facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Στην ΤτΕ 80 εκατ. της Περιφέρειας Αττικής - Πέρασε επεισοδιακά η πρόταση της Ρένας Δούρου

Στην Τράπεζα της Ελλάδος φαίνεται ότι θα μεταφερθούν περί τα 80 εκατ. ευρώ της Περιφέρειας Αττικής, καθώς από το Περιφερειακό Συμβούλιο επιψηφίστηκε να συζητηθεί με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος η μεταφορά του ποσού αυτού (από τα 350 εκατ. συνολικά του αποθεματικού ταμείου) στην ΤτΕ με ειδικό λογαριασμό.

Σύμφωνα με Το Βήμα, η πλειοψηφούσα παράταξη επιχείρησε να πείσει τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου ότι είναι προς το οικονομικό συμφέρον της Περιφέρειας το άνοιγμα λογαριασμού στην ΤτΕ με το επιχείρημα ότι οι τόκοι είναι μεγαλύτεροι (από 2% σε 2,4% στην ΤτΕ).

Έντονα αντέδρασε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος είπε ότι δεν βλέπει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος στην απόφαση αυτή και ότι δεν διασφαλίζεται το αποθεματικό του ταμείου. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι στους δύσκολους και πονηρούς καιρούς που διάγει η χώρα μπορεί να στοιχειοθετηθεί και το αδίκημα της απιστίας.

Οι εκπρόσωποι της παράταξης της κ. Δούρου διαπιστώνοντας ότι έχουν πλειοψηφία έθεσαν το θέμα σε ψηφοφορία και η απόφαση αναμενόταν να ληφθεί αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Τη «μετάγγιση» 120 εκατ. ευρώ από το σύνολο των διαθεσίμων του στην Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε κατά πλειοψηφία την Πέμπτη το πρωί και ο ΟΑΕΔ σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ.

Σημειώνεται ότι το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου και τις ΔΕΚΟ να επενδύσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε κρατικούς τίτλους, για να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, στον απόηχο και του μπλόκου της επιστροφής του 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που διεκδικεί η Αθήνα από τα χρήματα που επέστρεψε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

thepaper
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην ΤτΕ 80 εκατ. της Περιφέρειας Αττικής - Πέρασε επεισοδιακά η πρόταση της Ρένας Δούρου"

Αν αυτοκτόνησε ο πιλότος, οι αποζημιώσεις στους συγγενείς θα είναι μικρότερες

Η εταιρεία Germanwings είναι αναγκασμένη γρήγορα να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων που είχαν αποβιβαστεί στο μοιραίο αεροπλάνο που συνετρίβη στις Αλπεις. 
Καταρχήν ήταν το σοκ της είδησης. Στη συνέχεια η συγκίνηση που μεταδόθηκε από τις τηλεοράσεις όλου του κόσμου, όταν οι οικογένειες των θυμάτων έφτασαν στο αεροδρόμιο για να αναζητήσουν πληροφορίες και να πάρουν απαντήσεις. Και τέλος, ο θυμός, όταν οι οικογένειες άκουσαν για την αυτοκτονία του συγκυβερνήτη που περιπλέκει το θέμα των αποζημιώσεων.
Το θέμα είναι ταμπού γιατί θέτει το θέμα της αξίας μιας ανθρώπινης ζωής. Οι αεροπορικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να αποδίδουν μια προκαταβολή εντός 15 ημερών σε όσους τη δικαιούνται, από τη στιγμή που τα θύματα έχουν ταυτοποιηθεί. Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μόντρεαλ του 1999, η οποία υπογράφηκε από 110 χώρες, εκ των οποίων η Γερμανία και η Γαλλία, η προκατοβολή στις οικογένειες δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 18.000 ευρώ.
Η εταιρεία είναι αυτόματα υπεύθυνη
Ο αερομεταφορέας θεωρείται ο πρώτος υπεύθυνος όταν υπάρχει δυστύχημα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, ακόμη κι αν δεν έχει κάνει κανένα λάθος. Η ευθύνη του αερομεταφορέα εκτιμάται ως 127.000 ευρώ ανά επιβάτη στο πλαίσιο μιας διεθνούς πτήσης. Αν οι αποζημιώσεις ξεπερνούν αυτό το πλαφόν, η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί ότι είναι δική της ευθύνη και να μη δεχθεί να πληρώσει τις επιπλέον αποζημιώσεις αν φέρει αποδείξεις ότι το δυστύχημα δεν προκλήθηκε από δική της αμέλεια ή ότι οφείλεται αποκλειστικά σε κάποιον τρίτο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας για τα αίτια της πτώσης του Airbus θα είναι κατά συνέπεια καθοριστικά για τις ασφαλιστικές εταιρείες της Germanwings αλλά και για την ίδια την Airbus.
Αν ισχύσει η άποψη ότι ο συγκυβερνήτης αυτοκτόνησε οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορεί να αθωώσουν την εταιρεία-πελάτη τους και να μειώσουν κατά πολύ τις αποζημιώσεις. Εκτός και αν η Germanwings επιθυμεί να διατηρήσει την εικόνα της και δεχθεί να αποζημιώσει καθόλοκληρίαν τα θύματα.
Πώς υπολογίζεται η αποζημίωση
Για να υπολογιστεί η αποζημίωση σε μια τέτοια περίπτωση, λαμβάνονται υπόψιν δύο παράγοντες. Ο ηθικός καταρχήν, ο οποίος θα εκτιμηθεί από τους ειδικούς. Αυτός εκτιμάται ανάλογα με το βαθμό συγγένειας με το θύμα. Στη Γαλλία, υπάρχουν ποσοστά γι’αυτό. Για παράδειγμα, ο παράγοντας ηθικής αποζημίωσης σε περίπτωση απώλειας συζύγου εκτιμάται στα 20.000-30.000 ευρώ. Αλλά αυτά τα ποσοστά μεγαλώνουν όταν ο θάνατος επήλθε βίαια ή σε εξαιρετικές συνθήκες, όπως στην περίπτωση του Airbus.
Υπάρχει και η αποζημίωση επί του οικονομικού. Για να υπολογιστεί λαμβάνονται υπόψιν οι οικονομικές απώλειες που προκύπτουν και τα κέρδη που θα υπήρχαν αν το άτομο ζούσε.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » " Αν αυτοκτόνησε ο πιλότος, οι αποζημιώσεις στους συγγενείς θα είναι μικρότερες "

Stern: Γνώριζαν στη Λουφτχάνσα τα ψυχολογικά προβλήματα του συγκυβερνήτη-Το προφίλ του

Ο 28χρονος συγκυβερνήτης του αεροσκάφους της Germanwings που το οδήγησε στην πλαγιά των γαλλικών Αλπεων, υπάρχουν υπόνοιες ότι είχε ψυχολογικά προβλήματα.

‘Οπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Στερν επικαλούμενο δικές του πηγές, «στη Λουφτχάνσα κυκλοφορούσαν εσωτερικά φήμες ότι ο Αντρέας Λουμπιτς αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα», χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες πληροφορίες.

Είχε πάρει 6μηνη άδεια για κατάθλιψη και εργασιακή εξουθένωση

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Matthias Gebauer του Der Spiegel, συμμαθητές του στην σχολή πιλότων της Λουφτχάνσα, είπα για τον Λούμπιτς ότι το 2009 πήρε 6μηνη άδεια από την εκπαίδευση καθώς είχε καταβληθεί από την κατάθλιψη και συγκεκριμένα από αυτό που ονομάζεται «σύνδρομο εργασιακή εξουθένωσης» (burnout syndrome).

Πρόκειται για μια εμπειρία μακροχρόνιας σωματικής, συναισθηματικής και πνευματικής εξάντλησης λόγω υπερβολικού και χρόνιο άγχους.

Αξιωματούχοι της Lufthansa δήλωσαν σήμερα ότι οι κυβερνήτες υποβάλλονται σε ετήσιες ιατρικές εξετάσεις, τονίζοντας ότι τα ειδικά ψυχολογικά τεστ γίνονται κατά την εκπαίδευση, όχι όμως στα ετήσια τσεκαπ! Ο αντιπρόεδρος της Λουφτχάνσα Cartsen Spohr έσπευσε να ανακοινώσει ότι ο Λούμπιτς είχε περάσει επιτυχώς όλες τις ιατρικές εξετάσεις και τα ψυχολογικά τεστ που απαιτούντο για την εκπαίδευση. Ωστόσο κανείς δεν επιβεβαιώνει, αλλά ούτε και διαψεύδει την πληροφορία για την 6μηνη άδεια του Λούμπιτς.

Οι έρευνες της αστυνομίας στο σπίτι του

Στο Μονταμπάουερ, τη μικρή πόλη κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία όπου ο Λούμπιτς έμενε με τους γονείς του, αστυνομικοί μπήκαν στο σπίτι του και αφαίρεσαν στοιχεία που ελπίζεται να βοηθήσουν στην έρευνα.

Παράλληλα έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν καταθέσεις από συναδέλφους του, πιλότους και συνοδούς σε μια προσπάθεια να διαπιστώσουν εάν τις τελευταίες εβδομάδες παρουσιάστηκε κάτι περίεργο στην συμπεριφορά του ή στον τρόπο που εργαζόταν.

Η σελίδα του 28χρονου στο Facebook

Η προσωπική σελίδα του Λούμπιτς στο Facebook έχει σβηστεί, αλλά σύμφωνα με δημοσιογράφους του Guardian που πρόλαβαν να την διαβάσουν, οι 28χρονος γερμανός ήταν ένας συνηθισμένος άνδρας που ενδιαφερόταν για τα αεροπλάνα και τα τεχνολογικά gadgets. Του άρεσε επίσης η ηλεκτρονική μουσική, τα νυχτερινά κλαμπ και το μπόουλινγκ.

Στα «likes» του περιλαμβάνονται η Lufthansa η σχολή πιλότων LFT Bremen και η επισκευαστική μονάδα των Airbus A320 στη Γερμανία. Επίσης υπάρχουν αναφορές στον γερμανό αστροναύτη Αλεξάντερ Γκερστ ο οποίος πέρισι ταξίδεψε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ο Λούνμπιτς συχνά πήγαινε στην γειτονική πόλη του Κομπλεντς, όπου επισκεπτόταν έναν τοίχο για αναρρίχηση σε ένα δάσος, ένα εστιατόριο της αλυσίδας Burger King, ένα κέντρο μπόουλινγκ και ένα νυχτερινό κέντρο, το Agostea Nachtarena. Δήλωνε ότι αγαπά τον γερμανό μουσικό Paul Kalkbrenner και τον Γάλλο DJ David Guetta.

Ο 28χρονος πιλότος φαίνεται ότι είχε κάποια αίσθηση του χιούμορ. Στο Facebook είχε έναν σύνδεσμο που παρέπεμπε σε έναν ιστότοπο με τον τίτλο «Τι κάνουν οι άνδρες όταν είναι μόνοι τους», στο οποίο φιλοξενούνται αστεία βίντεο και φωτογραφίες με άνδρες να ανοίγουν τρύπες σε παγωμένες λίμνες με αλυσοπρίονα ή αδέξιους μπαμπάδες να φροντίζουν τα μωρά τους.

Ο Αντρέας Λούπιτς, ο συγκυβερνήτης του Airbus A320 της γερμανικής εταιρείας Germanwings, φέρεται σύμφωνα με τους εισαγγελείς να συνέτριψε σκοπίμως το αεροπλάνο στις Άλπεις, οδηγώντας στο θάνατο 150 επιβαίνοντες.

Στην μικρή πόλη Μονταμπάουρ, στο κρατίδιο Ρηνανίας-Παλατινάτου στη δυτική Γερμανία, πολλοί από τους κατοίκους σοκαρίστηκαν όταν έμαθαν ότι οι Γάλλοι εισαγγελείς υποπτεύονται πως ο Λούπιτς προέβη εσκεμμένα σε αυτή την πράξη.

Οι γερμανικές αρχές δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί ο πρώτος αξιωματικός της Germanwings είχε μείνει μόνος του στο πιλοτήριο του Airbus χωρίς τον πιλότο και για ποιο λόγο αποφάσισε να ρίξει το αεροπλάνο.

