facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Τι απαντάει ο Κατρούγκαλος για την υπόθεση με τον Δήμο Λάρισας

Είχα κλείσει την εταιρεία μου, δεν με αφορά
Σε αρνητικό πρωταγωνιστή των τελευταίων δύο ημερών αναδεικνύεται ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, έπειτα από δύο δημοσιεύματα-φωτιά.
Αναφορικά, πάντως, με την υπόθεση του Δήμου Λάρισας, όπου το Δημοτικό Συμβούλιο ανέθεσε στο γραφείο του την υπόθεση να κάνει προσφυγή κατά του Δημοσίου για υποθέσεις δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός τονίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση.
Μιλώντας στο Mega, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι την υπόθεση ανέλαβε ένας πρώην συνεργάτης του σημειώνοντας ότι ο ίδιος είχε κλείσει την εταιρεία του εκείνη την περίοδο.
Ωστόσο, το επίμαχο έγγραφο έχει ημερομηνία 12 Φεβρουαρίου, ενώ, η εταιρεία φέρεται να έκλεισε στις 17 Φεβρουαρίου, ενώ, σε κάθε περίπτωση ο υπουργός είχε ήδη ορκιστεί.
Πάντως, ο Γιώργος Κατρούγκαλος και σε αυτό απαντά ότι υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία για να κλείσει η εταιρεία του και για αυτόν τον λόγο καθυστέρησε μέχρι τις 17 Φλεβάρη.
Και ανακοίνωση από τον αναπληρωτή υπουργό
Λίγη ώρα αργότερα ο κ. Κατρούγκαλος εξέδωσε και ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι η εμπλοκή του στην υπόθεση του Δήμου Λάρισας σταμάτησε τον Οκτώβριο του 2014 και τονίζει ότι «Τα χαλκεία πάλι είχαν δουλειά μπλέκοντας τον Οκτώβριο του 2014 με τον Φεβρουάριο του 2015».
«Με εμφανίζουν να χειρίζομαι υπόθεση του δήμου Λάρισας, ενώ είμαι υπουργός. Όπως προκύπτει όμως από απλή ανάγνωση της από 12/02/2015 υπ' αριθμ. 47 απόφασης της δημαρχιακής επιτροπής δικηγορική εμπλοκή είχα μόνο το έτος 2014 και όχι μετά την ανάδειξή μου σε υπουργό. 
Ειδικότερα, τον Οκτώβριο του 2014 είχε ανατεθεί στη δικηγορική μου εταιρεία και σε μια άλλη δικηγόρο την Α.Λ. με την υπ' αριθμ. 682/2014 απόφαση της οικονομικής επιτροπής η άσκηση προσφυγής κατά της διαδικασίας ελέγχουν των συμβάσεων αορίστου χρόνου, που είχε αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης. Τότε προφανώς δεν ήμουν υπουργός και δεν υπήρχε σχετικό κώλυμμα.
Τα χαλκεία πάλι είχαν δουλειά μπλέκοντας τον Οκτώβριο του 2014 με τον Φεβρουάριο του 2015».
Μαξίμου: Στηρίζουμε με τα μέχρι τώρα στοιχεία 
Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, συνεχίζουν να εκφράζουν την απόλυτη στήριξή τους στον Γιώργο Κατρούγκαλο.
Κυβερνητικές πηγές φέρεται να αναφέρουν χαρακτηριστικά «Με βάση τα έως τώρα στοιχεία δεν προκύπτει τίποτα και στηρίζουμε τον υπουργό».
iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι απαντάει ο Κατρούγκαλος για την υπόθεση με τον Δήμο Λάρισας"

ΝΔ: Κάθε ώρα και αποκαλύψεις – Διώξτε τον Κατρούγκαλο

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραγκούνης, με νεότερη ανακοίνωση του, καλεί την κυβέρνηση «να αποσύρει αμέσως τον κ. Κατρούγκαλο», μετά τις νέες αποκαλύψεις για ανάληψη και άλλων υποθέσεων από το γραφείου του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Κάθε ώρα που περνάει βγαίνουν νέες αποκαλύψεις όπου φαίνεται ότι το γραφείο του κ. Κατρούγκαλου, αναλάμβανε υποθέσεις εναντίον του δημοσίου, ακόμα και ένα μήνα μετά την ορκωμοσία του.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση συνεχίζει να τον κρατά. Και μάλιστα καλεί τα κόμματα να αποσύρουν τις δηλώσεις τους!

