facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο: Τι συνεπάγεται μια πολιτική αυξήσεων – Ποιο το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης η δημιουργία ενός νέου μισθολογίου στο Δημόσιο είναι το μοναδικό από τα συμφωνηθέντα που θα παραμένει σε εκκρεμότητα μέχρι το τέλος του έτους.

Πρόκειται για ένα ζήτημα στο οποίο συναρμόδιο είναι το υπουργείο Οικονομικών. Η εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου αλλά χωρίς περικοπές στην λεγόμενη «προσωπική διαφορά» ύψους έως και 2000 ευρώ μεικτά το μήνα, που λαμβάνουν περί τους 66.000 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών (σ.σ. πρόκειται κυρίως για εφοριακούς και τελωνειακούς που εισπράττουν μέρος των ειδικών επιδομάτων τους τα οποία καταργήθηκαν με το Ενιαίο Μισθολόγιο), περιλαμβάνεται στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους εταίρους.

Σύμφωνα με κρατικά στοιχεία, οι δημόσιοι υπάλληλοι από την αρχή της κρίσης ήρθαν αντιμέτωποι με μειώσεις αποδοχών από 25% έως 38%. Αυτή η μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, πέρα από την οικονομική συμπίεση που υπέστησαν 600.000 άνθρωποι, αποδιοργάνωσε πλήρως τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, με πολλαπλό αντίκτυπο. Υπολογίζεται ότι αν στο μεσοσταθμικό ποσοστό μείωσης 38% συνυπολογιστούν και φορολογικές επιβαρύνσεις συν τη δεδομένη αύξηση τιμών βασικών προϊόντων, οι δημόσιοι υπάλληλοι οδηγούν σε μια απώλεια εισοδήματος που υπερβαίνει το 50%. Αναλυτές εκτιμούν ότι εξαιτίας της παραγωγικής ιδιομορφίας της ελληνικής οικονομίας, αυτή η μείωση ζήτησης που επήλθε από τις περικοπές των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων τροφοδότησε έναν φαύλο κύκλο που οδήγησε σε μειώσεις εισοδημάτων και σε χιλιάδες απολύσεις και στον ιδιωτικό τομέα

Στα κεντρικά αιτήματα της ΑΔΕΔΥ παραμένει η κατάρτιση ενός νέου μισθολογίου, με στόχο την αποκατάσταση μισθολογικών απωλειών των τελευταίων χρόνων, ενώ παράλληλα, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο διεκδικούν το «ξεπάγωμα» της μισθολογικής ωρίμανσης ως ένα πρώτο βήμα αποκατάστασης μισθολογικών αδικιών. Εκτιμάται ότι με αυτήν την επιλογή θα αποκατασταθούν απώλειες ύψους 30 εκατ. ευρώ στο σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τους ίδιους μελετητές, οι αυξήσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, ακριβώς επειδή θα διατεθούν στην εσωτερική ζήτηση, μπορούν να συνεισφέρουν στην αύξηση του ΑΕΠ σε πολύ μεγάλο ποσοστό, ειδικά σε οικονομίες όπως η ελληνική. Τελικό αποτέλεσμα, θα είναι η δημιουργία ενός ανοδικού «σπιράλ», το οποίο, αφενός μεν, μπορεί να οδηγήσει την οικονομία σε ανάκαμψη, αφετέρου δε, να αυξήσει τις θέσεις εργασίας και τους μισθούς και στον ιδιωτικό τομέα.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο: Τι συνεπάγεται μια πολιτική αυξήσεων – Ποιο το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης"

Οι τζιχαντιστές απειλούν με νέα 11η Σεπτεμβρίου την Αμερική (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε ένα ανατριχιαστικό βίντεο με τίτλο "Θα κάψουμε την Αμερική", οι τζιχαντιστές προειδοποιούν για μια επίθεση όπως αυτή στους Δίδυμους Πύργους.

Καλούν τους υποστηρικτές τους να επιτεθούν στις ΗΠΑ, ενώ ισχυρίζονται πως η αίσθηση ασφάλειας που νιώθουν οι Αμερικανοί είναι ψεύτικη.

Στο 11λεπτο βίντεο υπάρχουν πλάνα και από τις πιο αιματηρές θηριωδίες των τζιχανιστών όπως ο αποκεφαλισμός του Αμερικανού δημοσιογράφου James Foley και το φρικτό τέλος του Ιορδανού πιλότου Muadh al-Kasasbeh.

Στους υπότιτλους ισχυρίζονται πως οι προηγούμενοι μουτζαχεντίν κατόρθωσαν να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου με ελάχιστους πόρους.

"Με τη θέληση του Αλλάχ, ο φόβος θα εξαπλωθεί σύντομα. Η Αμερική ξοδεύει δισεκατομμύρια για να βεβαιωθεί πως είναι ασφαλής.

Σήμερα όμως ήρθε η ώρα να πληρώσουν. Οι μουτζαχεντίν είναι πολύ πιο δυνατοί και έχουν περισσότερους πόρους από ποτέ. Έτσι είναι σε θέση να κάψουν ξανά τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής".

Στο βίντεο μάλιστα έχουν βάλει πλάνα και από τα αεροπλάνα που χτύπησαν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου το 2001.

Αυτό δεν είναι το πρώτο βίντεο στο οποίο οι τζιχαντιστές απειλούν τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Τον Ιανουάριο, οι τζιχαντιστές απείλησαν να αποκεφαλίσουν τον Μπαράκ Ομπάμα και να μετατρέψουν τις ΗΠΑ σε μια μουσουλμανική επαρχία.



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι τζιχαντιστές απειλούν με νέα 11η Σεπτεμβρίου την Αμερική (ΒΙΝΤΕΟ)"

Πρυτανεία για την κατάληψη στο ΕΚΠΑ: Θα χαθούν ζωές!

