facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Κόντρα για την τροπολογία ευρωβουλευτών της Ευρ. Αριστεράς

Πολιτική κόντρα στην Αθήνα, αλλά και ερωτήματα, προκαλεί η κατάθεση τροπολογίας από τέσσερις ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στην ομάδα της οποίας στο Ευρωκοινοβούλιο ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ, για στήριξη από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 2016 χωρών που ενδεχομένως θα εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη.

Στην τροπολογία -την οποία υπογράφουν ο κ. Ferreira, o κ. Viegas και η κα. Ζuber του πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και ο ανεξάρτητος Ιρλανδός ευρωβουλευτής που είναι ενταγμένος στην ομάδα της ευρωπαϊκής αριστεράς κ. Flanagan- γίνεται λόγος για θέσπιση "ενός προγράμματος στήριξης των χωρών των οποίων η συνέχιση της παραμονής στη ζώνη του ευρώ έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι βιώσιμη, και το οποίο να παρέχει τη δέουσα αντιστάθμιση για τις ζημίες που θα υποστούν από μια έξοδο κατόπιν διαπραγματεύσεων από τη ζώνη του ευρώ".

Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ "να αντιδράσει άμεσα και να καταδικάσει την πρωτοφανή τροπολογία". "Να μην αφήσει να πλανάται εκτός Ελλάδος η υποψία ότι η παράταξη, την οποία εκπροσώπησε ο κ. Τσίπρας στις Ευρωεκλογές, προετοιμάζει το έδαφος για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ" τονίζει ο κ. Καραγκούνης.

Μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος κατήγγειλε την Ευρωπαϊκή Αριστερά ότι συμμετέχει σε σχέδια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και επιστροφής στη δραχμή. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία δεν πρόκειται να περάσει, αλλά είναι ενδεικτική των πολιτικών προθέσεων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος -όπως είπε- δεν απέτρεψε την προώθησή της ούτε εξέφρασε δημόσια την πολιτική του αντίθεση.

Απαντώντας, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η ευρωομάδα του κόμματος και η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς καταψήφισαν τη συγκεκριμένη τροπολογία και επιτίθεται στη ΝΔ σημειώνοντας:

"Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται και υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών, ενώ η ΝΔ ξαναθυμάται το Grexit, με αφορμή μια τροπολογία που καταψηφίστηκε από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και τη μεγάλη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Έκαστος εφ' ω ετάχθη".

Σε δήλωσή του στο twitter, ο Δημήτρης Παπαδημούλης καταγγέλλει τη ΝΔ ότι "αξιοποιεί τροπολογία που καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ κ η μεγάλη πλειοψηφία της Ευρωομάδας της Αριστεράς" και προσθέτει: "Παίζουν με το ανύπαρκτο Grexit. Ντροπή!".

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αφού αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν και ότι οι ευρωβουλευτές του ανήκουν στην ευρωομάδα της, σημειώνει ότι η τροπολογία "γεννά πολλά ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει ο κ. Τσίπρας σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις των δήθεν σκληρών και αλλοπρόσαλλων διαπραγματεύσεων που κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ".

"Ποια είναι τελικά η πραγματική πεποίθηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ,πέρα από δηλώσεις και επιμέρους χειρισμούς; Ποιο είναι το αόρατο προς το παρόν 'σχέδιο'; " καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.

megatv
Διαβάστε Περισσότερα » "Κόντρα για την τροπολογία ευρωβουλευτών της Ευρ. Αριστεράς"

Δυσαρέσκεια Τσίπρα για τα βουλευτικά και υπηρεσιακά αυτοκίνητα

Έντονη είναι η δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου για το θέμα των υπηρεσιακών και βουλευτικών αυτοκινήτων.

Παρότι το κ. Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει δύο φορές δημοσίως από τους βουλευτές του -την πρώτη φορά κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και την άλλη προ δέκα ημερών στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙZA - να παραιτηθούν από το προνόμιο αυτό είναι πολλοί, που δεν συμμορφώθηκαν με την παραίνεση του πρωθυπουργού.

Ένιοι εξ αυτών κυρίως οι βουλευτές της περιφέρειας θεωρούν ότι η σύσταση του πρωθυπουργού «είναι υπερβολική» καθώς κάθε εβδομάδα διανύουν πολλά χιλιόμετρα για να πηγαινοέρχονται στις τοπικές τους πατρίδες και εάν στερηθούν το σχετικό προνόμιο η επιβάρυνση δεν θα είναι μικρή ενώ αντίθετα για την Βουλή το έξοδο είναι περιορισμένο. Ο πρωθυπουργός θεωρεί πάλι ότι είναι ζήτημα παραδείγματος προς την κοινωνία και ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να δείξει διαφορετικό ήθος.

Χθες έγινε η κλήρωση για τα βουλευτικά αυτοκίνητα. Από την σχετική διαδικασία ήταν πολλοί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν αποσύρθηκαν και είναι ενδεικτικό ότι η κοινοβουλευτική ομάδα δεν δίνει τον ακριβή αριθμό.

Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα ο πρωθυπουργός επανέλαβε για τρίτη φορά την προτροπή του ενώ οι συνεργάτες του δεν έκρυβαν την δυσφορία του.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δυσαρέσκεια Τσίπρα για τα βουλευτικά και υπηρεσιακά αυτοκίνητα"

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να δεσμευτεί η περιουσία Σαμαρά-Βενιζέλου για τα χρέη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Παναγούλης και Νάσος Αθανασίου, με την οποία ζητούν να μάθουν με ποιο τρόπο σκοπεύει η κυβέρνηση να εισπράξει τα 200 εκατομμύρια ευρώ, που χρωστάνε στην Εθνική Τράπεζα και στην πρώην Αγροτική η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Οι δύο βουλευτές ρωτούν, επίσης, αν υπάρχει το ενδεχόμενο σε περίπτωση μη κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεων των δύο κομμάτων, να δεσμευτούν οι περιουσίες του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Την ερώτηση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και εκείνη του γραμματέα της ΚΟ των ΑΝΕΛ Ν.Νικολόπουλου σχετικά με το εάν το ΠαΣοΚ είναι εγκληματική οργάνωση, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δ.Καρύδης ως εξής:


tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να δεσμευτεί η περιουσία Σαμαρά-Βενιζέλου για τα χρέη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ "

Επεμβαίνει ο Στρατός στις πλημμυρισμένες περιοχές των Σερρών

Κλιμάκιο του Γ’ Σώματος Στρατού, με επικεφαλής τον στρατηγό διοικητή, Ηλία Λεοντάρη, μεταβαίνει στην περιοχή του Στρυμόνα Σερρών, για να ενισχύσει άμεσα το ανάχωμα, που «έσπασε», με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν περίπου 40.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.