Αντί να κάνει μαθήματα ηθικής, οφείλει η ίδια να αποσύρει αμέσως τον κ. Κατρούγκαλο».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Κάθε ώρα και αποκαλύψεις – Διώξτε τον Κατρούγκαλο "

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο τρόπος διεξαγωγής των διαγωνισμών για συμβολαιογράφους

Αντισυνταγματική είναι η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι κατά τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό των υποψηφίων συμβολαιογράφων μπορεί κάθε διαγωνιζόμενος να είναι υποψήφιος μόνο για μία έδρα Εφετείου της χώρας.

Αυτό έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 959/2015 απόφασή της και δικαίωσε πέντε υποψηφίους που συμμετείχαν στον διαγωνισμό των συμβολαιογράφων του 2010 και δεν διορίστηκαν τελικά.

Ειδικότερα, οι νόμοι 2830/2000 και 2993/2002 ορίζουν ότι όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στον Πανελλήνιο διαγωνισμό των συμβολαιογράφων οφείλουν να δηλώσουν την έδρα μόνον μιας ειρηνοδικειακής περιφέρειας στην οποία επιθυμούν να διορισθούν.

Όμως, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι «ο περιορισμός των υποψηφίων συμβολαιογράφων να εκφράσουν την προτίμησή τους για μια μόνον ειρηνοδικειακή περιφέρεια Εφετείου της χώρας, αντίκεινται στην αρχή της αξιοκρατίας και στην κατά το άρθρο 5 του Συντάγματος ελευθερία προσβάσεως στο επάγγελμα του συμβολαιογράφου προσώπων που συγκεντρώνουν τα νόμιμα προσόντα».

Και αυτό γιατί «ο περιορισμός αυτός επιτρέπει τον διορισμό υποψηφίων με χαμηλότερη βαθμολογία από εκείνη που λαμβάνουν άλλοι συνυποψήφιοί τους, οι οποίοι, αν και διαγωνίζονται στα ίδια μαθήματα και επιτυγχάνουν καλύτερη επίδοση, παραμένουν αδιόριστοι, εξαιτίας του τυχαίου γεγονότος ότι εδήλωσαν, υποχρεούμενοι από τον νόμο, προτίμηση διορισμού σε ειρηνοδικειακή περιφέρεια Εφετείου της χώρας για την οποία, κατόπιν της εκδόσεως των αποτελεσμάτων, αποδεικνύεται ότι απαιτείται υψηλότερη από την επιτευχθείσα βαθμολογία».

Υπογραμμίζεται στην δικαστική απόφαση ότι «δεν προκύπτουν δε, από κανένα στοιχείο και ιδίως από την αιτιολογική έκθεση του ν. 2993/2002 και τις συζητήσεις στη Βουλή, οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι κατ’ εξαίρεση θα δικαιολογούσαν τον επίμαχο περιορισμό κατά την πρόσβαση στο επάγγελμα του συμβολαιογράφου, τόσο κατά το μέρος που αποτελεί δημόσιο λειτούργημα όσο και κατά το μέρος που έχει χαρακτήρα ελευθέρου επαγγέλματος, με περαιτέρω συνέπεια να μην μπορεί να διαπιστωθεί ούτε το κατ΄ αρχήν συμβατό του σκοπού αυτού με τις συνταγματικές διατάξεις, ούτε, ακολούθως, και το αν με την επιβολή του περιορισμού αυτού τηρήθηκε η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας».

Εξ άλλου, επισημαίνεται στην απόφαση της Ολομέλειας, «σύμφωνα με τα διδάγματα της κοινής πείρας, ο περιορισμός της υποβολής της αιτήσεως συμμετοχής στο διαγωνισμό για μια μόνον ειρηνοδικειακή περιφέρεια Εφετείου της χώρας ωθεί πολλούς υποψήφιους να υποβάλλουν αιτήσεις στις περιφέρειες εκείνες στις οποίες προκηρύσσονται περισσότερες θέσεις, διότι σ' αυτές έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας».

Οι θέσεις, δε, αυτές –συνεχίζει η Ολομέλεια του ΣτΕ- «βρίσκονται, κατά τεκμήριο, στα μεγάλα αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα να μην εκδηλώνει ενδιαφέρον αριθμός υποψηφίων για τις άλλες ειρηνοδικειακές περιφέρειες Εφετείων της χώρας, στις οποίες οι προς πλήρωση θέσεις είναι λιγότερες με επακόλουθο το ενδεχόμενο να παραμένουν στην περιφέρεια κενές προκηρυχθείσες θέσεις λόγω του συστήματος αυτού, γεγονός αντίθετο προς το δημόσιο συμφέρον».

