facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Στα άκρα Ελλάδα-ΕΕ: Πυρ ομαδόν από εταίρους εν μέσω οικονομικής ασφυξίας

Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζουν για ακόμη μια φορά οι σχέσεις Ελλάδας και Ευρώπης την ώρα που οι συνθήκες οικονομικής ασφυξίας επιδεινώνονται δραματικά.
Τη Δευτέρα υπήρξε μπαράζ επιθετικών δηλώσεων από πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι δείχνουν να μην έχουν άλλη υπομονή με την Ελλάδα και να ζητούν άμεσα την τήρηση των δεσμεύσεων.
Παράλληλα, αυτά τα απανωτά χτυπήματα σκιαγραφούν και το κλίμα το οποίο αναμένεται να συναντήσει ο πρωθυπουργός στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, όπου επιθυμεί να θέσει ζήτημα πολιτικής λύσης στη διαπραγμάτευση.
Σκληρά λόγια από τον Σόιμπλε, αλλά και... πρόσκληση Μέρκελ σε Τσίπρα
Τα πιο ηχηρά μηνύματα έρχονται από το Βερολίνο, όπου, ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει «διπλή γραμμή».
Η ένταση ανάμεσα σε Γερμανία και Ελλάδα έχει ανέβει επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες, ενώ, έφθασε στο αποκορύφωμά τις με την «εκρηκτική» εμφάνιση Βαρουφάκη σε εκπομπή της γερμανικής τηλεόρασης. Βέβαια, ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να είναι «κόκκινο πανί» για το Βερολίνο, αλλά στο στόχαστρο της κριτικής βρέθηκαν τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Πάνος Καμμένος.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει αναλάβει τον ρόλο του κακού και το επιβεβαίωσε εκ νέου το βράδυ της Δευτέρας όταν δήλωσε πως «η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει καταστρέψει όλη την εμπιστοσύνη που είχε χτιστεί στο παρελθόν».
Στον αντίποδα, όμως, η καγκελάριος Μέρκελ έβγαλε... είδηση, καθώς, είχε, σήμερα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό τον οποίο και προσκάλεσε την επόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο.
Σε δηλώσεις περί αναξιοπιστίας, πάντως, προέβη και ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά «Θα ήταν ωραίο αν μπορούσαμε να αντιμετωπίζουμε με περισσότερη αξιοπιστία τις ανακοινώσεις της Αθήνας» ανέφερε. Πρώτα θα πρέπει να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη και να εφαρμόσουν αυτά για τα οποία έχουν δεσμευθεί».
Ξέκοψε τη συζήτηση για το χρέος ο Μοσκοβισί
Ταυτόχρονα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν υπογραμμίζοντας ότι το ελληνικό χρέος δεν πρόκειται να κουρευθεί.
«Το χρέος πρέπει να αποπληρωθεί. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Το χρέος δεν μπορεί να “σβήσει”. Δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα “κούρεμα” ή “ανακούφιση” του χρέους» είπε ορθά κοφτά ο κ. Μοσκοβισί σε συνέδριο στο Βερολίνο. Μάλιστα υποστήριξε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης στην υπόλοιπη Ευρώπη έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με την περασμένη διετία.
«Φυσικά θα ήθελα να γίνουν πράγματα, είμαι υπέρ μιας πολιτικής συμφωνίας με την Ελλάδα, αλλά έναντι όρων, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν εκπληρωθεί» κατέληξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Γιούνκερ: Σεβασμός στην Ελλάδα, αλλά σεβασμός και στις δεσμεύσεις
Την ίδια ώρα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, διαμηνύει ότι η Ευρώπη δεν θα έχει πρόβλημα από ένα Gexit, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα χρήζει του σεβασμού από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, όμως, επισημαίνει ότι «Ολα αυτά πρέπει να γίνουν και υπάρχουν και άλλες πιθανότητες, αλλά η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της».
«Αντιμετωπίζουμε μίας μορφής ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και πρέπει να ανταποκριθούμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε όλα τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά πρέπει να σεβαστούμε την αξιοπρέπεια των Ελλήνων και να βρούμε τη σωστή προσέγγιση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν», τόνισε χαρακτηριστικά.
Βέλγος ΥΠΟΙΚ: Η Αθήνα έχει ενοχλήσει, αλλά και απογοητεύσει τους εταίρους της 
Σκληρή ήταν και η τοποθέτηση του Βέλγου υπουργού Οικονομικών, Γιόχαν βαν Οβερτβελντ, ο οποίος προειδοποίησε ότι η εριστική διαπραγματευτική τακτική της Ελλάδας έχει δημιουργήσει ενόχληση και απογοήτευση στους εταίρους της.
Μιλώντας στους Financial Times τόνισε με νόημα «Ζούμε στο 2015. Ισως πριν από 25 χρόνια να μπορούσες να αναπτύξεις μία στρατηγική επικοινωνίας στην οποία η επικοινωνία σου στην Ελλάδα είναι διαφορετική από την ευρωπαϊκή στρατηγική, αλλά σήμερα είναι τρελό ακόμη και να το σκεφτείς. Αυτό έχει ενοχλήσει πολλούς».
«Το πρόγραμμα λειτούργησε στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Αλλά δεν έχει αποτέλεσμα για την Ελλάδα γιατί οι ελληνικές αρχές δεν έχουν κάνει αυτό που έπρεπε. Μην ρίχνετε τις ευθύνες στους θεσμούς. Δεν είναι το πρόγραμμα, είναι η εκτέλεση» κατέληξε ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ.
Η κυβέρνηση είναι «μέσα» 2 δισ. και ψάχνει άλλα δύο μέχρι την Παρασκευή
Μέσα σε αυτό το κλίμα και με τα διεθνή ΜΜΕ να φιλοξενούν αρνητικά δημοσιεύματα για τη χώρα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τα αποτελέσματα για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 επιβεβαιώνοντας το χρηματοδοτικό κενό των 2 δισ. ευρώ.
Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 θα είναι της τάξης του 0,3% και όχι 1,5% που ήταν ο στόχος κάτι που σημαίνει νέο χρηματοδοτικό πρόβλημα για τη χώρα.
Ταυτόχρονα, η Ελλάδα πρέπει μέχρι την Παρασκευή να «βρει» δύο δισ. ευρώ, πρώτον για να αποπληρώσει την επόμενη δόση προς το ΔΝΤ (336 εκατ. ευρώ), αλλά και για το έντοκο γραμμάτιο ύψους 1,6 δισ. που λήγει στο τέλος της εβδομάδας.
iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Στα άκρα Ελλάδα-ΕΕ: Πυρ ομαδόν από εταίρους εν μέσω οικονομικής ασφυξίας "

Υπ.Οικ.: Άμεσα θα σταλούν τα ειδοποιητήρια για την υπαγωγή στη ρύθμιση χρεών - Κατασχέσεις κινητών ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων

Στην άμεση ενεργοποίηση της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών προανήγγειλε χθες την άμεση αποστολή ειδοποιητηρίων προς περίπου 1.000.000 φορολογουμένους, οι οποίοι οφείλουν στο Δημόσιο χρέη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα εδώ και πολλούς μήνες και έχουν σημαντικές οφειλές από προσαυξήσεις.

Με τα ειδοποιητήρια, οι οφειλέτες αυτοί θα καλούνται να ενταχθούν άμεσα στη ρύθμιση-εξπρές, η οποία προβλέπει ότι εφόσον εξοφληθεί εφάπαξ το σύνολο ή ένα ποσοστό της αρχικής ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο, οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα που έχουν συσσωρευτεί θα περικοπούν άμεσα κατά το ίδιο ποσοστό ή στο σύνολό τους, κατά περίπτωση.

Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος χρωστά 2.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 800 ευρώ είναι η αρχική οφειλή και τα υπόλοιπα 1.200 ευρώ είναι οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα, θα κληθεί, μέχρι τις 27 Μαρτίου, να επιλέξει μία από τις εξής εναλλακτικές δυνατότητες:

* να πληρώσει εφάπαξ ολόκληρο το ποσό της αρχικής οφειλής, δηλαδή όλο το "κεφάλαιο" (το 100%) των 800 ευρώ, και να γλιτώσει από το σύνολο (από το 100%) των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, δηλαδή να απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου ποσού των 1.200 ευρώ.

* να πληρώσει οποιοδήποτε ποσό "έναντι" της αρχικής οφειλής και να τύχει αυτόματα μιας έκπτωσης επί των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, η οποία θα υπολογιστεί σε ποσοστό ίδιο με το ποσοστό επί της αρχικής οφειλής που εξοφλήθηκε. Π.χ. εάν ο φορολογούμενος πληρώσει τα 400 από τα 800 ευρώ της αρχικής οφειλής, δηλαδή το 50% του αρχικού χρέους, θα γλιτώσει κι από το 50% των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, δηλαδή θα απαλλαγεί από την πληρωμή άλλων 600 ευρώ (τα οποία αντιστοιχούν στο 50% του ποσού των 1.200 ευρώ που είναι οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή του υπουργείου, ο στόχος είναι η τροπολογία που περιλαμβάνει την έκτακτη ρύθμιση-εξπρές να ψηφιστεί από τη Βουλή το αργότερο μέχρι μεθαύριο (Τετάρτη) και από την επόμενη κιόλας ημέρα (από την Πέμπτη 19 Μαρτίου) η ρύθμιση να ενεργοποιηθεί άμεσα, προκειμένου να αποδώσει τα μέγιστα στα δημόσια ταμεία.

Το υπουργείο Οικονομικών, με τα ειδοποιητήρια για την υπαγωγή στη ρύθμιση-εξπρές, θα απευθυνθεί, κατά προτεραιότητα, σε όσους φορολογουμένους έχουν παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν είναι ρυθμισμένα. Θα επιδιώξει δηλαδή να προσελκύσει τους οφειλέτες οι οποίοι δεν έχουν υπαχθεί σε κάποια από τις ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης που "τρέχουν" αυτή τη στιγμή, καθώς επίσης και όσους είχαν εντάξει τις οφειλές τους σε κάποια ρύθμιση, αλλά λόγω μη έγκαιρης πληρωμής των μηνιαίων δόσεων τέθηκαν εκτός ρύθμισης.

Στα "ραβασάκια" που θα σταλούν προς τους οφειλέτες αυτούς, από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, θα περιλαμβάνεται και η προειδοποίηση ότι σε περίπτωση μη ανταπόκρισης στην πρόσκληση για υπαγωγή στη ρύθμιση-εξπρές θα ληφθούν όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που προβλέπονται από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, δηλαδή κατασχέσεις κινητών ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων ή κατασχέσεις απαιτήσεων των οφειλετών εις χείρας τρίτων (καταθέσεων στις τράπεζες, μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων και άλλων εισοδημάτων ή εσόδων που περιμένουν να εισπράξουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι από τρίτους).

Ακόμη όμως και όσοι οφειλέτες του Δημοσίου έχουν ρυθμίσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους και είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των μηνιαίων δόσεων που έχουν συμφωνήσει με την Εφορία, μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση-εξπρές για το ανεξόφλητο υπόλοιπο των ρυθμισμένων οφειλών τους, υποβάλλοντας αυτοβούλως σχετική αίτηση στην αρμόδια Εφορία.

