facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Fitch: Υποβάθμισε την ελληνική οικονομία κατά τρεις βαθμίδες σε CCC

Ο Fitch υποβάθμισε σήμερα την Ελλάδα στην κατηγορία «CCC», από την κατηγορία «Β» όπου και βρισκόταν.

Mάλιστα, υποβάθμισε κατά τρεις ολόκληρες βαθμίδες τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας και ταυτόχρονα υποβάθμισε σε C -από Β- την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας και σε B, από ΒΒ προηγουμένως, το Country Ceiling.

Η επόμενη προγραμματισμένη εξέταση της Ελλάδας για την πιστοληπτική της αξιολόγηση θα γίνει στις 15 Μαΐου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Fitch: Υποβάθμισε την ελληνική οικονομία κατά τρεις βαθμίδες σε CCC"

FT: Ούτε ο Μάρδας δίνει εγγυήσεις ότι θα πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ

Υπό τον άκρως ειρωνικό τίτλο, «Η Ελλάδα έχει να πληρώσει συντάξεις... γι' αυτό το μήνα», οι Financial Times υποστηρίζει ότι έχει σημάνει «συναγερμός» στην Ελλάδα, καθώς «αρκετοί αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αρκετά χρήματα για να καλύψει συντάξεις και δόση του ΔΝΤ και πως θα μπορούσε σύντομα να χρεοκοπήσει.

Σε δήλωσή του προς τους Financial Times ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας αρκείται να διαβεβαιώσει πως θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις όχι όμως να δώσει αντίστοιχες εγγυήσεις για την δόση του ΔΝΤ.

«Ο,τι είναι αναγκαίο να πληρωθεί, θα πληρωθεί στην ώρα του» δήλωσε ο κ. Μάρδας διευκρινίζοντας ότι αυτό αφορά σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα του ΙΚΑ.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός αρνήθηκε να δώσει, σύμφωνα με τους FT. εγγυήσεις για την πληρωμή ύψους 450 εκατ.ευρώ για τη δόση του ΔΝΤ στις 9 Απριλίου.

Παράλληλα, ο κ. Μάρδας διέψευσε ως «αβάσιμη» την φημολογία ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εκδώσει ομόλογα ύψους 500 εκατ. Ευρώ για να καλύψει μέρος του 1,7 δισ.ευρώ.

Στη συνέντευξή του στους FT ο κ. Μάρδας, είπε επίσης ότι η κατάσταση συλλογής εσόδων βελτιώνεται και οι φορολογούμενοι αρχίζουν ξανά να πληρώνουν τους φόρους τους με αποτέλεσμα «να βλέπουμε ικανοποιητικά έσοδα το Μάρτιο». Υποστηρίζει επίσης ότι περικόπηκε περίπου 1 δισ.ευρώ από περιττά έξοδα σε διάφορα υπουργεία.

Δείχνει ωστόσο να ανησυχεί περισσότερο για την συλλογή εσόδων από την φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο καυσίμων και τους διαφεύγοντας φόρους από τα λαθραία τσιγάρα, που όπως εκτιμά ανέρχονται σε περίπου 2,3-2,5 δισ.ευρώ ετησίως.

Το ρεπορτάζ κάνει επίσης αναφορά στην μεταφορά σε ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ, 120 εκατ ευρώ από τον ΟΑΕΔ και άλλα 80 εκατ.ευρώ από τα αποθεματικά της Περιφέρειας Αττικής με πρωτοβουλία της Ρένας Δούρου.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "FT: Ούτε ο Μάρδας δίνει εγγυήσεις ότι θα πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ"

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου Τσίπρα βελτιώσεις στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις

Αλλάζει η ρύθμιση των 100 δόσεων με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία υπέγραψε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Με την ΠΝΠ τροποποιείται προς το ευνοϊκότερο για συγκεκριμένους οφειλέτες η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις, ενώ πλέον δεν θα εντάσσονται προς διαγραφή στη ρύθμιση μόνο οι προσαυξήσεις αλλά και οι πρόσθετοι φόροι και τα τέλη του Ν. 2523/1997, τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης του Ν. 4174/2013 που έχουν συμβεβαιωθεί με την κύρια οφειλή.

Όμως, με την ίδια πράξη καλείται παράλληλα η υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα να καταβάλλει το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ για τη διάσωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Ειδικότερα η ΠΝΠ προβλέπει: «1. Βεβαιωμένες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Κ.Φ.Δ.), τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.) και τον Τελωνειακό Κώδικα, δύνανται να ρυθμίζονται, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, εφόσον έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Μαρτίου 2015 και έχουν καταχωρισθεί στα Βιβλία Εισπρακτέων Εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης μέχρι την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή σε ρύθμιση, με απαλλαγή κατά ποσοστό από πρόσθετους φόρους ή τέλη του Ν. 2523/1997, πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης του Ν. 4174/2013 (ΚΦΔ) που έχουν συμβεβαιωθεί με την κύρια οφειλή και από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που επιβαρύνουν».

Απάντηση έδωσε αργά σήμερα το βράδυ η κυβέρνηση σχετικά με την ΠΝΠ.
Στο non paper αναφέρεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο υπέγραψε απόφαση ΠΝΠ που αφορά την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, καθώς έπρεπε να προστατευθούν εκατοντάδες εργαζόμενοι και καλλιεργητές στα εργοστάσια ζάχαρης. Επιπλέον σημειώνεται πως η ρύθμιση για τις 100 δόσεις κρίθηκε απαραίτητη, προκειμένου να βελτιωθεί ο Νόμος και να ενταχθούν σε αυτόν χιλιάδες ακόμα πολίτες, διαφορετικά θα χρειάζονταν τουλάχιστον 30 ημέρες.

Τέλος στο Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνουν ότι σε κάθε περίπτωση η ΠΝΠ δεν θα έρθει στη Βουλή μετά από τρεις μήνες προς κύρωση, αλλά άμεσα, τη Δευτέρα.

Δείτε εδώ ολόκληρη η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου Τσίπρα βελτιώσεις στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις"

Η Lufthansa δίνει 50.000 ευρώ για κάθε επιβάτη της τραγωδίας με το AirBus

Την απόφαση της να δώσει άμεσα σε κάθε οικογένεια επιβάτη του τραγικού δυστυχήματος στις γαλλικές Αλπεις το ποσό των 50.000 ευρώ ανακοίνωσε η Lufthansa.

Η γερμανική εταιρία (έχει θυγατρική την Germanwings) αποφασίζει να το κάνει αυτό άμεσα τις επόμενες ημέρες και το ποσό αυτό είναι ανεξάρτητο από τις αποζημιώσεις που θα πάρουν οι οικογένειες για την τραγωδία του Airbus A320.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Lufthansa δίνει 50.000 ευρώ για κάθε επιβάτη της τραγωδίας με το AirBus"

Βρυξέλλες: Σε δυό εβδομάδες το Eurogroup και βλέπουμε - «Θέλουμε πράξεις όχι ωραία λόγια»

Χωρίς τέλος είναι οι πιέσεις των δανειστών στην ελληνική κυβέρνηση. Τώρα αξιωματούχοι της ΕΕ δηλώνουν ότι δεν θα συγκληθεί Eurogroup σύντομα και ζητούν «όχι ωραία λόγια, αλλά αποφάσεις και νούμερα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, υψηλόβαθμες πηγές από τις Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι είναι «μη ρεαλιστική» η σύγκληση Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα, ή την Τετάρτη.

«Ακόμη και σε δυο εβδομάδες θα μπορούσε να γίνει, με βάση τη διαδικασία συζητήσεων» είπε ο ίδιος παράγοντας.

Η νέα κωλυσιεργία της ΕΕ, εδράζεται στις εντάσεις που έχουν οι αξιωματούχοι στις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα που πηγαίνουν «με βασανιστικά αργά βήματα και με παροχή ασαφών στοιχείων».

«Δεν θέλουμε ωραία λόγια, θέλουμε διαδικασίες, αποφάσεις, διαγράμματα, νούμερα» έλεγε ο ίδιος αξιωματούχος. Πρόσθετε μάλιστα ότι οι συζητήσεις στο Brussels Group «δεν θα πρέπει να γίνονται απλώς με βάση μια στενή λίστα μεταρρυθμίσεων, αλλά σε όλα τα βασικά σημεία του προγράμματος, και γι’ αυτό απαιτείται εντατική δουλειά στην Αθήνα που δεν έχει γίνει».

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι συγκεκριμένη: Πρώτα θα πρέπει να δοθεί το «πράσινο φως» για τις μεταρρυθμίσεις στο Brussels Group, μετά η λίστα θα πρέπει να συζητηθεί σε ανώτερο επίπεδο, να δοθεί στο EuroWorking Group και μετά η συζήτηση θα πάει στο Eurogroup.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρυξέλλες: Σε δυό εβδομάδες το Eurogroup και βλέπουμε - «Θέλουμε πράξεις όχι ωραία λόγια» "

Νέα κόντρα ΝΔ-Δούρου για τα αποθεματικά της Περιφέρειας Αττικής

“Πόλεμος” ανακοινώσεων από τη Νέα Δημοκρατία και τη Ρένα Δούρου για την απόφαση μεταφοράς στην Τράπεζα της Ελλάδος 80 εκατομμυρίων από το αποθεματικό της Περιφέρειας Αττικής.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα, η Νέα Δημοκρατία αναφέρει πως η απόφαση της Ρένας Δούρου αφήνει έκθετη τόσο την ίδια όσο και αυτούς που συνέπραξαν.

