facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Διαψεύδει ο Σταθάκης ότι «παγώνουν» 25 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ

Κατηγορηματικά διέψευσε, μιλώντας στο Flashnews.gr, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Γιώργος Σταθάκης, δημοσίευμα περί "παγώματος" του νέου ΕΣΠΑ.

"Το δημοσίευμα είναι ατυχές, εκτός τόπου και χρόνου. Πριν δέκα ημέρες είχαν έρθει στην Ελλάδα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επιβλέπουν το ΕΣΠΑ και τα μηνύματα ήταν πολύ θετικά" σχολίασε.

Μάλιστα ο κ. Σταθάκης πρόσθεσε ότι οι Βρυξέλλες αντέδρασαν, λέγοντας ότι αυτές είναι ανοησίες.

Σε ερώτηση αν υπάρχει οποιοσδήποτε κινδυνος ή ενδεχόμενη μελλοντική απειλή για το ΕΣΠΑ, ο κ. Σταθάκης εξίσου κατηγορηματικά απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

«Το δημοσίευμα του Βήματος για δήθεν πάγωμα του ΕΣΠΑ δεν είναι μόνο ανακριβές, αλλά εντελώς εκτός θέματος» έγραψε και στο Twitter ο κ. Σταθάκης.

Διαβάστε Περισσότερα » "Διαψεύδει ο Σταθάκης ότι «παγώνουν» 25 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ"

Κίνδυνος για «πάγωμα» των 25 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ

Αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες φέρονται να υποστηρίζουν ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εξετάσουν οργανωτικές δομές του νέου ΕΣΠΑ. Επικαλούνται αρρυθμίες που προέκυψαν το 2011.

Τον κίνδυνο να στερέψει η μεγαλύτερη πηγή χρηματοδότησης της οικονομίας διαφαίνεται, καθώς η Ελλάδα για άγνωστο χρονικό διάστημα δεν θα έχει πρόσβαση στα κοινοτικά ταμεία, για πρώτη φορά από το 1981.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, οι κοινοτικές υπηρεσίες ενημέρωσαν ατύπως την Αθήνα ότι «παγώνει» η πρόσβαση σε περίπου 25 δισ. ευρώ, επικαλούμενες την ανάγκη να εξεταστούν τεχνικές λεπτομέρειες στη δομή και στη συγκρότηση των νέων διαχειριστικών αρχών του Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από την πρώτη εβδομάδα εκλογής της νέας κυβέρνησης άρχισαν να φτάνουν αρνητικά μηνύματα. Οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες υποστήριξαν ότι χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να εξετάσουν σε συστημική βάση τις οργανωτικές δομές του νέου ΕΣΠΑ.

«Πυρήνας» των ενστάσεων είναι μια ήσσονος σημασία λεπτομέρεια. Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι το 2011, έπειτα από έλεγχο της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου για λογαριασμό της Κομισιόν, κατεγράφησαν κάποιες οργανωτικές και λειτουργικές αστοχίες στις δομές του ΕΣΠΑ, που παρουσίαζαν αρρυθμίες.

Ωστόσο, έπειτα από διορθώσεις από την ελληνική πλευρά που έφτασαν το 90% των παρατηρήσεων των κοινοτικών υπηρεσιών, το σύστημα του ΕΣΠΑ συνέχισε να δουλεύει με τη γνωστή μορφή του ως το 2015, χωρίς οι Βρυξέλλες να θέσουν εκ νέου ζήτημα.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κίνδυνος για «πάγωμα» των 25 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ"

ΣτΕ: Παράνομες οι άδειες σε οικόπεδο άνω των 500 τ.μ. εάν δεν τηρηθεί το όριο των 4 μέτρων

Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι είναι παράνομη η οικοδομή σε οικόπεδο άνω των 500 τ.μ. που ανεγείρεται σε οικισμό προϋφιστάμενο του 1923, εάν δεν τηρηθεί η υποχρεωτική απόσταση των 4 μέτρων από την οικοδομική γραμμή.

ΣτΕ: Παράνομες οι άδειες σε οικόπεδο άνω των 500 τ.μ. εάν δεν τηρηθεί το όριο των 4 μέτρων
Παράλληλα, το ΣτΕ επικύρωσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά που είχε ακυρώσει οικοδομική άδεια του 2014 η οποία επέτρεπε σε οικισμό προϋφιστάμενο του έτους 1923, την ανέγερση δύο διώροφων κτιρίων με υπόγειο σε οικόπεδο, εμβαδού 750,27 τ.μ. Σύμφωνα με την οικοδομική άδεια, τα δύο κτίρια ήταν τοποθετημένα σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου από τα όρια του οικοπέδου.

Όμως ιδιοκτήτης όμορης οικοδομής προέβη σε καταγγελία στην Πολεοδομία και παράλληλα ζήτησε τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης και στην συνέχεια προσέφυγε στην Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ «οι διατάξεις των άρθρων 8 και 16 του Προεδρικού Διατάγματος της 2.3/13.3.1981, με τις οποίες επιβάλλεται η ανέγερση οικοδομής σε απόσταση τουλάχιστον 4 μέτρων από την οικοδομική γραμμή προκειμένου για τα οικόπεδα με εμβαδόν 500 τ.μ. και άνω των προϋφιστάμενων του έτους 1923 οικισμών που στερούνται εγκεκριμένου σχεδίου, αποτελούν ειδικές διατάξεις οι οποίες έχουν τεθεί για την προστασία αυτών των παλαιών οικισμών και διασφαλίζουν καλύτερους όρους διαβίωσης».

Κατά συνέπεια σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, «οι ειδικές αυτές διατάξεις δεν καταργήθηκαν με το νόμο 1577/1985 αλλά συνεχίζουν, κατά τα λοιπά, ως προς τα οριζόμενα για την ελεύθερη τοποθέτηση του κτιρίου σε σχέση με τα πίσω και πλάγια όρια του οικοπέδου».

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Παράνομες οι άδειες σε οικόπεδο άνω των 500 τ.μ. εάν δεν τηρηθεί το όριο των 4 μέτρων"

Π. Λαφαζάνης: Θα ακυρωθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Την διαβεβαίωση του ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλους τους τρόπους για να ακυρωθεί η αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, εκφράζει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης με ανακοίνωση του.

Κατηγορεί εκ νέου τη διοίκηση της ΡΑΕ για συμπαιγνία με την προηγούμενη κυβέρνηση και την καλεί να επανεξετάσει και να αναθεωρήσει την απόφασή της.

Ολόκληρη η δήλωση του Π. Λαφαζάνη:

Η απόφαση της ΡΑΕ, που ελήφθη στις 30/12/2014 σε συμπαιγνία με την προηγούμενη κυβέρνηση, κρατήθηκε «κρυφή» από τον ελληνικό λαό ως τις αρχές του Μάρτη και προβλέπει αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά, αγρότες και παραγωγικές επιχειρήσεις, είναι κάτι παραπάνω από προκλητική και κοινωνικά επαχθέστατη, ενώ η μεθόδευση δημοσιοποίησής της υπήρξε απολύτως σκανδαλώδης.

Αυτή η απόφαση, μάλιστα, είναι διπλά απαράδεκτη επειδή λαμβάνεται σε περίοδο κρίσης, όπου τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος πνίγουν επιπροσθέτως την ελληνική οικονομία και τους πολίτες.

Καλούμε την ΡΑΕ να επανεξετάσει και να αναθεωρήσει αμέσως την απόφασή της, ώστε να μην υπάρξουν αυξήσεις και να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Υπουργείο θα εξαντλήσει όλους τους δυνατούς τρόπους, και υπάρχουν αυτοί οι τρόποι, προκειμένου να ακυρωθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που προκαλούν το δοκιμαζόμενο λαό μας και βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με το πρόγραμμα και την πολιτική της κυβέρνησης.

avgi
Διαβάστε Περισσότερα » "Π. Λαφαζάνης: Θα ακυρωθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ"

Λαπαβίτσας στην Bild: Έξοδος από το ευρώ και «κούρεμα» του χρέους

Σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Bild, ο οικονομολόγος και βουλευτής του Σύριζα, Κώστας Λαπαβίτσας, υποστηρίζει πως η Ελλάδα πρέπει να πάρει βελούδινο διαζύγιο από το ευρώ, υπό την προυπόθεση να γίνει πλήρες κούρεμα των χρεών της, αλλά να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κώστας Λαπαβίτσας: «Η ΕΚΤ πρέπει να στηρίξει τη συναλλαγματική ισοτιμία και τις ελληνικές τράπεζες. Το κόστος θα είναι αμελητέο. Η Ελλάδα μπορεί να βγει από το ευρώ και να εξακολουθεί -αναγκαστικά- να παραμένει μέλος της ΕΕ. Φυσικά θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής, μια φάση με δύο νομίσματα το τοπικό, αλλά σταδιακά το νέονόμισμα μπορεί να κυριαρχήσει».
Ο Κώστας Λαπαβίτσας χαρακτήρισε ιστορικό λάθος την ευρωζώνη. Για το πώς θα μπορέσει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ τόνισε: «Πρώτον, η πολιτική λιτότητας πρέπει να κλείσει. Αυτή η πολιτική που έχουμε ακολουθήσει τα τελευταία πέντε χρόνια και η οποία έχει αποτύχει. Επιπλέον, είδαμε ότι ήταν αδύνατο να υπάρξει ευθυγράμμιση της πολιτικής στη ζώνη του ευρώ. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ. Αυτό πρέπει να γίνει, όμως, σε συμφωνία με την ΕΕ. Να γίνει ομαλά, δίχως αναταραχή. Να μην πέσει αίμα στο χαλί».
«Η τιμή της εξόδου μας είναι ένα κούρεμα. Έτσι, η έξοδος θα γίνει με μεθοδικό τρόπο», υποστηρίζει ο βουλευτής του Σϋριζα.
Κώστας Λαπαβίτσας: «Η προϋπόθεση για την έξοδο του ευρώ είναι ένα πλήρες κούρεμα. Αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει η Ευρώπη για την Ελλάδα θεσπίστηκε από τη ζώνη του ευρώ. Μια έξοδος χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν καταστροφή. Επιπλέον, ένα κράτος με διαφορετικό νόμισμα δεν είναι δυνατό να πληρώνει το χρέος του σε ευρώ. Η Ελλάδα έχει βιώσει την καταστροφή, μια δομική κρίση. Αυτό έχει κάνει η Ευρωζώνη και η Τρόικα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Αλλά πρέπει να βγούμε από τον φαύλο κύκλο με πολιτισμένο τρόπο».
Σε ερώτηση για το πότε βλέπει να αρχίσει να ανακάμπτει η ελληνική οικονομία, ο κ. Λαπαβίτσας είπε: «Σε λίγους μήνες. Θα υπάρξει σύντομα μια ισχυρή ζήτηση. Θα υπάρχει μια πτώση των τιμών, κατά πάσα πιθανότητα περίπου 15% με 20%, που θα ήταν απαραίτητη. Αλλά όταν αρκεί να συμβούν δύο πράγματα: ένα Grexit με συναίνεση και ένα κούρεμα του χρέους. Αν υπάρχει μια νομισματική μεταρρύθμιση αυτού του μεγέθους, η οικονομία ανακάμπτει πολύ γρήγορα».
«Η δουλειά του Βαρουφάκη είναι σαν ηλεκτρική καρέκλα»
Ο Κώστας Λαπαβίτσας, αν και δήλωσε ότι ανήκει σε διαφορετικό πολτικό φάσμα απ' ότι ο Βαρουφάκης, μίλησε με σεβασμό για τον Υπουργό Οικονομικών:«Τον Γιάνη τον ξέρω πολύ καιρό. Εκπροσωπούμε ένα διαφορετικό μέρος του πολιτικού φάσματος, όμως είμαστε και οι δύο επικριτές των mainstream οικονομικών. Ο Γιάνης είναι σε δύσκολη θέση. Κάθεται σε ηλεκτρική καρέκλα. Έχει προσπαθήσει να κάνει την αλλαγή πολιτικής που απαιτεί ο ελληνικός λαός, και την ίδια στιγμή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα εντός της ζώνης του ευρώ. Προσπάθησε να σπάσει τη λιτότητα και να αλλάξει την πορεία εντός της ζώνης του ευρώ - και αυτό είναι αδύνατο».

huffingtonpost


Διαβάστε Περισσότερα » "Λαπαβίτσας στην Bild: Έξοδος από το ευρώ και «κούρεμα» του χρέους"

Βαρουφάκης: Δεν αγαπώ την προβολή στα μέσα ενημέρωσης

Άλλη μία συνέντευξη παραχώρησε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αυτή τη φορά στην εφημερίδα «Ιl Μessaggero», στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται στα μέσα ενημέρωσης, λέγοντας ότι δεν αγαπά την προβολή διότι «όσο σε ανεβάζουν, τόσο κινδυνεύεις να πονέσεις όταν πέσεις».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε την απάντηση αυτή όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε σχετικά με την προβολή του στα μέσα ενημέρωσης.

