facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

“Χρησμός” Μάρδα για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους

Σε μία δήλωση που αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα προέβη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, στη Βουλή.

Ο κ. Μάρδας ανέφερε πως υπάρχουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για την αποπληρωμή των χρεών της χώρας και την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, δεν έδωσε όμως καμία απάντηση για το ποιες είναι αυτές.

«Υπάρχουν και εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων ύψους 15,5 δισ. ευρώ που έχει η χώρα μας για την εξυπηρέτηση του Δημόσιου Χρέους έως τα τέλη Αυγούστου. Δεν είναι μόνο τα 7,2 δισ. ευρώ που περιμένουμε να πάρουμε». Τόνισε ο υπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ, Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου. Ωστόσο, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τη βελτίωση της ρευστότητας κι έτσι είναι δύσκολο να δοθούν με ακρίβεια οι απαντήσεις.

Ως προς τα νούμερα, είναι γνωστά. Έως τα τέλη Αυγούστου πρέπει να επιστρέψουμε 15,5 δισ. ευρώ, είπε ο αναπληρωτής υπουργός και αναφερόμενος στον τρόπο αποπληρωμής πρόσθεσε: «Δεν είναι μόνο τα 7,2 δισ. ευρώ τα οποία περιμέναμε να πάρουμε. Όπως γνωρίζετε υπάρχει μια δυναμική σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με αντικείμενο τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Δυναμική, που θα αναπτυχθεί και σε αυτό το τετραήμερο. Οι διαπραγματεύσεις επιδιώκουν μια βελτίωση της ρευστότητας για να εξυπηρετηθούν όλες οι υποχρεώσεις τις οποίες έχουμε. Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι δεν είναι πηγή της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας μόνο τα 7,2 δισεκατομμύρια. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές μέθοδοι ώστε να βρεθούν κάποια χρήματα. Αυτά τα χρήματα, αυτή η διαδικασία, είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων που τρέχουν και που επιδιώκουν να μην έχουμε οποιοδήποτε κενό στους απαιτούμενους. Όταν τρέχει μια διαπραγμάτευση είναι λίγο δύσκολο εκ των προτέρων να προβλέψεις πώς θα καταλήξει. Όταν τρέχουν διάφορες διαπραγματεύσεις και υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια χρηματοδότησης που είναι και από τη νομισματική χαλάρωση της ΕΚΤ ή επίσης και από οπουδήποτε αλλού γνωρίζει η κυβέρνηση, αλλά στο πλαίσιο μιας στρατηγικής η οποία εξελίσσεται μέσα σε μια διαπραγμάτευση, είναι δύσκολο να έρθουν κάποια στοιχεία. Συνεπώς, εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι η ακρίβεια που ζητάτε είναι λίγο δύσκολο να δοθεί, γιατί τρέχουν διαπραγματεύσεις».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "“Χρησμός” Μάρδα για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους"

Λαλιώτης στο ΣΔΟΕ: Απόπειρα σκοτεινών κύκλων να με συκοφαντήσουν

Επιστολή στον Γραμματέα του ΣΔΟΕ έστειλε ο Κώστας Λαλιώτης ο οποίος, σχολιάζοντας τους ελέγχους διενεργούνται για τα περιουσιακά του στοιχεία, κάνει λόγο για απόπειρα «σκοτεινών κύκλων» να τον συκοφαντήσουν.

Ο κ. Λαλιώτης αναφέρει ότι πληροφορήθηκε για τους ελέγχους του ΣΔΟΕ με αφορμή το δημοσίευμα του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ και σημειώνει ότι «πλανάται η απορία και το ερώτημα ποιοι και γιατί διέρρευσαν ένα δημόσιο έγγραφο, διαβαθμισμένο ως εμπιστευτικό».

Όπως υποστηρίζει, «η σκοπιμότητα των δόλιων αυτουργών είναι προφανής», προσθέτοντας ότι με πρόσχημα τον ανολοκλήρωτο έλεγχο κάποιοι θέλησαν να δημιουργήσουν προκαταβολικά σκιές, «με στόχο να σπιλώσουν με ανυπόστατες φημολογίες το όνομά μου» και να «ρίξουν λάσπη στον ανεμιστήρα των ΜΜΕ».

Παράλληλα, ο κ. Λαλιώτης εκφράζει την βεβαιότητά του ότι αυτή η «απόπειρα διαφόρων σκοτεινών κύκλων» να τον συκοφαντήσουν «θα πέσει στο κενό» και πως «θα συντριβούν για μια ακόμα φορά όποιοι κι αν είναι, όπου και να βρίσκονται».

Ολόκληρη η επιστολή Λαλιώτη:

Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα,

1.Με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Κυριακάτικης Εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» πληροφορήθηκα ότι το ΣΔΟΕ διενεργεί έλεγχο για τα περιουσιακά μου στοιχεία. Βεβαίως πλανάται η απορία και το ερώτημα ποιοί και γιατί διέρρευσαν ένα δημόσιο έγγραφο, διαβαθμισμένο ως εμπιστευτικό, προς την εφημερίδα. Βεβαίως, η σκοπιμότητα των δόλιων αυτουργών είναι προφανής. Με πρόσχημα τον ανολοκλήρωτο έλεγχο θέλησαν να δημιουργήσουν προκαταβολικά σκιές, με στόχο να σπιλώσουν με ανυπόστατες φημολογίες το όνομά μου και να «ρίξουν λάσπη στον ανεμιστήρα των ΜΜΕ».

Είμαι απολύτως σίγουρος ότι και αυτή η απόπειρα διαφόρων σκοτεινών κύκλων να με συκοφαντήσουν θα πέσει στο κενό και θα συντριβούν για μια ακόμα φορά όποιοι κι αν είναι, όπου και να βρίσκονται.

Σε κάθε περίπτωση πιστεύω για λόγους αρχής, ότι κάθε έλεγχος των θεσμικών οργάνων της Πολιτείας είναι ευπρόσδεκτος και επιβεβλημένος γιατί δεν έχω να κρύψω τίποτα και γιατί δεν έχω να φοβηθώ κανέναν.

2.Όλα τα περιουσιακά μου στοιχεία (προσωπικά και οικογενειακά) βρίσκονται στην Ελλάδα, είναι απολύτως διαφανή και συγκεκριμένα και είναι διαχρονικά δηλωμένα αναλυτικά και τεκμηριωμένα στις ετήσιες δηλώσεις μου για το Πόθεν Έσχες.

Όλη η ακίνητη προσωπική και οικογενειακή περιουσία μου (κατοικία, κτήματα, δενδροκαλλιέργειες), βρίσκονται στους τόπους καταγωγής στην Αρκαδία και την Μεσσηνία και προέρχονται βασικά από κληρονομικές αποδοχές και μεταβιβάσεις.

Ένα γραφείο (90 τ.μ.) στο κέντρο της Αθήνας είχε αγοραστεί το 1995 με δανειακή κάλυψη καθ’ ολοκληρία από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το ακίνητο αυτό επωλήθη το 2007. (Όλες οι αντίστοιχες αναγραφές περιγράφονται στα συμβόλαια αγοράς και πώλησης).

Ένα Διαμέρισμα (140 τ.μ.) στο Μαρούσι, που είχε κληρονομήσει κατά το ½ η σύζυγός μου από τους γονείς της (με έτος κτήσης το 1981) επωλήθη το 2009. (Οι αντίστοιχες αναγραφές υπάρχουν στο συμβόλαιο πώλησης).

Όλα τα στοιχεία για την κινητή μου περιουσία (προσωπική και οικογενειακή) έχουν διαχρονικές καταγραφές στις Ελληνικές Τράπεζες την Εθνική, την Τράπεζα Πειραιώς και την ALPHA και έχουν πιστοποιηθεί διαχρονικά στις ετήσιες δηλώσεις Πόθεν Έσχες.

Όλα τα ετήσια εισοδήματα της οικογένειάς μου (τα δικά μου και της συζύγου μου) προέρχονται αποκλειστικά και μόνον από την επαγγελματική εργασία και δραστηριότητά μας και έχουν αποτυπωθεί διαχρονικά με κάθε λεπτομέρεια κάθε χρόνο στις φορολογικές μας Δηλώσεις και στις Δηλώσεις Πόθεν Έσχες.

Τέλος, είναι αδιαμφισβήτητο και γνωστό στους πάντες ότι τα τελευταία 30 χρόνια διαμένω με την οικογένειά μου, με ενοίκιο στο ίδιο διαμέρισμα (120 τ.μ.) και στην ίδια περιοχή στο κέντρο της Αθήνας. (Όλα τα στοιχεία για τα ενοίκια είναι πιστοποιημένα κάθε χρόνο).

