facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Παναγιώτης Λαφαζάνης: Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι προσωπική υπόθεση του Βαρουφάκη

Σαφές μήνυμα προς τους εταίρους, αλλά με αποδέκτη και το Μέγαρο Μαξίμου, στέλνει με συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δηλώνει με νόημα ότι «οι προγραμματικές μας δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος και αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν οι πάντες στην Ε.Ε.». Παράλληλα, τονίζει πως η Αριστερή Πλατφόρμα «δεν έχει ρίξει καθόλου νερό στο κρασί της».

Κύριε υπουργέ, τον περασμένο Οκτώβριο είχατε δηλώσει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «θα καταργήσει το Μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς του νόμους σε μία νύχτα και με μία νομοθετική πράξη, έτσι όπως πραξικοπηματικά μας το επέβαλαν». Τι μεσολάβησε και η δήλωση αυτή τελικά λησμονήθηκε; 

Δήλωση δική μου ότι θα καταργήσουμε το Μνημόνιο σε μία νύχτα δεν υπάρχει, παρά μόνο ως πλήρη παραμόρφωση των όσων κατά καιρούς έχω πει. Προσωπικά, μάλιστα, πάντα τόνιζα ότι τα Μνημόνια και οι εφαρμοστικοί τους νόμοι θα πρέπει να καταργηθούν από μια κυβέρνηση όπου θα συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ όχι «πραξικοπηματικά» σε μία νύχτα, όπως ψηφίστηκαν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, αλλά με κανονικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες, με σεβασμό στη Βουλή και πλήρη τήρηση του Κανονισμού της και του Συντάγματος. Ηδη, πρώτη πράξη της νέας κυβέρνησής μας ήταν να σταματήσει αμέσως την εφαρμογή του Μνημονίου, εφαρμογή που βρισκόταν σε εξέλιξη. Τα μέτρα λιτότητας και των φόρων τα οποία ήταν έτοιμη να εφαρμόσει η κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ πετάχτηκαν μετεκλογικά στον κάλαθο των αχρήστων. Η δέσμευσή μας για πλήρη κατάργηση των Μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων ισχύει στο ακέραιο και αυτή η δέσμευσή μας, παρά τις μεγάλες μετεκλογικές δυσκολίες και τους ωμούς έξωθεν εκβιασμούς, θα εφαρμοστεί πλήρως το επόμενο διάστημα. Η πλήρης κατάργηση των Μνημονίων είναι θέση ταυτότητας για τον ΣΥΡΙΖΑ και προϋπόθεση για μια νέα συνεπή, προοδευτική και αναπτυξιακή πορεία και προοπτική της χώρας.

Υπάρχει για την κυβέρνηση σενάριο πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, εάν οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε αδιέξοδο; 

Το μόνο σενάριο που υπάρχει για την κυβέρνηση είναι να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να αντιμετωπίσει την κυνική γερμανική αδιαλλαξία, την οποία ακολουθούν και οι πιο αντιδραστικοί κύκλοι της Ε.Ε., προκειμένου να εφαρμόσει πλήρως, με τη μεγαλύτερη δυνατή συνέπεια και σταθερότητα, το ριζοσπαστικό πρόγραμμά της. Επιδιώκουμε οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε θετική συμφωνία. Εμείς δεν πρόκειται να αποδεχθούμε συμφωνία με τους λεγόμενους εταίρους που να ακυρώνει στην πράξη το προοδευτικό αντι-νεοφιλελεύθερο προγραμματικό μας προσανατολισμό. Σε κάθε περίπτωση, οι προγραμματικές μας δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος και αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν οι πάντες στην Ε.Ε.

Πώς αξιολογείτε τις επιδόσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στις διαπραγματεύσεις; 

Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι προσωπική υπόθεση του Γ. Βαρουφάκη και πολύ κακώς γίνονται συχνά αντιληπτές με αυτόν τον τρόπο από πολλά μέσα ενημέρωσης. Οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. δεν είναι προσωπικό μονόπρακτο, όσο και αν ο Γ. Βαρουφάκης δίνει έντονα το προσωπικό του χρώμα, αλλά κινούνται σε ένα πλαίσιο όπου την πρώτη ευθύνη γι’ αυτές έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά όργανα. Από κει και πέρα, οι διαπραγματεύσεις αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα πρώτα αποτελέσματά τους συζητήθηκαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, όπου είχα την ευκαιρία να καταθέσω και να εκφράσω τις ιδιαίτερες απόψεις μου. Οι διαπραγματεύσεις, όμως, συνεχίζονται και έχουν πάρει τη μορφή ενός θρίλερ, με την πλευρά της Γερμανίας να κινείται σε τακτικές που θυμίζουν τις κακές στιγμές της. Αυτές τις ώρες όλοι μας οφείλουμε να στηρίξουμε πλήρως και με όλες μας τις δυνάμεις την κυβέρνηση για να μπορέσει να σταθεί όρθια και να μείνει αμετάθετη στην προάσπιση και την υλοποίηση της βούλησης που εξέφρασε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του και τους αγώνες του, καθώς για την κυβέρνηση δεν υπάρχει άλλη επιλογή. 

Εχετε πει ότι για να πετύχει μια διαπραγμάτευση πρέπει να είναι στο τραπέζι και το σενάριο εξόδου από την ευρωζώνη. Ομως, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Θα έπρεπε να είχε τεθεί σε εφαρμογή ένα τέτοιο πλάνο; 

Για να πετύχει μια διαπραγμάτευση χρειάζονται πολλά πράγματα. Αυτή η φάση που διανύουμε είναι πολύ λεπτή και κρίσιμη και σε κάθε περίπτωση δεν είναι η πιο κατάλληλη για να διατυπώσω δημόσια ιδιαίτερες απόψεις μου σχετικά με την ευρωζώνη. Εκείνο που θα ήθελα όμως να υπογραμμίσω με έμφαση αυτήν την ώρα είναι ότι οι διαπραγματεύσεις δεν διεξάγονται ποτέ σε ερμητικά κλειστά δωμάτια ή και γύρω από πολυτελή τραπέζια. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται με τους λαούς στο προσκήνιο και στη βάση συσχετισμών που διαμορφώνονται έξω από τις κλειστές αίθουσες. Τούτες τις ώρες, έχει τεράστια σημασία για την έκβαση της προσπάθειας η παρουσία του λαϊκού παράγοντα με την ανάπτυξη μεγάλων λαϊκών αγώνων στη χώρα μας, καθώς και η παρουσία στο προσκήνιο ενός μεγάλου κινήματος αλληλεγγύης ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς που θα υποβοηθήσει τη διαμόρφωση ενός πλατιού ενιαίου μετώπου. Ενός μετώπου το οποίο θα διεκδικεί την ήττα των πολιτικών λιτότητας και νεοφιλελεύθερης λεηλασίας σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Σωστά δόθηκαν, κατά την άποψή σας, τα έξι (6) επιπλέον ευρώ ημερησίως, ως τροφείο, στους εργαζομένους της ΔΕΗ, όπως προβλέπεται στη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας; 

Προσωπικά, δεν είχα καμία απολύτως ανάμιξη στη συζήτηση και διαπραγμάτευση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που διαμορφώθηκε και υπογράφηκε από τη διοίκηση της ΔΕΗ και τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Η Συλλογική αυτή Σύμβαση ήταν έτοιμη πριν αναλάβω εγώ θέση υπουργικής ευθύνης και δεν μπορούσα να έχω κανέναν άλλο ρόλο από το να σεβαστώ το τελικό αποτέλεσμά της, στο πλαίσιο των αδιαπραγμάτευτων αρχών μας για τις ελεύθερες, χωρίς κυβερνητικές παρεμβάσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις. Κάθε άλλη δική μου επιλογή νομίζω ότι θα ήταν άκρως βλαπτική και μάλλον αντιδημοκρατική, ενώ θα προκαλούσε πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα θα γύρευε, υποτίθεται, να λύσει. Από κει και πέρα, όλοι οφείλουμε να αντιληφθούμε σε αυτόν τον τόπο ότι ο ελεύθερος ακηδεμόνευτος ταξικός συνδικαλισμός, μαζί με την πλήρη ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της προάσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με τους οποίους μπορούμε να οικοδομήσουνε μια νέα προοπτική για την πατρίδα μας. Τα κυβερνητικά διατάγματα είναι πάντα εύκολα. Το δύσκολο είναι να θητεύουμε ως κοινωνία στη δημοκρατία.

