facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Fitch: Πιθανή η κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών

Η πρόθεση της ελληνικής τράπεζας να δημιουργήσει μία «bad bank» είναι ένα θετικό βήμα προς την επίτευξη της μεταρρύθμισης διότι αναγνωρίζει ότι το υψηλός όγκος μη εξυπηρετούμενων δανείων (non-perfoming loans – NPLs) εμποδίζει τη χορήγηση νέων δανείων, αναφέρει η Fitch Ratings.

Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει, οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα που περιλαμβάνονται σε ένα ευρύτερο πακέτο που παρουσιάστηκε στους εταίρους της ευρωζώνης την 1η Απριλίου 2015, φαίνονται ανεπαρκές συγκριτικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες, παρά τα δυνητικά οφέλη για την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και της ρευστότητας των τραπεζών.

Το πακέτο περιγράφει τις ελλείψεις του τραπεζικού τομέα ως «κρίσιμες», αναφέρει η Fitch συμπληρώνοντας ότι συμφωνεί με αυτή την εκτίμηση και θεωρεί πως η κατάρρευση των τραπεζών είναι μία πραγματική πιθανότητα, όπως υποδεικνύεται από τις αξιολογήσεις “CCC” που έχουν δοθεί στις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας.

Τα NPLs έχουν αγγίξει απίστευτα υψηλά επίπεδα, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης, που εκτιμά ότι τα εγχώρια NPLs στην Εθνική Τράπεζα, την Τράπεζα Πειραιώς, την Eurobank και την Alpha Bank (οι οποίες από κοινού αντιπροσωπεύουν περίπου το 95% του ενεργητικού του κλάδου) ανήλθαν στα 72 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, που ισοδυναμεί με το 35% των εγχώριων δανείων συνδυαστικά.

Η πρόταση για τη δημιουργία μίας ‘bad bank” χρησιμοποιώντας τα υπόλοιπα κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αναφέρει η Fitch, για την αντιμετώπιση των NPLs είναι δυνητικά θετική για την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών και μπορεί επίσης να βοηθήσει την αποδυναμωμένη θέση ρευστότητας των τραπεζών εάν για παράδειγμα λάβουν κεφάλαια που σχετίζονται με το ΤΧΣ σε αντάλλαγμα για τα μεταφερόμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ωστόσο, συμπληρώνει η Fitch, είναι απίθανο να προσφέρει μία ουσιαστική λύση στο εγγύς μέλλον στα προβλήματα της ποιότητας ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών κυρίως διότι ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες υπερβαίνουν κατά πολύ τα 10,9 δις. ευρώ του ΤΧΣ που θα χρησιμεύσουν ως κεφάλαιο για την «bad bank».

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Fitch: Πιθανή η κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών"

Κομισιόν: Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει κάποια κίνηση

Oι συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και βδομάδες, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που θα πρέπει να κάνει κάποια κίνηση.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι στην αυριανή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της ευρωζώνης θα γίνει μία αποτίμηση της κατάστασης, σε σχέση με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Ρωσία, η εκπρόσωπος Αννίκα Μπράιντχαρντ ανέφερε ότι η Επιτροπή δεν σχολιάζει εικασίες σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές σε αποφάσεις που έχουν ληφθεί για το θέμα των ρωσικών εισαγωγών από την ΕΕ.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι στις 19 Μαρτίου ελήφθη από τους ευρωπαίους ηγέτες, ομόφωνα, σχετική απόφαση από την οποία, όπως τόνισε, καμία κυβέρνηση κράτους μέλους δεν έχει δηλώσει ότι παρεκκλίνει.

Ειδικά για το θέμα του ρωσικού εμπάργκο στις εξαγωγές φρούτων και γενικά αγροτικών προϊόντων από την ΕΕ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντανιέλ Ροζάριο, υποστήριξε ότι η Επιτροπή αναμένει την ίση μεταχείριση όλων των κρατών μελών και πως οι χώρες μέλη της ΕΕ θα πρέπει να εκφράζονται με ενιαία φωνή έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει κάποια κίνηση"

Επιμένει ο Αλ. Μητρόπουλος ότι έχει ακυρωθεί το πρόστιμο

Απάντηση στις αποκαλύψεις της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ ότι καλείται να πληρώσει πρόστιμο 1.940.000 ευρώ για υπόθεση φοροδιαφυγής προ δεκαπενταετίας έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος.