Ο συγκυβερνήτης περιγράφεται ως ένας «συμπαθητικός νεαρός», που ήταν ευτυχής με τη δουλειά του. «Ήταν ένας εντελώς φυσιολογικός τύπος», δήλωσε ο Κλάους Ράντκε, ιδιοκτήτης της τοπικής αερολέσχης απ’ όπου ο Λούπιτς πήρε το πρώτο του δίπλωμα πριν πολλά χρόνια και επέστρεψε το φθινόπωρο για να κάνει μια ανανεωτική εκπαίδευση.

«Έχω μείνει άφωνος. Δεν έχω καμία εξήγηση γι’ αυτό. Γνωρίζοντας τον Αντρέας, αυτό είναι απλώς αδιανόητο για εμένα», είπε ο Πέτερ Ρίκερ, παλιό μέλος της αερολέσχης, που γνώριζε τον Λούπιτς καλά. «Ο Αντρέας ήταν ένας πολύ συμπαθητικός νεαρός που έλαβε εδώ την εκπαίδευσή του κι ήταν μέλος της λέσχης», πρόσθεσε ο Ρίκερ. «Είχε πολλή πλάκα, αν και ίσως μερικές φορές ήταν κάπως ήσυχος. Ήταν ένα αγόρι όπως πολλά άλλα», συμπλήρωσε. Κοντά στο μικρό, άσπρο σπίτι στο Μονταμπάουρ όπου ζούσε ο Λούπιτς και το οποίο η αστυνομία πλέον φρουρεί, ο γείτονάς του Χανς Γιούργκεν Κράουζε δήλωσε ότι «σοκαρίστηκε πολύ» από τα νέα.

Ο Λούπιτς εκπαιδεύτηκε στην ακαδημία πιλότων της Lufthansa στη Βρέμη, η οποία αρνήθηκε να μιλήσει για αυτόν. Η Germanwings μέχρι στιγμής έχει δώσει πολύ λίγα βιογραφικά στοιχεία για τον συγκυβερνήτη του Airbus, ο οποίος είχε μόνο 630 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του, σε αντίθεση με τον πιλότο ο οποίος είχε καταγράψει περισσότερες από 6.000 ώρες πτήσης, κυρίως σε Airbus, και εργαζόταν για τον όμιλο Lufthansa επί 10 χρόνια.

Οι ερευνητές πρόκειται να «σκαλίσουν» την προσωπική ζωή του συγκυβερνήτη προκειμένου να αποκαλύψουν οποιεσδήποτε ενδείξεις σχετικά με την ψυχική κατάσταση του. «Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να εξετάσουμε την επαγγελματική ζωή του, από την άποψη των σχέσεων, των οικονομικών και του ιατρικού του ιστορικού», δήλωσε η ψυχολόγος της αεροπορίας, Ρόμπερτ Μπορ. Παράλληλα, θα έρθουν σε επαφή με άλλους πιλότους για να δουν αν υπάρχει κάτι σχετικά με τη συμπεριφορά, τη στάση του ή την επαγγελματική συμπεριφορά που θα μπορούσε να θεωρηθεί χρήσιμο.

Προς το παρόν δεν έχουν δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα τα στοιχεία του άλλου πιλότου του Airbus A320.

Η άποψη του εισαγγελέα

Ο συγκυβερνήτης του Airbus A320, μόνος στο πιλοτήριο, «επέτρεψε εσκεμμένα την πτώση του αεροπλάνου και είχε όπως φαίνεται τη βούληση να το καταστρέψει», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος εισαγγελέας αρμόδιος για τη δικαστική έρευνα, Μπρις Ρομπέν, αποκλείοντας στο στάδιο αυτό μια τρομοκρατική επίθεση. Το ενδεχόμενο αυτό είχε αποκλείσει και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος υποστήριξε ότι ο 28χρονος Λούπιτς δεν είχε καμιά γνωστή σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο εισαγγελέας προέβη σε αυτή τη δήλωση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μαρινιάν (νότια Γαλλία), όπου παρουσιάστηκαν τα πρώτα αποτελέσματα της ανάλυσης του μαύρου κουτιού του αεροπλάνου που έχει καταγράψει τους ήχους στο πιλοτήριο.

«Στη διάρκεια των είκοσι πρώτων λεπτών της πτήσης, ακούει κανείς μια ευγενική, ακόμη και εύθυμη συνομιλία ανάμεσα στον κυβερνήτη και τον συγκυβερνήτη. Μετά ο συγκυβερνήτης ακούγεται να απαντάει λακωνικά” στον κυβερνήτη», αφηγήθηκε ο εισαγγελέας με βάση τις ηχογραφήσεις. Στη συνέχεια, ο κυβερνήτης ζητάει από τον συγκυβερνήτη να πάρει το πηδάλιο και ακούγεται ο θόρυβος μιας θέσης που τραβιέται προς τα πίσω. Μετά την έξοδο του κυβερνήτη από το πιλοτήριο, ο συγκυβερνήτης βρισκόταν μόνος του στο πηδάλιο μέσα στο πιλοτήριο μέχρι τη στιγμή της συντριβής, διευκρίνισε ο Ρομπέν.

«Αρνήθηκε να ανοίξει την πόρτα της καμπίνας στον κυβερνήτη», συνέχισε ο εισαγγελέας. «Δεν είχε κανένα λόγο να εμποδίσει τον κυβερνήτη να επιστρέψει στο πιλοτήριο», επέμεινε, αναφέροντας επίσης ότι «ακούγονται πολλές εκκλήσεις του κυβερνήτη που ζητάει να μπει στο πιλοτήριο, αλλά καμιά απάντηση από την πλευρά του συγκυβερνήτη». Μόνος μέσα στο πιλοτήριο, ο συγκυβερνήτης πάτησε το κουμπί που οδήγησε στην απώλεια ύψους για ένα λόγο τον οποίο αγνοούμε πλήρως, αλλά ο οποίος μπορεί να αναλυθεί ως βούληση να καταστρέψει αυτό το αεροπλάνο, διευκρίνισε ο εισαγγελέας.

Ανέφερε, επίσης, πως ο θάνατος των 150 επιβαινόντων της πτήσης, στην πλειονότητά τους Γερμανών και Ισπανών, υπήρξε «ακαριαίος». «Δεν ακούμε κραυγές παρά στο τέλος, στα εντελώς τελευταία λεπτά», είπε.

Επίσης, υπογράμμισε πως ο συγκυβερνήτης «ήταν ικανός να πιλοτάρει το αεροπλάνο». «Εργαζόταν μόνο μερικούς μήνες και είχε μια εκατοστή ώρες σ’ αυτό το αεροσκάφος», διευκρίνισε ο Ρομπέν.

Πάντως, και ο επικεφαλής της Lufthansa, Κάρστεν Σπορ, επιμένει ότι ο Λούμπιτς ήταν «100% ικανός να πιλοτάρει» αεροπλάνο, κάτι που ονειρευόταν από μικρός. Όπως είπε, είχε ξεκινήσει την εκπαίδευσή του το 2008, αλλά την είχε διακόψει για αρκετούς μήνες χωρίς να εξηγήσει το λόγο. «Όσοι μας γνωρίζουν, ξέρουν ότι επιλέγουμε πιλότους με πολλή προσοχή», εξήγησε ο Σπορ, προσθέτοντας ότι η διαδικασία πρόσληψης περιλαμβάνει και ψυχολογικά τεστ. Παραδέχτηκε, βέβαια, ότι τα τεστ σταματούν αφού οι πιλότοι αναλάβουν τα καθήκοντά τους, παρά μόνο αν το επιθυμούν οι κυβερνήτες των αεροσκαφών.

«Δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη για τα κίνητρα»

Άγνωστοι είναι οι λόγοι που μπορεί να ώθησαν τον συγκυβερνήτη του Airbus A320 της γερμανικής εταιρείας Germanwings να ρίξει το αεροπλάνο στο βουνό, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Lufthansa.

«Δεν έχουμε την παραμικρή ένδειξη για το τι θα μπορούσε να ωθήσει τον συγκυβερνήτη σε αυτήν τη φρικτή πράξη», συνέχισε ο Σπορ και πρόσθεσε ότι «κανένα σύστημα στον κόσμο δεν θα μπορούσε να εμποδίσει την πράξη του συγκυβερνήτη», όποια και αν είναι τα μέτρα ασφαλείας.

Να σημειωθεί ότι, από την ανάλυση των δεδομένων της δορυφορικής παρακολούθησης, διαπιστώθηκε ότι κάποιος είχε αλλάξει το υψόμετρο στα 100 πόδια, δηλαδή στο ελάχιστο δυνατό.

Τηλεοπτικά συνεργεία, δημοσιογράφοι αλλά και αστυνομικοί έχουν φτάσει ήδη έξω από το σπίτι του συγκυβερνήτη του μοιραίου Airbus που έπεσε στις Άλπεις.

efsyn/thetoc
Διαβάστε Περισσότερα » "Stern: Γνώριζαν στη Λουφτχάνσα τα ψυχολογικά προβλήματα του συγκυβερνήτη-Το προφίλ του"

Ερώτηση στη Βουλή για τη... ρήξη που προανήγγειλε ο Βαρουφάκης στα Χανιά κατέθεσαν τρεις βουλευτές της ΝΔ

Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη στα Χανιά περί “ρήξης” έγιναν αντικείμενο ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές της ΝΔ Κωνσταντίνος Τσιάρας, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Κώστας Τζαβάρας.

Οι βουλευτές ρωτούν τον κ. Βαρουφάκη αν “προετοιμάζει η κυβέρνηση ή το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών ρήξη, μερική ή οριστική, με τους εταίρους της Ελλάδος”.

Αφορμή, όπως δηλώνουν οι βουλευτές, για την ερώτηση “στάθηκε η δήλωση-παραίνεση του κ. Βαρουφάκη, κατά την επίσκεψή του στα Χανιά κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, να είναι οι πολίτες μαζί με την κυβέρνηση και μετά τη ρήξη”.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης των βουλευτών της ΝΔ:

“Την ημέρα της εορτής της 25ης Μαρτίου, ο κ. Βαρουφάκης πραγματοποιούσε επίσκεψη στα Χανιά, όταν σύμφωνα με βίντεο που δόθηκε στην δημοσιότητα τον πλησίασε μια γυναίκα και του είπε «Είμαστε μαζί σας». Ο κ. Βαρουφάκης χαμογέλασε και της απάντησε μπροστά στο πλήθος και στις κάμερες, με καθαρότητα και σαφήνεια: «Ναι, αλλά να είστε και μετά τη ρήξη όμως, ε;».

Εξ όσων γνωριζουμε, ούτε ο Υπουργός ούτε η ευρύτερη κυβέρνηση έχουν εξαγγείλει προσεχή ρήξη με τους εταίρους. Τουναντίον, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις, στις οποίες διατείνεται πως χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης, πληρέστερης συνεργασίας και αλληλοκατανόησης—επί παραδείγματι, με την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στην Γερμανίδα Καγκελάριο δρ Άνγκελα Μέρκελ.

