facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Ρωμανιάς: «Δεν “βγαίνει” το ασφαλιστικό σύστημα δίχως αναπλήρωση απωλειών PSI»

«Το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας δεν μπορεί να πορευτεί ως έχει, δίχως να αναπληρωθούν οι ζημιές που υπέστησαν τα ταμεία με το PSI» υποστήριξε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Ρωμανιάς, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «μέχρι το τέλος του 2017 δεν τίθεται θέμα ρευστότητας και πληρωμής συντάξεων».

Ο Γ. Ρωμανιάς, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο Mega, εξήγησε ότι «το σύστημα αυτή τη στιγμή δεν έχει θέματα ρευστότητας. Μπορεί να πληρώνει κανονικότατα τις συντάξεις χωρίς κανένα πρόβλημα μέχρι και το τέλος του 2017. Εάν δεν βρούμε τρόπο να αναπληρώσουμε τις απώλειες του PSI, το σύστημα δεν μπορεί να βγει. Εμείς, θεσπίζουμε το Εθνικό Ταμείο Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης για να ενισχύσουμε το σύστημα και μετράμε την απόδοση 24 νέων πηγών ενισχυτικών του συστήματος. Θα το αντιμετωπίσουμε το θέμα».

Επίσης, τόνισε ότι «έχουν ανακύψει διάφορα ζητήματα, να είμαστε ειλικρινείς, με το PSI κόπηκε το 80% των αποθεματικών» και πρόσθεσε πως «θα πρέπει να βρεθεί τρόπος και έχουμε ήδη το πρόγραμμα πως θα βρεθεί τρόπος για να αναπληρωθούν οι ζημιές που έγιναν με το PSI, αν δεν αναπληρώσουμε τις ζημιές με το PSI θα συνεχίσουμε το ίδιο βιολάκι που είχαμε μέχρι τώρα».

Κατέληξε λέγοντας ότι «εάν συνεχιστεί η μείωση των συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας, δεν πάμε για τη βιωσιμότητα του συστήματος πάμε για τον θάνατο του συστήματος».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωμανιάς: «Δεν “βγαίνει” το ασφαλιστικό σύστημα δίχως αναπλήρωση απωλειών PSI»"

Ζωή Κωνσταντοπούλου σε κατάσταση αμόκ: Πάρε μου το αφεντικό σου να σε απολύσει τώρα [ηχητικό]

Ενα απίστευτο -διπλό- επεισόδιο με πρωταγωνίστρια την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου συνέβη στην Αιδηψό.
Η πρόεδρος της Βουλής προπηλάκισε υπάλληλο πρατηρίου υγρών καυσίμων, από τον οποίο απαιτούσε να της αλλάξει λάστιχο στο αυτοκίνητό της, ενώ απείλησε και δύο γυναίκες που έτυχε να βρίσκονται εκεί και επιχείρησαν να βιντεοσκοπήσουν τη σκηνή. Απαίτησε να σβήσουν φωτογραφίες και βίντεο και μάλιστα, σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, άνοιξε η ίδια την πόρτα και άρπαξε τα κινητά τους θέλοντας να διασφαλίσει ότι όντως τα έσβησαν.
Το πρώτο επεισόδιο έγινε την Κυριακή του Πάσχα, όταν η κυρία Κωνσταντοπούλου πήγε σε πρατήριο υγρών καυσίμων ΕΚΟ, στο 1ο χιλιόμετρο του δρόμου Αιδηψός-Ιστιαία, απαιτώντας να της αλλάξουν το λάστιχο επειδή έχανε αέρα.
Στις διαμαρτυρίες του υπαλλήλου ότι δεν είναι βουλκανιζατέρ και δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου άρχισε να φωνάζει και να τον απειλεί: «Πάρε μου το αφεντικό σου να σε απολύσει τώρα, δεν ξέρεις ποια είμαι εγώ». Ο υπάλληλος επέμεινε, της έβαλε αέρα στο προβληματικό λάστιχο και η πρόεδρος της Βουλής αποχώρησε.
Το σκηνικό επαναλήφθηκε και την επόμενη ημέρα, Δευτέρα του Πάσχα, όπου και απαίτησε πάλι να γίνει αλλαγή του ελαστικού. Ο υπάλληλος του πρατηρίου επανέλαβε ότι δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. «Δεν μπορούμε να σας αλλάξουμε λάστιχο, δεν έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία, δεν είμαστε βουλκανιζατέρ».
Η Ζ. Κωνσταντοπούλου έφυγε και επέστρεψε 20 λεπτά αργότερα, προκαλώντας έντονο επεισόδιο. «Δώσε μου τα στοιχεία σου και το τηλέφωνο του αφεντικού σου, ξέρεις ποια είμαι εγώ;» του έλεγε απειλητικά, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. «Δεν κρύβομαι, γιατί όμως να σας δώσω τα στοιχεία μου; Τι έκανα;» απαντούσε σε υψηλούς τόνους ο υπάλληλος.
«Κάτι αγενέστατοι τύποι σαν και σένα καταστρέφουν τον τόπο μας» είπε, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στον υπάλληλο.
«Αγενέστατο να πας να πεις τον άντρα και την οικογένειά σου και όχι εμένα, δεν σου επιτρέπω» απάντησε εκείνος με ένταση.
«Δώσε μου τα στοιχεία του τώρα να πάρω το αφεντικό σου» απείλησε η πρόεδρος της Βουλής.
«Τι είσαι, μπάτσος είσαι να σου δώσω τα στοιχεία μου; Ερχεσαι δυο φορές τον χρόνο εδώ και το παίζεις Αιδηψιώτισσα; Οτι ενδιαφέρεσαι για το καλό του τόπου;», απάντησε ο υπάλληλος.
Μάλιστα, η πρόεδρος της Βουλής έφτασε στο σημείο να απειλήσει δύο γυναίκες που βρίσκονταν στο βενζινάδικο τυχαία, επειδή κατέγραψαν εικόνες και βίντεο από το επεισόδιο.
«Είναι παράνομη η βιντεοσκόπηση, είναι ποινικό αδίκημα, σβήστε τα τώρα» τους φώναζε απειλητικά και τις ανάγκασε να σβήσουν ό,τι είχαν τραβήξει. Μάλιστα, άρπαξε η ίδια τα κινητά των δύο γυναικών για να διαπιστώσει ότι όντως είχαν σβήσει το υλικό.
«Διαγράψτε το τώρα, δείξτε μου τι έχετε τραβήξει» έλεγε με ένταση.
To επεισόδιο επιβεβαιώνει και ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου, ενώ μάρτυρες λένε ότι στη σκηνή υπήρχαν και οδηγοί άλλων αυτοκινήτων που γιουχάισαν την πρόεδρο της Βουλής.
Η ανάρτηση στο Facebook του υπαλλήλου του πρατηρίου τον οποίο προπηλάκισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Το περιστατικό σχολίασε και ο υπάλληλος του πρατηρίου υγρών καυσίμων, Νίκος Αλατσατιανός, τον οποίο προπηλάκισε η πρόεδρος της Βουλής, αρχικά κοινοποιώντας στο δικό του προφίλ την ανάρτηση της καταγγέλλουσας Βάλιας Παναγιωτίδου και εν συνεχεία σχολιάζοντας κάτω από αυτήν:
Αποκλειστική συνέντευξη της καταγγέλλουσας
Μιλώντας στο iefimerida.gr, η κυρία Βάλια Παναγιωτίδου, υπάλληλος του ΟΤΕ, περιέγραψε λεπτό προς λεπτό την καταγγελία της.
«Σήμερα το απόγευμα, στις 4, πέρασα με το πλοίο από την Γλύφα στον Αγιόκαμπο γιατί ήθελα να κατευθυνθώ στην εκκλησία του Αγ. Ιωάννη Ρώσσου. Ο τελικός μου προορισμός ήταν η Αθήνα, αλλά ήταν ωραία μέρα και είπαμε με τη φίλη μου να το κάνουμε σαν εκδρομή. Σταματήσαμε για να βάλουμε βενζίνη περίπου ένα χιλιόμετρο πριν φτάσουμε στην Αιδηψό, στο δεξί χέρι έχει ένα πρατήριο ΕΚΟ. Ηταν γύρω στις 5 παρά 20. Πάρκαρα στις αντλίες.
Ακριβώς μπροστά μου ήταν ένα γαλάζιο αυτοκίνητο, ένας "σκαραβαίος", και είδα μια κυρία και δύο άνδρες να φωνάζουν δυνατά. Ο ένας άντρας φαινόταν ότι ήταν υπάλληλος βενζινάδικου από τη στολή που φορούσε. Και οι τρεις φώναζαν υπερβολικά δυνατά. Από τη φωνή κατάλαβα αμέσως ότι η γυναίκα ήταν η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, και σήκωσα το κινητό να τραβήξω τη σκηνή. Εκείνη την ώρα η κυρία Κωνσταντοπούλου έλεγε στον υπάλληλο "δεν με εξυπηρέτησες, δώσε μου τα στοιχεία σου, θα πάρω το αφεντικό σου" και εκείνος απαντούσε "τι τα θέλεις; Δεν κρύβομαι. Δεν ντρέπεσαι να μου ζητάς τα στοιχεία μου να πάρεις το αφεντικό μου;». Η κυρία Κωνσταντοπούλου επέμενε "δώσε μου τα στοιχεία σου και το αφεντικό σου, τώρα θα δεις τι έχει να γίνει". Ο τρίτος κύριος, που υπέθεσα ότι λόγω του αξιώματός της θα ήταν αστυνομικός, έλεγε "Ζωούλα, να πάρουμε την Αστυνομία;" και φώναζε στον υπάλληλο "δεν ντρέπεστε, δεν ξέρετε ποια είναι; Γιατί δεν την εξυπηρετείτε;".
Η φίλη μου που ήταν στο αυτοκίνητο τραβούσε βίντεο, εγώ μπήκα μέσα στο κατάστημα και είδα την κυρία Κωνσταντοπούλου να ανοίγει την πόρτα του αυτοκινήτου μου και να απαιτεί από τη φίλη μου να σβήσει το βίντεο. Εκείνη τρόμαξε και το διέγραψε. Η κα Κωνσταντοπούλου, της πήρε το κινητό από τα χέρια για να δει αν έχει κάτι άλλο υλικό ή αν είναι οριστική η διαγραφή και της το επέστρεψε. Κατόπιν κατευθύνθηκε στο κατάστημα και άρχισε να μου φωνάζει να διαγράψω και εγώ το βίντεο και ότι ήταν παράνομο. Της είπα "δεν σας έχω τραβήξει βίντεο" γιατί όντως εγώ είχα πάρει φωτογραφία και το κινητό μου μπλόκαρε. Κατευθύνθηκε ο τρίτος κύριος προς τα εμένα και φώναζε "δώσε το κινητό και σβήσε ό,τι έχεις κάνει". Του είπα "σας παρακαλώ, δεν μπορείτε να μου πάρετε το κινητό" και γυρίζει προς την κα Κωνσταντοπούλου και της λέει: "Ζωούλα, θέλεις να πάρουμε την Αστυνομία;". Ερχεται η πρόεδρος της Βουλής ακριβώς μπροστά μου και μου λέει "δείξτε μου τι έχετε τραβήξει τώρα, γιατί είναι ποινικό αδίκημα και η φωτογραφία και το βίντεο". Ηταν τρομερά απειλητική. Εντάξει, δεν έχω και το κατάλληλο ύψος να σταθώ απέναντί της και φώναζε πάρα πολύ. Ανοίγω το κινητό μου, βλέπει ότι έχω μια φωτογραφία, τη διαγράφω.
"Είναι απαράδεκτος ο τρόπος σας" της είπα.
"Εσείς είστε απαράδεκτη, που τραβάτε βίντεο και είστε τυχερή που το διαγράψατε" απάντησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και έφυγε.
Εκείνη την ώρα εμφανίστηκε η σύζυγος του κυρίου που ήταν δίπλα της και αρχικά τον πέρασα για άνδρα της προσωπικής της ασφάλειας, και του είπε "γρήγορα, θα χάσουμε το πλοίο". Εκεί συνειδητοποίησα ότι ήταν απλώς περαστικός.
Ρώτησα τον υπάλληλο αν θέλει να του αφήσω τα στοιχεία μου γιατί δεν είναι μικρό πράγμα στις μέρες μας να απειλείς έναν εργαζόμενο.
Νιώθω πολύ άσχημα που δεν κράτησα το βίντεο.
Εχει πάρει μεγάλη έκταση το θέμα και δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ λίγο και έχω αγχωθεί γιατί δέχομαι και πολλά μηνύματα. Καταλαβαίνετε ότι είναι η πρόεδρος της Βουλής, δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Αλλά έχω σοκαριστεί με τη συμπεριφορά της. Δεν είναι μικρό πράγμα, η πρόεδρος της Βουλής να ουρλιάζει μπροστά σου ενώ συμπεριφέρεται κατά τέτοιο τρόπο μπροστά σε έναν υπάλληλο, είναι σοκαριστικό».
Ακούστε εδώ το ηχητικό της συνέντευξης στο iefimerida.gr της Βάλιας Παναγιωτίδου


iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζωή Κωνσταντοπούλου σε κατάσταση αμόκ: Πάρε μου το αφεντικό σου να σε απολύσει τώρα [ηχητικό]"

Συνεχίζεται η στάση πληρωμών από το Δημόσιο στους ιδιώτες

Διόλου παρήγορα είναι τα νέα στοιχεία από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αφού επιβεβαιώνουν την αίσθηση της εσωτερικής στάσης πληρωμών αλλά και την τρομερή πίεση που βιώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Με τη συμπλήρωση του διμήνου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες έφτασαν στα 3,245 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι αυξήθηκαν κατά 145 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο και κατά 245 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους.

Οσον αφορά στις δημοσιονομικές αντοχές, το πρώτο δίμηνο του έτους έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα οριακά πάνω από 1 δισ. ευρώ, και είναι έτσι στο 1/3 από τα περσινά επίπεδα. Εκεί που φαίνεται ότι υπάρχει το πιο σοβαρό πρόβλημα -εξ ου και οι πιέσεις από τους δανειστές- είναι τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μια «τρύπα», η οποία επί του παρόντος βρίσκεται στα 188 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 788 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η βασική αιτία είναι η υποχρηματοδότηση απο τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ενώ στην καταβύθιση των εσόδων τους συμβάλλει η σταθερά υποτονική εισροή ασφαλιστικών εισφορών.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζεται η στάση πληρωμών από το Δημόσιο στους ιδιώτες"

ΕΛ.ΑΣ: Προσοχή στα e-mails που ζητoύν να πληρώσετε τις οφειλές σας

Ενημέρωση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις για παραβίαση της ροής επικοινωνίας μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με σκοπό την παρέμβαση σε διαδικτυακές οικονομικές συναλλαγές, την εξαπάτηση των καταθετών και την κατάθεση χρημάτων σε απατηλό λογαριασμό

Οι δράστες, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που φαίνεται να έχουν σταλεί από επιχειρήσεις, προτρέπουν τους παραλήπτες να καταθέσουν το οφειλόμενο χρηματικό ποσό από τη μεταξύ τους εμπορική συναλλαγή σε νέο τραπεζικό λογαριασμό, ισχυριζόμενοι ότι αυτός έχει αλλάξει

Οι χρήστες που λαμβάνουν τέτοια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καλούνται να μην καταθέτουν χρηματικά ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς, χωρίς προηγουμένη επιβεβαίωση

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εφιστά την προσοχή του κοινού, για απάτες που διαπράττονται σε βάρος εταιρειών και επιχειρήσεων που εδρεύουν στη χώρα μας, μέσω απατηλής δρομολόγησης πληρωμών σε τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων και όχι των πραγματικών δικαιούχων.

Ειδικότερα, τρίτα πρόσωπα διεισδύουν ηλεκτρονικά (cracking) στoυς λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) εταιρειών και υποκλέπτουν την ηλεκτρονική αλληλογραφία τους, αποσκοπώντας στον εντοπισμό ηλεκτρονικών εμπορικών συναλλαγών.

Στη συνέχεια, αφού υφαρπάξουν τα στοιχεία των συναλλαγών, ενημερώνουν μέσω απατηλών ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mail), την εταιρεία που πρόκειται να καταθέσει το οφειλόμενο χρηματικό ποσό σε τραπεζικό λογαριασμό συνεργαζόμενης εταιρείας, ότι πρέπει αυτά να κατατεθούν σε διαφορετικό λογαριασμό, λόγω αλλαγής του προηγούμενου.

Το αποτέλεσμα είναι η εταιρεία, στην οποία υπάρχει η χρηματική οφειλή και για την οποία έγινε η κατάθεση του χρηματικού ποσού, να μην το λάβει ποτέ.

Οι εμπορικές εταιρείες, προκειμένου να διασφαλίσουν τα ψηφιακά δεδομένα τους, αλλά και να προστατεύσουν τις τραπεζικές συναλλαγές τους, καλούνται να εντείνουν την προσοχή τους στις διαδικασίες πληρωμών που γίνονται μέσω των Τραπεζικών Ιδρυμάτων και να τηρούν τις ακόλουθες διαδικασίες:

-Να επαληθεύουν συνεχώς την ορθή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των εταιρειών – επιχειρήσεων, με τις οποίες πραγματοποιείται η επικοινωνία για επικείμενες συναλλαγές.

-Σε περίπτωση που απαιτείται αποστολή χρημάτων με οποιονδήποτε τρόπο, θα πρέπει να πραγματοποιούν επαλήθευση των στοιχείων αποστολής και με άλλο τρόπο, πλην του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (τηλέφωνο, διαδικτυακή συνομιλία κ.τ.λ.).

-Να επαληθεύουν τις συναλλαγές απευθείας με τους τραπεζικούς οργανισμούς, στους οποίους πρόκειται να γίνει η μεταφορά των χρημάτων.

-Να τηρούν δεύτερο ή επιπρόσθετο κωδικό ασφαλείας κατά την διαχείριση των λογαριασμών ηλεκτρονικών ταχυδρομείων, που λαμβάνουν – αποστέλλουν ευαίσθητα ή τραπεζικά δεδομένα.

-Να ενημερώνουν συνεχώς τα προγράμματα προστασίας και ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων.

-Οι αρμόδιοι υπάλληλοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις διαδικασίες πληρωμών, μέσω των Τραπεζικών Ιδρυμάτων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛ.ΑΣ: Προσοχή στα e-mails που ζητoύν να πληρώσετε τις οφειλές σας"

Απάντηση Νικολούδη για τις καταγγελίες Μητρόπουλου

«Οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μητρόπουλου είναι σε γνώση του υπουργού Επικρατείας, Παναγιώτη Νικολούδη», τόνιζαν κύκλοι από το περιβάλλον του Υπουργού Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, αναφορικά με τα όσα αποκάλυψε σήμερα ο Αλέξης Μητρόπουλος στο Πρωινό ΑΝΤ1, ο οποίος κατήγγειλε ότι δέχθηκε σωματική επίθεση για τη λίστα Νικολούδη.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι τα όσα είπε «δεν αφορούν το υπουργείο, δεδομένου ότι αναφέρονται σε προγενέστερο χρόνο που δεν υφίστατο υπουργός Επικρατείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς και ως εκ τούτου ο Υπουργός Επικρατείας κ. Παναγιώτης Νικολούδης δεν μπορεί να κάνει καμία δήλωση επ’ αυτού».

