facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Βιβλιάριο υγείας από τα ΚΕΠ θα παίρνουν οι ανασφάλιστοι πολίτες

Καταργούνται οι τριμελείς επιτροπές στα νοσοκομεία και οι οποίες εισηγούντο στις διοικήσεις τα αιτήματα νοσηλείας. Παράλληλα, όπως ανέφερε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, οι ανασφάλιστοι πολίτες, οι οποίοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ θα μπορούν προμηθεύονται βιβλιάριο υγείας από τα ΚΕΠ.

Απλοποιείται η διαδικασία νοσηλείας των ανασφάλιστων πολιτών, με την κατάργηση των τριμελών επιτροπών που έχουν συγκροτηθεί σε κάθε νοσοκομείο και οι οποίες εισηγούντο στις διοικήσεις τα αιτήματα νοσηλείας.

Σύμφωνα με την πρόταση της ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Υγείας -με αντικείμενο την πρόσβαση των ανασφαλίστων στο δημόσιο σύστημα υγείας και αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση την προσεχή εβδομάδα- οι πολίτες που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις δομές του δημοσίου συστήματος υγείας, τόσο στην πρόληψη όσο και στη νοσηλεία.

Επίσης, όπως δήλωσε στο Vima.gr ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, δίνεται η δυνατότητα στους ανασφάλιστους πολίτες, οι οποίοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρω (6.000 είναι σήμερα), να προμηθεύονται βιβλιάριο υγείας από τα ΚΕΠ.

matrix24
Διαβάστε Περισσότερα » "Βιβλιάριο υγείας από τα ΚΕΠ θα παίρνουν οι ανασφάλιστοι πολίτες"

Τι απάντησε ο αστυνομικός για την κάμερα στο κράνος του

Έρευνα διέταξε η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για τον αστυνομικό της ομάδας ΔΕΛΤΑ που εμφανίστηκε να κινείται ανάμεσα στους διαδηλωτές, μπροστά στα Προπύλαια, την Πέμπτη, έχοντας στερεωμένη στο κράνος του μια μικρή κάμερα.

Μάλιστα, ένας από τους διαδηλωτές που το αντελήφθη, πλησίασε τον αστυνομικό και με μια γρήγορη κίνηση του αφαίρεσε την κάμερα από το κράνος.

Σε βάρος του αστυνομικού διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Ο ίδιος απάντησε ότι δεν είχε κάποια υπηρεσιακή εντολή αλλά το έκανε για «προσωπική χρήση».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι απάντησε ο αστυνομικός για την κάμερα στο κράνος του"

Μοσκοβισί: Το Eurogroup της 11ης Μαΐου θα είναι το αποφασιστικό

Τη συνεδρίαση του Eurogroup της 11ης Μαΐου έθεσε ως “αποφασιστική” στιγμή για το αν η Ελλάδα θα συμφωνήσει σε μία νέα σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ή θα αντιμετωπίσει μία ενδεχόμενη χρεοκοπία, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας στους Financial Times, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

Ο Μοσκοβισί επιβεβαίωσε πως είναι πολύ λίγες οι πιθανότητες για συμφωνία στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας, και κάλεσε την Ελλάδα να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο όσον αφορά στη λίστα των μεταρρυθμίσεων, ξεκαθαρίζοντας σε κάθε περίπτωση πως δεν υπάρχει “σχέδιο Β” για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

“Έχουμε δύο συναντήσεις που είναι σημαντικές. Η συνεδρίαση της 24ης Απριλίου στη Ρίγα δεν πρέπει να πάει χαμένη, πρέπει να είναι μία χρήσιμη στιγμή, στην οποία θα δούμε σταθερή πρόοδο όσον αφορά σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, και μετά στην επόμενη συνεδρίαση της 11ης Μαΐου, που οπωσδήποτε πρέπει να είναι αποφασιστική”, δήλωσε ο Μοσκοβισί, ενώ για τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές υποστήριξε πως δεν έχουν υπάρξει “αρκετά ακριβείς”, προσθέτοντας: “Δε μιλάμε για το τίποτα. Μιλάμε για πράγματα, αλλά τώρα πρέπει να κάνουμε πρόοδο”.

Όσο για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, ο Μοσκοβισί ήταν κατηγορηματικός: “Αν η ακεραιότητα δεν διατηρηθεί, σημαίνει ότι το ευρώ δεν είναι πλέον ενιαίο νόμισμα. Είναι απλώς ένα σύστημα σταθερών ισοτιμιών και άρα είναι πιο αδύναμο από πριν, και θέλουμε την ακεραιότητα της Ευρωζώνης”, υπογράμμισε, και εξήγησε: “Η Grexit θα ήταν κακή για την Ευρωζώνη στο σύνολό της, κακή για τους Έλληνες, κακή για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, φυσικά και θα ήταν κακή. Ο χρηματοπιστωτικός κίνδυνος θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί, αλλά θα ήταν κακό. Επομένως, το σύνθημα μας είναι, όχι στην Grexit”.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Το Eurogroup της 11ης Μαΐου θα είναι το αποφασιστικό"

Λαγκάρντ: Δεν θα στηρίξω την Ελλάδα αν ζητήσει χρονική παράταση στην αποπληρωμή της δόσης

- Επιμένουν τα διεθνή ΜΜΕ ότι η Ελλάδα ζήτησε παράταση στην αποπληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ
- 30 χρόνια καμία χώρα δεν έχει καθυστερήσει να πληρώσει δόση στο ΔΝΤ, είπε η Λαγκάρντ
- Η Ελλάδα είχε ζητήσει ανεπίσημα κάτι τέτοιο και στις αρχές του μήνα υποστηρίζει το Bloomberg


Η επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν ξεκάθαρη. Πιο ξεκάθαρη δεν γίνεται. Η Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε στο Bloomberg και είπε ότι δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πάρει παράταση για την αποπληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ.

«Δεν υπήρξε ποτέ μια αναπτυγμένη οικονομία η οποία να ζητήσει τέτοιο πράγμα, δηλαδή παράταση στην αποπληρωμή», δήλωσε η Λαγκάρντ και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι δεν θα συμβεί αυτό με την Ελλάδα. Εγω, προσωπικά δεν θα την υποστηρίξω».