Την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου την απασχόλησε περίπτωση πέντε υποψηφίων συμβολαιογράφων οι οποίοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό των συμβολαιογράφων του 2010. Στο τέλος Ιανουαρίου 2011 δημοσιεύθηκε ο πίνακας των 20 επιτυχόντων στην περιφέρεια του Εφετείου Αθηνών, αλλά οι επίμαχοι πέντε υποψήφιοι δεν περιλαμβανόντουσαν σε αυτόν.

Έτσι, προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι αν και είχαν μεγαλύτερη από τους διορισθέντες βαθμολογία έμειναν εκτός και εάν είχαν την δυνατότητα να εκφράσουν προτίμηση για περισσότερες από μια Εφετειακή έδρα τότε είναι βέβαιο ότι θα διοριζόντουσαν. Ακόμη, υποστήριξαν ότι η νομοθεσία για την εισαγωγή στο κλάδο των συμβολαιογράφων δεν στηρίζεται σε αντικειμενικά ως προς την προσωπική αξία και ικανότητα των υποψηφίων κριτήρια.

Τελικά, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ακύρωσε την παράλειψη διορισμού των επίμαχων πέντε υποψηφίων συμβολαιογράφων με αποτέλεσμα να ακυρώνεται ο διορισμός των πέντε αρχικά επιτυχόντων και στις θέσεις τους να διορίζονται οι πέντε που προσέφυγαν στο ΣτΕ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο τρόπος διεξαγωγής των διαγωνισμών για συμβολαιογράφους"

Αναζητούν περισσότερους φόρους με τα ίδια μέτρα

Αξιόπιστες λύσεις για ΦΠΑ, νέο ΕΝΦΙΑ και φοροδιαφυγή και νέα έσοδα από ποτά και τσιγάρα, αναζητά από χθες το οικονομικό επιτελείο, σε διαδοχικές συσκέψεις, που θα συνεχιστούν και σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η αναστροφή της πτωτικής πορείας των εσόδων λόγω των πρόωρων εκλογών, είναι το πρώτο μέλημα της Κυβέρνησης, προκειμένου να αναστρέψει την αρνητική εικόνα που έχουν σχηματίσει έως τώρα οι τρείς θεσμοί. Μια εικόνα που έχει εκφραστεί και μέσω των τεχνικών κλιμακίων, αλλά και απευθείας από την Ομάδα των Βρυξελλών, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργούν δυσκολίες στην οριστικοποίηση του προγράμματος – γέφυρα, που θα πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Το πρόβλημα των εσόδων είναι ότι, αν δεν αυξηθεί η απόδοση των τακτικών εσόδων και κυρίως του ΦΠΑ, δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε η επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, ούτε και η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Αναμένοντας κατ’ αρχήν τη ρύθμιση εξπρές μέχρι και τις 27 του μήνα και στη συνέχεια της νέα ρύθμισης των 100 δόσεων, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει μια νέα αύξηση του ΕΦΚ σε οινοπνευματώδη και προϊόντα καπνού.

Στο κρίσιμο θέμα της αναμόρφωσης του ΦΠΑ, κεφαλαιώδους σημασίας θεωρείται, σε πρώτη φάση, η διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με το TAXIS. Το μέτρο νομοθετήθηκε από το 2010, εντός μνημονίου και ουδέποτε εφαρμόστηκε.

Πιο δύσκολές είναι οι αποφάσεις για τις αυξήσεις συντελεστών, όπου υπάρχουν πολλές και διφορούμενες απόψεις, ανάλογα με το υπουργείο από το οποίο εκπορεύονται.

Στο θέμα της αντικατάστασης του ΕΝΦΙΑ από έναν νέο ΦΜΑΠ, τα προβλήματα είναι επίσης πολλά. Τούτο, διότι δεν υπάρχει ακόμη ισοδύναμο, που θα δίνει τα 2 δισ. ευρώ που θα αφαιρέσει ο νέος φόρος στο προϋπολογισμό. Εδώ το πιο πιθανό σενάριο θα είναι η μετονομασία του ΕΝΦΙΑ, με μειωμένη επιβάρυνση κατά 30% (μέτρο το οποίο έχει ήδη νομοθετηθεί από το 2014). Στη συνέχεια θα προχωρήσει η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών και θα περάσουμε σταδιακά στο νέα καθεστώς.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και από την κυβέρνηση και από τους τρείς θεσμούς, στα αποτελέσματα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Στον τομέα αυτό θα πρέπει να ενισχυθούν οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί - όχι με τους εθελοντές διμηνήτες- αλλά έμπειρο προσωπικό, η πρόσληψη του οποίου θα πρέπει να έχει και την έγκριση της ομάδας των Βρυξελλών.