Η κυβέρνηση προσδοκά την είσπραξη ενός σημαντικού ποσού από τα 9 δισ. ευρώ των λεγόμενων "εισπράξιμων" ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, από την εφαρμογή τόσο της έκτακτης αυτής ρύθμισης όσο και των άλλων δύο πολύ ελκυστικών ρυθμίσεων που συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο το οποίο έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ.Οικ.: Άμεσα θα σταλούν τα ειδοποιητήρια για την υπαγωγή στη ρύθμιση χρεών - Κατασχέσεις κινητών ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων"

Ψυχρολουσία από Μοσκοβισί: Το ελληνικό χρέος δεν σβήνει – Ναι σε συμφωνία αν δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις η κυβέρνηση

Σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα έστειλε ο κοινοτικός επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί συναρτώντας ευθέως την δυνατότητα επίτευξη συμφωνίας με την βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να δεσμευτεί σοβαρά για μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να διαγραφεί.
«Το χρέος πρέπει να αποπληρωθεί. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Το χρέος δεν μπορεί να «σβήσει». Δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα «κούρεμα» ή «ανακούφιση» του χρέους» είπε ο κ. Μοσκοβισί σε συνέδριο στο Βερολίνο. Μάλιστα υποστήριξε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης στην υπόλοιπη Ευρώπη έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με την περασμένη διετία.
Ο κ. Μοσκοβισί, παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα, όντως, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν, ωστόσο παρότρυνε την κυβέρνηση να προχωρήσει και στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.
«Η επίτευξη συμφωνίας οποιουδήποτε είδους... εξαρτάται από το εάν γίνουν ισχυρές δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, δεσμεύσεις ότι θα κάνει αυτό που περιέχεται στη συμφωνία που υπογράψαμε την 20ή Φεβρουαρίου» τόνισε.
Για να καταλήξει: «Φυσικά θα ήθελα να γίνουν πράγματα, είμαι υπέρ μιας πολιτικής συμφωνίας με την Ελλάδα, αλλά έναντι όρων, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν εκπληρωθεί».
iefimerida


Διαβάστε Περισσότερα » "Ψυχρολουσία από Μοσκοβισί: Το ελληνικό χρέος δεν σβήνει – Ναι σε συμφωνία αν δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις η κυβέρνηση "

Μειώσεις στις τιμές φυσικού αερίου προανήγγειλε ο Π. Λαφαζάνης

Μειώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και προσπάθεια να υπάρξουν αντισταθμιστικά ωφελήματα για την Ελλάδα από την διέλευση του αγωγού ΤΑΡ, προανήγγειλε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

«Οι τιμές του φυσικού αερίου θα μειωθούν σημαντικά τον Απρίλη. Έχουμε κάνει συζητήσεις με την ΔΕΠΑ και θα γίνουν ανακοινώσεις», τόνισε, αν και δεν αποκάλυψε το ύψος της μείωσης. Μείωση θα υπάρξει, σύμφωνα με τον υπουργό και στο ηλεκτρικό ρεύμα «μέσα από μία σκληρή πολιτική», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Για τον αγωγό ΤΑΡ ο Π. Λαφαζάνης ξεκαθάρισε ότι «στηρίζουμε το έργο, αλλά όμως υπογραμμίσαμε ότι και αυτοί που έχουν μείζον συμφέρον από την διέλευση του ΤΑΡ από την χώρα μας, πρέπει να προσφέρουν τις αντίστοιχες αντισταθμιστικές ωφέλειες/. Δυστυχώς αυτές δεν υπήρξαν».

«Από την πρώτη στιγμή έθεσα αυτό το θέμα με τους αρμόδιους του ΤΑΡ και την αζέρικη κυβέρνηση», είπε ο Π. Λαφαζάνης και πρόσθεσε: «Μετά από αλλεπάλληλες συζητήσεις είχαμε μία θετική εξέλιξη. Όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να συζητήσουν στη βάση προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Στην τελευταία συνάντηση που έγινε συμφωνήθηκε να συσταθεί επιτροπή για να βρεθούν προτάσεις αντισταθμιστικής ωφέλειας».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Μειώσεις στις τιμές φυσικού αερίου προανήγγειλε ο Π. Λαφαζάνης"

Θα τιμωρηθούν οι ηθικοί αυτουργοί της αυτοκτονίας του Βαγγέλη;

Μάλλον όμως οι ηθικοί αυτουργοί της αυτοκτονίας του Βαγγέλη Γιακουμάκη, δεν θα διωχθούν ... αφού υπάρχει νομικό κενό για το bullying στην χώρα μας.

Το μαρτύριο του Βαγγέλη φαίνεται πως ξεκίνησε την Άνοιξη του 2014

Σε αυτό περιλαμβάνεται τα γνωστά περιστατικά της «μετατροπής του σε juke box», το κλείσιμο του νερού όταν έκανε μπάνιο, το δέσιμό του με ιμάντες. Σύμφωνα με την έρευνα των Αρχών, αυτά τα περιστατικά είχαν ωθήσει τον Βαγγέλη να εγκαταλείψει τη σχολή, του όμως δεχόταν πίεση από την οικογένειά του να μην το κάνει. Αποτέλεσμα ήταν να αλλάξει δωμάτιο.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο θείος του στο Πρωινό ΑΝΤ1, Μάριος Μυρωνάκης, όταν του προτάθηκε να πάει σε ένα δωμάτιο με κάποιο «ήσυχο» παιδί, εκείνος αρνήθηκε για να μην παρεξηγηθούν οι «σύντεκνοί του».

Ωστόσο, το τελευταίο ανάλογο επεισόδιο, προσδιορίζεται τον Αύγουστο του 2014, ημερομηνία πολύ μακρινή από την ημέρα της εξαφάνισής του. Λίγε μέρες πριν την 6η Φεβρουαρίου είχε πάρει βαθμούς, τόσο χαμηλούς που δεν θα παρέτειναν τις σπουδές του για έναν ακόμα καιρό. Κάτι που του είχε προκαλέσει ανησυχία.

Μία μέρα πριν από την εξαφάνισή του, ο Βαγγέλης είχε μιλήσει με τη μητέρα του, με την οποία είχε σχεδόν καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία, όπως δήλωσε στο Πρωινό ΑΝΤ1 ο θείος του, Μ. Μυρωνάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, της είπε τα σχέδιά του να πάει στην Κρήτη ενόψει του τοπικού καρναβαλιού για τις Απόκριες.

Ήταν η τελευταία τους επικοινωνία. Την επόμενη μέρα που η οικογένειά του τον έψαχνε δεν τον βρήκε, επιβεβαίωσε την απουσία του, μέσω των συμφοιτητών του και στις 7 Φεβρουαρίου δήλωσε την εξαφάνισή του.

Η προσωπικότητα του Βαγγέλη

Ο νεαρός Βαγγέλης ήταν ένα εσωστρεφές παιδί, χαμηλών τόνων, όπως μαρτυρά η οικογένεια και το περιβάλλον του. Αυτό φαίνεται και από το ότι δεν είχε μοιραστεί το πρόβλημά που αντιμετώπιζε από τους συμφοιτητές του, όχι τουλάχιστον στο βαθμό που το ζούσε. Ο κ.Μυρωνάκης ανέφερε ότι όταν είχε γίνει η σχετική συζήτηση στο πατρικό του, ο Βαγγέλης ανέφερε ότι «έκαναν πλάκα» και δεν έδωσε περαιτέρω διαστάσεις.

Νομικοί: Δύσκολα ηθική αυτουργία για bullying

Σύμφωνα με το Βήμα, νομικοί επισημαίνουν ότι «από τη δικογραφία προσδιορίζεται ζήτημα σειράς αδικημάτων για σωματικές βλάβες και κακοποίηση, για πρόκληση ψυχικής οδύνης και άλλα εναντίον των κρητικών φοιτητών. Για αυτό αναμένεται να δημιουργηθεί νέος δικαστικός φάκελος.

Όμως με τα μέχρι στιγμής στοιχεία αλλά και τα δεδομένα της ελληνικής νομοθεσίας, δεν μπορούν να στοιχειοθετηθούν, όπως πιστεύουν πολλοί, κατηγορίες σε κάποια πρόσωπα για ώθηση σε αυτοχειρία.

» Έχουν υπάρξει δεκάδες αυτοκτονίες από θύματα τοκογλυφίας τα οποία απέδωσαν ευθύνες σε συγκεκριμένα άτομα με σημειώματα που είχαν αφήσει. Συν τοις άλλοις έχουν καταγραφεί δεκάδες αυτοκτονίες σε στρατόπεδα όπου οι αυτόχειρες μιλούσαν για καψώνια. Επιπλέον και προσφάτως υπήρχαν αναφορές για ευθύνες πολιτικών σε απονενοημένα διαβήματα θυμάτων της κρίσης.

» Όμως παρ’ ότι γίνεται συχνά λόγος για ηθικούς αυτουργούς σε αυτοκτονίες, αυτό δεν τεκμηριώνεται νομικά. Δεν μπορεί να προκύψει ότι αυτός που πίεζε κάποιον επεδίωκε να τον αναγκάσει να προχωρήσει σε πράξη αυτοχειρίας. Η μόνη τέτοια περίπτωση προσδιορισμού ηθικής αυτουργίας σε αυτοκτονία θα ήταν κάποιος να ζητούσε και να επέβαλε στον άλλο να βάλει τέλος στη ζωή του.

» Νομικοί υπενθύμιζαν την περίπτωση του Χίτλερ ο οποίος επέβαλε στον στρατηγό Ρόμελ και άλλους συνεργάτες του να αυτοκτονήσουν προκειμένου να μην τους διαπομπεύσει για απόπειρα δολοφονίας εναντίον του.

» Όμως τέτοια ιδιάζουσα υπόθεση παραίνεσης σε αυτοχειρία δεν έχει αναδειχθεί στη χώρα μας και ασφαλώς δεν μπορεί να συσχετισθεί -τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- με τον θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη.»

Διαβάστε Περισσότερα » "Θα τιμωρηθούν οι ηθικοί αυτουργοί της αυτοκτονίας του Βαγγέλη;"

Αμερικανική ανησυχία για τις σχέσεις Ελλάδας - Ευρώπης

Εντονη ανησυχία εκφράζει η αμερικανική κυβέρνηση για την κατάσταση των σχέσεων της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους και ειδικά τη Γερμανία. Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του υπουργείου Οικονομικών, θεωρούν το αδιέξοδο που παρατηρείται επικίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία και καλούν όλα τα μέρη να συζητήσουν με καλή πίστη και να επιλύσουν τα προβλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, η αμερικανική κυβέρνηση κινητοποιήθηκε σε ανώτερο επίπεδο τις τελευταίες ημέρες και προχώρησε σε ισχυρή παρέμβαση προς την Αθήνα και άλλες πρωτεύουσες. Η Κάρολιν Ατκινσον, οικονομική σύμβουλος του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα τηλεφώνησε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και του ζήτησε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με τις Βρυξέλλες και να επισπευθούν οι διαπραγματεύσεις ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν. Το αδιέξοδο δεν ωφελεί κανένα, φέρεται να είπε η κ. Ατκινσον, που ήταν στενή συνεργάτιδα του Ντομινίκ Στρος Καν ότι η Ελλάδα ζήτησε τη βοήθεια του ΔΝΤ, τον Μάιο του 2010.

