facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Τα 8 μέτρα του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας -Ο κατώτατος μισθός και η συλλογική σύμβαση [λίστα]

Οκτώ μεγάλα μέτρα θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.
Το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί από τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο περιλαμβάνει τα εξής μέτρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα»:
  1. Θα προωθηθεί σταδιακά -σε συνδυασμό με φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα στις επιχειρήσεις- η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα. Μια αύξηση θα δοθεί μέσα στο 2015 και με μια δεύτερη θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2016. Δεν θα υπάρχουν ηλικιακές διαφοροποιήσεις, άρα όλοι θα μεταβούν στα 751 ευρώ. Θα υπάρξει καταληκτική ημερομηνία για την επαναφορά των 751 ευρώ, αφού προηγηθεί διάλογος και με τους κοινωνικούς εταίρους. Σήμερα (βάσει του Μνημονίου) για τους υπαλλήλους άνω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 26,18 ευρώ. Για τους υπαλλήλους κάτω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 22,83 ευρώ. Σήμερα με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ ή 511 ευρώ για νέους έως 25 ετών αμείβονται 137.103 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του συστήματος Εργάνη. Εάν όμως σε αυτούς προστεθούν και όσοι επηρεάζονται από τον κατώτατο μισθό (π.χ. εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης ή με μπλοκ παροχής υπηρεσιών), τότε υπολογίζεται ότι πάνω από 300.000 άτομα αμείβονται με όρους κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Η ΓΣΕΕ έχει ήδη προσκαλέσει σε διάλογο τους εργοδότες ζητώντας κατώτατη αμοιβή 751 ευρώ, με δεδομένο ότι η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έχει λήξει και θα ισχύει (μετενέργεια) έως τα τέλη Μαρτίου.
  2. Επανέρχεται ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση στον ιδιωτικό τομέα στα προ Μνημονίου επίπεδα τα οποία σήμερα είναι -ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας- έως έξι μήνες. Παράλληλα προωθούνται αλλαγές ώστε να συνδέεται ανάλογα με τα χρόνια εργασίας το ύψος της αποζημίωσης που χορηγείται σε περίπτωση απόλυσης καθώς σήμερα από 16 έτη προϋπηρεσίας και άνω η αποζημίωση παραμένει σχεδόν ίδια.
  3. Εφαρμογή δέσμης μέτρων στην κατεύθυνση της κατάργησης των ελαστικών μορφών εργασίας: α) διασφάλιση της 5ήμερης εργασίας και στην επαναφορά της κυριακάτικης αργίας, β) δραστική μείωση του ρόλου του δανεισμού-ενοικίασης εργαζομένων και των ιδιωτικών γραφείων εύρεσης εργασίας μέσα από την ενίσχυση του ρόλου των δημόσιων φορέων προώθησης της απασχόλησης, γ) δραστικό περιορισμό των υπεργολαβιών και των εργολαβιών στον δημόσιο τομέα και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στις περιπτώσεις αντικειμενικά αποδεδειγμένης έλλειψης τεχνογνωσίας και υλικοτεχνικής υποδομής, δ) περιορισμός όλων των υπόλοιπων ευέλικτων μορφών απασχόλησης, όπως -ιδίως- η μερική απασχόληση, η εκ περιτροπής εργασία και στις προσωρινές συμβάσεις διά της υποχρεωτικής αντικειμενικής δικαιολόγησής τους και στη λήψη της απαιτούμενης μέριμνας για την αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών από την ενδεχόμενη χρήση τους.
  4. Επαναφορά του προστατευτικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις (μείωση των επιτρεπομένων ανά μήνα ορίων σε κάθε επιχείρηση και αναβίωση του υπουργικού «βέτο»). Από το όριο του 5% που βρίσκεται σήμερα θα υποχωρήσει στο 2%.
  5. Εφεξής η ΕΓΣΣΕ (Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) και οι όροι που τη διέπουν θα μπορούν να καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που δεν καλύπτονται από συλλογική σύμβαση εργασίας δεν θα κινδυνεύουν να αποδεχθούν κάποια ατομική σύμβαση που θα τους έχει επιβληθεί από τον εργοδότη τους, αλλά θα πηγαίνουν αυτόματα στην ΕΓΣΣΕ.
  6. Εφεξής το χρονικό διάστημα της διαπραγμάτευσης, μετά τη λήξη μιας συλλογικής σύμβασης, αυξάνεται από τους τρεις μήνες που είναι σήμερα στους έξι μήνες, όπως ήταν δηλαδή πριν από την εφαρμογή των μνημονιακών περιορισμών. Με την πάροδο του εξαμήνου, εάν δεν συμφωνήσουν εργοδότες και εργαζόμενοι τότε ξεκινάει η περίοδος της μετενέργειας, με την έννοια ότι όλοι οι όροι που ίσχυαν στη συλλογική σύμβαση μεταφέρονται και μετονομάζονται σε ατομικοί όροι του κάθε εργαζομένου χωριστά.
  7. Μια συλλογική σύμβαση εργασίας θα δεσμεύει και τις επιχειρήσεις ενός κλάδου που δεν έχουν ενταχθεί στο αντίστοιχο εργοδοτικό συλλογικό όργανο. Έως τώρα, όσες επιχειρήσεις δεν επιθυμούσαν να αποδεχθούν τους όρους της συλλογικής σύμβασης στον κλάδο τους αποχωρούσαν από το συλλογικό τους όργανο και προχωρούσαν είτε σε επιχειρησιακές είτε, ακόμη χειρότερα, σε ατομικές συμβάσεις εργασίας.
  8. Αφαιρούνται όλοι εκείνοι οι όροι που είχε θεσπίσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι οποίοι ουσιαστικά εμπόδιζαν τη μονομερή προσφυγή των εργαζομένων στη Διαιτησία (ΟΜΕΔ) για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.
iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Τα 8 μέτρα του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας -Ο κατώτατος μισθός και η συλλογική σύμβαση [λίστα] "

«Καθάρισε» με βούλευμα για τα 5 εκατ. ευρώ ο Θέμος Αναστασιάδης

Από το «Ολα... μπιπ» των κατηγοριών για φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες στο απαλλακτικό βούλευμα ο εκδότης του «Πρώτου Θέματος»

Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας ο εκδότης της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», Θέμος Αναστασιάδης, απαλλάσσεται από τις κατηγορίες της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά το οικονομικό έτος 2008.

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια φορολογικού ελέγχου του οικονομικού έτους 2008 εντοπίστηκε ότι ο Θ. Αναστασιάδης είχε αποκρύψει 1,6 εκατομμύριο ευρώ συν τις προσαυξήσεις. Ακολούθησε η ποινική δίωξη σε βάρος του, η οποία όμως ασκήθηκε πριν από την έκδοση απόφασης από φορολογικό δικαστήριο.

Η δίωξη σε βάρος του ήταν το αποτέλεσμα της προκαταρκτικής εξέτασης όταν ο κ. Αναστασιάδης βρέθηκε να έχει καταθέσει τον Ιούλιο του 2007, τμηματικά, με διαφορά λίγων ημερών σε υποκατάστημα της τράπεζας BNP Paribas στο Κολωνάκι το ποσό των πέντε εκατομμυρίων ευρώ.

