facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Κομισιόν: Στο Eurogroup δεν θα ληφθούν αποφάσεις – Μία επιστολή εδώ και μία εκεί δεν αλλάζουν τα πράγματα

«Μια επιστολή εδώ, μία επιστολή εκεί δεν αλλάζει τα πράγματα» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δίνοντας το στίγμα για το Eurogroup της Δευτέρας.

Ο Βάλντις Ντομπρόφσκις, μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα FAZ, τόνισε ότι «μία επιστολή εδώ, μία επιστολή εκεί δεν πρόκειται να αλλάξει τα πράγματα και πολύ. Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ψηφιστούν από το ελληνικό κοινοβούλιο και κατόπιν θα ξεκινήσει η εφαρμογή τους».

Σημείωσε ότι δεν αναμένει καμία απόφαση από το Eurogroup της Δευτέρας ξεκαθαρίζοντας ότι εάν δεν υπάρξει εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Ελλάδας, δεν πρόκειται να γίνει εκταμίευση κεφαλαίων.

«Προφανώς η κυβέρνηση στην Αθήνα κατανοεί διαφορετικά το πρόβλημα, σε σχέση με το πως το κατανοούμαι εμείς. Θα πρέπει να επαναλάβουμε το βασικό ζήτημα: προκειμένου το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί με επιτυχία, η κυβέρνηση θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της» σημειώνει με νόημα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Στο Eurogroup δεν θα ληφθούν αποφάσεις – Μία επιστολή εδώ και μία εκεί δεν αλλάζουν τα πράγματα"

ΣτΕ: Αντισυνταγματικά τα έργα στο νέο λιμάνι των Πατρών

Αντισυνταγματικά είναι, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, τα έργα στο νέο λιμάνι της Πάτρας, καθώς κρίθηκε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα πρέπει να είχε εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα και όχι υπουργικές αποφάσεις ή αποφάσεις της ΕΣΑΛ.

Ειδικότερα, με αποφάσεις της τριετίας 2002-2004 της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (που στη συνέχεια κυρώθηκαν με υπουργικές αποφάσεις) εγκρίθηκαν οι χρήσεις γης και καθορίσθηκαν οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης στο νέο λιμάνι της Πάτρας. Ακόμη, εγκρίθηκαν οι χρήσεις του τμήματος μεταξύ του παλαιού και νέου λιμένα (μεταξύ των οδών Τριών Ναυάρχων και Παπαφλέσσα), και η ανακαίνιση του υπάρχοντος επιβατικού σταθμού «Μελίνα», όπως και η βελτίωση εν γένει της λιμενικής υποδομής.

Ο Δήμος Πατρέων προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθεί το επίμαχο νομοθετικό πλέγμα που επιτρέπει την κατασκευή του νέου λιμένα, υποστηρίζοντας, μεταξύ των άλλων, ότι με τις σχεδιαζόμενες χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις διακόπτεται η συνέχεια των λειτουργιών της πόλης προς την πλευρά της θάλασσας και αποκόπτεται η πόλη και οι κάτοικοι της από το παραθαλάσσιο μέτωπο.

Οι Σύμβουλοι της Επικρατείας ακύρωσαν όλες τις αποφάσεις που καθόριζαν τους κανόνες κατασκευής του νέου λιμένα Πατρών.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Αντισυνταγματικά τα έργα στο νέο λιμάνι των Πατρών"

Ολοκληρώθηκε η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ-Η παρέμβαση Σαμαρά

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, με παρέμβαση, μάλιστα, του Αντώνη Σαμαρά για τον τρόπο που ασκούσε τα καθήκοντά του, ως πρωθυπουργός.

Τη στιγμή, κατά την οποία μέλος της Πολιτικής Επιτροπής αναφερόταν στον τρόπο διακυβέρνησης από τον Αντώνη Σαμαρά, τον διέκοψε ο πρόεδρος της ΝΔ και έκανε ο ίδιος αναφορά στη λειτουργία και τους ρυθμούς της κυβέρνησής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες παρισταμένων ο κ. Σαμαράς είπε:

"Όποιος για μια στιγμή μπει στη θέση μου θα καταλάβει. Εγώ φρόντιζα πάντα να υπάρχουν λεφτά στα ταμεία.

Δούλευα 24 ώρες το 24ωρο, δεν με έβλεπε ούτε το σπίτι μου, δεν υπολόγισα ούτε το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισα, έβλεπα μπροστά μου μόνο την Ελλάδα.

Και βέβαια μπορούσαμε να κάνουμε και τούτο και εκείνο και το άλλο αλλά η χώρα κινδύνευε. Και βλέπουμε τώρα ότι οι κίνδυνοι ήταν πραγματικοί.

Χρειαζόμασταν αυτόν τον 1,5 χρόνο για να βγούμε από το τούνελ και τώρα μας ξαναβάζουν στο τούνελ".

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, οι σύνεδροι φορτίστηκαν συναισθηματικά, ακολούθησαν παρατεταμένα χειροκροτήματα, παραιτήθηκαν όλοι των ομιλιών τους και λίγο αργότερα έληξε η συνεδρίαση.

Συνολικά μίλησαν πάνω από 100 ομιλητές και στη Συγγρού λένε ότι το συμπέρασμα είναι πως μπήκε τέλος στην εσωστρέφεια.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολοκληρώθηκε η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ-Η παρέμβαση Σαμαρά"

Θεοδωράκης: Πατριωτικό καθήκον οι υπουργοί και όλοι οι βουλευτές να φέρουν τα λεφτά τους σε ελληνικές τράπεζες

«Δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και αν το θέλαμε, θα είχε γίνει από την επόμενη μέρα των εκλογών» υπογράμμισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Ποταμιού, ένα χρόνο μετά την ίδρυσή του.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επέκρινε την κυβέρνηση για αντικρουόμενες θέσεις σε καίρια ζητήματα και με αφορμή δηλώσεις υπουργών και κυβερνητικών στελεχών για ενδεχόμενες νέες εκλογές ή δημοψήφισμα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να ανταποκριθεί στην εντολή που έχει λάβει από το λαό και να κυβερνήσει.

«Ο πρωθυπουργός έχει πάρει την εντολή -ο πρωθυπουργός και όχι η Βαβέλ των αρχηγίσκων-, ας την αξιοποιήσει και ας μην προσπαθούν να μεταφέρουν τα αδιέξοδα του κόμματός τους στις πλάτες του κόσμου. Πήρατε εντολή κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ γιατί το παλιό σύστημα χρεοκόπησε αλλά δεν πήρατε εντολή να μας σύρετε σε μια άλλου τύπου χρεοκοπία» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης και επισήμανε ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη στην οποία, όπως είπε «δεν είμαστε επισκέπτες».

«Το νόμισμα της Ελλάδας είναι το ευρώ» τόνισε, ενώ προειδοποίησε για δεινά στην κοινωνία από τυχόν έξοδο από το κοινό νόμισμα.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα για αποστολή χρημάτων στο εξωτερικό από πολιτικά στελέχη σημείωσε: «Το πατριωτικό καθήκον επιτάσσει αυτή τη στιγμή οι υπουργοί αλλά και όλοι οι βουλευτές να φέρουν τα λεφτά τους σε ελληνικές τράπεζες».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε ότι «η καινούργια Ελλάδα θέλει τόλμη, αγώνα και συγκρούσεις όχι μόνο στα Eurogroup, αλλά συγκρούσεις και με τον κακό μας εαυτό, με τις ιδεοληψίες, με τα στερεότυπα».