3. Μετά από τις προηγούμενες συγκεκριμένες αναφορές είναι σαφές και αδιαμφισβήτητο ότι διαχρονικά δεν έχω αποκτήσει ποτέ και πουθενά είτε εντός είτε εκτός Ελλάδας οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο, πέραν αυτών που καταγράφονται διαχρονικά στις Δηλώσεις μου στην Εφορία και στο Πόθεν Έσχες.

Θεωρώ χρέος μου να σας δηλώσω με τον πιο απόλυτο, κατηγορηματικό και δεσμευτικό τρόπο, ότι δεν είχα ποτέ και δεν έχω (είτε εντός είτε εκτός Ελλάδας) ουδεμία απολύτως περιουσιακή σχέση με οποιεσδήποτε επιχειρήσεις, με οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα σε οποιοδήποτε τομέα, με οποιαδήποτε ακίνητα, με υπεράκτιες OFFSHORE εταιρείες και με κάθε λογής άλλες τέτοιου τύπου δραστηριότητες.

4. Είναι γνωστό και αδιαμφισβήτητο ότι όλα τα χρόνια κατά τη θητεία μου στην πολιτική υπηρέτησα με πίστη τη Διαφάνεια, τη Νομιμότητα και το Δημόσιο Συμφέρον, έχοντας διαρκώς ανοιχτό μέτωπο αντιπαράθεσης και σύγκρουσης ενάντια σε κάθε μορφή μαύρου χρήματος, ενάντια σε άνομα συμφέροντα και γκρίζες ζώνες στη δημόσια ζωή και ενάντια στις OFFSHORE εταιρείες.

Πάντα πίστευα και πιστεύω ακράδαντα ότι ο δημόσιος λόγος και οι πράξεις των Πολιτικών και των Δημόσιων Λειτουργών οφείλουν να καθορίζονται από την πίστη τους για Διαφάνεια και Νομιμότητα παντού και πάντα, από την πίστη τους για Διαφάνεια και Νομιμότητα για τους πάντες και τα πάντα, από την πίστη τους ότι κάθε περιουσιακό στοιχείο που αποκτάει κανείς από διασπάθιση δημόσιου χρήματος, πρέπει να δημεύεται με παραδειγματική τιμωρία των αυτουργών. Αυτές οι πολιτικές θέσεις μου είναι δημόσια γνωστές όπως και οι αντίστοιχες πράξεις μου.

Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένες.

Ασφαλώς και όλοι θυμούνται τις τεκμηριωμένες αποκαλύψεις και τις δικαιωμένες καταγγελίες μου στη δικαιοσύνη και τις πολυετείς συγκρούσεις μου στην Βουλή και στα ΜΜΕ για την περιβόητη υπεράκτια OFFSHORE Λιβεριανή Εταιρεία MAYO και τα πλοκάμια της στην Ελλάδα.

Ασφαλώς και όλοι θυμούνται τις συγκρούσεις μου με τον αλήστου μνήμης κ. Μάκη Ψωμιάδη, που με όχημα την εφημερίδα του «Το Όνομα» αποπειράθηκε ως εντολοδόχος σκοτεινών οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, με πλαστογραφίες και συκοφαντίες, να στήσουν εις βάρος μου μία άθλια σκευωρία με επίκεντρο τη σύμβαση για την κατασκευή και λειτουργία του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η καταδίκη του από την Δικαιοσύνη είναι γνωστή.

Ασφαλώς και όλοι θυμούνται ότι σε κάθε απόπειρα σπίλωσης και συκοφάντησής μου από ορισμένα ΜΜΕ, προσέφυγα στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκα πάντα και πανηγυρικά. Οι δικαστικές καταδίκες σε όλους τους βαθμούς της Δικαιοσύνης εις βάρος των συκοφαντών μου, ήταν πάντα ομόφωνες.

Η αναφορά μου σε αυτές τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι μια αποστομωτική απάντηση σε κάποιους «ανώνυμους» λιβελογράφους και σχολιαστές του Διαδικτύου, οι οποίοι κρύβουν επιμελώς και σθεναρά το όνομά τους και το πρόσωπό τους για να καταγράφουν δήθεν «ελεύθερα» τα παράλογα ψέματα και τις συκοφαντικές αθλιότητες της νοσηρής φαντασίας τους. Σε αυτούς τους «ανώνυμους» δειλούς του Διαδικτύου, για λόγους διαφάνειας, δημοκρατίας και δικαιοσύνης, απευθύνω την πρόσκληση και την πρόκληση να ρίξουν τις μάσκες τους και να υπογράψουν με το όνομά τους τα σχόλια τους έτσι ώστε να λογοδοτήσουν ως συκοφάντες στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

5. Εδώ και πολλά χρόνια με το δημόσιο λόγο μου για τη διαφάνεια του πολιτικού συστήματος είχα προτείνει να δημοσιευτούν και να ελεγχθούν τα περιουσιακά στοιχεία τόσο των πολιτικών, (Πρωθυπουργών, Υπουργών, Βουλευτών, Γενικών Γραμματέων, Διοικητών Δημόσιων Οργανισμών) όσο και των Δημόσιων Λειτουργών σε κρίσιμους Θεσμούς, για όλο τον χρονικό κύκλο της Μεταπολίτευσης χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς επιλεκτικές αναφορές σε πρόσωπα και δίχως εκλεκτικές επιλογές σε περιόδους διακυβέρνησης και κόμματα.

6. Μετά την περιγραφή και την καταγραφή όλων των ανωτέρω, θέλω να σας εκφράσω το αίτημά μου και την απαίτησή μου ως κατοχυρωμένο δικαίωμα ενός Έλληνα Πολίτη, ενός Πολίτη με πολύχρονη θητεία σε Δημόσια αξιώματα:

(α.) Να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν τάχιστα κάθε απαραίτητη έρευνα και κάθε ενδελεχής έλεγχος του ΣΔΟΕ για την προσωπική και οικογενειακή μου περιουσιακή κατάσταση.
(β.) Να μου δοθούν το ταχύτερο δυνατόν και να δημοσιοποιηθούν το πόρισμα και τα συμπεράσματα αυτών των ερευνών και ελέγχων των Θεσμικών Οργάνων της Πολιτείας. Μόνον με τη δημοσιότητα μπορεί να λάμψει η αλήθεια. Να ακυρωθεί οριστικά και αμετάκλητα κάθε απόπειρα σπίλωσης και συκοφάντησης του ονόματός μου. Να καταδειχτεί ότι ο «θησαυρός» των συκοφαντών και σκευωρών με νοσηρή φαντασία είναι «άνθρακας» γιατί για τους περισσότερους από αυτούς μάλλον ισχύει η φράση «εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια».
(γ.) Για την ταχύτερη και πληρέστερη διαδικασία ελέγχου η συνδρομή μου είναι αυτονόητη, άμεση και αποφασιστική.

7.Τέλος, ανεξάρτητα από τις οφειλόμενες και επιβεβλημένες ενέργειες των αρμοδίων Θεσμικών Οργάνων για τη διερεύνηση και αποκάλυψη των αυτουργών της παράνομης διαρροής εμπιστευτικού εγγράφου προς τα ΜΜΕ έχω δώσει εντολή στους Δικηγόρους μου να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

8. Επιπροσθέτως, για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρώ αυτονόητο χρέος μου να δημοσιοποιήσω το περιεχόμενο της παρούσας επιστολής μου και το αίτημά μου για επιτάχυνση και ολοκλήρωση του ελέγχου.

Με τιμή
Κώστας Γ. Λαλιώτης

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαλιώτης στο ΣΔΟΕ: Απόπειρα σκοτεινών κύκλων να με συκοφαντήσουν"

Σαμαράς: Να διασφαλιστεί το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας

«Παρότι δεν είναι στην ατζέντα, θα μιλήσω με τους συναδέλφους για την ανάγκη να διασφαλιστεί το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας. Αυτή είναι η αποστολή μου και είμαι πλήρως αφοσιωμένος σε αυτήν».

