facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Βέλγος ΥΠΟΙΚ: Δεν αποκλείεται το Grexit αν δεν πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ

Η Ελλάδα δεν θα λάβει νέα χρηματοδότηση, αν δεν ψηφισθούν από τη Βουλή τα μέτρα που θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς, δήλωσε στο Spiegel on Line o Βέλγος υπουργός Οικονομικών Johan Van Overtfeldt, ο οποίος προειδοποιεί για τον κίνδυνο Grexit, αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει στις 9 Απριλίου τη δόση των 460 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό ταμείο.

Είναι ξεκάθαρη η γραμμή των χωρών της Ευρωζώνης, να δίνουν χρηματοδοτική βοήθεια μόνο με αντάλλαγμα την ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή, δήλωσε ο Βέλγος υπουργός. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι δαπάνες στην Ελλάδα έχουν μειωθεί, αλλά μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα ή για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής εξαγγέλλονται εδώ και χρόνια και μετά παγώνουν. "Ο Τσίπρας δεν είναι υπεύθυνος γι' αυτό. Αλλά θα γίνεται όλο και περισσότερο", πρόσθεσε.

Ο Βέλγος υπουργός δεν σχολίασε τη λίστα με τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς συνεχίζονται, όπως είπε. οι διαπραγματεύσεις. Ο Overtfeldt βλέπει την Ελλάδ να βρίσκεται στα όρια της αδυναμίας πληρωμών, ενώ λέει ότι είναι "μη συζητήσιμο" να μην αποπληρωθεί το ΔΝΤ. Εάν η ελληνική κυβέρνηση παραβιάσει κατ' αυτόν τον τρόπο τις συμφωνίες, "δεν θα αποκλείεται ακόμη και μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη", δήλωσε.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Βέλγος ΥΠΟΙΚ: Δεν αποκλείεται το Grexit αν δεν πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ"

Spiegel: Υπάρχει πρόοδος από την Ελλάδα, λένε τώρα στελέχη της Ευρωζώνης

Μηνύματα συγκρατημένης αισιοδοξίας και προόδου στέλνει η Ευρωζώνη, σχετικά με τη λίστα μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η Ελλάδα στους δανειστές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel που επικαλείται πηγές αξιωματούχων της Ευρωζώνης, η λίστα της Αθήνας είναι σαφώς βελτιωμένη.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, υπάρχει πρόοδος με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και χρονοδιαγράμματα στις νέες προτάσεις ωστόσο κάποια νούμερα είναι μη ρεαλιστικά, όπως για παράδειγμα οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη.

Το γερμανικό περιοδικό ξεκινά το άρθρο του με μία σαφώς θετική πρόβλεψη, καθώς τονίζει ότι «μετά το χάος, τελικά όλα φαίνονται καλύτερα» και συνεχίζοντας αναφέρεται στη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Ν. Βούτση στα μέσα της εβδομάδας ότι η Ελλάδα θα προτιμήσει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και όχι τη δόση προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου.

Όμως, συνεχίζει το Spiegel, ακολούθησε η συνάντηση των εκπροσώπων των πιστωτών με την ελληνική πλευρά και η Αθήνα φρόντισε να καταθέσει έναν κατάλογο μεταρρυθμίσεων 26 σελίδων.

Η εν λόγω λίστα είναι ενθαρρυντική, συνεχίζει το Spiegel, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη να εξηγεί στους εταίρους του πως η Ελλάδα θα κατορθώσει όχι μόνο να επιτύχει ισορροπημένο προϋπολογισμό αλλά και πρωτογενές πλεόνασμα.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο το πως η Ελλάδα θα κατορθώσει να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, σε κάποια άλλα σημεία καθίσταται φανερό ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να «σπάσει κάποια ταμπού», όπως για παράδειγμα αυτό της ελεύθερης πρόσβασης – των αρμόδιων δημοσίων οργάνων – στους τραπεζικούς λογαριασμούς φοροφυγάδων.

Ακόμη και ορισμένοι εκπρόσωποι των πιστωτών που στο παρελθόν είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την προηγούμενη ελληνική λίστα, τώρα εμφανίζονται περισσότερο ικανοποιημένοι. «Είναι μία καλύτερη λίστα», δηλώνει αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Αν και οι στόχοι για την ανάπτυξη μοιάζουν μη ρεαλιστικοί, τουλάχιστον υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

«Υπάρχει πρόοδος», τονίζει εκπρόσωπος των θεσμών, φροντίζοντας, όμως, να προσθέσει ότι «θα πρέπει ακόμη να διανύσουμε πολύ δρόμο».

Την ίδια ώρα, όμως, η ελληνική κυβέρνηση – πάντα κατά το Spiegel – θεωρεί ότι έχει πράξει το καθήκον της. Μάλιστα υποστηρίζει ότι εάν υπάρξει εφαρμογή των μέτρων που προτείνει τότε μπορεί να επιτύχει ακόμη και πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ, δηλαδή πολύ υψηλότερο απ' ότι ζητούν οι πιστωτές. «Οι θεσμοί θα πρέπει τώρα να είναι ικανοποιημένοι», φέρεται ότι δηλώνει κορυφαίο στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης.

Πάντως η ελληνική κυβέρνηση ακόμη και εάν δεν έχει λάβει ακόμη ούτε ένα σεντ από τους εταίρους της φαίνεται έτοιμη να αρχίσει τις δαπάνες. Απόδειξη το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα υπάρξει πρόσληψη 4.500 ατόμων στο σύστημα υγείας. Πιθανώς αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι βέβαιη ότι το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας θα αποφασίσει την εκταμίευση κεφαλαίων, καταλήγει το άρθρο του γερμανικού περιοδικού.

Πάντως ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Johan Van Overtfeldt, σε δηλώσεις του στο Spiegel Online, υποστήριζε ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα παραβιάσει τις δεσμεύσεις της τότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός Grexit.

Ο κ. Overtfeldt ερωτώμενος για το πως «βλέπει» τη λίστα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να τη σχολιάσει καθώς υπάρχουν διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη, αλλά προσέθεσε με νόημα ότι «και στο παρελθόν υπήρξαν υποσχέσεις, που τελικά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ».

Προσέθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα μοιάζει να βρίσκεται πολύ κοντά στη χρεοκοπία, αλλά δεν πρόκειται να λάβει στήριξη από τους εταίρους της ή από το ΔΝΤ εάν δεν ικανοποιήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Spiegel: Υπάρχει πρόοδος από την Ελλάδα, λένε τώρα στελέχη της Ευρωζώνης"

Η απάντηση των τηλεοπτικών καναλιών στον Ν. Παππά για τα χρέη

Την δική τους απάντηση δίνουν στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά τα τηλεοπτικά κανάλια, σχετικά με τα τέλη χρήσεων συχνοτήτων που απαιτεί η κυβέρνηση από αυτά.

Σε επιστολή τους προς τον υπουργό Επικρατείας, τα μέλη της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Πανελλαδικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ)εκφράζουν την έκπληξή τους για τις υπουργικές αποφάσεις σχετικά με την επιβολή αναδρομικών τελών χρήσεως συχνοτήτων και δια των οποίων οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας για τα έτη 2011, 2012, 2013 και 2014 καλούνται να καταβάλουν 24,15 εκατ. ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, υποστηρίζουν ότι για τις εκλογικές αναμετρήσεις των ετών 2012, 2014,2015, το ελληνικό δημόσιο, που χρηματοδότησε μέσω του airtime των τηλεοπτικών επιχειρήσεων την προβολή των προεκλογικών μηνυμάτων των κομμάτων, οφείλει προς τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις το ισόποσο των 24.170.850 ευρώ. Σημειώνουν δε ότι το ποσόν αυτό πρέπει να επιστραφεί αυτούσιο και τοις μετρητοίς και από τους χρόνους που έγινε η χρήση του airtime τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις μέλη της Ένωσης μας, με έκπληξη πληροφορήθηκαν ότι με σειρά υπουργικών αποφάσεών σας, που εκδόθηκαν χθες, 2 Απρίλιου 2014, επιβλήθηκαν στις επιχειρήσεις μέλη της Ένωσης μας, αναδρομικά, τέλη χρήσεως συχνοτήτων για τα έτη 2011 έως και 2014, συνολικού ύψους 24.150.633,93 ευρώ.

Τα ποσά αυτά προέκυψαν μετά από υπολογισμό του ανταλλάγματος χρήσεως συχνοτήτων με ποσοστό 2% επί των ακαθαρίστων εσόδων των επιχειρήσεων αυτών, ενώ δεν έπρεπε να επιβληθούν καθόλου.

Τούτο δε διότι:

Από της ψηφίσεως του ν. 3023/2002 (ΦΕΚ Α 146/25.6.2002) «Χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων από το Κράτος. Έσοδα και δαπάνες, προβολή, δημοσιότητα και έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των υποψήφιων βουλευτών», προβλέφθηκε με τα άρθρα 10 και 30 η «προβολή προεκλογικών μηνυμάτων των κομμάτων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα», με υποχρέωση μετάδοσης από τα τελευταία των διαφημιστικών τους μηνυμάτων.

Εκλογικές αναμετρήσεις περιόδου 2002 – 2010. Σε εκτέλεση των προβλέψεων του ως άνω νόμου, εκδόθηκαν, ανά εκλογική αναμέτρηση (βουλευτικές εκλογές και ευρωεκλογές), εφεξής, οι προβλεπόμενες υπουργικές αποφάσεις για την κατανομή αλλά και την αποτίμηση του διατιθέμενου airtime προς τα κόμματα.

Για τις ως άνω εκλογικές αναμετρήσεις (πρώτη την του 2004 έως και αυτήν του 2009) και για το διατεθέν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς airtime άνευ χρέωσης προς τα κόμματα συνολικής αξίας 28.200.000 ευρώ, προκειμένου να αναληφθεί από το Κράτος η οικονομική αποζημίωση των τηλεοπτικών σταθμών (για την δωρεάν παροχή του Κράτους προς τα κόμματα της χρηματοδότησης των δαπανών της κάλυψης της προεκλογικής περιόδου), αποφασίσθηκε η μείωση των τελών χρήσεως συχνοτήτων από 2% σε 1%, για κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Έτσι, εκδόθηκαν για τον σκοπό αυτόν, οι ακόλουθες υπουργικές αποφάσεις με το αντίστοιχο περιεχόμενο:

2004 Εκλογές (Βουλευτικές), Ρύθμιση: ΚΥΑ (Οικονομίας και Οικονομικών και Τύπου και ΜΜΕ) 2848/Ε/10.2.2004, Δημοσίευση: ΦΕΚ Β 287/10.2.2004, Αρμόδιοι Υπουργοί: Ν. Χριστοδουλάκης και Χρ. Πρωτόπαπας, Περιεχόμενο: Περίοδος 1.1.2003 – 31.12.2003 το ετήσιο αντάλλαγμα ορίζεται από 2% σε 1%.

2004 Εκλογές (Ευρωβουλευτικές), Ρύθμιση: ΚΥΑ (Οικονομίας και Οικονομικών και Επικρατείας) 23964/20.12.2004, Δημοσίευση: ΦΕΚ Β 267/1.3.2005, Αρμόδιοι Υπουργοί: Γ. Αλογοσκούφης και Θ. Ρουσόπουλος, Περιεχόμενο: Περίοδος 1.1.2004 – 31.12.2004 το ετήσιο αντάλλαγμα ορίζεται από 2% σε 1%.

2007 Εκλογές (Βουλευτικές), Ρύθμιση: ΚΥΑ (Οικονομίας και Οικονομικών και Επικρατείας) 20827/21.8.2007, Δημοσίευση: ΦΕΚ Β 1672/23.8.2007, Αρμόδιοι Υπουργοί: Γ. Αλογοσκούφης και Θ. Ρουσόπουλος, Περιεχόμενο: Περίοδος 1.1.2007 – 31.12.2007 το ετήσιο αντάλλαγμα ορίζεται από 2% σε 1%.