Τόσο η κ. Ατκινσον, όσο και άλλοι αξιωματούχοι επικοινώνησαν με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο και μετέφεραν παρόμοια μηνύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δραγασάκης την διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα κάνει ότι είναι δυνατόν για να υλοποιηθεί η συμφωνία του περασμένου Φεβρουαρίου. Της τόνισε ότι μία χώρα –εννοεί τη Γερμανία- προσπαθεί να ακυρώσει τη συμφωνία και να επιβάλει τις δικές της θέσεις και αυτό δεν πρόκειται να το δεχθούμε. Εμείς επιμένουμε στην υλοποίηση της συμφωνίας του Φεβρουαρίου, της τόνισε.

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερο επικρατεί η άποψη στην Ουάσιγκτον, ότι η Ελλάδα, και κατ' επέκταση η Ευρώπη, έχουν επιστρέψει στην κατάσταση του 2010, όταν η χώρα μας βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής. Η πλειοψηφία των αναλύσεων είναι αρνητικές.

Στο υπουργείο Οικονομικών γίνονται συνεχείς συσκέψεις για να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν καλύτερα η κατάσταση στην περίπτωση που υπάρξει «ατύχημα». Αποφασίστηκε επίσης να συνεχιστεί η πίεση προς την Ελλάδα και την Ευρώπη για να τερματιστεί η αντιπαράθεση, που μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις.

Στο μεταξύ, η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ θα συναντηθεί την Τρίτη το απόγευμα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Η οικονομία είναι ανάμεσα στα θέματα της ημερησίας διάταξης.

Η κ. Νούλαντ έχει την ευθύνη για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία και γενικά την Ευρώπη και τα ενεργειακά, οπότε είναι βέβαιο πως θα συζητηθούν επίσης το Κυπριακό, οι σχέσεις με την Τουρκία, το Σκοπιανό, το θέμα της Ουκρανίας και η ευρωπαϊκή ασφάλεια σε συνδυασμό με την αναβίωση της τρομοκρατίας.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αμερικανική ανησυχία για τις σχέσεις Ελλάδας - Ευρώπης"

Δεν θα απαντά σε ερωτήσεις χρυσαυγιτών βουλευτών η Χριστοδουλοπούλου

Αποφασισμένη να μην απαντά σε ερωτήσεις βουλευτών που ανήκουν στη Χρυσή Αυγή δηλώνει η αναπληρώτρια υπουργός Eσωτερικών, αρμόδια για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, «για λόγους συνταγματικής και κοινοβουλευτικής τάξης, ενόψει εκκρεμούς δίκης για συμμετοχή και ένταξη βουλευτών της Χρυσής Αυγής σε εγκληματική οργάνωση».

Αυτό προκύπτει από έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ιωάννης Λαγός για τον κίνδυνο εξάπλωσης τζιχαντιστών στην Ελλάδα.

Το απαντητικό έγγραφο υπογράφει ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και αφού ενημερώνει τον βουλευτή καταλήγει ενημερώνοντας τον για την απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού.

«Με τον προσήκοντα σεβασμό προς το θεσμό του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είμαστε στη διάθεση του κ. βουλευτή για τυχόν περαιτέρω ενημέρωση αναφορικά με τα θέματα που τίθενται στο κατατιθέμενο μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου, σύμφωνα με τους όρους του Κανονισμού της Βουλής και στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς μας» αναφέρει ο κ. Βούτσης και προσθέτει:

«Σας ενημερώνουμε ότι η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών, αρμόδια για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, δεν απαντά σε ερωτήσεις βουλευτών που ανήκουν στο Λαϊκό Σύνδεσμο-Χρυσή Αυγή για λόγους συνταγματικής και κοινοβουλευτικής τάξης, ενόψει εκκρεμούς δίκης για συμμετοχή και ένταξη βουλευτών της Χρυσής Αυγής σε εγκληματική οργάνωση».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν θα απαντά σε ερωτήσεις χρυσαυγιτών βουλευτών η Χριστοδουλοπούλου"

Δ. Στρατούλης: Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εφάπαξ για αποφυγή μειώσεων

Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εφάπαξ ώστε να μην υπάρξουν μειώσεις, ανήγγειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης σε παρέμβασή του στην συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής.

Η Επιτροπή διατύπωσε κατά πλειοψηφία θετική γνώμη για τον διορισμό του Γεράσιμου Φραγκισκάτου, στη θέση του Προέδρου του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ).

Όπως υπογράμμισε ο Δ. Στρατούλης ο μαθηματικός τύπος, που ψηφίσθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, δημιουργούσε δύο προβλήματα:

αν εφαρμοζόταν θα οδηγούσε σε δραματικές μειώσεις εφάπαξ παροχών. «Υπήρχαν περιπτώσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που από 30.000 ευρώ θα μειωνόταν σε 3.500 ευρώ», ανέφερε ενδεικτικά.

«επιπλέον, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του Υπουργείου, είναι και ανεφάρμοστος, καθώς προέβλεπε δείκτη βιωσιμότητας τον οποίο δεν μπορούσε να προσδιορίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους».

Κατόπιν αυτού η κυβέρνηση «πάγωσε» για 1 μήνα την εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου, συγκρότησε ομάδα έργου με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργο Ρωμανιά και τα πρώτα συμπεράσματα είναι ότι μπορεί να αναθεωρηθεί ο ισχύων μαθηματικός τύπος «με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ισχύουν οι μειώσεις στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων».

Με βάση τον νέο μαθηματικό τύπο κανείς απ’ όσους υπαλλήλους συνταξιοδοτείται δεν θα αποχωρεί με λιγότερα χρήματα απ’ όσα εισέφερε συν ένα μικρό επιτόκιο. Ο Βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης ρώτησε αν θα υπάρξει «τρύπα» 320 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Τόσο ο Δ. Στρατούλης, όσο και ο Γ. Φραγκισκάτος απάντησαν ότι το ΤΠΔΥ μέχρι τέλος 2015 δεν θα χρειαστεί ενίσχυση από το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ ο Αναπληρωτής Υπουργός μετέφερε την εκτίμηση των υπηρεσιών ότι το σύστημα «θα εξισορροπηθεί» μετά από 3 – 4 χρόνια, καθώς αρχικά θα υπάρξει μία εκροή από την παροχή εφάπαξ.

Όπως είπε ο νέος Πρόεδρος του ΤΠΔΥ, σήμερα περιμένουν να ικανοποιηθούν 28.000 αιτήσεις και εξ αυτών έχουν εκδοθεί 16.000 πράξεις συνταξιοδότησης.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Δ. Στρατούλης: Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εφάπαξ για αποφυγή μειώσεων"

Ραχόι: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, όπως όλοι

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι επέμεινε σήμερα ότι είναι ανάγκη η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Ευρώπης, «όπως όλοι οι άλλοι», προσθέτοντας πως επιθυμεί η χώρα να μην αποχωρήσει από την ευρωζώνη.

«Δεν επιθυμώ η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη. Δεν πιστεύω ότι αυτό θα ήταν καλό, ούτε για την Ελλάδα, ούτε για το σύνολο των Ευρωπαίων. Όμως ναι, θα ήθελα η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της όπως κάνουμε όλοι», ανέφερε ο κ Ραχόι μιλώντας στον ισπανικό ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero.

Ο ισπανός πρωθυπουργός σχολίαζε τη συνέντευξη την οποία έδωσε ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος στη γερμανική εφημερίδα Bild, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα προκαλούσε ένα «φαινόμενο ντόμινο» το οποίο θα μπορούσε να εξαπλωθεί στην Ισπανία.

«Η Ισπανία έχει ήδη ξεπεράσει το χειρότερο» μέρος της κρίσης, έκρινε ερωτηθείς σχετικά ο κ. Ραχόι, τονίζοντας ότι δεν θεωρεί πιθανό να προκληθεί ντόμινο και ότι αντίθετα με την Ελλάδα, η χώρα του «αναχρηματοδοτείται πλήρως από τις αγορές» κεφαλαίων.

«Είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε την Ελλάδα αλλά και η Ελλάδα πρέπει επίσης να βοηθήσει τον εαυτό της, λαμβάνοντας αποφάσεις όπως έκαναν και άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες τηρούν όλες τις δεσμεύσεις τους», συνέχισε ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP).

Αναφερόμενος σε μια άλλη αποστροφή της συνέντευξης του κ. Καμμένου, στην οποία ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι επιδεινώνει τις διμερείς σχέσεις, ο Ραχόι επισήμανε: «Τώρα επιτίθενται εκ νέου στη Γερμανία, θεωρώ ότι αυτό είναι σφάλμα». «Δεν μπορείς να προχωρήσεις στη ζωή ανταλλάσσοντας χτυπήματα με τους άλλους. Τα πράγματα διευθετούνται με τον διάλογο, με τρόπο πολιτισμένο και ορθό», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να λέει πρώτα δώστε μου λεφτά, και μετά ‘θα κάνω αυτό που θεωρώ εγώ πρόσφορο και σωστό’. Πρέπει να ενεργεί όπως όλος ο κόσμος», πρόσθεσε ο Μαριάνο Ραχόι.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ραχόι: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, όπως όλοι"

Εισήγηση στον Αρειο Πάγο: Ανυπόστατος ο πολιτικός γάμος ομοφύλων

Ο αρεοπαγίτης Χαρ. Μαχαίρας, όπως έγινε γνωστό, ενώπιον του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου θα υποστηρίξει ότι «δεν νοείται πολιτικός γάμος μεταξύ ομοφύλων» και θα εισηγηθεί να μην αναιρεθεί η απόφαση του Εφετείου Δωδεκανήσου, που έκρινε ανυπόστατο τον γάμο που τελέστηκε στην Τήλο το 2008 μεταξύ δυο ομόφυλων γυναικών.

Στον Άρειο Πάγο ήταν να συζητηθεί η αναίρεση που έχει ασκήσει το ομόφυλο ζευγάρι κατά της απόφασης του Εφετείου Δωδεκανήσου, αλλά για τυπικούς λόγους αναβλήθηκε για τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Όπως έγινε γνωστό, ο αρεοπαγίτης-εισηγητής της υπόθεσης, κ. Μαχαίρας, κατά την ακροαματική διαδικασία θα υποστηρίξει ότι από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και από την ισχύουσα νομοθεσία δεν είναι επιτρεπτός ο πολιτικός γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.

Αναλυτικότερα, ο κ. Μαχαίρας θα αναφέρει πέντε νομικούς λόγους που δεν μπορεί να είναι νόμιμος ο πολιτικός γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ συγχρόνως αιτιολογεί τις απόψεις του.

Ειδικότερα, οι πέντε λόγοι που θα επικαλεστεί ο κ. Μαχαίρας είναι:

«1) Yπό το νομικό καθεστώς του Αστικού Κώδικα (Α.Κ.), θεωρείται αυτονόητη η διαφορετικότητα των φύλλων των νεονύμφων (βλέπε ιδία εκείνες περί προικός, του άρθρου 1.350 κ.ά.). Από τις διατάξεις αυτές προκύπτει ότι ο Α.Κ. αντιλαμβάνεται τον γάμο μόνο μεταξύ ετεροφύλων. Η δε αναφορά των διατάξεων του Α.Κ. πλέον, σε "συζύγους" και "μελονύμφους", ουδόλως οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έγινε για να καταδείξει ότι εφεξής "αναγνωρίζει" πολιτικό γάμο και μεταξύ ομοφύλων, αλλά μάλλον ότι υιοθετήθηκε αυτή η φρασεολογία για λόγους νομοτεχνικούς.