Σε ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι το πρόστιμο έχει ακυρωθεί, με απόφαση του διοικητικού Εφετείου, πριν από δύο μήνες.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής ισχυρίστηκε ακόμη ότι μετά το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο που αποκάλυπτε την υπόθεσή του, συγγενικό του πρόσωπο έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, καθώς και ότι είναι θύμα πολιτικής δίωξης από τον Αντώνη Σαμαρά, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Κώστα Σημίτη.

"Στις 27-10-2011 είχε περατωθεί ο φορολογικός μου έλεγχος από το ΣΔΟΕ για τη δεκαετία του 2000, ο οποίος είχε διαταχθεί με εντολή της κυβέρνησης των κ. Παπανδρέου και Βενιζέλου και είχε αποδείξει ότι ήμουν φορολογικά νόμιμος. Είχα θέσει υπόψη τους, επίσης, ότι μόλις είχα ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις μου από τον έλεγχο που είχε διατάξει σε βάρος μου ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης για ολόκληρη τη δεκαετία του '90", ανέφερε.

Τα ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι δικαστική επιμελήτρια πήγε στο γραφείο του Αλέξη Μητρόπουλου για να του επιδώσει απόφαση της Διεύθυνση Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών, με τον αντιπρόεδρο της Βουλής να αρνείται να το παραλάβει με αποτέλεσμα τελικά η επιμελήτρια να το θυροκολλήσει έξω από το γραφείο του.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Αλέξης Μητρόπουλος κατευθύνθηκε στην γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, η οποία με τη σειρά της συγκάλεσε σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων για να καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα ότι δηλαδή δεν υπάρχει παραγραφή.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Μητρόπουλος ζητεί από τον Πρωθυπουργό την πρόεδρο της Βουλής, αλλά και από τον υπουργό κατά της Διαφθοράς κ. Νικολούδη και τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο να προστατεύσουν τον ίδιο και την οικογένειά του και προσθέτει: "Να διασφαλίσουν απρόσκοπτα την ανεξαρτησία Ελλήνων δικαστών που στάθηκαν όρθιοι στις επάλξεις του καθήκοντός τους".

megatv
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιμένει ο Αλ. Μητρόπουλος ότι έχει ακυρωθεί το πρόστιμο"

Τραπεζικό απόρρητο για τις καταθέσεις πολιτικών στο εξωτερικό

Τα στοιχεία για τις καταθέσεις Ελλήνων βουλευτών και υπουργών στο εξωτερικό διέπονται από το τραπεζικό απόρρητο λέει η Ενωση Τραπεζών και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ατελέσφορη έμεινε η προσπάθεια του Σταύρου Θεοδωράκη και βουλευτών του Ποταμιού που ζητούσαν από τον Γιάνη Βαρουφάκη στοιχεία για τις καταθέσεις Ελλήνων βουλευτών και υπουργών στο εξωτερικό.

Ο υπουργός Οικονομικών διαβίβασε στη Βουλή έγγραφα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδας. Προκύπτει ότι τα στοιχεία αυτά διέπονται από το τραπεζικό απόρρητο, το οποίο και αίρεται κατόπιν σχετικής παραγγελίας της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης που εδρεύει στο Κοινοβούλιο.

Ανάλογη με την απάντηση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών είναι και η απάντηση της Τράπεζας της Ελλάδας. «Η ΤτΕ δεν διαμεσολαβεί ούτε ενημερώνονται για το περιεχόμενο των διαβιβαζόμενων από τα πιστωτικά ιδρύματα στα οποία περιλαμβάνονται και τα εμβάσματα του εξωτερικού» αναφέρεται στο σχετικό διαβιβαστικό έγγραφο.

thetoc
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραπεζικό απόρρητο για τις καταθέσεις πολιτικών στο εξωτερικό"

Γκάμπριελ: «Βλακώδης» ο ισχυρισμός για γερμανικό χρέος 287,7 δισ. ευρώ!

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απέρριψε τις νέες εκτιμήσεις της κυβέρνησης της Ελλάδας για τις πολεμικές αποζημιώσεις που οφείλονται στη χώρα λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, υποστηρίζοντας ότι είναι “βλακώδεις”.

Ο Γκάμπριελ, υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος, ερωτηθείς σχετικά με την εκτίμηση ότι οι πολεμικές αποζημιώσεις θα έπρεπε να ανέλθουν σε 287,7 δισ. ευρώ, απάντησε “ειλικρινά, βρίσκω ότι είναι βλακώδεις” και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο σε τελευταία ανάλυση να εξασφαλίσει μεγαλύτερα περιθώρια από τους εταίρους της στην ευρωζώνη ώστε η Αθήνα να ξεπεράσει την κρίση κρατικού χρέους που αντιμετωπίζει.