Ταυτοχρόνως, ο κ. Υπουργός δηλώνει δημοσίως πως ζητεί την υποστήριξη του λαού «και μετά την ρήξη», η οποία προκύπτει σαφώς από τα συμφραζόμενα ότι προετοιμάζεται και επίκειται.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προετοιμάζει η κυβέρνηση ή το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών ρήξη, μερική ή οριστική, με τους εταίρους της Ελλάδος στην Ευρώπη και τους «θεσμούς»;

2. Εάν όχι, γιατί και με ποιό σκεπτικό ζητεί δημοσίως ο Υπουργός Οικονομικών την στήριξη των πολιτών «και μετά την ρήξη»; Αντιλαμβάνεται την επίδραση μιας τέτοιας «παιγνιώδους» δήλωσης στους πολίτες και στην κοινή γνώμη, στον τύπο, στους εταίρους και θεσμούς, στο εξωτερικό;

3. Εάν ναι, μπορεί να αποσαφηνιστεί το ακριβές περιεχόμενο της επερχομένης ρήξεως; Σε τί συνίσταται και πότε θα πραγματοποιηθεί; Οι υπογράφοντες θεωρούμε ότι η κυβέρνηση οφείλει θεσμικά να ενημερώσει την Βουλή των Ελλήνων εκ του προοιμίου για τέτοιες μείζονες προδιαγεγραμμένες εξελίξεις;

4. Η «ρήξη» του κ. Βαρουφάκη τί επιπτώσεις θα έχει στην χώρα και στην οικονομία; Δεδομένης της σπάνεως πόρων, η «ρήξη» θα περιλαμβάνει εσωτερική στάση πληρωμών, διακοπή καταβολής μισθών και συντάξεων, εθελούσια έξοδο από το κοινό νόμισμα;

5. Στην περίπτωση που η σχεδιαζόμενη «ρήξη» — σχεδιαζόμενη, αν δεχθούμε κατά τα οφειλόμενα ότι ο κ. Υπουργός δεν ψεύδεται δημοσίως — δεν περιλαμβάνει ήδη από τον σχεδιασμό της εθελούσια έξοδο από την Ευρωζώνη, και ότι αυτή θεωρείται απευκταία από την κυβέρνηση, πώς θα διασφαλισθεί ότι ακόμη και με αυτήν την «ρήξη» η χώρα θα παραμείνει στο κοινό νόμισμα;”.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερώτηση στη Βουλή για τη... ρήξη που προανήγγειλε ο Βαρουφάκης στα Χανιά κατέθεσαν τρεις βουλευτές της ΝΔ"

Νέα υπόθεση με μίζες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Νέα δικογραφία παράνομων αμοιβών για προμήθεια όπλων του υπουργείου Άμυνας διαβιβάζεται στους ανακριτές Διαφθοράς Νίκο Τσιρώνη και Χριστόφορο Μάρκο μετά την άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης.

Η δίωξη, που άσκησαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος, αφορά την προμήθεια των αντιαρματικών ΚΟΡΝΕΤ-Ε και στρέφεται κατά του ήδη προφυλακισμένου πρώην διευθυντή εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνη Κάντα και του αντιπροσώπου της εταιρείας ΚΒΡ Κωνσταντίνου Δαφέρμου.

Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος τους αφορούν τα αδικήματα της δωροδοκίας, δωροληψίας με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, καθώς και αυτό της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Βάσει των στοιχείων που συνέλεξαν οι δύο εισαγγελείς Διαφθοράς φαίνεται να προκύπτει ότι για την προμήθεια 98 αντιαρματικών εκτοξευτών μεγάλου βεληνεκούς νέας γενιάς τύπου ΚΟΡΝΕΤ, διακινήθηκαν 3 εκατομμύρια δολάρια από τον αντιπρόσωπο της κατασκευάστριας εταιρίας προκειμένου να υπογραφεί η επίδικη σύμβαση που προέβλεπε συνολικό κόστος 100 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με την ομολογία του Αντώνη Κάντα, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τις Αρχές και έχει επιστρέψει στο Δημόσιο χρήματα που εισέπραξε παράνομα ως δώρα, έλαβε από τον επιχειρηματία κ. Δαφέρμο παράνομη προμήθεια ύψους 3% επί του συνολικού τιμήματος της σύμβασης, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 3 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 700.000 ευρώ σε μετρητά στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα σε λογαριασμό του πρώην στελέχους του ΥΠΕΘΑ στο υποκατάστημα της τράπεζας UBS στη Ζυρίχη και σε άλλη τράπεζα της Ελβετίας.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα υπόθεση με μίζες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας"

Πολυετείς ποινές για τη μεγάλη απάτη με «μαϊμού» επιδόματα από το ΙΚΑ Καλλιθέας

Πολυετείς ποινές κάθειρξης επέβαλαν ύστερα από πολύμηνη διαδικασία οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας στους κατηγορούμενους για την μεγάλη απάτη ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ, με «μαϊμού» επιδόματα από το ΙΚΑ Καλλιθέας.

Το δικαστήριο καταδίκασε συνολικά πέντε κατηγορούμενους σε ποινές κάθειρξης από 31 ως 38 χρόνια και χρηματικές ποινές από 120.000 ως 150.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα η Ελένη Μπουραζάνη καταδικάστηκε σε 37 χρόνια κάθειρξη και 150.000 ευρώ χρηματική ποινή, η Χριστίνα Πατεράκη σε 31 χρόνια και 150.000 ευρώ, η Χρυσούλα Φέρρα σε 33 χρόνια και 120.000 ευρώ, η Μυρσίνη Θωμάκου σε 33 χρόνια και 120.000 ευρώ, η Χριστίνα Σουρίδη σε 38 χρόνια και 150.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως εκ του νόμου το ανώτερο όριο για τις ποινές που θα εκτίσουν είναι 25 χρόνια κάθειρξη.

Οι τέσσερις καταδικασθέντες θα οδηγηθούν στη φυλακή καθώς το δικαστήριο δεν τους εδωσε αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρι την έφεση. Αναστολή δόθηκε μόνο στη Χρυσούλα Φέρρα η οποία είναι μητέρα δυο παιδιών ηλικίας 5 ετών και ο σύζυγός της, ο οποίος ήταν επίσης κατηγορούμενος, πέθανε κατά τη διάρκεια της δίκης.

Ένας κατηγορούμενος, ο Κωνσταντίνος Καραϊσκος καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση και 60.000 ευρώ χρηματική αποζημίωση. Σε αυτόν ανεστάλη η εκτέλεση της ποινής του ως την έφεση.

Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν κατά περίπτωση για πλαστογραφία, απάτη, εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ψευδή βεβαίωση σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Σε όλους το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Ελαφρυντικό πυο είχε σαν αποτέλεσμα να ... σπάσουν τα ισόβια δεσμά, που ήταν η προβλεπόμενη ποινή.

Αθώα κρίθηκε από το δικαστήριο η Περσεφόνη Νασοπούλου, προϊσταμένη του τμήματος παροχών του ΙΚΑ Καλλιθέας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η εγκληματική οργάνωση δρούσε από το 2003 έως το 2012, οπότε και αποκαλύφθηκε το κύκλωμα. οι εμπλεκόμενοι χορηγούσαν σε συγγενείς και φίλους επιδόματα και παροχές που δεν δικαιούνταν.

Η απάτη αποκαλύφθηκε μετά από έλεγχο υπαλλήλου του πληροφοριακού συστήματος του ιδρύματος. Οι κατηγορούμενοι χορηγούσαν ασφαλιστικές ενημερότητες ακόμη και σε πρόσωπα που δεν είχαν εργαστεί ούτε μία ημέρα, αλλά και σε ασφαλισμένους άλλων ΙΚΑ.

Επιδικάστηκε αποζημίωση υπέρ του ΙΚΑ για ηθική βλάβη ύψους δυο εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται οτι το ΙΚΑ διεκδικεί αποζημίωση περίπου 11 εκ. ευρώ για τη ζημιά που υπέστη κι άλλα 5 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη και θα προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολυετείς ποινές για τη μεγάλη απάτη με «μαϊμού» επιδόματα από το ΙΚΑ Καλλιθέας"

ΔΝΤ: Η Ελλάδα πληρώνει κανονικά τις δόσεις των δανείων


«Η Ελλάδα έχει δημοσίως εκφράσει την βούληση της να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της» (στο ΔΝΤ), δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου, Μπιλ Μέρι, απαντώντας σε ερώτηση του «Εθνους», αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τη διευθύντρια του οργανισμού, Κριστίν Λαγκάρντ να δοθεί αναβολή στην αποπληρωμή της επόμενης δόσης.

Ο κ. Μέρι, δήλωσε ότι οι ελληνικές αρχές πλήρωσαν τις δόσεις του Μαρτίου και εξήγησε τι θα συμβεί στην περίπτωση –χωρίς να ομιλεί αναγκαστικά για την Ελλάδα- που μία χώρα σταματήσει να αποπληρώνει το ΔΝΤ.

Οταν μια χώρα δεν αποπληρώνει το Ταμείο, είπε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος, τότε σταματά το πρόγραμμα χρηματοδότησης της. Το ΔΝΤ, διευκρίνισε, έχει προνομιακό καθεστώς ως δανειστής «τελευταίου καταφυγίου». Εκπρόσωπος του Ταμείου μας είπε ότι μόνο τρεις χώρες δεν πληρώνουν αυτή τη στιγμή τις δόσεις των δανείων τους, με αποτέλεσμα να χάσουν όλα τα δικαιώματά τους: το Σουδάν, η Ζιμπάμπουε και η Σομαλία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του «Ε» για την τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τσίπρα με την κ. Λαγκάρντ, χθες Τετάρτη ο κ. Μέρι την χαρακτήρισε εποικοδομητική, είπε ότι επικεντρώθηκε στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν και, όπως κάνει πάντα, επιβεβαίωσε και την στήριξη του ΔΝΤ στην Ελλάδα και το πρόγραμμά της.

Απαντώντας στην ερώτησή μας για την πιθανότητα αναβολής πληρωμής της δόσης και αν το ζήτησε ο Πρωθυπουργός, είπε ότι δεν γνωρίζει.

Σε άλλο ερώτημά μας, για την «τύχη» των μελών της τεχνικής επιτροπής και για το που βρίσκονται, ο κ. Μέρι είπε ότι παραμένουν στην Αθήνα όπου έχουν συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, και γίνεται ανταλλαγή στοιχείων.

«Οι τεχνικές συζητήσεις», τόνισε, «συνεχίζονται στην Αθήνα και αναμένεται να ακολουθήσουν οι συζητήσεις πολιτικής», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει συνάντηση και του Brussels Group, στο οποίο συμμετέχουν οι επικεφαλής της Τρόικα.

Ρωτήσαμε εάν η κ. Λαγκάρντ έθεσε το θέμα της φοροδιαφυγής, όπως υπαινίχθηκε ανακοίνωση του Μαξίμου, ο κ. Μέρι μίλησε για την πάγια θέση του Ταμείου, να κατανέμονται ισομερώς τα βάρη και τόνισε ότι «είμαστε ξεκάθαροι ως ΔΝΤ για την ανάγκη να υπάρξει δίκαιος επιμερισμός του φορολογικού βάρους μεταξύ φορολογουμένων και ειδικά όσον αφορά στη φορολόγηση των πιο εύρωστων στρωμάτων του πληθυσμού».

Αναφορικά με το δημοσίευμα του Πρακτορείου Bloomberg σύμφωνα με το οποίο αξιωματούχος του Ταμείου είπε στους συναδέλφους του της Ευρωζώνης στο τελευταίο Euroworking Group ότι “η Ελλάδα είναι ο πλέον μη συνεργάσιμος πελάτης” (unhelpful client) του οργανισμού τα τελευταία 70 χρόνια, ο κ. Μάρει δήλωσε: «Θα θέλαμε να μας ρωτήσουν πριν το δημοσιοποιήσουν. Δεν έγινε μια τέτοια αναφορά και δεν υπάρχει καμία βάση σε αυτό», υποστήριξε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Η Ελλάδα πληρώνει κανονικά τις δόσεις των δανείων"

Είχε περάσει κατάθλιψη ο 28χρονος πιλότος;

Ο 28χρονος πιλότος της Germanwings που εσκεμμένα έριξε το αεροσκάφος στις γαλλικές Άλπεις παρασύροντας μαζί του στο θάνατο άλλους 149 ανθρώπους, είχε διακόψει την εκπαίδευσή του στη Lufthansa.

Μία συμμαθήτριά του αποκάλυψε πριν από λίγο ότι ο λόγος γι΄αυτή τη διακοπή ήταν ότι ο Andreas Lubitz έπασχε από κατάθλιψη ή υπερκόπωση. Της το είχε πει ο ίδιος εμπιστευτικά, αναφέρει η Daily Mirror, ωστόσο την τελευταία φορά που τον συνάντησε, πριν από τα Χριστούγεννα έδειχνε απολύτως καλά.