Αυτό δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στη σύνοδο του ΕΛΚ. Τον πρόεδρο της ΝΔ, συνόδευε ο στενός συνεργάτης του, Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σαμαράς: Να διασφαλιστεί το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας"

Ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά χαράτσι

Ποσό περίπου στα 350 εκατ. ευρώ υπολογίζει να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών από το χαράτσι, κάτι που αφορά ποσά που δεν είχαν βεβαιωθεί καθόλου ή είχαν βεβαιωθεί σε λανθασμένο όνομα ή οι φορολογούμενοι δεν είχαν πληρώσει εμπρόθεσμα το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος με αποτέλεσμα κάποια δόση του χαρατσιού να μεταφερθεί στην εφορία.
Αυτό αφορά περισσότερο από ένα εκατομμύριο ακίνητα, με τους ιδιοκτήτες τους να λαμβάνουν ενημερωτικό email από την Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων, ενώ και στο Taxisnet θα υπάρχει σχετική πληροφόρηση.
Έτσι, αναμένεται να ενημερωθούν άμεσα για να πληρώσουν (διορία μέχρι τέλος Απριλίου) αναδρομικά το χαράτσι για το 2013:
  • - όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα, τα οποία έχουν μετρητή ηλεκτρικού ρεύματος στο όνομα τρίτου προσώπου (π.χ. ενοικιαστή) που δεν πλήρωσε κάποια δόση ή το σύνολο του χαρατσιού για το 2013. Στις περιπτώσεις αυτές το χαράτσι μεταφέρθηκε στην εφορία και βεβαιώθηκε στο όνομα του ενοικιαστή ή του ιδιοκτήτη, εφόσον η εφορία είχε στοιχεία που να οδηγούσαν στον πραγματικό ιδιοκτήτη. Σε πολλές περιπτώσεις, ο ενοικιαστής πήγε στην εφορία και υπέβαλε δικαιολογητικά με τα οποία υποδείκνυε τον πραγματικό ιδιοκτήτη.
  • - όσοι ιδιοκτήτες άφησαν απλήρωτη κάποια δόση του ΕΕΤΑ, το οποίο εισπράττονταν μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος έως και το τέλος Ιουνίου του 2014
  • - όσοι διέκοψαν την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος πριν πληρωθούν όλες οι δόσεις του ΕΕΤΑ
parapolitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά χαράτσι"

ΟΟΣΑ: Αποκαλυπτική έκθεση για τη δωροδοκία στην Ελλάδα

Την πρόοδο της Ελλάδας στον τομέα της καταπολέμησης της διεθνούς δωροδοκίας καταγράφει έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που θα δοθεί αύριο Παρασκευή στη δημοσιότητα.

Η έρευνα που έχει συνταχθεί από την ομάδα εργασίας του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της δωροδοκίας, αξιολογεί και διατυπώνει συστάσεις σχετικά με την εφαρμογή και την υλοποίηση, εκ μέρους της Ελλάδας, της Συνθήκης του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της δωροδοκίας σε διεθνείς εμπορικές συναλλαγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες η έκθεση θα είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτική και θα αναφέρεται σε υποθέσεις που αν και είδαν το φως της δημοσιότητας δεν ερευνήθηκαν επαρκώς από τις ελληνικές Αρχές.

Σημειώνεται πως το 2012 η ομάδα εργασίας του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της δωροδοκίας δεν μπόρεσε – εν μέσω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης στη χώρα - να προβεί σε ορθή εξέταση πολλών ζητημάτων, λόγω της παράλειψης των ελληνικών αρχών να δώσουν έγκαιρη πληροφόρηση, λεπτομερή στατιστικά στοιχεία και μεταφρασμένη νομοθεσία.

Έτσι, αποφασίσθηκε η Ελλάδα να υποβληθεί σε νέα αξιολόγηση προκειμένου να εξεταστούν συγκεκριμένα θέματα σε πολλούς τομείς στους οποίους υπολειπόταν η εφαρμογή της Συνθήκης εκ μέρους της Ελλάδας.

Ήδη από το 2012 ο ΟΟΣΑ είχε συστήσει στην Ελλάδα να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι υποθέσεις δωροδοκίας αλλοδαπών θα διερευνώνται σοβαρά και θα διώκονται με πρόσφορο τρόπο.

Ενδεικτικά είχε συστήσει η Ελλάδα να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για τη δωροδοκία αλλοδαπών μεταξύ των δικαστών και των Εισαγγελέων, μέσω της κατάλληλης εκπαίδευσης και να διασφαλίσει ότι όλες οι αρμόδιες αρχές επιβολής του νόμου θα έχουν την εξουσία να ερευνούν αυτή την αξιόποινη πράξη.

Επιπλέον, είχε συστήσει στην Ελλάδα να εξορθολογήσει και να εξαλείψει τις επαναλαμβανόμενες κανονιστικές διατάξεις οι οποίες ισχύουν για το αδίκημα της δωροδοκίας αλλοδαπών, την ευθύνη και τα χρηματικές ποινές εις βάρος νομικών προσώπων, τη δήμευση και τα λογιστικά παραπτώματα που σχετίζονται με δωροδοκία αλλοδαπών.

Τέλος, ο ΟΟΣΑ είχε παρατηρήσει ότι η Ελλάδα δεν είχε θεσπίσει κατάλληλα μέτρα για την προστασία των πληροφοριοδοτών, τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, από διακρίσεις ή πειθαρχικά μέτρα.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΟΣΑ: Αποκαλυπτική έκθεση για τη δωροδοκία στην Ελλάδα"

Ολική ανατροπή στα εφάπαξ - Διαψεύδει το υπ. Εργασίας

Ολική ανατροπή έρχεται στα εφάπαξ 17 φορέων και Ταμείων Πρόνοιας, Δημοσίου, ΔΕΚΟ και ιδιωτικού τομέα, καθώς η απόφαση στην οποία καταλήγει το υπουργείο Εργασίας είναι η πλήρης κατάργηση του μαθηματικού τύπου και η μετατροπή του βοηθήματος σε έντοκη επιστροφή των εισφορών που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Ως βάση για την έντοκη επιστροφή των εισφορών θα χρησιμοποιηθεί το επιτόκιο αναφοράς της Τραπέζης της Ελλάδος βάσει του οποίου θα αναπροσαρμόζονται οι εισφορές που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι για το εφάπαξ από την πρώτη μέχρι και την τελευταία ημέρα της ασφάλισής τους.

Οι μειώσεις δεν αποφεύγονται με το νέο σύστημα, καθώς σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μη δημιουργούνται ελλείμματα, πλην όμως δεν θα είναι της τάξης του 45% ως και 60% που θα προκαλούσε η εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου, αλλά κατά πολύ μικρότερες.

Το πράσινο φως για να προχωρήσει το νέο σύστημα, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, άναψε χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας υπό το γενικό γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Ρωμανιά με αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη και αφού τις προηγούμενες μέρες είχαν εξεταστεί και εν τέλει απερρίφθησαν οι επιμέρους προτάσεις και οι εισηγήσεις που υποβλήθηκαν.

Σε ποιους αφορά το νέο σύστημα

Το νέο σύστημα θα ισχύσει για περίπου 60.000 ασφαλισμένους που αποχώρησαν για σύνταξη μετά τον Σεπτέμβριο του 2013 και από τότε είναι σε λίστα αναμονής. Μόνο από το Δημόσιο, τους δήμους και άλλους κρατικούς οργανισμούς (ΟΑΕΔ, εκπαιδευτικά ιδρύματα, νοσοκομεία), σε λίστα αναμονής για εφάπαξ είναι περίπου 41.000 ασφαλισμένοι.

Οι πρώτοι που θα πληρωθούν εντός του 2015 με την έντοκη επιστροφή των εισφορών τους είναι, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων, περίπου 14.000 ασφαλισμένοι.

Το μέσο εφάπαξ για το Δημόσιο με το νέο σύστημα αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στις 26.000 ευρώ, ενώ αν εφαρμοζόταν ο μαθηματικός τύπος θα έπεφτε στις 17.000 ευρώ. Σήμερα το μέσο εφάπαξ, για όσους έχουν αποχωρήσει μέχρι τον Αύγουστο του 2013) είναι στις 29.000 ευρώ.

Το μυστικό όμως της απόφασης είναι ότι η έντοκη επιστροφή των εισφορών δεν θα ισχύσει μόνο για όσους αποχώρησαν από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά, αλλά εξετάζεται ως πιθανότητα να εφαρμοστεί και στα εφάπαξ που πληρώθηκαν σε όσους αποχώρησαν τα προηγούμενα χρόνια και πήραν μεγαλύτερα ποσά.

Με τον τρόπο αυτό, όσοι πήραν τελικά μεγαλύτερο εφάπαξ από αυτό που αντιστοιχεί στις εισφορές που πλήρωσαν συν την έντοκη απόδοση, είναι πιθανόν να επιστρέψουν ένα μέρος του βοηθήματος, ώστε να μην αδικηθούν οι ασφαλισμένοι που θα πάρουν μικρότερα ποσά έχοντας πληρώσει τις ίδιες εισφορές με όσους επωφελήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η έντοκη επιστροφή εισφορών με επιτόκιο απόδοσης το επιτόκιο αναφοράς της Τραπέζης της Ελλάδος θα προκαλέσει μικρές μειώσεις ως 15% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Καμία μείωση στο εφάπαξ διαβεβαιώνει το Υπουργείο Εργασίας

Kαμία μείωση σε εφάπαξ βοήθημα δεν πρόκειται να γίνει όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας.

