facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Τέλος τα τεκμήρια για ανέργους και φοιτητές και μια σειρά από φορολογούμενους χωρίς εισοδήματα

Τα τεκμαρτά εισοδήματα τα οποία θα προκύψουν φέτος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για όσους φορολογούμενους δεν απέκτησαν καθόλου εισόδημα το 2014 θα φορολογηθούν σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr με την κλίμακα φόρου των μισθωτών και των συνταξιούχων, που προβλέπει αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ

Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την ρύθμιση των 100 δόσεων. Με την ρύθμιση αυτή νομοθετείται η ευνοϊκή φορολογία ορισμένων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων όπως οι άνεργοι που συμμετέχουν σε προγράμματα απασχόλησης και αμείβονται με εκπαιδευτικό επίδομα.

Έτσι λύνονται οι περιπτώσεις των φυσικών προσώπων που, αν και δεν αμείβονται με μισθούς, φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και ως εκ τούτου δεν πληρώνουν φόρο για ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.550 ευρώ

Ποιους αφορά για παράδειγμα η ευνοϊκή ρύθμιση αυτή του πολυνομοσχεδίου:

α) τα εισοδήματα των ασκούμενων δικηγόρων και σπουδαστών που πραγματοποιούν πρακτική εξάσκηση,

β) τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων που απασχολούνται σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας,

γ) οι αποζημιώσεις ανέργων ή εργαζομένων από το κοινοτικό ή εθνικό ταμείο για την παρακολούθηση επιδοτούμενων σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης και επιμόρφωσης,

δ) τα εισοδήματα που αποκτούν δικαιούχοι προγράμματος «επανειδίκευσης, κατάρτισης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας» (αφορά πρώην εργαζομένους εταιριών που έκλεισαν και οι οποίοι υπάχθηκαν στα προγράμματα αυτά),

ε) τα εισοδήματα που αποκτούν συμβασιούχοι έργου στα Κ.Ε.Π., Δημόσιο και λοιπά Ν.Π.Δ.Δ.

στ) τα εισοδήματα που αποκτούν φοιτητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες κ.λ.π. εξαιτίας της συμμετοχής τους σε ερευνητικά προγράμματα, καθώς επίσης και οι περιπτώσεις απόκτησης εισοδημάτων από περιστασιακά απασχολούμενους όπως φοιτητές, νοικοκυρές, άνεργοι κ.λπ. που συμμετέχουν σε εργασίες όπως, έρευνες αγοράς, συγκέντρωση ερωτηματολογίων, συλλογή παλιών αντικειμένων ή σιδήρων και οι οποίοι αποκτούν ευκαιριακά εισόδημα.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις εισοδημάτων διενεργείται παρακράτηση φόρου με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο ετησίου εισοδήματος 9.550 ευρώ. Με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών γίνεται στις περιπτώσεις αυτές και η τελική εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος τα τεκμήρια για ανέργους και φοιτητές και μια σειρά από φορολογούμενους χωρίς εισοδήματα"

Μοσκοβισί: Καταστροφή για την ευρωζώνη ένα Grexit

Ο Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και τις Δημοσιονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υποτιμηθούν οι κίνδυνοι που θα ήγειρε η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, καθώς, όπως τόνισε, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του ενιαίου νομίσματος.

«Σε τελευταία ανάλυση όλοι μας στην Ευρώπη πιθανόν συμφωνούμε ότι ένα Grexit θα ήταν μια καταστροφή, για την ελληνική οικονομία, αλλά και για την ευρωζώνη ως σύνολο» είπε ο Μοσκοβισί στο περιοδικό Der Spiegel, σύμφωνα με μια προδημοσίευση της συνέντευξής του που περιέχεται στο τεύχος του με αυριανή ημερομηνία εξωφύλλου.

«Εάν μια χώρα εγκαταλείψει αυτή τη νομισματική ένωση, οι αγορές θα αναρωτηθούν αμέσως ποια χώρα θα είναι η επόμενη και αυτό μπορεί να αποδειχθεί ότι θα είναι η αρχή του τέλους» εξήγησε ο Μοσκοβισί.

Τα σχόλια αυτά δίνονται στη δημοσιότητα μία ημέρα μετά την εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε μια δημόσια εκδήλωση στη Βιέννη πως η Ελλάδα θα μπορούσε να εξέλθει από την ευρωζώνη επειδή η κυβέρνησή της θα έχει αποτύχει να διαπραγματευθεί για να εξασφαλίσει νέο δανεισμό.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Καταστροφή για την ευρωζώνη ένα Grexit"

Επεισόδιο μεταξύ Κωνσταντοπούλου και Γρηγοράκου στη Διάσκεψη των Προέδρων

Επεισοδιακή ήταν η πρώτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, καθώς σημειώθηκε φραστικό επεισόδιο μεταξύ της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου και του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Λεωνίδα Γρηγοράκου.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε στους δημοσιογράφους ο κ. Γρηγοράκος, η κ. Κωνσταντοπούλου δεν του επέτρεψε να συμμετάσχει στις εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων, καθώς έκρινε ότι δεν ήταν νόμιμος εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα τα όσα κατήγγειλε, επέμεινε ότι το κόμμα του ενήργησε σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τον κανονισμό της Βουλής και τον όρισε εκπρόσωπο, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Διάσκεψης.

Σημειώνεται ότι στον κανονισμό της Βουλής, άρθρο 17 παράγραφος 2 ορίζεται: «Οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων μπορούν να ορίσουν, με ενυπόγραφη δήλωσή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής, έως δύο αναπληρωτές εκπροσώπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι οποίοι τους αναπληρώνουν σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας».

Η κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι δεν είχε κανένα τέτοιο έγγραφο.

Ο κ. Γρηγοράκος αποχώρησε προς στιγμήν για να επανέλθει προσκομίζοντας το πρωτοκολλημένο έγγραφο, με το οποίο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον όριζε εκπρόσωπο του.

Η κ. Κωνσταντοπούλου, ωστόσο, επέμεινε στην άποψή της προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Γρηγοράκου.

«Αυτά είναι πρωτοφανή που συμβαίνουν στο κοινοβούλιο από πρόεδρο Βουλής. Να τη χαίρεστε, επευφημήστε την», είπε ο κ. Γρηγοράκος απευθυνόμενος προς τα μέλη της Διάσκεψης και αποχώρησε με την κ. Κωνσταντοπούλου να του απαντά: «Ήσασταν παράνομος αντιπρόεδρος στη προηγούμενη Βουλή».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδιο μεταξύ Κωνσταντοπούλου και Γρηγοράκου στη Διάσκεψη των Προέδρων"

Τέλος ο Βενιζέλος από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Ξεκαθάρισε ότι αποχωρεί οριστικά από την ηγεσία του κόμματος ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη σημερινή κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, επαναλαμβάνοντας τη θέση του, ενώ απέρριψε και το σενάριο διαρχίας κάνοντας λόγο για αστειότητες.