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, έλληνες αξιωματούχοι είπαν στους πιστωτές τους στις αρχές του μήνα ότι μπορεί να ξεμείνουν από χρήματα και να μην καταφέρουν να πληρώσουν μια δόση στο ΔΝΤ. Το Bloomberg επικαλείται τρία άτομα τα οποία έχουν σχέση με τις διαπραγματεύσεις.

Όμως η πληρωμή έγινε κανονικά και η προειδοποίηση της Ελλάδας θεωρήθηκε ως ένας ελιγμός στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.

Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ 1 δισ τον επόμενο μήνα. Αν δεν μπορέσει να κάνει την πληρωμή τότε θα μπει στο κλάμπ των χωρών όπως η Ζιμπάμπουε, η Σομαλία και το Σουδάν που θα έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η Λαγκάρντ είπε ότι το ΔΝΤ δεν έχει επιτρέψει ούτε σε μια χώρα να καθυστερήσει πληρωμή στο ταμείο τα τελευταία 30 χρόνια.

Το Bloomberg τονίζει επίσης ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης με e-mail ξεκαθαρίζει ότι ποτέ δεν ζήτησε από το ΔΝΤ να καθυστερήσει η δόση τονίζοντας ότι πρόκειται για ψεύδη.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαγκάρντ: Δεν θα στηρίξω την Ελλάδα αν ζητήσει χρονική παράταση στην αποπληρωμή της δόσης"

Εφιαλτικό σενάριο της ΕΚΤ: Πληρωμή δημοσίων υπαλλήλων με... υποσχετικές

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αναλύσει ένα σενάριο με βάση το οποίο η Ελλάδα θα ξεμείνει από μετρητά και θα αρχίσει να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους με υποσχετικές, τα λεγόμενα IOU, δημιουργώντας ένα δεύτερο εικονικό νόμισμα εντός της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αξιωματούχοι στην ΕΚΤ φέρονται να ανησυχούν καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει περίπου 1 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εντός του Μαΐου.

Μολονότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι θέλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξετάζουν την πιθανότητα να μην τα καταφέρει. Μια ενδεχόμενη χρεοκοπία, συνεχίζει το πρακτορείο, θα ανάγκαζε την ΕΚΤ να αναλάβει δράση και πιθανότατα να περιορίσει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα πάντα με τις πηγές αυτές, οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η Αθήνα θα αναγκαστεί να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους με IOU.

"Το γεγονός είναι ότι δεν βλέπουμε πρόοδο... Για αυτό πρέπει να εξετάσουμε αυτά τα σενάρια", είπε μια πηγή.

Πάντως ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ τόνισε ότι δεν θα κάνει "εικασίες" για σενάρια που αφορούν την Ελλάδα.

Ένας Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη να εξεταστεί ένα τέτοιο σενάριο γιατί η Αθήνα αισιοδοξεί πως θα επιτύχει μια συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές της μέχρι το τέλος του μήνα.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Εφιαλτικό σενάριο της ΕΚΤ: Πληρωμή δημοσίων υπαλλήλων με... υποσχετικές"

Αντιεξουσιαστές κινήθηκαν προς τον Αγνωστο Στρατιώτη

Πορεία αλληλεγγύης στους συλληφθέντες καταληψίες της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ πραγματοποίησαν το βράδυ της Παρασκευής αντιεξουσιαστές, ζητώντας απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από τους πανεπιστημιακούς χώρους.

Περίπου 350 άτομα συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και στη συνέχεια κατευθύθηκαν προς το Σύνταγμα και τη Βουλή, όπου ψηφίζεται το βράδυ της Παρασκευής το νομοσχέδιο για τις φυλακές τύπου Γ'.

Ομάδα αντιεξουσιαστών από την πορεία που βρισκόταν σε εξέλιξη έξω από τη Βουλή, κινήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής προς το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, φωνάζοντας συνθήματα.

Στο σημείο εμφανίστηκαν δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν σε επιφυλακή και οι διαδηλωτές σταμάτησαν λίγα μέτρα μπροστά από το μνημείο και ανήρτησαν πανό.

Στη συνέχεια έφυγαν και κατευθύνθηκαν προς τα Προπύλαια.

Μετά τις 21:30 το βράδυ άνοιξαν όλοι οι δρόμοι γύρω από την Πλατεία Συντάγματος.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιεξουσιαστές κινήθηκαν προς τον Αγνωστο Στρατιώτη"

Süddeutsche Zeitung: Η απόφαση για Grexit έχει ληφθεί

Η απόφαση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ έχει ήδη ληφθεί, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung η οποία σε νέο δημοσίευμά της για την χώρα μας προειδοποιεί πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε... δεν φλυαρεί.

Την ώρα που το δημοσιονομικό αδιέξοδο και τα σενάρια για ένα ενδεχόμενο Grexit κυριαρχούν στον διεθνή Τύπο, με πολλά ΜΜΕ να τονίζουν πως η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την καταστροφή, η Süddeutsche Zeitung σε δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Χαμένες ψευδαισθήσεις», επισημαίνει πως δεν θα υπάρξει στο επόμενο διάστημα λύση στο ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα.

«Για το λόγο αυτό οι αγορές έλαβαν υπόψη τους όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στην Νέα Υόρκη», αναφέρει και προσθέτει: «Δεν θα υπάρξει στο επόμενο διάστημα λύση στο ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα. Όμως ακριβώς αυτό απαιτείται για να αποφύγει η Ελλάδα την πτώχευση».

Σύμφωνα με την εφημερίδα και όπως μεταδίδει η Deutsche Delle, αυτό σημαίνει ότι η απόφαση έχει λίγο πολύ ληφθεί και από ό,τι φαίνεται «η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη»

Την ίδια ώρα σε άρθρο της που επιγράφεται «Ad calendas Graecas (Στις ελληνικές καλένδες) – η κρίση θα διαρκέσει» η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στα διάφορα σενάρια γύρω από τις εξελίξεις στην ελληνική κρίση χρέους.

«Πτώχευση; Grexit ή μήπως άμεσα νέες πιστώσεις; Είναι πιθανό η διένεξη με τους ευρωπαίους εταίρους να συνεχιστεί μέχρι το φθινόπωρο και ενδεχομένως να καταλήξει σε εκλογές», αναφέρει και παρατηρεί πως ακόμη κι αν υπάρχει λύση για τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η δημόσια συζήτηση για το μέλλον της χώρας εκκρεμεί.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Süddeutsche Zeitung: Η απόφαση για Grexit έχει ληφθεί"

Εκτός παιδικών σταθμών θα μείνουν τα μισά παιδιά!