2009 Εκλογές (Ευρωβουλευτικές), Ρύθμιση: ΚΥΑ (Εσωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών) 21067-662/24.4.2009, Δημοσίευση: ΦΕΚ Β 767/27.4.2009, Αρμόδιοι Υπουργοί: Π. Παυλόπουλος και Ι. Παπαθανασίου, Περιεχόμενο: Περίοδος 1.1.2009 – 31.12.2009 το ετήσιο αντάλλαγμα ορίζεται από 2% σε 1%.

2009 Εκλογές (Βουλευτικές), Ρύθμιση: ΚΥΑ (Εσωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών) 20825/4.9.2009, Δημοσίευση: ΦΕΚ Β 1914/8.9.2009, Αρμόδιοι Υπουργοί: Π. Παυλόπουλος και Ι. Παπαθανασίου, Περιεχόμενο: Περίοδος 1.1.2009 – 31.12.2009 το ετήσιο αντάλλαγμα ορίζεται από 1% σε 0,1%.

2009 Ψηφιακή Μετάβαση, Ρύθμιση: ΚΥΑ (Εσωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών) 20827/4.9.2009, Δημοσίευση: ΦΕΚ Β 1914/8.9.2009, Αρμόδιοι Υπουργοί: Π. Παυλόπουλος και Ι. Παπαθανασίου, Περιεχόμενο: Περίοδος 1.1.2010 – 31.12.2010 το ετήσιο αντάλλαγμα ορίζεται από 2% σε 0,1%.

Εκλογικές αναμετρήσεις περιόδου 2010 – 2015. Σε εκτέλεση των προβλέψεων του ίδιου ως άνω νόμου, εκδόθηκαν, ανά εκλογική αναμέτρηση (βουλευτικές εκλογές και ευρωεκλογές), εφεξής, οι προβλεπόμενες υπουργικές αποφάσεις για την κατανομή αλλά και την αποτίμηση του διατιθέμενου airtime προς τα κόμματα.

Ως αποτέλεσμα αυτών αποφασίσθηκε:

2012 Εκλογές (Βουλευτικές α), ποσόν διαφημιστικής δαπάνης για τα κόμματα: 6.170.850 ευρώ.
2012 Εκλογές (Βουλευτικές β), ποσόν διαφημιστικής δαπάνης για τα κόμματα: 6.000.000 ευρώ.
2014 Εκλογές (Ευρωβουλευτικές), ποσόν διαφημιστικής δαπάνης για τα κόμματα: 6.000.000 ευρώ.
2015 Εκλογές (Βουλευτικές), ποσόν διαφημιστικής δαπάνης για τα κόμματα: 6.000.000 ευρώ.
Ήτοι συνολικό ποσόν διαφημιστικής δαπάνης για τα κόμματα: 24.170.850 ευρώ.
Οι κοστολογημένες αυτές παροχές σε airtime (ήτοι διαφημιστικά spots), που προβλέφθηκαν για δωρεάν παροχή από το Κράτος προς τα κόμματα αλλά δεν πληρώθηκαν στο ισόποσο προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς, επ’ ουδενί δεν πρέπει να θεωρηθεί σπονδή των τηλεοπτικών σταθμών προς τις δημοκρατικές αρχές που ορίζει το σύνταγμα.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί υπακούουν στις συνταγματικές επιταγές, για σεβασμό του δημοκρατικού πολιτεύματος και της αρχής της αναλογικής ισότητας στην ενημέρωση, με άλλους τρόπους: Αφενός μεν με την εκ του νόμου υποχρέωση προβολής των κομματικών θέσεων με βάση την αναλογική ισότητα καθημερινώς στα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές, καθημερινά ελεγχόμενοι σε αυτό από το ΕΣΡ.

Αφετέρου δε – και καθ’ υπερβολήν – με την υποχρεωτική, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, παροχή προς τα κόμματα άνω των 250 ωρών από κάθε σταθμό, χωρίς οποιοδήποτε αντάλλαγμα, για διοργάνωση συζητήσεων και στρογγυλών τραπεζιών για την προβολή του προεκλογικού τους λόγου.

Παρά τα παραπάνω, για τα έτη 2011 και εφεξής, δεν εξεδόθησαν οι αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις για μείωση των τελών χρήσεως συχνοτήτων από 2% σε 1% σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Τούτο όμως έγινε διότι, από το έτος 2011 και μετά, η χώρα ακολουθώντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αποφάσισε και υποχρέωσε τους τηλεοπτικούς σταθμούς να προβούν σε μετατροπή του συστήματος μετάδοσης από αναλογικό σε ψηφιακό και να μην κατέχουν συχνότητες. Στόχος ήταν να απελευθερωθεί το μείζον μέρος του φάσματος συχνοτήτων, ώστε να χρησιμοποιηθεί από την κινητή τηλεφωνία (ψηφιακό μέρισμα) μετά από διαγωνισμό για την παραχώρηση του.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεώθηκαν να κάνουν παράλληλη λειτουργία αναλογικού και ψηφιακού συστήματος μετάδοσης (δύο επενδύσεις, δύο λειτουργικά κόστη), μεταβαίνοντας σταδιακά στην πλήρη ψηφιακή μετάδοση. Κάθε μετάβαση ανά σημείο της επικράτειας των τηλεοπτικών σταθμών από την αναλογική στην ψηφιακή εκπομπή, σήμαινε επιστροφή της αναλογικής συχνότητας προς το Δημόσιο, όπως πιστοποιείται από τις ανά σημείο μετάβασης δηλώσεις των σταθμών προς το ΕΣΡ και αντίστοιχες πιστοποιήσεις της ΕΕΤΤ.

Από του έτους 2012 και εφεξής, με το ν. 4070/2012 (ΦΕΚ Α 82/10.4.2012), άρθρο 80, παρ. 1, περ. στ., όλες οι συχνότητες εκπομπής τηλεοπτικού σήματος, αφαιρέθηκαν από τους μέχρι τότε τηλεοπτικούς σταθμούς (εφεξής: παρόχους περιεχομένου) και ανατέθηκε η χρήση τους στους παρόχους δικτύου. Με την ίδια διάταξη νόμου ρητά καταργήθηκε η εκ του νόμου προβλεπόμενη υποχρέωση των «τηλεοπτικών σταθμών» να καταβάλουν προς το δημόσιο οιουδήποτε ύψους αντάλλαγμα για τη χρήση συχνοτήτων.

Η υποχρέωση αυτή, μετά τη δημοσίευση του άνω νόμου βαρύνει τους εφεξής χρησιμοποιούντες τις συχνότητες, ήτοι τους παρόχους δικτύου. Η εκ μέρους των παρόχων δικτύου (τηλεφωνίας ή τηλεόρασης) καταβολή ανταλλάγματος για την εκ μέρους τους χρήση των συχνοτήτων προβλέφθηκε νομικά και υλοποιήθηκε δια της καταβολής ανταλλάγματος όπως προβλέφθηκε σε πλειοδοτικούς διαγωνισμούς. Η δε ΕΕΤΤ, όταν καθόρισε την τιμολογιακή πολιτική των παρόχων δικτύου προς τους πελάτες τους παρόχους περιεχομένου, έχει λάβει υπόψη ότι οι πάροχοι δικτύου αποσβένουν την εκ μέρους τους καταβολή τελών χρήσεως συχνοτήτων με «μετακύλιση» του κόστους αυτού στις χρεώσεις παροχής υπηρεσιών που τιμολογούν προς τους πελάτες τους παρόχους περιεχομένου.

Κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια των ανωτέρω πρέπει να λάβετε υπόψη ότι:

Κακώς εκδόθηκαν πράξεις υπολογισμού τελών χρήσης συχνοτήτων για το έτος 2012 και πέραν, δεδομένου ότι από το έτος αυτό οι τηλεοπτικοί σταθμοί μέλη μας δεν είχαν την χρήση των συχνοτήτων που είχαν παραδοθεί στους παρόχους δικτύου.

Για τις εκλογικές αναμετρήσεις των ετών 2012 (δύο φορές βουλευτικές εκλογές), 2014 (ευρωεκλογές) και 2015 (βουλευτικές εκλογές) το ελληνικό δημόσιο, που χρηματοδότησε μέσω του airtime των τηλεοπτικών επιχειρήσεων την προβολή των προεκλογικών μηνυμάτων των κομμάτων, για αυτή την δωρεάν παροχή του, οφείλει προς τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις το ισόποσο των 24.170.850 ευρώ (κατά την αναλογία που οι ως άνω υπουργικές αποφάσεις επιμέριζαν ανά τηλεοπτική επιχείρηση την αξία του airtime της).

Το ποσόν αυτό πρέπει να επιστραφεί αυτούσιο και τοις μετρητοίς και από τους χρόνους που έγινε η χρήση του airtime τους. Προφανώς θα συμφωνείτε ότι η μη επιστροφή του ποσού αυτού θα σημαίνει αφενός μεν ότι ένα σύγχρονο κράτος προβαίνει σε δήμευση περιουσίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων και αφετέρου ότι δεν σέβεται τις υποχρεώσεις του προς τους (ακούσιους) δανειστές του.

Με εκτίμηση,

O Πρόεδρος ΔΣ της ΕΙΤΗΣΕΕ

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Η απάντηση των τηλεοπτικών καναλιών στον Ν. Παππά για τα χρέη"

ΕΕ: Οργανώνουν καμπάνια κατά του Grexit μόλις... κηρυχθεί χρεοκοπία!

Κάλεσμα κάνει η Νεολαία Ευρωπαίων Πρασίνων προς τα κόμματα της Ευρώπης ώστε να εμποδίσει την απόφαση της εξόδου από το ευρώ, όταν στις 8 Απριλίου... πτωχεύσει η Ελλάδα και επίσημα. Με επιστολές ζητούν να ενωθούμε κατά του GREXIT, καθώς στις Βρυξέλλες επικρατεί ένα κλίμα ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία στις 8 Απριλίου, που σημαίνει επιδείνωση της ρευστότητας.

Ειδικότερα, με email η Νεολαία Ευρωπαίων Πρασίνων καλεί κόμματα και ενώσεις να συμμετάσχουν σε "καμπάνια κατά του GREXIT στις 8 Απριλίου, μόλις κηρυχθεί επίσημα η χρεωκοπία της Ελλάδας".

Χαρακτηριστικά, μία από τις επιστολές αναφέρει :

Αγαπητοί .....

Με αυτό το email σας γράφω για να ζητήσω την υποστήριξή σας. Είμαι ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πρασίνων και ανησυχούμε πραγματικά για την κατάσταση που βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δυνατότητα για την Ελλάδα να πτωχεύσει και να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη είναι ήδη μια πραγματικότητα, ακόμα και αν κάποιοι λένε ότι η οικονομική βλάβη που θα προκύψει μπορεί να διαχειριστεί αυτό θα δημιουργούσε ένα πολιτικό πραγματικότητα χωρίς προηγούμενο.

Ως εκ τούτου, θα θέλαμε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα από πολλές οργανώσεις νεολαίας σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης. Θα πρέπει να κρατήσουμε ενωμένη την Ευρώπη!

Σχεδιάζουμε καμπάνια στις 8 Απριλίου το πρωί, λίγο πριν η Ελλάδα θα πρέπει να εξοφλήσει μια άλλη δόση προς το ΔΝΤ, που θα μπορούσε να την οδηγήσει σε αθέτηση των υποχρεώσεων του, ενδεχομένως και αργότερα.

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε το συντομότερο δυνατό, αν ο οργανισμός σας παίρνει μέρος σε αυτό.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Οργανώνουν καμπάνια κατά του Grexit μόλις... κηρυχθεί χρεοκοπία!"