Όπως επισημαίνει:
α) Δεσμευόμαστε, για ακόμη μια φορά, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ παροχές.

β) Έχουμε ήδη δρομολογήσει αναθεώρηση του ισχύοντος μαθηματικού τύπου ώστε να μην γίνουν οι δραματικές μειώσεις που είχαν προβλεφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο , η κυβέρνησή μας έχει παγώσει την εφαρμογή του, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει συγκροτήσει ειδική ομάδα με επικεφαλής τον ΓΓΚΑ, Γιώργο Ρωμανιά, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή του θα οδηγούσε σε νέες μειώσεις των εφάπαξ παροχών κατά 30-80%.

γ) Ο συγκεκριμένος μαθηματικός τύπος που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση, αποτελεί κορυφαίο γονατογράφημα, χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και έχει πολλά κενά ήδη από τη «γέννηση» του, καθώς προέβλεπε δείκτη βιωσιμότητας, τον οποίο δεν μπορούν να προσδιορίσουν ούτε καν οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ολική ανατροπή στα εφάπαξ - Διαψεύδει το υπ. Εργασίας "

Την Τρίτη η απόφαση για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου

Την απόφασή του για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τους χειρισμούς του στη λίστα Λανγκαρντ θα ανακοινώσει το Ειδικό Δικαστήριο την προσεχή Τρίτη, 24 Μαρτίου, στις έξι το απόγευμα.

Ο Πρόεδρος της δίκης ανακοίνωσε την ημερομηνία της έκδοσης της απόφασης, ενώ κλείνοντας την διαδικασία ο κ. Νικ. Πάσσος ευχαρίστησε τους εισαγγελείς, τα μέλη του δικαστηρίου και τους συνηγόρους της υπεράσπισης του κατηγορουμένου,για τους οποίους τόνισε ότι "δυστυχώς αποτελούν εξαίρεση",τους δημοσιογράφους και όλους τους συντελεστές της διαδικασίας.

"Θα ήθελα να ευχαριστήσω την εισαγγελέας και όλα τα μέλη του δικαστηρίου γιατί προσπάθησαν με τις ερωτήσεις τους να διαλευκάνουν αυτή την κάπως σκοτεινή υπόθεση.Τον κατηγορούμενο και τους υπερασπιστές του που με αξιοπρέπεια και πλήρη σεβασμό στο δικαστήριο προσπάθησαν να φωτίσουν την υπόθεση σε ένα πρωτοφανές κλίμα.

Δυστυχώς μάλλον αποτελείται την εξαίρεση και ελπίζω να αποτελέσετε παράδειγμα για τους υπόλοιπους. Ευχαριστώ και τους δημοσιογράφους που με υποδειγματική διακριτοτητα άσκησαν τα καθήκοντά τους, τους επιμελητές και την προϊσταμένη ορόφου καθώς και τους αφανείς εργάτες αυτης της διαδικασίας.

Επι του πρακτέου διακόπτει 24/3/,2015 και ώρα 18.00 για την έκδοση της απόφασής. Στις 24 και όχι 25 γιατί είναι αργία", ειπε.

Διαβάστε Περισσότερα » "Την Τρίτη η απόφαση για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου"

Συζήτηση υψηλών τόνων στο γερμανικό κοινοβούλιο για την Ελλάδα

Λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και η Ελλάδα βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της συζήτησης του γερμανικού κοινοβουλίου, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια.

«Θέλουμε να κρατήσουμε ενωμένες την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ CDU/CSU Φόλκερ Κάουντερ και τόνισε ότι στην πολιτική είναι βασικό να γνωρίζεις ότι μπορείς να βασιστείς στον άλλον.

Σύμφωνα με τον κ. Κάουντερ, δεν υπάρχει εναλλακτική στη συνεργασία και υπογράμμισε ότι «αν υποχωρήσουμε, κινδυνεύει η Ευρώπη».

Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της ΚΟ της Αριστεράς Ζάρα Βάγκενκνεχτ στην ίδια συνεδρίαση είπε ότι ήδη από το 2010 ήταν σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο χρέος της.

«Τότε έπρεπε να γίνει κούρεμα», ανέφερε και επέρριψε την ευθύνη στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Παράλληλα, η κυρία Βάγκενκνεχτ αναφέρθηκε στην τρόικα κάνοντας λόγο για εγκληματική δράση και τόνισε ότι τα χρήματα πρέπει να βρεθούν από τις τράπεζες και όχι από τους συνταξιούχους. Σε ό,τι αφορά τις πολεμικές επανορθώσεις είπε ότι, ανεξαρτήτως της νομικής αιτιολόγησης, η Γερμανία οφείλει να επιδείξει το ελάχιστο της ευαισθησίας και πρόσθεσε ότι ντρέπεται για τις δηλώσεις τόσο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και του προέδρου της ΚΟ του CDU Φόλκερ Κάουντερ, καθώς δείχνουν έλλειψη σεβασμού.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Τόμας Όπερμαν τόνισε κατά την ομιλία του ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη.

«Είμαστε διατεθειμένοι να δείξουμε αλληλεγγύη, αλλά η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος», δήλωσε και ανέφερε ότι «δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση έχει χάσει μεγάλο μερίδιο της εμπιστοσύνης» με τον επιθετικό τόνο που χρησιμοποιεί και τις προσωπικές επιθέσεις κατά του κ. Σόιμπλε, τις οποίες χαρακτήρισε ανάρμοστες. Αναφερόμενος ειδικά στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, σημείωσε ότι «έχει κάνει τόσες δηλώσεις και προτείνει τόσες λύσεις που δεν ξέρω πλέον ποια δήλωση ισχύει».

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, είναι καλό που θα συνομιλήσουν η καγκελάριος και ο Έλληνας πρωθυπουργός και υπογράμμισε ακόμη ότι πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία διένεξης μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας.

«Τα προβλήματα δεν τα δημιούργησε η γερμανική κυβέρνηση, αλλά η δράση δεκαετιών των διεφθαρμένων ελίτ», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η κρίση είναι ζήτημα μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ. Αναφερόμενος δε στις πολεμικές επανορθώσεις, έκανε λόγο για θέμα που δεν συνδέεται με την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα και συντάχθηκε με τη θέση του Βερολίνου ότι το θέμα έχει κλείσει με τη Συμφωνία 2+4.

«Τα εγκλήματα των ναζί, ωστόσο, δεν έχουν ημερομηνία παραγραφής. Παραμένει η ηθική ευθύνη», ανέφερε και επανέφερε την πρόταση για ένα γερμανοελληνικό πρόγραμμα για νέους και εντατικοποίηση του γερμανοελληνικού διαλόγου σε όλα τα επίπεδα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συζήτηση υψηλών τόνων στο γερμανικό κοινοβούλιο για την Ελλάδα"

Μετά τα Ταμεία, καλούνται οι ΔΕΚΟ να επενδύουν σε κρατικούς τίτλους. Αυριο η τελευταία δόση προς το ΔΝΤ

Πρόταση προς τις μεγάλες ΔΕΚΟ να επενδύσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε κρατικούς τίτλους έχει απευθύνει η κυβέρνηση στα πρότυπα της αντίστοιχης πρότασης που έχει ήδη κατατεθεί προς ασφαλιστικά ταμεία και νομικά πρόσωπα του Δημοσίου.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται από το οικονομικό επιτελείο να εξευρεθούν πόροι για να καλυφθούν οι ταμειακές ανάγκες του κράτους, ενώ χθες καλύφθηκε επιτυχώς η έκδοση των εντόκων γραμματίων στην οποία συμμετείχαν και Κινέζοι επενδυτές, αλλά για πολύ μικρά ποσά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ενημερώσει τις μεγάλες ΔΕΚΟ (ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ.) σχετικά με τις δυνατότητες που υπάρχουν να επενδύσουν σε κρατικούς τίτλους βραχυπρόθεσμης διάρκειας (π.χ. repos) με ευνοϊκές αποδόσεις δεδομένων των συνθηκών. Κάτι αντίστοιχο, δηλαδή, με τις προτάσεις που έχουν γίνει προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία προς το παρόν αρνούνται να τοποθετήσουν τα διαθέσιμά τους σε κρατικούς τίτλους, παρά το γεγονός ότι το Δημόσιο εγγυάται την κάλυψη των απωλειών τους σε περίπτωση που καταγράψουν ζημιά από την επένδυσή τους.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της διασφάλισης ρευστότητας για το Δημόσιο, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα είναι σε οριακή κατάσταση. Δεδομένου ότι όσο καθυστερεί να καταλήξει η διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και δανειστών της χώρας, δεν προβλέπεται η χρηματοδότηση της χώρας μέσω των δόσεων που εκκρεμούν, η ανάγκη για εξεύρεση εναλλακτικών πηγών εσόδων είναι επιτακτική.