Ακριβώς τα μισά θα είναι τα χρήματα που θα πάρουν φέτος οι δήμοι για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών και έτσι είναι βέβαιο, τουλάχιστον όπως λένε οι δήμαρχοι, πως θα είναι χιλιάδες οι οικογένειες που δεν θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν μια θέση για τα παιδιά τους. Χιλιάδες λιγότερες όμως θα είναι και οι θέσεις εργασίας λόγω των περιορισμένων οικονομικών

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκέων και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης, πέρυσι τα κονδύλια έφτασαν τα 188 εκατομμύρια ευρώ. Εξυπηρετήθηκαν 85.000 παιδιά, ενώ έμειναν εκτός 35.000. Φέτος με τα κονδύλια να περιορίζονται στα 60 με 70 εκατομμύρια και να μην αναμένεται να ξεπεράσουν στην καλύτερη περίπτωση τα 100 εκατομμύρια αναμένεται να υπάρξει σοβαρότατο πρόβλημα.

Εάν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν και δεν εξευρεθούν επιπλέον πόροι τότε η πρόβλεψη είναι ότι περίπου 40.000 παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών, ενώ περίπου 10.000 εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτός παιδικών σταθμών θα μείνουν τα μισά παιδιά!"

Σφοδρή επίθεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στα μέσα ενημέρωσης

«Το νομοσχέδιο αποτελεί ένα μίνιμουμ θωράκισης δικαιωμάτων και ελευθεριών και δικαίωσης αγώνων όσων έχουν παραμείνει πιστοί στις βασικές αρχές και αξίες της Αριστεράς», ανέφερε μιλώντας απόψε επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Οι πολίτες δεν φοβούνται πια και δεν υποκύπτουν και δεν υποτάσσονται και δεν καταπίνουν αμάσητη την παραποιητική της πραγματικότητας προπαγάνδα που κάποιοι μίσθαρνοι επιμένουν να τους ταΐζουν, είτε μέσα από τη Βουλή είτε από τα μιντιακά μεγάφωνα και οθόνες», ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, σημειώνοντας ότι είναι μεγάλη η ευθύνη της κυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών ομάδων που την στηρίζουν «να ενσαρκώσουμε το νέο υπόδειγμα δημοκρατικής διακυβέρνησης και λειτουργίας».

Η πρόεδρος της Βουλής απευθύνθηκε στον παριστάμενο υπουργό, με την ιδιότητα της υπεύθυνης επί θεμάτων δικαιοσύνης, διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο που υπήρξε αξιωματική αντιπολίτευση.

«Το δείγμα γραφής που δίνετε ως υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε αυτές τις λίγες εβδομάδες διακυβέρνησης, είναι ένα δείγμα γραφής που δικαιώνει τα όνειρα. Δικαιώνει τις αξίες και τις αρχές της Αριστεράς.
Δικαιώνει τους αγώνες που δώσαμε σε όλη την προηγούμενη περίοδο για να προστατευθεί και να θωρακισθεί ο πυρήνας του κράτους δικαίου, του κοινωνικού κράτους δικαίου και της δημοκρατίας», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε απευθυνόμενη στον Νίκο Παρασκευόπουλο: «Χαίρομαι που δεν διστάζετε από τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης να πείτε ότι πρέπει να δικαιωθούν τα θύματα του Διστόμου, μετά από 15 χρόνια αμετάκλητης απόφασης. Χαίρομαι που δεν διστάζετε με τον ίδιο τρόπο να πείτε ότι η Δημοκρατία δεν φοβάται και στην Ολομέλεια της Βουλής πρέπει να είναι 300 βουλευτές και χαίρομαι που αποκαλύπτεται πως εκείνοι που πιο πολύ ενοχλούνται είναι εκείνοι οι οποίοι εκτινάχθηκαν ως ελατήρια όταν είπαμε ότι η λέξη λαθρομετανάστης είναι μια λέξη ρατσιστική που δεν πρέπει να έχει θέση σε αυτήν εδώ την αίθουσα».

Ειδικότερα για τις διατάξεις του νομοσχεδίου, η πρόεδρος της Βουλής είπε πως είναι καιρός να αποκατασταθούν κάποια ελάχιστα στο σωφρονιστικό σύστημα γιατί η κατάσταση προσβάλλει κατάφωρα τις αρχές της δημοκρατίας και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Η κατάσταση ήταν βαθύτατα απάνθρωπη και αντιδημοκρατική, είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, παρατηρώντας ότι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου υπήρξαν τοποθετήσεις που κατέτειναν στο ότι με αυτή την απάνθρωπη μεταχείριση που επικρατεί, επιχειρείται να ισοσκελιστεί η κατάργηση της θανατικής ποινής. Επισήμανε δε στο σημείο αυτό ότι, «ένας προηγούμενος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και πρώην υπουργός των συγκυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και ΛΑΟΣ, είναι εκ των θιασωτών της επαναφοράς της θανατικής ποινής».

«Το μήνυμα που περνάει με αυτές τις πολιτικές θωράκισης των δικαιωμάτων, είναι ένα μήνυμα προς τους πολίτες να μην φοβούνται και να μην τρομοκρατούνται. Και να μην υποκύπτουν στην τρομολαγνεία και να μην ενδίδουν στην κατατρομοκράτηση που επιχειρείται συστηματικά με ενέργειες, με λόγους και με έργα και με μια προπαγανδιστική ρητορική από ελεγχόμενα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης», είπε η πρόεδρος της Βουλής.

Σχολιάζοντας αναφορές στο θέμα της τρομοκρατίας, η κ. Κωνσταντοπούλου δεν δίστασε να πει ότι «τα κόκκαλα πολλών από αυτούς θα τρίζουν από τις επικλήσεις που έγιναν», για να παρατηρήσει ότι ο ορισμός της τρομοκρατίας είναι «μια ενέργεια όταν διαπράττεται με τρόπο ή σε έκταση ή υπό συνθήκες που είναι δυνατόν να βλάψουν σοβαρά μια χώρα ή έναν διεθνή οργανισμό, με σκοπό να εκφοβίσουν σοβαρά έναν πληθυσμό ή να εξαναγκάσουν παρανόμως δημόσια αρχή ή διεθνή οργανισμό να εκτελέσει οποιαδήποτε πράξη ή να απόσχει από αυτή ή να βλάψει σοβαρά ή να καταστρέψει θεμελιώδεις, συνταγματικές, οικονομικές δομές. Ο απλός πολίτης είχε την ευκαιρία να αντιληφθεί ότι η μνημονιακή κυβέρνηση υπήρξε εξόχως τρομοκρατική, καταστροφική για τις δομές της χώρας, για τα θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα.