Σήμερα αναμένεται να αρχίσει η αναζήτηση ολοκληρωμένων προτάσεων, σε θέματα στα οποία οι εταίροι και δανειστές μας και η κυβέρνηση διαφωνούν.

Θα πρέπει δηλαδή να ολοκληρωθεί η πρόταση της κυβέρνησης για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Θα πρέπει να απαντήσουμε στο ποιες θα ολοκληρώσουν και ποιες όχι και κυρίως ποιο είναι το σχέδιο για τα επόμενα χρόνια.

Επίσης, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι προτάσεις που θα αφορούν τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τις αλλαγές στο δημόσιο, αλλά και τις περαιτέρω απελευθερώσεις των αγορών σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Οι τρείς θεσμοί αναμένουν την ολοκλήρωση της ελληνικής πρότασης σε όλους τους τομείς μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ώστε να εξεταστεί σε έκτακτο Eurorgroup την Παρασκευή ή την Δευτέρα.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναζητούν περισσότερους φόρους με τα ίδια μέτρα"

«Στα ίχνη της Τρόικας» – ΔΕΙΤΕ ολόκληρο το ντοκυμαντέρ που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στη Γερμανία

Το ντοκυμαντέρ των Harald Schumann και Árpád Bondy που εξέπεμψε στις 9/3/15 το 1ο κανάλι της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ARD και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Μια πιο εκτεταμένη βερσιόν του είχε προβληθεί από το γαλλογερμανικό κανάλι ARTE στις 24/2/15



Αν δεν βλέπετε αυτόματα ελληνικούς υπότιτλους, πατήστε το «κουμπί» «ρυθμίσεις» κάτω δεξιά στο βίντεο και τσεκάρετε τις κατάλληλες επιλογές. Επίσης το «on» στο «κουμπί» «υπότιτλοι»

Διαβάστε Περισσότερα » "«Στα ίχνη της Τρόικας» – ΔΕΙΤΕ ολόκληρο το ντοκυμαντέρ που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στη Γερμανία"

Μεγάλο προβάδισμα Σαρκοζί στις περιφερειακές εκλογές δείχνουν τα exit poll

Μεγάλο προβάδισμα του κόμματος UMP του Νικολά Σαρκοζί και των συμμάχων του δείχνουν τα exit poll του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία.

Η Μαρίν Λεπέν που εμφανιζόταν ενισχυμένη στις δημοσκοπήσεις φαίνεται να μένει στην τρίτη θέση, σύμφωνα πάντα με exit poll.

Ο Monde δίνει στο UMP και τους συμμάχους του ποσοστό περισσότερο του 37%, στους Σοσιαλιστές ποσοστό περίπου 27% και στο Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν ποσοστό 23 - 26%.

Αυξημένη ήταν η συμμετοχή στις περιφερειακές εκλογές, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία. Στις 17:00 το απόγευμα (τοπική ώρα) η συμμετοχή έφτανε το 43%, επτά ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τη συμμετοχή που είχε καταγραφεί το 2011 την ίδια ώρα.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλο προβάδισμα Σαρκοζί στις περιφερειακές εκλογές δείχνουν τα exit poll"

Τροπολογία Λαφαζάνη για να ακυρωθούν οι αυξήσεις στο ρεύμα

Με τροπολογία – προσθήκη του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ακυρώνονται οι αυξήσεις του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για το 2015 και επιβαρύνουν τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά, αγρότες και παραγωγικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο πρόκειται να συμπεριληφθεί στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Το υπουργείο Ενέργειας είχε ζητήσει από την ΡΑΕ να εξετάσει τρόπους ακύρωσης της αύξησης του τέλους προς τις ΑΠΕ, ωστόσο αν αυτό δεν ήταν εφικτό ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε ξεκαθαρίσει ότι θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση. Σύμφωνα με το το κείμενο της τροπολογίας και την αιτιολογική της έκθεση, με την προτεινόμενη ρύθμιση επιδιώκεται η διατήρηση των μοναδιαίων χρεώσεων του ΕΤΜΕΑΡ στα επίπεδα που έχουν καθοριστεί για το έτος 2014, αλλά και ζητείται να επανεξεταστεί ο προσδιορισμός του τέλους. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση “η ρύθμιση κρίνεται αναγκαία προκειμένου να παρασχεθεί η δυνατότητα επανεκτίμησης και επαναπροσδιορισμού των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού του άρθρου 40 του ν. 2773/1999 για την εξυπηρέτηση των σκοπών που επιδιώκει, χωρίς την εν τω μεταξύ επιβάρυνση των καταναλωτών από τυχόν αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ”.