Χθες, το υπουργείο Οικονομικών δανείστηκε μέσω εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ, το οποίο σήμερα θα αυξηθεί στα 1,6 δισ. ευρώ. Με τα κεφάλαια αυτά θα αποπληρώσει τα έντοκα γραμμάτια που λήγουν την Παρασκευή (ίσης αξίας). Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός πως τα έντοκα που λήγουν τα κατέχουν και ξένοι επενδυτές που δεν ανανέωσαν τις τοποθετήσεις τους, η έκδοση καλύφθηκε κανονικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έντοκα γραμμάτια που εκδόθηκαν χθες καλύφθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες, θυγατρικές εταιρείες τους (όπως ασφαλιστικές εταιρείες), καθώς και από Κινέζους επενδυτές, οι οποίοι όμως δεν αγόρασαν περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ. Πάντως, με τα δεδομένα αυτά μπόρεσαν να αποδεσμευτούν κεφάλαια που είχε τοποθετήσει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) μέσω του κοινού κεφαλαίου (λογαριασμός που τηρούνται τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης). Ετσι, υπάρχει η δυνατότητα τα κεφάλαια αυτά της ΤτΕ που αποδεσμεύτηκαν να επενδυθούν σε βραχυπρόθεσμους τίτλους του ελληνικού Δημοσίου (repos) και να ενισχυθεί ελαφρώς (όχι περισσότερο από 200 εκατ. ευρώ) ενόψει της εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων του κράτους τις επόμενες ημέρες. Να σημειωθεί ότι χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, κατέθεσε τροπολογία με την οποία τα 555,6 εκατ. ευρώ του ΤΧΣ μεταφέρονται στο Δημόσιο.

Υποχρεώσεις

Αύριο, Παρασκευή, εκτός από την αποπληρωμή των εντόκων γραμματίων, το Δημόσιο θα πρέπει να εξοφλήσει και μία ακόμα δόση (τέταρτη και τελευταία για τον Μάρτιο) προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Το ποσό που πρέπει να καταβληθεί στο Ταμείο ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ. Η επόμενη αποπληρωμή προς το ΔΝΤ είναι στις 9 Απριλίου και το ποσό διαμορφώνεται στα 410 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά, η δόση αυτή είναι και η μοναδική υποχρέωση του Απριλίου.

Με τα παραπάνω τελειώνουν οι «βαριές υποχρεώσεις» του Μαρτίου και το υπουργείο Οικονομικών θα έχει ουσιαστικά να διαχειριστεί την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων προς το εσωτερικό έως το τέλος του μήνα. Σε αυτές περιλαμβάνονται κυρίως οι συντάξεις, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο έχει δώσει εντολή στους φορείς του Δημοσίου να «παγώσουν» τις δαπάνες τους πλην μισθοδοσίας.

Πάντως, η κατάσταση που επικρατεί με τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της χώρας, έχει αυξήσει κατά πολύ τους φόβους των επενδυτών. Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 3ετούς ομολόγου ξεπέρασε χθες το 20%, ενώ χθες στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) δεν έγινε καμία αγοραπωλησία ομολόγων.


kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετά τα Ταμεία, καλούνται οι ΔΕΚΟ να επενδύουν σε κρατικούς τίτλους. Αυριο η τελευταία δόση προς το ΔΝΤ"

Συνιστώσα ΣΥΡΙΖΑ: «Κανόνι» τώρα, πλαφόν στις αναλήψεις, παράλληλο νόμισμα, δήμευση των μεγάλων καταθέσεων

«Ωρα για μονομερείς ενέργειες». Με αυτόν τον τίτλο στο πρωτοσέλιδο κυκλοφορεί η εφημερίδα «Εργατική Αριστερά», όργανο της συνιστώσας «Διεθνιστική Εργατική Αριστερά».

Μεταξύ άλλων, στο άρθρο της εφημερίδας της συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, αφού διαπιστώνεται ότι είναι αναπόφευκτες οι μονομερείς ενέργειες και η ρήξη, καλεί την κυβέρνηση σε στάση πληρωμών (χαρακτηρίζοντάς το «αναπόφευκτο εργαλείο»), ελληνικό κανόνι στην Ευρωζώνη και επιλογή νομίσματος και προτείνει δέσμευση καταθέσεων, πλαφόν στις αναλήψεις από τα ΑΤΜ και διαδικασία εκκαθάρισης των ελληνικών τραπεζών, όπως ακριβώς έγινε στην Κύπρο. Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο άρθρο, όλα πρέπει να υποτάσσονται στον εργατικό διεθνιστικό στρατηγικό στόχο της περιόδου: «κάτω η λιτότητα!».

Στο εν λόγω άρθρο ασκείται και δριμεία κριτική στις επιλογές της Κουμουνδούρου, αφού εντοπίζονται σημαντικές υπαναχωρήσεις από τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι περικοπές και οι υπαναχωρήσεις είναι αρνητικό στοιχείο, ακόμη χειρότερη είναι η αντιστροφή των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ», όπως η περίπτωση του ΤΑΙΠΕΔ. «Και είναι επακόλουθο ότι αυτές οι υπαναχωρήσεις/ανατροπές συνοδεύονται από χρησιμοποίηση των 'κατάλληλων' προσώπων. Στην ΤτΕ, στις διοικήσεις των νοσοκομείων και αλλού παραμένουν οι εκλεκτοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ την ίδια στιγμή ο υπ. Οικονομικών συλλέγει ως συμβούλους μεγαλόσχημους υπαλλήλους των διεθνών τοκογλύφων. Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί εξαντλήθηκαν ΗΔΗ τα όρια μιας στρατηγικής που θεωρούσε ότι μπορούσαν να παρθούν στοιχειώδη φιλολαϊκά μέτρα με την ανοχή των δανειστών. Αυτό φαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει..», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Κοσμάς (ιδρυτικό στέλεχος της συνιστώσας «Κόκκινο». προτείνει μέσω της «Εργατικής Αριστεράς» το «Εναλλακτικό σχέδιο για τη αναπόφευκτη ρήξη». Στο δισέλιδο άρθρο-απάντηση στα «δύο βασικά όπλα εκβιασμού εκ μέρους των δανειστών», τα οποία κατά τον κ. Κοσμά, είναι «οι τράπεζες (απειλή κατάρρευσης όταν ο Ντράγκι κλείσει τη στρόφιγγα της παροχής ρευστότητας) και τα τοκοχρεολύσια(στάση πληρωμών των Δημοσίου προς τους δανειστές λόγω διακοπής της χρηματοδότησης...από τους δανειστές) το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ απαντά προτείνοντας τα εξής: «Για το ζήτημα της στάσης πληρωμών στα τοκοχρεολύσια του δημόσιου χρέους, η απάντηση είναι ακριβώς η στάση πληρωμών!».

Ο κ. Κοσμάς κάνει λόγο για το «ελληνικό κανόνι», που θα έχει «τεράστια διαβρωτική δύναμη για την Ευρωζώνη». Στην περίπτωση που ο κεντρικός Ευρωπαίος τραπεζίτης κλείσει την στρόφιγγα της ρευστότητας και οι ελληνικές τράπεζες καταρρεύσουν, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει μία δέσμη έκτακτων μέτρων, που θα πρέπει να εφαρμοστούν στο τραπεζικό σύστημα και τα οποία είναι τα ακόλουθα:
  • «α) Αμεση απαγόρευση εξόδου κεφαλαίων από την χώρα. Ενας θηριώδης φορολογικός συντελεστής για τα κεφάλαια που φεύγουν, είναι ένα αποτελεσματικός τρόπος ώστε οι καταθέσεις-προϊόν κερδών να μην φύγουν από την χώρα.
  • β) Επιβολή πλαφόν στις αναλήψεις καταθέσεων. Ένα μέτρο που προφανώς δεν θα πλήξει τους μικροκαταθέτες και τους μισθοσυντήρητους.
  • γ) Αναγκαστική δέσμευση τμήματος των υψηλών καταθέσεων. Κατά προτίμηση με άμεση βαριά φορολόγηση, αλλά έστω με ανταλλαγή μεγάλου μέρους τους με πενταετή ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Θα πρόκειται για έκτακτη εισφορά επί των σωρευμένων κερδών.
  • δ) Μέτρα για να πληρώσουν οι ιδιώτες μέτοχοι και οι ομολογιούχοι. Συγκέντρωση του σάπιου ενεργητικού των τραπεζών σε 'κακή' τράπεζα(bad bank) και μετατροπή του μετοχολογίου των ιδιωτών μεγαλομετόχων σε κοινές μετοχές της 'κακής' τράπεζας.
  • ε) Σεισάχθεια: Διαδικασία εκκαθάρισης-ρύθμισης των 'κόκκινων δανείων', πάλι με ταξικό κριτήριο, ανάλογα αν είναι δάνεια προς επιχειρήσεις(ιδιαίτερα μεγάλες και κερδοφόρες), προς νοικοκυριά με υψηλά εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία ή προς εργαζόμενους, μισθοσυντήρητους συνταξιούχους ή ανέργους».
  • Πώς μπορεί να γίνουν όλα αυτά στην πράξη; Όπως λέει ο κ. Κοσμάς, «'με το γράμμα του νόμου', αν κηρυχτούν οι ελληνικές τράπεζες σε διαδικασία bail in, δηλαδή εκκαθάρισης,», όπως ακριβώς έγινε στην περίπτωση της Κύπρου. Οσον αφορά στο νόμισμα, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Δεν βιαζόμαστε για την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, αλλά κερδίζουμε χρόνο με μέτρα όπως παράλληλο νόμισμα».