Μπορεί να καλυφθεί, και με ποιον τρόπο, το οικονομικό κενό που έχει δημιουργηθεί στη ΔΕΗ από την εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Επιχείρηση πάνω από τα 2 δισ. ευρώ; 

Η ΔΕΗ, ως δημόσια επιχείρηση, που παραμένει η μεγάλη ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, υπέστη μεγάλα πλήγματα από τις μνημονιακές πολιτικές και δοκιμάζεται σκληρά από τα επώδυνα νεοφιλελεύθερα δόγματα στο χώρο της ενέργειας και τις επιλογές ιδιωτικοποίησής της, οι οποίες ευτυχώς ακυρώθηκαν οριστικά. Παρά τις δοκιμασίες όμως και τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, η ΔΕΗ στέκεται όρθια και παραμένει κερδοφόρα. Πιστεύουμε ότι η ανασυγκρότηση της ΔΕΗ, στην οποία θα προχωρήσουμε γρήγορα το επόμενο διάστημα, θα της δώσει τη δυνατότητα να παίξει πολύ πιο ουσιαστικά το στρατηγικό αναπτυξιακό της ρόλο στην οικονομία για μια προοδευτική διέξοδο από την κρίση. 

Εάν η Κομισιόν ανάψει πράσινο φως για την πώληση του ΔΕΣΦΑ στην αζερική εταιρία Socar, εσείς θα συμφωνήσετε;

Θα επαναλάβω για μία ακόμη φορά ότι περιμένουμε την τελική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, τυπική ή άτυπη, προκειμένου να καθορίσει και η κυβέρνησή μας την τελική θέση της για τον ΔΕΣΦΑ. Σε κάθε περίπτωση, θα κινηθούμε με γνώμονα το εθνικό και λαϊκό συμφέρον και φυσικά με τις αρχές με τις οποίες πορευόμαστε στο χώρο της ενέργειας.

Η Αριστερή Πλατφόρμα δεν έχει ρίξει καθόλου νερό στο κρασί της

Πόσο νερό θα ρίξει στο κρασί της η Αριστερή Πλατφόρμα, δεδομένων της ανατροπής των προεκλογικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ και της αποδοχής όρων που μπορεί να χαρακτηριστούν ακόμα και μνημονιακοί; 

Η Αριστερή Πλατφόρμα πρέπει να ξέρετε ότι δεν είναι ένα άτυπο κόμμα μέσα στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, η Αριστερή Πλατφόρμα αντιπροσωπεύει μια τάση στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εδράζεται σε συγκεκριμένες ιδεολογικές παραμέτρους και η οποία κινείται με πλήρη σεβασμό στις καταστατικές αρχές του κόμματος. Οπως γνωρίζετε πολύ καλά, η Αριστερή Πλατφόρμα κατέθεσε τις δικές της ιδιαίτερες απόψεις για τις αποφάσεις του Eurogroup στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και οι οποίες με ένα πολύ συνοπτικό τρόπο τέθηκαν σε ψηφοφορία. Σας διαβεβαιώ, λοιπόν, ότι η Αριστερή Πλατφόρμα δεν έχει ρίξει καθόλου νερό στο κρασί της. Οσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, δίνει μια μεγάλη μάχη για να απεμπλακεί η χώρα από κάθε μορφής νεοαποικιακές κηδεμονίες και δεν πρόκειται να εφαρμόσει Μνημόνια και μνημονιακούς όρους. Η μάχη που δίνει η Αριστερά στη χώρα μας και για τη χώρα μας είναι άνιση και έχουμε φτάσει σε οριακά σημεία. Στην οριακή φάση που βρισκόμαστε χρειάζεται να επιδείξουμε τη μέγιστη δυνατή αποφασιστικότητα και τόλμη, κόβοντας όλες τις γέφυρες για ένα πισωγύρισμα που θα ήταν καταστροφή. Τόλμη και βήματα μπροστά είναι οι μόνες επιλογές που υπάρχουν, όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και για τη χώρα. 

e-typos
Διαβάστε Περισσότερα » "Παναγιώτης Λαφαζάνης: Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι προσωπική υπόθεση του Βαρουφάκη"

Σχέδιο-σοκ της Μέρκελ για τις καταθέσεις των Ελλήνων αποκαλύπτει το Spiegel με εφαρμογή του σεναρίου της Κύπρου

-Για κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων της Ελλάδας κάνει λόγο το Spiegel
-Αυτό είναι το εναλλακτικό σενάριο της Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ
-Πιο κοντά στο Grexit ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάτι που έκανε γνωστό τον Γιάνη Βαρουφάκη


Η απειλή ενός Grexit δεν είναι η μοναδική για την Ελλάδα. Η “λύση” της Κύπρου, δηλαδή κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων, αποτελεί ενεργό σενάριο στο μυαλό της Άνγκελα Μέρκελ.

Οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος δεν διχάζουν μόνο στο εσωτερικό της Ελλάδας. Δημοσίευμα του Spiegel θέλει την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να σκέφτονται διαφορετικά σενάρια, προκειμένου να πιέσουν περισσότερο την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με το Spiegel, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός Grexit και «μπορεί πολύ καλά να διανοηθεί μια Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα». Κάτι τέτοιο, όμως, δεν βρίσκει σύμφωνη την Άνγκελα Μέρκελ, που επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Ο Σόιμπλε έχει δείξει από καιρό τις προθέσεις του και ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω. Το έδειξε και στη κατ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Γιάνη Βαρουφάκη στο περιθώριο του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, όπου πρότεινε την έξοδο της χώρας από τη νομισματική ένωση.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Spiegel, οι σύμβουλοι της καγκελαρίου έχουν εξετάσει την περίπτωση της Κύπρου πριν από δύο χρόνια. Αποτέλεσμα, τότε, της άρνησης της κυπριακής βουλής να ψηφίσει τα μέτρα λιτότητας, ήταν ένα τελεσίγραφο της ΕΚΤ και το κλείσιμο των τραπεζών στην Κύπρο για μερικές ημέρες.

Σύμφωνα πάντα με το Spiegel, στη γερμανική κυβέρνηση σκέφτονται μήπως είναι λύση ένα ανάλογο κούρεμα των καταθέσεων στην Ελλάδα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Σχέδιο-σοκ της Μέρκελ για τις καταθέσεις των Ελλήνων αποκαλύπτει το Spiegel με εφαρμογή του σεναρίου της Κύπρου"

Δωρεάν θα μετακινούνται στην πόλη οι μακροχρόνια άνεργοι

Τη δωρεάν μετακίνηση μακροχρόνια ανέργων στην πόλη θα περιλαμβάνει νομοσχέδιο που καλείται να ψηφίσει η Βουλή, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, σύμφωνα με παρέμβασή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Μάνου Μανουσάκη, η οποία έγινε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μανουσάκης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, αναφέρθηκε στον τομέα των μεταφορών και ειδικότερα στον θεμελιώδη ρόλο τους για την οικονομική ανάπτυξη.

«Τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία των επιβατικών αστικών και υπεραστικών μεταφορών, οι οποίες αναγνωρίζονται από την ελληνική κυβέρνηση ως κοινό αγαθό. Σημείωσε ότι για να εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε αυτό το αγαθό από όλους τους πολίτες, ισότιμα και χωρίς αποκλεισμούς, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή πρέπει να διαμορφώνουν τις κατάλληλες συνθήκες» αναφέρεται.