Όπως αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του “με τον τρόπο αυτό υλοποιείται η δέσμευση του υπουργού ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη που δήλωσε από την πρώτη στιγμή πως εάν δεν ακυρώσει η ίδια η ΡΑΕ τις απαράδεκτες αυτές αυξήσεις θα τις ακυρώσει η Κυβέρνηση με δικές της παρεμβάσεις, καθώς η δύσκολη οικονομική συγκυρία επιβάλλει όχι μόνο να μην επιβάλλονται αυξήσεις, αλλά, αντίθετα, καθιστά αδήριτη ανάγκη να γίνουν μειώσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και για την προστασία των νοικοκυριών, αλλά και ως εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας”.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τροπολογία Λαφαζάνη για να ακυρωθούν οι αυξήσεις στο ρεύμα"

Χαμός και στη Λάρισα: Το «γραφείο Κατρούγκαλου» και ο Δήμος Λαρισαίων

Αρνητικός πρωταγωνιστής για την κυβέρνηση αναδεινύεται ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος σύμφωνα με δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής» «είχε υπογράψει εργολαβικά συμφωνητικά με υπαλλήλους που επαναπροσλαμβάνει στο Δημόσιο, οι οποίοι ήταν ή απολυμένοι ή σε διαθεσιμότητα», κάτι που ο ίδιος διέψευσε στη συνέχεια κατηγορηματικά, επικαλούμενος μάλιστα ότι από τον Ιούνιο του 2014, όταν εξελέγη δηλαδή Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ ανέστειλε τη δικηγορική του δραστηριότητα.
Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής για Κατρούγκαλο
Το γεγονός πως ο ίδιος ανέστειλε την δικηγορική του δραστηριότητα, δεν εμπόδισε όμως τον δήμο Λαρισαίων να αναθέσει στο γραφείο του «ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ – ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ» την εντολή για άσκηση προσφυγής ενάντια στην απόφαση της τότε ΓΓ της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γερακούδη, η οποία είχε ληφθεί στις 22 Οκτωβρίου του 2014, και με την οποία είχε κρίνει παράνομη την απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου Λάρισας να μην αποστείλει στο υπουργείο Εσωτερικών τα στοιχεία που αφορούσαν τις μετατροπές των συμβάσεων των δημοτικών υπαλλήλων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή μίσθωσης έργου σε αορίστου χρόνου.
Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής για Κατρούγκαλο 1
Σύμφωνα με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Λαρισαίων τόσο η υπόθεση της προσφυγής κατά της απόφασης Γερακούδη όσο και οι επιβαλλόμενες από τους νομικούς Αιτήσεις Ακύρωσης της διαδικασίας ανατέθηκαν στο δικηγορικό γραφείο «Κατρούγκαλος & Συνεργάτες».
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Λαρισαίων, κατά της συγκεκριμένης απόφασης είχαν ψηφίσει η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ρένα Καραλαριώτου καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Θανάσης Μαμάκος, θέτοντας, ανάμεσα στα άλλα, και ζήτημα ηθικής τάξης, για το αν και κατά πόσο είναι ηθικό το γεγονός πως θα αναλάβει τον χειρισμό μιας τόσο λεπτής υπόθεσης, αφού αφορά νομική διαμάχη με το κράτος, το δικηγορικό γραφείο ενός υπουργού. Η πλειοψηφία των μελών της Οικονομικής Επιτροπής είχαν αντίθετη γνώμη και η υπόθεση ανατέθηκε στο εν λόγω γραφείο.
Για την ιστορία να αναθέσουμε πως ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, του υπουργείου δηλαδή στο οποίο προΐσταται σήμερα ο κύριος Κατρούγκαλος είναι αυτό που έστειλε στον εισαγγελέα του πέντε δημάρχους, ανάμεσα στους οποίους και ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Καλογιάννης, για την υπόθεση της μη αποστολής των στοιχείων που ζητήθηκαν για τις μετατροπές των συμβάσεων.
larissanet
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαμός και στη Λάρισα: Το «γραφείο Κατρούγκαλου» και ο Δήμος Λαρισαίων"

«Μαραθώνια» σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τη λίστα μεταρρυθμίσεων

Συνεχείς συσκέψεις οι οποίες θα συνεχιστούν και σήμερα έχει στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με αντικείμενο τη λίστα μεταρρυθμίσεων που θα προτείνει η ελληνική πλευρά στους θεσμούς.