"Μπορώ να το εξηγήσω μόνο σαν μία σπασπωδική αντίδραση. Δεν μπορεί να ήταν σχεδιασμένο" σημείωσε η μητέρα της πρώην συμμαθήτριας του 28χρονου συγκυβερνήτη.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Είχε περάσει κατάθλιψη ο 28χρονος πιλότος;"

Ακυρώθηκε η δημοπράτηση του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος

Αυτό που όλοι περιμέναμε σήμερα δημοσιεύθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ με κάθε επισημότητα. Το Υπουργείο ΟΙΚΥΝΑΤ και ειδικότερα το Υπουργείο Υποδομών με απόφαση του Υπουργού, Γιώργου Σταθάκη, ακύρωσε τον αναμενόμενο για την Τρίτη 31 Μαρτίου 2015 διαγωνισμο για ένα από τα μεγάλα έργα της επόχης, της μετατροπής του δρόμου Πάτρα-Πύργος σε κλειστό αυτοκινητόδρομο.

Όπως αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης σύμφωνα με την ειδική διάταξη 46516/2014 το έργο εγκρίνεται υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία πριν την οριστική έγκριση του φακέλου μεγάλου έργου στην ΕΕ. Αναφέρει πως πρόκειται για παρέκκλιση με απόφαση του τότε Υπουργού ΠΟΜΕΔΙ ώστε το στάδιο της κατάθεσης των προσφορών να μην είναι ενιαίο αλλά να διαιρείται σε 2 διακριτά επί μέρους στάδια.

Ουσιαστικά το επόμενο διάστημα αναμένεται η ένταξη του έργου στο ΣΕΣ 2014-2020 καθώς έχει υποβληθεί σχετική πρόταση στην Κομισιόν.

Στη συνέχεια το σκεπτικό αναφέρεται πως κρίνει σκόπιμο να επανεξεταστει ο τρόπος δημοπράτησης του έργου σε συνδυασμό με την ένταξη του στο ΣΕΣ 2014-2020 για να είναι δυνατή η δημοπράτηση του σε ενιαίο στάδιο (χωρίς την εφαρμογή παρέκκλισης), το οπόίο θα συμβάλλει στο να συντμηθεί ο χρόνος δημοπράτησης και επιπλέον να συνεκτιμηθούν οι πιθανές τροποποιήσεις των τευχών δημοπράτηση ύστερα από την Προδικαστική Προσφυγή της εταιρείας ΜΕΤΚΑ.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
Επί της ουσίας το έργο όπως το ξέραμε "πέθανε". Είναι πολύ πιθανό να δούμε να κόβεται οχι σε 2 ή 3 αλλά ακόμα και σε 7 ή 8 εργολαβίες για να υπάρχει δικαιότερη κατανομή. Χρονικά το έργο θα πάει πολύ πίσω καθώς εφόσον επανέλθει σαλαμοποιημένο τότε οι πολλαπλές διεξαγωγές διαγωνισμών είναι πιθανόν να φέρουν μεγάλες καθυστερήσεις από ενστάσεις και προσφυγές των συμμετεχόντων, πράγμα που είναι το συνηθέστερο, ειδικά στα μεγάλα έργα. Να θυμίσουμε πως το έργο έχει κόστος 443εκ.ευρώ και επρόκειτο για το μεγαλύτερο οδικό έργο της χρονιάς.

ypodomes
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακυρώθηκε η δημοπράτηση του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος"

Στ. Θεοδωράκης: Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον έξω από την Ευρώπη

Να πολεμήσει με τη διαπλοκή και να προχωρήσει στην αξιολόγηση των προτεραιοτήτων της, ώστε- όπως είπε- να πετύχει μια καλύτερη σχέση με την Ευρώπη, κάλεσε την κυβέρνηση σήμερα από τα Χανιά ο Σταυρός Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δεσμεύτηκε ότι σε αυτή την προσπάθεια θα σταθεί στο πλευρό της.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ο κ. Τσίπρας, στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε, έχοντας εξ αριστερών του την κ. Μέρκελ, επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση γιατί δεν είχε προχωρήσει σε αξιολογήσεις που θα επέτρεπαν στη χώρα να έχει μια καλύτερη οικονομική σχέση με την Ευρώπη αυτήν τη στιγμή.

Για να πάρουμε λεφτά από την Ευρώπη, έχουμε δεσμευτεί- και αυτή η κυβέρνηση και η προηγούμενη- ότι θα προχωρήσει σε διάφορες αλλαγές. Δεν υπάρχει μια α λα καρτ σχέση με την Ευρώπη, χρειάζομαι κάποια λεφτά, δώσε μου κάποια λεφτά.

Δεν είναι έτσι, δεν είναι αυτή η σύμβαση, δεν είναι αυτή η συνθήκη. Η συνθήκη είναι ότι θέλω να προσχωρήσω στο μεγάλο κίνημα των αλλαγών στην Ευρώπη, υπόσχομαι ότι πρέπει να κάνω αυτά και χρειάζομαι αυτά τα λεφτά. Αυτή είναι η συνθήκη».

«Δεν θέλουμε να μπούμε στον φαύλο κύκλο της λιτότητας»

Ο ίδιος είπε ότι για να βγει η Ελλάδα από τον κύκλο της λιτότητας πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ καλά κάνει και λέει ότι δεν θα κάνω αυτά που έκαναν οι προηγούμενοι. Γιατί οι προηγούμενοι έκαναν λάθη.

Και δεν θέλουμε να μπούμε σε αυτό τον φαύλο κύκλο της λιτότητας. Και εμείς είμαστε μαζί τους. Και η Ευρώπη λέει, ωραία, πες μας.

Πέστε μας τι εκτός από μεγάλα λόγια, θέλεις να κάνεις. Λένε συχνά κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτές ότι πρέπει να συγκρουστούμε με τη διαπλοκή. Πρέπει να αλλάξουμε την τριγωνική σχέση τράπεζες- MME- πολιτική. Το λένε από την πρώτη ημέρα.

Τι περιμένουν για να γίνει αυτό, τους ρωτούν και αυτό τους είπα και εγώ στη Βουλή. Γιατί προηγείται η ΕΡΤ από τη ρύθμιση των συχνοτήτων; Από τη σύγκρουση με αυτούς που νέμονται τις συχνότητες;

Φέρτε τον νόμο για τις συχνότητες. Εμείς τον έχουμε έτοιμο. Έχουμε συγκεκριμένες ρυθμίσεις που θέλαμε να μπουν στην τηλεοπτική αγορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για τη διαπλοκή, γιατί δεν δίνει μια προτεραιότητα σε αυτά τα νομοσχέδια;

Έχει και τη μεγάλη ενίσχυση και του Ποταμιού. Που είπαμε ότι οποιοδήποτε μέτρο που θα συγκρούεται με τη διαπλοκή, στον βαθμό που θα έχει μια ευρωπαϊκή νομιμότητα, εμείς θα το στηρίξουμε.

Αυτό που αυτήν τη στιγμή προέχει είναι να μιλήσει η κυβέρνηση για τα σημαντικά και νομίζω ότι αν μιλήσει η κυβέρνηση για τα σημαντικά και η Βουλή για τα σημαντικά, τότε πολύ εύκολα θα μπορέσει να πάρει και τα λεφτά που χρειάζεται για τις ανάγκες του κράτους».

«Οι μάχες που πρέπει να δίνουμε είναι για μια πιο δίκαιη Ευρώπη»

Από τα Χανιά, ο κ. Θεοδωράκης, αναφέρθηκε, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στα όσα φέρεται ότι είπε χθες ο υπουργός Οικονομίας, Γιάνης Βαρουφάκης, συνομιλώντας με πολίτες στα Χανιά:

«Μπορώ να κάνω δυο υποθέσεις. Αν ο κ. Βαρουφάκης λέει "ακολουθείστε μας στη ρήξη με τα συμφέροντα, με τις συντεχνίες, με το παλιό σύστημα για να αλλάξουμε τη χώρα", εμείς είμαστε μαζί τους.

Αν εννοεί "ακολουθήστε μας στη ρήξη με τους εταίρους μας", είναι μόνος του. Κυριολεκτικά μόνος του. Ελάχιστοι Έλληνες θα ακολουθήσουν μια τέτοια πολιτική. Μια πολιτική δηλαδή, σύγκρουσης με την Ευρώπη, μια πολιτική σύγκρουσης με τους ανθρώπους που μέχρι σήμερα μας ενισχύουν.

Ελπίζω ο κ. Βαρουφάκης να μην έχει προσχωρήσει σε αυτή τη μικρή παρέα των ανόητων της πολιτικής που θεωρούν ότι η χώρα μπορεί να έχει μέλλον έξω από την Ευρώπη.

Για μας, είναι ξεκάθαρο. Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον έξω από την Ευρώπη και οι μάχες που πρέπει να δίνουμε είναι για μια πιο δίκαιη Ευρώπη. Για μια άλλη Ευρώπη. Αυτό είναι διαφορετικό.

Και για αυτό εμείς ακολουθήσαμε την κυβέρνηση στη σύγκρουση της για να πετύχει μερικά πράγματα. Στη μεγάλη διαπραγμάτευση, το Ποτάμι ήταν μαζί της».

Συνάντηση με την οικογένεια του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Ο κ. Θεοδωράκης έκανε γνωστό ότι χθες επισκέφθηκε στους Αρμένους Ρεθύμνου, την οικογένεια του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Όπως είπε, συνομίλησε με τους γονείς του, ενώ χαρακτήρισε δηλητηριώδες για την κοινωνία το γεγονός «ότι κάποιοι τσαμπουκάδες, σε κάποιους δημόσιους χώρους, επιβάλουν κάποιους κανόνες».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, η κοινωνία πρέπει να σταθεί αντιμέτωπη και να αντιμετωπίζει τέτοιους είδους συμπεριφορές:

«Αυτή η καινούργια λεβεντομαγκιά, να πειράζεις αυτόν που εσύ θεωρείς αδύνατο, διαφορετικό, πρέπει να εκλείψει».

Από τα Χανιά, ο επικεφαλής του «Ποταμιού» ανακοίνωσε ότι σήμερα έδωσε εντολή στην κοινοβουλευτική του ομάδα να καταθέσει πρόταση προς όλα τα κόμματα για μια κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα συζήτησης τα όσα συνέβησαν στα Ιωάννινα και στον Βαγγέλη Γιακουμάκη και μετά και ότι το θέμα να συζητηθεί σε μια ολομέλεια.

«Θα πρέπει η Βουλή να ασχοληθεί με κάτι πολύ σημαντικό. Με αυτή η συμπεριφορά που μας προσβάλει όλους» είπε και ζήτησε να τιμωρηθούν παραδειγματικά όλοι όσοι ευθύνονται γι' αυτό που συνέβη στον Βαγγέλη Γιακουμάκη και υποστήριξε ότι γι' αυτό η ευθύνη της πολιτείας είναι τεράστια.

Ο κ. Θεοδωράκης έκανε επίσης γνωστό ότι χθες επισκέφθηκε στο νοσοκομείο της πόλης, τον βαριά τραυματισμένο αστυνομικό από τα πυρά 50χρονου κτηνοτρόφου κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου.

Με αφορμή το περιστατικό, ο κ. Θεοδωράκης μίλησε «για ψευτοπαλληκαράδες που προσβάλουν τη λεβεντιά της Κρήτης. Αυτά πρέπει να εκλείψουν στην Κρήτη. Και εδώ, πρέπει να υπάρξει ένα μέτωπο. Ένα μέτωπο σοβαρότητας, καμία ανοχή στη σκληρότητα και από την άλλη, επανεκπαίδευσης των παιδιών μας να μην τους μεταφέρουμε λάθος πρότυπα».

Από τα Χανιά, ο κ. Θεοδωράκης ανακοίνωσε ότι μετά την ολοκλήρωση επαφών που θα έχει με όλους τους φορείς της Κρήτης, θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη του νησιού, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης του νησιού, με άξονες την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα, του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στ. Θεοδωράκης: Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον έξω από την Ευρώπη"

Η περιπέτεια συνεχίζεται για το «Βιτσέντζος Κορνάρος» - Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού

Μάταια περίμεναν οι επιβαίνοντες του «Βιτσέντζος Κορνάρος» το ρυμουλκό από τη Μύκονο προκειμένου να αποκολλήσει το πλοίο για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, το ρυμουλκό δεν κατάφερε να φτάσει στον λιμενοβραχίονα της Κάσου και πήρε πορεία προς την Αστυπάλαια.