Σε εννέα προσαγωγές έξω από το κτίριο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών προχώρησε το βράδυ της Δευτέρας η Αστυνομία, λίγες μόνο ώρες έπειτα από τη δραματική ανακοίνωση και την έκκληση που απηύθυναν στον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς οι πρυτανικές αρχές, ώστε να δοθεί λύση στην «ομηρία» του Πανεπιστημίου.

Οι αντιεξουσιαστές, που έχουν καταλάβει την πρυτανεία του ΕΚΠΑ εδώ και 15 μέρες, έκαναν
έκαναν ανάσταση και Πάσχα στο Πανεπιστήμιο, με την κατάσταση να συνεχίζει να «μυρίζει μπαρούτι» αφού στο κτίριο της Πρυτανείας, στεγάζονται όλες οι διοικητικές λειτουργίες του πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των φοιτητών.

Στην ανακοίνωσή τους οι πρυτανικές αρχές έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως αν συνεχιστεί η κατάληψη στο κεντρικό κτίριο, δεν αποκλείεται να υπάρχουν νεκροί μέσα στο πανεπιστήμιο, αφού «εξαρτημένα άτομα κάνουν χρήση ναρκωτικών»!

«Με αγωνία διαπιστώνουμε ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών μέσα στην Πρυτανεία, αφού κατά βάσιμες πληροφορίες γίνεται εκεί χρήση ναρκωτικών ουσιών από εξαρτημένα άτομα», ανέφεραν, ενώ έκαναν επίσης λόγο για συγκρούσεις ανάμεσα σε «ξένες» ως προς το πανεπιστήμιο ομάδες.

Οι πρυτανικές αρχές υπογράμμισαν ακόμη πως η πολυήμερη κατάληψη ουσιαστικά οδηγεί το ΕΚΠΑ σε διεθνή απομόνωση, ενώ απηύθυναν έκκληση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τους πολιτικούς αρχηγούς να παρέμβουν ώστε να δοθεί λύση στην «ομηρία» του Πανεπιστημίου.

Το κείμενο της ανακοίνωσης των Πρυτανικών αρχών

Σήμερα, 15η ημέρα κατάληψης του Κεντρικού Κτηρίου, δεν έχει έρθει η Ανάσταση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Βασικότατες λειτουργίες που το νομιμοποιούν ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στο πλαίσιο του πολιτισμένου κόσμου παραμένουν νεκρωμένες. Υπενθυμίζονται οι κυριότερες: πλήρης αποκοπή της σύνδεσης της κεντρικής διοίκησης με τα Τμήματα και τις Κοσμητείες των Σχολών, παρακώλυση της λειτουργίας του κεντρικού πρωτοκόλλου και της νομικής υπηρεσίας, παρακώλυση της διευθέτησης θεμάτων που αφορούν τη φύλαξη και την ασφάλεια των κτηρίων του Πανεπιστημίου, υπολειτουργία του όλου δικτύου των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών, δυσχέρεια στην επίλυση θεμάτων φοιτητικής μέριμνας, όπως και στη διενέργεια ορκωμοσιών των φοιτητών μας. Από μακρού προγραμματισμένες εκδηλώσεις στο Κεντρικό Κτήριο αναβάλλονται, ενώ σταδιακά αποκόπτεται η συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Πρόσφατο λυπηρό παράδειγμα της τελευταίας αυτής δυσλειτουργίας ήταν η αδυναμία των υπηρεσιών μας να ανταποκριθούν άμεσα στην προταθείσα από ρωσικής πλευράς σύναψη πρωτόκολλου συνεργασίας με το Moscow State Institute for International Relations, Ίδρυμα το οποίο σε αντιδιαστολή με το ΕΚΠΑ, λειτουργούσε και λειτουργεί κανονικά. Το Πανεπιστήμιό μας βαθμιαία αλλά σταθερά καταδικάζεται σε διεθνή απομόνωση.
Παράλληλα, με αγωνία διαπιστώνουμε ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών μέσα στην Πρυτανεία, αφού κατά βάσιμες πληροφορίες γίνεται εκεί χρήση ναρκωτικών ουσιών από εξαρτημένα άτομα. Επιπλέον, παρουσιάσθηκαν αναφορές στο διαδίκτυο για ενδεχόμενες συγκρούσεις μέσα στον ίδιο κανονικά αξιοσέβαστο χώρο μεταξύ αλλότριων ως προς το Πανεπιστήμιο ομάδων. Η αλλοτρίωση χώρων σεβαστού παιδευτικού προορισμού και των χρήσεών τους προσλαμβάνει όλο και πιο ανησυχητικές διαστάσεις.

Είναι αυτονόητο ότι, ως Πρυτανικές αρχές, αγωνιζόμαστε για ένα ανοιχτό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, το οποίο θα λειτουργεί απρόσκοπτα, και το οποίο θα προσφέρει υψηλού επιπέδου προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση στους φοιτητές του, που μοχθούν για τις σπουδές τους, και μαζί με αυτούς χιλιάδες συμπαριστάμενες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα. Η σύνεση δεν μας επιτρέπει να υιοθετήσουμε απόψεις που θέλουν τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας και τους φοιτητές να αναλαμβάνουν ρόλους περιφρούρησης των πανεπιστημιακών κτηρίων έναντι καταλήψεων και παρεμβάσεων εξωπανεπιστημιακών ατόμων. Η ελληνική πολιτεία όμως δεν επιτρέπεται να αποποιηθεί τον αντίστοιχο ουσιώδη ρόλο της.
Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης θεωρούσε ότι ο πραγματικός «Εθνικός Οίκος» της Ελλάδας ήταν το Πανεπιστήμιο Αθηνών και όχι οποιαδήποτε έδρα ανώτατης πολιτικής διοίκησης της χώρας. Σε αυτή λοιπόν την βαρύνουσα συγκυρία και στο πνεύμα των πιο γνήσιων πατριωτικών παραδόσεων των Ελλήνων απευθύνουμε έκκληση στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τους πολιτικούς αρχηγούς, να δώσουν δείγμα υψηλής αντίληψης των καθηκόντων τους οδηγώντας σε λύση την ομηρία του ελληνικού κοινού μας «Εθνικού Σπιτιού», της έδρας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα προσφέρουν έτσι επείγουσα, ανεκτίμητη όσο και αυτονόητη εθνική υπηρεσία με πολλαπλό θετικό αντίκτυπο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρυτανεία για την κατάληψη στο ΕΚΠΑ: Θα χαθούν ζωές!"