Ο ίδιος, σε άλλη συνέντευξη το πρωί, στην πρωινή εκπομπή του Alpha, δήλωσε μετανιωμένος για τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στο Paris Match ωστόσο εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κείμενο καθώς, όπως είπε, έκανε καλό για την Ελλάδα στη Γαλλία ενώαπάντησε και στο tweet του Δημήτρη Παπαδημούλη για «περισσότερη δουλειά» λέγοντας πως «περισσότερη δουλειά δεν μπορεί να γίνει, καλύτερη ίσως».

Κατά την επίσκεψή του στον Alpha έβγαλε άλλη μια selfie με την Κωνσταντίνα Σπυροπούλου αυτή τη φορά.

Γιάννης Βαρουφάκης - Κωνσταντίνα Σπυροπούλου - μηχανή - instagram
Ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στη «Μεσσατζέρο»  εξηγεί ότι «ο υπουργός Οικονομικών μιας χώρας με μεγάλα χρέη θεωρείται ένας αδύναμος κρίκος. Αν επιτίθενται σε εμένα, φτάνουν στον πρωθυπουργό και στο σύνολο της κυβέρνησης. Η δολοφονία ενός προσώπου (character assassination) είναι μια εν δυνάμει προβλεπόμενη κορύφωση: δεν εκπλήσσομαι και ούτε ταράσσομαι».

Γιάννης Βαρουφάκης - μηχανή - Μέγαρο Μαξίμου

Ο Γιάνης Βαρουφάκης που για άλλη μια φορά  έφτασε το μεσημέρι με την μηχανή του στο Μέγαρο Μαξίμου και την οποία πάρκαρε μπροστά στα σκαλοπάτια, απάντησε και στην ερώτηση για το αν αν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στον ίδιο και στον Αλέξη Τσίπρα:  «είναι αυτό που προσπαθούν να διαρρεύσουν οι εχθροί. Αυτή είναι η μέθοδος, έτσι; Προσπαθούν να μας διχάσουν εδώ και αρκετό καιρό, αλλά θα αποτύχουν με θεαματικό τρόπο, διότι ο Αλέξης και εγώ είμαστε πολύ κοντά. Μπήκα σε αυτή την προσπάθεια για να τον βοηθήσω και για να βοηθήσω την χώρα. Αυτό που δεν με ενδιαφέρει καθόλου είναι η πολιτική εξουσία».

Περίπατος Αλέξης Τσίπρας - Γιάννης Βαρουφάκης
Ο υπουργός Οικονομικών, σε ερώτηση που αναφέρεται σε «τυχόν βούληση, κάποιων, να ελέγξουν τους τραπεζικούς του λογαριασμούς», αποκρίνεται: «δεν θα βρουν πολλά χρήματα, ήμουν ακαδημαϊκός σε όλη μου την ζωή, δεν έχω πολλά αγαθά και ούτε χρήματα. Μπορούν και να παρουσιάσουν το διαμέρισμά μου στην Αθήνα ως υπερπολυτελές, αλλά όσοι το επισκέφθηκαν ξέρουν ότι δεν είναι έτσι. Δεν είναι ούτε δικής μας ιδιοκτησίας. Εγώ έχω μόνον μια αποστολή και αυτό προσπαθώ να εκτελέσω: να αλλάξω τον ψευδή τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε η Ελλάδα και η ευρωπαϊκή κρίση. Να πω την αλήθεια. Και είναι αυτό που θα συνεχίσω να κάνω, πάση θυσία».

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομική κρίση, ο κύριος Βαρουφάκης τόνισε: «ξέρουμε καλά ότι για σειρά ετών η οικονομία μας δεν ήταν βιώσιμη αλλά όποιος, σε εκείνα τα “καλά χρόνια”, έλεγε ότι η ανάπτυξη ήταν ψεύτικη, στην Ευρώπη εθεωρείτο εκκεντρικός. Την εποχή εκείνη όλοι γιόρταζαν το ελληνικό θαύμα και σε εμάς που λέγαμε “θα υπάρξει άσχημο τέλος”, μας φέρθηκαν σαν να ήμασταν αντιευρωπαϊστές. Στην συνέχεια, όταν ξέσπασε η κρίση, όταν ζητήσαμε να πληρώσουν εκείνοι που δεν είχαν πληρώσει ποτέ, όταν διαμαρτυρηθήκαμε λέγοντας ότι η λύση δεν ήταν περισσότερα δάνεια και περισσότερη λιτότητα, μας συμπεριφέρθηκαν και πάλι σαν να ήμασταν αντιευρωπαϊστές».
«Δεν είμαστε αντιευρωπαϊστές. Είμαστε σίγουρα το μόνο ισχυρό κόμμα της αριστερής πτέρυγας που τάσσεται υπέρ της Ευρώπης. Τι σημαίνει σήμερα να είμαστε ευρωπαίοι; Να δεχόμαστε παθητικά τα όσα επιβάλουν οι ισχυρές εξουσίες;» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών.

«Ελπίζω ο Ρέντσι να εκμεταλλευθεί όσα κάνουμε στην Ελλάδα»

Με αναφορά στην Ιταλία, ο κύριος Βαρουφάκης υπογραμμίζει: «ελπίζω οι Ιταλοί και ο πρωθυπουργός Ρέντσι να μπορέσουν να εκμεταλλευθούν τα όσα κάνουμε στην Ελλάδα για να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες. Η Ιταλία είναι μια χώρα που μετράει περισσότερο από εμάς, αλλά μια αναθεώρηση των συμφωνιών συμφέρει και χώρες οι οποίες, όπως η Γερμανία, έχουν εμπορικό πλεόνασμα».

«Σκουπίδια» όσα είπε υπουργός για άνοιγμα συνόρων σε τρομοκράτες


Στην τελευταία ερώτηση της εφημερίδας, η οποία αναφέρεται σε «δηλώσεις ενός Έλληνα υπουργού, ο οποίος απειλεί να ανοίξει τα σύνορα σε μετανάστες και σε τρομοκράτες, ως αντίποινα κατά της Γερμανίας», ο υπουργός Οικονομικών απαντά:
«Πρόκειται για σκουπίδια. Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να λέει τέτοια πράγματα, αλλά και να υπήρχε, θα τον κατέκρινα. Στην φάση αυτή πρέπει να προσέξουμε πολύ, πάρα πολύ, να μην περιορίσουμε την συναίνεση που έχουμε εξασφαλίσει στην Ευρώπη. Το να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον, δεν βοηθά».

antenna
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Δεν αγαπώ την προβολή στα μέσα ενημέρωσης"

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη»: Διαδήλωση στο Βερολίνο υπέρ των Ελλήνων

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στη γερμανική πρωτεύουσα υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης και ενάντια στην πολιτική της λιτότητας στην Ευρώπη.

Με σύνθημα «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου πορεία που ξεκίνησε από το υπουργείο Οικονομικών και κατέληξε στην Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Βασικός στόχος της διαδήλωσης ήταν η παροχή στήριξης στη νέα ελληνική κυβέρνηση αλλά και να εκφραστεί διαμαρτυρία για την ακολουθούμενη πολιτική της λιτότητας στην Ευρώπη.

Η πορεία στο Βερολίνο ήταν η απαρχή μιας σειράς παρόμοιων εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν με τον «αποκλεισμό» (Blockupy), από διαδηλωτές, του νέου κτηρίου της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη το οποίο εγκαινιάζεται την ερχόμενη Τετάρτη.



Αλληλεγγύη με την Ελλάδα

Διοργανωτές της πορείας στο Βερολίνο ήταν γερμανικές αριστερές οργανώσεις, ομάδες πρωτοβουλίας και μεμονωμένα άτομα του «Συνασπισμού Αλληλεγγύη με την Ελλάδα» που δραστηριοποιείται από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση. Σύμφωνα με το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Βερολίνου, Διονύση Γρανά, στο πλαίσιο αυτού του δικτύου διοργανώνονται εκδηλώσεις με συνδικαλιστές, πολιτικούς ή ακόμη και γιατρούς από την Ελλάδα, όπως επίσης και ενημερωτικές εκδηλώσεις για την πολιτική κατάσταση στη χώρα, για το φαινόμενο της ακροδεξιάς και πολλά άλλα.

Επίσης, έχουν πραγματοποιηθεί ως τώρα μια σειρά από εκδηλώσεις και διαδηλώσεις αλληλεγγύης με τον ελληνικό λαό. Αυτό το χαρακτήρα είχε και η πορεία του Σαββάτου στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες άτομα, στην πλειοψηφία τους Γερμανοί.

Μιλώντας στους συγκεντρωθέντες μπροστά από το κτίριο του υπουργείο Οικονομικών, ο βουλευτής του κόμματος Η Αριστερά, Βόλφγκανγκ Γκέρκε, ζήτησε μεταξύ άλλων «πίστωση χρόνου για την ελληνική κυβέρνηση και περικοπή του χρέους για την Ελλάδα».

Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του τόνισε ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν επιλέχτηκε τυχαία ως σημείο για την έναρξη της διαδήλωσης, αλλά ακριβώς επειδή φέρει ευθύνη για την πολιτική λιτότητας που «επιβάλλεται» στην Ελλάδα. Ενώ κατηγόρησε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «συμπεριφέρεται απαξιωτικά και με υπεροψία στους Έλληνες», προειδοποίησε τα γερμανικά συνδικάτα ότι αν δεν στηρίξουν την Ελλάδα οι επόμενοι που θα υποστούν μέτρα λιτότητας θα είναι οι εργαζόμενοι στη Γερμανία.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη»: Διαδήλωση στο Βερολίνο υπέρ των Ελλήνων"

Στάση πληρωμών στους βαμβακοπαραγωγούς καταγγέλλουν βουλευτές της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση αν η μη πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους βαμβακοπαραγωγούς συνδέεται με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για εσωτερική στάση πληρωμών, καλούν την κυβέρνηση οι βουλευτές της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος και Κώστας Τσιάρας.

Οι δύο βουλευτές σε κοινή δήλωσή τους, επισημαίνουν ότι μετά την κυβερνητική απόφαση για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων του ΟΠΕΚΕΠΕ από την Τράπεζα Πειραιώς στην Τράπεζα της Ελλάδος για να αντιμετωπιστούν τα ασφυκτικά προβλήματα ρευστότητας, έρχεται στο φως η είδηση πως οι βαμβακοπαραγωγοί δεν είδαν τους λογαριασμούς τους να πιστώνονται με τα ποσά που αναλογούν στη συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος και αυτό μολονότι ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου τους είχε διαβεβαιώσει ότι θα πληρωθούν.

«Καλούμε την κυβέρνηση άμεσα είτε να επιβεβαιώσει είτε να διαψεύσει την είδηση για εσωτερική στάση πληρωμών που άρχισε με τη μη καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους βαμβακοπαραγωγούς.

Επιπλέον, να ξεκαθαρίσει πότε ακριβώς θα καταβληθεί η ενίσχυση που δικαιούνται οι παραγωγοί, που εύλογα είναι ανάστατοι μετά την αθέτηση της υπόσχεσης του αρμόδιου υπουργού για το χρόνο καταβολής της, αλλά και τα δημοσιεύματα για "εσωτερική στάση πληρωμών"», αναφέρουν στην κοινή τους δήλωση οι δύο βουλευτές.

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, εξάλλου, εκδόθηκε για το ίδιο θέμα η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι αγρότες είναι οι πρώτοι που πληρώνουν τις συνέπειες της αλλοπρόσαλλης κ τυχοδιωκτικής πολιτικής της Κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου - Βαρουφάκη.

