facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Η κυβέρνηση απαντάει για τα 500 εκατ. σε πολεμικά αεροσκάφη: Τι υποστηρίζει το Μαξίμου

Με άτυπη ενημέρωση έξι σημείων απαντάει η κυβέρνηση στο δημοσίευμα για την ανάθεση σε αμερικανική εταιρεία του εκσυγχρονισμού πέντε πολεμικών αεροσκαφών.
Η κυβέρνηση αναφέρει ότι ο εκσυγχρονισμός θα φέρει εργασία στην ΕΑΒ (θα το αναλάβει μαζί με την Lockheed) για τα επόμενα επτά χρόνια, ενώ, κατηγορεί τη ΝΔ ότι δεν προχώρησε σε αυτή την κίνηση το 2009 και τώρα η συντήρηση είναι πιο ακριβή.
Αναλυτικά:
  1. Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ προβλέπει τον εκσυγχρονισμό πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας του πολεμικού ναυτικού “P-3 Orion”, έναντι 500 εκ. δολαρίων στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Τα αεροσκάφη αυτά είχαν αποκτηθεί δωρεάν από τις ΗΠΑ [την περίοδο 1991-1992], είναι σήμερα ηλικίας 25 ετών και ο εκσυγχρονισμός τους θα τους δώσει παράταση ζωής για ακόμα 15.000 ώρες. Το πρόγραμμα αναβάθμισής τους είχε ενεργοποιηθεί σε απόφαση ΚΥΣΕΑ από το 2012.
  2. Ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών θα γίνει από την Lockheed Martin στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία [ΕΑΒ]και άλλες ελληνικές εταιρείες ως υποκατασκευαστές κρίσιμων συστημάτων που θα ενσωματωθούν στα παλιά αεροσκάφη. Με την ανάθεση της δουλειάς στην ΕΑΒ εξασφαλίζεται εργασία για 7 χρόνια.
  3. Τα αεροπλάνα “P-3 Orion” πετούσαν κανονικά μέχρι το 2009. Με απόφαση του τότε Υπουργού Άμυνας [Ευ. Μεϊμαράκης] τα αεροπλάνα καθηλώθηκαν λόγω παλαιότητας, αν και είχαν ακόμα ώρες πτήσης. Αν ο εκσυγχρονισμός τους γινόταν εκείνη την εποχή δεν θα κόστιζε τόσα χρήματα, ενώ οι σκέψεις για αγορά καινούργιων αεροσκαφών δεν προχώρησαν λόγω της οικονομικής κρίσης που ερχόταν.
  4. Από το 2009 μέχρι σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό έμεινε χωρίς αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Που είναι το πρόβλημα; Το κάθε αεροσκάφος «P -3» μπορεί να πετά επί 12 ώρες συνεχώς και να ελέγχει τεράστιες περιοχές του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Τι ελέγχει; Από κινήσεις υποβρυχίων και πλοίων μέχρι μεταναστευτικές ροές, κλπ. Το θέμα δεν είναι κυρίως “ελληνικό” αλλά ΝΑΤΟϊκό. Το NATO θέλει κάθε μέρα για τις δικές του ανάγκες εναέρια επιτήρηση σε Αιγαίο και νοτιοανατολική Μεσόγειο. Χωρίς αεροπλάνα αυτό δεν μπορούσε να γίνει σωστά. Στην αρχή χρησιμοποιήθηκαν τα C-130, μετά τα … πυροσβεστικά αεροσκάφη, και στη συνέχεια πλοία! Μετά έγινε το αναμενόμενο. Την νατοϊκή επιτήρηση ανέλαβαν οι Τούρκοι που έχουν νέα αεροσκάφη τα CN -235. Οι Τούρκοι, λοιπόν, άρχισαν να πετούν με “νατοϊκό καπέλο” και πηγαίνοντας προς νοτιοανατολική Μεσόγειο περνούν απ’ όλο το Αιγαίο με τις ευλογίες του NATO.
  5. Πως καλύπταμε το κενό της επιτήρησης στο Αιγαίο; Ακριβά. Κυρίως με πλοία τα οποία καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες καυσίμων και δεν ήταν αποτελεσματικά. Αν δούλευαν τα αεροσκάφη, με ένα απ’ αυτά θα υπήρχε “δορυφορική” εικόνα όλου του Αιγαίου. Με δυο αεροπλάνα καλύπτεις όλο το 24ωρο.
  6. Κρίθηκε, λοιπόν, απαραίτητο ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας καθώς το κόστος ανακατασκευής του δίνει δουλειά σε εκατοντάδες εργαζόμενους, ενώ υπάρχει και έλεγχος των συνόρων.
Παράλληλα τα χρήματα θα δοθούν τμηματικά και μεσομακροπρόθεσμα η ανακατασκευή τους θα επιφέρει μειώσεις στον συνολικό προϋπολογισμό των ενόπλων δυνάμεων.
ΥΕΘΑ: Είναι προτιμότερο από το να αγοράσουμε καινούργια αεροσκάφη
Νωρίτερα και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έδωσε τη δική του απάντηση στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» που αποκάλυψε την υπόθεση.
Αναλυτικά:
«Η συμφωνία για την αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P3 είναι διακρατική μέσω FMS. Απαράβατος όρος της ελληνικής πλευράς ήταν οι εργασίες να γίνουν στην Ελλάδα από ελληνική βιομηχανία. 
Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούν πολλές χώρες ανάμεσα στις οποίες είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Νορβηγία, η Ν. Κορέα, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Βραζιλία. Όλες αυτές οι χώρες τα αναβαθμίζουν και τα διατηρούν στη δύναμη τους.
Η λύση της αναβάθμισης κρίνεται συμφερότερη από την προμήθεια νέων αεροσκαφών για πολλούς λόγους. Ο χρόνος ζωής των αεροσκαφών παρατείνεται για τουλάχιστον 20 χρόνια, διαθέτουμε ήδη ανταλλακτικά για τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους, εκπαιδευμένο προσωπικό, οργανωμένη μονάδα υποστήριξης.
Είχε προταθεί η προμήθεια παροπλισμένων αεροσκαφών του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, τα οποία όμως χρειάζονταν τις ίδιες εργασίες αναβάθμισης με μεγαλύτερο κόστος ώστε να είναι διαθέσιμα ενώ όλες οι εργασίες θα γίνονταν στις ΗΠΑ και όχι στην Ελλάδα.
Το ΓΕΝ είχε εισηγηθεί να γίνει επισκευή μέσω FMS και πέρασε ΚΥΣΕΑ από την προηγούμενη κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2014. 
Στη συνέχεια η ίδια συμφωνία προσυπεγράφη και πέρασε ΚΥΣΕΑ με τους ίδιους όρους και την χρηματοδότηση από την σημερινή κυβέρνηση στις 15 Μαρτίου 2015 που ήταν η καταληκτική ημερομηνία.»
iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Η κυβέρνηση απαντάει για τα 500 εκατ. σε πολεμικά αεροσκάφη: Τι υποστηρίζει το Μαξίμου "

Οι Φινλανδοί αγριεύουν: Δεν επιτρέπουμε να μας εκβιάζει η Ελλάδα

«Δεν επιτρέπουμε να μας εκβιάζει η Ελλάδα» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Άντι Ρίνε.

Σε δηλώσεις του στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung» ο κ. Ρίνε τονίζει:

«Οι αποφάσεις είναι ξεκάθαρες και η Ελλάδα θα λάβει επιπλέον χρήματα μόνο όταν οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν απλώς αποφασιστεί αλλά και υλοποιηθεί» και επισημαίνει ότι η Αθήνα έχει περιθώριο ως το τέλος Απριλίου. «Η αποδέσμευση των δανείων απαιτεί ομόφωνη απόφαση του Eurogroup και η Φινλανδία θα δώσει τη συγκατάθεσή της μόνο εάν έχουν εκπληρωθούν οι όροι. Αυτό ισχύει ανεξαρτήτως του κόμματος στο οποίο θα ανήκει ο υπουργός Οικονομικών» διευκρινίζει ο κ. Ρίνε, καθώς στη χώρα του διεξάγονται εκλογές στις 19 Απριλίου.

Ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Φινλανδία έχει εξασφαλίσει εγγυήσεις για τη δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα, αναφερόμενος στην κατάθεση από το 2011, σε ειδικό λογαριασμό, 930 εκατομμυρίων ευρώ.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Φινλανδοί αγριεύουν: Δεν επιτρέπουμε να μας εκβιάζει η Ελλάδα"

Δημοσκόπηση στη Βρετανία: 71% θέλουν Grexit γιατί η Ελλάδα βλάπτει την ευρωπαϊκή οικονομία

Αυστηρά μηνύματα «στέλνει» μια διαδικτυακή δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η βρετανική Telegraph και δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της.