Διαχρονικά η επίκληση της τρομοκρατίας έχει υπάρξει το πλέον αποτελεσματικό πρόσχημα για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, παραβίαση στην οποία καλούνται να συναινέσουν οι ίδιοι οι πολίτες, υπό το κράτος του φόβου, είπε η πρόεδρος της Βουλής. Οι πλέον αυταρχικές δυνάμεις αγωνίζονται να πείσουν τους πολίτες ότι κινδυνεύουν και να παραιτηθούν από τα δικαιώματα του κράτους δικαίου, ανέφερε.

Πρόσθεσε όμως ότι σήμερα φοβούνται εκείνοι οι οποίοι λυσσομανούν εναντίον μιας διακυβέρνησης προστατευτικής για τους πολίτες και τα δικαιώματά τους. Φοβούνται εκείνοι οι οποίοι τρέμουν ότι ο έλεγχος του δημοσίου χρέους θα αναδείξει τα ανομήματά τους και θα απονομιμοποιήσει συμβάσεις της ντροπής. Υπογράμμισε δε στο σημείο αυτό πως «δεν είναι τυχαίο ποιοι αναλαμβάνουν να τρομοκρατούν από μιντιακού βήματος και ποιοι αναλαμβάνουν να συκοφαντούν κάθε πρωτοβουλία που κινείται στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της δημοκρατικής νομιμότητας και του κράτους δικαίου».

Κλείνοντας τη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε ότι το νομοσχέδιο αυτό συμβάλλει στο κράτος δικαίου και τη θωράκιση θεμελιωδών δικαιωμάτων.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Σφοδρή επίθεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στα μέσα ενημέρωσης"

Φεύγουν από την ασφάλεια προσώπων και επιστρέφουν στην αστυνόμευση 1.002 αστυνομικοί.

«Απόσυρση» από την φύλαξη προσώπων και επιστροφή τους αστυνομικά τμήματα για 1.002 αστυνομικούς, 115 αυτοκίνητα και 57 δίκυκλες μοτοσυκλέτες.

Τα στοιχεία των αστυνομικών που αποδεσμεύτηκαν από την προσωπική ασφάλεια προσώπων και τη φρούρηση κτιρίων και εγκαταστάσεων, από τις εκλογές του Ιανουαρίου και μετά, έστειλε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, μετά από ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκου Νικολόπουλου.

Τα στοιχεία αφορούν στο χρονικό διάστημα από 22/1/2015 έως και 26/3/2015. Ως προς τον αριθμό των φυσικών προσώπων, τα μέτρα προστασίας που παρέχονται, καθώς και τον αριθμό των αστυνομικών που διατίθενται, ο κ. Πανούσης ενημέρωσε ότι μεταβάλλονται διαρκώς, ανάλογα με τις συνθήκες ασφαλείας.

thetoc
Διαβάστε Περισσότερα » "Φεύγουν από την ασφάλεια προσώπων και επιστρέφουν στην αστυνόμευση 1.002 αστυνομικοί."

Παρασκευόπουλος: «Μόνο για ληστείες διατηρείται ως ποινικό αδίκημα η κουκούλα»

Σε βελτιωτικές αλλαγές προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, κάνοντας εν μέρει δεκτό το σκεπτικό των δύο τροπολογιών που είχαν καταθέσει 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε δύο επίμαχα ζητήματα: Την κατάργηση του «κουκουλόνομου» και τη λήψη DNA.

Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο Ν. Παρασκευόπουλος, γίνεται εν μέρει δεκτή η τροπολογία των βουλευτών και διατηρείται ως επιβαρυντική η κάλυψη του προσώπου και η χρήση κουκούλας μόνο στις περιπτώσεις εγκλήματος ληστείας, ενώ καταργείται για τα άλλα αδικήματα.

Αιτιολογώντας την απόφαση του να υπάρξει η εξαίρεση στις ληστείες και να μην καταργηθεί πλήρως ο νόμος που προέβλεπε ως επιβαρυντικό ποινικό αδίκημα τη χρήση κουκούλας για όλα τα αδικήματα, όπως πρότειναν στην τροπολογία οι 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παρασκευόπουλος δήλωσε ότι η κάλυψη του προσώπου μπορεί να έχει και προληπτική δυναμική.

Την διαφωνία του εξέφρασε ο κ. Παρασκευόπουλος επί της δεύτερης τροπολογίας για την κατάργηση υποχρεωτικής λήψης και χρήσης γενετικού υλικού.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, η γνώμη του είναι ότι «πρέπει το γενετικό υλικό να χρησιμοποιείται ως επιβαρυντικό στοιχείο», συμφώνησε πάντως «ότι η λήψη DNA πρέπει να γίνεται με αυστηρές προϋποθέσεις, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και μετά από εντολή εισαγγελικού και κρατικού οργάνου παρουσία τεχνικού συμβούλου».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρασκευόπουλος: «Μόνο για ληστείες διατηρείται ως ποινικό αδίκημα η κουκούλα»"

Θεοδωράκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Σταματήστε το φλερτ με τους τυχοδιωκτισμούς

Σφοδρή κριτική άσκησε στην κυβέρνηση ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης κατά την συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας: «Να σταματήσετε το φλερτ με τους τυχοδιωκτισμούς και να κάνετε αυτό για το οποίο σας ψήφισε ο ελληνικός λαός. Μια έντιμη συμφωνία, έναν έντιμο συμβιβασμό - όπως λέει ο Πρωθυπουργός - για να μείνει η χώρα στην Ευρωζώνη και να μπει τέλος στη λιτότητα». Αναφερθείς στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μείζον θέμα της διαπραγμάτευσης την κάλεσε «να σταματήσει να παίζει επικίνδυνα παιχνίδια που μπορούν να οδηγήσουν σε ατύχημα και εθνική τραγωδία».