Αν και εκφράστηκαν κάποιες διαφορετικές απόψεις σχετικά με το διαδικαστικό χαρακτήρα του έκτακτου Συνεδρίου, κατέληξαν στο να είναι μόνο πολιτικό και προγραμματικό και όχι να περιλαμβάνει εκλογή οργάνων. Η Φώφη Γεννηματά επεσήμανε τον πολιτικό χαρακτήρα του Συνεδρίου και ότι σε αυτή τη φάση δεν χρειάζεται η εκλογή οργάνων. Υπέρ του χρονοδιαγράμματος και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ εκφράστηκε η άποψη από τον Κώστα Σκανδαλίδη ότι πρέπει να υπάρξει ξεκαθάρισμα στα μητρώα και εκλογή οργάνων.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε τόσο το Πολιτικό Συμβούλιο, όσο και η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα να στηρίζουν ανιδιοτελώς τα οργανωτικά στελέχη που έχουν το κύριο βάρος της προετοιμασίας. Είναι, όπως είπε, ένα σχήμα θα προτείνει να συγκροτήσει τη Γραμματεία της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Εθνική Επιτροπή θα το εγκρίνει αυτό στην πρώτη Σύνοδό της το επόμενο Σάββατο. Όπως είπε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχει προσδιοριστεί το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή συνέδρων και μετά για την άμεση εκλογή του νέου Προέδρου.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, το συνέδριο για τις 15, 16 και 17 Μαΐου είναι ένα συνέδριο που σύμφωνα με το καταστατικό είναι έκτακτο και θα είναι πολιτικό, αξιακό, προγραμματικό και επανέλαβε ότι ολοκληρώνεται αμετάκλητα η θητεία του ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και δεν ανανεώνεται. Σημειώνεται ότι τα μόνα ex officio μέλη του συνεδρίου θα είναι τα μέλη της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής. Επόμενος στόχος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, είναι το άνοιγμα του νέου αυθεντικού ηλεκτρονικού μητρώου, “με σεβασμό σε όλα τα ιστορικά μέλη μας τα οποία θα προσκληθούν να ανανεώσουν και να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους στο ΠΑΣΟΚ”

Επίσης, οι τρεις μεγάλες ατζέντες που θα ανοίξουν από την Κεντρική Επιτροπή είναι:

-Η ατζέντα για την εθνική ανασυγκρότηση. Η ατζέντα ,δηλαδή, στην πραγματικότητα για το πρόγραμμα που πρέπει να συζητήσει η οικονομία, η κοινωνία ,με όλες τις πολιτικές δυνάμεις ,γιατί είναι ένα εθνικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης.

-Η δεύτερη ατζέντα είναι η ανασυγκρότηση της ίδιας της δημοκρατικής παράταξης, της κεντροαριστεράς.

-Και η τρίτη μεγάλη ατζέντα αφορά την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία ευρύτερα

Νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης των Οργάνων, ο κ. Βενιζέλος, κατά την ομιλία του, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης. «Υπάρχει ένα θανατηφόρο φλερτ με το πιστωτικό γεγονός, υπάρχει ένα πρόβλημα με τα αποθεματικά». Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε προς την κυβέρνηση «Τσίπρα- Καμμένου – Βαρουφάκη», ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση χάνει πολύτιμο χρόνο και ότι «παίζει με τη φωτιά». Τόνισε δε ότι «θλίβομαι» για το αν όλο αυτό τελικά καταλήξει σε μία «επανάληψη των Καννών», σε ένα δημοψήφισμα.

Έστειλε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση «παίζει με τη φωτιά» και αναρωτήθηκε: «Ποιο είναι το σχέδιό της: Είναι μια ρήξη ή είναι ένας έντιμος συμβιβασμός; Το θέμα είναι η οικονομία, η ευημερία των Ελλήνων» και πρόσθεσε ότι «τελικά η στρατηγική τους είναι η μετάθεση της ευθύνης στους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο».

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε, παράλληλα, ότι «η κυβέρνηση χάνει πολύτιμο πολιτικό χρόνο», συμπληρώνοντας ότι «έχουν επιδεινωθεί όλα τα μεγέθη μέσα σε 50 ημέρες. Είμαστε κοντά στην εσωτερική στάση πληρωμών και δεν αφορά σε πρώτη φάση τους μισθούς και συντάξεις, αλλά οφειλές προς προμηθευτές κλπ».

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «βρισκόμαστε 50 ημέρες μετά τις εκλογές, έχουμε διανύσει το μισό των 100 μερών που είναι ορόσημο για μία αξιολόγηση της κυβέρνησης. Ωστόσο, εμείς θα κάνουμε μία καταγραφή, όχι αξιολόγηση σε αυτή την πολιτικά ετερόκλιτη κυβέρνηση».

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι σε αυτή τη φάση υπάρχει ένας «έξαλλος αντιμνημονιακός κενός λόγος» και πρόσθεσε: «Φοβούμαι ότι γίνεται μία απεγνωσμένη προσπάθεια συντήρησης των προεκλογικών δεσμεύσεων, της δημαγωγίας, χωρίς να μπορεί να νομοθετηθεί τίποτα. Βλέπουμε να αναδύονται αντιδυτικοί αφελείς μύθοι περί Ρωσίας, Κίνας που τους προσδίδεται ρόλος που δεν θέλουν. Βλέπουμε έναν τυφλό αντιγερμανισμό».

Επίσης, τόνισε ότι «βλέπουμε να δημιουργούνται σχηματισμοί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρθηκε σε κάποια στελέχη που εξαπολύουν βολές κατά των μέσων ενημέρωσης, ενώ αναφερόμενος στην πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για διαστροφή του θεσμικού της ρόλου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι παρατηρείται υποβάθμιση της Βουλής, όχι λόγω των εντάσεων, όπως είπε, αλλά επειδή η Βουλή έχει αποκλειστεί από το σημαντικό γεγονός της υπογραφής της παράτασης της δανειακής σύμβασης, που για πρώτη φορά εγκρίθηκε χωρίς να περάσει από τη Βουλή. «Έχει αλλάξει όνομα, αλλά είναι το ίδιο», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος για το δανειακό πρόγραμμα.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε, επίσης ότι «η τρόικα μετονομάστηκε σε θεσμούς και μετά σε Brussels Group, και τώρα έχουμε το Athens Group που κρύβεται από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο!».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε μάλιστα ότι δεν γίνεται καμία κουβέντα για επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης. «Υπάρχει νομοθετική και πολιτική αδράνεια, υπάρχουν υπουργοί που αναφέρονται στην ανθρωπιστική κρίση, αλλά το νομοσχέδιο είναι πολύ "μικρό". Η κυβέρνηση έχει αναλώσει όλες τις δυνάμεις στην διαμόρφωση μίας εικονικής πραγματικότητας, δεν ασχολούμαστε με τα πραγματικά προβλήματα, αλλά μόνο με λέξεις και συμβολισμούς», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι «τελικά υπεγράφη η παράταση εν κρυπτώ. Έχουμε ζητήσει να δούμε τι υπέγραψαν, γιατί είναι χειρότερο. Λένε δεν θέλουμε δόσεις, αλλά τώρα ζούμε το μαρτύριο της σταγόνας και κάθε βδομάδα περιμένουμε να εγκριθεί το πρόγραμμα του ΕLA».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος ο Βενιζέλος από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ"

Ορκίστηκε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος

Ορκίστηκε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων και δίπλα στους αντίχριστους Τσίπρα και Κωνσταντοπούλου ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, που εμφανίστηκε συγκινημένος.

Την έναρξη της συνεδρίασης κήρυξε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος ο οποίος ανέγνωσε την προσφώνηση που είχε κάνει η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και την αντιφώνηση του εκλεγέντος Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, αμέσως μετά την αναγγελία της εκλογής του από την παρούσα Βουλή, δηλαδή στις 18 Φεβρουαρίου 2015.

Στη 18.22 ο Προκόπης Παυλόπουλος εισήλθε στην αίθουσα της Ολομέλειας συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό και την πρόεδρο της Βουλής, χειροκροτούμενος από το βουλευτικό σώμα και αμέσως ξεκίνησε η τελετή της ορκωμοσίας από τον αρχιεπίσκοπο και τους συνοδικούς ιεράρχες.

Ο αρχιεπίσκοπος διάβασε τον όρκο, που ορίζει το άρθρο 33 του Συντάγματος, τον οποίο επανέλαβε στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος συγκινημένος με το χέρι του στο Ευαγγέλιο. Αμέσως μετά τον όρκο οι βουλευτές αναφώνησαν «άξιος».

Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ δεν χειροκρότησαν τον κ. Παυλόπουλο.
Τσίπρας και Κωνσταντοπούλου ούτε καν το χέρι του αρχιεπισκόπου δεν φίλισαν.




Διαβάστε Περισσότερα » "Ορκίστηκε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος"

Γλέζος: Να καταπιούν τη γλώσσα τους όσοι λένε ότι είμαι απέναντι στην κυβέρνηση!