“Οι ευθύνες θα αναζητηθούν σύντομα. Η κα Δούρου, με τις αποφάσεις της, ξεκαθαρίζει προς όλους ότι έχει επιλέξει την κομματικοποίηση της Περιφέρειας Αττικής, ξεχνώντας ότι πρόκειται για αυτοδιοικητικό θεσμό”, καταλήγει η Συγγρού.

Από την πλευρά της, η Περιφερειάρχης Αττικής δεν άφησε αναπάντητη την ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Ρένα Δούρου κάνει λόγο για “γύμνια των επιχειρημάτων” της ΝΔ και υπερασπίζεται την απόφαση της Περιφέρειας, κάνοντας λόγο για ασφαλή αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων.

Κατηγορεί τη ΝΔ ότι “κάνει σήμερα ένα ακόμη βήμα προς την απαξίωση” και υπογραμμίζει: “Α λα καρτ με τη νομιμότητα όπως και με τη δημοκρατία. Είναι φανερό ότι η ΝΔ αδυνατεί να λειτουργήσει με κριτήρια δημοσίου συμφέροντος. Λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο με κριτήρια τηλεοπτικού αέρα. Αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να ασκήσει ούτε το στοιχειώδη ρόλο μιας έντιμης αντιπολίτευσης. Ψεύδεται και κινδυνολογεί. Οι πολίτες κρίνουν και δεν ξεχνούν”.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα κόντρα ΝΔ-Δούρου για τα αποθεματικά της Περιφέρειας Αττικής"

Bloomberg: Οι σύμμαχοι του Τσίπρα στη Γερμανία αρχίζουν να κουράζονται με την Ελλάδα

Ακόμα και οι σύμμαχοι του Αλέξη Τσίπρα στη Γερμανία έχουν αρχίσει να κουράζονται με την ελληνική κυβέρνηση, τονίζει το Bloomberg με νέο του δημοσίευμα.

"Αν και οι συζητήσεις μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και της Γερμανίδας καγκελάριου ήταν καλές, οι σοσιαλδημοκράτες του SDU, του κυβερνητικού εταίρου της Μέρκελ δεν έχουν πειστεί ότι ο Τσίπρας μπορεί να λύσει την κρίση" αναφέρει χαρακτηριστικά.

"Αυτό που εκλαμβάνουμε από την Ελλάδα κινείται σε μια εντελώς λανθασμένη κατεύθυνση. Η κατάσταση είναι πραγματικά ανησυχητική. Είμαστε έκπληκτοι από τις εξελίξεις" τονίζει ο Joachim Poss, βουλευτής του κόμματος.

"Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν πολιτική καταστροφή όχι μόνο για την Ευρωζώνη αλλά για ολόκληρη την ιδέα της Ευρώπης. Φυσικά, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει αυτό που χρειάζεται για να παραμείνει στην Ευρωζώνη" τονίζει ο άλλοτε πιο φιλικός προς την Ελλάδα Thomas Oppermann του SDU.

Σημειώνεται ότι οι θεσμοί πρόκειται να συζητήσουν τη λίστα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης είτε σήμερα το απόγευμα είτε αύριο ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης από το Eurogroup την 1η Απριλίου. Αλλά παραμένει εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρουν οι υπουργοί να εξετάσουν τις προτάσεις πριν τη γιορτή του Πάσχα, όπως δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.

"Στην αρχή είχαμε ελπίδες ότι η νέα αριστερή κυβέρνηση θα αναλάμβανε να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να επιβάλλει φόρους στους πλούσιους. Είμαστε σοκαρισμένοι που δεν το κάνει και χάνει τόσο πολύτιμο χρόνο" τονίζει μια άλλη βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών, η Ingrid Arndt-Brauer.

Αν και δεν υπάρχει καμία άμεση συμμαχία των Σοσιαλδημοκρατών με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν δείξει περισσότερη συμπάθεια και κατανόηση για τη νέα ελληνική κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ γίνεται ολοένα και πιο επιθετικό.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Bloomberg: Οι σύμμαχοι του Τσίπρα στη Γερμανία αρχίζουν να κουράζονται με την Ελλάδα"

Βούτσης: Ιθαγένεια σε παιδιά μεταναστών και αλλαγές στη χορήγηση αδειών διαμονής έρχονται από την κυβέρνηση

Έγγραφο Ν. Βούτση για τις αλλαγές στον Κώδικα Ιθαγένειας

Τα επόμενα θεσμικά βήματα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση με ρυθμίσεις για τους πολίτες τρίτων χωρών και τον Κώδικα Ιθαγένειας, περιγράφει έγγραφο του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκου Βούτση που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 24 Μαρτίου.

Από το έγγραφο καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει τάχιστα νομοθετικές πρωτοβουλίες, ανάμεσα στις οποίες και η απόδοση ιθαγένειας σε όσα παιδιά μεταναστών έχουν γεννηθεί, μεγαλώσει και φοιτούν ή έχουν φοιτήσει σε ελληνικά σχολεία, τροποποιώντας τον Ν. 3838/2010 και λαμβάνοντας υπόψη και την απόφαση του ΣτΕ του 2013 (σ.σ. πρόκειται για τη γνωστή απόφαση που είχε κρίνει αντισυνταγματικές διατάξεις του Ν. 3838/2010, γνωστού και ως «νόμου Ραγκούση»).

Ειδικότερα, ο υπουργός Εσωτερικών ενημερώνει ότι θα προχωρήσει η ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/98/ΕΕ. Πρόκειται για Οδηγία που αφορά στη διαδικασία υποβολής αίτησης για τη χορήγηση στους πολίτες τρίτων χωρών ενιαίας άδειας διαμονής και εργασίας στην επικράτεια κράτους μέλους. «Ήδη οι σχετικές διατάξεις του σχεδίου, μετά από κατάλληλη νομοτεχνική επεξεργασία, έχουν προωθηθεί προς το υπουργείο Εξωτερικών, για να διαβιβασθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και αναμένεται η ψήφισή τους με το πρώτο νομοσχέδιο που θα αφορά σε θέματα του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης», αναφέρει ο κ. Βούτσης.

Για τα θέματα που αφορούν σε τροποποιήσεις του Κώδικα Μετανάστευσης (προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής πολιτών τρίτων χωρών για εποχιακή εργασία, άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, απόκτηση άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους κλπ), το υπουργείο Εσωτερικών επίσης επεξεργάζεται τις σχετικές διατάξεις που θα προωθήσει στη Βουλή. Ειδικότερα, όσον αφορά στην ενσωμάτωση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με θέμα τη χορήγηση αδειών διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, ο κ. Βούτσης τονίζει ότι «είναι γνωστή η βούληση της κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση των σχετικών διατάξεων».

Ο υπουργός χαρακτηρίζει δεδομένη επίσης τη «θέληση της κυβέρνησης για παροχή δυνατότητας επαναφοράς στη νομιμότητα όσων απώλεσαν την άδεια διαμονής τους κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, καθώς και για την τακτοποίηση της διαμονής όσων βρίσκονται επί μακρόν στη χώρα και πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης σε αυτήν».

Ως προς τα ζητήματα της ιθαγένειας, με το έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, γίνεται γνωστό ότι θα τεθούν υπό επανεξέταση στο σύνολό τους οι διατάξεις περί απόδοσης ιθαγένειας για την τροποποίηση της νομοθεσίας. Στο σημείο αυτό δε, ο κ. Βούτσης επισημαίνει εξαγγελία της αναπληρώτριας υπουργού αρμόδιας για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, σύμφωνα με την οποία συνιστά προτεραιότητα της κυβέρνησης η απόδοση της ιθαγένειας σε όσα παιδιά μεταναστών έχουν γεννηθεί, μεγαλώσει και φοιτούν ή έχουν φοιτήσει σε ελληνικά σχολεία, τροποποιώντας το σχετικό άρθρο 1Α του Ν. 3838/2010, λαμβάνοντας υπόψη και την απόφαση 460/2013 της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όπως κάνει γνωστό ο υπουργός, με την ίδια τροποποίηση θα καλυφθούν με μεταβατική διάταξη και περιπτώσεις απόδοσης ιθαγένειας που έχουν παραμείνει εκκρεμείς, μετά το πάγωμα των διαδικασιών από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενόψει αναμονής έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ επί του ζητήματος.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε σε απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ζητώντας να ενημερωθεί ποιες ρυθμίσεις θα προωθήσει η κυβέρνηση για πολίτες τρίτων χωρών και τον Κώδικα Ιθαγένειας. Η βουλευτής θύμιζε στην ερώτησή της ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ετοιμάσει σχέδιο νόμου για να ρυθμίσει εκκρεμή και επείγοντα ζητήματα για τους πολίτες τρίτων χωρών και θα συμπεριελάμβανε και σημαντικές διατάξεις για τον Κώδικα Ιθαγένειας.


Διαβάστε Περισσότερα » "Βούτσης: Ιθαγένεια σε παιδιά μεταναστών και αλλαγές στη χορήγηση αδειών διαμονής έρχονται από την κυβέρνηση"

Κατέθεσε αγωγή κατά του "Βήματος" ο Γ. Κατρούγκαλος

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, με ανάρτησή του στο twitter, ενημέρωσε πως κατάθεσε αγωγή για το γνωστό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», όπως είχε προαναγγείλει, στην περίπτωση που η εφημερίδα δεν ζητούσε συγγνώμη για όσα δημοσίευσε περί προμήθειας 12% από απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους που επαναπροσλαμβάνονταν.

