facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Ν. Κοτζιάς: Η Γερμανία κέρδισε περί τα 80 δισ. ευρώ από την ελληνική κρίση

«Η Γερμανία, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, κέρδισε περί τα 80 δισ. ευρώ από την ελληνική οικονομική κρίση. Πρέπει να μιλούμε με αριθμούς, και όχι η μία πλευρά να θέλει να δασκαλέψει την άλλη με ψευτοηθικιστικές τοποθετήσεις» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα ARD και ZDF, στη Ρίγα της Λετονίας.

Ακολουθεί η μετάφραση του κειμένου ολόκληρης της συνέντευξης

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πώς αξιολογείτε τη στάση της ΕΕ στο θέμα της Ουκρανίας;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Εμείς έχουμε ήδη πει πως θέλουμε ειρήνη στην Ευρώπη, ειρήνη και σταθερότητα στην Ουκρανία. Στηρίζουμε την ουκρανική κυβέρνηση στον αγώνα της να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της χώρας και να διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Εκτός αυτού, για εμάς το θέμα έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί στη Μαριούπολη ζουν σήμερα 160.000 Έλληνες, πολίτες ελληνικής καταγωγής. Η Μαριούπολη απέχει μόνο 10 χλμ. από την περιοχή όπου έχουν παύσει οι εχθροπραξίες των αυτονομιστών. Είμαστε η μοναδική χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την κατάσταση με την Πρεσβεία μας και το Προξενείο. Είμαι περήφανος για την οικονομική αλλά και ιατρική βοήθεια που έχει σταλεί και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρχει αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας, ώστε η βοήθεια να φτάνει στον προορισμό της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε ικανοποιημένος με τη στάση της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η στάση της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία διαμορφώθηκε και με τη συμβολή της Ελλάδας και είμαι ικανοποιημένος με αυτή τη στάση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα συζητηθεί το θέμα των κυρώσεων;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Είμαστε μια χώρα που έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις. Πριν από 20 χρόνια η Ελλάδα επέβαλε κυρώσεις στην ΠΓΔΜ. Αυτό ήταν ένα λάθος. Από την εμπειρία μας πρέπει να πούμε πως οι κυρώσεις δεν είναι σίγουρο πως θα είναι εποικοδομητικές ή πως θα έχουν επιτυχία. Οι κυρώσεις που στηρίζουμε είναι αυτές που θα επιτρέψουν στη Ρωσία να καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν είμαστε υπέρ των κυρώσεων που προκαλεί η οργή. Στόχος μας είναι η Ρωσία να σεβαστεί όσα συμφωνήθηκαν στο Μινσκ, να κάνει πράξη όσα συμφωνήθηκαν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι αυτό έχει επιτευχθεί;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί δημιούργησαν οικονομικά προβλήματα στη Ρωσία, αλλά αυτό δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, το σημαντικό - και δεν πρέπει να είναι αυτός ο στόχος των κυρώσεων. Η Ρωσία έδειξε τις τελευταίες μέρες τη βούληση να τηρήσει τη Συμφωνία του Μινσκ. Είχα πρόσφατα την ευκαιρία να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τη Γερμανία και τη Γαλλία για όσα κατάφεραν.

Ελπίζω πως θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω στο Πρώτο και στο Δεύτερο Πρόγραμμα (ARD και ZDF) της γερμανικής τηλεόρασης και για τα προβλήματα της Ελλάδας και για τον τρόπο που κάποια γερμανικά μέσα ενημέρωσης βλέπουν την Ελλάδα και πώς παρουσιάζουν τον ελληνικό λαό.

Την περασμένη εβδομάδα είχαμε την ευκαιρία στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των κρατών του μεσογειακού Νότου της ΕΕ (Euro Med Group), να συζητήσουμε για το θέμα των αυτονομιστών. Οι αυτονομιστές είναι ένα θεμελιώδες ζήτημα για την εξωτερική πολιτική. Η διαφορά με τους τζιχαντιστές που έρχονται από τον Νότο (από τα νότια σύνορα της ΕΕ, σ.σ.) είναι πως αυτοί οι τελευταίοι δεν αποτελούν απλώς θέμα εξωτερικής, αλλά και εσωτερικής πολιτικής. Είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε για τη σταθερότητα στον Νότο, είναι πολύ σημαντικό να βρούμε λύσεις για τη σταθερότητα στην περιοχή, στη Μέση Ανατολή, στο θέμα της Λιβύης. Χθες, συζητήσαμε εξαντλητικά για το θέμα της Λιβύης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε πως στην ΕΕ γίνεται πολλή συζήτηση για την Ουκρανία;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν πρέπει να συζητείται μόνο το θέμα της Ουκρανίας ή το θέμα των τζιχαντιστών, αλλά και το μέλλον της Ευρώπης, όπως και το όραμά μας, ποια Ευρώπη θέλουμε να έχουμε. Θα πρέπει να επιστρέψουμε στις ευρωπαϊκές αξίες. Μου προκαλεί μεγάλη ανησυχία το κατά πόσο η νέα γενιά στην Ευρώπη και ιδιαίτερα η νέα γενιά στις χώρες του Νότου, εάν οι σημερινοί μαθητές θα είναι μετά από 10-20 χρόνια ευτυχείς με την Ευρώπη, εάν θα είναι υπέρ της Ευρώπης, όταν σήμερα ακούν διαρκώς για κυρώσεις, τιμωρίες και μνημόνια. Θα πρέπει σε αυτή τη νέα ευρωπαϊκή γενιά να μιλήσουμε και για άλλα πράγματα και όχι μόνο για τιμωρίες και άλλες ενέργειες που είναι αναγκαίες στις διεθνείς αντιπαραθέσεις. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο κυρώσεις και τιμωρητικές πράξεις. Να πούμε πως η Ευρώπη είναι ένα θετικό όραμα και πως θα πρέπει να εργαστούμε περισσότερο γι’ αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα θέσετε βέτο κατά των κυρώσεων, εάν καταλαβαίνω καλά.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όταν βρισκόμαστε στο στάδιο των διαραγματεύσεων δεν μπορώ να μιλήσω για τις διαπραγματεύσεις, γιατί τότε δεν πρόκειται για διαπραγματεύσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό σημαίνει...

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν σημαίνει απολύτως τίποτε. Θα διαπραγματευθούμε και θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Υπάρχουν χώρες που είναι υπέρ των κυρώσεων και άλλες χώρες που πλήττονται από τις κυρώσεις. Ωραία, να μιλήσουμε για την επιβολή κυρώσεων. Η χώρα μου βιώνει μια οικονομική κρίση και το εμπάργκο που έχει επιβληθεί κοστίζει πάρα πολύ για εμάς και την αγροτική μας παραγωγή. Καταλαβαίνω τις χώρες που δεν έχουν οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία, καταλαβαίνω τις χώρες που είναι υπέρ της επιβολής των κυρώσεων, αλλά δεν τηρούν τις κυρώσεις. Θα πρέπει όμως να συζητηθεί τι θα γίνει με την Ελλάδα και τα οικονομικά προβλήματα που μας δημιουργεί η επιβολή κυρώσεων, πώς θα αναπληρωθούν οι οικονομικές απώλειες λόγω των κυρώσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν πως η Ελλάδα θα απειλήσει με βέτο εάν δεν λάβει οικονομική βοήθεια.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Το βέτο ανήκει στα δικαιώματα εκείνα που η Ελλάδα διαθέτει εντός της ΕΕ. Είναι, αν μη τι άλλο, παράξενο να μιλούμε για απειλή όταν χρησιμοποιεί κανείς όσα προβλέπονται στην ΕΕ. Δεν πρόκειται για απειλή, αλλά για τους μηχανισμούς που διασφαλίζονται από τις ρυθμίσεις και τις Συνθήκες της ΕΕ. Και, δεύτερον, υπάρχουν χώρες που δεν έχουν ανάγκη, λόγω της ισχύος τους, να κάνουν χρήση του βέτο, γιατί μπορούν να επιβληθούν με τη δύναμή τους. Δεν χρησιμοποιήσαμε ποτέ το δικαίωμα του βέτο χωρίς λόγο και το ίδιο θα πράξουμε και στο θέμα της Ουκρανίας. Δεν χρειάζεται να νιώθει κανείς πως απειλείται. Θα πρέπει να συζητήσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να υπάρξει μια κατάσταση win-win, όπου τόσο οι εταίροι μας όσο και εμείς θα βγούμε κερδισμένοι. Δεν μπορώ να καταλάβω μια πολιτική όπου κερδίζουν μόνο μερικοί από τους εταίρους μας και εμείς αυξάνουμε μόνο τις απώλειές μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει για εσάς μια συνάφεια ανάμεσα στο να δώσετε τη συγκατάθεσή σας στο θέμα της επιβολής κυρώσεων και στη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν έκανα ποτέ έναν τέτοιο συσχετισμό μιλώντας για το θέμα των κυρώσεων. Θα πρέπει όμως να δούμε πώς θα πρέπει να αναπληρωθούν εντός της ΕΕ οι οικονομικές απώλειες που προκύπτουν από τις κυρώσεις. Αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με οικονομική βοήθεια. Εκείνο που λέω είναι ότι το θέμα των κυρώσεων πλήττει την οικονομία. Επίσης, υπάρχουν χώρες του ΝΑΤΟ, μικρές αλλά και μεγάλες χώρες, που επωφελούνται από τις κυρώσεις. Όλα αυτά πρέπει να τα συζητήσουμε. Δεν μπορεί μόνο μερικές από αυτές τις χώρες να επωφελούνται από τις κυρώσεις και άλλες πάλι να υφίστανται τις απώλειες. Όλες οι χώρες θα πρέπει να κερδίζουν μαζί αλλά και να χάνουν μαζί. Απορώ με τη συζήτηση που έχει γίνει τον τελευταίο καιρό στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης για τη στάση μας στο θέμα των κυρώσεων, αλλά αδυνατώ να καταλάβω γιατί δεν λέει κανείς τίποτε για τις χώρες εκείνες του ΝΑΤΟ που δεν τηρούν καθόλου τις κυρώσεις. Αυτή είναι μια μονομέρεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας πούμε λίγο για το θέμα πώς βλέπουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης την Ελλάδα.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Υπάρχουν πάρα πολλά στερεότυπα. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι. Είμαι ένας φίλος της Γερμανίας. Αγαπώ τη Γερμανία – αυτό το είπα και στο Βερολίνο. Η γυναίκα μου είναι Γερμανίδα, άρα έχω οικογενειακές σχέσεις με τη Γερμανία. Καταλαβαίνω τη Γερμανία και θεωρώ τον εαυτό μου έναν πολιτικό που γνωρίζει τη Γερμανία. Εκτός αυτού, πιστεύω πως η Γερμανία είναι μια χώρα κατά βάθος φιλελληνική, γιατί αυτοκαθορίστηκε μέσω της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και των πολιτικών πεποιθήσεων. Η Ελλάδα και η Γερμανία είχαν ανέκαθεν φιλικές σχέσεις και προσπαθώ με όλες μου τις πράξεις να στηρίξω αυτές τις σχέσεις. Όσον αφορά όμως την πληροφόρηση που παρέχουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης στο θέμα της ελληνικής κρίσης, θα έλεγα πως υπάρχουν πάρα πολλά στερεότυπα. Πρόσφατα, μετά την τελευταία συμφωνία, είχαμε πηχυαίους πρωτοσέλιδους τίτλους σε γερμανικές εφημερίδες που έλεγαν «Ούτε σεντ για την Ελλάδα», πράγμα που είναι βέβαια ψέμα, γιατί στην τελευταία συμφωνία το θέμα μας δεν ήταν τα χρήματα.