Προειδοποίηση από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για επικίνδυνο e-mail

Ενημέρωση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις για παραβίαση της ροής επικοινωνίας μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με σκοπό την παρέμβαση σε διαδικτυακές οικονομικές συναλλαγές, την εξαπάτηση των καταθετών και την κατάθεση χρημάτων σε απατηλό λογαριασμό.
Οι δράστες, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που φαίνεται να έχουν σταλεί από επιχειρήσεις, προτρέπουν τους παραλήπτες να καταθέσουν το οφειλόμενο χρηματικό ποσό από τη μεταξύ τους εμπορική συναλλαγή σε νέο τραπεζικό λογαριασμό, ισχυριζόμενοι ότι αυτός έχει αλλάξει.
Οι χρήστες που λαμβάνουν τέτοια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καλούνται να μην καταθέτουν χρηματικά ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς, χωρίς προηγουμένη επιβεβαίωση.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εφιστά την προσοχή του κοινού, για απάτες που διαπράττονται σε βάρος εταιρειών και επιχειρήσεων που εδρεύουν στη χώρα μας, μέσω απατηλής δρομολόγησης πληρωμών σε τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων και όχι των πραγματικών δικαιούχων.
Ειδικότερα, τρίτα πρόσωπα διεισδύουν ηλεκτρονικά (cracking) στoυς λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) εταιρειών και υποκλέπτουν την ηλεκτρονική αλληλογραφία τους, αποσκοπώντας στον εντοπισμό ηλεκτρονικών εμπορικών συναλλαγών.
Στη συνέχεια, αφού υφαρπάξουν τα στοιχεία των συναλλαγών, ενημερώνουν μέσω απατηλών ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mail), την εταιρεία που πρόκειται να καταθέσει το οφειλόμενο χρηματικό ποσό σε τραπεζικό λογαριασμό συνεργαζόμενης εταιρείας, ότι πρέπει αυτά να κατατεθούν σε διαφορετικό λογαριασμό, λόγω αλλαγής του προηγούμενου.
Το αποτέλεσμα είναι η εταιρεία, στην οποία υπάρχει η χρηματική οφειλή και για την οποία έγινε η κατάθεση του χρηματικού ποσού, να μην το λάβει ποτέ.
Οι εμπορικές εταιρείες, προκειμένου να διασφαλίσουν τα ψηφιακά δεδομένα τους, αλλά και να προστατεύσουν τις τραπεζικές συναλλαγές τους, καλούνται να εντείνουν την προσοχή τους στις διαδικασίες πληρωμών που γίνονται μέσω των Τραπεζικών Ιδρυμάτων και να τηρούν τις ακόλουθες διαδικασίες:
● Να επαληθεύουν συνεχώς την ορθή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των εταιρειών – επιχειρήσεων, με τις οποίες πραγματοποιείται η επικοινωνία για επικείμενες συναλλαγές.
● Σε περίπτωση που απαιτείται αποστολή χρημάτων με οποιονδήποτε τρόπο, θα πρέπει να πραγματοποιούν επαλήθευση των στοιχείων αποστολής και με άλλο τρόπο, πλην του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (τηλέφωνο, διαδικτυακή συνομιλία κ.τ.λ.).
● Να επαληθεύουν τις συναλλαγές απευθείας με τους τραπεζικούς οργανισμούς, στους οποίους πρόκειται να γίνει η μεταφορά των χρημάτων.
● Να τηρούν δεύτερο ή επιπρόσθετο κωδικό ασφαλείας κατά την διαχείριση των λογαριασμών ηλεκτρονικών ταχυδρομείων, που λαμβάνουν – αποστέλλουν ευαίσθητα ή τραπεζικά δεδομένα.
● Να ενημερώνουν συνεχώς τα προγράμματα προστασίας και ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων.
● Οι αρμόδιοι υπάλληλοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις διαδικασίες πληρωμών, μέσω των Τραπεζικών Ιδρυμάτων.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας παρακολουθεί την εξέλιξη των κακόβουλων αυτών συμπεριφορών και παρεμβαίνει άμεσα σε κάθε περίπτωση σχετικής καταγγελίας ή ενημέρωσης. 
Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
● Τηλεφωνικά: 111 88
● Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
● Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) με λειτουργικά συστήματα ios-android-windows: CYBERKID.
● Μέσω Twitter στον λογαριασμό @cyberalertgr
enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Προειδοποίηση από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για επικίνδυνο e-mail"

FT: Συμφωνία μέχρι τέλος Απριλίου ή χρεοκοπία

Η Ελλάδα προετοιμάζεται για χρεοκοπία σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές μέχρι το τέλος Απριλίου, ισχυρίζονται σε σημερινό τους άρθρο οι Financial Times, επικαλούμενοι δήλωση αξιωματούχου της ελληνικής κυβέρνησης.

«Εχουμε φτάσει πλέον στο τέλος του δρόμου» φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με τους FT o συγκεκριμένος παράγοντας της κυβέρνησης, εξηγώντας πως «αν οι Ευρωπαίοι δεν αποδεσμεύσουν άμεσα τα χρήματα της επόμενης δόσης δεν υπάρχει εναλλακτική εκτός της χρεοκοπίας».

Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ένα τέτοιο σενάριο θα ισοδυναμεί με «σοκ δίχως προηγούμενο» για την Ευρωζώνη, πέντε μόλις χρόνια αφότου η Ελλάδα έλαβε τα δύο πρώτα πακέτα διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ύψους συνολικά 245 δισ. ευρώ.

