facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Χτύπημα από Βρυξέλλες: Δύσκολα θα αποφύγει ιδιωτικοποιήσεις και αλλαγές στο ασφαλιστικό η Ελλάδα

Η κυβέρνηση της Ελλάδας μπορεί μεν να επιλέξει τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει για να επιτύχει την εκταμίευση των δόσεων της δανειακής σύμβασης που απομένουν, αλλά θα δυσκολευτεί να αποφύγει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

Αυτό υποστηρίζουν αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters και αναφέρουν ότι τα «καυτά» ζητήματα είναι η προώθηση αποκρατικοποιήσεων και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος

«Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ολοκλήρωσε τα ‘προαπαιτούμενα’ που χρειάζονταν για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης. Τίποτε δεν έχει αλλάξει, τα προαπαιτούμενα είναι τα ίδια. Αλλά τα μέτρα μπορούν να αλλάξουν, εάν δεν θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους», επισήμανε ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Εάν οι πιστωτές της Ελλάδας συμφωνήσουν στις προτάσεις που θα κάνει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, κρίνοντας ότι επιτυγχάνουν αποτελέσματα ισοδύναμα με τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση, η χορήγηση οικονομικής βοήθειας θα συνεχιστεί.

Το σημείο εκκίνησης των συνομιλιών με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι μια μακροσκελής λίστα που είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση, υπενθύμισαν οι αξιωματούχοι. “Χρειάζεται να πείσουν τους θεσμούς ότι ορισμένα από τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να ληφθούν — είτε πρέπει να εγκαταλειφθούν, ή πρέπει να συμπληρωθούν με άλλα”, είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Οι αποκρατικοποιήσεις θα είναι ένα από τα βασικότερα εμπόδια, διότι προβλεπόταν να εισφέρουν €4 δισεκ. μόνο στον προϋπολογισμό του 2015. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θέλει να εκποιήσει κι άλλη κρατική περιουσία, αν και έχει δεσμευθεί επί της αρχής πως δεν θα διακόψει διαδικασίες ιδιωτικοποίησης που έχουν ξεκινήσει ήδη.

Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος είναι ακόμη ένα σημείο τριβής: η ΕΕ έχει εκφράσει ανησυχίες για τους όρους των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και θέλει να συνδεθούν οι απολαβές με το μέγεθος των εισφορών.

Βάσει της συμφωνίας με την προηγούμενη κυβέρνηση, επρόκειτο να συγχωνευθούν ασφαλιστικά ταμεία και φορείς. Αλλά η νέα κυβέρνηση προβάλλει σθεναρή αντίσταση, κυρίως διότι αυτό θα σήμαινε νέες περικοπές των συντάξεων για πολλούς Έλληνες.

Ακόμη, οι πιστωτές θέλουν να αλλάξει ο τρόπος που εφαρμόζεται ο ΦΠΑ, ιδίως να απαλειφθεί ο μειωμένος συντελεστής στα νησιά και τον διπλασιασμό του φόρου προστιθέμενης αξίας που καταβάλουν τα ξενοδοχεία στο 13%. Η Αθήνα επισημαίνει ότι αυτό θα έπληττε σκληρά τον τουρισμό, έναν από τους βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Αλλες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν την προώθηση ενός νέου νόμου για τις πτωχεύσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, νόμους περί συλλογικών απολύσεων και τρόπους διευθέτησης μισθολογικών διαφορών και εργασιακών σχέσεων και διενέξεων, καθώς και την απελευθέρωση της τιμής της ενέργειας. Επιπλέον, οι αξιωματούχοι λένε ότι ο μηχανισμός είσπραξης των φορολογικών εισφορών πρέπει να βελτιωθεί ώστε να εκτελεστεί πράγματι ο προϋπολογισμός.

«Δεν βλέπω πώς τα ελληνικά δημοσιονομικά θα μπουν σε τάξη εάν δεν καταφέρουν να βελτιώσουν σημαντικά τα συστήματα είσπραξης φορολογικών εισφορών», επισήμανε ένας τρίτος αξιωματούχος.

Τα πράγματα δυσκολεύει η χρονική πίεση για την Ελλάδα.
«Εχουν μία εβδομάδα, δύο στην καλύτερη περίπτωση» για να επιτύχουν μια συμφωνία με τους θεσμούς για τις μεταρρυθμίσεις και την προώθησή τους.

Ωστόσο μπορεί να υπάρξει «ευελιξία», σύμφωνα με τον ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο, καθώς, όπως εξήγησε, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί «να προχωρήσει βήμα-βήμα και να λαμβάνει χρήματα βήμα-βήμα».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Χτύπημα από Βρυξέλλες: Δύσκολα θα αποφύγει ιδιωτικοποιήσεις και αλλαγές στο ασφαλιστικό η Ελλάδα "

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραγκούνης, σχετικά με τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την κα. Α. Μέρκελ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Αν συγκρίνουμε αυτά που ειπώθηκαν στη σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου με την επιστολή Τσίπρα προς Μέρκελ πριν λίγες μέρες, όπου περιγραφόταν με δραματικό τρόπο το αδιέξοδο ρευστότητας της Ελλάδος, είναι προφανές ότι τίποτα καινούργιο δεν προέκυψε στην αποψινή συνάντηση.
Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει το παν, για να βγει από τα αδιέξοδα που η ίδια έχει δημιουργήσει και να εφαρμόσει τη συμφωνία που υπέγραψε στις 20 Φλεβάρη. Γιατί κάθε μέρα που περνά ο λογαριασμός μεγαλώνει.
Ποτάμι: Στροφή Τσίπρα και προσγείωση στην πραγματικότητα
Την πρόταση του να συνεργαστεί η κυβέρνηση με τους εταίρους, επαναλαμβάνει το Ποτάμι με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.
"Πέρυσι τέτοιες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε κάντε πίσω κυρία Μέρκελ (go back). Σήμερα ο Πρωθυπουργός στο Βερολίνο είπε «πάμε μαζί»", αναφέρει η ανακοίνωση.
Και συνεχίζει: "Το Ποτάμι από την πρώτη στιγμή έχει καλέσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να συνεργασθεί με τους εταίρους μας για να σταματήσει ο κατήφορος της ελληνικής οικονομίας και να βγούμε από το πηγάδι της λιτότητας και της απραξίας".
ΠΑΣΟΚ: Πολλαπλά διδακτική η συνέντευξη Τσίπρα-Μέρκελ
Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την κοινή συνέντευξη Τύπου του κ. Τσίπρα και της κας Μέρκελ στο Βερολίνο, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
"Πολλαπλά διδακτική για την ελληνική κοινή γνώμη και ιδίως για τα  στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας  ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ ήταν η κοινή συνέντευξη της κας Μέρκελ και του κ. Τσίπρα στο Βερολίνο:
Επί της ουσίας του ελληνικού οικονομικού ζητήματος, η κα Μέρκελ για μια ακόμη  φορά παρέπεμψε στους θεσμούς ( δηλαδή την τρόικα ) και τελικά στο Eurogroup και εξάρτησε τις εξελίξεις σε σχέση με την καταβολή δόσεων και την αντιμετώπιση των αναγκών ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου, από την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20.2 και την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης  γύρω από ένα ολοκληρωμένο, συγκεκριμένο και μετρήσιμο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Από τη δική του πλευρά ο κ. Τσίπρας δεν επανέλαβε - και ευτυχώς - την βαθιά επικίνδυνη θέση της επιστολής του της 15.3 προς την κα Μέρκελ πως αν βρεθεί σε δίλημμα να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις ή να εκπληρωθούν υποχρεώσεις έναντι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, θα κάνει το πρώτο. Ελπίζουμε να κατανόησε ότι βεβαίως προηγούνται πάντα οι μισθοί, οι συντάξεις και η λειτουργία του κράτους , αν βρεθείς όμως σε τέτοιο τραγικό δίλημμα το επόμενο δεκαπενθήμερο δεν θα μπορείς να πληρώσεις ούτε μισθούς, ούτε συντάξεις.
Σημειώνουμε ότι για πρώτη φορά ο κ. Τσίπρας επικαλείται ως επίτευγμα τη δημοσιονομική  προσαρμογή που επιτεύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια προκαλώντας βεβαίως σωρευτική ύφεση και απαράδεκτα υψηλή ανεργία - γιατί δυστυχώς η άλλη επιλογή θα ήταν η ασύντακτη χρεωκοπία με πολύ βαθύτερη ύφεση και ακόμη μεγαλύτερη ανεργία  - και  ζήτησε αλλαγή μίγματος μέτρων και όχι αλλαγή πλαισίου. Θα θυμάται ίσως ότι αυτή ήταν και είναι η δική μας σταθερή θέση και το βασικό ζήτημα όλων των συζητήσεων μέχρι την προκήρυξη των εκλογών. Αν αυτό δεν ήταν μια επικοινωνιακή υπεκφυγή για χρήση μόνο στο Βερολίνο, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η συνέχεια της σχετικής συζήτησης στην ελληνική Βουλή ενώπιον των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Στο ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου υπήρξε - δυστυχώς - δημόσια δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία το ζήτημα δεν είναι υλικό αλλά ηθικό. Αποδέχθηκε έτσι τη βασική θέση της γερμανικής πλευράς που συνεχώς αναγνωρίζει την ιστορική και ηθική ευθύνη της Γερμανίας αλλά θεωρεί κλειστό το νομικό δηλαδή υλικό θέμα των επανορθώσεων και του δανείου. Ο κ. Τσίπρας ακύρωσε  επίσης τη κοινοβουλευτική δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης ότι είναι έτοιμος να χορηγήσει την άδεια αναγκαστικής εκτέλεσης κατά περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημόσιο στην Ελλάδα. Τίθεται συνεπώς το ερώτημα: τί αναμένουμε τώρα από την Ολομέλεια του ΝΣΚ, γνώμη επί του ιστορικού και ηθικού ζητήματος;
Έθεσε ο κ. Τσίπρας και ορθά το ζήτημα της δικαστικής συνδρομής στην υπόθεση Ζίμενς, για την οποία υπάρχει και επιπρόσθετη συμβατική υποχρέωση που δεν τηρείται. Παρέλειψε όμως στο πλαίσιο αυτό να θυμίσει - όπως έχει γίνει άλλες φορές στο παρελθόν σε όλα τα θεσμικά επίπεδα -  τον κάκιστο και ένοχο ρόλο  και άλλων γερμανικών εταιριών  σε υποθέσεις διαφθοράς.
Τελικά ο κ. Τσίπρας έκανε πολύ μεγάλη προσπάθεια εξευμενισμού και γοητείας και έκανε δυσανάλογα πολύ μεγάλες παραχωρήσεις σε ιστορικού χαρακτήρα θέματα, χωρίς δυστυχώς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα".
news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ"

Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας εν όψει 25ης Μαρτίου

Αυξημένα θα είναι τα μέτρα της Τροχαίας από αύριο Τρίτη σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας και ιδιαίτερα στις εισόδους-εξόδους των αστικών κέντρων για τη διευκόλυνση των εκδρομέων, εν όψει του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, και την πρόληψη ατυχημάτων.
Παράλληλα, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου.
Συγκεκριμένα:
1. Την Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015, για το ρεύμα εξόδου, από τις 16:00 έως τις 21:00, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις:
α) Στη Νέα Εθνική Οδό (ΝΕΟ) και την Παλαιά Εθνική Οδό (ΠΕΟ) Αθηνών-Κορίνθου-Πατρών, από τα διόδια Ελευσίνας έως τα διόδια Ρίου.
β) Στη ΝΕΟ Αθηνών-Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγίου Στεφάνου (Κρυονέρι) έως τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας έως τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα έως την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας.
γ) Στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης έως το 34ο χλμ.
δ) Στην εθνική οδό Σχηματαρίου-Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη ΝΕΟ Αθηνών-Θεσσαλονίκης έως την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας.
ε) Στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας από το 11ο χλμ έως τη γέφυρα του Στρυμόνα.
2. Την Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2014, για το ρεύμα εισόδου στα αστικά κέντρα, από τις 15:00 έως τις 21:00 θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις:
α) Στη ΝΕΟ και την ΠΕΟ Πατρών-Κορίνθου-Αθηνών, από τα διόδια Ρίου έως τα διόδια Ελευσίνας.
β) Στη ΝΕΟ Θεσσαλονίκης-Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας έως τη Λάρισα, από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας έως τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου έως τον κόμβο Αγίου Στεφάνου (Κρυονέρι).
γ) Στην εθνική οδό Ν. Μουδανιών-Θεσσαλονίκης, από το 34ο χλμ. έως την αερογέφυρα Θέρμης.
δ) Στην εθνική οδό Χαλκίδας-Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας έως τη διασταύρωσή της με τη ΝΕΟ Αθηνών-Θεσσαλονίκης.
ε) Στην εθνική οδό Καβάλας-Θεσσαλονίκης από τη γέφυρα του Στρυμόνα έως τη διασταύρωση Ρεντίνας.
Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας:
α) Τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια (ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης), τα φορτηγά αυτοκίνητα τωνΕΛΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν ζώντα ζώα, παστεριωμένο γάλα, νωπά ψάρια, κρέας και ευπαθή προϊόντα, εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου.
β) Τα φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.
γ) Τα φορτηγά αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (ΦΔΧ) και ΦΙΧ ψυγεία που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.
δ) Τα φορτηγά που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας περιφέρειας και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.
ε) Τα φορτηγά σιλοφόρα αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (ΦΔΧ) που μεταφέρουν έτοιμο σκυρόδεμα, στο τμήμα της ΠΕΟ Αθηνών-Πατρών, από τα διόδια Ρίου έως το Δρέπανο, στο ρεύμα προς Αθήνα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας εν όψει 25ης Μαρτίου"

Reuters: Η ελληνική κυβέρνηση ζητάει 100 εκατ. ευρώ από γερμανικές εταιρείες για τις μίζες στα εξοπλιστικά

Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ φέρεται να ζητάει η ελληνική κυβέρνηση από τις γερμανικές αμυντικές εταιρείες που έχουν εμπλακεί στις υποθέσεις δωροδοκιών για εξοπλιστικές συμφωνίες.
Την είδηση αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται ανώτερη πηγή του ελληνικού υπουργείου Αμυνας.
Η γερμανική εφημερίδα Bild αναφέρει ότι η Eurocopter , η μονάδα ελικοπτέρων της Airbus, φέρεται να έχει πληρώσει 41 εκατ. ευρώ σε δωροδοκίες σε Ελληνες αξιωματούχους για να πουλήσει 20 ελικόπτερα NH-90. 
Ο γερμανικός αμυντικός όμιλος Rheinmetall, STN και Atlas Elektronik επίσης κατηγορούνται ότι έχουν καταβάλει συνολικά 62 εκατ. ευρώ σε δωροδοκίες για συμβάσεις υποβρυχίων, αναφέρει η Bild. 
Η πηγή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας επιβεβαίωσε στο Reuters, ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει να λάβει περίπου 100 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση από αυτές τις εταιρείες ως μέρος μίας έρευνας που περιλαμβάνει άλλες υποθέσεις.
«Είναι μία σειρά υποθέσεων, όχι μόνο γερμανικές αλλά κυρίως γερμανικές, και η Ελλάδα ευελπιστεί ότι μπορεί να λάβει 500-800 εκατ. ευρώ» δήλωσε η πηγή. «Κάθε εταιρεία που θα καταδικαστεί (για δωροδοκία) και θέλει να συνεχίσει τις εμπορικές της σχέσεις με την Ελλάδα θα πρέπει να έρθει σε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό» δήλωσε η ίδια πηγή.
iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Η ελληνική κυβέρνηση ζητάει 100 εκατ. ευρώ από γερμανικές εταιρείες για τις μίζες στα εξοπλιστικά "

Αποκαλυπτική ανάλυση του Stratfor: Τι ζητάει η Ελλάδα, τι δίνουν οι δανειστές και τι θα συμβεί μετά τον Ιούνιο

Στις 19 Μαρτίου η Ελλάδα υποσχέθηκε στους δανειστές της πως θα καταρτίσει μια λίστα από οικονομικές μεταρρυθμίσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες. Την ίδια στιγμή, η έλλειψη ρευστού πιέζει την κυβέρνηση και η ανάγκη να λάβει άμεση βοήθεια από τους εταίρους είναι κάτι παραπάνω από άμεση.
Υπό αυτό το πρίσμα, το think tank Stratfor προχώρησε σε μια μακροσκελή ανάλυση για τα άμεσα προβλήματα της Ελλάδας, τη στάση που πρόκειται να κρατήσει η Ευρωζώνη, τις πιθανότητες να επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίων και τις προοπτικές που υπάρχουν μέχρι τον Ιούνιο, αλλά μετά το τέλος της τετράμηνης παράτασης.
Ποια είναι τα άμεσα προβλήματα της Ελλάδας
Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα αντιμετωπίζει τρία βασικά προβλήματα:
  • Πρόβλημα ρευστότητας: Τα φορολογικά έσοδα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, ενώ ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2014 δεν πρόκειται να επιτευχθεί. Στο βάθος οι δανειστές κάνουν λόγο για τρίτο πακέτο στήριξης που θα κυμαίνεται μεταξύ 30 και 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.
  • Σημαντικές αποπληρωμές χρεών μέχρι το τέλος του χρόνου: Η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει χρήματα στο ΔΝΤ τον Μάρτιο και τον Ιούλιο και στην ΕΚΤ μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου. Μέχρι τώρα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ, αλλά χρειάστηκε να αναζητήσει πόρους από παντού.
  • Εκροές καταθέσεων: Μέχρι τώρα έχουν φύγει περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ από το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας. Μετά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου το κύμα εκροών ελαττώθηκε, αλλά από τις 18 Μαρτίου και μετά το πρόβλημα εντάθηκε ξανά.
Τι ζητάει η Ελλάδα από τους δανειστές
Το Stratfor σημειώνει πως όταν η λίστα κατατεθεί από την Ελλάδα, θα συζητηθεί σε έκτακτο Eurogroup. Η Αθήνα αναμένεται να έχει άμεσα και μακροπρόθεσμα αιτήματα.
  • Άμεσα αιτήματα: Η Ελλάδα θα ζητήσει άμεσα κάποια χρήματα. Από την ΕΕ θα ζητήσει την τελευταία δόση του προγράμματος και από την ΕΚΤ να αυξηθεί το όριο έκδοχης εντόκων γραμματίων.
  • Μακροπρόθεσμα αιτήματα: Στο τέλος Ιουνίου θα επανέλθει το θέμα της διαγραφής χρέους, αλλά η ΕΕ θα συνεχίσει να είναι ενάντια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αντίθετα, θα προτείνει χρονική επέκταση της αποπληρωμής των δανείων και καλύτερο επιτόκιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να εγκαταλείψει τις προεκλογικές του υποσχέσεις και να δεχθεί την προσφορά. Το σημείο-κλειδί θα είναι τα μέτρα που θα ακολουθούν τη συμφωνία.
Θα επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίων στην Ελλάδα;
Οι Βρυξέλλες δεν έχουν τη δικαιοδοσία να το κάνουν, αλλά αν η Αθήνα βρεθεί στη γωνία, δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή. Αν οι εκροές καταθέσεων συνεχιστούν, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε έλεγχο κεφαλαίων για να προστατεύσει το τραπεζικό σύστημα. Οι έλεγχοι κεφαλαίων θα επιβληθούν εάν:
- Η ΕΚΤ σταματήσει να προσφέρει τον ELA. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η ΕΚΤ θα σταματήσει να είναι ο ύστατος δανειστής της Ελλάδας. Αυτό θα προκαλέσει αναστάτωση στους καταθέτες και θα οδηγήσει την Αθήνα σε έλεγχο κεφαλαίων.
- Η ΕΚΤ αρνείται να αυξήσει το όριο του ELA. Εάν οι καταθέσεις συνεχίσουν να φεύγουν και το όριο του ELA παραμείνει ως έχει, τότε οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να καλύψουν την «τρύπα». Επί του παρόντος η ΕΚΤ αυξάνει το όριο, αλλά όχι στο σημείο που επιθυμούν οι ελληνικές τράπεζες.
Θα λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας ο έλεγχος κεφαλαίων;
Το Stratfor απαντά πως προσωρινά θα σταθεροποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες, αλλά δεν θα λυθούν τα προβλήματα ρευστότητας. Οι έλεγχοι κεφαλαίων μπορούν να παρουσιαστούν σε περίπτωση που η Αθήνα θελήσει να αγοράσει χρόνο έτσι ώστε να διαπραγματευτεί με τους δανειστές της – ειδικά μετά τον Ιούνιο. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση στο πρόβλημα χρηματοδότησης. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε οι έλεγχοι κεφαλαίων θα είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο θα είναι ένα παράλληλο νόμισμα.
Ποιοι παράγοντες θα παίξουν ρόλο
Κατά το Stratfor είναι τρεις: το Eurogroup που θα εγκρίνει ή όχι τα μέτρα της Αθήνας, αλλά και θα συνεχίσει να πιέσει, οι Έλληνες καταθέτες και η συμπεριφορά τους το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς και η θέληση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε συμφωνία γνωρίζοντας πως θα αντιμετωπίσει προβλήματα στο εσωτερικό.
Τι πρόκειται να συμβεί τον Ιούνιο 
Η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να πιέζει την Ελλάδα έτσι ώστε να της αποσπάσει και άλλες υποχρεώσεις. Λογικά, οι δανειστές θα «σπάσουν» την τελευταία δόση προς την Ελλάδα σε μικρότερες για να την πιέσουν ακόμη περισσότερο στο θέμα των μεταρρυθμίσεων. Ακόμη και αν λάβει ολόκληρη τη δόση η Αθήνα τον Ιούνιο, θα βρεθεί μπροστά στο τέλος της παράτασης. Τι θα κάνει τότε; Θα πάει μόνη της, θα βγει στις αγορές γνωρίζοντας πως δεν μπορεί να το κάνει ή θα ζητήσει και άλλα χρήματα από τους δανειστές, επιβάλλοντας ελέγχους κεφαλαίων μέχρι να έρθει σε συμφωνία;
iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκαλυπτική ανάλυση του Stratfor: Τι ζητάει η Ελλάδα, τι δίνουν οι δανειστές και τι θα συμβεί μετά τον Ιούνιο"