«Αναδιατάξτε επιτέλους τις προτεραιότητές σας. Ακούστε τη φωνή της λογικής, τη φωνή της κοινωνίας και όχι τις κραυγές των συνιστωσών σας. Κυβερνήστε επιτέλους!», πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης, ενώ τόνισε ότι «μέσα σε 80 ημέρες καταφέρατε να κάνετε τον γύρο του κόσμου αλλά χωρίς να έχουμε δει κανένα όφελος για τη χώρα». Και διερωτήθηκε: «Για ποια σκληρή διαπραγμάτευση μιλάτε; Εκτός από την αλλαγή ονομάτων, τι άλλο έχουμε κερδίσει;».

Επίσης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι αντί η κυβέρνηση να συμφωνήσει με τους εταίρους και να υπάρξει χρηματοδότηση «ανοίγει τα συρτάρια των ταμείων και των οργανισμών και βάζετε χέρι στα διαθέσιμά τους». «Είστε ευχαριστημένοι που στραγγαλίζετε την πραγματική οικονομία οδηγώντας επιχειρήσεις στο κλείσιμο και εργαζόμενους στην ανεργία;», αναρωτήθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού προειδοποιώντας: «Δηλώνετε αισιόδοξοι για τις διαπραγματεύσεις και ταυτόχρονα μιλάτε για ΄΄εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς΄΄ σαν αυτούς που κατασκεύαζαν τα καθεστώτα της εθνικοφροσύνης και η Αριστερά πολεμούσε».

Όσον αφορά το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου τον κατηγόρησε ότι «αντί να συμπεριφερθείτε ως ο υπουργός των αλλαγών – ως ο υπουργός που ξέρει τις ανάγκες ενός πολυτραυματισμένου χώρου – ως ο υπουργός του εκσυγχρονισμού του σωφρονιστικού συστήματος – ως ο υπουργός της επιτάχυνσης της απονομής της δικαιοσύνης, δυστυχώς λειτουργείτε ως εκπρόσωπος των συνιστωσών -και να 'ταν μόνο αριστερές!».

«Το προτέρημά σας ότι δεν είσαστε κομματικό στέλεχος, το μετατρέψατε στο μεγάλο σας μειονέκτημα, φοβούμενος μη σας πολεμήσουν, φοβούμενος μήπως και δεν είστε αρεστός κάνατε και κάνετε τα χατίρια κάθε στελέχους και κάθε ομαδούλας», συμπλήρωσε ο κ. Θεοδωράκης, ενώ απευθυνόμενος προς τον κ. Παρασκευόπουλο του είπε: «Είχατε πολλά να κάνετε στη δικαιοσύνη και στις φυλακές, κύριε υπουργέ, και τα παραμερίσατε όλα για να ασχοληθείτε με τα μη σημαντικά - με τα μη επείγοντα γιατί προφανώς κάποιοι σας τραβάνε από το μανίκι και αντί να σκεφθείτε και να σχεδιάσετε κάνετε ένα τσάτρα πάτρα νόμο που τα ισοπεδώνει όλα - κάνει οριζόντιες ρυθμίσεις επαναλαμβάνοντας τα λάθη του παρελθόντος».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωράκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Σταματήστε το φλερτ με τους τυχοδιωκτισμούς"

Ενόχληση και εκτός Ελλάδος για τον Ξηρό

Τη σφοδρότατη ενόχληση ξένων διπλωματικών κύκλων έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας και κυρίως οι φωτογραφικές προβλέψεις του για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού.

Σύμφωνα με τα όσα έλεγαν στο «Βήμα» διπλωματικές πηγές από κράτος που έχει στο παρελθόν πληγεί από την τρομοκρατία της «17Ν», "υπάρχει βαθιά ανησυχία ότι ένας καταδικασμένος τρομοκράτης, συμπεριλαμβανομένου του Σάββα Ξηρού, βασικού στελέχους της 17Ν, θα μπορούσε να πληροί τις προυποθέσεις για κατ' οίκον περιορισμό υπό την πρόβλεψη για πρόωρη αποφυλάκιση ή για αποφυλάκιση για ιατρικούς λόγους" η οποία συζητείται από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι αν και η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της συμφόρησης ή της ανθρωπιστικής κατάστασης εντός των φυλακών, "οι ευκαιρίες για πρόωρη αποφυλάκιση σε καταδικασμένους τρομοκράτες θα έπρεπε να δίνονται λαμβανομένου του εγκληματικού ιστορικού, τη σοβαρότητα του εγκλήματος και τον κίνδυνο που αυτοί οι εγκληματίες αποτελούν για την κοινωνία αν αφεθούν ελεύθεροι".

Σε αυτό το πλαίσιο, η καταδίκη του Σάββα Ξηρού για δολοφονίες, απόπειρες δολοφονιών και ληστείες πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και "οι οικογένειες των θυμάτων από τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν το δικαίωμα να δουν αυτούς τους εγκληματίες να ολοκληρώνουν τις ποινές" που τους επέβαλε η ελληνική Δικαιοσύνη.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενόχληση και εκτός Ελλάδος για τον Ξηρό"

Βενιζέλος: Διαμορφώνουν σκηνικό μετακίνησης των ευθυνών

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο αλλά αντίθετα ετοιμάζεται να μεταβιβάσει τις ευθύνες στους Ευρωπαίους σε περίπτωση που δημιουργηθεί πρόβλημα διατύπωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στον Αθήνα 9.84.

«Εγώ πιστεύω ότι δεν είναι διαπραγμάτευση είναι μια προληπτική προσπάθεια μετακίνησης της ευθύνης στου Ευρωπαίους για ό,τι συμβεί. Η κυβέρνηση διαμορφώνει σκηνικό ώστε εάν δημιουργηθεί πρόβλημα να ρίξει την ευθύνη στους Ευρωπαίους ότι είναι αδιάλλακτοι ή να δημιουργηθεί σκηνικό προς τον ελληνικό λαό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όχι μόνο μείναμε στο Μνημόνιο αλλά και μετά τον Ιούνιο έρχεται νέο Μνημόνιο με αδιευκρίνιστο χρονικό ορίζοντα» επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος.

Όσον αφορά την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρατήρησε ότι το μόνο που έχει αλλάξει και την δικαιολογεί είναι «η αλλάγη της κυβέρνησης και τα λάθος μηνύματά της ότι είναι έτοιμη να διοχετεύσει μεταναστευτικούς ή προσφυγικούς πληθυσμούς σε ευρωπαϊκές χώρες».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Βενιζέλος: Διαμορφώνουν σκηνικό μετακίνησης των ευθυνών"

Κρούγκμαν: «Κόλαση θα δημιουργηθεί αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ»

Καυστικός ήταν κατά τη διάρκεια της διάλεξης του στο Μέγαρο Μουσικής ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν.