Εκπρόσωπος Κομισιόν: Ακλόνητη η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ

Την ανάγκη στροφής των Ελλήνων στην ουσιαστική - αντί της επιδοματικής - επιχειρηματικότητας έδωσε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

"Διαχρονικά, το μοναδικό ακλόνητο και σαφές πλαίσιο, στο οποίο πρέπει να κινηθούμε και τώρα, είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη", διεμήνυσε.

"Είναι μια μεγάλη παρηγοριά ότι αυτή την αντίληψη (της συμμετοχής στην ΕΕ) δεν την μοιράζονται μόνο οι προνομιούχοι, η ελίτ.

Το ευρωβαρόμετρο δείχνει ότι γύρω στο 70% του ελληνικού λαού πιστεύει ότι αυτό είναι το σημείο αναφοράς.

Πιστεύω λοιπόν ότι αυτή τη σχέση με την ΕΕ θα πρέπει να τη δούμε ως μια σχέση συνιδιοκτησίας, όχι ως σχέση επιβολής, είναι μια σχέση στην οποία είμαστε συνοικοπεδούχοι, συνιδιοκτήτες.

Δεν μας επιβάλλεται, γιατί είμαστε κι εμείς κομμάτι της", τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση του επετειακού λευκώματος για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ο κ. Σχοινάς σημείωσε:

"Ο ιδιωτικός τομέας μεγαλουργεί στην εξωστρέφεια και ζαρώνει στην προστασία.

Μόνο η εξωστρέφεια, η απελευθέρωση και το γκρέμισμα αγορών ανούσιων, εμποδίων ρυθμιστικών και άλλων, απελευθερώνει τις δυνάμεις.

Όσοι πίστευαν ότι η προστασία στην ιδιωτική δραστηριότητα προκύπτει από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, κάποια στιγμή είδαν ότι δεν είναι αρκετό.

Αυτή λοιπόν τη λογική, ότι χρειαζόμαστε ρυθμιστικά πλαίσια ή μια επιδοματική λογική για να προκόψουμε, πιστεύω ότι σιγά σιγά την αφήνουμε πίσω μας.

Η μόνη λογική για να προκόψουμε είναι αυτή των ανοιχτών συνόρων και επιλογών και της ανάληψης επιχειρηματικού ρίσκου.

Και το ΕΣΠΑ 2014-2020, που η Ε.Ε. θέτει στη διάθεση της χώρας μας για τα επόμενα πέντε χρόνια, συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ, ακριβώς αυτή τη λογική προαγάγει".

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκπρόσωπος Κομισιόν: Ακλόνητη η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ"

Αναστασιάδης: «Κάναμε ασκήσεις επί χάρτου για ενδεχόμενο Grexit»

«Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει ένας ανάλογος κίνδυνος», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η κυπριακή κυβέρνηση προετοιμάζεται ή μελετά κάποια μέτρα στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Κύπρου Αναστασιάδης σημείωσε: «Αλλά επειδή, μια κυπριακή παροιμία λέει του φρονίμου τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, θέλω να σας βεβαιώσω ότι έχουν γίνει όλες οι ασκήσεις επί χάρτου στο όποιο ενδεχόμενο».

Ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, πρόσθεσε «βεβαίως, δεν υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος επιρροής της κυπριακής οικονομίας πλέον, αλλά και για τον ελάχιστο που υπάρχει έχει προγραμματιστεί μια σειρά από μέτρα έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ακόμα περισσότερο».

Σε ερώτηση, κατά πόσο η πλήρης άρση των περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων παραμονές της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τις Βρυξέλλες είναι ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, ο Κύπριος πρόεδρος απάντησε καταφατικά, λέγοντας: «Είναι και μια μορφή ψήφου εμπιστοσύνης, διότι θέλουμε να πιστεύουμε, όχι να ελπίζουμε, να πιστεύουμε ότι θα αποφευχθεί η οποιαδήποτε κρίση στην Ελλάδα».

Οι αποφάσεις, βεβαίως, συνέχισε, λαμβάνονται από τον υπουργό Οικονομικών σε συνεννόηση με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

«Θέλουμε να ελπίζουμε και να πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε περαιτέρω κρίση στην Ελλάδα ή επιδείνωση της κρίσης. Και επίσης η άρση δείχνει και την απόλυτη εμπιστοσύνη στο τραπεζικό μας σύστημα που απεξαρτητοποιημένο πλέον από τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα μπορεί να προχωρήσει στην παραπέρα ευεργετικά για την οικονομία δράση του. Κάτω από τους ελέγχους, βεβαίως, που σήμερα εφαρμόζονται», κατέληξε ο πρόεδρος της Κύπρου Αναστασιάδης.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστασιάδης: «Κάναμε ασκήσεις επί χάρτου για ενδεχόμενο Grexit»"

Αντιδράσεις & εξηγήσεις για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε από τους περιφερειάρχες έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας, με το οποίο ζητούσε να επιστραφούν στο Δημόσιο, όσα κονδύλια του ΕΣΠΑ είναι αδιάθετα και δεν θα χρησιμοποιηθούν για πληρωμές, μέσα στο επόμενο 15νθημερο.

Οι περιφερειάρχες αντέδρασαν και μετά από σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη , το μέτρο ανακλήθηκε. Έτσι τα αδιάθετα κονδύλια θα παραμείνουν στις περιφέρειες και δεν θα πάνε στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών, Κώστας Αγοραστός αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε:

"Αυτή τη στιγμή έχουμε συμφωνήσει ότι θα συνεχίζεται να γίνεται με τον ίδιο τρόπο. Άρα δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα υποχρηματοδότησης ή έλλειψης χρηματοδότησης προγραμμάτων περιφερειακών".

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ, δήλωσε:

"Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουν χρήματα από τις περιφέρειες για να πάνε σε μισθούς και συντάξεις, όπως προσπαθείτε να εκμαιεύσετε. Αυτό τελείωσε. Η συνάντηση ήταν πολύ χρήσιμη. Οι διευκρινίσεις που δόθηκαν στις περιφέρειες θα δοθούν και γραπτώς".

megatv
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδράσεις & εξηγήσεις για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ"

Παραδόθηκε και μεταφέρθηκε στη ΓΑΔΑ η Βίκυ Σταμάτη

Σε ψυχιατρική εξέταση στη ΓΑΔΑ θα υποβληθεί η Βίκυ Σταμάτη, ενώ εκεί βρίσκονται και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος και ο εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης που ερευνά τις συνθήκες απόδρασής της από το ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύζυγος του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου θα εξεταστεί από ψυχίατρο, καθώς φέρεται να βρίσκεται σε εξαιρετικά άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Ακολούθως θα κριθεί αν θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα για την άσκηση δίωξης για το αδίκημα της απόδρασης κρατουμένου.

Η κ. Σταμάτη εντοπίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην περιοχή του Χαϊδαρίου και συγκεκριμένα στην εκκλησία της Παναγίτσας, λίγα μόλις μέτρα από το Δρομοκαΐτειο, απ' όπου απέδρασε τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, ο συνήγορος της Σταμάτη κ. Φραγκίσκος Ραγκούσης ενημερώθηκε τηλεφωνικά το μεσημέρι ότι η εντολέας του βρίσκεται στην Παναγίτσα Χαϊδαρίου και θέλει να παραδοθεί. Ο κ. Ραγκούσης δήλωσε στην «Κ» ότι «αμέσως μόλις δέχτηκα το τηλεφώνημα ενημέρωσα τον κ. Ντογιάκο, μαζί με τον οποίο μεταβήκαμε στο σημείο, ενώ στο μεταξύ ειδοποιήσαμε και την Αστυνομία».

Η Σταμάτη φέρεται να ισχυρίστηκε μιλώντας στο συνήγορό της και στους εισαγγελείς ότι μετά τη φυγή της από το Δρομοκαϊτειο περπατούσε με σκοπό να πάει στο παιδί της καθώς και ότι όταν κουράστηκε βρήκε καταφύγιο στην εκκλησία, όπου εντοπίστηκε.

Σε κορμό δέντρου κοντά στο σημείο όπου εντοπίστηκε η Σταμάτη βρέθηκε ιδιόχειρο μήνυμα, γραμμένο με χρωματιστό στιλό που ανέφερε «Μάνα=10 ζωές και κάτι περισσεύει - Vicky Stam Tso».

Παραιτείται από συνήγορός της ο Αλέξης Κούγιας

Με σαφείς αιχμές πως η αποδραση και η «παραδοση» της Βίκυ Σταμάτη εξυπηρετούσε υπερασπιστικούς σκοπούς με τους οποίους δεν συμφωνεί, ο ποινικολόγος Αλεξης Κούγιας παραιτήθηκε από την υπεράσπισή της λίγη ωρα μετά τον εντοπισμό της στο Χαιδάρι. Μάλιστα περαν του χαρακτηρισμού «κωμικοτραγωδία» αναφέρεται και σε «αυτούς που την συμβούλευσαν ή της συμπαρίστανται σε μια τέτοια ενέργεια’. Ειδικότερα:

«Μετά από αυτήν την κωμικοτραγωδία της «αυθορμήτου» αποδράσεως - παραδόσεως της Βασιλικής Σταμάτη - Τσοχατζοπούλου δηλώνω ότι παραιτούμαι ανεπιφύλακτα της υπερασπίσεώς της.

Τόσο προσωπικά εγώ όσο και οι συνεργάτες του γραφείου μου έχουμε αμετάκλητα αποφασίσει να σεβόμαστε τις δικαστικές αποφάσεις και το κράτος δικαίου.

Διαφωνώ απολύτως, όπως έχω ήδη δημόσια δηλώσει, με αυτήν την ενέργεια της Βασιλικής Σταμάτη – Τσοχατζοπούλου και εύχομαι αυτοί που την συμβουλεύουν ή της συμπαρίσταται σε τέτοιου είδους ενέργειες ν’ αποδειχτούν αποτελεσματικοί.

Ενημέρωσα ήδη προσωπικά με επίσκεψή μου στις φυλακές τον κο Άκη Τσοχατζόπουλο και, παρά τις προτροπές τους να παραμείνω συνήγορός της, αποφάσισα να παραιτηθώ.

Τόσο εγώ προσωπικώς, όσο και οι συνεργάτες του γραφείου μου που συμπαρεστάθησαν στην υπεράσπιση της Βασιλικής Σταμάτη – Τσοχατζοπούλου καθ’ όλη την διάρκεια του δικαστηρίου στον πρώτο βαθμό, καθώς και στην τελευταία νόμιμη προσπάθεια εξόδου της από τις φυλακές, ευχόμεθα στην κα Βασιλική Σταμάτη – Τσοχατζοπούλου να έχει την καλύτερη απόφαση και με την αξιοποίηση της νομοθετικής ρυθμίσεως που επεξεργάζεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης να είναι σύντομα κοντά στο παιδί της και στα αγαπημένα της πρόσωπα».

Το χρονικό της απόδρασης

Εκτιμάται ότι η κ. Σταμάτη κατάφερε να αποδράσει με βοήθεια συνεργών. Αυτό φέρεται να προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας που διεξάγεται για το συμβάν.

Διαπιστώθηκε, ότι το λουκέτο που βρισκόταν εξωτερικά της μπαλκονόπορτας του δωματίου της Σταμάτη είχε, περιέργως, μείνει ανασφάλιστο ή ξεκλειδώθηκε στη διάρκεια της νύχτας από άγνωστο άτομο που προσέγγισε το δωμάτιο από την εξωτερική πλευρά.

Αλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι και το ρολό ασφαλείας εξωτερικά του δωματίου της Σταμάτη παρέμενε ανεβασμένο με απόφαση του ιατρικού προσωπικού. Καλά πληροφορημένη πηγή χαρακτήρισε το καθεστώς κράτησης της Σταμάτη «ιδιότυπο». Είπε ότι παρέμενε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Δρομοκαΐτειο, παρότι η νοσηλεία κρατουμένων εκεί προβλέπεται για έκτακτα περιστατικά και σύντομα διαστήματα. Προσέθεσε ότι η Σταμάτη δεχόταν τακτικές επισκέψεις στο δωμάτιό της, καθώς και ότι κυκλοφορούσε με σχετική άνεση τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους του ψυχιατρείου.

Το βράδυ της Πέμπτη αφέρθηκαν ελεύθεροι οι τέσσερις σωφρονιστικοί υπάλληλοι που εκτελούσαν σε βάρδιες τη φύλαξη της Βίκυς Σταμάτη, οι οποίοι είχαν συλληφθεί. Παράλληλα, στο πλαίσιο της έρευνας αναζητήθηκε χθες από αστυνομικούς το ανήλικο παιδί της, το οποίο τελικά εντοπίστηκε σε φιλικό σπίτι των γονιών της, στο χωριό Ζέλι Φθιώτιδας.

Υπενθυμίζεται ότι η Βίκυ Σταμάτη, η οποία εκτίει ποινή κάθειρξης 12 ετών μετά την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση με τις μίζες εκατομμυρίων σε εξοπλιστικά προγράμματα, εισέπραξε προχθές (μία ημέρα πριν από την απόδρασή της) την 5η κατά σειρά απόρριψη του αιτήματός της για αποφυλάκιση.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραδόθηκε και μεταφέρθηκε στη ΓΑΔΑ η Βίκυ Σταμάτη"

Καθαρίστριες με σύμβαση έργου ζήτησαν επαναπρόσληψη από τον Κατρούγκαλο

Περισσότερες από 300 καθαρίστριες με σύμβαση έργου, η οποία ολοκληρώθηκε το 2013 και έκτοτε έμειναν άνεργες, συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προβάλλοντας το αίτημά τους να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για την επαναπρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος τις παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς δεν εντάσσονται, όπως τόνισε, στο νομοσχέδιο, από την στιγμή που δεν είναι απολυμένες.

Η συγκέντρωση συντονίστηκε από το ΠΑΜΕ (βρέθηκε εκεί και η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη) που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χρησιμοποίησε το «κόκκινο γάντι των καθαριστριών» μόνο για τις προεκλογικές σκοπιμότητες και για την τόνωση του φιλεργατικού προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καθαρίστριες με σύμβαση έργου ζήτησαν επαναπρόσληψη από τον Κατρούγκαλο"

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει στους δρόμους και καλεί την κυβέρνηση να καταργήσει την κυριακάτικη εργασία

Να καταργήσει «άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις» την κυριακάτικη εργασία καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση και ανακοινώνει ότι κατεβαίνει στους δρόμους.

Σε ανακοίνωση του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν στις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος.

Υπενθυμίζουν ότι «η κατάργηση της κυριακάτικης εργασίας και η κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων απετέλεσε και παραμένει βασική θέση του ΣΥΡΙΖΑ».

Σημειώνουν ότι «έχει αποδειχθεί ότι η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή εξυπηρετεί μόνο τα μεγάλα συγκροτήματα και θίγει τα δικαιώματα των εργαζομένων και των μικροεπαγγελματιών».

Και τονίζουν ότι «η κυβέρνηση οφείλει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις να προχωρήσει στην κατάργηση του νόμου 4177/2013, στην επαναφορά του θεσμικού πλαισίου απαγόρευσης του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές και τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας».

Με το σύνθημα «Ποτέ την Κυριακή» μάλιστα δηλώνουν ότι

-Στηρίζουν την 24ωρη απεργία των εργαζομένων στο εμπόριο την Κυριακή 5 Απρίλη 2015

-Καλούν όλες και όλους στη συγκέντρωση που διοργανώνουν τα συνδικάτα στην Πλατεία Συντάγματος και Ερμού ώρα 11:00 πμ.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει στους δρόμους και καλεί την κυβέρνηση να καταργήσει την κυριακάτικη εργασία "

Τη Μεγάλη Τρίτη εισάγεται το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ

Τη Μεγάλη Τρίτη εισάγεται για επεξεργασία στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ.

Εισηγητής από την πλευρά της συμπολίτευσης ορίστηκε η Αγλαΐα Κυρίτση και από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Σοφία Βούλτεψη.

Μια ημέρα νωρίτερα, τη Μ. Δευτέρα εισάγεται για επεξεργασία στην ίδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο για την κατάργηση των καταστημάτων κράτησης τύπου Γ΄.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, εισηγητής ορίστηκε η Βασιλική Κατριβάνου και από την πλευρά της ΝΔ, ο Βασίλης Κικίλιας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τη Μεγάλη Τρίτη εισάγεται το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ"

Το Ποτάμι: Ανάγκη έντιμης συμφωνίας – Τα εφιαλτικά σενάρια είναι κοντά

Έντιμη συμφωνία, προκειμένου να αποτραπούν τα εφιαλτικά σενάρια, που έρχονται όλο και πιο κοντά, ζητεί με ανακοίνωσή του Το Ποτάμι.

«Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι δεν έχει άπειρο χρόνο και κάθε μέρα που περνάει η οικονομία είναι ένα σκαλοπάτι πιο χαμηλά» προειδοποιεί

«Όσο η διαπραγμάτευση δεν καταλήγει, τα αρνητικά σενάρια – ελληνικών και ξένων κύκλων – έρχονται πιο κοντά. Ο μόνος πλέον τρόπος να αποτραπούν αυτά τα εφιαλτικά σενάρια είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει στην έντιμη συμφωνία, που τόσο συχνά επικαλείται ο Πρωθυπουργός» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Το κρυφτούλι με τα ταμεία που το πρωί είναι άδεια και το βράδυ γεμίζουν μόνο και μόνο για να δηλώνουν αισιόδοξα στις τηλεοράσεις τα κυβερνητικά στελέχη, πρέπει να τελειώσει. Η χώρα έχει ανάγκη τα λεφτά της Ευρώπης» τονίζει.

«Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι δεν έχει άπειρο χρόνο (...) Η αφαίμαξη ευρώ από κάθε πιθανή και απίθανη πηγή – τελευταία και από το ΕΣΠΑ!- πρέπει επιτέλους να σταματήσει» προσθέτει η Σεβαστουπόλεως.

«Όσο η διαπραγμάτευση δεν καταλήγει, τα αρνητικά σενάρια – ελληνικών και ξένων κύκλων – έρχονται πιο κοντά. Ο μόνος πλέον τρόπος να αποτραπούν αυτά τα εφιαλτικά σενάρια είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει στην έντιμη συμφωνία, που τόσο συχνά επικαλείται ο Πρωθυπουργός» αναφέρει χαρακτηριστικά.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ποτάμι: Ανάγκη έντιμης συμφωνίας – Τα εφιαλτικά σενάρια είναι κοντά "

Μπακογιάννης: Δεν μπορεί βουλευτές να συνδιαλέγονται με τρομοκράτες

Με τον περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη συναντήθηκε νωρίτερα το μεσημέρι ο Γιάννης Πανούσης, στο πλαίσιο περιοδείας του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη σε Εύβοια και Φθιώτιδα.

Παρά το θετικό κλίμα της συνάντησης, ο κ. Μπακογιάννης σχολιάζοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης, τόνισε ότι δεν μπορεί βουλευτές να συνδιαλέγονται με τρομοκράτες, αναφερόμενος στην προ ημερών επίσκεψη της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βάσως Λέβα στον Δημήτρη Κουφοντίνα, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του καταδικασμένου μέλους της 17Ν στο νοσοκομείο Λαμίας.

«Άκουσα ότι μιλήσατε πολιτισμένα με τον δολοφόνο του πατέρα μου. Αυτός όμως κανέναν πολιτισμό δεν επέδειξε όταν σκότωνε τα θύματα του» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης απευθυνόμενος στη κ. Λέβα, η οποία ήταν παρούσα στη συνάντηση, και συνέχισε:

«Ως Περιφερειάρχης σας καλωσορίζω στο γραφείο μου στην Περιφέρεια, αλλά ως άνθρωπος σταματάω εδώ. Μέσα σε μια δημοκρατία, όλοι κρινόμαστε... ».

Στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων του υπουργού και του περιφερειάρχη στα ΜΜΕ, ο κ. Μπακογιάννης επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να συνδιαλέγεται με τρομοκράτες, με αποτέλεσμα η βουλευτής Βάσω Λέβα να αποχωρεί φανερά εκνευρισμένη χτυπώντας μάλιστα και την πόρτα, όπως ακούγεται στο 1.27" του βίντεο που ακολουθεί.


tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπακογιάννης: Δεν μπορεί βουλευτές να συνδιαλέγονται με τρομοκράτες"

Το κρατικό γερμανικό κανάλι ξαναχτυπά: Οι Ελληνες πληρώνουν, ενώ εμείς τους βρίζουμε [βίντεο]

Σε φιλελληνικό ρεσιτάλ προχώρησε γι άλλη μια φορά το γερμανικό κρατικό κανάλι, ZDF, μέσω της σατιρικής εκπομπής, «Die Anstalt».

Σε σκετς, που παρουσίασαν οι παρουσιαστές, δίνουν μάθημα οικονομίας και τρόπου λειτουργίας των διεθνών αγορών, τονίζοντας πως η Γερμανία έχει κερδίσει από την κρίση και τα μνημόνια 80 δισ. ευρώ.

«Η Γερμανία κέρδισε λεφτά από την κρίση. Η γερμανική οικονομία δεν ήταν ποτέ σε καλύτερη κατάσταση. Κέρδισε 80 δισ.»., αναφέρουν οι παρουσιαστές.

«Άρα οι Έλληνες πληρώνουν και τους βρίζουμε», συμπληρώνουν, καταγγέλλοντας την προπαγάνδα των ΜΜΕ, για το ότι οι Ελληνες «τρώνε» λεφτά.

Ολόκληρη η εκπομπή από το γερμανικό κρατικό κανάλι:


iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Το κρατικό γερμανικό κανάλι ξαναχτυπά: Οι Ελληνες πληρώνουν, ενώ εμείς τους βρίζουμε [βίντεο] "

Νέα Δημοκρατία: Τα πέντε ψέματα της κυβέρνησης

Κλιμακώνει την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση, απαριθμώντας «πέντε ψέματα» στην επιχειρηματολογία του Μεγάρου Μαξίμου αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, το περιεχόμενο της λίστας των μεταρρυθμίσεων, αλλά και τις αποδοχές των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων.

Μάλιστα, κομματικές πηγές επικαλούνται, μεταξύ άλλων, δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, όσο και κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, για να αποκαλύψουν την «κυβέρνηση ψεμάτων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Κυβέρνηση Ψεμάτων
Ψέμα 1ο: «Πετύχαμε μέσα από τη διαπραγμάτευση τη μείωση του ύψους του ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος»
Υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, 20 Φεβρουαρίου 2015, Βρυξέλλες: «Η συμφωνία αυτή είναι ένα μικρό βήμα προς αλλαγή κατεύθυνσης. Ανατρέψαμε τη δέσμευση για αποπνικτικό πρωτογενές πλεόνασμα 3%».
Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, 31 Μαρτίου 2015, Βουλή: «Η χώρα δεν ανέλαβε καμία διεθνή δέσμευση και καμία νέα υποχρέωση έναντι των δανειστών της. Με τη συμφωνία της 20ης του Φλεβάρη, οι δανειστές αποδέχτηκαν τη μείωση του στόχου, για πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015».
Aλήθεια:
Όπως αποκαλύφθηκε από τους Financial Times (1/4/2015), η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ με τη λίστα που απέστειλε στους «θεσμούς», δεσμεύεται να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,1% του ΑΕΠ φέτος, ενδεχομένως και 3,9% του ΑΕΠ. Όσα σχετικά έλεγαν σαν δήθεν επιτεύγματα της διαπραγμάτευσης αποδεικνύονται ψευδή!