Γιατί ο Κώστας Ήσυχος δεν έβαλε χακί

Με βάση το Σύνταγμα, «κάθε Ελληνας που μπορεί να φέρει όπλα είναι υποχρεωμένος να συντελεί στην άμυνα της πατρίδας, σύμφωνα με τους ορισμούς των νόμων». Ενώ, λοιπόν, το συγκεκριμένο άρθρο έχει ισχύ για όλους τους Ελληνες πολίτες, είναι κάτι παραπάνω από γνωστό ότι οι περισσότεροι πολιτικοί της χώρας μας είτε δεν έχουν υπηρετήσει καθόλου είτε έχουν υπηρετήσει ελάχιστα, εκμεταλλευόμενοι ευεργετικές διατάξεις των νόμων, που οι ίδιοι φυσικά φτιάχνουν. Οι εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα είναι ελάχιστες. Και δυστυχώς σε αυτές δεν περιλαμβάνεται ο υπουργός αναπληρωτής Εθνικής Αμυνας, Κώστας Ησυχος, ο οποίος, όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», δεν έχει υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι είναι ομογενής τρίτης γενιάς. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.
«ΚΑΤΑΤΑΞΗ»
Στις 10 Μαρτίου έκανε τον γύρο του Διαδικτύου ανακοίνωση του υπουργού αναπληρωτή σύμφωνα με την οποία ο Κώστας Ησυχος «κατατάχθηκε» μαζί με τους άλλους νεοσύλλεκτους στο Κέντρο Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ), στον Αυλώνα, και πέρασε μαζί τους τις πρώτες δύσκολες ώρες της μετάβασης από την πολιτική στη στρατιωτική ζωή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο υπουργός αναπληρωτής χαιρέτησε στην πύλη του Κέντρου τους νέους που περίμεναν με τις αποσκευές τους για να μπουν στη διαδικασία κατάταξης. Ακολούθως, επιβιβάστηκε μαζί τους στο λεωφορείο που τους παρέλαβε από την πύλη και τους μετέφερε στο κτίριο όπου γίνονται οι διαδικασίες κατάταξης. Ο κ.Ησυχος, συνοδευόμενος από τον διοικητή του ΚΕΤΘ, παρακολούθησε την πορεία που ακολουθούν οι νεοσύλλεκτοι στο πλαίσιο της διαδικασίας κατάταξης. Πέρασε από τα συνεργεία-επιτροπές, όπου συλλέγονται τα πληροφοριακά στοιχεία των νεοσυλλέκτων, τα οποία στη συνέχεια αξιολογούνται και αξιοποιούνται για την απονομή της ειδικότητας και την τοποθέτησή τους. Παρακολούθησε την ενημέρωση που γίνεται κατά ομάδες στους κατατασσόμενους, όπου και τους απηύθυνε χαιρετισμό.
Μίλησε, μάλιστα, και με τους γονείς τους, ζητώντας τους να βοηθήσουν την πολιτική ηγεσία και την κυβέρνηση στην καταπολέμηση του βύσματος. «Σας θέλουμε αρωγούς σε αυτή την προσπάθεια, να καταταγείτε στον πόλεμο κατά του βύσματος. Στις προτεραιότητές μας ως κυβέρνησης είναι ένα αδιάβλητο σύστημα τοποθετήσεων και μεταθέσεων των στρατιωτών, μακριά από παρεμβάσεις, που θα λαμβάνει υπόψη την οικογενειακή, αλλά και την οικονομική κατάσταση του καθενός, και θα δίνει κατ’ αρχήν προβάδισμα στα θύματα της ακραίας φτώχειας. Παράλληλα, θα παρέμβουμε στοχευμένα σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα του στρατιώτη στη μονάδα του», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ησυχος.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Σίγουρα, η συγκεκριμένη ενέργεια του υπουργού αναπληρωτή Εθνικής Άμυνας δεν θα ήταν άξια λόγου αν και για τον ίδιο δεν αποτελούσε μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Και αυτό γιατί δεν έχει υπηρετήσει στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.
Σύμφωνα με το βιογραφικό του σημείωμα, που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ο κ. Ησυχος γεννήθηκε στο Μπουένος Αϊρες το 1957. Από νεαρή ηλικία εντάχθηκε στο αριστερό, μαθητικό και νεολαιίστικο, κίνημα της Αργεντινής. Από εκεί έφυγε οικογενειακώς για τον Καναδά, μετά την εγκαθίδρυση της χούντας. Είναι, δηλαδή, όπως και ο ίδιος λέει με υπερηφάνεια, ομογενής τρίτης γενιάς. Εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1980 μετά τις σπουδές του στις πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Γιορκ του Καναδά. Δηλαδή, επέστρεψε στην πατρίδα σε ηλικία 23 ετών και, παρ’ όλα αυτά, δεν μπήκε στη διαδικασία να στρατευτεί.
Ωστόσο, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, ο κ. Ησυχος δεν υπηρέτησε στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις όχι μόνο γιατί έκανε χρήση του νόμου για τέκνα ομογενών τρίτης γενιάς, αλλά και γιατί έχει και την αργεντίνικη υπηκοότητα. Ως εκ τούτου, επέλεξε και υπηρέτησε στις Ενοπλες Δυνάμεις της Αργεντινής, λίγο πριν επιστρέψει στην Ελλάδα και προσληφθεί στην Ολυμπιακή Αεροπορία, όπου διετέλεσε συνδικαλιστής και αντιπρόεδρος της ΟΣΠΑ, ενώ το 2006 εξελέγη αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.
Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή αποκάλυψη των «Π» δημιουργεί μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα τόσο για τον ίδιο τον κ. Ησυχο όσο και για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Και αυτό γιατί, όταν γυρίζεις από το εξωτερικό για μόνιμη εγκατάσταση στην πατρίδα σου στα 23 σου, ένα από τα πρώτα πράγματα που οφείλεις να κάνεις είναι να υπηρετήσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις, ανεξάρτητα από το τι προβλέπουν οι νόμοι και πού αλλού μπορεί να έχεις υπηρετήσει.
Γιατί όταν έχεις τον χρόνο και συμμετέχεις ως εισηγητής σε διεθνή σεμινάρια με επίκεντρο την εξωτερική πολιτική σε Φινλανδία, Βραζιλία, Μεξικό, Αργεντινή, Βενεζουέλα, Ισπανία, Κούβα και Ιταλία και ως προσκεκλημένος διεθνής παρατηρητής σε εκλογικές αναμετρήσεις στη Νότιο Αφρική, κατά την εκλογή Νέλσον Μαντέλα, και στη Βενεζουέλα, τότε σίγουρα θα έχεις και τον χρόνο να υπηρετήσεις τη στρατιωτική σου θητεία.

Το βύσμα και οι άδειες
O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έβαλε βύσμα για να μην υπηρετήσει εκεί που προβλεπόταν από τη μαμά πατρίδα. Την άνοιξη του 2003, του ήρθε το χαρτί για να παρουσιαστεί στον Στρατό Ξηράς. Ο 29χρονος Αλέξης έβαλε μέσον στην τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και κατάφερε να μεταταχθεί στο Πολεμικό Ναυτικό. Οταν ήρθε η ώρα της μετάθεσης, μπήκαν και πάλι τα μεγάλα μέσα και τοποθετήθηκε στη διοίκηση του ΓΕΝ, στην… ακριτική Λεωφόρο Μεσογείων. Την άνοιξη του 2004, χρησιμοποίησε νόμο που έλεγε ότι, εάν είσαι στον Στρατό και κατέβεις υποψήφιος βουλευτής, παίρνεις προσωρινή απόλυση και επανέρχεσαι μετά τον εκλογικό αγώνα. Ετσι, απολύθηκε προσωρινά κατεβαίνοντας υποψήφιος και ξαναγύρισε μετά τις εκλογές στις τάξεις του Ναυτικού. Στο μεταξύ, η στρατιωτική θητεία είχε μειωθεί κατά τρεις μήνες, οπότε εκεί που χρωστούσε έξι μήνες υπηρέτησε τους μισούς. Με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο, συμβαίνει το εξής παράδοξο: Ενώ εκπλήρωσε κανονικά τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του στο Πολεμικό Ναυτικό μετά τις σπουδές του, είναι ο πολιτικός αρχηγός που έχει πάρει τις περισσότερες άδειες, αν και δεν μπορεί να τον θεωρήσει κανείς βύσμα. Για την ακρίβεια, κατάφερε να λάβει τις 30 ημέρες κανονικής άδειας που δικαιούτο, εξασφάλισε ακόμη 15 ημέρες αναρρωτικών αδειών, 12 ημέρες ειδικών αδειών και 18 ημέρες αδειών μικρής διάρκειας.

parapolitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατί ο Κώστας Ήσυχος δεν έβαλε χακί"

Αντ. Σαμαράς: Αποκαλύφθηκε το θέατρο της «υπερήφανης» διαπραγμάτευσης

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε από την Καλαμάτα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στο σταμάτημα των μεγάλων έργων και την επιστολή του κ. Τσίπρα στην κ. Μέρκελ.