Μοιραία, παραμένει άγνωστο το πότε θα τελειώσει η περιπέτεια των 227 επιβατών και των 55 ατόμων του πληρώματος -που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο πλοίο- καθώς η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων για την περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως το πλοίο προσάραξε στον λιμενοβραχίονα του λιμανιού της Κάσου λόγω ισχυρών ανέμων κατά τη διαδικασία πρόσδεσής του, χωρίς ωστόσο να έχει σημειωθεί εισροή υδάτων ή κάποιος τραυματισμός.

Το Λιμενικό Σώμα εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την προσάραξη του πλοίου "Βιτσέντζος Κορνάρος" στο λιμάνι της Κάσου:

"Προσάραξε, βραδινές ώρες χθες, το Ε/Γ – Ο/Γ «ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ» Ν. ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 05, κατά τον κατάπλου του στο λιμένα Φρυ Κάσου, με διακόσιους είκοσι επτά (227) επιβάτες και πενήντα πέντε άτομα πλήρωμα.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια χειρισμών πρόσδεσης, το ανωτέρω πλοίο ήρθε σε επαφή με το κρηπίδωμα με αποτέλεσμα, λόγω των ισχυρών αντίθετων ανέμων (ΝΑ εντάσεως 8BF) που πνέουν στην περιοχή, να μην καθίσταται δυνατή η ολοκλήρωση των χειρισμών πρόσδεσης.

Ο πλοίαρχος του πλοίου δήλωσε ότι δεν υπάρχει εισροή υδάτων και ότι όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα είναι καλά στην υγεία τους, ενώ η διαδικασία αποεπιβίβασης των επιβατών θα πραγματοποιηθεί εφόσον το πλοίο προσδέσει ασφαλώς στο λιμένα Κάσου.

Το «ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ» εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από Πειραιά για Θήρα – Ανάφη – Σητεία – Κάσο – Κάρπαθο – Διαφάνι – Χάλκη – Ρόδο με επιστροφή.

Ρυμουλκό σκάφος αναμένεται να καταπλεύσει σήμερα, απογευματινές ώρες στην περιοχή, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες πρόσδεσης του ανωτέρω πλοίου"

Διαβάστε Περισσότερα » "Η περιπέτεια συνεχίζεται για το «Βιτσέντζος Κορνάρος» - Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού "

Σαμαράς: Δίνω στην δημοσιότητα το Μνημόνιο που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Το ενυπόγραφο κείμενο της σύμβασης της 20ης Φεβρουαρίου (με τις υπογραφές του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και των θεσμών) έδωσε στη δημοσιότητα η Νέα Δημοκρατία κάνοντας λόγο για επέκταση του μνημονίου.

Ο Αντώνης Σαμαράς σε δήλωση του κατηγόρησε το Μαξίμου ότι δεν έσκισε το μνημόνιο, αλλά υπέγραψε τη συνέχιση του και αρνείται να την καταθέσει στη Βουλή φοβούμενο τις αντιδράσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Αναφέρθηκε επίσης σε εσωτερική στάση πληρωμών, καλώντας την κυβέρνηση να εφαρμόσει τη συμφωνία που υπέγραψε, γιατί κάθε μέρα η πραγματική οικονομία καταρρέει.

“Η κυβέρνηση επί ενάμισι μήνα, δεν τολμά να φέρει στη Βουλή την επέκταση της δανειακής σύμβασης που υπέγραψε, γιατί φοβάται την ψηφοφορία στην Βουλή, τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αλλά κυρίως γιατί δεν θέλει να μάθει την αλήθεια ο ελληνικός λαός. Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια”, είπε ο κ.Σαμαράς.

“Εμείς δίνουμε στη δημοσιότητα το κείμενο για να δει και να καταλάβει ο κάθε Έλληνας πολίτης. Η σύμβαση είναι τροποποίηση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης για να πάρει παράταση τέσσερις μήνες, όπως είχε κάνει και η δική μας κυβέρνηση τον Δεκέμβριο, για να πάρει παράταση δύο μήνες. Και οι δύο συνδέονται άρρηκτα με το μνημόνιο. Άρα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έσκισε το μνημόνιο αλλά το συνυπέγραψε. Η δική μας κυβέρνηση όμως, την τελείωνε και μαζί και το μνημόνιο. Η νέα επέκταση της σύμβασης σημαίνει και επέκταση του μνημονίου. Το ότι το μνημόνιο επεκτείνεται, επιβεβαιώνεται και από την υπόλοιπη τρόικα, από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και ας μην μας πουν ότι δεν ξέρουν κι εκείνοι να διαβάζουν τα κείμενα”, πρόσθεσε.

“Τα δύο κείμενα είναι πανομοιότυπα, εκτός από ένα σημείο, εκείνο που περιλαμβάνει την επιστροφή των 10,2 δισεκατομμυρίων. Είναι από αυτά τα χρήματα που ζητά πίσω το 1,2 δισ. ευρώ, που κακώς επέστρεψε η κυβέρνηση, για να καλύψει ταμειακές ανάγκες.

Μέχρι πριν από έναν μήνα, η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι δεν χρειάζεται την δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων, ενώ τώρα αγωνιά να εκταμιεύσει οποιοδήποτε ποσό για να περιορίσει την εσωτερική στάση πληρωμών”, σημείωσε ο κ.Σαμαράς, καταλήγοντας πως όλα αυτά είναι μέρος της δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης που αποδεικνύεται αλαλούμ. “Δημιουργική ασάφεια σημαίνει ψέματα μέσα στη χώρα. Ας σταματήσει τις παλινωδίες και τις καθυστερήσεις και ας εφαρμόσει αυτά που υπέγραψε στις 20 Φεβρουαρίου, γιατί κάθε μέρα που περνά η οικονομία καταρρέει και ο λογαριασμός για την κοινωνία αυξάνεται”, τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Στη συνέχεια, ο συντονιστής Οικονομικών της Ν.Δ Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο της συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι το κείμενο των δύο επικαιροποιημένων Συμβάσεων είναι το ίδιο, καθώς και ότι και οι δύο επικαιροποιήσεις συνδέονται με το μνημόνιο- κύρια σύμβαση χρηματοδοτικής διευκόλυνσης της 15ης Μαρτίου 2012.

Γαλάζιες πηγές στη συνέχεια διερωτώντο τι εννοούσε ο κ.Βαρουφάκης όταν αναφέρθηκε χθες σε ρήξη, ρήξη με την Ευρώπη ή ρήξη με το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ;

Δείτε όλο το ενυπόγραφο κείμενο της σύμβασης της 20ης Φεβρουαρίου



Γιατί η Ν.Δ κάνει λόγο για επέκταση μνημονίου, με βάση το ενυπόγραφο κείμενο της σύμβασης

Σύμφωνα με τον κ.Σταϊκούρα, η σύμβαση που υπέγραψε η παρούσα κυβέρνηση δια του υπουργού Οικονομικών είναι η 3η τροποποίηση της κύριας σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης και συνδέεται όπως και οι δύο προηγούμενες (της 12 Δεκεμβρίου 2012 και της 19ης Δεκεμβρίου 2012) με το αρχικό πρόγραμμα. 'Εχει δηλαδή και αυτή ως βάση αναφοράς το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα της 15 Μαρτίου του 2012.

Η Ν.Δ κατηγορεί συνεπώς την κυβέρνηση ότι δε φέρνει τη συμφωνία προς ψήφιση και κύρωση στη Βουλή, “γιατί θέλει να κρύψει την αλήθεια και αυτή είναι ότι ζήτησε την επέκταση του μνημονίου για άλλους τέσσερις μήνες”. Παραδέχεται πάντως ότι αυτό δεν είναι τυπικά υποχρεωτικό, υπενθυμίζει όμως ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση θα μπορούσε να μην είχε φέρει την προηγούμενη επικαιροποίηση στη Βουλή, αλλά την έφερε.

Ο κ.Σταϊκούρας σημείωσε επίσης ότι και η νέα επέκταση διέπεται από το αγγλικό δίκαιο και εναποθέτει σε περίπτωση διαφοράς την αποκλειστική δικαιοδοσία των δικαστηρίων στο Δουκάτο του Λουξεμβούργου. Σχολίασε επίσης ότι στο κείμενο του Master Financial Assistance Facility Agreement αναφέρεται ρητά ο όρος MoU (Memorandum of Understanding), καταλήγοντας ότι; «Καμία δόση δεν μπορεί να εκταμιευτεί χωρίς σύμπλευση με το MOU, του οποίου η πορεία αξιολογείται από τους θεσμούς».

Το ότι το μνημόνιο δε λήγει αλλά συνεχίζεται, επιβεβαιώνει σύμφωνα με το συντονιστή Οικονομικών της Ν.Δ, ανακοίνωση του ΔΝΤ που αναφέρεται στην ανάγκη αξιολόγησης προκειμένου να γίνει εκταμίευση και ανακοίνωση της ΕΚΤ που κάνει λόγο για αξιολόγηση με βάση τα υπάρχοντα προαπαιτούμενα είτε του MoU είτε του MEFP (που είναι το κείμενο-σύμβαση για το ΔΝΤ). Ανακοινώσεις που είχαν μάλιστα εκδοθεί μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Ο κ.Σταϊκούρας παρουσίασε επίσης την υπουργική απόφαση του κ.Βαρουφάκη για την επιστροφή προς τον EFSF του ποσού των 10,9 δις που είχε μείνει κάβα στο ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και εξέφρασε προβληματισμό, όπως και ο κ.Σαμαράς, για εσωτερική στάση πληρωμών μετά το Φεβρουάριο. Αναφέρθηκε ειδικότερα σε ένα δισ οφειλές κυρίως προς τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΠΥ και σημείωσε ότι το Φεβρουάριο δε δόθηκε επίδομα θέρμανσης, ενώ το Μάρτιο αναμένεται να δοθεί ένα μέρος.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σαμαράς: Δίνω στην δημοσιότητα το Μνημόνιο που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ (ΒΙΝΤΕΟ)"

Πότε κλείνουν και ανοίγουν τα σχολεία για το Πάσχα

Oι διακοπές του Πάσχα για τα σχολεία αρχίζουν από τη Μεγάλη Δευτέρα 6 Απριλίου 2015 και μέχρι την Παρασκευή του Πάσχα 17 Απριλίου 2015.

Μετά τις διακοπές του Πάσχα, τα σχολεία ανοίγουν τη Δευτέρα 20 Απριλίου 2015.