2) Αυτό άλλωστε ενισχύεται και από την ρητή αναφορά σε πρόσφατο νομοθέτημα, τον νόμο 3719/2008 - σύμφωνο συμβίωσης-, όπου στο άρθρο 1 αυτού γίνεται χρήση ρητώς της έννοιας των "ετερόφυλων".

3) Aπό το άρθρο 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ουδόλως συνάγεται καταλυτικό επιχείρημα υπέρ της αναγνώρισης πολιτικού γάμου μεταξύ ομοφύλων, αφού και εκεί διακρίνονται τα δύο φύλα.

4) Ομοίως και στο άρθρο 23 παρ. 2 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ΔΣΑΠΑ).

5) Η ευρωπαϊκή νομολογία κρίνει και τάσσεται μεν ρητώς υπέρ της διεύρυνσης της έννοιας της οικογένειας και μεταξύ ομοφύλων (Στρασβούργο κ.λπ.), δεν έχει αποφανθεί όμως ρητά περί του τρόπου που θα πραγματωθεί αυτή, δηλαδή για παράδειγμα με ποιο νομικό μόρφωμα, όπως λ.χ. το σύμφωνο συμβίωσης ή άλλως».

Κατά συνέπεια, σημειώνει ο αρεοπαγίτης, υπό ελληνικό νομικό καθεστώς «δεν νοείται πολιτικός γάμος μεταξύ ομοφύλων».

Τέλος, θεωρεί ο δικαστικός λειτουργός ότι είναι αναγκαία η θέσπιση με ρητή νομοθετική διάταξη του γάμου μεταξύ ομοφύλων, όπως ήδη προβλέπεται σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες.

Παράλληλα, ο δικηγόρος του ομόφυλου ζευγαριού, Βασι. Χειρδάρης, με αφορμή την εισήγηση του κ. Μαχαίρα σε δήλωσή του επισημαίνει:

«Η υπόθεση των γάμων των ομοφύλων που θα εκδικαστεί στον Άρειο Πάγο δίνει την ευκαιρία στο Ανώτατο Δικαστήριό μας να εγκαταλείψει την εσωστρέφεια στη νομολογία του και να προχωρήσει σε μια ερμηνεία της νομοθεσίας που θα είναι σύμφωνη με τα σύγχρονα δεδομένα και τις αλλαγές που έχουν επέλθει στα ήθη και στην κοινωνία».

Και προσθέτει: «Ήδη το υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζει νομοσχέδιο που επεκτείνει το σύμφωνο συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί η νομιμοποίηση μιας ερωτικής σχέσης μέσω του συμφώνου συμβίωσης να μην επεκταθεί και στην πιο ώριμη και σοβαρή μορφή της σχέσης, τον γάμο.

» Η λύση δεν πρέπει να είναι κομματιαστή αλλά συνολική. Δεν μπορεί να παραβιάζονται τα δικαιώματα των ομοφύλων όσον αφορά το σύμφωνο συμβίωσης αλλά να μην παραβιάζονται ταυτόσημα δικαιώματα όσον αφορά τον γάμο».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισήγηση στον Αρειο Πάγο: Ανυπόστατος ο πολιτικός γάμος ομοφύλων"

ΣτΕ: Πρόστιμο στο ΥΠΟΙΚ για τη μη επιστροφή αναδρομικών στους ένστολους

Καμπάνα 200.000 ευρω έριξε το Συμβούλιο της Επικρατείας στο υπουργείο Οικονομικών.

Αφορμή η πλημμελής συμμόρφωση της Πολιτείας στη δικαστική απόφαση που έχει δικαιώσει τους ενστόλους ως προς την επιστροφή των αναδρομικών.

Αυτό αποφάσισε σήμερα με τέσσερις αποφάσεις της η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Σωτήρη Ρίζο.

Με την κάθε μια από τις τέσσερις αυτές αποφάσεις του ΣτΕ υποχρεώνεται το υπουργείο Οικονομικών να καταβάλλει το ποσό των 50.000 ευρώ σε κάθε μια από τις τέσσερις Ομοσπονδίες των ενστόλων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ περίπου ένα χρόνο πριν (Ιανουάριος 2014) έκρινε ομόφωνα (απόφαση 2192-2196/2014, κ.λπ.), ότι οι αναδρομικές από 1 Αυγούστου 2012 περικοπές των αποδοχών των ενστόλων είναι αντισυνταγματικές και υποχρέωσε την κυβέρνηση να καταβάλει αναδρομικά τις διαφορές των αποδοχών τους και να επαναφέρει το μισθολόγιο στο παλαιό καθεστώς.

Οι συνδικαλιστικές Οργανώσεις των ενστόλων προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της μη συμμόρφωσης της Κυβέρνησης και ειδικά του υπουργείου Οικονομικών στις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ. .

Στην συνέχεια τέθηκε προθεσμία δύο μηνών στο υπουργείο Οικονομικών για να συμμορφωθεί προς τις αμετάκλητες απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τους ενστόλους.

Παρά ταύτα το υπουργείο Οικονομικών δεν συμμορφώθηκε απόλυτα προς τις επίμαχες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, αλλά με το νόμο 4307/2014 και σχετικές υπουργικές αποφάσεις πρόεβη σε μερική προσαρμογή ως προς τις αναδρομικές αυξήσεις σε βάθος χρόνου μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.

Κατόπιν αυτών σήμερα η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας επισημαίνει στο σκεπτικό της απόφασής της ότι οι αποδοχές των ενστόλων είναι «μεν ανώτερες εκείνων που ελάμβανε το στρατιωτικό προσωπικό υπό την ισχύ του αντισυνταγματικού νόμου 4093/2012, κυμαίνονται όμως σε επίπεδα κατώτερα εκείνων που είχαν διαμορφωθεί πριν την 1η Αυγούστου 2012».

Κατά την άποψη της τριμελούς επιτροπής του ΣτΕ οι ρυθμίσεις αυτές «συνιστούν πλημμελή συμμόρφωση» προς τις περσινές αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Πρόστιμο στο ΥΠΟΙΚ για τη μη επιστροφή αναδρομικών στους ένστολους"

Νέα επίθεση Σόιμπλε: «Η νέα ελληνική κυβέρνηση κατέστρεψε όλη την εμπιστοσύνη που της είχαμε»

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε τη Δευτέρα ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση κατέστρεψε όλη την εμπιστοσύνη που είχε αποκατασταθεί στο παρελθόν (με τους εταίρους της). Αυτό είναι ένα σοβαρό πισωγύρισμα».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι λέει ψέματα στον ελληνικό λαό.

«Μέχρι τον Νοέμβριο η Αθήνα ήταν σε έναν δρόμο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση. Πάει αυτό. Δεν ξέρω τι να κάνω τώρα με την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε εκδήλωση στο Βερολίνο και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει κανέναν στους διεθνείς θεσμούς ο οποίος να μπορούσε να του πει τι σκοπεύει τελικά να κάνει η Αθήνα.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ακόμη ότι κανένας ξένος επενδυτής δεν θέλει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα μικρής διάρκειας. Επισήμανε μάλιστα ότι η έκδοση T-Bills από την Ελλάδα κατέστρεψε και την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ο Σόιμπλε είπε επίσης ότι δεν περιμένει πως η Αθήνα θα τηρήσει την προεκλογική της δέσμευση να επιβάλει υψηλότερους φόρους στους εφοπλιστές.

«Ακόμη και μια κυβέρνηση της ριζοσπαστικής αριστεράς δεν θα κρατήσει αυτή την υπόσχεση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε την άποψή του ότι ο λόγος για τα προβλήματα χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι ότι η χώρα ζούσε στο παρελθόν πολύ πιο πάνω από τις δυνατότητές της

Τόνισε δε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει περαιτέρω πολεμικές αποζημιώσεις.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μόλις μία εβδομάδα πριν από το κρίσιμο ραντεβού της Ανγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο.

Την περασμένη Παρασκευή ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε και ο αυστριακός ομόλογός του Σέλινγκ είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος» που θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Μιλώντας στην αυστριακή ραδιοφωνία ο Β. Σόιμπλε είπε χαρακτηριστικά ότι «δεδομένου ότι η ευθύνη και η δυνατότητα της απόφασης για το τι θα συμβεί βρίσκεται μόνον στην Ελλάδα και δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς κάνουν οι υπεύθυνοι στην Αθήνα, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε».

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα λάβει περαιτέρω βοήθεια μόνον εάν τηρήσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει με τους πιστωτές της. «Η Ευρώπη παραμένει πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει και να το επιτρέψει. Το πρόβλημα δεν λύνεται κάνοντας τους άλλους αποδιοπομπαίους τράγους», είπε με νόημα ο Β. Σόιμπλε, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις κατηγορίες που διατυπώθηκαν σε βάρος του ότι προσέβαλε τον Γιάνη Βαρουφάκη.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα επίθεση Σόιμπλε: «Η νέα ελληνική κυβέρνηση κατέστρεψε όλη την εμπιστοσύνη που της είχαμε»"

Συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ στο Βερολίνο στις 23 Μαρτίου

Την πρώτη του επίσκεψη στο Βερολίνο θα πραγματοποιήσει στις 23 Μαρτίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά από πρόσκληση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Η κ. Μέρκελ απηύθυνε την πρόσκληση σήμερα Δευτέρα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό στις 16:30.

Ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση της γερμανίδας ηγέτιδας.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, μέσω Twitter.



Νωρίτερα, κ. Ζάιμπερτ, δήλωσε πως «πολιτικός στόχος» της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει η παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη, προσθέτοντας πως στο εν λόγω ζήτημα δεν υπάρχει καμία διαφωνία μεταξύ της κ. Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πάντως, η πρόσκληση της κ. Μέρκελ στον κ. Τσίπρα έρχεται τη στιγμή που υπάρχει και μια αμοιβαία δυσαρέσκεια μεταξύ των δυο χωρών λόγω δηλώσεων που έχουν γίνει στον Τύπο, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να έχει προβεί σε διάβημα στο Βερολίνο για σχόλια του κ. Σόιμπλε σε βάρος του ομολόγου του Γιάνη Βαρουφάκη, και τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να ζητά από την Αθήνα να αντιμετωπίζει με «σεβασμό και ευπρέπεια» την Γερμανία.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ στο Βερολίνο στις 23 Μαρτίου"

Ο Βαρουφάκης αρνείται άσεμνη χειρονομία κατά της Γερμανίας, η Bild επιμένει

«Μάχη» έχει ξεσπάσει για ένα βίντεο από ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη που χρονολογείται από το 2013 και στην οποία ο νυν υπουργός Οικονομικών υποτίθεται ότι υψώνει το μεσαίο δάχτυλο όταν αναφέρεται στη Γερμανία.

Σε συνέντευξή του σε γερμανικό κανάλι, ο Γ.Βαρουφάκης αρνήθηκε κατηγορηματικά πως αυτό συνέβη, λέγοντας πως το βίντεο είναι μονταρισμένο. Ωστόσο, η τάμπλοιντ εφήμεριδα Bild επανέρχεται και επικαλείται «εμπειρογνώμονες» που υποστηρίζουν ότι το βίντεο δεν έχει υποστεί επεξεργασία αλλά είναι αυθεντικό.

Ο Γ.Βαρουφάκης εμφανίστηκε στην υψηλότερης θεαματικότητας εκπομπή στη γερμανική τηλεόραση το βράδυ της Κυριακής, με παρουσιαστή τον Γκούντερ Γιάουχ, στην οποία επανέλαβε εκτενώς τις θέσεις της Αθήνας.