Το επίμαχο δημοσίευμα ισχυριζόταν μεταξύ άλλων πως ο υπουργός «μπορεί να γίνει πλουσιότερος μόλις ψηφιστεί ο νόμος που έχει εξαγγείλει» για την επαναπρόσληψη των αντισυνταγματικά απομακρυνθέντων υπαλλήλων, καθώς «έχει υπογράψει ιδιωτικά συμφωνητικά με υπαλλήλους που απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα», διασφαλίζοντας «προμήθεια 12% επί των ακαθάριστων ποσών», ενώ μάθαινε ότι... «εκλέγεται βουλευτής και ο πρωθυπουργός τον βάζει και στην κυβέρνηση», δηλαδή μεταξύ 26-27/01/2015.

Η αγωγή στρέφεται κατά της εφημερίδας και ζητά από τον εκδότη Σταύρο Ψυχάρη, τον διευθυντή Αντώνη Καρακούση και τον συντάκτη του άρθρου Βασίλη Χιώτη, συνολικά 500.000 ευρώ, τα οποία και θα προσφέρει στο ΚΕΘΕΑ.

Επίσης, όσον αφορά την αγωγή κατά της γερμανικής εφημερίδας «Bild», σύμφωνα με συνεργάτες του, δεν έχει κατατεθεί ακόμη, καθώς η εφημερίδα έχει δηλώσει την πρόθεση να επανορθώσει το δημοσίευμά της.



Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός είχε ενημερώσει πως πέρασε από την ΚΕΝΕ (Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή) ο νόμος «για ξήλωμα του μνημονίου, επιστροφή των διαθέσιμων,πλήρη εκδημοκρατισμό της διοίκησης».

efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατέθεσε αγωγή κατά του "Βήματος" ο Γ. Κατρούγκαλος"

Πανούσης: Πιθανόν να ξαναγεμίσουν τα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών

Ανοικτό αφήνει ο Γιάννης Πανούσης το ενδεχόμενο να ξαναγεμίσουν τα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών, λόγω της αυξημένης ροής μεταναστών στη χώρα μας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, εξέφρασε τον προβληματισμό του για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού όπως σημείωσε μόλις χθες μπήκαν στην Μυτιλήνη 800 νέοι μετανάστες κι αναμένεται αύξηση της εισροής μεταναστών το καλοκαίρι. Και τόνισε ότι τα θαλάσσια σύνορα της χώρας είναι δύσκολο να φυλαχτούν.

Επιπλέον, ο κ. Πανούσης ανέφερε πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει σύσκεψη με τις αρμόδιες αρχές για την αντιμετώπιση της κατάστασης, γιατί η χώρα «δεν αντέχει άλλους μετανάστες».

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του, σήμερα, στην Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, ο κ. Πανούσης χαρακτήρισε επιπλέον την αστυνομία ως θεσμό της δημοκρατίας.

«Πρέπει να συμφιλιωθεί με τον πολίτη και ο πολίτης πρέπει να καταλάβει ότι ο αστυνομικός είναι φίλος του κι όχι εχθρός του», τόνισε.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανούσης: Πιθανόν να ξαναγεμίσουν τα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών"

Μετά το Πάσχα η δανειακή σύμβαση στη Βουλή

Μετά το Πάσχα αναμένεται να έρθει στη Βουλή η συμφωνία για την παράταση της δανειακής σύμβασης, όπως αποφασίστηκε κατά την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Έγινε γνωστό επίσης ότι θα συγκληθεί την Κυριακή το Κυβερνητικό Συμβούλιο προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση επί των εξελίξεων και να γίνει απολογισμός της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά να υπάρξει συζήτηση και για τον προγραμματισμό της δράσης της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση θέλει μέχρι το Πάσχα να φέρει στη Βουλή τρία νομοσχέδια προς ψήφιση ( για την ΕΡΤ, για την καταπολέμηση της βίας στους αθλητικούς χώρους και για την τράπεζα θεμάτων στις εξετάσεις).

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε ότι η κυβέρνηση θα κάνει αυτά που πρέπει, περιμένοντας ανάλογη στάση και από την πλευρά των δανειστών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Μετά το Πάσχα η δανειακή σύμβαση στη Βουλή"

ΣτΕ: Συνταγματικές οι περικοπές σε δώρα και επιδόματα συνταξιούχων

Για λόγους δημοσιονομικής προσαρμογής, κρίθηκαν νόμιμες από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι περικοπές των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης (εκτός του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων).

Αυτό κρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Ε΄τμήμα του ΣτΕ, με μειοψηφήσαντα ωστόσο, τον πρόεδρο του τμήματος Νίκο Σακελλαρίου.

Ωστόσο, πρόκειται για επιδόματα τα οποία η σημερινή κυβέρνηση, τουλάχιστον κατά ένα μέρος, έχει υποσχεθεί να επαναφέρει, όπως το δώρο των Χριστουγέννων σε όσους λαμβάνουν κατώτατες συντάξεις.

Ειδικότερα, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο με σειρά αποφάσεών του (1031-1035/2015) έκρινε συνταγματικές και σύμφωνες με την ευρωπαϊκή νομοθεσία τις περικοπές, με το σκεπτικό ότι αυτές έγιναν στο πλαίσιο σειράς νομοθετικών μέτρων λιτότητας και απέβλεπαν στον περιορισμό των δαπανών της γενικής κυβέρνησης, ο οποίος θα συνέβαλε στην μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας. Έκριναν, επίσης, οτι «δεν αντίκειται στα άρθρα 22 του Συντάγματος και 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, ούτε στην κατοχυρωμένη από το άρθρο 22 του Συντάγματος αρχή της αναλογικότητας».

Αντίθετα, ο πρόεδρος του τμήματος που μειοψήφησε σε όλες τις περιπτώσεις είχε την άποψη ότι οι περικοπές των επιδομάτων των συνταξιούχων είναι αντίθετες στο Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ, κ.λπ. Το δικαστήριο όμως κατά πλειοψηφία απέρριψε τις προσφυγές κατά των νόμων 3845/2010 κ.λπ. που είχαν υποβάλλει οι : 1) Πανελλήνια Ομοπσονδία Συνταξιούχων ΔΕΗ, 2) Πανελλήνιο Σωματείο Συνταξιούχων Εργατοϋπαλλήλων Εταιρειών Πετρελαίου και Υγραερίου, 3) Σύλλογος Συνταξιούχων Αγροτικής Ανάπτυξης, 4) Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος, 5) Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και 6) αισθητός αριθμός συνταξιούχων.

Όλα τα Σωματεία υποστήριζαν πέραν των άλλων πως το κράτος δεν αναζήτησε εναλλακτικές λύσεις πριν την περικοπή των επιδομάτων.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Συνταγματικές οι περικοπές σε δώρα και επιδόματα συνταξιούχων"

Στο λιμάνι της Κάσου το «Βιτσέντζος Κορνάρος» - τέλος η ταλαιπωρία για τους 227 επιβάτες

Τέλος είχε το απόγευμα η ταλαιπωρία των 227 επιβατών του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Βιτσέντζος Κορνάρος», που αποκολλήθηκε με ίδια μέσα και με τη βοήθεια του επιβατηγού τουριστικού σκάφους kasos princess, από αμμώδη περιοχή του νησιού κοντά στο λιμενοβραχίονα όπου είχε προσαράξει.

Το πλοίο βρίσκονταν στο σημείο από προχθές το βράδυ, ενώ στην περιοχή επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι.

Μάλιστα για το λόγο αυτό είχε ζητηθεί η συνδρομή ρυμουλκού σκάφους από τη Μύκονο που λόγω των ισχυρών ανέμων δεν μπορούσε να προσεγγίσει το νησί και είχε κατευθυνθεί προς την Αστυπάλαια.

Το «Βιτσέντζος Κορνάρος» μετά την αποκόλληση, εισήλθε με ασφάλεια στο λιμάνι του νησιού όπου αποβιβάστηκαν και οι 227 επιβάτες οι οποίοι με μέριμνα του δήμου θα φιλοξενηθούν σε ξενώνες και ξενοδοχεία.