Ψέμα 2ο: «Παραλάβαμε τη χώρα πεσμένη βαθιά μέσα στο γκρεμό»
Πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, 31 Μαρτίου 2015, Βουλή:«Παραλάβαμε μια χώρα, όχι στο χείλος του γκρεμού, αλλά πεσμένη βαθιά μέσα στο γκρεμό».
Αλήθεια :
Με non papers που έδινε στη δημοσιότητα (18/2/2015) ο ΣΥΡΙΖΑ για τις συνεδριάσεις του Eurogroup, παραδέχονταν ότι παρέλαβε τη χώρα με πλεονάσματα και υποστήριζε ότι αυτά τα πλεονάσματα είναι η αφετηρία στην οποία στέκεται η κυβέρνησή του.
Όσα έλεγαν σχετικά αποδεικνύονται ψευδή!

Ψέμα 3ο: «Δεν θα δεχθούμε νέα υφεσιακά μέτρα»
Σε όλες τις δηλώσεις τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και ο κ. Βαρουφάκης έλεγαν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν νέα υφεσιακά μέτρα.
Αλήθεια:
Στη λίστα που απέστειλαν προς τους «θεσμούς», αποκαλύπτεται ότι συμπεριλαμβάνονται υφεσιακά μέτρα, όπως η αύξηση των συντελεστών φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και η κατάργηση φορολογικών απαλλαγών και εκπτώσεων. Και αυτό προφανώς είναι μόνο η αρχή, καθώς δεν κατέληξαν ακόμη σε συμφωνία.
Όσα έλεγαν σχετικά αποδεικνύονται ψευδή!

Ψέμα 4ο : «Θα ακυρώσουμε την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ»
Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, 28 Μαρτίου 2015, ΑΠΕ: «Η κυβερνητική θέση που έχει εξαγγελθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ ήταν σαφής».
Αλήθεια:
Σύμφωνα με τη λίστα μεταρρυθμίσεων που έστειλε ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, «η διαχείριση των ιδιωτικοποιήσεων έχει ανανεωθεί, ενώ η διαδικασία διαγωνισμών, η οποία διεκόπη από τις εκλογές, έχει ξανά ξεκινήσει όπως, π.χ. στην περίπτωση του ΟΛΠ». Στην ίδια παράγραφο αναφέρεται ότι: «Η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έχει δεσμευτεί να συμμορφωθεί με τα ακόλουθα κριτήρια:
Όλες οι υπάρχουσες συμβάσεις θα τιμηθούν.
Όλες οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει θα συνεχιστούν».
Η κυβέρνηση, μάλιστα, θέτει ως στόχο ότι «τα συνολικά έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις για το 2015 αναμένονται στο 1,5 δις». Ο ΟΛΠ μπήκε τελικά στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων.
Όσα έλεγαν σχετικά αποδεικνύονται ψευδή!

Ψέμα 5ο : «Θα αυξήσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας»
Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος, 13 Μαρτίου 2015, Βουλή:
«Ήδη με εντολή μου έχει συσταθεί, με μέριμνα της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΕΘΑ που είναι η ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ, επιτροπή η οποία εξετάζει την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣΤΕ αναφορικά με το μισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Στόχος μας είναι να δοθεί καταρχήν η αύξηση στους μισθούς και στις συντάξεις και εν συνεχεία να ακολουθήσει η καταβολή των οφειλομένων, με τρόπο που θα καθορισθεί».
Αλήθεια:
Με το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 2/17317/ΔΕΠ/12-3-2015 έγγραφό της, η Διεύθυνση Εισοδηματικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, απευθυνόμενη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αναφέρει συγκεκριμένα ότι:
«Είναι προφανές ότι τυχόν περαιτέρω αύξηση των αποδοχών και συντάξεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο το δημοσιονομικό προγραμματισμό της χώρας, τόσο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του Προϋπολογισμού του 2014 και του 2015, όσο και των στόχων του ΜΠΔΣ για τα επόμενα οικονομικά έτη 2016 – 2018».
Όλα όσα έλεγε σχετικά ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος, αποδεικνύονται ψευδή!

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα Δημοκρατία: Τα πέντε ψέματα της κυβέρνησης"

Φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα, τα...βάσανα των πολιτών. Μεγάλος αριθμός αναφορών στον Συνήγορο του Πολίτη

Ρεκόρ αναφορών έλαβε τη χρονιά που πέρασε, ο Συνήγορος του Πολίτη στον οποίο στράφηκαν αναζητώντας βοήθεια χιλιάδες άτομα στην προσπάθεια τους να διεκπεραιώσουν υποθέσεις με υπηρεσίες του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου τομέα. Οι περισσότερες αναφορές μάλιστα, αφορούσαν ασφαλιστικά ζητήματα και φορολογικές υποθέσεις ενώ την τριάδα των φορέων του δημοσίου με τους οποίους οι πολίτες...απλά δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, συμπληρώνουν οι δήμοι και οι περιφέρειες.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε, παρουσιάστηκε η έκθεση για τον απολογισμό δράσης του 2014, χρονιά κατά την οποία η αρχή έλαβε 16.339 αναφορές, τις περισσότερες σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα χρόνια λειτουργίας της ενώ συνολικά, όπως τονίστηκε, από το 2011 ο αριθμός των αναφορών έχει αυξηθεί κατά 50%.
Τα στοιχειά αυτά, αποδεικνύουν προφανώς την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την αρχή αλλά και την αναγκαιότητα παρέμβασης τους. Παράλληλα, όμως, εγείρουν και ένα σοβαρό ζήτημα καθώς «δεν μπορεί κανείς να επιχαίρει όταν αντικατοπτρίζεται μια τόσο προβληματική κατάσταση, η οποία μάλιστα φαίνεται να επιτείνεται», όπως σχολίασε η Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού τονίζοντας πως «πρέπει η σχέση του πολίτη με το κράτος να τεθεί στο επίκεντρο κάθε θεσμικής πρωτοβουλίας. Είναι μια απαίτηση χρηστής διακυβέρνησης και δημοκρατίας». Ανέφερε μάλιστα με νόημα πως αν και «στην προτεραιότητα αναβάθμισης της διοικητικής λειτουργίας φαίνεται να συμπίπτουν οι πάντες, το ζήτημα που αναδεικνύεται είναι οι συνθήκες υπό τις οποίες επιχειρούνται οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις».
Φορολογικά και ασφαλιστικά, το...«βάσανο» των πολιτών
Με βάση τις αναφορές των πολιτών οι πιο προβληματικοί τομείς που, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, όχι μόνο φαίνεται να παγιώνονται αλλά συνεχίζουν να επιδεινώνονται, είναι τα ασφαλιστικά θέματα και η φορολογία. Μάλιστα τα παράπονα για τη διεκπεραίωση υποθέσεων και για τα δύο ζητήματα σχεδόν διπλασιάστηκαν.
Συγκεκριμένα:
-το 35% των προβλημάτων κακοδιοίκησης εξακολουθεί να εντοπίζεται και μάλιστα με αυξανόμενο ρυθμό, στα ασφαλιστικά ταμεία και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που εποπτεύει το Υπουργείο Εργασίας
-ακολουθεί το Υπουργείο Οικονομικών με 19,4% των αναφορών παρουσιάζοντας επίσης αυξητική τάση
-το 14,64% των προβλημάτων αφορούσε την αυτοδιοίκηση δηλαδή τους δήμους και τις περιφέρειες
-άλλοι φορείς με προβλήματα κακοδιοίκησης είναι το Υπουργείο Εσωτερικών με 5,15%, το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης με 3,44%, το Υπουργείο Παιδείας με 3,35% και λοιπές υπηρεσίες (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, κλπ) με 7%.
synhgoros
Θετικό ρεκόρ στην διευθέτηση των προβλημάτων
Πάντως, παρά των αυξημένο αριθμό αναφορών ο Συνήγορος του Πολίτη κατάφερε να συμβάλει στην επίλυση σε ένα αξιοσημείωτο ποσοστό το οποίο φθάνει το 80,44%.
Επίσης η αρχή φαίνεται πως κερδίζει όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη των πολιτών οι οποίοι προσβλέπουν στη βοήθεια του Συνηγόρου του Πολίτη για τη διευθέτηση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στη διευθέτηση υποθέσεων με το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Επιπλέον, η ανεξάρτητη Αρχή συνέταξε τρεις ειδικές εκθέσεις για θέματα που αφροούν Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, τα προβλήματα κατά την άσκηση των οικονομικής φύσεως αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ (δημοτικές πρόσοδοι) και τη φορολόγηση κατοίκων εξωτερικού.
Στη έκθεση ενσωματώνονται ακόμη τέσσερις ειδικές εκθέσεις του έτους 2014 για τις αντίστοιχες αρμοδιότητες που έχουν ανατεθεί με νόμο στο Συνήγορο του Πολίτη, στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης και εφαρμογής ευρωπαϊκών και διεθνών δεσμεύσεων. Αφορούν την καταπολέμηση των διακρίσεων (νόμος 3304/2005), την ισότητα φύλων στις εργασιακές σχέσεις (νόμος 3896/2010), τις επιστροφές αλλοδαπών (νόμος 3907/2011) και την πρόληψη των βασανιστηρίων (νόμος 4228/2014).

huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα, τα...βάσανα των πολιτών. Μεγάλος αριθμός αναφορών στον Συνήγορο του Πολίτη"

Σύσκεψη κορυφής για την διαπραγμάτευση στο Μαξίμου

Η γραμμή πλεύσης που θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες βρέθηκε στο επίκεντρο της τρίωρης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό το βράδυ της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου, με την συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου και του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αλλαγή τακτικής και όχι σε αίτημα για έκτατο Eurogroup, αναμένοντας την τακτική συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Λετονία στις 24 Απριλίου. Πάντως, η σύγκληση ή όχι έκτακτου Eurogroup αναμένεται να κριθεί και από την έκβαση του διπλού Euroworking Group, που είναι προγραμματισμένο για Μεγάλη Τετάρτη και Πέμπτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης χαρακτήρισε ως «διαχειρίσιμη» την έλλειψη της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Σταθάκης διέψευσε δημοσιεύματα ότι υπάρχει ζήτημα για τον Απρίλιο, ενόψει και της καταβολής της δόσης, ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ, στο ΔΝΤ για τις 9 του τρέχοντος μήνα.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας εξυπηρετήσει κανονικά την εν λόγω δόση προς το ταμείο.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύσκεψη κορυφής για την διαπραγμάτευση στο Μαξίμου"

«Η υφέρπουσα χρεοκοπία της Ελλάδας»

Στον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας το προσεχές διάστημα αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

«Ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα. Μέχρι τα μέσα Μαΐου η χώρα πρέπει να αποπληρώσει δάνεια ύψους έξι δις ευρώ. Εντούτοις οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν προχωρούν. Στην ίδια τη χώρα η χρεοκοπία έχει ήδη ξεκινήσει», σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

Όπως σημειώνει το Spiegel, από τα όσα ακούγονται στην Ελλάδα η χώρα έχει ήδη χρεοκοπήσει. «Σχεδόν παντού όπου έχει λόγο το κράτος οι πληρωμές καθυστερούν ή αναβάλλονται. (…) Η κυβέρνηση μαζεύει ό,τι έχει και δεν έχει για να εξυπηρετήσει τα χρέη της και προφανώς αξιοποιεί και πόρους τους οποίους στην πραγματικότητα δεν έχει. Αυτό καταδεικνύει και το παράδειγμα του κρατικού Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, (ο οργανισμός) έλαβε την εντολή να ανοίξει λογαριασμό στην ελληνική κεντρική τράπεζα προκειμένου να εμβάσει εκεί τα διαθέσιμά του. Πρόκειται για 70 με 80 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προορίζονται για την κατασκευή και την ανακαίνιση σχολείων».