Σχετικά με τον αντιπολιτευτικό δρόμο που θα ακολουθήσει το Ποτάμι, ο επικεφαλής του ανέφερε ότι δεν θα είναι ο άγονος δρόμος της δομικής αντιπολίτευσης:

«Δεν θα συμφωνήσω με όλους εκείνους που μας ζητούν να πάμε απέναντι και να πετάμε πέτρες. Δεν είναι αυτό το Ποτάμι. Θα συγκρουστούμε, αλλά αν υπάρξει άνθος που θα φυτρώσει αυτή την άνοιξη στον κήπο του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς θα το προστατεύσουμε. Αυτό είναι το Ποτάμι» υπογράμμισε και δεσμεύτηκε να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι το Ποτάμι θα πραγματοποιήσει το συνέδριό του τον Ιούνιο ή το Σεπτέμβριο, ανάλογα τις πολιτικές εξελίξεις ενώ δόθηκε στη δημοσιότητα ο αναλυτικός απολογισμός των οικονομικών του κόμματος.









protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωράκης: Πατριωτικό καθήκον οι υπουργοί και όλοι οι βουλευτές να φέρουν τα λεφτά τους σε ελληνικές τράπεζες"

Σαμαράς: Η κυβέρνηση παίζει με το Grexit-Μας βάζει ξανά στο τούνελ

Με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Αντώνης Σαμαράς στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ λέγοντας ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένοχος εξαπάτησης του ελληνικού λαού", ενώ έκανε ταυτόχρονα απολογισμό της κυβερνητικής του θητείας. Ο κ. Σαμαράς απέκλεισε το έκτακτο συνέδριο και την αλλαγή ηγεσίας και προανήγγειλε πορεία στις κομματικές οργανώσεις για διάλογο με την κομματική βάση και αμφίπλευρη διεύρυνση του κόμματος καθώς επίσης και συνολική ανασυγκρότηση του κομματικού μηχανισμού.

"Βρισκόμαστε σήμερα, 40 μέρες μετά τις εκλογές και αρχίζουν να ομολογούν τα ψέματά τους" ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: "Χάσαμε τις εκλογές αλλά διατηρήσαμε τις δυνάμεις μας, αν και ασκήσαμε μία εξαιρετικά δύσκολη αλλά απαραίτητη πολιτική για τον τόπο, με περικοπές και μεταρρυθμίσεις που ήταν δυσάρεστες για πολλούς. Κάντε σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε μόνο του και έχασε 31 ποσοστιαίες μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ σκορπίστηκε. Εμείς διατηρήσαμε τις δυνάμεις μας και παραμείναμε κόμμα εξουσίας. Όταν ένα κόμμα χάνει την εξουσία σημαίνει είτε ότι έκανε λάθος πολιτική, είτε ότι δεν ολοκλήρωσε το έργο του. Υπάρχει αμφιβολία ότι έπρεπε να κρατήσουμε την χώρα στο ευρώ; υπάρχει αμφιβολία ότι σώσαμε την χώρα;".

Αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του Eurogroup λέγοντας ότι ξεκινά με την παραδοχή ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έκανε μεγάλη πρόοδο και συνέχισε: "Παραλάβαμε 9,5% έλλειμμα και παραδώσαμε 1,5% πλεόνασμα. Παραλάβαμε 7% ύφεση και εφέτος προβλέπεται 2,5% ανάπτυξη. Αν δεν μας σταματούσαν φέτος θα βγαίναμε οριστικά από τα μνημόνια".

Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και Βαρουφάκη

Απευθυνόμενος προς τα στελέχη του είπε: "Πρέπει να υπερασπιζόμαστε το κυβερνητικό μας έργο γιατί αυτό θα είναι η βάση σύγκρισης με τον ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε λέγοντας ψέματα. Υπάρχει ένα λάθος που δεν πρέπει να κάνουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Εύχεται την ώρα που θα έχει δικά του εσωτερικά προβλήματα, η ΝΔ να βυθίζεται στην εσωστρέφεια.
Υπάρχουν συμφέροντα που θέλουν η ΝΔ να βυθίζεται στην εσωστρέφεια τώρα που άρχισε το δημοσκοπικό ξεφούσκωμα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα τους κάνουμε αυτό το δώρο".

Αναφέρθηκε στην αναφορά του κ. Βαρουφάκη για δημοψήφισμα λέγοντας ότι επαναλαμβάνουν το ολέθριο λάθος του κ. Παπανδρέου και βάζουν σε κίνδυνο την χώρα.

Υπερασπίστηκε την ανακοίνωση του ΕΛΚ η οποία όπως είπε ανέφερε ότι ένα κράτος πρέπει να τηρεί τα συμφωνημένα και ότι η Ελλάδα πέτυχε μεγάλη πρόοδο. "Κάποιοι δικοί μας τσίμπησαν στην σπέκουλα του ΣΥΡΙΖΑ" ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: "Η κυβέρνηση έβγαλε απόφαση να ανοίξει τα σύνορα στους μετανάστες και μετά την ανακάλεσαν. Το χειρότερο δεν είναι η σπέκουλα που κάνουν εναντίον της ΝΔ αλλά τα ψέματα που λένε στον ελληνικό λαό. Μιλούσαν για κούρεμα χρέους τώρα λένε για αναδιάρθρωση, όλα εκείνα που εμείς είχαμε δρομολογήσει. Λένε ότι τελείωσαν το μνημόνιο, η αλήθεια είναι ότι το παρέτειναν, λένε ότι τελείωσε η Τρόικα, γελάνε έξω που την λένε θεσμούς. Δέχθηκαν επίσης τα αυξημένα πρωτογενή πλεονάσματα ενώ εμείς είχαμε βάλλει στο τραπέζι την μείωσή τους. Φέτος το πλεόνασμα θα είναι μειωμένο γιατί και η ανάπτυξη θα είναι μειωμένη αν δεν γυρίσουμε σε ύφεση. Ο ανεκδιήγητος υπουργός Οικονομικών ξεπέρασε τον εαυτό του όταν πρότεινε τις μεταρρυθμίσεις του προκαλώντας γέλια. Είπε ότι θα κάνει φοιτητές και τουρίστες μυστικούς πράκτορες, πάλι καλά που δεν κάλεσαν τον επιθεωρητή Κλουζό από τον Ροζ Πάνθηρα. Θέατρο η διαπραγμάτευση, προσπαθεί να ξεγελάσει τον ελληνικό λαό".

Περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας λέγοντας ότι η κυβέρνηση έφθασε να δεσμεύει τα διαθέσιμα των κυβερνητικών οργανισμών και των ταμείων. "Πήγαιναν για λεφτά χωρίς μνημόνιο και γύρισαν με μνημόνιο χωρίς λεφτά" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "δεν τολμούν να φέρουν στη Βουλή την νέα συμφωνία, όχι γιατί φοβούνται ότι δεν θα περάσει αφού θα το στηρίξουμε κι εμείς αλλά γιατί φοβούνται ότι πολλοί δικοί τους δεν θα το ψηφίσουν. Τί θα γίνει σε λίγο καιρό που θα πρέπει να κλείσουν την αξιολόγηση και να πάρουν μέτρα;

Το άλλο κρούσμα αμηχανίας και πανικού της κυβέρνησης είναι ότι νομοθετούν αυτά που είχαμε κάνει εμείς. Αυτά που περιλαμβάνουν τα δικά τους νομοθετήματα τους για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις ήδη υπάρχουν ήδη".

Η αντιπολιτευτική τακτική

Συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς είπε ότι υπάρχουν δύο λάθη στην αντιπολιτευτική τακτική: "Υπάρχει το λάθος της αριστερής παρένθεσης: να κάτσουμε στην γωνιά μας και να περιμένουμε να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν θέλουμε απλώς να φύγει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένοχος εξαπάτησης του ελληνικού λαού και πρέπει να πιει το ποτήρι μέχρι την τελευταία γουλιά. Εμείς δεν βιαζόμαστε να τους διώξουμε από την εξουσία, αυτοί κάνουν ότι μπορούν για να φύγουν μία ώρα αρχύτερα. Εμείς είμαστε εδώ για να μην πάει η χώρα στα βράχια και θα κάνουμε ότι μπορούμε να το εμποδίσουμε. Υπάρχει και το άλλο λάθος η θεωρία του ώριμου φρούτου. Όμως όσο μένουν τόσο ανεβαίνει ο λογαριασμός για τον ελληνικό λαό. Όσο μένουν η ζημιά για την χώρα αυξάνεται. Η αριστερή παρένθεση και η θεωρία του ώριμου φρούτου είναι εξίσου λάθη".

Προανήγγειλε αλλαγές στο κόμμα και οδοιπορικό στην ελληνική κοινωνία λέγοντας: "Θα ανοίξουμε τα στεγανά στο κόμμα και θα δεχθούμε προσωπικότητες τόσο σε κορυφαίο επίπεδο όσο και στις οργανώσεις".