Η εφημερίδα έθεσε σε 1.063 ανθρώπους του ερώτημα «Θέλετε να δείτε την Ελλάδα εκτός ευρώ;» και οι απαντήσεις ήταν οι εξής:

«Ναι, η Ελλάδα κάνει βλάπτει την ευρωπαϊκή οικονομία» απάντησε το 71%
«Οχι, οι κανονικοί Ελληνες αξίζουν τη βοήθειά μας» απάντησε το 19%
«Δεν είμαι σίγουρος εξαιτίας της πολυπλοκότητας του ζητήματος» απάντησε το 10%


iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση στη Βρετανία: 71% θέλουν Grexit γιατί η Ελλάδα βλάπτει την ευρωπαϊκή οικονομία "

Φλαμπουράρης: Δεν υπάρχει θέμα εκλογών

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Φλαμπουράρης είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να πάμε σε κάλπες αφού «οι υποχρεώσεις μας στις 9 του μήνα θα τηρηθούν, έχουμε τη στήριξη του λαού και επιτευχθεί η συμφωνία».

«Ζητήσαμε συνάντηση με τη Λαγκάρντ για να τελειώνουμε με τη διαπραγμάτευση» ανέφερε για τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη στο ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι θα ζητήσει από τη γενική διευθύντρια του Ταμείου «να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στη λύση του προβλήματος. Να πάνε ένα δύο πραγματάκια παραπίσω».

«Γίνεται μία ουσιαστική διαπραγμάτευση» υπογράμμισε ο κ. Φλαμπουράρης. «Το Μνημόνιο έχει τελειώσει» επανέλαβε. «Θα γίνει μία συμφωνία με διαφορετικούς όρους, για την ανάπτυξη της χώρας και όχι για τη υποβάθμιση. Εμείς πάμε σε μία συμφωνία για να ανασάνει ο λαός» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

Για την πολυφωνία στο εσωτερικό της κυβέρνησης είπε χαρακτηριστικά ότι «βοηθάει να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Η απόφαση όμως θα ληφθεί από όλους μας».

«Δεν δεχόμαστε πιέσεις από κανέναν. Οι επιλογές είναι δικές μας» σχολίασε ακόμα, σχετικά με την επικειμενη συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν και το κατά πόσον δυσαρεστεί τους Ευρωπαίους.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Φλαμπουράρης: Δεν υπάρχει θέμα εκλογών"

Π. Λαφαζάνης: Σημαντική μια ελληνορωσική συμφωνία για τον αγωγό

«Οι συναντήσεις που είχα στη Μόσχα και τα αποτελέσματά τους μπορεί να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στις ενεργειακές σχέσεις αλλά και γενικότερα στις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελλάδα», τόνισε ο Π. Λαφαζάνης στη συνέντευξή του στην «Αυγή» της Κυριακής. «Ελπίζω», συνέχισε, «ότι αυτή η νέα ελπιδοφόρα ιστορική δυνατότητα θα γίνει πράξη με συγκεκριμένες συμφωνίες όχι μόνο για το ρωσικό αγωγό αλλά και συνολικότερα». «Έχω την αίσθηση», υπογράμμισε, «ότι η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και η συνάντησή του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν μπορεί να αποτελέσουν ένα σημαντικό σταθμό σε αυτήν την κατεύθυνση».

Στη συνέχεια ο Π. Λαφαζάνης επισήμανε ότι «ένα νέο κεφάλαιο προωθημένης συνεργασίας στις ελληνορωσικές σχέσεις, που θα περιλαμβάνει και τον αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου στο ελληνικό έδαφος, μπορεί να αλλάξει ριζικά και πολύ θετικά την πολιτική εικόνα και μορφή της περιοχής μας και της Ευρώπης». Ταυτόχρονα συμπλήρωσε ότι «μια προωθημένη ελληνορωσική συμφωνία είναι βέβαιον ότι θα υποβοηθήσει τα μέγιστα τη θέση της χώρας μας στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, την ώρα που η τελευταία αντιμετωπίζει τη νέα ελληνική κυβέρνηση με απίστευτη προκατάληψη και τη χώρα μας ως παραπεταμένη μισοαποικία»

Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, επαναλαμβάνει ότι «οι τεμαχισμοί και οι ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας αποτελούν οριστικά παρελθόν», ενώ προσθέτει πως η νέα κυβέρνηση και η ΔΕΗ σε ουσιαστική συνεργασία μεταξύ τους και με πλήρη σεβασμό των διακριτών ρόλων τους, θα εκπονήσουν ένα νέο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της ΔΕΗ ως ατμομηχανής μιας νέας παραγωγικής και κοινωνικής ανάπτυξης στη χώρα.

Ακόμη, ο Π. Λαφαζάνης ανακοινώνει πως μέσα στον Απρίλιο θα μειωθούν σημαντικά, περίπου κατά 15%, οι τιμές του φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ και επίσης ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση συνολικού σχεδιασμού με στόχο τους επόμενους μήνες την ουσιαστική μείωση των τιμών ενέργειας για όλους τους καταναλωτές, με άξονες: προμήθεια φθηνότερων πρώτων υλών, έλεγχο των αγορών, αλλαγές στις αρμοδιότητες ΡΑΕ, ανασυγκρότηση αποδοτικότερη λειτουργία ενεργειακών δημοσίων επιχειρήσεων, ακύρωση προνομίων ιδιωτικών συμφερόντων.

Τέλος ο Π. Λαφαζάνης διαβεβαιώνει ότι προστασία περιβάλλοντος και αειφόρος ανάπτυξη συνιστούν για την κυβέρνηση κρίσιμες κι αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες, απόλυτα συμβατές με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

 Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης, όπως απεστάλη από το ΥΠΑΠΕΝ έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σύμφωνα και με τις πρόσφατες δηλώσεις σας ουσιαστικά ανοίξατε το δρόμο όχι μόνο για ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνορωσικές σχέσεις, αλλά και για την μεταστροφή του ενεργειακού ρόλου της χώρας, εφόσον προκριθεί η επέκταση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου που θα φτάνει έως τα ελληνοτουρκικά σύνορα, επί ελληνικού εδάφους. Πέραν των οικονομικών ωφελημάτων για την χώρα, που ο ίδιος επισημάνατε, μια τέτοια πολιτική επιλογή μπορεί να αλλάξει παγιωμένες ισορροπίες γεωστρατηγικής σημασίας, στο πλαίσιο και των πολιτικών Ε.Ε. και ΗΠΑ. Θεωρείτε ότι η απόφαση αυτή μπορεί να ληφθεί και να υλοποιηθεί με πραγματική “εθνική ευελιξία” κι αμοιβαία οφέλη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, σε σχέση και με την κρίσιμη διαπραγματευτική διαδικασία με τους εταίρους στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση;

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Σωστά επισημάνατε ότι οι συναντήσεις που είχα στη Μόσχα και τα αποτελέσματα τους μπορεί να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο όχι μόνο στις ενεργειακές σχέσεις αλλά και γενικότερα στις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελλάδα. Ελπίζω ότι αυτή η νέα ελπιδοφόρα ιστορική δυνατότητα θα γίνει πράξη με συγκεκριμένες συμφωνίες όχι μόνο για το ρωσικό αγωγό αλλά και συνολικότερα. Έχω την αίσθηση ότι η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και η συνάντηση του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν μπορεί να αποτελέσουν ένα σημαντικό σταθμό σε αυτήν την κατεύθυνση. Ένα νέο κεφάλαιο προωθημένης συνεργασίας στις ελληνορωσικές σχέσεις, που θα περιλαμβάνει και τον αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου στο ελληνικό έδαφος, μπορεί να αλλάξει ριζικά και πολύ θετικά την πολιτική εικόνα και μορφή της περιοχής μας και της Ευρώπης. Ταυτόχρονα θέλω να επισημάνω ότι μια προωθημένη ελληνορωσική συμφωνία είναι βέβαιον ότι θα υποβοηθήσει τα μέγιστα τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, την ώρα που η τελευταία αντιμετωπίζει τη νέα ελληνική κυβέρνηση με απίστευτη προκατάληψη και τη χώρα μας ως παραπεταμένη μισοαποικία, κατάλληλη μόνο για «πειραματόζωο» κατεδάφισης κάθε κοινωνικού κεκτημένου στην Ευρώπη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε δηλώσει από την ανάληψη κιόλας των νέων σας καθηκόντων αφενός ότι σταματά κάθε σκέψη περί “τεμαχισμού” και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ κι αφετέρου ότι η επιχείρηση θα αναδιοργανωθεί και θα αναβαθμιστεί. Δεδομένου του καταλυτικού ρόλου της ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού -με τις όποιες στρεβλώσεις αυτή λειτουργεί- αλλά και των Κοινοτικών επιταγών στον ενεργειακό τομέα, ποιος είναι ο σχεδιασμός για να μπορέσει η επιχείρηση να ανταποκριθεί στον κοινωνικό της ρόλο αλλά και να αναπτυχθεί οικονομικά;