Μετά τη σύσκεψη που έγινε το πρωί στην Αντιπεριφέρεια Σερρών, οι αρμόδιοι μετέβησαν στην πληγείσα περιοχή και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επικοινώνησε τηλεφωνικά με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Μιχάλη Κωσταράκο, για να ζητήσει τη βοήθεια του Στρατού, καθώς είναι επείγον να σταματήσει η διαρροή νερού και να περιοριστούν οι πλημμύρες.

Αμέσως, δόθηκε εντολή να μεταβεί στην περιοχή κλιμάκιο του Γ’ Σώματος Στρατού και να δημιουργήσει στην ουσία νέο ανάχωμα μήκους περίπου 120 μέτρων για να σταματήσουν οι πλημμύρες, είτε με μηχανήματα από εδάφους, είτε από αέρος, καθώς η περιοχή είναι εξαιρετικά δύσβατη.

Από την πληγείσα περιοχή, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την πρώτη στιγμή έδρασε άμεσα, στην πραγματικά μεγάλη καταστροφή που έχει υποστεί η περιοχή, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Πρώτιστο μέλημά μας είναι αφενός να σταματήσουμε το καταστροφικό αυτό φαινόμενο, με τη δημιουργία αναχώματος περίπου 120 μέτρων για να μη συνεχιστούν οι πλημμύρες, αφετέρου να αρχίσει το συντομότερο η διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών. Αποφασίσαμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για να μην κινδυνεύσουν οι κατοικημένες περιοχές και να μην πλημμυρίσουν άλλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις».

Η Περιφέρεια ήδη έστειλε αίτημα κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που έγινε άμεσα δεκτό από το αρμόδιο υπουργείο, ενώ στην πρωινή σύσκεψη αποφασίστηκε δέσμη αναγκαίων μέτρων, ώστε να προστατευθεί η περιοχή από ενδεχόμενες νέες βροχοπτώσεις (οι οποίες άρχισαν και πάλι).

«Δε χωρά καμιά καθυστέρηση και σε καμιά περίπτωση δε θα θέσουμε σε κίνδυνο τους οικισμούς και το παραγωγικό κεφάλαιο της περιοχής», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Στη σύσκεψη και την αυτοψία, εκτός του περιφερειάρχη, συμμετείχαν η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Σερρών, ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι του δήμου Εμμανουήλ Παππά, υπηρεσιακοί παράγοντες της περιφερειακής ενότητας Σερρών και εκπρόσωποι από τον ΓΟΕΒ και τους ΤΟΕΒ της περιοχής.

Ο κ. Μωυσιάδης, ο οποίος χτες μετέβη στην Αθήνα για να ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο τους αναγκαίους πόρους για την αποκατάσταση των ζημιών, δήλωσε ότι «οι υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Σερρών θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην πληγείσα περιοχή και να συνδράμουν με όλες τις δυνάμεις τους, τόσο στις εργασίες άμεσης ενίσχυσης του αναχώματος, όσο και στην καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη η περιοχή».

Την ίδια ώρα η κ. Κόλλια - Τσαρουχά έκανε διαρκείς επαφές με το σύνολο των αρμοδίων στην κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Σύμφωνα με την υφυπουργό, οι καταστροφές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις είναι μεγάλες, αλλά ευτυχώς δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές, με εξαίρεση τον Πεθελινό Σερρών, για τον οποίο ελήφθη ειδική μέριμνα. Η κ. Κόλλια - Τσαρουχά παραμένει στις Σέρρες, για να συμμετέχει στο συντονισμό των επιχειρήσεων αποκατάστασης των καταστροφών.

Την ίδια ώρα τους αρμόδιους ανησυχεί και η κατάσταση που επικρατεί στη λίμνη Κερκίνη. Σε δηλώσεις του στα μέσα των Σερρών, ο κ. Μωυσιάδης είπε πως τα θυροφράγματα της λίμνης θα ανοίξουν το ερχόμενο Σάββατο, διότι αντέχουν μόνο για άλλες τρεις μέρες και έτσι είναι πιθανό να πλημμυρίσουν χωράφια ελεγχόμενα και αναγκαστικά, αλλά θα προστατευτούν οι γύρω οικισμοί. Αν χρειαστεί μάλιστα θα δημιουργηθούν και αναχώματα γύρω από τις κατοικημένες περιοχές.

voria
Διαβάστε Περισσότερα » "Επεμβαίνει ο Στρατός στις πλημμυρισμένες περιοχές των Σερρών"

Χαλάρωση του εμπάργκο για Ελλάδα, Κύπρο και Ουγγαρία, εξετάζει το ρωσικό υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας

Πιθανούς τρόπους για τη χαλάρωση του ρωσικού εμπάργκο εισαγωγής τροφίμων για Ελλάδα, Κύπρος και Ουγγαρία, συζητά το ρωσικό υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας σύμφωνα με τον υπουργό Νικολάι Φιόντοροφ.

«Μελετούμε εντατικά ποιες πολιτισμένες δυνατότητες υπάρχουν να ανταποκριθούμε στις προτάσεις των χωρών» είπε ο Ν. Φιόντοροφ, τονίζοντας ότι αναφέρεται κυρίως στην Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Κύπρο, διευκρινίζοντας ότι «δεν θα ήταν επιθυμητό να δημιουργηθούν προβλήματα στις σχέσεις των χωρών αυτών με τις Βρυξέλλες».

Ο κ. Φιοντόροφ μίλησε για « δυο-τρεις εκδοχές, που συζητάμε και είναι κοντά στις δυνατότητες υλοποίησης» σημειώνοντας πάντως ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τελική απόφαση.