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνιστώσα ΣΥΡΙΖΑ: «Κανόνι» τώρα, πλαφόν στις αναλήψεις, παράλληλο νόμισμα, δήμευση των μεγάλων καταθέσεων"

Στο δρόμο επιστρέφει από τη Δευτέρα ο αστυνομικός της γειτονιάς

Επανέρχεται από τη Δευτέρα ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, ο οποίος δήλωσε ότι «αυτή τη φορά έρχεται για να μείνει».

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί αρχικά σε 22 γειτονιές, σε τέσσερις περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην Καλλιθέα, στο Χαλάνδρι, στην Τούμπα- Τριανδρία και στον Εύοσμο.

Ο αστυνομικός της γειτονιάς ήταν μια από τις πρώτες εξαγγελίες του κ. Πανούση, όταν ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου, ως αναπληρωτής υπουργός και όπως τονίζεται αποτελεί τον κορμό του μοντέλου κοινοτικής αστυνόμευσης και στοχεύει στη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και αστυνομίας.

Εντάσσεται στην φιλοσοφία της νέας αντεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου, που περιλαμβάνει δράσεις προληπτικού και αποτρεπτικού χαρακτήρα, καθώς και προστασία και εξυπηρέτηση του πολίτη στις γειτονιές.

Οι αστυνομικοί της γειτονιάς θα περιπολούν στον τομέα ευθύνης τους και θα επικοινωνούν προσωπικά με τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς.

Βασική προτεραιότητα του αστυνομικού της γειτονιάς είναι η εξυπηρέτηση των κατοίκων της γειτονιάς σχετικά με αιτήματα, παράπονα, καταγγελίες ή αδικήματα, ενημερώνοντάς τους για την εξέλιξη και πορεία των θεμάτων τους.

Σημειώνεται ότι οι αστυνομικοί που στελεχώνουν τον θεσμό θα απασχολούνται αποκλειστικά με τα καθήκοντά του αστυνομικού της γειτονιάς, ενώ θα φέρουν πέραν του βασικού τους εξοπλισμού, ειδικό σήμα και κινητό υπηρεσιακό τηλέφωνο.

Ανάλογη υποδομή προβλέπεται και στα αστυνομικά τμήματα, όπου λειτουργεί Γραφείο Αστυνομικού της Γειτονιάς με την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη.

Σε πρώτη φάση, για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος στις 22 γειτονιές, θα διατεθούν περίπου 50 αστυνομικοί, από τα τοπικά τμήματα και κυρίως νέοι ή αστυνομικοί που έχουν αποδεσμευτεί από φρουρήσεις προσώπων και άλλα καθήκοντα.

Τον Ιούνιο, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα υποβληθούν οι αναφορές από τις αρμόδιες υπηρεσίες, για τις διαπιστώσεις από την εφαρμογή του μέτρου.

Τα αποτελέσματα από τον πιλοτικό επανασχεδιασμό θα αξιολογούνται από τις αρμόδιες επιτελικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την περαιτέρω βελτίωση του θεσμού, στο πλαίσιο της επέκτασής του και σε άλλες περιοχές.

Με αφορμή την εφαρμογή του θεσμού, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης δήλωσε: «Είχα δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, ότι ο αστυνομικός της γειτονιάς αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Από τη Δευτέρα ξεκινάμε. Εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή για τη συμφιλίωση της Αστυνομίας με τους πολίτες. Είμαι σίγουρος ότι οι κάτοικοι στις γειτονιές θα αγκαλιάσουν και πάλι τον αστυνομικό της γειτονιάς, που αυτή τη φορά έρχεται για να μείνει».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο δρόμο επιστρέφει από τη Δευτέρα ο αστυνομικός της γειτονιάς"

Δραγασάκης: Αμεσο πρόβλημα ρευστότητας αν δεν βρεθεί λύση

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, παραδέχτηκε ότι υπάρχει άμεσο πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας εάν δεν βρεθεί λύση με τους εταίρους.

Συγκεκριμένα μιλώντας στον Alpha υπογράμμισε: «Από τον περασμένο Αύγουστο δεν έχουμε πάρει δόση και πληρώνουμε και εμείς και η προηγούμενη κυβέρνηση όλες τις υποχρεώσεις στους εταίρους. Έχουμε μια οικονομία που παίρνει χρήματα για να πληρώνει δάνεια και αυτό δημιουργεί ασφυξία. Πρόβλημα ρευστότητας υπάρχει, έχουμε υποχρεώσεις που για να καλυφθούν θα πρέπει να υπάρξει καλή συνεργασία με τους εταίρους. Θα υπάρξει πρόβλημα εάν δεν εξασφαλιστεί πως όλοι οι θεσμοί και οι φορείς δεν παίξουν το ρόλο τους».

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης τόνισε πως υπήρχαν αρκετά θετικά πράγματα που εξασφάλισε η κυβέρνηση στην συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. «Αρχίσαμε δεχόμενοι απίστευτη πίεση για να ολοκληρώσουμε την 5η αξιολόγηση η οποία κόλλησε το Μάιο του '14 και ήθελαν να το κάνουμε εμείς. Ξεφύγαμε από αυτό και περάσαμε σε μια θέση που μιλούσε για ένα πρόγραμμα με στοιχεία συμφωνημένα από κοινού. Πετύχαμε να υπάρξει μείωση στο πλεόνασμα», είπε. Στην ερώτηση που κόλλησε αυτή η συμφωνία απάντησε:«Κάποιοι δεν έμειναν ικανοποιημένοι, πέρασαν σε μια στραβή ερμηνεία της συμφωνίας και άρχισαν να ζητούν τα παλιά».

«Αντί να εξειδικεύσουν τη συμφωνία άρχισαν τον επικοινωνιακό πόλεμο. Και αν μέναμε εκεί δεν θα υπήρχε πρόβλημα, όμως άρχισε μια προσπάθεια χρηματοπιστωτικής ασφυξίας με την ελπίδα πως θα υπαναχωρούσαμε όπως και οι προηγούμενοι από εμάς», τόνισε.

Αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε με την παρέμβαση του Ντέκλαν Κοστέλο για βέτο της Κομισιόν στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση είπε χαρακτηριστικά πως «ένας τεχνικός υπάλληλος ήθελε να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας» και σχολίασε «Χαίρομαι που η Κομισιόν δεν τον κάλυψε», αναφερόμενος σε δηλώσεις του Πιέρ Μοσκοβισί.

« Σέβομαι τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών, αλλά δεν δέχομαι ότι είναι καλύτεροι από τον Βαρουφάκη και τον Τσακαλώτο. Δεν είναι αυτοδίκαια καλύτερη η άποψή τους. Καταθέσαμε ένα νομοσχέδιο το οποίο όπως είπε και ο κ. Μαρδας καλύπτεται οικονομικά από την περικοπή στις προμήθειες, αυτό τους το εξηγήσαμε και δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα», ανέφερε.

Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο των 100 δόσεων ο κ. Δραγασάκης ανέφερε πως συζητήθηκε και στο Euroworking Group: «Λάβαμε γενικά σχόλια και όχι προτάσεις. Από τη μία δεν μας δίνουν τα χρήματα, από την άλλη δεν μας αφήνουν να νομοθετήσουμε για να μαζέψουμε χρήματα.»