Στη χθεσινή σύσκεψη η οποία διήρκεσε περισσότερο από πέντε ώρες συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ το «παρών» έδωσε και η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι στην αυριανή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο να έχει στα χέρια του ένα προσχέδιο των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων όχι για να μπει η συζήτηση σε τόσο βαθιά νερά -αφού αυτό θα γίνει στο Brussels Group, αν και η ελληνική πλευρά επιθυμεί πολιτική διαβούλευση - αλλά κυρίως για να καταδειχθεί η ετοιμότητα της Αθήνας και να υπάρξει μια πρώτη αντίδραση της άλλης πλευράς.

Επί της ουσίας η λίστα της Αθήνας θα «κτιστεί» πάνω στη λίστα Βαρουφάκη της 23ης Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η έμφαση θα δίνεται στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Για παράδειγμα θα υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για τις αδήλωτες καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό. Ήδη την εβδομάδα που ξεκινά από αύριο έγινε γνωστό ότι θα επισκεφθεί την Ελλάδα ο υπουργός Επικρατείας της Ελβετίας για μια «ουσιαστική ανταλλαγή ιδεών».

Επίσης έμφαση θα δίνεται στο νέο φορολογικό σύστημα και στην αναδιαμόρφωση του δημοσίου τομέα, αλλά και στο ασφαλιστικό, στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, την ενοποίηση των ταμείων και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με το κράτος να έχει στρατηγικό ρόλο.

Στη λίστα θα συμπεριληφθούν επίσης ο εκσυγχρονισμός του πτωχευτικού νόμου και η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων καθώς και το πλαίσιο για την είσπραξη δημοσίων εσόδων από τις υπηρεσίες τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου. Αίνιγμα παραμένουν οι αλλαγές στον ΦΠΑ, αλλά και η δημοπράτηση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων, με τα κυβερνητικά στελέχη να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζει σήμερα στην «Καθημερινή» ότι «δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, αλλά για δουλειά, σκληρή δουλειά». «Διαπραγματευόμαστε αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε. Συζητάμε αλλά ταυτόχρονα νομοθετούμε» σημειώνει και προσθέτει πως η κυβέρνηση έχει μία μοναδική ευκαιρία να προωθήσει αλλαγές που οι προηγούμενες κυβερνήσεις «δεν τόλμησαν, είτε γιατί είχαν δεσμεύσεις με ισχυρά συμφέροντα, είτε γιατί δεν είχαν τη λαϊκή στήριξη».

Τέλος, αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Βερολίνο, διευκρινίζει πως η συνάντησή του με την κ. Μέρκελ «δεν θα "πιέζεται" από τις διαπραγματεύσεις» και οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να συζητήσουν «για τα σημαντικά θέματα που ταλανίζουν την Ευρώπη αλλά και για την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "«Μαραθώνια» σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τη λίστα μεταρρυθμίσεων"

FAS: Τελειώνουν τα χρήματα στις 8 Απριλίου

Η Ελλάδα έχει χρήματα μέχρι τις 8 Απριλίου, περιλαμβανομένων και των αποθεμάτων από ταμεία ή κρατικές επιχειρήσεις, υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα FAS.

Πρόκειται για την κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). H γερμανική εφημερίδα επικαλείται διπλωματικές πηγές, οι οποίες με τη σειρά τους αναφέρονται σε υπολογισμούς αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με την εφημερίδα η Κομισιόν θεωρεί «κρίσιμη» την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας από τις 9 Απριλίου, οπότε εκκρεμεί η αποπληρωμή νέα δόσης 467 εκ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Επιπλέον, στα μέσα Απριλίου θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν κρατικά ομόλογα συνολικού ύψους 2,4 δις ευρώ.

Γι αυτό, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα, η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει μόλις δύο εβδομάδες για να παρουσιάσει την πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων, ενώ ήδη από αυτήν την εβδομάδα η Κομισιόν αναμένει ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα αρχίσουν να εργάζονται και πάλι στην Αθήνα, έχοντας πρόσβαση για τον έλεγχο στοιχείων στα αρμόδια υπουργεία. Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung υποστηρίζει μάλιστα ότι αυτή ακριβώς η δημοσιονομική στενότητα ήταν ο λόγος για τη σύγκληση της έκτακτης μίνι-συνόδου για την Ελλάδα στο περιθώριο του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Πρόοδος» στο ελληνικό ζήτημα

«Χωρίς αμφιβολία η σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες έχει επιφέρει πρόοδο» στο ελληνικό ζήτημα, εκτιμά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Passauer Neue Presse. Σύμφωνα με τον Σουλτς, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αντιληφθεί ότι χρειάζεται «άμεση δράση», αλλά τώρα πρέπει να ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα, για παράδειγμα η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ώστε να ελεγχθούν και τα εμβάσματα προς το εξωτερικό. Επιπλέον, δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις στον τουρισμό και στην καινοτομία.