Όπως τονίζεται στο άρθρο, μπορεί μεν μια τέτοια προειδοποίηση από κυβερνητικό αξιωματούχο να αποτελεί μέρος της διαπραγματευτικής τακτικής της Αθήνας, ωστόσο, η προειδοποίηση αυτή δεν απέχει καθόλου από την πραγματικότητα, με δεδομένο ότι τα ελληνικά δημόσια ταμεία είναι άδεια.

Μάλιστα, οι FT σημειώνουν ότι και άλλες χώρες της ΕΕ, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ενοχλημένες από την στάση τις ελληνικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, έχουν αρχίσει να κάνουν τα δικά τους σχέδια για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου σεναρίου.

Όσον αφορά τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας, το δημοσίευμα αναφέρει πως είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγούσε στην αναστολή της επείγουσας παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά και σε κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών, έλεγχο των κεφαλαίων και γενικότερη οικονομική αστάθεια στην χώρα.

Και μπορεί, σύμφωνα με τους FT, μια ελληνική χρεοκοπία να μην σημαίνει υποχρεωτικά ότι η Ελλάδα θα έβγαινε αυτόματα από την Ευρωζώνη, ωστόσο, όπως εξηγούν, θα καθιστούσε πολύ δύσκολο για τον Αλέξη Τσίπρα να αποφύγει κάτι τέτοιο, παρότι η παραμονή στο ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα αποτέλεσε βασικό σύνθημα κατά την προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "FT: Συμφωνία μέχρι τέλος Απριλίου ή χρεοκοπία"

Αμποτ: «Προσευχόμαστε για την Ελλάδα»

«Προσευχόμαστε για την Ελλάδα» υπογράμμισε ο αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ μιλώντας σε χιλιάδες ομογενείς το βράδυ της Ανάστασης.

Στην Εκκλησία της Ανάστασης του Κυρίου της Ελληνικής Ορθόδοξης Ενορίας και Κοινότητας Kogarah του νότιου Σίδνεϊ παρακολούθησε την Θεία Λειτουργία της Ανάστασης ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Αμποτ με τη σύζυγό του Μάγκι και τον ομοσπονδιακό βουλευτή της περιφερείας και πρόεδρο της εν λόγω Κοινότητας Νίκο Βαρβαρή με τη σύζυγό του Ντορέτ.

Με την παραδοσιακή λαμπάδα της Ανάστασης ο κ. 'Αμποτ ακολούθησε τους εκκλησιαζόμενους στο «δεύτε λάβετε φως» και αμέσως μετά το «Χριστός Ανέστη» κλήθηκε να ευχηθεί στους πάνω από 15.000 πιστούς που είχαν κατακλίσει το προαύλιο της εκκλησίας και τους γύρω χώρους.

Σε σύντομο μήνυμά του ο κ. 'Αμποτ εξύμνησε την ελληνική παροικία της Αυστραλίας λέγοντας στους παριστάμενους πιστούς «Βλέποντας γύρω μου αυτό το πλήθος σκέφτομαι ότι τόσοι πολλοί σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι από την Ελλάδα κατάληξαν εδώ στην Αυστραλία προς μεγάλο όφελος της χώρας μας, της χώρας αυτής που μοιραζόμαστε όλοι, της χώρας που αγαπάμε, της χώρας που όλοι μας θέλουμε να βελτιώσουμε, έτσι αυτό το Πάσχα προσευχόμαστε για όλους μας, όπως κάνουμε κάθε Πάσχα, προσευχόμαστε για όλους τους τους χριστιανούς, προσευχόμαστε για όλους τους καλούς ανθρώπους, προσευχόμαστε για την Ελλάδα».

Ο κ. 'Αμποτ έκλεισε το σύντομο μήνυμα του λέγοντας στα ελληνικά «Χριστός Ανέστη» και το πλήθος ανταποκρίθηκε σύσσωμο «Αληθώς Ανέστη», ενώ σε σύντομη δήλωσή του ο κ. 'Αμποτ είπε «Είναι υπέροχο που βρέθηκα εδώ. Είμαι ευτυχής που ο Νίκος Βαρβαρής με προσκάλεσε απόψε σε αυτή τη θαυμάσια χριστιανική γιορτή».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Αμποτ: «Προσευχόμαστε για την Ελλάδα»"

Ποτάμι: Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μια χώρα με ανοιχτά σύνορα

Για παιχνίδι με τα σύνορα κάνει λόγο το Ποτάμι το οποίο σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα τονίζει ότι το κέντρο της Αθήνας μετατρέπεται σε «αποθήκη ανθρώπων» και πως η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μία χώρα με ανοιχτά σύνορα.

Παράλληλα, σημειώνει ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης διαφωνούν σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, επισημαίνοντας ότι είναι γνωστό το «αλαλούμ με τα κέντρα κράτησης».

Σύμφωνα με το Ποτάμι, είναι γνωστές οι διαφωνίες των υπουργών ακόμη και σε αυτό το θέμα.

«Είναι γνωστό το αλαλούμ με τα κέντρα κράτησης. Είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να φύγει η Frontex απ’ την Ελλάδα (η εκδίωξή της ήταν προεκλογική του δέσμευση!). Είναι γνωστό ότι στα νησιά στοιβάζονται ήδη χιλιάδες μετανάστες σε προαύλια σχολείων, προκυμαίες, ερειπωμένα κτίσματα. Είναι γνωστό ότι τα κυκλώματα δουλεμπορίας κάνουν ξανά «πάρτι» εις βάρος των μεταναστών και των προσφύγων», αναφέρει, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει όσο είναι ακόμα καιρός ότι το μεταναστευτικό δεν είναι απλώς ένα κοινωνικό ζήτημα στο οποίο μπορούν να πειραματίζονται οι συνιστώσες της.