«Είναι ουσιαστικό κράτη-μέλη και Επιτροπή, ρυθμίζοντας κατάλληλα το πλαίσιο λειτουργίας των σχετικών αγορών να φροντίζουν από κοινού για την αντιμετώπιση της αστοχίας της αγοράς που έχει ως αποτέλεσμα εν μέσω κρίσης να μην καλύπτονται βασικές ανάγκες πολιτών. Το τελευταίο άλλωστε προκύπτει και από το Χάρτη Θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ, όπου προβλέπεται ότι η ΕΕ αναγνωρίζει και σέβεται την πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος» επισημαίνει.

Ο κ. Μανουσάκης αναφέρθηκε στο πολιτικό πακέτο της 4ης σιδηροδρομικής δέσμης, όπως και σε ζητήματα συνεισφοράς των μεταφορών στην ανάπτυξη. Το νέο πακέτο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την ανεξαρτησία των διαχειριστών του σιδηροδρομικού δικτύου, την πρόσβαση σε τροχαίο υλικό και την εποπτεία από ρυθμιστική αρχή.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Δωρεάν θα μετακινούνται στην πόλη οι μακροχρόνια άνεργοι"

Ερευνα ΣΔΟΕ στα περιουσιακά στοιχεία Παπανδρέου, Λαλιώτη και Μακρυπίδη

Με επείγουσα έρευνα το ΣΔΟΕ περνά από κόσκινο όλα τα περιουσιακά στοιχεία των πρώην υπουργών Ανδρέα Μακρυπίδη, Κώστα Λαλιώτη και Βάσως Παπανδρέου. Στο μικροσκόπιο και η πώληση της Πανγαία από την ΕΤΕ. Ευπρόσδεκτος κάθε έλεγχος, απαντά ο Λαλιώτης.

Στο μικροσκόπιο των φορολογικών αρχών μπαίνουν τρία πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και πανίσχυροι παράγοντες της περιόδου 1996-2003, οι Κώστας Λαλιώτης, Βάσω Παπανδρέου και Ανδρέας Μακρυπίδης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος.

Ειδικότερα, με εμπιστευτικό έγγραφο το ΣΔΟΕ ζητά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ξεσκονίσει τα περιουσιακά στοιχεία δυο πρώην υπουργών, ενός πρώην βουλευτή και συγγενικών του προσώπων.

Η Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ ζητά στοιχεία για τον κ. Λαλιώτη, τη σύζυγό του και γνωστή ψυχίατρο Μαρίνα Οικονόμου, την κ. Παπανδρέου, τον κ. Μακρυπίδη και τη σύζυγό του Χριστίνα.

Επίσης, ζητά να διερευνηθεί αν κάποιο από τα πέντε πρόσωπα διέθετε ή διαθέτει μετοχές, ομόλογα και γενικότερα, πάσης φύσεως επενδυτικά χαρτοφυλάκια στο διάστημα από το 2000 έως και το 2012. Ζητά δε να πάρει τα τυχόν ευρήματα σε ηλεκτρονική μορφή και να αναφέρονται όλες οι κινήσεις τους, όπως και η αναλυτική κίνηση των χρηματικών συναλλαγών και των τραπεζών μέσω των οποίων έγιναν οι κινήσεις.

Ο προϊστάμενος της διεύθυνσης του ΣΔΟΕ, Ηλίας Κωνσταντέας, ο οποίος υπογράφει την εντολή, τονίζει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι έχει στείλει ιδιαίτερη επιστολή προς την Alpha Asset Management AΕΔΑΚ.

Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης μπαίνει η πώληση της Πανγαία, θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ -6,19%.

Λαλιώτης: Ευπρόσδεκτος κάθε έλεγχος

Ο Κώστας Λαλιώτης, μετά το δημοσίευμα, ανακοίνωσε:

«Με αφορμή τον τίτλο της Εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» : «Ψάχνουν μέχρι Βάσω και Λαλιώτη!...», ο Κώστας Λαλιώτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

1. Κάθε έλεγχος των θεσμικών οργάνων της Πολιτείας είναι ευπρόσδεκτος γιατί δεν έχω να κρύψω τίποτα και γιατί δεν έχω να φοβηθώ κανέναν.

Όλα τα περιουσιακά μου στοιχεία (προσωπικά και οικογενειακά) βρίσκονται στην Ελλάδα, είναι απολύτως διαφανή και συγκεκριμένα και είναι διαχρονικά δηλωμένα αναλυτικά και τεκμηριωμένα στις ετήσιες δηλώσεις μου για το Πόθεν Έσχες.

2. Είναι γνωστό και αδιαμφισβήτητο ότι όλα τα χρόνια κατά τη θητεία μου στην πολιτική υπηρέτησα με πίστη τη Διαφάνεια, τη Νομιμότητα και το Δημόσιο Συμφέρον, έχοντας διαρκώς ανοιχτό μέτωπο ενάντια σε κάθε μορφή μαύρου χρήματος, ενάντια σε γκρίζες ζώνες στη δημόσια ζωή και ενάντια στις OFFSHORE εταιρείες.

Ασφαλώς και όλοι θυμούνται τις τεκμηριωμένες και δικαιωμένες αποκαλύψεις μου και τις πολυετείς συγκρούσεις μου για την περιβόητη OFFSHORE Λιβεριανή Εταιρεία MAYO και τα πλοκάμια της στην Ελλάδα».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερευνα ΣΔΟΕ στα περιουσιακά στοιχεία Παπανδρέου, Λαλιώτη και Μακρυπίδη"

Η απάντηση του Μαξίμου στο προκλητικό δημοσίευμα της Bild: «Κάποιοι κάνουν την επιθυμία τους είδηση»

Με δηκτικό τρόπο αντέδρασε η κυβέρνηση σε δημοσιεύματα σχετικά με την απουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη από την σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου. Ο κ. Βαρουφάκης ως γνωστόν απουσίαζε στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «κάποιοι κάνουν την επιθυμία τους είδηση» και προσθέτουν ότι η απάντηση στο «γιατί δεν λαμβάνει μέρος στη συνάντηση κρίσης ο Γ. Βαρουφάκης» είναι ότι:

α. Δεν υπήρξε ποτέ «συνάντηση κρίσης» και

β. Ο υπουργός απουσίαζε στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι σε δημοσίευμα, που αναρτήθηκε το απόγευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας “Bild”, αναφερόταν: «Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν συμμετέχει σε συνάντηση για την κρίση. Έχει εκπέσει ο υπουργός Οικονομικών;». Προστίθετο: «Mόνο ένας δεν κάθεται σήμερα στο τραπέζι - και η επιστροφή του είναι αμφίβολη».

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης πρέπει προφανώς να συμβιβαστεί με την έκπτωσή του από την εξουσία» αποφαίνονταν οι συντάκτες του δημοσιεύματος, στο οποίο επιπλέον σημειωνόταν ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν συμμετέχει σε σύσκεψη που συνεκλήθη εκτάκτως με το οικονομικό επιτελείο, διότι βρίσκεται ιδιωτικώς στην Λίμνη Κόμο.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Η απάντηση του Μαξίμου στο προκλητικό δημοσίευμα της Bild: «Κάποιοι κάνουν την επιθυμία τους είδηση»"

Περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς θέλουν να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ

Άλλαξαν τη στάση τους οι Γερμανοί σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης.

Σε ποσοστό 52% οι Γερμανοί πολίτες πιστεύουν πως η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ, ενώ το 40% τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας μας. Ένα ποσοστό 8% δεν τοποθετείται για το θέμα.

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της νέας δημοσκόπησης, το κλίμα έχει αντιστραφεί σε σχέση με τον περασμένο μήνα.

Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση που έγινε τον Φεβρουάριο το 52% ήθελε την Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη ενώ το 41% επιθυμούσε την έξοδό της.

«Η συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης για την κρίση του ευρώ, προφανώς ώθησε τους Γερμανούς πολίτες να επανεξετάσουν τη στάση τους» σημειώνει στο συνοδευτικό άρθρο της ZDF.




Παράλληλα, μόλις ένας στους 10 θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται με αξιόπιστο τρόπο έναντι των Ευρωπαίων εταίρων, τη στιγμή που το 80% λέει πως δεν έχει υπεύθυνη στάση.