Είπε ακόμη ότι πρέπει να γίνει αυτοκριτική: "δεν δείξαμε όσο θα έπρεπε το κοινωνικό μας πρόσωπο. Από την άλλη όταν διώχνεις επενδύσεις αυξάνεις την ανεργία αλλά αυτό δεν το δείξαμε όσο έπρεπε. Δεν κάναμε εκστρατεία φόβου προειδοποιούσαμε γι αυτά που έρχονταν. Η καταραμένη λέξη το grexit επέστρεψε, μιλούν για πιστωτικό γεγονός, για τις καταθέσεις. Είναι δεξιά στροφή ότι αναδείξαμε το πρόβλημα της ασφάλειας του πολίτη; είναι στροφή η αναζήτηση νέων εξωτερικών ερεισμάτων; όχι βέβαια. Εάν συγκρίνεται τις θέσεις της ΝΔ με τις θέσεις των κεντροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη θα δείτε ότι εμείς είμαστε πολύ πιο μετριοπαθείς".

Περιέγραψε την ΝΔ ως το κόμμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού που εκτείνεται από την μετριοπαθή δεξιά μέχρι τις παρυφές της αριστεράς. Προανήγγειλε ότι θα γίνει πορεία στις κομματικές οργανώσεις και εκτεταμένος διάλογος με στόχο την αμφίπλευρη διεύρυνση. Είπε ακόμη ότι θα ανασυγκροτηθεί συνολικά ο κομματικός μηχανισμός.

Κλείνοντας είπε ότι δεν επιτρέπεται η ΝΔ να μπει σε εσωστρέφεια και απέκλεισε το έκτακτο συνέδριο και την αλλαγή αρχηγού: "Έθεσα μόνος μου το θέμα αρχηγού της παράταξης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα όταν είπα ότι δεν είμαι παντρεμένος με την θέση μου αλλά δεν γίνεται σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές να εγκαταλείψω την μάχη. Εξήγησα ότι κάτι τέτοιο θα είναι επιζήμιο, όμως κάλεσα όποιον ήθελε να θέσει ανοικτά το θέμα της αλλαγής ηγεσίας. Κανείς δεν το έθεσε και το θέμα έκλεισε. Κάποιο έθεσαν θέμα έκτακτου συνεδρίου, το οποίο θα γινόταν για εκλογή αρχηγού που όμως δεν έβαλε κανείς ευθέως. Ο λόγος που απέρριψα το έκτακτο συνέδριο είναι ότι με το που θα το ανακοινώναμε θα άνοιγε ο κύκλος της εσωστρέφεια".

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής ολοκληρώθηκε με μια φορτισμένη παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά για τον τρόπο που ασκούσε τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός:

«Φρόντιζα πάντα να υπάρχουν λεφτά στα ταμεία. Δούλευα 24 ώρες το 24ωρο...Χρειαζόμασταν αυτόν τον 1,5 χρόνο για να βγούμε απο το τούνελ και τώρα μας ξαναβάζουν στο τούνελ» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαμαράς: Η κυβέρνηση παίζει με το Grexit-Μας βάζει ξανά στο τούνελ"

Το δημοψήφισμα προκαλεί σύγχυση σε Ελλάδα και ΕΕ

Σύγχυση δημιουργούν τις τελευταίες ώρες οι δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera, για την πιθανότητα διενέργειας ενός δημοψηφίσματος σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. 

Απαντώντας σε ερώτηση της ιταλικής εφημερίδας, τι θα γίνει εάν οι Βρυξέλλες δεν αποδεχθούν το σχέδιο της Ελλάδας, ο υπουργός οικονομικών απάντησε: «Μπορούμε να προκηρύξουμε και πάλι εκλογές, να προκηρύξουμε δημοψήφισμα» (για το ευρώ, ισχυρίζεται η Corriere).

Διαψεύδει το Μαξίμου


Η τελευταία αυτή προσθήκη της ιταλικής εφημερίδας (σσ. για το ευρώ) προκάλεσε την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης.

Ο Γ. Βαρουφάκης δεν παραπέμπει ποτέ σε κανένα «δημοψήφισμα για το ευρώ». Η λέξη «ευρώ» είναι προσθήκη του δημοσιογράφου γι’ αυτό και υπάρχει σε παρένθεση. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Υπουργός Οικονομικών της χώρας είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης. Αν θέλουν κάποιον τύπου «Γκίκα Χαρδούβελη», που έλεγε «ναι» σε όλα, θα απογοητευθούν, ανέφερε το Μέγαρο Μαξίμου.

Από τη μεριά του το υπουργείο οικονομικών έκανε λόγο για«κιτρινισμό ολκής» καλώντας την ιταλική εφημερίδα να επανορθώσει άμεσα. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του υπουργείου ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ποικιλοτρόπως πως η θέση της Ελλάδας στο ευρώ είναι δεδομένη και δεν αποτελεί επ' ουδενί μέρος της διαπραγμάτευσης η οποία αφορά το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης που επεξεργάζεται σε συνεργασία με τους εταίρους και τους θεσμούς. 

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση


Οι αναφορές σε δημοψήφισμα προκάλεσαν ωστόσο τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στις δηλώσεις Βαρουφάκη, λέγοντας ότι επαναλαμβάνουν το ολέθριο λάθος του κ. Παπανδρέου και βάζουν σε κίνδυνο την χώρα.

Αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι «αν πραγματικά η ελληνική κυβέρνηση προχωρήσει με αυτή τη λογική, προσπαθώντας να διεκδικήσει από τους εταίρους μας μία αλληλεγγύη την οποία δικαιούται, κάνει τεράστιο λάθος και υπονομεύει θυσίες πέντε ετών του ελληνικού λαού. Με τους εταίρους διαλέγεσαι, διαπραγματεύεσαι. Αλλά το να τους πεις ότι εγώ θα κάνω δημοψήφισμα με απροσδιόριστο ερώτημα, είναι το επιχείρημα το οποίο απλώς τους ενώνει εναντίον σου».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του Ποταμιού, επέκρινε την κυβέρνηση για αντικρουόμενες θέσεις σε καίρια ζητήματα και με αφορμή δηλώσεις υπουργών και κυβερνητικών στελεχών για ενδεχόμενες νέες εκλογές ή δημοψήφισμα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να ανταποκριθεί στην εντολή που έχει λάβει από το λαό και να κυβερνήσει.
«Ο πρωθυπουργός έχει πάρει την εντολή – ο πρωθυπουργός και όχι η Βαβέλ των αρχηγίσκων – ας την αξιοποιήσει. Και ας μην προσπαθούν να μεταφέρουν τα αδιέξοδα του κόμματος τους στις πλάτες του κόσμου. Πήρατε εντολή κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ γιατί το παλιό σύστημα χρεοκόπησε αλλά δεν πήρατε εντολή να μας σύρετε σε μια άλλου τύπου χρεοκοπία», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης. 

Με σκληρά λόγια σχολίασε τις δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη και τοΠΑΣΟΚ. «Η κυβέρνηση ή δεν έχει συνείδηση των επιπτώσεων που προκαλεί κάθε ανεύθυνη, επιπόλαιη και αντιφατική δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ή αποκαλύπτει την επόμενη φάση του ανύπαρκτου σχεδιασμού της, καθώς μη έχοντας και μη ξέροντας τι να κάνει σκέπτεται να οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή μέσω δημοκρατικών διαδικασιών!». Και προσθέτει: «Μια ημέρα πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα παρουσιάσει τις μεταρρυθμιστικές του προτάσεις, ο Υπουργός Οικονομικών, δηλαδή ο υπεύθυνος της διαπραγμάτευσης με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, θέτει ζήτημα νέων εκλογών ή δημοψηφίσματος, αν δεν γίνουν δεκτές οι ελληνικές προτάσεις. Με κορυφαία προφανώς την πρόταση για καλωδιωμένους ωρομίσθιους καταδότες μικρομεσαίων φοροφυγάδων».

To ΠΑΣΟΚ επικρίνει και τις διευκρινίσεις της κυβέρνησης για τα περί δημοψηφίσματος, ενώ καλεί τον πρωθυπουργό «να αρχίσει σοβαρή προετοιμασία για μια ουσιαστική - επιτέλους – διαπραγμάτευση».

Αποστάσεις Παπαδημούλη


Αποστάσεις από τα περί δημοψηφίσματος ή εκλογών διατήρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega.