«Τη λίστα "Νικολούδη" - όπως έχει επικρατήσει να αποκαλείται η λίστα που κατήρτισε ως πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης ο σημερινός υπουργός Επικρατείας, κ. Παναγιώτης Νικολούδης - εξακολουθεί να διαχειρίζεται η Αρχή. Η συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνει, περίπου, 85.000 υποθέσεις ύποπτες για φοροδιαφυγή, που αφορούν καταθέσεις και εμβάσματα στο εξωτερικό άνω των 200.000, η κάθε μία. Η Αρχή δεσμεύεται για τη μη δημοσιοποίηση τους από το απόρρητο», πρόσθεσαν οι ίδιοι κύκλοι.

Καταλήγοντας υπογράμμισαν ότι το Υπουργείο Οικονομικών διαθέτει πληρέστερες και πιο ενημερωμένες λίστες με πολύ περισσότερες υποθέσεις.

antenna
Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση Νικολούδη για τις καταγγελίες Μητρόπουλου"

Κακλαμάνης: Αμεση σύγκληση της επιτροπής «Πόθεν Εσχες» για τη λίστα Νικολούδη

Να κληθεί ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής αρμόδιας για τον έλεγχο των δηλώσεων πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων ζήτησε, με επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο κ. Κακλαμάνης ζητεί με την επιστολή του την άμεση συγκρότηση και σύγκληση της Επιτροπής «Πόθεν Εσχες» της Βουλής «μετά τις σημερινές συγκλονιστικές αποκαλύψεις του συναδέλφου κ. Αλέξη Μητρόπουλου για το περιεχόμενο (πολιτικοί-δημοσιογράφοι-επιχειρηματίες) της 'λίστας Νικολούδη'».

«Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε θέματα διαφάνειας, εκτιμώ ότι στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής 'Πόθεν Έσχες' πρέπει να κληθεί ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης, προκειμένου να μας ενημερώσει για τις σοβαρότατες καταγγελίες του συναδέλφου μας, κ. Αλέξη Μητρόπουλου.

«Το θέμα αυτό δεν μπορεί να περιμένει ούτε μια ημέρα...» αναφέρει στην επιστολή του ο Δ' αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κακλαμάνης: Αμεση σύγκληση της επιτροπής «Πόθεν Εσχες» για τη λίστα Νικολούδη"

Ο Μητρόπουλος καταγγέλλει ότι δέχθηκε επίθεση (βίντεο)

«Δέχθηκα επίθεση από αγνώστους την ημέρα που κατέθεσα ερώτηση για τη λίστα Νικολούδη», κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος.

«Στη λίστα Νικολούδη είδα πολιτικούς, Υπουργούς Οικονομικών ακόμη και δημοσιογράφους. Δεν υπάρχουν Υπουργοί Οικονομικοί ή μέλη οικογενειών τους, που δεν υπάρχουν στη λίστα».

«Υπάρχουν ακόμη και εν ενεργεία πολιτικοί απ” όλα τα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ» πρόσθεσε ο κ. Μητρόπουλος.

Όπως είπε ο κ. Μητρόπουλος, η βίαιη επίθεση που δέχτηκε, έλαβε χώρα την 10/01/14, πηγαίνοντας στο σπίτι του κι αμέσως μετά επικοινώνησε με φίλο του Εισαγγελέα, προκειμένου να του το καταγγείλει, όπως ανέφερε.


tribune
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Μητρόπουλος καταγγέλλει ότι δέχθηκε επίθεση (βίντεο)"

Λαφαζάνης: «Σε κρίσιμο σημείο οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους»

«Οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, βρίσκονται σε δύσκολο και κρίσιμο σημείο» είπε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σημειώνοντας πως δεν είναι το τέλος για την Ελλάδα μη συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, καθώς «η χώρα έχει εναλλακτικές λύσεις».

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά, ο κ. Λαφαζάνης είπε πως εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά τα προβλήματα θα είναι περισσότερα για την Ευρώπη και όχι τόσο για την Ελλάδα.

Τόνισε ότι θα υπάρξει χρηματοδοτική ένεση προς την Αθήνα από τη Μόσχα ως προκαταβολή για τον αγωγό, και η οποία θα αποπληρωθεί με τα έσοδα που θα έχει το Δημόσιο από τον αγωγό από το 2019 και μετά. «Οι συνομιλίες στη Μόσχα αποτελούν ένα θετικό άνοιγμα της ελληνικής κυβέρνησης, που αφορά τη φθηνή ενέργεια, τα οικονομικά οφέλη που μπορούμε να έχουμε, αλλά και τη διεθνή αναβάθμιση της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης εκτίμησε ότι ίσως την επόμενη εβδομάδα να μπουν οι υπογραφές για την κατασκευή του αγωγού, ενώ σημείωσε πως θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των τιμών του φυσικού αερίου έως το 2019, όπως επίσης και μείωση της τιμής για τις μικρότερες ποσότητες φυσικού αερίου που λαμβάνει η Ελλάδα.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαφαζάνης: «Σε κρίσιμο σημείο οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους»"

Δεν αναιρεί το βούλευμα για τη Siemens ο Άρειος Πάγος

Απορρίφθηκαν από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου οι αιτήσεις των Γερμανών υπηκόων Ρόλαντ Κοχ, Ράινχαρτ Σίκατσεκ, Ρούντολφ Βόλφγκανγκ και Λούντβιχ Αντον Χαϊνριχ Γιάσπερ, που ζητούσαν να αναιρεθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη για τα μαύρα ταμεία της Siemens συνολικά 64 άτομα, μεταξύ των οποίων και 13 Γερμανοί.

Οι τέσσερις υποστήριζαν ότι το επίμαχο βούλευμα πάσχει από έλλειψη επαρκούς και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, ότι δεν έλαβαν γνώση της προηγηθείσας εισαγγελικής πρότασης μεταφρασμένης στην γλώσσα τους (Γερμανικά) και, τέλος, ότι υπήρξε παραβίαση του δεδικασμένου και της αρχής της μη αυτοενοχοποίησης, καθώς ελήφθησαν υπόψη καταθέσεις που είχαν δοθεί κατά το παρελθόν στην Γερμανία, με αποτέλεσμα να επέρχεται ακυρότητα της διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, παραπέμφθηκαν στο εδώλιο για την υπόθεση της Siemens συνολικά 64 άτομα, προκειμένου να δικαστούν για τη «σύμβαση 8002», που αφορά την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ.

Οι εμπλεκόμενοι βαρύνονται κατά περίπτωση με τις κατηγορίες του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας, καθώς και της συνέργειας στις πράξεις αυτές. Μεταξύ των 64 που παραπέμφθηκαν σε δίκη είναι οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας, Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης, Θόδωρος Τσουκάτος, 13 Γερμανοί, πρώην στελέχη της μητρικής εταιρείας, καθώς και πρώην διευθυντικά στελέχη του ΟΤΕ.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος αναίρεσης, καθώς επίσης ότι δεν συντρέχει λόγος ακύρωσης της διαδικασίας λόγω μη μετάφρασης της εισαγγελικής πρότασης στα γερμανικά, καθώς οι συνήγοροι των τεσσάρων Γερμανών είχαν λάβει γνώση του περιεχομένου της .

Τέλος, ο εισαγγελικός λειτουργός επισήμανε ότι το βούλευμα έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, όπως απαιτεί το Σύνταγμα, ενώ δεν παραβιάζεται το δεδικασμένο, όπως υποστηρίζουν οι τέσσερις.

efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν αναιρεί το βούλευμα για τη Siemens ο Άρειος Πάγος"

Αποχώρησαν τα ΜΑΤ από τον περίβολο της πρυτανείας του ΕΚΠΑ

Αποχώρησαν οι δυνάμεις ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί περιμετρικά της πρυτανείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημιού Αθηνών, ωστόσο, η αστυνομία διατηρεί διακριτική παρουσία από απόσταση.

Εν τω μεταξύ, πέντε ακόμη άτομα συνελήφθησαν σήμερα από τις αστυνομικές αρχές καθώς εντοπίστηκαν να βγαίνουν από το κτίριο της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ.

Οι αστυνομικοί προσήγαγαν 21 άτομα από το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα για διατάραξη οικιακής ειρήνης και οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., πρόκειται για δέκα ημεδαπούς, δύο Αλγερινούς, δύο Αφγανούς και έναν Πολωνό.

Οι 15 που είχαν συλληφθεί χθες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα με την διαδικασία του Αυτοφώρου, παραπέμφθηκαν να δικαστούν την 21 Απριλίου και αφέθηκαν ελεύθεροι. Από αυτούε κρατείται μόνο ο Πολωνός σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί την 11η Ιουλίου 2014 για αδικήματα που αφορούν διακίνηση ναρκωτικών.