Το 14% πιστεύει πως η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που έχουν ανακοινωθεί. Αντιστοίχως, το 82% των ερωτηθέντων απάντησαν πως θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Στην ερώτηση «αν συμβεί ένα Grexit, ποιες θα είναι επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία;», το 32% περιμένει ισχυρές οικονομικές ζημιές, ενώ το 47% βλέπει πιο θετικά τα πράγματα σημειώνοντας πως οι ζημιές για τη Γερμανία δεν θα είναι μεγάλες. Συντριπτική είναι και η πλειοψηφία εκείνων που λένε πως η Ελλάδα δεν πρέπει να λάβει περαιτέρω χρηματοδότηση, εάν προηγουμένως δεν συμμορφωθεί με τις συμβατικές υποχρεώσεις της (80%). Έτσι, μένει μόνο ένα 15% να λέει πως η Ελλάδα πρέπει να λάβει χρήματα έτσι και αλλιώς.

antenna
Διαβάστε Περισσότερα » "Περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς θέλουν να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ"

ΝΔ: Ψεύδεται ο Π. Λαφαζάνης για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Ανακοίνωση εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία, σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη για την επιβάρυνση των τιμολογίων ηλεκτρισμού.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τον υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ότι ψεύδεται καθώς γνώριζε για τις αυξήσεις των τιμολογίων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Ο κ. Λαφαζάνης ψευδώς δηλώνει ότι αγνοούσε την απόφαση της ΡΑΕ για αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, αφού ήδη στις 4/2/15 συναντήθηκε με την Αρχή και ήταν ενήμερος.

Τώρα καταγγέλλει τις αυξήσεις των τιμολογίων από δήθεν μνημονιακούς νόμους, πράγμα το οποίο επίσης είναι ψευδές.

Ας αφήσει τα αστεία και ας αποφασίσει: Είτε να πάρει πίσω τις αυξήσεις, είτε να μην αποπληρώσει του παραγωγούς ΑΠΕ. Και σίγουρα να σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να κοροϊδεύει τον κόσμο».

Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Ψεύδεται ο Π. Λαφαζάνης για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ"

«Αιχμές» Παπαδημούλη: Λιγότερες συνεντεύξεις και φωτογραφίσεις και περισσότερη δουλειά

Χωρίς να κατονομάζει τον αποδέκτη του μηνύματός του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε το πρωί μία ανάρτηση στο Twitter του κάνοντας, όπως ο ίδιος έγραψε, μία «θερμή παράκληση».

«Λιγότερες συνεντεύξεις και φωτογραφίσεις και περισσότερη δουλειά. Οι καιροί απαιτούν σοβαρότητα, λύσεις και μετρήσιμο αποτέλεσμα», είναι η σχετική του ανάρτηση του κ. Παπαδημούλη στο Τwitter, ο οποίος προτίμησε να μην αναφέρει το όνομα του αποδέκτη.

Ωστόσο, το μυαλό των περισσότερων πάει στον κ. Γιάνη Βαρουφάκη, όσο και στον γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιώργο Ρωμανιά. Και οι δυο τους εμφανίζονται αρκετά συχνά στα Μέσα δίνοντας συνεντεύξεις.

Δείτε την ανάρτηση του κ. Παπαδημούλη:




Διαβάστε Περισσότερα » "«Αιχμές» Παπαδημούλη: Λιγότερες συνεντεύξεις και φωτογραφίσεις και περισσότερη δουλειά"

Φλαμπουράρης: Δεν θα πάρουμε νέο δάνειο τον Ιούνιο

Συνάντηση Τσίπρα-Σαμαρά ή και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, εφόσον χρειαστεί, προαναγγέλλει σε συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης ενώ εμφανίζεται κατηγορηματικός ότι η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί δάνειο τον Ιούνιο.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «RealNews», ο κ. Φλαμπουράρης απαντά σε σχετική ερώτηση αναφορικά με μια συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Βεβαίως, να φωνάξει τον κ. Σαμαρά και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, να τους ενημερώσει και να συζητήσουν. Ή, εάν χρειαστεί, να προχωρήσουμε και σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, γιατί όχι;».

Ο υπουργός Επικρατείας υπογραμμίζει πως η εξεταστική για το μνημόνιο θα γίνει για να μάθει ο κόσμος πώς μπήκε σε αυτό η Ελλάδα και σημειώνει: «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει θέμα ποινικών ευθυνών. Εμένα τουλάχιστον ούτε περνούν από το μυαλό μου ποινικές ευθύνες».

Επισημαίνει πως η κυβέρνηση δεν θα πάρει νέο δάνειο τον Ιούνιο, υπογραμμίζοντας πως θα υπάρξει διευθέτηση για το χρέος, ενώ τονίζει: «Αν δεν δώσει λύση (σσ. η συζήτηση για το χρέος) και χρειαζόμαστε πάλι δάνειο για να απληρώνουμε τα προηγούμενα δάνεια, δεν είναι λύση. Δεν θα καταλήξουμε σε μια τέτοια λύση, που ούτως ή άλλως δεν θα είναι αποδεκτή, διότι δεν λύνει το πρόβλημα».

Ο κ. Φλαμπουράρης δηλώνει αισιόδοξος για την εξεύρεση συμφωνίας και τονίζει κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση δεν αναζητά λύση έξω από την ευρωζώνη: «Εμείς ζητούμε λύση μέσα στην ευρωζώνη και νομίζω ότι θα την πετύχουμε. Από αυτά που έχουν πέσει μέχρι τώρα στο τραπέζι, φαίνεται πως θα πετύχουμε λύση. Όχι 100% αυτή που εμείς θέλουμε, αλλά σίγουρα μία που θα διευκολύνει την κατάσταση».

Αναφέρει επίσης ότι το θέμα των εκλογών είναι μεν στο τραπέζι, αλλά θεωρεί ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, ούτε πως χρειάζονται εκλογές.

Στηρίζει τον υπουργό Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση για αιτήματα αλλαγής του: «Δεν θα κάνουν οι Γερμανοί ό,τι θέλουν. Αυτό είναι σαφές. Θέμα Βαρουφάκη ούτε καν έχει περάσει από το μυαλό της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος, δηλώνει ότι δεν πρόκειται να πωληθεί η δημόσια περιουσία, «ούτε τα λιμάνια, ούτε τα αεροδρόμια, ούτε ο σιδηρόδρομος», αλλά μιλά για αξιοποίηση με συμμετοχή του Δημοσίου.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Φλαμπουράρης: Δεν θα πάρουμε νέο δάνειο τον Ιούνιο"

Πυρά Σουλτς κατά Καμμένου, «λάθος η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»

Ο σχηματισμός συνασπισμού με τους ΑΝΕΛ «ήταν λάθος»: Αυτό διαμήνυσε, κατά δήλωσή του, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντησή τους την Παρασκευή.

Ο γερμανός Σοσιαλδημοκράτης δηλώνει στην κυριακάτικη FAZ: «Θεωρώ τον τωρινό συνασπισμό [στην Αθήνα] της Αριστέρας με αυτούς τους δεξιούς λαϊκιστικές λάθος», πράγμα που «είπε ξεκάθαρα», όπως δηλώνει, και στον Αλέξη Τσίπρα στη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα για τον Πάνο Καμμένο, ο Σουλτς εκφράζεται με αρκετά επικριτικό τόνο λέγοντας πως «ταύρος σε υαλοπωλείο θα ήταν καλύτερος διπλωμάτης» από τον αρχηγό των ΑΝΕΛ.