Η κυβέρνηση έχει «νωπή λαϊκή εντολή, την οποία πρέπει να κάνουμε πράξη αντί να σκεφτόμαστε νέες εκλογές» δήλωσε ο κ. Παπαδημούλης, απαντώντας σε ερώτηση για τα περί εκλογών ή δημοψηφίσματος σε περίπτωση που υπάρξει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωζώνη. «Ο λαός μίλησε πολύ πρόσφατα και πολύ καθαρά, και η στήριξη και η εντολή για λύση εντός ευρώ έχει γίνει ακόμη πιο ισχυρή» ανέφερε.

 
Spiegel: Τι μας είχε πει ο Τσίπρας για το δημοψήφισμα


Στον απόηχο των δηλώσεων Βαρουφάκη, ο δημοσιογράφος του περιοδικού SpiegelΜατιέ Βον Ρορ, «υπενθύμισε» με ανάρτησή του στο twitter, πως είχε τοποθετηθεί επί του θέματος ο ίδιος ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  όταν ερωτήθηκε από το γερμανικό περιοδικό.

Στο συγκεκριμένο απόσπασμα, το Spiegel θέτει την ακόλουθη ερώτηση στον κ. Τσίπρα:
«Κάποιοι στη Γερμανία, μεταξύ αυτών και άνθρωποι στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, πιστεύουν ότι το ευρώ θα ήταν πιο δυνατό χωρίς την Ελλάδα. Στο κόμμα σας επίσης, υπάρχει μια μειοψηφία που επιθυμεί την επιστροφή στη δραχμή».

«Αν προχωρούσαμε σε δημοψήφισμα αύριο με την ερώτηση, "θέλετε την αξιοπρέπειά σας ή τη συνέχιση μιας αναξιοπρεπούς πολιτικής", τότε όλοι θα επέλεγαν την αξιοπρέπεια, ανεξαρτήτως των δυσκολιών που θα συνόδευαν αυτή την απόφαση» απαντά ο κ. Τσίπρας. Και προσθέτει: «Η απειλή στην Ευρώπη σήμερα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ή το  Podemos, είναι το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία ή το AfD στη Γερμανία».


Γκρίλο: Υποστηρίζω το δημοψήφισμα


Υπέρ ενός δημοψηφίσματος για το ευρώ στην Ελλάδα τάχθηκε πάντως ο Μπέμπε Γκρίλο, επικεφαλής του ιταλικού Κινήματος Πέντε Αστέρων.

«Το Κίνημα Πέντε Αστέρων υποστηρίζει το ελληνικό δημοψήφισμα για να αποφασίσει για το ευρώ», ανέφερε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter o Γκρίλο.  

thetoc
Διαβάστε Περισσότερα » "Το δημοψήφισμα προκαλεί σύγχυση σε Ελλάδα και ΕΕ"

Γιακουμάτος: «Να γίνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον Τσίπρα πρωθυπουργό»

Υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό, τάχθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος μιλώντας την Κυριακή στον ΒΗΜΑ 99,5.

«Πράγματι πρέπει να γίνει μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας και μάλιστα -για να μην αδικήσω κανέναν- εγώ δεν θα είχα αντίρρηση σε αυτήν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας να είναι μέσα και ο Τσίπρας, ας είναι και πρωθυπουργός» είπε.

Ο κ. Γιακουμάτος πρόσθεσε ότι «δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα φάμε τον Τσίπρα επειδή γίνανε λάθη» και συμπλήρωσε: «Εγώ λέω το εξής: Να πάμε όλοι μαζί και ο κ. Θεοδωράκης, και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος να διαπραγματευτούμε, χωρίς κασκόλ και φανφάρες, χωρίς κόκκινους γιακάδες, σοβαροί και υπεύθυνοι και να κάνουμε αυτό που πρέπει για την πατρίδα»

Σχετικά με τα εσωκομματικά της ΝΔ και τις φωνές περί διεξαγωγής συνεδρίου, ο κ. Γιακουμάτος μίλησε για «παλαιοκομματικά τερτίπια» και «προσωπικές στρατηγικές την ώρα μάλιστα που η πατρίδα βάλλεται σκληρά».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιακουμάτος: «Να γίνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον Τσίπρα πρωθυπουργό»"

Ο Μιχάλης Σάλλας νέος πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών

Στην ιδανικότερη επιλογή για τον τραπεζικό κλάδο φαίνεται πως κατέληξαν οι διοικήσεις των τραπεζών καθώς οι πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο του Ομίλου Πειραιώς, κ. Μιχάλη Σάλλα, να αναλαμβάνει νέος πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών στην Εθνική Τράπεζα.

Ο κ. Σάλλας αναμένεται να αντικαταστήσει τον κ. Γ. Ζαννιά, νυν πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει δρομολογήσει, έμμεσα, την αλλαγή ηγεσίας στην ΕΤΕ. Για την τοποθέτηση του κ. Σάλλα στην ΕΕΤ έχουν συμφωνήσει όλες οι συστημικές τράπεζες, και θα ανακοινωθεί μόλις ολοκληρωθεί η τοποθέτηση της νέας διοίκησης της ΕΤΕ.

Η επιλογή του κ. Σάλλα είναι σαφώς η πιο ενδεδειγμένη στην παρούσα συγκυρία, αφού είναι ο πιο έμπειρος τραπεζίτης τη δεδομένη στιγμή στην εγχώρια αγορά και το πρόσωπο που μπορεί να οδηγήσει εκ του ασφαλούς τον τραπεζικό κλάδο στην επόμενη ημέρα και να παίξει κομβικό όλο σε αυτήν την τόσο κρίσιμη για την οικονομία της χώρας περίοδο.

Να σημειωθεί εδώ ότι παραδοσιακά πρόεδρος της ΕΕΤ ήταν ο εκάστοτε πρόεδρος ή διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, παράδοση η οποία στηρίζονταν στο γεγονός ότι η ΕΤΕ ήταν η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Ωστόσο σήμερα, μετά την ριζική αναδιάταξη δυνάμεων των τελευταία χρόνια, ο Όμιλος Πειραιώς αποτελεί την μεγαλύτερη, σε μέγεθος, τράπεζα της χώρας.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Μιχάλης Σάλλας νέος πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών"

Τ.Χριστοδουλοπούλου:«Θε ενοικιάσουμε κενά διαμερίσματα για να φιλοξενηθούν οι μετανάστες»

Το σχέδιό της για την φιλοξενία των μεταναστών που φεύγουν από τα κέντρα κράτησης παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από το γεγονός ότι κανεις δεν ξέρει που πάνε οι μετανάστες όταν αφήνονται στην Ομόνοια αλλά και τη διαταγή που αποσύρθηκε για το άνοιγμα των συνόρων η υπουργός τονίζει στη Real News ότι σχεδιάζει να ενοικιάσει διαμερίσματα ανά την Ελλάδα που είναι ανοίκιαστα για να φιλοξενηθούν οι μετανάστες.

Οπως λέει, σε μια προσπάθεια να φιλοξενηθούν οι αιτούντες άσυλο στη χώρα μας, προκρίνεται η λύση της ενοικίασης άδειων ξενοδοχείων, άδειων ιδιωτικών κλινικών, μικρών μονάδων, άδειων δημοτικών κτιρίων καθώς και διαμερισμάτων που μένουν ξενοίκιαστα ανά την Ελλάδα.

Η λύση αυτή επιλέγεται ως άμεση και ευέλικτη, όπως η ίδια είπε, καθώς η κατασκευή νέων δομών ανοιχτής φιλοξενίας θα ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία. Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται εισόδημα στους ιδιοκτήτες και διευκολύνεται η κοινωνική ένταξη των προσφύγων, ενώ αποφεύγεται και η δημιουργία «γκέτο».

Για να γίνει πράξη η νέα μεταναστευτική πολιτική, όπως εξήγησε η κυρία Χριστοδουλοπούλου, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση των σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Τ.Χριστοδουλοπούλου:«Θε ενοικιάσουμε κενά διαμερίσματα για να φιλοξενηθούν οι μετανάστες»"

Παπαδημούλης: Η ρήξη δεν συμφέρει κανέναν

Την ανάγκη να προετοιμάσει η κυβέρνηση την επόμενη ημέρα μετά τη λήξη της παράτασης της δανειακής σύμβασης τόνισε ο Δημήτρης Παπαδημούλης με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου υπογράμμισε ότι για να μπορέσει η κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της θα πρέπει να περάσει από «συμπληγάδες» αναφέροντας: «Αυτό που πρέπει να γίνει και γρήγορα είναι να περάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ τις συμπληγάδες που σημαίνει γρήγορα, μέσα στον Μάρτιο, να εξειδικευτεί η συμφωνία πλαίσιο της 20ης Φεβρουαρίου. Αυτό απαιτεί στο επίπεδο των τεχνοκρατών να γίνει εντατική δουλειά ώστε αυτά που συμφωνήθηκαν να μεταφραστούν σε συγκεκριμένες πράξεις και αριθμούε, και από τώρα να ξεκινήσει η συζήτηση και η προετοιμασία για μετά τον Ιούνιο».