«Δυστυχώς, όπως σταμάτησε η περιμετρική γέφυρα στην Καλαμάτα, έτσι σταμάτησαν και τα έργα στην Ιονία, στην Εγνατία, στην Ολυμπία Οδό, στην Ε65, στο Μετρό, στον αεροδιάδρομο της Θεσσαλονίκης, στο δρόμο της Σπάρτης, στη δημοπράτηση του αεροδρομίου του Καστελίου. Όλα αυτά τα ξαναπηγαίνουν, φαίνεται, σε νέα διαπραγμάτευση. Και ας έχουν ήδη κυρωθεί από τη Βουλή. Και μάλιστα με ένα υπουργείο Δημοσίων Έργων σε απόλυτη παράλυση, με έναν υπουργό που μόλις προχθές ορκίστηκε, μια κατάσταση δηλαδή που βάζει σε ασφυξία τα μεγάλα έργα και που δυναμώνει, αντί να μειώνει, την ανεργία» αναφέρει αρχικά ο τέως πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης είπε πως «σήμερα, αποκαλύφθηκε το θέατρο της 'υπερήφανης' διαπραγμάτευσης. Να ενημερώνεις τους ξένους ηγέτες ότι η κατάσταση της χώρας είναι απελπιστική, την ώρα που διαβεβαίωνες τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ούτε με τη ρευστότητα, ούτε με τα δάνεια, ούτε με τις συντάξεις.

Υπερηφάνεια, όμως, είναι να βγάζεις τη χώρα από την κρίση, να μην έχεις ανάγκη από άλλα δανεικά και να μην κλαίγεσαι στους ξένους ηγέτες».

Τέλος, δήλωσε πως ελπίζει και προτρέπει τον κ. Τσίπρα, «πρακτικά, ρεαλιστικά να αντιμετωπίσει τη σημερινή συνάντησή του με την Καγκελάριο και να έχει κριτήριο τις ανάγκες της χώρας και της οικονομίας και όχι τα γνωστά λόγια για εσωτερική κατανάλωση».

efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντ. Σαμαράς: Αποκαλύφθηκε το θέατρο της «υπερήφανης» διαπραγμάτευσης"

Καταλήψεις: Καταργείται η αναπλήρωση χαμένων ωρών μέσα στο Πάσχα

Η αναπλήρωση χαμένων ωρών λόγω καταλήψεων μέσα στις διακοπές του Πάσχα καταργείται. Με εγκύκλιο που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, οι διευθυντές και εκπαιδευτικοί των Γυμνασίων και Λυκείων ενημερώνονται ότι το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων προωθεί νέα νομοθετική ρύθμιση για την αναπλήρωση διδακτικών ωρών στο Γυμνάσιο και στο Γενικό Λύκειο.

Στη νομοθετική αυτή ρύθμιση θα αναφέρεται ότι σε περίπτωση απώλειας διδακτικών ωρών, η αναπλήρωσή τους εξασφαλίζεται με τους ακόλουθους τρόπους:
* Περικοπή περιπάτων και εκδρομών.
* Περιορισμός των εργάσιμων ημερών των πολυήμερων εκδρομών και
* Αξιοποίηση των σχολικών εορτών (πραγματοποιούνται και οι εορτές και τα μαθήματα).

Με την παύση της λειτουργίας του σχολείου και μέχρι να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του, ο διευθυντής συγκαλεί ανά βδομάδα το σχολικό συμβούλιο, προς τον σκοπό αντιμετώπισης της κατάστασης και διατύπωσης γνώμης για την προσήκουσα διαδικασία αναπλήρωσης των ωρών διδασκαλίας που έχουν χαθεί.

Μόλις ομαλοποιηθεί η λειτουργία του σχολείου, ο διευθυντής συγκαλεί αμέσως και εκτάκτως το σχολικό συμβούλιο. Αυτό υποβάλλει πρόταση στον διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσα σε πέντε ημέρες από την έναρξη λειτουργίας του σχολείου σχετικά με τη διαδικασία αναπλήρωσης των ωρών διδασκαλίας που έχουν χαθεί, με γνώμονα την όσο το δυνατόν αρτιότερη ολοκλήρωση της διδακτέας ύλης.

Η διαδικασία αναπλήρωσης των απολεσθεισών ωρών διδασκαλίας πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα τρίμηνο / τετράμηνο από την ομαλοποίηση της λειτουργίας του σχολείου.

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εισηγείται τον τρόπο αναπλήρωσης των μαθημάτων και της ολοκλήρωσης της διδακτέας ύλης στον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης, ο οποίος και λαμβάνει την απόφαση.

Ειδικά για το σχολικό έτος 2014-2015, σε περίπτωση αδυναμίας κάλυψης της διδακτέας ύλης με τους τρόπους που προβλέπονται στην παρ.10 του άρθρου 1 του ΠΔ 104/1979 (Α΄ 23) όπως αυτή αντικαθίσταται με την παρ. 1 του παρόντος, παρέχεται επιπρόσθετα η δυνατότητα αναπλήρωσης των απολεσθεισών ωρών διδασκαλίας με αναμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταλήψεις: Καταργείται η αναπλήρωση χαμένων ωρών μέσα στο Πάσχα"

Αίτημα επιστροφής 1,2 δισ. ευρώ υπέβαλε το ΤΧΣ στον ESM

Αίτημα επιστροφής 1,2 δισ. ευρώ υπέβαλε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) η Διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Πρόκεται για κεφάλαια του Ταμείου που προσμετρήθηκαν εκ παραδρομής στα ομόλογα EFSF ονομαστικής αξίας 10,9 δισ. ευρώ που το Ταμείο επέστρεψε στο Ευρωπαϊκό Ταμείο στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.

«Ο πρόεδρος του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ ζήτησε από το EFSF να προβεί σε ανάλυση του θέματος. Επίσης, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup να εγείρει το θέμα σε σύντομο χρονικό διάστημα» εξηγεί στο in.gr εκπρόσωπος του EFSF.

Ειδικότερα, το ποσό αυτό είναι μέρος του 1,5 δισ. ευρώ του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου του ΤΧΣ που είχε δοθεί υπό την μορφή μετρητών στο Ταμείο προ τις 19 Απριλίου 2012, οπότε και έγινε η πρώτη αύξηση κεφαλαίου του ΤΧΣ με την μορφή εισφοράς ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου (FRNs) ονομαστικής αξίας 25 δισ. ευρώ έκδοσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Υπενθυμίζεται πως συνολικά, η Ελλάδα έχει δανειστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών το ποσό των 48,2 δισ ευρώ και έχει αξιοποιήσει τα 37,3 δισ. ευρώ.

Το πρόβλημα προέκυψε όταν τα 1,2 δισ. ευρώ του αρχικού κεφαλαίου του ΤΧΣ προσμετρήθηκαν εκ παραδρομής στα ομόλογα EFSF ονομαστικής αξίας 10,9 δισ. ευρώ που επέστρεψε στις 27 Φεβρουαρίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και της δεύτερης τροποποίησης της δανειακής σύμβασης.

Εκ των υστέρων διαπιστώθηκε πως θα έπρεπε να είχαν επιστραφεί στον EFSF ομόλογα αξίας 9,7 δισ. ευρώ και όχι ομόλογα αξίας 10,9 δισ. ευρώ. Έτσι, η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελαρίου αιτήθηκε επισήμως στην Διοίκηση του EFSF την επιστροφή του σχετικού ποσού.

Εάν το ποσό αυτό επιστραφεί θα κατατεθεί στο λογαριασμό του ΤΧΣ στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πράξεις πώλησης τίτλων διαχείρισης του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία επαναγοράς (repos).

Το πόσο γρήγορα πάντως θα λάβει η Ελλάδα τα 1,2 δισ. ευρώ δεν έχει αποσαφηνισθεί, καθώς τα χρήματα αυτά δεν έχουν ως σκοπό την ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών και σύμφωνα με την τροποποιημένη δανειακή σύμβαση (MFFA) μπορούν να δοθούν στην Ελλάδα μόνο κατόπιν αιτήματος που θα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ενιαία Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

Με απλά λόγια απαιτείται πολιτική απόφαση για την επιστροφή τους.

Σημειώνεται πως η επίσημη αναφορά του EFSF για την επιστροφή των 10,9 δισ. ευρώ δεν διαφωτίζει αρκετά για το θέμα, καθώς αναφέρει: «Στις 27/02/2015, το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) επαν- απέδωσε 10,9 δισ. ευρώ σε ομόλογα που εκδόθηκαν από τον EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Αυτά περιελάμβαναν την πλήρη αποπληρωμή των 7,2 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκαν στις 30/05/2013 και την μερική επιστροφή των 3,7 δισ. ευρώ από τη δόση του δανείου που εκταμιεύθηκε στις 19/12/2012».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Αίτημα επιστροφής 1,2 δισ. ευρώ υπέβαλε το ΤΧΣ στον ESM"

Sueddeutsche Zeitung: Υπέρ πολιτικής παρά νομικής λύσης για τις επανορθώσεις

«Η Αθήνα θέλει συμβιβασμό στο θέμα των αποζημιώσεων», είναι ο τίτλος της συνέντευξης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στην Sueddeutsche Zeitung.