Λάβρος κατά εκείνων που θεωρούν ότι πάει κόντρα στην κυβέρνηση ήταν ο Μανώλης Γλέζος.
«Πιστεύω ότι θα λυθεί η διαφορά απόψεων. Να καταπιούν τη γλώσσα τους όσοι λένε ότι είμαι απέναντι στην κυβέρνηση» δήλωσε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες.
Ο Μ. Γλέζος είπε ότι ενημερώθηκε για το έργο της κυβέρνησης και την υποστηρίζει. Παραδέχθηκε ότι σε μερικά σημεία υπάρχει διαφορά απόψεων, αλλά όπως είπε οι διαφορές αυτές θα λυθούν.
«Δεν ήμουν ποτέ απέναντι στην κυβέρνηση, ούτε τώρα» δήλωσε ο Μ. Γλέζος. Εξέφρασε εμπιστοσύνη στην «κυβέρνηση του λαού» και στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας «ταυτοποιείται με την ιστορία».
Ερωτηθείς αν συζητήθηκε με τον πρωθυπουργό το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί στην ώρα του. Όπως σημείωσε ο κ. Γλέζος, το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων αντιμετωπίζεται από μερικούς ως άλλοθι απέναντι σε άλλα ζητήματα.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι είχαν μια ουσιαστική και απο καρδιάς συζήτηση, τονίζοντας ότι ο Μ. Γλέζος δεν είναι ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ένα σύμβολο αγώνων του ελληνικού λαού.
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο», αλλά δήλωσε αισιόδοξος ότι «θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας, στη λαϊκή εντολή, αλλά και στον όρκο μας να τιμήσουμε αυτούς τους αγώνες και να ξαναδώσουμε στην πατρίδα μας λαϊκή κυριαρχία, ανεξαρτησία και προκοπή».
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επαφές του με τους προέδρους της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς και της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και δήλωσε ότι «σήμερα ήταν μια θετική μέρα».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Γλέζος: Να καταπιούν τη γλώσσα τους όσοι λένε ότι είμαι απέναντι στην κυβέρνηση!"

ΕΛΑΣ: Το Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την αστυνόμευση στην Αθήνα

Το Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Αστυνόμευσης για τον Δήμο της Αθήνας ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛ.ΑΣ, στο οποίο, κυρίαρχο ρόλο γγια την υλοποίηση όλων των δράσεων, θα έχουν τα Αστυνομικά Τμήματα. Το σχέδιο, αρχικά, θα εφαρμοστεί, κατά βάση,στην ευρύτερη περιοχή του Ιστορικού Κέντρου και περιλαμβάνει εντατικές αστυνομικές δραστηριότητες με τη διάθεση πεζών – εποχούμενων περιπολιών σε 24ωρη βάση και συμπληρωματικές δράσεις, που αναβαθμίζουν το επίπεδο εμφανούς αστυνομικής παρουσίας, καθώς και την άμεση ανταπόκριση της αστυνομίας.

Το σχέδιο θα υλοποιηθέι στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Ομονοίας, Ακροπόλεως, Εξαρχείων, Αγίου Παντελεήμονα και Κυψέλης.

Για την κατάρτιση του Σχεδιασμού αναλύθηκαν συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής του ιστορικού κέντρου που συναρτώνται, μεταξύ άλλων, με τη συχνότητα, τη μεθοδολογία, τη χωροταξική κατανομή της παραβατικότητας στις περιοχές αυτές, ενώ επιπλέον αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν στοιχεία και συμπεράσματα από την εφαρμογή προηγούμενων δράσεων, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα.

Στα βασικά σημεία και τη φιλοσοφία του Σχεδιασμού περιλαμβάνονται:


  • η διαμόρφωση (16) τομέων επιχειρησιακής δράσης, σε ισάριθμες γεωγραφικές περιοχές,

  • η εκδήλωση, όλο το 24ωρο, εντατικών αστυνομικών δραστηριοτήτων,

  • η ανάπτυξη πεζών και εποχούμενων περιπολιών τάξης και ασφάλειας,

  • ο σχεδιασμός και εφαρμογή επιχειρήσεων στοχευμένου χαρακτήρα (όπως ομάδα παραεμπορίου, ναρκωτικών, επαιτείας, εκδιδομένων γυναικών),

  • η συμπληρωματική δραστηριοποίηση ειδικών επιχειρησιακών μονάδων της Ελληνικής Αστυνομίας (όπως ΔΙ.ΑΣ., Ο.Π.Κ.Ε.) για την υποστήριξη των προαναφερομένων δράσεων.


  • Κεντρικό σημείο αναφοράς του Σχεδίου καθίστανται τα Αστυνομικά Τμήματα των περιοχών, που θα εκδηλωθεί η ειδική επιχειρησιακή δραστηριότητα, τα οποία αναλαμβάνουν κυρίαρχο ρόλο στην εφαρμογή και υλοποίηση του Σχεδιασμού.

    Το αστυνομικό προσωπικό, που αναλαμβάνει την υλοποίηση του Ειδικού Επιχειρησιακού Σχεδίου, δεν θα διατίθεται σε άλλη υπηρεσία και θα ασχολείται αποκλειστικά με τα συγκεκριμένα καθήκοντα, υπό τις διαταγές, τις κατευθύνσεις και την εποπτεία των διοικητών των συγκεκριμένων Αστυνομικών Τμημάτων.

    Η υλοποίηση του Σχεδιασμού θα εποπτεύεται από τις αρμόδιες επιχειρησιακές και επιτελικές υπηρεσίες, οι οποίες με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν, θα προχωρούν στην αναμόρφωση ή/και τροποποίηση ειδικότερων σημείων του Σχεδίου, έτσι ώστε το όλο εγχείρημα να διέπεται από ευελιξία, δυναμική και να έχει τη δυνατότητα επικαιροποίησης, καθώς και βελτιστοποίησης των αποτελεσμάτων του.

    Σημειώνεται ότι το Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο εκπονήθηκε με σκοπό να αποτελέσει την άμεση και ουσιαστική παρέμβαση της Αστυνομίας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων παραβατικότητας και ευταξίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην τόνωση του αισθήματος ασφάλειας των Αθηναίων πολιτών, καθώς και στην ποιοτική αναβάθμιση του επιπέδου της καθημερινότητάς τους.

    ethnos
    Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛΑΣ: Το Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την αστυνόμευση στην Αθήνα"

    Παναρίτη: Οι δανειστές μας είπαν να μην πληρώσουμε μισθούς για 1-2 μήνες!

    Είναι ντροπή και να το συζητάτε, να μην ξανακούσω τέτοιες απόψεις, απάντησε σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης, όταν οι δανειστές πρότειναν να μην πληρωθούν μισθοί για 1-2 μήνες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ρευστότητας.

    Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωναν πως η σχετική αναφορά από τους πιστωτές -την οποία αποκάλυψε η συνεργάτιδα του Γιάνη Βαρουφάκη Έλενα Παναρίτη- έγινε στο περιθώριο των συναντήσεων στις Βρυξέλλες, πριν συνεδριάσει την Τρίτη το Brussels Group.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, άμεση ήταν η αντίδραση του Βαρουφάκη που έκοψε την κουβέντα, θέλοντας να σταματήσει εν τη γενέσει τους όσους εκ των δανειστών ζητούσαν να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ρευστότητας με την προσωρινή διακοπή της μισθοδοσίας.

    Τι είπε η Παναρίτη

    Σε άκρως αποκαλυπτικές πληροφορίες για το κλίμα των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα και τις προτάσεις που τίθενται επί τάπητος, προχώρησε η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Ελενα Παναρίτη, σημειώνοντας πως το κλίμα στις διαπραγματεύσεις είναι πολλές φορές απαξιωτικό προς την Ελλάδα.

    «Όταν λέμε ότι έχουμε πρόβλημα ρευστότητας και μας απαντούν μην πληρώσετε και κανένα μισθό για 1-2 μήνες, μείνετε χωρίς μισθούς για 1-2 μήνες», είναι μία από τις φράσεις της που είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις συζητήσεις, αλλά και του τρόπου που οι δανειστές αντιμετωπίζουν το ελληνικό ζήτημα.

    Οπως αναφέρει το capital.gr, η τοποθέτησή της αυτή αποτελεί την πρώτη δημόσια αναφορά - ομολογία για το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι μπροστά στο δίλημμα της αποπληρωμής χρέους ή μισθών – συντάξεων,.