Ένα σχετικά δευτερεύον σημείο της εκπομπής έχει ωστόσο προκαλέσει το ενδιαφέρον του γερμανόφωνου διαδικτύου: Περίπου στη μέση, ο παρουσιαστής δείχνει πλάνα από παλιότερες συνεντεύξεις του νυν υπουργού, ως «περίληψη» της μέχρι τώρα πορείας του. Kαταλήγει σε απόσπασμα βίντεο από το 2013 στο οποίο ο Γ.Βαρουφάκης εμφανίζεται να υψώνει το μεσαίο δάχτυλο όταν λέει «...και να σηκώσει το μεσαίο δάχτυλο στη Γερμανία και να πει "λύστε το μόνοι σας το πρόβλημα"».

Το πρώτο πράγμα που λέει ο Γ.Βαρουφάκης μετά τα πλάνα είναι ότι θέλει να ξεκαθαρίσει πως αυτό «δεν συνέβη ποτέ».

«Το βίντεο είναι μονταρισμένο», λέει, αρνούμενος κατηγορηματικά πως έκανε τέτοια χειρονομία. «Είμαι σίγουρος πως δεν το γνωρίζατε», λέει απευθυνόμενος στον παρουσιαστή της εκπομπής, «αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ».

Ο παρουσιαστής αναφέρει ότι, κατά τις πληροφορίες γύρω από το βίντεο, πρόκειται για ομιλία που είχε δοθεί το 2013 στο Ζάγκρεμπ. Ο Γ.Βαρουφάκης, επιβεβαιώνοντας ότι όντως τα πλάνα προέρχονται από το Ζάγκρεμπ, επαναλαμβάνει πως δεν έκανε ποτέ τη χειρονομία που εμφανίζεται στο βίντεο.

«Είναι όπως άλλο ένα βίντεο που κυκλοφορεί και στο οποίο υποτίθεται ότι δίνω το χέρι μου για χειραψία σε πολιτικό και το τραβάω την τελευταία στιγμή» λέει.

Το πρωί της Δευτέρας, η Bild έρχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά, επικαλούμενη «εμπειρογνώμονες» που θεωρούν τα επίμαχα πλάνα αυθεντικά.

Σε κείμενό της με τίτλο την ερώτηση εάν «είπε ο Βαρουφάκης ψέματα στην εκπομπή του Γιάουχ;», η εφημερίδα επικαλείται κυρίως την ιστoσελίδα Conflict Reporter (που καταπιάνεται συνήθως με τη γνησιότητα βίντεο από συρράξεις) και συνεργάτης της οποίας υποστηρίζει πως «δεν διαπιστώνει τίποτε που να δείχνει παραάχαραξη». Η κίνηση του χεριού του Γ.Βαρουφάκη στο επίμαχο πλάνο, υποστηρίζει, συνάδει με την κίνηση του υπόλοιπου κορμού του.

Στο τέλος της εκπομπής της Κυριακής, ο Γιάουχ ανέφερε πως οι συνεργάτες του προσπαθούσαν μετά την διάψευση του Γ.Βαρουφάκη να διαπιστώσουν την γνησιότητα του βίντεο αλλά δεν είχαν καταφέρει να καταλήξουν.



in
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Βαρουφάκης αρνείται άσεμνη χειρονομία κατά της Γερμανίας, η Bild επιμένει"

Ο μισθός, τα προνόμια και η χλιδή των εθνοπατέρων

Τo βράδυ της περασμένης Τρίτης, κεντρικό θέμα συζήτησης των βουλευτών στο καφενείο της Βουλής δεν ήταν η ανασυγκρότησης της επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις, το οποίο συζητούνταν στην Ολομέλεια, αλλά… το φλέγον θέμα των βουλευτικών προνομίων. Και αυτό διότι το πρωί της ίδιας ημέρας είχε προηγηθεί η κλήρωση των βουλευτικών οχημάτων και μόλις δέκα από τους τριακόσιους αρνήθηκαν να παραλάβουν τα πολυτελέστατα οχήματα που τους χορηγεί το κράτος.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, και οι βουλευτές Σταυρούλα Αντωνάκου, Γιώργος Αμυράς, Παναγιώτης Καρκατσούλης και Αντιγόνη Λυμπεράκη αρνήθηκαν να μπούνε στην κλήρωση. Επιπλέον, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, με επιστολή του προς την πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενημέρωσε ότι δεν επιθυμεί βουλευτικό Ι.Χ. Από τον ΣΥΡΙΖΑ την παραλαβή βουλευτικού αυτοκινήτου αρνήθηκαν οι νέοι βουλευτές Γιώργος Δημαράς, Ελένη Ψαρρέα, Μουσταφά Μουσταφά, καθώς και ο Νίκος Φίλης.

Το Κοινοβούλιο, εκτός από τα πολυτελέστατα οχήματα που χορηγεί στους βουλευτές και στους υπουργούς για τις μετακινήσεις τους, έχει φροντίσει να τους χορηγεί και… οδηγούς. Στην ουσία, πρόκειται για δύο αποσπασμένους αστυνομικούς που έχουν στη διάθεσή τους οι εθνοπατέρες ως προσωπική ασφάλεια, όμως στην πλειονότητα των περιπτώσεων αυτοί χρησιμοποιούνται ως οδηγοί.

Η μίσθωση των πανάκριβων Mercedes, BMW, LEXUS κ.λπ. γίνεται με leasing και βαραίνει τον προϋπολογισμό της Βουλής. Οι βουλευτές Α΄, Β΄ Αθηνών, Πειραιά και Υπολοίπου Αττικής δικαιούνται αυτοκίνητο ως 1.399 κ.εκ., το οποίο κοστίζει μέχρι 750 ευρώ μηνιαίως. Οι βουλευτές των υπόλοιπων περιφερειών δικαιούνται αυτοκίνητο έως 1.799 κ.εκ., το οποίο θα κοστίζει μέχρι 1.200 ευρώ τον μήνα.

Για αυτόν τον λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεών του, αναφερόμενος στα «προνόμια» των βουλευτών, τόνισε πως δεν είναι δυνατόν οι βουλευτές που λαμβάνουν περί τα 6.000 ευρώ τον μήνα ως αποζημίωση να μην μπορούν να δαπανήσουν 600 ευρώ τον μήνα για τη συντήρηση του αυτοκινήτου τους, δηλαδή για τις βενζίνες τους.

Οι μισθοί και τα έξτρα

Είναι πολλά τα λεφτά… που δαπανά το ελληνικό Δημόσιο για τις βουλευτικές αποζημιώσεις και μια σειρά άλλων προνομίων που απολαμβάνουν οι εκλεκτοί εκλεγμένοι εθνοπατέρες. Ο «μισθός» του πρωθυπουργού ορίζεται ίσος με τη βουλευτική αποζημίωση, η οποία ανέρχεται σε 5.705 ευρώ τον μήνα. Τα περίπου 6.000 ευρώ που λαμβάνουν μηνιαίως οι βουλευτές σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται 16.000 ευρώ τον μήνα, συμπεριλαμβανομένων ειδικών προνομίων, επιδομάτων και παροχών που δικαιούνται.

Συνολικά, μόνο η ετήσια βουλευτική αποζημίωση των 300 βουλευτών αγγίζει τα 68.470 ευρώ, ενώ το ετήσιο κονδύλι στον προϋπολογισμό της Βουλής για τις παροχές τους φτάνει τα 20.541.000 ευρώ.

Στον «μισθό» των 5.700 ευρώ του βουλευτή δεν συμπεριλαμβάνεται το επίδομα οργάνωσης γραφείου, το οποίο ανέρχεται στα 1.780 ευρώ τον μήνα. Επίσης, ο «ταπεινός» μισθός των βουλευτών ενισχύεται από τη συμμετοχή στους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, η οποία υπολογίζεται σε 75 ευρώ για κάθε συνεδρίαση της επιτροπής. Κερδισμένοι είναι όσοι βουλευτές συμμετέχουν στις λεγόμενες «καλές» επιτροπές, δηλαδή σε αυτές που συνεδριάζουν τακτικά στη διάρκεια του μήνα.

Εκτός από αυτά, όμως, η πολιτεία έχει φροντίσει να εξασφαλίσει και στέγη στους βουλευτές της επαρχίας, που στερούνται ιδιόκτητης κατοικίας στην Αττική. Έτσι, η Βουλή έχει μισθώσει δωμάτια σε κεντρικά ξενοδοχεία πλησίον του μεγάρου της Βουλής για τη διαμονή τους ή, εναλλακτικά, τους καταβάλλει το μίσθωμα του ενοικίου σε περίπτωση που επιθυμούν να νοικιάσουν κάποιο διαμέρισμα. Περί τα 1.000 ευρώ τον μήνα είναι η δαπάνη για τις στεγαστικές ανάγκες των βουλευτών της περιφέρειας.

Επίσης, οι βουλευτές της περιφέρειας δικαιούνται δύο μονά εισιτήρια την εβδομάδα για τη μετακίνηση από και προς τις περιφέρειές τους. Συνολικά δικαιούνται 104 μονά εισιτήρια ανά έτος, τα οποία κοστίζουν περίπου 1.000 ευρώ τον μήνα. Στα 500 ευρώ τον μήνα υπολογίζεται το επίδομα κίνησης που χορηγείται στους βουλευτές για τα έξοδα κίνησής τους, δηλαδή τα καύσιμα των βουλευτικών οχημάτων.

Στα προνόμια των βουλευτών συμπεριλαμβάνονται και δύο επιστημονικοί συνεργάτες, με μηνιαίο μισθό περί τα 1.600 ευρώ, ενώ έχουν στη διάθεσή τους και δύο αστυνομικούς φρουρούς για την προσωπική τους ασφάλεια. Τέλος, τη βουλευτική αποζημίωση ενισχύουν και δύο επιδόματα. Πρόκειται για το επίδομα κινητής τηλεφωνίας, το οποίο υπολογίζεται σε 150 ευρώ τον μήνα έκαστος –σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται η τηλεφωνική και ταχυδρομική ατέλεια, η οποία έχει θεσπιστεί νομοθετικά και υπολογίζεται περί τα 616 ευρώ τον μήνα– και το «οικογενειακό» επίδομα, το οποίο ανέρχεται σε μόλις 50 ευρώ τον μήνα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ως ένδειξη συμπαράστασης στα οικονομικά δεινά που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες το 2012, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, διεμήνυσε στον τότε πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, πως παραιτείται της αποζημίωσής του. Έτσι, με Προεδρικό Διάταγμα, ο μισθός του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα δέχθηκε κούρεμα 50%. Μέχρι τότε, το ύψος της μηνιαίας χορηγίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπολογιζόταν στο τετραπλάσιο της βουλευτικής αποζημίωσης, δηλαδή σε 23.122 ευρώ τον μήνα. Μετά το κούρεμα, αυτή ορίστηκε σε 11.561 ευρώ και συμπαρέσυρε και τη μηνιαία αποζημίωση των πρώην προέδρων της Δημοκρατίας, το ύψος της οποίας ορίζεται στο μισό της μηνιαίας χορηγίας. Επίσης, με την ίδια τροπολογία, καταργήθηκε και η χορήγηση μηνιαίων εξόδων παράστασης στον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το ύψος των οποίων ανέρχεται στο 1/3 της μηνιαίας χορηγίας, δηλαδή στο ποσό των 6.240 ευρώ. Έτσι, με «εντολή» Παπούλια, ο «μισθός» του νέου ενοίκου του Προεδρικού Μεγάρου, Προκόπη Παυλόπουλου, ανέρχεται σε 11.561 ευρώ τον μήνα.

paraskhnio
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο μισθός, τα προνόμια και η χλιδή των εθνοπατέρων "

Καταβλήθηκε και η τρίτη δόση στο ΔΝΤ

Καταβλήθηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η τρίτη δόση από τα συνολικά 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ που οφείλει να αποπληρώσει στη χώρα μας εντός του Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα κατέβαλε στο ΔΝΤ περίπου 584 εκατομμύρια ευρώ, ενώ απομένει μια ακόμα δόση, ύψους περίπου 336 εκατ. ευρώ, η οποία θα πρέπει να καταβληθεί την Παρασκευή.