Στην διάλεξη του, με θέμα «Europe: What next?» o νομπελίστας οικονομολόγος, που βρίσκεται στην Αθήνα προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ADGI-INTERPOST), χαρακτήρισε «κόλαση» την κατάσταση που θα δημιουργηθεί, εάν η Ελλάδα οδηγηθεί εκτός του ευρώ, υπογραμμίζοντας πως η μετάβαση στο νέο νόμισμα θα ήταν εφιαλτική.

Σαφή κριτική άσκησε, δε, κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τις τελευταίες του δηλώσεις, σημειώνοντας πως «ελπίζουμε ότι δεν μιλά εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης».

Επίσης, παρουσιάστηκε θετικός στην περίπτωση ενός έντιμου συμβιβασμού, ενώ υπέρ των μεταρρυθμίσεων, τόσο για την Ελλάδα όσο και γενικότερα για το ευρωσύστημα, στάθηκε, εκφράζοντας την πεποίθηση του πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να κερδίσει χρόνο, για να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

Όσον αφορά, δε το χαμηλό ευρω-πληθωρισμό, τον χαρακτήρισε «καταστροφή», κάνοντας λόγο για περαιτέρω τραπεζική ένωση, καθώς και δημοσιονομική ενοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει παραπάνω λιτότητα»

Εξάλλου, λόγω του μικρού μεγέθους της χώρας σε σχέση με την οικονομία της Ευρωζώνης, σημείωσε, η Ελλάδα αρκεί να βελτιώσει τις επιδόσεις της σε δύο ή τρεις εξαγωγικούς τομείς, ώστε να επανακτήσει την ανταγωνιστικότητα της.

Η χώρα, είπε, δεν μπορεί να αντέξει παραπάνω λιτότητα, δεν θα πρέπει όμως να ανατραπούν τα όσα έγιναν την τελευταία πενταετία, καθώς συνετέλεσαν στο να ανακτήσει η χώρα την ανταγωνιστικότητα της. Στάθηκε, δε, και στη συρρίκνωση της οικονομίας, αναφερόμενος σε τεράστιες αλλαγές, που θα ήταν αδιανόητες σε άλλες χώρες.

Για την περίπτωση της Ελλάδας, συγκεκριμένα, υποστήριξε πως αν η Ελλάδα δεν είχε μπει στο ευρώ θα είχε υποτιμήσει το νόμισμα και θα μπορούσε να είχε την τύχη της Αργεντινής το 2001.

Σημείωσε ακόμη πως η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα με χαμηλό εργατικό κόστος, κάτι που όμως δεν φαίνεται λόγω της αστάθειας που επικρατεί, ενώ αν δεν υπήρχε ανεργία στην Ελλάδα, συνέχισε, η χώρα θα είχε τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα.

«Πρέπει να καταλάβουμε τι πήγε στραβά τα τελευταία έξι χρόνια»

Ο Πολ Κρούγκμαν τόνισε πως «πρέπει να καταλάβουμε τι πήγε στραβά τα τελευταία έξι χρόνια», σημειώνοντας πως πολλοί πιστεύουν πως το ευρώ ήταν λάθος, αλλά στη παρούσα κατάσταση δεν είναι δυνατόν να το αναιρέσουμε.

Παρομοίασε δε την Ευρώπη με την Ιαπωνία, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον «ιό του αποπληθωρισμού».

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «Η Ευρώπη μοιάζει με την Ιαπωνία χωρίς την κοινωνική συνοχή. Όλη η κατάσταση χειροτέρεψε λόγω κακής διάγνωσης».

Ο νομπελίστας οικονομολόγος ζήτησε, ακόμη, να μπει τέλος στη σκληρή λιτότητα. Εξέφρασε την εκτίμηση του πως, καθώς είναι και ο ίδιος Αμερικανός, πως πιθανότατα οι Ευρωπαίοι νομίζουν πως οι Αμερικανοί δεν μπορούν να καταλάβουν τι γίνεται, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα πολύ σοβαρό σχέδιο και θα πρέπει να υποστηριχθεί και από την άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «Η ευρωπαϊκή ιδέα είναι εξίσου σημαντική σε όλο τον κόσμο».

Σημειώνεται πως ο Πολ Κρούγκμαν έχει χαρακτηριστεί ως ο «σημαντικότερος πολιτικός αρθρογράφος της Αμερικής» από το περιοδικό The Washington Monthly, ενώ αύριο αναμένεται να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στις 12:30.

huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρούγκμαν: «Κόλαση θα δημιουργηθεί αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ»"

Ντάισελμπλουμ: Πρόθεσή μου να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Οταν ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση θα ακολουθήσει η εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα, τόνισε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Πίτερσον, υπογραμμίζοντας ότι «αποτελεί πρόθεσή μου να μείνει η Ελλάδα εντός της Eυρωζώνης με βιώσιμο τρόπο». Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι αυτό επιθυμεί και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Κ» περιέγραψε τη σχέση του με τον κ. Βαρουφάκη ως πολύ καλή και δήλωσε πως τον εμπιστεύεται. Έσπευσε πάντως να σημειώσει ότι, αν και είχαν μια πολύ καλή συνάντηση στην Αθήνα, «στην συνέντευξη Τύπου ο κ. Βαρουφάκης επέστρεψε στην προεκλογική ρητορική».

Οι εκλογές έγιναν, κέρδισαν, είναι η νέα κυβέρνηση και έχουν τώρα την ευθύνη να κυβερνήσουν, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, και συμπλήρωσε ότι κάθε κυβέρνηση καλείται να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα και να συμβιβασθεί με τους εταίρους της στην Ευρώπη.

Ο κ. Νταισελμπλουμ, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναγνώρισε ότι ο ευρωπαϊκός Βορράς μπορεί να συμβάλει στην υπέρβαση της κρίσης μέσα από την ενίσχυση της ζήτησης με αύξηση των μισθών αλλά και των επενδύσεων, αλλά υπογράμμισε ότι η Ευρωζώνη έχει κάνει τα αναγκαία βήματα στον τρόπο που λειτουργεί ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστεί καλύτερα κρίσεις, όπως την ελληνική, και τώρα καταγράφεται αύξηση της ανάπτυξης σε όλα τα κράτη μέλη της, κάτι που, όπως είπε, συνέβαινε και στην Ελλάδα μέχρι τις πρόσφατες εκλογές, και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα συμβεί και το 2015.