Καταληκτική ημερομηνία η 12η Μαΐου;

«Οι στόχοι είναι σαφείς: όσο γίνεται η κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, αλλά και να εξυπηρετεί το χρέος της στους διεθνείς της πιστωτές».

Όπως σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό, πρόκειται μάλλον για μια υφέρπουσα χρεοκοπία. Αλλά πόσο μπορεί να διαρκέσει ακόμη αυτό; Εδώ και εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση ζητά από τους ευρωπαίους εταίρους φρέσκο χρήμα προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει τουλάχιστον τα χρέη της μέχρι τον Ιούνιο. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει».

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι στις 12 Μαΐου η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει άλλη μια δόση προς το ΔΝΤ ύψους 770 εκατομμυρίων ευρώ. «Το αργότερο τότε, σύμφωνα με παρατηρητές, και εάν η χώρα δεν λάβει βοήθεια, όλα τελειώνουν. Τότε η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε και επισήμως, η δε φήμη της θα καταστρεφόταν».

dw
Διαβάστε Περισσότερα » "«Η υφέρπουσα χρεοκοπία της Ελλάδας»"

Εντοπίστηκε η Βίκυ Σταμάτη στο Χαϊδάρι

Η σύζυγος του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου βρέθηκε να κρύβεται  κοντά στην εκκλησία της Παναγίτσας στο Χαϊδάρι, η οποία βρίσκεται κοντά στο Δρομοκαΐτειο.

Το χρονικό της σύλληψης

Σύμφωνα με πληροφορίες ο δικηγόρος της κυρίας Σταμάτη Φραγκίσκος Ραγκούσης δέχθηκε το μεσημέρι ένα τηλεφώνημα από μια γυναίκα το όνομα της οποίας είναι Νίκη και η οποία τον ενημέρωνε ότι η Βίκυ Σταμάτη βρίσκεται στην εν λόγω εκκλησία στο Χαϊδάρι. Αμέσως ο κύριος Ραγκούσης ενημέρωσε τον προϊστάμενο εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε την ΕΛ.ΑΣ.. Μετά της 15:00 άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ εντόπισαν την Βίκυ Σταμάτη και την συνέλαβαν

Υπενθυμίζεται ότι η Βίκυ Σταμάτη απέδρασε χθες τα ξημερώματα, κάπου ανάμεσα στις 01:45 και στις στις 6 το πρωί, όταν οι φρουροί του ψυχιατρείου αντιλήφθηκαν ότι είχε εξαφανιστεί. Από τότε εξαπολύθηκε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό της ενώ οι συγγενείς της, οι σύνηγοροί της και ο σύζυγος της απηύθυναν έκκληση να γυρίσει.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εντοπίστηκε η Βίκυ Σταμάτη στο Χαϊδάρι"

Τον Λούμπιτς «δείχνει» το δεύτερο μαύρο κουτί

Ο Λιούμπιτς «έριξε» σκόπιμα το Airbus A320 της Germanwings που συνετρίβη στις Γαλλικές Άλπεις, σύμφωνα με το δεύτερο μαύρο κουτί. Η ανάλυση των στοιχείων επιβεβαιώνει την εσκεμμένη ενέργεια του συγκυβερνήτη της μοιραίας πτήσης, που βρέθηκε μόνος στο πιλωτήριο, για να οδηγήσει το αεροσκάφος στη συντριβή, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Μία πρώτη ανάγνωση» του μαύρου κουτιού που βρέθηκε χθες, Πέμπτη, δείχνει ότι ο ευρισκόμενος στο κόκπιτ πιλότος χρησιμοποίησε τον αυτόματο πιλότο για να θέσει σε καθοδική πορεία το αεροσκάφος προς ένα ύψος 100 ποδών.

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της καθόδου, ο πιλότος τροποποίησε τις ρυθμίσεις του αυτόματου πιλότου για να αυξήσει την ταχύτητα καθόδου του αεροσκάφους, αναφέρεται σε ανακοίνωση της γαλλικής Υπηρεσίας Ερευνών και Αναλύσεων (BEA) στην οποία παραδόθηκε το δεύτερο μαύρο κουτί.

Την Πέμπτη οι ανακριτές του Ντίσελντορφ ανακοίνωσαν πως έχουν στα χέρια τους τον υπολογιστή τύπου tablet του Λιούμπιτς στο διαμέρισμά του και κατόρθωσαν να ανασύρουν τις αναζητήσεις του στο χρονικό διάστημα μεταξύ 16 και 23 Μαρτίου. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ανακριτικού γραφείου, δήλωσε πως από την έρευνα προέκυψε πως ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους αναζητούσε μέσω του υπολογιστή του στοιχεία για ιατρικές θεραπείες, αλλά και τρόπους για να αυτοκτονήσει. Επιπλέον, έκανε αναζητήσεις σχετικά με το πώς κλειδώνει η πόρτα του πιλοτηρίου, αλλά και τα προληπτικά μέτρα ασφαλείας.

Όπως τόνισαν οι ανακριτές, την ίδια περίοδο ο Λιούμπιτς μέσω αυτού του υπολογιστή αντάλλασσε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έκανε διάφορες άλλες αναζητήσεις, οπότε δεν θα μπορούσε παρά να είναι ο ίδιος αυτός που έκανε και τις σχετικές με το πιλοτήριο. Επισημαίνουν μάλιστα πως δεν είχαν καν διαγραφεί από το ιστορικό του υπολογιστή.

Η αεροπορική εταιρεία Germanwings υποστήριξε ότι δεν γνώριζε πως ο Λιούμπιτς έπασχε από κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του ως πιλότου, σε αντίθεση με τη μητρική της Lufthansa που επιβεβαίωσε πως ήταν ενημερωμένη εδώ και έξι χρόνια για το επεισόδιο «σοβαρής κατάθλιψης» που είχε ο Λιούμπιτς πριν ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή του.

Η Βανέσα Τόρες, εκπρόσωπος Τύπου της Germanwings που προσέλαβε τον Λιούμπιτς τον Σεπτέμβριο του 2013, που αρνήθηκε κατηγορηματικά πως η εταιρεία γνώριζε την πραγματική κατάσταση της υγείας του συγκυβερνήτη, δεν μπορούσε να εξηγήσει γιατί.

efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Τον Λούμπιτς «δείχνει» το δεύτερο μαύρο κουτί"

Π. Νικολούδης: Δύσκολο να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα από τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε στην Βουλή ο υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Π. Νικολούδης όσον αφορά τα αποτελέσματα από τους ελέγχους που διενεργούνται για την λίστα Λαγκάρντ αλλά και άλλες λίστες μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού (λίστα Λιχτενστάιν, λίστα Λουξεμβούργου, λίστα Νικολούδη, αλλά και η λίστα με ακίνητα στο Λονδίνο). Όπως άφησε να εννοηθεί απαντώντας σε σχετική ερώτηση του χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλ. Κασιδιάρη, στον οποίο δόθηκε άδεια από την φυλακή προκειμένου να είναι στην Βουλή, είναι δύσκολο να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα από τον τρόπο που διενεργούνται οι έλεγχοι.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Νικολούδης, «ο έλεγχος είναι εξαιρετικά δύσκολος δεδομένου ότι η Ελβετία θεωρεί ότι τα στοιχεία (σ.σ. που περιέχονται στην λίστα) έφυγαν με παράνομο τρόπο και δεν δίνει στοιχεία». Έτσι είπε ότι «το να επιχειρήσει κάποιος φορολογικό έλεγχο στηριζόμενος μόνο στην λίστα Λαγκάρντ είναι περίπου βέβαιο ότι θα καταλήξει σε λανθασμένα συμπεράσματα γιατί είναι σα να βλέπει το δέντρο και να μην βλέπει το δάσος».

Και εξήγησε ότι για να αποδώσουν οι διενεργούμενοι έλεγχοι πρέπει να συνεκτιμηθούν και να αξιοποιηθούν και άλλα στοιχεία για τους ελεγχόμενους ώστε να υπάρξει συνολική εικόνα η οποία να μπορεί να αντιπαραβληθεί. «Γενικά είναι εξαιρετικά δύσκολο», εκτίμησε ο υπουργός Επικρατείας, λέγοντας ότι επί των ημερών του ως επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση του «βρώμικου» χρήματος, «είχε καταφέρει σε πολλές περιπτώσεις να πετύχει την συλλογή πληροφοριών», αλλά παραδέχθηκε ότι «είναι πάρα πολύ δύσκολο και είναι κάτι που δεν μπορεί η Ελληνική πολιτεία να το λύσει από μόνη της».

Όσον αφορά τους ελέγχους των off-shore εταιρειών, είπε ότι από τις 766 εταιρείες έχουν ελεγχθεί 72 ενώ σε εξέλιξη είναι οι έλεγχοι για άλλες 365. Σχετικά με την εμπλοκή του ονόματος του πρώην πρωθυπουργικού συμβούλου του Αντ. Σαμαρά, Στ. Παπασταύρου, στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, είπε ότι υπάρχει ο έλεγχος από την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ και ότι ο ίδιος έδωσε εντολή «να συντομευθεί και να ολοκληρωθεί ο σχετικός έλεγχος».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Π. Νικολούδης: Δύσκολο να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα από τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ"

Ν. Παρασκευόπουλος: Αυτονόητα όσα λέει ο Γ. Πανούσης

Αυτονόητα κατά το Σύνταγμα" χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος όσα γράφει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης σε άρθρο του στα "ΝΕΑ" με τίτλο "Νοείται Αριστερά του τίποτα;".

"Το σύνταγμά μας δεν κατοχυρώνει την ασφάλεια των πολιτών; Δεν κατοχυρώνει τα δικαιώματα της ελευθερίας;", σημείωσε ο κ. Παρασκευόπουλος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τον υπουργό, "το ζήτημα είναι κάθε φορά να βρίσκει κανείς που είναι η χρυσή τομή ώστε και το κράτος δικαίου να μπορεί να ικανοποιείται και η ασφάλεια να υπάρχει".

Ερωτηθείς για την επικείμενη μεταφορά του χαρτοφυλακίου του κ. Πανούση στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κ. Παρασκευόπουλος επισήμανε ότι ο κ. Πανούσης αναφέρεται σε ζητήματα του δικού του πεδίου κυρίως και δεν αισθάνεται καθόλου ότι ανακατεύει τη δική του περιοχή.

Σχετικά με τη δίκη των μελών της Χρυσής Αυγής είπε ότι θα ξεκινήσει στον Κορυδαλλό αλλά στη συνέχεια δεν ξέρει αν θα συνεχιστεί εκεί. Παρότι σημείωσε πως δεν υπάρχει χώρος πλήρως κατάλληλος για μια τόσο μεγάλη δίκη, επισήμανε πως αν υποβληθεί στο δικαστήριο αίτημα αλλαγής του χώρου διότι έχει βρεθεί εναλλακτική λύση, δεν μπορεί να πει από τώρα ποια θα είναι η συνέχεια.

megatv
Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Παρασκευόπουλος: Αυτονόητα όσα λέει ο Γ. Πανούσης"

Έλληνας αξιωματούχος στην Telegraph: Μπορεί και να βγούμε από το ευρώ - Έχουμε σχέδιο για παράλληλο νόμισμα

Σε σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και εισαγωγή παράλληλου νομίσματος εκτός κι αν η ευρωζώνη κάνει βήματα προς την εκτόνωση της σοβαίνουσας κρίσης και απάλυνσης των αιτημάτων της κάνει λόγο η βρετανική εφημερίδα Telegraph σε άρθρο της με τίτλο «Η Ελλάδα κάνει σχέδια δραχμής και ετοιμάζεται να μην πληρώσει το ΔΝΤ».