Η ρωσική οικονομική εφημερίδα «Rosbusinessconsulting» σε σχετικό άρθρο της υπενθυμίζει τις εκκλήσεις σειράς χωρών της ΕΕ, ώστε να αρθεί πλήρως ή εν μέρει το εμπάργκο εισαγωγών, που επιβλήθηκε τον περασμένο Αύγουστο από τη Ρωσία ως απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της. Αναφέρεται, μάλιστα, συγκεκριμένα στις συνομιλίες του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτη Σγουρίδη, με τον εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Ρωσίας, Αλεξέι Αλεξέενκο, και ειδικότερα στην άρση των απαγορεύσεων για τα ροδάκινα, τη φράουλα και τα εσπεριδοειδή.

Πρόσφατα και ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε αναφερθεί στο θέμα απαντώντας στο αίτημα της Ελλάδας να επαναλάβει τις εισαγωγές φρούτων στη ρωσική αγορά.

«Υπάρχουν αρκετά σαφείς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Και η Ρωσία, ως μέλος του ΠΟΕ, δεν μπορεί να επιβάλει κυρώσεις κατά των χωρών της ΕΕ και να τις ακυρώσει επιλεκτικά σε μία από τις χώρες. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα σύστημα όχι άμεσων προμηθειών, αλλά προμηθειών πρώτων υλών, εάν υπάρχουν επενδύσεις εδώ στη Ρωσία για τη δημιουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας», δήλωσε τότε ο Πεσκόφ στην Izvestia, ενώ υπενθύμισε παράλληλα πως τον Φεβρουάριο ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την επίσκεψή του στη Βουδαπέστη, είχε δηλώσει ότι, παρά τις κυρώσεις, η Ρωσία θα είναι σε θέση να συνεργαστεί με την Ουγγαρία στον τομέα της γεωργίας.

rbth
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλάρωση του εμπάργκο για Ελλάδα, Κύπρο και Ουγγαρία, εξετάζει το ρωσικό υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας"

Ορισμό ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ ζητεί η Ευρωβουλή

Να καθοριστεί ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε. ζήτησε, με Ψήφισμα της, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ψηφίζοντας διά ανατάσεως της χειρός, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν σχετική έκθεση για την πρόοδο που έχει παρουσιάσει η ΠΓΔΜ, με την οποία ζητείται, για ένατη φορά, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ορίσει την ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών χωρίς καθυστέρηση.

Στο Ψήφισμα που υιοθετήθηκε υπογραμμίζεται ότι σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να υπονομευθεί η αξιοπιστία της πολιτικής που εφαρμόζει η Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τη διεύρυνσή της.

Με το Ψήφισμα καλείται η αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα κοινής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες για τον τερματισμό του αδιεξόδου στο ζήτημα του ονόματος της χώρας και να διευκολύνει το διάλογο για τον τερματισμό του πολιτικού κλίματος πόλωσης στο εσωτερικό της χώρας.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ορισμό ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ ζητεί η Ευρωβουλή"

Αμεσα θα γίνει η επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας

Ο κύβος ερρίφθη! Θα ενταχθεί τελικά η ρύθμιση για την επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Σήμερα, Τετάρτη, ύστερα από ενδελεχή εξέταση των τεχνικών θεμάτων που συνδέονται με την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γιώργος Κατρούγκαλος αποφάσισε να ενσωματώσει την πρόβλεψη στο υπό προώθηση στη Βουλή σχέδιο νόμου για την επαναπρόσληψη απολυμένων, την αποκατάσταση των «διαθέσιμων» και άλλες διατάξεις.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, θα επανασυσταθεί η δημοτική αστυνομία και θα επιστρέψουν σε αυτήν όσοι, μετά τη διάλυσή της, μετακινήθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία.

Είχαν προηγηθεί πολλές συζητήσεις με συναρμόδιους υπουργούς για την υπόθεση, ενώ είχαν γίνει παρεμβάσεις από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση με τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη.

Συγκεκριμένα η ΚΕΔΕ, με το σχέδιο διάταξης προτείνει:

Μέχρι την 1η Μαΐου 2015 καταργούνται στην Ελληνική Αστυνομία οι θέσεις των πρώην δημοτικών αστυνομικών που συστάθηκαν στις 12 Δεκεμβρίου 2014.

Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι μετατάσσονται σε θέσεις του κλάδου ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ Δημοτικής Αστυνομίας, που συνιστώνται εκ νέου στους δήμους και συγκεκριμένα σε Υπηρεσίες της Δημοτικής Αστυνομίας, οι οποίες είχαν συσταθεί με τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας τους. Η κατάργηση των θέσεων γίνεται όταν ολοκληρωθούν οι αναγκαίες διαδικασίες που απαιτούνται για τη μετάταξή τους και σε κάθε περίπτωση έως και την 1η Μαΐου 2015.

Οι υπάλληλοι-δημοτικοί αστυνομικοί μετατάσσονται κατά προτεραιότητα στους δήμους από τους οποίους προήλθαν, με πράξη μετάταξης που εκδίδεται από το αρμόδιο για διορισμό όργανο του οικείου δήμου και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Οι δαπάνες μισθοδοσίας και ασφαλιστικής τους κάλυψης για το 2015 θα καλυφθούν από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Σε ό,τι αφορά στις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας, θα είναι οι ίδιες που ίσχυαν πριν την κατάργησή της.

Με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού και των κατά περίπτωση αρμόδιων αναπληρωτών υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

Επίσης, στο σχέδιο διάταξης υπάρχει πρόβλεψη ώστε μετά τη συμπλήρωση συνολικής υπηρεσίας ενός υπαλλήλου 10 ετών στην υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας, ενός ή περισσότερων δήμων, να επιτρέπεται η μετάταξή του σε άλλους κλάδους ή η ανάθεση άλλων καθηκόντων. Να σημειωθεί ότι δεν υπολογίζεται ως προϋπηρεσία το χρονικό διάστημα από 23 Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι την ημερομηνία που τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος για την επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αμεσα θα γίνει η επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας"

Χασάπης:Θα καταργηθεί κάθε νόμος για διαγραφή φοιτητών

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Δημήτρης Χασάπης, δέχθηκε αντιπροσωπεία επί πτυχίω φοιτητών της Νομικής και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το θέμα της συνάντησης αφορούσε στις επικείμενες διαγραφές φοιτητών από τα μητρώα των σχολών τους την 30/4/2015.

Ο Γενικός Γραμματέας επιβεβαίωσε την θέση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να καταργήσει κάθε νομοθετική πράξη που οδηγεί σε διαγραφή φοιτητών και να ρυθμίσει το ζήτημα αυτό αναδρομικά στο προετοιμαζόμενο Πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στην Βουλή.