»51.000 βαμβακοπαραγωγοί ειδοποιήθηκαν την περασμένη Πέμπτη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι θα πληρωθούν την ειδική ενίσχυση βάμβακος (πάνω από 150 εκ ευρώ) αλλά στα ΑΤΜ δε βρήκαν ούτε σεντς.

»Η μοναδική αιτία είναι η υφαρπαγή των χρημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ από την Κυβέρνηση για άλλους σκοπούς κ υποχρεώσεις.

»Αντιμέτωποι με το ίδιο σοκ θα βρεθούν άλλοι 150.000 αγρότες που περιμένουν να πληρωθούν όπως κάθε χρόνο πριν το Πάσχα.

»Η κυβέρνηση των non papers, των εισαγγελικού τύπου απειλών και του life style δεν έχει εντολή από κανένα Έλληνα πολίτη να καταστρέψει την αγροτική παραγωγή.

»Το γεγονός ότι ο κ Τσίπρας δε βρήκε ούτε μια λέξη να πει για τους αγρότες στις προγραμματικές του δηλώσεις δε σημαίνει ότι απέκτησε και το δικαίωμα να τους στραγγίξει οικονομικά στερώντας τους λεφτά που είναι δικά τους κ όχι δικά του.

»Η Κυβέρνηση καλείται να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε κ προειδοποιούμε ότι το θέμα δεν προσφέρεται για ένα ακόμα επικοινωνιακό show των περιφερόμενων υπουργών της από κανάλι σε κανάλι.

»Από τις 2 Μαρτίου είχαμε επισημάνει το αδιέξοδο της επιλογής τους κ δε μας άκουσαν

»Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια».

Η απάντηση της κυβέρνησης

Τάχιστα πρόκειται να εισπράξουν οι βαμβακοπαραγωγοί τις ενισχύσεις τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας η οποία εκδόθηκε ως απάντηση στο ΠΑΣΟΚ.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει ότι «τη μόνη πολιτική που γνωρίζει άριστα το ΠΑΣΟΚ, όταν δεν λεηλατεί τα λαϊκά εισοδήματα, είναι να φοβίζει, να κινδυνολογεί και να τρομοκρατεί τον λαό».

«Για τους βαμβακοπαραγωγούς δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να εισπράξουν τάχιστα και κανονικά τις ενισχύσεις τους. Το πρόβλημα το έχει το ΠΑΣΟΚ που έσπειρε την πενία στον αγροτικό κόσμο και τώρα πάνω στην πενία "τέχνας κατεργάζεται"».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Στάση πληρωμών στους βαμβακοπαραγωγούς καταγγέλλουν βουλευτές της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ"

Φυγαδεύουν τους τρεις «θεσμούς» από γκαράζ σε ξενοδοχεία

Πρωί Παρασκευής στο «Χίλτον», ώρα 8.30. Οι εκπρόσωποι των τριών «θεσμών» των δανειστών (Ε.Ε., ΔΝΤ, ΕΚΤ) κατεβαίνουν από τα δωμάτια για να πάρουν το πρωινό τους. «Τώρα τους λένε και “θεσμούς”», σχολιάζει άτομο από το προσωπικό του ξενοδοχείου καθώς οι περίπου 15 υπάλληλοι των τεχνικών κλιμακίων παίρνουν θέση στα τραπέζια του εστιατορίου «Βυζαντινό». 

Οι σερβιτόροι και το προσωπικό της υποδοχής δείχνουν να γνωρίζουν περισσότερα απ’ όσα οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ του υπουργείου Οικονομικών. Ιδιαίτερα μετά την απαγόρευση που εξέδωσε η Κομισιόν, προφανώς μετά από απαίτηση  της Αθήνας, να τηρηθεί μυστικότητα στις κινήσεις ώστε να μην υπάρξει «δημοσιογραφική και πολιτική έκθεση» -όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά- των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το σήμερα και το αύριο της Ελλάδας. «Για λόγους ασφαλείας δεν μιλάτε για τις διαπραγματεύσεις και προπάντων δεν αποκαλύπτετε τίποτα στα μέσα ενημέρωσης για το πού θα πραγματοποιούνται οι συσκέψεις», ζήτησαν από τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων, και εκείνα δίχως άλλη επιλογή υπάκουσαν κρατώντας τα στόματά τους κλειστά σε ό,τι έχει να κάνει με τις δραστηριότητές τους εντός και εκτός του ξενοδοχείου.  

Τα πιάτα γεμίζουν από τον πλούσιο μπουφέ με scrambled eggs, κρουασάν, γαλλικά τοστ και φρέσκους χυμούς. Σχηματίζονται πηγαδάκια. Οι περισσότεροι φαίνεται να γνωρίζονται μεταξύ τους, υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι που επισκέπτονται για πρώτη φορά την Αθήνα. «Νομίζαμε ότι ερχόμασταν σε μια ηλιόλουστη χώρα», λέει ένας εξ αυτών με παράπονο κοιτώντας τον δρόμο μέσα από τη μεγάλη τζαμαρία την καταρρακτώδη βροχή.

«Μην ανησυχείς, στην Ελλάδα η βροχή είναι προσωρινό φαινόμενο, αύριο λένε ότι ο καιρός θα είναι καλύτερος», τον καθησυχάζει ένας συνάδελφός του ο οποίος κάθεται στο διπλανό τραπέζι. «Θα μας δοθεί η ευκαιρία να δούμε και τα αξιοθέατα», προσθέτει με αρκετή δόση αισιοδοξίας. Ανάμεσά τους διακρίνεται και ο «φιλέλληνας» επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για όλα τα φορολογικά θέματα Κρις Αλεν. Είναι λίγο μετά τις 10.30 όταν και οι τελευταίοι ανεβαίνουν στα δωμάτιά τους για ένα γρήγορο φρεσκάρισμα. Εχουν ενημερωθεί από τον επικεφαλής να βρίσκονται στο λόμπι του ξενοδοχείου στις 11 ακριβώς.

Ξενοδοχείο «Χίλτον», εστιατόριο «Βυζαντινό» 8.30 το πρωι



Δύο μέλη από το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απολαμβάνουν τον πλούσιο πρωινό μπουφέ. Στο ακριβώς πίσω τραπέζι διακρίνεται ο «φιλέλληνας» επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για όλα τα φορολογικά θέματα Κρις Αλεν 

«Χίλτον», λόμπι 11.00 το πρωί



Οι εκπρόσωποι των «θεσμών» έτοιμοι για αναχώρηση προς άγνωστο προορισμό

«Χίλτον», ασανσέρ 11.30 το πρωι 



Με βαριεστημένο ύφος και πρησμένα από την κούραση και την αϋπνία μάτια κατεβαίνουν με το ασανσέρ στο υπόγειο γκαράζ του ξενοδοχείου 

Η μυστική συνάντηση στο γκαράζ

Και εδώ είναι που αρχίζουν τα παράδοξα. Τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων συγκεντρώνονται στο λόμπι έπειτα από 30 λεπτά, όμως δεν έχουν ιδέα πού πρέπει να κατευθυνθούν. Το μόνο που γνωρίζουν είναι ότι θα μπουν στο ασανσέρ, θα κατέβουν στο γκαράζ και εκεί θα τους υποδεχτούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία με τη σειρά τους θα τους συνοδέψουν στον τελικό προορισμό, που μέχρι και την τελευταία στιγμή κρατείται κρυφός ως επτασφράγιστο μυστικό. Στο γκαράζ του «Χίλτον» το σκηνικό θυμίζει κάτι από το νοσηρό και υποβλητικά σκηνοθετημένο «Fight club». Βοηθάει ο χαμηλός φωτισμός, η εικόνα με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή, αλλά και οι σωματώδεις σωματοφύλακες που παρακολουθούν από σχετικά κοντινή απόσταση. Οι εκπρόσωποι των «θεσμών» υποψιάζονται, και με το δίκιο τους προφανώς, ότι ο τελικός προορισμός τους θα είναι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους παρά τις δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης που διεμήνυαν ότι ο έλεγχος της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας θα γίνεται από απόσταση. 

«Χίλτον», υπόγειο γκαράζ 11.35 το πρωι 



Συνέβη και αυτό: οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να μη διαρρεύσει ο μυστικός τόπος των συσκέψεων αλλά και για να κρατήσουν τους «θεσμούς» μακριά από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υποδέχονται τους εκπροσώπους τους στο… γκαράζ του ξενοδοχείου 

Ξενοδοχείο «Κάραβελ», είσοδος 12.00 το μεσημερι 







Το κομβόι διανύει 500 μέτρα από το γκαράζ του «Χίλτον» μέχρι την είσοδο του «Κάραβελ». Οι ξένοι εκπλήσσονται καθώς περίμεναν ότι θα τους μετέφεραν στο υπουργείο Οικονομικών. Τα απρόοπτα όμως δεν έχουν τέλος. Ο υπεύθυνος ασφαλείας ενημερώνει τον επικεφαλής της αποστολής ότι δεν μπορούν να βγουν ακόμα από τα αυτοκίνητά τους. Επειτα από 10 λεπτά αναμονής θα ανοίξουν τις πόρτες με δική τους πρωτοβουλία και θα κατευθυνθούν προς το λόμπι του ξενοδοχείου 

Εγκλωβίστηκαν

Είκοσι λεπτά μετά, τα μέλη της αποστολής επιβιβάζονται σε συμβατικά αυτοκίνητα, η πύλη του γκαράζ ανοίγει, το κομβόι ξεκινά, όχι όμως με κατεύθυνση την Καραγεώργη Σερβίας αλλά το ξενοδοχείο «Κάραβελ»! Ούτε δύο λεπτά απόσταση δηλαδή. Τα απρόοπτα, όμως, δεν σταματούν εδώ. Τα Ι.Χ. σταθμεύουν έξω από την είσοδο. Τα στελέχη των κλιμακίων επιχειρούν να ανοίξουν τις πόρτες, όμως ο υπεύθυνος για την ασφάλειά τους αστυνομικός σπεύδει να τους εμποδίσει. «Δεν έχουμε λάβει ακόμα το οκ για να τους βάλουμε μέσα», εξηγεί στους συναδέλφους του που τους συνοδεύουν. Για περίπου 10 λεπτά τα στελέχη θα παραμείνουν εγκλωβισμένα μέσα στα οχήματα, ωσότου κάποια στιγμή με εντολή του επικεφαλής της αποστολής θα ανοίξουν οι ίδιοι τις πόρτες αψηφώντας τις οδηγίες των υπεύθυνων ασφαλείας.

Ο εκνευρισμός είναι διάχυτος ενώ η έντονη βροχόπτωση δεν βοηθά να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Οι πρώτοι που βγαίνουν από τα αυτοκίνητα μπαίνουν γρήγορα μέσα στο λόμπι του ξενοδοχείου και περιμένουν τους υπόλοιπους. Ξεχωρίζει το γκρουπ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η γνωστή και ως «σφαγέας των συντάξεων» Στέφανι Εμπλε, η Κινέζα Χούι Τζιν και ο Αλβάρ Κανγκούρ συνομιλούν μεταξύ τους εμφανώς δυσαρεστημένοι για όσα διαδραματίζονται, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι περίμεναν να τους μεταφέρουν στο υπουργείο Οικονομικών και όχι σε κάποιο άλλο ξενοδοχείο. Επειτα από περίπου 15 λεπτά αναμονής στο λόμπι οδηγούνται στην αίθουσα «Κοζάνη». Σε αυτό τον χώρο έχει προγραμματιστεί να γίνει η πρώτη σύσκεψη. Ενα μεγάλο τραπέζι σε σχήμα Π έχει στηθεί στο εσωτερικό της αίθουσας, ενώ έξω από αυτήν υπάρχουν μικρά σνακ και αναψυκτικά τα οποία και θα προσφερθούν στα διαλείμματα. Τελικά η συνάντηση δεν θα κρατήσει πολύ. Συγκεκριμένα, ένα κλιμάκιο θα αποχωρήσει από την αίθουσα μόλις 30 λεπτά μετά την άφιξή του για να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα λίγη ώρα αργότερα. Ο μπουφές έμεινε σχεδόν ανέγγιχτος καθώς μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων η όρεξη -για τους ξένους ειδικά- είχε κοπεί. 