«Η ρήξη δεν συμφέρει κανέναν», τόνισε ο κ. Παπαδημούλης, ενώ έκανε λόγο για κινδυνολογία που οφείλεται σε λόγους διαπραγματευτικούς. Διαβεβαίωσε δε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει την Ελλάδα ισότιμο μέλος της ευρωζώνης.

Στόχος των αντιπάλων, όπως είπε, είναι να απαξιωθεί η κυβέρνηση Τσίπρα, να στριμωχθεί γιατί παίρνουν ιδέες και άλλοι. «Ορισμένοι προσπαθούν να μας τσαλακώσουν. Γι΄αυτό κι εμείς τώρα, η κυβέρνησή μας και όλοι μας, από τον Τσίπρα μέχρι το τελευταίο μέλος, πιο πολλά έργα, λιγότερα λόγια, δουλειά, συνοχή, αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι στηρίζει την κυβέρνηση με όλες του τις δυνάμεις και επισήμανε ότι είναι πάρα πολύ νωρίς να αξιολογούνται υπουργοί που έχουν λιγότερο από 1,5 μήνα που ορκίστηκαν. «Ο Τσίπρας, ο Δραγασάκης, ο Βαρουφάκης, το οικονομικό επιτελείο κάνουν δουλειά», είπε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαδημούλης: Η ρήξη δεν συμφέρει κανέναν"

Κοτζιάς: Οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας μας κοστίζουν ακριβά

«Η χώρα μας βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής κρίσης. Μας κοστίζει πάρα πολύ το γεγονός ότι έχουμε εμπάργκο στην αγροτική μας παραγωγή και η ΕΕ πρέπει να συζητήσει ειλικρινά τι θα γίνει με τα οικονομικά προβλήματά μας, τα οποία οφείλονται στις κυρώσεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Στο ίδιο ρεπορτάζ, από το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Λετονία, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, επισήμανε ότι στο μέσο του έτους θα πρέπει να επανεξεταστεί τι θα είναι απαραίτητο, τόνισε ότι θα ήταν κρίμα να χαλάσει η συνοχή της ΕΕ στο συγκεκριμένο θέμα και πρόσθεσε ότι «θα μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες με τους Έλληνες - οι ανακοινώσεις δεν ακούγονται καλά, αλλά έχουμε ακόμη χρόνο για να κάνουμε την απαραίτητη προσπάθεια να τους πείσουμε».

Για το ίδιο θέμα, στην ιστοσελίδα της εκπομπής «tageschau» του ARD δημοσιεύεται εκτενέστερο απόσπασμα από την συνέντευξη του κ. Κοτζιά, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο εάν η Ελλάδα προτίθεται να ασκήσει βέτο σε νέες κυρώσεις και αν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την απειλή του βέτο προκειμένου να εξασφαλίσει περαιτέρω οικονομική βοήθεια από την ΕΕ.

«Η πορεία της ΕΕ έναντι της Ρωσίας έχει την επιρροή και της Ελλάδας και για αυτό είμαι ικανοποιημένος», δηλώνει ο κ. Κοτζιάς και προσθέτει ότι από την ελληνική εμπειρία, οι κυρώσεις δεν είναι πάντα εποικοδομητικές ή επιτυχείς. «Είμαστε υπέρ των κυρώσεων, οι οποίες αναγκάζουν την άλλη πλευρά να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις. Είμαστε κατά του να επιβάλλονται κυρώσεις από θυμό. Στην ΕΕ σκοπός μας είναι η Ρωσία να σεβαστεί τις διαπραγματεύσεις του Μινσκ και να εφαρμόσει τις αποφάσεις», τονίζει και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν επιφυλάσσεται για την χρήση βέτο, εξηγεί ότι δεν θέλει να μιλά για τις διαπραγματεύσεις όταν αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη. Επισημαίνει ωστόσο ότι «υπάρχουν χώρες οι οποίες είναι υπέρ των κυρώσεων - αυτές το τελευταίο έτος και τους τελευταίους μήνες είχαν μεγάλη ανάπτυξη στις διμερείς εμπορικές σχέσεις τους με την Ρωσία - και χώρες του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία, οι οποίες καταλαμβάνουν τις αγορές τις οποίες υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει η ελληνική αγροτική οικονομία στην Ρωσία». Η ΕΕ «πρέπει να συζητήσει ειλικρινά: Τι θα γίνει με τα οικονομικά μας προβλήματα τα οποία οφείλονται στις κυρώσεις;», συνεχίζει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

«Η Ελλάδα απειλεί με βέτο, αν δεν λάβει περαιτέρω οικονομική βοήθεια;», ερωτάται από το ARD, για να απαντήσει: «Δεν απειλούμε με βέτο. Το βέτο περιλαμβάνεται στα δικαιώματα τα οποία διαθέτει κάθε χώρα στην ΕΕ και το βρίσκω παράξενο να λέει κανείς ότι η χρήση των εργαλείων της ΕΕ αποτελεί απειλή. Τίποτα το οποίο προβλέπεται από το καταστατικό και τις συνθήκες της ΕΕ δεν αποτελεί απειλή. Υπάρχουν χώρες οι οποίες σπανίως αναγκάζονται να ασκήσουν βέτο, διότι διαθέτουν αρκετή δύναμη ώστε να επιβληθούν. Ποτέ δεν ασκήσαμε βέτο χωρίς λόγο και στην περίπτωση της Ουκρανίας πιθανόν δεν θα ασκήσουμε βέτο χωρίς περαιτέρω λόγο. Κανείς δεν χρειάζεται να νοιώθει ότι απειλείται».

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα διασύνδεσης της στήριξης των κυρώσεων με την περαιτέρω οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα, ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία έχει ζημιωθεί πολύ από τις κυρώσεις. «Πρέπει να συζητήσουμε για αυτό, εάν πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτές τις κυρώσεις. Οι απώλειες πρέπει να αναπληρωθούν εντός ΕΕ. Αυτό δεν έχει σχέση με την οικονομική βοήθεια. Υπάρχουν εταίροι του ΝΑΤΟ, μεγάλοι ή μικροί, οι οποίοι επωφελούνται από αυτή την κατάσταση. Απορώ που στον γερμανικό Τύπο γίνεται τόση συζήτηση για τη θέση μας στο ζήτημα των κυρώσεων. Αλλά δεν υπάρχει ούτε λέξη για το ότι κάποιοι εταίροι μας δεν ακολουθούν τις κυρώσεις. Αυτό το βρίσκω μονόπλευρο», καταλήγει.

Σε άλλη συνέντευξή του, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του δεύτερου καναλιού στην δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ZDF, ο κ. Κοτζιάς «εκνευρισμένος», όπως αναφέρεται, επισημαίνει ότι «δεν μπορούμε να παριστάνουμε ότι η Ουκρανία είναι το μοναδικό πρόβλημα της Ευρώπης» και εκτιμά ότι η Ευρώπη επικεντρώνεται υπερβολικά στο θέμα της Ρωσίας. «Δεν ξέρω, για παράδειγμα, κανέναν φιλορώσο αυτονομιστή ο οποίος να πραγματοποίησε επίθεση στην δυτική Ευρώπη. Ήταν τζιχαντιστές από το Παρίσι, από το Βέλγιο», λέει χαρακτηριστικά και αναφέρει το παράδειγμα της κατεχόμενης Κύπρου ως ανάλογο με αυτό της προσάρτησης της Κριμαίας, όπου όμως δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις στην Τουρκία.