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη επιβολή περιορισμών στην διακίνηση κεφαλαίων, ο κ. Νταισελμπλουμ τόνισε ότι δεν πρόκειται να απαντήσει σε υποθετικές ερωτήσεις.

Ανέφερε ότι οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας είναι απαραίτητες γιατί δεν είναι βιώσιμο, και στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει ό,τι είχε αρχικά συμφωνηθεί στο μνημόνιο. Εσπευσε, πάντως, να προσθέσει ότι δεν υπάρχουν ζητήματα όπου οι εταίροι αποκλείεται εκ των προτέρων να δεχθούν συμβιβαστικές λύσεις.
Στην Ελλάδα εξελέγη μια νέα κυβέρνηση, τόνισε, στην οποία διακρίνει κανείς αρκετή απειρία, και γι αυτό πρέπει να της δοθεί χρόνος, αν και ανέδειξε την ανάγκη για λιγότερες δημόσιες δηλώσεις και περισσότερη δουλειά.

Τέλος, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι αποτελεί ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να καταβάλει έγκαιρα τις πληρωμές προς τους δανειστές της. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δείχνει αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τις παθογένειες της Ελλάδας, όπως είναι η δράση των ολιγαρχών και η διαφθορά, αν και αναρωτήθηκε πως ακριβώς θα γίνει αυτό.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Πρόθεσή μου να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ"

Γιάνης Βαρουφάκης στη Huffington Post: Οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες ωθούν τη χώρα στη χρεοκοπία

Εάν οι υποστηρικτές της σκληρής γραμμής λιτότητας στην Ευρώπη δεν υποκύψουν, η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αθετήσει τις επικείμενες πληρωμές της για το χρέος, είπε ο Έλληνα υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη του στη Huffington Post.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης βρέθηκε στην Ουάσινγκτον όπου είχε και μια συνάντηση -μεταξύ άλλων- με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Η HuffPost ρώτησε τον Γιάνη Βαρουφάκης, τι θα συμβεί εάν οι δανειστές παραμείνουν σταθεροί και πουν όχι, η συμφωνία είναι συμφωνία. Υπάρχει άλλη επιλογή πέρα από την χρεοκοπία στις επόμενες εβδομάδες;
«Επιτρέψτε μου να είμαι ακριβής σε αυτό», επεσήμανε ο κ. Βαρουφάκης, «γιατί αυτές είναι προβληματικές εποχές και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα κολλήσουν σε οποιαδήποτε λέξη ή φράση που κρίνουν εκείνοι σκόπιμο για να δημιουργήσουν πρόβλημα. Αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να τους επιτρέψουμε να το κάνουν αυτό. Το γεγονός είναι ότι η Ελλάδα είναι έξω από τις αγορές και πληρώνει τα χρέη της τους τελευταίους μήνες χρησιμοποιώντας τη λιγοστή ρευστότητά της».
«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», συνέχισε. «Εάν μπορούσε, τότε δεν θα ήμασταν χώρα σε πρόγραμμα, σωστά; Έτσι, εάν οι εταίροι μας στους θεσμούς μας πουν “δεν έχει ρευστότητα για εσάς, καμία εκταμίευση, καμία νέα συμφωνία”, αυτό φυσικά δεν είναι βιώσιμο, όπως δεν θα ήταν για οποιαδήποτε χώρα που είναι σε ένα είδος προγράμματος του ΔΝΤ, ένα πρόγραμμα με την Τρόικα ή ένα πρόγραμμα της ΕΚΤ».
Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα θα μπορούσε να πληρώσει τις οφειλές της, ακόμη και χωρίς τη χορήγηση νέων κεφαλαίων, αλλά αυτό θα απαιτούσε από την κυβέρνηση να μην πληρώσει συντάξεις ή μισθούς. Οι δηλώσεις του Βαρουφάκη κατέστησαν σαφές ότι, με δεδομένη την επιλογή μεταξύ αθέτησης του χρέους και αθέτησης των πληρωμών συντάξεων, οι συνταξιούχοι θα ήταν αυτοί για τους οποίους θα μεριμνούσαν.
Ερωτηθείς κατά πόσον θα ήταν εφικτό η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να εξακολουθήσει να είναι στο ευρώ, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η καταχρεωμένη χώρα είχε και παλαιότερα αθετήσει πληρωμές το 2012, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει το ίδιο, εάν δεν φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές έως 24 Απριλίου.
«Αυτό έχει ήδη συμβεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρουφάκης. «Το 2012, η ελληνική κυβέρνηση αθέτησε την πληρωμή 100 δισ. ευρώ υφιστάμενων υποχρεώσεων για το χρέους».
Η χρεοκοπία δεν είναι η σωστή λύση
Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ωστόσο ότι οποιαδήποτε μορφή χρεοκοπίας δεν θα ήταν «η σωστή λύση τώρα».
«Δεν δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση, δεν είναι κάτι που σχεδιάζουμε, δεν είναι κάτι που ευχόμαστε», είπε στην HuffPost. «Αυτό που επιδιώκουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο συμβόλαιο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς εταίρους μας».
«Έχουμε μια συμφωνία, αυτή της 20ης Φεβρουαρίου, η οποία πολύ συγκεκριμένα αναφέρει ότι η τελική αξιολόγηση της υφιστάμενης συμφωνίας θα κριθεί στα τέλη Απριλίου», δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης.
«Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για αυτό και δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα βρει έναν τρόπο για να δημιουργήσουν ένα κοινό έδαφος μεταξύ του προηγούμενου προγράμματος -στο οποίο πολλοί από τους εταίρους μας επιμένουν, απλά επειδή υπάρχει, υπάρχει μια ορισμένη αδράνεια- και των νέων δεδομένων που βρίσκονται στο τραπέζι, τις προτεραιότητες της κυβέρνησής μας, τις απαιτήσεις της νέας μακροοικονομικής πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε».
Ο Γ. Βαρουφάκης μίλησε και για τη συνάντηση που θα έχει με τον Lee C. Buchheit, της Cleary Gottlieb Steen & Hamilton, στη Νέα Υόρκη. Buchheit παρέχει βοήθεια στα κράτη για την αναδιάρθρωση των χρεών τους σε περίπτωση κρίσης ή αθέτησης πληρωμής.
«Ήταν αυτός που ήταν υπεύθυνος για την αναδιάρθρωση του 2012 υπό τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Συνεργάζεται ακόμη με το ελληνικό κράτος» εξήγησε ο Γ. Βαρουφάκης, όταν ρωτήθηκε σχετικά.
huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιάνης Βαρουφάκης στη Huffington Post: Οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες ωθούν τη χώρα στη χρεοκοπία"

Τόμσεν: Δεν περιμένουμε Grexit

Εφ' όλης της ύλης για την Ελλάδα απάντησε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου.