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Με την κυβέρνηση μας οι τεμαχισμοί και οι ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας αποτελούν οριστικά παρελθόν. Τελειώσανε. Αυτές τις μέρες, μάλιστα, εγκαθίσταται και η νέα διοίκηση της ΔΕΗ. Το πρώτο πράγμα που θα επιχειρηθεί είναι η νέα κυβέρνηση και η ΔΕΗ σε ουσιαστική συνεργασία μεταξύ τους και με πλήρη σεβασμό των διακριτών ρόλων τους, να εκπονήσουν ένα νέο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της ΔΕΗ ως ατμομηχανής μιας νέας παραγωγικής και κοινωνικής ανάπτυξης στη χώρα. Η ΔΕΗ χρειάζεται αυτήν την ώρα νέες προτεραιότητες που αφορούν τον εξορθολογισμό των λειτουργιών της, την αποδοτικότερη οργάνωση της παραγωγής και των υπηρεσιών της, τη δραστική συρρίκνωση των εργολαβιών που αναθέτει και την πρόσληψη νέου προσωπικού, κυρίως δε την απαλλαγή της από τη θηλιά μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, τα οποία κυριολεκτικά τη λυμαίνονται.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η σταδιακή μείωση του ενεργειακού κόστους για όλους τους καταναλωτές, οικιακούς, μικρομεσαίους, αλλά και βαριά βιομηχανία αποτελεί εκφρασμένη προτεραιότητα σας ως υπουργού ΠΑΠΕΝ και συνδέεται με αλλαγή πολιτικής που αφορά από τις επιλογές του ενεργειακού μίγματος έως τους μηχανισμούς λειτουργίας των αγορών. Σε ποια επίπεδα θα υπάρξουν παρεμβάσεις στην κατεύθυνση αυτή και που τοποθετείτε χρονικά την αποκλιμάκωση των τιμών στον τελικό καταναλωτή;

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Οι ενεργειακές τιμές είναι πανύψηλες στη χώρα μας και πλήττουν βάναυσα τα νοικοκυριά και το σύνολο της οικονομίας. Η ανάγκη ριζικής μείωσης του ενεργειακού βάρους και κόστους στη χώρα μας είναι απόλυτα επιτακτική και συνιστά θεμελιώδη παράγοντα διεξόδου και αναπτυξιακής προοπτικής. Ήδη μια από τις πρώτες αποφάσεις μου υπήρξε η ακύρωση της πρόσφατης απαράδεκτης και αδιαφανούς απόφασης της ΡΑΕ να αυξήσει τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Μέσα στον Απρίλη, επίσης, θα μειωθούν σημαντικά, περίπου κατά 15%, οι τιμές του φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ, πράγμα που θα φροντίσουμε να περάσει άμεσα στον καταναλωτή και στις επιχειρήσεις. Για να μειωθούν, από κει και πέρα, δραστικά οι ενεργειακές τιμές και στο σύνολό τους εκπονούμε αυτήν την ώρα έναν σχεδιασμό που θα αφορά τη φθηνότερη προμήθεια ενεργειακών πρώτων υλών, τον ουσιαστικό έλεγχο των αγορών, με αλλαγές ειδικότερα στον τρόπο λειτουργίας και το εύρος των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ, την ανασυγκρότηση και αποδοτικότερη λειτουργία των δημοσίων ενεργειακών επιχειρήσεων και την ακύρωση των προνομίων μεγάλων αλλά και μικρότερων ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της ενέργειας. Αυτή η προσπάθεια πιστεύουμε ότι θα είναι αποτελεσματική και θα αποδώσει καρπούς στους επόμενους μήνες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Περιβάλλον και αγροτική ανάπτυξη αποτελούν επίσης τομείς της αρμοδιότητάς σας. Κατά πόσο “επιθετικές” πολιτικές στον χώρο της ενέργειας (π.χ. έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, διέλευση αγωγών, κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο λιγνίτη) είναι συμβατές με την περιβαλλοντική προστασία αλλά και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα;

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Για την κυβέρνηση μας η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφόρος ανάπτυξη συνιστούν κρίσιμες και αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες. Και από αυτήν, κυρίως, τη σκοπιά σημειώθηκαν οι πρώτες παρεμβάσεις μας στις Σκουριές της Χαλκιδικής, που έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από μεγάλα συμφέροντα. Όσον αφορά, τώρα, τους διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που έγιναν και βρίσκονται σε εξέλιξη στη Δυτική Ελλάδα, θέλω να σημειώσω ότι είναι αναγκαία αναπτυξιακά έργα, που θα πραγματοποιηθούν με απαρέγκλιτη τήρηση όλων των απαραίτητων προδιαγραφών για το βέλτιστο οικολογικό αποτέλεσμα. Όπως, άλλωστε, με αυστηρή τήρηση όλων των κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος σχεδιάζεται και θα κατασκευαστεί στο ελληνικό έδαφος ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ (TRANS ADRIATIC PIPELINE) και ενδεχομένως ο αγωγός φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Από κει και πέρα, η νέα Μονάδα V παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα θα αντικαταστήσει εν μέρει παλιές λιγνιτικές μονάδες και θα λειτουργήσει με σύγχρονη αντιρρυπαντική τεχνολογία, ενώ η χώρα θα τηρήσει πλήρως τις κοινοτικές προδιαγραφές και τους στόχους για τη μείωση των ενεργειακών ρύπων. Οι πολιτικές μας για το περιβάλλον και την ποιοτική και οικολογική ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα θα είναι πρωτοπόρες και απόλυτα συμβατές με την αδήριτη ανάγκη για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Π. Λαφαζάνης: Σημαντική μια ελληνορωσική συμφωνία για τον αγωγό"

Το μέγεθος του σκανδάλου των 49,4 δις ευρώ swap (ΒΙΝΤΕΟ)

Μην ξεχνάτε αυτό που μετά μανίας, με άθλιες και γκεμπελικού τύπου – οι οποίες δείχνουν το ποιόν και το ήθος του άνανδρου ανδρός

- επιθέσεις εναντίον μου προσπαθεί να συγκαλύψει ο κ. Χατζηνικολάου και τα σκύβαλα του.

Δηλαδή, το μέγα σκάνδαλο των 49,4 δις ευρώ swap της κυβέρνησης Τσίπρα με φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Ξαναλέμε ότι το swap αυτό δεν έχει απλά σχέση με την αρπαγή των ταμειακών διαθεσίμων από Ασφαλιστικούς Φορείς (ΑΦ), ΝΠΔΔ, ΕΣΥ, ΕΟΠΥΥ, κοκ.

Ποιά έσοδα δέσμευσαν για το swap;

Το μέγεθος 49,4 δις ευρώ παραπέμπει σε επιχείρηση δέσμευσης μελλοντικών εσόδων από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως π.χ. μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι – που σύμφωνα με τις προτάσεις της κυβέρνησης στην ευρωτρόικα θα αυξάνουν συνεχώς τα επόμενα χρόνια το αντίτιμο των εισητηρίων.

Για να γίνει κατανοητό. Τα 49,4 δις ευρώ είναι περίπου το ποσό που ελπίζει να εισπράξει συνολικά το κράτος απ’ όλες τις τακτικές πηγές του μέχρι το τέλος του 2015 ως ευρύτερος δημόσιος τομέας. Προφανώς το ποσό αυτό δεν υπάρχει πουθενά σαν ταμειακό διαθέσιμο, ακόμη κι αν αθροιστεί το σύνολο των φορέων Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης.

Που τα βρήκε λοιπόν η κυβέρνηση Τσίπρα; Πουθενά. Swap ρευστότητας ύψους 49,4 δις ευρώ, σημαίνει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έβαλε ενέχυρο μελλοντικά έσοδα αυτού του ύψους για να εισπράξει ρευστό της τάξης που δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3-5 δις ευρώ. Το ποσό που εισέπραξε η κυβέρνηση είναι δική μας εκτίμηση με βάση τα ειωθότα της αγοράς κεφαλαίου.

Νέο χρέος 50 δις και νέα ελλείματα

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει τρία απλά πράγματα: Η κυβέρνηση δεν δίστασε να φορτώσει επιπλέον χρέος κοντά 50 δις ευρώ με πιθανή δέσμευση μελλοντικών εσόδων. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα κοντά 50 δις ευρώ μελλοντικά έσοδα θα λείψουν από το δημόσιο ταμείο κι έτσι το πρόβλημα του ελλείμματος θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

Κι έτσι με βάση τη λογική δανειστών-κυβέρνησης που επιμένουν στο κυνήγι του πρωτογενούς πλεονάσματος, η λιτότητα και τα υφεσιακά μέτρα όχι μόνο είναι σίγουρα για τώρα και για το μέλλον, αλλά είναι επίσης σίγουρο ότι θα ενταθούν στο έπακρο. Αυτό επιτάσσει το κυνήγι της αιμοβόρας χίμαιρας του πρωτογενού πλεονάσματος σε περιβάλλον αυξανώμενων ελλειμμάτων λόγω χρέους και καθοδικού σπιράλ ύφεσης.

Ποιός όμως είναι σε θέση να διαθέσει τέτοια ρευστότητα έναντι 49,4 δις ευρώ swap; Οι Ασφαλιστικοί Φορείς και τα ΝΠΔΔ έχουν πολύ περιορισμένη δυνατότητα. Αν μιλάμε για ποσά ρευστότητας των 3-5 δις ευρώ, τότε από το swap είναι μάλλον ασφαλές να υποθέσουμε ότι επωφελήθηκαν τράπεζες και επενδυτικοί φορείς της αγοράς. Η Lazard ξέρει από παλιά την δουλειά αυτή και σίγουρα θα ήταν ένας από τους λόγους που την προσέλαβαν από την πρώτη κιόλας εβδομάδα.