Ακολούθησε φορολογικός έλεγχος και πόρισμα από το ΣΔΟΕ, το οποίο διαπίστωνε ότι ο εκδότης της εφημερίδας δεν μπορούσε να δικαιολογήσει τα 3.360.540,95 ευρώ από τα 5 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν στην κατοχή του.

efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "«Καθάρισε» με βούλευμα για τα 5 εκατ. ευρώ ο Θέμος Αναστασιάδης"

Αναστάτωση στην Παιδεία: Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ

Στη διάθεση των μελών του ΔΣ της ΟΛΜΕ έθεσε την παραίτησή του ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Κοτσιφάκη, η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ διαφώνησε με το αποτέλεσμα της συνάντησης με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και τις δηλώσεις του ιδίου και ζήτησε αυτές να καταγγελθούν.
Για το λόγο αυτό ο Θέμης Κοτσυφάκης αναφέρει «Πως μπορών να καταγγείλω τον εαυτό μου;» και θέτει την παραίτησή του στη διάθεση του ΔΣ, το οποίο και θα αποφασίσει την Πέμπτη.
Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση του κ. Κοτσυφάκη:
«1. Μέλη του ΔΣ και ορισμένες παρατάξεις εκτίμησαν στη συνεδρίαση του ΔΣ (3/3/15) πως δεν υπάρχει θετική εξέλιξη σε κάποια ζητήματα των εκπαιδευτικών και της εκπαίδευσης από τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Και αυτό παρά το γεγονός ότι υπήρξαν όντως θετικές δεσμεύσεις σε θέματα όπως η εξαγγελία για την επαναφορά τομέων και ειδικοτήτων της ΤΕΕ και των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, το πάγωμα των διαδικασιών αξιολόγησης, η κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και του σκληρού εξεταστικού του Λυκείου. Και όμως αυτά ήταν τρία από τα κορυφαία αιτήματα αγώνων του κλάδου μας την προηγούμενη περίοδο.
2. Παραμένουν, βεβαίως, σε εκκρεμότητα άλλα πολύ μεγάλα ζητήματα: οι απώλειες που έχουμε υποστεί τα τελευταία πέντε χρόνια - ιδιαίτερα οι νεότεροι συνάδελφοι - στις αποδοχές μας, το πάγωμα της υπηρεσιακής μας εξέλιξης, οι τραγικά χαμηλές δαπάνες για την παιδεία, το αυξημένο ωράριο, τα τεράστια κενά εκπαιδευτικών καθώς και άλλα. Γι’ αυτά τα θέματα το εκπαιδευτικό κίνημα θα συνεχίσει να παλεύει, να αγωνίζεται και να διεκδικεί λύσεις.
3. Κατατέθηκε λοιπόν στη συνεδρίαση του ΔΣ για την έκδοση δελτίου τύπου, το κείμενο του ΠΑΜΕ, το οποίο υποστήριξαν και οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ, αλλά και των Παρεμβάσεων. Στο κείμενο αυτό, εκτός από το ότι λέγεται η μισή αλήθεια για τα παραπάνω θέματα (το οποίο βεβαίως είναι δικαίωμα του καθενός να το κρίνει, όπως κρινόμαστε όλοι) επέμεναν να καταγγέλλεται ουσιαστικά, στο δελτίο τύπου της ομοσπονδίας, η δήλωση του προέδρου που έγινε στις 26/2/15 για τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας, γιατί δεν έλαβε υπόψη της την εκτίμηση ουσιαστικά που θα έκανε το ΔΣ (κατά πλειοψηφία) 5 ημέρες μετά !! Η δήλωση αυτή του προέδρου όμως έγινε με βάση τα αιτήματα του κλάδου, όπως αυτά καταγράφηκαν και στο τελευταίο υπόμνημα της ΟΛΜΕ προς το Υπουργείο.
4. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, όπως και κάθε μέλος του ΔΣ, δεν μπορεί να παραμένει σιωπηλός. Προφανώς, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ στοχοποιήθηκε ήδη από ορισμένες παρατάξεις του ΔΣ για μικροπαραταξιακούς λόγους. Γι’ αυτό το λόγο, εκτός από την κριτική, απαιτήθηκε να καταγραφεί στο δελτίο τύπου της ΟΛΜΕ ότι καταδικάζεται η δήλωσή του! Δηλαδή στο κείμενο που θα υπογράφει ο πρόεδρος να καταγγέλλει τον εαυτό του. Αυτό μάλλον ξεπερνά τον πολιτικό πολιτισμό μας.
5. Ξεκαθάρισα αμέσως πως αν η πλειοψηφία του ΔΣ αίρει την εμπιστοσύνη της στον πρόεδρο, η πολιτικο-συνδικαλιστική μου αντίληψη λέει πως υπάρχει πρόβλημα. Ως πρόεδρος είμαι υποχρεωμένος από το καταστατικό να υπογράφω οποιαδήποτε απόφαση (στο πλαίσιο του καταστατικού και των αποφάσεων συνεδρίων και ΓΣ) που έχει την πλειοψηφία του ΔΣ, ανεξάρτητα αν συμφωνώ μαζί της. Αλλά αν το ΔΣ πιστεύει πως ο πρόεδρος δεν εκφράζει το ΔΣ, τότε υπάρχει θέμα. Και για αυτό η δημοκρατική μου ευαισθησία λέει να θέσω την παραίτησή μου στη διάθεση του ΔΣ. Αυτό έκανα και κάλεσα όλα τα μέλη να τοποθετηθούν. Δεν παραιτήθηκα, όπως γράφει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του. Διακόπτοντας τη συνεδρίαση για την Πέμπτη 5/3/15 έδωσα το χρόνο σε όλες τις παρατάξεις να το σκεφτούν, αν θέτουν θέμα εμπιστοσύνης και επιμένουν με την έκδοση μιας τέτοιας ανακοίνωσης. Οι εκπρόσωποι των Παρεμβάσεων δήλωσαν πως δεν υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης προς τον πρόεδρο και ζήτησαν να αφαιρεθεί η σχετική αναφορά από το δελτίο Τύπου.
6. Η δήλωση που έκανα στο ΔΣ ήταν η παρακάτω: «Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η πλειοψηφία του ΔΣ στην πραγματικότητα αίρει την εμπιστοσύνη της στον Πρόεδρο, αφού απαιτεί από τον ίδιο να υπογράψει την καταδίκη του, πράγμα που είναι πολύ βαρύ. Η αγωνιστική μου πορεία όλα αυτά τα χρόνια δεν επιτρέπει σε κανέναν να λέει διάφορα, ιδιαίτερα τώρα που είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση. Δεν έχω παραβιάσει σε καμία περίπτωση αποφάσεις του ΔΣ, αλλά η δημοκρατική ευαισθησία μου με αναγκάζει, παρά την κρίσιμη φάση στην οποία βρισκόμαστε με τη διαθεσιμότητα και τους απολυμένους, εγώ, ο απολυμένος πρόεδρος της ΟΛΜΕ, να θέσω την παραίτησή μου στην κρίση του ΔΣ και ζητάω διακοπή και νέα συνεδρίαση την Πέμπτη, για να τοποθετηθείτε επί του θέματος».
7. Ως πρόεδρος της ΟΛΜΕ δηλώνω ότι εκφράζω και θα συνεχίσω να εκφράζω, σε ό,τι με αφορά, τις αποφάσεις της πλειοψηφίας του ΔΣ, των Γενικών Συνελεύσεων και του Συνεδρίου της ΟΛΜΕ. Αυτά είναι αδιαπραγμάτευτα».
iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστάτωση στην Παιδεία: Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ"

Βαρουφάκης: Οι πιστωτές απορρίπτουν και την πρόταση για ανταλλαγή του χρέους

Οι πιστωτές της Ελλάδας απορρίπτουν την πρόταση της κυβέρνησης για την ανταλλαγή του χρέους της χώρας με ομόλογα που θα ενσωματώνουν ρήτρα ανάπτυξης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στη γαλλική οικονομική εφημερίδα LeContrarien Matin, αφήνοντας αιχμές ότι η σκληρή στάση των πιστωτών για το χρέος έχει σχέση με την επιδίωξη πολιτικού ελέγχου στην Ελλάδα.

Σε δημοσιογραφική ερώτηση, γιατί οι πιστωτές θεωρούν "κόκκινη γραμμή" την πλήρη αποπληρωμή του χρέους, ο υπουργός δήλωσε:

"Το πιο θλιβερό ίσως σημείο είναι ότι στην πράξη όλοι συμφωνούν. Μου λένε συνέχεια ότι η λέξη κούρεμα είναι τοξική πολιτικά, αλλά συγχρόνως, μου λένε ότι οι πιστωτές μας θα ήταν έτοιμοι να συζητήσουν μία σημαντική επιμήκυνση των λήξεων του χρέους με μία συνοδευτική μείωση των επιτοκίων - που αποτελούν φυσικά ένα σημαντικό... κούρεμα". Και προσθέτει:

Κατά παράδοξο τρόπο, όταν αντιπροτείνουμε ομόλογα με ρήτρα αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ, τα οποία θα απέφεραν δυνητικά μεγαλύτερη αξία στους πιστωτές μας", υπάρχει απόρριψη", δήλωσε ο υπουργός.