Στο πλοίο αυτή τη στιγμή διενεργείται τεχνικός έλεγχος από τους αρμόδιους επιθεωρητές του παρακολουθούντα νηογνώμονα και από ιδιώτες δύτες προκειμένου να κριθεί αν είναι ασφαλές να ταξιδέψει.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο λιμάνι της Κάσου το «Βιτσέντζος Κορνάρος» - τέλος η ταλαιπωρία για τους 227 επιβάτες"

Βόμβα από την κυβέρνηση: Θα σταματήσουμε να πληρώνουμε το χρέος - Σενάρια ρήξης προκαλούν σάλο - Διαψεύδει το Μαξίμου


Βόμβα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, βάζει η κυβέρνηση η οποία προειδοποιεί τους θεσμούς ότι θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών εάν δεν εκταμιευτούν οι δόσεις που οφείλονται από το 2014. Στο non paper για το κυβερνητικό έργο του διμήνου, αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Η κυβέρνηση έκανε απολύτως σαφές σε όλα τα επίπεδα της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014. Η χώρα έχει να εισπράξει δόση από Κομισιόν ή ΔΝΤ από τον Αύγουστο του 2014, παρόλα αυτά εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της».
Και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση ζήτησε στη βάση της ίσης μεταχείρισης και των κανόνων λειτουργίας της ΕΚΤ, την άρση όλων των περιορισμών οι οποίοι έχουν επιβληθεί από τις 4/2/2015 σε βάρος αφ΄ ενός της χρηματοδότησης των Ελληνικών Τραπεζών αλλά και της χρηματοδότησης του Δημοσίου από τις Ελληνικές Τράπεζες. Ανέπτυξε πρωτοβουλία για την προσέλκυση επενδυτών/χρηματοδοτήσεις από τρίτες χώρες όπως κυρίως η Κίνα στην οποία μετέβη επίσημη αποστολή υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης. Τα παραπάνω ζητήματα αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους χωρίς να τίθεται σε διακινδύνευση πληρωμές του δημοσίου στους Έλληνες πολίτες, μισθοί, συντάξεις, υγεία, παιδεία, άμυνα, δημόσια έργα.
Βόμβα από την κυβέρνηση: Θα σταματήσουμε να πληρώνουμε το χρέος - Σενάρια ρήξης προκαλούν σάλο
Είναι ξεκάθαρη η προειδοποίηση για στάση πληρωμών των δόσεων δανείων και αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια της επιστολής που είχε στείλει ο Αλέξης Τσίπρας στην Ανγκελα Μέρκελ και στην οποία ανέφερε ότι δεν θα πληρωθούν τα δάνεια αν πρέπει να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις.
Πάντως, μετά το σάλο που προκλήθηκε η κυβέρνηση έδωσε διευκρινήσεις τονίζοντας:
Βόμβα από την κυβέρνηση: Θα σταματήσουμε να πληρώνουμε το χρέος - Σενάρια ρήξης προκαλούν σάλο
Το σημείο «9» του προηγούμενου non paper είναι απόλυτα σαφές. Αποτελεί καταγραφή της πορείας της διαπραγμάτευσης και το επίμαχο σημείο δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να επαναλαμβάνει σημείο της επιστολής του Πρωθυπουργού προς τους ηγέτες της ευρωζώνης. Αφορά, λοιπόν, το ιστορικό της διαπραγμάτευσης και δεν προσθέτει τίποτα καινούριο. Συνεπώς ότι το Μαξίμου ανακοινώνει στάση πληρωμών (!) μόνο σε σενάριο φαντασίας μπορεί να στηριχτεί.
Τα μέτρα
Τα νέα δεδομένα θα πρέπει να συνδυαστούν και με τις διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών για το τι (δεν) θα περιέχει η λίστα μεταρρυθμίσεων που θα κατατεθεί στους θεσμούς. Σύμφωνα με ανώτατες πηγές, θα περιλαμβάνει μέτρα για έσοδα 3 δισ. ευρώ το 2015 αλλά δεν θα υπάρξουν υφεσιακά μέτρα. Συγκεκριμένα τονίζεται ότι δεν θα περιλαμβάνονται παρεμβάσεις στις συντάξεις, στον ΦΠΑ και σε άλλους φόρους. Ενδεχομένως αυτή η λίστα να μην ικανοποιήσει τους θεσμούς οι οποίοι ζητούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις άμεσης απόδοσης κι όχι ένα γενικό πλαίσιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής κ.λπ.
Μήνυμα Σόιμπλε
Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει λεπτομέρειες για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να παρουσιάσει η Ελλάδα, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μαριάν Κοτέ στο σημερινό press briefing.
Η κ. Κοτέ τόνισε πως «δεν έχουμε λάβει κάποια νέα λίστα μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα».
Παράλληλα υπογράμμισε πως οι μεταρρυθμίσεις «πρέπει να προσδιορίζονται επαρκώς» και να είναι κοστολογημένες αυτή τη φορά. Την ίδι ώρα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα ότι η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα στις πρώτες ημέρες του Απριλίου.
Μιλούν για ρήξη
Κι ενώ η διαπραγμάτευση, η οποία ξεκινά το απόγευμα στις Βρυξέλλες με τα τεχνικά κλιμάκια και θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα, είναι στην κόψη του ξυραφιού, το κλίμα έχει βαρύνει επικίνδυνα και από δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ανοικτά μιλούν για ρήξη.
«Κανένας «θεσμός», κανένας εκβιασμός και κανένα δίλημμα δεν πρόκειται να ενταφιάσει αγώνες δεκαετιών των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που δόθηκαν με την Αριστερά και τις αρχές της». Αυτό τονίζει ο Π. Λαφαζάνης μιλώντας στο «Κεφάλαιο» και ζητά ρήξη με τους δανειστές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλωστε: «Αυτήν την ώρα απαιτούνται στη χώρα, επειγόντως και χωρίς καμία καθυστέρηση, μεγάλες και τολμηρές επιλογές, εναλλακτικές απέναντι στη γερμανική Ευρώπη» καθώς όπως εξηγεί: «Η Ελλάδα έχει πολλούς, βιώσιμους και ρεαλιστικούς εναλλακτικούς δρόμους για να αντιδράσει και μάλιστα να αντιδράσει επιτυχώς».

Τέλος, ρίχνει «προειδοποιητικές» βολές προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας: «Και ο Τσίπρας και ο Λαφαζάνης και όλοι μας στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μία και μόνη εντολή και επιλογή: να πάμε μπροστά με τις αρχές, τις αξίες μας και το πρόγραμμα μας, στηριγμένοι στις καλύτερες ιστορικές παραδόσεις μας και στους κοινωνικούς αγώνες».
«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάει σε ρήξη με τους δανειστές σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αίσιο τέλος και η λίστα των μεταρρυθμίσεων δεν γίνει αποδεκτή», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων, Ε. Τσακαλώτος.
Λίγες ώρες μετά τον Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος από την Κρήτη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ρήξης με τους δανειστές, μιλώντας στο Star ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι το σενάριο της ρήξης είναι κάτι που το είχε πει και ο Γ. Βαρουφάκης στις προγραμματικές του δηλώσεις κι αυτό το έχει εκτιμήσει ο ελληνικός λαός.
Έχει καταλάβει ότι εμείς υποστηρίζουμε τον κόσμο της εργασίας, υποστηρίζουμε τους ανθρώπους που έχασαν πάρα πολλά πράγματα από την κρίση και ότι είμαστε έτοιμοι, αν δεν πάνε καλά τα πράγματα, για μια ρήξη» και πρόσθεσε: «Αν δεν το έχεις στο μυαλό σου τη ρήξη, ούτε καν σαν ενδεχόμενο, προφανώς οι δανειστές θα περάσουν τα ίδια μέτρα με τους προηγούμενους. Θα μπορούσαμε δηλαδή να είμαστε σαν τον κ. Σαμαρά. Εμείς δημιουργούμε ασάφεια στους εταίρους μας για τις προθέσεις μας σκοπίμως γιατί πρέπει να ξέρουν ότι εμείς είμαστε έτοιμοι για μια ρήξη, αλλιώς δεν διαπραγματεύεσαι».
Πάντως ο κ. Τσακαλώτος δεν θέλησε να αποκαλύψει τα κρυφά χαρτιά της κυβέρνησης για το τι σκοπεύει να κάνει αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά, τονίζοντας ότι αυτό είναι ένα διαπραγματευτικό ατού που δεν πρέπει να γνωρίζει η άλλη πλευρά.
Τέλος ο αναπληρωτής υπουργός επέμεινε ότι ο κόσμος κατανοεί πλήρως ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει την ρήξη και συγχρόνως ότι βασικό της μέλημα είναι το θετικό σενάριο.
«Εμείς επιλέξαμε στη διαπραγμάτευση να είμαστε πολύ λογικοί, πολύ ευγενικοί, πολύ μετριοπαθείς σ' αυτά που ζητάμε. Αν μετά από όλα αυτά, μας πουν ότι τίποτα δεν άλλαξε με τις εκλογές και ότι πρέπει να κάνουμε ακριβώς αυτό που δεν έκανε η ΝΔ με τη λίστα Χαρδούβελη, προφανώς αυτό δεν είναι μια βάση συμφωνίας και νομίζω ότι και ο ελληνικός λαός δεν το θέλει αυτό», είπε.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βαρουφάκης είπε στην Κρήτη απευθυνόμενος σε πολίτη: «Ναι αλλά να είστε μαζί μας και μετά τη ρήξη».
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι το Ποτάμι κατήγγειλε ότι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που διορίστηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο, και συγκεκριμένα ο κ. Γιάννης Αλμπάνης, έγραψε άρθρο με τίτλο «Το Grexit είναι προτιμότερο από ένα τρίτο Μνημόνιο». Στο άρθρο στον ιστότοπο rednotebook.gr επιχειρηματολογεί υπέρ της εξόδου από το ευρώ.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Βόμβα από την κυβέρνηση: Θα σταματήσουμε να πληρώνουμε το χρέος - Σενάρια ρήξης προκαλούν σάλο - Διαψεύδει το Μαξίμου"

Λαφαζάνης: Να πάμε σε σύγκρουση με τη γερμανική Ευρώπη

Σε δήλωση στήριξης του σεναρίου ρήξης προέβη ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, βάζοντας «φωτιά» στη διαπραγμάτευση, καλώντας ευθέως την κυβέρνηση να συγκρουστεί με τους εταίρους της, αμφισβητώντας ότι η λύση που προσφέρεται από τους «θεσμούς» είναι βιώσιμη για τη χώρα ενώ περιγράφει ως εκβιαστικά τα διλήμματα που θέτουν οι δανειστές, εγκαλώντας τους για στραγγαλισμό της οικονομίας.