Μεγάλη ευκαρία για κονόμα στο παρασκήνιο

Έτσι το ευαγές αυτό ίδρυμα, ή κάποιο άλλο παρόμοιο, θα ανέλαβε να διευθετήσει το swap και να αποτελέσει ακόμη και βιτρίνα για ολιγάρχες της πολιτικής και των επιχειρήσεων, εντός και εκτός Ελλάδας, που δεν θα έχασαν την ευκαιρία να επωφεληθούν. Να κερδίσουν δηλαδή όλοι μαζί κοντά στα 50 δις ευρώ σε περίοδο ίσως των 5 ετών, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, αγοράζοντας την απαίτηση αυτή σήμερα με πολύ λιγότερο από 10% της αξίας της.

Ποιός κερδοσκόπος δεν θα άρπαζε την ευκαιρία; Αρκεί βεβαίως να εξασφαλίσουν ότι τουλάχιστον στα επόμενα 5 έτη, ότι κι αν γίνει, ότι κι αν συμβεί στην Ελλάδα, στα πράγματα θα βρίσκεται φιλικό πολιτικό προσωπικό που θα εγγυάται την είσπραξη αυτού του swap. Τώρα, όποιος αφελής θέλει να πιστεύει ότι από αυτή τη “μπίζνᔨδεν επωφελήθηκαν κομματικά ταμεία και δεν λαδώθηκαν τσέπες πολιτικών, μπορεί να συνεχίσει να το πιστεύει. Άλλωστε τέτοια κακά πράγματα δεν συμβαίνουν στην Ελλάδα.

Καταλάβατε τώρα γιατί πέταξε τη μάσκα του αμερόληπτου δημοσιογράφου ο κ. Χατζηνικολάου. Καταλάβατε γιατί η Ναυτεμπορική, που δημοσίευσε την είδηση, θεώρησε την “επιλογή αυτή μονόδρομο”. Και φαντάζομαι ότι εύκολα θα καταλάβατε γιατί κανείς μέσα στη Βουλή δεν τολμά να σηκώσει το θέμα, κανένα από τα κόμματα της κρατικής επιδότησης και των δανεικών. Ούτε βέβαια κάποιο άλλο από τα ευηπόληπτα μέσα της δήθεν ενημέρωσης.

Σκάνδαλο ολκής ανάλογο με εκείνο του PSI

Εμείς όμως θα επιμείνουμε γιατί το θεωρούμε ισάξιο έγκλημα με την απάτη του PSI, γιατί, πρώτο, δεν έχει κανένας το δικαίωμα να αρπάζει από τα ταμεία των Ασφαλιστικών και των ΝΠΔΔ και γιατί, δεύτερο, το swap αυτό – που φυσικά έγινε στα κρυφά – είναι εντελώς παράνομο. Έστω κι αν ελλείψει ανεξάρτητης δικαιοσύνης κανείς εισαγγελέας δεν πρόκειται να κουνηθεί για να εγκαλέσει π.χ. την κ. Δούρου, αλλά και άλλα κυβερνητικά στελέχη για τις πράξεις τους αυτές που συνιστούν κακούργημα έναντι του δημοσίου συμφέροντος και του έλληνα πολίτη.

Γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε να ρωτάμε: Γιατί δεν δημοσιεύει η ίδια η κυβέρνηση αναλυτικά στοιχεία των swap; Με ποιόν τα έκανε και έναντι τίνος ανταλλαγματος; Με ποιές ρήτρες, με ποιούς μεσολαβητές, με ποιές αμοιβές και παράπλευρα κόστη; Γιατί το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν παρεμβαίνει; Γιατί ο υποτιθέμενος Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης δεν επιλαμβάνεται;

Και θα συνεχίσουμε να θέτουμε το ζήτημα μέχρι κάποιος δικαστής ή εισαγγελέας, ή μάλον το πιο πιθανό έως ότου ο απλός κόσμος αντιληφθεί επιτέλους την κατά σύστημα κλοπή που διενεργείται σε βάρος του – και από τη νέα κυβέρνηση – και ξεσηκωθεί για να καθίσει όλους του υπόλογους στο σκαμνί. Μηδενός εξαιρουμένου.

Πόσο ψεύτης πρέπει να είσαι για να υπηρετείς κυβέρνηση;

Είναι μέγα ψέμα αυτό που ισχυρίζεται ο κ. Πέτρος Μηλιαράκης στην εκπομπή του κ. Σαχίνη ότι σκάνδαλο θα υπάρξει αν η κυβέρνηση δεν επιστρέψει τα χρήματα που άρπαξε από τα ταμεία των ΑΦ και ΝΠΔΔ. Αυτό φωνάζατε εσείς και το κόμμα σας κ. Μηλιαράκη όταν την κλοπή, όπως ορθά την λέγατε, την διενεργούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις;

Ακόμη και ο αντισυνταγματικός νόμος του Σημίτη το 1997 που επέτρεπε κατά το δοκούν στην Τράπεζα της Ελλάδας να “επενδύει” τα ταμειακά διαθέσιμα των ΑΦ και των ΝΠΔΔ, είχε ως πρόβλεψη ότι αυτό μπορεί να γίνει έως του ορίου που εξασφαλίζει την ταμειακή επάρκεια των φορέων. Με το PSI πήγε περίπατο αυτή η πρόβλεψη και σήμερα η κυβέρνηση προκειμένου να αρπάξει ότι υπάρχει και δεν υπάρχει στο ταμείο των φορέων, θεσμοθέτησε την αρπαγή χωίς την πρόβλεψη της ταμειακής επάρκειας.

Με άλλα λόγια, η αρπαγή των ταμείων αφήνει εκταθειμένους τους φορείς σε αδυναμία εξυπηρέτησης των βασικών τους αναγκών που προκείπτουν από την αποστολή τους. Να γιατί είναι μέγα σκάνδαλο και μάλιστα χειρότερο από πριν, μιας και η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο άρπαξε, αλλά θεσμοθέτησε την αρπαγή κατά το δοκούν με τροπολογία στο νόμο για την “ανθρωπιστική κρίση”.

Βλέπετε, πόσο αλλάζουν οι καιροί και πώς η νομή της εξουσίας οδηγεί αυτούς που κατάγγελναν λάβροι ως αντιπολίτευση τις ίδιες πρακτικές που επαναλαμβάνουν οι ίδιοι σε χειρότερη μορφή; Αυτό σημαίνει κυβερνώσα αριστερά. Ότι ακριβώς σήμαινε πριν και κυβερνώσα δεξιά.

Δημήτρης Καζάκης


104fm
Διαβάστε Περισσότερα » "Το μέγεθος του σκανδάλου των 49,4 δις ευρώ swap (ΒΙΝΤΕΟ)"

Σε ποιους θα ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί λόγω «τρύπιου» πόθεν έσχες

«Βόμβα» πόθεν έσχες απειλεί χιλιάδες φορολογούμενους που βρίσκονται έκθετοι απέναντι στην εφορία καθώς αδυνατούν να δικαιολογήσουν με βάση τα εισοδήματα που δήλωναν τα τελευταία χρόνια τα χρήματα που έχουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Οι φορο-ελεγκτικοί μηχανισμοί (ΣΔΟΕ, Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου και Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων) έχουν αρχίσει να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογούμενων από το 2000 και βλέπουν καταθέσεις που δεν συνάδουν με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.

Μάλιστα, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, τα τελευταία 15 χρόνια υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν υψηλές καταθέσεις αλλά πολύ χαμηλό δηλωμένο εισόδημα για πολλούς φορολογούμενους. Στους φορολογούμενους αυτούς, όπως είπε η κ. Βαλαβάνη, θα τους δοθεί η δυνατότητα-ευκαιρία να νομιμοποιήσουν τα ποσά αυτά μέσω αναδρομικών τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ρύθμιση με την οποία θα καλούνται οι φορολογούμενοι να προσέλθουν οικειοθελώς στην εφορία προκειμένου να εμφανίσουν αδήλωτα εισοδήματα και να πληρώσουν τον φόρο που αναλογεί, γλιτώνοντας ταυτόχρονα από πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Οι έλεγχοι στους τραπεζικούς λογαριασμούς αποκαλύπτουν, μεταξύ των άλλων, και το μεγάλο αδήλωτο πλούτο που πολλοί συσσώρευσαν από την παραοικονομία της αγοράς ακινήτων.

Το θέμα «καίει» κυρίως τους φορολογούμενους που προχώρησαν στην πώληση των ακινήτων τους σε τιμή πολύ υψηλότερη της αντικειμενικής αξίας, κυρίως την περίοδο 2000-2007, όπου η οικοδομή γνώριζε ημέρες δόξας και οι τιμές των ακινήτων στην περιοχή της Αθήνας κατέγραφαν αύξηση κατά 308%, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης κατά 300% και στις άλλες αστικές περιοχές κατά 210,5%.