“Και αυτό το περιθώριο δεν έχει απολύτως καμιά σχέση με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ή τις πολεμικές αποζημιώσεις”, συνέχισε ο Γκάμπριελ, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), του κόμματος που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο στην κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

Το Βερολίνο θέλει να κλείσει το ζήτημα και αξιωματούχοι έχουν επιμείνει επανειλημμένα ότι η Γερμανία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για το ζήτημα αυτό, αναφερόμενοι σε μια πληρωμή 115 εκατ. μάρκων που είχε γίνει στην Ελλάδα την δεκαετία του 1960. Ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο επανέλαβε ότι για το Βερολίνο το ζήτημα “έχει κλείσει, νομικά και πολιτικά”.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » " Γκάμπριελ: «Βλακώδης» ο ισχυρισμός για γερμανικό χρέος 287,7 δισ. ευρώ!"

Μολότοφ και φωτιές σε ΙΧ και κάδους γύρω από το Πολυτεχνείο

Μολότοφ, φωτιές και οδομαχίες στην περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο μεταξύ αντιεξουσιαστών και ΜΑΤ.

Η πορεία, στην οποία συμμετείχαν περίπου 1.000 άτομα, ξεκίνησε από τα Προπύλαια μέχρι τη Βουλή και στη συνέχεια οι αντιεξουσιαστές κατέβηκαν προς την Ομόνοια.

Οι διαδηλωτές, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Μεταξύ άλλων ζητούσαν κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’, αλλά και του "κουκουλονόμου".

Φτάνοντας από τα Προπύλαια στη Βουλή, διαδηλωτές που συμμετείχαν στην πορεία, έγραψαν συνθήματα με σπρέι στα μάρμαρα έξω από τον Άγνωστο Στρατιώτη.

Ομάδα 500 περίπου αντιεξουσιαστών κάνουν συνεχή ρίψη μολότοφ κατά των διμοιριών των ΜΑΤ στη διασταύρωση των οδών Στουρνάρη και Πατησίων.

Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε δύο ΙΧ, ενώ με κάδους που καίγονται, έστησαν πύρινα οδοφράγματα στην συμβολή των οδών Στουρνάρη και Τοσίτσα.

Συνθήματα στους τοίχους της Βουλής και τον Άγνωστο Στρατιώτη

Νωρίτερα η πορεία είχε βρεθεί έξω από το Κοινοβούλιο και ομάδα νεαρών έγραψε πολλά συνθήματα στους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου, με σπρέι στα μάρμαρα έξω από τον Άγνωστο Στρατιώτη για πρώτη φορά στα χρονικά: "Ούτε τύπου Γ' ούτε κανονικές, μπουρλότο και φωτιά σε όλες τις φυλακές", "Πόλεμος στη Δημοκρατία", "Τη Δημοκρατία δεν την προσκυνάς", "Μπάτσοι θα σας φάνε τα παιδιά σας", ανέφεραν ορισμένα από αυτά.

Είχε προηγηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια, μπροστά από την Πρυτανεία που παραμένει σε κατάληψη για 9η ημέρα, με τα πάγια αιτήματα των αλληλέγγυων να αφορούν στην απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού, των συγγενών εγκλείστων της "Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς" και στην συμπαράστασή στους απεργούς πείνας.

Μεταξύ αυτών, ζητούν την κατάργηση του "κουκουλονόμου" και της λήψης DNA, ενώ η ανακοίνωση που ανήρτησαν οι καταληψίες της Πρυτανείας σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, αναφέρει: "Σήμερα είναι η δικιά μας ώρα να παλέψουμε και να κερδίσουμε. Ήρθε η ώρα να μειωθούν οι εξωφρενικές ποινές που αφειδώς μοιράζονται, να δίνονται υποχρεωτικά οι άδειες και οι αναστολές στο τυπικό όριο, να μειωθεί η ισόβια σε 12 χρόνια υποχρεωτικής έκτισης και 4 χρόνια μεροκάματα, να δίνεται η αναστολή στα 2/5 έκτισης στις υπόλοιπες ποινές, να μειωθεί ο χρόνος προφυλάκισης στους 12 μήνες, να υπάρχει η δυνατότητα χρήσης internet, να μετατραπούν τα επισκεπτήρια σε ελεύθερα, να εξασφαλιστεί η ερωτική συνεύρεση".