Επίσης έγινε γνωστό μέσω εγκυκλίου ότι προωθεί νομοθετική ρύθμιση όπου δεν θα επιτρέπει την αναπλήρωση των μαθημάτων απο καταλήψεις μέσα στις εορτές του Πάσχα

Διαβάστε Περισσότερα » "Πότε κλείνουν και ανοίγουν τα σχολεία για το Πάσχα"

Liberation: Αποχωρεί ο ωραίος Ελληνας Βαρουφάκης;

«Δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο, αλλά το τελευταίο διάστημα είναι πιο διακριτικός, γεγονός που ενισχύει τις φήμες περί αντικατάστασής του», γράφει η ανταποκρίτρια της γαλλικής εφημερίδας στην Αθήνα.
Η Maria Malagardis, ειδική απεσταλμένη της Liberation στην Αθήνα, δείχνει να γνωρίζει καλά τον Γιάνη Βαρουφάκη. Δεν γνωρίζει ότι θα αποπεμφθεί από το ΥΠΟΙΚ, το εικάζει απλώς.
O τίτλος του άρθρου είναι «Η αρπαγή του Ωραίου Ελληνα» και η εφημερίδα κάνει ένα λογοπαίγνιο με το «Αρπαγή της Ωραίας Ελένης».
Είναι πιο διακριτικός
Η αριστερή εφημερίδα αναφέρει ότι ο Έλληνας υπουργός ήταν πανταχού παρών στα ΜΜΕ και πως ακόμα και η γερμανική εφημερίδα Die Zeit  αφιέρωσε μία ολόκληρη σελίδα στις ενδυματολογικές του προτιμήσεις.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο, σχολιάζει το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας και επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα είναι πιο διακριτικός, γεγονός που ενισχύει τις φήμες περί αντικατάστασής του.
«Δεν έχουμε δει ποτέ κάτι τέτοιο στην Ευρωπαϊκή Ενωση: έναν υπουργό Οικονομικών για τον οποίο υπάρχουν λεπτομερείς αναφορές για την ενδυμασία του (μία ολόκληρη σελίδα για τα ρούχα του Γ. Βαρουφάκη αφιέρωσε η γερμανική εφημερίδα Die Zeit ) και μικρότερα γεγονότα, όπως κάποιες χειρονομίες του, να βάζουν φωτιά στα social media. Δεν χρησιμοποιεί ξύλινη γλώσσα, με κίνδυνο να καούν τα φτερά του. Είτε τον αγαπάμε, είτε τον απεχθανόμαστε, είτε μας ενοχλεί, είτε μας ενθουσιάζει, ένα είναι σίγουρο: ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, δεν μας αφήνει αδιάφορους...».
Η γαλλική εφημερίδα συνεχίζει: «Ποιος θυμάται το όνομα ενός εκ των προκατόχων του; Η κόντρα του παρορμητικού Γ. Βαρουφάκη με τον επικεφαλής του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στις Βρυξέλλες τού έδωσε πόντους δημοφιλίας. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών απέκτησε φήμη από την κόντρα με τον Ολλανδό Ντάισελμπλουμ. Πρόσφατα, ο ποπ σταρ της ελληνικής Αριστεράς έγινε πιο διακριτικός. Απών από τις τελευταίες ευρωπαϊκές συναντήσεις σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, όπου έδωσαν το "παρών" ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης».
«Στην Ελλάδα διακωμωδείται το στιλ του, κυρίως από την κατηγορία των ευκατάστατων στην οποία και ο ίδιος ανήκει. Ο πατέρας του ήταν πρόεδρος της Χαλυβουργικής και φυλακίστηκε στη Μακρόνησο επί χούντας», γράφει η εφημερίδα, που αναφέρεται και στην προσωπική ζωή του κ. Βαρουφάκη: «Ο Έλληνας υπουργός είναι άνετος με την προσωπική του ζωή. Συχνά αναφέρεται στην κόρη του Ξένια, την οποία απέκτησε με την πρώτη σύζυγο και ζει στην Αυστραλία με τη μητέρα της όπου και ο ίδιος έζησε δέκα χρόνια και απόκτησε διπλή υπηκοότητα. Με άνεση μιλάει για το πάθος του για τη νυν σύντροφό του, την εικαστικό Δανάη Στράτου».
Η Liberation κάνει επίσης αναφορά στο εξαίσιο διαμέρισμα στην Ακρόπολη, που ανήκει στην οικογένεια της συζύγου του, εκεί όπου έγινε η φωτογράφιση του ζεύγους στο πλαίσιο συνέντευξης για λογαριασμό του περιοδικού Paris Match, στο οποίο «αγκάλιασε αδέξια τη σύζυγό του, Δανάη». Ο Βαρουφάκης παραδέχθηκε ότι μετάνιωσε για την αισθητική των φωτογραφιών αυτών. Οπως γράφει η εφημερίδα, το υπέροχο σπίτι στην Αίγινα φιλοξενείται συχνά στις σελίδες του περιοδικού Elle Decoration. «Ο Γ. Βαρουφάκης μας έκανε να δούμε διαφορετικά τους άλλους πολιτικούς», γράφει το περιοδικό Esquire, το οποίο τον αποκάλεσε «Έλληνα Μπρους Γουίλις».
Τέλος, η εφημερίδα σχολιάζει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη, η οποία τελικά κρίθηκε αποδεκτή από τις Βρυξέλλες, αλλά μέχρι την έγκρισή της ενισχύθηκαν οι φήμες στην Ελλάδα περί αντικατάστασής του.
«Ο Τσίπρας θα υποχωρήσει; Προς το παρόν, στηρίζει τον υπουργό του», γράφει η Maria Malagardis.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Liberation: Αποχωρεί ο ωραίος Ελληνας Βαρουφάκης;"

Μαξίμου: Η Λαγκάρντ είπε στον Τσίπρα ότι οι πλούσιοι συνεχίζουν να μην πληρώνουν φόρους

Τηλεφωνική επικοινωνία με την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το μεσημέρι της Πέμπτης με την οποία συζήτησαν θέματα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, αλλά και άλλα σχετικά με τα φορολογικά έσοδα και τη λίστα "Λαγκάρντ". Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας την ενημέρωσε για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, καθώς και για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν οτι Η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα με την κ. Λαγκάρντ να τονίζει ότι «στη χώρας σας έχω γίνει διάσημη από τη "λίστα Λαγκάρντ"», και τον Πρωθυπουργό να απαντά «ναι, αλλά με θετικό πρόσημο».

Τέλος σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού η κυρία Λαγκάρντ επεσήμανε στον κ. Τσίπρα ότι μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα προκειμένου να αξιοποιηθεί η λίστα και συνεχίζουν να μην πληρώνουν φόρους οι πλούσιοι. Μάλιστα ο πρωθυπουργός συμφώνησε μαζί της τονίζοντας ότι στόχος της νέας κυβέρνησης είναι ένα κοινωνικό δίκαιο φορολογικό σύστημα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαξίμου: Η Λαγκάρντ είπε στον Τσίπρα ότι οι πλούσιοι συνεχίζουν να μην πληρώνουν φόρους"

Τεράστια απάτη στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ - Κομπίνα εκατομμυρίων με συμμετοχή γιατρών

Μεγάλη απάτη στην οποία εμπλέκονται γιατροί αλλά και υπάλληλοι στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ αποκάλυψε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.
Οι πληροφορίες που έδωσε η Αστυνομία προκαλούν σοκ για τον τρόπο που δρούσε η πολυμελής εγκληματική οργάνωση που πραγματοποιούσε συστηματικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, απάτες και πλαστογραφίες σε βάρος του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.) και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.).
Τα μέλη της οργάνωσης έφτιαχναν πλαστά στοιχεία για να λαμβάνουν συγκεκριμένα άτομα επιδόματα ενώ έστηναν και ψεύτικα εργατικά ατυχήματα.
Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν την 23/03/2015, μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής, οκτώ (8) άτομα, τέσσερις άνδρες και τέσσερις γυναίκες, όλοι Έλληνες, ηλικίας από 26 έως 67 ετών. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι 53χρονο ηγετικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και 45χρονος υπάλληλος του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.).
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απάτη κατ' εξακολούθηση, πλαστογραφία και κατάχρηση σε βάρος του Δημοσίου.
Συγκατηγορούμενοί τους, οι οποίοι δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου, είναι εννέα (9) ιδιώτες γιατροί, οκτώ (8) γιατροί του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων και δώδεκα (12) ημεδαποί, οι οποίοι κατηγορούνται -κατά περίπτωση- για ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, παράβαση καθήκοντος και απάτη.
Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο της πολύμηνης και ενδελεχούς αστυνομικής έρευνας, που ξεκίνησε μετά από καταγγελία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.), προέκυψε ότι το 53χρονο ηγετικό μέλος της οργάνωσης, είχε συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, με δομημένη και διαρκή δράση, στην οποία ενέταξε τους επτά (7) συλληφθέντες.
Τα μέλη της εγκληματικής ομάδας είχαν διακριτούς και απαραίτητους ρόλους στη διάπραξη των κακουργημάτων, με τελικό σκοπό τον προσπορισμό οικονομικού οφέλους, το οποίο προερχόταν από την ταυτόχρονη ζημία του Ελληνικού Δημοσίου, ως αρμόδιο για την καταβολή των αποζημιώσεων που προβλέπονται για τα εργατικά ατυχήματα, τα προνοιακά επιδόματα, τις αναπηρικές συντάξεις, διάφορες κοινωνικές παροχές (φοροαπαλλαγές, μειωμένα τιμολόγια ΔΕΚΟ κλπ), καθώς και την «αμοιβή» που εισέπραξαν από τους «πελάτες» για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.
Πιο αναλυτικά, κατήρτιζαν φακέλους, που αφορούσαν έκδοση αναπηρικών συντάξεων, προνοιακών επιδομάτων και λοιπών κοινωνικών παροχών, καθώς και φακέλους ανύπαρκτων εργατικών ατυχημάτων, για άτομα - πελάτες, που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, κατόπιν παραγγελίας στο ηγετικό στέλεχος, είτε στα άλλα μέλη της ομάδας.
Ο 45χρονος υπάλληλος του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.), λόγω της θέσης του, είχε ειδικό ρόλο στη λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς ήταν υπεύθυνος για την πληροφόρηση αναφορικά με την ασφαλιστική κάλυψη κάθε «πελάτη», προκειμένου αυτή να είναι συμφέρουσα.
Επιπλέον, ο αρχηγός της οργάνωσης και δύο μέλη της, μεσολαβούσαν και επικοινωνούσαν με τους εμπλεκόμενους σε αυτήν γιατρούς, ενώ άλλα δύο μέλη που δραστηριοποιούνταν στα εργατικά ατυχήματα, ήταν επιφορτισμένα με την υποστήριξη και διεκπεραίωση όλων των υποθέσεων, είτε μεταφέροντας και καταθέτοντας διάφορα έγγραφα, εξετάσεις, δικαιολογητικά στο όνομα των «πελατών», είτε παραλαμβάνοντας και παραδίδοντας χρηματικά ποσά.
Σημειώνεται ότι για κάθε παράνομη χορήγηση προνοιακού επιδόματος, αναπηρικής σύνταξης ή «δημιουργίας εργατικού ατυχήματος», τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης απεκόμιζαν χρηματικό ποσό από 2.000 έως 5.000 ευρώ. Όπως εξακριβώθηκε, η μέχρι τώρα ζημία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου ανέρχεται τουλάχιστον σε 360.000 ευρώ, ενώ η επαπειλούμενη ζημία δεν μπορεί να προσδιοριστεί, καθόσον η απαλλαγή του κάθε φυσικού προσώπου με αναπηρική σύνταξη ή προνοιακό επίδομα, είναι διαφορετική σε κάθε περίπτωση (απαλλαγή ΕΝΦΙΑ, απαλλαγή τιμολογίων ΔΕΚΟ κτλ).
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, έχουν ταυτοποιηθεί (133) φυσικά πρόσωπα, τα οποία έλαβαν προνοιακά επιδόματα και αποζημίωση, χωρίς να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, προβάλλοντας ψευδή εργατικά ατυχήματα.
  • Αναφορικά με τη μεθοδολογία δράσης (modus operandi), στις περιπτώσεις εικονικών εργατικών ατυχημάτων, θα ήθελα να επισημάνω τα ακόλουθα:
Αρχικά, οι «πελάτες» ερχόταν σε επαφή είτε με τον 53χρονο αρχηγό, είτε με κάποιο άλλο μέλος της οργάνωσης. Στη συνέχεια, ο 53χρονος σε συνεργασία με τον 45χρονο υπάλληλο του Ο.Α.Ε.Ε., διαπίστωναν αν ο ασφαλισμένος έχει οφειλές προς το ασφαλιστικό ταμείο. Αυτό γινόταν γιατί σε περίπτωση ύπαρξης οφειλών, αυτές θα συμψηφίζονταν με το ποσό της αποζημίωσης τους για το εργατικό ατύχημα κι έτσι η «ενασχόληση» της εγκληματικής οργάνωσης με το συγκεκριμένο εργατικό ατύχημα ήταν ασύμφορη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έβρισκαν «υποψηφίους» με μεγάλη ασφαλιστική κάλυψη, ύστερα από την πληροφόρηση του συλληφθέντα υπαλλήλου του Ο.Α.Ε.Ε., ώστε να είναι συμφέρουσα η αποζημίωση, με τελικό στόχο να αποκομίσουν και οι ίδιοι μεγαλύτερο μερίδιο, ως αμοιβή.
Στη συνέχεια οι ιατροί, έναντι αμοιβής που δεν έχει εξακριβωθεί, χορηγούσαν ιατρικές γνωματεύσεις, οι οποίες πιστοποιούσαν τις «σωματικές βλάβες» που προήλθαν από το «εργατικό ατύχημα», ενώ προκειμένου να αποδειχθεί η τέλεση του ατυχήματος, χρησιμοποιούνταν φυσικά πρόσωπα, τα οποία δήλωναν ψευδώς στον Ο.Α.Ε.Ε., ότι ήταν μάρτυρες στα δήθεν εργατικά ατυχήματα.