Να σημειωθεί ότι την παρουσία των τεχνικών κλιμακίων των τριών «θεσμών» δεν πήραν χαμπάρι ούτε τα μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία συσκέπτονταν έναν όροφο πιο κάτω για το μέλλον της παράταξης. Ούτε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ήξερε για την παρουσία τους καθώς, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, «τα κλιμάκια κρύβονται από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο».

«Κάραβελ», αίθουσα «Κοζάνη» 12.20 το μεσημερι 







Στα αριστερά η αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη και διερευνητική συνάντηση των δύο πλευρών. Στα δεξιά και έναν όροφο πιο κάτω βρίσκεται η αίθουσα όπου ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι «τα κλιμάκια κρύβονται από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο», χωρίς βέβαια να γνωρίζει την κοινή τους παρουσία στον χώρο! 

«Κάραβελ», λόμπι 12.15 το μεσημερι 



Επειτα από περίπου 15 λεπτά αναμονής στο φουαγιέ του «Κάραβελ» οι εκπρόσωποι των «θεσμών» οδηγούνται σιγά-σιγά στον χώρο των συσκέψεων. Ο εκνευρισμός τους είναι διάχυτος 


Το «ζόμπι της τρόικας» και η «Βουλγάρα με το αγγελικό πρόσωπο»

Ποιος είναι ο αντικαταστάτης του Κλάους Μαζούχ που συντάραξε την Πορτογαλία και έκανε πλούσια μια εταιρεία ρούχων της Καλιφόρνιας - Η θηλυκή πέτρα του σκανδάλου σε Λευκορωσία και Ουγγαρία έρχεται -ξανά- στη χώρα μας… 

Ο Πολ Τόμσεν έχει περάσει στο θυμικό των Ελλήνων ως ο απόλυτος κακός της τρόικας, ως ο «σκληρός και αδυσώπητος», ο στεγνός Δανός που διαφέντευε επί χρόνια τις ζωές μας και ευθύνεται για την επιβολή της πλέον στυγνής λιτότητας με συνταγή ΔΝΤ και Βερολίνου.
Ο επικεφαλής της προηγούμενης ομάδας ελεγκτών μπορεί να αποτελεί παρελθόν για την Ελλάδα και τους Ελληνες -πάντα έτοιμος βέβαια να δραστηριοποιηθεί όπου τον καλέσει το καθήκον και κάποια άλλη κατεστραμμένη οικονομικά χώρα- αλλά πίσω του αφήνει μια νέα γενιά άξιων εκπροσώπων των δανειστών μας και μια φιγούρα που εγγυημένα θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των μίντια, των πολιτών και ενδεχομένως των πολιτικών παραγόντων που θα κληθούν να συνεργαστούν με αυτόν. Ο λόγος για τον νέο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις διαπραγματεύσεις, τον ψηλόλιγνο Γερμανό Ράσμους Ρέφερ, ο οποίος εφεξής αντικαθιστά στην ομάδα των «θεσμών», ή αποκαλούμενο Brussels Group, τον Κλάους Μαζούχ. Για τους «φίλους» και δη τους Πορτογάλους ο χερ Ρέφερ ακούει και στο αμίμητο «ζόμπι της τρόικας». Οπως όλα δείχνουν, μάλιστα, δεν έχει αποκτήσει άδικα αυτό το παρατσούκλι…

Ο Γερμανός

Ψηλόλιγνος, λιπόσαρκος, με έντονα χαρακτηριστικά και συνοφρυωμένη έκφραση, ο Γερμανός επικεφαλής του Τμήματος Στρατηγικής Νομισματικής Πολιτικής της ΕΚΤ είναι το στέλεχος που επέλεξαν οι ιθύνοντες της Ευρωτράπεζας για να αντικαταστήσει τον Κλάους Μαζούχ στην ομάδα των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση. Τα κριτήρια της επιλογής του έχουν να κάνουν κυρίως με την πρότερη εμπειρία του σε διαπραγματευτικό έργο με κυβερνητικά στελέχη, την οποία αποκόμισε από τη θητεία του ως αντιπρόσωπος της ΕΚΤ στην αντίστοιχη τρόικα που ανέλαβε να παρακολουθεί το πρόγραμμα στήριξης της Πορτογαλίας. Στην εκεί ομάδα μάλιστα βρέθηκε για ένα διάστημα στο πλευρό του Πολ Τόμσεν και του Ματίας Μορς. 
Ετσι, τώρα που ο Κλάους Μαζούχ πήρε προαγωγή, η επιλογή του χερ Ρέφερ για αντικαταστάτη του έμοιαζε ως απολύτως λογική. Οπερ και εγένετο, αν και αρκετοί άσπονδοι φίλοι του στα κεντρικά της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη λένε πως ο ίδιος δεν είδε με καλό μάτι τα νέα του καθήκοντα, προφανώς κρίνοντας από την εμπειρία της Πορτογαλίας και τη... φήμη την οποία αποκόμισε από αυτήν. Κι αυτό γιατί θεωρεί πως η εικόνα του, το προφίλ του -συνεπώς και οι προοπτικές περαιτέρω ανέλιξής του στην ιεραρχία της ΕΚΤ- μπορεί να τρωθούν περαιτέρω στην Ελλάδα έπειτα από την Πορτογαλία, όπου η οργή των πολιτών για τη λιτότητα και το μνημόνιο προσωποποιήθηκε στον Γερμανό απεσταλμένο. Εν μια νυκτί ο Ράσμους Ρέφερ έγινε το «ζόμπι της τρόικας» και σύντομα κυκλοφόρησαν στην αγορά μπλουζάκια (!) με το σκίτσο του παραλλαγμένο σε αιμοδιψές τέρας!



Ο νέος εκπρόσωπος της ΕΚΤ Ράσμους Ρέφερ 

Για του λόγου το αληθές ακόμα και σήμερα μπορεί κανείς να προμηθευτεί τα σχετικά, διόλου κολακευτικά, μπλουζάκια που έχουν τυπωθεί προς... τιμήν του Ράσμους Ρέφερ. Η ιδέα ανήκε σε έναν Πορτογάλο επιχειρηματία που σερφάροντας στα social media συνειδητοποίησε ότι οι συμπατριώτες του αποκαλούσαν όλη την τρόικα «ζόμπι», αλλά κυρίως τον Ράσμους Ρέφερ, λόγω παρουσιαστικού, σχήματος προσώπου και έκφρασης! Ο δαιμόνιος Πορτογάλος σκέφτηκε αμέσως να φτιάξει μπλουζάκια για να δια­κωμωδήσει την κατάσταση. Τα πρώτα που τύπωσε έγιναν ανάρπαστα, καθώς τα φορούσαν σχεδόν όλοι όσοι κατέβαιναν σε πορείες διαμαρτυρίας στη Λισαβόνα και σε άλλες πόλεις της χώρας. Θέλοντας να ανταποκριθεί στη ζήτηση απευθύνθηκε σε μια βιοτεχνία στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ που είναι γνωστή για τις μπλούζες με στάμπες που παράγει. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η «κολεξιόν» με την ονομασία «Zombie Troika - Rasmus Ruffer T-shirt», που ακόμα και σήμερα πωλείται από τη Zazzle Apparel, με έδρα το Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας, σε τιμές που φτάνουν τα 23,95 ευρώ ανά τεμάχιο! Σε κάθε περίπτωση, ο Ράσμους Ρέφερ θα κληθεί εφεξής και μέχρι νεωτέρας να φέρει σε πέρας τη δύσκολη αποστολή της αξιολόγησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας και παράλληλα να προλειάνει το έδαφος για την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας, τον Ιούνιο, μετά το πέρας της τετράμηνης περιόδου επαφών και διαπραγματεύσεων που ήδη «τρέχει» σχεδόν έναν μήνα τώρα. Στις πρώτες επαφές του με την ελληνική αντιπροσωπία τον κ. Ρέφερ θα πλαισιώνουν οι κύριοι Μορς και Τόμσεν προκειμένου να γίνει ομαλά η μετάβαση. Κι όλα αυτά σε έδαφος Βρυξελλών...

Η «σκληρή» βοηθός του Πολ Τόμσεν

Ο ίδιος, πάντως, δεν θα πρέπει να ανησυχεί μήπως μετατραπεί και στην Ελλάδα σε αποδιοπομπαίο τράγο των θεσμών, καθώς ισχυρή υποψηφιότητα γι’ αυτόν τον ρόλο θέτει και η Ιβα Πέτροβα. Η κυρία Πέτροβα είναι στέλεχος της Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ. Η Βουλγάρα τεχνοκράτης θεωρείται ένα από τα «κορίτσια» του Πολ Τόμσεν, έχοντας θητεύσει επί μακρόν στο πλευρό του. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που θα μας επισκεφτεί, καθώς είχε έρθει στην Αθήνα στις αρχές του 2014. Μερικούς μήνες αργότερα αποχώρησε και τελικά επανήλθε προς το τέλος του καλοκαιριού.



Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ιβα Πέτροβα 

Η ίδια έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ, ενώ η πορεία της στο ΔΝΤ είναι εντυπωσιακή - σήμερα οι ετήσιες αποδοχές της ξεπερνούν τις 300.000 δολάρια. Οπλα της είναι η τρομερή τυπικότητα που τη χαρακτηρίζει στη δουλειά της και οι αυστηρότατες μέθοδοι που χρησιμοποιεί στις διαπραγματεύσεις. Στη Λευκορωσία και την Ουγγαρία τη θυμούνται ακόμα για το απαξιωτικό ύφος με το οποίο ορισμένες φορές αντιμετώπιζε τους συνομιλητές της. Εξ ου και το δικό της προσωνύμιο είναι «σκύλα με το αγγελικό πρόσωπο»...


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φυγαδεύουν τους τρεις «θεσμούς» από γκαράζ σε ξενοδοχεία"

Βαλαβάνη προς πρόεδρο ΟΕΝΓΕ: Να γιατί επέλεξα ιδιωτικό νοσηλευτήριο

Στην αντεπίθεση πέρασε η Νάντια Βαλαβάνη μετά την επίθεση που δέθηκε από τον εκπρόσωπο των νοσοκομειακών γιατρών του ΕΣΥ Δημήτρη Βαρνάβα –στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ- ο οποίος την κάλεσε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν δεν εμπιστεύεται το δημόσιο σύστημα υγείας, με αφορμή την απόφασή της να νοσηλευτεί σε μεγάλη ιδιωτική κλινική.

«Δημόσια πρόσωπα που δεν εμπιστεύονται θεσμούς και υπηρεσίες τις οποίες κάνει χρήση ο ελληνικός λαός έχουν μια και μόνη επιλογή: να ιδιωτεύσουν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρνάβας.

«Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κ. Βαλαβάνη κάλεσε πριν δύο εβδομάδες τους πολίτες να πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον, καταβάλλοντας την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ. Υπερβολική ηθικολογία σε μία σωστή και αναγκαία προτροπή, θα μπορούσαν να πουν ορισμένοι. Προχτές η κυρία Βαλαβάνη αρρώστησε και επέλεξε να νοσηλευτεί σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο. Εκτός της ευχής να αναρρώσει οφείλουμε να της υπενθυμίσουμε πως δικό της «πατριωτικό καθήκον» είναι να εμπιστεύεται το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας» τόνιζε ο κ. Βαρνάβας, θεωρώντας ότι κάθε άλλη συμπεριφορά και πράξη που δεν δείχνει εμπιστοσύνη των δημόσιων προσώπων προς τις δημόσιες υπηρεσίες και θεσμούς πρέπει να καταλήγει σε απομάκρυνση από το κυβερνητικό τους πόστο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η απάντηση Βαλαβάνη:

«Ο Πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ σε δημόσια ανακοίνωση του ζητά την «ιδιώτευση» μου, επειδή νοσηλεύομαι σε ιδιωτικό θεραπευτήριο. Αν ο κ. Βαρνάβας έμπαινε στον κόπο να κοιτάξει το βιογραφικό μου, θα διαπίστωνε ότι επί 23 χρόνια, έως και τις 26.1.2015, ήμουν εργαζόμενη σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία. Μήπως μια τέτοια δουλειά, στο αντικείμενο της οποίας συμπεριλαμβάνονταν και τα ιδιωτικά νοσηλευτικά συμβόλαια, μ' ένα από τα οποία νοσηλεύομαι σήμερα, δείχνει «έλλειψη εμπιστοσύνης στο δημόσιο σύστημα υγείας» και «ασυνέπεια λόγων και έργων; Κάποιος θα έπρεπε, σε αυτή την περίπτωση, να μου το έχει επισημάνει και να έχω παραιτηθεί απ' τη δουλειά μου εδώ και δεκαετίες» διερωτάται η υπουργός στην απάντησή της.