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι «το υπουργείο σαφώς διαψεύδει το δημοσίευμα της Telegraph αλλά γενικότερα δεν σχολιάζει δημοσιεύματα που σπεκουλάρουν» για την κατάσταση στην χώρα μας.

Η εφημερίδα επικαλείται πηγές κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ που λένε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταβάλει συντάξεις ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα κάνει το απροσδόκητο βήμα της απώλειας μιας πληρωμής προς το ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα.

Ο Telegraph υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει αρκετά χρήματα για να πληρώσει τη δόση των 458 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και για να καταβάλει μισθούς και συντάξεις στις 14 Απριλίου εκτός και αν η Ευρωζώνη αποφασίσει να καταβάλει έγκαιρα την επόμενη δόση του δανείου.

«Είμαστε μια αριστερή κυβέρνηση. Αν πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα σε πτώχευση προς το ΔΝΤ ή σε πτώχευση προς τον ελληνικό λαό δεν θα προβληματιστούμε» λέει Έλληνας αξιωματούχος. «Μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μια σιωπηρή διαδικασία καθυστέρηση της πληρωμής στο ΔΝΤ. Αυτό θα προκαλέσει παραλήρημα στις αγορές και θα σημάνει ότι το ρολόι θα αρχίσει να χτυπά γρηγορότερα» προσθέτει η ίδια πηγή.

Η εικόνα που έχει η Αθήνα είναι ότι οι ευρωπαίοι πιστωτές δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα ότι το πολιτικό τοπίο έχει αλλάξει δραματικά μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. «Θέλουν να μας περάσουν μέσα από ένα τελετουργικό ταπείνωσης και να μας υποχρεώσουν σε κατασχέσεις. Προσπαθούν να μας βάλουν σε μια θέση στην οποία είτε θα πρέπει να πτωχεύσουμε απέναντι στον ελληνικό λαό ή να υπογράψουμε μια συμφωνία που είναι πολιτικά τοξική για εμάς. Αν αυτός είναι ο στόχος τους τότε δεν θα πρέπει να υπολογίζουν σε εμάς» δήλωσε η ίδια πηγή.

Πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι έχουν πλήρη επίγνωση ότι μια σκληρή στάση απέναντι στους δανειστές ρισκάρει την πρόκληση μιας αλυσιδωτής αντίδρασης. Επιμένουν, γράφει η βρετανική εφημερίδα, ότι προτιμούν να εξετάσουν το χειρότερο σενάριο από το να εγκαταλείψουν τις εκλογικές δεσμεύσεις.

«Θα κλείσουμε τις τράπεζες και θα τις εθνικοποιήσουμε και μετά θα εκδώσουμε IOUs αν χρειαστεί και όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό. Αυτό που δεν θα κάνουμε είναι να γίνουμε προτεκτοράτο της ΕΕ» αναφέρει πηγή της Telegraph.

«Θέλουν από εμάς να επιβάλουμε ελέγχο στο κεφάλαιο και να προκαλέσουμε πιστωτική κρίση μέχρι του σημείου η κυβέρνηση να γίνει τόσο αντιδημοφιλής ώστε να πέσει» δήλωσε ένας αξιωματούχος. «Θέλουν να κάνουν ένα παράδειγμα από εμάς και να δείξουν ότι καμία κυβέρνηση στην ευρωζώνη δεν έχει το δικαίωμα να έχει δική της βούληση. Δεν πιστεύουν ότι θα αποχωρήσουμε ή ότι ο λαός θα μας στηρίξει αλλά κάνουν λάθος και στους δύο υπολογισμούς τους» προσθέτει.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έλληνας αξιωματούχος στην Telegraph: Μπορεί και να βγούμε από το ευρώ - Έχουμε σχέδιο για παράλληλο νόμισμα"

Εισαγγελική έρευνα για τα δάνεια στον Τύπο!

Σε εξέλιξη βρίσκεται εισαγγελική έρευνα για τα κριτήρια υπό τα οποία χορηγήθηκαν δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ηλεκτρονικό και στον έντυπο τύπο.

Η έρευνα διενεργείται από τον αναπληρωτή εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Γαληνό Μπρη, ο οποίος ζήτησε στις 30 Μαρτίου από την Τράπεζα της Ελλάδος να συντονισθούν οι διαδικασίες ώστε να του παρασχεθούν αναλυτικά στοιχεία για τον έλεγχο των τραπεζικών δανείων σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Στο πλαίσιο αυτό χθες υπήρξε συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών της ΤτΕ ΕΛΛ -2,00% με στελέχη του ΣΔΟΕ. Επιπρόσθετα ο οικονομικός εισαγγελέας έχει καλέσει για κατάθεση τους εκπροσώπους του Δημοσίου και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν οι monitoring trustees.

Ταυτόχρονα, η εισαγγελία ζήτησε από όλες τις τράπεζες αναλυτικά στοιχεία με τα δάνεια, ύψους άνω των 500 χιλ. ευρώ, που έχουν χορηγήσει σε επιχειρήσεις Μέσων Ενημέρωσης, θυγατρικές τους, ή σε φυσικά πρόσωπα που διευθύνουν ή εκπροσωπούν τις εταιρείες.

Τα στοιχεία ζητήθηκαν από τις τράπεζες μία μόλις ημέρα μετά την αποκάλυψη του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη στη Βουλή ότι η κυβέρνηση «προτίθεται να σταματήσει την προνομιακή αντιμετώπιση -εκ μέρους των τραπεζών- των επιχειρήσεων στο χώρο της ενημέρωσης» καθώς και την αιχμή ότι η ΤτΕ ΕΛΛ -2,00% αρνήθηκε να παράσχει «οποιαδήποτε ουσιαστική πληροφόρηση επί του θέματος, επικαλούμενη υπηρεσιακό - επαγγελματικό απόρρητο».

Σύμφωνα με την απάντηση Βαρουφάκη σε ερώτηση που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Ν. Νικολόπουλος, υπάρχει ήδη κατευθυντήρια οδηγία της κυβέρνησης προς τις τράπεζες να μη δίνονται δάνεια σε επιχειρήσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης άνευ προϋποθέσεων και εξασφαλίσεων.

Σημειώνεται ότι η τρόικα επέβαλε μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με δημόσιο χρήμα αυστηρά κριτήρια για τις χορηγήσεις νέων δανείων ή την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού σε επιχειρήσεις έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.

Στο πλαίσιο αυτό οι εκπρόσωποι του Δημοσίου καθώς και οι monitoring trustees έλεγχαν αν πληρούνται τα κριτήρια νέων χορηγήσεων ή αναχρηματοδοτήσεων. Τα νέα αυστηρά κριτήρια είχαν ως αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να μειωθούν σημαντικά οι νέες χορηγήσεις ή αναχρηματοδοτήσεις δανείων από τις συστημικές τράπεζες προς ΜΜΕ καθώς έμπαινε ως προϋπόθεση είτε αύξηση κεφαλαίου ώστε να μπει φρέσκο χρήμα από τους μετόχους, είτε σχέδιο αναδιάρθρωσης με στρατηγικό επενδυτή.

Αποτέλεσμα των παραπάνω περιορισμών ήταν τα περισσότερα νέα δάνεια προς επιχειρήσεις του κλάδου ΜΜΕ να δοθούν από τράπεζες που δεν είχαν λάβει κρατική βοήθεια και επομένως δεν ήταν κάτω από τον έλεγχο των εκπροσώπων του δημοσίου και της DG Comp (monitoring trustees).

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελική έρευνα για τα δάνεια στον Τύπο!"

Ραχήλ Μακρή - Φίλης: Ο Πανούσης είναι υπουργός και όχι σχολιαστής

Αιχμές κατά του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, με αφορμή το άρθρο του στα Νέα, αφήνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , Ραχήλ Μακρή.

«Η άποψη μου είναι ότι ο κ. Πανούσης είναι υπουργός κατ΄αρχήν και δεν είναι σχολιαστής», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Θεωρώ, λοιπόν ότι θα πρέπει να ζητήσει από κάποιους συγγνώμη και είναι, βέβαια, προσωπική μου άποψη αυτή, πολιτική» σημείωσε.

«Ο καθένας μπορεί να εκφράζει απόψεις στη Δημοκρατία, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει μια θέση θεσμική και μάλιστα πολύ σημαντική, επομένως δεν μπορεί να είναι σχολιαστής ο κ. Πανούσης», πρόσθεσε.

Φίλης: Ατόπημα Πανούση, είναι υπουργός όχι σχολιαστής

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης χαρακτήρισε ατόπημα το άρθρο, σημειώνοντας ότι ο κ. Πανούσης είναι υπουργός κι όχι σχολιαστής.

«Ο κ. Πανούσης απ’ ό,τι γνωρίζουμε όλοι είναι υπουργός και μάλιστα αρμόδιος να αρμόσει μία πολιτική για την ασφάλεια των πολιτών. Αν νομίζει ότι υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα τα οποία ο ίδιος διαπιστώνει και περιγράφει ο ρόλος του είναι να εφαρμόσει μία πολιτική προστασίας των πολιτών. Δεν νομίζω ότι κανείς υπάρχει ως υπουργός με το να αρθρογραφεί και να στηλιτεύει ή να καταδικάζει φαινόμενα. Ο κ. υπουργός δεν είναι σχολιαστής. Να ξέρουμε τους ρόλους», δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Τα όσα περιγράφει ο κ. Πανούσης δεν νομίζω ότι αφορούν την κυβερνώσα παράταξη. Δεν είμαστε Αριστερά του τίποτα, ούτε λέει ότι αφορούν την κυβερνώσα παράταξη. Μιλάει με γενικό τρόπο. Δεν θέλω να κάνει ιδεολογικό διάλογο τώρα. Επαναλαμβάνω είναι υπουργός και οφείλει να εφαρμόζει τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης», συνέχισε ο βουλευτής.

Τέλος σημείωσε: «Επειδή είναι και νομικός ο κ. Πανούσης δεν μπορεί να κάνει τέτοια ατοπήματα, να απευθύνεται στην κυβέρνηση διά πρωτοσέλιδου άρθρου».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ραχήλ Μακρή - Φίλης: Ο Πανούσης είναι υπουργός και όχι σχολιαστής"

Αρθρο-«βόμβα» Πανούση για τις καταλήψεις και τη σχέση της Αριστεράς

Συνέχεια στους τριγμούς που έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της κυβέρνησης η εισβολή αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της Βουλής και η «κατάργηση» του υπουργείου Δημοσίας Τάξης δίνει άρθρο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και αρμόδιου για θέματα αστυνομίας Γιάννη Πανούση.

Ο κ. Πανούσης με άρθρο του που δημοσιεύεται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ» καταγγέλλει όσους πιστεύουν ότι «Αριστερή Διακυβέρνηση σημαίνει ανοχύρωτη χώρα και πόλη και ότι η Παιδεία μας επιτρέπει κάθε ανομική δράση (sic) τότε όχι μόνο δεν έχει σχέση με την Αριστερά αλλά ούτε και με τη Δημοκρατία» δύο ημέρες μετά την απόφαση για συγχώνευση του υπουργείου Δημοσίας Τάξης με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Καλεί, δε, «να αφήσουμε στην μπάντα τα πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης, τα οποία συνήθως εκδίδουν άνθρωποι "χωρίς πρόσωπο"».