Ο κ. Κοτζιάς, τάσσεται περισσότερο υπέρ μιας πολιτικής παρά μιας νομικής λύσης για τις επανορθώσεις, στην οποία θα μπορούσε να συμβάλει μια Επιτροπή ελλήνων και γερμανών ειδικών.

«Πιστεύω ότι πρέπει να βρεθούν δρόμοι να συζητήσουμε με την Γερμανία λογικά για συγκεκριμένα προβλήματα», δηλώνει ο κ. Κοτζιάς και προτείνει την σύσταση Επιτροπής επιστημόνων από τις δύο χώρες: «Πρέπει να βρούμε έναν κοινό παρονομαστή», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ η εφημερίδα επισημαίνει ότι το θέμα του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον και του Ελληνογερμανικού Εργαστηρίου για τη Νεολαία που ιδρύθηκαν το 2014 επρόκειτο να απασχολήσουν μεταξύ άλλων και την αποψινή συνάντηση των δύο υπουργών.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρεται σε ένα «κούρεμα», αλλά χωρίς συγκεκριμένες απαιτήσεις, ενώ περιγράφει την Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ ως έναν «πολύ λογικό άνθρωπο που σκέφτεται το μέλλον της Ευρώπης». Προσθέτει δε ότι είναι σημαντικό για την Ευρώπη να μην αποσταθεροποιηθεί η Ελλάδα - επειδή θα μπορούσαν έτσι «εκατομμύρια άνθρωποι» από την Μέση Ανατολή να πάρουν τον δρόμο για τον Βορρά.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι «οι αριθμοί για τις συντάξεις στην Ελλάδα οι οποίοι κυκλοφορούν στους κύκλους των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα ένταση στην πλευρά CDU και CSU, καθώς αποδεικνύουν ότι για πολλούς η κατάσταση είναι καλύτερη από ό,τι λένε οι αντίπαλοι της πολιτικής λιτότητας.

«Βάσει αυτών των αριθμών, η σύνταξη του Δημοσίου ενός Έλληνα βρίσκεται, παρά τις μειώσεις, σχεδόν στα γερμανικά επίπεδα. Μιλούν για 1100 ευρώ και, ανάλογα με τον τρόπο υπολογισμού, ακόμη και για 1240 ευρώ μηνιαίως. Στην (δυτική) Γερμανία, ένας συνταξιούχος ο οποίος εργάστηκε 45 χρόνια και είχε εισόδημα κοντά στον μέσο όρο λαμβάνει σχεδόν 1290 ευρώ μηνιαίως», αναφέρει η SZ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Sueddeutsche Zeitung: Υπέρ πολιτικής παρά νομικής λύσης για τις επανορθώσεις"

Το Ποτάμι: Ο πρωθυπουργός ομολογεί στη Μέρκελ ότι τα ταμεία είναι άδεια

Στην αποκάλυψη της επιστολής του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τη γερμανίδα καγκελάριο αναφέρεται το Ποτάμι, σχολιάζοντας πως «η επιστολή που έστειλε ο κ. Τσίπρας στην κ. Μέρκελ και αποκαλύπτουν σήμερα οι Financial Times, δυστυχώς επιβεβαιώνουν τους φόβους μας. Ο πρωθυπουργός αποκαλύπτει στην καγκελάριο της Γερμανίας αυτό, που αρνείται να ομολογήσει στον ελληνικό λαό. Τα ταμεία είναι άδεια και ο κίνδυνος στάσης πληρωμών μεγάλος».

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «δύο μήνες τώρα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κομπορρημονούν, αρνούνται να δουν την πραγματικότητα και τις ταμειακές ανάγκες της χώρας και με επιπόλαιες δηλώσεις δημιουργούν συνεχή ρήγματα στις σχέσεις με τους εταίρους» γεγονός που επισήμανε το Ποτάμι στη Βουλή.

«Είναι δραματικό να ακούς από τον πρωθυπουργό ότι ήρθε κιόλας η στιγμή, που η κυβέρνησή του θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πληρώσει μισθούς και συντάξεις ή αν θα εξυπηρετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας. Ο πρωθυπουργός αν θέλει να γυρίσει το παιχνίδι, θα πρέπει να επιβάλει στην κυβέρνησή του άλλους ρυθμούς, άλλες προτεραιότητες και άλλον τρόπο σκέψης» προσθέτει στην ανακοίνωσή του το Ποτάμι και καλεί την κυβέρνηση να καταλήξει στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, να τις συζητήσει με τους εταίρους μας και να τις κάνει γνωστές στον ελληνικό λαό.

«Οι μεγαλοστομίες, οι ιδεοληψίες και οι εθνικιστικές εξάρσεις δεν λύνουν προβλήματα. Αντιθέτως τα περιπλέκουν. Η κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει ειλικρίνεια, θάρρος, γνώση» υπογραμμίζει το Ποτάμι και εκφράζει την ελπίδα ότι ο πρωθυπουργός το βράδυ στο Βερολίνο να μπορέσει να απομακρύνει τα σύννεφα, που οι ακραίοι, όπως σημειώνει, στην Ελλάδα και τη Γερμανία έχουν δημιουργήσει.

«Το ευρωπαϊκό πνεύμα, η αλληλεγγύη, αλλά και η συναίσθηση της πραγματικότητας πρέπει να κυριαρχήσουν στη συνάντηση, αφήνοντας στην άκρη εθνικισμούς και ηγεμονισμούς. Η λύση δεν είναι οι δογματικές εμμονές σε συνταγές λιτότητας, αλλά ένα πλαίσιο ανάπτυξης που θα βγάλει τη χώρα από το τέλμα», καταλήγει το Ποτάμι.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ποτάμι: Ο πρωθυπουργός ομολογεί στη Μέρκελ ότι τα ταμεία είναι άδεια"

Κομισιόν: Προχωρήστε τις μεταρρυθμίσεις για να ξεμπλοκάρει η χρηματοδότηση

Η πολιτική βούληση, ακόμη κι αν είναι ισχυρή, δεν είναι αρκετή σε αυτό το στάδιο, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, που θα ξεμπλόκαραν τη ροή χρημάτων προς την Ελλάδα.

Λίγες ώρες πριν από την συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ στο Βερολίνο, κατά την οποία ο έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει τουλάχιστον ένα προσχέδιο των μεταρρυθμίσεων που προτίθεται να τρέξει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, προκειμένου να επιβεβαιώσει την προσήλωσή της στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έστειλε το δικό του μήνυμα:

«Οι ελληνικές Αρχές δεσμεύτηκαν να προυσιάσουν μια λίστα μεταρρυθμίσεων στις επόμενες ημέρες. Την περιμένουμε τώρα» πρόσθεσε.

«Σε αυτό το στάδιο η ισχυρή πολιτική βούληση από μόνη της δεν είναι αρκετή, πρέπει να μεταφραστεί σε δράση και πρόοδο. Τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται στην Αθήνα, πολιτικές συνομιλίες ίσως γίνουν στις Βρυξέλλες, για να διευκολύνουν τη διαδικασία -υπάρχει ο χρόνος για τα λόγια και τις δηλώσεις, αλλά τώρα είναι ώρα για δουλειά» είπε ο κ. Σχοινάς.

Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα -στην επταμερή και στη Σύνοδο Κορυφής- σε εφαρμογή της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, η Ελλάδα οφείλει να παρουσιάσει άμεσα πλήρη κατάλογο κοστολογημένων μεταρρυθμίσεων, ο οποίος θα εγκριθεί από τους θεσμούς, στη συνέχεια θα λάβει το πράσινο φως από το Eurogroup, για να ξεκινήσει η χρηματοδότηση προς τη χώρα που αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα ρευστότητας.

Εξάλλου, όπως αποκάλυψαν οι FT, ο Αλέξης Τσίπρας απέστειλε την περασμένη εβδομάδα επιστολή στην κ. Μέρκελ, με την οποία την προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καλύψεις τις οικονομικές της υποχρεώσεις, εάν δεν βρεθεί άμεσα μια βραχυχρόνια χρηματοδοτική λύση.

Ταυτόχρονα, κατήγγειλε την πολιτική της ΕΚΤ για τα όρια που έχει βάλει στην Ελλάδα, καθώς επίσης και τις αρχές διάσωσης της ευρωζώνης που αρνούνται οποιαδήποτε εκταμίευση, προτού η Αθήνα υιοθετήσει νέο γύρο οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Και επισήμανε ότι η κυβέρνησή του θα αναγκαστεί να επιλέξει ανάμεσα στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ ή στην καταβολή συντάξεων και μισθών.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Προχωρήστε τις μεταρρυθμίσεις για να ξεμπλοκάρει η χρηματοδότηση"

Δηλώσεις Τσίπρα - Μέρκελ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου

Δείτε σε βίντεο την κοινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού και της καγκελαρίου της Γερμανίας

«Ανταλλάξαμε απόψεις σε μία σειρά διμερών και ευρύτερων θεμάτων», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, «δεν θα κρίνει η Γερμανία εάν οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις είναι επαρκείς», ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ.

Δείτε στο βίντεο αναλυτικά τις δηλώσεις...



Διαβάστε Περισσότερα » "Δηλώσεις Τσίπρα - Μέρκελ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου"

Στο ΣτΕ η συμφωνία Siemens – Ελληνικού Δημοσίου

Στον έλεγχο του Συμβουλίου Επικρατείας θα περάσει και η «συμφωνία συμβιβασμού» μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρίας Siemens (και των θυγατρικών της εταιρειών της) η οποία ολοκληρώθηκε το 2012.

Η συμφωνία αυτή προέβλεψε ζητήματα που αφορούν σε αποκατάσταση εκ μέρους της γερμανικής εταιρίας της ζημίας από τις παράνομες πληρωμές (μίζες) που φέρεται να μοίρασε σε Ελληνες αξιωματούχους για τη σύναψη συμβάσεων, όπως για παράδειγμα τα ψηφιακά του ΟΤΕ (σύμβαση 802).

Για την υπόθεση αυτή έχουν ήδη παραπεμφθεί σε δίκη 64 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Μιχ. Χριστοφοράκος.