Διασταυρώσεις
Από διασταυρώσεις στοιχείων, τα οποία αντλήθηκαν από τις τράπεζες, έχει προκύψει ότι χιλιάδες φορολογούμενοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν μεγάλα ποσά από πωλήσεις ακινήτων, αφού η διαφορά μεταξύ αντικειμενικής και αγοραίας (πραγματικής) τιμής δεν εμφανίζεται στα συμβόλαια, αλλά φαίνεται μόνο στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Οι φορολογούμενοι αυτοί αναπόφευκτα θα περάσουν σύντομα από την εφορία για να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, όπου θα εμφανίσουν τα επιπλέον χρήματα που εισέπραξαν από την πώληση των ακινήτων και να καταβάλουν τον αναλογούντα φόρο.

Όμως, δεν είναι μόνο οι ιδιώτες, φυσικά πρόσωπα, που αποκόμισαν σημαντικά χρηματικά ποσά από την πώληση ακινήτων τους λόγω της μεγάλης διαφοράς μεταξύ αντικειμενικής και πραγματικής τιμής τα οποία δεν εμφάνισαν στη φορολογική τους δήλωσης. Υπάρχει και μεγάλος αριθμός εταιρειών και εμπλεκόμενων του κλάδου της οικοδομής που πλούτισαν από την φοροδιαφυγή εν γνώσει της ίδιας της πολιτείας, με «πράξεις» που έκαναν σε τιμές πολύ υψηλότερες από τις αντικειμενικές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών μόλις πριν από λίγους μήνες διόρθωσε το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στην κτηματαγορά εφαρμόζοντας το «πόθεν έσχες» στο συνολικό τίμημα της αγοράς του ακινήτου που αναγράφεται στο συμβόλαιο και όχι στην αντικειμενική αξία.

Οι εντολές που έχουν δοθεί στους ελεγκτικούς μηχανισμούς είναι να προχωρήσουν οι έλεγχοι με ταχείς διαδικασίες και να κληθούν όσοι έχουν κρύψει εισοδήματα να αποφασίσουν εάν θα πληρώσουν οικειοθελώς τους φόρους που αναλογούν στα κρυφά εισοδήματά τους ή αν θα υποστούν τις συνέπειες της φορολογικής νομοθεσίας.

Τα ονόματα πολλών φορολογούμενων «φιγουράρουν» στις κάθε λογής λίστες (Λαγκάρντ, μεγαλοκαταθετών, ακινήτων του εξωτερικού, Λιχτενστάιν, εμβασμάτων κ.λπ.) που βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών, οι οποίοι έχουν επιφορτισθεί να σηκώσουν και το μεγαλύτερο βάρος του εισπρακτικού αποτελέσματος από το πεδίο της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της διαφθοράς. Άλλωστε, σύμφωνα με τα μέτρα που παρουσίασε η κυβέρνηση στους δανειστές, μόνο από τον έλεγχο των εμβασμάτων το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να εισπράξει 725 εκατ. ευρώ.

Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, το οποίο θα έχει τον πρώτο λόγο για όλες τις λίστες και τα CD με τα εμβάσματα, θα κινηθεί συνδυαστικά, συγκρίνοντας τα σκόρπια ευρήματα. Δεν είναι λίγα τα ονόματα που βρίσκονται σε περισσότερες από μια λίστες, γεγονός που χρήζει διεξοδικής διερεύνησης.

Στις περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώνεται αναντιστοιχία των δηλωθέντων εισοδημάτων με τις καταθέσεις (έχουν ήδη ανοίξει τραπεζικοί λογαριασμοί στο πλαίσιο των ξεχωριστών ερευνών που άρχισαν τους προηγούμενους μήνες), θα αποστέλλεται πορισματική αναφορά στους οικονομικούς εισαγγελείς κι εκείνοι θα προχωρούν άμεσα στη δέσμευση των καταθέσεων, έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Όπου δεν υπάρχουν υπόλοιπα καταθέσεων (οι έρευνες αφορούν και στις κινήσεις λογαριασμών), θα δεσμεύονται τα ακίνητα, αφού όσοι βρίσκονται σε αυτές τις λίστες παραδοσιακά επενδύσουν σε μετρητά και ακίνητα.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ποιους θα ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί λόγω «τρύπιου» πόθεν έσχες"

«Έκπληξη» τα έσοδα του Μαρτίου - Καλύπτεται η υστέρηση του πρώτου διμήνου

Τον στόχο για συλλογή δημοσίων εσόδων ύψους 11,9 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015 φαίνεται να επιτυγχάνει το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έφτασαν στις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Μάρτιο τα έσοδα ξεπέρασαν κατά τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ τον στόχο κάτι που σημαίνει, εφόσον επιβεβαιωθεί από τα τελικά στοιχεία που αναμένεται να ανακοινωθούν μετά το Πάσχα, ότι η υστέρηση ύψους ενός δισ. ευρώ που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο δίμηνο στο σκέλος των εσόδων, ουσιαστικά έχει καλυφθεί.

Η έκτακτη ρύθμιση «εξπρές» η οποία απέφερε τουλάχιστον 147 εκατ. ευρώ (για τόσα έκανε λόγο η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών) ήταν ένας από τους λόγους υπέρβασης του στόχου.

Ο δεύτερος λόγος ήταν η καταβολή ποσού άνω των 150 εκατ. ευρώ στο κονδύλι όπου εγγράφονται τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις. Το ποσό ήταν προϋπολογισμένο να εισπραχθεί μέσα στο πρώτο δίμηνο, ωστόσο, εμφανίζεται στα έσοδα του Μαρτίου με αποτέλεσμα να κλείνει η «τρύπα».

Ο τρίτος παράγοντας που βοήθησε στην υπέρβαση του στόχου, είναι, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο τον Μάρτιο έφτασαν εισπράξεις περίπου 850 εκατ. ευρώ ενώ αναμένονταν ποσά της τάξεως των 480 εκατ. ευρώ.

Τέλος, με μικρότερα ποσά συνέβαλαν ο ΕΝΦΙΑ (υπήρξαν εισπράξεις και τον Μάρτιο παρά τη λήξη της προθεσμίας κυρίως από επιχειρήσεις) αλλά και τα έσοδα από τους φόρους στα πετρελαιοειδή καθώς η παρατεταμένη κακοκαιρία οδήγησε σε σημαντικές καταναλώσεις πετρελαίου θέρμανσης και τον Μάρτιο.

Με αυτά τα δεδομένα, τα έσοδα τον Μάρτιο, φαίνεται να έχουν διαμορφωθεί πάνω από τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ έναντι στόχου 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (είναι κυρίως τα φορολογικά έσοδα) εξακολουθεί να υπάρχει υστέρηση.

Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει αισιοδοξία ότι τον Απρίλιο, το «άνοιγμα» θα κλείσει ακόμη περισσότερο λόγω της ενεργοποίησης της ρύθμισης των 100 δόσεων και κυρίως της διαδικασίας της «προκαταβολής φόρου» η οποία θα δώσει και πάλι κίνητρα στους φορολογούμενους να πληρώσουν μέρος ή το σύνολο των οφειλών τους κερδίζοντας από τη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "«Έκπληξη» τα έσοδα του Μαρτίου - Καλύπτεται η υστέρηση του πρώτου διμήνου"

Ενταση και επεισόδια στις Σκουριές -Τραυματισμοί και σπασμένα αυτοκίνητα [εικόνες & βίντεο]

Σκηνικό έντασης επικρατεί από το πρωί στις Σκουριές, με τις παράλληλες συγκεντρώσεις μεταλλωρύχων και πολιτών που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού.
Η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο και σημειώθηκαν επεισόδια, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων. Οι μεταλλωρύχοι καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν επίθεση, με τον πρόεδρο του σωματείου τους, Γιώργο Χατζή να μιλά για «αντιεξουσιαστές» που πετούσαν πέτρες, αλλά και για τον τραυματισμών τριών εργαζομένων στα μεταλλεία, που μεταφέρθηκαν στο κέντρο Υγείας για την παροχή των πρώτων βοηθειών και στη συνέχεια επέστρεψαν στο σπίτι τους.
Από τη ρίψη των αντικειμένων προκλήθηκαν φθορές σε αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα στο σημείο.



iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενταση και επεισόδια στις Σκουριές -Τραυματισμοί και σπασμένα αυτοκίνητα [εικόνες & βίντεο]"

Ε.Ε.: Προβλήματα στην Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Γερμανίας

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή των αεροπορικών πτήσεων διαπίστωσε «θέματα» με την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Γερμανίας κατά την τακτική επανεξέταση της ασφάλειας των αεροπορικών πτήσεων, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ανακοίνωση δεν διευκρινίζει πότε έγινε ο έλεγχος της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η Επιτροπή είχε επιστήσει την προσοχή στο Βερολίνο από τον περασμένο Νοέμβριο «για την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων προβλημάτων» - δηλαδή μήνες πριν από την συντριβή της πτήσης της Germanwings στις Γαλλικές Άλπεις όπου σκοτώθηκαν 150 άνθρωποι.