Ένα άλλο ζήτημα που επανέρχεται συχνά στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης είναι το θέμα των χρημάτων που έχει χάσει η Γερμανία εξαιτίας της ελληνικής κρίσης. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει: η Γερμανία με άμεσο ή έμμεσο τρόπο κέρδισε περί τα 80 δις ευρώ από την ελληνική οικονομική κρίση. Πρέπει να μιλούμε με αριθμούς και όχι η μία πλευρά να θέλει να δασκαλέψει την άλλη με ψευτοηθικιστικές τοποθετήσεις.

Ένα από τα στερεότυπα είναι, επίσης, πως μια ολόκληρη χώρα, ένας ολόκληρος λαός έχει κάποιες αρνητικές ιδιότητες, στερεότυπα που δεν ανταποκρίνονται βέβαια καθόλου στην πραγματικότητα. Στερεότυπα πως όλοι οι Έλληνες είναι κλέφτες, τεμπέληδες και ψεύτες, αν και όλες οι ευρωπαϊκές στατιστικές λένε πως οι Έλληνες εργάζονται περισσότερες ώρες την εβδομάδα από όλους τους Ευρωπαίους. Αυτή τη στιγμή έχουμε στην Ελλάδα 60% νεανική ανεργία, πρέπει να συζητήσουμε, να δούμε τι θα γίνει με αυτή τη νέα γενιά, ποια στάση θα κρατήσει αυτή η νέα γενιά απέναντι στην ΕΕ εάν δεν θα έχει δουλειά και ακούει συνέχεια για κυρώσεις. Εντάξει, καταλαβαίνω πως η Ελλάδα πρέπει να τιμωρηθεί, πως όλοι οι Έλληνες είναι κακοί, μπορώ να τα δεχθώ όλα αυτά, αλλά θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει μετά. Αυτό που λέω διαρκώς είναι πως θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει μελλοντικά. Πρέπει να έχουμε μια θετική κατάσταση win-win...

Επίσης, εκείνο που θέλω να πω είναι ότι η Γερμανία βρήκε μια θαυμάσια ρύθμιση όσον αφορά τα χρέη της με τη Συμφωνία του Λονδίνου το 1952-53. Η Γερμανία είχε χάσει έναν πόλεμο, έναν ολέθριο πόλεμο, αλλά ρυθμίστηκε το θέμα για τα δάνεια που έλαβε κατά τη δεκαετία του ’20. Δεν μπορεί σήμερα για την Ελλάδα να υπάρχουν χειρότεροι όροι (αποπληρωμής των δανείων) από τους όρους που θεσπίστηκαν για τη Γερμανία που έχασε έναν ολόκληρο πόλεμο. Αυτό το θέμα θα πρέπει να το συζητήσουμε. Η Γερμανία σήμερα λέει συνέχεια πως πλήρωσε όλα της τα χρέη, κάτι που δεν είναι βέβαια αλήθεια, και πως εμείς είμαστε οι ψεύτες και οι απατεώνες που δεν θέλουμε να επιστρέψουμε τα δανεικά που πήραμε. Η χώρα που δεν πλήρωσε τα χρέη της μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι πρώτα απ’ όλα η Γερμανία. Αυτό συνέβη με τη Συμφωνία του Λονδίνου. Τι λέει αυτή η συμφωνία; Προκειμένου η Γερμανία να μπορέσει να μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της θα έπρεπε να υπάρξει ανάπτυξη, στην οποία συνέβαλαν όλοι οι εταίροι της. Ορίσθηκε έτσι από τους εταίρους της ένα ποσοστό 3% του εξωτερικού της εμπορίου για την αποπληρωμή των χρεών.

Εμείς ποια συμφωνία έχουμε για την Ελλάδα; Μια συμφωνία που έχει οδηγήσει σε απώλεια κατά 30% του κοινωνικού μας προϊόντος. Εάν η οικονομική μας δύναμη μειώνεται, πώς είναι δυνατόν να αποπληρωθεί το χρέος; Χρειαζόμαστε μια τέτοια ανάλογη ρύθμιση, όπως τότε το 1952-53 για τη Γερμανία. Τότε κανείς δεν έλεγε πως οι Γερμανοί είναι κλέφτες και τεμπέληδες, οι Γερμανοί είναι πολύ εργατικοί και ένας λαός με πολλές ικανότητες, δεν υπάρχει αμφιβολία.

Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι μια πολιτική που θα μας οδηγήσει στην ανάπτυξη. Αυτή είναι άλλωστε η διαφορά που έχουμε με κάποιους από τους εταίρους μας, οι οποίοι επιμένουν στη συνέχιση μιας πολιτικής, η οποία είχε αρνητικά αποτελέσματα, όπως υψηλή ανεργία, καταστροφή της βιομηχανικής παραγωγής και του κοινωνικού δικτύου. Χρειαζόμαστε μια άλλη πολιτική. Θα πρέπει να σταματήσουμε με τα ψευδοηθικιστικά επιχειρήματα, όπως και με το να επιτίθεται ο ένας στον άλλον. Και να σας πω κάτι ακόμα και να τελειώσω: Ξέρετε, θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Θέλουμε να υπάρξει ανάπτυξη για να μπορέσει η Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της ή θέλουμε να καταστρέψουμε τη χώρα; Εάν θέλουμε να καταστρέψουμε τη χώρα, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε ποια επίδραση θα έχει κάτι τέτοιο σε γεωπολιτικό επίπεδο και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και κάτι ακόμα και θα τελειώσω: Στην Ελλάδα έχουμε μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς. Υπαίτιοι αυτών των σκανδάλων, Έλληνες, ζουν σήμερα στη Γερμανία. Η γερμανική δικαιοσύνη θα πρέπει επιτέλους να μας δώσει τα πρωτόκολλα των καταθέσεων, ώστε να έχουμε αποδείξεις για το ποιος δωροδοκήθηκε στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να επιχειρηματολογεί κανείς με ψευτοηθικιστικές παραινέσεις και την ίδια στιγμή αυτά τα άτομα που προκάλεσαν τα σκάνδαλα, όπως ο κ. Χριστοφοράκος της Siemens, να βρίσκονται στη Γερμανία. Αυτό θα πρέπει να σταματήσει. Η γερμανική δικαιοσύνη πρέπει να μας κοινοποιήσει της καταθέσεις τους. Είμαστε κατά της διαφθοράς, είμαστε κατά του πλούτου που προέκυψε με μεθόδους διαφθοράς, αλλά η Γερμανία θα πρέπει να πάψει να κρύβει τέτοιους μεγαλοαπατεώνες.

left
Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Κοτζιάς: Η Γερμανία κέρδισε περί τα 80 δισ. ευρώ από την ελληνική κρίση"

Κάρτα του Πολίτη: Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

Η Κάρτα του Πολίτη είναι ένα από τα πρώτα μέτρα που αναμένεται να θέσει προς υλοποίηση το υπουργείο Οικονομικών. Το μέτρο περιέχεται στο πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Όπως γράφει το «Έθνος», ήδη το υπουργείου βρίσκεται εδώ και μέρες σε επαφές με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να συμφωνηθούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά και με την κατασκευή της να αποφευχθεί η παραβίαση προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Πώς θα είναι η Κάρτα του Πολίτη;

Θα μοιάζει με τις γνωστές σε όλους πιστωτικές κάρτες ή τις κάρτες ανάληψης. Θα έχει έναν μοναδικό κωδικό, που θα είναι και η ηλεκτρονική ταυτότητα του κατόχου της. Θα περιέχει ένα τσιπάκι, στο οποίο θα είναι περασμένοι τρεις βασικοί αριθμοί:

Το ΑΦΜ του πολίτη
Το ΑΜΚΑ και
Τον Αριθμό Δημοτολογίου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η Κάρτα του Πολίτη θα αποτελεί και ένα βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αφού θα εφαρμοστεί πιλοτικά στις κοινωνικές ομάδες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το κράτος θα πιστώνει στην Κάρτα, κάθε μήνα, ένα ποσό, σε όσους πολίτες δεν έχουν εισόδημα και με αυτό θα μπορούν να αγοράζουν τρόφιμα από τα σούπερ μάρκετ ή να λαμβάνουν την επιδότηση ενοικίου που προβλέπεται από τα μέτρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ακόμη, θα αποτελέσει όπλο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά και την πάταξη της γραφειοκρατίας αφού στόχος είναι μελλοντικά να χρησιμοποιείται για όλες τις δυνητικές χρήσεις (ως κάρτα δημότη, ως κάρτα ασφαλισμένου, ως κάρτα αγρότη, ως κάρτα ασθενούς, ως κάρτα μετανάστη, ως κάρτα νέου κ.λπ.) και θα περιλαμβάνει τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας, καθώς και τους κωδικούς για το πρόγραμμα taxis του υπουργείου Οικονομικών.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κάρτα του Πολίτη: Τι είναι και πώς θα λειτουργεί"

Τι είναι η λοταρία με τις αποδείξεις που προτείνει ο Βαρουφάκης

Η κυβέρνηση πρότεινε στο Eurogroup λοταρία για τις αποδείξεις.
Πρόκειται για μία νέα μεταρρύθμιση που πρόσθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης και σύμφωνα με την οποία θα δίνει επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση.
Ωστόσο δεν πρόκειται για νέα πρόταση αφού τα περί λοταρίας για τις αποδείξεις ακούστηκαν πρώτη φορά το 2010 στην Ελλάδα και επανήλθε το 2014 όταν η κυβέρνηση πιέστηκε να βρει μέτρα για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2015. Η ονομασία ήταν @apodeixi και προτάθηκε στους δανειστές ως η ενδεδειγμένη λύση για την εξεύρεση φορολογικών εσόδων 500 εκατ. μέσα στην επόμενη χρονιά.
Σε ποιες χώρες εφαρμόζεται
  • Η Πορτογαλία κατάφερε να μαζέψει 800 εκατ. ευρώ σε έξι μήνες  προσαρμόζοντας στα δικά της δεδομένα το μοντέλο των κληρώσεων που είχε ήδη δοκιμαστεί και αλλού
  •  Στην Ταϊβάν όπου τον ρόλο του λαχνού παίζουν οι ίδιες οι αποδείξεις και γίνεται κλήρωση στις 25 κάθε μονού μήνα.
  • Στην Κίνα (μαζί με κάθε απόδειξη ο καταναλωτής παίρνει και ένα ΞΥΣΤΟ το οποίο ο καταστηματάρχης προμηθεύεται από το κράτος. Ο καταστηματάρχης οφείλει να εμφανίζει στο κράτος τόσες αποδείξεις όσοι είναι και οι λαχνοί του ΞΥΣΤΟ που έχει χορηγήσει.
  • Στη Μάλτα (αρχικά οι αποδείξεις έμπαιναν σε ένα τεράστιο βαρέλι και η κλήρωση γινόταν χειροκίνητα. Στη συνέχεια το σύστημα εκσυγχρονίστηκε).
  • Στη Σλοβακία και στη Γεωργία.
Ποιο είναι το πορτογαλικό μοντέλο  
Το πορτογαλικό μοντέλο (Lucky Invoice Lottery) επιβραβεύει τους κομιστές των αποδείξεων, αρκεί αυτοί να γνωστοποιήσουν τον ΑΦΜ τους πέρα από τα στοιχεία της συναλλαγής. Ανάλογα με τις αποδείξεις που γνωστοποιούνται στο υπουργείο Οικονομικών γίνεται η αντιστοίχιση ενός «κουπονιού» και αυτό που κληρώνεται είναι το κουπόνι. Αντιστοιχεί ένα κουπόνι σε κάθε 10 ευρώ αξίας αποδείξεων. Η συμμετοχή μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε, ενώ οι κληρώσεις γίνονται κάθε εβδομάδα. Δύο φορές τον χρόνο, οργανώνονται μεγάλες κληρώσεις με ακριβά έπαθλα. Κατά κύριο λόγο, το πορτογαλικό υπουργείο Οικονομικών δίνει ως έπαθλα αυτοκίνητα. Τον αριθμό των κουπονιών που κατέχουν βάσει των αποδείξεων, οι καταναλωτές τον μαθαίνουν μέσω του αντίστοιχου πορτογαλικού Taxis. Μέσα από το portal ενημερώνονται επίσης και για το ποιος είναι ο νικητής κάθε κλήρωσης.
Ποιος είναι ο εμπνευστής του συστήματος @apodeixi
Οπως έχει γράψει και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ το σύστημα @apodeixi το έχει κατοχυρώσει ο Βασίλης Γεωργίου –ερευνητής στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στον Δημόκριτο και λειτουργεί μέσω SMS. O καταναλωτής στέλνει ένα γραπτό μήνυμα το οποίο περιλαμβάνει τον ΑΦΜ του καταστηματάρχη, την αξία της συναλλαγής και την ημερομηνία και την ώρα πραγματοποίησης της συναλλαγής. Τα SMS ύστερα από έλεγχο για την ορθότητα του περιεχόμενου (π.χ. να μην είναι λανθασμένος ο ΑΦΜ κ.λπ.) αποθηκεύεται σε μια βάση δεδομένων. 
Σε κάθε αριθμό απόδειξης, γίνεται αντιστοίχιση ενός αύξοντα αριθμού. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι αριθμοί αυτοί μπαίνουν σε κλήρωση ώστε να προκύπτουν οι νικητές. Οι νικητές ενημερώνονται και πάλι με SMS στον αριθμό του κινητού τηλεφώνου από το οποίο έχουν στείλει τα στοιχεία της απόδειξης. Ειδικά για τα μεγάλα δώρα, για την παραλαβή θα μπαίνει ως προϋπόθεση και η προσκόμιση της απόδειξης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μεθοδολογία της κλήρωσης ώστε να είναι αδιάβλητη και οι αριθμοί να προκύπτουν τυχαία. Οπως αναφέρει ο κ. Γεωργίου, η κλήρωση βασίζεται σε μια φυσική διεργασία, τη διάσπαση ραδιενεργού υλικού. Μικρή ποσότητα ραδιενεργού υλικού, όταν διασπάται παράγει ακτίνες β (μη επικίνδυνες λόγω μικρής διεισδυτικότητας) οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να παράγουν παλμούς σε τυχαία χρονικά διαστήματα. Η μετατροπή των παλμών σε αριθμούς μπορεί να εξασφαλίσει μια πραγματικά αδιάβλητη κλήρωση.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι είναι η λοταρία με τις αποδείξεις που προτείνει ο Βαρουφάκης "

Κατατέθηκε για διαβούλευση το νομοσχέδιο για την επανασύσταση της ΕΡΤ

Κατατέθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα για διαβούλευση το νομοσχέδιο για την επανασύσταση της ΕΡΤ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Η αιφνίδια κατάργηση της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και συνακόλουθα η διακοπή της συνεχούς και αδιάλειπτης παροχής της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας που συντελέστηκε τον Ιούνιο του 2013, συνιστά σοβαρό ρήγμα στην αρχή της συνέχειας της παροχής δημόσιας υπηρεσίας με ουσιαστική έννοια.

» Οι νομικές ενέργειες που έλαβαν χώρα και οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν κατά την περίοδο εκείνη προκάλεσαν ισχυρότατες αντιδράσεις, οι οποίες προήλθαν όχι μόνο από το θιγόμενο προσωπικό του μέχρι τότε λειτουργούντος δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, αλλά και από όλες τις αντιπροσωπευτικές κοινωνικές ομάδες και τους φορείς που σχετίζονται με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση τόσο εντός όσο και εκτός των ελληνικών συνόρων. Οι ενέργειες και πολιτικές αυτές έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικά προβληματικό καθεστώς στη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σε εργασιακά ζητήματα καθώς και οικονομικά/νομικά θέματα που ανέκυψαν κατά την εκκαθάρισή του.

» Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου και μέσα από την αναβίωση της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. διασφαλίζεται η απρόσκοπτη παροχή της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας χωρίς ασυνέχεια, η οποία θα λειτουργεί με πιστή τήρηση των συνταγματικών αρχών (όπως αυτές αποτυπώνονται στην παρ. 2 του άρθρου 15 του Συντάγματος), και η επίλυση των εργασιακών, οικονομικών και άλλων προβλημάτων που δημιούργησαν οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν ως τώρα.

» Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης καλεί τους πολίτες και κάθε ενδιαφερόμενο να συνεισφέρει στη βελτίωση των διατάξεων του προτεινόμενου σχεδίου νόμου καταθέτοντας τις προτάσεις του στη διαβούλευση.

» Η διάρκεια της διαβούλευσης αρχίζει σήμερα και θα περατωθεί την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015 και ώρα 10.00».