Επίσης, την Παρασκευή, το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει έντοκα γραμμάτια ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το μπαράζ πληρωμών αναμένεται να στενέψει τα ήδη μικρά περιθώρια ρευστότητας που αντιμετωπίζει το ελληνικό Δημόσιο, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς (τρόικα) για τη συγκεκριμενοποίηση και οριστικοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν καταστήσει σαφές πως τα περίπου 3,7 δισ. που απομένουν στο τρέχον ευρωπαϊκό πρόγραμμα δεν πρόκειται να εκταμιευθούν, έστω τμηματικά, εάν δεν υπάρξει τουλάχιστον σημαντική υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.

Ακόμα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ δεν έχουν αποδεσμευτεί ακόμα από το ΔΝΤ (δηλαδή σύνολο 7,2 δισ.), χωρίς όμως να είναι ακόμα σαφές αν το Ταμείο θα δεχτεί να προβεί σε εκταμίευση κάποιας υπο-δόσης πριν την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταβλήθηκε και η τρίτη δόση στο ΔΝΤ"

325.000 Ισλανδοί «έφτυσαν»... μισό δισ. Ευρωπαίους της ΕΕ!

Κεραυνός στα γραφεία της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη. Πολιτική καταιγίδα προελεύσεως Ισλανδίας, με δράστη τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό της χαμένης στον Βόρειο Ατλαντικό μικρής αυτής χώρας Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλέιγκσον. «Η Ισλανδία δεν είναι πλέον χώρα υποψήφια προς ένταξη και ζητά από την ΕΕ να δρα συμφώνως προς αυτό» ανέφερε ξερά η επιστολή που επιδόθηκε στον Λετονό προεδρεύοντα της ΕΕ αυτό το εξάμηνο. Η Ισλανδία δηλαδή απέσυρε την υποψηφιότητά της για ένταξη στην ΕΕ! Πρωτοφανές! «Τα συμφέροντα της Ισλανδίας υπηρετούνται καλύτερα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης» έγραψε ο Ισλανδός υπουργός Εξωτερικών Γκούναρ Μπράγκι Σβέινσον, ο οποίος συναντήθηκε με τον Λετονό ομόλογό του προκειμένου να τον ενημερώσει και δια ζώσης για το σοβαρότατο αυτό θέμα.

Η απόφαση απόσυρσης της αίτησης ένταξης είχε ληφθεί στο Ρέικιαβικ, την πρωτεύουσα της Ισλανδίας, στο υπουργικό συμβούλιο που είχε συνεδριάσει την Τρίτη, αλλά την Πέμπτη προσέλαβε επίσημο χαρακτήρα. Την Παρασκευή το πρωί οι Βρυξέλλες εξακολουθούσαν να μην αντιδρούν, έχοντας χάσει τα λόγια τους. «Εξετάζουμε τον φάκελο και αυτό θα πάρει χρόνο» σχολίασε μια εκπρόσωπος της Φεντερίκα Μογκερίνι, υπεύθυνης για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και αντιπροέδρου της Κομισιόν, προδίδοντας όλο το κλίμα αμηχανίας που επικρατεί στη γραφειοκρατία της ΕΕ. Εδώ που τα λέμε, καθόλου συνηθισμένο φαινόμενο δεν είναι μια μικροσκοπική σε πληθυσμό χώρα με μόλις 325.000 κατοίκους -λιγότερους και από τη... Μάλτα!- να «φτύνει» πολιτικά την ΕΕ που έχει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο κατοίκους! «Οι Βρυξέλλες δεν βλέπουν με καλό μάτι αυτή την απόσυρση (της υποψηφιότητας), η οποία είναι μάλλον αρνητικό σημάδι και φανερώνει την απώλεια ελκτικής δύναμης της ΕΕ, καθώς και του κοινού νομίσματος», γράφει η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ».

Κάνει μάλιστα η ίδια εφημερίδα και μια άλλη σημαντική παρατήρηση: «Οι δυσκολίες μιας σειράς χωρών, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, έκαναν τους Ισλανδούς να ξανασκεφτούν» το θέμα της ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ. «Η προοπτική μιας εγκατάλειψης του ευρώ από την Αθήνα, την οποία επισήμως δεν επιθυμούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αλλά δεν αποκλείεται, καθώς και η υπόσχεση ενός δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο με θέμα αν θα παραμείνει η Βρετανία ή όχι στην ΕΕ, ενίσχυσαν το ευρωσκεπτικιστικό στρατόπεδο» υπογραμμίζει η «Μοντ». Αίτηση ένταξης της Ισλανδίας στην ΕΕ υπέβαλε το 2009 μια κυβέρνηση κεντροαριστερή, συμμαχίας των σοσιαλδημοκρατών με την Αριστερά και τους Πράσινους, αφού η χώρα είχε υποστεί το σοκ υπό την κατάρρευση των ισλανδικών τραπεζών, οι οποίες είχαν στο εξωτερικό κύκλο εργασιών... 11 (!!!) φορές το ΑΕΠ της χώρας. Οι γερμανόφρονες Ισλανδοί σοσιαλδημοκράτες θεώρησαν σωσίβιο σωτηρίας την ένταξη στην ΕΕ.

Στις αρχές του 2013 όμως οι κεντροαριστεροί εξεδιώχθησαν κλωτσηδόν από την εξουσία μέσω εκλογών. Τους αντικατέστησε μια κυβέρνηση συνεργασίας Κεντροδεξιάς - Δεξιάς, με σαφείς αντι-ΕΕ τάσεις, η οποία είχε υποσχεθεί το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οντως οι διαπραγματεύσεις πάγωσαν τα δύο τελευταία χρόνια. Θεωρητικά, η ένταξη της Ισλανδίας στην ΕΕ ήταν πανεύκολη υπόθεση και θα ολοκληρωνόταν ταχύτατα. Πρώτον, η Ισλανδία είχε ήδη ενσωματώσει από μόνη της το 70% της νομοθεσίας της ΕΕ. Δεύτερον, ο εντελώς ασήμαντος πληθυσμός των τριακοσίων χιλιάδων και κάτι έκανε πανεύκολη οποιαδήποτε παραχώρηση προς τους Ισλανδούς, χωρίς να δημιουργείται ορατό οικονομικό πρόβλημα. Η ισλανδική κυβέρνηση όμως απέρριψε τελικά εντελώς την ΕΕ, κρίνοντάς την επιβλαβή για τα ισλανδικά συμφέροντα και απέσυρε ακόμη και την αίτηση ένταξης στην ΕΕ, μη αρκούμενη απλώς στο πάγωμα των σχέσεων. «Η Ισλανδία δεν θέλει πλέον να μπει στην ΕΕ» τιτλοφορούσε ρεπορτάζ της και η γερμανική σοβαρή δεξιά εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε».

Ο υπότιτλος έπιανε την ουσία: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση βυθίζεται στην κρίση. Αυτό δεν έμεινε κρυφό ούτε στην Ισλανδία. Τώρα η κυβέρνηση πήρε πίσω την αίτηση ένταξης στην ΕΕ». Προβληματισμένη δείχνει και η «Ελ Παΐς», η μεγαλύτερη κεντροαριστερή εφημερίδα της Ισπανίας. «Η απόσυρση της ισλανδικής αίτησης ένταξης, αθροιζόμενη με εκείνη της Νορβηγίας το 1994 και την επίμονη άρνηση της Ελβετίας να ενταχθεί στην ΕΕ, μας υποχρεώνει αναπόφευκτα να αναρωτηθούμε: Για ποιους πολίτες και για τι είδος χωρών παραμένει σήμερα ελκυστική η ΕΕ; Η απάντηση στην ερώτηση αυτή σήμερα είναι πιο ανησυχητική από χθες» τονίζει με ιδιαίτερη έμφαση.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "325.000 Ισλανδοί «έφτυσαν»... μισό δισ. Ευρωπαίους της ΕΕ!"

Ρύθμιση-βόμβα για κατάσχεση όλων των αδήλωτων εισοδημάτων: Λεφτά «κάτω από το στρώμα» και στις θυρίδες

Ρύθμιση-βόμβα με στόχο τη δημιουργία περιουσιολογίου φέρεται να ετοιμάζει το κυβερνητικό επιτελείο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας του Σαββάτου «Κεφάλαιο», η υπό επεξεργασία ρύθμιση προβλέπει την κατάσχεση όλων των χρηματικών ποσών που δεν έχουν δηλωθεί στην εφορία.
Στην πρόταση, η κατάσχεση αφορά όλα τα χρηματικά ποσά που δεν έχουν περιληφθεί στη φορολογική δήλωση, δεν μπορούν να δικαιολογηθούν και είναι τοποθετημένα είτε «κάτω από το στρώμα», είναι δηλαδή κρυμμένα κάπου στο σπίτι, είτε σε τραπεζικούς λογαριασμούς εντός και εκτός Ελλάδος, είτε σε θυρίδες τραπεζών.
Σκοπός της κυβέρνησης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι να φτιαχτεί το περιουσιολόγιο, αφού πρώτα δημιουργηθεί ένα γενικό πόθεν έσχες μέσω της φορολογικής δήλωσης.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρύθμιση-βόμβα για κατάσχεση όλων των αδήλωτων εισοδημάτων: Λεφτά «κάτω από το στρώμα» και στις θυρίδες "

Τουσκ: Ελληνική έξοδος από το ευρώ θα ήταν «καταστροφικά βλακώδης»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποιεί, σε συνέντευξή του που δίνει σε ομάδα ευρωπαϊκών εφημερίδων, πως έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη -ως ατύχημα ή ό,τι άλλο- είναι «ένα βλακώδες σενάριο που πρέπει να αποτραπεί».

Χαρακτηρίζοντας τέτοιο ενδεχόμενο καταστροφή, ο Τουσκ λέει ότι κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής ιστορίας «αρκετά συνέβησαν κατά λάθος, και μέχρι και ο Πρώτος Παγκόσμιος ήταν αποτέλεσμα παρεξηγήσεων, ατυχημάτων και ηλίθιων τηλεφωνημάτων».

Σε συνέντευξή του, που δόθηκε μεταξύ άλλων στη γερμανική Sueddeutsche Zeitung, τον βρετανικό Guardian και την ισπανική El Pais και δημοσιεύεται τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογραμμίζει πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και η ΕΕ να μείνει ενιαία.

«Η παραμονή της χώρας στο ευρώ δεν είναι μόνο οικονομικό θέμα αλλά πρέπει να ειδωθεί και στο γεωπολιτικό της πλαίσιο» λέει ο Τουσκ.

Με φόντο τις εξελίξεις στη Λιβύη, την εύθραυστη κατάσταση στα Βαλκάνια, τη Μολδαβία, την Υπενδνειστερία και την Κύπρο -και προφανώς με το βλέμμα στη Ρωσία- o Tουσκ λέει πως «μία τόσο δραματική πράξη όπως η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν καταστροφή».