    «Αυτοί που έχουν έρθει να μας βοηθήσουν έχουν στηριχθεί σε παράξενους τρόπους που δουλεύουν και δεν βοηθούν ακριβώς. Άλλοι λένε να δουλέψουμε τις μεταρρυθμίσεις και να το κάνουμε με άλλους εταίρους που στην πραγματικότητα δεν βοηθούν. Βλέπουν το πρόβλημα με παράξενο τρόπο, όταν λένε μην πληρώσετε μισθούς για δύο μήνες», σημείωσε η κυρία Παναρίτη απαντώντας σε ερωτήματα που δέχθηκε στο πλαίσιο ανοιχτής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και Διπλωματίας του Deree, με θέμα την τεχνική των διαπραγματεύσεων.η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών.

    Όπως είπε η κ. Παναρίτη, υπάρχουν τρία ουσιαστικά προβλήματα σε σχέση με την κρίση:

    -Το πρώτο είναι τα αίτια της κρίσης που δεν διορθώσαμε, δεν κάναμε τίποτα για τις συντεχνίες, που συνεχίζουν ακάθεκτες. Δυστυχώς η χώρα δεν παράγει τίποτα.

    -Δεύτερον δημιουργήσαμε περισσότερο χρέος και συνεχίζουμε να μην παράγουμε.

    -Τρίτον δεν έχουμε χάσει απλώς παραγωγικότητα αλλά έχουμε χάσει τους νέους ανθρώπους. Στην Ελλάδα υπάρχει μια δημογραφική βόμβα οι νέοι 18-24 είναι μόλις 250 χιλιάδες αυτό είναι το χειρότερο πρόβλημα.

    Η σύμβουλος του κ. Βαρουφάκη, ακόμη, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περικοπής των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται

    «Είναι ντροπή να βγαίνουν συνταξιούχοι στα 45 ή ακόμη και στα 56, υπάρχουν ακόμη και σήμερα συνταξιούχοι στα 45, αυτό πρέπει να σταματήσει», είπε χαρακτηριστικά.

    Κατά την κυρία Παναρίτη, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λειτουργούν ως τραπεζικοί υπάλληλοι και τέλος χαρακτήρισε τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γραφειοκράτες που έχουν στόχο την έκδοση των προϋπολογισμών για τα δάνεια που έχουν να δώσουν.

    Πολλές φορές η συμπεριφορά των εκπροσώπων των Θεσμών είναι απαξιωτική είπε ακόμα η κυρία Παναρίτη, σημειώνοντας πως ίσως αυτό να οφείλεται στις πρώτες μέρες της διαπραγμάτευσης, το 2010, όταν οι τεχνοκράτες έβρισκαν τους Έλληνες «αδιάβαστους», κι αυτό είναι κάτι που δεν έχουν ξεχάσει ακόμα.

    Τέλος, η κυρία Παναρίτη, προέβλεψε ότι το πλεόνασμα θα κλείσει τελικά το 0,6%, αντί του 1,5%, επισημαίνοντας πως χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και αναφέροντας ως παράδειγμα τις «κραυγαλέες» περιπτώσεις πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

    protothema
    Διαβάστε Περισσότερα » "Παναρίτη: Οι δανειστές μας είπαν να μην πληρώσουμε μισθούς για 1-2 μήνες!"

    Απειλούν να σταματήσουν τις διανυκτερεύσεις οι φαρμακοποιοί

    Να εφαρμόσει άμεσα το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» σε ό,τι αφορά την υγεία, και ειδικά τον φαρμακευτικό κλάδο, κάλεσε χθες την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος, ζητώντας αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκου.

    Στο ίδιο πλαίσιο, επανέλαβε το αίτημα των φαρμακοποιών για άρση των μνημονιακών μέτρων για τα φαρμακεία, μεταξύ των οποίων και η απελευθέρωση του ωραρίου, σημειώνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση «θα εξετάσουμε εάν τελικά έχει αξία να διατηρήσουμε τις εφημερίες και τις διανυκτερεύσεις των φαρμακείων». Μάλιστα, έδωσε «πίστωση χρόνου» στην κυβέρνηση για να προχωρήσει στις αλλαγές έως την κατάθεση του πρώτου νομοσχεδίου του υπ. Υγείας στη Βουλή σύμφωνα με την Καθημερινή.

    Ο κ. Λουράντος, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, περιέγραψε με μελανά χρώματα την καθημερινότητα χιλιάδων ασφαλισμένων που έχουν δει μέσα σε τρία χρόνια να έχει σχεδόν τριπλασιαστεί το ποσοστό συμμετοχής τους στα φάρμακα. Όπως ανέφερε, η μεσοσταθμική συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα από 12,8% που ήταν το 2012, ανέβηκε στο 24,4% τον Δεκέμβριο του 2013 κι έφτασε στο 33%-35% τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Ασφαλισμένοι μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν 50, 60 ακόμα και 70 ευρώ τον μήνα για τα φάρμακά τους, όταν η σύνταξη που παίρνουν δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ», τόνισε και ζήτησε να αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη, που για το 2015 έχει οριστεί στα 2 δισ. ευρώ.

    Οι φαρμακοποιοί έχουν ήδη ζητήσει από το υπουργείο Υγείας την άμεση κατάργηση των «μνημονιακών μέτρων», και συγκεκριμένα όσων αφορούν την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας φαρμακείων, το ιδιοκτησιακό, τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα και τα πειθαρχικά συμβούλια, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση δεν έχει δημοσιονομικό κόστος.

    Εντός των ημερών θα παραδώσουν στο υπουργείο Υγείας -κατόπιν παρότρυνσης του υπουργού Παν. Κουρουμπλή- και γραπτώς τις προτάσεις τους με τη μορφή τροπολογίας, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι δεσμευτικό για το υπουργείο. Ο πρόεδρος του ΠΦΣ υποστήριξε ότι έχει απορρυθμιστεί η λειτουργία των φαρμακείων με την απελευθέρωση του ωραρίου και προτείνει να καταργηθούν όλες οι διατάξεις που οδήγησαν σε αυτό και να επανέλθει το καθεστώς, όταν το ωράριο οριζόταν από τους κατά τόπους συλλόγους και ίσχυε για όλους.

    Τέλος, ο κ. Λουράντος επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση για το θέμα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, παρουσιάζοντας έγγραφο-απάντηση σε καταγγελία φαρμακοποιών της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας, σύμφωνα με το οποίο η εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ αποτέλεσε μέρος της στρατηγικής των ελληνικών αρχών, για την επίτευξη της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, με δική τους πρωτοβουλία και σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους.

    newsbeast
    Διαβάστε Περισσότερα » "Απειλούν να σταματήσουν τις διανυκτερεύσεις οι φαρμακοποιοί"

    Κουρουμπλής: Ναι στην ένταξη αναλώσιμων για τον διαβήτη στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση

    Το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει Υπουργική Απόφαση για την κάλυψη του κόστους των αναλώσιμων για τους διαβητικούς, ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός.

    Στη σωστή κατεύθυνση είναι το αίτημα των διαβητικών για ένταξη στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση των αναλωσίμων που απαιτούνται για τη ρύθμιση του διαβήτη.

    Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας, μιλώντας την Πέμπτη στο συνέδριο “Athens Diabetes Forum – Διαβήτης και Διατροφή”, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

    Ο κ. Κουρουμπλής επεσήμανε, επίσης, ότι είναι ανάγκη να στηριχθεί η λειτουργία των διαβητολογικών κέντρων.

    Αναφορά έκανε και στους ανασφάλιστους διαβητικούς, λέγοντας ότι η κάλυψη του κόστους των αναλώσιμων υλικών θα υλοποιηθεί με σχετική Υπουργική Απόφαση:

    “Όλοι γνωρίζουν την διαχείριση που έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

    Εμείς, ως πολιτική ηγεσία και ως κυβέρνηση είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας που θα υπηρετεί κάθε πολίτη χωρίς διακρίσεις”, ανέφερε ο υπουργός.

    Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι ευθύνη της συντεταγμένης πολιτείας είναι να σταθεί με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα στη διαχείριση ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος που σχετίζεται με την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

    Ανέδειξε και τη σημασία της πρόληψης, επισημαίνοντας την ανάγκη συνεργασίας του υπουργείου Υγείας, της επιστημονικής κοινότητας και των εμπλεκόμενων φορέων, για το σχεδιασμό και το ξεκίνημα μιας οργανωμένης προσπάθειας στον τομέα αυτό.

    Διάλογος

    Η σημερινή πολιτική ηγεσία – είπε – θα βρίσκεται σε συνεχή και ανοιχτό διάλογο με όλους τους φορείς γιατί με τον τρόπο αυτό θα βρεθεί κοινός τόπος.

    Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη θα είναι οιονεί σύμβουλός του και θα βρίσκεται σε άμεση και τακτική συνεργασία με τους επιστημονικούς συνεργάτες του.

    iatronet
    Διαβάστε Περισσότερα » "Κουρουμπλής: Ναι στην ένταξη αναλώσιμων για τον διαβήτη στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση"

    Με παρασιτοκτόνα τα μισά τρόφιμα που καταναλώνονται στην Ευρώπη!

    Το 45% των τροφίμων που καταναλώνονται στην Ευρώπη περιέχουν υπολείμματα παρασιτοκτόνων.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, σημειώνοντας ωστόσο ότι στην πλειονότητά τους, τα επίπεδα παρασιτοκτόνων βρίσκονται μέσα στα νόμιμα όρια και... πιθανόν δεν έχουν επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών!

    Στο συμπέρασμα αυτό, κατέληξε η Ευρωπαϊκή Αρχή, μετά από αναλύσεις που έγιναν το 2013, με στόχο να ελεγχθεί αν εντοπίζονται 685 είδη παρασιτοκτόνων σε ένα δείγμα 81.000 φρούτων και λαχανικών, κατεργασμένων τροφίμων και κρασιών,.

    Μόνο το 1,5% των δειγμάτων «ξεπερνούσε σημαντικά τα νόμιμα όρια», πρόσθεσε η Ευρωπαϊκή Αρχή, από τα οποία τα περισσότερα προέρχονταν από τρίτες χώρες (5,7%) και μόλις το 1,4% από την ΕΕ. Το ποσοστό των προϊόντων στα οποία εντοπίστηκαν υπολείμματα παρασιτοκτόνων πάνω από τα νόμιμα όρια μειώθηκε σε σχέση με το 2010, οπότε η EFSA είχε πραγματοποιήσει τον προηγούμενο έλεγχο.

    Μάλλον...απίθανο να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών!

    Σύμφωνα με την Αρχή, «είναι μάλλον απίθανο η παρουσία υπολειμμάτων παρασιτοκτόνων στα τρόφιμα να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών».

    Επίσης «μικρός» εκτιμάται ότι είναι ο κίνδυνος οι Ευρωπαίοι καταναλωτές να εκτεθούν βραχυπρόθεσμα σε βλαβερές συγκεντρώσεις υπολειμμάτων στα τρόφιμα που καταναλώνουν.

    «Αυτός ο ισχυρισμός είναι προφανώς εσφαλμένος και μη επιστημονικός», απάντησε από την πλευρά της σε ανακοίνωση η μη κυβερνητική οργάνωση PAN (Ευρωπαϊκό δίκτυο δράσης για τα παρασιτοκτόνα).

    Η ΜΚΟ κατηγορεί την EFSA ότι δεν χρησιμοποιεί «σωστές μεθόδους για την εκτίμηση της τοξικότητας» των παρασιτοκτόνων, κυρίως των επιπτώσεων της συσσωρευμένης και μακροχρόνιας έκθεσης σε αυτές τις ουσίες, ενώ καταγγέλλει ότι τα επιτρεπόμενα από το νόμο όρια είναι πολύ αυξημένα.

    ΑΠΕ/newsit
    Διαβάστε Περισσότερα » " Με παρασιτοκτόνα τα μισά τρόφιμα που καταναλώνονται στην Ευρώπη!"

    Στουρνάρας: Απειλούνται οι θυσίες του ελληνικού λαού

    Τον κίνδυνο να πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού τονίζει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας σε εκδήλωση για τα ακίνητα είπε πως η αβεβαιότητα αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο κίνδυνο εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας και την μεγαλύτερη απειλή να χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοσιονομική ισορροπία και η ανταγωνιστικότητα.

    «Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι τα 2 τελευταία τρίμηνα του 2014, η ελληνική οικονομία ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία σε ετήσια βάση στην ευρωζώνη, ενώ τόσο το 2013 όσο και το 2014, τα μεγάλα δίδυμα ελλείμματα του παρελθόντος που απετέλεσαν τα βασικά αίτια της κρίσης, δηλαδή το πρωτογενές έλλειμμα του κράτους και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, είχαν μετατραπεί ήδη σε πλεονάσματα», ανέφερε.

    Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και αξιοπιστίας καθώς και πρωτοβουλίες για τη μετατροπή της χώρας σε φιλικό προορισμό για τις επενδύσεις, είναι επίσης απαραίτητη προυπόθεση.

    Ετσι, «η ταχύτερη δρομολόγηση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας όπως η αξιοποίηση του Ελληνικού, η παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων και των λιμανιών» θεωρούνται προτεραιότητα κατά τον διοικητή της ΤτΕ γιατί προσελκύουν ξένα κεφάλαια, αλλά και γιατί δίνουν σαφές μήνυμα στις διεθνείς αγορές.

    «Η ταχεία δρομολόγηση και ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, όπως η ανάπτυξη της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, των περιφερειακών αεροδρομίων και των λιμανιών, είναι πολύ σημαντική, καθώς οι συμφωνίες αυτές όχι μόνο προσελκύουν ξένα κεφάλαια, αλλά και θα δώσουν ένα άμεσο θετικό μήνυμα προς τους διεθνείς επενδυτές και τις αγορές», υπογράμμισε.

    newsbeast
    Διαβάστε Περισσότερα » "Στουρνάρας: Απειλούνται οι θυσίες του ελληνικού λαού"

    Ρυθμίστε τα χρέη σας με δόση από 20 ευρώ

    Διαγράφονται έως και 100% πρόστιμα και προσαυξήσεις

    To νομοσχέδιο που περιμένουν χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών Ταμείων, έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση. Πρόκειται για τις ρυθμίσεις - ανάσα για τις οφειλές που θα μπορούν να πληρωθούν από 2 έως 100 δόσεις ενώ θα γίνονται και σημαντικές περικοπές σε προσαυξήσεις και πρόστιμα.

    Τα βασικά σημεία της ρύθμισης είναι:

    Υπάγονται ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και την 1η Μαρτίου 2015 ανεξάρτητα από το ύψος τους. Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και οι δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ καθώς και οφειλές ΦΠΑ και τα χρέη που λιμνάζουν στα δικαστήρια εφόσον ο οφειλέτης παραιτηθεί απο την άσκηση προσφυγής έως 26.5.2015

    Διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις μέχρι και 100% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής της οφειλής. Η μείωση κλιμακώνεται από 30% για αποπληρωμή σε 100 δόσεις μέχρι και 90% για 2-5 μηνιαίες δόσεις
    Η ελάχιστη μηνιαία δόση περιορίζεται σε 20 ευρώ από 50 ευρώ.

    Όσοι μέχρι τις 27 Απριλίου καταβάλλουν το δεκαπλάσιο της ελάχιστης αναλογούσας δόσης θα έχουν ισόποση απαλλαγή των προσαυξήσεων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής του προγράμματος ρύθμισης που θα επιλέξουν.

    Καταργείται η επιβάρυνση με τόκους για οφειλές εντός ρύθμισης έως 5.000 ευρώ ενώ για υψηλότερα ποσά ο ετήσιος τόκος περιορίζεται σε 3% ετησίως απο 4,85% που είναι σήμερα.

    Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση 0,25%.