Η εφημερίδα σημειώνει τις αναφορές του έλληνα υπουργού Άμυνας πως η Αθήνα «θα έδινε χαρτιά σε μετανάστες εάν δεν λάμβανε οικονομική στήριξη» αλλά και σε νέα σχόλιά του στη συνέντευξη στην Bild γύρω από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

O Π.Καμμένος είχε αναφέρει στη συνέντευξή του πως «εμείς οι Έλληνες θυμόμαστε ότι ο κύριος Σόιμπλε έπρεπε να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματός του λόγω της εμπλοκής του σε οικονομικό σκάνδαλο, αλλά σήμερα είναι παρ' όλα αυτά υπουργός Οικονομικών».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρά Σουλτς κατά Καμμένου, «λάθος η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»"

«Πρόγραμμα Μέρκελ»: Ο Βαρουφάκης προτείνει νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

«Πρόγραμμα Μέρκελ» είναι το όνομα που θα προτιμούσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, για το εναλλακτικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative Easing) που πρότεινε στην ομιλία του στο οικονομικό φόρουμ Αμπροζέτι του Κόμο, προκαλώντας αίσθηση σε ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ- μία ημέρα μετά τον «σεισμό» που προκάλεσαν στο εσωτερικό οι δηλώσεις του περί καθυστέρησης στην εφαρμογή κάποιων προεκλογικών εξαγγελιών.

Η εναλλακτική ποσοτική χαλάρωση, την οποία πρότεινε ο υπουργός, θα χρηματοδοτηθεί σε ποσοστό 100% με ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η ΕΚΤ θα αγοράσει τα ομόλογα αυτά στη δευτερογενή αγορά, αναφέρουν τα ιταλικά ΜΜΕ.

Διευκρίνισε, δε, ότι με τον τρόπο αυτόν «θα λύνονταν τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διότι θα αγόραζε ένα μόνον χαρτί με αξιολόγηση τριπλού A, χωρίς να πρέπει να ενδιαφέρεται για να ομόλογα των διαφόρων χωρών», ενώ «θα μπορούσαν να αποφευχθούν τα προβλήματα που το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αντιμετώπισε σε άλλες περιπτώσεις και θα αντιμετωπίζει όλο και περισσότερο στην Ευρώπη καθώς οι τομείς επενδύσεων είναι υπερτιμημένοι και η προσπάθεια επανεκκίνησης των επενδύσεων αποτυγχάνει [...]. Αυτό το είδος του Quantitative Easing, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα προσφέρει απευθείας στήριξη στις επενδύσεις».

Νωρίτερα, στην ομιλία του -σύμφωνα πάντα με όσα μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ- ο κ. Βαρουφάκης είχε σημειώσει: «Δόθηκαν δάνεια σε χώρες που διατηρούν χρέη, όπως η χώρα μου, με ειδικές διαδικασίες. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η μετάθεση εν δυνάμει απωλειών από τα λογιστικά βιβλία των τραπεζών στους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Με τον τρόπο αυτόν, όλο το βάρος της κρίσης έπεφτε πάνω στις χώρες που βρίσκονταν σε μεγαλύτερη δυσκολία. Το αποτέλεσμα ήταν εμφανές, στις χρηματαγορές, επί περίπου μια διετία. Ο Μάριο Ντράγκι αντιμετώπισε με μεγάλο θάρρος την κατάσταση αυτή, το καλοκαίρι του 2012. Δυστυχώς, η πετυχημένη αυτή παρέμβαση, έστω και αν ηρέμησε τις χρηματαγορές, ώθησε την κρίση να παρουσιάσει μετάσταση στην πραγματική οικονομία. Με μια ασύμμετρη επίθεση κατά των επενδύσεων, σε μια στιγμή που αναπτυσσόταν μια κρίση εμπιστοσύνης, με αποπληθωριστικές δυνάμεις σε όλη την ήπειρό μας. Και στην περίπτωση αυτή ο Μάριο Ντράγκι παρενέβη διαμέσου του Quantitative Easing. H κρίση κορυφώθηκε στην Ευρώπη, η Ευρώπη έχασε εγκυρότητα στα μάτια των πολιτών της και μεγάλος μέρος της αξιοπιστίας της έναντι του υπόλοιπου πλανήτη. Θεωρητικά η Ευρώπη τάσσεται υπέρ μιας μεγαλύτερης ενότητας και σταθερότητας, αλλά στην πράξη, τα πιο σοβαρά της προβλήματα επανεθνικοποιήθηκαν».

Ο υπουργός πρόσθεσε: «Yπάρχει, λοιπόν, μια υπαρξιακή κρίση, η οποία είναι εντελώς άσχετη με την Ελλάδα. Μια κρίση, η οποία επιδεινώνεται και δεν βελτιώνεται, σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις. Αποτελεί μια πρόκληση για όλους μας. Ούτε η φορολογικά "ενάρετη" συμπεριφορά, ούτε τα κεϋνσιανά κίνητρα μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Το να μείνουμε αγκυλωμένοι σε συζητήσεις του παρελθόντος, για τη μείωση ή την αύξηση του ελλείμματος, για τον προϋπολογισμό της Ρώμης ή των Παρισίων, είναι στείρες συζητήσεις. Χρειαζόμαστε κάτι άλλο, με μια καινούρια λογική» τόνισε.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο Μαξίμου, την ώρα που ο κ. Βαρουφάκης βρίσκεται στο Κόμο. Η κυβέρνηση επιδιώκει να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Μάρτις Σουλτς. Σημειώνεται ότι το οικονομικό επιτελείο θα συνεδριάσει στη 1 το μεσημέρι για να εξεταστεί η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.

huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πρόγραμμα Μέρκελ»: Ο Βαρουφάκης προτείνει νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης"

Μαξίμου: Κανένα πρόβλημα με την καταβολή μισθών και συντάξεων

«Αυτό που η κυβέρνηση μπορεί με απόλυτη σιγουριά να διαβεβαιώσει είναι ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα καταβολής μισθών και συντάξεων, αφού έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε αυτοί να καταβάλλονται κανονικά» αναφέρεται σε non paper του Μεγάρου Μαξίμου με αφορμή δημοσιεύματα για κίνδυνο στην καταβολή μισθών και συντάξεων Απριλίου, αλλά και μαύρη τρύπα 2 δισ. ευρώ στο πλεόνασμα του 2014.

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να ληφθούν περαιτέρω υφεσιακά μέτρα.

Και καταλήγει: «Για όλους τους παραπάνω λόγους, η κυβέρνηση έχει και σχέδιο και λαμβάνει πρωτοβουλίες που θα τονώσουν τη ρευστότητα του Δημοσίου (ν/σ για ληξιπρόθεσμες οφειλές) και θα δώσουν ανάσα σε μία οικονομία και σε μία κοινωνία που δεν μπορεί να σφίξει άλλο το ζωνάρι.

» Μήνες πριν τις εκλογές είχαν ξεκινήσει οι καταστροφολογικές προβλέψεις για το τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα με κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας. Ενάμιση μήνα διαψεύδουμε στην πράξη αυτά τα σενάρια. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα, πιστοί στη λαϊκή εντολή που έχουμε λάβει.»

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαξίμου: Κανένα πρόβλημα με την καταβολή μισθών και συντάξεων"