Η μόνη εξήγηση γι' αυτό το παράδοξο, πρόσθεσε ο υπουργός, "είναι ότι το ερώτημα του χρέους έχει λίγο να κάνει...με το χρέος. Ότι το χρέος μας είναι είναι μία "μεταβλητή ελέγχου", όπως θα έλεγαν οι μαθηματικού, στο πλαίσιο μίας "σχεδιαζόμενης" άσκησης, σκοπός της οποίας είναι η μεγιστοποίηση της πολιτικής εξουσίας σε χώρες που έχουν ελλείμματα. Εάν υπάρχει κάποια άλλη εξήγηση, θα ήθελα να την ακούσω", είπε.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Οι πιστωτές απορρίπτουν και την πρόταση για ανταλλαγή του χρέους"

Προφυλακιστέος ο παιδόφιλος με το βαν

Προφυλακιστέος κρίθηκε με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και Εισαγγελέα ο 40χρονος που συνελήφθη την Κυριακή στο Περιστέρι με την κατηγορία της αποπλάνησης ανηλίκων. Ο κατηγορούμενος απολογήθηκε για τα αδικήματα του βιασμού σε βάρος μίας 14χρονης, αποπλάνησης ανηλίκου, απόπειρας αποπλάνησης ανηλίκου και απόπειρα προσέλκυσης ανηλίκου. Νωρίτερα, η Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία καθώς και φωτογραφίες του δράστη. Πρόκειται για τον Λεβέντο Φίλιππο του Ιωάννη και της Λαμπρινής, σε βάρος του οποίου είχε σχηματιστεί και τον Νοέμβριο του 2014 δικογραφία για βιασμό και αποπλάνηση 14χρονης που είχε λάβει χώρα το περασμένο καλοκαίρι. Η δικογραφία είχε υποβληθεί στην εισαγγελία ωστόσο, παρέμενε σε εκκρεμότητα η άσκηση ποινικής δίωξης.

Ο 40χρονος φέρεται να αποπλανούσε ανήλικα αγόρια μέσα σε ειδικά κατασκευασμένο βαν. Τη στιγμή της επιχείρησης αστυνομικοί βρήκαν μέσα στο λευκό Fiat ένα 13χρονο αγόρι, στο οποίο ο 40χρονος σκόπευε να ασελγήσει. Στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου ο κατηγορούμενος είχε τοποθετήσει στρώμα, μαξιλάρια και ανεμιστήρα, ενώ βρέθηκαν επίσης ερωτικά βοηθήματα (προφυλακτικά, λιπαντικές ουσίες), καθώς επίσης σοκολάτες, μπισκότα και παιδικά ροφήματα, τα οποία προσέφερε στα ανήλικα θύματά του.

Ανακρινόμενος, ο 40χρονος φέρεται να ομολόγησε στους αστυνομικούς ότι την ημέρα της σύλληψής του είχε ερωτικά ραντεβού με τέσσερα ακόμα ανήλικα αγόρια.

Ο φερόμενος ως δράστης εντοπίστηκε στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης με επωνυμία Chat Scanning που διεξήγαγε το τελευταίο δίμηνο η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Σε συνεννόηση με τις δικαστικές αρχές, αστυνομικοί παρίσταναν ανήλικους χρήστες του Διαδικτύου με σκοπό να εντοπίσουν παιδόφιλους στα διάφορα chat rooms. Συνολικά, εντοπίστηκαν έξι δράστες, ένας εκ των οποίων είναι και ο 40χρονος, που κατά την ΕΛ.ΑΣ. είναι ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ στον Κορυδαλλό.

kathimerini

Αυτό είναι το βαν του 40χρονου παιδόφιλου

Διαβάστε Περισσότερα » "Προφυλακιστέος ο παιδόφιλος με το βαν"

Στο εδώλιο για κακούργημα ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπεται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, για υπόθεση απιστίας σε βάρος της επιχείρησης, αδίκημα που αφορά παράνομες αυξήσεις που ενέκρινε σε στελέχη της επιχείρησης την περίοδο 2010-2012.

Η υπόθεση αφορά μισθολογικές αυξήσεις προς 19 στελέχη της ΔΕΗ που εγκρίθηκαν από τον κ. Ζερβό την επίμαχη χρονική περίοδο. Οι αυξήσεις χορηγήθηκαν ενώ ήταν σε ισχύ νόμος που περιόριζε τις μισθολογικές αποδοχές των στελεχών της Δημόσιας Επιχείρησης σε ποσά που δεν θα έπρεπε να υπερβαίνουν τα περίπου 5.900 ευρώ.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι από τον Μάρτιο 2010 έως και τον Σεπτέμβριο 2012 οι αυξήσεις προκάλεσαν ζημιά στη δημόσια περιουσία της ΔΕΗ που υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ και η οποία χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα μεγάλη.

Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών αναφέρει συγκεκριμένα ότι "με περισσότερες πράξεις του που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος και με την ιδιότητα του διευθύνοντα συμβούλου και Προέδρου του διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ κατά την διαχείριση των εσόδων της εταιρείας που του είχαν ανατεθεί με νόμο, ελάττωσε εν γνώσει του και για να ωφεληθεί άλλος την περιουσία της παραπάνω εταιρείας, η οποία ανήκε στο ελληνικό δημόσιο, που κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού της κεφαλαίου και ορίζει την διοίκηση αυτής...".

Σύμφωνα με την απόφαση που παραπέμπει τον κ. Ζερβό στο ακροατήριο για κακούργημα ο ίδιος υπερέβη το νόμο 3833/2010 και τις σχετικές εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικών καθώς ενέκρινε την χορήγηση μισθολογικών αποδοχών σε διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ, πάνω από τα 5.981 ευρώ που όριζε ο νόμος για την περίοδο Μαρτίου-Μάιου 2010 και τα 5.856 για το χρονικό διάστημα Ιουνίου 2010-Αυγούστου 2012 καθώς επίσης και 5.000 από το Σεπτέμβριο του 2012 έως σήμερα.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο εδώλιο για κακούργημα ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός"

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν αποκαλεί τα Σκόπια «Μακεδονία»!

Τη διαβεβαίωση ότι το θέμα της ΠΓΔΜ βρίσκεται στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας έδωσε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ύπατη εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Το χαρακτηριστικό των δηλώσεών της ωστόσο, που προκαλεί αίσθηση στην Αθήνα και εγείρει ερωτήματα, ήταν ότι αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία». Ένα ζήτημα είναι το τι μπορεί να σημαίνει αυτό, όταν προέρχεται από επίσημα ευρωπαϊκά χείλη, ενώ ενδιαφέρον θα έχει να δούμε αν θα υπάρξει απάντηση από την επίσημη ελληνική διπλωματία.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Επίτροπο Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, στις Βρυξέλλες και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου από την ΠΓΔΜ για το κατά πόσο η συγκεκριμένη χώρα περιλαμβάνεται στην ατζέντα της Κομισιόν, παρά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, η κυρία Μογκερίνι δήλωσε: «Η απάντηση είναι "ναι, είναι στην ατζέντα" και επιτρέψτε μου επίσης να σας πω ότι μαζί με τον Επίτροπο Χαν ήδη επισκεφθήκαμε όχι μόνο τη Μακεδονία (σ.σ. όπως είπε), αλλά τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη η προσοχή που δίνουμε στα Βαλκάνια είναι πολύ υψηλή».

Τα Βαλκάνια δεν είναι πολιτική γειτονίας, αλλά Ευρώπη, είπε και σημείωσε ότι «σε αυτό το πλαίσιο, η Μακεδονία είναι στην ατζέντα, όπως άλλωστε πάντα είναι στην ατζέντα η στήριξη και η βοήθεια σε χώρες σημαντικές στην περιοχή μας».

Από την πλευρά του, ο Γιοχάνες Χαν δήλωσε ότι βρίσκεται σε τακτική επαφή με τους ηγέτες της ΠΓΔΜ και ότι η Επιτροπή έχει προσφέρει τη βοήθεια της για την επίλυση της σημερινής κρίσης.

Τόνισε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να μετακινηθούν από τις θέσεις τους, να σεβαστούν του κανόνες δικαίου, την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, την ελευθερία του Τύπου και να εφαρμόσουν τις κατάλληλες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν αποκαλεί τα Σκόπια «Μακεδονία»!"