Πρόκειται για οκτώ (8) ημεδαπούς, ηλικίας από 30 έως 73 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για ψευδή ανωμοτί κατάθεση και απάτη.
Σημειώνεται ότι σε σαράντα μία (41) περιπτώσεις ύποπτων εργατικών ατυχημάτων, οι κατηγορούμενοι ιατροί έχουν γνωματεύσει θετικά για τα (34).
  • Αναφορικά με τις περιπτώσεις χορήγησης προνοιακών επιδομάτων, αναπηρικών συντάξεων και κοινωνικών παροχών, προέκυψε ότι άτομα που δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις για τη λήψη τους, έρχονταν σε επαφή με τον αρχηγό ή/και τα μέλη της οργάνωσης, τα οποία στη συνέχεια επικοινωνούσαν με τους εμπλεκόμενος ιατρούς που εξέδιδαν, έναντι αμοιβής, ψευδείς ιατρικές γνωματεύσεις, στο όνομα των υποψηφίων.
Έπειτα και προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες θα πιστοποιούσαν το υποτιθέμενο πρόβλημα υγείας του «υποψηφίου», εφάρμοζαν μια πρωτοποριακή μέθοδο. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούσαν, ως συνεργάτες, τέσσερις ημεδαπούς, ηλικίας από 52 μέχρι 60 ετών, οι οποίοι πάσχουν από πραγματικά προβλήματα υγείας και μετέβαιναν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
Στα κέντρα αυτά, δήλωναν ψευδώς και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, τα στοιχεία ταυτότητας του υποψήφιου για έκδοση προνοιακού επιδόματος και ακολούθως προέβαιναν στις απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις. Αποτέλεσμα ήταν να προσκομίζονται στις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές εξετάσεις, οι οποίες ήταν φαινομενικά ορθές και κατάλληλες.
Με τις μεθοδολογίες αυτές, η εγκληματική οργάνωση κατήρτισε και κατέθεσε σε ασφαλιστικούς οργανισμούς ιατρικούς φακέλους για αναπηρικές συντάξεις, προνοιακά επιδόματα, κοινωνικές παροχές και ανύπαρκτα εργατικά ατυχήματα, για συνολικά (133) φυσικά πρόσωπα.
Στο πλαίσιο των ερευνών που διενήργησε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας στις οικίες, στα οχήματα και στην κατοχή των συλληφθέντων, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:


  • περισσότερες από 100 ακτινογραφίες διαφόρων παθήσεων,
  • 46 ατομικά βιβλιάρια ασθενείας,
  • περίπου 600 συσκευασίες διαφόρων φαρμάκων
  • το χρηματικό ποσό των 8.200 δολαρίων Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και 8.550 ευρώ,
  • πλήθος ιατρικών γνωματεύσεων και ιατρικών φακέλων,
  • 17 διαβατήρια Λιθουανίας,
  • 29 σφραγίδες διαφόρων εταιρειών και δημοσίων υπαλλήλων και
  • μία βαλλίστρα.
Από την εγκληματική τους δραστηριότητα, οι συλληφθέντες αποκόμισαν για κάθε έναν «πελάτη», το χρηματικό ποσό των 2.000 έως 3.800 ευρώ, ανάλογα με το αν επρόκειτο για προνοιακό επίδομα ή αναπηρική σύνταξη, ενώ για τα εργατικά ατυχήματα λάμβαναν ως αμοιβή το 50% της συνολικής αποζημίωσης του ασφαλισμένου «τραυματία», η οποία κυμαίνονταν από 1.200 έως 5.000 ευρώ περίπου.
Με βάση τα ανωτέρω, η προκληθείσα ζημία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου είναι από τις αναπηρικές συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα, 280.000 ευρώ περίπου, ενώ η επαπειλούμενη φτάνει τα 358.000 ευρώ.
Για τα εργατικά ατυχήματα, η ζημία που πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό Δημόσιο ξεπερνά τις 80.000 ευρώ, χωρίς σε αυτό το ποσό να υπολογίζονται οι αποζημιώσεις που έχουν ήδη κατατεθεί και εκκρεμούν προς έγκριση.
Μάλιστα, η ακριβής ζημία που προκλήθηκε είναι αδύνατον να προσδιοριστεί, διότι το είδος των επιδομάτων, το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης, η χρονική τους διάρκεια, η βαρύτητα της παθήσεως, ποικίλλουν κατά περίπτωση.
Σε κάθε περίπτωση η ζημία για το δημόσιο, σε περίπτωση που η εγκληματική οργάνωση συνέχιζε απρόσκοπτα τη δράση της, θα ήταν κατά πολύ πολλαπλάσια της υπολογιζόμενης.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ ενημερώθηκε το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς και οι αρμόδιοι φορείς ώστε να προβούν στις δικές τους ενέργειες.
Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, από την έναρξη της λειτουργίας της, έχει επιδείξει γερά αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος, το οποίο επηρεάζει αρνητικά την εθνική οικονομία και το δημόσιο συμφέρον.
Μόνο στον τομέα της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας το 2014, πραγματοποιήθηκαν από την Οικονομική Αστυνομία:
  • (52) έλεγχοι σε ιατρεία και οδοντοτεχνικά εργαστήρια και
  • σχηματίσθηκαν δικογραφίες σε (30) περιπτώσεις που αφορούσαν κυρίως αδικήματα φοροδιαφυγής,
  • ενώ περαιώθηκαν (29) δικογραφίες, στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας,
  • από τις οποίες οι (14) κατέληξαν σε σύλληψη προσώπων με την αυτόφωρη διαδικασία.
Υπενθυμίζουμε ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα:
  • στον τηλεφωνικό αριθμό 11012
  • ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις 11012@hellenicpolice.gr & financialpolice@hellenicpolice.gr της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας,
για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.
Επισημαίνουμε ότι κατά τη διάρκεια του 2014, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας έχει δεχθεί συνολικά 4.091 καταγγελίες για αδικήματα αρμοδιότητάς της, αποδεικνύοντας με τον πιο δυνατό τρόπο ότι η καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος είναι υπόθεση όλων μας.
imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Τεράστια απάτη στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ - Κομπίνα εκατομμυρίων με συμμετοχή γιατρών"

Εισαγγελέας Μασσαλίας: Ο συγκυβερνήτης “έριξε” εσκεμμένα το αεροσκάφος A320 Germanwings

Ο συγκυβερνήτης Andreas Lubitz 
Ως εσκεμμένη επιλογή του συγκυβερνήτη να ρίξει το Airbus Α320 και να μην επιτρέψει την είσοδο στον κυβερνήτη στην καμπίνα, ερμηνεύει o γενικός εισαγγελέας της Μασσαλίας Μπρις Ρομπέν, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τις έρευνες για τη συντριβή του A320 Germanwings.

Επικαλέσθηκε το γεγονός πως στο περιεχόμενο του μαύρου κουτιού ακούγεται ο συγκυβερνήτης να αναπνέει κανονικά αλλά να μην απαντά στα απεγνωσμένα χτυπήματα του κυβερνήτη στην πόρτα αλλά και στα μηνύματα που έστελνε ο πύργος ελέγχου της Μασσαλίας.

Ο συγκυβερνήτης που ήταν γερμανικής υπηκοότητας και δε βρισκόταν σε καμία λίστα υπόπτων για τρομοκρατία.
Σύμφωνα με το Γάλλο εισαγγελέα, η επικρατέστερη ερμηνεία των έως τώρα διαθέσιμων στοιχείων είναι πως ο συγκυβερνήτης ήταν μάλλον καλά στην υγεία του και συνειδητά πάτησε το κουμπί καθόδου του αεροσκάφους.

Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελέας Μασσαλίας: Ο συγκυβερνήτης “έριξε” εσκεμμένα το αεροσκάφος A320 Germanwings"

ΥΠΟΙΚ:«Η κυβέρνηση δεσμεύεται να διαλευκάνει το σκάνδαλο της Siemens»

O υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, επισημαίνει, με ανακοίνωση του, την πολιτική, ηθική και νομική δέσμευση της κυβέρνησης να διαλευκάνει πλήρως όλες τις πτυχές του σκανδάλου της Siemens.

Στην προχθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens ο Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, o οποίος εκπροσώπησε το ελληνικό Δημόσιο, δεν ζήτησε την άποψη της πολιτικής ηγεσίας για το εν λόγω θέμα, αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης, ξεκαθαρίζοντας πως «ο προσανατολισμός του υπουργείου Οικονομικών είναι η πλήρης αποκατάσταση της οικονομικής και ηθικής ζημιάς που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο».

«Σε αυτή την προσπάθεια θα βοηθήσει η δικαστική συνδρομή των γερμανικών αρχών για τα πεπραγμένα της Siemens στη χώρα μας. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», προσθέτει ο ΥΠΟΙΚ στην ανακοίνωσή του.

fpress
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΟΙΚ:«Η κυβέρνηση δεσμεύεται να διαλευκάνει το σκάνδαλο της Siemens»"

Νέα σενάρια: Αύξηση ΦΠΑ στο 23%, αφορολόγητο 15.000, φορολογική κλίμακα ακόμη και 50% και οι σκέψεις για ΕΝΦΙΑ

Να μετακυλήσουν το φορολογικό βάρος από τα χαμηλά εισοδήματα στα μεσαία και υψηλά θα επιχειρήσει η κυβέρνηση με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που σχεδιάζει.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών με στόχο την αναδιανομή εισοδήματος υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων σχεδιάζουν μεγάλη αύξηση του αφορολόγητου και ταυτόχρονα αύξηση του ΦΠΑ στα μη βασικά είδη επιβίωσης.

Συγκεκριμένα, πληροφορίες θέλουν στο τραπέζι της συζήτησης να έχει πέσει η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 15.000 ευρώ (δεν θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος οι μισθωτοί μέχρι και τα 1.000 -1.200 ευρώ το μήνα) και ταυτόχρονα η μετάταξη ορισμένων ειδών, μη βασικών (όχι δηλαδή στο ψωμί ή στο γάλα αλλά ούτε και στα ξενοδοχεία) και υπηρεσιών από τον μεσαίο στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (δηλαδή από το 13% στο 23%).

Ταυτόχρονα, υπό εξέταση βρίσκεται η νέα φορολογική κλίμακα, με αύξηση των συντελεστών φόρων για τα υψηλά (ή και κάποια από τα μεσαία) εισοδήματα, ακόμη και στο 45% με 50% ενώ έτοιμο είναι το σχέδιο για επιβολή νέων έκτακτων φόρων στα ποτά (και μάλλον όχι στα τσιγάρα) ενώ παραμένουν και οι εισηγήσεις για αυξήσεις ΦΠΑ, τουλάχιστον στα κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου.

Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ
Με προϋπολογισμένο έσοδο 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους φόρους ακινήτων μέσα στο τρέχον έτος, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την κυβέρνηση να βρει αποδεκτό μέτρο υποκατάστασης του ΕΝΦΙΑ. Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος στην προκειμένη περίπτωση καθώς, για να εισπράξει τους φόρους ακινήτων, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει τις οριστικές τις αποφάσεις ακόμη και μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Στο τέλος Μαρτίου, λήγει η προθεσμία για την υποβολή των εντύπων Ε9 μέσω των οποίων θα πρέπει να δηλωθούν οι όποιες μεταβιβάσεις επήλθαν στην ακίνητη περιουσία κατά τη διάρκεια του 2014. Με αυτά τα στοιχεία, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα είναι έτοιμη να φορολογήσει την κατοχή ακίνητης περιουσίας όπως διαμορφωνόταν την 1/1/2015. Ο προγραμματισμός ήταν η βεβαίωση να γίνει μέσα στον Απρίλιο ώστε ο φόρος να εισπραχθεί σε οκτώ μηνιαίες δόσεις από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο. Κάθε καθυστέρηση, από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών με στόχο να επανεξεταστεί ο φόρος, θα οδηγήσει και σε περιορισμό του χρονικού περιθωρίου που θα έχουν οι ιδιοκτήτες στη διάθεσή τους προκειμένου να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Η εξαγγελία που συμπεριελήφθη και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για επιβολή φόρου τύπου ΦΜΑΠ προκαλεί δημοσιονομικό κόστος άνω του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ. Και αυτό διότι η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων μπορεί να είναι μεγάλη σε αξία (ανέρχεται στα 680 εκατ. ευρώ με όρους αντικειμενικών αξιών του 2007 που είναι και αυτές που ισχύουν σήμερα) αλλά είναι κατακερματισμένη. Εξαιρώντας τους ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία έως 200.000 ή 250.000 ευρώ όπως ήταν η αρχική εξαγγελία, περιορίζει τους υπόχρεους σε καταβολή φόρου από τα έξι εκατομμύρια στους 500-600.000 και τα έσοδα από τα 2,65 δισ. ευρώ το πολύ στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει σε δύο άμεσες κινήσεις για να φέρει έσοδα από τους φόρους ακινήτων στο ταμείο

Οι ενδιάμεσες λύσεις
Το να βρεθούν τρόποι να καλυφθεί τέτοιο δημοσιονομικό κενό, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Έτσι, θα εξεταστούν ενδιάμεσες λύσεις μεταξύ των οποίων είναι:

Η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και για το 2015 αλλά με ελαφρύνσεις για τα φτωχότερα νοικοκυριά.

Η κατάργηση εξαιρέσεων από τον φόρο κατοχής ακινήτων προκειμένου να εξευρεθούν πόροι και να χρηματοδοτηθεί περαιτέρω ελάφρυνση των μικρότερων ιδιοκτησιών. Βέβαια, ο ΕΝΦΙΑ, δεν περιλαμβάνει και πολλές ελαφρύνσεις. Υπάρχει εξαίρεση από τον συμπληρωματικό φόρο των αγροτεμαχίων, εξαίρεση υπό προϋποθέσεις των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, των ακινήτων της Κεφαλονιάς μόνο για το 2015 κ.ά.).

Η ανακατανομή των φορολογικών βαρών στο πλαίσιο του ίδιου φόρου με την αύξηση της φορολόγησης για τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες μέσω της αναπροσαρμογής του συμπληρωματικού φόρου.

Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει σε δύο άμεσες κινήσεις για να φέρει έσοδα από τους φόρους ακινήτων στο ταμείο.

Έτσι, πιθανότατα εντός της εβδομάδας, θα βεβαιωθούν οι οφειλές από το χαράτσι της ΔΕΗ του 2013 (πρόκειται για περίπου 350 εκατ. ευρώ) ενώ θα πιεστούν οι ιδιοκτήτες που δεν κατέβαλαν τον ΕΝΦΙΑ (είναι εκατοντάδες χιλιάδες με ληξιπρόθεσμες οφειλές 500 εκατ. ευρώ τουλάχιστον) είτε να πληρώσουν, είτε να εντάξουν την οφειλή στη ρύθμιση

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα σενάρια: Αύξηση ΦΠΑ στο 23%, αφορολόγητο 15.000, φορολογική κλίμακα ακόμη και 50% και οι σκέψεις για ΕΝΦΙΑ"

Germanwings: Γερμανοί και οι δύο πιλότοι - Για αυτοκτονία μιλούν Γάλλοι ειδικοί

Νέα ανατροπή στην τραγωδία με τη συντρίβή του αεροπλάνου της Germanwings καθώς ενώ αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι στο πιλοτήριο βρισκόταν ο πιο άπειρος συγκυβερνήτης, πηγές που επικαλείται η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφέρουν ότι στο θάλαμο διακυβέρνησης τα κρίσιμα λεπτά βρισκόταν ο έμπειρος κυβερνήτης.

Σύμφωνα με Γάλλους ειδικούς που μιλούν στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο) η συντριβή πιθανώς οφείλεται σε απόφαση αυτοκτονίας όποιου κι αν βρισκόταν στο πιλοτήριο. Η γερμανική εφημερίδα Bild υποστηρίζει ότι κυβερνήτης ήταν ο πατέρας δύο παιδιών Πάτρικ Σ. από το Ντίσελντορφ και συγκυβερνήτης ο Αντρέας Λ. από το Montabaur της Ρηνανίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για να αρχίσει το αεροπλάνο πορεία καθόδου επί 11 λεπτά, μία κανονική προσγείωση δηλαδή, πρέπει να γίνουν συνειδητές και πολύ προσεκτικές κινήσεις μέσα στο πιλοτήριο.

Για την ακρίβεια, οι Γάλλοι ειδικοί αναφέρουν ότι μόνο δύο λόγοι μπορούν να συντρέχουν με δεδομένο ότι ο συγκυβερνήτης έμεινε μόνος του στο πιλοτήριο: ή ήθελε να αυτοκτονήσει ή αρρώστησε ξαφνικά. Ωστόσο προσθέτουν ότι το ενδεχόμενο ασθένειας είναι σχεδόν απίθανο γιατί οι προσεκτικοί χειρισμοί που απαιτούνται για να αρχίσει να προσγειώνεται το Airbus δεν θα μπορούσαν να γίνουν από έναν άνθρωπο που παρουσίασε ξαφνικό πρόβλημα υγείας.

«Το να πετάξεις κατευθείαν πάνω στο βουνό δεν βγάζει νόημα», αναφέρει εις εκ των ειδικών και συνεχίζει: «Είτε πρόκειται για μία μη φυσιολογική αλλά απολύτως συνειδητή απόφαση των πιλότων, είτε δείχνει ότι δεν μπορούσαν να αντιδράσουν στην πτώση για κάποιο λόγο».

Οπως αναφέρει το AFP οι ήχοι μέσα στο πιλοτήριο που καταγράφηκαν στο μαύρο κουτί είναι καθαροί: «Στην αρχή της πτήσης ακούς το πλήρωμα να μιλάει φυσιολογικά. Μετά ακούς το ένα κάθισμα να πηγαίνει προς τα πίσω, την πόρτα να ανοίγει και μετά να κλείνει. Μετά δεν ξανακούγονται ομιλίες μέχρι να γίνει η συντριβή». Σύμφωνα με τους New York Times που πρώτοι αποκάλυψαν το περιεχόμενο του μαύρου κουτιού, ο κυβερνήτης μάταια προσπαθούσε να ανοίξει την πόρτα και να μπει στο πιλοτήριο. Το σήμα κινδύνου ακούγεται όταν το αεροπλάνο πλησιάζει το βουνό.

Την ίδια ώρα αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη και τρία 24ωρα μετά την τραγωδία λίγες έως ανύπαρκτες είναι οι πληροφορίες για τους δύο πιλότους της μοιραίας πτήσης. Τα ονομάτά τους δεν έχουν δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα ενώ το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι πως ο κυβερνήτης είχε δέκα εμπειρία στην αεροπορική εταιρεία Lufthansa και περισσότερες από 6.000 ώρες πτήσης σε αεροσκάφη Airbus στο ενεργητικό του.

Η Lufthansa ανακοίνωσε ότι ο συγκυβερνήτης ο οποίος είχε μείνει στο πιλοτήριο είχε προσληφθεί από την Germanwings το φθινόπωρο του 2013 και είχε στο ενεργητικό του 630 ώρες πτήσεις. Eπίσης, εκτός από τις λίγες ώρες πτήσης στο ενεργητικό του όπως έχει γίνει γνωστό είχε εκπαιδευτεί από τη Lufthansa στη Βρέμη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Germanwings: Γερμανοί και οι δύο πιλότοι - Για αυτοκτονία μιλούν Γάλλοι ειδικοί"

ΠΑΣΟΚ: Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για την παράταση

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ σχετικά με το κείμενο της συμφωνίας παράτασης της «Κύριας Σύμβασης Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης».

«Έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση παριστάνει μέσα την σκληρή, ενώ στις διεθνείς επαφές της παραπαίει μεταξύ αυτάρεσκης αφέλειας και εναγώνιου εξευμενισμού μπας και καλύψει κάποια επείγουσα ταμειακή ανάγκη χωρίς να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις», τονίζει η Χαριλάου Τρικούπη.

Όπως σημειώνει ακόμη, «όταν στις 27.2 θέσαμε το θέμα της υπογραφής, από τον Υπουργό Οικονομικών, της παράτασης της "Κύριας Σύμβασης Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης" χωρίς έγκριση της Βουλής, τονίσαμε ότι αυτό έγινε για να μη δηλωθεί πανηγυρικά ότι η κυβέρνηση γλείφει εκεί που έφτυνε και υπέγραψε κείμενο πανομοιότυπο με αυτό της προηγούμενης παράτασης που παραπέμπει στην κυρία σύμβαση και άρα ρητά στο μνημόνιο και τις αναθεωρήσεις του. Μακάρι να ήταν μόνο αυτό.

Ζητήσαμε με αίτηση κατάθεσης εγγράφων το υπογεγραμμένο κείμενο για να το δουν επιτέλους οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ακόμη το περιμένουμε».

Στο μεταξύ, αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, «τονίσαμε ότι η τωρινή παράσταση συμπεριλαμβάνει και την επιστροφή στο EFSF των 11 δις του αποθεματικού του ΤΧΣ, που το Eurogroup τα πήρε μέσα από τα χέρια των «σκληρών» διαπραγματευτών της κυβέρνησης! Τώρα η κυβέρνηση ξύπνησε και ισχυρίζεται ότι το EFSF της πήρε πίσω και 1,2 δις που δεν έπρεπε να επιστρέψει γιατί δεν ήταν σε ομόλογα του EFSF, αλλά σε ρευστό.

Στο κείμενο της συμφωνίας παράτασης της «Κύριας Σύμβασης Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης» που είδε χθες το φως της δημοσιότητας στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα περιλαμβάνεται ρητός όρος πως τα 11 αυτά δις μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για ανακεφαλαιοποίηση ή εκκαθάριση ελληνικών τραπεζών με πρωτοβουλία της ΕΚΤ και με βάση τους κανόνες της νέας κοινοτικής οδηγίας, των νέων κανονισμών και των άρθρων 107 και 108 ΣΛΕΕ και όχι όπως έγινε στις προηγούμενες δυο ανακεφαλαιοποιήσεις».

Τίθενται συνεπώς, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, τρία μείζονος σημασίας θέματα:

  1. Υπογράφτηκε μια δεσμευτική συμφωνία με τεράστιες επιπτώσεις, ερήμην της Βουλής και χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση, που η κυβέρνηση ακόμη τώρα δεν καταθέτει καν στη Βουλή.
  2. Αφαιρέθηκαν από τα αποθεματικά της χώρας 11 δις ευρώ, χωρίς να έχει λυθεί το οξύ ζήτημα των ταμειακών αναγκών, με αποτέλεσμα τώρα η κυβέρνηση να εκλιπαρεί να πάρει πίσω 1,2 δις από τα 11 δις που παρέδωσε αμαχητί.
  3. Τα 11 δις επιστράφηκαν στο EFSF χωρίς να διασφαλισθεί ότι θα χρησιμοποιηθούν, αν προκύψει ανάγκη, για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, δηλαδή για την προστασία των ελλήνων καταθετών, με τους όρους που ίσχυαν έως τώρα και όχι με νέους, πολύ αυστηρότερους, όρους.
«Ποιος τα αποφάσισε αυτά και ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη;», διερωτάται.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΣΟΚ: Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για την παράταση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news