Εν τω μεταξύ, τις δυσλειτουργίες του Ιδρύματος, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κατάληψης επισήμαναν χθες με ανακοίνωση τους οι Πρυτανικές αρχές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση σταδιακά αποκόπτεται η συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού, ενώ υπολειτουργεί όλο το δίκτυο των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών .

Οι πρυτανικές αρχές απευθύνουν έκκληση στον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Παράλληλα, διαπιστώνουν «με αγωνία ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών μέσα στην Πρυτανεία, αφού κατά βάσιμες πληροφορίες γίνεται εκεί χρήση ναρκωτικών ουσιών από εξαρτημένα άτομα».

Νωρίτερα, οι αντιεξουσιαστές που έχουν καταλάβει το ιστορικό κτήριο του πανεπιστημίου κοινοποίησαν βίντεο, προκειμένου να αποδείξουν ότι οι χώροι της πρυτανείας βρίσκονται σε καλή κατάσταση.



Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σήμερα, 15η ημέρα κατάληψης του Κεντρικού Κτηρίου, δεν έχει έρθει η Ανάσταση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Βασικότατες λειτουργίες που το νομιμοποιούν ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στο πλαίσιο του πολιτισμένου κόσμου παραμένουν νεκρωμένες. Υπενθυμίζονται οι κυριότερες: πλήρης αποκοπή της σύνδεσης της κεντρικής διοίκησης με τα Τμήματα και τις Κοσμητείες των Σχολών, παρακώλυση της λειτουργίας του κεντρικού πρωτοκόλλου και της νομικής υπηρεσίας, παρακώλυση της διευθέτησης θεμάτων που αφορούν τη φύλαξη και την ασφάλεια των κτηρίων του Πανεπιστημίου, υπολειτουργία του όλου δικτύου των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών, δυσχέρεια στην επίλυση θεμάτων φοιτητικής μέριμνας, όπως και στη διενέργεια ορκωμοσιών των φοιτητών μας.

Από μακρού προγραμματισμένες εκδηλώσεις στο Κεντρικό Κτήριο αναβάλλονται, ενώ σταδιακά αποκόπτεται η συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Πρόσφατο λυπηρό παράδειγμα της τελευταίας αυτής δυσλειτουργίας ήταν η αδυναμία των υπηρεσιών μας να ανταποκριθούν άμεσα στην προταθείσα από ρωσικής πλευράς σύναψη πρωτοκόλλου συνεργασίας με το Moscow State Institute for International Relations, Ίδρυμα το οποίο σε αντιδιαστολή με το ΕΚΠΑ, λειτουργούσε και λειτουργεί κανονικά. Το Πανεπιστήμιό μας βαθμιαία αλλά σταθερά καταδικάζεται σε διεθνή απομόνωση.

Παράλληλα, με αγωνία διαπιστώνουμε ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών μέσα στην Πρυτανεία, αφού κατά βάσιμες πληροφορίες γίνεται εκεί χρήση ναρκωτικών ουσιών από εξαρτημένα άτομα. Επιπλέον, παρουσιάσθηκαν αναφορές στο διαδίκτυο για ενδεχόμενες συγκρούσεις μέσα στον ίδιο κανονικά αξιοσέβαστο χώρο μεταξύ αλλότριων ως προς το Πανεπιστήμιο ομάδων. Η αλλοτρίωση χώρων σεβαστού παιδευτικού προορισμού και των χρήσεών τους προσλαμβάνει όλο και πιο ανησυχητικές διαστάσεις.

Είναι αυτονόητο ότι, ως Πρυτανικές αρχές, αγωνιζόμαστε για ένα ανοιχτό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, το οποίο θα λειτουργεί απρόσκοπτα, και το οποίο θα προσφέρει υψηλού επιπέδου προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση στους φοιτητές του, που μοχθούν για τις σπουδές τους, και μαζί με αυτούς χιλιάδες συμπαριστάμενες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα.

Η σύνεση δεν μας επιτρέπει να υιοθετήσουμε απόψεις που θέλουν τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας και τους φοιτητές να αναλαμβάνουν ρόλους περιφρούρησης των πανεπιστημιακών κτηρίων έναντι καταλήψεων και παρεμβάσεων εξωπανεπιστημιακών ατόμων. Η ελληνική πολιτεία όμως δεν επιτρέπεται να αποποιηθεί τον αντίστοιχο ουσιώδη ρόλο της.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης θεωρούσε ότι ο πραγματικός «Εθνικός Οίκος» της Ελλάδας ήταν το Πανεπιστήμιο Αθηνών και όχι οποιαδήποτε έδρα ανώτατης πολιτικής διοίκησης της χώρας. Σε αυτή λοιπόν την βαρύνουσα συγκυρία και στο πνεύμα των πιο γνήσιων πατριωτικών παραδόσεων των Ελλήνων απευθύνουμε έκκληση στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τους πολιτικούς αρχηγούς, να δώσουν δείγμα υψηλής αντίληψης των καθηκόντων τους οδηγώντας σε λύση την ομηρία του ελληνικού κοινού μας «Εθνικού Σπιτιού», της έδρας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα προσφέρουν έτσι επείγουσα, ανεκτίμητη όσο και αυτονόητη εθνική υπηρεσία με πολλαπλό θετικό αντίκτυπο».

Σημειώνεται ότι με την έκκληση που απηύθηναν οι πρυτανικές Αρχές του ΕΚΠΑ, συμπαρατάσσεται η σύνοδος των Πρυτάνεων και ζητεί από την κυβέρνηση να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που είναι απαραίτητες για να λειτουργήσει άμεσα και απρόσκοπτα το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων διεκδικεί τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για την προστασία της λειτουργίας του δημόσιου πανεπιστημίου. Η Πολιτεία την οφείλει στους φοιτητές και σε όλους τους πολίτες της χώρας», αναφέρεται στην ανακοίνωση

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποχώρησαν τα ΜΑΤ από τον περίβολο της πρυτανείας του ΕΚΠΑ"

Συναντήσεις Γ. Βαρουφάκη με Ομπάμα - Ντράγκι στην Ουάσινγκτον

Συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα θα έχει την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον για την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο υπουργός θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, καθώς και με τον Αμερικανό και Ιταλό ομόλογό του.
Αναλυτικά, ο κ. Βαρουφάκης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον:

Την Πέμπτη 16/04/2015:
  • Στις 16.15 μ.μ (τοπική ώρα) θα παραστεί  στη δεξίωση στο Λευκό Οίκο   για  τον εορτασμό της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας, όπου θα έχει και  κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο κ. Barack Obama.
  • Νωρίτερα, στις 14.30 μ.μ, θα μιλήσει στο Ινστιτούτο Brookings στο θεματικό τραπέζι με τίτλο: «Η ελληνική οικονομία και οι διεθνείς εταίροι της». Την ίδια μέρα στο Ινστιτούτο Brookings θα μιλήσει και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγ Σόιμπλε.
Την Παρασκευή 17/04/2015:
  • Στις  10 το πρωί θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκ.
  • Στις 16.30 το απόγευμα  θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου.
Αμέσως μετά, στις 18.00 με  τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

Το Σάββατο, μετά τη λήξη της Συνόδου ο υπουργός θα αναχωρήσει για την Αθήνα.
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Συναντήσεις Γ. Βαρουφάκη με Ομπάμα - Ντράγκι στην Ουάσινγκτον"

FT: Μην ποντάρετε στο ότι ο Τσίπρας θα κάνει «kolotoumba»

Από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας υπάρχει ένας προφανής τρόπος να αποτρέψει ο Αλέξης Τσίπρας, ο Αριστερός πρωθυπουργός, την καταστροφή λόγω χρεοκοπίας και εξόδου από τη νομισματική ένωση.

Καταλήγει στη σκέψη ότι, καθώς η Ελλάδα θα ξεμένει από ρευστότητα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, θα πρέπει να υποκύψει στην πραγματικότητα και να κυβερνήσει ως Δεξιός, ή τουλάχιστον, όχι τόσο ως Αριστερός.

Θα πρέπει να διαπραγματευθεί καλή τη πίστει με τους πιστωτές της Ελλάδας, να μη χάσει άλλο χρόνο με πομπώδεις, αντικαπιταλιστικές κινήσεις και να διατυπώσει αξιόπιστες υποσχέσεις οικονομικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής πειθαρχίας και υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων.

Με βάση αυτήν την άποψη, εάν κριθεί αναγκαίο, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να σπάσει τους δεσμούς με τους ακροαριστερούς στο κόμμα του που αντιτίθενται σε αυτούς τους συμβιβασμούς και οι οποίοι αντιστοιχούν στο 20% περίπου της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, θα ηγηθεί ενός φιλοευρωπαϊκού εθνικού μετώπου με τα μετριοπαθή κόμματα που ηττήθηκαν στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Το ιστορικό μοντέλο είναι η Εθνική Κυβέρνηση της Βρετανίας το 1931, του συνασπισμού που δημιουργήθηκε εν μέσω χρηματοοικονομικής κρίσης υπό τον ηγέτη των Εργατικών Ramsay MacDonald, ενώ οι Αριστεροί εξοστρακίστηκαν στο περιθώριο.

Από την πλευρά της Αθήνας, η εκτίμηση ότι ο κ. Τσίπρας θα κάνει «kolotoumba», όπως το λένε οι Έλληνες, είναι αμφισβητήσιμη. Αναλογιστείτε την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ αυτούς τους δυόμισι μήνες που βρίσκεται στην εξουσία.