Αναφερόμνεος σε όσα γράφονται για τον Γιάννη Βαρουφάκη, ο κύριος Δραγασάκης τόνισε πως μαζί συζητούν αρκετές φορές για τα δημοσιεύματα. «Ο κάθε άνθρωπος έχει το στιλ του και τον τρόπο που εκφράζεται. Για τον Γιάννη, η μετάβαση από την ακαδημαϊκή καριέρα στην πολιτική έχει κάποιες δυσκολίες. Υπάρχουν και θετικά και αρνητικά σε αυτή. Έχει πολύ δύσκολο ρόλο και έχει βοηθήσει πολύ την Ελλάδα, μια χώρα που βρίσκεται στη γωνία. Τον χτυπούν για να αποδομήσουν την κυβέρνηση. Και παπιγιόν να φορούσε τα ίδια θα έλεγαν», ανέφερε.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Δραγασάκης: Αμεσο πρόβλημα ρευστότητας αν δεν βρεθεί λύση"

Γιούνκερ: «Η Ευρώπη δεν απειλείται από νέο "σεισμό" λόγω της Ελλάδας»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έστειλε σήμερα νέο μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και την επταμερή συνάντηση που ζήτησε και θα έχει στις Βρυξέλλες το βράδυ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Σε νέες του δηλώσεις στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως η ΕΕ πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξέλθει η Ελλάδα από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Την ίδια ώρα, όμως, τόνισε πως η Ευρώπη δεν απειλείται από νέο «σεισμό» λόγω της Ελλάδας, καθώς -όπως είπε- έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα που της επιτρέψουν να ανταποκριθεί καλύτερα στην κρίση, «αν υπάρξει νέα κρίση».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ: «Η Ευρώπη δεν απειλείται από νέο "σεισμό" λόγω της Ελλάδας»"

Π. Καμμένος: Πρώτα θα νομοθετούμε και μετά θα τους λέμε τους λόγους

Απάντηση στις επικρίσεις που δέχτηκε τόσο ο ίδιος όσο και η Περιφερειάρχης Αττικής για την απόφαση τους μετά τη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα να ακολουθήσει γλέντι με δημοτικά τραγούδια έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Mιλώντας στον "ΑΝΤ1", τόνισε ότι θα δείξουμε στους εταίρους με τους χορούς και τις παραδοσιακές ενδυμασίες, ότι ο λαός είναι κυρίαρχο κράτος και ενωμένος.

Οσο για εκείνους που επικρίνουν την απόφαση να ακολουθήσει από τις μπάντες του Στράτου δημοτικό γλέντι, υποστηρίζοντας ότι έτσι αναβιώνουν χουντικά έθιμα, δήλωσε: «Η χούντα χόρευε μόνο τσάμικα; Οι κεντρώοι τι χόρευαν; Η αριστερά χόρευε μόνο βαλς;» και πρόσθεσε: «Δεν θα χαρίσουμε στη χούντα, στους ακροδεξιούς τις παραδόσεις της χώρας» παρατήρησε ο Πάνος Καμμένος.

Σχετικά με την κριτική του Σταύρου Θεοδωράκη τόνισε: «Να μην έρθει στην παρέλαση αν στεναχωριέται. Αν δεν του αρέσουν τα δημοτικά, να χορέψει πόλκα», ενώ δήλωσε πως η φετινή παρέλαση θα πραγματοποιηθεί χωρίς κιγκλιδώματα και πως «θα παρελάσουν τα παιδιά μας που υπηρετούν στον Στρατό».

Για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, λίγες ώρες πριν από την επταμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες, είπε ότι «θα προχωρήσουμε στην νομοθέτηση και μετά θα τους πούμε για ποιο λόγο γίνεται. Δεν θα εγκρίνει ο κάθε Κοστέλο τα νομοσχέδια από τη στιγμή που ο λαός πεινάει».

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε έντιμη στάση απέναντι στους δανειστές και στο λαό ότι θα αλλάξουμε τη μνημονική πολιτική... Αυτή η χώρα λαμβάνει εντολές μόνο από το λαό είμαστε χώρα που έχει επαναποκτήσει την εθνική της κυριαρχία» υπογράμμισε.

«Η οικονομική κρίση μετατράπηκε σε ανθρωπιστική. Δε θα ρωτήσουμε κανένα για το νομοσχέδιο» σχολίασε, αναφερόμενος στο σχετικό νομοσχέδιο για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης που υπερψηφίστηκε την Τετάρτη.

Τέλος, για την αποκατάσταση των μισθών στις Ένοπλες Δυνάμεις όπως αποφάσισε το ΣτΕ ο υπουργός Άμυνας εξήγησε ότι αφαίρεσε από τον κωδικό των εξοπλισμών 55 εκατ. ευρώ.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Π. Καμμένος: Πρώτα θα νομοθετούμε και μετά θα τους λέμε τους λόγους"

Βαρουφάκης: Ο Χαρδούβελης πήρε μαζί του το αίτημα για παράταση

Ενδεικτικά περιστατικά του παραλογισμού που επικρατεί κατά την εναλλαγή κυβερνήσεων περιέγραψε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αποκαλύπτοντας ότι από το αρχείο του υπουργείου έλειπαν ακόμα και οι δανειακές συμβάσεις.

Ο υπουργός απαντώντας στο αίτημα του βουλευτή των ΑΝΕΛ Νίκου Μαυραγάνη να καταθέσει το αίτημα της προηγούμενης κυβέρνησης για την δίμηνη παράταση είπε «από ό,τι με πληροφόρησαν οι υπηρεσίες του υπουργείου, αντίγραφο δεν υπάρχει. Η επιστολή είχε καταχωρηθεί στο προσωπικό εμπιστευτικό πρωτόκολλο του κ. Χαρδούβελη που το πήρε μαζί του. Όπως μου είπαν οι υπηρεσίες η πράξη αυτή είναι σύννομη. Ο υπουργός έχει δικαίωμα να παίρνει μαζί του φεύγοντας ότι εντάσσεται στο προσωπικό του πρωτόκολλο».

Εκτός αυτού ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι αναγκάστηκε να απευθυνθεί στην Ουάσιγκτον προκειμένου να του αποστείλουν αντίγραφο της δανειακής σύμβασης με το ΔΝΤ καθώς και αυτή έλλειπε από το υπουργείο.

«Η έκπληξη και η οργή για την απουσία του αντιγράφου δανειακής σύμβασης με το ΔΝΤ ήταν σχεδόν άπειρη» είπε ο κ. Βαρουφάκης σημειώνοντας ωστόσο πως «δεν θα εγκαλέσω τον κ. Χαρδούβελη αλλά όλους μας γι' αυτό το κενό. Κανείς υπουργός δεν έπρεπε να μπορεί να στερεί τέτοιου είδους έγγραφα».

Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα φέρνει ρύθμιση που θα απαγορεύει στους υπουργούς να διατηρούν προσωπικά αρχεία και κυρίως να παίρνουν έγγραφα αποχωρώντας.

ΠΑΣΟΚ: «Αδιάβαστος» ο Βαρουφάκης

Την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του κ. Γιάννη Βαρουφάκη αναφορικά με τι βρήκε και τι όχι στο αρχείο του υπουργείου Οικονομικών. Η Χαριλάου Τρικούπη ενημερώνει τον υπουργό για το που μπορεί να βρει αντίγραφα των δανειακών συμβάσεων και τον καλεί να καταθέσει στην Βουλή τα έγγραφα της πρόσφατης δικής του συμφωνίας με τους εταίρους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος χαρακτηρίζει τον υπουργό αδιάβαστο και υποστηρίζει «Όπως είπε σήμερα το πρωί στη Βουλή, (απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ κ. Μαυραγάνη) δεν «βρίσκει» την επιστολή του προκατόχου του ενώ αναζητούσε επί πολλές ημέρες την Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης. Ο κ. Βαρουφάκης δεν είχε παρά να αναζητήσει το ΦΕΚ Α΄270 (24.12.2014) Ν.4316 ώστε να διαπιστώσει τις αναφορές στις αποφάσεις του Eurogroup στις 8.12.2014 και στην επιστολή του προκατόχου του, στις 9.12.2014, ενώ θα αρκούσαν μόλις λίγα λεπτά για να βρει την Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης που είναι αναρτημένη από την αρχική της μορφή με όλες τις μεταβολές που έχει υποστεί στην ιστοσελίδα της Βουλής. Τονίζουμε τα παραπάνω για να μη δημιουργούνται για μια ακόμα φορά φτηνές εντυπώσεις».