«Αυτήν την Αριστερά του Τίποτα δεν τη χρειάζονται ο τόπος και ο λαός. Η ώρα της Αριστεράς στην Ελλάδα δεν είναι η ώρα των ανέξοδων ιδεολογημάτων και των ανούσιων τσιτάτων» συνεχίζει σε υψηλούς τόνους τα μηνύματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης ο κ. Πανούσης.

Καρφώνει, μάλιστα, όσους νοούν ότι η «αριστερή αστυνομία» μπορεί να αφήνει αστυνομικούς να καίγονται από κουκουλοφόρους.

Το άρθρο του κ. Πανούση έχει ως εξής:

Πρέπει να συννενοηθούμε και να αφήσουμε στην μπάντα τα πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης, τα οποία συνήθως εκδίδουν άνθρωποι «χωρίς πρόσωπο».

Αριστερά και μάλιστα Κυβερνώσα Αριστερά, σημαίνει ισοελευθερία, δικαίωματα, κοινωνική πολιτική, δημόσιο έλεγχο, δικαιοσύνη. Όποιος θεωρεί ότι στο σύγχρονο διεθνές και ευρωπαϊκό πεδίο Αριστερή Διακυβέρνηση σημαίνει ανοχύρωτη χώρα και πόλη (δίχως προσωπική, κοινωνική, εθνική ασφάλεια, δίχως στρατό και δίχως αστυνόμευση, ίσως και χωρίς δικαστές ή φυλακές) όποιος πιστεύει ότι τα διδάγματα της Ιστορίας μας είναι περιττά (αφού όλοι οι λαοί είναι «αδελφωμένοι» - sic) και ότι η Παιδεία μας επιτρέπει κάθε ανομική δράση (sic) τότε όχι μόνο δεν έχει σχέση με την Αριστερά αλλά ούτε και με τη Δημοκρατία. Αυτήν την Αριστερά του Τίποτα δεν τη χρειάζονται ο τόπος και ο λαός. Η ώρα της Αριστεράς στην Ελλάδα δεν είναι η ώρα των ανέξοδων ιδεολογημάτων και των ανούσιων τσιτάτων αλλά η ώρα της εμπέδωσης θεσμών πολιτικής νομιμοποιίησης και κοινωνικής συναίνεσης.

ΥΓ1: Έχει επιστημονικό ενδιαφέρον το ότι μερικοί «καθαρόαιμοι αριστεροί» (ποιος τους έχρισε άραγε;) θεωρούν «φασιστικό» ό,τι δεν τους αρέσει και το υβρίζουν ως χυδαίο. Ιδού το ήθος των «γνησίων»...

ΥΓ2: Θα ήθελα να μάθω πώς νοούν οι «καθαρόαιμοι» την «αριστερή Αστυνομία». Να καίγονται οι αστυνομικοί από τους κουκουλοφόρους; Κι αν ναι, ποιοι εκπροσωπούν τη Δημοκρατία και την Κοινωνία και από ποιους ελέγχονται;

Ο κ. Πανούσης δημοσίευσε άρθρο και στην Καθημερινή κατά της πρακτικής των καταλήψεων τονίζοντας ότι τις περισσότερες φορές «δεν έχει καμία σχέση με κοινωνικά κινήματα και συνταγματικά δικαιώματα αλλά με βίαιη επιβολή της όποιας ομάδας όχι στην Κυβέρνηση αλλά στη Δημοκρατία».

«Αν δεν μπούνε κανόνες και όρια τότε πολύ γρήγορα θα εκφυλιστούν και οι αξίες της Αριστεράς» καταλήγει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Το άρθρο του κύριου Πανούση στην Καθημερινή

Οι καταλήψεις – οι οποίες όταν δεν έχουν συμβολικό χαρακτήρα, άρα μικρή διάρκεια και κυρίως όταν δεν έχουν σαφές αίτημα – συνιστούν μια παθογένεια της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Μια ανομική διεκδίκηση του τύπου «όλα επιτρέπονται», «όλα είναι δικαίωμα», «νόμος είναι το δίκιο του καταληψία» που δυστυχώς έγινε μέρος της πολιτικοκοινωνικής πραγματικότητας.

Η Αριστερά δεν αντελήφθη ότι αυτή η λογική και πρακτική είναι αυτεπίστροφον όπλο (γνωστό ως μπούμερανγκ) και ότι τις περισσότερες φορές δεν έχει καμία σχέση με κοινωνικά κινήματα και συνταγματικά δικαιώματα αλλά με βίαιη επιβολή της όποιας ομάδας όχι στην Κυβέρνηση αλλά στη Δημοκρατία.

Αν δεν μπούνε κανόνες και όρια τότε πολύ γρήγορα θα εκφυλιστούν και οι αξίες της Αριστεράς.

Πώς σχολιάζουν τα κόμματα το άρθρο του Γιάννη Πανούση


ΝΔ: Ο Πανούσης ονοματίζει αυτό που ζούμε ως «Αριστερά του Τίποτα»!

Υπερ του άρθρου - βόμβα του Γιάννη Πανούση τάσσεται η ΝΔ, σχολιάζοντας στην ανακοίνωσή της ότι ο Πανούσης «έχει δίκιο, όταν καταδικάζει τους καθαρόαιμους αριστερούς, που θεωρούν φασιστικό και χυδαίο ό,τι δεν τους αρέσει».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραγκούνης, σχετικά με το σημερινό άρθρο του κ. Πανούση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η κραυγή αγωνίας του κ. Πανούση, σήμερα, είναι εύστοχη, γιατί ονοματίζει αυτό που ζούμε ως «Αριστερά του Τίποτα»!

Είναι έντιμη γιατί τολμά, να πει, αυτό που εμείς λέμε από χρόνια: ότι «είναι έγκλημα να καίγονται αστυνομικοί από τους κουκουλοφόρους»!

Και έχει δίκιο, όταν καταδικάζει τους «καθαρόαιμους αριστερούς», που θεωρούν «φασιστικό» και «χυδαίο» ό,τι δεν τους αρέσει.

Αυτό ακριβώς έκαναν οι σύντροφοί του χθες, όταν η Νέα Δημοκρατία καταδίκασε την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η δημόσια ασφάλεια επί των ημερών τους


ΠΑΣΟΚ: Θα συνταχθεί με όσα καταγγέλλει ή θα παραιτηθεί ο κ. Πανούσης;

Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή το άρθρο του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης Γ. Πανούση, έκανε το ακόλουθο σχόλιο:

Ως αρθρογράφος, ο κ. Πανούσης μιλάει σωστά.
Ως αρμόδιος υπουργός όμως πρέπει να επιλέξει: ή θα συνταχθεί με όσα καταγγέλλει βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών ή θα παραιτηθεί καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπερ Πανούση το Ποτάμι: «Καλά κάνει και λέει τα αυτονόητα»

«Yπερασπιστείτε τα δικαιώματα των πολλών» ζητά από τα κυβερνητικά στελέχη το Ποτάμι και τάσσεται υπέρ της σημερινής παρέμβασης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, καταλήγοντας: «αναμένουμε τη σαφή και δημόσια εντολή του Πρωθυπουργού».

Η ανακοίνωση του Ποταμιού:

«Καλά κάνει ο κ.Πανούσης και λέει τα αυτονόητα που δυστυχώς- ακόμη και αυτά- στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι περιζήτητα. Δεν αναμένουμε την απάντηση του κ.Παρασκευόπουλου και του κ.Βούτση, τους οποίους πρωτίστως αφορούν οι διαπιστώσεις του κ.Πανούση. Αναμένουμε όμως τη σαφή και δημόσια εντολή του Πρωθυπουργού. Υπερασπιστείτε τα δικαιώματα των πολλών στην παιδεία, την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη. Μην γίνεσθε υποχείρια ακραίων μειοψηφιών».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρθρο-«βόμβα» Πανούση για τις καταλήψεις και τη σχέση της Αριστεράς"

Άλυτος γρίφος η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ -Τα χαρακτηριστικά του νέου φόρου

Να... τετραγωνίσει τον κύκλο θα επιχειρήσει το υπουργείο Οικονομικών μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, αφού θα πρέπει να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ χωρίς να δημιουργήσει «τρύπα» στον Προϋπολογισμό, αλλά και χωρίς να επιβαρύνει τα μικρομεσαία νοικοκυριά, όπως δεσμεύθηκε εκ νέου δημοσίως η Νάντια Βαλαβάνη.

Η εξίσωση για το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι καθόλου εύκολη, με δεδομένο ότι οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ, που πρόκειται να καταργηθεί, έφτασαν στα 2,6 δισ ευρώ, διαψεύδοντας ακόμα και τους τεχνοκράτες της πάλαι ποτέ Τρόικα, οι οποίοι επέμειναν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι θα υπάρξει «τρύπα» περίπου 400 εκατ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό του εγχειρήματος του υπουργείου Οικονομικών ότι αν το αφορολόγητο τεθεί στις μόλις 50.000 ευρώ, θα απαλλαγεί από τον νέο φόρο το 41,7% των ιδιοκτητών, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να εξασφαλίσει πολύ ισχυρά ισοδύναμα για να καλύψει το δημοσιονομικό «κενό» από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Ο δείκτης δυσκολίας ανεβαίνει σε δυσθεώρητα ύψη αν συνυπολογίσει κανείς ότι το αφορολόγητο θα ισχύσει όχι μόνο για την πρώτη κατοικία αλλά για το σύνολο των ακινήτων, αφού η βάση δεδομένων στη ΓΓΠΣ έχει στοιχεία μόνο για τα εμπράγματα δικαιώματα και όχι για τη χρήση του κάθε ακινήτου. Οι τελικές αποφάσεις για το ύψος του αφορολογήτου, θα ληφθούν αμέσως μετά από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, κάτι που σημαίνει, όμως, ότι ο πήχης θα τεθεί πολύ χαμηλότερα από τις 200.000 ευρώ που ήταν το αρχικό σενάριο.

Tα χαρακτηριστικά του νέου φόρου

Ποια φαίνεται ότι θα είναι τα χαρακτηριστικά του νέου φόρου; Το αφορολόγητο θα είναι ατομικό, για το σύνολο της αξίας ακινήτων και ο φόρος θα υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα, ανάλογα με την αξία της συνολικής ακίνητης περιουσίας και όχι ανά τ.μ. όπως έγινε με τον ΕΝΦΙΑ. Ο ανώτατος συντελεστής πιθανώς θα οριστεί στο 2%. Αυτό που... τρέμουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι ότι τα ισοδύναμα από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα αναζητηθούν τελικά εντός του νέου Φόρου Ακινήτων, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι όσοι δεν καλυφθούν από το όποιο αφορολόγητο, θα κληθούν να καλύψουν μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού «κενού».

Αυτό που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα είναι η επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των τρεχουσών εμπορικών τιμών. Ακόμα κι ένας πρωτοετής φοιτητής των Οικονομικών μπορεί να διακρίνει δια γυμνού οφθαλμού τον κίνδυνο που ελλοχεύει πίσω από την κατάσταση στην κτηματαγορά. Ποιος είναι αυτός; Στις αποκαλούμενες ακριβές περιοχές π.χ. Βόρεια Προάστια, οι εμπορικές τιμές υπολείπονται ακόμα και κατά 30% των Τιμών Ζώνης, ενώ αντιθέτως στις λαϊκές συνοικίες π.χ. Δυτικά Προάστια, οι Τιμές Ζώνης εξακολουθούν να ξεπερνούν τις εμπορικές τιμές κατά τουλάχιστον 10%. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ρίξει τη φορολογητέα αξία των ακινήτων των... πλούσιων και να ανεβάσει των... φτωχών! Αυτός ήταν, άλλωστε κι ο βασικός λόγος για τον οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση απέφυγε να «ακουμπήσει» τον φάκελο των αντικειμενικών αξιών...

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Άλυτος γρίφος η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ -Τα χαρακτηριστικά του νέου φόρου "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news