«Είναι μεγάλο εθνικό θέμα, που αν δεν αντιμετωπισθεί, θα επιφέρει πολλά δεινά στα νησιά, στον Έβρο και στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα», υπογραμμίζει, σημειώνοντας ότι η τακτική της «μη πολιτικής», που επιλέγει η κυβέρνηση σε μια σειρά από τομείς, «αν επικρατήσει και στο θέμα της μετανάστευσης- θα δημιουργήσει σύντομα ανήκεστο βλάβη στην κοινωνία και τη χώρα»

Το Ποτάμι ζητάει από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε τέσσερις κινήσεις:

- Ενίσχυση των δυνάμεων της Frontex – τα σύνορά μας είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να προστατεύονται από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις με λεφτά όλης της Ευρώπης.

- Συνεννόηση με την Τουρκία - να πάψει ο στρατός και η αστυνομία της να κάνουν ξανά τα "στραβά μάτια" στις καραβιές των μεταναστών και των προσφύγωv, που ρίχνουν κάθε μέρα οι δουλέμποροι στο Αιγαίο.

- Συμφωνία με τους εταίρους μας -να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί στην περίθαλψη και τη φιλοξενία των προσφύγων που καταφεύγουν στην Ελλάδα- άρα στην Ευρώπη- για σωθούν από τους πολέμους και τις εμφύλιες συρράξεις.

- Νέο θεσμικό και νομικό πλαίσιο -να τελειώσουν οι εκκρεμότητες με τους μετανάστες, να γίνουν σαφείς οι προϋποθέσεις για την παραμονή τους στη χώρα και βέβαια να δοθεί ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών, που γεννιούνται και μεγαλώνουν στη χώρα μας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι: Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μια χώρα με ανοιχτά σύνορα"

Κομισιόν: Θέλουμε λίστα μέχρι τις 20 Απρίλη - Χάθηκε πολύτιμος χρόνος

Για την Ελλάδα και την πορεία των διαπραγματεύσεων μίλησε στην τηλεόραση του Bloomberg ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι όλη η προσπάθεια βασίζεται πάνω στο σενάριο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, κάτι που θα μπορούσε να επιφέρει μεγαλύτερη πρόοδο στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο Ντομπρόφσκις σημείωσε ότι αν και έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος για ζητήματα μη ουσιώση οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα έχουν αρχίσει να επιταχύνονται. Ωστόσο, τόνισε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι ιδιαίτερα σφικτό, αφού περίπου στις 20 Απριλίου, όπως είπε οι δύο πλευρές πρέπει να έχουν καταλήξει στη λίστα των μεταρρυθμίσεων ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έγκριση του αργότερα στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε και μια αποστροφή του για κρυφές διαπραγματεύσεις. «Κρυφές διαπραγματεύσεις απλά δεν βοηθούν και δεν οδηγούν πουθενά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Θέλουμε λίστα μέχρι τις 20 Απρίλη - Χάθηκε πολύτιμος χρόνος "

Εκκληση Ραχόι για συμμαχία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έκανε έκκληση σήμερα να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης αλλά και η "τρομοκρατική βαρβαρότητα", όπως την αποκάλεσε.

Ο Ραχόι απηύθυνε την έκκληση αυτή στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οκτώ χωρών της Μεσογείου, τη μεγαλύτερη τέτοια συνάντηση που έχει γίνει από το 2008.

Η σύνοδος αυτή οργανώθηκε κατόπιν πιέσεων των χωρών της νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, που ζητούν να αντιμετωπιστούν οι απειλές και τα προβλήματα που πηγάζουν από τα νότια της ηπείρου και όχι μόνο από την ουκρανική κρίση.

Η αστάθεια και οι συγκρούσεις στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή έχει δώσει ώθηση σε ένα κύμα λαθρομετανάστευσης με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να πνίγονται στη Μεσόγειο και χώρες όπως η Ιταλία να εξαντλούν όλους τους πόρους τους προσπαθώντας να βρουν λύσεις στο πρόβλημα. Ταυτοχρόνως, ειδικοί σε θέματα ασφάλειας υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια αυξανόμενη απειλή από οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος που αποκτούν βάσεις εξόρμησης στη Λιβύη.

"Η τζιχαντιστική τρομοκρατία είναι μια άμεση απειλή για την ασφάλεια των χωρών και των πολιτών μας και αναμφίβολα αυτή είναι η βασική απειλή για εμάς αυτή τη στιγμή", είπε ο Ραχόι στην εναρκτήρια ομιλία του στη σύνοδο που διεξάγεται στο Μέγαρο Πεδράλμπες της Βαρκελώνης. Ο Ισπανός πρωθυπουργός κάλεσε όλες τις χώρες, και από τις δύο πλευρές της Μεσογείου, να λάβουν μέτρα ώστε να αποτρέψουν τη ριζοσπαστικοποίηση των ανθρώπων, να σταματήσουν τους αλλοδαπούς τζιχαντιστές που φεύγουν για να πολεμήσουν στο Ιράκ ή τη Συρία και να κλείσουν τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης των ακραίων οργανώσεων.

Ο Ραχόι τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ των χωρών προέλευσης και των χωρών διαμετακόμισης είναι ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Παράλληλα, ζήτησε να καταβληθούν προσπάθειες για να κλείσει το τεράστιο χάσμα όσον αφορά τις συνθήκες ευημερίας μεταξύ των χωρών της βόρειας και της νότιας Μεσογείου.

Στη μονοήμερη σύνοδο μετέχουν εκπρόσωποι της Αλγερίας, της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Ιορδανίας, του Λιβάνου, του Μαρόκου, της Παλαιστινιακής Αρχής και της Τυνησίας. Η Λιβύη και η Συρία, δυο χώρες που σπαράσσονται από εμφύλιους πολέμους, δεν έστειλαν εκπροσώπους τους.