Ξεχωρίζουν δύο νόμοι που πέρασε το Μάρτιο. Ο ένας απευθύνεται σε αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «ανθρωπιστική κρίση της Ελλάδας» και στοχεύει στην παροχή έκτακτης στήριξης για τους φτωχότερους πολίτες, όπου περιλαμβάνονται δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα και κουπόνια τροφίμων για 300.000 ανθρώπους.

Ο δεύτερος, που ονομάστηκε «νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας», επέτρεψε στους Έλληνες που έχουν εκκρεμείς φορολογικές υποχρεώσεις να διευθετήσουν τα χρέη τους με 100 δόσεις. Εάν πληρώσουν ταχύτερα, θα ευνοηθούν με μερική διαγραφή. Αυτό δεν είναι μικρό ζήτημα. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν το Φεβρουάριο στα 75,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 56,4 δισ. ήταν οφειλές φυσικών νομικών προσώπων προς το Δημόσιο.

Εν τω μεταξύ, το κοινοβούλιο -υπό την πρόεδρο Ζωή Κωνσταντοπούλου- έχει δημιουργήσει τρεις ερευνητικές επιτροπές που είναι δεδομένο ότι θα εκνευρίσουν τους συμμάχους και τους πιστωτές της Ελλάδας. Η πρώτη εξετάζει το θέμα των αποζημιώσεων από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η δεύτερη εξετάζει τις συνθήκες με τις οποίες οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις προχώρησαν στα δύο προγράμματα στήριξης, των 245 δισ. ευρώ το 2010 και το 2012.

Η τρίτη επιτροπή εξετάζει κάποια από τα δάνεια που χαρακτηρίζονται «παράτυπα» ή «παράνομα» ή ακόμη και «επαχθή» - που πρακτικά συνεπάγεται πως η Ελλάδα δεν θα έχει καμία υποχρέωση να τα αποπληρώσει επειδή δεν ελήφθησαν με τη συγκατάθεση του λαού, δεν χρησιμοποιήθηκαν προς όφελός του και κατά συνέπεια δεν μπορούν να αποπληρωθούν χωρίς να παραβιαστούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Αυτή η τρίτη επιτροπή ονομάζεται «Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος». Ένα βίντεο στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου εξηγεί τα πάντα, κάνει μία περίληψη του στόχου της επιτροπής, ενώ ακούγεται το τραγούδι του John Lennon “Gimme Some Truth”.

Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν έχει εμπειρία εξουσίας, παλεύει σκληρά για να εφαρμόσει όσο το δυνατόν περισσότερο την αριστερή πλατφόρμα βάσει της οποίας εξελέγη.

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Τσίπρας επέδειξε ένα σχετικό πραγματισμό, ακόμα και ψυχρό πολιτικό ρεαλισμό ως πρωθυπουργός. Οργάνωσε την εκλογή του προερχόμενου από τη Νέα Δημοκρατία Προκόπη Παυλόπουλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έκανε ανοίγματα σε μια πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας της οποίας ηγείται ο Κώστας Καραμανλής, ο πρωθυπουργός του οποίου η κυβέρνηση το 2004-2009 ήταν εν μέρει υπεύθυνη για την πανωλεθρία της αύξησης του χρέους την οποία ο ίδιος κληρονόμησε.

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, μια άθεη ψυχή, έκανε δημόσιες εμφανίσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Είναι επίσης προσεκτικός ώστε να μη δημιουργήσει ανησυχίες στη στρατιωτική ηγεσία.

Ο κ. Τσίπρας δείχνει ευέλικτος πολιτικός που, αν το επιλέξει, μπορεί να κάνει την «kolotoumba» και να πετάξει τους αμετανόητους του ΣΥΡΙΖΑ. Μια διαφορετική «μετάφραση» είναι ότι ετοιμάζει το έδαφος ώστε, σε περίπτωση πτώχευσης, να απευθυνθεί σε όλες τις πατριωτικές δυνάμεις που τον στηρίζουν.

Είναι θέμα λίγων ημερών να μάθουμε την αλήθεια…

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "FT: Μην ποντάρετε στο ότι ο Τσίπρας θα κάνει «kolotoumba»"

Σαμαράς: Ο Τσίπρας πρέπει να διατάξει επέμβαση της ΕΛΑΣ στις καταλήψεις

Το μπαλάκι στον Αλέξη Τσίπρα για το ζήτημα τον καταλήψεων στα πανεπιστήμια πετά με δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας μάλιστα λόγο για αδιέξοδη «πολιτική ‘διάλογου’» της κυβέρνησης με τους κουκουλοφόρους.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ζητά από τον πρωθυπουργό «να δώσει αμέσως εντολή να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να επέμβει η αστυνομία στους πανεπιστημιακούς χώρους» που βρίσκονται υπό κατάληψη, τονίζοντας δε πως αυτό έπρεπε να είχε γίνει «εδώ και μέρες», καθώς παραβιάζονται τα δικαιώματα «δεκάδων χιλιάδων σπουδαστών και των οικογενειών τους».

Σημειώνει δε πως οι πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση «αποκαλύπτουν το αδιέξοδο όπου έχει οδηγηθεί η πρωτοφανής πολιτική ‘διαλόγου’ με τους κουκουλοφόρους».

«Κάθε λεπτό που περνά, κυριαρχεί η ανομία. Για την οποία είναι απόλυτα υπεύθυνη η κυβέρνηση και η προκλητική πολιτική της», καταλήγει ο κ. Σαμαράς.

Η κατάληψη στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών διαρκεί 16 ημέρες και έχουν ήδη προσαχθεί 21 άτομα από τον περιβάλλοντα χώρο.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαμαράς: Ο Τσίπρας πρέπει να διατάξει επέμβαση της ΕΛΑΣ στις καταλήψεις "

Reuters: Αλλάζει η Task Force μετά την άρνηση συνεργασίας της Αθήνας

Την διάλυση της Ομάδας Εργασίας (Τask Force), με τη σημερινή της μορφή, η οποία βοηθούσε την Ελλάδα να προωθήσει βελτιώσεις στη δημόσια διοίκηση και να αντλήσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, προκάλεσε η άρνηση της Αθήνας για συνεργασία σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχων.

«Μια τέτοια παραχώρηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να ενοχλήσει τις χώρες των οποίων ο εκνευρισμός εντείνεται, λόγω της επιμονής της Αθήνας να εγκαταλείψει τις μεταρρυθμίσεις, απορρίπτοντας αυτό που πολλοί στην Ελλάδα θεωρούν ως ευρωπαϊκή παρέμβαση» σχολιάζει το Reuters.

«Η ‘τρόικα’ έχει ήδη μετονομαστεί μετά τις αντιρρήσεις Αθήνας. Η ‘τρόικα’ είναι βαθύτατα αντιδημοφιλής στην Ελλάδα, λόγω των σκληρών μέτρων λιτότητας που επέβλεψε κατά τη διάρκεια της κρίσης. Τώρα η Task Force, η οποία έχει, μεταξύ άλλων, βοηθήσει τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς της χώρας να χρησιμοποιούν σύγχρονα τεχνολογικά μέσα για να εντοπίζουν την απάτη, θα αλλάξει» σημειώνει.

«Η Ομάδα Εργασίας αναμένεται να χάσει το όνομά της», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχους που γνωρίζει το θέμα. Το προσωπικό της, περίπου 50 άτομα, θα μετακινηθεί σε άλλο τμήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με μια ευρύτερη εντολή για να βοηθήσει κάθε χώρα που χρειάζεται βοήθεια, όχι μόνο την Ελλάδα.

Όπως είναι σχεδιασμένο εδώ και καιρό, ο Γερμανός επικεφαλής της Task Force (σ.σ Χορστ Ράιχενμπαχ), στο αυτοκίνητο της συζύγου του οποίου κάποτε έβαλαν φωτιά σε μια προφανή ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στην Ελλάδα, θα αναχωρήσει εντός των προσεχών εβδομάδων αναλαμβάνοντας νέο ρόλο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο κ. Τσίπρας έχει συζητήσει το θέμα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών στις Βρυξέλλες ότι η Αθήνα μπορεί να χάσει κοινοτικά κονδύλια (ΕΣΠΑ).

«Ο Γιούνκερ δήλωσε στον Τσίπρα στην τελευταία συνάντησή τους ότι η εντολή της Ομάδα Εργασίας λήγει και θα αντικατασταθεί από ένα νέο θεσμικό όργανο με τον ίδιο ρόλο, αλλά για όλα τα κράτη - μέλη», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος.

«Η ελληνική κυβέρνηση κρατά επαφή με την Ομάδα Εργασίας, αλλά δεν συνεργαζόμαστε μαζί τους» δήλωσε άλλος Έλληνας αξιωματούχος. «Είναι πολιτικό θέμα» φέρεται να πρόσθεσε.

Η Τask Force συστάθηκε το 2011, όταν η Ελλάδα διασώθηκε από τις χώρες της ζώνης του ευρώ, και είχε ως στόχο να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να βελτιώσει τον τρόπο λειτουργίας της, σε θέματα όπως οι υπηρεσίες υγείας.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Αλλάζει η Task Force μετά την άρνηση συνεργασίας της Αθήνας"

Για χρεοκοπία και Grexit μιλούν Economist, CNBC και Guardian

Χρεοκοπία, Grexit και επιστροφή σε νέα δραχμή «βλέπουν», μεταξύ άλλων, για το άμεσο μέλλον της Ελλάδας, πολλά διεθνή ΜΜΕ τα οποία προσπαθούν τις τελευταίες ώρες να αναλύσουν την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα σε μια προσπάθεια να «προβλέψουν» τι θα συμβεί στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, αν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές ως τα τέλη του μήνα.