Στη συνάντηση κατέστη σαφής η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για διαρκή διάλογο και συνεχή επαφή με τους φοιτητές για το θέμα των διαγραφών καθώς και για κάθε πρόβλημα της φοιτητικής κοινότητας.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Χασάπης:Θα καταργηθεί κάθε νόμος για διαγραφή φοιτητών"

Σημίτη, Βενιζέλο, Παπαντωνίου καλεί ο εισαγγελέας στη δίκη Τσοχατζόπουλου

Για τις μίζες των εξοπλιστικών και τα υποβρύχια.

Να κληθούν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ της περιόδου 1998-99, προτείνει η εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών όπου εκδικάζεται η υπόθεση του Ακη Τσοχατζοπουλου για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος από μίζες των εξοπλιστικών.

Μεταξύ αυτών, όπως κατονομάστηκαν από την εισαγγελέα είναι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημιτης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και οι πρωην υπουργοί Γιάννος Παπαντωνιου και Βάσω Παπανδρεου.

Το αίτημα ειχαν υποβάλει οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην υπουργού υποστηρίζοντας ότι η κατάθεση τους είναι σημαντική.

Το δικαστήριο διέκοψε για λίγη ώρα προκειμένου να αποφασίσει.

parapolitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Σημίτη, Βενιζέλο, Παπαντωνίου καλεί ο εισαγγελέας στη δίκη Τσοχατζόπουλου"

Σκουριές: Νόμιμη τελικά η άδεια υλοτομίας των μεταλλείων

Επιστρέφουν στις δουλειές τους οι υλοτόμοι-δασεργάτες των Σκουριών, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, ο έλεγχος στα πρωτόκολλα υλοτόμησης, που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, έδειξε ότι είναι νόμιμα.

Σχετικά με την υλοτόμηση της περιοχής Καρατζά Χαλκιδικής, το γραφείο του κ. Τσιρώνη εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Η υλοτόμηση και αποψίλωση της περιοχής Καρατζά αφορά μια έκταση 300 στρεμμάτων για μελλοντική εναπόθεση παραπροϊόντων εξόρυξης στις Σκουριές Χαλκιδικής.

»Το Υπουργείο Παραγωγικής ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πάντα ευαίσθητο σε θέματα περιβάλλοντος, ζήτησε από το αρμόδιο δασαρχείο τον πλήρη φάκελο για τα πρωτόκολλα υλοτόμησης, προκειμένου να διενεργηθούν οι αναγκαίοι έλεγχοι.

»Ζήτησε επίσης να μην επιτραπεί καμία υλοτομική εργασία μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου.

»Από τον έλεγχο που ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι, προέκυψε η νομιμότητα των μέχρι σήμερα πρωτόκολλων. Κατόπιν αυτού θα εφαρμοστεί ο νόμος.

»Κάθε άλλη πληροφορία που έχει δει το φως της δημοσιότητας, δεν αντιστοιχεί σε ενέργειες του Υπουργείου μας».

Από το πρωί της Τετάρτης δεκάδες εργαζόμενοι στα μεταλλεία στις Σκουριές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ζητώντας την επαναπρόσληψη συναδέλφων τους δασεργατών.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του υπουργείου φωνάζοντας συνθήματα, ενώ ορισμένοι ανέβηκαν στο κτίριο και κρέμασαν πανό.

«Δικαίωμα τους ασφαλώς η διαμαρτυρία, αλλά είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να τηρεί με ουσιαστικό τρόπο τους πολεοδομικούς και περιβαλλοντικούς κανόνες στη χώρα μας» σχολίασε στην τηλεόραση του Σκάι ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα στη Χαλκιδική. Οι εργαζόμενοι δεν κινδυνεύουν. Η απασχόληση τους είναι απόλυτα διασφαλισμένη» πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης, συμπληρώνοντας: «Είμαστε υποχρεωμένοι να ασκούμε ελέγχους είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε τη νομιμότητα είμαστε αποφασισμένοι να προασπίζουμε το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον.»

Σχόλιο του ΠΑΣΟΚ

Σχετικά με τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Είναι πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική της πλήττει σοβαρά την προοπτική των επενδύσεων στη χώρα μας και οδηγεί τους εργαζόμενους στην ανεργία με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική, όπου ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης ανακάλεσε αιφνιδιαστικά τις άδειες υλοτομίας του έργου.

»Το τραγελαφικό είναι ότι μετά τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Τσιρώνης αναγνώρισε ότι κακώς ανακλήθηκαν οι σχετικές άδειες υλοτόμησης καθώς ήταν απόλυτα σύννομες.

»Το παιχνίδι που παίζουν οι δυο υπουργοί - ο ένας τον ρόλο του κακού και ο άλλος του καλού- έχει αποκαλυφθεί πλήρως. Επιτέλους ας πάρουν ξεκάθαρη θέση και να πάψουν να διχάζουν για μικροκομματικές σκοπιμότητες τους πολίτες Χαλκιδικής.

»Τους καλούμε να ασχοληθούν υπεύθυνα με την ανάπτυξη της χώρας με την αυτονόητη προστασία του περιβάλλοντος και με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.»

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκουριές: Νόμιμη τελικά η άδεια υλοτομίας των μεταλλείων"

Βαλαβάνη: Όλη η περιουσία μου βρίσκεται στην Ελλάδα

Απάντηση στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ αναφορικά με το «πόθεν έσχες» της δίνει η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη

«Ο μοναδικός λογαριασμός που διαθέτω στο εξωτερικό, περιέχει ένα ποσό μικρό, λιγότερο από το κόστος του πρώτου εξάμηνου ενός μεταπτυχιακού στην Αγγλία. Μήπως κάποιοι θα έπρεπε να ελέγχουν πιο προσεκτικά τις πηγές τους;» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με αφορμή την έρευνα αναζήτησης των πόθεν έσχες του πρώην Υπουργού Οικονομικών, στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ΝΔ ως κόμμα, με καλούν και πάλι «να δώσω εξηγήσεις». Η επιλογή μου να μην απαντήσω φαίνεται ότι ερμηνεύτηκε ως «αδυναμία» και αποθράσυνε περισσότερο. Μάλιστα έφτασαν στο σημείο να εγκαλούν - στην καλύτερη περίπτωση - το ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν μου έχει ζητήσει να «φέρω τώρα τα λεφτά πίσω στη χώρα».
Θα δηλώσω, λοιπόν, για τελευταία φορά, ό,τι είχα ήδη πει όταν ξεκίνησε αυτή η επίθεση ένα χρόνο πριν: Όπως φαίνεται κι από τις δηλώσεις μου «πόθεν έσχες» στη Βουλή, όλη η κινητή κι ακίνητη προσωπική και οικογενειακή περιουσία μου βρίσκεται στην Ελλάδα. Ο μοναδικός λογαριασμός που διαθέτω στο εξωτερικό, περιέχει ένα ποσό μικρό, λιγότερο από το κόστος του πρώτου εξάμηνου ενός μεταπτυχιακού στην Αγγλία. Μήπως κάποιοι θα έπρεπε να ελέγχουν πιο προσεκτικά τις πηγές τους;».