Η εταιρία ανέλαβε με την υπογραφείσα συμφωνία να παρέχει στο Ελληνικό δημόσιο άμεσα 80 εκ. ευρώ, σε βάθος χρόνου ακόμη 90 εκ. ευρώ, επένδυση 100 εκ. ευρώ, να χρηματοδοτήσει πανεπιστημιακά προγράμματα εκπαίδευσης που στοχεύουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κ.λπ., πρόγραμμα υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές, κ.λπ.

Η υπόθεση έφτασε στο Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος Δημοσθένης Πετρούλιας και μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δικάζει τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου) και εισηγητή τον πάρεδρο Νίκο Μαρκόπουλο, μετά από προσφυγή του μη κερδοσκοπικού Σωματείου «Έλληνες Φορολογούμενοι», πέντε Ελλήνων φορολογουμένων, κ.λπ.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο ΣτΕ η συμφωνία Siemens – Ελληνικού Δημοσίου"

Ντράγκι: Η ΕΚΤ δεν εκβιάζει την Ελλάδα

Ξεκάθαρα μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση απέστειλε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, λίγη μόλις ώρα πριν τη συνάντηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε πως το βασικότερο στοίχημα αυτή τη στιγμή είναι να ξαναρχίσει ο διάλογος ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των τριών θεσμών (ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ).

Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πρόθυμη να δέχεται ξανά ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση, εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ισχύοντος προγράμματος.

«Η ΕΚΤ δεν δημιουργεί νέους κανόνες για την Ελλάδα, απλώς εφαρμόζει τους ισχύοντες» υπογράμμισε ο κ. Ντράγκι, απαντώντας ουσιαστικά σε όσους μιλούν για πολιτικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Απαντώντας» στο αίτημα επαναφοράς της ρήτρας εξαίρεσης για τα ελληνικά ομόλογα, μόλις διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο επικεφαλής της ΕΚΤ εξήγησε πως οι συνθήκες αυτές υπήρχαν τον Αύγουστο του 2012, αλλά όχι το Φεβρουάριο του 2015.

Αναφορικά με την επέκταση του ELA που ζητεί επιμόνως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο διοικητής της ΕΚΤ δήλωσε πως η Κεντρική Τράπεζα δεσμεύεται από την απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης και πως ο ELA παρέχει βοήθεια στον ελληνικό τραπεζικό τομέα και όχι στις κυβερνήσεις.

Αναφορικά με την Ευρωζώνη ως σύνολο, ο κ. Ντράγκι εμφανίστηκε αισιόδοξος πως για την επιστροφή στην ανάπτυξη, κυρίως λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, της σταδιακής τόνωσης της εξωτερικής ζήτησης, καθώς και της υποχώρησης του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξαπέλυσε επίθεση, χωρίς όμως να τον κατονομάσει, και στον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη, υπογραμμίζοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση -τουλάχιστον σημαίνοντα μέλη της- χρησιμοποιούν διαρκώς δύο λέξεις: “Πτώχευση και αφερεγγυότητα”».

Ο κ. Ντράγκι εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, «με καλή θέληση απ' όλες τις πλευρές», θα καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα, που θα συμβάλει στην αποκατάσταση αυτής της αξιόπιστης προοπτικής για επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης.

Ακόμη, αρνήθηκε ότι η ΕΚΤ εκβιάζει την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η έκθεση της Τράπεζας προς την Ελλάδα ανέρχεται σε 104 δισ. ευρώ ή 65% του ΑΕΠ της χώρας, η οποία είναι η υψηλότερη στην ευρωζώνη. «Για ποιόν εκβιασμό λοιπόν μιλάμε;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της και να εκπληρώσει όλες τις δανειακές της υποχρεώσεις έναντι των πιστωτών της, επέμεινε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ο οποίος επανέλαβε ότι «δεν συζητάμε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντράγκι: Η ΕΚΤ δεν εκβιάζει την Ελλάδα"

Μέρκελ: Υπάρχει διάθεση συνεργασίας - Τσίπρας: Δεν ήρθα να ζητήσω βοήθεια

Σε πολύ καλό κλίμα αλλά με εμφανείς τις διαφορές των δύο πλευρών, έγινε η συνέντευξη τύπου και οι κοινές δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα και της Αγκ. Μέρκελ.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στις γερμανικές αποζημιώσεις ενώ κατέστησε σαφές ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της αλλά κι ότι δεν πήγε στο Βερολίνο για να ζητήσει χρήματα προκειμένου να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.
Αξιοπρόσεκτη η δήλωση του κ. Τσίπρα ότι δεν φταίνε για όλα οι ξένοι αλλά και η απόλυτη δέσμευση της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ.
Η κ. Μέρκελ έκανε λόγο για «θερμό κλίμα» στις συνομιλίες τονίζοντας ότι εκατομμύρια Ελληνες ζουν στη Γερμανία, αλλά εκατ. Γερμανών τουριστών επισκέπτονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα.
Μέρκελ: Υπάρχει διάθεση συνεργασίας - Τσίπρας: Δεν ήρθα να ζητήσω βοήθεια
Διαμήνυσε ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν θα συζητηθούν με τους θεσμούς. Επανέλαβε τις θέσεις της περί ισοσκελισμένου προϋπολογισμού μιλώντας για αδικίες που θα πρέπει να διορθωθούν και προκλήσεις να αντιμετωπιστούν όπως η ανεργία των νέων.
Χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις ελληνογερμανικές σχέσεις σε όλους τους τομείς. Μίλησε για «διάθεση καλής συνεργασίας».
«Μπορούμε να αναπτύξουμε και δύσκολα θέματα, ακόμη και όπου υπάρχει διάσταση απόψεων. Διάθεση συνεργασίας υπάρχει» είπε χαρακτηριστικά.
Μέρκελ: Υπάρχει διάθεση συνεργασίας - Τσίπρας: Δεν ήρθα να ζητήσω βοήθεια
Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε θερμά την καγκελάριο για την πρόσκληση και τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων για διμερή θέματα και το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον των δύο χωρών.
«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το διάλογο για να γεφυρωθούν διαφορές όπου υπάρχουν» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε παραθέτοντας δύο βασικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης:
1) Η Ελλάδα συμπληρώνει πέντε χρόνια από την εφαρμογή των μνημονίων, ενός προγράμματος που επέφερε πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή και το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ήταν «success story» για την Ελλάδα λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Μέρκελ: Υπάρχει διάθεση συνεργασίας - Τσίπρας: Δεν ήρθα να ζητήσω βοήθεια
2) Παρά το γεγονός αυτό, χαρακτήρισε λάθος και υπεραπλουστευτικό να ισχυριζόμαστε στην Ελλάδα ότι για τα δεινά που μας βρήκαν φταίνε μόνο οι ξένοι. Υπάρχουν και ενδογενείς αιτίες, ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας για αναποτελεσματικότητα του κράτους, διαφθορά που παραμένει και αποφυγή αποτελεσματικής φορολογίας των πλουσίων.
Δεν πρέπει να γκρεμίσουμε όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια αλλά να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παθογένειες, είπε χαρακτηριστικά.
Μέρκελ: Υπάρχει διάθεση συνεργασίας - Τσίπρας: Δεν ήρθα να ζητήσω βοήθεια
«Η συζήτησή μας ήταν γόνιμη» είπε, ως προς το να προσδιορίσουμε κοινούς στόχους, αλλά και διαφορές για να μπορέσουμε να τις γεφυρώσουμε. Αλλάζοντας προτεραιότητες πολιτικής μπορούμε να ολοκληρώσουμε και να υλοποιήσουμε την προσπάθεια προσαρμογής για να ξεπεράσουμε την κρίση» τόνισε.
«Πρέπει να σπάσουμε τα στερεότυπα» ανέμσα στις δύο χώρες είπε. «Ούτε οι Ελληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί φταίνες για όλα τα δεινά στην Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός, μιλώντας για εκατέρωθεν προσπάθειες.
Μέρκελ: Υπάρχει διάθεση συνεργασίας - Τσίπρας: Δεν ήρθα να ζητήσω βοήθεια
Επανέλαβε ότι θα πρέπει να πέσει φως στο θέμα της Siemens και όσα έγιναν την προηγούμενη δεκαετία. Για το θέμα των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, είπε ότι είναι ηθικό θέμα, που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά και τους δύο λαούς και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. «Για να μην ξαναβρούμε μπροστά μας παρόμοιους ολοκληρωτισμούς» τόνισε.
«Σεβόμαστε και τηρούμε τις ευρωπαϊκές συνθήκες, ακόμη και όπου διαφωνούμε», είπε.
Εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί σύντομα λύση και να υπάρξει συμφωνία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν ήρθα να ζητήσω χρήματα για να πληρώσω μισθούς και συντάξεις στην Ελλάδα». Και η κ. Μέρκελ τόνισε ότι το θέματ της ρευστότητας δεν ήταν αντικείμενο της παρούσης συνάντησης καθώς οι αποφάσεις για το θέμα θα ληφθούν από τους αρμόδιους φορείς.
Μέρκελ: Υπάρχει διάθεση συνεργασίας - Τσίπρας: Δεν ήρθα να ζητήσω βοήθεια
«Κανένα μέλος της κυβέρνησης δεν εξέφρασε την ιδέα το ελληνικό δημόσιο να καταλάβει περιουσία του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα» απάντησε ο κ. Τσίπρας αναφορικά με το θόρυβο για κατασχέσεις γερμανικής περιουσίας στην Ελλάδα, αναφορικά με το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων.
«Δεν συσχετίζουμε το θέμα με την ευρωπαϊκή κρίση», τόνισε σχετικά χαρακτηρίζοντας διμερές το θέμα. Οπως είπε το πρόβλημα είναι ηθικό για την Ελλάδα και δεν στοχεύει στην αναπαραγωγή στερεοτύπων για καμία από τις δύο πλευρές. Παίρνοντας το λόγο η κ. Μέρκελ τόνισε ότι το θέμα για το Βερολίνο θεωρείται λήξαν, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι πέρυσι οι τοποθετήσεις του προέδρου Γκάουκ στην Ελλάδα ήταν στο σωστό πλαίσιο. «Δεν το αγνοούμε ως θέμα θα έχουμε λεπτομερείς συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά στο μέλλον», συμπλήρωσε.
Μέρκελ: Υπάρχει διάθεση συνεργασίας - Τσίπρας: Δεν ήρθα να ζητήσω βοήθεια
«Η κοινή μας συνεργασία χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη» δήλωσε η κ. Μέρκελ, λέγοντας ότι κάθε κράτος είναι σημαντικό ανεξαρτήτος πληθυσμιακού ή οικονομικού μεγέθους. «Εχουμε κοινό συμφέρον να έχουμε καλές σχέσεις όχι μόνο με τους γείτονές μας αλλά με όλους τους εταίρους μας».
«Οταν κάνω πολιτική αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη του παρελθόντος κοιτάζοντας προς το μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι κάτι πολύτιμο και πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει» τόνισε.
Μέρκελ: Υπάρχει διάθεση συνεργασίας - Τσίπρας: Δεν ήρθα να ζητήσω βοήθεια
«Η κ. Μέρκελ είναι ένας άνθρωπος που ακούει και θέλει να προωθεί την ανταλλαγή απόψεων» είπε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτημα για το πως είδε την κ. Μέρκελ τώρα που είχε την ευκαιρία για ένα τετ-α-τετ μαζί της στην καγκελαρία.
Χαρακτήρισε άδικο για την κ. Μέρκελ το πρόσφατο εξώφυλλο του Spiegel που την απεικόνιζε με ναζί μπροστά από το Παρθενώνα, όπως επίσης και για όλη τη Γερμανία παρά τα γεγονότα που προηγήθηκαν στο παρελθόν.
Συμφώνησε με την καγκελάριο για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σε γεωπολιτικό επίπεδο η Ευρώπη λέγοντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι νησίδες ασφάλειας και σταθερότητας με όσα συμβαίνουν σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.
Αναφορικά με το πρόβλημα ρευστότητας επέρριψε την ευθύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση για την μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το γεγονός ότι η χώρα από το καλοκαίρι πληρώνει υποχρεώσεις χωρίς να λαμβάνει τα χρήματα για τα οποία είχε συμφωνήσει με τους εταίρους της. «Ηρθα να ανταλλάξουμε σκέψεις και απόψεις» επανέλαβε, λέγοντας οτι «Η συνάντησή μας μπορεί να βοηθήσει, να είναι εξαιρετικά γόνιμη και εποικοδομητική για να δημιουργηθεί μια νέα σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες».
«Είναι μία αρχική πρώτη επαφή, δεν έχουμε φτάσει σε σημείο να δεσμευθούμε σε οποιαδήποτε κατεύθυνση» συμφώνησε η κ. Μέρκελ, τονίζοντας ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και στο δείπνο που θα ακολουθήσει.
Θερμό κλίμα στην υποδοχή
Υποδοχή με αγήματα για τον Αλέξη Τσίπρα στην Καγκελαρία στο Βερολίνο, ενόψει της καθοριστικής σημασίας συνάντησής του με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 6 το απόγευμα.
Η συζήτηση των δύο ηγετών αναμένεται να κρατήσει δύο ώρες και ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις, μετά τις οποίες Μέρκελ και Τσίπρας θα απαντήσουν σε ορισμένες ερωτήσεις.
Θα ακολουθήσει το καθοριστικής σημασίας δείπνο, στο οποίο εκτός από τους δύο ηγέτες θα πάρουν μέρος και πέντε συνεργάτες τους από κάθε πλευρά.
Ο πρωθυπουργός κομίζει στο Βερολίνο μια πρώτη λίστα μεταρρυθμίσεων, για την οποία θα συζητήσει με την καγκελάριο, ενώ τα ίδια μέτρα που θα περιλαμβάνει η λίστα θα σταλούν και στους θεσμούς αύριο.
Σε δήλωσή του την Κυριακή εν όψει της επίσκεψής του στο Βερολίνο ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο «δεν θα 'πιέζεται' από τις διαπραγματεύσεις».
Το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ κλείστηκε αφότου εστάλη επιστολή με ημερομηνία 15 Μαρτίου, προς την γερμανίδα Καγκελάριο στην οποία προειδοποιούσε ότι «η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καλύψει τις οικονομικές της υποχρεώσεις, εάν δεν βρεθεί άμεσα μια βραχυχρόνια χρηματοδοτική λύση».
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, ερωτηθείς για τη συνάντηση, τόνισε ότι «όπως έχει πει και η καγκελάριος αναμένουμε δημιουργικότητα, πίστη στις συμφωνίες και ετοιμότητα για συμβιβασμούς.
Ο κ. Ζάιμπερτ είπε ακόμη ότι η Γερμανίδα καγκελάριος ενδιαφέρεται να ακούσει τις απόψεις του κ. Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να παραδώσει πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup και όχι στα κράτη μέλη.
imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ: Υπάρχει διάθεση συνεργασίας - Τσίπρας: Δεν ήρθα να ζητήσω βοήθεια"