«Ο κ. Βαρνάβας προφανώς επίσης αγνοεί ότι η δουλειά αυτή στάθηκε ιστορικά καταφύγιο απασχόλησης, στη δικτατορία όσο και μετά από κρίσεις στ' αριστερά κόμματα αργότερα. Κι ότι μετά το 1989 και επί χρόνια, σ' αυτή τη δουλειά απασχολήθηκαν κατάλογος ολόκληρος από μετέπειτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που είχαν μόλις τότε, λόγω συγκυβέρνησης Τζαννετάκη, αποχωρήσει από το ΚΚΕ. Όσο για τη χρήση ενός από τα προϊόντα της δουλειάς μου σήμερα, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, γιατρός και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος, χωρίς καν να έχει απευθυνθεί πρώτα σε μένα με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, θέτει δημόσια θέματα τα οποία ξέρει ότι για ν' απαντηθούν, επί της ουσίας καταργούν το ιατρικό απόρρητο. Το δικό μου, όχι το δικό του. Όντας γιατρός ο ίδιος, θεωρεί ότι η δημόσια συζήτηση για προσωπικά θέματα υγείας είναι το πιο κατάλληλο πεδίο για πολιτική αντιπαράθεση;» σημειώνει.

Συνεχίζοντας, η υπουργός τονίζει πως «προφανώς επίσης έχει στο μυαλό του ότι τι κάνει ένας υπουργός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο στους τομείς αρμοδιότητας του είναι λιγότερο σημαντικό απ' ότι κάνει για τα όποια θέματα προσωπικής υγείας αντιμετωπίζει. Θεωρεί προφανώς ο κ.Βαρνάβας, όταν με καλεί «να ιδιωτεύσω» - πράγμα που δεν έκανα ποτέ απ' τα 18 μου, ούτε κατά τα δεκαεπτά χρόνια μεταξύ 1989 και 2006, που ήμουν ανένταχτη - ότι ως υπουργός θα πρέπει να κριθώ, και μάλιστα με συνοπτικές δημόσιες διαδικασίες, από το δεύτερο, όχι από το πρώτο...»

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαλαβάνη προς πρόεδρο ΟΕΝΓΕ: Να γιατί επέλεξα ιδιωτικό νοσηλευτήριο"

Die Welt: Η Ελλάδα αγνόησε την ύπαρξη «μαύρου χρήματος» στην Ελβετία

Επικριτικό άρθρο κατά του Γιάννη Βαρουφάκη και των δηλώσεων για πάταξη της φοροδιαφυγής, δημοσιεύει η γερμανική Die Welt, κάνοντας λόγο για ελληνικές καταθέσεις 800 δισ. ευρώ στην Ελβετία για τις οποίες κανείς δεν ενδιαφέρεται να φορολογήσει..

Εδώ και μήνες οι αρχές στην Ελβετία απλά περιμένουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πιάσει το «μαύρο χρήμα» που ανέρχεται σε δισεκατομμύρια. Αλλά ο υπουργός Οικονομικών, Βαρουφάκης δεν απαντά, επισημαίνεται στην αρχή του άρθρου της Die Welt.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, στις ελβετικές τράπεζες υπάρχουν καταθέσεις Ελλήνων ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ, τις οποίες κανείς δεν ενδιαφέρεται να φορολογήσει, παρά το γεγονός ότι από το Φεβρουάριο του 2014, η ελβετική κρατική υπηρεσία για διεθνή οικονομικά θέματα έχει προσφερθεί να εντοπίσει αυτά τα κεφάλαια και να τα μεταφέρει στην Αθήνα.

Πριν από 13 μήνες, η Εβελίν Βίλντμερ Σλουμπφ, η ελβετίδα υπουργός Οικονομικών, είχε ταξιδέψει στην Αθήνα με μία πρόταση για φορολογική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως γράφει η Die Welt. Οι πλούσιοι φοροφυγάδες θα καλούνταν να πληρώσουν. Όλα συζητήθηκαν διεξοδικά, αλλά από τότε η υπουργός δεν έχει ακούσει νέα από την Αθήνα. «Τον τελευταίο 1,5 χρόνο έμαθε να κάνει υπομονή όταν αντιμετωπίζει τους έλληνες συναδέλφους της», σημειώνει ειρωνικά η Die Welt.

Διαβάστε Περισσότερα » "Die Welt: Η Ελλάδα αγνόησε την ύπαρξη «μαύρου χρήματος» στην Ελβετία"

Το «κλειδί» του μυστηρίου: Κόψιμο με μαχαίρι στο δεξί καρπό του νεκρού Βαγγέλη

Κορυφώνεται η αγωνία για τα αποτελέσματα της νεκροψίας-νεκροτομής στο άψυχο σώμα του Βαγγέλη Γιακουμάκη, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ώρες της Κυριακής.

Λίγη ώρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της νεκροτομής, στοιχεία που μεταδόθηκαν από τη ΝΕΡΙΤ, αλλά και από πηγές που παρακολουθούν την έρευνα από κοντά, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για υπόθεση αυτοκτονίας και όχι εγκληματικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για τις οποίες το κρατικό κανάλι επικαλέστηκε αστυνομικές πηγές, στη σορό του άτυχου 20χρονου φοιτητή από την Κρήτη, βρέθηκε ένα σημάδι που παραπέμπει σε τομή με μαχαίρι εσωτερικά στο δεξιό καρπό.

Σημαντικό στοιχείο, είναι ότι ο άτυχος φοιτητής της Γαλακτοκομικής Σχολής των Ιωαννίνων Γιακουμάκης, που συγκλόνισε το πανελλήνιο, αρχικά με την είδηση της εξαφάνισής του και κατόπιν με αυτή του θανάτου του, ήταν αριστερόχειρας.

Την είδηση φέρεται να επιβεβαιώνει και ο ιατροδικαστής, Θεόδωρος Βουγιουκλάκης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το «κλειδί» του μυστηρίου: Κόψιμο με μαχαίρι στο δεξί καρπό του νεκρού Βαγγέλη"

Στα 680 ευρώ για όλους από την 1η Οκτωβρίου ο κατώτατος μισθός -Αλλαγές στο όριο απολύσεων και στις αποζημιώσεις

Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 680 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου φέτος και στα 751 ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2016 (πιθανότατα την 1η Ιουλίου) δρομολογεί η κυβέρνηση.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Real Νews, μέχρι το τέλος του μήνα ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης αναμένεται να καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή που θα προβλέπει την αύξηση του κατώτατου μισθού σε δύο στάδια. Η παρέμβαση στον κατώτατο μισθό θα γίνει εφ' άπαξ και η αύξησή του θα χρησιμοποιηθεί σαν δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.
Ενας μισθός για όλους
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η εξομοίωση από τον Απρίλιο των κατώτατων αμοιβών για όλους όσοι είναι κάτω των 25 ετών στο ύψος του σημερινού κατώτατου μισθού. Ετσι, ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, στα 586 ευρώ, από 511 ευρώ που είναι σήμερα.
Απώτερο στόχος του υπουργείου αποτελεί να μην υπάρχει εργαζόμενος το β' εξάμηνο του 2016 που να αμείβεται με λιγότερα από 751 ευρώ.
Παράταση της ΕΓΣΣΕ
Παράλληλα, όπως αναφέρει η Real News, προωθείται διάταξη που θα προβλέπει την παράταση έως τις 30 Ιουνίου της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), που λήγει στα τέλη Μαρτίου, με στόχο τη διατήρηση όλων των θεσμικών όρων που περιλαμβάνει.
Το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου για τον κατώτατο μισθό θα προχωρήσει έως το πρώτο δεκαήμερο Απριλίου στην κατάθεση δεύτερου νομοσχεδίου, που θα αφορά την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Οριο απολύσεων, αποζημιώσεις
Επίσης, θα προωθηθεί η μείωση του ορίου απολύσεων στο 2%, από 5% που ισχύει σήμερα, ενώ αναμένεται να υπάρξει και σύνδεση του ποσού της αποζημίωσης των εργαζομένων σε περίπτωση απόλυσης ανάλογα με τα έτη απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα 680 ευρώ για όλους από την 1η Οκτωβρίου ο κατώτατος μισθός -Αλλαγές στο όριο απολύσεων και στις αποζημιώσεις "

Όχι στα μετρητά...Ναι στο πλαστικό χρήμα λέει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να πληρώνουν οι καταναλωτές, όχι με πιστωτική, αλλά με χρεωστική κάρτα συνδεδεμένη με τον λογαριασμό μισθοδοσίας ή καταθέσεων.

Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται κλιμακωτή επιστροφή κεφαλαίου με κάθε συναλλαγή, ενώ σε επιχειρήσεις όπου η έκδοση αποδείξεων είναι εκ των ων ουκ άνευ, όπως στα σούπερ μάρκετ, το κίνητρο για χρήση κάρτας θα είναι περιορισμένο

Την παροχή κινήτρων σε όσους πληρώνουν για τις συναλλαγές τους μόνο με κάρτα επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Ομάδα στελεχών του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη εξετάζει το σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι καταναλωτές θα πληρώνουν, όχι με πιστωτική, αλλά με χρεωστική κάρτα συνδεδεμένη με τον λογαριασμό μισθοδοσίας ή καταθέσεων. Όπως αναφέρουν τα «Νέα», η φιλοσοφία αυτή τη φορά είναι διαφορετική, καθώς δεν εξετάζονται πρόστιμα και ποινές αν κάποιος δεν πληρώσει με κάρτα, αλλά κίνητρα για να πληρώνει αποκλειστικά με κάρτα.

Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται κλιμακωτή επιστροφή κεφαλαίου με κάθε συναλλαγή, ενώ σε επιχειρήσεις όπου η έκδοση αποδείξεων είναι εκ των ων ουκ άνευ, όπως στα σούπερ μάρκετ, το κίνητρο για χρήση κάρτας θα είναι περιορισμένο.

Αντιθέτως, τα κίνητρα θα είναι αυξημένα σε τομείς, όπως την παροχή υπηρεσιών γιατρών, υδραυλικών, ηλεκτρολόγων κλπ. Ετσι, υποχρεωτικά όλοι οι επαγγελματίες θα πρέπει να έχουν μαζί τους μηχανήματα POS, για να μπορούν να χρεώνουν τις κάρτες των πελατών τους.

Η αρχή σχεδιάζεται να γίνει από τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων. Προβλέπεται όλοι να αποκτήσουν χρεωστικές κάρτες με ελάχιστη χρέωση ανά συναλλαγή τα 0,25 ευρώ. Οι φορολογούμενοι θα «εξαργυρώνουν» την επιστροφή κεφαλαίου που θα έχουν κερδίσει κατά τη διάρκεια του έτους με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης.

fpress
Διαβάστε Περισσότερα » "Όχι στα μετρητά...Ναι στο πλαστικό χρήμα λέει η κυβέρνηση"

Ανίατο το φακελάκι στην υγεία

1.000 ευρώ η ταρίφα για επέμβαση προστάτη σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης  Ενας στους τρεις Ελληνες δίνει «φακελάκι» για περίθαλψη σε δημόσια νοσοκομεία.