Προσθέτει δε πως «εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία και δεν γνωρίζει κανείς βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου αλλά και κανένας Έλληνας πολίτης, είναι το τι υπέγραψε ο κ. Βαρουφάκης στις 20.2.2015 στοEurogroup. Περιμένουμε και απαιτούμε να καταθέσει τα σχετικά έγγραφα στη Βουλή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Ο Χαρδούβελης πήρε μαζί του το αίτημα για παράταση"

Φρένο Μέρκελ: Οι 7μερης και η συνάντηση της Δευτέρας δεν υποκαθιστούν το Eurogroup

«Δεν πρέπει να αναμένονται λύσεις ούτε κατά την αποψινή συνάντηση στις Βρυξέλλες ούτε κατά τη συνάντηση της Δευτέρας στο Βερολίνο»

Στην εκ των προτέρων υποβάθμιση της επταμερούς συνάντησης που ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για την οποία η Αθήνα έτρεφε πολλές ελπίδες, προχώρησε σήμερα Πέμπτη η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. «Οι συναντήσεις απόψε και τη Δευτέρα δεν υποκαθιστούν το Eurogroup» διεμήνυσε.

«Στην Ελλάδα μένει ακόμη να διανυθεί ένας πολύ δύσκολος δρόμος» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και επανέλαβε ότι η Αθήνα πρέπει να αντιληφθεί τη βοήθεια που της δίδεται ως υποχρέωση για δημοσιονομική σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν πρέπει να αναμένονται λύσεις ούτε κατά την αποψινή συνάντηση στις Βρυξέλλες ούτε κατά τη συνάντηση της Δευτέρας στο Βερολίνο, καθώς δεν μπορεί να υποκατασταθεί το Eurogroup (της 20ης Φεβρουαρίου) και η συμφωνία που έχει συναφθεί εκεί».

«Κάλεσα τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο και χαίρομαι για την επίσκεψή του. Θα έχουμε χρόνο να μιλήσουμε εκτενώς, ίσως και για να συζητήσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο, στην καθιερωμένη συνεδρίαση ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επισήμανε ότι «κανείς δεν μπορεί να περιμένει μια λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας ήδη σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες ή τη Δευτέρα το βράδυ» καθώς «λύση των προβλημάτων θα μπορέσει να υπάρξει μόνο στη βάση αυτών που συμφωνήθηκαν από κοινού στο Eurogroup. Καμία συνάντηση σε στενό κύκλο δεν μπορεί και δεν πρόκειται να υποκαταστήσει τη συμφωνία του Eurogroup».

Η καγκελάριος επισήμανε ότι η Ελλάδα απέχει πολύ από το να αφήσει πίσω της την κρίση και μένει ακόμη να διανύσει έναν πολύ δύσκολο δρόμο. «Είναι και σήμερα εξίσου ξεκάθαρο όπως το 2010, όταν οι Ευρωπαίοι εταίροι έδωσαν στην Ελλάδα με μια μεγάλη πολιτική και οικονομική προσπάθεια το πρώτο πακέτο βοήθειας, μόνο με μια τέτοια μεγάλη προσπάθεια θα μπορέσει αυτό να επιτευχθεί. Μόνο με αυτή την κοινή προσπάθεια ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ίδιας ελληνικής προσπάθειας. Μόνο με το να βοηθήσει η μια πλευρά και η άλλη πλευρά να αντιληφθεί αυτήν τη βοήθεια ως υποχρέωση. Ως υποχρέωση να τακτοποιήσει τον προϋπολογισμό της, να κάνει μεταρρυθμίσεις και να εργαστεί στην κατεύθυνση ώστε κάποια μέρα να μην χρειάζεται πλέον βοήθεια. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει. Με το να κάνεις συμφωνίες και όλοι να τις τηρούν» τόνισε η κ. Μέρκελ και επανέλαβε ότι «αν καταστραφεί το ευρώ, θα καταστραφεί και η Ευρώπη» καθώς, όπως είπε, πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από ένα νόμισμα.

«Είναι μαζί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς η πιο ισχυρή έκφραση της βούλησής μας να ενώσουμε ειρηνικά τους λαούς της Ευρώπης» σημείωσε και κατέληξε αναφέροντας ότι η Ευρώπη κατάφερε από μια ήπειρος του πολέμου να εξελιχθεί σε ενωμένη Ευρώπη και αυτό επιτεύχθηκε «με δημιουργικότητα και τήρηση των συμφωνιών, κατανόηση και προθυμία για συμβιβασμούς» σημείωσε.

Στην παραδοχή ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεμείνει από ρευστότητα, προχώρησε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στη συνέντευξή του στον Alpha, λίγες μόνο ώρες πριν την κρίσιμη πριν την κρίσιμη επταμερή συνάντηση του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες.

Μήνυμα ότι η κυβέρνηση αψηφά τους δανειστές απέστειλε ο Πάνος Καμμένος. «Θα προχωρήσουμε στην νομοθέτηση και μετά θα τους πούμε για ποιο λόγο γίνεται. Δεν θα εγκρίνει ο κάθε Κοστέλο τα νομοσχέδια από τη στιγμή που ο λαός πεινάει» ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Άμυνας.

«Έχουμε πάρει μέτρα σε περίπτωση κρίσης με την Ελλάδα» δηλώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Europe1.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Φρένο Μέρκελ: Οι 7μερης και η συνάντηση της Δευτέρας δεν υποκαθιστούν το Eurogroup "

Neo Magazin Royale: Ναι, παραποιήσαμε το βίντεο με τον Βαρουφάκη για να δείξουμε την εμπάθεια των Γερμανών

Σε μια αναπάντεχη τροπή στο πολυσυζητημένο σίριαλ της «χειρονομίας» του Γιάνη Βαρουφάκη, η σατιρική εκπομπή Neo Magazin Royale του καναλιού ΖDF ανήρτησε το βράδυ της Τετάρτης στο YouTube βίντεο στο οποίο, ο παρουσιαστής Γιαν Μπόερμαν, εμφανίζεται να εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο «παραποιήθηκε» από τους συντελεστές της εκπομπής του το επίμαχο στιγμιότυπο με την ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη στην Κροατία.

Ο Μπόερμαν εμφανίζεται να υποστηρίζει τον Γιάνη Βαρουφάκη που εξ αρχής έλεγε ότι το επίμαχο βίντεο είναι προϊόν μοντάζ και εξηγεί ότι το παραποιημένο βίντεο ήταν αυτό που χρησιμοποιήθηκε από το κανάλι ARD στις 15 Μαρτίου, από την εκπομπή του γερμανού δημοσιογράφου Γκίντερ Γιάουχ, και έγινε η αιτία για να κατηγορηθεί ο έλληνας υπουργός Οικονομικών από μεγάλο μέρος των γερμανικών ΜΜΕ.

Ο Μπόερμαν είπε ότι η ομάδα του αναζητούσε από τον περασμένο Φεβρουάριο πλάνα με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας και το μοναδικό που βρήκε ήταν εκείνο από την εκδήλωση της Κροατίας που πραγματοποιήθηκε το 2013.

Χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας και σωσία του έλληνα υπουργού Οικονομικών κατάφεραν, όπως ισχυρίζονται και δείχνουν στο βίντεο που ανάρτησαν στο youtube (κεντρική φωτογραφία επάνω), να παραποιήσουν την εικόνα έτσι ώστε να εμφανίζεται τη στιγμή της επίμαχης φράσης «stick the finger to Germany» και η άσεμνη χειρονομία.



Ο λόγος που προέβησαν σε αυτή την κίνηση, ισχυρίζονται οι ίδιοι, ήταν για να «παγιδεύσουν» τον γερμανό δημοσιογράφο Γκίντερ Γιάουχ του ARD προκειμένου να καταδείξουν τον εμπαθή τρόπο με τον οποίο οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν όποιον επιτίθεται στην πατρίδα τους.

Ακολουθεί το βίντεο με την εκπομπή του γερμανού δημοσιογράφου Γκίντερ Γιάουχ στο κανάλι ARD, όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η άσεμνη χειρονομία, παρουσία του έλληνα υπουργού Οικονομικών που το διαψεύδει, προκαλώντας τις γνωστές, έντονες αλυσιδωτές αντιδράσεις στη Γερμανία και την Ελλάδα.



Πάντως πολλοί στη Γερμανία παραμένουν δύσπιστοι απέναντι στην αποκάλυψη του Neo Magazin Royale. Υποστηρίζουν ότι η σατιρική εκπομπή απλά«τρολλάρει» τα γερμανικά ΜΜΕ αλλά και τους Ελληνες και εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους αν το τωρινό βίντεο είναι αυτό προϊόν σκηνοθεσίας και νέας φάρσας, πράγμα που κατά τον γερμανικό Τύπο δεν είναι απίθανο.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Neo Magazin Royale: Ναι, παραποιήσαμε το βίντεο με τον Βαρουφάκη για να δείξουμε την εμπάθεια των Γερμανών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news