Διαβάστε Περισσότερα » "Μολότοφ και φωτιές σε ΙΧ και κάδους γύρω από το Πολυτεχνείο"

Εκτεταμένο μπλακ άουτ στην Ουάσινγκτον - Στο σκοτάδι ο Λευκός και Καπιτώλιο

Στο σκοτάδι έχει βυθιστεί η Ουάσιγκτον έπειτα από ένα εκτεταμένο μπλακ άουτ. Χωρίς ρεύμα έμειναν μεταξύ άλλων ο Λευκός Οίκος, το Καπιτώλιο,το υπουργείο Δικαιοσύνης και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Την ώρα της διακοπής στο υπουργείο Εξωτερικών ήταν σε εξέλιξη η τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. Ο Λευκός Οίκος μπορεί να έμεινε χωρίς ρεύμα για μερικά λεπτά, όμως το καθημερινό μπρίφινγκ αναβλήθηκε λόγω της διακοπής αυτής. Επίσης το συγκρότημα του Καπιτωλίου ηλεκτροδοτείται χάρη στην εφεδρική γεννήτρια που διαθέτει.

Με γεννήτριες λειτουργούν και ορισμένοι σταθμοί του μετρό, όπως ανέφερε η Αρχή Μεταφορών της Μητροπολιτικής Περιοχής της Ουάσινγκτον. Το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι εκκενώθηκαν τέσσερα μουσεία του, μεταξύ των οποίων και το Εθνικό Μουσείο Αέρος και Διαστήματος.

Ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, Γουάλας Λο, σε μήνυμά του μέσω του Twitter ανέφερε ότι "υπάρχει πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση" και ότι η Pepco, η εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, "εργάζεται για να αποκαταστήσει τη βλάβη".

Η εταιρεία δεν έχει διευκρινίσει τι προκάλεσε τη διακοπή, όμως τεχνικοί της εξετάζουν το πρόβλημα. "Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε τι προκάλεσε τη διακοπή και θα παράσχουμε περισσότερες λεπτομέρειες όταν θα γνωρίζουμε περισσότερα", περιορίστηκε να ανακοινώσει η Pepco μέσω του λογαριασμού της στο Twitter.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο ναύαρχος Μπιλ Κόρτνεϊ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για το θέμα, είπε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζει σε τι οφείλεται το μπλακ άουτ. Διαβεβαίωσε όμως ότι όλα τα εφεδρικά συστήματα παροχής ενέργειας λειτούργησαν με επιτυχία. Ενώ από τη πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανέφερε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ουάσινγκτον και τις γύρω περιοχές και πρόκειται σύντομα να προβεί σε ανακοινώσεις.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις τρομοκρατικής ενέργειας

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του είπε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για τρομοκρατική ενέργεια.

Κάποιες πληροφορίες μιλούν για έκρηξη σε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, χωρίς όμως τίποτα να έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτεταμένο μπλακ άουτ στην Ουάσινγκτον - Στο σκοτάδι ο Λευκός και Καπιτώλιο"

Σφοδρή αντιπαράθεση του υπ. Περιβάλλοντος με τους εργαζόμενους στις Σκουριές

Το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης τονίζει πως δεν είναι δυνατόν μια επιχείρηση, «αξιοποιώντας» τους εργαζόμενους, να δρα ως κράτος εν κράτει. «Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να προσβάλει τον δίκαιο αγώνα για την διασφάλιση της δουλειάς μας και μάλιστα ως εντεταλμένη υπηρεσία του εργοδότη», απαντούν οι εργαζόμενοι.

Σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και των εργαζόμενων στις Σκουριές. Αφορμή η κατάληψη δρόμων από «αγανακτισμένους» υπαλλήλους της Eldorado Gold, σύμφωνα με την πλευρά της κυβέρνησης.

Το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης τονίζει πως δεν είναι δυνατόν μια επιχείρηση, «αξιοποιώντας» τους εργαζόμενους, να δρα ως κράτος εν κράτει και να προχωρά σε αυθαίρετες και επικίνδυνες ενέργειες που προκαλούν την οικονομική και λειτουργική ασφυξία μιας ολόκληρης περιοχής.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία διαμαρτύρονται για το ύφος και τη γλώσσα που χρησιμοποιεί το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η ηγεσία του δεν έκανε καν τον κόπο να πληροφορηθεί ότι κανένας δρόμος δεν έμεινε κλειστός για πάνω από μισή ώρα.

«Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να προσβάλει τον δίκαιο αγώνα για την διασφάλιση της δουλειάς μας και μάλιστα ως εντεταλμένη υπηρεσία του εργοδότη. Το θεωρούμε μικροπολιτική κίνηση πανικού από την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μας», αναφέρουν.

«Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να προσβάλει τον δίκαιο αγώνα για την διασφάλιση της δουλειάς μας», αναφέρουν οι σύλλογοι των εργαζόμενων, και τονίζουν ότι απαγορευτικά για διαδηλώσεις υπάρχουν μόνο σε φασιστικά καθεστώτα.