    Σε περιπτώσεις που έχουν γίνει ήδη κατασχέσεις στα χέρια τρίτων οι οφειλέτες μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση εφόσον καταβάλλουν το 25% της αρχικής οφειλής από 50% που είναι σήμερα.

    Η αίτηση για τη ρύθμιση των 100 δόσεων υποβάλλεται μέχρι τις 26 Μαίου και η καταβολή της πρώτης δόσης γίνεται ενός τριών εργάσιμων ημερών.

    Ο οφειλέτης χάνει την ρύθμιση εάν δεν καταβάλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου οκταμήνου της ρύθμισης ή μετά την πάροδο του οκταμήνου δεν καταβάλει τρεις συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή των τριών τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα και δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ' όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός τριών μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.

    Καταργούνται τα πρόστιμα του 10%, 20% και 30% για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που θα δημιουργηθούν.

    Καταργείται το διαρκές Αυτόφωρο για οφειλές έως 50.000 ευρώ από 5.000 ευρώ που είναι σήμερα.

    Καταργείται η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης σε περιπτώσεις απόκτησης εισοδήματος μόνο από τόκους και ακίνητα.

    Επανέρχεται και μάλιστα αναδρομικά το καθεστώς που ίσχυε έως 31.12.2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να μην αποτελούν μετά από μήνες ενδελεχούς ελέγχου, απλά δελτία πληροφοριών προς τις ΔΟΥ, αλλά να παράγουν άμεσα όλα τα έννομα αποτελέσματα που επιτρέπουν τον καταλογισμό φόρων και προστίμων.

    Καταργείται η ετήσια φορολογική περίοδος για υποβολή δήλωσης ΦΠΑ από τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος οι οποίοι δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα για την οποία υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων.

    ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

    imerisia
    Διαβάστε Περισσότερα » "Ρυθμίστε τα χρέη σας με δόση από 20 ευρώ"

    Τη δεύτερη δόση του δανείου στο ΔΝΤ κατέβαλε η Αθήνα

    Καταβλήθηκε σήμερα με απόφαση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ποσό 348 εκατομμυρίων ευρώ για την εξόφληση της δεύτερης δόσης του Μαρτίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα είχαν καταβληθεί 310 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ για τη εξόφληση της πρώτης δόσης του Μαρτίου, ενώ οι επόμενες δύο λήγουν στις 16 Μαρτίου (580 εκατ. ευρώ) και στις 20 Μαρτίου (350 εκατ ευρώ).

    Διαβάστε Περισσότερα » "Τη δεύτερη δόση του δανείου στο ΔΝΤ κατέβαλε η Αθήνα"

    Επίθεση του Στ. Θεοδωράκη εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες είναι έτοιμος να δώσει την άδεια για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού κράτους στην Ελλάδα, υποστήριξε, κατά την άφιξή του στη Βουλή:

    «Ο κ. Παρασκευόπουλος είναι υπουργός 45 μέρες και τις τελευταίες δύο μέρες έχει δώσει τέσσερις συνεντεύξεις μόνο και μόνο για να δηλώσει ότι ετοιμάζεται να δημεύσει τη γερμανική περιουσία στην Αθήνα. Δεν μπορώ να γνωρίζω πώς ένας γερμανοτραφής νομικός, όπως είναι ο κ. Παρασκευόπουλος, αποφάσισε να φορέσει φουστανέλα και να ενταχθεί στην ομάδα Καμμένου, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Θα μου επιτρέψετε να σας πω και κάτι πιο σκληρό.

    Διαρρέουν από το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι σκέφτονται να κατασχέσουν το Ινστιτούτο Γκαίτε. Φαντάζομαι ότι ο κ. Παρασκευόπουλος γνωρίζει τι είναι το ινστιτούτο Γκαίτε και τι έχει προσφέρει, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Αυτές οι δηλώσεις, όπως και οι διαρροές, είναι ντροπή και θα βρει χειροκροτητές μόνο μέσα στους φασίστες και όχι στον ελληνικό λαό».

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού πρόσθεσε ακόμη ότι:

    «Τη Δευτέρα βγήκε η επίτροπος για θέματα δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βέρα Ζούροβα και έκανε μια αποτίμηση των συστημάτων δικαιοσύνης των χωρών της ευρωζώνης. Η Ελλάδα, λοιπόν, είναι μια από τις τελευταίες χώρες στην ποιότητα και τον χρόνο της απονομής της δικαιοσύνης».

    Σε ερώτηση για τη απάντηση των ΑΝΕΛ στην κριτική που άσκησε ο ίδιος στο συγκυβερνών κόμμα, ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι «δεν παρακολουθεί τις ανακοινώσεις των ψεκασμένων Ελλήνων».

    e-typos
    Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση του Στ. Θεοδωράκη εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης"

    Νέα επίθεση από το Βερολίνο: «Ψευτομάγκικες αερολογίες» από τους υπεύθυνους στην Ελλάδα

    «Καμμία ειδική μεταχείριση για την Ελλάδα» τονίζει ο επικεφαλής της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Φόλκερ Κάουντερ και κατηγορεί τους υπεύθυνους στην Ελλάδα για «ψευτομάγκικες αερολογίες» από τις οποίες η Γερμανία δεν θα πρέπει να επηρεάζεται.

    Η Ελλάδα δεν μπορεί να ελπίζει σε οποιαδήποτε μορφή προνομιακής μεταχείρισης από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, δηλώνει ο κ. Κάουντερ στην εφημερίδα «Bild» και επισημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να συγκεντρωθεί στην παρουσίαση του προγράμματός της για την υλοποίηση του δεύτερου προγράμματός βοήθειας. Διευκρινίζει δε ότι δεν είναι η ώρα να συζητηθεί το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου στήριξης.

    imerisia
    Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα επίθεση από το Βερολίνο: «Ψευτομάγκικες αερολογίες» από τους υπεύθυνους στην Ελλάδα"

    Bloomberg: Αγαπητή Ελλάδα, ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος τέλειωσε πριν από 70 χρόνια