Bild: Ο Βαρουφάκης καταρρέει -Του παίρνει τις εξουσίες ο Δραγασάκης

Αναζοπυρώνει τα σενάρια υποβάθμισης του Γιάνη Βαρουφάκη η γερμανική εφημερίδα Bild με άρθρο της στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο με τίτλο «Χάνει την εξουσία ο Γιάνης Βαρουφάκης;», η γερμανική εφημερίδα επαναφέρει το σενάριο που θέλει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάνη Δραγασάκη να αναλαμβάνει εκείνος τον ρόλο του διαπραγματευτή με τους εταίρους, αφαιρώντας εξουσίες από τον υπουργό Οικονομικών.
Αφορμή κατά την Bild στάθηκε η απουσία του κ. Βαρουφάκη από τη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο Μαξίμου το Σάββατο υπό τον πρωθυπουργό. «Η Αθήνα αγωνίζεται για μια νέα προσέγγιση προκειμένου να διασωθεί από μια επικείμενη χρεοκοπία. Μόνο ένας δεν κάθεται πια στο τραπέζι – και η επιστροφή του είναι αμφισβητούμενη» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
«Επισήμως ο αμφιλεγόμενος υπουργός Οικονομικών δεν κάθεται στο τραπέζι επειδή βρίσκεται στη λίμνη Κόμο: ωστόσο Έλληνες αναλυτές ερμηνεύουν το γεγονός, σχολιάζοντας ότι έχασε την εύνοια και την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα: Για να το πούμε απλά ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι έτοιμος να καταρρεύσει!» συνεχίζει σε έντονο ύφος η γερμανική εφημερίδα.
Παράλληλα, αναφέρει ότι «οι Έλληνες δεν ανέχονται άλλο τον Βαρουφάκη μόλις 46 μέρες μετά την ορκωμοσία του, το λούστρο του πολιτικού ροκ σταρ με τη μεγάλη μηχανή, τις ωραίες γυναίκες και το δερμάτινο μπουφάν έφυγε».
Μάλιστα, η Bild τονίζει: «Με αυτόν τον τρόπο πολιτική ταπείνωση του Βαρουφάκη ολοκληρώνεται:
»Πρώτα ο Τσίπρας τον απέσυρε από τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς Οικονομικών, καθώς οι ευρωσυνάδελφοι δεν ήθελαν να τού μιλάνε και ο Σλοβάκος συνάδελφός του έκανε αστεία για την ποιότητα της δουλειά του
»Και τώρα ο Βαρουφάκης πρέπει να δεχθεί επίσης την απόλυτη ταπείνωση – η οποία πάρα ταύτα, θα είναι καλά νέα για την υπόλοιπη Ευρώπη και την τρόικα.
»Η συνέπεια είναι ότι τις συζητήσεις για τα απαιτούμενα βήματα για την ολοκλήρωση της παράτασης βοήθειας στην Ελλάδα στα τέλη Ιουνίου, έχει στην πραγματικότητα αναλάβει ο 68χρονος Γιάννης Δραγασάκης – ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο Βαρουφάκης θα επικεντρωθεί περισσότερο στον στρατηγικό σχεδιασμό».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Bild: Ο Βαρουφάκης καταρρέει -Του παίρνει τις εξουσίες ο Δραγασάκης"

Σακελλαρίδης: “Θα πάμε σε δημοψήφισμα σε περίπτωση αδιεξόδου”

“Ενεργό” είναι για την ελληνική κυβέρνηση το σενάριο ενός δημοψηφίσματος, σε περίπτωση "αδιεξόδου", όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

«Η κυβέρνηση, αυτό που κάνει από την πρώτη μέρα που έχει βρεθεί σε αυτήν τη θέση, είναι να προσπαθεί, ώστε να μην υπάρξουν αδιέξοδα στη διαπραγμάτευση. Εάν θα φτάσουμε σε ένα οριακό σημείο, σε ένα σημείο αδιεξόδου -κάτι το οποίο απευχόμαστε και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην φτάσουμε σε αυτό- πάντοτε υπάρχουν και αυτές οι λύσεις. Εμάς, όμως, στόχος μας είναι να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Το ερώτημα του δημοψηφίσματος, εάν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, θα έχει να κάνει με τα σημεία που μας οδήγησαν στο αδιέξοδο [...]. Το ζήτημα του δημοψηφίσματος τέθηκε μόνο σε περίπτωση που φτάσουμε σε κάποιο αδιέξοδο, το οποίο είναι κάτι που απευχόμαστε και εργαζόμαστε έτσι ώστε να μην φτάσουμε σε αυτό. Εάν έχει έρθει σε αδιέξοδο ο διάλογος, επειδή για παράδειγμα μάς ζητούν οι δανειστές την εφαρμογή κάποιων σκληρών μέτρων λιτότητας, τότε το ερώτημα, σας το λέω ενδεικτικά και υποθετικά, το τονίζω, θα έχει να κάνει με την εφαρμογή αυτών των μέτρων λιτότητας ή όχι. Έχει, όμως, σημασία για ποιον λόγο θα έρθουμε σε αδιέξοδο, δηλαδή εάν θα είναι σε αδιέξοδο για τον έναν λόγο ή τον άλλον, τότε αυτό θα είναι και το ερώτημα του δημοψηφίσματος».

Ο ρόλος του ΟΟΣΑ στις μεταρρυθμίσεις

Αναφερόμενος στον ΟΟΣΑ και τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Σακελλαρίδης υποστήριξε: «Ο ΟΟΣΑ είναι ένα κέντρο τεχνογνωσίας και εφαρμογής πολιτικών... Σε αυτόν τον Οργανισμό κατέφυγε η ελληνική κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης. Κατέθεσαν το δικό τους μεταρρυθμιστικό σχέδιο, το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της νέας κυβέρνησης και ζητήσαμε τη βοήθεια σε σχέση με την τεχνογνωσία που κατέχει ένας οργανισμός, όπως ο ΟΟΣΑ, για τη διευκόλυνση και την προώθηση αυτού του μεταρρυθμιστικού έργου. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που θέτει την ατζέντα και τις μεταρρυθμίσεις. Και ο ΟΟΣΑ θα εξειδικεύσει ακριβώς αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Επομένως, δεν είναι ζήτημα καλού ή κακού ΟΟΣΑ. Είναι ζήτημα καλών ή κακών πολιτικών, με βάση την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικονομική αποτελεσματικότητα».

“Το νομοσχέδιο για τις οφειλές θα βοηθήσει στη ρευστότητα”

Για τη ρευστότητα του Δημοσίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε: «Χρήματα αυτήν τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση βρίσκει και αποπληρώνει κάθε δόση. Δουλειά της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών είναι να υπάρχουν αυτά τα χρήματα κάθε φορά που απαιτείται, είτε για την καταβολή χρηματοπιστωτικών υποχρεώσεων προς τους πιστωτές, είτε για την καταβολή μισθών, συντάξεων και δαπανών που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του Δημοσίου [...]. Το νομοσχέδιο που φέρνουμε για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έχει όλες αυτές τις περγαμηνές, έτσι ώστε να φέρει και ενίσχυση της ρευστότητας και να απαντήσει σε ένα από τα μείζονα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Έχει τη δυνατότητα να αλλάξει αυτού του τύπου τα χρονοδιαγράμματα και αντίστοιχα θα προωθηθούν και άλλου τύπου τέτοια νομοσχέδια».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Σακελλαρίδης: “Θα πάμε σε δημοψήφισμα σε περίπτωση αδιεξόδου”"

Der Spiegel: Να δώσουμε τις γερμανικές αποζημιώσεις για να μην έχει δικαιολογία ο Τσίπρας

Υπέρ της αποπληρωμής μέρους των γερμανικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα τάσσεται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, με την κεντρική του ανάρτηση στην ιστοσελίδα του, λέγοντας ότι αυτό είναι ηθικά και πολιτικά σωστό, αλλά και ότι μια τέτοια κίνηση θα εμπόδιζε την κυβέρνηση Τσίπρα να συνεχίσει να συνδέει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας με το παρελθόν.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση απειλεί με κατάσχεση γερμανικών ιδιοκτησιών στο ελληνικό έδαφος αν και παρόμοιες προσπάθειες έχουν αποτύχει στο παρελθόν στα διεθνή δικαστήρια. Επιπλέον ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος υποστηρίζει ότι η απαραίτητη αποζημίωση θα ήταν μια λύση για τη σημερινή κρίση χρέους.

Αυτό δεν είναι τίμιο, εβδομήντα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και ενώ έχει υπάρξει μεταφορά μεγάλων κεφαλαίων στο πλαίσιο της ΕΕ, σημειώνει ο αρθρογράφος.

Ωστόσο, στη συνέχεια επισημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση διευκολύνει την κριτική αν αναφέρεται στο θέμα αυτό με τη λογική «ότι έχει τελειώσει».

Η Γερμανία κατάφερε μετά την επανένωσή της, με έξυπνες διατυπώσεις και διαπραγματευτικές τακτικές να μην επιτρέψει στην Ελλάδα να προβάλει περαιτέρω απαιτήσεις. Έτσι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση γλίτωσε την πληρωμή του αναγκαστικού δανείου των 476 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων που πήραν οι Ναζί.