Οι εργαζόμενοι καταλήγουν λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι στις 16 Απριλίου θα διαδηλώσουν στην Αθηνά μαζί με τις οικογένειές τους για το μέλλον τους, που το υπουργείο κατάστησε «αβέβαιο».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σφοδρή αντιπαράθεση του υπ. Περιβάλλοντος με τους εργαζόμενους στις Σκουριές"

Νέο φράχτη κατά των μεταναστών υψώνει η Βουλγαρία


Στο χωριό Λέσοβο λιγότερο από δύο δεκαετίες μετά την χρονοβόρα αφαίρεση ενός τεράστιου φράχτη στα σύνορα που είχε σχεδιαστεί για να κρατήσει τους ανθρώπους μέσα στην χώρα, οι βουλγαρικές αρχές ξεκινούν τώρα την κατασκευή ενός νέου φράχτη 82 χιλιομέτρων κατά μήκος των τουρκικών συνόρων αλλά αυτή τη φορά για να κρατήσουν έξω από την χώρα τους μετανάστες.
Αντιμέτωπη με ένα κύμα προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική -και με τον κίνδυνο των τζιχαντιστών και των τρομοκρατικών επιθέσεων- η Ευρώπη ενισχύει τις άμυνές της σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης κι αυτής της πρώην κομμουνιστικής χώρας. Τους τελευταίους 16 μήνες, η Βουλγαρία έχει υλοποιήσει ένα σχέδιο, το οποίο ακούγεται οικείο με αυτό που έχει εφαρμοστεί στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό: περισσότεροι συνοριοφύλακες, νέος εξοπλισμός επιτήρησης και η κατασκευή του πρώτου τμήματος του φράχτη μήκους 20 μιλίων που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο. Τα αποτελέσματά τους άμεσα μιας και ο αριθμός των διελεύσεων μειώθηκε σε περίπου 4.000 το 2014 από 11.000 το προηγούμενο έτος.
Με ορατή την εκδήλωση των αναταραχών σε όλη την ήπειρο για τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις της αύξησης της μετανάστευσης, πάρθηκαν πιο σκληρά μέτρα στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας. Ειδικότερα, τώρα που η θερμοκρασία ανεβαίνει πλησιάζουν όλο και περισσότεροι πρόσφυγες. Έτσι, τα έθνη κατά μήκος της νότιας βαθμίδας της Ευρώπης έχουν εντείνει τη στελέχωση των συνόρων, προσθέτοντας αισθητήρες και άλλα τεχνικά εμπόδια και επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις για τους πρόσφυγες.
Περισσότεροι από 200.000 πρόσφυγες είναι γνωστό ότι έχουν διεισδύσει στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης το περασμένο έτος, μη συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ήταν σε θέση να «ξεγλιστρήσουν» μέσα απαρατήρητοι. Και οι αριθμοί για τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, όταν η Ευρώπη πέρναγε το δεύτερο, σε σειρά, κύμα βαρυχειμωνιάς είχαν αυξηθεί σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Το εχθρικό κλίμα απέναντι στους μετανάστες αυξάνεται στη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Τσεχία και σε άλλες χώρες της ηπείρου. Η υποστήριξη σε εθνικιστικά κόμματα αυξάνεται ανεβάζοντας τα ποσοστά τους και πολλές φορές απειλούν την κυριαρχία πιο παραδοσιακών κομμάτων. «Η άνοδος της Δεξιάς στην Ευρώπη είναι μια αντίδραση σε αυτή την εισροή των προσφύγων», δηλώνει στους New York Times ο επικεφαλής και εκπρόσωπος της Βουλγαρίας στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Μπόρις Τσερσικόφ.
Και με ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης να εξακολουθεί να αγωνίζεται για να ανακάμψει από την οικονομική κρίση του 2008, το υψηλότερο κόστος της φροντίδας για τα κύματα των προσφύγων - ειδικά σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η φτωχότερη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης- «στραγγίζει» τους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Την ίδια στιγμή, τρομοκρατικά επεισόδια όπως η επίθεση στα γραφεία του Παρισίου κατά της σατιρικής εφημερίδας «Charlie Hebdo» τον Ιανουάριο, αύξησαν τις ανησυχίες ότι οι μαχητές της Τζιχάντ (ντόπιοι και ξένοι μαχητές) καλύπτουν τους εαυτούς τους με το «μανδύα» των προσφύγων.