Παρακευόπουλος: Το σύμφωνο συμβίωσης θα είναι το πρώτο ν/σ του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Ο νόμος για το σύμφωνο συμβίωσης θα είναι το πρώτο νομοθέτημά του υπουργείου του, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, κάνοντας λόγο για «σύμφωνο συμβίωσης, που αφορά στην εξίσωση των δυο φύλων».
Ο υπουργός, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «ΒΗΜΑ», τόνισε, εξ άλλου, πως «ο τύπος των σωφρονιστικών καταστημάτων Γ' Τύπου θα καταργηθεί. Βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε πτέρυγες με αυξημένα μέτρα ασφάλειας, διάσπαρτες σε όλη την χώρα, ώστε να μην έχουμε και τα πολύ δύσκολα προβλήματα μεταγωγών που εμφανίζονται τώρα, κάποιων κρατουμένων, στο Δομοκό».
Ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε ακόμη ότι η καθυστέρηση στη δίκη της Χρυσής Αυγής οφείλεται στις ελλείψεις στο χώρο της Δικαιοσύνης.
«Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ταχύτητα στη Δικαιοσύνη. Οπωσδήποτε, όταν φτάνουμε στο 18μηνο, λόγω της ρύθμισης του Συντάγματος, οι προσωρινά κρατούμενοι πρέπει να αφήνονται ελεύθεροι. Το θέμα εδώ είναι η καθυστέρηση της Δικαιοσύνης. Οταν βέβαια οι κατηγορούμενοι είναι πολλοί, οι μάρτυρες είναι πάρα πολλοί και η κατάθεση του καθενός θέλει ένα χρονικό διάστημα και βεβαίως υπάρχουν κι άλλες δίκες, δεν μπορεί η Δικαιοσύνη να αφήνει τα έργα της και να ασχολείται με μια υπόθεση».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχτηκε πως σε ορισμένες περιπτώσεις η καθυστέρηση είναι πολύ μεγάλη.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρακευόπουλος: Το σύμφωνο συμβίωσης θα είναι το πρώτο ν/σ του Υπουργείου Δικαιοσύνης "

Μαρκογιαννάκης: Πήρα τηλέφωνο στη Γαλακτοκομική σχολή, όχι για τον Βαγγέλη

«Μου δημιουργείται πρόβλημα ηθικής και κοινωνικής τάξης με όλα αυτά που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για εμένα. Ξέρετε είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, η εξαφάνιση του Βαγγέλη, μιλάμε για τη ζωή ενός παιδιού. Δε μπορεί να λέει ο καθένας ότι θέλει και να αφήνει υπονοούμενα χωρίς να έχει στοιχεία».

Είναι τα λόγια του πρώην βουλευτή Χανίων Χρήστου Μαρκογιαννάκη ο οποίος μιλά στο protothema.gr και αποφασίζει να λύσει την σιωπή του μιλώντας για τις φήμες που τον εμπλέκουν στην υπόθεση της εξαφάνισης του Βαγγέλη Γιακουμάκη εμπλέκοντάς τον σε παρέμβασή του στη Σχολή Γαλακτοκομικής όπου σπουδάζει ο Βαγγέλης.

Ο πρώην βουλευτής σημειώνει ότι δεν έχει την παραμικρή σχέση με την υπόθεση:
«Δεν έχω καμία απολύτως σχέση με την υπόθεση του Βαγγέλη, δε ξέρω πως πάνε να με μπλέξουν σε αυτήν την ιστορία. Καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται ρωτήστε το διευθυντή της σχολής αν θέλετε κάτι παραπάνω να μάθετε. Η κυρία Ακρίτα θα έχει υπόψη της κάποιο σοβαρό περιστατικό που να συνδέεται με πολιτικό αλλά αυτός ο πολιτικός δεν είμαι σίγουρα εγώ. Εγώ επικοινώνησα με τη Σχολή για άλλο θέμα και μάλιστα πριν από περίπου δύο χρόνια έκτοτε δεν είχα καμία απολύτως σχέση ή επαφή», θα πει ο κ. Μαρκογιαννάκης σημειώνοντας ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα πρέπει ταχύτατα να δώσει εντολή στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων να ξεκαθαρίσει «αν υπήρχαν παρεμβάσεις πολιτικών και από ποιους», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης αναφέρεται και στην επιστολή της Έλενας Ακρίτα στον κ. Γιάννη Πανούση και λέει χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι αυτό που έγραψε η κυρία Ακρίτα δεν είναι το περιστατικό που θα σας αναφέρω πιστεύω ότι πρόκειται για κάτι άλλο το οποίο και δεν γνωρίζω. Πριν από αρκετό καιρό δε μπορώ να προσδιορίσω το χρόνο, με ενημέρωσαν ότι ερωτηθείς σχετικά ο διευθυντής της Σχολής αναφέρθηκε για το περιστατικό επικοινωνίας που είχα μαζί του το οποίο αφορά το 2013. Κάποια μητέρα μαθητή μίλησε τότε μαζί μου και μου είπε ότι το παιδί της που σπουδάζει στην τυροκομική σχολή Ιωαννίνων αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα με τη Σχολή. Ειδικότερα μου είπε ότι μέχρι πέρατος της χρονιάς εκείνης που μιλάγαμε δεν θα επιτρέψουν στο γιο της να διαμένει στο δωμάτιο της σχολής διότι έκανε κάποια ζημιά. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι επειδή είναι φτωχοί άνθρωποι χωρίς χρήματα για να νοικιάσουν δωμάτιο εκτός σχολής, θα έπρεπε να χάσει τη χρονιά αφού δεν θα μπορούσε να παραμείνει μέχρι το τέλος της χρονιάς. Πήρα τηλέφωνο τον κ. Μάντζαρη, το διευθυντή της σχολής, ο οποίος μου είπε ότι ο νεαρός είχε ζωγραφίσει στον τοίχο του δωματίου του την Κρήτη και είχε γράψει το όνομα του χωριού του. Του είπα ότι πρόκειται για κάποια παιδική απερισκεψία και αν ήθελε να αποκαταστήσει τη ζημιά να ζητήσει συγγνώμη και να το συγχωρήσει, αφού εξέθεσα την κακή οικονομική κατάσταση της οικογένειας. Ο κ. Μάντζαρης ήταν αυστηρός και μου είπε ότι δεν μπορούσε να ανακληθεί η απόφαση αφού ήταν απόφαση συλλόγου. Εκεί τελείωσε η συζήτησή μας και ενημέρωσα τους γονείς για το αποτέλεσμα της παρέμβασης συνιστώντας τους ότι θα ήταν αποτελεσματικότερο να πάει το ίδιο το παιδί να ζητήσει συγγνώμη να υποσχεθεί ότι δε θα ξαναγράψει τίποτα σε τοίχους και να αποκαταστήσει τη ζημιά, όπως και έγινε τελικά», εξηγεί επαναλαμβάνοντας ότι οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να ρωτήσει το διευθυντή της Σχολής για το εάν είχε ή όχι από τότε έστω και μία φορά επικοινωνία με τη Σχολή.

Και καταλήγει λέγοντας με νόημα: «Καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαρκογιαννάκης: Πήρα τηλέφωνο στη Γαλακτοκομική σχολή, όχι για τον Βαγγέλη"

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Το Eurogroup δεν θα συζητήσει τρίτο πακέτο βοήθειας

Δεν θα γίνει συζήτηση για τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας, τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Ισπανού υπουργού Οικονομικών, Λούις Ντε Γκίνδος, ο οποίος αποκάλυψε ότι σχεδιάζεται νέο πακέτο για την Ελλάδα, ύψους 30 έως 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ακόμη, ο κ. Γιέγκερ επισήμανε ότι τώρα το ζήτημα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, η οποία είναι απαραίτητη, προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο για αποπληρωμή των ανοιχτών κονδυλίων. «Κατά τα άλλα, δεν ασχολούμαστε καθόλου με ένα τρίτο πρόγραμμα. Υπήρξε από την Αθήνα αυτή η σαφής και απολύτως αδιαμφισβήτητη δήλωση από τον κ. Τσίπρα, ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί ένα τρίτο πακέτο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αναφερόμενος στις προσδοκίες του Βερολίνου από την ελληνική κυβέρνηση για το Eurogroup της Δευτέρας, ο κ. Γιέγκερ σημείωσε ότι «τη Δευτέρα υπάρχει μεγάλη ανάγκη να γίνει συζήτηση για την Ελλάδα» και πρόσθεσε: «Έχουμε μία συμφωνία με την Ελλάδα. Έχουμε μία δήλωση που είναι πολύ ξεκάθαρη, όπου διευκρινίζονται όροι και επόμενα βήματα. Περιμένουμε ότι μέχρι το τέλος Απριλίου θα συγκεκριμενοποιηθεί το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων στη βάση της υπάρχουσας λίστας και ότι τότε αυτό το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί, ώστε οι τρεις θεσμοί να μπορέσουν να κάνουν έναν τελικό έλεγχο. Και αυτός ο τελικός έλεγχος και το θετικό του αποτέλεσμα αποτελεί προϋπόθεση για την αποπληρωμή των πόρων σε εκκρεμότητα».