Σε συνέντευξή του στο «Κεφάλαιο», η οποία θα δημοσιευθεί αύριο, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, προκρίνει ως μονόδρομο για τη χώρα «τη σκληρή αντιπαράθεση, αν όχι σύγκρουση, με τη γερμανική Ευρώπη» αλλά και τους «κατεστημένους κύκλους της Ε.Ε», εγκαλώντας τους ότι επιδεικνύουν μια συμπεριφορά «αδίστακτων ιμπεριαλιστών προς μια μακρινή αποικία τους».

Ο υπουργός παράλληλα, απορρίπτει κάθε σενάριο συμβιβασμού με τους πιστωτές που θα περιλαμβάνει πάγωμα των προεκλογικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι: «Καμία «λίστα» δεν μπορεί να τεθεί και δεν θα τεθεί, υπεράνω της λαϊκής βούλησης και της λαϊκής κυριαρχίας». Επ΄ αυτού προσθέτει: «Κανένας "θεσμός", κανένας εκβιασμός και κανένα δίλημμα δεν πρόκειται να ενταφιάσει αγώνες δεκαετιών των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που δόθηκαν με την Αριστερά και τις αρχές της».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτήν την ώρα απαιτούνται στη χώρα, επειγόντως και χωρίς καμία καθυστέρηση, μεγάλες και τολμηρές επιλογές, εναλλακτικές απέναντι στη γερμανική Ευρώπη» καθώς όπως εξηγεί: «Η Ελλάδα έχει πολλούς, βιώσιμους και ρεαλιστικούς εναλλακτικούς δρόμους για να αντιδράσει και μάλιστα να αντιδράσει επιτυχώς».

Τέλος, ρίχνει «προειδοποιητικές» βολές προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας: «Και ο Τσίπρας και ο Λαφαζάνης και όλοι μας στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μία και μόνη εντολή και επιλογή: Να πάμε μπροστά με τις αρχές, τις αξίες μας και το πρόγραμμα μας, στηριγμένοι στις καλύτερες ιστορικές παραδόσεις μας και στους κοινωνικούς αγώνες».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαφαζάνης: Να πάμε σε σύγκρουση με τη γερμανική Ευρώπη"

Reuters: Ούτε «Grexit», ούτε «Grexident» - Ευρώ και δραχμή... παράλληλα;


Μάλλον απίθανη θεωρείται μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, σκόπιμα ή λόγω κάποιου «ατυχήματος», αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Αθήνα μπορεί να μη βρεθεί υποχρεωμένη να εισάγει έναν εναλλακτικό τρόπο πληρωμής, σε συνδυασμό με το ευρώ, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία σύντομα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχος.
Το πρακτορείο υπενθυμίζει παράλληλα την προειδοποίηση αξιωματούχου αυτή την εβδομάδα ότι η Αθήνα ενδέχεται να «ξεμείνει» από ευρώ έως τις 20 Απριλίου.
«Κάποια στιγμή, όταν η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλα ευρώ για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, μπορεί να ξεκινήσει να εκδίδει IOUs (από το «I Owe You», δηλαδή «σου χρωστάω»), τίτλους κάποιας μορφής που θα διασφαλίζουν την αποπληρωμή συγκεκριμένου ποσού στον κάτοχό τους», σύμφωνα με ανώτατο Ευρωαπαίο αξιωματούχο.
Reuters:  Ούτε «Grexit», ούτε «Grexident» - Ευρώ και δραχμή... παράλληλα;
«Αυτού του είδους οι τίτλοι θα συναλλάσσονταν στη δευτερογενή αγορά με μεγάλη έκπτωση έναντι του ευρώ, και θα μετατρέπονταν σε ''νόμισμα'', παράλληλα με το ευρώ», προσθέτει ο εν λόγω αξιωματούχος.
Σημειώνεται ότι τα IOUs δεν θα γίνονταν ευρέως αποδεκτά για κάθε είδους συναλλαγή, όπως για αγορές σε καταστήματα, αλλά θα χρησιμοποιούνταν για την αποπληρωμή λογαριασμών προς το κράτος, τουλάχιστον αρχικά.
Στη συνέχεια, αν η κυβέρνηση ξεμείνει από χρήματα θα αναγκαστεί να επιβάλλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων για να αποτρέψει τη μαζική φυγή καταθέσεων, όπως έγινε στην Κύπρο, αναφέρει το δημοσίευμα
Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση θα κρατούσε τα ευρώ από την καταβολή φόρων για να καλύψει τις αποπληρωμές του χρέους και να αποφύγει τη στάση πληρωμών.
«Αυτός ο διακανονισμός θα ήταν προσωρινός για να κρατηθεί η κυβέρνηση, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να επαναδιαπραγματευτεί μια συμφωνία με τους εταίρους για να ξεκλειδώσει περισσότερα χρήματα», υποστηρίζει άλλος αξιωματούχος στο Reuters.
Το πρακτορείο επισημαίνει ότι η Αθήνα αποκλεί αυτό το ενδεχόμενο, αν κι έχει στο παρελθόν αφήσει να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένη να αναβάλλει τις πληρωμές στο εσωτερικό για να εξυπηρετήσει το χρέος.
«Δεν υπάρχει τρόπος να αναγκάσεις μια χώρα να φύγει από το ευρώ ή από την Ε.Ε. και η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόθεση να το κάνει από μόνη της».
«Εάν θέλουν να χρεοκοπήσουν είναι καλύτερα να το κάνουν μέσα στην Ευρωζώνη παρά έξω από αυτήν», υπογραμμίζει τρίτος αξιωματούχος.
Σε κάθε περίπτωση, το μεγαλύτερο ερώτημα σε αυτό το ενδεχόμενο είναι τι θα κάνει η ΕΚΤ με τις ελληνικές τράπεζες: Θα τις άφηνε να καταρρεύσουν αναγκάζοντάς τες να ανακεφαλαιοποιηθούν με το νέο νόμισμα; Ή θα μπορούσε ίσως να συμφωνήσει, εάν η κατάρρευση είχε τόσο τρομακτικές συνέπειες, να τις ανακεφαλαιοποιήσει μέσω του ESM;
Το Reuters καταλήγει την ανάλυσή του τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση οι επιλογές αυτές είναι θεωρητικές και δεν έχουν καν συζητηθεί επίσημα, όπως υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι που επικαλείται.
imerisia

Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Ούτε «Grexit», ούτε «Grexident» - Ευρώ και δραχμή... παράλληλα;"

«Κλείδωσε» η λίστα μεταρρυθμίσεων, χωρίς υφεσιακά μέτρα - Συνεδριάζει το βράδυ το Brussels Group

Ολοκληρώθηκε η σύνταξη της λίστας μεταρρυθμίσεων που θα υποβάλλει η κυβέρνηση στους θεσμούς, προκειμένου να ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, ενώ αναμένονται έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ μέσα στο 2015.

Τα έσοδα αναμένονται κυρίως από την πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ η λίστα δεν περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε εργασιακά και ασφαλιστικό.

Τα μέτρα αναμένεται να εξεταστούν από το Brussels Group, το οποίο θα συνεδριάσει σήμερα το βράδυ. Η ελληνική πλευρά θα συμμετέχει στη συζήτηση με τους Γ.Χουλιαράκη, Ν.Θεοχαράκη και την Έλενα Παναρίτη, οι οποίοι αναχωρούν το απόγευμα για τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το Reuters, ΕΕ και ΔΝΤ συγκάλεσαν «ανεπισήμως» το Brussels Group.

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το EuroWorking Group, όπου πρέπει να δοθεί το οριστικό «ΟΚ» για την λίστα, για να πάρει σειρά το Eurogroup, πιθανότατα την Τετάρτη, κατά το οποίο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα επικυρώσουν τη συμφωνία.

Η λίστα κλείδωσε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, στην τελική σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στην κατάρτιση της λίστας συμμετείχαν ομάδα του υπουργείου Οικονομικών, ομάδα από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης και συνεργάτες του Ευκλείδη Τσακαλώτου, όλοι υπό την εποπτεία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Το μεσημέρι της Παρασκευής συνεδριάζει το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, για να ξεκινήσει το ψυχολογικό μασάζ στους κυβερνητικούς βουλευτές.

Μεταρρυθμίσεις

Το πακέτο που θα πρέπει να παρουσιάσει η κυβέρνηση στους θεσμούς τη Δευτέρα αφορά στις μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση στηρίζει πολλά στη διαμόρφωση ενός πλαισίου μεταρρυθμιστικών δράσεων, το οποίο θα επιβεβαιώσει τη βούλησή της να προχωρήσει σε τομές που χρειάζονται για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, το πακέτο των μεταρρυθμίσεων θα περιλαμβάνει:

1. Ιδιωτικοποιήσεις. Το θέμα των περιφερειακών αεροδρομίων θεωρείται από πολλούς στο οικονομικό επιτελείο ότι θα πρέπει να προχωρήσει.

2. Φοροδιαφυγή. Η Αθήνα στηρίζει πολλά στην προώθηση μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που θα έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο και παράλληλα θα αλλάζουν τη φιλοσοφία των φορολογουμένων γύρω από το θέμα.