«Αυτή τη στιγμή, στο δυτικό τμήμα της Τουρκίας, στα σύνορα της Ελλάδα και της Βουλγαρία, χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες περιμένουν για μια ευκαιρία να περάσουν», δήλωσε ο Μαρκ Πιερίνι, ειδικός για την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή στο «Carnegie Europe», μια ομάδα ανάλυσης της εξωτερικής πολιτικής. «Αν μιλάμε για την επιστροφή των τζιχαντιστών, θα μιλάμε για δεκάδες».
Η Σλάβτσο Βέλκοβα, ειδικός σε θέματα ασφάλειας και λέκτορας πανεπιστημίου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι περισσότεροι τζιχαντιστές κινούνται μέσω της Βουλγαρίας. «Έχω δει τέτοιους μαχητές εδώ με τα μάτια μου. Έχω δει κάποιους στον κεντρικό σταθμό των λεωφορείων και ξεκίνησα να συζητάω μαζί τους. Όταν τους ρώτησα που πηγαίναν μου απάντησαν 'στον παράδεισο'».
Οι προσπάθειες όπως αυτή του νέου φράχτη απλώς συμβάλλουν σε ένα παιχνίδι του Whack-a-mole δηλαδή όταν μια διαδρομή έχει αποκοπεί, λαθρέμποροι δημιουργούν νέα μονοπάτια στην Ευρώπη. «Το 2012, αυξήθηκε η ασφάλεια κατά μήκος των ελληνικών συνόρων με την Τουρκία, λόγω της δημιουργίας ενός φράχτη», δήλωσε ο Ζιλ Αρίας Φερνάντεζ, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, οργανισμός που συντονίζει την προστασία των συνόρων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και συμπλήρωσε «το αποτέλεσμα ήταν ότι άλλαξε τη ροή των μεταναστών προς τα βουλγαρικά σύνορα».
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν ο Νικολάι Ραντούλοφ ήταν αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, μέρος της δουλειάς του ήταν να επιβλέπει την διάλυση του παλιού τείχους, ένα απομεινάρι του Ψυχρού Πολέμου, μέρος του νότιο άκρου του Σιδηρού Παραπετάσματος. Πρόκειται για δύο φράχτες που εκτείνονταν στα χερσαία σύνορα, με ένα ναρκοπέδιο 500 μέτρων μεταξύ τους, με σκοπό να αποτρέψει τους κατοίκους των κομουνιστικών χωρών να πάνε στην Δύση.
Ο φράχτης διαλύθηκε κομμάτι κομμάτι και έχουν αφαιρεθεί πολύ προσεκτικά κάθε μια από τις νάρκες, μία προς μία. Τώρα, ως καθηγητής της εθνικής και διεθνούς ασφάλειας στο Νέο Βουλγαρικό Πανεπιστήμιο, ο Νικολάι Ραντούλοφ παρακολουθεί με δυσπιστία. «Η θεωρία τότε ήταν ότι ήταν αντιδημοκρατικό να έχουν αυτό το είδος των πυρομαχικών κατά μήκος των συνόρων. Και φυσικά, ήμασταν καλοί δημοκράτες».
Ο νέος φράχτης απλώνεται κατά μήκος της βραχώδους κορυφογραμμής και της Ανδριανούπολης, στους καταπράσινους λόφους βόρεια της Τουρκίας. Ένας λόγος Βούλγαροι αξιωματούχοι θέλουν να ολοκληρώσουν τον τοίχο είναι να δείξουμε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η χώρα αξίζει να ενταχθεί στην συνθήκη Σένγκεν, την ομάδα των εθνών των οποίων τα μέλη δεν απαιτούν θεώρηση ή διαβατήρια για να ταξιδέψουν μεταξύ τους. Η Βουλγαρία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007, αλλά όχι στη συμφωνία του Σένγκεν, εν μέρει εξαιτίας των συνοριακών ζητημάτων.
Εν τω μεταξύ, οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να βρίσκουν τρόπους πέρα ​​από τα σύνορα σε πιο απομακρυσμένες και επικίνδυνες τοποθεσίες. Περίπου 4.000 πρόσφυγες ζουν σε κέντρα όπως αυτό στην πόλη Harmanli, η οποία κατέχει 1.600 πρόσφυγες.
tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο φράχτη κατά των μεταναστών υψώνει η Βουλγαρία"

Το χρέος, η αποζημίωση από το Πράσινο Ταμείο και οι καταγγελίες για προνομιακή μεταχείριση του συζύγου της Σοφίας Σακοράφα