Τι έλεγε η ΝΔ

Ολα ξεκίνησαν από τις αποκαλύψεις για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος είχε μεταφέρει τα χρήματά του στο εξωτερικό.

Η ΝΔ είχε εκδώσει την εξής ανακοίνωση :

«Πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας σε ζητήματα διαφάνειας ήταν, είναι και θα είναι όλα στο φως. Σχετικά με το δημοσίευμα της Real News για τον κ. Χαρδούβελη, όσον αφορά στα πραγματικά γεγονότα, προφανώς θα δώσει ο ίδιος εξηγήσεις.

Όσον αφορά στο πολιτικό σκέλος, φανταζόμαστε ότι την ίδια ευαισθησία έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση και για τα κορυφαία στελέχη του, όπως τους κ.κ. Σταθάκη και Τσακαλώτο οι οποίοι έχουν επενδύσει μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων στις εταιρείες Black Rock και JP Morgan (που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλεί «γύπες» της αγοράς) έχοντας έτσι βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Επίσης καλό είναι να δοθούν εξηγήσεις και για άλλα στελέχη που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό, όπως η κα. Ν. Βαλαβάνη, για την οποία έχει γίνει προ μηνός σχετική καταγγελία στην οποία δεν έχει ακόμα απαντήσει».

Κωνσταντινόπουλος: Να διαψεύσει ότι έβγαλε χρήματα στο εξωτερικό ή να παραιτηθεί

Είχε προηγηθεί, στα μέσα Φλεβάρη, η συνέντευξη του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στον ΣΚΑΪ, ο οποίος καλούσε τη Νάντια Βαλαβάνη να διαψεύσει ότι έχει βγάλει χρήματα ή να παραιτηθεί.

Οι δημοσιογράφοι σημείωσαν, τότε, ότι όταν η κ. Βαλαβάνη είχε ερωτηθεί για αυτό, είχε απαντήσει πως πρόκειται για χρήματα που προέρχονταν από την πώληση ξενοδοχείου. Ομως, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επέμεινε: «Είναι ανήθικο αν αυτό έχει συμβεί από οποιοδήποτε πολιτικό από οποιοδήποτε κόμμα».

Διαβάστε Περισσότερα » "Βαλαβάνη: Όλη η περιουσία μου βρίσκεται στην Ελλάδα"

Η «Τρόικα» έγινε τετράδα: Brussels Group το νέο όνομα

Brussels Group (BG) θα ονομάζεται από εδώ και στο εξής η διαπραγματευτική ομάδα που θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες και στην οποία μετέχουν στελέχη της ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM/EFSM και από την Ελλάδα.
Το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω άτυπης ενημέρωσης, ανακοίνωσε την έναρξη των συζητήσεων σημειώνοντας ότι η διαπραγμάτευση θα είναι πολιτική και τεχνική.
Δεν αποκλείει, ακόμη, την πιθανότητα τεχνικοί σύμβουλοι να έρχονται στην Αθήνα όπου και θα συναντώνται με ομόβαθμούς τους.
Αναλυτικά τα τέσσερα σημεία που τονίζει η κυβέρνηση για τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες:
  1. Ξεκίνησαν στις 15:00 στις Βρυξέλλες τα τεχνικά κλιμάκια. Θα μετέχουν στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, το ESM/EFSM, καθώς και από την Ελλάδα. Αυτό το σχήμα διαπραγμάτευσης θα ονομάζεται Brussels Group (BG).
  2. Η διαπραγμάτευση στο Brussels Group, πολιτική και τεχνική, θα γίνεται στις Βρυξέλλες, μεταξύ ομολόγων.
  3. Για εξειδικευμένα ζητήματα, που πιθανόν θα ανακύπτουν σε σχέση με στοιχεία που καλείται να υποβάλλει η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και προκειμένου να αρθούν αμφισβητήσεις ή ελλείψεις στοιχείων, θα δίνεται η δυνατότητα στο Brussels Group να ορίζει τεχνικούς συμβούλους που θα επισκέπτονται την Αθήνα, ούτως ώστε να γίνεται "on Site Exchange of Facts" για το συγκεκριμένο ζήτημα.
  4. Οι τεχνικοί σύμβουλοι του BG που πιθανόν θα επισκέπτονται την Αθήνα, θα συναντώνται με ομόβαθμούς τους.
Το ΠΑΣΟΚ «τρολάρει»: Η κυβέρνηση των non papers πότε θα μιλήσει για το Athens Group;
«Μας κάνει και εμάς εθνικά υπερήφανους η νέα επιτυχία της κυβέρνησης των non papers» σχολιάζει με νόημα το γραφείο τύπου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το non paper της Κυβέρνησης για το Brussels group.  
«Οι εκπρόσωποι της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης που θα συναντώνται στις Βρυξέλλες θα συγκροτούν το Brussels Group. Για τον τρόπο λειτουργίας του Athens Group θα ακολουθήσει προφανώς νεώτερο non paper της κυβέρνησης.
Ευχόμαστε επίσης στον κ. Τσίπρα καλή επιτυχία στις κρίσιμες επαφές που - όπως ανακοινώθηκε - θα έχει αύριο στις Βρυξέλλες με τους κκ. Σουλτς, Γιούγκερ και Γλέζο».
Ταξίδια και επαφές Τσίπρα
Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σε εκδήλωση του ΟΟΣΑ στο Παρίσι. Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, εν συνεχεία θα υπογράψουν συμφωνία, ενώ θα απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην κοινή συνέντευξή τους.
Την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου και θα συναντηθεί με τους κ.κ.:
  • 08:30 Μάρτιν Σουλτς, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις (περίπου 09:10 τοπική ώρα, Live από τη ΝΕΡΙΤ)
  • 09:30 Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και
  • 11:30 Μανώλη Γλέζο, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Η «Τρόικα» έγινε τετράδα: Brussels Group το νέο όνομα "