Γλέζος: Να ζητήσουμε μορατόριουμ για ένα χρόνο ή να το επιβάλλουμε (ΒΙΝΤΕΟ)

Να ζητήσει η κυβέρνηση μορατόριουμ ενός χρόνου πρότεινε ο Μανώλης Γλέζος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και διεμήνυσε ότι εφόσον δεν δοθεί θα μπορούσε να επιβληθεί μονομερώς από την ελληνική πλευρά.

«Εφόσον υπάρχει διαφωνία ανάμεσά μας τότε ζητάω ένα χρόνο μορατόριουμ. Ένα χρόνο ‘παγώνουν’ τα πάντα, δεν έχουμε ανάγκη από τα χρήματά σας, θα τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας και ύστερα από ένα χρόνο ελάτε να συζητήσουμε πάλι», είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας πως στην περίπτωση που δεν το δεχθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να το επιβάλλει η Ελλάδα.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι στηρίζει την κυβέρνηση παρά τις διαφωνίες που έχει εκφράσει και επανέλαβε πως δεν πρέπει να «δηλητηριαστούν» οι σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας από το κλίμα που έχει δημιουργηθεί με αφορμή τις γερμανικές αποζημιώσεις.


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Γλέζος: Να ζητήσουμε μορατόριουμ για ένα χρόνο ή να το επιβάλλουμε (ΒΙΝΤΕΟ)"

Για κοροϊδία κατηγορούν τον Κουρουμπλή οι εργαζόμενοι τριών νοσοκομείων

Με μία σκληρή ανακοίνωση, τα σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, Αμαλία Φλέμινγκ και Παίδων Πεντέλης, κατηγορούν τον υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ότι αποφεύγει να συναντηθεί μαζί τους προκειμένου να τον ενημερώσουν για τα προβλήματά τους και του θέτουν μία σειρά ερωτημάτων.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ Κ. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΜΑΣ
Αφού πέρασε από σαράντα κύματα, ΑΚΥΡΩΣΕ ΕΠ΄ ΑΟΡΙΣΤΟΝ, τελικά και τη συνάντηση της Πέμπτης 19/3/15 ο Υπουργός Υγείας κ. Κουρουμπλής, με τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων Σισμανόγλειο – Αμ. Φλέμιγκ – Π. Πεντέλης.

Επιδιώκουμε να συναντηθούμε με την ηγεσία Υπουργείου Υγείας σχεδόν από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της.
Προφανώς και δεν συνηθίζουμε να συνωστιζόμαστε στους υπουργικούς διαδρόμους. Έχουμε επιλέξει τον άλλο δρόμο να διεκδικούμε το δίκιο μας.

Αυτόν που κράτησε ως τώρα ανοιχτά τα Νοσοκομεία της περιοχής, αυτόν που μας συνέδεσε με τα λαϊκά στρώματα των όμορων δήμων.

Θεωρήσαμε όμως, πως είχαμε καθήκον να ενημερώσουμε για την κατάσταση τον νέο Υπουργό και να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στη συνεχιζόμενη πολιτική των νεοφιλελεύθερων επιλογών που προστάζει το μεγάλο κεφάλαιο, η ΕΕ και οι ντόπιοι υπηρέτες τους.

Γι' αυτό δημιουργούνται μια σειρά από εύλογα ερωτήματα για τη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και τη πολιτική που είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει.

–Πως η πολιτική ηγεσία δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να αυξήσει τον προϋπολογισμό του 2015,εφαρμόζοντας δηλαδή τον ήδη κουτσουρεμένο προϋπολογισμό του 2014 για τα νοσοκομεία, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι θα συνεχιστεί η «αξιολόγηση» και η κινητικότητα των εργαζόμενων, συνεχίζοντας έτσι την αντιλαϊκή μνημονιακή πολιτική των προκατόχων του; Και την ίδια ώρα για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, μείωσε 51% την επιχορήγηση από τα Νοσοκομεία και ζήτησε την επιστροφή των ταμειακών διαθεσίμων και αποθεματικών, που είναι για την κάλυψη ανεξόφλητων υποχρεώσεων;

–Πως ακόμη δεν υλοποίησε καμία ενέργεια στην κατεύθυνση να μην υπάρχουν αποκλεισμοί (5ευρω, ανασφάλιστοι κλπ) πρόσβασης στην Δημόσια Υγεία, αλλαγές και καταργήσεις των διοικητών και αλλαγή του μοντέλου διοίκησης σε μια δημοκρατική βάση;

–Πως δήλωσε ότι μπορεί να μην καταργήσει το ακραιφνώς νεοφιλελεύθερο μόρφωμα της ΕΣΑΝ ΑΕ χαρακτηρίζοντάς την πολύτιμο εργαλείο στην άσκηση της πολιτικής Υγείας;

–Πως υπεγράφη ΑΠΟΦΑΣΗ τομεοποίησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, που στόχο έχει την κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων;

–Πώς ο νέος Υπουργός συναντιέται επιλεκτικά και κατά προτεραιότητα με διάφορους «παράγοντες» και «εκπροσώπους», φαρμακοβιομήχανους και ιδιώτες κλινικάρχες και τις αντιδραστικές και διασπαστικές «ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο-Ε.Ν.Ε», «ΠΑ.ΣΟ.ΝΟ.Π» και «ΣΥ.Ν.Δ.Ε»;

–Πως τοποθετήθηκαν ως επικεφαλής των μηχανισμών του Υπουργείου Υγείας (Διοικήσεις ΥΠΕ, ΕΠΥ-Σαρτζετάκη, ΚΕΕΛΠΝΟ-Γιαννόπουλος, ΕΚΕΠΥ – επιμονή για τον κ. Χλέτσο αρχιτέκτονα της ΕΣΑΝ ΑΕ, κλπ.) άνθρωποι που υλοποίησαν με πάθος το μνημονιακό πρόγραμμα και συμβολίζουν τις πελατειακές σχέσεις και τη διαπλοκή, με στόχο την αποδόμηση της δημόσιας Υγείας;

Δικαίως λοιπόν αναρωτιόμαστε αν η στάση αυτή του κ. Υπουργού οφείλεται απλά σε «ανειλημμένες υποχρεώσεις» ή πρόκειται ΓΙΑ ΜΙΑ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ και μια απαράδεκτη και απαξιωτική συμπεριφορά απέναντι στα σωματεία των εργαζομένων που δίνουν τη μάχη για τη διάσωση της δημόσιας Υγείας.