Ο κ. Κοτζιάς σημειώνει ότι η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει οράματα και όχι να δυσφημεί μεμονωμένες χώρες. «Η νεολαία μας ακούει συνεχώς για καταστροφή, κυρώσεις, μνημόνιο και εναντίον της Ελλάδας. Έχετε αναρωτηθεί, αν αυτή η γενιά μπορεί να είναι τελικά φιλοευρωπαϊκή; Τι θα γίνει με αυτή τη γενιά σε 10-15 χρόνια; Από αυτή τη γενιά μπορεί να προκύψει χάος, δεξιός εξτρεμισμός και τζιχαντισμός», προειδοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι η ΕΕ είναι περήφανη για το γεγονός ότι από την αρχή της κρίσης στην Ουκρανία παραμένει ενωμένη έναντι της Ρωσίας. «Με τη θέση της Ελλάδας αυτό κινδυνεύει να αποτελέσει παρελθόν. Η κυβέρνηση Τσίπρα δίνει ευθέως να καταλάβουμε ότι η σκληρότητα της ΕΕ έναντι της Ελλάδας επηρεάζει την θέση της στην εξωτερική πολιτική», επισημαίνει ο συντάκτης και προσθέτει ότι κάποιοι το αντιλαμβάνονται ως απειλή - "ομοφωνία έναντι χρημάτων", ακόμη και αν η Ελλάδα φυσικά δεν το λέε. Σε αυτό ο κ. Κοτζιάς απαντά: «Θέλουμε να ενσωματώσουμε την Ρωσία, μόνο που όταν το λέω εγώ, είμαι ύποπτος. Όταν το λέει η Καγκελάριος, είναι έξυπνο».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοτζιάς: Οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας μας κοστίζουν ακριβά"

Παραιτήθηκε ο Δ. Αβραμόπουλος από τη θέση του αντιπροέδρου της ΝΔ

Μόλις λίγα λεπτά μετά την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, έγινε γνωστή η παραίτηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου από την αντιπροεδρία του κόμματος.

Οπως ανέφερε στην ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, λόγω της συνεχούς ενασχόλησής του με τα ευρωπαϊκά θέματα και μάλιστα σε καθημερινή βάση, η θέση του αντιπροέδρου θα ήταν ουσιαστικό και χρήσιμο να καλυφθεί από ένα στέλεχος που θα είναι κοντά και καθημερινά στον αγώνα της παράταξης και από έναν εκπρόσωπο της νέας γενιάς.

«Επιθυμώ εδώ να δηλώσω ότι λόγω της συνεχούς ενασχόλησής μου με τα ευρωπαϊκά θέματα σε καθημερινή βάση και με το βάρος ευθύνης ενός εκ των ισχυρότερων πολιτικών χαρτοφυλακίων της ΕΕ, θέτω σήμερα στη διάθεση του προέδρου και της παράταξης την τιμητική θέση του αντιπροέδρου της ΝΔ, ώστε αυτή σε αυτό το στάδιο που ακολουθεί να καλυφθεί από ένα στέλεχος που θα είναι κοντά και καθημερινά στον αγώνα της παράταξής μας. Θεωρώ επίσης ότι η κάλυψη και της δεύτερης θέσης αντιπρόεδρου από έναν εκπρόσωπο της νέας γενιάς θα ήταν ουσιαστική και χρήσιμη», είπε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας.

Στην ομιλία του ο κ. Αβραμόπουλος πήρε αποστάσεις από τη βασική επικοινωνιακή γραμμή της ηγεσίας της ΝΔ, λέγοντας ότι ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού γύρισε την πλάτη στη ΝΔ, καθώς και ότι δεν θα πρέπει να αποδίδεται η ήττα στην παροχολογία αντιπάλων.

«Στις 25 Ιανουαρίου ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού μας γύρισε την πλάτη και πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Δεν μπορούμε να αποδίδουμε την ήττα στην παροχολογία αντιπάλων μας. Πρέπει να κάνουμε γενναία αυτοκριτική και να αναγνωρίσουμε λάθη που κάνουμε. Να τελειώσουμε σήμερα με την φοβική ΝΔ», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Παράλληλα επέμεινε με έμφαση στην ανάγκη ανασυγκρότησης της ΝΔ με ένα κεντρώο και φιλοευρωπαϊκό προφίλ.

«Ο ιδεολογικός άξονας της παράταξης θα πρέπει να εκφράζει έναν ευρύτερο χώρο της φιλελεύθερης πολιτικής κοινωνικής και της δημοκρατικής κεντροδεξιάς, με πειστικό και αξιόπιστο άνοιγμα στον ευρύτερο χώρο του κέντρου», είπε ο κ. Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας ότι η ΝΔ θα πρέπει να προσδιορίζεται ως «χώρος συνάντησης και διαλόγου αστικών και δημοκρατικών ρευμάτων κοινωνίας».

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήθηκε ο Δ. Αβραμόπουλος από τη θέση του αντιπροέδρου της ΝΔ"

Αμφίπολη: Ο Λέων δεν ήταν ποτέ στην κορυφή του λόφου Καστά, δηλώνει συνεργάτης της Περιστέρη

Σε ανατροπή των μέχρι τώρα συμπερασμάτων και υποθέσεων των αρχαιολόγων σχετικά με τον τύμβο Καστά και το πολυσυζητημένο μνημείο της Αμφίπολης προέβη, με εισήγηση του στη διάρκεια του 28ου Αρχαιολογικού Συνεδρίου στο ΑΠΘ, ο διευθυντής Αρχαιολογικών Έργων της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας -Σπηλαιολογίας και μέλος της Διεπιστημονικής Ομάδας της ανασκαφής στην Αμφίπολη, Ευάγγελος Καμπούρογλου.

Σύμφωνα με τον κ. Καμπούρογλου, ο οποίος ήταν ο ομιλητής (από τους τελευταίους του προγράμματος του συνεδρίου που ολοκληρώνεται απόψε) με θέμα «Τα ιζήματα του λόφου Καστά Αμφίπολης και η σχέση τους με το ταφικό μνημείο»:

«Δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο ότι ο Λέων της Αμφίπολης βρισκόταν τοποθετημένος πάνω στον λόφο Καστά (στο συμπέρασμα αυτό είχαν καταλήξει και ανακοινώσει προ διετίας σχεδόν, η επικεφαλής της ανασκαφής Αικ. Περιστέρη και ο συνεργάτης της αρχιτέκτονας Μιχ. Λεφαντζής).

Κι αυτό διότι, όπως εξήγησε:

1. Ο λόφος Καστά στην Αμφίπολη ήταν φυσικός, κι όχι τεχνητός.

2. Ο λόφος ήταν σχηματισμένος από ιζήματα χαλαζιακών άμμων και αργίλου και ψαμμίτη, υλικά που τον καθιστούν μειωμένης αντοχής και «ανίκανο» να φέρει επί αιώνες στην κορυφή του βάρος μεγαλύτερο των 500 τόνων (το βάθρο και το γλυπτό του Λέοντα ξεπερνούν συνολικά σε βάρος τους 1.500 τόνους).

3. Ο κιβωτιόσχημος τάφος που βρέθηκε στο εσωτερικό του λόφου Καστά είναι μεταγενέστερος (ή και προγενέστερος του λόφου), καθώς -σύμφωνα με τον κ. Καμπούρογλου- πρόκειται για ένα «ευτελές οικοδόμημα» που δεν θα μπορούσε να αποτελεί μέρος του συνόλου του μνημείου.

Στην πολυαναμενόμενη εισήγησή του ο κ. Καμπούρογλου, ο οποίος υπήρξε από τους πρώτους συνεργάτες της κ. Περιστέρη στην έναρξη των ερευνών του λόφου Καστά, υποστήριξε πως: «στο εσωτερικό του νεκρικού θαλάμου (όπου είχε εισέλθει πρώτος) εντόπισε πολλαπλές ανθρωπογενείς παρεμβάσεις καθώς και υπολείμματα καύσεων (δείγματά τους έχουν αποσταλεί σε αρμόδιο ινστιτούτο μελετών στη Μασαχουσέτη απ' όπου δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής το αποτέλεσμα), ενώ στην οροφή του διαπιστώθηκαν μετακινήσεις εδαφών (πιθανότατα από σεισμό, όπως εκείνος του 597 μΧ, μεγέθους 6,7 Ρίχτερ με επίκεντρο γειτονική περιοχή -ο οποίος είχε ως επίπτωση ακόμα και την αλλαγή του ρου του Στρυμώνα).