Τα ποσά κυμαίνονται από 200 ευρώ για έναν φυσιολογικό τοκετό ή μία απλή οφθαλμολογική επέμβαση έως και πάνω από 5.000 ευρώ για σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις. Το 55,2% των χρημάτων που πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους σε δημόσια μονάδα Υγείας δεν συνοδεύεται από απόδειξη.
Η κατάσταση αυτή συμβάλλει στη διόγκωση της παραοικονομίας, σε μία περίοδο που τα νοικοκυριά δοκιμάζονται σκληρά από την κρίση και το κράτος από την υστέρηση φορολογικών εσόδων. «Μαύρα» χρήματα διακινούνται και στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, καθώς η λέξη «απόδειξη» φαίνεται ότι προκαλεί... αλλεργικές αντιδράσεις σε πολλούς γιατρούς και οδοντιάτρους.
Η παραοικονομία στον χώρο της Υγείας ανέρχεται ετησίως στο 1,5 δισ. ευρώ, με την πολιτεία να έχει απώλεια φόρων της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο. Λόγω της κρίσης, οι πολίτες δείχνουν μία απροθυμία να πληρώσουν, χωρίς τελικά να τα καταφέρνουν.
Ανίατο το φακελάκι στην υγεία
Εκτιμάται ότι οι πληρωμές για την υγεία προκαλούν μία επιπλέον επιβάρυνση 27% στα οικονομικά τους.
Τα παραπάνω προκύπτουν -μεταξύ άλλων- από μία άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα για το «φακελάκι» στην Υγεία, η οποία διεξήχθη σε 2.741 Ελληνες από διάφορες περιοχές της χώρας. Την επιστημονική ευθύνη της είχαν οι καθηγητές Κυριάκος Σουλιώτης, Γιάννης Τούντας, Λυκούργος Λιαρόπουλος και Δάφνη Καϊτελίδου, η δικηγόρος Χριστίνα Γκόλνα και η επιστημονική συνεργάτις του Εργαστηρίου Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας Ολγα Σίσκου.
Οι επιστήμονες συνδέουν το «φακελάκι» με την εξουσία που δίνεται στους γιατρούς να διαχειριστούν τις εισαγωγές στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η ανάλυση του τρόπου με τον οποίο καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία:
Ο ένας, είναι να καθυστερήσουν την παροχή της απαιτούμενης φροντίδας μέχρι ο ασθενής ή η οικογένειά του αναγκαστούν να πληρώσουν. Ενας ακόμη τρόπος είναι να εμφανιστεί δύσκολη η πρόσβαση στη θεραπεία. Υπάρχει, τέλος, και το «φακελάκι» που δίνεται οικειοθελώς ως ικανοποίηση του ασθενούς για τη φροντίδα και το αποτέλεσμα.
Οι «άτυπες πληρωμές»
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι «άτυπες πληρωμές» στον χώρο της Υγείας χωρίζονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες:
Τις «μαύρες» πληρωμές, οι οποίες γίνονται για καλύτερη φροντίδα, όπως παράκαμψη της λίστας αναμονής για χειρουργική επέμβαση και η πληρωμή για ειδική φροντίδα.
Οι «χαμένες» πληρωμές, οι οποίες προσφέρουν μικρό ή καθόλου όφελος για τον ασθενή.
Οι «γκρίζες» πληρωμές δίνονται για καλύτερη φροντίδα, χωρίς να απαγορεύονται. Παρόμοιο καθεστώς ισχύει στην Ουγγαρία και την Πολωνία, όπου οι ασθενείς έχουν φορολογικό όφελος. Οι πληρωμές «ευγνωμοσύνης» ή «δώρα», που γίνονται χωρίς ο ασθενής να τύχει ιδιαίτερης περιποίησης, αλλά η νοσηλεία και το θεραπευτικό αποτέλεσμα ήταν ποιοτικά.
Η ομάδα των ερευνητών δίνει έμφαση στα «φακελάκια» και στο «μαύρο» χρήμα που διακινείται και στον ιδιωτικό τομέα. Το 13,5% των πολιτών που μετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι πλήρωσαν από την τσέπη τους για νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική χωρίς να τους δοθεί απόδειξη.
Πολύ μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά όσων απάντησαν ότι δεν πήραν απόδειξη κατά την επίσκεψή τους σε ελεύθερο επαγγελματία γιατρό ή οδοντίατρο (36%) ή έπειτα από εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο (19%).
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Ελληνες ασθενείς είναι κυριολεκτικά «με το χέρι στην τσέπη». Το 77,3% απάντησαν ότι πλήρωσαν σε ιδιωτική κλινική, το 72,8% σε ιδιώτη γιατρό ή οδοντίατρο, το 54,5% σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, το 26,4% σε δημόσιο νοσοκομείο.
Απίστευτες καταγγελίες
Και χρήματα και δώρα στις απαιτήσεις των γιατρών
Ενας μαιευτήρας του Νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου» ήταν το πιο πρόσφατο κρούσμα χρηματισμού που είδε το φως της δημοσιότητας. Ο γιατρός συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων, αμέσως μετά την ολοκλήρωση χειρουργικής επέμβασης, τη στιγμή που έπαιρνε από τον συνοδό της χειρουργημένης γυναίκας το ποσό των 250 ευρώ με προσημειωμένα χαρτονομίσματα.
Δεν είναι, ωστόσο, το μοναδικό ή το τελευταίο, καθώς οι πολίτες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τη διαφθορά στον χώρο των δημόσιων και ιδιωτικών μονάδων Υγείας. Ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει ανακοινώσει την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία καταγγελίας ανάλογων περιστατικών από τους πολίτες.
Ιδού ορισμένες πολύ πρόσφατες περιπτώσεις που έχουν καταγγελθεί από πολίτες στο «edosafakelaki.org»:
• Εδωσε 400 ευρώ σε μαιευτήρα συν 150 ευρώ για αναισθησιολόγο. Είναι ταρίφα συγκεκριμένου γιατρού στην Αλεξανδρούπολη.
• Γαστρεντερολόγος νοσοκομείου του Νομού Εβρου με εξέτασε στο ιδιωτικό του ιατρείο και μου ζήτησε 200 ευρώ για κολονοσκόπηση στο νοσοκομείο, πέραν της αμοιβής του στο ιατρείο.
• Στα 1.500 ευρώ είναι η ταρίφα γιατρού και 200 αναισθησιολόγου σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής για ορθοπαιδικά περιστατικά.
• Πήγα σε γιατρό (κακώς) πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Αττικής για αφαίρεση κύστης από ωοθήκη. Με έστειλε στο ιδιωτικό μαιευτήριο και μου πήρε 2.000 ευρώ χωρίς απόδειξη. Το αποτέλεσμα που πήγα σε αυτόν ήταν να με πιάσουν απίστευτοι πόνοι και να μου δημιουργήσει χρόνιο πρόβλημα. Του χρειαζόταν να του δώσω προσημειωμένα χαρτονομίσματα, αλλά όπως καταλαβαίνετε εκείνη την ώρα δεν ήμουν σε θέση.
• Για μία απλή επέμβαση προστάτη σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης έπρεπε να πληρώσω 1.000 ευρώ, γιατί αλλιώς μου είπαν ότι θα περίμενα μήνες για την εγχείρηση.
• Η 75χρονη θεία μου επισκέφθηκε οφθαλμολογική κλινική νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, όπου έδωσε «φακελάκι» 500 ευρώ και ένα μπουκάλι ποτό στον οφθαλμίατρο, για να κανονίσει μια μικροεπέμβαση. Μου είπε ότι είχε δώσει το ίδιο ποσό μερικούς μήνες πριν για την ίδια επέμβαση στο άλλο μάτι και πως πάντα δίνει κάτι για να την προσέχουν.
Δημήτρης Καραγιώργος
«Φακελάκι» και «μαύρες» πληρωμές στην Υγεία
1,5 δισ. € το σύνολο της παρα-οικονομίας στον χώρο της Υγείας (ετησίως)
500 εκατ. € Χαμένοι φόροι από την παραοικονομία στην Υγεία (ετησίως)
1.222€ Κατά κεφαλήν πληρωμές για υπηρεσίες Υγείας στον ιδιωτικό τομέα (για όσους χρειάστηκαν)
418€ Κατά κεφαλήν πληρωμές για υπηρεσίες Υγείας στον ιδιωτικό τομέα χωρίς αποδείξεις
500€ Κατά κεφαλήν πληρωμές για υπηρεσίες Υγείας στον δημόσιο τομέα
276€ Κατά κεφαλήν πληρωμές για υπηρεσίες Υγείας στον δημόσιο τομέα χωρίς αποδείξεις
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Του Λ. Λιαρόπουλου ομότιμου καθηγητή Οικονομικών Υγείας
Ελληνικό φαινόμενο με προφανείς σκοπιμότητες
Το φαινόμενο των παράπλευρων πληρωμών ή «φακελάκι» αποτελεί κυρίως ελληνικό φαινόμενο. Πολιτογραφήθηκε ως τέτοιο, επειδή στο ελληνικό «σύστημα Υγείας», ίσχυσαν διαχρονικά ρυθμίσεις που δεν συναντώνται εύκολα αλλού. Σε μεγάλο βαθμό, οι ρυθμίσεις αυτές αποσκοπούν να διασφαλίσουν σε προνομιούχες ομάδες δημόσιων λειτουργών τον έλεγχο των πόρων που χρησιμοποιούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ταυτόχρονα, η απουσία κάθε έννοιας ελέγχου διασφάλισε ότι γι' αυτούς που έχουν «εξουσία» στη διάθεση των δημόσιων πόρων, η έκδοση δημόσιας άδειας οικοδομής, η λειτουργία καφενείου σε δημόσιο χώρο, ή η χρήση ενός χειρουργικού «κρεβατιού σε δημόσιο νοσοκομείο, αλλά όχι σε ιδιωτικό, συνοδεύονται από το απαραίτητο «αντίτιμο». Αυτό, στην περίπτωση του ελληνικού νοσοκομείου, γίνεται ακόμη χειρότερο, από τη στιγμή που ένα, επιεικώς, βλακώδες σύστημα «εφημερίας» ως τρόπος εισαγωγής στο νοσοκομείο αναθέτει τη χρήση των «σπάνιων» χειρουργικών αιθουσών σχεδόν αποκλειστικά στους λίγους ειδικούς που έχουν το δικαίωμα «εισαγωγής». Στην Ελλάδα τίποτε δεν είναι τυχαίο ή ελληνική ιδιαιτερότητα, εκτός αν διεκδικούμε το προνόμιο στη «βλακεία».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανίατο το φακελάκι στην υγεία"

Ο Χαρδούβελης δεν έκανε δήλωση πόθεν έσχες το 2011 και το 2012

Μετά το σάλο που προκάλεσε η αποκάλυψη για τα χρηματικά ποσά που έβγαλε στο εξωτερικό ο Γκίκας Χαρδούβελης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι δεν κατέθεσε δήλωση πόθεν έσχες για έτη 2011 και 2012, όπως όφειλε ως διευθυντής του οικονομικού γραφείου του τότε πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και αποδίδει αυτή την απόφαση στους νομικούς του συμβούλους.

«Οι νομικοί μου σύμβουλοι μου είπαν ότι δεν είμαι υποχρεωμένος να καταθέσω δήλωση περιουσιακής κατάστασης για τη θέση που κατείχα εκείνη την περίοδο», λέει στην Real News ο κ. Χαρδούβελης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο κ. Χαρδούβελης αποτελεί μετά τις αποκαλύψεις παρελθόν από τις συσκέψεις στη Νέα Δημοκρατία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών που συμμετείχε στην τακτική ενημέρωση του Αντώνη Σαμαρά για οικονομικά θέματα δέχθηκε τηλεφώνημα από τη Συγγρού και ενημερώθηκε ότι δεν χρειάζεται να ξαναπάει με τη φράση: «Ο πρόεδρος δεν θα χρειαστεί άλλο τις συμβουλές σου».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Χαρδούβελης δεν έκανε δήλωση πόθεν έσχες το 2011 και το 2012"

Αναλογιστική Αρχή για Ρωμανιά: Κοινή ευρωπαϊκή μεθοδολογία για τις συντάξεις

Μικρό τελικά το... καλάθι των διαθεσίμων των Ταμείων

Η αναφορά του κ. Ρωμανιά περί εσκεμμένης παράλειψης της περιουσίας στις αναλογιστικές μελέτες των Ταμείων συνεχίζει να προκαλεί πολιτικές κόντρες και έριδες. Στην επιστολή της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που αποκάλυψε η «Κ», ξεκαθαρίζεται ότι η μεθοδολογία είναι κοινή για όλες τις χώρες της Ε.Ε. καθώς την καθορίζει η ομάδα εργασίας για τη γήρανση του πληθυσμού, του ECOFIN (Ageing Working Group).

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη αρχή, οι προβολές που περιλαμβάνονται στις εν λόγω μελέτες γίνονται σύμφωνα με την κοινή μεθοδολογία, με πληθυσμιακές και μακροοικονομικές προϋποθέσεις που παρέχονται στην Ελλάδα -όπως και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες- από το AWG.