Επικαλούμενη δύο πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι οι έλεγχοι είχαν διαπιστώσει προβλήματα στην Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Γερμανίας - την Luftfahrt Bundesamt (LBA). Τα προβλήματα εντοπίστηκαν στην έλλειψη προσωπικού, που κατ’ επέκταση θα μπορούσε να περιορίσει την ικανότητά της να διενεργεί ελέγχους σε αεροσκάφη και πλήρωμα, καθώς και σε ιατρικούς ελέγχους.

«Βάσει των συστάσεων του EASA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας) η Επιτροπή ασχολήθηκε με θέματα στη Γερμανία για να απαιτήσει από τις εκεί αρχές τη συμμόρφωσή τους. Οι απαντήσεις που δόθηκαν από τη Γερμανία είναι στο στάδιο της αξιολόγησης», ανέφερε ανακοίνωση της Επιτροπής.

«Σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. διαπιστώνονται ευρήματα και αυτό είναι μια φυσιολογική και τακτική κατάσταση και μέρος ενός συστήματος συνεχούς επίβλεψης. Τα ευρήματα ακολουθούνται από διορθωτικά μέτρα, παρόμοια με μια διαδικασία ελέγχου», προστίθεται στην ανακοίνωση, χωρίς όμως να προσδιορίζονται τα πορίσματα του EASA για τη Γερμανία. Η Wall Street Journal ανέφερε πάντως ότι δεν είναι σαφές, αν οι ελλείψεις που εντοπίστηκαν στην Luftfahrt Bundesamt ήταν βασικοί παράγοντες στη συντριβή του αεροσκάφους.

Η έρευνα για την ασφάλεια του πληρώματος της αεροπορικής εταιρείας είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά από τη συντριβή στις γαλλικές Άλπεις και την πεποίθηση ότι ο συγκυβερνήτης έριξε σκόπιμα το αεροσκάφος της εταιρείας χαμηλού κόστους.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ε.Ε.: Προβλήματα στην Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Γερμανίας"

Οι 8 φορολογικές αλλαγές που θα εφαρμοστούν φέτος -Για αγρότες, μισθωτούς και «μπλοκάκια»

Οχτώ σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνει φέτος ο τρόπος φορολόγησης του εισοδήματος των 5,5 εκατομμυρίων που κάνουν δηλώσεις.

Για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί «πόθεν έσχες» για όλες τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχειών, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα χρειαστούν λιγότερες αποδείξεις και οι μισθωτοί που έχουν και «μπλοκάκι» θα φορολογηθούν με 26% μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά, οι 8 βασικές αλλαγές, όπως τις αναφέρει δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου»:

Αυστηρότερο σύστημα τεκμηρίων για όλους. Ανέγερση οικοδομών, αγορές ακινήτων, μετοχών, ομολόγων, εντόκων, αγορά ή μίσθωση ΙΧ, αποπληρωμή δανείων κάθε είδους, δωρεές και χορηγίες εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο.

Για μισθωτούς και συνταξιούχους. μειώνεται από 25% σε 10% το ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος που πρέπει να καλύψουν με αποδείξεις. Σε διαφορετική περίπτωση, το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογηθεί με 22%.

Στα εισοδήματα από ενοίκια, καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος με συντελεστή 1,5% στα εισοδήματα από ενοίκια κατοικιών έως 300 τ.μ. και με 3% στα μεγαλύτερα ή από επαγγελματική στέγη.

Αυξάνεται από 10 σε 11% ο συντελεστής φορολόγησης για τις πρώτες 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος από ακίνητα.

Αν το εισόδημα είναι στο σύνολο ή άνω του 50% από αυτή την πηγή, τότε αν τα τεκμήρια διαβίωσης προσδιορίζουν εισόδημα μεγαλύτερο του δηλωθέντος, αυτό φορολογείται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ.

Για αγρότες και κτηνοτρόφους, καταργείται ο αντικειμενικός προσδιορισμός φορολογητέου εισοδήματος και φορολόγηση με την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων. Το εισόδημα θα προσδιοριστεί με αφαίρεση των παραγωγικών δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα και θα φορολογηθεί με 13% από το πρώτο ευρώ.

Για μισθωτούς που εργάζονται και με μπλοκάκια, τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2014 από μπλοκάκια θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με 26%.

Για μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες, καταργείται η διαδικασία αυτοπεραίωσης με την οποία περαίωναν αυτόματα τις ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ οι εμπορικές επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 300.000 ευρώ, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 150.000 ευρώ.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι 8 φορολογικές αλλαγές που θα εφαρμοστούν φέτος -Για αγρότες, μισθωτούς και «μπλοκάκια» "

Υπερατλαντικός μαραθώνιος Βαρουφάκη για να αποφευχθεί το «ατύχημα"

Συναίνεση από το ΔΝΤ για την ελληνική πρόταση μεταρρυθμίσεων και συμμαχία για την ταχεία επίτευξη συμφωνίας, θα αναζητήσει από σήμερα στις ΗΠΑ ο υπουργός Oικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, επιχειρώντας να επιταχύνει τις εξελίξεις και να έχει γρήγορα συμφωνία με τους θεσμούς.

Με δεδομένη την ταύτιση της ΕΚΤ με την άποψη του Βερολίνου, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει το υφιστάμενο πρόγραμμα και την άρνηση κάποιων ευρωπαϊκών χωρών να ακούσουν τα ελληνικά επιχειρήματα, ο υπουργός Οικονομικών στρέφεται εκεί που πιστεύει ότι υπάρχουν περισσότερο «ευήκοα ώτα», αφού οι ανάγκες τρέχουν και τα χρήματα τελειώνουν.

Το ΔΝΤ ήταν θετικό από το 2013 – έστω και ανεπίσημα - στο ενδεχόμενο της αλλαγής των δημοσιονομικών στόχων στο πρόγραμμα της Ελλάδας, θεωρώντας ότι είναι αδύνατο να επιτευχθούν. Επίσης, είναι ο ένας από τους τρείς δανειστές μας, που υπενθύμιζε μετά από κάθε αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, την δέσμευση της Ε. Ε από το Νοέμβριο του 2012 για μέτρα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Βαρουφάκης έκλεισε το σημερινό ραντεβού, μετά την- άκαρπη - συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης την περασμένη Πέμπτη, βλέποντας ότι στις επίσημες συνεδριάσεις δεν θα υπάρξει εύκολη λύση.

Το ΔΝΤ είναι εξαιρετικά σιωπηλό όλο αυτό το διάστημα για το ελληνικό θέμα, παρακολουθώντας περισσότερο, παρά συμμετέχοντας στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ, τα οποία συμμετείχαν στις συναντήσεις με την ομάδα των Βρυξελλών.

Παρόλα αυτά, τα περιθώρια παρέμβασης είναι περιορισμένα, με δεδομένο ότι η εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δέχεται έντονη εσωκομματική αντιπολίτευση από μέλη του διοικητικού της συμβουλίου για το πρόγραμμα της Ελλάδας. Μάλιστα, έχει απειλήσει πολλές φορές με παραίτηση, απαντώντας έτσι σε κατηγορίες για υπερβολική εύνοια του Ταμείου προς την Ελλάδα και υπερβολική έκθεση του ΔΝΤ προς την Ευρωζώνη.

¨Έχοντας αυτά ως δεδομένα, ο Έλληνας υπουργός, θα επεκτείνει τον κύκλο των συναντήσεων του στις ΗΠΑ, απευθυνόμενος και στην Αμερικανική Κυβέρνηση, που έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της Ελλάδας.

Με δεδομένο αυτό θα έχει στην ατζέντα του το πρωί της Δευτέρας, συναντήσεις στην αμερικανική πρωτεύουσα και με το υφυπουργό Οικονομικών για τις Διεθνείς Υποθέσεις κ. Nathan Sheets (o Υπουργός Οικονομικών κ. Jack Lew που είχε ασχοληθεί με το θέμα της Ελλάδας, απουσιάζει σε προγραμματισμένες διακοπές). Επίσης θα συναντηθεί και με την κα Caroline Atkinson, σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και εθνικής ασφάλειας.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπερατλαντικός μαραθώνιος Βαρουφάκη για να αποφευχθεί το «ατύχημα""