«Οι συνέπειες δεν θα ήταν μόνο οικονομικές, μία ελληνική έξοδος θα ήταν το πιο δραματικό κεφάλαιο σε ολόκληρη την ιστορία της ΕΕ» λέει, προσθέτοντας πως «πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αυτό είναι αδιαμφισβήτο».

Καλώντας όλες τις πλευρές να αντιμετωπίσουν τους άλλους με σεβασμό, ο Τουσκ είπε πως είναι «εμμονή» του να «κρατηθεί ενιαία η ΕΕ σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή».

Ο Τουσκ, που προ ημερών βρέθηκε στις ΗΠΑ, σημειώνει επίσης πως και η Ουάσινγκτον επισήμανε τη σημασία που έχει να κρατήσει η ΕΕ ενιαία στάση συγκεκριμένα στο ζήτημα της ουκρανικής κρίσης.

Με φόντο και την όξυνση του τόνου μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, ο Τουσκ σημειώνει ότι «πρέπει να αποφύγουμε οτιδήποτε μπορεί να ταπεινώσει την άλλη πλευρά» λέει. Ο ίδιος λέει πως δεν πιστεύει ότι οι Έλληνες έχουν ταπεινωθεί, αλλά γνωρίζει ότι αισθάνονται ταπεινωμένοι.

Ομολογεί δε πως αισθάνεται «εκνευρισμένος» από ορισμένα σχόλια από την Αθήνα: «Μπορώ να καταλάβω ειδικά γερμανούς πολιτικούς γιατί τις περισσότερες φορές εκείνοι είναι ο στόχος [αυτών των σχολιών]».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουσκ: Ελληνική έξοδος από το ευρώ θα ήταν «καταστροφικά βλακώδης»"

«Μαύρη τρύπα» 2,15 δισ. βρήκαν οι δανειστές!

Τον έλεγχο της κατάστασης στο χρηματοπιστωτικό τομέα ξεκίνησαν σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές των δανειστών, τα τεχνικά κλιμάκια είχαν συνάντηση με στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ αγρότερα μέσα στην ημέρα θα έχουν εκ νέου συνάντηση με υπαλλήλους και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για την «τρύπα» στο πλεόνασμα του 2014, το δημοσιονομικό κενο του 2015.

Όλα αυτά, όταν σήμερα πρέπει να αποπληρωθούν 550 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ και άλλα 1,9 δισ. ευρώ έως την Παρασκευή, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να πληρωθούν και ακόμα δύο δισ. ευρώ για μισθούς,συντάξεις, επιδοματα και παροχές στο τέλος του μήνα.

Σημειωτέον, ότι και μόνο η έλευση των «χαμηλόβαθμων» τεχνικών κλιμακίων στη χώρα, την οποία απευχόταν και προσπάθησε να παρεμποδίσει η κυβέρνηση -ακόμα και με τα «καψόνια» που συνεχίζει να τους κάνει στην Αθήνα, περιφέροντάς τα από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο- φάνηκε τελικά ικανή να διαλύσει τη «δημιουργική ασάφεια» στην οποία ζει η χώρα και να θέσει ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους αριθμούς για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.

Αν και η εξέταση της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται μετ’εμποδίων και σήμερα το πρωί, τα πρώτα ευρήματα των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών, στη μυστική σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής, έδειξαν υστέρηση τουλάχιστον 2 δισ. στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2014, χωρίς καν να μπουν ακόμα υπό εξέταση ακόμη τα στοιχεία για το 2015.

Τα στοιχεία αυτά ήταν όμως γνωστά στους ιθύνοντες, αλλά ουδόλως απασχόλησαν στο διάστημα πριν και μετά τις εκλογές τη δημόσια συζήτηση. Για να συμβεί αυτό, έστω και δύο μήνες μετά από τις εκλογές, χρειάστηκε η αυτοψία των απεσταλμένων των δανειστών.

Αν και επισήμως ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει ότι δεν έχει ενημερωθεί για τον εντοπισμό «μαύρης τρύπας» από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, ωστόσο, στις τελευταίες συνεντεύξεις του, κάνει λόγο για «άδεια ταμεία» και για ανύπαρκτο ουσιαστικά πρωτογενές πλεόνασμα. Άλλωστε, μόνο «αθώες» ή άσχετες με το φλέγον θέμα του δημοσιονομικού κενού δεν φαίνονται να είναι και οι δηλώσεις του από το Κόμο της Ιταλίας, για το ενδεχόμενο αναστολής ορισμένων προεκλογικών δεσμεύσεων (πχ για μειώσεις φόρων ή άλλες) χάριν της «αξιοπιστίας» του κρατικού προϋπολογισμού.

Ήδη από τις 5 Μαρτίου όμως, η συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη, κυρία Έλενα Παναρίτη είχε αποκαλύψει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 θα έκλεινε στο 0,6% του ΑΕΠ αντί του 1,5% που προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός. Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία. Ως τότε, όπως έλεγαν στο υπουργείο Οικονομικών, δεν είχαν φανεί ακόμη ούτε καν οι εισπράξεις φόρων του τέλους Φεβρουαρίου (καταχωρούνται στα συστήματα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με καθυστέρηση αρκετών ημερών). Προφανώς για την εκτίμησή της στηρίχτηκε στην εικόνα με βάση προσωρινά στοιχεία ως τα μέσα Φεβρουαρίου, καθώς μάλιστα εκ των υστέρων φάνηκε (στις 20 Μαρτίου) ότι ο μήνας Φεβρουάριος έκλεισε και ανέλπιστα καλύτερα από όσο αναμενόταν και ότι έτσι καλύφθηκε όχι μόνο ένα μεγάλο μέρος της υστέρησης φόρων του Ιανουαρίου αλλά και όλη η υστέρηση στην είσπραξη του ΕΝΦΙΑ ο οποίος τελικά απέδωσε συνολικά 2,5-2,6 δισ. ευρώ για το 2014, όσο δηλαδή είχε ακριβώς υπολογιστεί (εξέλιξη όμως που σημαίνει και ότι είχε σχεδιαστεί σωστά όσον αφορά την εισπραξιμότητά του, παρά τις αντιδράσεις ή και τις όποιες αδικίες είχε προκαλέσει).

Ήδη όμως και από τις 26 Ιανουαρίου, όταν είχαν ανακοινωθεί τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού (σε ταμειακή βάση) του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου, έδειξαν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είχε ήδη συρρικνωθεί στο 0,9%-1% του ΑΕΠ, καθώς υπολογιζόταν σε μόλις 1,8 δισ. ευρώ.

Όπως ήταν φυσικό πάντως, η δημοσιοποίηση της κατάστασης κατάφερε να εξάψει ξανά κομματικές διαμάχες, αλλά σήμανε και συναγερμό στην κυβέρνηση καθώς τέθηκαν στο τραπέζι της πολύωρης σύσκεψης στο μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Αλέξη Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο -και πληροφορίες που αργότερα διαψεύδονταν να αναφέρουν ότι συζητήθηκαν έως και σενάρια για να μην πληρώνεται τίποτα άλλο εκτός από μισθούς και συντάξεις τις προσεχείς εβδομάδες ή ημέρες.

Από πλευράς τους, κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας απέδιδαν τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στην υστέρηση που καταγράφηκε προεκλογικά , τους μήνες Δεκέμβριο-Ιανουάριο, αλλά και τους δύο πρώτους μήνες του επόμενου έτους του 2015, που καταγράφονται επίσης στο αποτέλεσμα του 2014.

Συγκεκριμένα λένε, με βάση και τα επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία:

-σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή σε αυτό που περιλαμβάνονται τα πάντα (το Κράτος, η Κεντρική Διοίκηση, οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και η Τοπική Αυτοδιοίκηση), το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 3,7 δισ. ευρώ το 11μηνο του 2014.

-έπεσε στα 2,2 δισ. ευρώ το 12μηνο του 2014

-διαμορφώθηκε σε μόλις 420 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2015 (για τον Φεβρουάριο δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία που θα επηρεάσουν περαιτέρω το 2014, αλλά η δυσμενής τάση είναι σαφής)

-η υστέρηση οφείλεται στα έσοδα του Προϋπολογισμού, «όπου και η απόκλιση υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ» όπως τονίζουν κύκλοι της Συγγρού!

Και αυτό γιατί:

1ον. Παρατηρήθηκε υστέρηση άνω του 1 δισ. ευρώ στα έσοδα από φόρο εισοδήματος, κυρίως προς το τέλος του έτους (περίπου 500 εκατ. ευρώ) και τους πρώτους 2 μήνες του 2015 (επιπλέον περίπου 500 εκατ. ευρώ) που δημοσιονομικά ενσωματώνονται στο 2014, λόγω της προεκλογικής και μετεκλογικής αβεβαιότητας, αλλά και κινήματος «δεν πληρώνω».

2ον. Παρατηρήθηκε υστέρηση περίπου 200 εκατ. ευρώ στο ΦΠΑ πετρελαιοειδών, λόγω της σημαντικής μείωσης των διεθνών τιμών πετρελαίου. Αυτή συνδυάστηκε και με την μείωση στον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

3ον. Επεστράφησαν 250 εκατ. ευρώ περισσότεροι φόροι έναντι του στόχου, προκειμένου να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και άρα και η ρευστότητα στην οικονομία.

4ον. Παρατηρήθηκε απόκλιση άνω των 250 εκατ. ευρώ στα προσδοκώμενα έσοδα από τη συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, με μεγάλη ευθύνη της παρούσας Κυβέρνησης η οποία και υποστήριζε ότι αυτό θα το αλλάξει.

5ον. Παρατηρήθηκε υστέρηση περίπου 400 εκατ. ευρώ στα ταμειακά έσοδα του ΠΔΕ λόγω μη ωρίμανσης των εκτελούμενων έργων από το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα και της μετάβασης από το προηγούμενο ΕΣΠΑ στη νέα προγραμματική περίοδο, και επιπλέον απόκλιση 500 εκατ. ευρώ (λογιστική εγγραφή) στην πραγματοποίηση αιτημάτων για επιστροφές από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του προγράμματος. Το ποσό αυτό φυσικά και θα εισπραχθεί μέσα στο 2015 (ή και αργότερα), βελτιώνοντας αντίστοιχα το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Μαύρη τρύπα» 2,15 δισ. βρήκαν οι δανειστές!"

Λαγκάρντ: Πονώ για τους έλληνες φορολογούμενους, αλλά χρειάζονται μεταρρυθμίσεις

Μιλώντας στο Νέο Δελχί της Ινδίας, η επικεφαλής του ΔΝΤ στάθηκε στην ανάγκη ομαλής χρηματοδότησης των ασφαλιστικών Ταμείων.

Τη συμπόνια της για τους έλληνες φορολογούμενους, ιδιαίτερα όσους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, εξέφρασε σήμερα Δευτέρα η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ωστόσο πως η χώρα μας πρέπει να εφαρμόσει τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αναμόρφωση της οικονομίας της.

«Γνωρίζω πόσο δύσκολη έχει υπάρξει [η κατάσταση] για τον ελληνικό πληθυσμό, ειδικά για τους ανθρώπους που πληρώνουν τους φόρους τους, αυτούς που λειτουργούν με διαφάνεια», σημείωσε η κ. Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με φοιτητές στο Νέο Δελχί της Ινδίας.