Για τα προβλήματα γεωφυσικής εξερεύνησης των τύμβων, καθώς το βάθος των επιχώσεων και η κατασκευή του περιβόλου που δημιουργεί γεωφυσικές ανωμαλίες που καθιστούν απαγορευτική τη δυνατότητα των απεικονίσεων, μίλησε επίσης στη διάρκεια του συνεδρίου και ο καθηγητής στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Τμήματος Φυσικής στο ΑΠΘ Γρηγόρης Τσόκας, που μετείχε στις έρευνες στο λόφο Καστά.

Η 28η Επιστημονική Συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο του 2014 στη Μακεδονία και τη Θράκη, που πραγματοποιήθηκε φέτος υπό την ηχηρή απουσία επιστημονικών καταθέσεων για τη πολυθρύλητη ανασκαφή της Αμφίπολης, ολοκληρώνεται απόψε εν μέσω πολλαπλών προβληματισμών των επιστημόνων που αφορούν στη "χρήση και τη δημόσια διαχείριση" της αρχαιολογίας.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Αμφίπολη: Ο Λέων δεν ήταν ποτέ στην κορυφή του λόφου Καστά, δηλώνει συνεργάτης της Περιστέρη"

Οι δικηγόροι ζητούν να ενταχθούν στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

Να ενταχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ζητούν οι δικηγόροι, καλώντας παράλληλα την Κυβέρνηση να ρυθμίσει άμεσα το ζήτημα και να αποκαταστήσει τη νομική αυτή αδικία

Ειδικότερα, η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος σε ανακοίνωσή της αναφέρει στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή που αφορά τις «ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσεως κ.λπ. διατάξεις» προβλέπεται «η δυνατότητα παράτασης μέχρι 29.2.2016 της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ, των ασφαλισμένων του τομέα βιομηχανικών /ΕΤΑΑ που δεν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι και οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές ετών 2011, 2012 και 2013, ευεργέτημα που είχε προβλεφθεί για τον τομέα των μηχανικών και ουχί για τους γιατρούς και τους δικηγόρους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ με το νόμο 4254/2014».

Όμως, υπογραμμίζει η συντονιστική των δικηγόρων, «καμία πρόβλεψη δεν γίνεται για την αντίστοιχη κάλυψη δικηγόρων ασφαλισμένων και αυτών του Ταμείου Νομικών του ΕΤΑΑ (ΤΑΝ/ΕΤΑΑ) που βρίσκονται στην ίδια δυσχερή θέση όπως οι μηχανικοί και δεν έχουν καταβάλλει λόγω οικονομικής αδυναμίας τους τις ασφαλιστικές εισφορές για τα αντίστοιχα έτη χωρίς να παρέχεται καμία ειδική αιτιολογία, που να δικαιολογεί την άκρως δυσμενή, διακριτική και προληπτικά άδικη αυτή μεταχείριση των δικηγόρων ασφαλισμένων του ΤΑΝ/ΕΤΑΑ».

Παράλληλα, οι δικηγόροι καλούν την Κυβέρνηση «να ρυθμίσει άμεσα το ζήτημα και να αποκαταστήσει τη νομική αυτή αδικία, που είχε γίνει εις βάρος των δικηγόρων από την προηγούμενη κυβέρνηση αναγνωριζόμενου του γεγονότος ότι η βαθιά διαρθρωτική κρίση που μαστίζει τη χώρα τα τελευταία χρόνια έχει πλήξει όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες πρωτίστως δε τους δικηγόρους των οποίων η ύλη έχει δραματικά συρρικνωθεί και κανένα από τα μέτρα που θεσπίσθηκαν δεν βοήθησε τον κλάδο».

Τέλος, σημειώνουν ότι και οι δικηγόροι χρήζουν «της αντίστοιχης προστασίας από την συντεταγμένη πολιτεία ως μια μεγάλη κατηγορία επαγγελματιών που απολύτως έχουν υποστεί τις συνέπειες της ανθρωπιστικής κρίσης».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι δικηγόροι ζητούν να ενταχθούν στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση"

Εξήντα έργα κινδυνεύουν να μείνουν εκτός ΕΣΠΑ λόγω καθυστερήσεων

Εκτός ΕΣΠΑ κινδυνεύουν να μείνουν 60 έργα λόγω καθυστερήσεων! Ένα χρόνο πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος το 1/3 των 181 έργων που είχαν προσδιοριστεί ως έργα προτεραιότητας είναι εκτός χρονικών ορίων και τα 11 από αυτά βρίσκονται στο “κόκκινο”.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, ο κατάλογος συντάχθηκε πριν από τέσσερα χρόνια με πρωτοβουλία του τότε επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν. Μεταξύ αυτών, βρίσκονται σιδηροδρομικές υποδομές, τεχνολογικά, ενεργειακά και περιβαλλοντικά έργα.

Στη λίστα των 181 έργων περιλαμβάνονται και 6 που ακυρώθηκαν, είτε γιατί διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν καμία τύχη να προχωρήσουν, είτε η ελληνική πλευρά δεν τα θεωρεί πλέον έργα προτεραιότητας.

Ανάμεσα στα έργα που κινδυνεύουν να μην ολοκληρωθούν ποτέ, είναι το “Εθνικό Ληξιαρχείο”, το “Ψηφιακό σχολείο” και το “Ηλεκτρονικό εισιτήριο”.

Σοβαρές καθυστερήσεις, μεταξύ άλλων, παρουσιάζουν:
- Η διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα υψηλής τάσης
- Η ολοκλήρωση συνδέσεων του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ με το λιμάνι και την πόλη της Πάτρας
- Η οδική σύνδεση του Ακτίου με τον Δυτικό άξονα Βορρά-Νότου
- Η κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης
- Η δυτική επέκταση του τραμ στον Πειραιά
- Το λιμάνι του Κατάκολου
- Η ανάπτυξη του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάποια από τα έργα που βρίσκονται σε κίνδυνο, επιχειρείται να μεταφερθούν εξ ολοκλήρου στο επόμενο ΕΣΠΑ, στον βαθμό που πρόκειται για έργα που δεν έχουν ξεκινήσει καν.
Κάποια άλλα θα λειτουργήσουν ως έργα-γέφυρες, δηλαδή θα χρηματοδοτηθούν κι από τα δύο ΕΣΠΑ, κατόπιν συνεννόησης με την ΕΕ.

Το ζήτημα, όμως, είναι ότι και οι δύο κατηγορίες έργων θα μειώσουν σημαντικά τους πόρους που έχει διαθέσιμους η Ελλάδα για τη νέα προγραμματικής περίοδο, που ξεκίνησε το 2014 και θα τελείωσει το 2020.

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξήντα έργα κινδυνεύουν να μείνουν εκτός ΕΣΠΑ λόγω καθυστερήσεων"

Θ. Φωτίου: Τι θα ισχύσει για ηλεκτρικό ρεύμα κι επιδόματα σίτισης- ενοικίου

Η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στο MEGA, σημείωσε ότι η προκήρυξη για την έναρξη των αιτήσεων από τους δικαιούχους θα βγει εντός του Απριλίου και θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, χωρίς όμως τη χρήση τεκμηρίων, τονίζοντας ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις οικογένειες με παιδιά.

Αναφορικά με το ηλεκτρικό ρεύμα, προβλέπεται η επανασύνδεσή του σε κύριες κατοικίες χωρίς επιβάρυνση, για παροχές που είχαν διακοπεί έως τις 31/12/2014, ανεξάρτητα από τις οφειλές στη ΔΕΗ, ενώ θα υπάρξει και ρύθμιση σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το όριο για τους δικαιούχους θα είναι οι 300 κιλοβατόρες το μήνα έως το τέλος του έτους.

Για το επίδομα ενοικίου, το ύψος του οποίου κυμαίνεται από 70 έως 220 ευρώ, η κ. Φωτίου εξήγησε ότι θα αφορά 30.000 νοικοκυριά, θα αποδίδεται απευθείας στους ιδιοκτήτες των ακινήτων και θα έχει να κάνει με υφιστάμενες, αλλά και με νέες μισθώσεις. Στο μισθωτήριο ο ωφελούμενος θα δηλώνει και το IBAN του εκμισθωτή, όπου θα κατατίθενται τα χρήματα της επιδότησης.