Σύμφωνα με τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό, η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να θεωρείται υπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση της χώρας, αλλά από την άλλη πλευρά είχε πολλές «επιπολαιότητες» μέσα σε λίγες εβδομάδες, με αποτέλεσμα να προκαλείται σημαντική απώλεια εμπιστοσύνης.

dw
Διαβάστε Περισσότερα » "FAS: Τελειώνουν τα χρήματα στις 8 Απριλίου"

Τσίπρας στην «Κ»: «Συνομιλίες με τη Μέρκελ χωρίς πίεση»

Δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην «Κ»: «Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, αλλά για δουλειά – σκληρή δουλειά. Διαπραγματευόμαστε, αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε. Συζητάμε, αλλά ταυτόχρονα νομοθετούμε. Εχουμε ξεκινήσει ήδη τις μεταρρυθμίσεις, προσπαθώντας όχι μόνο να επαναφέρουμε τη χώρα στην κανονικότητα, αλλά να κερδίσουμε και τα χαμένα χρόνια. Εχουμε μια μοναδική ευκαιρία να προωθήσουμε αλλαγές που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τόλμησαν, είτε γιατί είχαν δεσμεύσεις με ισχυρά συμφέροντα είτε γιατί δεν είχαν τη λαϊκή στήριξη. Ηρθε η ώρα να αλλάξουμε τη χώρα και αυτό εξαρτάται μόνο από εμάς – από την κυβέρνηση.

Τη Δευτέρα θα βρίσκομαι στο Βερολίνο προκειμένου να συναντηθώ με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Μία συνάντηση που δεν θα “πιέζεται” από τις διαπραγματεύσεις. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς θα μπορέσουμε, και οι δύο πλευρές, να συζητήσουμε για τα σημαντικά θέματα που ταλανίζουν την Ευρώπη, αλλά και για την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας στην «Κ»: «Συνομιλίες με τη Μέρκελ χωρίς πίεση»"

Συνεχίζεται η κόντρα μετά τις καταγγελίες σε βάρος του Κατρούγκαλου

Νέες διευκρινίσεις για το επίμαχο συμφωνητικό δίνει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργος Κατρούγκαλος, κάνοντας λόγο για «σκευωρία», «εκτέλεση συμβολαίου» και «κατασκευασμένη υπόθεση», πίσω από την οποία βρίσκονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας το πρωί, στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι «το συμβόλαιο που εκτελείται έχει στόχο να πλήξει την κυβέρνηση στο θέμα της ηθικής υπεροχής της».

Εξαπέλυσε δε προσωπικά πυρά κατά του διευθυντή του Βήμα 99,5, Βασίλη Χιώτη, που υπογράφει το δημοσίευμα, τον οποίο κατηγόρησε για ψέμματα και συκοφαντίες.

«Είναι προφανές ότι οι εντολείς σας βρίσκονται στα κόμματα της αντιπολίτευσης» είπε ο κ. Κατρούγκαλος απευθυνόμενος στον κ. Χιώτη, ο οποίος συμμετείχε στην ίδια εκπομπή, και επικαλέστηκε μάλιστα στο σημείο αυτό αλλεπάλληλες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για να πει ότι ο κ. Χιώτης δεν λειτούργησε μόνος του σε αυτήν την ιστορία.

«Είναι προφανές από τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι ο κ. Χιώτης δεν λειτούργησε μόνος του σε αυτήν την ιστορία. Δεν μπορώ να είμαι βέβαιος ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πολιτικός του εντολέας αλλά είναι προφανές ότι ο κ. Χιώτης λειτουργεί κατ΄εντολή και στο πλαίσιο συμβολαίου» ανέφερε χαρακτηριστικά και ερωτηθείς από ποιούς έχει δοθεί αυτή η εντολή απάντησε: «Προφανώς από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».

«Το Ποτάμι που έβγαλε και αυτό ανακοίνωση είναι έξω ή είναι και αυτό μέσα στη συνωμοσία; Το ΚΚΕ; Γιατί δεν έχει μείνει κόμμα που δεν σας έχει καταγγείλλει. Μόνο ο κ. Καμμένος δεν σας έχει καταγγείλλει ακόμη και πολύ φοβάμαι ότι θα το κάνει» απάντησε ο κ. Χιώτης.