Στρατούλης κατά Σόιμπλε: Νομίζει ότι η Ελλάδα είναι μπανανία; - Είναι εμμονικός

«Τελείωσε η γερμανική Ευρώπη, η Γερμανία να υπαγορεύει και οι άλλες χώρες να εκτελούν... Το Νοέμβριο που θα εκλεγεί το Podemos (σ.σ Ισπανία) θα είναι χειρότερα τα πράγματα γι’ αυτούς»

Την έκρηξη του υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Στρατούλη, προκάλεσαν οι βολές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά του Γιάνη Βαρουφάκη. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είχε μεταξύ άλλων αποκαλέσει τον κ. Βαρουφάκη «αμετανόητα αφελή».

«Τι νομίζει ο κ. Σόιμπλε; ότι η Ελλάδα είναι μπανανία, προτεκτοράτο, επειδή τον έμαθαν έτσι ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος;» διερωτήθηκε.

«Έφτασε να υποδεικνύει αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών, είναι εμμονικός» πρόσθεσε για τον Γερμανό υπουργό, ο κ. Στρατούλης.

«Τελείωσε η γερμανική Ευρώπη, η Γερμανία να υπαγορεύει και οι άλλες χώρες να εκτελούν... Το Νοέμβριο που θα εκλεγεί το Podemos (σ.σ Ισπανία) θα είναι χειρότερα τα πράγματα γι’ αυτούς» διαβεβαίωσε.

«Όταν υπάρχει μια θηλιά και σφίγγει είχαμε καθήκον να την χαλαρώσουμε μέσα σε αυτούς τους τέσσερις μήνες, και μετά τους τέσσερις μήνες να τη σπάσουμε» σημείωσε ο υπουργός, τασσόμενος παρόλα αυτά κατά του δημοψηφίσματος. «Προτεραιότητα μας είναι να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του ελληνικού λαού, δεν είναι προτεραιότητες ούτε οι εκλογές ούτε τα δημοψηφίσματα» διευκρίνισε, ο Δημήτρης Στρατούλης.

«Εκλεχτήκαμε για να ανασάνει ο ελληνικός λαός... Εμείς δεν είμαστε ούτε δημαγωγοί ούτε ψεύτες θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μας σταδιακά, είπαμε ότι θα κάνουμε αυτό που μπορούμε να κάνουμε, μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα άμεσα» διευκρίνισε ο υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Να επιστρέψουν τα χρήματα τους στην Ελλάδα όλοι οι πολιτικοί -ακόμη και αν τα έχουν νόμιμα στο εξωτερικό -κάλεσε επίσης, ο Δημήτρης Στρατούλης, μετά τον Αλέκο Φλαμπουράρη, συμπεριλαμβάνοντας και τους συνάδελφους του - κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό πρέπει να γίνει, είπε, και για λόγους ηθικούς αλλά και πολιτικούς.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Στρατούλης κατά Σόιμπλε: Νομίζει ότι η Ελλάδα είναι μπανανία; - Είναι εμμονικός"