Γιατί όμως ζητήσαμε τόσο άμεσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία; Γιατί δεν κάναμε «υπομονή»;

1.Γιατί τα Νοσοκομεία μας χτυπήθηκαν περισσότερο από όλα, από το αίσχος των διαθεσιμοτήτων και των συγχωνεύσεων αφού χάσαμε 600 κρεβάτια από τη περιοχή και 900 εργαζόμενους προσωπικό από τα νοσοκομεία μας. Έκλεισε ένα ολόκληρο Νοσοκομείο, το Παπαδημητρίου και από το Αμ. Φλέμιγκ έμεινε το 1/3 και προσπαθεί να σταθεί όρθιο, ενώ το Σισμανόγλειο και το Παίδων Πεντέλης ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ να αντεπεξέλθουν στο τεράστιο βάρος που δέχονται μετά απ΄ όλα αυτά, εξοντώνοντας από τη μια τους εργαζόμενους κι από την άλλη θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.

2.Γιατί ο λαός της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του λεκανοπεδίου, συνεχίζει να απευθύνεται στα Νοσοκομεία μας με αυξανόμενο ρυθμό. Ταλαιπωρείται επί ώρες ατελείωτες στα Επείγοντα, αφού έκλεισαν 3 Παθολογικές και 4 Πνευμονολογικές στη περιοχή και την ίδια ώρα αρνείται η πολιτική ηγεσία να εντάξει στις πνευμονολογικές εφημερίες μας, το Νοσοκομείο Σωτηρία, που απαλλάχθηκε με απόφαση του πρώην ΔΥΠΕάρχη! Αποτέλεσμα αυτών να παραμένουν ασθενείς στο ΤΕΠ για δύο ή τρεις μέρες χωρίς επαρκή και ασφαλή ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα.

3.Γιατί κατ΄ επανάληψη έχουμε δηλώσει πως υπάρχει φόβος να θρηνήσουμε θύματα! Και τότε όλοι θα κάνουν πως τάχα «δεν ήξεραν». Η έλλειψη προσωπικού είναι τέτοια που τα περισσότερα τμήματα λειτουργούν πολύ κάτω από το όριο της ασφάλειας και του κινδύνου.

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΟΥΝ!

Δεν μπορεί η πολιτική ηγεσία να ενημερώνεται από την ίδια Διοίκηση που διόρισαν οι προκατόχοί της, με μοναδικό σκοπό να συνεχίζει την πολιτική υποβάθμισης, συγχωνεύσεων και κλεισίματος τμημάτων, ενώ ψελλίζει για την ανάγκη «ανάπτυξης» προκειμένου να σώσει τις καρέκλες της – ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ!

Αυτή είναι η κατάσταση και βέβαια δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο!

Οι εργαζόμενοι από τα Νοσοκομεία, είναι καιρός να συντονιστούμε και να απαιτήσουμε μαζικά, με κινητοποιήσεις και με τη στήριξη του λαού της περιοχής:
-Όχι άλλη υποβάθμιση. Τα Νοσοκομεία να μείνουν ΑΝΟΙΧΤΑ!
-Άμεση αύξηση της Χρηματοδότησης των νοσοκομείων για την Πλήρη κάλυψή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
-Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους, άνεργους και τις οικογένειές τους. Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία και Πρόνοια για όλους.
-Κατάργηση των ιδιωτικών συνεργείων και εκδίωξη των εργολάβων από τα νοσοκομεία. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση αυτών των υπηρεσιών.
-Να αναπτυχθεί πλήρως το Φλέμιγκ με την επαναλειτουργία όλων των κρεβατιών και κλινικών του και ιδιαίτερα την άμεση ανάπτυξη Πνευμονολογικής Κλινικής και να ανοίξουν άμεσα οι 46 κλειστές κλίνες και τα κλειστά κρεβάτια της ΜΕΘ (6) και των Χειρουργείων (4) του Σισμανογλείου.
-Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
-Κατάργηση του ενιαίου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμιγκ» και Επαναφορά των Νοσοκομείων Σισμανόγλειο και Αμ. Φλέμιγκ ως αυτοτελή ΝΠΔΔ και αποσύνδεση του Παίδων Πεντέλης.

onmed
Διαβάστε Περισσότερα » "Για κοροϊδία κατηγορούν τον Κουρουμπλή οι εργαζόμενοι τριών νοσοκομείων "

«Πάγωσε η τσιμινιέρα» στην ελληνική βιομηχανία τον Ιανουάριο

Μείωση 16% παρουσίασε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του μηνός Ιανουαρίου 2015, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2014, έναντι μείωσης 5,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2014 προς το 2013.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2014 - Ιανουαρίου 2015, σε σύγκριση με τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2013 - Ιανουαρίου 2014, παρουσίασε μείωση κατά 2%, έναντι μείωσης 5,6% που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Η μείωση του γενικού δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία κατά 16% τον Ιανουάριο 2015, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2014, οφείλεται στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων – λατομείων κατά 5,7% και στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 16,2%.

Επίσης, η μείωση του γενικού δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία κατά 16% τον Ιανουάριο 2015, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2014, οφείλεται στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς κατά 12,7% και στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς κατά 20,2%.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πάγωσε η τσιμινιέρα» στην ελληνική βιομηχανία τον Ιανουάριο"

Έλλειμμα 847 εκατ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο

Ελλειμμα 847 εκατ. ευρώ, κατά 511 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του Ιανουαρίου του 2014, παρουσίασε τον Ιανουάριο του 2015, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, η εξέλιξη αυτή οφείλεται πρωτίστως στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών και δευτερευόντως στη μείωση των πλεονασμάτων των ισοζυγίων των πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων. Τον ίδιο μήνα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών δεν παρουσίασε αξιόλογη μεταβολή.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε κατά 279 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του ίδιου μήνα του 2014, λόγω της αύξησης των καθαρών δαπανών για εισαγωγές καυσίμων και λοιπών αγαθών εκτός των πλοίων, για τα οποία οι καθαρές δαπάνες περιορίστηκαν.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών σημείωσε πολύ μικρή άνοδο, λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου των λοιπών υπηρεσιών και του ταξιδιωτικού ισοζυγίου. Η άνοδος του πλεονάσματος του ταξιδιωτικού ισοζυγίου ήταν αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης (κατά 50%) των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών τον Ιανουάριο, αν και οι αντίστοιχες εισπράξεις παρουσίασαν άνοδο μόνο κατά 9%. Αντίθετα, το ισοζύγιο των υπηρεσιών μεταφορών επιδεινώθηκε.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 165 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2015, κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Τα καθαρά λοιπά πρωτογενή εισοδήματα, τα οποία περιλαμβάνουν φόρους και επιδοτήσεις επί των προϊόντων και της παραγωγής, σημείωσαν μικρή πτώση.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 68 εκατ. ευρώ, καθώς η άνοδος των καθαρών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τη γενική κυβέρνηση υπερκαλύφθηκε από την επιδείνωση του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων στους λοιπούς τομείς της οικονομίας.

Ισοζύγιο Κεφαλαίων

Τον Ιανουάριο του 2015, το ισοζύγιο κεφαλαίων βελτιώθηκε εμφανίζοντας πλεόνασμα 50 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 13 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2014, λόγω της ανόδου των καθαρών κεφαλαιακών μεταβιβάσεων προς τη γενική κυβέρνηση.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων

Τον Ιανουάριο του 2015, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) εμφάνισε έλλειμμα 797 εκατ. ευρώ, κατά 447 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του 2014.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Τον Ιανουάριο του 2015, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων στο εξωτερικό σημείωσαν άνοδο κατά 41 εκατ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες υποχρεώσεις που αντιπροσωπεύουν άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα δεν παρουσίασαν αξιόλογη μεταβολή.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, σημειώθηκε καθαρή αύξηση των απαιτήσεων των Ελλήνων έναντι κατοίκων του εξωτερικού (κατά 1,3 δισεκ. ευρώ), η οποία αντανακλά κυρίως άνοδο (κατά 2,0 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές αλλοδαπών επιχειρήσεων. Αντίθετα, οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού μειώθηκαν (κατά 1,4 δισεκ. ευρώ) κυρίως λόγω του περιορισμού (κατά 1,4 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, παρατηρήθηκε καθαρή αύξηση των απαιτήσεων (κατά 9,7 δισεκ. ευρώ), οφειλόμενη κυρίως στην αύξηση (κατά 4.1 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό. Η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεων (κατά 13,6 δισεκ. ευρώ), αντανακλά κυρίως αύξηση (κατά 8,8 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανόμενου και του λογαριασμού TARGET).

Σημειώνεται ότι στις υποχρεώσεις καταγράφεται και η στατιστική προσαρμογή (5,4 δισεκ. ευρώ), η οποία συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (ευρώ) πάνω από την ποσόστωση συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αντιπροσωπεύει υποχρεώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος έναντι του Ευρωσυστήματος. Η εγγραφή αυτή αντισταθμίζεται από ισόποση εγγραφή στις απαιτήσεις, η οποία αντιπροσωπεύει απαιτήσεις κατοίκων έναντι του Ευρωσυστήματος.

Στο τέλος Ιανουαρίου του 2015, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 5,9 δισεκ. ευρώ, έναντι 4,6 δισεκ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου του 2014.

e-typos
Διαβάστε Περισσότερα » "Έλλειμμα 847 εκατ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news