    Πολεμικές αποζημιώσεις, ξανά. Ένα θέμα που δεν πρόκειται ποτέ να... ησυχάσει. Όσο δεν λύνεται, είναι η απάντηση. Ή όσο η Ευρώπη δεν αποφασίσει να σταματήσει να σκιαμαχεί με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
    Ο αρθρογράφος του Bloomberg View, Λεονίντ Μπερσίντσκι κρίνει τις τελευταίες αξιώσεις της Ελλάδας προς το Βερολίνο, λέγοντας το προφανές: δεν είναι καινούργιες.
    Τα δεδομένα είναι λίγο πολύ γνωστά: ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής έκανε λόγο για την απαίτηση της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας που φτάνει τα 162 δισεκατομμύρια ευρώ, ως αντάλλαγμα για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, ενώ το Βερολίνο από την μεριά του απέρριψε σε όλους τους τόνους ότι υφίσταται τέτοιο θέμα. Επικαλείται την αποπληρωμή 115 εκατομμυρίων μάρκων το 1960 και τη συμφωνία του 1990. Η ανταπάντηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι το 1953, κατά τη Συνθήκη του Λονδίνου, τότε που κουρεύτηκε περισσότερο από το ήμισυ του γερμανικού χρέους, καθυστέρησε το θέμα των αποζημιώσεων μέχρι την επανένωση της Γερμανίας.
    Ο Μπερσίντσκι αναφέρει στο άρθρο του: «Η νομοθεσία για το συγκεκριμένο θέμα είναι σκοτεινή ξεκινώντας από τη συνθήκη του Παρισιού το 1946. Και οι δύο πλευρές έχουν ένθερμους υποστηρικτές στην Ευρώπη, ακόμη και στη Γερμανία. Και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να ισχυριστούν διάφορα. Εάν η Αθήνα έφερνε ποτέ το θέμα στα δικαστήρια -θα μπορούσε, δυνητικά, να το κάνει- τα επιχειρήματά τους να συνεχίζονταν στις αίθουσες των δικαστηρίων. Μόνο που η διαδικασία θα ήταν μακρά και το αποτέλεσμα αβέβαιο – δεν είναι ένα ασφαλές στοίχημα για την Ελλάδα, μια χώρα στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης».
    Η γλώσσα της ηθικής
    Εξ ου και ο αρθρογράφος σημειώνει πως ο Τσίπρας μιλάει τη γλώσσα της ηθικής και όχι εκείνη της νομολογίας, ενώ ο Στέφαν Ζάιμπερτ από την πλευρά της Καγκελαρίας επέμεινε πως πρέπει και επικεντρωθούν άπαντες στα σημερινά θέματα και στο κοινό μέλλον». Κατά τον Άλεξη Τσίπρα, έτσι όπως φάνηκε και στην ομιλία του, αυτό το επιχείρημα είναι μαχητό: η Ιστορία είναι πάντα παρούσα και τα μαρτυρικά μέρη ανά την Ελλάδα πάρα πολλά για να μπορεί κανείς να τα ξεχάσει.
    Το ζητούμενο είναι λοιπόν να αποφασίσει κανείς αν ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ανήκει στο πρόσφατο ή το μακρινό παρελθόν – ή έναν ο πόλεμος τέλειωσε ποτέ. Γράφει ο Μπερσίντσκι: «Δεν είναι μόνο οι ελληνικές αποζημιώσεις. Αρκετή κριτική που προβάλλεται εναντίον των Γερμανών έχει να κάνει με την αίσθηση ότι στην πραγματικότητα δεν πλήρωσαν ποτέ για τα εγκλήματα του Χίτλερ. Η πατριωτική βάση του Βλαντιμίρ Πούτιν γι' αυτά που κάνει στην Ουκρανία και τα οποία συγκρίνονται με τις πράξεις του Χίτλερ, είναι ο «Μέγας Πατριωτικός Πόλεμος» της ΕΣΣΔ – είναι και αυτό ένα στοιχείο προπαγάνδας. Μάλιστα, αρκετοί Ρώσοι βουλευτές ανακινούν με τη σειρά τους το θέμα των αποζημιώσεων».
    Ο πόλεμος και ο Μέγας Αλέξανδρος 
    Υπάρχει, όμως, και η πλευρά των Γερμανών που θεωρούν πως ο πόλεμος είναι μια... αρχαία ιστορία. «Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα που νιώθει υπερηφάνεια για τον Μέγα Αλέξανδρο, να φοβάται τα αντίποινα μιας ιστορικής αδικίας;», διερωτάται ο Ρέινχαρντ Μίλερ στην FAZ.
    Και καταλήγει το άρθρο: «Αυτές οι διαφορές δεν θα λυθούν ακόμη και αν ο τελευταίος της γενιάς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου πεθάνει. Άλλωστε, αυτοί που μιλούν για τα συγκεκριμένα πράγματα γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου ή μετά από αυτόν. Και δεν βοηθά το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει ποτέ συμφωνήσει σε ένα καταστατικό περιορισμών για τα εγκλήματα πολέμου. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, δεν έχει επικυρώσει την ευρωπαϊκή σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το θέμα (και, κάπως πιο κατανοητό, ούτε η Γερμανία το έχει πράξει). Είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι να αναγνωρίσουν πως είναι άσκοπο το αναμάσημα των παλαιών λαθών, ειδικά όταν δεν είναι η ρίζα των σημερινών προβλημάτων τους. Στο τέλος των συρράξεων, οι νικητές και οι χαμένοι θα ακολουθήσουν ξεχωριστούς δρόμους. Η γερμανική μεταπολεμική πορεία οδήγησε σε οικονομική επιτυχία – της Ελλάδας όχι».
    Παλαιά τραύματα
    Ως κατακλείδα του άρθρου υπάρχει η ανάλυση του καθηγητή του Πανεπιστημίου του St Andrews στη Σκοτία, Βασίλειου Πεπέ από το πολύ κοντινό 2013. Είχε γράψει για όλα αυτά: «Μια απρόθυμη πολιτική ελίτ δίχως μεταρρυθμιστικό όραμα κιαι με εύθραυστη νομιμότητα αποφασίζει να δώσει μάχες στην οπισθοφυλακή, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να ενισχύσει ένα αποθαρρυμένο έθνος, ακόμη και αν αυτό δεν σημαίνει πως θα έρθουν χρήματα στον κρατικό κορβανά».
    Από το 2013 πολλά έχουν αλλάξει – η πολιτική ελίτ είναι διαφορετική, αλλά όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος του Bloomberg και ο Τσίπρας θα πρέπει να επιστρέψει στη σημερινή πραγματικότητα και να σταματήσει να σπαταλάει το χρόνο του με γεγονότα που συνέβησαν πριν από 70 χρόνια.
    iefimerida
    Διαβάστε Περισσότερα » "Bloomberg: Αγαπητή Ελλάδα, ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος τέλειωσε πριν από 70 χρόνια"

    Κουτρουμάνης: Αν Στρατούλης & Ρωμανιάς έχουν δίκιο να αυξήσουν τώρα τις συντάξεις

    «Τις προδιαγραφές των αναλογιστικών μελετών στο ασφαλιστικό τις καθορίζει η Επιστημονική Ομάδα του Eurogroup και του ECOFIN σε όλη την Ευρώπη και όχι ο κάθε υπουργός τόνισε στον ΣΚΑΪ ο τέως υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης απαντώντας στον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη και τον γενικό γραμματέα Γιώργο Ρωμανιά.

    Ο κ. Ρωμανιάς κατήγγειλε ότι οι αναλογιστικές μελέτες που έγιναν μέσα στο 2014 για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έλαβαν υπ’ όψιν τους την περιουσία των ταμείων καθώς και την απόδοση αυτής της περιουσίας, και ότι αυτό έγινε καθ’ υπόδειξη της τρόικας, καταγγελία που υιοθέτησε ο κ. Στρατούλης.

    Όπως επισήμανε, «η συμβολή της περιουσίας των ταμείων είναι ελάχιστη. Το 2015 θα χρειαστούν για τις συνταξεις 29 δισεκ. ευρώ από τα οποία τα 16 δισεκ. θα τα πληρώσει το δημόσιο και τα 13 θα προέλθουν από τις εισφορές των αφαλισμένων. Η συνεισφορά της περιούσιας των ταμείων θα είναι 0,4 %, δηλαδή περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ» σημείωσε.

    Σύμφωνα με τον κ Κουτρουμάνη το μεγάλο πρόβλημα του Ασφαλιστικού πλέον είναι ότι λόγω της ανεργίας και της ύφεσης η συμμετοχή του δημόσιου στις συνταξεις είναι 1 στα 2 .

    Ο κύριος Κουτρουμάνης έκανε λόγο για πλήρη αποπροσανατολισμό και προκάλεσε τους κύριους Στρατούλη και Ρωμανιά να αυξήσουν τώρα τις συντάξεις αν αυτά που λένε ευσταθούν.

    «Θα αποδοθούν ευθύνες το θέμα δεν είναι πολιτικό, είναι ποινικό» επέμεινε στον ΑΝΤ1 ο γγ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

    skai
    Διαβάστε Περισσότερα » "Κουτρουμάνης: Αν Στρατούλης & Ρωμανιάς έχουν δίκιο να αυξήσουν τώρα τις συντάξεις"

    Σήμερα Παρασκευή και 13… ορκίζεται Πρόεδρος ο Προκόπης Παυλόπουλος

    Σήμερα το πρωί μετέβη στο Ιδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής στη Φιλοθέη, όπου τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας

    Σήμερα στις 18:00 θα ορκιστεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στη Βουλή, ενώπιον της Ολομέλειας του Κοινοβουλευτικού Σώματος. Σύμφωνα με το τυπικό, αμέσως μετά την ορκωμοσία ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Σύνταγμα, στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου θα καταθέσει στεφάνι. Στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, στην οδό Ηρώδου Αττικού, για την ανάληψη των καθηκόντων του.

    Ωστόσο, ο νέος Πρόεδρος, λίγες ώρες πριν την ορκωμοσία του επέλεξε έναν ισχυρό συμβολισμό για αυτή την ημέρα, αφού τη συνέδεσε με τον «καραμανλισμό».