Διαβάστε το σχέδιο νόμου για την ΕΡΤ

Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ


in
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατατέθηκε για διαβούλευση το νομοσχέδιο για την επανασύσταση της ΕΡΤ"

Βενιζέλος:Αντικείμενο "δουλέματος" από τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος για την εξέλιξη στο σημερινό Eurogroup. Προσερχόμενος σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις εξελίξεις, δήλωσε:

«Χάνουμε πολύτιμο εθνικό χρόνο και τρώμε, δυστυχώς, τις σάρκες της ελληνικής πραγματικής οικονομίας. Δεν προσφέρουμε καμιά βοήθεια στους μικρομεσαίους, που έχουν ανάγκη, στους απλούς ανθρώπους που προσβλέπουν στο Κράτος. Από εκεί που θα εμφανιζόταν μια κυβέρνηση ως απειλή για την Ευρώπη με ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα, εμφανίζεται αυτή τη στιγμή να είναι αντικείμενο "δουλέματος" από τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους. Δε γίνεται έτσι η διαπραγμάτευση. Ας επανέλθουν στο σημείο, στο οποίο βρισκόμασταν πριν από τις εκλογές το ταχύτερο δυνατό και ας μπούμε επιτέλους σε μια συζήτηση επί της ουσίας, όπως την είχαμε προετοιμάσει».

Διαβάστε Περισσότερα » "Βενιζέλος:Αντικείμενο "δουλέματος" από τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους"

Ποτάμι: "H κυβέρνηση στραγγίζει όλα τα ευρώ"

Τη συνεδρίαση του Eurogroup, σχολιάζει το Ποτάμι, με ανακοίνωση που εξέδωσε, επισημαίνοντας ότι «ο χρόνος πιέζει».

«Kάθε μέρα που περνάει σφίγγει η θηλιά γύρω από το λαιμό της πραγματικής οικονομίας. H κυβέρνηση στραγγίζει όλα τα ευρώ για τις ανάγκες του κεντρικού συστήματος. Ο χρόνος πιέζει όλους εκείνους, που βλέπουν τις δουλειές τους να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο λόγω του κλίματος αβεβαιότητας, εκείνους που βάζουν λουκέτο, εκείνους που μένουν στο δρόμο. Είναι απαράδεκτο να μας εγκαλούν για "χαμένο χρόνο" αντί να τους πιέζουμε και να σπεύδουμε εμείς.

Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να σπαταλάει χρόνο σε επικοινωνιακές κινήσεις και σε ασκήσεις εσωκομματικών ισορροπιών και να προχωρήσει γρήγορα σε αποφάσεις. Όσο καθυστερεί, τόσο διαπραγματεύεται από χειρότερη θέση»

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι: "H κυβέρνηση στραγγίζει όλα τα ευρώ""

Γλέζος: Οι δανειστές επιχειρούν τον «στραγγαλισμό» της Ελλάδας

Οι δανειστές επιδιώκουν τον «στραγγαλισμό» της Ελλάδας υποστήριξε σε παρέμβασή του πριν την έναρξη της Συνόδου της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος υπενθυμίζοντας στους ευρωβουλευτές ότι ο ελληνικός λαός έχει ήδη εκλέξει μία νέα κυβέρνηση.

«Απευθύνω έκκληση προς όλους σας, να βοηθήσετε ώστε να σταματήσει ο "στραγγαλισμός" της Ελλάδας από τους δανειστές», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε λέγοντας: «Αυτό είναι το αίτημα μου».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γλέζος: Οι δανειστές επιχειρούν τον «στραγγαλισμό» της Ελλάδας"

Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Να περιμένουμε πρώτα την επίσημη αξιολόγηση των θεσμών

«Δεν θεωρώ σωστή τη διατύπωση μιας εκτίμησης στο θέμα της Ελλάδας πριν υπάρξει η επίσημη αξιολόγηση από πλευράς θεσμών», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ κατά την προσέλευσή του στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα μπορέσουν να εισρεύσουν οι αντίστοιχοι πόροι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις αναφορές των ΜΜΕ δεν είναι σαφές το πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τις πληρωμές το Μάρτιο και προς τούτο οι υπουργοί Οικονομικών αναμένουν μια ξεκάθαρη θέση.

Κατά την άποψή του, η πρόσφατη επιστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη αποτελεί μια «εμβάθυνση» εκείνων τα οποία ήταν ήδη γνωστά και τώρα θα πρέπει να αναμένεται η έκθεση του Έλληνα ομολόγου του και η αναφορά των θεσμών κατά πόσο αυτά μπορεί να γίνουν αποδεκτά.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Να περιμένουμε πρώτα την επίσημη αξιολόγηση των θεσμών"

ΕΦΕΤ: Ανάκληση δημητριακών πρωινού

Στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας, ο Ε.Φ.Ε.Τ. διαπίστωσε την παρουσία ξένου σώματος στο προϊόν «Crownfield Δημητριακά προγεύματος με 10% κομματάκια σοκολάτας και 4% φουντούκια», σε συσκευασία 600g.

Το προϊόν με αριθμό παρτίδας L 14340 012 και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από την 06.04.2016 παράγεται από την εταιρεία Mulder Natural Foods N.V. και διακινείται στην Ελλάδα από τη Lidl Hellas.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, απαιτήθηκε από την επιχείρηση Lidl Hellas η προληπτική ανάκληση/ απόσυρση της συγκεκριμένης παρτίδας προϊόντος και οι σχετικοί έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη.

Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν για προληπτικούς λόγους.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΦΕΤ: Ανάκληση δημητριακών πρωινού"

Ντάισελμπλουμ: No deal no money

Τη συμφωνία μεταξύ Ευρωζώνης και ελληνικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι οι τεχνικές συζητήσεις με τους θεσμούς θα ξεκινήσουν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ενώ, τεχνικά κλιμάκια θα μεταβούν και στην Αθήνα για να βοηθήσουν στη διαδικασία.

Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup «Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μην κάνει μονομερείς ενέργειες και να μην υπαναχωρήσει από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εγκριθεί».
«Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο» σημειώνει ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ.

Καθόλου χρήματα αν δεν υπάρξει συνολική συμφωνία

Παράλληλα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει καμία εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα ούτε η περίφημη υποδόση αν δεν υπάρξει συμφωνία επί του συνολικού πακέτου.

«Δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν προκαταβολές αν δεν υπάρξει συμφωνία επί του συνόλου και εφαρμογή. Αφήνω ένα παράθυρο αν υπάρξει συμφωνία επί του συνόλου και αρχίσει η εφαρμογή, τότε εγώ είμαι ανοιχτός να υπάρξει εκταμίευση σε δύο μέρη. Εχει ξαναγίνει. Αλλά πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί όλου του πακέτου» σημείωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Πέρασαν δύο εβδομάδες συζητώντας ποιος θα συναντήσει ποιον, πού, σε ποιο σχήμα και με ποια ημερήσια διάταξη. Αρκετά μιλήσαμε. Ξεκινάμε την Τετάρτη. Θα υπάρξουν άνθρωποι από τους θεσμούς στην Αθήνα. Πρέπει να υπάρξει περισσότερη συνεργασία και διαρκής ροή πληροφοριών το όσων συζητούνται στις Βρυξέλλες και όσα οι συνεργάτες μας στην Αθήνα κάνουν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: No deal no money"

Θετικό το Eurogroup εκτιμάει η ελληνική κυβέρνηση-Τελειώνετε, πρέπει να υπάρξει πρόοδος το μήνυμα από τις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες οι πρώτες τεχνικές διαβουλεύσεις ελληνικών Αρχών με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ από την Τετάρτη - Τρεις νέες μεταρρυθμίσεις στα τεχνικά κλιμάκια των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ - Διαψεύδει η ελληνική αντιπροεδρία ότι αναλαμβάνει την διαπραγμάτευση με τους πιστωτές ο Γ. Δραγασάκης - Χωρίς αναφορά στο ελληνικό πρόβλημα το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup

Τελείωσε πολύ γρήγορα η συζήτηση στο Eurogroup της Δευτέρας σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, και δεν θα περιέχεται κάτι σχετικό στο κοινό ανακοινωθέν. Σύμφωνα με πληροφορίες την Τετάρτη θα ξεκινήσουν οι τεχνικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ των εκπροσώπων των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανία Β. Σόιμπλε ανέφερε στη συνεδρίαση ότι θεωρεί την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση ως μονομερή ενέργεια. Ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι ήταν υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να καταθέσει το νομοσχέδιο, λόγω των πολιτικών λιτότητας στις οποίες υποχρέωσε η ΕΕ την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης είπε ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις την Τετάρτη στις Βρυξέλλες μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών και θα χρειαστεί παράλληλα να γίνουν και διαπραγματεύσεις στην Αθήνα.Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «είχαμε μια σύντομη συζήτηση για τα διαδικαστικά. Συμφωνήσαμε ότι δεν υπάρχει χρόνος γα χάσιμο. Από την Τετάρτη οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα γίνουν στις Βρυξέλλες αλλά παράλληλα τεχνικά κλιμάκια θα γίνουν δεκτά στην Αθήνα».

Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε τα εξής:
Δεν μπήκαμε σε λεπτομερή συζήτηση για τις τελευταίες ιδέες που υποβλήθηκαν από την Ελλάδα. Πρέπει πρώτα να έχουμε μια τεχνική συζήτηση, κάτι που αφορά τους Θεσμούς.
-Οι δεσμεύσεις του προηγούμενου μήνα πρέπει να γίνουν σεβαστές».

Το μήνυμα των Βρυξελλών


«Είναι η ώρα να υπάρξει πρόοδος στο πρόγραμμα» είναι το ξεκάθαρο και αυστηρό μήνυμα του Eurogroup προς την Αθήνα, που -υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών- την Τετάρτη 11 Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει τεχνικές διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των τριών θεσμών (ΕΚΤ, ΕΕ, ΔΝΤ) στις Βρυξέλλες, όπως επιβεβαιώνουν κυβερνητικές και κοινοτικές πηγές. 

Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι ξεκινάει εντατικά η διαδικασία των τεχνικών διαβουλεύσεων, ενώ απέκλειαν το ενδεχόμενο να μεταβούν τα κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι το Eurogroup εξέφρασε τη βούλησή του να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, εάν κριθεί απαραίτητο.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, αναμένονται συναντήσεις του κ. Βαρουφάκη με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους θετικό ήταν το αποτέλεσμα του Eurogroup της Δευτέρας αφού συμφωνήθηκε ότι:
«1. Ξεκινάει η διαδικασία για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ηςΦεβρουαρίου, γεγονός που αποτελεί θετικό σήμα για να χαλαρώσει η στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα.

2.Παρά την παραπληροφόρηση των τελευταίων ημερών, οι ελληνικές προτάσεις έγιναν αποδεκτές πολιτικά από το Eurogroup.

3.Tην Τετάρτη ξεκινούν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και θεσμών. Οι κοινές συζητήσεις με τους θεσμούς θα γίνονται αποκλειστικά στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα. Υπενθυμίζουμε ότι η  τρόικα ως μηχανισμός αποτελεί οριστικό παρελθόν.

4.Διατυπώθηκε η βούληση των θεσμών για να λυθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόβλημα.

5.Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό της λίστας των μεταρρυθμίσεων με επιπρόσθετες επεξεργασμένες προτάσεις».
Οι τρεις νέες μεταρρυθμίσεις

Σύμφωνα με non paper της ελληνικής κυβέρνησης θα κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ τρεις ακόμα μεταρρυθμίσεις οι οποίες σχετίζονται με τη μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών, τις «τριγωνικές συναλλαγές» και επιπλέον κίνητρα για τις αποδείξεις.

Αναλυτικά:
«1.Το Eurogroup πρέπει να παραμείνει πολιτικό σώμα. Δεν πρέπει να συζητάει τεχνικές λεπτομέρειες. Το ζητούμενο είναι να έχουμε πολιτική πρόοδο. Δεν θα συζητηθεί κανένα νέο κείμενο. Υπάρχει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξειδικεύσει το πλαίσιο της εφαρμογής της.  
2.Ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει σήμερα επτά μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Παράλληλα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εμπλουτίσει τη λίστα και με άλλες μεταρρυθμίσεις, ορισμένες από τις οποίες θα κατατεθούν άμεσα στα τεχνικά κλιμάκια.
3.Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, μαζί με δεκάδες άλλες, θα αποτελέσουν μέρος του Εθνικού   Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μέχρι τον Απρίλιο. Εθνικό σχέδιο που θα αλλάξει την πορεία της χώρας, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη.
4.Η ελληνική, λοιπόν, πλευρά υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους σεβόμενη ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και την ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου. Μάλιστα οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει αφορούν τον προϋπολογισμό του 2015. Είναι, δηλαδή, κινήσεις που θα αποφέρουν έσοδα μέσα στο χρόνο χωρίς καμία επιβάρυνση για την ελληνική κοινωνία.
5.Οι τρεις, για παράδειγμα, μεταρρυθμίσεις που θα κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια και δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα αφορούν:
    a. Μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών. Αυτό θα γίνει χωρίς κανένα πρόστιμο μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια.
    b. Την κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές»που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή. Απαραίτητη μεταρρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και φοροαποφυγή.
    c. Επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση».
H συνεδρίαση του Eurogroup

Εισήλθε στις 14.55 (ώρα Ελλάδας), χωρίς να κάνει δηλώσεις, ο υπουργός Οικονομικών κ.Γιάνης Βαρουφάκης στο κτήριο που θα γίνει το Eurogroup. Ο Υπουργός συνοδευόταν από το νέο Γενικό Γραμματεά Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Νίκο Θεοχαράκη και τη σύμβουλο του κυρία Ελενα Παναρίτη

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισίπροσερχόμενος δήλωσε ότι δεν συζητηθούν σήμερα τεχνικές λεπτομέρεις για την Ελλάδα.

«Η πρώτη λίστα μεταρρυθμίσεων έγινε δεκτή από τους θεσμούς - τώρα χρειαζόμαστε περισσότερες λεπτομέρειες.
Δεν χάνουμε χρόνο για το ζήτημα της Ελλάδας, εργαζόμαστε συνεχώς» 
πρόσθεσε.


Η επιστολή Βαρουφάκη δεν θα συζητηθεί στο Eurogroup. Η τρόικα θα έρθει για τεχνικές συζητήσεις στην Αθήνα, δήλωσε προσερχόμενος ο πρόεδρος του Eurogroup 
Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Οι συνομιλίες για το πρόγραμμα και τις μεταρρυθυμίσεις πρέπει να συνεχιστούν. Χάνουμε πολύ χρόνο. Θα υποστηρίξουμε περαιτέρω την Ελλάδα εάν συνεχίσει το μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων. Βασικό είναι να μην χαθεί άλλος χρόνος για την Ελλάδα» 
πρόσθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Χάνουμε πολύ χρόνο» σημείωσε. «Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που θέλω να στείλω. Πρέπει να σταματήσουμε να χάνουμε χρόνο» τόνισε.
Σημείωσε ότι το πρόγραμμα και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να ξαναρχίσουν «πολύ, πολύ, γρήγορα» και κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει τίποτα στο πεδίο της εφαρμογής του προγράμματος τις δύο εβδομάδες που μεσολάβησαν από το προηγούμενο Eurogroup.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτη συνεισφορά» τις προτάσεις του κ. Βαρουφάκη προσθέτοντας ωστόσο ότι τις προώθησε (send it on) στους Θεσμούς.
«Απέρριψε, τέλος, τα περί χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ»

«Επαφιέται στην ελληνική κυβέρνηση να βρει πως θα χρηματοδοτηθεί» 
είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ διευκρινίζοντας ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε» αν τηρούνται οι δεσμεύσεις.

«Περιμένουμε τα συμπεράσματα της τρόικας. Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τα μονόπλευρα μέτρα. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει το τρέχον τρόγραμμα και να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της», 
δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Κληθείς να σχολιάσει τα περί δημοψηφίσματος ο Β. Σόιμπλε είπε: «Στην Ευρώπη υπάρχει ελευθερία έκφρασης. Όμως αυτό δεν αποτελεί θέμα της συνάντησής μας».

«Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μέρος των δεσμεύσεών της για να πάρει μέρος της δόσης» ανέφερε ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών 
Μάικλ Νούναν.

«Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης αναλαμβάνει την διαπραγμάτευση με τους πιστωτές» 
πρόσθεσε ο Μ. Νούναν σχολιάζοντας ότι οι επαφές θα περιστρέφονται γύρω από την αντιπροεδρία και γεννάται το ερώτημα ποιος θα είναι ο ρόλος του Γιάνη Βαρουφάκη.

«Καταλαβαίνω επίσης ότι οι Θεσμοί επρόκειτο να συναντηθούν με τις ελληνικές Αρχές σήμερα το πρωί και ότι πλέον η Ελλάδα αποφάσισε ότι η ομάδα που θα αναλάβει τις διαβουλεύσεις θα έχει ως επίκεντρο το γραφείο του Αντιπροέδρου» υπογράμμισε.

Ο ίδιος τόνισε πως «δεν είναι δουλειά των υπουργών Οικονομικών να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες των προτάσεων, προσθέτοντας πως οι συζητήσεις πρέπει να μεταφερθούν σε τεχνικό επίπεδο».
Ωστόσο η ελληνική αντιπροεδρία διέψευσε τον ιρλανδό υπουργό Οικονομικών «πλήρως και κατηγορηματικώς». Συγκεκριμένα σύμφωνα σε ανακοίνωση της αντιπροεδρίας αναφέρεται:

«Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα και δηλώσεις ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης επισημαίνει τα εξής:
1. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση.
2. Την κυβέρνηση εκπροσωπεί στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης».
Δηλώσεις υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης
«Η ελληνική λίστα δεν ήταν επαρκής. Οι Ελληνες πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα. Χρειάζονται ένα πιο ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων έως το τέλος Απριλίου» δήλωσε από την πλευρά του ο ολλανδός αναπληρωτής υπουργος Οικονομικών Eric Wiebes, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τα περί δημοψηφίσματος.

Ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Έντουαρντ Σικλούνα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας χρειάζεται πολύ δουλειά.

Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Peter Kazimir ζήτησε από την Ελλάδα πιο συγκεκριμένες προτάσεις. «Είναι νωρίς να κρίνουμε τις ελληνικες προτάσεις. Περιμένουμε να δούμε τα «νούμερα».
Το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα ενημερωθεί από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για την λίστα των μεταρρυθμίσεων και τις παρεμβάσεις που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση την παρελθούσα Παρασκευή, ωστόσο δεν αναμένεται να τις εξετάσει σε βάθος, καθώς θα αναμένει την γνωμοδότηση των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ για τα προτεινόμενα μέτρα. Ακόμη, θα ενημερωθεί για την ταμειακή κατάσταση της Ελλάδας και για τα υφιστάμενα μεγέθη του προϋπολογισμού.
Πάντως, κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών υπό τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτική καθηγητή Νίκο Θεοχαράκη, ευρίσκεται ήδη από χθες στις Βρυξέλλες προκειμένου να έχει προπαρασκευαστικές εργασίες με στελέχη των θεσμών.
Πριν το Eurogroup συνεδρίασε η ευρωομάδα εργασίας (Euro Working Group) στην οποία έγινε μια τεχνική ενημέρωση για τις ελληνικές προτάσεις, αλλά και για την συνολική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας (ταμειακά διαθέσιμα, κ.α..).
Στο Euro Working Group μετείχαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης, αλλά και ο κ. Θεοχαράκης.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν ακόμη οι ελληνικές προτάσεις για ενεργοποίηση του δημοσιονομικού συμβουλίου, για αλλαγές στον οργανικό νόμο του Προϋπολογισμού, η συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων, οι αλλαγές στην νομοθεσία για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο στόχος για είσπραξη 500 εκατ. ευρώ από τις υπηρεσίες τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, το πρόγραμμα καταπολέμησης της γραφειοκρατίας του Δημοσίου, αλλά και οι διατάξεις για την υιοθέτηση άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσεως. 
Όπως έγινε γνωστό ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένεται να προσέλθει στο χώρο διεξαγωγής του συμβουλίου στις 3.45 το απόγευμα.

Στις Βρυξέλλες οι τεχνικές διαβουλεύσεις ελληνικών Αρχών και θεσμών
Στις Βρυξέλλες αναμένεται να διεξαχθούν οι τεχνικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, μετά από αίτημα του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,Μαργαρίτης Σχοινάς.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς, αν η Επιτροπή αναμένει να ξεκινήσουν, εντός της εβδομάδας, τεχνικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές και τους θεσμούς, ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί, μεταξύ άλλων στο αποψινό Eurogroup.
Συνεχίζοντας, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε πως ο πρόεδρος της Eπιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ζήτησε οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών και των ελληνικών Αρχών να διεξαχθούν στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, ο Μ. Σχοινάς πρόσθεσε ότι κάποιες πτυχές των συζητήσεων θα πρέπει να διεξαχθούν, επί τόπου, στην Αθήνα.
Καταλήγοντας, ο κ. Σχοινάς σχολίασε ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι ο τόπος διεξαγωγής των συνομιλιών, αλλά η ουσία τους. «Οι θεσμοί πρέπει να αξιολογήσουν τις ελληνικές προτάσεις και παράλληλα πρέπει να διεξαχθούν τεχνικές συζητήσεις με τους θεσμούς και με τις ελληνικές Αρχές, σε ορισμένες πτυχές τους, και επί τόπου στην Αθήνα»ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Η ατζέντα του Eurogroup
Όπως ανακοινώθηκε από το Eurogroup, η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της Δευτέρας έχει ως εξής:
«Το Eurogroup θα συζητήσει τα επόμενα βήματα μετά την απόφαση για παράταση της χρηματοδοτικής συνδρομής προς την Ελλάδα έως και τέσσερις μήνες μετά την αρχική ημερομηνία λήξης στις 28 Φεβρουαρίου 2015.
» Το Eurogroup ενέκρινε την πολιτική συμφωνία για την παράταση στις 24 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια η συμφωνία εγκρίθηκε από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια στη ζώνη του ευρώ και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), το οποίο παρέχει τη συνδρομή. Η επίσημη απόφαση για την παράταση ελήφθη στις 27 Φεβρουαρίου.
»Το Eurogroup θα ενημερωθεί σχετικά με την τρέχουσα 6η αξιολόγηση του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Κύπρου. Μια από τις απαιτήσεις του προγράμματος είναι η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού πλαισίου κατασχέσεων, που θα επιτρέψει στις τράπεζες να διαχειριστούν τα επισφαλή τους δάνεια και να βελτιώσουν την ροή πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία.
»Οι υπουργοί θα ενημερωθούν επίσης από την Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων, δίνοντας έμφαση σε εκείνα που θεωρείται ότι ενέχουν κίνδυνο μη συμμόρφωσης με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
»Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει επίσης θεματική συζήτηση σχετικά με τη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών στη ζώνη του ευρώ».
tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Θετικό το Eurogroup εκτιμάει η ελληνική κυβέρνηση-Τελειώνετε, πρέπει να υπάρξει πρόοδος το μήνυμα από τις Βρυξέλλες"

Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ

Ποινική δικογραφία κατά παντός υπευθύνου έχει σχηματίσει η Δικαιοσύνη μετά από έρευνα που βασίστηκε στο πόρισμα των ορκωτών λογιστών για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε στην Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ήδη διενεργείται προκαταρκτική εξέταση. Να σημειωθεί ότι το έγγραφο κατατέθηκε προς απάντηση ερωτήματος του βουλευτή των ΑΝΕΛ Νίκου Νικολόπουλου ο οποίος υποστήριζε την «ανάγκη εις βάθος διερεύνησης του ενδεχόμενου ύπαρξης και λειτουργίας «εγκληματικής οργάνωσης ΠΑΣΟΚ»».

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική έρευνα των ορκωτών λογιστών έγινε κατόπιν εντολής του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμά τους έδειξε «μαύρη τρύπα» 114,5 εκατ. ευρώ στα ταμεία του κόμματος που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από αποδείξεις και παραστατικά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ"

Την παραίτησή του υπέβαλε ο διοικητής του ΟΑΕΔ

Επιστολή παραίτησης από τη θέση του διοικητή του ΟΑΕΔ υπέβαλε στον υπουργό Εργασίας ο Θεόδωρος Αμπατζόγλου.

Ο κ. Αμπατζόγλου ανέφερε στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, ότι «είναι "φυσιολογικό" να αλλάζουν οι Διοικήσεις των μεγάλων Οργανισμών όποτε αλλάζουν οι κυβερνήσεις, σας υποβάλλω την παραίτησή μου» και επισήμανε ότι διατίθεται να συνεχίσει την ενημέρωση για τον Οργανισμό.

Ακολουθεί η επιστολή παραίτησης:

«Κύριε Υπουργέ, Με την παρούσα επιστολή, σας ενημερώνω για τα μείζονα ζητήματα του ΟΑΕΔ, γιατί θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μου. Σας παρακαλώ να λάβετε υπόψη σας τα εξής:

1. Δείκτης ανεργίας

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας για τον Δεκέμβριο του 2014 είναι 26%. Κρίσιμος παράγοντας για την αποκλιμάκωση της ανεργίας είναι -πέραν των άλλων- τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα-ώριμα προγράμματα που αφορούν σε πάνω από 100.000 ανέργους:

- Η κοινωφελής εργασία

- Τα προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις

- Τα εμπροσθοβαρή προγράμματα που έχουν ήδη εγκριθεί και έχουν ήδη υποβληθεί πολλές δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις ανέργων

- Πολλές δράσεις μαθητείας, επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και πρακτικής άσκησης

- Δράσεις για το πρόγραμμα «Εγγύηση για τη Νεολαία».

Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και καταστρεπτικά αποτελέσματα στην κοινωνική συνοχή. Ως εκ τούτου απαιτείται άμεση πολιτική απόφαση για την έναρξη και υλοποίηση των προγραμμάτων

2. Αναδιοργάνωση ΟΑΕΔ

Ο ΟΑΕΔ είναι στην τελική φάση υλοποίησης του Action Plan της Αναδιοργάνωσης. Υλοποιείται από ομάδες εργασίας υπαλλήλων του ΟΑΕΔ μαζί με τους εμπειρογνώμονες από τρεις Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης (ΔΥΑ) της Ευρώπης, με την συνδρομή της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης της Commission, της Task Force και τεχνικών συμβούλων που έχουν αναδειχθεί από Διεθνείς Δημόσιους Διαγωνισμούς.

Προχωρούμε βάσει συγκεκριμένου πλάνου δράσης και χρονοδιαγράμματος με σκοπό να βελτιώσουμε τις λειτουργίες μας, να υπερβούμε την ακαμψία της γραφειοκρατίας και να αναβαθμίσουμε τον Οργανισμό.

Τα κύρια πεδία είναι:

- η απλοποίηση των διαδικασιών

- η αναβάθμιση της πληροφορικής και των εργαλείων

- η εξέλιξη των δράσεων μαθητείας και επαγγελματικής εκπαίδευσης

- η επιμόρφωση των υπαλλήλων

- το χτύπημα της γραφειοκρατίας και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες

- ο σχεδιασμός ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης

- οι διαδικασίες παρακολούθησης και αξιολόγησης προγραμμάτων

Τονίζω ότι η Αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ είναι βασική αιρεσιμότητα για τη χώρα, δηλαδή βασική προϋπόθεση για την ομαλή συνέχιση της χρηματοδότησης από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΕΚΤ.

3. Εγγύηση για τη Νεολαία

Κρίσιμη εκκρεμότητα είναι η «Εγγύηση για τη Νεολαία». Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ έχουν έτοιμο πλάνο δράσεων αλλά απαιτείται η πολιτική πρωτοβουλία έναρξης, επειδή ήδη υπάρχει σημαντική καθυστέρηση.

4. Οφειλές ΙΚΑ

Είναι κρίσιμο να υπογραμμίσω ότι η χρηματοοικονομική ισορροπία του ΟΑΕΔ εξαρτάται απολύτως από την ομαλή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, κυρίως όμως από την συνέπεια του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Οι εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων που αφορούν τον ΟΑΕΔ και τις δράσεις κοινωνικής πολιτικής, πρέπει να αποδίδονται πλήρως και ανελλιπώς.

Δυστυχώς αυτό δε συμβαίνει με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται οφειλές που είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν. (Αναλυτική αναφορά με το ύψος των οφειλών έχω ήδη παραδώσει).