Μια περίεργη υπόθεση στην Αρκαδία, εγείρει ερωτήματα και καταγγελίες από τον Σύλλογο Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών της περιοχής για προνομιακή μεταχείριση του Κωνσταντίνου Μπιτσάνη, συζύγου της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Σοφίας Σακοράφα.
Η ιστορία ξεκινά από το 2012. Η Σοφία Σακοράφα ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ένθερμη υποστηρικτής του Γιώργου Παπανδρέου μέχρι το 2010. Εκείνη την περίοδο (Απρίλιο του 2012) προσχώρησε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Υπουργός ΠΕΚΑ ήταν τότε ο επίσης «παπανδρεϊκός» Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Παράλληλα, η Τίνα Μπιρμπίλη - προσωπική επιλογή του πρώην Πρωθυπουργού που ήταν η προκάτοχός του Παπακωνσταντίνου στο ΥΠΕΚΑ - είχε ιδρύσει το «πράσινο ταμείο».
Τον Απρίλιο του 2012, ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο στην Τρίπολη ιδιοκτησίας του κ. Μπιτσάνη απαλλοτριώθηκε και αποζημιώθηκε από το Πράσινο Ταμείο του ΥΠΕΚΑ με 1.650.000 ευρώ.
Δείτε εδώ την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Τρίπολης εκείνη την περίοδο.
Η αντίδραση των Μηχανικών Αρκαδίας
Ο Σύλλογος Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αρκαδίας είχε απευθύνει από το 2012 ερωτήματα για την διαδικασία που ακολουθήθηκε για την απαλλοτρίωση της συγκεκριμένης έκτασης γης που επισήμως στα έγγραφα αναφέρεται ως «θέμα της τροποποίησης του Σχεδίου Πόλης στο Ο.Τ. 138β (οικόπεδα Μπιτσάνη)».
Ο λόγος της παρέμβασης των Μηχανικών ήταν η καταβολή χρημάτων από το Πράσινο Ταμείο του ΥΠΕΚΑ (το οποίο είχε ιδρυθεί επί υπουργίας Τίνας Μπιρμπίλη) στον ιδιοκτήτη για την απαλλοτρίωση της έκτασης. Αφήνουν δε σαφείς αιχμές για μεροληπτική στάση της δημοτικής αρχής προς τον ιδιοκτήτη.
Στην ανακοίνωση τους οι μηχανικοί κάνουν λόγο για «προνομιακή αντιμετώπιση» του ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου οικοπέδου, συζύγου της Σοφίας Σακοράφα αφού – όπως υποστηρίζουν - δεν έχουν ζητηθεί χρήματα μέχρι σήμερα από το Πράσινο Ταμείο για όλους τους χώρους που έχουν ήδη κηρυχθεί χώροι πρασίνου ή κοινόχρηστοι χώροι.
Γεγονός που είχε προκαλέσει και την αντίδραση των γειτόνων των οικοπέδων Μπιτσάνη.
Παράλληλα, οι μηχανικοί θέτουν ερωτήματα όπως «ποιος φέρει την ευθύνη της προκαθορισμένης διαδρομής του χρήματος του Πράσινου ταμείου, και ποιος την ευθύνη της «πελατειακής» αντιμετώπισης του ιδιοκτήτη;» και «μήπως ο ιδιώτης είναι πιο ισχυρός διαπραγματευτής με το Πράσινο Ταμείο απ’ ότι ο Δήμος Τριπόλεως;».
Το arcadiaportal.gr είχε δημοσιεύσει την ανακοίνωση των μηχανικών στην οποία περιέγραφαν με τον πλέον αναλυτικό τρόπο πως πραγματοποιήθηκαν οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης του οικοπέδου του συζύγου της Σοφίας Σακοράφα δίνοντας του αποζημίωση, τη στιγμή που, όπως υποστηρίζουν, κανένας άλλος ιδιώτης δεν πήρε χρήματα από το εν λόγω Ταμείο. Μάλιστα σε αυτά που περιγράφουν κάνουν λόγο για «πελατειακή» αντιμετώπιση του ιδιοκτήτη και θέτουν συγκεκριμένα ερωτήματα.
Συγκεκριμένα αναφέρουν:
  • Ο Δήμος δεν φρόντισε ποτέ να το εξαγοράσει κι έτσι, το 2007, το Πρωτοδικείο διέταξε την άρση της απαλλοτρίωσης. Το 2010, ο Δήμος (;) ζήτησε να ενταχθεί το οικόπεδο στο Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου για εξαγορά.