Διπλή "παγίδα" από τεκμήρια και πόθεν έσχες

Αντιμέτωποι με τις επικίνδυνες παγίδες υπερ-φορολόγησης που κρύβουν τα τεκμήρια της εφορίας βρίσκονται φέτος εκατομμύρια φορολογούμενοι.
Λόγω της σημαντικής συρρίκνωσης των εισοδημάτων, την οποία έχει προκαλέσει η πολυετής οικονομική κρίση, κινδυνεύουν να φορολογηθούν όχι με βάση τα πολύ χαμηλά εισοδήματα που απέκτησαν το 2014, αλλά με βάση τα εξωπραγματικά ποσά τεκμαρτών εισοδημάτων που θα τους προσδιορίσει φέτος η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με βάση το άδικο σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης και το νέο αυστηρότερο καθεστώς τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που προβλέπει για φέτος ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος.
Στις φετινές φορολογικές δηλώσεις εκατομμύρια πολίτες είναι πιθανό να εμφανιστούν με ετήσια φορολογητέα εισοδήματα πολύ μεγαλύτερα από τα πραγματικά, καθώς μαζί με το παράλογο σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης θα εφαρμοστεί ένα ακόμη πιο ενισχυμένο σύστημα τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
Ο υπολογισμός
Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα προβλέπουν τα άρθρα 30-34 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, αλλά και με βάση τα όσα διευκρινίζονται σε σχετική αναλυτική εγκύκλιο που εξέδωσε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Αικατερίνη Σαββαΐδου, με το νέο σύστημα τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, που θα ισχύσει στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, η ΓΓΔΕ θα προσδιορίζει το συνολικό ύψος του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος κάθε φορολογούμενου αθροίζοντας τα ακόλουθα ποσά:
1. Την ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, η οποία ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για κάθε άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο φορολογούμενο και σε 5.000 ευρώ για τους έγγαμους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.
Η ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης θα υπολογίζεται μόνο εφόσον ο φορολογούμενος ή ένας εκ των δύο συζύγων δηλώνει έστω κι ένα ευρώ πραγματικό εισόδημα ή εφόσον βαρύνεται με οποιοδήποτε άλλο τεκμήριο διαβίωσης λόγω χρήσης κατοικίας, αυτοκινήτου, σκάφους κ.λπ.
Ωστόσο, εάν το εισόδημα που δηλώνεται προέρχεται μόνο από τόκους και ακίνητα, δεν θα εφαρμόζεται η ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη.
2. Τα τεκμήρια διαβίωσης ή «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης». Τα τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία ονομάζονται πλέον «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης», είναι ποσά τα οποία, σύμφωνα με τη λογική του υπουργείου Οικονομικών αντιπροσωπεύουν τις ελάχιστες ετήσιες δαπάνες χρήσης και συντήρησης περιουσιακών στοιχείων, όπως κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη και πισίνες, αλλά και ποσά που, σύμφωνα με το υπουργείο, αντιπροσωπεύουν τα ελάχιστα ετήσια έξοδα του φορολογούμενου για την ατομική του συντήρηση.
Στις «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» υπάγονται και οι πραγματικά καταβληθείσες δαπάνες για την πληρωμή διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία, καθώς και τα έξοδα για την καταβολή αποδοχών σε υπηρετικό προσωπικό.
http://www.enikos.gr/data/photos/df5005470e3a1dc4c94effc22ef2bc68.jpg
enikos

Διαβάστε Περισσότερα » "Διπλή "παγίδα" από τεκμήρια και πόθεν έσχες"

Δάνεια ύψους 722 εκατ. ευρώ πήγαν σε μόλις 3 οικογένειες για... 4 επιχειρήσεις των μέσων ενημέρωσης

Στις οικογένειες Μπόμπολα, Ψυχάρη, Αλαφούζου....το βάρος των δανείων προς τις τράπεζες

Η «βαριά» βιομηχανία της ενημέρωσης της χώρας βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης καθώς μοιάζει με ακυβέρνητο αεροπλάνο που πέφτει και του απομένουν μόλις μερικά μέτρα πριν από την πρόσκρουση.

Τα ηχηρά ονόματα της ενημέρωσης όπως ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη , η Πήγασος Εκδοτική και η Καθημερινή και στον τομέα της τηλεοπτικής ενημέρωσης το MEGA , o ΣΚΑΙ , ο ΑΝΤ1 , ο Alpha TV βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού καθώς η ετήσια διαφημιστική δαπάνη συρρικνώνεται από τον έναν χρόνο στον άλλο.
Η αγορά της ενημέρωσης μετρά στο ενεργητικό της δύο σκληρές απώλειες όπως τον τηλεοπτικό σταθμό Alter στέλνοντας στην ανεργία 800 άτομα ενώ το «κανόνι» προς τις τράπεζες κοστολογήθηκε σε 500 εκατ. ευρώ.
Η Ελευθεροτυπία χάθηκε από το προσκήνιο της ενημέρωσης παρότι οι οφειλές προς τις τράπεζες έφθαναν μόλις τα 60 εκατ. ευρώ και βρέθηκε στο καναβάτσο εξαιτίας της «κακής» διοίκησης.
Η διάδοχη κατάσταση μετά την απώλεια του Κίτσου Τεγόπουλου έριξε την Ελευθεροτυπία στα …βράχια.
Ο αριθμός των απολυμένων δημοσιογράφων, τεχνικών και του διοικητικού προσωπικού ανέρχονταν σε 850 άτομα ενώ δεν έλαβαν τις αποζημιώσεις τους.

Τα δάνεια πνίγουν την ενημέρωση
Η οικογένεια Μπόμπολα ως ιδιοκτήτης της Πήγασος Εκδοτική εμφανίζεται με δάνεια συνολικού ύψους 196,5 το 2014 έναντι 181 εκατ. ευρώ.
Ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA που διαχειρίζεται από την εταιρεία Τηλέτυπος, τα δάνεια της «αγγίζουν» τα 167 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 100 εκατ βραχυπρόθεσμος δανεισμός και 67 δισεκ. μακροπρόθεσμος δανεισμός.
Το αξιοσημείωτο στην Τηλέτυπος που διαχειρίζεται το Mega είναι ότι η εταιρία με 23 εκατ κεφάλαια έχει 167 δάνεια δηλαδή 7 φορές περισσότερα από τα κεφάλαια και ταυτόχρονα οι ετήσιες υποχρεώσεις ξεπερνούν....τα κεφάλαια.
Το 35% του μετοχικού κεφαλαίου της Τηλέτυπος ανήκει στην εταιρεία Πήγασος Εκδοτική.
Έτσι τα 60 εκατ. ευρώ συγκεντρώνονται σε ένα «κουβά» συνολικής αξίας 256,5 εκατ. ευρώ.
Οι δανειακές υποχρεώσεις δεν αποτελούν βάρος μόνο για την Πήγασος Εκδοτική και όχι για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο κ. Φώτη Μπόμπολα, ο οποίος συχνά -πυκνά λέει στους εργαζόμενους ότι θα το δώσει στις τράπεζες το μαγαζί όταν εγείρουν αξιώσεις για τις καθυστερήσεις πληρωμών.
Ο κ. Φώτης Μπόμπολας ως μέτοχος με ποσοστό περίπου 50% δεν έχει να φοβηθεί τίποτα διότι δεν έχει να χάσει απολύτως τίποτα.
Μπορεί να λέει ναι κύριοι τα πήραμε τα 250 εκατ. ευρώ αλλά δεν μπορούμε να σας τα δώσουμε με αυτές τις συνθήκες.
Όμως όλοι γνωρίζουν ότι φτιάχτηκε μια κολοσσιαία περιουσία χάρη στις εφημερίδες, χάρη στο μόχθο των δημοσιογράφων που έδιναν και δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης από το 1981 μέχρι σήμερα.
Η ενημέρωση στην Ελλάδα έγινε «μπίζνα» για τους εκδότες και τους καναλάρχες.
Το ενδιαφέρον τους στράφηκε στα γκισέ των τραπεζών παραμερίζοντας τον ρόλο τους και τον αρχικό σκοπό τους.
Η Πήγασος Εκδοτική και η Τηλέτυπος ( MEGA) χρωστούν στις τράπεζες 376,5 εκατ. ευρώ

Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη
Τα δάνεια της ναυαρχίδας της εγχώριας ενημέρωσης ανέρχονται στα 208,1 εκατ. ευρώ τα οποία όμως δύσκολα μπορούν να αποπληρωθούν.
Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 90 εκατ. ευρώ και το ύψος των ζημιών ανήλθαν σε 28,3 εκατ ευρώ.
Το 2013.
Ο ΔΟΛ δεν είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τα οικονομικά στοιχεία του 2014 θα δημοσιευθούν το Ιούνιο του 2015.
Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews gr η διοίκηση του Ομίλου Δ.Ο.Λ έχει βάλει ως εγγύηση για την κάλυψη των δανείων τα προσωπικά της περιουσιακά του στοιχεία ακόμη και το σπίτι που μένουν.
Ο ΔΟΛ συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Τηλέτυπος με μονοψήφιο ποσοστό και στο ενδεχόμενο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα είναι αρκετά δύσκολο να καλύψει την ΑΜΚ.
Ο ΔΟΛ όπως και η Πήγασος Εκδοτική προχωρούν σε περικοπές προσωπικού και μείωσης αποδοχών.
Η Πήγασος Εκδοτική , η Τηλέτυπος (MEGA) και ο ΔΟΛ χρωστούν στις τράπεζες 584,5 εκατ . ευρώ.