Στο μεταξύ, άνθρακες αποδεικνύεται ο... θησαυρός των Ταμείων, καθώς οι κινητές αξίες που έχουν στη διάθεσή τους οι ασφαλιστικοί οργανισμοί αποτιμώνται σε μόλις 15,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων μόλις 3 δισ. ευρώ σε ρευστά διαθέσιμα.

Στο «στόχαστρο» της κυβέρνησης έχουν μπει τα 2,4 δισ. ευρώ που βρίσκονται τοποθετημένα σε καταθετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ ανάσες ρευστότητας αναμένεται να δώσουν και τα 600 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 3,7 δισ. ευρώ του ασφαλιστικού κουμπαρά ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών). Παρά το σκηνικό ανατροπών και τη δημιουργία εντυπώσεων που επιδιώκεται τις τελευταίες ημέρες, με αιχμή την περιουσία των Ταμείων, η πραγματική εικόνα είναι άκρως απογοητευτική και ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί εδώ και χρόνια. Επί σειρά ετών το κράτος χρησιμοποίησε συστηματικά τα αποθεματικά του συστήματος, για σκοπούς άλλους από κοινωνικοασφαλιστικούς, καθιστώντας τα Ταμεία «δανειστές» και μόνο του δημόσιου χρέους, αποφεύγοντας να τα θωρακίσει με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία τους. Αποτέλεσμα, η περιουσία να απομειώνεται και να μην επαρκεί για την εξασφάλιση συντάξεων και παροχών σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Σε αυτό το σημείο βρίσκεται σήμερα η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που με δηλώσεις σαν αυτές του γενικού γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Ρωμανιά, «αποκαλύπτει» αφενός ότι δεν υπάρχουν αποθεματικά («τα ομόλογα των Ταμείων κουρεύτηκαν κατά 75% με το PSI»), αφετέρου ότι οι αποδόσεις των αποθεματικών δεν υπολογίστηκαν στις αναλογιστικές μελέτες... Η δήλωση του γενικού γραμματέα ότι το τελικό «κούρεμα» των ομολόγων ήταν της τάξης του 75%, αφορά προφανώς την αποτίμηση των ομολόγων στις τρέχουσες τιμές της περιόδου, δημιούργησε όμως ένα ακόμη «θολό» σημείο στο σκηνικό.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που αποκαλύπτει η «Κ», σε κινητές αξίες είναι τοποθετημένα 15,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, 2,4 δισ. ευρώ βρίσκονται σε ρευστά διαθέσιμα και έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης, προκειμένου να μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος και να μετατραπούν σε ρέπος, ώστε να εξασφαλιστεί η πολυπόθητη ρευστότητα του Δημοσίου. Η τροπολογία με την οποία το Δημόσιο θα επιδιώξει να πείσει τις διοικήσεις των Ταμείων να συναινέσουν στη μεταφορά μέρους των διαθεσίμων στην ΤτΕ κατατέθηκε τελικά χθες, στη Βουλή. Δεν έγινε όμως δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τους κοινωνικούς εταίρους που συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια των Ταμείων, καθώς η αξίωση αποζημίωσης από το Δημόσιο δεν τους διασφαλίζει από πιθανές απώλειες εσόδων.

Περίπου 5,3 δισ. ευρώ είναι τοποθετημένα στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ, ενώ άλλα 2,6 δισ. ευρώ είναι επενδεδυμένα σε ομόλογα εκτός Κοινού Κεφαλαίου και 1,5 δισ. ευρώ σε μετοχές. Στο σύνολο της περιουσίας πρέπει να προστεθούν τα 3,7 δισ. ευρώ του ΑΚΑΓΕ. Από αυτά, τα 3,1 δισ. ευρώ βρίσκονται στο Κοινό Κεφάλαιο, ενώ 600 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς διαχείρισης της ΤτΕ και αποτελούν το «μαξιλάρι ασφάλειας» που χρηματοδοτεί έκτακτες ανάγκες κύριων και επικουρικών ταμείων. Υπάρχει βέβαια και η κυριολεκτικά ακίνητη... ακίνητη περιουσία των Ταμείων, που σε αντικειμενικές αξίες αποτιμάται σε περίπου 800 εκατ. ευρώ.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναλογιστική Αρχή για Ρωμανιά: Κοινή ευρωπαϊκή μεθοδολογία για τις συντάξεις "

Φλαμπουράρης: Το ευρωπαϊκό χρέος είναι αέρας, θα πληρώσουμε με... αέρα

Το χρέος άνω των 10 τρισεκατομμυρίων της Ευρώπης είναι αέρας «γι' αυτό και εμείς θα τους πληρώσουμε με αέρα» δηλώνει γελώντας στην Καθημερινή της Κυριακής ο υπουργός Επικρατείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης.

Χρειάστηκαν πάνω από τρεις εβδομάδες τακτικών επαφών με το γραφείο του Αλέκου Φλαμπουράρη, υπουργού Επικρατείας και συντονιστή του κυβερνητικού έργου, για να βρεθεί ο χρόνος για το «Γεύμα». Συμφιλιωθήκαμε με μεσημεριανό καφέ και με συνάντηση μιας ώρας. «Αντέχετε αυτούς τους ρυθμούς;», ήταν η πρώτη ερώτηση, όχι τόσο από δημοσιογραφική περιέργεια αλλά από ανθρώπινο ενδιαφέρον. «Ηταν άλλη ζωή η προηγούμενη, αλλά κινούνταν στις ίδιες ράγες. Αυτό που έχει αλλάξει είναι η ψυχολογική κατάσταση, γιατί θεωρώ μεγάλη υπόθεση ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχει κυβέρνηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Δηλαδή δεν πέρναγε από το μυαλό μας ούτε σαν όνειρο», απαντά. Παραδέχεται ότι «δεν είναι κι εύκολο να αναλάβεις την κυβέρνηση χωρίς προηγούμενη εμπειρία άσκησης εξουσίας. Κανείς από εμάς δεν είχε. Ξέρετε τι διαφορά μεγάλη υπάρχει από το να είσαι κόμμα της αντιπολίτευσης; Ακόμη και το στελεχικό δυναμικό ήταν αλλιώς συνηθισμένο. Τώρα πρέπει όλοι μαζί να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό που θέλαμε τόσα χρόνια έγινε».

– Πιστεύετε ότι ο χρόνος είναι ο κατάλληλος;

– Είσαι υποχρεωμένος να το κάνεις όποτε έρχεται.

– Ζείτε ακόμη το όνειρο ή προσγειωθήκατε απότομα;

– Προσγειώθηκα απότομα στις δυσκολίες, αλλά παραμένει μεγάλη υπόθεση για όλους και για μένα.

– Η πραγματικότητα δεν συγκρούεται με το όνειρο;

– Εγινε πραγματικότητα η ριζοσπαστική Αριστερά αλλά δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη οι στόχοι των ονείρων μας: κοινωνικοί, πολιτισμικοί, δημοκρατικοί. Δηλαδή μια άλλη ανάσα στους ανθρώπους.

– Πιστεύετε ότι η οικονομική ασφυξία θα χαλαρώσει για να ασκήσετε την πολιτική που επιθυμείτε;

– Ναι. Θεωρώ ότι μπορούμε. Μέσα από δυσκολίες βέβαια. Κυρίως πρέπει να πιστέψει ο κόσμος ότι μπορεί. Γιατί ο κόσμος θα το κάνει. Εμείς είμαστε διαμεσολαβητές. Ουσιαστικά αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της κοινωνίας και θα προσπαθήσουμε να τις μετουσιώσουμε σε πολιτική πράξη.

– Ποιες είναι οι ανάγκες;

– Να μπορεί να ζήσει ο κόσμος με αξιοπρέπεια, να φάει, να πάει σινεμά -δεν αρκεί μόνο το φαγητό-, μια εκδρομή, να δει τα παιδιά του να ζουν καλά, να έχουν προοπτική. Δεν τάζει κανείς λαγούς με πετραχήλια. Απλά πράγματα. Και με μια μπακατέλα αυτοκίνητο σαν το δικό μου, ένα Αtos, μια χαρά είναι.

– Είπατε «να ζούμε με αυτά που μπορούμε». Δεν συνέβαινε όμως αυτό για πολλά χρόνια.

– Νομίζω ότι δεν μπορεί να πει κανείς πως το να ζει ένας άνθρωπος άνετα δεν του αναλογεί.

– Ανετα, με δανεικά;

– Δεν πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε αυτή τη φάση επειδή καταναλώναμε, αλλά γιατί υπήρχαν πολιτικές ηγεσίες που δεν φρόντιζαν για τίποτα. Πιστεύω ότι τα λεφτά που χρωστάμε δεν είναι λεφτά που καταναλώθηκαν, αλλά βγήκαν στο εξωτερικό, είτε φαγώθηκαν από προμήθειες, δημόσια έργα ή οτιδήποτε άλλο. Αν αθροίσει κανείς όλα αυτά τα χρήματα, τα τελευταία 30 - 40 χρόνια, θα δει ότι είναι πολύ περισσότερα από αυτά που χρωστάμε. Παρήχθησαν χρήματα στην Ελλάδα αλλά δυστυχώς έγιναν τραγικά λάθη, εγκλήματα, στο πώς αυτά διατέθηκαν, καταναλώθηκαν, φαγώθηκαν ― χωρίς εισαγωγικά.

– Οταν αναλάβατε την εξουσία είχατε επίγνωση του μεγέθους των προβλημάτων;

– Γνωρίζαμε ότι θα είναι πολύ δύσκολα, δεν γνωρίζαμε ότι θα είναι τόσο σκληροί οι απέναντι, στην Ελλάδα και στη νωπή λαϊκή εντολή. Δεν λογαριάζουν τίποτα. Αλλά, εντάξει, έχουν γνώση οι φύλακες... Κάνουμε πράγματα χωρίς να φεύγουμε από τις βασικές αρχές μας. Μέσα σε 20 - 30 ημέρες έχουμε σταματήσει καταστροφή και κατηφόρα: απολύσεις, μείωση μισθών και συντάξεων. Τουλάχιστον αυτό το σταματήσαμε.

– Το φάσμα μιας εσωτερικής πτώχευσης σας απασχολεί;

– Τι έγινε το 2010; «Καθάρισαν» οι τράπεζες, χρεώθηκαν τα κράτη. Δεν πίστευα από τότε ότι μπορούν να μας βγάλουν εκτός Ευρώπης. Ούτε τώρα. Δεν έχουν αποφασίσει να διαλύσουν την Ευρωζώνη. Εξοδος της Ελλάδας σημαίνει διάλυση της Ευρωζώνης.

– Κίνδυνος «ατυχήματος»;

– Οχι δεν υπάρχει «ατύχημα». Πολιτικές αποφάσεις είναι. Δηλαδή, συγγνώμη, τα πάνω από 10 τρισ. που χρωστάει συνολικά η Ευρώπη ποιος της τα δάνεισε; Πού τα βρήκαν; Τι είναι; Υπεραξία από την πραγματική οικονομία ή είναι αέρας;

– Εσείς, τι λέτε;

– Αέρας είναι. Γι’ αυτό κι εμείς θα τους πληρώσουμε με αέρα!..
Μικρή παύση, με κοιτάει, γελάει.
«Ποιος είναι ο εχθρός;», (ακόμη) ο καπιταλισμός
– Από την εποχή του ΚΚΕ Εσωτερικού και του Λεωνίδα Κύρκου έως σήμερα, υπάρχει συνέχεια;

– Η Αριστερά, κατ’ αρχάς, ήταν του Δρακόπουλου, του Μπανιά. Του Κύρκου ήταν η ΕΑΡ. Οχι, δεν υπάρχει συνέχεια. Αλλά το ΚΚΕ Εσωτερικού έχει μπολιάσει σε έναν βαθμό τον ΣΥΡΙΖΑ με βασικά στοιχεία. Ενα είναι η δημοκρατία, δεύτερο οι διαφορετικές απόψεις, που θέλουμε να υπάρχουν και να εκφράζονται. Το τρίτο είναι η αντίληψή του για τον κόσμο. Δηλαδή, ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη. Βέβαια, είναι πλέον κόμμα εξουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση. Αρκετά πράγματα προσπαθεί να τα κρατήσει χωρίς να αλλοιωθεί ο πυρήνας.Υπάρχει η πραγματικότητα που σε οδηγεί σε πράγματα που δεν θα έκανες ποτέ. Αν αυτά γίνουν πολλά, τότε έχεις χάσει τον εαυτό σου.