  • Το 2011, δεσμεύτηκε πίστωση 1.650.000 ευρώ από πόρους του Πράσινου Ταμείου για την απόκτηση του χώρου που όμως αφορά το 58% του οικοδομικού τετραγώνου.
  • Κατόπιν αυτού, οι ιδιοκτήτες υποβάλλουν σχέδια τροποποίησης του σχεδίου και προτείνουν την εξαγορά του 57% του οικοπέδου, εμβαδού 4.660 τ.μ., κρατώντας την υπόλοιπη επιφάνεια των 2.860 τ.μ. για αξιοποίηση.
  • Η συνεννόηση ήταν προφορική, έγινε όμως πράξη τον Απρίλιο του 2012 με απόφαση του Δ.Σ. της Τρίπολης.
  • Σε αυτή την απόφαση, προβλέπεται πεζόδρομος πλάτους 4,00 μέτρων μεταξύ των δύο τμημάτων του οικοπέδου και επιβολή πρασιάς, χωρίς αλλαγή των όρων δόμησης της περιοχής.
Τα ερωτήματα
Για κάποιον που πιστεύει ότι ο δημόσιος χώρος δεν είναι διαπραγματεύσιμος, τα ερωτήματα αναβλύζουν αυτόματα:
  • Γιατί δεν έγινε η αναθεώρηση του δυτικού τμήματος του Σχεδίου Πόλεως για να επικαιροποιηθεί το Πράσινο του Γ.Π.Σ.;
  • Η συγκεκριμένη τροποποίηση του Σχεδίου Πόλεως είναι σύμφωνη με το άρθρ. 20 του Ν. 2508/97 βάσει του οποίου υπάρχει υποχρέωση εισφοράς σε γη της αρχικής ιδιοκτησίας εμβαδού 7520,00 τ.μ.;
  • Η εισφορά σε γη στην συγκεκριμένη περίπτωση ανέρχεται σε 1918,50 τ.μ.!
  • Ο ιδιοκτήτης δικαιούται αποζημίωση μόνο για το απομένον μετά την εισφορά σε γη τμήμα της ιδιοκτησίας του, δηλαδή 7520,00 – 1918,50 τ.μ. = 5601,50 τ.μ. οπότε το απομένον στον ιδιοκτήτη τμήμα είναι 941,50τ.μ.
  • Υπήρχε υποχρέωση σύνταξης πράξης αναλογισμού για την δημιουργία του πεζοδρόμου πλάτους 4,00μ.;
  • Έγινε διαπραγμάτευση προκειμένου ο Δήμος να αποκτήσει δωρεάν τμήμα από τα 2.860 τ.μ.(ή 941,50τ.μ.);
  • Αν αποτύγχανε η διαπραγμάτευση γιατί δεν επεβλήθησαν αυστηρότεροι όροι δόμησης (π.χ.ΣΔ 0,60 και όχι 1,20) και μικρότερο ύψος (11,00 - 12,00 μ.);
  • Θυμίζουμε εδώ ότι με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, το ύψος επιτρέπεται να είναι 17,25 μ. (!!). Αυτό σημαίνει αλλαγή του τοπίου σε ένα από τα ψηλότερα σημεία της Τρίπολης.
  • Στην εσχάτη περίπτωση δεν μπορούσε να γίνει διάσπαση του οικοπέδου που οικοδομείται σε τρία – τέσσερα τμήματα, περιορισμένα στις χαμηλότερες υψομετρικές του οικοπέδου;
  • Στην τελευταία γραμμή άμυνας, γιατί ο Δήμος δεν απαλλοτριώνει αυτό το οικοδομήσιμο τμήμα με διακανονισμό δεκαετίας και σε μικρότερο ποσό από αυτό των αντικειμενικών;
Κλείνοντας την ανακοίνωσή τους οι μηχανικοί υποστηρίζουν πως «εύλογα υπάρχει ο προβληματισμός»:
  • Γιατί ο Δήμος δεν έχει ζητήσει τη συνδρομή του Πράσινου Ταμείου για όλα τα άλλα γήπεδα που κινδυνεύουν να χάσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους;
  • Πού οφείλεται αυτή η προνομιακή μεταχείριση του ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου οικοδομικού τετραγώνου;
  • Ποιος φέρει την ευθύνη της προκαθορισμένης διαδρομής του χρήματος του Πράσινου ταμείου, και ποιος την ευθύνη της «πελατειακής» αντιμετώπισης του ιδιοκτήτη;
  • Μήπως ο ιδιώτης είναι πιο ισχυρός διαπραγματευτής με το Πράσινο Ταμείο απ’ ότι ο Δήμος Τριπόλεως;
Την ανακοίνωση των μηχανικών την υπογράφουν ο πρόεδρος Γιώργος Καρούντζος και ο γραμματέας Τιμολέων Κατσίπος.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Το χρέος, η αποζημίωση από το Πράσινο Ταμείο και οι καταγγελίες για προνομιακή μεταχείριση του συζύγου της Σοφίας Σακοράφα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news