3. Γραφειοκρατία. Η μείωση των διαδικασιών και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας είναι ψηλά στην ατζέντα.

Επίσης, ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων με τους θεσμούς είναι οι αλλαγές στον τομέα της ενέργειας, η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος με πρώτες κινήσεις τις ενοποιήσεις ταμείων και τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Για όλα αυτά, τον τελικό λόγο θα έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που θα του παρουσιαστούν όλες οι προτάσεις τις επόμενες ημέρες τόσο για τα δημοσιονομικά μέτρα, όσο και για τα διαρθρωτικά. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι τη Δευτέρα να ενημερωθούν οι θεσμοί για τις ελληνικές προτάσεις, να δώσουν το «πράσινο φως» και την Τρίτη να συνεδριάσει το Eurogroup για να εγκρίνει την εκταμίευση του 1,9 δισ. ευρώ που είναι τα κέρδη του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων, καθώς του 1,2 δισ. ευρώ που αιτείται η κυβέρνηση να επιστραφεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF).

Αν και υπάρχουν νομικά κολλήματα, σύμφωνα με την Καθημερινή, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι στο προχθεσινό Euroworking Group η αντίδραση στην επιστροφή των εν λόγω κεφαλαίων είχε να κάνει κυρίως με το ότι η Ευρωζώνη περιμένει να δει πρώτα τα δύο πακέτα των μέτρων που θα παρουσιάσει η Αθήνα και μετά θα αποφασίσει.

Το καλύτερο σενάριο για την ελληνική πλευρά είναι να εκταμιευθούν και τα δύο παραπάνω κονδύλια και με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί η εξυπηρέτηση όλων των υποχρεώσεων του Απριλίου και μέρος εκείνων του Μαΐου. Πάντως, μέχρι να εγκριθούν οι ελληνικές προτάσεις, η ΕΚΤ δεν χαλαρώνει τους κανονισμούς της. Μάλιστα, η ΕΚΤ απαγόρευσε στις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν την έκθεσή τους σε έντοκα γραμμάτια ενόψει των εκδόσεων του Απριλίου.

Διαβάστε Περισσότερα » "«Κλείδωσε» η λίστα μεταρρυθμίσεων, χωρίς υφεσιακά μέτρα - Συνεδριάζει το βράδυ το Brussels Group"

Σκουρλέτης: Πρώτη αύξηση στον κατώτατο μισθό τον Οκτώβριο

Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις, έδωσε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος παράλληλα τόνισε ότι τον Οκτώβριο θα γίνει η πρώτη αύξηση στον κατώτατο μισθό.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον "9,84", η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία που οδηγεί σε μείωση των επικουρικών συντάξεων δεν θα εφαρμοστεί, ενώ δεν θα υπάρξει και κανένα μέτρο που θα μειώνει τις συντάξεις.

Όπως σημείωσε, αυτό περιλαμβάνεται στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς.

Ο κ. Σκουρλέτης προανήγγειλε ότι τον Οκτώβριο θα γίνει η πρώτη αύξηση στον κατώτατο μισθό, ενώ η επόμενη θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Ακόμη, τόνισε ότι ο προϋπολογισμός θα είναι ισοσκελισμένος ή με οριακό πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ ανέφερε πως ως τον Αύγουστο θα έχει ανακοινωθεί ο νέος φόρος ακινήτων που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ.

Ειδικότερα, για τη κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε πως "το πρώτο εξάμηνο είναι δρομολογημένο, σε καμία περίπτωση πάντως δεν θα εφαρμοστεί αυτή η ρήτρα. Ούτε ο μαθηματικός τύπος για τον προσδιορισμό των εφάπαξ".

"Η πρώτη αύξηση θα είναι μέσα στο 2015, το πιο πιθανό είναι στις αρχές Οκτωβρίου και η δεύτερη θα πάει το δεύτερο εξάμηνο του 2016", ανέφερε για τον κατώτατο μισθό.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκουρλέτης: Πρώτη αύξηση στον κατώτατο μισθό τον Οκτώβριο"

«Όχι» Γερμανών στις πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα

Το 78% των Γερμανών τάσσεται κατά της καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα, ενώ υπέρ του «Grexit» τάσσεται το 45% (έναντι 52% πριν από δύο εβδομάδες).(έναντι 52% πριν από δύο εβδομάδες). «Κακές» χαρακτηρίζουν τις ελληνογερμανικές σχέσεις 63% των πολιτών της χώρας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας «Politbarometer» που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, ZDF, στο ερώτημα «πρέπει η Ελλάδα να λάβει αποζημιώσεις για τα εγκλήματα κατά την περίοδο των Ναζί;» «ναι» απαντούν μόλις 15% των ερωτηθέντων, «όχι» 78% και «δεν ξέρω» 7%.

Σε ερώτηση εάν «πρέπει η Ελλάδα να συνεχίσει να συμμετέχει στο ευρώ» «ναι» απαντούν 49% των ερωτηθέντων και «όχι» 45%. Στην προηγούμενη μέτρηση τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 40% και 52%.

Οι σχέσεις Γερμανίας-Ελλάδας κρίνονται «καλές» από το 33% και «κακές» από το 63%, ενώ σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για τις προοπτικές τους, 20% θεωρούν ότι θα βελτιωθούν, 58% ότι θα μείνουν ως έχουν και 17% ότι θα επιδεινωθούν.

Σε ό,τι αφορά το εάν «θα υλοποιηθούν τα μέτρα λιτότητας και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί» με την Ελλάδα, σε ποσοστό 22% απαντούν καταφατικά, ενώ 75% απαντούν αρνητικά.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » " «Όχι» Γερμανών στις πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα"

Ο Καμμένος ζητάει ένα εκατ. ευρώ από Πετρουλάκη και Θεοδωράκη -Τι απαντάει το Ποτάμι

Το ποσό τους ενός εκατομμυρίου ευρώ ζητά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας με αγωγή του εναντίον του Ανδρέα Πετρουλάκη αρθρογράφου του protagon.gr.

Η αγωγή ασκήθηκε για το άρθρο με τίτλο «Π. Καμμένος. Εχουν αρχίζει και του μοιάζουν». Ο κ. Καμμένος άσκησε αγωγή ζητώντας το ίδιο ποσό και εναντίον του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, τον οποίο χαρακτηρίζει «ιδιοκτήτη» της πολυμετοχικής ιστοσελίδας. Ο κ. Θεοδωράκης, ωστόσο, έχει μεταβιβάσει τις μετοχές του στην ιστοσελίδα απο τον Μάρτιο του 2014, όταν ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τη δημοσιογραφία για να ιδρύσει Το Ποτάμι.

Στο άρθρο που προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, ο κ. Πετρουλάκης ααφέρει ότι υποστηρίζει πολιτικές απόψεις και χρησιμοποεί πολιτικούς χαρακτηρισμούς για την πρόσφατη και παλαιότερη πολιτεία του κ. Καμμένο. Οπως τονίζει σε επιστολή του, η αγωγή είναι «άλλο ένα επεισόδιο στη βιομηχανία αγωγών που αποσκοπούν στη τρομοκράτηση της ελευθερίας της έκφρασης».

«Ζητά 1 εκατομμύριο ευρώ από μένα και κάνει το λάθος να ζητά και 1 εκατομμύριο από τον Σταύρο Θεοδωράκη ως ιδιοκτήτη του σάιτ, αγνοώντας προφανώς ότι έχει μεταβιβάσει το σύνολο των μετοχών του και δεν έχει καμία σχέση πια με το πρόταγκον, παραπονούμενος για προσβολή της προσωπικότητάς του. Προσβολή για αξιολογικές κρίσεις που διατύπωσα, ασφαλώς πολύ πιο ήπιες από αυτές που κατά καιρούς έχει εκφράσει ο ίδιος υπουργός Εθνικής Άμυνας. Και μόνο από το εξοντωτικό ποσό που ζητεί ως αποζημίωση δείχνει ότι η αγωγή χρησιμοποιείται για να φιμώσει την κριτική και τον δημόσιο διάλογο.

Στο κείμενο στο οποίο αναφέρεται ο κ.Καμμένος, όπως εύκολα μπορείτε να διαπιστώσετε, υποστηρίζω πολιτικές απόψεις, χρησιμοποιώ πολιτικούς χαρακτηρισμούς για την πρόσφατη και παλαιότερη πολιτεία του, αναφέρομαι δε σε γνωστά σε όλους μας περιστατικά που χαρακτηρίζουν τη θητεία του, όπως έχει αυτονόητη υποχρέωση κάθε δημοσιογράφος να κάνει απέναντι στα δημόσια πρόσωπα. Αλήθεια, δεν εχει βήμα στο δημόσιο λόγο να υπερασπιστεί τον εαυτό του ο υπουργός; Πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι δεν θα ακουγόταν ο αντίλογός του και διάλεξε να απαντήσει με αγωγή;

Ασφαλώς όχι. Επιλογή του είναι ο εκφοβισμός και ο παραδειγματισμός των υπολοίπων, αλλά πλανάται ο κ.Καμμένος. Δεν σκοπεύουμε να καταθέσουμε τη δημοσιογραφική μας ταυτότητα, οι συνάδελφοί μου και εγώ, επειδή γινόμαστε ενοχλητικοί σε κείνον ή σε άλλους. Κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής, δεν νοείται δημοκρατία χωρίς ελεύθερο διάλογο και καθήκον των δημοσιογράφων είναι ο έλεγχος των δημοσίων προσώπων» αναφέρει.