Έτσι, την ώρα που «φουντώνουν» οι ανησυχίες και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για ένα ενδεχόμενο Grexit, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, σε νέο δημοσίευμά του για την χώρα μας, διερωτάται «πώς θα ήταν μια ελληνική χρεοκοπία».

Σε δημοσίευμα που φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του, το CNBC τονίζει πως παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει τις πληροφορίες που πριν από μερικές ώρες είδαν το «φως» της δημοσιότητας, ότι η χώρα προετοιμάζεται για μια χρεοκοπία στο τέλος του μήνα, οι ανησυχίες ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μεγαλώνουν, γεγονός που οδηγεί πολλούς οικονομολόγους να κάνουν σενάρια για το μέλλον της χώρας, αν τελικά χρεοκοπήσει.

Σύμφωνα με το  CNBC, οι οικονομικοί αυτοί αναλυτές αμφιβάλουν αν η Ελλάδα καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της μέχρι τα τέλη Απριλίου και σε μια τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα δεν θα λάβει την επόμενη δόση που χρειάζεται και μπορεί να οδηγηθεί σε χρεοκοπία.

Ο Ρόμπερτ Κουενζέλ, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου  Daiwa Capital Markets, προειδοποίησε την Τρίτη πως μια ελληνική χρεοκοπία θα μπορούσε να αποδειχθεί «πολύ άσχημη», ειδικά αν η χώρα δεν θα έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και τους μηχανισμούς της.

Όπως αναφέρει, μια χρεοκοπία θα οδηγούσε σε μαζική απόσυρση των καταθέσεωναπό τις ελληνικές τράπεζες και θα προκαλούσε τεράστια οικονομική αστάθεια στην χώρα. Υπό αυτές τις συνθήκες, υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα θα υπήρχε έκδοση παράλληλου νομίσματος.

«Υποτίμηση της τάξης του 50% αν πάει σε νέα δραχμή η Ελλάδα»

Την ίδια ώρα ο Μπομπ Πάρκερ της Credit Suisse είπε στο CNBC ότι αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι πιστωτές της, τότε θα έρθει αντιμέτωπη με ένα «εφιαλτικό σενάριο» που θα την οδηγήσει στην χρεοκοπία.

«Αυτό συμβαίνει όταν καταρρέει το τραπεζικό σύστημα και χάνεις την στήριξη της ΕΚΤ», είπε, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις αυτές θα οδηγούσαν την χώρα εκτός ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Πάρκερ η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί την κατάσταση και συνεπώς θα οδηγούνταν σε μια «ακατάστατη» έξοδο από το ευρώ.

Όπως σημειώνει, αν τελικά η Ελλάδα βγει από το ευρώ και επιστρέψει σε μια νέα δραχμή, θα υπάρξει πιθανότατα μια υποτίμηση του νομίσματος της τάξης του 50%, για αυτό και, όπως υπογραμμίζει, το σενάριο της χρεοκοπίας «πρέπει να αποφευχθεί».

Αυτό, προσθέτει, «θα είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο την χρεοκοπία του ελληνικού κράτους αλλά θα σήμαινε, επίσης, την αθέτηση των υποχρεώσεων των ελληνικών εταιρειών, των Ελλήνων πολιτών που έχουν δανειστεί μεγάλα ποσά σε ευρώ και του τραπεζικού συστήματος».

«Αναπόφευκτη» η χρεοκοπία 
Από την πλευρά του ο Μίκαελ Χιούσον, αναλυτής της CMC Markets, είπε στο αμερικανικό δίκτυο πως θεωρεί αναπόφευκτη» την χρεοκοπία της Ελλάδας, τονίζοντας ότι το ζήτημα δεν είναι το «αν» θα συμβεί, αλλά το «πότε» και σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο γεγονός θα προκαλούσε αμφιβολίες για ολόκληρη την Ευρωζώνη.

«Ότι και αν συμβεί, ακόμη και αν συμφωνήσουν να δώσουν ένα μέρος της χρηματοδοτικής βοήθειας στην Αθήνα, η ελληνική οικονομία δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους ρυθμούς της ανάπτυξης που χρειάζεται ώστε να αρχίσει να ξεπληρώνει τα χρέη της», αναφέρει.

Όπως υποστηρίζει, η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί ούτε με παραπάνω βοήθεια από την «αποκαλούμενη τρόικα», ανεξάρτητα από το αν η χώρα  κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις μέχρι τον Ιούνιο, όταν και όταν λήγει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης.



Economist: H Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει μέχρι το καλοκαίρι
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Economist, η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει μέχρι το καλοκαίρι.
Το οικονομικό περιοδικό αναφέρει πως οι αγορές συνεχίζουν να παραμένουν ανήσυχες και τονίζει πως από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, τα πράγματα στην Ελλάδα δεν πάνε πολύ καλά.

«Η προεκλογική υπόσχεση του Έλληνα πρωθυπουργού να ασκήσει πίεση στους πιστωτές της χώρας ζητώντας μεταρρυθμίσεις με πιο ευνοϊκούς όρους είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει εκροή στις τραπεζικές καταθέσεις και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Economist σημειώνει, παράλληλα, πως η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι εάν δεν μπορέσει η χώρα να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της μέχρι τα τέλη του Απρίλη, τότε η χώρα δεν θα μπορέσει να πληρώσει το ΔΝΤ το Μάιο και τον Ιούνιο, επισημαίνει το δημοσίευμα.

«Η ελληνική οικονομία ταλαντεύεται ανάμεσα στην πολιτική αβεβαιότητα σχολιάζει ο αρθρογράφος και οι ελληνικές τράπεζες έχουν αναγκαστεί να στηριχθούν στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», αναφέρει, υπογραμμίζοντας ότι την ίδια ώρα τα φορολογικά έσοδα υποχώρησαν ήδη πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου και η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας έχει επιδεινωθεί σημαντικά.

Guardian: Η καταπακτή ανοίγει - Πιο κοντά στο Grexit η Ελλάδα
«Μια καταπακτή ανοίγει σιγά-σιγά κάτω από την Αθήνα. Οι Φινλανδοί έδωσαν τον τόνο και την ώθηση την περασμένη εβδομάδα όταν αποκάλυψαν μια μυστική έκθεση, σύμφωνα με την οποία εκπονούνται, ήδη, σχέδια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Το Βερολίνο, με τη σειρά του, διά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εμμένει στην άποψη ότι η Ελλάδα οφείλει να πληρώσει τα χρέη της και επιπλέον δεν προσφέρει καμία ένδειξη ότι προτίθεται να υπαναχωρήσει από αυτή τη θέση».

Με αυτό το σχόλιο στην κυριακάτικη έκδοση του ο Guardian εκτιμά ότι η Ελλάδα «διαβάζει» το τελευταίο κεφάλαιο του ογκώδους βιβλίου της, μαζί και όλη η Ευρώπη, και στο οποίο οι πρωταγωνιστές οδηγούνται στο Grexit.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα έχουν μείνει λίγες ημέρες μέχρι η Αθήνα να παρουσιάσει ένα σχέδιο και όχι περισσότερες από το να υπάρξει συμφωνία επί αυτού του σχεδίου. Σε αντίθετη περίπτωση, η Αθήνα θα ξεμείνει από χρήματα και να βρεθεί στο ύστατο σημείο κρίσης.



Εξηγεί το άρθρο: «Έπειτα από μια σειρά αντιφατικών δηλώσεων, τελικά, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης ανακοίνωσε την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, κάτι που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε αρχικά αρνηθεί, αλλά με διαφορετικούς όρους. Δεν είπε τι θα πουλήσει, αλλά κατέστησε ως αυτονόητο πως υπάρχουν πολλά πράγματα που κατέχει το κράτος και τα οποία θα πάσχουν από χρόνια έλλειψη επενδύσεων, αν παραμείνουν στα χέρια της κυβέρνησης».

Πολλοί αναλυτές εξακολουθούν να αμφιβάλλουν για τις προθέσεις της πλειοψηφίας των χωρών της Ευρωζώνης, να αφήσουν την Ελλάδα να βγει εκτός Ευρωζώνης. Κάτι που φαίνεται και από τις εβδομαδιαίες αποφάσεις της ΕΚΤ να αυξάνει -έστω και ελάχιστα- τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες. 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Για χρεοκοπία και Grexit μιλούν Economist, CNBC και Guardian"

Το ΔΝΤ απειλεί με Grexit, η Κομισιόν δίνει προθεσμία μέχρι τις 24 Απριλίου

Με τον διεθνή Τύπο να χαρακτηρίζει πλέον αρκετά πιθανό το σενάριο της χρεοκοπίας της Ελλάδας και ενώ οικονομικοί αναλυτές και αξιωματούχοι της Ευρωζώνης καλούν την ελληνική κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της πριν τα τέλη Απριλίου, οι ανησυχίες περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ενισχύονται, τόσο από τις νέες δηλώσεις του διευθυντή του τμήματος οικονομικής έρευνας του ΔΝΤ, αλλά και τις σημερινές προειδοποιήσεις της Κομισιόν προς την Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του την Τρίτη από την Ουάσινγκτον ο Μπλανσάρντ υπογράμμισε ότι η διαμάχη της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της, αναφορικά με τους όρους δανεισμού της χώρας, θα μπορούσε να εξελιχθεί «πολύ άσχημα» και να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία φέτος.