Επιπλέον η Γερμανία δεν έχει αποζημιώσει άλλα θύματα των Ναζί βασιζόμενη σε τεχνικά επιχειρήματα αλλά και γιατί κάποιες στιγμές η πολιτική ή η οικονομική πίεση ήταν πολύ μεγάλη. Η αποζημίωση για καταναγκαστικά έργα καταβλήθηκε όταν οι Γερμανικές εταιρείες βρέθηκαν αντιμέτωπες με ομαδικές αγωγές στις ΗΠΑ. Μια τέτοια λύση θα πρέπει να υπάρξει και τώρα για τους Έλληνες επιζώντες από τις σφαγές των Ναζί και για τις οικογένειές τους, σχολιάζει το δημοσίευμα.


Το περιοδικό υπενθυμίζει ότι την ηθική υποχρέωση είχε αναγνωρίσει και ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ κατά την επίσκεψή του το 2014 στην Ελλάδα. Σε οικονομικό επίπεδο, υποστηρίζει ο συντάκτης, η καταβολή των αποζημιώσεων είναι οικονομικά εφικτή για τους σφαγιασθέντες στο Δίστομο καθώς είναι ύψους 28 εκατ. ευρώ. Και πολιτικά η αποζημίωση θα ήταν ένα σημαντικό μήνυμα: η Γερμανία αναγνωρίζει το αίτημα της πολύ μικρότερης Ελλλάδας - όχι λόγω πίεσης αλλά λόγω καταδίκης.

Με μια απόφαση για καταβολή αποζημίωσης θα αποσυνέδεε το παρελθόν από το παρόν της Γερμανίας. Γιατί τα χρήματα θα κατευθύνονταν μόνος προς εκείνους που επηρεάστηκαν. Η κυβέρνηση Τσίπρα, ωστόσο, η οποία τώρα παίρνει ακόμα και τα αποθεματικά των ταμείων για να βρει χρήματα, θα έχει μια δικαιολογία λιγότερη για τη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση.

reporter
Διαβάστε Περισσότερα » "Der Spiegel: Να δώσουμε τις γερμανικές αποζημιώσεις για να μην έχει δικαιολογία ο Τσίπρας"

Συναγερμός στις Σέρρες: Ανοιξαν τα φράγματα της λίμνης Κερκίνης

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι Σέρρες, αφού άνοιξαν τα θυροφράγματα της λίμνης Κερκίνης και τα νερά του Στρυμόνα έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από τα χωριά Πεθελινό, Παραλίμνιο και Ψυχικό.

Σε βίντεο που δημοσιεύει το thesstoday ακούγονται οι καμπάνες στο χωριό Ψυχικό να χτυπούν για να ενημερωθεί ο κόσμος που δουλεύει στα χωράφια αλλά και για να οχυρώσουν οι πολίτες τα σπίτια τους, ενώ στο Πεθελινό οι κάτοικοι βλέπουν τα νερά σε απόσταση 50 μέτρων από το 3 μέτρων ανάχωμα που έφτιαξε ο Στρατός την Πέμπτη.

Ηδη ανατολικά του Στρυμόνα έχουν πλημμυρίσει περίπου 40.000 καλλιεργήσιμες εκτάσεις και εκτιμάται ότι με το κατέβασμα των νερών της Κερκίνης θα πλημμυρίσουν άλλα 40.000 στρέμματα. Μάλιστα οι τοπικές αρχές εκτιμούν πως θα πλημμυρίσουν και ανατολικά του Στρυμόνα στον Δήμο Βισαλτίας.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός στις Σέρρες: Ανοιξαν τα φράγματα της λίμνης Κερκίνης"

Σαμαράς: Η κυβέρνηση δεν είχε ποτέ πρόγραμμα ξαναπάει τη χώρα σε νέο Μνημόνιο

«Όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα, ο λογαριασμός ανεβαίνει για τον ελληνικό λαό. Διότι ως τώρα δεν είναι μόνον ότι έπαιζαν 'θέατρο', έχαναν χρόνο» αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επαναλαμβάνει πως η κυβέρνηση δεν είχε ποτέ πρόγραμμα και πως το λεγόμενο της «Θεσσαλονίκης» ήταν ένα ευχολόγιο που το έχει εγκαταλείψει προ πολλού.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά», χαρακτηρίζει «λαϊκισμό» το «να τάζει κανείς στους πάντες τα πάντα» και διαβλέπει ότι η νέα κυβέρνηση ξαναπάει τη χώρα σε δανεισμό, δηλαδή σε μνημόνιο -«και για την επόμενη τουλάχιστον χρονιά»- καθώς «αν βγάλουμε μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα, σημαίνει ότι ένα μέρος των τόκων δεν θα μπορούμε να το καλύψουμε εμείς».

Ο κ. Σαμαράς εκφράζει την ευχή «να έχει τελειώσει το θέμα του δημοψηφίσματος ή των πρόωρων εκλογών», αλλά «το επαναφέρουν στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης καθημερινά. Κι αυτό προσθέτει αβεβαιότητα στην οικονομία και ασφυξία στην αγορά».

Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόταση περί σύστασης εξεταστικής για το μνημόνιο, τονίζει: «Εμείς δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε. Αντιθέτως έχουμε πολλά να πούμε [...]. Όταν αρχίσει η συζήτηση θα διαπιστώσουν οι πάντες πόσο μεγάλες ομοιότητες υπάρχουν ανάμεσα στο 'λεφτά υπάρχουν' τότε και τη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ τώρα. Πόσες ομοιότητες υπάρχουν ανάμεσα στο 'η Ελλάδα είναι Τιτανικός' τότε και το 'είμαστε χρεοκοπημένη χώρα' τώρα...».

«Κανείς δεν βάζει θέμα ηγεσίας στη ΝΔ» επαναλαμβάνει, μιλώντας για τα εσωκομματικά της παράταξής του. «Η συζήτηση περί έκτακτου συνεδρίου έγινε και τελείωσε [...] Τέτοιες ώρες, το να πάμε εμείς σε έκτακτο συνέδριο, θα αποτελούσε μοναδικό και αναπάντεχο 'δώρο' στον ΣΥΡΙΖΑ» λέει. Στο πλαίσιο, εξάλλου, μιας αυτοκριτικής, σημειώνει ενδεικτικά: «αν και κάναμε πράγματα που ήταν αδιανόητα στην Ελλάδα, δεν δείξαμε το μεταρρυθμιστικό πρόσωπο της παράταξής μας όσο θα θέλαμε και όσο θα έπρεπε».

Προαναγγέλλει, τέλος, πως την ερχόμενη εβδομάδα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ θα συνέλθει, προκειμένου να συζητήσει για αλλαγές στα πρόσωπα και στον τρόπο λειτουργία του κόμματος.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σαμαράς: Η κυβέρνηση δεν είχε ποτέ πρόγραμμα ξαναπάει τη χώρα σε νέο Μνημόνιο"

Τσίπρας: Να σεβαστούν τη δημοκρατία ή να πάρουν το ρίσκο ανόδου της Ακροδεξιάς

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είτε θα σεβαστεί τη δημοκρατία, είτε θα πάρει το ρίσκο της ανόδου ακροδεξιών και λαϊκιστικών κινημάτων στην Ευρώπη, δήλωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και γραμματέα του γαλλικού ΚΚ Πιερ Λοράν, στέλνοντας μήνυμα στους εταίρους.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Γαλλίας και στην άνοδο του ακροδεξιού ευρωσκεπτικιστικού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν, λέγοντας πως το φαινόμενα αυτό οφείλεται στις δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα στην Ευρώπη.

Ο κ. Τσίπρας και κ. Λοράν συζήτησαν την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση και τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Να σεβαστούν τη δημοκρατία ή να πάρουν το ρίσκο ανόδου της Ακροδεξιάς"

Καμμένος: Κάποιοι θέλουν να μας οδηγήσουν εκτός ευρωζώνης

Την εκτίμηση ότι εάν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες, διατυπώνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild. Είπε ακόμη ότι «κάποιοι θέλουν να μας οδηγήσουν εκτός ευρωζώνης» και πως αν γίνει αυτό η Ελλάδα θα σταματήσει να υποδέχεται πρόσφυγες ως χώρα υποδοχής.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, στη συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, Σάββατο, ο Π. Καμμένος αναφέρει ότι αν η Ελλάδα βγει από τη ζώνη του ευρώ, την ίδια πορεία πιθανόν θα ακολουθήσουν η Ισπανία και η Ιταλία.