«Από τη δική μας σκοπιά έχουν ειπωθεί όλα» υπογράμμισε ο κ. Γιέγκερ για να συμπληρώσει ότι «τώρα πρέπει να γίνει δουλειά. Μέχρι τώρα γινόταν συζήτηση. Τώρα είναι ώρα να υλοποιηθούν μέτρα» και να διευκρινίσει ότι στη συνεδρίαση της Δευτέρας θα συζητηθούν όλα τα τρέχοντα θέματα στην Ευρωζώνη, ενώ σίγουρα θα γίνει συζήτηση και για την Ελλάδα. «Περιμένουμε τη Δευτέρα, αντιθέτως προς τις περασμένες εβδομάδες, ένα απολύτως κανονικό Εurogroup, όπου θα συζητηθούν όλα τα θέματα στην ατζέντα» κατέληξε ο κ. Γιέγκερ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Το Eurogroup δεν θα συζητήσει τρίτο πακέτο βοήθειας"

Λαγκάρντ: «Κλειδί για τις μεταρρυθμίσεις να μην ανατραπεί η πρόοδος που έχει γίνει»

Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στο αμερικανικό δίκτυο MSNBC, προσθέτοντας πως είναι κομβικής σημασίας να μη χαθεί αυτή η πρόοδος με τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν.

Η επιτυχία του ελληνικού μεταρρυθμιστικού σχεδίου θα βασιστεί στο πλαίσιο που θα συγκροτηθεί και στο πως θα εφαρμοστεί, δήλωσε την Τετάρτη η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Πρέπει να δούμε στην πράξη πως θα εφαρμοστεί» τόνισε η Λαγκάρντ στη συνέντευξη της στο MSNBC.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαγκάρντ: «Κλειδί για τις μεταρρυθμίσεις να μην ανατραπεί η πρόοδος που έχει γίνει»"

Έγγραφο «καρφώνει» τη Χριστοδουλοπούλου

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης στις 3 Μαρτίου σύμβουλος της Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής γνώριζε για την αποστολή της επίμαχης διαταγής.

Ένα έγγραφο της Διεύθυνσης Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης «καρφώνει» την αναπληρώτρια Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής σχετικά με τη διαταγή που προκάλεσε σάλο και οξεία αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης- ΝΔ.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι στις 18 Φεβρουαρίου και μετά από συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του Υπουργείου Μετανάστευσης, του Αρχηγείου και της Υπηρεσίας Ασύλου με σκοπό την εξειδίκευση όσων είχαν εξαγγελθεί την προηγούμενη ημέρα από τους αρμόδιους υπουργούς σχετικά με τη διαχείριση των κρατούμενων αλλοδαπών, εστάλη προς τις αρμόδιες υπηρεσίες σχετική διαταγή.

Στις 3-3-15, αναφέρει το έγγραφο, από τον Κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων κατόπιν επικοινωνίας/ παρέμβασης συμβούλου της αναπληρώτριας υπουργού μετανάστευσης "με σκοπό την υλοποίηση/ εναρμόνιση με τη νέα πολιτική του υπουργείου μετανάστευσης, απεστάλη η νεότερη διευκρινιστική διαταγή".


Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριοφυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM, τόνισε ότι «εμεις πήραμε στα χέρια μας μια διαταγή που άλλαζε κάπως τη διαχείριση των μεταναστών. Αυτό που μεταφέραμε στον κ. Πανούση προ ημερών είναι ότι αν αφήσουμε ανεξέλεγκτη τη ροή μεταναστών και αν τους απελευθερώνουμε αμέσως, θα δημιουργηθούν έντονα μεταναστευτικά κύματα στη χώρα μας. Αυτό είναι μια ανησυχία και δεν νομίζω ότι είναι προβοκάτσια».

«Πρέπει τώρα να γίνει μια αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων της κυρίας Χριστοδουλοπούλου και μετά θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας και θα τοποθετηθούμε σε όλα αυτά τα ζητήματα. Αυτό μας είπε ο κ. Πανούσης και αυτό σεβαστήκαμε και δεν βγαίναμε να τοποθετηθούμε σε όλα αυτά τα ζητήματα, διότι ηθικά πρέπει να μιλήσουμε πρώτα με τον κ. υπουργό γι’ αυτά» συμπλήρωσε.

antenna
Διαβάστε Περισσότερα » "Έγγραφο «καρφώνει» τη Χριστοδουλοπούλου"

Πανούσης: Θα είναι καταστροφή, θα έχω κάνει λάθος αν μαζευτούν 1.000 μετανάστες στην Ομόνοια

«Θα είναι καταστροφή να μαζευτούν χίλιοι άνθρωποι στην Ομόνοια. Θα έχω κάνει λάθος. Θα έχουμε κάνει λάθος...».

Αυτή είναι η απάντηση του κ. Πανούση στην ερώτηση του «ΘΕΜΑτος» γιατί από την Αμυγδαλέζα οι παράνομοι μετανάστες οδηγούνται με πούλμαν και συνοδεία περιπολικού στην Ομόνοια, όπως αποκάλυψε με φωτογραφικά ντοκουμέντα το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» στο φύλλο της περασμένης Κυριακής.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη προσέθεσε ότι, έστω και συμβολικά, ήταν λάθος αυτή η κίνηση και ότι δεν έπρεπε να κατέβουν στην Ομόνοια, για «να μην τους δίνουμε ιδέες», ενώ δήλωσε άγνοια για τη μεταφορά των μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, επισημαίνοντας ότι θα ψάξει το θέμα, για να διαπιστώσει τι πραγματικά γίνεται με την απελευθέρωση των μεταναστών από το κέντρο κράτησης των Θρακομακεδονων, λίγα μόλις μέτρα από την Πολυκλινική Αθηνών στην Ομόνοια.

Το πλήρες κείμενο της απομαγνητοφώνησης

ΘΕΜΑ: Πριν από δύο εβδομάδες, σε συνέντευξή σας στο ΘΕΜΑ είχατε ερωτηθεί σχετικά με την τύχη των μεταναστών που βγαίνουν προοδευτικά από την Αμυγδαλέζα και είχατε απαντήσει ότι δεν θα πάνε στο κέντρο της Αθήνας. Στο φύλλο της περασμένης Κυριακής, υπήρχε ρεπορτάζ όπου ακολουθήσαμε τη διαδρομή των μεταναστών. Μια ομάδα περίπου 30 ατόμων έφυγαν από την Αμυγδαλέζα με πούλμαν και με συνοδεία περιπολικού πήγαν στο κέντρο στην Ομόνοια. Οταν ρωτήσαμε αυτούς τους ανθρώπους που θα πάνε, οι περισσότεροι δήλωναν άγνοια. Δεν ήξεραν πού θα πάνε. Επίσης, όταν τους ρωτήσαμε αν θα εργαστούν, μας απάντησαν πως δεν υπάρχει τέτοια προοπτική. Τι ακριβώς γίνεται; Ποια είναι η εικόνα;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Το θέμα της εργασίας, για να τους δοθεί όχι μέσα από τους τρόπους τους δικούς τους, διότι πολλοί από αυτούς έχουν και δεν μιλάω για παρανομίες, έχουν έναν τρόπο κάποιοι συντοπίτες τους εν πάση περιπτώσει, κάποιοι ομοεθνείς ή κάποιοι συγγενείς να βρουν έναν τρόπο. Διότι κάποιοι δουλεύουν από τους άλλους. Οπότε αυτοί που δουλεύουν, παίρνουν και έναν άλλο που είναι φίλος τους ή ξέρω εγώ, απο την ίδια περιοχή, στην εργασία. Εγώ δεν είχα πει αυτό. Εγώ είχα πει να τους δώσουμε περιορισμένο δικαίωμα εργασίας. Δηλαδή να μπορεί αυτός να πάει να δουλέψει επίσημα. Να μην έχουμε Μανωλάδες. Να μην έχουμε πορτοκάλια... Η αγροτική γη έχει ανάγκη απο χέρια. Άρα, αυτοί οι άνθρωποι και αυτοεκτίμηση να έχουν και κάπου να βρίσκουν τα λεφτά και οι ίδιοι να νιώσουν ότι δεν υπάρχει λόγος να κλέψουν.