«Μια ελληνική κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί και είναι ένα γεγονός που θα μπορούσε να διαταράξει τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως αν δεν υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα και η χώρα οδηγηθεί σε Grexit, η Eυρωζώνη θα μπορέσει να αντέξει το πλήγμα, αν και η μετάβαση δεν θα είναι ομαλή.

«Η Ευρωζώνη έχει πλέον μεγαλύτερα τείχη προστασίας. Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να συμβεί και να αντιμετωπιστεί από την οικονομική ένωση», τόνισε.
Λίγο νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του εκπροσώπου της, Μαργαρίτη Σχοινά, επανέλαβε ότι προσδοκά ουσιαστικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών ως τις 24 Απριλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, οι συζητήσεις αφορούν το σύνολο των θεμάτων που σχετίζονται με το ελληνικό πρόγραμμα και κινούνται στο πνεύμα της δήλωσης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Όμως, όπως τόνισε, η Επιτροπή ελπίζει ότι ως την επόμενη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας, θα υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης.

Ωστόσο, αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο τόσο για τις χθεσινές δηλώσεις του διευθυντή επί ευρωπαϊκών θεμάτων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν για την Ελλάδα, όσο και για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, λέγοντας πως η Επιτροπή έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι δεν σχολιάζει κατά τη διάρκεια μιας συνολικής διαπραγμάτευσης.

«Δεν μας αφορά ο θόρυβος που γίνεται, μας ενδιαφέρει η ουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Ντομπρόφσκις: «Απίθανο» να αποφασίσει το Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης

Την ίδια ώρα, όμως, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόφσκις, δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt πως θεωρεί «απίθανο» να αποφασίσει το Eurogroup της 24ης Απριλίου για την εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα.

Αντίθετα, ο Ντομπρόφσκις είπε πως η συνεδρίαση που θα γίνει στη Ρίγα της Λετονίας, θα εξετάσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Η αιτία της νέας καθυστέρησης, σημειώνει στο ρεπορτάζ η Handelsblatt, είναι η απροθυμία της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, ενώ από την Αθήνα δεν υπάρχει καμία ένδειξη περαιτέρω προόδου στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο κύριος Ντομπρόφσκις δήλωσε χαρακτηριστικά: «Περιμένουμε από την Ελλάδα μια αξιόπιστη δέσμευση για τις μεταρρυθμίσεις. Είναι επείγον».

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα δεν έχει παρουσιάσει ακόμα μια κατανοητή λίστα

Ότι η Ελλάδα δεν έχει παρουσιάσει ακόμα μια κατανοητή λίστα μεταρρυθμίσεων, υποστήριξε από την πλευρά του την Τρίτη και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του στην πορτογαλική Diario de Noticias, κι ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί κι άλλα κεφάλαια βραχυπρόθεσμα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απάντησε ότι «υπάρχει ανάγκη περισσότερης βοήθειας ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να αποπληρώνει το χρέος της».

«Η πρόσβαση στις αγορές δεν είναι διαθέσιμη προς το παρόν, αλλά πριν σκεφτούμε οποιαδήποτε επιπρόσθετη βοήθεια, οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να δουν μια λεπτομερή, κατανοητή λίστα μεταρρυθμίσεων. Μια λίστα που να είναι αρκετά αξιόπιστη ώστε να εγγυάται ότι μετά από λίγο καιρό η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει σε μια βιώσιμη κατάσταση, όπως έγινε με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Αυτή τη στιγμή, δεν το βλέπουμε αυτό», τόνισε.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού απέφυγε να προσδιορίσει το ύψος της βοήθειας λέγοντας ότι οι «θεσμοί ακόμα αξιολογούν την τρέχουσα κατάσταση και μόνο όταν διαπιστωθεί ποιο είναι ακριβώς το χρηματοδοτικό κενό θα μπορέσει η Ευρώπη να μιλήσει με νούμερα».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει πρόοδος σύντομα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, γιατί τα «μαξιλάρια» ρευστότητας λιγοστεύουν για την Ελλάδα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΔΝΤ απειλεί με Grexit, η Κομισιόν δίνει προθεσμία μέχρι τις 24 Απριλίου"

Σάμος: Φωτιά στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Βαθύ

Την ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωνε έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος της μετανάστευσης, στο κέντρο υποδοχής στο Βαθύ της Σάμου ξεσπούσαν επεισόδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, ένας -ασυνόδευτος- ανήλικος πρόσφυγας επιχείρησε να κόψει τις φλέβες του.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, το περιστατικό συνέβη σε θάλαμο ανηλίκων μέσα στο κέντρο υποδοχής μεταναστών. Ο ίδιος ανήλικος, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έβαλε κατόπιν φωτιά στο θάλαμο, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς.



Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής, η φωτιά δεν επεκτάθηκε, ενώ η ένταση που επικράτησε αρχικά, εκτονώθηκε στη συνέχεια.

Η μαζική είσοδος των παράνομων μεταναστών τα τελευταία 24ωρα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Περίπου 1.400 φέρονται να έχουν αποβιβαστεί σε ελληνικά νησιά τις τελευταίες 48 ώρες.

Άγνωστο και συνάμα ανησυχητικό είναι αν θα υπάρξουν ανάλογα επεισόδια και σε άλλα κέντρα υποδοχής, εκτός από αυτό της Σάμου, στο οποίο φιλοξενούνται περίπου 250 μετανάστες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σάμος: Φωτιά στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Βαθύ"

Φιάσκο με τα έγγραφα στους Σύρους πρόσφυγες

-Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούναι άσυλο» θα δίνονται άμεσα «νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους»
- Λίγη ώρα μετά είπαν ότι στους Σύρους «θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα» - Εκτιμάται ότι στο μεταξύ υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις για τις συνέπειες που θα είχε μια τέτοια πρωτοβουλία - Ολοι οι μετανάστες θα μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα σε «κέντρα υποδοχής» και θα διαχωρίζονται

Ερωτήματα και απορίες που δημιουργούν την αίσθηση ότι η απόφαση της κυβέρνησης να χορηγηθούν στους Σύρους πρόσφυγες «τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα» που θα τους επιτρέπουν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους εκτός Ελλάδος κατέληξε σε φιάσκο, προκαλείται από το «ράβε-ξήλωνε» της κυβέρνησης.

Μετά την πολύωρη σύσκεψη για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης ανακοίνωσε ότι «στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα, τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους». Χρειάστηκε λιγότερο από μια ώρα για να ανασκευάσει η κυβέρνηση την τοποθέτηση ότι αποφασίστηκε να δίνονται ταξιδιωτικά έγγραφα, δηλαδή διαβατήρια, στους Σύρους μετανάστες που δικαιούνται άσυλο. Στο non paper απαλείφθηκε η φράση «νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους».

Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν ότι η φρασεολογία άλλαξε για να μην δημιουργηθούν προβλήματα απ' όποιους μπορεί να θεωρούσαν ότι η Ελλάδα δεν θα υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της και επειδή υπήρξε σύγχυση ότι η χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων θα γίνεται σε όλους τους μετανάστες. Ωστόσο οι ίδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επέμεναν ότι η απόφαση για χορήγηση όλων των απαραίτητων εγγράφων δεν αλλάζει.

«Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα» αναφερόταν σε νεότερη ανακοίνωση-ορθή επανάληψη με την οποία η κυβέρνηση ανασκεύαζε την προηγούμενη δήλωση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη με την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα χορηγήσει τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα σε χιλιάδες μετανάστες από την Συρία.

Εκτιμάται ότι στο μεταξύ -δηλαδή μεταξύ της πρώτης ανακοίνωσης του κ. Σακελλαρίδη για την χορήγηση νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων στους Σύρους πρόσφυγες και της δεύτερης -ορθής επανάληψης- μέσω του non paper της κυβέρνησης ενδεχομένως να υπήρξαν αντιδράσεις για ις συνέπειες που θα είχε μια τέτοια πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης.

Διαβάστε τις δύο ανακοινώσεις και δείτε τις διαφορές:

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
14.04.2015


Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη ροή προσφύγων για λόγους που έχουν να κάνουν με την διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στην Συρία αλλά και σε άλλες περιοχές. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι την ίδια ακριβώς περίοδο σημειώνεται έντονα αυξητική τάση εισροής προσφύγων και στην Ιταλία.

Από τις πρώτες καταγραφές προκύπτει ότι το κίνητρο της συντριπτικής πλειοψηφίας αυτών των ανθρώπων δεν είναι τόσο η οικονομική ανέχεια αλλά ο άμεσος κίνδυνος για την ζωή τους.

Στην διυπουργική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συμμετείχαν οι:
- Βούτσης Νίκος, υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ,
- Πανούσης Γιάννης, αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη,
- Δρίτσας Θόδωρος, αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και
- Χριστοδουλοπούλου Τασία, αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Επίσης συμμετείχαν οι κύριοι:
- Αθανασόπουλος Αθανάσιος, ναύαρχος Λιμενικού
- Πατρινός Νικόλαος, υπαρχηγός Β’ Λιμενικού και Καλογερόπουλος Αριστείδης, ειδικός σύμβουλος του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε:
1. Η μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.
2. Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα, τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους.
3. Εγκρίθηκε σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας,
4. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά και στη Σύνοδο των αρμόδιων Υπουργών η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το προσφυγικό ζήτημα είναι διεθνές και όχι ελληνικό. Απαιτεί σοβαρότητα, ψυχραιμία και πάνω από όλα ανθρωπιά. Αυτή την ώρα δεν νοούνται πολιτικά παιχνίδια και ανέξοδοι λαϊκισμοί με τις ανθρώπινες ζωές.
και τώρα η αποκαλούμενη ορθή επανάληψη:


ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
14.04.2015


Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη ροή προσφύγων για λόγους που έχουν να κάνουν με την διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στην Συρία αλλά και σε άλλες περιοχές. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι την ίδια ακριβώς περίοδο σημειώνεται έντονα αυξητική τάση εισροής προσφύγων και στην Ιταλία.