Παρά ταύτα, υπογράμμισε πως εξίσου σημαντικό είναι να υλοποιηθούν οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, ειδικά σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά Ταμεία.

«Πιστεύω εξίσου δυνατά πως η οικονομία πρέπει να αναμορφωθεί, πως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να λάβουν χώρα, πως τα ασφαλιστικά Ταμεία πρέπει να χρηματοδοτούνται με τον σωστό τρόπο, διότι δεν μπορείς να δανείζεσαι διαρκώς», είπε χαρακτηριστικά.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαγκάρντ: Πονώ για τους έλληνες φορολογούμενους, αλλά χρειάζονται μεταρρυθμίσεις"

Bloomberg: Οι Γερμανοί έχουν κουραστεί από τις απαιτήσεις της Ελλάδας - Δείχνουν την πόρτα της εξόδου

"Κουρασμένοι" δηλώνουν οι Γερμανοί με την Ελλάδα και τις απαιτήσεις της, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ίσως θα είναι καλύτερα για τη χώρα μας να φύγει από το ευρώ, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Bloomberg.

Ο εκνευρισμός των Γερμανών είναι ξεκάθαρος και αποτυπώνεται εύγλωττα όχι μόνο στην γερμανική κυβέρνηση αλλά και στους καθημερινούς ανθρώπους της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ο Βερολινέζος ταξιτζής, Jens Mueller, λέει ότι δεν αντέχει άλλο την ελληνική κυβέρνηση κι ότι δεν θέλει πια η Γερμανία να σπαταλά τα χρήματα από τους φόρους του στην Αθήνα.

"Είναι μεγάλη αλαζονεία και ύβρις να βρίσκονται σε μια τέτοια κατάσταση και να έχουν κι απαιτήσεις. Ίσως είναι καλύτερα για την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ" λέει ο 49χρονος Mueller.

Το συναίσθημα αυτό είναι διάχυτο στην πλειοψηφία των Γερμανών όπως φάνηκε και από την δημοσκόπηση του τηλεοπτικού καναλιού ZDF, την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία το 52% των Γερμανών δεν επιθυμεί πλέον η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, αφού η συντριπτική πλειοψηφία (80%) δεν πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται σωστά και σοβαρά απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους.

"Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονται οι Έλληνες είναι ανυπόφορος. Τώρα έχουν απαιτήσεις και για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει τα χρέη της. Δεν μπορούμε να της δανείζουμε χρήματα συνέχεια" λέει η Dorli Schneider, διερμηνέας.

"Τα σχόλια της τρέχουσας κυβέρνησης δεν είναι αξιόπιστα. Νομίζω ότι έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει" λέει ο Geralt Czermin, 60χρονος εργάτης από το Άουγκσμπουργκ.

Η δυσφορία των Γερμανών ψηφοφόρων μπορεί να δυσκολέψει την Γερμανίδα καγκελάριο να περάσει μια πιθανή συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα από τη γερμανική Βουλή. Επιπλέον, θα πρέπει να έχει το νου της στο αντιευρωπαϊκό κόμμα AfD που καραδοκεί, τονίζει ο πολιτικός αναλυτής στο πανεπιστήμιο του Johannes Gutenberg, Juergen Falter.

"Η πίεση προέρχεται από δύο πλευρές, το κοινό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση θα χρειαστεί τώρα να δράσει πιο αποφασιστικά" προσθέτει.

Η πίεση αυτή είναι αισθητή και στους περίπου 315.000 Έλληνες που ζουν πλέον στη Γερμανία.

"Ο τόνος γίνεται ολοένα και πιο επιθετικός, οι άνθρωποι βιάζονται να κατηγορήσουν. Είναι λίγο ανόητο από την πλευρά των Ελλήνων να λένε ότι τα προβλήματά τους προέρχονται από τη Γερμανία και είναι το ίδιο ανόητο εκ μέρους της Γερμανίας να κατηγορούν για όλα τους Έλληνες" τονίζει ο μουσικός Κώστας Τασσόπουλος, που μετανάστευσε στη Γερμανία το 2008.

"Αν και η κυβέρνηση της Μέρκελ λέει ότι δεν δίνει λευκή επιταγή στην Ελλάδα, ο πρωταρχικός στόχος της είναι να κρατήσει το ευρώ ενωμένο. Μόλις το 40% συμφωνεί με το να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη" τονίζει το διεθνές πρακτορείο.

"Η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να κάνει περισσότερα για υποστηρίξει την Ελλάδα. Οι Έλληνες είναι οι ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία από την οικονομία τους" λέει η 55χρονη Manfred Ukleja.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Bloomberg: Οι Γερμανοί έχουν κουραστεί από τις απαιτήσεις της Ελλάδας - Δείχνουν την πόρτα της εξόδου"

«Φτάνει πια, λίγη ευπρέπεια» λέει ο Γκάμπριελ για τις αναφορές Καμμένου

Σκληρή αντίδραση του «νούμερο 2» στη γερμανική κυβέρνηση, του Σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, έχει προκαλέσει η όξυνση των τόνων μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου: «Φτάνει πια!», λέει, και, με φόντο ιδιαίτερα τις πρόσφατες αναφορές του Πάνου Καμμένου, τονίζει πως «δεν ζητούμε πολλά όταν περιμένουμε οι συζητήσεις για την οικονομική βοήθεια να γίνονται με σεβασμό και ευπρεπή τόνο».

Σε δηλώσεις του στην Bild, ο Γκάμπριελ υπογραμμίζει πως έχει «κάθε κατανόηση για το ότι η ελληνική κυβέρνηση υποβάλλει δικές της προτάσεις για την υπέρβαση της κρίσης».

«Δεν έχω όμως καμία απολύτως κατανόηση για τις συνεχείς επιθέσεις στη Γερμανία και τις προσωπικές επιθέσεις και προσβολές προς τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης» τονίζει ο αντικαγκελάριος.

Με την αναφορά του στα σχόλια για τον Β.Σόιμπλε, ο Ζ.Γκάμπριελ δείχνει τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος σε συνέντευξη που είχε δώσει στην ίδια εφημερίδα είχε πει ότι «εμείς οι Έλληνες θυμόμαστε ότι ο Β.Σόιμπλε είχε παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματός του για σκάνδαλο χρηματοδότησης».

Η αναφορά εκείνη είχε προκαλέσει μεταξύ άλλων και την αντίδραση του Μάρτιν Σουλτς, προέδρου της Ευρωβουλής (επίσης, όπως ο Γκάμπριελ, προερχόμενου από το γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα), που είχε πει ότι «ταύρος σε υαλοπωλείο θα ήταν καλύτερος διπλωμάτης από τον Π.Καμμένο», χαρακτηρίζοντας «λάθος» τη ελληνική συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ.

Στις δηλώσεις του ο Γκάμπριελ τονίζει πως «δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι, δεν συμπεριφέρεσαι έτσι απέναντι στον άλλον».

«Θέλουμε όλοι μια κοινή λύση και βοήθεια για την Ελλάδα. Και θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ. Οι γερμανοί φορολογούμενοι έχουν αναλάβει για αυτό στο παρελθόν ρίσκο δισεκατομμυρίων ευρώ», λέει, καταλήγοντας πως «δεν ζητούμε πολλά όταν περιμένουμε οι συζητήσεις για την οικονομική βοήεια να γίνονται με σεβασμό και ευπρεπή τόνο.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "«Φτάνει πια, λίγη ευπρέπεια» λέει ο Γκάμπριελ για τις αναφορές Καμμένου"

Deutsche Welle: Δριμεία κριτική στον Μάρτιν Σουλτς για τις δηλώσεις του για τους ΑΝΕΛ

Σφοδρότατη κριτική δέχεται ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς μετά το κάλεσμα που φέρεται να απηύθυνε στον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να τερματίσει τη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σουλτς για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής Ρόντεριχ Κίζεβετερ, είπε προς την Handelsblatt Online: «Δεν είναι δουλειά μας να καλούμε εκλεγμένες κυβερνήσεις να τερματίζουν κυβερνητικές συνεργασίες». Ο κ. Σουλτς, σύμφωνα με τον ίδιο, «υπερέβη εδώ σαφέστατα τις αρμοδιότητές του». Προσθέτει δε ότι «φυσικά και συνιστά σκάνδαλο να συγκροτούν κυβέρνηση ακροαριστεροί και φασίστες στην Ελλάδα, αυτό θυμίζει Βαϊμάρη, (…) η έκκληση ωστόσο να τερματιστεί αυτός ο ΄συνασπισμός της κατάρρευσης’ ενισχύει απλώς τις ακραίες δυνάμεις της Ελλάδας».
Κριτική από Αριστερά και Πράσινους
Κάτια Κίπλινγκ: Φυσικά και οι ΑΝΕΛ δεν είναι ο ιδανικός σύμμαχος μιας αριστερής κυβέρνησης
Κάτια Κίπλινγκ: Φυσικά και οι ΑΝΕΛ δεν είναι ο ιδανικός σύμμαχος μιας αριστερής κυβέρνησης
Κριτική και από την πρόεδρο του κόμματος της Αριστεράς Κάτια Κίπλινγκ η οποία επισημαίνει ότι φυσικά και οι ΑΝΕΛ δεν είναι ο ιδανικός σύμμαχος μιας αριστερής κυβέρνησης, ωστόσο ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα έπρεπε να παρουσιάζεται ως κυβερνητικός σύμβουλος δεδομένου ότι οι ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες απέτυχαν παταγωδώς στο να τερματιστεί η παράλογη πολιτική της λιτότητας.
Τις δηλώσεις Σουλτς επέκρινε και ο εκπρόσωπος των Πρασίνων για οικονομικά ζητήματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Σβεν Γκίγκολντ, καλώντας και τις δυο πλευρές να σταματήσουν τις εκατέρωθεν φραστικές επιθέσεις. Ο ίδιος εκτίμησε ωστόσο ότι όποιος συνεργάζεται με ένα ευρωσκεπτικιστικό και δεξιό, λαϊκίστικο κόμμα, θα πρέπει να είναι και έτοιμο να δεχθεί σκληρή κριτική. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι σε παρόμοια περίπτωση στην Αυστρία, η ΕΕ είχε επιβάλει κυρώσεις στη Βιέννη.
SPD: Επιπόλαιη η συζήτηση περί Graccident
Κάρστεν Σνάιντερ: «Επιπόλαιη» η συζήτηση περί Graccident
Κάρστεν Σνάιντερ: «Επιπόλαιη» η συζήτηση περί Graccident
Μιλώντας στην εκπομπή Bericht aus Berlin του ARD, ο εκπρόσωπος των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών για τα δημοσιονομικά Κάρστεν Σνάιντερ χαρακτήρισε «επιπόλαιη» τη συζήτηση περί Graccident, περί ατυχήματος δηλαδή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Ασκώντας μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς κριτική στον Β. Σόιμπλε, ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη προ ημερών δεν είχε αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, ο κ. Σνάιντερ υπογράμμισε ότι ειδικά σαν υπουργός Οικονομικών δεν θα έπρεπε να συμμετέχει κανείς σε μια τέτοια συζήτηση. Ο ίδιος εκτίμησε πάντως ότι εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ, τότε θα χρειαστεί το καλοκαίρι και τρίτο πακέτο στήριξης.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Deutsche Welle: Δριμεία κριτική στον Μάρτιν Σουλτς για τις δηλώσεις του για τους ΑΝΕΛ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news