Το συγκρότημα Αλαφούζου
Η εφημερίδα Καθημερινή και ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ διαχειρίζονται από τα δύο αδέλφια του Αριστείδη Αλαφούζου, τον Θέμη και τον Γιάννη.
Η Καθημερινή εμφάνισε αύξηση κατά 5% του κύκλου εργασιών και ανήλθε στα 66,2 εκατ. ευρώ τη χρονιά που πέρασε.
Εμφάνισε κέρδη ύψους 5,8 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 15,5 εκατ. το 2013.
Ωστόσο η κερδοφορία δεν προήλθε από τις εκδόσεις αλλά από τον ναυτιλιακό τομέα ο οποίος συνεισέφερε κέρδη ύψους 13 εκατ. στον όμιλο.
Τα δάνεια σε επίπεδο ομίλου ανήλθαν σε 137,6 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2014.
Η Πήγασος Εκδοτική η Τηλέτυπος ο ΔΟΛ και η Καθημερινή χρωστούν στις τράπεζες το συνολικό ποσό των 722,1 εκατ. ευρώ.
Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα λοιπόν έδωσε σε 4 επιχειρήσεις ενημέρωσης 722,1 εκατ. ευρώ , οι οποίες διαχειρίζονται από τρείς οικογένειες
Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις στον τομέα ενημέρωσης έχουν δημοσιεύσει οικονομικά στοιχεία του 2013.
Η βάση δεδομένων της STAT BANK προκύπτει ότι οι εφημερίδες Πρώτο Θέμα , Real Media AE. του Νίκου Χατζηνικολάου και οι Αττικές εκδόσεις εμφανίσθηκαν με δάνεια συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Διαφημιστική Δαπάνη
Η διαφημιστική δαπάνη των ΜΜΕ το 2013 αυξήθηκε κατά 4% φθάνοντας συνολικά το 1.186.827.958 ευρώ ενώ το 2012 η δαπάνη ήταν 1.141.079.226 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της MediaServices, την μερίδα του λέοντος έχει πλέον η τηλεόραση που, όπως είναι λογικό, αναδεικνύεται σε περίοδο κρίσης στο πιο αποτελεσματικό μέσο για τους διαφημιζόμενους.
Η δαπάνη που κατευθύνθηκε στην τηλεόραση έφθασε στο 48,14% του συνόλου των ΜΜΕ, σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2012 όπου ήταν 41,14%.
Αυτό μεταφράστηκε σε 571,39 εκατομμύρια ευρώ ενώ το 2012 η δαπάνη ήταν 469,41 εκατομμύρια ευρώ (αύξηση 21,73%).
Τα περιοδικά συνέχισαν την πτωτική τους πορεία, με απώλειες 17,08% (291,668 εκατ. το 2013 και 351,746 εκατ. το 2012) ενώ θετικό ήταν το πρόσημο στη διαφημιστική δαπάνη τόσο των εφημερίδων (αύξηση 1,12% με δαπάνη το 2013 258,682 εκατ. ευρώ) όσο και του ραδιοφώνου (αύξηση 1,54% με δαπάνη 65,08 εκατομμύρια ευρώ).

bankingnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δάνεια ύψους 722 εκατ. ευρώ πήγαν σε μόλις 3 οικογένειες για... 4 επιχειρήσεις των μέσων ενημέρωσης"

ΕΦΕΤ: Οδηγίες προς τους καταναλωτές για το Πάσχα

Την εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργούνται στην αγορά των τροφίμων, με κύριο γνώμονα την προστασία της υγείας των καταναλωτών από κινδύνους, αλλά και των συμφερόντων τους από πρακτικές υπονόμευσης, προβλέπει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα. Προς την κατεύθυνση αυτή, προωθεί παράλληλα τη συνεργασία και το συντονισμό στη δράση με άλλες αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, ώστε η προστασία των καταναλωτών να γίνεται με αποτελεσματικότερο τρόπο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΦΕΤ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στα εξής:

Να αγοράζουν από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.

Να αγοράζουν κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη και μικρόβια.

Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου απ' όπου προμηθεύονται τρόφιμα.

Να εξετάζουν προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.

Τι πρέπει να προσεχθεί κατά την προμήθεια αμνοεριφίων:

Σφραγίδες–επισήμανση

Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και για τα προερχόμενα από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») ή ερυθρό «allura» και ωοειδές σχήμα.

Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.

Αν οι καταναλωτές προμηθευτούν κατεψυγμένη συκωταριά, πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην αναγραφή ημερομηνίας κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.

Τι πρέπει να προσεχθεί κατά την προμήθεια σοκολατένιων αυγών:

Για την αγορά σοκολατένιων αυγών, που προσφέρονται, κυρίως, σε παιδιά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών, όπως παιχνίδια μικρών διαστάσεων. Προσοχή πρέπει να δίνεται και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης και της ημερομηνίας ανάλωσης.

«Παρακαλούνται, τέλος, οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και στην περίπτωση που διαπιστώσουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων τροφίμων ή πέσουν θύμα παραπλάνησης, να απευθύνονται στον ΕΦΕΤ και στο πενταψήφιο νούμερο 11717», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΦΕΤ: Οδηγίες προς τους καταναλωτές για το Πάσχα"

"Αγορά όπλων στην Ελλάδα ίση με το μισό ΑΕΠ"

Με απόντα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συνεχίζεται στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, η εκδήλωση για την συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Δημοσίου Χρέους ("Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους") που δρομολογείται με πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί σήμερα, αύριο και θα ολοκληρωθεί την Μεγάλη Τρίτη με συνέντευξη Τύπου, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος, σε παρέμβασή του ανέφερε πως "κατά την περίοδο συσσώρευσης του ελληνικού δημοσίου χρέους από το 1974 μέχρι το 2010, υπήρξαν εισαγωγές όπλων στην Ελλάδα προερχόμενων κυρίως από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία, συνολικής αξίας (χωρίς τους τόκους), ίσης σχεδόν με το μισό ετήσιο ΑΕΠ, της ίδιας περιόδου σε σταθερές τιμές του 1990".

Ο κος Ήσυχος, ανέφερε ενδεικτικά στην ομιλία του πως το 2006 αγοράστηκαν 170 γερμανικά άρματα μάχης τύπου Leopard II, αξίας 1,7 δισ. ευρώ, "τα οποία αγοράστηκαν χωρίς συμβάσεις συντήρησης και χωρίς αγορά βλημάτων - εξαιρετικά αναγκαία τα τελευταία έξι χρόνια για παρελάσεις, αλλά όχι για την άμυνα της χώρας".

Άλλο παράδειγμα αφορούσε την αγορά "λίγο πριν τις εκλογές του 2000", των 50 μαχητικών F-16 "χωρίς κινητήρα και σύστημα αυτοπροστασίας. Και αυτό γιατί μετά τις εκλογές, θα έπρεπε η χώρα να κάνει μια δεύτερη σύμβαση για να αγοράσει τους κινητήρες και τα συστήματα αυτοπροστασίας. Η δεύτερη αγορά μάλιστα, ισούται για τα επόμενα 19 χρόνια με την αγορά 120 τύπου F16. Απλά μαθηματικά" ανέφερε ο υπουργός όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παρών στην εναρκτήρια συζήτηση, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος υπενθύμισε ειδική έκθεση για την Ελλάδα που ήλθε προς ψήφιση στην Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, συντεταγμένη από τον εισηγητή της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Σέφας Λούμινα, όπου καταγραφόταν η παραβίαση στο πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών, σειράς δικαιωμάτων που προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες της Ε.Ε. και του ΟΗΕ.

"Είναι πολιτικά εύκολα εξηγήσιμο αν και απαράδεκτο φαινόμενο, ότι αυτή η έκθεση του κου Λούμινα, μολονότι υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία, δεν ψηφίστηκε από τον εκπρόσωπο της χώρας μας στο πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης, ακριβώς γιατί κάτι τέτοιο φαντάζομαι θα θεωρείτο αποδοκιμασία των μνημονιακών πολιτικών" παρατήρησε ο κος Κατρούγκαλος.

Σημειώνεται πως ο κ. Λούμινα ήταν παρών και χαιρέτισε την εκδήλωση - αναμένεται δε να μετέχει των εργασιών της Επιτροπής Αλήθειας, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Εκ μέρους του κοινοβουλευτικού Γραφείου Παρακολούθησης Προϋπολογισμού, ο επικεφαλής του Παναγιώτης Λιαργκόβας συνεχάρη την Πρόεδρο της Βουλής για την πρωτοβουλία της και διαβεβαίωσε πως "θα συμμετέχουμε με χαρά στην διερεύνηση κατά πόσον το δημόσιο χρέος ήταν αναγκαίο, τοξικό, παράνομο, επονείδιστο, ακατάλληλο, διογκωμένο, αληθινό. Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας, και του Κοινοβουλίου".

Ο επικεφαλής της 2ης Διεύθυνσης Επιστημονικών Μελετών της Βουλής, Αστέριος Πλιάκος θεώρησε αναγκαίο να τεθούν στη διάθεση της "Επιτροπής Αλήθειας" το σύνολο των μελών της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής - ενώ στην παρέμβασή του ανέφερε πως "τα Μνημόνια οδηγούσαν σε περικοπές δαπανών και σε πολιτικές προϋποθέσεις που δεν δεσμευόταν από το χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ε.Ε., αγνοώντας τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, "η οποία ρητά και κατηγορηματικά απαιτεί, το σύνολο των ευρωπαϊκών δράσεων να σέβονται πλήρως τις ευρωπαϊκές αξίες".

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » ""Αγορά όπλων στην Ελλάδα ίση με το μισό ΑΕΠ""

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news