Ο άλλοτε επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα είπε πως αναγνωρίζει ότι η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα έχει μια ισχυρή εντολήνα αλλάξει το υφιστάμενο πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι για αυτό τον λόγο γίνονται οι διαπραγματεύσεις και το Ταμείο επιδεικνύει ευελιξία.

Όπως τόνισε γίνεται προσπάθεια ώστε να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των δύο πλευρών υπό την προϋπόθεση η Ελλάδα να διατηρήσει τα κέρδη από το υφιστάμενο πρόγραμμα, να παραμείνει η οικονομία της σταθερή και να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Απαντώντας στο εάν το ΔΝΤ έχει εργαστεί πάνω σε σενάριο Grexit ο κ. Τόμσεν είπε πως το Ταμείο δεν περιμένει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ καθώς βάση των όλων συζητήσεων αποτελεί η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για παραμονή εντός της ευρωζώνης. Τόνισε μάλιστα πως κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τον κίνδυνο μιας εξόδου αν και όπως είπε οι επιπτώσεις ενός Grexit θα ήταν τρομερές για την Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη θα ήταν συνυφασμένες με την αντίδραση των πολιτικών της ευρωζώνης.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό ο Π. Τόμσεν είπε πως το θέμα αυτό πρέπει να λυθεί ώστε να σταματήσει η αστάθεια και χαρακτήρισε το όλο ζήτημα κρίσιμο. Ωστόσο απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η μεταρρύθμιση μπορεί να γίνει χωρίς περικοπές συντάξεων ο κ. Τόμσεν είπε πως το Ταμείο ούτε ζήτησε, ούτε θα ζητήσει οριζόντιες περικοπές συντάξεων παρέπεμψε όμως στις καλένδες μειώσεις υψηλών συντάξεων χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν περιμένει κανείς ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας θα υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα προσθέτοντας πως θα συζητήθει η πρόοδος που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη ρευστότητα της Ελλάδας και το πως θα καταφέρει χωρίς να λαμβάνει χρήματα να πληρώνει τις υποχρεώσεις της ο κ. Τόμσεν είπε πως δεν διαθέτει λεπτομερή στοιχεία για τα ελληνικά ταμεία και πρόσθεσε με νόημα πως το μόνο που γνωρίζει είναι ότι η Ελλάδα έχει σημαντικές πληρωμές τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

megatv
Διαβάστε Περισσότερα » "Τόμσεν: Δεν περιμένουμε Grexit"

Ομπάμα: Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις

Τη θέση ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει το μεταρρυθμιστικό της έργο εξέφρασε την Παρασκευή ο Μπαράκ Ομπάμα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στον Λευκό Οίκο.

Οι Ελληνες «πρέπει να εισπράξουν τους φόρους, να μειώσουν τη γραφειοκρατία, να κάνουν ευέλικτη την αγορά εργασίας», υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος υπενθύμισε ότι είχε καλέσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα να δείξει στον ελληνικό λαό ότι «υπάρχει ελπίδα» και ότι η χώρα μπορεί «να επιστρέψει στην ανάπτυξη».

«Στηρίζουμε κάποιον βαθμό ευελιξίας στον τρόπο με τον οποίο κινείστε, όμως θα πρέπει να δείξετε στους πιστωτές και σε αυτούς που στηρίζουν το χρηματοοικονομικό σας σύστημα ότι προσπαθείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας και αυτό απαιτεί το είδος των δύσκολων αποφάσεων που αρχίζει να λαμβάνει ο Ματέο (Ρέντσι)», πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Από την πλευρά του, λίγο νωρίτερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Ομπάμα: Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις"

Συνολικά 49 συλλήψεις για την κατάληψη στο ΕΚΠΑ

Έληξε μετά από αστυνομική επιχείρηση που έγινε το πρωί της Παρασκευής η κατάληψη της πρυτανείας του ΕΚΠΑ, που διήρκησε συνολικά 19 ημέρες. Οι αστυνομικοί, μαζί με πυροσβέστες, εισήλθαν στο χώρο του Ιδρύματος και χωρίς να προκληθούν επεισόδια συνέλαβαν τους καταληψίες.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από τις αστυνομικές αρχές, τα άτομα που συνελήφθησαν και σχετίζονται με την κατάληψη της πρυτανείας είναι συνολικά 49, από τους οποίους οι 41 είναι ημεδαποί και οι οκτώ αλλοδαποί. Επιπλέον, έγιναν συνολικά 14 προσαγωγές.

Υπενθυμίζεται ότι οι καταληψίες είχαν προβεί σε κατάληψη του κτιρίου αιτούμενοι την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ', του λεγόμενου «τρομονόμου» και την απελευθέρωση κρατουμένων που διώκονται για τρομοκρατία. Η συνεχιζόμενη κατάληψη είχε προκαλέσει την κυβερνητική αμηχανία και έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Το απόγευμα της Τετάρτης (15/04) οι αστυνομικές δυνάμεις σχημάτισαν έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από το κτίριο, αποκλείοντας την πρόσβαση σε όποιον επιθυμούσε να εισέλθει ή να εξέλθει από την πρυτανεία, ενώ προχώρησαν σε νέες προσαγωγές.

Τελικά, η πρυτανεία εκκενώθηκε σήμερα. Σύμφωνα με πρυτανικές πηγές, δεν υπήρξαν ζημιές στο εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του κτιρίου και χρειάζεται μόνο να καθαριστεί ο χώρος από τα συνεργεία καθαρισμού. Από τη Δευτέρα θα λειτουργήσουν κανονικά οι υπηρεσίες.

efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνολικά 49 συλλήψεις για την κατάληψη στο ΕΚΠΑ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news