθητές χιλιάδων οικογενειών.

Προς ενημέρωση σας, θέλουμε να επισημάνουμε πως το Φροντιστήριο δεν είναι ένα Ελληνικό φαινόμενο. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία (ENES) στο Δ.Σ της οποίας συμμετέχει και η Ο.Ε.Φ.Ε, είναι ένας ενεργός Οργανισμός που προβάλλει το έργο της Υποστηρικτικής Εκπαίδευσης ανά την Ευρώπη. Και μάλιστα σε χώρες όπου τα κουπόνια εκπαίδευσης (voucher) δεν είναι «ταμπού» και η κάθε οικογένεια είναι σε θέση να διαλέξει το επίπεδο της μόρφωσης που θέλει να δώσει στα παιδιά της.

Κύριε Υπουργέ

Η Ο.Ε.Φ.Ε ζητά περισσότερες διευκρινίσεις για τις αλλαγές που προωθούνται στον κλάδο των Φροντιστηρίων και ανακοινώθηκαν από εσάς στη χθεσινή συνέντευξη τύπου.

Τη στιγμή που έχετε ήδη συναντηθεί με όλους τους φορείς της εκπαίδευσης είναι τουλάχιστον «άκομψο» να ανακοινώνονται μέτρα για τα Φροντιστήρια χωρίς προηγουμένως να έχει πραγματοποιηθεί ένας στοιχειώδης διάλογος με τους εκπροσώπους τους.

Και σας υπενθυμίζουμε πως αυτές οι πρακτικές του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» δεν ταιριάζουν στην κουλτούρα της Αριστεράς.

Ζητούμε έστω και τώρα μια συνάντηση μαζί σας προκειμένου να θέσουμε όλα τα ζητήματα του κλάδου μας, καθώς και να συζητήσουμε τις νέες αλλαγές που προωθούνται.

Η Ο.Ε.Φ.Ε θεωρεί αυτονόητη την κλήση της στην αρμόδια επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όταν το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία κατατεθεί προς ψήφιση.
Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Γιάννης Βαφειαδάκης Άρης Τεμεκενίδης»


skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Φροντιστήρια εναντίον υπουργού Παιδείας για το ωράριο λειτουργίας "

Δρίτσας: Δεν αυξήθηκαν οι μετανάστες εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης

Την άποψη ότι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών δεν οφείλεται στην πολιτική της νέας κυβέρνησης υποστήριξε μιλώντας την Κυριακή στον ΣΚΑΙ ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θόδωρος Δρίτσας . Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στον ΣΚΑΪ το Μάρτιο εισήλθαν 7.266 μετανάστες ενώ τον περασμένο Οκτώβριο εισήλθαν 7.463 και 7.526 τον Σεπτέμβρη.

Ο Θ. Δρίτσας έκανε λόγο ακόμη για «ορυμαγδό και επικοινωνιακή τρομολαγνεία» σχετικά με το θέμα των μεταναστευτικών ροών, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει εθνικό σχέδιο δράσης για το μεταναστευτικό.

Τέλος ο Θ. Δρίτσας συνεχάρη τους άνδρες του Λιμενικού για την περίπτωση της μητέρας από το Καμερούν που γέννησε στη λέμβο, ενώ προσπαθούσε να αποβιβαστεί στη Σάμο με άλλους 36 μετανάστες. Τα μωρά και η μητέρα τους έχουν διακομιστεί στο Γενικό Κρατικό νοσοκομείο της Νίκαιας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Δρίτσας: Δεν αυξήθηκαν οι μετανάστες εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης"

Δύο υποθέσεις «βόμβα» στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου

Εξαιρετικής σημασίας υποθέσεις στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το αμεσως επόμενο διάστημα, όπου η νομολογία του ΑΠ και του ΣτΕ έχει διχαστεί και αν η Ολομέλεια ΑΠ υιοθετήσει τις απόψεις των τμημάτων ΑΠ, τότε την τελική λύση ίσως χρειαστεί να δώσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) για να τερματιστεί η σύγκρουση ανάμεσα σε αντιφατικές αποφάσεις.

Η πρώτη υπόθεση που θα εκδικαστεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αφορά το αποκαλούμενο «χαράτσι» της ΔΕΗ που πληρώσαμε ως έκτακτο τέλος-φόρο (ΕΕΤΗΔΕ) για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα τη διετία 2011-’12, που όμως επαναλήφθηκε και την επόμενη χρονιά (2013) ελαφρά μειωμένο κατά 10% ως ΕΕΤΑ, παραμένοντας στην ουσία ενσωματωμένο και στο πλαίσιο του νεότερου φόρου για τα ακίνητα (ΕΝΦΙΑ).

Σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής, η παραπεμπτική απόφαση του Δ’ Τμήματος ΑΠ προς την Ολομέλεια κρίνει το «χαράτσι» αντισυνταγματικό και αν η άποψη αυτή υπερισχύσει τελικά, αυτό θα έχει ως συνέπεια να αναγνωριστεί ότι παράνομα εισέπραξε το κράτος περίπου 2 δισ.€ για μία 2ετία και άλλο 1 δισ. € την επόμενη χρονιά.

Οι περαιτέρω επιπτώσεις μπορεί να είναι «βαρύτερες» αν αναλογιστεί κανείς ότι η παραπεμπτική απόφαση στηρίζει την επιχειρηματολογία της αντισυνταγματικότητας και στις εξαιρετικά «φουσκωμένες» αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, στέλνοντας ουσιαστικά δεύτερο «τελεσίγραφο» προς το οικονομικό επιτελείο (όπως έχει κάνει και το Συμβούλιο της Επικρατείας) για μείωσή τους.

Στην άλλη υπόθεση θα κριθεί εάν θα συνεχιστεί η επέκταση και σε άλλους εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα (Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ) του γνωστού επιδόματος των 176 ευρώ που θεσπίστηκε με τον νόμο 3016/02 και έκτοτε δόθηκε σε πολλές κατηγορίες υπαλλήλων, είτε μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, είτε μέσω δικαστικών αποφάσεων για λόγους τήρησης της συνταγματική αρχής της ισότητας.

Το ζήτημα παραπέμφθηκε ως εξαιρετικής σημασίας στην πλήρη Ολομέλεια ΑΠ (μέσα από τρεις «πιλοτικές» αποφάσεις), καθώς αφορά ευρύτατο κύκλο προσώπων.

Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο υποθέσεις «βόμβα» στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου"

Λοβέρδος: Κλόουν που παίζει τον υπουργό ο Βαρουφάκης

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος σε βάρος του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.

Όπως ανέφερε ο κ. Λοβέρδος σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, «είναι ανεκδιήγητος κλόουν που υποδύεται τον υπουργό Οικονομικών. Ο ίδιος άνθρωπος έλεγε άλλα για το πρωτογενές πλεόνασμα την ίδια ημέρα».

«Αυτός ο τύπος άλλο λέει τη μία, και άλλο την άλλη... Ο Βαρουφάκης διεθνοποίησε το πρόσωπό του σε βάρος της πατρίδας. Διεθνοποίησε τον εαυτό του, την πάρτη του σε βάρος της Ελλάδας», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι το δίλημμα είναι «εθνική στρατηγική που είχε χαραχτεί τόσα χρόνια ή ρήξη με το ευρώ.» «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαπραγματεύεται φέρνει τα χειρότερα συνειδητά», κατήγγειλε.

Διαβάστε Περισσότερα » "Λοβέρδος: Κλόουν που παίζει τον υπουργό ο Βαρουφάκης"

Σόιμπλε: Τα πράγματα έχουν χειροτερέψει για την Ελλάδα

Την ώρα που τα νέα από τις συζητήσεις στο πλαίσιο του Brussels Group θέλουν να σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αποθαρρύνει τις ελπίδες για μια σημαντική πρόοδο στο αδιέξοδο της διάσωσης της Ελλάδας κατά την επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Ρίγα, την προσεχή εβδομάδα.

"Δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει λύση στη Ρίγα. Είναι σαφές βέβαια ότι τα πράγματα έχουν χειροτέψει και είναι δύσκολα για την Ελλάδα" δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξη Τύπου στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Μία έκθεση που θα ετοιμάσουν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας -Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- εν όψει του Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα αναμένεται να αποτελέσει τη βάση, στην οποία οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης θα μπορέσουν να έχουν μία πιο εις βάθος συζήτηση, δήλωσε ο χερ Σόιμπλε.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι η ευθύνη παραμένει στην Ελλάδα να δεσμευθεί σε μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα τη διαρκή στήριξη, με βάση τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου για την επέκταση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας κατά τέσσερις μήνες.

"Η συζήτηση δεν γίνεται καλύτερη με την επανάληψη. Η χρονοκαθυστέρηση σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα εκκρεμή κεφάλαια" ξεκαθάρισε.

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι έχει μάθει λίγα στις συνομιλίες με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη αυτή την εβδομάδα και τον προέτρεψε να παρουσιάσει άμεσα μία λεπτομερή πρόταση για ένα πρόγραμμα διάσωσης.