    Συγκεκριμένα, ο κ. Παυλόπουλος το πρωί της Παρασκευής μετέβη στο Ιδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής στη Φιλοθέη, όπου τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, στο πλάι του οποίου είχε θητεύσει.

    Το πρόγραμμα του νέου Προέδρου το Σάββατο

    Σημειώνεται πως την επόμενη ημέρα, το Σάββατο στις 12:00, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Προκόπης Παυλόπουλος θα δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο την εθιμοτυπική υποβολή συγχαρητηρίων του Πρωθυπουργού, της Προέδρου της Βουλής, του Αρχιεπισκόπου, του Αρχηγού της Μείζονος Αντιπολίτευσης, πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας, του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, των Αρχηγών των Αναγνωρισμένων από τον κανονισμό της Βουλής Πολιτικών Κομμάτων και των Κομμάτων που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρώην Πρωθυπουργών, πρώην Προέδρων της Βουλής, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών, του Έλληνα Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, των Αντιπροέδρων της Βουλής, του Έλληνα Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Βουλευτών και Ευρωβουλευτών.

    Θα υποβάλλουν επίσης τα συγχαρητήριά τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, οι Αρχηγοί Ξένων Διπλωματικών Αποστολών, η Περιφερειάρχης Αττικής, ο Δήμαρχος Αθηναίων, τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι Αρχηγοί Ξένων Δογμάτων, και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Θα ακολουθήσουν οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, Ελληνικής Αστυνομίας, Λιμενικού Σώματος, Ελληνικής Ακτοφυλακής και Πυροσβεστικού Σώματος, οι Γενικοί Γραμματείς της Κυβέρνησης, της Βουλής και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων των ΑΕΙ και της Συνόδου των Προέδρων των ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα, οι Πρόεδροι της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και οι Πρόεδροι των Ανεξάρτητων Αρχών.

    protothema
    Διαβάστε Περισσότερα » "Σήμερα Παρασκευή και 13… ορκίζεται Πρόεδρος ο Προκόπης Παυλόπουλος"

    Κρυφές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ υπέρ ΑΠΕ

    «Πράσινες» αυξήσεις πληρώνουν από την 1η Ιανουαρίου οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες επιβλήθηκαν εν κρυπτώ, με απόφαση της ΡΑΕ που δεν κοινοποιήθηκε ποτέ, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα του λογαριασμού μέσω του οποίου ο ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς) αποπληρώνει τους παραγωγούς ΑΠΕ.

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» την αύξηση αυτή που ουδέποτε κοινοποιήθηκε, τις αυξήσεις αυτές πληρώνουν όλες οι κατηγορίες καταναλωτών, εκτός των επιχειρήσεων μέσης τάσης με κατανάλωση κάτω από 13GWh για τις οποίες το ΕΤΜΕΑΡ μειώνεται από τα 12,77 ευρώ η μεγαβατώρα στα 12,30 ευρώ η μεγαβατώρα, όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών θα επιβαρυνθούν με αυξήσεις που κυμαίνονται από 1,30 έως 11,97%.

    Οι οικιακοί καταναλωτές θα χρειαστεί να πληρώσουν το 2015 ένα ποσό της τάξης των περίπου 20 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική συμβολή τους στον λογαριασμό ΑΠΕ από τα 454,46 εκατ. ευρώ στα 474,59 εκατ. ευρώ. Για τους οικιακούς καταναλωτές, το ΕΤΜΕΑΡ αυξήθηκε σε ποσοστό 4,22%, από τα 26,30 ευρώ η μεγαβατώρα στα 27,46 ευρώ η μεγαβατώρα. Για ένα μέσο νοικοκυριό η αύξηση του ενός ευρώ, περίπου, η μεγαβατώρα θα επιβαρύνει τον λογαριασμό του κατά περίπου 6 ευρώ ετησίως, ανεβάζοντας τη συνολική επιβάρυνση υπέρ της «πράσινης» ενέργειας στα περίπου 125 ευρώ ετησίως. Οπως προκύπτει από την απόφαση της ΡΑΕ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 31/12/2014, στην κατανάλωση μετακυλίεται το κόστος της αντιστάθμισης, δηλαδή της επιστροφής στην ενεργοβόρο βιομηχανία του 20% του κόστους που πληρώνει για ρύπους. Το μέτρο θεσμοθετήθηκε πέρυσι στο πλαίσιο σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και ο ΛΑΓΗΕ υπολογίζει το κόστος για το 2013 και το 2014 σε 14-20 εκατ. κατ' έτος, ανάλογα με το εύρος τιμής των CO2 (5 έως 7,5 ευρώ ο τόνος). Το κόστος αυτό περιορίζει τα έσοδα του ΛΑΓΗΕ από τις δημοπρασίες αδιάθετων δικαιωμάτων ρύπων, μέρος των οποίων προοριζόταν για την κάλυψη του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ. Ετσι, η «τρύπα» που δημιουργείται θα καλυφθεί από την κατανάλωση μέσω της αναπροσαρμογής του ΕΤΜΕΑΡ. Πρόσθετος λόγος για την αύξηση του τέλους, σύμφωνα με την εισήγηση του ΛΑΓΗΕ που έκανε αποδεκτή η ΡΑΕ, είναι η μείωση της κατανάλωσης λόγω ύφεσης από την οποία προκύπτει απόκλιση από τα προϋπολογισμένα έσοδα για το 2015 της τάξης των 25 εκατ. ευρώ. Ο ΛΑΓΗΕ είχε προϋπολογίσει έσοδα με βάση τις προηγούμενες χρεώσεις ύψους 1,05 δισ. ευρώ για το 2015, τα οποία λόγω μείωσης της κατανάλωσης περιορίζονται σε 1,025 δισ. ευρώ.

    Η εξέλιξη του λογαριασμού ΑΠΕ το 2014, ο οποίος είναι ελλειμματικός κατά 178 εκατ. ευρώ, δείχνει ότι τα μέτρα που ελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα για τον ισοσκελισμό του δεν είναι επαρκή. Οι υποθέσεις του ΛΑΓΗΕ για το 2015, αναφέρονται σε μείωση της Οριακής Τιμής του Συστήματος και μείωση των εσόδων από αδιάθετα δικαιώματα ρύπων λόγω της περικοπής τους κατά 38% για την Ελλάδα (απόφαση Ε.Ε.) και προεξοφλούν διόγκωση του ελλείμματος παρά τις προβλέψεις για πλεόνασμα της τάξης των 27,24 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2015.

    Διαβάστε Περισσότερα » "Κρυφές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ υπέρ ΑΠΕ"

    Καλά λόγια κι αισιοδοξία από το Γιούνκερ

    "Δεν θέλω να υπάρξει αποτυχία" τόνισε ο επικεφαλής της Κομισιόν, προσθέτωντας ωστόσο πως "δεν έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδο στις εξελίξεις τις τελευταίες εβδομάδες" και κάλεσε όλους να συνεργαστούν.

    «Θα συζητήσουμε τα θέματα που υπάρχουν στο τραπέζι. Η Κομισιόν πάντα θέλει να βοηθά», δήλωσε ο Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, λίγο πριν την επίσημη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «δεν έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδο στις εξελίξεις τις τελευταίες εβδομάδες. Πρέπει όμως να συμβεί αυτό».

    «Δεν θέλω να υπάρξει αποτυχία. Θέλω οι Ευρωπαίοι να δουλέψουν μαζί. Ο πρωθυπουργός υιοθετεί μια τροχιά ποιο ευρωπαϊκή και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα», τόνισε ο επικεφαλής της Κομισιόν ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι ο κύριος παίκτης. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup.

    Ο Αλέξης Τσίπρας είπε από την πλευρά πως «Συζητούμε με την Ευρώπη για να βρούμε τον καλύτερο τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Συζητώ με φίλους της Ελλάδας και πιστεύω ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση τα προβλήματα λύνονται».

    reporter
    Διαβάστε Περισσότερα » "Καλά λόγια κι αισιοδοξία από το Γιούνκερ"

    Δημοφιλεις αναρτησεις

    ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

    ΔΕΙΤΕ ΤΟ

    inblogsgr news