5. Επιδόματα ανεργίας

Τα επιδόματα ανεργίας, οι υπόλοιπες παροχές, τα προγράμματα απασχόλησης, η χρηματοδότηση δράσεων του τ. ΟΕΚ και τ. ΟΕΕ, ο κοινωνικός τουρισμός και όσα γίνονται προς όφελος του εργατικού δυναμικού της χώρας, είναι αδύνατο να υλοποιηθούν αν οι οφειλές αυτές συνεχίσουν να αυξάνονται.

6. Ενίσχυση προσωπικού

Άλλος κρίσιμος παράγοντας είναι η ενίσχυση του Οργανισμού με νέους υπαλλήλους, η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων και η υιοθέτηση νέου οργανογράμματος.

7. Διαθέσιμα ΟΑΕΔ

Όπως γνωρίζετε το ΔΣ του ΟΑΕΔ επιφυλάχθηκε να μεταφέρει χρηματικά ποσά στην Τ.τ.Ε. ζητώντας να προηγηθεί συμφωνία με τους Προέδρους των Κοινωνικών Εταίρων και να υπάρξει διασφάλιση ότι δεν θα τιτλοποιηθούν τα διαθέσιμα.

Άλλωστε αυτά προορίζονται για πληρωμή επιδομάτων ανεργίας, για τον Λογαριασμό Κοινωνικής Πολιτικής και για αποπληρωμή προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Κύριε Υπουργέ,

πρόσφατα σας απέστειλα ένα απολογισμό δράσεων του ΟΑΕΔ τον οποίο δημοσιοποίησα. Πραγματικά πιστεύω ότι ελάχιστα είναι τα παραδείγματα τόσο πλούσιου και δημιουργικού απολογισμού Δημοσίων Οργανισμών στη χώρα. Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια:

- Τους Προέδρους και τους αντιπροσώπους των Κοινωνικών Εταίρων που ήταν πάντα δίπλα στον ΟΑΕΔ, τους δύο Αντιπροέδρους και τα μέλη του Δ.Σ.

- Τα στελέχη και όλους τους εργαζομένους του ΟΑΕΔ σε κάθε περιοχή της Ελλάδος για την πολύ καλή δουλειά που κάνουν.

Ο ΟΑΕΔ θα συνεχίσει να εξελίσσεται σε έναν ευέλικτο, φιλικό και αποτελεσματικό Δημόσιο Οργανισμό για το καλό όλης της κοινωνίας, των εργαζομένων, των κοινωνικών εταίρων και κυρίως των ανέργων.

Η στήριξη του ΟΑΕΔ είναι οικονομική και κοινωνική προτεραιότητα.

Σε ότι με αφορά, έδωσα τον καλύτερο εαυτό μου και είναι κοινή διαπίστωση (ελληνική και ευρωπαϊκή) ότι παραδίδω έναν Οργανισμό αναβαθμισμένο, με χρηματοοικονομική υγεία και με καλά αποτελέσματα. Είμαι υπερήφανος γιατί παρά τις δυσκολίες και την ελλειμματική χρηματοδότηση παραδίδω έναν Οργανισμό με ταμειακό πλεόνασμα, φαινόμενο μοναδικό στην Ελλάδα!

Επειδή στην Ελλάδα είναι "φυσιολογικό" να αλλάζουν οι Διοικήσεις των μεγάλων Οργανισμών όποτε αλλάζουν οι κυβερνήσεις, σας υποβάλλω την παραίτησή μου.

Παράλληλα σας δηλώνω ότι αν χρειαστεί θα συνεχίσω να ενημερώνω εσάς, την Αναπληρώτρια Υπουργό και την κα Καραμεσίνη.

Με εκτίμηση».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Την παραίτησή του υπέβαλε ο διοικητής του ΟΑΕΔ"

Π. Καμμένος: Αν χτυπήσουν την Ελλάδα, οι μετανάστες παίρνουν χαρτιά και πάνε Βερολίνο

Αν πάνε να χτυπήσουν την Ελλάδα, αύριο το πρωί οι μετανάστες παίρνουν τα χαρτιά τους και πάνε στο Βερολίνο, τόνισε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, μιλώντας την Κυριακή το μεσημέρι στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Όπως ανέφερε, αυτό που κάνει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, είπε, είναι αυτό που περιέγραψε με δήλωσή του χθες ο υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς, «όταν είπε ότι "εάν θέλετε να ρίξετε την Ελλάδα, να ξέρετε ότι πλέον θα γίνει κατευθείαν πύλη εισόδου τζιχαντιστών". Και πρόσθεσε:

«Δηλαδή, αν πάνε να χτυπήσουν την Ελλάδα, να ξέρουν ότι εμείς αύριο το πρωί αναστέλλουμε τη συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙ, παίρνουν οι μετανάστες τα χαρτιά τους και την ταυτότητά τους και πάνε στο Βερολίνο. Μεταξύ αυτών των μεταναστών, αν υπάρχουν και κάποιοι που έχουν περάσει και για τους οποίους δεν έχει ελεγχθεί αν βρίσκονται στο πλευρό του ISIS, θα είναι ευθύνη της Ευρώπης που θα έχει αποφασίσει να χτυπήσει την Ελλάδα. Αυτή είναι η πολιτική την οποία ασκεί η σημερινή κυβέρνηση».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Π. Καμμένος: Αν χτυπήσουν την Ελλάδα, οι μετανάστες παίρνουν χαρτιά και πάνε Βερολίνο"

Σε δίκη για την υπόθεση Siemens παραπέμπονται 64 πρόσωπα

Εκδόθηκε το βούλευμα ύστερα από έρευνα εννέα ετών - Η λίστα με τα ονόματα

Εξήντα τέσσερα πρόσωπα παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές εφετείο Κακουργημάτων για το σκάνδαλο της Siemens. Όλα τα ονόματα αποκαλύπτει το Βήμα.

Μεταξύ τους συγκαταλέγονται πρώην μεγάλα στελέχη της γερμανικής εταιρίας με ισχυρή πολιτική δύναμη όπως οι Φον Πίρερ και Γιουνκγ.

Παραπέμπονται όμως και οι Χρήστος Καραβέλας, Μιχάλης Χριστοφοράκος και Πρόδρομος Μαυρίδης από την ελληνική Siemens

Όλα τα ονόματα και οι κατηγορίες.

1) Πρόδρομος Μαυρίδης

2) Χρήστος Καραβέλας

3) Ηλίας Γεωργίου

4) Μιχάλης Χριστοφοράκος

5) Εμμανουήλ Σταυριανού

6) Αλέξανδρος Αθανασιάδης

7) Φόλκερ Γιουνγκ

8) Καρλ Φρίντριχ Φον Πίρερ

9) Χαιντ Γιοχιμ Νοιμπίρκερ (αυτοκτόνησε δεν έχει προσκομιστεί η ληξιαρχική πράξη θανάτου)

10) Ρόλαντ Κοχ

11) Τόμας Γκάνσβιντ

12) Χανς Γουόλτερ Μπερνσάου

13) Μάικλ Κουτσενρόιτερ

14) Ράινερ Νίντλε

15) Ράινχαρτ Σίκατσεκ

16) Ρούντολφ Βόλφγκανγκ

17) Χάιντς Βόλφγκανγκ Ερνστ Κάιλ φον Γιάγκεμαν

18) Φρανς Γιόζεφ Ρίχτερ

19) Λούντβιχ Αντον Χαινεριχ Γιάσπερ

Οι παραπάνω παραπέμπονται για ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

20) Γιώργος Σκαρτέλης,

21) Αθανάσιος Γρεβενίτης,

22)Παναγιώτης Βεργής,

23) Δημήτρης Κόκκινος,

24) Σωτήρης Τζούμας

25) Κωνσταντίνος Γκόγκας

26) Νικόλαος Νίντος

27) Γιώργος Καραπλής

28) Νικόλας Μανασής

29) Γεώργιος Αργυρόπουλος

30) Δημήτρης Γυφτόπουλος

31) Δημήτρης Κουβάτσος

32) Γεώργιος Αυλωνίτης

33) Παναγιώτης Νικάκης.

Οι παραπάνω παραπέμπονται για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

34) Μάνφρεντ Μπρίντε

35) Γεώργιος Γεργιαννάκης

36) Γεώργιος Ναούμ

37) Ευάγγελος Μαρκόπουλος

38) Σπυρίδων Ταράζης

39) Αλέξανδρος Καλουτάς

40) Πολυξένη Παλαιογιώργου

41) Παντελεήμων Καράκωστας.

Οι παραπάνω παραπέμπονται για απλή συνέργια σε παθητική δωροδοκία.

42) Παναγιώτα Κοκκίνου

43) Θεόδωρος Τσουκάτος

44) Ηλίας Πιταούλης

45) Γεώργιος Γενναίος

46) Φώτης Γενναίος

47) Κωνσταντίνος Βόσσος

48) Θεόδωρος Βόσσος

49) Στυλιανός Βίος

50) Σοφία Αραβοσίτα

51) Ευδοκία Μίχα

52) Παναγιώτης Παπούλιας

53) Βενετία Τερζάκη

54) Παναγιώτης Χαραμής

55) Γεώργιος Χρυστογιάννης.

Οι παραπάνω παραπέμπονται για άμεση συνέργια σε παθητική δωροδοκία.

56) Γεώργιος Καλδής

57) Αλέξανδρος Λέτσας

58) Σταύρος Γιαννακάκης

59) Αθανάσιος Ράμμος

60) Βασίλειος Τυρογαλάς

61) Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης

62) Φάνης Λυγινός.