"Δεν μάθαμε τίποτα επιπρόσθετο που δεν γνωρίζαμε ήδη" δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου. "Αυτό που ελπίζουμε είναι όχι μόνο η επιτάχυνση, αλλά και η εμβάθυνση του έργου" είπε. "Δεν είναι θέμα ενός αγώνα μέχρι το τέλος, αλλά θέμα του να γίνει όλη η δουλεία που πρέπει".

"Η δουλειά του υπουργό Οικονομικών είναι να εμβαθύνει την ανάλυση, να παρουσιάσει νούμερα, να αξιολογήσει τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, να κάνει ορισμένες υποθέσεις για το τί αποτέλεσμα θα φέρει σε όρους ανάπτυξης, σε όρους δημοσιονομικών εσόδων ή δαπανών και στη συνέχεια να προχωρήσει" τόνισε ακόμη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Τα πράγματα έχουν χειροτερέψει για την Ελλάδα"

Εκτακτο EuroWorking Group την Τετάρτη

Τη συνεδρίαση, την Τετάρτη 22 Απριλίου, του Euroworking Group, αποφάσισαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Παρίσι τα μέλη της «Ομάδας των Βρυξελλών» και οι Έλληνες οικονομικοί εμπειρογνώμονες.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί δύο μόλις ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 24ης Απριλίου, σε αναζήτηση συμφωνίας που θα άνοιγε το δρόμο στην εκταμίευση χρημάτων προς την Αθήνα.

Στο μεταξύ συνεχίζονται την Κυριακή, για δεύτερη ημέρα, στη βίλα «Σαΐντ», όπου στεγάζεται η ελληνική αντιπροσωπεία του ΟΟΣΑ, στο Παρίσι, η συνάντηση της «Ομάδας των Βρυξελλών» με τους Έλληνες οικονομικούς εμπειρογνώμονες.

Στόχος των συναντήσεων αυτών είναι η διαπίστωση προόδου στις διαβουλεύσεις, αλλά και η προσπάθεια να τεθούν κάποιες βάσεις πάνω στις οποίες θα μπορούσε να στηριχθεί η συμφωνία.

Την ελληνική πλευρά εκπροσωπούν ο επικεφαλής των οικονομικών εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Χουλιάρακης, ο νέος γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νικόλαος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Έλενα Παναρίτη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι δήλωσε το Σάββατο ότι η απάντηση στην κρίση στην Ελλάδα βρίσκεται «στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι «απαιτείται πιο πολλή δουλειά κι αυτό επείγει».

«Όλοι επιθυμούμε η Ελλάδα να τα καταφέρει» σημείωσε ο Μάριο Ντράγκι, διαμηνύοντας όμως ότι η ευρωζώνη είναι «καλύτερα εξοπλισμένη σε σχέση με το 2012, το 2011 και το 2010» αν η κατάσταση επιδεινωθεί.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτακτο EuroWorking Group την Τετάρτη"

Φόβοι για 700 νεκρούς μετανάστες από ανατροπή πλοίου στα ανοικτά της Λιβύης

Υπάρχουν φόβοι ότι σχεδόν 700 μετανάστες είναι νεκροί, αφού ναυάγησε το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Είκοσι οκτώ μετανάστες έχουν διασωθεί, όμως υπάρχουν φόβοι ότι εκατοντάδες πνίγηκαν αφού ένα πλοιάριο που μετέφερε έως και 700 μετανάστες ναυάγησε χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοιάριο ανατράπηκε όταν οι μετανάστες που επέβαιναν σε αυτό συγκεντρώθηκαν στη μία πλευρά του μόλις είδαν ότι τους πλησιάζει ένα εμπορικό πλοίο.

Το ναυάγιο σημειώθηκε στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, περίπου 190 χιλιόμετρα νότια του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, επεσήμανε ο αξιωματούχος αυτός που πρόσθεσε ότι στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχει το ιταλικό λιμενικό και σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού.

Αν επιβεβαιωθεί, η τραγωδία αυτή θα είναι η χειρότερη που έχει σημειωθεί ποτέ στη νότια Μεσόγειο και θα ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών μεταναστών από την αρχή του έτους σε 1.500.

«Προς το παρόν φοβόμαστε ότι πρόκειται για μια τραγωδία τεράστιων διαστάσεων», σχολίασε η Καρλότα Σάμι εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) μιλώντας στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Φόβοι για 700 νεκρούς μετανάστες από ανατροπή πλοίου στα ανοικτά της Λιβύης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news