Το άρθρο που προκάλεσε αντιδράσεις

H συμμετοχή του κ. Καρατζαφέρη στην κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν κάρφος στο μάτι των κομμάτων που τη στήριξαν. Ουδέποτε ξέπλυναν την ντροπή εκείνη, κυρίως το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ΔΗΜΑΡ αργότερα, που υποχρεώθηκε να συγκυβερνήσει με τον γνωστού φιλοχουντικού και τραμπούκικου παρελθόντος κ. Βορίδη. Όπως ήταν φυσικό όλοι οι αριστεροί αναλυτές, δημοσιογράφοι και πολιτικοί, επί μία τριετία άρχιζαν και τέλειωναν κάθε σκέψη τους με την αναφορά στο όνειδος αυτό. Και δικαίως. Το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη ήταν ένα τυπικό ακροδεξιό εθνολαϊκίστικο κόμμα που οι θέσεις του για το μεταναστευτικό, τα εθνικά θέματα, τα θέματα της κοινωνίας και τον ρόλο της εκκλησίας, λογικά θα έκαναν κάθε αριστερό να ανατριχιάζει.

Ο κ. Καμένος και το δικό του κόμμα έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά. Είναι βγαλμένος από την ίδια μήτρας της έξαλλης εθνολαϊκίστικης ακροδεξιάς με κάπως πιο εμπλουτισμένο ρεπερτόριο με αεροψεκασμούς, υδατάνθρακες και οπερετικές αλληλοδωροδοκίες σε μοντάζ Λαζόπουλου. Επιπλέον, ο ίδιος ο αρχηγός, παρά το φλογερό ταμπεραμέντο του δεν έχει δώσει επαρκείς εξηγήσεις για τις οff shore εταιρείες και το αδήλωτο κότερο που του καταλογίζουν. Θα περίμενε λοιπόν εύλογα κανείς, όλοι οι αριστεροί δημοσιολόγοι να υποδέχονταν με την ίδια φρίκη τη συμμετοχή του κόμματος των ΑΝΕΛ στην Κυβέρνηση, και μάλιστα της πρώτη φορά αριστεράς, όπως είχε συμβεί και με το ΛΑΟΣ. Αμ δε. Άκρα του τάφου σιωπή. Όσο ακούγαμε τρία χρόνια για τον διορισμό του κ. Βορίδη από τον Παπαδόπουλο, άλλο τόσο δεν ακούσαμε τώρα για τους λόγους και τα βιβλία που έγραφε ο Γεωργαλάς για τον κ. Καμμένο. Ούτε καν από εκείνους τους πιστούς στον Ανδρέα παλιούς Πασόκους, τώρα ΣΥΡΙΖΑ - λησμόνησαν ότι του είχε αφιερώσει το πρώτο του βιβλίο δείχνοντάς τον ως αρχηγό της 17 Νοέμβρη.

Ο κομματικός πατριωτισμός, δυσάρεστη έκπληξη κυρίως για τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους, και η παράνοια του αντιμνημονιακού μετώπου, έχει μέχρι στιγμής βυθίσει σε βαθιά σιωπή τους πάλαι ποτέ αδέκαστους τιμητές της ακροδεξιάς. Και αυτό είναι το λιγότερο. Ενώ ο κ. Καρατζαφέρης αρκείτο στον ανώδυνο ρόλο του τηλεοπτικού κονφερασιέ της κυβέρνησης εκείνης, ο κ. Καμμένος σέρνει το χορό στην παραχάραξη της αριστερής φυσιογνωμίας της τωρινής. Ποτέ άλλοτε δεν θυμάμαι τόσο άμεσα να έχει επαληθευθεί η αθάνατη ρήση του Χατζηδάκι «όταν το πρόσωπο του τέρατος δεν σε τρομάζει έχεις αρχίσει να του μοιάζεις». Δυστυχώς, για όλους μας, έχουν αρχίσει να του μοιάζουν.

Το κόμμα που ήταν κατά των παρελάσεων και ξιφουλκούσε κατά του κ. Αβραμόπουλου που τις επανέφερε είναι έτοιμο να διοργανώσει ένα εθνικολαϊκό φουστανελοκίτς τερατούργημα χουντικών προδιαγραφών στο Σύνταγμα, ανήμερα της 25ης Μαρτίου. Η Πολεμική Αρετή των Ελλήνων στο Καλλιμάρμαρο ξαναζεί και κανείς αριστερός πολιτικός ή δημοσιογράφος δεν άρθρωσε αντίρρηση.

Η πρώτη φορά αριστερή Πρόεδρος της Βουλής επισκέπτεται το Πεντάγωνο και επιθεωρεί με ύφος στρατάρχη άγημα παρέα με τον υπουργό -τι δουλειά έχει ένας Πρόεδρος της Βουλής εκεί πέρα; Ποια ακριβώς ήταν η σκοπιμότητα να ενημερωθεί για το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων επί τόπου η άσχετη με το αντικείμενο πολιτειακή παράγων, πλην του τηλεοπτικού μιλιταριστικού ταρατατζούμ; Εδώ δεν περιμέναμε αντιδράσεις, η κ. Κωνσταντοπούλου είναι ιερό δισκοπότηρο της αριστερής δημοσιογραφίας.

Η πρώτη φορά αριστερή Περιφερειάρχης Αττικής πετά με τον φουσκωμένο σαν διάνο ένστολο υπουργό, με άψογο στρατιωτικό στιλ και η ίδια- τι δουλειά έχει ένας Περιφερειάρχης σε αυτό το σόου; Ουδείς αριστερός αναρωτήθηκε.

Ο πρώτη φορά αριστερός αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας ετοιμάζει, για πρώτη φορά μετά τη Χούντα, σχέδιο εθνικής διαπαιδαγώγησης των μαθητών από τον στρατό -αρκετά είχαν αφεθεί τα παιδιά μας ανυπεράσπιστα στο ανθελληνικό μένος της κ. Ρεπούση. Μούγκα η αριστερή ευαισθησία.

Τα φλογερά εθνικιστικά και αντιευρωπαϊκά παραληρήματα του κ. Καμμένου αντανακλούν και χρεώνονται σε όλη την Κυβέρνηση- αυτός δεν κάθεται στα αυγά του σαν τον κ. Καρατζαφέρη. Άνοιξε βεντέτα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έδωσε τον τόνο στην κήρυξη του ψυχρού πολέμου εναντίον της Γερμανίας- μια χαρά στρώνουμε το έδαφος για να πάμε να ζητήσουμε λεφτά, τη στιγμή που εκείνος απτόητος απολαμβάνει τον ρόλο του παίζοντας πόλεμο στο Αιγαίο με Απάτσι και φρεγάτες. Μέχρι και η τέως προστατευόμενή του κ. Ραχήλ Μακρή αναρωτήθηκε αν κάνει τίποτα άλλο εκτός από το να ξοδεύει τα λεφτά μας σε οπερέτες. Δυστυχώς κάνει. Την κυβέρνηση σαν τα μούτρα του.

«To protagon δεν είναι του Θεοδωράκη», απαντάει το Ποτάμι στον Καμμένο

«Πληροφορούμε τον Υπουργό Άμυνας ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει πάψει να είναι μέτοχος στο Protagon από την Άνοιξη του 2014. Ελπίζουμε ότι τα ζητήματα του υπουργείου Αμύνης τα αντιμετωπίζει ο κ. Καμμένος με λιγότερη προχειρότητα απ΄ότι τον καταλαμβάνει στο κυνήγι των αντιπάλων του. Σε κάθε περίπτωση βέβαια εμείς θα είμαστε παρόντες στο δικαστήριο για την υπεράσπιση της δημοσιογραφίας και της ελευθερίας της έκφρασης.
Από το Γραφείο Τύπου
Το Ποτάμι»

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Καμμένος ζητάει ένα εκατ. ευρώ από Πετρουλάκη και Θεοδωράκη -Τι απαντάει το Ποτάμι "

Αντώνης Σαμαράς: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί ολοταχώς τη χώρα σε νέο μνημόνιο»

Συνολική κριτική στα κυβερνητικά πεπραγμένα του διμήνου έκανε το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ στην πρώτη επίσημη συνεδρίασή του. «Προτεραιότητα της ΝΔ είναι η πραγματική οικονομία και η καθημερινότητα του πολίτη» επισήμανε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, δίνοντας και το αντιπολιτευτικό του στίγμα, ενώ εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί ολοταχώς τη χώρα σε νέο μνημόνιο».