Επί του συμφωνητικού

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ακόμη ότι το συμφωνητικό το οποίο επικαλείται η εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής δεν στοιχειοθετεί αυτό που αναφέρεται στο δημοσίευμα ότι δηλαδή υπέγραφε ιδιωτικά συμφωνητικά με υπαλλήλους που απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ επανέλαβε ότι το επίμαχο συμφωνητικό αφορά μισθολογική διαφορά δημοσίου υπαλλήλου.

Όπως είπε, ο νόμος του 2011 που αναφέρεται στο επίμαχο συμφωνητικό αφορά το ενιαίο μισθολόγιο. «Είναι μια κλασική υπόθεση μισθολογικών διαφορών, 8.000 ευρώ διεκδικεί ο συγκεκριμένος άνθρωπος» διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

«Έχετε έστω ένα συμφωνητικό, γιατί μιλάτε για δεκάδες, της περιόδου 26-27 Ιανουαρίου που να αφορά ένα διαθέσιμο ή απολυμένο; Μισό να μου εμφανίσετε εγώ θα παραιτηθώ» επισήμανε απευθυνόμενος στον κ. Χιώτη.

Ο κ. Κατρούγκαλος εξήγησε ότι μετά την εκλογή του ως ευρωβουλευτής διατήρησε την εταιρεία του, διότι, όπως είπε, ήθελε να έχει την ανεξαρτησία του και να μην δεσμεύεται από την πολιτική του επιλογή.

Δήλωσε δε περήφανος που υπερασπίστηκε διαθέσιμους πριν εκλεγεί ευρωβουλευτής, σημειώνοντας ότι ήταν κομμάτι του αγώνα κατά του Μνημονίου, που τον συνεχίζει και τώρα ως υπουργός.

Χιώτης: Ζήτημα ηθικής τάξεως

Από την πλευρά του, ο κ. Χιώτης εξήγησε ότι ήρθε στην κατοχή του «ένα έγγραφο στο οποίο εμφανίζεται ο κ. Κατρούγκαλος να υπογράφει ένα ιδιωτικό συμφωνητικό με έναν υπάλληλο του Δημοσίου για να διεκδικήσουν από κοινού ορισμένες αποδοχές και τη βελτίωση της υπηρεσιακής κατάστασης αυτού του υπαλλήλου».

Ανέφερε ακόμη ότι «με βάση αυτό το συμφωνητικό ο κ. Κατρούγκαλος εμφανίζεται να κατοχυρώνει αμοιβή 12% επί των ακαθαρίστων αποδοχών που θα έχει ο υπάλληλος εφόσον δημοσιοποιηθεί αυτό το χαρτί» και ότι «το συγκεκριμένο έγγραφο κατατέθηκε στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών την 27η Ιανουαρίου του 2015, ημέρα που ο κ. Κατρούγκαλος πληροφορείται από τον πρωθυπουργό ότι μπαίνει στην κυβέρνηση».

«Επειδή όποιος δικηγόρος μπαίνει στην κυβέρνηση αναστέλλεται η δικηγορική του ιδιότητα, υπάρχει μια τελευταία παράγραφος που λέει ότι σε περίπτωση διάλυσης της εταιρείας τα δικαιώματα διατηρεί ο δικηγόρος κ. Γιώργος Κατρούγκαλος», σημείωσε ακόμη.

Ο κ. Χιώτης υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει καμία παρανομία», αλλά μίλησε για «ζήτημα ηθικής τάξεως». Είπε πάντως ότι αν έχει «πέσει θύμα κακής πληροφόρησης» θα ζητήσει δημοσίως συγγνώμη.

Αντίδραση Γεωργιάδη

Ο βουλευτής της ΝΔ, Άδ.Γεωργιάδης, μιλώντας στον Βήμα 99,5 για το θέμα είπε: «Ο Κατρούγκαλος δεν στέκεται στη θέση του - η μόνη πράξη πολιτικής εντιμότητας θα ήταν να παραιτηθεί».

Σχόλιο Παπαδημούλη

To θέμα σχολίασε μέσω twitter και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης γράφοντας: «Αναλαμβάνει ο Κατρούγκαλος, πριν εκλεγεί, υποθέσεις απολυμένων; Είναι 'σκάνδαλο'. Όταν το κάνει ο Βορίδης, για Μηλιώνη-Φλώρο, είναι...Κυριακή».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζεται η κόντρα μετά τις καταγγελίες σε βάρος του Κατρούγκαλου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news