«Ξεχάστε τις γερμανικές αποζημιώσεις», διαμηνύει το Βερολίνο

«Η Γερμανία δεν θα συζητήσει το θέμα των επανορθώσεων με την Ελλάδα», διεμήνυσε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης τονίζοντας ότι αυτό «έχει λήξει οριστικά».
«Το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έχει διευθετηθεί», συμπλήρωσε ο γερμανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters, ενώ υποστήριξε ότι η διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων από την Ελλάδα αποπροσανατολίζει από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλου σχετικά με τις αποζημιώσεις, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως δεν τις γνωρίζει, επαναλαμβάνοντας ότι το θέμα «έχει κλείσει οριστικά».
«Ξεχάστε τις γερμανικές αποζημιώσεις», διαμηνύει το Βερολίνο
Νωρίτερα, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Δικαιοσύνης, ο εκπρόσωπος της ΚΟ των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) για δημοσιονομικά θέματα Χανς Μίχελμπαχ, είχε δηλώσει πως «σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν ελληνικές επιθέσεις εναντίον γερμανικής ιδιοκτησίας, η Γερμανία θα ξέρει να αμυνθεί».
Νωρίτερα σκληρή απάντηση στις δηλώσεις Παρασκευόπουλου, έδωσε και ο εκπρόσωπος της ΚΟ των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) για δημοσιονομικά θέματα Χανς Μίχελμπαχ: «Σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν ελληνικές επιθέσεις εναντίον γερμανικής ιδιοκτησίας, η Γερμανία θα ξέρει να αμυνθεί» τόνισε και χαρακτήρισε «άθλια» και «άμετρη» την κριτική που άσκησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Ξεχάστε τις γερμανικές αποζημιώσεις», διαμηνύει το Βερολίνο
«Το θέμα έχει διευθετηθεί ήδη από τη δεκαετία του '50» υποστηρίζει ο κ. Μίχελμπαχ για τις πολεμικές αποζημιώσεις, σε δηλώσεις του στην ηλεκτρονική έκδοση της «Handelsblatt», ενώ σχολιάζοντας τη χθεσινή δήλωση του Ν. Παππά για τον Β. Σόιμπλε, κάνει λόγο για «άθλια» και «άμετρη» κριτική και προσθέτει ότι το κακό στιλ έχει γίνει πλέον κάτι σαν «το σήμα κατατεθέν του συνασπισμού ριζοσπαστών στην Αθήνα».
«Αντί να εφευρίσκει όλο και καινούργιες λεκτικές προσβολές και να γυαλίζει εκ νέου εικόνες εχθρών, η κυβέρνηση Τσίπρα θα έπρεπε καλύτερα να συγκεντρώσει την ενέργειά της σε μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση της χώρας» σημειώνει και προσθέτει ότι αυτή τη στιγμή λεηλατεί τα συνταξιοδοτικά ταμεία και κάνει το παν για να ρίξει την ίδια τη χώρα της και τον ίδιο τον λαό της, στην απόλυτη χρεοκοπία.
«Η κυβέρνηση Τσίπρα δείχνει με την κάθε μέρα που βρίσκεται στην εξουσία ότι δεν είναι κατάλληλη για την Ευρώπη. Ως τώρα, η Αθήνα δεν προσέφερε ούτε μια χρήσιμη ιδέα για το πώς η Ελλάδα θα βγει από αυτή την κατάσταση. Μάλλον δεν έχει και καμμία (ιδέα) η κυβέρνηση. Αντ' αυτού αναζητούνται όλο και νέοι ένοχοι» καταλήγει ο κ. Μίχελμπαχ.
Σχολιάζοντας χθες τις δηλώσεις του Β.Σόιμπλε στο περιθώριο του Ecofin, ο υπουργός Επικρατείας Ν.Παππάς είχε δηλώσει ότι «η αποτυχία του σχεδίου ασφυξίας της Ελλάδας έχει φέρει κάποιους σε δύσκολη θέση».
Συγκεκριμένα, ο κ. Παππάς είχε πει τα εξής: «Ο κ. Σόιμπλε είναι ο βασικός υποστηρικτής των αποτυχημένων πολιτικών σε Ελλάδα και σε Ευρώπη. Είναι σαφές ότι η αποτυχία του σχεδίου ασφυξίας της Ελλάδας έχει φέρει κάποιους σε δύσκολη θέση. Οι σημερινές του δηλώσεις είναι επίσης σαφές ότι απευθύνονται στο εσωτερικό και εσωκομματικό του του ακροατήριο. Αυτές οι δηλώσεις είναι ασύμβατες τόσο με τη θεσμική θέση που κατέχει όσο και με την προσδοκία που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη για εξεύρεση μίας νέας λύσης. Η εμμονή και η επιμονή του σε αυτή την πολιτική και σε αυτό το ύφος είναι ασύμβατες με την πορεία προς μια ενωμένη και δημοκρατική Ευρώπη».
Κατασχέσεις
Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Παρασκευόπουλος, μιλώντας χθες στη Βουλή είπε ότι προτίθεται να υπογράψει σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου και με αυτό τον τρόπο να ανάψει το «πράσινο φως» για δήμευση περιουσίας του γερμανικού δημοσίου εντός της Ελλάδας. Το κτίριο του Ινστιτούτο Γκαίτε των Αθηνών είναι από τα κτίρια που θα μπορούσε να κατασχέσει το ελληνικό δημόσιο κάνοντας χρήση της δικαστικής απόφασης για τις αποζημιώσεις από τις ναζιστικές θηριωδίες.
Ο κ. Παρασκευόπουλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της κατάσχεσης λέγοντας πάντως ότι η τελική του απόφαση θα εξαρτηθεί από «την πολυπλοκότητα της υπόθεσης» αλλά και από ζητήματα ευρύτερων «εθνικών διαστάσεων».
imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ξεχάστε τις γερμανικές αποζημιώσεις», διαμηνύει το Βερολίνο"

Πρεμιέρα διαπραγματεύσεων: Σήμερα Βρυξέλλες, αύριο Αθήνα

Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές στις Βρυξέλλες ξεκινούν σήμερα το μεσημέρι, μετά από «πάγο» πολλών μηνών και υπό ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, υπό τον νέο Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής Ν. Θεοχαράκη.

Πληροφορίες από κοινοτικές πηγές, οι οποίες όμως δεν επιβεβαιώνονται από την κυβέρνηση, αναφέρουν ότι αύριο έρχονται στην Αθήνα εκπρόσωποι των δανειστών. Ωστόσο, παρουσία στην Αθήνα, επιβεβαιώνεται από τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, Δ. Μάρδα. Ανέφερε ότι στελέχη του ΓΛΚ είναι έτοιμα να μεταβούν στις Βρυξέλλες, ενώ προανήγγειλε ότι το Λογιστήριο, θα είναι η βάση όλων των εν Ελλάδι επαφών.

Σύμφωνα άλλωστε με κυβερνητικές πηγές: "Η διαπραγμάτευση, πολιτική και τεχνική, θα γίνει στις Βρυξέλλες, χωρίς αυτό να αποκλείει ότι κλιμάκια των θεσμών δεν θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, προκειμένου να στοχευμένα στοιχεία. Τα κλιμάκια αυτά, των οποίων οι επισκέψεις θα αποφασίζονται από κοινού με την Ελληνική πλευρά, θα είναι χαμηλόβαθμα και, φυσικά, οι επαφές τους θα γίνονται με ομόβαθμούς τους".

Οι διαπραγματεύσεις, αναφέρουν αρμόδια στελέχη, ξεκινούν με διαφορετικούς στόχους από κάθε πλευρά:

· Η ελληνική σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη θεωρεί ότι θα υπάρχει χρηματοδοτική «διασφάλιση» όσο αυτές διαρκούν αλλά

· Οι δανειστές κάνουν συνεχώς σαφές ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί η συμφωνία και θα αρχίσει η υλοποίηση με απτά αποτελέσματα και μετά θα έρθει η χρηματοδότηση που έχουν ανάγκη τα κρατικά ταμεία το ταχύτερο δυνατό.

Μόνο που η… ταχύτητα δεν αποτυπώνεται και στην έλευση τεχνοκρατών στην Αθήνα οι οποίοι είναι «καλοδεχούμενοι» σύμφωνα με όσα δήλωσε την Δευτέρα τον ΥΠΟΙΚ Γ Βαρουφάκης (σ.σ. βρίσκεται στο Παρίσι για να παραστεί στην συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του αλλά και με τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ).

Πηγές των δανειστών θεωρούν την έλευση τεχνοκρατών στην Αθήνα αναγκαία για να υπάρξουν τα στοιχεία για την αξιολόγηση και για να γραφτούν οι εισηγήσεις προς τους «θεσμούς». Ωστόσο, μέχρι πριν από λίγες ώρες δεν ήταν σαφές το πότε και με ποια μορφή θα γίνει η έλευση των τεχνοκρατών επί ελληνικού εδάφους.

Η «σύγχυση» ξεκίνησε χθες, μία ημέρα μετά το Eurogroup, όταν κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι επιστρέφει στην Αθήνα ο πρόδρος του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκης, αλλά για να είναι σε ετοιμότητα να υποδεχθεί όποιο στέλεχος των θεσμών επιθυμεί να επισκεφθεί την Ελλάδα, προκειμένου να λάβει περαιτέρω πληροφορίες.