Σχετικά με το επίδομα σίτισης, το οποίο επίσης θα κυμαίνεται από 70 έως 220 ευρώ, η αναπληρώτρια υπουργός επισήμανε ότι γίνεται προσπάθεια το μέτρο να εφαρμοστεί μέσω κάρτας.

reporter
Διαβάστε Περισσότερα » "Θ. Φωτίου: Τι θα ισχύσει για ηλεκτρικό ρεύμα κι επιδόματα σίτισης- ενοικίου"

Γιούνκερ: Ήρθε η ώρα να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός στρατός!

Τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού σκέφτεται να προωθήσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει  σε σημερινή του συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα «Die Welt am Sonntag».

Όπως ο ίδιος αναφέρει με μια τέτοια πολιτική θα ενισχυθεί η κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική της ΕΕ.
 
«Αυτός ο στρατός θα μπορεί να δρα με επιτυχία και αξιοπιστία εναντίον απειλών που έχουν τα 28 κράτη μέλη ή γειτονικά φίλια κράτη», σχολιάζει χαρακτηριστικά.  


 
 
Ο πρόεδρος της Κομισιόν προσθέτει ότι η δημιουργία ευρωστρατού θα είναι ένα «καμπανάκι» για την Ρωσία, συμπληρώνοντας ότι η ΕΕ είναι σοβαρή στην διατήρηση των αρχών και αξιών της.
 
Η εφημερίδα αναφέρει ότι η πρόταση του Γιούνκερ έχει βρει ήδη θετική ανταπόκριση στην Γερμανία με το ΥΠΕΞ της χώρας να αναφέρει ότι θα πρέπει επιτέλους το όραμα του κοινού στρατού να γίνει πραγματικότητα.

Αυτό το όραμα αν υλοποιηθεί θα είναι για το συμφέρον της ευρωπαϊκής ασφάλειας». 

Αρκετοί γερμανοί αξιωματούχοι φέρεται να χαιρετίζουν την πρόταση Γιούνκερ, με έναν από αυτούς να σχολιάζει: «Μέχρι σήμερα έχουμε δει τα πρότυπα της άμυνας της Ευρώπης. Εδώ πλέον χρειαζόμαστε μια ώθηση», λέει ο  Hans-Peter Bartels (SPD).


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ: Ήρθε η ώρα να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός στρατός!"

Δεν αποκλείει εκλογές ή δημοψήφισμα ο Γ. Βαρουφάκης

Ανοιχτό αφήνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης το ενδεχόμενο εκλογών ή δημιοψηφίσματος σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες απορρίψουν το σχέδιο της Αθήνας.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα "Corriere della Serra" και ερωτηθείς τι θα συμβεί αν οι Βρυξέλλες δεν αποδεχθούν το ελληνικό σχέδιο ο κ. Βαρουφάκης απαντά: "Θα μπορούσαν να υπάρξουν προβλήματα. Αλλά όπως που έχει πει και ο πρωθυπουργός, δεν είμαστε κολλημένοι στις πολυθρόνες. Θα μπορούσαμε να ξαναπάμε σε εκλογές. Να καλέσουμε ένα δημοψήφισμα".

Ο κ. Βαρουφάκης τονίζει ακόμη ότι η μεγάλη δύναμη της κυβέρνησης είναι είναι η εμπιστοσύνη του λαού.

Σε ό,τι αφορά το χρηματοδοτικό πρόβλημα, αναφέρει χαρακτηριστικά: "Μπορώ μόνο να πω ότι έχουμε τα χρήματα για να πληρώσουμε τις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Για τα υπόλοιπα, θα δούμε".

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι δεν είναι αναγκαίο ένα νέο δάνειο.

"Δεν θα επιστρέψουμε στον μηχανισμό του δανεισμού σε ανταλλαγή για ένα πρόγραμμα που πρέπει να σεβαστούμε. Η ιδέα που προτείνουμε στους ευρωπαίους εταίρους είναι εκείνη ενός σχεδίου που θα δίνει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να αναπτυχθεί και να καταπολεμήσει την ανθρωπιστική κρίση", τονίζει.

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτηρίζει τυπική την σχέση του με τον Μάριο Ντράγκι και προσθέτει: "Προς την Ελλάδα η ΕΚΤ ακολουθεί την αρχή της πειθαρχικής προσέγγισης. Το 2012, σε συνθήκες κρίσης παρόμοιες αλλά με μια συντηρητική κυβέρνηση, έδειξε ευελιξία, αύξησε χωρίς κανένα πρόβλημα την δυνατότητα της κυβέρνησης να εκδίδει ομόλογα βραχυπρόθεσμης λήξης. Τώρα, όμως, μείωσε πολύ τα περιθώρια κινήσεών μας".

Ερωτηθείς "αν θεωρεί ότι τον Ιούλιο η ΕΚΤ θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα στα πλαίσια του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης (Quantitative Easing)", απαντα:

"Θεωρώ ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα έπρεπε να εφαρμόζεται εκεί όπου υπάρχει η μέγιστη έλλειψη ανάπτυξης. Αντιθέτως, θα αγοραστεί μεγάλη ποσότητα γερμανικών ομολόγων. Θεωρώ ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να είχε αγοράσει χθες ελληνικά ομόλογα. Όχι αύριο. Θεωρώ τον Ντράγκι εξαιρετικό διοικητή, δεδομένης της κατάστασης περιορισμένης ελευθερίας στην οποία κινείται. Αλλά η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να λειτουργεί προς δυο κατευθύνσεις: και η ΕΚΤ δεν πρέπει να προχωρεί σε κρίσεις πολιτικού περιεχομένου, πρέπει να μεταχειρίζεται όλες τις χώρες με τον ίδιο τρόπο".

Εξηγεί ακόμη ότι από τώρα μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και στη συνέχεια θα πρέπει να αρχίσει μια δεύτερη φάση, ένα δεύτερο επίπεδο, με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Με ένα "συμβόλαιο για την ανάπτυξη που να βασίζεται σε μια λογική φορολογική προσέγγιση".

Τα κύρια σημεία που θέτει είναι "ένα αναθεωρημένο πρωτογενές πλεόνασμα, διότι εκείνο που προβλέφθηκε στο παρελθόν θα στραγγάλιζε την Ελλάδα, μια έξυπνη αναδιάρθρωση του χρέους και ένα πρόγραμμα επενδύσεων μεγάλης κλίμακας".

Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι "η αντικατάσταση του σημερινού χρέους με ομόλογα συνδεδεμένα με την ονομαστική ανάπτυξη δεν αποτελεί μονομερή πράξη" και ότι "θα είχε ως ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα την αποστολή του μηνύματος ότι η Ευρώπη είναι εταίρος της Ελλάδας στην ανάπτυξη".

Για το πρόγραμμα επενδύσεων αναφέρει ότι "το μοντέλο του είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για όλη την Ευρώπη", από την στιγμή που "υπάρχει μεγάλη ρευστότητα, η ΕΤΕ μπορεί να εκδώσει μεγάλη ποσότητα ομολόγων, να συγκεντρώσει κεφάλαια των επενδυτών και να τα χρησιμοποιήσει για χρήσιμα, καλά σχέδια".

Στην ερώτηση ποια είναι η αντίδραση του Eurogroup στις προτάσεις αυτές, ο κ. Βαρουφάκης απαντά: "σιωπή. Επικρατεί σιωπή, η Ευρώπη προχωρεί βυθισμένη στην νωθρότητα. Είναι σαν ένα μεγάλο πλοίο που χρειάζεται καιρό για να αλλάξει πορεία. Και επιπλέον, αν η αλλαγή αυτή προέρχεται από μια κυβέρνηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς υπάρχει ο φόβος ότι από πίσω μπορεί να κρύβεται κάτι το ύποπτο".

Υπογραμμίζει τέλος ότι "η αναφορά στο Grexit περιέχει δηλητήριο, και όταν σταματήσει - αυτό είναι μια πολιτική επιλογή - θα ακολουθήσει ιδιαίτερα θετική αντίδραση των αγορών, θα μπορούσαν ακόμη και να δημιουργηθούν φούσκες. Για τον λόγο αυτό η ανάπτυξη πρέπει να έχει ισχυρές βάσεις, και αυτές προέρχονται από μια συμφωνία με την Ευρώπη".

megatv
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν αποκλείει εκλογές ή δημοψήφισμα ο Γ. Βαρουφάκης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news