Από τις πρώτες καταγραφές προκύπτει ότι το κίνητρο της συντριπτικής πλειοψηφίας αυτών των ανθρώπων δεν είναι τόσο η οικονομική ανέχεια αλλά ο άμεσος κίνδυνος για την ζωή τους.

Στην διυπουργική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συμμετείχαν οι:
- Βούτσης Νίκος, υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ,
- Πανούσης Γιάννης, αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη,
- Δρίτσας Θόδωρος, αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και
- Χριστοδουλοπούλου Τασία, αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Επίσης συμμετείχαν οι κύριοι:
- Αθανασόπουλος Αθανάσιος, ναύαρχος Λιμενικού
- Πατρινός Νικόλαος, υπαρχηγός Β’ Λιμενικού και Καλογερόπουλος Αριστείδης, ειδικός σύμβουλος του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε:
1. Η μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.
2. Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα.
3. Εγκρίθηκε σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
4. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά και στη Σύνοδο των αρμόδιων Υπουργών η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το προσφυγικό ζήτημα είναι διεθνές και όχι ελληνικό. Απαιτεί σοβαρότητα, ψυχραιμία και πάνω από όλα ανθρωπιά. Αυτή την ώρα δεν νοούνται πολιτικά παιχνίδια και ανέξοδοι λαϊκισμοί με τις ανθρώπινες ζωές.

Διαβάστε τα μέτρα που λαμβάνει άμεσα η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του εκρηκτικού προβλήματος της μετανάστευσης:

1. Η μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.

2. Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

3. Εγκρίθηκε σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

4. Εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά και στη Σύνοδο των αρμόδιων Υπουργών η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Το προσφυγικό ζήτημα είναι διεθνές και όχι ελληνικό. Απαιτεί σοβαρότητα, ψυχραιμία και πάνω από όλα ανθρωπιά. Αυτή την ώρα δεν νοούνται πολιτικά παιχνίδια και ανέξοδοι λαϊκισμοί με τις ανθρώπινες ζωές» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης, «το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη ροή προσφύγων για λόγους που έχουν να κάνουν με τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στη Συρία, αλλά και σε άλλες περιοχές. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι την ίδια ακριβώς περίοδο σημειώνεται έντονα αυξητική τάση εισροής προσφύγων και στην Ιταλία».

«Από τις πρώτες καταγραφές προκύπτει ότι το κίνητρο της συντριπτικής πλειοψηφίας αυτών των ανθρώπων δεν είναι τόσο η οικονομική ανέχεια, αλλά ο άμεσος κίνδυνος για τη ζωή τους» συμπλήρωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διυπουργική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συμμετείχαν οι:

- Βούτσης Νίκος, υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,
- Πανούσης Γιάννης, αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη,
- Δρίτσας Θόδωρος, αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και
- Χριστοδουλοπούλου Τασία, αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Επίσης, συμμετείχαν οι κύριοι:

- Αθανασόπουλος Αθανάσιος, ναύαρχος Λιμενικού
- Πατρινός Νικόλαος, υπαρχηγός Β’ Λιμενικού και
- Καλογερόπουλος Αριστείδης, ειδικός σύμβουλος του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Σάλος από τη δήλωση Χριστοδουλοπούλου: «Δεν υπάρχουν μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας, απλά λιάζονται»

Νωρίτερα, σήμερα, η δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, ότι «δεν υπάρχουν μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας. Απλά το πρωί λιάζονται», έδωσε το στίγμα με το οποίο η ίδια αντιμετωπίζει το θέμα των μεταναστών.

Όμως, η έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το μεταναστευτικό, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, άφησε να γίνει αντιληπτό ότι για την κυβέρνηση το θέμα αποτελεί προτεραιότητα, καθώς οι μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα, ιδίως προσφύγων από τη Συρία, αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου, μιλώντας στον Σκάι, τόνισε πως, κάνοντας η ίδια βόλτα μόνη της χθες στο κέντρο της Αθήνας, δεν είδε κανέναν μετανάστη στο δρόμο.

Ερωτηθείσα, δε, σε συνέντευξή της στο Mega, η κυρία Χριστοδολουπούλου επιχείρησε να υποβαθμίσει το πρόβλημα, υποστηρίζοντας ότι «δεν καραδοκούν τόσοι πολλοί (σ.σ. μετανάστες) να περάσουν στην Ελλάδα, αφού υπολογίζουμε να φτάσουν το πολύ τις 100.000 μέσα στο 2015».

«Δεν υπάρχουν πλέον μετανάστες. Όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα μας είναι πρόσφυγες» τόνισε επίσης η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Απηύθυνε, μάλιστα, νουθεσίες προς τους δημοσιογράφους, λέγοντας: «Για να βοηθήσετε, να αρχίσετε να τους αποκαλείτε πρόσφυγες, γιατί, αν μιλάτε για μετανάστες ή λαθρομετανάστες, η ΕΕ δεν θα εγκρίνει κονδύλια».

Ωστόσο, η κυρία Χριστοδουλοπούλου δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει εκπονήσει έκτακτο σχέδιο για τη διαχείριση του προβλήματος στα νησιά και σήμερα θα ανακοινώσει το σχέδιο για την Αττική και άλλες μεγάλες πόλεις.

Το σχέδιο της κυβέρνησης, όπως είπε, θα περιλαμβάνει τη δημιουργία στρατοπέδων και καταυλισμών στα νησιά, όπου θα καταγράφονται και τα στοιχεία των φιλοξενούμενων, ενώ στη συνέχεια θα δημιουργηθούν και μόνιμοι χώροι φιλοξενίας.

Ειδικότερα για το σχέδιο της κυβέρνησης είπε, μιλώντας στο Mega: «Εκπονούμε ένα έκτακτο σχέδιο εκτός από τα νησιά και για τις μεγάλες πόλεις, προκειμένου να οικοδομήσουμε έκτακτες δομές. Έχουμε κάνει έκκληση προς δήμους και περιφέρεια ό,τι χώρους διαθέσιμους έχουν να μας παραχωρήσουν -κτήρια και εκτάσεις-, για να προσθέσουμε εμείς σκηνές ή τουαλέτες. Αν δεν μας παραχωρήσουν, θα καταλήξουμε σε παλαιά στρατόπεδα, που δεν είναι σε χρήση. Θα είναι ανοιχτές αυτές οι δομές».

Με δηλώσεις της λίγη ώρα αργότερα στον ΑΝΤ1 η κυρία Χριστοδουλοπούλου είπε ότι οι παράνομοι μετανάστες «δεν γυρίζουν στους δρόμους, πρόκειται για πρόσφυγες πολέμου που έρχονται στη χώρα μας, επειδή τους κοροϊδεύουν οι δουλέμποροι ότι τους πηγαίνουν στην Ιταλία».

«Τους πρόσφυγες πολέμου είμαστε υποχρεωμένοι να τους υποδεχόμαστε και να τους προσφέρουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης» συμπλήρωσε η αναπληρώτρια υπουργός Μετανάστευσης.

Αβραμόπουλος: 7.000 μετανάστες τις τελευταίες ημέρες στις ευρωπαϊκές ακτές

Η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια δύσκολη μεταναστευτική χρονιά, ανέφερε σε ομιλία του στην Επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου ο Έλληνας Επίτροπος, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί, στηρίζοντας και βοηθώντας τα κράτη-μέλη, ιδιαιτέρως αυτά που πλήττονται περισσότερο και έχουν μεγαλύτερες ανάγκες».

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ακόμη ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφερε πρόσφατα έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ορισμένα κράτη-μέλη και είναι πρόθυμη να το επαναλάβει, εφόσον κριθεί αναγκαίο».

Επισήμανε ότι η Επιτροπή θα συμβάλει μέσω της Frontex στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, «όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και κατά μήκος των ελληνικών και βουλγαρικών συνόρων».

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι, τις τελευταίες μέρες, περίπου 7.000 μετανάστες έχουν φτάσει στις ιταλικές, ελληνικές και λοιπές ευρωπαϊκές ακτές, όπου στις περισσότερες επιχειρήσεις διάσωσης έχει εμπλακεί η Frontex.

Ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι «τα πρόσφατα επεισόδια στη Μεσόγειο, με χιλιάδες μετανάστες κυρίως από τη Λιβύη και την Τουρκία προς την Ιταλία και την Ελλάδα, μας υπενθυμίζουν ότι θα πρέπει να συνεργαστούμε με ουσιαστικό τρόπο με τρίτες χώρες».

Γι' αυτό το λόγο πρόκειται να επισκεφθεί, όπως ανέφερε, χώρες όπως το Μαρόκο, την Αίγυπτο και την Τυνησία.

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο πρώην πρωθυπουργός της Μάλτας, Lawrence Gonzi.

Τα θέματα που απασχόλησαν τη συζήτηση ήταν, μεταξύ άλλων, η συνεχιζόμενη γεωπολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, και ιδιαίτερα στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη, απ' όπου και προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός των μεταναστών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φιάσκο με τα έγγραφα στους Σύρους πρόσφυγες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news