«Εάν η Ελλάδα εκραγεί, η Ισπανία και η Ιταλία θα είναι επόμενες και έπειτα σε κάποιο σημείο και η Γερμανία» αναφέρει, σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και προσθέτει:

«Επομένως πρέπει να βρούμε μια λύση εντός της ευρωζώνης, αλλά η λύση αυτή δεν μπορεί να είναι να πρέπει να πληρώσουν οι Έλληνες».

Ο Πάνος Καμμένος ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, αλλά «ένα κούρεμα σαν αυτό που πήρε η Γερμανία το 1953 κατά τη διάσκεψη του Λονδίνου».

Ερωτηθείς σχετικά με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλγκανγκ Σόιμπλε ο κ.Καμμένος απάντησε: «Δεν κατανοώ γιατί στρέφεται εναντίον της Ελλάδας καθημερινά με νέες δηλώσεις. Είναι σαν έναν ψυχολογικό πόλεμο και ο Σόιμπλε δηλητηριάζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών με τις ενέργειες αυτές».

«Κάποιοι θέλουν να μας οδηγήσουν εκτός ευρωζώνης»

Ο έλληνας υπουργός σημείωσε ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών πρέπει να συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, καθώς εκείνη εξελέγη από τον ελληνικό λαό. Ο ίδιος, σύμφωνα με το Reuters, κατηγόρησε το Βερολίνο ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας και προσέθεσε: «... κάποιοι πραγματικά θέλουν να μας οδηγήσουν εκτός της ευρωζώνης».

Ο Πάνος Καμμένος σχολίασε και το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων, υπογραμμίζοντας ότι «ο χρυσός που οι ναζί μετέφεραν στο Βερολίνο από την Αθήνα αξίζει πολλά χρήματα. Εμείς αναμένουμε να αποζημιωθούμε από αυτό, όπως επίσης και από το αναγκαστικό δάνειο και την καταστροφή των αρχαιολογικών μνημείων».

Υπονόησε επίσης, σύμφωνα με το Reuters, ότι η Ελλάδα θα σταματήσει να υποδέχεται πρόσφυγες στην περίπτωση που «εκδιωχθεί» από την ευρωζώνη.

«Τότε οι συμφωνίες δεν θα έχουν καμία αξία, δεν θα υπάρχουν συνθήκες, τίποτα. Δεν θα είμαστε πια υποχρεωμένοι να δεχόμαστε πρόσφυγες ως χώρα υποδοχής. Οιοσδήποτε θέλει να μας οδηγήσει εκτός ευρωζώνης θα πρέπει να το γνωρίζει αυτό».

Ο ίδιος εξάλλου υποστήριξε ότι η Ελλάδα χάνει πολλά χρήματα εξαιτίας των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία για την ουκρανική κρίση και προσέθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποζημιωθεί από την ΕΕ.

«Ειδάλλως εμείς δε μπορούμε και δεν θέλουμε να συμμετέχουμε σε κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, που το μόνο που κάνουν είναι να πλήττουν την οικονομία μας».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος: Κάποιοι θέλουν να μας οδηγήσουν εκτός ευρωζώνης"

Διευκρινίσεις Παναρίτη για τις προτροπές των δανειστών

ΥΠΟΙΚ: Η κυβέρνηση δεν μπήκαν ούτε μια φορά σε τέτοιου είδους διλήμματα

Σχετικά με δημοσιεύματα για τη στάση των δανειστών όσον αφορά στην καταβολή μισθών και συντάξεων, η σύμβουλος του Υπουργού Οικονομικών, Έλενα Παναρίτη, διευκρινίζει:

Η κυρία Ελενα Παναρίτη, στενή συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, η οποία συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ έκανε λόγο σε ομιλία της για απαξιωτική συμπεριφορά από τους εκπροσώπους των δανειστών. «Αυτό οφείλεται στο ότι από τότε που ξεκίνησε αυτή η ιστορία, το 2010, μας είχαν πιάσει λίγο αδιάβαστους και ποτέ δεν άλλαξε η συμπεριφορά τους έκτοτε».

«Όταν λέμε ότι έχουμε πρόβλημα ρευστότητας και μας απαντούν μην πληρώσετε και κανένα μισθό για 1-2 μήνες, μείνετε χωρίς μισθούς για 1-2 μήνες», είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις συζητήσεις, αλλά και του τρόπου που οι δανειστές αντιμετωπίζουν το ελληνικό ζήτημα.

«Αυτοί που έχουν έρθει να μας βοηθήσουν έχουν στηριχθεί σε παράξενους τρόπους που δουλεύουν και δεν βοηθούν ακριβώς. Άλλοι λένε να δουλέψουμε τις μεταρρυθμίσεις και να το κάνουμε με άλλους εταίρους που στην πραγματικότητα δεν βοηθούν. Βλέπουν το πρόβλημα με παράξενο τρόπο, όταν λένε μην πληρώσετε μισθούς για δύο μήνες», σημείωσε η κυρία Παναρίτη απαντώντας σε ερωτήματα που δέχθηκε στο πλαίσιο ανοιχτής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και Διπλωματίας του Deree

Αναφερόμενη η κυρία Παναρίτη στα στελέχη της Κομισιόν, έκανε λόγο για ένα συνονθύλευμα γραφειοκρατών, ενώ για τα στελέχη της ΕΚΤ τόνισε ότι είναι τραπεζίτες που έχουν στο νου τους μόνο τα νούμερα.

Δεν πέρασαν, όμως, λίγες ώρες και ακολούθησε μια προσπάθεια της κυρίας Παναρίτη να ανασκευάσει με δήλώση της σύμφωνα με την οποία «οι συγκεκριμένες αναφορές, στο πλαίσιο δημόσιας εκδήλωσης, σχετίζονταν με τη στάση των δανειστών σε περιόδους πριν από το 2015. Ως εκ τούτου, τα σχετικά δημοσιεύματα που αναφέρονται στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών υποστήριξε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 διαμορφώνεται τελικά στο επίπεδο του 0,6% πολύ χαμηλότερα από το στόχο του 1,5%.

Οσον αφορά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αναφέρθηκε στις πρόωρες συντάξεις τονίζοντας ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν περιστατικά όπου λαμβάνονται συντάξεις, πολύ νωρίτερα από το όριο ηλικίας.

«Είναι ντροπή να υπάρχουν συνταξιούχοι 45 και 46 ετών. Υπάρχουν ακόμη και σήμερα συνταξιούχοι στα 45, αυτό πρέπει να σταματήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.



Τι αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών

Αναφορικά με τις δηλώσεις Παναρίτη ότι κάποιοι στο Brussels group από την πλευρά των θεσμών είπαν παρουσία του υπουργού ότι «αν έχετε ταμειακή στενότητα τότε να μην πληρώσετε και δύο μισθούς» κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι το περιστατικό αυτό δεν έγινε μέσα στη συνεδρίαση αλλά στο περιθώριο των επαφών στις Βρυξέλλες παρουσία του κ. Βαρουφάκη.

«Είναι ντροπή ακόμη και να το λέτε αυτό. Να μη ξανακούσω τέτοιες απόψεις» φέρεται να ήταν η απάντηση του κ. Βαρουφάκη σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

«Το Υπουργείο Οικονομικών και η ελληνική κυβέρνηση δεν μπήκαν ούτε μια φορά στο δίλημμα αν θα πρέπει να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις ή δανειακές υποχρεώσεις και φυσικά δεν πρόκειται να μπουν ούτε και στο μέλλον.

Τέτοια διλήμματα στις δημοκρατίες είναι εκτός πραγματικότητας. Καθημερινά, άλλωστε, διαψεύδονται οι Κασσάνδρες, αφού αποπληρώνονται κανονικά οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας, χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τις εσωτερικές πληρωμές».

Διαβάστε Περισσότερα » "Διευκρινίσεις Παναρίτη για τις προτροπές των δανειστών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news