Στόχος της συνόδου είναι κυρίως να γίνει μια ανταλλαγή απόψεων για το πώς θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναδιαμορφώσει την πολιτική της απέναντι στους νότιους και ανατολικούς γείτονές της, καθώς η υπάρχουσα πολιτική ανάγεται στο 2003 και θεωρείται ήδη πεπαλαιωμένη.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκκληση Ραχόι για συμμαχία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό"

Εκτακτο σχέδιο για την αντιμετώπιση του ρεύματος προσφύγων εκπονεί η κυβέρνηση

Το τελευταίο διάστημα η χώρα δέχεται ένα μεγάλο ρεύμα προσφύγων πολέμου το οποίο και αναμένεται να ενταθεί, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, επισήμαναν τη Δευτέρα του Πάσχα κυβερνητικοί κύκλοι, προσθέτοντας ότι αυτό οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες που σχετίζονται με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

Οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν ότι παρόλο που η χώρα αποτελεί σημείο εισόδου για τα προσφυγικά ρεύματα, οι υπάρχουσες υποδομές είναι ανύπαρκτες αφού, όπως λένε, «η κυβέρνηση Σαμαρά δεν υλοποίησε απολύτως τίποτα και άφησε αναξιοποίητα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης κι ας γνώριζε -μέσω της Ύπατης Αρμοστείας- ότι θα υπάρξουν έκτακτες καταστάσεις».

Αναφέρουν ότι η νέα κυβέρνηση εκπονεί ήδη έκτακτο σχέδιο, ενώ ξεκίνησαν να λειτουργούν ως καταυλισμοί προσφύγων εγκαταλελειμμένα κτίρια του δημοσίου και του στρατού, προσθέτοντας ότι η αντιμετώπιση του προσφυγικού ρεύματος απαιτεί ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών, στους οποίους η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί, ενώ έχει ζητηθεί, μέσω της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, να υπάρξει μετεγκατάσταση προσφύγων από τη Συρία σε άλλες χώρες.

Οι κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν τέλος, ότι αναμένονται και από τα υπόλοιπα κόμματα συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις και όχι μικροκομματική εκμετάλλευση ενός οικουμενικού ζητήματος.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτακτο σχέδιο για την αντιμετώπιση του ρεύματος προσφύγων εκπονεί η κυβέρνηση"

Υποψήφια για το χρίσμα η Χίλαρι: Οι Αμερικανοί έχουν ανάγκη έναν αγωνιστή

Η Χίλαρι Κλίντον επισημοποίησε χθες με βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα hillaryclinton.com την υποψηφιότητά της, για δεύτερη φορά, για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2016.

"Είμαι υποψήφια για την προεδρία", δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον, πρώην Πρώτη Κυρία, γερουσιαστής και υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επιβεβαιώνοντας μία εδώ και μήνες αναμενόμενη υποψηφιότητα.

Προς το παρόν, είναι η μόνη υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος και κυριαρχεί στις δημοσκοπήσεις. "Οι απλοί Αμερικανοί έχουν ανάγκη από έναν αγωνιστή. Θέλω να είμαι αυτή η αγωνίστρια. Ξεκινάω εκστρατεία για να κερδίσω τις ψήφους σας", δήλωσε η 67χρονη Χίλαρι Κλίντον.

Οι προκριματικές εκλογές θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2016 στην Αϊόβα και το Νιού Χαμσάιρ. Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν το Νοέμβριο του 2016. Η Κλίντον έχει εξασφαλίσει τη συμμαχία και τη φιλία του πρώην πολιτικού της αντιπάλου στις προκριματικές του 2008, του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δήλωσε χθες ότι "θα είναι μία εξαιρετική πρόεδρος".

Την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για το χρίσμα δεν έχει κρύψει ο γόνος αμερικανικής πολιτικής δυναστείας, Τζεμπ Μπους, πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα, που δεν έχει κάνει επίσημη ανακοίνωση. Ωστόσο, λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση της Χίλαρι Κλίντον ανήρτησε στο Twitter βίντεο στο οποίο υπόσχεται ότι θα προχωρήσει σε προτάσεις "τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες"

Η Χίλαρι Κλίντον πρόκειται να επισκεφθεί την—στρατηγικής σημασίας στις εσωκομματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος—πολιτεία Άιοβα αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη, κάνοντας τις πρώτες της εμφανίσεις μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της για το χρίσμα των Δημοκρατικών ώστε να είναι υποψήφια πρόεδρος το 2016.

Η Κλίντον, θα πάρει μέρος σε μια συζήτηση με φοιτητές και εκπαιδευτικούς σε ένα κολέγιο στο Μοντιτσέλο, στην Άιοβα, την Τρίτη και κατόπιν θα συναντηθεί με ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων στο Νόργουοκ, στην ίδια πολιτεία, κάνοντας, σύμφωνα με την εκστρατεία της, “συζητήσεις με καθημερινούς πολίτες της Άιοβα”.

Στην Άιοβα θα ξεκινήσει η εσωκομματική διαδικασία, στις αρχές του 2016. Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2016.



Υπέρ της υποψηφιότητας της Χίλαρι Κλίντον ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας καλωσόρισε την ανακοίνωση της Χίλαρι Κλίντον ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος προκειμένου να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2016 στις ΗΠΑ, σημειώνοντας πως έχει δείξει ότι είναι μια σθεναρή εταίρος της Ευρώπης.

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Bild χθες Κυριακή, πριν η Κλίντον γνωστοποιήσει επίσημα τις προθέσεις της, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ της ευχήθηκε επιτυχία.

“Η Χίλαρι Κλίντον... όχι μόνο έχει δείξει ότι είναι μια αξιόπιστη εταίρος για την Ευρώπη και φίλη της Γερμανίας, αλλά έχει επίσης αποδείξει ότι έχει σίγουρα ένστικτα στις διεθνείς κρίσεις—από το Αφγανιστάν ως την Μέση Ανατολή”, έγραψε ο Σταϊνμάιερ.