63) Ζαν κλοντ Οσβαλντ

Οι παραπάνω παραπέμπονται για άμεση συνέργια σε ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα

64) Μάρθα Δημητριάδη – Καραβέλα

Η σύζυγος του άφαντου Χρήστου Καραβέλα παραπέμπεται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η πολύκροτη υπόθεση άρχισε να ερευνάται και στη χώρα μας όταν ελεγκτικοί παράγοντες της Γερμανίας έκαναν έφοδο στα γραφεία της εταιρείας και εντόπισαν στοιχεία για μαύρες πληρωμές και στη χώρα μας. Η ζημιά για τοπ ελληνικό δημόσιο υπολογίζεται σε περίπου 80 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 50 εκατ. ευρώ έχουν κατασχεθεί και σε λογαριασμούς στην Ελβετία.

Μεταξύ των προσώπων που παραπέμπονται σύμφωνα με πληροφορίες είναι και πρώην σύμβουλος του Κώστα Σημίτη Θ. Τσουκάτος ο οποίος εμφανίζεται να διακίνησε 1 εκατ. γερμανικά μάρκα μέσω φίλων του επιχειρηματιών. Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως, ο οποίος κατηγορείται από τον εισαγγελέα κ. Γαληνό Μπρή για συνέργια σε δωροδοκία τα χρήματα κατέληξαν στα ταμεία του ΠαΣοΚ.

Σύμφωνα με το βούλευμα και κατά το κατηγορητήριο από τις προμήθειες που κατευθύνονταν στη χώρα μας «το 8% πήγαινε σε στελέχη του ΟΤΕ και το 2% στην πολιτική».

Η υπόθεση αποτέλεσε και αντικείμενο εξεταστικής επιτροπής της Βουλής η οποία συνεδρίασε επί δέκα μήνες και βουλευτές μέλη της ταξίδεψαν ως το Μόναχο όπου πήραν καταθέσεις και από Γερμανούς στελέχη της Siemens αλλά και από τον επικεφαλής της Siemens Hellas Μιχάλη Χριστοφοράκο.

Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα το 2012 μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Siemens υπεγράφη εξωδικαστικός συμβιβασμός με τον οποίο η γερμανική εταιρεία υποχρεούνταν σε καταβολή αποζημίωσης περίπου 90 εκατ. ευρώ και άλλων παροχών όπως υποτροφίες, επενδύσεις κλπ οι οποίες πάντως, εκτός από τις υποτροφίες, δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε δίκη για την υπόθεση Siemens παραπέμπονται 64 πρόσωπα"

Στον ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση εξεταστικής για το μνημόνιο από τους ΑΝ.ΕΛΛ.

Το σχέδιο πρότασης των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τη συγκρότηση επιτροπής που θα ερευνήσει το πώς η Ελλάδα έφτασε στο Μνημόνιο παραδόθηκε στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Μαντά, από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο των ΑΝ.ΕΛΛ., Νίκο Νικολόπουλο.

Στόχος του συγκυβερνώντος κόμματος είναι η ανεύρεση κοινού τόπου για την κατάθεση κοινής πρότασης συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Πανελλαδική Πολιτική Έρευνα της Mar που παρουσιάζει σήμερα, Δευτέρα, η «Εφημερίδα των Συντακτών» το 84,2% δηλώνει ότι συμφωνεί στο θέμα της συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο. Το 12,9% διαφωνεί και του 2,9% δεν εκφράζει άποψη, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά αφορούν τους ψηφοφόρους των ΑΝ. ΕΛΛ. (97,6%), του ΣΥΡΙΖΑ (94,1%) και του ΚΚΕ (89,4%).

efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση εξεταστικής για το μνημόνιο από τους ΑΝ.ΕΛΛ."

Μετακινήσεις υπαλλήλων στο Δημόσιο

Κύμα μετακινήσεων υπαλλήλων στο Δημόσιο φέρνουν οι αναδιαρθρώσεις δημοσίων υπηρεσιών που σχεδιάζει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ο χάρτης των αλλαγών που αναμένεται να θεσμοθετηθεί το επόμενο εξάμηνο περιλαμβάνει τη διαμόρφωση νέων οργανογραμμάτων για τα υπουργεία με συγχωνεύσεις υπηρεσιών και ομοειδών φορέων, την αντικατάσταση των αποκεντρωμένων κρατικών διοικήσεων με νέες δομές και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων σε δήμους και περιφέρειες, σύμφωνα με το Έθνος.

Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει τη συνεργασία των υπουργών με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αναδιοργάνωση του κρατικού μηχανισμού, που αποτελεί ένα από τα «όπλα» της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Διαβάστε Περισσότερα » "Μετακινήσεις υπαλλήλων στο Δημόσιο"

Μέρκελ: Εχουμε ακόμη δύσκολο δρόμο μπροστά μας για την Ελλάδα

«Στόχος μας είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ» επανέλαβε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση του Eurogroup, σπεύδοντας ωστόσο να τονίσει πως η αλληλεγγύη με την Ελλάδα πρέπει να αντισταθμίζεται με την ετοιμότητά της για μεταρρυθμίσεις.

Από το Τόκιο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, η γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε «τεράστια πρόκληση» για την Ευρώπη την επίτευξη συμφωνίας οικονομικής βοήθειας με την Ελλάδα που θα την κρατήσει στη ζώνη του ευρώ. Ερωτηθείσα αν αποκλείει ένα αποκαλούμενο «grexit» όπως έκανε ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν - Πολ Γιούνκερ σε συνέντευξή του μέσα στο Σαββατοκύριακο, απάντησε: «Το έχω πει επανειλημένως, και μπορώ να το πω και πάλι εδώ, ότι πολιτικός μας στόχος είναι η διατήρηση της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Εχουμε εργασθεί γι΄αυτό εδώ και πολλά χρόνια».

«Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι σε αυτό το νόμισμα υπάρχουν δύο όψεις - από τη μία πλευρά η αλληλεγγύη εκ μέρους των Ευρωπαίων εταίρων και από την άλλη η ετοιμότητα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και άλλων δεσμεύσεων (στην Ελλάδα). Ως προς αυτό, είναι σαφές ότι έχουμε μπροστά έναν πολύ δύσκολο δρόμο» πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα σήμερα για το ενδεχόμενο επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, εκπρόσωπος της γερμανίδας Καγκελάριου δήλωσε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ευπρόσδεκτος στη Γερμανία και ειδικά στο Βερολίνο, σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει πως δεν υπάρχουν προς το παρόν τέτοια σχέδια.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε πως δεν περιμένει συγκεκριμένες αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα καθώς στη σημερινή συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών αναμένονται ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα ελληνικά σχέδια για μεταρρυθμίσεις.

Ο Στέφαν Κάμπετερ αντέκρουσε τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει δημοψήφισμα ή πρόωρες εκλογές αν η ευρωζώνη απορρίψει τις ελληνικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις, λέγοντας ότι αυτό το μόνο που θα έκανε είναι να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην εφαρμογή των οικονομικών μέτρων που χρειάζεται η Ελλάδα.

H ελληνική κυβέρνηση έστειλε την Παρασκευή στο Eurogroup μια πιο λεπτομερή λίστα επτά μεταρρυθμίσεων, που περιλαμβάνει προτάσεις για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και για άντληση εσόδων ύψους 500 εκατ. ευρώ ετησίως από την αδειοδότηση και την φορολόγηση του διαδικτυακού στοιχηματισμού.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε την Κυριακή από το Άμστερνταμ ότι η νέα λίστα των μεταρρυθμίσεων δεν είναι πλήρης και ότι θα πρέπει να εξεταστεί διεξοδικά από τους δανειστές.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ: Εχουμε ακόμη δύσκολο δρόμο μπροστά μας για την Ελλάδα"

Χαρδούβελης: Τα χρήματα είναι φορολογημένα και δηλωμένα (Βίντεο)

Τα χρήματα είναι και φορολογημένα και δηλωμένα υποστήριξε ο πρώην υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μετά την αποκάλυψη της Realnews ότι ελέγχεται για χρήματα που έχει βγάλει στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο Star και στην Πόπη Τσαπανίδου, τις μεταφορές στο εξωτερικό τις έκανε από το σπίτι του μόνος του μέσω web banking, και για τον λόγο αυτό ήταν αρκετές οι μεταφορές καθώς ήθελε να σιγουρεύεται κάθε φορά πως τα ποσά έφταναν στον προορισμό τους.

Όπως είπε προχώρησε σε μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό, επειδή τον Μάιο του 2012 φοβήθηκε, «όπως φοβήθηκε η μισή Ελλάδα». «Έβγαλα κάποια χρήματα γιατί είχα μπροστά μου πληρωμές», είπε καθώς είχε ένα παιδί που σπούδαζε στο εξωτερικό, ενώ πρόσθεσε πως «αυτό διδάσκουμε στους φοιτητές, ότι πρέπει να έχουμε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο».

Ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε επίσης πως έχει φέρει «και χρήματα στην Ελλάδα». «Το σπίτι μου το αγόρασα με χρήματα που έφερα από το εξωτερικό», είπε.

«Όταν φύγαμε από την κυβέρνηση και εγώ όπως και πολλοί Έλληνες μετέφερα κάποια από τα χρήματά μου στο εξωτερικό» και πρόσθεσε πως «τώρα δεν υπάρχει θέμα φόβου όπως τότε».

Τέλος ο κ. Χαρδούβελης είπε πως είναι το θύμα της υπόθεσης καθώς «δεν το έμαθα από τη Βουλή αλλά από μια εφημερίδα».


newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδούβελης: Τα χρήματα είναι φορολογημένα και δηλωμένα (Βίντεο)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news