Στη συνεδρίαση αναλύθηκε η πολιτική κατάσταση, με ιδιαίτερη έμφαση στις οικονομικές δυσκολίες που έχει η χώρα, τα προβλήματα ρευστότητας και την ασφυξία στην οικονομία. Εκτεταμένη συζήτηση έγινε για τα προβλήματα στην αγορά. Στο προσεχές διάστημα η ΝΔ θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παράγοντες της οικονομίας. Οι δύο πρώτοι μήνες της κυβέρνησης ήταν αρνητικοί, κατ' αρχάς στην οικονομία και ακολούθως και στα κοινωνικά ζητήματα, όπως παιδεία και ασφάλεια- μεταναστευτικό, καταλήψεις, επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

Συζήτηση έγινε για την επέκταση της δανειακής σύμβασης την οποία η ΝΔ ζητά να έλθει στη Βουλή όχι μόνο για συζήτηση αλλά προς ψήφιση, υποστηρίζοντας ότι διαφορετικά, υποβαθμίζεται το κοινοβούλιο και δεν έχει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση η συμφωνία. Η ΝΔ εκτιμά ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να φέρει τη συμφωνία προκειμένου να αποφύγει προβλήματα στο εσωτερικό της. Η ΝΔ έχει διευκρινίσει εγκαίρως ότι θα ψηφίσει την επέκταση της δανειακής συμφωνίας για την οποία άλλωστε έχει δηλώσει ότι είναι πανομοιότυπη με την επέκταση που είχε ψηφίσει εκείνη ως κυβέρνηση, τον Δεκέμβριο του 2014. Φυσικά, η ΝΔ ζητά να έλθει προς συζήτηση και η λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα υποβάλλει η κυβέρνηση προς έγκριση στο Eurogroup. Επ' αυτού, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης επιφυλάχθηκε, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να έχουμε συγκεκριμένη θέση, αν δεν δούμε τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση».

Το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ θα συνεδριάζει σε τακτική βάση ανά δύο εβδομάδες, εκτός αν υπάρχουν έκτακτα γεγονότα. Έτσι, έχει οριστεί συνεδρίαση για την επόμενη εβδομάδα, λόγω των εξελίξεων που αναμένονται στο Eurogroup.

Τη Δευτέρα, ο κ. Σαμαράς θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις Σκουριές Χαλκιδικής.

e-typos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντώνης Σαμαράς: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί ολοταχώς τη χώρα σε νέο μνημόνιο»"

Ο πιλότος-δολοφόνος είχε αναρρωτική άδεια την ημέρα της συντριβής αλλά την έσκισε!

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη του Γενικού Εισαγγελέα της Γερμανίας ότι ο Λούμπιτς παρακολουθούνταν από γιατρό, ο οποίος μάλιστα του είχε γράψει άδεια την ημέρα της συντριβής.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτουν Γερμανοί εισαγγελείς ο Λούμπιτς ήταν άρρωστος, ελάμβανε φαρμακευτική αγωγή και παρακολουθούνταν από γιατρό, ο οποίος μάλιστα του έγραφε άδειες. Ο Λούμπιτς στη συνέχεια έσκιζε τα χαρτιά του γιατρού και δεν τα εμφάνιζε πουθενά. Την ημέρα της συντριβής ο γιατρός του είχε γράψει αναρρωτική άδεια, αλλά εκείνος δεν εμφάνισε ποτέ το χαρτί στον εργοδότη του, αντίθετα το έσκισε. Αυτά τα χαρτιά που δίνουν νέα τραγική διάσταση στην υπόθεση βρέθηκαν κατά την έρευνα στα δύο σπίτια του (στο Ντίσελντορφ και το Μονταμπάουρ στο κρατίδιο Ρηνανίας-Παλατινάτου).

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Κατασχέθηκαν έγγραφα με ιατρικό περιεχόμενο που δείχνουν διαγνωσμένη νόσο και αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή από τους γιατρούς. Το γεγονός ότι υπάρχουν ιατρικά σημειώματα που αναφέρουν ότι είναι ανίκανος προς εργασία, ανάμεσα σε άλλα πράγματα, που βρέθηκαν σκισμένα, τα οποία ήσαν πρόσφατα και αφορούσαν ακόμη και την ημέρα του εγκλήματος, υποστηρίζουν το συμπέρασμα, που βασίζεται στην προκαταρκτική εξέταση, ότι ο νεκρός είχε αποκρύψει την ασθένειά του από τον εργοδότη του και τους συναδέλφους του».

Κατά την έρευνα, δεν βρέθηκε σημείωμα αυτοκτονίας ούτε προέκυψαν στοιχεία που να παραπέμπουν σε πολιτικά ή θρησκευτικά κίνητρα για την ενέργειά του.

Η Γενική Εισαγγελία αναγγέλλει ότι η εξέταση των εγγράφων που έχουν βρεθεί θα διαρκέσει μερικές ημέρες.

Επίσης νωρίτερα σήμερα αποκαλύφθηκε ότι ο συγκυβερνήτης της πτήσης 9525 της Germanwings είχε καταγεγραμμένη στο ιατρικό του πιστοποιητικό τη σημείωση "SIC" που σημαίνει "ειδική τακτική ιατρική εξέταση".

Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Γερμανίας δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει εάν η σημείωση "ειδική τακτική ιατρική εξέταση" αφορούσε την ψυχική ή την σωματική υγεία του πιλότου, διότι η πληροφορία είναι εμπιστευτικού χαρακτήρα.

"Εχουμε μία άδεια πιλότου και ένα ιατρικό πιστοποιητικό. Υπάρχει μία καταγραφή "SIC", δήλωσε στη Wall Street Journal ο Χόλγκερ Κασπέρσκι. " 'SIC' σημαίνει ειδική τακτική εξέταση. Δεν γνωρίζουμε σε τι (ιατρική κατάσταση) αναφέρεται", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η τελευταία ιατρική εξέταση του Αντρέας Λούμπιτς χρονολογείται από τον Ιούλιο 2014. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το πιστοποιητικό ανανεώνεται κάθε χρόνο.

Ο Χόλγκερ Κασπέρσκι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει πληροφορία που δημοσιεύθηκε στη γερμανική Bild σύμφωνα με την οποία η ένδειξη "SIC" είναι πιθανόν να αφορά σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές.

Το βράδυ της Πέμπτης οι αστυνομικές αρχές ολοκλήρωσαν τις έρευνες στα δυο διαμερίσματα του συγκυβερνήτη Αντρέας Λούμπιτς στο Ντίσελντορφ, αλλά και το Μονταμπάουρ, μια μικρή πόλη κοντά στο Κόμπλεντς, όπου διαμένουν οι γονείς του. Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν υπολογιστή, προσωπικά έγγραφα και αντικείμενα. Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel στις έρευνες βρέθηκαν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι ο 27χρονος ήταν ψυχικά άρρωστος, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί κάτι περισσότερο.

«Ακατάλληλος για πτήση»

Για ψυχολογικά προβλήματα του Αντρέας Λούμπιτς κάνει λόγο σήμερα σε εκτενές της ρεπορτάζ και η Bild. Επικαλούμενη πηγές της Lufthansa, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι ο συγκυβερνήτης υπέφερε πριν από έξι χρόνια από κατάθλιψη και έκτοτε είχε τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Lubitz είχε περάσει ένα βαρύ καταθλιπτικό επεισόδιο το 2009 και είχε ακολουθήσει επί ενάμιση χρόνο ψυχιατρική θεραπεία.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή τύπου χθες ο επικεφαλής της Lufthansa Κάρστεν Σπορ, ο Λούμπιτς είχε διακόψει την εκπαίδευσή του ως πιλότος για κάποιο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια την επανέλαβε και την ολοκλήρωσε κανονικά, πριν αρχίσει να πετάει το 2013. Ο Σπορ δεν αναφέρθηκε στους λόγους της διακοπής επικαλούμενος το ιατρικό απόρρητο, ωστόσο, όπως υποστηρίζει η Bild, κατά το χρονικό διάστημα που ο γερμανός συγκυβερνήτης είχε διακόψει την εκπαίδευση του, έπασχε από κατάθλιψη. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του μάλιστα στο Lufhansa Flight School στην Φίνιξ, πρωτεύουσα της αμερικανικής Πολιτείας Αριζόνα, είχε κριθεί κατά διαστήματα «ακατάλληλος για πτήση».

Σε κατάθλιψη αποδίδουν τη διακοπή και κύκλοι της Lufthansa τους οποίους επικαλείται το Spiegel. Γιατροί της γερμανικής αεροπορικής εταιρίας ωστόσο κατέταξαν τον Λούμπιτς αργότερα ως «fit to fly».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο πιλότος-δολοφόνος είχε αναρρωτική άδεια την ημέρα της συντριβής αλλά την έσκισε!"

Έρχονται εκκαθαριστικά σε όσους δεν πλήρωσαν το «χαράτσι» το 2013

Περίπου 350 εκατ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν τις επόμενες ημέρες περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι, οι οποίοι άφησαν απλήρωτο το «χαράτσι» που εισπραττόταν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ το 2013 (ΕΕΤΑ).

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προετοιμάζεται να βεβαιώσει τις εν λόγω απλήρωτες φορολογικές οφειλές και να καλέσει τους φορολογουμένους είτε να εξοφλήσουν το χρέος τους έως το τέλος Απριλίου είτε να το εντάξουν στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση των εκατό δόσεων, με ελάχιστη μηνιαία καταβολή 20 ευρώ.

Το καλό νέο για όσους άφησαν απλήρωτο το ΕΕΤΑ του 2013 είναι ότι, παρότι θα κληθούν να το πληρώσουν έναν χρόνο μετά, δεν θα έχουν την παραμικρή προσαύξηση και επιπλέον θα μπορέσουν να εντάξουν την οφειλή τους σε 100 δόσεις.

Με πρόσφατες δηλώσεις της η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη ξεκαθάρισε πως και το χαράτσι ακινήτων θα μπορέσει να ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Έτσι, τις επόμενες ημέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΔΕ αναμένεται να προχωρήσουν στη βεβαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποχρεώσεων, αναρτώντας τα σχετικά εκκαθαριστικά στο Taxisnet.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχονται εκκαθαριστικά σε όσους δεν πλήρωσαν το «χαράτσι» το 2013"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news