Η διαφοροποίηση σε κάθοδο μεμονωμένων στελεχών και όχι κλιμακίων που διαπραγματεύονται εν Αθήναις προκάλεσε έντονους «διαξιφισμούς» χθες. Και αναζητείται λύση.

Υπενθυμίζεται, ότι το απόγευμα στο Παρίσι έχει προγραμματιστεί σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συνάντηση του ΥΠΟΙΚ Γ Βαρουφάκη με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν. Ο γάλλος ΥΠΟΙΚ προηγουμένως, φέρεται να μετέχει σε γεύμα της γαλλικής κυβέρνησης παρουσία του Μάριο Ντράγκι.

Διπλή ερμηνεία
Πλευρές των δανειστών επισημαίνουν ότι «δεν είναι δυνατό να αξιολογήσουν εξειδικευμένα δεδομένα μεμονωμένα άτομα, πρέπει να γίνει αποτίμηση της κατάστασης μετά από μήνες απουσίας και να γραφούν εισηγήσεις».

Κάποιες όμως άλλες διπλωματικές πηγές εκ Βρυξελλών δίνουν και μία διαφορετική ερμηνεία. «Είναι και πολιτικό το θέμα καθώς αν υποχωρήσουν σε ελέγχους όπως αυτούς που ζητά η Αθήνα, τότε δίδεται ένα μήνυμα αποδοχής της ελληνικής θέσης» αναφέρουν….

Οι πιέσεις πάντως χθες ήταν εξαιρετικά έντονες με τον πρόεδρο του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, να επισημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει να κάνει βήματα προς την συμμόρφωση με τους όρους της δανειακής σύμβασης, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα ξεκινήσουν και πάλι να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στη χώρα. Έκανε λόγο για συνομιλίες με τους οικονομικούς εμπειρογνώμονες στην Αθήνα και με τους πιστωτές στις Βρυξέλλες .

Αναβάθμιση Μαζούχ

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοτικές πηγές επικεφαλής της ΕΚΤ δεν θα είναι πλέον ο Κλάους Μαζούχ ο οποίος αναβαθμίζεται. Παραμένει από πλευράς ΕΠιτροπής ο Ντέκλαν Κοστέλο, ενώ εκ μέρους του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες δεν αποκλείεται να μετέχει πέρα από τον Ρίσι Γκογιάλ και ο Πόλ Τόμσεν

Μάρδας: Στελέχη του ΓΛΚ μεταβαίνουν Βρυξέλλες

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Δ. Μάρδα στο ΒήμαFM, δεν θα έρθουν σήμερα στελέχη των θεσμών στην Αθήνα, αλλά "΄έχουμε ορίσει στελέχη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που θα μεταβούν στις Βρυξέλλες στο βαθμό που θα ζητηθεί"
Εκείνο το οποίο συμφωνήθηκε, είπε, είναι "αυτό το σάρωμα που γινόταν την προηγούμενη φορά από τρία άτομα που πήγαιναν σε κάθε υπουργείο και κάπου οι υπουργοί αισθάνονταν ότι ήταν ίσως κάτι σαν υποτελείς κλπ., δεν το θέλουμε. Και αυτό συμφωνήθηκε ότι δεν θα γίνει. Για τις συνεργασίες με τα τεχνικά κλιμάκια, εμείς, αυτό που κάνουμε είναι ότι έχουμε ετοιμάσει τις υπηρεσίες, έτσι ώστε στο βαθμό που συμφωνηθεί και έχουμε διάφορα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία θα είναι τμηματαρχών ή διευθυντών των θεσμών, να συνεργαστούμε και να γίνει το ό,τι έχει αποφασιστεί να γίνει".

Στο ΓΛΚ το επίκεντρο

Μάλιστα ο κος Μάρδας είπε ότι "θα συντονίσουμε και τα υπόλοιπα υπουργεία, ώστε τα στελέχη των υπόλοιπων υπουργείων να έρθουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και να μην υπάρχει η βόλτα των όποιων τεχνικών υπαλλήλων των θεσμών από υπουργείο σε υπουργείο. Επί της ουσίας, τα τεχνικά κλιμάκια στη χώρα έρχονται εδώ και 15 χρόνια. Δεν είναι το ενοχλητικό το τεχνικό κλιμάκιο που θα έρθει, καθώς έρχονται και μας δίνουν και μια τεχνογνωσία. Το ενοχλητικό ήταν αυτό που γινόταν προηγουμένως με την τρόικα".

Για τις δανειακές υποχρεώσεις και τη χρηματοδότηση

"Μπορούμε να πληρώσουμε στο χρόνο που πρέπει τις υποχρεώσεις μας" ανέφερε. λέγοντας΄ομως Δεν είναι δυνατόν, αυτή τη στιγμή, να σας πω ότι υπάρχουν χρήματα μέχρι τότε.
Υπάρχουν πάλι εναλλακτικά σενάρια, είπε, αλλά δεν αναφέρομαι σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτό είναι μια εικονική πραγματικότητα. Αναφέρεστε σε ένα υποθετικό, εναλλακτικό σενάριο το οποίο αποδεικνύει ότι υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια (σ.σ.: το ενδεχόμενο δανεισμού από την Κίνα). Υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια, αυτό σας απαντώ.

Για τη ρύθμιση που αφορά σε όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό

Ξέρω ότι υπάρχουν χρήματα που δεν έχουν μπει στις φορολογικές δηλώσεις, επισήμανε. Αυτά τα χρήματα έπρεπε να φορολογηθούν και εμείς θα προτείνουμε έναν τρόπο φορολογίας, έτσι ώστε ο συγκεκριμένος κόσμος, αν θέλει, να απαλλαγεί από το αυτό το άγχος. Αν δεν θέλει να ακολουθήσει αυτά που θα προτείνουμε, ας κρατήσει έξω τα χρήματα του. Αλλά ένα πράγμα θα σας πω: Σφίγγουν τα λουριά διεθνώς με τις διάφορες «Βασιλείες» (σ.σ.: συμφωνίες) που γίνονται. Σφίγγουν και διεθνώς σε βάρος του μαύρου χρήματος.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρεμιέρα διαπραγματεύσεων: Σήμερα Βρυξέλλες, αύριο Αθήνα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news