– Δεν ζούμε όμως μέσα σε ένα περιβάλλον που κυρίαρχο είναι το μοντέλο που εσείς αρνείστε;

– Ναι, αλλά αυτό προσπαθούμε να αλλάξουμε. Γιατί έχουμε τέτοιο πόλεμο; Εναντίον του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ; Τι είμαστε; Το 2% της Ευρώπης. Γιατί μέρα-νύχτα εναντίον μας;

– Εσείς, γιατί νομίζετε;

– Γιατί αυτό που υπερασπιζόμαστε μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση στην Ευρώπη. Δεν λέω ότι θα το κάνει, αλλά αυτό φοβούνται.

– Η Αριστερά υποφέρει από πολυδιάσπαση. Σαν να είναι κυτταρικό, στο DNA της.

– Τώρα έχει καιρό να διασπαστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ενωτική δύναμη από το 2000.

– Το 2010 δημιουργήθηκε η ΔΗΜΑΡ.

– Ε, έκαναν μια λάθος επιλογή…

– Πώς ερμηνεύετε εσείς όλο αυτό που συμβαίνει σήμερα;

– Θεωρώ ότι η Αριστερά ιδεολογικοποιεί τα πάντα και κυρίως την πολιτική. Εγώ δεν λέω ότι η πολιτική είναι εκτός ιδεολογίας αλλά εάν κυριαρχεί η ιδεολογία στην πολιτική, έχεις διασπάσεις.

– Εποχή της συμφιλίωσης ή της διχόνοιας;

– Είναι ανάγκη να είναι της συμφιλίωσης, γιατί ο εχθρός είναι απέναντι, όχι μέσα μας.

– Ποιος είναι ο εχθρός;

– Ο καπιταλισμός.

– Το ίδιο λέγαμε, περίπου, και στο πανεπιστήμιο το ’80.

– Γιατί, ποιος είναι ο εχθρός; Γιατί λένε ότι πρέπει να φτάσουμε τους μισθούς στα 200 ευρώ; Γιατί το λένε; Από ανάγκη για το κέρδος. Εχουμε «ξεφύγει». Καπιταλισμός υπήρχε και τότε, αλλά υπήρχε και κοινωνικό κράτος. Κράτη με καπιταλισμό αλλά και με κοινωνικό χαρακτήρα. Τώρα οτιδήποτε κοινωνικό γκρεμίζεται. Δεν είναι στοιχείο ιδεολογικοπολιτικό αυτό; Δυστυχώς είναι έτσι. Βλέπετε ότι και ο πλούτος συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερους. Πρέπει να μεγαλώσει η πίτα και να αναδιανεμηθεί ο πλούτος.
«Εξυπνος, διορατικός και... ξεροκέφαλος» ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέκος Φλαμπουράρης έχει μακρά διαδρομή στην Αριστερά, στις οικοδομές και στα εργοτάξια ως πολιτικός μηχανικός, και στην Αίγινα. Από όλους αυτούς τους χώρους έχει πολλούς γνωστούς και φίλους. Με τον σημερινό πρωθυπουργό έχουν στενή επαφή πάνω από 20 χρόνια. Είναι μία οκταετία μεγαλύτερος από τον γιο του Αλ. Φλαμπουράρη και δεν αρνείται ότι αντιδράει συχνά όπως κι εκείνος. «Ασκείτε κριτική στον πρωθυπουργό;», ρωτάμε. «Πάντα θα πω τη γνώμη μου. Εδώ τσακωνόμουν με τον γιο μου συνεχώς. Δεν υπάρχει περίπτωση. Δεν θα κάνω σκόντο. Πολλές φορές συμπεριφέρεται σαν τον γιο μου. Αντιδράει, αλλά ύστερα από καιρό μπορεί να αποδεχθεί αυτό για το οποίο διαφωνούσε». «Ποια θεωρείτε βασικά προσόντα του Αλέξη Τσίπρα;», επόμενη ερώτηση. «Είναι πολύ έξυπνος, διορατικός, αποφασιστικός και... ξεροκέφαλος! Του έχει βγει σε καλό όμως. Oταν έθεσε για πρώτη φορά το θέμα για κυβέρνηση της Αριστεράς, εισέπραξε πολλή κριτική. Δύο χρόνια μετά, δικαιώθηκε. Κυρίως: είναι πολύ καλό παιδί, χαμογελαστό, συμπονετικό».

Ο Αλ. Φλαμπουράρης μοιράζει τον χρόνο του στην Αθήνα που «λατρεύει» και στην Αίγινα. Τα Σάββατα που δεν μπορεί να μετακινηθεί απολαμβάνει τον καφέ του στο «Da capo» ή στο «Φίλιο». Το μοναδικό μεγάλο διάστημα που έλειψε από την Ελλάδα ήταν όταν σπούδαζε στο Πολυτεχνείο στο Γκρατς της Αυστρίας (1959-64). «Η Αυστρία ήταν καλή εμπειρία. Εφυγα μικρός, ήμουν “μαμάκιας”, η μητέρα μου με κράτησε εκεί! Ηθελα να γυρίσω...». Χρειάστηκε μία δεκαετία περίπου για να αποφοιτήσει.

– Υπήρξατε, κατά κάποιο τρόπο, αιώνιος φοιτητής;

– Ε, όχι και αιώνιος! Μία δεκαετία έκανα. Γιατί όμως με ρωτάτε; Υπάρχουν πολλών ειδών αιώνιοι φοιτητές. Κάποιοι εγκαταλείπουν, κάποιοι με δυσκολίες κρατούν επί χρόνια την επαφή, έχουν όνειρο να αποφοιτήσουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορείς να τους κόψεις το όνειρο. Υπάρχουν διαβαθμίσεις.

– Και οι «φοιτητοπατέρες»; Μήπως είναι εξιδανικευμένη η εικόνα που έχετε για την κοινωνία;

– Νομίζω ότι είναι η πραγματική. Βέβαια και η γυναίκα μου μού λέει ότι ζω σε άλλο κόσμο.

– Παρ’ όλα αυτά κάνατε μια δουλειά που απαιτούσε πολύ καλή γνώση της πραγματικότητας της αγοράς.

– Αυτό δεν σημαίνει ότι θα έπρεπε να έχει αλλοιωθεί η εικόνα μου για τον κόσμο και τους ανθρώπους. Είναι μεγάλη υπόθεση η μη αλλοίωση. Ο λόγος που έγινα αριστερός δεν έχει εκλείψει ακόμα.

– Ποιος είναι ο λόγος;

– Δεν μπορώ να βλέπω τον άλλον άνθρωπο να καταπιέζεται, να υποφέρει, να πεινάει. Δεν μπορώ.

– Συμμετείχατε στη διαδικασία αντιπαροχή – πολυκατοικία, από το 1975. Ποια είναι η εικόνα που έχετε;

– Κακώς έγινε ό,τι έγινε. Δεν υπήρχε ένα χωροταξικό και πολεοδομικό σχέδιο ούτως  ώστε η ανοικοδόμηση της Αθήνας  να προχωρήσει  μέσα σε πλαίσια που θα σέβονταν  και το περιβάλλον και την παράδοση και τον πολιτισμό της πόλης.

– Παρενέβη τότε η Αριστερά;

– Η Αριστερά εκείνη την περίοδο είχε μία, δύο εταιρείες μελετών και αρχιτέκτονες, που έκαναν συνέδρια και παρουσίαζαν μια διαφορετική μορφή της Αθήνας. Δυστυχώς όμως, κανείς δεν άκουγε. Η πολυκατοικία είχε αποκτήσει και ιδεολογικά χαρακτηριστικά, αλλαγή κοινωνικού στάτους: να φύγεις από τη μονοκατοικία και να πας σε διαμέρισμα. Hταν όμως θέμα επιλογών πώς θα διαμορφωθεί το κέντρο της Αθήνας και πώς τα βόρεια προάστια. Τίποτα δεν έγινε τυχαία αλλά με επιλογή.

– Συμμετείχατε στην επιλογή;

– Ως μηχανικός, δεν έχω χτίσει καμία πολυκατοικία στην Αθήνα. Σε προάστια μόνο. Στο Κεφαλάρι, στο Παλαιό Φάληρο, στη Δροσιά. Εγώ μένω στα Εξάρχεια. Δεν τα αφήνω.

Μιλάμε για τα άλυτα προβλήματα της Αίγινας (σε σμίκρυνση ό,τι συμβαίνει σε όλη τη χώρα), τα σκουπίδια και το νερό. Ο Αλ. Φλαμπουράρης μας διαβεβαιώνει ότι «ήδη πέρασε από το περιφερειακό συμβούλιο ο υπόγειος αγωγός για το νερό. Τώρα θα γίνει η μελετοκατασκευή και σε δύο χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί». Γνωρίζοντας ότι είναι δεινός χαρτοπαίκτης αναρωτιέμαι αν του λείπει μια παρτίδα πόκας: «Μεγάλη διασκέδαση τα χαρτιά. Παίζαμε αρκετά λεφτά... Είμαστε μια παρέα 7 - 8 ατόμων, έτσι τα χρήματα γυρνούσαν. Παίζαμε μία φορά την εβδομάδα εκτός Χριστουγέννων. Στα χαρτιά, ξέρετε, ψυχολογείς τις κινήσεις του συμπαίκτη. Οταν “χτύπαγαν”, ήξερα τι χαρτί είχαν. Εχει χαρά μεγάλη να γυρνάει το φύλλο... Βασικό ρόλο στα χαρτιά παίζει η ψυχολογική κατάσταση. Αν πηγαίνεις με κακή διάθεση, δεν θα κερδίσεις, θα χάσεις. Ή αν πηγαίνεις με φόβο ότι μπορεί να χάσεις, θα χάσεις. Αυτοί που κερδίζαμε συνήθως ήμαστε οι “άνετοι”, που δεν φοβόμαστε. Παίζει ρόλο ο άνθρωπος, ο χαρακτήρας, αν τα έχεις καλά με τον εαυτό σου».

– Φθείρει η εξουσία;

– Δεν σε αφήνει ανεπηρέαστο.

– Εσείς πώς θα προστατευτείτε;

– Δεν έχω πλέον τέτοιο φόβο. Δεν κινδύνευσα ποτέ στη ζωή μου από τέτοιου είδους αλαζονείες.

– Από την αλαζονεία της εξουσίας μπορείτε να προστατευθείτε συνολικά, ως κόμμα;

– Ναι, γίνεται μια προσπάθεια. Επισημαίνεται κάθε φορά. Ετσι, νομίζω, ότι τουλάχιστον θα μειώσουμε την επερχόμενη…
Η συνάντηση

Χρόνος για «γεύμα» δεν υπήρχε κι έτσι κανονίσαμε να βρεθούμε, αργά το μεσημέρι, στο καφέ του Ιδρύματος Θεοχαράκη, το οποίο είναι ακριβώς απέναντι από τη Βουλή. Είχε ήδη φάει ένα σάντουιτς στη Βουλή και έτσι περιοριστήκαμε σε έναν καπουτσίνο, ο κ. Φλαμπουράρης, και έναν ανάμεικτο φρέσκο χυμό, εγώ. Σύνολο: 8 ευρώ.
Oι σταθμοί του

1942
Γεννήθηκε στην Αθήνα.
1959
Φοιτά στο Πολυτεχνείο του Γκρατς, στην Αυστρία.
1967
Συμμετοχή στον αντιδικτατορικό αγώνα (στα γεγονότα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης).
1975
Από τους εμπνευστές της Κίνησης για μια Ενιαία Μαρξιστική Αριστερά.
1977
Μέλος της Γραμματείας του ΚΚΕ εσωτερικού.
1989
Από τα ηγετικά στελέχη του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου.
2000
Από τους εμπνευστές του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς.
2004
Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
2015
Υπουργός Επικρατείας.
kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Φλαμπουράρης: Το ευρωπαϊκό χρέος είναι αέρας, θα πληρώσουμε με... αέρα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news