Επισήμανε ακόμη πως η Κλίντον γνωρίζει και αντιλαμβάνεται τον ευρωπαϊκό τρόπο σκέψης και ότι σε ταραγμένους καιρούς είναι σημαντικό η Ευρώπη να έχει έναν εταίρο στην ηγεσία των ΗΠΑ που δεν έχει ιδεολογικές προκαταλήψεις.

Η Κλίντον “κατέχει την τέχνη της πολιτικής όσο ελάχιστοι άλλοι. Πάνω απ' όλα, στις διεθνείς υποθέσεις”, πρόσθεσε ο Σταϊνμάιερ, μέλος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), που βρίσκονται κοντά στους Δημοκρατικούς.

Ο Σταϊνμάιερ ανέφερε στο άρθρο του ότι γνώρισε την Κλίντον κατά την πρώτη του θητεία στο υπουργείο Εξωτερικών και την “εκτίμησε”, τόσο ως έναν “ευφυή συνομιλητή”, όσο και ως “μια πολιτικό η οποία μπορεί να ακούσει”.

Πάντως παρά το γεγονός ότι ο Σταϊνμάιερ είναι ΥΠΕΞ της Γερμανίας, με τις απόψεις του είναι κάθε άλλο παρά βέβαιο ότι συμφωνεί η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ο Ρούμπιο

Στο μεταξύ, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο επιβεβαίωσε την υποψηφιότητά του για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος το 2016, μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο 43χρονος κουβανικής καταγωγής γερουσιαστής της Φλόριντα αναμένεται να επισημοποιήσει την υποψηφιότητά του αργότερα σήμερα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Μαϊάμι.

Σύμφωνα με τους New York Times, το CNN και τη Washington Post, ο Μάρκο Ρούμπιο επιβεβαίωσε σε υποστηρικτές του ότι θα συμμετάσχει στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

Ομπάμα: Η Χίλαρι Κλίντον θα ήταν μια έξοχη πρόεδρος

Η Χίλαρι Κλίντον θα γινόταν μια “έξοχη πρόεδρος” των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, δήλωσε ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Παναμά όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο της Αμερικής, καθώς σήμερα Κυριακή η Κλίντον αναμένεται να ανακοινώσει την πρόθεσή της να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών προκειμένου να είναι υποψήφια για τον Λευκό Οίκο το 2016.

“Ήταν μια δεινή υποψήφια το 2008, υπήρξε σπουδαία σύμμαχός μου στις προεδρικές εκλογές, ήταν μια εξαίρετη υπουργός Εξωτερικών, είναι φίλη μου. Νομίζω ότι θα ήταν μια έξοχη πρόεδρος”, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Υποψήφια για το χρίσμα η Χίλαρι: Οι Αμερικανοί έχουν ανάγκη έναν αγωνιστή"

Bild: Προσφυγή στις κάλπες εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση

Απορρίπτουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Bild.

«Η λαϊκή νομιμοποίηση που τυγχάνει η πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί και την καλύτερη απάντηση σε αυτά τα σενάρια» τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι και συμπληρώνουν ότι «συνεχίζουμε απρόσκοπτα την αναζήτηση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης, τηρώντας τη λαϊκή εντολή, και αφήνουμε τους άλλους να απεργάζονται ό,τι σενάρια τους κάνουν να νιώθουν καλύτερα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, που επικαλείται δηλώσεις Έλληνα υπουργού, τον οποίο όμως δεν κατονομάζει, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες.

Όπως τονίζει η εφημερίδα, σύμφωνα με αυτά που ανέφερε ο Έλληνας υπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται με 40% στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Με αυτό το προβάδισμα, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, θα οδηγήσει την Ελλάδα σε εκλογές με σκοπό να κερδίσει την αυτοδυναμία του κόμματος του και να σχηματίσει νέα κυβέρνηση έτσι ώστε να ενισχύσει την διαπραγματευτική του θέση απέναντι στους δανειστές.

«Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε» φέρεται να είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι «εάν η ΕΕ μείνει σταθερή στις θέσεις της πρέπει να αντισταθούμε γιατί ο ελληνικός λαός μας στηρίζει».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εξοργιστεί με το σενάριο αυτό. Ωστόσο, το δημοσίευμα φιλοξενεί δήλωση του Γερμανού Αλεξάντερ Γκράφ, ενός από τους αντιπροέδρους του Ευρωκοινοβουλίου, ο οποίος αναφέρει ότι «εκλογές στην Ελλάδα θα αποτελέσουν ένα δημοψήφισμα για το Ευρώ και η σίγουρη επανεκλογή του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε Grexit».

antenna
Διαβάστε Περισσότερα » "Bild: Προσφυγή στις κάλπες εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση"

Πυρά κατά της κυβέρνησης από Φορτσάκη και Χριστοφιλοπούλου για την κατάληψη στο ΕΚΠΑ

Πολιτικές διαστάσεις έχει λάβει πλέον η πολυήμερη κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ένα θέμα που αποφεύγει να λύσει η κυβέρνηση. Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ θέτουν πλέον προ των ευθυνών του τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Ευθύνες στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό καταλόγισε ο υπεύθυνος του τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης με αφορμή την επιστολή των Πρυτανικών Αρχών του ΕΚΠΑ για την κατάληψη της Πρυτανείας.

«Η κυβέρνηση κωφεύει στη σπαραχτική φωνή των πανεπιστημιακών», δήλωσε ο Θ. Φορτσάκης τονίζοντας ότι «η συνεχιζόμενη για 15 ημέρες κατάληψη του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει επιφέρει την κατάλυσή του και έχει μετατρέψει το κέντρο της πρωτεύουσας σε άντρο ανομίας».

Ο Θ. Φορτσάκης ανέφερε ότι η ανοχή της κυβέρνησης ενθαρρύνει τους καταληψίες να αυξάνουν συνεχώς τις απαιτήσεις τους.

«Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση, στον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Πανούση που αδρανεί επικαλούμενος τον κ. Βούτση, στον υπουργό Παιδείας κ. Μπαλτά που με τις επιθέσεις του κατά της αριστείας απαξιώνει το πρώτο δημόσιο πανεπιστήμιο της χώρας και στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλο που σπεύδει να ικανοποιήσει τους καταληψίες αποφυλακίζοντας τους δολοφόνους τρομοκράτες. Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας παρακολουθεί απαθής. Επιτέλους έλεος για το πανεπιστήμιο και την παιδεία μας!», επισήμανε ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ.

Χριστοφιλοπούλου: «Δέσμια των ιδεοληψιών των υπουργών της η κυβέρνηση»

Από την πλευρά της η Εύη Χριστοφιλοπούλου, τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι υπάρχουν φόβοι για απώλειες ζωών καθώς καταγγέλλεται χρήση ναρκωτικών, υποστήριξε ότι για την κυβέρνηση φαίνεται πως «προέχει η προστασία των προνομιακών σχέσεων της με τους αντιεξουσιαστές» και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει «πριν να είναι πολύ αργά!».

Αναλυτικά η δήλωση της Εύης Χριστοφιλοπούλου ήταν η εξής:

«Η κατάληψη του κεντρικού κτιρίου του ΕΚΠΑ συνεχίζεται για 15η ημέρα με τις ζημιές να συσσωρεύονται και τα προβλήματα από τη μη λειτουργία του πανεπιστημίου να διογκώνονται. Οι πρυτάνεις απευθύνουν και πάλι έκκληση προς την κυβέρνηση και καταγγέλλουν τη χρήση ναρκωτικών ουσιών από τους καταληψίες εξωπανεπιστημιακούς, φοβούμενοι ακόμη και για απώλεια ζωών.

» Η κυβέρνηση παρακολουθεί, ανίκανη ή αρνούμενη να πράξει τα αυτονόητα, δέσμια των ιδεοληψιών των υπουργών της. Οι συναρμόδιοι υπουργοί συγκρούονται, η ένταξη των αρμοδιοτήτων Προστασίας του Πολίτη συνεχίζει να αιωρείται μεταξύ Υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και η Πρυτανεία του ΕΚΠΑ έχει αφεθεί στο έλεος των αντιεξουσιαστών.

» Προφανώς για την κυβέρνηση προέχει η προστασία των προνομιακών σχέσεων της με τους αντιεξουσιαστές...Ουδείς εκ των συναρμόδιων υπουργών αισθάνεται την ανάγκη να εφαρμόσει το νόμο για να επανέλθει η εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου και να αποφευχθεί η περαιτέρω φθορά των τεράστιας ιστορικής και πολιτιστικής αξίας εγκαταστάσεων που έχουν καταληφθεί!

» Ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας που φέρει ακέραια την ευθύνη για αυτήν την ασυδοσία οφείλει να παρέμβει τώρα, πριν να είναι πολύ αργά!»

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρά κατά της κυβέρνησης από Φορτσάκη και Χριστοφιλοπούλου για την κατάληψη στο ΕΚΠΑ"

Η ίδια η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει το Grexit, λέει σύμβουλος του Σόιμπλε

Μέχρι πρόσφατα, ο Γερμανός οικονομολόγος, πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας του Μάνχαιμ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Κλέμενς Φούεστ, τοποθετούνταν εναντίον μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Τώρα, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ο εκ των συμβούλων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εμφανίζεται να πιστεύει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θέλει η ίδια ένα Grexit και τη συμβουλεύει πως εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, να μην περιμένει άλλο.

Στη συνέντευξή του, ο Κλέμενς Φούεστ αποφαίνεται αρχικά ότι δεν διακρίνει προσπάθεια της Ελλάδας να φέρει ισορροπία ανάμεσα στην κοινωνική απάλυνση και στην πολιτική λιτότητας και ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να αρχίσει μία σοβαρή συζήτηση με τους δανειστές για το πώς θα επιτύχει τους στόχους εξυγίανσης στον κρατικό προϋπολογισμό και πώς αυτό μπορεί να είναι συμβατό με στοιχειώδη κοινωνικά κεκτημένα, κάτι που, κατά την άποψή του, δεν είναι αδύνατο.

Προσθέτει δε, ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί, για παράδειγμα, με την αύξηση του φόρου στα ακίνητα ή με την ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων και την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, όμως, αντί αυτού, όπως λέει, «η κυβέρνηση στην Ελλάδα προσλαμβάνει ανθρώπους στο δημόσιο τομέα, ο οποίος ούτως ή άλλως έχει ήδη πολλούς υπαλλήλους, αυξάνει τον κατώτατο μισθό και σταματά τις ιδιωτικοποιήσεις».

«Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς τι θέλει η ελληνική κυβέρνηση και κανείς έχει την εντύπωση, ότι η ίδια επιδιώκει το Grexit» αποφαίνεται ο Γερμανός οικονομολόγος για να προσθέσει ότι το κύριο πρόβλημα στην περίπτωση μίας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι η σταθερότητα των χρηματαγορών, αλλά σημαντικότερες θα ήταν οι πολιτικές και οικονομικές συνέπειες, προπάντων για την ίδια την Ελλάδα.

Ο ίδιος, όπως σημειώνει, εκφράζει φόβους ότι θα οξυνθεί η κρίση στην Ελλάδα, εάν παραμένει τους επόμενους μήνες αυτή η εκκρεμότητα με υψηλή ανασφάλεια για το μέλλον της χώρας και υπό αυτή την έννοια θεωρεί «ανεύθυνο τον τρόπο που συμπεριφέρεται η κυβέρνηση, η οποία, αν πραγματικά θέλει την έξοδο από το ευρώ, δεν θα πρέπει να περιμένει άλλο».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ίδια η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει το Grexit, λέει σύμβουλος του Σόιμπλε"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news