ΘΕΜΑ: Πάντως, από τους 30 με τους οποίους μιλήσαμε, κανένας δεν είχε εργασία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι πήραμε ένα μέτρο. Αυτό το μέτρο που πήραμε έπρεπε σε μεγάλο βαθμό να εναρμονιστεί με την ισχύουσα νομοθεσία και τις καταδίκες που έχουμε. Η πορεία του μέτρου θα ερευνηθεί. Θα ερευνηθεί και διοικητικά, αν θέλετε, αν τους έχει επιβληθεί όρος περιοριστικός, θα ερευνηθεί και προφανώς ποινικά αν πάνε να κάνουν κανένα έγκλημα και θα ελεγχθεί και το ίδιο το μέτρο.

Αλλά μην μου πείτε τώρα ότι παίρνεις ένα μέτρο σε λιμνάζοντα ύδατα, σε κακοφορμισμένες ιστορίες, σε ταπεινωτικές μεταχειρίσεις και σε μια εβδομάδα δεν πέτυχε. Μου το είπατε, να είστε βέβαιοι ότι σε μία ώρα θα το ψάξω, να δω αν πράγματι έχει συμβεί αυτό, δεν διαφωνώ ότι δεν είναι αξιόπιστο αυτό που λέτε, να το δούμε γιατί μαζεύονται στην Ομόνοια. Διότι δεν πρόκειται να μαζευτούν χίλιοι άνθρωποι στην Ομόνοια. Θα είναι καταστροφή. Θα έχω κάνει λάθος. Θα έχουμε κάνει λάθος. Θα το αποτρέψουμε, θα το δούμε πως θα γίνει. Αλλά σε μια εβδομάδα δεν πέτυχε; Το άλλο από το '12 καταστρέφουν τα πάντα; Δεν είπαμε και σπουδαία πράγματα. Αλλά μέσα σε μια εβδομάδα... Α! Δεν πέτυχε;

ΘΕΜΑ: Ναι, αλλά ο οδηγός του πούλμαν και το περιπολικό δεν ενήργησαν αυτοβούλως. Είχαν λάβει εντολές να τους αφήσουν στην Ομόνοια.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Αυτό που λέτε είναι σωστό. Αλλα εσείς πώς το βλέπετε; Να άφηναν έναν στην Κηφισιά και τον άλλο στο Μαρούσι; Δύο να κατεβαίνουν στο Ηράκλειο... Εσεις πως το βλέπετε; Κάπου έπρεπε να τους αφήσει. Δεν τους αφήνει στην Ομόνοια, λέγοντας: «Παιδιά, εδώ θα μένετε θα περνάμε να σας βλέπουμε». Ναι, μπορεί να έχετε δίκιο. Συμβολικά να έχετε δίκιο και να το κάναμε. Να μην έπρεπε να κατέβουν στην Ομόνοια. Να μην τους κατεβάζουμε, για να μην τους δίνουμε την ιδέα. Αλλα, αν είναι να μαζευτούν, θα μαζευτούν. Το θέμα είναι να μην μαζεύονται. Πάντως, σας ευχαριστώ, γιατί όλα αυτά θα ελεγχθούν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανούσης: Θα είναι καταστροφή, θα έχω κάνει λάθος αν μαζευτούν 1.000 μετανάστες στην Ομόνοια"

Στασινόπουλος σε δίκη Παπακωνσταντίνου: Έλειπαν τρία αρχεία της λίστας Λαγκάρντ από το πρώτο CD

Έλειπαν τρία αρχεία της λίστας Λαγκάρντ από το πρώτο CD, δήλωσε ο πρώην προϊστάμενος του ΣΔΟΕ, Στυλιανός Στασινόπουλος (διάδοχος του Ιωάννη Διώτη) κατά την εκδίκαση της υπόθεσης της ενδεχόμενη εμπλοκή του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο κ. Στασινόπουλος, ο οποίος διετέλεσε προϊστάμενος του ΣΔΟΕ στο χρονικό διάστημα 22 Αυγούστου 2012- 12 Φεβρουαρίου 2015, κατέθεσε ότι, παρά τις προσπάθειές του, δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με τον κ. Διώτη. Όπως δε χαρακτηριστικά ανέφερε, η πρώτη του επαφή με τον κ. Διώτη ήταν σήμερα στην είσοδο δικαστικού μεγάρου.

Στις 2 Οκτωβρίου 2012, κατέθεσε ο κ. Στασινόπουλος, τον επισκέφθηκε στο γραφείο του άτομο από το Μαξίμου (ο κ. Κανελλόπουλος) και του έδωσε έναν φάκελο, όπου αναγραφόταν «ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ». Ο τότε προϊστάμενος του ΣΔΟΕ ρώτησε τον κομιστή του φακέλου τι περιέχει ο φάκελος για να λάβει την απάντηση ότι δεν γνωρίζει.

Όταν άνοιξε τον φάκελο και είδε ότι περιείχε ένα στικάκι, αμέσως πήγε -όπως ο ίδιος κατέθεσε- το μυαλό του στη λίστα Λαγκάρντ και επιπλέον στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, το γραφείο του οποίου είναι στο ίδιο κτίριο με τα γραφεία του ΣΔΟΕ.

Ο κ. Πεπόνης του ζήτησε να συνταχθεί διαβιβαστικό για να φτάσει το περιεχόμενο του φακέλου στα χέρια του εισαγγελικού λειτουργού, ενώ ακολούθως ο μάρτυρας επισκέφθηκε τον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε και τον ενημέρωσε για τη λίστα.

Στη συνέχεια της κατάθεσής του, ο μάρτυρας αναφέρθηκε στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έφτασε στην Ελλάδα από τη Γαλλία το δεύτερο CD της λίστας Λαγκάρντ, μετά την απώλεια του πρώτου, όπως είχε δηλώσει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Αφού άνοιξε ο φάκελος, που περιείχε το δεύτερο CD, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν 2.062 αρχεία, δηλαδή τρία αρχεία περισσότερα από εκείνα που περιλαμβάνονταν στο πρώτο CD. Ύστερα από έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι τα επιπλέον αρχεία αφορούσαν συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού και διέθεταν ποσά, που δεν δικαιολογούντο, ενώ ένα ήταν μηδενικό.

reporter
Διαβάστε Περισσότερα » "Στασινόπουλος σε δίκη Παπακωνσταντίνου: Έλειπαν τρία αρχεία της λίστας Λαγκάρντ από το πρώτο CD"

Ντάισελμπλουμ - Γιούνκερ κατά Τσίπρα: Κέρδισε με υποσχέσεις που δεν μπορεί να υλοποιήσει

Με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τις προεκλογικές του δεσμεύσεις... στρώνει το χαλί για το Eurogroup της Δευτέρας ο επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις του στην ολλανδική τηλεόραση. Στο ίδιο πνεύμα και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μιλώντας σε ισπανική εφημερίδα τονίζει πως οι εκλογές δεν αλλάζουν τις συμφωνίες.

Ντάισελμπλουμ - Γιούνκερ κατά Τσίπρα: Κέρδισε με υποσχέσεις που δεν μπορεί να υλοποιήσει
Μιλώντας στο ολλανδικό κανάλι RTZL, ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται την προστατευτική ομπρέλα του προγράμματος, αλλά πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη. «Μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει πολλά. Θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε.
«Υπάρχει πολλή ρητορική στο εσωτερικό. Κέρδισαν τις εκλογές με πολλές υποσχέσεις τις οποίες δεν έχουν χρήματα να υλοποιήσουν», είπε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση.

Εξάλλου, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε απολύτως αναληθή τα δημοσιεύματα που θέλουν την Ελλάδα να χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο στήριξης ύψους 30-50 δισ. ευρώ. «Αυτό που έχουμε πει είναι πως όταν το υφιστάμενο πρόγραμμα ολοκληρωθεί με μια καλή συνεργασία Ελλάδας-Ευρωζώνης και εάν η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη βοήθεια, είμαστε έτοιμοι να το κοιτάξουμε. Δεν έχουμε συζητήσει κάτι συγκεκριμένο και σίγουρα δεν γνωρίζω κάτι για τα ποσά», είπε.

Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει πιο ευέλικτη προσέγγιση στην ελληνική κρίση χρέους άφησε όμως και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα El Pais σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να εξηγήσει ότι ορισμένες από τις προεκλογικές υποσχέσεις του δεν θα τηρηθούν, καθώς, όπως λέει, οι εκλογές δεν αλλάζουν τις συμφωνίες.

«Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ένα θεμελιώδες βήμα: αρχίζει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Όμως έχει ένα πρόβλημα, πρέπει να εξηγήσει πως ορισμένες από τις υποσχέσεις με τις οποίες κέρδισε τις εκλογές δεν θα τηρηθούν» δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν.
«Έθεσε τα σωστά ερωτήματα, όμως δεν έδωσε ποτέ απαντήσεις» συνεχίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής και επισημαίνει: «Και, όσον αφορά την Ελλάδα και το πρόγραμμά του, υπάρχουν 19 κοινές γνώμες που μετρούν στην ευρωζώνη. Οι εκλογές δεν αλλάζουν τις συμφωνίες: είναι σαφές ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ελληνική κρίση με άλλο τρόπο. Μπορούμε να επιδείξουμε περισσότερη ευελιξία, αλλά η νίκη του Τσίπρα δεν δίνει το δικαίωμα να αλλάξουν όλα».

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μέσω γερμανικής εφημερίδας, είχε απευθύνει προειδοποίηση προς τον Έλληνα ομόλογό του να μην αποπειραθεί να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας. «Εάν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δηλώσει ότι η συμφωνία του Eurogroup με την Ελλάδα είναι ασαφής, θα σημαίνει ότι το κάνει γνωρίζοντας ότι είναι λάθος», διεμήνυε ο Γερμανός αξιωματούχος.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ - Γιούνκερ κατά Τσίπρα: Κέρδισε με υποσχέσεις που δεν μπορεί να υλοποιήσει"

Αυτό είναι το έγγραφο για παράνομους μετανάστες και κέντρα κράτησης που προκάλεσε πολιτικό «σεισμό» [εικόνες]

Πολιτική θύελλα ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης, μετά την αποκάλυψη πως υπάρχει διαβαθμισμένη υπηρεσιακή εντολή που αναφέρει ότι από εδώ και στο εξής οι παράνομοι μετανάστες δεν θα συλλαμβάνονται.
Ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Πανούσης, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδουν πως υπάρχει τέτοια εντολή, ενώ από την κυβέρνηση κατηγορούν ανοιχτά τον Αντώνη Σαμαρά, που αντέδρασε σε έντονους τόνους.
Πανούσης: Ανακάλεσα την εντολή, ζητήθηκαν παραιτήσεις
«Η διαταγή βγηκε παράτυπα, δεν πρόκειται για πολιτική απόφαση, ζητήθηκαν παραιτήσεις και διέταξα ΕΔΕ» δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Γιάννης Πανούσης.
«Ακουγα με έκπληξη στις ειδήσεις στον Σκάι, διάβαζα σε διάφορες ιστοσελίδες την είδηση ότι με εντολή Πανούση αφήνονται ελεύθεροι οι μετανάστες.
 Έμεινα με το στόμα ανοιχτό όταν είδα τις δήθεν «αποκαλύψεις» του Σκάι.
Ακουσα τον πρώην πρωθυπουργό να κάνει δηλώσεις.  Εγώ δεν πείστηκα για το λόγο που ο κ. Σαμαράς έβγαλε ανακοίνωση αμέσως μετά από ρεπορτάζ χωρίς να ψάξει την είδηση.
Μίλησα με τον αρχηγό (της ΕΛΑΣ) το πρωί κ μου είπε ότι και ο ίδιος έχει θυμώσει με αυτή την διαταγή.
Είναι πράγματα αυτά;
Δεν έπρεπε κάποιος να ζητήσει πληροφορίες αν υπάρχει τέτοια πολιτική απόφαση; δήλωσε σε έντονο ύφος ο κ. Πανούσης και πρόσθεσε:
«Πρόκειται για μια Ζουγκλα παραπληροφόρησης η οποία πρέπει να λυθεί μια για πάντα».
«Ο πρωθυπουργός μου εμπιστεύτηκε να χειριστώ το υπουργείου Δεν θέλω να κάνω καριέρα. Δεν απαντάω σε όσους λένε ακρότητες. Υπάρχουν καταδίκες της Ελλάδας για ακρότητες εναντίον μεταναστών. Δεκάδες αποφάσεις καταδικαστικές για τον τρόπο που κρατούνταν αυτοί οι άνθρωποι» πρόσθεσε.
Και εξηγώντας πώς εμφανίστηκε η διαβαθμισμένη εντολή ενός υποστράτηγου τόνισε:
«Τι έχει γίνει; Εμφανίζεται ένα σημείωμα, μια εντολή, Την ανακάλεσα πρωί πρωί. Διέταξα ΕΔΕ και ο αρχηγός ζήτησε παραιτήσεις. Εμφανίστηκε ένα κείμενο που θα πρεπε να έχει περάσει από την ιεραρχία πριν υπογράψω εγώ. Πήρα τον κ. Βούτση και την αναπληρώτρια υπουργό κ. Χριστοδουλοπούλου δεν ήξερε κανείς.
Δεν έχει ορκιστεί ακόμη η κ Χρισοδουλοπούλου συζητούνται διάφορα πράγματα, ανταλάσσονται απόψεις, κανείς δεν έχει πει αυτά τα πράγματα ότι ανοίγουν τα κρατητήρια και φεύγει όλος ο κόσμος έξω και οι Ελληνες θα πανικοβαλλόταν. Ανακάλεσα τη διαταγή και θα δω τη διαδικασία πώς παρήχθη το έγγραφο. Πού ακούσατε μεταναστευτική πολιτική; Ποιός το έχει πει αυτό; Θα γινόταν με την υπογραφή ενός ταξιάρχου; Δεν είχα καμία γνώση, λίγη αυτοσυγκράτηση!
Η αρχή της νομιμότητας κ η ιεραρχία πρέπει να τηρούνται από τους Αξ/κούς της ΕΛΑΣ αλιώς φεύγουν.
Το περιεχόμενο είναι καταγραφή διάσπαρτων διατάξεων νόμων που ισχύουν -Αυτό δεν συνιστά πολιτική. Έχω εμπιστοσύνη στον Αρχηγό. Θα καλέσω κ τους συνοριοφύλακες να δω ποιά ήταν η "άλλη" διαδρομή.
Μοιάζει ότι έχει νομική βάση, αλλά δεν είναι πολιτική. Δεν έχουμε πει ποιός θα φρουρεί τα κέντρα, πώς θα διαχειριστούμε τα κέντρα. Είναι νόμοι αλλά δεν εφαρμόζονται πολιτικά. Λίγη αυτοσυγκράτηση!»
Εφημερίδα «Αυγή»: Κακοστημένη προβοκάτσια Σαμαρά γεμίζει τη χώρα μετανάστες
«Προβοκάτσια Σαμαρά, με έγγραφο από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. που διοχετεύθηκε στον σταθμό ΣΚΑΪ και το οποίο δεν αναγνωρίζει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, προκάλεσε χθες βράδυ την άμεση αντίδραση τόσο του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού Γιάννη Πανούση όσο και του Μεγάρου Μαξίμου», γράφει το ρεπορτάζ της Αυγής, δίνοντας την κυβερνητική άποψη για το ζήτημα που δημιουργήθηκε.
Σε δηλώσεις του στην Αυγή, ο κ. Πανούσης, συνδέει την έκδοση του εγγράφου με τις κρίσεις που έρχονται στην Αστυνομία:
«Σε όποιο βαθμό τα όσα ειπώθηκαν στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ενός κειμένου που έχει αποσταλεί ή έχει επινοηθεί, όλα αυτά είναι αναληθή, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας" δηλώνει ο Γ. Πανούσης στην "Αυγή" συμπληρώνοντας πως "αύριο (σ.σ.: σήμερα) το πρωί θα πέσουν τα κεφάλια αυτών, γιατί αυτό γίνεται επειδή αργούν οι κρίσεις, με αποτέλεσμα αυτοί που θεωρούν τον εαυτό τους κομμένο να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες».
Βούτσης: Το υπουργείο δεν έχει καμία ευθύνη για το έγγραφο
«Δεν έχει καμιά ευθύνη το αρμόδιο υπουργείο για το έγγραφο που κυκλοφόρησε χθες και που φέρει την κυβέρνηση να έχει αποφασίσει να μη συλλαμβάνονται οι παράνομοι μετανάστες, παρά μόνο να ελέγχονται» δήλωσε στο MEGA ο υπουργός Εσωτερικών Και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ν. Βούτσης.
«Καμιά σχέση και ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας είτε του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είτε του νέου υπουργείου Μετανάστευσης. Την ευθύνη του εγγράφου την έχει όποιος την υπογράφει και άρα υπάρχει θέμα» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.
Η εντολή ακύρωνε το Δουβλίνο ΙΙ
Το μείζον θέμα, το οποίο ουσιαστικά -σύμφωνα με το επίμαχο έγγραφο- ακύρωνε τη συμφωνία «Δουβλίνο ΙΙ», προέκυψε έπειτα από σχετική ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ) που εκδόθηκε την Τρίτη το βράδυ.
Αναλυτικά το έγγραφο:

Τι έλεγε ο κ. Πανούσης για μετανάστες και Σένγκεν
Ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Πανούσης έχει δημιουργήσει θέμα με τους παράνομους μετανάστες όταν προ εβδομάδας δήλωσε ότι θα επιθυμούσε «να σπάσει την Συνθήκη του Σένγκεν» και να αφήσει να διαχυθούν στην Ευρώπη 500.000 χιλιάδες μετανάστες.
«Εδώ όλο το ζήτημα είναι η Ευρώπη, δεν είναι τα εσωτερικά μας, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτης, Γιάννης Πανούσης, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και λέγοντας πώς εκείνος προσωπικά «θα έσπαγε το καθεστώς της  Σένγκεν».
«Μπορούμε να λύσουμε το θέμα του Δουβλίνο 2, 3, 4, 5 ή να σπάσουμε το Σένγκεν; Εγώ θα έσπαγα το Σένγκεν, αλλά μιλάω ως Γιάννης Πανούσης, μην παρεξηγηθώ. Εφόσον η Ευρώπη δεν θέλει να μας στηρίξει, απλώς μας δίνει λεφτά, για να υποστούμε εμείς όλες τις κοινωνικές και λοιπές συνέπειες πολέμων και εμφυλίων, που δεν φταίμε, θα πρέπει να μοιραστούμε αυτά τα ρεύματα. Εάν δεν θέλει, εγώ θα άνοιγα τα σύνορα, να πάνε 500.000 σε άλλες χώρες, να δούμε πόσο θα ευαισθητοποιηθεί η Ευρώπη για αυτό» είπε μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 FM.
Τι έχει πει ο κ. Πανούσης για το στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας
«Αυτό που είδα στην Αμυγδαλέζα δεν μπορεί να μείνει» προσέθεσε, ερωτώμενος για τις επιφυλάξεις που εκφράζονται σχετικά με το κλείσιμο του στρατοπέδου κράτησης. «Ας μου πει κάποιος άλλος τι άλλο θα κάνουμε. Δεν μπορεί να μείνει» είπε.
Όπως διευκρίνισε, στους μετανάστες που θα απελευθερωθούν από το στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας θα τεθούν περιοριστικοί όροι. Θα πρέπει να δηλώσουν τόπο διαμονής και να παρουσιάζονται την 1η και την 15η του μηνός στην Αστυνομία και στην παραβίαση των περιοριστικών όρων θα συλλαμβάνονται.
Για εκείνους που δεν έχουν κάπου να μείνουν η κυβέρνηση αναζητά δομές φιλοξενίας, με τη συνδρομής της Εκκλησίας και μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Όπως, τέλος, διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός, «δεν θα βγουν 1.500 την ίδια μέρα, ούτε θα βγουν από όλα τα κέντρα την ίδια μέρα όλοι. Θα βγαίνουν σταδιακά,, αφού δεχθούν μια κοινωνική λειτουργό, μια ψυχολόγο, να δούμε τα ιατρικά τους. Σε όλη την Ελλάδα είναι 4.500, αλλά δεν νομίζω πως θα απελευθερωθούν όλοι, γιατί υπάρχουν και άλλες κατηγορίες, μπορεί να εκκρεμεί κάτι ποινικό».
Δένδιας: Κανείς υπηρεσιακός παράγοντας δεν βγάζει εγκυκλίους αν δεν έχει εντολή υπουργού
«Κανείς υπηρεσιακός παράγοντας δεν βγάζει εγκυκλίους αν δεν έχει εντολή υπουργού, έστω και προφορική».
Αυτό τόνισε στον ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας για το υπηρεσιακό έγγραφο που θέλει τη μη σύλληψη των παράτυπων μεταναστών.
«Ό,τι γίνεται αυτή τη στιγμή είναι το χειρότερο δυνατό... Ξηλώνεται κάτι χωρίς να μπει κάτι άλλο στη θέση του» επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ.
iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτό είναι το έγγραφο για παράνομους μετανάστες και κέντρα κράτησης που προκάλεσε πολιτικό «σεισμό» [εικόνες]"

Ρύθμιση εξπρές: Πληρώνοντας το σύνολο της οφειλής, διαγράφονται οι προσαυξήσεις

Δηλώσεις της Ν.Βαλαβάνη - Θα εφαρμοστεί έως το τέλος Μαρτίου - Τι αλλάζει στις 100 δόσεις

Με τροπολογία που πρόκειται να ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η κυβέρνηση προωθεί ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που θα εφαρμοστεί έως το τέλος Μαρτίου.
Η ρύθμιση αυτή είναι ανεξάρτητη από το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις και προβλέπει τη διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων στα ληξιπρόθεσμα χρέη εφόσον ο φορολογούμενος αποπληρώσει εξ ολοκλήρου την αρχική οφειλή.
Όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας στο Mega το πρωί της Τετάρτης, η ρύθμιση θα εφαρμοστεί μόνο έως το τέλος Μαρτίου.
Οι φορολογούμενοι αποπληρώνοντας το σύνολο της αρχικής οφειλής προς την εφορία θα μπορούν να διαγράφουν το σύνολο των προσαυξήσεων και προστίμων που έχουν επιβληθεί επειδή η οφειλή τους έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη.
Στη ρύθμιση θα υπάρχει πρόβλεψη και για εκείνους που δεν μπορούν να αποπληρώσουν το σύνολο του αρχικού κεφαλαίου της οφειλής. Όπως είπε η κ. Βαλαβάνη, οι φορολογούμενοι καταβάλλοντας όποιο ποσό μπορούν για την αρχική οφειλή τους, θα διαγράφουν αντίστοιχο ποσό προσαυξήσεων και προστίμων.
Με «κούρεμα» προστίμων όχι κεφαλαίου οι 100 δόσεις
Στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις που προωθεί η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα, η αναπληρώτρια υπουργός επισήμανε ότι η διαγραφή των προσαυξήσεων θα είναι στο 30% κι όχι στο 100%, όπως προβλέπει η ρύθμιση εξπρές για τον Μάρτιο.
Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των 100 δόσεων, η κ. Βαλαβάνη δήλωσε ότι θα είναι έτοιμη ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο. 
Όπως είπε, αφορά ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις εφορίες έως τα τέλη του 2014 (όχι τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ που πληρώνονται μέσα στο 2015), ακόμη και  υποθέσεις που εκρεμούν στα δικαστήρια.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών εκείνοι που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη για υποθέσεις χρεών θα πρέπει να σταματήσουν τη δικαστική διαδικασία, προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Η ρύθμιση προβλέπει, μεταξύ άλλων:
  • κατάργηση του πλαφόν για χρέη έως 1 εκατ. ευρώ (θα μπορούν να ενταχθούν όλοι ανεξαρτήτως ύψους οφειλής)
  • κατώτερη δόση 20 ευρώ
  • «κούρεμα» προστίμων και προσαυξήσεων ως μπόνους για την εξόφληση οφειλών κι όχι διαγραφή μέρους της αρχικής οφειλής (κεφαλαίου)
Ακόμη, η Νάντια Βαλαβάνη επανέλαβε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί εντός του 2015 και θα αντικατασταθεί από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ). 

Όπως είπε, το πρώτο βήμα είναι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, κάτι που αναμένεται έως τον Ιούνιο. Βάσει των νέων αντικειμενικών θα γίνει ο υπολογισμός του ΦΜΑΠ, που θα νομοθετηθεί έως τον Ιούλιο, προκειμένου να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ.

Το ορόσημο του Ιουλίου είναι κρίσιμο, καθώς τότε αρχίζει η καταβολή των δόσεων του ΕΝΦΙΑ για το 2015. Σύμφωνα με την κ. Βαλαβάνη, ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ θα παραμένει σε ισχύ έως το καλοκαίρι, ωστόσο δεν θα εκδοθούν κανονιστικές διατάξεις που να ορίζουν χρόνο και τρόπο πληρωμής δόσεων εντός του 2015
.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρύθμιση εξπρές: Πληρώνοντας το σύνολο της οφειλής, διαγράφονται οι προσαυξήσεις"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news